ÜÇÜNCÜ BÖLÜM. TEMEL MAKROEKOMĠK DEĞĠŞKENLER VE KAVRAMLAR (Nasıl Ölçülür, Nasıl Yorumlanır)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÜÇÜNCÜ BÖLÜM. TEMEL MAKROEKOMĠK DEĞĠŞKENLER VE KAVRAMLAR (Nasıl Ölçülür, Nasıl Yorumlanır)"

Transkript

1 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM TEMEL MAKROEKOMĠK DEĞĠŞKENLER VE KAVRAMLAR (Nasıl Ölçülür, Nasıl Yorumlanır)

2 Neler Öğreneceğiz? Ekonomik Değişkenler nelerdir? Çeşitli Milli Hasıla ve Gelir Kavramları Dairesel Akım Modeli ve GSYİH Ölçümü Makroekonomik Analizde Faiz Oranı Döviz Kurunun Ölçülmesi Ekonomide Kamu Kesimi ve Kamu Açıklarının Ölçülmesi

3 EKONOMĠK DEĞĠŞKENLER Ekonomik değişkenler, ekonomik ilişkileri oluşturan unsurlar olup, farklı biçimlerde sınıflandırılabilirler. Stok değişken Akım değişken Oran değişken İçsel (endojen) değişken Dışsal (egzojen) değişken

4 Stok değişken; Bir zaman boyutundan bağımsız olarak ölçülen ve birikmiş bir değer ifade eden değişkendir. Örn:sermaye (K) stok değişkendir ve yatırımların toplamına eşittir.yine dış borç,iç borç stok değişken olup belli bir anda ki durumu yansıtmaktadır. Akım değişken; Bir zaman boyutuna bağlı olarak ölçülen değişkendir. Örn:2010 yılı GSYİH değeri,yatırım,tasarruf ve tüketim gibi değişkenler akım değişkenler olup, belirli bir zaman dilimi için ölçülürler. Oran değişken; iki değişkenin oranı biçiminde ifade edilen değişkenlerdir.örn: işsizlik oranı,enflasyon oranı gibi. İçsel(endojen) değişken:değeri model içerisinde belirlenen değişkendir.örn:tüketim fonksiyonu; C=Co+cY şeklinde yazılmış ise,tüketim bir otonom kısım (Co) ile gelire bağlı kısmın (cy) toplamı ile ölçebileceğimiz bir içsel değişkendir. Dışsal (egzojen) değişken:değeri model dışında belirlenen ve içsel değişken değerine etki eden değişkenlerdir.örn:co otonom tüketim olmakla birlikte içsel değişken olan tüketimi etkilemektedir.yine hükümet tarafından belirlenen kamu harcamaları (G)dışsal değişkendir.

5 EKONOMĠK DEĞĠŞKENLER Denge, bir sistemde farklı yönelişteki güçlerin eşitlik içerisinde olduğu ve değişkenlerin değişme eğilimi göstermediği durumdur. Kısa ve uzun dönem dengesi: modeldeki değişkenlerden en az bir tanesinin değişmediği dönem kısa dönem olarak tanımlanırken;tüm değişkenlerin değiştiği dönem uzun dönem olarak tanımlanır. Statik, karşılaştırmalı statik ve dinamik analiz:yalnızca denge durumları ile ilgilenen analiz statiktir.farklı denge durumları karşılaştırılarak yapılan analiz karşılaştırmalı statik analizdir.zaman içindeki değişme durumu dikkate alınarak yapılan ise dinamik analizdir. Genel ve kısmi denge analizi: genel denge analizinde ilgili bütün değişkenler ele alınmakta ve hepsinin karşılıklı etkileşimleri araştırılmaktadır.oysa kısmi denge analizinde karşılıklı ilişkiler parçalara ayrılarak incelenmektedir.yani kısmi denge analizinde en önemli değişken seçilmekte diğerleri sabit varsayılarak analiz dışı bırakılmaktadır.

6 ÇEŞĠTLĠ MĠLLĠ HASILA VE GELĠR KAVRAMLARI Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYĠH ya da GDP) GSYİH, bir dönemde bir ülke sınırları içerisinde üretim faktörleri kullanılarak üretilmiş nihai mal ve hizmetlerin piyasa fiyatlarıyla hesaplanmış değeri olarak tanımlanır. Nihai Mallar, Aramalı ve Katma Değer Nihai mal ve hizmetler, ekonomideki üretici birimlerin üretimde aramalı olarak kullanmayacağı, tüketim, yatırım ve ihracat için kullanıma hazır mal ve hizmetlerdir. Uygulamada,mükerrer hesaplamadan kurtulmak için katma değer kavramı kullanılır.katma değer,bir malın üretiminin her bir aşamasında o malın değerine yapılan ilavedir.bir ürünün piyasa fiyatı onun katma değerleri toplamına eşittir.ekonomide üretilen bütün katma değerlerin toplanması suretiyle GSMH ye ulaşılabilir.

7 Nihai Mallar, Aramalı ve Katma Değer Üretim aşaması İşletme Satış değerleri Aramallarının değeri Katma değer Ormandan ağaç kesimi Tomruktan kereste ve sunta üretimi Kereste ve suntadan kütüphane imali Kütüphanenin tüketiciye satılması Orman Ürünleri Sanayi AŞ Adıgüzel Kerestecilik Ltd. Şti. Anadolu Mobilya İmalathanesi Asya Halı ve Mobilya Pazarı Toplam katma değer: 150

8 ÇEŞĠTLĠ MĠLLĠ HASILA VE GELĠR KAVRAMLARI Cari Dönem Üretimi GSYİH yalnızca hesaplandığı dönemde üretilmiş mal ve hizmetleri içerir. Örn:yeni bir evin yapılması GSMH yı artırırken,mevcut bir evin satışı GSMH yı etkilemez. Piyasa Fiyatları GSYİH, malların değerini piyasadaki alıcı fiyatlarıyla ölçer. Alıcının ödediği piyasa fiyatı ile satıcının eline geçen fiyat farklıdır.piyasa fiyatından dolaylı vergileri çıkarırsak,malın üretiminde kullanılan faktörlerin elde ettikleri geliri bulmuş oluruz.

9 Dairesel Akım Modeli ve GSYĠH nin Ölçülmesi GSYİH nin ölçümü için üç yöntem kullanılır. Harcamalar yöntemi: Tamamlanmış mal ve hizmetlerin satın alınmasında ne kadar para harcandığını ölçer. Gelirler yöntemi: Bu mal ve hizmetlerin üretilmesi sürecinde elde edilen geliri ölçer.bir kişinin harcaması diğerinin geliri olduğundan her iki yaklaşımla aynı sonuca ulaşılması bir zorunluluktur. Üretim yöntemi: Firmaların ürettikleri tüm mal ve hizmetlerin miktarı ile bunların fiyatlarını çarparak dönem üretiminin değerine ulaşırız. Yaklaşım farklı olmasına karşın, hangi yöntemle hesaplanırsa hesaplansın, GSYİH için aynı büyüklüğe ulaşılmaktadır.

10 HANEHALKLARI FİRMALAR Dairesel Akım Modeli ve GSYĠH nin Ölçülmesi ŞEKİL 3.2. Hanehalkları ve Firmalar Arasındaki Dairesel Akım Mal ve Hizmet için Harcamalar Mal ve Hizmet Piyasası Mal ve Hizmet için Harcamalar Mal ve Hizmet Mal ve Hizmet Ekonomik Kaynak Kaynaklar Faktör Gelirleri Faktör Gelirleri Faktör Piyasası

11 Dairesel Akım Modeli ve GSYĠH nin Ölçülmesi Ekonomide harcama ve gelir etkileşimlerinin üç piyasada gerçekleştiğini görürüz. Mal ve hizmet piyasaları Faktör piyasaları Finansal piyasalardır.

12 Dairesel Akım Modeli ve GSYĠH nin Ölçülmesi Bu piyasalarda rol oynayan ekonomik birimler ise dört grupta toplanır. Bunlar: Hanehalkları -Firmalara üretim faktörleri arz ederek,karşılığında gelir elde ederler. -Firmalardan tüketim malı satın alarak harcama yapar. -Gelirinin bir kısmını tasarruf yapar. Firmalar -üretim faktörleri karşılığında hanehalklarına ödeme yapar. -Diğer firmaların yatırım harcamalarından gelir elde eder. -Kendi stoklarını azaltabilirler. -Yatırımlarını finanse etmek için finansal piyasalardan ve hanehalklarından borçlanırlar. Devlet -Firmalardan satın aldığı mal ve hizmetler için harcama yapar. -Hanehalkı ve firmalara transfer ödemesinde bulunur ve onlardan vergi alır. -Geliri ve giderleri arasında fark oluşursa,bütçe imkanlarına göre borçlanır yada borçlarını öder. Dış alem -Yurtiçi firmalarca satılan mal ve hizmetlerden gelir elde edilir.(ihracat) -yabancı firmaların ürettiği mal ve hizmetler için harcama yapılır.(ithalat)

13 Dairesel Akım Modeli ve GSYĠH nin Ölçülmesi Toplam gelire eşit olan toplam harcamalar tüketim (C), yatırım harcamaları (I), kamu harcamaları (G), net ihracat (NX) dan oluşur.

14 Dairesel Akım Modeli ve GSYĠH nin Ölçülmesi Harcama Yöntemiyle GSYİH nin Ölçülmesi Ekonomide mal ve hizmetler için harcama yapan sadece hanehalkları değildir. Devlet, firmalar ve yabancılar da harcama yaparlar. Harcama yaklaşımı çerçevesinde GSYİH; GSYİH = C+I+G+NX Eğer bu eşitliğe net dış faktör gelirleri ilave edilmezse, ulaşılacak milli gelir ölçüsü Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH ya da GNP) olacaktır.

15 Dairesel Akım Modeli ve GSYĠH nin Ölçülmesi Gelir Yöntemiyle GSYİH nin Ölçülmesi: Üretim; mal ve hizmet üretmek amacıyla üretim faktörlerini bir araya getirmek suretiyle gerçekleştirildiğine göre,üretilen hasılanın değerine,bu faktörlere yapılan ödemeler toplamından ulaşılır.ancak ilave olarak iki tanede gelir sayılmayan ödeme vardır.dolaylı vergiler ve amortismanlar. GSYİH = Ücret + Rant + Faiz + Kar + Dolaylı Vergiler + Amortismanlar GSMH = GSYİH + Net Dış Faktör Gelirleri Gelir yaklaşımıyla elde edilen büyüklüğün harcama yaklaşımıyla ulaşılan sonuca eşit olması gerekir.

16 Dairesel Akım Modeli ve GSYĠH nin Ölçülmesi Üretim Yöntemiyle GSYİH nin Ölçülmesi Firmaların ürettikleri tüm mal ve hizmetlerin miktarı ile bunların fiyatlarını çarparak, dönem üretiminin değerine ulaşırız. TÜİK in üretim yöntemiyle GSYİH hesaplarında, aynı mal ve hizmetleri üreten birimlerden oluşan faaliyet kollarındaki nihai mal ve hizmet üretim değerinin ölçülmesi esası benimsenmiştir.

17 Dairesel Akım Modeli ve GSYĠH nin Ölçülmesi Diğer Milli Gelir Kavramları Gayri Safi Yurtiçi Hasıla(GSYİH veya GDP) GSYİH,yurtiçinde üretilmiş nihai mal ve hizmetlerin değeridir. Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH veya GNP) GSMH ise, bir ülke vatandaşlarının ürettiği bütün ekonomik değerleri içermektedir.buna göre GSYİH nin bir kısmı diğer ülke vatandaşlarınca üretilmiş olabileceği gibi,gsmh nin bir kısmıda ülkenin diğer ülkelerde yerleşik vatandaşlarınca üretilmiş olabilir.bu iki kavram sadece kapsadığı coğrafik alan bakımından farklılık gösterir. GSYİH + Net Dış Alem Faktör Geliri (NDAFG) = GSMH NDAFG= Dış alem faktör gelirleri Dış alem faktör ödemeleri

18 Dairesel Akım Modeli ve GSYĠH nin Ölçülmesi Safi Milli Hasıla (SMH veya NNP) GSMH yi oluşturan mal ve hizmetlerin üretiminde,diğer üretim faktörleri yanında önceki yıllarda üretilmiş sermaye mallarıda kullanılır.bu sermaye mallarında ortaya çıkan aşınma ve yıpranmaları (amortisman) GSMH den çıkartırsak,smh yada net milli hasılayı elde ederiz. SMH = GSMH - Amortismanlar SMH, ekonominin cari dönemdeki gerçek üretim gücünün ölçüsüdür. Milli Gelir (MG ya da NI) Faktör fiyatlarıyla SMH olarak adlandırılan milli gelir, üretim faktörlerinin üretimden aldıkları payların toplamıdır. MG = GSMH Amortismanlar Dolaylı Vergiler + Sübvansiyonlar MG = Ücretler + Karlar + Faiz + Rant (Kiralar)

19 Dairesel Akım Modeli ve GSYĠH nin Ölçülmesi Kişisel Gelir (KG ya da Y) Kişisel gelir, kişilerin ellerine geçen gelirdir. Ancak bu, üretime katkılarından ötürü ellerine geçmesi beklenen gelirden farklıdır. Zira faktör gelirlerinden bir kısım kesintiler ve faktör gelirlerine bir kısım ilaveler söz konusudur. KG=MG Sigorta Primleri Kurumlar Vergisi Dağıtılmayan Karlar + Transferler Harcanabilir (Kullanılabilir) Gelir (HG ya da Y d ) Kişileri en çok ilgilendiren gelir kavramıdır. Harcanabilir gelir, kişisel gelirden gelir vergisi ve diğer kanuni ödemeler yapıldıktan sonra elde edilen tutardır.harcanabilir gelir ya tüketilir (C) yada tasarruf (S) edilir. Harcanabilir Gelir = Kişisel Gelir - Dolaysız Vergiler Y d = C + S

20 Dairesel Akım Modeli ve GSYĠH nin Ölçülmesi GSYİH (+) Dış alemden elde edilen faktör gelirleri (-) Dış aleme ödenen faktör ödemeleri = GSMH (-) Amortismanlar = Safi Milli Hasıla (-) [Dolaylı vergiler sübvansiyon] = Milli Gelir (-) Dağıtılmayan karlar (-) Sigorta primleri (-) Kurumlar vergisi (+) Transfer harcamaları = Kişisel Gelir (-) Dolaysız vergiler = Harcanabilir Gelir = C+S

21 MALĠ PĠYASALARIN ANA GÖSTERGESĠ : FAĠZ ORANI Faiz oranı, herhangi bir nedenle ertelenen bir TL lik nakdi ödemenin bedeli olup, gelecekte yapılacak ödeme ile şimdiki ödeme arasındaki oransal farktır. Faiz oranının yükselmesi borçlanma maliyetini arttırır. Faiz oranlarının hangi düzeyde seyrettiği ve ne yönde değiştiği kısa ve uzun dönemde faiz oranını belirleyen unsurların neler olduğu makroekonomik analiz açısından önem taşımaktadır. Faiz Oranıyla Ġlgili Ayrımlar Kısa ve Uzun Vadeli Faiz Oranı:Vadeye göre faiz oranı değişmekle birlikte genelde yıllık olarak ifade edilmektedir.örn:3 ay vadeli mevduata uygulanan faiz oranı %24 tür denildiğinde bunun anlamı mevduatın 3 aylık getirisi %6 dır demektir.yine bankalar arası para piyasasında gecelik faiz oranı %20dir denildiğinde bu piyasada 1TL ye 360 gün için %20,1 gün içinse %0.055 faiz tahakkuk ettirildiği anlamına gelir.ya da 25yıl vadeli bir konut kredisinin faiz oranı %10dur denildiğinde her yıl için alınan krediye bu oranda faiz uygulandığını anlarız. Basit ve Bileşik Faiz: Eğer belli bir anapara üzerinden faiz hesaplanıyor,vade sonunda tekrar aynı anapara üzerinden faiz işletiliyorsa burada basit faiz söz konusudur.eğer ilk dönem sonunda tahakkuk ettirilen faiz,dönem sonunda anaparaya ekleniyor ve gelecek dönem için faiz bu tutar üzerinden yürütülüyorsa,burada bileşik faiz uygulanmaktadır. Nominal ve Reel Faiz Oranı:Şu ana kadar bahsettiğimiz faiz oranları nominal faiz oranlarıdır.yani,fiyat düzeyindeki değişmeler için herhangi bir ayarlamayı içermemektedir.reel faiz oranını elde etmek içinse nominal faiz oranını bir fiyat endeksi ile deflate etmemiz gerekir.

22 Makroekonomik Analizde Faiz Oranı Makroekonomi toplulaştırılmış değişkenler üzerine oturtulmaktadır. Bu durumda faiz oranında da bir toplulaştırma yapma zorunluluğu olduğu açıktır. Normal koşullar altında kısa vadeli faiz oranları uzun vadeli oranların altında olacaktır. Esasen faiz oranlarının vade yapısını çeşitli ekonomik değişkenlere ilişkin beklentiler belirler. Örneğin, gelecekte enflasyon oranının düşmesi bekleniyorsa kısa vadeli faiz oranı uzun vadeli faiz oranından daha yüksek olabilir. Peki ekonomideki faiz oranını tek bir değerle ya da mümkün olduğunca az sayıdaki değer ile nasıl ifade edebiliriz? Bu sorunun da cevabı ortalama faiz oranını gösteren ve bundaki değişmelerin yönünü ve büyüklüğünü ölçmeye imkan veren endeks oluşturmaktır. Örneğin mevduat faizleri için vadelerine göre farklılık gösteren faiz oranlarını, her bir mevduat türünün toplam mevduat içindeki payına göre ağırlıklandırarak bir ortalama mevduat faiz oranı hesaplayabiliriz.

23 Makroekonomik Analizde Faiz Oranı Tahvil Fiyatları ve Faiz Oranı Ekonomide faiz getiren tüm varlıklar tahvil, faiz dışında bir getirisi olan diğer servet unsurlarını da hisse senedi olarak kabul edilmektedir. Faizdeki değişmeler ise tahvil fiyatlarındaki bir değişmeyle kendini göstermektedir. Örn:sınırsız vadeli ve yıllık TL tutarında faiz getiren bir tahvil mevcut olsun eğer piyasada geçerli faiz oranı %10 ise,tahvilin değeri TL olacaktır ki bu sayede tahvilin getiriside %10[=10.000TL/ TL)] olur.eğer faiz oranı %20 olsaydı TL tutarında faiz için TL değerinde tahvil gerekecekti.bu tahvil %10 getiri sağladığı için değeri 50TL ye inecekti.şimdi piyasa faiz oranının %5 e düştüğünü varsayalım.bu durumda tahvilin değeri TL olur.çünkü bu fiyattan tahvilin getirisi diğer varlıklara eşitlenmektedir.bu basit örnek tahvil fiyatları ile getirisi (faiz oranı) arasında ters yönlü bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.

24 DÖVĠZ KURUNUN ÖLÇÜLMESĠ Döviz kuru bir ülkenin para biriminin, diğer bir ülke para birimi cinsinden değeridir. Alternatif Döviz Kuru Tanımları Döviz kuru (ER) basitçe, yabancı bir para birimi için ödenen milli para miktarını ifade etmektedir. ER = Ulusal Para / Yabancı Para Bu tanım bize iki taraflı nominal döviz kurunu vermektedir. Reel döviz kuru, nominal döviz kurunun bir fiyat endeksiyle veya çeşitli fiyat endeksleri kullanılarak deflate edilmiş ifadesidir.

25 DÖVĠZ KURUNUN ÖLÇÜLMESĠ Reel Döviz Kuru İki taraflı reel döviz kuru şöyle tanımlanabilir: RER Ulusal Para d P Yabancı Para f P ERx P P f d Bu eşitlikte ER iki taraflı nominal döviz kuru olup, Pd yurtiçi fiyat düzeyini, Pf ise diğer ülkenin fiyat düzeyini göstermektedir. Düz ve Çapraz Döviz Kuru Düz kurda bir ülkenin para birimi ile diğerleri arasındaki bir mübadele oranı sözkonusudur. Çapraz kur ise iki ülkenin para birimleri arasındaki değişim oranına bunların TL ile ikili kurlarından ulaşılmaktadır. Örn:TL ile US $ arasında kur 1,6TL/$ ve TL ile arasındaki kur 2TL/ ise bu iki kur değerinden hareketle $ ve arasındaki döviz kurunu 1.25 $/ =(2TL/ )/(1,6TL/$)] olarak hesaplayabiliriz.bu değer $ ile arasındaki çapraz kurdur.yani 1 almak için gerekli $ miktarı1.25$ dır.

26 DÖVĠZ KURUNUN ÖLÇÜLMESĠ Bazı Terimler Devalüasyon, sabit kur sisteminde resmi makamlarca, ülke parasının değerinin diğer ülke paraları karşısında düşürülmesidir. Paranın değer kaybetmesi ise serbest kur sisteminde, ülke para biriminin diğer ülke paraları karşısında değer kaybetmesidir. Revalüasyon, sabit kur sisteminde, resmi makamlarca, ülke parasının değerinin yükseltilmesidir. Paranın değer kazanması ise serbest kur sisteminde bir ülke parasının değerinin diğer ülkelerin paraları karşısında artmasıdır.

27 EKONOMĠDE KAMU KESĠMĠ: KAMU AÇIKLARININ ÖLÇÜMÜ Bütçe açığı, bütçe harcamalarının bütçe gelirlerini aşan kısmıdır. Bütçe fazlası ise negatif bütçe açığıdır: Bütçe açığı = Bütçe harcamaları Bütçe gelirleri Genel anlamda bütçe terimi, merkezi devletin bütçesini ifade etmesine karşın, bütçe açığı ile ilgili tartışmalar hemen her zaman tüm kamu kesimini içeren bir anlamda kullanılmaktadır. Buna geniş anlamda bütçe açığı ya da kamu açığı denir. Kamu açığı = Kamu harcamaları Kamu gelirleri

28 Kamu kesimi, genel ve katma (konsolide) bütçeli kuruluşlara ilaveten mahalli idareler, kamu iktisadi teşebbüsleri, döner sermayeler ve sosyal güvenlik kurumlarını içermektedir. Ancak normal olarak kamu iktisadi teşebbüsleri ve döner sermayeler ticari kurallara göre piyasa şartlarında işletilmekte ve bu bağlamda mülkiyet yapısı dışında özel sektör işletmelerinden bir farkı bulunmamaktadır.bu nedenle bunların tüm gelir ve giderlerini kamu geliri ve harcaması olarak kabul etmemiz söz konusu olamaz.ancak,yine de bunlar kamu kurumu olduğundan bunların finansman gereksinimleri bütçeden transferlerle karşılanmaktadır.benzer şekilde sosyal güvenlik kurumlarının açıkları da konsolide bütçeden yapılan transferlerle kapatılmaktadır.

29 EKONOMĠDE KAMU KESĠMĠ: KAMU AÇIKLARININ ÖLÇÜMÜ Yukarıda bahsedilen geniş anlamda kamu açığı terimi daha teknik bir terim kullanılarak kamu kesimi borçlanma gereği (PSBR ya da KKBG) olarak adlandırılmakta ve tüm bu kurumların toplam finansman ihtiyacını ifade etmektedir. Kamu kesimi mali fazla verdiği yıllarda bu tanım Kamu Sektörü Borç Geri Ödemesi (PSDR ya da KKBGÖ) biçimini almaktadır.

30 EKONOMĠDE KAMU KESĠMĠ: KAMU AÇIKLARININ ÖLÇÜMÜ Bütçe açığını, kamu giderleri ve kamu geliri arasındaki fark olarak tanımlamak açık ve anlaşılır görülse de maliyeciler ve ekonomistler hemen her şeyde olduğu gibi burada da bir kısım ince analizlere imkan verecek ayrımlara gitmişlerdir. Bu sınıflandırmada yer verilen bütçe açığı terimleri cari açık, sermaye açığı, birincil bütçe açığı, işlemsel açık gibi kavramlar burada kısaca açıklanacaktır.

31 EKONOMĠDE KAMU KESĠMĠ: KAMU AÇIKLARININ ÖLÇÜMÜ Cari Açık ve Sermaye Açığı Cari açık cari harcamalar ile cari gelirler arasındaki farkı ifade eder. Cari bütçe açığı, sermaye mallarının satışından elde edilen gelirler ve dönem içinde yapılan yatırım harcamalarının dikkate alınmadığı durumda bütçe gelirleri ile bütçe giderleri arasındaki farktır. Bu durumda kamu kesiminin gerçek durumu cari açık ile ortaya çıkar. Ancak cari giderler birikmiş sermaye malları için ayrılan amortismanları da içerir. Cari Açık= (Bütçe Harcamaları-Yatırım Harcamaları) - (Bütçe Gelirleri-Sermaye Mallarının Satışından elde edilen gelirler)

32 EKONOMĠDE KAMU KESĠMĠ: KAMU AÇIKLARININ ÖLÇÜMÜ Birincil (Faiz Dışı) Bütçe Açığı Faiz ödemelerini içermeyen bütçe açığı birincil ya da faiz dışı bütçe açığı olarak adlandırılır. Birincil açık bütçenin hükümetlerce kontrol edilebilen kısmına ilişkindir. Faiz ödemeleri ise kamu otoritesinin takdirine bağlı olmayan ve daha önceki bütçe uygulamalarının bir sonucu olarak ortaya çıkan harcamalardır. Faiz dışı bütçenin sürekli açık vermesi kabul edilemez bir durumdur. Çünkü eninde sonunda birincil açık negatif olmalıdır. Yani faiz dışında bütçe fazla vermelidir ki faiz ödemeleri bununla karşılanabilsin. Birincil Bütçe Açığı= Bütçe Açığı + Faiz Ödemeleri Ġşlemsel Açık İşlemsel açık, bütçe açığından, birincil açıkta olduğu gibi toplam açıktan faiz ödemelerinin çıkartılmasıyla değil, sadece faiz ödemelerinin enflasyon etkisiyle aşınmaya uğramayan kısmının çıkartılmasıyla bulunur. Diğer bir ifadeyle,işlemsel açık birincil açık ile reel faiz ödemelerinin toplamıdır. İşlemsel Açık= Birincil Açık +Reel Faiz Ödemeleri Enflasyon karşısında,nominal faiz oranlarından enflasyon oranı kadar meydana gelen artış,enflasyonun anapara üzerinde meydana getirdiği aşınmayı telafi eder.ancak nominal faiz oranları enflasyondan daha fazla artıyorsa,devletin borç senetlerini sahip olanlara doğru reel bir kaynak transferi gerçekleşir.sadece enflasyondan aşınmayı karşılayan kısma borcun amortizasyonu denmektedir.

TEMEL MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLER

TEMEL MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLER TEMEL MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLER Neler Öğreneceğiz? Bu Bölümde; Gayrisafi Milli ve Yurtiçi Hasıla(GSMH&GSYİH) Büyüme Oranı Enflasyon Oranı ve Fiyat Endekleri İşsizlik Oranı Faiz Oranı Ödemeler Bilançosu

Detaylı

Dolaysız ölçme. Dolaylı ölçme. Toplam üretim yaklaşımı. Toplam harcama yaklaşımı Toplam gelir yaklaşımı

Dolaysız ölçme. Dolaylı ölçme. Toplam üretim yaklaşımı. Toplam harcama yaklaşımı Toplam gelir yaklaşımı Dolaysız ölçme Toplam üretim yaklaşımı Dolaylı ölçme Toplam harcama yaklaşımı Toplam gelir yaklaşımı DOLAYSIZ ÖLÇME: Toplam Üretim Yaklaşımı Bir ülkenin sınırları içinde belirli bir yılda üretilen nihai

Detaylı

Milli Gelir Tanımları ve Hesaplama Yöntemleri

Milli Gelir Tanımları ve Hesaplama Yöntemleri Milli Gelir Tanımları ve Hesaplama Yöntemleri Ø Milli muhasebe: İktisadi hayattaki değişimlerin, iktisadi analizde ortaya çıkan soruların cevaplandırılması amacıyla sınıflandırılmasıdır. v Belli bir dönem

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın Ölçülmesi Dolaysız ölçme Toplam üretim yaklaşımı Dolaylı ölçme Toplam harcama yaklaşımı Toplam gelir yaklaşımı Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın Ölçülmesi

Detaylı

MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER

MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER Bu ünite tamamlandığında; o Ekonomik karar birimlerini ve faaliyetlerini ortaya koyabileceğiz o Ekonomik faaliyetlerin bileşenlerini sıralayabileceğiz

Detaylı

MAKROEKONOMİ - 2. HAFTA

MAKROEKONOMİ - 2. HAFTA MAKROEKONOMİ - 2. HAFTA Ekonomik Faaliyetlerin Döngüsü Mal ve Hizmetler C HANEHALKLARI Tüketim Harcamaları Faktör Ödemeleri B A FİRMALAR Üretim Faktörleri GSYH ÖLÇME YÖNTEMLERI Üretim Yöntemi: Firmaların

Detaylı

İthalat 5 birim olduğuna göre, toplam talep kaç birimdir?

İthalat 5 birim olduğuna göre, toplam talep kaç birimdir? ÇALIŞMA SORULARI MAKRO İKTİSAT SORU ÇÖZÜMLER 1- Toplam tüketim fonksiyonu C = 120 + 0,8 (Yd) ve T = 50 + 0,2 Y ise, Gelir 2500 birim olduğunda toplam tüketim harcamaları kaçtır? (C: tüketim miktarı, Y:

Detaylı

Ders içeriği (11. Hafta)

Ders içeriği (11. Hafta) 11. Milli Gelir 11.1. Gayri Safi Milli Hasıla 11.2. Gayri safi Yurtiçi Hasıla 11.3. Safi Milli Hasıla 11.4. Milli Gelir 11.5. Nominal ve Reel Milli Gelir 11.6. Şahsi Gelir ve Kullanılabilir Gelir Ders

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM

ORTA VADELİ PROGRAM T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2016-2018 ORTA VADELİ PROGRAM TEMEL MAKROEKONOMİK VE MALİ HEDEFLER 11 Ocak 2016 T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2016-2018 ORTA VADELİ PROGRAM TEMEL MAKROEKONOMİK VE MALİ HEDEFLER 11 Ocak

Detaylı

GSMH (Gayri Safi Milli Hasıla) GSYH (Gayri Safi Yutiçi Hasıla) GSMH = GSYH ± NDAFG

GSMH (Gayri Safi Milli Hasıla) GSYH (Gayri Safi Yutiçi Hasıla) GSMH = GSYH ± NDAFG GSMH (Gayri Safi Milli Hasıla) GSYH (Gayri Safi Yutiçi Hasıla) GSMH = GSYH ± NDAFG 2 = Çifte hesaplama sorunu NİHAÎ mal ve hizmetlerin fiyatlarının toplamı. Hammadde, ara ve yatırım mallarının fiyatları

Detaylı

MAKROİKTİSAT BÖLÜM 1: MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ. Mikro kelimesi küçük, Makro kelimesi ise büyük anlamına gelmektedir.

MAKROİKTİSAT BÖLÜM 1: MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ. Mikro kelimesi küçük, Makro kelimesi ise büyük anlamına gelmektedir. 68 MAKROİKTİSAT BÖLÜM 1: MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ Mikro kelimesi küçük, Makro kelimesi ise büyük anlamına gelmektedir. Mikroiktisat küçük ekonomik birimler (hanehalkı, firmalar ve piyasalar) ile

Detaylı

İstihdam Faiz ve Paranın Genel Teorisi, makro iktisadın kökenini oluşturur.

İstihdam Faiz ve Paranın Genel Teorisi, makro iktisadın kökenini oluşturur. 1-John Maynard Keynes in en önemli eseri ve bu eserin içeriği nedir? İstihdam Faiz ve Paranın Genel Teorisi, makro iktisadın kökenini oluşturur. 2-Keynes in geliştirdiği görüş nedir? Toplam talebin istihdamı

Detaylı

Finansal Piyasa Dinamikleri. Yekta NAZLI ynazli@yahoo.com

Finansal Piyasa Dinamikleri. Yekta NAZLI ynazli@yahoo.com Finansal Piyasa Dinamikleri Yekta NAZLI ynazli@yahoo.com Neleri İşleyeceğiz? Finansal Sistemin Resmi Makro Göstergeler ve Yorumlanması Para ve Maliye Politikaları Merkez Bankası ve Piyasalar Finansal Piyasalardaki

Detaylı

BÖLÜM-2 Makro-ekonomide Veri

BÖLÜM-2 Makro-ekonomide Veri BÖLÜM-2 Makro-ekonomide Veri Bu bölümdeki notların hazırlığında aşağıdaki kaynaktan faydalınılımıştır: A PowerPoint Tutorial to Accompany macroeconomics, 5th ed. N. Gregory 1 GSYİH: GAYRİ SAFİ YURTİÇİ

Detaylı

DERS NOTU 02 TEMEL MAKROİKTİSADİ DEĞİŞKENLER VE ÖLÇÜLMELERİ

DERS NOTU 02 TEMEL MAKROİKTİSADİ DEĞİŞKENLER VE ÖLÇÜLMELERİ DERS NOTU 02 TEMEL MAKROİKTİSADİ DEĞİŞKENLER VE ÖLÇÜLMELERİ Bugünki dersin içeriği: I. TOPLAM ÇIKTI... 1 1. GAYRİ SAFİ YURT İÇİ HASILA (GSYİH)... 4 2. GAYRİ SAFİ MİLLİ HASILA (GSMH)... 8 II. GSYİH'NIN

Detaylı

Makro Ekonominin Tanımı. Bir bütün olarak ekonominin işleyişiyle ilgilenen bilim dalına makro ekonomi denir.

Makro Ekonominin Tanımı. Bir bütün olarak ekonominin işleyişiyle ilgilenen bilim dalına makro ekonomi denir. MAKRO EKONOMİ Makro Ekonominin Tanımı Bir bütün olarak ekonominin işleyişiyle ilgilenen bilim dalına makro ekonomi denir. MAKRO EKONOMİNİN ALANI İstihdam düzeyi ve işsizlik, gelir ve tüketim düzeyi, büyüme

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER VE TEMEL KAVRAMLAR...

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER VE TEMEL KAVRAMLAR... İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER VE TEMEL KAVRAMLAR... 1 1.1. EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER... 3 1.1.1. Romalıların Ekonomik Düşünceleri... 3 1.1.2. Orta Çağ da Ekonomik Düşünceler...

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM TEMEL KAVRAMLAR ve İLİŞKİLER

BİRİNCİ BÖLÜM TEMEL KAVRAMLAR ve İLİŞKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TEMEL KAVRAMLAR ve İLİŞKİLER 1. MAKRO İKTİSAT; KONUSU-İLGİ ALANI 1.1. Makro İktisadın İlgi Alanına Giren Temel Konular 1.2. Temel Makro Ekonomik Amaçlar 2. TEMEL KAVRAMLAR 2.1. Gayrı Safi

Detaylı

1. Bir ekonomide belli bir dönemde üretilen bütün nihai mal ve hizmetlerin piyasa değerine ne ad verilir?

1. Bir ekonomide belli bir dönemde üretilen bütün nihai mal ve hizmetlerin piyasa değerine ne ad verilir? 1. Bir ekonomide belli bir dönemde üretilen bütün nihai mal ve hizmetlerin piyasa değerine ne ad verilir? A) Gayri Safi Milli Hasıla B) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla C) Safi Milli Hasıla D) Milli Gelir E)

Detaylı

DERS NOTU 02 TEMEL MAKROİKTİSADİ DEĞİŞKENLER VE ÖLÇÜLMELERİ

DERS NOTU 02 TEMEL MAKROİKTİSADİ DEĞİŞKENLER VE ÖLÇÜLMELERİ DERS NOTU 02 TEMEL MAKROİKTİSADİ DEĞİŞKENLER VE ÖLÇÜLMELERİ Bugünki dersin içeriği: 1. TOPLAM ÇIKTI... 1 A. GAYRİ SAFİ YURT İÇİ HASILA (GSYİH)... 5 B. GAYRİ SAFİ MİLLİ HASILA (GSMH)... 8 2. GSYİH'NIN HESAPLANMASI...

Detaylı

1 MAKRO EKONOMİNİN DOĞUŞU

1 MAKRO EKONOMİNİN DOĞUŞU İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MAKRO EKONOMİNİN DOĞUŞU ve TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1.Makro Ekonominin Doğuşu 12 1.1.1.Makro Ekonominin Doğuş Süreci 12 1.1.2.Mikro ve Makro Ekonomi Ayrımı 15 1.1.3.Makro Analiz

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. 1.DERS Şubat 2013

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. 1.DERS Şubat 2013 TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1.DERS Şubat 2013 DERS PLANI 1. hafta Ders planının gözden geçirilmesi, Türkiye nin dünyadaki yeri bazı

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA BİLGİ NOTU 1. ÇEYREK: OCAK-MART, Türkiye İstatistik Kurumu 12/06/ tarihinde yılı 1. Çeyrek: Ocak-Mart Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) haber bültenini yayınladı. yılı birinci

Detaylı

Makro İktisat II Örnek Sorular. 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120

Makro İktisat II Örnek Sorular. 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120 Makro İktisat II Örnek Sorular 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120 Tüketim harcamaları = 85 İhracat = 6 İthalat = 4 Hükümet harcamaları = 14 Dolaylı vergiler = 12

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AYLIK EKONOMİK GÖSTERGELER EKİM 2015 Hazine Müsteşarlığı Matbaası Ankara, 22 Ekim 2015 İÇİNDEKİLER TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELER i I. ÜRETİM I.1.1.

Detaylı

BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ

BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ Giriş... 1 1. Makroekonomi Kuramı... 1 2. Makroekonomi Politikası... 2 2.1. Makroekonomi Politikasının Amaçları... 2 2.1.1. Yüksek Üretim ve Çalışma Düzeyi...

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR Nominal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla Bir ülkenin sınırları içinde belirli bir yılda üretilen nihai malların ve hizmetlerin, üretildikleri yılın piyasa fiyatları üzerinden değerine

Detaylı

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ Bu ünite tamamlandığında; Alternatif yöntemleri kullanarak IS eğrisini elde edebileceğiz IS eğrisinin eğiminin hangi faktörlere bağlı olduğunu ifade edebileceğiz

Detaylı

Bir ülkenin sınırları içinde belirli bir yılda üretilen nihai malların ve hizmetlerin, üretildikleri yılın piyasa fiyatları üzerinden değerine

Bir ülkenin sınırları içinde belirli bir yılda üretilen nihai malların ve hizmetlerin, üretildikleri yılın piyasa fiyatları üzerinden değerine Bir ülkenin sınırları içinde belirli bir yılda üretilen nihai malların ve hizmetlerin, üretildikleri yılın piyasa fiyatları üzerinden değerine nominal gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) denir. Sadece ekmek

Detaylı

Ekonomi II. 14.Bölüm:Milli Gelir. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından

Ekonomi II. 14.Bölüm:Milli Gelir. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından Ekonomi II 14.Bölüm:Milli Gelir Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 14.1.Milli Gelir İle İlgili İki Temel Kavram

Detaylı

MAKRO İKTİSAT KONUYA İLİŞKİN SORU ÖRNEKLERİ(KARMA)

MAKRO İKTİSAT KONUYA İLİŞKİN SORU ÖRNEKLERİ(KARMA) MAKRO İKTİSAT KONUYA İLİŞKİN SORU ÖRNEKLERİ(KARMA) 1- Bir ekonomide işsizlik ve istihdamdaki değişimler iktisatta hangi alan içinde incelenmektedir? a) Mikro b) Makro c) Para d) Yatırım e) Milli Gelir

Detaylı

2016 YILI I.DÖNEM AKTÜERLİK SINAVLARI EKONOMİ

2016 YILI I.DÖNEM AKTÜERLİK SINAVLARI EKONOMİ SORU 1: Aşağıdakilerden hangisi/hangileri tüm dünyada görülen artan işsizlik oranını açıklamaktadır? I. İşsizlik yardımı miktarının arttırılması II. Sendikalaşma oranında azalma III. İşgücü piyasında etkin

Detaylı

SERMAYE PİYASALARI VE FİNANSAL KURUMLAR

SERMAYE PİYASALARI VE FİNANSAL KURUMLAR DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. SERMAYE PİYASALARI VE FİNANSAL KURUMLAR

Detaylı

GSYH

GSYH İÇİNDEKİLER GENEL EKONOMİK HEDEFLER Sayfa: TABLO 1: Makroekonomik Büyüklüklerdeki Gelişmeler 3 TABLO 2: Kaynaklar-Harcamalar Dengesi (Cari Fiyatlarla) 4 TABLO 3: Kaynaklar-Harcamalar Dengesi (1998 Fiyatlarıyla)

Detaylı

İçindekiler kısa tablosu

İçindekiler kısa tablosu İçindekiler kısa tablosu Önsöz x Rehberli Tur xii Kutulanmış Malzeme xiv Yazarlar Hakkında xx BİRİNCİ KISIM Giriş 1 İktisat ve ekonomi 2 2 Ekonomik analiz araçları 22 3 Arz, talep ve piyasa 42 İKİNCİ KISIM

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TABLO LİSTESİ

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TABLO LİSTESİ TABLO LİSTESİ Tablo I.1. Ödemeler Dengesi (Milyar ABD doları) 6 Tablo I.2. Cari İşlemler Açığını Finanse Eden Taraflar (Milyar ABD doları) 7 Tablo I.3. Seçilmiş Ekonomilerde Cari İşlemler Dengesinin GSYİH

Detaylı

Ödemeler Bilançosu ve Cari İşlemler Açığı

Ödemeler Bilançosu ve Cari İşlemler Açığı Ödemeler Bilançosu ve Cari İşlemler Açığı Ödemeler Bilançosu ve Cari İşlemler Açığı Ödemeler Bilançosu Ödemeler Bilançosunun Parçaları: Cari İşlemler Hesabı Sermaye ve Finans Hareketleri Hesabı Cari İşlemler

Detaylı

Cari Denge Tanımı. Dr.Dilek Seymen

Cari Denge Tanımı. Dr.Dilek Seymen Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen Cari Dengeyi iki farklı özdeşlikle tanımlamak mümkün, (I) Ödemeler Bilançosundaki sınıflamaya göre Cari Denge Tanımı, Cari denge mal ve hizmet ithalat ve ihracatı, net

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AYLIK EKONOMİK GÖSTERGELER KASIM 2016 Hazine Müsteşarlığı Matbaası Ankara, 30 Kasım 2016 İÇİNDEKİLER TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELER i I. ÜRETİM I.1.1.

Detaylı

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ Bu bölümde faiz oranlarının belirlenmesi ile faizin denge milli gelir düzeyinin belirlenmesi üzerindeki rolü incelenecektir. IS LM modeli, İngiliz iktisatçılar John

Detaylı

İktisada Giriş Öğr. Gör. Mustafa Erbir Bozok Üniversitesi SHMYO Yönetim ve Organizasyon Bölümü

İktisada Giriş Öğr. Gör. Mustafa Erbir Bozok Üniversitesi SHMYO Yönetim ve Organizasyon Bölümü İktisada Giriş Öğr. Gör. Mustafa Erbir Bozok Üniversitesi SHMYO Yönetim ve Organizasyon Bölümü ULUSAL GELİR VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ Ekonomide işlerin nasıl gittiği herkesi ilgilendirir. İşçiyi, memuru,

Detaylı

Plan Ödemeler Dengesi, tanım, kapsamı Ana Hesap Grupları Cari Denge, Sermaye Hesabı Dengesi Farklı Ödemeler Dengesi Tanımları Otonom ve Denkleştirici

Plan Ödemeler Dengesi, tanım, kapsamı Ana Hesap Grupları Cari Denge, Sermaye Hesabı Dengesi Farklı Ödemeler Dengesi Tanımları Otonom ve Denkleştirici Ödemeler Dengesi Doç. Dr. Dilek Seymen Araş. Gör. Aslı Seda Bilman 1 Plan Ödemeler Dengesi, tanım, kapsamı Ana Hesap Grupları Cari Denge, Sermaye Hesabı Dengesi Farklı Ödemeler Dengesi Tanımları Otonom

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR ÖDEMELER DENGESİ Bir ülkedeki yerleşiklerin diğer ülkelerle (dış alemle) belirli bir dönemde (yılda) gerçekleştirdikleri iktisadi işlemlerin kaydedildiği tabloya ÖDEMELER DENGESİ

Detaylı

SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA

SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA Problem 1 (KMS-2001) Kısa dönem toplam arz eğrisinin pozitif eğimli olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE HAFTALIK GELİŞMELER ve GENEL GÖRÜNÜM

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE HAFTALIK GELİŞMELER ve GENEL GÖRÜNÜM T.C. Kalkınma Bakanlığı TÜRKİYE EKONOMİSİNDE HAFTALIK GELİŞMELER ve GENEL GÖRÜNÜM Yıllık Programlar ve Konjonktür Değerlendirme Genel Müdürlüğü 18 Kasım 2016 İÇİNDEKİLER Sayfa No BÖLÜM-1: TEMEL EKONOMİK

Detaylı

gerçekleşen harcamanın mal ve hizmet çıktısına eşit olmasının gerekmemesidir

gerçekleşen harcamanın mal ve hizmet çıktısına eşit olmasının gerekmemesidir BÖLÜM 5 Açık Ekonomi Açık Ekonomi Önceki bölümlerde kapalı ekonomi varsayımı yaptık Bu varsayımı terk ediyoruz çünkü ekonomilerin çoğu dışa açıktır. Kapalı ve açık ekonomiler arasındaki fark açık ekonomide

Detaylı

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2014 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2014 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2014 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 11 EKİM 2013 T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2014 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 11 EKİM 2013 İÇİNDEKİLER GENEL

Detaylı

DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 2006

DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 2006 DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 2006 17 EKİM 2005 İÇİNDEKİLER GENEL EKONOMİK HEDEFLER Sayfa TABLO 1: Büyüme...3 TABLO 2: Kaynaklar-Harcamalar Dengesi (Cari Fiyatlarla)...4

Detaylı

DERS NOTU 01 MAKROİKTİSADA GİRİŞ TEMEL MAKROİKTİSADİ DEĞİŞKENLER VE ÖLÇÜLMELERİ

DERS NOTU 01 MAKROİKTİSADA GİRİŞ TEMEL MAKROİKTİSADİ DEĞİŞKENLER VE ÖLÇÜLMELERİ DERS NOTU 01 MAKROİKTİSADA GİRİŞ TEMEL MAKROİKTİSADİ DEĞİŞKENLER VE ÖLÇÜLMELERİ Bugünki dersin içeriği: I. MAKROEKONOMİK ANALİZE GENEL BİR BAKIŞ... 2 1. GİRİŞ... 2 2. MAKROEKONOMİNİN KÖKLERİ... 2 3. MAKROEKONOMİNİN

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.28-07/ Konu: 2006-2007 Yıllarında KKTC nde Ekonomik Gelişmeler Lefkoşa, 6 Aralık 2007 BASIN BİLDİRİSİ 2006-2007 YILLARINDAKİ EKONOMİK

Detaylı

Güncellenmiş Faiz Dersi

Güncellenmiş Faiz Dersi Güncellenmiş Faiz Dersi Faiz Nedir Nasıl Hesaplanır? Faiz Nedir? Piyasa açısından bakarsak faizi, tasarruf sahibinin, tasarrufunu, ihtiyacı olana belirli süre için kullandırmasının karşılığı olarak aldığı

Detaylı

Ekonomi II. 23.Uluslararası Finans. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından

Ekonomi II. 23.Uluslararası Finans. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından Ekonomi II 23.Uluslararası Finans Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 23.Uluslararası Finans 23.1.Dış Ödemeler

Detaylı

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2015 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2015 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2015 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 15 EKİM 2014 T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2015 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 15 EKİM 2014 İÇİNDEKİLER GENEL

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AYLIK EKONOMİK GÖSTERGELER ARALIK 2016 Hazine Müsteşarlığı Matbaası Ankara, 23 Aralık 2016 İÇİNDEKİLER TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELER i I. ÜRETİM I.1.

Detaylı

GRAFİK LİSTESİ. Grafik I.7.

GRAFİK LİSTESİ. Grafik I.7. GRAFİK LİSTESİ Grafik I.1. VIX Endeksi 1 Grafik I.2. itraxx Europe Crossover Endeksi 1 Grafik I.3. Gelişmiş Ülke Borsa Endeksleri 2 Grafik I.4. Seçilmiş Bazı Ülkelerde Büyüme Oranları 2 Grafik I.5. Seçilmiş

Detaylı

1 TEMEL İKTİSADİ KAVRAMLAR

1 TEMEL İKTİSADİ KAVRAMLAR ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 TEMEL İKTİSADİ KAVRAMLAR 11 1.1. İktisat Biliminin Temel Kavramları 12 1.1.1.İhtiyaç, Mal ve Fayda 12 1.1.2.İktisadi Faaliyetler 14 1.1.3.Üretim Faktörleri 18 1.1.4.Bölüşüm

Detaylı

FİNANSMAN MATEMATİĞİ

FİNANSMAN MATEMATİĞİ FİNANSMAN MATEMATİĞİ Serbest piyasa ekonomisinde, sermayeyi borç alan borç aldığı sermayenin kirasını (faizini) öder. Yatırımcı açısından faiz yatırdığı paranın geliridir. Başlangıçta yatırılan para ise

Detaylı

FİNANSAL HESAPLAMALAR

FİNANSAL HESAPLAMALAR FİNANSAL HESAPLAMALAR Finansal değerlendirmelerin tutarlı ve karşılaştırmalı olabilmesinin yanı sıra kullanılan kaynakların maliyet, yapılan yatırımların alternatif getiri analizlerini yapabilmek amacıyla;

Detaylı

Ödemeler Dengesi Doç. Dr. Dilek Seymen Araş. Gör. Aslı Seda Bilman 1 Plan Ödemeler Dengesi, tanım, kapsamı Ana Hesap Grupları Cari Denge, Sermaye Hesabı Dengesi Farklı Ödemeler Dengesi Tanımları Otonom

Detaylı

M2 Para Tanımı: M1+Vadeli ticari ve tasarruf mevduatları (resmi mevduatlar hariç)

M2 Para Tanımı: M1+Vadeli ticari ve tasarruf mevduatları (resmi mevduatlar hariç) PARA ARZI Dar tanımlı para arzı dolaşımdaki nakit ile bankacılık sisteminde vadesiz mevduatların toplamından oluşmakta, geniş tanımlı para arzı ise bu toplama bankacılık sistemindeki vadeli mevduatların

Detaylı

http://www.cengizonder.com Temel Finans Matematiği Örnek Soru Çözümleri Sayfa. 1 Eylül 2009

http://www.cengizonder.com Temel Finans Matematiği Örnek Soru Çözümleri Sayfa. 1 Eylül 2009 http://www.cengizonder.com Temel Finans Matematiği Örnek Soru Çözümleri Sayfa. 1 SORU - 1 31.12.2009 itibariyle, AIC Şirketi'nin çıkarılmış sermayesi 750.000.000 TL olup şirket sermayesini temsil eden

Detaylı

2018/1. Dönem Deneme Sınavı.

2018/1. Dönem Deneme Sınavı. 1. Aşağıdakilerden hangisi mikro ekonominin konuları arasında yer almamaktadır? A) Tüketici maksimizasyonu B) Faktör piyasası C) Firma maliyetleri D) İşsizlik E) Üretici dengesi 2. Firmanın üretim miktarı

Detaylı

Bölüm 1. Para, Banka ve Finansal Piyasaları Neden Öğrenmeliyiz?

Bölüm 1. Para, Banka ve Finansal Piyasaları Neden Öğrenmeliyiz? Bölüm 1 Para, Banka ve Finansal Piyasaları Neden Öğrenmeliyiz? DR. HÜLYA ÜNLÜ 1-2 Sunumlar bilgi amaçlıdır. Tek başına yeterli değildir. Sunumlarda kullanılan Birincil Kaynak Mishkin in Kitabıdır. Finansal

Detaylı

CARİ AÇIK NEREYE KADAR?

CARİ AÇIK NEREYE KADAR? CARİ AÇIK NEREYE KADAR? Prof. Dr. Doğan CANSIZLAR ANKARA - 14 Aralık 2011 1 Türkiye Ekonomisindeki Bazı Eşitlikler -Ekonomik Büyüme = Artan Dış Açık -Artan Dış Açık = Artan Dış Borçlanma -Artan Dış Borçlanma

Detaylı

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vi GENEL EKONOMİ 1. Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 1.1. Ekonomide Kıtlık ve Tercih... 1 1.2.

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vi GENEL EKONOMİ 1. Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 1.1. Ekonomide Kıtlık ve Tercih... 1 1.2. İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vi GENEL EKONOMİ 1. Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 1.1. Ekonomide Kıtlık ve Tercih... 1 1.2. Ekonominin Tanımı... 3 1.3. Ekonomi Biliminde Yöntem... 4 1.4.

Detaylı

NDEK LER I. Finansal stikrarın Makroekonomik Unsurları II. Bankacılık Sektörü ve Di er Finansal Kurulu lar

NDEK LER I. Finansal stikrarın Makroekonomik Unsurları II. Bankacılık Sektörü ve Di er Finansal Kurulu lar İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... i İÇİNDEKİLER... iii TABLO LİSTESİ... v GRAFİK LİSTESİ... vii KUTU LİSTESİ... xiv KISALTMA LİSTESİ.... xvi GENEL DEĞERLENDİRME... xvii I. Finansal İstikrarın Makroekonomik Unsurları...

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI GRAFİK LİSTESİ

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI GRAFİK LİSTESİ GRAFİK LİSTESİ Grafik I.1. VIX Endeksi 1 Grafik I.2. itraxx Europe Crossover Endeksi 1 Grafik I.3. Gelişmiş Ülke Döviz Kurları 2 Grafik I.4. ABD 10 Yıllık Devlet Tahvili Getirisi 2 Grafik I.5. Gelişmiş

Detaylı

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 31 MART MART 2016 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.)

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 31 MART MART 2016 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 31 MART 2015-31 MART 2016 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) VARLIKLAR I- Cari ( Dönen ) Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar ( Hazır Değerler ) 45.253.994,64 46.048.530,11

Detaylı

SORU SETİ 2 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI

SORU SETİ 2 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI SORU SETİ 2 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI Problem 1 (KMS-2001) Bir ekonomiyle ilgili olarak aşağıdaki bilgiler verilmiştir: Y net milli geliri, Ca tüketimi, In net yatırımı, Xn net ihracatı, G hükümet

Detaylı

1. Toplam Harcama ve Denge Çıktı

1. Toplam Harcama ve Denge Çıktı DERS NOTU 03 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI - I Bugünki dersin içeriği: 1. TOPLAM HARCAMA VE DENGE ÇIKTI... 1 HANEHALKI TÜKETİM VE TASARRUFU... 2 PLANLANAN YATIRIM (I)... 6 2. DENGE TOPLAM ÇIKTI (GELİR)...

Detaylı

1 İKTİSAT İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

1 İKTİSAT İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 İKTİSAT İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 13 1.1.İktisadın Konusu ve Kapsamı 14 1.2. İktisadın Bölümleri 15 1.2.1.Mikro ve Makro İktisat 15 1.2.2. Pozitif İktisat ve Normatif İktisat

Detaylı

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 30 HAZİRAN 2014-30 HAZİRAN 2015 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.)

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 30 HAZİRAN 2014-30 HAZİRAN 2015 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 30 HAZİRAN 2014 30 HAZİRAN 2015 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) VARLIKLAR I Cari ( Dönen ) Varlıklar A Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar ( Hazır Değerler ) 44.570.887 46.750.559

Detaylı

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 30 EYLÜL EYLÜL 2014 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.)

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 30 EYLÜL EYLÜL 2014 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 30 EYLÜL 2013-30 EYLÜL 2014 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) VARLIKLAR I- Cari ( Dönen ) Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar ( Hazır Değerler ) 44,485,342.44 48,577,535.61

Detaylı

DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ

DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ Bugünki dersin içeriği: 1. MALİYE POLİTİKASI VE DIŞLAMA ETKİSİ... 1 2. UYUMLU MALİYE VE

Detaylı

Kamu Kesimi. Ünite 04: Kamu Maliyesindeki Gelişmeler

Kamu Kesimi. Ünite 04: Kamu Maliyesindeki Gelişmeler Kamu Kesimi: Yasama Merkezî Yönetim Genel Bütçeye Dahil Yürütme Yargı Kamu Kesimi Mahallî Yönetim Kamu İktisadî Teşebbüsleri Katma Bütçeli Vakıflar Gen. Müd. Karayolları Gen. Müd. DSİ Üniversiteler İKT442

Detaylı

SERMAYE VE DOĞAL KAYNAK PİYASALARI 2

SERMAYE VE DOĞAL KAYNAK PİYASALARI 2 SERMAYE VE DOĞAL KAYNAK PİYASALARI 2 1. SERMAYE, YATIRIM VE TASARRUF 2 1.1. SERMAYE VE YATIRIM 2 1.2. TASARRUF VE PORTFÖY TERCİHİ 2 1.3. SERMAYE PİYASASI 3 2. SERMAYE TALEBİ 3 2.1. YATIRIMIN NET BUGÜNKÜ

Detaylı

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 30 EYLÜL EYLÜL 2016 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) I- Cari ( Dönen ) Varlıklar Dip Not

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 30 EYLÜL EYLÜL 2016 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) I- Cari ( Dönen ) Varlıklar Dip Not DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 30 EYLÜL 2015-30 EYLÜL 2016 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) VARLIKLAR I- Cari ( Dönen ) Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar ( Hazır Değerler ) 48.997.077,59 46.524.971,56

Detaylı

2009 VS 4200-1. Gayri Safi Yurt içi Hasıla hangi nitelikte bir değişkendir? ) Dışsal değişken B) Stok değişken C) Model değişken D) kım değişken E) içsel değişken iktist TEORisi 5. Kısa dönemde tam rekabet

Detaylı

GENEL MUHASEBE. KVYK-Mali Borçlar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

GENEL MUHASEBE. KVYK-Mali Borçlar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi GENEL MUHASEBE KVYK-Mali Borçlar Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi KAYNAK KAVRAMI Kaynaklar, işletme varlıklarının hangi yollarla sağlandığını göstermektedir. Varlıklar,

Detaylı

Ünite 14 MİLLİ GELİR. Prof. Dr. İsmet BOZ

Ünite 14 MİLLİ GELİR. Prof. Dr. İsmet BOZ Ünite 14 MİLLİ GELİR Prof. Dr. İsmet BOZ MİLLİ GELİRİ HESAPLAMA YÖNTEMLERİ Üretim Yönünden Hesaplama Üretim yolu ile milli gelir hesaplanırken, üretilen nihai mal ve hizmetlerin miktarları, o yılın piyasa

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR Enflasyon Enflasyon Enflasyonun Ölçülmesi Bir ekonomide genel fiyat düzeyinde meydana gelen sürekli artışa denir. Enflasyon haddi ile ölçülür. Enflasyon haddi = (P P_1) X 100 P_1

Detaylı

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi 2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisadi ve Mali Analiz Yüksek Lisansı Bütçe Uygulamaları ve Mali Mevzuat Dersi Kıvanç

Detaylı

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 31 ARALIK ARALIK 2016 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.)

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 31 ARALIK ARALIK 2016 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 31 ARALIK 2015-31 ARALIK 2016 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) VARLIKLAR I- Cari ( Dönen ) Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar ( Hazır Değerler ) 56,354,409.59

Detaylı

VARLIKLAR Bağımsız Denetimden Geçmiş Cari Dönem 31 Aralık 2015

VARLIKLAR Bağımsız Denetimden Geçmiş Cari Dönem 31 Aralık 2015 VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 21,075,452 13,452,895 1- Kasa 14 338 643 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 17,502,814 9,333,800 4- Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri 5- Banka

Detaylı

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 2012

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 2012 T.C. KALKINMA BAKANLIĞI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 2012 17 EKİM 2011 İÇİNDEKİLER GENEL EKONOMİK HEDEFLER Sayfa: TABLO 1: Makroekonomik Büyüklüklerdeki Gelişmeler... 3 TABLO 2: Kaynaklar-Harcamalar

Detaylı

Bağımsız Denetimden Geçmemiş Cari Dönem

Bağımsız Denetimden Geçmemiş Cari Dönem I- Cari Varlıklar VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 3.775.262.937 3.504.676.959 1- Kasa 14 54.840 62.857 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 3.388.494.332 3.105.334.647 4- Verilen Çekler Ve

Detaylı

iktisaoa GiRiş 7. Ürettiği mala ilişkin talebin fiyat esnekliği değeri bire eşit olan bir firma, söz konusu

iktisaoa GiRiş 7. Ürettiği mala ilişkin talebin fiyat esnekliği değeri bire eşit olan bir firma, söz konusu 2009 BS 3204-1. şağıdakilerden hangisi dayanıksız mal veya hizmet grubu içerisinde ~ almaz? iktiso GiRiş 5. Gelirdeki bir artış karşısında talebi azalan mallara ne ad verili r? ) Benzin B) Mum C) Ekmek

Detaylı

A-

A- I- Cari Varlıklar VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 2.914.657.400 2.304.904.212 1- Kasa 14 49.481 18.864 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 14 2.517.458.090 1.937.834.876 4- Verilen Çekler

Detaylı

VARLIKLAR Bağımsız Bağımsız Denetimden Geçmiş Denetimden Geçmemiş Dipnot 31 Aralık 2014 31 Aralık 2013

VARLIKLAR Bağımsız Bağımsız Denetimden Geçmiş Denetimden Geçmemiş Dipnot 31 Aralık 2014 31 Aralık 2013 VARLIKLAR Bağımsız Bağımsız I Cari Varlıklar A Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 5,304,441 300,000 1 Kasa 2.12 ve 14 885 2 Alınan Çekler 3 Bankalar 2.12 ve 14 5,291,898 300,000 4 Verilen Çekler ve Ödeme

Detaylı

İlişikteki dipnotlar finansal tabloların ayrılmaz bir parçasıdır.

İlişikteki dipnotlar finansal tabloların ayrılmaz bir parçasıdır. VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 161.155.596 136.759.082 1- Kasa 3.416 890 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 138.845.108 116.629.038 4- Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri (-)

Detaylı

ZURICH SİGORTA A.Ş. I- Cari Varlıklar Toplamı 600,034, ,893,564. Takip eden dipnotlar finansal tabloların tamamlayıcı parçasını oluştururlar.

ZURICH SİGORTA A.Ş. I- Cari Varlıklar Toplamı 600,034, ,893,564. Takip eden dipnotlar finansal tabloların tamamlayıcı parçasını oluştururlar. VARLIKLAR Bağımsız Bağımsız I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 309,044,079 266,916,929 1- Kasa 2.12 13 43 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 2.12 ve 14 287,777,816 251,924,017 4- Verilen

Detaylı

VARLIKLAR Bağımsız Sınırlı Bağımsız Denetimden Geçmiş Denetimden Geçmemiş Dipnot 30 Haziran 2014 31 Aralık 2013

VARLIKLAR Bağımsız Sınırlı Bağımsız Denetimden Geçmiş Denetimden Geçmemiş Dipnot 30 Haziran 2014 31 Aralık 2013 VARLIKLAR Bağımsız Sınırlı Bağımsız Denetimden Geçmiş Denetimden Geçmemiş I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 4 ve 14 5,055,181 300,000 1- Kasa 972-2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 2.12

Detaylı

ANKARA ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO (Bağımsız Denetimden Geçmiş)

ANKARA ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO (Bağımsız Denetimden Geçmiş) VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 121.197.413 129.963.191 1- Kasa 14 1.418 367 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 107.346.002 98.612.577 4- Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri 14

Detaylı

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1 1 VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR Denetimden A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 4.2.3 72.697.782 83.850.008 1- Kasa 14 3.860 17.043 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 72.736.511 83.841.225 4- Verilen Çekler

Detaylı

VARLIKLAR II- Cari Olmayan Varlıklar A- Esas Faaliyetlerden Alacaklar Sigortacılık Faaliyetlerinden Alacaklar 2- Sigortacılık Faaliyetler

VARLIKLAR II- Cari Olmayan Varlıklar A- Esas Faaliyetlerden Alacaklar Sigortacılık Faaliyetlerinden Alacaklar 2- Sigortacılık Faaliyetler VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 635,898,086.65 583,896,838.74 1- Kasa 14 36,621.14 15,605.84 2- Alınan Çekler 14 12,488.00 3- Bankalar 14 635,861,465.51 583,868,744.90

Detaylı

VARLIKLAR Sigortacılık Faaliyetlerinden Alacaklar 12.1

VARLIKLAR Sigortacılık Faaliyetlerinden Alacaklar 12.1 VARLIKLAR I- Cari Varlıklar Sınırlı A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 400.336.146 356.748.314 1- Kasa 2.12 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 2.12 ve 14 382.043.864 337.414.881 4- Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri

Detaylı

VARLIKLAR. Denetimden Geçmiş Denetimden Geçmiş I- Cari Varlıklar

VARLIKLAR. Denetimden Geçmiş Denetimden Geçmiş I- Cari Varlıklar VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 263.491.975 248.320.045 1- Kasa 14 4.366 716 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 227.301.590 214.496.725 4- Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri

Detaylı

VARLIKLAR Sınırlı Bağımsız Denetimden Geçmiş

VARLIKLAR Sınırlı Bağımsız Denetimden Geçmiş (Bağımsız ) VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 180.132.508 148.412.597 1- Kasa 2.574 1.519 2- Alınan Çekler 198.000-3- Bankalar 154.566.102 127.975.131 4- Verilen Çekler Ve

Detaylı

d. Devlet anlayışında meydana gelen değişmeler e. Savaş ve savunma harcamalarındaki artış b. Sivil toplum örgüt a. Tarafsız maliye b.

d. Devlet anlayışında meydana gelen değişmeler e. Savaş ve savunma harcamalarındaki artış b. Sivil toplum örgüt a. Tarafsız maliye b. Aşağıdakilerden hangisi kamu harcamalarının gerçek artış nedenlerinden biri değildir? a. Nüfus artışı b. Teknik ilerlemeler c. Bütçede safi hasılat yönteminden gayrisafi hasılat yöntemine geçilmesi d.

Detaylı