TÜBERKÜLOZ. Mehmet UNGAN. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜBERKÜLOZ. Mehmet UNGAN. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı"

Transkript

1 TÜBERKÜLOZ Mehmet UNGAN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Hasta Hikayesi 16 yaşında erkek hasta ailesi ile birlikte Amerika ya göçmek için gerekli muayenelerden geçmektedir. Bilinen hiçbir şikayeti ve fizik muayenesinde dinleme bulgusu ya da diğer vital ve sistem bulgusu yoktur. Akciğer grafisi raporundaki fibrotik sekel şeklinde bir bulgu ile hekim ileri tetkik için kişiyi negatif basınçlı numune verme odasına aldırır ve 3 ardışık günün sabahında balgam numunesi alınarak laboratuvara yaymada aside dirençli basil (ARB) aranması ve tüberküloz (TB) kültürüne ekilmesi için gönderilir. Kişi ve ailesi o ana kadar hiç TB hastası ile temaslarının olmaması bir yana hastanede dahi yatmadıklarını belirterek itiraz ederler. Ailenin ikna edilmesi uzun bir süre alır. 3 yaymadan ilk 3 ARB yayması da negatiftir ancak 7 hafta sonra neticesi gelen 3. gün numunesinin kültüründe Mycobacterium Tuberculosis ürer. Verem Savaş Dispanseri ne bildirilerek 4 lü antitüberküloz tedavi başlanması, aynı evde yaşayanların (temaslılar) da tüberküloz deri testi ile Latent Tüberküloz Enfeksiyonu açısından (LTBI) ayrıca akciğer filmi, balgam ARB, TB Kültürü ile aktif enfeksiyon açısından taranmaları sağlanır. Tüm ilaçlara duyarlı Mycobacterium Tuberculosis çıkan bu şanslı hastanın tedavisine DGT (Dogrudan Gözetim Altında Tedavi) şeklinde yaşadığı yerdeki bölge Verem Savaş Dispanseri ve aile hekiminin koordinasyonunda devam edilir.

2 1. Etken/Patogenez Giriş. Tüberküloz Hastalığı (TB), aerobik, aside dirençli, kapsülsüz bir zorunlu hücre içi bakteri olan Mycobacterium tuberculosis tarafından oluşturulur. Olguların 1/3 ünde diğer organlar etkilenebilirse de TB primer olarak akciğerleri etkiler. Hasta kişiden hava yolu ile sağlam kişiye bulaşır. En bulaştırıcı olan hastalar balgam mikroskopisinde boyama ile ARB pozitif ve/veya TB kültüründe üreme olan akciğer ve larinks tüberkülozlulardır. Tanı yöntemlerinde iyileştirmeler, ilaç çalışmaları, aşı iyileştirme çalışmaları ve hastalık aktivitesindeki biyomarkerların anlaşılmaya başlanması ile bu küresel yıkıcı hastalıkla mücadelenin ileride daha etkili olabileceği umut edilmektedir. Epidemiyoloji Dünya yüzünde yaşayanların 1/3 ü enfektedir. Dünya genelinde 2009 yılı tüberküloz insidansı ortalaması ise yüz binde 137 dir. Dünyada yılda 8 milyondan fazla yeni vaka görüldüğü ve yılda 2-3 milyon TB ilişkili ölüm olduğu bilinmektedir. Her 10 saniyede bir 1 ölüm gerçekleşmektedir. Çoklu ilaç direnci (multipl drug resistant-mdr) olan vakalar seyahat ve dolaşımın hızla arttığı ve kolaylaştığı tüm dünyaya yayılmakta olduğu bilinmekte ve Hindistan, Çin, Rusya Federasyonu, Güney Afrika ve Bengaldeş te en yüksek oranlarda olduğu belirtilmektedir (2010). Bazı ülkelerde yeni vakaların %20 si MDR TB olduğu bilinmektedir. Ülkemizde 2011 TB raporuna göre 222 vakada MDR TB tespit edilmiştir yılında Verem Savaş Dispanserleri ne yeni kayıt yapıldığı ve TB olgu hızının 24/ , Türkiye nin tüberküloz insidansının da yüz binde 29 olduğu bildirilmektedir (2011 Tüberküloz Raporu). Latent TB infeksiyonu olan (aktif hastalık olmayan enfekte kişiler- PPD, tüberküloz deri testi ya da interferon gamma release assay testi (IGRA) pozitif olması ile tanı konan) kişilerin profilaktik tedavisi ile aktif Tüberküloz riski %90 azaltılmaktadır. Etkili tedavi ile basil sayısı ile beraber öksürük sıklığı da tedavinin ilk günlerinde hızla azalır ve bulaştırıcılık, tedavi etkili ise 3 hafta sonra

3 biter. Bu nedenle, hastayı erken izole etmek ve tedaviye başlamak önemlidir.tedavi olmaksızın aktif tüberkülozlu hastaların 1/3 ü ilk bir yıl içerisinde ölmekte, yarısı ise ilk 5 yıl içerisinde ölmektedirler. 5 yıl sağ kalanların %60 ı spontan remisyona girebilmekte geri kalanı ise ileri derecede enfeksiyöz olmaya devam etmekte, hastalığı yaymaktadırlar. TÜBERKÜLOZ BİLDİRİMİ ZORUNLU BİR HASTALIKTIR Etyoloji Hapşırma, öksürme gibi aerosol etkisi ile havada birkaç saat asılı halde bulunabilen ve alveollere kadar ulaşan damlacık çekirdeklerindeki basiller yolu ile hastalık geçişi olur. Bulaşanların yaklaşık yaşam boyu %10 unda, genellikle de takip eden 1-2 yıl içinde (%5), aktif TB hastalığı gelişir. Tüm tüberküloz olgularının %80-90 ında hastalık akciğerlerde ortaya çıkar. Bunun için TB basilinin bağışıklık sisteminin savunmasını yenmesi ve çoğalması gereklidir. Diğer organ tüberkülozlarının birçoğu da akciğerlerdeki tüberküloz enfeksiyonunu takiben meydana gelir. Akciğer dışı TB genellikle bulaştırıcı değildir ancak doku üzerinde çalışan sağlık çalışanının önlem almasının, aerosol oluşumu ile bulaşma ihtimalini engellemek açısından önemli olabileceği söylenmektedir. Yüksek prevalans olan yerlerde TB sıklıkla çocuklarda görülür. Bu nedenle çocuklara dikkatle yaklaşmak ve şüpheci olmak gerekir. Hastalık genelde orta ve üst akciğer zonlarında (Tüberküloz basili akciğer dokusundan lenfatik kanallar yolu ile yayıldığından) hiler ve paratrakeal lenfadenopati eşliğinde akciğer bulgusu verir. Pimer odak genelde spontan olarak iyileşir ve tümüyle kaybolabildiği gibi fibroblastlar ile kollajen lifleri ile kapsullenerek kalsifiye akciğer nodulu (Ghon Kompleksi) olarak da görünür hale gelebilir. Risk faktörleri İnfeksiyon ya da aktif TB gelişebilmesi açısından risk faktörleri Göçmenler, sığınmacılar, ve yaşadıkları ortamları (aşırı kalabalık ve beslenme zorluğuna maruz kalırlar)

4 2. Tanı Bağışıklığı baskılayacak hastalık, örneğin:hiv (aktif tüberküloz gelişme relatif riski [RR] 10). Dünyadaki TB vakalarının %12 si HIV enfekte olgulardır. Sahra Afrikasında her 5 TB vakasından 4 ü HIV ilişkilidir. Diyabet ya da kortikosteroid (en az 2-4 hafta süreyle günde en az 15 mg prednizolon eşdeğeri) kullananlar, kronik böbrek, transplantasyon, TNF alfa blokor antiromatoid ajanlar gibi tedaviler; silikozis), sigara tiryakileri, iv uyuşturucu kullananalar, hastane çalışanları, hapishane çalışanları, malignite, 5 yaşından küçük çocuklar, yetişkin kadın olmak (yetişkin erkeğe göre 2 kat risk), ideal vücut ağırlığına göre %5 ve daha düşük kilosu olanlarda hastalığa yakalanma riski artmaktadır. Hastanın (indeks vaka) balgamında basil sayısı, öksürük hapşırık vb ile aerosol etkisi oluşması, antimikrobiyal ilaçların kullanımı, basilin virülansı, ortamın havalandırılması, ultraviyole, güneş ışığı, aynı aile bireyi olması, hasta ile birlikte geçirilen süre (günler), bulaşan kişinin hastalığa/basile direnç durumu (önceki hastalık, koruyucu tedavi, BCG, TB dışı mikobakteri enfeksiyonları), hastalanmayı artıran durumlar ve diğer hastalıklar bulaşıcılığı etkileyen hususlardır. Seyri günümüzde sıklıkla kitaplardakinden farklı olmakta, akla geç geldiğinden ya da hastanın, ailesinin kabullenmesi zor olduğundan, laboratuvar testlerinde numune toplanma yöntemlerinden çalışma aşamalarına kadar çeşitli bariyerlerle de birleşince tanı konması zorlaşmaktadır. Aktif Tüberkülozun tanısında yüksek isabet oranları çok şüpheci bir yaklaşımı gerektirir. Ayrıca TB olasılığı yüksek kişilerde (son 5 yıl içinde göç etmiş olanlar, immunsuprese, diyabetik, kronik böbrek hastalığı, TB hastası ile teması olanlar, sağlık çalışanları gibi) hedefe yönelik latent Tüberküloz tarama yöntemlerinin infeksiyonu baştan, hastalık gelişmeden

5 tanımak açısından tereddütsüz uygulanmasını şart kılar.tüberkülozun kesin tanısı bakteriyolojik olarak konur. Radyoloji nin tanıya büyük ölçüde yardımı ve yönlendirmesi olduğu halde tanı koydurucu değildir. Her araştırmaya rağmen tüm laboratuvar testleri negatif dahi olsa hastanın kliniği ve anamnezi, muayene sonuçları ile birlikte değerlendiren klinisyenin yine de tedavi kararı alması mümkündür. Klinik Özellikler Tüberküloz ile enfekte kişi genellikle aşikar hastalık gelişmediği sürece hiçbir belirti vermeden yaşar. Günümüzde Tüberküloz hastalığı tipik belirtileri beklenmeden akla gelmesi gereken bir hastalıktır. TB hastalığı ya da şüphesi olan kişilerde, önceden TB hastalığı geçirip geçirmediği ve yakınlarında TB hastasının olup olmadığı öğrenilmelidir. TB hastalığı geçirmişse, hastalığı döneminde kullandığı ilaçlar, süre ve düzenliliği ile ilgili bilgi alınmalı ve kayıtları incelenmelidir. Hastanın TB açısından riski artıran bir sağlık sorununun olup olmadığı da sorgulanmalıdır. Hastanın değerlendirilmesinde kapsamlı bir tıbbi yaklaşım gerekir: hastanın öyküsü (anamnezi), fizik bulguları, akciğer filmi, tüberkülin cilt testi ile hastalıktan şüphelenilir ve bakteriyolojik ya da histolojik inceleme ile tanı kesinleştirilir. Akciğer tüberkülozunda genellikle sadece bu hastalığa özel olan bir fizik bulgu yoktur. Pulmoner (Akciğer) Erken dönem nonspesifik bulgular: ateş, gece terlemesi, düşkünlük, anoreksi, kilo kaybı Sonradan nonprodüktif öksürük (2-3 hafta süren) ya da pürülan balgamlı öksürük Üç hafta süren her öksürükte tüberkülozdan şüphelenilmelidir. Öksürük, çoğu zaman balgamla birlikte görülür; bazen kanlı olabilir.ancak balgam ve hemoptizi her zaman görülmeyebilir.

6 Yaygın hastalığı olanlarda nefes darlığı gelişebilir: Akciğerde yaygın olduğu ya da plevra sıvı miktarının arttığı durumlarda görülür. Özgün olmamakla birlikte dinleme ile ronkus ve çıtırtı sesleri duyulabilir. Göğüs ağrısı, sırt ağrısı, yan ağrısı: Solunum yaparken ağrı plevra tutulumunu gösterebilir. Larinks tutulumu olursa ses kısıklığı görülebilir. Extrapulmoner (Akciğer dışı) Hematojen yolla yayılım neden olur. Bulgular, tutulan organa göre değişir. Genellikle ilk 2 yılda gelişen akciğer dışı hastalık, 3-4 ayda hematojen yayılım ile ciddi (menenjit, milier) TB hastalığı, plörezi; 3 yıla kadar kemik-eklem tüberkülozu, 8 yıla kadar böbrek tüberkülozu görülebilir. Aşağıda sıklık sırasına göre sıralanmıştır: Lenf düğümleri: supraklavikular ve servikal bölgede ağrısız şişme (scrofula) Plevra: Exudatif Plevral efüzyon Ürogenital Sistem: üretra darlığı, böbrek hasarı, infertilite (kadında fallopian tüpleri ve endometrium etkilenebilir) Kemik ve eklemler: Omurgada ağrı (Pott hastalığı) Diğer daha az sıklıkla etkilenen yerler meninks, periton, bağırsaklar, deri, göz, kulak, perikard Deri Tüberkülozu (scrofuloderma), deride ülserler görülür. Latent Tüberküloz Enfeksiyonu (LTBI) Tanısı Tüberküloz deri testi (TST) ya da Interferon gamma release assay (IGRA) testleri pozitif netice verdiğinde Latent Tüberküloz İnfeksiyonu (LTBI) tanısı konur. Bunun tek istisnası aktif tüberküloz enfeksiyonunun

7 varlığıdır ki sonraki adımda çekilen akciğer filminde bulgu yok ise aktif akciğer Tüberkülozu hastalığı dışlanarak henüz infeksiyon aşamasında olduğu düşünülerek LTBI tanısı konur. PPD ya da diğer adı ile TST testi + demek için, ön kolun (tüy, pigment, sjar vb engellerin daha az olduğu) iç tarafına, kolun antekübital cukurundaki deri kat izinden 3-4 cm aşağıya, kol aksı istikametinde, deriden 5-10 derece açıyla yaklaşarak, oblik kesik ucu yukarıya çevrili bir kullanımlık 27 gauge kalınlığında iğnesi olan enjektör ile, 0.1 ml (5 TU) PPD yi dermis içine intradermal, deri üzerinde gözle görülen 6-10 mm çapında bir tekerlek oluşturacak şekilde (oluşmazsa tekrar yapılır) verilmesi ve verilen yerin etrafına sonradan bulmayı kolaylaştırmak için büyükce bir halka çizildikten saat sonra, işaretli alanda oluşan endurasyon esas alınarak yapılan ölçümün 10 mm ve üzeri olması, eğer kişi immun suprese ya da aktif tüberküloz hastası ile temaslı ise 5 mm ve üzeri olması gerekir. Ölçüm her zaman milimetre cinsinden yazılmalı (örneğin 0 mm ya da 6 mm, 10 mm vb), sadece negatif ya da pozitif terimleri kullanılması yanıltıcı ve eksik bilgi olabilmekte bazı durumlarda kabul edilmemektedir. Öncesinde herhangi bir dezenfektan ile cild temizlenmez. Ülkemizde ise tüberkülin deri testi (TDT) reaksiyonunu değerlendirme kriterleri farklıdır: o BCG lilerde 0-5 mm negatif, 6-14 mm BCG ye bağlı olabilir, 15 mm ve üzeri pozitif kabul edilir. o BCG si olmayanlarda 0-5 mm negatif, 6-9 mm şüpheli, 10 mm ve üzeri pozitif kabul edilir. o İmmunsuprese kişilerde 5 mm ve üzeri pozitif kabul edilir. TST, aktif Tüberküloz hastalığına tanı koydurucu olarak kullanılamaz sadece LTBI, yani basille karşılaşılmış, enfekte olma ancak hasta olmama durumunu ortaya koymak için uygulanır. Halen çeşitli IGRA testleri (Quantiferon TB Gold ve T-Spot) Tüberküloz deri testi kullanılan yerlerde benzer şekilde kullanılabilmektedir. En büyük avantajı, alınan kan numunesi sonrası

8 kişinin tekrar testi okutmak için gelmesine gerek olmaması ve TST e göre özgünlüğünün daha yüksek olmasıdır. Yani daha az yanlış pozitiflik vermekte ve daha az ileri test (akciğer filmi ) gerekliliği doğmaktadır. Dezavantajı ise çok pahalı olması, gelişmiş laboratuvar ortamlarını gerektirmesi ve her yerde bulunamaması ve halen toplu taramalarla ulaşılmak istenen netice açısından yeteri kadar üstün olduğuna dair yeteri kadar çalışmaların olmamasıdır. Hastalığı taramanın amacı mümkün olduğu kadar enfekte bireyi ortaya çıkartmak ve bunların içinden hasta olanları hemen tedaviye almak olduğu düşünüldüğünde, her iki yöntemin de kullanım amacına yönelik üstünlükleri vardı. Her iki test, TST ve IGRA, yakın zamanda geçirilmiş bir viral (örneğin Kızamık) infeksiyonu ya da canlı virus aşısı yapılmış olması ile yanlış sonuç (yalancı negatif) verebilir olduğundan dikkatli kullanılmalı gereğinde canlı aşı sonrası 4 hafta beklenip uygulanmalıdırlar. Yapılmaması gereken kişiler genel olarak şunlardır: Kişinin TB geçirdiği biliniyorsa ya da TB tedavisi aldığı biliniyorsa, geçmişte tüberkülin cilt testinde büllü reaksiyonu olmuşsa, aşırı yanıkları ya da ekzeması varsa, son bir ayda kızamık, kabakulak gibi önemli virüs enfeksiyonu geçirmiş ya da canlı virüs aşısı olmuşsa TST yapılmamalıdır. HIV vakalarında Aktif Tüberküloz tanısı açısından IGRA yanlış sonuç verebileceğinden ayırıcı tanıda yalnız başına kullanılmamalıdır. Pratikte IGRA HIV kliniklerinde M. Tubercülosis taramasında standart olarak yer almaya başlamıştır. Bazı çocuk kliniklerinde TST duyarlılığı %82 civarında, IGRA duyarlılığı Quantiferon TB Gold in Tube ile %78, TSPOT ile %66 bulunmuştur. Hem TST hem IGRA birlikte kullanımında ise TB infeksiyonunu dışlama özelliği açısından daha yüksek duyarlılık yakalanmıştır. Balgam numunesi üzeride çalışılmakta olan Nükleik asit amplifikasyon testleri (NAATs) iyileştirilmekte ve araştırılmakta, bazı kurumlarda tanıyı dogrulama amaçlı kullanılma aşamasındadır.

9 Laboratuvar Tesleri Akciğer radyolojisinde bulgular Tüberküloz enfeksiyonunu dışlayamadığı takdirde hemen bakteriyolojik laboratuvar testleri ile devam edilmelidir. Özgün olmayan laboratuvar bulgusu olarak hafif anemi ve orta derecede lökositoz, bazen idrarda steril piüri görülebilir. Aside dirençli basil (ARB) balgam, plevral ya da peritonal mayinin, lenf düğümü ince iğne aspirasyon materyalinin boyanmasında görülebilir. Kesin tanı balgam yaymasında aside dirençli basillerin-arb saptanması ile birlikte ve/veya 6-8 hafta sonunda, ARB başta negatif dahi olsa Tüberküloz besiyerlerinde, kültürde Mycobacterium Tuberculosis üremesi ile konabilir. ARB negatif olması tek başına anlamlı değildir. Kültür sonucunun da negatif olması gerekmektedir. ARB negatif ama Kültür Pozitif vaka sayısı azımsanmayacak kadar yüksek oranlarda olduğu yayınlanmakta ve Amerikan Hastalık kontrol Merkezince uyarı olarak belirtilmektedir. ARB pozitifliği Tüberküloz dışı mycobacterium tarafından (non tuberculosis Mycobacterium-NTM) da oluşabilmektedir ancak, kültür neticesinde tanı kesinleşmektedir. NTM yi tedavi edip etmemek klinisyenin NTM li hasta kliniğine göre değişebilecek kararına bağlıdır. Şüpheli kişiden; hem balgam yaymasında (smear) ARB aranması için hem de Tüberküloz kültürü için numuneler uygun şekilde alınmalıdır: Aç karnına, üç sabah üst üste ( 3 ayrı gün) (ideal olarak 24 saat ara ile olması tercih edilmektedir, en az 8 saat ara bırakılmalıdır) Açık havada izole ortamda ya da UV ışığı olan, negatif basınçlı bir oda şeklinde havalandırılmakta olan özel bir ortamda Numunelerin uygunluğu numune verildiği sırada deneyimli bir sağlık çalışanı tarafından teyid edilmeli gerekirse numune kabul edilmemelidir çünkü uygunsuz numune (orneğin tükürük, salya) tanı

10 konma ya da dışlama açısından yanılgıya ve gecikmelere yol açarak hastanın yaşamını etkiler. Kontaminasyon da klinisyen kararında zorlu hususlarındandır, genel olarak laboratuvarın TB kültürlerindeki yıllık en fazla %5 e kadar kontaminasyon oranı var ise normal kabul edilebilir. Klinisyen TB laboratuvarının yıllık kotaminasyon oranlarını görmelidir. 3 numuneden 2 sinde kontaminasyon belirtilmişse, dekontaminasyon ile kültüre devam edilmesinin istenmesi ancak hastadan tekrar numune alınması daha sağlıklı olacaktır. Her numunenin alındığı gün laboratuvara transportu da uygun şekilde yapılmalıdır. Mycobacterium Tuberculosis yavaş büyümekte olan bir basildir ve 4-8 hafta kültürde belirmesi için süre geçecektir. Eğer basil identifiye edilirse laboratuvarda hemen ilaç duyarlılık testlerine (DST) başlanmalıdır. Multi-Drug Resistant (MDR) TB (Çoklu İlaç Direnci ): Hem Isoniazid hem de Rifampisin e birlikte direnç görülmesini ifade eder. Genellikle tedaviye uyumsuzluk, ilaçların kalitesizliği, ilaç temini güçlüğü gibi çeşitli nedenleri vardır. Daha uzun (6-24 ay), daha toksik, daha pahalı ( kat), daha yüksek mortalite olasılığı ve HIV taşıyanlarda felaketlerle neticelenen bir toplumsal problemdir. Son balgam numunesinden en geç 6-8 hafta sonra gelecek olan 3 kültürün neticesi tanı koydurucu olacaktır. Görünüleme: Akciğer Grafisi Tüberkülozda görülen lezyonlar başka bir çok hastalıkta da vardır. Akciğer filmlerinin, aktif TB tanısında duyarlılığı %70-80 dir. Özgüllük ise %60-70 dir. Akciğer filminin değerlendirilmesinde uzmanlar arasında yorum farklılığı sıktır ve bu nedenle sadece radyoloji ile tüberküloz tanısı konulamaz. Tüberküloz şüphesi olan her akciğer filmi, klinisyen tarafından bakteriyolojik olarak da test edilirse hastalığın gözden kaçma olasılığı azalmaktadır.

11 Klinisyen tanının radyolojik konmasını beklememelidir. Sadece tüberküloz bulguları arasında da sayılabilecek lezyonları bilip bunların grafide varlığı ya da yokluğu konusunda gereğinde radyoloji uzmanına başvurmalıdır. Son karar radyoloji negatif olsa dahi klinisyenindir ve ileri bakteriyolojik testlere gitme kararı verebilir. CT ya da MR görüntüleme yöntemlerinin rutin Akciğer TB taramasında kullanılmasının kesin tanı açısından çok büyük önemi yoktur. Ayırıcı tanıda imkan var ise kitle vb ayırımı, erken tanısı açısından kullanılabilir, ancak neticede kültür ve yayma ile yani bakteriyolojik yöntem ile TB kesin tanısı konacaktır. Spinal MR ın vertebra tüberkülozunda deformitenin gelişiminden önce lezyonların saptanması açısından duyarlılığı %100, özgünlüğü ise %88 dir. Aynı şekilde akciğer filminde lokal bir kitle ya da nodüler opasite, geçirilmiş TB a bağlanmamalıdır. Bu düşük olasılıktır ve kişiye çok büyük ihtimalle hasta olmadığı anlatılmalı ancak kendisi, ailesi ve toplumun sağlığı açısından tüberküloz u dışlamanın iyi olacağına ikna edilerek, bunu tek yolu olan bakteriyolojik testlere yönlendirilmelidir. Bunu ayırmanın tek yolu hem ARB hem de TB kültürlerinin negatif çıkmasıdır. Kısaca, bir kişide TB hastalığı olup-olmadığına radyoloji ile kesin karar verilemez. 3. Tedavi /İzlem Tedaviye hazırlama ve tedavinin takibinden, hastası ile ilişkisinin zamana dayanması, onu çevresi ile tanıması, multimorbiditesinin farkında olması ve fiziksel olarak ulaşılabilir olması gibi nedenler ile hemen her ülkede birinci basamakta çalışan aile hekimi primer olarak sorumlu olmakla birlikte hastalığın yönetimini bu alanda uzmanlaşmış klinik ya da merkezler ile koordinayon içerisinde, dünya standartlarına uygun şekilde yapmakta, tedavi rejimi, bazı ara takipleri ve sonlandırılması konusunda uzmanlaşmış kliniklerin kararlarına uymaktadır.

12 Tedavi başlamadan Laboratuvar testlerinin yapıldığı bir fırsatta, 35 yaş ve üzeri kişiler için karaciğer fonksiyon testlerini yaptırmak tedavi takibinde elde başlangıç baz değerlerinin olması açısından önemlidir. Renk körlüğü dahil görme testleri Etambutol ilaçlar arasında olacaksa tedavi öncesinde baştan yapılmalıdır. Farmakolojik olmayan destek yöntemler hakkında kanıt yeterli olmasa da beslenme düzenlenmesi, düzenli besin sağlanması, vitamin D seviyesi tespiti ve takviyesi gibi öneriler genelde faydalı görülmektedir. Yetişkin aktif tüberküloz hastalarında 4 ana ilaç başlangıç tedavisinde kullanılır. 4 ilaç birlikte kullanılmalı ve dozların bölünmesinden kaçınılmalıdır. Hastanın multimorbiditesi var ise halen kullandığı diğer ilaçlar ile ilaç etkileşimi açısından aile hekimi uyanık olmalı tedavi öncesi kayıtlarını inceleyip gereğinde tedavi başlayan merkeze yazılı fikrini belirtmelidir. İlaçlar Ülkelere göre değişmekle birlikte genelde bir başlangıç protokolü vardır (Dirençsiz vakalarda). American Thoracic Society (ATS), Infectious Diseases Society of America (IDSA) ve Center for Control and Prevention (CDC) şu rejimi onaylamaktadır. 2 aylık 4 lü bir başlangıç tedavisi : İsoniazid (INH) 5mg/kg/gun (maximum 300mg), ya da 15mg/kg haftda 3 kez (max 900 mg), Rifampin (RIF) 10mg/kg/gun ya da haftada 3 kez (max 600mg), Pyrazinamid (PZN) 20-25mg/kg/gün (max 2gr) ya da 30-40mg/kg (max 3 gr) haftada 3 kez, Etambutol (ETM) 15-20mg/kg/gün ya da 25-30mg/kg haftada 3 kez. Eğer DST tüm ilaçlara duyarlı gelirse diğerleri kesilir ve INH ve RIF 4 aylık idame tedavisi ile devam eder. Başlangıç tedavisinden sonra kaviteli hastada hala balgamda basil pozitif ise veya hasta gebeyse 7 aya uzatılarak devam eder. WHO 2010 önerileri RIF in 6 ay devamının gerektiğine katılmakta ve ilaç duyarlılık testleri ile hasta idamesinin yönetilmesinin önemini vurgulamaktadır. INH nöropati yapabilir. Özellikle de B6 vitamini eksikliği riskinde olanlarda, örneğin alkolik, malnutrisyonlu, HIV+, kronik

13 hastalıkları olanlar, gebeler ya da emzirenlerde, daha sık görülebilen nöropatiyi engellemek için günde mg Pyridoxine verilebilir. INH, RIF, EMB gebelikte güvenli. Tedavinin tamamlanmasında tedavi süresinin yanında doz sayısı da belirleyicidir. TB hastalarının % 95 i DOT (DGT-Doğrudan Gözetim altında Tedavi) ile iyileşir: Hastalık ve ölüm oranlarında azalma, maliyette düşme _ Hastalığın sıçraması yayılmasında azalma (Tüberkülozlu bir hasta ortalama 30 diğer kişiyi enfekte eder) Dirençli vakalarda azalma American Thoracic Surgery guidelines for treatment of TB (ATS) kılavuzuna uygun ve her adımın yazılı olarak belgelenmesi açısından aile hekimi ve hasta ailesi olağanüstü gayret ve işbirliği göstermelidir. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) kılavuzlarına göre yapılacak bir tedavi bazı kurumlar, örneğin Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) tarafından geçerli kabul edilmeyebilir. O nedenle uluslararası kriterlere uygun kayıt tutulmalıdır. Bazı durumlarda tedavi ya da TB açısından son durum resmi olarak aile hekimlerinden sorulabilmektedir. Örneğin ; iş, okul ve seyahat araçları, göçmenlik vb. Önceden tedavi olan birisi açısından; Aile hekimi, Verem Savaş Dispanseri ya da diğer bir hekimden ya da bir hastaneden temin edilmiş olan belgede her adımın belirtilmiş olması, detayların mutlaka belgelenmiş olması gerekir. Bir tedavi belgesi aşağıdakileri mutlaka içermelidir: İlaçların isimleri İlaçların dozları Her ilacın verilme tarihleri Balgam yayma, kültür ve ilaç direnç testi sonuçları

14 Akciğer filmlerinin raporları DGT (DOT) uygulamasının ne şekilde yapıldığı Bu tedavi esnasında ve/veya tedavi sonrasında, başlangıç, ara kültür ve yaymalar, tedavi tamamlandıktan sonraki testler de dahil tüm belgelerin tarihleri ile aile hekiminin kaydına girmesi gerekir. Tüberküloz Tedavisinin İzlemi TB tedavi ve izlem kılavuzları, ilaç tedavisi sırasında laboratuvar testlerinin (DST) sıklığına karar verebilmek açısından genelde ilaç duyarlılık testlerini kullanmaktadırlar. Tedavi sırasında, ısrarlı kilo kaybı, ateş, öksürük ya da Akciğer filmi görüntüsünden herhangi birinde kötüye gidiş tespit edildiğinde balgam yayma ve kültürleri ile ilaç duyarlılık testlerinin tekrarı gerekmektedir. En az-minimum- 2 hafta uygun tedaviyi DOT (DGT- Doğrudan Gözlem altında Tedavi) alana ve 3 ardışık kez sabah erken alınan ARB negatif ve kültürler negatif olana ve de klinik iyileşme gözlenene kadar hastalar bulaştırıcı kabul edilir. İlaca uyum ve ilaç istenmeyen etkileri her ay klinik takip sırasında gözlenmelidir.ilaca yanıt izlenmelidir-kültür negatif olana kadar her ay balgam yayma ve kültürleri yapılmalıdır (genelde %80 i 2 ay sonunda negatif olur). Eğer extrapulmoner hastalık var ise klinik izlem önemlidir. 3 ay ve daha uzun süre kültür negatif olmazsa direnç ya da tedavide başarısızlık üzerinde durulmalı fazladan araştırma ve tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır. CDC Kılavuzunda ATS önerisi olan Tedavi ve Takip Özeti İlaçlara Duyarlı Vaka: Her ay 2 balgam numunesi test et. o Tedavi başlangıcından itibaren, başlangıç testlerinden başka ardışık iki ay üst üste kültürler negatif olana kadar 2 balgam numunesi alınmalı ve Aside dirençli basil (yayma) ile mikobakter kültürü her ay yapılmalıdır. o Tedavinin sonunda da iki adet balgam yayması ve kültürü yapılmalıdır. Tek ilaca dirençli (Sadece isoniazid ya da rifampin): Her ay 2 balgam numunesi test et.

15 Ardışık iki ay üst üste kültürler negatif olana kadar 2 balgam numunesi alınmalı ve aside dirençli basil (yayma) ile mikobakter kültürü her ay yapılmalıdır. o Tedavinin sonunda da iki adet balgam yayması ve kültürü yapılmalıdır Birden çok ilaca dirençli ancak isoniazid ya da rifampine duyarlı (ilaca dirençli ancak MDR TB değil : Her ay test o Ardışık iki ay üst üste kültürler negatif olana kadar 2 balgam numunesi alınmalı ve Aside dirençli basil (yayma) ile mikobakter kültürü her ay yapılmalıdır. o Tedavinin sonunda da iki adet balgam yayması ve kültürü yapılmalıdır Çoklu İlaç Direnci (MDR- TB yani hem isoniazid hem de rifampine dirençli): Her ay 2 balgam numunesi test et. o Ardışık iki ay üst üste kültürler negatif olana kadar 2 balgam numunesi alınmalı ve Aside direncli basil (yayma) ile mikobakter kültürü her ay yapılmalıdır. o Tedavinin sonunda da iki adet balgam yayması ve kültürü yapılmalıdır. İlaç duyarlılık testi sonuçları yok (kültür negatif): Her ay 1 balgam numunesi test et ama tüm tedavi boyunca! o Tüm tedavi süresince her ay bir balgam numunesi alınarak yayma ve kültür sonucu izlenmelidir. o Tedavinin sonunda da iki adet balgam yayması ve kültürü yapılmalıdır. Tüberküloz kültürü ve /veya yayması pozitif bulunmuş Akciğer Tüberkülozu olan kişilerle günler ya da haftalar boyunca (ama dakikalar ya da saatler değil!) evde, işte vb ortamlarda aynı havayı soludukları bilinen temaslı olarak adlandırılan kişilerden klinik bulguları olan, testleri pozitif bulunanlar ya da akciğer grafisinde Tuberküloz ile uyumlu olabilecek bulguları olanlar yayma ve kültür için en az 3 balgam numunesi vermek zorundadırlar. Kültür ya da yayması pozitif Akciğer Tüberkülozu olan bu kişilerle teması olanların Tüberküloz Enfeksiyonu riski artmaktadır. Temas süresi Tüberküloz hastası olan kişinin izole edilmesi ya da tedavi esnasında kültür ve yaymalarının negatif hale dönmesi ile sona ermektedir. Aile hekimleri tanıları hakkında ilgili sağlık kurum ve kuruluşlarını hasta ve temaslıları açısından uyarmak ve haberdar etmek ile yükümlü tutulmaktadır. Şüphelilerin Tüberküloz teması açısından uzman kuruluşlar (VSD) tarafınca incelenmesi gereklidir.

16 Tüm temaslılara Tüberküloz deri testi ya da IGRA uygulanmalıdır. Eğer TB deri testi 5 mm ve üzerinde ya da IGRA pozitif bulunmuş ise temaslı, doktor tarafından tekrar hikaye, fizik muayene ve akciğer grafisi ile değerlendirilmelidir. Eğer temaslıya Latent Tüberküloz Enfeksiyonu (LTBI) Tedavisi başlanmamış ise hikaye, fizik muayene ve akciğer grafisi ile uzman kliniğe ulaştırılana kadar her 3 ayda bir değerlendirilmelidir. Eğer TB deri testi 5 mm den küçük, IGRA negatif ise temaslı profilaksiye alınmaz ancak 3 ayda bir TB deri testi ya da IGRA yapılır o Tüberküloz hastası ile temasın kesilmesinden itibaren 8 hafta sona erene, o Indeks vaka tedavisi esnasında 2 ay üst üste kültürü ve yayması negatif bulunana ya da o TB deri testi 5 mm ya da IGRA pozitif olana kadar her 3 ayda bir TB deri testi ya da IGRA ile kontrol edilmelidir. Klinik bulguları ya da akciğer filminde Tüberküloz la uyumlu bulguları olan temaslılardan 3 balgam numunesi alınmalı ve Aside direncli basil (yayma) ile mikobakter kültürü yapılmalıdır. Tüberküloz kültürü ya da yayması pozitif olan temaslılar da tedavilerini programlara uygun şekilde tamamlamalı ve yukarıda belirtildiği şeklide aile hekimine belgelemelidir. Tüberküloz enfeksiyonu değerlendirmesi açısından negatif bulunan temaslılar, iş, okul ve seyahat araçları açısından uygun görülebilir. Bu kişiler sonradan tekrar değerlendirilmelidirler. Kemoproflaksi için izoniyazid erişkinlerde günde 5 mg/kg (maksimum 300 mg), çocuklarda 10 mg/kg/gün hesabıyla 300 mg ı geçmeyecek şekilde 6 ay süreyle verilir. HIV pozitifler, silikozis olanlar, bağışıklığı baskılayıcı tedavi alanlar, eski TB sekeli olanlara 9 ay önerilmektedir. Kaynak olgu izoniyazide dirençli ise rifampisin 10 mg/kg/gün, maksimum 600 mg/gün kullanılır. Koruyucu tedavide rifampisin (birlikte İNH da olabilir) en az 4 ay; RİF ve PZA verilirse 2 ay süreyle verilmelidir. TB hastalarının temaslılarına koruyucu tedavi verilirken, hastaya verilen tedavi süresinden daha uzun olmamasında yarar vardır. Koruyucu ilaç tedavisine başlamadan, o kişide TB hastalığı olmadığı gösterilmelidir. Bunun için, akciğer filmi, hastanın tıbbi öyküsü alınır, fizik muayene ile değerlendirilir. TB hastalığı düşündüren bulgu saptanırsa, bakteriyolojik inceleme yapılır. TB hastalığı varsa ve saptanmazsa, koruyucu tedavi ilaç direnci gelişimine neden olabilir. Koruyucu tedavinin 19 yıla kadar etkili olabildiği gösterilmiştir.

17 Koruyucu tedavinin bitiminde tüberkülin cilt testinin değişime uğraması beklenmez. 4. Korunma Halen yaklaşık 10 adet aşı klinik deneme aşamasındadır ancak henüz etkili yeni bir aşı olduğu söylenemez. BCG aşısı 1921 den beri kullanılmaktadır ve dünya rakamları ile en fazla %50 ye kadar koruyabildiği önemli bir gerçektir. Bu nedenle, globalleşen ve seyehatlerin, göçlerin çok hızlı yaşandığı bölgemiz dahil dünya üzerinde standart uygulama ile önceden BCG aşısı varlığı deri testi yapılmaması için bir neden olmamalı, taramalarda deri testi pozitifliğine ait ölçüm limiti (ÖRN 10 mm, hem BCG li hem BCG olmayan çocuklar) kararı da etkilememeli görüşü yaygınlaşmaktadır (CDC). BCG nin Türkiye de bütün yaş gruplarında koruyuculuğu %72.7 bulunmuştur (1982). BCG, bir çok populasyonda basilin yayılmasında temel kaynaklar olarak bilinen primer infeksiyonu ya da latent akciğer enfeksiyonunun reaktivasyonunu engellemiyor gibi görülse de çocuklarda yaygın TB ve TB menenjit hastalıklarının gelişmesine karşı da koruyucu bir etkiye sahiptir. Bazı çalışmalarda düşük doğum ağrılıklı bebeklerin doğumdan sonra aşılanmalarının mortaliteyi düşürdüğünü ancak çocukların tekrar aşılanmalarının ise mortaliteyi arttırdığı görülünce çalışmalar sonlandırılmış ve CDC bu aşının kullanımına seçilmiş kişilerde ancak TB uzmanları ile yerel koşullara göre karar verilmesi yönünde bir öneride bulunmuştur. Bu önerinin diğer çalışmaların sonuçları ile çelişkileri olduğunu ve daha çok çalışma neticesine ihtiyaç duyulduğunu bildiren uzman görüşleri de vardır. Aşının toplum sağlığı açısından verdiği hizmet ortadadır ve bölgemizde hastalığın kontrolü açısından önemli olmuştur. Tüberkülozun yayılmasını engellemek açısından hastalık kontrol merkezlerinin üzerinde hemfikir olduğu, TB hastalarının tanısal testleri ve bakımının yapılması için hastaneye rutin yatırılmaması, gerek olunca yatırılması, TB hastalarının bağışıklık sistemi baskılanmış olanlardan ayırılmaları, maske, eldiven ya da eğer MDR TB şüphesi var

18 ise ya da aerosol etkisi yaratan işlemler gerçekleştirilecekse bariyer bakım yöntemlerinin kullanımına özen gösterilmesi, ARB pozitif akciğer, larenks, ya da solunum yolu infeksiyonu olan hastaların tedavinin ilk 2 haftasında ev dışındaki ( iş, günlük aktiviteler, okul vb) başka kişiler ile temastan kaçınmaları konusunda eğitilmesi ve yakın temaslı çocukların ailelerinden ayırılmalarından kaçınmak açısından kemoprofilaksi verilmesinin düşünülmesi gibi hususlar vardır ve dünya üzerinde yaygın olarak uyulmaktadırlar. Ülkemizde koruyucu ilaç tedavisi verilecek kişileri, ABD de yapıldığı gibi, sadece tüberkülin deri testi değerlendirmesi ile belirlememiz olanaksızdır; çünkü toplumumuzda BCG, TST değerlendirmesini zorlaştırmaktadır. Bunun yerine, koruyucu ilaç tedavisi verilecek grupları TB hastası ile teması olan ve olmayanlar şekilde sınıflamak daha basit olmaktadır. KAYNAKLAR 1. Center for Disease Control MedlinePlus /medlineplus/tuberculosis 3. American Thoracic Society, CDC, and Infectşous Diseases Society of America. Treatment of Tuberculosis. MMWR Recomm Rep 2003;54/RR-11):1-77, 4. Occupational Safety&Health Administration. Tuberculosis--- SLTC/tuberculosis/index.html. 5. Tüberküloz Tanı ve Tedavi Rehberi, Sağlik Bakanliği Yayini, ISBN: , Başak Matbaacilik ve Tanitim Hizmetleri Ltd. Şti, Türkiye de Verem Savaşı 2011 Raporu, T.C. Sağlık Bakanlığı Verem Savaşı Dairesi Başkanlığı Yayını ISBN: , Fersa Ofset, Türkiye de Tüberkülozun Kontrolü İçin Başvuru Kitabı, Özkara Ş, Ve Ark, T.C.Sağlık Bakanlığı Verem Savaşı Daire Başkanlığı Yayını, 2003 (

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VEREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR? Verem hastalığı; verem mikrobunun solunum yolu ile alınmasıyla oluşan bulaşıcı bir

Detaylı

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar Verem Haftası etkinlikleri çerçevesinde Akkuş İlçe Sağlık Grup Başkanımız Dr. Mustafa AKDOĞAN 18/01/2010 tarihinde ilçemizde çalışan din adamları ve halka yönelik verem hastalığı ile ilgili çeşitli bilgiler

Detaylı

TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU 71. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası

TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU  71. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU www.verem.org 71. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası VEREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR? Verem, Mycobacterium Tuberculosis denilen bir basille oluşan, tedavi edilmezse

Detaylı

TÜBERKÜLOZ. Verem; TB; TBC; Tüberküloz nasıl yayılır? Tüberküloz şikayetleri nelerdir?

TÜBERKÜLOZ. Verem; TB; TBC; Tüberküloz nasıl yayılır? Tüberküloz şikayetleri nelerdir? TÜBERKÜLOZ Verem; TB; TBC; Hava yoluyla yayılan bulaşıcı akciğer hastalığıdır. Akciğer dışında kemik, lenf bezleri, böbrek, beyin zarları gibi diğer organları da tutabilir. Tüberküloz bakterisi Mycobacterium

Detaylı

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri TÜBERKÜLOZ Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis mikrobu ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Kişiden kişiye solunum yoluyla bulaşir. Hasta kişilerin öksürmesi, aksırması, hapşurması, konuşması ile havaya

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı. VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı. VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden

Detaylı

TÜBERKÜLOZ Dr. Behice Kurtaran. Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

TÜBERKÜLOZ Dr. Behice Kurtaran. Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD TÜBERKÜLOZ 2019 Dr. Behice Kurtaran Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD TÜBERKÜLOZ İnsanlık tarafından bilinen en eski hastalıklardan biri 2 Halk arasında ince hastalık Dünyada

Detaylı

3. OLGU. Tüberküloz Kursu 2008 Antalya

3. OLGU. Tüberküloz Kursu 2008 Antalya 3. OLGU Tüberküloz Kursu 2008 Antalya 43 yaşında erkek hasta, çiftçi Yakınması: Öksürük, balgam, balgamla karışık kan tükürme, nefes darlığı Hikayesi: Yaklaşık 5 aydır öksürük ve balgam yakınması olan

Detaylı

ÇOCUKLULARDA TÜBERKÜLOZ

ÇOCUKLULARDA TÜBERKÜLOZ ÇOCUKLULARDA TÜBERKÜLOZ FR-HYE-04-418-04 Tüberküloz (Verem) hastalığı nedir? Tıpta tüberküloz olarak adlandırılan verem hastalığına halk arasında ince hastalık da denmektedir. Tüberküloz, asıl olarak akciğerlerde

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden

Detaylı

EK: VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI BİLGİ NOTU (01-07 Ocak 2017)

EK: VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI BİLGİ NOTU (01-07 Ocak 2017) EK: 1 70. VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI BİLGİ NOTU (01-07 Ocak 2017) VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI Verem Eğitim ve Propaganda Haftası 1947 yılında kutlanmaya başlamıştır. Her yıl Ocak ayının

Detaylı

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU TUVSDF www.verem.org.tr Verem Eğitim ve Propaganda Haftası (Her yılın ilk haftası) TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU Kuruluş: 1948 Ord.Prof.Dr.Tevfik

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİNİN BULAŞICI HASTALIKLARA YÖNELİK TARAMA PROTOKOLÜ

SAĞLIK PERSONELİNİN BULAŞICI HASTALIKLARA YÖNELİK TARAMA PROTOKOLÜ SAĞLIK PERSONELİNİN BULAŞICI HASTALIKLARA YÖNELİK TARAMA PROTOKOLÜ Çalışanların hastane ortamında bulaşıcı hastalıklardan korunmasını sağlamak, bulaşıcı hastalıklara maruziyet durumunda alınması gereken

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ Sağlık hizmeti veren, Doktor Ebe Hemşire Diş hekimi Hemşirelik öğrencileri, risk altındadır Bu personelin enfeksiyon açısından izlemi personel sağlığı ve hastane

Detaylı

Enfeksiyon Bakıs Ac ısı ile Biyolojik Ajan Kullanımı. Rehberler Es lig inde Hasta Yo netimi

Enfeksiyon Bakıs Ac ısı ile Biyolojik Ajan Kullanımı. Rehberler Es lig inde Hasta Yo netimi Enfeksiyon Bakıs Ac ısı ile Biyolojik Ajan Kullanımı Rehberler Es lig inde Hasta Yo netimi Uz.Dr. Servet ÖZTÜRK Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalaıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Detaylı

EK: 1 68. VEREM EĞĠTĠM VE PROPAGANDA HAFTASI BĠLGĠ NOTU (04-10 Ocak 2014)

EK: 1 68. VEREM EĞĠTĠM VE PROPAGANDA HAFTASI BĠLGĠ NOTU (04-10 Ocak 2014) EK: 1 68. VEREM EĞĠTĠM VE PROPAGANDA HAFTASI BĠLGĠ NOTU (04-10 Ocak 2014) VEREM EĞĠTĠM VE PROPAGANDA HAFTASI Verem Eğitim ve Propaganda Haftası 1947 yılında kutlanmaya başlamıştır. Her yıl Ocak ayının

Detaylı

Olgu sunumu. Doç. Dr. Erkan Çakır. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı

Olgu sunumu. Doç. Dr. Erkan Çakır. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Olgu sunumu Doç. Dr. Erkan Çakır Bezmialem Vakıf Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Şikayet ve hikayesi E.K 13 yaş kız hasta Özel bir tekstil atölyesinde

Detaylı

İNTERFERON GAMA SALINIM TESTLERİ. Süheyla SÜRÜCÜOĞLU

İNTERFERON GAMA SALINIM TESTLERİ. Süheyla SÜRÜCÜOĞLU İNTERFERON GAMA SALINIM TESTLERİ Süheyla SÜRÜCÜOĞLU TB Hastası 8 milyon/yıl TB İnfeksiyonu 2 milyar Latent Tüberküloz İnfeksiyonunun (LTBI) Tanısı Altın standart yöntem yoktur Tüberkülin Deri Testi, 1910

Detaylı

OLGU 3 (39 yaşında erkek)

OLGU 3 (39 yaşında erkek) Yakınma OLGU 3 (39 yaşında erkek) Yaklaşık dört aydır öksürük, Kanlı balgam çıkarma, Göğüs ağrısı ve halsizlik yakınmaları Özgeçmiş Beş yıl önce çekilen akciğer radyogramında sağ üst ve alt zonda tespit

Detaylı

TÜBERKÜLOZ. Verem; TB; TBC; Tüberküloz nasıl yayılır? Tüberküloz şikayetleri nelerdir?

TÜBERKÜLOZ. Verem; TB; TBC; Tüberküloz nasıl yayılır? Tüberküloz şikayetleri nelerdir? TÜBERKÜLOZ Verem; TB; TBC; Hava yoluyla yayılan bulaşıcı akciğer hastalığıdır. Akciğer dışında kemik, lenf bezleri, böbrek, beyin zarları gibi diğer organları da tutabilir. Tüberküloz bakterisi Mycobacterium

Detaylı

DÜNYA TÜBERKÜLOZ GÜNÜ

DÜNYA TÜBERKÜLOZ GÜNÜ DÜNYA TÜBERKÜLOZ GÜNÜ TÜBERKÜLOZ Hastalık etkeni nedir? Çağlar öncesinden beri bilinen tüberküloz (TB) hala dünya çapında önemli bir halk sağlığı problemi olmaya devam etmektedir. Halk arasında ince hastalık

Detaylı

Muzaffer Fincancı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Muzaffer Fincancı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Muzaffer Fincancı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi HIV infeksiyonlu hastalarda tüberküloz sıklığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi 212 HIV infeksiyonlu hasta - 8 Akciğer tüberkülozu - 4

Detaylı

1. OLGU. Tüberküloz Kursu 2008 Antalya

1. OLGU. Tüberküloz Kursu 2008 Antalya 1. OLGU Tüberküloz Kursu 2008 Antalya 49 yaşında kadın hasta, ev hanımı Yakınması: Öksürük, balgam Hikayesi: Yaklaşık 2 aydır şikayetleri olan hasta akciğer grafisinde lezyon görülmesi üzerine merkezimize

Detaylı

Tüberkülozun Mikrobiyolojik Tanısı. Süheyla SÜRÜCÜOĞLU

Tüberkülozun Mikrobiyolojik Tanısı. Süheyla SÜRÜCÜOĞLU Tüberkülozun Mikrobiyolojik Tanısı Süheyla SÜRÜCÜOĞLU Tüberkülozun etkin kontrolü için; Yayma sonuçları Kültür ve identifikasyon Duyarlılık testleri ; 24 saat ; 21 gün ; 30 günde bildirilmeli CDC, 1995

Detaylı

HIV Enfeksiyonu ve Tüberküloz Birlikteliğinin Değerlendirilmesi

HIV Enfeksiyonu ve Tüberküloz Birlikteliğinin Değerlendirilmesi HIV Enfeksiyonu ve Tüberküloz Birlikteliğinin Değerlendirilmesi =Evaluation of HIV Infection and Tuberculosis Concomitance= Behice Kurtaran, Selçuk Nazik, Aslıhan Ulu, Ayşe Seza İnal, Süheyla Kömür, Ferit

Detaylı

TÜBERKÜLİN DERİ TESTİ (TDT)

TÜBERKÜLİN DERİ TESTİ (TDT) TÜBERKÜLİN DERİ TESTİ (TDT) Tüberkülin deri testi tüberküloz infeksiyonunu gösteren deri testlerinin genel ismidir. Bu testler basilin belirli antijenik bileşenlerinin, tüberküloz basili ile infekte olan

Detaylı

TÜBERKÜLOZ DIŞI MİKOBAKTERİ ENFEKSİYONLARI. Tanı ve Sorunlar. Süheyla SÜRÜCÜOĞLU. Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Manisa

TÜBERKÜLOZ DIŞI MİKOBAKTERİ ENFEKSİYONLARI. Tanı ve Sorunlar. Süheyla SÜRÜCÜOĞLU. Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Manisa TÜBERKÜLOZ DIŞI MİKOBAKTERİ ENFEKSİYONLARI Tanı ve Sorunlar Süheyla SÜRÜCÜOĞLU Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Manisa 1 Sunum İçeriği Tanı kriterleri Tanı kriterlerine ilişkin

Detaylı

ACOG Diyor ki! İNFLUENZA ŞÜPHELİ VEYA TANILI GEBELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE TEDAVİSİ (ACOG Committee Opinion Number: 753.

ACOG Diyor ki! İNFLUENZA ŞÜPHELİ VEYA TANILI GEBELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE TEDAVİSİ (ACOG Committee Opinion Number: 753. ACOG Diyor ki! İNFLUENZA ŞÜPHELİ VEYA TANILI GEBELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE TEDAVİSİ (ACOG Committee Opinion Number: 753. Eylül 2018) Özeti yapan: Dr. Ahmet Erol ÖZET: Gebeler ve postpartum kadınlar, mevsimsel

Detaylı

TÜBERKÜLOZDA KORUYUCU İLAÇ TEDAVİSİ

TÜBERKÜLOZDA KORUYUCU İLAÇ TEDAVİSİ TÜBERKÜLOZDA KORUYUCU İLAÇ TEDAVİSİ Doç. Dr. Şeref Özkara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara. E-posta: ozkara@ato.org.tr Tüberkülozda koruyucu ilaç tedavisi

Detaylı

Dr. Servet ALAN Memorial Sağlık Grubu

Dr. Servet ALAN Memorial Sağlık Grubu Dr. Servet ALAN Memorial Sağlık Grubu Olgu 1 56 y, Erkek Karaciğer sirozu, hepatit B, C, ve HCC Hepatik ensefalopati KC alıcı VDRL: + TPHA: + (1/640) Anti-TP : + Olgu 1 Preoperatif 10 gün seftriakson 1x1

Detaylı

Tüberküloz Tedavisinde Temel İlkeler

Tüberküloz Tedavisinde Temel İlkeler Tüberküloz Tedavisinde Temel İlkeler Dr. Tülin Sevim Süreyyapaşa Göğüs Kalp ve Damar Hastalıkları Eğitim Hastanesi Sunum Akışı Tüberküloz tedavisinin tarihçesi Tüberküloz tedavisinin biyolojik temelleri

Detaylı

HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI KİMLERE YAPILIR? HEPATİT B RİSKİ OLAN KİŞİLER

HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI KİMLERE YAPILIR? HEPATİT B RİSKİ OLAN KİŞİLER HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI Hepatit B aşısı bilinen en etkili aşılardan biridir. Hepati B aşısı inaktif ölü bir aşıdır, aşı içinde hastalık yapacak virus bulunmaz. Hepatit B aşısı 3 doz halinde yapılmalıdır.

Detaylı

Transplantasyon Öncesi Verici ve Alıcının İnfeksiyon Yönünden Taranması. Dr. Filiz Günseren AÜTF Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları AD

Transplantasyon Öncesi Verici ve Alıcının İnfeksiyon Yönünden Taranması. Dr. Filiz Günseren AÜTF Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları AD Transplantasyon Öncesi Verici ve Alıcının İnfeksiyon Yönünden Taranması Dr. Filiz Günseren AÜTF Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları AD Transplantasyon Öncesi Alıcı ve Vericilerin İnfeksiyon

Detaylı

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU insanlarda ölümcül hastalığa neden olabilir; her ne kadar genellikle çok daha az ciddi olsa da insan çiçek virüsü hastalığına benzer. Maymun çiçek virüsü

Detaylı

TEMASLI MUAYENESİ. Yrd. Doç. Dr. Özkan KIZKIN İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Malatya

TEMASLI MUAYENESİ. Yrd. Doç. Dr. Özkan KIZKIN İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Malatya TEMASLI MUAYENESİ Yrd. Doç. Dr. Özkan KIZKIN İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Malatya Tüberkülozlu hasta ile temaslı olmak nedir? Akciğer tüberkülozu etkeni Mycobacterium

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARI MESLEKİ RİSKİ TALİMATI

SAĞLIK ÇALIŞANLARI MESLEKİ RİSKİ TALİMATI Dok No: ENF.TL.15 Yayın tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/no: -/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ:Sağlık çalışanlarının iş yerinde karşılaştıkları tehlikeler ve meslek risklerine karşı korumak. 2.0 KAPSAM:Hastanede

Detaylı

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor.

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır hastalık tablolarına neden olabiliyor. Grip ve sonrasında gelişen akciğer enfeksiyonları

Detaylı

TÜBERKÜLOZ. Doç. Dr. Bülent Erdur PAUTF Acil Tıp AD EUSEM 2012

TÜBERKÜLOZ. Doç. Dr. Bülent Erdur PAUTF Acil Tıp AD EUSEM 2012 TÜBERKÜLOZ Doç. Dr. Bülent Erdur PAUTF Acil Tıp AD EUSEM 2012 1 Sunu Planı Epidemiyoloji Patofizyoloji Klinik Özellikler Tanı ve Ayırıcı Tanılar Tedavi 2 Epidemiyoloji Tbc insanlık tarihi kadar eskidir

Detaylı

Anti-HIV Pozitif Bulunan Hastada Kesin Tanı Algoritması. Doç. Dr. Kenan Midilli İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Anti-HIV Pozitif Bulunan Hastada Kesin Tanı Algoritması. Doç. Dr. Kenan Midilli İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Anti-HIV Pozitif Bulunan Hastada Kesin Tanı Algoritması Doç. Dr. Kenan Midilli İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Testler farklı amaçlarla uygulanabilir: - Tanı, tarama, doğrulama,

Detaylı

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader OLGU 1 İkinci çocuğuna hamile 35 yaşında kadın gebeliğinin 6. haftasında beş yaşındaki kız çocuğunun rubella infeksiyonu geçirdiğini öğreniyor. Küçük

Detaylı

Prof. Dr. Ayşe Yüce. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Nisan-2014

Prof. Dr. Ayşe Yüce. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Nisan-2014 Prof. Dr. Ayşe Yüce Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Nisan-2014 1 Global Tuberculosis Report 2013, World Health Organization 2 Kötü sosyo-ekonomik

Detaylı

Kronik Hastalığı Olanlarda ve İmmünsüpresif Hastalarda Bağışıklama. Dr. Hüsnü Pullukçu Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

Kronik Hastalığı Olanlarda ve İmmünsüpresif Hastalarda Bağışıklama. Dr. Hüsnü Pullukçu Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Kronik Hastalığı Olanlarda ve İmmünsüpresif Hastalarda Bağışıklama Dr. Hüsnü Pullukçu Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Bağışıklığın Baskılanması Birincil İkincil B hücre hastalıkları

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir?

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir? Suçiçeği Nedir? Su çiçeği varisella zoster adı verilen bir virüs tarafından meydana getirilen ateşli bir enfeksiyon hastalığıdır. Varisella zoster virüsü havada 1-2 saat canlı kalan ve çok hızlı çoğalan

Detaylı

Klinik Çalışanlarına Önerilen Sağlık Girişimleri

Klinik Çalışanlarına Önerilen Sağlık Girişimleri Klinik Çalışanlarına Önerilen Sağlık Girişimleri Sağlık kuruluşları hizmet, eğitim, araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü kompleks yapılardır. Bu nedenle, sağlık çalışanlarının iş yerinde karşılaştıkları

Detaylı

TÜBERKÜLOZ LABORATUVARI TEST REHBERİ

TÜBERKÜLOZ LABORATUVARI TEST REHBERİ TÜBERKÜLOZ LABORATUVARI TEST REHBERİ TEST ADI SONUÇ VERME ARB (Aside Dirençli Bakteri) Boyalı Direkt Bakı Erlich- Ziehl Neelsen boyamalı preparatta mikroskobik inceleme (acil ise her saat). Her gün 14:30,

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 14.01.2013 Madde 5.12, Personel Sağlık Taraması Takip 01 Çizelgesi ne atıfta bulunularak revize edildi. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon

Detaylı

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur.

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur. Dr.Armağan HAZAR ZATÜRRE (PNÖMONİ) Zatürre yada tıbbi tanımla pnömoni nedir? Halk arasında zatürre olarak bilinmekte olan hastalık akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde ölümcül

Detaylı

Küresel Bir Problem Olarak Tüberküloz. Prof. Dr. Ali ALBAY Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıbbi Mikrobiyoloji. AD. Öğretim Üyesi

Küresel Bir Problem Olarak Tüberküloz. Prof. Dr. Ali ALBAY Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıbbi Mikrobiyoloji. AD. Öğretim Üyesi Küresel Bir Problem Olarak Tüberküloz Prof. Dr. Ali ALBAY Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıbbi Mikrobiyoloji. AD. Öğretim Üyesi Tüberküloz: En eski hastalıklardan Tedavisi var Korunabilir En yaygın ve ölümcül

Detaylı

EK-7 KORUYUCU HİZMET GÖSTERGELERİ

EK-7 KORUYUCU HİZMET GÖSTERGELERİ EK-7 KORUYUCU HİZMET GÖSTERGELERİ Gösterge Adı Gebe Tespit Oranı (Yüzde) Gebelik sürecindeki riskli durumlarla ilgili oluşabilecek sorunları en aza indirmek için gebe sayısının tespit edilmesidir. İlgili

Detaylı

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 03.05.2016 OLGU 38 yaşında evli kadın hasta İki haftadır olan bulantı, kusma, kaşıntı, halsizlik, ciltte ve gözlerde

Detaylı

EK-7 KORUYUCU HİZMET GÖSTERGELERİ

EK-7 KORUYUCU HİZMET GÖSTERGELERİ EK-7 KORUYUCU HİZMET GÖSTERGELERİ Gösterge Adı Gebe Tespit Oranı (Yüzde) Gebelik sürecindeki riskli durumlarla ilgili oluşabilecek sorunları en aza indirmek için gebe sayısının tespit edilmesidir. İlgili

Detaylı

TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞI. Doç. Dr. Şeref Özkara / sorularınız için e-posta: ozkaraseref@yahoo.com

TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞI. Doç. Dr. Şeref Özkara / sorularınız için e-posta: ozkaraseref@yahoo.com TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞI Doç. Dr. Şeref Özkara / sorularınız için e-posta: ozkaraseref@yahoo.com Tüberküloz binlerce yıldır varolduğu bilinen bir mikropla oluşmaktadır; bu mikrobun adı: Mycobacterium

Detaylı

Hasta kişi ile cinsel temas, Gebelerde anneden bebeğe geçiş ( konjenital Sifilis ), Kan teması ile bulaşır.

Hasta kişi ile cinsel temas, Gebelerde anneden bebeğe geçiş ( konjenital Sifilis ), Kan teması ile bulaşır. SİFİLİS Frengi; Lues; Sifilis cinsel yolla bulaşan bulaşıcı mikrobik enfeksiyon hastalığıdır. Tedavi edilmez ise beyin, sinir, göz ve iç organlarda ciddi hasarlar yaparak ölüme neden olur. Sifilis Treponema

Detaylı

Çocukluk Çağı Tüberkülozu. Prof.Dr.Ayper SOMER İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı

Çocukluk Çağı Tüberkülozu. Prof.Dr.Ayper SOMER İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Çocukluk Çağı Tüberkülozu Prof.Dr.Ayper SOMER İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı www.aypersomer.com Tüberküloz görülme sıklığı 1986 dan beri artmaktadır. Dünya nüfusunun

Detaylı

Acil Serviste Akılcı Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri Dr. A. Çağrı Büke

Acil Serviste Akılcı Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri Dr. A. Çağrı Büke Acil Serviste Akılcı Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri Dr. A. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji 12/o4/2014 Akılcı antibiyotik kullanımı Antibiyotiklere

Detaylı

TÜBERKÜLOZDA KAYIT ve BİLDİRİM. Dr. Suha ÖZKAN Ankara Verem Savaşı İl Koordinatörü

TÜBERKÜLOZDA KAYIT ve BİLDİRİM. Dr. Suha ÖZKAN Ankara Verem Savaşı İl Koordinatörü TÜBERKÜLOZDA KAYIT ve BİLDİRİM Dr. Suha ÖZKAN Ankara Verem Savaşı İl Koordinatörü 1 AMAÇ Bildirimi zorunlu bir hastalık olan tüberkülozun kendine özgü terminolojisi hakkında bilgilenmek, ülkemizdeki, bildirim,

Detaylı

GEBELİKTE SİFİLİZ. Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği

GEBELİKTE SİFİLİZ. Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği GEBELİKTE SİFİLİZ Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği SİFİLİZ TANIM T.pallidum un neden olduğu sistemik bir hastalıktır Sınıflandırma: Edinilmiş (Genellikle

Detaylı

TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞI. Doç. Dr. Şeref Özkara / sorularınız için e-posta:

TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞI. Doç. Dr. Şeref Özkara / sorularınız için e-posta: TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞI Doç. Dr. Şeref Özkara / sorularınız için e-posta: ozkaraseref@yahoo.com Tüberküloz binlerce yıldır varolduğu bilinen bir mikropla oluşmaktadır; bu mikrobun adı: Mycobacterium

Detaylı

ANKARA'DA BİR TURİZM ŞİRKETİNDE ÇALIŞAN ŞOFÖRLERİN TÜBERKÜLOZ ENFEKSİYONU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

ANKARA'DA BİR TURİZM ŞİRKETİNDE ÇALIŞAN ŞOFÖRLERİN TÜBERKÜLOZ ENFEKSİYONU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ANKARA'DA BİR TURİZM ŞİRKETİNDE ÇALIŞAN ŞOFÖRLERİN TÜBERKÜLOZ ENFEKSİYONU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Songül A. VAİZOÐLU Dr. Oğuz YILMAZ Dr. Çiğdem ÖZEN Dr. Erguvan Tuğba ÖZEL İnt. Dr. Yusuf KIZIL

Detaylı

Tüberkülozda Yeni Tanı Metodları (Quantiferon)

Tüberkülozda Yeni Tanı Metodları (Quantiferon) Tüberkülozda Yeni Tanı Metodları (Quantiferon) Tüberküloz bütün yaş gruplarında görülen ve tüm sistemleri tutabilen bir hastalıktır. Tüberküloz prevalansının yüksek olduğu toplumlarda genellikle çocuk

Detaylı

SPONDİLODİSKİTLER. Dr. Nazlım AKTUĞ DEMİR

SPONDİLODİSKİTLER. Dr. Nazlım AKTUĞ DEMİR SPONDİLODİSKİTLER Dr. Nazlım AKTUĞ DEMİR Vertebra Bir dizi omurdan oluşur Vücudun eksenini oluşturur Spinal kordu korur Kaslar, bağlar ve iç organların yapışacağı sabit bir yapı sağlar. SPONDİLODİSKİT

Detaylı

Hasta ve/veya enfekte materyal ile potansiyel teması olan tüm personel

Hasta ve/veya enfekte materyal ile potansiyel teması olan tüm personel L. Nilsun Altunal Hasta ve/veya enfekte materyal ile potansiyel teması olan tüm personel Doktor Hemşire Öğrenci Laboratuvar teknisyeni 112 acil sağlık hizmeti personeli Eczacı Temizlik personeli Tıbbi

Detaylı

BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ

BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ Prof. Dr. Fatma Ulutan Gazi Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıklar kları Anabilim Dalı BRUSELLOZ KONTROLÜ VE ERADİKASYONU

Detaylı

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ Prof.Dr.Ayşe Kılıç draysekilic@gmeil.com AMAÇ Lokomotor sistemin temel yapılarını ve çocuklarda görülen yakınmalarını, öykü, fizik muayene ve basit tanı yöntemlerini öğrenmek

Detaylı

TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONUNUN LABORATUVAR TANISI UZM.DR.CENGİZ UZUN ALMAN HASTANESİ

TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONUNUN LABORATUVAR TANISI UZM.DR.CENGİZ UZUN ALMAN HASTANESİ TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONUNUN LABORATUVAR TANISI UZM.DR.CENGİZ UZUN ALMAN HASTANESİ KLİNİK Bağışıklık sistemi sağlam kişilerde akut infeksiyon Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde akut infeksiyon veya

Detaylı

Mycobacterium. Mycobacterium hücre duvarının lipid içeriği oldukça fazladır ve mikolik asit içerir

Mycobacterium. Mycobacterium hücre duvarının lipid içeriği oldukça fazladır ve mikolik asit içerir Mycobacterium Mycobacteriaceae ailesi üyeleri uzun, ince, çomak şekilli, hareketsiz bakterilerdir. Özel ayırt edici boyalarla bir kez boyandıklarında seyreltik asitlerle boyayı vermemeleri yani dekolorize

Detaylı

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D.

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. Multipl Myeloma Nedir? Vücuda bakteri veya virusler girdiğinde bazı B-lenfositler plazma hücrelerine

Detaylı

MİKOBAKTERİYOLOJİ LABORATUVARI ÇALIŞILAN TESTLER

MİKOBAKTERİYOLOJİ LABORATUVARI ÇALIŞILAN TESTLER MİKOBAKTERİYOLOJİ LABORATUVARI ÇALIŞILAN TESTLER NO KOD TEST ADI 1 73001 Ehrlich Ziehl Neelsen Yöntemiyle ARB Aranması Mikobakteri Sıvı Kültürü 2 73003 (MGIT 960, otomatize sistem) 3 73004 Mikobakteri

Detaylı

Hepatit C ile Yaşamak

Hepatit C ile Yaşamak Hepatit C ile Yaşamak NEDİR? Hepatit C kan yoluyla bulaşan Hepatit C virüsünün(hcv) neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. 1 NEDİR? Hepatit C virüsünün birçok türü (genotipi ) bulunmaktadır. Ülkemizde

Detaylı

HIV/AIDS epidemisinde neler değişti?

HIV/AIDS epidemisinde neler değişti? HIV/AIDS epidemisinde neler değişti? Dr. Gülşen Mermut Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ABD EKMUD İzmir Toplantıları - 29.12.2015 Sunum Planı Dünya epidemiyolojisi

Detaylı

Özel durumlarda tüberküloz tedavisi

Özel durumlarda tüberküloz tedavisi Özel durumlarda tüberküloz tedavisi Dr. Serir Aktoğu Özkan aktogu@yahoo.com İzmir Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ÖZEL DURUMLARDA TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİ Gebelik Lohusalık, emzirme,

Detaylı

ANTALYA TÜBERKÜLOZ İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ YILI ÇALIŞMALARI

ANTALYA TÜBERKÜLOZ İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ YILI ÇALIŞMALARI ANTALYA TÜBERKÜLOZ İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ 2016-2017 YILI ÇALIŞMALARI Dünya nüfusunun üçte birini infekte eden basiliyle Tüberküloz, halen dünyanın en yaygın infeksiyon hastalığıdır. son 20 yılda Dünya Sağlık

Detaylı

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER Hastanelerde Hastaneler enfeksiyon etkenleri bakımından zengin ortamlar Sağlık personeli kan yolu ile bulaşan hastalıklar açısından yüksek

Detaylı

ği Derne Üroonkoloji

ği Derne Üroonkoloji İNTRAVEZİKAL BCG UYGULAMALARI ÖNCESİ PPD. TESTİ ÖLÇUM DEĞERİ ILE IDRAR IL-2 VE IL-lO DÜZEYLERİ ARASINDAKİ KORELASYON AMAÇ Transizyonel hücreli mesane karsinomlarında transüretral tumör rezeksiyonu sonrası

Detaylı

Gebelerde Toxoplasma gondii Seropozitifliğinin Değerlendirilmesinde İstenen Testlerin Önerilen Tanı Algoritmasına Uygunluğunun Değerlendirilmesi

Gebelerde Toxoplasma gondii Seropozitifliğinin Değerlendirilmesinde İstenen Testlerin Önerilen Tanı Algoritmasına Uygunluğunun Değerlendirilmesi Gebelerde Toxoplasma gondii Seropozitifliğinin Değerlendirilmesinde İstenen Testlerin Önerilen Tanı Algoritmasına Uygunluğunun Değerlendirilmesi Dr.Hilal GÜREL Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Detaylı

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık Doç. Dr. Onur POLAT Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık personeli gibi hastalardan bulaşabilecek

Detaylı

ÖNSÖZ. Tüberküloz El Kitabı

ÖNSÖZ. Tüberküloz El Kitabı ÖNSÖZ Bilinen en eski hastalıklardan biri olan Verem Hastalığı (Tüberküloz), dünyada her yıl milyonlarca insanı tehdit eden, acil hareket planı gerektiren, ölümcül, ancak tedavi edilebilir; bulaşıcı bir

Detaylı

Gebelere hangi aşıları önerelim? Kılavuzlar ne öneriyor? Dr. Selim BÜYÜKKURT

Gebelere hangi aşıları önerelim? Kılavuzlar ne öneriyor? Dr. Selim BÜYÜKKURT Gebelere hangi aşıları önerelim? Kılavuzlar ne öneriyor? Dr. Selim BÜYÜKKURT selimbuyukkurt@gmail.com WHO CDC ACOG Up To Date MedScape EKMUD KLİMİK KLİMUD Kaynaklar Ülke için kaynak oluştururken

Detaylı

Verem. ya da Tüberküloz (TB) Bu slaytları kaynak göstererek sunumlarınızda kullanabilirsiniz.

Verem. ya da Tüberküloz (TB) Bu slaytları kaynak göstererek sunumlarınızda kullanabilirsiniz. Bu slaytları kaynak göstererek sunumlarınızda kullanabilirsiniz. Verem ya da Tüberküloz (TB) Doç. Dr. Şeref Özkara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve GCEA Hastanesi ANKARA ozkaraseref@yahoo.com www.verem.org.tr

Detaylı

Olgularla LTBI. Eyüp Sabri Uçan

Olgularla LTBI. Eyüp Sabri Uçan Olgularla LTBI Eyüp Sabri Uçan LTBI Primer enfeksiyondan sonra: %90 hiç TB gelişmez %5 ilk 2 yılda %5 izleyen yaşam boyunca INH hepatotoksisitesi %5 Karaciğer Tx Yakınma: Yüksek ateş, öksürük ve balgam

Detaylı

OLGU SUNUMU 23 Kasım 2013

OLGU SUNUMU 23 Kasım 2013 OLGU SUNUMU 23 Kasım 2013 Prof. Dr. Ayşe Willke Yard. Doç. Dr. Emel Azak Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD. OLGU S.V., 34 yaşında erkek hasta 28 Eylül

Detaylı

TÜBERKÜLOZ DIŞI MİKOBAKTERİLER (TDM)

TÜBERKÜLOZ DIŞI MİKOBAKTERİLER (TDM) TÜBERKÜLOZ DIŞI MİKOBAKTERİLER (TDM) Ne zaman etkendir? Duyarlılık testleri ne zaman ve nasıl yapılmalıdır? Nasıl tedavi edilmelidir? TDM NE ZAMAN ETKENDİR? Şebeke suyundan, topraktan, doğal sulardan,

Detaylı

HEPATİT TARAMA TESTLERİ

HEPATİT TARAMA TESTLERİ HEPATİT TARAMA TESTLERİ Hepatit Tarama Testleri (Hepatit Check Up) Hepatit taraması yaptırın, aşı olun, tedavi olun, kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun. Hepatitler toplumda hızla yayılan ve kronikleşerek

Detaylı

PRİMER SİLİYER DİSKİNEZİ HASTALARININ KLİNİK DEĞERLENDİRMESİ

PRİMER SİLİYER DİSKİNEZİ HASTALARININ KLİNİK DEĞERLENDİRMESİ PRİMER SİLİYER DİSKİNEZİ HASTALARININ KLİNİK DEĞERLENDİRMESİ N Emiralioğlu, U Özçelik, G Tuğcu, E Yalçın, D Doğru, N Kiper Hacettepe Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Genel Bilgiler Primer

Detaylı

3. Basamak Bir Hastanede Görev Yapan Sağlık Çalışanlarının Hepatit C Hakkında Bilgi Düzeyi ve Hepatit C Enfeksiyonu Olan Hastalara Karşı Tutumlarının

3. Basamak Bir Hastanede Görev Yapan Sağlık Çalışanlarının Hepatit C Hakkında Bilgi Düzeyi ve Hepatit C Enfeksiyonu Olan Hastalara Karşı Tutumlarının 3. Basamak Bir Hastanede Görev Yapan Sağlık Çalışanlarının Hepatit C Hakkında Bilgi Düzeyi ve Hepatit C Enfeksiyonu Olan Hastalara Karşı Tutumlarının Değerlendirilmesi DR PıNAR KORKMAZ D U MLUPıNAR Ü N

Detaylı

TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞI DÜNYADA TÜBERKÜLOZUN DURUMU NEDİR?

TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞI DÜNYADA TÜBERKÜLOZUN DURUMU NEDİR? TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞI Doç. Dr. Şeref Özkara / e-posta: serefozkara@hotmail.com Tüberküloz binlerce yıldır varolduğu bilinen bir mikropla oluşmaktadır; bu mikrobun adı: Mycobacterium tuberculosis

Detaylı

Tularemi Tedavi Rehberi 2009. Doç. Dr. Oğuz KARABAY Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği

Tularemi Tedavi Rehberi 2009. Doç. Dr. Oğuz KARABAY Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Tularemi Tedavi Rehberi 2009 Doç. Dr. Oğuz KARABAY Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği 1 Rehber nasıl hazırlandı? Güncel kaynaklar 5 rehber, İnternet

Detaylı

PERSONEL YARALANMALARI İZLEM TALİMATI

PERSONEL YARALANMALARI İZLEM TALİMATI Hazırlayan Kontrol eden Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi 1.AMAÇ Hasta kanı ve/veya diğer vücut sıvıları ile parenteral veya mukoza yoluyla temas eden sağlık

Detaylı

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU Hamza KADI Veteriner Hekim Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Viroloji Laboratuvarı Tarihçe 12. yy da bugünkü Tacikistan bölgesinde

Detaylı

Nocardia Enfeksiyonları. Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Nocardia Enfeksiyonları. Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Nocardia Enfeksiyonları Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Nocardia Enfeksiyonları Nocardia insanlarda ve hayvanlarda lokalize veya dissemine enfeksiyonlardan sorumlu olabilen

Detaylı

GÜVENLİ ANNELİK. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 2016

GÜVENLİ ANNELİK. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 2016 GÜVENLİ ANNELİK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 2016 Bu sunum; Arş. Gör. Dr. Tuğçe Şanver, Arş. Gör. Dr. Can Keskin ve Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış tarafından hazırlanmıştır.

Detaylı

Prediktör Testler ve Sıradışı Serolojik Profiller. Dr. Dilara İnan Isparta

Prediktör Testler ve Sıradışı Serolojik Profiller. Dr. Dilara İnan Isparta Prediktör Testler ve Sıradışı Serolojik Profiller Dr. Dilara İnan 04.06.2016 Isparta Hepatit B yüzey antijeni (HBsAg) HBV yüzeyinde bulunan bir proteindir; RIA veya EIA ile saptanır Akut ve kronik HBV

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

Belge No: Yayın Tarihi: Güncelleme Tarihi: Güncelleme No: Sayfa No: EKÖ/YÖN 20 19.08.2009-1 1/5 GÜNCELLEME BİLGİLERİ

Belge No: Yayın Tarihi: Güncelleme Tarihi: Güncelleme No: Sayfa No: EKÖ/YÖN 20 19.08.2009-1 1/5 GÜNCELLEME BİLGİLERİ EKÖ/YÖN 20 19.08.2009-1 1/5 GÜNCELLEME BİLGİLERİ Güncelleme Tarihi Güncelleme No Açıklama - 0 - EKÖ/YÖN 20 19.08.2009-1 2/5 1. AMAÇ Bu yönergenin amacı; çalışanların iş kazası sonucu yaralanmalarında bildirimin

Detaylı

İlaç Direncinin Saptanmasında Güncel Moleküler Yöntemler. O. Kaya Köksalan Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü (DETAE) İstanbul Üniversitesi

İlaç Direncinin Saptanmasında Güncel Moleküler Yöntemler. O. Kaya Köksalan Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü (DETAE) İstanbul Üniversitesi İlaç Direncinin Saptanmasında Güncel Moleküler Yöntemler O. Kaya Köksalan Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü (DETAE) İstanbul Üniversitesi TB solunum yoluyla bulaşan önlenebilir bir hastalıktır Bulaşları

Detaylı

Ateş Nedeniyle Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğine Yatırılarak Takip ve Tedavi Edilen Hastaların Değerlendirilmesi

Ateş Nedeniyle Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğine Yatırılarak Takip ve Tedavi Edilen Hastaların Değerlendirilmesi Ateş Nedeniyle Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğine Yatırılarak Takip ve Tedavi Edilen Hastaların Değerlendirilmesi Dr. Işıl Deniz Alıravcı Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi 02.04.2015 GİRİŞ Ateş

Detaylı

Gebelik ve Trombositopeni

Gebelik ve Trombositopeni Gebelik ve Trombositopeni Prof.Dr. Sermet Sağol EÜTF Kadın Hast. ve Doğum AD Gebelik ve Trombositopeni Kemik iliğinde megakaryosit hücrelerinde üretilir. Günde 35.000-50.000 /ml üretilir. Yaşam süresi

Detaylı

Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler

Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler Information for contacts of Tuberculosis (TB) - Turkish January 2013 Page 1 Verem (Tüberküloz) için sizinle niçin ilişkiye geçtik? Veremli bir kişiyle temasınız

Detaylı

TONSİLLOFARENJİT TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI

TONSİLLOFARENJİT TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI TONSİLLOFARENJİT TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI Akut tonsillofarenjit veya çocukluk çağında daha sık karşılaşılan klinik tablosu ile tonsillit, farinks ve tonsil dokusunun inflamasyonudur ve doktora başvuruların

Detaylı