TÜRKİYE TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ 2015 YILI SUNUMU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ 2015 YILI SUNUMU"

Transkript

1 TÜRKİYE TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ 2015 YILI SUNUMU

2 DÜNYA DA ve TÜRKİYE DE, TARIM SİGORTALARININ (RİSK YÖNETİMİNİN) BAŞLANGICI Avrupa da ilk Tarım Sigortası, Bitkisel ürünlerde Dolu Riski poliçesi olarak, 1797 yılında, ABD de ise; ilk Tarım Sigortası Dolu poliçesi 1879 yılında düzenlenmiştir. Türkiye de ise; kısmen de olsa Risk Yönetimi; 1957 yılından itibaren, Özel/Ticari Sigorta Şirketlerinin, Bitkisel ürünlerde geleneksel olarak, yine; sadece, Dolu riskine karşı sigorta yapmalarıyla başlamıştır yılında, Hayvan Hayat, 1984 yılında, Kümes Hayvanları Hayat, 1990 yılında ise Su Ürünleri Hayat, 1991 yılında Üzüm Bağlarında, pilot uygulama olarak, Don sigortası yapılmaya başlanmıştır. Sektörün özelliği dolayısıyla, bağımsız bir yasal zeminin oluşturulamamasının yanı sıra; bu günkü gibi etkili bir teşvik sisteminin olmaması da, istenen başarıya ulaşılmasında, kısıtlayıcı bir faktör olarak, önemli rol oynamıştır. Bu sebepten dolayı; 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu TBMM de yasalaşarak, 21/06/2005 tarihinde, Resmi Gazete de yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir.

3 AVRUPA ÜLKELERİNDE UYGULANAN FARKLI SİGORTA/ RİSK YÖNETİMİ MODELLERİ VE PROGRAMLARI ÜLKELER ÖZEL SİGORTA DEVLET-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ (Prim Destekli) İSPANYA AVUSTURYA İTALYA ROMANYA PORTEKİZ Tek Risk Sigortası, Çoklu Risk Sigortası, Verim Sigortası Tek Risk Sigortası, Çoklu Risk Sigortası, Verim Sigortası Tek Risk Sigortası, Çoklu Risk Sigortası, Verim Sigortası Tek Risk Sigortası, Çoklu Risk Sigortası Tek Risk Sigortası, Çoklu Risk Sigortası TÜRKİYE Tek Risk Sigortası Çoklu Risk Sigortası İNGİLTERE Tek Risk Sigortası DANİMARKA Tek Risk Sigortası ALMANYA MACARİSTAN HOLLANDA BELÇİKA İSVEÇ Tek Risk Sigortası Tek Risk Sigortası Tek Risk Sigortası Tek Risk Sigortası, Çoklu Risk Sigortası Tek Risk Sigortası, Çoklu Risk Sigortası FRANSA Tek Risk Sigortası, Çoklu Risk Sigortası Verim Sigortası BULGARİSTAN Tek Risk Sigortası, Çoklu Risk Sigortası Kaynak: Alasa (1992), ENESA (2004), Ibarra ve Mahul (2004), Skees et al. (2005), Skees ve Enkh-Amgalan(2002), Skees et al. (2001), Stoppa ve Hess(2003), The World Bank (2005).

4 DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ Devlet Destekli Tarım Sigortalarında Asıl Amaç: Doğal afet ve hastalıkların, tarım ve hayvancılıkta neden olduğu zararları; Ticari ve kâr amacı olmadan, sigorta prensipleri çerçevesinde ve teknik esaslara dayalı olarak; çağdaş, güvenilir, şeffaf ve sürdürülebilir bir sistemle, kısmen de olsa karşılayıp; Üreticileri, uzun vadede gelir istikrarına kavuşturarak, üretimde devamlılığı (G I D A G Ü V E N L İ Ğ İ N İ) sağlamaktır.

5 DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ Önemli olan diğer bir amacı da; Bitkisel ve hayvansal üretimde, sürdürülebilirliğin sağlanmasının yanı sıra, kamu bütçe disiplini açısından gerekli olan ve doğal afet ve hastalık risklerinden dolayı; Oluşabilecek, belirsiz kamu bütçe yükünün, planlı ve öngörülebilir hale getirilmesidir. Dolayısıyla; Bütün bu nedenler ve gerekçelerden hareketle; tarımsal üretimde, sürdürülebilir bir üretim için doğal risklere karşı, modern koruma tedbirlerinin; yani tarım sigortalarının uygulanması zorunluluğu vardır.

6 BU ÖNEMLİ PROJENİN UYGULANMASINDA BAKANLIĞIN YETKİ VE SORUMLULUKLARI Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasyonunda ve Başbakanlık, Hazine Müsteşarlığı ile birlikte yürütülen; Devlet Destekli Tarım Sigortaları uygulamasında; Bakanlığın, çeşitli yetki ve sorumlulukları bulunmaktadır Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu nun 10 uncu ve 11 inci maddelerinde, bu yetki ve sorumluluklar; Aşağıdaki şekilde, maddeler halinde sıralanmıştır: Tarım Sigortalarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli tedbirleri almak, Ürünler, riskler ve bölgeler itibariyle, sağlanacak prim desteğine ilişkin teklifleri Bakanlar Kurulu nun onayına sunmak, Tazminat ödemelerinin, doğru ve düzenli bir şekilde yapılmasını izlemek, 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu ile verilen diğer görevleri yürütmek, Denetlemek.

7 BU ÖNEMLİ PROJENİN UYGULANMASINDA BAKANLIĞIN YETKİ VE SORUMLULUKLARI Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasyonunda ve Başbakanlık, Hazine Müsteşarlığı ile birlikte yürütülen; Devlet Destekli Tarım Sigortaları uygulamasında; Bakanlığın, çeşitli yetki ve sorumlulukları bulunmaktadır Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu nun 10 uncu ve 11 inci maddelerinde, bu yetki ve sorumluluklar; Aşağıdaki şekilde, maddeler halinde sıralanmıştır: Tarım Sigortalarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli tedbirleri almak, Ürünler, riskler ve bölgeler itibariyle, sağlanacak prim desteğine ilişkin teklifleri Bakanlar Kurulu nun onayına sunmak, Tazminat ödemelerinin, doğru ve düzenli bir şekilde yapılmasını izlemek, 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu ile verilen diğer görevleri yürütmek, Denetlemek.

8 HAVUZ SİSTEMİNİN YARARLARI c. Verimlilik ve Ölçek Ekonomisi: Üreticilerin, daha düşük prim yaptırabilmesine imkan sağlaması. fiyatları ile sigorta d. Yüksek Güvence: Çiftçi ve Üreticilerin çeşitli sigorta ihtiyaçlarının (paket sigorta uygulaması ile) büyük ölçüde karşılanması yönüyle yüksek güvence sağlaması. e. Sürdürülebilirlik: Sigorta sisteminin en önemli unsuru olan sürdürülebilirlik ve güvenilirlik özelliğine sahip olması; gibi hususlar, T E M E L E S A S alınmıştır.

9 SİSTEMİN MUHATAPLARI/PAYDAŞLARI Tarım Sigortaları Havuzu Yönetimi, Çiftçiler, Üreticiler ve Yetiştiriciler, Konu ile İlgili Kamu (Bakanlık Merkezi ile İl ve İlçe Müdürlükleri ve Hazine Müsteşarlığı) Çalışanları, Sigorta Şirketleri, Acenteler, Broker ve Çalışanları, Reasürörler, Tarım Sigortaları Havuz Eksperleri, Üniversiteler ve Araştırma Enstitüleri, İşletici Şirket ve Çalışanları.

10 SİSTEMİN TEMEL ÖZELLİKLERİ 1- Yasal Düzenlemeler (Kanun, Yönetmelikler, Bakanlar Kurulu Kararı ve Havuz Yönetim Kurulu Kararları ve Düzenlemeleri) 2- Kurumsal Yapı: Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) - (Tek Organ), Devlet, STK ve Özel Sektör işbirliğinin tarafları, Aracılık hizmeti alımı yapılan Ticari/Özel Sigorta Şirketleri ve Acenteleri (Dağıtım Kanalları), Hizmet alımı yapılan İşletici Şirket. 3- Gönüllülük esasına dayalı bir Sigorta Sistemi 4- Kayıtlı olma - (Tek Şart) 5- Devletin Prim ve Hasar Fazlası Desteği 6- Denetim

11 YASAL DÜZENLEMELER 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu (RG: 21/6/2005), Tarım Sigortaları Havuzu Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik (RG: 18/05/2006), Tarım Sigortaları Uygulama Yönetmeliği (RG: 18/05/2006), Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Tarım Sigortaları Havuzu ile İşletici Şirket ve Sigorta Şirketleri arasında yapılan sözleşmeler, Genel Şartlar, Tarife ve Talimatlar.

12 12

13 GÖNÜLLÜLÜK ESASI Sisteme katılım ZORUNLU OLMAYIP, İSTEĞE BAĞLIDIR. Riski en iyi değerlendirecek kişi, çiftçinin/üreticinin kendisidir. İsterse ihtiyacına uygun sigortayı yaptırır veya yaptırmaz. Sadece; sigorta yaptıran çiftçilere, prim desteği sağlanan ve teminat kapsamındaki bir risk nedeniyle hasar olması durumunda da, sigorta prensipleri ve teknikleri çerçevesinde, hasar tazminatı ödemesi yapılan bir sistemdir.

14 KAYITLILIK Çiftçilerin, Üreticilerin diğer tarımsal desteklerde olduğu gibi, tarım sigortasındaki prim desteğinden ve hasar meydana geldiğinde de, hasar tazminatı alabilmesi için; Çiftçi Kayıt Sistemi ne (ÇKS), Veteriner Bilgi Sistemi ne (TÜRKVET), Örtü Altı Kayıt Sistemi ne (ÖKS), Su Ürünleri Kayıt Sistemi ne (SKS) ve Arıcılık Kayıt Sistemi ne (AKS) v.s. kayıt yaptırması ve bu kaydını, her yıl ve doğru bir şekilde güncellemesi gerekmektedir.

15 DEVLETİN PRİM VE HASAR FAZLASI DESTEĞİ a. Prim Desteği: DTÖ ve AB Kriterlerine uygun DOLAYLI BİR DESTEKTİR. Üreticiler tarafından ödenmesi gereken sigorta priminin bir kısmı (% 50 ve % 66,7 Oranlarında) Devlet tarafından, karşılıksız destek olarak sağlanmaktadır. Ürünler, riskler, bölgeler ve işletme ölçekleri itibariyle, Devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarları, her yıl Havuz Yönetim Kurulu nun teklifi ve Bakanlığın onayı üzerine, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmektedir.

16 DEVLET PRİM DESTEĞİ ORANLARI Bitkisel ürünlerini, seralarını, büyük ve küçükbaş hayvanlarını, kümes hayvanlarını, su ürünlerini ve aktif arılı kovanlarını sigortalayan üreticilerin, sigorta prim miktarlarının yüzde ellisi (% 50) Devlet tarafından ödenmektedir. Açık alanda yetiştirilen meyvelerde, çiçeklenme evresi don riski kapsamına alındığından; dolayısıyla da, poliçe prim bedelleri yükseldiğinden, üreticinin kolayca sigorta yaptırabilmesini temin etmeye yönelik olarak, bu risk için de primin 2/3 ü (% 66,7) oranında, Devlet prim desteği sağlanmaktadır.

17 b. Hasar Fazlası Desteği: Ulusal ve Uluslararası piyasalardan sağlanan korumanın (Reasürans ın) yeterli olmaması durumunda, Bakanlar Kurulu nca belirlenecek kısmın, Devlet tarafından taahhüt edilmesi ve Olağanüstü hallerde ve beklenenden fazla hasar olması durumlarında da; gerektiğinde ihtiyaç duyulan ilave ödenek miktarının, yukarıda belirtilen çerçevede, Devlet tarafından Hasar Fazlası Desteği şeklinde Havuz a aktarılması ile hasarların tazmin edilmesi mümkün olmaktadır.

18 DENETİM 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu nun 11 inci maddesi gereğince; Tarım Sigortaları Havuzu ve İşletici Şirket her yıl, Sigortacılık uygulamaları yönüyle Hazine Müsteşarlığı nca, Diğer tüm işlemlerinin (İdari ve Mali) denetimi ise; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. TARSİM: DEVLET DENETİMİ, GÖZETİMİ VE GARANTİSİNDE OLAN; Bir S İ G O R T A sistemidir.

19 TARIM SİGORTALARI HAVUZU ADINA SİGORTA SÖZLEŞMESİ YAPMAYA YETKİLİ ŞİRKETLER(*) (*) Şirketler, alfabetik sıraya göre dizilmiştir.

20 TİCARİ VE ÖZEL SİGORTA ŞİRKETLERİ İLE ACENTELERİNİN (DAĞITIM KANALLARININ) SİSTEMDEKİ ROLÜ VE SORUMLULUĞU Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından yetkilendirilen, Ticari Sigorta Şirketlerinin, aldıkları komisyon ücreti karşılığında, Aracılık Hizmeti vermesi şeklinde olup; Poliçe düzenlerken; Devlet Destekli bu Sigorta Sistemi ni; çiftçiye/üreticiye DOĞRU, EKSİKSİZ ve HATASIZ bir şekilde anlatmak, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) adına, Standart Poliçe düzenlemek ve bir suretini üreticiye/çiftçiye/sigortalıya vermek, Sigortalıdan alınacak poliçe prim bedellerini tahsil ederek, kanuni süresi içinde, Havuz hesabına aktarmak ve Sigortalının hasar ihbarlarını, Havuz un/tarsim in İstanbul daki merkezine iletmektir. Bunun dışında, başka bir yetki ve sorumlulukları yoktur.

21 İŞLETİCİ ŞİRKET İN GÖREV ve SORUMLULUĞU 5363 Sayılı, Tarım Sigortaları Kanunu ile kurulan, Tarım branşında lisans almış, Özel/Ticari Sigorta Şirketlerinin (24 sigorta şirketi nin) eşit pay la/sermaye yle ortak oldukları, Tarım Sigortaları Havuzu nun (TARSİM), sekretaryası ile iş ve işlemlerini yapmakla görevli bir Şirket olarak kurulmuş olup; Tarım Sigortaları Kanunu, Bakanlar Kurulu Kararları, Yönetmelikler, Sözleşmeler ve Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu nun kararları doğrultusunda hareket eden/çalışan, Kâr amacı, ticari başka bir faaliyeti ve sigorta işi dışında başka herhangi bir işi ve faaliyeti olmayan, Belirli bir ücret karşılığında, hizmet alımı yolu ile çalışan ve tazminat ödeme sorumluluğu ile sigorta uygulamaları konusunda, karar alma ve karar verme yetkisi bulunmayan; Sigorta prensipleri ve sigorta tekniklerine göre işlem yapan bir Anonim Şirket tir.

22 EKSPERLER VE EĞİTİM ÇALIŞMALARI Risk incelemesi ve hasar tespiti yapacak olan Havuz Eksperlerinin eğitimi; 16 dönem olarak planlanmış ve yapılmıştır. Böylece; Bitkisel Ürün Grubu nda : Kişi Hayvancılık Grubu nda : 990 Kişi Su Ürünleri konusunda : 63 Kişi olmak üzere Toplam : Kursiyerin Havuz Eksperi olmaları sağlanmıştır.

23 DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI KAPSAMINDAKİ ÜRÜNLER VE RİSKLER (2015)

24 DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI BRANŞLARI - (2015) BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI SERA SİGORTASI BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI KÜMES HAYVANLARI HAYAT SİGORTASI SU ÜRÜNLERİ HAYAT SİGORTASI ARICILIK (ARILI KOVAN) SİGORTASI

25 DEVLET DESTEKLİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI TEMİNAT KAPSAMINDAKİ RİSKLER VE UNSURLAR TEMİNAT KAPSAMINDAKİ ÜRÜNLER KOŞULLAR PAKET OLARAK ALINAN TEMİNATLAR Dolu Fırtına Hortum Yangın Heyelan Deprem Sel ve Su Baskını Miktar Kaybı Dolu Riskinin Neden Olduğu Kalite Kaybı Fideler Yaş Sebzeler Yaş Meyveler Fidanlar Tarla Ürünleri Kesme Çiçekler Fidan (Meyve ve Bağ) Yaş Sebzeler Yaş Meyveler Kesme Çiçekler Çiftçi Kayıt Sistemi ne (ÇKS) Kaydının Olması/Güncel Olması İSTEĞE BAĞLI SATIN ALINAN, TEMİNAT ve KAYIPLAR Don Miktar Kaybı Ürün Sap Kısmı Miktar Kaybı Dolu Ağı ve Örtü Sistemleri Ağ ve Örtünün Zarar Görmesi Yaş Meyveler Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar, Tritikale ve bu ürünlerin Sertifikalı Tohumlukları Meyve Bahçeleri ve Bağlar

26 BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI PRİM ÖRNEKLERİ (2015) DOLU PAKETİ (DOLU, FIRTINA, HORTUM, YANGIN, HEYELAN, DEPREM, SEL VE SU BASKINI) İLE MEYVELERDE DON (+DOLU PAKETİ) SİGORTASI PRİM TUTARI ÖRNEKLERİ - (1 da) Ürünler (Dolu Paket) Üretim Miktarı (Kg) Sigorta Bedeli (TL) Çiftçinin Ödeyeceği Prim Tutarı (TL) Buğday Arpa Çeltik Ayçiçeği (Yağlık) Mısır (Dane) Pamuk Kolza Karpuz Nohut Korunga Yulaf Domates (Salçalık) Biber (Sivri) Ürünler Üretim Miktarı (Kg) Sigorta Bedeli (TL) Çiftçinin Ödeyeceği Prim Tutarı (TL) Dolu Paket Don+Dolu Paket Devletin Ödeyeceği Prim Tutarı Desteği (TL) Kayısı Portakal Üzüm (Kurutmalık) Fındık Şeftali Armut Elma Kiraz Zeytin (Yağlık) Antepfıstığı Ceviz Erik

27 SERA SİGORTASI TEMİNAT KAPSAMINDAKİ ÜRÜN VE RİSKLER Kapsam Yüksek Tüneller (Plastik Örtü, Ürün) Riskler (Tehlikeler) Koşullar Dolu, Fırtına, Hortum, Yangın, Heyelan, Deprem, Sel ve Su Baskını, Örtü Altı Kayıt Sistemi ne (ÖKS) kayıtlı olmak, teknik şartlara uygunluk. Yüksek tünel içindeki ürünlerini ve yüksek tünel plastik örtüsünü sigorta ettirmek isteyen üreticiler için Bitkisel Ürün Sigortası, Dolu Prim Fiyat Tablosunda, ürünlerin hassasiyet sınıfına göre tespit edilen prim fiyatı, % 40 indirimli uygulanır. Diğer riskler için, açık alandaki prim fiyatları uygulanır. Tazminat hesaplamalarında ise; bu riskler için Bitkisel Ürün Sigortasında, geçerli olan muafiyet/müşterek sigorta oranları uygulanır.

28 SERA SİGORTASI TEMİNAT KAPSAMINDAKİ ÜRÜN VE RİSKLER Kapsam Riskler (Tehlikeler) Koşullar Cam ve Plastik Seralar (Konstrüksiyon/İskelet, Örtü Malzemesi, Teknik Donanım ve Ürün) Dolu, Fırtına, Hortum, Yangın, Heyelan, Deprem, Sel ve Su Baskını, Taşıt Çarpması, Kar ve Dolu Ağırlığı Örtü Altı Kayıt Sistemi ne (ÖKS) kayıtlı olmak, teknik şartlara uygunluk.

29 PRİM ÖRNEKLERİ SERA SİGORTASI (FIRTINA, SEL ve SU BASKINI DAHİL) PRİM TUTARI ÖRNEKLERİ (1 da) Unsurlar Sigorta Bedeli (TL) Cam Sera Çiftçinin Ödeyeceği Prim Tutarı (TL) Sigorta Bedeli (TL) Plastik Sera Çiftçinin Ödeyeceği Prim Tutarı (TL) Örtü Ürün Konstrüksiyon Toplam Örnek prim tutarı hesaplarında 3. risk kategorisi baz alınmıştır.

30 BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TEMİNAT KAPSAMINDAKİ ÜRÜN VE RİSKLER Kapsam Riskler (Tehlikeler) Süt Sığırları ve Mandalar (8. günden itibaren -7 yaşına kadar) ile Erkek Besi Sığırları (8. günden itibaren -3 yaşına kadar) Ölüm Riski. a) Sığır Vebası, Tüberküloz, Brucelloz, Şap ve BSE hastalıkları ile 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu na göre ihbarı mecburi tüm bulaşıcı hastalıklar hariç (Anthrax ve Kuduz teminat kapsamına dahildir) olmak üzere, her türlü hayvan hastalıkları, (Dar Kapsamlı Tarifede, her türlü hayvan hastalığı teminat dışıdır.) b) Gebelik, doğum veya cerrahi müdahale sonucu ölüm, c) Her türlü kaza ile yılan ve böcek sokması, ç) Zehirli çayır otları ve yem e bağlı zehirlenmeler, d) Her türlü doğal afetler ve güneş çarpması, e) Yangın veya infilak sebebiyle meydana gelen ölümler ve mecburi kesimler, f) Tarife ve Talimatlar çerçevesinde yavru atma riski. Koşullar Veteriner Bilgi Sistemi ne (TÜRKVET) kayıtlı olmak.

31 HAYVAN HAYAT SİGORTASI PRİM ÖRNEKLERİ (2015) BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI (SÜT SIĞIRLARI ve MANDALAR) PRİM FİYATI ÖRNEKLERİ 1- GENİŞ KAPSAMLI, 1 NO LU TARİFE Hayvan Sayısı (Baş) Bir Hayvanın Sigorta Bedeli (TL) Bir Hayvan İçin Çiftçinin Ödeyeceği Prim Tutarı (TL) KISMEN GENİŞ KAPSAMLI, 2 NO LU TARİFE 20 Baş ve üzeri DAR KAPSAMLI (HASTALIKLAR HARİÇ) TARİFE 10 Baş ve üzeri

32 1- MUAFİYETSİZ TARİFE ERKEK BESİ Hayvan Sayısı Grubu (Baş) BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI ÖRNEK PRİM TUTARLARI %4 MUAFİYETLİ TARİFE (BESİ SIĞIRLARI ve MANDALARI) Bir Hayvanın Sigorta Bedeli (TL) Bir Hayvan İçin Çiftçinin Ödeyeceği Prim Tutarı (TL) 3 Aylık 6 Aylık 9 Aylık 12 Aylık ve üzeri ve üzeri DAR KAPSAMLI (HASTALIKLAR HARİÇ) TARİFE 10 Baş ve üzeri

33 KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TEMİNAT KAPSAMINDAKİ ÜRÜN VE RİSKLER Kapsam Riskler (Tehlikeler) Koşullar Koyun ve Keçi ile Koç ve Tekeler (3. aydan itibaren, 5 yaşına kadar - 5 yaş dahil) Ölüm Riski. a) Koyun ve Keçi Vebası (PPR), Koyun ve Keçi Brucellozu, Şap, Mavi Dil, Koyun-Keçi Çiçeği hastalıkları ile 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu na göre ihbarı mecburi tüm bulaşıcı hayvan hastalıkları hariç (Anthrax ve Kuduz teminat kapsamına dahil) olmak üzere, her türlü hayvan hastalıkları, (Dar Kapsamlı Tarifede, her türlü hayvan hastalığı teminat dışıdır.) b) Gebelik, doğum veya cerrahi müdahale sonucu ölüm, c) Her türlü kaza ile vahşi hayvan saldırısı, yılan ve böcek sokması, ç) Zehirli çayır otları ve yem e bağlı zehirlenmeler, d) Her türlü doğal afetler ve güneş çarpması, e) Yangın veya infilâk sebebiyle meydana gelen ölümler ve mecburi kesimler. Veteriner Bilgi Sistemi ne (TÜRKVET) kayıtlı olmak.

34 HAYVAN HAYAT SİGORTASI PRİM ÖRNEKLERİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI (KOYUN, KEÇİ - KOÇ ve TEKELER) PRİM FİYATI ÖRNEKLERİ Hayvan Sayısı Grubu Bir Hayvanın Sigorta Bedeli (TL) Bir Hayvan İçin Çiftçinin Ödeyeceği Prim Tutarı (TL) 10 Baş ve üzeri

35 KÜMES HAYVANLARI HAYAT SİGORTASI TEMİNAT KAPSAMINDAKİ ÜRÜN VE RİSKLER Kapsam Riskler (Tehlikeler) Koşullar Kapalı Sistemde Üretimi Yapılan Kümes Hayvanları Ölüm Riski. a) İhbarı mecburi kanatlı hayvan hastalıkları hariç, her türlü hastalık, (Dar Kapsamlı Tarifede, her türlü hayvan hastalığı teminat dışıdır.) b) Her türlü kaza ve zehirlenmeler, c) Her türlü doğal afetler, ç) Yangın veya infilak sebebiyle meydana gelen ölümler ve mecburi kesimler. Veteriner Bilgi Sistemi ne (TÜRKVET) kayıtlı olmak ve Biogüvenlik önlemleri ile hijyen kurallarının sağlanmış olması.

36 SU ÜRÜNLERİ HAYAT SİGORTASI TEMİNAT KAPSAMINDAKİ ÜRÜN VE RİSKLER Kapsam Riskler (Tehlikeler) Koşullar 5 gr ağırlığından itibaren, su ürünleri ölüm riski, Kafes ve ağlarda meydana gelen maddi zararlar Su Ürünleri: a) Her türlü hastalık, b) Yetiştiricinin kontrolü dışındaki kirlenme ve zehirlenmeler, c) Her türlü doğal afetler, ç) Kazalar, d) Predatörler, e) Alg patlaması, nedeniyle meydana gelen ölümler ve fiziksel kayıplar, Kafes ve Ağlar: a) Her türlü doğal afet, kazalar, predatörler, nedeniyle, meydana gelen maddi zararlar, sonucu sigortalının doğrudan doğruya uğradığı maddi zararlar sigorta kapsamındadır. Su Ürünleri Kayıt Sistemi ne (SKS) kayıtlı olmak.

37 HAYVAN HAYAT SİGORTASI PRİM ÖRNEKLERİ KÜMES HAYVANLARI HAYAT SİGORTASI PRİM FİYATI ÖRNEKLERİ 1- GENİŞ KAPSAMLI TARİFE Kategori (Yetiştirme Amacı) Hayvan Sayısı Sigorta Bedeli (TL) Çiftçinin Ödeyeceği Prim Tutarı (TL) Broiler (Etçi Tavuk) Yumurta Tavuğu DAR KAPSAMLI (HASTALIKLAR HARİÇ) TARİFE Kategori (Yetiştirme Amacı) Hayvan Sayısı Sigorta Bedeli (TL) Çiftçinin Ödeyeceği Prim Tutarı (TL) Broiler (Etçi Tavuk) Yumurta Tavuğu

38 HAYVAN HAYAT SİGORTASI PRİM ÖRNEKLERİ SU ÜRÜNLERİ HAYAT SİGORTASI PRİM FİYATI ÖRNEKLERİ Toplam Sigorta Bedeli Üzerinden Muafiyet Uygulanan Tarifeler (*) Kapasite (Ton) Sigorta Bedeli (TL) Çiftçinin Ödeyeceği Prim Tutarı (TL) Ürün Risk Kategorileri Alabalık Orkinos Kafes ve Ağlar 10 Adet (30 Metre) (*) Muafiyet Oranları, Toplam Sigorta Bedeli üzerinden; Alabalık için %10, Orkinos için %25, Kafes ve Ağlar için %10 dur. Kafes Bazında Muafiyet Uygulaması Yapılan Tarifeler (**) Kapasite (Ton) Sigorta Bedeli (TL) Çiftçinin Ödeyeceği Prim Tutarı (TL) Ürün Risk Kategorileri Alabalık Orkinos Kafes ve Ağlar 10 Adet (30 Metre) (**) Muafiyet Oranları, Kafes Sigorta Bedeli üzerinden; Alabalık için %20, Orkinos için %30, Kafes ve Ağlar için %20 dir.

39 ARICILIK (ARILI KOVAN) SİGORTASI TEMİNAT KAPSAMINDAKİ ÜRÜN VE RİSKLER Kapsam Riskler (Tehlikeler) Koşullar TÜRKVET ve Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı olan, plakalı, modern ve aktif (içinde arı olan) kovanlar a) Fırtına b) Hortum c) Yangın ç) Heyelan d) Deprem e) Taşıt çarpması f) Sel ve Su Baskını g) Vahşi Hayvan Saldırısı ğ) Kovanların nakliyesi esnasında; çarpma, çarpışma, devrilme, yanma vb. (Gezginci Arıcılık için geçerlidir). nedenler sonucu, doğrudan doğruya uğradığı zararları Veteriner Bilgi Sistemi ne (TÜRKVET) ve Arıcılık Kayıt Sistemi ne (AKS) kayıtlı olmak.

40 ARICILIK (ARILI KOVAN) SİGORTASI PRİM ÖRNEKLERİ (2015) ARICILIK (AKTİF ARILI KOVAN) SİGORTASI PRİM FİYATI ÖRNEKLERİ Arıcılık Türü Kovan Sayısı Sigorta Bedeli (TL) Çiftçinin Ödeyeceği Prim Tutarı (TL) Sabit Gezginci

41 SİGORTA BRANŞLARINDA UYGULANAN GENEL İNDİRİMLER İlk defa sigorta ettirilenler için tarife primleri üzerinden % 5 nispetinde başlangıç/hoş geldin indirimi uygulanır. Hasarsız geçen bir dönemi takip eden yılda, tarife primleri üzerinden % 10 nispetinde yenileme/devam indirimi uygulanır. Ayrıca, muafiyet altında kalan hasarlı parsellerde ve seralarda da, Dolu paketi tarife primleri üzerinden, % 5 nispetinde yenileme indirimi uygulanır. (Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortalarında kademeli olarak, 4 yıl sonunda % 20 ye kadar varan prim indirimi yapılmaktadır). Prim tutarının tamamının peşin ödenmesi durumunda, uygulanacak peşin ödeme prim indirimi % 5 olarak Havuz Yönetim Kurulu Kararı ile kararlaştırılır.

42 BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI İNDİRİMLERİ Tüm branşlarda verilen genel indirimlere ilave olarak, Bitkisel Ürün Sigortasında; Hasar önleyici ve/veya hasar azaltıcı önlemleri alınan ürünlerin prim fiyatlarında, şu indirimler uygulanır: Dolu ağı/filesi örtülen ürünler için dolu ve dolu kalite kaybı teminatı prim fiyatının % 50 si, Don önleme rüzgâr pervaneleri, sisleme ve yağmurlama sistemi kullanılan ürünler için don teminatı prim fiyatının % 25 i oranında prim indirimi uygulanır.

43 BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTALARINDA MUAFİYET VE MÜŞTEREK SİGORTA ORANLARI Teminatlar Ürünler Toplam Sigorta Bedeli Üzerinden Muafiyet Oranı (%) Sigortalının Üzerinde Kalan Müşterek Sigorta Oranı (%) Dolu Tüm ürünler 10 0 Heyelan Tüm ürünler 0 20 Deprem Tüm ürünler 0 20 Fırtına Tüm ürünler Hortum Tüm ürünler Yangın Tüm ürünler Sel ve Su Baskını Tüm ürünler Dolu Kalite Kaybı Yaş Meyve, Sebze ve Kesme Çiçekler 10 0 Don Altıntop, Limon, Mandalina, Portakal Don Üzüm, Fındık, İncir, Muz, Zeytin, Ahududu, Böğürtlen, Yabanmersini Don Antepfıstığı, Avokado, Ayva, Armut, Elma, Dut, Kestane, Kivi, Muşmula, Nar, Trabzonhurması, Yenidünya Don Badem, Ceviz, Erik, Kayısı, Kiraz, Nektarin, Şeftali, Vişne

44 SERA SİGORTASINDA MUAFİYET ORANLARI Her Bir Unsurun Sigorta Bedeli Üzerinden Hasarlarda Sera Unsuru Uygulanacak Muafiyet Oranları (%) Dolu, Fırtına, Hortum, Yangın, Heyelan, Deprem, Sel ve Su Baskını, Taşıt Çarpması, Kar ve Dolu Ağırlığı Cam 2 Örtü Sert Plastik 2 Yumuşak Plastik 10 Ürün 2 İskelet 2 Teknik Donanım 2 Örtü SERA SİGORTASINDA MÜŞTEREK SİGORTA ORANLARI Sera Unsuru Hasarlarda Uygulanacak Müşterek Sigorta Oranları (%) Dolu, Yangın, Heyelan, Deprem, Taşıt Çarpması Fırtına, Hortum, Sel ve Su Baskını, Kar ve Dolu Ağırlığı Cam Sert Plastik Yumuşak Plastik Ürün İskelet Teknik Donanım 10 20

45 BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTALARINDA MUAFİYET VE MÜŞTEREK SİGORTA ORANLARI (2015) POLİÇE TİPİ MUAFİYET ORANI (%) (Toplam Sigorta Bedeli Üzerinden) 1- SÜT SIĞIRLARI, GENİŞ KAPSAMLI, 1 NOLU TARİFE 0 2- SÜT SIĞIRLARI, GENİŞ KAPSAMLI, 2 NOLU TARİFE MÜŞTEREK SİGORTA ORANI (%) Mastitis ve Meme Problemleri, Ayak ve Tırnak Hastalıkları, Genital Hastalıklar ve İnfertilite Problemleri için 30, Diğer Durumlar için 20 Poliçede yer alan hayvan Poliçede yer alan hayvan sayısının % 5 ine kadar olan sayısının % 5 inden fazla olan hasarlarda her bir hayvan için hasarlarda her bir hayvan için Solunum Sistemi Hastalıkları Sindirim Sistemi Hastalıkları Meme - Genital Hastalıklar, İnfertilite Problemleri ve Doğuma Bağlı Hastalıklar Ayak ve Tırnak Hastalıkları Yavru Atma, Yavru Ölümü 0 Diğer Hastalıklar ve Diğer Riskler SÜT SIĞIRLARI, DAR KAPSAMLI (HASTALIKLAR HARİÇ) TARİFE BESİ SIĞIRLARI (MUAFİYETSİZ POLİÇE) BESİ SIĞIRLARI (% 4 MUAFİYETLİ POLİÇE) BESİ SIĞIRLARI DAR KAPSAMLI (HASTALIKLAR HARİÇ) TARİFE 0 15

46 KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTALARINDA MUAFİYET VE MÜŞTEREK SİGORTA ORANLARI (2015) POLİÇE TİPİ MUAFİYET ORANI (%) Toplam Sigorta Bedeli Üzerinden KOYUN ve KEÇİLER 2 MÜŞTEREK SİGORTA ORANI (%) Uçurumdan Yuvarlanma ve Kurt Parçalaması 50, Diğerleri 10

47 KÜMES HAYVANLARI VE SU ÜRÜNLERİ HAYAT SİGORTALARINDA MUAFİYET VE MÜŞTEREK SİGORTA ORANLARI (2015) POLİÇE TİPİ MUAFİYET ORANI ( % ) MÜŞTEREK SİGORTA ORANI ( % ) (Toplam Sigorta Bedeli Üzerinden- Her Bir Kafesin Sigorta Bedeli Üzerinden KÜMES HAYVANLARI (Geniş ve Dar Kapsamlı Tarifeler) 2 20 SU ÜRÜNLERİ (Toplam Sigorta Bedeli Üzerinden Muafiyet Uygulanan Poliçeler İçin), Deniz, Göl Çiftlikleri (Çipura, Levrek, Granyöz, Alabalık- PE Kafeste Üretim) SU ÜRÜNLERİ (Toplam Sigorta Bedeli Üzerinden Muafiyet Uygulanan Poliçeler İçin), Kara Çiftlikleri (Alabalık-Havuzda, Levrek, Çipura Toprak Havuzda Üretim) SU ÜRÜNLERİ (Toplam Sigorta Bedeli Üzerinden Muafiyet Uygulanan Poliçeler İçin), Deniz Çiftlikleri (Sinarit, Sargoz, Kırmızı Bantlı Mercan, Sivriburun Karagöz, Minakop, Antenli Mercan, Mandagöz Mercan, Litrini Mercan, Trança, Mersin Balığı, Diğer ) SU ÜRÜNLERİ (Toplam Sigorta Bedeli Üzerinden Muafiyet Uygulanan Poliçeler İçin), Kafes ve Ağlar SU ÜRÜNLERİ (Toplam Sigorta Bedeli Üzerinden Muafiyet Uygulanan Poliçeler İçin), Orkinos SU ÜRÜNLERİ (Kafes Bazında Muafiyet Uygulaması Yapılan Poliçeler İçin), Orkinos SU ÜRÜNLERİ (Kafes Bazında Muafiyet Uygulaması Yapılan Poliçeler İçin), Deniz Çiftlikleri (Sinarit, Sargoz, Kırmızı Bantlı Mercan, Sivriburun Karagöz, Minakop, Antenli Mercan, Mandagöz Mercan, Litrini Mercan, Trança, Mersin Balığı, Diğer ) SU ÜRÜNLERİ (Kafes Bazında Muafiyet Uygulaması Yapılan Poliçeler İçin), Deniz, Göl Çiftlikleri (Çipura, Levrek, Granyöz, Alabalık-PE Kafeste Üretim) SU ÜRÜNLERİ (Kafes Bazında Muafiyet Uygulaması Yapılan Poliçeler İçin), Kafes ve Ağlar

48 BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARDA SOVTAJ; Sovtaj; Sigortalı hayvanın, herhangi bir nedenle, ölmeden önce kesilmesi veya kestirilmesi ile mecburi kesim hallerinde; etinden, derisinden ve benzeri kısımlarından faydalanılabileceğinin, Eksper raporuna bağlanması durumlarında, bu kısımlara ait bedelin, sovtaj olarak değerlendirilmesi ve ödenecek tazminattan düşülmesidir. Hasarlı hayvanın, derisinin yararlanılabilir olması halinde, sigortalı, deriyi yüzsün ya da yüzmesin, Tarım Sigortaları Havuzunun sorumlu olduğu bedelin en az % 2 si; hasarlı hayvanın etinden yararlanılması halinde ise, Tarım Sigortaları Havuzunun sorumlu olduğu bedelin en az % 30 u sovtaj olarak belirlenir. Ölüm hasarlarında deri bedeli için sovtaj uygulaması yapılmaz. Sigortalı hayvanın, herhangi bir enfeksiyondan kaynaklanmayan genital bozuklukları ile damızlık vasfını yitirmesi gibi nedenlerle, kesime sevk edilmesi halinde, sovtaj bedeli, sigorta bedelinin en az % 50 si olarak hesap edilir.

49 DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI POLİÇE DÜZENLEME İŞ AKIŞ SÜRECİ/ŞEMASI 1 Sigorta Başvurusu ÜRETİCİ - ÇİFTÇİ Poliçenin Üreticiye Teslimi Poliçe Düzenleme SİGORTA ŞİRKETİ ACENTE 4 ÇKS Bilgi Entegrasyonu ve Kontrolü 2 Poliçenin Sisteme Kaydı 3 Poliçe Üretimi SİGORTA ŞİRKETİ ACENTE TARSİM Web Uyg. Sistemden Eksper Görevlendirme SMS Risk İnceleme Bildirimi Onay Risk İnceleme İşlemi

50 DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ Hasar/Tazminat Ödemeleri; Bitkisel Ürün Sigortalarında; poliçede, üreticinin kendi iradesiyle beyan ettiği hasat tarihinden sonra ve hasat tarihini müteakip, dosyanın ikmalinden sonraki 1 Ay (30 Gün) içerisinde, Hayvan Hayat Sigortalarında ise; dosya ikmal edildikten sonraki, 1 Ay (30 Gün) içerisinde gerçekleştirilir.

51 HASARLAR NASIL ÖDENMEKTEDİR? ÇİFTLİK HAYVANLARI HAYAT SİGORTALARINDA

52 SON 9 YILLIK UYGULAMA SONUÇLARI

53 POLİÇE SAYISI (Bin Adet) % % % % % 20% 22%

54 PRİM ÜRETİMİ (Milyon TL) % 13% 6% % 64 54% 98 22% %

55 SİGORTA BEDELİ (Milyar TL) 13,9 11,3 9,5 7,0 18% 23% 0,2 1,5 50% 2,2 30% 2,9 37% 4,0 75% 36%

56 ÖDENEN TAZMİNAT TUTARI (Milyon TL) % % 30% 0, % 122% 89 27% %

57 TÜRKİYE DE, BRANŞ BAZINDA TARIM SİGORTALARI PRİM ÜRETİMİ (2014) BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT 23,5% SERA 4,1% KÜMES HAYVANLARI HAYAT 0,2% SU ÜRÜNLERİ HAYAT 0,5% KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT 4,4% BİTKİSEL ÜRÜNLER 66,8% ARILI KOVAN 0,4%

58 TARIM SİGORTALARINDA HEDEFİMİZ 1- Uygulamanın, sürdürülebilir ve sağlıklı bir şekilde büyümesi ilkesinden sapmamak şartıyla; ürün, risk ve bölge bazında kapsamı genişletmek, gelişmiş ülkelerde uygulanan, tüm risklere karşı sigorta sistemi olan MPCI (Multiple Peril Crop Insurance) Sistemi ile bitkisel ve hayvansal üretimdeki tüm risklere verilen teminatların kademeli olarak ülkemiz tarım sigortaları modelinde de uygulanmasını sağlamaktır. 2- Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) Parsel bazlı tanımlama sistemine TARSİM tarafının entegrasyonu ile parsel bazlı risk haritalarının hazırlanmasına yönelik çalışmalar tamamlanacaktır. Böylece, sadece yüksek riskli parsellerin sigortalanması yerine üreticiler, riski az olan parseller için daha az prim ödeyerek sigorta yaptırabilecek ve sistemde daha rasyonel fiyatlandırma sağlanmış olacaktır. Bu çerçevede, sayısallaştırılması tamamlanan 32,5 milyon parsele sigorta verileri kaydedilecektir. Bunun sonucunda parsel bazlı risk hesaplanması yapılacak ve bu sayede her parsel kendi riski oranında prim ödeyecektir.

59 TARIM SİGORTALARINDA KAPSAMI GENİŞLETME ÇALIŞMALARIMIZ 1- Asma yaprağının tarım sigortası kapsamına alınması konusunda Farklı Yaprak Alma Uygulamalarının Asma Gelişimine, Üzüm Verimine, Kalitesine ve Yaprakta Sigorta Kapsamına Etkileri Projesi" Denizli, Manisa ve Tokat illerinde yürütülmekte olup, 3 yıl içerinde tamamlanması planlanmaktadır. Proje ile sigorta açısından asma yaprağının uygun sigorta başlangıç ve bitiş tarihleri ile doğru yaprak alma zamanı ve miktarı, üzüm kalitesine etkileri araştırılmaktadır. Proje sonunda üretici açısından önemli bir gelir kaynağı oluşturan asma yaprağı sigorta kapsamına alınabilecektir. 2- Meyve (Kiraz, Nar, İncir vb.), Sebze (Domates vb.) ve Tarla Ürünlerinde (Buğday, Pamuk vb.) üreticilerden gelen yoğun talepler içerisinde yer alan; Aşırı ve Zamansız Yağışın tarım sigortaları kapsamına alınabilmesi için araştırma projeleri hazırlanmaya başlanmıştır. 3- Kuraklığın tarım sigortaları kapsamına alınabilmesi için araştırma projeleri hazırlanmaya başlamıştır. Proje kapsamında kuraklığın sigorta kapsamında olduğu ülkelerdeki uygulamalar yerinde incelenmekte olup, deneyimlerinden yararlanılmaktadır.

60 İletişim Bilgileri: 7/24 Çağrı Merkezi : Telefon : Faks : 0 (216) Web sitesi: Bilgi Formu ve SMS Bilgi Hattı

TÜRKİYE DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ SOYKÜTÜĞÜ, ÖNSOYKÜTÜĞÜ VE DÖL KONTROLÜ PROJELERİ TOPLANTISI ANTALYA 25.11.

TÜRKİYE DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ SOYKÜTÜĞÜ, ÖNSOYKÜTÜĞÜ VE DÖL KONTROLÜ PROJELERİ TOPLANTISI ANTALYA 25.11. TÜRKİYE DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ SOYKÜTÜĞÜ, ÖNSOYKÜTÜĞÜ VE DÖL KONTROLÜ PROJELERİ TOPLANTISI ANTALYA 25.11.2015 HAYVAN HAYAT SİGORTALARI BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI KÜÇÜKBAŞ HAYVAN

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ. Dr. Ramazan KADAK Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı

DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ. Dr. Ramazan KADAK Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ Dr. Ramazan KADAK Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı 2014 İ Ç İ N D E K İ L E R - TARIM IN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ YERİ - TARIM SEKTÖRÜNDE

Detaylı

TÜRKİYE DE SİGORTACILIK

TÜRKİYE DE SİGORTACILIK TÜRKİYE DE SİGORTACILIK Sigortacılıkla ilgili kanunlar; 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu (2007), 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu (2005), 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu DASK (2012) Toplam sigorta

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ TARIM SİGORTALARI

DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ TARIM SİGORTALARI DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ TARIM SİGORTALARI Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi Tarım Sigortaları 1 Resmi Gazete 18/05/2006 sayı 26172 Devlet Bakanlığından: TARIM SİGORTALARI UYGULAMA

Detaylı

NEDEN TARIM SİGORTASI YAPTIRMALIYIZ?

NEDEN TARIM SİGORTASI YAPTIRMALIYIZ? Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız 2015 yılında üreticilerin yaptıracakları Tarım Sigortaları şartları yayınlandı. Bakanlığımız, her yıl üreticilerin ürünlerini doğal afetlerden koruması amacıyla yapmasını

Detaylı

TARIM SİGORTALARININ ÖNEMİ VE TARSİM Öğr.Gör.Erdinç CESUR Sakarya Üniversitesi, Sapanca Meslek Yüksekokulu

TARIM SİGORTALARININ ÖNEMİ VE TARSİM Öğr.Gör.Erdinç CESUR Sakarya Üniversitesi, Sapanca Meslek Yüksekokulu TARIM SİGORTALARININ ÖNEMİ VE TARSİM Öğr.Gör.Erdinç CESUR Sakarya Üniversitesi, Sapanca Meslek Yüksekokulu GİRİŞ Sigorta, her şey yolunda giderken, ileride ortaya çıkması muhtemel bir takım risklere karşı

Detaylı

Devlet Destekli Tarım Sigortaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular;

Devlet Destekli Tarım Sigortaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular; Devlet Destekli Tarım Sigortaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular; 1. Devlet Destekli Tarım Sigortaları kapsamında hangi riskler teminat altına alınmaktadır? a) Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Tüm

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ- I

DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ- I 1 DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ- I Devlet Destekli Tarım Sigortalarında asıl amaç: - Doğal afet ve hastalıkların, tarım ve hayvancılıkta neden olduğu zararları; - Kâr amacı olmadan, sigorta

Detaylı

2) Hangi acenteler Devlet Destekli Tarım Sigortalarında poliçe düzenleyebilir?

2) Hangi acenteler Devlet Destekli Tarım Sigortalarında poliçe düzenleyebilir? 1) Devlet Destekli Tarım Sigortası poliçesi nasıl yaptırılır? Bitkisel Ürünler için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlükleri nden Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'ne kaydının yaptırılarak veya güncellenerek,

Detaylı

DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Tarifeler 2014

DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Tarifeler 2014 DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Tarifeler 2014 1 DEVLET DESTEKLĠ BĠTKĠSEL ÜRÜN SĠGORTASI 2 BĠTKĠSEL ÜRÜN SĠGORTASI PRĠMLERĠN UYGULANMASINDA DĠKKATE ALINAN KRĠTERLER Risk Ürün Hassasiyet

Detaylı

(1) 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanununa istinaden yapılacak Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortasına aşağıdaki Tarif uygulanır.

(1) 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanununa istinaden yapılacak Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortasına aşağıdaki Tarif uygulanır. Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Teknik Şartları, Tarife ve Talimatları Yayınlanan Resmin Gazete: Yayınlanan Tarih: 14.3.2013 00:00:00 Yayınlayan Kurum: 1. Amaç ve Kapsam (1) 5363 Sayılı Tarım Sigortaları

Detaylı

(1) Tazminatın hesabında, aşkın sigorta ve eksik sigorta uygulamaları saklı kalmak kaydıyla, poliçede yazılı olan birim fiyatlar esas alınır.

(1) Tazminatın hesabında, aşkın sigorta ve eksik sigorta uygulamaları saklı kalmak kaydıyla, poliçede yazılı olan birim fiyatlar esas alınır. Devlet Destekli Su Ürünleri Sigortası Teknik Şartları, Tarife ve Talimatları Yayınlanan Resmin Gazete: Yayınlanan Tarih: 1.1.2013 00:00:00 Yayınlayan Kurum: 1. Amaç ve Kapsam (1)5363 sayılı Tarım Sigortaları

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE ve TALİMATLAR

DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE ve TALİMATLAR DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE ve TALİMATLAR 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen kapsam dâhilinde, Çiftçi

Detaylı

BİTKİSEL ÜRÜN VE HAYVAN HAYAT SİGORTALARI BRANŞLARI SERA SİGORTASI

BİTKİSEL ÜRÜN VE HAYVAN HAYAT SİGORTALARI BRANŞLARI SERA SİGORTASI BİTKİSEL ÜRÜN VE HAYVAN HAYAT SİGORTALARI BRANŞLARI BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTALARI SERA SİGORTASI BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI KÜMES HAYVANLARI HAYAT SİGORTASI SU ÜRÜNLERİ

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ SİGORTASI. TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE ve TALİMATLAR

DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ SİGORTASI. TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE ve TALİMATLAR DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE ve TALİMATLAR 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen kapsam dâhilinde, Çiftçi

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2017

DEVLET DESTEKLİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2017 1. Amaç ve Kapsam DEVLET DESTEKLİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2017 (1) 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı ile kapsamı belirlenen,

Detaylı

DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Kapsam ve Cari Uygulamalar (2014)

DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Kapsam ve Cari Uygulamalar (2014) DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Kapsam ve Cari Uygulamalar (2014) 1 SĠGORTA BRANġLARI BĠTKĠSEL ÜRÜN SĠGORTALARI SERA SĠGORTASI BÜYÜKBAġ HAYVAN HAYAT SĠGORTASI KÜÇÜKBAġ HAYVAN HAYAT SĠGORTASI

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ

DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTALARI PAKET OLARAK ALINAN TEMİNATLAR DEVLET DESTEKLİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTALARI TEMİNAT KAPSAMINDAKİ ÜRÜN VE RİSKLER - 2013 TEMİNAT KAPSAMINDAKİ

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ SERA SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2015

DEVLET DESTEKLİ SERA SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2015 DEVLET DESTEKLİ SERA SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2015 Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı ile kapsama alınan risklerin, Örtü Altı

Detaylı

Tarım ürünleri sigortası;

Tarım ürünleri sigortası; DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ (TARSİM) 23-26 26 Şubat 2017 SUYMERBİR - ANTALYA TARIM ÜRÜNLERİ SİGORTASININ GENEL ÖZELLİKLERİ Tarım ürünleri sigortası; Üstü açık fabrika olarak kabul edilen

Detaylı

Devlet Destekli Su Ürünleri Sigortası Teknik Şartları, Tarife ve Talimatları Cuma, 15 Ekim 2010 12:24

Devlet Destekli Su Ürünleri Sigortası Teknik Şartları, Tarife ve Talimatları Cuma, 15 Ekim 2010 12:24 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen kapsam dâhilinde, Çiftçi Kayıt Sistemine entegre edilmiş, Su Ürünleri Kayıt Sistemine (SKS) kayıtlı

Detaylı

DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Kapsam ve Cari Uygulamalar (2016)

DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Kapsam ve Cari Uygulamalar (2016) DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Kapsam ve Cari Uygulamalar (2016) SĠGORTA BRANġLARI BĠTKĠSEL ÜRÜN SĠGORTALARI SERA SĠGORTASI BÜYÜKBAġ HAYVAN HAYAT SĠGORTASI KÜÇÜKBAġ HAYVAN HAYAT SĠGORTASI

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ SERA SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE VE TALİMATLAR

DEVLET DESTEKLİ SERA SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE VE TALİMATLAR DEVLET DESTEKLİ SERA SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE VE TALİMATLAR Bu sigorta, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı ile kapsama alınan risklerin, Bakanlıkça

Detaylı

Teminat, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen kapasite ile sınırlıdır.

Teminat, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen kapasite ile sınırlıdır. 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen kapsam dâhilinde, Su Ürünleri Kayıt Sistemine (SKS) kayıtlı olan, deniz ve iç su tesislerinde yetiştirilen

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ HAYAT SİGORTASI TARİFE ve TALİMATLAR - 2015

DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ HAYAT SİGORTASI TARİFE ve TALİMATLAR - 2015 DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ HAT SİGORTASI TARİFE ve TALİMATLAR - 2015 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen kapsam dâhilinde, Su Ürünleri

Detaylı

a) Dolu, Fırtına, Hortum, Yangın, Deprem, Heyelan, Sel ve Su Baskınının ürünlerde verdiği miktar kaybı,

a) Dolu, Fırtına, Hortum, Yangın, Deprem, Heyelan, Sel ve Su Baskınının ürünlerde verdiği miktar kaybı, Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Teknik Şartları, Tarife ve Talimatları Yayınlanan Resmin Gazete: Yayınlanan Tarih: 14.3.2013 00:00:00 Yayınlayan Kurum: Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIM SİGORTALARININ GELECEK 10 YILI 2013-2023

TÜRKİYE DE TARIM SİGORTALARININ GELECEK 10 YILI 2013-2023 TÜRKİYE DE TARIM SİGORTALARININ GELECEK 10 YILI 2013-2023 Devlet Destekli Su Ürünleri Sigortaları Ankara 10-11-12 Nisan 2013 TÜRKİYE DE TARIMSAL KATMA DEĞERİN DAĞILIMI Bitkisel üretim, % 65 Hayvansal üretim,

Detaylı

Devlet Destekli Sera Sigortası Teknik Şartları, Tarife ve Talimatları Cuma, 15 Ekim :28

Devlet Destekli Sera Sigortası Teknik Şartları, Tarife ve Talimatları Cuma, 15 Ekim :28 Bu sigorta, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı ile kapsama alınan risklerin, Bakanlıkça uygulanan Çiftçi Kayıt Sistemine entegre olarak çalışan Kontrollü

Detaylı

DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Tarifeler 2015

DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Tarifeler 2015 DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Tarifeler 2015 DEVLET DESTEKLĠ BĠTKĠSEL ÜRÜN SĠGORTASI 2 BĠTKĠSEL ÜRÜN SĠGORTASI PRĠMLERĠN UYGULANMASINDA DĠKKATE ALINAN KRĠTERLER Risk Ürün Hassasiyet

Detaylı

DEVLET DESTEKLĠ SERA SĠGORTASI TARĠFE VE TALĠMATLAR 2016

DEVLET DESTEKLĠ SERA SĠGORTASI TARĠFE VE TALĠMATLAR 2016 DEVLET DESTEKLĠ SERA SĠGORTASI TARĠFE VE TALĠMATLAR 2016 Madde 1. Amaç ve Kapsam 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanununa istinaden yapılacak Devlet Destekli Sera Sigortasına aşağıdaki tarife ve talimatlar

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIM SİGORTALARI UYGULAMALARI

TÜRKİYE DE TARIM SİGORTALARI UYGULAMALARI TÜRKİYE DE TARIM SİGORTALARI UYGULAMALARI Ali KARACA 1 Adnan GÜLTEK 2 Ahmet Savaş İNTİŞAH 3 Bekir ENGÜRÜLÜ 4 Ahmet KARLIOĞLU 5 ÖZET Tarımsal teknolojide meydana gelen gelişmeler, doğal risklerin etkilerini

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2017

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2017 DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2017 1. Amaç ve Kapsam (1) Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI (DDTS)

DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI (DDTS) DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI (DDTS) Tarım sektörünü tehdit eden risklerin belirli bir kısmının teminat altına alınabilmesi amacıyla, sigorta sisteminin devreye sokulması düşünülerek 21.06.2005 tarihinde

Detaylı

/ Ocak Sayı : YÖNETMELİK. Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş. Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM

/ Ocak Sayı : YÖNETMELİK. Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş. Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM 16.01.2005 / 25702 16 Ocak 2005 Resmî Gazete Sayı : 25702 YÖNETMELİK Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve

Detaylı

a) Hayvanların bulunduğu yerlerin (ahırlar, mera - sundurma, depo, silo, vb.) hayvan yetiştiriciliğine uygun, fiziki şartları taşıması.

a) Hayvanların bulunduğu yerlerin (ahırlar, mera - sundurma, depo, silo, vb.) hayvan yetiştiriciliğine uygun, fiziki şartları taşıması. Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı ile kapsamı belirlenen, Veteriner Bilgi Sistemine (TÜRKVET e) kayıtlı olan süt ve erkek besi sığırları

Detaylı

Yönetmelik. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Yönetmelik. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Yönetmelik Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Devlet Destekli Tarım Sigortaları (TARSİM) Zeki KARAKURT TARSİM A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı

Devlet Destekli Tarım Sigortaları (TARSİM) Zeki KARAKURT TARSİM A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Devlet Destekli Tarım Sigortaları (TARSİM) Zeki KARAKURT TARSİM A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı İÇİNDEKİLER ü Dünya da Tarım Sigortaları ü Türkiye de Tarım Sigortalarının Kurumsal Yapısı ü Türkiye de Tarım

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR

DEVLET DESTEKLİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR DEVLET DESTEKLİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR Bu sigorta ile sağlanan ana teminat paketi, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı ile kapsama

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIM SİGORTALARI UYGULAMALARI. Zeki KARAKURT Genel Müdür Yardımcısı Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi AŞ.

TÜRKİYE DE TARIM SİGORTALARI UYGULAMALARI. Zeki KARAKURT Genel Müdür Yardımcısı Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi AŞ. TÜRKİYE DE TARIM SİGORTALARI UYGULAMALARI Zeki KARAKURT Genel Müdür Yardımcısı Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi AŞ. ÜRETİM DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI: BRANŞLAR Bitkisel Ürün Sigortası 1.311.373

Detaylı

Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri

Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri Ana Sınıf Ürün adı Alt Sınıf İL TARİH Tarla Ürünleri Buğday (Makarnalık) Tahıllar Adana, Osmaniye, Mersin, Antalya, Muğla 31.Mar Tarla Ürünleri Buğday (Makarnalık)

Detaylı

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 03 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile

Detaylı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER A-HAYVANCILIK DESTEKLERİ HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Bakanlar Kurulu Kararı MADDE 4- (1) Birime Destek 1 Sütçü ve kombine

Detaylı

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 04 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama Besilik Materyal Üretim Desteği(baş) 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü

Detaylı

1926

1926 1926 1926 2011 YILI BİRİME DESTEK MİKTARLARI ALAN BAZLI DESTEKLEMELER (TL/da) 1 Tütüne Alternatif Ürün Desteği 120 2 Toprak Analizi 2,5 3 Organik Tarım Tarla bitkileri, Sebze, Meyve 25 Hayvancılık,

Detaylı

Madde 4 - Sovtaj Hasarlı hayvanın derisinden yararlanılması halinde, sigorta bedelinin en az % 4 ü, hasarlı

Madde 4 - Sovtaj Hasarlı hayvanın derisinden yararlanılması halinde, sigorta bedelinin en az % 4 ü, hasarlı 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı ile kapsamı belirlenen, Çiftçi Kayıt Sistemine entegre edilmiş ön soy kütüğü ve soy kütüğüne kayıtlı olan süt sığırları,

Detaylı

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri.

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. - 3/2/202 Sayfa: - 2 HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK ARPA BİRALIK MTS 0.39 0.39 0.3920 49,680.00 KG 9,474.56 ARPA BİRALIK TTS 0.39 0.57 0.4093 49,880.00 KG 20,44.90 2 ARPA BİRALIK ı: 39,889.46 3 ARPA YEMLİK

Detaylı

Tarımsal Destekler ve Tohumculuktaki Gelişmeler

Tarımsal Destekler ve Tohumculuktaki Gelişmeler T.C. TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Tarımsal Destekler ve Tohumculuktaki Gelişmeler 12 Mart 2011, ANTALYA Türkiye de tarım sektörü Temel Göstergeler Türkiye 2002 Tarım % Türkiye 2009 Tarım Nüfus (milyon)

Detaylı

DEVLET DESTEKLĐ BĐTKĐSEL ÜRÜN SĐGORTASI TEKNĐK ŞARTLAR, TARĐFE ve TALĐMATLAR

DEVLET DESTEKLĐ BĐTKĐSEL ÜRÜN SĐGORTASI TEKNĐK ŞARTLAR, TARĐFE ve TALĐMATLAR DEVLET DESTEKLĐ BĐTKĐSEL ÜRÜN SĐGORTASI TEKNĐK ŞARTLAR, TARĐFE ve TALĐMATLAR Bu sigorta ile sağlanan ana teminat paketi, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu

Detaylı

TARIMSAL DESTEKLER DEVLET DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

TARIMSAL DESTEKLER DEVLET DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI TARIMSAL DESTEKLER DEVLET DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Ankara -21 Ekim 2015 TARIMSAL DESTEKLER Sunum Planı 1- Türkiye Tarımı Genel Bilgiler 2- Tarımsal Destekleme Mevzuatı 3- Destekleme Kalemleri

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI. TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE ve TALİMATLAR

DEVLET DESTEKLİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI. TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE ve TALİMATLAR DEVLET DESTEKLİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE ve TALİMATLAR Bu sigorta ile sağlanan ana teminat paketi, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu

Detaylı

2013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI

2013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI 013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI 1 3 MAZOT, GÜBRE VE TOPRAK ANALİZİ DESTEĞİ Mazot Gübre Destekleme Ürün Grupları Destekleme Tutarı Tutarı Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları,9

Detaylı

2013 Yılı Faaliyet Raporu

2013 Yılı Faaliyet Raporu 2013 Yılı Faaliyet Raporu İçindekiler Mesajlar 4 T.C. Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan ın Mesajı 5 T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Dr. M. Mehdi Eker in Mesajı Yönetim Kurulu 6 Tarım Sigortaları

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2016

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2016 Madde 1. Amaç ve Kapsam DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2016 Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı

Detaylı

GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ

GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ Bekir ENGÜRÜLÜ Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Haziran 2016 SUNUM PLANI DÜNYADA TARIMIN GÖRÜNÜMÜ TÜRKİYE TARIMINA BAKIŞ

Detaylı

Bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar başına 2,5 lira toprak analizi desteği verilecek.

Bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar başına 2,5 lira toprak analizi desteği verilecek. Çiftçiye, bu yıl verilecek tarımsal destekler belirlendi Bakanlar Kurulu'nun ''2015 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar''ı, 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere Resmi Gazete'nin

Detaylı

TARIMSAL DESTEKLER. Burhan DEMİROK Daire Başkanı

TARIMSAL DESTEKLER. Burhan DEMİROK Daire Başkanı TARIMSAL DESTEKLER Burhan DEMİROK Daire Başkanı İstanbul -18-Aralık-2014 TARIMSAL DESTEKLER Sunum Planı 1- Türkiye Tarımı Genel Bilgiler 2- Tarımsal Destekleme Mevzuatı 3- Destekleme Kalemleri 4- Destekleme

Detaylı

2014 YILI FAALİYET RAPORU

2014 YILI FAALİYET RAPORU Kümes Hayvanları Hayat Sigortası Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası 2014 YILI FAALİYET RAPORU Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası Bitkisel Ürün Sigortası Sera Sigortası Su Ürünleri

Detaylı

2015 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2015 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 05 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme (TL/baş) Suni Tohumlama (TL/baş) Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile etçi ırkların melezleri anaç sığır Etçi ırklar anaç

Detaylı

MESAJLAR KURUMSAL YAPI. 1 Misyon, Vizyon 6 Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu

MESAJLAR KURUMSAL YAPI. 1 Misyon, Vizyon 6 Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu 2012 2 TARIM SİGORTALARI HAVUZU 2012 FAALİYET RAPORU MESAJLAR 1 Misyon, Vizyon 6 Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu KURUMSAL YAPI 10 Tarım Sektörünün Ekonomideki Önemi 11 Kurumsal

Detaylı

21.06.2005 / 25852. Kanun. Tarım Sigortaları Kanunu. Kanun No. 5363 Kabul Tarihi : 14.6.2005 BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam ve Tanımlar.

21.06.2005 / 25852. Kanun. Tarım Sigortaları Kanunu. Kanun No. 5363 Kabul Tarihi : 14.6.2005 BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam ve Tanımlar. 21.06.2005 / 25852 Kanun Tarım Sigortaları Kanunu Kanun No. 5363 Kabul Tarihi : 14.6.2005 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç MADDE 1. Bu Kanunun amacı; üreticilerin bu Kanunda belirtilen riskler

Detaylı

(Bin ha) Ekilen Alan 18.868 67,7 18.207 69,0 18.123 68,2 17.440 67,9 16.217 66,8 16.333 67,4 15.692 67 15.464 65

(Bin ha) Ekilen Alan 18.868 67,7 18.207 69,0 18.123 68,2 17.440 67,9 16.217 66,8 16.333 67,4 15.692 67 15.464 65 Tarım Alanları 1990 2000 2002 2006 2009 2010 2011 2012 (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % Ekilen Alan 18.868 67,7 18.207 69,0 18.123 68,2 17.440 67,9

Detaylı

TARIM SİGORTASI KANUNU

TARIM SİGORTASI KANUNU TARIM SİGORTASI KANUNU Yayımlandığı R.Gazete: 21.06.2005-25852 Kanun No: 5363 Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Madde 1- Bu Kanunun amacı; üreticilerin bu Kanunda belirtilen riskler nedeniyle

Detaylı

TARIM SİGORTALARI KANUNU. Kanun Numarası : Kabul Tarihi : 14/6/2005. Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 21/6/2005 Sayı : 25852

TARIM SİGORTALARI KANUNU. Kanun Numarası : Kabul Tarihi : 14/6/2005. Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 21/6/2005 Sayı : 25852 TARIM SİGORTALARI KANUNU Kanun Numarası : 5363 Kabul Tarihi : 14/6/2005 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 21/6/2005 Sayı : 25852 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 44 Sayfa: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam

Detaylı

DEVLET DESTEKL SERA S GORTASI TEKN K ARTLAR, TAR FE VE TAL MATLAR

DEVLET DESTEKL SERA S GORTASI TEKN K ARTLAR, TAR FE VE TAL MATLAR DEVLET DESTEKL SERA S GORTASI TEKN K ARTLAR, TAR FE VE TAL MATLAR Bu sigorta ile 5363 say l Tar m Sigortalar Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu karar ile kapsama al nan risklerin, Örtü

Detaylı

(A) 1-500 Anaç küçükbaş 80-TL/baş (B) 501 ve daha fazla Anaç 72-TL/baş

(A) 1-500 Anaç küçükbaş 80-TL/baş (B) 501 ve daha fazla Anaç 72-TL/baş 2016 YILINDA UYGULANACAK TARIMSAL DESTEKLER BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar Amaç ve Kapsam 1. Tarımsal üretimde sertifikalı ve çevreye duyarlı üretimi yaygınlaştırmak, gıda ve yem güvenliğini, erkenciliği,

Detaylı

EKONOMİK RAPOR. Yayın Tarihi : / Yayın No: Sayfa 1 / 8

EKONOMİK RAPOR. Yayın Tarihi : / Yayın No: Sayfa 1 / 8 EKONOMİK RAPOR 2014 Yayın Tarihi :07.01.2015 / Yayın No: 2015-01 Sayfa 1 / 8 Ekonomisi zayıf bir ulus, yoksulluktan ve düşkünlükten kurtulamaz; güçlü bir uygarlığa, kalkınma ve mutluluğa kavuşamaz; toplumsal

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 2,190.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 2,190. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 30/0/2016 T.C. Sayfa: 1-14 ARPA YEMLİK MTS 0.73 0.73 0.7300 3,000.00 KG 2,10.00 1 ARPA YEMLİK ı: 2,10.00 1 ARPA ı 2,10.00 1 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.15 0.15 0.1502 745,060.00

Detaylı

ERZİNCAN TİCARET BORSASI ... BÜLTEN

ERZİNCAN TİCARET BORSASI ... BÜLTEN ... BÜLTEN BÜLTEN NO: SAYFA NO :1 HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0.06 0.84 0.49 42.006.543 KG 20.885.893.8 HMA 1411 BUĞDAY 0.02 0.84 0.55 20.782.119 KG 4 11.547.627.2 HTS 197 BUĞDAY 0.53 0.65 0.61 2.854.120 KG

Detaylı

Solem Organik / Ürün Kullanımı

Solem Organik / Ürün Kullanımı Solem Organik / Ürün Kullanımı Bitki Türü Gübre Uygulama zamanı Dozlama / saf gübre Arpa, Buğday, Yulaf, Çavdar, Darı, Süpürge Darısı, Kara Buğday Uygulama Metodları K Ekim Öncesi, Yılda 1 defa 20-200

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 31/01/2017. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 31/01/2017. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 3/0/207 T.C. Sayfa: - 22 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.85 0.794 267,975.00 KG 22,064.66 0 ARPA YEMLİK TTS 0.72 0.95 0.8428 69,670.00 KG 522,259.85 49 ARPA YEMLİK ı: 734,324.5 59 ARPA

Detaylı

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 3,494.

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 3,494. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/203-3/2/203 T.C. Sayfa: - 2 ARPA YEMLİK MTS 0.45 0.73 0.564 5,665,638.00 KG 3,95,783.60 502 ARPA YEMLİK MTS 720.00 720.00 720.0000 7.00 TON 2,240.00 ARPA YEMLİK TTS 0.53 0.70

Detaylı

ERZİNCAN TİCARET BORSASI ... BÜLTEN

ERZİNCAN TİCARET BORSASI ... BÜLTEN ... BÜLTEN BÜLTEN NO: SAYFA NO :1 HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0.05 1.00 0.43 39.640.549 KG 17.308.811.8 HMA 723 BUĞDAY 0.35 0.85 0.47 14.180.581 KG 4 6.849.000.85 HTS 191 BUĞDAY 0.33 0.53 0.45 3.533.447 KG 1.527.601.55

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2015

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2015 DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2015 Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı ile kapsamı belirlenen,

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 17,628.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 17,628. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-15 ARPA YEMLİK MTS 0.46 0.46 0.4552 38,730.00 KG 17,628.66 1 ARPA YEMLİK ı: 17,628.66 1 ARPA ı 17,628.66 1 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.1 0.1 0.188 802,770.00 KG

Detaylı

TARIM SİGORTALARI KANUNU

TARIM SİGORTALARI KANUNU 9445 TARIM SİGORTALARI KANUNU Kanun Numarası : 5363 Kabul Tarihi : 14/6/2005 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 21/6/2005 Sayı : 25852 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 44 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam

Detaylı

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: Sayfa: 1-20 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat. Ençok Fiyat.

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: Sayfa: 1-20 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat. Ençok Fiyat. - 3/2/207 Sayfa: - 20 HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK ARPA MTS 0.78 0.90 0.8077,039,025.00 KG 839,250.84 72 ARPA TKK-A 0.79 0.82 0.7945 340,663.00 KG 270,673.5 77 ARPA BİRALIK ı:,09,924.35 798 ARPA YEMLİK ARPA

Detaylı

T.C. NİĞDE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/10/2016 Şube Adı: Sayfa: 1-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat.

T.C. NİĞDE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/10/2016 Şube Adı: Sayfa: 1-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. - 31//2016 Sayfa: 1 - HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.73 0.6902 1,099,550.00 KG 758,864.20 79 ARPA YEMLİK ı: 758,864.20 79 ARPA ı 758,864.20 79 YULAF YULAF YULAF (1.GRUP) MTS 0.70 0.70

Detaylı

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-11 Maddelerin Cins ve Nev'ileri.

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-11 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. - 3/2/204 Sayfa: - HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.40 0.80 0.6629 3,88,005.00 KG 2,3,455.5 34 ARPA YEMLİK MTS 680.00 680.00 680.0000 30.00 TON 20,400.00 ARPA YEMLİK TTS 0.62 0.85 0.6963,037,840.00

Detaylı

T.C. NİĞDE TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: Sayfa: 1-15 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat.

T.C. NİĞDE TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: Sayfa: 1-15 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat. Sayfa: - 5 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.45 0.85 0.5887 9,672,68.00 KG 5,694,242.83 44 ARPA YEMLİK TTS 0.52 0.76 0.686 3,20,596.00 KG,980,407.53 70 ARPA YEMLİK ı: 7,674,650.36 5 ARPA İTHAL

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 43,087.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 43,087. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 2 ARPA YEMLİK MTS 0.97 0.97 0.9707 89.00 KG 86.39 ARPA YEMLİK ı: 86.39 ARPA ı 86.39 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.5.00 0.6258 76,573.65 KG 47,99.73 2 MISIR MTS 0.66

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 2,100.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 2,100. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-13 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.70 0.7000 3,000.00 KG 2,100.00 1 ARPA YEMLİK ı: 2,100.00 1 ARPA ı 2,100.00 1 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.13 0.15 0.1357 1,245,411.00 KG

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK 2.63 1.0911 204,943,926.0 KG 223,621,943.

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK 2.63 1.0911 204,943,926.0 KG 223,621,943. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 6 ARPA YEMLİK MTS 0.38 0.85 0.587 987,275.00 KG 579,628.90 39 ARPA YEMLİK TTS 0.52 0.75 0.6478 29,240.00 KG 42,027.90 8 ARPA YEMLİK TTS 24.75 29.70 28.8536,47.00

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 5,000.

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 5,000. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-21 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.70 0.6214 1,242,840.00 KG 772,335.66 24 ARPA YEMLİK TTS 0.63 0.89 0.7118 602,405.00 KG 428,814.22 29 ARPA YEMLİK ı: 1,201,149.88 53 ARPA

Detaylı

TARIMSAL DESTEKLEMELER

TARIMSAL DESTEKLEMELER TARIMSAL DESTEKLEMELER Tarım sektörünün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak, uygulanan politikaların etkinliğini artırmak ve sektörün bu politikalara uyumunu kolaylaştırmak amacıyla işletme

Detaylı

ERZİNCAN TİCARET BORSASI ... BÜLTEN

ERZİNCAN TİCARET BORSASI ... BÜLTEN ... BÜLTEN BÜLTEN NO: SAYFA NO :1 HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0.37 0.88 0.59 29.425.656 KG 16.837.257.8 HMA 1988 BUĞDAY 0.46 0.84 0.60 15.138.551 KG 4 8.939.062.27 HTS 175 BUĞDAY 0.45 0.48 0.47 684.153 KG 317.993.85

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 72,524.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 72,524. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 3/07/206 T.C. Sayfa: - 4 ARPA YEMLİK MTS 0.72 0.75 0.7384 37,060.00 KG 27,364.38 2 ARPA YEMLİK TTS 0.83 0.83 0.8300 24,490.00 KG 20,326.70 2 ARPA YEMLİK ı: 47,69.08 4 ARPA ı

Detaylı

İnsanlığı Bekleyen Beş Büyük Tehlike ve Sürdürülebilir Tarım. Yusuf Cemil SATOĞLU TARSİM A.Ş. Genel Müdürü Antalya 31 Mart 2017

İnsanlığı Bekleyen Beş Büyük Tehlike ve Sürdürülebilir Tarım. Yusuf Cemil SATOĞLU TARSİM A.Ş. Genel Müdürü Antalya 31 Mart 2017 İnsanlığı Bekleyen Beş Büyük Tehlike ve Sürdürülebilir Tarım Yusuf Cemil SATOĞLU TARSİM A.Ş. Genel Müdürü Antalya 31 Mart 2017 Dünya Ekonomik Forumu ndan 700 Uzman Uyarıyor ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILDA İNSANLIĞI

Detaylı

Başa Dön TİCARİ PAKET SİGORTASI

Başa Dön TİCARİ PAKET SİGORTASI Başa Dön TİCARİ PAKET SİGORTASI İÇERIK Yangın Sigortalarında Bedel Esası & Sigorta Bedelinin Belirlenmesi Poliçe Türleri Yangın & Oto dışı Sigorta Poliçelerinde Brüt Prim Detayı Ana Teminatlar İsteğe Bağlı

Detaylı

AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ

AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ Hazırlayan Mücahit ORHAN 2011 -----1----- Yıl Toplam Alan (Dekar) =========== =========== TARIM ALANLARI Ekilen Tarla Alanı (Dekar) Nadas Alanı (Dekar) Sebze Bahçeleri

Detaylı

2016 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2016 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 06 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ 3 4 Buzağı/Malak Çoban (Sürü Yöneticisi) İstihdam 4 ay ve üzeri buzağı/malak (8 İl) 350 TL/baş Soy kütüğü (8 İl) Döl kontrolü 500 TL/baş 50 (ilave)

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE VE TALİMATLAR

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE VE TALİMATLAR DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE VE TALİMATLAR 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı ile kapsamı belirlenen, Çiftçi

Detaylı

TARSUS TİCARET BORSASI

TARSUS TİCARET BORSASI TARIMDA ÖZET BÜLTEN 2015 2015 YILI TARIMIN ÖZETİ TARSUS TİCARET BORSASI TARIMDA 2015 YILI ÖZETİ İstatistik Kurumu nun 2015 bitkisel üretim verilerine göre;önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde

Detaylı

TEMEL SİGORTACILIK. Gerçekleşen hasar oranı, sigorta tarifesinde öngörülen hasar oranından daha düşük olursa aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?

TEMEL SİGORTACILIK. Gerçekleşen hasar oranı, sigorta tarifesinde öngörülen hasar oranından daha düşük olursa aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur? TEMEL SİGORTACILIK SORU 1: Gerçekleşen hasar oranı, sigorta tarifesinde öngörülen hasar oranından daha düşük olursa aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur? A) Toplam Risk Primi, Toplam Ödenen Tazminat

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 8,

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 8, HUBUBAT MISIR MISIR T.C. Sayfa: 1-15 MISIR MTS 2.00 2.00 2.0000 220.00 KG 440.00 1 MISIR BEYAZ MTS 2.55 3.07 2.662 562.00 KG 1,509.62 2 MISIR YAŞ MTS 0.1 0.1 0.100 730.00 AD 591.30 1 MISIR ı: 2,540.92

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MISIR , AD 1,

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MISIR , AD 1, HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/201 T.C. Sayfa: 1-13 ARPA YEMLİK MTS 0.90 0.90 0.9021 28,80.00 KG 26,043.10 1 ARPA YEMLİK TTS 0.95 0.95 0.9500 26,910.00 KG 25,564.50 1 ARPA YEMLİK ı: 51,60.60 2 ARPA ı 51,60.60

Detaylı

F.30 / / Rev.0 T.C.BURSA TİCARET BORSASI BÜLTEN AYI : KASIM 2013 BÜLTEN NO : 11 SAYFA NO : 1 HUBUBAT ARPA ,87

F.30 / / Rev.0 T.C.BURSA TİCARET BORSASI BÜLTEN AYI : KASIM 2013 BÜLTEN NO : 11 SAYFA NO : 1 HUBUBAT ARPA ,87 BÜLTEN AYI : KASIM 0 BÜLTEN NO : SAYFA NO : GÖREN MADDELERİN HUBUBAT ARPA ARPA 0, 0,90 0,7 8.90 KG.77,87 HTS === MİKTAR VE BEDEL TOPLAMI === 8.90 KG.77,87 BUĞDAY BUĞDAY TOHUMU,9,9,9.00 KG.8,8 HTS BUĞDAY

Detaylı

TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU

TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 30 uncu maddesinde, Genel Yönetim kapsamındaki idarelerin, ilk altı aylık

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI GENEL ŞARTLAR 2016

DEVLET DESTEKLİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI GENEL ŞARTLAR 2016 A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu DEVLET DESTEKLİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI GENEL ŞARTLAR 2016 Bu sigorta ile Tarım Sigortaları Havuzu, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 22 ARPA YEMLİK MTS 0.7 0.92 0.8366 62,268.00 KG 59,729.02 9 ARPA YEMLİK TTS 0.85 0.95 0.8890 66,35.00 KG 587,928.57 38 ARPA YEMLİK ı:,07,657.59 57 ARPA TOHUMLUK ARPA

Detaylı

TARIM SİGORTALARININ GELECEK 10 YILI ÇALIŞTAYI (2014-2023) ÖN SONUÇ RAPORU

TARIM SİGORTALARININ GELECEK 10 YILI ÇALIŞTAYI (2014-2023) ÖN SONUÇ RAPORU 1 2 TARIM SİGORTALARININ GELECEK 10 YILI ÇALIŞTAYI (2014-2023) ÖN SONUÇ RAPORU 3 TARIM SİGORTALARININ GELECEK 10 YILI ÇALIŞTAYI (2014 2023) ÖN SONUÇ RAPORU İçindekiler: 1. Giriş 2. Dünyada Tarım Sigortaları

Detaylı