PTO'larla ilgili genel bilgiler. Giriş. Motor devri kontrolü. Euro 6'lı 16 litre motorlar için motor hızı kontrolü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PTO'larla ilgili genel bilgiler. Giriş. Motor devri kontrolü. Euro 6'lı 16 litre motorlar için motor hızı kontrolü"

Transkript

1 Giriş Giriş Bazı tip PTO'ların bir hidrolik pompasını, su pompasını, kompresörü veya diğer donanımı tahrik etmesi gerekir. PTO'yu üstyapı tipine, uygulama alanına ve çalıştırılacak ekipmana göre seçin. Donanım doğrudan PTO'ya veya örneğin bir kardan mili vasıtasıyla takılabilir. Scania PTO'larla ilgili daha fazla bilgi PTO Veri sayfalarında bulunur. PTO'nun seçimine dair daha fazla bilgi, PTO seçimi dökümanında bulunmaktadır. Bu döküman PTO'lara dair şunlara ilişkin genel bir bilgi verir: Çalıştırma Kullanım alanları ve lokasyonlar Tasarım, veri ve performans Kurulum hakkında genel bilgiler Motor devri kontrolü Euro 6'lı 16 litre motorlar için motor hızı kontrolü Durağan kullanımda yakıt tüketimini 16 litrelik Euro 6 standart motorları için düşük tutmak için, PTO 800 dev/dak.'dan daha düşük bir motor devrine göre olmalıdır. Motor devri kontrolü ile ilgili daha fazla bilgi Motor devri kontrolüne genel bakış belgesinde bulunabilir. Aracın 16 litrelik motor ve GRSO şanzıman ile donatılması halinde, bunun anlamı EG çıkış milinin (şanzımana takılan çıkış milinin) daha düşük bir dönüş devrine sahip olmasıdır. Bu nedenle, PTO seçimi motor devri sınırlamasına uygun olmalıdır. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 1 (40)

2 Çalıştırma Çalıştırma Ayarlanabilir parametreler PTO'yu takarken araçtaki farklı kontrol ünitelerinde çeşitli parametreler ayarlanmalıdır. Bu parametreler, üstyapı için tasarlanmış bir sürümde bulunan SDP3 (Scania Diagnos & Programmer 3) kullanılarak ayarlanır. Daha fazla bilgi için bir Scania bayisiyle temasa geçin. PTOların kontrolü için ayarlanabilir parametreler hakkında bilgiye Elektrik sistemi başlığı altından ulaşabilirsiniz. Burada aynı zamanda uygulanabilir etkinleştirme koşulları da anlatılmaktadır. PTO'ların uzaktan etkinleştirilmesi Ertelenmiş etkinleştirme PTO devreye girerken gecikme olabilir. Aracın nasıl programlandığına bağlı olarak, bu, EG PTO'da değişiklik gösterir. PTO'ların uzaktan etkinleştirilmesi bağlantıları ve programlanması ile ilgili bilgiler Elektrik sistemi kısmında bulunabilir. Örnek: Debriyaj pedallı kamyonlarda, PTO etkinleştirilebilmesi için önce debriyaja yaklaşık 2,5 saniye kadar basılmalıdır. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 2 (40)

3 Yağ soğutma Yağ soğutma Yağ soğutma daima aşağıdaki durumlarda kullanılmalıdır: Yüksek şanzıman yağı sıcaklığında. Yağ soğutma, ürün yağlamayı sürdüren sıcaklığı azaltmaktadır. Şanzımana (EG) ve belirli bir EK'ya monteli PTO'lardan daha yüksek bir çıkış gerektiğinde. Bir yağ soğutucu farklı yollar ile monte edilebilir: Yağ soğutucu, belirli motor ve şanzıman kombinasyonları için standarttır Fabirakadan monteli sipariş edilebilir. Donanım iyileştirmesi için Scania satıcısından satın alınabilir. EK730, EK740, EK750 için büyük kapasiteli Scania hava yağ soğutucusu aynı zamanda şanzımanında yağ soğutucusu olmayan kamyonlardaki diğer PTO'lar (EG) için de kullanılabilmektedir. Yağ soğutucular ile ilgili ayrıntılı bilgi PTO ve hidrolik pompa hesaplayıcısında bulunabilir. Daha fazla bilgi EK730, EK740, ve EK750 için Daha geniş kapasiteli hava-yağ soğutucusunda bulunabilir. Motorların ve şanzımanların kombinasyonları hakkında daha fazla bilgi ICS'de bulunur. UYARI! Ön rüzgarlar aracı soğutmuyorsa, şanzıman yağı sıcaklığı yükselerek yağlamayı önleyebilir. Bu şanzımandaki ek bir sıcaklık göstergesi ile saptanabilir. Sıcak egzoz gazlarının hasar görebilecek ya da alev alabilecek herhangi bir yüzeye yönlenmediğinden emin olun. Sıcak egzoz gazları ve riskleri ile ilgili ayrıntılı bilgi, Sıcak bileşenlerle ilişkili Yangın riski ve hasarı başlıklı belgede mevcuttur. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 3 (40)

4 Farklı PTO türleri Farklı PTO türleri PTO'lar debriyaja bağımlı veya debriyajdan bağımsız olabilir. Debriyajdan bağımsız PTO'lar debriyaja açıldığında çalışmaya devam eder. Debriyaja bağımlı PTO'lar debriyaja açıldığında çalışmayı durdurur. Farklı PTO türleri: Motor tahrikli PTO'lar (ED, debriyajdan bağımsız) Motor tahrikli PTO'lar (EK, debriyajdan bağımsız) Şanzıman tahrikli PTO'lar (EG, debriyaja bağlı) Mafsallı aks PTO'ları (SPLIT, debriyaja bağlı) Motor ile çalışan PTO'lar, volan ile çalışan PTO'lar ve şanzıman ile çalışan PTO'lar bu dokümanda detaylıca açıklanmıştır. PTO'ların konumu Şekil farklı tipteki PTO'ların normal konumunu sağdan göründüğü şekliyle gösterir Motor tahrikli PTO'lar (ED) 2. Volan tahrikli PTO'lar (EK) 3. Vites kutusu tahrikli PTO' (EG) 4. Transfer kutusu 5. Mafsallı aks PTO 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 4 (40)

5 Üstyapı yapılandırmasından önce planlama Üstyapı yapılandırmasından önce planlama Hidrolik pompanın yeri ve konumu Bütün araçlar farklı yapılandırılmıştır; bu, bütün araçlara her çeşit hidrolik pompasının takılmasının her zaman mümkün olmadığı anlamına gelir. Örneğin, yana monteli bir EG PTO üzerine büyük pompalar yerleştirmek, özellikle de ön makaslı süspansiyonlu ve tüm tekerleklerden çekişli araçlarda mümkün olmayabilir. Pompa bağlantıları için iyi çözümler bulmak da zor olabilir. Bir şasi çizimi (ICD, Ayrı Şasi Çizimi) kullanarak, erken bir aşamada istenen çözümün uygun olduğundan emin olmak mümkündür. Şasi çizimi Üstyapı İmalatçısı ana sayfasından indirilebilir. Yerel Scania distribütörü Üstyapı İmalatçısı Anasayfasında bir kullanıcı hesabı yaratmaya yardımcı olur. Pompalarla ilgili benzer dokümanlar pompa tedarikçisinden alınabilir. Planlanan çözüm yapılabilir olmazsa, gerekli performansı elde etmenin başka yolları vardır. EK PTO yerine ED PTO kullanmak bazen mümkündür. Direk tahrikli bir pompa yerine kardan mili tahrikli bir pompa, vs de kullanılabilir. Yan monteli EG PTO ile makaslı süspansiyon arasında ekipman için yeterli boşluk olup olmadığını kontrol edin. Şanzımanın üzerinde bazı durumlarda kaldırılması gereken bir bağlantı kulağı vardır. Daha fazla bilgi için EG PTO'daki bölüme bakın. Not: Aracın ısı ve ses kalkanı sertifikalı ekipmanlardır ve değiştirilmeleri veya sökülmeleri gürültü sertifikasyonunu vs. etkileyeceğinden değiştirilmemeli veya sökülmemelidir Hidrolik pompa, kompresör, alternatör, vakum pompası ve diğer bileşenlerin kardan mili tahrikine hiçbir şey sıkışmamış olduğunu kontrol edin. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 5 (40)

6 Üstyapı yapılandırmasından önce planlama Hidrolik pompanın seçimi Pompa tedarikçisine hangi çeşit pompaların bulunduğunu sorun. Aracı satın alırken PTO seçiminizde dikkatli olun çünkü başka tipte bir PTO ile güçlendirmek karmaşık olabilir. PTO dönüş yönü Dönüş yönü arkadan görünen şekilde saat ya da saatin aksi yönünde olarak belirtilir. İlgili PTO için dönüş yönü PTO veri sayfalarında belirtilmiştir. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 6 (40)

7 Motor tahrikli PTO'lar (ED) Motor tahrikli PTO'lar (ED) Motor tahrikli PTO'lar motorun zamanlama dişlisi mahfazası üzerindedir ve debriyaja bağımlıdır. PTOlar hidrolik pompanın direk tahriki için tasarlanmıştır. PTO, kardan mili çalışması için hazır bir şekilde de sipariş edilebilir. Daha fazla bilgi için bir Scania bayisiyle temasa geçin. Hidrolik hortumları ve yağını da içeren desteksiz bir hidrolik pompanın maksimum bükülme torku 30 Nm'dir. ED PTO verileri, PTO veri sayfalarında bulunabilir. Bükülme torkunun hesaplanmasına dair bilgi PTO Seçimi dökümanında bulunabilir. PTO'lar çoğunlukla araç hareket halindeyken donanımı çalıştırmak için kullanılır. Bazı pompalarda debriyaj mahfazasında bir yiv bulunması gerekebilir. Yivin yarıçapı 15 mm'den yüksek olmamalı ve volan mahfazasındaki yiv ile hizalanmalıdır. ÖNEMLİ! Pompa bükme torku 30 Nm'yi aşacak kadar ağırsa pompa desteği takılmalıdır. Pompaların mil frezeleri gres ile veya pompa tedarikçisinin tavsiye ettiği yağlama gresi ile yağlanmalıdır Volan mahfazasındaki yiv. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 7 (40)

8 Motor tahrikli PTO'lar (ED) ED üzerindeki kardan mili ile çalıştırılan pompa. Kardan mili flanşı, yapı için tahmin edilen radyal ve eksenel zorlamalara karşı koyabilen kendi rulmanına sahip olmalıdır. Kullanılan kardan milinin kayan bağlantısı olmalıdır ki aksiyal zorlamalar PTO'da minimum seviyede olsun. Kardan milinin kendi ağırlığının neden olduğu bükülme torku da dahil yapıdaki bükülme torku, kardan milinde bulunan PTO'daki güçleri en aza indirmek için 30 Nm'yi aşmamalıdır. Aksi halde, aynı tork ve güç çıkışı pompa montajına uygulanır. Bu dokümanda bulunan kardan milleri altındaki talimatları izleyin. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 8 (40)

9 Motor tahrikli PTO'lar (ED) ED PTO'lar ile ilgili genel bilgiler 9 ve 13 litrelik motorlarda PTO ED120P kullanılır. 16 litrelik motorlarda PTO ED160P kullanılır. ED PTO'lar pompayı 3 hizalama açısıyla takmak için hazırlanmış bir sürüş kitiyle birlikte temin edilmektedir: 19, 37 ve 55. Alttaki çizimde PTO için farklı delik konumlarına sahip bir sürüş kiti gösterilmektedir. Tanımlama Varyant kodu ED120P ED160P 4827B 4827C Sadece ED120/ED160 için hazırlık 4827A ED PTO'nun konumu. Sadece hazırlık sipariş verildiyse, aşağıdaki parçalar daha sonra Scania'dan temin edilebilir: Tanımlama Parça numarası ED120 sürüş kiti ED160 sürüş kiti PTO'lar için farklı delik konumlarına sahip rulman mahfazası 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 9 (40)

10 Motor tahrikli PTO'lar (ED) Yukarıdaki PTO'lara ek olarak isteğe bağlı hidrolik pompa eğimli delinmemiş kurulum sürüş kiti de vardır. Ek delikleri delinmelidir ve yivli takviye ile sağlanmalıdır. Delinmemiş sürüş kiti Scania bayilerinden satın alınabilir. Aracın ED PTO için fabrikadan mekanik ve elektrik hazırlıklarının olmasını sağlayın. Tanımlama Parça numarası ED120 sürüş kiti (delinmemiş) :10-01 Yayım 9 tr-tr 10 (40)

11 Motor tahrikli PTO'lar (ED) ED160P hakkında genel bilgi ÖNEMLİ! PTO'ya bir hidrolik pompa takılacağında, bir ısı kalkanı kullanılmalıdır. Bunun nedeni yakında oluşan ısının rulmana, O-ringlere ve hortumlara zarar verecek kadar fazla olmasıdır. Isı kalkanı parça numarası 'tir. PTO ve hidrolik pompa etrafına takılmış sızdırmaz kumaş içerir (resimlere bakınız). Isıya dayanıklı metal kablo bağları (parça numarası ) kullanarak ısı kalkan kumaşını bağlayın. Isı kalkanının yeri Kurulum ve sızdırmazlık yapılmasından sonra ısı kalkanı. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 11 (40)

12 Motor tahrikli PTO'lar (ED) Opticruise ve 0'da biten tip tasarımlı düz şanzıman sahibi araçlar Araca Opticruise ve 0'da biten (örnğ. GRS900) tip tasarımlı düz şanzıman takılmışsa, pompanın boylamasına strok silindire karşı boşluğu bazı durumlarda yeterli olmayabilir. Bu durumda, boylamasına strok silindiri 1'i diğer yöne çevirin ve hortumlar 2 ve 3'ün konumunu değiştirin (resme bakın). 5 ile biten tip tasarımlı düz şanzımanlarda, boylamasına strok silindiri sol tarafa taşınmıştır Boylamasına strok silindirinin orijinal konumu solda, ters çevrilmiş konumu sağda gösterilmiştir :10-01 Yayım 9 tr-tr 12 (40)

13 Volan tahrikli PTO'lar (EK) Volan tahrikli PTO'lar (EK) Motor tahrikli PTO'lar debriyajdan bağımsızdır. Desteksiz bir hidrolik pompanın izin verilen maksimum bükülme torku: EK630P ve EK640F için 30 Nm EK730P, EK740F ve EK750F için 20 Nm Bükülme torkunun hesaplanmasına dair bilgi PTO Seçimi dökümanında bulunabilir. EK PTO verileri, PTO veri sayfalarında bulunabilir. PTO'lar çoğunlukla araç hareket halindeyken ve güç gereksinimi fazlayken ekipmanı çalıştırmak için kullanılır. EK630P (hidrolik pompa direk tahriki için) ve EK640F (pompanın kardan mili tahriki bağlantılı) GR801/900, GRS890/900 veya GRSO900 şanzımanlı araçlar için kullanılır. EK730P (hidrolik pompa direkt tahriki için) ve EK740F veya EK750F (pompanın kardan mili tahriki bağlantılı) GR875/905, GRS895/905 (EK730) veya GRSO905 (EK740 ve EK750F) şanzımanlı araçlar için kullanılır. Yüksek bir tork uzun süre kullanılırsa Scania, EK740F veek750f için DIN 150'ye göre bir bağlantı tavsiye eder. Bağlantı yedek parça olarak alınabilir (parti numarası ). EK PTO'ların güç çıkışına dair daha fazla bilgi, PTO'lar, genel bakış dökümanında bulunabilir. PTO EK750F kendine ait devreye girme ve devreden çıkma kavrama ünitesine sahip, debriyajdan bağımsız bir PTO'dur. Aktivasyon koşulları: Çalışma ünitesi hava basıncı: 7,5 bar Araç hızı: 0 km/s Motor devri: < dev/dak Not: PTO kullanırken, çalıştırma ünitesindeki basınç 7,5 bar'dan düşük olmamalıdır. Basınç 7,5 bar altına düşerse, ünite derhal devreden çıkartılmalıdır. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 13 (40)

14 Şanzıman yağ soğutucusu PTO'larla ilgili genel bilgiler EK730P, EK740F ve EK750F'de araca takılan şanzıman yağ soğutucusunun tipine bağlı olarak PTO'dan farklı çıkışlar elde edilebilir. Volan tahrikli PTO'lar (EK) EK PTO'ların güç çıkışının çeşitli seviyeleri için yağ soğutucularla ilgili daha fazla bilgi, PTO'lar, genel bakış dökümanında bulunabilir. 120 kw sürekli olarak, şanzıman yağı soğutması olmadan elde edilebilir. 9 litre motorlarda fabrikadan şanzıman yağı soğutması sipariş etmek mümkün değildir. Şanzıman yağ soğutucusu yedek parça olarak satın alınmalıdır. Bağlantı bilgileri için bir Scania bayisiyle temasa geçin. Yağ soğutuculu şanzımanlar hakkında ayrıntılı bilgi ICS'de bulunabilir. ÖNEMLİ! Yağın sistemde serbestçe dolaşabilmesi için hortumlar ve bağlantılar doğru boyutlara sahip olmalıdır. Radyatöre giden hortumların ısınıp ısınmadığına bakarak akışın ilk başlatımdan sonra sağlanıp sağlanmadığını kontrol edin. Isınmamışlarsa yağ pompasında bir hava cebi olabilir. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 14 (40)

15 Volan tahrikli PTO'lar (EK) Pompa desteği İzin verilen maksimum bükülme torku aşılırsa bir pompa desteği kullanın 'te biten tip tanımlamalı şanzımanlar 5'te biten tip tanımlamalı düz şanzımanlarda, şanzımanın üst kısmında önceden belirlenmiş iki adet ekleme noktası (boyut M10) vardır (resme bakın). 5 o EK hidrolik kalkış ya da EG hidrolik kalkış hazırlığı ile donatılmış araçlarda, şanzımandaki travers üzerinde pompa desteği için iki adet bağlantı kulağı vardır (resme bakın). ÖNEMLİ! Pompaların mil frezeleri gres ile veya pompa tedarikçisinin tavsiye ettiği yağlama gresi ile yağlanmalıdır. Traverse veya çerçeve elemanlarına kaynak yapmak uygun değildir , Mavi ile işaretlenen alanlar sırasıyla travers üzerindeki ve şanzımanın üst kısmındaki bağlantı noktalarıdır. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 15 (40)

16 Volan tahrikli PTO'lar (EK) 0'da biten tip tanımlamalı şanzımanlar 0'da biten tip tanımlamalı düz şanzımanlarda, şanzımanın üst kısmında önceden belirlenmiş iki adet bağlantı noktası (boyut M10) vardır. Aracın EK hidrolik kalkışa hazırlanmış ya da EK hidrolik kalkış ile donatılmış olması durumunda geçerlidir (resme bakın) :10-01 Yayım 9 tr-tr 16 (40)

17 Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) Vites kutusu tahrikli PTOlar aracın vites kutusu üzerindedir ve debriyaja bağımlıdır. Vites kutusu tahrikli PTO'lar kardan mili üzerindeki mafsallı aks PTO'lar ve transfer kutusundaki PTO'ları da içerir. EG PTO verileri, PTO veri sayfalarında bulunabilir. Bükülme torkunun hesaplanmasına dair bilgi PTO Seçimi dökümanında bulunabilir. 5'te biten tip tasarımlı düz şanzımanlar için, pompa bağlantısındaki izin verilen maksimum bükülme torku 50 Nm ve izin verilen maksimum pompa ağırlığı 30 kg'dır. Diğer şanzımanlar için, izin verilen maksimum bükülme torku 30 Nm ve izin verilen maksimum pompa ağırlığı 18 kg'dır. ÖNEMLİ! Bu değerler aşılırsa bir pompa desteği takılmalıdır. EG PTO'lar devreye girerken motor devrine bağlı olarak gecikme yaşanabilir. Gecikme x-y s arasında değişiklik gösterir. PTO'lar normalde araç hareketsizken kullanılır. Mafsallı aks PTO'lar güç gereksinimi son derece büyük olduğunda kullanılır. PTO'nun titreşime bağlı olarak zarar görme riskinden dolayı aşağıdaki PTOlara kompresörler takılmamalıdır. EG650P EG651P EG652P EG653P Scania'nın tüm şanzıman tahrikli PTO serisinin bir özeti, PTO, genel bakış belgesinde bulunabilir. Bu özet aşağıdaki bilgileri içerir: PTO'nun monte edildiği şanzıman Dişli oranı Maksimum tork Maksimum güç çıkışı Saat modeline göre konum Dönüş yönü 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 17 (40)

18 Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) Şanzıman tahrikli PTO'lar, şanzımanın arkasına ya da yan tarafına takmak üzere mevcuttur. Hem direkt pompa tahriki (EGxxxP) hem de kardan mili tahriki (EGxxxF) için adapte edilebilirler. Not: EG112F ve EG210F PTO'lar yalnızca otomatik şanzımanlara uygundur. EG112F ve EG210F için, temas yüzeyinin flanşına pas önleyici madde Valvoline Tectyl 506 sürülmüştür. Pas önleyici madde çıkarılmazsa, çalışma sırasında vidalı bağlantı ile kardan mili arasında hareket ortaya çıkabilir. Bu boşluk hasara yol açabilir. Aşağıdaki şekilde ilerleyin: a) Kardan mili ile flanş temas yüzeyinden pas önleyici maddeyi kazıyın. b) Kalan pas önleyici maddeyi uygun bir gres çözücü madde ile silin. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 18 (40)

19 Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) EG PTO'ların konumu Yana monteli PTO'lar Arkaya monteli PTO'lar 5'te biten tip tasarımlı düz şanzımanlar: 0'da biten tip tasarımlı düz şanzımanlar: 5'te biten tip tasarımlı düz şanzımanlar: EG500P/F a EG604P EG640P/F b,c EG652P EG501P/F b,c EG606P EG641P/F b EG653P EG502P/F b EG610F EG642P/F b,d EG660F EG503P/F b EG611F EG643P/F b,c EG661F EG600P EG612F EG650P EG662F EG601P EG620FF b EG651P EG663F EG603P EG621FF EG670PF EG670PP EG670F EG671PF EG671PP EG671F EG672PF EG672PP EG672F EG673PP a. Arkaya monteli bir PTO ile birleşmesi için hazırlanmıştır b. Çift bağlantılar için hazırlanmıştır. Diğer bağlantı için kullanılacak parçalar Scania bayilerinden satın alınabilir. c. Dahili büyütmeli PTO'lar d. Yana monteli PTO'yla birleştirilebilir 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 19 (40)

20 Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) Yüksek hızlı EG PTO'larda dikkat edilmesi gereken noktalar ÖNEMLİ! Aşağıdaki yüksek hızlı EG PTO'lar standart arkaya monteli PTO'lara göre daha verimli bir yağlama gerektirir: EG640P/F EG641P/F EG642P/F EG643P/F Not: Bu tip PTO için özel bir rulman mahfazası gerekir. Takarken, rulman mahfazasındaki matkapla açılmış olan 2 yağ kanalının PTO mahfazasındaki 2 yağ kanalına oturmasını sağlayın. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 20 (40)

21 Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) PTO'nun yağlanması aracın eğimine bağlıdır. Araç 9º'den (%16) daha fazla bir açıda yokuş aşağı durumdayken, PTO'yu yüklemekten kaçının. Aşağıdaki koşullar geçerlidir: Araç düz bir seviyede veya yokuş yukarı bir tepede ise: PTO, şanzıman yağı soğutulmadan kesintisiz olarak 15 dakika boyunca 70 kw'lık veya periyodik olarak 100 kw'lık bir güç çıkışında kullanılabilir (30 dakika %50 çalışma döngüsü). Alternatif olarak şanzıman yağı soğutularak kesintisiz şekilde 100 kw'ta kullanılabilir. Araç 5 'lik (%9) yokuş aşağı bir tepede ise: PTO, şanzıman yağı soğutulmadan kesintisiz olarak 15 dakika boyunca 50 kw'lık veya periyodik olarak 70 kw'lık bir güç çıkışında kullanılabilir (30 dakika %50 çalışma döngüsü). Alternatif olarak şanzıman yağı soğutularak kesintisiz şekilde 70 kw'ta kullanılabilir. Araç 9 'lik (%16) yokuş aşağı bir tepede ise: PTO, şanzıman yağı soğutulmadan veya soğutularak periyodik şekilde 7,5 dakika boyunca 70 kw'lık veya kesintisiz olarak 30 kw'lık bir güç çıkışında kullanılabilir (30 dakika %25 çalışma döngüsü). PTO normalde aşağıyı gösterecek şekilde takılır (saat 6 yönünde), ancak saat yönünde veya saatin aksi yönünde maksimum 45º döndürülebilir. Dört tekerden çekişli araçlar için, yüksek hızlı EG PTO'lu alternatif seçilemez. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 21 (40)

22 Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) EG PTO'ların simültane tahrik işletiminde dikkat edilmesi gereken noktalar Yana veya arkaya monteli bir PTO'yu simültane olarak tahrik ederken, ne kadar tork kullanılabileceğine dair kısıtlamalar vardır. Şekiller maksimum kullanımda iki PTO arasındaki tork dağıtımını göstermektedir. Çizelge çeşitli arkaya monteli PTO'larla birlikte yaa monteli EG500P/F ve EG501P/ F PTO'ları için izin verilen maksimum değerleri göstermektedir: EG650P, EG660F, EG652P ve EG662F EG642P/F ve EG643P/F Nm Nm Nm Nm Dikey eksen: Yan monteli PTO'lar EG500P/F ve EG501P/F Yatay eksen: EG650P, EG660F, EG652P ve EG662F Dikey eksen: Yan monteli PTO'lar EG500P/F ve EG501P/F Yatay eksen: EG642P/F ve EG643P/F 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 22 (40)

23 Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) Arkaya monteli PTO Üstyapı imalatçısının daha fazla yer yaratması gerekirse, PTO'yu 45 daha çevirmek gerekir ancak bunun dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Talimatları uygulayınız: 1. 8 tespit vidasını gevşetin. 2. PTO'yu çekmeksizin döndürün. 3. Vidaları 42 Nm'ye sıkın. Kablo tesisatı ve basınçlı hava hatları modifikasyon için uyarlanmıştır. Pompanın takılması Mil frezeleri gres ile veya pompa tedarikçisinin tavsiye ettiği yağlama gresi ile yağlanmalıdır. Arkaya monteli PTO :10-01 Yayım 9 tr-tr 23 (40)

24 Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) EG PTO'nun eklenmesi Vites kutusu parçaları içeren bir PTO kiti yedek parça olarak satın alınabilir. Not: Yana monteli bir PTO'ya bağlanacak pompaya yer hazırlamak için, şanzıman üzerindeki bir kulağın çıkartılması gerekir. Talimatlar bu bölümde daha sonra bulunabilir. Şanzımandan yağı boşaltın (yağ sıcak olmalıdır) Seviye ve boşaltma tapaları 1 ve 2'yi çıkarın (yukarıdaki şekil). 2. Yağı uygun bir kaba boşaltın. Not: Yağ tekrar kullanılacaksa toplama konteyneri temiz olmalıdır ve yağ kullanım sırasında yabancı maddelerden arındırılmalıdır Her iki kapağı da alt resimdeki gibi çıkarın :10-01 Yayım 9 tr-tr 24 (40)

25 Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) 4. 2 kılavuz pim, bir conta ve PTO mahfazasını takın (şekil 1). 5. Mili takın (şekil 2). 6. Contayı ve kapağı takın (şekil 3). 7. Kontrol mahfazasını hidrolik pompasını takın (şekil 4) soketini (Scania bayisinden sipariş edilebilir) kullanarak vidalı mafsalları sıkın. Sıkma torku 50 Nm 'dir. 1 2 Sonradan takma tamamlandığında: 8. Tahliye tapasını yerine takın ve 100 Nm torkla sıkın. 9. Yağ seviye çubuğu deliğinden yağ doldurun. 10. Seviye tapasını yerine takın ve 100 Nm torkla sıkın Nm :10-01 Yayım 9 tr-tr 25 (40)

26 Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) Şanzıman üzerindeki kulağın sökülmesi Yana monteli bir PTO'ları sonradan takarken daha büyük bir hidrolik pompayla birlikte ekleniyorsa, pompa şanzıman tespit bağlantısıyla çakışabilir. Tespit bağlantısı şanzıman fabrikadan çıktıktan sonra gerekli değildir. MAX 10 Scania, üstyapı imalatçılarının PTO'nun pompasına yer açmak için gerekirse tespit bağlantısından bir parça kesmesini önermektedir. Kalın dişli kılıç testere kullanın veya kendiniz kesin. Gerektiğinden fazla materyal kesmeyin, en fazla 10 mm. Not: Conta çok fazla ısıya maruz kalırsa zarar görebilir. Bu yüzden kesme hamlacı, açısal taşlama makinesi, kaynak makinesi veya çok fazla ısı üreten başka bir araç kullanmayın :10-01 Yayım 9 tr-tr 26 (40)

27 Diğer takma tavsiyeleri Diğer takma tavsiyeleri Kelepçeleme Uzun bir kullanım ömrü sağlamak için hortumların, boruların ve elektrikli kabloların gereksiz aşınmaya ve gereksiz oynamalara maruz kalmayacak şekilde kelepçelenmeleri önemlidir. Hortumların ve elektrik kablolarının sertliği değişiklik gösterdiğinden, bunların kelepçelenmesiyle ilgili bir tavsiyeden fazlasını vermek zordur. Kelepçelemenin mümkün olduğunca her şey yerindeyken yapılmasına dikkat edilmelidir; çünkü bu kelepçeleme noktalarının sayısını azaltır. Çok fazla kelepçeleme noktası sağlam bir demet oluşturur ve esnekliği azaltır. Çok boşluklu elektrik kablosu veya hortum diğer parçalarla temas halinde olmamalıdır. Ancak, az bir boşluğa sahip bir hortum ya da elektrik kablosu büyük bir düzlem veya hafif eğilmiş bir yüzeyle temas edebilir. Kelepçeleme aralığı 225 mm'den fazla olmamalıdır. Hortumlar ve elektrik kabloları deforme olacak kadar eğilmemeli veya döndürülmemelidir. Aynı zamanda gerilmemelidir de. Hortumlar, borular ve elektrik kabloları sıcak parçalardan mümkün olduğunca uzağa yönlendirilmelidir (>70 C) veya uygun şekilde korunmalıdır. Isı kalkanı yoksa aşağıdaki mesafeler geçerlidir: Borular rsoldaki resimde gösterilen tipte boru kelepçeleri kullanılarak kelepçelenmelidir. Diğer tür borunun aşınmasına yol açan kir ve nemi toplar Bileşen Ön egzoz borusu ve susturucu: Arka egzoz borusu ve susturucu: Motor ve kabin ısıtıcı egzoz borusu: Motor ve retarder için soğutma suyu boruları ve hortumlar: Sıcak bileşenlere uzaklık 200 mm 120 mm 60 mm 40 mm 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 27 (40)

28 Diğer takma tavsiyeleri Hidrolik hortumu, şasideki mevcut hatlara (basınçlı hava hatları, elektrik kablo tesisatı vs.) bağlanmamalıdır. Hidrolik hortumları, tutucular ve hortum kelepçeleri kullanarak ayrı olarak bağlanmalıdır. Hidrolik hortumlar, mümkün olduğunca, birbirleriyle karışmayacak şekilde rotalanmalıdır. Mümkün değilse, çift kelepçeler kullanılmalıdır. Kesişen tüm hidrolik hortumların birbirlerini zedelemeyecek şekilde bağlanması önemlidir. Hidrolik hortumları bir zedelenme noktası olmadan montaj edilemiyorsa, o halde zedelenme koruması takılmalıdır. Hortumlar için yarıçap, belirtilmiş uygulanabilir minimum kıvrılma yarıçapından asla az olmamalıdır. Hortumun ağırlığının neden olduğu hareket de kıvrılma yarıçapını etkileyebilir ve azaltabilir. Hortum uygun şekilde bağlandıysa bundan kaçınılabilir. Hortumdaki bükülmeleri minimize etmeyi mümkün olduğu kadar deneyin. Hortumların yeterince uzun olduğundan emin olun böylece hareket durumunda gerilmezler. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 28 (40)

29 Diğer takma tavsiyeleri Şanzıman yağı hacimleri Tüm miktarlar yaklaşık değerlerdir. Bu bilgiler 20 C sıcaklıkta geçerlidir. Seviyeleri kontrol edin ve gerektikçe doldurun. İlgili şanzıman için doğru tür yağ için bir Scania bayisine başvurun. Not: EG500P/F, EG501P/F, EG502P/F ve EG503P/F için ilave 0,7 litre vardır. EG640P/F, EG641P/F, EG642P/F ve EG643P/F için ilave 0,4 litre vardır. Düz şanzıman Litre olarak miktar (parantez içindeki Yağ soğutucusu için eklenmiştir değerler retarderli şanzıman için geçerlidir) DC16 DC13 DC11/12 Hava Su Hava Su Su GR905/R, GRS905/R, GRSO905/R 16,5 a 2,0 1,0 2,0 1,0 1,0 GRSO925/R GRS895/R 15,0 a - - 2,0 1,0 1,0 GRS875/R, GRSO895/R 15,0 a ,0 GRS920/R b,c,d,e 15,7 (16,8) 2,0 2, GRSO900/R b 15,7 (16,8) 1,0 1, ,0 GR900/R c,d,e 15,7 (16,8) - 1, ,0 GRS890/R b,c,d,e 15,7 (16,8) - 1, ,0 GR801/R b,c 10,1 (11,0) ,0 a. EK730P, EK740F ve EK750F için ilave 2,9 litre vardır b. EG603P/604P/606P için ilave 2,5 litre vardır c. EG600P/601P/620FF/621FF için ilave 1,7 litre vardır d. EG610F/611F/612F için, ilave 0,5 litre vardır e. EK630P/640F için, ilave 2,0 litre vardır 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 29 (40)

30 Diğer takma tavsiyeleri Hidrolik yağ deposu Depo aşağıdaki ekipmana sahiptir Seviye göstergesi Sürüş koşullarına uyarlanmış hava filtresi Tam akış tapası ile emme bağlantısı Depodaki köpüklenmeye karşı cihaz 4 kez pompa akışına karşılık gelen yağ dönüş filtresi Uygulama Havalandırma yüzeyinin yeterince geniş olması önemlidir. Dışardaki toz ve kirin hidrolik yağ sistemine nüfuz etmesini önleyin. Haznenin içi çok iyi temizlenmelidir. Tozun sisteme girişini önlemek için, hava filtresi dönüş yağı filtresi ile aynı filtreleme seviyesinde olmalıdır. Yağ sızıntısı riskini azaltmak için, depoya uzun süreler hareketsiz kaldığında kapanan bir kapatma valfi takılabilir. Hidrolik deposunun kesme musluğu, araç sürüldüğünde dış zorlamalar ile çalıştırılamayacak şekilde bağlamalıdır. Ek güvenlik için kablo bağı takın. Aşırı ısınma ve kavitasyonu önlemek için, depo dakika başına nominal pompanın yaklaşık 1,5 katı kadar kapasiteye sahip olacak şekilde boyutlandırılmalıdır. Hidrolik sistemine su ve kirleticilerin girmesini önlemek için depodaki yağ doldurucu kaynaklı bir flanşla inşa edilmelidir. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 30 (40)

31 Diğer takma tavsiyeleri Haznenin konumu Hidrolik yağ deposunu PTO ile aynı yüksekliğe veya daha yükseğe konumlandırın. Hidrolik yağ deposu konumunun hidrolik pompasının kapasitesini kısıtlamadığından emin olun. Örneğin: Emme kaplinini geri dönüş borusunun girişinin altına yerleştirmeyin. Hidrolik yağ deposunu mümkün olduğunca motora ve egzoz sistemine uzak takın çünkü yayılan ısı yağ sıcaklığının artmasına yardımcı olur. Kapatma valflı hidrolik yağ pompaları: Hidrolik yağ deposunun konumuyla ilgili pompa tedarikçisinin talimatlarına uyun. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 31 (40)

32 Diğer takma tavsiyeleri Hidrolik yağ hatları Ekipmanın işletme basıncı ve kimyasal, termal, mekanik gerilmeler için boyutlandırılmış hortum seçin. Hatlar, sürüş sırasında ortaya çıkan aracın farklı parçaları (şasi - motor, şasi - üstyapı vs.) arasında bağıl devinimlere (çekme, sıkıştırma) karşı koymak için tasarlanmalıdır. Örneğin aracın önünden arkasına kadar olan uzun hidrolik hortumlar durumunda, borular hortum yerine kullanılmalıdır. Maksimum işletme basınçları için ölçülen rakor gruplarını kullandığınızdan da emin olun. Hidrolik sistemin bağlantılarını, hortumlarını, onteynırlarını vs. sızıntı için kontrol edin. Hidrolik hortumları boyamaktan kaçının. Emme borularının hem daha büyük bir çapı olmalı hem de kıvrımlardan ve kısıtlamalardan kurtulmalıdır. Not: Yüksek basınçlı bükülmelere sahip ve yerel olarak üretilen birlikte kaynaklanmış boru parçalarının bükülmelerine sahip emme borularından kaçının. Gereksiz emme direnci ve kavitasyonuna sebep olabilirler. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 32 (40)

33 Diğer takma tavsiyeleri Hidrolik yağ Sistemde kullanılacak hidrolik yağı tipiyle ilgili bilgi için pompa tedarikçisine veya aksesuar üreticisine başvurun. Aracın yapını seçerken sürüş koşullarını dikkate almak önemlidir. HLP (DIN 51524) tipinin hidrolik yağları, ATF (otomatik şanzıman sıvısı) ve API/ CD tipinin motor yağı kullanılabilmektedir. Önerilen vizkozite: mm2/s (cst). ÖNEMLİ! Farklı yağ sınıflarını asla birbirine karıştırmayın. Yağ dönüş filtresi Depoya veya yağ dönüş hattına dönüş yağı filtresi takın. 4 katlık bir pompa akış hacmi için filtre boyutlandırılmalıdır. Önerilen filtreleme seviyesi: Kirli ortamlarda 10 µm (kesin) ya da yüksek basınçlarda ( bar). Temiz ortamlarda 25 µm (kesin) ya da düşük basınçlarda (0-200 bar). Filtrenin ve dönüş borusunun durumunu ve aynı zamanda olası yağ sızıntısını konrrol edin. Not: Filtre, yılda en az bir kere yenilenmelidir. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 33 (40)

34 Diğer takma tavsiyeleri İşletmeye alma 1. Tavsiye edilen yağla doldurmadan önce bütün hidrolik sisteminin temiz olduğundan emin olun. 2. Hidrolik yağ pompasının havası pompa mahfazasından hava köpüklerinin giderileceği şekilde alınmalıdır. 3. Dönüş yağ filtresini, tercihen yağın pompalandığı dönüş hortumundaki hızlı serbest bırakma kaplinini kullanarak yağ ile doldurun. 4. Yağ seviyesini kontol edin ve yağın önerilen tip ve vizkozitede olduğundan emin olun. Not: Dönüş yağ filtresinden, tercihen dönüş yağ plastik borusundaki hızlı serbest bırakma kapliniyle yağla doldurun. Emme bağlantısının sürekli minimum hidrolik yağ seviyesinin altında olup olmadığını kontrol edin. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 34 (40)

35 Diğer takma tavsiyeleri Fabrikadan PTO tertibatı Araç farklı derecelerde elektrikli tertibatlar veya tamamen fabrikada takılmış PTO'larla sipariş edilebilir. Bununla ilgili daha fazla bilgi için Elektrik sistemine bakın. En fazla bir yıllık bir araca dahil edilebilen bu PTO'lar veya PTO hazırlık paketleri, şasi teknik özelliklerinde (ICS, Ayrı Şasi Teknik Özellikleri) bir yıllık araçlara kadar dahil edilmiştir. Üstyapı imalatçısı ana sayfasından indirilebilir. Yerel Scania distribütörü Üstyapı İmalatçısı Anasayfasında bir kullanıcı hesabı yaratmaya yardımcı olur. Isı kalkanı ve ses kalkanı Aracın ısı kalkanları ve ses kalkanları sertifikalı ekipmanlardır. Araç üzerindeki hangi ekipmanın sertifikasyonu etkilediğine ilgili bilgi için Scania bayiyle temas kurunuz. CE işareti CE işaretlemesiyle ilgili gereksinimlerle ilgili olarak, üstyapı tüm açılardan ekler dahil EC Makine Direktifi 89/392/EEC koşullarına her açıdan uygun olmalıdır. Hesaplamaları ve risk analizlerini gerçekleştirin. AB Uygunluk Beyanatı hazırlayın ve gerekli bileşenleri monteleyin. Gerektiği yerlerde CE işaretli bileşenler kullanın. Uyarı işaretlerini karmaşık olmayan semboller olarak hazırlayın veya kullanıcının ülkesinin dilinde yazın. Kullanan ülkenin dilinde hazırlanmış gerekli dokümanları Sürücü El Kitabına yerleştirin. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 35 (40)

36 Kardan milleri Kardan milleri Dengeleme Kardan milleri takılmadan önce dengelenmelidir. Eksenel hareketler Örneğin frezelerle kardan mili eksenel hareketleri emebilmelidir (şekle bakın). Eksenel hareketler örneğin frezelerle emilir Kardan milleri için koruma Ekleri ile birlikte Makine Direktifi 89/392/EEC AB'de veya EEA anlaşmasına taraf olan ülkelerde satılan araçlar için geçerlidir. Yaralanmaları önlemek için, bu pazarların dışındaki araçlardaki dönen cihazların üzerine koruyucu cihazlar takılmalıdır. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 36 (40)

37 Kardan milleri Mafsalların konumu Bir kardan mili aktarımının temel çalışma ilkesi kardan mafsal açılarının doğru seçilmesi ve kardan mafsalların birbirlerine göre doğru dönmesidir. Not: Kardan millerindeki titreşimlerin en olası nedenleri mafsalların birbirlerine göre yanlış konumlandırılmasıdır. Soldaki çizim, aynı seviyede montajlanmış olan ve hareketin aynı yönde olduğu kardan mafsallarını göstermektedir. Sağdaki çizim, farklı yönlerde hareket sağlayıp birbirlerine doğru döndürülmüş olan farklı seviyelerde montajlanmış kardan mafsallarını göstermektedir. Bundan kaçınılmalıdır Düzensizlik Kardan mafsal milleri birbirlerine bir açı ile bağlamak ve aynı hizada olmayan paralel milleri bağlamak için kullanılır. Böyle bir mil sistemi döndüğünde, bir dönüş sırasındaki hız değişiklik gösterir ve bu da düzensiz dönmeye sebep olur. Düzensizliğin nedeni mafsalın açısı ve kardan mafsalların kaçınılmaz özellikleridir. Kardan mafsal açısı ne kadar büyük olursa düzensizlik o kadar büyük olur. Üniversal mafsal açısı :10-01 Yayım 9 tr-tr 37 (40)

38 Kardan milleri Açıların önemi 2 Açılar, düzensizliklerin sistemin kalanına aktarılmaması için eşit olmalıdır. 1 ÖNEMLİ! Daha küçük açılar kardan mafsalı istavrozuna basınç yaparak servis ömrünü kısaltabileceğinden, kardan mafsalı açıları 1 üzerinde olmalıdır α 1 = α 2 ise açılar doğru şekilde ayarlanır Düzensizlik, yani α 1 α 1 - α 2 α 2 25'ten fazla olmamalıdır. Aksi takdirde titreşim problemleri ortaya çıkabilir. Örnek: α 1 =8 ve α 2 =10 ise, çok fazla olan = = -32 ile sonuçlanır (eksi işareti kaldırılmıştır). Çok büyük kardan mafsalı açıları torku sınırlar (çizelgeye bakınız). Çizelgede, belli bir kardan mafsal istavrozu açısı için izin verilen maksimum torka bir örnek verilmektedir. (Nm) İlgili PTO için maksimum tork PTO'lar başlığı altındaki PTO veri sayfasında belirtilmiştir. 10:10-01 Yayım 9 tr-tr 38 (40)

39 Kardan milleri Mafsalları kullanarak telafi etme bir kardan mili sisteminde çeşitli mafsallar kullanılırsa her bir mafsal açısının ne kadar geniş olduğuna bağlı olarak bir düzensizliğe neden olur. Kardan mafsal açılarını ölçerek ve düzensizliği hesaplayarak kurulum rahatsız edici titreşimler olmayacak şekilde değiştirilebilir. Kardan mili borusu çatalları birbirlerine göre dönüş olmadan aynı düzlemdeyse, bir mafsaldaki düzensizlik başka bir mafsalda telafi edilebilir. Aynı düzlemdeki iki boru çatallı kardan mili, "kardan mafsal açıları aynıysa ikinci mafsaldan sonra herhangi bir düzensizliğe neden olmaz. Kardan mili her 90 derecede dönüş hızını arttırarak ve azaltarak düzeniz bir şekilde döner. Not: Mafsalların, bir kardan mili sisteminin iki veya daha fazla mafsalı olmasına bakılmaksızın doğru nispi konumlara sahip olması önemlidir. İki basit örnek Kardan mili sistemi için iki temel kurulum seçeneği bulunur. Bunlar Z montajı ve W montajı olarak adlandırılır. İkisinin kombinasyonları da olabilir. Z montajında tahrik eden ve tahrik edilen birimlerin paralel veya neredeyse paralel olması anlamına gelir W montajında tahrik eden ve tahrik edilen ünitelerin milleri paralel değildir. Z W :10-01 Yayım 9 tr-tr 39 (40)

40 Kardan milleri iki mafsallı kardan mili Kardan milinin aynı düzlemde bulunan çatal boruları (1 ve 2) vardır. Kardan mafsalı açıları eşit büyüklükte değildir; bu nedenle mil düzensizliği sistemin kalan kısmına da aktarır. 2 1 Bağlantı 1'deki kardan mafsal açısı: α 1 = 7 Bağlantı 2'deki kardan mafsal açısı: α 2 = 8 Mafsallar doğru takıldığında ve aynı düzlemde olduklarında aşağıdaki formül uygulanır: α 1 2 -α 2 2 = düzensizlik (7x7) - (8x8) = -15 Bu -15 düzensizlik birimi anlamına gelir. Eksi işareti önemli değildir. Mafsallar yanlış takılmış olsalardı ve aynı düzlemde olmasalardı, örneğin 90 dönerek, düzensizlikler eklenirdi: Doğru takılmış kardan mafsal α α 2 2 = düzensizlik (7x7) + (8x8) = Bu düzensizlik seviyesi sürekli çalıştırma için çok yüksektir. Sadece istisnai durumlarda ve geçici, hafif çalıştırma sırasında kabul edilebilir. Düzensizliğin sonuçları Düzensizliğin kardan mafsallarıyla sınırlı olması şartıyla, normalde güç aktarım kuvvetinin büyük ölçüde etkilenmeden kaldığı kabul edilmektedir. Bununla birlikte, düzensizlik, titreşine ve gürültüye neden olur ve bu konfor seviyesini etkileyebilir. Yanlış takılmış kardan mafsal :10-01 Yayım 9 tr-tr 40 (40)

PTO'larla ilgili genel bilgiler. Giriş. Motor devri kontrolü. Euro 6'lı 16 litre motorlar için motor hızı kontrolü

PTO'larla ilgili genel bilgiler. Giriş. Motor devri kontrolü. Euro 6'lı 16 litre motorlar için motor hızı kontrolü Giriş Giriş Bazı tip PTO'ların bir hidrolik pompasını, su pompasını, kompresörü veya diğer donanımı tahrik etmesi gerekir. PTO'yu üstyapı tipine, uygulama alanına ve çalıştırılacak ekipmana göre seçin.

Detaylı

PTO için kardan milleri

PTO için kardan milleri Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge kardan milini PTO ya bağlama gerekliliklerini açıklamaktadır. Kardan milleri mesela hidrolik pompayı doğrudan PTO ya bağlamak için alan olmadığında kullanılır. Titreşimlerin

Detaylı

PTO'larla ilgili genel bilgiler. Genel bilgiler. Scania nın PTO larına ilişkin daha fazla bilgiye ilgili PTO ya yönelik belgelerden ulaşılabilir.

PTO'larla ilgili genel bilgiler. Genel bilgiler. Scania nın PTO larına ilişkin daha fazla bilgiye ilgili PTO ya yönelik belgelerden ulaşılabilir. Genel bilgiler Bu döküman PTO lara genel bir bakış sağlar ve aşağıdaki şekilde bölünmüştür: Genel bilgiler Şanzıman yağının soğutulması Farklı PTO türleri Üstyapı yapılandırmasından önce planlama Motor

Detaylı

PTO ED160. Genel bilgiler Genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2017, Sweden 1 (8)

PTO ED160. Genel bilgiler Genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2017, Sweden 1 (8) Genel bilgiler Genel bilgiler Aşağıdaki sipariş seçenekleri ED160 PTO için mevcuttur. Hidrolik pompa bağlamak için fabrikada takılı sürüş kiti (PTO ED160P) PTO hazırlığı Daha fazla bilgi Sipariş etme seçenekleri

Detaylı

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge, PTO nun 250 kw ye kadar sürekli bir güç çıkışıyla çalıştığı EK30 veya EK40 türü bir PTO ya sahip araçlardaki şanzıman yağının soğutulmasını açıklar. PTO EK50, şanzıman

Detaylı

Yavru şanzıman, genel görünüm. Genel bilgiler. Tanımlama EK 730 P

Yavru şanzıman, genel görünüm. Genel bilgiler. Tanımlama EK 730 P Genel bilgiler Bu belge Scania yavru şanzıman hakkındaki en önemli teknik ayrıntıların bir derlemesini içerir. Tanımlama Yavru şanzımanların tanımlanması, aşağıdaki örnekte olduğu gibi bir karakter kombinasyonundan

Detaylı

PTO ED120 UYARI! Not: Mekanik hazırlığı olmayan bir araçtaki sürüş kiti olan PTO yu sonradan takmak pahalıdır ve fazla iş yükü gerektirir.

PTO ED120 UYARI! Not: Mekanik hazırlığı olmayan bir araçtaki sürüş kiti olan PTO yu sonradan takmak pahalıdır ve fazla iş yükü gerektirir. Genel bilgiler Genel bilgiler Aşağıdaki sipariş seçenekleri ED120 PTO için mevcuttur. Hidrolik pompa bağlamak için fabrikada takılı sürüş kiti (PTO ED120P) PTO hazırlığı Daha fazla bilgi Sipariş etme seçenekleri

Detaylı

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu. Genel bilgiler

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu. Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge, PTO nun 250 kw ye kadar sürekli bir güç çıkışıyla çalıştığı EK730 veya EK740 türü bir PTO ya sahip araçlardaki şanzıman yağının soğutulmasını açıklar. PTO EK750, şanzıman yağının

Detaylı

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Aletler. GR/S/O 875/895/9105/R şanzımanlar için geçerlidir. Scania'dan uygun alet örnekleri:

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Aletler. GR/S/O 875/895/9105/R şanzımanlar için geçerlidir. Scania'dan uygun alet örnekleri: Genel Genel GR/S/O 875/895/9105/R şanzımanlar için geçerlidir. Aletler Scania'dan uygun alet örnekleri: Parça numarası Tanımlama 99 309 Döndürme aleti 99 318 Motor desteği 99 502 Debriyaj bilyası aleti

Detaylı

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ!

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ! Genel Genel GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. Emniyet ÖNEMLİ! Sadece bir krikoyla desteklenen bir aracın altında asla çalışmayın. Destekler kullanın. Varsa, körükteki

Detaylı

Tork aralığı dahilinde maksimum yük (Nm)

Tork aralığı dahilinde maksimum yük (Nm) Sipariş hakkında genel bilgiler Sipariş hakkında genel bilgiler PTO'ları ve PTO'lar için elektrikli tertibatı doğrudan fabrikadan sipariş edin. Parça ekleme oldukça maliyetli olacaktır. Tavsiye edilen

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan alınır ve

Detaylı

Şanzıman, hibrid araç. Sökme UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın.

Şanzıman, hibrid araç. Sökme UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın. UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın. Not: Büyük miktarda soğutma suyunun sızmaması için, motor soğutma sistemi ve otobüs ısıtma sistemi arasındaki muslukları kapatın.

Detaylı

Hidrolik donanım bileşenleri

Hidrolik donanım bileşenleri Genel bilgiler Genel bilgiler Eksiksiz hidrolik sistem fabrikadan sipariş edilebilir. Hidrolik ekipman için ayrı bileşenler sipariş etmek de mümkündür, örneğin yarı römorklu traktörler için veya üstyapılı

Detaylı

Hidrolik donanım bileşenleri. Genel. Yeni hidrolik sistemi çalıştırmadan önceki eylemler

Hidrolik donanım bileşenleri. Genel. Yeni hidrolik sistemi çalıştırmadan önceki eylemler Genel Genel Hidrolik donanımı çalıştırmak için fabrikadan bileşenlerin sipariş edilmesi mümkündür. Aşağıdaki bileşenler mevcuttur: Kumanda Basınç sınırlama valflı hidrolik yağ deposu Hidrolik pompa Hortumlar

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Genel Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan

Detaylı

COO üzerinden EG PTO'sunun etkinleştirilmesi. İşlevle ilgili genel bilgiler. Etkinleştirme koşulları

COO üzerinden EG PTO'sunun etkinleştirilmesi. İşlevle ilgili genel bilgiler. Etkinleştirme koşulları İşlevle ilgili genel bilgiler İşlevle ilgili genel bilgiler nı içeren bu işlev açıklaması, koordinatörün şanzıman tahrikli PTO'nun etkinleştirilmesini kontrol ettiği araçlar için geçerlidir. EG PTO nun

Detaylı

PTO seçimi. Sipariş hakkında genel bilgiler Sipariş hakkında genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım

PTO seçimi. Sipariş hakkında genel bilgiler Sipariş hakkında genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Sipariş hakkında genel bilgiler Sipariş hakkında genel bilgiler Not: PTO'ları ve PTO'lar için elektrikli tertibatı doğrudan fabrikadan sipariş edin. Parça ekleme oldukça maliyetli olacaktır. Parça ekleme,

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI!

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma suyu doldurma koşulları Soğutma suyu doldurma koşulları Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışırken koruyucu ekipman kullanın. Soğutma suyu ciltte

Detaylı

BWS üzerinden bir EK PTO'sunun etkinleştirilmesi. Genel bilgiler. Güvenlik koşulları. Değişmez güvenlik koşulları. Seçilebilir güvenlik koşullar:

BWS üzerinden bir EK PTO'sunun etkinleştirilmesi. Genel bilgiler. Güvenlik koşulları. Değişmez güvenlik koşulları. Seçilebilir güvenlik koşullar: Genel bilgiler Genel bilgiler EK PTO Etkinleştirme işlevinin amacı; volan tahrikli PTO'yu sürücü alanından ve/ veya kabinin dışından, tercihen motorun uzaktan çalıştırılması ve kapatılması işlevleriyle

Detaylı

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Teknik özellikler. Aletler. Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir.

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Teknik özellikler. Aletler. Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir. Genel Genel Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir. Teknik özellikler Belirtilen ağırlıklar içinde sıvı olmayan şanzımanı gösterir. Şanzımanın ağırlık merkezi sıvı filtre kapağının aşağı

Detaylı

Kanca sistemli kamyonlar

Kanca sistemli kamyonlar Genel bilgiler Genel bilgiler Kanca sistemli kamyonlar gevşek yük taşıyıcıları taşımak için kullanılır. Yüklerin taşınması yük taşıyıcıyı mesela kanca kolu veya kablosu kullanılarak kamyonun arka ucuna

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması

Soğutma suyu doldurulması Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma sisteminde değişiklikler yapılırken soğutma sisteminin boşaltılması, yeniden doldurulması ve basınç testinin

Detaylı

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi Egzoz sisteminde yapılan tüm değişiklikler sertifikayı etkiler. Daha fazla bilgi için bir Scania bayisiyle temasa geçin. Tüm motor tipleri ve egzoz sistemleri için genel sınırlamalar ÖNEMLİ! Aracın egzoz

Detaylı

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur.

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur. Genel bilgiler Çekme birimleri, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın çekme gücünü treylera aktarmaktır. Çekme

Detaylı

Öne monte edilen donanım. Öne monteli ekipmanın takılması. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar belgesinde mevcuttur.

Öne monte edilen donanım. Öne monteli ekipmanın takılması. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar belgesinde mevcuttur. Öne monteli ekipmanın takılması Öne monteli ekipmanın takılması Bu belgede öne monteli ekipmanın takılması için bir çok çözüm yolu açıklar. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar

Detaylı

Kereste kamyonları. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler. Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır.

Kereste kamyonları. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler. Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler Kereste kamyonu üstyapıları yükün büyüklüğüne bağlı

Detaylı

Çekme birimleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler PGRT

Çekme birimleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler PGRT hakkında genel bilgiler hakkında genel bilgiler, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken bir veya birden fazla parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın

Detaylı

Beton pompalama kamyonları

Beton pompalama kamyonları Genel bilgiler Genel bilgiler Beton pompalama kamyonları hidrolik olarak kontrol edilen bir kol ile genellikle araçtan belirli bir mesafede olan yerlere beton pompalamak için kullanılır. Üstyapı torsiyonel

Detaylı

Alt şasi tasarım. Genel bilgiler. Alt şasi aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir:

Alt şasi tasarım. Genel bilgiler. Alt şasi aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir: Alt şasi aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir: Yükü şasi çerçevesi üzerine düzgün bir şekilde dağıtmak için Tekerlekler ve çerçeve üzerinde dik duran diğer parçalar için boşluk sağlamak amacıyla Üstyapıyı

Detaylı

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları Genel bilgiler Genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcı, esnekliği arttıran ve araç için durma zamanını azaltan yük taşıyıcıyı hızlıca değiştirmek için kullanılır. Yük değiş tokuşunun en genel türü,

Detaylı

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler Genel bilgiler Genel bilgiler Aracın BCI (Üstyapı İletişim Sistemi) kontrol ünitesi aracılığıyla PTO'nun kontrolü İşlev yalnızca araçta PTO varsa kullanılabilir. Araç PTO ile donatılmışsa, BCI için bir

Detaylı

Zamanlama zinciri - çıkartma/takma

Zamanlama zinciri - çıkartma/takma Sayfa 1/21 Uyarılar ve öneriler Üretici tarafından aksi önerilmedikçe, aşağıdaki işlemler tavsiye edilir: Üretici tarafından aksi önerilmedikçe, aşağıdaki işlemler tavsiye edilir: Zamanlama zincirini her

Detaylı

Otomatik bir şanzımandaki PTO'nun etkinleştirilmesi

Otomatik bir şanzımandaki PTO'nun etkinleştirilmesi İşlevle ilgili genel bilgiler İşlevle ilgili genel bilgiler Otomatik vites kutusundaki (Allison) PTO etkinleştirmesi işlevi sürücü alanı ve kabinin dışından PTO etkinleştirmesi için tasarlanmıştır. Bu

Detaylı

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev. PTO'ların nasıl birleştirilebileceği ile ilgili bilgiler PTO kombinasyonları belgesinde bulunabilir.

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev. PTO'ların nasıl birleştirilebileceği ile ilgili bilgiler PTO kombinasyonları belgesinde bulunabilir. İşlev Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir (Bodywork Communication Interface). PTO'nun ne zaman

Detaylı

Yakıt soğutucusunun bağlanması ve soğutma havası girişinin geliştirilmesi

Yakıt soğutucusunun bağlanması ve soğutma havası girişinin geliştirilmesi Yakıt soğutucusu ihtiyacına dair genel bilgiler Yakıt soğutucusu ihtiyacına dair genel bilgiler Güç çıkışı nispeten yüksek olduğunda HPI ve PDE sistemli araçlar hareketsiz olarak kullanıldığında geri dönüş

Detaylı

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan Arkaplan Arkaplan Kanca kaldıraç dişlisi veya damper gövdesi kullanıldığında, araç sabit iken gövdenin çalışmasını kolaylaştırmak için motor devrinin geçici olarak arttırılması önerilebilir. Sürüş modu

Detaylı

Sıcak bileşenlerle bağlantı sırasında yanma ve zarar görme riski

Sıcak bileşenlerle bağlantı sırasında yanma ve zarar görme riski Sıcak bileşenler Sıcak bileşenler UYARI! Kamyondaki egzoz sistemi ağır çalışma yükünde iken 500 C'yi aşan sıcaklıklara ulaşabilir. Üstyapı ekipmanı egzoz sistemine çok yakın yerleştirildiğinde veya yanıcı

Detaylı

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti üniteleri

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti üniteleri Genel 493 2 190 281 2 204 973 Genel BWE sistemi (ÜStyapı Elektrik Sistemi) BI (Üstyapı İletişim Arabirimi) kontrol ünitesinin ilk olarak sunduklarından daha fazla giriş ve çıkışa ihtiyaç duyulması durumunda

Detaylı

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti ünitesi. IP sınıflandırması PGRT

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti ünitesi. IP sınıflandırması PGRT 1 4 7 10 13 19 22 25 28 31 34 37 2 38 3 6 9 12 15 21 24 27 30 31 36 39 PGRT Genel Genel Şasi ve üstyapı arasındaki iletişim, C259 konnektöründeki yapılandırılabilir giriş ve çıkışlar aracılığıyla yürütülür.

Detaylı

BWS üzerinden bir EG PTO'sunun etkinleştirilmesi. İşlevler, genel

BWS üzerinden bir EG PTO'sunun etkinleştirilmesi. İşlevler, genel İşlevler, genel İşlevler, genel nı içeren bu işlev açıklaması Üstyapı Çalışma Sisteminin (BWS) bir veya iki şanzıman tahrikli PTO'nun etkinleştirilmesini kontrol ettiği araçlar için geçerlidir. EG PTO'nun

Detaylı

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler. Farklı tür PTO ların kontrolü hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki belgelerde bulunur:

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler. Farklı tür PTO ların kontrolü hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki belgelerde bulunur: Genel bilgiler Araçları fabrikada PTO takılı şekilde sipariş etmek mümkündür. Araçları fabrikada takılı PTO için elektrik tesisatı ile sipariş etmek de mümkündür. PTO lar mesela üstyapı imalatçısı tarafından

Detaylı

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler. Pnömatik sistemin tasarımı. Tanımlamalar PGRT. Basınçlı hava deposu. APS (Hava İşlem Sistemi)

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler. Pnömatik sistemin tasarımı. Tanımlamalar PGRT. Basınçlı hava deposu. APS (Hava İşlem Sistemi) Tanımlamalar Aracın pnömatik sistemine ilişkin aşağıdaki tanımları ve konseptleri bilmek çok önemlidir: Basınçlı hava deposu Basınçlı hava içeren basınçlı depo. Basınçlı hava gerektiren diğer sistemlerde

Detaylı

Yakıt depolarının taşınması. Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar. Gazlı araçlar

Yakıt depolarının taşınması. Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar. Gazlı araçlar Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar Bazen üstyapı parçalarına yer açmak için bir veya birkaç yakıt deposunun taşınması gerekebilir. VARNING!

Detaylı

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi Egzoz sisteminin modifiyesindeki sınırlamalar Egzoz sisteminin modifiyesindeki sınırlamalar Tüm motor tipleri ve egzoz sistemleri için genel sınırlamalar ÖNEMLİ! Aşağıda belirtilen durumlara neden olabildiği

Detaylı

Şasi üzerinde çalışma için sınırlamalar. Genel bilgiler

Şasi üzerinde çalışma için sınırlamalar. Genel bilgiler Genel bilgiler Üstyapıyı planlayabilmek için, erken bir aşamada bir araç için neye izin verilip neye izin verilmediğini bilmek çok önemlidir. Genel bilgiler Bu döküman, opsiyonel donanımların ve üstyapının

Detaylı

Kuvvetler ve hareketler. Tanımlamalar. Bükülmeyle ilgili olarak esnek üstyapı

Kuvvetler ve hareketler. Tanımlamalar. Bükülmeyle ilgili olarak esnek üstyapı Kuvvetler ve hareketler ile ilgili genel bilgiler Kuvvetler ve hareketler ile ilgili genel bilgiler Şasi çerçevesi sürüş yöntemine ve yol yüzeyinin doğasına bağlı olarak farklı yönlerde güçlere maruz kalır.

Detaylı

Takviye. Arka kısım. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır.

Takviye. Arka kısım. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır. Üst yapı imalatçısının, Scania dışında bir üreticiden alınmış bir uç bağlantı demirini

Detaylı

Topraklama ve güç kaynağı. Şasi çerçevesindeki topraklama ÖNEMLİ!

Topraklama ve güç kaynağı. Şasi çerçevesindeki topraklama ÖNEMLİ! Şasi çerçevesi üzerindeki tüm üstyapı topraklamasını sol şasi elemanında gerçekleştirin. Sağ şasi elemanını topraklanması, akünün eksi kutbu sol şasi elemanına bağlı olduğundan voltaj kaybına yol açacaktır.

Detaylı

TURBO GENEL TALIMATLAR

TURBO GENEL TALIMATLAR ADIM 1: TURBOYU DEĞIŞTIRMEDEN ÖNCE Arızanın gerçekten turboşarjdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için motor sisteminde ayrıntılı bir arıza teşhis kontrolü yapmak önemlidir. Güç yetersizliği,

Detaylı

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev İşlev EG PTO'ların etkinleştirilmesi Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir (Bodywork Communication

Detaylı

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi PGRT

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi PGRT hakkında genel bilgi hakkında genel bilgi Sökülebilen üstyapılı kamyonlar torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Sökülebilen üstyapılı kamyonlar farklı taşıma gereksinimleri için farklı yük taşıyıcıları

Detaylı

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Hava direnci

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Hava direnci Özet Özet Bu belgede, bir aracın yakıt tüketimini etkileyen faktörler özetlenip açıklanmaktadır. PTO, aracı ileriye doğru hareket ettirmek için ne kadar enerji kullanılacağını etkileyen en önemli etkenlerden

Detaylı

Kablo ve uçları üzerinde çalışma. Genel. Mevcut kablo tesisatları hakkında bilgiler aşağıdaki belgelerde bulunur:

Kablo ve uçları üzerinde çalışma. Genel. Mevcut kablo tesisatları hakkında bilgiler aşağıdaki belgelerde bulunur: Genel Üstyapı imalatını kolaylaştırmak için tüm şasiler adaptasyonlarla hazırlanır. ve kablo tesisatları fabrikadan hazırlık olarak sipariş edilebilir. Bu belge aşağıdaki bilgileri açıklar: Gösterge grubundaki

Detaylı

BWS yoluyla ayrık mil PTO sunun etkinleştirilmesi. İşlevle ilgili genel bilgiler. Araç hareket halinde ve sabitken çalışma

BWS yoluyla ayrık mil PTO sunun etkinleştirilmesi. İşlevle ilgili genel bilgiler. Araç hareket halinde ve sabitken çalışma İşlevle ilgili genel bilgiler İşlevle ilgili genel bilgiler Ayrık mil PTO'su çoğunlukla çok büyük güç çıkışları gerektiğinde kullanılır. Avantajı yarı millerin devreden çıkarılması ve tüm gücün PTO'yu

Detaylı

Arka alt koruma. Genel

Arka alt koruma. Genel Genel Genel UN ECE R58 standardı ile uyum için kamyonlara arka alt korumanın takılması gerekmektedir. Alt koruma fabrikadan temin edilebilir ya da üstyapı imalatçısı tarafından takılabilir. Bu belgede,

Detaylı

Çöp toplama kamyonları

Çöp toplama kamyonları ile ilgili genel bilgiler ile ilgili genel bilgiler arka yükleyiciler, yan yükleyiciler veya ön yükleyiciler olarak montelenebilirler. Yan yükleyiciler ve ön yükleyiciler, sürücünün kabinden ayrılmadan

Detaylı

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları. Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları. Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcı, esnekliği artıran ve araç için durma zamanını azaltan

Detaylı

Montaj ve Bakım Kılavuzu

Montaj ve Bakım Kılavuzu 6302 0489 06/97 TR Montaj ve Bakım Kılavuzu SU 160 300 serisi Boylerler Lütfen saklayınız İçindekiler 1 Genel..................................................... 3 2 Boyutlar ve Bağlantılar.......................................

Detaylı

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler Tanımlamalar Aracın pnömatik sistemine ilişkin aşağıdaki tanımları ve konseptleri bilmek çok önemlidir: Basınçlı hava deposu Basınçlı hava deposu basınçlı hava içeren basınçlı bir depodur. Basınçlı hava

Detaylı

Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesi

Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesi Genel Genel Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesinin farklı tüleri vardır. Özellikle şunlar yer alır: Sürüş sırasında devrilme stabilitesi Devrilme sırasında devrilme stabilitesi Bir vinç

Detaylı

ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları

ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları 2001 model, AKE motor kodlu A4 (B6) 2,5ltr. V6 TDI bir CT1015 WP1 ve CT1018K1 Audi modeline yönelik ayrıntılı kılavuz ContiTech, kayış değişiminde

Detaylı

İlave arka lambalar. İlave arka lambaların takılmasıyla ilgili genel. Arka lambalar

İlave arka lambalar. İlave arka lambaların takılmasıyla ilgili genel. Arka lambalar 341 722 340 905 341 740 İlave arka lambalar İlave arka lambaların takılmasıyla ilgili genel bilgiler İlave arka lambaların takılmasıyla ilgili genel bilgiler Arka lambalar 3 tip arka lamba vardır: Kompakt

Detaylı

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu 1inci 500-750 kmler / 30 45 gün, 2nci 5000km sonra Rölanti Hızı / CO% Vana Manivela Boşluğu Motor Yağı (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Yağ Filtresi (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Motor Yağı Filtresi (Bajaj DTS-i 10000

Detaylı

Otomatik şanzıman PTO etkinleştirmesi. Fonksiyon

Otomatik şanzıman PTO etkinleştirmesi. Fonksiyon Fonksiyon Fonksiyon Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. PTO'ların nasıl

Detaylı

Şasinin alçaltılması. Genel

Şasinin alçaltılması. Genel Genel Genel Örneğin bir vinci çalıştırırken veya boşaltırken, aracın daha stabil olabilmesi için, hava körükleri hava süspansiyonlu durdurma lastiğine boşaltılmalıdır. Körükleri Boşalt işlevini etkinleştirme

Detaylı

Aracın hızını sınırlama fonksiyonları. Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler. Hız sınırlayıcılar arasında öncelik sırası.

Aracın hızını sınırlama fonksiyonları. Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler. Hız sınırlayıcılar arasında öncelik sırası. Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler Scania hız sınırlama için üç fonksiyon sunar. Bu fonksiyonlar, örneğin çöp kamyonları, itfaiye araçları ve ağır mallar taşıyan

Detaylı

Müşteriye teslimattan önce kalite ve güvenlik kontrolü 2: Kontrol listesi

Müşteriye teslimattan önce kalite ve güvenlik kontrolü 2: Kontrol listesi Açıklama Açıklama Bu belgenin amacı üstyapı montajının araç ömrü süresince yüksek kalite ve minimum bedensel yaralanma ile maddi hasar sağlayacak şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini kontrol

Detaylı

Gösterge. Açıklama. Genel. Takometre. Kalibrasyon

Gösterge. Açıklama. Genel. Takometre. Kalibrasyon Açıklama Açıklama Genel Motor devri ve yağ basıncı için C49 soketine ekran göstergeleri bağlamak mümkündür. Bu bölüm bu bağlantıların nasıl yapılacağını anlatır. Pim 7 bir takometre bağlamak ve pim 8-12

Detaylı

Üstyapı bağlantısı. Genel bilgiler. Şasi çerçevesi braketleri. Alt şasi braketleri. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Üstyapı bağlantısı. Genel bilgiler. Şasi çerçevesi braketleri. Alt şasi braketleri. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Üstyapı uyarlama braketleri üstyapının ataşmanı için bir sistem olarak kullanılır. Kombinasyona bağlı olarak sert ataşmandan

Detaylı

Sürekli motor devri sınırlayıcısı

Sürekli motor devri sınırlayıcısı Arka Plan Arka Plan Sürekli motor devri sınırlayıcısı fonksiyonunun nasıl etkinleştirileceğine yönelik üç seçenek vardır. Aracın BCI işlevselliğiyle donatılması (Üstyapı İletişim Arabirimi): Analog sinyaller

Detaylı

ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları

ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları Fiat 500 1,2 ltr. için detaylı kılavuz. Motor kodu 169 A4.000 ContiTech, kayış değişiminde hataların nasıl önlenebilir olduğunu gösterir. Dişli kayışının

Detaylı

Üstyapı ve opsiyonel ekipman için sınırlamalar. Bu belgeyle ilgili genel bilgiler. Sıcak bileşenler

Üstyapı ve opsiyonel ekipman için sınırlamalar. Bu belgeyle ilgili genel bilgiler. Sıcak bileşenler Bu belgeyle ilgili genel bilgiler Bu belgeyle ilgili genel bilgiler Üstyapıyı planlayabilmek için, erken bir aşamada bir araç için neye izin verilip neye izin verilmediğini bilmek çok önemlidir. Bu döküman,

Detaylı

Alt şasi ve bağlantısının seçilmesi. Açıklama. Tavsiyeler

Alt şasi ve bağlantısının seçilmesi. Açıklama. Tavsiyeler Açıklama Açıklama Çalışma sırasında oluşabilecek her tip gerilmeyi karşılayabilmek için şasi çerçevesi, alt şasi ve takviye birlikte etkileşim gösterir. Alt şasi boyutlandırma ve tasarımı, ek ve takviyesi,

Detaylı

Uzaktan el gazı kontrolü. Açıklama. Genel. Koşullar. Etkinleştirme

Uzaktan el gazı kontrolü. Açıklama. Genel. Koşullar. Etkinleştirme Açıklama Açıklama Genel Uzaktan el gazı fonksiyonu; el gazı, sınırlı el gazı ve artırılmış rölanti fonksiyonlarının uzaktan kumandası için kullanılmaktadır. Koşullar Fonksiyon, sadece el freni uygulanırken

Detaylı

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Mekanik ve hidrolik kaldırma cihazları yanlış manevra alınması veya teknik hatalardan dolayı devrilebilir

Detaylı

Arka lambalar. Uygulama. Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir:

Arka lambalar. Uygulama. Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir: Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir: Daha fazla bilgi için bir Scania bayisiyle temasa geçin. Kompakt 7 gözlü lamba grubu LED

Detaylı

Ek kılavuz. Su Soğutma - MINITRAC 31. MINITRAC 31 radyometrik sensörleri için aktif su soğutma sistemi. Document ID: 48522

Ek kılavuz. Su Soğutma - MINITRAC 31. MINITRAC 31 radyometrik sensörleri için aktif su soğutma sistemi. Document ID: 48522 Ek kılavuz Su Soğutma - MINITRAC 31 MINITRAC 31 radyometrik sensörleri için aktif su soğutma sistemi Document ID: 48522 İçindekiler İçindekiler 1 Ürün tanımı 1.1 Yapısı... 3 2 Montaj 3 3.1 Yedek parçalar...

Detaylı

Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması

Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi SCR (Seçici Katalitik İndirgeme) emisyon kontrol sistemli araçlarda,

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi Sökülebilen üstyapılı kamyonlar torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Sökülebilen üstyapılı kamyonlar

Detaylı

MF-7900-E22,23 KULLANIM KILAVUZU

MF-7900-E22,23 KULLANIM KILAVUZU MF-7900-E22,23 KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER I. TEKNİK ÖZELLİKLER...1 II. E22 KULLANILDIĞINDA...1 1. Montaj prosedürü... 1 2. Ayarlama prosedürü... 5 III. E23 KULLANILDIĞINDA...6 1. Montaj prosedürü...

Detaylı

Elektrikli motor ısıtıcısı, 230V V1.2

Elektrikli motor ısıtıcısı, 230V V1.2 Installation instructions, accessories Talimat No 31454380 Sürüm 1.2 Parça No. 31454379 Elektrikli motor ısıtıcısı, 230V IMG-391075 Volvo Car Corporation Elektrikli motor ısıtıcısı, 230V- 31454380 - V1.2

Detaylı

Şasinin, aksların ve tekerlek jantlarının fazla boyanması

Şasinin, aksların ve tekerlek jantlarının fazla boyanması Boyama ile ilgili genel bilgiler Boyama ile ilgili genel bilgiler ÖNEMLİ! Scania, yumuşak veya esnek bir malzemeden yapılmış parçaların boyanmamasını önerir. Lastik hidrolik hortumları ve yumuşak plastik

Detaylı

Dış görüntüleme araçlarının bağlanması

Dış görüntüleme araçlarının bağlanması Arkaplan Arkaplan Harici ekran göstergeleri BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. Harici ekran göstergelerinin hangi araç verilerini görüntüleyeceği koşullar BICT (Bodywork

Detaylı

SCANIA YEDEK PARÇALARI YEDEK PARÇA BİLGİLENDİRME DOSYASI

SCANIA YEDEK PARÇALARI YEDEK PARÇA BİLGİLENDİRME DOSYASI SCANIA YEDEK PARÇALARI YEDEK PARÇA BİLGİLENDİRME DOSYASI SİLİNDİR KAPAĞI EN ZORLU ÇALIŞMA KOŞULLARINA DAYANIKLI Scania silindir kapakları, hizmet ömrü boyunca motor performansını en üst seviyeye çıkaracak

Detaylı

Pnömatik sistemin modifiye edilmesi

Pnömatik sistemin modifiye edilmesi Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge, pnömatik sistemin nasıl modifiye edileceğini ve üzerinde nasıl çalışılacağını açıklar. Belge aşağıdaki gibi bölünmektedir: Modifikasyon ve dönüştürme koşulları Yüksek

Detaylı

Devrilme stabilitesi. Genel bilgiler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Devrilme stabilitesi. Genel bilgiler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Başlıca aşağıdakiler olmak üzere farklı devrilme stabilitesi türleri vardır: Sürüş sırasında devrilme stabilitesi Devrilme sırasında devrilme stabilitesi Vinç kullanırken devrilme stabilitesi

Detaylı

Ön cam sileceklerinin uzaktan etkinleştirilmesi. Açıklama

Ön cam sileceklerinin uzaktan etkinleştirilmesi. Açıklama Açıklama Açıklama Ön cam sileceklerinin uzaktan etkinleştirilmesi ön cam sileceklerini kabinin dışından çalıştırmak için kullanılır. Ön cam sileceği hızı Scania Diagnoz Programlayıcısındaki (SDP3) ayarlanabilir

Detaylı

Dış görüntüleme araçlarının bağlanması. İşlev PGRT

Dış görüntüleme araçlarının bağlanması. İşlev PGRT İşlev İşlev Sürücü alanından farklı bir yerde konumlanan ekran göstergeleri araç verilerinin görüntülenmesi ve okunması için kullanılır. Not: İşlev, Harici CAN ile kullanılamaz. :0-005 Yayım 4 tr-tr (4)

Detaylı

İlave spot lambaları. Açıklama. Bağlantı seçenekleri

İlave spot lambaları. Açıklama. Bağlantı seçenekleri Açıklama Açıklama Aracın görüş ve görünürlük işlevleri düzenlemesi için hangi kontrol ünitesi ile donatıldığına bağlı olarak iki farklı bağlantı seçeneği bulunmaktadır. Bunların en yenisine belgede CUV2,

Detaylı

Otomatik boş vites. Dahili araç sinyalleri ve analog sinyaller kullanarak etkinleştirme

Otomatik boş vites. Dahili araç sinyalleri ve analog sinyaller kullanarak etkinleştirme Arka Plan Arka Plan Otomatik boş vites fonksiyonu BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. Otomatik boş vites dahili araç sinyalleri, analog sinyaller ve Harici CAN (Controller

Detaylı

ED PTO etkinleştirmesi. Genel bilgiler. PTO'ların nasıl birleştirilebileceği ile ilgili bilgiler PTO kombinasyonları belgesinde bulunabilir.

ED PTO etkinleştirmesi. Genel bilgiler. PTO'ların nasıl birleştirilebileceği ile ilgili bilgiler PTO kombinasyonları belgesinde bulunabilir. Genel bilgiler ED PTO motor tarafından mekanik olarak çalıştırılır ve motor çalışırken daima çalışır. PTO devreden çıkarıldığında bağlantısı çalıştırması niyetlenen fonksiyondan kesilir. PTO'ların nasıl

Detaylı

2SB5 doğrusal aktüatörler

2SB5 doğrusal aktüatörler 2SB5 doğrusal aktüatörler SIPOS 5 İşletim Kılavuzu Eki Basım 03.13 Değişiklik yapma hakkı saklıdır! İçindekiler SIPOS 5 İşletim Kılavuzu Eki İçindekiler İçindekiler 1 Temel bilgiler... 3 1.1 İşletim kılavuzuna

Detaylı

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Özet PGRT

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Özet PGRT Özet Özet Bu belgede, bir aracın yakıt tüketimini etkileyen faktörler özetlenip açıklanmaktadır. Bir aracın yakıt tüketimini etkileyen çeşitli faktörler vardır. Lastikler Ekonomik sürüş Araç durumu 03:60-02

Detaylı

Otomatik boş vites. Genel PGRT

Otomatik boş vites. Genel PGRT Genel Genel Bu fonksiyon aşağıdaki fonksiyonlara sahip araçlarda bulunur: Otomatik şanzıman Tam otomatik Opticruise (debriyaj pedalsız araçlar) Sürücü konforunu arttırmak amacıyla, el freni uygulandıktan

Detaylı

Sesli uyarının uzaktan etkinleştirilmesi. Açıklama

Sesli uyarının uzaktan etkinleştirilmesi. Açıklama Açıklama Açıklama Sesli uyarının uzaktan etkinleştirmesi fonksiyonu, üstyapı donanımı tarafından kombinasyon aygıtındaki sesli uyarıyı etkinleştirmek için kullanılır. Fonksiyonu etkinleştirmek için aşağıdaki

Detaylı

Beton pompalı kamyonlar. Beton pompalı kamyonlar hakkında genel bilgiler. Tasarım. Beton pompalı kamyonlar burulmaya karşı ekstra sağlam kabul edilir.

Beton pompalı kamyonlar. Beton pompalı kamyonlar hakkında genel bilgiler. Tasarım. Beton pompalı kamyonlar burulmaya karşı ekstra sağlam kabul edilir. Beton pompalı kamyonlar hakkında genel bilgiler Beton pompalı kamyonlar hakkında genel bilgiler Beton pompalı kamyonlar burulmaya karşı ekstra sağlam kabul edilir. Tasarım Üstyapıyı öyle güçlü ve sert

Detaylı

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan Arkaplan Arkaplan Kana kaldıraçlı kamyonu veya damperli gövdeyi kullanırken aracın manevra yapmasını kolaylaştırmak için, motor devrini geçici olarak arttırmak olumlu olabilir. Sürüş modu boş vites haricindeki

Detaylı

Montaj kılavuzu. Isı pompası konvektörü için 2 yollu vana kiti EKVKHPC

Montaj kılavuzu. Isı pompası konvektörü için 2 yollu vana kiti EKVKHPC Isı pompası konvektörü için yollu vana kiti Isı pompası konvektörü için yollu vana kiti Montajdan önce bu kılavuzu dikkatlice okuyun. Bir kenara atmayın. İleride başvurmak üzere arşivinizde saklayın. Ekipmanın

Detaylı