SOSYAL GÜVENLĠKTE GÜNCEL GELĠġMELER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SOSYAL GÜVENLĠKTE GÜNCEL GELĠġMELER"

Transkript

1 SOSYAL GÜVENLĠKTE GÜNCEL GELĠġMELER Okan Güray BÜLBÜL GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ ĠKTĠSADĠ VE ĠDARĠ BĠLĠMLER FAKÜLTESĠ ARAġTIRMA GÖREVLĠSĠ AKġAM GAZETESĠ YAZARI

2 SOSYAL GÜVENLĠKTE GÜNCEL GELĠġMELER SOSYAL GÜVENLĠK MEVZUATI EN HIZLI DEĞĠġEN MEVZUATTIR YILINDA ÇIKARILAN 5510 SAYILI SOSYAL SĠGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SĠGORTASI KANUNU NDA 62 GEÇĠCĠ, 10 EK MADDE BULUNMAKTADIR. KANUNDA 27 KEZ DEĞĠġĠKLĠK YAPILMIġTIR.

3 SOSYAL GÜVENLĠKTE GÜNCEL GELĠġMELER SON 2 YILDA SOSYAL GÜVENLĠKTE NELER DEĞĠġTĠ? SOSYAL GÜVENLĠKTE YAPILAN DEĞĠġĠKLĠKLER HANGĠ AMAÇLA YAPILIYOR? DEĞĠġĠKLĠK ÖNCESĠ VE SONRASI DURUM NASIL DEĞERLENDĠRĠLMELĠ?

4 GÜNDELĠKÇĠYE SĠGORTA HAKKI GÜNDELĠKÇĠ KADINLARA 1 NĠSAN 2015 TEN ĠTĠBAREN SĠGORTALILIK HAKKI GETĠRĠLDĠ. 10 GÜNDEN AZ ÇALIġAN GÜNDELĠKÇĠLER ĠÇĠN KOLAY SĠGORTALILIK, 10 GÜNDEN FAZLA ÇALIġAN GÜNDELĠKÇĠLER ĠÇĠN KOLAY BĠLDĠRĠM SAĞLANDI.

5 GÜNDELĠKÇĠYE SĠGORTA HAKKI DÜZENLEME ÖNCESĠ GÜNDELĠKÇĠLER KAYITDIġI ÇALIġMAK DURUMUNDA KALIYORDU. EV SAHĠPLERĠ TEDĠRGĠNDĠ. KOMġULAR BĠRBĠRĠNĠ ġġkayet EDĠYORDU. GÜNDELĠKÇĠLER SOSYAL GÜVENLĠKTEN YOKSUNDU.

6 GÜNDELĠKÇĠYE SĠGORTA HAKKI FARKLI EVLERDE ÇALIġAN KADINLAR 10 GÜNDEN FAZLA ÇALIġSA DA EMEKLĠ OLAMIYOR. GÜNDELĠKÇĠ KENDĠ PRĠMĠNĠ ÖDEMEK DURUMUNDA KALIYOR. 4/A LILIK NEDENĠYLE SUĠĠSTĠMALE AÇIK BĠR DURUM VAR.

7 GÜNDELĠKÇĠYE SĠGORTA HAKKI GÜNDELĠKÇĠLERĠN SĠGORTALANMASI KONUSUNDA KUPON YÖNTEMĠ YERĠNE KOLAY SĠGORTALILIK TERCĠH EDĠLDĠ. Ġġ KAZASI DIġINDA BĠR KORUMA ÖNGÖRÜLMEDĠ. SONUÇ ĠÇĠN HENÜZ ERKEN.

8 TÜP BEBEKTE KAPSAM GENĠġLEDĠ TÜP BEBEKTE SGK NIN KARġILADIĞI DENEME SAYISI 1 EKĠM 2014 TE 3 E ÇIKARILDI. 3. DENEMEDE KATKI PAYI YÜZDESĠ DÜġÜK TUTULDU. (1. DE %30, 2. DE %25, 3. DE %20) 18 ġubat 2015 TE BĠR ÖNCEKĠ EVLĠLĠĞĠNDEN ÇOCUK SAHĠBĠ OLUNMUġ OLSA BĠLE TÜP BEBEK TEDAVĠSĠ HAKKI SAĞLANDI

9 TÜP BEBEKTE KAPSAM GENĠġLEDĠ TÜP BEBEK TEDAVĠSĠNDEN YARARLANABĠLMEK ĠÇĠN; 1. Normal yollarla çocuk sahibi olunamadığının sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi, yaģını doldurmak 39 yaģını geçmemiģ olmak, 3. En az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı olmak ve 900 gün GSS primi ödemiģ olmak, 4. Son 3 yıl içinde diğer tedavi yolları ile çocuk sahibi olunamadığının sözleģmeli sağlık kuruluģu tarafından belgelenmiģ olması. GEREKMEKTEDĠR.

10 TÜP BEBEKTE KAPSAM GENĠġLEDĠ TÜP BEBEKTEKĠ DEĞĠġĠMĠN TEMEL AMACI NÜFUS DĠNAMĠKLERĠNĠN KORUNMASIDIR. SGK NIN KARġILADIĞI MASRAFLARLA ĠLGĠLĠ BĠR ĠYĠLEġTĠRME YAPILMAMIġTIR. ĠLAÇ KATILIM PAYI KONUSUNDA ĠYĠLEġTĠRME YAPILMAMIġTIR.

11 MEMURDA ĠKRAMĠYE SINIRI KALKTI DEVLET MEMURLARININ 30 YILIN ÜZERĠNDEKĠ ÇALIġMALARI ĠÇĠN DE EMEKLĠ ĠKRAMĠYESĠ ALABĠLMESĠNĠN ÖNÜ ANAYASA MAHKEMESĠ KARARIYLA AÇILDI. 7 OCAK 2015 ÖNCESĠNDE EMEKLĠ OLANLAR YARARLANAMIYOR.

12 MEMURDA ĠKRAMĠYE SINIRI KALKTI YARARLANMAK ĠÇĠN SGK YA DĠLEKÇE VERMEK. DĠLEKÇEYE VERĠLEN CEVABA GÖRE MAHKEMEYE BAġVURMAK GEREKĠYOR. DĠREKT OLARAK HAK SAĞLANMIYOR. EMEKLĠ OLUNAN DÖNEMDEKĠ ÜCRET ÜZERĠNDEN HESAPLAMA YAPILIYOR.

13 MEMURDA ĠKRAMĠYE SINIRI KALKTI ANAYASA MAHKEMESĠ KARARI SONRASI BĠR DÜZENLEME YAPILMASI GEREKĠYORDU, ANCAK HENÜZ DÜZENLEME YAPILMADI. HAKTAN YARARLANMAK ĠÇĠN ÖNCE SGK YA BAġVURMAK, DAHA SONRA MAHKEMEYE GĠTMEK GEREKĠYOR.

14 DOĞUM BORÇLANMASI KAPSAMI GENĠġLEDĠ DOĞUM BORÇLANMASI BÜTÜN SĠGORTALILARA BĠR HAK OLARAK TANINDI. DOĞUM BORÇLANMASI HAKKI 3 E ÇIKARILDI. EVLATLIK EDĠNĠLEN ÇOCUKLAR ĠÇĠN DE DOĞUM BORÇLANMASI HAKKI GETĠRĠLDĠ.

15 DOĞUM BORÇLANMASI KAPSAMI GENĠġLEDĠ EVLATLIK ÇOCUKLARDA BORÇLANMA SAYISI 2 ĠLE SINIRLI. AYRICA EVLAT EDĠNĠLMĠġ ÇOCUKLARIN 2 YAġINI DOLDURMAMIġ OLMASI GEREKĠYOR.

16 DOĞUM BORÇLANMASI KAPSAMI GENĠġLEDĠ SĠGORTALILIK ÖNCESĠ DOĞUM BORÇLANMASI HAKKI GETĠRĠLMEDĠ. DOĞUM BORÇLANMASININ YALNIZCA PRĠM GÜNÜNÜ ARTIRMASI KONUSUNDA BĠR DEĞĠġĠKLĠK OLMADI.

17 DOĞUM BORÇLANMASI KAPSAMI GENĠġLEDĠ STAJ SÜRESĠ EMEKLĠLĠĞE GĠRĠġ OLARAK DEĞERLENDĠRĠLMEMEKTEDĠR. ANCAK STAJ GĠRĠġĠ OLAN SĠGORTALI, STAJ SÜRESĠ SONRASINDA YAPTIĞI DOĞUMLARI BORÇLANMA HAKKINA SAHĠPTĠR. YANĠ 1 OCAK 2009 TARĠHĠNDE STAJ GĠRĠġĠ OLAN BĠR SĠGORTALI 1 OCAK 2000 TARĠHĠNDEKĠ DOĞUMUNU BORÇLANABĠLĠR. DAHA SONRA SĠGORTA GĠRĠġĠ OLMASI GEREKMEZ.

18 DOĞUM BORÇLANMASI KAPSAMI GENĠġLEDĠ DOĞUM BORÇLANMASI HAKKININ 3 E ÇIKARILMASI ÖNEMLĠ. ANCAK BU TĠP DÜZENLEMELER KADINLARIN ĠġGÜCÜ PĠYASASINDAN UZAKLAġMASI SONUCUNU DOĞURABĠLĠR.

19 MAVĠ KARTLILARA YURTDIġI BORÇLANMASI HAKKI TANINDI MAVĠ KARTLI OLARAK BĠLĠNEN ĠZĠNLE TÜRK VATANDAġLIĞINDAN ÇIKARILANLARIN YURTDIġI BORÇLANMASI YAPABĠLMESĠ SAĞLANDI. BU HAKKIN KULLANILABĠLMESĠ ĠÇĠN DAVA AÇILMASINA GEREK KALMADI. DAVA AÇANLAR DAVALARINDAN FERAGAT EDEREK BU HAKTAN YARARLANABĠLECEKLER.

20 MAVĠ KARTLILARA YURTDIġI BORÇLANMASI HAKKI TANINDI YURTDIġINDAKĠ VATANDAġLARIN BORÇLANMA HAKKININ ÖZELLĠKLE ALMANYA GĠBĠ BĠR DÖNEM ÇĠFTE VATANDAġLIĞI KABUL ETMEYEN ÜLKELERDE MAVĠ KARTLILAR ĠÇĠN SAĞLANMASI ÇOK ÖNEMLĠ. SGK BU KONUDAKĠ DAVALARI KAYBEDĠYOR VE BĠR DE DAVA MASRAFLARINI KARġILAMAK ZORUNDA KALIYORDU.

21 MAVĠ KARTLILARA YURTDIġI BORÇLANMASI HAKKI TANINDI ANCAK MAVĠ KARTLILAR YALNIZCA TÜRK VATANDAġI OLARAK GEÇĠRDĠKLERĠ SÜRELERĠ BORÇLANMA HAKKINA SAHĠPLER. DOLAYISIYLA BU HAKKIN DAVA AÇMADAN KULLANILMASI SAĞLANMIġ OLMAKLA BERABER BĠR HAK GENĠġLEMESĠNDEN BAHSETMEK MÜMKÜN DEĞĠL. ÇÜNKÜ MAVĠ KARTLILAR YURTDIġINDA BULUNDUKLARI SÜRENĠN ÖNEMLĠ BĠR BÖLÜMÜNDE TÜRK VATANDAġI DEĞĠLLER.

22 HANGĠ SÜRELERĠN BORÇLANMASI MÜMKÜN? YurtdıĢı borçlanması 3201 sayılı Kanun uyarınca gerçekleģtiriliyor. YurtdıĢında sigortalı olarak çalıģılan süreler ve ikamet dıģında çalıģmaya eģdeğer sürelerin borçlanılması mümkün. Bunun dıģında yurtdıģında geçirilmiģ ve sigortalılık süreleri sonunda veya arasında bir yıla kadar iģsiz kalınmıģ süreler de borçlanılabiliyor. Ayroıca medeni durumlarına bakılmaksızın tüm kadınlar sigortalılık süreleri dıģında yurtdıģında çalıģmadan ev kadını olarak geçirdikleri süreleri de borçlanabiliyorlar. YurtdıĢı borçlanması çin en önemli Ģart, borçlanılacak sürenin 18 yaģından sonra geçirilmiģ olması. 18 YaĢından önce yurtdıģında geçirilmiģ süreler borçlanılamıyor.

23 BAZI ÜLKELERDEKĠ SĠGORTA GĠRĠġĠ TÜRKĠYE ĠÇĠN DE GĠRĠġ KABUL EDĠLECEK Almanya, Avusturya, KKTC, Kanada ve Kebek de yaģayıp veya çalıģıp borçlanma yapacak kiģiler, Türkiye de ilk kez sigortalı oldukları tarihten daha önce bu ülkelerdeki ikili sosyal güvenlik sözleģmesine tabi olmuģlarsa, bu tarih Türkiye deki sigortaya giriģ tarihi olarak geçerli sayılacak. Yani Almanya da 1990 yılında çalıģmaya baģlayan bir kiģi, eğer daha önce Türkiye de çalıģması yoksa bu tarih Türkiye için de ilk kez sigortalı olunan tarih olarak değerlendirilecek. Bu durumun avantajı emeklilik için geçerli yaģ, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısının belirlenmesi noktasında söz konusu oluyor.

24 YURTDIġI SĠGORTALILIKTAKĠ GELĠġMELER YURTDIġI BORÇLANMASI HAKKININ MAVĠ KARTLILARA SAĞLANMASI ÖNEMLĠ. MAVĠ KARTLI SÜRELERĠN DE BORÇLANMASI SAĞLANMALI. GURBETÇĠLER YOLUNACAK KAZ OLARAK GÖRÜLMEMELĠ. DOLARLA BORÇLANMA KALKTIĞI ĠÇĠN DÖVĠZ GĠRDĠSĠ SAĞLANMASI HEDEFĠ SONA ERMĠġTĠR. BU NEDENLE YURTDIġI BORÇLANMASI YERĠNE ĠKĠLĠ SOSYAL GÜVENLĠK SÖZLEġMELERĠNE HIZ VERĠLMELĠDĠR.

25 AĞIR ENGELLĠ ÇOCUĞUNA BAKAN ANNEYE ERKEN EMEKLĠLĠK HAKKI SÜREKLĠ BAKIMA MUHTAÇ DERECEDE AĞIR ENGELLI ÇOCUĞUNA BAKAN KADIN SIGORTALILARA ERKEN EMEKLILIK HAKKI SAĞLANIYOR. BU DURUMDAKI KADINLARIMIZIN, 1 EKIM 2008 SONRASI ÇALIġTIKLARI HER 1 GÜN, 1,25 GÜN OLARAK EMEKLILIKLERINE EKLENIYOR. YANI BAġKASININ BAKIMINA MUHTAÇ AĞIR ENGELLI ÇOCUĞU BULUNAN KADIN SIGORTALININ 1 EKIM 2008 SONRASI ÇALIġTIĞI HER BIR YIL EMEKLILIĞINE 450 GÜN OLARAK EKLENIYOR

26 AĞIR ENGELLĠ ÇOCUĞUNA BAKAN ANNEYE ERKEN EMEKLĠLĠK HAKKI DIĞER YANDAN BU SÜRELER KADIN SIGORTALININ EMEKLILIK YAġINDAN DA INDIRILIYOR. ÖRNEĞIN ILK KEZ SIGORTALI OLDUĞU TARIH UYARINCA 58 YAġINDA EMEKLI OLABILECEK BAġKASININ SÜREKLI BAKIMINA MUHTAÇ AĞIR ENGELLI ÇOCUĞU BULUNAN KADIN SIGORTALI 1 EKIM 2008 SONRASINDA 4 YIL ÇALIġMIġ ISE EMEKLILIK YAġINDAN 1 YIL INDIRILMESI VE 57 YAġINDA EMEKLI OLMASI MÜMKÜN.

27 AĞIR ENGELLĠ ÇOCUĞUNA BAKAN ANNEYE ERKEN EMEKLĠLĠK HAKKI AĞIR ENGELLĠLĠK DURUMUNUN TESPĠTĠ DAHA ÖNCE MALULLÜK YÖNETMELĠĞĠNE GÖRE BELĠRLENĠYORDU. TORBA KANUNLA MALUL ĠBARESĠ, AĞIR ENGELLĠ OLARAK DEĞĠġTĠRĠLĠNCE BU DURUMUN TESPĠTĠ DE Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik UYARINCA YAPILMAYA BAġLANDI.

28 AĞIR ENGELLĠ ÇOCUĞUNA BAKAN ANNEYE ERKEN EMEKLĠLĠK HAKKI ERKEN EMEKLILIK HAKKI ÇOCUKLARIN BAġKASININ SÜREKLI BAKIMINA MUHTAÇ DERECEDE AĞIR ENGELLI DURUMUNDA OLDUKLARI SÜRE ILE SINIRLI. YANI ILERLEYEN DÖNEMDE AĞIR ENGELLILIK HALININ ORTADAN KALKMASI HALINDE, ANNELER ERKEN EMEKLILIK HAKKINDAN YARARLANAMAZLAR. BU NEDENLE BU DURUMUN TESPIT ETTIRILMESI SAĞLANARAK ERKEN EMEKLILIK HAKKINDAN YARARLANILACAK SÜRENIN UZAMASI SAĞLANMALIDIR.

29 SGDP ORANI % 15 TEN % 10 A DÜġTÜ EMEKLI OLDUKTAN SONRA 4/B LI OLARAK ÇALIġANLARDAN KESILEN YÜZDE 15'LIK SOSYAL GÜVENLIK DESTEK PRIMI ORANI YÜZDE 10'A DÜġÜRÜLECEK. UYGULAMA 1 TEMMUZ 2015 TARĠHĠNDEN ITIBAREN BAġLAYACAK.

30 BAĞ KUR LULARA PRĠM DONDURMA HAKKI KENDI ADINA VE HESABINA BAĞIMSIZ ÇALIġANLARLA, TARIMDA KENDI ADINA VE HESABINA BAĞIMSIZ ÇALIġANLARDAN, KURUMA KAYIT VE TESCILLERI YAPILDIĞI HALDE, BU DÜZENLEMENIN YAYIMLANDIĞI AYIN SONU ITIBARIYLA 12 AY VE DAHA FAZLA SÜREYE ILIġKIN PRIM BORCU BULUNANLARIN, BU PRIM BORÇLARINI 3 AY IÇINDE ÖDEMEMELERI VEYA YAPILANDIRMAMALARI HALINDE; PRIM ÖDEMESI BULUNAN SIGORTALILARIN DAHA ÖNCE ÖDEDIKLERI PRIMLERIN TAM OLARAK KARġILADIĞI AYIN SONU ITIBARIYLA, PRIM ÖDEMESI BULUNMAYAN SIGORTALILARIN ISE TESCIL TARIHI ITIBARIYLA SIGORTALILIĞI DURDURULACAK. DURDURULAN SÜRELER SIGORTALILIK SÜRESI OLARAK DEĞERLENDIRILMEYECEK.

31 ĠġÇĠLERE TANINAN YENĠ HAKLAR ĠġÇILERE DE EġININ DOĞUM YAPMASI HALINDE 5 GÜN, EġININ, KARDEġININ VE ÇOCUĞUNUN ÖLÜMÜ HALINDE ISE 3 GÜN IZIN HAKKI TANINIYOR. AYRICA, ENGELLI ÇOCUĞU OLAN IġÇILERE YIL IÇERISINDE TOPLAM 10 GÜN ÜCRETLI IZIN HAKKI TANINIYOR. BU IZINLERIN KULLANILMASI IÇIN DOĞUM, EVLAT EDINME VE ÖLÜM BELGELERININ IġVERENE SUNULMASI YETERLI OLACAK. BU IZINLERI KULLANAN IġÇININ ÜCRETINDEN KESINTI YAPILAMAYACAK.

32 BĠR TÜRLÜ GELMEYEN HAKLAR STAJ SÜRESININ EMEKLILIK IÇII GIRIġ SAYILMASI SIGORTALILIK ÖNCESI DOĞUMLARIN BORÇLANILMASI HAKKI 4/A LILARIN GEÇMIġE DÖNÜK PRIM ÖDEME HAKKI YAġA TAKILANLARA ILIġKIN HERHANGI BIR DÜZENLEME

33 TEġEKKÜRLER

Ġġ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞINDAN DOĞAN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLER

Ġġ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞINDAN DOĞAN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLER Ġġ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞINDAN DOĞAN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLER Okan Güray BÜLBÜL GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ ĠKTĠSADĠ VE ĠDARĠ BĠLĠMLER FAKÜLTESĠ ARAġTIRMA GÖREVLĠSĠ AKġAM GAZETESĠ YAZARI ĠġVERENĠN Ġġ KAZASINI BĠLDĠRĠM

Detaylı

Yargıtay. Hukuk Genel Kurulu. Esas : 2010/21-534. Karar : 2010/591. Tarih : 10.11.2010. Özet: -YARGITAY ĠLAMI-

Yargıtay. Hukuk Genel Kurulu. Esas : 2010/21-534. Karar : 2010/591. Tarih : 10.11.2010. Özet: -YARGITAY ĠLAMI- Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Esas : 2010/21-534 Karar : 2010/591 Tarih : 10.11.2010 Özet: -YARGITAY ĠLAMI- Taraflar arasındaki "YurtdıĢı borçlanma hakkının tespiti" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda

Detaylı

(4/a-SSK) ÖNCESİ SİGORTA BAŞLANGICI OLANLAR İÇİN EMEKLİLİK ŞARTLARI

(4/a-SSK) ÖNCESİ SİGORTA BAŞLANGICI OLANLAR İÇİN EMEKLİLİK ŞARTLARI (4/a-SSK) 08.09.1999 ÖNCESİ SİGORTA BAŞLANGICI OLANLAR İÇİN EMEKLİLİK ŞARTLARI ERKEK SİGORTALILAR Sigorta Bașlangıç Tarihi Gün Sayısı 08.09.1976 ve Öncesi 00 09.09.1976-23.05.1979 00 24.05.1979-23.11.1980

Detaylı

TORBA YASANIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ VE İŞ KANUNUNDA ÖNGÖRDÜĞÜ DEĞİŞİKLİKLER. Prof. Dr. Cem KILIÇ

TORBA YASANIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ VE İŞ KANUNUNDA ÖNGÖRDÜĞÜ DEĞİŞİKLİKLER. Prof. Dr. Cem KILIÇ TORBA YASANIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ VE İŞ KANUNUNDA ÖNGÖRDÜĞÜ DEĞİŞİKLİKLER Prof. Dr. Cem KILIÇ TORBA YASADA YENİ NE VAR? ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte pek çok diğer kanunda değiģiklik

Detaylı

6111 SAYILI YASADA SGK TEŞVİKİ

6111 SAYILI YASADA SGK TEŞVİKİ NİSAN 2012 6111 SAYILI YASADA SGK TEŞVİKİ 6111 Sayılı Kanunun 74 üncü maddesiyle 4447 sayılı Kanuna eklenen ve ilave istihdam teģvikini düzenleyen geçici 10 uncu maddesi 01.03.2011 tarihi itibari ile yürürlüğe

Detaylı

Sigortalılık süresinin baģlangıcı:

Sigortalılık süresinin baģlangıcı: SOSYAL GÜVENLĠK KURUMLARINA TABĠ OLARAK GEÇEN HĠZMETLERĠN BĠRLEġTĠRĠLMES HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 2829 Kabul Tarihi : 24/5/1983 Yayımlandığı R.Gazete: Tarih: 27/5/1983 Sayı: 18059 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

KANUN. Kanun No. 6385 Kabul Tarihi: 10/1/2013

KANUN. Kanun No. 6385 Kabul Tarihi: 10/1/2013 19 Ocak 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28533 KANUN SOSYAL SĠGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SĠGORTASI KANUNU ĠLE BAZI KANUNLARDA DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASINA DAĠR KANUN Kanun No. 6385 Kabul Tarihi: 10/1/2013 MADDE

Detaylı

Yargıtay. Hukuk Genel Kurulu. Esas : 2011/ Karar : 2011/474. Tarih : Özet: - YARGITAY ĠLAMI -

Yargıtay. Hukuk Genel Kurulu. Esas : 2011/ Karar : 2011/474. Tarih : Özet: - YARGITAY ĠLAMI - Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Esas : 2011/21-412 Karar : 2011/474 Tarih : 06.07.2011 Özet: - YARGITAY ĠLAMI - Taraflar arasındaki "tespit" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kocaeli 3. ĠĢ Mahkemesince

Detaylı

6111 Sayılı Kanunda Yapılandırma ve Diğer Hükümler

6111 Sayılı Kanunda Yapılandırma ve Diğer Hükümler 6111 Sayılı Kanunda Yapılandırma ve Diğer Hükümler Yapılandırmaya giren Kurum alacakları; 1.Primler, 2.Özel inģaatlar ve ihaleli iģlerde saptanan eksik iģçilik ödemeleri, 3.Ġdari para cezaları, 4.Damga

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü GENELGE 2012 /32

T.C. SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü GENELGE 2012 /32 T.C. SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : B.13.2.SGK.0.10.01.00/1006 25/09/2012 Konu : 2011/58 Sayılı Genelgede DeğiĢiklik Yapılması GENELGE 2012 /32 Bilindiği

Detaylı

DOĞUM BORÇLANMASI PRİMİ VERGİ MATRAHINI NASIL ETKİLER?

DOĞUM BORÇLANMASI PRİMİ VERGİ MATRAHINI NASIL ETKİLER? DOĞUM BORÇLANMASI PRİMİ VERGİ MATRAHINI NASIL ETKİLER? Mustafa ŞEN 33 * ÖZ 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, sigortalılara Sosyal Güvenlik açısından belli süreleri borçlanma

Detaylı

Konuyla Ġlgili Tebliğin Tam Metni Ekte Tarafınıza SunulmuĢtur.

Konuyla Ġlgili Tebliğin Tam Metni Ekte Tarafınıza SunulmuĢtur. ANKARAS-Sirküler/2013-32 09.12.2013, ANKARA KONU: SGK NIN ĠġVEREN UYGULAMA TEBLĠĞĠNDE DEĞĠġĠKLĠK HK. 28.11.2013 tarihli 28835 Sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan İşveren Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına

Detaylı

6111 SAYILI KANUN ĠLE YAPILAN DÜZENLEMELER (4) (Madde 12-16)

6111 SAYILI KANUN ĠLE YAPILAN DÜZENLEMELER (4) (Madde 12-16) YOUR GLOBAL NETWORK OF LEADING TAX ADVISORS 01.03.2011 Vergi Gazetesi 2011-21 6111 SAYILI KANUN ĠLE YAPILAN DÜZENLEMELER (4) (Madde 12-16) www.taxand.com SOSYAL GÜVENLĠK KURUMUNA BAĞLI TAHSĠL DAĠRELERĠNCE

Detaylı

EK2 KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU GÜMÜŞHANE SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

EK2 KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU GÜMÜŞHANE SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI EK2 KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU GÜMÜŞHANE SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI 1 ĠĢyeri Tescili 2 Teminat iadesi ĠliĢiksiz belgesi BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER 1. ĠĢyeri

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ŞİRKET ORTAĞI OLAN veya MESLEĞİNİ SERBEST OLARAK İCRA EDEN HEKİMLER ile TIPTA UZMANLIK MEVZUATINA GÖRE UZMAN OLAN KİŞİLERİN SİGORTALILIĞI (DOKTORLARIN

Detaylı

SİRKÜLER 2015/29. İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilecektir.

SİRKÜLER 2015/29. İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilecektir. SİRKÜLER 2015/29 07/05/2015 Sayın Yetkili; Kamuoyunda Torba Kanun olarak bilinen 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Detaylı

BAKIMA MUHTAÇ MALUL ÇOCUĞA BAKAN ANNEYE ERKEN EMEKLİLİK VAR

BAKIMA MUHTAÇ MALUL ÇOCUĞA BAKAN ANNEYE ERKEN EMEKLİLİK VAR ANNELER GÜNÜ OKUR SORULARINA CEVAPLAR(1) ANNELER GÜNÜ OKUR SORULARINA CEVAPLAR(1) Bugün anneler günü, çiçek buketleriyle pamuk elli annelerimizin ellerinden öpeceğiz, yufka yüre Annelerimiz de her zaman

Detaylı

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU KIRġEHĠR SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI TABLOSU

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU KIRġEHĠR SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI TABLOSU SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU KIRġEHĠR SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO HĠZMETĠN ADI BAġVURUDA ĠSTENEN BELGELER HĠZMETĠN TAMAMLANMA SÜRESĠ (EN GEÇ) 1 Rehberlik Hizmetleri Bizzat

Detaylı

TEKĠRDAĞ SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ NDE YAPILAN ĠġLEMLER VE ĠSTENEN BELGELER

TEKĠRDAĞ SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ NDE YAPILAN ĠġLEMLER VE ĠSTENEN BELGELER TEKĠRDAĞ SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ NDE YAPILAN ĠġLEMLER VE ĠSTENEN BELGELER SIRA NO HĠZMETĠN ADI BAġVURUDA ĠSTENĠLEN BELGELER HĠZMETĠN TAMAMLANMA SÜRESĠ (EN GEÇ SÜRE) 1 4/b Sigortalılık Sonlandırma

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU YENĠDEN YAPILANDIRMA KANUNUNUN GETĠRDĠKLERĠ Dr. M. Emin ZARARSIZ Kurum BaĢkanı 28 ġubat 2011 1 / 51 YENĠDEN YAPILANDIRMA VE SOSYAL GÜVENLĠĞE Kamu oyunda Torba Kanun olarak bilinen

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... vii GİRİŞ... 1 I. BÖLÜM ÇALIŞMA HUKUKU VE ÇALIŞMA HUKUKU İLE İLGİLİ KURULUŞLAR

İÇİNDEKİLER. Önsöz... vii GİRİŞ... 1 I. BÖLÜM ÇALIŞMA HUKUKU VE ÇALIŞMA HUKUKU İLE İLGİLİ KURULUŞLAR İÇİNDEKİLER Önsöz... vii GİRİŞ... 1 I. BÖLÜM ÇALIŞMA HUKUKU VE ÇALIŞMA HUKUKU İLE İLGİLİ KURULUŞLAR 1.ÇALIŞMA HUKUKU... 3 2. ÇALIŞMA HUKUKU İLE İLGİLİ KURULUŞLAR... 4 I- MİLLİ ÇALIŞMA HUKUKU KURULUŞLARI...

Detaylı

5951 Sayılı Torba Kanun Neler Getirdi?

5951 Sayılı Torba Kanun Neler Getirdi? 5951 Sayılı Torba Kanun Neler Getirdi? Ömer BENOKAN 05.02.2010 tarih ve 27484 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan, 28.1.2010 tarih ve 5951sayılı AMME ALACAKLARININ TAHSĠL USULÜ HAKKINDA KANUN ĠLE BAZI KANUNLARDA

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Prim Tahsilat Daire BaĢkanlığı

T.C. SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Prim Tahsilat Daire BaĢkanlığı T.C. SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Prim Tahsilat Daire BaĢkanlığı Sayı : B.13.2.SSK.5.01.08.00/ 73-0310-314186 ANKARA Konu : 5084 sayılı Kanunun 4. ve 7. maddelerinde

Detaylı

SAĞ OLANA DA ÖLENE DE GSS YAPILANDIRMASINDA ÖDEME VAR

SAĞ OLANA DA ÖLENE DE GSS YAPILANDIRMASINDA ÖDEME VAR SAĞ OLANA DA ÖLENE DE GSS YAPILANDIRMASINDA ÖDEME VAR 6552 sayılı Kanunla GSS borçlularına tanına Gelir testi ve ödeme kolaylığı ile birlikte genelgeye yapılan ilave düzenlemelerle SGK bu alacağından vazgeçmediğini

Detaylı

YURTDIŞI BORÇLANMA DENİZİNE KENDİNİ SG UZMANI DİYE TANITAN HERKES BALIKLAMA ATLIYOR

YURTDIŞI BORÇLANMA DENİZİNE KENDİNİ SG UZMANI DİYE TANITAN HERKES BALIKLAMA ATLIYOR YURTDIŞI BORÇLANMA DENİZİNE KENDİNİ SG UZMANI DİYE TANITAN HERKES BALIKLAMA ATLIYOR Son günlerde yurtdışı borçlanma yapmak isteyenlere,o kadar çok SGU diye kendini tanıtanlar yol gösteriyor ki,bu konuda

Detaylı

15.10.2014/2-1 1. İZİNLE TÜRK VATANDAŞLIĞINI KAYBEDENLERE BORÇLANMA HAKKI GETİRİLDİ

15.10.2014/2-1 1. İZİNLE TÜRK VATANDAŞLIĞINI KAYBEDENLERE BORÇLANMA HAKKI GETİRİLDİ 15.10.2014/2-1 11.09.2014 TARİH VE 29116 (MÜKERRER) SAYILI RESMİ GAZETE DE YAYIMLANAN 6552 SAYILI KANUN İLE YURTDIŞI BORÇLANMAYA İLİŞKİN BAZI DÜZENLEMELER YAPILDI 10/9/2014 tarihli ve 6552 sayılı İş Kanunu

Detaylı

GENEL SAĞLIK SĠGORTASI UYGULAMASINA ĠLĠġKĠN SORU VE CEVAPLAR

GENEL SAĞLIK SĠGORTASI UYGULAMASINA ĠLĠġKĠN SORU VE CEVAPLAR GENEL SAĞLIK SĠGORTASI UYGULAMASINA ĠLĠġKĠN SORU VE CEVAPLAR 1-1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası uygulamasındaki değiģiklikler nelerdir? Genel sağlık sigortasından yararlanılmasında

Detaylı

«GÜVENCE» NEDĠR? «Güvenceli yaşamak» deyince ne anlıyoruz?

«GÜVENCE» NEDĠR? «Güvenceli yaşamak» deyince ne anlıyoruz? «GÜVENCE» NEDĠR? «Güvenceli yaşamak» deyince ne anlıyoruz? B Ġ R K A D I N I N G Ü V E N C E L Ġ YA ġ A M A S I N D A N N E A N L I YO R U Z? SAĞLIK HAKKINA SAHĠP OLMAK? EĞĠTĠM HAKKINA SAHĠP OLMAK? BARINMA

Detaylı

TARIM ĠġÇĠLERĠ SOSYAL SĠGORTALAR KANUNU (1) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler

TARIM ĠġÇĠLERĠ SOSYAL SĠGORTALAR KANUNU (1) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler TARIM ĠġÇĠLERĠ SOSYAL SĠGORTALAR KANUNU (1) Kanun Numarası : 2925 Kabul Tarihi : 17/10/1983 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih: 20/10/1983 Sayı: 18197 Yayımlandığı Düstur : Tertip: 5 Cilt: 22 Sayfa: 763 BİRİNCİ

Detaylı

Bahçelievler Mahallesi Konyaaltı Caddesi BölükbaĢı Apt. No:54 Kat:1/2

Bahçelievler Mahallesi Konyaaltı Caddesi BölükbaĢı Apt. No:54 Kat:1/2 Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Esas : 2011/10-7 Karar : 2011/228 Tarih : 27.04.2011 Özet: - YARGITAY ĠLAMI - Taraflar arasındaki "tespit" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Ankara 18. ĠĢ Mahkemesince

Detaylı

MEVCUT YASALARIMIZ KARŞISINDA DİŞHEKİMLERİNİN EMEKLİLİK SEÇENEĞİ. Hazırlayan: TDB Mali Müşaviri Baset DEMİRBUĞA Mart 2018

MEVCUT YASALARIMIZ KARŞISINDA DİŞHEKİMLERİNİN EMEKLİLİK SEÇENEĞİ. Hazırlayan: TDB Mali Müşaviri Baset DEMİRBUĞA Mart 2018 MEVCUT YASALARIMIZ KARŞISINDA DİŞHEKİMLERİNİN EMEKLİLİK SEÇENEĞİ Hazırlayan: TDB Mali Müşaviri Baset DEMİRBUĞA Mart 2018 Dünyada ve ülkemizde sosyal güvenlik sistemi daima değişim ve gelişme içerisinde

Detaylı

5510 sayılı Kanunda Yapılan Değişiklikler -Doğum Borçlanması-

5510 sayılı Kanunda Yapılan Değişiklikler -Doğum Borçlanması- -Doğum Borçlanması- Madde-43: SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı sigortalısı olarak tescil yapıldıktan sonra doğum yapan kadınlar 3 çocuğa kadar, her çocuk için 2 yıllık süreyi borçlanabilecek. Sigortalı

Detaylı

T.C. ANTALYA 1.Ġġ MAHKEMESĠ Esas-Karar No: 2013/619 Esas - 2013/698

T.C. ANTALYA 1.Ġġ MAHKEMESĠ Esas-Karar No: 2013/619 Esas - 2013/698 T.C. ANTALYA 1.Ġġ MAHKEMESĠ Esas-Karar No: 2013/619 Esas - 2013/698 T.C. ANTALYA 1. Ġġ MAHKEMESI TÜRK MILLETI ADINA KARAR ESAS NO : 2013/619 KARAR NO : 2013/698 HAKĠM : SULE BULAT 34993 KATĠP : HÜLYA ERYILMAZ

Detaylı

İZMİR SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ

İZMİR SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ 6645 SAYILI KANUNLA 5510 SAYILI KANUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Kurumdan aylık alanlardan 4/b kapsamında çalışanların SGDP Primi oranı düşürüldü Kurumdan aylık ve gelir almakta iken 4/ b kapsamında çalışmağa

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü G E N E L G E 2010/67

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü G E N E L G E 2010/67 Sayı : B.13.2.SGK.0.10.00.00/338 25/05/2010 Konu : Malullük Aylığı Bağlanması ve Kesilmesi İşlemleri. G E N E L G E 2010/67 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin

Detaylı

PRİM BORCU BULUNAN BAĞ-KUR SİGORTALILARININ PRİM BORCU SİLİNEREK SİGORTALILIK SÜRELERİ DURDURULACAK

PRİM BORCU BULUNAN BAĞ-KUR SİGORTALILARININ PRİM BORCU SİLİNEREK SİGORTALILIK SÜRELERİ DURDURULACAK PRİM BORCU BULUNAN BAĞ-KUR SİGORTALILARININ PRİM BORCU SİLİNEREK SİGORTALILIK SÜRELERİ DURDURULACAK Murat ÖZDAMAR 54 I. GİRİŞ 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun (5510 sayılı

Detaylı

BİLGİ NOTU 6552 SAYILI KANUNA GÖRE UYGULANAN PRİM BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI

BİLGİ NOTU 6552 SAYILI KANUNA GÖRE UYGULANAN PRİM BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI BİLGİ NOTU 6552 SAYILI KANUNA GÖRE UYGULANAN PRİM BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI KAPSAMI: 2014 yılı Nisan ve önceki aylara iliģkin olup, 10.09.2014 ve öncesinde tahakkuk etmiģ olan borçlar kapsamdadır KAPSADIĞI

Detaylı

MEVZUATA GİRMİŞ TEŞVİKLER

MEVZUATA GİRMİŞ TEŞVİKLER MEVZUATA GİRMİŞ TEŞVİKLER 5510 Sayılı Kanunun 81. maddesi kapsamında beş puanlık prim desteği 4447 sayılı işsizlik sigortası kanunu geçici 7. ve geçici 9. madde kapsamında teşvikler 6111 sayılı kanunla

Detaylı

BİR İŞTE ÇALIŞMAYANLARDAN ZORUNLU OLARAK GSS PRİMİN ALINMASI HUKUKA AYKIRIDIR. Salı, 05 Ağustos :45

BİR İŞTE ÇALIŞMAYANLARDAN ZORUNLU OLARAK GSS PRİMİN ALINMASI HUKUKA AYKIRIDIR. Salı, 05 Ağustos :45 I- GİRİŞ : Herhangi bir işte çalışmayan ve sigortalı olmak istediğine dair bir talebi bulunmayan bir kişinin, ZORUNLU olarak Genel Sağlık Sigortalısı sayılması ve iradesi dışında sigorta primi alınması,

Detaylı

T. C. SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ ZĠRAAT FAKÜLTESĠ DEKANLIĞI ZORUNLU STAJ BAġVURU FORMU VE ĠLGĠLĠ MAKAMA

T. C. SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ ZĠRAAT FAKÜLTESĠ DEKANLIĞI ZORUNLU STAJ BAġVURU FORMU VE ĠLGĠLĠ MAKAMA T. C. SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ ZĠRAAT FAKÜLTESĠ DEKANLIĞI ZORUNLU STAJ BAġVURU FORMU VE Ġġ YERĠ STAJ SÖZLEġMESĠ Fotoğraf YapıĢtırarak Evrak Kayıt Bürosunda Onaylatınız ĠLGĠLĠ MAKAMA AĢağıda kimlik bilgileri

Detaylı

EMEKLİLİK & ÇALIŞAN EMEKLİNİN BİLDİRİMİ

EMEKLİLİK & ÇALIŞAN EMEKLİNİN BİLDİRİMİ EMEKLİLİK & ÇALIŞAN EMEKLİNİN BİLDİRİMİ Emeklilik Statüsü Emeklilik ilk defa sigortalı olunan tarihe ve emekli olunacak sigorta statüsüne göre belirlenir. Emeklilik statüsünün tespiti için; İlk defa 1

Detaylı

ŞEHİRİÇİ TİCARİ TAKSİLERDE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENCESİ

ŞEHİRİÇİ TİCARİ TAKSİLERDE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENCESİ ŞEHİRİÇİ TİCARİ TAKSİLERDE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENCESİ Mehmet Emre DİKEN * 1. Giriş Şehiriçi ticari taksi araçlarının sayıları yeni yerleşim bölgelerinin kurulması ve nüfusla paralel olarak artış göstermektedir.

Detaylı

Gelir Testi Yaptırmayanlar Dikkat!

Gelir Testi Yaptırmayanlar Dikkat! Gelir testi yaptırmadığı için aylık primi 2012 den beri 288 liradan hesaplanan 5 milyonu aşkın sigortalıya biriken borçtan kurtulmak için verilen 6 ay ek süre 31 Mart ta doluyor 2015 yılı, sosyal güvenlik

Detaylı

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU ARDAHAN SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU ARDAHAN SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU ARDAHAN SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI SIRA NO HĠZMETĠN ADI BAġVURUDA ĠSTENEN BELGELER HĠZMETĠN TAMAMLANMA SÜRESĠ (EN GEÇ) 1 Kaydı Yok Yazısı ĠĢlemleri 1- Nüfus

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 3201 YHBK/3

İlgili Kanun / Madde 3201 YHBK/3 T.C YARGITAY Hukuk Genel Kurulu Esas No. 2010/10-472 Karar No. 2010/440 Tarihi: 29.09.2010 İlgili Kanun / Madde 3201 YHBK/3 YURT DIŞI HİZMET BORÇLANMASI GEÇİCİ 81. MADDEDEN BORÇLANILAN SÜREYLE OLUŞAN SİGORTA

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

T.C. SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü T.C. SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı : B.13.2.SGK.0.10.03.27/GSS- 34 17/1/2012 Konu : YeĢil kart devri ve genel sağlık sigortası tescil iģlemleri GENELGE 2012/2

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGSK. /53

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGSK. /53 T.C YARGITAY 21. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/21899 Karar No. 2016/1357 Tarihi: 08.02.2016 İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGSK. /53 ÇAKIŞAN SİGORTALILIK HALLERİNDE HANGİ SİGORTALILIĞA GEÇERLİK TANINACA- ĞININ

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü

T.C. SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü T.C. SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sayı : B.13.2.SGK.0.0.10.07.01/01-031/ 368 Konu : YurtdıĢı borçlanma ve tahsis iģlemleri 08/06/2011 G E N E LG E 2011 /48 BaĢkanlık

Detaylı

DOĞUM TARĠHĠ (GÜN.AY.YIL) EV TELEFON NUMARASI : İŞ TELEFON NUMARASI : CEP TELEFON NUMARASI :

DOĞUM TARĠHĠ (GÜN.AY.YIL) EV TELEFON NUMARASI : İŞ TELEFON NUMARASI : CEP TELEFON NUMARASI : PASAPORT NUMARASI VERİLDİĞİ YER/ŞEHİR ÜLKE ĠL/BÖLGE VEREN ÜLKE VERİLDİĞİ TARİH(GUN.AY.YIL) GEÇERLĠLĠK SÜRESĠ(GÜN.AY.YIL) SOYADI (PASAPORTTAKĠNĠN AYNI) : ĠLK VE ORTA ADLAR (PASAPORTTAKĠNĠN AYNI) : DĠĞER

Detaylı

GENEL SAĞLIK SİGORTASI UYGULAMASI VE GELİR TESTİ

GENEL SAĞLIK SİGORTASI UYGULAMASI VE GELİR TESTİ GENEL SAĞLIK SİGORTASI UYGULAMASI VE GELİR TESTİ Gelir Testi nasıl başladı, kimler muaf? Sosyal Güvenlik Reformu ile tüm vatandaşların sağlık güvencesi kapsamına alınması 1 Ocak 2012 tarihinde başladı.

Detaylı

Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması

Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Henüz Resmi Gazetede yayımlanmadığı için yürürlüğe girmeyen ancak, TBMM tarafından kabul edilen ve Torba Yasa olarak adlandırılan 6111 sayılı

Detaylı

ENGELLİLER HANGİ KOŞULLARI YERİNE GETİRDİKLERİNDE EMEKLİLİK HAKKINDAN YARARLANABİLİR?

ENGELLİLER HANGİ KOŞULLARI YERİNE GETİRDİKLERİNDE EMEKLİLİK HAKKINDAN YARARLANABİLİR? ENGELLİLER HANGİ KOŞULLARI YERİNE GETİRDİKLERİNDE EMEKLİLİK HAKKINDAN YARARLANABİLİR? Mustafa CERİT 1 1. GIRIŞ Engelliler 2 için çalışabilecek bir iş bulmak ve bulunan bu işi sürekli olarak elde tutmak

Detaylı

ANA SAYFA» EMEKLİLİK ŞARTLARI» SSK 3600 GÜNE GÖRE NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM

ANA SAYFA» EMEKLİLİK ŞARTLARI» SSK 3600 GÜNE GÖRE NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM ANA SAYFA» EMEKLİLİK ŞARTLARI» SSK 3600 GÜNE GÖRE NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM SSK 3600 Güne Göre Ne Zaman Emekli Olurum SSK 3600 güne göre ne zaman emekli olurum Aşağıdaki hesaplama formundan sadece ssk, sgk

Detaylı

T.C. SOSYAL SİGORTALAR KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Yurtdışı İşçi Hizmetleri Daire Başkanlığı

T.C. SOSYAL SİGORTALAR KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Yurtdışı İşçi Hizmetleri Daire Başkanlığı T.C. SOSYAL SİGORTALAR KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Yurtdışı İşçi Hizmetleri Daire Başkanlığı VATANDAŞLARIMIZA YURTDIŞINDAN DA BORÇLANMA HAKKI YURTDIŞI BORÇLANMASI ŞİMDİ DAHA KOLAY

Detaylı

İLK DEFA VE SADECE MUHASEBE TÜRK TE SATILMAKTADIR

İLK DEFA VE SADECE MUHASEBE TÜRK TE SATILMAKTADIR İLK DEFA VE SADECE MUHASEBE TÜRK TE SATILMAKTADIR YAZAR; İSA KARAKAŞ 17 yılı aşkın SSK ve Sosyal Güvenlik Kurumunun (Sigorta) BAŞMÜFETTİŞİ, 30 u Aşkın Kitap Yazarı, Ulusal Gazete Yazarı, Çalışma Ve Sosyal

Detaylı

DUYURU: 07.11.2014/29

DUYURU: 07.11.2014/29 DUYURU: 07.11.2014/29 11.09.2014 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına

Detaylı

EMEKLĠLĠK AYLIĞI (KAMU GÖREVLĠLERĠ ĠÇĠN)...

EMEKLĠLĠK AYLIĞI (KAMU GÖREVLĠLERĠ ĠÇĠN)... ĠÇĠNDEKĠLER 1. YAġLILIK AYLIĞI (HĠZMET AKDĠ ĠLE VE BAĞIMSIZ ÇALIġANLAR ĠÇĠN)...2 1.1. Aylığa hak kazanma koģulları...2 1.1.1. Genel koģullar (4(a) sigortalıları için)...2 1.1.2. Özel koģullar (4(a) sigortalıları

Detaylı

Bu başvurunun yapılması için iki kural daha vardır; bunlardan ilki en az 10 yıldan beri sigortalı olmak ve gün prim ödemiş bulunmak.

Bu başvurunun yapılması için iki kural daha vardır; bunlardan ilki en az 10 yıldan beri sigortalı olmak ve gün prim ödemiş bulunmak. Malullük ve Yaşlılık Aylığı Bağlatma a) Malullük Aylığı Bağlanması Sigortalı olarak çalışmaya başlandıktan sonra kaza, hastalık gibi nedenlerle işgücünün yüzde 60 ını yitirenler malulen emekli olmak için

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN RESMİ GAZETE DE YAYINLANDI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN RESMİ GAZETE DE YAYINLANDI 24.04.2015-İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN RESMİ

Detaylı

ÇALIŞAN EMEKLİDEN İKİ KERE DESTEK PRİMİ KESİLEMEYECEĞİ SGK GENELGESİYLE KESİNLEŞTİ

ÇALIŞAN EMEKLİDEN İKİ KERE DESTEK PRİMİ KESİLEMEYECEĞİ SGK GENELGESİYLE KESİNLEŞTİ ÇALIŞAN EMEKLİDEN İKİ KERE DESTEK PRİMİ KESİLEMEYECEĞİ SGK GENELGESİYLE KESİNLEŞTİ Vakkas DEMİR * I- GİRİŞ Ülkemiz şartlarında emekli olan insanlarımızın çoğu emekli aylıklarının düşük olduğundan ve kendilerine

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİM BORÇLARININ YAPILANDIRMA ŞARTLARI

SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİM BORÇLARININ YAPILANDIRMA ŞARTLARI SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİM BORÇLARININ YAPILANDIRMA ŞARTLARI Ekrem TAŞBAŞI * I-GİRİŞ 6385 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanuna Sosyal güvenlik destek prim borçlarının yapılandırılması başlığını taşıyan Geçici

Detaylı

YURT DIŞINDA BULUNAN TÜRK VATANDAŞLARININ YURT DIŞINDA GEÇEN SÜRELERİNİN SOSYAL GÜVENLİKLERİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA KANUN (1)

YURT DIŞINDA BULUNAN TÜRK VATANDAŞLARININ YURT DIŞINDA GEÇEN SÜRELERİNİN SOSYAL GÜVENLİKLERİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA KANUN (1) 6699 YURT DIŞINDA BULUNAN TÜRK VATANDAŞLARININ YURT DIŞINDA GEÇEN SÜRELERİNİN SOSYAL GÜVENLİKLERİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA KANUN (1) Kanun Numarası : 3201 Kabul Tarihi : 8/5/1985 Yayımlandığı

Detaylı

Kimler Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecek?

Kimler Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecek? On5yirmi5.com Kimler Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecek? Kimler genel sağlık sigortası primi ödeyecek? Eş ve çocukların durumu ne olacak? Gelir tespitinde neye bakılacak? Part time çalışanlar prim ödemek

Detaylı

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU SAKARYA SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI TABLOSU

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU SAKARYA SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI TABLOSU SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU SAKARYA SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO 1 HĠZMETĠN ADI 2022 S.K Göre Aylık Alan Hak Sahiplerine Aylık Fark Ödenmesi BAġVURUDA ĠSTENEN BELGELER 1-

Detaylı

SORULARLA MALULLÜK AYLIĞI

SORULARLA MALULLÜK AYLIĞI SORULARLA MALULLÜK AYLIĞI Sigortalıların maluliyetlerini nasıl tespit ettirecekleri, hangi şartlarda maluliyet aylığına hak kazanacakları, malullük aylığı için nasıl ve nereye başvuracakları ile malullük

Detaylı

7143 SAYILI YENİ YAPILANDIRMA KANUNU VE GETİRDİKLERİ

7143 SAYILI YENİ YAPILANDIRMA KANUNU VE GETİRDİKLERİ 7143 SAYILI YENİ YAPILANDIRMA KANUNU VE GETİRDİKLERİ Sunum Planı Yapılandırma Kapsamı Yapılandırmanın Getirdikleri Taksit ve Ödemeye İlişkin Bilgiler Borçlarını Yapılandıranlara Sağlanan Diğer Avantajlar

Detaylı

YURT DIŞINDA BULUNAN TÜRK VATANDAŞLARININ YURT DIŞINDA GEÇEN SÜRELERİNİN SOSYAL GÜVENLİKLERİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA KANUN (1)

YURT DIŞINDA BULUNAN TÜRK VATANDAŞLARININ YURT DIŞINDA GEÇEN SÜRELERİNİN SOSYAL GÜVENLİKLERİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA KANUN (1) YURT DIŞINDA BULUNAN TÜRK VATANDAŞLARININ YURT DIŞINDA GEÇEN SÜRELERİNİN SOSYAL GÜVENLİKLERİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA KANUN (1) Kanun Numarası : 3201 Kabul Tarihi : 8/5/1985 Yayımlandığı R.

Detaylı

BASAMAK SATIN ALAN BAĞ-KUR LULARIN

BASAMAK SATIN ALAN BAĞ-KUR LULARIN 18 cevdet ceylan:layout 1 11/9/10 3:22 PM Page 229 BASAMAK SATIN ALAN BAĞ-KUR LULARIN AYLIKLARI Cevdet CEYLAN* I-GİRİŞ 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu

Detaylı

Özürlüler yaşa bağlı olmadan erken emekli olurlar

Özürlüler yaşa bağlı olmadan erken emekli olurlar Emekli olmak için normalde 3 şart vardır. Bunlar, prim ödeme süresi, sigortalılık süresi ve yaştır. Ancak, kişi özürlü ise emekli olmak için aranan üç şarttan yaş şartı aranmadığı gibi prim ödeme gün sayısı

Detaylı

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU ERZURUM SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU ERZURUM SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI SIRA NO 1 HĠZMET ADI Aylık Ödeme Döneminin Üç Aydan Bir Aya DönüĢtürülmesi ĠĢlemi 2 Aylık Kesme 3 4 5 6 Bankadan Ġade Edilen Aylıkların Ödenmesi / 6 Ay Hareket Görmeyen Hesap YaĢlılık Aylığı Malullük Aylığı

Detaylı

SGKya Olan Borçların Yeniden Yapılandırılmasını da İçeren 7143 Sayılı Kanun

SGKya Olan Borçların Yeniden Yapılandırılmasını da İçeren 7143 Sayılı Kanun PwC Türkiye Sosyal Güvenlik Bülteni Tarih: 21.05.2018 Sayı: 2018/18 www.pwc.com.tr SGKya Olan Borçların Yeniden Yapılandırılmasını da İçeren 7143 Sayılı Kanun Özet 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların

Detaylı

YURTDIŞI HİZMET BORÇLANMASINDA BORÇLANMA MİKTARININ BELİRLENMESİ

YURTDIŞI HİZMET BORÇLANMASINDA BORÇLANMA MİKTARININ BELİRLENMESİ YURTDIŞI HİZMET BORÇLANMASINDA BORÇLANMA MİKTARININ BELİRLENMESİ Mustafa ŞEN 73 * ÖZ Yurtdışı hizmet borçlanması, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına sosyal güvenlik sistemi kapsamında tanınmış önemli

Detaylı

6331 SAYILI Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KANUNU ve KANUNUN GETĠRDĠĞĠ YÜKÜMLÜLÜKLER. Mehmet TUNÇ UZMANĠġ OSGB Genel Koordinatör

6331 SAYILI Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KANUNU ve KANUNUN GETĠRDĠĞĠ YÜKÜMLÜLÜKLER. Mehmet TUNÇ UZMANĠġ OSGB Genel Koordinatör 6331 SAYILI Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KANUNU ve KANUNUN GETĠRDĠĞĠ YÜKÜMLÜLÜKLER Mehmet TUNÇ UZMANĠġ OSGB Genel Koordinatör 6331 Sayılı Kanun Kapsamı 6331 sayılı ĠĢ sağlığı ve Güvenliği Kanun kapsamı; Bu

Detaylı

İSTANBUL YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LİMİTED ŞİRKETİ

İSTANBUL YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LİMİTED ŞİRKETİ Ġstanbul, 05.02.2010 SİRKÜLER 2010 / 014 KONU: 5951 SAYILI KANUNLA YAPILAN DEĞĠġĠKLĠKLER 5951 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Ġle Bazı Kanunlarda DeğiĢiklik Yapılmasına Dair Kanun

Detaylı

Ġġ VE SOSYAL GÜVENLĠK HUKUKU BĠLĠRKĠġĠLĠK EĞĠTĠMĠ SERTĠFĠKA PROGRAMI

Ġġ VE SOSYAL GÜVENLĠK HUKUKU BĠLĠRKĠġĠLĠK EĞĠTĠMĠ SERTĠFĠKA PROGRAMI BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM VE DANIġMANLIK MERKEZĠ Ġġ VE SOSYAL GÜVENLĠK HUKUKU BĠLĠRKĠġĠLĠK EĞĠTĠMĠ SERTĠFĠKA PROGRAMI 05 06 Aralık, 12 13 Aralık 2015 Mercure Otel Altunizade ĠSTANBUL ĠletiĢim: 0312 988

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU 4/1-B KAPSAMINDAKİ SİGORTALILIĞIN DURDURULMASI VE İHYA İLE İLGİLİ USUL VE ESASLARI AÇIKLADI

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU 4/1-B KAPSAMINDAKİ SİGORTALILIĞIN DURDURULMASI VE İHYA İLE İLGİLİ USUL VE ESASLARI AÇIKLADI 23.07.2018/131-1 SOSYAL GÜVENLİK KURUMU 4/1-B KAPSAMINDAKİ SİGORTALILIĞIN DURDURULMASI VE İHYA İLE İLGİLİ USUL VE ESASLARI AÇIKLADI ÖZET : Köy ve mahalle muhtarları, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla

Detaylı

ALFA GENELGE 2011 / 18. Konu: Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması

ALFA GENELGE 2011 / 18. Konu: Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Ġstanbul, 18.02.2011 ALFA GENELGE 2011 / 18 Konu: Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması 2011/17 sayılı Alfa Genelgemizde genel hatları ile açıklamış olduğumuz ve henüz Resmi Gazetede

Detaylı

Esnaflarda Mamülen Emeklilik Şartları

Esnaflarda Mamülen Emeklilik Şartları Esnaflarda Mamülen Emeklilik Şartları Perşembe, 26 Eylül 2013 13:01 Esnaf ve Sanatkarın talebi üzerine SGK ca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek

Detaylı

EMEKLİLİK. İş kazası veya meslek hastalığı halinde sigortalıya veya sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine yapılan sürekli ödemeye gelir denir.

EMEKLİLİK. İş kazası veya meslek hastalığı halinde sigortalıya veya sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine yapılan sürekli ödemeye gelir denir. EMEKLİLİK Emekli Sosyal Güvenlik Kurumundan yaşlılık veya malullük aylığı alanlar ile geçirdiği iş kazası veya tutulduğu meslek hastalığı sonucu sürekli iş göremezlik geliri alanlara emekli denir. Sigortalının

Detaylı

Artık çıkacak yapılandırmaların nasıl bir içeriğe sahip olduğunu önceden öngörmek mümkün olabiliyor. İşverenler için önemi.

Artık çıkacak yapılandırmaların nasıl bir içeriğe sahip olduğunu önceden öngörmek mümkün olabiliyor. İşverenler için önemi. Pazartesi, 22 Ağustos 206 4:00 Klasik hale gelmiş yapılandırma kanunlarımızdan biri daha geliyor. Gerçekten ekonominin sıkıntılı günler Artık çıkacak yapılandırmaların nasıl bir içeriğe sahip olduğunu

Detaylı

7143 SAYILI YENİ YAPILANDIRMA KANUNU VE GETİRDİKLERİ

7143 SAYILI YENİ YAPILANDIRMA KANUNU VE GETİRDİKLERİ 7143 SAYILI YENİ YAPILANDIRMA KANUNU VE GETİRDİKLERİ Sunum Planı Yapılandırma Kapsamı Yapılandırmanın Getirdikleri Taksit ve Ödemeye İlişkin Bilgiler Eski Yapılandırmalara İlişkin Düzenlemeler Borçlarını

Detaylı

BİLGİLENDİRME (Genel Sağlık Sigortası (GSS) Bilgilendirme) 2018/01

BİLGİLENDİRME (Genel Sağlık Sigortası (GSS) Bilgilendirme) 2018/01 BİLGİLENDİRME (Genel Sağlık Sigortası (GSS) Bilgilendirme) 2018/01 Genel Sağlık Sigortası nedir? Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların ve ailelerinin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Emeklilik ĠĢlemleri Daire BaĢkanlığı

T.C. SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Emeklilik ĠĢlemleri Daire BaĢkanlığı T.C. SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Emeklilik ĠĢlemleri Daire BaĢkanlığı Tarih: 16/05/2008 Sayı : B.13.2.BKG.0.11.00.02/364114 Konu : 2022 sayılı Kanunun

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI 1 SUNUM PLANI Kurumsal Yapı Kurumun Organları Kurumun Görevleri Sosyal Güvenlik Reformuna Genel Bakış 2 SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI KURUMSAL YAPI 3 4 SOSYAL

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : 98547999/891 28/10/2014 Konu: 6552 sayılı Kanunla 4/1-(a) Sigortalılarına İlişkin Tahsis Uygulamalarında Yapılan Değişiklikler. GENELGE 2014/29 10/9/2014 tarihli ve 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı

Detaylı

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BARTIN SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BARTIN SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BARTIN SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI SIRA NO HĠZMETĠN ADI BAġVURUDA ĠSTENEN BELGELER HĠZMETĠN TAMAMLANMA SÜRESĠ (EN GEÇ) 1 YaĢlılık Aylığı Bağlanması SĠGORTALILIK

Detaylı

TORBA YASA NELER ĠÇERĠYOR?

TORBA YASA NELER ĠÇERĠYOR? TORBA YASA NELER ĠÇERĠYOR? Dr. Erkan AYDOĞANOĞLU Eğitim Sen Eğitim Uzmanı E-mail: erkanaydogan@gmail.com 1 Türkiye ĠĢgücü Piyasası Ġle Ġlgili Temel Veriler; Ġstihdam edilen nüfus = 22 milyon 972 bin kiģi

Detaylı

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMLARINA TABĠ OLARAK GEÇEN HĠZMETLERĠN BĠRLEġTĠRĠLMESĠ HAKKINDA KANUN

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMLARINA TABĠ OLARAK GEÇEN HĠZMETLERĠN BĠRLEġTĠRĠLMESĠ HAKKINDA KANUN 5815 SOSYAL GÜVENLĠK KURUMLARINA TABĠ OLARAK GEÇEN HĠZMETLERĠN BĠRLEġTĠRĠLMESĠ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 2829 Kabul Tarihi : 24/5/1983 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 27/5/1983 Sayı : 18059 Yayımlandığı

Detaylı

YURT DIŞINDA BULUNAN TÜRK VATANDAŞLARININ YURT DIŞINDA GEÇEN SÜRELERİNİN SOSYAL GÜVENLİKLERİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA KANUN (1)

YURT DIŞINDA BULUNAN TÜRK VATANDAŞLARININ YURT DIŞINDA GEÇEN SÜRELERİNİN SOSYAL GÜVENLİKLERİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA KANUN (1) 6699 YURT DIŞINDA BULUNAN TÜRK VATANDAŞLARININ YURT DIŞINDA GEÇEN SÜRELERİNİN SOSYAL GÜVENLİKLERİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA KANUN (1) Kanun Numarası : 3201 Kabul Tarihi : 8/5/1985 Yayımlandığı

Detaylı

Torba yasada neler var?

Torba yasada neler var? On5yirmi5.com Torba yasada neler var? eni yasada milyonlarca kişinin merakla beklediği gecikmiş ya da... içeren Torba Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Peki bu torba yasada neler var?

Detaylı

Muhasebe, Personel Müdürlükleri ne

Muhasebe, Personel Müdürlükleri ne SİRKÜ : KAYSERİ Konu : 2009 Yılı Asgari Ücret Tutarları ile 14.01.2009 Bu Konuyla İlgili Diğer Değişiklikler Muhasebe, Personel Müdürlükleri ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret Tespit

Detaylı

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU MUĞLA SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU MUĞLA SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU MUĞLA SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI SIRA NO HĠZMETĠN ADI BAġVURUDA ĠSTENEN BELGELER HĠZMETĠN TAMAMLANMA SÜRESĠ (EN GEÇ) 1 Banka DeğiĢikliği Dilekçe 5 DAKĠKA 2

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : : 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Hak.

Sirküler Tarihi : Sirküler No : : 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Hak. Sirküler Tarihi : 23.08.2016 Sirküler No : 2016-36 Konu : 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Hak. (Diğer Borçlar) Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin

Detaylı

GAZĠANTEP ÜNĠVERSĠTESĠ. PERSONEL DAĠRESĠ BAġKANLIĞI 2016 YILI BĠRĠM FAALĠYET RAPORU

GAZĠANTEP ÜNĠVERSĠTESĠ. PERSONEL DAĠRESĠ BAġKANLIĞI 2016 YILI BĠRĠM FAALĠYET RAPORU GAZĠANTEP ÜNĠVERSĠTESĠ PERSONEL DAĠRESĠ BAġKANLIĞI 2016 YILI BĠRĠM FAALĠYET RAPORU Gaziantep 2016 GENEL BĠLGĠLER Üniversitemiz 27 Haziran 1987 tarihinde 3389 sayılı yasa ile kurulmuģ olup, Personel Dairesi

Detaylı

Ek Ödeme Uygulama Deneyimi

Ek Ödeme Uygulama Deneyimi AĠBÜ TIP FAKÜLTESĠ VE SAĞLIK ARAġTIRMA VE UYGULAMA MERKEZĠ Ek Ödeme Uygulama Deneyimi PROF. DR. HAYRETTĠN ÖZTÜRK ÇOCUK CERRAHĠSĠ VE ÇOCUK ÜROLOJĠSĠ UZMANI BAġHEKĠM AĠBÜ TIP FAKÜLTESĠ VE SAĞLIK ARAġTIRMA

Detaylı

Sayı : 2013/46 25/05/2013 SİRKÜLER

Sayı : 2013/46 25/05/2013 SİRKÜLER Sayı : 2013/46 25/05/2013 Konu : Sosyal Güvenlik Destekleme Primi (Sgdp) Borçlarının Yapılandırılması Hk. SİRKÜLER SGDP borcu bulunan kişilerin bu borçlarını yapılandırabilmeleri için son başvurunun 31

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı Sayı : B.13.2.SGK.0.10.03.00-75 28/01/2009 Konu : Sigortalılık Sürelerinin Belirlenmesi. GENELGE 2009/17 1- Genel Açıklamalar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 30/04/2008

Detaylı

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU MALATYA SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU MALATYA SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU MALATYA SOSYAL GÜVENLĠK ĠL MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI SIRA NO 1 HĠZMETĠN ADI YurtdıĢında YaĢayanlardan YaĢam Belgesi Ġstenmesi ĠĢlemleri BAġVURUDA ĠSTENEN BELGELER 1-Konsolosluk

Detaylı

MALĠ TATĠL 1-20 TEMMUZ 2017 TARĠHLERĠ ARASINDA UYGULANACAKTIR

MALĠ TATĠL 1-20 TEMMUZ 2017 TARĠHLERĠ ARASINDA UYGULANACAKTIR MALĠ TATĠL 1-20 TEMMUZ 2017 TARĠHLERĠ ARASINDA UYGULANACAKTIR ÖZET : 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre meslek mensuplarına ve yükümlülere kolaylıklar getiren Mali Tatil

Detaylı

ÖDEMEDEN MAHKEME KARARIYLA ÖLÜM AYLIĞI ALABİLİRLER

ÖDEMEDEN MAHKEME KARARIYLA ÖLÜM AYLIĞI ALABİLİRLER SSK (4/a) GÜNLERİ ÖLÜM AYLIĞINA YETENLER BAĞ-KUR (4/b) BORÇLARINI ÖDEMEDEN MAHKEME KARARIYLA ÖLÜM AYLIĞI ALABİLİRLER Vakkas DEMİR * I- GİRİŞ Çalışma hayatındaki kişiler, zamanın ve ortamın koşullarına

Detaylı