Kent Meydanı Yapay Aydınlatması Kriterleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kent Meydanı Yapay Aydınlatması Kriterleri"

Transkript

1 Kent Meydanı Yapay Aydınlatması Kriterleri S. Ahmet Çağlayan, Özgü Özturan, Didem Erten Bilgiç 1, Öz: Kentler, insanların sosyal, kültürel, ekonomik gereksinimlerini karşılayarak barındıkları yerleşimlerdir. Kent, sahibi olan halk ve çevresinin oluşturduğu bir bütündür. İnsan; tutum ve davranışlarını belirleyen tüm eylemler ile kent kurgusunun biçimlenmesini etkiler. Kentin oluşumunda etkili olan açık mekânlar, sokak ve meydan olarak iki başlıkta incelenebilir. Meydanlar, kentsel iletişim ve birlikteliğin mekânlarıdır. Sokaklar ise, meydanların oluşumu ve çevresinin şekillenmesi ile gelişir. Kent meydanlarının yapay aydınlatması ise meydan işlevlerinin her şartta devamını sağlamanın yanı sıra, silüet oluşturma, ekonomi, ekoloji, sürdürülebilirlik ve kent kimliğine katkıları nedeniyle çok önemli bir öge konumundadır. Bu çalışmada; kent meydanları yapay aydınlatmasında uygulanması gereken kriterler; aydınlatma model belirlenmesi, kaynak tespiti, ekonomi, ışık kirliliği önleme, fonksiyonlara tam devamlılık v.b. kapsamlarında irdelenecektir. Bu sayede ilimizde ve geniş kapsamda ülkemizde bu konuda yapılacak çalışmalarda bir başvuru kaynağı oluşturulmaya çalışılacaktır. Anahtar Kelimeler: Kent Meydanı, Yapay Aydınlatma, Meydan Aydınlatması Abstract: Cities are settlements where people accommodate by meeting their social, cultural and economic requirements, and it is a whole that is created by the public, which is the owner, and its environment. Human beings make an effect of the formation of city design as a result of all of its actions that determine its attitudes and behaviours.outdoor areas that are effective during formation of a city may be examined under two headings; streets and squares. Squares are the areas for urban communication and relationship. However, streets develop by development of squares and formation of environment. Artificial lighting of town squares is in the position of a critical component since it ensures functions of a square to be maintained under all conditions, and it also forms a silhouette, economy, ecology and sustainability and makes contributions to urban identity. In this study, criteria that must be implemented during artificial lighting of town squares shall be examined within the scope of determination of lighting model, determination of resources, prevention of light pollution and full continuity of functions etc. Thus, a source of reference shall be endeavoured to be provided for the studies that shall be made in our province and in our country in broad terms. Keywords: City Square, Artificially Lighting, Square Lighting. 1. Kent Meydanı Kavramı Kentsel açık alanlar, kentin içine girildikçe kentin niteliğini ve simgesini gösteren alanlardır. Meydanlar, sokaklar, parklar ve bu alanlarla ilişkili olan yapılar kentin en önemli parçalarını oluştururlar (Erdönmez ve ark den). 1 Kocaeli Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü, Kocaeli.

2 Meydan, Latincede açık yer anlamına gelen Platea, İngilizce ve Fransızcada Place kelimesinden doğmuştur (Marcus ve Francis, 1998). İnsanın eylemlerini yerine getirdiği, kendini kuşatan, bütünleşme ve sahip olma duygusu yaratan, yatay ve düşey hacimsel elemanlarla sınırlanmış üç boyutlu hacimsel düzenlemeler olarak tanımlanabilir (Öztan, 1998). Mimari elemanlarla sınırları belirlenmiş, toplumsal işlevlere sahip olan meydanlar, şehir dokusu ile iç içe geçmiş kent parçalarıdır (Zucker, 1959). Meydanlar, kentsel ortak mekân olarak belirgin bir fonksiyon, tarih ya da mimari değerleri yansıtma amacıyla kentsel donatı elemanı içerirler. Toplanma alanı olarak meydanlar, farklı etkinlikler için kullanılan sosyal ortamlara uygun alanlardır. Sağlıklı işleyebilen meydan alanları, mimarlar, şehir bölge plancıları ve peyzaj mimarları gibi farklı meslek disiplinlerinin ortaklaşa çalıştığı yayaların kullanımına yönelik alanlar olarak değerlendirilebilir (Özdemir, 2001). Toplumun çeşitli fiziksel ve kültürel ihtiyaçlarıyla ortaya çıkan meydanlar, kent kurgusunu belirleyen önemli elemanlar olmuşlardır. Kent kurgusu büyüdükçe ve toplumsal yapı belirginleştikçe bu alanlar önem kazanarak meydan kimliğini elde etmişlerdir. Toplumun organik bir yapısı şeklinde gelişen meydanlar, ticaret ve mal akışı ile ticari buluşmaları ortaya çıkarmış ve buna bağlı olarak insanları bir araya getirmiş, çeşitli etkinlikler yapmalarına olanak tanımıştır (Yamaçlı, 1999). Bütün kentler meydanları ile anılır. Meydanların ismi bazen kentlerin isimlerinin bile önüne geçer. Örneğin Kızıl Meydan denildiğinde hemen hemen herkes nerenin kastedildiğini bilir. Meydanlar kentlerin vizyonudur. Vizyon da, kelimenin tam anlamıyla geleceğin resmidir. Meydanların planlanması kentlerin geleceğinin resmi içerisinde çok önemli yerler işgal eder (Gökmen, Fikret; 2013). Bu fonksiyonları yürütecek ve vizyon oluşturacak meydanlarda tasarım kriterlerini doğru uygulamak ve kente uygun meydanlar oluşturmak gereklidir. 2. Yapay Aydınlatma İnsan gözünün görme fonksiyonlarını en iyi şekilde gerçekleştirebileceği güneş ışığının olmadığı zaman dilimlerinde gerekli olan ve genelde elektrik enerjisinin ışık enerjisine çevrimi ile çalışmasını sürdüren elemanlarla yapılan aydınlatma düzenlemelerine yapay aydınlatma denir. Günümüz teknolojisi ile yapay aydınlatma elektrik enerjisi kullanılarak aydınlık üretmek üzere tasarlanmış kaynaklar ile gerçekleştirilmektedir. Bunu yaparken mekânda fonksiyona ve yaratılmak istenen etkiye cevap verebilecek şu tip aydınlatma tasarımları kullanılmaktadır. Genel Aydınlatma: Mekân fonksiyonunun devamlılığını sağlayabilecek en alt düzey ihtiyaç seviyesinde gerçekleştirilen ve mekânın tamamını homojen olarak aydınlatacak tasarım ve uygulamalar. Bir yaşam mekânının, bir eğitim salonunun, sınırları belirli bir açık alanın fonksiyonunu yerine getirmesi için bu tür aydınlatma planlanır.

3 Foto 1. Örnek bir iç mekan genel aydınlatması (Kaynak: Güner Aydınlatma) Foto 2. Örnek bir dış mekan genel aydınlatması (Güner Aydınlatma) Bölgesel Aydınlatma: Mekânın genel fonksiyonunun yanında katılmak istenen ek fonksiyonların ihtiyaç duyduğu seviye ve yönelime sahip aydınlatma tasarım ve uygulamalarıdır. Bir yaşam mekânı içerisinde okuma köşesi, bir eğitim salonunda eğitmen bölgesi, bir açık alanda (örneğin kafe amaçlı kullanım) servis bankosu gibi alanlar bu kapsama girer.

4 Foto 3. Örnek bir dış mekan bölgesel aydınlatması (Güner Aydınlatma) Dikkat Çeken Aydınlatma: Uzun süre bakılması durumunda rahatsız edici olabilmekle beraber, genelde anlık/kısa süreli olarak dikkat/ilgi çekmek amaçlı yapılan aydınlatma tasarım ve uygulamalardır. Vitrinler, ışıklı duyuru panoları/işyeri tabelaları gibi alanlar dikkat çekmeleri için yüksek ışık seviyesinde ve farklı ışık/gölge düzenekleri ile dikkat çeker hale getirilirler. Foto 4. Örnek dikkat çeken vitrin aydınlatması (Kaynak: Güner Aydınlatma)

5 Foto 5. Örnek dış mekan dikkat çeken aydınlatma (Güner Aydınlatma Bu aydınlatma modellerinin kullanılmasında bir başka öne çıkan özellik kullanılacak kaynak türleri ile aydınlatma elemanı (armatür) modelleridir Yapay Dış Aydınlatma Kaynak Türleri Yapay aydınlatmada kullanılan kaynak türleri farklı üretim ve çevrim teknikleri ile imal edilmekte olup, özellikle dış mekan aydınlatmasında kullanılan türler; Düşük / Yüksek basınçlı deşarj lambalar: İçerisinde sodyum/civa buharı bulunan etkinlik faktörleri (harcadığı elektriksel güç başına verdiği ışık akısı lm/w.) yüksek olan kaynaklardır. Kullanım aşamasında ek cihazlara (balast v.b.) ve düzeneklere ihtiyaç duyarlar. Bazı modellerinde bu ekipmanlar ampul içerisinde çözümlenmiştir. Genelde dış aydınlatmada en çok tercih edilen kaynakların başında gelir. Olumsuz tarafları ise, bazı modellerinde çalışma süresi başlangıcından sonra optimal ışığı üretebilmek için zamana ihtiyaç duymasıdır. Geçici rejim olarak bilinen bu süreç bir çeşit enerji kaybı olarak nitelendirilebilir. Çalışma aşamasında yüksek sıcaklık üretmesi küresel ısınmaya olumsuz katkı sağlamaktadır. Resim 1. Civa Buharlı Ampul (Kaynak: Güner Aydınlatma) Led lambalar: Etkinlik faktörleri yüksek kaynaklardandır. Dolu silikon bir kılıf içerisinde yarıiletken nokta temas ark oluşumu prensibi ile çalışmaktadır. Çok farklı gerilim seviyelerinde aynı ışık değerini verecek şekilde üretilebilmektedirler. Dış ortamda fiziksel müdahaleler de dâhil

6 etkilenmesi yok denecek kadar azdır. Çalışma sürecinde baştan sona aynı ışık seviyesini verebildiği gibi ışık seviyesi istenilen aralıkta ayarlanabilir. Çalışma sürecinde neredeyse hiç sıcaklık üretmez. Ömrünün teoride sınırsız olarak söylenmesi, periyodik anlamda sadece temizlik bakımına ihtiyaç duyması da en büyük avantajlarındandır. Olumsuz tarafı, kullanımı hala çok yaygınlaşmadığından (talep yetersizliği) fiyatının eşdeğer ışık üreten kaynaklardan yüksek olmasıdır. Resim 2. Led Dış Aydınlatma (Kaynak: Güner Aydınlatma) 2.2. Yapay Aydınlatma Armatür Tipleri İçerisine kaynakların yerleştirilmesi, tasarlandığı form, yerleşim şekli ve malzeme ile ışığı istenen amaca uygun şekilde yönlendirmeye yarayan gövdelere armatür adı verilir. Bu gövdeler kaynağın ürettiği ışığı istenildiği gibi yönlendirerek bir ışık dağılım eğrisi oluşturmanın yanı sıra dış etkilerden de koruyarak devamlılığı sağlamakta etkin ünitelerdir. Aydınlatma tipleri armatürler yardımıyla; Tablo 1. Aydınlatma Modelleri (Kaynak: Muzaffer ÖZKAYA, Aydınlatma Tekniği )

7 Tablo 1 de görüldüğü gibi gerçekleştirilir. Modeller içerisinde, dış aydınlatmada en çok tercih edilen ve edilmesi gereken model direkt aydınlatma modelidir. Aydınlatma armatürünün üst montajlı olup, ışığı geçirmeyen malzemeden yapıldığı ve içeride üretilen ışığın büyük çoğunluğunun alt uzaya yönlendirildiği modeldir. Bu modelin en büyük avantajı ışık enerjisi kaybının en az olduğu dolayısıyla en az enerji harcayan aydınlatma modeli olmasıdır. 3. Dış Aydınlatma Tasarımında Genel Kurallar Bir aydınlatma tasarlanırken öncelikle, mimari -ya da kentsel- özelliklerin incelenmesi gerekir. Bu inceleme aydınlatılacak konunun, biçimsel ve işlevsel özelliklerinden yapısal özelliklerine kadar, geniş bir alanı kapsamalıdır. Oluşturulacak aydınlık, bir yandan mimari karakter ve kullanışa uyarken, bu aydınlığı sağlayacak ışık kaynakları da olabildiğince, mimari ile bütünleşmeli, biçim, gereç, renk ve konum bakımından mimariye -ya da şehirciliğe- uyum sağlamalıdır. Özellikle bu uyum konusu, yapılacak tasarımı yönlendirecek ve biçimlendirecek olan temel verileri oluşturacak olması bakımından çok önemlidir ve bu çalışma yapılmadan, kesinlikle daha ileri aşamalara geçilmemelidir.(sirel, Şazi; 1996) Bu sebeplerden dolayı gözönünde bulundurulması gereken temel kavramlar şunlardır. Belli nesneleri ve/veya alanları aydınlatacak olan ışık, buralara yönlendirilmeli ve kesinlikle göze gelmemelidir. Gözün ışık kaynağını görmesi, hem rahatsız edici ve yorucudur, hem de oluşturulan aydınlıktan yararlanmayı azaltır. Dolayısıyla göze gelen ışıktan dolayı mekân algısında diğer alanlar daha az aydınlık gibi algılanarak algıda deformasyon yaşanır. Bakılan/görülen alanlar ile diğer genel alanlar arasında yüksek kontrasta (karşıtlığa) sahip olacak şekilde bölgesel aydınlatma yoluna gidilmemelidir. Aydınlatılacak bölgelerde renk algısının doğru olması için mutlaka insan gözünün ideal algılama rengi olan günışığı beyazı tercih edilmelidir. Böylece renkler daha doğru algılanarak mekân tasarım ögeleri olması gerektiği gibi görülebilirler. Aydınlatılacak alan içerisinde tarihsel değere sahip bir yapı varsa, yapıyı vurgulamak, haşmet kazandırmak için alttan yukarıya doğru ve sarı tonlu ışıklar tercih edilmelidir. Modern yapılarda ise soğuk beyaz ışık ile yukarıdan aşağıya doğru bir aydınlatma yapmak gerekir. Yapı aydınlatma ışıklarında da devingen bir form yaratmak için homojen değil, çeşitli yapı detaylarını gösteren bölgesel aydınlatmalar tasarlanması gerekir. Dekoratif nesnelerin aydınlatılmasında renkli ışıklar seçilebilir fakat bu renklerin olabildiğince bölgesel kalması ve sıcak renklerden seçilmesi yerinde olur. Su ile yapılmış düzenlemelerin aydınlatılmasında algı problemlerinden kaynaklı sorunlar yaşamamak için su içerisinden gerekli elektriksel tedbirleri alarak aydınlatma yapılmalıdır. Bir başka yöntem olarak ta çevre nesneler iyi görülecek hale getirilirken, su yüzeyine ışık gelmemesi sağlanıp aydınlatılan çevrenin yansıması ile su yüzeyinin algılanması sağlanabilir.

8 Bitki aydınlatmasında, alçak boyutlular için bitki boyunu aşmayan/olabildiği kadar alçak karma tipte elemanlar kullanarak aydınlatma yapılmalıdır. Yüksek ağaçlar v.b. için ise yukarıdan değil, gövdelerin rahatlıkla seçilebildiği boyutta elemanlarla aydınlatma yapılmalıdır. Böylece yaprakların gölgeler yaparak gövdeyi kapatma ve zeminden kopma etkisi ortadan kaldırılabilir. Yürüyüş alanlarında mutlaka genel ve homojen bir aydınlatma planlanmalı, bu iş için yüksek direkler ile günışığı beyazı tercih edilmelidir. Hem alan algısı hem de bir güvenlik unsuru olarak aydınlatmadan yararlanılmalıdır. 4. SONUÇ Meydanlar, kentlerin vizyonuna katkıda bulunan yaşam mekânlarıdır. Bu mekânların aydınlatılmasında dış aydınlatma tasarımında uyulması gereken kurallar geçerli olmalıdır. Bunu gerçekleştirirken de; ekonomik anlamda bakıldığında led aydınlatma elemanlarını kullanmak uzun vadede ciddi bir avantaj sağlamaktadır. Tablo 2. Civa buharlı - Led lamba güç karşılaştırması (Kaynak: Güner Ayd.2014) Işık rengi ve homojen dağılımı açısından civa buharlı veya sodyum buharlı lambalar yerine optik dağıtıcılı led lambalar daha avantajlı olmaktadır. (Foto 6. Ve Foto 7.) Foto 6. Sodyum buharlı kaynak aydınlatması (Kaynak: Güner Aydınlatma)

9 Foto 7. Led kaynaklı aydınlatma (Kaynak: Güner Aydınlatma) Sonuç olarak, dış aydınlatma tasarımında genel kriterlere (Madde 3.) uygun olarak ve günümüz teknolojisi yardımıyla led kaynaklar ile yapılacak direkt aydınlatmalar kent meydanlarının aydınlatılması için en doğru aydınlatma modeli olarak görülmektedir. Referanslar: Erdönmez, M., E., Akı, A., Açık Kamusal Kent Mekanlarının Toplum İlişkilerindeki Etkileri. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi e-dergisi, Cilt:1, Sayı:1, İstanbul, 2005 Gülmen, Fikret; Kent Meydanları Kentin Vizyonudur., Kocaeli Gazetesi Arşivi, Özdemir, A., Ankara Kent Meydanlarında Yayalaştırma Olanaklarının Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, 2001 Öztan, Y., Kentler ve Meydanlar. Maison Française Dergisi, 33, , İstanbul,1998. Sirel, Şazi; Aydınlatma Tasarımında Temel Kurallar, YFU, 1996 Yamaçlı, R., Mimari Tasarım ve Görsel Çevre Etkileşimi Bağlamında Yer Kavramı: İstanbul Edirnekapı-Fatih-Şehzadebaşı Aksı Örneği, Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir.,

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

LED LER VE AYDINLATMA

LED LER VE AYDINLATMA WIN FAZ II PANEL TÜYAP - BÜYÜKÇEKMECE LED LER VE AYDINLATMA 19 Mart 2011 Cumartesi Prof. Dr. Sermin ONAYGİL İTÜ Enerji Enstitüsü Giriş Aydınlatma: tüketilen toplam elektrik enerjisi içindeki payı - ~%20

Detaylı

İÇ MEKÂNLARDA GÜNIŞIĞI KULLANIMI

İÇ MEKÂNLARDA GÜNIŞIĞI KULLANIMI İÇ MEKÂNLARDA GÜNIŞIĞI KULLANIMI İç mekânlarda günışığı kullanımı konusunu ele alırken, günışığının özelliklerini ve iç mekânlardaki aydınlık gereksinimini anımsamak yerinde olur. Günışığı, canlı yani

Detaylı

DÖRDÜNCÜ YARIYIL ZORUNLU DERSLER

DÖRDÜNCÜ YARIYIL ZORUNLU DERSLER DÖRDÜNCÜ YARIYIL ZORUNLU DERSLER İNG 401/ALM 401/FRA 401 YABANCI DİL IV İngilizce, Fransızca ve Almanca lisan bilgisi veren dersler. İNG 409/ALM 409/FRA 409 YABANCI DİL IV İngilizce, Fransızca ve Almanca

Detaylı

ÜÇÜNCÜ YARIYIL ZORUNLU DERSLER

ÜÇÜNCÜ YARIYIL ZORUNLU DERSLER ÜÇÜNCÜ YARIYIL ZORUNLU DERSLER İNG 301/ALM 301/FRA 301 YABANCI DİL III İngilizce, Fransızca ve Almanca lisan bilgisi veren dersler. İNG 309/ALM 309/FRA 309 YABANCI DİL III İngilizce, Fransızca ve Almanca

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9

ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9 ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9 ELEKTRİK ENERJİSİNDE VERİMLİLİK, AYDINLATMADA ENERJİ TASARRUFU Prof. Dr. Ayten ONURBAŞ AVCIOĞLU E-mail: onurbas@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları

Detaylı

KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ

KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ E. Mustafa YEĞİN 1, M. Zeki BİLGİN 1 1 Kocaeli Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, Umuttepe

Detaylı

Bitkilerle Alan Oluşturma -1

Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Peyzaj Mekanlarının 3 Temel Elemanı Yüzey Zemin Düzlemi: Mekanın tabanını oluşturur. Mekanın diğer elemanları bu tabanın üzerinde yer alır.örneğin üstünde hiçbir bitki veya

Detaylı

AYDINLATMA TÜRLERİ 1

AYDINLATMA TÜRLERİ 1 1 AYDINLATMA TÜRLERİ Aydınlatma Türleri Işık Kökeni Bakımından Aydınlatma Türleri Doğal Aydınlatma Suni Aydınlatma Aydınlatılan Yere Göre Aydınlatma Türleri İç Aydınlatma Dış Aydınlatma Amacı Bakımından

Detaylı

Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1. Mimari fotoğrafçılık

Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1. Mimari fotoğrafçılık Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1 Mimari fotoğrafçılık Mimarlık, gökdelenlerden kulübelere kadar her şeyi kapsayan geniş bir konudur. Gittiğiniz neredeyse her yerde, günlük hayatta bir

Detaylı

Luxtra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır

Luxtra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır Luxtra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır. 2 2018 www.asyatrafik.com.tr ÜRÜN KATALOĞU 2018 Hakkımızda Luxtra LED li Aydınlatma Armatürleri; Türk mühendisler tarafından tasarlanıp, Türkiye de yüksek kalite

Detaylı

Prof. Şazi SİREL 13.12.2005 2 / 6

Prof. Şazi SİREL 13.12.2005 2 / 6 AYDINLATMA Aydınlatma konularında bir yazı dizisine başlarken, önce, bu sözcükten ve aydınlatma tekniği kavramından, bu gün ve en azından altmış yıldır, ne anlaşıldığını ve ne anlaşılması gerektiğini açıklığa

Detaylı

luxtra www.asyatrafik.com.tr Luxtra rkasıdır

luxtra www.asyatrafik.com.tr Luxtra rkasıdır luxtra 2 Luxtra bir Asy a Trafik Sinyali zas yon ma rkasıdır. 2014 www.asyatrafik.com.tr ÜRÜN KATALOĞU 2014 LUXTRA LED Aydınlatma Sistemleri Hakkımızda Luxtra LED li Aydınlatma Armatürleri; Türk mühendisler

Detaylı

Azot kırmızımsı sarı renk, karbon yapay gün ışığı rengi sağlar.2000 V mertebesinde çalıştırılırlar. Elektronları 1-3 lm/w arasındadır.

Azot kırmızımsı sarı renk, karbon yapay gün ışığı rengi sağlar.2000 V mertebesinde çalıştırılırlar. Elektronları 1-3 lm/w arasındadır. A)Soğuk Elektrotlu Deşarj Lambaları,Işık Tüpleri Y.G de pozitif plazma üretim prensibiyle çalışırlar. İki çeşidi vardır. 1)Azotlu ve Karbondioksitli Işık Tüpleri (Moore Işık Tüpleri) Azot kırmızımsı sarı

Detaylı

TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE

TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE Öğr. Gör. Ruhsar KAVASOĞLU 23.10.2014 1 Işık-Gölge Işığın nesneler, objeler ve cisimler üzerinde yayılırken oluşturduğu açık orta-koyu ton (degrade) değerlerine

Detaylı

İçinde hareket edilen, günlük aktivitelere sahne olan, insanı çevresinden yalıtan, sınırlandırılmış ve algılanabilir özel ortam.

İçinde hareket edilen, günlük aktivitelere sahne olan, insanı çevresinden yalıtan, sınırlandırılmış ve algılanabilir özel ortam. MİMARİ ÇEVREDE FORM VE MEKAN KAVRAMLARI MEKAN İnsanın içinde eylemlerini yerine getirdiği, onu saran ve ait olma duygusu yaratan, yatay ve düşey elemanlarla sınırlandırılmış üç boyutlu düzenlemeler. İçinde

Detaylı

Enerji Verimliliğinde; Aydınlatmada Kullanılan Lamba Seçiminin Önemi

Enerji Verimliliğinde; Aydınlatmada Kullanılan Lamba Seçiminin Önemi Enerji Verimliliğinde; Aydınlatmada Kullanılan Lamba Seçiminin Önemi Safiye KAYA Kocaeli Üniversitesi, safiyekaya_01@hotmail.com ÖZET Verimlilik dendiğinde kullanılan cihazın daha az kullanılması değil,

Detaylı

>> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >>

>> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> LED'ler (Light Emitting Diode), adından da anlaşılabileceği gibi elektriksel enerjiyi ışık enerjisine dönüştüren yarı iletken diyotlardır. LED lere gelen elektrik akımı bildiğimiz ampuller gibi akkor hale

Detaylı

TARİHİ YAPILARDAKİ DOĞAL VE YAPAY AYDINLATMA UYGULAMALARI. *Dicle Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü

TARİHİ YAPILARDAKİ DOĞAL VE YAPAY AYDINLATMA UYGULAMALARI. *Dicle Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü TARİHİ YAPILARDAKİ DOĞAL VE YAPAY AYDINLATMA UYGULAMALARI Gülin Payaslı OĞUZ* gpayasli@dicle.edu.tr Nursen IŞIK* isik@dicle.edu.tr *Dicle Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ÖZET

Detaylı

HID Ampuller. Master City CDO/CosmoPolis CPO MASTER CosmoPolis CPO-T White. 9 Ağustos Uygulama alanları:

HID Ampuller. Master City CDO/CosmoPolis CPO MASTER CosmoPolis CPO-T White. 9 Ağustos Uygulama alanları: MASTER CosmoPolis CPO-T White HID ler B A : Şeffaf tüplü seramik deşarj tüplü, yüksek verimli ve kompakt dış aydınlatma ampulü Özellikleri: Yüksek verimlilik ve düşük kayıplar ile çevre dostu. Bu sayede

Detaylı

JÜRİ GÖRÜŞÜ. Yaratıcı düşünmeyi teşvik eden nice yarışmalarda birlikte olmak dileği ile. Prof. Dr. Aysu AKALIN Gazi Üniversitesi

JÜRİ GÖRÜŞÜ. Yaratıcı düşünmeyi teşvik eden nice yarışmalarda birlikte olmak dileği ile. Prof. Dr. Aysu AKALIN Gazi Üniversitesi JÜRİ GÖRÜŞÜ ÇUHADAROĞLU sponsorluğunda gerçekleştirilen ÇUHADAROĞLU Alüminyum 2013 Öğrenci Yarışması nın ana teması Expo 2016 Antalya Kulesi Projesi dir. Yarışmacılardan sembolik bir kule tasarımı istenmiş

Detaylı

Aydınlatma (ICM 331) Ders Detayları

Aydınlatma (ICM 331) Ders Detayları Aydınlatma (ICM 331) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Aydınlatma ICM 331 Güz 3 0 0 3 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi

Detaylı

Ampul: MASTER PL Elektronik. Profesyonel kullanımlar için enerji tasarruflu MASTER ampuller

Ampul: MASTER PL Elektronik. Profesyonel kullanımlar için enerji tasarruflu MASTER ampuller : MASTER PL Elektronik Profesyonel kullanımlar için enerji tasarruflu MASTER ampuller aydaları Aynı ışık çıkışına sahip bir enkandesan ampulün tükettiği enerjinin 1/5'ini tüketmesini sağlayan yüksek enerji

Detaylı

BREEAM YEŞİL BİNA DERECELENDİRME SİSTEMİNİN AYDINLATMA YAKLAŞIMI

BREEAM YEŞİL BİNA DERECELENDİRME SİSTEMİNİN AYDINLATMA YAKLAŞIMI BREEAM YEŞİL BİNA DERECELENDİRME SİSTEMİNİN AYDINLATMA YAKLAŞIMI Ö.Dilda YAMAN Erke Tasarım Müh. Ltd. Şti. Fahrettin Kerim Gökay Cad. No: 229 Kat:5 D:11 Göztepe/İSTANBUL dyaman@erketasarim.com ÖZET BREEAM

Detaylı

www.asyatrafik.com.tr

www.asyatrafik.com.tr 2 2016 www.asyatrafik.com.tr ÜRÜN KATALOĞU 2016 Hakkımızda Luxtra LED li Aydınlatma Armatürleri; Türk mühendisler tarafından tasarlanıp, Türkiye de yüksek kalite standartlarında üretilmektedir. Ürünlerimiz,

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI DERS 7 YAPISAL ELEMANLAR ALAN KULLANIM-TESVİYE-MERDİVENLER-RAMPALAR-DUVARLAR Yrd.Doç.Dr. Simay Kırca Merdiven Basamaklaryoladikolacakşekildedüzenlenmelidir. Mediven kenar

Detaylı

LED Teknolojisi, Akıllı Aydınlatma ve Enerji Tasarrufu. Emre Yılmaz

LED Teknolojisi, Akıllı Aydınlatma ve Enerji Tasarrufu. Emre Yılmaz LED Teknolojisi, Akıllı Aydınlatma ve Enerji Tasarrufu Emre Yılmaz LED Nedir? Light Emitting Diode (Işık Yayan Diyot) 1920 lerde Rusya da İcat Edildi 1962 de Amerika da Elektronik Bileşen Haline Geldi

Detaylı

KENTSEL DEĞERLERĐN AYDINLATILMASI ĐTALYA DAN UYGULAMA ÖRNEKLERĐ

KENTSEL DEĞERLERĐN AYDINLATILMASI ĐTALYA DAN UYGULAMA ÖRNEKLERĐ KENTSEL DEĞERLERĐN AYDINLATILMASI ĐTALYA DAN UYGULAMA ÖRNEKLERĐ Nezihat KÖŞKLÜK D.E.Ü. Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı Tınaztepe Kampusu, Doğuş Cad. No:209 35160 Buca, Đzmir

Detaylı

L I F L O O K B O O K

L I F L O O K B O O K L I F L O O K B O O K Ş E H R İ N Y E N İ I Ş I Ğ I Lif e genel bakış Farklı kamusal alanlardan seçkin alış veriş caddelerinin şık cephelerine, sıra dışı tarihi eserlerden insanı cezbeden parklara kadar

Detaylı

LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu

LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu Tufandan Önce Wikipedia 2 LED Aydınlatma Sistemleri ve Enerji Verimliliği

Detaylı

AYDINLATMA SİSTEMLERİ. İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi

AYDINLATMA SİSTEMLERİ. İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi AYDINLATMA SİSTEMLERİ İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi Işık Göze etki eden özel bir enerji şekli olup dalga veya foton şeklinde yayıldığı kabul edilir. Elektromanyetik dalgalar dalga uzunluklarına göre

Detaylı

BÜYÜKPARK SOSYAL ODAKLI KAFETERYA TASARIMI

BÜYÜKPARK SOSYAL ODAKLI KAFETERYA TASARIMI ISS EYLÜL BÜYÜKPARK SOSYAL ODAKLI KAFETERYA TASARIMI 2 YA AR Ü ERS TES M MARLIK FAKÜLTES MIMARLIK E E RE TASARIMI B LÜMÜ 3 Y M O AT LA B B B BİF (Bornova İçin Fikirler) Bir kenti tasarlamak, o kent için

Detaylı

>> Dekoratif Aydınlatmalar

>> Dekoratif Aydınlatmalar Ring Lamp Dekoratif Halka Armatür Wallwasher IP20 Duvar Yıkama İç Mekan Mekanlarınıza farklı bir hava katacak olan Ring Lamp bir halkasından yumuşak bir ışık yayarken, istenen rengin uygulanabildiği diğer

Detaylı

SANATSAL DÜZENLEME ÖĞE VE İLKELERİ

SANATSAL DÜZENLEME ÖĞE VE İLKELERİ SANATSAL DÜZENLEME ÖĞE VE İLKELERİ 1.Sanatsal düzenleme öğeleri Çizgi: Çizgi, noktaların aynı veya değişik yönlerde sınırlı veya sınırsız olarak ardı arda dizilmesinden elde edilen şekildir. Kalemimizle

Detaylı

Enerji verimli park, bahçe, yol ve sokak çözümleri için DİM KONTROL ÇÖZÜMLERİ DİMKO

Enerji verimli park, bahçe, yol ve sokak çözümleri için DİM KONTROL ÇÖZÜMLERİ DİMKO Enerji verimli park, bahçe, yol ve sokak çözümleri için DİM KONTROL ÇÖZÜMLERİ DİMKO Işığın ve ışık mühendisliğinin heyecan verici ortamında çevre, sokak, site, üretim tesisleri, park ve bahçeler için LED

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

Işık Kirliliği Problemi ve Diyarbakır Ölçeğinde İncelenmesi

Işık Kirliliği Problemi ve Diyarbakır Ölçeğinde İncelenmesi Işık Kirliliği Problemi ve Diyarbakır Ölçeğinde İncelenmesi F. Demet ÇETİN* Bilal GÜMÜŞ** Berivan ÖZBUDAK* fdcetin@dicle.edu.tr bilgumus@dicle.edu.tr bbudak@dicle.edu.tr *Dicle Üniversitesi Mühendislik

Detaylı

Genel Aydınlatmada LED Teknolojileri

Genel Aydınlatmada LED Teknolojileri Genel Aydınlatmada LED Teknolojileri Prof. Dr. Aydınlatma Türk Milli Komitesi Başkanı İTÜ Enerji Enstitüsü, Enerji Planlaması ve Yönetimi A.B.D. Başkanı ISO AGİD Genişletilmiş Sektör Toplantısı LED Aydınlatmada

Detaylı

DEKORASYON AYDINLATMA GERGİ TAVAN

DEKORASYON AYDINLATMA GERGİ TAVAN DEKORASYON AYDINLATMA GERGİ TAVAN Tasarım, bilgi ve tecrübe gerektirir. PVC Gergi Tavan Sistemleri Bamax Gergi Tavan Sistemleri girişimci, yenilikçi ve sorumluluk taşıyan vizyon sahibi ruhuyla 2005 yılında

Detaylı

GÜNEŞİ TAKİP EDEN HAREKETLİ KOLLEKTÖR MÜNİR ATAMAN BTSO Kamil Tolon Bilim Ve Sanat Merkezi Osmangazi-BURSA munirataman@hotmail.com ŞENOL YILDIZ Ekinciler 75. Yıl İlköğretim Okulu-Göynük BOLU senolyildiz5@hotmail.com

Detaylı

Kompakt Floresan CFL NI

Kompakt Floresan CFL NI MASTER PL-T 2 Pinli B C A Ampul: Enerji tasarruflu kompakt floresan ampul Kompakt uzun ark düşük basınç cıva deşarjlı ampul Sistem, 6 paralel dar floresan tüp içerir Özellikleri: 2-pinli bir muhafaza,

Detaylı

Park, Bahçe ve Çevre Aydınlatmada Yönetmeliğe Uygun IŞIK KONTROL (DIM) SİSTEMİ

Park, Bahçe ve Çevre Aydınlatmada Yönetmeliğe Uygun IŞIK KONTROL (DIM) SİSTEMİ Park, Bahçe ve Çevre Aydınlatmada Yönetmeliğe Uygun IŞIK KONTROL (DIM) SİSTEMİ ile Genel Aydınlatma Yönetmeliğinin Gereksinimlerine Uygun %81 e varan ENERJİ TASARRUFU DİMKO; park ve bahçelerinizin aydınlatmalarında,

Detaylı

TEKNOLOJİ ve TASARIM DERSİ 7. SINIF I. DÖNEM YAZILI-TEST SINAV ÇALIŞMA SORULARI

TEKNOLOJİ ve TASARIM DERSİ 7. SINIF I. DÖNEM YAZILI-TEST SINAV ÇALIŞMA SORULARI TEKNOLOJİ ve TASARIM DERSİ 7. SINIF I. DÖNEM YAZILI-TEST SINAV ÇALIŞMA SORULARI 1. İnsanların gereksinimlerine (ihtiyaçlarına) uygun yardımcı araç ve aletlerin yapılması veya üretilmesi için, gerekli olan

Detaylı

Süpermarket LED Aydınlatma Çözümleri

Süpermarket LED Aydınlatma Çözümleri Süpermarket LED Aydınlatma Çözümleri Maksimum enerji tasarrufu ve satışta pozitif etki LUXAR LED Ürünlerinin Avantajları Düşük Enerji Tüketimi Düşük Enerji Tüketimi - Yüksek Verim İçerdikleri son teknoloji

Detaylı

KENTSEL LED AYDINLATMA ELEMANLARI

KENTSEL LED AYDINLATMA ELEMANLARI KENTSEL LED AYDINLATMA ELEMANLARI H A K K I M I Z D A Son yıllarda gelişen ve günümüzde kullanım alanları oldukça artan aydınlatma teknolojisi; LED aydınlatma sistemleridir. Düşük enerji kullanarak uzun

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2014-2015 BAHAR YARIYILI İÇM 402 DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2014-2015 BAHAR YARIYILI İÇM 402 DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2014-2015 BAHAR YARIYILI İÇM 402 DİPLOMA PROJESİ KONU: Ç.Ü. Dış İlişkiler Birim Binası YER: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜ / ADANA 1. Konu Hakkında Genel

Detaylı

ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ

ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ Elektrik tesisatının, kaçış yolları aydınlatmasının, acil durum aydınlatma ve yönlendirmesinin ve yangın algılama ve uyarı sistemlerinin, ilgili tesisat yönetmeliklerine

Detaylı

ELK462 AYDINLATMA TEKNİĞİ

ELK462 AYDINLATMA TEKNİĞİ Kaynaklar ELK462 AYDINLATMA TEKNİĞİ Aydınlatma Tekniği, Muzaffer Özkaya, Turgut Tüfekçi, Birsen Yayınevi, 2011 Aydınlatmanın Amacı ve Konusu Işık ve Görme Olayı (Hafta1) Yrd.Doç.Dr. Zehra ÇEKMEN Ders Notları

Detaylı

Yön ve İşaret Levhaları

Yön ve İşaret Levhaları BÖLÜM-18 Yön ve İşaret Levhaları 1. Tanım İşaret levhaları, kamusal alanlara yetkili kurumlarca yerleştirilmiş, geçici ya da kalıcı toplum hizmetine sunulmuş, görsel ya da işlevsel öğelerdir. Özellikle

Detaylı

OptiFlood LED alan aydınlatma için ihtiyaç duyduğunuz her şey

OptiFlood LED alan aydınlatma için ihtiyaç duyduğunuz her şey Lighting OptiFlood LED alan aydınlatma için ihtiyaç duyduğunuz her şey OptiFlood LED BVP506 OptiFlood LED, büyük alanların ışıkla aydınlatılması için kullanılabilen, şık ve oldukça etkili asimetrik aydınlatmalardan

Detaylı

KENTSEL LED AYDINLATMA ELEMANLARI

KENTSEL LED AYDINLATMA ELEMANLARI KENTSEL LED AYDINLATMA ELEMANLARI H A K K I M I Z D A Son yıllarda gelişen ve günümüzde kullanım alanları oldukça artan aydınlatma teknolojisi; LED aydınlatma sistemleridir. Düşük enerji kullanarak uzun

Detaylı

21. ÜNİTE DIŞ ATDINLATMA TESİSATLARI

21. ÜNİTE DIŞ ATDINLATMA TESİSATLARI 21. ÜNİTE DIŞ ATDINLATMA TESİSATLARI KONULAR 1. DIŞ AYDINLATMA ARMATÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ 2. DIŞ AYDINLATMA ARACI BAĞLANTILARI 21.1 DIŞ AYDINLATMA ARMATÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ Şehir içi yollar, geniş cadde

Detaylı

PROJE I Ders III ALAN ANALİZİ. Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü

PROJE I Ders III ALAN ANALİZİ. Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ALAN ANALİZİ PROJE I Ders III Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ALAN ANALİZİ Mevcut alan özelliklerini anlama sürecidir. Alan analizinde, Alanın özelliklerini

Detaylı

TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA ÖĞRENCİLERİ BİTİRME PROJESİ YARIŞMASI 2014-2015

TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA ÖĞRENCİLERİ BİTİRME PROJESİ YARIŞMASI 2014-2015 TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA ÖĞRENCİLERİ BİTİRME PROJESİ YARIŞMASI 2014-2015 ENDÜSTRİYEL YAPININ YENİLİKÇİ VE BİLGİ ODAKLI DÖNÜŞÜMÜNÜN BURSA ÖRNEĞİNDE İNCELENMESİ PROJE RAPORU İÇİNDEKİLER

Detaylı

PROJE TEKNİĞİ DERSİ. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ. Öğr. Gör. Hande ASLAN

PROJE TEKNİĞİ DERSİ. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ. Öğr. Gör. Hande ASLAN PROJE TEKNİĞİ DERSİ PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ Öğr. Gör. Hande ASLAN 1. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ÇİZGİ Tüm tasarım oluşumlarının temelidir. Peyzaj tasarımında bütün fikirler bir proje düzeni

Detaylı

Dikkat çekici olması için tasarlandı

Dikkat çekici olması için tasarlandı PHILIPS LED Ampul 7 W (60 W) E27 Sıcak Beyaz Kısılamayan Dikkat çekici olması için tasarlandı Bildiğiniz ve sevdiğiniz şekillerde tasarlanmıştır. En yeni LED enerji tasarrufu teknolojisi sayesinde geleneksel

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

PEYZAJ, PEYZAJ İLE İLGİLİ TANIMLAR, PEYZAJ TASARIMI VE ÖRNEKLER

PEYZAJ, PEYZAJ İLE İLGİLİ TANIMLAR, PEYZAJ TASARIMI VE ÖRNEKLER PEYZAJ, PEYZAJ İLE İLGİLİ TANIMLAR, PEYZAJ TASARIMI VE ÖRNEKLER PEYZAJ NEDİR? PEYZAJ SÖZLÜK ANLAMI GÖRÜNÜM, MANZARA OLAN FRANSIZCA PAYSAGE KELİMESİNDEN DİLİMİZE GİRMİŞTİR. İNGİLİZCEDE LANDSCAPE, ALMANCADA

Detaylı

Dünyanın en parlak floresanlı aydınlatması

Dünyanın en parlak floresanlı aydınlatması Lighting Dünyanın en parlak floresanlı aydınlatması Bu TL5 lamba (tüp çapı 16 mm) yüksek ışık çıkışı sağlar. TL5 HO lambası, yüksek ışık çıkışı gerektiren kurulumlarda kullanılmaya çok uygundur ve mükemmel

Detaylı

KENT AYDINLATMADA REKLAM ÖĞELERĐ

KENT AYDINLATMADA REKLAM ÖĞELERĐ KENT AYDINLATMADA REKLAM ÖĞELERĐ Müjgan ŞEREFHANOĞLU SÖZEN, Elif GEÇĐOĞLU Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Yapı Fiziği Bilim Dalı, Yıldız Beşiktaş, 34349, Đstanbul Tel: 0212 259 70 70 22

Detaylı

PRATİKTE AYDINLATMA KAVRAMLARI VE TERİMLERİ

PRATİKTE AYDINLATMA KAVRAMLARI VE TERİMLERİ İSO ATMK - AGİD Sektör Toplantısı PRATİKTE AYDINLATMA KAVRAMLARI VE TERİMLERİ A.Kamuran TÜRKOĞLU, Kevork BENLİOĞLU, Tuba BASKAN 23.06.2011 1 İÇERİK 1. Işık Şiddeti - Kandela 2. Işık Akısı - Lümen 3. Aydınlık

Detaylı

PMB 102 YAPI MALZEME BİLGİSİ DERS İÇERİĞİ

PMB 102 YAPI MALZEME BİLGİSİ DERS İÇERİĞİ PMB 102 YAPI MALZEME BİLGİSİ DERS İÇERİĞİ Bu dersin amacı, Peyzaj mimarlığı çalışmaları kapsamında yapılan imalat ve inşaat çalışmalarında kullanılan yapı malzemelerinin öğrenciye tanıtılmasıdır. Yapı

Detaylı

İÇ VE DIŞ AYDINLATMADA MALZEMENİN ROLÜ

İÇ VE DIŞ AYDINLATMADA MALZEMENİN ROLÜ İÇ VE DIŞ AYDINLATMADA MALZEMENİN ROLÜ Nursen IŞIK* isik@dicle.edu.tr *Dicle Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ÖZET İnsanoğlu, var olduğundan beri çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak

Detaylı

>> Endüstriyel Aydınlatmalar

>> Endüstriyel Aydınlatmalar Tube Line Çok Amaçlı Aydınlatma 50cm den 400cm ye kadar istenilen ölçüde üretilebilen Tube Line koridor, dar ve geniş alanlar, tezgah üstleri gibi iç mekan aydınlatma ihtiyaçlarının yanı sıra bina dışı

Detaylı

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE AYDINLATMA UYGULAMALARI

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE AYDINLATMA UYGULAMALARI ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE AYDINLATMA UYGULAMALARI Tuba BOSTANCI BASKAN Türk Philips Tic. A.Ş. Saray mah. Dr.Adnan Büyükdeniz Cad. No:13, Ümraniye, İstanbul. Tel: 0-216-636 18 62 Faks: 0-216-636 18 35 e-mail:

Detaylı

İÇMİMARİ PROJEDE FİKRİN SUNUM PAFTASINA YANSIMASI

İÇMİMARİ PROJEDE FİKRİN SUNUM PAFTASINA YANSIMASI İ ç M i m a r l ı k E ğ i t i m i 3. U l u s a l K o n g r e s i / A t ö l y e İÇMİMARİ PROJEDE FİKRİN SUNUM PAFTASINA YANSIMASI KAVRAMLAR Araş. Gör. Merve Buldaç, Araş. Gör. Tuğba Levent Anadolu Üniversitesi,

Detaylı

İç aydınlatma Universal design Spot S100

İç aydınlatma Universal design Spot S100 İç aydınlatma Universal design Spot S100 Hella Industries Genel bakış Dışta bulunan halka Ölçü: 1 : 1 İçte bulunan halka Ölçü: 1 : 2 ORTAM FONKSİYONLU SPOTLAR Aydınlatma için son derece etkili LED spotlar,

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 BAHAR YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ KONU: SANAT OKULU YER: Ç.Ü. DIŞ İLİŞKİLER BİNASI 1. Konu Hakkında Genel Aç ıklama Çukurova

Detaylı

İÇ MİMARLIK ANABİLİM / ANASANAT DALI

İÇ MİMARLIK ANABİLİM / ANASANAT DALI İÇ MİMARLIK ANABİLİM / ANASANAT DALI ANABİLİM / ANASANAT DALI BAŞKANI: Doç. Dr. İpek FİTOZ İÇ MİMARLIK DOKTORA PROGRAMI Program Sorumlusu: Yrd.Doç. Cem DOĞAN Tel: 0 212 252 16 00/269 Üniversitemiz Fen

Detaylı

LED: Geleceğin Aydınlatma Teknolojisi

LED: Geleceğin Aydınlatma Teknolojisi 2010 2011 Hayata ETKİN Bakış LED'li ameliyat lambaları inovatif aydınlatma teknolojileriyle, tüm dünyada cerrahi ekiplerin tercih ettikleri aydınlatma modeli haline gelmiştir. Etkin Tıbbi Cihazlar tarafından

Detaylı

1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar. Konunun Özeti

1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar. Konunun Özeti Elektronik Devreler 1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar Konunun Özeti * Diyotlar yapım tekniğine bağlı olarak; Nokta temaslı diyotlar,

Detaylı

KOD DERSİN ADI Z/S T U AKTS AKTS* İÇT111 İç Mimarlık ve Çevre Tasarımına Giriş I Z İÇT113 Temel Tasarım Eğitimi I Z

KOD DERSİN ADI Z/S T U AKTS AKTS* İÇT111 İç Mimarlık ve Çevre Tasarımına Giriş I Z İÇT113 Temel Tasarım Eğitimi I Z NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR VE TASARIM FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜ 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI ZORUNLU VE SEÇMELİ DERS LİSTESİ 1. Yarıyıl İÇT111 İç Mimarlık

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2016-2017 BAHAR YARIYILI İÇM 401 402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ KONU: SAĞLIK MERKEZİ YER: BEYSUKENT TIP MERKEZİ / ANKARA 1. Konu Hakkında Genel Açıklama

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı İLGİSİ Öğretim Dili GRAFİK TASARIM ve GÖRSEL İLETİŞİM Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim

Detaylı

AYDINLATMA TEKNOLOJĐSĐNĐN MĐMARĐYE ETKĐSĐ

AYDINLATMA TEKNOLOJĐSĐNĐN MĐMARĐYE ETKĐSĐ AYDINLATMA TEKNOLOJĐSĐNĐN MĐMARĐYE ETKĐSĐ F. HĐLAL HALICIOĞLU Yrd. Doç. Dr. Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı Bilgisi Anabilim Dalı Tınaztepe Yerleşkesi Buca/ĐZMĐR E-mail:

Detaylı

Yüksek Basınçlı Sodyum Buharlı Lamba 150W E40. Boyutlar / Dimensions:

Yüksek Basınçlı Sodyum Buharlı Lamba 150W E40. Boyutlar / Dimensions: Verimli Sokak Aydınlatması - 15% varan enerji tasarrufu/ For ecient lighting - up to 15% energy saving Boyutlar / Dimensions: Teknik Veriler / Specification: Lamba Anma Gücü / Lamp wattage (nominal value):

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Tasarımda İnsan-Mekan İlişkisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

Floresan Ampuller. TL Minyatür TL Mini Super 80 Pro Ampul: Borusal 16 mm kılıflı, düşük basınç cıva deşarjlı ampuller.

Floresan Ampuller. TL Minyatür TL Mini Super 80 Pro Ampul: Borusal 16 mm kılıflı, düşük basınç cıva deşarjlı ampuller. TL Mini Super 80 Pro Ampul: Borusal 16 mm kılıflı, düşük basınç cıva deşarjlı ampuller Özellikleri: Yüksek kalite floresan kaplamalı 16 mm çaplı tüp Faydaları: Yüksek renksel geriverim Standart ampullerle

Detaylı

* Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü

* Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü KENT AÇIK ALAN SİSTEMİNDE ÖNEMLİ BİR ELEMAN; KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ DIŞ MEKANLARI Çiğdem KAPTAN AYHAN *1, Abdullah KELKİT *, Füsun ERDURAN * * Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2016-2017 GÜZ YARIYILI İÇM 401 402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ KONU: ADANA KENT OTELİ YER: SOSYAL TESİSLER BİNASI / ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜ / ADANA

Detaylı

PEYZAJ MİMARLIĞI VE PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ

PEYZAJ MİMARLIĞI VE PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ BARTIN ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI PEYZAJ MİMARLIĞI VE PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ İletişim: www.bartin.edu.tr/ Tel : 03782235126 Fax : 03782235065 Adres : Bartın Üniversitesi, Orman Fakültesi,

Detaylı

Geleceğin Reklam Anlayışı

Geleceğin Reklam Anlayışı Geleceğin Reklam Anlayışı TANITIM Logo Yansıt cihazları ile logolarınızı orijinal halleriyle dilediğiniz gibi yansıtabilirsiniz. Logolar renkli olarak yansır ve siz istediğiniz tasarımı yapabilirsiniz.

Detaylı

Ampul: MASTER SON-T PIA Plus. Faydaları. Özellikler. Uygulama. Yüksek verimli ve emniyetli uzun ampul ömürlü şeffaf tüplü yüksek basınçlı sodyum ampul

Ampul: MASTER SON-T PIA Plus. Faydaları. Özellikler. Uygulama. Yüksek verimli ve emniyetli uzun ampul ömürlü şeffaf tüplü yüksek basınçlı sodyum ampul Lighting Ampul: Yüksek verimli ve emniyetli uzun ampul ömürlü şeffaf tüplü yüksek basınçlı sodyum ampul Faydaları Yüksek teknoloji, yüksek lümen ve ampul ömrü boyunca emniyetli yanma ğlar Yüksek enerji

Detaylı

mimariye giriş BaÜ mimarlık / 2005

mimariye giriş BaÜ mimarlık / 2005 MİMARİ ÇEVREDE FORM VE MEKANI OLUŞTURAN TEMEL ELEMANLAR Mimari formu oluşturan temel elemanlar, nokta, çizgi, düzlem ve hacim dir. NOKTA: MEKAN İÇİNDE BİR POZİSYON BELİRLER. FİZİKSEL ÖZELLİKLER: POZİSYON/DURUM

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Illumination Techniques EEE463 7 3+0 3 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Illumination Techniques EEE463 7 3+0 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Illumination Techniques EEE463 7 3+0 3 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Seçmeli / Yüz Yüze

Detaylı

İç aydınlatma Universal design Spot S20

İç aydınlatma Universal design Spot S20 İç aydınlatma Universal design Spot S20 Hella Industries Genel bakış ORTAM FONKSİYONLU SPOTLAR Bu kompakt LED spot lamba, mutfak, banyo ve koridor gibi mekanların aydınlatılması için idealdir. Aydınlatma

Detaylı

Ampul: MASTERColour CDM-T. Faydaları. Özellikler. Uygulama

Ampul: MASTERColour CDM-T. Faydaları. Özellikler. Uygulama Lighting Ampul: Ampul ömrü boyunca sabit renk ve parlak ışıklı kompakt deşarj, yüksek verimli, tek soketli ampuller Faydaları Ömür süresince renk kararlılığı Yüksek ampul verimi sayesinde düşük çalışma

Detaylı

Yol aydınlatmasında en güvenilir çözüm

Yol aydınlatmasında en güvenilir çözüm Lighting Yol aydınlatmasında en güvenilir çözüm Opalize, oval şekilli dış ampulü, yüksek ışık çıkışı ve uzun güvenilir kullanım ömrü ile Yüksek Basınçlı Sodyum lambası Faydaları Üstün teknolojinin sağladığı

Detaylı

Çarşı Bölgesini koruma altına almak amacıyla Kültür Bakanlığı İstanbul İli II Numaralı K.T.V.K. Kurulu nca / 3623 sayılı kararı ile Sit

Çarşı Bölgesini koruma altına almak amacıyla Kültür Bakanlığı İstanbul İli II Numaralı K.T.V.K. Kurulu nca / 3623 sayılı kararı ile Sit KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE ve KÜLTÜR DEĞERLERİNİ KORUMA ve TANITMA VAKFI Kadıköy,bugünkü çarşı alanı ile şekillenmeye başlamış, 18.yy da Türkler ve Rumların yaşadığı bölgeye Ermeniler de yerleşmeye başlamıştır.

Detaylı

LED AYDINLATMA. 2. LED Aydınlatmanın Avantajları Nedir ve Aydınlatmada Neden Led Kullanılmalı?

LED AYDINLATMA. 2. LED Aydınlatmanın Avantajları Nedir ve Aydınlatmada Neden Led Kullanılmalı? LED AYDINLATMA 1. LED Nedir? 2. LED Aydınlatmanın Avantajları Nedir ve Aydınlatmada Neden Led Kullanılmalı? 3. LED Aydınlatma Uygulamaları 4. Örnek LED Aydınlatma Uygulaması ve Sağladığı LED NEDİR? LED,

Detaylı

DESTEK Platformu DESTEK Platformu, Gönüllülük esaslı yerinde dönüşüm modelinin yaratılması için;

DESTEK Platformu DESTEK Platformu, Gönüllülük esaslı yerinde dönüşüm modelinin yaratılması için; 3 yaşamsal dokunuş DESTEK Platformu DESTEK Platformu, Gönüllülük esaslı yerinde dönüşüm modelinin yaratılması için; Demokrasi Ekonomi Strateji Toplum Eşitlik Katılım konularında yerel girişimlere DESTEK

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE VE RESTORASYON

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE VE RESTORASYON ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE VE RESTORASYON Rölöve, bir yapının, kent dokusunun veya arkeolojik kalıntının yakından incelenmesi, belgelenmesi, mimarlık

Detaylı

YARARLAR ÇELİK KONSTRÜKSİYON. Solar Enerji ve Otokorkuluk Montajı

YARARLAR ÇELİK KONSTRÜKSİYON. Solar Enerji ve Otokorkuluk Montajı YARARLAR ÇELİK KONSTRÜKSİYON Solar Enerji ve Otokorkuluk Montajı YARARLAR ÇELİK KONSTRÜKSİYON 2011 yılında; bariyer montajı, solar enerji montajı ve çelik konstrüksiyon üzerine faaliyet göstermek amacıyla

Detaylı

CitySpirit tüm sokaklarda

CitySpirit tüm sokaklarda CitySpirit tüm sokaklarda CitySpirit Street CDS480 CitySpirit, mimari görünümden taviz vermeden mükemmel ve çevre dostu aydınlatma sağlayacak şekilde tasarlanmış bir sokak aydınlatma ürünleri serisidir.

Detaylı

MİM IS 101 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I NORMAL MİM 211 MİMARİ TASARIM II * MİM 111 ÖZEL ÖZEL

MİM IS 101 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I NORMAL MİM 211 MİMARİ TASARIM II * MİM 111 ÖZEL ÖZEL T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2018 2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI I.SINIF BÖLÜM YARIYIL ANABİLİM DALI DERS SIRASI M İ M O O O (0) GENEL (1) BİNA BİLGİSİ (2)

Detaylı

Aydınlatma ve İç Tesisat Laboratuvarı Demo II KNX

Aydınlatma ve İç Tesisat Laboratuvarı Demo II KNX Aydınlatma ve İç Tesisat Laboratuvarı Demo II KNX KNX eski kontrol sistemlerinde ayrı ayrı kontrol edilen fonksiyonları tek bir çatı altına toplar. KNX Nedir? Enerji Kullanımında Sektörel Dağılım Enerji

Detaylı

GALATA KULESİ Mimari Aydınlatma Konsepti

GALATA KULESİ Mimari Aydınlatma Konsepti GALATA KULESİ Mimari Aydınlatma Konsepti 1. Galata Kulesi nin Konumu. Kent İçerisinde Galata Kulesi. Silüette Galata Kulesi. Kulenin Yakın Çevresi 2. Tarih Boyunca Galata Kulesi nin Kullanımı 3. Kule Aydınlatmasının

Detaylı

ArenaVision LED gen2 spor alanlarında yeni bir deneyim yaşanmasını sağlıyor

ArenaVision LED gen2 spor alanlarında yeni bir deneyim yaşanmasını sağlıyor Lighting ArenaVision LED gen2 spor alanlarında yeni bir deneyim yaşanmasını sağlıyor ArenaVision LED gen2 Philips ArenaVision LED gen2 projektör aydınlatması sistemi, en yeni TV yayını standartlarını destekleyen

Detaylı

İç aydınlatma Universal design Spot S102

İç aydınlatma Universal design Spot S102 İç aydınlatma Universal design Spot S102 Hella Industries Genel bakış Dış halka Ölçü: 1 : 1 AMBİYANS FONKSİYONLU SPOTLAR İç halka Ölçü: 1 : 2 Aydınlatma için son derece etkili LED spotlar, örn. giriş alanları

Detaylı

AYDINLATMA OTOMASYONU VE ENERJİ TASARRUFU SİSTEMLERİ

AYDINLATMA OTOMASYONU VE ENERJİ TASARRUFU SİSTEMLERİ AYDINLATMA OTOMASYONU VE ENERJİ TASARRUFU SİSTEMLERİ Cüneyt ALSAT EEC Entegre Bina Kontrol Teknolojileri A.Ş. ÖZET İşletmelerin sert rekabet koşulları altında ayakta kalmaları ve karlılıklarını arttırmaları

Detaylı