İHRACATIN YILDIZLARI ÖDÜLLERİNİ ALDI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İHRACATIN YILDIZLARI ÖDÜLLERİNİ ALDI"

Transkript

1 ŞUBAT - MART DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ AYLIK YAYINI İHRACATIN YILDIZLARI ÖDÜLLERİNİ ALDI EXIMBANK GÜNDEMİ REESKONT KREDİSİ YENİ TEŞVİK YASASI AÇIKLANDI MUTFAK VE PENCERE SEKTÖRÜNE YÖNELİK ALIM HEYETLERİ DÜZENLEDİK BİR BİLENE SORDUK YURTDIŞI FUAR DESTEKLERİ ŞUBAT - MART DÖNEMİ SEKTÖR İHRACATIMIZA BAKIŞ IH&HS VE EISENWAREN FUARLARINA KATILDIK

2 2 Başkandan Ve sonunda yeni Teşvik Yasası kamuoyuna açıkladı. Söz konusu Yasa nın temelini, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin ülkemizde yatırım ve üretiminin artırılmasını ve bunun için teknoloji ve tasarım odaklı ürünlerin üretiminin sağlanması oluşturmakta. Ayrıca bu destek paketi ile illerimiz sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyine göre 6 bölgeye ayrıldı ve il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçildi. Bu durum bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasını sağlayacak. Böylece, batı illerine yatırım yapan yerli-yabancı girişimci ile doğu illerine yatırım yapan arasında fark kalmayacak. Hatta yapılan pozitif ayrımcılık sayesinde, Doğu illerine yatırım yapmak daha da cazip bir hale gelmiş olacak. Tahsin Öztiryaki İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı SÖZÜMÜZÜN ARKASINDAYIZ Metalik in 2. Sayısında, Hükümetin başlattığı İhracatta Atılım Projesi ni, üretim, teknoloji ve tasarım odaklı yatırımlarla güçlendirmesinin önemine değinmiş ve bu çerçevede üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmiştim. Çünkü sanayicimizin, üreticimizin ve ihracatçımızın temennisi bu yönde idi. Biz ihracatçılar, üzerimize düşeni her alanda her platformda yapıyorduk ama bunun bir Devlet felsefesi haline getirilmesinin ihtiyacı içerisindeydik. Ayrıca, yapılan bu yatırımların bölgede yerleşik durumda olan firmalarla ortaklaşa gerçekleştirilmesi ve bunun sosyal bir sorumluluk projesi haline gelmesi yegane dileğimdir. Tüm sektörlerde ihracat artışımızın devamı açısından, katma değeri yüksek ürünleri ihraç edebilir hale gelmek hayati önem taşımakta. Yeni açıklanan Teşvik Yasası işte bu noktada bizlere cansuyu olacak gibi görünüyor. Sözün özü, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği olarak bakır, alüminyum, paslanmaz çelik gibi ürünlerde cevherden üretim yapılabilmesine yönelik teşvik kapsamına giren tüm çalışmaları yürekten desteklediğimizi ifade eder, bu yönde yapılacak atılımlarda Birlik olarak üzerimize düşeni yapmaktan bir an bile olsun tereddüt etmeyeceğimizi taahhüt ederim.

3 Neler yaptık? 3 YILLIK ÇALIŞTAYIMIZI GERÇEKLEŞTİRDİK YÖNETİM İmtiyaz Sahibi Coşkun Kırlıoğlu Yönetim Yeri Çobançeşme Mevkii Sanayi Cad Yenibosna-İstanbul Tel: Faks: metalik@immib.org.tr cemile.cagil@immib.org.tr Yayın Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki Yayın Kurulu Çetin Tecdelioğlu, Ayşegül Çapan, Aynur Ayhan, Fatih Özer, Muharrem Kayılı, Özlem S. Erkan, Cemile Çağıl Mart ayı içerisinde Birliğimiz yıllık çalıştayı düzenledi. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği nin 2011 yılında yaptığı faaliyetler ile 2012 yılı içinde yapılması gereken faaliyetlerin masaya yatırıldığı toplantının açılış konuşmasını İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki gerçekleştirdi. Başkan Öztiryaki, 2011 yılında Birliğimiz üyesi firmaların yapmış olduğu 7.1 Milyar dolarlık ihracatın gurur verici olduğunu ifade etti yılı yani Türkiye Cumhuriyeti nin 100. Kuruluş yıldönümünde Birliğimize düşen 25 Milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için Yönetim olarak ellerini taşın altına koyduklarını belirten Öztiryaki, yeni dönemde ihracatın artırılmasına yönelik olarak başlatılan URGE (Uluslar arası Rekabetçiliğin Desteklenmesi Tebliği) ile ARGE Proje pazarlarının Birlik bünyesinde bulunan tüm sektörleri kapsayacak şekilde çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca sektörlerin yaşadığı, sorunlar ve çözüm önerileri de gündem maddeleri arasında yer aldı. YAPIM-YAYIN Küçük Mucizeler Yayıncılık ve İletişm Hizmetleri Ltd. Şti Şehit Ertuğrul Kabataş Cad. Bozkır İş Merkezi No: 12 Kat: 2 D: 6 Mecidiyeköy / İstanbul Tel: Yayın Koordinatörü (Sorumlu) Erkan Ersöz erkanersoz@kucukmucizeler.com Görsel Yönetmen Uğur Karagül ugurkaragul@kucukmucizeler.com Reklam Rezarvasyon metalik@immib.org.tr Baskı Özlem Matbaaccılık ve Reklamcılık Ltd. Şti. Litros Yolu 2.Mat San. Sit. Bodrum Kat No:2BB4 TOPKAPI / T: pbx F: info@ozlemmatbaa.com.tr Bu dergi NAPM lisansı altında yüzde 100 geri dönüşümlü kağıttan üretilmiştir.

4 4 Neler yaptık ALIM HEYETLERİ GERÇEKLEŞTİRDİK Kitchenworld ALIM HEYETİ İstanbul Kitchen World Uluslararası Mutfak, Banyo Mobilyaları ve Ankastre Cihazlar Fuarı ile eşzamanlı olarak gerçekleştirilen Alım Heyeti kapsamında 9 yabancı firmadan 14 katılımcı heyete iştirak etti. 17 yerli firmalarımızdan 23 katılımcı ise, kendileriyle ikili iş görüşmelerinde bulundu. İkili görüşmelerinin ardından heyet kapsamında ülkemize gelen yurtdışı katılımcılarla İstanbul Tüyap Fuar Merkezi gezilerek ikili görüşmelere gelemeyen Türk firmalarımızla iş bağlantısı kurmaları imkanı tanındı. HOSTECH BY TUSİD ALIM HEYETİ Hostech By TÜSİD, 20. Ağırlama Teknolojileri Fuarı ile eşzamanlı olarak gerçekleştirilen Alım Heyeti kapsamında 14 yabancı firmadan 15 katılımcı söz konusu heyete iştirak ettiler. 32 yerli firmamızın ikili iş görüşmelerinde bulunduğu heyet sonrasında, ülkemize gelen yurtdışı katılımcılarla fuar alanı gezilerek ikili görüşmelere gelemeyen Türk firmalarımızla iş bağlantısı kurmalarına imkân sağlandı. PENCERE, PANJUR, CEPHE SİSTEMLERİ VE AKSESUARLARI ALIM HEYETİ İstanbul Pencere 2012, 13. Uluslararası Pencere Panjur, Cephe Sistemleri ve Aksesuarları, Profil, Üretim Teknolojileri ve Makineleri, Yalıtım Malzemeleri, Hammadde ve Tamamlayıcı Ürünler Fuarı ile eş zamanlı olarak 29 Şubat 2012 de Türk firmalarıyla buluşmaya gelen 26 yabancı firma ile Alım Heyeti düzenlendi. 35 Türk firmasının katıldığı Alım heyetinde, Arnavutluk, Azerbaycan, Gürcistan, Karadağ ve Tunus gelen yabancı firmalar, bu ve benzer heyetlerin daha sık düzenlenmesi gerektiği yönünde görüş beyan ettiler. FİRMA LİSTELERİ İÇİN:

5 5 İHRACATIN YILDIZLARI ÖDÜLLERİNİ ALDI Ödül alan İDDMİB Üyesi firmaların listesi arka kapakta yer almaktadır. Geçtiğimiz yıl ülkemiz ihracatının % 30 unu gerçekleştiren İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) üyesi firmalar düzenlenen törende ödüllerini aldılar. İMMİB in genel sıralamasında en fazla ihracatla Vestel Dış Ticaret birinciliği kazanırken, Arçelik ikinciliği, İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi ise üçüncülüğü elde etti. Törenin açılış konuşmasını yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İMMİB, toplam ihracatımızın yüzde 30 unu gerçekleştiren lider birliğimiz. Yaşanan bu tatlı rekabet ihracat rakamlarına olumlu yansıyor dedi. İMMİB Koordinatör Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu ise Türkiye geneli ihracat şampiyonu ilk 10 firmanın 5 inin kendi üyeleri olduğunu söyledi. Ödül törende bir stand-up gösterisi gerçekleştiren Cem Yılmaz, ihracatçılara keyifli anlar yaşattı. 127 firmanın dereceye girdiği gecede, Birliğimiz üzerinden yaptığı ihracatla ödüle layık görülen 21 üye firmamız da ödüllerini aldılar. Törene Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Yakıcı ve Bakanlık yetkilileriride katılım sağladı. Ünlü komedyen Cem Yılmaz 2011 İhracat Yıldızları Ödül Töreninde İhracatçılarımıza keyifli anlar yaşattı.

6 6 Neler yaptık INTERNATIONAL HOME & HOUSEWARES SHOW 2012 FUARINA KATILDIK Amerika Birleşik Devletleri nin Şikago şehrinde Mart 2012 tarihleri arasında düzenlenen, ev gereçleri, mutfak gereçleri ve pişirme ekipmanları konularında sektörün önemli fuarlarından biri olarak kabul edilen International Home&Housewares Show 2012 fuarının ülkemiz milli iştirak organizasyonu bu yıl 8. Kez Birliğimizce gerçekleştirilmiştir.ih&hs fuarında sergilenen ürünler Clean, Contain+Sustain - temizlik, saklama ve koruma ekipmanları, Dine+Design - yemek pişirme ve ağırlama ekipmanları ve Wired+Well - Elektrikli ev aletleri olmak üzere 3 ana başlık altında toplanmaktadır. Amerika ev gereçleri ve mutfak sektörünün en önemli fuarlarından biri olan IH&HS fuarı katılımın yüksek olduğu ve tüm dünyadan önemli alıcılar tarafından ziyaret edilen bir organizasyondur. Birliğimiz fuara 2012 yılında, fuar alanının Kuzey ve Güney salonlarında toplamda 297,3 m2 olmak üzere 17 firma ile katılmıştır. Fuar süresince katılımcı firmalarımız tarafından döküm, teflon, emaye, plastik, melamin ve camdan mamul mutfak/ ev eşyaları sergilenmiştir. IH&HS 2012 fuarına %30 u ABD dışından olmak üzere toplamda den fazla firma katılımcı olarak iştirak etmiştir. Bireysel katılımların haricinde ülkemizde dâhil olmak üzere; Brezilya, Çin, Almanya, Fransa, Hong Kong, İtalya, Japonya ve Tayvan milli katılım organizasyonu gerçekleştirmiştir. Fuara milli organizasyonumuz altında ve bireysel olarak katılan Türk firmalarının toplam sayısı 22 dir. Fuar, 100 den fazla ülkeden yaklaşık ziyaretçi ve den fazla profesyonel alıcı tarafından gezilmiştir.

7 7 INTERNATONAL Hardware Fair EISENWAREN 2012 FUARINA KATILDIK İDDMİB Yön. Kur. Bşk. Yrd. Çetin Tecdelioğlu, İDDMİB Yön. Kur. Üyesi Rıdvan Mertöz, İDDMİB Denetim Kurulu üyesi Cemil Tayman fuarda Türk firmalarının standlarını ziyaret ettiler. International Hardware Fair Eisenwaren (Hırdavat, bağlantı elemanları ve el aletleri fuarı), 4-7 Mart 2012 tarihlerinde Almanya nın Köln şehrinde 38. kez düzenlendi. 50 yıldır Dünyanın en büyük hırdavat fuarı olan Eisenwaren 2012 ye, 50 farklı ülkeden firma katılırken, dört gün boyunca 132 farklı ülkeden kişi tarafından ziyaret edildi. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği fuara info stand ile katılırken, İDDMİB haricinde farklı ürün kategorilerinden 30 Türk firması da fuara bireysel katılım sağladı. Fuarın ilk akşamı Türk katılımcılar için İDDMİB tarafından düzenlenen yemeğe Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Düsseldorf Ataşesi Hüsamedtin Kılıçkaya ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Tahsin Özdemir iştirak etti.

8 8 Neler yaptık HOSTECH BY TUSID FUARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ Yirminci Ağırlama Teknolojileri Fuarı 28 Mart-01 Nisan 2012 tarihleri arasında CNR Expo da gerçekleştirildi. İki yılda bir düzenlenen fuara 550 katılımcı stand açmak suretiyle iştirak etti. Ekonomi Bakanlığı nın desteği ile ABD, Kuzey Afrika, Bağımsız Devletler Topluluğu, Rusya, Avrupa, Orta Doğu ve Uzak Doğu dan gelen firmalarla alım heyeti gerçekleştirdi. FCSI (Foodservice Consultants Society International) ile 65 markayı bünyesinde bulunduran dünyanın sektöründe en büyük firmalarından olan Ali Group (İtalya) da fuara gelenler arasında yer aldı. Açılışının TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından yapılan fuarda, İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki ile TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Atalay da birer konuşma yaptılar. Fuara olan yoğun ilgi nedeniyle memnuniyetini dile getiren CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem ise fuar açılışından sonra TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Birliğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki ye plaket takdim etti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve İDDMİB Yön. Kur. Bşk. Tahsin Öztiryaki, fuar açılışında birer konuşma yaptılar.

9 9 Serdar Urfalılar İnşaat Malzemeleri Komitesi Bşk. ve İDDMİB Muhasip üyesi İNŞAAT MALZEMELERİ SEKTÖR KOMİTESİ TOPLANDI Birçoğu yakın coğrafyamızda yer alan ve dünya ortalamasının üzerinde bir hızla büyüyen Gelişmekte Olan Ülkelerde devam eden inşaat ve altyapı projelerinde Türkiye nin istediği payı alabilmesini teminen İMMİB Genel Sekreterliği bünyesinde kurulan İnşaat Malzemeleri Komitesi, ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Komitenin başkanlık görevini yürüten ve aynı zamanda da İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği muhasip üyesi olan Serdar Urfalılar ile beş birliğin yönetim kurulu üyelerinden oluşan komite; inşaat malzemeleri sektörünün ihracat potansiyelini artırmak, yeni pazarlar bulmak, var olan pazarlarda payımızı artırmak, belli kalite ve standartlarda malzemeler üretilmesini sağlamak amacıyla çalışmalara başlamıştır. İSKELE, KALIP VE ENDÜSTRİYEL YAPI TEKNOLOJİLERİ FUARINA KATILDIK Dünya da ilk kez Türkiye de düzenlenen İskele & Kalıp ve Endüstriyel Yapı Teknolojileri Fuarı beklenenin üzerinde ilgi gördü. Hızla gelişen Yapı Sektörü içerisinde kendisine önemli bir yer bulan İskele - Kalıp Fuarı; Projelendirme, Üretim, Satış ve Kiralama yapan firmalarla, yurtdışında yeniden yapılanma içerisinde olan profesyonel hedef kitleyi ticari bir platform içerisinde bir araya getiren fuara 170 firma katılım sağladı. Açılış konuşmasını İstanbul Demir ve Demir Dışı Metal ller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki nin yaptığı fuarın sonraki senelerde kapsamının genişletilmesi yönünde fikir birliği sağlandı.

10 10 Neler yaptık GÜRCİSTAN KALKINMA BAKANINI AĞIRLADIK Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Vera Kobalia TİM in konuğuydu. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ın davetlisi olarak Türkiye ye gelen Bakan Kobalia, TİM de katıldığı toplantıda Türkiye ihracatı ile ilgili bilgi aldı. Bakan Kobalia yı ağırlamaktan dolayı memnuniyetlerini dile getiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, iki ülke arasındaki tarihi bağlara dikkat çekti. Büyükekşi, iki ülkenin ticari anlamdaki potansiyelini büyütme adına bu tür ziyaretlerin büyük önem taşıdığını vurgularken, Gürcistan ın yatırım ortamının KOIMA VIP ALIM HEYETİNE KATILDIK iyileştirilmesi konusunda yaptığı çalışmalardan övgüyle söz etti. Gürcistan ın gerek iş gücü maliyetleri gerekse vergi avantajları açısından yatırıma uygun bir ülke olduğunu belirten Büyükekşi, Türk ihracatçıların yurtdışındaki yatırımlarını anlatırken Mısır örneğine dikkat çekti ve 2 milyar dolarlık yatırımın bu ülkede 50 bin kişiye istihdam sağladığını anlattı. Gürcistan ın yatırım için hem yakınlık hem de vergi avantajları bakımından çok uygun olduğunu belirten ancak ihracatçılar için KDV iadesi olanağının bulunmamasından yakınan Büyükekşi, Gürcü yetkililerden bu konuda düzenleme talep etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinasyonunda, İMMİB Genel Sekreterliği ve Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği organizasyonunda Şubat 2012 tarihleri arasında İstanbul ve Bursa da Kore İthalatçılar Birliği (KOIMA) ve Kore Ekonomi Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir VIP Alım Heyeti düzenlendi. T & C Korea Co., Ltd., Yumok Co., Ltd., Goowoo International Inc., Seolim Precision Ind. Co., Ltd., SBP Rresources Ltd., ADK Co., Ltd., L.S. Trading Co., Ltd., Shin Seung Hichem Co., Ltd., Daekyung International, Donghae Steeltech Corporation, Incheon Chemical Co., Ltd., MK Trading, Maibang Ltd., Dae Yang E & C Co., Ltd. firmalarının katıldığı alım heyetinde İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki de Birliğimiz adına katılım sağladı.

11 11 MALEZYA 3. TÜRK ÜRÜNLERİ SERGİSİNE KATILDIK Kuala Lumpur da 28 Şubat 4 Mart 2012 tarihlerinde 3. Türk Ürünleri Sergisi düzenlendi. T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ın yanı sıra İDD- MİB Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki nin katıldığı sergide Türk ürünleri ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. TALSAD YÖNETİM KURULU SEÇİMLERİNE KATILDIK Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneğinin (TALSAD), her iki yılda bir düzenli olarak yapılan Olağan Genel Kurul Toplantısı bu yıl da seçimli olarak, 29 Mart 2012 tarihinde gerçekleştirildi. Kongre başkanlık divanı seçimi ve divana toplantı tutanağı imza yetkisinin verilmesinden sonra TALSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar yönetiminde toplantıya devam eden kurul, gündem maddelerini görüştü yılına ait çalışma raporlarının, gelir-gider tablosunun incelenmesi ve kabulüyle, tasarıların görüşülmesinden sonra yönetim ve denetim kurullarına asil ve yedek üyelerin seçimi yapıldı. İDDMİB Yön.Kur. üyesi Sedat Özçelik te TALSAD Yönetim Kurulu na seçildi.

12 12 Kısa kısa YENİ TEŞVİK YASASI AÇIKLANDI Recep Tayyip Erdoğan Başbakan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Teşvik Paketi ni açıkladı. Erdoğan ın açıklamaları çerçevesinde yeni Teşvik Paketi nin ayrıntıları şöyle: Öncelikle, bu yeni sistemle, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin ülkemizde yatırım ve üretiminin artırılmasını hedefleniyor. Yeni teşvik sistemi 4 ana bileşenden oluşmakta: 1. Genel Teşvik Uygulamaları 2. Bölgesel Teşvik Uygulamaları 3. Büyük Ölçekli Yatırımların Teşvik Uygulamaları 4. Stratejik Yatırımların Teşvik Uygulamaları Yeni sistemle, yatırım yapacak olanlara, Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (asgari ücret üzerinden), Faiz Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, Gelir Vergisi Stopajı Desteği ve KDV İadesi Desteği sağlanıyor. Sanayinin yapısal dönüşümüne katkı sağlayacak Stratejik Yatırımlar sayesinde, ithal etmek zorunda kaldığımız malların ülkemizde üretimi teşvik ediliyor. Bu kapsamda yatırım yapılacak yere girişimci karar verecek ve hangi ilde yapılırsa yapılsın Stratejik Yatırımlar aynı desteklerle ve aynı koşullar altında teşvik edilecek. Hangi iller kaçıncı bölgede yer alıyor Yeni Teşvik Sistemi nin 1. Bölgesinde Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Muğla bulunurken, 2. Bölgede Adana, Aydın, Bolu, Çanakkale, Denizli, Edirne, Isparta, Kayseri, Kırklareli, Konya, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova yer aldı. Balıkesir, Bilecik, Burdur, Gaziantep, Karabük, Karaman, Manisa, Mersin, Samsun, Trabzon, Uşak ve Zonguldak 3. Bölgeyi oluşturdu. 4. Bölgede Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Rize ve Sivas yer aldı. 5. Bölgeyi Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli ve Yozgat, 6. Bölgeyi ise Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van oluşturdu. Sigorta Primi Desteği 6. bölgede, 31 Aralık 2013 tarihine kadar başlanacak yatırımlarda, Sigorta Primi Desteği 10 yıl süreyle uygulanacak. Bu tarihten sonra başlanacak yatırımlarda ise 7 yıl süreyle uygulanacak. Kurumlar veya gelir vergisi indirim oranları ile yatırıma katkı oranları, bölgeler itibariyle artırıldı. Bu oranlar 2013 yılı sonuna kadar başlayan yatırımlar için geçerli olacak ve 7 yıl süreyle sigorta primi işveren desteği sağlanacak. Yatırımın katkı oranı yüzde 50 olmak üzere yüzde 90 vergi desteği sağlanacak. Asgari 500 milyon lira seviyesindeki yatırımlar için bina ve inşaatta KDV iadesi uygulanacak. Vergi indirimi desteği Yatırımcı, vergi indirimi desteğini, yatırım döneminde tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına da uygulayabilecek. Bu yeni düzenleme, değişen oranlarda uygulanacak ve 1. bölge haricindeki tüm bölgeleri kapsayacak. 6. bölgede yatırım yapacak firmaların, yatırımlarının yüzde 50 sine, OSB lerdeki ise yüzde 55 ine vergiden muafiyet tanınacak. AYRINTILI BİLGİ İÇİN: tesvik@ekonomi.gov.tr,

13 Neler yapacağız? 13 EĞİTİM TAKVİMİ NİSAN / 09:30-17:30-2 GÜN Topluluk Önünde Etkili Konuşma ve Beden Dilini Geliştirme Temel İş Sağlığı ve İş Güvenliği / 09:30-17:30-1 GÜN tarihinde Yeni Türk Ticaret Kanunu yla ilgili üyelerimize yönelik bilgilendirme semineri düzenlenecektir. Ayrıntılı Bilgi: muge.atackarapinar@immib.org.tr / 09:30-17:30-2 GÜN Güzel Türkçe, Etkili Konuşma, Hitabet ve İkna Teknikleri Üretim Planlama ve Stok Yönetimi / 09:30-17:30-2 GÜN / 09:30-17:30-2 GÜN Yurtdışı Satış ve Pazarlama Kişisel Performans ve Zaman Yönetimi / 09:30-17:30-2 GÜN / 09:30-17:30-2 GÜN İhracatta Stratejik Yaklaşım, Risk ve Proje Yönetimi Koçluk İle Hayata Bakış / 09:30-17:30-1 GÜN / 09:30-17:30-1 GÜN Kişisel Performans ve Zaman Yönetimi / 09:30-17:30-2 GÜN Dış Ticaret Yönetimi Sertifika Programı / 09:30-17:30-2 GÜN Dış Ticarette Stratejik Pazarlama ve Satış / 09:30-17:30-2 GÜN Problem Çözme ve Karar Verme / 09:30-17:30-2 GÜN Etkin ve Doğru İletişim Becerileri / 09:30-17:30-1 GÜN Sosyal Medya ve Hayatımızdaki Yeri / 09:30-17:30-2 GÜN Satışta Başarı Adımları / 09:30-17:30-1 GÜN Stres Yönetimi

14 14 Bir bilene sorduk YURTDIŞI FUAR DESTEKLERİNİ BİR BİLENE SORDUK İMMİB Genel Sekreterliği Devlet Yardımları Şubesi Müdürü Remziye Kayılı, yurtdışı fuar desteklerinin kapsamı, kimlerin hangi koşullar altında yararlanabileceği gibi önemli bilgileri Metalik okurlarıyla paylaştı. Ekonomi Bakanlığı tarafından, İhracatçılarımızın yurt dışında düzenlenen fuarlara katılımını teşvik etmek amacıyla verilen Yurt Dışı Fuar Destekleri, 2009/5 sayılı Tebliğ ile düzenlenmiştir. Firmaların fuara katılım şekline göre Bireysel Katılım ve Milli Katılım olarak iki şekilde destek verilmektedir. MİLLİ KATILIM Milli Katılım dan, Ekonomi Bakanlığı tarafından yurt dışında fuar düzenleme yetkisi verilen yetkili organizatörler veya kuruluşların (İhracatçı Birlikleri, Ticaret Odası, özel fuar organizatörleri vb.) organizatörlüğünde fuara katılımların anlaşılması gerekmektedir. Bir fuara Milli Katılım düzeyinde katılan bir firmanın fuar katılımı ve teşvikleri ile ilgili tüm işlemleri ilgili organizatör tarafından yapılmaktadır. BİREYSEL KATILIM Yurtdışında düzenlenen ve Ekonomi Bakanlığı tarafından izin verilerek yayımlanan uluslararası nitelikteki sektörel fuarlara firmaların doğrudan katılımlarını ifade eder. Fuara bireysel olarak katılan firmanın, fuarla ve teşviklerle ilgili tüm işlemleri (ön başvuru ve fuar sonrası başvuru v.b.) kendileri tarafından yapılır. KİMLER YARARLANABİLİR? Teşviklerden faydalanabilmek için katılımcının, üretici / imalatçı organizasyonu, tüzel kişiliği haiz kurum ve kuruluş veya Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş şirket olması gereklidir. Bu arada unutulmamalıdır ki; şahıs firmaları teşviklerden faydalanamamaktadır. DESTEKLENEN KALEMLER ve DESTEK LİMİTLERİ NELERDİR? Milli katılım organizasyonlarında firmalar; yer kirası, stand dekorasyonu, nakliye, tanıtım ve organizatör hizmet giderlerinden oluşan fuar katılım bedeli ve buna ilaveten firma adına fuara katılan 2 kişinin ( bu kişilerin firma çalışanı veya ortağı olması gerekli) ekonomi sınıfı ulaşım giderleri üzerinden % 50 oranında, fuarın genel nitelikli olması halinde en fazla $ a, fuarın sektörel nitelikli olması halinde ise en fazla $ a

15 15 kadar desteklenir. Bireysel katılımlarda ise; boş alan kirası, nakliye giderleri ve buna ilaveten firma adına fuara katılan 2 kişinin ( bu kişilerin firma çalışanı veya ortağı olması gerekli) ekonomi sınıfı ulaşım giderleri % 50 oranında $ üst limitine kadar desteklenir. Stand donanımı fuar ana organizatörü tarafından firmaya veriliyorsa stand donanımı da yukarıda belirtilen üst limitler dahilinde desteklenir. Gerek milli katılım gerekse bireysel katılım fuarlarında, fuar bitim tarihinden itibaren en geç 3 aylık süre içerisinde, bireysel katılımlarda firmanın üye olduğu ihracatçı Birliğine, Milli katılımlarda ise Bakanlığın belirlediği İhracatçı Birliğine başvuru yapılması gereklidir. Buna ek olarak Milli Katılımlarda firmanın Organizatör tarafından kendisine verilen nakliye haddini aşması, bireysel katılımlarda ise teşvik miktarının $ ı aşması halinde, komple tesis imalatı, makine, yat imalatı ve otomotiv ana sanayi sektöründe faaliyet gösteren firmalar için yine % 50 oranında $ a kadar, doğal taş, seramik, mobilya, otomotiv yan sanayi, elektronik, beyaz eşya, endüstriyel mutfak eşyaları, mücevherat ve halı sektöründe faaliyet gösteren firmalar için ise % 50 oranında $ a kadar ( $ a ek olarak) ilave nakliye desteği verilir. Eğer firmanın fuara katıldığı ülke, Bakanlık tarafından açıklanan 15 hedef ülke arasında yer alıyorsa teşvik oranı % 70 olarak gerçekleşir. Yine firmanın katıldığı fuar Bakanlık tarafından belirlenen prestijli fuarlardan biri içerisinde yer alıyorsa, firmanın isteğine bağlı olarak yılda bir defaya mahsus olmak üzere % 50 oranında $ üst limitine kadar 50 m2 sınırlamasından muaf olarak prestijli fuar desteğinden faydalanabilir. Firma gen mühendisliği / biyoteknoloji, uzay ve havacılık teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri, nano teknoloji, teknik tekstil, yenilenebilir enerji, donanım (hardware), yazılım (software), bilişim ve elektronik konularında üretim yapıyorsa, bu konuda TÜBİTAK, Ortadoğu Teknik, İstanbul Teknik, Marmara, Ege ve Uludağ Üniversitelerinden herhangi birinden üretim konularına dair alacağı rapora istinaden teşvik oranı % 75 olarak hesaplanır. Firmalar en az 9, en fazla 50 m2 ye kadar destekten faydalanabilirler. Ancak komple tesis imalatı, makine, mermer-doğal taş ve seramik, halı, ev tekstili, otomotiv ana ve yan sanayii, yat imalatı, mobilya, beyaz eşya ve endüstriyel mutfak eşyaları sektöründe faaliyet gösteren firmalar azami 50 m2 lik, mücevherat ve tekstil aksesuarları sektöründe faaliyet gösteren firmalar ise asgari 9 m2 lik sınırlamadan muaftır. BAŞVURU MERCİİ VE SÜRESİ HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ? Gerek milli katılım gerekse bireysel katılım fuarlarında, fuar bitim tarihinden itibaren en geç 3 aylık süre içerisinde, bireysel katılımlarda firmanın üye olduğu ihracatçı Birliğine, Milli katılımlarda ise Bakanlığın belirlediği İhracatçı Birliğine başvuru yapılması gereklidir. Ayrıca bireysel katılımlarda firmanın fuardan en geç 15 öncesine kadar üyesi olduğu ihracatçı Birliğine ön başvuru yapması gereklidir. Ön başvuru için tr/ihracat-devlet-yardimlarifuar-destekleri-bireysel-katilim.html adresinde yer alan ön başvuru dilekçesi ile fuar idaresi ile yapılan sözleşmenin bir örneğinin üye olunan İhracatçı Birliğinin evrak kaydına girmesi gereklidir. Milli Katılım fuarlarında firmalar belgelerini fuara katıldıkları organizatörlere ibraz ederler, organizatörler firma adına gerekli işlemleri takip ederler. AYRINTILI BİLGİ İÇİN: immibdevletyrd@immib.org.tr

16 16 Sektör İhracatına Bakış 2012 MART AYI İHRACATI VE 2012 OCAK-MART AYI DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ Müge Ataçkarapınar Metaller Sektörü Uzman. Yrd. Demir ve demir dışı metaller ihracatımız, 2012 yılının ilk üç ayında, geçen yılın aynı dönemine göre miktarda % 15,11 artarak 392 bin ton, değerde de % 4,87 artarak 1,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Almanya 217,2 milyon dolarla (%3,28 azalış) 2012 yılı Ocak- Mart döneminde, sektör ihracatının en fazla yapıldığı ülke olurken, İtalya 126,9 milyon dolarla (% 26,4 azalış) ikinci, Irak 115,4 milyon dolarla (%46,8 artış) üçüncü sırada yer almıştır. Fransa (88,1 milyon dolar) ve İngiltere (68 Milyon Dolar), sektör ihracatının yapıldığı diğer önemli ülkeler olmuşlardır. Başlıca ürün gruplarına göre değerlendirmeler aşağıda yer almaktadır. Ocak-Mart 2012 döneminde, Alüminyum ürünleri, Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün en fazla ihraç edilen ürün grubu olmuştur. Alüminyum ürünleri ihracatı 2012 yılının ilk üç ayında, geçen yılın aynı dönemine oranla miktarda %0,1 artıp, değerde %5,7 azalarak, 135,3 bin ton karşılığı 526 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Alüminyum çubuk ve profillerde ülkemiz ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine oranla değerde % 9,2 artarak 152 milyon dolarla bu ürün grubunda birinci sırada yer almıştır. Alüminyum alt gruplarından alüminyum sac ve levha ihracatında Almanya, 28,8 milyon dolarlık ihracatımızla ilk sırada yer almakta, ardından İtalya 15,5 milyon dolarla ikinci sırada, İngiltere 9,7 milyon dolarla üçüncü sırada bulunmaktadır. Alüminyum ihracatımızda diğer önde gelen ürünler, alüminyum külçe, örme halatlar, mutfak eşyaları ve boru olarak sıralanmaktadır. Demir Çelik Mamulleri, geçen yılın aynı dönemine göre miktarda % 29,8 artarak, 124,3 bin ton olurken, değerde de % 20,5 artarak 377,8 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İlgili ürün grubunun alt gruplarına baktığımızda, Demir Çelik Ocaklar ihracatımız geçen yılın aynı dönemine oranla miktarda % 25,8 artarak 17,4 bin ton olurken, değerde % 17,28 artışla 71,5 milyon dolar olmuştur. Yine, Demir Çelik Ocakların en çok ihraç edildiği ülkelere baktığımızda, 9 milyon dolarla İngiltere, 6,8 milyon dolarla Libya, 6,1 milyon dolarla da Fransa yı görmekteyiz. Bakır ürünleri ihracatı, 2012 yılının ilk üç aylık döneminde, miktarda % 8,26 oranında artarak 39,6 bin ton olarak gerçekleşirken, değerde ise % 4,8 oranında azalışla 338,7 milyon dolar olmuştur. Bakır Mamul grubunda, en fazla ihracat yapılan ürün grubu Bakır Örme Halatlar olmuştur. Bakır Örme Halatlar ihracatı 2012 yılının ilk üç ayında miktarda % 15 artarak 13 bin ton, değerde ise % 0,8 oranında azalarak, 118,9 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu ürün grubunda, İtalya 27,5 milyon dolarla (%15 azalış) birinci sırada yer alırken, Amerika Birleşik Devletleri 23,3 milyon dolarla (% 46,7 artış) ikinci olmuş, bu ülkeleri Bursa Serbest Bölgesi (10,7 milyon dolar) ve İngiltere (8,7 milyon dolar) izlemiştir yılının ilk üç ayında, Metallerden çeşitli eşyaların (metal mobilya, metal aletleri, kilitler, hediyelik eşyalar,..) yer aldığı fasıllardan yapılan ihracat, miktarda %28,9 değerde de % 21,4 artış göstermiştir. Bu artışlar sonucunda, bu mal grubunda 86,4 bin ton karşılığı 334,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Metaller Grubunun önemli ihraç mamulü Metal Mobilya grubu ihracatımız %16,3 lük artışla 95,2 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İlgili mamul, en çok 12,3 milyon dolarla Almanya, 11,1 milyon dolarla Irak ve 10,7 milyon dolarla Fransa ya ihraç edilmiştir.

17 Eximbank Gündemi 17 TÜRK EXİMBANK REESKONT KREDİSİ Türkiye ihracatını ve döviz kazandırıcı faaliyetlerini desteklemek amacını taşıyan Ülkemizin resmi destekli ihracat finansman kuruluşu olan Türk Eximbank ın faaliyetlerini İDDMİB Üyeleri ve Metalik Dergisi okurlarına tanıtmak amacıyla, bu ayki sayınızda Eximbank Reeskont Kredilerinden bahsetmek istiyorum yılı başından bu yana ihracatçılarımızın kullanımına daha etkin şekilde sunduğumuz Reeskont Kredilerimizle, imalatçı-ihracatçı, ihracatçı ve ihracata yönelik mal üreten (sadece nihai üreticiler) imalatçı vasfını taşıyan firmalarımıza, mal mukabili, vesaik mukabili ve akreditifli olarak gerçekleştirecekleri ihracat taahhütleri karşılığında kredi kullandırmaktayız. Program kapsamında firma limiti döviz ve Türk Lirası kredilerin toplamı olmak üzere 40 milyon USD dır. Kredibilitesi TCMB ve Bankamızca uygun bulunan ve Bankamızdan kullandığı kredilerine ilişkin geri ödeme sorunu bulunmayan firmalarımız bu programdan faydalandırılmaktadır. Ayrıca, firmalarımızın temerrüde uğrayan kredilerinin bulunmaması, faaliyetlerini etkileyecek derecede icra takibinin veya haczinin bulunmaması, ödemelerini tatil etmemiş, konkordato talep etmiş ise bu talebin sonuçlanmasından itibaren en az iki yıl geçmiş olması, iflasının istenmemiş olması veya iflas erteleme durumunun bulunmaması ve firmanın ve yetkili temsilcilerinin çek hesabı açma ve çek düzenleme yasağı olmaması gibi hususlara dikkat etmekteyiz. Kredinin vadesi döviz kredilerde 120 gün olup, faiz oranı Libor/Euribor+0,75 dir. TL Kredilerimiz ise 120 ve 180 gün olarak kullandırılabilmektedir. 120 günde sigortalı firmamızın faiz oranı % 8,65, sigortasız firmamızın faiz oranı ise % 8,90 dır. 180 günde ise sigortalı firmamızın faiz oranı % 8,75, sigortasız firmamızın faiz oranı ise % 9 olarak uygulanmaktadır. Kredinin teminatı kredi tutarında firma tarafından keşide edilmiş ve bankamız nezdinde gayri nakdi limiti olan bankalardan birinin limitini taşıyan bonodur. TL Kredide ise kredinin %15 i tutarında firma tercihine bağlı olarak firma tarafından keşide edilmiş, banka avalli ikinci bir bono veya teminat mektubu veya nakit blokaj alınmaktadır. Kredi kullanımında bono Yonca Nur DAL Türk EXIMBANK Kıdemli Uzman ydal@eximbank.gov.tr bedeli üzerinden %1.5 oranından hesaplanan tutar ihracat taahhüt yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi durumuna istinaden bloke edilmektedir. Firmalar tarafından keşide edilmiş banka avalli bonoların TCMB tarafından reeskont edilmesiyle kullandırdığımız Reeskont Kredilerinin geri ödemesi, bono tutarının vadesinde geri ödenmesiyle gerçekleşmiş olmaktadır. Firmalarımız kredi kullandırım tarihinden itibaren 12 ay içerisinde yapılan ihracatlarla ihracat taahhütlerini kapatmaktadırlar. İhracat taahhütlerini vadeden önce kapatan firmalara bono bedeli üzerinden alınan %1.5 oranındaki bloke edilen tutar erken iade edilmektedir.

18 18 Rakamlarla sektörümüz DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ (TÜRKİYE GENELİ - KÜMÜLATİF MAL GRUBU RAPORU) Miktar Tablosu (KG) 450,000, ,000, ,000, ,000, ,000, ,000, ,000, ,000,000 50,000,000 - DEMİR ÇELİK MAMÜLLERİ BAKIR ALUMİNYUM METALLERDEN EŞYALAR TOPLAM Ocak- Mart 2010 Ocak- Mart 2011 Ocak- Mart 2012 Değer Tablosu (FOB USD) 1,800,000,000 1,600,000,000 1,400,000,000 1,200,000,000 1,000,000, ,000, ,000, ,000, ,000,000 - DEMİR ÇELİK MAMÜLLERİ BAKIR ALUMİNYUM METALLERDEN EŞYALAR TOPLAM Ocak- Mart 2010 Ocak- Mart 2011 Ocak- Mart 2012 Birim Fiyat Tablosu ($/KG) Ocak- Mart 2010 Ocak- Mart 2011 Ocak- Mart DEMİR ÇELİK MAMÜLLERİ BAKIR ALUMİNYUM METALLERDEN EŞYALAR TOPLAM OCAK-MART 2010 MİKTAR (KG) DEĞER (FOB USD) BİRİM FİYAT OCAK-MART 2011 MİKTAR (KG) DEĞER (FOB USD) SEKTÖR İHRACATIMIZ GENEL TOPLAM : 312,362,192 1,210,711, ,188,141 1,526,103, ,744,583 1,600,456, BİRİM FİYAT OCAK-MART 2012 MİKTAR (KG) DEĞER (FOB USD) BİRİM FİYAT

19 19 DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜLKE PERFORMANS RAPORU Ocak - Mart 2011 Ocak - Mart 2012 % Değişim Sıra Ülke Miktar (kg) Değer (usd) Miktar (kg) Değer (usd) Miktar (kg) Değer 1 ALMANYA 48,144, ,608, ,297, ,251, İTALYA 35,112, ,497, ,050, ,900, IRAK 23,262, ,634, ,335, ,458, FRANSA 19,139, ,752, ,234, ,111, İNGİLTERE 20,580, ,267, ,148, ,044, AZERBEYCAN-NAHCIVAN 7,647, ,444, ,064, ,078, BULGARİSTAN 7,610, ,887, ,385, ,495, RUSYA FEDERASYONU 6,621, ,752, ,590, ,784, SUUDİ ARABİSTAN 5,378, ,243, ,772, ,488, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ 10,754, ,951, ,776, ,027, ROMANYA 3,242, ,399, ,369, ,920, TÜRKMENİSTAN 8,419, ,823, ,544, ,302, MISIR 4,403, ,869, ,424, ,386, HOLLANDA 6,960, ,528, ,448, ,480, POLONYA 5,705, ,843, ,553, ,769, BURSA SERBEST BÖLG. 7,819, ,689, ,607, ,004, İSPANYA 3,808, ,478, ,146, ,504, AVUSTURYA 7,219, ,058, ,463, ,135, İSRAİL 4,308, ,825, ,811, ,699, LİBYA 5,533, ,287, ,524, ,661, DİĞERLERİ 99,514, ,259, ,194, ,948, GENEL TOPLAM 341,188, ,526,103, ,744, ,600,456, bunları biliyor musunuz? YURTDIŞI FUAR DESTEKLERİNDEN FAYDALANANLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR: BÖLÜM 1 Firmalar fuar ödemelerini; bireysel katılımlarda doğrudan yurtdışındaki fuar ana organizatörünün hesabına, milli katılımlarda ise yine doğrudan organizatör firmanın hesabına, firmanın kendi hesaplarından, hesaptan hesaba havale şeklinde yapmaları gereklidir. Elden yapılan ödemeler desteklenmez. Firmanın teşvik alabilmesi için fuar tarihinde geçerli bir kapasite raporuna sahip olması gereklidir. Eğer firma üretici değilse, kapasite raporu olan bir firma ile ihracat-devlet-yardimlarifuar-destekleri-bireysel-katilim.html adresinde yer alan pazarlamacı firma sözleşme örneğini doldurup karşılıklı imzalamaları ve pazarlamacı firmanın fuarda sözleşme yaptığı üretici firmanın ürünlerini sergilemesi gereklidir. Firma stand alanında sadece ticari ünvanına, tescilli markasına, aralarında organik bağ bulunan firmanın tescilli markasına veya kendi unvanı veya tescilli markasıyla birlikte pazarlama sözleşmesi yaptığı firmanın unvan veya tescilli markasına yer verebilir. Firmanın standında bunlar haricinde bir unvan veya markaya yer vermesi durumunda destek başvurusu olumsuz sonuçlandırılır. Fuarda görev yapan firma temsilcisinin, firma ortağı/ firma yetkilisi/firma çalışanı olması gerekmektedir. Temsilcinin firmayla ilişkisinin (ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri, firma SGK hizmet dökümü v.b) belgelendirilmesi zorunludur. AYRINTILI BİLGİ İÇİN: immibdevletyrd@immib.org.tr

20 İMMİB İHRACAT YILDIZLARI ÖDÜL TÖRENİ İDDMİB ÜZERİNDEN YAPTIĞI İHRACATLA ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLEN ÜYE FİRMALARIMIZIN LİSTESİ: SEKTÖRÜ DERECESİ FİRMA ADI DEMİR ÇELİK EŞYA 1 ARÇELİK A.Ş. DEMİR ÇELİK EŞYA 2 VESTEL DIŞ TİCARET A.Ş. DEMİR ÇELİK EŞYA 3 İNKA DIŞ TİCARET A.Ş. DEMİR ÇELİK RADYATÖRLER 1 TERMO TEKNİK TİCARET VE SANAYİ A.Ş. DEMİR ÇELİK RADYATÖRLER 2 ELEKS DIŞ TİCARET A.Ş. DEMİR ÇELİK RADYATÖRLER 3 COŞKUNÖZ RADYATÖR VE ISI SAN. TİC. A.Ş. DEMİR ÇELİK DÖKÜM MAMÜL 1 DEMİSAŞ DÖKÜM EMAYE MAMULLERİ SAN. A.Ş. DEMİR ÇELİK DÖKÜM MAMÜL 2 ERKU DIŞ TİC. PAZ. VE TURİZM A.Ş. DEMİR ÇELİK DÖKÜM MAMÜL 3 KÖRFEZ DÖKÜM SANAYİ VE TİC. A.Ş. METAL MUTFAK EŞYASI 1 KORKMAZ DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ. METAL MUTFAK EŞYASI 2 ÖZTİRYAKİLER MADENİ EŞYA SAN. TİC. A.Ş. METAL MUTFAK EŞYASI 3 İSFA METAL TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. BAKIR 1 SARKUYSAN ELEKTROLİTİK BAKIR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. BAKIR 2 SARBAK METAL TİCARET VE SANAYİ A.Ş. BAKIR 3 ÖZER METAL SANAYİ A.Ş. ALÜMİNYUM 1 KİBAR DIŞ TİC. A.Ş ALÜMİNYUM 2 BAŞER KARDEŞLER ÇİNKO LEVHA SAN. A.Ş. ALÜMİNYUM 3 SARAY DÖKÜM VE MADENİ AKSAM SANAYİ TURİZM A.Ş. METAL EŞYA 1 KALE KİLİT VE KALIP SAN. A.Ş. METAL EŞYA 2 IR EMNİYET VE GÜVENLIK SİST. SAN. A.Ş. METAL EŞYA 3 AYVAZ SINAİ ÜRÜNLER TİC. VE SAN. LTD. ŞTİ. Bu dergi NAPM lisansı altında yüzde 100 geri dönüşümlü kağıttan üretilmiştir

KONU : YENİ TEŞVİK SİSTEMİ

KONU : YENİ TEŞVİK SİSTEMİ KONU : YENİ TEŞVİK SİSTEMİ Bilindiği üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni teşvik sistemi açıklandı. Bu açıklamaya dayanarak aşağıda yeni teşvik sistemi genel hatlarıyla ifade edilecektir.

Detaylı

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. B A Ş B A K A N L I K YENİ TEŞVİK K SİSTEMS STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ Genel Teşvik Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki KDV

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Yeni Teşvik Sistemi. 4. Bölge Teşvikleri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Yeni Teşvik Sistemi. 4. Bölge Teşvikleri Yeni Teşvik Sistemi 4. Bölge Teşvikleri Ekim 2013 İçerik Yeni Teşvik Sistemi Amaçları Yeni Teşvik Sistemi Uygulamaları Genel Teşvikler Bölgesel Teşvikler Büyük Ölçekli Ya>rımlar Stratejik Ya>rımlar 4.

Detaylı

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) a r k a. o r g. t r 11,5 7,5 5,8 7,4 7,4 7,3 7,2 3,6 6,1 5,3 3,2 5,3 5,3 4,9 4,8 4,2 2,6 1,8 -3, ,8

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%)   a r k a. o r g. t r 11,5 7,5 5,8 7,4 7,4 7,3 7,2 3,6 6,1 5,3 3,2 5,3 5,3 4,9 4,8 4,2 2,6 1,8 -3, ,8 Büyüme Hızı (%) %10 veya fazla %6-%10 %3-%6 %0-%3 %0 dan küçük Veri yok 2018* 2017 2016 2015 YILLIK 2,6 IV -3,0 III 1,8 II 5,3 I 7,4 YILLIK 7,4 IV 7,3 III 11,5 II 5,3 I 5,3 YILLIK 3,2 IV 4,2 III -0,8 II

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Stratejik Yatırımların Teşviki KDV İstisnası ü ü ü ü. Bölgesel Teşvik Uygulamaları

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Stratejik Yatırımların Teşviki KDV İstisnası ü ü ü ü. Bölgesel Teşvik Uygulamaları UYGULAMALAR YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 4 farklı uygulamadan oluşmaktadır: 1- Genel Teşvik Uygulamaları 2- Bölgesel

Detaylı

SON DÖNEM DEVLET DESTEKLERİ VE TEŞVİKLERİ

SON DÖNEM DEVLET DESTEKLERİ VE TEŞVİKLERİ SON DÖNEM DEVLET DESTEKLERİ VE TEŞVİKLERİ DEVLET DESTEKLERİ 1- AJANSIN MALİ DESTEKLERİ 2- DEVLETİN YATIRIM TEŞVİKLERİ 3- DEVLETİN HİZMETLER SEKTÖRÜNE VE İHRACAT A YÖNELİK TEŞVİKLERİ İller arası Sosyo Ekonomik

Detaylı

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) a r k a. o r g. t r * II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%)   a r k a. o r g. t r * II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III 18.01.2019 Ulusal Gelişmeler Büyüme Hızı (%) %10 veya fazla %6-%10 %3-%6 %0-%3 %0 dan küçük Veri yok 2016 2017 2018* 14 II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III 12 10 8 6 11,5 4

Detaylı

MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ

MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ enel Teşvi Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları üyük Ölçekli Yatırımların Teşviki S KDV İstisnası S Gümrük Vergisi Muafiyeti S KDV İstisnası S Gümrük Vergisi Muafiyeti S Vergi

Detaylı

1. KDV İstisnası. 4. Faiz desteği

1. KDV İstisnası. 4. Faiz desteği YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARAR Karar Tarihi:14.07.2009 Karar Sayısı:2009/15199 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:16.07.2009/227290 Yürürlükte olan düzenleme üç farklı kategoride

Detaylı

Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler

Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler 1. Bölge: Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla 2. Bölge: Adana, Aydın, Bolu, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri Hariç), Denizli,

Detaylı

BURTARIM 2014 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

BURTARIM 2014 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI BURTARIM 2014 Bursa 12. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı BURSA 7. ULUSLARARASI HAYVANCILIK VE EKİPMANLARI FUARI 14 18 Ekim 2014 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Bursa

Detaylı

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir. a r k a. o r g.

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir.   a r k a. o r g. Ulusal Gelişmeler Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir. %10 veya fazla %6-%10 %3-%6 %0-%3 %0 dan küçük Veri yok Kaynak: TÜİK- Dünya Bankası; *:

Detaylı

Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sayılarının İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı (1) ( 2017 )

Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sayılarının İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı (1) ( 2017 ) Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sayılarının İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı (1) İller ve Bölgeler (2) Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Toplam İstanbul 18.257

Detaylı

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMĐ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMĐ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. B A Ş B A K A N L I K YENĐ TEŞVĐK K SĐSTEMS STEMĐ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI MEVCUT TEŞVĐK SĐSTEMĐ Genel Teşvik Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki KDV

Detaylı

YEREL SEÇİM ANALİZLERİ. Şubat, 2014

YEREL SEÇİM ANALİZLERİ. Şubat, 2014 YEREL SEÇİM ANALİZLERİ Şubat, 2014 Partilerin Kazanacağı Belediye Sayıları Partilere Göre 81İlin Yerel Seçimlerde Alınması Muhtemel Oy Oranları # % AK Parti 37 45,7 CHP 9 11,1 MHP 5 6,2 BDP/HDP 8 9,9 Rekabet

Detaylı

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24 27 Nisan 2014 KONMAK 2014 KONELEX 2014 İSKON 2014

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24 27 Nisan 2014 KONMAK 2014 KONELEX 2014 İSKON 2014 ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24 27 Nisan 2014 KONMAK 2014 Konya 11. Uluslararası Metal İşleme Makineleri, Kaynak, Delme, Kesme, Teknolojileri, Malzemeler, El Aletleri, Hidrolik ve Pnömatik Fuarı KONELEX 2014

Detaylı

TABLO-4. LİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 )

TABLO-4. LİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 ) 7769 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADANA TÜM İLÇELER Taşra GİH 7 17 4001 7770 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADIYAMAN TÜM İLÇELER Taşra GİH 7 9 4001 7771 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur AFYONKARAHİSAR TÜM İLÇELER

Detaylı

TABLO-3. ÖNLİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 )

TABLO-3. ÖNLİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 ) 7858 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADANA TÜM İLÇELER Taşra GİH 10 8 ### 7859 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADIYAMAN TÜM İLÇELER Taşra GİH 10 4 ### 7860 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur AFYONKARAHİSAR TÜM İLÇELER

Detaylı

Fren Test Cihazları Satış Bayiler. Administrator tarafından yazıldı. Perşembe, 05 Mayıs :26 - Son Güncelleme Pazartesi, 30 Kasım :22

Fren Test Cihazları Satış Bayiler. Administrator tarafından yazıldı. Perşembe, 05 Mayıs :26 - Son Güncelleme Pazartesi, 30 Kasım :22 FDR Adana Fren Test Cihazları FDR Adıyaman Fren Test Cihazları FDR AfyonFren Test Cihazları FDR Ağrı Fren Test Cihazları FDR Amasya Fren Test Cihazları FDR Ankara Fren Test Cihazları FDR Antalya Fren Test

Detaylı

2018 YILI İHRACAT RAKAMLARI _tt

2018 YILI İHRACAT RAKAMLARI _tt 2018 YILI İHRACAT RAKAMLARI 190107_tt (-I-) TÜRKİYE İHRACAT RAKAMLARI 2019 TÜRKİYE İHRACAT HEDEFİ: 182 MİLYAR DOLAR İhracatta 2019: 'İhracatta Sürdürülebilirlik ve Yenilik Yılı' Geçen yılın aynı dönemine

Detaylı

3. basamak. Otomobil Kamyonet Motorsiklet

3. basamak. Otomobil Kamyonet Motorsiklet Tablo-1: İndirim veya artırım uygulanmayan iller için azami primler (TL)* İzmir, Yalova, Erzurum, Kayseri Otomobil 018 614 211 807 686 565 444 Kamyonet 638 110 583 055 897 739 580 Motorsiklet 823 658 494

Detaylı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı 1 9 7 0 ' d e n b u y a n a NAKLİYE YÜK BORSASI D Ü N Y A ' N I N T A Ş I Y I C I G Ü C Ü! Türkiye'nin 81 ilinden 935 ilçesine yurtiçi 70.000 araç ve 8.500 temsilcilik, yurtdışı binlerce anlaşmalı şoför

Detaylı

SON EKONOMİK GELİŞMELERDEN SONRA ESNAF VE SANATKARLARIN DURUMU

SON EKONOMİK GELİŞMELERDEN SONRA ESNAF VE SANATKARLARIN DURUMU SON EKONOMİK GELİŞMELERDEN SONRA ESNAF VE SANATKARLARIN DURUMU Temel Ekonomik Göstergeler: Temmuz ayında; Üretici fiyatları genel indeksinde(üfe), Bir önceki aya göre %1,25 artış Bir önceki yılın Aralık

Detaylı

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 30 Nisan 3 Mayıs 2015 KONMAK 2015 KONYA SAC İŞLEME TEKNOLOJİLERİ FUARI KONELEX 2015 İSKON 2015 KONDÖKÜM 2015

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 30 Nisan 3 Mayıs 2015 KONMAK 2015 KONYA SAC İŞLEME TEKNOLOJİLERİ FUARI KONELEX 2015 İSKON 2015 KONDÖKÜM 2015 ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 30 Nisan 3 Mayıs 2015 KONMAK 2015 Konya 12. Uluslararası Metal İşleme Makineleri, Kaynak, Delme, Kesme Teknolojileri, Malzemeler, El Aletleri Fuarı Hidrolik Pnömatik Özel Bölümü

Detaylı

Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini açıkladı

Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini açıkladı Basın Bildirisi Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini açıkladı 01 Ocak - 31 Aralık 2011 tarihleri arası Ajans Press in takibinde olan yerel, bölgesel ve ulusal 2659 yazılı basın takibinden

Detaylı

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24-28 Mart 2015

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24-28 Mart 2015 ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24-28 Mart 2015 KTO Tüyap Konya Uluslararası Fuar Merkezi İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE

Detaylı

OTO KALORİFER PETEK TEMİZLİĞİ - VİDEO

OTO KALORİFER PETEK TEMİZLİĞİ - VİDEO OTO KALORİFER PETEK TEMİZLİĞİ - VİDEO Oto Kalorifer Peteği Temizleme Makinası, Araç Kalorifer Petek Temizliği Cihazı. kalorifer peteği nasıl temizlenir, kalorifer peteği temizleme fiyatları, kalorifer

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/49

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/49 DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Sun Plaza No:24 34398 Maslak İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2015 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 28/01/2016 tarihinde 2015 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle;

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Bu uygulamalar kapsamında sağlanacak destek unsurları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Bu uygulamalar kapsamında sağlanacak destek unsurları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. YENİ TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMALAR 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 5 farklı uygulamadan oluşmaktadır: 1- Genel Teşvik Uygulamaları 2- Bölgesel

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ANKARA SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci 2. Yeni Teşvik Sistemi 3. Öncelikli Yatırımlar 4. Kümelenme Yatırımları

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2014 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 28/01/2015 tarihinde 2014 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle;

Detaylı

2016 YILI DIŞ TİCARET RAKAMLARI

2016 YILI DIŞ TİCARET RAKAMLARI 2016 YILI DIŞ TİCARET RAKAMLARI 2016 yılında 726 firma ile 777 milyon dolar ihracat, 44 firma ile 344 milyon dolar ithalat yaparak 1 milyar 121 milyon dolar dış ticaret hacmi gerçekleştirmiştir. 2016 yılı

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 22 Nisan 2014. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 22 Nisan 2014. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 22 Nisan 2014 ANKARA NİN HEDEFLERİ Cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin artırılması, Teknolojik

Detaylı

AĞAÇ İŞLEME MAKİNESİ 2006 19. Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı

AĞAÇ İŞLEME MAKİNESİ 2006 19. Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı AĞAÇ İŞLEME MAKİNESİ 2006 19. Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı İNTERMOB 2006 9. Uluslararası Mobilya Yan Sanayii ve Aksesuarları, Orman Ürünleri ve Ahşap Teknolojisi

Detaylı

İLLERE GÖRE NÜFUS KÜTÜKLERİNE KAYITLI EN ÇOK KULLANILAN 5 KADIN VE ERKEK ADI

İLLERE GÖRE NÜFUS KÜTÜKLERİNE KAYITLI EN ÇOK KULLANILAN 5 KADIN VE ERKEK ADI İLLERE GÖRE NÜFUS KÜTÜKLERİNE KAYITLI EN ÇOK KULLANILAN 5 KADIN VE ERKEK ADI İL KADIN ADI ERKEK ADI ADANA ADIYAMAN AFYONKARAHİSAR AKSARAY SULTAN SULTAN İBRAHİM RAMAZAN 1/17 2/17 AMASYA ANKARA ANTALYA ARDAHAN

Detaylı

İllere ve yıllara göre konut satış sayıları, House sales by provinces and years,

İllere ve yıllara göre konut satış sayıları, House sales by provinces and years, 2013 Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Toplam January February March April May June July August September October November December Total Türkiye 87 444 88 519

Detaylı

İZMİR İN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK RAKAMLARININ ANALİZİ

İZMİR İN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK RAKAMLARININ ANALİZİ 2015 TEMMUZ- AĞUSTOS EKONOMİK İZMİR İN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK RAKAMLARININ ANALİZİ Erdem ALPTEKİN Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; 2014 yılında ülkemizde işsizlik oranı % 9,9 seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ HANEHALKI İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ BİLGİ NOTU 2013 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 06/03/2014 tarihinde 2013 yılı Hanehalkı İşgücü İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bir önceki yıla göre;

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği TEMMUZ Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat 4.5, 4., Temmuz ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 915,37 milyon sm 3, %28,43 lük bir artış meydana

Detaylı

Gayri Safi Katma Değer

Gayri Safi Katma Değer Artıyor Ekonomik birimlerin belli bir dönemde bir bölgedeki ekonomik faaliyetleri sonucunda ürettikleri mal ve hizmetlerin (çıktı) değerinden, bu üretimde bulunabilmek için kullandıkları mal ve hizmetler

Detaylı

Yerel yönetimler, Kamu ve Sivil toplum kurum/kuruluşları, İşletmeler, Üniversiteler, Kooperatifler, birlikler

Yerel yönetimler, Kamu ve Sivil toplum kurum/kuruluşları, İşletmeler, Üniversiteler, Kooperatifler, birlikler Kalkınma İller Konu Başlığı Uygun Başvuru Sahipleri Son Başvuru Destek Üst Limiti (TL) Destek oranı (%) Ankara Ankara İleri Teknolojili Ürün Ticarileştirme Mali Destek Yerel Ürün Ticarileştirme Mali Destek

Detaylı

İL ADI UNVAN KODU UNVAN ADI BRANŞ KODU BRANŞ ADI PLANLANAN SAYI ÖĞRENİM DÜZEYİ

İL ADI UNVAN KODU UNVAN ADI BRANŞ KODU BRANŞ ADI PLANLANAN SAYI ÖĞRENİM DÜZEYİ ADANA 8140 BİYOLOG 0 1 LİSANS ADANA 8315 ÇOCUK GELİŞİMCİSİ 0 1 LİSANS ADANA 8225 DİYETİSYEN 0 1 LİSANS ADANA 8155 PSİKOLOG 0 1 LİSANS ADANA 8410 SAĞLIK MEMURU 6000 ÇEVRE SAĞLIĞI 4 LİSE ADANA 8410 SAĞLIK

Detaylı

TAŞRA TEŞKİLATI MÜNHAL TEKNİKER KADROLARI

TAŞRA TEŞKİLATI MÜNHAL TEKNİKER KADROLARI ADANA MERKEZ 111918 İL MEM İNŞAAT 1 ADANA MERKEZ 111918 İL MEM ELEKTRİK 2 ADIYAMAN MERKEZ 114014 İL MEM İNŞAAT 1 ADIYAMAN MERKEZ 114014 İL MEM ELEKTRİK 1 AFYONKARAHİSARMERKEZ 114972 İL MEM İNŞAAT 1 AFYONKARAHİSARMERKEZ

Detaylı

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA YER DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURULARI İÇİN İLAN EDİLEN LİSTESİ 1 ADANA BİYOLOG GENEL BÜTÇE 1 1 ADANA EBE GENEL BÜTÇE 6 1 ADANA HEMŞİRE GENEL BÜTÇE 2 1 ADANA SAĞLIK MEMURU ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİSYENİ GENEL BÜTÇE 1 1

Detaylı

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Aylık Yatırımcı Raporu: PROGRAM GENEL BİLGİLERİ. 1.2 İhraççı Bilgileri

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Aylık Yatırımcı Raporu: PROGRAM GENEL BİLGİLERİ. 1.2 İhraççı Bilgileri Aylık Yatırımcı Raporu: 1.12.218-31.12.218 Veri tarihi: 1.1.219 1. PROGRAM GENEL BİLGİLERİ Kredi derecelendirme notu Kredi Derecelendirme İzleme Durumu Görünüm Fitch B+ - Negatif Eurobond Kredi Derecelendirme

Detaylı

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Aylık Yatırımcı Raporu: Veri tarihi: PROGRAM GENEL BİLGİLERİ. 1.2 İhraççı Bilgileri

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Aylık Yatırımcı Raporu: Veri tarihi: PROGRAM GENEL BİLGİLERİ. 1.2 İhraççı Bilgileri 1. PROGRAM GENEL BİLGİLERİ Kredi derecelendirme notu Kredi Derecelendirme İzleme Durumu Görünüm Fitch B+ - Negatif Eurobond Kredi Derecelendirme Notu Moody's B1 - Negatif 1.2 İhraççı Bilgileri İhraççının

Detaylı

LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI

LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI SONUÇ RAPORU-EKLER Mühendislik Anonim

Detaylı

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 27-31 Mayıs 2014

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 27-31 Mayıs 2014 ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 27-31 Mayıs 2014 KTO Tüyap Konya Uluslararası Fuar Merkezi İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece İstanbul İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Detaylı

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA 1 ADANA EBE 4 1 ADANA SAĞLIK MEMURU RÖNTGEN TEKNİSYENİ 1 1 ADANA SAĞLIK MEMURU TIBBİ SEKRETER 2 2 ADIYAMAN DİYETİSYEN 2 2 ADIYAMAN EBE 2 2 ADIYAMAN HEMŞİRE 1 2 ADIYAMAN SAĞLIK MEMURU TIBBİ SEKRETER 1 2

Detaylı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı 1 9 7 0 ' d e n b u y a n a NAKLİYE YÜK BORSASI D Ü N Y A ' N I N T A Ş I Y I C I G Ü C Ü! Türkiye'nin 81 ilinden 935 ilçesine yurtiçi 70.000 araç ve 1.250 temsilcilik, yurtdışı binlerce anlaşmalı şoför

Detaylı

YENİ TEŞVİK YASASI (2012/3305) Karar Sayısı:2012/3305 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:19.06.2012/28328

YENİ TEŞVİK YASASI (2012/3305) Karar Sayısı:2012/3305 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:19.06.2012/28328 YENİ TEŞVİK YASASI (2012/3305) Karar Sayısı:2012/3305 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:19.06.2012/28328 Yürürlükte olan düzenleme üç farklı kategoride değerlendirilebilir: 1. Genel Teşvik Uygulamaları

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR HAZİRAN Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat Haziran ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 434 milyon sm3, %13,76 lik bir artış meydana gelmiştir.

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Mayıs 2013 - Düzce 1

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Mayıs 2013 - Düzce 1 Mayıs 2013 - Düzce 1 İçerik Giriş Kamu Üniversite Sanayi İşbirliğinde En Somut Ara Yüzler: Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Ülkemizde Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin Bölgesel

Detaylı

Bu eserin tüm telif hakları Samsun Ticaret ve Sanayi Odası na aittir.

Bu eserin tüm telif hakları Samsun Ticaret ve Sanayi Odası na aittir. Aralık 2016 Bu eserin tüm telif hakları Samsun Ticaret ve Sanayi Odası na aittir. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası nın ismi kaydedilmek koşulu ile alıntı yapmak mümkündür. SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 1 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK YAPISI 3 2. FUAR SONUÇ ÖZET BİLGİLERİ

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2013 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 29/01/2014 tarihinde 2013 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle;

Detaylı

/ GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE

/ GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı :B.21.0.GGM.0.00.17.01-131.01.99.02.267 Konu :Antrepoda Memur Görevlendirilmesi 02.08.212 / 16670 GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE İlgi:

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ BİLGİ NOTU

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ BİLGİ NOTU YENİ TEŞVİK SİSTEMİ BİLGİ NOTU Sayın Başbakan ve ilgili Bakanın yapmış olduğu sunumlardan derlenen yeni teşvik sistemine ait bilgi notu aşağıda olup konuya ilişkin Kararname ve uygulama Tebliğinin yayımlanması

Detaylı

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme (Ortaöğretim)

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme (Ortaöğretim) KURUM ADI KADRO ADI 190160001 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK MEMURU (ADANA TÜM İLÇELER Taşra) 5 0 75,57278 78,51528 190160003 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK MEMURU (ARTVİN TÜM İLÇELER Taşra) 4 0 75,26887 75,34407 190160005

Detaylı

T.C. B A ġ B A K A N L I K. YENĠ TEġVĠK SĠSTEMĠ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

T.C. B A ġ B A K A N L I K. YENĠ TEġVĠK SĠSTEMĠ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. B A ġ B A K A N L I K YENĠ TEġVĠK SĠSTEMĠ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI MEVCUT TEġVĠK SĠSTEMĠ Genel TeĢvik Uygulamaları Bölgesel TeĢvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımların TeĢviki KDV Ġstisnası

Detaylı

Bu eserin tüm telif hakları Samsun Ticaret ve Sanayi Odası na aittir.

Bu eserin tüm telif hakları Samsun Ticaret ve Sanayi Odası na aittir. MART 2017 Bu eserin tüm telif hakları Samsun Ticaret ve Sanayi Odası na aittir. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası nın ismi kaydedilmek koşulu ile alıntı yapmak mümkündür. SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI Hançerli

Detaylı

2016 Ocak İşkolu İstatistiklerinin İllere Göre Dağılımı 1

2016 Ocak İşkolu İstatistiklerinin İllere Göre Dağılımı 1 2016 Ocak İşkolu İstatistiklerinin İllere Göre Dağılımı 1 1 30 Ocak 2016 tarih ve 29609 sayılı Resmi Gazete de Yayınlanan İşkollarındaki Ve Sendikaların Üye na İlişkin 2016 Ocak Ayı İstatistikleri Hakkında

Detaylı

Mart 2012 SAGMER İstatistikleri

Mart 2012 SAGMER İstatistikleri Mart 2012 SAGMER İstatistikleri *Ekli dosyadaki istatistikî veriler, Sigorta Şirketlerinin SBM ye gönderdiği verilerden oluşturulmuştur. Veriler 31 Mart 2012 itibariyle alınmıştır. Tablo 1: Ödeme Yöntemine

Detaylı

Başvuru Merci: Ekonomi Bakanlığı, Sanayi Odaları, Kalkınma Ajansları, Bakanlıkça görevlendirilecek diğer Odalar

Başvuru Merci: Ekonomi Bakanlığı, Sanayi Odaları, Kalkınma Ajansları, Bakanlıkça görevlendirilecek diğer Odalar Destek Mevzuatı: 2012/3305 sayılı Karar ve 20.06.2012 tarih ve 28329 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan söz konusu Karar ın uygulanmasına ilişkin 2012/1 sayılı Tebliğ ile yürürlüğe girmiştir. Amaç: Tasarrufların

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI KALIP AVRASYA 2014 BURSA METAL İŞLEME TEKNOLOJİLERİ FUARI BURSA SAC İŞLEME TEKNOLOJİLERİ FUARI 2014 BELEX 2014 BURSA 5. HIRDAVAT VE İŞ GÜVENLİĞİ FUARI 2014 4 7 Aralık 2014 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTATİSTİKSEL BİLGİLENDİRME RAPORU (SERTİFİKA) Hazırlayan: İrfan Taylan ÇOKYAMAN OCAK 2013 ANKARA SERTİFİKA BÖLÜM İSTATİSTİKLERİ 2 1) SERTİFİKA

Detaylı

Ağustos SAGMER İstatistikleri

Ağustos SAGMER İstatistikleri Ağustos 2017 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2016 2017 Ağustos Ocak - Ağustos Ağustos Ocak - Ağustos ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 01 10 2014 Sayı 31 TEPAV İSTİHDAM İZLEME TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Haziran 2014 verilerinin değerlendirildiği- 31. sayısında sigortalı

Detaylı

Haziran SAGMER İstatistikleri

Haziran SAGMER İstatistikleri Haziran 2018 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2017 2018 Haziran Ocak - Haziran Haziran Ocak - Haziran ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi

Detaylı

Kasım SAGMER İstatistikleri

Kasım SAGMER İstatistikleri Kasım 2018 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2017 2018 Kasım Ocak - Kasım Kasım Ocak - Kasım ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi

Detaylı

KOSGEB Kaliteli Üretim İçin Test, Analiz ve Kalibrasyon Desteği. Ekoteks Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri A.Ş.

KOSGEB Kaliteli Üretim İçin Test, Analiz ve Kalibrasyon Desteği. Ekoteks Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri A.Ş. KOSGEB Kaliteli Üretim İçin Test, Analiz ve Kalibrasyon Desteği Ekoteks Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri A.Ş. Desteğin Amacı ve Gerekçesi Proje hazırlama kapasitesi düşük KOBİ lerin de mevcut KOSGEB desteklerinden

Detaylı

Mart SAGMER İstatistikleri

Mart SAGMER İstatistikleri Mart 2013 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2012 2013 Mart Ocak - Mart Mart Ocak - Mart ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2013 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2012 2013 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 2,8% 26,5% 6,6% 3,2% ÇEK 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% DİĞER

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR MAYIS Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat mayıs ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 513 milyon sm3, %15,92 lik bir artış meydana gelmiştir.

Detaylı

Mart SAGMER İstatistikleri

Mart SAGMER İstatistikleri Mart 2012 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2011 2012 Mart Ocak - Mart Mart Ocak - Mart ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2012 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2011 2012 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 1,2% 18,8% 2,8% 26,5% ÇEK 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%

Detaylı

SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI EKONOMİK BÜLTEN

SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI EKONOMİK BÜLTEN SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI EKONOMİK BÜLTEN ARALIK 2016 Bu eserin tüm telif hakları Samsun Ticaret ve Sanayi Odası na aittir. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası nın ismi kaydedilmek koşulu ile alıntı yapmak

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 16 09 2014 Sayı 29 Genel Değerlendirme Nisan 2014 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Nisan 2014 verilerinin değerlendirildiği- 29. sayısında sigortalı

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2016 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2015 2016 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 8,6% 6,8% 7,3% 26,7% ÇEK 0,0% 0,5% 0,0% 0,4% DİĞER

Detaylı

Mart SAGMER İstatistikleri

Mart SAGMER İstatistikleri Mart 2014 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2013 2014 Mart Ocak - Mart Mart Ocak - Mart ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU MAYIS 2017 Türkiye İstatistik Kurumu 05/06/2017 tarihinde 2017 yılı Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

Mayıs 2012 SAGMER İstatistikleri

Mayıs 2012 SAGMER İstatistikleri Mayıs 2012 SAGMER İstatistikleri *Ekli dosyadaki istatistikî veriler, Sigorta Şirketlerinin SBM ye gönderdiği verilerden oluşturulmuştur. Veriler 31 Mayıs 2012 itibariyle alınmıştır. Tablo 1: Ödeme Yöntemine

Detaylı

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2019 T.C. A LE, ÇALI MA VE SO SYAL H ZMETLE R BAKA

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2019 T.C. A LE, ÇALI MA VE SO SYAL H ZMETLE R BAKA İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2019 2019 YILI İSTIHDAM TEŞVIKLERIMIZ Üç Aylık Ücret Desteği İlave İstihdam Teşviki Asgari Ücret Desteği Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanların Teşviki 5 Puanlık İndirim

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2015 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2014 2015 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 6,7% 8,6% 9,0% 8,3% ÇEK 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% DİĞER

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 01 10 2014 Sayı 30 TEPAV İSTİHDAM İZLEME TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Mayıs 2014 verilerinin değerlendirildiği- 30. sayısında sigortalı ücretli

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 12 08 2014 Sayı 28 Genel Değerlendirme Mart 2014 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Mart 2014 verilerinin değerlendirildiği- 28. sayısında sigortalı

Detaylı

KOSGEB KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI İLLERDE REKABET AVANTAJINA SAHİP İMALAT SANAYİ SEKTÖRLERİNİN BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYLARI SONUÇ RAPORU

KOSGEB KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI İLLERDE REKABET AVANTAJINA SAHİP İMALAT SANAYİ SEKTÖRLERİNİN BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYLARI SONUÇ RAPORU KOSGEB KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI İLLERDE REKABET AVANTAJINA SAHİP İMALAT SANAYİ SEKTÖRLERİNİN BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYLARI SONUÇ RAPORU 27 Mart 2018 İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 1 ÇALIŞTAY METODOLOJİSİ...

Detaylı

TABLO-1. İLKÖĞRETİM/ORTAOKUL/İLKOKUL MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR (2015 EKPSS/KURA )

TABLO-1. İLKÖĞRETİM/ORTAOKUL/İLKOKUL MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR (2015 EKPSS/KURA ) KURUM KODU DPB NO KURUM ADI / POZİSYON UNVANI İL İLÇE TEŞKİLAT SINIF 490060001 12062 AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI HİZMETLİ IĞDIR TÜM İLÇELER Taşra YH 12 2 999 1000 1001 490060003 12079 AİLE VE

Detaylı

2015 KOCAELİ NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ TUİK

2015 KOCAELİ NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ TUİK 0 NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ TUİK Verilerine Göre Hazırlanmıştır. İLİNİN NÜFUSU.. NÜFUSUNA KAYITLI OLANLAR NDE YAŞAYIP NÜFUS KAYDI BAŞKA İLLERDE OLANLAR.0 %... %. NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ 0 TUİK Verilerine

Detaylı

15/6/2012 tarihli ve 28324 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 6322 sayılı AATUHK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 32.

15/6/2012 tarihli ve 28324 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 6322 sayılı AATUHK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 32. Büyük Ölçekli Yatırımlar & Bölgesel Teşvikler & Stratejik Yatırımlar Genel Açıklamalar 15/6/2012 tarihli ve 28324 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 6322 sayılı AATUHK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU EYLÜL 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 03/10/2016 tarihinde 2016 yılı Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 29 11 2014 Sayı 32 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni Temmuz 2014 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Temmuz 2014 verilerinin değerlendirildiği- 32.

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI KARABÜK ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI Yıllara Göre Akademik Personel,İdari Personel ve Öğrenci Sayıları Öğrenci Sayıları Akademik Personel 9.877..79.78 İdari Personel.7..79.. 9 9 9 977 7.99 8.78

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Tahsin KARABULUT

Yrd. Doç. Dr. Tahsin KARABULUT Yrd. Doç. Dr. Tahsin KARABULUT -İllerin Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada niceliksel bir büyüme anlayışından ziyade, niteliksel bir Sosyo-ekonomik gelişme

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 07.08.2015 Sayı 41 Genel Değerlendirme Nisan 2015 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Nisan 2015 verilerinin değerlendirildiği- 41. sayısında sigortalı

Detaylı

7 Haziran Kasım 2015 Seçimleri Arasındaki Değişim

7 Haziran Kasım 2015 Seçimleri Arasındaki Değişim 7 Haziran 2015 1 Kasım 2015 Seçimleri Arasındaki Değişim Erol Tuncer 2 EROL TUNCER Giriş 2015 yılında siyasî tarihimizde bir ilk yaşanmış, aynı yılın 7 Haziran ve 1 Kasım günlerinde iki kez Milletvekili

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Nisan 2015 Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları - Yatırım

Detaylı

Türkiye Bankacılık Sistemi Banka, Şube, Mevduat ve Kredilerin İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı

Türkiye Bankacılık Sistemi Banka, Şube, Mevduat ve Kredilerin İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı Bankacılar Dergisi, Sayı 61, 2007 Türkiye Bankacılık Sistemi Banka, Şube, Mevduat ve Kredilerin İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı 1. Banka ve şube sayısı Türkiye de 2006 yıl sonu itibariyle 46 banka, 6.802

Detaylı