26 Manyetizma. Test 1 in Çözümleri. Mıknatıslarda aynı kutuplar birbirini iteceğinden K ve M mıknatısları hızlanır. Cevap D dir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "26 Manyetizma. Test 1 in Çözümleri. Mıknatıslarda aynı kutuplar birbirini iteceğinden K ve M mıknatısları hızlanır. Cevap D dir."

Transkript

1 6 Manyetzma Test n Çözümler 4.. K L M. Mıknatıslarda aynı kutuplar brbrn teceğnden K ve M mıknatısları hızlanır. Cevap C dr. Mıknatıs kaç parçaya bölünürse bölünsün ortaya çıkan yen parçalar yne k kutupludur. Ve başlangıçtak parçasına göre sağ tarafı, sol tarafı olacaktır. Cevap D dr. I II III doğrusu böyle olmalıdır r çubuk mıknatısın çevresndek manyetk alan çzgler şekldek gbdr. u alan çzgler çne br pusula ğnes konulduğunda ğnenn ucu okun gösterdğ yönde dengeye gelr. u nedenle I ve II pusula ğneler hareket etmeyeblr. Ancak III numaralı ğne 80 dönerek ok doğrultusunu alır. Cevap E dr. hat lgn Yayıncılık 5. d T d T d T 3 3. Mıknatısın ucu pusula ğnesnn ucunu yönünde ter, mıknatısın ucu pusula ğnesnn ucunu 3 yönünde çeker. leşke yönünde olduğundan pusula ğnes yönünde dengeye gelr. 3 Cevap dr. Aynı kutuplu mıknatıslar brbrn terken zıt kutuplu olanlar brbrn çeker. Mıknatısların brbrne uyguladığı tme veya çekme kuvvet aralarındak uzaklığın karesyle ters orantılı olarak değşr. I ve III tek mıknatıslar brbrn tmektedr. I dek k mıknatıs arasındak uzaklık d, III tek k mıknatıs arasındak uzaklık d olduğundan T gerlme kuvvet en küçüktür.

2 MAYETİZMA 6. Demr çubuk mıknatıs hâlne geleceğ çn T en büyük olacaktır. Cevap E dr. 7. Mıknatısların aynı kutupları brbrn ter, zıt kutupları brbrne çeker. et kuvvet ok yönünde olduğuna göre Z le P kutupları aynı şaretldr. Cevap D dr. 0. Mıknatısların brbrne uyguladıkları kuvvetler eşt ve zıt yönlüdür. u nedenle manyetk kuvvetlern T p gerlmes üzernde herhang br etks yoktur. İptek gerlme kuvvet mıknatısların ağırlıklarının eğk düzleme paralel bleşenlernn toplamına eşttr. T = mg snα + mg snα T = 0 0, ,6 T = = bulunur. Cevap D dr. 8.. O Şekl I Ya tay düz lem üze r ne ko nu lan çu buk mık na tıs, Şe kl I de k g b br man ye tk alan oluş tu rur. Şekl I Şekl II Şekl III yatay ağ el kuralı uygulandığında bobnlern mıknatıslanma durumu şekldek gb olur. Katı basıncı, ağırlık P katı = bağıntısıyla bulunur. yüzey Şekl I dek mıknatısın basıncı P olarak verlmş. Şekl II de ucu ucunu çektğ çn basınç azalacak ve P > P olacaktır. Şekl III te ucu ucunu ttğ çn basınç artacak ve P 3 > P olacaktır. Cevap E dr. hat lgn Yayıncılık toplam O K Şekl II K nok ta sı na ko nu lan say fa düz le m ne dk tel den ge ç r len akı mı çev re sn de Şe kl II de k g b br manye tk alan oluş tu rur. u nun O nok ta sın da k de ğe r ol sun. öy le ce O nok ta sın da k top lam man ye tk alan ar tar. O hâl de I. yar gı Odoğ ru dur. K Şekl III 9. K, L, M letkenlernden geçen akım şddetler arasında K > L = M lşks vardır. Üzernden akımı geçen br tel manyetk alan çne konulduğunda tele etk eden kuvvetn büyüklüğü; akım şddetnn büyüklüğüne manyetk alanının büyüklüğüne / teln uzunluğuna bağlıdır. una göre F K > F L = F M dr. K nok ta sı na Şe kl III te k g b br mık na tıs ko nul duğun da O nok ta sın da k top lam man ye tk alan kü çü lür ve II. yar gı yan lış olur. II I. say fa düz le mn de- k tel den ge çen akı mı O nok ta sın da O man ye tk ala nını oluş tu rur ve net man ye tk alan şd det ar tar. II I. yar gı doğ Şekl IV ru dur. Cevap D dr.

3 MAYETİZMA 3. ağ-el ku ra lı nı uy gu lar sak, be lr t len nok ta lar da man ye tk alan vek tör le r şekldek gb olur. 5. = 3 =5 d d d d 3 Düz tel den ge çen akı mın, te ln çev re sn de oluş turdu ğu b leş ke man ye tk ala nın bü yük lü ğü; tel = K d K ve M nok ta la rın da vek tör ler eşt ve zıt yön lü ol du ğun dan bu nok ta lar da b leş ke man ye tk alan sı fır olur. L ve nok ta la rın da se vek tör ler ay nı yön lü ol duk la rın dan, bu nok ta lar da k b leş ke manyetk alan sı fır ol maz. Cevap C dr. 3. ay fa düz le mn de ve br b r ne pa ra lel k tel den, ge çen akım lar ay nı yön lü se, b leş ke man ye tk ala nın sı fır ol du ğu nok ta, tel ler ara sın da dır. =, =3 ol du ğun dan b leş ke man ye tk alan P nok tasın da sı fır dır. 4. Üze rn den akım ge çen düz br te ln çev re sn de k man yetk alan şd de t; tel = K d ba ğın tı sı le, yö nü se Cevap D dr. sağ el ku ra lıy la bu lunur. ve akım la rının A nok ta sın da oluş tur du ğu b leş ke man ye tk ala nın b le şen le r ve dr. n bü yük lü ğü b rm, nn bü yük lü ğü se b rm dr. u na gö re; = = K 3 d = = K d ya za b l rz. a ğın tı la rı ta raf ta ra fa oran lar sak; = 3 bulunur. A Cevap E dr. hat lgn Yayıncılık olup, yö nü sağ-el ku ra lıy la bu lu nur. akı mı nın A nok ta sın da oluş tur du ğu man ye tk ala nın yö nü say fa düz le mn de ve yu ka rı doğ ru dur. nn bü yük lü ğü se; 4 = K = K = K d d d dr. 3 akı mı nın A nok ta sın da oluş tur du ğu 3 man ye tk ala nın yö nü say fa düz le mn de ve aşa ğı doğ ru dur. 3 ün bü yük lü ğü se; = K = K = K d d d olur. ve 3 vek tör le r ters yön lü olup bü yük lük olarak 3 > dr. leş ke man ye tk ala nın sı fır ola blme s çn; vek tö rü le ay nı yön lü ol ma lı dır. u nun çn akı mı nın yö nü şe kl de k g b, büyüklüğü se; 5 4 K K = K d d d = bulunur. 6. Üze rn den akım ge çen düz te ln çev re sn de olu şan man ye tk alan şdde t: tel = K d =4 = Cevap C dr. ba ğın tı sı le bu lu nur. Üze rn den akım ge çen letken çem be rn mer ke zn de olu şan man ye tk alan şd de t se; 3 3

4 4 MAYETİZMA r halka ba ğın tı sı le bu lu nur. ağ-el ku ra lı na gö re ve akım la rı nın çem be rn mer ke zn de oluş tur du ğu man ye tk alan la rın yö nü şe kl üze rn de ve rl d ğ g b dr. u na gö re; 4 = K = K 7 d d r = K = K = K 9 d d d Test nn Çözümler. ağ eln baş parmağı akımın yönünü gösterecek bçmde tel avuç çne alınır. Yana açılan dört parmak manyetk alanın yönünü gösterr. Mıknatısın oluşturduğu manyetk alanın büyüklüğü olarak verlmş. Akımın oluşturduğu manyetk alanın büyüklüğü de v bu lu nur. ve zıt yön lü olup > dr. O nokta sın da b leş ke man ye tk ala nın sı fır ola bl me s çn; 3 man ye tk ala nın yö nü b ç mn de ol ma lıdır. u nun çn 3 akı mı () yö nün de ak ma lı dır. 3 akımı nın şd de t se; + 3 = K + K = K & d d d 3 = bulunur. Cevap C dr. hat lgn Yayıncılık K = L = 0 M = olur. una göre K > M > L dr. Cevap dr.. Çembern merkezndek manyetk alanın büyüklüğü; r le verlr. r yarıçaplı yarım çember çn; r r = K = K r r r yarıçaplı çember çn; r r = K r bulunur. P noktasındak bleşke manyetk alan; r r 3 r P = K + K r r = K r bulunur. Cevap C dr. 3. Şekl I de halanın merkeznde oluşan bleşke manyetk alan = tel + halka r + K r 6 + K r = 8K r 8 K r = olarak verlmştr. tel halka

5 MAYETİZMA 5 4. Şekl II de çembern merkeznde oluşan manyetk alan = halka tel 6 - K r 4 = olur. tel halka 6. Halkadan geçen akımın O noktasında oluşturduğu manyetk alan şddet; r = 6K r 9 K ve L tellernden geçen akımların O noktasında oluşturduğu manyetk alanlar sayfa düzlemnde olup brbrn kuvvetlendrr. u k akımın oluşturduğu manyetk alan şddet; ( 4) = 8K r dr. ve manyetk alan kuvvetler brbrne dk olup bleşkeler 0 K r dr. Cevap E dr. r K = r r L = r 7. ve akımların geçtğ teller sayfa düzlemnde olduğundan bu akımların oluşturduğu manyetk alan vektörler sayfa düzlemne dktr. üyüklüğü olan manyetk alanın çne atılan K ve L parçacıkları sırasıyla r, r yarıçaplı çembersel yollar zlyor. mv r = bağıntısına göre r le q ters orantılıdır. q v K < v L olduğundan q K > q L dr. mv Yne r = bağıntısına göre r le v doğru orantılıdır. r K q = r ve r L = r olduğuna göre v K = r, v L = r alınablr. u durumda P L = P K olablr. hat lgn Yayıncılık 8. ağ el kuralına göre; = K = 7 d ( ) = K = 9 d bulunur. Vektörler zıt yönlü olduğundan; A = A =- bulunur. Cevap D dr. Cevap E dr. 5. akımının A noktasında oluşturduğu manyetk alanın büyüklüğü, akımının oluşturduğu manyetk alanın büyüklüğü dr. IV = A A Üzernden akım geçen sayfa düzlemne dk tellern A noktasına olan uzaklıkları eşttr. A noktasındak bleşke manyetk alan IV yönündedr. Cevap D dr. = 3 = 3 bulunur. Cevap C dr.

6 6 MAYETİZMA 9. Yalnız akımının O noktasında oluşturduğu manyetk alan; 6 = K = K d 3 r = 4K r = 7 dr. Yalnız akımının O noktasında oluşturduğu manyetk alan; r 6 = K r 3 = 9 dr. O noktasında bleşke manyetk alan - olur. Cevap E dr. 0.. Üzernden akımı geçen teln A noktasında oluşturduğu manyetk alan = K = 7 d Üzernden 4 akımı geçen teln A noktasında oluşturduğu manyetk alan 4 4 = K = K = 7 d d Üzernden 5 akımı geçen teln A noktasında oluşturduğu manyetk alan = K = K = 95 d d A = = 9 Cevap D dr. K = d X = = Y = + = X = olur. Y. Üzerlernden ve akımları geçen paralel k teln brbrne uyguladığı manyetk kuvvetlern büyüklüğü; F = F = K, dr. d Paralel tellern üzerndek akımlar aynı yönlü se teller brbrne doğru çeklr. Akımlar zıt yönlü olursa teller brbrnden uzaklaşacak şeklde tlr. hat lgn Yayıncılık 3. Üzernden akımı geçen çembern O noktasında oluşturduğu manyetk alan r 6 6 K r = olarak verlmştr. Üzernden akımı geçen çembern O noktasında oluşturduğu manyetk alan r 6 = olur. ve vektörler eşt ve dk k vektördür. unların bleşkes olur. Cevap dr. F F net = 0 bulunur. F 4. Üzerlernden ve akımları geçen k teln brbrne uyguladığı manyetk kuvvetn büyüklüğü; F = K, d bağıntısıyla bulunur. u kuvvetn büyüklüğü akımların yönüne bağlı değldr. Cevap dr.

7 MAYETİZMA 7 5. üyüklüğü olan manyetk alan çne v hızıyla atılan q yüklü parçacığa uygulanan manyetk kuvvet, F = qv bağıtıyla bulunur. Manyetk alan çndek yüklü csme uygulanan F kuvvet aynı zamanda merkezcl kuvvettr. u nedenle; F = qv mv r = qv mv r = q P = qr yazablrz. Momentumlar eşt olduğundan; P = P q 3 r = q r q q =- bulunur. 3 Yükler zıt yönde dolandıklarına göre zıt şaretldr. Cevap D dr. 6. Düzgün çembersel hareket yapan br csmn hızı; rr v = = rrf T bağıntısıyla bulunur. üyüklüğü olan manyetk alan çnde v hızı le çembersel hareket yapan yüklü br csmn yörünge yarıçapı; mv r = q bağıntısı le bulunuyor d. uradan; hat lgn Yayıncılık m rr f r = q q f = bulunur. rm

8 8 MAYETİZMA Test 3 ün Çözümler. Öz ndüksüyon akımının yönü; devre akımı artarken devre akımına zıt, devre akımı azalırken devre akımıyla aynı yöndedr. artıyorsa Devre akımı artıyorsa, öz ndüksyon akımı devre akımına zıt yöndedr. azalıyorsa Devre akımı azalıyorsa öz ndüksyon akımı devre akımıyla aynı yöndedr. Kapalı durumdak anahtarı açılırsa devre akımı hızla azalır. Öz ndüksyon akımı bu azalmayı karşılamak çn le aynı yönde akar. K sürgüsü P ye getrlrken devre akımı yne azalır ve öz ndüksyon akımı le aynı yönde akar.. Düzgün manyetk alan çnde hareketl çubuğun uçları arasındak emk ε = v/ bağıntısı le bulunur. u bağıntıyı Şekl I ve Şekl II dek durumlara ayrı ayrı uygulayalım. f = vort, 0 + v f =, f = v, f v =, f = v, una göre her k durumdak emk lar brbrene eşttr. f f = bulunur. Cevap C dr. hat lgn Yayıncılık 3. Ohm kanununa göre ε = R dr. Ayrıca manyetk alan çndek hareketl çubuğun uçları arasındak emk ε = v/ dr. u k bağıntıyı brbrne eştlersek; R = v/ 0 = 0 v 0,5 v = 4 m/s bulunur. Lenz kanununa göre, ndüksyon akımının yönü kendsn meydana getren nedene karşı koyacak yöndedr. ağ el kuralına göre çerçevenn KL kısmına uygulanan kuvvet sola doğru olduğundan çerçeve sağ tarafa doğru, I yönünde hareket etmeldr. Cevap dr. 4. r çerçevede ndüksyon emk sı oluşablmes çn çerçeve düzlemnden geçen akıda br değşklk olması gerekr. Verlen grafkte 0-3 sanyeler arasında akı sabttr. 3-9 sanyeler arasında akı değşm meydana gelmektedr. Dz f =- Dt ( z - z) f =- Dt ( 0-8) f = f = = 3 volt 6 5. ε K = v / ε L = v / snα ε M = v / Cevap dr. Cevap dr.

9 MAYETİZMA 9 6. Çerçevede ndüksyon akımının oluşablmes çn akı değşm olması gerekr. P saat bres yönü 9. İndüksyon emk sı çubuğun taradığı alan le doğru orantılıdır. Çubuk dönerken, çubuğun PK kısmı A kadar alan tararsa, KM kısmı 4A kadar alan tarar. una f göre; f = 4 bulunur. Cevap D dr. Çerçeve KM kenarı etrafında saat bres yönünde döndürülürse akı değşm gerçekleşr. Çerçeve düzgün manyetk alan çnde P oku yönünde hareket ettrlrse veya le aynı yönde hareket ettrlrse akı değşm olmadığından ndüksyon akımı oluşmaz. 7. L bobnndek akı değşm ne kadar büyük se bu bobn üzerndek ndüksyon emk sı, dolayısıyla ndüksyon akımı da o kadar büyük olur. L bobnnn brm uzunluğundak sarım sayısını artırmak bu bobndek ndüksyon emk sını artırır. A anahtarı kapatıldığında K bobnnden daha büyük akım geçer. u bobn üzernde oluşan manyetk alan şddet artar. öylece L bobn üzernde daha büyük akı değşm olur. unun sonucunda L bobnndek ndüksyon emk sı ve buna bağlı olarak ndüksyon akımı artar. Cevap D dr. hat lgn Yayıncılık 0. Şekl I de mıknatıs le makara aynı yönde aynı v hızı le hareket etmektedr. Aralarındak bağıl hız sıfırdır. r başka fadeyle, makara üzernde akı değşm olmadığından ndüksyon akımı oluşmaz. Şekl II de mıknatıs ve makara zıt yönlerde v hızı le hareket etmektedr. unların bağıl hızı v olur. Şekl II dek makara üzernde akı değşm olduğundan ndüksyon emk sı oluşur. Şekl III te makara le mıknatıs arasındak bağıl hız v dr. Yan Şekl III tek makarada da akı değşm vardır. u nedenle bu makara üzernde ndüksyon emk sı oluşur. Cevap E dr.. A anahtarı ansızın açılırsa K bobnnn dolayısıyla L bobnnn eksenlernden geçen manyetk alan çzgler hızla azalır. r başka fadeyle, L bobnnn sarımlarından geçen manyetk akı azalır. u azalmaya karşı çıkmak çn L bobn üzernde öncekyle aynı yönde br manyetk alan oluşur. ağ el kuralına göre ndüksyon akımının yönü y den x e doğrudur. Cevap E dr. 8. İndüksyon akımının oluşablmes çn çerçeve üzernde akı değşm gerçekleşmeldr. II. bölgede düzgün manyetk alan olduğundan çerçeve bu kısımda hareket ederken akı değşm gerçekleşmez. u nedenle II. bölgede ndüksyon akımı oluşmaz. I. ve III. bölgelerde akı değşmnden dolayı ndüksyon akımı oluşur. Cevap dr.. İndüksyon akımının oluşması çn bobnlern brbrne yaklaşması ya da uzaklaşması gerekr. v hızının artışı oluşan ndüksyon akımının artmasını sağlar. I. önerme doğrudur. İndüksyon akımı II. bobn üzernde oluştuğu çn n sarım sayısının artması ndüksyon akımını arttırır. II. önerme doğrudur. I. bobnde normal devre akımının büyük ya da küçük olması II. bobnndek ndüksyon akımını etklemez. u nedenle doğru cevap I ve II dr. Cevap dr.

10 0 MAYETİZMA 3. I. Çözüm KO çu bu ğu na sağ-el ku ra lı uy gu la nır sa K ucu nun (+), O ucu nun da ( ) le yük len d ğ bu lu nur. OL çu bu ğu na sağ-el ku ra lı uy gu la nır sa L ucu nun (+) le O ucu nun da ( ) le yük len d ğ bu lu nur. Yan da k şe kl den de gö rü leceğ g b KO ve OL ara sın da oluşan ε, ε emk la rı ters bağ lı k üre teç g b dav ra nır. Çubukların emk ları, ε =.v.l =.ω.r.l bağın tısı le bulunur. ağıntıdak ω daresel yörün genn açısal hızıdır. KO çubuğunun yarıçapı 3 brm, OL çubuğunun yarıçapı brm alınarak; ε =.ω.3.3l= 9ωl ε =.ω..l= 4ωl ε 9 ε = bulunur. 4 II. Çözüm (Pratk Çözüm) İndüksyon emk sı çubuğun taradığı alan le doğru orantılıdır. Çubuğun OL parçasının uzunluğu brm, OK parçasının uzunluğu 3 brmdr. u 3 nedenle f 9 f = = bulunur. 4 Yanıt E dr. ε ε K + O + L hat lgn Yayıncılık Φ =.A.cos60 = ,5. 0,5 =. 0 Wb bu lu nur. Çer çe ve nn ha re ke ty le oluşan man ye tk akı de ğş m ( Φ= Φ Φ ); Φ=.0. 0 =.0 Wb bu lu nur. Yanıt A dır. 5. Man ye tk alan çn de, alan çz g le r ne dk ola rak ha re ket eden let ken br çu buk ta oluşan n dük s yon emk sı ε =.v.l ba ğın tı sı le bu lu nu yor du. u na gö re, ε. 3v., ε = =. v. 3, bulunur. Yanıt C dr. 4. Şekl I normal normal Şekl II Çer çe ve Şekl I de k g b man ye tk alan çz g le rne dk se, çer çe ve yü ze y nn nor ma ly le man ye tk alan vek tö rü ara sın da k açı 0 dr. u du rum da man ye tk akı; Φ =.A.cos0 = 4.0.0,5. =.0 Wb bu lu nur. Çer çe ve dön dü rü le rek Şekl II de k ko numa ge t r lr se, çer çe ve yü ze y nn nor ma ly le manye tk alan çz g le r ara sın da k açı 60 olur. İkn c du rum da k man ye tk akı; 6. L makarası üzernde reostanın sürgüsü ok yönünde kaydırılırsa bu makara üzernde oluşan devre akımı azalır. Devre akımı azalınca L makarasının sarımları üzernde devre akımı le aynı yönde öz ndüksyon akımı oluşur. L makarasından geçen devre akımı azalınca K makarasındak akı azalır. K makarasındak akı azalışına karış koymak çn öncek manyetk alan le aynı yönde br manyetk alan daha oluşur. ağ el kuralı uygulandığında K makarası üzerndek ndüksyon akımı II yönünde oluşur. Cevap dr.

24 Manyetizma. Test 1 in Çözümleri. Mıknatıslarda aynı kutuplar birbirini iteceğinden K ve M mıknatısları hızlanır. Cevap D dir.

24 Manyetizma. Test 1 in Çözümleri. Mıknatıslarda aynı kutuplar birbirini iteceğinden K ve M mıknatısları hızlanır. Cevap D dir. 4 Manyetzma Test n Çözümler 4.. K L M. Mıknatıslarda aynı kutuplar brbrn teceğnden K ve M mıknatısları hızlanır. Cevap C dr. Mıknatıs kaç parçaya bölünürse bölünsün ortaya çıkan yen parçalar yne k kutupludur.

Detaylı

Manyetizma Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümü

Manyetizma Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümü 4 Manyetzma Testlernn Çözümler 1 Test 1 n Çözümü 5. Mıknatısların brbrne uyguladığı kuvvet uzaklığın kares le ters orantılıdır. Buna göre, her br mıknatısa uygulanan kuvvet şekl üzernde gösterelm. 1. G

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 5 ÖÜ EEREİ İDÜSİ DE SRU - DEİ SRURI ÇÖZÜERİ anyetk akı değşm DU = U U = 0 Wb/m olur 40cm 50cm - uçlarında oluşan ndüksyon emk sı f D DU t ( ) = 4V olur 05 Çerçevenn alanı = ab = 4050 = 000 cm = 0 m olur

Detaylı

2 MANYETİZMA. 7. Etki ile mıknatıslanmada mıknatısın 5. K L M F F S N S N S N

2 MANYETİZMA. 7. Etki ile mıknatıslanmada mıknatısın 5. K L M F F S N S N S N 3 Manyetzma Test Çözümler 1 Test 1'n Çözümler 3. 1 2 3 4 5 6 1. X Şekl I M 1 2 Y 3 4 Mıknatıs kutupları Şekl I dek gb se 4 ve 5 numaralı kutuplar zıt şaretl olur. Manyetk alan çzgler kutup şddet le doğru

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. IIF KOU ALATIMLI 2. ÜİTE: ELEKTRİK VE MAYETİZMA 4. Konu MAYETİZMA ETKİLİK ve TET ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 2 Elektrik ve Manyetizma 2. Ünite 4. Konu (Manyetizma) A nın Çözümleri 3. 1. Man ye tik kuv vet ler,

Detaylı

3. Telin kesit alanı, 4. lsıtılan telin diren ci, R = R o. 5. Devreden geçen proton sayısı, q = (N e. 6. X ve Y ilet ken le ri nin di renç le ri,

3. Telin kesit alanı, 4. lsıtılan telin diren ci, R = R o. 5. Devreden geçen proton sayısı, q = (N e. 6. X ve Y ilet ken le ri nin di renç le ri, . ÖÜ EETİ ODE SOU - DEİ SOUN ÇÖZÜEİ. Teln kest alanı, 400 mm 4.0 4 m. a a a a n boyu,, a n kest alanı, a.a a a a Teln drenc se, ρ., 500 4.0 6. 4 5 Ω dur. 40. Telden geçen akım, ohm kanunundan, 40 48 amper

Detaylı

LAMBALAR BÖLÜM X 6. X MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER. K anahtarı açık iken: Z ve T lambaları yanar. X ve Y lambaları = 2 dir.

LAMBALAR BÖLÜM X 6. X MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER. K anahtarı açık iken: Z ve T lambaları yanar. X ve Y lambaları = 2 dir. ÖÜ 0 ODE SOU 1 DE SOUN ÇÖÜE anahtarı açık ken: ve lambaları yanar. ve lambaları yanmaz. N 1 = dr. 1. 3 1 4 5 6 al nız lam ba sı nın yan ma sı çn 4 ve 6 no lu anah tar lar ka pa tıl ma lı dır. CE VP. U

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER ELEKTRİK AKIMI

TEST 1 ÇÖZÜMLER ELEKTRİK AKIMI TEST 1 ÇÖZÜE EETİ II 1. Şe kl de k d rençler br br ler ne pa ra lel olaca ğın dan ara sın da k eşde ğer d renç, 6 X 4. na kol akı mı dır. ve d renç le r pa ra lel oldu ğun dan po tan s yel le r eşt tr.

Detaylı

TEST - 1 ELEKTROMANYET K NDÜKS YON

TEST - 1 ELEKTROMANYET K NDÜKS YON EETET DÜS TEST - y 3 x magnetk ak Φ z S enz kanununa göre: Tel çerçeve +x yönünde çeklrse, tel çerçevede den ye do ru ndksyon - S kutuplar karfl l kl olarak brbrne yaklaflt r l rsa, m knat slar aras ndak

Detaylı

ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON

ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON EETRMYETİ İDÜSİY ÖÜM 5 lıştırmalar ÇÖZÜMER Elektromanyetk İndüksyon.. I ω M II a) lk du rum da man ye tk alan yü ze y dk tr. Yü zey de k ak F o =..cosθ = 500.600.0 4.cos0 = 30 Wb ev ha ek se n bo yun ca

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER MIKNATISLAR VE MANYETİK ALAN

TEST 1 ÇÖZÜMLER MIKNATISLAR VE MANYETİK ALAN E ÇÖÜER AAR VE AEİ AA 1. üzlem üzlem Br mık na tıs br cs m t yor sa bu c sm ke sn lk le mık na tıs tır; çe k yor sa mık na tıs ola b lr e, ol ma yab lr e. Bu na gö re; ve mık na tıs ta ra fın an tl ğ çn

Detaylı

VEKTÖRLER BÖLÜM 1 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

VEKTÖRLER BÖLÜM 1 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ BÖÜ 1 VETÖE ODE SOU - 1 DEİ SOUAI ÇÖZÜEİ ODE SOU - DEİ SOUAI ÇÖZÜEİ 1. Bir vektörün tersi doğrultu ve büyüklüğü aynı yalnızca yönü ters olan vektördür:. = olacağından, I. eşitlik yanlıştır. II. eşitlik

Detaylı

TRANSFORMATÖRLER BÖLÜM 7. Alıştırmalar. Transformatörler. Sınıf Çalışması

TRANSFORMATÖRLER BÖLÜM 7. Alıştırmalar. Transformatörler. Sınıf Çalışması TRAFORATÖRER BÖÜ 7 Alıştırmalar. İdeal transformatörler çn, eştlğn kullanırsak, 0 500 & 0 50. 50 A 800 400 Transformatör deal olduğundan, 400 8 800 4 A ınıf Çalışması A ampermetresnn gösterdğ değer 4A

Detaylı

ELEKTR K AKIMI BÖLÜM 19

ELEKTR K AKIMI BÖLÜM 19 EET II BÖÜ 9 ODE SOU DE SOUIN ÇÖZÜE ODE SOU DE SOUIN ÇÖZÜE. letken tel Teln kestnden geçen yük mktarı; q N elektron.q elektron T. - gra fğ nn eğ m y ve rr. T Bu na gö re;. ara lık ta, sa bt. ara lık ta,

Detaylı

ELEKTRİK AKIMI VE DEVRELERİ

ELEKTRİK AKIMI VE DEVRELERİ ÖÜ EETİ II E DEEEİ ODE SOU - DEİ SOUIN ÇÖZÜEİ ODE SOU - DEİ SOUIN ÇÖZÜEİ. gaz S. a a a a a a 0 sa n ye tüp ten ge çen top lam yük sa yı sı n 8.0 0 +.0 0.0 m per met re de oku nan de ğer Q nq. 0.. 60. 9

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: MANYETİZMA 2. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: MANYETİZMA 2. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 11. IIF OU AATIMI 3. ÜİTE: MAYETİZMA 2. onu EETROMAYETİ İDÜİYO ETİİ ve TET ÇÖZÜMERİ 2 3. Ünte 2. onu (Elektromanyetk ndüksyon) A n n Çözümler 1. ster manyetk alan tel boyunca hareket etsn, ster tel manyetk

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 7. BÖÜ TRAFORATÖRER ODE ORU - DEİ ORUARI ÇÖZÜERİ 4.. prmer. I I Transformatör deal olduğundan, I dr. I > olduğundan, transformatör gerlm alçaltıcı olarak kullanılır. > ve I < I dr. Buna göre I ve II yargıları

Detaylı

TRANSFORMATÖRLER. 4. a) Pri mer dev re ye uy gu la nan al ter na tif ge ri li min et kin de ğe ri; 1. İdeal transformatörler için,

TRANSFORMATÖRLER. 4. a) Pri mer dev re ye uy gu la nan al ter na tif ge ri li min et kin de ğe ri; 1. İdeal transformatörler için, 7. BÖÜ TRAFORATÖRER AIŞTIRAAR ÇÖZÜER TRAFORATÖRER. İdeal transformatörler çn, eştlğn kullanırsak, 0 00 & 0 0. 0 A 800 400 Transformatör deal olduğundan, 400 8 800 4A A ampermetresnn gösterdğ değer 4A A

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINIF SORU ANKASI. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ 5 Elektromanyetik Indüksiyon Test 1 in Çözümleri 3. 1. Faraday Yasasına göre; indüksiyon emk sı manyetik

Detaylı

BÖLÜM 7 TRANSFORMATÖRLER

BÖLÜM 7 TRANSFORMATÖRLER BÖÜ 7 TAFOATÖE ODE OU - DEİ OUAI ÇÖZÜEİ 4.. prmer. Transformatör deal olduğundan, dr. > olduğundan, transformatör gerlm alçaltıcı olarak kullanılır. > ve < dr. Buna göre I ve II yargıları doğru, III. yargı

Detaylı

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25 DÜZE AAAR BÖÜ 5 DE SRU 1 DE SRUAR ÇÖZÜER 4 1 A B C D E F ışık ışını B noktasından geçer ışık ışını E noktasından geçer 5 ESE AAR ışını ve düzlem aynalarında yansıdığında, n = 3 ve n = 1 olur Bu durumda

Detaylı

ELEKTRİK DEVRELERİ. Devreden geçen akım, Devreden geçen akım, ampermetresi i = 4A okur. ampermetresi ise 2A i gösterir. olur. A 1

ELEKTRİK DEVRELERİ. Devreden geçen akım, Devreden geçen akım, ampermetresi i = 4A okur. ampermetresi ise 2A i gösterir. olur. A 1 . BÖÜ EETİ DEEEİ IŞTI ÇÖZÜE EETİ DEEEİ. 8 r0 8 r0 8 r0 40 40 40 4 Devreden geçen akım, 8+ 8+ 8 4 + + 4 8 ampermetres, ampermetres se gösterr. Devreden geçen akım, 40 + 40 40 40 4 + + + + + 0 ampermetres

Detaylı

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X.

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X. TEST 1 ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 40m a =3m/s 4m/s 3 1m/s 6m/s 4m/s ere göre yüzücünün hızı: = 5 m/s olur I yargı doğrudur a =3m/s y =4m/s + Hareketlilerin yere göre hızları; = 1 m/s = 6 m/s = 4 m/s olarak veriliyor

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINIF SORU ANKASI. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ 5 Elektromanyetik Indüksiyon Test 1 in Çözümleri 3. 1. Faraday Yasasına göre; indüksiyon emk sı manyetik

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma

Elektrik ve Manyetizma 0. Sınıf Soru tabı. Ünte Elektrk ve anyetzma. onu Elektrk Akımı, Potansyel Fark ve Drenç Test Çözümler Jeneratör otor . Ünte Elektrk ve anyetzma Test n Çözümü. Üzernden t sürede q yükü geçen br letkendek

Detaylı

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26 ÜRESE AYNAAR BÖÜ 6 ODE SORU DE SORUARN ÇÖZÜER d d noktası çukur aynanın merkezidir ve ışınlarının izlediği yoldan, yargı doğrudur d noktası çukur aynanın odak noktasıdır d olur yargı doğrudur d + d + dir

Detaylı

BAĞIL HAREKET. 4. kuzey. Şekilde görüldüğü gibi, K aracındaki gözlemci L yi doğuya, M yi güneye, N yi güneybatıya doğru gidiyormuş gibi görür.

BAĞIL HAREKET. 4. kuzey. Şekilde görüldüğü gibi, K aracındaki gözlemci L yi doğuya, M yi güneye, N yi güneybatıya doğru gidiyormuş gibi görür. AIŞTIRAAR BÖÜ BAĞI HAREET ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 4 N N =v =0 Şekilde görüldüğü gibi, aracındaki gözlemci yi doğuya, yi e, N yi batıya doğru gidiyormuş gibi görür = = = 0 olur ( aracı duruyor) =v = aracı

Detaylı

BAĞIL HAREKET BÖLÜM 2. Alıştırmalar. Bağıl Hareket ÇÖZÜMLER. 4. kuzey

BAĞIL HAREKET BÖLÜM 2. Alıştırmalar. Bağıl Hareket ÇÖZÜMLER. 4. kuzey BAĞI HAREET BÖÜ Alıştırmalar ÇÖZÜER Bağıl Hareket 1 4 batı =v =0 doğu Şekilde görüldüğü gibi, aracındaki gözlemci yi doğuya, yi e, yi batıya doğru gidiyormuş gibi görür = = = 0 olur ( aracı duruyor) aracı

Detaylı

Elektrik Akımı. Test 1 in Çözümleri. voltmetresi K-M arasına bağlı olduğu için bu noktalar arasındaki potansiyel farkını ölçer. V 1. = i R KM 1.

Elektrik Akımı. Test 1 in Çözümleri. voltmetresi K-M arasına bağlı olduğu için bu noktalar arasındaki potansiyel farkını ölçer. V 1. = i R KM 1. 5 Elektrk kımı 1 Test 1 n Çözümler 1. 4 Ω Ω voltmetre oltmetrenn ç drenc sonsuz büyük kabul edlr. Bu nedenle voltmetrenn bulunduğu koldan akım geçmez. an voltmetrenn olduğu koldak drenç dkkate alınmaz.

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. BÖÜM A DAGAARI MDE SRU - 1 DEİ SRUARIN ÇÖZÜMERİ 5. T 1. uvvet vektörünün dengeden uzaklaşan ucu ile hız vektörünün ları çakışık olmalıdır. Buna göre şeklinde CEVA C 2. Dal ga la rın gen li ği den ge

Detaylı

KÜRESEL AYNALAR. 1. Çukur aynanın odağı F, merkezi M (2F) dir. Aşağıdaki ışınlar çukur aynada yansıdıktan sonra şekillerdeki gibi yol izler.

KÜRESEL AYNALAR. 1. Çukur aynanın odağı F, merkezi M (2F) dir. Aşağıdaki ışınlar çukur aynada yansıdıktan sonra şekillerdeki gibi yol izler. . BÖLÜ ÜRESEL AYNALAR ALŞRALAR ÇÖZÜLER ÜRESEL AYNALAR. Çukur ynnın odğı, merkez () dr. Aşğıdk ışınlr çukur ynd ynsıdıktn sonr şekllerdek b yol zler. / / 7 / / / / / 8 / / / / / 9 / / / / N 0 OPİ . Çukur

Detaylı

MIKNATIS VE MANYETİK ALAN

MIKNATIS VE MANYETİK ALAN IATI VE AETİ AA BÖÜ 4 Test ÇÖZÜE ıknatıs ve anyetk Alan. Br emr çubuğun geçc olarak mıknatıslanablmes çn I II ve III şlemler tek başına yapılmalıır. CEVAP E 4. F F. X Şekl-I İk mıknatısın brbrne uygulaığı

Detaylı

VEKTÖRLER. 1. Ve ri len kuv vet le ri bi le şen le ri ne ayı rır sak, x y. kuv vet le ri ( 1) ile çar pı lıp top lanır. ve F 3

VEKTÖRLER. 1. Ve ri len kuv vet le ri bi le şen le ri ne ayı rır sak, x y. kuv vet le ri ( 1) ile çar pı lıp top lanır. ve F 3 ALIŞTIMALA. BÖLÜM VETÖLE ÇÖZÜMLE VETÖLE. Ve ri len kuv vet le ri bi le şen le ri ne ayı rır sak, x y : 0 : 4. ve kuv vet le ri ( ) ile çar pı lıp top lanır sa, kuv ve ti el de edi lir. x y : 0 : 4 : 0

Detaylı

Elektrik Akımı. Test 1 in Çözümleri

Elektrik Akımı. Test 1 in Çözümleri Elektrk kımı Test n Çözümler. Ω Ω 8Ω 8Ω. Uzunluğu O, kest alanı S olan letkenn drenc 6 Ω se, uzunluğu O kest alanı S olan letkenn drenc 8 Ω olur. Bu k drenç aşağıdak gb brbrne bağlıdır. 8Ω 8Ω 9Ω 8Ω luk

Detaylı

Elektrik Akımı. Test 1 in Çözümleri 1. X. 18Ω luk iki direnç birbirine paralel bağlı olduğundan; = bulunur. Cevap C dir. R 2. = Cevap A dır.

Elektrik Akımı. Test 1 in Çözümleri 1. X. 18Ω luk iki direnç birbirine paralel bağlı olduğundan; = bulunur. Cevap C dir. R 2. = Cevap A dır. Elektrk kımı Test n Çözümler. Ω 8Ω 4. Ω Ω 8Ω 8Ω luk k drenç brbrne paralel bağlı olduğundan; 8 9Ω bulunur. Ω Ω Ω. r yarıçaplı letkenn kest alanı πr S alınırsa, r yarıçaplı letkenn kest alanı π(r) 4S olur.

Detaylı

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di -gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di ne: Sen gü neş li so kak lar da do laşı yor sun, is

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Elektrik ve. Manyetizma. Ünite. 3. Konu. Manyetizma. Test Çözümleri

10. Sınıf. Soru Kitabı. Elektrik ve. Manyetizma. Ünite. 3. Konu. Manyetizma. Test Çözümleri 10. ınıf oru tabı 1. Ünte Elektrk ve Manyetzma 3. onu Manyetzma Test Çözümler Jeneratör Motor 2 1. Ünte Elektrk ve Manyetzma Test 1 n Çözümü 1. 1 2 3 4 3. Etk le mıknatıslanmaa mıknatısın kutbuna en yakın

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKLENME ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKLENME ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 11. IIF OU AATIMI 2. ÜİTE: EETRİ VE MAYETİZMA 5. onu EETROMAYETİ İDÜEME ETİİ VE TET ÇÖZÜMERİ 2 5 Elektromanyetk İndüklenme 2. Ünte 5. onu (Elektromanyetk İndüklenme) A nın Çözümler 1. İster manyetk alan

Detaylı

TORK VE DENGE BÖLÜM 8 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. 4. Kuvvetlerin O noktasına

TORK VE DENGE BÖLÜM 8 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. 4. Kuvvetlerin O noktasına BÖÜM 8 R VE DEE MDE SRU - 1 DEİ SRUARI ÇÖZÜMERİ 1 1 yönü (+), yönü ( ) alınırsa kuvvetlerin noktasına torkları, x = d d = d olur evha 1 yönünde, d lik torkla döner d d 1 d 4 uvvetlerin noktasına göre torkların

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ . BÖÜ ONDNSTÖRR OD SORU - Dİ SORURIN ÇÖÜRİ 4. enerji(j). Bir kondansatörün sığası yapısına bağlıdır. üküne ve uçları arasındaki elektriksel potansiyel farkına bağlı değildir. 4 sabit 4 P 4.0 4.0 4 0 5

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ ÖLÜ ÜRESEL YNLR OEL SORU - Eİ SORULRN ÇÖZÜLERİ 4 a a a d Şe kil de ö rül dü ğü i bi, ve ışık ışın la rı yansı ma lar so nu u ken di üze rin den e ri dö ner CEVP Şekilde örüldüğü ibi, aynalar arasındaki

Detaylı

Manyetizma Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 4. N S N S 1. X. Mıknatıslar arasındaki manyetik kuvvet;

Manyetizma Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 4. N S N S 1. X. Mıknatıslar arasındaki manyetik kuvvet; 3 Manyetizma Test Çözümleri 1 Test 1'in Çözümleri 4. 1. X 1 2 3 4 Manyetik alan çizgileri kutup şiddeti ile doğru orantılıdır. 4 numaralı kutuptan çıkan çizgi sayısı 1 den çıkan çizgi sayısından az olduğu

Detaylı

VEKTÖRLER VE VEKTÖREL IŞLEMLER

VEKTÖRLER VE VEKTÖREL IŞLEMLER VEKTÖRLER VE VEKTÖREL IŞLEMLER 1 2.1 Tanımlar Skaler büyüklük: Sadece şddet bulunan büyüklükler (örn: uzunluk, zaman, kütle, hacm, enerj, yoğunluk) Br harf le sembolze edleblr. (örn: kütle: m) Şddet :

Detaylı

SIVI BASINCI. 3. K cis mi her iki K. sı vı da da yüzdü ğü ne gö re ci sim le re et ki eden kal dır ma kuv vet le ri eşittir. = F ky 2V.d X.

SIVI BASINCI. 3. K cis mi her iki K. sı vı da da yüzdü ğü ne gö re ci sim le re et ki eden kal dır ma kuv vet le ri eşittir. = F ky 2V.d X. BÖÜ SIVI BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER SIVI BSINCI 4a a a a a a a a a a 4a ka bı nın ta ba nın a ki sı vı ba sın cı, 4ag ka bı nın ta bı nın a ki sı vı ba sın cı, ag ve ba sınç la rı ta raf ta ra fa oran la nır

Detaylı

YANSIMA VE DÜZLEM AYNALAR

YANSIMA VE DÜZLEM AYNALAR Tİ 45 75 75 4 5 5 80 80 6 5 7 8 0 0 70 70 80 0 0 80 9 0 50 0 40 40 50 0 BÖÜ ASA VE DÜZE AAAR ansıma ve Düzlem Aynalar ÇÖZÜER Alıştırmalar 5 9 6 0 7 4 8 46 Tİ 5 9 6 0 7 4 8 Tİ 47 4 6 7 8 4 9 5 0 48 Tİ a)

Detaylı

Fizik 101: Ders 19 Gündem

Fizik 101: Ders 19 Gündem Fzk 101: Ders 19 Gündem Açısal Momentum: Tanım & Türetmeler Anlamı nedr? Sabt br eksen etrafında dönme L = I Örnek: 2 dsk Dönen skemlede br öğrenc Serbest hareket eden br csmn açısal momentumu Değneğe

Detaylı

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva . BÖÜ GZ BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER GZ BSINCI 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, P +.d cıva.g Düzenek yeterince yüksek bir yere göre götürülünce azalacağından, 4. Y P zalır zalır ve nok ta

Detaylı

KATI BASINCI BÖLÜM 1. Alıştırmalar. Katı Basıncı ÇÖZÜMLER. 3. Cis min ağır lı ğı G ise, olur. Kap ters çev ril di ğinde ze mi ne ya pı lan ba sınç,

KATI BASINCI BÖLÜM 1. Alıştırmalar. Katı Basıncı ÇÖZÜMLER. 3. Cis min ağır lı ğı G ise, olur. Kap ters çev ril di ğinde ze mi ne ya pı lan ba sınç, TI BSINCI BÖÜM lıştırmalar ÇÖZÜMER atı Basıncı Cis min ağır lı ğı ise, r de: I r( r) 40 & 60rr 4rr ap ters çev ril di ğinde ze mi ne ya pı lan ba sınç, ı rr 60rr rr 60 Nm / r zemin r r zemin I de: sis

Detaylı

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu Eylül Deneme Sınavı (Prof.Dr.Ventsslav Dmtrov) Konu: Elektrk Devrelernde İndüktans Soru. Şekldek gösterlen devrede lk anda K ve K anahtarları açıktır. K anahtarı kapatılıyor ve kondansatörün gerlm U ε/

Detaylı

YAY DALGALARI. 1. m. 4. y(cm) Şe kil de 25 cm lik kıs mı 2,5 dal ga ya kar şı lık ge lir.

YAY DALGALARI. 1. m. 4. y(cm) Şe kil de 25 cm lik kıs mı 2,5 dal ga ya kar şı lık ge lir. 1. BÖÜM A DAGAARI AIŞTIRMAAR ÇÖZÜMER A DAGAARI 1.. (c) T λ 5c Şe kil de 5 c lik kıs ı,5 dal ga a kar şı lık ge lir. 0 5 (c) Bu du ru da, 5 λ = 5 λ = 10 c Dal ga nın aıla hı zı, 60 V = = = 15 t c/ s Dal

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 4. ÖÜ 1. ODE SOU - 1 DEİ SOUI ÇÖÜEİ 4. + T nah tar lar açık ken T, ve lam ba la rı ya nar. nah tar lar ka pa tıl dı ğın da T sö ner. ve yan ma ya baş lar. ve ışık ver me yi sür dü rür. CE C lam ba sı nın

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 3. BÖÜ GAZ BASINCI ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ 3. ı ı Z ı 1. I II III,, muslukları açıldığında: I düzeneğinde: aptaki yüksekliği arttığından, kabın tabanına yapılan toplam basınç artar. Borudaki

Detaylı

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 406 A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 A GRU BU STAJ ARA DÖ NEM DE ER LEN D R ME S AY RIN TI LI SI NAV KO NU LA

Detaylı

ya kın ol ma yı is ter dim. Gü neş le ısı nan top rak üze rinde ki çat lak la rı da ha net gö rür düm o za man. Bel ki de ka rın ca la rı hat ta yağ

ya kın ol ma yı is ter dim. Gü neş le ısı nan top rak üze rinde ki çat lak la rı da ha net gö rür düm o za man. Bel ki de ka rın ca la rı hat ta yağ SAKARKÖY Uzun boy lu bir can lı ol ma yı ben is te me dim. Ben, doğ du ğum da da böy ley dim. Za man la da ha da uzadım üs te lik. Bü yü düm. Ben bü yü dük çe di ğer can lılar kı sal dı lar, kü çül dü

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 2. Konu ELEKTRİK AKIMI, POTANSİYEL FARK VE DİRENÇ ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 2. Konu ELEKTRİK AKIMI, POTANSİYEL FARK VE DİRENÇ ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINIF ONU NTII. ÜNİTE: EETİ E NYETİZ. onu EETİ II, POTNSİYE F E DİENÇ ETİNİ ve TEST ÇÖZÜEİ Ünte Elektrk ve anyetzma 1.. Ünte. onu (Elektrk kımı) nın Çözümler ampul 3. Şekl yenden aşağıdak gb çzeblrz.

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Mukavemet I Vize Sınavı (2A)

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Mukavemet I Vize Sınavı (2A) KOCELİ ÜNİVERSİTESİ Mühendslk akültes Makna Mühendslğ Bölümü Mukavemet I Vze Sınavı () dı Soyadı : 18 Kasım 013 Sınıfı : No : SORU 1: Şeklde verlen levhalar aralarında açısı 10 o la 0 o arasında olacak

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER DÜZLEM AYNALAR

TEST 1 ÇÖZÜMLER DÜZLEM AYNALAR TEST ÇÖZÜER DÜZE R Şeklde görüldüğü gb, ya gönderlen,, 3 şk şnlarndan ve dan yansdktan sonra noktasndan geçer 3 3 5 B şkl csmnden çkan ve önce sndan sonra da sndan brer kez yansyan şnlarn snda oluşturduklar

Detaylı

Gü ven ce He sa b Mü dü rü

Gü ven ce He sa b Mü dü rü Güvence Hesabı nın dünü, bugünü, yarını A. Ka di r KÜ ÇÜK Gü ven ce He sa b Mü dü rü on za man lar da bi lin me ye, ta nın ma ya S baş la yan Gü ven ce He sa bı as lın da ye - ni bir ku ru luş de ğil.

Detaylı

Elektrik Enerjisi ve Elektriksel Güç Testlerinin Çözümleri

Elektrik Enerjisi ve Elektriksel Güç Testlerinin Çözümleri Elektrk Enerjs ve Elektrksel Güç Testlernn Çözümler Test 1 n Çözümü 1. Her brnn gerlm 1,5 volt olan 4 tane pl brbrne ser bağlı olduğundan devrenn toplam gerlm 6 volt olur. est S, uzunluğu / olan demr çubuğun

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 5 BÖÜ RENER 1 2 ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖÜERİ T aralığı yalnız, T aralığı ise yalnız kaynaktan ışık alabilir aralığı her iki kaynaktan ışık alabileceğinden, + ( + yeşil) = renkte görünür I II O IV III

Detaylı

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi al mak için ka fası nı sok tu. Ama içer de ki za rif

Detaylı

Elektrik Akımı Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 3. 4 Ω. 1. Kolay çözüm için şekli yeniden çizip harflendirelim.

Elektrik Akımı Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 3. 4 Ω. 1. Kolay çözüm için şekli yeniden çizip harflendirelim. Elektrk kımı Test Çözümler Test 'n Çözümler. 4 Ω voltmetre. olay çözüm çn şekl yenden çzp harflendrelm. 0 Ω Ω Ω 5 Ω Ω oltmetrenn ç drenc sonsuz büyük kabul edlr. u nedenle voltmetrenn bulunduğu koldan

Detaylı

IŞIĞIN KIRILMASI. 1. Ortamların kırılma indisleri n K. , n M. , n L. arasındaki ilişki aşağıdaki gibidir. > n L. > n K. n M. > n M. n L. n K.

IŞIĞIN KIRILMASI. 1. Ortamların kırılma indisleri n K. , n M. , n L. arasındaki ilişki aşağıdaki gibidir. > n L. > n K. n M. > n M. n L. n K. BÖÜ ŞĞ RAS AŞTRAAR ÇÖZÜER ŞĞ RAS Ortamları kırılma dsler,, arasıdak lşk aşağıdak gbdr 9 > > > > > > 6 0 > > > > > > 7 > > > > > > 0 7 0 0 > > > > > 76 OPTİ 7 0 0 > > > > > > 0 θ θ > > > > > > 9 0 O > >

Detaylı

MANYETIZMA. Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları

MANYETIZMA. Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları MANYETIZMA Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları MAGNETİZMA Mıknatıs ve Özellikleri Magnetit adı verilen Fe 3 O 4 (demir oksit) bileşiği doğal bir mıknatıstır ve ilk olarak Manisa yakınlarında bulunduğu

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK 11. SINIF OKULA YARDIMCI KONU ANLATIMLI SORU BANKASI FİZİK MANYETİZMA. Manyetizma Alternatif Akım Transformatörler

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK 11. SINIF OKULA YARDIMCI KONU ANLATIMLI SORU BANKASI FİZİK MANYETİZMA. Manyetizma Alternatif Akım Transformatörler ÜİVERİTEYE HAZIRI. IIF OUA YARDIMCI OU AATIMI ORU BAAI FİZİ MAYETİZMA Manyetzma Alternatf Akım Transformatörler ÜİVERİTEYE HAZIRI OU AATIMI ORU BAAI UU IB 978 605 7564 04 7 Dzg ÇAP Dzg Brm apak Tasarım

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ ÖLÜ ÜRESEL YNLR OEL SORU - Eİ SORULRN ÇÖZÜLERİ a a a d Şe kil de ö rül dü ğü i bi, ve şk şn la r yans ma lar so nu u ken di üze rin den e ri dö ner CEVP Şekilde örüldüğü ibi, aynalar arasndaki d uzaklğ,

Detaylı

ELEKTRİK AKIMI. K-L noktaları arasındaki eşdeğer direnç, = = 3X olur. K-L noktaları arasındaki eşdeğer direnç, = = 4X olur.

ELEKTRİK AKIMI. K-L noktaları arasındaki eşdeğer direnç, = = 3X olur. K-L noktaları arasındaki eşdeğer direnç, = = 4X olur. . BÖÜ EETİ II IŞTI ÇÖZÜE EETİ II. k sa devre X - noktaları arasındak eşdeğer drenç, - noktaları arasındak eşdeğer drenç, 4 - noktaları arasındak eşdeğer drenç, - noktaları arasındak üç drençte paralel

Detaylı

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar la da gi di le mez. Çün kü uçak lar çok ya kın dan geçi

Detaylı

KE00-SS.08YT05 DOĞAL SAYILAR ve TAM SAYILAR I

KE00-SS.08YT05 DOĞAL SAYILAR ve TAM SAYILAR I Üniversite Hazırlık / YGS Kolay Temel Matematik 0 KE00-SS.08YT05 DOĞAL SAYILAR ve TAM SAYILAR I. 8 ( 3 + ) A) 7 B) 8 C) 9 D) 0 E) 6. 3! 3 ( 3 3)": ( 3) A) B) 0 C) D) E) 3. 7 3. + 5 A) 6 B) 7 C) 8 D) 0

Detaylı

Elektrik Akımı, Potansiyel Fark ve Direnç Testlerinin Çözümleri

Elektrik Akımı, Potansiyel Fark ve Direnç Testlerinin Çözümleri Elektrk Akımı, Potansyel Fark ve Drenç Testlernn Çözümler 1 Test 1 n Çözümü. 1. Soruda verlen akım-potansyel farkı grafğnn eğmnn ters drenc verr. 8 X 5 8 8 Z Ohm kanunu bağıntısıyla verlr. Bu bağın- k

Detaylı

ITAP_Exam_20_Sept_2011 Solution

ITAP_Exam_20_Sept_2011 Solution ITAP_Exam Sept_ Soluton. Şekldek makara sstem aff kütlel makaralardan, mükemmel pten ve kütleler şeklde şaretlenen csmlerden oluşmaktadır. Sürtünmey mal ederek O makaranın eksennn vmesn bulunuz. İpn makaralara

Detaylı

Fizik 101: Ders 20. Ajanda

Fizik 101: Ders 20. Ajanda Fzk 101: Ders 20 = I konusunda yorumlar Ajanda Br sstemn açısal momentumu çn genel fade Kayan krş örneğ Açısal momentum vektörü Bsklet teker ve döner skemle Jroskobk hareket Hareketl dönme hakkında yorum

Detaylı

Fizik 101: Ders 15 Ajanda

Fizik 101: Ders 15 Ajanda zk 101: Ders 15 Ajanda İk boyutta elastk çarpışma Örnekler (nükleer saçılma, blardo) Impulse ve ortalama kuvvet İk boyutta csmn elastk çarpışması Önces Sonrası m 1 v 1, m 1 v 1, KM KM V KM V KM m v, m

Detaylı

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006.

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006. Faz lur Rah man: 21 Ey lül 1919 da Pa kis tan n Ha za ra şeh rin de doğ du. İlk öğ re ni mi ni Pa kis tan da Ders-i Niza mî ola rak bi li nen ge le nek sel med re se eği ti mi şek lin de biz zat ken di

Detaylı

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu TAP Fzk Olmpyat Okulu Eylül Deneme Sınavı (Prof.Dr.Ventsslav Dmtrov Konu: Elektrk Devrelernde İndüktans Soru. Şekldek gösterlen devrede lk anda K ve K anahtarları açıktır. K anahtarı kapatılıyor ve kondansatörün

Detaylı

MERCEKLER BÖLÜM 29 MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER

MERCEKLER BÖLÜM 29 MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER MERCELER BÖLÜM 9 MODEL SORU DE SORULARN ÇÖZÜMLER. X L O F O F F Y Şekilde görüldüğü gibi, ışık ışını mercekte. kez kırıldıktan sonra i noktasında keser. Yalnız Ι ışık ışını Y düzlem aynasından yansır..

Detaylı

TORK. τ = 2.6 4.sin30.2 + 2.cos60.4 = 12 4 + 4 = 12 N.m Çubuk ( ) yönde dönme hareketi yapar. τ K. τ = F 1. τ 1. τ 2. τ 3. τ 4. 1. 2.

TORK. τ = 2.6 4.sin30.2 + 2.cos60.4 = 12 4 + 4 = 12 N.m Çubuk ( ) yönde dönme hareketi yapar. τ K. τ = F 1. τ 1. τ 2. τ 3. τ 4. 1. 2. AIŞIRMAAR 8 BÖÜM R ÇÖZÜMER R cos N 4N 0 4sin0 N M 5d d N ve 4N luk kuv vet lein çu bu ğa dik bi le şen le i şekil de ki gi bi olu nok ta sı na gö e top lam tok; τ = 6 4sin0 + cos4 = 4 + 4 = Nm Çubuk yönde

Detaylı

Eynu Bat Çin: Sar Uygurca ve Salarca Kuzeydoğu Güney Sibirya Şorca Sayan Türkçesi Bat Moğolistan Duha...

Eynu Bat Çin: Sar Uygurca ve Salarca Kuzeydoğu Güney Sibirya Şorca Sayan Türkçesi Bat Moğolistan Duha... İÇİNDEKİLER Türkçe Çeviri Hakk nda.............................................................. 7 kinci Bask Hakk nda................................................................ 8 Sahada Dil Dokümantasyonu....................................................

Detaylı

7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ 1. I. ( 15) ( 1) 5. ( 125) : ( 25) 5 6. (+ 9) = (+ 14)

7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ 1. I. ( 15) ( 1) 5. ( 125) : ( 25) 5 6. (+ 9) = (+ 14) 7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ TEST 1 1. I. (15) (1) II. (1) (6) III. (+8) (1) IV. (10) (1) Yukarıda verilen işlemlerden kaç tanesinin sonucu pozitiftir? A) 4 B) 3 C) 2 D) 1

Detaylı

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNETİĞİ

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNETİĞİ RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNETİĞİ Rjt csmn knetğ, csme etk eden kuvvetler le csmn şekl, kütles ve bu kuvvetlern yarattığı hareket arasındak bağıntıları nceler. Parçacığın knetğ konusunda csm yalnızca

Detaylı

ÜN VERS TEYE G R SINAV SORULARI

ÜN VERS TEYE G R SINAV SORULARI ÜN VRS TY G R SINV SORULRI. 000 - ÖSS. 00 - ÖSS m( ) = 90 = cm = cm = cm > H G Yukar daki verilere göre ) ) ) ( ) ( ) ) 9 ) 9 kare, = =, G = G, H, G do rusal;, H, do rusal ise H H ) ) ) ) ). 000 - ÖSS.

Detaylı

ELEKTROSTATİK. 3. K kü re si ön ce L ye do kun - du rul du ğun da top lam yü kü ya rı çap la rıy la doğ ru oran tı lı ola rak pay la şır lar.

ELEKTROSTATİK. 3. K kü re si ön ce L ye do kun - du rul du ğun da top lam yü kü ya rı çap la rıy la doğ ru oran tı lı ola rak pay la şır lar. . BÖÜ EETROSTATİ AIŞTIRAAR ÇÖÜER EETROSTATİ. 3 olu. 3. kü e si ön ce ye o kun - u ul u ğun a top lam yü kü ya çap la y la oğ u oan t l ola ak pay la ş la. top 3 olu. Bu u um a, 3 6 ve olu. Da ha son a

Detaylı

2ε olur. LAMBALAR 1. K. ε ε ε. Şekil-I de: K lambasının uçları arasındaki gerilim sıfır olduğundan

2ε olur. LAMBALAR 1. K. ε ε ε. Şekil-I de: K lambasının uçları arasındaki gerilim sıfır olduğundan 4. ÖÜ ES 1 ÇÖÜE 1. 3. fiekil-i fiekil-ii fiekil-iii Şekil-I de: lambasının uçları arasındaki gerilim sıfır olduğundan ışık vermez. Şekil-II de: lambası kısa devre olduğundan ışık vermez. Şekil-III te:

Detaylı

4. - 5. sınıflar için. Öğrenci El Kitabı

4. - 5. sınıflar için. Öğrenci El Kitabı 4. - 5. sınıflar için Öğrenci El Kitabı Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı nın 28.08.2006 tarih ve B.08.0.TTK.0.01.03.03.611/9036 sayılı yazısı ile Denizler Yaşamalı Programı nın*

Detaylı

Manyetik Alanlar. Benzer bir durum hareketli yükler içinde geçerli olup bu yüklerin etrafını elektrik alana ek olarak bir manyetik alan sarmaktadır.

Manyetik Alanlar. Benzer bir durum hareketli yükler içinde geçerli olup bu yüklerin etrafını elektrik alana ek olarak bir manyetik alan sarmaktadır. Manyetik Alanlar Manyetik Alanlar Duran ya da hareket eden yüklü parçacığın etrafını bir elektrik alanın sardığı biliyoruz. Hatta elektrik alan konusunda şu sonuç oraya konulmuştur. Durgun bir deneme yükü

Detaylı

ÖDEV ve ÖLÇME AKILLI. Berna DEMİREL

ÖDEV ve ÖLÇME AKILLI. Berna DEMİREL AKILLI ÖDEV ve ÖLÇME.sınıf Berna DEMİREL AFG Matbaa Yayıncılık Kağıt İnş. Ltd. Şti. Buca OSB, BEGOS 2. Bölge 3/20 Sk. No: 17 Buca-İZMİR Tel: 0.232.442 01 01-442 03 03 Faks: 442 06 60 Bu kitabın tüm hakları

Detaylı

ATIŞLAR BÖLÜM 5. Alıştırmalar. Atışlar ÇÖZÜMLER. 3. a) I. Yol Ci sim t sa ni ye de ye re düş sün. 1. a) Cismin serbest bırakıldığı yükseklik,

ATIŞLAR BÖLÜM 5. Alıştırmalar. Atışlar ÇÖZÜMLER. 3. a) I. Yol Ci sim t sa ni ye de ye re düş sün. 1. a) Cismin serbest bırakıldığı yükseklik, ATIŞAR BÖÜM 5 Alışırmalar ÇÖZÜMER Aışlar a) Cismin serbes bırakıldığı yükseklik, 0 6 80 m olur b) Cis min 5 sa ni ye de al dı ğı yol, 0 ( 5 ) 5 m olur Cis min son sa ni ye de al dı ğı yol, 5 80 5 55 m

Detaylı

KÜMELER KÜMELER Kümeler Konu Özeti Konu Testleri (1 6) Kartezyen Çarpım Konu Özeti Konu Testleri (1 6)...

KÜMELER KÜMELER Kümeler Konu Özeti Konu Testleri (1 6) Kartezyen Çarpım Konu Özeti Konu Testleri (1 6)... Sayfa No....................................................................9 - Kümeler Konu Özeti.......................................................... 9 Konu estleri ( 6)...........................................................

Detaylı

KATI BASINCI. 3. Cis min ağır lı ğı G ise, olur. Kap ters çev ril di ğin de ze mi ne ya pı lan ba sınç, Şekil-I de: = P = A = 3P.A

KATI BASINCI. 3. Cis min ağır lı ğı G ise, olur. Kap ters çev ril di ğin de ze mi ne ya pı lan ba sınç, Şekil-I de: = P = A = 3P.A BÖÜ TI BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER TI BSINCI Cis min ğır lı ğı ise, r( r) 40 & 60rr 4rr zemin r r Şekil-I de: I p ters çev ril di ğin de ze mi ne y pı ln b sınç, ı rr 60rr rr 60 N/ m r zemin r + sis + + 4 4 tı

Detaylı

DÜZLEM AYNALAR ÇÖZÜMLER . 60 N N 45. N 75 N N I 20 . 30

DÜZLEM AYNALAR ÇÖZÜMLER . 60 N N 45. N 75 N N I 20 . 30 Tİ Tİ 49 3 75 75 4 5 5 80 80 6 35 7 8 0 0 70 70 80 0 0 80 9 0 50 0 50 0 DÜZE AAAR DÜZE AAAR BÖÜ BÖÜ AŞTRAAR AŞTRAAR DÜZE AAAR ÇÖZÜER 5 9 3 3 3 6 0 3 3 3 3 7 3 3 3 4 8 3 3 3 50 Tİ 3 5 9 6 0 3 7 4 8 Tİ 5

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 6 BÖÜM MERCEER ME SRU - Eİ SRUARN ÇÖZÜMERİ 4 x Z Şekile örülüğü ibi, ışık ışını ine kenarlı mereğe noktasınan eliğinen kırılıktan sonra i Z arasına keser a lın ke nar lı mer e ğin ek se ni ne pa ra lel

Detaylı

Manyetizma. Manyetik alan çizgileri, çizim. Manyetik malzeme türleri. Manyetik alanlar. BÖLÜM 29 Manyetik alanlar

Manyetizma. Manyetik alan çizgileri, çizim. Manyetik malzeme türleri. Manyetik alanlar. BÖLÜM 29 Manyetik alanlar ÖLÜM 29 Manyetik alanlar Manyetik alan Akım taşıyan bir iletkene etkiyen manyetik kuvvet Düzgün bir manyetik alan içerisindeki akım ilmeğine etkiyen tork Yüklü bir parçacığın düzgün bir manyetik alan içerisindeki

Detaylı

Işığın Kırılması Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 3. K

Işığın Kırılması Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 3. K 4 şığın ırılması Test Çözümler Test 'n Çözümler 3.. cam şık az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçerken normale yaklaşarak kırılır. Bu nedenle dan cama geçen ışık şekldek gb kırılmalıdır. şık az yoğun

Detaylı

A A A FEN BİLİMLERİ SINAVI FİZİK TESTİ 1 FİZ (LYS2)

A A A FEN BİLİMLERİ SINAVI FİZİK TESTİ 1 FİZ (LYS2) DİAT! SORU İTAÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OARA CEVA ÂĞIDINIZA İŞARETEMEİ UNUTMAINIZ. FEN BİİMERİ SINAVI FİZİ TESTİ 1. Bu testte 30 soru vardır.. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Fzk Test çn ayrılan kısına şaretleynz.

Detaylı

SIVI BASINCI BÖLÜM 14

SIVI BASINCI BÖLÜM 14 IVI BINCI BÖÜ 1 ODE ORU 1 DE ORURIN ÇÖÜER. 1...g..g..g ir. Buna göre, > CEV E. Bir elikten akan suyun ızı eliğin kesitine ve o noktaaki basıncına yani eliğin nın açık olan yüzeyine olan uzaklığına bağlıır.

Detaylı

www.ottobock.com.tr info@ottobock.com.tr

www.ottobock.com.tr info@ottobock.com.tr Bu broşürü size ulaştıran: www.ottobock.com.tr info@ottobock.com.tr Yaşamaya yeniden başlamak İndeks Önsöz...4 İlk Uygulama...5 Gögüs Protezinin Seçimi...6 Slikon Protezler...8 Bakım...9 Lenfödem...10

Detaylı

SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MESLEKİ FAALİYETLERİNDE UYACAKLARI ETİK İLKELER HAKKINDA

SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MESLEKİ FAALİYETLERİNDE UYACAKLARI ETİK İLKELER HAKKINDA SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MESLEKİ FAALİYETLERİNDE UYACAKLARI ETİK İLKELER HAKKINDA YÖNETMELİK 23 424 SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 5 BÖÜ IATIA VE AETİ AA ODE OU - DEİ OUAI ÇÖZÜEİ 4 Demr tozlarını bakıran ayırt etmek çn br mıknatısa htyaç varır ıknatıs emr tozlarını çekerek bakıran ayırablr Pusula yön taynne kullanılır Bakırın ve emrn

Detaylı

MANYETiZMA-MIKNATIS BÖLÜM 22

MANYETiZMA-MIKNATIS BÖLÜM 22 AEA-A BÖÜ. ODE ORU DE ORUAR ÇÖÜER fekl- fekl-. Br mık na tı sı hç br zaman tek ku tup lu mık na tıs ha l ne ge t re me yz. ık na tıs k ye ay rıl ı ğın a y ne k ku tuplu br mık na tıs olu şur. Bu u rum

Detaylı

MADDE VE ÖZELLİKLERİ

MADDE VE ÖZELLİKLERİ BÖÜM 1 MADDE VE ÖZEİERİ MODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜMERİ MODE SORU - DEİ SORUARIN ÇÖZÜMERİ 1. atıların belirli bir şekilleri vardır. Tanecikler birbirlerini çeker. Sıvı moleküllerinin birbirleri üzerinden

Detaylı