Güç Elektroniği (B.K. Bose P.E. and M.D.)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Güç Elektroniği (B.K. Bose P.E. and M.D.)"

Transkript

1 Güç Elektroniği (B.K. Bose P.E. and M.D.)

2 Güç Elektroniği

3 Güç Diyotları I-V Karakteristiği (Prof. Dr. Hacı Bodur Güç Elektroniği)

4 Güç Diyotları Anahtarlama Karakteristiği (Prof. Dr. Hacı Bodur Güç Elektroniği) x f Toparlanma Şarjı Q RR bu noktada bitmektedir.

5 Güç Diyotları t t t rr a b S t / t t a : Birikme zamanı (s) b a t b : Düşme zamanı (s) I RRM S=t b /t a : Yumuşaklık katsayısı ta t rr =t a +t b =t off : Ters toparlanma zamanı (s) di f t rf =t on : İletime geçme zamanı (s) dt Q rr : Ters toparlanma elektrik yükü (C) trr 2 Qrr / I RRM I RRM : Maksimum ters toparlanma akımı (A) 2 P FAV : Ortalama iletim güç kaybı (W) P V I r I V AKM : İleri yönde maksimum tepe gerilimi (V) VF VFT rf I f V FT : İletime geçme eşik gerilimi (V) V F =V FT +r f I f : İletimdeki diyotun uçlarında görülen sürekli gerilim (V) V RM : Maksimum ters toparlanma gerilimi (V) I FAV : Ortalama iletim akımı (A) I frms : rms iletim akımı (A) V RB : Delinme gerilimi (V) x f : Kesimin başladığı -V AKM : Tersyönde maksimum tepe gerilimi (V) nokta (s) di f /dt: Diyottan geçen akımın değişim hızı (A/s) Diyotlar, kontrolsüz ters yönde gerilim tutabilen yarı iletken güç anahtarlarıdır. FAV FT FAV f Frms

6 Güç Diyotları Yumuşaklık Katsayısı (S)

7 Güç Diyotları Örnek: Yumuşaklık Katsayısı S=1.9, dif/dt=200a/us, trr=110ns, V FT =2.2V ve r f =150mΩ olan bir diyottan, sürekli durumda If=30A DC akım geçmektedir. Buna göre; - tb=? - ta=? - I RRM =? - Qrr=? - P FAV =?

8 Tristör I-V Karakteristiği (Prof. Dr. Hacı Bodur Güç Elektroniği)

9 Tristör Anahtarlama Karakteristiği (Prof. Dr. Hacı Bodur Güç Elektroniği) x f

10 Tristör V AK : Tristörün Anot ve Katot uçları arasındaki gerilim (V) t d : Gecikme zamanı (s) V FB0 : Devrilme gerilimi (V) t r : Yükselme zamanı (s) V TT : İletime geçme eşik gerilimi (V) t s : Yerleşme zamanı (s) V RB : Delinme gerilimi (V) t rr : Ters toparlanma zamanı (s) I B0 : Devrilme akımı (A) t rc : Kesime kilitlenme zamanı (s) I H : Tutma akımı (A) V T : İletimdeki tristörün Anot ve Katot uçları arasında görülen sürekli gerilim (V) I L : İletime kilitlenme akımı (A) V TT : İletime geçme eşik gerilimi (V) dv AK /dt: Tristörün Anot-Katot uçları arasına uygulanan gerilimin değişim hızı (V/s). t N : Ters gerilim uygulama zamanı (s) di T /dt: Tristörün Anot-Katot hattından geçen akımın değişim hızı (A/s) t q =t off : Kesime gitme süresi (s) P V I r I 2 FAV TT TAV T Trms V V r I T TT T Trms

11 Tristör Tristörün çalışması üzerine önemli noktalar. 1. di T Tkritik di dt dt olmalıdır. Aksi takdirde tristör aşırı ısınır ve yarı iletken özelliğini kaybeder. Buna sicim olayı denir. AKkritik olmalıdır. Aksi takdirde tristör kontrolsüz bir şekilde 2. dv dv AK dt dt iletime girer. Eğer Anot + ve Katot değerli ise. 3. VAKM VFB0 olmalıdır. Aksi takdirde tristör kontrolsüz bir şekilde iletime girer. 4. t N t q olmalıdır. Aksi takdirde tristör kesime kilitlenmeden tekrar ile time girebilir. (Sadece bir olasılık, fakat önemli bir olasılık.)

12 Tristör Tristörün önemli özellikleri: 1. Tristör yarı kontrollü, akım kontrollü ters ve ileri yönde gerilim tutabilen yarı iletken bir güç anahtarıdır. 2. Tristörler en yüksek akımda üretilen iki yarı iletkenden biridir. Diğeri de diyottur. 3. Diyot sadece ters yönde gerilim tutabilirken, tristör hem ters hem de ileri yönde gerilim tuttabilir. (Tetiklenmemek ve V AKM <V FB0 olması şartı ile.) 4. Tristörler en çok doğal komütasyonlu (kendiliğinden kesime girme durumu) güç elektroniği devrelerinde kullanılır.

13 Tristör t=0 anında iletimden henüz çıkmış bir tristöre uygulanan gerilim aşağıdaki şekilde verilmektedir. Buna göre, tristörün kontrolsüz bir şekilde tekrar iletime girmemesi için, t q (veya t off ), V FB0 ve (dv/dt) krt ne olmalıdır. V AK (V) t(us)

14 Güç Transistörü (BJT) I-V Karakteristiği (Prof. Dr. Hacı Bodur Güç Elektroniği)

15 Güç Transistörü (BJT) Anahtarlama Karakteristiği (Prof. Dr. Hacı Bodur Güç Elektroniği)

16 Güç Transistörü (BJT) Önemli Noktalar: 1. Güç BJT lerinin akım kazançları (hfe veya β) yüksek değildir (20 civarındadır). Bu yüzden, anahtar olarak çalışabilmek için yüksek kapı akımına ihtiyaç duyarlar. Bu durum çok sakıncalıdır, çözüm olarak darlington yapı kullanılır fakat bu durum da kayıpları ve karmaşıklığı artırmaktadır. 2. BJT lerin iletim karakteristiği yüksek performanslıdır, yani iletim kayıpları düşüktür. Fakat anahtarlama kayıpları ise yüksektir. 3. BJT ler ters yönde küçük bir gerilim tutabilirler fakat ileri yönde daha büyük gerilimleri tutabilirler. (Tetiklenmemek şartı ile.) 4. BJT lerde kuyruk akımı vardır. 5. BJT ler tam kontrollü akım kontrollü ileri ve ters yönde gerilim tutma özelliğine sahip yarı iletken güç anahtarlarıdır. 6. BJT ler yerini gün geçtikçe IGBT ve MOSFET e bırakmaktadır.

17 Güç Transistörü (BJT) Örnek (Prof. Dr. Hacı Bodur Güç Elektroniği)

18 MOSFET I-V Karakteristiği (Prof. Dr. Hacı Bodur Güç Elektroniği)

19 MOSFET Anahtarlama Karakteristiği (Prof. Dr. Hacı Bodur Güç Elektroniği)

20 r DSon (mω) MOSFET Junction Temperature (C o ) V DSsat =V GS -V GST I DS =K(V GS -V T ) 2 V GST İletim Karakteristiği I-V Karakteristiği V GST

21 MOSFET Önemli Noktalar: 1. Güç MOSFET leri tam kontrollü gerilim kontrollü ve sadece ileri yönde gerilim tutabilen yarı iletken güç anahtarlarıdır. 2. MOSFET lerin iletim karakteristiği düşük performanslıdır, yani iletim kayıpları yüksektir. Fakat anahtarlama kayıpları ise düşüktür. 3. MOSFET ler ters yönde neredeyse hiç gerilim tutamazlar. Fakat ileri yönde daha büyük gerilimleri tutabilirler. (Tetiklenmemek şartı ile.) 4. Bu bakış açısı altından, BJT ile bir bütünün iki parçası gibi, birbirlerini tamamlamaktadırlar. 5. Güç elektroniği devrelerinde genellikle N kanal çoğaltan tür MOSFET kullanılmaktadır. 6. V DSsat =r DSon *i D. Doyumda çalışan MOSFET bir dirence eşdeğerdir. 7. r DSon iletimde MOSFET in iç direncidir, yani MOSFET iletimde bir dirence eşdeğerdir. Bu direnç değeri sıcaklıkla ve V DSS nin küpü ile doğru orantılı artar. Bu durum yüksek gerilimler için üretilen MOSFET lerin iletim kayıplarının yüksek olduğunu ifade etmektedir. Bu yüzden MOSFET ler düşük gerilim yüksek akımlı olacak şekilde üretildiklerinde verimlidir (İletim kayıpları düşüktür).

22 MOSFET Örnek: V DD =500V a.) İletim Karakteristiğini çiziniz. (5 noktada, 1 er V ara ile) b.) I-V karakteristiğini çiziniz (5 noktada, 1 er V ara ile). c.) Doyum (V GSon ) noktasını bulunuz ve bu durumunda MOSFET in iletim kaybını hesaplayınız. d.) Sonra, V DD =700V kabul edip, iletim kaybını tekrar hesaplayınız. e.) VGS yi doyum noktasının (V GSon ) 1V altına alıp iletim kaybını tekrar hesaplayınız. f.) d ve e şıkkındaki verileri I-V karakteristiğinde gösteriniz. g.) Aradaki farkı yorumlayınız. V GS r DSon =50mΩ K=0.5 V GST =5V R G =5MΩ R D =50Ω + - I D + V DS -

23 TRİYAK I-V Karakteristiği (Prof. Dr. Hacı Bodur Güç Elektroniği)

24 TRİYAK Tristörler ile tamamen aynı karakteristiklere sahiptir. Fakat yerleşim problemlerinden ötürü çok büyük akımlarda imal edilemez. Böyle durumlarda ters paralel bağlı tristör çifti kullanılmaktadır. Klasik tristöre SCR (Slicon Controlled Rectifier), klasik triyaka SSR (Solid State Relay) denilmektedir. Triyaklar, yarı kontrollü akım kontrollü, ileri ve ters yönde gerilim tutma özelliğine sahip, ileri ve ters yönde akım geçirme özelliğine sahip yarı iletken güç anahtarlarıdır.

25 GTO (Gate Turn-off Thyristor) Anahtarlama Karakteristiği (ABB) Kuyruk akımı, anahtarlama kayıplarını ciddi ölçüde artıran bir etkendir.

26 GTO (Gate Turn-off Thyristor) *Kısa süreli küçük bir ileri gate akımı ile iletime girer. *Fakat görece olarak çok daha büyük ters bir akım ile kesime girer. *Karakteristikleri SCR ile aynıdır. Fakat tutma ve kilitleme akımları ile iletim ve anahtarlama kayıpları SCR ye göre daha fazladır. I GTQ : Kontrol edilebilen akım değeri, normal GTO akımının çok üzerindedir. Örneğin: ortalama akım 830A, kontrol edilebilen akım 2000A. G GQ : Kesimde akım kazancı, örneğin 5 olsun, bu takdirde 100A anotkatot akımına sahip bir GTO yu kesime götürmek için Gate den ters yönde 20A uygulanması gereklidir. t tail :t t : Kuyruk akımı süresi (s) t gt : Gerilimin kesilme süresi (s) t gq : Akımın kesilme süresi (s) t gq t off t on : GTO nun iletime girebilmesi için gereken minimum zaman (s) t off : GTO nun kesime girebilmesi için gereken minimum zaman (s) GTO lar tan kontrollü akım kontrollü ileri ve ters yönde gerilim tutma özelliğine sahip yarı iletken güç anahtarlarıdır.

27 IGBT (Isolated Gate Bipolar Transistor) I-V Karakteristiği (Prof. Dr. Hacı Bodur Güç Elektroniği)

28 IGBT (Isolated Gate Bipolar Transistor) Anahtarlama Karakteristiği Kuyruk akımı (I t )

29 IGBT (Isolated Gate Bipolar Transistor) V GES : IGBT yi doyuma götüren VGE gerilimi (V). V CER : İleri delinme gerilimi (V) V RB : Ters delinme gerilimi (V) t d(off): Kesime gitmede gecikme zamanı (s) t d(on): İletime geçmede gecikme zamanı (s) t r : Yükselme zamanı (s) t f : Düşme zamanı (s) t on : İletime geçme zamanı (s) t off : Kesime gitme zamanı (s)

30 IGBT (Isolated Gate Bipolar Transistor) IGBT, BJT ve MOSFET in üstünlüklerine sahiptir. Şöyleki; 1. İletim kayıpları düşüktür, çünkü iletimde (çıkış karak teristiği)bjt nin karakteristiğine sahiptir. 2. Anahtarlama (giriş) karakteristiği MOSFET e eşdeğerdir. 3. GTO larda olduğu gibi bir kuyruk akımına sahiptir ki buda anahtarlama kayıplarını artıran bir unsurdur. 4. İç endüktansı BJT veya MOSFET ile karşılaştırıldığında genelde daha yüksektir. 5. IGBT ler BJT ler gibi ters yönde gerilim tutma özelliğine sahiptir. 6. Bu yüzden IGBT ler gerilim kontrollü, tam kontrollü ileri ve ters yönde gerilim tutma özelliğine sahip yarı iletken güç anahtarlarıdır. 7. IGBT lerde kuyruk akımı vardır. 8. Uygulamada, ters paralel bağlı bir diyot ile imal edilir. Bu diyot IGBT yi ters yönde büyük gerilimlerden korur. Aynı zamanda, evirici gibi bazı güç elektroniği devrelerinde akımın sürekliliğini sağlamakta önemli bir role sahiptir.

31 IGBT (Isolated Gate Bipolar Transistor) Uzun zamandan beri Silicon tabanlı IGBT üretimi yapılmaktadır. Günümüzde henüz çok yeni bir teknoloji ile üretilmeye başlanmış bir MOSFET te vardır. Bu son teknoloji ürünü MOSFET, Silicon-Carbide teknolojisi tabanlı üretilmektedir. SiC tabanlı MOFET ler Si tabanlı IGBT lere göre; ***MHz lerde anahtarlanabilmektedir. ***Bu çok yüksek anahtarlama frekanslarında bile güç (anahtarlama ve iletim) kayıpları ihmal edilebilir seviyededir. ***En az üç kat daha yüksek sıcaklıkta (junction temperature) çalışabilmektedir. ***Kırılma gerilimleri çok daha yüksektir. ***Wide Band Gap (semıconductors) yarı iletkenler olarak adlandırılmaktadır. NOT: Şu anda bildiğimiz en büyük sakıncası EMI (Electromagnetics Interference) değerlerinin çok yüksek olmasıdır. NOT: SiC tabanlı IGBT henüz üretilememiştir. IGBT lerde ancak, sadece ters paralel bağlı serbest geçiş diyotları SiC tabanlı üretilmektedir. NOT: SiC tenolojisinin yanı sıra GaN ve GaAs teknolojileri de geliştirilmektedir. Fakat ticari olarak her güç değeri için henüz mevcut (üretimde) değildir.

32 MCT (MOS-Controlled Thyristor) (Prof. Dr. Hacı Bodur Güç Elektroniği)

33 MCT (MOS-Controlled Thyristor) *MOSFET in giriş (anahtarlama), tristörün çıkış (iletim) karakteristiğine sahiptir. *İlk tetiklemede (kısa süreli) iletime girer, tetikleme kesilse bile iletime kilitlenir. *Sonraki tetiklemede (kısa süreli) iletimden çıkar. Tetikleme kesilse bile kesime kilitlenir. Buradaki önemli nokta, GTO daki gibi bir G GQ kazancının bulunmamasıdır. *Bu bakış açısı altından, MCT ler gerilim kontrollü tam kontrollü bir yarı iletken güç anahtarıdır. *Anahtarlama frekansları IGBT lere yakındır. *MCT ler de GTO lar gibi kontrol edilen akım değerine (I GTQ ) sahiptir. Yalnız, bu değer normal anot-katot akımının çok altındadır. *I GTQ akımın üstünde bir anot-katot akımı değerinde, MCT ler SCR ler gibi ancak zorlamalı komütasyon ile kesime götürülebilir.

34 LASCR (Light Activated Thyristor) *1500A ve 4000V lara kadar üretilmektedir. *Üzerine yeterince ışık düştüğünde iletime geçer, ışık kesilse dahi SCR nin sahip olduğu iletim şartları devam ettiği müddetçe iletim devam eder. *Gate ucundan klasik SCR gibi kontrol edilebilir. *Işık ile ilgili özellikler hariç, diğer özellikleri klasik SCR ile hemen hemen aynıdır.

35 Güç Anahtarlarının Karşılaştırılması (Prof. Dr. Hacı BODUR Güç E.)

36 V x I Güç Anahtarlarının Karşılaştırılması (B.K. Bose P.E. and M.D.) IGBT IPM: IGBT Intelligent Power Module Akıllı IGBT Güç Modülü: Birçok IGBT nin belirli bir devre amacı (2 seviyeli veya 3 seviyeli evirici gibi) ile bir araya getirilmesi ve IGBT sürme devrelerinin de entegre edilmesi ile oluşam müdüle denir. IGBT Discrete: Tekli IGBT Anahtarlama Frekansı

37 Güç Anahtarlarının Karşılaştırılması (B.K. Bose P.E. and M.D.)

38 Güç Anahtarlarının Karşılaştırılması (B.K. Bose P.E. and M.D.)

39 Güç Anahtarlarının Karşılaştırılması (U. ARİFOĞLU Ders Notları)

40 Güç Anahtarlarının Karşılaştırılması Güç Anahtarı Kontrol Edilebil me Kontrol İşareti İletim Yönü Gerilim Tutma Özelliği Güç Botutu Gerilim Boyutu Akım Boyutu Frekans Boyutu Diyot - - tek Ters yönde ***** ***** ***** - Tristör yarı akım tek İleri ve ters yönde GTO tam akım tek İleri ve ters yönde MCT tam gerilim tek İleri ve ters yönde BJT tam akım tek İleri ve ters yönde ***** ***** ***** * **** **** **** ** *** *** *** **** ** ** ** *** MOSFET tam gerilim tek İleri yönde * * ** ***** IGBT tam gerilim tek İleri ve ters yönde *** *** *** **** Unutulmamalıdırki, Güç, Gerilim ve Akım oranları bugüne kadar sürekli gelişmiştir. Fakat frekans oranlarında, özellikle yüksek güç miktarları altında, ilerleme sağlamak oldukça zor olmuştur.

41 Üretimde Önemli Noktalar(SEMIKRON)

42 Üretimde Önemli Noktalar(SEMIKRON)

43 Üretimde Önemli Noktalar(SEMIKRON)

44 Üretimde Önemli Noktalar(SEMIKRON)

45 Üretimde Önemli Noktalar(SEMIKRON)

46 Üretimde Önemli Noktalar(SEMIKRON)

47 Üretimde Önemli Noktalar(SEMIKRON)

48 Üretimde Önemli Noktalar(SEMIKRON) *Düşük ısıl dirençli tasarım. *Düşük endüktanslı tasarım. *Ters ve ileri yönde daha yüksek gerilim dayanımı sağlama. *İletim kayıplarının azaltılması amacıyla, düşük iletim dirençli (r DSon ) veya diğer bir deyişle düşük V CSsat, V DSsat değerlerine ulaşma. *Anahtarlama kayıplarını azaltmak ve anahtarlama frekansını artırmak. *Anahtarlama şarjı düşük tasarımlar. *Ve daha birçok önemli nokta

49 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON) *Düşük endüktanslı DC bara tasarımı. 1.Bakır plaka kullanılır (Kablu kullanılmaz). 2.Kondansatörler paralel bağlanarak kullanılır. 3.DC bara yolunda akımın izleyeceği yol olabildiğince kısa olmalıdır. 4.Düşük endüktanslı DC bara kondansatörü kullanılır.

50 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON)

51 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON)

52 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON)

53 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON)

54 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON)

55 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON) *Doğru Snubber konsatörü seçimi 1.Kodansatör bağlantısında kablo kullanılmaz. Kondansatörler doğrudan plakalı bir şekilde bağlanır. 2.Düşük endüktanslı kondansatör kullanılır.

56 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON)

57 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON)

58 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON) V overshoot L toplam V V V di bus dt toplam bus overshoot

59 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON)

60 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON)

61 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON)

62 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON)

63 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON)

64 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON) *Aksi takdirde, aşma (overshoot) gerilimi yükselir ve IGBT yi tahrip edebilir. *Yüksek endüktans, L-C rezonans devresi gibi davranışlar ın sergilenmesine yol açar. Bu durumda güç elektroniği devrelerinde çok önemli olan geçici durum davranışlarının kötüleşmesine yol açar.

65 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON) Aşırı gerilimden korumak için Gate Sabitleme

66 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON) Isı Yönetimi: Mesafeyi artırmak ısıl direnci önemli ölçüde düşürür. Fakat, bu durumda endüktansın artacağı unutulmamalıdır. ***Isıl direnç azalırsa, ısı dağılımı artar***

67 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON) 1. Tristör çeşitlerini birbirleri ile karşılaştırınız. 2. Transitör çeşitlerini birbirleri ile karşılaştırınız. 3. Yarı iletken teknolojisinde yaşanan gelişmeleri araştırınız. 4. Tristörün ısıl özelliklerini araştırınız. Isıl problemlerle ilgili (en az biri soğutucu tasarımı olacak) en az 3 adet örnek problemi çözünüz. 5. Elektrikli arabalarda bulunan Güç Elektroniği Sistemleri ni araştırınız. Blok şemalar çizerek her bir elemanın çalışma şeklini açıklayınız. 6. Rüzgar santrallerinde kullanılan Güç Elektroniği Sistemleri ni araştırınız. Blok şemalar çizerek her bir elemanın çalışma şeklini açıklayınız. 7. Ev aletlerinde (Çamaşır-bulaşık makinesi, elektrikli süpürge, buzdolabı, klima ve cep tel. şarj cihazı) kullanılan Güç Elektroniği Sistemleri ni araştırınız. Blok şemalar çizerek her bir elemanın çalışma şeklini açıklayınız. Not: Ödevler iki hafta sonra teslim edilecektir. İstisnai durumlar hariç olmak üzere ödev sayfa sayısının 5 ile 10 arasında olmasına dikkat ediniz.

68 Son Ürün (SEMIKRON)

69 Son Ürün

70 Son Ürün

71 Son Ürün

72 Son Ürün

73 Son Ürün

74 Uygulamada Önemli Noktalar(SEMIKRON) Daha fazla detay bilgi için kaynaklar:

75 Uygulama sonuçları (Skaler Denetimli ASM Sürücü, Boşta Akım Grafikleri) Mikrodenetleyici (dspic30f4011) Denetimsiz Doğrultucu (skd2512) IGBT Modüller (SEMIX302 GB128Ds) Filtre Kondan satörleri 450V, 6800µF Üç Fazlı Asenkron Motor IGBT Sürücüler (SKYPER 32 PRO) f=25hz ve m=0,5 durumunda R fazı hat akımı, harmonik dağılımı ve THB (Boşta Çalışma Durumu) Şekil 3.2: Asenkron motor sürücü devresi

76 Uygulama sonuçları (Skaler Denetimli ASM Sürücü, Boşta Akım Grafikleri) Şekil 3.6: f=25hz ve m=0,5 durumunda R fazı hat akımı, harmonik dağılımı ve THB (Boşta Çalışma Durumu)

GÜÇ ELEKTRONİĞİ TEMEL KONTROLLÜ GÜÇ ELEMANLARI YRD.DOÇ. MUHAMMED GARİP

GÜÇ ELEKTRONİĞİ TEMEL KONTROLLÜ GÜÇ ELEMANLARI YRD.DOÇ. MUHAMMED GARİP GÜÇ ELEKTRONİĞİ TEMEL KONTROLLÜ GÜÇ ELEMANLARI YRD.DOÇ. MUHAMMED GARİP TRİSTÖR (SCR) Yapı ve Sembol İletim Karakteristiği KARAKTERİSTİK DEĞERLER I GT : Tetikleme Akımı. U GT : Tetikleme Gerilimi I GTM

Detaylı

İNDEKS. Cuk Türü İzolesiz Dönüştürücü, 219 Cuk Türü İzoleli Dönüştürücü, 228. Çalışma Bölgeleri, 107, 108, 109, 162, 177, 197, 200, 203, 240, 308

İNDEKS. Cuk Türü İzolesiz Dönüştürücü, 219 Cuk Türü İzoleli Dönüştürücü, 228. Çalışma Bölgeleri, 107, 108, 109, 162, 177, 197, 200, 203, 240, 308 İNDEKS A AC Bileşen, 186 AC Gerilim Ayarlayıcı, 8, 131, 161 AC Kıyıcı, 8, 43, 50, 51, 54, 62, 131, 132, 133, 138, 139, 140, 141, 142, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157,

Detaylı

1. Güç Elektroniğinin Kapsamı ve Uygulamaları. 2. Önemli Yarı İletken Güç Elemanları. 3. AC-DC Dönüştürücüler / Doğrultucular

1. Güç Elektroniğinin Kapsamı ve Uygulamaları. 2. Önemli Yarı İletken Güç Elemanları. 3. AC-DC Dönüştürücüler / Doğrultucular GÜÇ ELEKTRONİĞİ 1. Güç Elektroniğinin Kapsamı ve Uygulamaları 2. Önemli Yarı İletken Güç Elemanları 3. AC-DC Dönüştürücüler / Doğrultucular 4. AC-AC Dönüştürücüler / AC Kıyıcılar 5. DC-DC Dönüştürücüler

Detaylı

PWM Doğrultucular. AA/DA güç dönüşümü - mikroelektronik devrelerin güç kaynaklarında, - elektrikli ev aletlerinde,

PWM Doğrultucular. AA/DA güç dönüşümü - mikroelektronik devrelerin güç kaynaklarında, - elektrikli ev aletlerinde, PWM DOĞRULTUCULAR PWM Doğrultucular AA/DA güç dönüşümü - mikroelektronik devrelerin güç kaynaklarında, - elektrikli ev aletlerinde, - elektronik balastlarda, - akü şarj sistemlerinde, - motor sürücülerinde,

Detaylı

Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve elektronik bilim dalları arasında bir bilim dalıdır.

Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve elektronik bilim dalları arasında bir bilim dalıdır. 3. Bölüm Güç Elektroniğinde Temel Kavramlar ve Devre Türleri Doç. Dr. Ersan KABALC AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ Güç Elektroniğine Giriş Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve

Detaylı

dirençli Gerekli Donanım: AC güç kaynağı Osiloskop

dirençli Gerekli Donanım: AC güç kaynağı Osiloskop DENEY 01 DİRENÇLİ TETİKLEME Amaç: Tristörü iletime sokmak için gerekli tetikleme sinyalini üretmenin temel yöntemi olan dirençli tetikleme incelenecektir. Gerekli Donanım: AC güç kaynağı Osiloskop Kademeli

Detaylı

Yarıİletken Güç Anahtarları

Yarıİletken Güç Anahtarları Yarıİletken Güç Anahtarları Yarı iletken güç anahtarları güç elektroniği uygulamalarında asıl yükü taşıyan elemanlardır. Güç elektroniği uygulamalarında anahtarlar iletim ve kesim olmak üzere iki konumda

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

Nedim Tutkun, PhD, MIEEE Düzce Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Konuralp Düzce

Nedim Tutkun, PhD, MIEEE Düzce Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Konuralp Düzce GÜÇ ELEKTRONİĞİ ÖRNEK ARASINAV SORULARI Nedim Tutkun, PhD, MIEEE nedimtutkun@duzce.edu.tr Düzce Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 81620 Konuralp Düzce Soru-1) Şekildeki diyotlu R-L devresinde,

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ GÜÇ ELEKTRONİĞİ LABORATUVAR DENEY # 1

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ GÜÇ ELEKTRONİĞİ LABORATUVAR DENEY # 1 Önbilgi: AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ Yarıiletken elemanlar, 1947 yılında transistorun icat edilmesinin ardından günümüze kadar geliserek gelen bir teknolojinin ürünleridir. Kuvvetlendirici

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 3. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 3. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 3. HAFTA 1 İçindekiler Tristör Triyak 2 TRİSTÖR Tristörler güç elektroniği devrelerinde hızlı anahtarlama görevinde kullanılan, dört yarı iletken

Detaylı

Metal Oksitli Alan Etkili Transistör (Mosfet) Temel Yapısı ve Çalışması

Metal Oksitli Alan Etkili Transistör (Mosfet) Temel Yapısı ve Çalışması Metal Oksitli Alan Etkili Transistör (Mosfet) Temel Yapısı ve Çalışması Elektronik alanında çok kullanılan elemanlardan birisi olan Mosfet, bu güne kadar pek çok alanda yoğun bir şekilde kullanılmış ve

Detaylı

8. FET İN İNCELENMESİ

8. FET İN İNCELENMESİ 8. FET İN İNCELENMESİ 8.1. TEORİK BİLGİ FET transistörler iki farklı ana grupta üretilmektedir. Bunlardan birincisi JFET (Junction Field Effect Transistör) ya da kısaca bilinen adı ile FET, ikincisi ise

Detaylı

Geçmiş yıllardaki vize sorularından örnekler

Geçmiş yıllardaki vize sorularından örnekler Geçmiş yıllardaki vize sorularından örnekler Notlar kapalıdır, hesap makinesi kullanılabilir, öncelikle kağıtlardaki boş alanları kullanınız ve ek kağıt gerekmedikçe istemeyiniz. 6 veya 7.ci sorudan en

Detaylı

AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri

AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri U : AC girişteki efektif faz gerilimi f : Frekans q : Faz sayısı I d, I y : DC çıkış veya yük akımı (ortalama değer) U d U d : DC çıkış gerilimi, U d = f() : Maksimum

Detaylı

GÜÇ ELEKTRONİĞİNDE KULLANILAN ANAHTARLAMA ELEMANLARININ İNCELENMESİ

GÜÇ ELEKTRONİĞİNDE KULLANILAN ANAHTARLAMA ELEMANLARININ İNCELENMESİ Teorik Bilgiler ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ GÜÇ ELEKTRONİĞİNDE KULLANILAN ANAHTARLAMA ELEMANLARININ İNCELENMESİ Güç elektroniği devreleri ile güç dönüşümü anahtarlama teknikleri kullanılarak yapılır.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ...iii İÇİNDEKİLER...v 1. GÜÇ ELEKTRONİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ YARI İLETKEN GÜÇ ELEMANLARI...13

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ...iii İÇİNDEKİLER...v 1. GÜÇ ELEKTRONİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ YARI İLETKEN GÜÇ ELEMANLARI...13 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...iii İÇİNDEKİLER...v 1. GÜÇ ELEKTRONİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ...1 1.1. Tanım ve Kapsam...1 1.2. Tarihsel Gelişim ve Bugünkü Eğilim...3 1.3. Yarı İletken Güç Elemanları...4 1.3.1. Kontrolsüz

Detaylı

GERİLİM REGÜLATÖRLERİ DENEYİ

GERİLİM REGÜLATÖRLERİ DENEYİ GERİLİM REGÜLATÖRLERİ DENEYİ Regüleli Güç Kaynakları Elektronik cihazlar harcadıkları güçlere göre farklı akımlara ihtiyaç duyarlar. Örneğin; bir radyo veya amplifikatörün hoparlöründen duyulan ses şiddetine

Detaylı

Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta AA dalga şekli üretmektir.

Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta AA dalga şekli üretmektir. 4. Bölüm Eviriciler ve Eviricilerin Sınıflandırılması Doç. Dr. Ersan KABALCI AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ Giriş Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta

Detaylı

6. Bölüm: Alan Etkili Transistörler. Doç. Dr. Ersan KABALCI

6. Bölüm: Alan Etkili Transistörler. Doç. Dr. Ersan KABALCI 6. Bölüm: Alan Etkili Transistörler Doç. Dr. Ersan KABALCI 1 FET FETler (Alan etkili transistörler) BJTlere çok benzer yapıdadır. Benzerlikleri: Yükselteçler Anahtarlama devreleri Empedans uygunlaştırma

Detaylı

Şekil 1. n kanallı bir FET in Geçiş ve Çıkış Özeğrileri

Şekil 1. n kanallı bir FET in Geçiş ve Çıkış Özeğrileri DENEY NO : 3 DENEYİN ADI : FET - Elektriksel Alan Etkili Transistör lerin Karakteristikleri DENEYİN AMACI : FET - Elektriksel Alan Etkili Transistör lerin karakteristiklerini çıkarmak, ilgili parametrelerini

Detaylı

GÜÇ ELEKTRONİĞİ EĞİTİM SETİ DENEY KİTABI KONU: PNPN DİYOT

GÜÇ ELEKTRONİĞİ EĞİTİM SETİ DENEY KİTABI KONU: PNPN DİYOT KONU: PNPN DİYOT Giriş: Shockley diyot yada 4 tabaka diyot olarak da bilinen PNPN DİYOT, tek yönlü çalışan yarıiletken anahtar elemanıdır. Sembolü ve görünüşü şekil 6.1 de ve karakteristik eğrisi şekil

Detaylı

BJT (Bipolar Junction Transistor) nin karakteristik eğrilerinin incelenmesi

BJT (Bipolar Junction Transistor) nin karakteristik eğrilerinin incelenmesi DENEY 5: BJT NİN KARAKTERİSTİK EĞRİLERİ 5.1. Deneyin Amacı BJT (Bipolar Junction Transistor) nin karakteristik eğrilerinin incelenmesi 5.2. Kullanılacak Aletler ve Malzemeler 1) BC237C BJT transistör 2)

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri)

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) 1. DENEYİN AMACI ÜÇ FAZ EVİRİCİ 3 Faz eviricilerin çalışma

Detaylı

Ders Günü, Saati ve Sınıfı

Ders Günü, Saati ve Sınıfı Yrd.Doç.Dr. Emre ÖZER T.C. İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölümü Elektrik Programı 19.03.2017 Güç Elektroniği 1 Ders Günü, Saati ve Sınıfı Örgün Öğretim Elektrik

Detaylı

TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLSÜZ DOĞRULTUCULAR

TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLSÜZ DOĞRULTUCULAR KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLSÜZ DOĞRULTUCULAR 1. DENEYİN

Detaylı

DENEY 12 SCR ile İki yönlü DC Motor Kontrolü

DENEY 12 SCR ile İki yönlü DC Motor Kontrolü DENEY 12 SCR ile İki yönlü DC Motor Kontrolü DENEYİN AMACI 1. Elektromanyetik rölelerin çalışmasını ve yapısını öğrenmek 2. SCR kesime görüme yöntemlerini öğrenmek 3. Bir dc motorun dönme yönünü kontrol

Detaylı

DENEY 9: JFET KARAKTERİSTİK EĞRİLERİ

DENEY 9: JFET KARAKTERİSTİK EĞRİLERİ DENEY 9: JFET KARAKTERİSTİK EĞRİLERİ 9.1. Deneyin Amacı Bir JFET transistörün karakteristik eğrilerinin çıkarılıp, çalışmasının pratik ve teorik olarak öğrenilmesi 9.2. Kullanılacak Malzemeler ve Aletler

Detaylı

Çevirenlerin Ön Sözü. Yazar Hakkında

Çevirenlerin Ön Sözü. Yazar Hakkında İçindekiler Çevirenlerin Ön Sözü Ön Söz Yazar Hakkında Bölüm 1 Giriş 1 1.1 Güç Elektroniğinin Uygulamaları 2 1.2 Güç Elektroniğinin Tarihçesi 4 1.3 Güç Elektroniği Devre Çeşitleri 6 1.4 Güç Elektroniği

Detaylı

Deney 2: FET in DC ve AC Analizi

Deney 2: FET in DC ve AC Analizi Deneyin Amacı: Deney 2: FET in DC ve AC Analizi FET in iç yapısının öğrenilmesi ve uygulamalarla çalışma yapısının anlaşılması. A.ÖNBİLGİ FET (Field Effect Transistr) (Alan Etkili Transistör) FET yarıiletken

Detaylı

DENEY 6: MOSFET. Şekil 6.1. n ve p kanallı MOSFET yapıları

DENEY 6: MOSFET. Şekil 6.1. n ve p kanallı MOSFET yapıları Deneyin Amacı DENEY 6: MOSFET MOSFET (metal oxide semiconductor fieldeffect transistor, metal oksit tabakalı yarıiletken alan etkili transistör) yapısının ve karakteristiğinin öğrenilmesi, MOSFET li bir

Detaylı

ELEKTROTEKNİK VE ELEKTRİK ELEMANLARI

ELEKTROTEKNİK VE ELEKTRİK ELEMANLARI ELEKTROTEKNİK VE ELEKTRİK ELEMANLARI HAZIRLAYAN DOÇ.DR. HÜSEYİN BULGURCU 1 Balıkesir-2015 DERS KONULARI 1. Elektriğin Temelleri 2. Elektriksel Test Cihazları 3. Elektrik Enerjisi 4. Termostatlar 5. Röleler

Detaylı

DENEY-8 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIMDA DAVRANIŞI

DENEY-8 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIMDA DAVRANIŞI DENEY-8 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIMDA DAVRANIŞI Teorinin Açıklaması: Kondansatör doğru akımı geçirmeyip alternatif akımı geçiren bir elemandır. Yükselteçlerde DC yi geçirip AC geçirmeyerek filtre

Detaylı

Aşağıdaki formülden bulunabilir. S16-Kesiti S1=0,20 mm²,uzunluğu L1=50 m,özdirenci φ=1,1 olan krom-nikel telin direnci kaç ohm dur? R1=?

Aşağıdaki formülden bulunabilir. S16-Kesiti S1=0,20 mm²,uzunluğu L1=50 m,özdirenci φ=1,1 olan krom-nikel telin direnci kaç ohm dur? R1=? S1-5 kw lık bir elektrik cihazı 360 dakika süresince çalıştırılacaktır. Bu elektrik cihazının yaptığı işi hesaplayınız. ( 1 saat 60 dakikadır. ) A-30Kwh B-50 Kwh C-72Kwh D-80Kwh S2-400 miliwatt kaç Kilowatt

Detaylı

Tek Fazlı Tam Dalga Doğrultucularda Farklı Yük Durumlarındaki Harmoniklerin İncelenmesi

Tek Fazlı Tam Dalga Doğrultucularda Farklı Yük Durumlarındaki Harmoniklerin İncelenmesi Tek Fazlı Tam Dalga Doğrultucularda Farklı Yük Durumlarındaki Harmoniklerin İncelenmesi Ezgi ÜNVERDİ(ezgi.unverdi@kocaeli.edu.tr), Ali Bekir YILDIZ(abyildiz@kocaeli.edu.tr) Elektrik Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Transistörler yarıiletken teknolojisiyle üretilmiş, azınlık-çoğunluk yük taşıyıcılara sahip solidstate elektronik devre elemanlarıdır.

Transistörler yarıiletken teknolojisiyle üretilmiş, azınlık-çoğunluk yük taşıyıcılara sahip solidstate elektronik devre elemanlarıdır. I. Önbilgi Transistör Transistörler yarıiletken teknolojisiyle üretilmiş, azınlık-çoğunluk yük taşıyıcılara sahip solidstate elektronik devre elemanlarıdır. =>Solid-state ne demek? Araştırınız. Cevap:

Detaylı

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken Diyot, transistör, tümleşik (entegre) devreler ve isimlerini buraya sığdıramadağımız daha birçok elektronik elemanlar, yarı iletken malzemelerden yapılmışlardır. Bu kısımdaki en önemli konulardan biri,

Detaylı

Üç-faz Tam Dalga (Köprü) Doğrultucu

Üç-faz Tam Dalga (Köprü) Doğrultucu 427 GÜÇ ELEKTRONİĞİ 3.1 Amaç Üç-faz Tam Dalga (Köprü) Doğrultucu Bu simülasyonun amacı R ve RL yüklerine sahip üç-faz köprü diyot doğrultucunun çalışma ve karakteristiğinin incelenmesidir. 3.2 Simülasyon

Detaylı

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir.

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir. Tristörlü Redresörler ( Doğrultmaçlar ) : Alternatif akımı doğru akıma çeviren sistemlere redresör denir. Redresörler sanayi için gerekli olan DC gerilimin elde edilmesini sağlar. Büyük akım ve gerilimlerin

Detaylı

TEK FAZLI KONTROLLU VE KONTROLSUZ DOĞRULTUCULAR

TEK FAZLI KONTROLLU VE KONTROLSUZ DOĞRULTUCULAR FIRAT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜÇ ELEKTRONİĞİ LABORATUVARI DENEY NO:1 TEK FAZLI KONTROLLU VE KONTROLSUZ DOĞRULTUCULAR 1.1 Giriş Diyod ve tristör gibi

Detaylı

ÜÇ FAZLI KONTROLLÜ DOĞRULTUCU VE DİMMER DEVRE UYGULAMASI

ÜÇ FAZLI KONTROLLÜ DOĞRULTUCU VE DİMMER DEVRE UYGULAMASI KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Güç Elektroniği Uygulamaları ÜÇ FAZLI KONTROLLÜ DOĞRULTUCU VE DİMMER DEVRE UYGULAMASI 1. DENEYİN AMACI Bu deneyin

Detaylı

Güç Elektroniği. Yüke verilen enerjinin kontrolü, enerjinin açılması ve kapanması ile ayarlanmasını içerir.

Güç Elektroniği. Yüke verilen enerjinin kontrolü, enerjinin açılması ve kapanması ile ayarlanmasını içerir. Güç Elektroniği GÜÇ ELEKTRONİĞİNİN TANIMI Güç Elektroniği, temel olarak yüke verilen enerjinin kontrol edilmesi ve enerji şekillerinin birbirine dönüştürülmesini inceleyen bilim dalıdır. Güç Elektroniği,

Detaylı

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Bilgiler I II III. Voltmetre ile ölçülür. Devredeki yük akışıdır. Ampermetre ile ölçülür. Devredeki güç kaynağıdır.

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Bilgiler I II III. Voltmetre ile ölçülür. Devredeki yük akışıdır. Ampermetre ile ölçülür. Devredeki güç kaynağıdır. 7.ÜNİTE BİLFEN YAYNCLK BİRLİKTE ÇÖZELİM 1. Aşağıda verilen ifadelerdeki boşlukları uygun kavramlar ile doldurunuz. ÀÀBir iletken içindeki negatif yüklerin hareketinden kaynaklanan düzenli ve devamlı enerji

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DC-DC BOOST CONVERTER DEVRESİ AHMET KALKAN 110206028 Prof. Dr. Nurettin ABUT KOCAELİ-2014 1. ÖZET Bu çalışmada bir yükseltici tip DA ayarlayıcısı

Detaylı

ALTERNATİF AKIMDA EMPEDANS SERİ DEVRELER

ALTERNATİF AKIMDA EMPEDANS SERİ DEVRELER 1 ALTERNATİF AKMDA EMPEDANS SERİ DEVRELER Empedans, gerilim uygulandığında bir elektrik devresinin akımın geçişine karşı gösterdiği zorluğun ölçüsüdür. Empedans Z harfi ile gösterilir ve birimi ohm(ω)

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-I MOSFET YARI İLETKEN DEVRE ELEMANININ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ

ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-I MOSFET YARI İLETKEN DEVRE ELEMANININ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-I MOSFET YARI İLETKEN DEVRE ELEMANININ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Özhan ÖZKAN MOSFET: Metal-Oksit Yarıiletken Alan Etkili Transistor (Geçidi Yalıtılmış

Detaylı

BC237, BC338 transistör, 220Ω, 330Ω, 4.7KΩ 10KΩ, 100KΩ dirençler ve bağlantı kabloları Multimetre, DC güç kaynağı

BC237, BC338 transistör, 220Ω, 330Ω, 4.7KΩ 10KΩ, 100KΩ dirençler ve bağlantı kabloları Multimetre, DC güç kaynağı DENEY 7: BJT ÖNGERİLİMLENDİRME ÇEŞİTLERİ 7.1. Deneyin Amacı BJT ön gerilimlendirme devrelerine örnek olarak verilen üç değişik bağlantının, değişen β değerlerine karşı gösterdiği çalışma noktalarındaki

Detaylı

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR RAPORU ADI SOYADI : Fedi Salhi 170214925 Bilge Batuhan Kurtul 170214006 Hamdi Sharaf 170214921 DERSİN ADI : Güç

Detaylı

Şekil 7.1. (a) Sinüs dalga giriş sinyali, (b) yarım dalga doğrultmaç çıkışı, (c) tam dalga doğrultmaç çıkışı

Şekil 7.1. (a) Sinüs dalga giriş sinyali, (b) yarım dalga doğrultmaç çıkışı, (c) tam dalga doğrultmaç çıkışı DENEY NO : 7 DENEY ADI : DOĞRULTUCULAR Amaç 1. Yarım dalga ve tam dalga doğrultucu oluşturmak 2. Dalgacıkları azaltmak için kondansatör filtrelerinin kullanımını incelemek. 3. Dalgacıkları azaltmak için

Detaylı

ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİLERİN LİNEER UYGULAMALARI HAKAN KUNTMAN EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI

ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİLERİN LİNEER UYGULAMALARI HAKAN KUNTMAN EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİLERİN LİNEER UYGULAMALAR HAKAN KUNTMAN 03-04 EĞİTİM-ÖĞRETİM YL İşlemsel kuvvetlendiriciler, endüstriyel elektronik alanında çeşitli ölçü ve kontrol düzenlerinin

Detaylı

ÜÇ-FAZLI TAM DALGA YARI KONTROLLÜ DOĞRULTUCU VE ÜÇ-FAZLI EVİRİCİ

ÜÇ-FAZLI TAM DALGA YARI KONTROLLÜ DOĞRULTUCU VE ÜÇ-FAZLI EVİRİCİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Güç Elektroniği Uygulamaları ÜÇ-FAZLI TAM DALGA YARI KONTROLLÜ DOĞRULTUCU VE ÜÇ-FAZLI EVİRİCİ Hazırlık Soruları

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOULU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOULU ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOULU BMT132 GÜÇ ELEKTRONİĞİ Öğr.Gör.Uğur YEDEKÇİOğLU GÜÇ DİYOTLARI Güç diyotları, kontrolsüz güç anahtarlarıdır. Bu diyotlar; 1) Genel amaçlı (şebeke) diyotlar, 2)

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI I DENEY 2

ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI I DENEY 2 T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI I DENEY 2 BJT TRANSİSTÖRÜN DC KARAKTERİSTİĞİNİN ELDE EDİLMESİ AÇIKLAMALAR Deneylere

Detaylı

Deneyle İlgili Ön Bilgi:

Deneyle İlgili Ön Bilgi: DENEY NO : 4 DENEYİN ADI :Transistörlü Akım ve Gerilim Kuvvetlendiriciler DENEYİN AMACI :Transistörün ortak emetör kutuplamalı devresini akım ve gerilim kuvvetlendiricisi, ortak kolektörlü devresini ise

Detaylı

FET Avantajları: Dezavantajı:

FET Avantajları: Dezavantajı: FET Alan Etkili Transistör (Field Effect Transistor), 3 uçlu bir grup yarı iletken devre elemanının genel adıdır. Bu gruptaki transistörler kendi aralarında birtakım kategorilere ayrılır ve isimlendirilir.

Detaylı

DENEY 10 UJT-SCR Faz Kontrol

DENEY 10 UJT-SCR Faz Kontrol DNY 0 UJT-SCR Faz Kontrol DNYİN AMACI. Faz kontrol ilkesini öğrenmek.. RC faz kontrol devresinin çalışmasını öğrenmek. 3. SCR faz kontrol devresindeki UJT gevşemeli osilatör uygulamasını incelemek. GİRİŞ

Detaylı

DENEY-3. FET li Yükselticiler

DENEY-3. FET li Yükselticiler DENEY-3 FET li Yükselticiler Deneyin Amacı: Bir alan etkili transistor ün (FET-Field Effect Transistor) kutuplanması ve AF lı bir kuvvetlendirici olarak incelenmesi. (Ayrıca azaltıcı tip (Depletian type)

Detaylı

EEME 210 ELEKTRONİK LABORATUARI

EEME 210 ELEKTRONİK LABORATUARI Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü EEME 210 ELEKTRONİK LABORATUARI DENEY 01: DİYOTLAR ve DİYOTUN AKIM-GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ 2014-2015 BAHAR Grup Kodu: Deney

Detaylı

ANALOG ELEKTRONİK - II YÜKSEK GEÇİREN FİLTRE

ANALOG ELEKTRONİK - II YÜKSEK GEÇİREN FİLTRE BÖLÜM 7 YÜKSEK GEÇİREN FİLTRE KONU: Opamp uygulaması olarak; 2. dereceden Yüksek Geçiren Aktif Filtre (High-Pass Filter) devresinin özellikleri ve çalışma karakteristikleri incelenecektir. GEREKLİ DONANIM:

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 KONDANSATÖRLER VE BOBİNLER Doç. Dr. İbrahim YÜCEDAĞ Arş. Gör. Sümeyye

Detaylı

DENEY 8: ORTAK EMİTERLİ YÜKSELTEÇ Deneyin Amacı

DENEY 8: ORTAK EMİTERLİ YÜKSELTEÇ Deneyin Amacı DENEY 8: ORTAK EMİTERLİ YÜKSELTEÇ 8.1. Deneyin Amacı Ortak emiter bağlı yükseltecin yüklü, yüksüz kazancını tespit etmek ve ortak emiter yükseltecin küçük sinyal modelini çıkartmak. 8.2. Kullanılacak Malzemeler

Detaylı

Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri

Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri Elektrik gücünü yüksek verimli bir biçimde kontrol etmek ve formunu değiştirmek (dönüştürmek) için oluşturlan devrelere denir. Şekil 1 de güç girişi 1 veya 3 fazlı AA

Detaylı

B) TEMEL KONTROLLÜ GÜÇ ELEMANLARI

B) TEMEL KONTROLLÜ GÜÇ ELEMANLARI B) TEMEL KONTROLLÜ GÜÇ ELEMANLARI 1. TRİSTÖR (SCR) Yapı, Sembol ve İletim Karakteristiği Yapı ve Sembol İletim Karakteristiği Karakteristik Değerler i G : Kapı Akımı u G : Kapı Gerilimi I GT : Tetikleme

Detaylı

Güç Elektroniği Ders 02

Güç Elektroniği Ders 02 Güç Elektroniği Ders 02 Ders Notları Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Necdet YILDIZ a aittir. Özer ŞENYURT Ekim 15 1 Özer ŞENYURT Ekim 15 2 Yarı İletken Güç Anahtarları Güç elektroniğinin

Detaylı

Güç Elektroniği Ders 03

Güç Elektroniği Ders 03 Güç Elektroniği Ders 03 Ders Notları Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Necdet YILDIZ a aittir. Özer ŞENYURT Ekim 15 1 Özer ŞENYURT Ekim 15 2 Çift Yönlü Tristör (Triyak), Temel Yapısı ve

Detaylı

ANALOG ELEKTRONİK - II. Opampla gerçekleştirilen bir türev alıcı (differantiator) çalışmasını ve özellikleri incelenecektir.

ANALOG ELEKTRONİK - II. Opampla gerçekleştirilen bir türev alıcı (differantiator) çalışmasını ve özellikleri incelenecektir. BÖLÜM 6 TÜREV ALICI DEVRE KONU: Opampla gerçekleştirilen bir türev alıcı (differantiator) çalışmasını ve özellikleri incelenecektir. GEREKLİ DONANIM: Multimetre (Sayısal veya Analog) Güç Kaynağı: ±12V

Detaylı

ELEKTRİK MOTORLARI VE SÜRÜCÜLER

ELEKTRİK MOTORLARI VE SÜRÜCÜLER BÖLÜM 4 A.A. MOTOR SÜRÜCÜLERİ 4.1.ALTERNATİF AKIM MOTORLARININ DENETİMİ Alternatif akım motorlarının, özellikle sincap kafesli ve bilezikli asenkron motorların endüstriyel uygulamalarda kullanımı son yıllarda

Detaylı

2- İşverenler işyerlerinde meydana gelen bir iş kazasını en geç kaç iş günü içerisinde ilgili bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır?

2- İşverenler işyerlerinde meydana gelen bir iş kazasını en geç kaç iş günü içerisinde ilgili bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır? 1- Doğa ve çevreye fazla zarar vermeden devamlı ve kaliteli bir hizmet veya mal üretimi sırasında iş kazalarının meydana gelmemesi ve meslek hastalıklarının oluşmaması için alınan tedbirlerin ve yapılan

Detaylı

DENEY NO 3. Alçak Frekans Osilatörleri

DENEY NO 3. Alçak Frekans Osilatörleri DENEY NO 3 Alçak Frekans Osilatörleri Osilatörler ürettikleri dalga şekillerine göre sınıflandırılırlar. Bunlardan sinüs biçiminde işaret üretenlerine Sinüs Osilatörleri adı verilir. Pek çok yapıda ve

Detaylı

DEVRE ANALİZİ LABORATUARI DENEY 6 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIM DAVRANIŞI

DEVRE ANALİZİ LABORATUARI DENEY 6 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIM DAVRANIŞI DEVRE ANALİZİ LABORATUARI DENEY 6 KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIM DAVRANIŞI DENEY 6: KONDANSATÖRÜN VE BOBİNİN DOĞRU AKIMDA DAVRANIŞI 1. Açıklama Kondansatör doğru akımı geçirmeyip alternatif akımı

Detaylı

Amaç: Tristörü iletime sokmak için gerekli tetikleme sinyalini üretmenin temel yöntemi olan dirençli tetikleme incelenecektir.

Amaç: Tristörü iletime sokmak için gerekli tetikleme sinyalini üretmenin temel yöntemi olan dirençli tetikleme incelenecektir. GÜÇ ELEKTRONİĞİ LABORATUVARI DENEYLERİ DENEY 01 DİRENÇLİ TETİKLEME Amaç: Tristörü iletime sokmak için gerekli tetikleme sinyalini üretmenin temel yöntemi olan dirençli tetikleme incelenecektir. Gerekli

Detaylı

ALTERNATİF AKIMDA EMPEDANS SERİ DEVRELER

ALTERNATİF AKIMDA EMPEDANS SERİ DEVRELER 1 ALTERNATİF AKMDA EMPEDANS SERİ DEVRELER ALTERNATİF AKMDA EMPEDANS Empedans, gerilim uygulandığında bir elektrik devresinin akımın geçişine karşı gösterdiği zorluğun ölçüsüdür. Empedans Z harfi ile gösterilir

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM309 Elektronik-2 Laboratuarı Deney Föyü Deney#3 Güç Kuvvetlendiricileri Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2015 DENEY 3 Güç Kuvvetlendiricileri

Detaylı

DENEY 3: DOĞRULTUCU DEVRELER Deneyin Amacı

DENEY 3: DOĞRULTUCU DEVRELER Deneyin Amacı DENEY 3: DOĞRULTUCU DEVRELER 3.1. Deneyin Amacı Yarım ve tam dalga doğrultucunun çalışma prensibinin öğrenilmesi ve doğrultucu çıkışındaki dalgalanmayı azaltmak için kullanılan kondansatörün etkisinin

Detaylı

BMT104 ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ LABORATUVAR UYGULAMALARI

BMT104 ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ LABORATUVAR UYGULAMALARI T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT104 ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ LABORATUVAR UYGULAMALARI DENEY NO: 8 JFET TRANSİSTÖRLER VE KARAKTERİSTİKLERİ Laboratuvar Grup

Detaylı

EEM220 Temel Yarıiletken Elemanlar Çözümlü Örnek Sorular

EEM220 Temel Yarıiletken Elemanlar Çözümlü Örnek Sorular EEM220 Temel Yarıiletken Elemanlar Çözümlü Örnek Sorular Kaynak: Fundamentals of Microelectronics, Behzad Razavi, Wiley; 2nd edition (April 8, 2013), Manuel Solutions. Bölüm 3 Seçme Sorular ve Çözümleri

Detaylı

SICAKLIK KONTROLLÜ HAVYA

SICAKLIK KONTROLLÜ HAVYA SICAKLIK KONTROLLÜ HAVYA Dirençler sıcaklığa bağımlıdır. Havyanın ısıtıcı direnci de istisna değildir. Böylece her havyanın sıcaklığı kontrol edilebilir. Ancak, elde 24V la çalışan bir havya olmalıdır

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM333 Elektronik-2 Laboratuarı Deney Föyü Deney#1 BJT'li Fark Kuvvetlendiricisi Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2017 DENEY 1 BJT'li

Detaylı

Bölüm 3 AC Devreler. 1. AC devrede, seri RC ağının karakteristiklerini anlamak. 2. Kapasitif reaktans, empedans ve faz açısı kavramlarını anlamak.

Bölüm 3 AC Devreler. 1. AC devrede, seri RC ağının karakteristiklerini anlamak. 2. Kapasitif reaktans, empedans ve faz açısı kavramlarını anlamak. Bölüm 3 AC Devreler DENEY 3-1 AC RC Devresi DENEYİN AMACI 1. AC devrede, seri RC ağının karakteristiklerini anlamak. 2. Kapasitif reaktans, empedans ve faz açısı kavramlarını anlamak. GENEL BİLGİLER Saf

Detaylı

ELEKTRONİK 1 KUTUPLAMA DEVRELERİ HAZIRLIK SORULARI

ELEKTRONİK 1 KUTUPLAMA DEVRELERİ HAZIRLIK SORULARI ELEKTRONİK 1 KUTUPLAMA DEVRELERİ HAZIRLIK SORULARI SORU 1: Şekil 1 de çıkış özeğrileri ve DC yük doğrusu verilmiş olan transistör kullanılarak bir ortak emetörlü yükselteç gerçekleştirilmek istenmektedir.

Detaylı

ANALOG FİLTRELEME DENEYİ

ANALOG FİLTRELEME DENEYİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ANALOG FİLTRELEME DENEYİ Ölçme ve telekomünikasyon tekniğinde sık sık belirli frekans bağımlılıkları olan devreler gereklidir. Genellikle belirli bir frekans bandının

Detaylı

ÜNİTE 4 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK)

ÜNİTE 4 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) ÜNİTE 4 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transistörü tanımlayınız. Beyz ucundan geçen akıma göre, emiter-kollektör arasındaki direnci azaltıp çoğaltabilen elektronik devre elemanına transistör

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I DENEY 2: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ VE AC-DC DOĞRULTUCU UYGULAMALARI Ad Soyad

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI I

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI I T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI I DENEY 7: MOSFET Lİ KUVVETLENDİRİCİLER Ortak Kaynaklı MOSFET li kuvvetlendirici

Detaylı

DENEY 1: DĠRENÇLERĠN SERĠ/PARALEL/KARIġIK BAĞLANMASI VE AKIM, GERĠLĠM ÖLÇÜLMESĠ

DENEY 1: DĠRENÇLERĠN SERĠ/PARALEL/KARIġIK BAĞLANMASI VE AKIM, GERĠLĠM ÖLÇÜLMESĠ Numara : Adı Soyadı : Grup Numarası : DENEY 1: DĠRENÇLERĠN SERĠ/PARALEL/KARIġIK BAĞLANMASI VE AKIM, GERĠLĠM ÖLÇÜLMESĠ Amaç: Teorik Bilgi: Ġstenenler: Aşağıda şemaları verilmiş olan 3 farklı devreyi kurarak,

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I DENEY 6: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ VE AC-DC DOĞRULTUCU UYGULAMALARI Ad Soyad

Detaylı

TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLLÜ DOĞRULTUCULAR

TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLLÜ DOĞRULTUCULAR KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLLÜ DOĞRULTUCULAR 1. DENEYİN

Detaylı

3 FAZLI SİSTEMLER fazlı sistemler 1

3 FAZLI SİSTEMLER fazlı sistemler 1 3 FAL SİSTEMLER Çok lı sistemler, gerilimlerinin arasında farkı bulunan iki veya daha la tek lı sistemin birleştirilmiş halidir ve bu işlem simetrik bir şekilde yapılır. Tek lı sistemlerde güç dalgalı

Detaylı

DENEY 11 PUT-SCR Güç Kontrolü

DENEY 11 PUT-SCR Güç Kontrolü DENEY 11 PUT-SCR Güç Kontrolü DENEYİN AMACI 1. PUT-SCR güç kontrol devresinin çalışmasını öğrenmek. 2. Otomatik ışık kontrol devresinin yapımı ve ölçümü. GİRİŞ Önemli parametrelerinin programlanabilir

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 KONDANSATÖRLER VE BOBİNLER Doç. Dr. İbrahim YÜCEDAĞ Arş. Gör. M.

Detaylı

DENEY 1:JFET TRANSİSTÖR VE KARAKTERİSTİKLERİ

DENEY 1:JFET TRANSİSTÖR VE KARAKTERİSTİKLERİ DENEY 1:JFET TRANSİSTÖR VE KARAKTERİSTİKLERİ Alan Etkili Transistör (FET) Alan etkili transistörler 1 bir elektrik alanı üzerinde kontrolün sağlandığı bir takım yarıiletken aygıtlardır. Bunlar iki çeşittir:

Detaylı

açık olduğu bir anahtar gibi davranır. Kesim durumu genellikle baz ile emetör arasına VBE uygulanması ile sağlanır, ancak 0.

açık olduğu bir anahtar gibi davranır. Kesim durumu genellikle baz ile emetör arasına VBE uygulanması ile sağlanır, ancak 0. Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Sayısal Elektronik Laboratuarı LOJİK KAPILAR. Genel Tanıtım Sayısal bilgileri işleyecek şekilde tasarlanmış tümleşik devrelere

Detaylı

BÖLÜM 2 DİYOTLU DOĞRULTUCULAR

BÖLÜM 2 DİYOTLU DOĞRULTUCULAR BÖLÜM 2 DİYOTLU DOĞRULTUCULAR A. DENEYİN AMACI: Tek faz ve 3 faz diyotlu doğrultucuların çalışmasını ve davranışlarını incelemek. Bu deneyde tek faz ve 3 faz olmak üzere tüm yarım ve tam dalga doğrultucuları,

Detaylı

DENEY 3 UJT Osilatör ve Zamanlayıcı Devreleri

DENEY 3 UJT Osilatör ve Zamanlayıcı Devreleri DENEY 3 UJT Osilatör ve Zamanlayıcı Devreleri DENEYİN AMACI 1. UJT gevşemeli osilatör devresinin çalışmasını öğrenmek. 2. UJT zamanlayıcı devresinin çalışmasını öğrenmek. GİRİŞ UJT (Relaxation) Gevşemeli

Detaylı

Temel elektronik laboratuvarı olarak kullanılmaktadır. Bu laboratuvarda ders alan öğrencilerimiz;

Temel elektronik laboratuvarı olarak kullanılmaktadır. Bu laboratuvarda ders alan öğrencilerimiz; L4 Laboratuvarı Temel elektronik laboratuvarı olarak kullanılmaktadır. Bu laboratuvarda ders alan öğrencilerimiz; Temel pasif devre elemanlarını öğrenir. Temel Elektrik-Elektronik büyüklükleri ve elemanların

Detaylı

Anahtarlama Modlu DA-AA Evirici

Anahtarlama Modlu DA-AA Evirici Anahtarlama Modlu DA-AA Evirici Giriş Anahtarlama modlu eviricilerde temel kavramlar Bir fazlı eviriciler Üç fazlı eviriciler Ölü zamanın PWM eviricinin çıkış gerilimine etkisi Diğer evirici anahtarlama

Detaylı

Şekil 1 de ortak emiterli bir devre görülmektedir. Devredeki R C, BJT nin doğru akım yük direnci olarak adlandırılır. Çıkış devresi için,

Şekil 1 de ortak emiterli bir devre görülmektedir. Devredeki R C, BJT nin doğru akım yük direnci olarak adlandırılır. Çıkış devresi için, DENEY 6: BJT NİN YÜK DOĞRUSU VE ÇALIŞMA NOKTASI 6.1. Deneyin Amacı İki kaynak ile kutuplandırılan bir BJT nin yük doğrusunun çizilerek, bu doğru üzerinde hesaplanması ve deney sonucunda elde edilen değerlere

Detaylı

DENEY 16 Sıcaklık Kontrolü

DENEY 16 Sıcaklık Kontrolü DENEY 16 Sıcaklık Kontrolü DENEYİN AMACI 1. Sıcaklık kontrol elemanlarının türlerini ve çalışma ilkelerini öğrenmek. 2. Bir orantılı sıcaklık kontrol devresi yapmak. GİRİŞ Solid-state sıcaklık kontrol

Detaylı

ANALOG ELEKTRONİK BİPOLAR TRANSİSTÖR

ANALOG ELEKTRONİK BİPOLAR TRANSİSTÖR ANALOG LKTONİK Y.Doç.Dr.A.Faruk AKAN ANALOG LKTONİK İPOLA TANSİSTÖ 35 Yapısı ve Sembolü...35 Transistörün Çalışması...35 Aktif ölge...36 Doyum ölgesi...37 Kesim ölgesi...37 Ters Çalışma ölgesi...37 Ortak

Detaylı

Doğrultucularda ve Eviricilerde Kullanılan Pasif Filtre Türlerinin İncelenmesi ve Karşılaştırılması

Doğrultucularda ve Eviricilerde Kullanılan Pasif Filtre Türlerinin İncelenmesi ve Karşılaştırılması Enerji Verimliliği ve Kalitesi Sempozyumu EVK 2015 Doğrultucularda ve Eviricilerde Kullanılan Pasif Filtre Türlerinin İncelenmesi ve Karşılaştırılması Mehmet Oğuz ÖZCAN Ezgi Ünverdi AĞLAR Ali Bekir YILDIZ

Detaylı