Sebze Zararlıları Coleoptera

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sebze Zararlıları Coleoptera"

Transkript

1 Sebze Zararlıları Coleoptera

2 Takım: Coleoptera (Kınkanatlılar) Familya: Bruchidae (Baklagil tohumböcekleri) Tek döl verenler Bruchus pisorum (L.) (Bezelye tohumböceği) Tanımı: Ergin 4-5mm boydadır. Vücut oval veya uzamış oval şekilli, biraz yassı, siyak renkte olup üzeri gri, beyaz renkte açık kahverengiye kadar değişen kısa ve sık kıllarla örtülüdür. Baş öne uzamış ve içe doğru kıvrıktır. Başın iki yanında yer alan bileşik gözler at nalı şeklindedir. Antenler 11segmentli olup gözün hemen önünden çıkar. Anten dişli ve üzeri kıllarla kaplıdır. İlk dört anten segmenti ile birinci çift bacakların tibia ve Tarsus kısmı kırmızı kahverengi, diğerleri siyah renktedir. Kanatlar üzerinde ortaya yakın kısmında beyaz lekelerden oluşmuş bir bant vardır. Yumurta, 0,55-0,65mm boyunda, portakal sarısı renginde, oval şekilli bir ucu daha geniş ve yuvarlaktır. Larva krem renkte, baş koyu kahverengidir. Birinci dönemde bacaklı, taneye girdikten sonra bacaklar kaybolur ve son dönemde renk kirli beyazdır. Olgun larvanın boyu 5-6 mm dir. Pupa açık kahverenkli ve serbest pupadır. Uzunluğu yaklaşık 4mm kadardır. Yayılışı: Ülkemizde baklagil ziraati yapılan her yerde görülmektedir. Konukçuları: Bezelye, fasulye, nohut, fiğ, burçak ve yoncadır.

3 B. rufimanus Boh. (Bakla tohumböceği) Tanımı: Erginde vücut oval veya uzamış oval şekilde ve haififce yassılaşmıştır. 3,5-4mm uzunlukta, vücudu siyaha yakın koyu kahverengi olup üst yüzü sarımsı beyaz tüylerle kaplıdır. Her iki kanatta (elytra) bulunan lekelerin dizilimi iki ince bant görünümündedir. İlk dört anten segmenti ve ön bacakların tümü ile orta bacağın tarsusu kızılımsı-açık kahverengi diğer kısımlar siyah renktedir. Yayılışı: Türkiye de Çukurova ve Marmara Bölgesi başta olmak üzere baklagil ziraati yapılan pek çok yerlerde yaygın olarak görülmektedir. Konukçuları: Nohut, fasulye, bezelye, sarı fiğ, Macar fiği ve acı bakladır.

4 B. lentis Froel (Mercimek tohumböceği) Tanımı: Erginler 3mm boyunda, gri renkte ve üzeri beyazımsı lekelidir. İlk 5 anten segmenti ile ön ve orta bacağın tibia ve tarsus u acık kahverengindedir, diğer kısımlar siyahtır. Yumurta, beyaz renkli, yuvarlağımsı, embriyonun bulunduğu uç hafifçe kabarıktır. Larvalar sarı krem renkte, baş açık, ağız parçaları koyu kahverengidir. Yayılışı: Türkiye de Marmara Bölgesi ve Orta Anadolu Bölgesi nde görülmektedir. Konukçuları: Mercimek, fasulye, fiğ ve burçakdır. En çok zararı mercimekte yapmaktadır.

5 B. ervi Froel (Ortadoğu Mercimek tohumböceği) Tanımı: Erginler 3-3,5mm boyunda, vücudu siyah ve kuşini kılarla kaplı olup beyaz tüylerle örtülüdür. Kanatları üzerinde başa dönük V şeklinde bir kuşak vardır. Antenin ilk 5 segmenti ile ön bacakların tamamı, orta bacak femur başlangıcından itibaren açık kahverengidir. Orta femurun açık renkli oluşu ile diğer türlerden ayrılır. Yumurtalar, ortalama 0,55 mm boyda, açık sarı renkte, oval ve bir ucu hafifçe kabarıktır. Kapçığın alt ve üst yüzeyine tek tek bırakılmakta ve diğer türlerde olduğu gibi alttan hafifçe yapıştırılmaktadır. Larvalar, tombul kıvrık olup, bacaksızdır. Pupaları serbest tipte olup, pürüzsüz ve parlaktır. Yayılışı: Türkiye de daha çok Marmara, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde görülmektedir. Konukçuları: Baklagillerden özellikle mercimekte zarar yapmaktadır.

6 B. signaticornis Gyll (Akdeniz Mercimek tohumböceği) Tanımı: Erginler 3-3,5 mm boyunda, vücudu oval koyu kahverenkli ve kanatlar beyaz tüylerden oluşmuş bir veya iki bantla örtülüdür. Son anten segmentinin açık renkli oluşu ile diğer türlerden ayrılır. Erkeklerde ise genellikle anten segmentlerinin tümü açık renkli ve arka femurda belirgin bir diş vardır. Yayılışı: Türkiye de tam olarak bilinmemektedir. Ancak İstanbul ve Bursa illerinde tam olarak bulunduğu saptanmıştır. Konukçuları: Keçiboynuzu, mürdümük, mercimek, kuş fiği ve burçaktır. Ülkemizde özellikle mercimekte zarar yapmaktadır.

7 Çok döl verenler Acanthoscelides obtectus (Say) (Fasulye tohumböceği) Tanımı: Vücut uzunca oval, biraz yassı, açık veya koyu kahverenklidir. Vücudun üzeri arkaya yatık sarı yeşil kısa kıllarla örtülü olup aralarında açık gri tüylerle kaplı uzunca lekeler bulunmaktadır. Abdomen ve pygidium un altı kırmızımsı sarı renklidir. Vücut uzunluğu erkeklerde 3,1-4,2mm dişilerde ise 3,8-4,8mm dir. Bileşik gözler koyu kahverenginde, büyük, belirgin, böbrek şeklindedir. Antenleri 11 segmentli olup, ilk dört segment acık kahverengi, diğerleri ise koyu kahverengidir.

8 Yumurtaları, uzun ve oval olup bir ucu sivri diğer ucu ise yuvarlaktır. Yumurta boyu 0,63-0,8mm dir. Larva, birinci dönem larvada baş ve pronotum esmerimsi diğer kısımlar beyaz renktedir. Prothorax da üç çift ince uzun bacak vardır. İkinci dönem larvada ise gövde slindrik ve yay gibi kıvrıktır. Vücut kısa kılarla örtülü, esmerimsi, baş hariç parlak beyaz renktedir ve bacaksızdır. Pupa, ilk zamanlar parlak beyaz renktedir. Zamanla rengi koyulaşır, matlaşır ve kirli sarıdan açık kahverengine dönüşür. Serbest pupa şeklindedir ve tane kabuğunun hemen altındaki bir odacıkta oluşur. Pupa boyu 2,9-4,6 mm arasında değişmektedir. Konukçuları: Fasulye, börülce, nohut ve mürdümük te zararlı bir türdür.

9 Callosobruchus maculatus (F.) (Börülce tohumböceği) Tanımı: Uçan ve uçmayan olmak üzere iki formu vardır. Uçucu formunun erginin vücudu oval şekildedir. Ve üzeri kızıl kahve, parlak sarı ve beyaz kıllarla örtülüdür. Anten halkalarının ilk dördü kırmızı, diğerleri siyah renktedir. Erkeklerde yedinci halka genişlemiş biçimdedir. Kanatları dikdörtgen şeklindedir. Her iki kanadın üst kısmında küçük fazla belirgin olmayan üç adet leke bulunur. Bacaklar kızıl kahverenklidir. Vucut uzunluğu 2,73-2,94mm dir. Konukçuları: Börülce, nohut ve bezelyede zararlıdır.

10 Tek Döl veren Türlerin Biyolojisi: Bezelye, Bakla ve Mercimek tohum Böceklerinin erginleri konukçularının çiçeklenme devresinde görülür ve doğada çiftleşerek yumurtalarını tohumları şekillenmiş olan kapsüllere bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar yumurtayı kapsüle yapıştıran salgı maddesini ve kapsül kabuğunu delerek tohuma girer. Tohumda beslenen larvalar olgun larva döneminde pupa olmadan önce tohum kabuğuna doğru ilerleyerek kabukta daire şeklinde şeffaf görünüşteki kapak arkasında pupa oluşur. Pupadan çıkan erginler bu kapağı iterek tohumu terk eder, ağaç kabukları arasında, ambarların kuytu yerlerinde ve çuval kıvrımlarında kışlar veya tohum içinde diyapoz halinde kalır.

11 Çok Döl veren Türlerin Biyolojisi : Fasulye Tohum Böceği (A.obtectus)tarlada mayısın ilk haftasından itibaren görülür. Bunlar ambardaki üründen uçup gelen veya kışı doğada saklanarak geçiren erginlerdir. Temmuzun ilk yarısından sonra fasulye tarlalarında kapsüller kurumaya başlar. Bu dönemde dişiler, fasulye kapsülünü üstünden yemek suretiyle açtığı delikten veya kapsül üzerindeki çatlaklardan yumurta borusunu sokarak kapsülün çeperine veya tanelerin üzerine tek tek ya da 4-20 lik gruplar halinde yumurtalarını bırakır. Bir dişi yumurta bırakabilir. Yumurtadan çıkan larvalar taneye girer gün sonra pupa olur. Pupadan çıkan erginler fasulye kabuğunda yuvarlak bir delik açarak dışarı çıkar. Eğer hasat gecikmiş ise fasulye kapsülünü delerek uçar. Hasat olgunluğuna gelmiş kapsülleri arar ve içine yumurta bırakır. Yılda 3-5 döl verir. Börülce Tohum Böceklerinin (C. maculatus )erginleri yumurtalarını tarlada olgun kapsüllere, ambarlarda ise kuru tohumlara bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar tohum içinde beslenir, pupa olur ve erginler dışarı çıkarak tekrar yumurta bırakırlar. Larvaların gelişebilmeleri tohum içindeki su miktarı ile ambar sıcaklığına ve orantılı neme bağlıdır. Yılda 3-6 döl verir.

12 Baklagil Tohum Böceklerinin Genel Zararları Larvaları konukçuları olan baklagil danelerinde beslenmeleri süresince oyuklar meydana getirerek danenin besin değerini düşürdükleri gibi dışkı ve vücut artıklarıyla da kirletirler. Çok döl veren türlerin devamlı üremeleri sonucu delinmiş ve içinin büyük bir kısmı yenilerek besin değerlerini tamamen yitirmiş olan daneler hayvan yemi ve gübre olarak dahi kullanılamazlar. Baklagil tohum böceklerinin larvalarının beslenmeleri sonucunda danelerde kalite, çimlenme gücü ve ağırlık kayıplarına neden olurlar. Bu şekilde zarar görmüş baklagillerin Pazar değeri düşer.

13 Baklagil Tohum böcekleriyle Savaşım: Baklagil tohum böceklerine karşı tarla mücadelesinden sonra ambarda coğalan türlerin zararını önlemek amacı ile ambar mücadelesi de uygulanır. Kültürel önlemler: Bazı baklagiller için, ağır zarar görülen bölgelerde geç ekim yapılması önerilebilir. Geç ekilen fasulyelerde zararlının tarlada bulaşma oranı, erken ekilenlere göre daha az olması nedeniyle geç ekim yapılması önerilir. Hasadı geciktirilmiş ve hasat edilerek tarlada yığınlar halinde bırakılarak harmanı gecikmiş baklagillerde bulaşma oranı daha fazla olmaktadır. Bu nedenle hasat ve harmanın geciktirilmeden yapılması ve hasat sonrası tarlada kalan artıkların pullukla derine gömülmesi ve yakılması önerilir. Temiz tohum kullanmalı. Tarladaki gerekli önlemleri alınmış ürünler çuvallar içinde temiz, ilaçlanmış, pencerelerine kafes telleri takılmış ambarlara yerleştirilmelidir.

14 Kimyasal Savaşım: Kimyasal savaşımda ilaçlama zamanının tespiti önemlidir. Tarlada yılda tek döl veren baklagil tohumböceklerine karşı savaşım bitkiler çiçeklenme başlangıcındayken yapılır. Gerekirse 10 gün ara ile ikinci bir uygulama yapılır. Mercimek tohum böceği ile mücadeleye, çiçeklenme döneminde (%10 çiçeklenme) başlanır ve ilk çıkan erginlerin yumurta bırakmadan elemine edilmesi esas alınır. Ekolojik farklılıklar nedeniyle Ege bölgesi için bir ilaçlama, diğer bölgelerde ise, 10 gün ara ile iki ilaçlama yapılarak zararlı ile mücadele önerilir. Ambarlarda ise boş ambar ilaçlaması ve koruyucu ilaçlama yapılır.

15 Çok döl veren baklagil tohum böceklerine ile bulaşık sahalarda baklagil çeşidinin gelişmesi ve ekim zamanı göz önünde tutularak fasulye bitkilerinde alt kapsüller kuru olum dönemine geldiğinde yapılır. Bu ilaçlamadan gün ara ile 2-3 ilaçlama yapılarak tarla dönemindeki bulaşmalar önlenir. Alt kapsüllerin kurumasından hasat ve harmana kadar geçen süre iyice hesaplanmalı ve ilaçlama aralıklarının buna göre ayarlanmasına dikkat edilmelidir. Tarla ilaçlamaları sabahın erken saatlerinde veya akşamüstü serin bir havada tarladaki bitkilerin her tarafının, özellikle tüm kapsüllerin ilaçlanmasına özen gösterilmelidir.

16 Boş ambar ilaçlaması: Her zaman yapılabilir. Ancak ambar boş iken ürün konulmadan gün önce ilaçlamanın yapılması gerekir. Boş ambar ilaçlamalarında basınçlı sırt pülverizatörü veya atomizör kullanılır. Koruyucu ilaçlama: Bu ilaçlama ambarlarda döl vermeye devam eden türlerin zararını önlemek amacıyla ürün ambara konulurken uygulanır. Hasattan önce bulaşma saptanmış baklagil tohumlarının hasattan hemen sonra fümige edilmesi gerekir. İlaçlama zamanının doğru tespitinden sonra tarla ve ambar ilaçlaması yapılır. Tarla döneminde çiçeklenme başlangıcında erginlerin görülmesi veya ilk kapsüllerde yumurtaların görülmesi halinde ilaçlama yapılır.

17 Familya: Chrysomelidae (Yaprak böcekleri) Chrysolina menthastri Suffr. (Nane yaprakböceği) Tanımı: Oval vücutlu mm boyda, açık veya koyu madensel parıltılı yeşil renktedir. Konukçuları: Özellikle nanede zararlıdır. Biyolojisi ve zararı: Kışı olgun larva halinde toprakta yaptıkları odacıklarda geçirirler. Nisan ayında bu odacıkların içinde pupa olurlar. Erginler nisan ayı sonunda topraktan çıkarak beslenirler. Havalar ısınınca toprak parçaları bitki döküntüleri vb. gibi yerlere girerek hareketsiz kalırlar. Eylül ayında tekrar faaliyete geçerek beslenirler. Çiftleşen dişiler yumurtalarını 2-27 adetlik gruplar halinde yaprakların alt yüzeyine bırakırlar. Bir dişi ömrü boyunca yaklaşık 100 yumurta bırakır gün sonra yumurtadan çıkan larvalar önce yumurta kabuğu ile beslenirler, daha sonra nane yapraklarıyla beslenmeye başlarlar. Larvalar olgunlaştıktan sonra ekim ayı sonlarında toprağa girerek cm derinlikte kendilerine bir odacık hazırlayarak kışı burada geçirirler. Yılda bir döl verirler. Erginler ve larvalar nane yapraklarını yiyerek zarar yaparlar. Populasyon yoğunlukları fazla olunca bitkiler tamamen yapraksız kalabilir. Daha çok sürgün ucundaki genç yaprakları tercih ederler.

18 Savaşı: Zarar gören küçük parsellerde zararlı elle toplanarak ezilmelidir. Gerektiğinde etki süresi kısa olan insektisitlerden biri kullanılabilir.

19 Psylliodes chrysocephala L. (Lahana gövde piresi) Tanınması: Erginler 3,5-4,5mm uzunlukta, vücutları uzun hafifçe konveks, parlak metalik gri-mavi renktedir. Baş kızılımsı, anten ve anteriyor bacaklar kırmızıdır. Yumurtalar oval, 0.9x0.4mm, soluk turuncu renktedir. Larvalar ilk çıktıklarında 1.5mm daha sonra 8mm ye ulaşırlar. vücutları sarımsı beyaz, başları kahverengidir. Konukçuları: Yabani ve kültür brassicae dir. Biyolojisi ve zararı: Genç erginler mayıs-haziranda görülür. Yeşil yaprakları kemirirler. Sonra, bahçe kenarındaki bulunan yabani bitkilerin üzerinde yaz diyapozuna (estivasyon) girerler. Aktivite yeniden başladığında, ekili alanlara geçer ve filizlenmiş tohumlara, fidelere ve genç yapraklara saldırır gün sonra yumurtlamaya başlar, sıcaklık 0 C nin altına düşünce yumurtlamayı durdurur ve kış sonu tekrar başlar. Toplam yumurta bırakır. Yumurtalar toprak yüzeyine ya da çatlaklara ya da bitki dallarına bırakılır, tek ya da 2-8 li kümeler halinde bırakılır.

20 Larvalar direkt çıkınca bitkiye girer, bitkiye giriş yaşlı yaprak sapının üst yüzeyinden olur. İçerdeki yumuşak dokuyu kemirir, sonra sapa geçer ve uç sürgünlere ulaşırlar. 0.5 ve 8cm arasındaki derinliklerde toprakta pupa olurlar. Senede bir döl verirler. Erginler fidelere saldırır, ürünü yok ederler. Sonra erginler yaşlı bitkilerin yapraklarına saldırarak onları zayıflatırlar. Larvaların saldırısına uğrayan bitki çalılaşır ve gelişemez. Verim azalır ve düzensiz olgunlaşır.

21 Ayrıca kışın bitkinin gövdesinde ve yaprak saplarında küçük deliklerin içinde ve gövdede oluşan yarıklara giren su donarak zararı daha çok genişletir. Böylece bitki ölebilir veya parçalanmış bir ürün elde edilir. Bu böcek yersel zarar yapar. Zaman zaman varlığını hissettirir. Mücadelesi: Erginlerin sonbaharda görülmeleri ile kimyasal mücadele önerilir.

22 Crioceris asparagi (L.) (Kuşkonmaz böceği) Tanımı:5-6mm boyunda, baş kısmı metalik parıltılı, pronotum kırmızı renkte ve orta kısmında siyah renkte iki adet leke vardır. Elytra genellikle koyu mavi renkte ve metalik parıltılı olup ön tarafta iki, yanlarda ise dört adet kırmızımsı-sarı leke bulunur. Olgun larva 6-8mm boyunda, bacakları ve başı siyah renkte, vücudu ise gri renktedir. Biyolojisi ve Zararı: Kuşkonmaz zararlısıdır. Kışı ergin olarak yaşlı sapların içinde, kurumuş yaprakların altında veya toprak içinde geçirir. Nisan ayında görülen erginler önce bitkilerin saplarında epidermis kısmını yiyerek beslenirler. Daha sonra genç sürgünlerde beslenirler. Çiftleşen dişiler yumurtalarını tek tek sapların üzerine bırakırlar. 3-4 gün sonra yumurtalardan çıkan larvalar bulundukları yerde beslenmeye başlar. Gelişmesini tamamlayan larvalar toprağa inerek kendilerine bir odacık yaparak pupa olurlar. 2-3 gün sonra pupadan erginler çıkar. Yılda 2 döl verirler. Kuşkonmazların daha çok genç dönemlerinde zararlıdırlar. Ergin ve larvalar özellikle genç sürgünlerde beslenerek bunların sararmasına ve gelişmenin durmasına neden olurlar.

23 Savaşı: Genellikle düşük populasyonlarda bulunurlar. Bu nedenle savaşıma gerek kalmaz. Ancak yoğunlukları fazla olduğu zaman etki süresi kısa olan organik fosfatlı ilaçlardan biri kullanılabilir.

24 Leptinotarsa decemlineata (Say) (Patates böceği) Tanımı: Erginler 10-12mm uzunluğunda, oval ventralde düz, dorsalde kubbemsi şekildedir. Baş küçük, anten 11 segmentlidir. Boyun plakası açık kırmızımsı sarı renkte, ortadaki "V"şeklinde olmak üzere üzerinde 11 adet siyah benek bulunur. Elytron ların her biri üzerinde 5 adet uzunlamasına siyah çizgi bulunur çizgilerin arası kırmızımsı-sarıdır. Elytra altında katlanmış olarak bulunan 2. çift kanatlar pembemsi-kırmızı renktedir. Larvaları yumurtadan ilk çıktıklarında koyu kırmızı renkli olup daha sonra açılarak soluk sarıya kadar dönüşür. Baş şildi ve I. thorax segmentinin üzeri ve bacaklar siyahtır. Her segmentte vücudun 2 yanında 2 şer adet siyah beneğin meydana getirdiği iki sıra şerit uzanır. Pupaları toprakta bulunur. Yaklaşık 1 cm uzunluğunda ve turuncu renktedir. Topraktan gevşek bir kokon içerisinde bulunur. Yumurtaları uzun oval, sarı veya turuncu renkte, mm boyundadır. Yaprak üzerinde dik ve bir paket şeklinde bir arada bulunur.

25 Biyolojisi ve Zararı: En önemli konukçusu patatestir. Türkiye de patlıcan ve domateste de zararlı olmaktadır. Bu bitkiler dışında Solanaceae familyasının diğer kültür ve yabani bitkilerine de zarar verir. Yabani bitkilerden Atropa belladonna (Güzel avratotu), Solanum dulcamora (Köpek üzümü), üzerinde de beslenir. Toprakta ısı 10cm derinlikte 10ºC ye ulaştığında erginler aktif hale geçerek buldukları Solanaceae familyasına bağlı bitkiler üzerinde beslenmeye başlarlar. Yaklaşık iki hafta beslendikten sonra çiftleşerek yumurta bırakmaya başlarlar. Kışlığa girmeden önce, sonbaharda çiftleşmiş olan dişiler hemen yumurta koyabilir. Yumurtaları başlangıçta tek tek sonrada 4-80 yumurtalık gruplar halinde yaprakların alt yüzeyine bırakırlar. Bir dişi 1 yıl kadar süren ömrü boyunca ortalama yumurta bırakır.

26 Larvalar çıktıkları yumurtaların kabuklarını, bazen de bunlara bitişik açılmamış yumurtaları yiyerek beslenmeye başlarlar. Daha sonra bitkinin yapraklarını yerler. Dört larva dönemi geçirerek, olgunlaşan larvalar toprağın 2-18 cm derinliğine inerek pupa olurlar. Pupadan yeni çıkmış erginler iki hafta kadar beslendikten sonra çiftleşerek yumurta bırakmaya başlarlar. Sonbaharda erginler uygun şartlarda ise ortaya çıkarak beslenmesine devam eder, uygun olmayan şartlarda toprağa girer. Kışı ergin döneminde toprak içerisinde geçirir. Patates böceğinin, Türkiye de Marmara Bölgesinde yılda 3-4 döl verdiği bilinmektedir. Bunlardan I.döl patateste, diğer dölleri patlıcan üzerinde zararlı olmaktadır. Larvalar uygunsuz şartlara karşı oldukça dayanıklıdır. Şiddetli yağış ve rüzgardan, özellikle genç dönemlerde zarar görürler.

27 Larva ve erginleri öncelikle yaprakları yerler. Daha sonra genç sürgün ve dalları da yiyerek bitkiyi çalı şekline getirebilirler. Yumurtadan ilk çıkan larvalar toplu halde beslenerek, oradan uç sürgüne geçerler. IV. dönem larvalar sap ve sürgünlere saldırırlar. Bazı bakteri ve virüslerinde taşıyıcısıdırlar. Akışkan çürüklük (Pseudomanas solanaceraum), Patates Halka çürüklüğü (Corynebacterium sepedoniucm) ve Patates X-Virüsü ve ip yumru virüsü taşıyıcısı olduğu bilinmektedir. Doğal Düşmanları: Sığırcık, serçe, karga, bıldırcın gibi kuşlar ve tavuk, hindi, ördek gibi kümes hayvanları larva ve erginlerini yemektedirler. Dünyada pek çok doğal düşmanı tespit edilmiştir.

28 Savaşı: Kültürel Önlemler: Sonbaharda patates hasadının tamamıyla yapılmasına özen gösterilmeli ve tarlada yumru bırakılmamalı. Aksi halde kalan yumrular ertesi yıl yeşermekte ve kışlama yerinden çıkan erginlere barınak ve beslenme kaynağı olmaktadır. İlkbaharda bir önceki yıl dikili olan alanlar dolaşılmalı ve kalan patates bitkileri üzerindeki böceklerle birlikte yok edilmelidir. Zararlının bulaşık yerlerden, temiz yerlere taşınması yasal yollarla önlenmeye çalışılmaktadır. Mekenik Mücadele: Zararlının çeşitli dönemleri fazla hareketli olmadığından, küçük bahçelerde elle toplayarak yok etmek, yumurtalarını ezerek de savaşımı yapılabilir.

29 Kimyasal Savaşımı: Tohumluk ilaçlaması ve yeşil aksam ilaçlaması olmak üzere iki şekilde yapılır. Tohumluk ilaçlaması: Dikim öncesi yumrularilacın etiketinde önerildiği şekilde ilaçlanır. Yeşil aksam ilaçlaması: Mücadele zamanını tesbit etmek amacıyla, günlük ortalama hava sıcaklığı 14-15C 0 ye ulaştığında haftada bir kez gözle inceleme yapılır. Örnekleme için tarlaya köşegenleri doğrultusunda girilerek ocaklarda Patates böceği nin yumurta, larva ve ergini aranır. Bu dönemlerden herhangibirine rastlanması o tarlanın bulaşık olduğunu gösterir. Patates böceği nin ilaçlı savaşımına karar vermede eşik bulunmamakla birlikte: patates bitkisi, böcek yoğunluğuna bağlı olarak meydana gelecek ürün kaybını tolere edebilmektedir. Patates bitkisinin yapraklarında patates böceğinin neden olduğu zarar oranı %20 ise bu durumun bitki tarafından tolere edilebildiği ve üründe bir azalmanın olmadığı saptanmıştır. Bu oran bitkinin fenolojik dönemine ve gelişimine bağlı olarak %40 akadar çıkmaktadır.

30 Kimyasal savaşıma karar vermede, bu husus özellikle dikkate alınmalıdır. Eğer birinci döle karşı ilaçlama yapılacaksa bitkilerde ilk olgun larvalar (IV. Dönem) görüldüğünde ilaçlama yapılmalıdır. İkinci döle karşı ilaçlama yapılması halinde ise yumurta açılımının tamamlanması beklenmelidir. Bu dönemde bitkilerde olan düşük düzeydeki böcek zararı tolere edilebilmektedir. Bu nedenle ilaçlama gerekmeyebilir. Patates böceği savaşımında kullanılacak ilaçlar zararlının larva ve erginlerine etkili olmalıdır. Patates böceğinde ilaçlara karşı direncin oluşmasında önlem olarak aynı grubu ve aynı aktif maddeyi içeren ilaçların sürekli kullanılmasından kaçınılmalıdır. Larvalar ilk gelişme dönemlerinde yaprakların alt yüzeylerinde bulunduklarından yaprak altlarının ilaçlanmasına özen gösterilmelidir.

31 Phyllotreta spp. Epithrix hirtipennis (Toprak pireleri) Tanımı: Genellikle 1,5-2mm boyunda, metalik yeşil veya parlak siyah renktedirler. Üst kanatlar üzerinde uzunlamasına çizgiler ve noktalar bulunur. Arka bacaklar sıçrayıcı tiptedir. Yumurtalar çok küçük ve ovaldir. Olgun larva 4,5mm uzunlukta, başı kahverengi, vücut ise beyaz renktedir. Konukcuları: Zararlı başta lahanagiller familyası olmak üzere, yabancıot ve kültür bitkisinde beslenir. Konukçuları lahana, turp, karnabahar, şalgam, havuç, ıspanak, marul, patlıcan, fasulye, mercimek keten, kanola, kenevir ve pancardır. E. hirtipennis özellikle patlıcangiller familyasına bağlı bitkileri tercih eder.

32 Biyolojisi ve zararı: Kışı ergin halde çeşitli bitki artıkları arasında, toprak çatlaklarında ergin halde geçirirler. İlkbaharda erginler yabancıotlarla beslenmeye başlarlar. Daha sonra kültür bitkilerine geçerler. Dişiler yumurtalarını tek tek veya küçük gruplar halinde bitkinin kök boğazı çevresinde toprağa bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar birkaç hafta kılcal köklerde beslenirler. Gelişmelerini tamamlayan larvalar toprak içinde açtıkları hücrelerde pupa olurlar. Kısa bir süre sonra erginler çıkar. Yeni erginlerin çıktığı dönemde eski erginlerde halen yaşamlarını sürdürdüğü için populasyon en yüksek düzeylere ulaşır. Daha sonra yaz ilerledikçe kışlayan erginler ölür. Yeni bireyler beslenmelerine sonbahara kadar devam ederler. Daha sonra soğukların başlaması ile kışlaklarına çekilirler. Genellikle yılda bir döl verirler. Phyllotreta spp. Yılda 1-2 döl Epithrix hirtipennis ise yılda 3-5 döl verir.

33 Larvalar bitkilerin kılcal köklerinde beslenirse de önemli değildir. Esas zararı erginleri yapar. Erginler yapraklar üzerinde kemirerek 1-2mm çapında delikler açarlar. Bu deliklerin kenarındaki doku kurur ve beyaz bir renk alır. Bazen yaprağın sadece üst dokusunu yiyerek şeffaf lekecikler oluştururlar. Tüm yaprağa zarar verebilirler. Sıcak saatlerde oldukça faaldirler. Erken ve geç saatlerde ise pek beslenmezler. Bitkilerin ilk gelişme dönemlerinde önemli zararlara yol açarlar. Bunun sonucu olarak bitki gelişmesinde durgunluk görülür, bazen bitkiler tamamen yok olabilir. Ülkemizin her yerinde yaygın olarak bulunur.

34 Savaşı Kültürel önlemler: *Toprak işlemesi ve yabancıotların temizliğine önem verilmelidir. *Tarla içindeki ve çevresindeki yabancıotlar yok edilmeli. *Ekim zamanında yapılarak bitkinin kuvvetli gelişmesi sağlanmalı geç ekimlerden kaçınılmalıdır. *Bitkilerin çabuk gelişmeleri için gübreleme ve sulama işlemleri uygulanmalıdır. Kimyasal Mücadele: Fide döneminde Ürünü etkileyecek kadar populasyon fazla olduğunda kimyasal savaşım yapılabilir. Bir ilaçlama yeterlidir.

35 Raphidopalpa faveicollis Luc. (Kavun kızılböceği) Tanımı: Erginler uzunca silindrik şekilde 6,5-7mm boyunda, demir kırmızımsı renktedir. Abdomenleri siyah renklidir. Hızlı hareket ederler. Olgun larva limon sarısı renginde, ince uzun, başın üst tarafı siyah alt tarafı sarıdır. Anüsün ucu altında yardımcı bacak vazifesi gören emeç şeklinde bir çıkıntı vardır. Bu emeç yardımı ile larvalar kendilerini konukçu bitkiye sıkı bir şekilde tuttururlar. Konukcuları: Cucurbitaceae familyasına giren bütün bitkiler konukcusudur. Özellikle kavun ve hiyarı tercih ederler. Karpuz ve kabak ikinci planda kalır. Erginler sebzelerden domates ve bezelyede de beslenirler. Larvalar ancak Cucurbitaceae familyasına ait bitkilerde gelişebilir.

36 Biyolojisi ve zararı: Kışı kuru yapraklar altında veya toprakta ergin olarak diyapoz halinde geçirirler. İlkbaharda nisan-mayıs aylarında havaların ısınması ile kavun tarlalarında görülürler ve kavun yapraklarını kemirmek suretiyle zarara başlarlar. Dişiler çiftleştikten sonra yumurtalarını tek tek veya küçük gruplar halinde bitkinin hemen yakınındaki toprak altına bırakırlar. Bir dişi yaklaşık 600 yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar kavun köklerine saldırırlar. Kök içine girerek beslenirler ve bitkinin kurumasına neden olurlar. Larvaların gelişme süresi yaklaşık bir aydır. Larvalar daha sonra kökleri terk ederek toprak içinde yaptıkları yüksük içersinde pupa olurlar. Yılda 2-4 döl verirler.

37 Kavun kızılböceğinin ergin ve larvaları zararlıdır. Erginler genç bitkilerin yaprak sürgün ve çiçekleri üzerinde beslenerek zarar verirler. Yaprakları kalbur şeklinde delik deşik ederler, bitkilerin gelişmesi gecikir. Larvalar ise köklerde zararlıdır. Bitkilerin ana ve yan köklerini delmek ve kemirmek suretiyle tahrip ederler. Larvaların açtığı bu deliklerden toprak mantarları ve bakteriler sekonder olarak girerek zarar yapar. Bitkiler sararır solar. Meyveler olgunlaşmadan bitkinin kurumasına neden olurlar. Epidemi yıllarında zararları büyüktür.

38 Savaşı: Kültürel önlem: Kültürel önlem olarak kışı geçirmek üzere toprağa giren erginlerin yok edilmesi için tarlanın kış öncesinden veya erken ilkbaharda derin sürülmesi önemlidir. Kimyasal savaşımı: Bu böceğin hem erginleri hem de larvaları zararlı olduğu için ikisine karşı ayrı ayrı savaşım şekli uygulanır. Erginler için, bitkinin yeşil aksamında 100 bitkide 1-2 ergin görülürse, larvalar için ise solmuş bitkiler varsa kök boğazı çevresi, daha sonra kök boğazı ve kökler kontrol edilerek %1-2 oranında zarar görmüş bitki bulunduğunda ilaçlı savaşım yapılır.

39 Familya: Coccinellidae (Gelin böcekleri) Henosepilachna elaterii (Rossi)(Epilachna chrysomelina F.) (Karpuz telliboceği) Tanımı: Erginler şekil ve renk olarak yedi noktalı gelin böceğine benzer. Ancak gelin böceğinden biraz iri ve genel görünümü bakır kırmızımsı renktedir. Üstten yarım küre şeklinde ve kanatlarının üzerinde 6 şar adet etrafı açık renkte siyah lekeler bulunur. Biyolojisi ve Zararı: Ege bölgesinde önemli bir karpuz zararlısıdır. Erginleri kışı yaşadığı bitki artıkları arasında veya diğer korunmaya uygun yerlerde ergin olarak tek tek veya gruplar halinde diyapozda geçirirler. İlkbaharda havaların ısınmaya başlamasıyla kışlakları terk ederler ve beslenerek yumurta bırakırlar. Zararlının ilk zararları mart-nisan aylarında Erballium sp.(yabani hıyar) da görülür. Kültür bitkilerine geçiş mayıs-haziran aylarında olur. Erginler yumurtalarını beslendikleri bitkinin alt kısmına (2-50 şer adetlik)gruplar halinde bırakır. 2-6 gün sonra açılan yumurtalardan çıkan larvalar yaklaşık bir ay sonra ergin olurlar. Larva diğer coccinellidlerde olduğu gibi son dönemde abdomen in son segmentinden vücudunu yaprağın alt yüzüne sabitleyerek pupa olur gün sonra yeni erginler çıkar. Yılda 2-4 döl verirler.

40 Erginler çiçek, meyve ve meyve gözlerinde ve genç sürgünlerde zararlıdır. Larvalar ise yapraklarda zarar yaparlar. Larvaların yaprakları kemirerek beslenmeleri sonucu bu kısımlarda dantel şeklinde sahalar meydana gelir. Erginler ise yapraklarda beslenmesi sonucu delik sahalar meydana getirirler. Saldırı sonucu yaprak ve sürgünler kurur. Genç fide döneminde zarar yaparsa yeniden dikimi gerektirir. Ayrıca kabak mozaik virusunun vektörüdür. Savaşı: Kültürel önlemler: Kültürel önlemler olarak karpuz telliböceği ile bulaşık sahalardaki bitki artıkları toplanıp imha edilmelidir. Kimyasal savaşımı: Yoğunluk tayininde bitkilerde ergin, larva ve yumurta aranır. Zararlının yoğunluğu mayıs ayı sonundan itibaren artmaktadır. Sıra halindeki ekimlerde 30 m lik sırada tesadüfi 10 bitkide 50 adet yumurta saptanırsa saha düşük yoğunlukta bulaşık demektir. Eğer bitki bulaşıksa orta, 25 bitki bulaşıksa yoğunluk yüksek tir. Orta yoğunluktaki bir tarlada savaşım yapmak gerekir ve ekonomik olur. Savaşım amacıyla yapılacak yoğunluk tayini sayımları birer hafta ara ile iki defa tekrarlanmalıdır.

41 Familya: Curculionidae (Hortumlu kınkanatlılar) Ceutorrhynchus pleurostigma (Marsh)(Lahana galböceği) Tanımı: Erginler 3-4mm boyda, mat, siyah renklidir. Sırt kısmı kül rengi esmerimsi pulcuklarla yan kısmı ise sarımsı pulcuklarla örtülüdür. Bacakları vücutlarından daha koyu siyahtır. Yumurtalar parlak krem renginde ve oval şekillidir. Larvalar yumurtadan ilk çıktıklarında beyaz, krem renginde, veya kırmızımtrak renkte olabilirler. Başları koyu renktedir. Olgun larvalar 6 mm boyunda ve gallerin içinde bulunur. Pupası açık krem renginde ve serbest pupa tipindedir. Toprakta ve 5-6mm lik topraktan kokon içinde bulunurlar.

42 Konukçuları: Lahana gal böceği Cruciferae familyası bitkilerinin kültür ve yabani türlerinde yaşarsa da en çok karnabahar ve lahana ve daha sonra kolza (canola), turp ve hardal da bulunmaktadır. Biyolojisi ve Zararı: Erginleri nisan ayından itibaren görülmeye başlar. Bu devrede yabani Cruciferae türleri ile beslenirler. Lahana ve karnabaharların dikimden sonra yumurta bırakmaya başlarlar. Zararlının yaşamı oldukça karışıktır. Erken bırakılan yumurtalardan çıkan larvalar gelişimini tamamlayarak haziranda ergin hale gelmelerine karşın, geç konan yumurtalardan çıkan larvalar gelişimlerini gelecek yılın başında tamamlamaktadırlar. Yumurtalar sıcaklığa bağlı olarak 6-13 gün içinde açılırlar. Çıkan larvalar bitki dokusuyla beslenmeye başlar. İlk devrelerde bulaşık bitkiyi sağlamdan ayırmak imkansızdır.

43 Fakat larva geliştikçe salgıladığı maddeler sonucu kök boğazında irili ufaklı galler meydana gelir. Gal oluştukça larva bunun içini çevreleyen dokuları yiyerek beslenir. Gelişmesi sırasında 3 larva dönemi geçirir. Büyümesi tamamlanan larva içinde bulunduğu galin çeperini delerek toprağa geçer. Toprak yapısına göre 2-10 cm derinlikte toprak zerrelerini birleştirerek yaptığı koza içinde pupa olur. Pupa süresi ekolojik koşullara göre değişir. Erginleri Marmara bölgesinde mayıs sonu hazirandan itibaren ekime kadar olan sürede yazlamaya çekilirler. Zararlı aynı bölgede yılda 1 döl vermektedir. Larvaları konukçu bitkilerin köklerinde urlar yapar. Urlar başlangıçta bezelye büyüklüğünde oluşurlar, sonradan birleşerek kök boğazını tamamen sarabilir. Genç bitkilerin gelişmesi engellenir. Lahana ve karnabahar baş bağlayamaz, lahana baş yaprakları kıvrılır. Erginler konukçuların yaprakları ve saplarıyla beslenirler. Fidelikte yaptıklara zarar önemli olabilir. Doğal düşmanları: Marmara bölgesinde zararlının larva paraziti olarak Diospilus oleraceus Hal. (Hymenoptera, Braconidae)Saptanmıştır.

44 Savaşı: Lahana gal böceği mücadelesinde, en önemli rolü zararlıya karşı uygulanacak kültürel önlemler oynamaktadır. Bunlarda şöyle sıralanabilir: 1. Lahana ve karnabaharlarda baş kesiminden sonra tarlada bırakılan kökler sökülerek yok edilmelidir. 2. Bulaşık arazilerde ekim nöbeti yaparak Haçlıgilleri (lahana, karnabahar ve turp) üst üste aynı tarlaya dikilmemelidir. 3. Tarla derin işlenmeli, gübreleme, sulama ve bakım işlerine özen gösterilerek bitkilerin kuvvetli gelişmesi sağlanmalıdır. 4. Fidelerin tarlaya şaşırtılması sırasında az gelişmiş, üzerinde zararlıya bulaşma belirtisi olan fidelerin dikilmesinden kaçınılmalıdır. 5. Larvalar neme karşı çok hassastırlar. Tamamen veya kısmen hasad edilmiş tarlaları sulamak pupa olmak üzere toprağa geçmiş larvaları tamamen öldürür. Kimyasal savaşımı yoktur.

45 Bothynoderes puctiventris (Germ) (Pancar hortumluböceği) Tanımı: 10-16mm uzunlukta, vücut kahverengi-gri renktedir. Elitralar üzerinde benekler ve hortumunda uzunlamasına kabarık üç çizgi vardır. Larvalar krem beyaz renktedir. Başları kahverengi ve kıvrılmış vaziyette bulunurlar. Konukçuları: Şeker pancarı, tütün, patates ve mısırdır. Biyolojisi ve zararı: Erginler kışı toprakta geçirirler ve ilkbaharda çıkarak Chenopodiaceae(Sirkengiller ya da Kazayağıgiller ) familyasına ait bitkilerin yaprakları ile beslenirler. Dişiler yumurtalarını her yumurtayı ayrı olmak üzere konukçu bitkiye yakın yerlere bırakırlar. 10 günlük bir kuluçka devresinden sonra larvalar yumurtadan çıkarlar ve pancarların baş kısmından galeri açmaya başlarlar. Daha sonra kökün daha aşağı kısımlarında derin galeriler açarlar.

46 Erginler erken dönemlerde görülürse, kotiledon yapraklarını ve ilk yaprakları yemek suretiyle genç fidelerde zarar yaparlar. Bitki 4-5 yaprak dönemindeyken, özellikle kurak yıllarda, larvalar kökü tahrip ederler. Bunun sonunda da yaprakların solmasına ve daha sonra bitkilerin ölmesine neden olurlar. Bitki büyüdüğünde larvalar köklerde derin oyuklar açarak zarar yaparlar ve bunun sonucunda da kökte kurumalar, çürümeler ve deformasyonlar görülür. Bitkinin gelişmesi yavaşlar.

47 Sitona lineatus L. (Çizgili Bezelye Böceği) Tanınması: Ergin uzun vücutlu, gri-kahverengi, 4-5mm boyda,. Hortumu kısa, geniş ve köşeli olup üzeri olukludur. Yumurtalar 0.3mm büyüklüktedir. İlk bırakıldıklarında sarı daha sonra koyulaşır. Larvalar 6-7mm uzunlukta beyaz ve koyu sarımsı başlıdır. Vücut karnına doğru kıvrıktır. Konukçuları: yabani ve kültür leguminous bitkilerdir. Sebzelerden; bezelye, bakla gibi bitkilerde zararlıdır. Biyolojisi ve zararı: Kışı toprakta ergin dönemde geçirir. İlkbahar aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte çıkan erginler yapraklarda beslenmeye başlar. Bezelye, fasulyeden sonra pancar ekilen tarlalar ile komşu tarlalarda yeni çimlenen bitkilerin yapraklarını yiyerek zarar yaparlar. Geceleri beslenirler. Yeme yaprakların kenarında yarım daire şeklindedir. Zarar bitki küçük ve hava kuru ise artar. Dişiler yumurtalarını bitki üzerine veya bitkinin kök boğazı dolayındaki toprak yüzeyine tek tek bırakırlar. Dişi yaklaşık 1000 arasında değişen sayıda yumurta bırakır. Yumurtalar neme karşı hassastır, %60-70 e düşmesi halinde kısa zamanda tahrip olurlar. Üç haftada yumurtadan larvalar çıkar, toprağa iner ve köklerin yanında yaşarlar.

48 Larvalar bezelyede, azot toplama depolarını ve pancarda yan kökleri tahrip ederler. Larvalar toprakta, topraktan bir kokon içerisinde pupa olurlar. 1-3 hafta içinde yeni nesil böcek çıkar, bezelye yemeye devam eder ve hasadın sonunda; yonca, fasulye ve pancar tarlalarına göç eder. Soğukların başlaması ile, çimenler arasında veya her tür bitki artığı altında gizlenerek kışı geçirir. Senede bir döl verir. Savaşı: Henüz özel bir savaş gerektirecek bir zarar yapmamıştır. Apion arrogans Wenck Tanımı: Erginler2,1-2,3mm boyunda ve yeşilimsi mavi metalik parlak renktedir. Üst kısmı ince kıllarla kaplıdır. Baş dörtgenimsiolup, kuvvetli dış bükey gözleri vardır. Hortumları kalın, hafif bükük, erkeklerde boyunlevhasında, dişilerde ise daha uzundur. Antenler hortumun ortasına yerleşmiştir. Bacaklar ince uzun, uç kısmında küçük dişli tırnaklar bulunur.

49 Konukcuları: En önemli konukçusu mercimektir. Bakla, fiğ, yoncada konukçularıdır. Ayrıca mer'a bitkileri, çalılık ve fundalıklar da yaşam yerleridir. Yaşayışı ve zararı: Kışı ergin halde toprakta5-10cm derinlikte geçirir. Günlük sıcaklık C ye yükseldiğinde ve orantılı nem %65 olduğunda erginler kışlama yerlerini terk ederek mercimeğe geçerler. Bu dönemde 3-5cm boyundaki mercimek bitkilerinin yaprakları ile beslenirler. Yapraklarda düzgün daire şeklinde delikler açarlar. Sabahın erken ve günün serin saatlerindebeslenirler. Erginlerin yapmış oldukları zarar önemli değildir. Dişiler çıkışlarından 3-5 gün sonra ciftleşerek ortam sıcaklığına bağlı olarak bir hafta içinde yumurtalarını mercimek bitkisinin tepe tomurcuklarındaki yaprak demetleri arasına bırakırlar. Bitkinin dallanmasından sonra sürgünlerin büyüme noktasına tek tek ya da 2-3 adet bırakırlar. Yumurtlama periyodu uzun olup 2 3 ay devam etmektedir. Bir dişi yaklaşık 87 adet yumurta birakır. Yumurtalar 5-12 günde açılır.

50 Larvalar, bitkinin büyüme noktasında beslenirler, Ergin oluncaya kadar burada bir kokon içinde yaşar. Larva dönemi yaklaşık gün sürer. Larvalı tepe sürgünleri gri beyazımsı bir görünüm alır ve enfeksiyonun yoğun olduğu alanlar dumanımsı görünür. Böyle sürgünlerde büyüme durur. Tomurcuk büzülerek kurur. Zarar görmüş bitkiler bodur kalır ve yan sürgün vermeye zorlanır. Gelişmesini tamamlayan larvalar büyüme noktasında pupa olurlar. Pupa dönemi 10 0 C de 28 gün, 32 0 C de 3 gündür. İçinde pupabulunan tomurcuklar, larvanın tomurcuğu tamamen kurutması nedeniyle toprağa düşer. Yılda bir döl verirler.

51 Ekonomik Önemi ve Yayılışı ; Erginleri yaprakçıklarda küçük dairesel delikçikler açarak zarar yapar. Erginler yapraklarda beslenmesine karşın, asıl zarar tepe tomurcuklarında yaşayan larvaları tarafından yapılmaktadır. Larva bitkinin büyüme gözünü kurutur. Bitkilerde büyümede durgunluk ve yan gözler vermek zorunluluğu doğar. Böyle bitkiler yeterli kapsül veremediğinden direkt olarak ürünü etkiler, şiddetli zarar görmüş bir tarla uzaktan duman renginde görülür ve bitkiler kısa ve bodur kalırlar. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde mercimeklerde yaygın olarak bulunmaktadır. Doğal Düşmanları : Ülkemizde saptanmamıştır,

52 Mücadelesi: Kültürel önlemler: Ekim nöbeti yapılmalıdır. Tarla içinde ve çevresinde erginlerin kışlaması için uygun barınak ve bitki artıkları bırakılmamalıdır. Çalılık, fundalık ve meralara yakın mercimek ekimlerinde daha dikkatli olmalıdır.

53 Kimyasal Mücadele : İlaçlama Zamanının Tespiti: Kimyasal mücadel için erginlerin küçük olması, ölü numarası yapması ve toprak içine gizlenmesi gibi özelliklerinden dolayı ergin ile kimyasal mücadele zordur. Larva mücadelesinde 50 dekarlık alanda 100bitki kontrol edilerek %10 bulaşıklık saptandığında mücadeleye başlanır. Mücadelede asıl hedef kışlamış erginler olduğundan ergin çıkışlarından hemen sonra yumurtlama başlamadan ilaçlama yapılmalıdır. Tarlada ergin için dekar alanda 16, 50 dekardan büyük alanda 20 çember atılarak, m 2 'de ortalama 3-5 ergin veya daha fazla olduğunda; larva için ise dekar alanda 75, 50 dekardan büyük alanda 100 bitki kontrol edilerek, bitki başına ortalama 3 ve daha fazla larvalı çiçek tomurcuğu olduğunda veya tepe tomurcuklarında % 10'un üzerinde bulaşma olduğunda ilaçlama yapılır. Kontrollerde hem ergin hem de larva bulunursa her ikisini etkileyen bir ilaç kullanılmalıdır. Bu dönemde S'aona 'nında aynı tarlada yoğun olması durumunda her ikisini etkileyen bir ilaç seçilmelidir. Tek ilaçlama yeterlidir.

54 Familya: Elateridae (Telkurtları) Agriotes spp. (Telkurtları) Tanınması: Erginler genellikle grimsi veya kahverengimsi siyahtır. Üst kanatlarında uzunlamasına çizgiler bulunmaktadır. Vücut 8-10mm uzunluktadır. Ters çevrildiklerinde sıçrayıp dönerler ve bu sırada çıt diye bir ses çıkartırlar. Bu familyanın tipik bir özelliğidir. Larvalar silindir şeklinde 2-3cm uzunlukta ve sert vücutludur. Üzeri parlak kahverengimsi-kremit renginde ve halkaları belirgindir. Konukcuları: Polifag bir zararlıdır. Sebzelerden hepsinde zararlıdır. Ülkemizin hemen hemen her yerinde yaygın olarak bulunur.

55 Biyolojisi ve Zararı: Kışı larva veya ergin halde toprak içinde geçirirler. İlkbaharda havaların ısınması ile birlikte toprak yüzeyine yaklaşarak beslenirler. Erginler yumurtalarını temmuz ayı ortalarına kadar toprağın 10-15cm derinliğine tek tek veya lı gruplar halinde bırakırlar. Bir dişi yaklaşık 150 yumurta bırakır. Bırakılan yumurtalar yaklaşık gün sonra açılır. Çıkan larvalar hemen beslenmeye başlar. Larvalar gelişmesini 2-3 yılda tamamlar. Olgunlaşan larva 30-40cm derinliğe inerek pupa olur. Pupa süresi 15 gündür. Yazın meydana gelen erginler ancak gelecek ilkbaharda topraktan ayrılırlar. Erginler bitkilerin taze kısımlarını yemek suretiyle zarar yaparlarsa da bu zarar önemli değildir. Esas zararı larvaları yapar. Larvalar bitkilerin köklerini kemirirler, kalın kök ve yumruların içine girerek galeriler açmak suretiyle beslenerek zarar yaparlar. Bu şekilde kökleri yenen sebzeler kurur. Ayrıca zarar görmüş yumrular pazar değerini kaybeder. Ülkemizin hemen hemen her yerinde yaygın olarak bulunur.

56 Savaşımı: Kültürel önlemler: Larvaların dayanıklı bir görünüşü olmasına rağmen, çevre koşullarına karşı çok duyarlıdırlar. Populasyonlarının yüksek olduğu yerlerde tel kurdunun yüzeye yakın olduğu, yaz sonları veya sonbaharda yapılacak bir toprak işlemesi geniş ölçüde ölüme neden olduğundan zararlı populasyonu önemli ölçüde azaltılabilir. Genç larvaları kuraklığa karşı en iyi biçimde koruyan tarla içindeki veya çevresindeki devamlı veya geçici çayırların sürümü yazın yapılmalıdır. Uygun olduğu takdirde yazın veya kışın yapılacak toprak işlemesi zararlının azalmasında etkili olur. Ayrıca toprağı tam doyuran sulama telkurtlarını öldürme bakımından çok etkilidir. Soğuk ve kurak havalarda zararlının azalmasına neden olur.

57 Kimyasal savaşım: Telkurtlarına karşı; tohum ilaçlaması, fidelik ilaçlaması, tarlada toprak ilaçlaması ve ocak ilaçlaması olmak üzere 4 ayrı ilaçlama yapılabilir. Bir sene önce tarlada zararlı veya zararı görülmüşse, ekim ve dikim yapılmadan önce m² ye düşen larva sayısı kontrol edilir. Dikimden önce tarlanın en az 10 farklı yerinde, toplam 1m² olacak şekilde 25cm derinliğe kadar toprak kazılır, gözle inceleme yapılır ve m² deki larva sayısı belirlenir. Tarlanın büyüklüğüne göre örnekleme sayısı artırılabilir. Ortalama larva sayısı 6 ve daha fazla ise ilaçlama yapılmalıdır. Toprak ilaçlamasında ekim veya dikimden önce ilaçlar dekara atılacak su ile karıştırılarak, pülverizatörlerle toprak sathına püskürtülür ve ilacın toprağın 15-20cm derinliğe kadar ulaşması sağlanır. Tohum ilaçlaması yapılacaksa ilacın tohuma iyice yapışması için tohum hafifçe ıslatılarak (bezelye, fasulye, kavun, karpuz, kabak, hıyar) ilaç ile karıştırıldıktan sonra ekim yapılır.

58 Familya: Scarabaeidae Polyphylla turkmenoglui Petr., P. fullo L. (Kadı lokması) Tanınması: Erginlerde vücut, dışbukey ve sağlam yapıdadır. Vücut uzunluğu mm dir. Erkeklerde anten yelpaze şeklindedir. Dişilerde ise anten topuzu belirgin bir şekilde küçüktür. Vücut rengi kırmızımsıkahverengi zemin üzerine küçük odacıklar halinde ve çok sık beyaz pulcuklarla tamamen kaplıdır. Larva manas tipinde, C harfi şeklinde kıvrıktır. Baş koyu renktedir. Bacakları kısa ve iyi gelişmemiş olup, fazla harakete uygun değildir. Larva dönemini toprakta geçirir. Biyolojisi ve zarar şekli: Erginler, haziran-temmuz aylarında pupadan çıkarlar. Güneş battıktan sonra uçuşurlar ve ışığa gelme eğilimleri vardır. Dişiler yumurtalarını toprağın 1-20cm derinliğinde açtıkları bir yuva içine bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar etrafta bulunan bitkilerin kökleri ve yumrularla beslenirler. Larvalar yazın sıcak ve kuraktan, kışın ise soğuktan korunmak için toprağın daha derin kısımlarına inerler. Sonbaharda ikinci döneme geçip tarlada bulunan bitkilerin ince kökleri ile beslenirler. Sonra toprağın niteliğine bağlı olarak 50-90cm derinlikte ertesi yılın ilkbaharına kadar diyapozda kalırlar. Larvalar haziran ayı başlarında üçüncü döneme geçerler, ertesi yılın mayıs ayına kadar üçüncü dönemde kalırlar. Mayıs ayında kendi yaptıkları pupa yuvasında pupa dönemini geçirirler. Genellikle, yılda bir döl verirler. Larvaların toprak içindeki hareketi, toprağın sıcaklığı ve nem oranına bağlıdır. Uygun toprak sıcaklığı ve nem koşullarında mart-ekim aylarında larva zararı görülür.

59 Konucuları : Polifag bir zararlıdır. Zararı: Haziran böceği larvası, bitki köklerinde beslenir. Patateste larvalar yumruları yemek suretiyle zarar verirler. Özellikle kumsal, humuslu topraklarda zararları daha fazladır. Mücadele Yöntemleri: Kültürel Önlemler : Haziranböceği ile bulaşık alanlarda yabancıot bırakmamalı larvaların hareketli olduğu ilkbahar ve yaz aylarında toprak işlemesi yapılarak, larva ve yumurtaların ölmesi sağlanmalıdır. En az 2 yıl sure ile zararlıya hassas olmayan mısır veya tırfıl ekilerek münavebe yapılması uygun olur. Kimyasal savaşımı: Bu zararlıya karşı kimyasal savaşım önerilmemektedir.

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti)

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) 8. Familya: Curculionidae Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) Sitophilus granarius (L.) Erginler koyu kahve veya kırmızımsı gri renkte, 3-5 mm. boydadır. Baş kısmı

Detaylı

6. Familya: Tenebrionidae

6. Familya: Tenebrionidae 6. Familya: Tenebrionidae a) Tenebrio molitor L. (Un kurdu) b) Tenebrio obscurus L. (Esmer Un kurdu) c) Tribolium confusum Duv.(Kırma biti) d) Tribolium castaneum (Hbst.) (Un biti) e) Latheticus oryzae

Detaylı

F. Takım: Coleoptera

F. Takım: Coleoptera F. Takım: Coleoptera 1. Familya: Dermestidae a)anthrenus museorum L. (Çekmece böceği) b)trogoderma granarium Everst. (Khapra böceği) a)anthrenus museorum L. (Çekmece böceği) Erginleri 3 mm. kadar olan

Detaylı

YAPRAKLARI YENEN SEBZE ZARARLILARI Takım: Tylenchida Familya: Heteroderidae Tür: Heterodera cruciferae Franklin (Lahana kist nematodu)

YAPRAKLARI YENEN SEBZE ZARARLILARI Takım: Tylenchida Familya: Heteroderidae Tür: Heterodera cruciferae Franklin (Lahana kist nematodu) YAPRAKLARI YENEN SEBZE ZARARLILARI Takım: Tylenchida Familya: Heteroderidae Tür: Heterodera cruciferae Franklin (Lahana kist nematodu) LAHANA, KARNABAHAR, TURP, SALGAM VE KIRMIZI PANCAR ZARARLILARI Heterodera

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz.2015 - Ankara Ekin Kurdu (Zabrus Spp) Ergini Geniş bir baş ve fırlayan sırt kısmının görünüşünden

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI

NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI Antraknoz, nohut sineği ve yeşil kurt hakkında bilgiler verilecektir. Nohut antraknozu, Ascochyta rabiei adlı mantar tarafından meydana getirilen, Dr. Metin BABAOĞLU Ziraat

Detaylı

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı)

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı Zararlı Organizma Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Sınıf: Insecta Takım: Hymenoptera Familya:Cynipidae Tanımı Konukçuları Zarar

Detaylı

12/24/2015 ENGİNAR ZARARLILARI. Takım: Homoptera Familya: Aphididae Tür: Brachycaudus cardui L. (Enginar yaprakbiti) Tanınması

12/24/2015 ENGİNAR ZARARLILARI. Takım: Homoptera Familya: Aphididae Tür: Brachycaudus cardui L. (Enginar yaprakbiti) Tanınması ENGİNAR ZARARLILARI Takım: Homoptera Familya: Aphididae Tür: Brachycaudus cardui L. (Enginar yaprakbiti) Kanatsız parthenogenetik dişilerin boyu 2.0-2.5 mm ve oval yapıda olup vücut rengi yeşilimsi veya

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Badem Anadolu nun en eski meyve türlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde

Detaylı

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta Tuta absoluta Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu kullan-destekle kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle nesneleri bilimsel çalışmalarda kaynak gösterilerek kullanmak istisna

Detaylı

Patates te Çözümlerimiz

Patates te Çözümlerimiz Patates te Çözümlerimiz Sürdürülebilir Tarım, yeterli ve kaliteli miktarlarda gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, dünya tarımının ekonomik canlılığını, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının

Detaylı

VIII. Hafta: Şeker Pancarında Toprak altı Zararlılar; Nematodlar, Tel kurtları, Toprak Kurtları ve Toprak Pireleri

VIII. Hafta: Şeker Pancarında Toprak altı Zararlılar; Nematodlar, Tel kurtları, Toprak Kurtları ve Toprak Pireleri VIII. Hafta: Şeker Pancarında Toprak altı Zararlılar; Nematodlar, Tel kurtları, Toprak Kurtları ve Toprak Pireleri ŞEKER PANCARI TOHUM ZARARLLILARI Şeker pancarı tohumları ile taşınan ve doğrudan tohumda

Detaylı

NERGİS ZARARLILARI

NERGİS ZARARLILARI MORDOĞANDA NERGİS ÇİÇEKÇİLİĞİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM YAKLAŞIMI İLE İYİLEŞTİRİLMESİ VE KIRSAL KALKINMAYA KATKISI PROJESİ NERGİS ZARARLILARI Büyük nergis soğan sineği (Merodon equestris) Ergin sineklerin

Detaylı

EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica )

EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica ) Ekin kambur biti ergin ve larvası EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica ) Ergin, esmer kırmızı renkli 2.5-3 mm boyda ve silindirik şekillidir. Baş, göğsün altına eğik durduğu için kamburumsu bir görünüşe

Detaylı

E. Takım: Lepidoptera. 1. Familya: Pyralidae 2. Familya: Galleriidae 3. Familya: Tineidae 4. Familya: Gelechiidae

E. Takım: Lepidoptera. 1. Familya: Pyralidae 2. Familya: Galleriidae 3. Familya: Tineidae 4. Familya: Gelechiidae E. Takım: Lepidoptera 1. Familya: Pyralidae 2. Familya: Galleriidae 3. Familya: Tineidae 4. Familya: Gelechiidae 1. Familya: Pyralidae a) Ephestia kuehniella (Zell.)(Değirmen güvesi) b) Ephestia elutella

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE Yemeklik tane baklagillerde tane, meyvenin içinde olup, göbek bağı ile bağlıdır. Bitkiye gelen tüm besin maddeleri bu bağ ile taneye taşınır. Taneler; renk, büyüklük ve

Detaylı

Kullanma Kılavuzu. 10 dönüm için 1 l gübre kullanılarak ilkbaharda sürgünler püskürtme(ya da damlama) yöntemiyle

Kullanma Kılavuzu. 10 dönüm için 1 l gübre kullanılarak ilkbaharda sürgünler püskürtme(ya da damlama) yöntemiyle Yazlık ve kışlık tahıllar, patates, pancar, patlıcangiller, kabakgiller, lahana grubu, ağaçlar, soğanlar, yeşillikler, çiçekler ve çimler, ay çiçeği, üzüm, meyve çalılıkları ve dekoratif çalılıklar, küçük

Detaylı

Orijin: Asya ve Avrupa (Mısır, Yunan ve Roma medeniyetleri döneminden beri biliniyor. Yabani form: Lactuca serriola x L.

Orijin: Asya ve Avrupa (Mısır, Yunan ve Roma medeniyetleri döneminden beri biliniyor. Yabani form: Lactuca serriola x L. SALATA- MARUL Asteraceae (=Compositae) Familyası Lactuca sativa (Salata- marul) Chichorium endivia (Yaprak çikori) Chichorium intybus (Başlı Çikori) Cynara scolymus (Enginar) Helianthus tuberosus (Yer

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

Solem Organik / Ürün Kullanımı

Solem Organik / Ürün Kullanımı Solem Organik / Ürün Kullanımı Bitki Türü Gübre Uygulama zamanı Dozlama / saf gübre Arpa, Buğday, Yulaf, Çavdar, Darı, Süpürge Darısı, Kara Buğday Uygulama Metodları K Ekim Öncesi, Yılda 1 defa 20-200

Detaylı

12/24/2015. Tanınması

12/24/2015. Tanınması Takım: Lepidoptera Familya: Pieridae Tür: Pieris brassicae L. (Lahana kelebeği) Lahana kelebeğinin vücut uzunluğu 20 mm, kanat açıklığı ise 50-60 mm'dir. Kanat rengi beyazdır. Erkek bireylerin üst kanatlarında

Detaylı

AMBAR ZARARLILARI UZM. EMİNE KARAKUŞ (ENTOMOLOJİ) MERSİN ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ 2015

AMBAR ZARARLILARI UZM. EMİNE KARAKUŞ (ENTOMOLOJİ) MERSİN ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ 2015 AMBAR ZARARLILARI UZM. EMİNE KARAKUŞ (ENTOMOLOJİ) MERSİN ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ 2015 Depolanmış ürünlerde zararlı Arthropodların bulunuşu ile tüm dünyada ortalama ürün kaybı % 5-10 olarak kabul edilmektedir.

Detaylı

Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı

Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı Zararlı Organizma Anoplophorachinensis(Forster, 1771) (Turunçgil uzunantenli böceği) Sınıf: Insecta Takım: Coleoptera Familya:Cerambycidae

Detaylı

Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR

Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR PAMUKTAKİ ZARARLILARI ÖRNEKLEME ZAMANI, ÖRNEKLEME YÖNTEMİ, EZE ve MÜCADELE ZAMANLARI Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR KONU BAŞLIKLARI Tanımlar Başarılı

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİNLERDE

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

Yem Bitkileri Zararlıları: Benekli yonca aphidi (Hemiptera: Callaphididae) Therioaghis trifolii Monell. Anholocyclic bir yaşama sahiptir.

Yem Bitkileri Zararlıları: Benekli yonca aphidi (Hemiptera: Callaphididae) Therioaghis trifolii Monell. Anholocyclic bir yaşama sahiptir. Yem Bitkileri Zararlıları: Benekli yonca aphidi (Hemiptera: Callaphididae) Therioaghis trifolii Monell. Anholocyclic bir yaşama sahiptir. Genellikle bitkilerin alt kısmında bulunur. Kışı daha çok parthenogenetik

Detaylı

T A G E M. (Acarina) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI

T A G E M. (Acarina) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI CİLT IV YUMUŞAK VE SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE ZARARLILARI AKARLAR Akdiken akarı (Tetranychus viennensis Zacher) (Tetranychidae) İkinoktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae Koch.) (Tetranychidae) Avrupa kırmızıörümceği

Detaylı

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE HAZIRLAYAN:Kübra

Detaylı

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI Hastalığa neden olan etmen obligat bir parazittir. Hücrelerarası gelişir,

Detaylı

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica)

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) SİSTEMATİKTEKİ YERİ Takım: Brassicales Familya: Brassicaceae Cins: Brassica Tür: B. oleracea var. italica SAĞLIK VE BESLENME YÖNÜNDEN Brokkoli, A ve C vitamini,

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

Korunga Tarımı. Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi.

Korunga Tarımı. Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi. Korunga Tarımı Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi. Osman Dilekçi - Ziraat Mühendisi Teknik İşler Şube Müdürü 0248

Detaylı

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta ÖNEMLİ ZARARLILARI Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) Ergin 20 mm yumurta Larva 35-40 mm ÖNEMLİ ZARARLILARI ÇİÇEK TRİPSİ (Frankliniella tritici) Küçük sigara şeklinde 1,3 mm uzunluğunda, genelde sarı renkli

Detaylı

son hacim 20 30 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10 15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir.

son hacim 20 30 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10 15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir. TKİ HÜMAS ın Kullanım Zamanı, Şekli ve Miktarı Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) HÜMAS; tarla bitkileri, sebzeler, sera bitkileri, süs bitkileri, çim, fide, bağ ve meyve ağaçları olmak üzere bu kılavuzda

Detaylı

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. ALTIN KELEBEK Euproctis chrysorrhoea L (Lepidoptera: Lymantriidae)

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. ALTIN KELEBEK Euproctis chrysorrhoea L (Lepidoptera: Lymantriidae) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI ALTIN KELEBEK Euproctis chrysorrhoea L (Lepidoptera: Lymantriidae) Dişinin abdomeni gayet iri olup, ucundaki sarı renkli kıl demeti nedeniyle, bu zararlıya Altın kelebek ismi verilmiştir

Detaylı

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA LİF BİTKİLERİ PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA Ön bitki pamuk ise toprak işlemesine çubuk kesme ile başlanır. Sap kesiminden sonra toprak pullukla 20-30 cm derinden sürülür. Kışa doğru tarlanın otlanması

Detaylı

BÖRÜLCE YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Black Strong Ürünlerinin Börülce YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Besin maddelerince zengin toprakları sever. Organik madde oranı

BÖRÜLCE YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Black Strong Ürünlerinin Börülce YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Besin maddelerince zengin toprakları sever. Organik madde oranı BÖRÜLCE YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Black Strong Ürünlerinin Börülce YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Besin maddelerince zengin toprakları sever. Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde

Detaylı

I. KISIM: Temel Bilgiler ve Muhafaza

I. KISIM: Temel Bilgiler ve Muhafaza İçindekiler I. KISIM: Temel Bilgiler ve Muhafaza 1. Sebzeciliğin Önemi... 3 1.1. İnsan Beslenmesindeki Önemi...4 1.1.1. Sebzelerin Besin Değeri... 5 1.1.1.a. Su... 5 1.1.1.b. Protein... 6 1.1.1.c. Karbonhidratlar...

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST 0533 6508818 KARASİNEKLER Familia : Diptera 0.5 1 Cm boyunda Siyah Gri renktedirler. Ortalama ömürleri 3 4 haftadır. KARASİNEKLER Ağız tipi

Detaylı

ADIM ADIM BELLİS(ÇAYIR GÜZELİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM BELLİS(ÇAYIR GÜZELİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM BELLİS(ÇAYIR GÜZELİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir?

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir? Macar Fiği Neden Önemlidir? Macar fiği, son yıllarda ülkemizde ekimi yaygınlaşan beyazımsı-sarı çiçekli bir fiğ türüdür (Resim 1). Bitkinin önemli olmasını sağlayan özellikler; yerli fiğe nazaran soğuklara

Detaylı

Magnezyum Sülfat. Magnezyum Sülfat nedir?

Magnezyum Sülfat. Magnezyum Sülfat nedir? Magnezyum Sülfat Magnezyum Sülfat nedir? Magnezyum sülfat gübresi (MgSO4 7H 2 O) bitkilerdeki magnezyum eksikliğiniz gidermeye uygun, suda tamamen eriyebilen saf ve kristal bir gübredir. Bünyesinde % 15

Detaylı

İŞLER. 60 kişi işletme ziyareti için çalışma Eylem programı hazırlayarak bir gün önceden Planı,Yıllık çiftçiyi bilgilendiricek

İŞLER. 60 kişi işletme ziyareti için çalışma Eylem programı hazırlayarak bir gün önceden Planı,Yıllık çiftçiyi bilgilendiricek AYLAR OCAK ŞUBAT MART GAPBİRECİK TARIMSAL YAYIM DANIŞMANLIK MÜH.LTD.ŞTİ.2015-2016 TYD ÇALIŞMA İŞ TAKVİMİ TARIM DANIŞMANIN YAPACAĞI YAPILACAK İŞLER İŞLER FORMLAR ilkbaharda ekilecek tarlaların sürülmesi

Detaylı

BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola

BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola BAĞ MİLDİYÖSÜ İbrahim DEMRAN Köksal AKSU Didem SAYMAN MANİSA TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİ KORUMA ŞB. MD. Manisa ilinde 1980 yılından buyana uygulanan Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Projesi kapsamındadır. Salgınlar

Detaylı

ELMA KARALEKESİ Venturia inaequalis (Cke) Wint.

ELMA KARALEKESİ Venturia inaequalis (Cke) Wint. CİLT IV YUMUŞAK VE SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE HASTALIKLARI ELMA KARALEKESİ Venturia inaequalis (Cke) Wint. 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI Elma karalekesi (Venturia inaequalis (Cke) Wint.) nin saprofitik ve parazitik

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII. SULAMA GİRİŞ SULAMANIN GENEL PRENSİPLERİ Sulamanın Amacı ve Önemi... 32

İÇİNDEKİLER VII. SULAMA GİRİŞ SULAMANIN GENEL PRENSİPLERİ Sulamanın Amacı ve Önemi... 32 İÇİNDEKİLER TOPRAK VE GÜBRELEME GİRİŞ... 1 1. BAHÇE TOPRAĞI NASIL OLMALIDIR... 2 1.1. Toprak Reaksiyonu... 2 1.2. Toprak Tuzluluğu... 3 1.3. Kireç... 4 1.4. Organik Madde... 4 1.5. Bünye... 5 1.6. Bitki

Detaylı

TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu ( cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylü

TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu ( cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylü SUSAM HASADI TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu (30-125 cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylüdür. Ülkemizde tarımı yapılan yağ bitkileri

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

Prof.Dr. Filiz ERTUNÇ

Prof.Dr. Filiz ERTUNÇ 8. KONU CRUCİFER VİRÜS HASTALIKLARI (LAHANA) Lahana Siyah halkalıleke virusu (Syn: Turnip mosaic potyvirus) Etmen 750X12 nm uzunluğunda ipliğimsi patiküllere sahiptir. Konukçularda oluşturduğu farklı virulence

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TARIM TEKNOLOJİLERİ TARLA BİTKİLERİ ZARARLILARIYLA MÜCADELE 621BHY124

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TARIM TEKNOLOJİLERİ TARLA BİTKİLERİ ZARARLILARIYLA MÜCADELE 621BHY124 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TARIM TEKNOLOJİLERİ TARLA BİTKİLERİ ZARARLILARIYLA MÜCADELE 621BHY124 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

SARI ÇAY AKARININ ÇAY BİTKİSİ ÜZERİNDE OLUŞTURDUĞU ZARARLANMALAR. RAPOR

SARI ÇAY AKARININ ÇAY BİTKİSİ ÜZERİNDE OLUŞTURDUĞU ZARARLANMALAR. RAPOR SARI ÇAY AKARININ ÇAY BİTKİSİ ÜZERİNDE OLUŞTURDUĞU ZARARLANMALAR. RAPOR Bölgemizin sahip olduğu iklim şartları dolayısıyla günümüze değin çay plantasyon alanlarımızda ekonomik boyutta zarara sebep olabilecek

Detaylı

ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

Teknik Uyarlama: Zeynel Cebeci Taslak Sürüm , ( )

Teknik Uyarlama: Zeynel Cebeci Taslak Sürüm , ( ) önemli şeftali zararlıları Teknik Uyarlama: Zeynel Cebeci Taslak Sürüm 2008 1.0, (13.11.2008) Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu kullan destekle kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan

Detaylı

GRYLLOBLATTODEA (GRYLLOBLATTARIA)

GRYLLOBLATTODEA (GRYLLOBLATTARIA) GRYLLOBLATTODEA (GRYLLOBLATTARIA) Ergin morfolojik özellikleri 1,5-3 cm boyunda; ağız parçaları ısırıcı-çiğneyici; anten uzun; thorax segmentleri benzer yapıda ve birbirinden ayrı; Bacaklar benzer yapıda;;

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2014 YILI Türkiye İstatistik Kurumu 25/12/2014 tarihinde 2014 yılı Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre; Tahıllar ve diğer

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri

Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri Ana Sınıf Ürün adı Alt Sınıf İL TARİH Tarla Ürünleri Buğday (Makarnalık) Tahıllar Adana, Osmaniye, Mersin, Antalya, Muğla 31.Mar Tarla Ürünleri Buğday (Makarnalık)

Detaylı

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Korunga Önemli Bir Bitkidir Korunga, sulamanın yapılamadığı kıraç alanlarda, verimsiz ve taşlık topraklarda yetiştirilecek

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

Buğday ve Arpa Gübrelemesi

Buğday ve Arpa Gübrelemesi Buğday ve Arpa Gübrelemesi Ülkemizde en geniş üretim alanı bulunan buğday ve arpa çok farklı toprak tiplerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toprak ph isteği bakımından hafif asitten kuvvetli alkalin

Detaylı

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA 12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA TOPRAK EROZYONU Toprakların bulunduğu yada oluştuğu yerden çeşitli doğa kuvvetlerinin (rüzgar, su, buz, yerçekimi) etkisi ile taşınmasıdır. Doğal koşullarda oluşan

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

ÖLÜKOL HASTALIĞI Phomopsis viticola. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD.

ÖLÜKOL HASTALIĞI Phomopsis viticola. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD. MANĠSA TARIM ĠL MÜDÜRLÜĞÜ BĠTKĠ KORUMA ġb. MD. Üreticiler tarafından Çelikmarazı Kömür gibi isimler verilen Ölükol Hastalığı Ege Bölgesi bağ alanlarında yoğun olarak görülmekte ve zarar yapmaktadır. Hastalık

Detaylı

ELMA İÇ KURDU. Elma iç kurdu larvası

ELMA İÇ KURDU. Elma iç kurdu larvası ELMA İÇ KURDU Kışı ağaç gövdelerinin çatlamış kabukları arasında, ambalaj ve depolama yerlerinde ördükleri kokonlar içerisinde olgun larva olarak geçiren iç kurdu larvaları, Nisan sonu-mayıs başlarında

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2010 Yılı Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 25/03/2011 tarihinde açıklanan, 2010 yılı Bitkisel

Detaylı

GÜL ZARARLILARI VE MÜCADELESİ. Bölüm I

GÜL ZARARLILARI VE MÜCADELESİ. Bölüm I GÜL ZARARLILARI VE MÜCADELESİ Bölüm I Milattan 500 yıl önce Çinliler tarafından kültüre alınan güller, çiçeklerinin kokusu ve güzelliği nedeniyle bahçıvanlar tarafından çiçeklerin kraliçesi olarak kabul

Detaylı

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ Ordo (Takım): Blattoptera (Hamam böcekleri) Vücutları kahverengi tonlarında, yassı ve ovaldir. Antenler çoğunlukla

Detaylı

KAVUN Orijin ve Tarihçe: Kokulu kavunlar: Afrika Anadolu-İran-Hindistan Dünya Yazlık kavunlar: Güney Anadolu (Adana kavunları) Kışlık kavunlar: Batı

KAVUN Orijin ve Tarihçe: Kokulu kavunlar: Afrika Anadolu-İran-Hindistan Dünya Yazlık kavunlar: Güney Anadolu (Adana kavunları) Kışlık kavunlar: Batı KAVUN Orijin ve Tarihçe: Kokulu kavunlar: Afrika Anadolu-İran-Hindistan Dünya Yazlık kavunlar: Güney Anadolu (Adana kavunları) Kışlık kavunlar: Batı Anadolu (Kasaba tipi kavunlar) Kantalop kavunları: Van

Detaylı

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur. Elma Tarihçe İklim İstekleri Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m. den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.05.2014

Detaylı

TURUNÇGİLLER İÇİN YILLIK ÇALIŞMA TAKViMi

TURUNÇGİLLER İÇİN YILLIK ÇALIŞMA TAKViMi OCAK Uçkurutan (mal secco), Turunçgil dal yanıklığı (pseudomonas syringae), Antraknoz ve kahverengi meyve çürüklüğü (Phytophthora citrophthora)'ne karşı ilaçlama yapılır. Bahçede zararlı (unlu bit, kırmızı

Detaylı

ANTEP FISTIĞI YETİŞTİRİLMESİ VE BAKIMI

ANTEP FISTIĞI YETİŞTİRİLMESİ VE BAKIMI ANTEP FISTIĞI Antep fıstığı ülkemizde yetişme alanı geniş olan önemli ihraç ürünlerimizdendir.yıllık üretimimiz 30 bin ton civarındadır.meyvesinin bileşiminde %53.8 yağ %20 protein,%15 şeker ve nişasta

Detaylı

Ziraat Mühendisi Ayşegül DEMİRÖRS

Ziraat Mühendisi Ayşegül DEMİRÖRS Ziraat Mühendisi Ayşegül DEMİRÖRS En çok rastlanan buğday hastalıkları Pas hastalıkları (sarı pas, kahverengi pas, kara pas) Kök ve boğaz çürüklüğü Septoria - Fusarium Sürme Rastık En çok rastlanan buğday

Detaylı

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ:

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da

Detaylı

BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit

BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit -18, 2-4 arasında ise 40 lt su ile Hum Elit 15 uygulaması

Detaylı

7. Hafta: Yumuşak ve sert çekirdekli (elma, armut, ayva) meyve bahçelerinde zararlı önemli Nematod ve Akar türleri.

7. Hafta: Yumuşak ve sert çekirdekli (elma, armut, ayva) meyve bahçelerinde zararlı önemli Nematod ve Akar türleri. 7. Hafta: Yumuşak ve sert çekirdekli (elma, armut, ayva) meyve bahçelerinde zararlı önemli Nematod ve Akar türleri. Meloidogyne spp (Kök ur nematodları): 1- Meloidogyne incognita 2- Meloidogyne javanica

Detaylı

AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ. 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri

AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ. 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 37 AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri 4 Bu aylarda hava ve toprak sıcaklığının uygun olduğu günlerde toprağın derince sürülmesi yararlıdır. Böylece

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 KAVAK FİDANI ÜRETİMİ VE FİDANLIK TEKNİĞİ Kavak fidanı yetiştirilmesinde en önemli konuların başında, kaliteli kavak fidanı yetiştirilmesine

Detaylı

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER Gözler, etrafı tüy ve pullarla çevrilerek dış etkilerden korunmuş büyüme noktalarıdır. Bunlar, meyve ağaçlarında dal, yaprak ve çiçekleri oluştururlar. Genellikle şekilleri ve

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı (1. Tahmin Sonuçlarına göre) Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 26/08/2011 tarihinde

Detaylı

Bioredworm- S(Solid)-Katı ve Bioredworm-L(Liquid)-Sıvı Uygulama tablosu Bitki Türü Gübre Türü Uygulama dönemi Dozlar / saf gübre olarak /

Bioredworm- S(Solid)-Katı ve Bioredworm-L(Liquid)-Sıvı Uygulama tablosu Bitki Türü Gübre Türü Uygulama dönemi Dozlar / saf gübre olarak / Kök gelişimini ciddi oranda desteklediği için, özellikle dikim esnasında granül gübrenin kullanılması tavsiye edilir. Üreticilerin, topraktaki besin ihtiyacını tespit edebilmeleri için toprak analizi yaptırmaları

Detaylı

7 ve 8. hafta SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİNDE EKOLOJİK FAKTÖRLER. ã Kök gelişimini engelleme. Optimum sıcaklık ( Optimum sıcaklık ( C)

7 ve 8. hafta SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİNDE EKOLOJİK FAKTÖRLER. ã Kök gelişimini engelleme. Optimum sıcaklık ( Optimum sıcaklık ( C) 7 ve 8. hafta SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİNDE EKOLOJİK FAKTÖRLER Verimliliği etkileyen ekolojik faktörler: 1. Abiyotik (İklim ve toprak) 2. Biyotik (Yararlı ve zararlı hastalık ve zararlılar, bitki ve hayvan

Detaylı

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO İbreliler 1 Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Cupressaceae

Detaylı

RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013

RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013 RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013 TOPRAK İyi drenajlı, Kumlu ve hafif killi, Ayrık türleri,tarla sarmaşığı,darıcan gibi yabani otlardan ari olmalı. İyi kaliteli yer altı suyu veya yakınında akarsu bulunmalı.

Detaylı

Yalçın AKI Ferhat SERTKAYA

Yalçın AKI Ferhat SERTKAYA Yalçın AKI Ferhat SERTKAYA Yer fıstığı baklagiller familyasından, tek yıllık ve değerli bir yağ bitkisidir. Yerfıstığı, meyvelerini toprak altında meydana getirmesiyle diğer bitkilerden farklılık gösterir.

Detaylı

Bağ zararlıları ve Mücadelesi -Bölüm II

Bağ zararlıları ve Mücadelesi -Bölüm II Bağ zararlıları ve Mücadelesi -Bölüm II Otiorhynchus spp. (Coleoptera: Curculionidae) Bağ Maymuncukları Ergin 6-16 mm boyunda, siyah sert bir kitin deri ile kaplıdır. Elytra abdomeni örter. Baş öne doğru

Detaylı

Ekonomik Rapor Tablo 57. Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla. Yıllar Nüfus (1) (000 Kişi) Türk Lirası ( )

Ekonomik Rapor Tablo 57. Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla. Yıllar Nüfus (1) (000 Kişi) Türk Lirası ( ) Tablo 57. Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla Yıllar Nüfus (1) (000 Kişi) Türk Lirası ( ) Cari Fiyatlarla (2) Sabit (1998 Yılı) Fiyatlarla Değişim ABD Doları ($) Değişim Türk Lirası ( ) Değişim 2009

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2. TAHMİN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 23/10/2014 tarihinde 2014 yılı 2. Tahmin Bitkisel Üretim haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre;

Detaylı

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ Yulafın Kökeni Yulafın vatanını Decandolle Doğu Avrupa ve Tataristan; Hausknecht ise orta Avrupa olduğunu iddia etmektedir. Meşhur tasnifçi Kornicke ise Güney Avrupa ve Doğu Asya

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ARMİLLARİA

Detaylı

KENT BAHÇELERİ İÇİN SULAMA REHBERİ

KENT BAHÇELERİ İÇİN SULAMA REHBERİ KENT BAHÇELERİ İÇİN SULAMA REHBERİ Yeryüzü Derneği Haziran 2011 SULAMA: Bitkilerin normal gelişmesi için gerekli olan fakat doğal yollarla karşılanamayan suyun zamanında, bitkinin istediği miktarda ve

Detaylı

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Önemli Fiğ Türleri Dünya üzerinde serin ve ılıman eklim kuşağına yayılmış çok sayıda fiğ türü vardır.

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2015 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 25/12/2015 tarihinde 2015 yılı Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2015 yılında bir önceki yıla göre üretim miktarları; Tahıllar ve diğer

Detaylı