Taşınmaz Geliştirmede CBS Uygulamaları TDGZ 5025

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Taşınmaz Geliştirmede CBS Uygulamaları TDGZ 5025"

Transkript

1 Taşınmaz Değerleme ve Geliştirme Anabilim Dalı Taşınmaz Geliştirmede CBS Uygulamaları TDGZ 5025 Doç. Dr. Volkan YILDIRIM Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon «Veri Kalitesinin İrdelenmesi, Sorgulama ve Analiz»

2 Doğruluk (accuracy) Bir harita veya sayısal veri tabanındaki bilginin gerçeğe veya istenen değerlere ne derece yaklaştığının ölçütüdür. Basit anlamda doğruluk, bir atış poligonunda, yapılacak atışların hedefin tam orta noktasına isabet ettirilmesi halidir. CBS de doğruluk düzeyinin tespiti çok değişik özel uygulamalar gerektirir. Yüksek doğrulukta veriye sahip olmak veya bu türden veri üretmek çok zor ve pahalıdır. Hata Analizlerinde Temel Kavramlar

3 Hassasiyet (precision) Benzer koşullar altında yapılan tekrarlı ölçümlerin birbirlerine olan yakınlığıdır. Herhangi bir atış poligonunda, hedeften ziyade, yapılacak atışların üst üste düşmesi yani atış noktalarının birbirine yakın olması halidir. Bir CBS veri seti için hassasiyet, ölçü düzeyi ve veri tanımının kesinlik derecesi olarak dikkate alınır. Hassas veri bir anlamda konumun virgülden sonra kaç hane ile ifade edildiğidir. Öznitelik verisinin hassasiyeti, obje hakkında ne kadar detaylı veri ya da bilginin var olduğuna bağlıdır. Unutulmamalıdır ki, hassas veri, ne kadar dikkatli ölçülmüş olsa dahi, doğrudur anlamına gelmez. Hassasiyet sadece ölçme işlemindeki rastgele hatalardan etkilenir. Yanlış ölçmeler veya veri tabanına hatalı aktarımlar söz konusu olabilir. Hata Analizlerinde Temel Kavramlar

4 Hata Analizlerinde Temel Kavramlar

5 CBS de hassasiyet derecesinin tespiti de doğrulukta olduğu gibi çok değişik uygulamaları gerektirir. Yol ve benzeri altyapı projelerinin hassasiyet gerektirmesi, ölçülerin milimetre seviyesinde yapılmasını gerektirir. Ancak ticari işletmelerin demografik bir analizi için bu düzeyde hassasiyet aranmayabilir, örneğin posta kodu veya bölge sınırları esas alınabilir. Yüksek hassasiyet gerektiren veriye sahip olmak veya bu tür veri üretmek yine pahalı bir işlemdir. Veri kalitesi, doğruluk ve hassasiyetle ilgilidir. Hata ise, verinin hassas olmayışı ve yanlışlığını kapsayan ve ifade eden bir kavramdır. CBS de konum hatası büyük önem taşımakla birlikte hata, veri tabanında yer alan bir çok bilginin karakteristik özelliğini etkileyebilecek yapıdadır. Hata Analizlerinde Temel Kavramlar

6 a. Konum doğruluğu ve hassasiyeti Herhangi bir objenin yatay veya düşey konumdaki doğruluğu ve hassasiyeti CBS de genellikle kullanılan harita altlığının ölçeğine bağlı olarak irdelenir. Harita üzerinden elde edilecek konum bilgisi her zaman doğru olmayabilir. Diğer bir deyişle harita üzerinde okunan değer ölçeğe bağlı olarak belli bir hata ile zaten yüklüdür. Dolayısıyla konum hassasiyeti ya da doğruluğu sayısal hale dönüştürülmüş bir harita bilgisinde mevcuttur. Kullanıcı, bilgisayar ortamında detayı büyütme (zoom in) ve küçültme (zoom out) yollarıyla çok farklı ölçeğe değiştirme ile daha çok hassas doğru bilgi edineceğini düşünmesi halinde yanılır. Burada önemli olan ham verinin elde edilme şeklidir. Örnek noktalardan yararlanılarak elde edilecek ortalama konum hatası ve standart sapma bu konuda kullanıcıya bilgi verir. Özellikle standart sapmanın küçük değerde olması hassasiyetin yüksek olduğunu gösterecektir.

7 b. Öznitelik bilgilerinin doğruluk ve hassasiyeti Konuma link edilmiş olan öznitelik verileri her zaman hassas ve doğru olarak nitelendirilmemelidir. Örneğin verilerin hatalı bir şekilde sıralanmaları verilerin doğruluklarını etkileyebilir. Tanımsal verilerin yüksek hassasiyete sahip olup olmadıkları coğrafi varlıklar hakkında çok daha fazla detaylı bilgiyi içermesiyle ile ölçülür. Örneğin bir şahıs hakkındaki hassas bilgi şahsa ait adres, cinsi, yaş, gelir durumu, mesleği, eğitim düzeyi ve benzeri diğer özelliklerini içerebilir. Bunun yanında hassas olmayan nitelikteki bir bilgi sadece şahsa ait cins ve gelir düzeyi ile sınırlı kalır. Öznitelik bilgilerindeki doğruluk, verilerin grafik bilgilerle güvenli bir şekilde ilişkilendirilmesine, hassasiyeti de detay bilgilerin çokluğuna bağlıdır.

8 c. Kavramsal doğruluk ve hassasiyet CBS gerçek dünya olgusunun soyutlanmasına ve sınıflandırılmasına dayalı bir yapıya sahiptir. Kullanıcılar bilginin ne kadarının kullanılacağına ve onun uygulanabilir kategorilerine göre nasıl sınıflandırılması gerektiğine karar verirler. Çoğu kez kullanıcılar, bilgileri yanlış sınıflandırmakta veya özelliklerine göre uygunsuz bir şekilde kategorize etmektedir. Örneğin bir ülkedeki kentlerin siyasal oy dağılımlarına göre sınıflandırılması, verimlilik örneklemesine ilişkin bir çalışma için etkisiz bir yaklaşımdır. Bunun yanında bir drenaj sistemi için, su kaynaklarının büyüklüklerine, debilerine ve zeminin türüne göre sınıflandırılmasını gerektirir. Bazen su kaynaklarının debi bilgileri değil de sadece uzunluklarına göre sınıflandırılmaları yeterli olabilir. Burada önemli olan husus, CBS veritabanında tutulan bilgilerin kullanılabilir ve karşılaştırma yapılabilir nitelikteki bilgileri de kapsadığından emin olmaktır. CBS çoğu kez bilgilerin yetersiz olduğu veya yanlış oldukları konusunda kullanıcıları uyarmaz.

9 Sonuç olarak, tüm CBS uygulamaları için yüksek düzeyde doğruluk ve hassasiyet gerektiren bilgilerin tümüyle var olması gerektiğine inanmak yanlış bir olgudur. Doğruluk ve hassasiyete ne düzeyde ihtiyaç olduğu önceden ortaya konulmalıdır. Kullanıcının bilgiden olan beklentisi bu bakımdan önemlidir. Bu beklentiye bağlı olarak detayların yoğunluk derecesi, verilerin elde edilmesi ya da ölçülmesindeki yaklaşımların tespiti, kullanıcı açısından öncelikli işler arasındadır. Çok hassas veya doğru bilgi edinmek bir anlamda gereksiz yere detaylar için hem zaman hem de kaynak israfı anlamına gelecektir. Dolayısıyla kullanıcı veriden beklentisine öncelikle karar vermek zorundadır.

10 Coğrafi Bilgi Sistemlerinde Muhtemel Hata Kaynakları

11 Karabulut M., GIS and Sources of Errors, 2004.

12 Veri kalitesinde kriterler ve belirgin hata kaynakları a) Veri yaşı: Kullanılacak veri çok eski veya mevcut CBS projesi için güncelliğini kaybetmiş olabilir. Geçmişteki standartlar bilinmiyor olabileceği gibi, geçerliliğini yitirmiş de olabilir. Bunun yanında, geçen zaman içerisindeki fiziksel değişiklikler de veri üzerinde etken olabilir. Örneğin herhangi bir arazi yüzeyi erozyon veya diğer jeomorfolojik değişimlerden etkilenmiş ise, bu arazi yüzeyleri için eskiden toplanmış bilgiler bir anlam taşımaz. CBS nin fonksiyonel gücüne bağlı olarak eski verilere güven duyulması halinde, sonuçta önyargılı, çarpık ve etkisiz neticeler ortaya çıkabilir.

13 b)alan kapsamı Herhangi bir alan için kullanılacak veriler, CBS için kısmen nitelikte olup, söz konusu alanı tam olarak kapsamayabilir. Örneğin bir uydu görüntüsünde süreklilik özelliğe sahip bilgilerin bulut görüntüsüyle kesilmesi, alan hakkında veri kaybına neden olabilmektedir. Bu durumlarda, CBS de bir genelleme işlemi söz konusu olması halinde daha fazla veriye ihtiyaç olacağından sorunlarla karşılaşmak mümkün olacaktır.

14 c)harita ölçeği Detayların anlamlı olarak harita üzerinde gösterilmesi doğrudan ölçeğe bağlıdır. 1/ ölçeğindeki çok küçük bir nokta, 1/1.000 ölçeğinde detaylı bina olarak gösterilebilir. Ölçek, veri niteliği, niceliği ve şeklini kısıtlar. CBS projesi için, gerekli verilerin istenen detay düzeyde sunulabildiği ölçekteki haritaların kullanılması gerekmektedir.

15 d)gözlem yoğunluğu Bir bölgede yapılan gözlemlerin sayısı, verilerin güvenirliliğinin bilinmesi açısından, harita kullanıcıları tarafından bilinmelidir. Yeterli sayıda yapılmayan gözlemler, CBS projesindeki konum analizlerinin neticelendirilmesi için gerekli hassasiyeti sağlayacak sayıya sahip olmayabilir. Örneğin eşyükselti eğrileri arasındaki mesafe 10 m ise, bundan daha düşük seviyeler için yüksek bir çözünürlük beklenemez. Bu eğrilere ait veriler ile bir genelleme yapılması söz konusu olduğunda, yakın aralıklarda birleşmeler olacaktır.

16 e)konu-veri ilgisi Konu ve veri arasında tam bir alaka olmalıdır. Bazı hallerde tam anlamıyla arzu edilen verinin olmaması durumunda konu ile kısmen ilgisi olan verinin kullanılması zorunluluğu ortaya çıkar. Gerçek olguya ait veriler ile kısmen ilgili veriler arasında geçerli bir işbirliği kurulabilmelidir. Aksi halde, CBS projesinde kolayca hataya sürüklenme söz konusu olur.

17 f)format Dijital bilgilerin saklanmasında, aktarılması ve işlenmesinde kullanılacak format yaklaşımı verilerde hataya neden olabilir. Ölçek değişimleri, projeksiyonlar, raster-vektör dönüşümleri, piksel çözünürlüklerinin değiştirilmesi format hatalarına örnekler olarak verilebilir. Verilerin sürekli olarak değişik formatlar ile başka ortamlara aktarılması işlemi, fotokopi makinesinde kopyanın kopyasını yapmak gibi, zamanla veri kayıplarına neden olur. Ayrıca kartografik veri aktarımları, kayıt ve diğer işlemler için uluslar arası standartların uygulanmayışı da bir dezavantaj gibi gözükmektedir.

18 g)ulaşılabilirlik Veriye erişmek ya da ulaşmak her zaman mümkün değildir. Bir ülkedeki verilerin mevcut olması yeterli olmayıp, sınıflandırma ve kısıtlamalar söz konusu olabilir. Ulusal güvenlik, özel yasalar ve ekonomik faktörler verilere ulaşmaya engel teşkil edebileceği gibi, bu veriler içerisinde ulaşılabilecekleri için de bazı hassasiyet sınırlamaları da mümkün olabilir. h)maliyet Kapsamlı ve güvenilir verinin elde edilmesi ve dönüşümü daima pahalıdır. Bazı veriler CBS projesinin başlangıcı aşamasında yüksek maliyette olabilir, ancak uzun vadede bu verilerden kazanç sağlanabilir. Yüksek hassasiyette çok pahalı veriler ile bir CBS projesinin desteklenmesi, satın alma gücünün düşürülmesi anlamına geldiğinden, her zaman için doğru değildir.

19 Doğal değişimler veya orijinal ölçülerden kaynaklanan hatalar Bazı durumlarda olayların doğal yapılarından kaynaklanan hatalar söz konusu olabilir. Bilhassa toplanan verinin coğrafik tarzı ve verinin elde ediliş biçimi, veri üzerinde istenmeyen hatalara neden olabilir. Bu tür hata kaynakları çok belirgin halde olmayıp, ancak dikkatli bir denetim ile proje verisi üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırılabilir

20 İşlem sırasında oluşan hatalar İşlem hataları, coğrafi bilgi sistem kullanıcıları tarafından tespit edilmesi en güç olan hatalardır. Cihaz ve imalat hataları olup, bu tür hataların giderilebilmesi için kullanıcının bilgi teknolojisine dayalı olan donanım ve bu gibi sistemlerdeki işlemlerin gerçekleşmesi hakkında deneyime sahip olması ve dikkati bir şekilde işlem akışını denetlemesi gerekmektedir.

21 a) Nümerik hatalar Farklı bilgisayarlar karmaşık matematik problemlerinin çözümünde kapasitelerinden dolayı her zaman aynı duyarlıkta aynı sonucu vermeyebilir. Bilgisayar işlemlerindeki hatalar genellikle rakamların son hanelerinin yuvarlatılması ve üretilen sonuçların tekrardan yeni işlemlere tabi tutulması neticesinde ortaya çıkar. Bilgisayar işlemcisi de hata kaynağı olabilir. Örneğin Intel Pentium chip, matematik problemlerinin çözümünde diğer chiplere oranla değişik sonuçlar üretebilir. Bilhassa haritaların sayısallaştırılmasında, dijital formata dönüşüm aşamasında yapılan matematiksel hesaplamalarda nümerik hatalar söz konusu olabilir. Bu tür hataların tespiti oldukça güçtür.

22 b)topolojik analiz hataları Mantıksal hatalar veri işleme ve topolojik analizlerin yanlış sonuçlanmasına neden olabilirler. Unutulmamalıdır ki veri tek düzenli olmayıp değişime müsait bir yapıya sahiptir. Birden çok harita katmanının üst üste bindirilmesi ile konumsal veriler değişime uğrayıp, slivers, overshoots ve dangles gibi problemlerin meydana gelmesine neden olabilir. Değişik harita katmanlarının sahip olduğu farklı doğruluk dereceleri işlemler sırasında göz ardı edilebilir.

23

24 c)sayısallaştırma ve koordinat hataları İşlem hataları diğer veri derleme aşamalarında da ortaya çıkabilir. Örneğin harita üzerinden sayısallaştırma yapma, koordinat kodlaması, detay bindirme veya kesiştirme esnasında sınır boylarında yeni koordinatların hesaplanması, raster-vektör dönüşümlerinde hatalar söz konusudur. Bilhassa sayısallaştırma işleminde operatörden kaynaklanacak psikolojik etkenlerden ve kas yorulmalarından dolayı, poligon düğümlenmeleri, sivri poligonlar, bağlantı ve dönüşüm hataları olabilir. Ayrıca kullanılan harita altlıklarının eski ve yırtılmış olması, orijinal ölçüler ile karşılıklı kontrollerin yapılmaması yine hata nedenleridir.

25 d)sınıflandırma ve genelleme problemleri Birçok durumda bilgilerin daha anlamlı ve anlaşılabilir olması için veriler kendi bünyesinde sınıflama veya genellemeye tabi tutulurlar. Verilerin sınıflandırılması için seçilecek sınıf aralıkları daima bir problemdir. Sınıf aralıklarının bilgiyi yansıtacak düzeyde anlam taşıması ve insan hafızasında kolayca yer edebilmesi bu seçicilikteki önemli unsurlardır. Örneğin, nüfus yaş gruplarının şeklinde genç yaşa karşılık gelen oran ile, yaş şeklinde geniş bir kitleyi yansıtacak yaş oranı sınıflaması arasında anlam bakımından önemli bir farklılık vardır. Sınıflama veya genelleme ile sunulan bilgiler hassas bir şekilde yansıtılamadığından, doğruluğu kesin olan bilgiye ulaşmak oldukça güçtür. Bu türden grafik ya da sözel bilgiler için karmaşık veriler söz konusu olduğundan CBS enterpolasyon hatası göz ardı edilmemelidir.

26 e)yayılma hatası Önceden oluşan bir hatanın başka bir hataya öncülük ederek bir işlemden diğerlerine aktarılmasıdır. Örneğin bir katmanın sayısallaştırılmasında referans noktalarının eksik olarak seçilmesiyle yapılacak sayısallaştırmanın ardından, bu katman başka bir katmanın sayısallaştırılması için referans olarak kullanılır ise, bu durumda ilk katmanın hataları ikinci katmana aktarılmış olacaktır. Böylece tek bir hata CBS projesinin bütününe yayılarak, işlemlerin yanlış yönlendirilmesine neden olabilecektir. Bundan kaçınmak için büyük ölçekli haritaların referans olarak alınması gerekmektedir. Yayılma hataları, genellikle farklı hassasiyetteki verilerin birleştirilmesinde ortaya çıkar. f)sapma hatası Değişik katmanlardan seçilecek veriler ile oluşacak yeni katmanların yanlış, doğru ve hassas olmayan bilgilerle, bir CBS projesini hedefinden saptırmasına neden olacak işlem hatalarıdır. Bir anlamda, sapma hatası, katmandan katmana geçen yayılma hataları ve bunların denetlenmemesi ile ortaya çıkan hatalardır. Sapma hatasının tespiti hemen hemen imkansızdır. İşlemler arası geçişlerin ve işlemlerin nasıl gerçekleştiğinin bilinmesi gerekmektedir. Veri tabanının kalibre edilerek, verinin, hangi hatalarda ne derece anlamlı olduğu ve sonucu nasıl etkileyeceği görülebilir.

27 COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNDE VERİ YÖNETİMİ Coğrafi bilgi sistemleri kapsamında kullanılacak konumsal veriler uygun yöntemlere göre toplanıp bilgisayar ortamına aktarıldıktan sonra bu verilerin kullanılır hale dönüşebilmesi için denetim işlemlerinin yapılarak veriler için doğruluğun sağlanması büyük önem taşır. CBS de editleme olarak bilinen bu dizi işlemler neticesinde, oluşturulacak veri tabanlarında veriler depolanarak, coğrafik bilgiler üzerinde konumsal analizlerin yapılmasına uygun hale getirilirler.

28 VERİ DENETİM İŞLEMLERİ Coğrafi bilgi sistemlerinde veri denetimi, kullanılacak verilerin kontrol edilerek, gerekli düzeltmelerin yapılması anlamında, terminolojide editing olarak adlandırılan işlemler dizisidir. Özellikle haritacılıkta editleme, bir haritanın çeşitli üretim aşamalarından biri olup kontrol aşamasıdır. Bu aşamada haritanın; doğruluğu, tamlığı, kullanılan kaynakların transferi, üzerindeki bilgilerin okunabilirliği ve yeniden üretimi kontrol edilmektedir. Verilerin toplanarak bilgisayar ortamına aktarılmasının ardından verilerin doğruluk bakımından tekrar kontrol edilerek gözden geçirilmesi gerekmektedir. Çünkü verilerin elde edilmesi esnasında, seçilen veri toplama tekniğine bağlı olarak, ham veriler gerek veri kaynağından gerekse kullanıcıdan dolayı birtakım hatalar ile yüklü olabilir.

29 Clean komutunun işlevleri clean öncesi clean sonrası

30

31 Tanımsal verilerde karşılaşılan hatalar ve düzeltme işlemleri Coğrafi bilgi sistemlerinin önemli veri kümelerinden biri de grafik bilgileri pekiştiren tanımsal verilerdir. Grafik verilerde olduğu gibi, grafik olmayan, tanımsal veriler için de hata söz konusu olabilir. Özellikle bu tür verilerin toplanma ve bilgisayara aktarılma usulleri grafik verilere göre daha çok hataya neden olabilecek yapıdadır. Verilerin çoğunlukla elle işlenmesi, bunların daha hacimli, çeşitli ve yoğun olması bu tür hataların başlıca nedenleridir. Tanımsal veriler çoğu kez liste veya rapor halindeki yazılı dokümanlardan elde edilir. Genel anlamda kaba hata araştırması için en basit yöntem, grafik ve tanımsal bilgilerin bütünleştiği uygun ölçekli harita çıktıları alınarak, bunların orijinal veri kaynaklarıyla karşılaştırılmasıdır. Örneğin yol, bölge adı, parsel ve poligon numarası, bina adı, ruhsat bilgileri, eşyükselti eğrisi kotu ve benzeri bilgilerin doğru yazılıp yazılmadıkları fazla veya eksik olarak belirtilmeleri gözlenmelidir.

32 COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNDE KONUM ANALİZLERİ Konumsal sorgulamalar (spatial query) Konumsal analizler (spatial analysis) Ağ analizleri (network analysis) Sayısal yükseklik analizleri (digital terrain analysis)

33 KONUMSAL SORGULAMALAR Koordinat değerleriyle uzayın herhangi bir yerinde tanımlanmış detayın konumu, geometrik olarak biliniyor demektir. Bu geometrik tanımlama aynı zamanda bir şekil yardımıyla da gösterilebilir. Örneğin; bir iş merkezi koordinatları ile harita üzerinde bir nokta detayı olarak gösterilebilir, ancak bu iş merkezine ait; yapım yılı, yapım firması, hizmet alanı, iş ve personel kapasitesi, bütçesi, sorumlu amirleri, emniyet yapısı, müşteri potansiyeli, bağlantılı olduğu diğer unsurlar gibi nitelik tanımlayıcı bilgileri klasik yöntemlerle, grafik olarak, ifade etmek çoğu kez mümkün değildir. Coğrafi bilgi sistemlerinde grafik-olmayan ya da tanımsal bilgiler olarak ifade edilen bu tür detay özelliklerinin sorgulanma ihtiyacı ortaya çıkabilir. Bu türden sorgulamaların gerçekleşebilmesi için, öncelikle grafik ve tanımsal bilgilerin uygun veri tabanlarıyla ilişkilendirilmesi gerekmektedir. Detay bilgileri arasındaki ilişkiler yardımıyla grafik bilgilerden tanımsal bilgilere veya bunun tersi olarak, tanımsal bilgilerden grafik bilgilere veya tanımsal bilgiden yine tanımsal bilgiye erişme işlemlerinin her birine konumsal sorgulama (spatial query) adı verilir.

34 Tanımsal bilgilerin sorgulanması Coğrafi varlıklara ait öznitelik bilgilerinin tümü tanımsal, sözel ya da grafik-olmayan bilgi olarak tanımlanmakta ve bu bilgiler genellikle klasik tablo dosyaları şeklinde bilgisayar ortamında saklanmaktadırlar. Geleneksel veri tabanı yönetim sistemlerinde depolanan tablo bilgilerinin sorgulanması ya da sadece istenen özellikteki bilgilerin filtre edilip rapor halinde ekran veya yazıcıdan çıktı olarak alınması, coğrafi bilgi sistemlerinde tanımsal bilgilerin sorgulanması olarak ifade edilir. Örneğin; bir kentteki emlak vergisi ödeyen mükelleflerin adres bilgilerini içeren listeler, bina sahiplerinin bakmakla yükümlü olduğu hane sayısı, yine kentteki binaların yaşları mevcut ruhsat bilgisi envanterlerinden ayıklanarak rapor dokümanlar halinde alınabilir.

35 Grafik bilgilerden tanımsal bilgilerin sorgulanması Harita üzerinde grafik olarak gösterilebilen coğrafi varlıklar hakkında daha detaylı bilgi edinmek amacıyla, bu varlıkların grafik bilgisinden hareketle öznitelik bilgilerine erişme işlemine, grafik bilgilerden tanımsal bilgilerin sorgulanması adı verilir. Böyle bir işlemde sorgulaması yapılacak detay veya detayların grafik ve grafik-olmayan bilgileri öncelikle veri tabanlarında mevcut olmalı ve geometrik veriye dayalı olan grafik bilgiler bilgisayar ekranında görüntülenmelidir.

36 Grafik bilgilerden tanımsal bilgilerin sorgulanması

37 Tanımsal bilgilerden grafik bilgilerin sorgulanması Grafik ve grafik-olmayan bilgilerin ilişkilendirildiği mevcut veri tabanındaki öznitelik bilgilerden hareketle, bu bilgilerin yansıttığı grafiksel ilişkileri bilgisayar ortamında görüntülemek, tanımsal bilgilerden grafik bilgilerin sorgulanması olarak adlandırılır. Görüntüleme yanında, kullanıcı isteğine göre mevcut bir veri tabanından sadece ihtiyaç duyulan grafiksel bilgilerin ayıklanarak bu bilgilerin gereğinde kağıda bir harita şeklinde aktarılması da mümkündür. Bu nedenle arşivdeki metinsel bilgilerin grafik karşılıkları elde edilmiş olur. Böylece karmaşık yapıdaki grafik bilgilerin sadeleştirilmesi de sağlanır.

38 Tanımsal bilgilerden grafik bilgilerin sorgulanması

39 KONUMSAL ANALİZLER Coğrafi bilgi sistemleri, konuma bağlı mevcut bilgilerin istenen mantıksal yapıda sorgulanmasına imkan sağladığı gibi, değişik amaçlı ve farklı özellik gösteren yeni bilgilerin türetilmesine de imkan verir. Özellikle coğrafi varlıkların çevresiyle olan ilişkilerini irdelemek ve bu ilişkiler hakkında daha geniş bilgiler edinmek üzere bazı konumsal operasyonlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bir akarsuyun taşma alanı ve olası bir taşma anında arazisi su altında kalabilecek olan maliklerin tespiti istenebilir. Klasik yaklaşımla, harita üzerinde böyle bir çalışma yapmak için, öncelikle akarsu yatağı taşma mesafesi kadar genişletilip taşma alanı sınırlarıyla belirlenir. Daha sonra, oluşturulan taşma alanı mevcut arazi haritası ile üst üste çakıştırılır ve taşma bölgesinde kalan araziler tespit edildikten sonra, bu arazilerin sahipleri yine ayrı bir malik listesinden ayrıca elde edilir. Bütün bu işlemler basit anlamda birer konumsal analiz türüdür. Klasik yöntemlerle bu tür analizlerin yapılması oldukça zaman alıcı olup, hatalı bilgi üretme riski de bir hayli yüksektir.

40 Grafik ve tanımsal bilgilerin belirli bir koordinat sistemi uzayında modellenmesi ve model sonuçlarının irdelenip yorumlanması işlemlerinin tümü konumsal analiz (spatial analysis) olarak tanımlanır. Konumsal analiz işleminde, mevcut bilgi kümelerinden yararlanarak yeni bilgi kümeleri üretilmektedir. Coğrafik özellik gösteren alanların, potansiyel yapılarının değerlendirilmesi, konumsal olayların çevreye etkilerinin tahmin edilmesi ve bu olayların yorumlanıp anlaşılır hale dönüştürülmesi gibi uygulamaların tümü konumsal analiz kapsamına girer. Coğrafi bilgi sistemlerinde genellikle aşağıdaki konumsal analizler mevcuttur. Birleştirme analizleri (Spatial Join) Yakınlık analizi (Proximity Analysis) Sınır işlemleri (Boundary Operations)

41 Birleştirme analizleri Konumsal analiz işlemlerinde, aynı koordinat sistemi içerisinde bulunan farklı coğrafik özelliklere sahip harita katmanlarının üst üste çakıştırılarak bütünleştirilmesi konumsal birleştirme analizi (spatial join) veya overlay olarak adlandırılır. Örneğin, aynı bölgeye ait fakat farklı birimlerce üretilmiş yol ve bina harita katmanları olsun. Birleştirme analizi ile her iki katmanı sahip oldukları tüm öznitelik bilgileriyle tek bir katman haline dönüştürmek mümkündür. Böylece yol ve bina ilişkisi doğrudan sağlanarak, coğrafi verilerin de bütünleştiği yeni bir katman üretilmiş olacaktır.

42

43 Coğrafi bilgi sistemindeki konumsal analiz türlerinden birleştirme analizinde yapılan işlemlerde coğrafik detayların gösterim şekilleri olan nokta, çizgi ve alan arasında farklı kombinasyonlar uygulanır. Buna göre yapılan birleştirme analizlerini üç temel başlıkta toplamak mümkündür. Bunlar; 1. Nokta detayların alan detaylara birleştirilmesi (point-in-polygon overlay) 2. Çizgi detayların alan detaylara birleştirilmesi (line-in-polygon overlay) 3. Alan detayların alan detaylara birleştirilmesi (polygon-on-polygon overlay)

44 Nokta detayların alan detaylara birleştirilmesi (point-in-polygon overlay) Örneğin, elektrik direklerini gösteren bir nokta katmanı ve parsel sınırlarını gösteren bir poligon katmanı mevcut olsun. Amaç; elektrik direklerinin isabet ettiği arazi sahiplerinin tespit edilmesi ise, bu durumda birleştirme analizi ile elektrik direklerini gösterir katman, parsel katmanı ile birleştirilerek yeni bir katman üretilmiş olur

45 Çizgi detayların alan detaylara birleştirilmesi (line-in-polygon overlay) Örneğin bir kanalizasyon çalışmasında, kanal güzergahının hangi parsellere isabet ettiğini, güzergah boyunca kimlere kamulaştırma bedelinin ödeneceğine ilişkin mal sahiplerinin listesi tespit edilebilir

46 Alan detayların alan detaylara birleştirilmesi (polygon-on-polygon overlay) Örnek olarak, parsel ve bu parsellere karşılık gelecek arazi değerlerinin tespiti verilebilir. Parseller ve değer sınıflaması alansal (poligon) olarak ayrı ayrı her iki katmanda gösterilmiş olsun. Hangi parsele nasıl bir birim değer katsayısının isabet ettiğini sorgulayabilmek için, arazi değerlerini gösteren katman, parsel katmanı üzerine bindirilir. Her iki katmanın çakışmasıyla ortaya çıkacak yeni katmanda yeni alanlar üretileceğinden alan ya da diğer bir deyişle poligon sayısı artacak ve her bir yeni poligonun öznitelik tablosunda parsel ve buna karşılık gelen arazi birim değeri ve diğer ilave öznitelik bilgiler de üretilmiş olacaktır

47 BİRLEŞME UNION Her iki katman poligonlarını üst üste bindirerek birleşmelerini sağlar. Her iki katmandaki grafik ve tanımsal bilgiler sonuç katmanına aynen aktarılır. KESİŞME INTERSECT Giriş katmanındaki nokta, çizgi veya poligon detaylarını, poligon özelliği taşıyan katman ile birleştirir. Ancak, sadece giriş katmanın kesişme katmanı üzerine bindirilmesiyle çakışacak ortak alan detay bilgileri sonuç katmanına aktarılır.

48 Yakınlık analizleri Yakınlık analizi (proximity analysis), herhangi bir coğrafi detayın çevresindeki diğer coğrafik detaylara olan uzaklıklarının irdelenmesini esas alan bir konumsal analizdir. Tampon analizi (buffer analysis) olarak ta adlandırılan işlemde, referans olarak kabul edilen bir coğrafik detayın etrafında istenen uzaklıkta poligon özelliği taşıyan bir tampon bölge oluşturulur ve bu bölgeye rastlayan diğer coğrafik detaylar isteğe bağlı olarak sorgulanırlar.

49 Yakınlık analizleri Yakınlık analizi, bilhassa, konuma dayalı planlama, istatistik, etkileşim alanlarının tespiti gibi karar vermeyi amaçlayan çeşitli yönetimsel bilgilerin elde edilmesine yönelik uygulamalarda sıkça kullanılmaktadır. Örneğin, bir çöp toplama merkezinin çevresine verdiği zararın alan olarak büyüklüğünü ve çevreye ne kadar zarar verdiğini tespit etmek, yakınlık analiziyle mümkündür. Ayrıca, herhangi bir akarsu taşmasında, bu taşma neticesinde etkilenecek ekili arazilerin tespiti; bir yol kamulaştırma çalışmasında, yol güzergahı boyunca kamulaştırmadan etkilenecek arazi sahiplerinin ve kamulaştırma bedellerinin tespiti; bir tüp gaz dolum tesisinin bir patlama sonucunda etki edeceği alanın tespiti gibi uygulamalar da yine yakınlık analizi kapsamına girer. Coğrafi varlıklar için, genelde üç temel yakınlık analizi söz konusudur. Bunlar; a. Nokta tabanlı yakınlık analizi, b. Çizgi tabanlı yakınlık analizi, c. Poligon tabanlı yakınlık analizi.

50 Yakınlık analizleri Yakınlık analizi, bilhassa, konuma dayalı planlama, istatistik, etkileşim alanlarının tespiti gibi karar vermeyi amaçlayan çeşitli yönetimsel bilgilerin elde edilmesine yönelik uygulamalarda sıkça kullanılmaktadır. Örneğin, bir çöp toplama merkezinin çevresine verdiği zararın alan olarak büyüklüğünü ve çevreye ne kadar zarar verdiğini tespit etmek, yakınlık analiziyle mümkündür. Ayrıca, herhangi bir akarsu taşmasında, bu taşma neticesinde etkilenecek ekili arazilerin tespiti; bir yol kamulaştırma çalışmasında, yol güzergahı boyunca kamulaştırmadan etkilenecek arazi sahiplerinin ve kamulaştırma bedellerinin tespiti; bir tüp gaz dolum tesisinin bir patlama sonucunda etki edeceği alanın tespiti gibi uygulamalar da yine yakınlık analizi kapsamına girer. Coğrafi varlıklar için, genelde üç temel yakınlık analizi söz konusudur. Bunlar; a. Nokta tabanlı yakınlık analizi, b. Çizgi tabanlı yakınlık analizi, c. Poligon tabanlı yakınlık analizi.

51 Nokta tabanlı yakınlık analizi Nokta tipindeki bir coğrafik detayı merkez kabul ederek, istenen yarıçapta bir daire oluşturulur. Daire ile meydana gelen alan, diğer bir deyişle poligon tabanlı tampon bölge, kapsamına giren coğrafik detaylar tespit edilirler. Nokta tabanlı yakınlık analizi ile, referans alınan nokta detayın etki alanı istenilen büyüklükte ayarlanabilir. Örneğin, bir GSM verici istasyonu 10 km yarıçapında bir alanı etkiliyor ise, bu istasyonunun etki alanına giren yerleşim merkezleri, ulaşım ağları nokta tabanlı yakınlık analiziyle tespit edilebilir

52 Çizgi tabanlı yakınlık analizi Çizgi tipindeki bir coğrafik detayı çevreleyecek şekilde istenen uzaklıkta bir tampon bölge oluşturup bu tampon bölge içinde kalan detayların belirlenmesi işlemidir. Referans alınan çizgi bir yol veya akarsu güzergahı görünümünde olup, daima oluşturulan tampon bölgenin merkezinde yer alır. Oluşturulan tampon bölge çizgiden eşit mesafede bulunan noktaların birleşmesiyle meydana gelen ve çizgiyi kuşaklaşan bir koridor şeklindedir. Diğer bir ifade ile, referans alınan çizgi kalınlığı istenen büyüklüğe çıkarıldığında istenen tampon alan oluşturulmuş demektir. Örneğin mevcut bir yol güzergahı, yol ekseni boyunca 40 metre daha genişletilmek istense, bu genişletme ile arazisi kamulaştırma kapsamına alınacak mal sahipleri ve kamulaştırılacak arazi miktarları kolayca tespit edilebilir.

53 Poligon tabanlı yakınlık analizi Poligon tipindeki detayları çevreleyecek şekilde istenen uzaklıkta tamponlar oluşturulup bu tamponlar içinde kalan detayların belirlenmesi, poligon tabanlı yakınlık analizi olarak bilinir. Nokta ve çizgi tabanlı yakınlık analiz türlerinde olduğu gibi, poligon tabanlı analiz türünde de, mevcut bir poligon yapısı istenen büyüklükte genişletilir ve yine yeni bir poligon, diğer bir deyişle tampon bölge oluşturulur. Poligon tabanlı bir yakınlık analiz türüne örnek olarak, bir gölü çevreleyen kıyı kullanım alanının tespiti çalışması verilebilir. Gölün etrafında 200 metrelik bir mesafede yapılaşma yasağı bulunan bir kuşak oluşturmak mümkündür. Bu durumda göl dış sınırlarından itibaren 200 metre uzaklıkta yeni bir sınır teşkil edilip, adeta göl sınırları 200 metre daha genişletilmiş olacaktır. Oluşan bu yeni tampon bölgede yapılaşmayı kontrol etmenin yanında, bu tampon bölgeye isabet edecek kaçak binaları da tespit etmek oldukça kolaylaşacaktır.

54 Noktalar arası yakınlık analizi Temel coğrafik detayların mevcut yakınlıkları katman üzerinde doğrudan sorgulanmayı gerektirebilir. Örneğin bir katmanda bulunan nokta detayları şeklindeki elektrik direklerinin aynı katmanda veya bir başka katmandaki çizgi tabanlı yola olan uzaklıkları sorgulanarak veri tabanında listelenmek istenebilir. Bu durumda detay yoğunluğuna bağlı olarak birçok objenin sorgulanması söz konusu olacaktır. Bilhassa farklı detay bilgisi içeren katmanlar arasında bu türden yapılacak sorgulamalar ile yakınlığa ilişkin analizlerde karar verebilmek daha gerçekçi olacaktır.

55 Noktalar arası yakınlık analizi Near Analysis Nokta tabanlı girdi katmanındaki noktasal detayların bir başka katmandaki nokta, çizgi veya düğüm noktasına olan en yakın mesafeler hesaplanır. Örneğin, bir katmanda bulunan doğal gaz musluklarının, başka bir katmanla karşılaştırılarak bu katmanda en yakın olduğu şebeke hatlarına, merkezi vanalara olan mesafesi kolayca tespit edilebilir. Hesaplanacak mesafeler gereğinde kullanıcı tarafından verilecek sınırlı uzunluklarda da olabilir.

56 Noktalar arası yakınlık analizi Point Distance Analysis Herhangi nokta tabanlı iki katman karşılaştırılarak, bir katmandaki nokta detayların diğer katmandaki nokta detayların her birine olan mesafeleri ayrı ayrı hesaplanır. Yandaki şekilde görüldü gibi, bir katmanda bulunan yangın gözetleme kulelerinin her birinden diğer katmandaki tepe noktalarına olan mesafeler bulunarak, veri tabanında saklanır. İşleme esas olan iki katman arasında herhangi bir projeksiyon farklılığı söz konusu ise bu durumda projeksiyon bütünlüğü dikkate alınmalıdır.

57 Noktalar arası yakınlık analizi Thissen Poligonları Yakınlık analizlerinin diğer bir şeklini oluşturan Thiessen poligonları, nokta tabanlı katmandaki her bir noktaya atanacak değere (etki, ağırlık katsayısı vb) bağlı olarak noktaların birbirine göre en uygun uzaklıklarını belirleyen sınırların birleşimiyle yeni bir poligon katmanının oluşması halidir. Yakınlık çokgenleri olarak ta bilinen Thiessen poligonları (Dirichlet veya Voronoi polygons) bir anlamda seri halde dağınık olan noktaların çevresindeki etki alanlarını tespit ederler. Girdi katmanındaki noktalar düzenli bir şekilde ve aynı etki değerine sahip iseler; oluşacak Thiessen poligonları klasik grid yapısına sahip olur.

58 Noktalar arası yakınlık analizi Thissen Poligonları Thiessen poligonlarının oluşumunda aşağıdaki şekildeki işlem akışı izlenir. Buna göre öncelikle girdi katmanındaki noktalar Delaunay kriterlerine göre düzensiz üçgen ağına (TIN) dönüştürülür. Ardından oluşturulan üçgen kenarlarının ortasından indirilen diklerin kesim noktaları belirlenirken poligon sınırları tespit edilmiş olur. Bu kesim noktaları Thiessen poligonlarının verteksleri konumundadır. Daha sonra poligon topolojisi oluşturulur ve nokta tabanlı girdi katmanı, bu katmanın etiket noktaları haline dönüşür

59 Sınır işlemleri Coğrafi bilgi sistemlerindeki önemli analiz türlerinden biri de sınır işlemleridir. Sınır işlemleri (boundary operations), seçilecek bir coğrafik bölge içerisindeki konumsal bilgilerin değişikliğe uğratılıp, komşu bilgileriyle olan bütünleşik yapılarını aynen korumak için yapılan konum analizleridir. Bir harita üzerinde zaman içerisinde bazı değişikliklerin yapılması gerekebilir. Böyle bir durumda haritanın yeniden tümden üretilmesi yerine, sadece değişiklik gören bölgelerde yenileme yapılması daha ekonomik ve sağlıklı bir çözümdür. Bu değişiklik grafik ve grafik-olmayan bilgileri kapsayabilir. Dolayısıyla haritaya ilaveler yapmak veya belli bir bölge ya da bölgeleri haritadan çıkartmak, güncellemek veya birkaç haritayı kenarlaştırıp birleştirmek gibi işlemlerin her biri sınır analizi olarak ortaya çıkar. a. Ayırma (clipping) b. Silme (deleting) c. Güncelleştirme (updating) d. Kenarlaştırma-birleştirme (edge-matching) e. Sınır kaldırma (dissolving)

60 Sınır işlemleri - Ayırma Konum analizlerinde, herhangi bir coğrafik bölgenin tamamı yerine bu bölge içerisindeki belli bir alana ait bilgilerinden yararlanmak gerekebilir. Örneğin bir kentte ilişkin konumsal bilgilerden sadece bir mahalleye ait olan bilgiler ayıklanarak yeni bir mahalle veri dosyası oluşturulabilir. Böylece bir haritanın bütünü yerine, sınırla tespit edilecek, istenen bölgesi yeniden elde edilmiş olacaktır. Bu durumda bir ayırma söz konusudur. Ancak dikkat edilmelidir ki bu ayırma ile seçilen bölgeye ait bilgiler bir nevi kopyalama işlemine tabi tutulmaktadır. Buna göre ayırma (clipping), sınırları ile tanımlanacak bir coğrafi bölgeye ait grafik ve grafik-olmayan bilgilerinin çıkartılarak (extraction) yeni detaylar elde edilmesi işlemidir

61 Sınır işlemleri - Ayırma Ayırma ile yapılacak işlemlerin bir diğer önemli özelliği, ayrılması istenen veri grubunun sınır tespitinde bir başka katmanın veya o katmandaki öznitelik bilgilerinin referans olarak alınabilmesidir. Örneğin; bir kentin beldelerini gösteren katmandan, o kente ait yolları gösteren katmandaki grafik bilgilere isabet edecek bölgeleri ayırıp, yollar ile sınırlandırılmış beldeleri gösteren yeni bir katman elde edilebilir. Bu tür aşamalı işlemler için bir dizi işlemin gerçekleşmesi gerekir. Öncelikle ayırma katmanı ile bu katmandaki detaylara isabet etmesi istenen bindirme katmanı üst üste çakıştırılarak ortak alanların bulunduğu yeni katman oluşturulur. Ardından ayırma sınır analizi uygulanır.

62 Sınır işlemleri - Silme Ayırma ile yapılan sınır işleminin tersi bir işlem olup, sınırları ile tanımlanan bir coğrafi bölgeye ait grafik ve grafik-olmayan bilgilerinin mevcut veri tabanından silinmesi (deleting) işlemidir. Bir kent haritası üzerinde gösterilmesi istenmeyen mahallelerin bu haritadan silinmesi, buna bağlı olarak ta tanımlayıcı bilgilerin veri dosyasından bir daha kullanılmamak üzere atılması silme işlemine örnek olarak verilebilir. Ayırma işleminde olduğu gibi, silme işleminde de katman üzerinde istenmeyen bir öznitelik bilgisine karşılık gelecek bölgeler silme işlemine tabi tutulabilirler. Örneğin, sadece yollara isabet eden yeşil alanların silinmesi istenebilir. Silme işlemi birçok yazılımda komut olarak mevcuttur.

63 Sınır işlemleri - Güncelleştirme (updating) Coğrafi bilgi sistemlerinin kullanıcıya sağladığı en önemli avantajlardan biri de konumsal bilgilerin gerektiğinde hızlıca güncellenebilmesine imkan vermesidir. Özellikle yoğun bilgi değişikliği içeren coğrafik bölgelere ait veri kümelerinin güncel bilgiler ile sürekli olarak yenilenmesi kaçınılmazdır. Klasik yöntemler ile bu işlemler, hem grafik hem de grafik-olmayan veri bazında oldukça zordur. Örneğin, bir kentin belli bir bölgesindeki yapı değişikliklerinin anında imar planlarına veya haritalara işlenmesi gerekir. Benzer şekilde bir kadastro parselinde ifraz işlemi yapılmış ise, yine bu değişikler hem kadastro paftası üzerinde hem de tapu kütüğünde yapılmalıdır. Tüm bu işlemler klasik anlamda güncellemedir. Buna göre CBS de güncelleme (updating), sınırları ile tanımlanacak bir coğrafi bölgeye ait mevcut grafik ve tanımsal bilgilerinin silinerek yerine yenilerinin ilave edilmesidir

64 Sınır işlemleri - Kenarlaştırma-birleştirme (edge-matching) Aynı bölgeye ait coğrafik bilgiler bir veri tabanında toplanabildiği gibi, ayrı ayrı veri tabanlarında da toplanabilirler. Bilhassa klasik şekildeki halihazır harita çalışmalarında, ölçeğe bağlı olarak, bir bölgeye ait haritalar pafta şeklinde yapılan bölümlemeler ile üretilmektedir. Bu haritalar pafta bazında ayrı ayrı sayısallaştırıldıktan sonra bilgisayar ortamında ortak koordinat sistemine bağlı olarak bütünleştirilirler. Dolayısıyla birbirine komşu coğrafik bölgelerin, birbirini izleyen paftalar şeklinde bir araya getirilmesi kenarlaştırma-birleştirme (edge-matching) işlemi olarak tanımlanır

65 Sınır işlemleri Sınır kaldırma (dissolving) Bir coğrafik bölgede poligon şeklinde tanımlanan alanlar çoğu kez farklı öznitelik bilgilerine sahip olabilirler. Örneğin mülkiyet dağılımını gösteren bir kadastro paftasındaki parsellerin maliki, parsel numarası, alanı, cinsi, değeri gibi çok değişik öznitelik bilgileri olabilir. Bununla birlikte, pafta bazında ortak öznitelik adı altında aynı değerlere sahip poligonlar da olabilir. Diğer bir deyişle, kadastro parsellerinden bir kısmının maliki aynı şahıs olabileceği gibi, cinsi aynı olan parseller de olacaktır veya aynı türden ürün veren arazilerin sınıflandırılması istenebilir. Bu gibi, benzer öznitelik değerine sahip olan poligonlar arasındaki sınırları kaldırıp yeni poligonlar oluşturma işlemine sınır kaldırma (dissolving) adı verilmektedir. Katman bindirmelerinde sınır boylarınca oluşan bazı ince kıyım (sliver) poligon hatalarının giderilmesi işlemi eleme (eliminate) olarak bilinir. Eleme ile, poligon sınırlarındaki tecviz hataları giderilerek, katman, gözden kaçabilecek çok ince poligon hatalarından arındırılmış olur

Taşınmaz Geliştirmede CBS Uygulamaları TDGZ 5025

Taşınmaz Geliştirmede CBS Uygulamaları TDGZ 5025 Taşınmaz Değerleme ve Geliştirme Anabilim Dalı Taşınmaz Geliştirmede CBS Uygulamaları TDGZ 5025 Doç. Dr. Volkan YILDIRIM Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon «CBS de Sorgulama ve Analiz» www.gislab.ktu.edu.tr

Detaylı

KENT BİLGİ SİSTEMLERİ DOÇ. DR. VOLKAN YILDIRIM ARŞ. GÖR. ŞEVKET BEDİROĞLU. Kent Bilgi Sistemlerinde Veritabanı Organizasyonu Ders 3

KENT BİLGİ SİSTEMLERİ DOÇ. DR. VOLKAN YILDIRIM ARŞ. GÖR. ŞEVKET BEDİROĞLU. Kent Bilgi Sistemlerinde Veritabanı Organizasyonu Ders 3 KENT BİLGİ SİSTEMLERİ DOÇ. DR. VOLKAN YILDIRIM ARŞ. GÖR. ŞEVKET BEDİROĞLU Kent Bilgi Sistemlerinde Veritabanı Organizasyonu Ders 3 2018 1 Kent Bilgi Sistemlerinde Veritabanı Tasarımı Veri tabanları birbirleriyle

Detaylı

3.2. Raster Veriler. Satırlar. Sütunlar. Piksel/hücre büyüklüğü

3.2. Raster Veriler. Satırlar. Sütunlar. Piksel/hücre büyüklüğü 3.2. Raster Veriler Satırlar Piksel/hücre büyüklüğü Sütunlar 1 Görüntü formatlı veriler Her piksel için gri değerleri kaydedilmiştir iki veya üç bant (RGB) çok sayıda bant Fotoğraf, uydu görüntüsü, ortofoto,

Detaylı

CBS Veri. CBS Veri Modelleri. Prof.Dr. Emin Zeki BAŞKENT. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi 2010, EZB

CBS Veri. CBS Veri Modelleri. Prof.Dr. Emin Zeki BAŞKENT. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi 2010, EZB Modelleri Prof.Dr. Emin Zeki BAŞKENT Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Objelerin temsili Raster -- Grid Piksel Konum ve değeri Uydu görüntüleri ve hava fotoları bu formatta Vector -- Linear

Detaylı

SEC 424 ALTYAPI KADASTROSU. Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr

SEC 424 ALTYAPI KADASTROSU. Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr SEC 424 ALTYAPI KADASTROSU Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon www.gislab.ktu.edu.tr Pilot Bölge Uygulaması Altyapı bilgi sistemlerine altlık olacak

Detaylı

MAPINFO PRO TEMEL VE İLERİ SEVİYE EĞİTİM İÇERİĞİ

MAPINFO PRO TEMEL VE İLERİ SEVİYE EĞİTİM İÇERİĞİ MAPINFO PRO TEMEL VE İLERİ SEVİYE EĞİTİM İÇERİĞİ Başarsoft Bilgi Teknolojileri A.Ş. Web site: http://www.basarsoft.com.tr Kontak mail: egitim@basarsoft.com.tr Ankara Merkez Adres Ehlibeyt Mah. Ceyhun Atıf

Detaylı

ArcGIS ile Tarımsal Uygulamalar Eğitimi

ArcGIS ile Tarımsal Uygulamalar Eğitimi ArcGIS ile Tarımsal Uygulamalar Eğitimi Kursun Süresi: 5 Gün 30 Saat http://facebook.com/esriturkey https://twitter.com/esriturkiye egitim@esriturkey.com.tr ArcGIS ile Tarımsal Uygulamalar Eğitimi Genel

Detaylı

KADASTRO HARİTALARININ SAYISALLAŞTIRILMASINDA KALİTE KONTROL ANALİZİ

KADASTRO HARİTALARININ SAYISALLAŞTIRILMASINDA KALİTE KONTROL ANALİZİ KADASTRO HARİTALARININ SAYISALLAŞTIRILMASINDA KALİTE KONTROL ANALİZİ Yasemin ŞİŞMAN, Ülkü KIRICI Sunum Akış Şeması 1. GİRİŞ 2. MATERYAL VE METHOD 3. AFİN KOORDİNAT DÖNÜŞÜMÜ 4. KALİTE KONTROL 5. İRDELEME

Detaylı

Bilimsel Hazırlık Programı COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ

Bilimsel Hazırlık Programı COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ Taşınmaz Değerleme ve Geliştirme Anabilim Dalı Bilimsel Hazırlık Programı COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ Doç. Dr. Volkan YILDIRIM Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon «CBS Fonksiyonları Sorgulama Analiz»

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ARAZİ ÇALIŞMASI - 2 UYGULAMA PLANI İSTANBUL, 2018 Dersin Tanıtımı 1) Ders fotogrametri Kamu Ölçmeleri ve Kartografya Anabilim dalları

Detaylı

Ders Sorumlusu: Dr. Ümran KÖYLÜ

Ders Sorumlusu: Dr. Ümran KÖYLÜ Ders Sorumlusu: Dr. Ümran KÖYLÜ umrank@erciyes.edu.tr Ders Konu Başlıkları Veri tabanı yönetim sistemleri Veri tabanlarının işleyişi Öznitelik bilgilerinin veritabanında yönetimi Grafik veriler ile öznitelik

Detaylı

KENT BİLGİ SİSTEMİ TASARIMI VE UYGULAMASI: PELİTLİ BELEDİYESİ ÖRNEĞİ Giriş İçindekiler Problemin Tanımı Çalışmanın Amacı Yapılan Çalışmalar Tasarım Uygulama Yazılım Güncelleme Test Bulgular Sonuç ve Öneriler

Detaylı

MAPINFO PROFESSIONAL TEMEL VE İLERİ SEVİYE KURS İÇERİĞİ

MAPINFO PROFESSIONAL TEMEL VE İLERİ SEVİYE KURS İÇERİĞİ MAPINFO PROFESSIONAL TEMEL VE İLERİ SEVİYE KURS İÇERİĞİ Başar Bilgisayar Sistemleri Ve İletişim Teknolojileri San. Ve Tic. Ltd. Şti. Web site: http://www.basarsoft.com.tr Kontak mail: basar@basarsoft.com.tr

Detaylı

EROZYONUN KANTİTATİF OLARAK BELİRLENMESİ. Dr. Şenay ÖZDEN Prof.Dr. Nuri MUNSUZ

EROZYONUN KANTİTATİF OLARAK BELİRLENMESİ. Dr. Şenay ÖZDEN Prof.Dr. Nuri MUNSUZ EROZYONUN KANTİTATİF OLARAK BELİRLENMESİ Dr. Şenay ÖZDEN Prof.Dr. Nuri MUNSUZ Havza koruma projelerinde erozyonun azaltılması ile sediment problemlerinin ıslahı, temel amaçları oluşturmaktadır. Bunun için

Detaylı

Koordinat Referans Sistemleri

Koordinat Referans Sistemleri Koordinat Referans Sistemleri Harita yapımında geometrik süreç Küre Referans yüzeyin seçimi Elipsoit Ölçek küçültme Dünya/Jeoit Harita düzlemine izdüşüm Harita Fiziksel yer yüzünün belli bir şekli yok,

Detaylı

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi 30 Ekim 02 Kasım 2007, KTÜ, Trabzon

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi 30 Ekim 02 Kasım 2007, KTÜ, Trabzon TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi 30 Ekim 02 Kasım 2007, KTÜ, Trabzon Lazer Tarama Verilerinden Bina Detaylarının Çıkarılması ve CBS İle Entegrasyonu

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ HARİTA TABANLI PLANLAMA VE YÖNETİM Prof.Dr. Vahap TECİM Dokuz Eylül Üniversitesi HARİTADAN DA ÖTE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ BİLGİ SİSTEMİ Donanım Yazılım Veriler Personel Yeryüzü

Detaylı

MAPINFO PRO TEMEL SEVİYE EĞİTİM İÇERİĞİ

MAPINFO PRO TEMEL SEVİYE EĞİTİM İÇERİĞİ MAPINFO PRO TEMEL SEVİYE EĞİTİM İÇERİĞİ Başarsoft Bilgi Teknolojileri A.Ş. Web site: http://www.basarsoft.com.tr Kontak mail: egitim@basarsoft.com.tr Ankara Merkez Adres Ehlibeyt Mah. Ceyhun Atıf Kansu

Detaylı

DSİ kapsamında oluşturulan dağınık durumdaki verilerinin düzenlenmesi, yeniden tasarlanarak tek bir coğrafi veri tabanı ortamında toplanması,

DSİ kapsamında oluşturulan dağınık durumdaki verilerinin düzenlenmesi, yeniden tasarlanarak tek bir coğrafi veri tabanı ortamında toplanması, Projenin Amacı DSİ Genel Müdürlüğünde, Bölge Vaziyet Planı çalışmaları kapsamında üretilen ve mevcut DSİ faaliyetlerini içeren CBS veri setleri ile CBS Veritabanının incelenerek yine mevcut CBS donanım,

Detaylı

HARİTA GENEL KOMUTANLIĞI

HARİTA GENEL KOMUTANLIĞI HARİTA GENEL KOMUTANLIĞI TOPOĞRAFİK VERİLERİN HAZIRLANMASI VE SUNUMU Mühendis Yüzbaşı Mustafa CANIBERK 08 Ekim 2013 TAKDİM PLANI TOPO25 Veritabanı Tanıtımı Topoğrafik Verilerin Hazırlanması Topoğrafik

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE UZAKTAN ALGILAMA

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE UZAKTAN ALGILAMA Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Taşınmaz Değerleme ve Geliştirme Tezsiz Yüksek Lisans Programı COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE UZAKTAN ALGILAMA 1 Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama İçindekiler

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Coğrafik Objelerin Temsili. Nokta:

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Coğrafik Objelerin Temsili. Nokta: Coğrafik Objelerin Temsili eryuvarı üzerindeki coğrafik objelerin haritaya aktarılması aşamasında, ilk olarak coğrafik objelere ait detaylarının koordinatları ölçüm aletleri kullanılarak elde edilir. Sonrasında

Detaylı

Vektör veri. Doç. Dr. Saffet ERDOĞAN 1

Vektör veri. Doç. Dr. Saffet ERDOĞAN 1 Vektör veri Nokta, çizgi ve alanların temsilinde kullanılır. Bunların hepsi koordinatlar kullanılarak mekansal temsilde kullanılır. Noktalar en küçük boyutsuz gösterimlerdir Doç. Dr. Saffet ERDOĞAN 1 Vektör

Detaylı

KÖY HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ULUSAL BİLGİ MERKEZİ. Doç.Dr. D.Murat ÖZDEN Ziraat Yüksek Mühendisi

KÖY HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ULUSAL BİLGİ MERKEZİ. Doç.Dr. D.Murat ÖZDEN Ziraat Yüksek Mühendisi KÖY HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ULUSAL BİLGİ MERKEZİ Doç.Dr. D.Murat ÖZDEN Ziraat Yüksek Mühendisi 1.Giriş Ulusal düzeyde belirlenen görev, sorumluluk ve yetki çerçevesinde, kurumlar

Detaylı

Koordinat Dönüşümleri (V )

Koordinat Dönüşümleri (V ) KOORDİNAT DÖNÜŞÜMLERİ ve FARKLI KOORDİNAT SİSTEMLERİ İLE ÇALIŞMA FieldGenius ile birden fazla koordinat sistemi arasında geçiş yaparak çalışmak mümkündür. Yaygın olarak kullanılan masaüstü harita ve CAD

Detaylı

Metadata Tanımı. Bilgi hakkında bilgi Bilgisayarların yorumlayabileceği ve kullanabileceği standart, yapısal bilgi BBY 220

Metadata Tanımı. Bilgi hakkında bilgi Bilgisayarların yorumlayabileceği ve kullanabileceği standart, yapısal bilgi BBY 220 Metadata Tanımı Bilgi hakkında bilgi Bilgisayarların yorumlayabileceği ve kullanabileceği standart, yapısal bilgi BBY 220 Metadata Ne Değildir? Standart numaralar (ISBN, ISSN, SICI, DOI, vd.) BBY 220 Metadata

Detaylı

FOTOGRAMETRİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALIYETLERI

FOTOGRAMETRİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALIYETLERI FOTOGRAMETRİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALIYETLERI Fotg.D.Bşk.lığı, yurt içi ve yurt dışı harita üretimi için uydu görüntüsü ve hava fotoğraflarından fotogrametrik yöntemlerle topoğrafya ve insan yapısı detayları

Detaylı

Harita Mühendisleri için ArcGIS Eğitimi

Harita Mühendisleri için ArcGIS Eğitimi Harita Mühendisleri için ArcGIS Eğitimi http://facebook.com/esriturkey https://twiter.com/esriturkiye egitim@esriturkey.com.tr Kursun Süresi: 4 Gün 24 Saat Harita Mühendisleri için ArcGIS Eğitimi Kursu

Detaylı

Jeoloji Mühendisleri için ArcGIS Eğitimi

Jeoloji Mühendisleri için ArcGIS Eğitimi Jeoloji Mühendisleri için ArcGIS Eğitimi http://facebook.com/esriturkey https://twiter.com/esriturkiye egitim@esriturkey.com.tr Kursun Süresi: 4 Gün 24 Saat Jeoloji Mühendisleri için ArcGIS Eğitimi Genel

Detaylı

Kaman Meslek Yüksekokulu Harita ve Kadastro Programı Öğr. Gör. Emre İNCE

Kaman Meslek Yüksekokulu Harita ve Kadastro Programı Öğr. Gör. Emre İNCE Kaman Meslek Yüksekokulu Harita ve Kadastro Programı Öğr. Gör. Emre İNCE İmar Terimleri Parsel Cephesi: Parselin üzerinde bulunduğu yoldaki cephesini ifade eder. Parselin üzerinde bulunduğu yoldaki cephesidir.

Detaylı

ORMAN YOLLARININ UZAKTAN ALGILAMA VE CBS İLE PLANLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ

ORMAN YOLLARININ UZAKTAN ALGILAMA VE CBS İLE PLANLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ ORMAN YOLLARININ UZAKTAN ALGILAMA VE CBS İLE PLANLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ Arş. Gör. Burak ARICAK Arş. Gör. Erhan ÇALIŞKAN Öğrt. Gör. Dr. Selçuk GÜMÜŞ Prof. Dr. H.Hulusi ACAR KAPSAM Giriş Orman yollarının

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNİN İNŞAAT ALANINDAKİ UYGULAMALARI

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNİN İNŞAAT ALANINDAKİ UYGULAMALARI COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNİN İNŞAAT ALANINDAKİ UYGULAMALARI Ali Baran AKGÜN Egemen ÇAKIR Melike ERSOY Özlem PALABIYIK Danışman: Y. Doç. Dr. Esin ERGEN 1 İçerik CBS nedir? CBS nin inşaatta kullanım alanları

Detaylı

Trafik Yoğunluk Harita Görüntülerinin Görüntü İşleme Yöntemleriyle İşlenmesi

Trafik Yoğunluk Harita Görüntülerinin Görüntü İşleme Yöntemleriyle İşlenmesi Trafik Yoğunluk Harita Görüntülerinin Görüntü İşleme Yöntemleriyle İşlenmesi ISITES 2016 4 TH INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON INNOVATIVE TECHNOLOGIES IN ENGINEERING AND SCIENCE Dr. G. Çiğdem Çavdaroğlu ISITES,

Detaylı

Dünya nın şekli. Küre?

Dünya nın şekli. Küre? Dünya nın şekli Küre? Dünya nın şekli Elipsoid? Aslında dünyanın şekli tam olarak bunlardan hiçbiri değildir. Biz ilkokulda ve lisede ilk önce yuvarlak olduğunu sonra ortadan basık olduğunu sonrada elipsoid

Detaylı

Avlanmaya Açık ve Kapalı Alanlara İlişkin Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi

Avlanmaya Açık ve Kapalı Alanlara İlişkin Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi Avlanmaya Açık ve Kapalı Alanlara İlişkin Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi Kurum adı : T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av ve

Detaylı

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır.

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır. YARDIM DOKÜMANI 1. Giriş Ekranı Kent Rehberi uygulaması ara yüzünde, sorgulama işlemleri bölümü, haritacılık araçları bölümü, temel araçlar bölümü, sağ tık menüsü ve navigasyon işlemleri bölümleri bulunmaktadır.

Detaylı

CBS Arc/Info Kavramları

CBS Arc/Info Kavramları Arc/Info Kavramları Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Arc/Info 9.3? ArcGIS Desktop o ArcView: çok kapsamlı veri kullanımı, haritalama ve analizler üzerine odaklanır. o o ArcEditor: ArcView

Detaylı

Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Ulusal Bilgi Merkezi UBM TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ULUSAL BİLGİ MERKEZİ. Doç.Dr. D.

Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Ulusal Bilgi Merkezi UBM TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ULUSAL BİLGİ MERKEZİ. Doç.Dr. D. UBM TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ULUSAL BİLGİ MERKEZİ Doç.Dr. D.Murat ÖZDEN BU SUNUMDA; Toprak Etütlerinin Tarihçesi Ulusal Bilgi Merkezi Neden Kuruldu Ulusal Bilgi Merkezinin Faaliyetleri Ulusal Bilgi Merkezinde

Detaylı

Kültür Varlıklarının Web Otomasyonu

Kültür Varlıklarının Web Otomasyonu Kültür Varlıklarının Web Otomasyonu SUNUM İÇERİĞİ PROJE GEREKLİLİĞİ PROJE İHTİYAÇLARI SİSTEM TASARIMINA GÖRE TEKNOLOJİK ALT YAPI DÜZENLENEN SİSTEMİN GETİRDİĞİ AVANTAJLAR PROJE GEREKLİLİĞİ Taşınmaz kültür

Detaylı

PROJE AŞAMALARI : Karayolu Geçkisi (Güzergahı Araştırması, Plan ve Boykesit):

PROJE AŞAMALARI : Karayolu Geçkisi (Güzergahı Araştırması, Plan ve Boykesit): Bartın Üniversitesi Ad Soyad : Mühendislik Fakültesi Numara : İnşaat Mühendisliği Bölümü Pafta No : KONU : INS36 ULAŞTIRMA II (PROJE) DERSİ P R O J E V E R İ L E R İ /2000 ölçekli tesviye (eşyükselti)

Detaylı

QUANTUM CBS YE İLİŞKİN LAB TAKİP NOTLARI. 1. coğrafi olarak referanslama (registration): Coğrafi veriyi seçilen bir koordinat sisteminde

QUANTUM CBS YE İLİŞKİN LAB TAKİP NOTLARI. 1. coğrafi olarak referanslama (registration): Coğrafi veriyi seçilen bir koordinat sisteminde QUANTUM CBS YE İLİŞKİN LAB TAKİP NOTLARI LAB DA İŞLENECEK KONULAR: 1. coğrafi olarak referanslama (registration): Coğrafi veriyi seçilen bir koordinat sisteminde gerçek koordinatlarına oturtma 2. raster/hücre

Detaylı

EROZYON MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ & HAVZA VERİTABANININ OLUŞTURULMASI. Doğu Karadeniz Havzasının Su Çerçeve Direktifi Sınıflandırma Sistemi

EROZYON MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ & HAVZA VERİTABANININ OLUŞTURULMASI. Doğu Karadeniz Havzasının Su Çerçeve Direktifi Sınıflandırma Sistemi EROZYON MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ & HAVZA VERİTABANININ OLUŞTURULMASI Doğu Karadeniz Havzasının Su Çerçeve Direktifi Sınıflandırma Sistemi Havza Veritabanının Oluşturulması (ArcHydro) Baraj ve gölet gibi

Detaylı

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V )

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V ) FieldGenius harita ekranı tüm menülere ulaşımın sağlandığı ana ekrandır. Çizim ekranı dinamik özelliklere sahip olup objeler grafik ekrandan seçilebilir. Bu sayede nokta aplikasyonu, mesafe ölçümü gibi

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET VE PROJELERİ

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET VE PROJELERİ COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET VE PROJELERİ 1- BELEDİYEMİZ TEKNİK BİRİMLERİNİN İHTİYAÇ DUYDUĞU COĞRAFİ VERİLERİN BENTLEY CBS EKLENTİSİ İLE SUNULMASI: İhtiyaç duyulan coğrafi verilerin

Detaylı

TOPOĞRAFYA Takeometri

TOPOĞRAFYA Takeometri TOPOĞRAFYA Takeometri Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

İmar Uygulaması. Uygulamanın Netmap Projesi Olduğunun Belirtilmesi

İmar Uygulaması. Uygulamanın Netmap Projesi Olduğunun Belirtilmesi Netmap menü altından, Yeni alt menüsü seçildikten sonra çıkan menüden Ada seçeneği seçilmesi ile imar adalarının oluşturulması gerekmektedir. İmar adaları resim üzerinden çevrildikten sonra ada kapandığında,

Detaylı

Pilot Bölge Çalışması Raporu

Pilot Bölge Çalışması Raporu Pilot Bölge Çalışması Raporu Yol Envanteri Gülyalı Pilot Bölge Çalışması Raporu TRABZON GİRİŞ Bilişim Çağı nın yaşandığı günümüzde, bilgi ve teknolojiyi en etkin şekilde kullanabilen insanların, gelişmişlik

Detaylı

Fethiye ÖÇK Bölgesi Arazi Örtüsü/Arazi Kullanımı Değişim Tespiti

Fethiye ÖÇK Bölgesi Arazi Örtüsü/Arazi Kullanımı Değişim Tespiti Fethiye ÖÇK Bölgesi Arazi Örtüsü/Arazi Kullanımı Değişim Tespiti Kurum adı: T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı Proje durumu: Tamamlandı. Proje

Detaylı

Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü

Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon www.gislab.ktu.edu.tr/kadro/ecolak DÜŞEY MESAFELERİN YÜKSEKLİKLERİN

Detaylı

CBS Arc/Info Kavramları

CBS Arc/Info Kavramları Arc/Info Kavramları Prof.Dr. Emin Zeki BAŞKENT Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi (ESRI) Environmental Systems Research Institute Dünyadaki 50 büyük yazılım şirketinden birisidir Pazarın 1/3

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

Bilimsel Hazırlık Programı COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ

Bilimsel Hazırlık Programı COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ Taşınmaz Değerleme ve Geliştirme Anabilim Dalı Bilimsel Hazırlık Programı COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ Doç. Dr. Volkan YILDIRIM Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon «CBS Fonksiyonları, Bileşenleri,

Detaylı

UNIVERSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

UNIVERSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ UNIVERSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) Sistemleri Arasındaki Temel Farklar Universal Bilgi Teknolojileri Ltd. Şti. 2010. Tüm hakları saklıdır.

Detaylı

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6 B Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/2018 3D ve Veri Değişimi Netcad 7.6 Kartoğrafya Kartografya Anabilim Dalı Dalı Dalı 2018 K T Ü H a r i t a M ü h e n d i s l i ğ i 3D+: 'NETCAD 3D+', kent ve arazi

Detaylı

İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101. Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul

İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101. Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101 Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul Ölçme Bilgisine Giriş Haritaların ve Ölçme Bilgisinin Kullanım Alanları Ölçmeler sonucunda üretilen haritalar ve planlar pek çok mühendislik

Detaylı

ESRI Türkiye Konferansı BULUT BİLİŞİM İLE TURİZM HARİTALARININ YAYIMLANMASI: TRABZON İLİ ÖRNEĞİ

ESRI Türkiye Konferansı BULUT BİLİŞİM İLE TURİZM HARİTALARININ YAYIMLANMASI: TRABZON İLİ ÖRNEĞİ ESRI Türkiye Konferansı BULUT BİLİŞİM İLE TURİZM HARİTALARININ YAYIMLANMASI: TRABZON İLİ ÖRNEĞİ Doç. Dr. Volkan YILDIRIM Arş. Gör. Şevket BEDİROĞLU Bulut Bilişim Nedir? Bulut Bilişim; donanım, yazılım,

Detaylı

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ MEKÂNSAL GAYRİMENKUL SİSTEMİ (MEGSİS) VERİ İŞLEMLERİ DOKÜMANI Sürüm: 0.1 Revizyon Bilgileri Revizyon No: Revizyon Tarihi Revizyonu Yapan Revizyon Nedeni 0.1 15.07.2013 Yazılım

Detaylı

INS4801 Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) (3 + 0)

INS4801 Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) (3 + 0) Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü INS4801 Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) (3 + 0) Prof.Dr.YALÇIN ARISOY yalcin.arisoy@deu.edu.tr DERSİN KAPSAMI: Coğrafi Bilgi Sistemlerine

Detaylı

Proje kapsamında Arazi İzleme Sisteminin bir bütün olarak sunulması için bir portal yapısı hazırlanmıştır. Arazi İzleme Sistemi;

Proje kapsamında Arazi İzleme Sisteminin bir bütün olarak sunulması için bir portal yapısı hazırlanmıştır. Arazi İzleme Sistemi; Arazi İzleme CORINE WEB Portal Projesi Kurum adı : T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Proje durumu : Tamamlandı. Uygulama adresleri: http://aris.cob.gov.tr http://aris.cob.gov.tr/csa/ http://aris.cob.gov.tr/csa/

Detaylı

Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Yatırım İzleme Bilgi Sistemi Projesi - KÖYDES T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MAHALLİ İDARELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Yatırım İzleme Bilgi Sistemi Projesi - KÖYDES T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MAHALLİ İDARELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Yatırım İzleme Bilgi Sistemi Projesi - KÖYDES T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MAHALLİ İDARELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÖYDES Yatırım İzleme Bilgi Sistemi projesinin kapsamı; KÖYDES

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon. www.gislab.ktu.edu.tr

Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon. www.gislab.ktu.edu.tr Planlamada Uygulama Araçları Yrd. Doç. Dr. Volkan YILDIRIM,yvolkan@ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon www.gislab.ktu.edu.tr II. Ders_İçerik 6. Planlamada Veri Yönetimi Coğrafi Bilgi

Detaylı

Topografya (Ölçme Bilgisi) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Topografya (Ölçme Bilgisi) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Topografya (Ölçme Bilgisi) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Topografya (Surveying) Nedir? Topografya geleneksel olarak, Dünya yüzeyinin üzerindeki, üstündeki veya altındaki noktalarının rölatif konumlarını belirleyen

Detaylı

DENEY 0. Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı

DENEY 0. Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı DENEY 0 Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı Amaç: Ölçüm metodu ve cihazına bağlı hata ve belirsizlikleri anlamak, fiziksel bir niceliği ölçüp hata ve belirsizlikleri tespit etmek, nedenlerini açıklamak. Genel

Detaylı

JDF/GEO 120 ÖLÇME BİLGİSİ II POLİGONASYON

JDF/GEO 120 ÖLÇME BİLGİSİ II POLİGONASYON JDF/GEO 120 ÖLÇME BİLGİSİ II POLİGONASYON Dr. Öğr. Üyesi HÜSEYİN KEMALDERE Sınıflandırma (BÖHHBÜY (26.06.2018)-Md:8) Bu yönetmelik kapsamındaki kontrol noktalarının hiyerarşik sınıflandırılması aşağıda

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ ARCGIS GİRİŞ EĞİTİMİ

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ ARCGIS GİRİŞ EĞİTİMİ COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ ARCGIS GİRİŞ EĞİTİMİ http://facebook.com/esriturkey https://twitter.com/esriturkiye egitim@esriturkey.com.tr Kursun Süresi: 5 Gün 30 Saat COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ ARCGIS GİRİŞ

Detaylı

Gerçek (True) Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretimi Projesi

Gerçek (True) Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretimi Projesi Gerçek (True) Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretimi Projesi Gerçek (True) Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretim İşi projesi ile, il ve ilçelerde kentsel ve gelişme alanlarını kapsayan, ÇŞB ve diğer kamu kurum ve

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

MİLLİ EMLAK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulamaları

MİLLİ EMLAK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulamaları MİLLİ EMLAK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulamaları 1 UYGULAMA HAKKINDA Uygulama Milli Emlak Genel Müdürlüğü için İstanbul ilinin Fatih, Beykoz ve Çatalca ilçeleri

Detaylı

Haritası yapılan bölge (dilim) Orta meridyen λ. Kuzey Kutbu. Güney Kutbu. Transversal silindir (projeksiyon yüzeyi) Yerin dönme ekseni

Haritası yapılan bölge (dilim) Orta meridyen λ. Kuzey Kutbu. Güney Kutbu. Transversal silindir (projeksiyon yüzeyi) Yerin dönme ekseni 1205321/1206321 Türkiye de Topografik Harita Yapımı Ölçek Büyük Ölçekli Haritalar 1:1000,1:5000 2005 tarihli BÖHHBYY ne göre değişik kamu kurumlarınca üretilirler. Datum: GRS80 Projeksiyon: Transverse

Detaylı

TOPOĞRAFYA. Ölçme Bilgisinin Konusu

TOPOĞRAFYA. Ölçme Bilgisinin Konusu TOPOĞRAFYA Topoğrafya, bir arazi yüzeyinin tabii veya suni ayrıntılarının meydana getirdiği şekil. Bu şeklin kâğıt üzerinde harita ve tablo şeklinde gösterilmesiyle ilgili ölçme, hesap ve çizim işlerinin

Detaylı

Dijital (Sayısal) Fotogrametri

Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital fotogrametri, cisimlere ait iki boyutlu görüntü ortamından üç boyutlu bilgi sağlayan, sayısal resim veya görüntü ile çalışan fotogrametri bilimidir. Girdi olarak

Detaylı

Kuzey Kutbu. Yerin dönme ekseni

Kuzey Kutbu. Yerin dönme ekseni 1205321/1206321 Türkiye de Topoğrafik Harita Yapımı Ölçek Büyük Ölçekli Haritalar 1:1000,1:5000 2005 tarihli BÖHHBYY ne göre değişik kamu kurumlarınca üretilirler. Datum: GRS80 Projeksiyon: Transverse

Detaylı

Tahsin YOMRALIOĞLU Recep NİŞANCI - Bayram UZUN

Tahsin YOMRALIOĞLU Recep NİŞANCI - Bayram UZUN TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 11. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 02 06 Nisan 2007, Ankara RASTER TABANLI NOMİNAL NAL DEĞERLEME ERLEME YÖNTEMY NTEMİNE NE DAYALI ARSA-ARAZ ARAZİ

Detaylı

TĐGEM CBS Projesi Harita Sayfası Yardım Dokumanı

TĐGEM CBS Projesi Harita Sayfası Yardım Dokumanı TĐGEM CBS Projesi Harita Sayfası Yardım Dokumanı 1. Haritalama Özellikleri: Ana sayfada yer alan işletmeye ait genel katmanların görüntülendiği ve temel sorguların bulunduğu harita tüm birim ve kullanıcılar

Detaylı

Altındağ Kent Bilgi Sistemi Projesi A L B İ S. 6. MapInfo Kullanıcılar Konferansı

Altındağ Kent Bilgi Sistemi Projesi A L B İ S. 6. MapInfo Kullanıcılar Konferansı Altındağ Kent Bilgi Sistemi Projesi A L B İ S 6. MapInfo Kullanıcılar Konferansı Kent Bilgi Sistemi ALBİS Projesi Projenin faydaları CBS çalışmaları İçerik Veri toplanması Pilot çalışma ve analizler İnternetten

Detaylı

YOĞUN GÖRÜNTÜ EŞLEME ALGORİTMALARI İLE ÜRETİLEN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ SAYISAL YÜZEY MODELİ ÜRETİMİNDE KALİTE DEĞERLENDİRME VE DOĞRULUK ANALİZİ

YOĞUN GÖRÜNTÜ EŞLEME ALGORİTMALARI İLE ÜRETİLEN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ SAYISAL YÜZEY MODELİ ÜRETİMİNDE KALİTE DEĞERLENDİRME VE DOĞRULUK ANALİZİ YOĞUN GÖRÜNTÜ EŞLEME ALGORİTMALARI İLE ÜRETİLEN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ SAYISAL YÜZEY MODELİ ÜRETİMİNDE KALİTE DEĞERLENDİRME VE DOĞRULUK ANALİZİ Naci YASTIKLI a, Hüseyin BAYRAKTAR b a Yıldız Teknik Üniversitesi,

Detaylı

Kentsel Dönüşümde Coğrafi-Kent Bilgi Sistemleri

Kentsel Dönüşümde Coğrafi-Kent Bilgi Sistemleri Kentsel Dönüşümde Coğrafi-Kent Bilgi Sistemleri Prof. Dr. Tahsin YOMRALIOĞLU İTÜ İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü ITU Faculty of Civil Engineering Department of Geomatics Engineering http://web.itu.edu.tr/tahsin

Detaylı

TARBİL Kapsamında Uydu ve Yersel Veri Tespit, Kayıtçı İşlem Yönetim Sistemi Geliştirilmesi

TARBİL Kapsamında Uydu ve Yersel Veri Tespit, Kayıtçı İşlem Yönetim Sistemi Geliştirilmesi TARBİL Kapsamında Uydu ve Yersel Veri Tespit, Kayıtçı İşlem Yönetim Sistemi Geliştirilmesi Kurum Adı : İstanbul Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi Proje Durumu : Tamamlandı. Projenin

Detaylı

Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş

Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş İçerik Mekansal veri ve bileşenleri Mekansal verinin CBS ortamında sunumu ve Vektör Model Hücresel Model Modeller arası dönüşüm ve temel karşılaştırmalar Mekansal veri

Detaylı

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı. Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalışmaları

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı. Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalışmaları Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalışmaları Özel Çevre Koruma Bölgeleri K a r a d e n i z E g e A k d e n i z Toplam Alan: 12112 km 2 Top. Karasal (göllerle) Alan: 10347 km

Detaylı

05 Kasım 2015 Mövenpick Hotel

05 Kasım 2015 Mövenpick Hotel 05 Kasım 2015 Mövenpick Hotel Gerçek (True) Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretimi Projesi Gerçek (True) Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretim İşi projesi ile, il ve ilçelerde kentsel ve gelişme alanlarını kapsayan,

Detaylı

BÜYÜK ÖLÇEKLİ HARİTA YAPIMINDA STEREOGRAFİK ÇİFT PROJEKSİYONUN UYGULANIŞI

BÜYÜK ÖLÇEKLİ HARİTA YAPIMINDA STEREOGRAFİK ÇİFT PROJEKSİYONUN UYGULANIŞI 36 İNCELEME - ARAŞTIRMA BÜYÜK ÖLÇEKLİ HARİTA YAPIMINDA STEREOGRAFİK ÇİFT PROJEKSİYONUN UYGULANIŞI Erdal KOÇAIC*^ ÖZET Büyük ölçekli harita yapımında G İ R İŞ uygulanabilen "Stereografik çift Stereografik

Detaylı

Afet-Acil Durum Yönetimine Yönelik Web CBS Çözümleri. Sercan ERHAN

Afet-Acil Durum Yönetimine Yönelik Web CBS Çözümleri. Sercan ERHAN Afet-Acil Durum Yönetimine Yönelik Web CBS Çözümleri Sercan ERHAN Sel ve Taşkın Heyelan Deprem Yangın Fırtına Salgın Hastalık Çığ Kaza Başlıca Afet Çeşitleri Afet Acil Durum değerlendirmelerinde veri güvenilirliği

Detaylı

Doğal Sit Sınırlarının Sunumu ve Coğrafi Bilgi Sistemi Destekli Yönetim Altyapısının Geliştirilmesi. Dilek TEZEL CBS ve Envanter Şb.Md.V.

Doğal Sit Sınırlarının Sunumu ve Coğrafi Bilgi Sistemi Destekli Yönetim Altyapısının Geliştirilmesi. Dilek TEZEL CBS ve Envanter Şb.Md.V. Dilek TEZEL CBS ve Envanter Şb.Md.V. SUNUM İÇERİĞİ SAYS Nedir? Yapılan Çalışmalar Sit Alanlarının Türkiye Genelinde Durumu /Proje Çıktıları Karşılaşılan Sorunlar Sistemin Faydaları Hedefler 1 Kaç tane

Detaylı

QUANTUM CBS YE İLİŞKİN LAB TAKİP NOTLARI

QUANTUM CBS YE İLİŞKİN LAB TAKİP NOTLARI QUANTUM CBS YE İLİŞKİN LAB TAKİP NOTLARI LAB DA İŞLENECEK KONULAR: 1 Cbs nedir ve cbs ile ilgili karşilaşilabilecek temel kavramlar nelerdir? 2 Cbs yazilimlari / quantum cbs yazilimi üzerinden örneklendirme

Detaylı

Lejant tabanlı harita sunumları

Lejant tabanlı harita sunumları Lejant tabanlı harita sunumları Haritalar genel olarak klasik kitabe bilgileriyle donatılmış olarak, kartoğrafik ilkelerde göz önüne alınarak hazırlanıp kullanıma sunulurken, taşıdıkları özellikleri tam

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Ders Adı Kodu Yerel Kredi ECTS Ders (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuvar (saat/hafta) Topografya HRT3351 3 4 3 0 0 DERSİN

Detaylı

DERS 3 ÖLÇÜ HATALARI Kaynak: İ.ASRİ

DERS 3 ÖLÇÜ HATALARI Kaynak: İ.ASRİ Ölçme Bilgisi DERS 3 ÖLÇÜ HATALARI Kaynak: İ.ASRİ Çizim Hassasiyeti Haritaların çiziminde veya haritadan bilgi almada ne kadar itina gösterilirse gösterilsin kaçınılmayacak bir hata vardır. Buna çizim

Detaylı

Aplikasyon Klavuzu (V )

Aplikasyon Klavuzu (V ) Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi klavuzunda da anlatıldığı üzere FieldGenius (FG), obje tabanlı bir arazi ölçme yazılımıdır. Nokta ve çizgi tipindeki vektörel objeleri kullanarak arazi ölçmeleri gerçekleştirilebilir.

Detaylı

2014 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER

2014 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER NDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER SIRA TARİFENİN NEV'İ KARAR KARAR TARİHİ SAYFA 1 HARİTA MÜDÜRLÜĞÜ UYGULANACAK İ 1 Adres Yönetim Şefliği Ücretleri 1.1 İlçe Bazında Sınır Verileri (İlçe, Mahalle

Detaylı

Coğrafi Bilgi Sistemleri Nasıl Çalışır?

Coğrafi Bilgi Sistemleri Nasıl Çalışır? Arif Çağdaş Aydınoğlu * Selim Serhan Yıldız ** Elif Demir ** Serpil Ateş ** *Yrd. Doç. Dr.,**Arş. Gör., İTÜ, Geomatik Mühendisliği Bölümü Coğrafi Bilgi Sistemleri Nasıl Çalışır? 52 CBS nin Ana Bileşenleri

Detaylı

DİK KOORDİNAT SİSTEMİ VE

DİK KOORDİNAT SİSTEMİ VE Ölçme Bilgisi DERS 6 DİK KOORDİNAT SİSTEMİ VE TEMEL ÖDEVLER Kaynak: İ.ASRİ (Gümüşhane Ü) M. Zeki COŞKUN ( İTÜ ) TEODOLİT Teodolitler, yatay ve düşey açıları yeteri incelikte ölçmeye yarayan optik aletlerdir.

Detaylı

2012 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER

2012 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER NDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER SIRA NO TARİFENİN NEV'İ KARAR NO KARAR TARİHİ SAYFA NO 1 HARİTA MÜDÜRLÜĞÜ UYGULANACAK İ 1 Adres Yönetim Şefliği Ücretleri 1.1 İstanbul 2006 Rehber Yapı Adası

Detaylı

Jeo-Demografi ile Doğu u Karadeniz Bölgesi Sosyo-Ekonomik Gelişim. im Dengelerinin İrdelenmesi

Jeo-Demografi ile Doğu u Karadeniz Bölgesi Sosyo-Ekonomik Gelişim. im Dengelerinin İrdelenmesi CBS 2007 T.10 PLANLAMA A. Ç.. AYDINOĞLU, H. SARIALİOĞLU LU Jeo-Demografi ile Doğu u Karadeniz Bölgesi Sosyo-Ekonomik Gelişim im Dengelerinin İrdelenmesi Arif Çağdaş AYDINOĞLU Giriş Nüfus ve istatistik

Detaylı

Jeolojik Miras Olarak Mersin-Adana Bölgesinin Önemli Karstik Unsurları ve Envanter Amaçlı Bir Veritabanının Coğrafi Bilgi Sistemi ile Oluşturulması

Jeolojik Miras Olarak Mersin-Adana Bölgesinin Önemli Karstik Unsurları ve Envanter Amaçlı Bir Veritabanının Coğrafi Bilgi Sistemi ile Oluşturulması Jeolojik Miras Olarak Mersin-Adana Bölgesinin Önemli Karstik Unsurları ve Envanter Amaçlı Bir Veritabanının Coğrafi Bilgi Sistemi ile Oluşturulması Cüneyt Güler 1, Hidayet Tağa 1 ve Tolga Çan 2 cguler@mersin.edu.tr,

Detaylı

2013 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER

2013 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER NDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER SIRA TARİFENİN NEV'İ KARAR KARAR TARİHİ SAYFA 1 HARİTA MÜDÜRLÜĞÜ 1 Adres Yönetim Şefliği Ücretleri 1.1 İlçe Bazında Sınır Verileri (İlçe, Mahalle Ve Köy)(1

Detaylı

güncelliğin değişikliklerin 2. Cins değişikliği, 3. Şekil değişikliği, şeklinde ifade edilebilir

güncelliğin değişikliklerin 2. Cins değişikliği, 3. Şekil değişikliği, şeklinde ifade edilebilir Konu: İfraz-tevhid Kadastroda güncelliğin sağlanması için kadastro sonrasında hukuki ve teknik yönde oluşacak değişikliklerin anında izlenmesi gerekmektedir. Bu değişiklikler; 1. Hukuki değişiklikler,

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ VE UZAKTAN ALGILAMA

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ VE UZAKTAN ALGILAMA TAŞINMAZ GELİŞTİRME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ VE UZAKTAN ALGILAMA Yrd.Doç.Dr. Aziz ŞiŞMAN 1 ÜNITE: 1 CBS DE VERI TEMINI Yrd.Doç.Dr. Aziz ŞiŞMAN İçindekiler 4.1. CBS DE VERİ TEMİNİ...

Detaylı

KONYA ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMÜ

KONYA ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMÜ KONYA ÜNİVERSİTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ 1 NECMETTİN E İ ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ 11 Fakülte 4 Enstitü 2 Yüksekokul 1 Konservatuar 50 yıllık İlahiyat ve Eğitim Fakültesi 30 yıllık Tıp Fakültesi ile yeni bir

Detaylı

KONUMSAL VERİNİN ELDE EDİLMESİNDE MOBİL CBS OLANAKLARI: GELENEKSEL YÖNTEMLERLE KARŞILAŞTIRMA. Fatih DÖNER

KONUMSAL VERİNİN ELDE EDİLMESİNDE MOBİL CBS OLANAKLARI: GELENEKSEL YÖNTEMLERLE KARŞILAŞTIRMA. Fatih DÖNER KONUMSAL VERİNİN ELDE EDİLMESİNDE MOBİL CBS OLANAKLARI: GELENEKSEL YÖNTEMLERLE KARŞILAŞTIRMA Fatih DÖNER TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri CBS'2007 Kongresi, 30

Detaylı