METALİK BAKIR ÜRETİMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "METALİK BAKIR ÜRETİMİ"

Transkript

1 METALİK BAKIR ÜRETİMİ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ & Yrd. Doç. Dr. Zafer BARLAS Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü

2 BAKIR CEVHERLERİ VE MİNERALLERİ Yer kabuğunda bulunan bakır cevherleri iki şekilde çıkartılmaktadır. Rafine bakır üretiminde tüketilen bakı cevherinin yaklaşık % 90 nı açık ocak sistemiyle kalanı ise yeraltına doğru kapalı tünel sistemiyle çıkarılmaktadır. Bütün dünyada pek çok farklı bakır cevheri bulunup çıkarılmaktadır. Dünyada üretilen toplam bakırın yaklaşık % 80 i sülfürlü bakır cevherlerinden elde edilmektedir. Tipik olarak bakır cevherleri % 0,5-2 arası bakır içermektedir. Bakır cevheri dendiğinde bakır minerali ve gongu olarak adlandırılan kayacın karışımından ibaret malzeme ifade edilmektedir.

3

4

5

6

7 METALİK BAKIR ÜRETİM YÖNTEMLERİ 1) Pirometalurji yöntemi ile bakır üretimi: sülfürlü, oksitli ve nabit bakır cevherlerine uygulanır. 2) Hidrometalurji yöntemi ile bakır üretimi: Düşük tenörlü oksitli bakır cevherlerine uygulanır. 3) Elektrometalurji yöntemi ile bakır üretimi : Yukarıdaki bahsedilen yöntemlerin son kademesi olarak her iki yöntemde de uygulanır. Bu yöntem ile bakır elektrolitik arıtmaya tabi tutularak saf katot bakıra çevrilmektedir.

8 METALİK BAKIR ÜRETİMİN AŞAMALARI

9 PİROMETALURJİ BAKIR ÜRETİMİNDE TEMEL UYGULAMALAR 1- Konsantre Etme (Kırma, Öğütme, Sınıflandırma (boyutsal), Ayırma, Kurutma, Manyetik ayırma) 2- Kavurma 3- Ergitme 4- Dönüştürme (Kimyasal kompozisyon olarak) 5- Arıtma (Saflaştırma)

10 Sülfür cevherlerden bakır üretimindeki temel uygulamalar 1- Konsantre Etme 2- Kavurma 3- Ergitme 4- Dönüştürme 5- Arıtma

11

12

13 Bilyeli değirmenler kırma sonrası ¼ inç veya daha küçük boyuta getirilen bakır cevherlerini µm aralığına getirmek için etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

14 CEVHER ZENGİNLEŞTİRME Dünya bakır ihtiyacının % 80 ini sülfürlü cevherlerden üretilmektedir. Günümüzde işletilen cevherlerin büyük bir kısmı genellikle düşük tenörlü olup, % 2 veya daha düşük bakır içerdiklerinden öncelikle cevher zenginleştirilir. Böylece düşük tenörlü cevherlerin içerdikleri bakır miktarı % üzerine yükseltilebilmektedir Zenginleştirme uygulamasıyla 100 ton/gün cevher işlem görebilir ve % 0,5 Cu içeren cevherler ekonomik olarak değerlendirilebilmektedir. Mineraller önce kırılır, sonra öğütülür. Öğütülen mineraller flatasyon (yüzdürme) metodu ile zenginleştirilir. Bu metotla mevcut bakır minerallerinin % 90 ı diğer yabancı maddelerden arındırılır. Bu işlem ile 100 kg Cu cevherinden 1 kg zengin Cu cevheri elde edilir. Dolayısıyla kırma, öğütme ve flotasyon işleminin maden ocaklarında yapılmasının gerekmektedir.

15 FLOTASYONLA AYIRMA: İnce ufalanmış maden Köpük-Yüzdürme işlemi ile konsantre edilir. İnce ufalanmış maden, çam yağı küçük bir miktar ihtiva eden su içinde dibe çökmeden tutulmaktadır. Bir hava üfleme süspansiyondan geçirilir. Parçacıklar yağla ıslatılır ve yüzdürülür. Gang dibe batar. Yüzdürme ile Ayırma sonrası elde edilen konsantrenin bakır içeriği % arası değişmektedir. Okside bakır minerallerine ise flotasyon metodu uygulanmaz. Bunlar doğrudan doğruya asitle yıkama ünitesine gönderilir (hidrometalurji yöntemi).

16

17 KAVURMA Flotasyon ile zenginleştirilmiş sülfürlü cevherler kavurma işlemine tabi tutulur. Bu işlem yüksek sıcaklıkta ergime olmadan sülfürlü cevherlerin hava akımı uygulanarak cevherde bulunan kükürtlerin bir kısmı SO2 (kükürt dioksit) haline dönüştürülerek yok edilmektedir. Sonuçta geriye demir ve bakır oksit kalmaktadır. Kavurma işlemi hava içeren çok katlı bir fırında gerçekleştirilir. Sülfür okside edilerek SO 2 e arsenik ve antimon gibi empuriteler (atıklar) ise okside olup buharlaşarak ortamdan uzaklaştırılır. Kavurmanın amacı cevherde bulunan sülfürün bir kısmını yakmak ve demiri okside etmek suretiyle reverber fırınında izabe işleminde silisle birleşmeğe hazır hale getirmektir.

18 Bakır ile kükürt arasındaki afinite, kükürt ile mevcut diğer herhangi bir metal arasındaki afiniteden daha yüksektir. Sonuçta izabe esnasında bakır, Cu 2 S teşkil etmek üzere yeteri derecede kükürt alacak ve geriye kalan kükürt demir ile birleşecektir. MAT bakırın bakır tenörü % arasında değişebilmektedir. Kavurma esnasında mevcut kükürdün büyük bir kısmının giderilme işlemi, demir sülfürün oksidasyonunu temin maksadı için yapılır (bakır sülfürün değil) Cu 2 S bileşiğinin teşekkülünden sonra arta kalan kükürt sistemden uzaklaştırılır.

19

20 Flotasyon sonrası kurutulmuş konsantre bakır cevherinin kavrulmasıyla; (a) Fazla olan sülfür ve arsenik ve antimon gibi elementler okside edilerek ortamdan uzaklaştırılırlar. Kavurma ile cevherde bulunan sülfürün bir bölümü okside edilerek ortamdan uzaklaştırılırken asıl hedeflenen demirin okside edilmesidir. (b) Kavurma ile demir oksidin büyük bölümü okside edilir. (c) Konsantre cevherde yalnızca istenen oranda sülfür yapı bırakılır. (d) Cevher partiküllerinin ergimesine müsaade edilmez.

21 Kavurma aşamasında meydana gelen reaksiyonlar

22 ERGİTME Bakır ve demir sülfürleri MAT içinde konsantre edebilmek ve diğer atıkları cüruf halinde sistemden uzaklaştırmak için kavrulmuş ürünün (kalsinenin) bir reverber fırınında ergitilmesi gerekir. İzabe sonucu elde edilen ürün (MAT) gerçek bir kimyasal bileşik olmayıp, Cu 2 S ve FeS sülfürlerinden müteşekkil değişken bir karışımdır. Bakırın MAT tan ayrılma işlemi konvertör olarak bilinen ve refrakter malzeme ile astarlanmış bir kapta kademeli bir oksidasyon yapmak suretiyle gerçekleştirilir. Kok ve silika (SiO 2 ) ile karıştırılan kavrulmuş cevher, reverber fırınında ergitme işlemine tabi tutulur. Ergitme sırasında FeO demir silikata (FeSiO 3 ) dönüştürülür (1370 C ve 1480 C).

23 ERGİTME Bakır ve demir sülfürleri MAT içinde konsantre edebilmek ve diğer atıkları cüruf halinde sistemden uzaklaştırmak için kavrulmuş ürünün (kalsinenin) bir reverber fırınında ergitilmesi gerekir. İzabe sonucu elde edilen ürün (MAT) gerçek bir kimyasal bileşik olmayıp, Cu 2 S ve FeS sülfürlerinden müteşekkil değişken bir karışımdır. Bakırın MAT tan ayrılma işlemi konvertör olarak bilinen ve refrakter malzeme ile astarlanmış bir kapta kademeli bir oksidasyon yapmak suretiyle gerçekleştirilir. Kok ve silika (SiO 2 ) ile karıştırılan kavrulmuş cevher, reverber fırınında ergitme işlemine tabi tutulur. Ergitme sırasında FeO demir silikata (FeSiO 3 ) dönüştürülür (1370 C ve 1480 C).

24

25

26

27

28

29 Mattan blister bakır üretiminde kullanılan konvertör

30

31 BESSEMER KONVERTÖRÜNDE DÖNÜŞÜM Bakır, ergiyik MAT (Cu 2 S + FeS) bakırdan bessemer konvertörlerinde üretilir. MAT bakır, bessemer konvertörüne yüklenir. Konvertörün dışı çelik içi MgO veya SiO 2 ile astarlanmıştır. Konvertör tüyerler vasıtasıyla içerisine gönderilen sıcak hava ile ısıtılmaktadır. Konvertöre aynı zamanda MAT dışında silika ve curuf yapıcılar da yüklenmektedir. Konvertör içerisine gönderilen havadaki oksijen, FeS i okside ederek FeO e dönüştürür. Bu demir oksit ise silikayla (SiO 2 ) birleşerek cürufu oluşturur.

32 Bu aşamada 30 dakika hava üflenir. Önemli miktarda cüruf teşekkül eder. Bu cüruf alındıktan sonra yeniden mat ve silis ilave edilerek tekrar hava üflenir. Bu işlemler tekrarlanarak ton mat, ton blister bakır elde edilir. Ergiyik bakır, konvertörden alınarak soğumaya bırakılır. Ergiyikten açığa çıkan kükürt dioksit ise konvertörün üst yüzeyinde bulunan soğutucularda toplanır. Konvertörden elde edilen bakır blister bakır olarak isimlendirilir. Blister bakır % 98-99,5 saflıkta olabilir.

33

34 Bessemer konventöründe Blister bakır üretimi

35 BLİSTER BAKIRDAKİ SAFSIZLIKLAR VE ETKİLERİ Blister bakır % 99 saflıktadır. Blister bakırın saflığını bozan temel atık demirin dışında, çok küçük değerler de As, Zn, Pb, Ag ve Au da olabilmektedir. Bakırda bulunan bu atıklar elektrik iletim özelliğini olumsuz etkilediği gibi mekanik özellikleri de olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle, ortamdan uzaklaştırılarak bakır daha saf hale getirilmelidir.

36 HİDROMETALURJİK YÖNTEMLE BAKIR ÜRETİMİ Bakır cevherinden üretilen toplam bakırın yaklaşık % 80 i flotasyon-ergitme ve saflaştırma şeklinde üretilmektedir. Kalan % 20 lik bölüm ise hidrometalurjik yöntemle üretilmektedir. Bu uygulamanın aşamaları; (a) Kırılmış ve öğütülmüş bakır cevheri, sülfürik asit solüsyonunda Liç edilerek çözeltiye alınır. (b) Saf olmayan çözeltideki bakır, daha temiz (atıklardan arındırılmış) çözeltiye alınır. (c) Elektrolizle elektrolite bulunan bakır katot bakır olarak üretilir.

37 HİDROMETALURJİK YÖNTEMLE BAKIR ÜRETİMİ Yöntemin aşamaları 1- Cevher hazırlama Bakır cevheri (~0,5-2%) Öğütme, Flotasyon, Ayırma Sonuç konsantrasyon (konsantre Cu, ~ % 20-30) 2- Liç (çözeltiye alma) (nötr çözümlendirme) işlemleri 3- Çöktürme işlemleri Fe ile çöktürme İyon çöktürme Gazlarla çöktürme Solvent ekstraksiyonu 4- Ayırma (süzme) işlemi 5- Elektrolitik Rafinasyon

38 Hidrometalurjik metotla bakır üretimi genellikle; Oksit mineralleri, (karbonatlar, hidro silikatlatlar, sülfatlar) Okside edilen mineraller sülfürik asit tarafından hızlı bir şekilde çözünür. CuO + H 2 S0 4 Cu ++ + SO H 2 O Diğer taraftan sülfür minerallerin okside edilmesi gerekir. Bu durumun şematik olarak gösterimi: Cu 2 S + 5/2O 2 + H 2 SO 4 2Cu SO H 2 O

39 BAKIRIN LİÇ EDİLMESİ Aşağıda muhtelif bakır minerallerinin sülfürik asit, ferik sülfat ile sülfürik asit içerisinde çözünme reaksiyonları gösterilmektedir.

40 Muhtelif saf bakır minerallerinin çözünme şartları

41 - Cevherin parçacık boyutu: Yukarıda verilen örneklerde de görüldüğü gibi Liç öncesi cevher parçacık boyutun belli bir değerin altına düşürülmesi gerekmektedir. Cevherin parçacık boyu küçüldükçe Liç süresi azalacaktır. - Solüsyonun bileşimi ve konsantrasyonu: Solüsyonun cinsi ve konsantrasyonu pek çok faktöre bağlı olarak belirlenir. Bakır minerallerinin Liç yapılmasında kullanılan asit konsantrasyonu genellikle % 10 un altındadır. - Temas zamanı: Temas zamanı, cevherin tane büyüklüğü ile doğru orantılı olarak değişmektedir. - Sıcaklık: Ferrik demir sülfatlı asit solüsyonlarının bakır sülfürleri çözmeleri, sıcaklık artışıyla artış gösterir. Solüsyon sıcaklığının 20 o C den 35 o C ye yükseltilmesiyle bakırın Liç yoluyla solüsyona alınması %40-50 lerden %75 lere kadar yükselmektedir.

42 ELEKTROLİZ YÖNTEMİ İLE SAF BAKIRIN ELDESİ Bir elektrolit ile temas halinde bulunan elektrotlara dışarıdan bir elektromotor kuvvet uygulayarak kimyasal bir reaksiyonun gerçekleştirilmesi şeklinde tanımlanan elektroliz elektrokimyasal olayın tersidir. Burada elektrik enerjisi yardımıyla kimyasal reaksiyonlar gerçekleştirilir. Elektroliz hücreleri bir elektrolit ile temas halinde bulunan iki veya daha fazla elektrottan oluşur ve elektrotlar bir doğru akım kaynağına bağlıdır. Bağlantı anodun pozitif, katodun negatif yükleneceği şekildedir. Yani elektrot dışında elektronlar anottan katoda elektrolit içinde ise katottan anoda doğru akarlar. Devreye akım verildiğinde çözeltideki negatif yükler pozitif kutup olan anoda, pozitif yükler ise negatif kutup olan katoda yönelirler. Elektroliz işleminde meydana gelen olaylar anodik ve katodik reaksiyonlar olup bunlar; Anotta yükseltgenme (oksidasyon), Katotta ise indirgenme (redüksiyon) şeklindedir.

43 ELEKTROLİZ YÖNTEMİ İLE SAF BAKIRIN ELDESİ Elektrolitik Cu, katot Cu üretilir (% 99.99). Elektroliz tankının tabanında anot çamuru birikir (1:100) (Cu, Ag, As, Se, Bi, Au, Te ) Süzme işleminden elde edilen çözelti bakır kaynağıdır ve çözeltide bulunan Cu iyonları katot üzerinde toplanır. Bilister bakır elektroliz işlemiyle arıtılarak saflaştırılır ve katot bakır elde edilir. Elektroliz işleminde blok halinde üretilen bilister bakır anot kutuplarında ince saf bakır plakalar ise katot kutbunda yer almaktadır. Katot kutbunda olan bakır plakaların bozunumunu önlemek için yüzeyleri grafitle kaplanır. Elektroliz işleminin gerçekleştiği hücredeki elektrolit bakır sülfat (CuSO 4 ) tan ibaret olup elektrik iletkenliğini artırmaya yönelik olarak çok az miktarda H 2 SO 4 içermektedir. Elektroliz esnasında saf bakır katot bakır plakalar üzerinde toplanır. Atıklar ise elektroliz hücresinin tabanında anot çamuru olarak birikir.

44

45 ELEKTRO KAZANIM Elektrolitteki bakır elektrolizle saf metalik katot bakıra dönüştürülür. Bu uygulama elektro arıtmaya benzer olup, farklılık anot kutbunun inert kurşun alaşımı olmasıdır. Katottaki reaksiyon Cu +++ 2e- + Cu" Elektrolitte metalin toplanması Anottaki reaksiyon H 2 O 1/2O 2 + 2H ++ 2e- Anotta gaz çıkışı Bu şekilde katotta 20 ppm den daha az atık içeren saf metalik bakır anotta ise gaz halde O 2 üretilir.

46 Bakırın elektrolizi

47 BAKIR ÜRETİMİNDE MİTSUBİSHİ METODU Sülfür cevherlerden bakır üretiminde uygulanan pek çok metot bulunmaktadır. Bunlardan biri de Mitsubishi Metodudur. Mitsubishi metodu doğrudan blister bakır üretimine imkân vermektedir. Bu metotla bakır üretimi Naoshima, Japan; Onsan, Korea; Port Kembla, Australia; and Gresik, Indonesia ülke şirketlerinde kullanılmaktadır. Normal olarak sülfür bakır cevherlerinden bakır üretimi iki aşamada gerçekleştirilir: 1) MAT üretim aşaması (bu aşamada ergitme ile MAT ve cüruf üretilir) 2) Dönüştürme aşaması (bu aşamada MAT ta bulunan demir ve sülfür blister bakır üretimi için kademeli olarak okside edilir).

48 BAKIR ÜRETİMİNDE MİTSUBİSHİ METODU Her iki aşamadaki kimyasal reaksiyonlarda oksidasyon şeklinde olsa da uygulanan kısmi oksijen basıncında önemli bir farklılık vardır. Ergitme aşamasında daha az oksidasyon fakat daha fazla bakır kazanımı vardır. Bu iki farklı reaksiyon şartları ayrı fırınlarda olup, bu uygulamalar gerçekleştirilirken bu şartlar çok etkilidirler. Mitsubishi üretim yöntemi sürekli ergitme cüruf temizleme ve dönüştürme işlemlerini ardışık olarak uygulayan üçlü bir fırın sistemi içermektedir. Anot bakır üretmek için anot döküm aşaması daha sonra uygulanmaktadır.

49 ERGİTME FIRINI VE REAKSİYONLARI Mitsubishi metodu ile bakır üretiminde ilk aşama ergitme fırınıdır. Fırında sürekli üretim yapılırken yüksek oranda bakır sülfür ve cüruf açığa çıkmaktadır. Dairesel kesitli ergitme fırının üst bölümünde düşey konumda pek çok üfleyici lance bulunmaktadır. Bunlar vasıtasıyla fırın içerisine cüruf yapıcı silika, geri dönüşüm şeklindeki cüruf (dönüşüm fırınından gelen), kok ve oksijence zenginleştirilmiş hava doğrudan fırın içerisine üflenmektedir.

50 DÖNÜŞÜM FIRINI VE REAKSİYONLARI Mitsubişi metodunda ergitme fırınından gelen curuf arıtma fırınında cüruf alınarak temizlenen MAT dönüştürme fırınına gönderilir. Bu fırında MAT sürekli olarak bilister bakıra dönüştürülür. Bu fırına yüklenenler %30-35 oksijen içeren oksijen, kireçtaşı, anot hurda ve ergiyik MAT şeklindedir. Ergitme fırınında olduğu gibi kullanılan lansler yüksek kromlu çelikten olup, oksijenin üflenen havadaki konsantrasyonu ergitme fırınına göre daha düşüktür. Dönüştürme fırınında reaksiyonlar yüksek oranda egzotermiktir. Bu nedenle ergiyik banyonun ısı dengesinin dikkatli bir şekilde kontrol etmeliyiz. Ortam sıcaklığını mümkün olduğunca düşük tutulmalıdır.

51 DÖNÜŞÜM FIRINI VE REAKSİYONLARI Üretilen blister bakır % 99 saflıkta olup, % 0,5 S içermektedir. Blister bakır daha ileriki işlemler için anot fırınına gönderilir. Dönüştürücü fırından alınan cüruf (C-slag) % Cu içermektedir. Çoğunluğu Cu 2 O şeklindedir..

52 Mitsubishi işleminin şematik görüntüsü

53 BAKIR VE BAKIR ALAŞIMI HURDALARINDAN GERİ DÖNÜŞÜMLE BAKIR ÜRETİMİ Bakır Esaslı Hurdalar dünyada bakır üretiminin kaynağı yalnızca bakırın cevherden üretiminden ibaret değildir. Önemli miktarlara varan bakır hurdası üretim devresine girmekte, daha büyük bölüm hurda ise doğrudan doğruya imalat sanayiinde kullanılmaktadır. Hurda bakır kullanımının yapısı incelendiğinde, toplam hurdanın yaklaşık olarak %90 ının gelişmiş ülkelerde kullanıldığı görülecektir. Diğer yandan hurda bakırın %30 u tekrar rafine bakıra dönüşmekte, %70 lik kısım doğrudan imalat sanayiine gitmektedir. Bakır Esaslı Hurdalar Ülkelere göre sıralama yapılmak istenirse rafinerilerde hurda bakır kullanma bakımından ön sırayı ABD almakta, onu Almanya, Japonya, İtalya, Belçika ve Lüksemburg izlemektedir. Direkt hurda bakır kullanımında da en büyük payı yine ABD ile birlikte Japonya, İtalya ve Almanya almaktadır. Bakır Esaslı Hurdalar Bakırın en geniş kullanım alanı elektrik ve elektronik uygulamalarıdır.

54 BAKIR VE BAKIR ALAŞIMI HURDALARINDAN GERİ DÖNÜŞÜMLE BAKIR ÜRETİMİ Bakır hurda kaynakları ve tasnifi Hurdaların rafinasyonu, hurdanın ihtiva ettiği empürite miktarına bağlıdır. Hurdaları içeriğine göre sınıflandırmakta mümkündür; 1) Düşük tenörlü hurdalar: Genel olarak sekonder malzemelerin işlenmesi amacıyla dizayn edilen düşey fırın veya ergitme ocaklarında yeniden ergitilirler. Müteakiben malzeme konverter ve anot fırınlarında işlem gördükten sonra elektroliz hücrelerinde elektrolitik rafinasyona tabi tutulurlar. 2) Yüksek tenörlü hurdalar: Anod fırınlarında işlenerek elektrolitik rafinasyona tabi tutulurlar. 3) Katot kalitesindeki hurda: Fabrikasyon sırasında oluşan ara-işlerdir. Direkt olarak ergitilip kullanılırlar ve ingot olarak kalıplanırlar. 4) Bakır alaşım hurdaları: Genel olarak rafineri hammaddesi olarak kullanılmayıp alaşım üretiminde kullanılırlar.

55 BAKIR VE BAKIR ALAŞIMI HURDALARINDAN GERİ DÖNÜŞÜMLE BAKIR ÜRETİMİ Bakır üretiminin % i hurda kaynakları karşılamaktadır. Hurdadan bakır üretimi cevherden bakır üretimine göre bazı avantajları bulunmaktadır: 1) Bu işlem ile cevherden elde edilmede harcanan enerji miktarından daha az enerji harcanmaktadır. 2) Bu işlem ile birincil üretimde olan konstre, liç ve ergitme aşamalarındaki kayıplar olmaz. 3) Bu işlem ile bakır kaybolmayacak ve gelecek nesillerin kullanımına mutlaka sunulacaktır.

56 KAYNAKLAR Halil Arık Demir Dışı Metallerin Üretimi Ders Notları 2015 Çeşitli sunumlar Çeşitli internet web sayfaları

57 Dinlediğiniz için Teşekkür ederiz!

METALİK BAKIR ÜRETİMİ

METALİK BAKIR ÜRETİMİ METALİK BAKIR ÜRETİMİ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ & Yrd. Doç. Dr. Zafer BARLAS Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü BAKIR CEVHERLERİ VE MİNERALLERİ Yer kabuğunda

Detaylı

MEM-314 DEMİR DIŞI METALLERİN ÜRETİMİ VİZE SINAV SORULARI

MEM-314 DEMİR DIŞI METALLERİN ÜRETİMİ VİZE SINAV SORULARI Öğrencinin Adı Soyadı : Öğr. N0 : Sınav Tarihi MEM-314 DEMİR DIŞI METALLERİN ÜRETİMİ VİZE SINAV SORULARI S.1. Elektropozitif metaller yerkabuğunda doğal olarak hangi hallerde bulunabilir birer örnekleme

Detaylı

ELEKTROLİTİK TOZ ÜRETİM TEKNİKLERİ. Prof.Dr.Muzaffer ZEREN

ELEKTROLİTİK TOZ ÜRETİM TEKNİKLERİ. Prof.Dr.Muzaffer ZEREN Prof.Dr.Muzaffer ZEREN Bir çok metal (yaklaşık 60) elektroliz ile toz haline getirilebilir. Elektroliz kapalı devre çalışan ve çevre kirliliğine duyarlı bir yöntemdir. Kurulum maliyeti ve uygulama maliyeti

Detaylı

Kimyasal Metalürji (II) (MET312)

Kimyasal Metalürji (II) (MET312) KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Kimyasal Metalürji (II) (MET312) Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Saeid Pournaderi 2016 2017 Eğitim Yılı Bahar Dönemi Flaş-Fırın Mat

Detaylı

Pik (Ham) Demir Üretimi

Pik (Ham) Demir Üretimi Pik (Ham) Demir Üretimi Çelik üretiminin ilk safhası pik demirin eldesidir. Pik demir için başlıca şu maddeler gereklidir: 1. Cevher: Demir oksit veya karbonatlardan oluşan, bir miktarda topraksal empüriteler

Detaylı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı metallerin yeniden kazanımı 2016-2017 güz yy. Prof. Dr. Gökhan Orhan MF212 katot - + Cu + H 2+ SO 2-4 OH- Anot Reaksiyonu Cu - 2e - Cu 2+ E 0 = + 0,334 Anot Reaksiyonu 2H 2 O O 2 + 4H + + 4e - E 0 = 1,229-0,0591pH

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ Gelişen teknoloji ile beraber birçok endüstri alanında kullanılabilecek

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun bir reaktif kullanarak oksitli bakır cevherindeki bakırı

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Al Aluminium 13 Aluminyum 2 İnşaat ve Yapı Ulaşım ve Taşımacılık; Otomotiv Ulaşım ve Taşımacılık;

Detaylı

Bazik Oksijen Fırını (BOF)

Bazik Oksijen Fırını (BOF) ÇELİK ÜRETİMİ Bazik Oksijen Fırını (BOF) Çelik üretimindeki ilk modern anlamdaki uygulamalar 1850 lerdeki Bessemer uygulamaları ile başlamıştır. İlk başta bu uygulamalarda kullanılan konvertörlerin iç

Detaylı

METAL ÜRETİM TEKNİKLERİ

METAL ÜRETİM TEKNİKLERİ ÜRETİM YÖNTEMLERİ VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ Doç. Dr. Fehmi Nair Erciyes Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Afşın Alper Cerit Erciyes Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü

Detaylı

CEVHERLERİN LİÇİ VE LİÇ ÇÖZELTİLERİNDEN METALLERİN ELEKTRO-REDÜKSİYONLA KAZANIMI. Prof.Dr. Ahmet ALP& Yrd.Doç.Dr. Ediz ERCENK

CEVHERLERİN LİÇİ VE LİÇ ÇÖZELTİLERİNDEN METALLERİN ELEKTRO-REDÜKSİYONLA KAZANIMI. Prof.Dr. Ahmet ALP& Yrd.Doç.Dr. Ediz ERCENK DENEY NO 9 CEVHERLERİN LİÇİ VE LİÇ ÇÖZELTİLERİNDEN METALLERİN ELEKTRO-REDÜKSİYONLA KAZANIMI Prof.Dr. Ahmet ALP& Yrd.Doç.Dr. Ediz ERCENK Deney aşamaları Tahmini süre (dak) 1) Ön bilgi kısa sınavı 20 2)

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR FÖYÜ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR FÖYÜ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR FÖYÜ ELEKTROLİZ YÖNTEMİ İLE METAL SAFLAŞTIRMA VE GERİ KAZANIMI Prof. Dr. Ümit ALVER Prof. Dr. Ahmet

Detaylı

VIA GRUBU ELEMENTLERİ

VIA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 8 VIA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. O, S, Se, Te, Po O ve S: Ametal Se ve Te: Yarı metal Po: Metal *Oksijen genellikle bileşiklerinde

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI ---------------------------------------Boşluk Doldurma Soru

Detaylı

Katoda varan pozitif iyonlar buradan kendilerini nötrleyecek kadar elektron alırlar.

Katoda varan pozitif iyonlar buradan kendilerini nötrleyecek kadar elektron alırlar. ELEKTROLİZ Şekilde verilen kapta saf su var iken, anahtar kapatıldığında lamba yanmaz. Saf suyun içine H 2 SO 4, NaCI, NaOH gibi suda iyonlarına ayrışan maddelerden herhangi biri katıldığında lamba ışık

Detaylı

Üretim Metalurjisi II MEM3075 / bahar. Bakır Üretimi. Prof. Dr. Gökhan Orhan

Üretim Metalurjisi II MEM3075 / bahar. Bakır Üretimi. Prof. Dr. Gökhan Orhan Üretim Metalurjisi II MEM3075 / 2017-2018 bahar Bakır Üretimi Prof. Dr. Gökhan Orhan istanbul üniversitesi / metalurji ve malzeme mühendisliği bölümü Cu BAKIR COPPER KUPFER CUIVRE NÜHAS KOPPAR CYPRIUM

Detaylı

ELEKTRO KAZANIM (ELEKTROW NN NG)

ELEKTRO KAZANIM (ELEKTROW NN NG) ELEKTROMETALÜRJ Cevher veya metal içeren her çe it ham madde içindeki metaller elektrikenerjisinden faydalanmak suretiyle üretmeye Elektrometalürji denmektedir. Gerçekte elektrometalurji, elektrokimyan

Detaylı

Toz Metalürjisi. Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Notların bir bölümü Dr. Rahmi Ünal ın web sayfasından alınmıştır.

Toz Metalürjisi. Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Notların bir bölümü Dr. Rahmi Ünal ın web sayfasından alınmıştır. Toz Metalürjisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN Notların bir bölümü Dr. Rahmi Ünal ın web sayfasından alınmıştır. Toz metalürjisi İmali zor parçaların (küçük, fonksiyonel, birbiri ile uyumsuz, kompozit vb.) ekonomik,

Detaylı

DEMİR DIŞI METALURJİSİ GİRİŞ

DEMİR DIŞI METALURJİSİ GİRİŞ DEMİR DIŞI METALURJİSİ GİRİŞ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ & Yrd. Doç. Dr. Zafer BARLAS Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Dersin Amacı Dersin İçeriği Demirdışı

Detaylı

KİMYA II DERS NOTLARI

KİMYA II DERS NOTLARI KİMYA II DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Genel anlamda elektrokimya elektrik enerjisi üreten veya harcayan redoks reaksiyonlarını inceler. Elektrokimya pratikte büyük öneme sahip bir konudur. Piller,

Detaylı

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 1 HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 16360018 2 HİDROJEN ÜRETİMİ HİDROJEN KAYNAĞI HİDROKARBONLARIN BUHARLA İYİLEŞTİRİMESİ KISMİ OKSİDASYON DOĞAL GAZ İÇİN TERMAL KRAKİNG KÖMÜR GAZLAŞTIRMA BİYOKÜTLE

Detaylı

KOROZYONUN ELEKTROKİMYASAL PRENSİPLERİ

KOROZYONUN ELEKTROKİMYASAL PRENSİPLERİ KOROZYONUN ELEKTROKİMYASAL PRENSİPLERİ Bir malzemenin kimyasal bileşimi ve fiziksel bütünlüğü korozif bir ortam içerisinde değişir. Malzemeler; Korozif bir sıvı ile çözünebilir, Yüksek sıcaklıklarda bozunabilir,

Detaylı

Elektrot Potansiyeli. (k) (k) (k) Tepkime vermez

Elektrot Potansiyeli. (k) (k) (k) Tepkime vermez Elektrot Potansiyeli Uzun metal parçası, M, elektrokimyasal çalışmalarda kullanıldığında elektrot adını alır. M n+ metal iyonları içeren bir çözeltiye daldırılan bir elektrot bir yarı-hücre oluşturur.

Detaylı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı metallerin yeniden kazanımı Endüstriyel Atık Sulardan Metal Geri Kazanım Yöntemleri 2016-2017 güz yy. Prof. Dr. Gökhan Orhan MF212 Atıksularda Ağır Metal Konsantrasyonu Mekanik Temizleme Kimyasal Temizleme

Detaylı

Demir-dışı Üretim Metalurjisi ve Demir-dışı Endüstrisi (MATE 486) Ders Detayları

Demir-dışı Üretim Metalurjisi ve Demir-dışı Endüstrisi (MATE 486) Ders Detayları Demir-dışı Üretim Metalurjisi ve Demir-dışı Endüstrisi (MATE 486) Ders Detayları Ders Adı Demir-dışı Üretim Metalurjisi ve Demir-dışı Endüstrisi Ders Kodu MATE 486 Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar

Detaylı

Kurşun ve Kurşun Alaşımları Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Yrd. Doç. Dr. Zafer BARLAS

Kurşun ve Kurşun Alaşımları Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Yrd. Doç. Dr. Zafer BARLAS Kurşun ve Kurşun Alaşımları Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Yrd. Doç. Dr. Zafer BARLAS Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR

Detaylı

DENEY FİYAT LİSTESİ. MDN.KMY.0001 Kimyasal analiz boyutuna numune hazırlama ( 100 mikron)

DENEY FİYAT LİSTESİ. MDN.KMY.0001 Kimyasal analiz boyutuna numune hazırlama ( 100 mikron) BİRİM: LAB.: DENEY FİYAT LİSTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMY Kimya DENEY KODU DENEY ADI BİRİM FİYAT MDN.KMY.0001 Kimyasal analiz boyutuna numune hazırlama ( 100 mikron) 0,00 MDN.KMY.0002 Kimyasal analiz

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Cu Copper 29 Bakır 2 Dünyada madenden bakır üretimi, Milyon ton Yıl Dünyada madenden bakır

Detaylı

KOROZYONUN ÖNEMİ. Korozyon, özellikle metallerde büyük ekonomik kayıplara sebep olur.

KOROZYONUN ÖNEMİ. Korozyon, özellikle metallerde büyük ekonomik kayıplara sebep olur. KOROZYON KOROZYON VE KORUNMA KOROZYON NEDİR? Metallerin bulundukları ortam ile yaptıkları kimyasal veya elektrokimyasal reaksiyonları sonucu meydana gelen malzeme bozunumuna veya hasarına korozyon adı

Detaylı

BÖLÜM. Elektrotlar ve Elektrokimyasal Hücreler 1. ÜNİTE İÇERİK Elektrot ve Elektrolit Yarı Hücre ve Hücre

BÖLÜM. Elektrotlar ve Elektrokimyasal Hücreler 1. ÜNİTE İÇERİK Elektrot ve Elektrolit Yarı Hücre ve Hücre 1. 2 1. İÇERİK 1.2.1 Elektrot ve Elektrolit 1.2.2 Yarı Hücre ve Hücre Elektrotlar ve Elektrokimyasal Hücreler Bitkilerin fotosentez yapması, metallerin arıtılması, yakıt hücrelerinin görev yapması gibi

Detaylı

a. Yükseltgenme potansiyeli büyük olanlar daha aktifdir.

a. Yükseltgenme potansiyeli büyük olanlar daha aktifdir. ELEKTROKİMYA A. AKTİFLİK B. PİLLER C. ELEKTROLİZ A. AKTİFLİK Metallerin elektron verme, ametallerin elektron alma yatkınlıklarına aktiflik denir. Yani bir metal ne kadar kolay elektron veriyorsa bir ametal

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUAR FÖYÜ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUAR FÖYÜ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUAR FÖYÜ CEVHER HAZIRLAMA DENEYİ Yrd.Doç.Dr. Fatih ERDEMİR TRABZON 2016 CEVHER HAZIRLAMA DENEYİ DENEYİN

Detaylı

6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ

6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ 6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ Kemal Örs ve Yücel Birol ASAŞ Alüminyum Malzeme Enstitüsü MAM TUBİTAK Maksimum billet uzunluğu :7.300mm, ve152,178,203,254,355mm

Detaylı

3) Oksijenin pek çok bileşiğindeki yükseltgenme sayısı -2 dir. Ancak, H 2. gibi peroksit bileşiklerinde oksijenin yükseltgenme sayısı -1 dir.

3) Oksijenin pek çok bileşiğindeki yükseltgenme sayısı -2 dir. Ancak, H 2. gibi peroksit bileşiklerinde oksijenin yükseltgenme sayısı -1 dir. 5.111 Ders Özeti #25 Yükseltgenme/İndirgenme Ders 2 Konular: Elektrokimyasal Piller, Faraday Yasaları, Gibbs Serbest Enerjisi ile Pil-Potansiyelleri Arasındaki İlişkiler Bölüm 12 YÜKSELTGENME/İNDİRGENME

Detaylı

KÜKÜRT DİOKSİT GAZI İLE ÜLEKSİT TEN BORİK ASİT ÜRETİMİ

KÜKÜRT DİOKSİT GAZI İLE ÜLEKSİT TEN BORİK ASİT ÜRETİMİ KÜKÜRT DİOKSİT GAZI İLE ÜLEKSİT TEN BORİK ASİT ÜRETİMİ İbrahim Hakkı Karakaş a*,mehmet Çopur b, M. Muhtar Kocakerim c, Zeynep Karcıoğlu Karakaş d a Bayburt Üniversitesi, Bayburt Meslek Yüksek Okulu, Bayburt

Detaylı

ELEKTRO METALÜRJ BAHAR

ELEKTRO METALÜRJ BAHAR ELEKTRO METALÜRJ 2016-2017 BAHAR ANOT KATOT HÜCRE - ELEKTROL T Anot ve Katodun Enine Kesitleri Kenar Büyümesi Anod Anod Katod Katod Anod M + M + M + M + M + M + Hücrede Ak m Da Molarite = M = Çözünen

Detaylı

Korozyonun Sebep Olduğu Ekonomik Kayıp

Korozyonun Sebep Olduğu Ekonomik Kayıp DOÇ.DR. SALİM ŞAHİN Korozyonun Sebep Olduğu Ekonomik Kayıp Türkiye Korozyon Derneğinin araştırmalarına göre Türk Ekonomisindeki korozyon kayıplarının maliyetinin gayrisafi milli hasılanın %3,5-5 i arasında

Detaylı

Ekonomik Metalurji. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU 2012

Ekonomik Metalurji. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU 2012 Ekonomik Metalurji Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU 2012 Ders İçeriği Metalurji tanım ve sınıflandırma Dünyada ve Türkiye de üretilen madenler Maden Yataklarının Değerlendirilmesi Tenör ve Rezerv Saptanması

Detaylı

KİMYASAL TEKNİKLERLE TOZ ÜRETİMİ. Prof.Dr.Muzaffer ZEREN

KİMYASAL TEKNİKLERLE TOZ ÜRETİMİ. Prof.Dr.Muzaffer ZEREN . Prof.Dr.Muzaffer ZEREN 1 Günümüzde çoğu metalsel tozlar birtakım kimyasal tekniklerin kullanımı ile üretilebilmektedir. Reaksiyon değişkenlerinin kontrolü ile tozlara ait boyut ve şekil gibi kavramlar

Detaylı

Çelik Üretim Esasları ÇELİK ÜRETİM ESASLARI. Çelik Üretim Esasları. Çelik Üretim Esasları

Çelik Üretim Esasları ÇELİK ÜRETİM ESASLARI. Çelik Üretim Esasları. Çelik Üretim Esasları Çelik Üretim Esasları Ham demirden çelik üretimin esasları şunlardır: ÇELİK ÜRETİM ESASLARI 1. Ham demirdeki C un istenen değere göre azaltılması. 2. Sıvı ham demir içinde P ve S ü mümkün olduğu kadar

Detaylı

İÇİNDEKİLER 2

İÇİNDEKİLER 2 Özgür Deniz KOÇ 1 İÇİNDEKİLER 2 3 4 5 6 Elektrotlar Katalizörler Elektrolit Çalışma Sıcaklığı Karbon Nikel, Ag, Metal oksit, Soy Metaller KOH(potasyum hidroksit) Çözeltisi 60-90 C (pot. 20-250 C) Verimlilik

Detaylı

Şekil 1. Metal-sulu ortam ara yüzeyinde metalin kimyasal şekil değiştirmesi

Şekil 1. Metal-sulu ortam ara yüzeyinde metalin kimyasal şekil değiştirmesi 3. KOROZYONUN ELEKTROKİMYASAL TEMELLERİ 3.1. Korozyon Hücresi ve Korozyonun Oluşumu Bir malzemenin kimyasal bileşimi ve fiziksel bütünlüğü korozif bir ortamda değişir. Kimyasal korozyonda, malzeme korozif

Detaylı

Öğrencinin Sınav Tarihi: Adı Soyadı : Öğr. N0 : MEM-314 DEMİR DIŞI METALLERİN ÜRETİMİ DERSİ BÜTÜNLEME SINAV SORULARI

Öğrencinin Sınav Tarihi: Adı Soyadı : Öğr. N0 : MEM-314 DEMİR DIŞI METALLERİN ÜRETİMİ DERSİ BÜTÜNLEME SINAV SORULARI Öğrencinin Sınav Tarihi: 21.06.2016 Adı Soyadı : Öğr. N0 : MEM-314 DEMİR DIŞI METALLERİN ÜRETİMİ DERSİ BÜTÜNLEME SINAV SORULARI S.1. Pirometalurjik yolla metalik magnezyum üretiminde üretim aşamalarını

Detaylı

Gaz arıtımı sonucu oluşan ve tehlikeli maddeler içeren çamurlar ve filtre kekleri dışındaki gaz arıtımı sonucu oluşan çamurlar

Gaz arıtımı sonucu oluşan ve tehlikeli maddeler içeren çamurlar ve filtre kekleri dışındaki gaz arıtımı sonucu oluşan çamurlar Düzenli Depolama - 1. Sınıf (Tehlikeli Atık Düzenli Depolama) 01 03 04* Sülfürlü cevherlerin işlenmesinden kaynaklanan asit üretici maden atıkları 01 03 05* Tehlikeli madde içeren diğer maden atıkları

Detaylı

6 Prof. Dr. Şaduman ŞEN & Yrd. Doç. Dr. A.Şükran DEMİRKIRAN

6 Prof. Dr. Şaduman ŞEN & Yrd. Doç. Dr. A.Şükran DEMİRKIRAN DENEY NO KOROZYON 6 Prof. Dr. Şaduman ŞEN & Yrd. Doç. Dr. A.Şükran DEMİRKIRAN Arş. Gör. Mustafa DURMAZ Deney aşamaları Tahmini süre (dak) 1) Ön bilgi kısa sınavı 2) Korozyon, korozyonun elektrokimyasal

Detaylı

DOÇ. DR. FATİH ÇALIŞKAN

DOÇ. DR. FATİH ÇALIŞKAN Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Metalurji ve Malzeme Laboratuarı ve Uygulamaları Dersi Deney Föyü PİROMETALURJİK YÖNTEMLERLE METAL TOZ ÜRETİMİ 1- AMAÇ

Detaylı

4. ELEKTROLİZ. Elektroliz kabı (beher), bakır elektrotlar, bakır sülfat çözeltisi, ampermetre, akım kaynağı, terazi (miligram duyarlıklı), kronometre.

4. ELEKTROLİZ. Elektroliz kabı (beher), bakır elektrotlar, bakır sülfat çözeltisi, ampermetre, akım kaynağı, terazi (miligram duyarlıklı), kronometre. 4. ELEKTROLİZ AMAÇLAR 1. Sıvı içinde elektrik akımının iletilmesini öğrenmek. 2. Bir elektroliz hücresi kullanarak bakırın elektro kimyasal eşdeğerinin bulunmasını öğrenmek. 3. Faraday kanunlarını öğrenerek

Detaylı

KOROZYONUN ELEKTROKİMYASI

KOROZYONUN ELEKTROKİMYASI TANIM KOROZYONUN ELEKTROKİMYASI Prof. Dr. Şaduman ŞEN Teknolojik öneme sahip metallerin, birkaç istisna dışında hemen hemen tümü tabiatta bileşik halinde bulunurlar. Başka bir deyişle metallerin doğanın

Detaylı

ALTIN-GÜMÜŞ MADENCİLİĞİ VE ATIKLARININ ETKİLERİ YUSUF HAS

ALTIN-GÜMÜŞ MADENCİLİĞİ VE ATIKLARININ ETKİLERİ YUSUF HAS ALTIN-GÜMÜŞ MADENCİLİĞİ VE ATIKLARININ ETKİLERİ YUSUF HAS 02120004003 Altın metalinin özelllikleri Metalik altın, sarı parlak renkte ağır bir metaldir. 1B grubu soy metallerinden bu ağır metalin özellikleri

Detaylı

MMZ 210 Kimyasal Metalurji ders notları Prof. Dr. Ümit CÖCEN 1

MMZ 210 Kimyasal Metalurji ders notları Prof. Dr. Ümit CÖCEN 1 1. Giriş.... Cüruflar...3.1. Cüruf- Metal Reaksiyonları...6 3. Mat İzabesi (mat ergitme)...8 3.1. Bakır Demir Matları...9 Tablo 1. Endüstriyel matların bileşim sınırlarına örnekler... 10 3.1.1. Sıvı Mat

Detaylı

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KİMYASAL ANALİZ LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KİMYASAL ANALİZ LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KİMYASAL ANALİZ LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU 1 CİHAZLAR Laboratuvar Etüvü (Memmert)... 3 Desikatör... 3 Analitik Terazi

Detaylı

Enerji Band Diyagramları

Enerji Band Diyagramları Yarıiletkenler Yarıiletkenler Germanyumun kimyasal yapısı Silisyum kimyasal yapısı Yarıiletken Yapım Teknikleri n Tipi Yarıiletkenin Meydana Gelişi p Tipi Yarıiletkenin Meydana Gelişi Yarıiletkenlerde

Detaylı

DEMİR - ÇELİK ÜRETİMİ

DEMİR - ÇELİK ÜRETİMİ DEMİR - ÇELİK ÜRETİMİ Demir üretiminde, yaklaşık olarak bir ton demir üretmek için yedi ton hammadde gerekmektedir: 2.0 ton demir cevheri 1.0 ton kok 0.5 ton kireç taşı 3.5 ton gaz Temel olarak çelik

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 Geri Dönüşüm Metotları Geri dönüştürme metotları her malzeme için farklılık göstermektedir: - Alüminyum - Demir (Çelik) - Plastik malzemeler

Detaylı

KOROZYON Hazırlayanlar: Gözde Çörekçi Merve Baykan Osman Çakır

KOROZYON Hazırlayanlar: Gözde Çörekçi Merve Baykan Osman Çakır KOROZYON Hazırlayanlar: Gözde Çörekçi Merve Baykan Osman Çakır Tanımı: Korozyon; malzeme yüzeyinden başlayan ve malzeme derinliklerine doğru kimyasal ve elektrokimyasal bir reaksiyonla tesir oluşturarak

Detaylı

ELEKTROKİMYASAL KOROZYON

ELEKTROKİMYASAL KOROZYON BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü DENEY FÖYÜ ELEKTROKİMYASAL KOROZYON Prof. Dr. Deniz UZUNSOY Arş. Gör. Burak KÜÇÜKELYAS 2016-2017 Bahar Dönemi Malzeme Proses Laboratuvarı

Detaylı

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 KOROZYON DERS NOTU Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 v Korozyon nedir? v Korozyon nasıl oluşur? v Korozyon çeşitleri nelerdir? v Korozyona sebep olan etkenler nelerdir? v Korozyon nasıl önlenebilir? Korozyon

Detaylı

ELEKTROKİMYASAL REAKSİYONLAR

ELEKTROKİMYASAL REAKSİYONLAR KOROZYON GİRİ Çevresel etkenler veya çalışma ortamının koşullarından dolayı meydana gelen bozunmalara; Korozyon Oksidasyon olarak isimlendirilir. Gelişmiş ülkelerin yıllık gelirlerinin yaklaşık %5 lik

Detaylı

ELEKTROKİMYA II. www.kimyahocam.com

ELEKTROKİMYA II. www.kimyahocam.com ELEKTROKİMYA II ELEKTROKİMYASAL PİLLER Kendiliğinden gerçekleşen redoks tepkimelerinde elektron alışverişinden yararlanılarak, kimyasal bağ enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülebilir. Kimyasal enerjiyi,

Detaylı

Korozyon tanımını hatırlayalım

Korozyon tanımını hatırlayalım 8..20 Korozyonun kimyasal ve elektrokimyasal oluşum mekanizması Korozyon tanımını hatırlayalım Korozyon tepkimeleri, çoğu metallerin termodinamik kararsızlığı sonucu (Au, Pt, Ir ve Pd gibi soy metaller

Detaylı

Harici Yanma Tesisi. Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü. Özgür AKGÜN

Harici Yanma Tesisi. Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü. Özgür AKGÜN Harici Yanma Tesisi Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Özgür AKGÜN 05.06.2015 Şirket Tanıtımı Alanı 4.2 km² 3 05.06.2015 Şirket Tanıtımı Ülkemizin en büyük ve tek entegre yassı çelik üreticisi 9 milyon

Detaylı

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 8 DENEYİN ADI: PİL VE AKÜ DENEYİN AMACI: PİL VE AKÜLERİN ÇALIŞMA SİSTEMİNİN VE KİMYASAL ENERJİNİN ELEKTRİK ENERJİSİNE DÖNÜŞÜMÜNÜN ANLAŞILMASI

Detaylı

Malzeme Bilimi Ve Laboratuvarı KOROZYON. Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi

Malzeme Bilimi Ve Laboratuvarı KOROZYON. Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Malzeme Bilimi Ve Laboratuvarı KOROZYON Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Korozyon Tabiatta hemen hemen tamamı bileşik halde bulunan metallerin tabii hallerine dönüş çabasına korozyon denilebilir.

Detaylı

ELEKTROKOAGÜLASYON İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDELERİN GİDERİLMESİ

ELEKTROKOAGÜLASYON İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDELERİN GİDERİLMESİ Güncelleme: Eylül 2016 ELEKTROKOAGÜLASYON İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDELERİN GİDERİLMESİ DENEYİN AMACI: Sentetik olarak hazırlanmış bir boya çözeltisinden faydalanılarak elektrokoagülasyon işleminin

Detaylı

DEMIR-ÇELIK METALURJISI (DERS NOTU)

DEMIR-ÇELIK METALURJISI (DERS NOTU) DEMIR-ÇELIK METALURJISI (DERS NOTU) Doç. Dr. ÖZKAN ÖZDEMĠR Doç. Dr. UĞUR ÖZSARAÇ 2015 1. Bessemer Yöntemi Bessemer prosesi, seri üretim boyutunda ergimiş pik demirden çelik üretimi yapılan ilk ucuz ve

Detaylı

Teknoloji: Elde bulunan mevcut maddelerden yararlanarak istenilen ürünün elde edilmesi

Teknoloji: Elde bulunan mevcut maddelerden yararlanarak istenilen ürünün elde edilmesi Teknoloji: Elde bulunan mevcut maddelerden yararlanarak istenilen ürünün elde edilmesi Her türlü alet ve ekipman vs kısımlar Mekanik Kimyasal Maddenin iç yapısında bir değişiklik Organik inorganik Hammadde

Detaylı

Prof.Dr.Muzaffer ZEREN SU ATOMİZASYONU

Prof.Dr.Muzaffer ZEREN SU ATOMİZASYONU . Prof.Dr.Muzaffer ZEREN SU ATOMİZASYONU Su atomizasyonu, yaklaşık 1600 C nin altında ergiyen metallerden elementel ve alaşım tozlarının üretimi için en yaygın kullanılan tekniktir. Su atomizasyonu geometrisi

Detaylı

KOROZYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

KOROZYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ KOROZYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ Belli bir ortam içinde bulunan metalik yapının korozyonunu önlemek veya korozyon hızını azaltmak üzere alınacak önlemleri üç ana grup altında toplanabilir. Korozyondan Korunma

Detaylı

Malzeme İşleme Yöntemleri

Malzeme İşleme Yöntemleri BÖLÜM-9 MALZEMELERİN İŞLENMESİ (Talaşlı ve Diğer İmalat Yöntemleri) Prof. Dr. Yusuf ÖZÇATALBAŞ Malzeme İşleme Yöntemleri 1 KALIP YAPIM TEKNİKLERİ VE MALZEMELERİN TALAŞLI İŞLENMESİ Geleneksel Talaşlı İşleme

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

2.1. ÇALIŞMA ALANLARI BÖLÜM 2 MET. VE MALZ. MÜHENDİSLİĞİ

2.1. ÇALIŞMA ALANLARI BÖLÜM 2 MET. VE MALZ. MÜHENDİSLİĞİ 1 2.1. ÇALIŞMA ALANLARI BÖLÜM 2 MET. VE MALZ. MÜHENDİSLİĞİ Üretim Metalurjisi (Kimyasal Metalurji, Ektraktif Metalurji) Malzeme (Fiziksel Metalurji) Proses Metalurjisi 1 Cevherden metal üretimi konularını

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. HAFTA İçindekiler 1.Nesil Güneş Pilleri Tek Kristalli Güneş Pilleri Çok Kristalli Güneş Pilleri 1. Tek Kristal Silisyum Güneş

Detaylı

Alüminyum Cürufundan Alüminyum Metali ve Flaks Eldesi

Alüminyum Cürufundan Alüminyum Metali ve Flaks Eldesi Alüminyum Cürufundan Alüminyum Metali ve Flaks Eldesi 1 *Nedim SÖZBİR, 2 Mustafa AKÇİL and 3 Hasan OKUYUCU 1 *Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Müh. Bölümü, 54187 Esentepe, Sakarya 2

Detaylı

PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6

PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6 PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6 Periyodik sistemde yatay sıralara Düşey sütunlara.. adı verilir. 1.periyotta element, 2 ve 3. periyotlarda..element, 4 ve 5.periyotlarda.element 6 ve 7. periyotlarda

Detaylı

IVA GRUBU ELEMENTLERİ

IVA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 6 IVA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. C, Si, Ge, Sn, Pb C: Ametal Si ve Ge: Yarı metal Sn ve Pb: Metal C: +4 ile -4 arası Si

Detaylı

Türkiye de Altın Madenciliği. Dr. Muhterem KÖSE

Türkiye de Altın Madenciliği. Dr. Muhterem KÖSE Türkiye de Altın Madenciliği Dr. Muhterem KÖSE info@tgma.org.tr ALTINDA HAMMADDEYİ METALE VE METALİ DE KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERE DÖNÜŞTÜREN ÜLKE KONUMUNDAYIZ. MADENDE ÜRETİLEN DORELER RAFİNERİDE SAFLAŞTIRILIR

Detaylı

BAKIR CÜRUFLARINDAN DEMİR (III) SÜLFAT LİÇİ İLE BAKIR, KOBALT VE NİKEL EKSTRAKSİYONU ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

BAKIR CÜRUFLARINDAN DEMİR (III) SÜLFAT LİÇİ İLE BAKIR, KOBALT VE NİKEL EKSTRAKSİYONU ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Onuncu Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 3-6 Eylül, Koç Üniversitesi, İstanbul BAKIR CÜRUFLARINDAN DEMİR (III) SÜLFAT LİÇİ İLE BAKIR, KOBALT VE NİKEL EKSTRAKSİYONU ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Hasan ARSLANOĞLU

Detaylı

HAZIRLAYAN Mutlu ġahġn. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEYĠN AMACI: ELEKTROLĠZ OLAYININ ÖĞRENĠLMESĠ VE BĠR METAL PARÇASININ BAKIR ĠLE KAPLANMASI

HAZIRLAYAN Mutlu ġahġn. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEYĠN AMACI: ELEKTROLĠZ OLAYININ ÖĞRENĠLMESĠ VE BĠR METAL PARÇASININ BAKIR ĠLE KAPLANMASI HAZIRLAYAN Mutlu ġahġn Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 7 DENEYĠN ADI: ELEKTROLĠZ ĠLE BAKIR KAPLAMA DENEYĠN AMACI: ELEKTROLĠZ OLAYININ ÖĞRENĠLMESĠ VE BĠR METAL PARÇASININ BAKIR ĠLE KAPLANMASI

Detaylı

Extraction of Metals Metallurgy

Extraction of Metals Metallurgy Doç.Dr. Halil ARIK Kasım-2009 0 Extraction of Metals Metallurgy The compounds of various metals found in nature as ores are mixed with impurities like sand and rock. The various processes involved in the

Detaylı

ÜRETİM METALÜRJİSİ ANA BİLİM DALI Metalürji Proses Laboratuarı Deney Föyü ALÜMİNYUM HURDALARDAN SAF ALÜMİNYUM ÜRETİMİ

ÜRETİM METALÜRJİSİ ANA BİLİM DALI Metalürji Proses Laboratuarı Deney Föyü ALÜMİNYUM HURDALARDAN SAF ALÜMİNYUM ÜRETİMİ 1- AMAÇ Bu deneyin amacı; alüminyum hurdaların değerlendirilmesi ve geri kazanılması işlemlerinin incelenmesidir. 2- TEORİK BİLGİ 2.1- Günümüzde alüminyum üretimi iki temel yönteme dayanmaktadır (Şekil1):

Detaylı

KOROZYON. Teorik Bilgi

KOROZYON. Teorik Bilgi KOROZYON Korozyon, metalik malzemelerin içinde bulundukları ortamla reaksiyona girmeleri sonucu, dışardan enerji vermeye gerek olmadan, doğal olarak meydan gelen olaydır. Metallerin büyük bir kısmı su

Detaylı

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Oluşumunda Kimyasal Ayrıştırma Etmenleri Ana kayanın kimyasal bileşimini değiştirmek

Detaylı

KÖMÜRÜN GAZLAŞTIRILMASI YOLUYLA ELDE EDİLEN SENTEZ GAZINDAN METANOL ÜRETİMİ

KÖMÜRÜN GAZLAŞTIRILMASI YOLUYLA ELDE EDİLEN SENTEZ GAZINDAN METANOL ÜRETİMİ Ek 2 ULUSAL ÖĞRENCİ TASARIM YARIŞMASI PROBLEM TANIMI KÖMÜRÜN GAZLAŞTIRILMASI YOLUYLA ELDE EDİLEN SENTEZ GAZINDAN METANOL ÜRETİMİ 1. Giriş Türk kömür rezervlerinden metanol üretimi Kömürden metanol üretimi,

Detaylı

T.C. BURSA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü TESİSE KABUL EDİLECEK TEHLİKESİZ ATIK KODLARI LİSTESİ

T.C. BURSA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü TESİSE KABUL EDİLECEK TEHLİKESİZ ATIK KODLARI LİSTESİ TESİSE KABUL EDİLECEK TEHLİKESİZ ATIK KODLARI LİSTESİ EK-2 01 01 01, Metalik maden kazılarından kaynaklanan 01 01 02, Metalik olmayan maden kazılarından kaynaklanan 01 03 08, 01 03 07 dışındaki diğer tozumsu

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği. DENEY NO: 6 DENEYİN ADI: DOYMUŞ NaCl ÇÖZELTİSİNİN ELEKTROLİZİ

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği. DENEY NO: 6 DENEYİN ADI: DOYMUŞ NaCl ÇÖZELTİSİNİN ELEKTROLİZİ HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 6 DENEYİN ADI: DOYMUŞ NaCl ÇÖZELTİSİNİN ELEKTROLİZİ DENEYİN AMACI: Doymuş NaCl çözeltisinin elektroliz sonucu elementlerine ayrışmasının

Detaylı

322 Cevher Hazırlama Laboratuarı II Yoğunluk Farkına göre Zenginleştirme FALCON KONSANTRATÖR ile ZENGİNLEŞTİRME

322 Cevher Hazırlama Laboratuarı II Yoğunluk Farkına göre Zenginleştirme FALCON KONSANTRATÖR ile ZENGİNLEŞTİRME 1. Giriş 322 Cevher Hazırlama Laboratuarı II Yoğunluk Farkına göre Zenginleştirme FALCON KONSANTRATÖR ile ZENGİNLEŞTİRME Falcon cihazı temel olarak bir ayırma oluğu ile devamlı çalışan bir santrifüjün

Detaylı

POTANSİYEL - ph diyagramları

POTANSİYEL - ph diyagramları POTANSİYEL - ph diyagramları Metallerin çoğu su ve hava gibi çevresel şartlar altında korozyon eğilimi gösterirler. Çevreleri ile beraber bu metaller enerji vererek, oksit veya hidroksitler şeklinde kimyasal

Detaylı

3/25/2016 YÜKSEK FIRIN REAKSİYONLARI

3/25/2016 YÜKSEK FIRIN REAKSİYONLARI YÜKSEK FIRIN REAKSİYONLARI Demir oksitler hematit (Fe 2 O 3 ), magnetit (Fe 3 O 4 ) ve wüstit (FeO) olmak üzere 3 çeşittir. Bu oksitler fırın içerisinde kısımlar halinde indirgenirler. Yüksek fırın ters

Detaylı

BÖLÜM. Elektroliz 1. ÜNİTE 5 BÖLÜM İÇERİK

BÖLÜM. Elektroliz 1. ÜNİTE 5 BÖLÜM İÇERİK 1. ÜNİTE Elektroliz 5. BÖLÜM 5 BÖLÜM Elektroliz İÇERİK 1.5.1 Elektrik Akımı ve Maddesel Değişim 1.5.2 Faraday ın Elektroliz Kanunları 1.5.3 Endüstriyel Elektroliz İşlemleri Alüminyum fabrikalarında elde

Detaylı

NEFELİNLİ SİYENİT Sodyum & Potasyum Feldspat B & S YATIRIM A.Ş. KIRŞEHİR NEFELİN İŞLETMELERİ

NEFELİNLİ SİYENİT Sodyum & Potasyum Feldspat B & S YATIRIM A.Ş. KIRŞEHİR NEFELİN İŞLETMELERİ NEFELİNLİ SİYENİT Sodyum & Potasyum Feldspat B & S YATIRIM A.Ş. KIRŞEHİR NEFELİN İŞLETMELERİ B& S YATIRIM A.Ş. Kırşehir Nefelin İşletmeleri w w w. b s ya t i r i m.co m.t r Ankara Merkez Kırşehir Nefelin

Detaylı

BÖLÜM IV METAL KAPLAMALARDAN İSTENEN ÖZELLİKLER VE KAPLAMA KALİTESİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER

BÖLÜM IV METAL KAPLAMALARDAN İSTENEN ÖZELLİKLER VE KAPLAMA KALİTESİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER BÖLÜM IV METAL KAPLAMALARDAN İSTENEN ÖZELLİKLER VE KAPLAMA KALİTESİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER Demir ve çelik, gerek saç ve gerekse de döküm ve dövme parçalar şeklinde olsun, endüstrinin en çok kullanıldığı

Detaylı

Malzemelerin Yüzey İşlemi MEM4043 / bahar. ön ve son işlemler. Prof. Dr. Gökhan Orhan

Malzemelerin Yüzey İşlemi MEM4043 / bahar. ön ve son işlemler. Prof. Dr. Gökhan Orhan Malzemelerin Yüzey İşlemi MEM4043 / 2016-2017 bahar ön ve son işlemler Prof. Dr. Gökhan Orhan istanbul üniversitesi / metalurji ve malzeme mühendisliği bölümü Temizleme Yağ Giderme Yüzey Şartlama Ön İşlemler

Detaylı

özet rejenere edilerek tekrar kullanılmaktadır (1). Denizli cevherleri için, bu metodun diğer metodlara karşı üstünlüğü şu noktalarda olmaktadır:

özet rejenere edilerek tekrar kullanılmaktadır (1). Denizli cevherleri için, bu metodun diğer metodlara karşı üstünlüğü şu noktalarda olmaktadır: OKSİDE BAKIR CEVHERLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ UTKU SADIK* özet Asit yiyici karbonatlar ihtiva eden Denizli bölgesi bakır cevherine amonyak liçing metodu uygulanmış ve lâboratuvar çapta bazı optimum şartlara

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 KOMPOZİT ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Farklı malzemelerden yapılmış, elle birbirinden ayrılması mümkün olmayan ambalajlara, kompozit ambalaj adı

Detaylı

III VE IV.GRUP MADENLER 2017 YILI OCAK BAŞI SATIŞ FİYATLARI A. IV-B GRUBU MADENLER

III VE IV.GRUP MADENLER 2017 YILI OCAK BAŞI SATIŞ FİYATLARI A. IV-B GRUBU MADENLER III VE IV.GRUP MADENLER 2017 YILI OCAK BAŞI SATIŞ FİYATLARI A. IV-B GRUBU MADENLER KÖMÜR VE ASFALTİT 1. Termik santral, sanayi, ısınma amaçlı olarak satışı yapılan Kömür / Asfaltit için ocak başı satış

Detaylı

Kimya EğitimiE. Ders Sorumlusu Prof. Dr. Đnci MORGĐL

Kimya EğitimiE. Ders Sorumlusu Prof. Dr. Đnci MORGĐL Kimya EğitimiE Ders Sorumlusu Prof. Dr. Đnci MORGĐL Konu:Metallerin Reaksiyonları Süre: 4 ders saati Metallerin Su Đle Reaksiyonları Hedef : Metallerin su ile verdikleri reaksiyonları kavratabilmek. Davranışlar:

Detaylı

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION)

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) Püskürtme şekillendirme (PŞ) yöntemi ilk olarak Osprey Ltd. şirketi tarafından 1960 lı yıllarda geliştirilmiştir. Günümüzde püskürtme şekillendirme

Detaylı

TOPRAK ALKALİ METALLER ve BİLEŞİKLERİ

TOPRAK ALKALİ METALLER ve BİLEŞİKLERİ Bölüm 4 TOPRAK ALKALİ METALLER ve BİLEŞİKLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra Magnezyum, kalsiyum, stronsiyum, baryum ve radyumdan

Detaylı