Prof. Dr. Şefik DURSUN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Prof. Dr. Şefik DURSUN"

Transkript

1 34 İÇİNDEKİLER Bölüm 1. ph ve Vücudun Normal Reaksiyonu Bölüm 2. AsitBaz Dengenin Düzenlenmesi Bölüm 3. AsitBaz Denge Bozuklukları AsitBaz Denge Bozukluklarının Kompansasyonu Bölüm 4. Kan Gazları Ölçüm Yöntemleri ASİT BAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ Prof. Dr.

2 36 ASİT H + + BAZ H 2 CO 3 H + + HCO 3 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ BÖLÜM 1 1. ph ve VÜCUDUN NORMAL REAKSİYONU 1.1. ph nın Tanımı Prof. Dr. ph nın tanımı ile asit ve bazların açıklanmasına geçmeden önce kısaca protondan veya H + iyonlarından söz etmek istiyorum. Elektriksel olarak nötr olan bir atom, ortasında bir çekirdek ve değişik yörüngelerinde çekirdeği çeviren elektronlardan ibarettir. Bir nötral atom en dıştaki elektronunu bir başka atoma verirse elektronunu veren atom pozitif yüklü iyon veya katyon, elektronu alan atom ise negatif yüklü iyon veya anyon adını alır. Hidrojen atomu yörüngesinde bulunan bir tek elektronu bir başka atoma verdiğinde hidrojen iyonu (H + ) haline dönüşür. Buna proton da denir. Protonlar sulu çözeltilerde serbest şekilde varlıklarını sürdüremezler. Su molekülü ile birleşirler. Çözeltide hidrate olmuş proton, OH 3 + olarak yazılır. Bazen hydronium, oxonium veya hydroxonium iyonu olarak isimlendirilir. Bununla beraber daha çok bilinen basit H + sembolüyle bunları göstermek uygun olacaktır. BRONSTED tasnifine göre H + iyonu veya proton verebilen bileşiklere asit, H + iyonu veya proton kabul eden bileşiklere de baz adı verilir; H 3 PO 4 H + + H 2 PO 4 İşte asitbaz dengesi, vücut sıvılarındaki H + iyonları miktarının (vey a konsantrasyonunun) düzenlenmesi anlamına gelir. H + iyonlarının konsantrasyonunu belirtmek için köşeli parantez kullanılır ( H + ). Veya ch şeklinde gösterilebilir. Vücut sıvılarındaki hidrojen iyonlarının konsantrasyonu H +, diğer önemli iyonlara oranla oldukça düşük (milyon kat küçük) olduğu halde, organizmanın yaşamını büyük ölçüde etkiler. Bu nedenle vücut sıvılarındaki hidrojen iyon konsantrasyonunun özenle dengede tutulması zorunludur. Hepimizin bildiği gibi canlı sistemler önemli oranda su ihtiva ederler. Organizmaya enerji sağlayan biyokimyasal reaksiyonlar bu sıvı ortam içinde veya bu sıvılarla temas halindeki ara yüzeylerde meydana gelir. Biyokimyasal reaksiyonları katalize eden enzimlerin etkileri, ortamın optimal asiditesine veya alkalitesine bağlıdır yılında L.J. Henderson un tespit ettiği gibi,asidite ve alkalite diğer bütün şartlardan, hatta temperatür ve reaksiyona katılan maddelerin konsantrasyonlarından bile, kimyasal reaksiyonlar üzerinde daha fazla etkilidir. Protein yapısındaki enzimlere bağlanan H + iyonlarındaki küçük değişmeler, enzim moleküllerinde elektrik yüklerinin farklı biçimde dağılmasına neden olurlar. Böylece enzimlerin etkinliğini değiştirirler. Hücrelerdeki kimyasal reaksiyonlardan kimi aşırı hızlanırken, kimi de duraklar. Bu bakımdan, vücut sıvılarındaki H + iyon konsantrasyonu H + çeşitli yollarla düzenlenerek, çok dar sınırlar içinde sabit tutulmaktadır Saf Suyun Dissosiyasyonu Organizma ağırlığının büyük bir kısmını, vücut ağırlığının ortalama % 70 ini, teşkil eden su, birçok maddenin içinde yayıldığı bir dispersiyon ortamıdır. Saf su çok az dissosiye olabilen bir maddedir.

3 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ HOH H + + OH Bu reaksiyon reversibldir. Reversibl reaksiyonlarda Kütlenin Etkisi Kanunu geçerlidir. Buna göre, dissosiye olan maddelerin konsantrasyonları çarpımının, bu maddenin dissosiye olmamış miktarına oranı daima sabittir. Yani ; 1.3.pH nın Ölçülmesi iyonları konsantrasyonu elektrometrik olarak tayin edilebilir. ph ı bilinmiyen çözelti, H + iyonları konsantrasyonu bilinen standard bir çözeltiden, yalnız H + iyonlarına duyarlı bir membran ile ayrılırsa, membranın iki tarafındaki elektriksel potansiyel farkı olan E, Nerst Denklemine göre, şu şekilde gösterilebilir; H + H + OH / H 2 O = K dur. E = R.T / n.f.in. Standard H + / Bilinmeyen H + Yukarıda belirtildiği gibi saf su çok az dissosiye olduğu için [H 2 O]= 1 kabul edilirse ; H + iyonu için n=1'dir. F, Faraday Sabiti; R, Gaz sabitidir. Bu denklem 10 tabanına göre logaritması alınarak yazılacak olursa; H +. OH = Kw yazabiliriz. E = 2,3.RT / nf.log Standard H + / Bilinmeyen H + olacaktır. Kw, suyun dissosiyasyon sabitidir C da Kw = 'dür. Saf su nötraldir. Yani belli bir hacimdeki H + iyonları konsantrasyonu ile OH iyonları konsantrasyonu birbirine eşittir. Öyleyse H + = OH = 10 7 mol/l olacaktır. H + iyonları konsantrasyonu 10 7 mol/l den büyük olan çözeltiler asit, küçük olanlar ise baz özellik gösterirler. Bu denklem şu şekilde yazılabilir ; E = 2,3RT/nF.(log Standard H + log Bilinmeyen H + ) ve E = 2,3RT/nF.log Standard H + 2,3RT/nF.log Bilinmeyen H + olacaktır. asit, Örnek: H + = 10 6 mol/l ve OH = 10 8 mol/l ise böyle çözeltiler H + =10 9 mol/l ve OH = 10 5 mol/l olan çözeltiler de bazik çözeltilerdir. E ve Bilinmiyen H + 'nu dışındaki tüm değerler sabit olduğundan, değişmeyen değerleri, A = 2,3RT/nF.log Standart H +, b = 2,3RT/nF ile ifade edersek; 10 rakamının pek kullanışlı olmayan negatif üsleri yerine, SORENSEN (1909) işaret sistemi kullanılır. Bu sistemde çözeltilerin asitliğini göstermek için, H + iyonları konsantrasyonu logaritmasının, işaretçe tersi alınır ve bu ph ile belirtilir. Şu halde; ph = log H + dur. Bu eşitlik, şöyle kısaltılabilir; E = A b. log Bilinmiyen H + Bilinmiyen ph = log Bilinmiyen H + olduğuna göre: E = A + b. Bilinmiyen ph şeklinde ifade edilebilir. Buradan,

4 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ Bilinmiyen ph = E/b A/b olur. Görüldüğü gibi Bilinmiyen ph, membranın diğer tarafındaki potansiyelin lineer bir fonksiyonudur. Yani tayin edilecek potansiyel değeri, kan veya vücut sıvısı örneğinin ph ı ile doğru orantılı olacaktır. Piyasada bu iş için kullanılan cihazlar, ph direkt olarak okunacak şekilde ayar edilmişlerdir. Bazı cam türleri (Örn. Cornig 05) sadece hidrojen iyonlarına duyarlı membranlar gibi davranırlar.bu cam türlerinin sadece H + iyonlarının içine diffüze olabileceği gözeneklere sahip olduğu belirtilmektedir. Farklı H + iyonu konsantrasyonlarına sahip iki sıvı ortamını ayıran camın, her iki ortama bakan yüzeylerinde, konsantrasyon değerlerine bağlı olarak farklı sayıda H + iyonları yer alacaktır (Şekil 1). Bu durum tıpkı bir iyona ait konsantrasyon farkına göre hücre membranındaki iyon denge potansiyelinin meydana gelmesi gibidir. Şekilde görüldüğü gibi, bu özellikteki camdan yapılmış bir cam balon, ph ı bilinen standart çözelti ile doldurulmuştur. Bu sisteme cam elektrot adı verilir. Cam elektrot ile referans elektrot adı verilen diğer bir elektrot, ph ı bilinmiyen sıvı içersine daldırılır. Referens elektrot genellikle kalomel elektrottur. Bu iki elektrottan çıkan iletken uçlar, bir voltaj amplifikatörüne, oradan da ölçü aletine iletilir. Kalomel elektrot, bir tuz köprüsü aracılığı ile ph ı bilinmiyen sıvıya elektriksel olarak bağlantılıdır. Bu tuz köprüsü doymuş KCl çözeltisidir. Böylece ph ı bilinmiyen sıvı içersine daldırılan iki elektrot arasında oluşan potansiyel farkına göre, ph direkt olarak okunabilir. Son zamanlarda bazı yayınlarda hidrojen iyon konsantrasyonu ([H + ]) yerine, hidrojen iyonu aktivitesi (ah + ) de kullanılmaktadır. H + iyonları konsantrasyonu ile hidrojen iyonları aktivitesi (ah + ) arasında şöyle bir ilişki vardır; Şekil 1: ph Ölçüm Sistemi Son derece seyreltik çözeltilerde f aktivite katsayısı 1 kabul edilebilir. Derişik çözeltilerde ise 1 den azdır. Bu yüzden derişik çözeltilerde hidrojen iyonları aktivitesi (ah + ), H + iyonları konsantrasyonundan küçüktür. Kanda hidrojen iyonları aktivite katsayısı bilinmemektedir. Ancak, H + iyonlarının kandaki konsantrasyonu oldukça düşüktür ve kan sonsuz derecede seyreltik bir çözelti gibi kabul edilebilir. O yüzden aktivite katsayısı 1 e yakındır ve 1 olarak alınabilir. ah + = f [H + ] f, aktivite katsayısıdır. f = 1 olursa ; ah + = [H + ] olacaktır. Şu halde son derece seyreltik olan kan ve diğer vücut sıvıları için hidrojen iyonları aktivitesinin, H + iyonları konsantrasyonuna eşit olduğunu söyleyebiliriz. Farzedelim ki, derişik çözeltilerde birim hacimde örneğin 10 tane H + iyonu olsun. Bu H + iyonlarının sıvı içersindeki konumları, bazılarının etkili olmasını, yani başka bileşiklerle reaksiyona girmesini önler. Bu durumda ancak örneğin 8 H + nu etkilidir. Oysa tüm H + iyonlarının etkili olabileceği dilüe bir çözeltide (f=1), bu fark görülmeyecektir.

5 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ Hidrojen iyonları aktivitesini (ah + ), etkin olan hidrojen iyonlarının konsantrasyonu şeklinde kabul edersek, konu daha kolay anlaşılabilir hale gelecektir. ph = log (3, ) = (log 3,9 + log 10 8 ) = log 3,9 + log 10 8 ve ph nın [H + ] nuna Çevrilmesi Yukarıda belirtildiği gibi bir çözeltinin asitliğini veya alkalikliğini, ph veya [H + ] nu ile ifade ediyoruz. Dolayısıyla bu iki değerden biri verildiği zaman diğeri cinsinden de belirtmek gerekebilir. Bu da basit bir matematiksel işlemle mümkündür. Farzedelimki bir çözeltinin ph ı 6,5 olsun. ph = log [H + ] olduğuna göre, [H + ] = antilog ( ph) şeklinde ifade edilebilir. Öyleyse; [H + ] = antilog ( 6,5) olacaktır. 6,5 = 0,5 7 şeklinde yazılabilir. [H + ] = antilog (0,5 7) olur. 0,5 in antilogaritması 3, 7 nin ise 10 7 dir. Bunlara göre, [H + ] = mol/l olacaktır. Veya kısaca, ph değeri bir üst tam sayıdan çıkarılır (7 6,5 = 0,5) ve bunun antilogaritması alınır, bir üst sayı da 10 üssü olarak yazılır. Aynı sonuç elde edilecektir [H + ] nun ph ya Çevrilmesi [H + ] nu verildiğinde ph olarak ifade etmek istersek; ph= log [H + ] formülünü kullanacağız. Örneğin H + iyonları konsantrasyonunun 3, mol/l olduğunu biliyorsak; ph = = 7,41 ph = 7,41 olacaktır. Vücut sıvılarındaki H + iyonları konsantrasyonunun çok düşük değerlere sahip olması nedeniyle mol/l cinsinden değilde, nmol/l olarak gösterilmesi daha kolay bir yol olarak görülmüştür. Böylece çok küçük sayıların yazılmasından da kaçınılmış olunur. Bazen Eq/L veya neq/l şeklinde de H + iyonları konsantrasyonunun ifade edildiğine rastlıyabilirsiniz. Kimyasal değerliği 1 olan H + iyonu için; Yine 1 Eq/L = 1 mol/l, 1 neq/l = 1 nmol/l dir. Ayrıca: 1 Eq/L = 10 9 neq/l 1 mol/l = 10 9 nmol/l olduğunu da hatırlatmakta yarar var. Öyleyse mol/l = 300 nmol/l dir. Aynı zamanda ph ve [H + ] arasındaki matematiksel bağıntıya göre; ph da 1 birimlik düşmenin, [H + ] nunda 10 misli artışın veya ph da 1 birimlik yükselmeye [H + ] nunda 10 misli azalmanın neden olduğunu söyleyebiliriz ph ın Temperatürle Değişimi Arteriyel kan ph sının direkt olarak ölçülebileceğinden daha önce söz etmiştik. Teorik olarak ph, heparinlenmiş arteriyel kanda veya arterilize edilmiş kanda ölçülmelidir. Isıtılmış kulak lobu veya parmak ucundan alınmış kan arterilize edilmiş kan olarak kabul edilir. Alınan kan örneğinin CO 2 kaybından dolayı ph değişmesine engel olunmalıdır. Bunun için hava ile temas etmesine müsaade edilmemelidir.

6 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ Arteriyel kan ph sının değişik sıcaklıklarda ölçülmesi gerekiyorsa (tabii ki vücut sıcaklığından başka sıcaklıklarda) bunu vücut sıcaklığındaki ph değerine çevirmek gerekir. Rosennthal ın bunun için önerdiği formül; ph (38 o C) = ph t 0,0147 (38 t) veya ph (37 o C) = ph t 0,0147 (37 t)'dür. Eğer hipotermi altında bir hasta ameliyat ediliyorsa; Ölçülen ph ile hastanın veya soğutulan dokuyu perfüze eden kanın gerçek ph sı arasında elbette bir fark olacaktır. Hastanın gerçek ph sı = ph (37 o C) + 0,0147. (37 t) Burada (t) hastanın veya dokunun temperatürüdür. Örnek: Ameliyat esnasında doku sıcaklığı 30 o C ye düşürülen bir hastanın, 37 o C de ölçülen kan ph sı 7 ise, hastanın ameliyat anında soğutulmuş dokusundaki gerçek ph ı bulalım; Gerçek ph = ph (37 o C) + (37 t). 0,0147 = (3730). 0,0147 = 7, Vücudun Normal Reaksiyonu Organizmanın asitbaz denge durumunun tespitinde düşünülen ölçümler, arteriyel kanda yapılır. Çünkü kan en kolay elde edilen bir vücut sıvısıdır. Bu şekilde vücuttaki asitbaz denge durumu hakkında kolayca bilgi sahibi olabiliriz. Gerçi H + iyonlarının meydana geldiği intrasellüler ortamdan veya herhangi bir vücut sıvısı kompartımanından kana geçmesi, CO 2 in geçişi gibi hızlı olmasa bile, gene de kanın tüm vücut sıvılarının asitbaz denge durumunu yansıttığı kabul edilmektedir. Sağlıklı kişilerde arteriyel kan plazmasının reaksiyonu 0,00004 ± 0, nmol /L H + iyonları konsantrasyonuna veya litrede 44 nmol ile 36 nmol arasındaki değerlere uyar. ph kavramında bu 7.36 ile 7.44 arasıdır. Genel olarak arteriyel ph, ortalama 7.40 ([ H + ] = 40 nmol/l) kabul edilir. Normal değerin her iki tarafındaki 0,4 ph birimi kadar değişiklik, yaşam sınırlarını belirler. Yani yaşam için ph nın, 7.0 ile 7.8 (Van Slyke, 1921) veya 6.85 ile 7.65 (Gambine, 1966) değerleri arasında olması gereklidir. ph = 7.0 de, [ H + ] = 100 nmol/l ve ph = 7.8 de ise [ H + ] = 16 nmol/l dir. Şu halde arteriyel kan plazmasındaki H + iyonları konsantrasyonunun, litrede 16 nmol den daha az veya 100 nmol den daha fazla olması organizmanın sonu anlamına gelmektedir. Arteriyel kanın ph sı (7.40), normal sınıflandırmamıza göre biraz alkaliktir. Bu yumuşak alkalitenin korunmasının, klinik önemi büyüktür. Alkaliteden sapmaları normal fonksiyonlardan sapmalar izler. Alkalitenin yükselmesi baş ağrılarına, mental bozukluğa, tetaniye ve halsizliğe neden olur. Alkalitenin korunamaması asiditeye kayma, hastanın farkına varmadığı ama bir gözleyenin rahatlıkla tesbit edebileceği hipervantilasyona neden olur. Merkez sinir sistemi fonksiyonunun bozulması, uyuşukluk halinden, baygınlığa oradan komaya gider. Yaşam için müsaade edilen çok dar alan içinde bu reaksiyonu sürdürmek vücut için büyük başarıdır Vücutta Meydana Gelen Asitler Dokularda fizyolojik koşullarda metabolizma sonucu sürekli olarak asitlerin oluştuğu, buna karşılık organizmada yapılan ya da besinlerle alınan bazik (veya alkalik) maddelerin azlığı gözönüne alınırsa, vücut sıvılarında H + iyonlarının sabit kalmasının, bu iyonların sürekli dışarı çıkarılmasına bağlı olduğu kolayca anlaşılabilir. Aslında ortalama (7.4 ph da), vücut sıvılarında 40 nmol/l H + iyon konsantrasyonu olduğunu biliyoruz. Normal ağırlıkta bir insanın vücut sıvısı hacmini eğer ortalama 40 lt. kabul edersek, tüm vücuttaki H + iyonu miktarı, = 1600 nmol kadardır. Bu da 0,0016 mmol eder. Diğer önemli iyonlara göre oldukçamilyon kat küçük bir miktardır. K + Hatırlanacak olursa plasmada Na + konsantrasyonunu 145 mmol/l ve konsantrasyonu 4 mmol/l dır.

7 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ Vücutta oluşan asitleri fizyolojik özellikleri bakımından iki grupta inceliyebiliriz; a) Karbonik asit (Uçucu asit), BÖLÜM 2 Bu asit organizmada günde ortalama ile meq (mmol) kadar meydana gelir, b) Karbonik asitten başka asitler, Günde ortalama mmol olmak üzere çok daha az miktarda oluşurlar. Birinci grupta bulunan asit su kaybederek CO 2 e çevrilir ve solunum yoluyla dışarı atılır. İkinci gruptaki karbonik asitten başka asitler (metaboliksabit asitler) ise gaz haline çevrilemez, ancak boşaltım sistemiyle uzaklaştırılır. Bu grupta, protein ve fosfolipidlerdeki P, S atomlarının oksitlenmesinden oluşan fosfat asidi ve sülfat asidi bulunur. Yağ ve karbonhidratların tam olmayan metabolizmalarından laktik asit, pirüvik asit, asetoasetik veya hidroksibitürük asit meydana gelir. Ancak asit niteliğindeki bütün bu maddeler başlangıçta oluştukları doku hücrelerinde, daha sonra da boşaltım organlarına iletisi sırasında ekstrasellüler sıvılarda H + nunu veya ph ı değiştirecek niteliktedir.yani asitbaz denge durumunu etkileyecektir. Normal organizmada vücut sıvılarında reaksiyonun sabit tutulması, bu sıvılardaki tampon sistemiyle sağlanır. Yeri geldiğinde bahsedeceğimiz intrasellüler ve ekstrasellüler sıvılar arasında iyon alım verimi de bu tamponlamada büyük ölçüde yardımcı olur. ASİT BAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ Vücutta metabolizma sonucu meydana gelen veya herhangi bir nedenle organizmada biriken asit ve bazların tamponlanması ile ph nın sabit (ya da dar sınırlar arasında) tutulması, asitbaz dengenin düzenlenmesidir. Bu da vücut sıvıları içersinde bulunan kimyasal tampon sistemler ile fizyolojik düzenleme mekanizmaları yardımıyle sağlanır. Fizyolojik düzenleme mekanizmaları akciğerler ve böbreklerdir. Organizmada mevcut normal asitbaz denge halinin değişmesi karşısında oluşacak cevapları kısaca şöyle özetliyebiliriz : 1) Ekstrasellüler ve intrasellüler tamponlar, asit veya baz miktarının değişmesiyle etkilenen ph daki değişiklikleri minimale indirmek için görev yaparlar, 2) P CO2 (karbondioksit parsiyel basıncı) alveoler vantilasyon tarafından düzenlenir, 3) Plazma HCO 3 konsantrasyonu renal H + düzenlenmesiyle dar limitler arasında tutulur. iyonları çıkarılmasının Kimyasal tamponlar ile akciğerler ve böbreklerin asitbaz dengesinin sağlanmasındaki görevleri hakkında ilerde daha ayrıntılı bilgi verilecektir. Organizmada sabit bir asitin (örneğin HCl) artmasında önce ek strasellüler kimyasal tampon sistemler, birkaç dakika içerisinde de akciğerler tamponlamaya iştirak ederler. Böbreklerin H + iyonunu düzenlemedeki rolü ilk gün başlar 3 veya 5 gün içersinde sona erer Henderson Hasselbalch Eşitliği Asit baz dengenin düzenlenmesine geçmeden önce, bu konunun daha kolay anlaşılması açısından HendersonHasselbalch eşitliği ismini verdiğimiz denklemin nasıl elde edildiğini gösterelim. Bir asitin H + ve bir baza dissosiye olduğunu ve bu reversibl reaksiyonda da Kütlenin Etkisi Yasasının geçerli bulunduğunu hatırlarsak:

8 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ HA H + + A H +. A / HA = Ka yazabiliriz. Ka= Asitin dissosiyasyon sabitidir. Bu denklemde her iki tarafın logaritmasını alırsak; log Ka = log H +. A / HA = log H + + log A / HA log H + = log Ka + log A / HA pk=logka ise ph = pka + log A / HA şekline dönüşecektir. Bu formülü değişik şekillerde yazmak mümkündür; ph = pka + log Tuz / Asit ph = pka + log Baz / Asit ph = pka + log Proton alıcısı / Proton vericisi gibi Kimyasal Tampon Sistemlere Giriş Asitbaz dengesi tüm vücut sıvılarındaki H + iyonları konsantrasyonlarının dar sınırlar içinde sabit tutulması olduğunu belirtmiştik. Organizmada herhangi bir sıvı kompartımanın ph sının korunmasından, ilk önce kimyasal tampon sistemler sorumludur. Tampon sistemler kendilerine asit veya baz ilave edildiğinde, ph daki değişikliğe direnme kapasitesine sahip olan eriyiklerdir. Klasik bir tampon örneği, iyonlarına az ayrışan zayıf bir asitle, oldukça fazla iyonize olan tuzundan veya konjuge bazdan oluşur. Örneğin: Karboksil grubu bir asit grubudur. R COOH; R, Karbon atomuna bağlanabilen herhangi bir grubu ifade eder. Bu bileşik, suda çözüldüğü zaman, OH grubu ayrışarak bir H + iyonu ve bir anyon verir. R C OOH R C O O + H + Bir hidrojen iyonu verme yeteneği olan diğer bir grup da amonyum grubudur. R NH 3 + R NH 2 + H + + Bu örnekte RNH 2 bileşiği konjuge bazdır ve katyon olan R NH 3 ise asittir. Böyle bir çözeltiye H + iyonları ilave edilirse reaksiyon sola yönelir. H + iyonlarının bir kısmı asit teşkil etmek üzere konjüge bazla birleşir ve birleşen H + iyonlarının etkinliği kaybolur. Eğer eriyikte tamponun konjüge bazı bulunmasaydı, çözeltideki son H + iyonu konsantrasyonu daha büyük bir seviyede olurdu. Tersine çözeltideki H + iyonu konsantrasyonundaki bir azalma, reaksiyonu sağa yöneltir. Asit moleküllerden bir kısmı ortama H + iyonları verir. Solüsyondaki son H + iyonu konsantrasyonu, eğer çözeltide tamponun asidi bulunmasaydı daha düşük bir seviyede olurdu. Görüldüğü gibi asit ve onun konjüge bazı, bir çözeltinin H + iyonu konsantrasyonlarındaki değişmeleri önleyerek tampon görevi yaparlar. Böylece tampon sistemler yardımıyla kanda veya ekstrasellüler sıvılarda yükselen H + iyonları ve OH iyonlarının etkisi önlenerek arteriyel kan ph sının dar sınırlar arasında kalması sağlanır. Tampon sistem içeren çözeltinin tampon değeri (gücü), bu çözeltide bir ph ünitelik değişme sağlamak üzere eklenebilen veya çıkarılabilen H + iyonlarının miktarıdır. Ayrılmış plazma CO 2 ile titre edildiği zamanyani ortamdan CO 2 gazı geçirildiğinde eklenen H 2 CO 3 miktarı, bikarbonat konsantrasyonundaki değişme ile ölçülebilir. Bilindiği gibi CO 2 molekülü H 2 O ile birleştiğinde; CO 2 + H 2 O H 2 CO 3 H + + HCO 3 ; bir H + ve bir HCO 3 meydana gelecektir. Dolayısıyla ortama eklenen H + nu miktarını, HCO 3 miktarı gösterir. Ancak kimyasal tampon sistem nedeniyle H + iyonlarının bir kısmı ortadan kalkacağı için, ph değeri olması gerekenden daha yüksek olacaktır. Çünkü tamponlama söz konusudur. Bikarbonat konsantrasyonundaki değişmenin, ph daki değişmeye bölünmesi ile tampon değeri tayin edilir. Yani Tampon değeri = Δ[HCO 3 ]/ ΔpH'dur. (ΔBaz / ΔpH). Tampon sistemin yarısının ayrışmamış (dissosiye olmamış) asit, yarısının da ayrışmamış baz durumunda olduğu ortamın ph değeri, tamponun pk değerini verir. pk tampon sistemin dissosiyasyon sabitinin negatif logaritmasıdır. Ortam ph'sının değerleri tampon sistemin pk değerinin ±1 sınırları içinde ise (pk±1), tampon sistem bu ph sınırlar arasında daha etkilidir.

9 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ Tabii olarak tamponize edilen sıvılar içersindeki iyonları iki grupta toplayabiliriz. 1) Bağlı iyonlar: Ortamın H + iyon konsantrasyonundaki değişiklikler bu iyonların konsantrasyonuna etki etmez. İki gruba ayrılabilir. a) Bağlı Katyonlar : Na +, K +, Ca ++, NH 4 + b) Bağlı Anyonlar : Cl, SO 4 2, HPO 4 2 Cl vücuda gıda ile girer, diğerleri protein metabolizması sırasında açığa çıkarlar. 2) Tampon Iyonlar : HCO 3, Hb, Pr gibi Organizmadaki Kimyasal Tampon Sistemler a) H 2 CO 3 /HCO 3 Tampon Sistemi CO 2 + H 2 O H 2 CO 3 Karbonik asit, H + iyonu ve HCO 3 a ayrışır. H 2 CO 3 HCO 3 + H + Kütlenin Etkisi Kanununu bu reversibl reaksiyona uygularsak; [H + ] [HCO 3 ]/ [H 2 CO 3 ] = K yazılabilir. Her iki tarafın logaritmasını aldığımızda; log [H + ] + log [HCO 3 ]/ [H 2 CO 3 ] = log K log [H + ] = log K + log [HCO 3 ]/ [H 2 CO 3 ] ph = pk + log [HCO 3 ]/ [H 2 CO 3 ] Henry Yasasına göre CO 2 çöz. =. Pco 2 dir. H 2 CO 3 yerine CO 2 çöz. yazılabilir. CO 2 çöz., çözünmüş CO 2 yi gösterir ve H 2 CO 3 ile orantılıdır. Denklemde bu değer kullanılınca dissosiyasyon sabitinin değeri değişir. Böylece Henderson Hasselbalch eşitliği; ph = pk + log HCO 3 /. Pco 2 şekline dönüşür. CO 2 in plazmadaki erime katsayısı = 0.03 ve tampon sistemin dissosiyasyon sabiti ise pk = 6,1 dir. Arteriyel kandaki normal Pco 2. P CO2 = 0, = 1.2 mmol/l kadardır. 40 mmhg (5.32 kpa) olduğuna göre; 1 litre plazma yaklaşık olarak 24 mmol HCO 3 ihtiva eder. HCO 3 nun.pco 2 ye oranı : 24 / 1.2 = 20'dir. Bu tampon sistemin pk değeri 6.1 olduğu için maksimal tamponlama etkisi ortam ph sının 6,1 ± 1 sınırları arasındadır. Bu değerler arteriyel kan ph sının normal değerinden daha azdır (1,3 unit). Buna rağmen ekstrasellüler sıvılarda en iyi tamponlama etkisine sahip başlıca tampon sistemdir. Çünkü Pco 2 değeri alveoler vantilasyonla, HCO 3 miktarı da böbrekler yoluyla düzenlenir. Yani fizyolojik düzenleme mekanizmaları bu sistemin elemanlarının regülasyonunda görevlidir. Aslında CO 2 in plazmada çözünmesi sonucu bir H + ve bir HCO 3 meydana gelir. Yani asit karekterdeki CO 2 molekülü ortama bir H + vermiş olmasının yanında baz karekterdeki HCO 3 iyonu da oluşmuştur. Öyleyse H + iyonunu HCO 3 iyonu etkisiz hale getirebilir, böylece de organizmanın asitbaz dengesinde değişikliğe sebep olmaz diye düşünebiliriz. Ancak unutulmamalıdır ki, reaksiyon CO 2 in oluşma hızına göre devamlı sağa doğrudur. Ayrıca litresinde 40 nmol H + iyonu bulunan sıvıya 1 H + ilave edilmesi ile litresinde 24 mmol HCO 3 iyonu bulunan sıvıya 1 HCO 3 iyonu ilave edilmesinin etkisi, asitbaz denge açısından aynı değildir. Miktar olarak litrede milyon kat daha az olan miktara bir iyon eklenmesinin dengeyi H + iyonu açısından nasıl büyük oranda etkiliyeceğini böylece anlıyabiliriz. Bikarbonat/Karbonik asit tampon sistemi sabit asit ve bazlara karşı oldukça etkilidir; HCl + NaHCO 3 NaCl + H 2 CO 3 Görüldüğü gibi tampon sistemin etkisi ile, kuvvetli bir asit olan HCl, daha az dissosiye olan zayıf bir asit haline dönüşür. Aynı şekilde kuvvetli bazların organizmaya girişinde;

10 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ NaOH + H 2 CO 3 NaHCO 3 + H 2 O reaksiyonunda olduğu gibi, HCO 3 meydana gelir. Denilebilir ki vücuda her ne şekilde olursa olsun giren bazların tümü, bu sistem tarafından otomatik olarak HCO 3 a dönüşür. Kliniksel incelemelerde asitbaz dengedeki bozuklukların saptanması, arteriyel kandaki Pco 2 ve ph nın tayini ile mümkün olabilir. Bu parametreler kullanılarak nomogram yardımıyla, diğer asitbaz denge parametreleri ile plazmanın Total CO 2 miktarı da tayin edilebilir. Total CO 2 = [HCO 3 ] + [CO 2 ]çöz. [HCO 3 ] = Total CO 2 [CO 2 ]çöz [CO 2 ] çöz. =. Pco 2 'dir. HendersonHasselbalch denklemi; ph = pk + log. (Total CO 2. Pco 2 )/. Pco 2 şeklinde de yazılabilir. Organizmada CO 2 nin akciğerler ve HCO 3 iyonlarının da böbrekler yoluyla düzenlenmesinden dolayı Gilman, HendersonHasselbach denkleminin, ph = Sabite + Böbrekler/Akciğerler b) Monobazik fosfat/ Dibazik fosfat Tampon Sistemi şeklinde yazılmasını önerir. ph nın fizyolojik değerleri göz önünde tutulursa, fosfat tampon sisteminin bikarbonat tampon sistemine göre daha fazla etkili olacağı düşünebilir. Çünkü bu tampon sistemin pk sı 6,8'dir. Bu değer ekstrasellüler sıvıdaki ph değerlerine, H 2 CO 3 /HCO 3 ın pk değerine göre, daha yakındır. Ancak ph nın düzenlenmesinde geniş bir rol oynaması için kandaki miktarı yeterli değildir. Buna karşın, böbreklerde ve intrasellüler sıvılarda H + iyonlarının düzenlenmesinde, önemli bir mekanizmadır, Çünkü fosfat konsantrasyonu intrasellüler sıvıda, ekstrasellüler sıvıya göre daha çoktur. Ayrıca, fosfat tampon sisteminin pk sı hücre içindeki ph ya, hücre dışındaki ph ya göre daha yakındır. Dibazik fosfat/monobazik fosfat (HPO 4 = /H 2 PO 4 ) oranı 4 e eşittir. Bu tampon sistemin bulunduğu çözelti içersine kuvvetli bir asit ilave edilirse; HCl + Na 2 HPO 4 NaH 2 PO 4 + NaCl HCl e göre daha zayıf bir asit (NaH 2 PO 4 ) ile bir tuz meydana gelir. Bu yüzden çözeltinin ph sı ilave edilen asitin etkinliğine rağmen çok az değişir. Ortama kuvvetli bir baz (NaOH) ilave edilirse; NaOH + NaH 2 PO 4 Na 2 HPO 4 + H 2 O reaksiyonu meydana gelir. Bu defa oluşan Na 2 HPO 4 in, NaOH e göre daha zayıf bir baz olduğunu ve bu nedenle ph ın çok küçük miktarda değişeceğini söyleyebiliriz. c) Proteinat/Protein Tampon Sistemi (H.Prot / Prot ) Plazmanın ve interstisyel sıvının proteinleri ile intrasellüler proteinler vücutta kimyasal tamponlama bakımından oldukça önemlidirler. Hem proton alırlar ve hem de proton yani H + iyonu verirler. Protein molekülleri belirtilen özelliğinden dolayı bir çok asit ve bazik grublar ihtiva ederler. Bu nedenle amfoter bileşiklerdir. Şekil 2 de görüldüğü gibi protein molekülünün yapısı içersinde hem pozitif ve hem de negatif yüklü grublar vardır. H + iyonu, molekül içersinde serbest olarak gezinebilir. Bu şekilde bir pozitif ve bir negatif yüke sahip olduğundan elektriksel olarak nötürdür (izoelektrik). Bazik grup, asit eriyiklerde H + iyonlarını çekip alarak bir tampon gibi rol oynar ve katyonları oluşturur. Asit grup, alkalik bir eriyikte H + iyonu vererek, bir tampon gibi rol oynar ve anyonları oluşturur. Eriyiğe 4 H + iyonu ilave edildiği zaman, bunlardan üçü COO grubları ile birleşir, bu grubların iyonizasyonunu ortadan kaldırır ve ayrışmamış COOH grubları oluşturur. Çözelti içersinde bir H + iyonu serbest kalır ve 4 H + iyonu bulunduğu duruma göre, çözeltiyi daha az asit yapar. Örnek olarak verdiğimiz reaksiyonda bir H + iyonu açıkta, serbest olarak kalmış görünmektedir. Oysa bu da tamponlanmış olabilirdi. Veya tüm H + iyonları, tamponlanarak etkisiz hale getirilebilirdi. Elbetteki bunlar da mümkün olabilirdi. Belirttiğim sonuçlardan herhangi birinin meydana gelmesi, tamamen tampon sistem olarak proteinin pk değerine bağlıdır. Çünkü bir proteinin tampon gücü, pk sını tayin ederek

11 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ bulunabilir. Her bir proteinin değişik pk değerleri vardır. Bu yüzden ph nın geniş bir sahasında tampon rolü oynayabilirler. ph = pk 1 + log [HCO 3 ] /. Pco 2 = pk 2 + log [HPO 4 = ] / [H 2 PO 4 = pk 3 + log [Prot. ] /[H.Prot.] dengesi vardır. Dışarıdan giren veya organizmada oluşan asit veya bazın tamponlanması sırasında, bir tampon sistemin asit/baz oranının değişmesi, diğerlerinin de yeniden ayarlanmasına neden olur. Organizma solunum ve boşaltım sistemleriyle özellikle kandaki [HCO 3 ] /. Pco 2 oranını ayarlamakta, diğerleri de sekonder olarak bu yoldan düzenlenmektedir. Ayrıca kanda [HCO 3 ] nunun 24 meq/l, [Prot. ] = 16 meq/l ve [HPO 4 = ] = 2 meq/l olduğu da göz önünde tutulursa miktar bakımından da en önemli ve etkili tampon sistemin [H 2 CO 3 ]/ [HCO 3 ] tampon sistemi olduğunu söyliyebiliriz. d) Hemoglobin Tampon Sistemi Eritrositler içersindeki en önemli tampon sistemdir. Hemoglobin de diğer protein tampon sistemlerde belirtildiği gibi değişik asit ve bazik grublar ihtiva eder. Hemoglobinin tampon etkisinin büyük bir kısmı histidinin imidazol grupları tarafından yerine getirilir (Şekil 3). İmidazol grubun pk sı 7.1'dir ve bu değer kan ph sının fizyolojik sınırları içersindedir. Şekil 2: Protein Tampon Sistemi İzohidri Prensibi Bir sıvıda birden fazla kimyasal tampon sistem varsa, H + iyonundaki değişiklikler tüm bu tampon sistemleri etkiler. Her bir tampon sistem, ph nın kendi pk değerine yakın olduğu zaman tamponlamaya daha büyük ölçüde katılır. İşte vücut sıvılarında bulunan tampon sistemler arasında izohidri ilkesine uygun bir denge bulunur. Örnek olarak plazmada; Şekil 3: Hemoglobin Tampon Sistemi Eritrositler içersinde hızla karbonik asitin iyonizasyonu ile oluşan H + iyonları,indirgenmiş hemoglobin tarafından tamponlanır. Aynı anda oluşan HCO 3 iyonları da eritrositler ile plazma arasında dağılır.

12 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ H 2 CO 3 + Hb HHb + HCO 3 Hemoglobin tampon sistemi için, dissosiyasyon eğrisini, HbO 2 den daha fazla O 2 serbestleştirecek şekilde sağa kaydırır (Bohr etkisi) (Şekil 5). ph = pk Hb + log [Hb] / [HbH] yazılabilir. Aslında iki tampon hemoglobin vardır; indirgenmiş hemoglobin ve oksihemoglobin. İndirgenmiş hemoglobin, oksihemoglobine göre daha zayıf bir asittir. Fizyolojik sınırlar içersinde Hb nin ve Hb O 2 nin titrasyon eğrileri birbirine pareleldir (Şekil 4). Şekil 5: Hemoglobinin dissasiyasyon eğrisi Şekil 4: Hb ve HbO 2 nin titrasyon eğrileri 1 meq HbO 2, indirgenmiş Hb haline geldiği zaman, ph 0,043 ünite kadar artar (sağa kayar); eğer indirgenmiş hemoglobin tekrar orijinal ph ına titre edilirse 0,3 mmol kadar H + iyonu ilave etmek gerekir. Görüldüğü gibi 1 meq indirgenmiş Hb, 0,3 mmol H + iyonu bağladığı zaman ph değeri ancak 0,043 kadar azalır. Bu çok önemli bir fonksiyondur.indirgenmiş hemoglobin belirtilen miktardaki H + iyonlarının çok büyük bir kısmının etkisini ortadan kaldırmakta, çok az bir miktarı da serbest kalmaktadır. Kana asit ilave edildiği zaman HbO 2 HbO 2 den O 2 kaybı daha zayıf bir asit olan indirgenmiş Hb nin meydana gelmesine sebep olmaktadır. Bu zayıf asit de ph da herhangi bir değişiklik meydana gelmeden veya minimal seviyede bir değişiklikle daha fazla H + iyonları bağlayabilir. Yukarıda belirtildiği gibi HbO 2 nin indirgenmiş hemoglobinden daha asit olarak tanımlanması çok farklı bir bakış açısı nedeniyledir. HbO 2,indirgenmiş hemoglobin kadar H + iyonu bağlayamaz. Hemoglobinin O 2 ni bıraktığı zaman şekli değişir ve daha çok H + iyonu bağlayabilecek forma girer.belli miktardaki H + iyonu aynı değerlerdeki HbO 2 ve indirgenmiş Hb ortamlarına ilave edilirse; HbO 2 nin bulunduğu ortamdaki serbest H + iyonu, indirgenmiş hemoglobinin bulunduğu ortamdaki serbest H + iyonlarından daha fazla olacak ve ortam daha asit özellik gösterecektir. HbO 2 nin yapısından dolayı bulunduğu ortamın asit karekterde olması nedeniyle bu tanım yapılmıştır.

13 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ Bu olay, dokularda oluşan CO 2 in akciğerlere taşınması sırasında, kanın nötralitesinin devamını sağlar. Eğer Hb olmasaydı, CO 2 sadece plazmada erimiş olarak taşınmış olsaydı, venöz kanın, arteriyel kana göre 800 kat daha asit olabileceği hesaplanmıştır. Hb olmasaydı ph v = 4,5 olurdu. Oysa ph v = 7.37 kadardır. CO 2 in fazla meydana geldiği egzersizlerde, HbO 2 nin Hb ne indirgenmesi hızı da artar. Böylece H + iyonlarının tamponlanma kapasitesi de artırılmış olacaktır. Bununla şunu söyliyebiliriz ki; doku kılcal damarlarında O 2 nin dokuya verilmesi ve CO 2 in dokudan alınması gibi iki olay da önemlidir. Hb nin plazma proteinlerine oranla miktarı daha fazladır (1 litre kan 150gr Hb, 38,5gr. plazma proteini içerir). Ayrıca Hb nin tampon değeri de daha büyüktür. ph 7,5 den, 6,5 a indirildiğinde 1 gr. HbO 2 0,183 meq, 1 gr. plazma proteini ise 0,11 meq H + iyonu bağlar ,183 = 27,5 meq 1 litre kandaki Hb nın bağladığı H + iyonu 38,5. 0,11 = 4,24 meq 1 litre kanın plazma proteinlerinin bağladığı H + iyonu. Sonuçta Hb, plazma proteinlerine oranla yaklaşık 6 kat daha fazla H + iyonu bağlayacaktır (27,5/4,24 6) AsitBaz Dengenin Fizyolojik Düzenleme Mekanizmaları AsitBaz Dengenin Solunumla Düzenlenmesi Solunum faaliyetinin ayarlanmasıyla kimyasal tamponlamanın 12 katı kadar fayda sağlanabilir. Fizyolojik koşullarda alveoler vantilasyon, arteriyel kanda Pco 2 nı 40mmHg dolaylarında tutar. Böylece erimiş CO 2 in 1,2 mmol/l, [HCO 3 ] /. Pco 2 oranının da 20 kadar olması sağlanır. Metabolizmanın artması veya hiperkapnik gaz solunması ile CO 2 parsiyel basıncı arteriyel kanda çoğalırsa, santral ve periferik kimoreseptörlerin uyarılmasıyla, solunum hızlandığından CO 2 kolayca uzaklaştırılabilir. Hipervantilasyon meydana gelmiştir. H + iyonlarının metabolik asitler nedeniyle çoğalması da aynı reseptörler aracılığıyla solunumu hızlandırır. Bunun aksine arteriyel kanda Pco 2 nin azalması veya HCO 3 ın artması H + nun azalması anlamına geleceği için solunum yavaşlar. Hipovantilasyon meydana gelir. Solunum faaliyetlerindeki artma ya da azalmalar kan ve ona paralel olarak bütün vücut sıvılarında CO 2 parsiyel basıncıyla birlikte H + iyonu konsantrasyonunu da düzenler Asit Baz Dengenin Böbrekler Yoluyla Düzenlenmesi Böbrekler, HendersonHasselbalch denkleminde [HCO 3 ] nu değiştirerek vücut sıvılarında [H + ] nu dengeleme reaksiyonunda etkili olur. Bikarbonat iyonlarının ayarlanması ise, tubulus sıvısına H + ları ve NH 3 sekresyonu ile Na + ve HCO 3 reabsorpsiyonu yardımıyla sağlanır. Proksimal tubuluslarda daha büyük ölçüde olmak üzere, böbrek tubulusları boyunca H + ları sekresyonu yer alır. Bu iyonların kaynağı, hücrede oluşan, tubulus sıvısından ve ekstrasellüler sıvılardan gelen CO 2 dir (Şekil 6). Tubulus hücrelerinde, fazla miktarda bulunan karbonik anhidraz enzimi yardımıyla, CO 2 den oluşan karbonik asit dissosiye olur ve H + iyonları aktif olarak tubulus sıvısına sekresyona uğrar. Aktif sekresyon tubulus sıvısında ph 4,5 a düşünceye kadar sürebilir. H + iyonlarının sekresyonu sırasında Na + iyonlarının reabsorpsiyonu, tubulus sıvısında ve ekstrasellüler sıvılarda elektriksel nötürlüğün korunması açısından da önemlidir. Her hidrojen iyonunun sekresyonuna karşılık bir bikarbonat iyonunun ekstrasellüler sıvıya dönüşüne, tubulus sıvısından bir bikarbonat iyonunun eksilmesi eşlik eder. Ekstrasellüler sıvıya dönen bikarbonat, tubulustan gelenin aynı olmamakla beraber, gene de her hidrojen iyonu sekresyonu sırasında bir bikarbonat iyonu reabsorbe olur diyebiliriz. Böbrek tüp hücrelerinde amino asitlerden ve bilhassa glutaminden NH 3 + meydana gelir. Bunu böbrek lümenine boşaltır. NH 3 + asitlerle birleşerek bazların yerine görev yapar. Serbest kalan bazlar geriye emilerek, baz ekonomisi sağlanır. Alkaloz durumunda pha yükselir, HendersonHasselbalch denklemine göre, HCO 3 konsantrasyonu CO 2 e oranla daha fazla artmıştır. CO 2 in azalması nedeniyle tubuluslarda H + iyonu sekresyonu da azalır. Tubulus sıvısından HCO 3 reabsorpsiyonunu başlatacak H + iyonlarının eksikliği, HCO 3 iyonlarının idrarla çıkarılmasına yol açar. Na + iyonları da birlikte atılır. Böylece vücut sıvılarında ph normal değerine doğru yönelir.

14 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ hızlandırarak, ekstrasellüler sıvılarda bikarbonat iyonlarını çoğaltır. Böylece ekstrasellüler sıvılarda ph nın normal değerlerine doğru yükselmesi, asidozu kompanse duruma çevirir. Asitbaz dengesinin genel incelenmesi amacıyla kandaki çeşitli parametreler ölçülür. Bunun nedeni kanın kolayca elde edilebilmesidir. Bu yöntemde hücre çeperi ve kapiller çeperin H + iyonlarına geçirgen olduğu varsayımından yola çıkılmaktadır. Ancak çeşitli araştırmalar kanın daima başka vücut sıvılarının reaksiyonunu yansıtmadığını ortaya koymuştur. CO 2 e bağlı olmayan asitbaz denge değişikliklerinde bu durum gözlenebilir. Çünkü H + iyonlarının membranlardan taşınması farklı mekanizmaların devreye girmesiyle gerçekleşir. Bu nedenle özel koşullarda ekstrasellüler sıvı ve dokularda asitbaz parametreleri ayrı ayrı araştırılır. Şekil 6: Böbreklerde bikarbonat düzenlenmesi Asidozda ise arteriyel kanda bikarbonat konsantrasyonuna göre, CO 2 miktarı veya hidrojen iyonları konsantrasyonu artmıştır. Hidrojen iyonlarının fazla miktarda sekresyonuna neden olan bu durum, bikarbonatın reabsorpsiyonunu

15 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ BÖLÜM 3 ASİT BAZ DENGE BOZUKLUKLARI Organizmada arteriyel kan ph sının normal sınırları 7.40 ± 0.04 arasındadır ve bu,. PCO 2 / HCO 3 = 1 / 20 oranına bağlıdır. Bu oran sabit kaldığı sürece kan reaksiyonu değişmez. Eğer kanda H + iyonları artarak ph, 7,36 nın altına düşerse bu olaya asidoz, kanda H + iyonları azalıp (OH iyonları artarak) ph, 7,44 ün üstüne çıkarsa, bu olaya alkaloz denir. Artan veya azalan H + iyonları (ve OH iyonları) vücut sıvılarında bulunan kimyasal tampon sistemler, solunum ve boşaltım gibi fizyolojik mekanizmalarla önlenebilirse, kompanse edilmiş asidoz ve alkaloz meydana gelir. Önlenemezse kompanse edilmeyen asidoz ve alkaloz adını alır. Asidoz ve alkaloz solunumsal veya metabolik tipte olabilir Solunumsal Asidoz Normalin üzerinde CO 2 içeren hava solunmasında, pulmoner veya merkezi sinir sistemi lezyonlarının varlığında kanda Pco 2 yükselir. Buna bağlı olarak karbonik asit (H 2 CO 3 ) miktarı artar.bu durum H + iyonlarının artışına neden olacaktır. Ayrıca morfin zehirlenmesinde, narkozda solunum merkezi eksitabilitesinin azalması sonucu arteriyel Pco 2 artarak ph düşer ve solunumsal asidoz meydana gelir. Kan ph sındaki bu azalmayı önlemek için önce kimyasal tampon sistemler devreye girer. Asitbaz dengedeki problem solunumun yetersizliği nedeniyle oluştuğu için, yani solunum meydana gelmiş olan dengesizliği düzeltemediği için böbrekler etkili olur. HCFazla OH + iyonları böbreklerden dışarı atılır, idrar asitleşir; ultrafiltrata geçen iyonları kana resorbe edilerek. Pco 2 / HCO 3 = 1 /20 3oranı sabit tutulmaya çalışılır. Böylece kompanse edilmiş solunumsal asidoz meydana gelir Metabolik Asidoz Böbrekler tarafından serbestce atılamayan organik ve inorganik asitlerin vücutta birikimiyle bikarbonat miktarı düşer. Sabit asitlerin dissosiyasyonu sonucu meydana gelen H + iyonları vücutta ph nın azalmasına ve metabolik asidozun oluşmasına neden olur. Ayrıca metabolik asidoz; şeker hastalığında, egzersizde kasların fazla çalışması sonucunda yüksek miktarda açığa çıkan laktik asitin etkisiyle, aşırı açlıkta kanda keton cisimlerinin artmasında, fazla H + iyonlarının idrarla çıkarılmaması halinde de meydana gelebilir.yani böbrekler bir şekilde dışarıya atılması gereken miktardaki H + iyonlarını yeteri HCkadar Oatamaz. Böyle bir durumda solunumun yardımına ihtiyaç vardır. iyonlarının HCOazalmasına bağlı olarak azalan /. Pco 2 oranını sabit tutmak için, H + iyonlarının artmasından dolayı solunum merkezi uyarılır, solunum hızlanarak kanda Pco ' 2 de düşürülür. Böbreklerden de yeterli olmasa bile H + iyonu sekresyonu ve HCO 3 resorpsiyonu artırılır. Bu şekilde asidoz önlenebilirse buna kompanse edilmiş metabolik asidoz adı verilir Solunumsal Alkaloz Solunum merkezinin çeşitli nedenlerle stimülasyonu sonucu meydana gelen hipervantilasyon ile kanda Pco 2 azalır. Anksiyeteye bağlı olan hipervantilasyonda (hipervantilasyon sendromu), merkezi sinir sistemi lezyonlarında, beyin tümörlerinde Hve COintrakraniyel cerrahi sırasında, arteriyel Pco 2 nin azalmasına bağlı olarak /.Pco 2 oranı bozulur ve ph yükselir. Buna solunumsal alkaloz denir. Ayrıca hipoksi gibi spesifik olmayan uyaranlar, ateş, salisilatlar ve sulfonamidler de solunumsal alkaloza neden olabilirler. Böyle bir durumda asitbaz dengenin düzenlenmesi için solunum yetersiz kalmıştır. Yükselen HCOkan ph ını düşürmek amacıyla idrarla H + iyonu atılımı azalır,çıkarılması artar ve böylece alkaloz önlenebilirse, kompanse edilmiş 3333solunumsal alkaloz tablosu ortaya çıkar. Ayrıca kompansasyon mekanizmalarına ek olarak K + iyonu ekstrasellüler sıvıdan hücrelere geçer; H + ve Na + iyonları hücrelerden ekstrasellüler sıvıya hareket ederler.

16 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ Metabolik Alkaloz HCOAğızdan fazla 3alındığında, devamlı kusma sonucu mideden asit (HCl) kaybında, kanda sodyum veya potasyum asetat, HClaktat Ogibi alkali tuzların artmasında, fazla K + kaybı olduğunda plazmadaki 3iyon konsantrasyonu artar. Arteriyel kan ph sı alkaliye HCOdoğru kayar. Metabolik alkaloz meydana gelmiştir. Böbrekler fazla 3iyonunun atılımında yeterli fonksiyon gösterememektetir. Asitbaz dengenin sağlanmasında solunum devreye girecektir. Eğer solunum HCOyavaşlatılarak kanda Pco 2 yükseltilirse ve böbreklerden fazla alkali, 3iyonları dışarı atılırsa ph daki alkaliye kayma önlenebilir (Kompanse edilmiş metabolik alkaloz). 2. ASİT BAZ DENGE PARAMETRELERİ Kan veya diğer vücut sıvılarında mevcut asitbaz denge durumunun tayini amacıyla bugün birçok laboratuvarlarda ph, Pco 2 ve Po 2 çok kısa zamanda ölçülebilir. Po 2 ve Pco 2 nın birimi mmhg veya torr dur (1 mmhg = 1 torr). Belirtilen gaz basınçları kpa cinsinden de ifade edilebilir. mmhg, kpa a şöyle çevrilebilir; 1 Pa (Pascal)= 1 Newton/m 2 1 kpa = 10 3 Pa= 10 3 Newton/m 2 (Basınç) P= h. q 'dur. 1 mmhg lık basıncı kpa a çevirmek istersek; h = 1 mmhg = 0.1 cmhg q civa = 13,6 gr/cm 3 P = 0,1. 13,6 = 1,36 gr/cm 2 1 gr = 980 dyn Veya ve = /10 4 Newton/m 2 P= Newton/m 2 (Pascal) Şu halde, P= 1 mmhg Yani = Pascal Kpa 1 mmhg,0,133 kpa olacaktır. 1 kpa 7,5 mmhg eder. Gelişen teknoloji bu parametrelerin tayininde büyük kolaylıklar getirmiştir l lik hacimle dahi ph, Pco 2 ve Po 2 yi ölçmek mümkündür. Ancak sadece ph, Pco 2 ve Po 2 nin tayini asitbaz dengenin durumu hakkında yeterli bilgi vermeyebilir. Bu üç parametrenin yanısıra aşağıda açıklayacağımız bazı asit baz denge parametrelerinin de bilinmesi gerekir. Bu parametreler, tayin edilen ph, Pco 2 ve Po 2 değerlerini kullanarak ya bir nomogramdan ya da formül aracılığıyla hesaplanabilir. Asitbaz denge ile ilgili bilinmesi gereken diğer parametreler şunlardır; Total CO 2, (Van Slyke); Aneorobik olarak ayrılmış plazmada 38 o C bulunan CO 2 miktarıdır. TotalCO 2 = HCO 3 P + CO 2 P şeklinde yazılabilir. CO 2 P =. HCOPco 2 olduğunu daha önceden biliyoruz. Yani Pco 2 ile plazmadaki 3 biliniyorsa bu formülle bulunabilir. Ayrıca nomogramlardan da elde edilebilir. HCOAktüel Bikarbonat (Akt. 3 ) ; HCAktüel (o andaki) Pco 2 ve aktüel ph da plazmada mevcut 3HendersonHasselbalch denkleminden hesaplanabildiği gibi Okonsantrasyonudur. nomogramlardan da bulunabilir. 1 Newton= 10 5 dyn P= 1, = dyn/cm 2

17 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ HCOStandart Bikarbonat (Std. 3 ) ; Hemoglobinin tümü O 2 ile satüre, Pco 2 si 40 mmhg olan kanın plazmasındaki HCO 3 konsantrasyonudur. Bu asitbaz parametresini uygun nomogramlar yardımıyla tayin etmek mümkündür. HCOHCONormal olarak Akt. = Std. dur ve değerleri 24 ± 2 meq/l kadardır. Base Excess (B.E); 3Kanda baz eksikliğini veya fazlalığını gösterir. ph = 7.40 ve Pco 2 = 40 mmhg da değeri sıfırdır. Yani normal asitbaz denge durumunda baz eksikliği veya fazlalığı yoktur. 0 ± 2,5 meq/l değerleri arasında normal kabul edilir. Asitbaz nomogramları kullanarak HCOBase Excess HCO(B.E.) değerini bulmak mümkündür. Görüldüğü gibi Akt., Std. ve Base Excess (B.E.) değerleri 33mEq/L cinsinden Hifade COedilmektedir. Ancak bu parametreler mmol/l olarak da ifade edilebilir. 3iyonunun valansı 1 olduğundan her iki birim cinsinden de aynı değeri verecektir. Daha önce de belirttiğimiz gibi valansı 1 olan iyon için; 1 meq/l = 1 mmol/l dir. HCOStd. 3 ve Base Excess (B.E.) değerleri sadece metabolik tipteki asitbaz denge bozukluklarında değişir. Solunumsal asitbaz denge bozuklukları bu iki parametreyi etkilemez. Solunumsal asitbaz HCdenge Obozukluklarında ise Pco 2 ve Akt. HCO 3 değişecektir. Ayrıca Std. 3 nun değişmesine bağlı HCOolarak Akt. 3 nu da değişebilir. Yukarıda belirtilen asitbaz parametrelerinden başka, fazla sık kullanılmamasına karşın, zaman zaman kullanıldığını göreceğiniz parametreleri de tanımlayalım. CO 2 Kapasitesi ; Tüm kan 38 o C'de Pco 2 si 40 mmhg olan bir gazla dengelenir. Daha sonra plazma eritrositlerinden aneorobik (hava ile temas etmeden) olarak ayrılır. Plazmada CO 2 tayini yapılır. Bu değer CO 2 Kapasitesini verecektir. 3CO 2 Bağlama Gücü; Eritrositlerinden ayrılmış plazmada, oda temperatüründe, Pco 2 si 40 mmhg ya getirildiğindeki CO 2 konsantrasyonudur.bu parametreye alkali reservi adı da verilir. Normal olarak TotalCO 2 ve CO 2 Kapasitesi değerleri 2433 (ort.28) meq/l kadardır. CO 2 Bağlama Gücünün ise 2435 (ort.30) meq/l değerleri arasında değiştiği bildirilir. CO 2 Bağlama Gücü ile CO 2 Kapasitesi nin tayin edilme yöntemleri birbirine benzer. Ancak biri (CO 2 Bağlama Gücü) oda temperatüründe, diğeri 38 o C'da yapılır. Düşük sıcaklıkta çözelti içersinde daha fazla CO 2 bulunacağına gore; CO 2 bağlama Gücü, CO 2 Kapasitesinden yaklaşık 1,3 meq/l kadar fazladır. Şimdi bu parametreler arasındaki ilişkilerin asitbaz denge bozukluklarında nasıl Holduğunu COgörelim. Şunu belirtmeliyiz HCOki, tanımlamalara dikkat edilirse, Std. 3 nu ile CO 2 Kapasitesi, Akt. 3 nu ile de Total CO 2 özdeş HCOterimlerdir. Bu yüzden, herhangi bir asitbaz denge bozukluğunda, Akt. 3 nun azalmasını gözlemişsek, mutlaka düşünmeliyiz ki, TotalCO 2 de azalmıştır. Aynı şekilde Std. HCO 3 arttığında CO2 Kapasitesi de artacaktır. HCOÖnce Std. 3 ile Akt. HCO 3 arasındaki ilişkileri görelim; a) Std. HCO 3 düzeyi, sadece metabolik asidoz ve alkalozu belirtir. Std. HCO 3 normal değerine göre düşükse ( ), metabolik asidoz. Std. HCO 3 normal değerine göre artmışsa ( ), metabolik alkaloz durumu vardır. Tabii ki, bu değer normal ise herhangi bir metabolik asitbaz denge bozukluğunun bulunmadığını söyleyebiliriz. Aynı şekilde Base Excess (B.E) değeri de metabolik asitbaz denge bozuklukları dışında değişmiyeceğine göre normal veya normale yakın Base Excess (B.E) değerlerine rastlarsak, metabolik tipte bir asitbaz denge bozukluğu yoktur diyebiliriz. b) Akt. [HCO 3 ] ile Std. [HCO 3 ] arasındaki fark, solunumsal asidoz veya alkalozu gösterir; Akt. [HCO 3 ] Std. [HCO 3 ] ise Solunumsal Asidoz

18 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ Akt. [HCO 3 ] Std. [HCO 3 ] ise Solunumsal Alkaloz mevcuttur. c) Akt. [HCO 3 ] = Std. [HCO 3 ] ve normal değerlerde ise solunumsal denge vardır. Akt. [HCO 3 ] = Std. [HCO 3 ] ve her ikisi de normal değerlerine göre düşük ( ) ise kompanse edilmemiş metabolik asidoz, Akt. [HCO 3 ] = Std. [HCO 3 ] ve her ikisi de normal değerlerine göre yüksek ( ) ise kompanse edilmemiş metabolik alkaloz vardır. d) Std. [HCO 3 ] yüksek veya düşük olduğu zaman, Akt. [HCO 3 ] da yüksek veya düşük olmalıdır.bununla beraber, düşük, normal veya yüksek Akt. [HCO 3 ], normal değerdeki Std. [HCO 3 ] ile meydana gelebilir, beraber görülebilir. 3. ASİT BAZ DENGE BOZUKLUKLARINDA ASİT BAZ PARAMETRELERİNİN DEĞİŞİMİ Asitbaz denge bozukluklarında, asitbaz denge parametrelerinin nasıl değiştiği konusuna geçmeden önce, kısa bir özet vermekte yarar görüyorum. HendersonHasselbalch denkleminden bildiğimiz gibi arteriyel ph, [HCO 3 ] ve.pco 2 oranının bir fonksiyonudur. Herhangi bir nedenle organizmada HCO 3 konsantrasyonu artarsa, ph da artacaktır; ( ph= pk + log [HCO 3 ] /. Pco 2 ) Benzer şekilde arteriyel Pco 2 azalırsa gene arteriyel ph, normale göre daha yüksek seyredecektir ( ph= pk + log [HCO 3 ]/. Pco 2 ). Her iki şekilde organizmada alkaloz adını verdiğimiz bir asitbaz denge bozukluğunun mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda organizma, kimyasal tampon sistemler ve fizyolojik düzenleme mekanizmaları ile ph nın normal değerlerine gelmesini sağlayacaktır. Eğer artmış plazma HCO 3 konsantrasyonu normal değerine getirilemiyorsa, [HCO 3 ]/. Pco 2 oranını sabit tutabilmek için, hipovantilasyon ile Pco 2 ı da artırılır. Bu şekilde ph, normal değerine doğru yönelir; (Normal ph = pk + log [HCO 3 ] /. Pco 2 (Kompanse edilmiş metabolik alkaloz). ortadan kaldıracak ya da pha nın normale dönmesi için gerekli olan [HCO 3 ]/. Pco 2 oranının sabit tutulması amacı ile HCO 3 konsantrasyonunun azalmasını sağlayacaktır; (Normal ph = pk + log [HCO 3 ] /. Pco 2 ) (Kom panse edilmiş solunumsal alkaloz). Arteriyel kanda HCO 3 konsantrasyonu azalırsa ( ph = pk + log [HCO 3 ] / Pco 2 ) ph azalır; Paco 2 artarsa da ( ph = pk + log [HCO 3 ] /. Pco 2 ) gene ph azalacaktır. Önceki bilgilerimize göre bu asitbaz denge bozukluklarından birincisi metabolik asidoz, ikincisi solunumsal asidozdur. Her iki durumda da H + iyon konsantrasyonu normal değerine göre yükselmiştir. Bu durumda, asitbaz dengenin sağlanmasıyla görevli tüm sistemlerin amacı H + iyon konsantrasyonunu azaltarak normale getirmektir. Yani [HCO 3 ] /. Pco 2 oranını (20/1) olarak tutmaya çalışmaktır. Bunun için ne yapılabilir? Eğer azalmış HCO 3 konsantrasyonu normal değerine çıkarılamıyorsa, o zaman hipovantilasyon ile Pco 2 de azaltılacak ve ph normal değerine doğru yönelecektir ; (Normal ph = pk + log [HCO 3 ] /. Pco 2 ) ( Kompanse edilmiş metabolik azidoz). Pco 2 nın artmasına karşılık ilgili regülasyon mekanizmaları bu parametreyi normale getiremiyorsa (solunumsal asidoz) Pa co 2 yüksek kalmaya devam edecek, ancak HCO 3 konsantrasyonu da belli oranda artırılarak (normal ph = pk + log [HCO 3 ] /. Pco 2 ), ph normal veya normale yakın bir değere getirilecektir (Kompanse edilmiş solunumsal asidoz). Şunu da hatırdan çıkarmıyalım ki; arteriyel kanda Pco 2 nin değişmesi Akt. [HCO 3 ] değerini değiştirdiği halde, Std. [HCO 3 ] nu hiçbir zaman etkilemez. Fakat Std. [HCO 3 ] nun değişmesi Akt. [HCO 3 ] nu etkiler. Std [HCO 3 ] değişmediği sürece Base Excess (B.E.) değeri de değişmez. Bu açıklamadan sonra, organizmada meydana gelebilecek solunumsal veya metabolik tipteki her türlü asitbaz denge bozukluğunda, asitbaz denge parametrelerinin nasıl değiştiğini görelim. İkinci durumda olduğu gibi Paco 2 azalarak pha yükselmişse, organizma Paco 2 nin normal değerine gelmesi için ya vantilasyon artmasının nedenini

19 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ Solunumsal Asidoz Akut dönemde, kompanse edilmemiş solunumsal asidozda; pha Normal değerlerine göre düşük. Görüldüğü gibi organizma solunumsal asidozu bir tür metabolik alkaloz (Std. [HCO 3 ] nun artması ve Base Excess (B.E.) in (+) ol ması ile) )kompanse edebilmiştir. Buna rağmen sonuçta yaşam için amaçlanan pha nın normal veya normale yakın sınırlar içersinde sabit bir değerde kalması sağlanabilmiştir. Paco 2 yüksek. Akt. [HCO 3 ] yüksek (Paco 2 nin artmasına bağlı olarak) TotalCO 2 yüksek Metabolik Asidoz Herhangi bir nedenle metabolik asitlerin artması sonucu; Std. [HCO 3 ] CO 2 Kap. Base Excess(B.E.) Normal Normal Normal pha Normal değerine göre azalmış, Paco 2 Normal, Akt. [HCO 3 ] Normal değerine göre azalmış, TotalCO 2 Akt. [HCO 3 ] Std. [HCO 3 ] ve TotalCO 2 CO 2 Kap. Görüldüğü gibi net bir solunumsal asidoz, şu veya bu şekilde arteriyel CO 2 parsiyel basıncının artması sonucu meydana gelir. Bu tablo bize herhangi bir kompansasyon mekanizmasının henüz etkin olmadığını da ifade etmektedir. Std.[HCO 3 ], CO 2 Kap. ve Base Excess (B.E.) değerlerinin normal olması metabolik bir asitbaz denge bozukluğunun olmadığını gösterir. Paco 2 nin artmış olmasından dolayı da, Akt. [HCO 3 ] ve TotalCO 2 yükselmiş, pha azalmıştır. Solunumsal asidozun, daha önceden belirttiğimiz düzenleyici mekanizmalar ile kompansasyonu sonucu asitbaz denge parametreleri aşağıda belirtildiği gibi değişir (Kompanse edilmiş solunumsal asidoz); pha Normal. Paco 2 Normal değerine göre yüksek devam eder. Akt. [HCO 3 ] Std. [HCO 3 ] CO 2 Kap. Base Excess (B.E.) () Negatif olmuştur. Daha önceki bilgilerimizi hatırlarsak bu asitbaz denge bozukluğunda; Her iki parametre birbirine eşit, fakat normal değerlerine göre düşüktür ( Akt. [HCO 3 ] = Std. [HCO 3 ] ). Solunumsal bir bozukluk olmadığı için Paco 2 normaldir. Ancak Std. [HCO 3 ] nun azalması nedeniyle, Akt. [HCO 3 ] da azalmıştır. HendersonHasselbalch eşitliğini düşünecek olursak [HCO 3 ] /. Pco 2 oranının ve ph nın normal değerine getirilmesinin, Pco 2 nın ayarlanmasıyla mümkün olabileceğini hatırlarız. Böylece kompanse edilmiş metabolik asidoz tablosu ortaya çıkar; TotalCO 2 Std. [HCO 3 ] Normal değerine göre yükselmiştir. CO 2 Kap Base Excess (+) Pozitifdir.

20 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ pha Normal veya normale yakın, Paco 2 Normal değerine göre azalmış, Akt. [HCO 3 ] Normal değerine göre azalmış devam eder, TotalCO 2 Std. [HCO 3 ] CO 2 Kap. Base Excess (B.E.) () negatif kalmaya devam edecektir. Paco 2 nın metabolik asidozun kompansasyonu için azaltılması sonucu (hipervantilasyon ile), Akt. [HCO 3 ] önceki değerine göre bir miktar daha azalmış olacaktır. Bu nedenle kompanse edilmiş metabolik asidozda, Akt. [HCO 3 ] Std. [HCO 3 ] veya TotalCO 2 CO 2 Kap. olacaktır. Kompansasyon sırasında eğer böbrekler yolu ile az da olsa bir miktar H + iyonu atılıp, HCO 3 iyonu tutulabiliyorsa; Std. [HCO 3 ] nda normal değerlerine doğru artış gözlenebilir Solunumsal Alkaloz Kompanse edilmemiş solunumsal alkalozda; arteriyel Paco 2 nin azalmış olmasına bağlı değişiklikler vardır; pha Normal. değerine göre yüksek, Paco 2 azalmış, Akt. [HCO 3 ] azalmış, TotalCO 2 azalmış, Std. [HCO 3 ] CO 2 Kap Base Excess (B.E) Normal, Normal Normal Ayrıca Akt. [HCO 3 ] ile Std. [HCO 3 ] arasında; Akt. [HCO 3 ] Std. [HCO 3 ] şeklinde ifade edebileceğimiz bir ilişki mevcuttur. Aynı durum TotalCO 2 ile CO 2 Kap. arasında da vardır;totalco 2 CO 2 Kap. Arteriyel P CO2 nın azalmasına bağlı olarak pha artmış, Akt. [HCO 3 ] ve TotalCO 2 ise azalmıştır. Metabolik tipte bir bozukluk olmadığı için Std. [HCO 3 ], CO 2 Kap. ve Base Excess (B.E.) normal değerlere sahiptir. Kompansasyon mekanizmalarının etkinliği sonucu olarak; pha Normal veya normal değerine yakın Paco 2 Normal değerine göre azalmış devam eder Akt. [HCO 3 ] TotalCO 2 Std. [HCO 3 ] Normal değerine göre düşük CO 2 Kap. Base Excess(B.E) () Negatif olacaktır. Solunumsal alkalozun kompansasyonu ile Std. [HCO 3 ], CO 2 Kap. azalmış ve bunlara bağlı olarak da Base Excess (B.E.) negatif () olmuştur. Solunumsal alkalozun kompanse edilmesi yani pha nın normal değerine gelmesi bir tür metabolik asidoz ile sağlanmıştır Metabolik Alkaloz Arteriyel kanda baz miktarının artması nedeniyle, asitbaz denge parametreleri aşağıdaki gibi değişecektir ; pha Normal değerine göre yüksek, Paco 2 Normal, Akt. [HCO 3 ] Normal değerine göre yüksek, TotalCO 2 Std. [HCO 3 ] CO 2 Kap. Base Excess (B.E.) (+) Pozitif olacaktır.

21 ASİTBAZ DENGENİN DÜZENLENMESİ Akt. [HCO 3 ], Std. [HCO 3 ] na eşit fakat her ikisi de normal değerlerine göre yüksektir ( Akt. [HCO 3 ] = Std. [HCO 3 ] ). Bu iki parametreye benzer şekilde seyreden diğer iki parametre de ( TotalCO 2 = CO 2 Kap. ) birbirine eşit ama normal değerlerinden fazladır. Metabolik Alkaloz Kompanse edilirse; pha Normal veya normale yakın, Paco 2 Normal değerine göre artmıştır, Akt. [HCO 3 ] Normal değerine göre yüksek devam eder, TotalCO 2 Std. [HCO 3 ] CO 2 Kap. Base Excess (B.E.) (+) pozitif kalmayı sürdürecektir. Paco 2 nın artması ile Akt. [HCO 3 ] da bir önceki (Kompa nse edilmemiş metabolik alkaloz) durumuna göre bir miktar yükselmiştir. Sonuçta; Akt. [HCO 3 ] Std. [HCO 3 ] veya TotalCO 2 CO 2 Kap. olacaktır. Ama her ikisi de (Akt. [HCO 3 ] ve Std. [HCO 3 ]) normal değerlerinden daha fazladır. Kompansasyon anında böbrekler yolu ile az da olsa HCO 3 atılımı sağlanabilirse, buna paralel olarak Std. [HCO 3 ] nun biraz azalacağını söyleyebiliriz. Tablo 1: Asitbaz denge bozukluklarının komponsasyonu

Prof. Dr. Şefik DURSUN

Prof. Dr. Şefik DURSUN 34 ĐÇĐNDEKĐLER Bölüm 1. ph ve Vücudun Normal Reaksiyonu Bölüm 2. AsitBaz Dengenin Düzenlenmesi Bölüm 3. AsitBaz Denge Bozuklukları AsitBaz Denge Bozukluklarının Kompansasyonu Bölüm 4. Kan Gazları Ölçüm

Detaylı

ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ. Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016

ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ. Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016 ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016 Herhangi bir çözeltinin asitliği veya bazlığı içindeki hidrojen iyonunun (H + ) konsantrasyonuna bağlıdır. Beden sıvılarının asit-baz dengesi

Detaylı

TAMPONLAR-pH ve pk HESAPLAMALARI

TAMPONLAR-pH ve pk HESAPLAMALARI Genel tanımlamalar TAMPONLAR-pH ve pk HESAPLAMALARI YRD. DOÇ.DR SEDAT MOTOR Tamponlarla ilgili açıklamalara geçmeden önce asit, baz, ph ve pk kavramlarını hatırlayalım. Suda çözündügü zaman (H + ) iyonu

Detaylı

Başlıca organizma sıvılarının ve salgılarının ortalama ph değerleri.

Başlıca organizma sıvılarının ve salgılarının ortalama ph değerleri. Asid-baz dengesi ph Başlıca organizma sıvılarının ve salgılarının ortalama ph değerleri. Organizma sıvıları, salgıları Ortalama ph Kan 7.4 Süt 6.7 Safra 7.8 İdrar 6.0 Pankreas özsuyu 8.0 Bağırsak özsuyu

Detaylı

ph = 6,1 + log [CO 2 ]

ph = 6,1 + log [CO 2 ] ASİT-BAZ DENGESİ Asit-baz dengesi tanımı Biyolojik reaksiyonların hepsi optimum bir ph ortamında normal olarak cereyan ederler; ortamın ph değerinin değişmesi, önemli bozukluklara neden olur. Organizmada

Detaylı

ASİD BAZ DENGESİ. Prof Dr Salim Çalışkan

ASİD BAZ DENGESİ. Prof Dr Salim Çalışkan ASİD BAZ DENGESİ Prof Dr Salim Çalışkan H + ve ph Normal kan [H + ] 40 nmol/l Tampon mekanizmalar ile dar limitlerde tutulur (±5) ph = - log [H + ] = - log [40±5] = 7.40 ± 0.05 ph için kritik limitler

Detaylı

Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O.

Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Kan Gazı Nedir? Kanın a s i t ve b a z d u r u m u n u b e l i r l e m e a m a c ı y l a kan gazı değerlerinin belirlenmesi gerekir. Ortaya çıkan

Detaylı

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU ASİT-BAZ DENGESİ VE KAN GAZI ANALİZİ

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU ASİT-BAZ DENGESİ VE KAN GAZI ANALİZİ İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU ASİT-BAZ DENGESİ VE KAN GAZI ANALİZİ AMAÇ: Katılımcıların bu sunumun sonunda kan gazı ve asit baz dengesi ile ilgili bilgilerini artırmaları amaçlanmıştır. HEDEFLER:

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 ADIM ADIM YGS LYS 184. Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 2) Geri Emilim (Reabsorpsiyon) Bowman kapsülüne gelen süzüntü geri emilim olmadan dışarı atılsaydı zararlı maddelerle birlikte yararlı maddelerde kaybedilirdi.

Detaylı

Asit-Baz Dengesi. Yrd.Doç.Dr.Filiz Bakar

Asit-Baz Dengesi. Yrd.Doç.Dr.Filiz Bakar Asit-Baz Dengesi Yrd.Doç.Dr.Filiz Bakar ph Kavramı Asit-Baz Ê İlk modern tanım, İsveç'li bilim adamı Svonte ARHENİUS (1884) tarafından yapıldı Ê Sudaki çözeltilerine H+ iyonu veren maddeler "asit" Ê Sudaki

Detaylı

TAMPON ÇÖZELTİLER. Prof.Dr.Mustafa DEMİR M.DEMİR 09-TAMPON ÇÖZELTİLER 1

TAMPON ÇÖZELTİLER. Prof.Dr.Mustafa DEMİR M.DEMİR 09-TAMPON ÇÖZELTİLER 1 TAMPON ÇÖZELTİLER Prof.Dr.Mustafa DEMİR M.DEMİR 09-TAMPON ÇÖZELTİLER 1 Tampon çözeltiler Kimyada belli ph larda çözelti hazırlamak ve bunu uzun süre kullanmak çok önemlidir. Ancak bu çözeltilerin saklanması

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ

SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ Solunum Sisteminin Temel Anatomisi Burun veya ağız Farinks Larinks Trakea Bronşlar Bronşioller Alveoller İletim bölgesi: gaz değişimine katılmayan ağız, burun, larinks, trakea,

Detaylı

CANLILARDA TAMPONLAMA

CANLILARDA TAMPONLAMA CANLILARDA TAMPONLAMA ph= -log [H + ] / Sorensen, H potansiyeli örnekler Hücreler ve organizmalar özgül ve sabit bir sitozol ve hücre dışı sıvı ph sını korurlar Böylece biyomoleküllerin en uygun iyonik

Detaylı

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı.

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı. Fizyoloji Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri Dr. Deniz Balcı deniz.balci@neu.edu.tr Ders İçeriği 1 Vücut Sıvı Bölmeleri ve Hacimleri 2 Vücut Sıvı Bileşenleri 3 Sıvıların Bölmeler Arasındaki HarekeF Okuma

Detaylı

5.111 Ders Özeti #23 23.1

5.111 Ders Özeti #23 23.1 5.111 Ders Özeti #23 23.1 Asit/Baz Dengeleri (Devam) Konu: Titrasyon Cuma günü ders notlarından Asidik tampon etkisi: Zayıf asit, HA, protonlarını ortamdaki kuvvetli bazın OH iyonlarına aktarır. Zayıf

Detaylı

Her madde atomlardan oluşur

Her madde atomlardan oluşur 2 Yaşamın kimyası Figure 2.1 Helyum Atomu Çekirdek Her madde atomlardan oluşur 2.1 Atom yapısı - madde özelliği Elektron göz ardı edilebilir kütle; eksi yük Çekirdek: Protonlar kütlesi var; artı yük Nötronlar

Detaylı

5.111 Ders Özeti #22 22.1. (suda) + OH. (suda)

5.111 Ders Özeti #22 22.1. (suda) + OH. (suda) 5.111 Ders Özeti #22 22.1 Asit/Baz Dengeleri Devamı (Bölümler 10 ve 11) Konular: Zayıf baz içeren dengeler, tuz çözeltilerinin ph sı ve tamponlar Çarşamba nın ders notlarından 2. Suda Baz NH 3 H 2 OH Bazın

Detaylı

Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır.

Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır. 7. ASİTLER VE BAZLAR Arrhenius AsitBaz Tanımı (1884) (Svante Arrhenius) Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır. HCl H + + Cl NaOH

Detaylı

ARTER KAN GAZI ANALİZİNİN ORGANİZMAYA AİT YANSITTIKLARI; Klinikte AKG ne işe yarar?

ARTER KAN GAZI ANALİZİNİN ORGANİZMAYA AİT YANSITTIKLARI; Klinikte AKG ne işe yarar? ARTER KAN GAZI ANALİZİNİN ORGANİZMAYA AİT YANSITTIKLARI; Klinikte AKG ne işe yarar? AKCİĞERLERİN PRİMER GÖREVİ GAZ ALIŞVERİŞİNİ SAĞLAMAKTIR. AKG analizi ile Asit Baz dengesi Oksijenizasyon Gaz alışverişi

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

VÜCUT SIVILARI. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN. Copyright 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings

VÜCUT SIVILARI. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN. Copyright 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings VÜCUT SIVILARI Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Su Dengesi Vücudumuzun önemli bir bölümü sudan oluşur ve su dengesi vücudun en önemli sorunlarından birisidir. Günlük olarak alınan ve vücuttan atılan su miktarı

Detaylı

Hidroklorik asit ve sodyum hidroksitin reaksiyonundan yemek tuzu ve su meydana gelir. Bu kimyasal olayın denklemi

Hidroklorik asit ve sodyum hidroksitin reaksiyonundan yemek tuzu ve su meydana gelir. Bu kimyasal olayın denklemi KİMYASAL DENKLEMLER İki ya da daha fazla maddenin birbirleri ile etkileşerek kendi özelliklerini kaybedip yeni özelliklerde bir takım ürünler meydana getirmesine kimyasal olay, bunların formüllerle gösterilmesine

Detaylı

Kan Gazı. Dr.Kenan Ahmet TÜRKDOĞAN Isparta Devlet Hastanesi. II. Isparta Acil Günleri Solunum Acilleri, 19 Ocak 2013 Isparta

Kan Gazı. Dr.Kenan Ahmet TÜRKDOĞAN Isparta Devlet Hastanesi. II. Isparta Acil Günleri Solunum Acilleri, 19 Ocak 2013 Isparta Kan Gazı Dr.Kenan Ahmet TÜRKDOĞAN Isparta Devlet Hastanesi II. Isparta Acil Günleri Solunum Acilleri, 19 Ocak 2013 Isparta Normal Değerler ph 7.35-7.45 (ort. 7.40) ph 7.35 ise Asidoz 7.45 ise Alkaloz ph

Detaylı

Asit Baz Dengesi Hedefler

Asit Baz Dengesi Hedefler KAN GAZI Hedefler asit-baz dengesini tanımlamakta kullanılan bazı temel terimler hangi bozukluğun mevcut olduğunu hızlıca belirleme uygun kompanzasyon var mı ayırıcı tanıyı yapmak Asit Baz Dengesi Tanımlar

Detaylı

Asit Baz Dengesi ve. Asidoz Alkaloz. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ

Asit Baz Dengesi ve. Asidoz Alkaloz. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ Asit Baz Dengesi ve Asidoz Alkaloz Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ ph nedir? Bir çözeltinin ph sı, o çözeltide bulunan hidrojen iyonları (H + ) derişiminin negatif logaritmasıdır. ph = log [ H + ] Bir çözeltinin

Detaylı

DENEY 7 TAMPON ÇÖZELTİLER, TAMPON KAPASİTESİ ve TAMPONLAMA BÖLGESİ

DENEY 7 TAMPON ÇÖZELTİLER, TAMPON KAPASİTESİ ve TAMPONLAMA BÖLGESİ DENEY 7 TAMPON ÇÖZELTİLER, TAMPON KAPASİTESİ ve TAMPONLAMA BÖLGESİ 7.1. AMAÇ Bir tampon çözeltinin nasıl hazırlandığını öğrenmek. Bir tampon çözeltinin tampon kapasitesini belirlemek. Bir tampon çözeltinin

Detaylı

Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler

Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler Toprakta bulunan katı (mineral ve organik madde), sıvı (toprak çözeltisi ve bileşenleri) ve gaz fazları sürekli olarak etkileşim içerisindedir. Bunlar

Detaylı

İletkenlik, maddenin elektrik akımını iletebilmesinin ölçüsüdür.

İletkenlik, maddenin elektrik akımını iletebilmesinin ölçüsüdür. İletkenlik, maddenin elektrik akımını iletebilmesinin ölçüsüdür. C= 1/R dir. Yani direncin tersidir. Birimi S.m -1 dir. (Siemens birimi Alman bilim insanı ve mucit Werner von Siemens e ithafen verilmiştir)

Detaylı

ÇÖZELTİLERDE DENGE (Asit-Baz)

ÇÖZELTİLERDE DENGE (Asit-Baz) ÇÖZELTİLERDE DENGE (AsitBaz) SUYUN OTOİYONİZASYONU Saf suyun elektrik akımını iletmediği bilinir, ancak çok hassas ölçü aletleriyle yapılan deneyler sonucunda suyun çok zayıf da olsa iletken olduğu tespit

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler EGZERSİZ VE KAN Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin

Detaylı

TAMPON ÇÖZELTİLER-2. Prof.Dr.Mustafa DEMİR M.DEMİR(ADU) 12-TAMPON ÇÖZELTİLER-2 1

TAMPON ÇÖZELTİLER-2. Prof.Dr.Mustafa DEMİR M.DEMİR(ADU) 12-TAMPON ÇÖZELTİLER-2 1 TAMPON ÇÖZELTİLER-2 Prof.Dr.Mustafa DEMİR M.DEMİR(ADU) 12-TAMPON ÇÖZELTİLER-2 1 Tampon çözelti Tampon çözelti: Konjuge asit-baz çiftinin bulunduğu ve ph değişmelerine karşı direnç gösteren çözeltilere

Detaylı

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ Canlıların temel bileşenleri; inorganik ve organik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır. **İnorganik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenemezler. Dışarıdan hazır olarak

Detaylı

Olgular. Kan Gazı Değerlendirilmesi Sunum planı. AKG Endikasyonları

Olgular. Kan Gazı Değerlendirilmesi Sunum planı. AKG Endikasyonları Sunum planı Olgularla Kan Gazı Değerlendirilmesi Dr. Ayhan ÖZHASENEKLER Acil Tıp Uzmanı Diyarbakır Devlet Hastanesi Neden Arteryel Kan Gazı ( AKG)? Değerlendirilen Parametreler Neler? Asit-Baz Dengesi

Detaylı

ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI

ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI Prof. Dr. Mustafa DEMİR M.DEMİR 0ASİT VE BAZ KAVRAMLARI Asit ve baz, değişik zamanlarda değişik şekillerde tanımlanmıştır. Bugün bu tanımların hepsi de kullanılmaktadır.

Detaylı

KİM-118 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü

KİM-118 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü KİM-118 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler ve örnek çözümleri derste verilecektir. BÖLÜM 13 Asitler ve

Detaylı

Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir maddeye çözeltinin bileşenleri denir.

Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir maddeye çözeltinin bileşenleri denir. GENEL KİMYA 1 LABORATUARI ÇALIŞMA NOTLARI DENEY: 8 ÇÖZELTİLER Dr. Bahadır KESKİN, 2011 @ YTÜ Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir

Detaylı

SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ

SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ Oluşturacağı her 1 g organik madde için bitkinin 500 g kadar suyu kökleriyle alması ve tepe (uç) noktasına kadar taşıyarak atmosfere aktarması gerekir. Normal su düzeyinde hayvan hücrelerinin

Detaylı

ÇÖZELTILERDE DENGE. Asitler ve Bazlar

ÇÖZELTILERDE DENGE. Asitler ve Bazlar ÇÖZELTILERDE DENGE Asitler ve Bazlar Zayıf Asit ve Bazlar Değişik asitler için verilen ph değerlerinin farklılık gösterdiğini görürüz. Bir önceki konuda ph değerinin [H₃O + ] ile ilgili olduğunu gördük.

Detaylı

ALKALİNİTE. 1 ) Hidroksitler 2 ) Karbonatlar 3 ) Bikarbonatlar

ALKALİNİTE. 1 ) Hidroksitler 2 ) Karbonatlar 3 ) Bikarbonatlar ALKALİNİTE Bir suyun alkalinitesi, o suyun asitleri nötralize edebilme kapasitesi olarak tanımlanır. Doğal suların alkalinitesi, zayıf asitlerin tuzlarından ileri gelir. Bunların başında yer alan bikarbonatlar,

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ

SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ Egzersiz sırasında çalışan kaslar, ihtiyaç duydukları enerji için oksijen (O 2 ) kullanır ve karbondioksit (CO 2 ) üretir. Akciğerler, hava ile kanın karşılaştığı ı organlardır.

Detaylı

Kuvvetli Asit ve Kuvvetli Baz Titrasyonları

Kuvvetli Asit ve Kuvvetli Baz Titrasyonları Kuvvetli Asit ve Kuvvetli Baz Titrasyonları Prof. Dr. Mustafa DEMİR http://web.adu.edu.tr/akademik/mdemir/ M.DEMİR(ADU) 2009-06-KUVVETLİ ASİT VE BAZ TİTRASYONLARI 1 Sulu çözeltilerde [H 3 O ] kaynağı 1)

Detaylı

Doku kan akışının düzenlenmesi Mikrodolaşım ve lenfatik sistem. Prof.Dr.Mitat KOZ

Doku kan akışının düzenlenmesi Mikrodolaşım ve lenfatik sistem. Prof.Dr.Mitat KOZ Doku kan akışının düzenlenmesi Mikrodolaşım ve lenfatik sistem Prof.Dr.Mitat KOZ Mikrodolaşım? Besin maddelerinin dokulara taşınması ve hücresel atıkların uzaklaştırılması. Küçük arteriyoller her bir doku

Detaylı

DENEY 5. ASİDİK VE BAZİK ÇÖZELTİLER ph Skalası ve ph Ölçümleri

DENEY 5. ASİDİK VE BAZİK ÇÖZELTİLER ph Skalası ve ph Ölçümleri DENEY 5 ASİDİK VE BAZİK ÇÖZELTİLER ph Skalası ve ph Ölçümleri AMAÇ: Çeşitli asit ve baz çözeltileri için ph nın ve ph skalasının ne olduğunun anlaşılması, ph kağıtları ve ph-metre yardımı ile hazırlanmış

Detaylı

ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI M.DEMİR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI 1

ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI M.DEMİR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI 1 ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI M.DEMİR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI 1 Asit ve baz, değişik zamanlarda değişik şekillerde tanımlanmıştır. Bugün bu tanımların hepsi de kullanılmaktadır. Hangi tanımın

Detaylı

2+ 2- Mg SO 4. (NH 4 ) 2 SO 4 (amonyum sülfat) bileşiğini katyon ve anyonlara ayıralım.

2+ 2- Mg SO 4. (NH 4 ) 2 SO 4 (amonyum sülfat) bileşiğini katyon ve anyonlara ayıralım. KONU: Kimyasal Tepkimeler Dersin Adı Dersin Konusu İYONİK BİLEŞİKLERİN FORMÜLLERİNİN YAZILMASI İyonik bağlı bileşiklerin formüllerini yazmak için atomların yüklerini bilmek gerekir. Bunu da daha önceki

Detaylı

Genel Kimya 101-Lab (4.Hafta) Asit Baz Teorisi Suyun İyonlaşması ve ph Asit Baz İndikatörleri Asit Baz Titrasyonu Deneysel Kısım

Genel Kimya 101-Lab (4.Hafta) Asit Baz Teorisi Suyun İyonlaşması ve ph Asit Baz İndikatörleri Asit Baz Titrasyonu Deneysel Kısım Genel Kimya 101-Lab (4.Hafta) Asit Baz Teorisi Suyun İyonlaşması ve ph Asit Baz İndikatörleri Asit Baz Titrasyonu Deneysel Kısım Asit Baz Teorisi Arrhenius Teorisi: Sulu çözeltlerine OH - iyonu bırakan

Detaylı

ÜNİTE 11. Asitler ve Bazlar. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler

ÜNİTE 11. Asitler ve Bazlar. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler ÜNİTE 11 Asitler ve Bazlar Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Asit ve baz kavramlarını bilecek, Zayıf asit, zayıf baz, kuvvetli asit, kuvvetli baz kavramlarını tanıyacak, Titrasyon ve ph kavramlarını

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI Dr. Vedat Evren Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Vücut sıvıları değişik kompartmanlarda dağılmış Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Bu kompartmanlarda iyonlar ve diğer çözünmüş

Detaylı

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir.

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Proteinlerin yapısında; Karbon ( C ) Hidrojen ( H ) Oksijen

Detaylı

HAYVANSAL ÜRETİM FİZYOLOJİSİ

HAYVANSAL ÜRETİM FİZYOLOJİSİ HAYVANSAL ÜRETİM FİZYOLOJİSİ 9. Hafta Prof. Dr. Gürsel DELLAL 1 Su, Elektrolitler ve Asit-Baz Dengesi Hücreler yaşamlarını su olmadan sürdüremezler. Su tüm vücuda dağılmış durumdadır ve ergin hayvanın

Detaylı

5.111 Ders Özeti #21 21.1

5.111 Ders Özeti #21 21.1 5.111 Ders Özeti #21 21.1 AsitBaz Dengesi Bölüm 10 Okunsun Konular: Asit ve Bazların Sınıflandırılması, Suyun Öziyonlaşması, ph Fonksiyonları, Asit ve Baz Kuvvetleri, Zayıf Asit İçeren Dengeler. Asit ve

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Erdal Balcan 1

Yrd.Doç.Dr. Erdal Balcan 1 VÜCUTTA ASİT-BAZ DENGESİ BOZUKLUKLARI ASİDOZ Kan ph ının ALKALOZ Kan ph ının ASİDOZLAR: Vücut ekstrasellüler sıvılarında H + artmasından ya da bazların azalmasından ileri gelir. Vücut normal ph ının (7.35-7.45)

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Murat Sarıtemur Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 2014

Yrd. Doç. Dr. Murat Sarıtemur Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 2014 Yrd. Doç. Dr. Murat Sarıtemur Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 2014 Neden kan gazı analizi? Oksijenizasyon ve ventilasyonun değerlendirilmesi Asit-baz dengesini değerlendirmek ph / P a CO

Detaylı

Asit ve baz dengesi. Dr. Emre Tutal Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji BD

Asit ve baz dengesi. Dr. Emre Tutal Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji BD Asit ve baz dengesi Dr. Emre Tutal Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji BD Asit-Baz dengesi Normal sağlık, büyüme ve gelişme için şart Asit-Baz bozuklukları Neonat ve çocuklarda büyüme-gelişme

Detaylı

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır.

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır. ATOM ve YAPISI Elementin özelliğini taşıyan en küçük parçasına denir. Atom Numarası Bir elementin unda bulunan proton sayısıdır. Protonlar (+) yüklü olduklarından pozitif yük sayısı ya da çekirdek yükü

Detaylı

KİMYA II DERS NOTLARI

KİMYA II DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 007 KİYA II DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Asit Baz Tanımları Asit ve baz, değişik zamanlarda değişik şekillerde tanımlanmıştır.

Detaylı

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş KİMYA-IV Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş Organik Kimyaya Giriş Kimyasal bileşikler, eski zamanlarda, elde edildikleri kaynaklara bağlı olarak Anorganik ve Organik olmak üzere, iki sınıf altında toplanmışlardır.

Detaylı

DENEY 6. CH 3 COO - + Na + + H 2 O ve

DENEY 6. CH 3 COO - + Na + + H 2 O ve DENEY 6 İLETKENLİK TİTRASYONU İLE KUVVETLİ VE ZAYIF ASİTLERİN ANALİZİ Deneyin Yapılışı: Deney için sırasıyla,5 N HCl;,1 N Asetik asit ve ikisinin de bilinmeyen miktarlarda bulunduğu karışımı,1 N NaOH ile

Detaylı

DENEY 8 POLİPROTİK ASİTLER: ph TİTRASYON EĞRİLERİ KULLANILARAK pka DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ

DENEY 8 POLİPROTİK ASİTLER: ph TİTRASYON EĞRİLERİ KULLANILARAK pka DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ DENEY 8 POLİPROTİK ASİTLER: ph TİTRASYON EĞRİLERİ KULLANILARAK pka DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ 8.1. AMAÇ Bir asidin titrasyonunu yapmak. Poliprotik bir asidin gücünü belirlemek. Bir asidin pka değerlerini

Detaylı

1. Farmakokinetik faz: İlaç alındığı andan sonra vücudun ilaç üzerinde oluşturduğu etkileri inceler.

1. Farmakokinetik faz: İlaç alındığı andan sonra vücudun ilaç üzerinde oluşturduğu etkileri inceler. 1. Farmakokinetik faz: İlaç alındığı andan sonra vücudun ilaç üzerinde oluşturduğu etkileri inceler. Bunlar; absorbsiyon, dağılım; metabolizma (biotransformasyon) ve eliminasyondur. 2. Farmakodinamik faz:

Detaylı

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden farklı atomlara dönüşemezler. Atomda (+) yüklü

Detaylı

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU Fizyolojiye Giriş Temel Kavramlar Fizyolojiye Giriş Canlıda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişikliklerin tümüne birden yaşam denir. İşte canlı organizmadaki

Detaylı

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz.

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz. BİLEŞİKLER Birden fazla elementin belirli oranlarda kimyasal yollarla bir araya gelerek, kendi özelligini kaybedip oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Bileşikteki atomların cins ve sayısını

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

BAZ KARIŞIMLARININ VOLUMETRİK ANALİZİ

BAZ KARIŞIMLARININ VOLUMETRİK ANALİZİ BAZ KARIŞIMLARININ VOLUMETRİK ANALİZİ NaOH-Na2CO3 Tayini Alkali ve toprak alkali metallerin hidroksitleri kuvvetli nem çekici özelliğe sahiptirler. Bu nedenle katı haldeki bu hidroksitlerin dış yüzeyleri

Detaylı

11.10.2012. Besinler (karbonhidrat, yağ, protein), Su, Canlılığın devamı için organizmanın gereksinim duyduğu vazgeçilmez faktörlerdir.

11.10.2012. Besinler (karbonhidrat, yağ, protein), Su, Canlılığın devamı için organizmanın gereksinim duyduğu vazgeçilmez faktörlerdir. Basınç Isı, Oksijen, Besinler (karbonhidrat, yağ, protein), Su, Canlılığın devamı için organizmanın gereksinim duyduğu vazgeçilmez faktörlerdir. 1 2 Su, yaşayan sistemlerde büyük ölçüde bulunan bir bileşiktir.

Detaylı

BMM307-H02. Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK

BMM307-H02. Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM307-H02 Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK ziynetpamuk@gmail.com 1 BİYOELEKTRİK NEDİR? Biyoelektrik, canlıların üretmiş olduğu elektriktir. Ancak bu derste anlatılacak olan insan vücudundan elektrotlar vasıtasıyla

Detaylı

Akciğer ve Dokularda Gazların Değişimi ve Taşınması

Akciğer ve Dokularda Gazların Değişimi ve Taşınması Akciğer ve Dokularda Gazların Değişimi ve Taşınması Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER Fizyoloji Anabilim Dalı Tartışma konuları: Eksternal ve internal solunum Oksijenin kanda taşınması Karbondioksidin kanda taşınması

Detaylı

TOPRAKLARIN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

TOPRAKLARIN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ TOPRAKLARIN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Toprakların kimyasal özellikleri denince, genel olarak toprak reaksiyonu = toprak asitliği ve toprağın besin maddeleri bakımından karakteristikleri anlaşılmaktadır. İyon

Detaylı

5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu)

5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu) 5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu) Mg +2 Na + K + Li + Bu gruptaki katyonların hepsini çöktürebilen ortak bir reaktif yoktur. Na, K ve Li alkali metaller grubunun üyeleridir. NH 4 da bileşikleri alkali metal

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

a. Yükseltgenme potansiyeli büyük olanlar daha aktifdir.

a. Yükseltgenme potansiyeli büyük olanlar daha aktifdir. ELEKTROKİMYA A. AKTİFLİK B. PİLLER C. ELEKTROLİZ A. AKTİFLİK Metallerin elektron verme, ametallerin elektron alma yatkınlıklarına aktiflik denir. Yani bir metal ne kadar kolay elektron veriyorsa bir ametal

Detaylı

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır.

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır. CANLILARDA ENERJİ Besinlerin Enerjiye Dönüşümü Besin öğeleri: Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller Besin maddelerindeki bu öğelerin vücut tarafından kullanılabilmesi için sindirilmesi

Detaylı

Solunum Sistemi Fizyolojisi

Solunum Sistemi Fizyolojisi Solunum Sistemi Fizyolojisi 1 2 3 4 5 6 7 Solunum Sistemini Oluşturan Yapılar Solunum sistemi burun, agız, farinks (yutak), larinks (gırtlak), trakea (soluk borusu), bronslar, bronsioller, ve alveollerden

Detaylı

Üçüncü Tek Saatlik Sınav 5.111

Üçüncü Tek Saatlik Sınav 5.111 Sayfa 1 /10 Üçüncü Tek Saatlik Sınav 5.111 İsminizi aşağıya yazınız. Sınavda kitaplarınız kapalı olacaktır. 6 problemi de çözmelisiniz. Bir problemin bütün şıklarını baştan sona dikkatli bir şekilde okuyunuz.

Detaylı

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin yapısında, çoğunlukla oksijen yer almaktadır. (reaktif oksijen türleri=ros) ROS oksijen içeren, küçük ve oldukça reaktif moleküllerdir.

Detaylı

Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile

Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile Su Kimyası Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile canlılık için gerekli ortamı sunar. Canlıların

Detaylı

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS Aerobik Antrenmanlar Sonucu Kasta Oluşan Adaptasyonlar Miyoglobin Miktarında oluşan Değişiklikler Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar dayanıklılık antrenmanları

Detaylı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Arter Kan Gazı Değerlendirmesi Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Asit-Baz Dengesine Farklı Yaklaşımlar Seifter JL: N Engl

Detaylı

Aktif ve pasif iyon alımı

Aktif ve pasif iyon alımı Aktif ve pasif iyon alımı Moleküllerin membranı geçerek taşınmaları için aktif proses her zaman gerekli değildir. Moleküllerin bir kısmı dış ortamdan membran içine konsantrasyon farkına bağlı olarak çok

Detaylı

Sulu Çözeltiler ve Kimyasal Denge

Sulu Çözeltiler ve Kimyasal Denge Sulu Çözeltiler ve Kimyasal Denge Sulu Çözeltiler Çözelti: iki veya daha fazla maddenin meydana getirdiği homojen karışımdır. çözücü, Kütlece fazla olan (veya çözme işlemini yapan) bileşene çözücü denir.

Detaylı

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I asitleşme-alkalileşme (tuzluluk-alkalilik) ve düşük toprak verimliliği Doç. Dr. Oğuz Can TURGAY ZTO321 Toprak İyileştirme Yöntemleri Toprak Kimyasal Özellikleri

Detaylı

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA Atomlar Arası Bağlar 1 İyonik Bağ 2 Kovalent

Detaylı

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3 İLK ANYONLAR Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - İLK ANYONLAR Anyonlar negatif yüklü iyonlardır. Kalitatif analitik kimya analizlerine ilk anyonlar olarak adlandırılan Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - analizi ile

Detaylı

GİRİŞ ASİT BAZ BOZUKLUKLARI. ph ve [H + ] İlişkisi 01.02.2012 ASİT DENGESİ PLAZMA ASİDİTESİNİN ÖLÇÜLMESİ

GİRİŞ ASİT BAZ BOZUKLUKLARI. ph ve [H + ] İlişkisi 01.02.2012 ASİT DENGESİ PLAZMA ASİDİTESİNİN ÖLÇÜLMESİ GİRİŞ ASİT BAZ BOZUKLUKLARI Dr. Şükrü GÜRBÜZ FIRAT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ACİL TIP A.D. Yaşamsal denge spesifik asit baz aralığında iş gören protein fonksiyonlarına bağlıdır. Hayatı tehdit eden bir çok

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Çevre Mühendisliği Bölümü Fiziksel ve Kimyasal Temel İşlemler Laboratuvarı Dersi Güncelleme: Eylül 2016

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Çevre Mühendisliği Bölümü Fiziksel ve Kimyasal Temel İşlemler Laboratuvarı Dersi Güncelleme: Eylül 2016 İYON DEĞİŞİMİ DENEYİN AMACI: Sert bir suyun katyon değiştirici reçine kullanılarak yumuşatılması ve reçinenin iyon değiştirme kapasitesinin incelenmesi TEORİK BİLGİLER İyon değiştirme benzer elektrik yüklü

Detaylı

PH DEĞERİNİN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER YTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇEVRE KİMYASI I LABORATUVARI

PH DEĞERİNİN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER YTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇEVRE KİMYASI I LABORATUVARI 1. GENEL BİLGİLER PH DEĞERİNİN TAYİNİ ph bir çözeltinin asitlik özelliğinin göstergesi olup, hidrojen iyonunun aktivitesinin eksi logaritmasına ( log [H + ]) eşittir. Çevre Mühendisliği uygulamalarında

Detaylı

ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ

ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ Çözeltilerin sadece derişimine bağlı olarak değişen özelliklerine koligatif özellikler denir. Buhar basıncı düşmesi, Kaynama noktası yükselmesi, Donma noktası azalması

Detaylı

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği. DENEY NO: 6 DENEYİN ADI: DOYMUŞ NaCl ÇÖZELTİSİNİN ELEKTROLİZİ

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği. DENEY NO: 6 DENEYİN ADI: DOYMUŞ NaCl ÇÖZELTİSİNİN ELEKTROLİZİ HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 6 DENEYİN ADI: DOYMUŞ NaCl ÇÖZELTİSİNİN ELEKTROLİZİ DENEYİN AMACI: Doymuş NaCl çözeltisinin elektroliz sonucu elementlerine ayrışmasının

Detaylı

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar.

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin bileşik oluşturma istekleri onların kararlı yapıya ulaşma

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞĐŞĐM ÜNĐTE 3 : MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞĐŞĐM ÜNĐTE 3 : MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞĐŞĐM ÜNĐTE 3 : MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ C- BĐLEŞĐKLER VE BĐLEŞĐK FORMÜLLERĐ (4 SAAT) 1- Bileşikler 2- Đyonik Yapılı Bileşik Formüllerinin Yazılması 3- Đyonlar ve Değerlikleri

Detaylı

Burada a, b, c ve d katsayılar olup genelde birer tamsayıdır. Benzer şekilde 25 o C de hidrojen ve oksijen gazlarından suyun oluşumu; H 2 O (s)

Burada a, b, c ve d katsayılar olup genelde birer tamsayıdır. Benzer şekilde 25 o C de hidrojen ve oksijen gazlarından suyun oluşumu; H 2 O (s) 1 Kimyasal Tepkimeler Kimyasal olaylar elementlerin birbirleriyle etkileşip elektron alışverişi yapmaları sonucu oluşan olaylardır. Bu olaylar neticesinde bir bileşikteki atomların sayısı, dizilişi, bağ

Detaylı

Element atomlarının atom ve kütle numaraları element sembolleri üzerinde gösterilebilir. Element atom numarası sembolün sol alt köşesine yazılır.

Element atomlarının atom ve kütle numaraları element sembolleri üzerinde gösterilebilir. Element atom numarası sembolün sol alt köşesine yazılır. Atom üç temel tanecikten oluşur. Bunlar proton, nötron ve elektrondur. Proton atomun çekirdeğinde bulunan pozitif yüklü taneciktir. Nötron atomun çekirdeğin bulunan yüksüz taneciktir. ise çekirdek etrafında

Detaylı

Genel Kimya. Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü

Genel Kimya. Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Genel Kimya Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü ÇÖZELTİ VE TÜRLERİ Eğer bir madde diğer bir madde içinde molekül, atom veya iyonları

Detaylı

ASİTLER- BAZLAR. Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur.

ASİTLER- BAZLAR. Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur. ASİTLER- BAZLAR SUYUN OTONİZASYONU: Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur. H 2 O (S) H + (suda) + OH - (Suda) H 2 O (S) + H +

Detaylı

5) Çözünürlük(Xg/100gsu)

5) Çözünürlük(Xg/100gsu) 1) I. Havanın sıvılaştırılması II. abrika bacasından çıkan SO 3 gazının H 2 O ile birleşmesi III. Na metalinin suda çözünmesi Yukardaki olaylardan hangilerinde kimyasal değişme gerçekleşir? 4) Kütle 1

Detaylı

ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR

ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR 1. ASİTLER Sulu çözeltilerine Hidrojen İyonu veren maddelere asit denir. Ör 1 HCl : Hidroklorik asit HCl H + + Cl - Ör 2 H 2 SO 4 : Sülfürik asit H 2 SO 4 2H + + SO 4-2 Ör 3 Nitrik

Detaylı

EGZERSİZİN DAMAR FONKSİYONLARINA ETKİSİ

EGZERSİZİN DAMAR FONKSİYONLARINA ETKİSİ EGZERSİZİN DAMAR FONKSİYONLARINA ETKİSİ İçerik Dolaşım sisteminin kısa anatomi ve fizyolojisi Egzersizde periferal dolaşımın düzenlenmesi-etkili mekanizmalar Damar endotelinin ve Nitrik Oksitin (NO) periferal

Detaylı