Gediz oluğunun aksine, Büyük Menderes depresyonunun belli başlı yerleşmeleri depresyonun kuzey kenarında Aydın Dağları'nın güney etekleri önünden

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Gediz oluğunun aksine, Büyük Menderes depresyonunun belli başlı yerleşmeleri depresyonun kuzey kenarında Aydın Dağları'nın güney etekleri önünden"

Transkript

1

2

3 Gediz oluğunun aksine, Büyük Menderes depresyonunun belli başlı yerleşmeleri depresyonun kuzey kenarında Aydın Dağları'nın güney etekleri önünden geçen kara ve demiryolu boyunca sıralanmışlardır. Bol su taşıyan akarsular güneyden Menteşe yöresinden gelerek Büyük Menderes'e karışmaları nedeniyle sel baskınlarına neden olmaktadırlar. Bundan dolayı yerleşmelerin büyük kısmı depresyonun kuzey kenarına sıralanmışlardır. Aynı zamanda bu kesim bol su kaynaklarının bulunduğu bir alandır. Orta Büyük Menderes düzlüğünde, ırmak kuzeyinde yer alan kasaba ve şehirler şöyle sıralanmaktadır: Kuyucak (9300), Nazilli (111298), Atça (8000), Sultanhisar (6000), Köşk (8000), Umurlu (9900), Aydın (134000), İncirliova (17300), Germencik (13000), Ortaklar (12000). Büyük Menderes ırmağının güneyindeki yerleşmeler ise: Yenipazar (8000), Koçarlı (7300) ve Bağarası (12000) kasabalarıdır.

4 Depresyonun kuzey kenarındaki en eski yerleşmeler Nysa ve Tralles dir. İlkçağ coğrafyacılarından Strabon'un öğrenim gördüğü Nysa şimdiki Sultanhisar kasabasının kuzeybatısında bulunmaktadır. Eski Aydın olarak bilinen Tralles ise şimdiki Aydın şehrinin kuzeyindedir. İlkçağda keten kumaş dokunan, kap-kacak imal edilen bir yer olan Tralles, Ege kıyısındaki Efes ve Milet limanlarıyla bağlantısı bulunan önemli bir ticarî merkezdi. Sık sık meydana gelen depremler yüzünden yıkılarak harabeye dönmüştür. Bu yerleşmelerin dışındaki diğer büyük yerleşmelerin geçmişi birkaç yüzyılı geçmez. Bunlardan Kuyucak, Evliya Çelebi zamanında, bağ ve bahçelerden yoksun bir yer iken, şimdi basınçlı sıcak suların, buharların fışkırdığı sondaj kuyuları sayesinde gelişme imkânı bulmuştur.

5 Tralles

6

7

8 Eski Tralles'in yerine geçen Aydın, adını verdiği dağlardan inen Tabakhane deresinin birikinti konisi üzerinde kurulmuş, sonradan ovaya yayılmıştır. XIII.yüzyıl sonlarında Bizanslılardan şehri teslim alan Menteşe beyi buraya Güzelhisar adını vermiştir. Bu ad, Menemen yakınındaki Güzelhisar ile karıştırıldığı için Aydınoğulları beyliği zamanında Aydın Güzelhisarı adıyla anılmaya başlanmıştır. Daha sonraki yıllardaysa güzelhisar eki kaldırılarak sadece Aydın denilmiştir. Büyük Menderes'i izleyen işlek yollarla Menteşe yöresinden gelen yolların kavşağında yer alan Aydın, tarım ve tarıma dayalı sanayi sayesinde son yıllarda hızla gelişerek nüfuslu bir şehir olmuştur. Abdullah Uğur, Aydın Şehrinin Kuruluşu ve Gelişme Evreleri. Coğrafi Bilimler Dergisi, 2003, Cilt:1, Sayı:2, Sayfa: BU MAKALEYİ MUTLAKA OKUYUNUZ!

9 Nysa

10 Evliya Çelebi'nin kerpiç bir sur içinde 3000 kerpiç evden oluşmuş bir kasaba olarak tasvir ettiği Nazilli, o dönemde önemli bir ticaret merkeziydi. Hindistan, İran ve Arabistan'dan gelen tacirler, ihtiyaçlarının büyük kısmını Nazilli'den karşılarlardı. Bu nedenle Nazilli'de o dönemde çok sayıda ticarethane bulunuyordu. Cumhuriyetin ilk yıllarında, Türkiye'nin ilk dokuma fabrikası Nazilli'de kurulmuştur.* O yıllarda basma ve kaput bezi üreten Nazilli, Türkiye'ye adını bu sayede duyurmuştur. Daha sonraki yıllarda kurulan diğer sanayi tesisleriyle (makina, donanım, karoser vb) güçlenerek in üzerinde nüfusa sahip olmuştur. *Atatürk'ün Son Açtığı Fabrika 9 Ekim 1937 de Nazilli Basma Fabrikasıdır.

11

12 Nazilli

13

14 YÖRENİN JEOTERMAL SAHALARI

15 aynak: T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı R32 Jeotermal Enerji Raporu 2011

16 Kaynak: T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı TR32 Jeotermal Enerji Raporu 2011 Aydın İli Jeotermal Sahaları

17 Aydın İli Jeotermal Sahaları Ilıcabaşı-İmamköy Jeotermal Sahası : Aydın il merkezinin doğusundan başlamakta ve 8 km boyunca doğu yönünde uzanmaktadır. Yılmazköy Jeotermal Sahası Germencik-Ömerbeyli Jeotermal Sahası : Aydın nın 15 km batısında Ömerbeyli-Alangüllü yerleşim yerleri sınırları içinde yer alan yüksek sıcaklıklı bir sahadır. Bozköy-Çamur Jeotermal Sahası Sultanhisar-Salavatlı Jeotermal Sahası :Saha Aydın il merkezinin 20 km doğusunda yer almaktadır. Sultanhisar -Salavatlı jeotermal sahasıyla ilgili olarak yapılan değerlendirmelerine göre bölgede bu kaynaklardan elektrik üretimi, şehir merkezi ısıtması (Sultanhisar-Atça-Nazilli- Aydın), sera ısıtması, endüstriyel proses ısısı, merkezi şehir soğutması, termal turizm, termal tesis ısıtması alanlarında faydalanılabileceği belirtilmiştir. Malgaçemir Jeotermal Sahası Gümüş Jeotermal Sahası Söke-Sazlıköy Jeotermal Sahası Buharkent-Ortakçı Jeotermal Sahası Nazilli-Gedik Jeotermal Sahası Davutlar-Kuşadası Jeotermal Sahası Kaynak: T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı TR32 Jeotermal Enerji Raporu 2011

18 Denizli İli Jeotermal Sahaları

19 Denizli İli Jeotermal Sahaları Kızıldere Jeotermal Sahası Kızıldere jeotermal sahası Denizli ile Aydın illeri arasında Büyük Menderes Grabeni nin batı ucunda yer almaktadır. Türkiye nin enerji üretim amaçlı keşfedilen ilk alanı olan Kızıldere sahası aynı zamanda Türkiye nin en yüksek sıcaklığa sahip akışkanının elde edildiği sahadır. Sahada ilk jeolojik ve jeofizik çalışmalar MTA tarafından 1965 yılında başlatılmıştır. Sahada EÜAŞ adına kayıtlı olan işletme ruhsatı, elektrik üretim santralinin özelleştirilmesi kapsamında ihale ile bir şirkete devredilmiştir. Tekkehamam Jeotermal Sahası Bölmekaya Jeotermal Sahası Yenice-Kamara Jeotermal Sahası Gölemezli Jeotermal Sahası Pamukkale-Karahayıt Jeotermal Sahası Çardak-Beylerli Jeotermal Sahası Kaynak: T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı TR32 Jeotermal Enerji Raporu 2011

20 c) Büyük Menderes Deltası: Son buzul çağında Büyük Menderes ırmağı, Söke-Bağarası çizgisinde, Dilek dağı (Samsun Dağı) ile Beşparmak dağı arasında kalan bir körfeze dökülüyordu. Sonraları B.Menderes, deltasını bu körfez içinde oluşturmaya başlamış, Dilek dağı güney eteğindeki Priene şehrini kara içerisinde bıraktıktan sonra güneye yönelmiş, Beşparmak dağları arasına sokulmuş olan bir koyun önünü tıkayarak Çamiçi (Bafa) Gölü nün oluşumunu sağlamıştır. Halen derinliği m. civarında olan Çamiçi (Bafa) Gölü nün az tuzlu suları bir ayak vasıtasıyla yazın B.Menderes ırmağına akıtılmaktadır. Kışın ise B.Menderes'in taşkın suları Çamiçi gölüne geçmektedir.

21

22

23 Çamiçi (Bafa) Gölü

24 Ali ÇABUK - Bafa Gölü (Ali ÇABUK)

25

26

27

28

29 B.Menderes deltası XIV. yüzyıl başlarında tarihî Milet şehrinin batısına erişmiştir. Osmanlılar Milet'i ele geçirdiklerinde, liman dolmuştu. XIX. Yüzyıl başlarında Milet batısında 3-4 km. daha ilerleyen delta, Karine lagünü kıyısına kadar genişlemiştir. Son dönemde bu lagünün önündeki kıyı kordonları şekillenmiş ve doğudan batıya doğru delta 45 km. genişlik kazanmıştır.

30 ÇAMİÇİ (BAFA) GÖLÜ

31 Önceleri tahıl ve tütün ziraatinin yürütüldüğü delta ovasında 1950 yılından itibaren pamuk ve ayçiçeği de ekilmeye başlanmıştır. B. Menderes delta ovasının Antik Çağdaki başlıca liman şehri şimdiki Balat köyü'ne çok yakın bir yerde kurulmuş olan Milet idi. Bu itibarla delta ovasına Milet Ovası veya Balat Ovası adları da verilmektedir. Antik Çağda Küçük Menderes deltasındaki Efes'ten başlayıp Milet'e uğrayan ticaret yolu, Büyük Menderes depresyonunu takiben Eber-Akşehir oluğuna, oradan Gülek Boğazı'nı aşarak Mezopotamya üzerinden İran daki Susa (Sus) şehrine ulaşmaktaydı. Milet böyle bir konumda bulunuşu nedeniyle Ege kıyısının en önemli ithalat ve ihracat limanı idi.

32 MİLET

33 Yenihisar ilçesi, Balat köyü yakınlarındadır. Milet te ilk yerleşimin M.Ö ortalarından başlamak üzere Myken kolonisi varlığı ile görüldüğü bilinmektedir. Daha sonra Milet, Atina Kralı Kodros un oğlu Nekus önderliğindeki İonialılar tarafından tekrar kurulmuştur. İonia nın en önemli şehir limanlarından birisidir. Dört limanı vardır. En parlak dönemini M.Ö 7. ve 6. yüzyılda yaşamıştır. Özellikle M.Ö. 650 den sonra Karadeniz ve Akdeniz deki kolonileri sayesinde çok zenginleşmiştir. M.Ö. 546 da Perslerin eline geçmiştir. Daha sonra Roma döneminde de bağımsız bir kent olmuştur. Erken Hıristiyanlık döneminde de önemli bir merkez olan Milet te, yerleşim yeri küçülmüş, 13. yüzyılda Selçuklu egemenliğine, daha sonra da Osmanlı egemenliğine geçmiştir. Ören yerinde bu dönemlerden kalma; Milet Tiyatrosu, Faustina Hamamı, agora, tören caddesi, anıtsal çeşme, gymnasium, Virgilius Capito, hamam, Türk hamamı, Athena Tapınağı stadium, delphinion, liman anıtı, agora, Zeus Olympios Temenosu, bouleuterion (Senato Binası), Mısır Tanrılarının Temenosu kalıntıları bulunmaktadır.

34 MİLET KALESİ VE ANFİTHEATRE

35 MİLET (MİLETOS) ANTİK KENTİ

36 MİLET

37 İRAN DAKİ SUSA (SUS) ANTİK KENTİ O Susa

38 İran daki antik SUSA kenti

39 Bu dönemde Afyonkarahisar yöresinin (Şuhut-İscehisar) mermerleri büyük bloklar halinde sallarla Büyük Menderes ırmağı üzerinden yüzdürülerek Milet'e taşınıyor ve buradan İtalya ve Kuzey Afrika'ya ihraç ediliyordu. O dönemde Milet, keten ve özellikle mor renkli yünlü dokumalarıyla tanınmaktaydı. Milet, ticari faaliyetine Orta Çağ'da da devam etmiştir. Şehir Bizanslılardan Selçukluların eline geçince Mısır'a ve Doğu Akdeniz ülkelerine çeşitli mallar ihraç edilerek dışarıdan (özellikle İngiltere'den) kalay, kurşun ve sabun ithal edildi. 15. asır başlarında Venediklilerin Milet'te ticarethaneleri bulunmaktaydı. Bu yüzyılda Milet limanından tahıl, safran, susam, meşe palamudu, maroken, halı, meyan kökü ihraç ediliyor ve köle ticareti yapılıyordu.

40 Milet, Osmanlıların eline geçince harabe hale gelmişti. Bu antik yerleşmenin hemen yanı başında ortaya çıkan Balat, Milet'in yerine geçmişti. Evliya Çelebi'nin anlattıklarına göre 16.yüzyılda Balat, 200 dam evden oluşan, küçük bir çarşısı olan, sıtma hastalığının yaygın olduğu bir yerleşme idi. Balat şimdi Aydın ili Didim ilçesine bağlı 1073 nüfuslu bir köy yerleşmesi durumundadır. Büyük Menderes delta ovası son yıllarda devletin yaptığı ıslah çalışmaları sayesinde önemli bir tarım ve yerleşim alanı olmuştur. Harita Genel Komutanlığı tarafından hazırlanan fiziki haritalarda "Balat Ovası" olarak isimlendirilen delta ovasındaki başlıca yerleşmeler şunlardır: Söke, Bağarası, Atburgaz, Güllübahçe, Sarıkemer, Savuca, Sazlı, Yenidoğan, Akköy. Delta ovasının en büyük merkezi nüfuslu Söke'dir. Menteşe yöresini İzmir'e bağlayan ve Büyük Menderes depresyonu içerisinden gelen tali yolların kavşağında bulunması, zengin tarım potansiyeline (pamuk tarımı) ve küçük ölçekli sanayi tesisleri sayesinde gelişmiştir.

41 SÖKE

42 SÖKE

43 BAĞARASI

44 BAĞARASI

45 BALAT

b) Orta Büyük Menderes Düzlüğü:

b) Orta Büyük Menderes Düzlüğü: b) Orta Büyük Menderes Düzlüğü: Sarayköy Ovası batısında B.Menderes Irmağı fazlaca dar olmayan bir boğaz içerisine girmektedir. Kuzeyden Buldan Dağı, güneyden Babadağı (Akdağ) ile sınırlanan Burhaniye

Detaylı

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine Menteşe Yöresi denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi MENTEŞE YÖRESİ MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi Bizanslıların elinde bulunuyordu. Bizanslıların

Detaylı

URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI

URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI Urla-Karaburun-Çeşme yarımadası, Bozdağların sona erdiği Kemalpaşa (Nif) Dağı batısındaki kuzey-güney doğrultulu Menderes Ovası (Cuma

Detaylı

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir.

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara Batı Menteşe Dağları denir. Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir. yukarıda adı geçen dağlardan oluşan "Doğu Menteşe Dağları" arasında arasında Çine Çayı Vadisi uzanır. Aydın iline

Detaylı

URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI

URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI Urla-Karaburun-Çeşme yarımadası, Bozdağların sona erdiği Kemalpaşa (Nif) Dağı batısındaki kuzey-güney doğrultulu Menderes Ovası (Cuma

Detaylı

EK-2: Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu AYDIN ORMAN FİDANLIK ŞEFLİĞİ AYDIN ORMAN FİDANLIK ŞEFLİĞİ

EK-2: Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu AYDIN ORMAN FİDANLIK ŞEFLİĞİ AYDIN ORMAN FİDANLIK ŞEFLİĞİ TYP Katılımcı Sayısı 75 AYDIN ORMAN FİDANLIK ŞEFLİĞİ AYDIN ORMAN FİDANLIK ŞEFLİĞİ 2 Ay AYDIN ORMAN FİDANLIK ŞEFLİĞİ Seçim Başlangıç Tarihi ve Saati 31.03.2015 SAAT 09:00 Seçim Bitiş Tarihi ve Saati 31.03.2015

Detaylı

AYDIN İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

AYDIN İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI AYDIN İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Ege bölgesinin tarım ve turizm bakımından önemli illerinden biri olan Aydın ili, madenciliğin de yoğun olarak yapıldığı illerden biridir. Metalik madenler bakımından

Detaylı

Alanı gösterilmiş olan doğal sit alanlarımız, yerinin belirli olması nedeniyle gösterilmiştir. Resmi işlemlerde, ilgili Çevre ve Şehircilik İl

Alanı gösterilmiş olan doğal sit alanlarımız, yerinin belirli olması nedeniyle gösterilmiştir. Resmi işlemlerde, ilgili Çevre ve Şehircilik İl Alanı gösterilmiş olan doğal sit alanlarımız, yerinin belirli olması nedeniyle gösterilmiştir. Resmi işlemlerde, ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden doğrulamasını yaptırınız. Korunan Alanın Yeri

Detaylı

DENİZLİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

DENİZLİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI DENİZLİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Denizli ili gerek sanayi (tekstil, iplik, dokuma, tuğla-kiremit ve mermer vb.) ve ekonomi gerek turizm açısından Batı Anadolu Bölgesinin önemli illerinden biridir

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI İÇİNDEKİLER Yunan Uygarlığı Hakkında Genel Bilgi Yunan Dönemi Kentleri Yunan Dönemi Şehir Yapısı Yunan Dönemi

Detaylı

İL/İlçe Okul Adı Kont Taban Puanı. AYDIN EFELER Aydın Fen Lisesi ,747. AYDIN NAZİLLİ Nazilli Fen Lisesi ,590

İL/İlçe Okul Adı Kont Taban Puanı. AYDIN EFELER Aydın Fen Lisesi ,747. AYDIN NAZİLLİ Nazilli Fen Lisesi ,590 İL/İlçe Okul Adı Kont Taban Puanı Aydın Fen Lisesi 90 494,747 Nazilli Fen Lisesi 90 488,590 Adnan Menderes Anadolu Lisesi 204 477,043 AYDIN GERMENCİK Ortaklar Fen Lisesi 150 469,536 Süleyman Demirel Anadolu

Detaylı

GÜRMAT GERMENCİK JEOTERMAL ENERJİ SANTRAL PROJELERİ

GÜRMAT GERMENCİK JEOTERMAL ENERJİ SANTRAL PROJELERİ GÜRMAT GERMENCİK JEOTERMAL ENERJİ SANTRAL PROJELERİ ŞİRKET PROFİLİ GÜRİŞ İNŞAAT VE MÜHENDİSLİK A.Ş. 1958 yılında kurulmuş ve kurulduğu tarihten bu yana yurtiçi ve yurtdışında birçok alanda hizmet vermektedir.

Detaylı

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ BİRİM İLETİŞİM LİSTESİ

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ BİRİM İLETİŞİM LİSTESİ ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ BİRİM İLETİŞİM LİSTESİ 10.8.2017 Adnan Menderes Üniversitesi Atça Meslek Yüksekokulu Adres Adnan Menderes Üniversitesi Atça Meslek Yüksekokulu Aydın-Denizli Karayolu üzeri Atça

Detaylı

Jeotermal Enerji ve Türkiye

Jeotermal Enerji ve Türkiye Jeotermal Enerji ve Türkiye Jeotermal Enerji Yatırımları Açısından Değerlendirme Adnan ŞAHİN asahin@mb.com.tr Elk. Y. Müh. Enerji Grup Başkanı Mayıs-2013 SUNUM İÇERİĞİ Jeotermal enerji hakkında genel bilgi,

Detaylı

SEYİTÖMER LİNYİT ÇIKARIM SAHASI

SEYİTÖMER LİNYİT ÇIKARIM SAHASI Yoncalı Ovası Kütahya ovası kuzeydeki "Yoncalı Depresyonu"ndan bir eşik alanıyla ayrılmaktadır. Zengin linyit yataklarının içinde yer aldığı neojen bir düzlük olan Yoncalı Depresyonu, Kütahya Ovası'ndan

Detaylı

ASKİ 2015 YILI SU TARİFELERİ ve DİĞER İLLERLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ

ASKİ 2015 YILI SU TARİFELERİ ve DİĞER İLLERLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ ASKİ 2015 YILI SU TARİFELERİ ve DİĞER İLLERLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ 1 ASKİ 2015 YILI SU TARİFELERİ ve DİĞER İLLERLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ 01.01.2015 tarihinden itibaren Aydın Büyükşehir Belediyesi

Detaylı

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine Menteşe Yöresi denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi BALAT MENTEŞE YÖRESİ MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi Bizanslıların elinde bulunuyordu. Bizanslıların

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA III.BÖLÜM Bu bölümde ağırlıklı olarak Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanan ve Kastamonu yu içine alan Batı Karadeniz Bölümü, Kastamonu ili, Araç

Detaylı

TÜM ÖĞRENCİ VE VELİLERİMİZE TERCİH DANIŞMANLIĞI HİZMETİ VERİLECEKTİR.

TÜM ÖĞRENCİ VE VELİLERİMİZE TERCİH DANIŞMANLIĞI HİZMETİ VERİLECEKTİR. TÜM ÖĞRENCİ VE VELİLERİMİZE TERCİH DANIŞMANLIĞI HİZMETİ VERİLECEKTİR. Milli Eğitim Müdürlüğümüzce temel eğitimden ortaöğretime geçiş sürecinde ortaokullarımızın 8. Sınıfını tamamlayan öğrencilerimizin

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir.

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur.

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Çekerek ırmağı üzerinde Roma dönemine ait köprüde şehrin bu adı ile ilgili kitabe bulunmaktadır. Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Antik Sebastopolis

Detaylı

Aydın (il) İstatistikler. Genel bilgiler

Aydın (il) İstatistikler. Genel bilgiler Aydın (il) Aydın, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde bulunan, turizm ve tarım açısından gelişmiş bir ildir. Plaka kodu 09'dur. Aydın Türkiye'nin ilk demiryolu kurulan şehridir. Aydın'da çok sayıda tarihi eser

Detaylı

2. PLANLAMA ALANININ ÜLKE VE BÖLGEDEKİ YERİ

2. PLANLAMA ALANININ ÜLKE VE BÖLGEDEKİ YERİ SELMA KISA PLANLAMA MANİSA İLİ, AKHİSAR İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ 2304 ADA 1 PARSEL VE 2305 ADA 1 PARSELİN DOĞUSUNDAKİ 30 METRELİK YOLA İLİŞKİN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA

Detaylı

TARİŞ ZEYTİNYAĞI BİRLİĞİ GÜNEY EGE ZEYTİNYAĞLARI COĞRAFİ İŞARETİ

TARİŞ ZEYTİNYAĞI BİRLİĞİ GÜNEY EGE ZEYTİNYAĞLARI COĞRAFİ İŞARETİ TARİŞ ZEYTİNYAĞI BİRLİĞİ GÜNEY EGE ZEYTİNYAĞLARI COĞRAFİ İŞARETİ ÜLKELERE GÖRE ZEYTİNYAĞI ÜRETİM RAKAMLARI OLIVE OIL PRODUCTION (10³t) Production OLIVE OIL 2012/13 2013/14 2014/15 2015/16 2016/17 (est.)

Detaylı

Arsa Dikili, İzmir, TÜRKİYE

Arsa Dikili, İzmir, TÜRKİYE Arsa Dikili, İzmir, TÜRKİYE 592 Dönüm Termal Arazi (aralarından asfaltlı yol geçen iki parça 514 ve 77 Dönüm) Konut ve Termal Turizm İmarlı (Bakanlık onaylı 1/100.000 lik plan) Yasal Bilgiler, Teşvikler

Detaylı

AYDIN İLİNDEKİ JEOTERMAL ENERJİ KAYNAKLARININ SERA ISITMAK AMACIYLA KULLANIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

AYDIN İLİNDEKİ JEOTERMAL ENERJİ KAYNAKLARININ SERA ISITMAK AMACIYLA KULLANIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA AYDIN İLİNDEKİ JEOTERMAL ENERJİ KAYNAKLARININ SERA ISITMAK AMACIYLA KULLANIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA A Research On Utilization Of Geothermal Energy Sources For Greenhouse Heating In Aydın Province Murat

Detaylı

sonra Türkiye deki şehirli nüfus, toplam nüfusun yarısını geçmiştir. TÜİK in 2017 verilerine göre şehirli nüfus oranı %92,5 dir.

sonra Türkiye deki şehirli nüfus, toplam nüfusun yarısını geçmiştir. TÜİK in 2017 verilerine göre şehirli nüfus oranı %92,5 dir. Şehirlerin Gelişimi Şehirlerin ortaya çıkış biçimleri ve ekonomik etkinlikleri farklı olduğundan, şehirlerle ilgili tek bir tanım yapabilmek güçtür. Ancak şehirleri kırsal yerleşim birimlerinden ayıran

Detaylı

T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği Birimi SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA

T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği Birimi SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA Evrak Tarih ve Sayısı: 18/04/2018-E.23692 *BE6E3Y106* T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği Birimi Sayı : 82532175-918.01 Konu : Stajter Öğrenci İSG Eğitimi SAĞLIK BİLİMLERİ

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 Türkiye de Arazi Kullanımı Türkiye yüzey şekilleri bakımından çok farklı özelliklere sahiptir. Ülkemizde oluşum özellikleri birbirinden farklı

Detaylı

LİKYA TURU 05-09 MAYIS 2015

LİKYA TURU 05-09 MAYIS 2015 Gidilecek Yerler : PAMUKKKALE - SAKLIKENT - KEKOVA - KAYAKÖY - GÖKOVA - KAŞ Süre : 3 Gece 4 Gün Başlangıç Tarihi : 5 Mayıs 2015 Bitiş Tarihi : 9 Mayıs 2015 Zümre : Sosyal Bilgiler Yaş Grubu : 5.,6.,7.,8.

Detaylı

2014 ve Takip Eden Yıllarda Arslara Ait Asgari Ölçüde M² Birim Değer Cetveli

2014 ve Takip Eden Yıllarda Arslara Ait Asgari Ölçüde M² Birim Değer Cetveli 1 Aydın Merkez Aydın Belediyesi Adnan Menderes ÇEŞTEPE BULVARI KÜME EVL. 14,00 (K) 2 Aydın Merkez Aydın Belediyesi Adnan Menderes AYDIN BULVARI 197,00 (K) 3 Aydın Merkez Aydın Belediyesi Adnan Menderes

Detaylı

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür.

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür. Akarsularla boşaltılmış ovalar daha çok Kütahya'nın güneyinde ve güneybatısında, başka bir tarifle Murat Dağı'nın kuzey ve kuzeydoğusunda yer almaktadırlar. Bunlar: Adırnaz Çayı ve Kocaçay'ın yukarı çığırlarındaki

Detaylı

URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI

URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI URLA-KARABURUN-ÇEŞME YARIMADALARI Urla-Karaburun-Çeşme yarımadası, Bozdağların sona erdiği Kemalpaşa (Nif) Dağı batısındaki kuzey-güney doğrultulu Menderes Ovası (Cuma

Detaylı

AKÇAY ÜZERİNDEKİ KEMER BARAJI

AKÇAY ÜZERİNDEKİ KEMER BARAJI AKÇAY ÜZERİNDEKİ KEMER BARAJI BOZDOĞAN Madranbaba Dağı nın doğu eteğinde Akçay vadisinin batı yamacında yer alan 10.078 nüfuslu Bozdoğan da sebze olarak domates, biber, patates, patlıcan, fasulye, sussam,

Detaylı

EGE BÖLGESİ BÖLGENİN YERİ VE SINIRLARI

EGE BÖLGESİ BÖLGENİN YERİ VE SINIRLARI 1/5 EGE BÖLGESİ BÖLGENİN YERİ VE SINIRLARI Türkiye nin 7 coğrafi bölgesinden biri olan Ege Bölgesi, 85.000 km2 lik yüzölçümüyle Türkiye topraklarının %11 ini kaplar. (Harita:1) Ege Bölgesi, Anadolu nun

Detaylı

AYDIN İLİNDEKİ HER BİR LİSENİN 2016 YGS ORTALAMA, PUAN, SIRA BİLGİSİ VE İL - TÜRKİYE SIRALAMALARI

AYDIN İLİNDEKİ HER BİR LİSENİN 2016 YGS ORTALAMA, PUAN, SIRA BİLGİSİ VE İL - TÜRKİYE SIRALAMALARI AYDIN İLİNDEKİ HER BİR LİSENİN 2016 YGS ORTALAMA, PUAN, SIRA BİLGİSİ VE İL - TÜRKİYE SIRALAMALARI AYDIN ADAY SAYILARI TEMEL YGS PUANLARI FEN BİLİMLERİ TÜRKÇE SOSYAL BİLİMLER MATEMATİK YGS'ye Giren Lisansa

Detaylı

"Birinci Coğrafya Kongresi 6-21 Haziran 1941, Raporlar, Müzakereler, Kararlar"

Birinci Coğrafya Kongresi 6-21 Haziran 1941, Raporlar, Müzakereler, Kararlar "Birinci Coğrafya Kongresi 6-21 Haziran 1941, Raporlar, Müzakereler, Kararlar" EGE BÖLGESİ Yurdumuzun batı kesiminde Ege Denizi'ne komşu olan ve adını bu denizden alan Ege bölgesi kapladığı alan bakımından

Detaylı

"EGE BÖLGESİNİN TURİZM COĞRAFYASI"

EGE BÖLGESİNİN TURİZM COĞRAFYASI "EGE BÖLGESİNİN TURİZM COĞRAFYASI" Prof. Dr. Aydoğan KÖKSAL GİRÎŞ: Türkiye'nin Turizm Coğrafyası çalışmalarımı 1973 yılından beri sürdürmekteyim. Her sene memleketimizin turistik yörelerine giderek turizm

Detaylı

EK-2: Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu

EK-2: Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu 5 AYDIN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EFELER İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI OKULLAR 7,5 Ay Son Başvuru Tarihi 24.10.2014 AYDIN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Seçim Başlangıç Tarihi ve Saati 27.10.2014 09:00

Detaylı

Kastamonu - Merkez İlçe

Kastamonu - Merkez İlçe Kastamonu - Merkez İlçe YATIRIM YERİ KATALOĞU Kastamonu - Merkez İlçesi uygun yatırım yerleri www.kuzka.org.tr Kastamonu OSB, şehre ve bölgeye ciddi ekonomik girdiler sağlamaktadır. OSB'de değişik sanayi

Detaylı

TÜRKİYE NİN YER ALTI SULARI ve KAYNAKLARI

TÜRKİYE NİN YER ALTI SULARI ve KAYNAKLARI TÜRKİYE NİN YER ALTI SULARI ve KAYNAKLARI Yer altı Suları; Türkiye, kumlu, çakıllı ve alüvyal sahalar ile başta karstik alanlar olmak üzere, geçirimli kayaçlara bağlı olarak yer altı suları bakımından

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

EFES Meryem Ana'yı ağırladı

EFES Meryem Ana'yı ağırladı Dünya denizcilik tarihinin başlangıç noktasında bulunan Ege bölgesi, insanlığın da en eski yerleşim alanlarından biri. Tarihte çok sayıda uygarlığın vatanı oldu. Milas ya da Prieneâ deki bir binanın malzemesine

Detaylı

SULTANHİSAR-AYDIN 260 ADA 1,2,3,4 PARSEL JEOTERMAL ENERJİ SANTRALİ İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

SULTANHİSAR-AYDIN 260 ADA 1,2,3,4 PARSEL JEOTERMAL ENERJİ SANTRALİ İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU SULTANHİSAR-AYDIN 260 ADA 1,2,3,4 PARSEL JEOTERMAL ENERJİ SANTRALİ İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU PLANLAMA ALANININ KONUMU: Planlama Alanı Türkiye'nin Batısında Ege Bölgesinde Aydın ili,sultanhisar ilçesi

Detaylı

MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI

MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI Altan İÇERLER 1, Remzi BİLGİN 1, Belgin ÇİRKİN 1, Hamza KARAMAN 1, Alper KIYAK 1, Çetin KARAHAN 2 1 MTA Genel Müdürlüğü Jeofizik

Detaylı

PLAN AÇIKLAMA RAPORU

PLAN AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ, KARESİ İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 4324/PARSEL 30, ADA 4325/PARSELLER 8-9-10 VE 11 DE KAYITLI TAŞINMAZLAR İÇİN HAZIRLANAN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

Detaylı

PLAN AÇIKLAMA RAPORU

PLAN AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ, KARESİ İLÇESİ, PAŞAALANI MAHALLESİ, ADA 8970, PARSELLER 1-2-3-4 VE 5 DE KAYITLI TAŞINMAZLAR İÇİN HAZIRLANAN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU OCAK 2018 Balıkesir

Detaylı

BATI KARADENİZ BÖLGESİ

BATI KARADENİZ BÖLGESİ BATI KARADENİZ BÖLGESİ AKÇAKOCA DAĞLARI BATI KARADENİZ BÖLGESİ JEOLOJİ HARİTASI Batı Karadeniz bölgesi şu ünitelere ayrılmaktadır: 1.Kıyı kuşağı 2.Çam Dağı-Akçakoca Dağları-Küre Dağları 3.Düzce-Yığılca

Detaylı

YERLEŞİMLER NÜFUS ALTYAPI DURUMU

YERLEŞİMLER NÜFUS ALTYAPI DURUMU YERLEŞİMLER NÜFUS ALTYAPI 1 Afyonkarahisar Dinar DĠNAR 25.155 Var 98 2 X 2 Afyonkarahisar Dinar TATARLI 3.217 Var 80 0 X 3 Afyonkarahisar Dinar HAYDARLI 1.888 Var 100 0 X 4 Afyonkarahisar Dinar ÇĠÇEKTEPE

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

İTALYA. Sanayi,Turizm,Ulaşım

İTALYA. Sanayi,Turizm,Ulaşım İTALYA FİZİKİ ÖZELLİKLERİ Coğrafi konum Yer şekilleri İklimi BEŞERİ ÖZELLİKLERİ Nüfusu Tarım ve hayvancılık Madencilik Sanayi,Turizm,Ulaşım İTALYANIN KİMLİK KARTI BAŞKENTİ:Roma DİLİ:İtalyanca DİNİ:Hıristiyanlık

Detaylı

Saygıdeğer Mesai arkadaşlarım, hanımefendiler, beyefendiler, basınımızın değerli temsilcileri.

Saygıdeğer Mesai arkadaşlarım, hanımefendiler, beyefendiler, basınımızın değerli temsilcileri. Aydın Merkez 15 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi ( 1 sulama, 1 içmesuyu, 13 t.k. tesisi) Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE 2013 AYDIN TAHIL VARLIĞI Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211 63 15 www.aydinticaretborsasi.org.tr

Detaylı

MANİSA İLİ, ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSA MAHALLESİ, PARSEL: /1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

MANİSA İLİ, ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSA MAHALLESİ, PARSEL: /1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU SINIR PLANLAMA LTD.ŞTİ MANİSA İLİ, ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSA MAHALLESİ, PARSEL:2677-2678 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU Nisan-2017 Milli Kütüphane Caddesi No:31

Detaylı

İnce Burun Fener Fener İnce Burun BATI KARADENİZ BÖLGESİ KIYI GERİSİ DAĞLARI ÇAM DAĞI Batıdan Sakarya Irmağı, doğudan ise Melen Suyu tarafından sınırlanan ÇAM DAĞI, kuzeyde Kocaali; güneyde

Detaylı

İZMİR İLİ, ALİAĞA İLÇESİ, ÇAKMAKLI KÖYÜ, LİMAN AMAÇLI 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DİLEK ÇAKANŞİMŞEK ŞEHİR PLANCISI

İZMİR İLİ, ALİAĞA İLÇESİ, ÇAKMAKLI KÖYÜ, LİMAN AMAÇLI 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DİLEK ÇAKANŞİMŞEK ŞEHİR PLANCISI İZMİR İLİ, ALİAĞA İLÇESİ, ÇAKMAKLI KÖYÜ, LİMAN AMAÇLI 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DİLEK ÇAKANŞİMŞEK ŞEHİR PLANCISI 1- GİRİŞ : Aliağa ve Nemrut Liman bölgelerinden başlayarak Horozgediği Liman sahasına

Detaylı

KPSS 2008 GK (31) G.K. SORU BANK. / 408. SAYFA / 10. SORU KONU ANLATIM SAYFA 19 / 3. SORU

KPSS 2008 GK (31) G.K. SORU BANK. / 408. SAYFA / 10. SORU KONU ANLATIM SAYFA 19 / 3. SORU KPSS 2008 GK (31) G.K. SORU BANK. / 408. SAYFA / 10. SORU 31. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye nin Kuzey Yarım Küre de yer aldığının bir göstergesi olamaz? A) Akdeniz Bölgesi ndeki akarsuların kuzeyden

Detaylı

FRANSA. Turizm,Ulaşım,Sanayi. www.sosyal-bilgiler.com

FRANSA. Turizm,Ulaşım,Sanayi. www.sosyal-bilgiler.com FRANSA FİZİKİ ÖZELLİKLERİ Coğrafi konum Yer şekilleri İklimi BEŞERİ ÖZELLİKLER Nüfusu Tarım,Maden Turizm,Ulaşım,Sanayi www.sosyal-bilgiler.com FRANSANIN KİMLİK KARTI Başkenti: Paris Dili: Fransızca Dini:

Detaylı

Atoller (mercan adaları) ve Resifler

Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atol, hayatlarını sıcak denizlerde devam ettiren ve mercan ismi verilen deniz hayvanları iskeletlerinin artıklarının yığılması sonucu meydana gelen birikim şekilleridir.

Detaylı

BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Bitlis ili, Doğu Anadolu Bölgesinde yer almakta olup, engebeli bir topoğrafyaya sahiptir. Ahlat Ovasıyla, bir düzlük gibi Bitlis in kuzeydoğusundan Van Gölüne doğru

Detaylı

BİRECİK REHBER KİTAP. Birecik Turizm Envanteri Projesi T.C. BİRECİK KAYMAKAMLIĞI 2011

BİRECİK REHBER KİTAP. Birecik Turizm Envanteri Projesi T.C. BİRECİK KAYMAKAMLIĞI 2011 Birecik Turizm Envanteri Projesi Bu kitabın içeriğinden sadece Birecik İlçesi ve Köylerine Hizmet Götürme Birliği sorumludur ve bu içeriğin herhangi bir şekilde DPT'nin veya Karacadağ kalkınma Ajansı'nın

Detaylı

PLANLAMA ALANI. Harita 1: Planlama Alanı ve Çevresi Uydu Görüntüsü (Yakın)

PLANLAMA ALANI. Harita 1: Planlama Alanı ve Çevresi Uydu Görüntüsü (Yakın) SELMA KISA PLANLAMA MANİSA İLİ AKHİSAR İLÇESİ BEYOBA MAHALLESİ 2990 PARSELİN YER ALDIĞI ÇİĞİT SANAYİ ALANINDA 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU MART-2017 İÇİNDEKİLER 1.

Detaylı

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN EDİRNE UZUNKÖPRÜ MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI Yunanistan sınırına 6 kilometre uzaklıkta yer alan Edirne nin Uzunköprü ilçesi, Osmanlı İmparatorluğu nun Trakya daki ilk yerleşimlerinden biri. Ergene

Detaylı

OSMANCIK OSB. Osmancık OSB

OSMANCIK OSB. Osmancık OSB OSMANCIK OSB 2 OSMANCIK Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerini batıya bağlayan ana yol üzerinde bulunan Osmancık, Çorum il merkezine 56 km, Samsun limanına 168 km, Ankara ya 268 km uzaklıkta olduğundan

Detaylı

2. PLANLAMA ALANININ ÜLKE VE BÖLGEDEKİ YERİ

2. PLANLAMA ALANININ ÜLKE VE BÖLGEDEKİ YERİ SELMA KISA PLANLAMA MANİSA İLİ AKHİSAR İLÇESİ BEYOBA MAHALLESİ 2990 PARSELİN YER ALDIĞI ÇİĞİT SANAYİ ALANINDA 1/2000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA MART-2017 İÇİNDEKİLER 1. PLAN ÖNERİSİNİN

Detaylı

Kastamonu - Tosya YATIRIM YERİ KATALOĞU. Kastamonu - Tosya ilçesi uygun yatırım yerleri. www.kuzka.org.tr

Kastamonu - Tosya YATIRIM YERİ KATALOĞU. Kastamonu - Tosya ilçesi uygun yatırım yerleri. www.kuzka.org.tr Kastamonu - Tosya YATIRIM YERİ KATALOĞU Kastamonu - Tosya ilçesi uygun yatırım yerleri www.kuzka.org.tr Tosya girişimciliği ile önplana çıkmış bir ilçedir. Halkın dinlenmesi ve eğlenmesi için Yeşilgöl

Detaylı

PLAN AÇIKLAMA RAPORU

PLAN AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ, KARESİ İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 8219, PARSEL 17 DE KAYITLI TAŞINMAZ İÇİN HAZIRLANAN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ARALIK 2017 Balıkesir İli, Karesi

Detaylı

ÇANKIRI İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

ÇANKIRI İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI ÇANKIRI İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Çankırı ili, Orta Anadolu'nun kuzeyinde, Kızılırmak ile Batı Karadeniz ana havzaları arasında yer almaktadır. Çankırı-Çorum havzası İç Anadolu nun Tersiyer deki en

Detaylı

Cumhur MALALAN GUNDER (ISES TR ) info@gunder.org.tr

Cumhur MALALAN GUNDER (ISES TR ) info@gunder.org.tr Cumhur MALALAN GUNDER (ISES TR ) info@gunder.org.tr Güneş Enerjisinden Faydalanılan Alanlar 1. Elektrik üretimi (fotovoltaik sistemler) 2. Sıcaksu ve ısıtma Suyu Üretimi (Termik sistemler) 3. Endüstriyel

Detaylı

Salihli'nin 10 km. kadar batısında Antik Sardes (Sard) şehrinin harabeleri bulunmaktadır. Sard şehri Lidya Krallığı'nın idari ve dini merkezi idi.

Salihli'nin 10 km. kadar batısında Antik Sardes (Sard) şehrinin harabeleri bulunmaktadır. Sard şehri Lidya Krallığı'nın idari ve dini merkezi idi. Antik Sardes Kenti Salihli'nin 10 km. kadar batısında Antik Sardes (Sard) şehrinin harabeleri bulunmaktadır. Sard şehri Lidya Krallığı'nın idari ve dini merkezi idi. Antik Sard harabeleri Bozdağlardan

Detaylı

2010 ÖSYS YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLARI LİSTESİ (Tablo 3A)

2010 ÖSYS YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLARI LİSTESİ (Tablo 3A) 1015041 ABANT İZZET BAYSAL Ü. (BOLU) Bolu Meslek Y.O. Kooperatifçilik YGS 5 70 70 231,216 1015204 ABANT İZZET BAYSAL Ü. (BOLU) Gerede Meslek Y.O. Bilgisayar Programcılığı YGS 1 45 45 2010,3,1,92 223,334

Detaylı

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz.

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz. A-) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın yanına (D), yanlış olanın yanına (Y) yazınız. 1-( ) Ege Bölgesi nde dağlar kıyıya paralel uzanır. 2-( ) Çarşamba ve Bafra Karadeniz kıyısındaki delta ovalarımızdır.

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ/COĞRAFYA BÖLÜMÜ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ/COĞRAFYA BÖLÜMÜ BARIŞ TAŞ E-Posta Adresi tas.baris@hotmail.com Telefon (İş) Telefon (Cep) Faks Adres 3762132626-7551 5062934711 Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğrenim Bilgisi Doktora 2000 1/2006 Yüksek

Detaylı

HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ EKİM

HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ EKİM SURİYE ÜLKE RAPORU HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ EKİM 2011 SURİYE ÜLKE VE İHRACAT RAPORU RESMİ ADI BAŞKENTİ DİL : Suriye Arap Cumhuriyeti : Şam (Damascus) : Arapça (resmi), Kürtçe,

Detaylı

KLA 109 ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİSİ. 10. Hafta Doç. Dr. Serdar Hakan ÖZTANER KLA ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİ Ege Göçleri Dor Göçleri

KLA 109 ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİSİ. 10. Hafta Doç. Dr. Serdar Hakan ÖZTANER KLA ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİ Ege Göçleri Dor Göçleri KLA 109 ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİSİ 10. Hafta Ege Göçleri Dor Göçleri Kaynakça: R. Drews, Tunç Çağı nın Sonu, (Çev. T.Ersoy-G.Ergin), 2014. A.M. Mansel, Ege ve Yunan Tarihi, 1947. O. Tekin, Eski Yunan

Detaylı

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ÖLÇEK:1/1000 Pafta No: K19-d-02-a-3a / K19-d-02-a-4b PİM PLANLAMA BÜROSU Yılmaz Şevket KOCATUĞ / Şehir Plancısı Yarhasanlar

Detaylı

AYDIN İLİ, DİDİM İLÇESİ, FEVZİPAŞA

AYDIN İLİ, DİDİM İLÇESİ, FEVZİPAŞA AYDIN İLİ, DİDİM İLÇESİ, FEVZİPAŞA 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI ARAŞTIRMA VE AÇIKLAMA RAPORU İÇİNDEKİLER Aydın İli, Didim İlçesi, Fevzipaşa Mahallesi 1/5000 Ölçekli Nazım AMAÇ, KAPSAM VE HEDEFLER...

Detaylı

I- İLİN GENEL OLARAK TANITILMASI

I- İLİN GENEL OLARAK TANITILMASI I- İLİN GENEL OLARAK TANITILMASI 1-İLİN TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI Aydın; tarihin bilinen devirlerinden beri çeşitli uygarlıklara merkez olmuş, antik çağın Afrodisias, Milet, Alinda, Didyma, Nisa, Prien,

Detaylı

Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler)

Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler) Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler) TARİH Miras ilişkileri T O P L U M MİRAS K Ü L T Ü R DOĞA ÇEVRE MİRASIN KAPSAMI MİRAS ÇEKİCİLİKLERİ ÇEVRE MEKAN YER İNSAN PEYZAJLAR YAPISAL UNSURLAR ÇALIŞMA ALANLARI

Detaylı

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ ŞAİREŞREF MAHALLESİ ADA NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ ŞAİREŞREF MAHALLESİ ADA NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1-) PLANLAMA ALANININ TANIMI a.) COĞRAFİ KONUM, NÜFUS ve İDARİ YAPI Kırkağaç, Manisa nın kuzey batısında, İzmir-Bandırma demiryolu üzerindedir. Manisa ya uzaklığı 79 km. dir. Denizden yüksekliği 100 m

Detaylı

PLAN AÇIKLAMA RAPORU

PLAN AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ, EDREMİT İLÇESİ, SOĞANYEMEZ MAHALLESİ, ADA 374/PARSEL 5 VE HAMİDİYE MAHALLESİ, TESCİL HARİCİ ALAN İÇİN HAZIRLANAN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU MART 2018

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

AYDIN / ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

AYDIN / ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU AYDIN-2040 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU EYLÜL-2018 İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 2 MEVCUT DURUM ANALİZİ 3 2.1 AYDIN İLİNİN ÜLKE VE BÖLGE İÇİNDEKİ YERİ 3 2.1.1 COĞRAFİ KONUM 3 2.1.2 ÜLKE ULAŞIM

Detaylı

TABLO-3A. Ek Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Önlisans Programları

TABLO-3A. Ek Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Önlisans Programları TABLO-3A. Ek İle Öğrenci Alan 100150547 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (BOLU) / Bolu Meslek Yüksekokulu / Bahçe Tarımı YGS-6 10 3 196,16163 100150538 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (BOLU) / Bolu Meslek

Detaylı

HELENİSTİK DÖNEM. Pergamon - Bergama. Erken Dönem M.Ö. 8.-6. yüzyıllar -kırık buluntuları -erken dönem kent duvarı

HELENİSTİK DÖNEM. Pergamon - Bergama. Erken Dönem M.Ö. 8.-6. yüzyıllar -kırık buluntuları -erken dönem kent duvarı Pergamon - Bergama Erken Dönem M.Ö. 8.-6. yüzyıllar -kırık buluntuları -erken dönem kent duvarı Krallar Hanedanı Dönemi Helenistik Dönem Philetairos M.Ö. 281 263 I. Eumenes M.Ö. 263 241 I. Attalos M.Ö.

Detaylı

2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir?

2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir? KPSS Coğrafya Kısa Bilgiler 1-Bitki çeşitliğinin en fazla olduğu bölgemiz hangisidir? -Marmara Bölgesi 2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir? -Doğu

Detaylı

YILMAZ MAHALLESİ, 2580 PARSEL'E AİT

YILMAZ MAHALLESİ, 2580 PARSEL'E AİT SALİHLİ (MANİSA) YILMAZ MAHALLESİ, 2580 PARSEL'E AİT N A Z I M İ M A R P L A N I A Ç I K L A M A R A P O R U H AZIR LAY AN etüdproje PLANLAMA LTD. ŞTİ. TEL/FAKS:0 236 713 09 36 M. PAŞA CAD. UĞURSOY İŞHANI

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

AYDIN İLİNDE MARKALAŞMA POTANSİYELİNE SAHİP YEREL ÜRÜNLER

AYDIN İLİNDE MARKALAŞMA POTANSİYELİNE SAHİP YEREL ÜRÜNLER AYDIN İLİNDE MARKALAŞMA POTANSİYELİNE SAHİP YEREL ÜRÜNLER GİRİŞ Aydın İlinde Markalaşma Potansiyeline Sahip Yerel Ürünlerin Araştırılması Projesi Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) 2011 Doğrudan Faaliyet

Detaylı

II- MANİSA DAĞI-YAMANLAR DAĞI Kuzeyden Manisa Ovası ve Menemen Boğazı, güneyden Kemalpaşa Ovası ve Nif Dağı (Bozdağların batı kesimi ) ile

II- MANİSA DAĞI-YAMANLAR DAĞI Kuzeyden Manisa Ovası ve Menemen Boğazı, güneyden Kemalpaşa Ovası ve Nif Dağı (Bozdağların batı kesimi ) ile II- MANİSA DAĞI-YAMANLAR DAĞI Kuzeyden Manisa Ovası ve Menemen Boğazı, güneyden Kemalpaşa Ovası ve Nif Dağı (Bozdağların batı kesimi ) ile sınırlandırılan Manisa- Yamanlar Dağı, böbrek şeklinde bir dağdır.

Detaylı

MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ YENİMAHALLE MAHALLESİ 1015 ADA 14 PARSEL 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ YENİMAHALLE MAHALLESİ 1015 ADA 14 PARSEL 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ- İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU 1 MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ YENİMAHALLE MAHALLESİ 1015 ADA 14 PARSEL 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

Detaylı

Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri

Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri Dünya da bir birinden farklı kıyı tipleri oluşmuştur. Bu farklılıkların oluşmasında; Dalga ve akıntılar, Dağların kıyıya uzanış doğrultusu, Kıyılardaki

Detaylı

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. KONYA İLİ JEOTERMAL ENERJİ POTANSİYELİNİN TURİZM AMAÇLI DEĞERLENDİRİLMESİ ve YATIRIM OLANAKLARI

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. KONYA İLİ JEOTERMAL ENERJİ POTANSİYELİNİN TURİZM AMAÇLI DEĞERLENDİRİLMESİ ve YATIRIM OLANAKLARI MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KONYA İLİ JEOTERMAL ENERJİ POTANSİYELİNİN TURİZM AMAÇLI DEĞERLENDİRİLMESİ ve YATIRIM OLANAKLARI MAYIS-2012 İÇİNDEKİLER KONYA İLİ JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI... 3 1.

Detaylı

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 BAYRAM MERAL 1 Genel Yetenek - Cihan URAL Yazar Bayram MERAL ISBN 978-605-9459-31-0 Yayın ve Dağıtım Dizgi Tasarım Kapak Tasarımı Yayın Sertifika No. Baskı

Detaylı