TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU FARMAKOTERAPİSİ. Dr.K.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU FARMAKOTERAPİSİ. Dr.K.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi"

Transkript

1 TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU FARMAKOTERAPİSİ Dr.K.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi

2 Açıklama( ) Araștırmacı : Eli Lilly, Pfizer, Johnson and Johnson, Lundbeck, Astra Zeneca Danıșman: Eli Lilly, Pfizer, Johnson and Johnson,Lundbeck, Astra Zeneca, Aİİlaç, Ali Raif İlaç, BMS, Servier Konușmacı : Eli Lilly, Johnson and Johnson, Astra Zeneca, Servier,Bilim İlaç,Ali Raif İlaç

3 Sunum İçeriği TSSB ve genel tanımı TSSB Nöropsikiyatrisi İlaç tedavilerinin kanıta dayalı açıklanması TSSB tedavisinde algoritmalar

4 DSM-IV PTSD Tanısı Travma Yeniden Yașantılama Kaçınma ve Donuklașma Artmıș Uyanıklık ( 4 Ana Özellik) Klinik olarak belirgin sıkıntı veya ișlevsellikte bozulma

5 Travmatik Olay ve Birey Birey olaya maruz kalmalı Birey olayda hayatta kalmalıdır Travmayı birey bizzat kendisi yașantılayalabilir Olaya birey șahit olmuș ve bașkaları yașantılamıș olabilir Bireyin travmatik olayı anlamlandırma șekli yașantılamak kadar önemlidir

6 DSM-IV ve Travma Örnekleri Gerçek ölüm Ölüm tehdidi Ciddi yaralanma Bireyin selfinin fiziksel bütünlüğüne tehdit Bașkalarının fiziksel bütünlüğüne tehdit

7 Yüksek Riskli Bireyler Cephe yașantısı veya tecavüz mağdurluğu gibi travmatik olay bașından geçen yüksek riskli bireylerde yapılan epidemiyolojik çalıșmalardan çıkan sonuç Travmatik olay ardından PTSD olușması kural değil İSTİSNADIR Travma yașayanların sadece % inde PTSB gelișebilir

8 TSSB Travmatik stresörler post travmatik stres bozukluğuna(tssb) yol açabilir ABD de TSSB yaklașık % 8 oranında tespit edilmiștir Avcılar da depremden 2 yıl sonrası yapılan 15,000 kișiyi içeren çalıșmada TSSB oranı % 8,1 bulunmuștur (Karamustafalıoğlu ve ark) Istanbul terör saldırıları sonrasında TSSB oranı olaydan bir yıl sonra değerlendirildiğinde 174 kișide % 8 bulunmuștur (Karamustafalıoğlu ve ark.) Çoğu travma mağduru için TSSB yașam boyu devam eden bir tabloya dönüșebilir

9 PTSB NÖROPSİKİYATRİSİ

10 NORADRENERJİK SİSTEM SEROTONERJİK SİSTEM DOPAMİNERJİK SİSTEM GABA VE GLUTAMAT SİSTEMİ ENDOJEN OPİYATLAR HPA EKSENİ

11 PTSB belirtileri biyolojik ve psikolojik etkenlerin bir bileșkesidir İç ve dıș çevreden ulașan bilgileri süzme ve ișleme amacıyla Beyin sapı Talamus, Bazal ganglion Limbik sistem, Serebellum önemli bir sistem oluștururlar. Uyaranlara uygun yanıt verilebilmesi için bu sistemin uyum içinde olması gerekir.

12 Sistem Arızaları Ancak PTSB de bu sistemin ișlevlerinde aksamalar meydana gelmektedir. Beyinde saldırgan ve zararlı belirtileri algılama açısından en hassas bölge amigdaladır. Esas olarak strese verilen yanıtı belirleyen amigdala korkunun sebep olduğu nörokimyasal süreçleri aktive eder.

13 Strese Sempatik Yanıt Vücutta strese karșı verilen en çabuk yanıtlardan biri olan sempatik boșalım sonucunda kalp atım hızında ve kan basıncında artıș meydana gelir. İskelet kaslarında kan akımı ve glukoz tüketimi artar. Böylece karșıt durumdan kaçma yanıtı olușur. Bu, savaș ya da kaç reaksiyonu olarak tanımlanmıștır.

14 Parasempatik Yanıt Bunun ardından, sempatik sinir sisteminde bağımsız olan parasempatik yanıt ortaya çıkar. Beyin nöropeptitleri hipotalamo-hipofizer adrenal ekseni aktive eder ve sonuçta adrenal bezden kortizol salınır. Katekolaminler hayati organların enerji kullanımını arttırırken Kortizol stresin bașlangıcında sempatik aktivasyonu ve diğer nöronal savunma reaksiyonlarını yani strese yanıtı sona erdirir.

15 Korku ve anksiyetenin nörokimyasal temeli Bazı nörotransmitter ve nöropeptidler korku ve anksiyete yanıtlarının ortaya çıkmasında rol oynayan beyin alanları üzerine etkirler. Bu maddeler stres sırasında salınır ancak kronik stres bu sistemlerde uzun süreli yapısal değișimlere yol açar.

16 Strese yanıt uyum mudur? Bu sistemler tehdit anında organizmayı artan dikkat ve uyanıklıkla,belleğin düzenlenmesiyle, planlamayla ve eylem için hazırlık yapmayla hazırlarlar. Gene kalp atım hızı,enerjinin hızla düzenlenmesi gibi çevresel etkilerde de bulunurlar. Strese yanıt öncelikli olarak uyuma yöneliktir, yașamı sürdürmede değerlidir, ancak kronik aktivasyonları uyum sorunu olușturmaktadır.

17 NORADRENERJİK SİSTEM NE tehlikelerle bașa çıkmada temel nörotransmitter olarak kabul edilmektedir. NE beyinde en çok locus ceruleus adı verilen bölgede bulunmaktadır.

18 Locus ceruleus Locus ceruleus; limbik sistem,serebral kortex, serebellum ve hipotalamusun noradrenerjik girdisini sağlar. Dolayısıyla locus ceruleus korku ve alarm yanıtına aracılık eder.(van der Kolk,1985). Kedilerle yapılan bir çalıșmada köpek görme durumunda LC da noradrenerjik aktivite artarken, fare görme durumunda bu aktivasyon izlenmemiștir. (Krystal,1989)

19 NE ve PTSB Noradrenerjik sistem PTSB de en çok incelenen sistemdir. Noradrenerjik sistem PTSB de anksiyete,korku, vijilans ve seçici dikkatte rol oynar. Ayrıca bellek ve öğrenmedeki rolü çok önemlidir. (Bremmer,1993). Noradrenerjik sistemin tonik aktivitesi dikkatli taramayı, Noradrenerjik sistemin fazik aktivitesi ise odaklanılmıș ve seçici dikkati sağlar

20 Noradrenalin PTSB de tonik/fazik dengesi bozulur ve neticede flashback ler ve uygunsuz düșünce tarzları gelișmeye bașlar.(nutt 2000, Hageman 2001) PTSB nin anlașılmasında hayvan modellerinden biri olan kaçınılmaz șok modeli önem tașır. Burada stresten kaçamama,öğrenme,ödül motivasyonunda ve araștırıcı davranıșta azalma ile PTSB deki bilișsel ișlevlerde bozulma,sosyal geri çekilme davranıșı ve duygulanımdaki sığlașma benzer bulunmuștur. Öğrenilmiș çaresizlik durumu NE nin azalmasıyla ilișkilidir

21 Noradrenalin Șok ile ilk kez karșılașıldığında NE sentez ve salınımında artıș olur; ancak tekrarlayan stresle birlikte amigdala,hipokampus,hipotalamus,korteks gibi bölgelerdeki tüketim neticesinde üretim tüketime yetișemez hale gelir.(simpson/weiss,1988). Buna ikincil olarak,postsnaptik adrenerjik reseptörlerde duyarlılık artıș olur.bu da tekrarlayan hafif streslerde dahi koșullanmıș yanıt ın ortaya çıkmasına sebep olur.

22 Noradrenalin Vietnam gazilerinde yapılan çalıșmalarda 24 saatlik idrarda NE atılımı artmıștır. Trombosit alfa-2 reseptör sayısı ve lenfosit bazal camp ve Adenilat Siklaz düzeylerini azalmıș olarak tespit etmișlerdir. (Pittman 1990). Bu bulgular telafi edici down-regülasyon ve yanıt verme kapasitesinin azalmasına sebep olan kronik NE yüksekliğini yansıtmaktadır.

23 LC ve Uzantıları LC un hipokampus ve amigdalaya uzanan noradrenerjik projeksiyonları bellekten çağırmayı kolaylaștırıcıdır. Yașantıyla ilgili anıların kodlanması LC un uyarılması ve amigdalaya yansıtılması ile olur

24 SEROTONERJİK SİSTEM Kaçınılmaz șok modelinde noradrenerjik sisteme odaklanılsa da, TAD ve SSRI ların serotonin miktarını artırarak öğrenilmiș çaresizlik belirtilerini azalttıkları görülmüștür.(giral ve arek,1988). Yani travma yanıtında serotonin de rol oynar.

25 Serotonin Travma karșısındaki serotonerjik yanıt, hayvanlardaki tecrit modeliyle açıklanmaya çalıșılmıștır. Buna göre tecrit (forced isolation)le birlikte artan saldırganlık; azalmıș serotonin düzeyine bağlıdır. Bu azalmayla birlikte așırı uyarılma,agresif görünüm ortaya çıkmaktadır(weismann ve Herbert 1972,Saporta ve van der Kolk 1997). Bu da TSSB fenomenolojisi ile örtüșür

26 Serotonin ve agresyon Copenhover,1989 da yaptığı çalıșmada serotonin boșaltıcı ajanların agresyonu artırdığını, Serotonin agonistlerininse agresyonu azalttığını göstermiștir.

27 Agresyon 2000 de intihar girișimi olmayan ancak agresyonu olan 64 hastada Stanley ve ark. BOS 5-HIAA düzeylerinin anlamlı oranda düștüğünü göstermișlerdir.

28 Ayrılık modeli 1987 de yapılan anneden ayrılan maymunun iki zamanlı isyan ve umutsuzluk yanıtı sergilemesiyle ortaya atılmıștır.(abor Crombie/Jacobs). Bu modelde serotonin isyan davranıșı NE ve DA ise umutsuzlukla ilișiklendirilmiștir Ayrılık ve zorunlu tecrit modellerinden serotonin ve katekolaminlerin olușturduğu uyarılmayı ayarlayabileceği neticesi çıkarılabilir.

29 Serotonin ve Öğrenilmiș Çaresizlik Petty ve arkadașları 1997 de öğrenilmiș çaresizlikle serotonin ilișkisini açıklamaya çalıșmıșlardır. Stresle birlikte mpfc den salınan dopamin, serotonin salınımını artırarak serotonin depolarını boșaltır, Öğrenilmiș çaresizlikle sonuçlanır. mpfc e imipramin veya serotonin verilmesiyse edinilen öğrenilmiș çaresizliği geri çevirebilmektedir

30 Kaçınma Korku uyaranı dorsal raphe den amigdalaya uzanan serotonerjik yolağı aktive ederek kaçınma davranıșı ortaya çıkarabilmektedir.(hensmann,1991)

31 OPİOİD SİSTEMİ Stres endojen opiyat sisteminde bazı değișikliklere yol açmaktadır.(van der Kolk,1985). Opioid sistemi TSSB nin Ağrı toleransı, Duygusuzluk, Depersonalizasyon Așırı uyarılmıșlık belirti grubu ile ilintilidir.

32 Analjezi Șokla karșılașan hayvanlarda stresin olușturduğu analjezinin ortaya çıktığı görülmüștür. (Coid,1993). Bu durum sonraki streslerle birlikte koșullu yanıt olarak hipoaljezinin olmasıyla karșımıza çıkar.

33 Ağrı PTSB li Vietnam gazilerinde travmatik hatıraların yeniden yașandığı anlarda ağrıya karșı toleransın arttığı gösterilmiș. Bu tolerans opioid reseptör blokörü olan naloksanla geri çevrilmiștir.

34 Opiat sistemi PTSB de saptanan plazma Beta endorfin bazal seviyelerinin ve Ağrı eșiğinin düșük olması, PTSB ve opioid sistemi ilișkisini göstermektedir. PTSB de kișilerin sosyal kaçınmalarında opiyat sistemi etkili olabilmektedir. Nitekim hayvanlarda kısa süreli sosyal tecrit sonrası yakın ilișki kurma davranıșı opiyat reseptör blokajı ile artırılabilmiștir.

35 Opiat Opiyatlar LC un ateșlenme hızını düșürerek uyarılmayı azaltır. Gene șok öncesi opiyat verilmesi norepinefrin salgılanmasını baskılamaktadır.

36 Opiat çekilmesi PTSB nin așırı uyarılma bulgularıyla egzojen opioid çekilme bulguları benzeșmektedir. PTSB hastaları endojen opioidlerin çekilmesini engellemek için travmayı arayan bir davranıș sergiledikleri öne sürülmektedir. Strese tekrar maruz kalmak,egzojen opioid uygulaması ile benzer etkiler olușturuyor olabilir.

37 Opiat çekilmesi TSSB deki uyku bozukluğu, hiperaktivite ve patlama tarzındaki saldırganlıkları açıklıyor olabilir te Bills ve 1994 te Iberra, bir opioid reseptör antagonisti olan naltreksonu PTSB tedavisinde denemișler, Flashbackler düzelmiș ve tedavi sonlanması ile birlikte belirtilerde tekrarlama görülmüștür.

38 DOPAMİNERJİK SİSTEM Stres mpfc de dopaminerjik aktivasyona yol açar. Stres öncesi BDZ uygulaması ise dopamin nörotransmisyonunu azaltmaktadır. Bremmer ve ark te dopamin ve dopamin boșalımına yol açan kokainin paranoid belirtilerin yanı sıra hipervijilansa sebep olduğunu göstermișlerdir.

39 Dopamin Gene bellekle ilișkisi olan PFC nin stres sonrası aktive olması sebebiyle PTSB de görülen bellek bozukluklarının dopaminerjik sistemle ilișkili olabileceği öne sürülmüștür.(deutch,1990)

40 GLUTAMAT ve GABA Glutamat birincil uyarıcı nörotransmitter olup,hafıza ve bilinç olaylarında duyusal bilgileri beyne kaydetmede önemli rol oynar. TSSB de NMDA ve AMPA reseptörleri önemlidir.

41 Diğer reseptörler AMPA reseptörleri algılamada önemli iken, hafızanın kodlanması için her iki reseptörün birlikte aktivasyonu gerekir. GABA ise; en çok GABA-A reseptörü üzerinden nöronları inhibe etmektedir. Glutamat, AMPA/NMDA reseptörleri üzerinden ileri besleme ile GABA yı aktive eder. Dolayısıyla uyarıcı ile inhibe edici dengesi sağlanır.

42 Glutamat Așırı stres sonucu GABA ile olușan down regulasyon glutamat sisteminin ağır basmasına; bu da hatıranın hafızaya yerleșmesine sebep olur. TSSB olușumunda NMDA reseptör sisteminin așırı uyarılmasının etkili olduğu öne sürülmüștür

43 BDZ BDZ in GABA etkilerini potansiyelize etmeleri ve alkolün buna ek olarak NMDA blokajı yapması ; PTSB de amnezi sağlamak amacı ile alkol ve BDZ kullanımına yol açmıștır. Ancak bu ajanlar anterograd amneziyi sağlarken, Retrograd amnezi sağlamakta bașarısızdırlar.

44 BDZ!!!!!!!!!!!! Dolayısıyla 1996 da Gelpin in gösterdiği gibi posttravmatik erken de olsa BDZ kullanımının prognoza olumlu katkısı bulunmamaktadır.

45 HPA AKSI Akut stres döneminde CRF, ACTH ve periferal kortizol düzeylerindeki artıșın, anksiyete,korku,bellek dalgalanmaları ve așırı uyarılmadan sorumlu olabileceği belirtilmiștir. NA sistemle CRF-HPA eksen sistemi arasında karșılıklı bir uyarım mevcuttur. Intraserebroventriküler olarak hayvanlara uygulanan CRF LC un ateșlenme hızını artırmaktadır.

46 Kortizol Akut stres esnasında kortizol seviyeleri artarken, TSSB gelișen hastalarda, TSSB olmayan kișilerdekine göre kortizol düzeyleri daha düșük bulunmuștur. TSSB olan hastalarda yapılan çalıșmalarda, serebrospinal sıvıda CRF nin arttığı bulunmuștur.(bremmer 1997)

47 Kortizol TSSB olan hastalarla yapılan bir çok çalıșmada bu hastaların kortizol düzeyleri sağlıklı kontrol grubuna diğer psikiyatrik hastalığı olan bireylere ve benzer travmaya maruz kalmasına karșın bozukluk gelișmemiș bireylere göre daha düșük olarak bulunmuștur.(mason 1986, Yehuda 1990,1993)

48 Travma șiddeti ve kortizol Travmayla karșılașmanın ağırlığıyla plazma kortizol düzeyleri arasında da ilișki bulunmaktadır. Vietnam lı 2490 askerle yapılan bir çalıșmada, savașı en ağır biçimde yașayan askerlerin plazma kortizol düzeyleri diğerlerine göre anlamlı olarak daha düșüktür.(boscanino 1996)

49 CRF TSSB hastalarında serebrospinal sıvıda CRF konsantrasyonları normal kișilere göre yüksektir. TSSB de hipokampüs hacminin azalması ve de hipokampusun CRF salınımında inhibitör rol oynaması,bu CRF artıșı için bir açıklama olabilir.

50 CRF CRF LC üzerinden adrenerjik aktivasyon yapar. CRF üzerinden TSSB deki artmıș sempatik tonusun açıklanabileceğini düșündürebilir. CRF antagonistleri așırı uyarılmıșlık belirtilerini engellemek amacı ile kullanılır.

51 Reseptörler PTSB de periferal lenfosit glukokortikoid reseptörleri artmıștır. Aynı zamanda mevcut reseptörlerin duyarlılığı da artmıștır. Bu duyarlılık ve sayı artıșı, HPA aksının da duyarlılașmasına ve artmıș CRF ye uygun ACTH yanıtının verilememesine neticede düșük kortizol seviyesine yol açmaktadır.

52

53

54

55 PTSB ve Farmakolojik Müdahele Travma ilișkili bozukluklarda semptomlara aracılık eden altta yatan beyin devreleri hakkında bilgiler arttıkça PTSB için daha etkili tedaviler geliștirilebilir. Travma ve maruziyet sonrasında gelișen biyokimyasal tablolara müdahele

56 Travma için hangi Müdahele? Travmaya maruziyetin hemen ardından PTSB gelișmesini önleme Gelișmiș olan PTSB yi klinik iyileștirme İyileșme sonrasında olușabilecek yeni maruziyetlere karșı NÖROPROTECTION!

57 PTSB Gelișimini Engelleme Betabloker (propranolol) Kortikosteroid uygulama Benzodiazepinler arttırır

58 Kanıt Düzeyi A= Randomize klinik çalıșmalar B=Randomizasyon veya plasebo karșılaștırması olmaksızın İYİ DESENLİ KLİNİK ÇALIȘMALAR C=Hizmet ve naturalistik klinik çalıșmalar klinik gözlemle birleștiğinde bu ilacın kullanımını güçlü olarak önerir F=Klinik ve deneysel olarak test edilmemiș birkaç gözlem

59 SSRI lar İlaç Kanıt düzeyi Doz mg/ gün Endikasyon (Tümü) Paroksetin A B,C,D semptomlarını azaltır Sertralin A Klinik global düzelme sağlar Fluoksetin A Öfke, agresyon,impulsivite,intihar düșüncesi gibi ek semptomları azaltır Fluvoksamin B Relapsı engeller Essitalopram C Sitalopram F 20-60

60 Diğer antidepresanlar İlaç Kanıt düzeyi Doz mg/gün Endikasyon Venlafaksin A Etkin AD Mirtazepin A Etkin AD Bupropion A Etkin AD Trazodon C SSRI sinerjistik ve SSRI tetiklediği uykusuzluğu giderir Duloksetin C Etkin AD

61 İlaç Trisiklikler Diğer ilaçlar Kanıt düzeyi Doz mg/gün Endikasyon İmipramin A B semptomlarını azaltır Amitriptilin A Global düzelme olușturur Desimipramin A Bir RCT etkisiz Fenelzin Inhibitörü MAOI A B semptomlarını azaltır global düzelme olușturur Siproheptadin serotonerjik ajan A 4-24 Önerilmez PTSB yi kötüleștirir geçmiște kabuslara iyi gelir iddiası var

62 Anksiyolitik ve Glutamerjikİlaçlar İlaç Kanıt düzeyi Doz mg/gün Endikasyon Benzodiazepinler Alpralozam A Önerilmez Nüve B ve C küme belirtileri azaltmaz Klonazepam B 1-8 Sadece genel anksiyete ve insomnide etkin Buspiron F Etkinlik kanıtı az D-sikloserin NMDA kısmi agonisti F Uzamıș ekspojurla birlikte PTSB șiddetini azaltır, kognisyonu düzeltir Glukokortikoidle r hidrokortizon A 5-30 Daha sonrası için PTSB olușumunu septik șok ve kardiyak cerrahi sonrası engeller

63 İlaç Antikonvülzanlar Kanıt düzeyi Doz mg/gün Endikasyon Valproat A RCT çok denekli etkisiz Tiagabin A 4-12 RT çok denekli etkisiz Karbamazepin B B ve D semptomlarını azaltır impulsif saldırgan ve șiddete yönelik davranıșı azaltır Gabapentin F Küçük çalıșma olumlu etki! Lamotrijin A /B RCT az denekli orta etki Topiramat B Etki gösterilememiș

64 Antiadrenerjikler İlaç Kanıt düzeyi Doz mg/gün Endikasyon Prazosin A 6-10 PTSB gece kabusları ve insomnide belirgin etkinlik Propranolol B B ve D semptomlarına etkililik Akut olarak verildiğinde fizyolojik tepkisellikte azalma PTSB de değil Guanfasin A 1-3 RCT etkisiz açık çalıșmalarda olumlu sonuçlar

65 Antipsikotikler İlaç Kanıt düzeyi Doz mg/gün Atipik AP ler Endikasyon Risperidon A 4-16 PTSB semptom kümelerine ve agresyona karșı etkililik ön bulgusu Olanzepin A 5-20 Diğer ajanlara kısmi yanıt verenlere güçlendirme tedavisinde rolü olabilir Ketiapin B Tipik AP ler Tioridazin F Önerilmez Klorpromazin F Önerilmez Haloperidol F 1-20 Önerilmez

66 Tedavi Kılavuzları 35 kısa dönem (14 hafta), randomize çift kör çalıșma,4597 denek mevcut. CAPS ile yapılan 17 çalıșmada ilaç gruplarında semptom șiddeti belirgin șekilde azalmıș (N=2505) CGI ile yapılan 13 çalıșmada ilaç grupları plaseboya üstünlük göstermiș (N= 1272) İlaç yanıtı % 59.1( N= 644) ve plasebo yanıtı % 38.8 (N= 628) bulunmuș Stein D et al.pharmacotherapy of PTSD:A Review of MetaAnalyses and Treatment Guidelines CNS Spectr 14:1 ( Suppl 1 ) 2009

67 İlaç Grupları İlaç grupları arasında yanıt ve semptom siddetini azaltmak konusunda en inandırıcı kanıtlar SSRI lar ile mevcuttu Plasebo ile karșılaștırıldığında tolarabilite iyi bulunmuștur Uzun dönem çalıșmaların kıtlığı tüm meta-analizlerde bildirilmiștir Stein D et al.pharmacotherapy of PTSD:A Review of MetaAnalyses and Treatment Guidelines CNS Spectr 14:1 ( Suppl 1 ) 2009

68 TSSB tedavisinde antidepresan dıșı seçenekler Antipsikotikler, antikonvülsanlar,adrenerjik inhibitör ilaçlar, opioid antagonistleri benzodiazepinler ve diğer ajanlar ( 63 yazı) A kanıt düzeyi yok, B kanıt düzeyi 5, C kanıt düzeyi 7 SSRI ın etkili olmadığında risperidonun tedaviye eklenmesi etkili bulunmuș Adrenerjik inhibitör prazosin gece kabusları ve uykusuzluğun belirgin olduğu hastalarda etkili Berger W et al.pharmacologic alternatives to antidepresants in PTSD:A systemic review Progress in Neuropsychopharmacology and Biological Psychiatry

69 Sonuç PTSB tedavisinde farmakoterapi etkilidir SSRI lar ilk seçenek ilaçlardır Bazı durumlarda diğer grup ilaçlar düșünülebilir. Uzun dönem tedaviler gereklidir

70 Teșekkür Katkıda bulunan Uzman Dr. Sibel Bozkurt Bolluk a teșekkür ederim

Son 10 yıldır ilaç endüstrisi ile bir ilişkim (araştırmacı, danışman ve konuşmacı) yoktur.

Son 10 yıldır ilaç endüstrisi ile bir ilişkim (araştırmacı, danışman ve konuşmacı) yoktur. Son 10 yıldır ilaç endüstrisi ile bir ilişkim (araştırmacı, danışman ve konuşmacı) yoktur. Travma Sonrası Stres Bozukluğu Askerî Harekâtlar Sonrası Ortaya Çıkan Olguların Tedavisi Bir asker, tüfeğini

Detaylı

ANKSİYETE BOZUKLUKLARININ KARDİYOVASKÜLER SİSTEM ÜZERİNE ETKİLERİ. Doç.Dr.Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD

ANKSİYETE BOZUKLUKLARININ KARDİYOVASKÜLER SİSTEM ÜZERİNE ETKİLERİ. Doç.Dr.Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD ANKSİYETE BOZUKLUKLARININ KARDİYOVASKÜLER SİSTEM ÜZERİNE ETKİLERİ Doç.Dr.Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Açıklama 2008 2010 Araştırmacı: Lilly Konuşmacı: Lundbeck Sunum

Detaylı

Yaşlılarda Dirençli Anksiyete Bozukluklarının Tanı ve Tedavisi

Yaşlılarda Dirençli Anksiyete Bozukluklarının Tanı ve Tedavisi Yaşlılarda Dirençli Anksiyete Bozukluklarının Tanı ve Tedavisi Dr. Berker Duman Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri AD, Konsültasyon-Liyezon Psikiyatrisi BD Ankara Üniversitesi Beyin Araştırmaları

Detaylı

NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ

NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ Doç. Dr. Okan Çalıyurt Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD, Edirne Temel Kavramlar Madde kötüye kullanımı Madde bağımlılığı Yoksunluk Tolerans

Detaylı

Obsesif Kompulsif Bozukluk. Prof. Dr. Raşit Tükel İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 5.

Obsesif Kompulsif Bozukluk. Prof. Dr. Raşit Tükel İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 5. Obsesif Kompulsif Bozukluk Prof. Dr. Raşit Tükel İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 5. Sınıf Dersi Sunum Akışı Tanım Epidemiyoloji Klinik özellikler Tanı ölçütleri Nörobiyoloji

Detaylı

Psikofarmakolojik Tedavilerin Bilişsel İşlevler Üzerinde Etkisi

Psikofarmakolojik Tedavilerin Bilişsel İşlevler Üzerinde Etkisi Psikofarmakolojik Tedavilerin Bilişsel İşlevler Üzerinde Etkisi Yavuz Ayhan, Ayşe Elif Anıl Yağcıoğlu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Araştırmacı Danışman Konuşmacı

Detaylı

Açıklama 2008-2010. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK

Açıklama 2008-2010. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK Açıklama 20082010 Araştırmacı: YOK Danışman: YOK Konuşmacı: YOK TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU VE UYKU Hypnos (Uyku Tanrısı) Nyks (Gece Tanrısı) Hypnos (uyku tanrısı) ve Thanatos (ölüm tanrısı) Morpheus

Detaylı

Depresyonda Güncel Tedaviler. Doç. Dr. Murat ERKIRAN

Depresyonda Güncel Tedaviler. Doç. Dr. Murat ERKIRAN Depresyonda Güncel Tedaviler Doç. Dr. Murat ERKIRAN Akış Major depresif bozuklukta yeni antidepresanlar Major depresif bozukluk tedavisi Psikotik özellikli depresyon tedavisi Geliştirme aşamasında olan

Detaylı

Antidepresanlar. Duygu durumu dengeleyici ilaçlar. Timoleptik ilaçlar

Antidepresanlar. Duygu durumu dengeleyici ilaçlar. Timoleptik ilaçlar Antidepresanlar Duygu durumu dengeleyici ilaçlar Timoleptik ilaçlar Ebru Arıoğlu İnan, PhD Dersin hedefleri: 1. Depresyonu tanımlamak 2. Depresyona bağlı olarak sinir ucunda nörotransmitterlerdeki değişimleri

Detaylı

Travmada Medikal Tedavi

Travmada Medikal Tedavi Travmada Medikal Tedavi Doç. Dr. Şaziye Senem BAŞGÜL Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Hasan Kalyoncu Üniversitesi Travma Günlük rutin işleyişi bozan, Aniden beklenmedik bir şekilde gelişen, Dehşet, kaygı ve

Detaylı

Psikofarmakolojiye giriş

Psikofarmakolojiye giriş Psikofarmakolojiye giriş Genel bilgiler Beyin 100 milyar nöron (sinir hücresi) içerir. Beyin hücresinin i diğer beyin hücreleri ile 1,000 ile 50,000 bağlantısı. Beynin sağ tarafı solu, sol tarafı sağı

Detaylı

Nöropatik Ağrı Tedavi Algoritması

Nöropatik Ağrı Tedavi Algoritması 6. ULUDAĞ NÖROLOJİ GÜNLERİ Mart 2011 - BURSA Nöropatik Ağrı Tedavi Algoritması Dr. Aslı Tuncer Kurne Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Nöropatik Ağrı -Tanım Somatosensorial sistemi

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindekipayı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 Akılcı İlaç Kullanımı;

Detaylı

Farmakolojik Ajanların Uyku Üzerine Etkisi. Dr. Sinan Yetkin

Farmakolojik Ajanların Uyku Üzerine Etkisi. Dr. Sinan Yetkin Farmakolojik Ajanların Uyku Üzerine Etkisi Dr. Sinan Yetkin 5-HT 5-HT 1A /5-HT 1D agonizm 5-HT 1A /5-HT 1B antagonizm 5-HT 2 agonizm 5-HT 2 antagonizm 5-HT 3 agonizm α 2 agonizm α 1 antagonizm α 2 antagonizm

Detaylı

TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU TEDAVİ YAKLAŞIMLARI. Nermin GÜNDÜZ

TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU TEDAVİ YAKLAŞIMLARI. Nermin GÜNDÜZ TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU TEDAVİ YAKLAŞIMLARI Nermin GÜNDÜZ Travma Travmatik olaylar kişinin yaşamını veya yaşamsal bütünlüğünü tehdit eden olaylardır. Örnekler??? Travmatik olayların sınıflanması;

Detaylı

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA ANTİEPİLEPTİKLERİN KULLANIMI

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA ANTİEPİLEPTİKLERİN KULLANIMI ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA ANTİEPİLEPTİKLERİN KULLANIMI Prof. Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD ANTİEPİLEPTİKLER Karbamezepin Okskarbazepin Lamotrijin Riluzol Valproik

Detaylı

Az sayıda ilaç. Uzun süreli koruyucu kullanım İlaç değişiminin uzun sürede olması. Hastayı bilgilendirme İzleme

Az sayıda ilaç. Uzun süreli koruyucu kullanım İlaç değişiminin uzun sürede olması. Hastayı bilgilendirme İzleme Temel farmakoterapi ilkeleri Az sayıda ilaç Daha önce kullanılan veya ailede kullanılan ilaç Uzun süreli koruyucu kullanım İlaç değişiminin uzun sürede olması Psikolojik desteğin de sağlanması Hastayı

Detaylı

Zorlu Yaşantılar Sonrası Stres Belirtileri (Travma Sonrası Stres Bozukluğu)

Zorlu Yaşantılar Sonrası Stres Belirtileri (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) Zorlu Yaşantılar Sonrası Stres Belirtileri (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) Huriye Tak Uzman Klinik Psikolog Türk Kızılayı Bağcılar Toplum Merkezi Sağlık ve Psikososyal Destek Programı Asistanı İÇERİK

Detaylı

(trankilizan ilaçlar)

(trankilizan ilaçlar) Anksiyolitik ilaçlar (trankilizan ilaçlar) Anksiyete nedir? Anksiyete bozuklukları nedir? Anksiyete > Otonomik belirtiler Kalp hızında, tansiyonda, kalp kasılmasında, nefes hızında vs artış Norepinefrin

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindeki payı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 DSÖ tahminlerine

Detaylı

İnsomniada etiyolojik modeller. Dr. Sinan YETKİN

İnsomniada etiyolojik modeller. Dr. Sinan YETKİN İnsomniada etiyolojik modeller Dr. Sinan YETKİN İnsomnia(tanım) Uykunun işlevi ve yapısı dikkate alındığında, kişilerin yeterli süre ve zaman diliminde uyuyamadığı için dinlenemediği, yeni bir güne hazır

Detaylı

PSİKOFARMAKOLOJİ-5. ANTİDEPRESANLAR Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar.

PSİKOFARMAKOLOJİ-5. ANTİDEPRESANLAR Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar. PSİKOFARMAKOLOJİ-5 ANTİDEPRESANLAR Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar www.gunescocuk.com DEPRESYONUN NÖROKİMYASI Dopamin Çok az olumlu afekt (mutluluk, neşe, ilgi, haz, uyanıklı,

Detaylı

PSİKOFARMAKOLOJİ 3. Antipsikotikler Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar.

PSİKOFARMAKOLOJİ 3. Antipsikotikler Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar. PSİKOFARMAKOLOJİ 3 Antipsikotikler Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar www.gunescocuk.com PSİKOZ VE ŞİZOFRENİ Şizofreni belirtilerinin altında yatan düzeneği açıklamaya çalışan başlıca

Detaylı

Travma Sonrası Stres Bozukluğunda Biyolojik Araştırmalar

Travma Sonrası Stres Bozukluğunda Biyolojik Araştırmalar Travma Sonrası Stres Bozukluğunda Biyolojik Araştırmalar Yard. Doç. Dr. Cem Cerit Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD. 49. Ulusal Psikiyatri Kongresi AÇIKLAMA (2010-2013) Danışman: Araştırmacı:

Detaylı

Oksitosin ve Psikiyatri

Oksitosin ve Psikiyatri Oksitosin ve Psikiyatri Dr. M. Tayfun Turan Erciyes ÜTF Psikiyatri AD 2. Psikiyatri Zirvesi ve 9. Anksiyete Kongresi 8-12 Mart 2017, Belek-Antalya tayfunturan@hotmail.com 1. OT ile ilgili genel bilgiler

Detaylı

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Dr. Çağlayan Üçpınar Nisan 2005

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Dr. Çağlayan Üçpınar Nisan 2005 Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Dr. Çağlayan Üçpınar Nisan 2005 Travma Nedir? Günlük rutin işleyişi bozan, Aniden beklenmedik bir şekilde gelişen, Dehşet, kaygı ve panik yaratan, Kişinin anlamlandırma

Detaylı

Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem. Sıklığı?? Klinik seyir??

Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem. Sıklığı?? Klinik seyir?? Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem Sıklığı?? Klinik seyir?? Çocuğun ilk travmatik yaşam olayı emzirme bağlanma olumsuz sağlık koşulları yetersiz bakım Doğum Değişim İyi anne olabilecek

Detaylı

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA KOMBİNASYON TEDAVİLERİ. Dr.Nesrin DİLBAZ Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ankara AMATEM

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA KOMBİNASYON TEDAVİLERİ. Dr.Nesrin DİLBAZ Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ankara AMATEM ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA KOMBİNASYON TEDAVİLERİ Dr.Nesrin DİLBAZ Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ankara AMATEM Anksiyete Bozuklukları Spesifik Fobiler Panik bozukluk Agorafobi Sosyal Anksiyete

Detaylı

Sağlık Psikolojisi-Ders 8 Stres

Sağlık Psikolojisi-Ders 8 Stres Sağlık Psikolojisi-Ders 8 Stres Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 Stres Nedir? Stres bir insan için baskı, gerginlik, rahatsız edici çevresel faktörler veya duygusal tepkiler anlamında gelmektedir. Kişinin bedensel

Detaylı

Bölüm: 11 Manik Depresyona Özel İlaç Fikri

Bölüm: 11 Manik Depresyona Özel İlaç Fikri Bölüm: 11 Manik Depresyona Özel İlaç Fikri Lityum psikiyatri 1950 1980lerde lityum bazı antikonvülzanlara benzer etki Ayrı ayrı ve yineleyen nöbetler şeklinde ortaya çıkan manik depresyon ve epilepsi Böylece

Detaylı

İnfertil çiftlerde bağlanma ve mizaç özellikleri tedavi başarısını etkiler mi? Stresin aracı rolü

İnfertil çiftlerde bağlanma ve mizaç özellikleri tedavi başarısını etkiler mi? Stresin aracı rolü İnfertil çiftlerde bağlanma ve mizaç özellikleri tedavi başarısını etkiler mi? Stresin aracı rolü Dr. Fatma Fariha Cengiz, Dr. Gülhan Cengiz, Dr. Sermin Kesebir Erenköy RSHEAH, İstanbul 29 Mayıs Hastanesi,

Detaylı

Aripiprazole Bağlı NREM Parasomni Olgusu

Aripiprazole Bağlı NREM Parasomni Olgusu Aripiprazole Bağlı NREM Parasomni Olgusu D O K U Z E Y L Ü L Ü N I V E R S I T E S I N Ö R O L O J I A N A B I L I M D A L ı ( D a m l a Ç e l i k, Ö z l e m A k d o ğ a n, N u r h a k D e m i r, U l u

Detaylı

İnmede Tedavisi BR.HLİ.102

İnmede Tedavisi BR.HLİ.102 BR.HLİ.102 Serebral Felç (İnme) ve Spastisitede Botoks Spastisite Nedir? Spastisite belirli kasların aşırı aktif hale gelerek, adale katılığına, sertliğine ya da spazmlarına neden olmasıyla ortaya çıkan

Detaylı

OBEZİTE VE DEPRESYON. Prof. Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD.

OBEZİTE VE DEPRESYON. Prof. Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD. OBEZİTE VE DEPRESYON Prof. Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD. Obezite nedir? Obezite BKİ>30 kg/m² Çoğul etyolojili Kronik Tekrarlayıcı Yaşam kalitesini bozan Çeşitli

Detaylı

Meslekte Ruh Sağlığı. A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD

Meslekte Ruh Sağlığı. A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD Meslekte Ruh Sağlığı A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD Çalışan Sağlığı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sağlık, kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal bakımdan tam

Detaylı

Sinir sistemi organizmayı çevresinden haberdar eder ve uygun tepkileri vermesini sağlar.

Sinir sistemi organizmayı çevresinden haberdar eder ve uygun tepkileri vermesini sağlar. SİNİR SİSTEMİ VE BEYİN ANATOMİSİ SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemi organizmayı çevresinden haberdar eder ve uygun tepkileri vermesini sağlar. Çevresel ve Merkezi olmak üzere, sinir sistemi ikiye ayrılr, ÇEVRESEL

Detaylı

Anksiyete ve stres tepkisinde iyonotropik glutamat reseptörlerinin rolü ve tedavi seçenekleri. Doç. Dr. M.Murat Demet

Anksiyete ve stres tepkisinde iyonotropik glutamat reseptörlerinin rolü ve tedavi seçenekleri. Doç. Dr. M.Murat Demet Anksiyete ve stres tepkisinde iyonotropik glutamat reseptörlerinin rolü ve tedavi seçenekleri Doç. Dr. M.Murat Demet Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı MANİSA Konuşma Akışı

Detaylı

Obezite ve Yeme Alışkanlıklarının Psikolojik Temelleri

Obezite ve Yeme Alışkanlıklarının Psikolojik Temelleri Obezite ve Yeme Alışkanlıklarının Psikolojik Temelleri Prof. Dr. Yıldız Akvardar Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Neden besleniyoruz? Ruhsal gelişimde Oral Dönem (0-1 yaş) Bebeğin doyurulması,

Detaylı

Araştırmacı olarak: 2008: Janssen Cilag 2009: Janssen Cilag 2010: Janssen Cilag Danışmanlık: 2008: 2009: 2010: Konuşmacı olarak: 2008: 2009: 2010:

Araştırmacı olarak: 2008: Janssen Cilag 2009: Janssen Cilag 2010: Janssen Cilag Danışmanlık: 2008: 2009: 2010: Konuşmacı olarak: 2008: 2009: 2010: Kurum ve Kuruluşlarla İlişki Bildirimi Araştırmacı olarak: 2008: Janssen Cilag 2009: Janssen Cilag 2010: Janssen Cilag Danışmanlık: 2008: 2009: 2010: Konuşmacı olarak: 2008: 2009: 2010: RASYONEL ANTİDEPRESAN

Detaylı

PSİKOFARMAKOLOJİ 7. Anksiyete Bozuklukları Tedavisi Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar.

PSİKOFARMAKOLOJİ 7. Anksiyete Bozuklukları Tedavisi Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar. PSİKOFARMAKOLOJİ 7 Anksiyete Bozuklukları Tedavisi Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar www.gunescocuk.com ANKSİYETE Somatik belirtilerin de eşlik ettiği, nedensiz bir tedirginlik

Detaylı

TERÖR OLAYI SONRASINDA MAĞDURLARDA GÖRÜLEN PSİKİYATRİK BOZUKLUKLAR. Dr. Tibet ERGÜNEŞ (UZMANLIK TEZİ)

TERÖR OLAYI SONRASINDA MAĞDURLARDA GÖRÜLEN PSİKİYATRİK BOZUKLUKLAR. Dr. Tibet ERGÜNEŞ (UZMANLIK TEZİ) T. C. SAĞLIK BAKANLIĞI ŞİŞLİ ETFAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ KOORDİNATÖRÜ: Doç. Dr. Yüksel ALTUNTAŞ TEZ DANIŞMANI: Doç. Dr. K. Oğuz KARAMUSTAFALIOĞLU TERÖR OLAYI SONRASINDA MAĞDURLARDA

Detaylı

Anksiyete Bozukluklarına eşlik eden alkol madde kullanım bozukluğu tedavi yaklaşımları

Anksiyete Bozukluklarına eşlik eden alkol madde kullanım bozukluğu tedavi yaklaşımları Anksiyete Bozukluklarına eşlik eden alkol madde kullanım bozukluğu tedavi yaklaşımları Figen Karadağ Maltepe Üniversitesi tıp Fakültesi Psikiyatri AD 43000 yetişkin MKB olanları %17.7 sinde herhangi bir

Detaylı

Sosyal Anksiyete Bozukluğunda Tedavi Başarısı Yanıt ve Yanıtsızlığın Belirleyicileri

Sosyal Anksiyete Bozukluğunda Tedavi Başarısı Yanıt ve Yanıtsızlığın Belirleyicileri Sosyal Anksiyete Bozukluğunda Tedavi Başarısı Yanıt ve Yanıtsızlığın Belirleyicileri Prof.Dr.Hatice Özyıldız Güz Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikiyatri ABD Ana Başlıklar SAB tedavisinde yanıta nasıl karar

Detaylı

AĞIR ŞİDDETTE DEPRESYON SAĞALTIMI

AĞIR ŞİDDETTE DEPRESYON SAĞALTIMI AĞIR ŞİDDETTE DEPRESYON SAĞALTIMI Yrd. Doç. Dr. Faruk KILIÇ Süleyman Demirel Üniversitesi Psikiyatri AD Sağaltımdaki Temel Hedefler Ağır seviye depresyon: Depresyon tanı ölçütlerinde belirtilen semptomlardan

Detaylı

Adrenal yetmezlik var mı? Kortikosteroid verelim mi? Prof.Dr.Bilgin CÖMERT Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım BD

Adrenal yetmezlik var mı? Kortikosteroid verelim mi? Prof.Dr.Bilgin CÖMERT Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım BD Adrenal yetmezlik var mı? Kortikosteroid verelim mi? Prof.Dr.Bilgin CÖMERT Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım BD Adrenal Yetmezlik Yapısal hasar Hipotalamus Hipofiz Adrenal

Detaylı

Nedenleri tablo halinde sıralayacak olursak: 1. Eksojen şişmanlık (mutad şişmanlık) (Bütün şişmanların %90'ı) - Kalıtsal faktörler:

Nedenleri tablo halinde sıralayacak olursak: 1. Eksojen şişmanlık (mutad şişmanlık) (Bütün şişmanların %90'ı) - Kalıtsal faktörler: Obezite alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olmasıyla oluşur. Bunu genetik faktörler, metabolizma hızı, iştah, gıdaya ulaşabilme, davranışsal faktörler, fiziksel aktivite durumu, kültürel faktörler

Detaylı

Ağrı ve psikiyatrik yaklaşım. Prof.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD

Ağrı ve psikiyatrik yaklaşım. Prof.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Ağrı ve psikiyatrik yaklaşım Prof.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Ağrı Hoş olmayan bir uyaran Duygusal Algısal Bilişsel ve davranışsal Biyopsikososyal

Detaylı

Otakoidler ve ergot alkaloidleri

Otakoidler ve ergot alkaloidleri Otakoidler ve ergot alkaloidleri Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 1 Antihistaminikler 2 2 1 Serotonin agonistleri, antagonistleri, ergot alkaloidleri 3 3 Otakaidler Latince "autos" kendi, "akos"

Detaylı

Major Depresif Bozukluk

Major Depresif Bozukluk Moleküler Modelleme Yöntemiyle Tasarlanan Yeni Monoamin Oksidaz-A Enzim İnhibitörü Selektif 2-pirazolin Türevlerinin Antidepresan Aktivitelerinin Tayini Telli G 1, Salgın-Gökşen U 2, Yalovaç A 3, Çiftçi-Yabanoğlu

Detaylı

Anksiyete Bozukluklarının Tedavisinde Antidepresanlar. Doç Dr Selim Tümkaya

Anksiyete Bozukluklarının Tedavisinde Antidepresanlar. Doç Dr Selim Tümkaya Anksiyete Bozukluklarının Tedavisinde Antidepresanlar Doç Dr Selim Tümkaya ANKSİYETE BOZUKLUKLARI Anksiyete bozukluklarının yaşam boyu prevalansı yaklaşık %29 dur. Kessler ve ark 2005 Uzunlamasına çalışmalar

Detaylı

Klinik Psikoloji: Ruh Hali Rahatsızlıkları. Psikolojiye Giriş. Günümüz Kriterleri. Anormallik nedir?

Klinik Psikoloji: Ruh Hali Rahatsızlıkları. Psikolojiye Giriş. Günümüz Kriterleri. Anormallik nedir? Psikolojiye Giriş İşler Kötüye Gittiğinde Olanlar: Zihinsel Bozukluklar 1. Kısım Ders 18 Klinik Psikoloji: Ruh Hali Rahatsızlıkları Susan Noeln-Hoeksema Psikoloj Profesörü Yale Üniversitesi 2 Anormallik

Detaylı

Kronik ürtikerde güncel tedaviler

Kronik ürtikerde güncel tedaviler Kronik ürtikerde güncel tedaviler Dr. Emek Kocatürk Göncü İstanbul Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi Sunum akışı EAACI/GALEN/EDF/WAO Ürtiker Kılavuzu Amerikan Allerji İmmunoloji Akademisi Ürtiker Kılavuzu

Detaylı

OKB DE KOMORBİDİTENİN VARLIĞI TEDAVİYİ NASIL ETKİLER? Dr.Abdulkadir Tabo

OKB DE KOMORBİDİTENİN VARLIĞI TEDAVİYİ NASIL ETKİLER? Dr.Abdulkadir Tabo OKB DE KOMORBİDİTENİN VARLIĞI TEDAVİYİ NASIL ETKİLER? Dr.Abdulkadir Tabo OKB DE KOMORBİDİTE Komorbiditenin değerlendirilmesi klinisyen için çok önemli. Komorbid durumların varlığı hastalığın klinik seyrini,

Detaylı

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği SUNU PLANI Tanım ve Epidemiyoloji Adrenal bez anatomi Etiyoloji Tanı Klinik Tedavi TANIM-EPİDEMİYOLOJİ Adrenal

Detaylı

Tetrasiklikler: Maprotilin ve Mianserin. Dr. Tunç ALKIN DEÜTF

Tetrasiklikler: Maprotilin ve Mianserin. Dr. Tunç ALKIN DEÜTF Tetrasiklikler: Maprotilin ve Mianserin Dr. Tunç ALKIN DEÜTF MAPROTİLİN HİDROKLORİD Bir tetrasiklik antidepresandır, ancak farmakolojik özellikleri trisikliklere benzer Noradrenalin geri alımını bloke

Detaylı

Geriyatrik Depresyon. Doç.Dr.E. Yusuf Sivrioğlu Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Geriyatrik Depresyon. Doç.Dr.E. Yusuf Sivrioğlu Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Geriyatrik Depresyon Doç.Dr.E. Yusuf Sivrioğlu Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yıllara Göre Yaşlı Nüfus % 10 9 8 7 Oranları %10,2 6 5 4 Kadın Erkek Toplam 3

Detaylı

Ruhsal Travma Değerlendirme Formu. APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır

Ruhsal Travma Değerlendirme Formu. APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır Ruhsal Travma Değerlendirme Formu APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır A. SOSYODEMOGRAFİK BİLGİLER 1. Adı Soyadı:... 2. Protokol No:... 3. Başvuru Tarihi:...

Detaylı

Uyku sorunları: Ruhsal bozukluklardaki önemi. Prof. Dr. Mustafa Tayfun Turan Erciyes ÜTF Psikiyatri AD tayfunturan@hotmail.com

Uyku sorunları: Ruhsal bozukluklardaki önemi. Prof. Dr. Mustafa Tayfun Turan Erciyes ÜTF Psikiyatri AD tayfunturan@hotmail.com Uyku sorunları: Ruhsal bozukluklardaki önemi Prof. Dr. Mustafa Tayfun Turan Erciyes ÜTF Psikiyatri AD tayfunturan@hotmail.com Müracaat eden herkese muayenede uyku durumu sorulmalı İnsomnia (Uykusuzluk)

Detaylı

Açıklama 2008 2009. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK

Açıklama 2008 2009. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK Açıklama 2008 2009 Araştırmacı: YOK Danışman: YOK Konuşmacı: YOK SİLAHLI ÇATIŞMA İLE İLİŞKİLİ TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞUNDA DİĞER BİYOLOJİK TEDAVİ SEÇENEKLERİ Dr. Cemil ÇELİK Sunumun hedefleri Silahlı

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

HAFİF TRAVMATİK BEYİN HASARI (mtbi) ve GENEL TEDAVİ İLKELERİ

HAFİF TRAVMATİK BEYİN HASARI (mtbi) ve GENEL TEDAVİ İLKELERİ HAFİF TRAVMATİK BEYİN HASARI (mtbi) ve GENEL TEDAVİ İLKELERİ Doç.Dr. Cemil ÇELİK Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Tıp Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Sunumun Hedefleri Genel Bilgiler mtbi

Detaylı

Anksiyolitik, sedatif, hipnotik ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer

Anksiyolitik, sedatif, hipnotik ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer Anksiyolitik, sedatif, hipnotik ilaçlar Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 1 2 2 1 Anksiyolitik, sedatif, hipnotik ilaçlar Anksiyete, kesin olarak tanımlanabilir bir uyarıya bağlanamayan, huzursuzluk,

Detaylı

REM UYKU ĠLĠġKĠLĠ PARASOMNĠLER. Dr Selda KORKMAZ 25-26 Ģubat 2012

REM UYKU ĠLĠġKĠLĠ PARASOMNĠLER. Dr Selda KORKMAZ 25-26 Ģubat 2012 REM UYKU ĠLĠġKĠLĠ PARASOMNĠLER Dr Selda KORKMAZ 25-26 Ģubat 2012 REM uyku iliģkili parasomniler; REM uyku davranıģ bozukluğu Tekrarlayan izole uyku paralizisi Kabus bozukluğu REM UYKU DAVRANIġ BOZUKLUĞU

Detaylı

Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları

Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları Doç. Dr. Özen Önen Sertöz Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Bilim Dalı Ankara,

Detaylı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı OTONOM SİNİR SİSTEMİ. Dr. Sinan CANAN scanan@baskent.edu.tr

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı OTONOM SİNİR SİSTEMİ. Dr. Sinan CANAN scanan@baskent.edu.tr Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı OTONOM SİNİR SİSTEMİ Dr. Sinan CANAN scanan@baskent.edu.tr Bu Bölümde: Eferent sinir sistemi ve görevleri Yollar, reseptörler ve kullanılan aracı

Detaylı

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINA EŞLİK EDEN BİPOLAR BOZUKLUK VE FARMAKOTERAPİSİ. Uzm Dr Özlem Kuman Tunçel Ege Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINA EŞLİK EDEN BİPOLAR BOZUKLUK VE FARMAKOTERAPİSİ. Uzm Dr Özlem Kuman Tunçel Ege Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD ANKSİYETE BOZUKLUKLARINA EŞLİK EDEN BİPOLAR BOZUKLUK VE FARMAKOTERAPİSİ Uzm Dr Özlem Kuman Tunçel Ege Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD YAYGINLIK Çok yaygın BPB olanların yaklaşık yarısında yaşam

Detaylı

Acil servislerde sağlık çalışanlarına şiddet. Dr. Mustafa ilker EDEBALİ Antalya eğitim ve araştırma hastanesi psikiyatri kliniği

Acil servislerde sağlık çalışanlarına şiddet. Dr. Mustafa ilker EDEBALİ Antalya eğitim ve araştırma hastanesi psikiyatri kliniği Acil servislerde sağlık çalışanlarına şiddet Dr. Mustafa ilker EDEBALİ Antalya eğitim ve araştırma hastanesi psikiyatri kliniği Şiddet nedir? Kendine ya da bir başkasına grup ya da topluluğa yönelik olarak

Detaylı

DEPRES DEPRE Y S O Y NDA ND PSİKOFARMAKOTERAPİ

DEPRES DEPRE Y S O Y NDA ND PSİKOFARMAKOTERAPİ DEPRESYONDA PSİKOFARMAKOTERAPİ DEPRESYON TANISI Depresif ruh hali İlgi ve isteklerde azalma Enerji azlığı Konsantrasyon bozukluğu ğ İştah bozukluğu Uk Uyku bozukluğu ğ Kendine güven kaybı, suçluluk ve

Detaylı

nöropatik ağrı tedavisine genel bakış

nöropatik ağrı tedavisine genel bakış nöropatik ağrı tedavisine genel bakış mustafa ertaş epidemiyoloji TURDEP Türkiye de TURDEP (1995) verisi: Diyabet prevalansı: %7.2 Glükoz intorelansı: %6.7 Diyabetik Nöropati: Diyabetlilerde ~%50 1 epidemiyoloji

Detaylı

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Dr. Ali Ayberk Beşen Başkent Üniversitesi Tıbbi Onkoloji BD Giriş Sitotoksik tedaviler herhangi

Detaylı

Şiddetin Psikolojisi 2015-2016 Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı. Şiddetin nöropsikolojik, biyolojik ve genetik kökenleri

Şiddetin Psikolojisi 2015-2016 Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı. Şiddetin nöropsikolojik, biyolojik ve genetik kökenleri Şiddetin Psikolojisi 2015-2016 Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı Şiddetin nöropsikolojik, biyolojik ve genetik kökenleri Doğum Öncesi Faktörler Nöral gelişimdeki anomalilere ilişkin biyomarker

Detaylı

Psikiyatride Şiddeti Önlemenin Klinik Önlemleri

Psikiyatride Şiddeti Önlemenin Klinik Önlemleri Psikiyatride Şiddeti Önlemenin Klinik Önlemleri Kürşat Altınbaş Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilimdalı 49.Ulusal Psikiyatri Kongresi 27 Eylül 2013, İzmir Açıklama 2012-2013

Detaylı

Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır.

Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır. Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır. Lohusalık döneminde ruhsal hastalıklar: risk etkenleri ve klinik gidiş Doç.Dr. Leyla Gülseren 25 Eylül 2013 49. Ulusal

Detaylı

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM Dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmekte Gelişmiş ülkelerde artan prevalansa sahip Hasta veya toplum açısından yüksek maliyetli bir hastalık

Detaylı

Şebnem Pırıldar Ege Psikiyatri AD.

Şebnem Pırıldar Ege Psikiyatri AD. Obezitede Anksiyete Bozuklukları ve Depresyon Şebnem Pırıldar Ege Psikiyatri AD. Açıklama 2008 2010 Araştırmacı: Sanofi Danışman: Teva, BMS Konuşmacı: Lundbeck Obezite giderek artan bir toplum sağlığı

Detaylı

Bipolar Bozukluk ve Hipotalamo pituiter pituiter adrenal sistem Doç. Dr. Vesile Şentürk Ankara Ü.T.F. Psikiyatri A.D Janssen Astra Zeneca Hipotalamo pituiter pituiter son organ Hipotalomo Hipotalomo pituiter

Detaylı

AMİGDALA ve. Albert Long Hall, Boğazi. aziçi Üniversitesi 4-55 Nisan 2008. Limbik Sistem ve Emosyonlarımız antısı ve ifade edilmesinde

AMİGDALA ve. Albert Long Hall, Boğazi. aziçi Üniversitesi 4-55 Nisan 2008. Limbik Sistem ve Emosyonlarımız antısı ve ifade edilmesinde LİMBİK K SİSTEM S STEM AMİGDALA ve CİNSELLİK Prof. Dr. Ertan Yurdakoş İ.Ü.. Cerrahpaşa a Tıp T p Fakültesi Fizyoloji A.D. Limbik Sistem ve Emosyonlarımız Emosyonların yaşant antısı ve ifade edilmesinde

Detaylı

TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU VE AKUT STRES BOZUKLUĞU ĠLE UYUM BOZUKLUĞUNUN KLĠNĠK AÇIDAN KARġILAġTIRILMASI

TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU VE AKUT STRES BOZUKLUĞU ĠLE UYUM BOZUKLUĞUNUN KLĠNĠK AÇIDAN KARġILAġTIRILMASI T.C ESKĠġEHĠR OSMANGAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU VE AKUT STRES BOZUKLUĞU ĠLE UYUM BOZUKLUĞUNUN KLĠNĠK AÇIDAN KARġILAġTIRILMASI Dr. Serkan BĠLGĠÇ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları

Detaylı

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Hangi Böbrek Hastalarına Ruhsal Destek Verilebilir? Çocukluktan yaşlılığa

Detaylı

Talamokortikal İlişkiler, RAS, EEG DOÇ. DR. VEDAT EVREN

Talamokortikal İlişkiler, RAS, EEG DOÇ. DR. VEDAT EVREN Talamokortikal İlişkiler, RAS, EEG DOÇ. DR. VEDAT EVREN Bilinç İnsanın kendisinin ve çevresinin farkında olma durumu. İç ve dış çevremizde oluşan uyaranların farkında olma durumu. Farklı bilinç düzeyleri

Detaylı

Uykuda değişmeler. Travma sonrası stress bozukluğu: Uyarılmışlık yoğun. Mani: Kısa ve kompakt uyku, REM ve delta uykusu azalmış

Uykuda değişmeler. Travma sonrası stress bozukluğu: Uyarılmışlık yoğun. Mani: Kısa ve kompakt uyku, REM ve delta uykusu azalmış Uykuda değişmeler Depresyon: REM latensi kısa, delta dalgaları azalmış Travma sonrası stress bozukluğu: Uyarılmışlık yoğun Mani: Kısa ve kompakt uyku, REM ve delta uykusu azalmış Panik: Uykuya dalma güçlüğü,

Detaylı

ARI ZEHİRİ BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ, ETKİ MEKANİZMASI. Dr. Bioch.Cristina Mateescu APİTERAPİ KOMİSYONU

ARI ZEHİRİ BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ, ETKİ MEKANİZMASI. Dr. Bioch.Cristina Mateescu APİTERAPİ KOMİSYONU ARI ZEHİRİ BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ, ETKİ MEKANİZMASI Dr. Bioch.Cristina Mateescu APİTERAPİ KOMİSYONU Arı Zehiri - Tanım Arı zehiri, bal arıları tarafından öncelikle memelilere ve diğer iri omurgalılara karşı

Detaylı

Doç. Dr. Fatih Öncü. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Doç. Dr. Fatih Öncü. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doç. Dr. Fatih Öncü Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikolojik taciz Bedensel Ruhsal Bedensel ve ruhsal Çalışma hayatında mobbing veya psikolojik

Detaylı

Duygu Düzenleme sorununun bir çok psikolojik belirtinin arka planında yer aldığı tespit edilmiştir.

Duygu Düzenleme sorununun bir çok psikolojik belirtinin arka planında yer aldığı tespit edilmiştir. Duygu Düzenleme sorununun bir çok psikolojik belirtinin arka planında yer aldığı tespit edilmiştir. Duygu düzenleme, başlangıçta duygulanımın düzenlenmesi YA DA kendiliğin düzenlenmesine bağlı olarak gelişen

Detaylı

SUNUM PLANI. Genel değerlendirme EKT TMU tdcs

SUNUM PLANI. Genel değerlendirme EKT TMU tdcs KISSADAN HİSSE SUNUM PLANI Genel değerlendirme EKT TMU tdcs ŞİZOFRENİ TEDAVİSİNDE PSIKOFARMAKOLOJİ DIŞI YAKLAŞIMLAR Biyopsikososyal Yaklaşım Etyoloji ve Patofizyoloji Psikolojik Faktörler B i r e y s e

Detaylı

YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ

YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ A.D. Madde deyince ne anlıyoruz? Alkol Amfetamin gibi uyarıcılar Kafein Esrar ve sentetik kannabinoidler

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ALZAMED hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde endikedir.

ÜRÜN BİLGİSİ. 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ALZAMED hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde endikedir. ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI ALZAMED 5 mg Film Tablet 2. BİLEŞİM Etkin madde: Donepezil hidroklorür 5 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ALZAMED hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde

Detaylı

Araş.Gör. Dr. Meltem Yanaş ESOGÜTIPFAK PSİKİYATRİ ABD

Araş.Gör. Dr. Meltem Yanaş ESOGÜTIPFAK PSİKİYATRİ ABD Araş.Gör. Dr. Meltem Yanaş ESOGÜTIPFAK PSİKİYATRİ ABD 1 Psikiyatride İlaç Etkisinin Hastalık merkezli Modeli 2 Alternatif İlaç merkezli İlaç Modeli 3 Fiziksel Tedaviler Ve Hastalık merkezli Model 1 Psikiyatride

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER)

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) 11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZ) Her bir böbreğin üst kısmında bulunan endokrin bezdir. Böbrekler ile doğrudan bir bağlantısı

Detaylı

PSİKOTROP İLAÇLAR. Prof. Dr. Ender YARSAN. A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

PSİKOTROP İLAÇLAR. Prof. Dr. Ender YARSAN. A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PSİKOTROP İLAÇLAR Prof. Dr. Ender YARSAN A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Davranış ve psişik bozukluklarda etkili Bazıları hayvanlarda da kullanılır Uyarıcı

Detaylı

FARMAKOLOJİSİ. Doç Dr Zeynep Ayfer Aytemur. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

FARMAKOLOJİSİ. Doç Dr Zeynep Ayfer Aytemur. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı NİKOTİNİN FARMAKOLOJİSİ Doç Dr Zeynep Ayfer Aytemur İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı AMAÇ Nikotini tanıtmak Hekimlerin sigara içenlere bakış açısını değiştirmek MÖ Mısır

Detaylı

Nöroloji servisine yatan hastalarda yüksek oranda psikiyatrik hastalıklar görülür. Prevalans %39-64 arasındadır.

Nöroloji servisine yatan hastalarda yüksek oranda psikiyatrik hastalıklar görülür. Prevalans %39-64 arasındadır. 1 2 + Nöroloji servisine yatan hastalarda yüksek oranda psikiyatrik hastalıklar görülür. Prevalans %39-64 arasındadır. + + Üçüncü basamak nöroloji yataklı servisinde psikiyatrik görüşme ile tespit edilen

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER PSH 501 - Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Temelleri

Detaylı

Prof. Dr. Erbil Gözükırmızı İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fak. Nöroloji A.D. 11. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi 6-10 Kasım 2010, Antalya

Prof. Dr. Erbil Gözükırmızı İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fak. Nöroloji A.D. 11. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi 6-10 Kasım 2010, Antalya Prof. Dr. Erbil Gözükırmızı İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fak. Nöroloji A.D. 11. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi 6-10 Kasım 2010, Antalya Modern toplumlarda uykudan alacaklı olmak artık sıradan bir olaydır. Bunun karşılığında

Detaylı

Bir ruhsal belirti olarak ağrı

Bir ruhsal belirti olarak ağrı Bir ruhsal belirti olarak ağrı Uzm. Dr. Irmak POLAT Kars Harakani Devlet Hastanesi 53. Ulusal Psikiyatri Kongresi Bursa, 3-7 Ekim 2017 Kronik ağrı bir halk sağlığı sorunu >70 milyon Amerikalı Medikal harcamalar,

Detaylı

Açıklama 2008 2010. Araştırmacı, danışman, konuşmacı: Herhangi bir maddi ilişki yoktur.

Açıklama 2008 2010. Araştırmacı, danışman, konuşmacı: Herhangi bir maddi ilişki yoktur. Açıklama 2008 2010 Araştırmacı, danışman, konuşmacı: Herhangi bir maddi ilişki yoktur. Gençlerde DEHB nin Öğrenim Hayatı Üzerine Etkileri Dr Aytül Karabekiroğlu Samsun Mehmet Aydın Eğitim ve Araştırma

Detaylı

Fibromyalji Tedavisi. Yrd. Doç. Dr. Tuncer Kılıç Yıldırım beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Fibromyalji Tedavisi. Yrd. Doç. Dr. Tuncer Kılıç Yıldırım beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Fibromyalji Tedavisi Yrd. Doç. Dr. Tuncer Kılıç Yıldırım beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Giriş: Fibromyalji (FM) etyolojisi net olmayan yaygın ve kronik kas-iskelet ağrı

Detaylı

Aile İçi Şiddet Olgusuna Poliklinikte Psikoterapötik Yaklaşım. Bir yöntem olarak destekleyici psikoterapi. Dr. Özge Doğanavşargil-Baysal

Aile İçi Şiddet Olgusuna Poliklinikte Psikoterapötik Yaklaşım. Bir yöntem olarak destekleyici psikoterapi. Dr. Özge Doğanavşargil-Baysal Aile İçi Şiddet Olgusuna Poliklinikte Psikoterapötik Yaklaşım Bir yöntem olarak destekleyici psikoterapi Dr. Özge Doğanavşargil-Baysal AÇIKLAMA 2015-2017 Araştırmacı: Yok Konuşmacı: Yok Danışman: Yok Aile

Detaylı

Bipolar bozuklukta bilişsel işlevler. Deniz Ceylan 22. KES Psikiyatride Güncel Oturumu Nisan 2017

Bipolar bozuklukta bilişsel işlevler. Deniz Ceylan 22. KES Psikiyatride Güncel Oturumu Nisan 2017 Bipolar bozuklukta bilişsel işlevler Deniz Ceylan 22. KES Psikiyatride Güncel Oturumu Nisan 2017 AÇIKLAMA 2012-2017 Araştırmacı: yok Danışman: yok Konuşmacı: yok Olgu 60 yaşında kadın, evli, 2 çocuğu var,

Detaylı

Geriatrik depresyon tedavisinde idame EKT

Geriatrik depresyon tedavisinde idame EKT Geriatrik depresyon tedavisinde idame EKT Dr. Sibel Çakır İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Psikiyatri A.D Duygudurum Bozuklukları ve Geropsikiyatri Birimi Geriatrik depresyon 65 yaş ve üzerinde yaşlı popülasyonda

Detaylı