Karışık ve birbirine göre oldukça farklı görünen takım tezgahları, basite indirgendiğinde parça(p)-takım(t)-işlem(i) üçlüsünden meydana gelir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Karışık ve birbirine göre oldukça farklı görünen takım tezgahları, basite indirgendiğinde parça(p)-takım(t)-işlem(i) üçlüsünden meydana gelir."

Transkript

1 TAKIM TEZGAHLARI

2 Takım Tezgahlarının Blok Şeması ve Sınıflandırılması Karışık ve birbirine göre oldukça farklı görünen takım tezgahları, basite indirgendiğinde parça(p)-takım(t)-işlem(i) üçlüsünden meydana gelir. P-T-İ İşlem: Parçaya şekil vermek için parçatakım ikilisinin izafi hareketlerini kapsar.

3 Parça-Takım-İşlem (PTİ) üçlüsünden hareketle, geniş kapsamda bir takım tezgahı; - Gerekli hareketleri sağlayan kinematik sistemden, - Parça ve takımın, tezgaha getirilmesini, bağlanmasını, çözülmesini ve tezgahtan uzaklaştırılmasını sağlayan parça sisteminden ve takım sisteminden, - Yağlama, soğutma ve talaş nakliyesini gerçekleştiren yardımcı sistemlerden, - Tüm sistemleri taşıyan gövde sisteminden meydana gelir. - Tezgaha giriş olarak malzeme, enerji ve bilgi, çıkış olarak şekillendirilmiş parça gösterilebilir.

4 Takım tezgahlarının geliştirilmiş modeli

5 Kontrol sistemine göre Talaş kaldırma yöntemlerine göre Amacına göre Takım tezgahlarının sınıflandırılması

6 1. Tezgahların talaş kaldırma yöntemlerine göre sınıflandırılması o Takım tezgahlarına şekil verme işlemi parça-takım arasında oluşturulan izafi hareketlerin bir sonucudur. o Bu nedenle hareketler 3 gruba ayrılır; - Ana (kesme), - İlerleme (avans), - Yardımcı (ayar) hareketler. o Bu hareketlerin parça veya takım tarafından yapılması çeşitli talaş kaldırma yöntemlerini ortaya koymaktadır.

7

8 2. Kontrol sistemine göre tezgahların sınıflandırılması Takım tezgahlarında herhangi bir parçanın işlenmesi teknik ve ekonomik koşullar altında gerçekleştirilir. Teknik koşullar: Kalite, sabit kalite ve güvenilirlik Ekonomik koşullar: Prodüktivite(verimlilik), ucuzluk, esneklik ve enerji tasarrufu. Bu koşullar en iyi otomasyon olgusu ile sağlanabilir. Çeşitli şekillerde ifade edilen ve çoğu zaman mekanizasyon ile karıştırılan otomasyon kavramı tezgahın enerji ve bilgi girişlerine göre ifade edilir.

9 o Enerji faktörü mekanizasyon, bilgi ise otomasyon olgusunu ifade eder. o Enerji, tezgahı oluşturan bütün mekanizmaların hareketi ve bunun sonucu olarak mekanik iş ile ilgilidir. o Tezgaha verilen enerji insan veya motor enerjisi olabilir. o İnsan enerjisi ile meydana getirilen harekete elle hareket, motor enerjisi ile oluşturulan harekete mekanik hareket veya mekanizasyon denir.

10 Mekanizasyon kısmi veya tam olabilir. Kısmı mekanizasyonda bazı hareketler ve işler elle (insan gücü) bazıları motor gücü ile yapılır. Örneğin, bir torna tezgahında parçanın dönme hareketi ile takımın ilerleme hareketi motor gücü, ayar hareketleri elle yapılır. Tam mekanizasyonda, tezgahın tüm hareket ve işleri için motor enerjisi kullanılır.

11 Tezgaha verilen bilgi doneleri, geometrik ve teknolojik olmak üzere iki çeşittir. Geometrik bilgiler, takımın parça üzerindeki yolunu belirler, Teknolojik bilgiler ise kesme hızı, ilerleme ve talaş kalınlığı gibi değerlerdir. Bilgi donelerinin doğrudan insan tarafından verildiği tezgahlara konvansiyonel tezgah, program yolu ile verildiği tezgahlara ise otomat tezgah denir. Otomat tezgahlarda yapılan işlerin kapsamı otomasyon adını taşır. Genellikle herhangi bir sistemi daha önceden belirlenen yani istenilen bir duruma getirme işlemi insan müdahalesi olmadan bir program veya tertibat tarafından yapılırsa bu işlem otomatik adını alır.

12 Otomasyon mekanizasyona yani yani enerjisinin motor tarafından verilmesine dayanır. Ancak, enerjisi bir motor tarafından sağlanan işlem otomatik olabilir. Buna bağlı olarak otomasyon, insan enerjisi ve müdahalesi olmadan her hangi bir hareketin oluşmasını ve bu hareketi gerçekleştiren mekanizmanın kontrolünü sağlayan bir olgudur. Otomasyon kısmi veya tam olabilir. Kısmi otomasyonda bazı işlemler örneğin, takım bağlama ve çözme, parça bağlama ve çözme, parça tutturma ve çözme işlemleri elle, diğerleri örneğin talaş kaldırma işlemleri otomatik yapılır. Tam otomasyonda bütün işlemler otomatiktir.

13 Otomat tezgahlar programın veriliş şekline göre 2 gruba ayrılırlar. Mekanik otomat tezgahlar Nümerik kontrollü otomat tezgahlar Otomat tezgahların programın veriliş şekline göre sınıflandırılması

14 Mekanik otomat tezgahlarda program mekanik bir tertibatla gerçekleştirilir ve bu tezgahlar 3 gruba ayrılırlar. Kopya kontrollü Kam kontrollü Pim kontrollü Mekanik otomat tezgahlar

15 Pim kontrollü tezgahlarda program, pimleri birbirine göre çeşitli mesafelere yerleştirerek gerçekleştirilir.

16 Kam kontrollü tezgahlarda program kam profili ile gerçekleştirilir.

17 Kopya kontrollü tezgahlarda program, işlenecek yüzeyin şeklini temsil eden bir model ile gerçekleştirilir.

18 Mekanik otomat tezgahların olumsuz yönleri; Mekanik otomat tezgahlar rijid sistemlerdir. İşlenecek parçada herhangi bir değişiklik olduğunda veya bir başka parça işleme konduğunda tezgahın yeniden ayarlanması gerekir ki buda uzun zaman alır. Ayrıca, mekanik otomat tezgahların konstrüksiyonları oldukça karışıktır.

19 Nümerik kontrollü tezgahlar Bilgi donelerini kapsayan program; delikli kart, şerit, manyetik bant, klavye yada bilgisayar yardımı verilir. Programın veriliş yöntemleri sisteme büyük bir esneklik kazandırmakla birlikte donelerin hazırlanmasında veya hesaplanmasında bilgisayarların da kulalnılmasına imkan tanır.

20 NC tezgahlarda, parçanın imalat resmine ve teknolojik bilgilere dayanarak teknolojik plan hazırlanır. Bu planın belirli bir kod veya lisana göre programı yazılır ve program taşıyıcısına aktarılır.

21 Program taşıyıcısı, tezgahın kontrol kısmına yerleştirilir. Elektrik ikazlar tezgahın elektrik motoruna ulaştırılır, burada elde edilen enerji ile tezgah harekete geçer ve parça işlenir. Şekildeki x,y,z simgeleri hareket yönlerini gösterir

22 Basit NC tezgahların yanı sıra bilgisayarla donatılan CNC ve DNC sistemleri de vardır. CNC (Computer Numerical Control) tezgahları, geometrik ve teknolojik doneleri hesaplayan birer bilgisayar ile donatılmış tezgahlardır. DNC (Direkt Numerical Contol) tezgahları, merkezi bir bilgisayar ile kontrol edilen NC ve CNC tezgahlardan oluşan bir sistemdir.

23 3. Amacına göre tezgahların sınıflandırılması Amacına göre tezgahlar 3 gruba ayrılırlar. Çok amaçlı tezgahlar Üniversal tezgahlar Tek amaçlı tezgahlar Amacına göre tezgahlar

24 Üniversal tezgahlar Çok çeşitli parçalar işlenir, bir çok işlemler yapılır. Örneğin üniversal bir tornada disk, kısa silindirik, uzun silindirik parçalar işlenir, boyuna-eninedış-iç tornalama yapılır, vida açılabilir. Çok amaçlı tezgahlar İşlenecek parça çeşidi ve işlemler sınırlıdır. Sadece disk ve kısa silindirik parçalar işlenen revolver torna gibi. Tek amaçlı tezgahlar Sadece bir çeşit parça belirli bir işlem görebilir. Örneğin, vida açma, diş açma gibi tezgahlar.

25 Bir Takım Tezgahından Beklenilen Özellikler 1.Ekonomiklik: Bir takım tezgahından beklenilen en önemli özelliktir. Ekonomiklik ile anlatılmak istenen, belirli bir imalat işleminin istenen hassasiyette, mümkün olan en kısa sürede ve en az harcama ile gerçekleştirilmesidir. İmalat harcaması, parça başına yapılan bir takım giderlerin toplanması sonucu belirlenebilir. Bunlar;

26 İmalat harcaması Genel işletme giderleri Makine amortismanı İşçilik Makine işletme giderleri Takım, tertibat ve diğer donanım giderleri

27 2. İşletme emniyeti: Bir takım tezgahının işletme emniyeti maksimum dikkat gösterilmesi gerek en önemli bir konudur. Çünkü işletme için çok önemlidir. Bir takım tezgahı işletmedeki diğer üretim makineleri ile uyum sağlamak zorundadır. Bir tek imalat birimindeki arıza ve rahatsızlıklar zincirleme olarak tüm işletmede reaksiyonlara neden olur ve bir çok imalat programının gerçekleşmesine ağır zarar verir

28 Bir tezgahın işletme emniyeti, işletmenin bakım fonksiyonunun etkinliği ile artar. Ulaşılması yağlama ve bakım kısımlarına sahip makineler ile insan hatalarına karşı özel emniyet donanımlarına sahip olmayan makineler kendilerinden beklenen işleri yerine getirmeye yatkın değildirler.

29 3. Yapı ve çalışma tamlığı Takım tezgahları, iş parçasını istenilen biçim ve ölçüde, belirlenmiş bir yüzey kalitesinde imal etmek zorundadırlar. Bu durum, çalışma sırasında iş parçası karşısındaki takıma yeterli hassasiyette bir göreceli hareket verilerek sağlanır. Bir takım tezgahının hassasiyetindeki etkili faktörler;

30 Yerleştirme tamlığı Takım tezgahının yapısal ve konstrüktif tamlığı Makine amortismanı Çalışma tamlığı Aşınma durumu

31 3.1. Yerleştirme tamlığı: Tezgah için hazırlanmış olan temelin durumu, çalışma sırasında tezgaha etkiyen dış etkenler (titreşim, sıcaklık, sarsıntı v.s.), yağlamanın etkinliği. Tezgahların yerleştirilmesine gereken özen gösterilmeli ve yerleştirme sürekli olarak kontrol edilmelidir. Hassas çalışması gereken tezgahlarda, dış kuvvetlerin etkisi ihmal edilmemelidir. Tezgah daima fabrika binasından izole edilmelidir. Tezgahları fabrika binasından korumak için aktif yada pasif izolasyon yapılabilir.

32 Aktif izolasyon: Herhangi bir titreşim kaynağının binanın diğer kısımlarına ve temele intikalinin önlenmesidir. Pasif izolasyon: Herhangi bir makinenin, binanın titreşiminden etkilenmemesi için izole edilmesidir. Hassas işler için en iyi çözüm gerek aktif ve gerekse de pasif izolasyonun bir arada yapılmasıdır.

33 3.2. Takım tezgahının yapısal ve konstrüktif tamlığı: Tezgahı meydana getiren tüm elemanların tamlık derecesi ve montaj sonucu ortaya çıkan tamlığı. Bir takım tezgahının yapısal veya konstrüktif tamlığı, yüklenmemiş halde yapılan ölçümler ile belirlenir. Bu ölçüm standartlara (DIN 8601) göre yapılır. Bu standartlarda her tür tezgah için ölçülmesi gereken kısımlar ve tezgahın hassasiyet derecesine göre bunlarda müsaade edilebilir sapmalar verilmiştir.

34 DIN 8601 e göre bir torna tezgahı üzerinde kontrol edilen kısımlar Kızakların yüzey düzgünlüğü ve doğrusallığı Puntanın eksen kaçıklığı Fener milinin ekseni ve dönmesi Fener mili ekseni ile kızakların paralelliği

35 DIN 8601 de, ölçümlerde kullanılacak aletler ve izin sapmalar belirlenmiştir. Standartlarda konvensiyonel tezgahların dışında kalan tezgahlar için bilgi yoktur. Ancak tezgah imalatçıları standartlara paralel yönde şartnameler hazırlarlar. Şartnamede belirtilen hususlar;

36 Şartnamede belirtilen hususlar Takımın türü ve biçimi İş parçası malzemesi İlerleme, talaş derinliği, kesme hızı ve kesme sıvısı türü Ölçme cihazı, ölçü yöntemi ve izin verilen sapma

37 3.3. Aşınma durumu: Tezgahın çalışma sırasında ortaya çıkan kesme kuvvetleri ile hareketli parçaların oluşturduğu atalet kuvvetleri karşısındaki davranışı.

38 Belirli bir iş için tezgah seçiminde göz önünde bulundurulacak hususlar Tezgahın çalışma hacmi iş parçasının biçim ve büyüklüğüne uygun olmalıdır. Çalışma hacmi, iş parçasından çıkan talaşın akış ve gidişine uygun olmalıdır. Tezgahın gücü, en kalın talaşı kaldırarak çalışmaya uygun olmalıdır.

39 Kesme ve ilerleme hızı ayarları geniş bir aralıkta yapılabilmelidir. Çalışma tamlığı, iş parçası toleranslarına uygun olmalıdır. Tezgah, ek tertibat ve ölçü aletleri ile donatılabilmelidir. Kumanda türü ve hizmet personeli sayısı, imal edilecek parça sayısı ile uygunluk göstermeli

40 Tezgah emniyetli, az bakım gerektiren ve kolay temin edilebilen türden olmalıdır. Tezgahın çalışması iş emniyeti kurallarına uygun olmalıdır.

41 Talaş Kaldırma Yöntemlerinin Esası Talaş kaldırma, ucu (ağzı) keskin bir takımla parça üzeriden malzeme kaldırma işlemidir. Talaş kaldırma işlemlerinin sınıflandırılması 3 kritere göre yapılabilir. 1- Takım ile parça arasındaki izafi hareketler, 2-Takım ucunun geometrisi, 3-Kesici uç sayısı.

42 TAKIM İLE PARÇA ARASINDAKİ İZAFİ HAREKETLER Takım ile parça arasında; - Kesme (ana), - İlerleme (avans), - Yardımcı (ayar) hareketleri vardır.

43 Kesme hareketi Esas talaş kaldırma hareketidir. İlerleme hareketi Ayar hareketi Parçanın uzunluğu veya genişliği boyunca belirli bir kısmının işlenmesini sağlayan hareketidir. Takımın parçaya yaklaşma hareketi, ilerleme hareketi sonrası takımın başlangıç noktasına geri dönmesi gibi hareketlerdir.

44 Kesme hareketi Dönme veya doğrusal İlerleme ve yardımcı hareketler Doğrusal

45 Kesme, ilerleme ve ayar hareketlerinin parça veya takım tarafından yapılması çeşitli talaş kaldırma yöntemlerini ortaya çıkartır. Bu bakımdan; tornalama, frezeleme, delme, planyalama-vargelleme ve taşlama olmak üzere esasen 5 talaş kaldırma yöntemi vardır. Ayrıca, bu yöntemlere dayanan vida açma, diş açma ve broşlama gibi türemiş yöntemler vardır.

46 Takım-parça arasındaki izafi hareketlere göre talaş kaldırma yöntemleri

47 o Esasen talaş kaldırma işlemlerinde kesme hareketinin takıma veya parçaya verilmesi, belirli yüzey şekillerinin işlenmesi ile ilgilidir. o Genelde imal edilen parçalar çok çeşitlidir. o İşlenen parçalar, dönel ve dönel(prizmatik) olmayan şeklinde iki gruba ayrılırlar.

48 Genelde dönel elemanların yüzeyleri Tornalama Prizmatik elemanların yüzeyleri Frezeleme veya planyalamavargelleme Vida, dişli çarkların dişleri, kamalı mil ve göbekler gibi profilli yüzeyler Yukarıdaki yöntemlerden birisi ile

49 Vidalar Tornalama veya frezeleme Dişli çarkların dişleri Planyalama yada azdırma denilen frezeleme Delikler, kama kanalları, profilli yüzeyler Broşlama

50 o Tornalama, frezeleme, delik delme ve planyalama-vargelleme esasen parçaya şekil veren talaş kaldırma yöntemidir. o Taşlama ise genelde boyut, şekil ve yüzey kalitesini iyileştiren talaş kaldırma yöntemidir. o Taşlama ile daha önce tornalama, frezeleme, delik delme ve planyalama-vargelleme ile işlenmiş tüm dönel, prizmatik ve profilli parçaların yüzeyleri işlenir. o Bu nedenle taşlama işlemine nihai talaş kaldırma işlemi denir. o Ayrıca, taşlama esasına dayanan ancak sadece yüzey kalitesini iyileştiren honlama ve lepleme gibi işleme yöntemleri de vardır.

51 Tornalama Silindirik(iç ve dış), konik, dönel herhangi bir şekil, silindirik ve konik elemanların alın yüzeyleri, vida gibi yüzeyler Frezeleme Düz-eğik düzlemesel yüzeyler, kanal, T kanalı, vida, dişli çark ve profilli yüzeyler Delme Planyalama-vargelleme Silindirik ve konik deliklerin işlenmesi Düz yüzeyler, kanallar, dişli çarklar ve profilli yüzeyler Taşlama Silindirik(iç ve dış), konik, düz ve eğik düzlemsel yüzeyler, vida, dişli çarklar ve profilli elemanlar

52 Kesici ucun geometrisi belli olan Kesici ucun geometrisi belli olmayan 2. Kesici ucun geometrisi bakımından talaş kaldırma işlemlerinin sınıflandırılması

53 Kesici ucun geometrisi belli olan talaş kaldırma işlemleri Tornalama, frezeleme, delik delme, planyalamavargelleme, broşlama Kesici ucun geometrisi belli olmayan talaş kaldırma işlemleri Taşlama, honlama ve lepleme

54 Tek uçlu takımlarla yapılan talaş kaldırma işlemleri İki uçlu takımlarla yapılan talaş kaldırma işlemleri Çok uçlu takımlarla yapılan talaş kaldırma işlemleri 3.Takımların kesici uç sayına göre talaş kaldırma işlemlerinin sınıflandırılması

55 Tek uçlu takımlarla yapılan talaş kaldırma işlemleri Tornalama ve planyalamavargelleme işlemleri İki uçlu takımlarla yapılan talaş kaldırma işlemleri Delik delme Çok uçlu takımlarla yapılan talaş kaldırma işlemleri Frezeleme, raybalama ve broşlama

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 İmalat Yöntemleri MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Talaşsız İmalat Talaşlı İmalat Fiziksel-Kimyasal Hammaddeye talaş kaldırmadan bir şekil verilir Döküm Dövme Presleme Haddeleme

Detaylı

DENEY NO : 3. DENEY ADI : CNC Torna ve Freze Tezgâhı

DENEY NO : 3. DENEY ADI : CNC Torna ve Freze Tezgâhı DENEY NO : 3 DENEY ADI : CNC Torna ve Freze Tezgâhı AMAÇ : NC tezgahların temel sistematiği, NC tezgahların çalışma ilkeleri ve özellikleri, programlama işlemi hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra, BOXFORD

Detaylı

Klasik torna tezgahının temel elemanları

Klasik torna tezgahının temel elemanları Klasik torna tezgahının temel elemanları Devir ayar kolları Dişli Kutusu Ayna Soğutma sıvısı Siper Ana Mil Karşılık puntası Çalıştırma kolu ilerleme mili (talaş mili) Araba Acil Stop Kayıt Öğr. Gör.Ahmet

Detaylı

Parça tutturma tertibatları

Parça tutturma tertibatları Parça tutturma tertibatları Parçalar, l/d (l:parça uzunluğu, d:çap) oranına göre çeşitli şekillerde tezgaha bağlanır. Uzunluğu l < d olan parçalar sadece aynaya bağlanır (serbest tutturma) Uzunluğu l 2d

Detaylı

İmalat işlemi; -İnsan veya hayvan gücü kullanarak ilkel yöntemlerle yada -Mekanik enerji kullanılarak makinelerle yapılır.

İmalat işlemi; -İnsan veya hayvan gücü kullanarak ilkel yöntemlerle yada -Mekanik enerji kullanılarak makinelerle yapılır. İmalatın amacı, ham madde halinde bulunan herhangi bir malzemeyi belirli bir şekle dönüştürmektir. İmalat işlemi; -İnsan veya hayvan gücü kullanarak ilkel yöntemlerle yada -Mekanik enerji kullanılarak

Detaylı

TORNACILIK. Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ

TORNACILIK. Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ TORNACILIK Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ TORNANIN TANIMI VE ENDÜSTRİDEKİ ÖNEMİ Bir eksen etrafında dönen iş parçalarını, kesici bir kalemle

Detaylı

Tezgahın tablosına göre kullanılan devir hız kolları Siper (Support) Devir hız \ kutusu Ayna l i---- hareket düzeni.

Tezgahın tablosına göre kullanılan devir hız kolları Siper (Support) Devir hız \ kutusu Ayna l i---- hareket düzeni. Elektrik motoru \ Tezgahın tablosına göre kullanılan devir hız kolları Siper (Support) Devir hız \ kutusu Ayna l.------------ i---- \ \ Enine (Tabla) hareket düzeni Gezer punto Ana mil Talaş mili Şalter

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TALAŞLI İMALAT TEZGÂHLARININ TANITIMI

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TALAŞLI İMALAT TEZGÂHLARININ TANITIMI BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TALAŞLI İMALAT TEZGÂHLARININ TANITIMI Deney n Amacı Talaşlı imalat tezgahlarının tanıtımı, talaşlı

Detaylı

TALAŞLI İMALAT SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI. Talaşlı İmalat Yöntemleri

TALAŞLI İMALAT SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI. Talaşlı İmalat Yöntemleri TALAŞLI İMALAT MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Talaşlı İmalat Yöntemleri 2 Talaşlı İmalat; iş parçası üzerinden, sertliği daha yüksek bir kesici takım yardımıyla,

Detaylı

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ Doç. Dr. Adnan AKKURT Takım Tezgahları İnsan gücü ile çalışan ilk tezgahlardan günümüz modern imalat sektörüne kadar geçen süre zarfında takım tezgahları oldukça büyük bir değişim

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR II DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR II DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR II DERSİ CNC TORNA UYGULAMASI Deneyin Amacı: Deney Sorumlusu: Arş. Gör.

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ CNC TORNA DENEY FÖYÜ Deney Yürütücüsü: Dr.Öğr.Üyesi Emre ESENER Deney Yardımcısı: Arş.Gör. Emre SÖNMEZ Hazırlayan: Arş.Gör.

Detaylı

CNC FREZE UYGULAMASI DENEY FÖYÜ

CNC FREZE UYGULAMASI DENEY FÖYÜ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ CNC FREZE UYGULAMASI DENEY FÖYÜ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR.BİROL

Detaylı

Torna tezgahının kısımları

Torna tezgahının kısımları Torna tezgahının kısımları Bu yazımızda torna tezgahının kısımları konusunu işleyeceğiz.torna tezgahı kısımları resimli anlatım şeklindedir. Tornanın kısımları her tesviyeci-tornacı tarafından bilinmelidir.tornanın

Detaylı

TALAŞLI ÜRETİM YÖNTEMLERİ

TALAŞLI ÜRETİM YÖNTEMLERİ ÜNİTE-5 TALAŞLI ÜRETİM YÖNTEMLERİ ÖĞR. GÖR. HALİL YAMAK KONU BAŞLIKLARI Giriş Üretim Yöntemlerinin Sınıflandırılması Talaşlı Üretimin Temelleri Talaşlı Üretim Yöntemleri CNC İle İşleme GİRİŞ Bir ham maddenin

Detaylı

Mak- 204. Üretim Yöntemleri - II. Vargel ve Planya Tezgahı. Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

Mak- 204. Üretim Yöntemleri - II. Vargel ve Planya Tezgahı. Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Mak- 204 Üretim Yöntemleri - II Talaşlı Đmalatta Takım Tezgahları Vargel ve Planya Tezgahı Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Takım Tezgahlarında Yapısal

Detaylı

İMALAT TEKNOLOJİLERİ

İMALAT TEKNOLOJİLERİ İMALAT TEKNOLOJİLERİ GĐRĐŞ Đmalat yöntemleri Alışılmış Đmalat Yöntemleri ve Alışılmamış Đmalat Yöntemleri olarak iki gruba ayrılır. Alışılmış yöntemler kesici uç, matkap ucu veya taşlama taşı gibi takımlar

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. MAK-204 Üretim Yöntemleri Freze Tezgahı Frezeleme Đşlemleri (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde

Detaylı

Chapter 22: Tornalama ve Delik Açma. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Chapter 22: Tornalama ve Delik Açma. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing Chapter 22: Tornalama ve Delik Açma DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 22.1 Giriş Tornalama, dışı silindirik ve konik yüzeylere sahip parça işleme sürecidir. Delik açma, işleme sonucunda

Detaylı

MASTARLAR MASTAR ÇEŞİTLERİ. 1 - Tampon Mastarlar. 2 - Vida Mastarları. 3 - Çatal Mastarlar. 4 - Johnson Mastarları. 5 - Prizmatik Mastarlar

MASTARLAR MASTAR ÇEŞİTLERİ. 1 - Tampon Mastarlar. 2 - Vida Mastarları. 3 - Çatal Mastarlar. 4 - Johnson Mastarları. 5 - Prizmatik Mastarlar MASTARLAR Makine parçalarının ölçme ve kontrol işlemlerinde ölçme ve kontrol aletleri ile birlikte kullanılan yardımcı aletlere Mastarlar denir. Bunların bazıları direkt bazıları ise endirekt olarak ölçme

Detaylı

TALAŞLI İMALAT. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek istenen parça arasında belirgin bir sertlik farkının olmasıdır.

TALAŞLI İMALAT. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek istenen parça arasında belirgin bir sertlik farkının olmasıdır. TALAŞLI İMALAT Şekillendirilecek parça üzerinden sert takımlar yardımıyla küçük parçacıklar halinde malzeme koparılarak yapılan malzeme üretimi talaşlı imalat olarak adlandırılır. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek

Detaylı

TORNA TEZGAHINDA KESME KUVVETLERİ ANALİZİ

TORNA TEZGAHINDA KESME KUVVETLERİ ANALİZİ İMALAT DALI MAKİNE LABORATUVARI II DERSİ TORNA TEZGAHINDA KESME KUVVETLERİ ANALİZİ DENEY RAPORU HAZIRLAYAN Osman OLUK 1030112411 1.Ö. 1.Grup DENEYİN AMACI Torna tezgahı ile işlemede, iş parçasına istenilen

Detaylı

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU MAKİNE PROGRAMI MESLEKİ UYGULAMA RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU MAKİNE PROGRAMI MESLEKİ UYGULAMA RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU MAKİNE PROGRAMI MESLEKİ UYGULAMA RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU I- Yapılacak Çalışmalarla İlgili Bilgiler A) Talaşlı Şekillendirme a-takım tezgahları hakkında

Detaylı

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TALAŞLI İMALAT DENEYİ LABORATUVAR FÖYÜ

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TALAŞLI İMALAT DENEYİ LABORATUVAR FÖYÜ T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TALAŞLI İMALAT DENEYİ LABORATUVAR FÖYÜ 1 Deneyin Amacı: Üretilmesi istenen bir parçanın, bilgisayar destekli

Detaylı

BAYBURT ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESĠ BÖLÜM-I AMAÇ, KAPSAM VE DAYANAK

BAYBURT ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESĠ BÖLÜM-I AMAÇ, KAPSAM VE DAYANAK BAYBURT ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESĠ BÖLÜM-I AMAÇ, KAPSAM VE DAYANAK MADDE-1: Bu staj kılavuzu, Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin staj öncesi, staj

Detaylı

ME220T Tasarım ve İmalat TALAŞLI İMALAT YÖNTEMLERİ VE TEZGAHLARI. 15. Talaşlı İmalat Yöntemleri. Talaş Kaldırma

ME220T Tasarım ve İmalat TALAŞLI İMALAT YÖNTEMLERİ VE TEZGAHLARI. 15. Talaşlı İmalat Yöntemleri. Talaş Kaldırma TALAŞLI İMALAT YÖNTEMLERİ VE TEZGAHLARI Groover, Fundamentals of Modern Manufacturing, Bölüm 22 ME220T Tasarım ve İmalat 15. Talaşlı İmalat Yöntemleri Mehmet DEMİRKOL 1. Tornalama ve ilgili işlemler 2.

Detaylı

TORNALAMA. Tornalama, kesme hareketi parçanın dönme hareketi ve ilerleme hareketi takımın ilerleme hareketi ile gerçekleşen talaş kaldırma işlemidir.

TORNALAMA. Tornalama, kesme hareketi parçanın dönme hareketi ve ilerleme hareketi takımın ilerleme hareketi ile gerçekleşen talaş kaldırma işlemidir. TORNALAMA Tornalama, kesme hareketi parçanın dönme hareketi ve ilerleme hareketi takımın ilerleme hareketi ile gerçekleşen talaş kaldırma işlemidir. Takımın ilerleme hareketi, parçanın dönme eksenine paralel

Detaylı

ÜNİTE MAKİNA VE TEÇHİZAT İÇİNDEKİLER. Prof. Dr. Ayhan ÇELİK HEDEFLER TALAŞLI ÜRETİM YÖNTEMLERİ

ÜNİTE MAKİNA VE TEÇHİZAT İÇİNDEKİLER. Prof. Dr. Ayhan ÇELİK HEDEFLER TALAŞLI ÜRETİM YÖNTEMLERİ TALAŞLI ÜRETİM YÖNTEMLERİ İÇİNDEKİLER Üretim Yöntemlerinin Sınıflandırılması Talaşlı Üretimin Temelleri Talaşlı Üretim Yöntemleri CNC ile İşleme MAKİNA VE TEÇHİZAT Prof. Dr. Ayhan ÇELİK HEDEFLER Bu üniteyi

Detaylı

İmalat Teknolojileri. Dr.-Ing. Rahmi Ünal. Talaşlı İmalat Yöntemleri malzemebilimi.net

İmalat Teknolojileri. Dr.-Ing. Rahmi Ünal. Talaşlı İmalat Yöntemleri malzemebilimi.net İmalat Teknolojileri Dr.-Ing. Rahmi Ünal 1 Talaşlı İmalat Yöntemleri malzemebilimi.net Kapsam Talaşlı imalatın tanımı Talaş kaldırmanın esasları Takımlar Tornalama Frezeleme Planyalama, vargelleme Taşlama

Detaylı

MEKANİK TEKNOLOJİLERİ DERS NOTLARI

MEKANİK TEKNOLOJİLERİ DERS NOTLARI MEKANİK TEKNOLOJİLERİ DERS NOTLARI NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ HAYRABOLU MESLEK YÜKSEK OKULU TARIM MAKİNELERİ BÖLÜMÜ Öğr. Gör. Ahmet DURAK Teknoloji toplum ve bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için bilimin

Detaylı

02.01.2012. Freze tezgahında kullanılan kesicilere Çakı denir. Çakılar, profillerine, yaptıkları işe göre gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılır.

02.01.2012. Freze tezgahında kullanılan kesicilere Çakı denir. Çakılar, profillerine, yaptıkları işe göre gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılır. Freze ile ilgili tanımlar Kendi ekseni etrafında dönen bir kesici ile sabit bir iş parçası üzerinden yapılan talaş kaldırma işlemine Frezeleme, yapılan tezgaha Freze ve yapan kişiye de Frezeci denilir.

Detaylı

CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI

CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI Frezelemenin Tanımı Çevresinde çok sayıda kesici ağzı bulunan takımın dönme hareketine karşılık, iş parçasının öteleme hareketi yapmasıyla gerçekleştirilen talaş

Detaylı

Mastarlar. Resim 2.23: Mastar ve şablon örnekleri

Mastarlar. Resim 2.23: Mastar ve şablon örnekleri Mastarlar Mastarlar (Resim 2.23), iş parçasının istenilen ölçüden daha büyük ya da küçük olup olmadığının kontrolü için kullanılan ölçme aletleridir. Parça boyutlarının, geometrik biçimlerin kontrolünde

Detaylı

CNC Freze Tezgâhı Programlama

CNC Freze Tezgâhı Programlama CNC Freze Tezgâhı Programlama 1. Amaç CNC tezgâhının gelişimi ve çalışma prensibi hakkında bilgi sahibi olmak. Başarılı bir CNC programlama için gerekli kısmî programlamanın temellerini anlamak. Hazırlayıcı

Detaylı

Üst başlık hareket. kolu. Üst başlık. Askı yatak. Devir sayısı seçimi. Fener mili yuvası İş tablası. Boyuna hareket volanı Düşey hareket.

Üst başlık hareket. kolu. Üst başlık. Askı yatak. Devir sayısı seçimi. Fener mili yuvası İş tablası. Boyuna hareket volanı Düşey hareket. Frezeleme İşlemleri Üst başlık Askı yatak Fener mili yuvası İş tablası Üst başlık hareket kolu Devir sayısı seçimi Boyuna hareket volanı Düşey hareket kolu Konsol desteği Eksenler ve CNC Freze İşlemler

Detaylı

YRD.DOÇ.DR. MURAT KIYAK 1

YRD.DOÇ.DR. MURAT KIYAK 1 TAKIM TEZGAHLARI MAK 3042 SUNUM 2 Yrd.Doç.Dr. Murat KIYAK www.yildiz.edu.tr/~.edu.tr/~kiyak kiyak@yildiz.edu.tr 1 http://www.bologna.yildiz.edu.tr/index.php?r=course/view&id=3869&aid=97 2 YRD.DOÇ.DR. MURAT

Detaylı

İmalat Teknolojileri. Dr.-Ing. Rahmi Ünal. Talaşlı İmalat Yöntemleri

İmalat Teknolojileri. Dr.-Ing. Rahmi Ünal. Talaşlı İmalat Yöntemleri İmalat Teknolojileri Dr.-Ing. Rahmi Ünal Talaşlı İmalat Yöntemleri 1 Kapsam Talaşlı imalatın tanımı Talaş kaldırmanın esasları Takımlar Tornalama Frezeleme Planyalama, vargelleme Taşlama Broşlama Kaynak

Detaylı

CNC (COMPUTER NUMERİCAL CONTROL)

CNC (COMPUTER NUMERİCAL CONTROL) CNC (COMPUTER NUMERİCAL CONTROL) Bilgisayarlı Sayısal Kontrol(CNC- Computer Numerical Control), takım tezgahlarının sayısal komutlarla bilgisayar yardımıyla kontrol edilmesidir. CNC Tezgahlarda, NC tezgahlardan

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri

MAK-204. Üretim Yöntemleri MAK-204 Üretim Yöntemleri Torna Tezgahı ve Tornalama Đşlemleri (10.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Klasik torna tezgahının temel elemanları

Detaylı

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme Mak-204 Üretim Yöntemleri II Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-204 Üretim Yöntemleri Vidalar-Vida Açma Đşlemi (8.Hafta) Kubilay Aslantaş Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet ileten vidaları Metrik vidalar Trapez vidalar

Detaylı

TAKIM TEZGÂHLARI LABORATUARI

TAKIM TEZGÂHLARI LABORATUARI TAKIM TEZGÂHLARI LABORATUARI Sorumlu Öğretim Üyeleri Prof.Dr.Ali ĠNAN Yrd.Doç.Dr. HaĢim PIHTILI Yrd.Doç.Dr.Latif ÖZLER Yrd.Doç.Dr. Cihan ÖZEL Yrd.Doç.Dr. Nihat TOSUN DENEY NO:1 KONU: Delik Delme ve Delik

Detaylı

BÖLÜM 25 TAŞLAMA VE DİĞER AŞINDIRMA İŞLEMLERİ

BÖLÜM 25 TAŞLAMA VE DİĞER AŞINDIRMA İŞLEMLERİ 25.1 TAŞLAMA BÖLÜM 25 TAŞLAMA VE DİĞER AŞINDIRMA İŞLEMLERİ Taşlama, taş adı verilen disk şeklindeki bir aşındırıcıyla gerçekleştirilen bir talaş kaldırma işlemidir. Taşın içinde milyonlarca küçük aşındırıcı

Detaylı

A TU T R U G R AY A Y SÜR SÜ M R ELİ

A TU T R U G R AY A Y SÜR SÜ M R ELİ DÜZ DİŞLİ ÇARK AÇMA Düz Dişli Çarklar ve Kullanıldığı Yerler Eksenleri paralel olan miller arasında kuvvet ve hareket iletiminde kullanılan dişli çarklardır. Üzerine aynı profil ve adımda, mil eksenine

Detaylı

CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI

CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI MUTLAK KOORDİNAT SİSTEMİNE GÖRE O00012; ( Program numarası) T01 M06; (Birinci Takım, Taretteki takım değişti) G90 G54 G94 G97 G40; Mutlak koordinat sistemi, İş parçası

Detaylı

Freze tezgahları ve Frezecilik. Page 7-1

Freze tezgahları ve Frezecilik. Page 7-1 Freze tezgahları ve Frezecilik Page 7-1 Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde talaş kaldırmak için kullanılan kesici takıma freze çakısı olarak adlandırılırken, freze çakısının bağlandığı takım

Detaylı

KONİK DİŞLİ ÇARKLAR. Öğr. Gör. Korcan FIRAT. CBÜ Akhisar MYO

KONİK DİŞLİ ÇARKLAR. Öğr. Gör. Korcan FIRAT. CBÜ Akhisar MYO KONİK DİŞLİ ÇARKLAR Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO TANIMI Eksenleri kesişen millerde kuvvet ve hareket iletmek için kullanılan ve yanal yüzeylerinin çevresine ve kesik koni tepe noktasında birleşecek

Detaylı

İmal Usulleri 2. Fatih ALİBEYOĞLU -2-

İmal Usulleri 2. Fatih ALİBEYOĞLU -2- İmal Usulleri 2 Fatih ALİBEYOĞLU -2- Giriş 1.Tornalama ve ilgili işlemler 2.Delme ve ilgili işlemler 3.Frezeleme 4.Talaş kaldırma merkezleri ve Tornalama merkezleri 5.Diğer talaş kaldırma yöntemleri 6.Yüksek

Detaylı

AKSLAR ve MİLLER. DEÜ Mühendislik Fakültesi Makina Müh.Böl.Çiçek Özes. Bu sunudaki bilgiler değişik kaynaklardan derlemedir.

AKSLAR ve MİLLER. DEÜ Mühendislik Fakültesi Makina Müh.Böl.Çiçek Özes. Bu sunudaki bilgiler değişik kaynaklardan derlemedir. AKSLAR ve MİLLER Bu sunudaki bilgiler değişik kaynaklardan derlemedir. AKSLAR MİLLER Eksenel kuvvetlerde her iki elemanda çekmeye veya basmaya zorlanabilirler. Her iki elemanda içi dolu veya boş imal edilirler.

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri-II

MAK-204. Üretim Yöntemleri-II MAK-204 Üretim Yöntemleri-II Tornalama Đşlemleri (6.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Kesici Takım Geometrisi γ: Talaş açısı: Kesilen talaşın

Detaylı

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing Chapter 24: Frezeleme DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 24.1 Giriş Frezeleme, düz bir yüzey elde etmek için yapılan temel bir talaş kaldırma işlemidir Freze bıçakları bir veya birden fazla

Detaylı

Doç. Dr. Ahmet DEMİRER 1. Torna Tezgahları

Doç. Dr. Ahmet DEMİRER 1. Torna Tezgahları Doç. Dr. Ahmet DEMİRER 1 Parçaya kesici alet yönünde bir hareket vererek talaş kaldırmaya tornalamak, bu işlemleri yapan tezgahlara da torna tezgahları denir. Tornada genellikle eksenel hareketle dış iç

Detaylı

RULMANLI YATAKLAR 28.04.2016. Rulmanlı Yataklar

RULMANLI YATAKLAR 28.04.2016. Rulmanlı Yataklar RULMANLI YATAKLAR MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-II DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Rulmanlı Yataklar Yataklar minimum sürtünme ile izafi harekete müsaade eden, fakat kuvvet doğrultusundaki

Detaylı

Adres bilgileri ve diğer bilgilerin bazıları

Adres bilgileri ve diğer bilgilerin bazıları Adres bilgileri ve diğer bilgilerin bazıları G şifreleri (kodları) CNC programlarının yazımında kullanılan talaş kaldırma işlemlerini doğrudan ilgilendiren kodlardır. G kod numaraları G00 - G99 arasındadır.

Detaylı

TAŞLAMA TEZGAHLARI. Taşlama prosesinin başlıca amaçları şunlardır:

TAŞLAMA TEZGAHLARI. Taşlama prosesinin başlıca amaçları şunlardır: TAŞLAMA Temel bir şekillendirme yöntemi olan taşlama işlemi, kemiklerin keskinleştirilip silah yapılması, kılıçların bilenmesi, kesici ve delici birçok aletin yapımında ilk çağlardan beri kullanılmaktadır.

Detaylı

Talaşlı İşlenebilirlik

Talaşlı İşlenebilirlik Talaşlı İşlenebilirlik Bir malzemenin (genellikle metal) uygun takım ve kesme koşullarıyla göreli olarak kolay işlenebilirliği Sadece iş malzemesine bağlıdır. Talaşlı işleme yöntemi, takım ve kesme koşulları

Detaylı

14.09.2014 TALAŞ KALDIRMA YÖNTEMLERİ VE TAKIM TEZGAHLARI TALAŞ KALDIRMA YÖNTEMLERİ VE TAKIM TEZGAHLARI. Talaş Kaldırma - İşleme

14.09.2014 TALAŞ KALDIRMA YÖNTEMLERİ VE TAKIM TEZGAHLARI TALAŞ KALDIRMA YÖNTEMLERİ VE TAKIM TEZGAHLARI. Talaş Kaldırma - İşleme TALAŞ KALDIRMA YÖNTEMLERİ VE TAKIM TEZGAHLARI TALAŞ KALDIRMA YÖNTEMLERİ VE TAKIM TEZGAHLARI 1. Tornalama Torna Tezgahı 2. Frezeleme Freze Tezgahı 3. Delik Delme Matkap Tezgahı 4. Planyalama Planya Tezgahı

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri

MAK-204. Üretim Yöntemleri MAK-204 Üretim Yöntemleri Taşlama ve Taşlama Tezgahı (12.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Taşlama Đşleminin Tanımı: Belirli bir formda imal

Detaylı

MLM 3005 TALAŞLI ÜRETİM TEKNİKLERİ VE UYGULAMALARI

MLM 3005 TALAŞLI ÜRETİM TEKNİKLERİ VE UYGULAMALARI MLM 3005 TALAŞLI ÜRETİM TEKNİKLERİ VE UYGULAMALARI Doç.Dr. Mustafa Kemal BİLİCİ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Kuyumculuk ve Mücevherat Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi C OO8 Temel İşlemler Atölyesi GSM:

Detaylı

AKSLAR ve MİLLER. DEÜ Makina Elemanlarına Giriş Ç. Özes, M. Belevi, M. Demirsoy

AKSLAR ve MİLLER. DEÜ Makina Elemanlarına Giriş Ç. Özes, M. Belevi, M. Demirsoy AKSLAR ve MİLLER AKSLAR MİLLER Eksenel kuvvetlerde her iki elemanda çekmeye veya basmaya zorlanabilirler. Her iki elemanda içi dolu veya boş imal edilirler. Eksen durumlarına göre Genel olarak düz elemanlardır

Detaylı

CNC FREZE BAHAR DÖNEMİ DERS NOTLARI

CNC FREZE BAHAR DÖNEMİ DERS NOTLARI CNC FREZE BAHAR DÖNEMİ DERS NOTLARI Frezeleme; mevcut olan en esnek işleme yöntemidir ve neredeyse her şekli işleyebilir. Bu esnekliğin dezavantajı, optimize etmeyi daha zor hale getirecek şekilde uygulama

Detaylı

FREZE TEZGÂHINDA BÖLME İŞLEMLERİ

FREZE TEZGÂHINDA BÖLME İŞLEMLERİ Üniversal Bölme Aygıtları(Divizörler) Freze tezgâhında her çeşit bölme işlemleri, divizör yardımıyla yapılabilir. Divizör ile, silindirik parçalar üzerine değişik sayılarda bölme yapma, konik parçalara

Detaylı

Tezgahın Ana görevleri:

Tezgahın Ana görevleri: 1 Tezgahın Ana görevleri: Delik delme Delik büyütme Yüzey frezeleme işlemleri Yapılacak işlemin özelliğine ve kesici takımın cinsine göre devir sayıları ve ilerlemeler ayarlanmaktadır. Optik okuyucularla

Detaylı

MAK Makina Dinamiği - Ders Notları -1- MAKİNA DİNAMİĞİ

MAK Makina Dinamiği - Ders Notları -1- MAKİNA DİNAMİĞİ MAK 0 - Makina Dinamiği - Ders Notları -- MAKİNA DİNAMİĞİ. GİRİŞ.. Konunun Amaç ve Kapsamı Makina Dinamiği, uygulamalı mekaniğin bir bölümünü meydana getirir. Burada makina parçalarının hareket kanunları,

Detaylı

Durumu: Aktif olarak kullanılmakta, çalışırken/imalat yaparken görülebilir/incelenebilir.

Durumu: Aktif olarak kullanılmakta, çalışırken/imalat yaparken görülebilir/incelenebilir. No: 110 Tezgâh Tipi: Ayna mahruti & hipoid dişli tezgâhı Marka: Stankoimport Model: 528C Özellikler: Maks. dış çap: 800 mm Maks. modül: 20 mm Modified Roll mekanizması Formate tipi dişli açabilme özelliği

Detaylı

ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR. Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO

ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR. Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO ZİNCİR DİŞLİ ÇARK NEDİR? Tanımı: Güç ve hareket iletecek millerin merkez uzaklığının fazla olduğu durumlarda, aradaki bağlantıyı dişli çarklarla

Detaylı

METİN SORULARI. Hareket Cıvataları. Pim ve Perno Bağlantıları

METİN SORULARI. Hareket Cıvataları. Pim ve Perno Bağlantıları Hareket Cıvataları METİN SORULARI. Hareket cıvatalarını bağlama cıvataları ile karşılaştırınız ve özelliklerini anlatınız. 2. Hareket vidalarının verimi hangi esaslara göre belirlenir? Açıklayınız ve gereken

Detaylı

V. DANILEVSKY İMALAT MÜHENDİSLİĞİ

V. DANILEVSKY İMALAT MÜHENDİSLİĞİ tmmob makina mühendisleri odası V. DANILEVSKY İMALAT MÜHENDİSLİĞİ Çeviren: Malt. Müh. Emin Bahadır KANTAROĞLU YAYIN NO: 121 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI r. J 0CAK1M7 k YAYIN NO: 121 j BASKI: Yom» BMM

Detaylı

Freze Tezgahları ve Frezecilik

Freze Tezgahları ve Frezecilik Freze Tezgahları ve Frezecilik Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde talaş kaldırmak için kullanılan kesici takıma freze çakısı olarak adlandırılırken, freze çakısının bağlandığı takım tezgahlarına

Detaylı

CoroMill QD. Yüksek güvenlikli kanal frezeleme

CoroMill QD. Yüksek güvenlikli kanal frezeleme CoroMill QD Yüksek güvenlikli kanal frezeleme Kanal frezelemedeki ana zorluk, özellikle derin ve dar kanallar işlenirken genelde talaş boşaltmadır. CoroMill QD içten kesme sıvısına sahip türünün ilk kesicisidir.

Detaylı

Mak-204. Üretim Yöntemleri. Delme ve Raybalama. Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

Mak-204. Üretim Yöntemleri. Delme ve Raybalama. Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Mak-204 Üretim Yöntemleri Delme ve Raybalama Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Üretim Yöntemleri 1 Delme ve Raybalama Delik delme işlemi talaşlı imalat

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Bilgisayarlı Sayısal Denetim Tezgâh İşlemleri (CNC) Makine Teknolojisi Frezecilik, Taşlama ve Alet Bilemeciliği

DERS BİLGİ FORMU Bilgisayarlı Sayısal Denetim Tezgâh İşlemleri (CNC) Makine Teknolojisi Frezecilik, Taşlama ve Alet Bilemeciliği Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Sınıf / Dönem Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

DİŞLER; Diş Profili, çalışma sırasında iki çark arasındaki oranı sabit tutacak şekilde biçimlendirilir. Dişli profillerinde en çok kullanılan ve bu

DİŞLER; Diş Profili, çalışma sırasında iki çark arasındaki oranı sabit tutacak şekilde biçimlendirilir. Dişli profillerinde en çok kullanılan ve bu KAVRAMLAR Dişli Çarklar, eksenleri birbirine yakın veya birbirini kesen miller arasında hareket ve güç ileten makine elemanlarıdır. Çevrelerine diş açılmış iki dişli çark bir dişli çiftini oluştururlar

Detaylı

14.09.2014 TALAŞ KALDIRMA TEORİSİ. IML 313 İmal Usulleri II Talaşlı İmalat. Talaşlı İmalat Yöntemleri

14.09.2014 TALAŞ KALDIRMA TEORİSİ. IML 313 İmal Usulleri II Talaşlı İmalat. Talaşlı İmalat Yöntemleri TALAŞ KALDIRMA TEORİSİ IML 313 İmal Usulleri II Talaşlı İmalat 1. Talaş kaldırma teknolojisine genel bakış 2. Metallerin talaşlı işlenmesinde talaş oluşumu 3. Kuvvetler ve Merchant dairesi 4. Talaş kaldırmada

Detaylı

Rulmanlı Yataklarla Yataklama. Y.Doç.Dr. Vedat TEMİZ. Esasları

Rulmanlı Yataklarla Yataklama. Y.Doç.Dr. Vedat TEMİZ. Esasları Rulmanlı Yataklarla Yataklama Y.Doç.Dr. Vedat TEMİZ Esasları Sabit bilyalı rulmanlar Normal uygulamalar dışında, tek rulmanın yük taşıma açısından yetersiz olduğu yerlerde veya her iki doğrultuda ön görülen

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Makine Elemanları 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ 1 Bu bölümden elde edilecek kazanımlar Güç Ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri Redüktörler Ve Vites Kutuları : Sınıflandırma Ve Kavramlar Silindirik

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI II. CNC Programlama ve Tornalama Uygulamaları

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI II. CNC Programlama ve Tornalama Uygulamaları T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI II CNC Programlama ve Tornalama Uygulamaları DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Şaban ULUS Ocak 2013 KAYSERİ

Detaylı

İMM-123 ÖLÇME VE KONTROL

İMM-123 ÖLÇME VE KONTROL İMM-123 ÖLÇME VE KONTROL 1.1.1. Ölçme Birim adı verilen ve bilinen bir değerle, aynı cinsten bilinmeyen bir değeri karşılaştırmaya ÖLÇME denir. Ölçme işlemleri ölçü aletleriyle yapılır. Örneğin; cetvel,

Detaylı

YENİLİKÇİ METROLOJİ DİŞLİ KALİTENİZİ ARTIRIYOR. BU NEDENLE MARGEAR VAR

YENİLİKÇİ METROLOJİ DİŞLİ KALİTENİZİ ARTIRIYOR. BU NEDENLE MARGEAR VAR 2 M arg e a r. Di ş l i Ö l çme M a k i n e l e r i YENİLİKÇİ METROLOJİ DİŞLİ KALİTENİZİ ARTIRIYOR. BU NEDENLE MARGEAR VAR MARGEAR ürünleri ile ilgili en güncel bilgilere web sitemizden ulaşılabilir: www.mahr.com,

Detaylı

TALAŞ KALDIRMA YÖNTEMLERİ VE MAKİNA TAKIMLARI. Talaş Kaldırılmış Parçaların Sınıflandırılması. Talaş Kaldırma

TALAŞ KALDIRMA YÖNTEMLERİ VE MAKİNA TAKIMLARI. Talaş Kaldırılmış Parçaların Sınıflandırılması. Talaş Kaldırma TALAŞ KALDIRMA YÖNTEMLERİ VE MAKİNA TAKIMLARI 1. Tornalama ve ilgili işlemler 2. Delme ve ilgili işlemler 3. Frezeleme 4. Talaş kaldırma merkezleri ve Tornalama merkezleri 5. Diğer talaş kaldırma yöntemleri

Detaylı

A- STANDART SAYILAR VE TOLERANSLAR

A- STANDART SAYILAR VE TOLERANSLAR A STANDART SAYILAR VE TOLERANSLAR Cetvel1 Norm (Standart) sayılar ile ilgili tablolar Cetvel1A DIN323 e göre Temel Sayılar Faktörü Ana Değerler Yuvarlak Değerler Temel Seri Dönüşmüş Seri R5 R10 R20 R40

Detaylı

Parmak Freze çakıları

Parmak Freze çakıları Parmak Freze çakıları Parmak freze çakısı nedir? Parmak freze, Makine parçaları imalatında, kalıpçılıkta önemli bir yere sahip olan frezeleme işleminde kullanılan, helezonik kesici kenarlara sahip kesici

Detaylı

2. MESLEK STANDARDI STANDARDI TABLOSU PRORAM HAZIRLAMA SÜRECİ 9. MODÜLLERİN 5. İŞLEMLERİN YAZILMASI 7. DERSLERİN OLUŞTURULMASI

2. MESLEK STANDARDI STANDARDI TABLOSU PRORAM HAZIRLAMA SÜRECİ 9. MODÜLLERİN 5. İŞLEMLERİN YAZILMASI 7. DERSLERİN OLUŞTURULMASI PROGRAM GELİŞTİRME SÜRECİ MODÜLER PROGRAM HAZIRLAMA SÜRECİ İ 2. MESLEK STANDARDI 3. İŞ VE İŞLEMLERİ BELİRLEME 10. EĞİTİM 4. YETERLİK STANDARDI TABLOSU PRORAM HAZIRLAMA SÜRECİ 9. MODÜLLERİN 5. İŞLEMLERİN

Detaylı

İmalatta İşlenebilirlik Kriterleri

İmalatta İşlenebilirlik Kriterleri Bölüm 24 TALAŞLI İŞLEMEDE EKONOMİ VE ÜRÜN TASARIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Talaşlı işlenebilirlik Toleranslar ve Yüzey Kesme Koşullarının Seçimi konuları İmalatta İşlenebilirlik Kriterleri Takım ömrü-

Detaylı

Makine Elemanları I. Toleranslar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Makine Elemanları I. Toleranslar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü İçerik Toleransın tanımı Boyut Toleransı Geçme durumları Tolerans hesabı Yüzey pürüzlülüğü Örnekler Tolerans

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL İmalat nin Sınıflandırılması ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL ATÖLYE TİPİ AKIŞ TİPİ DERS II GELENEKSEL İMALAT SİSTEMLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ MODERN HÜCRESEL ESNEK TAM ZAMANINDA Kesikli üretim, talebin üretim

Detaylı

CNC TORNA UYGULAMASI DENEY FÖYÜ

CNC TORNA UYGULAMASI DENEY FÖYÜ T.C. BĠLECĠK ġeyh EDEBALĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE VE ĠMALAT MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDĠSLĠKTE DENEYSEL METODLAR DERSĠ CNC TORNA UYGULAMASI DENEY FÖYÜ ÖĞRETĠM ÜYESĠ YRD.DOÇ.DR.BĠROL

Detaylı

TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN

TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN 2 TESTERE TEZGAHLARI Metalleri kesen aletler,kendisinden daha sert ve dayanıklı olan,kısa sürede

Detaylı

MASA ÜSTÜ 3 EKSEN CNC DÜZ DİŞLİ AÇMA TEZGAHI TASARIMI ve PROTOTİP İMALATI

MASA ÜSTÜ 3 EKSEN CNC DÜZ DİŞLİ AÇMA TEZGAHI TASARIMI ve PROTOTİP İMALATI MASA ÜSTÜ 3 EKSEN CNC DÜZ DİŞLİ AÇMA TEZGAHI TASARIMI ve PROTOTİP İMALATI Salih DAĞLI Önder GÜNGÖR Prof. Dr. Kerim ÇETİNKAYA Karabük Üniversitesi Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği ÖZET Bu çalışmada

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ. Öğr. Gör. RECEP KÖKÇAN. Tel: +90 312 267 30 20

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ. Öğr. Gör. RECEP KÖKÇAN. Tel: +90 312 267 30 20 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ Tel: +90 312 267 30 20 E-mail_2: rkokcan@gmail.com KONTROL ÜNİTESİ ELEMANLARI EDIT MODU: Program yazmak, düzenlemek

Detaylı

Vargel. Vargel düzlem ve eğik profile sahip yüzeylerin işlenmesinde kullanılır.

Vargel. Vargel düzlem ve eğik profile sahip yüzeylerin işlenmesinde kullanılır. Planya, Vargel Vargel Vargel düzlem ve eğik profile sahip yüzeylerin işlenmesinde kullanılır. Yatay ve Düşey Vargel Tezgahı Yatay vargel tezgahı Düşey vargel tezgahı Planya Tipi Vargel Tezgahı Hidrolik

Detaylı

REDÜKTOR & DİŞLİ İMALATI. Ürün Kataloğu

REDÜKTOR & DİŞLİ İMALATI. Ürün Kataloğu REDÜKTOR & DİŞLİ İMALATI Ürün Kataloğu Hakkımızda 2007 yılında kurulan PARS MAKSAN, 2009 yılına kadar talaşlı imalat, alüminyum döküm, model yapımı alanlarında faaliyet göstermiştir. 2009 yılında üretim

Detaylı

Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler Toleranslar

Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler Toleranslar Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel bilgiler Toleranslar İçerik Tolerans nedir? Boyut toleransı Geçme Yüzey pürüzlülüğü Örnekler 2 Tolerans nedir? Tasarım ve üretim süreci arasında boyut

Detaylı

Sinüs MAS ARL AR; 50,25 mm 40m ,25 MASTAR BÖLÜ 6. M R 6.1. T : MASTAR

Sinüs MAS ARL AR; 50,25 mm 40m ,25 MASTAR BÖLÜ 6. M R 6.1. T : MASTAR Mastarlar MASTARLAR; Makine parçalarının ölçme ve kontrol işlemlerinde, ölçu ve kontrol aletleri ile birlikte kullanılan yardımcı aletlere MASTAR denir. Mastarların bazıları doğrudan doğruya, bazıları

Detaylı

1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ

1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ 11 1.1. SI Birim Sistemi 12 1.2. Boyut Analizi 16 1.3. Temel Bilgiler 17 1.4.Makine Elemanlarına Giriş 17 1.4.1 Makine

Detaylı

Honlama ve Lepleme Teknikleri

Honlama ve Lepleme Teknikleri Honlama ve Lepleme Teknikleri Haz.: Doç. Dr. Ahmet DEMİRER Honlama Teknikleri 1 Honlama Teknikleri Honlama ve lepleme tekniklerinin amacı; tornalama veya taşlama işlemi uygulanan yüzeylerin üzerinde bulunan

Detaylı

DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI

DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI Hareket ve güç iletiminde kullanılan,üzerinde eşit aralıklı ve özel profilli girinti ve çıkıntıları bulunan silindirik veya konik yüzeyli elemanlara DİŞLİ ÇARKLAR denir. Dişli

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 2

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 2 Makinelerin sınıflandırılması MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 2 Enerji çevirici olarak makineler, motorlar ve iş makineleri olmak üzere iki büyük gruba ayrılabilir. Motorlar elektrik, termik, hidrolik,

Detaylı

ELEKTRİK MOTORLARI VE SÜRÜCÜLER ELEKTRİK MOTORLARINDA DENETİM PRENSİPLERİ

ELEKTRİK MOTORLARI VE SÜRÜCÜLER ELEKTRİK MOTORLARINDA DENETİM PRENSİPLERİ BÖLÜM 2 ELEKTRİK MOTORLARINDA DENETİM PRENSİPLERİ 2.1.OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİNE GİRİŞ Otomatik kontrol sistemleri, günün teknolojik gelişmesine paralel olarak üzerinde en çok çalışılan bir konu olmuştur.

Detaylı

ÜÇ EKSENLİ MASA TİPİ CNC FREZE TEZGAHI TASARIM VE PROTOTİPİ. Cem DOĞAN, Kerim ÇETĠNKAYA

ÜÇ EKSENLİ MASA TİPİ CNC FREZE TEZGAHI TASARIM VE PROTOTİPİ. Cem DOĞAN, Kerim ÇETĠNKAYA ÜÇ EKSENLİ MASA TİPİ CNC FREZE TEZGAHI TASARIM VE PROTOTİPİ Cem DOĞAN, Kerim ÇETĠNKAYA *Karabük Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Makine Eğitimi Bölümü, Karabük Özet Günümüzde Teknolojinin gelişmesi

Detaylı