C.I.F. HOLLANDA DENEYİMİ (09 23/11/2013)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "C.I.F. HOLLANDA DENEYİMİ (09 23/11/2013)"

Transkript

1 C.I.F. HOLLANDA DENEYİMİ (09 23/11/2013) DEĞERLENDİRME RAPORU BURÇİN ÇOLTU PSİKOLOG OCAK 2015

2 İÇİNDEKİLER I. PROGRAMIN İÇERİĞİ VE KATILIMCILAR II. BİRİNCİ HAFTA: GENEL PROGRAM VE GÖZLEM NOTLARI III. İKİNCİ HAFTA: BİREYSEL PROGRAM VE GÖZLEM NOTLARI III. DEĞERLENDİRME VE SONUÇ

3 I. PROGRAMIN İÇERİĞİ VE KATILIMCILAR CIF Hollanda Programı, tarihleri arasında beş ülkeden yedi katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar sırasıyla; - Stacy MORENO (Arizona / Amerika da bulunan bir Hastanede görev yapan Sosyal Çalışmacı) - Jussi MATTILA (Finlandiya da koruyucu aile alanında ve geceleri acil sosyal yardım hattında görev yapan Sosyal Çalışmacı) - Nehami COHEN (Israil de Evde Bakım Hizmetleri alanında çalışan Sosyal Çalışmacı) - Valter PARVE (Üniversitede eğitim veren Sosyal Çalışmacı) - Heli VATHER (Hastanede çalışan Sosyal Çalışmacı) - Tiina TUUR (Hastahanede çalışan Sosyal Çalışmacı) - Burçin ÇOLTU (Huzurevinde çalışan Psikolog)

4 İki hafta süren bu program CIF Hollanda ekibi tarafından aşağıdaki şekilde belirlenmiş ve uygulanmıştır: 1) Birinci hafta; /11/2013 tarihleri arasında tüm CIF katılımcılarıyla birlikte ortak bir daireyi paylaşarak konaklamayı içeren, Amsterdam Yüksekokulu Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sosyal Çalışma ve Hukuk Bölümü nde (The University of Applied Sciences, School of Social Work & Law - Hogeschool van Amsterdam) sosyal hizmet alanındaki derslere katılım programı 2) İkinci hafta; 18-22/11/2013 tarihleri arasında kendi çalışma alanlarımıza uygun bireysel bir program dahilinde CIF Hollanda ekibinin her katılımcıya atamış olduğu koordinatörler tarafından belirlenen şehirlerdeki kurum ziyaretleri programı olarak gerçekleşmiştir. II. BİRİNCİ HAFTA: GENEL PROGRAM VE GÖZLEM NOTLARI 09/10/ Cumartesi: Katılımcılar, Koordinatör Jenny Pourier tarafından Amsterdam Schipol Havalimanı ndan alınmış ve ilk hafta ortak olarak konaklanacak olan Amsterdam daki daireye götürülmüştür. Koordinatör tarafından bir sonraki güne dair yapılan kısa açıklamadan sonra CIF katılımcıları için bu gün ve devamı serbest zaman olarak belirlenmiştir.

5 10/11/2013 Pazar: Sabahtan saat a kadar devam eden süre katılımcıların birbirleriyle tanışması ve serbest zaman geçirmelerine olanak tanımıştır. Saat da CIF Hollanda ekibiyle tanışılmış ve iki haftalık programla ilgili gerekli bilgilendirmeler, program için ödenmesi gereken ücret ve katılımcılara sağlanan imkanlarla ilgili açıklamalarda bulunulmuştur. Akşam da De Bazaar Restaurant ta, sosyal hizmet bölümünde okuyan ve programda gönüllü olarak çalışan öğrenciler dahil tüm CIF Hollanda ekibiyle akşam yemeği yenmiş ve herkesin birbiriyle tanışması sağlanmıştır. 11/11/2013 Pazartesi: Sabah da Amsterdam Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sosyal Çalışma ve Hukuk bölümündeki akademisyen ve CIF koordinatörü Simona Gaarthuis ve Kees Mak ile buluşulmuş ve CIF katılımcılarına, Kees Mak tarafından hem Amsterdam Yüksekokulu nun tanıtımı hem de Uygulamalı Bilimler Fakültesi nin Sosyal Çalışma ve Hukuk Bölümü ndeki derslerine ve Hollanda daki genel toplum refahı çalışmalarına dair bilgilendirme yapılmıştır. Hollanda hükümetinin, birbirleriyle iletişim halinde olan toplumlar oluşturmaya çalıştığının, sosyal hizmet konusunda sorumluluğun devletten vatandaşa yöneldiğinin, devletin vatandaşları gönüllü çalışmaya yönlendirdiğinin kanunlarla desteklendiği bilgisi alınmıştır. Ancak bazı vatandaşların borç içinde olması, yalnız yaşaması,

6 göçmen olarak ülkede kalıyor olması ve bu tarz gruplara ulaşılma zorluğu nedeniyle Outreach work çalışmalarının başladığı ifade edilmiştir. Saat de yenen öğle yemeğinin ardından CIF gönüllüsü ve Sosyal Hizmet Bölümü öğrenci Jenny Bimmermann eşliğinde Amsterdam Tarihi Müzesi ne gidilmiş ve Amsterdam ın eski tarihi ile ilgili bilgiler edinilmiştir. 12/11/2013 Çarşamba: Sabah da üniversitede buluşulmuş ve bir sonraki gün öğrencilere yapacağımız sunumlar ve üzerinde durmamız gereken konularla ilgili Simona Gaarthuis tarafından CIF katılımcılarına bilgilendirme yapılmıştır. Saat den sonra koordinatör Simona Gaarthuis tarafından Üniversite nin Uygulamalı Bilimler Fakültesine bağlı kampüs içerisinde yer alan tüm bölümler gezilmiş; bölümlerin ve öğrencilerin yaptığı tüm çalışmalar katılımcılara anlatılmıştır.

7 13/11/2013 Perşembe: Sabah de Sosyal Hizmetler Bölümü dersliğinde buluşulmuş ve CIF katılımcılarının hazırlamış olduğu ülke tanıtımlarını içeren sunumlar bölüm öğrencilerine yapılmıştır. Saat da Dr. Martin Stam tarafından CIF Hollanda ekibinin de belirlemiş olduğu Outreach Work konusu ile ilgili tüm öğrenci ve CIF katılımcılarına sunum yapılmıştır. Sunumda; klasik sosyal hizmet anlayışının değiştiği, katılımcı toplum ilkesi ile hareket edildiği ve vatandaşların hayatları ile ilgili sorumlulukları kendilerinin alması gerektiği, kişinin kendi ailesine ve sosyal çevresine karşı görevleri olduğu bilincinin aşılandığı, dayanışmanın ve yardım etmenin önemi, sistem odaklı dünya anlayışının terk edildiği, yerine yaşam odaklı hareketlerin başladığı vurgulanmıştır. Outreach work yaklaşımıyla ilgili; - Herkes için her yerde olmak, - Problemi olan bireyin iletişim ağlarını kuvvetlendirmek, - Yaşam dünyasını ve sistem dünyasını bir araya getirmek, - Sorunu olan bireyi yönlendirmek yerine sorun çözmede bağımsız olabilmesini sağlamak, - Algı odağını bireyin kendisine yöneltmek, - Yargılayıcı olmamak, - Bireyin kişilik özelliklerini dikkate almak, - Bireyleri kendi güçlerini kullanmaya zorlamak ve desteklemek, gibi ilkelerin bu çalışmalarda dikkat edilmesi gereken hususlar olduğu öğrenilmiştir. Saat da Simona Gaarthuis un koordinatörlüğünde gruplara ayrılan öğrenciler ve CIF katılımcıları ülkelerinde uygulanan sosyal hizmet modelleri, sosyal refah çalışmaları ve kendi çalıştıkları alanlar ile ilgili bilgileri içeren sunumları gerçekleştirmişlerdir.

8 Saat da NEWBE ismindeki uluslarası meslek elemanlarından oluşan bir grubun toplantısına gidilmiş ve CIF katılımcılarının, kendilerini ve ülkelerinde çalıştıkları sosyal hizmet alanlarıyla ilgili tanıtım yapmaları sağlanmıştır.

9 Saat da Eetlokaal LT isimli, yalnızca işitme engellileri tarafından hizmet verilen Restaurant a akşam yemeği organizasyonu için gidilmiş ve burada CIF katılımcılarına hem Newbe isimli grup üyelerini ve çalışma alanlarını öğrenme hem de kendi çalışma alanlarını tanıtma fırsatı verilmiştir. 14/11/2013 Perşembe: Sabah da katılımcılar, JES (Je Eigen Stek Your Own Place) isimli Güçsüzlerevi ni ziyaret etmiş, hem eski bir evsiz hem de merkezin sorumlusu olan Jamal Mechbal ile görüşülerek merkez ile ilgili genel bilgiler, Hollanda nın evsizliğe genel bakışı ve kendisinin evsizleşme hikayesi ile ilgili bilgiler edinilmiştir.

10 Öğle yemeğinin ardından Sosyal Hizmet Bölümü öğrencilerinden Zeneth Stewart eşliğinde, öğrencinin Outreach Work ile ilgili çalışmaları kapsamında incelediği vakaların evlerine ziyarete gidilmiş ve bu vakalar tarafından katılımcılara; geçmişleri, yardıma ihtiyaç duydukları durumları ve bu yardımlara nasıl ulaştıkları ile ilgili konularda bilgilendirme yapılmıştır. Akşam da Katılımcılar, dini bir vakıf tarafından finanse edilen ve evsizlerin; hobi ve el sanatları, hizmet sunma gibi alanlarda çalışıp üretmesini destekleyen Kerk & Buurt Westerpark isimli kuruluşu ziyaret etmiş ve evsizlerin kendi hazırladıkları akşam yemeğine eşlik ederek onların hikayelerini dinlemiştir.

11 15/11/2013 Cuma: Sabah da katılımcılar, hem Sosyal Hizmet Bölümü öğrencisi olan hem de bir Bakımevi nde çalışan Angelika Fodorova ve öğrenci Maheva Chirino buluşup Vivium Zorggroep isimli Bakım Kuruluşuna ait Verpleeghuis Hogewey isimli Yaşlı Bakımevi ni ziyaret etmiş, kurumla ilgili ve kurumda yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi almıştır. Saat da Katılımcılar, Red Light District bölgesini ve Amsterdam sokaklarını tur rehberinin bölgeye ve Amsterdam ın tarihine dair verdiği önemli ve tarihi bilgiler eşliğinde gezmiştir. Tur sonunda De Prael isimli mekanda katılımcıları bekleyen CIF Hollanda ekibi, ikinci hafta evlerinde misafir olarak kalacakları gönüllü ailelerle katılımcıları bir araya getirmiş ve birinci hafta ile ilgili değerlendirmeleri alarak ikinci hafta gerçekleşecek bireysel programlarla ilgili genel bilgi vermiştir. 16/11/2013 Cumartesi: CIF katılımcıları, yoğun paylaşımlarla geçen haftanın sonunda birbirlerinden ve evden ayrılarak misafir olarak kalacakları ailelerin evlerine doğru yola çıkmıştır.

12 III. İKİNCİ HAFTA: BİREYSEL PROGRAM VE GÖZLEM NOTLARI Programın ikinci haftası, Hollanda nın Nijmegen şehrindeki Groesbeek kasabasında yaşayan ailem Max ve Anke de Coole Feenstra nın evinde konakladım. Aynı zamanda koordinatörüm olan Anke de Coole Feenstra ile asistanı Baktygul Kodarova nın benim ve Nehami Cohen için oluşturduğu, Nijmegen de bulunan ve çalıştığımız alan olan yaşlılık hizmetleri ile ilgili kurum ziyaretleri programı sayesinde aşağıdaki gözlemleri yapma ve bilgilenme fırsatı yakaladım:

13 Monday, 18 November: Organization Pro persona GGZ Information on Social Geriatrics Contactperson Dr. Louis Tiemensma, social geriatrician. Address Nijmeegse baan 61, Nijmegen Telephone Organization Department of the geriatrics of the Radboud University Information about geriatric care. Organization Contactperson Mrs. Trudy Jacobs Address Reinier Postlaan 4, 6525 GC Nijmegen.Radboud Alzheimer Centrum, route no 928. Telephone sein *2961 Mr. Max de Coole, gerontologist, editor of Gerōn magazine. Introduction in the theme Elderly citizens. 18/11/2013 Pazartesi: Sabah arası Pro Persona GGZ isimli Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi ziyaret edilmiş, kurum sorumlusu ve sosyal geriatrist Dr. Louis Tiemensma ile görüşülmüştür. Merkezde psikiyatrist, psikolog, hemşire, klinik ve sosyal geriatristlerin görev yaptığı, ancak devletin huzurevlerine ayırdığı bütçeyi kesmesi sebebiyle merkezin yakın bir zamanda kapatılacağı, sadece Alzheimer ve Demans hastalığı bulunan bireylerin bakılacağı yataklı bir kurum yapılacağı bilgisi alınmıştır. Saat da Radboud Üniversitesi Alzheimer Merkezi ziyaret edilmiş ve merkez sorumlusu Trudy Jacobs ile görüşülmüştür. Görüşmede; yaşlı bakımının ve sağlık giderlerinin pahalı olduğu, değişen yasalarla birlikte ailelerin evlerindeki yaşlı kimselere bakmakla yükümlü olmaya başladığı, yaşlının sorun kaynağının önce toplumun desteğiyle tespit edildiği, gerektiğinde tıbbi sağlık desteği aldığı öğrenilmiştir. Jacobs, merkezde delirium ya da düşme gibi sebeplerle kalan Alzheimerlı hastalarla, el işi faaliyetleri ya da enstruman

14 çalma gibi müzik çalışmaları yaptıklarını, herhangi bir yakını bulunmayan hastaların kendi sosyal çevrelerinde onlara gönüllü olarak yardımcı olabilecek birilerini bulmaya yönelik girişimleri olduğunu, merkezde 30 civarında gönüllü çalışan bulunduğunu; ancak düşük gelirli kişilerin gönüllü çalışmaktan kaçındığını, daha eğitimli kişilerin gönüllülük esasına dayalı işlere eğilimi olduğunu ifade etmiştir. Saat da, yaşlılar için kurulmuş sosyal hizmet kuruluşu olan SWON un eski idarecisi, şimdi ise GERÖN isimli dergi editörü Gerontolojist Max de Coole ile eşi olan koordinatörümüzün evinde toplanılmıştır. Max de Coole tarafından Swon un yaşlı hizmetleri alanında gerçekleştirmekte olduğu faaliyetler ve yaşlılıkla ile ilgili bilimsel makalelerin yer aldığı Gerön isimli dergi tanıtılmıştır.

15 Tuesday, 19 November: Organization Swon Services for elderly people in their home situation Coffee, guidance through building, elaboration on Policy for elderly people and social welfare Contactperson Mrs. Conny van der Aalsvoort Address De Ruyterstraat GG Nijmegen. Telephone Day-care center De Ceder, elderly with psycho geriatric problems Conversation about this service of Swon and their experience with elderly people with psycho geriatric problems. Contactperson Mrs. José Hermens Address Mrs. Conny van der Aalsvoort will accompany you to De Ceder Telephone Bakkerscafé an organization that works with disabled persons. A bakery and a café. Lunch together with Mrs. Conny van der Aalsvoort and Mrs. Mirjam Pepels Presentation of the CIF-participants for Swon colleagues in Groot Anker, Castella. About 7 persons will attend the meeting. 19/11/2013 Salı: Sabah da SWON isimli kuruma gidilmiş, personel Conny van der Aalsvoort eşliğinde Swon un faaliyetleri ve devletin yaşlılık hizmetlerine bakışı konusunda genel bilgi alınmıştır.

16 Eski bir sosyal hizmet kuruluşu olan Swon, bütçesini yerel yönetimden sağlamaktadır. Kurumun altı farklı görev alanı bulunmaktadır: 1) Bilgiyi dağıtmak: Info desk gibi birimlerle yaşlıların yardıma ihtiyaç duydukları durumla ilgili gerekli bilgiyi almaları sağlanıyor. 2) Sağlık taraması yapmak: Gönüllü çalışanlar 65 yaşına gelen her vatandaşı evlerinde ziyaret ediyor; sağlık, ev yaşamı, fiziksel durumları konusunda sorulardan oluşan kitapçık yanıtlanıyor ve yaşlılar sunulan hizmetler konusunda bilgilendiriliyor. Gönüllü, olumsuz bir durum fark etmesi durumunda koordinatörü olan sosyal çalışmacıya bilgi veriyor. Sosyal çalışmacı yaşlı ile görüşürek onu gerekli kaynağa yönlendiriyor. 3) Gündüzlü bakım: Swon un beş adet gündüzlü bakım merkezi bulunuyor. Bunlardan bir tanesi sadece Alzheimerlı yaşlıların faydalandığı bir merkezdir. Sosyal olarak aktif olmayan yaşlıları tespit ediyorlar. Yaşlı, eğer sosyal ilişkileri zayıf ya da yatalak ise sosyal çalışmacı tarafından ziyaret ediliyor ve yardıma ihtiyaç duyduğu alanla ilgili hizmetlere yönlendiriliyor. 4) Yardım hizmetleri: Mantelzorg kavramıyla hareket ediliyor. Mantelzorg kısaca birine kol kanat germek anlamı taşıyor; yaşlılara, bedensel ve zihinsel engellilere,

17 ihtiyaçları doğrultusunda hizmet veriliyor. Örneğin yalnız yaşamaktan korkan yaşlılar uyarı sistemi hizmeti satın alıyor ya da alışveriş yapma, yürüyüşe çıkma gibi konularda yardım talep eden hareket kabiliyeti sınırlı yaşlılar haftada bir gönüllü çalışanlar tarafından ziyaret ediliyor. Yaşlı, başka özel işleri için gönüllü talep ediyorsa, durumla ilgili harcamayı kendi ödüyor ancak hizmeti gönüllü sunuyor. Sosyal çalışma ekipleri, yardım talep eden vakaları inceliyor ve uygun hizmete yönlendiriyor. Gönüllüler haftada sekiz saat çalışmak durumundadır. Gereken durumlarda sosyal çalışmacıdan danışmanlık alabiliyor. 5) Yemek dağıtımı: Kurumun anlaştığı bir yemek şirketi bulunuyor. Pazar günleri dışında her sabah gönüllüler tarafından ihtiyaçlı bireylere yemek götürülüyor. Kişiler, yemeklerinin parasını ödüyor ancak kar amacı gütmeyen şirketler olduğu için maliyeti karşılamıyor. Bazen de dışarıda yemek organizasyonları düzenleniyor ve bireyler katılım için bir ücret ödüyor. 6) Kurs aktiviteleri: Bütçe kısıtlaması yüzünden gönüllülerle devamlılığı sağlanıyor. Saat da Conny van der Aalsvoort eşliğinde Swon a ait bir kurum olan De Ceder isimli psiko-geriatrik problemi olan yaşlıların üye olduğu merkez ziyaret edilmiştir. Merkeze ulaşım yaşlı yakınları tarafından ya da gönüllü olarak servis şoförlüğü yapan vatandaş tarafından sağlanmaktadır. Merkezde el işi faaliyetleri, resim yapma, spor çalışmaları, öğle yemeği gibi hizmetler sunulmaktadır.

18 Saat da zihinsel engelli bireylerin çalıştığı Bakkerscafé isimli kafeteryada Swon personelleri Conny van der Aalsvoort ve Mrs. Mirjam Pepels ile öğle yemeği yenmiştir. Saat CIF katılımcıları olarak ülkelerimizdeki sosyal hizmet uygulamaları konusunda bilgi verilmiş ve çalışma alanlarımızla ilgili sunum yapılmıştır. Wednesday, 20 November Organization Organization: Swon Services for elderly people in their home situation Watching film about Swon. Conversation about diverse services of Swon and their experiences with elderly people. Meeting with volunteer of welfare visits and information from an informal care consultant about her work. Contactperson Mrs. Joëlle van der Pol; a volunteer of welfare visits of Swon and Mrs. Karolien Eppink, consultant of informal care. Address De Ruyterstraat GG Nijmegen. Telephone c.aalsvoort@swon.nl Lunch break in the building of the Swon Take your own lunch. Together with Dutch colleagues Organization Turkish women group Savorona Purpose: Exchange information with Turkish women s group. Contactperson Address Mrs. Conny van der Aalsvoort will bring you at that place. Mrs. Baktygul Kodarova will take you to the Municipality of Nijmegen Telephone c.aalsvoort@swon.nl Organization Municipality of Nijmegen Purpose: Policy of the local government concerning

19 elderly citizens. Contactperson Mr. Lood Arons Address Korte Nieuwstraat 6, Nijmegen Telephone or /11/2013 Çarşamba: Swon gönüllüsü Joëlle van der Pol tarafından Swon ile ilgili tanıtım filmi izlenmiş, yaşlılarla ilgili hizmetler konusundaki deneyimler aktarılmıştır. Yaşlı düğmeye basamasa da düştüğünde haber veren alarm sistemi ve yaşlı düştüğünde eğer ev kilitliyse, hemşirenin kapıyı açmasını sağlayan ancak belli bir ücret karşılığında Swon dan satın alınan kilit açma sistemi hakkında bilgi alınmıştır. Ayrıca engelli bireyler ve yaşlılar için ücretli özel servis hizmeti sağladıkları öğrenilmiştir. Engellilerin ve yaşlıların da topluma katılmalarının, gönüllü olarak çalışmalarının sağlandığı ifade edilmiştir. (örneğin; görme engelli birini mental retarde biri yürüyüşe çıkarabiliyor) Saat da Swon çalışanları ile birlikte öğle yemeği yenmiş, yemekte Nijmegen Belediyesi nin yaşlıya bakış açısı ile bilgiler edinilmiştir. Ayrıca, Nijmegen da Seniorenraad Nijmegen isminde, yaşlıların sorunlarıyla ilgilenen, yaşlı kararlarının encümene ileten bir birim bulunduğu öğrenilmiştir. Saat da Nijmegen da yaşayan Türk kadınlarından oluşan Savarona isimli dernek ziyaret edilmiştir de kurulan bu dernekte, Türkiye-Hollanda Sosyal Güvenlik Anlaşması kapsamındaki yasalar, yurt dışındaki sosyal haklar ve ödenekler ve yurtdışından emeklilik borçlanması gibi konularda bilgilendirme toplantılarının, sağlıkla ilgili sunumların ve gezi organizasyonlarının yapıldığı bilgisi alınmıştır. CIF katılımcısı olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Huzurevi Şube Müdürlüğü nün sosyal hizmet uygulamaları tarafımdan gruba aktarılarak, mesleki deneyimler karşılıklı olarak paylaşılmıştır.

20 Saat da koordinatörümün asistanı Baktygul Kodarova eşliğinde Nijmegen Belediyesi personeli Lood Arons tarafından, yaşlılıkla ilgili yerel yönetim politikaları hakkında genel bilgilendirme yapılmış; fiziksel ve ruhsal olarak hayatını idame ettiremeyen yaşlı gruplara önleyici destek hizmetleri sunulduğu öğrenilmiştir. Thursday, 21 November Organization De Orangerie housing and care centre for the elderly Guiding around the centre de Orangerie Contactperson Mrs. Grete Visser Address Malvert 5004 Telephone / Organization Spectrum, partner with elan. Time Purpose: Expertice centre, advising in the social sector Meet Spectrum at Trianon, Berg en Dalseweg 33.

21 Visit to Intercultural Centre for Emancipation and Participation (theme elderly). Contactperson Mr. Jaap Terpstra, Mrs. Jorike Smeitink Address Telephone Program in progress Visit to 's Heerenloo in Druten Manager child and youth Mrs. Leny de Pooter explains the plans of expansion of the child-care/ youth-care after school for children with mild intellectual disability. Visit to a child-care location and explanation of the work. 21/11/2013 Perşembe: Saat da De Orangerie isimli Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi ziyaret edilmiş, merkez yöneticisi Grete Visser ile görüşülmüştür. Kurumda çoğu demanslı olmak üzere 100 civarı yaşlının kaldığı, ancak devletin yaşlı bakım merkezlerinin bütçelerini kesmesi nedeniyle bu kurumun da kapatılacağı, kurumda kalan dinç yaşlıların aileleriyle iletişime geçilerek evlerine gönderileceği, yalnızca Alzheimer ve Demans hastaları için yataklı bir kurum yapılacağı bilgisi alınmıştır. Ayrıca kurumda halihazırda rehabilitasyon hizmeti almak için üç ay gibi geçici bir süreyle kalanların da bulunduğu öğrenilmiştir. Visser, Hollanda yaşlıların Euro civarında aylık maaş aldığını, kurum bakımı alan yaşlıların gelirlerine göre ödeme yaptığını ifade etmiştir.

22 Saat da yaşlılara ve gençlere sorunları ya da yardım talepleri ile ilgili danışmanlık hizmeti veren, belediye ile işbirliği içinde çalışan Spectrum isimli kurumun çalışanları Jaap Terpstra ve Jorike Smeitink ile buluşulmuş ve faaliyetleri ile ilgili detaylı bilgi alınmıştır. Ardından, Intercultural Centre for Emancipation and Participation (IVC) isimli bir semt merkezi olarak hizmet veren kurum ziyaret edilmiştir. Merkezde kadınlar ve göçmenler ağırlıkta olmak üzere birçok vatandaşa az bir ücret karşılığında Dutch dil kursları, bisiklet, spor ve bilgisayar kursları verildiği, hizmet sundukları kişileri de gönülllü işlere yönlendirme konusunda çalışmalar olduğu bilgisi alınmıştır. Saat da Heerenloo isimli zihinsel engelli çocuk ve gençlerin yatılı olarak kaldığı kampüs ziyaret edilmiş, kurum yöneticisi Leny de Pooter tarafından okul sonrası zihinsel engelli çocuk ve genç eğitimi konusunda ve kurumdaki çalışmalarla ilgili bilgilendirme yapılmıştır.

23 Friday, 22 November// Morning: Travel to Utrecht Program Evaluation by CIF Closing Ceremony Invited are: students, CIF members, representatives agencies, host families. Individual participants talk about: - related experiences during the program to topic Outreach Work - general experiences related to situation in own country - what is useful in own country - what is better in the Netherlands, what is better in own country Discussion and questions Drinks 22/11/2013 Cuma: Son değerlendirme gününü geçirmek üzere diğer CIF katılımcıları, CIF Hollanda ekibi, öğrenciler, yanlarında misafir olarak kalınan aileler olarak, CIF Hollanda üyesi Trudy de Wit in Uthrecht teki evinde bir araya gelinmiş; katılımcıların geçen iki haftaya ilişkin deneyimleri, ülkeler arasında yapılan karşılaştırmalar, gözlemler sonrası edinilen kazanımlar gibi konular tartışılmış, program eğlence ve yemek ile sonlandırılmıştır.

24 IV. DEĞERLENDİRME VE SONUÇ Öncelikle, iki hafta süren CIF Hollanda deneyiminin hayatımda önemli bir yer edindiğini; Farklı ülkelerden yeni insanlarla tanışmak, yaşam biçimlerini ve alışkanlıklarını gözlemlemek ve mesleki çalışmalarımıza dair yeni bakış açıları kazanmak gibi tecrübelerin CIF değişim programlarının en güçlü kazanımlar olduğunu düşünmekteyim yılları arasında Almanya da henüz öğrenciyken Erasmus Değişim Programı aracılığıyla deneyimlediğim Avrupa da toplum yaşamı hakkında gözlemlerim sonucu edindiğim bilgiler ile 2013 yılında Hollanda da öğrendiğim ve gözlemlediğim bilgiler arasında değişiklikler olduğunu fark ettim. Avrupa insanının, Türkiye insanına göre daha bireysel yaşadığını kabul eden zihnim, Hollanda daki örnekleri görünce tamamen değişti. Türkiye nin çekirdek aile yapısının oluşması sebebiyle evlerinde yalnız kalan ve hastalanarak evlerinde ölmekten korkan yaşlı nüfusun huzurevlerine başvurmasına sebep olmaktadır. Değişen yaşlı politikaları evde bakım hizmeti modellerine dönüştürülmeye çalışılsa da dinç yaşlıların huzurevlerine girme talepleri gün geçtikçe artmaktadır. Bunun yanı sıra kurum bakımı alan bir yaşlının maliyeti, ödediği ücretin neredeyse beş katına ulaşmaktadır. İkinci hafta gezdiğim kurumlardan biri olan SWON un Hollanda hükümetinin aynı maddi sebepler yüzünden dinç yaşlıların kalmakta olduğu kurumların bütçelerini kesmesi ve yalnızca Alzheimer ve demans hastaları gibi geriatri hizmeti veren kurumların işletilmesi yönündeki çalışmalarına istinaden, evinde kalan dinç yaşlılar için acil alarm sistemi hattı yaratmakta ve yaşlıların bu sistemi satın almalarını sağlayarak kurumlara olan talebin azalmasını hedeflemektedir. Hollanda hükümetinin gerek Outreach work konusuyla gerek Mantelzorg kavramıyla harekete geçerek gönüllülük esasını ilke edinmesi; yalnızlaşan ve yalnızlaştıkça bireyselleşen ülkemizin dahi unuttuğu mahalle kültürünü yaygınlaştırması yönünde Hollanda halkını teşvik etmektedir. Bugün Hollanda da üniversite öğrencilerinden ev hanımlarına kadar herkes sosyal hizmet ile ilgili gönüllü işlerle boş vakitlerini değerlendirmektedir. Kendi çevrelerinde yaşayan engelli, yaşlı, yardıma muhtaç kimselere ya da bu alanda çalışan kuruluşlarla işbirliği içerisinde gönüllü olarak yardım etmektedirler. Gönüllülerin takip ettikleri prensip ise

25 yardıma ihtiyacı olanların farkında olma, onları cesaretlendirme, kendi sorumluluklarını almaya müsaade etme yönünde olmaktadır. Türkiye de dini inançlar ve kültürel değerlerle de ilişkili olarak, özellikle yaşlılara bakışımız tamamiyle onların muhtaçlıklarına ilişkin gözlemlerimize bağlıdır. Yardımları, onların kendi sorumluluklarına almalarına izin vermeden, hatta gerekirse tüm bakımlarını yüklenerek dolayısıyla ağır bir psikolojik yük ile sonuçlandırarak sağlama eğilimi göstermekteyiz. Ancak bu tarz yaklaşımlar yaşlıların bağımlı bireyler haline gelmesini beslemekte ve pekiştirmektedir. Hollanda deneyimimden edindiğim Outreach teması, yardıma ihtiyacı olan insanları destekleme konusunda; insanların kendi içlerinde var olan gücü harekete geçirme, sosyal bağlarını, iletişimlerini düzeltme ve sağlamlaştırma gibi değerlerin gözetilmesi prensibine dayanmaktadır. Bu yaklaşım bireyleri doğru olana yönlendirmeden ziyade, bağımsızlaştırarak kendi sorumluluklarını alma yönünde motivasyon sağlaması açısından çok önemlidir. Ayrıca belirtmeliyim ki, ülkemizdeki zihinsel ya da işitsel engelli bireyleri topluma kazandırmak adına, Hollanda örneğinde olduğu gibi daha fazla göz önüne çıkarmak ve başarmalarına izin vermek gerektiğini, bu yöndeki çalışmaların çeşitlenmesi ve hızlanması gerektiğini düşünmekteyim. Özetle söylemek gerekirse, CIF Hollanda deneyimi bana mesleki açıdan farklı ve derin bakış açıları kazandırmış ve temeli mesleki paylaşımlara dayanan güzel dostluklar edinmemi sağlayarak unutulmaz anlar yaşatmıştır.

ALANYA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ BAĞIMSIZ YAŞAM İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR ADLI GRUNDTVIG PROJEMİZ İN DÖNEM SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

ALANYA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ BAĞIMSIZ YAŞAM İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR ADLI GRUNDTVIG PROJEMİZ İN DÖNEM SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ALANYA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ BAĞIMSIZ YAŞAM İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR ADLI GRUNDTVIG PROJEMİZ İN DÖNEM SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ALANYA PUBLIC EDUCATION CENTRE S FINAL INFORMATIVE MEETING OF THE GRUNDTVIG

Detaylı

Amasya da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi. Ülker Şener 1 Temmuz 2011, Amasya

Amasya da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi. Ülker Şener 1 Temmuz 2011, Amasya Amasya da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi Ülker Şener 1 Temmuz 2011, Amasya Projenin Hedefleri Projenin hedefi: Amasya da çalışmayan ama çalışmak isteyen ya da aktif olarak iş arayan 300

Detaylı

İyilik Elçisi Aydınlık Toplum Gönüllüleri

İyilik Elçisi Aydınlık Toplum Gönüllüleri Basın Bülteni 18 Mayıs 2015 Give&Gain Çalışan Gönüllülüğü İyilik Elçisi Aydınlık Toplum Gönüllüleri VİKO çalışanları, bu yıl Türkiye de dördüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Give&Gain Çalışan Gönüllülüğü

Detaylı

19-25 NİSAN 2015 İTALYA ZİYARETİMİZ

19-25 NİSAN 2015 İTALYA ZİYARETİMİZ 19-25 NİSAN 2015 İTALYA ZİYARETİMİZ 19.04.2015/Pazar NAPOLİYE UÇUŞ VE BULUŞMA Görevli öğretmenler uçuş saatinden önce havalimanında buluşarak gereken işlemleri yaptıktan sonra yolcu luğumuza başladık.

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK DPT ULUSAL AJANS

T.C. BAŞBAKANLIK DPT ULUSAL AJANS T.C. BAŞBAKANLIK DPT ULUSAL AJANS (Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programı) Comenius Okul Eğitimi Erasmus Yüksek Öğretim & İleri Eğitim Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim ve Öğretim Grundtvig Yetişkin

Detaylı

Huzurevlerinde yapılacak programların daha verimli olmasını sağlamak amacıyla İlimiz Müftülüğünce Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu tarafından Huzurevi

Huzurevlerinde yapılacak programların daha verimli olmasını sağlamak amacıyla İlimiz Müftülüğünce Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu tarafından Huzurevi Huzurevlerinde yapılacak programların daha verimli olmasını sağlamak amacıyla İlimiz Müftülüğünce Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu tarafından Huzurevi Ekibinde görevlendirilen personele 05 Aralık 2012 Çarşamba

Detaylı

A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması.

A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması. 10.BELEDİYE TABİPLİĞİ A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması. A1.H1: Belediye tabipliği tarafından engelli bireyler için ücretsiz fizyoterapi hizmetinin verilmesi; böylece

Detaylı

KADIN DAYANIŞMA VAKFI 2014 YILI KADIN DANIŞMA MERKEZİ FAALİYET RAPORU 1 OCAK 31 ARALIK 2014

KADIN DAYANIŞMA VAKFI 2014 YILI KADIN DANIŞMA MERKEZİ FAALİYET RAPORU 1 OCAK 31 ARALIK 2014 KADIN DAYANIŞMA VAKFI 2014 YILI KADIN DANIŞMA MERKEZİ FAALİYET RAPORU 1 OCAK 31 ARALIK 2014 2014 yılında Kadın Dayanışma Vakfı Danışma Merkezi ne 354 kadın başvurdu. 101 kadın yüz yüze başvuru yaparken,

Detaylı

SİVİL YAŞAM DERNEĞİ I. DÖNEM Stratejik Planı

SİVİL YAŞAM DERNEĞİ I. DÖNEM Stratejik Planı SİVİL YAŞAM DERNEĞİ I. DÖNEM Stratejik Planı BURSA / 2014 1 İÇİNDEKİLER Sivil Yaşam Derneği nin Kuruluşu, Yapısı ve Faaliyet Alanları... 3 Paydaş Analizi... 4 Kurumsal Kimliğin Yeniden Tanımlanması...

Detaylı

Çocuk Gündüz Bakımevi Evangelisch-lutherische Petrigemeinde

Çocuk Gündüz Bakımevi Evangelisch-lutherische Petrigemeinde - PDF Flyer - Çocuk Gündüz Bakımevi Evangelisch-lutherische Petrigemeinde Çocuk Gündüz Bakımevimiz, Hannover-Kleefeld Evangelisch-lutherische Petrigemeinde ye aittir ve Aşağı Saksonya nın en eski kuruluşlarından

Detaylı

GRUP 5 ÇANKIRI KASTAMONU ZONGULDAK

GRUP 5 ÇANKIRI KASTAMONU ZONGULDAK GRUP 5 ÇANKIRI KASTAMONU ZONGULDAK GÜÇLÜ YÖNLER Çankırı ilinde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Çankırı Belediyesi bünyesinde olan bir Yaşlı Koordinasyon birimi bulunmaktadır. Zonguldak ilinde ise 2000 yılında

Detaylı

STAJ RAPORU TRAINING REPORT

STAJ RAPORU TRAINING REPORT STAJ RAPORU TRAINING REPORT ÖĞRENCİ BİLGİSİ STUDENT INFORMATION ADI VE SOYADI :... NAME AND LASTNAME BÖLÜMÜ :... DEPARTMENT ÖĞRENİM YILI :... TRAINING YEAR Adres/Address: T.C.OKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK

Detaylı

Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti. SPoD CHP Beyoğlu Belediyesi Başkan Aday Adayı Gülseren Onanç ile görüştü

Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti. SPoD CHP Beyoğlu Belediyesi Başkan Aday Adayı Gülseren Onanç ile görüştü Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti SPoD un ve Uzman Psikiyatrist Dr. Seven Kaptan ın gönüllü işbirliğiyle düzenlenen Trans Terapi Toplantısı nın yedincisi 4 Eylül Çarşamba

Detaylı

25 Aralık 2016, Pazar. 26 Aralık 2016, Pazartesi (1. Gün)

25 Aralık 2016, Pazar. 26 Aralık 2016, Pazartesi (1. Gün) YÖK KALİTE KURULU DIŞ DEĞERLENDİRME TAKIMI ZİYARET PROGRAMI (Taslak) (25.12.2016 28.12.2016) Zaman Ziyaret Sürecinde Kimler İle Ne Yapılacağı Ziyaretin İçeriği Görüşme Yeri 25 Aralık 2016, Pazar Öğlene

Detaylı

KÜLTÜR VE SOSYAL IŞLER MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ HAZİRAN 2015

KÜLTÜR VE SOSYAL IŞLER MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ HAZİRAN 2015 KÜLTÜR VE SOSYAL IŞLER MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ HAZİRAN 2015 65 YAŞ ÜSTÜ İLE ENGELLİ VATANDAŞLARA ZİYARETLERİMİZ 28 Mayıs 2015 Perşembe günü Müstecep, Vakıfiğdemir ve Deliler Mahallelerine gidip, ihtiyaç

Detaylı

SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ

SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 Güz YY Bölüm Koordinatörü: Prof.Dr. Nurşen SAKLAKOĞLU DERSİN AMACI; Öğrencilerin bilgi, birikim, araştırma becerileri ve yaratıcılıklarını

Detaylı

GERİATRİK DÖNEMDE KRONİK HASTALARIN EVDE BAKIMI STAJ HAREKETLİLİĞİ PROJESİ

GERİATRİK DÖNEMDE KRONİK HASTALARIN EVDE BAKIMI STAJ HAREKETLİLİĞİ PROJESİ GERİATRİK DÖNEMDE KRONİK HASTALARIN EVDE BAKIMI STAJ HAREKETLİLİĞİ PROJESİ T.C. AB Bakanlığı Ulusal Ajansının 2015 yılı Teklif Çağrısı dönemi Erasmus+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Mesleki

Detaylı

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 BAHAR YARIYILI Öğrencilerin bilgi, birikim, araştırma becerileri ve yaratıcılıklarını kullanacakları toplumsal hizmet projeleri oluşturarak; Sosyal sorumluluk

Detaylı

T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA EVİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLERİ

T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA EVİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLERİ TEPEBAŞI BELEDİYE MECLİSİNİN 06.09.2012 TARİH VE 179 SAYILI MECLİS KARARI İLE KABUL EDİLMİŞTİR. T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA EVİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLERİ AMAÇ

Detaylı

Çocuklarında yaygın gelişim bozukluğu veya zihinsel engelli olan ailelerden gelen istek üzerine gece çocuklarını emanet edecekleri bir yer oluşturmak

Çocuklarında yaygın gelişim bozukluğu veya zihinsel engelli olan ailelerden gelen istek üzerine gece çocuklarını emanet edecekleri bir yer oluşturmak Çocuklarında yaygın gelişim bozukluğu veya zihinsel engelli olan ailelerden gelen istek üzerine gece çocuklarını emanet edecekleri bir yer oluşturmak amacıyla (çünkü bu aileler hastalık, vefat, düğün vb.

Detaylı

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ STAJ DEFTERİ TRAINING DIARY No ID Bölümü Department Fotoğraf Photo Öğretim Yılı Academic Year STAJ DEFTERİ / TRAINING DIARY Defter No / Diary Nr... YAPILAN PRATİK ACCOMPLISHMENTS

Detaylı

ULUSLARARASI İLİŞKİLER BİRİMİ ERASMUS OFİSİ

ULUSLARARASI İLİŞKİLER BİRİMİ ERASMUS OFİSİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BİRİMİ ERASMUS OFİSİ 1 Uluslararası öğrencilerinizi yerel öğrencilerinizle nasıl entegre ediyorsunuz? Bunda ne derece başarılısınız? 2 Üniversitemizin konumu Samsun farklı uygarlıklara

Detaylı

ŞU ANA KADAR NELER YAPTIK

ŞU ANA KADAR NELER YAPTIK T.I.M.E proje ekibi olarak 2011-2012 Eğitim Öğretim yılı Aralık ayında hazırladığımız ve yine aynı yıl Şubat ayında Ulusal Ajansa sunduğumuz Okul Ortaklığı Projemiz kabul edildikten sonra gerek okul içinde

Detaylı

PROJE SAHİBİ KURUM : Erzurum Cumhuriyet Kız Teknik Ve Meslek Lisesi (Erzurum Cumhuriyet Girl Technical And Vocational High School)

PROJE SAHİBİ KURUM : Erzurum Cumhuriyet Kız Teknik Ve Meslek Lisesi (Erzurum Cumhuriyet Girl Technical And Vocational High School) PROJE SAHİBİ KURUM : Erzurum Cumhuriyet Kız Teknik Ve Meslek Lisesi (Erzurum Cumhuriyet Girl Technical And Vocational High School) PROJE ADI : İletişim Ve Etkileşimde Avrupa Deneyimi (European Experience

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım Eylül 2011

SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım Eylül 2011 SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım 2009- Eylül 2011 ESKİŞEHIR TEPEBAŞI BELEDİYESİ NCE YAŞANABİLİR BİR KENT Güçlü Dayanışma içinde Kendi yaşamını etkileyen kararlara katılımı olan bir toplum

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl

Derece Alan Üniversite Yıl 1.Adı Soyadı İletişim Bilgileri Adres Telefon : Mail EK 4A ÖZGEÇMİŞ : ODİSE VUÇİNA : : o.voutsinas@gmail.com 2.Doğum Tarihi : 23/08/1962 3.Unvanı Öğrenim 4. Durumu : Sosyal Hizmet Uzman : Yüksek Öğretim

Detaylı

TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI VIII. SAĞLIK BAKIM HİZMETLERİ MÜDÜRLÜKLERİ TOPLANTISI

TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI VIII. SAĞLIK BAKIM HİZMETLERİ MÜDÜRLÜKLERİ TOPLANTISI TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI VIII. SAĞLIK BAKIM HİZMETLERİ MÜDÜRLÜKLERİ TOPLANTISI Prof. Dr. Behzat ÖZKAN İzmir Güney Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hazırlayan: Uzm. Hem. Pınar AKÇAY-Tıbbi

Detaylı

STAJ RAPORU INTERNSHIP REPORT

STAJ RAPORU INTERNSHIP REPORT STAJ RAPORU INTERNSHIP REPORT ÖĞRENCİ BİLGİSİ STUDENT INFORMATION ADI VE SOYADI NAME AND LASTNAME ÖĞRENCİ NO STUDENT ID PROGRAM / SINIFI PROGRAM / CLASS ÖĞRENİM YILI ACADEMIC YEAR Staj Bilgileri Internship

Detaylı

Sosyal devlet anlayışı içinde toplumsal refahın artırılması amaçtır. Bu amaç, bireylerin maddi ve manevi olarak gelişmeleri ve korunmaları için gerek

Sosyal devlet anlayışı içinde toplumsal refahın artırılması amaçtır. Bu amaç, bireylerin maddi ve manevi olarak gelişmeleri ve korunmaları için gerek Sosyal devlet anlayışı içinde toplumsal refahın artırılması amaçtır. Bu amaç, bireylerin maddi ve manevi olarak gelişmeleri ve korunmaları için gerek koşulların sağlanarak ülke kalkınmasının getireceği

Detaylı

EVDE BAKIM HİZMETLERİ. Ayşe Güler Aralık 2004

EVDE BAKIM HİZMETLERİ. Ayşe Güler Aralık 2004 EVDE BAKIM HİZMETLERİ Ayşe Güler Aralık 2004 Tanım Bireylere yaşam siklusu içinde, kendi yerleşim alanlarında sağlık hizmeti sağlayan, sağlık bakım sunum sisteminin geniş ve bütüncül bir parçasıdır. Diyabet

Detaylı

17 21 June 2013 RAILWAY SYSTEM TECHNOLOGIES WORKSHOP. 17 21 Haziran 2013 RAYLI SİSTEM TEKNOLOJİLERİ ÇALIŞTAYI

17 21 June 2013 RAILWAY SYSTEM TECHNOLOGIES WORKSHOP. 17 21 Haziran 2013 RAYLI SİSTEM TEKNOLOJİLERİ ÇALIŞTAYI 17 21 June 2013 RAILWAY SYSTEM TECHNOLOGIES WORKSHOP 17 21 Haziran 2013 RAYLI SİSTEM TEKNOLOJİLERİ ÇALIŞTAYI TCDD Turkish State Railways Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü

Detaylı

158 Personelimizle İstanbullu. hemşerilerimize hizmet etmekteyiz.

158 Personelimizle İstanbullu. hemşerilerimize hizmet etmekteyiz. 158 Personelimizle İstanbullu hemşerilerimize hizmet etmekteyiz. ÇÖZÜM BİZİM İŞİMİZ 2.976.726 Başvuruyu Çözümledik BEYAZ MASA 1994 yılından bu yana 24 saat hizmet anlayışıyla, kendisine ulaşan tüm istek,

Detaylı

9-15 KASIM 2014 FRANSA ZİYARETİMİZ

9-15 KASIM 2014 FRANSA ZİYARETİMİZ 9-15 KASIM 2014 FRANSA ZİYARETİMİZ 09,11,2014-PAZAR AUDINCOUT A HAREKET VE TANIŞMA Öğlen saatlerinde Basel Havalimanına indik. Ev sahibi öğretmenler bizi karşılamaya gelmişlerdi. İtalyan grup bizim hemen

Detaylı

22-27 EYLÜL 2014 FİNLANDİYA GEZİMİZ 22,09,2014 PAZARTESİ - BULUŞMA VE PISA 23.09.2014 SALI - ALVAR AALTO SAĞLIK VE SPOR FAKÜLTESİ

22-27 EYLÜL 2014 FİNLANDİYA GEZİMİZ 22,09,2014 PAZARTESİ - BULUŞMA VE PISA 23.09.2014 SALI - ALVAR AALTO SAĞLIK VE SPOR FAKÜLTESİ 22-27 EYLÜL 2014 FİNLANDİYA GEZİMİZ 22,09,2014 PAZARTESİ - BULUŞMA VE PISA Gece geç saatlerde Helsinki yolculuğumuz başlayacak. Uzun bir uçak yolculuğu yapacağız.ardından bir saatlik bir uçuş sonunda Jyvaskyla

Detaylı

SOSYAL HİZMET UZMANI (SOSYAL ÇALIŞMACI)

SOSYAL HİZMET UZMANI (SOSYAL ÇALIŞMACI) TANIM Ekonomik, sosyal ve kültürel yönden sıkıntı içinde bulunan kişi, grup ve topluluklara sorunlarını tanıyıp çözümlemelerinde sahip oldukları olanakları kullanma ve çevredeki olanakları araştırma ve

Detaylı

POSTER BİLDİRİ PROGRAM AKIŞI

POSTER BİLDİRİ PROGRAM AKIŞI BİLDİRİ AKIŞI Bildiri ekibinden bir araştırmacının aşağıda belirtilen bilimsel program gününde posterini belirtilen poster numarası için ayrılmış panoya asması, gün sonunda teslim alması zorunludur. Belirlenen

Detaylı

İZMİR BEYAZ NOKTA GELİŞİM DERNEĞİ OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTI GÜNDEMİ

İZMİR BEYAZ NOKTA GELİŞİM DERNEĞİ OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTI GÜNDEMİ İZMİR BEYAZ NOKTA GELİŞİM DERNEĞİ OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTI GÜNDEMİ 1. Açılış, yoklama ve saygı duruşu 2. Divan seçimi 3. Faaliyet raporunun okunması 4. Denetçi raporunun okunması 5. Hesaplarının tetkiki,

Detaylı

Avrupa Akdeniz Gençlik Uygulama ve Araştırma Merkezi. 1 Aralık Haziran Faaliyet Raporu

Avrupa Akdeniz Gençlik Uygulama ve Araştırma Merkezi. 1 Aralık Haziran Faaliyet Raporu 1 Aralık 2013-30 Haziran 2014 Faaliyet Raporu Özet Rapor, nin 1 Aralık 2013-30 Haziran 2014 tarihleri arasında gerçekleştirdiği ve bir sonraki 6 aylık dönemde gerçekleştirilmesi planlanan çalışmaları içermektedir.

Detaylı

DEDE TORUN BULUŞMASI PROJESİ

DEDE TORUN BULUŞMASI PROJESİ Güvenli Hayat ve Güvenli Gelecek İçin Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı (ÇOGEP) kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan aynı kültür

Detaylı

ALTINDAĞ A ALTIN PROJELER ANKARA NIN KALBİ ALTINDAĞ. Doç. Dr. ASIM BALCI ALTINDAĞ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ALTINDAĞ IN

ALTINDAĞ A ALTIN PROJELER ANKARA NIN KALBİ ALTINDAĞ. Doç. Dr. ASIM BALCI ALTINDAĞ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ALTINDAĞ IN A ALTIN PROJELER BELEDİYE BAŞKAN ADAYI IN AİLE ÇAĞI ŞİARIMIZ; Milletimizin hizmetkarıyız. Her ne yaparsak önce milletimizle istişarede bulunacağız ve ortak akılla hareket edeceğiz. Altındağ da hiçbir

Detaylı

Yerel Yönetimlerin Yafll larla lgili Politikalar

Yerel Yönetimlerin Yafll larla lgili Politikalar Yerel Yönetimlerin Yafll larla lgili Politikalar Dr. Nevzat Do an GİRİŞ Ülkemizde yaşlı ve yaşlılıkla ilgili toplumsal kalıplara tarihsel açıdan bakıldığında, büyüklerimizin kadın ya da erkek daima korunduğu

Detaylı

NİSAN 2014. KONYA İLİ KONYA GENÇLİK MERKEZİ 2014 YILI 3 AYLIK (Nisan-Mayıs- Haziran) FAALİYET RAPORU

NİSAN 2014. KONYA İLİ KONYA GENÇLİK MERKEZİ 2014 YILI 3 AYLIK (Nisan-Mayıs- Haziran) FAALİYET RAPORU NİSAN 2014 KONYA İLİ KONYA GENÇLİK MERKEZİ 2014 YILI 3 AYLIK (Nisan ) FAALİYET RAPORU AY HAFTA 2013 FAALİYET PLANINIZA GÖRE BU HAFTA FAALİYETLERİNİZ İletişim Akademi Projesi 2 (Uygulamalı İletişim, Etkili

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI, MEDİKO-SOSYAL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR İŞLERİ DAİRESİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI, MEDİKO-SOSYAL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR İŞLERİ DAİRESİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI, MEDİKO-SOSYAL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR İŞLERİ DAİRESİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ (Resmi Gazete Tarihi: 03.02.1984 Resmi Gazete Sayısı: 18301) BÖLÜM 1 Kuruluş, Kapsam ve Tanımlar Kuruluş

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ KOCAELİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ ve UNIVERSITY COLLEGE CAPITAL (DANİMARKA) işbirliğinde

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ KOCAELİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ ve UNIVERSITY COLLEGE CAPITAL (DANİMARKA) işbirliğinde KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ KOCAELİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ ve UNIVERSITY COLLEGE CAPITAL (DANİMARKA) işbirliğinde Sosyal Hizmet Öğrencileri İçin ULUSLARARASI YAZ OKULU: ÇOCUK ve GENÇLERİN TOPLUMSAL

Detaylı

BACIM - Ağırlıklı olarak Türkiye kökenli göçmen kadınlar için buluşma ve danışmanlık merkezi

BACIM - Ağırlıklı olarak Türkiye kökenli göçmen kadınlar için buluşma ve danışmanlık merkezi Deutsches Rotes Kreuz Kreisverband Berlin-City e. V. BACIM - Ağırlıklı olarak Türkiye kökenli göçmen kadınlar için buluşma ve danışmanlık merkezi BACIM projesinin tanıtımı BACIM Berlin-City ev Alman Kızıl

Detaylı

ANTALYA TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ,

ANTALYA TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ, Proje Türü Proje Numarası Projenin Adı Koordinatör Kurum Yerel Ortak Kurumlar Ortak Ülke ve Kurumlar 2008 YILI AVRUPA BİRLİĞİ LEONARDO DA VINCI ORTAKLIK PROJESİ 2008-1-TR1-LEO04-03103-1 MESLEKİ EĞİTİMDE

Detaylı

Gezimiz, meslekler ve bölümler ile ilgili olarak birçok

Gezimiz, meslekler ve bölümler ile ilgili olarak birçok Ankara Üniversite Oryantasyon Gezisi Mesleki rehberlik çalışmaları çerçevesinde 9. sınıf öğrencilerimize Ankara gezisi düzenlendi. Öğrencilerimizin, birçok üniversite ve bölüm hakkında bilgi sahibi olmalarını

Detaylı

EVDE ÇOCUK BAKIMI PROJESİ İLE KAYITLI KADIN İSTİHDAMI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

EVDE ÇOCUK BAKIMI PROJESİ İLE KAYITLI KADIN İSTİHDAMI ARTMAYA DEVAM EDİYOR EVDE ÇOCUK BAKIMI PROJESİ İLE KAYITLI KADIN İSTİHDAMI ARTMAYA DEVAM EDİYOR Sosyal Güvenlik Kurumu nun yürüttüğü, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti nin ortaklaşa finanse ettiği Evde Çocuk Bakım Hizmetleri

Detaylı

Finlandiya da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma

Finlandiya da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma Finlandiya da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma AB Eşleştirme Projesi, Ankara Kursun 6. Haftası Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü Sosyal refah ve sağlık bakım alanında idari

Detaylı

2012-2023 ULUSAL YAŞLANMA STRATEJİK PLANI KENT KONSEYLERİ AMASYA ÇALIŞTAYI 22.10.2011

2012-2023 ULUSAL YAŞLANMA STRATEJİK PLANI KENT KONSEYLERİ AMASYA ÇALIŞTAYI 22.10.2011 2012-2023 ULUSAL YAŞLANMA STRATEJİK PLANI KENT KONSEYLERİ AMASYA ÇALIŞTAYI 22.10.2011 GRUP 2 Moderatör: İlhan TOMANBAY Raportör: Ögr.Gör. Yılmaz TOKTAŞ Sekreter: Arş.Gör. Gamze FIŞKIN Katılımcılar Bolu

Detaylı

ULUSAL ALZHEİMER HASTALIĞI STRATEJİK PLANI GÜNCELLEMESİ

ULUSAL ALZHEİMER HASTALIĞI STRATEJİK PLANI GÜNCELLEMESİ ULUSAL ALZHEİMER HASTALIĞI STRATEJİK PLANI 2015-2016 GÜNCELLEMESİ GENEL Alzheimer hastalığının belirtilerinin halkımıza anlatılması, hastaların erken dönemde hekime başvurarak tanı almalarının ve uygun

Detaylı

KAZAKİSTAN ISSA-TÜRK ÜNİVERSİTELERİ TANITIM GÜNLERİ RAPORU

KAZAKİSTAN ISSA-TÜRK ÜNİVERSİTELERİ TANITIM GÜNLERİ RAPORU KAZAKİSTAN ISSA-TÜRK ÜNİVERSİTELERİ TANITIM GÜNLERİ RAPORU ALMATI (20-23 KASIM 2015) 20 Kasım 2015 Cuma: İlk gün konu ile ilgili öğrenci haricinde konunun ilgililerinin katıldığı bir panel düzenlendi.

Detaylı

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ STAJ DEFTERİ TRAINING DIARY Adı, Soyadı Name, Lastname : ÖĞRENCİ NİN STUDENT S No ID Bölümü Department : : Fotoğraf Photo Öğretim Yılı Academic Year : Academic Honesty

Detaylı

ESN Ne Değildir? Gezi & organizasyon şirketi Hostel & Hotel sağlayıcı Turizm şirketi Arkadaş bulma servisi Dil eğitim kuruluşu Yabancı ev arkadaşı bulma kuruluşu Vize almanın kolay yolu Erasmus a gitmek

Detaylı

Vivez et Parlez Français

Vivez et Parlez Français Vivez et Parlez Français 1993 yılında kurulan HİT Uluslararası Eğitim Yayın ve Dış Ticaret A.Ş Türkiye nin en büyük kuruluşlarını yönetmiş, eğitim konusunda deneyimli yöneticileri, yönetim kurulu üyeleri

Detaylı

Darmstadt daki yeni AWO»Johannesviertel«huzur evinde. Yan yana yılları paylaşalım

Darmstadt daki yeni AWO»Johannesviertel«huzur evinde. Yan yana yılları paylaşalım Darmstadt daki yeni AWO»Johannesviertel«huzur evinde Yan yana yılları paylaşalım »Burada her zaman benimle ilgilenen birileri var. Bu da kendimi iyi hissetmemi sağlıyor« Sayın Bayanlar ve Baylar, 2012

Detaylı

STAJ BAŞVURU SÜRECİ ANADOLU ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ STAJ SÜRECİ AKIŞ ŞEMASI. Staj Yönergesi ve Staj Kılavuzunu inceleyiniz.

STAJ BAŞVURU SÜRECİ ANADOLU ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ STAJ SÜRECİ AKIŞ ŞEMASI. Staj Yönergesi ve Staj Kılavuzunu inceleyiniz. STAJ BAŞVURU SÜRECİ ANADOLU ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ STAJ SÜRECİ AKIŞ ŞEMASI Staj Yönergesi ve Staj Kılavuzunu inceleyiniz. Uygun staj yerinizi bulunuz. Staj Başvuru Beyanı Formunu Staj yapacağınız

Detaylı

Ebelik Sosyal Hizmet. Hemşirelik. http://syo.kocaeli.edu.tr

Ebelik Sosyal Hizmet. Hemşirelik. http://syo.kocaeli.edu.tr Ebelik Sosyal Hizmet Hemşirelik http://syo.kocaeli.edu.tr Okulumuzun varlık nedeni, bilimsel bilgi ışığında, değişime ve gelişime açık, toplumsal duyarlılık ve sorumluluğu olan, sorun çözme yeteneği gelişmiş,

Detaylı

EĞİTİM KURUMLARININ AKREDİTASYONU KURUM ZİYARETİ KONTROL LİSTESİ (TTMYK-AKREDİTASYON KOMİSYONU)

EĞİTİM KURUMLARININ AKREDİTASYONU KURUM ZİYARETİ KONTROL LİSTESİ (TTMYK-AKREDİTASYON KOMİSYONU) KURUM ZİYARET EKİBİ Üniversitenin adı : Anabilim Dalı Başkanı : Eğitim Araştırma Hastanesi : Eğitim Sorumlusu : Ziyarete Eşlik Eden Sorumlu/Sorumlular : Ad Soyadı : Ünvanı: Ad Soyadı : Ünvanı: Ad Soyadı

Detaylı

ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN

ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN Almanya; Orta Avrupa da bir ülkedir. Kuzeyinde Kuzey denizi, Danimarka, ve Baltık denizi; doğusunda Polonya ve Çek cumhuriyeti; güneyinde Avusturya ve İsviçre;

Detaylı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Engelli Bireylere Yönelik Politika ve Uygulamaları. 19 Ekim 2016

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Engelli Bireylere Yönelik Politika ve Uygulamaları. 19 Ekim 2016 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Engelli Bireylere Yönelik Politika ve Uygulamaları 19 Ekim 2016 ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Engelliliğin önlenmesi ile engellilerin eğitimi, istihdamı,

Detaylı

Engelleri Kaldıralım. Sağlık Kurumlarının Engelli Hastaların Bakımındaki Rol ve Sorumlulukları

Engelleri Kaldıralım. Sağlık Kurumlarının Engelli Hastaların Bakımındaki Rol ve Sorumlulukları Engelleri Kaldıralım Ülkemizde kentsel yaşam çevreleri fiziksel yaşam düzenlemelerin yetersizliği ve çeşitli engeller nedeniyle engelliler tarafından yeterince kullanılamamaktadır. Engellilerin toplum

Detaylı

Her şey çok güzel olacak...

Her şey çok güzel olacak... Teknik Üniversitesi Kültür ve Sanat Birliği KSBİstanbul HABER BÜLTENİ Sayı: 38 Dönem: Kasım 13 Her şey çok güzel olacak... 1 KONTROL VE OTOMASYON KULÜBÜ KULÜPLER ŞENLİĞİ İstanbul Teknik Üniversitesi ne

Detaylı

bilimsellik, gönüllülük ve sürdürebilirlik ücretsiz PSİART Eğitim Koordinatörlüğü

bilimsellik, gönüllülük ve sürdürebilirlik ücretsiz PSİART Eğitim Koordinatörlüğü Merhaba, Psikoloji Öğrencileri Araştırma ve Eğitim Topluluğu(PSİART) olarak 2014 yılından beri İstanbul da farklı üniversitelerde lisans eğitimi alan psikoloji öğrencilerinin bulunduğu ekiple faaliyetler

Detaylı

SOSYAL HĠZMETLER DAĠRESĠ BAġKANLIĞI SOSYAL YARDIM ĠġLERĠ ġube MÜDÜRLÜĞÜ TEġKĠLAT YAPISI VE ÇALIġMA ESASLARINA DAĠR YÖNERGE

SOSYAL HĠZMETLER DAĠRESĠ BAġKANLIĞI SOSYAL YARDIM ĠġLERĠ ġube MÜDÜRLÜĞÜ TEġKĠLAT YAPISI VE ÇALIġMA ESASLARINA DAĠR YÖNERGE Amaç SOSYAL HĠZMETLER DAĠRESĠ BAġKANLIĞI SOSYAL YARDIM ĠġLERĠ ġube MÜDÜRLÜĞÜ TEġKĠLAT YAPISI VE ÇALIġMA ESASLARINA DAĠR YÖNERGE BĠRĠNCĠ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKĠ DAYANAK, ĠLKELER ve TANIMLAR Madde 1-

Detaylı

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİ NİN STUDENT S YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ STAJ DEFTERİ TRAINING DIARY Adı, Soyadı Name, Lastname : No ID Bölümü Department : : Fotoğraf Photo Öğretim Yılı Academic Year : Academic Honesty Pledge I pledge

Detaylı

Bosna Kurbanlarına Yardım - Bosna ve Kosova dan Gelen Mültecilere Destek

Bosna Kurbanlarına Yardım - Bosna ve Kosova dan Gelen Mültecilere Destek Soydaş Uyum Eğitimi Bulgaristan dan göç eden soydaşlarımızın Türkiye de yerleşme, yaşama ve çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla 9 aylık bir sürede 4 ilde 33 seminer düzenlenmiş, 7.000 e yakın kişiye

Detaylı

Can Besimoğlu *1. Anahtar Sözcükler: OpenAIRE; OpenAIREplus; MedOANet; RCAAP; Açık Erişim;

Can Besimoğlu *1. Anahtar Sözcükler: OpenAIRE; OpenAIREplus; MedOANet; RCAAP; Açık Erişim; Türk Kütüphaneciliği 26, 3 (2012), 596-600 Minho Üniversitesi Açık Erişim Deneyimi: OpenAIRE, OpenAIREplus, MedOANet, RCAAP Projeleri ve Kurumsal Açık Erişim Sistemi Erasmus Eğitimi, 23-27.07.2012 University

Detaylı

ENGELLİLERE YÖNELİK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARI İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ

ENGELLİLERE YÖNELİK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARI İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ ENGELLİLERE YÖNELİK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARI İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ MUTLU AİLELER MUTLU ÇALIŞANLAR BAŞARILI VE MUTLU SPORCULAR... PEKİ YA ENGELLİLERİN VE AİLELERİNİN MUTLULUKLARI?

Detaylı

Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü

Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, halkla ilişkilerin tanıma ve tanıtma kavramlarının içinde yürütülen faaliyetlerin çoğunu gerçekleştirmektedir. Örgütü, hizmet alanlara, tedarikçilere, hizmet

Detaylı

RAKAMLARLA TÜRKİYE AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR

RAKAMLARLA TÜRKİYE AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR RAKAMLARLA TÜRKİYE AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR Giriş Türkiye de hemen her sektör son yıllarda önemli bir gelişim gösterdi. Sağlıktan enerji sektörüne, eğitimden yatırımlara, ulaştırmadan tarım sektörüne

Detaylı

Eğitimin 2. gününde Karhunmäki Okulu öğrenci, öğretmen ve yöneticileri ile tanıştık. Eğitim adına nitelikli deneyimler elde ettik.

Eğitimin 2. gününde Karhunmäki Okulu öğrenci, öğretmen ve yöneticileri ile tanıştık. Eğitim adına nitelikli deneyimler elde ettik. ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Denizli Okulları Proje Ekibi tarafından hazırlanan Geleceğin Okullarını İnşa ediyoruz. adlı KA1 projemiz, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 3246 başvuru arasından seçilen 81 projeden

Detaylı

Lesson 02 : Self- Introduction (Part II) Ders 2 : Kendini Tanıtma (Bölüm II)

Lesson 02 : Self- Introduction (Part II) Ders 2 : Kendini Tanıtma (Bölüm II) Lesson 02 : Self- Introduction (Part II) Ders 2 : Kendini Tanıtma (Bölüm II) Ders 2: Kendinizi nasıl tanıtacağınızı öğrenmeye devam edin. Öğretmeninizin yardımıyla İngilizce öğrenin! Step 1 (1. Adım) Ne

Detaylı

1. Engelsiz Yaşam ve Dayanışma Merkezimizin Kuruluş Amacı

1. Engelsiz Yaşam ve Dayanışma Merkezimizin Kuruluş Amacı 1. Engelsiz Yaşam ve Dayanışma Merkezimizin Kuruluş Amacı Engelli vatandaşlarımıza kültürel ve sosyal anlamda daha iyi hizmet vermek amacı ile kurulmuş, kendileri veya yakınları ile birebir görüşerek yeterli

Detaylı

FİZİK BÖLÜMÜ Bahar YY. Bölüm Koordinatörü:

FİZİK BÖLÜMÜ Bahar YY. Bölüm Koordinatörü: FİZİK BÖLÜMÜ 2017-2018 Bahar YY Bölüm Koordinatörü: *Sorumluluk; Başkaları veya diğerleri adına faaliyette bulunmayı kabul etmek (Post, 1998: 148) anlamına gelmektedir. *Sosyal sorumluluk sahibi olmak;

Detaylı

Lesson 02 : Self-Introduction (Part II)

Lesson 02 : Self-Introduction (Part II) Lesson 02 : Self-Introduction (Part II) Ders 2 : Kendini Tanıtma (Bölüm II) Ders 2: Kendinizi nasıl tanıtacağınızı öğrenmeye devam edin. Öğretmeninizin yardımıyla İngilizce öğrenin! Step 1 (1. Adım) Ne

Detaylı

bilimsellik, gönüllülük ve sürdürebilirlik ücretsiz PSİART Eğitim Koordinatörlüğü

bilimsellik, gönüllülük ve sürdürebilirlik ücretsiz PSİART Eğitim Koordinatörlüğü Merhaba, Psikoloji Öğrencileri Araştırma ve Eğitim Topluluğu(PSİART) olarak 2014 yılından beri İstanbul da farklı üniversitelerde lisans eğitimi alan psikoloji öğrencilerin bulunduğu ekiple faaliyetler

Detaylı

Avrupa Birliği Koordinatörlüğü Projeler Birimi

Avrupa Birliği Koordinatörlüğü Projeler Birimi Avrupa Birliği Koordinatörlüğü Projeler Birimi İlan Tarihi: 02.09.2015 Sevgili öğrencilerimiz, Erasmus+ Gençlik Programı kapsamında Koordinatörlüğümüz tarafından Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH), Eğitim Kursları

Detaylı

CURRICULUM VITAE. 4. Uyruk : Avusturya (Mavi Kart dolayısıyla çalışma ve oturma serbestisi

CURRICULUM VITAE. 4. Uyruk : Avusturya (Mavi Kart dolayısıyla çalışma ve oturma serbestisi CURRICULUM VITAE 1. İsim : ESRA 2. Soyadı : HASHEMI - SHIRZI 3. Doğum tarihi : 22 Temmuz 1970 4. Uyruk : Avusturya (Mavi Kart dolayısıyla çalışma ve oturma serbestisi mevcuttur) 5. Medeni hali : Bekâr

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Sosyal Sorumluluk Projeleri

İstanbul Tıp Fakültesi Sosyal Sorumluluk Projeleri İstanbul Tıp Fakültesi Sosyal Sorumluluk Projeleri Sosyal Sorumluluk Projelerinin Amacı Yaşamın sürdürülebilirliği, Toplumsal yaşamın iyileştirilmesi için ortak evrensel değerlerin toplumlar tarafından

Detaylı

NİSAN 2017 FAALİYETLER

NİSAN 2017 FAALİYETLER NİSAN 2017 FAALİYETLER EĞİTİM Hastanın Sesi projesi Hasta Hakları Bilgilendirme Eğitim lerine başladı Nisan 2017 Evrensel Hasta Hakları Derneği nin yürütmekte olduğu Hastanın Sesi projesinin en önemli

Detaylı

BİRLİKTE YAŞAMA(KASIM-ARALIK)

BİRLİKTE YAŞAMA(KASIM-ARALIK) BİRLİKTE YAŞAMA(KASIM-ARALIK) Özel Ata Anadolu Lisesi Müdürü Bahriye Aksoy un başkanlığında Sosyal ve Fransızca Bölüm öğretmenleri Değerler Eğitimi nde yapacakları görevleri ve kendilerine yardımcı olacak

Detaylı

KURS PROGRAMI. 1.2.8 Risk Yönetimi KURSUN TARİHİ: 12. 16.9.2011

KURS PROGRAMI. 1.2.8 Risk Yönetimi KURSUN TARİHİ: 12. 16.9.2011 21.07.2011 KURS PROGRAMI 1.2.8 Risk Yönetimi KURSUN TARİHİ: 12. 16.9.2011 YER: Hazine Müsteşarlığı Eğitim Binası Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No:97 Ziraat Bankası Binası 6. kat Maltepe/ Ankara Kursun genel

Detaylı

2008 Misafir Doktora Öğrencisi, Humboldt Universitat zu Berlin, Berlin Graduate School of Social Sciences, Almanya

2008 Misafir Doktora Öğrencisi, Humboldt Universitat zu Berlin, Berlin Graduate School of Social Sciences, Almanya EMRAH AKBAŞ Unvan: Araştırma Görevlisi Doğum Tarihi: 25/7/1978 Cinsiyet: Erkek Adres: Hacettepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sosyal Hizmet Bölümü Çiftasfalt No.195, PK. 06290 Keçiören,

Detaylı

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ DANIŞMANLIĞI YÖNERGESİ

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ DANIŞMANLIĞI YÖNERGESİ T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ DANIŞMANLIĞI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ndeki tüm fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görmekte olan öğrencilere

Detaylı

SAGLIKLI YÖNETIM SAGLIKLI GELECEK PANELI

SAGLIKLI YÖNETIM SAGLIKLI GELECEK PANELI SAGLIKLI YÖNETIM SAGLIKLI GELECEK PANELI Portal : www.bandirmasehir.com İçeriği : Haber Tarih : 18.12.2018 Adres : http://www.bandirmasehir.com/saglikli-yonetim-saglikli-gelecek-paneli.html SAĞLIKLI YÖNETİM

Detaylı

ebridge2 VET Mobility elearning Dil Kursları Kültürel Bilgi Mobil Uygulamalar e-topluluk www.ebridge2.eu Staj almak için temel düzeyi öğrenin

ebridge2 VET Mobility elearning Dil Kursları Kültürel Bilgi Mobil Uygulamalar e-topluluk www.ebridge2.eu Staj almak için temel düzeyi öğrenin ebridge2 VET Mobility elearning Dil Kursları Staj almak için temel düzeyi öğrenin Kültürel Bilgi Diğer Avrupa kültürlerini öğrenin Mobil Uygulamalar Yurt dışı kalışlarınızda anında yardım alın e-topluluk

Detaylı

ESENYURT BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI

ESENYURT BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI ESENYURT BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI Türkiye İstatistik Kurumu ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan Türkiye Özürlüler Araştırması sonuçlarına göre, ülkemizde yaklaşık 8,4 milyon

Detaylı

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 Bu Yönerge, Cumhuriyet Üniversitesi nin ulusal ve uluslararası akademik

Detaylı

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI DERSİ YÖNERGESİ

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI DERSİ YÖNERGESİ T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI DERSİ YÖNERGESİ ESKİŞEHİR 2010 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1: Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

Desteklenen İkamet. Lebenshilfe Nordrhein-Westfalen. Beraber - Birlikte - Güçlü. Lebenshilfe Nordrhein-Westfalen. www.lebenshilfe-nrw.

Desteklenen İkamet. Lebenshilfe Nordrhein-Westfalen. Beraber - Birlikte - Güçlü. Lebenshilfe Nordrhein-Westfalen. www.lebenshilfe-nrw. Lebenshilfe www.lebenshilfe-nrw.de Desteklenen İkamet Lebenshilfe Gemeinsam Zusammen Stark 1 Taşınmak mı istiyorsunuz? Biz Lebenshilfe olarak zihinsel engelli insanların kendi yaşamları üzerinde tam hak

Detaylı

PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU

PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU YRD DOÇ DR HİLAL ÖZKAYA SBÜ HAYDARPAŞA NUMUNE EAH. PALYATİF BAKIM MERKEZİ Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi. 9-11 Mart 2018-İstanbul 324.000.000

Detaylı

GADEM AÇILIŞ. Meclis üyelerimizin vermiş olduğu soru önergesi ile GADEM in temeli atılmıştır.

GADEM AÇILIŞ. Meclis üyelerimizin vermiş olduğu soru önergesi ile GADEM in temeli atılmıştır. KONU BAŞLIKLARIMIZ GADEM Açılış Misyonumuz Hedef kitlemiz İşleyişimiz İşbirliği yaptığımız kurumlar Mobil Ekip Uygulamamız Bütünşehir Sistemi Etkinliklerimiz Ödül Sistemimiz Danışan İstatistiklerimiz GADEM

Detaylı

4-11 MAYIS 2014 ALMANYA ZİYARETİ

4-11 MAYIS 2014 ALMANYA ZİYARETİ 4-11 MAYIS 2014 ALMANYA ZİYARETİ 04,05,2014 Pazar ANTALYA DAN HAREKET Sabah 7 te Antalya dış hatlar terminalinde bütün ekip toplandı. Uçuş işlemleri tamamlanarak Sun Ekspres havayolu şirketine ait uçak

Detaylı

2.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ

2.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ 2.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ Sayın Velimiz, 22 Ekim 2012-14 Aralık 2012 tarihleri arasındaki ikinci temamıza ait bilgiler bu bültende yer almaktadır. Böylece temalara bağlı düzenlediğimiz MEB kazanımlarına

Detaylı

5. Sınıflar Tanışma Toplantısı Eylül-2014

5. Sınıflar Tanışma Toplantısı Eylül-2014 5. Sınıflar Tanışma Toplantısı Eylül-2014 5. Sınıf Haftalık Ders Programı İngilizce: 12+5 +1= 18 saat (3 öğretmen) Türkçe: 6 saat Matematik: 5 saat Fen: 4 saat Sosyal Bilgiler: 3 saat Din Kültürü: 2 saat

Detaylı

OCAK-MART 2015 3 AYLIK SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU

OCAK-MART 2015 3 AYLIK SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU APHB AFETLERDE PSİKOSOSYAL HİZMETLER BİRLİĞİ SOMADA PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ PROJESİ OCAK-MART 2015 3 AYLIK SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU YÖNETİCİ ÖZETİ SOMADA projesi

Detaylı

Okulda 98 eğitim çalışanı ve 100 civarında yardımcı personel görev yapmaktadır.

Okulda 98 eğitim çalışanı ve 100 civarında yardımcı personel görev yapmaktadır. Okul ikinci kademe bir okuldur ve 1400 öğrencisi vardır. Okulda en genç sınıf 7. sınıftır ve yıl, yıl değişen gruplara göre ayrı ayrı gelişim planı bulunmaktadır. Okulda 98 eğitim çalışanı ve 100 civarında

Detaylı