BBY 106 BİLGİNİN ORGANİZASYONU II YÖNELTME DİLLERİ. Arş. Gör. Tolga ÇAKMAK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BBY 106 BİLGİNİN ORGANİZASYONU II YÖNELTME DİLLERİ. Arş. Gör. Tolga ÇAKMAK"

Transkript

1 BBY 106 BİLGİNİN ORGANİZASYONU II YÖNELTME DİLLERİ Arş. Gör. Tolga ÇAKMAK

2 İndeks kitap sonu indeksler Süreli yayın indeksleri (basılı) Veritabanları Kütüphane katalogları

3 Katalog ve İndeksler tarihsel süreçte ele alındığında alfabeler kadar eski olduğunu söylemek mümkündür. Kil tabletler Ağaç kabukları Parşömen İpek

4 İndeksleme, kataloglama ve sınıflama ile aynı şey midir? İndeksleme? Genel anlamda materyale erişim için gerekli başlıkların seçilip, bu başlıklar arasındaki ilişkinin oluşturulduğu, bibliyografik veritabanının oluşturulmasını amaç edinen işlemler. Kütüphanelerde kataloglama ile yürütülen entelektüel işlemler indeksleme işlemleri kapsamındadır.

5 Kataloglama? Bilgi kaynaklarının bibliyografik kayıtlarının ve erişim ögelerinin belirlenmesi ile ilgili işlemler bütünü. Kütüphane gibi ticari endişe taşımayan kuruluşlarda yürütülen işlemlerdir.

6 Sınıflama? Materyallerin belli bir sınıflama şemasına (sistemine) dayanılarak konularına göre raflardaki yerlerinin belirlenmesi işlemidir. Konuları kategorilendirmek (Genel anlamda). Hiyerarşi söz konusudur. Bilginin organizasyonu kapsamında sınıflama bilgi kaynağının sistem hiyerarşisinde uygun yerinin belirlenmesi işlemidir.

7 Yeni sınıflama sistemleri ve kataloglama tekniklerindeki gelişmeler indeksleme uygulamalarına bağlı olarak gelişim göstermektedir.

8 DİLE DAYALI İNDEKSLEME DİLLERİ (SÖZCÜKLERE DAYALI KONU ERİŞİMİ) DENETİMLİ DİLLER Kütüphaneler yüzyıllardır koleksiyonlarına çeşitli unsurlar aracılığıyla erişim sağlamaya çalışıyorlar. Bu unsurlar; -Yazar adı - Eser adı - Konu

9 Konu Erişimi: En genel anlamıyla eserlerin (yapıtların) içeriğini ve kapsamını yansıtan sözcükler veya sözcük gruplarının kullanılarak erişimin sağlanmasıdır.

10 Kütüphanelerde kaynaklara konu yönüyle erişim için çeşitli araçlar kullanılır. Bu araçlar daha önceden belirli bir düzene göre oluşturulduklarından diğer konu erişim unsurlarına göre farklılık gösterirler. Bu türdeki araçlara Denetimli Diller (Controlled Vocabularies) denir.

11 Aynı anlama gelen terimlerden bir tanesi belirlenerek liste içinde yalnızca o terimin karşılığında bir açıklama yapılırken diğer eş anlamlı olan veya aynı anlama sahip terimlerden kullanılan terime yönlendirmeler yapılır.

12 Kütüphane kataloglarında çoğunlukla denetimli diller kullanılmaktadır. DENETİMLİ DİL ÖRNEKLERİ - Konu Başlığı Listeleri - Thesaurus (Thesauri)

13 Konu Başlığı Listesi Subject Heading List Konu indekslerinde kullanılacak konu başlıklarının listesi, Konular arasında ilişkilendirmenin de yapıldığı sözcük veya sözcük gruplarından oluşan bir listedir. ÖRNEK: LCSH Library of Congress Subject Headings Konu alanları daha önceden belirlenmiştir. Bu nedenle Denetimli Dil örneğidir.

14 Konu alanları önceden belirlenmiş ve kaynaklara erişim buradaki düzenlemelere göre kesin ve net olarak belirlenir. ÖRNEK: Bronchi - Dieseases - - France Bronchi Diseases - France Ancak elektronik ortamda doğal dilde erişim kullanılmaktadır.

15 THESAURUS (Thesauri) Özel terimlerden oluşan otorite liste. Bu otomsayona dayalı bilgi erişim sistemleriyle kullanılan bir listedir. Konu başlıkları listelerine çok benzer. En yaygın örnekleri, elektronik veritabanlarında kullanılmaktadır.

16 THESAURUS VE HİYERARŞİK İLİŞKİLENDİRMELER Yapı olarak geniş kapsamlı konular altında daha dar kapsamdaki konular yer alır. Bu yapısı ile hiyerarşik bir düzen gösterirler. Ayrıca kavramlar altında Scope Note adı verilen terimle ilgili kısa açıklamalar da yer alabilir.

17 THESAURUS VE HİYERARŞİK İLİŞKİLENDİRMELER Literatürü değerlendirdiğimizde konu Başlıkları (Subject Headings) ile Thesaurus (thesauri) kavramlarının birbirinin yerine kullanıldığı görülmektedir. Buna rağmen bu iki kavram birbirinin aynı değildir.

18 Thesaurus 1974 yılından itibaren yöneltme dilinde standartlar geliştirilir. Terimlerden oluşur. Genel bir terim tek bir kavramı ifade eder. Konular ve terimler birbirleriyle ilişkilidir. Hiyerarşiyi gösteren kurallar vardır. Alt konu başlıkları yoktur. Subject Headings Geliştirilmiş bir standart bulunmamaktadır. Kaynaklara konu olabilecek başlıklardan oluşur. Tek bir kavram olabileceği gibi terimlerin birleşiminden oluşabilir. Konular birbirleriyle ilişkilendirilmiştir Yöneltmeler dışında herhangi hiyerarşik yapılanma yoktur. Alt konu başlığı çok kullanılır

19 THESAURUS ÖRNEKLERİ Elektronik ortamda ve basılı olarak yer alan thesauruslar özellik olarak birbirlerinden farklı düzenlemelere ve sembollere sahiptir.

20 Thesaurus of Physicological Index Terms Terimlerin Thesaurus a eklendiği tarihleri de belirtir. Kullanılan yöneltmeler; UF Used For B Broader Term N Narrower Term SN Scope Note R Related Term

21 Thesaurus of Physicological Index Terms Communication Skills 1973 PN 3724 SC10540 SNIndividual ability or competency in any type of communication. Limited to human populations. UF Communicative Competence B Ability 1967 N Language Proficiency 1988 Rhetoric R Communication 1967 Communication disorders 1982

22 Thesaurus of ERIC Descriptors Genel olarak thesaurus yapısını yansıtan bir düzene sahiptir. Descriptor??? Bir indekste veya veritabanında taranabilen her bir ögedir.

23 Thesaurus of ERIC Descriptors Terimlerin ekleniş tarihlerine, ek olarak terimlerin kullanım sıklıklarını da içerir. USE: Use UF: Used For BT: BroaderTerm RT: RelatedTerm NT: NarrowerTerm SN: Scope Note

24 Thesaurus of ERIC Descriptors Dress Design USE Clothing Design Drill Presses USE Machine Tools Drinking May 1974 Postings: 2,154 GC: 210 SN Consumption of alcoholic beverages UF Alcohol Consumption Alcohol use NT Alcohol Abuse BT Behavior RT Alcohol Education

25 Inspec Thesaurus UF : Hiyerarşide kullanılmayan terimi gösterir. Yöneltmeyi yapan terimi işaret eder. NT : Hiyerarşide terimden bir aşama ya da daha özel kapsamdaki bir terimi işaret eder. BT : TT : Hiyerarşide terimden bir aşama daha üstte ya da daha genel kapsamda bulunan terimi işaret eder. Hiyerarşide en genel terimleri gösterir.

26 Inspec Thesaurus RT : CC : Terimler arasındaki kavramsal ilişkileri işaret eder. INSPEC veritabanında Sınıflama kodlarını içerir. DI : Terimin INSPEC veritabanına girdiği tarihi içerir.

27 Inspec Thesaurus dynamic braking USE braking dynamic nuclear polarisation UF dynamic nuclear polarization solid effect NT overhauser effect BT magnetic double resonance TT resonance RT nuclear polarisation CC A0758 A3335D A7670E DI January 1977

28 Art & Architecture Thesaurus Burada hiyerarşik yapı tam ve net olarak ifade edilir. Facet bir yapı bu thesaurus için kullanılmaktadır. FACET??? Konu altında yapılan kategorilendirmeler

29 Örnek: İnsan Yaş Eğitim Kullandığı Dil Etnik Köken Yaş Çocuklar Gençler Yetişkinler

30 Art & Architecture Thesaurus Facet olarak 7 alt bölümleme ile terimleri sıralar. Bu bölümlerde, - Terimin Genel olarak ifade ettiği kavram - Fiziksel Özellikleri - Stili veya dönemi

31 AAT (ÖRNEK) Furnishings and Equipment Furnishings.furnishings.< furnishings by form or function> furniture < furniture by location or context>..outdoor furniture

32 OTOMATİK İNDEKSLEME YÖNTEMLERİ İndeksçiler; yıllarca bilgi merkezlerindeki kaynaklara erişim için çalıştılar ancak bu çalışmalar dönemin olanakları göz önüne alındığında zaman alıcı ve yüksek maliyet getiren bir çalışma olarak görülmüştür. Ayrıca bu çalışmalarda indeksçi faktöründen kaynaklanan sorunlarda yaşanmıştır. Örneğin yapılan indekslemelerde tutarsızlıklar ortaya çıkmıştır.

33 Teknolojik gelişmeler beraberinde İndeksleme işlemlerinde bilgisayarların kullanımını da getirdi. Bilgisayarların ve yazılımların indeksleme işlemlerinde kullanılmasıyla birlikte otomatik indeksleme yöntemleri ortaya çıkmıştır.

34 Otomatik İndeksleme Yöntemleri Otomatik indeksleme sistemleri bilgi merkezleri ve bilgi bilimlerinde bazı faydalar getirmiştir. Maliyet açısından ekonomiklik Zaman açısından kayıtların kısa sürede indekslenmesi (Bilgi Merkezi açısından) Zaman açısından kayıtlara kısa sürede erişim (Kullanıcılar açısından) İndeksleme işlemlerinde tutarlılık

35 OTOMATİK İNDEKSLEME (Automatic Indexing) Otomatik İndeksleme??? İndeksleme işlemlerinde (özellikle konuya karar vermede) en aza indirildiği ve makinece gerçekleştirilen indeksleme işlemleridir.

36 BİLGİSAYARA DAYALI İNDEKSLEME COMPUTER BASED INDEXING Otomatik indekslemeye benzer olarak eserlerin çeşitli özellikleri (title, full text ) dikkate alınarak oluşturulan yalnızca bilgisayarların kullanılmasıyla gerçekleştirilen indeksleme işlemleridir.

37 ANAHTAR SÖZCÜK İNDEKSLEMELERİ Bilgisayar alanındaki gelişmeler ve teknolojik yenilikler bilgi kaynaklara erişimde kullanılan araçlar kadar yöntemlerin de değişmesine ve gelişmesine neden olmuştur. Bu gelişmelerin en büyük örneklerini kaynaklara keyword yani anahtar sözcüklerin kullanılmasıyla erişimin sağlanması olarak göstermek mümkündür.

38 KWIC and KWOC Indexing KWIC à KeyWord In Context Indexing 1958 Hans Peter Luhn à IBM Mühendisi Teknik ve Bilimsel Makalelerin başlık (Title) kısımları konu ile ilgili en önemli terimleri içermektedir. Yazdığı bir program ile makalelerin başlıklarında geçen tüm kelimeleri tek tek alfabetik bir düzene koymuştur.

39 Ancak burada anahtar sözcükler eseradından bağımsız bir şekilde yer almazlar. Bu nedenle bu tür indekslemeye Keyword in context indexing adı verilmektedir. Ortak bazı ekler için stop list adı verilen bir liste ile A, an, the, of for gibi ekleri göz ardı edecek bir yapı kullanılır.

40

41 KWIC indekslemeye ek olarak KWOC indeksleme sistemleri de geliştirilmiştir. KWOC à KeyWord Out of Context Indexing Bu sistemlerde makale başlığından alınan anahtar kelimeler başlıktan ayrı olarak alfabetik bir sıralamaya girer.

42

43 KWIC ve KWOC İndekslemenin Sınırlılıkları 1. Title olarak yer alan kavramlardan başka diğer kavramlar da metin içinde yer alabilir ve KWIC, KWOC indeksler de yalnızca eseradını dikkate aldığından erişimde sorunlara neden olabilir. 2. Benzer kavramlar, eş anlamlılar ve aynı başlıktan çekilmiş terimler arasında konu başlığı listelerinde olduğu gibi see, see also gibi yönlendirmeler yer almaz. 3. Bazı başlıklar eserin içeriğinden tamamen farklı olabilir.

44 KELİME ÇIKARIMI Otomatik olarak yapılan indekslemelerde, KWIC ve KWOC indekslemelerde metine ve eseradına bağlı kalınması erişim açısından sorunlara neden olmaktadır. Kullanıcıların aramalarında ifade etmek istediği kavramlar farklı olabilir. Bu nedenle bilgisayara dayalı indeksleme sistemlerinde potansiyel olarak indeks terimlerine yakın olabilecek kavramlar da dikkate alınmaya başlamıştır. Bu durum için * işareti ile potansiyel olarak ilgili olacak anahtar sözcüklerin taranmasını sağlamak üzere kullanılmıştır.

45 Örneğin; Compression kavramı için arama yapan kullanıcılar için press olarak da arama yapılarak erişim sağlanabilmektedir. Böylece indeks terimi ile ilişkili olabilecek diğer kavramlar da dikkate alınır. COMPRESS COMPRESSION IMPRESSION SUPPRESSION PRESS PRESSER

46 Ancak bu durumda erişim ile ilgili sorunu ortadan kaldırmamak ile birlikte bazı sorunları da ortaya çıkarmaktadır. Potansiyel kavramları da dikkate alan bir indeksleme sisteminde istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olur. Örneğin press ile ilgili bir tarama yapan kullanıcı sonuç ekranında pressure ile ilgili sonuçları da bulmaktadır.

47 Boolean Mantığının Kullanımı; Kullanıcıların aradıkları bilgilere daha net olarak erişmesi için aramada yer alacak terimler arasındaki ilişkilerin belirlenmesiyle daha uygun sonuçlara ulaşılması düşünülmektedir.

48 Örnek olarak hem öğretmen hem de öğrencilerle ilgili makalelere ya da kaynaklara erişmek istiyoruz. Boolean işleçlerini kullanarak, aramayı sınırlandırmak ve daha çok ilgili sonuçlara ulaşmak mümkündür. Bunun için boolean işleçleri ile öğretmen ile öğrenci terimleri arasında ilişkilendirme yapılır.

49 Terim Sıklığı Yöntemleri Bu tür indeksleme yöntemlerinde makalede veya yayında geçen terimlerin kullanılma sıklığı dikkate alınarak ağırlıklandırılır ve bu ağırlıklandırmaya göre indeks terimleri oluşturulur. Peki farklı uzunluklardaki dosyaların indekslenmesi nasıl olacak?

50 Dil Bilimsel Yöntemler Bu tür yöntemler hem semantik hem de sentaktik uygulamaları içerir. Tarama sözcüğünün dil bilimsel olarak kontrolünü içerir. En önemli örneklerini günümüzde en çok kullanılan arama motoru olan Google da görmek mümkündür. Google arama motorunda karşımıza çıkan Bunu mu demek istediniz?: ifadesi dil bilimsel indeksleme yöntemlerinin kullanıldığını göstermektedir.

51 Ontolojiler (Ontologies) Tanımlanmış bir konu alanından belirlenen özel terimlerin, terimler arası ilişkileri de gösteren sunum dili. Belli bir konunun seçilen özel terimlerinin ve bu terimler arasındaki ilişkinin kurulduğu biçimsel sunum. Yapay zeka alanında kullanılan bir terim.

52 Thesauri ve Konu Başlıkları Listelerine (Subject Heading Lists) benzer şekilde eş anlamlılar gibi çeşitli kelime setlerinin düzenlenmesinde kullanılırlar. Ayrıca konu başlıkları ve thesaurilerde olduğu gibi kelimeler arasındaki hiyerarşik ilişkileri de gösterirler. Hiyerarşi ile kelime setleri arasındaki geniş kapsam, dar kapsam ve ilişkili kelimeler gibi düzenlemeler yapılır.

53 Ontolojilerde Thesauri ve Konu Başlıkları listelerinden farklı olarak isimlerin, fiillerin, ek-fiillerin ve sıfatların da analizleri yer alır. Bütün Ontolojiler dil bilim ile ilgili değillerdir. Bazıları kategorize etme ve sınıflama ile ilgili bilgiler de içerir. Bu sınıflama ve kategorize etme işlemleri belirli bir alanla sınırlı olmaktadır.

54 BBY 106 BİLGİNİN ORGANİZASYONU II Arş. Gör. Tolga ÇAKMAK

Bilgi Kaynaklarının Düzenlenmesinde ve Erişiminde Kontrollü Terim Kullanımı,Gerekliliği, Uygulanabilirliği ve Sorunlar

Bilgi Kaynaklarının Düzenlenmesinde ve Erişiminde Kontrollü Terim Kullanımı,Gerekliliği, Uygulanabilirliği ve Sorunlar 1 Bilgi Kaynaklarının Düzenlenmesinde ve Erişiminde Kontrollü Terim Kullanımı,Gerekliliği, Uygulanabilirliği ve Sorunlar Uluslararası Bilgi ve Belge Yönetimi Alanında Bilgiye Erişim/Kataloglama Sorunları

Detaylı

Bibliyografik Evrenin Gelişimi ve Kütüphanelerde Bağlı Veri Yaklaşımları

Bibliyografik Evrenin Gelişimi ve Kütüphanelerde Bağlı Veri Yaklaşımları Bibliyografik Evrenin Gelişimi ve Kütüphanelerde Bağlı Veri Yaklaşımları Arş. Gör. Tolga ÇAKMAK tcakmak@hacettepe.edu.tr 19 Nisan 2013 Boğaziçi Üniversitesi İçerik Bilginin Düzenlenmesi Bilgi Düzenleme

Detaylı

Basılı Kaynak Taraması. Koleksiyonda yer alan kitap, dergi, tez gibi kaynakları elektronik katalogdan tarayabilirsiniz.

Basılı Kaynak Taraması. Koleksiyonda yer alan kitap, dergi, tez gibi kaynakları elektronik katalogdan tarayabilirsiniz. ODTÜ Kütüphanesi Katalog Taraması Kullanım m KılavuzuK Basılı Kaynak Taraması Koleksiyonda yer alan kitap, dergi, tez gibi kaynakları elektronik katalogdan tarayabilirsiniz. Basılı Kaynak Taraması Yazar,

Detaylı

Kayıt Tipi ve MARC. MARC kaydı nedir?

Kayıt Tipi ve MARC. MARC kaydı nedir? Kayıt Tipi ve MARC MARC kaydı nedir? Makinece okunabilir kataloglama kaydı. Bir makinenin örneğin bir bilgisayarın bir katalog kaydındaki verileri okuyabilmesi ve yorumlayabilmesidir. Katalog kaydı: Bibliyografik

Detaylı

IEEE Online Mühendislikte Günümüz Araştırmacılarının Temel Bilgi Kaynağı. UASL Eğitim Programı. 10 Mayıs, 2006

IEEE Online Mühendislikte Günümüz Araştırmacılarının Temel Bilgi Kaynağı. UASL Eğitim Programı. 10 Mayıs, 2006 IEEE Online Mühendislikte Günümüz Araştırmacılarının Temel Bilgi Kaynağı UASL Eğitim Programı TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Mayıs, 2006 2004 MIKRO 1 Institute of Electrical and Electronics Enineers (IEEE) Hakkında

Detaylı

KÜTÜPHANE KAYNAKLARININ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ 1. SINIF PSY113 RESEARCH METHODS 5 EKİM 2011 HALE UYSAL

KÜTÜPHANE KAYNAKLARININ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ 1. SINIF PSY113 RESEARCH METHODS 5 EKİM 2011 HALE UYSAL KÜTÜPHANE KAYNAKLARININ ETKİN KULLANIMI PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ 1. SINIF PSY113 RESEARCH METHODS 5 EKİM 2011 HALE UYSAL 1 SUNUM İÇERİĞİ Katalog Taraması Basılı Kaynaklara Erişimş Elektronik Kaynaklara Erişim

Detaylı

Sosyal Ağlar ve Çevrimiçi Kütüphane Katalogları: OPAC 2.0

Sosyal Ağlar ve Çevrimiçi Kütüphane Katalogları: OPAC 2.0 Sosyal Ağlar ve Çevrimiçi Kütüphane Katalogları: OPAC 2.0 Tolga ÇAKMAK Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tcakmak@hacettepe.edu.tr ~ Nevzat ÖZEL Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü nozel@humanity. ankara.edu.tr

Detaylı

BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM

BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM 1 BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM Arş. Gör. Kasım BİNİCİ kbinici@atauni.edu.tr A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Bilim, Etik ve Eğitim Dersi, 13 Mayıs 2011, Erzurum 2 PLAN Araştırma Süreci Bilimsel Bilgi Kaynakları

Detaylı

ÜNİBİLGİ 26. Üniversitemizin yeni Kütüphane Otomasyon Programı olan e-libs in kullanımını tanıtacağız.

ÜNİBİLGİ 26. Üniversitemizin yeni Kütüphane Otomasyon Programı olan e-libs in kullanımını tanıtacağız. ÜNİBİLGİ 26 Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Bülteni Ekim 2003 Sayı:26 Üniversitemizin yeni Kütüphane Otomasyon Programı olan e-libs in kullanımını tanıtacağız. Üniversitemizin

Detaylı

Kütüphaneye girebilmeniz için öğrenci kimlik kartınızın yanınızda olması gerekmektedir.

Kütüphaneye girebilmeniz için öğrenci kimlik kartınızın yanınızda olması gerekmektedir. Leman KOZAKCI Kütüphaneye girebilmeniz için öğrenci kimlik kartınızın yanınızda olması gerekmektedir. Kütüphanede bulunan ve dışarı çıkarılmasında bir mahsuru olmayan yayını ödünç almak için kütüphaneye

Detaylı

KONU ER (Subject Access)

KONU ER (Subject Access) KONU ER (Subject Access) KONU ANAL ZLEMES Konu analizlemesi, kütüphanelerde eldeki materyalin entelektüel içeri inin ne hakk nda oldu unu belirlemek, bu hakk ndal kullan lan s flama veya konu ba klar sistemindeki

Detaylı

Basılı Kaynak Taraması. Yazar, konu, anahtar sözcük taramaları için menüden Search seçeneği seçilir ya da Search butonuna tıklanır.

Basılı Kaynak Taraması. Yazar, konu, anahtar sözcük taramaları için menüden Search seçeneği seçilir ya da Search butonuna tıklanır. VTLS EasyPAC.lnk EasyPAC de Katalog Taraması Yöntemleri Basılı Kaynak Taraması Yazar, konu, anahtar sözcük taramaları için menüden Search seçeneği seçilir ya da Search butonuna tıklanır. Basılı Kaynak

Detaylı

Çevrimiçi Kütüphane Kataloglarının Sosyal Ağlarla Yeniden Yapılandırılması: Yazılımlar ve Projeler

Çevrimiçi Kütüphane Kataloglarının Sosyal Ağlarla Yeniden Yapılandırılması: Yazılımlar ve Projeler Çevrimiçi Kütüphane Kataloglarının Sosyal Ağlarla Yeniden Yapılandırılması: Yazılımlar ve Projeler Tolga ÇAKMAK Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tcakmak@hacettepe.edu.tr ~ Nevzat ÖZEL Bilgi ve Belge Yönetimi

Detaylı

BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM

BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM 1 BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM Arş. Gör. Kasım BİNİCİ kbinici@atauni.edu.tr A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Bilim, Etik ve Eğitim Dersi, 17 Şubat 2012, Erzurum 2 BaŞLaRKeN Bilginin yönetimi zor bir iştir. Bu zoru

Detaylı

http://www.mikrobilgi.com.tr

http://www.mikrobilgi.com.tr IEEE Xplore KULLANIM KILAVUZU ieee@mikrobilgi.com.tr http://www.mikrobilgi.com.tr IEEE Xplore Ana Sayfa Login eğer gerekiyorsa kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapınız. Alert; favori dergilerin içerik

Detaylı

IEEE Xplore KULLANIM KILAVUZU

IEEE Xplore KULLANIM KILAVUZU İSTANBUL MERKEZ Levent Mah. Ülgen Sok. No:52 34330 Beşiktaş İstanbul / Türkiye Telefon: +90 212 283 56 60 +90 212 283 57 25 +90 212 283 57 26 Faks: +90 212 283 57 27 ANKARA OFİS Tunus Caddesi 44/4 06680

Detaylı

Uzm.Vet.Het. Ebru SOYUYUCE, Uzm.Ecz. Tugba HÜNKAR, Uzm.Kut.Sibel TABANLIOGLU

Uzm.Vet.Het. Ebru SOYUYUCE, Uzm.Ecz. Tugba HÜNKAR, Uzm.Kut.Sibel TABANLIOGLU Veri Tabanı Nedir? Veri Tabanının Oluşum Süreci: Uzm.Vet.Het. Ebru SOYUYUCE, Uzm.Ecz. Tugba HÜNKAR, Uzm.Kut.Sibel TABANLIOGLU Veri tabanı, en geniş anlamıyla; birbiriyle ilişkili verilerin tekrara yer

Detaylı

LC Sınıflama Sistemi. Doç. Dr. Özlem (Gökkurt) Bayram ozlembayr@gmail.com

LC Sınıflama Sistemi. Doç. Dr. Özlem (Gökkurt) Bayram ozlembayr@gmail.com LC Sınıflama Sistemi Doç. Dr. Özlem (Gökkurt) Bayram ozlembayr@gmail.com LC Sınıflama Sistemi: Giriş Sınıflama nedir? Bilginin sınıflandırılması mı? Dermenin sınıflandırılması mı? Konu başlığı varsa sınıflama

Detaylı

KÜTÜPHANE DEKİ KİTAPLARI ARAŞTIRMA KILAVUZU

KÜTÜPHANE DEKİ KİTAPLARI ARAŞTIRMA KILAVUZU KÜTÜPHANE DEKİ KİTAPLARI ARAŞTIRMA KILAVUZU Kütüphanede mevcut olan basılı ve elektronik bilgi kaynaklarını tarayabilmek için öncelikle http://kutuphane.ieu.edu.tr/ adresinden Kütüphane web sayfasına girmeniz

Detaylı

LSI Keywords İle Sitenizin Sıralamasını Ve Trafiğini Arttırın

LSI Keywords İle Sitenizin Sıralamasını Ve Trafiğini Arttırın LSI Keywords İle Sitenizin Sıralamasını Ve Trafiğini Arttırın Giriş Her web sitesi sahibi, Seo açısından anahtar kelimelerin önemi çok iyi bilir. Fakat içeriğinizi optimize etmek için kullandığınız ana

Detaylı

CINAHLTemel ve Gelişmiş Arama

CINAHLTemel ve Gelişmiş Arama CINAHLTemel ve Gelişmiş Arama Kullanıcı Kılavuzu support.ebsco.com CINAHL nedir? The Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature veritabanıdır 1940 yılında, Ella Crandall, Mildred Sitner ve

Detaylı

ODTÜ Kütüphanesi. Hoş geldiniz!

ODTÜ Kütüphanesi. Hoş geldiniz! ODTÜ Kütüphanesi Hoş geldiniz! Okuyucu Hizmetleri (Rezerve) Yer: Zemin kat Koleksiyon: Ders kitapları, Ders notları, Makaleler, Gazeteler, Popüler dergiler, Koleksiyonun kullanım şekli: Bu birimdeki materyaller

Detaylı

KÜTÜPHANE PROGRAMIMIZ FOLLETT DESTINY KULLANIM KILAVUZU

KÜTÜPHANE PROGRAMIMIZ FOLLETT DESTINY KULLANIM KILAVUZU KÜTÜPHANE PROGRAMIMIZ FOLLETT DESTINY KULLANIM KILAVUZU TED Kocaeli Koleji Kütüphanesi nin giriş sayfasına ulaşmak web sitemizin ( www.tedkocaeli.k12.tr ) anasayfasında hızlı erişim menüsünde bulunan Kütüphanemiz

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TÜRKÇE İKTİSAT BÖLÜMÜ İÇİN ÇİFT ANADAL DERS PROGRAMI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TÜRKÇE İKTİSAT BÖLÜMÜ İÇİN ÇİFT ANADAL DERS PROGRAMI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TÜRKÇE İKTİSAT BÖLÜMÜ İÇİN ÇİFT ANADAL DERS PROGRAMI Ankara, 04 Mayıs 2011 H.Ü. BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TÜRKÇE İKTİSAT BÖLÜMÜ İÇİN ÇİFT ANADAL

Detaylı

ÜNİBİLGİ. Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

ÜNİBİLGİ. Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ÜNİBİLGİ Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Elektronik kütüphanemizde yer alan yeni veri tabanlarının daha aktif olarak kullanımına olanak sağlamak amacıyla yaptığımız tanıtım

Detaylı

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2014-2015 AKADEMİK YILI KÜTÜPHANE ORYANTASYONU

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2014-2015 AKADEMİK YILI KÜTÜPHANE ORYANTASYONU T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2014-2015 AKADEMİK YILI KÜTÜPHANE ORYANTASYONU Kilis 7 Aralık Üniversitesi Kütüphanesi Kütüphanemiz 2007 yılında, Kilis 7 Aralık

Detaylı

Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi

Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Kapsam SCOPUS; 4000 yayın evinden 14.000 eser adı içerir, Aynı zamanda 180 milyon bilimsel web sayfasını tarar (patent bilgileri de dahil), Kütüphanemizin abone olduğu elektronik dergilerin tam metnine

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Ara Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Ara Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 GÜZ Yarıyılı 28-29 Ara. 2015 Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Indexler İndeks, tablolardan veri çekmek için gerekli sorgular çalıştırılırken gereken süreyi azaltmak amacıyla

Detaylı

CAB Direct platformu üzerinde CAB Abstracts Kullanım Kılavuzu

CAB Direct platformu üzerinde CAB Abstracts Kullanım Kılavuzu CAB Direct platformu üzerinde CAB Abstracts Kullanım Kılavuzu CABI Hakkında (Common Wealth Agricultural Bureaux) Tarım, uygulamalı yaşam bilimleri, ormancılık, insan beslenmesi, veterinerlik, tıp ve çevre

Detaylı

ACADEMIC SEARCH PREMIER

ACADEMIC SEARCH PREMIER ACADEMIC SEARCH PREMIER ELEKTRONİK TELİF HAKLARI http://bll.epnet.com/html/terms.html KAPSAM Academic Search Premier veritabanı fen, insani ve sosyal bilimler alanındaki akademik dergi makalelerine tam

Detaylı

Sosyal bilimler alanındaki akademisyenlerin elektronik kaynak kullanımları: Engeller ve çözüm önerileri

Sosyal bilimler alanındaki akademisyenlerin elektronik kaynak kullanımları: Engeller ve çözüm önerileri Sosyal bilimler alanındaki akademisyenlerin elektronik kaynak kullanımları: Engeller ve çözüm önerileri Öğr. Gör. Mithat Zencir İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Kapsam Giriş

Detaylı

Bilginin Düzenlenmesinde Yenilikler

Bilginin Düzenlenmesinde Yenilikler Bilginin Düzenlenmesinde Yenilikler Avrupa da ve Türkiye de RDA Uygulamalarına Yönelik Bir Değerlendirme Dr. Tolga Çakmak Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tcakmak@hacettepe.edu.tr

Detaylı

Course Content for Freshmen

Course Content for Freshmen Course Content for Freshmen Yarıyıl (Güz Dönemi) Bilgi ve Belge Yönetimine Giriş (AKTS 4) 3 saat Bilgi ve belge yönetiminin temel kavramlarının yer aldığı dersin temel konu başlıkları; bilgi nedir, bilgi

Detaylı

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KÜTÜPHANE HİZMETLERİ TANITIMI & KULLANICI EĞİTİMİ Genel Bilgi-Merkez Kütüphane Ordu Üniversitesi Emin Çetinceviz Merkez Kütüphanesi üniversitemiz Cumhuriyet

Detaylı

EBSCO VERİTABANLARI. İktisadi ve idari bilimlerle ilgili 2436 dergiyi kapsamakta olup 1834 derginin tam metnine ulaşılabilmektedir.

EBSCO VERİTABANLARI. İktisadi ve idari bilimlerle ilgili 2436 dergiyi kapsamakta olup 1834 derginin tam metnine ulaşılabilmektedir. EBSCO VERİTABANLARI Academic Search Elite Bilim ve teknoloji den din'e sosyal bilimlerden halkla ilişkilere kadar uzanan geniş bir yelpazedeki konu dağılımına sahip olan bu veritabanı 2552 dergiyi kapsamakta

Detaylı

Emerald ejournals Premier Koleksiyonu İçerik ve Kullanım

Emerald ejournals Premier Koleksiyonu İçerik ve Kullanım Emerald ejournals Premier Koleksiyonu İçerik ve Kullanım Erişim adresi www.emeraldinsight.com Dergileri inceleme Journals & Books sekmesine tıklayarak dergi ve kitapları görebilirsiniz Dergileri inceleme

Detaylı

Bilimsel ve Teknik Dokümantasyon. Yrd. Doç.Dr. Özlem Bayram ozlembayr@gmail.com

Bilimsel ve Teknik Dokümantasyon. Yrd. Doç.Dr. Özlem Bayram ozlembayr@gmail.com Bilimsel ve Teknik Dokümantasyon Yrd. Doç.Dr. Özlem Bayram ozlembayr@gmail.com Enformason Teknolojisi: Đnternet Bilgisayar ağı: Birden fazla bilgisayar arasındaki programların paylaşılabilmesine izin veren

Detaylı

springerlink.com SpringerLink springerlink.com

springerlink.com SpringerLink springerlink.com springerlink.com SpringerLink springerlink.com Ajanda 1. Giriş Springer İçeriğine Dair 2. SpringerLink İle Başlangıç 3. SpringerLink Üzerinde Gezinme/Tarama 4. Aramalar 5. My SpringerLink SpringerLink

Detaylı

Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Doç. Dr. Recep KARA

Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Doç. Dr. Recep KARA Bilimsel Araştırma Yöntemleri Doç. Dr. Recep KARA 3. Ders 1.Literatür Taraması - Literatür taraması nedir ve nasıl yapılır? - Literatür taramasında kütüphaneler 2. Süreli Yayın nedir? Süreli Yayınların

Detaylı

Bu fonksiyon bir gösteri ya da haber programının transkripsiyonunu bulmak istediğinizde oldukça yardımcıdır.

Bu fonksiyon bir gösteri ya da haber programının transkripsiyonunu bulmak istediğinizde oldukça yardımcıdır. Haber Tarama: Gösteri transkripsiyonunu okuyun. Bu fonksiyon bir gösteri ya da haber programının transkripsiyonunu bulmak istediğinizde oldukça yardımcıdır. Transkripsiyonlara bakmanın en kolay yolu TV

Detaylı

Bilgi ve Belge Yönetimi Lisans Eğitimi Esnasında Verilen Kataloglama Eğitimi ve Kataloglama Literatürü Değerlendirmesi

Bilgi ve Belge Yönetimi Lisans Eğitimi Esnasında Verilen Kataloglama Eğitimi ve Kataloglama Literatürü Değerlendirmesi Bilgi ve Belge Yönetimi Lisans Eğitimi Esnasında Verilen Kataloglama Eğitimi ve Kataloglama Literatürü Değerlendirmesi İrem Ünal, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi Birim Kütüphanecisi

Detaylı

Emerald ejournals Premier Koleksiyonu İçerik ve Kullanım

Emerald ejournals Premier Koleksiyonu İçerik ve Kullanım Emerald ejournals Premier Koleksiyonu İçerik ve Kullanım Emerald Publishing Emerald Group Publishing Limited 1967 de İngiltere de kurulan uluslararası bir yayınevidir 305 elektronik dergi, 1650 ekitap

Detaylı

Dünya çapında 60 dan fazla ülkede kullanılan Westlaw International;

Dünya çapında 60 dan fazla ülkede kullanılan Westlaw International; Dünya çapında 60 dan fazla ülkede kullanılan Westlaw International; Hukuk Dergileri Yasalar, içtihatlar ve mahkeme kararları Diğer duruşma bilgileri Ekonomi kaynakları Avrupa Topluluğu materyalleri Anlaşmalar

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ ERIC 1 KAPSAM ERIC, eğitim ve ilişkili konularda temel bir veri tabanıdır. Eğitim ve ilişkili konulardaki 980'den fazla dergide yer alan makalelerin özetçe ve bibliyografik bilgilerini, 1967'den günümüze,

Detaylı

Cite While You Write özelliği

Cite While You Write özelliği ResearchSoftware.com 1 Cite While You Write özelliği Atıflar & Şekiller Ekleme EndNote, makalelerinizi yayımcılara elektronik olarak sunmanızı kolaylaştıran daha önceden tanımlanmış birçok Microsoft Word

Detaylı

Elektronik Ortamda Kütüphane Katolog Taraması ve Online Veri Tabanları Kullanımı

Elektronik Ortamda Kütüphane Katolog Taraması ve Online Veri Tabanları Kullanımı ANKARA ÜNĠVERSĠTESĠ KADIN SORUNLARI ARAġTIRMA ve UYGULAMA MERKEZĠ KASAUM, 2013 Elektronik Ortamda Kütüphane Katolog Taraması ve Online Veri Tabanları Kullanımı Ankara Üniversitesi Kütüphane ve

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNDE KULLANILAN TÜRKÇE KONU BAŞLIKLARI UYGULAMASI. ŞULE YILMAZ Kadir Has Üniversitesi

TÜRKİYE DEKİ ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNDE KULLANILAN TÜRKÇE KONU BAŞLIKLARI UYGULAMASI. ŞULE YILMAZ Kadir Has Üniversitesi TÜRKİYE DEKİ ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNDE KULLANILAN TÜRKÇE KONU BAŞLIKLARI UYGULAMASI ŞULE YILMAZ Kadir Has Üniversitesi ÜNAK'04 "Bilgide Kaybolmamak İçin Bilgiyi Yönetmek" ( 23-25 Eylül 2004 ) Maltepe

Detaylı

2016 YILI MERKEZ KÜTÜPHANE AMAÇ VE HEDEFLERİMİZ

2016 YILI MERKEZ KÜTÜPHANE AMAÇ VE HEDEFLERİMİZ 2016 YILI MERKEZ KÜTÜPHANE AMAÇ VE HEDEFLERİMİZ AMAÇ 1- Ayrı bir merkez kütüphane binası yapılarak, kütüphane hizmetlerinin bu alandan yürütülmesini sağlamak. Hedef 1- Çağdaş bir kütüphane binasında bilgi/kültür

Detaylı

Legal Collection. Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi

Legal Collection. Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Legal Collection 1 Kapsam Tam metin hukuk veri tabanıdır. Uluslararası alanda en çok başvurulan 250 hukuk dergisini tam metin olarak kullanıma sunar. Adli suçlar ve davalar, uluslararası hukuk, yasalar,,

Detaylı

Sosyal Kataloglama Siteleri ve Yeni Nesil Kütüphane Katalogları

Sosyal Kataloglama Siteleri ve Yeni Nesil Kütüphane Katalogları Sosyal Kataloglama Siteleri ve Yeni Nesil Kütüphane Katalogları Nevzat ÖZEL Ankara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü facebook.com/nevzatozel twitter.com/nozel Tolga ÇAKMAK Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

Elsevier ClinicalKey Smarter Search for Faster Answers

Elsevier ClinicalKey Smarter Search for Faster Answers Elsevier ClinicalKey Smarter Search for Faster Answers Tıbbi Aramalar İçin 3 Kritik Nokta Geniş Kapsamlı: Geleneksel arama motorlarının hepsi geniş kapsamlı değildir bu yüzden doktorlar genelde aradıkları

Detaylı

Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu

Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu Yaşar Tonta H.Ü. BBY tonta@hacettepe.edu.tr yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2005/bby208/ BBY208 Bahar 2005 2005.02.24 - SLIDE 1 Araştırma Projesi Nasıl

Detaylı

Bilgi Çağında Kütüphane

Bilgi Çağında Kütüphane Bilgi Çağında Kütüphane Gürcan Banger 27 Mart 2006 Yunus Emre Kültür Merkezi Değişen Dünya 1950 li yıllara kadar üretim için sermaye, işgücü, enerji ve hammadde önemli girdiler olarak kabul ediliyordu.

Detaylı

TOROS ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANELERİ KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER

TOROS ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANELERİ KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER TOROS ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANELERİ KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1. TOROS ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ HAKKINDA 2. KÜTÜPHANE BİLGİLERİ 2.1. Sayılarla Kütüphane 3. KULLANICI HİZMETLERİ 3.1. Ödünç verme hizmetleri

Detaylı

Anlamsal Bilgi Yönetiminde Üst Veri Sistemlerinin ve Ontolojilerin Kullanımı

Anlamsal Bilgi Yönetiminde Üst Veri Sistemlerinin ve Ontolojilerin Kullanımı Anlamsal Bilgi Yönetiminde Üst Veri Sistemlerinin ve Ontolojilerin Kullanımı Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tonta@hacettepe.edu.tr yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ 1 Plan

Detaylı

Atatürk Üniversitesi Merkezi Kütüphane Kitap Katalog Tarama Programı Kullanım Kılavuzu

Atatürk Üniversitesi Merkezi Kütüphane Kitap Katalog Tarama Programı Kullanım Kılavuzu Atatürk Üniversitesi Merkezi Kütüphane Kitap Katalog Tarama Programı Kullanım Kılavuzu Katalog Tarama Taramalarınızı katalog tarama ekranından ya da açacağınız özel oturumunuzdan gerçekleştirebilirsiniz.

Detaylı

Compendex Üzerinde Temel Arama

Compendex Üzerinde Temel Arama Engineering Village 2 Compendex Üzerinde Temel Arama Keşiften Yeniliğe Engineering Village 2 Hakkında www.engineeringvillage2.org Mühendislik topluluğunun bilgi ihtiyaçlarını karşılayan üstün webtasarımlı

Detaylı

Bilimsel Bilgiye Erişim. Yrd. Doç. Dr. Coşkun POLAT

Bilimsel Bilgiye Erişim. Yrd. Doç. Dr. Coşkun POLAT Bilimsel Bilgiye Erişim Yrd. Doç. Dr. Coşkun POLAT PLAN Araştırma Süreci Bilimsel Bilgi İçin Kaynak Türleri Bilimsel Bilginin Bulunması ve Elde Edilmesi Kütüphane Kullanımı Alternatif Bilgi Erişim Kaynakları

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Konular Veritabanı Tasarım Aşamaları Veri Modeli Nedir? Veri Modeli Temel Bileşenleri İş Kuralları (Business Rules) İş Kurallarını Veri

Detaylı

Bilimsel Bilgiye Erişim. Yrd.Doç.Dr. Coşkun POLAT

Bilimsel Bilgiye Erişim. Yrd.Doç.Dr. Coşkun POLAT Bilimsel Bilgiye Erişim Yrd.Doç.Dr. Coşkun POLAT Plan Bilgi Kaynakları ve Türleri Bilgi Gereksinimin Belirlenmesi ve İfade Edilmesi, Bilginin Bulunması ve Elde Edilmesi Kütüphane Kullanımı Kitaplar Makaleler

Detaylı

DİZİN. Not: Koyu harfle yazılan sayfalar ilgili terimin yoğun olarak geçtiği sayfaları göstermektedir.

DİZİN. Not: Koyu harfle yazılan sayfalar ilgili terimin yoğun olarak geçtiği sayfaları göstermektedir. DİZİN Not: Koyu harfle yazılan sayfalar ilgili terimin yoğun olarak geçtiği sayfaları göstermektedir. A ağırlıklandırma bkz. terim ağırlıklandırma AltaVista, 6, 31, 37, 45-47, 93, 135 anahtar sözcükler,

Detaylı

Web of Science GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ

Web of Science GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ Web of Science 1 WEB OF SCIENCE Institute for Scientific Information (ISI) tarafından üretilen, dünyanın önde gelen fen bilimleri, sosyal bilimler ile sanat ve beşeri bilimler konularındaki süreli yayınlardan

Detaylı

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2013-2014 AKADEMİK YILI KÜTÜPHANE ORYANTASYONU

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2013-2014 AKADEMİK YILI KÜTÜPHANE ORYANTASYONU T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2013-2014 AKADEMİK YILI KÜTÜPHANE ORYANTASYONU Bina Girişi ve Manyetik Güvenlik Kapısı Ödünç-İade Bankosu Okuma Salonu Girişi

Detaylı

BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ PROGRAMI

BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ PROGRAMI 04-05 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ PROGRAMI ANADAL EĞİTİM PROGRAMI ZORUNLU DERSLERİ SINIF / I.YARIYIL in ön koşulu var mı? in önceki eğitim programında eşdeğer bir dersi var mı? YDİ 0 YDF 0 YDA 0 Temel Yabancı

Detaylı

3. sınıf. Bilgisayarla kataloglamanın doğuşu gelişimi ve bugünkü durum ele alınmaktadır. Bu derste

3. sınıf. Bilgisayarla kataloglamanın doğuşu gelişimi ve bugünkü durum ele alınmaktadır. Bu derste 3. sınıf 5. Yarıyıl (Güz Dönemi) Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması ve Erişimi I (AKTS 5) 3 saat Bilgisayarla kataloglamanın doğuşu gelişimi ve bugünkü durum ele alınmaktadır. Bu derste Kütüphane Otomasyon

Detaylı

Birbirine bağlı milyarlarca bilgisayar sisteminin oluşturduğu, dünya çapında bir iletişim ağıdır.

Birbirine bağlı milyarlarca bilgisayar sisteminin oluşturduğu, dünya çapında bir iletişim ağıdır. Ekim 2015 Birbirine bağlı milyarlarca bilgisayar sisteminin oluşturduğu, dünya çapında bir iletişim ağıdır. Çok miktarda bilgiye kolay, ucuz ve hızlı bir şekilde erişim sağlar. İnternet Arama Motorları

Detaylı

KAVRAMSAL DİZİN (THESAURUS) : YAPISI KULLANIMI VE HAZIRLANMASI

KAVRAMSAL DİZİN (THESAURUS) : YAPISI KULLANIMI VE HAZIRLANMASI TKDB. 34, 3 (1985) KAVRAMSAL DİZİN (THESAURUS) : YAPISI KULLANIMI VE HAZIRLANMASI Aytaç YILDIZELİ* ABSTRACT Thesauri of scientific terminology are indispensable tools for purposes of information retrieval

Detaylı

SANAL EĞİTİM BİLİMLERİ KÜTÜPHANESİ

SANAL EĞİTİM BİLİMLERİ KÜTÜPHANESİ IX.ULUSAL EĞİTİM BİLİMLERİ KONGRESİ Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi 27-30 Eylül 2000 ERZURUM SANAL EĞİTİM BİLİMLERİ KÜTÜPHANESİ Prof.Dr. Mustafa ERGÜN Konunun önemi Araştırmalarda

Detaylı

Veritabanı Uygulamaları Tasarımı

Veritabanı Uygulamaları Tasarımı Veritabanı Uygulamaları Tasarımı Veri Tabanı Veritabanı yada ingilizce database kavramı, verilerin belirli bir düzene göre depolandığı sistemlere verilen genel bir isimdir. Günümüzde özel veya kamu kuruluşların

Detaylı

Gelişen Bilgi Dünyası: Neden EBSCO? Cem Karamehmetoglu EBSCO Antalya

Gelişen Bilgi Dünyası: Neden EBSCO? Cem Karamehmetoglu EBSCO Antalya Quality Quality Content Content Resource Resource Management Management Access Discovery Integration Consultation Consultation Gelişen Bilgi Dünyası: Neden EBSCO? Cem Karamehmetoglu EBSCO Antalya Değişen

Detaylı

Yer No. Ödünçte. Kitap Basım Bilgisi. Yer No KÜTÜPHANE DEKİ BİLGİ KAYNAKLARINI ARAŞTIRMA KILAVUZU

Yer No. Ödünçte. Kitap Basım Bilgisi. Yer No KÜTÜPHANE DEKİ BİLGİ KAYNAKLARINI ARAŞTIRMA KILAVUZU KÜTÜPHANE DEKİ BİLGİ KAYNAKLARINI ARAŞTIRMA KILAVUZU Kütüphane içerisindeki basılı ya da elektronik bilgi kaynaklarından araştırma yapabilmek için öncelikle araştırma yapılan konu ile ilgili temel kavramları

Detaylı

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri

VERİ KAYNAKLARI. Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri VERİ KAYNAKLARI YÖNETİMİ İ İ 5. ÜNİTE GİRİŞ Bilgi sisteminin öğelerinden biride veri yönetimidir. Geleneksel yada çağdaş, birinci yada ikinci elden derlenen veriler amaca uygun veri formlarında tutulur.

Detaylı

ÇOMÜ Kütüphaneleri. Kütüphane ve Elektronik Yayınların Kullanımı

ÇOMÜ Kütüphaneleri. Kütüphane ve Elektronik Yayınların Kullanımı ÇOMÜ Kütüphaneleri Kütüphane ve Elektronik Yayınların Kullanımı Büşra BİLİR Kütüphaneci busrabircan@comu.edu.tr Zühal ÇİFTCİBAŞI Kütüphaneci zuhalkasap@comu.edu.tr ÇOMÜ Kütüphaneleri 7/24 hizmet Gece ücretsiz

Detaylı

KULLANICI REHBERİ. Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi

KULLANICI REHBERİ. Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi KULLANICI REHBERİ BTÜ Kütüphanesi Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi - Kütüphane web sayfası Hizmetler Kaynaklara Erişim Danışma/Formlar Bize Ulaşın Bu rehber; Bursa Teknik Kütüphanesinin fiziki

Detaylı

Ovid dergileri nasıl kullanılır?

Ovid dergileri nasıl kullanılır? 1 İçerik Ovid dergileri nasıl kullanılır Ovid kitapları nasıl kullanılır Bibliyografik veritabanları Ovid üzerinde yapılandırılmış arama tekniği Kısaltmalar ve Konu başlıkları (Thesaurus) Bir yapılandırılmış

Detaylı

BİR VERİTABANI ÇALIŞMASI: BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HUKUK VERİTABANI

BİR VERİTABANI ÇALIŞMASI: BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HUKUK VERİTABANI BİR VERİTABANI ÇALIŞMASI: BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HUKUK VERİTABANI VİLDAN BARIŞ ÖRKMEZ NİHAL SELÇUK YÜCE ÜNAK 2002 ÜNİVERSİTE VE ARAŞTIRMA KÜTÜPHANELERİ TOPLANTISI 19 MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAMSUN BİR VERİTABANI

Detaylı

E-Bülten. Bilgi Merkezi Araç Çubuğu nu (Toolbar) yükleyebilirsiniz. http://sdu.mylibrarytoolbar.com. Bilgi Merkezi Araç Çubuğu nun Avantajları

E-Bülten. Bilgi Merkezi Araç Çubuğu nu (Toolbar) yükleyebilirsiniz. http://sdu.mylibrarytoolbar.com. Bilgi Merkezi Araç Çubuğu nun Avantajları E-Bülten Temmuz 2007 Sayı: 2 Bu Sayıda Bilgi Merkezi Araç Çubuğu (Toolbar) Journal Citation Reports BMJ Online Journals 1 2 7 Bilgi Merkezi Araç Çubuğu nu (Toolbar) yükleyebilirsiniz. http://sdu.mylibrarytoolbar.com

Detaylı

E-Bülten. Bilgi Merkezi Elektronik Bülteni yayın hayatına başladı. Toplu Tarama (Central Search) Toplu tarama kütüphaneler için neden gerekli?

E-Bülten. Bilgi Merkezi Elektronik Bülteni yayın hayatına başladı. Toplu Tarama (Central Search) Toplu tarama kütüphaneler için neden gerekli? E-Bülten Bilgi Merkezi Elektronik Bülteni yayın hayatına başladı. Mart 2007 Sayı: 1 Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgi Merkezi tarafından Mart 2007 tarihinden itibaren elektronik bülten yayınlanacaktır.

Detaylı

springerlink.com SpringerLink springerlink.com

springerlink.com SpringerLink springerlink.com springerlink.com SpringerLink springerlink.com SpringerLink İçeriği Springerlink.com springerlink.com ISI Journal Citation Index Kayıtlarında SpringerLink SpringerLink ile 1.550 dergi JCR Science edisyonunda

Detaylı

PERIODICALS ARCHIVE ONLINE veritabanı, 1802 yılından 1900 lere kadar uzanan, tarihi nitelikte dergilerin, güvenilir bir arşivini sunmaktadır.

PERIODICALS ARCHIVE ONLINE veritabanı, 1802 yılından 1900 lere kadar uzanan, tarihi nitelikte dergilerin, güvenilir bir arşivini sunmaktadır. PERIODICALS ARCHIVE ONLINE veritabanı, 1802 yılından 1900 lere kadar uzanan, tarihi nitelikte dergilerin, güvenilir bir arşivini sunmaktadır. Veritabanındaki dergilerden 400 kadarı, çeşitli koleksiyonlarda

Detaylı

EndNote Web Hızlı Başvuru kartı

EndNote Web Hızlı Başvuru kartı EndNote Web Hızlı Başvuru kartı THOMSON SCIENTIFIC Web öğrencilere ve araştırmacılara çalışmalarını yazarken yardımcı olacak şekilde tasarlanmış Web tabanlı bir servistir. ISI Web of Knowledge, EndNote,

Detaylı

idealonline Elektronik veri tabanı tanıtımı www.idealonline.com.tr

idealonline Elektronik veri tabanı tanıtımı www.idealonline.com.tr idealonline Elektronik veri tabanı tanıtımı www.idealonline.com.tr İdealonline Sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarında Türkçe dergilerden ve kitaplardan oluşan elektronik veritabanı platformu İdealonline

Detaylı

ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANE HİZMETLERİ

ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANE HİZMETLERİ ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANE HİZMETLERİ Üniversitemiz, öğrenim ve öğretimin sürekliliğini sağlamak amacıyla, zaman ve mekân sınırlaması olmaksızın, akademik program ve bilimsel araştırmaları destekleyen, kullanıcılarının

Detaylı

1. Gün Perşembe, 14 Eylül Kayıt. Açılış Konuşmaları. Prof. Dr. Hasan S. Keseroğlu Sempozyum Başkanı

1. Gün Perşembe, 14 Eylül Kayıt. Açılış Konuşmaları. Prof. Dr. Hasan S. Keseroğlu Sempozyum Başkanı NÂZIM HİKMET KÜLTÜR VE SANAT VAKFI TARIK AKAN TOPLANTILARI 1 Uluslararası Bilgi ve Belge Yönetimi Alanında Bilgiye Erişim/Kataloglama Sorunları Sempozyumu 14-15 Eylül 2017, İstanbul 1. Gün Perşembe, 14

Detaylı

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur.

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur. Dosya Sistemi ve Çalışma Mantığı Dosya Sistemi Disk üzerindeki dosyaların düzenlenmesini ve bir işletim sisteminde dosyaların izlerinin bulunmasını sağlayan yapıya Dosya Sistemi (File System) denir. Linux

Detaylı

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KÜTÜPHANE HİZMETLERİ TANITIMI & KULLANICI EĞİTİMİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2017 Genel Bilgi-Merkez Kütüphane 2017-2018 eğitim-öğretim yılında

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ KÜTÜPHANESİ VE HİZMETLERİ

ÖZEL EGE LİSESİ KÜTÜPHANESİ VE HİZMETLERİ T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL EGE LİSESİ TÜRKÇE YILLIK PROJE ÇALIŞMASI ÖZEL EGE LİSESİ KÜTÜPHANESİ VE HİZMETLERİ HAZIRLAYANLAR Dilay BİÇER Engin YAZAR Aslı SAĞGÜL Sınıf/ Şube : 4/B Rehber Öğretmen :

Detaylı

BİLGİ ÜRETİMİ SÜRECİNDE DEĞER YARATAN UNSURLAR, 18 Aralık 2018, Bartın Üniversitesi

BİLGİ ÜRETİMİ SÜRECİNDE DEĞER YARATAN UNSURLAR, 18 Aralık 2018, Bartın Üniversitesi BİLGİ ÜRETİMİ SÜRECİNDE DEĞER YARATAN UNSURLAR, 18 Aralık 2018, Bartın Üniversitesi PROF. DR. OYA GÜRDAL TAMDOĞAN ANKARA ÜNİVERSİTESİ, DTCF, BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ BİLGİ ÜRETİMİ SÜRECİNDE DEĞER

Detaylı

MKÜ nün Bilgi Hazinesi

MKÜ nün Bilgi Hazinesi MKÜ nün Bilgi Hazinesi Büyük ve Donanımlı Bir Üniversit e Küt üphanesiyle Hiz met iniz de Mustafa Kemal Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Üniversitemizin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek

Detaylı

ÇEVRİM İÇİ VERİ TABANLARININ SEÇİMİ VE KULLANIMINDA KÜTÜPHANECİLERİN ROLÜ

ÇEVRİM İÇİ VERİ TABANLARININ SEÇİMİ VE KULLANIMINDA KÜTÜPHANECİLERİN ROLÜ ÇEVRİM İÇİ VERİ TABANLARININ SEÇİMİ VE KULLANIMINDA KÜTÜPHANECİLERİN ROLÜ Dr. Hatice Kübra Bahşişoğlu ÜNAK Kamil Çömlekçi ÜNAK Kütüphanecilerin Değişen Rolleri Geleneksel Roller Koleksiyon geliştirme ve

Detaylı

BBY 163: Bilgi Yönetimi Kavramları

BBY 163: Bilgi Yönetimi Kavramları BBY 163: Bilgi Yönetimi Kavramları Yaşar Tonta İpek Şencan Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü E-posta: {yasartonta, ipekscn}@gmail.com SLAYT 1 Kütüphanecilerin misyonu Kütüphanecilerin

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı MERKEZ KÜTÜPHANE TANITIM BROŞÜRÜ

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı MERKEZ KÜTÜPHANE TANITIM BROŞÜRÜ T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı MERKEZ KÜTÜPHANE TANITIM BROŞÜRÜ Rektör Prof. Dr. Osman TEKİNEL Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nafi BAYTORUN (Kütüphaneden

Detaylı

Q-Biz İş Zekası Versiyon Yenilikleri Ekim 2014

Q-Biz İş Zekası Versiyon Yenilikleri Ekim 2014 Q-Biz İş Zekası Versiyon Yenilikleri Ekim 2014 İçindekiler Q-Biz İş Zekası Versiyon Yenilikleri... 1 1. Q-Biz - Çoklu Şirket-Dönem Seçimi... 3 2. Q-Biz Viewer Arşivle Butonu... 4 3. Q-Biz Rapor Yetkileri...

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ 1 KAPSAM SAGE Publication" iletişim, eğitim, yönetim ve organizasyon, malzeme bilimi, kriminoloji, hemşirelik ve sağlık bilimleri, siyaset, politika, psikoloji, sosyoloji, kentsel araştırmalar ve şehir

Detaylı

KOHA. Tümleşik Kütüphane Sistemi. İnovasyon ve BİLİŞİM Teknolojİleri Merkezİ YakIn Doğu Ünİversİtesİ

KOHA. Tümleşik Kütüphane Sistemi. İnovasyon ve BİLİŞİM Teknolojİleri Merkezİ YakIn Doğu Ünİversİtesİ KOHA Tümleşik Kütüphane Sistemi KOHA Nedir? KOHA bir kütüphane otomasyon sistemidir. PERL programlama dili ile geliştirilmiş özgür bir yazılımdır. Kelime anlamı Yeni Zelanda'da kullanilan dillerden birinde

Detaylı

KÜTÜPHANE KULLANMA REHBERİ

KÜTÜPHANE KULLANMA REHBERİ KÜTÜPHANE KULLANMA REHBERİ Kütüphanelerimiz, sınırsız bilgi ve kaynaklarla 3 senedir hizmetinizde! Üsküdar Üniversitesi olarak, geniş arşivimizle birlikte kolay erişim ve kullanım imkânlarına sahip kütüphanemizde,

Detaylı

KÜTÜPHANE YENİ ARAYÜZ-2018

KÜTÜPHANE YENİ ARAYÜZ-2018 KÜTÜPHANE YENİ ARAYÜZ-2018 1) Abone Veritabanları Sayfası: Bu sayfada; Üniversitemizin abone olduğu veritabanları alfabetik olarak sıralanmaktadır. Tür alanında tam metin ya da bibliyografik erişim bilgisi,

Detaylı

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 2 Veri Modelleri. Mustafa Kemal Üniversitesi

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 2 Veri Modelleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 2 Veri Modelleri Veri modelleri, veriler arasında ilişkisel ve sırasal düzeni gösteren kavramsal tanımlardır. Her program en azından bir veri modeline dayanır. Uygun

Detaylı

GROVE ART ONLINE GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ

GROVE ART ONLINE GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ GROVE ART ONLINE 1 KAPSAM Bu veri tabanı ile aşağıdaki kaynaklara erişilebilmektedir: Grove Art Online The Oxford Companion to Western Art Encyclopedia of Aesthetics The Concise Oxford Dictionary of Art

Detaylı

Konu Başlıkları ve Kullanıcı Etiketleri Üzerine Bir Değerlendirme

Konu Başlıkları ve Kullanıcı Etiketleri Üzerine Bir Değerlendirme Konu Başlıkları ve Kullanıcı Etiketleri Üzerine Bir Değerlendirme Hacettepe Üniversitesi Kütüphane Kataloğu ve LibraryThing Örneği İpek Şencan Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, ipekscn@gmail.com

Detaylı