Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü"

Transkript

1 Soner SÜMERKAN Alemdar BAYRAKTAR Temel TÜRKER Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

2 Dengeli Konsol Yöntemi, uzun mesafelerin daha az sayıda kolon yapılarak geçilmesini sağlaması açısından özellikle yüksek ayaklara ihtiyaç duyulan derin vadilerin geçilmesinde hem ekonomi hem de zaman açısından avantaj sağlamaktadır.

3 Dengeli konsollu köprülerin yapım metodolojisi çok karmaşık olmamakla beraber klasik tarzda inşa edilen köprülere nazaran daha çok unsuru içinde bulundurmaktadır Temel ve Kolon İmalatları bittikten sonra dengeli konsolun inşası başlık segmenti ile başlar. Başlık segmenti aynı zamanda dengeli konsolun 1. segmetidir. Segmentlerin ilerlemesini sağlayacak olan kalıp arabası başlık anosunun üzerine monte edilir. Uzunlukları 3-5m arasında değişen segmentler, bir kolonun iki tarafına doğru denge sağlayacak şekilde eş zamanlı olarak yerinde döküm yapılarak inşa edilir. Segment betonları yeterli mukavemeti aldıktan sonra germe halatları sürülür ve gerilir. Kalıp arabası inşası bitirilmiş olan segmentin üzerine yürütülür ve monte edilir. Aynı işlemler bir sonraki segment için tekrar yapılır.

4 Bu çalışmada incelenen köprülerin temel genişlik ve uzunlukları 27-33m arasında değişir. Yükseklikleri ise 6m dir. 25cm. kalınlığındaki grobeton dökümünden sonra temel demir montajı başlar.

5 Temelin köprü eksenine dik istikametinde, 3m Yüksekliğinde kesme dişi bulunur. Yüksek hidratasyon ısısından dolayı yüksekliği 6m olan temel 1.5m lik 4 kademede dökülür.

6 Temelde kullanılan beton sınıfı C30 dur.

7 Kolonlar içi boş dikdörtgen kesitlidir. Genişlik ve uzunlukları 6-9m arasında değişir. Beton et kalınlıkları incelenen 5 köprünün 4 tanesinde 120cm, Ortaköy viyadüğünde 80cm dir. Kolon yükseklikleri m arasındadır.

8 Kolonların inşasında 4,5m yüksekliğinde tırmanır sistem kalıp kullanılmıştır. Diğer köprülerden farklı olarak önce kalıp sonra demir montajı yapılmıştır. Bu sayede demir montajını yapan işçiler tamamen kalıp tarafından kapatılmış, dışarıyı görmeyen güvenli bir ortamda çalışmışlardır.

9 İncelenen 5 adet dengeli konsol köprüde orta açıklıklar m, kenar açıklıklar 71,5-95m arasında değişmektedir. Dengeli konsol yapımı uzunluğu 3-5m arasında değişen, değişken boyutlu kutu kesit segmentler halinde ilerlemiştir.

10

11 Dengeli konsolun 1. anosudur. Başlık platformlarının kolonlara ankre edilmesi ile imalatına başlanır.

12 Başlık segmenti, alt tabliye, gövde ve üst tabliye olmak üzere 3 aşamada inşa edilir.

13 Üst tabliye betonu dökülmeden önce germe halatlarının geçeceği kılıf boruları adetlerine göre yerlerine koyulur. Arabalı kalıbı tutacak montaj çubukları için boşluklar (pvc boru) bırakılır ve beton sınıfı C40 olarak betonu dökülür.

14 Başlık (1.segment) yapımının ardından arabalı kalıp sistemi (90 ton) montajı yapılır. Her segmentte arabalı kalıp daha önce bırakılan montaj deliklerinden geçirilen montaj çubukları ile tabliyeye sabitlenir. Arabalı kalıp dökülecek olan bir sonraki segmentin ağırlığını üzerinde bulunan konsol ve askı sistemleri yardımıyla dökülmüş olan segmente aktarır

15 Arabalı kalıp kurulduktan sonra yapılacak olan segmentin demir montajı yapılır. Germe halatlarının geçeceği kılıf boruları koyulur ve segmentin betonu dökülür. Beton yeterli mukavemeti aldıktan sonra ardgerme halatları sürülür ve gerilir. Germe işleminin ardından kalıp arabası bir sonraki anoya yürütülür ve aynı işlemler tekrar edilir. Segment betonları kolonun sağında ve solunda eş zamanlı olarak dökülür. Böylelikle dengeli konsol 3-5m arasında değişen ano boyları boyunca ilerler.

16 Ard germeli beton tekniği, betonun çekmeye karşı zayıflığının üstesinden gelmek için kullanılan bir uygulama yöntemidir. Şantiyede beton dökülmeden önce kesite istenilen geometride yerleştirilen kılıfların içerisinden geçirilen yüksek dayanımlı çelik halatlar, beton dökülüp mukavemetini kazandıktan sonra gerilerek ard germe (sonradan germe) uygulaması gerçekleştirilir. Bu sayede sabit bir basınç kuvveti uygulanan betonda çekme gerilmeleri sınırlandırılarak dış yüklere karşı önceden önlem alınmış olur. Genel olarak ölü yük, hareketli yük, hareketli yükün çarpma ve dinamik etkisi, rüzgar yükleri, deprem gerilmeleri, merkezkaç kuvveti, termal kuvvetler, kaldırma kuvveti, büzülme gerilmeleri, yapısal gerilmeler vb. hesaplarda göz önüne alınan gerilmeler ile en büyük moment zorlamaları izostatik sistemde oluşmaktadır. Konsol iki sistemin kenar ayak ve birbirine kilitlendikten sonra hiperstatik sisteme dönüşmesi ve moment değişimlerinin olması nedeniyle üst ve alt tabliyede kullanılan ard germe halatlarının tasarımı yapılmıştır (Kozluca, 2011).

17 Ard germe sisteminde kullanılan ekipmanlar Halat sürme makinası Germe krikosu Germe krikosunun hidrolik pompası Kama plakası ve kamalar

18 Ardgerme halat yerleşim planları bütün köprülerde benzer olmakla beraber köprü uzunluğuna göre değişmektedir. Bir halat 15,2mm çapında 19 adet çelik kablodan oluşmaktadır. Alt döşemeden geçen ardgerme halatların montajı segmentlerin inşası bitirilip ortaayak konsolları kenarayakla birleştikten sonra yapılır. Tabliyenin ilk 4 anosunda alt döşemede halat kullanılmamıştır. İki orta ayak konsolunun birleştiği yerde 2,5m kalınlığında kilit anosu bulunur. Kenar ayaklarda, alt halatların gerildiği 1,5m kalınlığında tamamen dolu kesit olarak inşa edilen uç diyaframları bulunur.

19 Akarsın köprüsü üst halat yerleşim planı, Üst tabliyenin ilk 8 anosunda birer halat diğer 6 anoda ise 2 şer halat kullanılnıştır.

20 Kenarayak tarafındaki konsolun 5.,6. ve 7. anosunun alt döşeme halatları 13.,14. ve 15. ano le karşılıklı olarak gerilir. 8.,9. ve 10. anolardan gerilen halatlar ise kenarayak diyaframına sabitlenir. P2 ve P3 ayakları arasındaki köprü orta açıklığının alt döşemesinde kutu kesitin sağında ve solunda olmak üzere 9 ar adet halat bulunmaktadır. Bu halatlarla P2 ayağının P3 ayağına doğru olan konsolundaki ve P3 ayağının P2 ayağı tarafındaki konsolundaki 5. ve 14. anolar arasındaki bütün anolar birbirlerine gerilir.

21 İncelenen 5 adet dengeli konsol köprünün dinamik karakteristikleri olan doğal frekansları, mod şekilleri ve sönüm oranları analitik ve deneysel olarak elde edilmiştir. Analitik çalışmalarda sonlu elemanlar yöntemi, deneysel çalışmalarda çevresel titreşim verilerini dikkate alan Operasyonel Modal Analiz Yöntemi kullanılmıştır. Çevresel Titreşim Yöntemi olarakta adlandırılan Operasyonel Modal Analiz Yönteminde bilinmeyen kuvvetler/etkiler ya da yapı titreştiricileri olarak rüzgâr yükleri, yaya ve taşıt trafiği, deprem, dalga hareketleri vb. çevresel etkiler kullanılmaktadır. Bu yöntem, yapılarda meydana gelen titreşimleri dikkate alarak, yapıların dinamik karakteristikleri olarak tanımlanan doğal frekanslarının, mod şekillerinin ve modal sönüm oranlarının deneysel olarak belirlenmesinde kullanılmaktadır

22 Operasyonel modal analiz ölçümlerinde kullanılan aletler; B&K 8340 tipi tek eksenli kablolu ivmeölçer B&K 3560-C tipindeki 17 kanallı veri toplama ünitesi

23 Çalışma kapsamında, Artvin - Erzurum karayolunda dengeli konsol yöntemi ile inşa edilen beş adet köprünün dinamik karakteristiklerini belirlemek için deneysel çalışmalar ve analitik analizler yapılmıştır. Aşağıda her bir köprü yapısal özellikleri tanıtılmakta, sonlu eleman ve deneysel analiz sonuçları verilmektedir. Elde edilen sonuçlar kullanılarak ardgermeli dengeli konsol köprüler için doğal frekans formülü elde edilmektedir.

24 Ortaköy köprüsü 154,4m uzunluğunda 69m yüksekliğinde ve iki açıklıklıdır. Köprünün iki orta açıklığıda 77,2m dir. Köprü Şavşat çayı üzerinde ve vadinin iki yakasını birbirine bağlamaktadır.

25

26 Ortaköy Köprüsü nün dinamik karakteristiklerini deneysel olarak belirlemek için köprünün her iki yakasından birer ölçüm alınmak suretiyle iki adımda referanslı olarak tek çevresel titreşim testi uygulanmıştır. Ölçümler sırasında doğal titreşim olarak, rüzgâr, yaya ve köprü üzerindeki araç geçişlerinden yararlanılmıştır.

27 1. Enine Mod 1. Düşey Mod 2. Düşey Mod Mod No Frekans (Hz) Modal Sönüm Oranı 1 0,923 0, ,639 1, ,016 0, ,084 0, ,253 0, ,339 0, ,028 0,688 Ölçüm süresi 30dk Frekans aralığı 0-12,5Hz

28 Köprü SAP2000 programının Bridge sekmesi kullanılarak modellenmiştir. Değişken kutu kesitli tabliye boyutları parametrik varyasyonlar tanımlanarak proje verilerine göre çizilmiştir. Ortaayaklarda ve tabliyede segment boyları 5m olarak tanımlanmıştır. Ortaayaklarla tabliyenin birleşimleri projede olduğu gibi ankastre olarak tanımlanmış olup, tabliye birleşiminden önceki son 1m leri dolu kesit alınmıştır. Kenarayakların ve ortaayakların köprü tabliyesi ile birleşimlerinde 1m kalınlığında diyaframlar tanımlanmıştır. Kutu kesitli tabliyenin üstünde kullanılan öngerme halatları ve altında kullanılan ardgerme halatları proje verilerine uygun boy ve sayıda tanımlanmıştır. Kenarayak mesnetleri belli rijitliklere sahip yaylarla tanımlanmıştır. Kenarayakların düşey ve enine doğrultuda serbestlikleri tamamen tutulmuştur. Boyuna doğrultudaki hareketler için yay rijitliği kn/m olarak belirlenmiştir.

29

30 1. Boyuna Mod 1. Enine Mod 1.Düşey Mod Mod No Frekans (Hz) Periyot (sn) 1 0,815 1, ,166 0, ,111 0, ,384 0, ,534 0, ,620 0, ,840 0,171 Eleman Poisson Elastisite Modülü Yoğunluk Beton Oranı N/m 2 Kg/m 3 Sınıfı - Tabliye 3,4E10 0, C40 Ortaayak kolonları 3,2E10 0, C30 Ortaayak temelleri 3,2E10 0, C30 Kenarayaklar 3,2E10 0, C30 Öngerme çeliği 1,95E

31 Akarsın köprüsü 275m uzunluğunda, 109,7m yüksekliğinde ve 3 açıklıklıdır. Köprünün orta açıklığı 132m, kenar açıklıkları ise 71,5m dir. Köprü Artvin-Erzurum yolu üzerinde , ,000km leri arasında Çoruh Nehri vadisi üzerinde vadinin iki yakasını birbirine bağlamaktadır.

32

33 Akarsın Köprüsü nün dinamik karakteristiklerini deneysel olarak belirlemek için köprünün her iki yakasından ikişer ölçüm alınmak suretiyle dört adımda referanslı olarak tek çevresel titreşim testi uygulanmıştır. Ölçümler sırasında doğal titreşim olarak rüzgâr ve yaya köprü üzerindeki araç geçişlerinden yararlanılmıştır.

34 1. Enine Mod 1. Düşey Mod 2. Düşey Mod Mod No Frekans (Hz) Modal Sönüm Oranı 1 0,484 1, ,147 0, ,714 0,681 Ölçüm süresi 30dk Ölçüm aralığı 0-12,5 Hz 4 2,190 0, ,409 0, ,962 0, ,417 0,166

35

36 1. Enine Mod 1. Boyuna Mod 1. Düşey Mod Mod No Frekans (Hz) Periyot (sn) Poisson Elastisite Modülü Yoğunluk Beton Eleman Oranı 1 0,544 1,838 N/m 2 Kg/m 3 Sınıfı - 2 0,560 1,786 Tabliye 3,4E10 0, C40 3 0,980 1,020 Ortaayak 4 1,091 0,916 kolonları 3,2E10 0, C30 5 1,600 0,625 Ortaayak temelleri 3,2E10 0, C30 6 1,730 0,578 Kenarayaklar 3,2E10 0, C30 7 2,140 0,467 Öngerme çeliği 1,95E

37 Budan köprüsü 350m uzunluğunda 106,7m yüksekliğinde ve üç açıklıklıdır. Köprünün orta açıklığı 165m, kenar açıklıkları ise 92,5m dir. Köprü Artvin-Erzurum yolu üzerinde , ,000km leri arasında Çoruh Nehri vadisi üzerinde vadinin iki yakasını birbirine bağlamaktadır.

38

39 Budan Köprüsü nün dinamik karakteristiklerini deneysel olarak belirlemek için köprünün her iki yakasından ikişer ölçüm alınmak suretiyle dört adımda referanslı olarak tek çevresel titreşim testi uygulanmıştır. Ölçümler sırasında doğal titreşim olarak rüzgâr, yaya ve köprü üzerindeki araç geçişlerinden yararlanılmıştır.

40 1. Enine Mod 1. Düşey Mod 2. Düşey Mod Mod No Frekans (Hz) Modal Sönüm Oranı 1 0,389 1, ,788 0, ,863 0,766 Ölçüm Süresi 30dk Ölçüm Aralığı 0-12,5 Hz 4 1,354 0, ,664 0, ,958 0, ,254 0,338

41

42 1. Enine Mod 1. Boyuna Mod 1. Düşey Mod Mod No Frekans (Hz) Periyot (sn) 1 0,371 2, ,490 2, ,695 1, ,738 1, ,382 0,724 Eleman Poisson Elastisite Modülü Yoğunluk Beton Oranı N/m 2 Kg/m 3 Sınıfı - Tabliye 3,4E10 0, C40 Ortaayak kolonları 3,2E10 0, C30 Ortaayak temelleri 3,2E10 0, C30 6 1,524 0, ,743 0,580 Kenarayaklar 3,2E10 0, C30 Öngerme çeliği 1,95E

43 Sengan Köprüsü 190m uzunluğunda 106,16m yüksekliğinde ve iki açıklıklıdır. Köprünün 2 orta açıklığıda 95m dir. Köprü Artvin-Erzurum yolu üzerinde , ,000 km leri arasında Çoruh Nehri nin yan derelerinden olan Hod Deresi nin vadisi üzerinde vadinin iki yakasını birbirine bağlamaktadır.

44

45 Sengan Köprüsü nün dinamik karakteristiklerini deneysel olarak belirlemek için köprünün Artvin-Erzurum istikametine göre sağ tarafından 14 adet ivmeölçer kullanılarak tek çevresel titreşim testi uygulanmıştır. Ölçümler sırasında doğal titreşim olarak rüzgâr, yaya ve köprü üzerindeki araç geçişlerinden yararlanılmıştır.

46 1. Enine Mod 1. Düşey Mod 2. Düşey Mod Mod No Frekans (Hz) Modal Sönüm Oranı 1 0,716 1, ,353 0, ,639 1, ,389 0, , ,508 0, ,711 0,338 Ölçüm süresi 30dk Ölçüm aralığı 0-12,5 Hz.

47

48 1. Boyuna Mod 1. Enine Mod 1. Düşey Mod Mod No Frekans (Hz) Periyot (sn) 1 0,780 1, ,855 1, ,447 0, ,173 0, ,488 0,402 Eleman Poisson Elastisite Modülü Yoğunluk Beton Oranı N/m 2 Kg/m 3 Sınıfı - Tabliye 3,4E10 0, C40 Ortaayak kolonları 3,2E10 0, C30 Ortaayak temelleri 3,2E10 0, C30 6 2,727 0,367 Kenarayaklar 3,2E10 0, C30 7 2,812 0,356 Öngerme çeliği 1,95E

49 Berta köprüsü 340m uzunluğunda, 124,63m yüksekliğinde ve üç açıklıklıdır. Köprünün orta açıklığı 165m kenar açıklıkları ise 87,5m dir. Köprü Artvin-Erzurum yolu üzerinde , ,098 km leri arasında Çoruh Nehri nin yan derelerinden olan Berta Deresi nin vadisi üzerinde vadinin iki yakasını birbirine bağlamaktadır.

50

51 Berta Köprüsü nün dinamik karakteristiklerini deneysel olarak belirlemek için köprünün her iki yakasından ikişer ölçüm alınmak suretiyle dört adımda referanslı olarak tek çevresel titreşim testi uygulanmıştır. Ölçümler sırasında doğal titreşim olarak rüzgâr, yaya ve köprü üzerindeki araç geçişlerinden yararlanılmıştır.

52 1. Enine Mod 1. Düşey Mod 2. Düşey Mod Mod No Frekans (Hz) Modal Sönüm Oranı 1 0,354 1, ,749 3, ,867 0, ,372 1,030 Ölçüm süresi 30 dk Ölçüm aralığı 0-12,5 Hz 5 1,648 0, ,927 0, ,273 1,124

53

54 1. Enine Mod 1. Boyuna Mod 1. Düşey Mod Mod No Frekans (Hz) Periyot (sn) 1 0,394 2, ,444 2, ,720 1, ,773 1, ,465 0, ,501 0, ,880 0,532 Eleman Poisson Elastisite Modülü Yoğunluk Beton Oranı N/m 2 Kg/m 3 Sınıfı - Tabliye 3,4E10 0, C40 Ortaayak kolonları 3,2E10 0, C30 Ortaayak temelleri 3,2E10 0, C30 Kenarayaklar 3,2E10 0, C30 Öngerme çeliği 1,95E

55 Yapılan çevresel titreşim testlerinde boyuna yönde ivmeölçer kullanılamadığından dolayı boyuna modlara karşılık gelen doğal frekanslar ölçülmemiştir. Bu sebepten teorik modal analiz neticesinde elde edilen boyuna modlara karşılık doğal frekanslar Tablo da gösterilmemiştir. Mod No Akarsın Köp. Budan Köp. Berta Köp. Sengan Köp. Ortaköy Köp. Deney. Teori Deney. Teorik Deney. Teorik Deney. Teorik Deney. Teorik 1 0,484 0,544 0,389 0,371 0,354 0,394-0,780-0, ,560-0,490-0,444 0,716 0,855 0,923 1, ,147 0,980 0,788 0,695 0,749 0,720 1,353 1,447 1,639 2, ,714 1,091 0,863 0,738 0,867 0,773 1,639 2,173 2,016 3, ,600 1,354 1,382 1,372 1,465 2,389 2,488 3,084 3, ,190 1,730 1,664 1,524 1,648 1,501-2,727 3,253 3, ,409 2,140 1,958 1,743-1,880 2,711 2,812-5,840

56 Akarsın Köprüsü Budan Köprüsü Berta Köprüsü Sengan Köprüsü Ortaköy Köprüsü

57 Akarsın Köprüsü 1. Enine Mod 1.Düşey Mod 2. Düşey Mod

58 Budan Köprüsü 1. Enine Mod 1.Düşey Mod 2. Düşey Mod

59 Berta Köprüsü 1. Enine Mod 1.Düşey Mod 2. Düşey Mod

60 Sengan Köprüsü 1. Enine Mod 1.Düşey Mod 2. Düşey Mod

61 Ortaköy Köprüsü 1. Enine Mod 1.Düşey Mod 2. Düşey Mod

62 Doğal frekansı etkilediği düşünülen faktörler analitik model üzerinde değiştirilerek frekansa etkisi gözlemlenmiştir. Analitik model olarak deneysel ve teorik frekansları birbirine en yakın olan Budan Köprüsü seçilmiştir. Budan Elastisite Ayak Atalet Gerçek Kütle Modülü Yükseklikleri Momenti Değer (+ %10) (- %10) (+%10) (- %10) 1. Doğal Frekans (Hz) 0,371 0,351 0,350 0,353 0,363 Değişim - -%5,4 -%5,6 -%4,8 -%2,1 Tablo dan görüldüğü gibi köprünün 1. doğal frekansını etkileyen en önemli faktör ayak yükseklikleridir. Elastisite modülü ve kütlede belirgin olarak etkilidir. Atalet momentinin etkisi bu üçüne nazaran daha azdır. İncelenmiş olunan köprülerde aynı sınıf beton kullanıldığından elastisite modülleri aynıdır. 5 adet köprüde yapılan deneysel çalışmalar sonucunda elde edilen 1. doğal frekansların değişiminde elastisite modülü bütün köprülerde aynı olduğundan dolayı göz ardı edilmiştir. Atalet momentinin 1. doğal frekansa etkisi nispeten daha az olduğu için göz ardı edilmiştir. Köprü yüksekliği ve kütle, 1. doğal frekansı etkileyen parametreler olarak seçilmiştir.

63 Çalışmada, dengeli konsol köprülerin doğal frekansını hesaplayabilen formülleri geliştirmek için regresyon analizi yapılmıştır. Bu amaçla, tez kapsamında ölçülen köprüler esas alınarak farklı yükseklik ve uzunluklar için birçok analiz SAP2000 programında gerçekleştirilmiş ve doğal frekans değerleri elde edilmiştir. Girdi olarak alınan yükseklik ve uzunluğa bağlı olarak elde edilen çıktılar (doğal frekanslar) arasındaki ilişkinin ikinci derece polinom olduğu kabul edilmiştir. Buna göre, polinomun katsayıları en küçük kareler yöntemi ile hesaplanarak köprülerin doğal frekanslarını veren formüller elde edilmiştir. Farklı yükseklik ve uzunluklar girilerek elde edilen doğal frekanslar tabloda gösterilmiştir.

64 1. Düşey Doğal Yükseklik Uzunluk 1. Enine Doğal Frekans Frekans (m) (m) (Hz) (Hz) ,454 0, ,415 0, ,385 0, ,363 0, ,488 0, ,446 0, ,414 0, ,390 0, ,456 0, ,424 0, ,400 0, ,383 0, ,479 0, ,446 0, ,422 0, ,403 0, ,540 0, ,501 0, ,473 0, ,451 0, ,565 0, ,522 0, ,491 0, ,468 0, ,600 1, ,562 1, ,535 1,038 Yükseklik (m) Uzunluk (m) 1. Enine Doğal Frekans (Hz) 1. Düşey Doğal Frekans (Hz) ,804 1, ,774 1, ,751 1, ,731 1, ,922 1, ,880 1, ,848 1, ,822 1, ,965 1, ,931 1, ,903 1, ,876 1, ,107 1, ,062 1, ,027 1, ,995 1,928 Regresyon analizi sonucunda 1. enine doğal frekans ve 1. düşey doğal frekans için elde edilen formüller; f1enine= 2,806-0,010510*H-0,009699*L+0, *H2+0, *L2 f1düşey = 4,133-0,006089*H-0,015494*L+0, *H2+0, *L2

65 Formüllerde H ve L metre cinsinden sırasıyla köprü maksimum yüksekliği ve toplam uzunluğunu göstermektedir. f 1enine = 2,806-0,010510*H-0,009699*L+0, *H 2 +0, *L 2 f 1düşey = 4,133-0,006089*H-0,015494*L+0, *H 2 +0, *L 2 Bu formüller deneysel ölçümlerden elde edilen sonuçlarla kontrol edildiğinde ardgermeli dengeli konsol köprüler için birbirine yakın sonuçlar vermiştir. Budan Akarsın Berta Sengan Ortaköy Mod No Deneysel Formül Deneysel Formül Deneysel Formül Deneysel Formül Deneysel Formül f 1enine 0,389 0,400 0,484 0,488 0,354 0,380 0,716 0,784 0,923 1,095 f 1düşey 0,863 0,699 1,714 0,955 0,867 0,712 1,639 1,513 2,016 1,896

66 Sabrınız için teşekkürler.

Yapı Sağlığı İzleme Sistemlerinin Farklı Taşıyıcı Sistemli Uzun Açıklıklı Tarihi Köprülere Uygulanması

Yapı Sağlığı İzleme Sistemlerinin Farklı Taşıyıcı Sistemli Uzun Açıklıklı Tarihi Köprülere Uygulanması Yapı Sağlığı İzleme Sistemlerinin Farklı Taşıyıcı Sistemli Uzun Açıklıklı Tarihi Köprülere Uygulanması Alemdar BAYRAKTAR Temel TÜRKER Ahmet Can ALTUNIŞIK Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

Detaylı

Karayolu Köprülerinin Modal Davranışına Kutu Kesitli Kiriş Şeklinin Etkisi Doç. Dr. Mehmet AKKÖSE

Karayolu Köprülerinin Modal Davranışına Kutu Kesitli Kiriş Şeklinin Etkisi Doç. Dr. Mehmet AKKÖSE Karayolu Köprülerinin Modal Davranışına Kutu Kesitli Kiriş Şeklinin Etkisi Doç. Dr. Mehmet AKKÖSE Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü akkose@ktu.edu.tr Giriş

Detaylı

Hibrit ve Çelik Kablolu Köprülerin Dinamik Davranışlarının Karşılaştırılması

Hibrit ve Çelik Kablolu Köprülerin Dinamik Davranışlarının Karşılaştırılması 1 Hibrit ve Çelik Kablolu Köprülerin Dinamik Davranışlarının Karşılaştırılması Arş. Gör. Murat Günaydın 1 Doç. Dr. Süleyman Adanur 2 Doç. Dr. Ahmet Can Altunışık 2 Doç. Dr. Mehmet Akköse 2 1-Gümüşhane

Detaylı

Sabiha Gökçen Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası Çok Katlı Otopark Projesi

Sabiha Gökçen Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası Çok Katlı Otopark Projesi OTOPARK PROJELERİNDE ÖN-ÜRETİM VE ÖN-GERME YÖNTEMİNİN UYGULANMASI Sabiha Gökçen Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası Çok Katlı Otopark Projesi BOŞLUKLU DÖŞEME VE ARD-GERMELİ KİRİŞ KULLANIMI Türkiye

Detaylı

UZUN AÇIKLIKLI BETONARME KARAYOLU KÖPRÜLERİNİN DEPREM GÜVENLİKLERİNİN HASARSIZ DİNAMİK DENEYSEL YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ: BİRECİK KÖPRÜSÜ ÖRNEĞİ

UZUN AÇIKLIKLI BETONARME KARAYOLU KÖPRÜLERİNİN DEPREM GÜVENLİKLERİNİN HASARSIZ DİNAMİK DENEYSEL YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ: BİRECİK KÖPRÜSÜ ÖRNEĞİ UZUN AÇIKLIKLI BETONARME KARAYOLU KÖPRÜLERİNİN DEPREM GÜVENLİKLERİNİN HASARSIZ DİNAMİK DENEYSEL YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ: BİRECİK KÖPRÜSÜ ÖRNEĞİ ÖZET: A. Bayraktar 1, A.C. Altunışık 2 ve T. Türker 3 1

Detaylı

GÜLBURNU KÖPRÜSÜ GENEL BİLGİLER

GÜLBURNU KÖPRÜSÜ GENEL BİLGİLER GÜLBURNU KÖPRÜSÜ GENEL BİLGİLER 1997 Yılında imzalanan sözleşme ekindeki projelerde öngörüldüğü üzere Gülburnu Koyu nun estetik bir köprüyle geçilmesi için gerekli araştırmaların yapılmasına başlanmış

Detaylı

Lif Takviyeli Kompozit Asma Yaya Köprüsünün Yapısal Davranışının İncelenmesi: Halgavor Asma Yaya Köprüsü

Lif Takviyeli Kompozit Asma Yaya Köprüsünün Yapısal Davranışının İncelenmesi: Halgavor Asma Yaya Köprüsü Lif Takviyeli Kompozit Asma Yaya Köprüsünün Yapısal Davranışının İncelenmesi: Halgavor Asma Yaya Köprüsü Arş. Gör. Murat Günaydın 1 Doç.Dr. Süleyman Adanur 2 Doç.Dr. Ahmet Can Altunışık 2 Doç.Dr. Barış

Detaylı

DENGELİ KONSOL BETONARME KÖPRÜLER İÇİN DENEYSEL YÖNTEMLERE DAYALI DOĞAL FREKANS FORMÜLÜ

DENGELİ KONSOL BETONARME KÖPRÜLER İÇİN DENEYSEL YÖNTEMLERE DAYALI DOĞAL FREKANS FORMÜLÜ 3.Köprüler Viyadükler Sempozyumu 195 DENGELİ KONSOL BETONARME KÖPRÜLER İÇİN DENEYSEL YÖNTEMLERE DAYALI DOĞAL FREKANS FORMÜLÜ Soner SÜMERKAN, Alemdar BAYRAKTAR, Temel TÜRKER Karadeniz Teknik Üniversitesi,

Detaylı

YAPI MEKANİĞİ LABORATUVARI

YAPI MEKANİĞİ LABORATUVARI YAPI MEKANİĞİ LABORATUVARI Manisa Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Mekaniği Laboratuvarında, lisans ve lisansüstü çalışmaların yanında uygulamada yaşanan sorunlara çözüm bulunabilmesi

Detaylı

İzmir Körfez Geçişi Projesi Ardgermeli Kavşak Köprüleri Tasarım Esasları

İzmir Körfez Geçişi Projesi Ardgermeli Kavşak Köprüleri Tasarım Esasları İzmir Körfez Geçişi Projesi Ardgermeli Kavşak Köprüleri Tasarım Esasları Serkan ÖZEN, İnşaat Mühendisi, MBA Telefon: 05325144049 E-mail : serkanozen80@gmail.com Sunum İçeriği Ardgermeli Köprü Tiplerine

Detaylı

BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP

BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP KONTROL KONUSU: 1-1 ile B-B aks çerçevelerinin zemin kat tavanına ait sürekli kirişlerinin düşey yüklere göre statik hesabı KONTROL TARİHİ: 19.02.2019 Zemin Kat Tavanı

Detaylı

34. Dörtgen plak örnek çözümleri

34. Dörtgen plak örnek çözümleri 34. Dörtgen plak örnek çözümleri Örnek 34.1: Teorik çözümü Timoshenko 1 tarafından verilen dört tarafından ankastre ve merkezinde P=100 kn tekil yükü olan kare plağın(şekil 34.1) çözümü 4 farklı model

Detaylı

İtme Sürme Yöntemi İle İnşa Edilmiş Sürekli Ardgermeli Köprülerin Deprem Tasarımı. Özgür Özkul, Erdem Erdoğan, Hatice Karayiğit

İtme Sürme Yöntemi İle İnşa Edilmiş Sürekli Ardgermeli Köprülerin Deprem Tasarımı. Özgür Özkul, Erdem Erdoğan, Hatice Karayiğit İtme Sürme Yöntemi İle İnşa Edilmiş Sürekli Ardgermeli Köprülerin Deprem Tasarımı Özgür Özkul, Erdem Erdoğan, Hatice Karayiğit 09.Mayıs.2015 İTME SÜRME YÖNTEMİ - ILM Dünya çapında yaygın bir köprü yapım

Detaylı

UZUN / BÜYÜK AÇIKLIKLI KÖPRÜLER

UZUN / BÜYÜK AÇIKLIKLI KÖPRÜLER UZUN / BÜYÜK AÇIKLIKLI KÖPRÜLER TASARIM KRİTERLERİ & UYGULAMADAN ÖRNEKLER Altok KURŞUN İÇERİK GENEL TÜRKİYE DEKİ BÜYÜK AÇIKLIKLI KÖPRÜLER TANIMLAR TASARIM AŞAMALARI ŞARTNAMELER TASARIM ESASLARI DEPREM

Detaylı

DOKUZ KATLI TÜNEL KALIP BİNA SONLU ELEMAN MODELİNİN ZORLAMALI TİTREŞİM TEST VERİLERİ İLE GÜNCELLENMESİ

DOKUZ KATLI TÜNEL KALIP BİNA SONLU ELEMAN MODELİNİN ZORLAMALI TİTREŞİM TEST VERİLERİ İLE GÜNCELLENMESİ DOUZ ATLI TÜNEL ALIP BİNA SONLU ELEMAN MODELİNİN ZORLAMALI TİTREŞİM TEST VERİLERİ İLE ÜNCELLENMESİ O. C. Çelik 1, H. Sucuoğlu 2 ve U. Akyüz 2 1 Yardımcı Doçent, İnşaat Mühendisliği Programı, Orta Doğu

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (Bölüm-3) KÖPRÜLER

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (Bölüm-3) KÖPRÜLER İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (Bölüm-3) KÖPRÜLER Yrd. Doç. Dr. Banu Yağcı Kaynaklar G. Kıymaz, İstanbul Kültür Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders Notları, 2009 http://web.sakarya.edu.tr/~cacur/ins/resim/kopruler.htm

Detaylı

ANALİTİK MODEL GÜNCELLEME YÖNTEMİ KULLANILARAK KÖPRÜLERİN HASAR TESPİTİ

ANALİTİK MODEL GÜNCELLEME YÖNTEMİ KULLANILARAK KÖPRÜLERİN HASAR TESPİTİ ANALİTİK MODEL GÜNCELLEME YÖNTEMİ KULLANILARAK KÖPRÜLERİN HASAR TESPİTİ T. Türker 1, A. C. Altunışık 2, A. Bayraktar 3, H.B.Başağa 2, 1 Dr. İnşaat Müh. Bölümü, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon 2

Detaylı

28. Sürekli kiriş örnek çözümleri

28. Sürekli kiriş örnek çözümleri 28. Sürekli kiriş örnek çözümleri SEM2015 programında sürekli kiriş için tanımlanmış özel bir eleman yoktur. Düzlem çerçeve eleman kullanılarak sürekli kirişler çözülebilir. Ancak kiriş mutlaka X-Y düzleminde

Detaylı

DÜSEY YÜKLERE GÖRE HESAP

DÜSEY YÜKLERE GÖRE HESAP DÜSEY YÜKLERE GÖRE HESAP 2-2 ile A-A aks çerçevelerinin zemin ve birinci kat tavanına ait sürekli kirişlerin düşey yüklere göre statik hesabı yapılacaktır. A A Aksı 2 2 Aksı Zemin kat dişli döşeme kalıp

Detaylı

YTÜ Mimarlık Fakültesi Statik-Mukavemet Ders Notları

YTÜ Mimarlık Fakültesi Statik-Mukavemet Ders Notları KESİT TESİRLERİNDEN OLUŞAN GERİLME VE ŞEKİLDEĞİŞTİRMELERE GİRİŞ - MALZEME DAVRANIŞI- En Genel Kesit Tesirleri 1 Gerilme - Şekildeğiştirme Grafiği Gerilme - Şekildeğiştirme Grafiği 2 Malzemelere Uygulanan

Detaylı

ANTAKYA MÜZE OTEL TAŞIYICI SİSTEM PROJESİ. İnş.Yük.Müh. Bülent DEVECİ

ANTAKYA MÜZE OTEL TAŞIYICI SİSTEM PROJESİ. İnş.Yük.Müh. Bülent DEVECİ ANTAKYA MÜZE OTEL TAŞIYICI SİSTEM PROJESİ İnş.Yük.Müh. Bülent DEVECİ Proje Künyesi : Yatırımcı Mimari Proje Müellifi Statik Proje Müellifi Çelik İmalat Yüklenicisi : Asfuroğlu Otelcilik : Emre Arolat Mimarlık

Detaylı

REZA SHIRZAD REZAEI 1

REZA SHIRZAD REZAEI 1 REZA SHIRZAD REZAEI 1 Tezin Amacı Köprü analiz ve modellemesine yönelik çalışma Akberabad kemer köprüsünün analizi ve modellenmesi Tüm gerçek detayların kullanılması Kalibrasyon 2 KEMER KÖPRÜLER Uzun açıklıklar

Detaylı

Yerinde Dökme Dengeli Konsol Köprülerin Döküm Eğrisi Takibi. Özgür Özkul, Erdem Erdoğan, C.Noyan Özel

Yerinde Dökme Dengeli Konsol Köprülerin Döküm Eğrisi Takibi. Özgür Özkul, Erdem Erdoğan, C.Noyan Özel Yerinde Dökme Dengeli Konsol Köprülerin Döküm Eğrisi Takibi Özgür Özkul, Erdem Erdoğan, C.Noyan Özel 9.Mayıs.2015 Dilimsel Dengeli Konsol Metodu Dünya genelinde oldukça yaygın 1960 lardan itibaren özellikle

Detaylı

Kömürhan Köprüsünün Sonlu Eleman Model İyileştirilmesi *

Kömürhan Köprüsünün Sonlu Eleman Model İyileştirilmesi * İMO Teknik Dergi, 2009 4675-4700, Yazı 307 Kömürhan Köprüsünün Sonlu Eleman Model İyileştirilmesi * Alemdar BAYRAKTAR* Ahmet Can ALTUNIŞIK** Barış SEVİM*** Temel TÜRKER**** ÖZ Bu çalışmada, Malatya-Elazığ

Detaylı

29. Düzlem çerçeve örnek çözümleri

29. Düzlem çerçeve örnek çözümleri 9. Düzlem çerçeve örnek çözümleri 9. Düzlem çerçeve örnek çözümleri Örnek 9.: NPI00 profili ile imal edilecek olan sağdaki düzlem çerçeveni normal, kesme ve moment diyagramları çizilecektir. Yapı çeliği

Detaylı

Mukavemet 1. Fatih ALİBEYOĞLU. -Çalışma Soruları-

Mukavemet 1. Fatih ALİBEYOĞLU. -Çalışma Soruları- 1 Mukavemet 1 Fatih ALİBEYOĞLU -Çalışma Soruları- Soru 1 AB ve BC silindirik çubukları şekilde gösterildiği gibi, B de kaynak edilmiş ve yüklenmiştir. P kuvvetinin büyüklüğünü, AB çubuğundaki çekme gerilmesiyle

Detaylı

GEOMETRİK DÜZENSİZLİĞE SAHİP NURTEPE VİYADÜĞÜNÜN SİSMİK PERFORMANSININ FARKLI YÖNTEMLER KULLANILARAK BELİRLENMESİ

GEOMETRİK DÜZENSİZLİĞE SAHİP NURTEPE VİYADÜĞÜNÜN SİSMİK PERFORMANSININ FARKLI YÖNTEMLER KULLANILARAK BELİRLENMESİ GEOMETRİK DÜZENSİZLİĞE SAHİP NURTEPE VİYADÜĞÜNÜN SİSMİK PERFORMANSININ FARKLI YÖNTEMLER KULLANILARAK BELİRLENMESİ Musa Kazım BODUROĞLU İnşaat Yük. Müh. ( Deprem Mühendisi ) Prizma Mühendislik Proje Taahhüt

Detaylı

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun Dolu Gövdeli Kirişler TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof Dr Görün Arun 072 ÇELİK YAPILAR Kirişler, Çerçeve Dolu gövdeli kirişler: Hadde mamulü profiller Levhalı yapma en-kesitler Profil ve levhalarla oluşturulmuş

Detaylı

BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP

BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP KONTROL KONUSU: 2-2 ile A-A aks çerçevelerinin zemin ve birinci kat tavanına ait sürekli kirişlerinin düşey yüklere göre statik hesabı SINAV ve KONTROL TARİHİ: 06.03.2017

Detaylı

ARDGERMELİ BETON TENDA MÜHENDİSLİK-MÜŞAVİRLİK-İNŞAAT

ARDGERMELİ BETON TENDA MÜHENDİSLİK-MÜŞAVİRLİK-İNŞAAT ARDGERMELİ BETON TENDA MÜHENDİSLİK-MÜŞAVİRLİK-İNŞAAT 1 TENDA MÜHENDİSLİK-MÜŞAVİRLİK-İNŞAAT TENDA Mühendislik mevcut yapı sistemleriyle isteklerine yanıt bulamamış yatırımcılar ve mimarların ihtiyaçlarına

Detaylı

MOMENT AKTARAN BİRLEŞİMLER YAPI MERKEZİ DENEYSEL ÇALIŞMALARI

MOMENT AKTARAN BİRLEŞİMLER YAPI MERKEZİ DENEYSEL ÇALIŞMALARI Türkiye Prefabrik Birliği İ.T.Ü. Steelab Uluslararası Çalıştayı 14 Haziran 2010 MOMENT AKTARAN BİRLEŞİMLER YAPI MERKEZİ DENEYSEL ÇALIŞMALARI Dr. Murat Şener Genel Müdür, Yapı Merkezi Prefabrikasyon A.Ş.

Detaylı

Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi. Giriş

Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi. Giriş 1 Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi İbrahim ÖZSOY Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Kınıklı Kampüsü / DENİZLİ Tel

Detaylı

Proje Genel Bilgileri

Proje Genel Bilgileri Proje Genel Bilgileri Çatı Kaplaması : Betonarme Döşeme Deprem Bölgesi : 1 Yerel Zemin Sınıfı : Z2 Çerçeve Aralığı : 5,0 m Çerçeve Sayısı : 7 aks Malzeme : BS25, BÇIII Temel Taban Kotu : 1,0 m Zemin Emniyet

Detaylı

Müfredat Hafta Konular Yöntem 1 16.09.2015 Giriş. Genel bilgiler. Ödevi 1, 2, 3 açıklaması

Müfredat Hafta Konular Yöntem 1 16.09.2015 Giriş. Genel bilgiler. Ödevi 1, 2, 3 açıklaması Gebze Teknik Üniversitesi Deprem ve Yapı Mühendisliği Anabilim Dalı DYB 670 Betonarme Köprülerin Performansa Dayalı Tasarım ve Değerlendirmesi Asst. Prof. Ferhat PAKDAMAR M Blok - M106 pakdamar@gtu.edu.tr

Detaylı

ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER. DÖŞEMELER Yerinde Dökme Betonarme Döşemeler

ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER. DÖŞEMELER Yerinde Dökme Betonarme Döşemeler Döşemeler, yapının duvar, kolon yada çerçeve gibi düşey iskeleti üzerine oturan, modülasyon ızgarası üzerini örterek katlar arası ayırımı sağlayan yatay levhalardır. ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE Döşemeler,

Detaylı

BETONARME-I 5. Hafta KİRİŞLER. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

BETONARME-I 5. Hafta KİRİŞLER. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli BETONARME-I 5. Hafta KİRİŞLER Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Malzeme Katsayıları Beton ve çeliğin üretilirken, üretim aşamasında hedefi tutmama

Detaylı

İNŞ 320- Betonarme 2 Ders Notları / Prof Dr. Cengiz DÜNDAR Arş. Gör. Duygu BAŞLI

İNŞ 320- Betonarme 2 Ders Notları / Prof Dr. Cengiz DÜNDAR Arş. Gör. Duygu BAŞLI a) Denge Burulması: Yapı sistemi veya elemanında dengeyi sağlayabilmek için burulma momentine gereksinme varsa, burulma denge burulmasıdır. Sözü edilen gereksinme, elastik aşamada değil taşıma gücü aşamasındaki

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: B Blok en alt kat Mekanik Laboratuarı Laboratuar Adı: Strain Gauge Deneyi Konu:

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI- İZMİR ŞUBESİ

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI- İZMİR ŞUBESİ İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI- İZMİR ŞUBESİ GEOTEKNİK UYGULAMA PROJESİ ÖRNEĞİ 08.07.2014 Proje Lokasyonu Yapısal/Geoteknik Bilgiler Yapı oturum alanı yaklaşık 15000 m2 Temel alt kotu -13.75 m Konut Kulesi

Detaylı

İSTANBUL - SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI DIŞ HATLAR TERMİNAL BİNASI ÇELİK YAPISI

İSTANBUL - SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI DIŞ HATLAR TERMİNAL BİNASI ÇELİK YAPISI İSTANBUL - SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI DIŞ HATLAR TERMİNAL BİNASI ÇELİK YAPISI Necati ÇELTİKÇİ (*) 1983 yılında, İstanbul un Anadolu yakasında, gelişmiş teknolojiye sahip, bilgisayar ve havacılık tesisilerinin

Detaylı

KUZEY MARMARA (3. BOĞAZ KÖPRÜSÜ DAHİL) OTOYOLU PROJESİ ODAYERİ-PAŞAKÖY (3. BOĞAZ KÖPRÜSÜ DAHİL) KESİMİ 3. BOĞAZ KÖPRÜSÜ (YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ)

KUZEY MARMARA (3. BOĞAZ KÖPRÜSÜ DAHİL) OTOYOLU PROJESİ ODAYERİ-PAŞAKÖY (3. BOĞAZ KÖPRÜSÜ DAHİL) KESİMİ 3. BOĞAZ KÖPRÜSÜ (YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ) 3. BOĞAZ KÖPRÜSÜ (YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ) İHALE MAKAMI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İDARE KONTROL TEŞKİLATI KARAYOLLARI 1. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ Kuzey Marmara Otoyolu Kontrol Başmühendisliği MÜŞAVİR GÖREVLİ

Detaylı

Bina Türü Yapı Sistemlerinin Analizi Üzerine Rijit Döşeme ve Sınır Şartları ile İlgili Varsayımların Etkisi

Bina Türü Yapı Sistemlerinin Analizi Üzerine Rijit Döşeme ve Sınır Şartları ile İlgili Varsayımların Etkisi Bina Türü Yapı Sistemlerinin Analizi Üzerine Rijit Döşeme ve Sınır Şartları ile İlgili Varsayımların Etkisi Rasim Temür İstanbul Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Sunum Planı Giriş Rijit Döşeme

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİ REL ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K-Mİ MARLIK FAKÜLTESİ MAKİ NA MÜHENDİ SLİĞİ BÖLÜMÜ MEKANİK LABORATUARI DENEY RAPORU

SÜLEYMAN DEMİ REL ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K-Mİ MARLIK FAKÜLTESİ MAKİ NA MÜHENDİ SLİĞİ BÖLÜMÜ MEKANİK LABORATUARI DENEY RAPORU SÜLEYMAN DEMİ REL ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K-Mİ MARLIK FAKÜLTESİ MAKİ NA MÜHENDİ SLİĞİ BÖLÜMÜ MEKANİK LABORATUARI DENEY RAPORU DENEY ADI KİRİŞLERDE SEHİM DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR. ÜMRAN ESENDEMİR

Detaylı

BETONARME. Çözüm 1.Adım

BETONARME. Çözüm 1.Adım Çözüm 1.Adım Çözüm 2. Adım Çözüm 3. Adım Kiriş No Çelik Çapı Bir Adet Donatı Uzunluğu (m) Donatı Adedi Kat Sayısı Aynı Tip Kiriş Sayısı Çelik Ağırlığı (kg/m) Toplam Ağırlık (kg) K1 Ø8 (ertiye) Ø14 (montaj)

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ YERİNDE DÖKME ARDGERMELİ SÜREKLİ KÖPRÜLER:

TÜRKİYE DEKİ YERİNDE DÖKME ARDGERMELİ SÜREKLİ KÖPRÜLER: 228 TÜRKİYE DEKİ YERİNDE DÖKME ARDGERMELİ SÜREKLİ KÖPRÜLER: UYGULAMALAR ve AVANTAJLARI 1 Özgür ÖZKUL, 2 J.Erdem ERDOĞAN, 3 Cihat KALYONCUOĞLU Acıbadem Mh. Sokullu Sk. No:12 Kadıköy/İstanbul, Tel: (216)

Detaylı

KİRİŞLERDE PLASTİK MAFSALIN PLASTİKLEŞME BÖLGESİNİ VEREN BİLGİSAYAR YAZILIMI

KİRİŞLERDE PLASTİK MAFSALIN PLASTİKLEŞME BÖLGESİNİ VEREN BİLGİSAYAR YAZILIMI IM 566 LİMİT ANALİZ DÖNEM PROJESİ KİRİŞLERDE PLASTİK MAFSALIN PLASTİKLEŞME BÖLGESİNİ VEREN BİLGİSAYAR YAZILIMI HAZIRLAYAN Bahadır Alyavuz DERS SORUMLUSU Prof. Dr. Sinan Altın GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ

Detaylı

ÇELİK YAPILARIN TASARIM, HESAP ve YAPIM ESASLARI. ÖRNEKLER ve TS648 le KARŞILAŞTIRILMASI

ÇELİK YAPILARIN TASARIM, HESAP ve YAPIM ESASLARI. ÖRNEKLER ve TS648 le KARŞILAŞTIRILMASI ÇELİK YAPILARIN TASARIM, HESAP ve YAPIM ESASLARI ÖRNEKLER ve TS648 le KARŞILAŞTIRILMASI Eksenel Çekme Etkisi KARAKTERİSTİK EKSENEL ÇEKME KUVVETİ DAYANIMI (P n ) Eksenel çekme etkisindeki elemanların tasarımında

Detaylı

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi Keson ve Ankraj Yapıları. Oyak Beton Mart/2014

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi Keson ve Ankraj Yapıları. Oyak Beton Mart/2014 İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi Keson ve Ankraj Yapıları Oyak Beton Mart/2014 İçerik Genel Bakış Beton Özellikleri Keson İnşaatı o Kuru Havuz o Yaş Havuz-Deniz Dökümleri o Kesonların Batırılması

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Gazbeton, Tuğla ve Bims Blok Kullanımının Bina Statik Tasarımına ve Maliyetine olan Etkilerinin İncelenmesi 4 Mart 2008 Bu rapor Orta Doğu Teknik

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9B - BURULMA DENEYİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9B - BURULMA DENEYİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9B - BURULMA DENEYİ GİRİŞ Mekanik tasarım yaparken öncelikli olarak tasarımda kullanılması düşünülen malzemelerin

Detaylı

ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ

ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ M. Sami DÖNDÜREN a Adnan KARADUMAN a a Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Konya Özet Bu çalışmada elips, daire, L, T, üçgen,

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN 2 3 Genel anlamda temel mühendisliği, yapısal yükleri zemine izin verilebilir

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ 3 NOKTA EĞME DENEY FÖYÜ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR.ÖMER KADİR

Detaylı

İKİ BOYUTLU ÇUBUK SİSTEMLER İÇİN YAPI ANALİZ PROGRAM YAZMA SİSTEMATİĞİ

İKİ BOYUTLU ÇUBUK SİSTEMLER İÇİN YAPI ANALİZ PROGRAM YAZMA SİSTEMATİĞİ İKİ BOYUTLU ÇUBUK SİSTEMLER İÇİN YAPI ANALİZ PROGRAM YAZMA SİSTEMATİĞİ Yapı Statiği nde incelenen sistemler çerçeve sistemlerdir. Buna ek olarak incelenen kafes ve karma sistemler de aslında çerçeve sistemlerin

Detaylı

30. Uzay çerçeve örnek çözümleri

30. Uzay çerçeve örnek çözümleri . Ua çerçeve örnek çöümleri. Ua çerçeve örnek çöümleri Ua çerçeve eleman sonlu elemanlar metodunun en karmaşık elemanıdır. Bunun nedenleri: ) Her eleman için erel eksen takımı seçilmesi gerekir. Elemanın

Detaylı

STRAIN GAGE DENEY FÖYÜ

STRAIN GAGE DENEY FÖYÜ T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STRAIN GAGE DENEY FÖYÜ HAZIRLAYAN Prof. Dr. Erdem KOÇ Yrd.Doç.Dr. İbrahim KELEŞ Yrd.Doç.Dr. Kemal YILDIZLI MAYIS 2011 SAMSUN

Detaylı

Tanım: Boyuna doğrultuda eksenel basınç kuvveti taşıyan elemanlara Basınç Çubuğu denir.

Tanım: Boyuna doğrultuda eksenel basınç kuvveti taşıyan elemanlara Basınç Çubuğu denir. BASINÇ ÇUBUKLARI Tanım: Boyuna doğrultuda eksenel basınç kuvveti taşıyan elemanlara Basınç Çubuğu denir. Basınç çubukları, sadece eksenel basınç kuvvetine maruz kalırlar. Bu çubuklar üzerinde Eğilme ve

Detaylı

MUKAVEMET-I DERSİ BAUN MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ FİNAL ÖNCESİ UYGULAMA SORULARI ARALIK-2018

MUKAVEMET-I DERSİ BAUN MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ FİNAL ÖNCESİ UYGULAMA SORULARI ARALIK-2018 MUKAVEMET-I DERSİ BAUN MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ FİNAL ÖNCESİ UYGULAMA SORULARI ARALIK-2018 UYGULAMA-1 AB ve CD çelik çubuklar rijit BD platformunu taşımaktadır. F noktasından uygulanan 10 Kip yük etkisinde

Detaylı

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR:

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR: BURULMA DENEYİ 1. DENEYİN AMACI: Burulma deneyi, malzemelerin kayma modülü (G) ve kayma akma gerilmesi ( A ) gibi özelliklerinin belirlenmesi amacıyla uygulanır. 2. TANIMLAMALAR: Kayma modülü: Kayma gerilmesi-kayma

Detaylı

idecad Çelik 8 idecad Çelik Kullanılarak AISC ve Yeni Türk Çelik Yönetmeliği ile Kompozit Kirişlerin Tasarımı

idecad Çelik 8 idecad Çelik Kullanılarak AISC ve Yeni Türk Çelik Yönetmeliği ile Kompozit Kirişlerin Tasarımı idecad Çelik 8 idecad Çelik Kullanılarak AISC 360-10 ve Yeni Türk Çelik Yönetmeliği ile Kompozit Kirişlerin Tasarımı Hazırlayan: Oğuzcan HADİM www.idecad.com.tr idecad Çelik 8 Kullanılarak AISC 360-10

Detaylı

Öndökümlü (Prefabrik) Döşeme Sistemleri-4 Prefabrik Asmolen Döşeme Kirişleri

Öndökümlü (Prefabrik) Döşeme Sistemleri-4 Prefabrik Asmolen Döşeme Kirişleri Öndökümlü (Prefabrik) Döşeme Sistemleri-4 Prefabrik Asmolen Döşeme Kirişleri Günkut BARKA 1974 yılında mühendis oldu. 1978-2005 yılları arasında Gök İnşaat ve Tic. A.Ş de şantiye şefliğinden Genel Müdürlüğe

Detaylı

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II GENEL BİLGİLER Yapısal sistemler düşey yüklerin haricinde aşağıda sayılan yatay yüklerin etkisine maruz kalmaktadırlar. 1. Deprem 2. Rüzgar 3. Toprak itkisi 4.

Detaylı

Çok Katlı Yapılarda Perdeler ve Perdeye Saplanan Kirişler

Çok Katlı Yapılarda Perdeler ve Perdeye Saplanan Kirişler Çok Katlı Yapılarda Perdeler ve Perdeye Saplanan Kirişler Kat Kalıp Planı Günay Özmen İstanbul Teknik Üniversitesi 1/4 2/4 1 Aksı Görünüşü B Aksı Görünüşü 3/4 4/4 SAP 2000 Uygulamalarında İdealleştirmeler

Detaylı

YAPAN: ESKISEHIR G TIPI LOJMAN TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: Hakan Şahin - ideyapi Bilgisayar Destekli Tasarım

YAPAN: ESKISEHIR G TIPI LOJMAN TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: Hakan Şahin - ideyapi Bilgisayar Destekli Tasarım YAPAN: PROJE: TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: Hakan Şahin - ideyapi Bilgisayar Destekli Tasarım YAPI GENEL YERLEŞİM ŞEKİLLERİ 1 4. KAT 1 3. KAT 2 2. KAT 3 1. KAT 4 ZEMİN KAT 5 1. BODRUM 6 1. BODRUM - Temeller

Detaylı

Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler

Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler 2015 Betonarme Çatılar Görevi, belirli bir hacmi örtmek olan

Detaylı

FIRAT NEHRİ ÜZERİNDE YAPILMAKTA OLAN NİSSİBİ KÖPRÜSÜ PROJESİ

FIRAT NEHRİ ÜZERİNDE YAPILMAKTA OLAN NİSSİBİ KÖPRÜSÜ PROJESİ 3.Köprüler Viyadükler Sempozyumu 171 FIRAT NEHRİ ÜZERİNDE YAPILMAKTA OLAN NİSSİBİ KÖPRÜSÜ PROJESİ 1 Ahmet YOKUŞ, 2 Cengiz NOYAN, 3 Orhan YAŞAR, 4 Arif ERDİŞ, 5 Janusz TADLA, 1 Sanat Yapıları BaşMüh., KGM.

Detaylı

PASLANMAZ ÇELİK BORU DİREKLERİN İMALİNE AİT TEKNİK ŞARTNAME 1. GENEL

PASLANMAZ ÇELİK BORU DİREKLERİN İMALİNE AİT TEKNİK ŞARTNAME 1. GENEL PASLANMAZ BORU DİREKLERİN İMALİNE AİT TEKNİK ŞARTNAME 1/5 PASLANMAZ ÇELİK BORU DİREKLERİN İMALİNE AİT TEKNİK ŞARTNAME 1. GENEL 1.1 KAPSAM Aydınlatma ünitesi, projektör, kamera, pano, anten, bayrak, flama

Detaylı

Birleşim Araçları Prof. Dr. Ayşe Daloğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Birleşim Araçları Prof. Dr. Ayşe Daloğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Birleşim Araçları Birleşim Araçları Çelik yapılar çeşitli boyut ve biçimlerdeki hadde ürünlerinin kesilip birleştirilmesi ile elde edilirler. Birleşim araçları; Çözülebilen birleşim araçları (Cıvata (bulon))

Detaylı

Proje ile ilgili açıklamalar: Döşeme türleri belirlenir. Döşeme kalınlıkları belirlenir. Çatı döşemesi ve 1. kat normal döşemesinde döşeme yükleri

Proje ile ilgili açıklamalar: Döşeme türleri belirlenir. Döşeme kalınlıkları belirlenir. Çatı döşemesi ve 1. kat normal döşemesinde döşeme yükleri Proje ile ilgili açıklamalar: Döşeme türleri belirlenir. Döşeme kalınlıkları belirlenir. Çatı döşemesi ve 1. kat normal döşemesinde döşeme yükleri belirlenmesi 1. katta döşemelerin çözümü ve çizimi Döşeme

Detaylı

DENEYSEL MODAL ANALİZ YÖNTEMİ İLE DÜZLEM ÇERÇEVELERİN DİNAMİK KARAKTERİSTİKLERİNİN BELİRLENMESİ

DENEYSEL MODAL ANALİZ YÖNTEMİ İLE DÜZLEM ÇERÇEVELERİN DİNAMİK KARAKTERİSTİKLERİNİN BELİRLENMESİ DENEYSEL MODAL ANALİZ YÖNTEMİ İLE DÜZLEM ÇERÇEVELERİN DİNAMİK KARAKTERİSTİKLERİNİN BELİRLENMESİ Alemdar BAYRAKTAR 1,Temel TÜRKER 1 alemdar@ktu.edu.tr, temelturker@hotmail.com Öz: Bu çalışmada, tek açıklıklı

Detaylı

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması İnş. Y. Müh. Sinem KOLGU Dr. Müh. Kerem PEKER kolgu@erdemli.com / peker@erdemli.com www.erdemli.com İMO İzmir Şubesi Tasarım Mühendislerine

Detaylı

DEMİRYOLU VİYADÜKLERİNİ OLUŞTURAN ÖNGERİLMELİ KUTU KESİTLİ BETON KÖPRÜ KİRİŞLERİNDE BURULMA ETKİLERİ ve AÇIKLIK BOYUNCA DİYAFRAM GEREKSİNİMİ

DEMİRYOLU VİYADÜKLERİNİ OLUŞTURAN ÖNGERİLMELİ KUTU KESİTLİ BETON KÖPRÜ KİRİŞLERİNDE BURULMA ETKİLERİ ve AÇIKLIK BOYUNCA DİYAFRAM GEREKSİNİMİ 218 3.Köprüler Viyadükler Sempozyumu DEMİRYOLU VİYADÜKLERİNİ OLUŞTURAN ÖNGERİLMELİ KUTU KESİTLİ BETON KÖPRÜ KİRİŞLERİNDE BURULMA ETKİLERİ ve AÇIKLIK BOYUNCA DİYAFRAM GEREKSİNİMİ Niyazi Özgür BEZGİN İstanbul

Detaylı

ÇOK KATLI BETONARME YAPILARIN DİNAMİK ANALİZİ

ÇOK KATLI BETONARME YAPILARIN DİNAMİK ANALİZİ ÇOK KATLI BETONARME YAPILARIN DİNAMİK ANALİZİ Adnan KARADUMAN (*), M.Sami DÖNDÜREN (**) ÖZET Bu çalışmada T şeklinde, L şeklinde ve kare şeklinde geometriye sahip bina modellerinin deprem davranışlarının

Detaylı

KÖPRÜ SARSMA DENEYLERİYLE ARAÇLARIN KÖPRÜ DEPREM DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ

KÖPRÜ SARSMA DENEYLERİYLE ARAÇLARIN KÖPRÜ DEPREM DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ 374 3.Köprüler Viyadükler Sempozyumu KÖPRÜ SARSMA DENEYLERİYLE ARAÇLARIN KÖPRÜ DEPREM DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ 1 Nefize SHABAN, 2 Alp CANER 1 İnşaat Mühendisliği Bölümü, Orta Doğu Teknik

Detaylı

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500)

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) TS 500 / Şubat 2000 Temel derinliği konusundan hiç bahsedilmemektedir. EKİM 2012 10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) 10.0 - KULLANILAN SİMGELER Öğr.Verildi b d l V cr V d Duvar altı temeli genişliği Temellerde,

Detaylı

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR ÇELİK PREFABRİK YAPILAR 2. Bölüm Temel, kolon kirişler ve Döşeme 1 1. Çelik Temeller Binaların sabit ve hareketli yüklerini zemine nakletmek üzere inşa edilen temeller, şekillenme ve kullanılan malzemenin

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 9 COSMOSWORKS İLE ANALİZ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 9 COSMOSWORKS İLE ANALİZ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 9 COSMOSWORKS İLE ANALİZ Sunum içeriği: 1. Merkezkaç Kuvveti (Centrifugal Force) 2. Burkulma (Flambaj Analizi) 3. Doğal Frekans Analizi (Natural Frequencies) Merkezkaç

Detaylı

Kitabın satışı yapılmamaktadır. Betonarme Çözümlü Örnekler adlı kitaba üniversite kütüphanesinden erişebilirsiniz.

Kitabın satışı yapılmamaktadır. Betonarme Çözümlü Örnekler adlı kitaba üniversite kütüphanesinden erişebilirsiniz. Kitap Adı : Betonarme Çözümlü Örnekler Yazarı : Murat BİKÇE (Öğretim Üyesi) Baskı Yılı : 2010 Sayfa Sayısı : 256 Kitabın satışı yapılmamaktadır. Betonarme Çözümlü Örnekler adlı kitaba üniversite kütüphanesinden

Detaylı

FL 3 DENEY 4 MALZEMELERDE ELASTĐSĐTE VE KAYMA ELASTĐSĐTE MODÜLLERĐNĐN EĞME VE BURULMA TESTLERĐ ĐLE BELĐRLENMESĐ 1. AMAÇ

FL 3 DENEY 4 MALZEMELERDE ELASTĐSĐTE VE KAYMA ELASTĐSĐTE MODÜLLERĐNĐN EĞME VE BURULMA TESTLERĐ ĐLE BELĐRLENMESĐ 1. AMAÇ Malzemelerde Elastisite ve Kayma Elastisite Modüllerinin Eğme ve Burulma Testleri ile Belirlenmesi 1/5 DENEY 4 MAZEMEERDE EASTĐSĐTE VE KAYMA EASTĐSĐTE MODÜERĐNĐN EĞME VE BURUMA TESTERĐ ĐE BEĐRENMESĐ 1.

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 2 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal

Detaylı

Dr. Taner HERGÜNER İnşaat Yük. Müh. K.G.M. 1. Bölge Müdürlüğü Sanat Yapıları Başmühendisi İSTANBUL, TÜRKİYE. Özet

Dr. Taner HERGÜNER İnşaat Yük. Müh. K.G.M. 1. Bölge Müdürlüğü Sanat Yapıları Başmühendisi İSTANBUL, TÜRKİYE. Özet 3. Köprüler Viyadükler Sempozyumu,08-09-10 Mayıs 2015 TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi. GEOMETRİK DÜZENSİZLİĞE SAHİP NURTEPE VİYADÜĞÜNÜN SİSMİK PERFORMANSININ FARKLI YÖNTEMLER KULLANILARAK

Detaylı

Çatı katında tüm çevrede 1m saçak olduğu kabul edilebilir.

Çatı katında tüm çevrede 1m saçak olduğu kabul edilebilir. Proje ile ilgili açıklamalar: Döşeme türleri belirlenir. Döşeme kalınlıkları belirlenir. Çatı döşemesi ve 1. kat normal döşemesinde döşeme yükleri belirlenmesi 1. katta döşemelerin çözümü ve çizimi Döşeme

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Gazbeton, Tuğla ve Bims Blok Kullanımının Bina Statik Tasarımına ve Maliyetine olan Etkilerinin İncelenmesi 4 Mart 2008 Bu rapor Orta Doğu Teknik

Detaylı

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir.

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Mimari ve statik tasarım kolaylığı Kirişsiz, kasetsiz düz bir tavan

Detaylı

BETONARME YAPILARDA BETON SINIFININ TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞINA ETKİSİ

BETONARME YAPILARDA BETON SINIFININ TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞINA ETKİSİ BETONARME YAPILARDA BETON SINIFININ TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞINA ETKİSİ Duygu ÖZTÜRK 1,Kanat Burak BOZDOĞAN 1, Ayhan NUHOĞLU 1 duygu@eng.ege.edu.tr, kanat@eng.ege.edu.tr, anuhoglu@eng.ege.edu.tr Öz: Son

Detaylı

TRANSPORT SİSTEMLERİNDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI

TRANSPORT SİSTEMLERİNDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 14. TRANSPORT SİSTEMLERİNDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI 14. GİRİŞ Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD), imalatın tasarım aşamasının ayrılmaz bir parçasıdır. Genel amaçlı bir CAD sisteminde oluşturulan bir

Detaylı

Posta Adresi: Karadeniz Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, 61080, Trabzon, Turkey.

Posta Adresi: Karadeniz Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, 61080, Trabzon, Turkey. KARAYOLU KÖPRÜLERİNİN DEPREM DAVRANIŞLARININ OPERASYONAL MODAL ANALİZ YÖNTEMİYLE BELİRLENMESİ DETERMINATION OF EARTHQUAKE BEHAVIOR OF HIGHWAY BRIDGES BY OPERATIONAL MODAL ANALYSIS BAYRAKTAR A., ALTUNIŞIK

Detaylı

ELASTİSİTE TEORİSİ I. Yrd. Doç Dr. Eray Arslan

ELASTİSİTE TEORİSİ I. Yrd. Doç Dr. Eray Arslan ELASTİSİTE TEORİSİ I Yrd. Doç Dr. Eray Arslan Mühendislik Tasarımı Genel Senaryo Analitik çözüm Fiziksel Problem Matematiksel model Diferansiyel Denklem Problem ile ilgili sorular:... Deformasyon ne kadar

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Sabit (ölü) yükler - Serayı oluşturan elemanların ağırlıkları, - Seraya asılı tesisatın ağırlığı Hareketli (canlı) yükler - Rüzgar yükü, - Kar yükü, - Çatıya asılarak yetiştirilen

Detaylı

Tablo 1 Deney esnasında kullanacağımız numunelere ait elastisite modülleri tablosu

Tablo 1 Deney esnasında kullanacağımız numunelere ait elastisite modülleri tablosu BASİT MESNETLİ KİRİŞTE SEHİM DENEYİ Deneyin Amacı Farklı malzeme ve kalınlığa sahip kirişlerin uygulanan yükün kirişin eğilme miktarına oranı olan rijitlik değerin değişik olduğunun gösterilmesi. Kiriş

Detaylı

Titreşim Deney Düzeneği

Titreşim Deney Düzeneği Titreşim Deney Düzeneği DENEY DÜZENEĞI PROJE SÜREÇLERI Kavramsal Tasarım Standart/Ürün Taraması Sistem Planlaması Geliştirme Süreci Test platformunun elektromekanik tasarımı Ölçüm/veri toplama sistemi

Detaylı

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-4

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-4 BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-4 DİŞLİ DÖŞEMELER Serbest açıklığı 700 mm yi geçmeyecek biçimde düzenlenmiş dişlerden ve ince bir tabakadan oluşmuş döşemelere dişli döşemeler denir. Geçilecek açıklık eğer

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OTO4003 OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY FÖYÜ LAB. NO:.. DENEY ADI : SES İLETİM KAYBI DENEYİ 2017 BURSA 1) AMAÇ Bir malzemenin

Detaylı

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir.

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Tasarımda kullanılan şartname ve yönetmelikler de prefabrik yapılara has bazıları dışında benzerdir. Prefabrik

Detaylı

R 1Y kn R 1X R 1Z R 4Y R 3Y 4 R 4X R 3Z R 3X R 4Z. -90 kn. 80 kn 80 kn R 1Y =10 R 1X =-10 R 4Y =10 R 1Z =0 R 3Y =70 4 R 3X =-70 R 4X =0

R 1Y kn R 1X R 1Z R 4Y R 3Y 4 R 4X R 3Z R 3X R 4Z. -90 kn. 80 kn 80 kn R 1Y =10 R 1X =-10 R 4Y =10 R 1Z =0 R 3Y =70 4 R 3X =-70 R 4X =0 27. Uzay kafes örnek çözümleri Örnek 27.: Şekil 27. de verilen uzay kafes sistem çelik borulardan imal edilecektir. a noktasındaki dış yüklerden oluşan eleman kuvvetleri, reaksiyonlar, gerilmeler ve düğüm

Detaylı

11/10/2013 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BETONARME YAPILAR BETONARME YAPILAR

11/10/2013 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BETONARME YAPILAR BETONARME YAPILAR BETONARME YAPILAR İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BETONARME YAPILAR 1. Giriş 2. Beton 3. Çelik 4. Betonarme yapı elemanları 5. Değerlendirme Prof.Dr. Zekai Celep 10.11.2013 2 /43 1. Malzeme (Beton) (MPa) 60

Detaylı

Elastisite modülü çerçevesi ve deneyi: σmaks

Elastisite modülü çerçevesi ve deneyi: σmaks d) Betonda Elastisite modülü deneyi: Elastisite modülü, malzemelerin normal gerilme (basınç, çekme) altında elastik şekil değiştirmesinin ölçüsüdür. Diğer bir ifadeyle malzemenin sekil değiştirmeye karşı

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Mukavemet I Final Sınavı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Mukavemet I Final Sınavı KOCEİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik akültesi Makina Mühendisliği ölümü Mukavemet I inal Sınavı dı Soadı : 9 Ocak 0 Sınıfı : h No : SORU : Şekildeki ucundan ankastre, ucundan serbest olan kirişinin uzunluğu

Detaylı