Sosyalleştirme Hedefleri, Yeterlik Algısı, Sosyal Davranış. ları Arasındaki

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sosyalleştirme Hedefleri, Yeterlik Algısı, Sosyal Davranış. ları Arasındaki"

Transkript

1 Yaşan anılan Şehrin BüyüklB klüğü,, Annenin Sosyalleştirme Hedefleri, Yeterlik Algısı, Akran Yönetimi Y ve Çocukların n Olumlu Sosyal Davranış ışları ve Benlik Algılar ları Arasındaki İlişkiler* Asiye Kumru Abant İzzet Baysal Üniversitesi Melike Sayıl Hacettepe Üniversitesi Bilge Yağmurlu Koç Üniversitesi * Bu çalışma TÜBİTAK T TAK tarafından SOBAG 104K068 nolu Kariyer Projesi kapsamında desteklenmiştir. tir.

2 Giriş Toplumların n amacı uzun bir sosyalleştirme sürecinden geçirerek çocuk ve gençleri sağlıkl klı ve üretken birer yetişkin olarak geleceğe hazırlamakt rlamaktır. r. Bu sosyalleştirme sürecinde s çocuk ve gençlerde olumlu davranış ışlar teşvik edilirken, sorunlu davranış ışlar minimize edilmeye çalışılmakta ve böylelikle çocukların n sosyal açıdan a yetkin bir birey olarak yetiştirilmesi tirilmesi amaçlanmaktad lanmaktadır.

3 Giriş Literatüre re baktığı ığımızda olumluo sosyal davranış ışların ve çocuğun un pozitif benlik algısının sosyal yeterliğin in önemli göstergeleri olarak ele alınd ndığı gözlemekteyiz. Ebeveynler çocuk için i in temel sosyal ve psikolojik destek kaynağı oldukları için in bu yapılar ları etkileyen en önemli sosyal ajanlar olarak işlev i görmektedirler. g Fakat bu bağlamda yapılan çalışmalar sıkls klıkla kla ebeveyn stilleri ile anılan sonuç davranış ışları arasındaki ilişkilere odaklanmış durumdadır. r.

4 Giriş Son zamanlarda araştırmac rmacılar ebeveyn pratiklerinin ebeveyn stillerinden ayrı ele alınmas nması gerektiğini vurgulamaktadır. Diğer bir deyişle ebeveyn stilleri ebeveyn ve çocuk arasındaki genel ilişki ortamını ifade ederken, ebeveyn pratikleri günlük yaşamda amda sergilenen ve anlık etkilere sahip davranış ışlar bütünü olarak değerlendirilmektedir. erlendirilmektedir. Bu bağlamda ebeveynlerin akran ilişkilerine yönelik tutumlarının da ebeveyn pratikleri içindeinde ele alınma nması gerektiği ve bu davranış ışların da en az ebeveyn stilleri kadar sonuç davranış ışlar üzerinde belirleyici etkisinin olabileceği i tartışı ışılmaktadır.

5 Giriş Örneğin çocukların akranlarıyla etkileşime ime girmesi içinin ebeveynlerin fırsat yaratması, onların akran kültürüne daha kolay uyum sağlamas lamasına, bu da olumlu sosyal davranış gibi sosyal becerilerin gelişmesine yardımc mcı olmaktadır (Ladd ve Golter,, 1988).

6 Giriş Öte yandan, anne-babalar babaların n içinde i inde yaşad adığı spesifik kültür r ile şekillenen sosyalleştirme hedefleri ve gelişimsel imsel etnoteorileri vardır. r. Araştırmalar rmalar ebeveynlerin sosyalleştirme hedeflerinin çocuğun un ileride uyumlu bir yetişkin olup olmayacağı ğında oldukça a etkili bir faktör r olduğunu unu göstermig stermiştir tir (Bkz., Harkness ve Super, 1996). Ayrıca ebeveynin sosyalleştirme davranış ışlarını etkileyen faktörleri inceleyen kültk ltürlerarası çalışmalar, yerleşim yerinin (şehir( ehir-kırsal) rsal) önemli bir değişken olduğunu unu ortaya koymuştur (Örn.,( Olsen, 1975).

7 Amaç Bu çalışmanın n amacı, (1) annelerin sosyalleştirme hedefleri, yeterlik algısı ve akran yönetimi y davranış ışlarının n yerleşim yerinin büyüklüğüne ve çocuğun un cinsiyetine göre g farklıla laşıp- farklıla laşmadığını araştırmak rmak, (2) anılan ebeveyn davranış ışları ile çocuğun un olumlu sosyal davranış ışları ve benlik algısı arasındaki ilişki örüntüsünün n yerleşim yerinin büyüklb klüğüne göre g değişip ip değişmedi mediğini ini incelemektir.

8 Yöntem Denekler Araştırmam rmamıza büyük b şehir (İstanbul( stanbul-anakara) örnekleminde 184, küçük üçük şehir (Bolu) örekleminde 154 olmak üzere toplam 338 (166 Erkek, 172 Kız; K Myaş=118.71ay, SD= 3.81) 4. sınıf s öğrencisi ve anneleri katılm lmıştır. Aileler çoğunluklu orta ve üst SED den gelmektedir. Annelerin eğitim e yılıy ortalaması 9.14 (SD=4.5), babaların n ise yıldy ldır r (SD=4.51).

9 Ölçme Araçlar ları Sosyalleştirme Hedefleri (Parental Socialization Goals): Chao (1994) tarafından geliştirilen bu ölçek kendini geliştirme ve aileye yönelik y duygularla ilgili hedefleri ölçen toplam 7 maddeden oluşmaktad maktadır. Bu ölçeğe e 2 faktör r ile varimax rotasyonu uygulanmış (açıklanan varyans: % 56, N=338) ve her iki alt ölçeğinde başar arılı bir şekilde ayrış ıştığıığı tesbit edilmiştir. Kendini geliştirme alt ölçeğinin içi güvenirlik değeri eri.62, aileye yönelik y duygular alt ölçeğinin içi güvenirlik değeri eri ise.76 olarak hesaplanmış ıştır.

10 Ölçme Araçlar ları Ebeveynin Ergenin Arkadaş ilişkilerini Yönetmesine Y Yönelik Yeterlik Algısı (Parents Perceived Efficacy in Managing adolescents friendships): Freedman-Doan (1993); Tilton-Weaver ve Galambos (2003) tarafından geliştirilen ölçek 5 maddeden oluşmaktad maktadır. Çalışmamızda ölçeğin Cronbach alfa değeri eri.82 olarak bulunmuştur.

11 Ölçme Araçlar ları Ebeveyn Akran Yönetimi Y Davranış ışları (Parents Peer Management Behaviors): Tilton-Weaver ve Galambos, (2003) tarafından geliştirilen 13 maddelik bu ölçme aracında 4 alt ölçek bulunmaktadır. Yapılan 4 faktörl rlü varimax rotasyonlu faktör r analizinde ölçeğin alt ölçeklerinin başar arılı bir şekilde ayrış ıştığıığı tesbit edilmiştir (açıklanan varyans: % 63, N=338). Ölçekte 2 tane madde birden fazla faktöre yüklendiy klendiği i için i in analizlerden çıkarılmıştır. Çalışmamızda tercihlere ilişkin iletişim im alt ölçeğinin alfa değeri eri.72, onaylamamaya ilişkin iletişim im alt ölçeğinin alfa değeri eri.74, desteğe e ilişkin iletişim im alt ölçeğinin alfa değeri eri.66 ve bilgi arama alt ölçeğinin alfa değeri eri.74 olarak tesbit edilmiştir.

12 Ölçme Araçlar ları Çocuklar İçin Benlik Algısı Ölçeği: Harter (1988) tarafından geliştirilen 36 maddelik bu ölçme aracı 6 alt ölçekten oluşmaktad maktadır. Boylamsal çalışmamızda her bir alt ölçeğin Cronbach alfa değerleri erleri sırass rasıyla, akademik yeterlik için in.65, sosyal onay için in.18 (bu alt ölçek analizlerden çıkarılmıştır), atletik yeterlik için in.52, fiziksel görünümg için in.67, davranış ıştan hoşnut olma için in.53 ve bütünsel özdeğerer için in.64 olarak bulunmuştur.

13 Ölçme Araçlar ları Ebeveyne Yönelik Y Olumlu Sosyal Davranış Ölçeği: Eberly ve Montemayor (1998) tarafında ergenin anne ve babasına yönelik sergilediği i yardım m ve ilgisini içeren i 30 maddelik olumlu sosyal davranış ölçeğinin Kumru (2002) tarafından Türk T kültk ltürüne özgü yeni maddeler eklenerek revize edilmiş formu kullanılm lmıştır. Çocuklardan 30 maddeyi hem annesi hemde babası için in doldurması istenmiştir. tir. Çalışmamızda anne ve baba formlarının n Cronbach alfa değerleri erleri sırass rasıyla.90 ve.88 olarak bulunmuştur. Anne ve baba formundan elde edilen olumlu sosyal davranış puanları arasında yüksek y korelasyon (r=.90) olması nedeniyle bu alt ölçekler birleştirilerek analizlerde ebeveyne yönelik y olumlu sosyal davrnış puanı kullanılm lmıştır.

14 Bulgular Araştırmam rmamızda cevabını aradığı ığımız z ilk soru incelediğimiz imiz özellikler açısından a (annelerin sosyalleştirme hedefleri, ebeveynin çocuğun un arkadaş ilişkilerini yönetmesine y yönelik y yeterlik algısı, akran yönetimi, y çocuğun un benlik saygısı ve ebeveyne yönelik y olumlu sosyal davranış ışları) çocuğun un cinsiyetinin ve büyük-küçüb üçük şehirde yaşaman amanın n farklılık k getirip getirmediğidir. idir. Yaşan anılan şehrin ve çocuğun un cinsiyetinin etkisini görmek g amacıyla sosyalleştirme hedefleri ve akran yönetimi y alt ölçeklerine 2 ayrı 2 x 2 (Şehir( x Cinsiyet) MANOVA analizi uygulanmış ıştır. Ayrıca benlik saygısı alt ölçeklerinde kız k z ve erkek çocuklar arasında fark olup olmadığı ise tek yönly nlü MANOVA ile test edilmiştir. Ebeveyne yönelik y olumlu sosyal davranış ışta ve ebeveynin yeterlik algısında yaşan anılan şehir ve cinsiyet farklılıklar kları iki yönly nlü 2 x 2 (Şehir x Cinsiyet) ANOVA analizi ile incelenmiştir.

15 Tablo 1. Katılımcıların yaşadığı şehre ve çocukların cinsiyetine göre ortalamaları ve standart sapmaları Değişkenler Büyük Şehir (İst- Ank) Küçük Şehir (Bolu) Erkek Kız ANOVA (Şehir) ANOVA (Cinsiyet) M SD N F p F p Sos. Hedefleri Kendilik Gelişimi Aile ile ilgili Duygular MANOVA Fşehir (2, 330) =4.71, p=.010 Fcinsiyet (2, 330) =.75, p=.47

16 Tablo 1. Katılımcıların yaşadığı şehre ve çocukların cinsiyetine göre ortalamaları ve standart sapmaları Değişkenler Büyük Şehir (İst- Ank) Küçük Şehir (Bolu) Erkek Kız ANOVA (Şehir) F p ANOVA (Cinsiyet) F p Tercih Akran Yönetimi Onayla mama Destek Bilgi MANOVA F şehir (3, 262) =6.36, p<.001 F cinsiyet (5,181) =2.65, p<.05

17 Tablo 1. Katılımcıların yaşadığı şehre ve çocukların cinsiyetine göre ortalamaları ve standart sapmaları Değişkenler Büyük Şehir (İst-Ank) Küçük Şehir (Bolu) Erkek Kız ANOVA (Şehir) F p ANOVA (Cinsiye) F p Benlik Saygısı Akademik Yeterlik Atletik Yeterlik Fiziksel Görünüm Dav. Hoşnut Olma Not: Bu ölçekte büyükşehir örnekleminden İstanbuldaki çocukların yönergeyi anlamaması nedeniyle önemli data kaybı olduğu için şehir farkı analizi yapılması uygun görülmemiştir Bütünsel Özdeğer MANOVA F cinsiyet (5,180) =2.65, p<.05

18 Tablo 1. Katılımcıların yaşadığı şehre ve çocukların cinsiyetine göre ortalamaları ve standart sapmaları Değişkenler Büyük Şehir (İst.+ Ank) Küçük Şehir (Bolu) Erkek Kız ANOVA (Şehir) F p ANOVA (Cinsiyet) F p Ebeveyne Yönelik Olumlu Sosyal D Ebeveynin Çocuğun Akran İlişkilerini Yönetmesine Yönelik Yeterlik Algısı

19 Bulgular Değişkenler Arasındaki İlişki Örüntüsü Değişkenler arasındaki ilişki örüntüleri örneklem grubunun tamamı ve büyük b k ve küçük üçük şehir örneklemleri için i in ayrı ayrı korelasyon analizleriyle incelenmiştir.

20 Bulgular Örneklemin tamamı için in yapılan bivariate korelasyon analizleri çocuğun un sonuç değişkenlerinden olan olumlu sosyal davranış ışları ile ebeveynin çocuğun un arkadaş ilişkilerini yönetmesine y yönelik y yeterlik algısı (r=.20, p<.01) ve destekleyici akran yönetimi davranış ışları (r=. =.15, p<.05) arasında pozitif ilişki olduğunu unu göstermig stermiştir. tir. Ayrıca çocuğun un benlik saygısı açısından, çocuğun un akademik yeterlik ve bütünsel b özdeğeri eri ile ebeveynin çocuğun un kendini geliştirmesine yönelik y sosyalleştime hedefi (r=.( =.15, p<.05; r=.22, p<.01, <.01, sırasıyla) ve destekleyici akran yönetimi y (r=. =.17, p<.05; r=.18, p<.05, sırasıyla) davranış ışları arasında anlamlı ilişkiler tesbit edilmiştir. Çocuğun un atletik yeterliği i ile ebeveynin akran bilgisine yönelik y yönetim y davranışı ilişkiliyken (r=.22,( p<.01), fiziksel yeterliği i ile kendini geliştirmeye yönelik y sosyalleştirme hedefi ilişkili (r=.19,( p<.05) çıkmıştır. Akran yönetiminde y destekleyici annelerin çocukları davranış ışlarından daha fazla hoşnut olduklarını bildirmişlerdir lerdir (r=.15,( p<.05). Son olarak yüksek y benlik saygısına sahip çocukların n ebeveynlerine karşı daha fazla olumlu sosyal davranış sergiledikleri gözlenmig zlenmiştir (r=.30( = ,.46, p<.01).

21 Bulgular Her iki şehir grubuyla ayrı ayrı yapılan bivariate korelasyon analizleri, örneklemin genelinde olduğu u gibi, hem küçük üçük k hem de büyük şehir örneklemlerinde yüksek y benlik saygısına sahip çocukların n ebeynlerine yönelik y olumlu sosyal davranış ışlarının n da yüksek olduğunu unu göstermig stermiştir. tir. Öte yandan küçük üçük şehir örnekleminde, çocuğun un olumlu sosyal davranışı ile annenin aileye yönelik y duygularla ilgili sosyalleştirme hedefleri, ebeveyn yeterlik duygusu ve destekleyici akran yönetimi davranış ışları arasında pozitif ilişki bulunurken, büyük b şehir örnekleminde çocuğun un olumlu sosyal davranışı ile ebeveyn değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamış ıştır.

22 Tartış ışma Özetle, incelenen özellikleri yaşan anılan şehir ve çocuğun un cinsiyetine göre g karşı şılaştırdığımızda, araştırma rma bulguları küçük şehirde yaşayan ayan annelerin büyük b şehirdekilere göre daha fazla aileye yönelik y sosyalleştirme hedeflerini önemsediklerini ortaya koymuştur. Chao nun tanımlamas mlamasından yola çıkarak aileye yönelik y sosyalleştirme hedeflerinin daha çok geleneksel aile yapısıyla yla ilgili olduğu u düşünüldd ldüğünde, küçük üçük şehirlerdeki ailelerin büyük b şehirdekilere göre g daha geleneksel sosyalleştirme hedeflerine sahip olmaları beklendik bir durum olarak karşı şımıza çıkmaktadır.

23 Tartış ışma Cinsiyet farklılıklar klarıyla ilgili olarak yaptığı ığımız z analizler beklendiği i gibi annelerin kız k çocuklarınkine göre g erkek çocukların n arkadaş ilişkilerinde daha fazla akran onaylamama ve bilgi toplama davranışı sergilediklerini ortaya koymuştur. Diğer bir deyişle, anneler kızlark zlarından ziyade erkek çocuklarının n akran seçiminde daha çok bilgi toplama ve uygunluk açısından a değerlendirme erlendirme ihtiyacı hissediyor görünmektedir. g Bunun bir sebebi, kız k çocuklarına göre g erkek çocukların n akranlarıyla sosyalleşme deneyimlerini evden ziyade mahalle veya evden uzak ortamlarda yaşı şıyor olması olabilir. Literatürle rle tutarlı olarak bu çalışmada da kız k çocuklarının n erkeklere göre g ebeveyne yönelik y daha fazla olumlu sosyal davranış sergiledikleri tesbit edilmiştir. Ayrıca araştırmalar rmalar her ne kadar ergenlik döneminde d kızlark zların n erkeklere göre daha olumsuz kendilik değerine erine sahip olduklarını rapor etse de, çalışmamız z en azından ortaçocukluk ocukluk döneminde d erkeklere göre g kızlark zların davranış ışlarından daha fazla hoşnut olduklarını ortaya koymuştur.

24 Tartış ışma Değişkenler arasındaki ilişki örüntüsünü incelediğimizde, imizde, literatürle rle tutarlı olarak çocuğun un olumlu sosyal davranış ışlarını annenin akran yönetimi y davranışı ve yeterlik algısının n pozitif yönde yordadığı ığını görmekteyiz. Ayrıca çocuğun un benlik algısını annenin aileye yönelik y sosyalleştirme hedefinden ziyade çocuğun un kendi gelişimine imine yönelik sosyalleştirme hedefleri ve akran yönetimi y davranış ışları olumlu yönde y yordamış ıştır. Yerleşim yerinin büyüklb klüğünün n anılan ebeveyn değişkenleriyle çocuğun un olumlu sosyal davranış ışları ve benlik algısıyla ilişki örüntüsüne ne etkisini incelendiğimizde, imizde, sadece küçük üçük şehir örneklemindeki annelerin aileye yönelik y nelik sosyalleştirme hedefleri ile çocuğun un olumlu sosyal davranış ışları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.

25 Sonuç Özetle bu çalışmadan iki çarpıcı sonuç çıkarılabilir. Birincisi, çocuğun un olumlu sosyal davranışı ışını daha çok ebeveynin sosyalleştime hedefleri ve yeterlik algısı yordarken, çocuğun un yüksek y benlik algısını ebeveynin akran yönetimi y davranış ışları yordamış ıştır. İkincisi, bulgularımız çocukların n sonuç davranış ışları üzerinde ebeveynin sosyalleştirme hedef ve davranış ışlarının n etkilerini daha iyi anlamak için i in özellikle yerleşim yerinin annenin sosyalleştirme davranış ışlarına etkisiyle birlikte çalışılmasının önemini ortaya koymuştur.

26 Kısıtlıklıklarklar Bu çalışmada sadece çocukların n rapor ettikleri ebeyne yönelik y olumlu sosyal davranış ışlar incelenmiştir. Oysa çocukların n aile ortamının n dışıd ışında farklı ortamlarda hem akranlarına na hem de yabancılara karşı sergiledikleri olumlu sosyal davranış ışlarının kendilerinin dışıd ışında farklı raportörler rler aracılığı ığıyla (anne-baba, öğretmen ve akran raporları,, doğrudan gözlem) g elde edilen verilerle incelenmesi gerekmektedir. Çalışmamızın n diğer bir kısıtlk tlılığıığı ise İstanbul örnekleminde çocukların n benlik algısı ölçeğinin yönergesini y anlayamaması nedeniyle güvenilir g veri toplanamaması ve dolayısıyla yla da çocukların n benlik algısı gelişimi imi açısından a şehirler arasıdaki karşı şılaştırmaların n yapılamam lamamış olmamasıdır. Son olarak çalışmamıza sadece 10 yaş grubu çocuklarının katılmas lması nedeniyle incelenen değişkenler arasındaki ilişki örüntülerinin gelişimsel imsel açıdan a yaşa a göre g değişip ip değişmedi mediğini ini test etmek mümkm mkün n olmamış ıştır.

27 Öneriler Çalışmamız z 4 yılly llık k boylamsal bir çalışmadır r ve burada ilk yıl y l verileri sunulmuştur. Çalışmamız z bundan sonraki yıllardaki y ölçümlerinde anılan kısıtlk tlılıkları giderecek şekilde yapıland landırılmıştır.

28 TEŞEKK EKKÜRLER!

Ergenin Psikososyal Uyumu, Arkadaşlıklarının Niteliği İle Annenin Arkadaşlıklarla İlgili İnançları ve Akran Yönetimi Davranışları Arasındaki İlişkiler

Ergenin Psikososyal Uyumu, Arkadaşlıklarının Niteliği İle Annenin Arkadaşlıklarla İlgili İnançları ve Akran Yönetimi Davranışları Arasındaki İlişkiler Ergenin Psikososyal Uyumu, Arkadaşlıklarının Niteliği İle Annenin Arkadaşlıklarla İlgili İnançları ve Akran Yönetimi Davranışları Arasındaki İlişkiler Uzm. Ahu ÖZTÜRK Doç. Dr. Melike SAYIL, Doç. Dr. Asiye

Detaylı

Ebeveyne Duyulan Güvenin Psikolojik Kontrol ve Zorbalık / Zorbalığa Maruz Kalma Arasındaki Aracı Rolünün İncelenmesi*

Ebeveyne Duyulan Güvenin Psikolojik Kontrol ve Zorbalık / Zorbalığa Maruz Kalma Arasındaki Aracı Rolünün İncelenmesi* Ebeveyne Duyulan Güvenin Psikolojik Kontrol ve Zorbalık / Zorbalığa Maruz Kalma Arasındaki Aracı Rolünün İncelenmesi* Fatih BAYRAKTAR, Ankara Üniversitesi DTCF Psikoloji Bölümü Gözde ÖZDİKMENLİ DEMİR,

Detaylı

İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Meslek Olarak Öğretmenliği

İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Meslek Olarak Öğretmenliği İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Meslek Olarak Öğretmenliği 1 Seçmeye Yönelik Motivasyonlarının İncelenmesi Derya ÇELİK, Ra aza GÜRBÜZ, Serhat AYDIN, Mustafa GÜLER, Duygu TAŞKIN, Gökay AÇIKYILDIZ

Detaylı

T. C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU

T. C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU T. C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU Öğretmenlerin Ve Anne-Babaların Öz-Yetkinlik İnançları, Tükenmişlik Algıları Ve Çocukların Problem Davranışları Proje Yürütücüsü: Prof.

Detaylı

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI www.muzikegitimcileri.net Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli GİRİŞ İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI Arş. Gör. Zeki NACAKCI

Detaylı

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK EYLÜL-2013 Bilgisayar, uzun ve çok karmaşık hesapları bile büyük bir hızla yapabilen, mantıksal (lojik) bağlantılara

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ (Son Güncelleme, Aralık, 2009) Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Beytepe Kampusu Ankara

ÖZGEÇMİŞ (Son Güncelleme, Aralık, 2009) Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Beytepe Kampusu Ankara ÖZGEÇMİŞ (Son Güncelleme, Aralık, 2009) Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Beytepe Kampusu 06352 Ankara e-posta: frezya@hacettepe.edu.tr Adı Soyadı: Yeliz KINDAP Doğum Yeri ve Tarihi: Ankara - 31.07.1978

Detaylı

Fatma Başak ALTAY Hacettepe Üniversitesi. Ayşen GÜRE a Ankara Üniversitesi

Fatma Başak ALTAY Hacettepe Üniversitesi. Ayşen GÜRE a Ankara Üniversitesi Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Educational Sciences: Theory & Practice - 12(4) Güz/Autumn 2699-2718 2012 Eğitim Danışmanlığı ve Araştırmaları İletişim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. www.edam.com.tr/kuyeb

Detaylı

THOMAS TÜRKİYE PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları Özet Rapor

THOMAS TÜRKİYE PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları Özet Rapor THOMAS TÜRKİYE PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları Özet Rapor Amaç Aşamalar Örneklem Analizler PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları nın amacı, yeni örneklemler

Detaylı

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ

Detaylı

ÖRNEK BULGULAR. Tablo 1: Tanımlayıcı özelliklerin dağılımı

ÖRNEK BULGULAR. Tablo 1: Tanımlayıcı özelliklerin dağılımı BULGULAR Çalışma tarihleri arasında Hastanesi Kliniği nde toplam 512 olgu ile gerçekleştirilmiştir. Olguların yaşları 18 ile 28 arasında değişmekte olup ortalama 21,10±1,61 yıldır. Olguların %66,4 ü (n=340)

Detaylı

DSM-5 Düzey 2 Somatik Belirtiler Ölçeği Türkçe Formunun güvenilirliği ve geçerliliği (11-17 yaş çocuk ve 6-17 yaş anne-baba formları)

DSM-5 Düzey 2 Somatik Belirtiler Ölçeği Türkçe Formunun güvenilirliği ve geçerliliği (11-17 yaş çocuk ve 6-17 yaş anne-baba formları) DSM-5 Düzey 2 Somatik Belirtiler Ölçeği Türkçe Formunun güvenilirliği ve geçerliliği (11-17 yaş çocuk ve 6-17 yaş anne-baba formları) Şermin Yalın Sapmaz Manisa CBÜ Tıp Fakültesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı

Detaylı

Yönetimin Fonksiyonları. İşletmeye Giriş. neltme. Yönetimin Fonksiyonları. Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı. vturker@marmara

Yönetimin Fonksiyonları. İşletmeye Giriş. neltme. Yönetimin Fonksiyonları. Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı. vturker@marmara İşletme BölümüB İşletmeye Giriş Ders Notu - 9 Yönetimin Fonksiyonları vturker@marmara marmara.edu..edu.tr www.volkanturker volkanturker.com..com.tr 1 2 Yönetimin Fonksiyonları İşletme BölümüB Planlama

Detaylı

ÖZEL GEREKSİNİMLİ OLAN VE OLMAYAN ÇOCUKLARIN EBEVEYNLERİ İLE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİN İLİŞKİLERİ

ÖZEL GEREKSİNİMLİ OLAN VE OLMAYAN ÇOCUKLARIN EBEVEYNLERİ İLE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİN İLİŞKİLERİ ÖZEL GEREKSİNİMLİ OLAN VE OLMAYAN ÇOCUKLARIN EBEVEYNLERİ İLE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİN İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu Hacettepe Üniversitesi Doç. Dr. Hatice Bakkaloğlu Ankara Üniversitesi haticebakkaloğlu@gmail.com

Detaylı

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Yahya İLTÜZER Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Kişisel ve Mesleki Gelişim Yeterlilikleri Hakkındaki Görüşleri. Merve Güçlü

Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Kişisel ve Mesleki Gelişim Yeterlilikleri Hakkındaki Görüşleri. Merve Güçlü Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Kişisel ve Mesleki Gelişim Yeterlilikleri Hakkındaki Görüşleri Merve Güçlü GİRİŞ Öğretme evrensel bir uğraştır. Anne babalar çocuklarına, işverenler işçilerine, antrenörler

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. E-Posta: Telefon: +90 (312) Derece Alan Kurum Doktora Gelişim Psikolojisi Hacettepe Üniversitesi

ÖZGEÇMİŞ. E-Posta: Telefon: +90 (312) Derece Alan Kurum Doktora Gelişim Psikolojisi Hacettepe Üniversitesi ÖZGEÇMİŞ ARŞ. GÖR. DR. DENİZ KURT E-Posta: denizkurt@hacettepe.edu.tr Telefon: +90 (312) 297 6450 Adres: Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü 06800, Beytepe Ankara Eğitim Mezuniyet Tarihi Derece Alan Kurum

Detaylı

Buse Erturan Gökhan Doğruyürür Ömer Faruk Gök Pınar Akyol Doç. Dr. Altan Doğan

Buse Erturan Gökhan Doğruyürür Ömer Faruk Gök Pınar Akyol Doç. Dr. Altan Doğan Buse Erturan Gökhan Doğruyürür Ömer Faruk Gök Pınar Akyol Doç. Dr. Altan Doğan Psikososyal Güvenlik İklimi Psikososyal güvenlik iklimi, örgütsel iklimin spesifik bir boyutu olup, çalışanların psikolojik

Detaylı

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Halil Coşkun ÇELİK

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Halil Coşkun ÇELİK Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Halil Coşkun ÇELİK 15 Mayıs 2008 Hemen hemen her bilim alanındaki gelişmeler, yapılmış sistematik araştırmaların katkılarına bağlıdır. Bu yüzden genel olarak araştırma,

Detaylı

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 )

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 ) 4. SUNUM 1 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, rastlantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HİPOTEZ TESTLERİ denir. Sonuçların rastlantıya bağlı

Detaylı

ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ SPOR YAPAN VE YAPMAYAN ORTA ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN İLETİŞİM BECERİLERİ İLE EMPATİK EĞİLİM DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Detaylı

MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİME İLİŞKİN ÖZ-YETERLİK ALGILARININ İNCELENMESİ

MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİME İLİŞKİN ÖZ-YETERLİK ALGILARININ İNCELENMESİ MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİME İLİŞKİN ÖZ-YETERLİK ALGILARININ İNCELENMESİ Derya Özlem YAZLIK 1 İbrahim ÇETİN Ahmet ERDOĞAN 3 1 Kilis Üniversitesi, Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi

Detaylı

Orta Çocukluk Döneminde Ebeveynlere Bağlanma, Benlik Algısı ve Kaygı

Orta Çocukluk Döneminde Ebeveynlere Bağlanma, Benlik Algısı ve Kaygı Türk Psikoloji Dergisi, Haziran 2009, 24 (63), 86-101 Orta Çocukluk Döneminde Ebeveynlere Bağlanma, Benlik Algısı ve Kaygı Nebi Sümer Orta Doğu Teknik Üniversitesi Meltem Anafarta Şendağ Ufuk Üniversitesi

Detaylı

Sosyal Bilgiler Eğitimi Öğrencilerinin Sosyo-Ekonomik Durumlarının Atılganlık Durumlarına Etkisi. Yrd. Doç. Dr. Saadet TEKİN.

Sosyal Bilgiler Eğitimi Öğrencilerinin Sosyo-Ekonomik Durumlarının Atılganlık Durumlarına Etkisi. Yrd. Doç. Dr. Saadet TEKİN. Sosyal Bilimler 8/1 (2010 ) s.51-66 SOSYAL BİLİMLER Yıl : 2010 Cilt :8 Sayı 1 Celal Bayar Üniversitesi S.B.E. Sosyal Bilgiler Eğitimi Öğrencilerinin Sosyo-Ekonomik Durumlarının Yrd. Doç. Dr. Saadet TEKİN

Detaylı

VARYANS ANALİZİ (ANOVA)

VARYANS ANALİZİ (ANOVA) VARYANS ANALİZİ (ANOVA) VARYANS ANALİZİ (ANOVA) Ne zaman kullanırız? Ortalamalar arasında fark olup olmadığına bakmak istediğimizde Sürekli bir ölçüm (continuous data) ve 2 ya da daha fazla grubumuz olduğu

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Halil Evren ŞENTÜRK. Dr. Halil Evren ŞENTÜRK

Yrd. Doç. Dr. Halil Evren ŞENTÜRK. Dr. Halil Evren ŞENTÜRK Yrd. Doç. Dr. Halil Evren ŞENTÜRK 1 Dr. Halil Evren ŞENTÜRK 20.10.2017 Başlarken Öğrenme İklimi Örgüt kültürünün eğitim kurumlarına yansımasıdır Okul iklimi; etkili okul kavramları ile ilişkilendirilir

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Yöntem Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 YÖNTEM Araştırmanın Modeli Evren ve Örneklem Veriler ve Toplanması Verilerin Çözümü ve Yorumu 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın

Detaylı

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINA DEVAM EDEN 5-6 YAŞ ÇOCUKLARINDA AKADEMİK BENLİK SAYGISI

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINA DEVAM EDEN 5-6 YAŞ ÇOCUKLARINDA AKADEMİK BENLİK SAYGISI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINA DEVAM EDEN 5-6 YAŞ ÇOCUKLARINDA AKADEMİK BENLİK SAYGISI Doç. Dr. Gürbüz Ocak Kocatepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi gocak@aku.edu.tr Büşra Sarlık MEB busrasarlik@hotmail.com

Detaylı

OKUL ÖNCESİ KAYNAŞTIRMANIN ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE ETKİSİ PROJESİ NDEN (OKGEP) NE ÖĞRENDİK?

OKUL ÖNCESİ KAYNAŞTIRMANIN ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE ETKİSİ PROJESİ NDEN (OKGEP) NE ÖĞRENDİK? OKUL ÖNCESİ KAYNAŞTIRMANIN ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE ETKİSİ PROJESİ NDEN (OKGEP) NE ÖĞRENDİK? Prof. Dr. Bülbin SUCUOĞLU Hacettepe Üniversitesi Doç. Dr. Hatice BAKKALOĞLU Ankara Üniversitesi Arş. Gör. Dr. Şeyda

Detaylı

Pragnanz Yasaları Cemil YAYLAR

Pragnanz Yasaları Cemil YAYLAR Pragnanz Yasaları Cemil YAYLAR 251-259 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;Cemil YAYLAR 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın.

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ Sibel AÇIŞLI 1 Ali KOLOMUÇ 1 1 Artvin Çoruh Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü Özet: Araştırmada fen bilgisi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Telefon: Mezuniyet Tarihi Derece Alan Kurum 2017 Doktora Gelişim Psikolojisi Hacettepe Üniversitesi

ÖZGEÇMİŞ. Telefon: Mezuniyet Tarihi Derece Alan Kurum 2017 Doktora Gelişim Psikolojisi Hacettepe Üniversitesi ÖZGEÇMİŞ Arş. Gör. Dr. E. Helin Yaban E-Posta: hyaban@hacettepe.edu.tr Telefon: 312 297 83 25 Adres: Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü 06800 Beytepe/ANKARA Eğitim Mezuniyet Tarihi Derece Alan Kurum 2017

Detaylı

Akran Zorbalığı. AD Kasım m 2004

Akran Zorbalığı. AD Kasım m 2004 Akran Zorbalığı Dr Hilal Tıpırdamaz T Sipahi EÜTF Halk Sağlığı AD Kasım m 2004 Tanım Bir öğrencinin bir yada daha fazla öğrenci tarafından belli bir süre s boyunca ve tekrarlayan biçimde imde olumsuz davranış

Detaylı

Aydın Erge 1, Selim Said Eren 2

Aydın Erge 1, Selim Said Eren 2 Aydın Erge 1, Selim Said Eren 2 1 Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Bolu (aydin.erge@ibu.edu.tr) 2 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, İktisadi

Detaylı

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK EYLÜL-2013 Temel olarak bir bilgisayar, çeşitli donanım parçalarını bir araya getirip uygun bir çalışma platformunu

Detaylı

ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ

ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ Yrd. Doç. Dr. Sevinç MERT UYANGÖR ArĢ. Gör. Mevhibe KOBAK Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi OFMAE-Matematik Eğitimi Özet: Bu çalışmada

Detaylı

Ortaokul Öğrencilerinin Sanal Zorbalık Farkındalıkları ile Sanal Zorbalık Yapma ve Mağdur Olma Durumlarının İncelenmesi

Ortaokul Öğrencilerinin Sanal Zorbalık Farkındalıkları ile Sanal Zorbalık Yapma ve Mağdur Olma Durumlarının İncelenmesi Ortaokul Öğrencilerinin Sanal Zorbalık Farkındalıkları ile Sanal Zorbalık Yapma ve Mağdur Olma Durumlarının İncelenmesi Fatma GÖLPEK SARI Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

Çocukların Olumsuz Duyguları ile Baş Etme Ölçeğinin Psikometrik Çalışması

Çocukların Olumsuz Duyguları ile Baş Etme Ölçeğinin Psikometrik Çalışması Çocukların Olumsuz Duyguları ile Baş Etme Ölçeğinin Psikometrik Çalışması Yrd. Doç. Dr. Feyza Çorapçı Boğaziçi Üniversitesi, Psikoloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. Bilge Yağmurlu Koç Üniversitesi, Psikoloji Bölümü

Detaylı

PSİKOLOJİK YILDIRMANIN ÖNCÜLLERİ VE SONUÇLARI: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Hacettepe Üniversitesi Psikometri Araştırma ve Uygulama Merkezi HÜPAM

PSİKOLOJİK YILDIRMANIN ÖNCÜLLERİ VE SONUÇLARI: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Hacettepe Üniversitesi Psikometri Araştırma ve Uygulama Merkezi HÜPAM PSİKOLOJİK YILDIRMANIN ÖNCÜLLERİ VE SONUÇLARI: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ Hacettepe Üniversitesi Psikometri Araştırma ve Uygulama Merkezi HÜPAM PROJENİN AMACI Bu projenin temel amacı Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

Araştırma Görevlisi, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi ABD, 2

Araştırma Görevlisi, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi ABD, 2 ANAOKULLARINA DEVAM EDEN 6 YAŞ ÇOCUKLARININ SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Hilal İlknur TUNÇELİ 1 Berrin AKMAN 2 Sakarya Üniversitesi, htunceli@sakarya.edu.tr Hacettepe

Detaylı

PSİKOLOJİK TESTLER. Prof.Dr. Ayşe Yalın Uzm. Psk. Gökçe Yılmaz Uzm.Psk. Ceyda Dedeoğlu

PSİKOLOJİK TESTLER. Prof.Dr. Ayşe Yalın Uzm. Psk. Gökçe Yılmaz Uzm.Psk. Ceyda Dedeoğlu PSİKOLOJİK TESTLER Prof.Dr. Ayşe Yalın Uzm. Psk. Gökçe Yılmaz Uzm.Psk. Ceyda Dedeoğlu PSİKOLOJİK TESTLER Psikolojik test kişinin davranışını standart koşullar altında gözlemek, değerlendirmek ve tanımlamak

Detaylı

center towns. In order to determine the language development of children, Turkish Language Activities Observation Form developed by Ömeroğlu and

center towns. In order to determine the language development of children, Turkish Language Activities Observation Form developed by Ömeroğlu and ALTI YAŞ ÇOCUKLARININ TÜRKÇE DİL ETKİNLİKLERİNDE DİL KAZANIMLARI İLE ANNE BABA İŞLEVLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN CİNSİYET, DOĞUM SIRASI, OKULA DEVAM SÜRESİ GİBİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ Arş. Gör. Uzm.Derya

Detaylı

içindekiler BÖLÜM 1 GİRİŞ 1 B Ö L Ü M 2 PUBERTE, SAĞLIK VE BİYOLOJİK TEMELLER 49 B Ö L Ü M 3 BEYİN VE BİLİŞSEL GELİŞİM 86

içindekiler BÖLÜM 1 GİRİŞ 1 B Ö L Ü M 2 PUBERTE, SAĞLIK VE BİYOLOJİK TEMELLER 49 B Ö L Ü M 3 BEYİN VE BİLİŞSEL GELİŞİM 86 içindekiler BÖLÜM 1 GİRİŞ 1 Tarihsel Bakış Açısı 3 Erken Tarih 3 Yirminci ve Yirmi Birinci Yüzyıllar 3 Ergenliğe İlişkin Kalıpyargılar 6 Ergenliğe Pozitif Bir Bakış Açısı 7 Amerika Birleşik Devletleri

Detaylı

14. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Erzurum (25-27 Mayıs 2006) İŞYER YERİNDE YILDIRMA KKTC DEK. Korhan KARACAOĞLU Metin REYHANOĞLU

14. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Erzurum (25-27 Mayıs 2006) İŞYER YERİNDE YILDIRMA KKTC DEK. Korhan KARACAOĞLU Metin REYHANOĞLU 14. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Erzurum (25-27 Mayıs 2006) İŞYER YERİNDE YILDIRMA KKTC DEK DEKİ SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARA ANLARA YÖNELY NELİK K BİR B R ARAŞTIRMA Korhan KARACAOĞLU Metin

Detaylı

FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN

FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN Kuramsal Çerçeve GİRİŞ Psikolojik dayanıklılık üzerine yapılan

Detaylı

Öğretmenlerin Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanma Konusundaki Yeterlilik Algılarına İlişkin Bir Değerlendirme

Öğretmenlerin Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanma Konusundaki Yeterlilik Algılarına İlişkin Bir Değerlendirme Öğretmenlerin Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanma Konusundaki Yeterlilik Algılarına İlişkin Bir Değerlendirme Fatma Kübra ÇELEN & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

Çocuklara Yabancı Dil Öğretiminin Duyuşsal Hedefleri Ölçeği

Çocuklara Yabancı Dil Öğretiminin Duyuşsal Hedefleri Ölçeği Çocuklara Yabancı Dil Öğretiminin Duyuşsal Hedefleri Ölçeği Şad, S. N., & Gürbüztürk, O. (2015). The affective objectives in early foreign language teaching: A scale development study. International Journal

Detaylı

Mustafa SÖZBİLİR Şeyda GÜL Fatih YAZICI Aydın KIZILASLAN Betül OKCU S. Levent ZORLUOĞLU. efe.atauni.edu.tr

Mustafa SÖZBİLİR Şeyda GÜL Fatih YAZICI Aydın KIZILASLAN Betül OKCU S. Levent ZORLUOĞLU. efe.atauni.edu.tr Mustafa SÖZBİLİR Şeyda GÜL Fatih YAZICI Aydın KIZILASLAN Betül OKCU S. Levent ZORLUOĞLU efe.atauni.edu.tr Bu çalışma TÜBİTAK tarafından 114K725 nolu proje kapsamında desteklenmektedir. Araştırmaya gönüllü

Detaylı

Şiddetin Psikolojisi Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı. Şiddetin çevresel kökenleri

Şiddetin Psikolojisi Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı. Şiddetin çevresel kökenleri Şiddetin Psikolojisi 2015-2016 Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı Şiddetin çevresel kökenleri Aile Özellikleri Eğitim Durumu ve Gelir Problem davranış Arkadaş seçimi Etkisiz ya da fiziksel disiplin

Detaylı

BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN LABORATUVAR DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN LABORATUVAR DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN LABORATUVAR DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Gülay EKİCİ Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, ANKARA Özet Bu

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Bazı Temel Kavramlar

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Bazı Temel Kavramlar BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Bazı Temel Kavramlar TEMEL ARAŞTIRMA KAVRAMLARI Bilimsel çalışmaların amacı, örneklem değerinden evren değerlerinin kestirilmesidir. Araştırma evreni (population) Evren, bütündeki

Detaylı

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Temel İstatistik Tanımlayıcı İstatistik Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart 2011 DAĞILIM / YAYGINLIK ÖLÇÜLERİ Verilerin değişkenlik durumu ve dağılışın şeklini

Detaylı

BÖLÜM-1.BİLİM NEDİR? Tanımı...1 Bilimselliğin Ölçütleri...2 Bilimin İşlevleri...3

BÖLÜM-1.BİLİM NEDİR? Tanımı...1 Bilimselliğin Ölçütleri...2 Bilimin İşlevleri...3 KİTABIN İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1.BİLİM NEDİR? Tanımı...1 Bilimselliğin Ölçütleri...2 Bilimin İşlevleri...3 BÖLÜM-2.BİLİMSEL ARAŞTIRMA Belgesel Araştırmalar...7 Görgül Araştırmalar Tarama Tipi Araştırma...8

Detaylı

Bir Sağlık Yüksekokulunda Öğrencilerin Eleştirel Düşünme Ve Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi

Bir Sağlık Yüksekokulunda Öğrencilerin Eleştirel Düşünme Ve Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi 186 Bir Sağlık Yüksekokulunda Öğrencilerin Eleştirel Düşünme Ve Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi Filiz Kantek, Akdeniz Üniversitesi Antalya Sağlık Yüksekokulu, Antalya,Türkiye, fkantek@akdeniz.edu.tr

Detaylı

K U L L A N I M B İLGİLERİ

K U L L A N I M B İLGİLERİ T Ü R K Ç E C O M P U TER SYSTE M U S A B I L I TY QU E S T I O N N A IRE S H O RT VERSIO N (T- C S U Q - S V ) A N K E Tİ K U L L A N I M B İLGİLERİ DOÇ.DR. OGUZHAN ERDINC I S T A N B U L, 2 0 1 5 GENEL

Detaylı

Ulusal Eğitim Derneği Cumartesi Konferansları

Ulusal Eğitim Derneği Cumartesi Konferansları Ulusal Eğitim Derneği Cumartesi Konferansları PISA ARAŞTIRMALARI ve TÜRKİYE Yrd. Doç. Dr. Ergül Demir Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Ankara, 21 Kasım 2015 1 PISA Nedir? Uluslararası eğitim

Detaylı

Parametrik İstatistiksel Yöntemler (t testi ve F testi)

Parametrik İstatistiksel Yöntemler (t testi ve F testi) Parametrik İstatistiksel Yöntemler (t testi ve F testi) Dr. Seher Yalçın 27.12.2016 1 İstatistiksel testler parametrik ve parametrik olmayan testler olmak üzere iki gruba ayrılır. Parametrik testler, ilgilenen

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ALAN SINAVI ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ : GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ALAN SINAVI ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ : GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ALAN SINAVI ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ : GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI Çavuş ŞAHİN Serdar ARCAGÖK Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi ÖZET Bu çalışmanın amacı sınıf

Detaylı

Ergenlerin Demografik Özelliklerine Göre Bilişsel Kapılma ve Siber Aylaklık Etkinlik Düzeylerinin İncelenmesi

Ergenlerin Demografik Özelliklerine Göre Bilişsel Kapılma ve Siber Aylaklık Etkinlik Düzeylerinin İncelenmesi Başvuru: 30 Kasım 2017 Kabul: 24 Mayıs 2018 OnlineFirst: 20 Haziran 2018 Copyright 2018 Türkiye Yeşilay Cemiyeti ISSN 2148-7286 eissn 2149-1305 http://addicta.com.tr/ DOI http://dx.doi.org/10.15805/2018.5.2.0052

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu PDR BÜLTENİ Sayı:8 Bülten Tarihi: Mart 2016 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Kardeş Kıskançlığı ve Çözüm Yolları Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu

Detaylı

Sosyometri. Halk Sağlığı. Mart-2005

Sosyometri. Halk Sağlığı. Mart-2005 Sosyometri Halk Sağlığı Mart-2005 Jacob Levy Moreno (889-974) Mitterndorf Kampı, Viyana (92) Amerikan Hava Kuvvetleri (944) Hudson Islah Evi (963) Sosyometrinin amacı, bireylerin spontanlıklarını ve yaratıcılıklarını

Detaylı

ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Bilimsel Araştırmaların Sınıflandırılması İlişki Aramayan Araştırmalar Betimsel Araştırmalar Deneysel Olmayan Araştırmalar İlişki Arayan Araştırmalar Sebep-Sonuç İlişkisine Dayalı

Detaylı

KIMYA BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ENDÜSTRİYEL KİMYAYA YÖNELİK TUTUMLARI VE ÖZYETERLİLİK İNANÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ; CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

KIMYA BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ENDÜSTRİYEL KİMYAYA YÖNELİK TUTUMLARI VE ÖZYETERLİLİK İNANÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ; CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ KIMYA BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ENDÜSTRİYEL KİMYAYA YÖNELİK TUTUMLARI VE ÖZYETERLİLİK İNANÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ; CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ Öğr. Gör. Gülbin KIYICI Arş.Gör.Dr. Nurcan KAHRAMAN Prof.

Detaylı

HEMŞİRE TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMİN BESLENME YÖNETİMİNE ETKİSİ

HEMŞİRE TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMİN BESLENME YÖNETİMİNE ETKİSİ HEMŞİRE TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMİN BESLENME YÖNETİMİNE ETKİSİ Özlem Bulantekin Düzalan*, Sezgi Çınar Pakyüz** * Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu ** Celal Bayar Üniversitesi Manisa Sağlık

Detaylı

POSTPARTUM DEPRESYON VE ALGILANAN SOSYAL DESTEĞİN MATERNAL BAĞLANMAYA ETKİSİ

POSTPARTUM DEPRESYON VE ALGILANAN SOSYAL DESTEĞİN MATERNAL BAĞLANMAYA ETKİSİ POSTPARTUM DEPRESYON VE ALGILANAN SOSYAL DESTEĞİN MATERNAL BAĞLANMAYA ETKİSİ Sevil Şahin 1, İlknur Demirhan 1, Sibel Peksoy 1, Sena Kaplan 1, Gülay Dinç 2 1 Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Sağlık Bilimleri

Detaylı

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE İLİŞKİN DEĞERLERİNİN İNCELENMESİ

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE İLİŞKİN DEĞERLERİNİN İNCELENMESİ ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE İLİŞKİN DEĞERLERİNİN İNCELENMESİ Mehmet Akif YÜCEKAYA*, Mehmet GÜLLÜ* 1 İnönü Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü* İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri

Detaylı

Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler. Geçerlik. Geçerlik Türleri. Geçerlik. Kapsam Geçerliği

Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler. Geçerlik. Geçerlik Türleri. Geçerlik. Kapsam Geçerliği BÖLÜM 3 Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler Geçerlik Güvenirlik Kullanışlılık Geçerlik Geçerlik,

Detaylı

Tekrarlı Ölçümler ANOVA

Tekrarlı Ölçümler ANOVA Tekrarlı Ölçümler ANOVA Repeated Measures ANOVA Aynı veya ilişkili örneklemlerin tekrarlı ölçümlerinin ortalamalarının aynı olup olmadığını test eder. Farklı zamanlardaki ölçümlerde aynı (ilişkili) kişiler

Detaylı

DANIŞMAN ÖĞRETMEN MENTORLUK FONKSİYONLARI İLE ADAY ÖĞRETMENLERİN ÖZNEL MUTLULUK DÜZEYİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

DANIŞMAN ÖĞRETMEN MENTORLUK FONKSİYONLARI İLE ADAY ÖĞRETMENLERİN ÖZNEL MUTLULUK DÜZEYİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ DANIŞMAN ÖĞRETMEN MENTORLUK FONKSİYONLARI İLE ADAY ÖĞRETMENLERİN ÖZNEL MUTLULUK DÜZEYİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Ramazan YİRCİ Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Uğur ÖZALP Millî

Detaylı

OKUL ÖNCESİNDE KAYNAŞTIRMA: ÖZEL GEREKSİNİMLİ OLAN VE OLMAYAN ÇOCUKLARIN GELİŞİMLERİNİ YORDAYAN DEĞİŞKENLER

OKUL ÖNCESİNDE KAYNAŞTIRMA: ÖZEL GEREKSİNİMLİ OLAN VE OLMAYAN ÇOCUKLARIN GELİŞİMLERİNİ YORDAYAN DEĞİŞKENLER OKUL ÖNCESİNDE KAYNAŞTIRMA: ÖZEL GEREKSİNİMLİ OLAN VE OLMAYAN ÇOCUKLARIN GELİŞİMLERİNİ YORDAYAN DEĞİŞKENLER Prof. Dr. Bülbin SUCUOĞLU Doç. Dr. Hatice BAKKALOĞLU Yrd. Doç. Dr. Ergül DEMİR Arş. Gör. Dr.

Detaylı

1. FARKLILIKLARIN TESPİTİNE YÖNELİK HİPOTEZ TESTLERİ

1. FARKLILIKLARIN TESPİTİNE YÖNELİK HİPOTEZ TESTLERİ 1. FARKLILIKLARIN TESPİTİNE YÖNELİK HİPOTEZ TESTLERİ Örneklem verileri kullanılan her çalışmada bir örneklem hatası çıkma riski her zaman söz konusudur. Dolayısıyla istatistikte bu örneklem hatasının meydana

Detaylı

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir.

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. VERİ ANALİZİ GİRİŞ Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. Bilimsel Bilgi: Kaynağı ve elde edilme süreçleri belli olan bilgidir. Sosyal İlişkiler Görgül Bulgular İşlevsel

Detaylı

Matematik Başarısı ve Anne Baba Eğitim Düzeyi 1 - doi: 10.17932/ IAU.IAUD.m.13091352.2015.7/25.19-36

Matematik Başarısı ve Anne Baba Eğitim Düzeyi 1 - doi: 10.17932/ IAU.IAUD.m.13091352.2015.7/25.19-36 Matematik Başarısı ve Anne Baba Eğitim Düzeyi 1 - doi: 10.17932/ IAU.IAUD.m.13091352.2015.7/25.19-36 Orhan ÇANAKÇI 2 Ahmet Ş. ÖZDEMİR 3 Özet Bu çalışmanın amacı; öğrencilerin matematik başarısı ve matematik

Detaylı

ANKET ÇALIŞMASI BULGULARI

ANKET ÇALIŞMASI BULGULARI KAYSERĐ ĐLĐ ĐMALAT SANAYĐ DURUM TESPĐTĐ ANKET ÇALIŞMASI BULGULARI DOÇ.DR.NISFET UZAY KAYSO, HAZĐRAN 2008 ARAŞTIRMANIN AMACI VE YÖNTEMY NTEMĐ Kayseri Sanayi Odası üyelerinin son altı aya ilişkin değerlendirmelerini

Detaylı

HARCAMALARINA BU ÇERÇEVEDE EVEDE BAKIŞ. Sunan : Dr. H. Hakan YILMAZ (hyilmaz@metu.edu.tr) Mart 17, 2006 Dünya Bankası DPT. Ankara

HARCAMALARINA BU ÇERÇEVEDE EVEDE BAKIŞ. Sunan : Dr. H. Hakan YILMAZ (hyilmaz@metu.edu.tr) Mart 17, 2006 Dünya Bankası DPT. Ankara İLKÖĞRETİM M VE ORTA ÖĞRETİMDE EŞİTLİK : TÜRKİYE DE EĞİE ĞİTİM HARCAMALARINA BU ÇERÇEVEDE EVEDE BAKIŞ Sunan : Dr. H. Hakan YILMAZ (hyilmaz@metu.edu.tr) Mart 17, 2006 Dünya Bankası DPT TÜRKİYE EĞİE ĞİTİM

Detaylı

Okul Öncesi Eğitime Devam Eden Çocukların Sosyal Becerileri İle Aile Özellikleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi *

Okul Öncesi Eğitime Devam Eden Çocukların Sosyal Becerileri İle Aile Özellikleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi * Okul Öncesi Eğitime Devam Eden Çocukların Becerileri İle Aile Özellikleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi * Geliş Tarihi: 04.06.2014 Kabul Tarihi: 06.03.2015 Fatma YAŞAR EKİCİ ** Öz Bu araştırmanın amacı,

Detaylı

BİR ÖRNEKLEM İÇİN T TESTİ İLİŞKİSİZ ÖRNEKLEMLER İÇİN T-TESTİ

BİR ÖRNEKLEM İÇİN T TESTİ İLİŞKİSİZ ÖRNEKLEMLER İÇİN T-TESTİ 1 BİR ÖRNEKLEM İÇİN T TESTİ İLİŞKİSİZ ÖRNEKLEMLER İÇİN T-TESTİ 2 BİR ÖRNEKLEM İÇİN T TESTİ 3 Ölçüm ortalamasını bir norm değer ile karşılaştırma (BİR ÖRNEKLEM İÇİN T TESTİ) Bir çocuk bakımevinde barındırılan

Detaylı

Okul Öncesi Eğitimi Öğretmen Adaylarının Mesleki Benlik Saygıları Özlem KÖRÜKÇÜ Pamukkale Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri MYO, okorukcu@pau.edu.tr Vuslat OĞUZ İnönü Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri MYO,

Detaylı

ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ

ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ Özgüven Nedir? Özgüven en basit tanımıyla kişinin kendisine güvenmesidir. Daha geniş anlatımla, kişinin yapabildikleri ve yapamadıklarıyla, olumlu

Detaylı

IJETSAR (International Journal Of Education Technology and Scientific Researches)

IJETSAR (International Journal Of Education Technology and Scientific Researches) ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YALNIZLIK DÜZEYLERİ VE PSİKOLOJİK DAYANIKLILIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ 12 Şenay Duygu KILIÇ Uzm. Psikolojik Danışman, MEB, snydygklc@hotmail.com

Detaylı

GÜVENLİK İKLİMİNİN BİREYSEL, ÖRGÜTSEL VE ORTAM ETMENLERİNİN BÜYÜK ÖLÇEKLİ MAKİNE, KİMYA VE MADEN İŞLETMELERİNDE İNCELENMESİ

GÜVENLİK İKLİMİNİN BİREYSEL, ÖRGÜTSEL VE ORTAM ETMENLERİNİN BÜYÜK ÖLÇEKLİ MAKİNE, KİMYA VE MADEN İŞLETMELERİNDE İNCELENMESİ GÜVENLİK İKLİMİNİN BİREYSEL, ÖRGÜTSEL VE ORTAM ETMENLERİNİN BÜYÜK ÖLÇEKLİ MAKİNE, KİMYA VE MADEN İŞLETMELERİNDE İNCELENMESİ Doç. Dr. Yakup KARA Ertuğrul YOZGAT (A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı) (İş Müfettişi

Detaylı

İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1. İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları

İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1. İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1 İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları İbrahim Üstünalp Mersin Üniversitesi İngilizce Öğretmen Adaylarının

Detaylı

İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Geleceğimizi tehdit eden çevre problemlerinin özellikle çocuklara erken yaşlarda verilmesi ve böylece çevre duyarlılığı,

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ A u ok na lu ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - MART 2014 ANAOKULLARI BÜLTENİ ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ Okul öncesi dönem, gelişimin hızlı olması ve

Detaylı

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Adaylarının Zaman Yönetimi Becerilerinin İncelenmesi

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Adaylarının Zaman Yönetimi Becerilerinin İncelenmesi CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi CBU Journal of Physical Education and Sport Sciences Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Adaylarının Zaman Yönetimi Becerilerinin İncelenmesi Investigation of Physical

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1 58 2009 Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:25, s.58-64 ÖZET EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1 Bu çalışmanın

Detaylı

Bu araştırma 19. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı nda sözlü bildiri olarak sunulmuştur (16-18 Eylül, 2010), Lefkoşa, KKTC.

Bu araştırma 19. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı nda sözlü bildiri olarak sunulmuştur (16-18 Eylül, 2010), Lefkoşa, KKTC. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA Dr. Metehan ÇELİK Dr. Birsel AYBEK Ç.Ü. Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Ç.Ü Sosyal Bilimler Ens. Dergisi, Cilt 20, Sayı 2, 2011, Sayfa 77-94 Bu araştırma 19. Ulusal Eğitim

Detaylı

EcİTİcİ DRAMA UYGULAMALARININ ALTl YAŞ ÇOCUKLARıNıNKENDİLİKALGISI üzerindeki ETKİsİ

EcİTİcİ DRAMA UYGULAMALARININ ALTl YAŞ ÇOCUKLARıNıNKENDİLİKALGISI üzerindeki ETKİsİ Kazım Karabekir Elitim Fakültesi Dergisi Yıl:2006 Sayl:13 EcİTİcİ DRAMA UYGULAMALARININ ALTl YAŞ ÇOCUKLARıNıNKENDİLİKALGISI üzerindeki ETKİsİ Alev Önder" Türkiye' de, okulöncesinde egitici drama uygulamalarının,

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLG VENLİK K BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞ İŞTİRME BAŞKANLI KANLIĞI SUNUM PLANI STRATEJİK K PLANLAMA STRATEJİ GELİŞ İŞTİRME BAŞKANLI KANLIĞI STRATEJİK K PLANLAMA 5018 SAYILI KANUN

Detaylı

Sürdürülebilir sosyal güvenli in önündeki zorluklar

Sürdürülebilir sosyal güvenli in önündeki zorluklar Sürdürülebilir sosyal güvenli in önündeki zorluklar Konular Geçmi ten önemli trendler Esneklik ve esnek güvence Bireyselcilik ve azalan dayan ma Silikle en toplum 2 Toplumsal: Daha az evlilik Daha fazla

Detaylı

OKUL SEVİYESİ VE TÜRÜNE GÖRE BAZI DERSLERE KARŞI TUTUMLARDA GÖRÜLEN DEĞİŞMELER

OKUL SEVİYESİ VE TÜRÜNE GÖRE BAZI DERSLERE KARŞI TUTUMLARDA GÖRÜLEN DEĞİŞMELER E ğ i t i m Y ö n e t i m i Yıl : 1 Sayı : 4 Soı 1995 OKUL SEVİYESİ VE TÜRÜNE GÖRE BAZI DERSLERE KARŞI TUTUMLARDA GÖRÜLEN DEĞİŞMELER Yrd.Doç.Dr. Satılmış TEKİNDAL* Okullardaki başarısızlıkların büyük ölçüde

Detaylı

Tematik Yaklaşımla Çocuklarda Sosyal Becerilerin Kazandırılması

Tematik Yaklaşımla Çocuklarda Sosyal Becerilerin Kazandırılması Tematik Yaklaşımla Çocuklarda Sosyal Becerilerin Kazandırılması Prof. Dr. Esra ÖMEROĞLU Arş. Gör. Osman BASĠT Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi A.B.D Tematik Yaklaşım Tematik

Detaylı

MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ BAZI SOSYODEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERE GÖRE BENLİK SAYGISI DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ BAZI SOSYODEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERE GÖRE BENLİK SAYGISI DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI DOI:10.7816/sed-01-02-05 MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ BAZI SOSYODEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERE GÖRE BENLİK SAYGISI DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Arş. Gör. Dr. H. Onur KÜÇÜKOSMANOĞLU 1 ÖZET Araştırmada müzik öğretmeni

Detaylı

PARAMETRİK TESTLER. Tek Örneklem t-testi. 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları notların ortalamasının 70 e eşit olup olmadığını test ediniz.

PARAMETRİK TESTLER. Tek Örneklem t-testi. 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları notların ortalamasının 70 e eşit olup olmadığını test ediniz. PARAMETRİK TESTLER Tek Örneklem t-testi 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları notların ortalamasının 70 e eşit olup olmadığını test ediniz. H0 (boş hipotez): 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları

Detaylı

ÖĞRENCİLERİMİZLE NELER YAPTIK?

ÖĞRENCİLERİMİZLE NELER YAPTIK? ÖĞRENCİLERİMİZLE NELER YAPTIK? ANASINIFI Bu ay işlediğimiz konular, öğrencilerin olumlu özelliklerin farkındalığı ve duygularımızdan korkunun hayatımızdaki yeri. Yapılan sınıf içi çalışmalarda, olumlu

Detaylı

SSK ANKARA HASTANESİ ÇOCUK PSİKİYATRİ SERVİSİNE BAŞVURAN 9-14 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLARIN BENLİK KAVRAMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

SSK ANKARA HASTANESİ ÇOCUK PSİKİYATRİ SERVİSİNE BAŞVURAN 9-14 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLARIN BENLİK KAVRAMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Kriz Dergisi 2(1): 240-246 SSK ANKARA HASTANESİ ÇOCUK PSİKİYATRİ SERVİSİNE BAŞVURAN 9-14 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLARIN BENLİK KAVRAMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Asiye ÇELİK* GİRİŞ Kişinin

Detaylı

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE REHBERLİK PROGRAMI İHTİYAÇ ANALİZİ FORMU (Anne-Baba Formu) Çocuğun Kaç Aylık Olduğu :. /. / 20 Cinsiyeti :

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE REHBERLİK PROGRAMI İHTİYAÇ ANALİZİ FORMU (Anne-Baba Formu) Çocuğun Kaç Aylık Olduğu :. /. / 20 Cinsiyeti : FORM-A ÖLÇME DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ FORMLAR EK-4 OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE REHBERLİK PROGRAMI İHTİYAÇ ANALİZİ FORMU (Anne-Baba Formu) Çocuğun Kaç Aylık Olduğu :. /. / 20 Cinsiyeti : Sayın anne-baba / veli,

Detaylı

PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ

PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu Lisesi, GİRESUN Karadeniz Teknik Üniversitesi

Detaylı

Uluslararası Öğrencilerin Ülke ve Üniversite Seçimlerini Etkileyen Faktörler

Uluslararası Öğrencilerin Ülke ve Üniversite Seçimlerini Etkileyen Faktörler Uluslararası Öğrencilerin Ülke ve Üniversite Seçimlerini Etkileyen Faktörler İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ Yüksek Öğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Fakültesi 2 Giriş Dünyadaki hızlı

Detaylı