Esed ve Hindistan Arasındaki İlişkinin İç Yüzü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Esed ve Hindistan Arasındaki İlişkinin İç Yüzü"

Transkript

1 Esed ve Hindistan Arasındaki İlişkinin İç Yüzü Esed'in yardımcıları 2011 de Suriye iç savaşı başladığından beri Yeni Delhi ye düzenli olarak ziyaret gerçekleştirdiler / 11:00 Çeviri Makale - Mepanews Bu yılın başında Suriye devleti başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı Valid Muallim, Yeni Delhi ye üç günlük bir ziyaret gerçekleştirdi. Esed in yaverleri 2011 de Suriye savaşı başladığından beri Yeni Delhi ye düzenli olarak ziyaret gerçekleştirdiler. Cumhurbaşkanı Beşar Esed in 2008 deki ziyaretinin ardından Hindistan ı ziyaret eden en yetkili kişi Muallim oldu. Suriyeli yetkililer Yeni Delhi den Esed rejimini daha bariz bir şekilde desteklemelerini ve BRICS ülkeleri içinde ek bir destek sağlamalarını istiyor. Bu buluşmalar ilginç bir soruyu gündeme getirdi; Suriye deki iç savaşa karşı Hindistan ın politikası tam olarak nedir? Ve savaşa diplomatik çözüm bulma çalışmalarında Hindistan ın oynadığı ve oynaması gereken rol nedir?

2 Suriye rejimi dış işleri bakanı Velid Muallim ve Hindistan dış işleri bakanı Sushma Swaraj İlk sorunun cevabı görece daha basit; Yeni Delhi Şam ile dostane bağlarını korumakta. Bazı Hint yetkililer rejim değişikliğinin istikrarı bozacağını iddia etseler de Hindistan genel olarak Suriye meselesinde güçlü, aleni ve resmi adımlar atmaktan çekiniyor. Fakat ikinci sorunun cevabı daha ilginç; 7 milyondan fazla Hindistan vatandaşı Körfez bölgesinde çalışıyor ve bu işçilerin güvenliği en büyük endişelerden biri haline geldi. Ortadoğu daki çöküş Hindistan hükümetini Danimarka büyüklüğünde bir nüfuzu tahliye etmeye zorlayabilir. Bu durum Hindistan ın kendi ekonomik ve politik sorunlarına gömülmesine sebep olabilir. Hindistan ın bu konuda neden tereddütte kaldığını anlayabilmek için Hindistan ın Ortadoğu daki çıkarlarını, Rusya ile tarihteki ve günümüzdeki ilişkilerini ve 'terörizmin' Hindistan ı tehdit edişini göz önünde bulundurarak Hindistan ın Suriye politikasını daha kapsamlı bir bağlama yerleştirmek gerekiyor. Hindistan ın Suriye deki Politik ve Ekonomik Çıkarları Hindistan ın Suriye krizine karşı tutumu çelişki içermektedir. Bir yandan savaşı sonlandırmanın tek yolunun karşılıklı görüşmelerden geçtiğini söyleyip askeri müdahaleyi kınarken bir yandan da Esed hükümetinin muhaliflerle 'teröristleri' eşit

3 tutan söylemini, Rus hava saldırılarını ve AB öncülüğündeki barış görüşmelerini destekliyor. Hindistan daki Modi hükümeti Suriye ile ekonomik ve politik dayanışmasını sürdürürken sivil savaş hakkında yaptığı en net açıklama 2009 dan 2012 ye kadar Hindistan ın Suriye büyükelçiliği görevini yapan V. P.Haran tarafından geldi. Haran son röportajında savaşın özellikle Körfez ülkeleri, El Kaide ve Al Jazeera gibi dış güçler tarafından yönetilip tahrik edildiğini belirtti. Röportajın sonunda Haran, Esed in krizi iyi yönetemediğini de kabul etti. Haran 2014 te Bhutan elçiliği göreviyle iş hayatını sonlandırıp emekli olmuş olsa da bu görüşlerin Hindistan hükümetinin bakış açısını yansıtıp yansıtmadığı bilinmez. Hindistan askeri harekat konusunda da çelişkili tavrını sürdürüyor. Hindistan Dış İşleri Bakanı 2013 te yaptığı bir açıklamada Suriye krizi için askeri bir çözüm olmadığını ifade etti. Fakat Hindistan, Rusya nın Suriye deki hava saldırılarına açıkça destek vermekte. Geçtiğimiz ekim ayında Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee ye Ürdün, İsrail ve Filistin gezilerinde eşlik eden Dış İşleri Bakanı Anıl Wadha, Suriye deki Rus askeri müdahalesi IŞİD in ilerleyişini durdurmayı amaçlıyor açıklamasında bulundu. Bu söylem Hint elitleri tarafından da tekrarlandı. Mesela eski Hint diplomatı Pinak Ranjan Chakravarty, IŞİD e karşı ABD öncülüğündeki hava saldırılarından daha etkili olduğu gerekçesiyle Rus hava saldırılarına övgüler yağdırdı. Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee

4 Modi hükümetinin körfez İşbirliği Konseyi ne üye ülkeler ve İsrail ile ekonomik ve stratejik ilişkilerini geliştirmek istediği aşikar. Hindistan ın yaptığı iş yatırımları birçok bakımdan hükümetin diplomatik duruşunu yansıtmaktadır. Çin ve Suriyeli partnerlerinin de yer aldığı büyük bir işletmenin parçası olarak Hindistan Suriye petrollerine yatırım yaptı. (Yatırım 2013 te kesildi) Mayıs 2014 te Hindistan hükümeti destekli bir ticari kuruluşun temsilcileri Hindistan ın Suriye büyükelçisi tarafından organize edilen bir etkinliğe katılmak için Şam ı ziyaret etti. Suriye başbakanı Dr Wael Nadir el Halki ile toplantılar düzenlendi. Başbakanın danışmanları ziyaretçilerden sağlık hizmetindeki eksik araç gereçlerin sağlanması ve zarar görmüş hastanelerin onarılması için yardım istediler. Bazı yardımlar Suriye hükümetine ulaştırılsa da Muallim in Hindistan ı ziyareti ile 1 milyon dolarlık tıbbi yardım garantilendi. Bununla birlikte Hindistan ve Suriye, Hindistan devletine ait Bharat Elektrik Şirketi tarafından denetlenen 320 milyon dolarlık Tişrin enerji projesinin de yer aldığı kalkınma projeleri için ziyaretlerine devam etti. Ön onaylı borçlar için açık kredi yöntemiyle finanse edilen Hama çelik fabrikasının yakın bir zamanda tamamlanması da görüşüldü. Hindistan Şam a güvenlik garantisi sağlayan bu projeleri tamamlamaya niyetli olduklarını söyledi. Uluslararası komitenin Esad rejimi aleyhine attığı adımlara rağmen yeni Delhi Şam ile yakın ilişkiler kurmaya devam ediyor. Güvenlik problemleri sebebiyle Şam a büyükelçi atanmasının ertelenmesinden sonra Ekim 2015 te Hindistan Suriye de görev yapan geçici maslahatgüzar yerine liderlik rolünü üstlenecek yeni bir diplomat atayacağını duyurdu. Ekonomik ve politik olarak Hindistan, Suriye ve Esed rejimiyle tarihi bağlarını sürdürmekte. Tarihi İlişkiler; Libya dan Suriye ye Hindistan ve Rusya Keşmir deki çatışmalar ve Rusya nın Ukrayna ya müdahalesi gibi birçok uluslararası meselede Moskova ve Yeni Delhi aynı hizada tavır takındı. Ve belki de Rusya hala Yeni Delhi nin tek stratejik müttefikidir. Hatta ilişkiler silah satışının ötesine gidiyor. Hindistan ve Rusya politik meselelerde aynı ağzı kullanmaya devam ediyor.

5 Rusya gibi Hindistan da Libya daki Muammer Kaddafi rejimine karşı Avrupalı güçlerin düzenlediği 2011 hava saldırılarını şiddetli bir şekilde kınadı. Müdahale sonrası ortaya çıkan yönetim boşluğunun Libya devletinin iç çöküşüne neden olduğu gerçeği belki de Hindistan ın görüşlerini doğrulamakta. Hindistan Suriye'de rejim değişikliği olması halinde Suriye nin Libya ya dönüşmesinden korkuyor. Geçici üye olarak Hindistan Dış İşleri Bakanlığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nin Libya da uçuşa yasak bölge kurulması önerisine çekimser kaldı. Rusya nın oyunu destekleyen Hindistan bir açıklama yayımladı; Hindistan Libya daki şiddet, savaş ve gittikçe kötüleşen insani durumdan dolayı derin endişe duymaktadır. Gerçekleştirilen hava saldırılarını reddetmektedir. Alınan önlemler ülkedeki insanların zor durumunu ağırlaştırmaktan ziyade yatıştırmalıdır. IŞİD in petrol rafinerileri gibi altyapıları vuran Rus hava saldırıları Hindistan medyasında ve sosyal ağlarında ayakta alkışlanıyor. Rusların muhaliflere ve sivillere yaptığı saldırılar ise Hindistan da gündeme bile gelmemekte. Hindistan İçin Cihat Tehdidi; Laşkar e Taiba dan IŞİD e Şam ve Yeni Delhi arasındaki bu sıkı bağı anlayabilmek için iki ülkenin de cihatçı grupların hedefi olduğu gerçeğini göz ardı etmemek gerekiyor. Hindistan ın 'terörizm' sorunu büyük oranda Keşmir meselesinden kaynaklanmaktadır. Laşkar e Taiba (2008 Mumbai saldırısı sorumlusu) ve Jaish-e Muhammed (Laşkar e Taiba grubuyla birlikte 2001 parlamento saldırısından sorumlu) gibi örgütler Keşmir i Hindu - Müslüman mücadelesinin sıfır noktası olarak görmektedir. Pakistan destekli militanlar Hindistan a tehdit oluşturmaya devam ederken şimdilerde Yeni Delhi nin endişelendiği bir başka tehdit var; IŞİD. Gençlerin, özellikle orta sınıftan gençlerin, online radikalleşmesi önde gelen iç sorunlardan biri. Online propaganda IŞİD in Hindistan ve Pakistan ı 2020 ye kadar devralmak istediği bölgenin bir parçası olarak gördüğünü gösteriyor. IŞİD in Afganistan daki Horasan vilayeti eski 10 Pakistan Talibanı komutanının IŞİD e biat ettiğini gösteren bir video yayınladı. Keşmir de dalgalanan IŞİD bayraklarının olağanlaştığına dair haberler olsa da bu, bayrakların örgütle kesin bir bağı olduğuna işaret etmiyor. IŞİD in oluşturduğu tehdit küçük gruplara internet aracılığıyla propaganda yapmaları için ilham oluyor. Yine de bu, Hindistan ın tedbiri elden bırakacağı anlamına gelmiyor. Hindistan Ulusal Teftiş Kurulu iki aydan fazla süredir IŞİD yanlısı aktivist olmak suçuyla birçok kişiyi tutukladı. Ulusal Teftiş Kurulu aynı zamanda birçok Hintlinin yaşadığı ve çalıştığı Körfez ülkelerine gidecek olanlar için geniş çaplı tarama programları yürütüyor.

6 Potansiyel Ara Bulucu; Hindistan ın Suriye Savaşındaki Rolü İkinci Cenevre Barış Görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra Suriye deki politik değişim tartışmaları sekteye uğradı. Savaşın dış etkisi Hindistan ın körfez bölgesindeki çıkarlarını olumsuz etkileyecek. ABD Başkanı Obama ve Hindistan Başbakanı Modi'nin Ocak ayındaki Yeni Delhi buluşmasından bir görüntü Hindistan ABD ve Avrupa ülkeler gibi uluslar arası aktörlerle ilişkilerini geliştirerek yumuşak gücünü arttırabilir. Sivil nükleer anlaşma ve Başkan Obama ile Başbakan Modi arasında yapılan sık görüşmelerden sonra Hindistan Washington ile stratejik ilişkilerini geliştirmeye başladı. Hindistan a pahalıya mal olsa da Suriye de daha proaktif ve kararlı olmak Hindistan a kaybettiğinden daha fazlasını kazandırır. Bu durum Hindistan a yalnızca ulusal güvenlik ve ekonomik tehditleri çözmesinde değil, Hindistan ın küresel güç olmasına da yardım eder. Kabir Taneja* *Kabir Taneja, gazeteci ve uluslararası ilişkiler, enerji güvenliği ve savunma alanında uzmandır. Geçmişte Takşaşila Enstitüsü'nde akademisyenlik yaptı. Norveç'te Fridtjot Nansen Enstitüsü'nde de geçici akademisyenlik görevlerinde bulundu.

7 2015 Mepa News Tüm Hakları Saklıdır! Kaynak Gösterilmeden Alıntı Yapılamaz! Tasarım ve Yazılım: Mepanews

NATO Zirvesi'nde Gündem Suriye ve Rusya

NATO Zirvesi'nde Gündem Suriye ve Rusya NATO Zirvesi'nde Gündem Suriye ve Rusya Zirveye, aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama nın da bulunduğu 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanı katılıyor. 09.07.2016 / 10:21 Türkiye'yi Cumhurbaşkanı

Detaylı

ABD Suriye Rejimi'nin hava üssünü vurdu

ABD Suriye Rejimi'nin hava üssünü vurdu ABD Suriye Rejimi'nin hava üssünü vurdu Saldırı Rusya bilgilendirilerek yapıldı. 07.04.2017 / 10:52 Pentagon'da gazetecilere açıklama yapan Albay Jeff Davis, "Başkan'ın talimatıyla ABD kuvvetleri, Suriye

Detaylı

İslam Dünyasından Darbe Girişimine Tepkiler

İslam Dünyasından Darbe Girişimine Tepkiler İslam Dünyasından Darbe Girişimine Tepkiler Dünya üzerindeki birçok İslami kurum, kuruluş ve şahsiyetler Türkiye'de yaşanan darbe girişimi hakkında mesajlar yayımladı. 16.07.2016 / 22:09 15 Temmuz gecesi

Detaylı

Yermük Kampı'nda IŞİD-El Kaide Çatışmaları

Yermük Kampı'nda IŞİD-El Kaide Çatışmaları Yermük Kampı'nda IŞİD-El Kaide Çatışmaları IŞİD ve El Kaide'nin bölgesel kolu arasında başlayan çatışmalar 3 haftadır sürüyor. 25.04.2016 / 09:57 Suriye nin başkenti Şam daki Yermük Kampı, geçtiğimiz haftalarda

Detaylı

Hackerlar ortaya çıkardı: Birleşik Arap Emirlikleri İsrail yanlısı kurumları fonluyor!

Hackerlar ortaya çıkardı: Birleşik Arap Emirlikleri İsrail yanlısı kurumları fonluyor! Hackerlar ortaya çıkardı: Birleşik Arap Emirlikleri İsrail yanlısı kurumları fonluyor! BAE Washington büyükelçisi Yusuf el-uteybe'ye ait olduğu iddia edilen ve bazı hacker gruplar tarafından yayınlanan

Detaylı

Türk Elitlerinin Türk Dış Politikası ve Türk-Yunan İlişkileri Algıları Anketi

Türk Elitlerinin Türk Dış Politikası ve Türk-Yunan İlişkileri Algıları Anketi Türk Elitlerinin Türk Dış Politikası ve Türk-Yunan İlişkileri Algıları Anketi Araştırma üç farklı konuya odaklanmaktadır. Anketin ilk bölümü (S 1-13), Türkiye nin dünyadaki konumu ve özellikle ülkenin

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

Suriye'den Mekke'ye: Suriyeli üç hacı adayının hikâyesi

Suriye'den Mekke'ye: Suriyeli üç hacı adayının hikâyesi Suriye'den Mekke'ye: Suriyeli üç hacı adayının hikâyesi Savaşın başından bu yana yedinci hac dönemi yaklaşırken hac ibadetini yerine getirmeyi çok isteyen, farklı şehirlerde yaşayan üç Suriyelinin hikayesi.

Detaylı

Muhalifler Şam'daki son kalesini savunuyor: Beşinci senesine yaklaşan 'Cobar direnişi'

Muhalifler Şam'daki son kalesini savunuyor: Beşinci senesine yaklaşan 'Cobar direnişi' Muhalifler Şam'daki son kalesini savunuyor: Beşinci senesine yaklaşan 'Cobar direnişi' Muhaliflerin Şam'ın merkez mahallelerinden Cobar'daki hakimiyeti beşinci senesine girerken, bölge tam kuşatma tehdidi

Detaylı

Türkiye ve İran arasında 'mantık evliliği'

Türkiye ve İran arasında 'mantık evliliği' Türkiye ve İran arasında 'mantık evliliği' İki ülke, Suriye ve Irak'ta ortak hareket etmenin yollarını arıyor. 21.08.2017 / 16:22 Ahmad Majidyar Middle East Institute Geçtiğimiz Çarşamba günü İran Genelkurmay

Detaylı

İç Savaş Suriye Ekonomisini Nasıl Etkiledi?

İç Savaş Suriye Ekonomisini Nasıl Etkiledi? İç Savaş Suriye Ekonomisini Nasıl Etkiledi? Suriye ekonomisi, ülkedeki çatışmaların başladığı 2011 yılından bu yana yaklaşık yüzde 60 oranında küçüldü. 24.02.2016 / 15:25 Mark Lobel / BBC Orta Doğu Ekonomi

Detaylı

Taliban Sözcüsü: Her ülke ile meşru yoldan diplomasi geliştiriyoruz

Taliban Sözcüsü: Her ülke ile meşru yoldan diplomasi geliştiriyoruz Taliban Sözcüsü: Her ülke ile meşru yoldan diplomasi geliştiriyoruz Gerçekleştirilen röportajda, Taliban'ın diplomasi anlayışına, ülkede artan askeri hareketliliğe ve barış görüşmeleriyle ilgili iddialara

Detaylı

JENS STOLTENBERG İLE SÖYLEŞİ: NATO-RUSYA İLİŞKİLERİ VE BÖLGESEL İSTİKRARSIZLIK

JENS STOLTENBERG İLE SÖYLEŞİ: NATO-RUSYA İLİŞKİLERİ VE BÖLGESEL İSTİKRARSIZLIK JENS STOLTENBERG İLE SÖYLEŞİ: NATO-RUSYA İLİŞKİLERİ VE BÖLGESEL İSTİKRARSIZLIK NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, TPQ yla gerçekleştirdiği özel söyleşide Rusya ile yaşanan gerginlikten Ukrayna nın

Detaylı

ORTADOĞU DA BÖLGESEL GELIŞMELER VE TÜRKIYE-İRAN İLIŞKILERI ÇALIŞTAYI TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ. No.12, ARALIK 2016

ORTADOĞU DA BÖLGESEL GELIŞMELER VE TÜRKIYE-İRAN İLIŞKILERI ÇALIŞTAYI TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ. No.12, ARALIK 2016 TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ No.12, ARALIK 2016 TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ NO.12, ARALIK 2016 ORTADOĞU DA BÖLGESEL GELIŞMELER VE TÜRKIYE-İRAN İLIŞKILERI ÇALIŞTAYI 30 Kasım 2016 Çarşamba günü Ortadoğu Stratejik

Detaylı

NATO'yu nasıl bir gelecek bekliyor?

NATO'yu nasıl bir gelecek bekliyor? NATO'yu nasıl bir gelecek bekliyor? Dünyada yeniden şekillenen siyaset ve günden güne artan gerginlik, NATO'nun daha büyük sınavlarla yüzyüze kalacağına işaret ediyor. 27.05.2017 / 13:05 Bugüne kadar NATO'nun

Detaylı

Bush, Suudi Kralıyla petrol fiyatı konuştu

Bush, Suudi Kralıyla petrol fiyatı konuştu Bush, Suudi Kralıyla petrol fiyatı konuştu Orta Doğu gezisinin son durağı Suudi Arabistan'da bulunan ABD Başkanı George W. Bush, Suudi Kralı Abdullah'la, yüksek petrol fiyatlarının ABD'yi nasıl etkilediği

Detaylı

ABD'li eski komutan: Afganistan'daki savaşı nasıl kaybettik?

ABD'li eski komutan: Afganistan'daki savaşı nasıl kaybettik? ABD'li eski komutan: Afganistan'daki savaşı nasıl kaybettik? Eski komutan ülkesinin politikalarını eleştirdi: "11 Eylülden beri kullandığımız stratejileri tekrar ederek başarısız olacağının garantisini

Detaylı

ÇİN İN SURİYE AJANDASI

ÇİN İN SURİYE AJANDASI Yazar: Kadir Ertuğrul - Kategori: Yorum - Tarih: 01/09/2018 16:29:18 ÇİN İN SURİYE AJANDASI 1.5 Milyara yaklaşan nüfusu ve 11 triyon dolarlık ekonomisi ile Çin, küresel sistemde etkisini giderek arttırmaya

Detaylı

Bağdat hükümeti ilerleyemiyor: Musul'da son durum ne?

Bağdat hükümeti ilerleyemiyor: Musul'da son durum ne? Bağdat hükümeti ilerleyemiyor: Musul'da son durum ne? Musul Operasyonu sürerken şehirde IŞİD'in elinde birkaç mahalle kalmış durumda ancak hükümet güçleri ve Şii milislerin ilerleyişi durdu. 07.06.2017

Detaylı

İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ

İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ NİN SURİYE KRİZİNDEKİ TUTUMU... 1 Giriş... 1 1. BM Organı Güvenlik Konseyi nin Temel İşlevi ve Karar Alma Sorunu...

Detaylı

Dünya Mültecileri Hakkında Anahtar İstatistikler

Dünya Mültecileri Hakkında Anahtar İstatistikler Dünya Mültecileri Hakkında Anahtar İstatistikler Avrupa ve ABD'ye göç eden mülteciler nüfusu nasıl etkiledi? Avrupalıların, AB politikalarına bakışı nasıl? ABD halkının mültecilere bakışı nasıl? 29.06.2016

Detaylı

Beyaz Saray'daki Trump-Erdoğan Zirvesinden Ne Çıktı?

Beyaz Saray'daki Trump-Erdoğan Zirvesinden Ne Çıktı? Beyaz Saray'daki Trump-Erdoğan Zirvesinden Ne Çıktı? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Amerika Başkanı Donald Trump ilk kez Beyaz Saray'da biraraya geldi. 22.05.2017 / 10:49 Washington Türk-Amerikan

Detaylı

Türkiye'de ilan edilen olağanüstü hal uygulaması dünya basınında geniş yer buldu / 11:14

Türkiye'de ilan edilen olağanüstü hal uygulaması dünya basınında geniş yer buldu / 11:14 Dünya Basınında OHAL Türkiye'de ilan edilen olağanüstü hal uygulaması dünya basınında geniş yer buldu. 21.07.2016 / 11:14 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 3 ay süreli OHAL kararı dünya

Detaylı

11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ

11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ INSTITUTE FOR STRATEGIC STUDIES S A E STRATEJİK ARAŞTIRMALAR ENSTİTÜSÜ KASIM, 2003 11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ 11 EYLÜL SALDIRISI SONUÇ DEĞERLENDİRMESİ FİZİKİ SONUÇ % 100 YIKIM

Detaylı

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 ( STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 Yeni Dönem Türkiye - Suudi Arabistan İlişkileri: Kapasite İnşası ( 2016, İstanbul - Riyad ) Türkiye 75 milyonluk nüfusu,

Detaylı

Trinidad ve Tobago 1990: Latin Amerika'nın ilk ve tek İslam devrimi

Trinidad ve Tobago 1990: Latin Amerika'nın ilk ve tek İslam devrimi Trinidad ve Tobago 1990: Latin Amerika'nın ilk ve tek İslam devrimi 1990 yılında Latin Amerika'nın ada ülkesinde bir grup Müslüman ülkedeki yönetimi ele geçirmek için silahlı darbe girişiminde bulunmuştu.

Detaylı

ABD'nin iki seçeneği kaldı: Ya gücünü artır ya da Taliban'a göz yum

ABD'nin iki seçeneği kaldı: Ya gücünü artır ya da Taliban'a göz yum ABD'nin iki seçeneği kaldı: Ya gücünü artır ya da Taliban'a göz yum Kunduz'da yaşanan savaş ABD için iki seçeneği ortaya çıkardı; ya işgal güçlerini artıracak yada Taliban'ın ilerleyişine göz yummak zorunda

Detaylı

İÇİMİZDEKİ KOMŞU SURİYE

İÇİMİZDEKİ KOMŞU SURİYE İÇİMİZDEKİ KOMŞU SURİYE Yazar: Dr. A. Oğuz ÇELİKKOL İSTANBUL 2015 YAYINLARI Yazar: Dr. A. Oğuz ÇELİKKOL Kapak ve Dizgi: Sertaç DURMAZ ISBN: 978-605-9963-09-1 Mecidiyeköy Yolu Caddesi (Trump Towers Yanı)

Detaylı

Putin'in Suriye'deki asıl amacı

Putin'in Suriye'deki asıl amacı Putin'in Suriye'deki asıl amacı 'Rusya Başkanı Vladimir Putin in Suriye de bulunmasının ana amacı IŞİD ve el-kaide ile savaşmak değil ABD nin bölgede rahat harekete edememesini sağlamaktır.' 26.08.2017

Detaylı

Katar'a karşı kim nerede duruyor?

Katar'a karşı kim nerede duruyor? Katar'a karşı kim nerede duruyor? Bir anda dünyanın gündemine oturan Katar meselesinde hangi ülke nerede duruyor? 06.06.2017 / 12:37 Dün sabah saatlerinde, Suudi Arabistan'ın başı çektiği ülkelerin Katar

Detaylı

Açlık ve kuşatma: Doğu Guta, Halep'in kaderini mi yaşayacak?

Açlık ve kuşatma: Doğu Guta, Halep'in kaderini mi yaşayacak? Açlık ve kuşatma: Doğu Guta, Halep'in kaderini mi yaşayacak? 30 Aralık'ta Rusya, Türkiye ve İran'ın ateşkes ilan etmesine rağmen Suriye'de savaş daha da kızıştı. 27.02.2017 / 11:57 Suriye'de ilan edilen

Detaylı

Dünyada silahlanma artıyor, Türkiye 20'nci sırada

Dünyada silahlanma artıyor, Türkiye 20'nci sırada Dünyada silahlanma artıyor, Türkiye 20'nci sırada Bonn Uluslararası Silahsızlanma Merkezi nin 2016 Küresel Silahlanma Endeksi'ne göre askeri harcamalarda İsrail başı çekerken Türkiye 20'nci sırada. 02.12.2016

Detaylı

Türk ve Alman Bak fl Aç s ndan ran daki Geliflimin Güvenlik Politikas Boyutlar

Türk ve Alman Bak fl Aç s ndan ran daki Geliflimin Güvenlik Politikas Boyutlar Türk ve Alman Bak fl Aç s ndan ran daki Geliflimin Güvenlik Politikas Boyutlar Nüzhet Kandemir İran daki Gelişimin Güvenlik Politikası Boyutları BM Güvenlik Konseyi nin 5 daimi üyesi ve Almanya nın ortaya

Detaylı

1979 Kabe Baskını'nın yeni görüntüleri ortaya çıktı

1979 Kabe Baskını'nın yeni görüntüleri ortaya çıktı 1979 Kabe Baskını'nın yeni görüntüleri ortaya çıktı 1979'da Mekke'de gerçekleşen ve günümüzde hala bazı yönleri gölgede kalan olaya ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı. 03.06.2017 / 11:26 20 Kasım 1979

Detaylı

Afganistan şimdi Trump'ın savaşı haline geldi

Afganistan şimdi Trump'ın savaşı haline geldi Afganistan şimdi Trump'ın savaşı haline geldi Afganistan'ın işgalinden 16 yıl sonra, Amerika Birleşik Devletleri'nin en uzun savaşı olan bu ülkedeki çatışmaların sonu pek yakın görünmüyor. 23.08.2017 /

Detaylı

ABD'den NATO ülkelerine ültimatom: Savunma harcamalarını arttırın

ABD'den NATO ülkelerine ültimatom: Savunma harcamalarını arttırın ABD'den NATO ülkelerine ültimatom: Savunma harcamalarını arttırın "Amerikalılar, sizin çocuklarınızın gelecekteki güvenliğine, sizden daha fazla önem veremez" 16.02.2017 / 09:34 ATO Savunma Bakanları Brüksel

Detaylı

BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANE

BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANE BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANE Aralık 03, 2006-12:00:00 BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANEY

Detaylı

ABD Başkanı Barack Obama'nın 8 yıllık görev süresinde Rusya Kırım'ı işgal etti ve başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'da etkinliğini artırdı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın 8 yıllık görev süresinde Rusya Kırım'ı işgal etti ve başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'da etkinliğini artırdı. AVRASYA İNCELEMELERİ MERKEZİ CENTER FOR EURASIAN STUDIES OBAMA'NIN RUSYA KARNESİ - 06.12.2016 Gazetevatan, 05 Aralık 2016 ABD Başkanı Barack Obama'nın 8 yıllık görev süresinde Rusya Kırım'ı işgal etti

Detaylı

Kuzey Kore ile Ortadoğu da komşu olmak

Kuzey Kore ile Ortadoğu da komşu olmak Kuzey Kore ile Ortadoğu da komşu olmak Türkiye'den bakınca 'çok uzakta görünen' Kuzey Kore, askeri işbirlikleri dolayısıyla, Ortadoğu nun ve Türkiye nin sınırlarının hemen yanı başında bulunuyor. 09.09.2017

Detaylı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Macron

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Macron İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Macron Komple saldırı mı komplo tezgâh mı? -PARİS- İki devlet düşünün. Biri, güçlü ve etkili bazı devletler tarafından kuşatılmak istenirken, diğeri ise

Detaylı

Afganistan'da Afyon Üretimi Dosyası (İnfografik)

Afganistan'da Afyon Üretimi Dosyası (İnfografik) Afganistan'da Afyon Üretimi Dosyası (İnfografik) Uzun yıllar süren iç savaşlar ve dış müdahaleler sonucu istikrarsızlaşan Afganistan, dünya afyon üretiminin yaklaşık olarak yüzde 90'ını karşılıyor. 28.04.2016

Detaylı

ORSAM AYLIK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ

ORSAM AYLIK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ ORSAM AYLIK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ Hazırlayanlar: Habib Hürmüzlü, ORSAM Danışmanı / Bilgay Duman, ORSAM Ortadoğu Uzmanı / Temmuz - Ağustos 2013 - Sayı: 27 15 Temmuz 2013: Tuzhurmatu olaylarının araştırılması

Detaylı

Tahriru'ş Şam'dan Ahraru'ş Şam'a: Sizlerle tek yumruk olmayı temenni ediyorduk

Tahriru'ş Şam'dan Ahraru'ş Şam'a: Sizlerle tek yumruk olmayı temenni ediyorduk Tahriru'ş Şam'dan Ahraru'ş Şam'a: Sizlerle tek yumruk olmayı temenni ediyorduk Tahriru'ş Şam, Ahraru'ş Şam'a yönelik açıklamasında 'İdlib ve diğer fetihlerdeki gibi sizlerle tek yumruk olarak kalmayı temenni

Detaylı

Türkiye-Rusya ilişkilerinin son 16 yılı

Türkiye-Rusya ilişkilerinin son 16 yılı On5yirmi5.com Türkiye-Rusya ilişkilerinin son 16 yılı Türkiye ve Rusya arasında son 16 yıldaki ilişkiler, bazı anlaşmazlıklara rağmen tarihin en iyi dönemi olarak kayıtlara geçti. Yayın Tarihi : 4 Aralık

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? EURUSD GBPUSD ALTIN USDTRY BRENT PETROL TCMB: Sadeleşme Uygun Bir Zamanda Tamamlanacak Yurtiçinde bugün, faizlerin sabit

Detaylı

AESK ve Türkiye REX. Dış İlişkiler. Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi

AESK ve Türkiye REX. Dış İlişkiler. Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi AESK ve Türkiye REX Dış İlişkiler Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi (KİK) 16 Kasım 1995 te AESK, Ankara Anlaşmasında bulunan: Ortaklık Konseyi; Avrupa Parlamentosu,

Detaylı

HİNDİSTAN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU. Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Ahmet Toprak Uzman Yardımcısı

HİNDİSTAN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU. Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Ahmet Toprak Uzman Yardımcısı HİNDİSTAN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Ahmet Toprak Uzman Yardımcısı MART 2016 GENEL BİLGİLER Ülke adı: Hindistan Cumhuriyeti Yönetim biçimi: Federal Cumhuriyet Başkent: Yeni

Detaylı

Temmuz Ayı Tekstil Gündemi

Temmuz Ayı Tekstil Gündemi Temmuz Ayı Tekstil Gündemi 05.08.2016 Temmuz Ayı Tekstil Gündemi «Bangladeş de 5 yeni denim firması kuruluyor» «Etiyopya devasa endüstriyel tekstil parkı açacak» «Hindistan, İran tekstil pazarını keşfediyor»

Detaylı

Tahriru'ş Şam'ın kuruluşu ve ŞFC'nin Astana refleksi

Tahriru'ş Şam'ın kuruluşu ve ŞFC'nin Astana refleksi Tahriru'ş Şam'ın kuruluşu ve ŞFC'nin Astana refleksi Astana görüşmelerinde alınan kararlar, muhaliflerin hiç olmadığı kadar geniş bir birlikteliğe kavuşmasının önünü açtı. 15.02.2017 / 11:04 ANALİZ Mepa

Detaylı

Sahtekarlıkta tüm sınırlar aşıldı : Beyaz Miğferler'in Suriye'deki 'icraatları'

Sahtekarlıkta tüm sınırlar aşıldı : Beyaz Miğferler'in Suriye'deki 'icraatları' Sahtekarlıkta tüm sınırlar aşıldı : Beyaz Miğferler'in Suriye'deki 'icraatları' Şam'a bağlı Doğu Guta'nın Duma ilçesinde kimyasal saldırı mizanseni sahneleyerek ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye hükümetine

Detaylı

RUSYA FEDERASYONU 2015 ARALIK AYI SİYASİ GELİŞMELER GÜNCESİ. Hazırlayan: Yavuz Selim HAKYEMEZ

RUSYA FEDERASYONU 2015 ARALIK AYI SİYASİ GELİŞMELER GÜNCESİ. Hazırlayan: Yavuz Selim HAKYEMEZ RUSYA FEDERASYONU 2015 ARALIK AYI SİYASİ GELİŞMELER GÜNCESİ Hazırlayan: Yavuz Selim HAKYEMEZ 1 Aralık Rusya'da 44 üniversite ve yüksek eğitim kurumu, Türkiye ile akademik ilişkileri dondurdu. ülkenin Dışişleri

Detaylı

Türkiye'de 3 Ay OHAL İlan Edildi

Türkiye'de 3 Ay OHAL İlan Edildi Türkiye'de 3 Ay OHAL İlan Edildi Erdoğan, "OHAL uygulaması kesinlikle demokrasiye, hukuka ve özgürlüklere karşı değildir" dedi. 21.07.2016 / 09:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından

Detaylı

Filistin'den özgürlüğe bedel çizimler

Filistin'den özgürlüğe bedel çizimler Filistin'den özgürlüğe bedel çizimler Filistinli karikatürist sorgu esnasında bir kağıt parçası ve kurşun kalem çalmayı başardı ve dışarı çıktığında çizeceği karikatürlerin bir listesini yaptı. 12.05.2017

Detaylı

TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1

TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 STRATEJİK VİZYON BELGESİ ( TASLAK ) TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 Yeni Dönem Türkiye - Arjantin İlişkileri: Fırsatlar ve Riskler ( 2014 Buenos Aires - İstanbul ) Türkiye; 75 milyonluk

Detaylı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi nde düzenlenen basın toplantısında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi nde düzenlenen basın toplantısında konuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi nde düzenlenen basın toplantısında konuştu Ağustos 21, 2017-1:53:00 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde

Detaylı

DURAP 20 OCAK - 04 ŞUBAT

DURAP 20 OCAK - 04 ŞUBAT Zeytin Dalı Harekâtı Suriye DURAP 20 OCAK - 04 ŞUBAT 2018 Önemli Gelişmeler Zeytin Dalı Harekâtının Hukuki Dayanakları Uluslararası Hukuk Bakımından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin terörle mücadele

Detaylı

Avantaj Tahran da: Trump ın yeni Afganistan stratejisi İran için bir fırsat

Avantaj Tahran da: Trump ın yeni Afganistan stratejisi İran için bir fırsat Avantaj Tahran da: Trump ın yeni Afganistan stratejisi İran için bir fırsat ABD'nin Afganisan daki strateji değişikliği İran a, Pakistan ın ülke sınırlarında devam eden savaş ile ilgili hırslarını yoklamak

Detaylı

ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI Türkiye Nükleer Güç Programı 2030

ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI Türkiye Nükleer Güç Programı 2030 VİZYON BELGESİ(TASLAK) ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI Türkiye Nükleer Güç Programı 2030 (03-05 Aralık 2015, İstanbul) BÖLÜM 1 Nükleer Güç Programı (NGP) Geliştirilmesinde Önemli Ulusal Politika Adımları Temel

Detaylı

ABD İLE YAPTIĞIN GİZLİ ANLAŞMAYI AÇIKLA -(TAMAMI) Çarşamba, 03 Temmuz :11 - Son Güncelleme Perşembe, 04 Temmuz :10

ABD İLE YAPTIĞIN GİZLİ ANLAŞMAYI AÇIKLA -(TAMAMI) Çarşamba, 03 Temmuz :11 - Son Güncelleme Perşembe, 04 Temmuz :10 Gül, ABD ile hizmet sözleşmesi yapmıştır İşçi Partisi Genel Başkanvekili Hasan Basri Özbey, dün Ankara da bir basın toplantısı düzenledi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ü ABD ile yaptığı gizli anlaşmayı

Detaylı

Batı Dünyasının 'Bireysel Silahlanma' İkilemi

Batı Dünyasının 'Bireysel Silahlanma' İkilemi Batı Dünyasının 'Bireysel Silahlanma' İkilemi Batı ülkelerinde yaşanan silahlı saldırılar bireysel silah edinimi konusundaki tartışmaları alevlendiriyor. Peki, bu konuda düzenleme yapan ülkeler hangileri?

Detaylı

"Türkiye, Gürcistan'a ilham kaynağı olabilir"

Türkiye, Gürcistan'a ilham kaynağı olabilir Wider Black Sea: Perspectives for International and Regional Security Yerevan, 14-15.01.2008 гÛÏ³Ï³Ý ÙÇç³½ ³ÛÇÝ ïýï»ë³ï³ý ѻﳽáïáõÃÛáõÝÝ»ñÇ ËáõÙµ Turkish Media Reactions (In Turkish) "Türkiye, Gürcistan'a

Detaylı

ABD'nin Baltık politikası Rus işgaline kapı açıyor

ABD'nin Baltık politikası Rus işgaline kapı açıyor ABD'nin Baltık politikası Rus işgaline kapı açıyor Baltık ülkeleri ve Rusya nın askeri güçleri arasında yapılan kıyaslama, Kırım ın Rusya tarafından ilhak edilmesi sonrası artan endişeleri doruğa çıkarıyor.

Detaylı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı DÜNYA - SİYASET 2012 yılının Şubat ayında Tunus ta yapılan Suriye nin Dostları Konferansı nın ikincisi Nisan 2012 de İstanbul da yapıldı. Konferansta Esad rejimi üstündeki uluslararası baskının artırılması,

Detaylı

Analiz: IŞİD'in Musul Propagandası

Analiz: IŞİD'in Musul Propagandası Analiz: IŞİD'in Musul Propagandası Musul'daki bombalı araç saldırılarının yer aldığı ikinci propaganda filmini masaya yatırdık. 12.01.2017 / 12:11 IŞİD geçtiğimiz günlerde Musul ile ilgili yeni bir propaganda

Detaylı

TSK'dan Sınır Ötesi IŞİD Operasyonu

TSK'dan Sınır Ötesi IŞİD Operasyonu TSK'dan Sınır Ötesi IŞİD Operasyonu TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Cerablus bölgesinin IŞİD'ten geri alınması için operasyon başlatıldı 24.08.2016 /

Detaylı

Ortadoğu Güncesi 21 Eylül-20 Ekim 2011

Ortadoğu Güncesi 21 Eylül-20 Ekim 2011 Ortadoğu Güncesi 21 Eylül-20 Ekim 2011 Günce No: 35 Hazırlayan: ORSAM Asistanı Arda Koral TOBB Uluslararası İlişkiler Bölümü 88 21 Eylül: Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Suriye Resmi Haber Ajansı SANA ve

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

Körfez'in petrol zengini ülkesi: Kuveyt

Körfez'in petrol zengini ülkesi: Kuveyt Körfez'in petrol zengini ülkesi: Kuveyt Kuveyt, dünyada bilinen ham petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 10 una sahip ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliğinin (OPEC) 5. büyük petrol üreticisi konumunda.

Detaylı

Suriye de yeni bir Soğuk Savaş mı doğuyor?

Suriye de yeni bir Soğuk Savaş mı doğuyor? Suriye de yeni bir Soğuk Savaş mı doğuyor? Trump'ın Suriye'ye saldırı emri vermesinin ne anlama geldiği ve sonuçlarının neler olacağı tartışılıyor. 14.04.2017 / 10:53 Trump'ın Suriye'ye saldırı emri vermesinin

Detaylı

21 Ağustos 20 Eylül 2013

21 Ağustos 20 Eylül 2013 Ortadoğu Güncesi 21 Ağustos 20 Eylül 2013 Günce No: 58 Hazırlayan: Seval KÖK 21 Ağustos 2013: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun u arayarak, BM Güvenlik Konseyi ni Suriye konusunda

Detaylı

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması Kantitatif Araştırma Raporu 18 Mayıs 2016 İstanbul Türk

Detaylı

UIT-CI bildirisi: Kobane de Kürt halkının direnişiyle dayanışmaya!

UIT-CI bildirisi: Kobane de Kürt halkının direnişiyle dayanışmaya! UIT-CI bildirisi: Kobane de Kürt halkının direnişiyle dayanışmaya! Nüfusunun çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Suriye nin kuzeyindeki Kobane kenti, Beşar Esad diktatörlüğüne karşı 2011 de başlayan halk

Detaylı

Suudi Arabistan'dan Yemen'e operasyon

Suudi Arabistan'dan Yemen'e operasyon On5yirmi5.com Suudi Arabistan'dan Yemen'e operasyon Cumhurbaşkanı Hadi'nin çağrısına yanıt veren Suudi Arabistan ve bölge müttefikleri Yemen'e yönelik askeri operasyon başlattı. 10 ülkenin katıldığı operasyonda

Detaylı

ÇATIŞMALARIN GÖLGESİNDEKİ HALEP

ÇATIŞMALARIN GÖLGESİNDEKİ HALEP ÇATIŞMALARIN GÖLGESİNDEKİ HALEP 31 Ağustos 2016 İÇİNDEKİLER Önsöz... 2 1. Giriş... 2 2. Kerry-Lavrov Projesi... 3 3. Çatışmaların Gölgesindeki Halep... 6 4. Sonuçlar... 9 1 Önsöz Halep şehri, 2012 yılından

Detaylı

Kürtler gerçekten de ABD'nin umrunda mı?

Kürtler gerçekten de ABD'nin umrunda mı? Kürtler gerçekten de ABD'nin umrunda mı? Iraklı Kürtler, yerel aktörlerin sürekli yaptığı bir hataya düşerek, kendilerinin Amerikalıların gözündeki stratejik değerini fazla abartmış görünüyorlar. 04.10.2017

Detaylı

Yaşar ONAY* Rusya nın Orta Doğu Politikasını Şekillendiren Parametreler

Yaşar ONAY* Rusya nın Orta Doğu Politikasını Şekillendiren Parametreler Bilge Strateji, Cilt 7, Sayı 12, Bahar 2015, ss.17-21 Rusya nın Orta Doğu Politikasını Şekillendiren Parametreler Yaşar ONAY* Adına Rusya denilen bu ülke, Moskova prensliğinden büyük bir imparatorluğa

Detaylı

ARAŞTIRMA GRUBU. Prof. Dr. Özer SENCAR Prof. Dr. İhsan DAĞI Prof. Dr. Doğu ERGİL Dr. Sıtkı YILDIZ Dr. Vahap COŞKUN MAYIS - 2011

ARAŞTIRMA GRUBU. Prof. Dr. Özer SENCAR Prof. Dr. İhsan DAĞI Prof. Dr. Doğu ERGİL Dr. Sıtkı YILDIZ Dr. Vahap COŞKUN MAYIS - 2011 ARAŞTIRMA GRUBU Prof. Dr. Özer SENCAR Prof. Dr. İhsan DAĞI Prof. Dr. Doğu ERGİL Dr. Sıtkı YILDIZ Dr. Vahap COŞKUN MAYIS - 2011 Bu rapor Mayıs-2011 araştırmasının II. kısmıdır. Araştırmanın bu kısmında;

Detaylı

RUSYA AMERİKA ATEŞKES BİLDİRGESİ. Analiz

RUSYA AMERİKA ATEŞKES BİLDİRGESİ. Analiz RUSYA AMERİKA ATEŞKES BİLDİRGESİ Analiz OMRAN STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ Omran Stratejik Araştırmalar Merkezi; Suriye de ve bölgede politik, ekonomik ve sosyal alanlarda karar alıcılara destek veren

Detaylı

Türkiye nin İdlib Operasyonu: Uluslararası Siyaset ve Hukuk Açısından Bir Değerlendirme

Türkiye nin İdlib Operasyonu: Uluslararası Siyaset ve Hukuk Açısından Bir Değerlendirme Türk Dış Politikası Türkiye nin İdlib Operasyonu: Uluslararası Siyaset ve Hukuk Açısından Bir Değerlendirme Mustafa KİBAROĞLU Prof. Dr. MEF Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü

Detaylı

SURİYE İLE İLGİLİ SON ULUSLARARASI GELİŞMELER ABD-RUSYA İTTİFAKI

SURİYE İLE İLGİLİ SON ULUSLARARASI GELİŞMELER ABD-RUSYA İTTİFAKI SURİYE İLE İLGİLİ SON ULUSLARARASI GELİŞMELER ABD-RUSYA İTTİFAKI 22 Ağustos 2016 İÇİNDEKİLER Giriş... 2 Staffan de Mistura: "Bu bizim felsefemizdir"... 3 Kerry-Lavrov Anlaşması Taslağ... 4 Amerikan düşünce

Detaylı

AVRASYA İNCELEMELERİ MERKEZİ CENTER FOR EURASIAN STUDIES RUSYA/KARLOV: ŞİÖ KONUSUNDA KARAR ANKARA'NIN Bloomberght, 30 Kasım 2016

AVRASYA İNCELEMELERİ MERKEZİ CENTER FOR EURASIAN STUDIES RUSYA/KARLOV: ŞİÖ KONUSUNDA KARAR ANKARA'NIN Bloomberght, 30 Kasım 2016 AVRASYA İNCELEMELERİ MERKEZİ CENTER FOR EURASIAN STUDIES RUSYA/KARLOV: ŞİÖ KONUSUNDA KARAR ANKARA'NIN - 01.12.2016 Bloomberght, 30 Kasım 2016 Rusya/Karlov: ŞİÖ konusunda karar Ankara'nın Rusya Büyükelçisi

Detaylı

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin 1 Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin sistematik olarak artması ışığında, Haziran 2011 de kurulan, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür. SNHR, mağdurların haklarının

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? USDTRY GBPUSD EURUSD ALTIN BRENT PETROL İngiltere MB ndan parasal destek sinyali İngiltere MB Başkanı Mark Carney dün yaptığı

Detaylı

AVİM Yorum No: 2015 / 112 Eylül 2015

AVİM Yorum No: 2015 / 112 Eylül 2015 AVİM Yorum No: 2015 / 112 Eylül 2015 İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI'NIN MOSKOVA ZİYARETİ Mert GÜRKAN Mert GÜRKAN İran Dışişleri Bakanı Javad Zarif, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile 17 Ağustos 2015 tarihinde

Detaylı

KAYSERİ SANAYİ ODASI RUSYA ÜLKE RAPORU

KAYSERİ SANAYİ ODASI RUSYA ÜLKE RAPORU KAYSERİ SANAYİ ODASI RUSYA ÜLKE RAPORU 05.11.2018 RUSYA- Ülke Raporu Resmi Adı : Rusya Federasyonu Kısa Şekli : Rusya Yönetim Biçimi : Federal Yarı Başkanlık Başkent : Moskova Nüfus : 142.257.519 (Temmuz,

Detaylı

NATO Varşova Zirvesi nde Bizi Neler Bekliyor?

NATO Varşova Zirvesi nde Bizi Neler Bekliyor? EDAM Dış Politika ve Güvenlik Bilgi Notu NATO Varşova Zirvesi nde Bizi Neler Bekliyor? Temmuz 2016 Doruk Ergun Araştırma Görevlisi, EDAM 1 8-9 Temmuz tarihlerinde Varşova da yapılacak olan NATO Zirvesi,

Detaylı

Kadir Has Üniversitesi

Kadir Has Üniversitesi Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması Kantitatif Araştırma Raporu Temmuz 2017 İstanbul Türk

Detaylı

Şam'ın Fethi Cephesi, Fırat Kalkanı Operasyonu'na nasıl bakıyor?

Şam'ın Fethi Cephesi, Fırat Kalkanı Operasyonu'na nasıl bakıyor? Şam'ın Fethi Cephesi, Fırat Kalkanı Operasyonu'na nasıl bakıyor? Suriyeli rejim muhalifi gruplardan Şam'ın Fethi Cephesi, Türkiye'nin bazı muhalif gruplarla başlattığı Fırat Kalkanı operasyonu hakkında

Detaylı

Mayıs Ayı Tekstil Gündemi

Mayıs Ayı Tekstil Gündemi Mayıs Ayı Tekstil Gündemi 03.06.2016 Mayıs Ayı Tekstil Gündemi «Çin, Mısır da tekstil bölgesi kuruyor» «Bangladeş konfeksiyon sektörü, verimlilikteki düşüşten endişe ediyor» «Pakistan pamuk endüstrisi,

Detaylı

BİLGE SÖYLEŞİ 3 NÜKLEER İRAN

BİLGE SÖYLEŞİ 3 NÜKLEER İRAN 2009 BİLGE SÖYLEŞİ 3 NÜKLEER İRAN E. Bakan/Büyükelçi İlter TÜRKMEN İLE SÖYLEŞİ ELİF KUTSAL Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi 03.11.2009 2 Uluslararası ilişkiler, dış politika, iç ve dış güvenlik

Detaylı

Devrim Öncesinde Yemen

Devrim Öncesinde Yemen Yemen Devrimi Devrim Öncesinde Yemen Kuzey de Zeydiliğe mensup Husiler hiçbir zaman Yemen içinde entegre olamaması Yemen bütünlüğü için ciddi bir sorun olmuştur. Buna ilaveten 2009 yılında El-Kaide örgütünün

Detaylı

Erdoğan ve Maduro görüşmesinin ayrıntıları neler?

Erdoğan ve Maduro görüşmesinin ayrıntıları neler? Erdoğan ve Maduro görüşmesinin ayrıntıları neler? Cumhurbaşkanı Erdoğan: Halkın iradesinin üzerinde güç olmadığına inanıyoruz 07.10.2017 / 09:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm Latin dostlarımızın barış içinde

Detaylı

Gençlerin Katılımına ilişkin Bildirgenin tanıtımı Gençlerin Yerel ve Bölgesel Yaşama Katılımına İlişkin Gözden Geçirilmiş Avrupa Bildirgesi

Gençlerin Katılımına ilişkin Bildirgenin tanıtımı Gençlerin Yerel ve Bölgesel Yaşama Katılımına İlişkin Gözden Geçirilmiş Avrupa Bildirgesi Gençlerin Katılımına ilişkin Bildirgenin tanıtımı Gençlerin Yerel ve Bölgesel Yaşama Katılımına İlişkin Gözden Geçirilmiş Avrupa Bildirgesi Barış sosyal birlik beraberlik kültürler arası diyalog katılım

Detaylı

MOSKOVA ZİRVESİ: FIRSATLAR VE ENGELLER

MOSKOVA ZİRVESİ: FIRSATLAR VE ENGELLER MOSKOVA ZİRVESİ: FIRSATLAR VE ENGELLER 27 Ocak ayı 2017 Haramoon Çağdaş Araştırma Merkezi, Genel olarak Arap bölgesi özel olarak da Suriye ile ilgili araştırmalar ve bilimsel çalışmalar üreten, Medya,

Detaylı

Sayın Yönetim Kurulu Üyesi/ ve Meclis Üyesi Arkadaşlarım,/

Sayın Yönetim Kurulu Üyesi/ ve Meclis Üyesi Arkadaşlarım,/ 1 Sayın Meclis Başkanım,/ Sayın Yönetim Kurulu Üyesi/ ve Meclis Üyesi Arkadaşlarım,/ 2018 yılının/ ilk meclis toplantısına hoş geldiniz diyor,/ sizleri saygılarımla selamlıyorum./ Sözlerime başlarken,/

Detaylı

İran ve Suriye Ekseninde IŞİD-El Kaide Rekabeti

İran ve Suriye Ekseninde IŞİD-El Kaide Rekabeti İran ve Suriye Ekseninde IŞİD-El Kaide Rekabeti IŞİD'in medya kolu El Naba'da röportajına yer verilen Ebu Ubeyde El Lübnani'nin ifadeleri, iki cihat yanlısı grubun 'karşı strateji'lerine ışık tutuyor.

Detaylı

ABD Seçimleri ve Sonrası. Mümin Bumin SEZEN Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) ABD Masası Direktörü

ABD Seçimleri ve Sonrası. Mümin Bumin SEZEN Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) ABD Masası Direktörü ABD Seçimleri ve Sonrası Mümin Bumin SEZEN Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) ABD Masası Direktörü www.sahipkiran.org ABD Seçim Sonuçları Seçim Kampanyasının Temaları Donald Trump Hillary

Detaylı

Rusya ile ABD arasında ipler kopuyor mu?

Rusya ile ABD arasında ipler kopuyor mu? Rusya ile ABD arasında ipler kopuyor mu? ABD Kongresi'nin yaptırım kararı ve Moskova'nın karşı hamlesinin ardından Rusya-ABD ilişkileri Obama nın görevden ayrılmasından önceki durumuna geri döndü. 03.08.2017

Detaylı

NKP

NKP 24 Haziran da Ülkemiz adım adım bir nükleer bataklığa doğru sürükleniyor. AKP, hayati önemdeki bu konuyu her türlü hukuksal ve siyasal denetimden kaçırıyor. Nükleer santrallerin ya da bu santraller gerekçe

Detaylı

DEVRİM MUHAFIZLARI VE İRAN ELÇİLİKLERİ

DEVRİM MUHAFIZLARI VE İRAN ELÇİLİKLERİ DEVRİM MUHAFIZLARI VE İRAN ELÇİLİKLERİ Birkaç yıl öncesinde Ġran Ġslam Devrim Muhafızları (ĠĠDM) aktif bir Ģekilde güvenlik alanında, geniģ bir Ģekilde de siyasi ve ekonomi benzeri alanlarda geniģ Ģekilde

Detaylı