Edirne Cüzzamhanesi (II Murat ) Fatih Darüşşifası (1470) Edirne Darüşşifası (1488) Karacaahmed Cüzzamhanesi (1514) Manisa Hafsa Sultan

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Edirne Cüzzamhanesi (II Murat 1421-1451) Fatih Darüşşifası (1470) Edirne Darüşşifası (1488) Karacaahmed Cüzzamhanesi (1514) Manisa Hafsa Sultan"

Transkript

1 Edirne Cüzzamhanesi (II Murat ) Fatih Darüşşifası (1470) Edirne Darüşşifası (1488) Karacaahmed Cüzzamhanesi (1514) Manisa Hafsa Sultan Bimarhanesi (1539) Haseki Darüşşifası (1550) Süleymaniye Darüşşifası (1556) Toptaşı veya Atikvalide Bimarhanesi (1583) Sultanahmet Darüşşifası (1617)

2 Edirne Bayezid Darüşşifası Bayezid külliyesinin bir bölümü Elimizde 3 adet vakfiyesi var Evliya Çelebi burayı ziyaret etmiş ve bazı gözlemlerini kitabına yazmış. Burada hastaların yattığını, hekimlerin vizit yaptıklarını, akıl hastalarının varlığını ve bunlara müzikle tedavi yapıldığını anlatmış.

3 Edirne Bayezid Darüşşifası Toplam 12 kadrosu var, 2 hekim, 2 kehhal, 2 cerrah, 2 ilaç hazırlayıcısı, 4 hastabakıcı Bimaristanda, her maraza tutulmuş dindar fukaraya hizmet etmek için üç şefkatli tabip tayin edilip biri reis seçile. Hekimbaşı maharetli ve becerikli, tababet hizmetinin âdâbını bilen, olgun, edepli ve mahir ola. Uhdesindeki hizmetleri emniyetle yapıp karşılığında günde 30 akçe ayda 900 akçe verile.

4 Edirne Bayezid Darüşşifası İki hekim kendilerine verilen hizmetleri reislerine müracaat edip danışarak, doğruluk ve emniyetle yerine getirmekle uğraşıp ihanetten sakınalar, karşılığında günde 10'ar akçe ki her birine ayda 300 akçe verile. İki kâmil kehhal, göz tabakalarını çok iyi bilen, gözdeki hastalıklı perdeyi (görmeyi zorlaştıracak tarzda yüzeysel damarlaşma, pannus ) izale edebilen, mil aletlerini kullanma melekesine sahip, bütün göz hastalıklarında maharetli ola, hizmetleri karşılığında her birine günlük 7 akçe, ayda 210 akçe verile.

5 Edirne Bayezid Darüşşifası Cerrahlıkta becerileri meşhur ve maharetleri bilinen iki üstat cerrah ki cerahat tımarında (yaraların tedavisinde) ihmalsiz ve eli çabuk ola, karşılığında günde 7'şer akçe, ayda 210'ar akçe verile. İlaca muhtaç olan dertliler ile Dârüşşifada kalan hastaların hizmetlerini doğrulukla yapmak için dört hizmetkâr/kayyum, hastalara gönül rızasıyla iyi davrana, her hastayla bazen gizlice bazen açıkça konuşa, gece ve gündüz gereken hizmetleriasla sakınıp çekinmeden iman ve doğrulukla kusursuz olarak yapa, her birine günlük 3 akçe, ayda 90 akçe verile.

6 Edirne Bayezid Darüşşifası 1617 yılında kadroyu genişlemiş olarak görüyoruz: -Seretıbba -Katip -İbrikçi -Tabib-i Sani -Vekilharç -Tabbah -Tabib-i Salis -Ferraş -Buhuri -Sercerrah -Cerrah -Şerbetçi, Havancı -Gassal -Bevvab -Hadim

7 Edirne Bayezid Darüşşifası - Şuruphane - Meacin karhanesi: Haftada iki kere burası halka açılır ve hastalar şifa bulmak için dağıtılan bu macundan alırlar

8 Edirne Bayezid Darüşşifası Dârüşşifanın odaları çeşitli hastalıklara tutulmuş zenginler, fakirler, yaşlılar ve gençlerle doludur. Hastalar kışın ateşler yakılarak ısıtılmış odalarda yumuşak döşekler ve yorganlarla ipek yuvarlak yastıklara dayanıp inlerler. Bazı odalarda delilik mevsimi olan ilkbaharda, Edirne'nin aşk deryasına düşmüş sevdalı âşıklar çoğalır. Bunlar hekimin emriyle bu tımarhaneye getirilirler, aslan gibi kükreyerek yatarlar. Kimisi havuz ve şadırvanlara bakıp Kalender hülyası sözler ederler. Bir kısmı da büyük kubbenin etrafında olan çiçek bahçesindeki kuşları dinleyip delilere mahsus ölçüsüz ve perdesiz yüksek seslerle feryad ederler. Özellikle bahar mevsiminde Edirne'nin dilberleri bimarhaneye gelip divaneleri seyrederler. O dilberleri gören bu hakir Evliya'nın deli olası geldi. O derece güzel kızları vardır. Eski hekimlere göre, güzel yüz, güzel ses, saz sesi ve güzel söz insanın içini açıp gamını dağıtır.

9 Haseki Darüşşifası Darüşşifa devresi Yeni kısımlar eklenmesi günümüz Yeni Haseki Hastanesi

10 Süleymaniye Darüşşifası (1556) Bir külliye olarak planlanıyor, içinde cami, darüşşifa, eczane,4 adet medrese, kervansaray, tabhane, okul ve çarşı dükkanları var Medreselerden birisi Tıp Medresesi Buradan 19. yüzyılın sonuna kadar hekim yetiştiğini biliyoruz.

11 Süleymaniye Darüşşifası (1556) Darüşşifa nın vakfiyesinde çalışan hekimler, yardımcı sağlık personeli, bunların maaşları hakkında bilgiler var. Önceki darüşşifalara göre daha kapsamlı bir örgütlenme olduğu görülüyor. Ancak darüşşifa da hangi hastaların yattığı, nasıl tedavi gördüklerine dair bilgimiz yok

12 Süleymaniye Darüşşifası (1556) 1827 yılında Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire nin kurulmasından sonra Süleymaniye Darüşşifasının akıl hastanesi olarak işlev gördüğü anlaşılıyor yılları arasında İtalyan hekim Mongeri burada başhekimlik yapmıştır yılındaki kolera salgınında bir süre karantina olarak kullanılmıştır.

13 Avrupa da neler oldu? 11. yüzyıldan itibaren Avrupa da cüzzam salgınları ciddi boyutta bir atış gösterdi. Bu nedenle cüzzamhaneler (leper house, leprosaria, lazar house, lazaretta) Avrupa da ciddi bir artış gösterdi. 13. yüzyılda Avrupa civarında cüzzamhane olduğu tahmin ediliyor!!

14 Avrupa da neler oldu? Cüzzama olan halk bakışı daima olumsuzdu. Ancak kilisenin lepraya olan bakışı bir anlamda çelişkili ve değişkendi. İncil in bazı yerlerinde bu hastalık Tanrı nın bir cezası olarak görülüyordu. Ancak İsa nın lepralılardan kendini sakınmaması ve onları dokunarak tedavi etmesi Tanrı nın bir yönden onlara yakınlık gösterdiğinin de işareti olabilirdi.

15 Avrupa da neler oldu? III. Lateran Konsül: 1179: Lepralılar toplumdan izole edilecek, meazrlıkları ayrı olacak ve bunların iaşeleri temin edilecek! Yerel kiliseler ya bu işleri kendi olanakları ile yaptılar ya da bu tür kurumları finanse ettiler

16 Avrupa da neler oldu? 15. yüzyıla doğru cüzzam sıklığı azalınca bu kuruluşlar, sivil otoritelerin kontrolu altında akıl hastalarının ya da diğer ateşli salgın enfeksiyon hastalıkları olan insanların yatırıldığı kurumlar şekline dönüştüler. En yaygın rastlanan ateşli hastalık da Avrupa için yaklaşık yıl boyunca veba idi. Bundan başka yaşlı, yoksul ve bakıma muhtaçlar için sığınma evleri vardı (Infirmary).

17 Avrupa da neler oldu? Veba salgınının Avrupa nın telem sorunu haline gelmesi ile birlikte Avrupa şehirlerinde Lazaretto adı verilen büyükçe hastaneler kurulmaya başlandı. Veba olduğunda şüphe edilenler Şehir senatolarının atadığı komisyonlarca muayene ediliyor ve veba olduğuna karar verilenler Lazaretto lara gönderiliyordu.

18 Avrupa da neler oldu? Frankfurt 1494 Nürnberg 1498 Venedik 1423, 1468 Floransa 1463 Genova 1467 Milan 1488

19 Avrupa da neler oldu? 16. yüzyılda kurula Lazarettolar ise çok daha büyük yatak kapasitesine sahipti: veba salgınında Milan Lazarettosunda aynı anda kişinin bulunduğu söylenir. O zamana kadar rastlanmayan hekim kadrolarına bu Lazaretto larda sınırlı da olsa artık rastlanmaktadır.

20 Avrupa da neler oldu? Uygulanan tedaviler elbette başarılı olmaktan uzaktı. Ancak Lazaretto ya yatan hastaların hepsi de ölmüyordu, mortalite % civarlarında idi. Her ne kadar Hipokratik Galenik Tıp bulaşıcı hastalık tanımını kabul etmiyorsa da insanlar vebanın bir şekilde bulaştığını anlamışlardı ve bulaşmayı engellemek için bugünküne benzer önlemler alıyorlardı.

21 Avrupa da neler oldu? Veba nın bulaşıcı olduğunun anlaşılması ile birlikte ilk defa karantina kavramı bu dönemde ortaya çıkıyordu. Şüpheli yerlerden gelen tacirler, elçiler, gezginler belli bir süre, genellikle 40 gün karantina evlerinde bekletiliyor (pesthouse), bu süre sonunda muayane edilip eğer hastalık belirtileri bulunmazsa şehire girmelerine izin veriliyordu.

22 Avrupa da neler oldu? Avrupa da modern bir hastanenin kurulmasına dair ilk hareket İngiltere den geldi. İngiltere de kıta Avrupasının aksine yeterli sayıda lazaretto veya sığınma mekanları yoktu. Bu eksikliği hem yerel otoriteler hem de halk hissediyordu. Buna serbest çalışan hekimler de eklenince, hekimlerin de içinde çalıştığı bir hastane fikri merkezi otoritelerce de kabul edildi.

23 Avrupa da neler oldu? Londra -Westminster Infirmary Guy s Hospital 1726 Edinburgh -Royal Edinburgh Infimary 1729 Londra -St. George s Hospital 1733 Winchester -Winchester Infirmary 1736 Bristol -Bristol Infirmary 1737 Londra -Londra Hastanesi 1740 Londra -Middlesex Hastanesi 1745

24 Avrupa da neler oldu? Hastanelerin kurulmasına zemin hazırlayan kapitalist ideoloji idi. Zamanın merkantilist düşünürleri halkın daha verimli çalışması için sağlık sorunlarının çözülmesi gerektiğini söylüyorlardı. Nüfus un sağlıklı olması daha fazla gelir anlamına geliyordu. Hekimler de hem kendileri hem de Tıp öğrencileri için bir uygulama alanının bulunmasını önemsiyorlardı.

25 Avrupa da neler oldu? İngiltere de bu yeni kurulan hastanelerden en hızlı gelişeni Edinburg Kraliyet Hastanesi oldu (Edinburgh Royal Infirmary) ve bu hastane halen faaliyetine devam etmektedir yıllarında, burada 200 civarında Tıp öğrencisi pratik eğitim görüyordu ve üniversite öğretim üyeleri burada hekimlik yapıyordu.

26 Avrupa da neler oldu? Viyana Genel Hastanesi (Vien Allgemeines Krankenhaus), 1784 Paris Necker Hastanesi 1778 Massachussets Genel Hastanesi 1845 Hastaların hastanelere kabul edilmeleri ve hekimlerin yoğun bir şekilde hasta görmelerine ve onlardaki gelişme ve değişiklikleri daha yakından takip etmelerine yol açtı. Tıptaki bazı önemli gelişmeler bu ortamlarda oldu. Harvey dolaşım sistemini, Laenec steteskobu bu ortamlarda keşfettiler. Mikroskobun tıpta kullanıma girmesi bu ortamda oldu.

27 Avrupa da neler oldu? Asepsi ve antisepsinin öneminin anlaşılması Cerrahinin gelişmesi Anestezi tekniklerinin gelişmesi Antibiyotiklerin kullanıma girmesi Damardan sıvı ve ilaç tedavisinin kullanıma girmesi Görüntüleme tekniklerinin gelişmesi Ağrı kesici ve lokal anesteziklerin keşfi

28 Tekrar Osmanlı Osmanlı devlet 18. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Avrupa yı belli başlı alanlarda yakından takip etmeye başladı. Tanzimat fermanı ile birlikte bu ilgi arttı. Bunların başında askerlik ve savaş teknolojisi geliyordu. Sağlık ve Tıp konusunda Tıphane-i Amire nin kuruluşuna kadar olan zaman konusunda çok fazla bilgimiz yok

29 Mevcut darüşşifalarda hangi hastaların yatırıldığını, bunlara nasıl tedviler uygulandığını bilmiyoruz. Tıp medresenin işlevini, müfredatını ve ne kadar hekim yetiştirdiği konusunda bilgimiz yok. Elimizde 16., 17. ve 18. yüzyıllara ait çok sayıda tıbbi yazma eser var, ama burada yazanların hayata nasıl geçirildiğini bilmiyoruz. 19. yüzyıl ortalarına doğru tıp eğitiminde köklü bir devrim yaşandı!

30 Tıphane-i Amire 1827(Hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi) Cerrahhane-i Mamure 1832 Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane 1837 Meclis-i Umur-i Tıbbiye 1840 Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye 1867

31 Meclis-i Umur-i Tıbbiye 1840 Üyeleri Tıp hocaları Devletin sivil sağlık işleri Zamanla değişerek Sağlık Bakanlığına dönüştü

32 Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye 1867 Sivil hekim yetiştirme amacıyla kuruldu Eğitim dili Türkçe Mezunlara mecburi hizmet

33 Sorular Darüşşifalara ne oldu? Hastaneler ne zaman yerleşik kurumlar halini aldılar? Hastanelerin gelirleri nereden geliyordu?

34 Askeri Hastaneler Zeytinburnu Askeri Hastanesi (1794) Levent Çiftliği Hastanesi (1799) Taksim Topçu Hastanesi (1809) Hassa Askeri Hastanesi (1828) Maltepe Askeri Hastanesi (1828) Cebehane Hastanesi (1828) Tophane hastanesi (1834) Mekteb-i Harbiye Hastanesi (1834) Humbarahene Hastanesi (1835) İstanbul Deniz Hastanesi (1838) Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Hastanesi (1839) Haydarpaşa Askeri Hastanesi (1845) Gümüşsuyu Askeri Hastanesi (1846) Gülhane Askeri Hastanesi (1898)

35 Sivil Hastaneler Vakıf Gureba Hastanesi (1845) Zeynep Kamil Hastanesi (1862) Kuduz (Darü l-kelp) hastanesi (1887) Tıbbiye-i Mülkiye Hastanesi (1893) Şişli Etfal Hastanesi (1899) Cerrahpaşa Hastanesi (1910)

36 Vakıf Gureba Hastanesi 1845 İstanbulda 1826 da çıkan kolera ve 1843 te çıkan çiçek salgınları nedeniyle böyle bir hastane inşa etme fikrinin doğduğu söylenir. Sultan Abdülmecidin annesi Bezm-i Alem Sultan tarafından yaptırıldı. İki hekim ve iki cerrah olmak üzere 4 hekim kadrosu ile açıldı, toplam personeli 54 idi. Hasta yatağı sayısı 200 idi.

37 Vakıf Gureba Hastanesi 1845 İlk açıldığında farklı branşlar yoktu, ama bulaşıcı hastalığı olanlar ayrı koğuşlarda yatıyorlardı. İlk defa 1892 yılında göz hastalıkları kliniği ve daha sonra hariciye kliniği açıldı yılında asepsi antisepsi kuralları uygulandı. İlk laboratuar ve mikroskop 1909 yılında kullanıma girdi. Yönetimi 1924 yılında Sağlık Bakanlığına devredildi

38 Zeynep Kamil Hastanesi 1862 Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa nın kızı Zeynep Hanım ile eşi sadrazam Yusuf Kamil Paşa tarafından kurulmuştur. Zaman zaman bakımsız kalmış, işlevi durmuş ama tekrar onarılarak hizmete sokulmuştur. Halen hizmet vermektedir.

39 Kuduz Hastanesi 1887 Fransa daki Pastör enstitüsü ile hemen hemen aynı tarihlerde kurulmuştur. Başhekim Zoeros Paşa burada 12 yıl başhekimlik yapmış ve modern Türk bakteriyolojsinin temelini atmıştır.

40 Şişli Etfal Hastanesi 1899 Bizzat Sultan II. Abdülhamit tarafından yaptırıldı yılları arasındaki hasta istatistikleri düzenli bir şekilde yayımlanmıştır. İlk defa stetoskop bu hastanede kullanıldı. Halen ülkemizin en güzide sağlık kurumlarından birisidir.

41 Cerrahpaşa Hastanesi 1910 Belediyeye bağlı 80 yataklı hastane olarak kurulmuştur. Dahiliye, Cildiye, Kulak Burun Boğaz ve Hariciye servisleri, laboratuar ve ameliyathanesiyle kuruldu. Yatak sayısı 1916 yılında 150 ye, 1927 yılında 250 ye çıktı.

42 Türkiye Cumhuriyeti, 1925 Numune hastaneleri açmak Doktor sayısını artırmak Ebe yetiştirmek Sağlık memuru yetiştirmek Doğum ve çocuk bakımevi açmak Verem sanatoryumu açmak Sıtma mücadelesi yapmak

43 Türkiye Cumhuriyeti, 1925 Frengi ile mücadele Trahom ile mücadele Hıfzıssıha merkezinin kurulması Sağlık hizmetlerini köylere kadar götürmek

44 Numune Hastaneleri Ankara Numune Hastanesi Haydarpaşa Numune Hastanesi Konya Numune Hastanesi Adana Numune Hastanesi Trabzon Numune Hastanesi Erzurum Numune Hastanesi Sivas Numune Hastanesi

45 Tıp Fakülteleri Darülfünun Tıp Fakültesi 1900 İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi 1933 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1945 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 1955

Her şeyin değiştiği yüzyıl!! 13. Yüzyıl

Her şeyin değiştiği yüzyıl!! 13. Yüzyıl Her şeyin değiştiği yüzyıl!! 13. Yüzyıl Hastanelerin kimin denetiminde olacağı konusunda tartışma (Kilise Devlet!?) 1205 Dördüncü Lateran Konsül: Din adamlarının tıbbi tedavi yapmaları yasaktır 1205 Dördüncü

Detaylı

sağlık hizmetlerinin sosyalleştirilmesi dönemi

sağlık hizmetlerinin sosyalleştirilmesi dönemi CUMHURİYET DÖNEMİ SAĞLIK HİZMETLERİNİN, BİRİNCİ DERECEDE BİR DEVLET GÖREVİ OLARAK ELE ALINIŞININ BAŞLANGICI TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ HÜKÜMETİ NİN KURULUŞU İLEDİR. 1920 Adnan Adıvar Dönemi 1921-1937

Detaylı

10.HAFTA Ulusal sağlık politikaları

10.HAFTA Ulusal sağlık politikaları 10.HAFTA Ulusal sağlık politikaları Birinci dönem: 1920-1961 İkinci dönem: 1961-1990 Üçüncü dönem: 1990-günümüz 2 Sağlık hizmetlerinin devletin temel görevlerinden biri olarak ele alınması 23 Nisan 1920

Detaylı

Ülkemizde Tıp Fakültelerinin tarihi

Ülkemizde Tıp Fakültelerinin tarihi Ülkemizde Tıp Fakültelerinin tarihi 1 Bütün dünler, bugünleri aydınlatan fenerlerdir. W. Shakespeare 2 Marmara Üniv. Haydarpaşa Kampüsü 1915 yılında Çanakkale de şehit olan Tıp Fakültesi öğrencileri anısına!

Detaylı

TIP BAYRAMI DR. YAHYA R. LALELİ

TIP BAYRAMI DR. YAHYA R. LALELİ TIP BAYRAMI DR. YAHYA R. LALELİ ANKARA ROTARY KLÜBÜ 14 MART 2018 HİLTON OTEL, ANKARA Türkiye de 14 Mart ta Kutlanan Tıp Bayramının Anlamı: Tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime

Detaylı

9. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları: Osmanlı İmparatorluğu ve sağlık hizmetleri

9. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları: Osmanlı İmparatorluğu ve sağlık hizmetleri 9. HAFTA Ulusal sağlık politikaları: Osmanlı İmparatorluğu ve sağlık hizmetleri 2 Sağlık hizmetleri daha çok saraya ve orduya yönelik olarak yürütülmüştür. Devletin tek resmi sağlık örgütü sarayda yer

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi 185. Yıllık Tarihine Bakış

İstanbul Tıp Fakültesi 185. Yıllık Tarihine Bakış İstanbul Tıp Fakültesi 185. Yıllık Tarihine Bakış Prof. Dr. Nuran Yıldırım Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı İstanbul Tıp Fakültesi uzak tarihinin 1470 yılında Fatih Darüşşifası ile başladığı kabul edilir

Detaylı

Osmanlı nın ilk hastanesi:

Osmanlı nın ilk hastanesi: mekan Osmanlı nın ilk hastanesi: Yıldırım Darüşşifası YAPIMI 1394 TE TAMAMLANAN VE OSMANLI DEVLETİ NİN İLK HASTANESİ OLARAK KABUL EDİLEN BURSA DAKİ YILDIRIM DARÜŞŞİFASI, OSMANLI NIN YAPI ALANINDA DEVLET

Detaylı

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Program Kodu Eğitim Süresi Puan Türü Genel Kontenjan Yabancı Uyruklu Kontenjanı 2015-TUS Tercih Program Adı Özel Koşullar ve Açıklamalar* (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma

Detaylı

Program Kodu Eğitim Süresi Puan Türü (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7)

Program Kodu Eğitim Süresi Puan Türü (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Program Kodu Eğitim Süresi Puan Türü Genel Ek Kontenjan Yabancı Uyruklu Ek Kontenjanı 2015-TUS Ek Tercih Program Adı Özel Koşullar ve Açıklamalar* (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Sağlık Bakanlığı Eğitim ve

Detaylı

*Uzmanlık Programları ile ilgili Özel Koşullar ve Açıklamalarını mutlaka okuyunuz. 1

*Uzmanlık Programları ile ilgili Özel Koşullar ve Açıklamalarını mutlaka okuyunuz. 1 Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Adana Şehir Hastanesi 706800101 ADANA Acil Tıp K 1 706810010 ADANA Beyin Ve Sinir Cerrahisi K 2 706800107 ADANA Genel Cerrahi

Detaylı

(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları

(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Uzmanlık Dal Kodu Öğretim Süresi Puan Türü Genel Kontenjan Yabancı Uyruklu Kontenjanı 2013-TUS Sonbahar Dönemi Tercih Uzmanlık Dal Adı Özel Koşullar ve Açıklamalar* (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Sağlık Bakanlığı

Detaylı

Program Kodu Program Adı Puan Türü Genel Ek Kontenjan YBU Ek Kontenjanı Özel Koşullar ve Açıklamalar*

Program Kodu Program Adı Puan Türü Genel Ek Kontenjan YBU Ek Kontenjanı Özel Koşullar ve Açıklamalar* Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Adana Şehir Hastanesi 706800101 Acil Tıp K 3 706800106 Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları K 3 706800107 706800109 Kadın Hastalıkları

Detaylı

KADRO ADEDİ ADANA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ACİL TIP 3 ADANA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ 2 ADANA NUMUNE EĞİTİM VE

KADRO ADEDİ ADANA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ACİL TIP 3 ADANA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ 2 ADANA NUMUNE EĞİTİM VE ADANA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ACİL TIP 3 ADANA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ 2 ADANA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BEYİN VE SİNİR CERRAHİSİ 1 ADANA NUMUNE EĞİTİM

Detaylı

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Uzmanlık Dal Kodu Öğretim Süresi Puan Türü Genel Kontenjan Yabancı Uyruklu Kontenjanı 2014-TUS İlkbahar Tercih Kılavuzu Uzmanlık Dal Adı Özel Koşullar ve Açıklamalar* (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Sağlık

Detaylı

ATAMA YAPILACAK KLINIK SEFI VE KLINIK SEF YARDIMCISI KADROLARI ILI HASTANE ADI BRANS KADRO UNVANI KADRO ADEDI ADANA NUMUNE EAH ÇOCUK SAGLIGI VE

ATAMA YAPILACAK KLINIK SEFI VE KLINIK SEF YARDIMCISI KADROLARI ILI HASTANE ADI BRANS KADRO UNVANI KADRO ADEDI ADANA NUMUNE EAH ÇOCUK SAGLIGI VE ATAMA YAPILACAK KLINIK SEFI VE KLINIK SEF YARDIMCISI KADROLARI ILI HASTANE ADI BRANS KADRO UNVANI KADRO ADEDI ADANA NUMUNE EAH ÇOCUK SAGLIGI VE HASTALIKLARI SEF 1 ADANA NUMUNE EAH IÇ HASTALIKLARI SEF 1

Detaylı

Trakya Üniversitesi nin, kültürel miras ve korumacılık alanında gerçekleştirdiği en büyük projelerden biridir.

Trakya Üniversitesi nin, kültürel miras ve korumacılık alanında gerçekleştirdiği en büyük projelerden biridir. Bu müze, Edirne merkez Yeniimaret semtinde bulunan Sultan II.Bayezid Külliyesi Darüşşifası bünyesinde hayata geçirilmiş olup, Trakya Üniversitesi nin, kültürel miras ve korumacılık alanında gerçekleştirdiği

Detaylı

Eğitim Süresi Puan Türü

Eğitim Süresi Puan Türü Program Kodu Eğitim Süresi Puan Türü Genel Kontenjan Yabancı Uyruklu Kontenjanı Tablo 3 Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde, Sağlık Bakanlığı Adına Tıp Program Adı Özel Koşullar ve Açıklamalar*

Detaylı

SAĞLIK MESLEK LİSELERİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ XII. SINIF BULAŞICI HASTALIKLAR VE BAKIMI DERSİ İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ PROGRAMI

SAĞLIK MESLEK LİSELERİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ XII. SINIF BULAŞICI HASTALIKLAR VE BAKIMI DERSİ İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI SAĞLIK MESLEK LİSELERİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ XII. SINIF BULAŞICI HASTALIKLAR VE BAKIMI DERSİ İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ PROGRAMI ANKARA 2007 GİRİŞ

Detaylı

2013 Eylül TUS Taban Puanları (bölüm ismine göre alfabetik sıralı liste)

2013 Eylül TUS Taban Puanları (bölüm ismine göre alfabetik sıralı liste) 2013 Eylül TUS Taban Puanları (bölüm ismine göre alfabetik sıralı liste) Abant İzzet Baysal Üniversitesi Acil Tıp K 3 - - Afyon Kocatepe Üniversitesi Acil Tıp K 2 - - Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp K 2

Detaylı

Bakanlığımız Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde Klinik Şefi, Klinik Şef Yardımcısı ve Başasistan Ataması Yapılacak Kadrolar

Bakanlığımız Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde Klinik Şefi, Klinik Şef Yardımcısı ve Başasistan Ataması Yapılacak Kadrolar Ankara Atatürk Eğt.ve Arş.H. Deri ve Zührevi Hastalıkları 2 Ankara Atatürk Eğt.ve Arş.H. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji 1 1 Ankara Atatürk Eğt.ve Arş.H. Göğüs Hastalıkları 1 Ankara Atatürk

Detaylı

BAKANLIĞIMIZ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANELERİNE BAŞASİSTAN ATAMASI YAPILMAK ÜZERE İLAN EDİLECEK KADROLAR

BAKANLIĞIMIZ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANELERİNE BAŞASİSTAN ATAMASI YAPILMAK ÜZERE İLAN EDİLECEK KADROLAR BAKANLIĞIMIZ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANELERİNE BAŞASİSTAN ATAMASI YAPILMAK ÜZERE İLAN EDİLECEK KADROLAR İl Adı Hastane Adı Uzmanlık Dalı Ankara Ankara Numune Acil Tıp 2 Ankara Ankara Numune Aile Hekimliği

Detaylı

Sağlık ve Salgın Hastalıklar Kaynakçası

Sağlık ve Salgın Hastalıklar Kaynakçası Sağlık ve Salgın Hastalıklar Kaynakçası Torun, S. (2008). Kırım Savaş'ında Hasta Bakımı Ve Hemşirelik. Dramur Bütün, R. (1988). Osmanlılarda Hekim ve Eczacı Gediği. Ankara: Türk Tarih Kurumu. Yılmaz, N.,

Detaylı

II. Beyazid Camii - Külliyesi ve Sağlık Müzesi. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

II. Beyazid Camii - Külliyesi ve Sağlık Müzesi. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı II. Beyazid Camii - Külliyesi ve Sağlık Müzesi Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 II.Beyazid Camisi ve Külliyesi (II.Beyazid Kompleksi).... 4 0.1.1 Darüşşifa

Detaylı

fl0ral EYLÜL 2013 TUS (PUAN/BÖLÜM) PUAN TÜRÜ KONTEN JAN YERLEŞ EN DAL ADI BOŞ MİN. PUAN MAX. PUAN DAL KODU

fl0ral EYLÜL 2013 TUS (PUAN/BÖLÜM) PUAN TÜRÜ KONTEN JAN YERLEŞ EN DAL ADI BOŞ MİN. PUAN MAX. PUAN DAL KODU DAL KODU 100711019 AKDİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP K 2 2 0 59,07666 61,95058 102911011 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP K 1 1 0 55,29796 55,29796 105631018 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ CERRAHPAŞA

Detaylı

Tablo Açıklamaları. Özel Koşul ve Açıklamalar

Tablo Açıklamaları. Özel Koşul ve Açıklamalar Tablo Açıklamaları Tablolar 7 sütun hâlinde düzenlenmiştir. Tabloda, uzmanlık program kodu (1), program adı (2), eğitim süresi (3), puan türü (4), genel kontenjan (5), yabancı uyruklu kontenjanı (6) ve

Detaylı

2012-TUS İLKBAHAR DÖNEMİ GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (YABANCI UYRUKLU)

2012-TUS İLKBAHAR DÖNEMİ GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (YABANCI UYRUKLU) VE LAR ( ) 101111031 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ K 1 0 1 --- --- 101111058 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON K 1 1 0 49,89946 49,89946 101111094 ANKARA

Detaylı

EYLÜL 2013 TUS (PUAN/BÖLÜM) fl0ral

EYLÜL 2013 TUS (PUAN/BÖLÜM) fl0ral KONT 100711019 AKDİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP K 2 2 0 59,07666 61,95058 102911011 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP K 1 1 0 55,29796 55,29796 105631018 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ CERRAHPAŞA

Detaylı

Eğitim Araştırma Hastanesinde Asistan Olmak

Eğitim Araştırma Hastanesinde Asistan Olmak Eğitim Araştırma Hastanesinde Asistan Olmak Dr. Ceren ATASOY SBÜ. ŞİŞLİ HAMİDİYE ETFAL EAH. ENFEKSİYON HASTALıKLARı VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ Sunum planı Geçmiş Anket SWOT analizi Öneriler- İstekler Geçmiş

Detaylı

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 700111064 Genel Cerrahi 5 K 1 - - 700111082 İç Hastalıkları 4 K 1 - - Ankara Dışkapı

Detaylı

Tablo 2 Üniversitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitim Dalları ve Kontenjanları

Tablo 2 Üniversitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitim Dalları ve Kontenjanları Tablo 2 Ünirsitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitim Dalları Kontenjanları Abant İzzet Baysal Ünirsitesi 1011375 Acil Tıp 5 K 1 - - 51.745 1011139 Anesteziyoloji Reanimasyon 4 K 1 - - 56.044 1011147 Beyin Sinir

Detaylı

Aşağıdaki listede İstanbul'darapor alabileceğiniz Hastaneler ve diğer sağlık kurumların adres ve telefonlarını bulabileceksiniz.

Aşağıdaki listede İstanbul'darapor alabileceğiniz Hastaneler ve diğer sağlık kurumların adres ve telefonlarını bulabileceksiniz. Aşağıdaki listede İstanbul'darapor alabileceğiniz Hastaneler ve diğer sağlık kurumların adres ve telefonlarını bulabileceksiniz. Sağlık Raporu Alabileceğiniz Hastaneler (İSTANBUL) Sağlık Bakanlığı Haydarpaşa

Detaylı

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ DAHİLİYE UZMANI KADROSU HİZMET ŞEMASI

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ DAHİLİYE UZMANI KADROSU HİZMET ŞEMASI TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ DAİRESİ PRATİSYEN HEKİM KAROSU (3(2).41/2000) Kadro Adı : Pratisyen Hekim Hizmet Sınıfı : Tabiblik Hizmetleri Sınıfı Derecesi : III (İlk Atanma Yeri) Kadro Sayısı : 22 I. GÖREV

Detaylı

HEKİMLERİN MECBURİ HİZMET YÜKÜMLÜLÜĞÜ

HEKİMLERİN MECBURİ HİZMET YÜKÜMLÜLÜĞÜ HEKİMLERİN MECBURİ HİZMET YÜKÜMLÜLÜĞÜ Çalışma hakkı evrensel bir haktır. Altı yıl üniversite eğitimi alan Tıp Fakültesi mezunları hâlihazırda özgürce hekimlik yapma hakkına sahip değildirler. Dünyada,

Detaylı

Türkiye de Sağlık Örgütlenmesi

Türkiye de Sağlık Örgütlenmesi Türkiye de Sağlık Örgütlenmesi (224 Sayılı Yasa ) Doç.Dr.Melikşah ERTEM İdeal Bir Örgütün İlkeleri Eşitlik Sürekli hizmet Entegre hizmet Katılımcı hizmet Öncelikli hizmet Ekip hizmeti Kademeli hizmet İdeal

Detaylı

2014-TUS SONBAHAR DÖNEMİ EK YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL)

2014-TUS SONBAHAR DÖNEMİ EK YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL) VE LAR () 100411013 AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP K 1 0 1 --- --- 101411019 ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP K 3 0 3 --- --- 700111019 ADANA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

Detaylı

2014-TUS İLKBAHAR DÖNEMİ GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL)

2014-TUS İLKBAHAR DÖNEMİ GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL) 2014-TUS İLKBAHAR DÖNEMİ YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE VE LAR () 100111016 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP K 2 2 0 48,61183 50,20475 100111025 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP

Detaylı

Tablo 2. Üniversitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yapılacak Dallar ve Kontenjanları*

Tablo 2. Üniversitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yapılacak Dallar ve Kontenjanları* Tablo 2 2013 TUS İlkbahar Dönemi Ek Yerleştirme Üniversitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yapılacak Dallar ve Kontenjanları* Uzmanlık Dal Kodu Uzmanlık Dal Adı Öğretim Süresi Puan Türü Genel Kontenjan Yabancı

Detaylı

Tablo 2 Üniversitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yapılacak Dallar ve Kontenjanları *

Tablo 2 Üniversitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yapılacak Dallar ve Kontenjanları * Tablo 2 Ünirsitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yapılacak Dallar Kontenjanları * 2012-TUS İLKBAHAR DÖNEMİ EK YERLEŞTİRME Abant İzzet Baysal Ünirsitesi 100111088 Çocuk Sağlığı Hastalıkları 4 K 1 - - 54.88848

Detaylı

TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS)

TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) 2011 TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) İLKBAHAR DÖNEMİ TERCİH KILAVUZU Ölçme, Seçme Yerleştirme Merkezi Başkanlığı Ankara Tablo 2 Ünirsitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yapılacak Dallar Kontenjanları

Detaylı

T.C. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi Dekanlığı ANKARA DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT S.U.A.M.

T.C. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi Dekanlığı ANKARA DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT S.U.A.M. Evrak Tarih ve Sayısı: 14/08/2017-E.11106 T.C. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi Dekanlığı *BENNN7KF* Sayı : 48865165-051.04 Konu : Tıbbi Sorumluluk Sempozyumu ANKARA DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT

Detaylı

Kayseri Tıp Tarihi Müzesi'nin yer aldığı Çifte Medrese, yıllarında Selçuklu hükümdarı

Kayseri Tıp Tarihi Müzesi'nin yer aldığı Çifte Medrese, yıllarında Selçuklu hükümdarı 13. yüzyılda karvan yollarının kesiştiği önemli bir merkez olarak öne çıkan Kayseri, bu yüzyıldan sonra "Mukarr-ı Ulema" (Alimler Şehri) olarak anılmaya başlar. Önemli bir bilim ve sanat merkezi olan Kayseri'de

Detaylı

Tablo 2 Üniversitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yapılacak Dallar ve Kontenjanları *

Tablo 2 Üniversitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yapılacak Dallar ve Kontenjanları * Tablo 2 Ünirsitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yapılacak Dallar Kontenjanları * 2010-TUS SONBAHAR DÖNEMİ EK YERLEŞTİRME KONTENJANLARI Abant İzzet Baysal Ünirsitesi Başkent Ünirsitesi 1011163 Çocuk Sağlığı

Detaylı

T. C. SAĞLIK BAKANLIĞI KEÇİÖREN EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ TELEFON REHBERİ

T. C. SAĞLIK BAKANLIĞI KEÇİÖREN EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ TELEFON REHBERİ T. C. SAĞLIK BAKANLIĞI KEÇİÖREN EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ TELEFON REHBERİ İDARİ BİRİMLER KALİTE YÖNETİM BİRİMİ Kalite Direktörü 2103 Kalite Yönetim Birimi 1387 Kalite Sekreteri 1382 PERSONEL (ÖZLÜK)

Detaylı

Acil Servis ve Hastane Telefonları

Acil Servis ve Hastane Telefonları ACİL SERVİS VE HASTANE TELEFON NUMARALARI ADANA Ç.Ü. Tıp Fak. TEL: 454 78 50 Askeri Hast. TEL: 453 19 81 Devlet Hast. TEL: 321 57 52 Devlet Hast. Hız. Ser. TEL: 321 10 44 Doğum Evi. TEL: 456 69 63 Kan

Detaylı

TÜRKİYEDE SAĞLIK HİZMETLERİ VE GELİŞİMİ. Hanife TİRYAKİ ŞEN İstanbul Sağlık Müdürlüğü İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü Personel Eğitim Birimi

TÜRKİYEDE SAĞLIK HİZMETLERİ VE GELİŞİMİ. Hanife TİRYAKİ ŞEN İstanbul Sağlık Müdürlüğü İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü Personel Eğitim Birimi TÜRKİYEDE SAĞLIK HİZMETLERİ VE GELİŞİMİ Hanife TİRYAKİ ŞEN İstanbul Sağlık Müdürlüğü İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü Personel Eğitim Birimi SAĞLIK HİZMETİ Kişilerin ve toplumların sağlığını korumak, hastalandıklarında

Detaylı

EDİRNE II. BAYEZİD KÜLLİYESİ

EDİRNE II. BAYEZİD KÜLLİYESİ Osmanlı Darüşşifalar Dönemi Osmanlı da tıp eğitimi uzun yıllar boyunca darüşşifalar (dar-üş-şifa: şifa evi) bünyesinde verilmiştir. Dönemin hekimlik bilgi ve deneyimleri bu sağlık kurumlarında, usta-çırak

Detaylı

2015-TUS İLKBAHAR DÖNEMİ GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL)

2015-TUS İLKBAHAR DÖNEMİ GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL) 2015-TUS İLKBAHAR DÖNEMİ YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE VE LAR () 100111043 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON K 2 2 0 60,48456 61,13287 100111088 ABANT İZZET BAYSAL

Detaylı

2015-YDUS GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA İLİŞKİN EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL) YAN DAL YAN DAL ADI

2015-YDUS GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA İLİŞKİN EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL) YAN DAL YAN DAL ADI 100311129 Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları / Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları 1 1 0 84,06250 84,06250 100311138 Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

S.B. K.H.B. EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANELERİ BİLİMSEL YAYIN SAYISI

S.B. K.H.B. EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANELERİ BİLİMSEL YAYIN SAYISI S.B. K.H.B. EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANELERİ BİLİMSEL YAYIN SAYISI Kurum Atıf Sayısı Yayın Sayısı Etki Ort. ANKARA NUMUNE 932 779 1,20 ANKARA DISKAPI YILDIRIM BEYAZIT 583 534 1,09 ANKARA ATATURK 619 475

Detaylı

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI BAŞHEKİMİ KADROSU HİZMET ŞEMASI

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI BAŞHEKİMİ KADROSU HİZMET ŞEMASI YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI BAŞHEKİMİ KADROSU Kadro Adı : Yataklı Tedavi Kurumları Başhekimi Maaş : Barem 18 B (1) Müdürün yönergeleri uyarınca Daire hizmetlerinin yürütülmesinde Müdüre yardımcı olmak; (2)

Detaylı

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n A Ç I L I Ş L A R A Ç I L I Ş L A R A PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun en güzel örneklerinden birini oluşturan Pertevniyal Valide

Detaylı

(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7)

(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Program Kodu Eğitim Süresi Puan Türü Genel Ek Kontenjan Yabancı Uyruklu Ek Kontenjanı 2014-TUS Ek Tercih Program Adı Özel Koşullar ve Açıklamalar* (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Sağlık Bakanlığı Eğitim ve

Detaylı

2016- TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) SONBAHAR BAŞVURU KILAVUZU - YABANCI UYRUKLU KONTENJANI

2016- TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) SONBAHAR BAŞVURU KILAVUZU - YABANCI UYRUKLU KONTENJANI 2016- TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) SONBAHAR BAŞVURU KILAVUZU - YABANCI UYRUKLU KONTENJANI Azerbaycanlı Hekimler Derneği tarafından hazırlanmıştır. Tablo Açıklamaları Tablolar 7 sütun hâlinde

Detaylı

NİT1 NİT2 NİT3 NİT4 NİT5

NİT1 NİT2 NİT3 NİT4 NİT5 ADANA ÇUKUROVA DR.AŞKIM TÜFEKÇİ 190160001 177004 DEVLET HASTANESİ HEMŞİRE YOK ADANA TKHK-TAŞRA SH 1 2125 190160007 6284 ADANA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ HEMŞİRE YOK ADANA TKHK-TAŞRA SH 1 2125

Detaylı

OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ

OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Medreseler çok güçlü yaygın eğitimi kurumu haline gelmiş ve toplumu derinden etkilemiştir.

Detaylı

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Yan Dal Asistan Sayıları

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Yan Dal Asistan Sayıları Uzmanlık Adı (1) (2) (3) (4) (5) (6) Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Adana Şehir Hastanesi 801311013 Gastroenteroloji 3 1 - - 801311022 Tıbbi Onkoloji 3 1 -

Detaylı

2016- TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) SONBAHAR BAŞVURU KILAVUZU YABANCI UYRUKLU KONTENJANI

2016- TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) SONBAHAR BAŞVURU KILAVUZU YABANCI UYRUKLU KONTENJANI 2016- TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) SONBAHAR BAŞVURU KILAVUZU YABANCI UYRUKLU KONTENJANI Tablo Açıklamaları Tablolar 7 sütun hâlinde düzenlenmiştir. Tabloda, program kodu (1), program adı (2),

Detaylı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) (Bk.11)

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) (Bk.11) 04-YDUS TERCİH Uzmanlık Adı ı Tablo 5* Uzmanlık Eğitimi Programları ve ları (Bk ) () () () (4) (5) (6) Yükseköğretim Kurulu (YÖK) (Bk.) 0008 00605 00707 00706 00407 007405 00770 0409 0408 0604 060 0540

Detaylı

Doç.Dr. Nilay ÇÖPLÜ. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Salgın Hastalıklar Araştırma Müdürlüğü

Doç.Dr. Nilay ÇÖPLÜ. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Salgın Hastalıklar Araştırma Müdürlüğü Doç.Dr. Nilay ÇÖPLÜ Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Salgın Hastalıklar Araştırma Müdürlüğü Ülkemizdeki antibiyotik kullanımı ile ilgili gerçeklerin araştırılması Toplumda Antibiyotik Kullanımı

Detaylı

2012-YDUS GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA İLİŞKİN EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL) 1 / 9

2012-YDUS GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA İLİŞKİN EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL) 1 / 9 2012-YDUS YERLEŞTİRME SONUÇLARINA İLİŞKİN VE LAR () 100111034 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ CERRAHİ GASTROENTEROLOJİ CERRAHİSİ 1 1 0 67,50000 67,50000 100311032 ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

2014 Nisan TUS Kadroları (bölüm ismine göre alfabetik sıralı liste)

2014 Nisan TUS Kadroları (bölüm ismine göre alfabetik sıralı liste) 2014 Nisan TUS Kadroları (bölüm ismine göre alfabetik sıralı liste) Abant İzzet Baysal Üniversitesi Acil Tıp 4 K 2 - - Adıyaman Üniversitesi Acil Tıp 4 K 1 - - Adnan Menderes Üniversitesi Acil Tıp 4 K

Detaylı

BAKANLIĞIMIZ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANELERİNE EĞİTİM GÖREVLİSİ ATAMASI İÇİN İLAN EDİLECEK KADROLAR

BAKANLIĞIMIZ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANELERİNE EĞİTİM GÖREVLİSİ ATAMASI İÇİN İLAN EDİLECEK KADROLAR BAKANLIĞIMIZ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANELERİNE EĞİTİM GÖREVLİSİ ATAMASI İÇİN İLAN EDİLECEK KADROLAR İl Adı Hastane Adı Uzmanlık Dalı Ankara Ankara Numune Anesteziyoloji ve Reanimasyon 1 Ankara Ankara Numune

Detaylı

2014-TUS SONBAHAR DÖNEMİ GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL)

2014-TUS SONBAHAR DÖNEMİ GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL) VE LAR () 100111016 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP K 3 3 0 47,29625 52,38247 100111025 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ADLİ TIP K 1 1 0 57,95892 57,95892 100111043

Detaylı

Tablo 2 Üniversitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yapılacak Dallar ve Kontenjanları *

Tablo 2 Üniversitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yapılacak Dallar ve Kontenjanları * Tablo 2 Ünirsitelerdeki Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yapılacak Dallar Kontenjanları * Abant İzzet Baysal Ünirsitesi 1011375 Acil Tıp 4 K 1 - - - - - 1011196 Göğüs Hastalıkları 4 K - - 1 - - - 1011403 Kardiyoloji

Detaylı

Kamu Sağlık Politikaları

Kamu Sağlık Politikaları 7. Sağlık Zirvesi Kamu Sağlık Politikaları Hande HACIMAHMUTOĞLU Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sağlık, İstihdam ve Sosyal Koruma Daire Başkanı Ankara, 20 Aralık 2018 İÇİNDEKİLER 1) Strateji ve Bütçe Başkanlığı

Detaylı

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 700111028

Detaylı

2015.1 Nisan TUS Kadroları (bölüm ismine göre alfabetik sıralı liste)

2015.1 Nisan TUS Kadroları (bölüm ismine göre alfabetik sıralı liste) 2015.1 Nisan TUS Kadroları (bölüm ismine göre alfabetik sıralı liste) Kadrolar Adıyaman Üni. Tıp F. Acil 4 K 2 - - Adnan Menderes Üni. Tıp F. Acil 4 K 2 - - Afyon Kocatepe Üni. Tıp F. Acil 4 K 1 - - Akdeniz

Detaylı

TIBBİ MİKROBİYOLOJİ UZMANLIK EĞİTİMİ BEKLENTİLER/ ÖNERİLER EĞİTİM HASTANESİ GÖZÜYLE

TIBBİ MİKROBİYOLOJİ UZMANLIK EĞİTİMİ BEKLENTİLER/ ÖNERİLER EĞİTİM HASTANESİ GÖZÜYLE TIBBİ MİKROBİYOLOJİ UZMANLIK EĞİTİMİ BEKLENTİLER/ ÖNERİLER EĞİTİM HASTANESİ GÖZÜYLE 10.9.1982 tarih ve 8/5319 sayılı kararı ile, Resmi Gazete nin 13.1.1983 tarih ve 1927 (Mükerrer) sayısında yürürlüğe

Detaylı

YÜKSEK HEMŞĐRE KADROSU HĐZMET ŞEMASI

YÜKSEK HEMŞĐRE KADROSU HĐZMET ŞEMASI YATAKLI TEDAVĐ KURUMLARI DAĐRESĐ YÜKSEK HEMŞĐRE KADROSU HĐZMET ŞEMASI Kadro Adı : Yüksek Hemşire Hizmet Sınıfı: Paramedikal Hizmetleri Sınıfı Derecesi : III (Đlk Atanma Yeri) Kadro Sayısı : 120 Maaş :

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Prof. Dr. Nedim Çakır Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Yoğun bakım ünitesinde

Detaylı

2006 Yılı Eğitim Programı. 2007 Yılı Eğitim Programı

2006 Yılı Eğitim Programı. 2007 Yılı Eğitim Programı Sıra Eğitim Tarihi 1 16-20 Ocak 2006(TYD) 2 30 Ocak-3 Şubat 2006(TYD) 3 7-10 Mart 2006(TRK) 4 21-24 Mart 2006(TRK) 5 1-5 Mayıs 2006(TYD) 6 15-18 Mayıs 2006(TRK) 7 27-30 Haziran 2006(TRK) 8 22-25 Ağustos

Detaylı

ENFEKSİYON KONTROL KURULU GÖREV TANIMI

ENFEKSİYON KONTROL KURULU GÖREV TANIMI ENFEKSİYON KONTROL KURULU GÖREV TANIMI Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi bünyesinde enfeksiyonların kontrolü ve önlenmesine yönelik süreçlerin tanımlanması, kontrolü ve sürekliliğini sağlamak, enfeksiyon

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ KLİNİK BESLENME EĞİTİMİ VE UYGULAMALARI KURULU YÖNERGESİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ KLİNİK BESLENME EĞİTİMİ VE UYGULAMALARI KURULU YÖNERGESİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ KLİNİK BESLENME EĞİTİMİ VE UYGULAMALARI KURULU YÖNERGESİ 1.BÖLÜM Madde.1.1. Tanım: Bu yönergede adı geçen ve ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK

Detaylı

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Yan Dal Asistan Sayıları

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Yan Dal Asistan Sayıları Uzmanlık Adı ı (1) (2) (3) (4) (5) (6) Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Ankara Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi 700511033 Çocuk Hematolojisi

Detaylı

2014-TUS SONBAHAR DÖNEMİ GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (YABANCI UYRUKLU)

2014-TUS SONBAHAR DÖNEMİ GENEL YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (YABANCI UYRUKLU) VE LAR ( ) 100211042 ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI K 1 0 1 --- --- 100211139 ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI K 1 0 1 --- --- 100311014 ADNAN MENDERES

Detaylı

İZMİR DE YENİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ

İZMİR DE YENİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ İZMİR DE YENİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Kuruluş 14.07.2010 VİZYON Uluslararası ölçütlere uygun; Tıp eğitimi, Araştırma, Hizmet sunumu, Örnek bir Tıp Fakültesi; Yetiştirdiği hekimler Tıp bilimine

Detaylı

2006 Yılı Eğitim Programı. 8 22-25 Ağustos 2006(EİYD) Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi EAH

2006 Yılı Eğitim Programı. 8 22-25 Ağustos 2006(EİYD) Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi EAH 2006 Yılı Eğitim Programı 1 16-20 Ocak 2006(TYD) Haydarpaşa Numune EAH 2 30 Ocak-3 Şubat 2006(TYD) Haydarpaşa Numune EAH 3 7-10 Mart 2006(TRK) Marmara Üniversitesi 4 21-24 Mart 2006(TRK) İstanbul İl Sağlık

Detaylı

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ 1. Osmanlı İmparatorluğu nun Gerileme Devrindeki olaylar ve bu olayların sonuçları göz önüne alındığında, aşağıdaki ilişkilerden hangisi bu devir için geçerli

Detaylı

Rehabilitasyon Hizmetleri

Rehabilitasyon Hizmetleri 14. HAFTA Rehabilitasyon Hizmetleri Hastalık, kaza veya yaralanma sonucu gelişen sınırlanmış fonksiyonel kapasitenin, geçici veya kalıcı yetersizliklerin, hastalığın tedavisi ile birlikte veya tedavi sonrası,

Detaylı

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69.

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69. İÇİNDEKİLER TARİHÇE 5 SULTANAHMET CAMİ YAPI TOPLULUĞU 8 SULTAN I. AHMET 12 SULTAN I. AHMET İN CAMİYİ YAPTIRMAYA KARAR VERMESİ 15 SEDEFKAR MEHMET AĞA 20 SULTANAHMET CAMİİ NİN YAPILMAYA BAŞLANMASI 24 SULTANAHMET

Detaylı

Öğretim Süresi Genel. Kontenjan

Öğretim Süresi Genel. Kontenjan ı (1) (2) (3) (4) (5) (6) Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Yan Dal Asistan Sayıları Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 700111019 Gastroenteroloji 3 1 - - 700111046 Tıbbi

Detaylı

Sağlık Kurum ve Kuruluş Türüne Göre Değerlendirilecek Bölüm/Standart Listesi

Sağlık Kurum ve Kuruluş Türüne Göre Değerlendirilecek Bölüm/Standart Listesi Sağlık Kurum ve Kuruluş Türüne Göre Değerlendirilecek Bölüm/Standart Listesi 2014 yılı Sağlıkta Kalite Değerlendirmeleri kapsamında değerlendirilecek SHKS bölümleri ve değerlendirilmesi zorunlu olan standartlar

Detaylı

2011 TIPTA YAN DAL UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI(YDUS) MERKEZİ YERLEŞTİRME SONUÇLARINA İLİŞKİN EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL)

2011 TIPTA YAN DAL UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI(YDUS) MERKEZİ YERLEŞTİRME SONUÇLARINA İLİŞKİN EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR (GENEL) MERKEZİ YERLEŞTİRME SONUÇLARINA İLİŞKİN EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR () 1011147 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ GASTROENTEROLOJİ 1 1 0 54.500 54.500 1011155 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Emraz-ı Sariye den Suat Seren e

Emraz-ı Sariye den Suat Seren e Emraz-ı Sariye den Suat Seren e Emraz-ı Sariye den Eğitim Araştırma Hastanesi ne; 107 yıldır halkımızın ve tıp biliminin hizmetinde İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma

Detaylı

TABLO-24: TÜRKİYE'DEKİ HASTANELERDE GÖREVLİ UZMAN HEKİMLERİN YILLARA VE KURUMLARA GÖRE DAĞILIMI, 1995-2006

TABLO-24: TÜRKİYE'DEKİ HASTANELERDE GÖREVLİ UZMAN HEKİMLERİN YILLARA VE KURUMLARA GÖRE DAĞILIMI, 1995-2006 4 Sağlık İnsangücü TABLO24: TÜRKİYE'DEKİ HASTANELERDE GÖREVLİ UZMAN HEKİMLERİN YILLARA VE KURUMLARA GÖRE DAĞILIMI, 19952006 YILLAR SAĞLIK BAKANLIĞI SSK ÜNİVERSİTE DİĞER TOPLAM 1995 9.019 3.715 4.865 2.149

Detaylı

Dünden Bugüne Sağlık Bakanlığı Yapılanması. Cavit Işık Yavuz Hacettepe Ü.T.F. Halk Sağlığı AD

Dünden Bugüne Sağlık Bakanlığı Yapılanması. Cavit Işık Yavuz Hacettepe Ü.T.F. Halk Sağlığı AD Dünden Bugüne Sağlık Bakanlığı Yapılanması Cavit Işık Yavuz Hacettepe Ü.T.F. Halk Sağlığı AD 1840'larda kurulan Karantina Örgütü 1861 "Tababeti Belediye İcrasına Dair Nizamname" 1871 İdareyi Umumiye-i

Detaylı

TABURCUYUZ, YA SONRASI?

TABURCUYUZ, YA SONRASI? TABURCUYUZ, YA SONRASI? Uzm. Hemş. Emel DİLEK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları ABD Annem, 67 yaşında, Emekli öğretmen, HT hastası, 2002 yılında geçirmiş olduğu beyin ameliyatı sonrası

Detaylı

Osmanlı Dönemi Anadolu Tıbbı

Osmanlı Dönemi Anadolu Tıbbı kapak Osmanlı Dönemi Anadolu Tıbbı 14 15 OSMANLI'NIN ÖNCÜLÜ OLAN ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİNDE TIP ÖZEL BİR ÖNEM TAŞIR. BU DÖNEMDE DARÜŞŞİFALAR YAPILMIŞ, "DARÜSSIHHA" VEYA "BİMARİSTAN" İSMİ İLE HASTANELER

Detaylı

Palya-f Bakımda Neredeyiz?

Palya-f Bakımda Neredeyiz? Palya-f Bakımda Neredeyiz? A. Ayla Kabalak 12. ve 13. yüzyılda Selçuklu döneminde, bimaristan veya darüşşifa adı alhnda Anadolu'da yüzlerce hastane ve rehabilitasyon merkezi kurulmuştur. Hasta- özürlü

Detaylı

Prof Dr. Hulusi GÜREL Ocak 2011 Kocaeli Üniversitesi

Prof Dr. Hulusi GÜREL Ocak 2011 Kocaeli Üniversitesi Prof Dr. Hulusi GÜREL 20-21 Ocak 2011 Kocaeli Üniversitesi Afiliasyonun tanımı Ortak kullanımın tanımı Mevcut uygulamalar bu tanımların neresinde? Mevcut uygulama tiplerini nasıl adlandırmalıyız? Eski

Detaylı

KIRKLARELİ İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ BABAESKİ DEVLET HASTANESİ

KIRKLARELİ İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ BABAESKİ DEVLET HASTANESİ KIRKLARELİ İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ BABAESKİ DEVLET HASTANESİ ÖZGEÇMİŞ 1961 tarihinde 10 yataklı Sağlık Merkezi olarak hizmete başlayan kurumumuz 1974 yılında 25 yataklı Sağlık Merkezi

Detaylı

Geçmişten Geleceğe Türk Diyabet Cemiyeti Tarihçesi. DR. NAZİF BAĞRIAÇIK Türk Diyabet ve Obezite Vakfı Başkanı

Geçmişten Geleceğe Türk Diyabet Cemiyeti Tarihçesi. DR. NAZİF BAĞRIAÇIK Türk Diyabet ve Obezite Vakfı Başkanı Geçmişten Geleceğe Türk Diyabet Cemiyeti Tarihçesi DR. NAZİF BAĞRIAÇIK Türk Diyabet ve Obezite Vakfı Başkanı Türk Diyabet Cemiyetinin Tarihçesi 1955 de kurulan ve bugün 62. yılını dolduran TDC ülkemizde

Detaylı

Asistan Hekim Özlük Hakları Mücadelesi TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu Dr. Mihriban Yıldırım

Asistan Hekim Özlük Hakları Mücadelesi TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu Dr. Mihriban Yıldırım Asistan Hekim Özlük Hakları Mücadelesi TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu Dr. Mihriban Yıldırım Asistanlık öncesi süreç: İstifa etmiş işsiz hekimler, Pratisyen hekimliğin zorlukları, TUS. Hak talebi,

Detaylı

EDİRNE II. BAYEZİD KÜLLİYESİ

EDİRNE II. BAYEZİD KÜLLİYESİ Sultan II. Bayezid Külliyesi Tıp Medresesi (Medrese-i Etıbba) Sultan II. Bayezid tarafından Edirne nin Yeni İmaret semtinde yaptırılarak 1488 de hizmete açılan külliyenin birimleri arasında yer almaktadır.

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK İSTATİSTİKLERİ YILLIĞI 2015 YAYINLANDI Müge ÜNAL

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK İSTATİSTİKLERİ YILLIĞI 2015 YAYINLANDI Müge ÜNAL T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından 2016 Aralık ayında 2015 yılına ait Sağlık İstatistikleri Yıllığı yayınlanmıştır. Söz konusu çalışma; T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK İSTATİSTİKLERİ YILLIĞI 2015 YAYINLANDI

Detaylı

Ankara Patoloji Derneği. Dr. ALP USUBÜTÜN

Ankara Patoloji Derneği. Dr. ALP USUBÜTÜN Dr. ALP USUBÜTÜN LEONARDO DA VİNCİ 1452-1519 ANDREAS VESALIUS (1514-1564) Rembrandt Van Rijn "The Anatomy Lesson of Dr. Tulp" (1632) Giovanni Battista Karl Freiherr Morgagni von Rokitansky (1682 1771)

Detaylı

II. BÖLÜM LK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLER

II. BÖLÜM LK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLER İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... V GİRİŞ...1 1. Eğitime Neden İhtiyaç Vardır?...1 2. Niçin Eğitim Tarihi Okuyoruz?...2 I. BÖLÜM İSLAMİYET TEN ÖNCEKİ TÜRK EĞİTİMİ 1. Eski Türklerde Eğitim Var mıdır?...5 2. Hunlarda

Detaylı

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ YÜKSEK HEMŞİRE KADROSU HİZMET ŞEMASI

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ YÜKSEK HEMŞİRE KADROSU HİZMET ŞEMASI Kadro Adı : Yüksek Hemşire Kadro Sayısı : 180 I. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ YÜKSEK HEMŞİRE KADROSU (1) İdari yönden Başhekime, teknik yönden amirlerine karşı sorumlu

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders XIX. YÜZYIL ISLAHATLARI VE SEBEPLERİ 1-İmparatorluğu çöküntüden kurtarmak 2-Avrupa Devletlerinin, Osmanlı nın içişlerine karışmalarını

Detaylı