Radyoterapide Kalite Güvenilirliği (QA)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Radyoterapide Kalite Güvenilirliği (QA)"

Transkript

1 Radyoterapide Kalite Güvenilirliği (QA) Murat OKUTAN PhD. İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü

2 İnsanların Etkilendiği Radyasyon kazaları Kaza Olgu Ciddi Toplam sayısı sayısı maruziyet ölüm Radiation Emergency Assistance Center/Training Site Radiation Accident Registries, ORISE-EHSD-REAC/TS, Oak Ridge, 2000

3 İnsanların Etkilendiği Radyasyon kazaları

4 Kazalardan çıkarılan dersler Radyoterapi uygulamalarında meydana gelen kazalar incelendiğinde, kazaların ana nedenlerinin; Kalite güvence programlarının oluşturulmaması veya uygulanmaması Ulusal/uluslararası düzenlemelere uyulmaması olduğu görülmektedir.

5 Radyasyon Tedavisinde Kalite Güvenilirliğinin (QA) Amacı Kararlaştırılmış radyasyon dozunu bilimsel olarak kabul edilmiş kriterler içinde doğru olarak hastaya verilmesini sağlamaktır.

6 Radyoterapide Kalite Güvenilirliği WHO (Dünya Sağlık Örgütü) 52 ülkede, 56 enstitüye sorduğu sorulardan aldığı cevaplara göre Quality Assurence (QA) programlarının radyoterapi merkezlerinde uygulanması gerekliliğinin nedenlerini aşağıdaki şekilde sıralamıştır. QA, ülke içindeki radyoterapi merkezleri ve uluslararası merkezlerin dozimetri ve tedavi sonuçlarının karşılaştırılmasına izin verir. QA, radyoterapi cihazlarının maksimum performansta çalışmasını sağlar. QA, tedavi planlamasındaki yanlışlıkları minimuma indirir. QA, tedavinin istenilen kalitede yapılmasını sağlar.

7 Radyoterapide Hata Kaynakları Hedef hacim dozundaki % 7-10 arasındaki bir değişiklik tümör kontrol olasılığında belirgin bir etkiye neden olmaktadır. Yapılan çalışmalar hedef hacime verilen doz farklılığının %5 in içinde olması gerektiğini göstermiştir.

8 Radyoterapi işlemleri sırasında hedef hacme verilen dozdaki belirsizliğin nedenleri; 1. Hasta anatomisinin tanımlanmasında, Yetersiz kesit sayısı Kontur isimlerinin yanlış tanımlanması HATALAR OLABİLİR!!!!!

9 2. Hedef hacmin tanımlanmasında, Kontur çiziminde kişisel farklılıklar HATALAR OLABİLİR!!!!!

10 3. Tedavi planlaması sırasında, İnhomojenite Doz ile ilgili belirsizlikler Tedavi planlama bilgisayarındaki bilgiler ile tedavi cihaz bilgilerinin uyuşmaması HATALAR OLABİLİR!!!!!

11 4. Tedavi sırasında, Set-up hatası Hasta ve organ hareketleri Tedavi cihazının limitler dışında çalışması HATALAR OLABİLİR!!!!!

12 5. Hasta bilgilerinin kaydında Tedavi dosyasına yazılan eksik veya yanlış bilgiler HATALAR OLABİLİR!!!!!

13 Bu hatalar, randomize ve sistematik olabilir.

14 Radyoterapide kalite güvenilirliği programlarının içeriği; Uluslararası Ülke içinde Radyoterapi merkezi içinde olmak üzere üç seviyede gerçekleşir.

15 Uluslararası Seviyede QA Programları Uluslararası organizasyonların rolü, ulusal organizasyonları harekete geçirmek ve ulusal seviyedeki QA programlarının uygulamasını sağlamak, Özellikle gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde ve ulusal organizasyonun bulunmadığı küçük ülkelerdeki çalışanların eğitimine yardımcı olmak, QA programlarının ülkelerarası karşılaştırılmasını sağlamak, QA programları için öneriler ve teknik bilgiler sağlayan yayınlar yapmaktır.

16 Ülke Seviyesinde QA Programları Ülke genelinde düzenleme yapan bir kuruma ihtiyaç vardır. Bu kurum; QA programlarının departman seviyesinde kurulmasını sağlar. Özellikle yeni radyoterapi cihazlarının test edilmesinde departmanlara yardımcı olur ve teknik yardım yapar. Gerekirse önerilerde bulunur. Ulusal doz protokollerinin oluşturulmasında önemli tavsiyelerde bulunur. Uluslararası protokollerle karşılaştırmasını yapar.

17 Ülke Seviyesinde QA Programları Lokal QA programlarında kullanılan test araçları ve kalibrasyon için kolaylık sağlar. TLD dozimetre ile doz karşılaştırması yapar. QA program sonuçlarının analizine yardımcı olur ve teknik başarısızlıkların düzeltilmesine katkıda bulunur. Radyoterapi departmanında çalışan meslek guruplarının bilgilerini arttırmak için ulusal veya uluslararası kurs programları düzenleyerek bilgi aktarılmasını sağlar.

18 Radyasyon Onkoloğu; Eğitim Hedef hacmin klinik tanımından, tedavi şemasından, hastanın tedavi sırasında ve sonrasında takibinden sorumlu kişidir. Eğitimlerini, medikal okuldan sonra 4 yıllık ihtisasını; Radyobiyoloji, Radyofizik, Dozimetri ve Radyasyon Korunmasının öğretildiği büyük merkezlerde tamamlamalıdır.

19 Eğitim Tıbbi Radyasyon Fizikçisi; Radyoterapi tekniklerinin uygulanmasından, tedavi planlamasından, dozimetri işlemlerinden ve radyasyon korunmasından sorumlu kişidir. İnsan anatomisi, Radyobiyoloji, Klinik Onkoloji hakkında genel bilgiye sahip olmalıdır. Üniversiteden sonra en az 3 yıl teorik ve pratik eğitim görmelidir. Radyasyon Onkolojisindeki tüm radyoterapi cihazlarından sorumlu kişidir.

20 Eğitim Radyoterapi Teknisyeni ; Hastanın günlük tedavisinden sorumlu kişidir. Liseden sonra en az 2 yıl eğitim almalı, bu eğitim sınavlı olmalı, sınavdan sonra sertifika verilmelidir. Makinenin çalıştırılmasından, hasta pozisyonundan, blok-wedge filtre gibi ilave araçların kullanılmasından sorumlu kişidir.

21 Sorumluluklar Radyoterapi farklı disiplinleri içeren bir bilim dalıdır. Sorumluluklar farklı disiplinler arasında paylaşılmalı ve açıkça belirtilmelidir. Her görevli kendi sorumluluk ve rollerine uygun niteliğe (eğitim, deneyim) sahip olmalıdır. Görev tanımlaması önemlidir.

22 Radyoterapi Merkezinde QA Programları AMAÇ QA İŞLEMİ SORUMLU KİŞİ Programın Düzenlenmesi Radyoterapi İşlemleri Radyoterapi Başkanı (Kanun ve Düzenleme) Hasta Dozunun Kontrolü Dozimetrik Yanlışlıklar (Makinelerin kontrolü) Geometrik yanlışlıklar (Hasta Pozisyonu) Tıbbi Radyasyon Fizikçisi Radyasyon Onkoloğu, Tıbbi Radyasyon Fizikçisi, Radyoterapi Teknisyeni Tedavi Planlamasında; 1. Hastadan bilgi (Hedef hacim tanımı) 2. Doz hesapları 3. Hasta bilgilerinin kayıt edilmesi Radyasyon Onkoloğu,Radyasyon Fizikçisi Tıbbi Radyasyon Fizikçisi, Radyasyon Onkoloğu,Tıbbi Radyasyon Fizikçisi Hastanın Güvenliği Hedef hacim dışındaki doz Radyasyon Onkoloğu, Tıbbi Radyasyon Fizikçisi, Radyoterapi Teknisyeni Mekanik ve elektriksel problemler Hasta monütörü Tıbbi Radyasyon Fizikçisi,Radyoterapi Teknisyeni Tıbbi Radyasyon Fizikçisi,Radyoterapi Teknisyeni Personel Güvenliği Tedavi odasının radyasyon sızıntısı Tıbbi Radyasyon Fizikçisi, Çalışan personelin aldığı doz Elektrik ve mekanik kontroller Tıbbi Radyasyon Fizikçisi, Tıbbi Radyasyon Fizikçisi,Radyoterapi Teknisyeni

23 Kanun ve Düzenlemeler Radyoterapide QA ile ilgili kanun ve düzenlemeler henüz yapılmamıştır. Bazı kuruluşlar bu konuda çıkardıkları raporlarla öneride bulunmaktadırlar. AAPM; The American Association of Physicists in Medicine ICRP; International Commission on Radiological Protection ICRU; International Commission on Radiation Units and Measurement HPA; Hospital Physicists Association (U.K) IAEA; International Atomic Energy Agency

24 Radyoterapi Merkezinde QA Programları RT Departmanında QA programı, cihazların kabulü sırasında yapılan kontrollerin sürekliliğini sağlamak amacıyla hazırlanır. Günlük, Haftalık, Aylık, Yıllık periyotlarla yapılacak kontrolleri içerir.

25

26

27

28

29 Fiziksel ve Teknik QA Program Konuları Tedavi makinelerinin ve simülatörlerin mekanik ve geometrik kontrolleri Dozimetri Tedavi Planlama Sistemi Emniyet Tedavi sırasında kullanılan yardımcı aletlerin fiziksel kontrolleri sabitleştirici aletlerin kontrolü mekanik ve optik göstergelerin kontrolü ışın düzenleyicilerin kontrolü (blok, wedge, bolüs)

30 Işın Performansı ve Işıklı Alan Doğruluk Testleri

31 Dozimetri Radyoterapinin başarısı, özel bir noktaya verilmesi istenen dozun % 5 doğrulukla verilmesine bağlıdır. Bu nedenle ölçümde kullanılan dozimetrelerin ve iyon odalarının SSDL de (Secondary Standards Dosimetry Laboratories) kalibre ettirilmeleri gereklidir. SSD gösterge hatası 2 mm yi geçmemelidir. kullanılan ışının enerjisi D 20 / D 10 = % 2 yi geçmemelidir. Bu genel kuralların dışında, kullanılan cihaza özel QA raporları literatürde mevcuttur.

32 Linaklar için Günlük Kalite Kontrol Formu Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma GÜVENLİK TESTLERİ Beam on-off (çalışıyor/çalışmıyor) Kapı Klidi (çalışıyor/çalışmıyor) TV interkom (çalışıyor/çalışmıyor) MEKANİK TESTLER Alan kontrolü ( 2 mm) Lazer kontrolü ( 2 mm) DOZ KONTROLÜ SSD=90cm, d=10cm, alan 10x10 PTW Unidos elektrometre, PTW 823 iyon odası 6 MV Okuma ( ) 18 MV Okuma ( ) SSD=100cm, 10x10 konüs PTW Roos İyon Odası 6 MeV (d=13mm) Okuma 1,044.1,065.1,086 7 MeV (d=15mm) Okuma (1,053 1,074.1,095) 9 Mev (d=20mm) Okuma (1,058.1,080.1,102) 12 MeV(d=27mm) Okuma (1,076.1,098.1,120) 15 MeV(d=35mm)Okuma (1,086.1,108.1,130) TARİH KONTROLÜ YAPAN TEKNİSYEN KONTROLÜ YAPAN FİZİKÇİ

33 Linaklar için Aylık Kalite Kontrol Formu

34 Linaklar için Yıllık Kalite Kontrol Formu

35 Mekanik kontroller GANTRİ AÇI GÖSTERGESİ Gantri 0, 90, 270 ve ye ayarlanır. Su terazisiyle açı kontrol edilir. (1º) KOLİMATÖR AÇI GÖSTERGESİ Gantri 90 0, kolimatör 0 0 e ayarlanır. Kolimatör açıları değiştirilerek su terazisiyle açı kontrol edilir. (1º)

36 İzomerkez kontrolü

37 Gantri - Kolimatör - Masa Radyasyon - İzomerkez Uyumu

38 Masa düşey eksen kontrolü

39 Masanın İzomerkez Rotasyonu

40 Unutulmamalıdır ki!!! Yüksek teknolojiye sahip bir cihaz kullanıyor olmak, iyi bir radyoterapi uygulaması için garanti değildir. Yeterli cihaz desteği, eğitim ve öğrenim, yetişmiş personel ve disiplinli bir yönetim önemlidir. Radyasyon kazalarına neden olan en yaygın faktör insan hatalarıdır. Bu yüzden eğitimin sürekli olması önemlidir. Her klinik, sahip olduğu cihazların özelliğine göre kalite kontrol formları hazırlamalıdır. Yapılamayacak hiçbir test bu formlara yazılmamalıdır. Testleri yapan ve kontrol eden kişiler formları onaylamalıdır. Bu formlar eksiksiz olarak dosyalanmalıdır.

41 Teşekkürler

Dr. Fiz. Nezahat OLACAK

Dr. Fiz. Nezahat OLACAK Dr. Fiz. Nezahat OLACAK E.Ü. Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD. İZMİR Sağlık fiziği yüksek programımızda sadece radyoterapide uzman sağlık fizikçisi (Uzman Radyoterapi Fizikçisi) yetiştirilmektedir.

Detaylı

Sağlık Fizikçisi (TIBBİ RADYASYON FİZİKÇİSİ)

Sağlık Fizikçisi (TIBBİ RADYASYON FİZİKÇİSİ) MEDİKAL fizik MEDİKAL FİZİKÇİ Asli sorumluluk alanı radyasyon kaynaklarının tıpta uygulanmasında hastanını radyasyon güvenliğini sağlayarak, tanısal alanda an az doz ile en iyi sonucun elde edilmesi, tedavide

Detaylı

Radyoterapi Teknikeri Gözüyle Medikal Dozimetristlik. Derya ÇÖNE

Radyoterapi Teknikeri Gözüyle Medikal Dozimetristlik. Derya ÇÖNE Radyoterapi Teknikeri Gözüyle Medikal Dozimetristlik Derya ÇÖNE Sunum İçeriği Medikal Dozimetristliğin Tanımı Medikal Dozimetristin Görevleri Hastanelerdeki Uygulamalar Ülkemizde Medikal Dozimetristlik

Detaylı

MLC LERİN IMRT GAMMA ANALİZİNE ETKİSİ: Tongue and Groove, Hız ve Pozisyon Hatalarının Kliniğe Etkisi

MLC LERİN IMRT GAMMA ANALİZİNE ETKİSİ: Tongue and Groove, Hız ve Pozisyon Hatalarının Kliniğe Etkisi MLC LERİN IMRT GAMMA ANALİZİNE ETKİSİ: Tongue and Groove, Hız ve Pozisyon Hatalarının Kliniğe Etkisi İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü Yrd. Doç. Dr. Murat OKUTAN XIV. Medikal Fizik Kongresi 21-24 Kasım 2013 ANTALYA

Detaylı

Mehmet Kabadayı, Murat Köylü, Nezahat Olacak, Yavuz Anacak. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

Mehmet Kabadayı, Murat Köylü, Nezahat Olacak, Yavuz Anacak. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Stanford Tekniği Kullanılarak Uygulanan Tüm Cilt elektron Işınlamalarında Çeşitli Enerjilere Ait Doz Profillerinin Farklı Dozimetrik Teknikler Kullanılarak Karşılaştırılması Mehmet Kabadayı, Murat Köylü,

Detaylı

MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ

MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ Yrd.Doç.Dr. Ayşegül YURT Dokuz Eylül Üniversitesi SBE Medikal Fizik AD. XV. Ulusal Medikal Fizik Kongresi, 2015 Trabzon Ülkemizde Tıp alanındaki

Detaylı

Lineer Hızlandırıcı Tabanlı SRS/SRBT Uygulamalarında QA. Dr. Bahar Dirican GATA Radyasyon Onkolojisi AD

Lineer Hızlandırıcı Tabanlı SRS/SRBT Uygulamalarında QA. Dr. Bahar Dirican GATA Radyasyon Onkolojisi AD Lineer Hızlandırıcı Tabanlı SRS/SRBT Uygulamalarında QA Dr. Bahar Dirican GATA Radyasyon Onkolojisi AD Stereotaktik Radyocerrahi ve Stereotaktik Beden Radyoterapisi Kursu 20 Haziran 2014 -İstanbul Görüntü

Detaylı

AAPM NĠN TG-51 KLĠNĠK REFERANS DOZĠMETRĠ PROTOKOLÜ VE UYGULAMALARI

AAPM NĠN TG-51 KLĠNĠK REFERANS DOZĠMETRĠ PROTOKOLÜ VE UYGULAMALARI Çukurova Üniversitesi AAPM NĠN TG-51 KLĠNĠK REFERANS DOZĠMETRĠ PROTOKOLÜ VE UYGULAMALARI Mehmet YÜKSEL, Zehra YEĞĠNGĠL Lüminesans Dozimetri Kongresi IV Gaziantep Üniversitesi, 20-22 Eylül 2010 1 İÇERİK

Detaylı

ALİ HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. 2015-2016

ALİ HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. 2015-2016 ALİ HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. 2015-2016 RADYASYON ONKOLOJİSİ TOMOTERAPİ 6 MV X IŞINI VEREN BİR CİHAZDIR. HASTANIN ETRAFINDA 360 DERECE DÖNEREK TEDAVİ YAPAR 64

Detaylı

YÜKSEK ENERJİLİ X- IŞINLARIYLA YAPILAN TEDAVİLERDE KARBON FİBER MASANIN CİLT VE İZOMERKEZ DOZUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

YÜKSEK ENERJİLİ X- IŞINLARIYLA YAPILAN TEDAVİLERDE KARBON FİBER MASANIN CİLT VE İZOMERKEZ DOZUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI YÜKSEK ENERJİLİ X- IŞINLARIYLA YAPILAN TEDAVİLERDE KARBON FİBER MASANIN CİLT VE İZOMERKEZ DOZUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI TÜLAY MEYDANCI, Prof. Dr. GÖNÜL KEMİKLER Medikal Fizik Kongresi 15-18 Kasım 2007

Detaylı

RADYOTERAPİDE PLANLAMA. Dr Ayşe Hiçsönmez AÜTF Radyasyon Onkolojisi Mart 2015

RADYOTERAPİDE PLANLAMA. Dr Ayşe Hiçsönmez AÜTF Radyasyon Onkolojisi Mart 2015 RADYOTERAPİDE PLANLAMA Dr Ayşe Hiçsönmez AÜTF Radyasyon Onkolojisi Mart 2015 Çevre sağlıklı dokuya mümkün olan en az dozu vermek Hedef volümde homojen maksimum doza ulaşmak Volüm tanımlama Doz spesifikasyonu

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYOTERAPİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYOTERAPİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç Bu prosedürün amacı; Radyoterapi endikasyonu konmuş ve simülasyon randevusu verilmiş olan hastalar tedaviye girene kadar yapılacak işlemlerinin doğru ve eksiksiz yapılması için

Detaylı

Akciğer SBRT Planlamalarında Hareket Takibi

Akciğer SBRT Planlamalarında Hareket Takibi Akciğer SBRT Planlamalarında Hareket Takibi Cemile Ceylan Anadolu Sağlık Merkezi Stereotaktik Radyo Cerrahi ve Radyobiyoloji Kursu 20 Haziran 2014 Klinik Gereklilik Hareketin Belirlenmesi Solunum Takipli

Detaylı

REFERANS STANDART DOZİMETRE SİSTEMLERİNİN İZLENEBİLİRLİĞİ*

REFERANS STANDART DOZİMETRE SİSTEMLERİNİN İZLENEBİLİRLİĞİ* MAKALE REFERANS STANDART DOZİMETRE SİSTEMLERİNİN İZLENEBİLİRLİĞİ* Tülin Zengin** 1 Dr., tulin.zengin@taek.gov.tr Doğan Yaşar 1 Dr., dogan.yasar@taek.gov.tr Enis Kapdan 1 enis.kapdan@taek.gov.tr Selim Aydın

Detaylı

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi sibel.turkes@taek.gov.tr İçerik Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

Detaylı

IMRT PROGRAMININ OLUŞTURULMASI VE UYGULANMASI KALİTE KONTROL AÇISINDAN DEĞERLENDİRME

IMRT PROGRAMININ OLUŞTURULMASI VE UYGULANMASI KALİTE KONTROL AÇISINDAN DEĞERLENDİRME IMRT PROGRAMININ OLUŞTURULMASI VE UYGULANMASI KALİTE KONTROL AÇISINDAN DEĞERLENDİRME TIBBİ RADYOFİZİK UZMAN HALİL KÜÇÜCÜK Acıbadem Kozyatağı Hastanesi IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy) Gelişmiş

Detaylı

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ İçerik Türkiye de Radyasyon Kaynakları Radyasyona Maruz Kalma Çeşitleri Temel Güvenlik Standartları Doz Sınırları

Detaylı

RADYOTERAPİDE VOLÜM TANIMLAMALARI DR. FADİME AKMAN DEÜTF RADYASYON ONKOLOJİSİ

RADYOTERAPİDE VOLÜM TANIMLAMALARI DR. FADİME AKMAN DEÜTF RADYASYON ONKOLOJİSİ RADYOTERAPİDE VOLÜM TANIMLAMALARI ICRU 50 ve 62 DR. FADİME AKMAN DEÜTF RADYASYON ONKOLOJİSİ Haziran 2010 ICRU:International Commission on Radiation Units and Measurements 1973 ICRU 23: Tek yönlü fotonla

Detaylı

REFERANS STANDART DOZİMETRE SİSTEMLERİNİN İZLENEBİLİRLİĞİ

REFERANS STANDART DOZİMETRE SİSTEMLERİNİN İZLENEBİLİRLİĞİ 1 REFERANS STANDART DOZİMETRE SİSTEMLERİNİN İZLENEBİLİRLİĞİ Tülin ZENGİN* Enis KAPDAN Selim AYDIN Muharrem KORKMAZ Hasan EREZ Doğan YAŞAR TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU ÇEKMECE NÜKLEER ARAŞTIRMA VE EĞİTİM

Detaylı

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği. 11-12 Haziran 2010

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği. 11-12 Haziran 2010 Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Tıbbi Radyofizik Kursu 11-12 Haziran 2010 Radyoterapide Kalite Kontrol ve Nitelik Temini Fiz. Dr. Songül Ç. KARAÇAM İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyasyon y Onkolojisi

Detaylı

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi sibel.turkes@taek.gov.tr İçerik Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

Detaylı

(1) MESİ MEDİKAL A.Ş.- Akdeniz Üniversitesi Doktora Programı (2) ANTAKYA ÖZEL DEFNE HASTANESİ - Çukurova Üniversitesi Doktora Programı

(1) MESİ MEDİKAL A.Ş.- Akdeniz Üniversitesi Doktora Programı (2) ANTAKYA ÖZEL DEFNE HASTANESİ - Çukurova Üniversitesi Doktora Programı N. İlker ÇATAN 1, Abdulmecit CANBOLAT 2, (1) MESİ MEDİKAL A.Ş.- Akdeniz Üniversitesi Doktora Programı (2) ANTAKYA ÖZEL DEFNE HASTANESİ - Çukurova Üniversitesi Doktora Programı IMRT-SRS-SBRT TEDAVİ BOYUNCA

Detaylı

Meme Kanseri Planlama Tecrübesi ( 3D konformal planlama + field-in-field ) Bülent Yapıcı Acıbadem Maslak Hastanesi

Meme Kanseri Planlama Tecrübesi ( 3D konformal planlama + field-in-field ) Bülent Yapıcı Acıbadem Maslak Hastanesi Meme Kanseri Planlama Tecrübesi ( 3D konformal planlama + field-in-field ) Bülent Yapıcı Acıbadem Maslak Hastanesi CT çekimi Baş karşı tarafta Açı, gövde yere paralel olacak şekilde ( genelde CT ye sığacak

Detaylı

IMRT (YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ)

IMRT (YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ) IMRT (YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ) Dr. Kadir Yaray Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi KAYSERİ CT Simülasyon 3D Tedavi Planlama Konformal Radyoterapi Uygulamaları CT nin keşfi; 1993

Detaylı

TIPTA TEDAVİ AMACIYLA KULLANILAN İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARINI İÇEREN TESİSLERE LİSANS VERME YÖNETMELİĞİ

TIPTA TEDAVİ AMACIYLA KULLANILAN İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARINI İÇEREN TESİSLERE LİSANS VERME YÖNETMELİĞİ TIPTA TEDAVİ AMACIYLA KULLANILAN İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARINI İÇEREN TESİSLERE LİSANS VERME YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarih/Sayı: 21.07.1996/21997 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak,Tanımlar Amaç

Detaylı

Radyoterapi Teknikerlerinin Eğitimi. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Radyoterapi Teknikeri Derya ÇÖNE

Radyoterapi Teknikerlerinin Eğitimi. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Radyoterapi Teknikeri Derya ÇÖNE Radyoterapi Teknikerlerinin Eğitimi Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Radyoterapi Teknikeri Derya ÇÖNE 1.Radyoterapi Teknikerleri Derneği Kongresi İSTANBUL 2013 Radyoterapi Teknikerlerinin Eğitimi Eğitimin

Detaylı

RADYOTERAPİ TEKNİKERLERİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI

RADYOTERAPİ TEKNİKERLERİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI RADYOTERAPİ TEKNİKERLERİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI Med. Fiz. Uzm. Mertay Güner mertay.guner@okanhastanesi.com.tr 07 NİSAN 2018 The European Society for Radiotherapy & Oncology (ESTRO) The European Society

Detaylı

İYON ODALARI VE DOZİMETRE KALİBRASYONLARI

İYON ODALARI VE DOZİMETRE KALİBRASYONLARI İYON ODALARI VE DOZİMETRE KALİBRASYONLARI Dr. Doğan YAŞAR TAEK,ÇNAEM Radyasyon Metrolojisi Birimi dogan.yasar@taek.gov.tr İçerik 2 Tedavi amaçlı dozimetreler Korunma amaçlı dozimetreler - doz hızı ölçerler

Detaylı

Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD 10 Nisan 2014 -ANKARA

Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD 10 Nisan 2014 -ANKARA Elektron Dozimetrisi IAEA TRS-398 Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD 10 Nisan 2014 -ANKARA Elektron Derin Doz Eğrisi Farklı Enerjilerdeki Elektronların Derin Doz

Detaylı

Akciğer SBRT Planlama Ve Plan Değerlendirme. Fiz.Müh.Yağız Yedekçi Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi A.D

Akciğer SBRT Planlama Ve Plan Değerlendirme. Fiz.Müh.Yağız Yedekçi Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi A.D Akciğer SBRT Planlama Ve Plan Değerlendirme Fiz.Müh.Yağız Yedekçi Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi A.D Erken Evre KHDAK da SBRT SBRT SBRT öncesi SBRT sonrası 6. ay AKCİĞER SBRT Küçük Alan Dozimetresi

Detaylı

Nazmiye Dönmez 1, Derya Yücel 1, Murat Okutan 1, Merdan Fayda 2, Musa Altun 2, Rasim Meral 2, Hatice Bilge 1

Nazmiye Dönmez 1, Derya Yücel 1, Murat Okutan 1, Merdan Fayda 2, Musa Altun 2, Rasim Meral 2, Hatice Bilge 1 Nazmiye Dönmez 1, Derya Yücel 1, Murat Okutan 1, Merdan Fayda 2, Musa Altun 2, Rasim Meral 2, Hatice Bilge 1 1 İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Radyofizik Bilim Dalı 2 İstanbul Üniversitesi

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYASYON GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYASYON GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ Sayfa No :1 / 7 1. Amaç Bu prosedürün amacı, Enstitümüzün Radyoterapi Ünitesinden hizmet alan hasta ve hasta yakınlarının, tüm radyasyon alanlarında çalışanlarının, ayrıca görevi gereği radyasyon alanlarında

Detaylı

RADYOTERAPİDE HEDEF VOLÜM VE DOZ TANIMLANMASI-ICRU. DR. FADİME AKMAN DEÜTF RADYASYON ONKOLOJİSİ Haziran 2011

RADYOTERAPİDE HEDEF VOLÜM VE DOZ TANIMLANMASI-ICRU. DR. FADİME AKMAN DEÜTF RADYASYON ONKOLOJİSİ Haziran 2011 RADYOTERAPİDE HEDEF VOLÜM VE DOZ TANIMLANMASI-ICRU RAPORLARI DR. FADİME AKMAN DEÜTF RADYASYON ONKOLOJİSİ Haziran 2011 ICRU:International Commission on Radiation Units and Measurements 1973 ICRU 23: Tek

Detaylı

Doğukan Akçay¹, Fadime Akman², Zafer Karagüler², Kadir Akgüngör³. XIV. Ulusal Medikal Fizik Kongresi Antalya, 2013

Doğukan Akçay¹, Fadime Akman², Zafer Karagüler², Kadir Akgüngör³. XIV. Ulusal Medikal Fizik Kongresi Antalya, 2013 Alaşımlı protez malzemelerinin radyoterapide 6 MV X ışını dozlarına etkisinin Collapsed Cone ve GAMOS Monte Carlo algoritmaları ile hesaplanması, film dozimetri ile karşılaştırılması Doğukan Akçay¹, Fadime

Detaylı

KHDAK IMRT sinde Tedavi Planlama Sistemlerinin Monte Carlo Yöntemi ile Karşılaştırılması

KHDAK IMRT sinde Tedavi Planlama Sistemlerinin Monte Carlo Yöntemi ile Karşılaştırılması KHDAK IMRT sinde Tedavi Planlama Sistemlerinin Monte Carlo Yöntemi ile Karşılaştırılması Türkay TOKLU 1, Bahar DİRİCAN 2, Necdet ASLAN 1 1 Yeditepe Üniversitesi, Fizik Bölümü 2 Gülhane Askeri Tıp Akademisi,

Detaylı

DERYA ÇÖNE. Radyoterapi Teknikeri Kozyatağı Acıbadem Hastanesi Radyoterapi Bölümü

DERYA ÇÖNE. Radyoterapi Teknikeri Kozyatağı Acıbadem Hastanesi Radyoterapi Bölümü DERYA ÇÖNE Radyoterapi Teknikeri Kozyatağı Acıbadem Hastanesi Radyoterapi Bölümü Görüntü rehberliğinde RT uygulayacak teknikerler Anatomik bölge, tedavi planı ve tedavi uygulama tekniğine göre farklı görüntüleme

Detaylı

Radyoterapide Kalite Kontrol

Radyoterapide Kalite Kontrol Radyoterapide Kalite Kontrol Bülent Yapıcı Acıbadem Maslak Hastanesi İçerik Güncel tedaviler ve Kalite kontrol gereksinimleri Radyoterapide Kalite Neden kalite kontrol yapıyoruz? Tedavi öncesi kontroller

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU DÖNEM İÇİ UYGULAMALI DERS TAKİP DEFTERİ 20... -20... EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI... YARIYILI Öğrenci ve Ders Tanıtım Formu Öğrencinin Foto Adı Soyadı T.C. Kimlik Numarası

Detaylı

MEDİKAL FİZİKÇİNİN EĞİTİMİ. Hatice Bilge Becerir

MEDİKAL FİZİKÇİNİN EĞİTİMİ. Hatice Bilge Becerir MEDİKAL FİZİKÇİNİN EĞİTİMİ Hatice Bilge Becerir Medikal Fizikçi Ne Yapar? Kliniklerde hizmet verir Araştırma ve geliştirmede katkı sağlar Eğitim verir Türkiye de Medikal Fiziğin Tarihçesi Türkiye de medikal

Detaylı

Radyoterapi Tedavi Planlarının Optimizasyon Problemleri

Radyoterapi Tedavi Planlarının Optimizasyon Problemleri Radyoterapi Tedavi Planlarının Optimizasyon Problemleri Doç.Dr. Bahar Dirican GATA Radyasyon Onkolojisi AD 21 Mart 2015 Ankara 13 Haziran 2015 İzmir Medikal Fizik Derneği Eğitim Toplantısı Tedavi Planlama

Detaylı

IMRT de Hasta Bazlı Kalite Kontrol: Niçin ve Nasıl?

IMRT de Hasta Bazlı Kalite Kontrol: Niçin ve Nasıl? IMRT de Hasta Bazlı Kalite Kontrol: Niçin ve Nasıl? Portal Dozimetri Deneyimi Radyofizik Uzm. Dr. Öznur Şenkesen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi X.Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi, Antalya 2012 Yoğunluğu

Detaylı

RADYOTERAPİ TEKNİKERİNİN TEDAVİDEKİ ROLÜ

RADYOTERAPİ TEKNİKERİNİN TEDAVİDEKİ ROLÜ RADYOTERAPİ TEKNİKERİNİN TEDAVİDEKİ ROLÜ Cafer ATAR Radyoterapi Teknikeri Ankara Dr.Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği 2013 Kanser tedavisinde radyoterapinin

Detaylı

RADYASYON ONKOLOJİSİNDE MEDİKAL FİZİKÇİNİN EĞİTİMİ. Hatice Bilge

RADYASYON ONKOLOJİSİNDE MEDİKAL FİZİKÇİNİN EĞİTİMİ. Hatice Bilge RADYASYON ONKOLOJİSİNDE MEDİKAL FİZİKÇİNİN EĞİTİMİ Hatice Bilge Medikal Fizikçi Ne Yapar? Kliniklerde hizmet verir Araştırma ve geliştirmede katkı sağlar Eğitim verir Türkiye de Medikal Fiziğin Tarihçesi

Detaylı

Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN

Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN Radyasyon Kaynakları Birincil Radyasyon ; Cihaz kolimatörleri ile yönlendirilen ve tedavi amacıyla kullanılan radyasyasyon

Detaylı

T1 Glottik Larenks Kanserli Hastalarda, Farklı Tedavi Planlama Tekniklerinin Dozimetrik Değerlendirmesi ve TCP ile NTCP Açısından Karşılaştırması

T1 Glottik Larenks Kanserli Hastalarda, Farklı Tedavi Planlama Tekniklerinin Dozimetrik Değerlendirmesi ve TCP ile NTCP Açısından Karşılaştırması T1 Glottik Larenks Kanserli Hastalarda, Farklı Tedavi Planlama Tekniklerinin Dozimetrik Değerlendirmesi ve TCP ile NTCP Açısından Karşılaştırması Aysun İNAL, Evrim DUMAN, Çağdaş AKBAŞ Antalya Eğitim ve

Detaylı

Murat Köylü(1), Burcu Gökçe(2), Yusuf Ziya Hazeral(1), Serra Kamer(1), Nezahat Olacak(1), Yavuz Anacak(1)

Murat Köylü(1), Burcu Gökçe(2), Yusuf Ziya Hazeral(1), Serra Kamer(1), Nezahat Olacak(1), Yavuz Anacak(1) TÜM CİLT IŞINLAMASINDA TOMOTERAPİ KULLANILABİLİR Mİ? Tüm Cilt Elektron Işınlaması(TSEI) ve Tomoterapi İle Tüm Cilt Helikal Işınlama(TSHI) Tekniklerinin Anatomik Fantomda Dozimetrik Karşılaştırılması Murat

Detaylı

Salih Gürdallı Ph.D MNT Sağlık Hizmetleri Medikal Fizik Müdürü. Sağlık Fiziği Eğitim Çalıştayı- Mart 2016

Salih Gürdallı Ph.D MNT Sağlık Hizmetleri Medikal Fizik Müdürü. Sağlık Fiziği Eğitim Çalıştayı- Mart 2016 Salih Gürdallı Ph.D MNT Sağlık Hizmetleri Medikal Fizik Müdürü Sağlık Fiziği Eğitim Çalıştayı- Mart 2016 Balıkesir Devlet Hastanesi-2009 Yunus Emre Devlet Hastanesi-2010 Konya Meram Eğitim Araştırma Hastanesi-2010

Detaylı

HEKİM, TEKNİKER VE TEKNİSYENLERİN RADYASYONDAN KORUNMA SORUMLULUKLARI

HEKİM, TEKNİKER VE TEKNİSYENLERİN RADYASYONDAN KORUNMA SORUMLULUKLARI HEKİM, TEKNİKER VE TEKNİSYENLERİN RADYASYONDAN KORUNMA SORUMLULUKLARI Dr. Gökçe Kaan Ataç 1 GENEL KURALLAR Kendimi Süre Uzaklık Örtü Hastamı Gerekçelendir Optimize et Referans dozlar 2 BEYAZ SAYFALAR 3

Detaylı

OPERE PROSTAT KANSERLİ HASTALARIN RİSK ALTINDAKİ ORGAN DOZLARININ PLANLAMA VE CONE BEAM BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ DOZ HESAPLAMALARIYLA KARŞILAŞTIRILMASI

OPERE PROSTAT KANSERLİ HASTALARIN RİSK ALTINDAKİ ORGAN DOZLARININ PLANLAMA VE CONE BEAM BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ DOZ HESAPLAMALARIYLA KARŞILAŞTIRILMASI OPERE PROSTAT KANSERLİ HASTALARIN RİSK ALTINDAKİ ORGAN DOZLARININ PLANLAMA VE CONE BEAM BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ DOZ HESAPLAMALARIYLA KARŞILAŞTIRILMASI Murat köylü, deniz yalman, nazli BİLİCİ, ÖZGE DURAN,

Detaylı

SANAEM İKİNCİL STANDART DOZİMETRİ LABORATUVARI

SANAEM İKİNCİL STANDART DOZİMETRİ LABORATUVARI SANAEM İKİNCİL STANDART DOZİMETRİ LABORATUVARI Dr. Çiğdem YILDIZ Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Sağlık Fiziği Bölüm Başkanı Proje (2011-2017) Proje Adı: Türkiye nin Radyasyondan Korunmada

Detaylı

Medikal Fiziğin Güncel Durumu: FMO bakışı

Medikal Fiziğin Güncel Durumu: FMO bakışı Medikal Fiziğin Güncel Durumu: FMO bakışı Dr. Abdullah ZARARSIZ Yönetim Kurulu Başkanı TMMOB Fizik Mühendisleri Odası Mitatpaşa Cad. No:44/16, Kızılay -ANKARA Tel: 0 312 431 42 55 Fax: 0 312 435 75 24

Detaylı

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Radyofizik Bilim Dalı. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Radyofizik Bilim Dalı. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı * Nazmiye Dönmez K. 1, Derya Yücel 1, Aydın Çakır 1, Merdan Fayda 2, Nergiz Dağoğlu 2, Musa Altun 2, Rasim Meral 2, Hatice Bilge 1 1 İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Radyofizik Bilim Dalı

Detaylı

Jinekolojik Kanserli Hastaların Tedavisinde, Farklı Planlama Tekniklerinin Dozimetrik ve Radyobiyolojik Karşılaştırması

Jinekolojik Kanserli Hastaların Tedavisinde, Farklı Planlama Tekniklerinin Dozimetrik ve Radyobiyolojik Karşılaştırması Jinekolojik Kanserli Hastaların Tedavisinde, Farklı Planlama Tekniklerinin Dozimetrik ve Radyobiyolojik Karşılaştırması Aysun İNAL, Evrim DUMAN, Aycan ŞAHİN Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon

Detaylı

Dr. Gönül Kemikler İ. Ü. Onkoloji Enstitüsü

Dr. Gönül Kemikler İ. Ü. Onkoloji Enstitüsü Dr. Gönül Kemikler İ. Ü. Onkoloji Enstitüsü Radyoaktif kaynakların Vücut boşluklarına Tümörün içine Tümörün yakınına kalıcı geçici olarak yerleştirilerek yapılan bir yakın mesafe tedavisidir. X.Ulusal

Detaylı

PROSTAT KANSERİNDE TEK ARK VE ÇİFT ARK İLE YAPILAN IMAT PLANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

PROSTAT KANSERİNDE TEK ARK VE ÇİFT ARK İLE YAPILAN IMAT PLANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI PROSTAT KANSERİNDE TEK ARK VE ÇİFT ARK İLE YAPILAN IMAT PLANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Kerime Kayacan 1,Canan Köksal 1,Ümmühan Nurhat 1, Aydın Çakır 1, Murat Okutan 1, M. Emin Darendeliler 2,Makbule Tambaş

Detaylı

Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177. Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar

Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177. Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177 Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar Nami Yeyin 1, Mohammed Abuqbeitah 1, Emre Demirci 2, Aslan Aygün

Detaylı

RADYOTERAPİ TEKNİKERLİĞİ MESLEK STANDARTLARI

RADYOTERAPİ TEKNİKERLİĞİ MESLEK STANDARTLARI RADYOTERAPİ TEKNİKERLİĞİ MESLEK STANDARTLARI RADYOTERAPİST (Seviye 3) Radyoterapist, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, makine ve ekipmanların kontrolünü yaparak, maske, hasta pozisyon kalıbı,

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU RADYOTERAPİ TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ III. DÖNEM Türkçe Zorunlu Ders Meslek Dersi Seçmeli Ders X

DERS BİLGİ FORMU RADYOTERAPİ TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ III. DÖNEM Türkçe Zorunlu Ders Meslek Dersi Seçmeli Ders X DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG.

RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG. RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG. RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? R Ö N T G

Detaylı

IAEA-TRS 398 Foton Dozimetrisi

IAEA-TRS 398 Foton Dozimetrisi IAEA-TRS 398 Foton Dozimetrisi Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD. 10 Nisan 2014- Ankara Soğurulan Doz Kütle birimi başına soğurulan enerji SI birimi Gray (Gy) 1

Detaylı

Tıpta Uzmanlık Öğrencisinin: Adı ve Soyadı: Tıpta Uzmanlık Eğitimine Başlama Tarihi: Tıpta Uzmanlık Eğitimine Bitirme Tarihi:

Tıpta Uzmanlık Öğrencisinin: Adı ve Soyadı: Tıpta Uzmanlık Eğitimine Başlama Tarihi: Tıpta Uzmanlık Eğitimine Bitirme Tarihi: T.C CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ANABİLİM DALI Tıpta Uzmanlık Öğrencisinin: Adı ve Soyadı: Tıpta Uzmanlık Eğitimine Başlama Tarihi: Tıpta Uzmanlık Eğitimine Bitirme Tarihi:

Detaylı

Medikal Dozimetristlik & Mesleki Yeterlilik

Medikal Dozimetristlik & Mesleki Yeterlilik Medikal Dozimetristlik & Mesleki Yeterlilik Ahmet ARSLAN Sağlık Teknisyen ve Teknikerleri Derneği Başkanı AAMD (The American Association of Medical Dosimetrists) Amerikan Medikal Dozimetristler Derneği,

Detaylı

RADYASYON VE SAĞLIK A.HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK.

RADYASYON VE SAĞLIK A.HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. RADYASYON VE SAĞLIK A.HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. RADYASYON ÇALIŞANLARI VE BİLİNMESİ GEREKENLER RADYASYON TANIMI: DALGA VE TANECİK ÖZELLİKTE UZAYDA DOLAŞAN ENERJİ PAKETİ.

Detaylı

TIBBİ RADYOFİZİK UZMANI FADİME ALKAYA ÖZEL MEDICANA INTERNATIONAL İSTANBUL HASTANESİ 10.ULUSAL RADYASYON ONKOLOJİSİ 19-23 NİSAN ANTALYA

TIBBİ RADYOFİZİK UZMANI FADİME ALKAYA ÖZEL MEDICANA INTERNATIONAL İSTANBUL HASTANESİ 10.ULUSAL RADYASYON ONKOLOJİSİ 19-23 NİSAN ANTALYA TIBBİ RADYOFİZİK UZMANI FADİME ALKAYA ÖZEL MEDICANA INTERNATIONAL İSTANBUL HASTANESİ 10.ULUSAL RADYASYON ONKOLOJİSİ 19-23 NİSAN ANTALYA X-ışınlarının keşfinden bugüne radyasyonun tedavilerde amaç tümöre

Detaylı

Lineer hızlandırıcı radyoterapi cihazının yapısında bulunan monitör iyon odasının kalite kontrol testlerinin uygunluğunun belirlenmesi

Lineer hızlandırıcı radyoterapi cihazının yapısında bulunan monitör iyon odasının kalite kontrol testlerinin uygunluğunun belirlenmesi FNG & Bilim Tıp Dergisi 215;1(3):115-123 doi: 1.566/fng.btd.215.22 Özgün Makale / Original Article Lineer hızlandırıcı radyoterapi cihazının yapısında bulunan monitör iyon odasının kalite kontrol testlerinin

Detaylı

Yücel AKDENİZ. MLC nin kurulum ölçümleri: Dosimetric leaf gap nasıl hesaplanır? MLC transmission nasıl ölçülür? Medikal Fizik Uzmanı

Yücel AKDENİZ. MLC nin kurulum ölçümleri: Dosimetric leaf gap nasıl hesaplanır? MLC transmission nasıl ölçülür? Medikal Fizik Uzmanı MLC nin kurulum ölçümleri: Dosimetric leaf gap nasıl hesaplanır? MLC transmission nasıl ölçülür? Medikal Fizik Uzmanı Yücel AKDENİZ Acıbadem Adana Hastanesi TG50 Lif ortası geçirgenliği full height of

Detaylı

Gamma Knife QA. Radyofizik Uzm. Dr. Öznur Şenkesen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi

Gamma Knife QA. Radyofizik Uzm. Dr. Öznur Şenkesen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Gamma Knife QA Radyofizik Uzm. Dr. Öznur Şenkesen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Stereotaktik Radyocerrahi ve Radyobiyoloji Kursu, İstanbul, 20 Haziran 2014 Leksell Gamma Knife Modelleri Manuel, Gamma Plan,

Detaylı

Tedavi planlama sisteminde hesaplanan doz dağılımlarının dozimetrik kontrolü

Tedavi planlama sisteminde hesaplanan doz dağılımlarının dozimetrik kontrolü Türk Onkoloji Dergisi 2011;26(4):167-173 doi: 10.5505/tjoncol.2011.597 KLİNİK ÇALIŞMA ORIGINAL ARTICLE Tedavi planlama sisteminde hesaplanan doz dağılımlarının dozimetrik kontrolü Dosimetric control of

Detaylı

Sayı Editöründen Editorials. Temel Radyasyon Fiziği Basic Radiation Physics

Sayı Editöründen Editorials. Temel Radyasyon Fiziği Basic Radiation Physics Sayın Prof. Dr. Mustafa Cem Uzal, Türkiye Klinikleri Radyasyon Onkolojisi Özel Dergisi 2. Cilt 3. Sayı yayınlanmıştır. İçerik ile ilgili detaylı bilgi aşağıdaki gibidir. Sayı içeriğimize ücretsiz ulaşmak

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi KALİBRASYON ve KALİTE KONTROL NEDİR? Kalibrasyon; ülke çapında ya da uluslararası standartlara göre izlenebilirliği mevcut

Detaylı

Baş-boyun kanserlerinde giriş ve çıkış dozlarının in vivo dozimetri kullanılarak ölçülmesi ve tedavi planlama dozlarıyla karşılaştırılması

Baş-boyun kanserlerinde giriş ve çıkış dozlarının in vivo dozimetri kullanılarak ölçülmesi ve tedavi planlama dozlarıyla karşılaştırılması Türk Onkoloji Dergisi 2012;27(2):67-75 doi: 10.5505/tjoncol.2012.736 KLİNİK ÇALIŞMA ORIGINAL ARTICLE Baş-boyun kanserlerinde giriş ve çıkış dozlarının in vivo dozimetri kullanılarak ölçülmesi ve tedavi

Detaylı

TORASiK RADYOTERAPi UYGULANAN AKCİĞER KANSERi TANILI HASTALARDA FARKLI SET-UP POZiSYONLARINDAKi TEDAVi ALAN DEViASYONLARININ incelenmesi

TORASiK RADYOTERAPi UYGULANAN AKCİĞER KANSERi TANILI HASTALARDA FARKLI SET-UP POZiSYONLARINDAKi TEDAVi ALAN DEViASYONLARININ incelenmesi TORASiK RADYOTERAPi UYGULANAN AKCİĞER KANSERi TANILI HASTALARDA FARKLI SET-UP POZiSYONLARINDAKi TEDAVi ALAN DEViASYONLARININ incelenmesi Dr. Zeliha Güzelöz Çapar Dokuz Eylül Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi

Detaylı

Radyoloji ünitelerinin düzenlenmesi

Radyoloji ünitelerinin düzenlenmesi Radyoloji ünitelerinin düzenlenmesi Prof. Dr. Nail Bulakbaşı Verimli ve ekonomik çalışma için temel koşullardan biri iyi düzenlenmiş ünitelerdir. Yeni bir departmanın dizaynı, inşaat yapımından uzun zaman

Detaylı

Radyoterapi Tedavi Planlarının Değerlendirilmesi ile İlgili Protokoller

Radyoterapi Tedavi Planlarının Değerlendirilmesi ile İlgili Protokoller Radyoterapi Tedavi Planlarının Değerlendirilmesi ile İlgili Protokoller Doç.Dr.Bahar Dirican GATA Radyasyon Onkolojisi AD 21 Mart 2015 - Ankara 13 Haziran 2015 - İzmir Medikal Fizik Derneği Eğitim Toplantısı

Detaylı

Yinelemiş Yüksek Dereceli Beyin Tümörlerine Yaklaşım. Dr. Yıldız Yükselen GÜNEY Ankara Onkoloji E.A.H Radyasyon Onkolojisi Kliniği

Yinelemiş Yüksek Dereceli Beyin Tümörlerine Yaklaşım. Dr. Yıldız Yükselen GÜNEY Ankara Onkoloji E.A.H Radyasyon Onkolojisi Kliniği Yinelemiş Yüksek Dereceli Beyin Tümörlerine Yaklaşım Dr. Yıldız Yükselen GÜNEY Ankara Onkoloji E.A.H Radyasyon Onkolojisi Kliniği Modern radyoterapi teknikleri ile ikinci seri ışınlama yinelemiş YDG larda

Detaylı

Mekanik MLC QA Fiz.Y. Müh. Haluk Orhun MEDICANA International Ankara Hastanesi

Mekanik MLC QA Fiz.Y. Müh. Haluk Orhun MEDICANA International Ankara Hastanesi Mekanik MLC QA Fiz.Y. Müh. Haluk Orhun MEDICANA International Ankara Hastanesi MLC QA ile ilgili AAPM Raporları; TG 50 Report: Basic applications of Multileaf Collimators (2001). TG 142 Report: Quality

Detaylı

Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri. Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası

Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri. Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası İÇERİK - İYONLAŞTIRICI RADYASYON Endüstriyel Uygulamalar Medikal Uygulamalar Diğer

Detaylı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Kalibrasyon ve Kalite Kontrol Nedir? Kalibrasyon; Ülke çapında ya da uluslararası standartlara göre izlenebilirliği

Detaylı

IGRT de Kalİte Kontrol. Yrd Doç Dr Hilal ACAR Medipol Üniversitesi Sağlık Fiziği ABD

IGRT de Kalİte Kontrol. Yrd Doç Dr Hilal ACAR Medipol Üniversitesi Sağlık Fiziği ABD IGRT de Kalİte Kontrol Yrd Doç Dr Hilal ACAR Medipol Üniversitesi Sağlık Fiziği ABD IGRT AMAÇ: Tedavinin kalitesini ve hassasiyetini artırmak, normal doku toksisitesini azaltırken tümör kontrolünü artırmak

Detaylı

YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ (YART) TEKNİĞİNDE İN VİVO DOZİMETRİ İÇİN ELEKTRONİK PORTAL GÖRÜNTÜLEME SİSTEMİ (EPID) VE DİYOT DEDEKTÖRLERİN KULLANILMASI

YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ (YART) TEKNİĞİNDE İN VİVO DOZİMETRİ İÇİN ELEKTRONİK PORTAL GÖRÜNTÜLEME SİSTEMİ (EPID) VE DİYOT DEDEKTÖRLERİN KULLANILMASI T.C. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ (YART) TEKNİĞİNDE İN VİVO DOZİMETRİ İÇİN ELEKTRONİK PORTAL GÖRÜNTÜLEME SİSTEMİ (EPID) VE DİYOT DEDEKTÖRLERİN KULLANILMASI

Detaylı

Tıbbi kaynakların son derece kısıtlı olması var olan kaynaklarında etkin

Tıbbi kaynakların son derece kısıtlı olması var olan kaynaklarında etkin GİRİŞ: Tıbbi kaynakların son derece kısıtlı olması var olan kaynaklarında etkin Kullanılmaması sonucu her yıl yüz binlerce kişi hayatını kaybediyor. Tıpta ve sağlık Sistemlerinde sayısal tekniklerin kullanılması

Detaylı

Radyoterapi Cihazlarının Teknik Özelliklerinin Hasta Seçimindeki Etkisi. Basri Günhan (Ph.D) Tıbbi Radyofizik Uzmanı Neolife Tıp Merkezi

Radyoterapi Cihazlarının Teknik Özelliklerinin Hasta Seçimindeki Etkisi. Basri Günhan (Ph.D) Tıbbi Radyofizik Uzmanı Neolife Tıp Merkezi Radyoterapi Cihazlarının Teknik Özelliklerinin Hasta Seçimindeki Etkisi Basri Günhan (Ph.D) Tıbbi Radyofizik Uzmanı Neolife Tıp Merkezi X.Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi Antalya 19 23 Nisan 2012 NeoLife

Detaylı

TAEK RADYASYONDAN KORUNMA MEVZUATININ UYGULAMALARINDA YAŞANAN GÜÇLÜKLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. A.Gönül BUYAN 11.Ekim.2014 Antalya

TAEK RADYASYONDAN KORUNMA MEVZUATININ UYGULAMALARINDA YAŞANAN GÜÇLÜKLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. A.Gönül BUYAN 11.Ekim.2014 Antalya TAEK RADYASYONDAN KORUNMA MEVZUATININ UYGULAMALARINDA YAŞANAN GÜÇLÜKLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ A.Gönül BUYAN 11.Ekim.2014 Antalya Radyasyon Bir enerji formudur. Parçacık veya dalgalar ile enerji transferidir.

Detaylı

Farkl foton enerjilerinin absorbe doz ölçümlerinin UAEA protokolleri TRS 277 ve TRS 398 e göre karfl laflt r lmas

Farkl foton enerjilerinin absorbe doz ölçümlerinin UAEA protokolleri TRS 277 ve TRS 398 e göre karfl laflt r lmas Türk Onkoloji Dergisi 2006;21(3):137-142 Farkl foton enerjilerinin absorbe doz ölçümlerinin UAEA protokolleri TRS 277 ve TRS 398 e göre karfl laflt r lmas Comparison of IAEA absorbed dose protocols TRS

Detaylı

TLD ile DOZ. KARŞıLAŞTıRMA PROGRAMLARIND~ lfr': - YENI BIR. TLD TUTUCUSU ÖNERiSi. URKIYEAlOM ENERJISI KURUMU

TLD ile DOZ. KARŞıLAŞTıRMA PROGRAMLARIND~ lfr': - YENI BIR. TLD TUTUCUSU ÖNERiSi. URKIYEAlOM ENERJISI KURUMU i TLD ile DOZ KARŞıLAŞTıRMA PROGRAMLARIND~ lfr': - YENI BIR TLD TUTUCUSU ÖNERiSi URKIYEAlOM ENERJISI KURUMU TÜRKiYE ATOM ENERJiSi KURUMU TEKNiK RAPOR TLD ile DOZ KARŞıLAŞTıRMA PROGRAMLARıNDA KULLANıLMAK

Detaylı

Medikal Fiziğin Güncel Durumu ve Özlük Hakları. NÜKLEER TIP GÖRÜŞÜ Prof.Dr.Mustafa Demir İstanbul Üniversitesi Nükleer Tıp ABD

Medikal Fiziğin Güncel Durumu ve Özlük Hakları. NÜKLEER TIP GÖRÜŞÜ Prof.Dr.Mustafa Demir İstanbul Üniversitesi Nükleer Tıp ABD Medikal Fiziğin Güncel Durumu ve Özlük Hakları NÜKLEER TIP GÖRÜŞÜ Prof.Dr.Mustafa Demir İstanbul Üniversitesi Nükleer Tıp ABD Nükleer Tıp Hizmetleri Dünya Genelinde) 10 000 den fazla hastanede NT merkezi

Detaylı

YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ(YART) TEKNİĞİNDE YAPRAK HAREKETLERİNİN TEKRARLANABİLİRLİGİNİN DAVID İN-VİVO DOZİMETRİK SİSTEMİ İLE İNCELENMESİ

YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ(YART) TEKNİĞİNDE YAPRAK HAREKETLERİNİN TEKRARLANABİLİRLİGİNİN DAVID İN-VİVO DOZİMETRİK SİSTEMİ İLE İNCELENMESİ YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ(YART) TEKNİĞİNDE YAPRAK HAREKETLERİNİN TEKRARLANABİLİRLİGİNİN DAVID İN-VİVO DOZİMETRİK SİSTEMİ İLE İNCELENMESİ Gülay KARAGÖZ Danışman: Prof. Dr. Faruk ZORLU AMAÇ YART tekniği

Detaylı

ENG Mesleki İngilizce-I İNGİLİZCE ENG Mesleki İngilizce-I İNGİLİZCE

ENG Mesleki İngilizce-I İNGİLİZCE ENG Mesleki İngilizce-I İNGİLİZCE Dönem 3 Kurul 1 18.Eyl.17 09.00-09.50 Neoplazi tanımı ve adlandırma E. DEMİRALAY PATOLOJİ Pazartesi 10.00-10.50 Benign ve malign tümörler E. DEMİRALAY PATOLOJİ 11.00-11.50 Kanser Biyokimyası B. ÖNGEN BİYOKİMYA

Detaylı

TRS 398 VE YÜKSEK ENERJİLİ FOTONLARDA DOZ KALİBRASYONU

TRS 398 VE YÜKSEK ENERJİLİ FOTONLARDA DOZ KALİBRASYONU TRS 398 VE YÜKSEK ENERJİLİ FOTONLARDA DOZ KALİBRASYONU Kalibrasyonun Önemi Radyasyon demetinin kalibrasyonu komplike ölçümlere ve pek çok dönüşüm ve düzeltme faktörünün uygulanmasına dayanmaktadır. Bu

Detaylı

IMRT VE KONFORMAL RADYOTERAPİ UYGULANAN MEME KANSERİ RADYOTERAPİ UYGULAMALARINDA DOZ DAĞILIMININ FİLM DOZİMETRESİ İLE BELİRLENMESİ

IMRT VE KONFORMAL RADYOTERAPİ UYGULANAN MEME KANSERİ RADYOTERAPİ UYGULAMALARINDA DOZ DAĞILIMININ FİLM DOZİMETRESİ İLE BELİRLENMESİ IMRT VE KONFORMAL RADYOTERAPİ UYGULANAN MEME KANSERİ RADYOTERAPİ UYGULAMALARINDA DOZ DAĞILIMININ FİLM DOZİMETRESİ İLE BELİRLENMESİ Özlem Göksel,Halil küçücük,evren Ozan Göksel,Melahat Garipağaoğlu Amaç

Detaylı

Ders Kodu Ders Adı Ders Günü Ders Saati Oda. SMY101 Anatomi Pazartesi Section 1: 9-11 H2. Cuma. SMY109 Tıbbi Terminoloji Çarşamba H2

Ders Kodu Ders Adı Ders Günü Ders Saati Oda. SMY101 Anatomi Pazartesi Section 1: 9-11 H2. Cuma. SMY109 Tıbbi Terminoloji Çarşamba H2 --Ameliyathane Hizmetleri Programı I. Yarıyıl Kodu Adı Günü Saati Oda SMY101 Anatomi Pazartesi Section 1: 9-11 SMY103 Fizyoloji Salı Cuma Section 1: 9-11 Section 2: 9-11 SMY109 Tıbbi Terminoloji Çarşamba

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Göz Hastalıkları (Seçmeli) Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN

Detaylı

Türkiye de Radyasyon Güvenliği Komiteleri

Türkiye de Radyasyon Güvenliği Komiteleri Türkiye de Radyasyon Güvenliği Komiteleri Yrd. Doç. Dr. Ayşegül YURT Dokuz Eylül Üniversitesi 1. ULUSAL RADYASYONDAN KORUNMA KONGRESİ 19-21 KASIM 2015, ANKARA Radyasyon Güvenliği Komiteleri (RGK) 2690

Detaylı

Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve

Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve Uzm Ecz Ahmet S Bosnak Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Kanser tedavisinde ileri kalite Kanser tedavisinde mükemmellik multidisipliner yaklaşımla olabilir.

Detaylı

DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ

DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ GİRİŞ Radyoterapinin temel prensibi : Normal dokuların ışın dozunu azaltarak tümöre istenilen dozu verebilmektir. Son yıllarda radyoterapi alanında

Detaylı

CyberKnife Radyocerrahi Cihazı

CyberKnife Radyocerrahi Cihazı CyberKnife Radyocerrahi Cihazı Aydın ÇAKIR, Ph.D. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü ..dünümüz, bugünümüz Cyberknife Genel Özellikleri CyberKnife Robotic Radyocerrahi Sistemi

Detaylı

Ders Yılı Dönem-IV Radyoloji Staj Programı

Ders Yılı Dönem-IV Radyoloji Staj Programı 2018 2019 Ders Yılı Dönem-IV Radyoloji Staj Programı DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYOLOJİ ANABİLİM DALI DÖNEM 4 STAJI AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ Amaç: Radyoloji stajı sonunda 4.sınıf öğrencilerinin;

Detaylı

BAŞ BOYUN KANSERLERİNDE ADAPTİF RADYOTERAPİ. Medikal Fizik Uzmanı Yonca YAHŞİ

BAŞ BOYUN KANSERLERİNDE ADAPTİF RADYOTERAPİ. Medikal Fizik Uzmanı Yonca YAHŞİ BAŞ BOYUN KANSERLERİNDE ADAPTİF RADYOTERAPİ Medikal Fizik Uzmanı Yonca YAHŞİ GİRİŞ Baş boyun tümörleri için radyoterapi alan hastanın anatomisi tedavi süresince anlamlı olarak değişir. Tümörün büyümesi

Detaylı

METRİ HIZLANDIRICILAR. Mehmet YÜKSELY ÇÜ FBE Fizik ABD. www.yukselmehmet.com

METRİ HIZLANDIRICILAR. Mehmet YÜKSELY ÇÜ FBE Fizik ABD. www.yukselmehmet.com TG-51 DOZİMETR METRİ PROTOKOLÜ VE LİNEER L HIZLANDIRICILAR Mehmet YÜKSELY ÇÜ FBE Fizik ABD İÇERİK 1. TG-51 DOZİMETR METRİ PROTOKOLÜ a) Araç-Gere Gereçler b) Ölçüm m Sistemi c) TG-51 51 de Veriler d) Ölçüm

Detaylı