AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (Orman Kurma ve Ağaçlandırma Yöntemleri) (DOSYA 3)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (Orman Kurma ve Ağaçlandırma Yöntemleri) (DOSYA 3)"

Transkript

1 AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (Orman Kurma ve Ağaçlandırma Yöntemleri) (DOSYA 3) Prof. Dr. Musa GENÇ Arş. Gör. Esra BAYAR SDÜ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SİLVİKÜLTÜR AD 2013 Kaynak gösterilmeden verilen çizimler URL-3 den alınmıştır.

2 Diğer Çıplak Köklü Fidan Dikim Yöntemleri Ayak Plantuvarı Dikimi El Plantuvarı Dikimi Çukurda Kenar Dikimi (Pullama) Kavisli Kürek Dikimi Burgu Çukurunda Dikim Basit Çapa Dikimi Kavisli Kürek Dikimi Özel Çukur Dikimleri

3 Ayak Plantuvarı Dikimi Bir-iki yaşındaki küçük fidanların dikiminde kullanılır. Dikim yerinin taşlı olmaması şarttır. Dikimi bir kişi yapar. (Ürgenç, 1986)

4 El Plantuvarı Dikimi Bir-iki yaşındaki küçük fidanların dikiminde kullanılır. Dikim yerinin taşlı olmaması şarttır. Dikimi bir kişi yapar. (Ürgenç, 1986)

5 Basit Çapa Dikimi Çapa ile derinliği cm, genişliği cm olan çukurlar açılır ve dikim çukuru açan işçi tarafından tamamlanır. 1-0, 2-0 yaşlı iğne yapraklı fidanların dikiminde rahatlıkla kullanılabilir. (Nyland, 2002)

6 Çapa ile Çukurda Kenar Dikimi (Pullama) Türkiye deki uygulamalarda, başarısı kanıtlanmış bir yöntemdir. Önce, dikim yerinde bulunan ölü ve diri örtü 25x40 cm ebatlarında temizlenir. Çapa ile genişliği cm, uzunluğu cm ve derinliği cm olan karşı duvarı dik bir çukur açılır. Fidan çukurun ortasına gelecek şekilde dik duvara tutulur ve bir tutam nemli toprakla duvara yapıştırılır ve dikim tamamlanır. (Saatçioğlu, 1970)

7 Kavisli Kürek Dikimi Türkiye de kullanılmayan bir yöntemdir. Almanya da yaygındır. Kavisli bir kürek kullanılır. Dikim yerinde, kavisli kürek karşılıklı olarak toprağa saplanır ve kesilen toprak çıkarılır. Fidan açılan çukurun dik tarafına tutulur ve çukurdan çıkarılan toprak yerine koyularak dikim tamamlanır. (Saatçioğlu, 1970)

8 Burgu Çukurunda Dikim Elle ve makine gücüyle çalışan tipleri vardır. Dikim yerinin taşsız olması istenir. Fakat, az taşlı yerlerde de kullanılabilir. Bir kişi burgu ile çukuru açarken diğeri dikimi yapar. (Nyland, 2002)

9 Özel Çukur Dikimleri (Ürgenç, 1986)

10 Farklı Saha Koşullarında Kullanılan Dikim Yöntemleri Basit Teras Dikimi Basit Tepe Dikimi Hendekli Tepe Dikimi Kanallı Teras Dikimi Set Dikimi Çalı Takviyeli Teras Dikimi

11 Basit Teras Dikimi Türkiye de en çok kullanılan teras tipidir. Arazi eğiminin % 60 a kadar olduğu ortamlarda kullanılabilir; eğimli veya eğimsiz tesis edilir. Eğimsiz terasların genişliği cm dir. Yamaç tarafına doğru % eğim verilir. (AGM arşivinden)

12 Kanallı Teras Dikimi Kurak yetişme ortamlarında devamlı teras niteliğinde inşa edlir. Kanallı gradoni olarak da isimlendirilen bu teras tipi eğimi % 60 a varan arazilerde uygulanabilir. Terasın yamaç tarafında genişliği cm ve derinliği cm olan kanal açılır. Fidan kanalın ön yüzüne yerleştirilir ve yamaçtan kazılan toprakla doldurularak, içe doğru % 15 eğim verilir. (AGM arşivinden)

13 Çalı Takviyeli Teras Dikimi Kazı tabanının içe doğru eğimi % 10 olan teras açılır. Teras üzerine civardan temin edilen her türlü dallar (tercihen kermes meşesi dalları) demetler halinde serilir. Demetlerin ucu topraktan dışarda kalmalıdır. Daha sonra, terasın üzerine toprak çekilerek gradoni tipi terasa dönüştürülür. Teras üzerindeki toprak sıkıştırılarak % eğiml verilir. Üst yamacın terası kestiği yerde açılan çukura fidan dikilir. (AGM arşivinden)

14 Basit Tepe Dikimi Islak yetişme ortamlarında kullanılır. Dikim yerinin hemen yanında, kürekle dikdörtgen şeklinde çim keseği çıkarılır ve ortasından ikiye ayrılır. Açılan çukurdan alınan toprakla dikim yerinde küçük bir tepe oluşturulur ve bu tepeye fidan dikilir. Çim kesekleri tepenin sağına ve soluna yerleştirilir. (Ürgenç, 1998)

15 Hendekli Tepe Dikimi Bataklık denilebilecek kadar toprağın ıslak olduğu yerlerdeki plantasyon çalışmalarında kullanılır. Önce 4,8 m ara ile devamlı hendekler kazılır. Hendeklerin sağında ve solunda 1,2 m mesafe ile tepecikler oluşturulur. Fidan dikimi bu tepelerin üzerinde yapılır. (Ürgenç, 1998)

16 Set Dikimi Bataklık alanlarda yapılacak plantasyon çalışmaları için önerilir. Arazide 4-6 m mesafe ile drenaj kanalları açılırken çıkan toprakla, iki kanal arasındaki boşluk da set oluşturulur. Fidan dikimi, kararlaştırılan mesafeyle set üzerinde yapılır. (Yahyaoğlu, 1994)

17 Farklı Saha Koşullarında Dikim Uygulamaları

18 Sorunsuz Sahalarda Basit Çapa Dikimi 1. Çapayı sağ elinizde, fidanı sol elinizde tutunuz.

19 2. Tek elinizle çapayı kaldırınız. 3. Çapanın keskin ucunu toprağa saplayınız. 4. Çapayı çekerek çukuru açınız.

20 5. Fidanı çukura yerleştiriniz; çapayı çukurdan çıkarınız. 6. Çukuru çapa ile doldurunuz ve ayakla sıkıştırınız.

21 Uzun Çimli Alanlar Yabani Ot ve Çim Köklerinin Temizlenmesi Ocak Temizliği ( en az 1 m)

22 Drenaj Sorunu Olan Alanlar Tepe Dikimi

23 Toprak ve Su Koruma Önlemleri Su Koruma Yapıları V - Havuz Küçük Havuz Hilal Havuz

24 Hilal Havuz Doğal Gençlik Hilal Havuz Düzeni Eş yükselti eğrilerine paralel olarak tesis edilir. Havuz yarıçapı yaklaşık 3 m olup, dikim, havuzdan takriben 1 m uzaklıkta gerçekleştirilir. Havuzun yamaç aşağısına doğru olan kısmı balık sırtı şeklinde yapılarak, fidanların sudan daha fazla faydalanması sağlanır (URL-3).

25 V - Havuz V Havuz Düzeni Eğimin % 3-5 olduğu yerlerde kullanılır. Tesviye eğrisine paralel ve dik olarak tesisi edilen banketlerin alt köşesinde dikim yapılır. Yıllık toplam yağışın mm arasında değiştiği yörelerde kullanılır. Kenar uzunluğu 2,5 m olan eşkenar dörtgen sisteminin alt ucunda açılan dikim çukurlarının derinliği 40 cm dir. Bentlerin yüksekliği yaklaşık 25 cm dir (URL-3).

26 Eşyükselti (Tesviye) Eğrilerine Paralel, Devamlı Kanallı Banket Tesisi Ağır bünyeli, permeabilitesi düşük topraklı arazilerde kullanılır. Banketler arası mesafenin, bilhassa yağış miktarına ve şiddetine uygun olması önemlidir. Şayet banketler arası mesafe çok fazla olursa, banketlerin yıkılması kuvvetle muhtemeldir. Banketin yamaca bakan tarafında 5-15 cm derinlikte bir kanal açılır. Küçük arazilerde tercihen taşla karıştırılarak hazırlanan banketlerin yüksekliği 30 cm olabilir (URL-3).

27 Devamlı Banket Seki Teras Üzerinde Tarım Bitkileri ve Ağaçlar

28 Kurak Yetişme Ortamları Küçük bir havuz hazırlayın. Kaliteli, kaplı fidan kullanın. Dikimler, yağmur sezonu başında yapılmalıdır. Dolayısıyla dikim çukurları mümkün olduğunca hızlı hazırlanır. Fidanların, bilhassa kök sistemleri kaliteli olmalıdır. Kaplı fidan kullanımı tercih edilir. Dikim çukuru 60x60 cm ebatlarında olmalıdır. Büyük fidanlar için geniş çukur açılır ve toprakla yeniden doldurulur. Ardından yeni bir dikim çukuru açılarak, kök gelişimi teşvik edilir. Çukur dibi kazma ile gevşetilir ve dikim tamamlanır. Fidan etrafında küçük bir havuz oluşturularak mümkün olduğunca fazla su tutulur. Ayrıca evoporasyonu azaltmak ve yüzeyden su kaybını önlemek için yaprak ve ot artıklarıyla fidan etrafında malçlama yapılır (URL -3).

29 Kurak Yetişme Ortamlarında Dikim

30 Erozyona Maruz Kalmış Yamaçlar ve Kayalık Yetişme Ortamları Araç kullanmaktan kaçınınız. Bir kaşık gübre Fidan çevresine koyulan taşlar

31 Dik Yamaçlar Yamaç eğiminin %20 den fazla olduğu yerlerde tesviye eğrilerine paralel olarak hazırlanır. Teraslar arası düşey mesafe yaklaşık 2,5 m dir. Açılan terasta dikim yerindeki toprak takriben 50 cm derinlikte işlenir. Sadece ağaçlandırma yapılacaksa, dar açılan teraslar; karma ormancılık çalışması uygulamalarında daha geniş açılır ve bunlara seki denir (URL-3). Normal Terasta Dikim

32 Teras Yapımı 2. Üst toprağı kaldırıp yukarıya koyma 1. Kazıkla işaretleme

33 3. Teras tesisi 4. Üst toprağı yerine koyma

34 Seki Tipi Teraslarda, Birlikte Gerçekleştirilen Ağaç Yetiştirme ve Tarım Uygulaması

35 Ekim Yoluyla Ağaçlandırma Kaliteli fidan materyalini temin edemediğimiz durumlarda kullandığımız ağaçlandırma şeklidir. Elle, elle + makineyle, makineyle, helikopterle, uçakla uygulamaları vardır. Türkiye de Toros sedirinin yapay gençleştirilmesi ve tohum ekerek ağaçlandırılmasında başarı ile tatbik edilmektedir. Fidan dikerek ağaçlandırılmış sahalarda tamamlama çalışmalarında kesinlikle kullanılmaması gereken bu ağaçlandırma şekli tohum ekerek ağaçlandırılmış sahaları tamamlamada, ikinci veya üçüncü vejetasyon dönemine kadar kullanılabilir. Maliyeti düşük, az işçi ile uygulanabilir olduğundan tercih edilebilir. Ekim Hunisi (Saatçioğlu,1970)

36 Ekim Esasları Ekim derinliği, tohum kalınlığının 1-3 katı olabilir. Ağır topraklarda sığ, hafif topraklarda derin ekim yapılır. Kızılçam gibi bazı ağaç türlerinin tohumları ekim öncesi sa süre ile normal sıcaklıktaki (20-24 C) çeşme suyunda şişmeye bırakılır. Tohum zararlılarına karşı ekim öncesi ilaçlama gerekebilir. Yaygın ekim zamanı ilkbahardır. Çoğu kez, geniş yapraklı türlerin ekimi sonbaharda, iğne yapraklılarınki ilkbaharda yapılır.

37 Ekim Esasları Çimlenme engeli olan tohumlar ilkbaharda ekilecekse, engelin kaldırılması için ön işlem uygulamaları zorunludur. Çoğunlukla çimlenme engeli bulunan sonbaharda dökülen tohumların, mümkünse sonbaharda ekilmesi önerilir. Tohumları yazın olgunlaşan ve çimlenme yeteneğini kısa sürede kaybeden karaağaçta yaz ekimi uygulanır. Kızılağaç ve huş ise kışın ekilebilir.

38 Ekim Yöntemleri Serpme Ekimi Çizgi Ekimi Tam Alan Şerit Ocak Tam Alan Şerit Ocak Diğer Ekim Yöntemleri Nokta Ekimi Kozalak Ekimi Makineli Ekim Uçak- Heliopterle Ekim

39 Şerit Üzerinde Tam Alan Ekim Alçak Şerit Yüksek Şerit (Saatçioğlu, 1970)

40 Şerit Üzerinde Çizgi Ekimi (Saatçioğlu, 1970)

41 Şerit Üzerinde Merdiven Ekimi (Loycke ye atfen Yahyaoğlu ve Ölmez, 2006)

42 Çukurlu ve Tümsekli Ocak Ekimi Büyük Ocak: 9-10 m aralıklarla cm boyutunda Küçük Ocak: 1-2 m aralıklarla 20x20 cm boyutlarında (Saatçioğlu, 1970)

43 Ağaçlandırma Alanlarında Bakım ve Koruma

44 Ağaçlandırma Alanlarında Bakım ve Koruma Otlatma Yangın Böcekler Hastalıklar

45 Bakım ve Koruma Esasları Ağaçlandırma alanlarında bakım ve koruma esasları konularında kapsamlı bilgiye «Orman Bakımı»* kitabımızdan ulaşılabilir. Bu bölümde birkaç cümle ile konu özetlenmiştir. Çapalama sırasında fidanların dibine girilmez ve çoğunlukla 2-4 cm derinlikteki bir çapalama yeterlidir. Bihassa kumlu topraklarda, derin çapalama çok zararlıdır. Tamamlama en geç II. gelişme dönemi sonunda, uygun yaş ve ebatlardaki fidanlarla yapılmalıdır. Dolayısıyla, dikim başarısı II. gelişme dönemi sonunda tespit edilir. Tamamlama için kullanılacak fidanlar dikim sahasında her 10 sırada bir sık dikim yapılarak, kolayca temin edilebilir. Genç, M., 2011: Orman Bakımı (Asli Orman Ağacı Türlerimizin Saf ve Karışık Meşcerelerinin Bakımı). 3. Baskı, S.D.Ü. Orman Fakültesi Yayını, No. 14/3, Isparta, 216 s

46 Bakım ve Koruma Esasları Ağaçlandırma alanlarında bakım ve koruma esasları konularında kapsamlı bilgiye «Orman Bakımı»* kitabımızdan ulaşılabilir. Bu bölümde birkaç cümle ile konu özetlenmiştir. Gübreleme, fidanların gelişiminde duraklama veya yavaşlama görüldüğünde önem kazanır. Çoğunlukla vejetatif değişimler gübreleme ihtiyacının göstergesidir. Kimyasal gübre kullanılacaksa, dikim çukurunun tabanına yerleştirilecek toprağa bir çorba kaşığı gübre karıştırılır. Kimyasal gübreler doğrudan verilirse, köklerin yanmasına sebep olunur. 2x2 aralık-mesafe ile dikilen 1 ha lık bir saha için 50 kg lık bir torba gübre çoğu kez yeterlidir (URL-3). Genç, M., 2011: Orman Bakımı (Asli Orman Ağacı Türlerimizin Saf ve Karışık Meşcerelerinin Bakımı). 3. Baskı, S.D.Ü. Orman Fakültesi Yayını, No. 14/3, Isparta, 216 s

47 Bakım ve Koruma Esasları Yangın emniyet yol ve şeritlerinin genişliği, yangına 1. derece hassas bölgelerde en az m olmalıdır. Y EY ları eğime bağlı olarak 5-15 m genişlikte, YEŞ leri yol hariç, yolun sağ ve solunda en az 20 şer metre olarar tesis edilmelidir. YEŞ de yetişme ortamı şartlarının uygun olduğu yerlerde servi türleri üçgen dikimi ile en fazla 2x2 m aralık-mesafeyle dikilmelidir. Yine YEŞ de ve uygun ortamlarda, ekli çizelgede verilen taksonlar dikilmelidir.

48 Bakım ve Koruma Esasları Ülkemizde de doğal olarak bulunan veya yabancı olup kültürü yapılan yanmaya direncli önemli bitkisel taksonlar (Genç vd., 2009)

49

50

51 Koyu yazılmamış cinslere ait doğal türlerimiz, yanma davranışları bakımından araştırılmadan kullanılmamalıdır!!!

52 Yabani Otlarla Mücadele Otlatma Zararlarından Koruma Orman Yangınlarına Karşı Önlem Alma

53 Böcek, Hastalık Etmenleri ve Kemiricilerden Koruma Gübreleme Tamamlama

54 Sürgün Kontrolü İlk yıl 2-3 kere İkinci yıl 1-2 kere Üçüncü yıl en fazla 1 kere

55 Eğer sürgün kontrolünde çok geç kalınırsa, fidanlar doğrudan güneş zararlararına karşı daha hassas hale geleceğinden, ölecektir.

56 Ot biçme Ot biçme rekabeti azaltır ve hayvanlar için yem sağlar.

57 Malçlama; ot büyümesini engeller, su kaybını azaltır, besin sağlar. Sık sık ot biçme ve çapalama gerekir. Orak Tırmanıcıları Uzaklaştırma

58 Otlatmadan koruma Geçen yıl dikilmiş Bu yıl dikilmiş

59 Fidanların büyümesi 2 yıl önce dikilmiş İnsan boyuna ( cm) ulaşmış sahalarda otlatmaya (koyun, sığır) izin verilir. 3 yıl önce dikilmiş

60 Çitler Dikenli Dallar Dikenli Dallarla Dikenli Tel Sargısını Birlikte Kullanma

61 Çalı ile Ahşap Çitlerini Birlikte Kullanma Canlı Çit

62 Yangın Önleme Eğitimle Yangın Önleme Ormanın Faydalarını Toplumla Paylaşma

63 Orman Yangın Önleme Şeridi Orman Yangın Ekibi

64 Gübreler Böcek, hastalık etmenleri ve kemirici zararlarını önleme Dayanıklı türleri seçiniz.

65 Böcek Zararlarının Kuşlarla Önlenmesi Tür çeşitliliği zarar görme riskini azaltır. Kemiriciler çıplak arazilerden kaçınır.

66 Bambu veya Plastikten Yapılan Silindir Koruyucularla Kemiricilere Karşı Alınan Önlem Fakir yetişme ortamlarında gübreleme yapılabilir.

67 Tamamlama Dikimleri Kayıp % 20 den az ise Tamamlama YAPILMAZ!

68 Kayıp % 20 den az da olsa, gruplar halinde ise bazı gruplarda tamamlama DÜŞÜNÜLMELİDİR!

69 Kayıp % 20 den fazla ise % 20 lik alan hariç, 1. veya 2. gelişme dönemi sonunda, tamamlama mutlaka YAPILMALIDIR.

70 Koruluk ve Ormanlık Araziler Dışında Ağaçlandırma

71 Agrosilvopastoral Sistem Ağaçlar ve Otlatma Ağaçlar ve Tarım Ürünleri Tarımsal Ormancılık

72 Kendiliğinden Oluşan Sürgünleri Otlatmaya Karşı Koruma Tarımsal Ormancılıkta Kullanılan Ağaç Türlerinin İyi Nitelikleri

73 Atlamalı Ağaç Sıraları-Şeritleri İle Tarımsal Ürünlerin Birlikte Yetiştirilmesi Çalılar ve Ağaç Sıraları Arasında Tarımsal Faaliyet

74 Dönüşümlü Karma Ormancılık Faaliyeti

75 Ağaç Dikimi İle Birlikte Yapılan Ara Tarım Kendi Arazinde Kiralanan Arazide

76 Patates ve Ağaçların Birlikte Yetiştirildiği Ara Tarıma Örnek Birinci yıl Üçüncü yıl İkinci yıl

77 Bitkisel Zenginliklerimiz Toplam Tür Sayısı tür endemik (Sadece Türkiye de). Bütün Avrupa da 725 ağaç ve çalı türü bitki bulunurken, Türkiye, 475 tür ağaç ve çalıyı topraklarında barındırıyor. Türkiye de 50 si orman ağacı olmak üzere 205 ağaç türü yetişirken, Bu sayı bütün Avrupa da 250.

78 Karma Ormancılık Orman içi ve civarındaki halkın gelir ve yaşam düzeyini yükseltip, orman ekosistemindeki yasa dışı faydalanmaları önlemeyi amaçlayan bir işletme tipidir. Öncelikli çalışma alanı, devlet orman arazileri ile özel ve tüzel kişilere ait tarım arazileri arasında kalan kamuya ait tampon sahalardır. Özel ve tüzel kişilere ait orman ve ziraat arazilerinde de uygulanır.

79 Karma Ormancılık Uygulandığı ülkelerde, halkın tarım, hayvancılık, avcılık, balıkçılık vb. uğraşları dikkate alınarak gerçekleştirilen şu sistemleri içerir: Tarım + Ormancılık Ormancılık + Hayvancılık Tarım + Ormancılık + Hayvancılık

80 Karma Ormancılık Sınır Boyunca Ağaç Dikimi Rasgele Karışım

81 Karma Ormancılık Sıra ve Şeritler Halinde Karışım Su Kaynağı Kenarında Orman Tamponu

82 Karma Ormancılık Dönüşümlü Kültivasyon Ormancılık + Hayvancılık

83 Karma Ormancılık

84 Karma Ormancılık

85 Karma Ormancılık

86 Karma Ormancılık

87 Karma Ormancılık

88 Karma Ormancılık Solda Fransa da, sağda Yunanistan da geleneksel karma ormancılık uygulaması Hindistan da karma ormancılık uygulaması

89 Karma Ormancılık Foto: N. YILDIRIM

90 Karma Ormancılık Foto: N. YILDIRIM

91 Karma Ormancılık Paulownia elongate + Buğday Tarımı = Verimlilik buğdayda % 6-23, darıda % 20, mısırda % 7-17 arttı. Sadece pavlonya üretimine kıyaslandığında toplam verimlilik artışı = %

92 Karma Ormancılık Armut + Camelia sinensis = Çay üretimi yılda % 10 arttı.

93 Karma Ormancılık Ormancılık + Tıbbi bitki yetiştiriciliği

94 Karma Ormancılık Kavak + Fasulye tarımı

95 Karma Ormancılık Kavak + Lahana tarımı

96 Karma Ormancılık Kavak + Mısır tarımı

97 Bambu ormanı + Tavukçuluk= Bambu ormanında gübreleme + entomolojik zararlılarda azalma + tavukçuluk masraflarında azalma + et kalitesinde yükselme $/dekar/yıl ekonomik fayda artışı

98 KAYNAKLAR Çolak, A.H., Pitterle, A., 1999: Yüksek Dağ Silvikültürü. Cilt 1, Orta Avrupa, Genel Prensipler. OGEM-VAK Yayını, Ankara, ISBN , Ankara. Dostbil, Y., Ağaçlandırma Çalışmalarının Uygulama Tekniği, Ağaçlandırma. (Ed. İ. Özkahraman), OGM Yayınları, 25-39, Ankara. Eron, Z., 1981: Toprakta Yangınlar İle oluşan Su Dışlama Özelliği. OAE Dergisi 27 (54) Genç, M., 2004: Silvikültür Tekniği. Süleyman Demirel Üniversitesi Yayını, No. 46, Isparta. Genç, M., Yahyaoğlu, Z., 2007: Üretme-Yetiştirme Koşulları ve Etkileri. Fidan Standardizasyonu, Standart Fidan Yetiştirmenin Biyolojik ve Teknik Esasları. YAHYAOĞLU, Z. ve M. GENÇ (editörler), Süleyman Demirel Üniversitesi Yayınları, No. 75, Isparta, Genç, M., Deligöz, A., Yıldız, D., 2009: Yanmaya Dirençli Bitkiler ve Yangına Hassas Yörelerde Kullanımı. 1. Orman Yangınları İle Mücadele Sempozyumu, Ocak 2009, Antalya, Tebliğler, TC Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, Ankara, Genç, M., 2011: Orman Bakımı (Asli Orman Ağacı Türlerimizin Saf ve Karışık Meşcerelerinin Bakımı). 3. Baskı, S.D.Ü. Orman Fakültesi Yayını, No. 14/3, Isparta, 216 s. Gürer, S., Dönmez, R.E., Ağaçlandırma Mekanizasyonuna Giriş. Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlığı, OGM Ağaçlandırma ve Silvikültür Dairesi, Ankara.

99 Nyland, R.D., 2002: Silviculture Concepts and Aplication. Second Edition, McGraw-Hill Companies, New York. Saatçioğlu, F., Suni Orman Gençleştirilmesi ve Ağaçlandırma Tekniği, Sermet Matbaası, İstanbul. URL 1. URL 2. URL 3. URL 4. URL 5. URL 6. URL URL URL Ürgenç., S., Ağaçlandırma Tekniği. İÜ Orman Fakültesi Yayınları, Fakülte Yayın No: 375, İstanbul. Ürgenç, S., Genel Plantasyon ve Ağaçlandırma Tekniği. Genişletilmiş İkinci Baskı, İÜ Orman Fakültesi Yayınları, Fakülte Yayın No:444, İstanbul. Şengönül, K., 1993: Kızılçam Sahalarında Güç Islanan Topraklar ve Doğurduğu Sorunlar. Bildiriler Kitabı, Uluslar arası Kızılçam Sempozyumu, Ekim 1993, Antalya, Yahyaoğlu, Z., 1993: Tohum Teknolojisi ve Fidanlık Tekniği Ders Notu. KTÜ Orman Fakültesi Yayını, Ders Teksirleri Serisi, No. 43, Trabzon. Yahyaoğlu, Z., Ağaçlandırma Tekniği. KTÜ Orman Fakültesi, Ders Teksirleri Serisi, No:44, Trabzon. Yahyaoğlu, Z., Ölmez, Z., Ağaçlandırma Tekniği. Kafkas Üniversitesi Artvin Orman Fakültesi Yayını, No:2, Artvin Yılmaz, M., Çiçek E., : Yüzeysel su kaynakları çevresinde ormancılık etkinlikleri. İÜ Orman Fakültesi Dergisi B (52-53) 1-2,

100 Prof. Dr. Musa GENÇ Arş. Gör. Esra BAYAR

AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (Orman Kurma ve Ağaçlandırma Yöntemleri) (DOSYA 4)

AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (Orman Kurma ve Ağaçlandırma Yöntemleri) (DOSYA 4) AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (Orman Kurma ve Ağaçlandırma Yöntemleri) (DOSYA 4) Prof. Dr. Musa GENÇ Arş. Gör. Esra BAYAR SDÜ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SİLVİKÜLTÜR AD 2013 Kaynak gösterilmeden verilen

Detaylı

Yararlanılan Kaynaklar

Yararlanılan Kaynaklar DİKKAT 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun ilgili maddeleri gereğince bu eserin bütün yayın, tercüme ve iktibas hakları Prof. Dr. Musa GENÇ e aittir. Prof. Dr. Musa GENÇ in yazılı izni olmaksızın

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Tarım Agro silvikültürel Agro silvipastoral Ormancılık Agropastoral Silvipastoral Hayvancılık Agroforestry de ağaçların çok tabakalı kuruluşu

Detaylı

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU PEYZAJ ve SÜS BİTKİLERİ PROGRAMI BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ÇİÇEKLİ ÇALI, YER ÖRTÜCÜ, ÇİT, SARILICI-TIRMANICI BİTKİLERİN PLANTASYONU Öğr.Gör.Hande ASLAN TOPRAKSIZ

Detaylı

Ekim Yöntemleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Ekim Yöntemleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Ekim Yöntemleri Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Açık alanda ekimin yapıldığı yere, yani tohumun toprakta dağılış şekline göre iki yöntem söz konusudur. Bunlar; Tam alan ekim yöntemi, Kısmi ekim yöntemi dir.

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü AĞAÇLANDIRMA Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü İşçi ile Diri Örtü Temizliği Sahanın erozyon durumu ve Çalışmanın ekonomisi göz önüne alınarak ŞERİTLER halinde yapılır İşçi İle Diri Örtü Temizliği Diri örtü

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (Orman Kurma ve Ağaçlandırma Yöntemleri) (DOSYA 2)

AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (Orman Kurma ve Ağaçlandırma Yöntemleri) (DOSYA 2) AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (Orman Kurma ve Ağaçlandırma Yöntemleri) (DOSYA 2) Prof. Dr. Musa GENÇ Arş. Gör. Esra BAYAR SDÜ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SİLVİKÜLTÜR AD 2013 Kaynak gösterilmeden verilen

Detaylı

Teras aralıklarının belirlenmesi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Teras aralıklarının belirlenmesi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Teras aralıklarının belirlenmesi Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Teraslar arasında verilmesi gerekli olan mesafe ile teras boyutları; günlük azami yağışı taşıyabilecek hacimde olmak üzere (yağış şiddeti), toprak

Detaylı

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA 12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA TOPRAK EROZYONU Toprakların bulunduğu yada oluştuğu yerden çeşitli doğa kuvvetlerinin (rüzgar, su, buz, yerçekimi) etkisi ile taşınmasıdır. Doğal koşullarda oluşan

Detaylı

Meyva Bahçesi Tesisi

Meyva Bahçesi Tesisi Meyva Bahçesi Tesisi Meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması -gereken koşullar 1. Yer seçimi 2. Tür ve çeşit seçimi 3. Anaç seçimi 4. Tozlanma isteğinin bilinmesi 5. Dikim sistemleri ve dikim sıklığı

Detaylı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı gübre kullanılmamalı, kirli su ile sulama yapılmamalıdır.

Detaylı

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: 1 **Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), **Ekstrem toprak ve arazi koşulları (kurak veya çok ıslak, kışın

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA FİDAN ÜRETİM VE DİKİM ÇALIŞMALARI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA FİDAN ÜRETİM VE DİKİM ÇALIŞMALARI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA FİDAN ÜRETİM VE DİKİM ÇALIŞMALARI Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Temel Kabuller Endüstriyel ağaçlandırmalarda genellikle topraksız (çıplak köklü) fidanlar dikilmektedir (türe göre

Detaylı

DİKKAT. Musa GENÇ 2007/08

DİKKAT. Musa GENÇ 2007/08 DİKKAT 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun ilgili maddeleri gereğince bu eserin bütün yayın, tercüme ve iktibas hakları Prof. Dr. Musa GENÇ e aittir. Prof. Dr. Musa GENÇ in yazılı izni olmaksızın

Detaylı

Dikimin Genel Esasları. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Dikimin Genel Esasları. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Dikimin Genel Esasları Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 **Rutubet en az 30 cm. derinliğe kadar işlenmiş ve toprak tavında olmalıdır. **Rüzgarlı ve donlu günlerde dikim yapılmamalı, bulutlu ve rüzgarsız günler

Detaylı

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Çelikle Çay Üretimi Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Nitelikleri, kalitesi ve diğer özellikleri belirlenen çay klonlarının hızlı, yoğun ve ucuz bir şekilde üretilmesi için en uygun yöntemdir. Çelik alınacak

Detaylı

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 **Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), **Ekstrem

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 Fidanlık Bakımları Yabancı ot mücadelesi Sulama Gübreleme Tekleme Budama Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 2 Yabancı ot mücadelesi(mekanik

Detaylı

ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ EĞİMLİ ARAZİLERDE TERASLAMA TEKNİĞİ BUROR HENDEKLİ TERAS BUROR ÇUKURLU SEKİ TERAS (BUROR : Bursa Orman Terası) 2009 Arazi Yetenek Sınıfları ve Bu

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (8)

AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (8) AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (8) Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2013-2014 BAHAR DÖNEMİ) EĞİMLİ ARAZİ KOŞULLARINDA DİKİM YÖNTEMLERİ Teras Ağaçlandırmaları Eskişehir AGM Başmühendisliği Gradoni tipi teras (Makineli

Detaylı

Ormancılık Bilgisi. Prof. Dr. Musa GENÇ SDÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Isparta. musagenc@sdu.edu.tr

Ormancılık Bilgisi. Prof. Dr. Musa GENÇ SDÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Isparta. musagenc@sdu.edu.tr Ormancılık Bilgisi 6. Klasör Prof. Dr. Musa GENÇ SDÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Isparta musagenc@sdu.edu.tr http://kisisel.sdu.edu.tr/akademik/musagenc Dikkat!.. 5846 Sayılı Fikir ve Sanat

Detaylı

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ Doç. Dr. Zafer YÜCESAN TEMEL KAVRAMLAR Ağaç? Orman? Mekanik ve Organik görüş? Yaşam ortaklığı? Silvikültür? Amacı ve Esasları? Diğer bilimlerle ilişkileri? Yöresellik Kanunu?

Detaylı

EĞİMLİ ARAZİ KOŞULLARINDA DİKİM YÖNTEMLERİ. Teras Ağaçlandırmaları. Prof. Dr. İbrahim TURNA KTÜ Orman Fak. Trabzon

EĞİMLİ ARAZİ KOŞULLARINDA DİKİM YÖNTEMLERİ. Teras Ağaçlandırmaları. Prof. Dr. İbrahim TURNA KTÜ Orman Fak. Trabzon EĞİMLİ ARAZİ KOŞULLARINDA DİKİM YÖNTEMLERİ Teras Ağaçlandırmaları 1 Genel olarak yamaç eğimi %5 in üzerinde olması durumunda erozyonun başladığı kabul edilmektedir. %5 hatta bazen %12-15 eğime kadar olan

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 KAVAK FİDANI ÜRETİMİ VE FİDANLIK TEKNİĞİ Kavak fidanı yetiştirilmesinde en önemli konuların başında, kaliteli kavak fidanı yetiştirilmesine

Detaylı

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Bir yaşında tamamen olgunlaşmış ve odunlaşmış bir başka ifadeyle durgunluk döneminde bulunan sürgünlerden elde edilen gövde çeliklerine sert veya odun çelik denir. Sert

Detaylı

YABAN HAYATINDA BİTKİLENDİRME. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY

YABAN HAYATINDA BİTKİLENDİRME. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY YABAN HAYATINDA BİTKİLENDİRME Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY TOPRAK İŞLEME Toprak işlemesi neden yapılır??? Dikilen fidanların veya ekilen tohumlardan elementlerini ve suyu kolayca almalarını gelişen fidelerin

Detaylı

YUKARI HAVZALARDA SEL KONTROLUNDE KULLANILAN TESĠSLER

YUKARI HAVZALARDA SEL KONTROLUNDE KULLANILAN TESĠSLER ÇÖLLEġME VE EROZYONLA MÜCADALE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YUKARI HAVZALARDA SEL KONTROLUNDE KULLANILAN TESĠSLER Mustafa COġKUN Daire BaĢkanı Ekim-2012 Ġstanbul ÇÖLLEġME VE TÜRKĠYE NĠN DURUMU Yurdumuzun %62,5 inde

Detaylı

Fidanlıkta Repikaj. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Fidanlıkta Repikaj. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Fidanlıkta Repikaj Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök gelişmesi yapması ve gelişmiş gövdelere sahip olması için, bulundukları

Detaylı

Şaşırtılmamış fidanlar, genellikle zengin yan ve saçak köklü ve iyi gelişmiş bir gövdeye sahip olmaz. Dolayısıyla böyle fidanların kullanımı ve

Şaşırtılmamış fidanlar, genellikle zengin yan ve saçak köklü ve iyi gelişmiş bir gövdeye sahip olmaz. Dolayısıyla böyle fidanların kullanımı ve Fidanlıkta Repikaj Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök gelişmesi yapması ve gelişmiş gövdelere sahip olması için, bulundukları

Detaylı

Bozuk Koru ve Baltalıklarda Örtü Temizliği. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Bozuk Koru ve Baltalıklarda Örtü Temizliği. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Bozuk Koru ve Baltalıklarda Örtü Temizliği Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Kurak ve yarı kurak bölgelerde su rekabetini önlemek için kökleme yapılmalıdır. 1. 2. ve 3. eğim gruplarında 160-220 beygir gücünde

Detaylı

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum Bahçeleri Tohum bahçeleri irsel (genetik) bakımdan daha yüksek nitelikli tohum elde etmek üzere, bir anlamda damızlık olarak seçilen üstün ağaçlardan alınan aşı kalemleriyle aşılanan fidanlardan

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Endüstriyel ağaçlandırmalarda bakım işlemleri, ilk üç yıl bakımları ile Aralama ve Budama İşlemleri olarak isimlendirilmekte ve ayrı dönemlerde

Detaylı

Bahçıvanlık kursu 2015

Bahçıvanlık kursu 2015 Bahçıvanlık kursu 2015 FİDAN ÜRETİM TEKNİKLERİ ÜRETİM ÜRETİM EŞEYLİ ÜRETİM EŞEYSİZ ÜRETİM TOHUMLA ÜRETİM ÇELİKLE ÜRETİM AŞI İLE ÜRETİM DALDIRMA İLE ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM GÖVDE ÇELİKLERİ

Detaylı

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU PEYZAJ ve SÜS BİTKİLERİ PROGRAMI BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ DİKİM YOLUYLA BİTKİLENDİRME 7. DİKİM YOLUYLA BİTKİLENDİRME Plantasyon sahasında başarılı bir dikimin

Detaylı

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Kavaklar Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 2 İklim bakımından uzun vejetasyon mevsimine sahip, korumalı ve sıcak yerlerde daha iyi

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (7)

AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (7) AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (7) Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2013-2014 BAHAR DÖNEMİ) Dikim Aralıkları Dikim aralıkları, yetiştirilecek ormanın kalite ve kitle üretimine, tesis maliyeti üzerine etki eden önemli

Detaylı

Bahçıvanlık kursu Hakan YÜCE Ziraat Teknikeri

Bahçıvanlık kursu Hakan YÜCE Ziraat Teknikeri Bahçıvanlık kursu 2015 Hakan YÜCE Ziraat Teknikeri Bitki dikim teknikleri A. Dikimin genel esasları Peyzaj proje çalışmalarında en önemli düzenleme materyalini bitkiler oluşturur. Peyzaj uygulamalarında

Detaylı

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Korunga Önemli Bir Bitkidir Korunga, sulamanın yapılamadığı kıraç alanlarda, verimsiz ve taşlık topraklarda yetiştirilecek

Detaylı

3. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU. Sıtkı ERAYDIN Dağlık Alan Yönetimi Şube Müdürlüğü sitkieraydin@ogm.gov.tr

3. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU. Sıtkı ERAYDIN Dağlık Alan Yönetimi Şube Müdürlüğü sitkieraydin@ogm.gov.tr 3. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU Sıtkı ERAYDIN Dağlık Alan Yönetimi Şube Müdürlüğü sitkieraydin@ogm.gov.tr İSTANBUL- NİSAN 2013 TAŞKIN VE SEL KORUMADA YUKARI HAVZADA ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAPILAN

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN www.ogm.gov.tr AĞAÇLANDIRMA VE SİLVİKÜLTÜR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN SİLVİKÜLTÜR, AĞAÇLANDIRMA, EROZYON KONTROL VE TOPRAK MUHAFAZA, FİDANLIK ve TOHUM İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIKLARININ TAŞRADAKİ

Detaylı

FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ

FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ 2. AÇIK ALAN FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ Genel ve özel mevki özellikleri İklim özellikleri

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA İç Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Çok fazla engebeli bir yapıya sahip olmayan

Detaylı

EKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

EKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 EKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 5 **Tohum ekimi büyük, verimsiz ve fiziksel

Detaylı

TOPRAK İŞLEME. Prof. Dr. İbrahim TURNA

TOPRAK İŞLEME. Prof. Dr. İbrahim TURNA TOPRAK İŞLEME 1 Toprak işlemesi; Dikilen fidanların veya ekilen tohumlardan gelişen fidelerin köklerini, **toprağın derinliklerine ve çevresine yayarak topraktan ihtiyaçları olan besin elementlerini ve

Detaylı

KENT ORMANCILIĞI KENT ORMANLARINDA BAKIM KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON PROF. DR. İBRAHİM TURNA

KENT ORMANCILIĞI KENT ORMANLARINDA BAKIM KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON PROF. DR. İBRAHİM TURNA KENT ORMANCILIĞI KENT ORMANLARINDA BAKIM PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2017 TRABZON KENT ORMANLARININ BAKIMI Yeşil alanların tesis edilmelerinden sonra beklenen gelişmelerini yapabilmeleri

Detaylı

BUROR TERAS BUROR HENDEKLİ TERAS BUROR ÇUKURLU SEKİ TERAS

BUROR TERAS BUROR HENDEKLİ TERAS BUROR ÇUKURLU SEKİ TERAS BUROR TERAS BUROR HENDEKLİ TERAS BUROR ÇUKURLU SEKİ TERAS Arazi Yetenek Sınıfları ve Bu Sınıfların Kullanım Biçimleri * Özel sınıf olarak belirtilen böyle araziler, daha detaylı araştırmalara dayalı ıslah

Detaylı

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ Zemin hakkında gerekli etütlerin yapılması ve bilgi edinilmesinden sonra yapının projesi hazırlanır. Hazırlanan projenin uygulanabilmesi inşaat sahasının kenarlarının arsa üzerinde

Detaylı

Toprak İşleme. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Toprak İşleme. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak İşleme Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Finlandiya da şeritler halinde toprak işlemesi yapan ekipman Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Şeritler halinde toprak

Detaylı

REHABİLİTASYON VE RESTORASYON PROJESİ YAPIM ESASLARI. Muharrem MARAZ Orman Mühendisi 24/05/2016 ANKARA 1

REHABİLİTASYON VE RESTORASYON PROJESİ YAPIM ESASLARI. Muharrem MARAZ Orman Mühendisi 24/05/2016 ANKARA 1 REHABİLİTASYON VE RESTORASYON PROJESİ YAPIM ESASLARI Muharrem MARAZ Orman Mühendisi 24/05/2016 ANKARA 1 1. GİRİŞ 1.1- Projenin Amacı ve Kapsamı Projesi yapılacak sahanın programa alınma nedenleri, yapılacak

Detaylı

Meyve Bahçesi ve Bağ Tesisi

Meyve Bahçesi ve Bağ Tesisi BAĞ-BAHÇE TESİSİ Meyve Bahçesi ve Bağ Tesisi Yer Seçimi: a. Bir yörede sahip olduğumuz bir arazinin meyveciliğe, sebzeciliğe ve/veya bağcılığa uygun olup olmadığını, uygunsa ne tür bahçe bitkileri yetiştiriciliğine

Detaylı

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA LİF BİTKİLERİ PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA Ön bitki pamuk ise toprak işlemesine çubuk kesme ile başlanır. Sap kesiminden sonra toprak pullukla 20-30 cm derinden sürülür. Kışa doğru tarlanın otlanması

Detaylı

TARIM SİSTEMLERİ 3. Nemli Tarım

TARIM SİSTEMLERİ 3. Nemli Tarım NEMLİ TARIM TARIM SİSTEMLERİ 3 Nemli Tarım Nemli Tarım Yağan yağışlarla gelen su, evaporasyon ve transpirasyonla harcanan sudan fazla olur ise böyle yerlere nemli bölgeler denir. Bu bölgelerde uygulanan

Detaylı

REHABİLİTASYON PROJE DİSPOZİSYONU

REHABİLİTASYON PROJE DİSPOZİSYONU REHABİLİTASYON PROJE DİSPOZİSYONU 1- GİRİŞ : 1.1- Projenin Amacı ve Kapsamı : Projesi yapılacak sahanın programa alınma nedenleri, yapılacak faaliyet şekilleri, tesiste ulaşılmak istenilen amaç ve tesisi

Detaylı

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Rapor No. :1 Tarihi: 04/12/2012 IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Projenin Adı: Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır İli Aralık İlçesinde

Detaylı

MÜCADELESİ: Ağaçlar arasında hava akımının iyi olması yani fazla sık dikilmemeleri ve gölgede bulunan ağaçların ışık alımının sağlanması

MÜCADELESİ: Ağaçlar arasında hava akımının iyi olması yani fazla sık dikilmemeleri ve gölgede bulunan ağaçların ışık alımının sağlanması MÜCADELESİ: Ağaçlar arasında hava akımının iyi olması yani fazla sık dikilmemeleri ve gölgede bulunan ağaçların ışık alımının sağlanması gerekmektedir. Hastalıktan kurumuş veya kurumak üzere olan ağaçlar

Detaylı

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir?

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir? Macar Fiği Neden Önemlidir? Macar fiği, son yıllarda ülkemizde ekimi yaygınlaşan beyazımsı-sarı çiçekli bir fiğ türüdür (Resim 1). Bitkinin önemli olmasını sağlayan özellikler; yerli fiğe nazaran soğuklara

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-1 Anavatanı

Detaylı

BİTKİ DİKİMİ. Dikimin Genel Esasları

BİTKİ DİKİMİ. Dikimin Genel Esasları BİTKİ DİKİMİ Dikimin Genel Esasları Peyzaj proje çalışmalarında en önemli düzenleme materyalini bitkiler oluşturur. Peyzaj uygulamalarında kullanılan tüm bitkilerin alana ekim veya dikimi yapılır fakat

Detaylı

AĞAÇLANDIRMALARDA UYGULAMA ÖNCESİ ÇALIŞMALAR

AĞAÇLANDIRMALARDA UYGULAMA ÖNCESİ ÇALIŞMALAR AĞAÇLANDIRMALARDA UYGULAMA ÖNCESİ ÇALIŞMALAR Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Ağaçlandırma çalışmalarında amaç tespiti ile işe başlamak ilk hedeftir. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Amaç tespiti ülkemizin ormancılık

Detaylı

S.Ü. YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI (AĞAÇLANDIRMA VE PEYZAJ HİZMETLERİ) 1- ÇALI VE YERÖRTÜCÜ ÜRETİM İŞİ SÜRECİ AKIŞ ŞEMASI.

S.Ü. YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI (AĞAÇLANDIRMA VE PEYZAJ HİZMETLERİ) 1- ÇALI VE YERÖRTÜCÜ ÜRETİM İŞİ SÜRECİ AKIŞ ŞEMASI. 1- ÇALI VE YERÖRTÜCÜ ÜRETİM İŞİ SÜRECİ AKIŞ ŞEMASI Üretilecek türlerin tespiti. Anaç türlerden üretim kalemlerinin kesilmesi. Uygun boyutta dalların kesilerek hazırlanması. Seraya nakledilmesi. Köklendirme

Detaylı

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 8 65 Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme 8.1 Gübreleme Çayır-Mer alarda bulunan bitkilerin vejetatif aksamlarından yararlanılması ve biçme/otlatmadan sonra tekrar

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Endüstriyel Ağaçlandırma faaliyetlerinin önemli bir bölümünü alanın ekim ve dikime hazır hale getirilebilmesi için yapılacak

Detaylı

Gemlik Zeytini. Gemlik

Gemlik Zeytini. Gemlik Gemlik Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölge geniş ovalar ve alçak platolardan

Detaylı

TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA PROGRAMLARI PROJESİ

TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA PROGRAMLARI PROJESİ ÇAL ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA PROGRAMLARI PROJESİ (ÇEVRE TEMİZLİĞİ, AĞAÇLANDIRMA ve EROZYON ENGELLEME ÇALIŞMALARI) 2012 TYÇP HİZMETLERİ BAŞVURU FORMU Hizmet Sağlayıcının Unvanı ve

Detaylı

SEL KONTROLÜNDE TERASLAR

SEL KONTROLÜNDE TERASLAR SEL KONTROLÜNDE TERASLAR Araş. Gör. Tayfun KURT tayfun.kurt@istanbul.edu.tr Sel Kontrolünde Yöntemler Yatak Islahı Yamaç Islahı Taşıntı barajları, Geçirgen barajlar, Taban kuşakları, Yatak kaplamaları,

Detaylı

Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Karpelli Sedir Ekim Ağaçlandırması Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Rehabilitasyon çalışması da denilmektedir 2 Ağaçlandırma Çalışması-Mersin Karpelli Sedir ekimi ile kazanılan sahalar

Detaylı

YABAN HAYATINDA BİTKİLENDİRME. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY

YABAN HAYATINDA BİTKİLENDİRME. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY YABAN HAYATINDA BİTKİLENDİRME Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), Ekstrem toprak

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Ege Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölgede doğu-batı yönünde uzanan dağlar ve bunların

Detaylı

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği 04 Şubat 2014 İzmir Ajanda Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği (GMY) Modern Meyve Yetiştiriciliği (MMY) GMY ve MMY Farkları GMY Nasıl MMY Çevrilir 2 Geleneksel

Detaylı

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.)

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) 1 Önemi, Kökeni ve Tarihçesi 1850 li yılara kadar dünya şeker üretiminin tamamı şeker kamışından elde edilmekteydi. Günümüzde ise (2010 yılı istatistiklerine

Detaylı

HATIRA ORMANLARI PROJESİ

HATIRA ORMANLARI PROJESİ HATIRA ORMANLARI PROJESİ 2013 YILSONU RAPORU TEMA VAKFI ORMAN ve KIRSAL KALKINMA BÖLÜMÜ 31 Ekim 2013 1. TEKİRDAĞ HATIRA ORMANI (Malkara-Ahmetpaşa Köyü Mevkii) 1.1. Proje Sahası Hakkında Genel Bilgi Proje

Detaylı

Tarım Konferansı 25 Nisan 2011 Hassa_HATAY

Tarım Konferansı 25 Nisan 2011 Hassa_HATAY Bağ Sulaması Tarım Konferansı 25 Nisan 2011 Hassa_HATAY Prof. Dr. Sermet ÖNDER Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü (Biyosistem Mühendisliği Bölümü) sermetonder01@gmail.com

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 5 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Detaylı

8Çevre Tanzimi ve Ağaçlandırma Çalışmaları

8Çevre Tanzimi ve Ağaçlandırma Çalışmaları 8Çevre Tanzimi ve Ağaçlandırma Çalışmaları Bölgemiz çevre tanzimi ve ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2008 yılı içerisinde toplam 7.500 ağaç, 50.000 adet çalı grubu bitki dikilmiştir. 8.1. Bitkisel

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü AĞAÇLANDIRMA Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü Alanların Ekim ve Dikime Hazırlanması Ön etüt tamamlandıktan sonra arazi hazırlığına başlanır. Bu kapsamda; İç taksimatın uygulanması Diri örtü temizliği ve Toprak

Detaylı

Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi

Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır ili Türkiye nin en kurak ili olup yıllık yağış miktarı 250 mm civarındadır (Meteoroloji kayıtları). Yağan yağış ya da

Detaylı

ORMANCILIKTA TOPRAK İŞLEMENİN EKOLOJİK ESASLARI

ORMANCILIKTA TOPRAK İŞLEMENİN EKOLOJİK ESASLARI ORMAN TOPRAK VE EKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ ORMANCILIKTA TOPRAK İŞLEMENİN EKOLOJİK ESASLARI Dr. Aydın ÇÖMEZ 4 Nisan 2013- Bursa http://ekoloji.ogm.gov.tr/ SUNUNUN GENEL HATLARI - Toprak işlemenin

Detaylı

REHABİLİTASYON PROJE DİSPOZİSYONU

REHABİLİTASYON PROJE DİSPOZİSYONU REHABİLİTASYON PROJE DİSPOZİSYONU 1- GİRİŞ : 1.1- Projenin Amacı ve Kapsamı : Projesi yapılacak sahanın programa alınma nedenleri, yapılacak faaliyet şekilleri, tesiste ulaşılmak istenilen amaç ve tesisi

Detaylı

TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA AĞAÇLANDIRMA FİDAN DİKİMİ VE BAKIMI PROJESİ

TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA AĞAÇLANDIRMA FİDAN DİKİMİ VE BAKIMI PROJESİ TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA AĞAÇLANDIRMA FİDAN DİKİMİ VE BAKIMI PROJESİ 1.TANIM: 1.1 Projenin Başlığı: İstihdam 1.2 Projenin Konusu: Sakarya ilinde 2012 Yılında ağaçlandırma ve fidan dikim çalışmaları, kültür

Detaylı

TERAS AĞAÇLANDIRMALARINDA KULLANILAN MİNİ EKSKAVATÖRLERİN ÇALIŞMA VERİMLİLİĞİNİN İNCELENMESİ

TERAS AĞAÇLANDIRMALARINDA KULLANILAN MİNİ EKSKAVATÖRLERİN ÇALIŞMA VERİMLİLİĞİNİN İNCELENMESİ Bartın Orman Fakültesi Dergisi 2011, Cilt: 13, Sayı: 20, 90-100 ISSN: 1302-0943 EISSN: 1308-5875 TERAS AĞAÇLANDIRMALARINDA KULLANILAN MİNİ EKSKAVATÖRLERİN ÇALIŞMA VERİMLİLİĞİNİN İNCELENMESİ Kenan MELEMEZ

Detaylı

Taksonomi. Familya: Compositea Tür : Cichorium endive Çeşit : Cichorium intybus (witloof)

Taksonomi. Familya: Compositea Tür : Cichorium endive Çeşit : Cichorium intybus (witloof) Taksonomi Familya: Compositea Tür : Cichorium endive Çeşit : Cichorium intybus (witloof) Anavatanı Hindistan Türkmenistan Baykal Gölü Çevresi Sibirya D.Akdeniz Türkiye Ülkemizde Şikori Akdeniz Böglesinde

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 1 2 ZEYTİN BAHÇELERİNDE

Detaylı

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ Bertina İspanyol orijinli bir badem çeşidi olup gec çiçeklenir.ağaç gelişimi mükemmel olup gelişimi çok hızlıdır.kendine verimli bir türdür..iç piyasada tutalan ve ihracat şansı yüksek olan bir çeşittir.meyve

Detaylı

8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI

8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI 8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI 8.1. Ağaçlandırma: Bölgemiz imar planı içerisinde yeşil alan olarak ayrılan yerlerin çevre tanzimi ve ağaçlandırma çalışmaları kapsamında; 2009 yılı içerisinde

Detaylı

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip 2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip karışıma katılabilmeleridir. Karışımdaki ağaç türleri

Detaylı

ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI

ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI 1 ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI SANAT YAPISI NEDİR? 2 Orman yollarının yapımında bu yollara zarar veren yer üstü ve yer altı sularının yol gövdesinden uzaklaştırılması amacıyla yüzeysel ve derin drenaj yapılması;

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINA NASIL BAŞLANDI?

AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINA NASIL BAŞLANDI? AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINA NASIL BAŞLANDI? BİR GÜN REKTÖRÜMÜZ SAYIN PROF. DR. M. LÜTFÜ ÇAKMAKÇI YA BİR MİSAFİR GELİR. PENCEREDEN KAMPÜSÜ İNCELERLERKEN MİSAFİR ÜNİVERSİTEYİ KASTEDEREK GÜZEL BİR B R ESER

Detaylı

ORMANCILIĞIMIZ (TOHUM-FİDAN-AĞAÇLANDIRMA)

ORMANCILIĞIMIZ (TOHUM-FİDAN-AĞAÇLANDIRMA) ORMANCILIĞIMIZ (TOHUM-FİDAN-AĞAÇLANDIRMA) Prof. Dr. İbrahim TURNA Orman Nedir? Orman, sadece ağaç ve ağaççık toplulukları değildir. Orman canlı ve büyük bir sistemdir. Bu sistem; ağaçlar, çalılar, otlar,

Detaylı

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ Erikler Prunus cerasifera (Yeşil erikler = Can erikler), P. salicina (Japon erikleri) ve P. domestica (Avrupa erikleri) olmak üzere üç türe ayrılmaktadır. Bu türler içinde Can erikleri

Detaylı

ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ:

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da

Detaylı

Bölüm 9 ÇAYIR-MER A ISLAHI

Bölüm 9 ÇAYIR-MER A ISLAHI Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 9 73 9.1. Kapsam Bölüm 9 ÇAYIR-MER A ISLAHI Çayır-mer a ıslahı, yem kaynaklarını ıslah etmek veya bu yemi otlayan hayvanların yararlanmalarını kolaylaştırmak için, çayır-mer

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

KUMUL ALANLARININ AĞAÇLANDIRILMASI. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

KUMUL ALANLARININ AĞAÇLANDIRILMASI. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 KUMUL ALANLARININ AĞAÇLANDIRILMASI Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Kumul esas öğesi kum olup, kil gibi bağlayıcı maddelerden

Detaylı

Doğal ve doğal olmayan yapı ve tesisler, özel işaretler, çizgiler, renkler ve şekillerle gösterilmektedir.

Doğal ve doğal olmayan yapı ve tesisler, özel işaretler, çizgiler, renkler ve şekillerle gösterilmektedir. HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün, istenilen ölçeğe göre özel işaretler yardımı ile küçültülerek çizilmiş örneğidir. H A R İ T A Yeryüzü şekillerinin, yerleşim

Detaylı

3. Konu. Şevlerin Korunması ve Duraylamasında Teknobiyolojik Uygulamalar. Madencilikte Çevre Yönetimi Semineri Afyonkarahisar 12-13 Ocak 2012

3. Konu. Şevlerin Korunması ve Duraylamasında Teknobiyolojik Uygulamalar. Madencilikte Çevre Yönetimi Semineri Afyonkarahisar 12-13 Ocak 2012 3. Konu Şevlerin Korunması ve Duraylamasında Teknobiyolojik Uygulamalar Bu sunumun hazırlanmasında Prof. Dr. Florin Florineth in (University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Vienna) 20.02.2008

Detaylı