52 yıllık. başarı öyküsü 2011 Faaliyet Raporu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "52 yıllık. başarı öyküsü 2011 Faaliyet Raporu"

Transkript

1 52 yıllık başarı öyküsü 2011 Faaliyet Raporu

2 2 içindekiler 5 vizyon 5 misyon 8 tarihçe 12 yönetim kurulu başkanının mesajı 14 yönetim kurulu 15 üst yönetim 20 kanatlı et sektörü 26 Şeker Piliç 2011 yılı faaliyetlerinin değerlendirilmesi 30 finansal göstergeler 31 Şeker Piliç te insan kaynakları 32 Şeker Piliç te sosyal sorumluluk 36 Şeker Piliç in 2012 yılı hedefleri 37 ana sözleşme değişikliği 44 kurumsal yönetim ilkeleri 52 denetim raporu 53 bağımsız denetim raporu ve solo mali tablolar

3 1 Üç kuşaktır aynı heyecan ve tutkuyla Türkiye yi sağlıklı ve leziz ürünlerle besleyen Şeker Piliç in öyküsü. Şeker Piliç in geçmişi, bugünü ve yarını geleceğe güvenle bakan, Türkiye ekonomisinin potansiyeline ve gücüne inanan uzun soluklu bir hikâyedir. Geride kalan 52 yıllık dönem, yüksek motivasyonla ve dinamizmle aynı hedeflere odaklanmış profesyonellerin nesilden nesile devrettikleri bir başarıdır.

4 201 Kesim Tesisleri Kapalı Alanı (m²) Yatırım Öncesi Yatırım Sonrası

5 3 = %81 Şeker Piliç, yatırımlar sonrası kesim tesisleri kapalı alanını %81 oranında artırmıştır. öncü olmak Kurulduğu günden beri en yeni teknolojinin takipçisi ve uygulayıcısı olan Şeker Piliç, bu alanda sektörünün öncüsü olmuş; yenilikçi ürünler geliştirerek sektöre yön vermiştir.

6 4 kurumsal profil Küçük bir aile şirketinden ülke çapında bir üreticiye 1960 yılında Emek Tavukçuluk adıyla Bandırma da kurulan Şeker Piliç, yaptığı sürekli yatırımlar ile büyümesini sürdürmüş, bugün Türkiye nin önemli üreticilerden biri konumuna gelmiştir. Bir aile işletmesi olarak faaliyete geçen Şirket, gelenekten geleceğe uzanan bir birikimin sahibidir. Şeker Piliç, İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında 1990 lı yıllarda kurumsal ve organizasyonel yapısında kayda değer dönüşümler gerçekleştiren Şeker Piliç, 1997 yılında İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında gösterilmiştir. Türkiye nin en başarılı gıda şirketlerinden biri Dünya Gıda Günü nedeniyle Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) tarafından Tarım Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) işbirliği ile 15 Ekim 2010 da düzenlenen ödül töreninde Şeker Piliç, Tarım Bakanlığı tarafından Türkiye nin en başarılı gıda şirketlerinden biri seçilmiştir. Sürdürülebilir büyüme stratejisi doğrultusunda Şeker Piliç, Türkiye nin lider beyaz et üreticilerinden biridir. Kendi özsermayesi ve özkaynaklarıyla büyüyen Şeker Piliç, yetiştiricilik konusundaki tecrübesiyle günümüzde geleneksel üreticiliğin güvenini ve lezzetini koruyabilen nadir kuruluşlar arasında yer almaktadır. Kaliteli ve güvenli ürünler Şeker Piliç, beyaz etin yanı sıra su ve yumurta üretimi de yapmaktadır. Gıda güvenlik standartlarında lider kuruluş rolünü sürdüren Şeker Piliç, ürün çeşitliliği ve kalitesiyle de sektöre öncülük etmektedir. Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerine ihracat yapan Şeker Piliç, Avrupa ya ihracat için gerekli altyapı yatırımlarını tamamlamıştır yılında yatırımlarını tamamlayan Şeker Piliç, önümüzdeki süreçte bu yatırımların karşılığını alarak istikrarlı büyümesini sürdürmeye kararlıdır. Şeker Piliç hisselerinin %28,32 si İMKB Ulusal Pazarında SKPLC sembolü ile işlem görmektedir.

7 5 vizyon Sektörüne yön vererek ilkleri başaran Şeker Piliç, Türkiye nin yanı sıra Avrupa ve Orta Doğu nun önde gelen beyaz et markalarından biri olma vizyonuyla çalışmalarını sürdürmektedir. misyon Şeker Piliç, toplumun değişen gereksinimleri ve beklentileri çerçevesinde piliç eti ve ürünlerini gıda güvenliği ilkelerine uygun şekilde üreterek, toplumsal fayda ve yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan, insana ve çevreye duyarlı bir kuruluştur.

8 6 Kesim Tesisleri Kapasitesi (adet/saat)

9 7 sürdürülebilir büyüme 1960 ta küçük bir işletme olarak kurulup bugün Türkiye nin önemli markaları arasına giren Şeker Piliç, tam bir sürdürülebilir büyüme örneğidir adet/saat kesim tesisleri kapasitesi Yatırımlar sonrası Şeker Piliç in kesim tesisleri kapasitesi adet/saate çıkmıştır.

10 8 tarihçe 1960 Tavukçuluk sektörünün barındırdığı potansiyeli gören Hüseyin Bor, Emek Tavukçuluk adıyla küçük bir aile işletmesi kurdu. Emek Tavukçuluk 1973 Giderek artan damızlık ihtiyacı karşısında Şirket, haftada adet yumurta kapasitesine sahip ilk kuluçka makinelerini satın aldı. ilk kuluçka makineleri 1978 Artan talep ile birlikte Şeker Piliç, ilk ithal damızlıkların alımını gerçekleştirdi. ilk ithal damızlık 1983 Hedeflerini istikrarlı bir biçimde büyüten Şirket, teknolojisini yenileyerek üretim kapasitesini artırmaya karar verdi. Hollanda dan son teknoloji kuluçka makineleri ithal edildi yılında satın alınan makineler haftada yumurta kapasitesine sahipken, bu makineler aynı sürede adet yumurta üretebilmekteydi. haftada adet yumurta üretimi 1990 Şirket, damızlık kümes yatırımlarıyla artan ihtiyacı karşılamak üzere 1990 yılında bir yem fabrikası kurdu. yem fabrikasının kuruluşu 1992 Artan çiftliklerle birlikte kuluçka tesisleri devreye girdi. kuluçka tesislerinin faaliyete geçmesi 1995 Entegre gelişim sürecinin son halkası ve merkezi konumunda bulunan kesim tesisleri hizmete girdi. kesim tesislerinin hizmete girmesi 1997 İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan Türkiye nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine giren Şirket, 1999 yılında Şeker Piliç adını aldı. Türkiye nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde

11 lı yıllarda dünyanın birçok ülkesinde tavukçuluk; halkın ihtiyacının kırsal bölgelerde beslenen tavukların ve yumurtaların şehirlere getirilerek karşılanmasından ibaretti tan itibaren uygulanmaya başlanan yeni teknolojiler, yeni ırkların üretilmesi ve hastalıklarla mücadeledeki başarı tavukçuluk sektöründeki maliyetleri düşürdü, sektörün gelişmesini sağladı. Aynı yıl kurulan Emek Tavukçuluk, sektördeki bu gelişmeleri fark ederek Bandırma da faaliyete geçti Sektörün ilk halka açılan şirketlerinden biri olan Şeker Piliç in hisse senetleri 22 Şubat 2000 tarihi itibarıyla İMKB de işlem görmeye başladı. halka arz 2003 Şeker Piliç kesim tesisleri Tarım Bakanlığı tarafından yapılan denetlemeler sonucunda Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapabilecek altı tesisten biri olarak seçildi. Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapabilecek altı tesisten biri olarak gösterildi Sürekli yatırım stratejisiyle büyümesini sürdüren Şirket, küresel ekonomik krizin pek çok sektörü küçülmeye zorladığı bir dönemde yatırımlarına hız verdi. Şeker Piliç, mevcut şubelerinin sayısını artırarak yurt çapında genişlemesini sürdürdü. şube sayısında artış 2009 Şirket, yeniden yapılanma projesiyle kurumsal kimliğini güçlendirerek topluma ve müşterilerine sunduğu hizmet kalitesi ve ürün çeşitliliğini daha ileri bir seviyeye taşıdı. Yerde ve gökte, her yerde konsepti ve yeni logosuyla müşterilerin karşısına çıkan Şeker Piliç, yatırımları ve büyüme stratejisi paralelindeki değişimi kamuoyuyla paylaşmanın halkı gururunu yaşadı. Uluslararası alanda da önemli atılımlar gerçekleştiren Şeker Piliç, 2009 yılında Avrupa ya ilk kez beyaz et ihracatı yapan şirketlerden biri oldu. Avrupa ya ilk kez beyaz et ihracatı yılı global ekonomide krizin etkilerinin devam ettiği bir yıl olurken, Şeker Piliç sürdürülebilir büyüme hedefine doğru emin adımlarla ilerlemeyi sürdürdü. Kuruluşundan bu yana teknolojik gelişmelerin yakın takipçisi olan Şirket, 2010 yılında faaliyete geçen yeni kesimhane ve ileri işlem tesisiyle en kaliteli ve güvenilir gıdaları üretmeye devam etti. Çevre dostu Şirket, gelişen üretim kapasitesine paralel olarak artan atıkların yarattığı çevresel tehdidi önlemek için arıtma tesisini büyüttü. İMKB de işlem görmeye başladığı 2000 yılında TL olan Şirket in piyasa değeri 2010 yılında TL ye ulaştı. arıtma tesisinin genişletilmesi yılında eski ileri işlem tesisini de en yeni teknoloji ile yenileyen Şeker Piliç, 2008 yılında başladığı yatırımlarının son halkasını da tamamlamış oldu. Dört yılda toplam 75 milyon TL lik yatırım yapan Şeker Piliç, artan üretim kapasitesi ve kaliteli ürünleri ile 2012 yılına büyük hedeflerle girmiştir. Dört yıllık süreçte yapılan yatırımların başarıyla tamamlanması

12 10 ilk olmak Gıda sektöründe faaliyet gösteren bir firma olarak Şeker Piliç in her konuya çok titiz ve detaycı yaklaşması, 52 yıldır hep bir adım önde olmasını, sürekli olarak ilklere imza atmasını sağlamıştır. Yem Üretimi (Ton)

13 ton yem üretimi Şeker Piliç, 2011 yılında ton yem üretimi gerçekleştirmiştir.

14 12 yönetim kurulu başkanının mesajı Ali Bor Yönetim Kurulu Başkanı Şeker Piliç ailesi olarak bu sene 52. kuruluş yılımızı kutluyoruz. Geçmişte bıraktığımız köklerimizin üzerinde büyümeye devam ederken, bilgi ve tecrübelerimizi de geleceğe taşıyoruz.

15 13 Gelenek yaratmak, sabır, irade ve vizyon gerektirir. Birkaç kuşağın bayrağı birbirinden devralmasıyla sürdürülen uzun bir yarıştır bu. Sürekli ve kendimizi yenilemedikçe geride kalmaya mahkûm olduğumuz bir yarış. Şeker markası olarak en büyük şansımız, aynı hedefe doğru üç kuşaktır ilerleyen aile fertlerimizden, ortak amaçlar etrafında bir araya gelmiş çalışanlarımız ve küçük büyük tüm hissedarlarımızdan aldığımız güçtür. Gıda sektöründe faaliyet gösteren bir firma olarak her konuya çok titiz ve detaycı yaklaşmamızı, 52 yıldır hep bir adım önde olmamızı, sürekli olarak ilklere imza atmamızı sağlamıştır. Şeker Piliç ailesi olarak bu sene 52. kuruluş yılımızı kutluyoruz. Geçmişte bıraktığımız köklerimizin üzerinde büyümeye devam ederken, bilgi ve tecrübelerimizi de geleceğe taşıyoruz. Yolumuza devam ederken önümüze engeller de çıkıyor. Ama Şeker Piliç olarak bilgi ve tecrübesine güvendiğim ekibimizle birlikte bu engelleri aşmak için her türlü gayreti göstermekteyiz. Geçtiğimiz yıl şubat ayında ileri işlem tesisimizin yanmasının ardından yaklaşık 9 ay gibi bir sürede tesisimizin kapasitesini büyüterek yeniden devreye aldık. Bu süre içerisinde yaşamış olduğumuz olumsuzlukları tesisimizi devreye alarak yok etmeye başladık. Bu durum mali tablolarımıza da olumlu olarak yansıdı. Buna rağmen bir önceki yıla göre üretimimizi %14,17 artırdık. Şeker Piliç ürünleri artık tüm Türkiye de ulusal ve yerel marketlerde satılıyor. Bu durum marka bilinirliğimizi olumlu etkiliyor. Biz de tüm Türkiye de tüketicilerin en çok tercih ettiği markalar arasında olmaktan gurur duyuyoruz. Irak, İran ve Uzak Doğu ya yaptığımız ihracatın yanında yedi yıl aradan sonra Suudi Arabistan pazarına ilk ihracatı gerçekleştiren firma olduk. İlk siparişimizi Suudi Arabistan ın en büyük firmalarının birinden aldık ve ürünlerimizi gönderdik. Ürünlerimiz en yakın zamanda Suudi Arabistan market raflarında yer almaya başlayacak. Irak ve İran pazarının ardından Suudi Arabistan da en etkin Türk oyunculardan biri olacağımıza inanıyor ve bunun için çalışıyoruz. Beyaz et ihracatında söz sahibi olan en önemli oyuncular şu anda Brezilya ve AB ülkeleri Söz konusu ülkelerin ihracatçılarına verdikleri teşvik miktarı karşılaştırılamayacak durumda Tabii bu da rekabet şansımızı oldukça zorlaştırıyor. İhracat desteklerinin artırılmasıyla ülkemiz beyaz et sektörünün Suudi Arabistan a 2012 yılı içinde 20 ile 50 bin ton 3-4 yıl içerisinde ise 100 ile 150 bin ton arasında beyaz et ihraç etmesi kaçınılmaz olacak. Ancak bunun için beyaz et sektörüne verilen ihracat teşviklerinin rekabet edilebilir seviyeye yükseltilmesi gerekiyor. Ayrıca ürünlerimiz için iyi bir pazar olacağını düşündüğümüz Şeker Piliç Ekspres Restoran için yaptığımız çalışmalarımız son aşamaya geldi. İlk etapta yurt içinde sonrasında yurt dışında kurulması planlanan restoranlar çok yakın bir zamanda franchise yöntemiyle pazarda yerini almaya başlayacaktır. Saygılarımla; Ali Bor bin ton ihracat Ülkemiz beyaz et sektörünün Suudi Arabistan a 2012 yılı içinde 20 ile 50 bin ton ihracat yapacağı tahmin edilmektedir.

16 14 yönetim kurulu Ali Bor Yönetim Kurulu Başkanı 1947 yılında Bandırma da doğdu. Orta öğrenimini Bandırma da tamamladı; daha sonra iş hayatına atıldı yılında tavukçuluk sektörü ile ilgili çalışmalara başladı. Şeker Piliç in kurucu ortaklarından ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Ali BOR, aynı zamanda Şeker Su Ltd. Şti., Bor Petrol Madeni Yağ Turz. İnş. Ltd. Şti. kurucu ortaklarından ve Altın Bahçe A.Ş. nin de Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı dır. Ayrıca Batıkap Ambalaj Ltd. Şti. firmasının kurulmasına da büyük destek vermiştir. Birçok dernek ve vakıfta görev almış ve kuruculuğunu üstlenmiştir. Bandırma Sanayici ve İş Adamları Derneği nin kurucularındandır. Balıkesir Bandırma Üniversitesi ne destek olmakla birlikte, Yüksek Öğrenim Vakfı nın 2. Başkanlığı nı yürütmektedir. Osman Bor Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı 1951 yılında Bandırma da doğdu yılında Endüstri Meslek Lisesi nden mezun olmuştur. Şeker Piliç in kurucu ortaklarından olan Osman BOR, Şirket in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını yürütmekle birlikte, Şeker Su Ltd. Şti., Bor Petrol Madeni Yağ Turz. İnş. Ltd. Şti. Kurucu Ortaklarındandır. Aynı zamanda Batıkap Ambalaj Ltd. Şti. firmasının kurulmasına da büyük destek vermiştir. Bandırma Kültür Eğitim Vakfı nın ve daha birçok sosyal amaçlı kulübün yönetim kurulu üyeliğini yapmaktadır. Macide Bor Yönetim Kurulu Üyesi 1949 yılında Bandırma da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Bandırma da tamamladı. Şeker Piliç yönetim kurulu üyeliğini devam ettirmekte olup, sosyal hayatta Türk Kalp Vakfı İcra Kurulu üyesi ve daha birçok derneğin üyesidir.

17 15 üst yönetim Emre Bor Genel Müdür Kaan Bor Genel Müdür Yardımcısı (Kurumsal ve Mali Hizmetler) Betül Sert Genel Müdür Yardımcısı (Satış ve Pazarlama) Barış Alpay Genel Müdür Yardımcısı (Üretim) Elif Bor Bekdemir Kurumsal Hizmetler Koordinatörü Hakan Bor Satış Koordinatörü Fazıl Özpolat Denetim Kurulu Başkanı Av. Özkan Kabasakal Hukuk Müşaviri Ali Can Mali İşler Koordinatörü Arif Keskin Canlı Faaliyetler Koordinatörü Ahmet Yılmaz Yem Fabrikası Koordinatörü Haldun Tunca Satınalma Müdürü

18 16 üst yönetim Onur Kütüklü Bayiler Grup Müdürü Birol Özel Şubeler Grup Müdürü Mercan Öncel Pazarlama Müdürü Fatma Pınar Gürsoy Finans Müdürü Mehmet Doğan Muhasebe Müdürü Enis Oruç Yatırımcı İlişkileri Müdürü Esra Baykal Kurumsal İletişim Müdürü Ülkü Kılıç İnsan Kaynakları-İdari ve Sosyal Hizmetler Müdürü Gökçe Dursun Yem Fabrikası Ar-Ge Müdürü

19 17 Mehmet Batur Broiler Üretim Müdürü Recep Aksoy Kuluçka Müdürü Mehmet Bildibay Kesimhaneler Müdürü Nezir Yel İleri İşlem Müdürü Özgür Kaplan Planlama Lojistik Müdürü Levent Esmer Yönetim Sistemleri ve Ar-Ge Müdürü Serdar Uygur Yatırımlar ve Teknik Hizmetler Müdürü Tevfik Sarıgöl Teknik Hizmetler Müdürü

20 18 artan kapasite 2007 yılında başlayıp 2011 yılında tamamlanan yatırımlar ile Şeker Piliç, ileri işlem tesisinin kapasitesini de artırmıştır ton ileri işlem kapasitesi 2011 yılında yenilenen ileri işlem tesisinin kapasitesi artırılmıştır.

21 19 İleri İşlem Kapasitesi (ton) Yatırım Öncesi Yatırım Sonrası

22 20 kanatlı et sektörü Global arenada FAO tarafından 2011 yılının Kasım ayında yayınlanan rapora göre, 2011 yılı dünya kanatlı et tüketimi 101 milyon tona yaklaşmıştır. Tüketimin artmasına rağmen, artan yem fiyatları ve çeşitli hastalıklar sektörün kârının olması gereken seviyeye ulaşmamasına neden olmaktadır. Dünya kanatlı hayvan sağlayıcılarının en büyüğü olan Amerika Birleşik Devletleri nde, yükselen yem fiyatları ve Çin in gümrük vergileri nedeniyle bazı şirketler faaliyetlerine son vermiştir. Avrupa Birliği ülkelerinde kanatlı et sektöründe ise %2 lik bir büyüme beklenmektedir. Güçlü seyreden ihracat sayesinde fiyatlarda yüksek bir artış görülmemiştir. Rusya da ise hükümetin gıda fiyatlarını düşük tutmaya yönelik politikaları ve ihracatı kısıtlayan düzenlemeler nedeniyle, kanatlı et üretim miktarı artmıştır. Dünya Kanatlı Eti ve Ürünleri İhracatı (000 $) Ülke Adı Pay (%) Brezilya A.B.D Hollanda Tayland Almanya Fransa Çin Belçika Polonya Hong Kong İngiltere Ara Toplam Diğer Ülkeler Genel Toplam Kaynak: Trade Map-ITC

23 21 Etlik piliç üretimi, Marmara, Ege, İç Anadolu, Batı Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerinde yoğunlaşmış durumdadır. Türkiye de kanatlı et sektörü Tüketiciye görece ucuz ve kaliteli gıda alternatifleri sunan kanatlı sektörü son yıllarda ülke çapında önemli bir gelişme göstermiştir. Özellikle üretim seviyesinde 1990 lı yıllardan bu yana büyük artışlar gözlenmiştir yılında 217 bin ton seviyesinde olan kanatlı üretimi 2000 yılında ton, 2011 yılında ton üretim seviyesine ulaşmıştır. Üretimin içeriğini ağırlıklı olarak piliç eti oluşturmaktadır. Piliç etini son yıllardaki üretim artışıyla hindi eti, çıkma tavuk ve diğer kanatlı etleri takip etmektedir. Etlik piliç üretimi, Marmara, Ege, İç Anadolu, Batı Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerinde yoğunlaşmış durumdadır. Bu bölgelerin büyük yerleşim merkezlerine yakınlığı nedeniyle tüketimin fazla olması, enerji temininin daha kolay olması, iklim, coğrafi yapı uygunluğu ve ulaşım imkânlarının kolaylığı üretimin buralarda yoğunlaşmasına etki eden başlıca unsurlar olarak sıralanabilir. Kanatlı eti ve yumurta ülkemiz insanlarının dengeli beslenmeleri için stratejik öneme sahiptir yılında gerek sektörün içine girmiş olduğu kriz ve gerek dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz, tavukçuluk sektöründe de olumsuz etkiler yaratmıştır. Ancak, temel tüketim ihtiyaçlarına yönelik gıda sektörü içinde yer almasından dolayı, küresel kriz etkileri tavukçuluk sektöründe diğer sektörlere göre daha sınırlı düzeyde seyretmiştir. Küresel ekonomik kriz ortamında kanatlı et tüketimi AB ülkelerinde değişim göstermezken, Türkiye de düzenli bir artış göstermiştir. Türkiye de, Avrupa ve Orta Doğu nun en modern kanatlı kombinalarına sahip etlik piliç entegrasyonları bulunmasına rağmen, ihracat kapasitesi son zamanlarda Arap baharı ile birlikte Orta Doğu ülkelerine tarihsel ve dinsel bağların da etkisiyle artmıştır. Buna paralel olarak, sektörel performans da yükselmiştir. Bağımsız Devletler Topluluğu ve Orta Doğu ülkeleri gibi pazarların daha etkin bir biçimde değerlendirilmesi ülkemiz kanatlı sektörüne önemli katkılar sağlayacaktır. Emek yoğun bir sektör olan tavukçuluk sektörü, 6 milyar dolarlık pazarıyla Türkiye nin önemli ölçüde istihdam yaratan sektörleri arasında yer almaktadır. Doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık aileleriyle beraber kişiye geçim olanağı sağlayan tavukçuluk sektörü, emek yoğun niteliği ve artan üretim kapasitesiyle ülkemizin istihdam yaratan belli başlı sektörleri arasında yer almaktadır. Sektörde kayıtlı olarak adet etlik piliç kümesi, adet damızlık, adet yumurta kümesi mevcuttur. Son yıllarda yapılan yatırımlarla artan üretim kapasitesi, Türkiye nin başlıca ekonomik sorunlarından biri olan istihdama önemli katkı sağlamıştır. Gerek artan üretim kapasitesi, gerekse sektörün emek yoğun niteliği, sektörün istihdam kapasitesini artırıcı unsurların başında gelmektedir. Türkiye Piliç Eti Üretim Miktarı (Ton) %212 Piliç Eti Üretimi Artışı Son 10 yılda Türkiye de piliç eti üretimi %212 oranında artmıştır.

24 22 kanatlı et sektörü TÜİK verilerine göre 2010 yılında 1 milyon 444 bin 59 ton olan tavuk eti üretim miktarı, 2011 yılında 1 milyon 613 bin 309 tona yükselmiştir. Y ı l O c a k Ş u b a t Mart N i s a n M a y ı s Haziran Temmuz Ağustos E y l ü l E k i m K a s ı m A r a l ı k Toplam Tavuk yumurtası (000 adet) Kesilen tavuk (000 adet) Tavuk eti üretimi (Ton) Piliç Eti Üretimi (bin ton) * %12 üretim artışı Tavuk eti üretim miktarı, 2011 yılında tona yükselmiştir.

25 dolar ihracat Türkiye kanatlı et sektörü 2011 yılında dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir yılında kişi başı 10,5 kg. olan beyaz et tüketimi, 2011 yılında 18,84 kg a yükselerek Avrupa ülkelerindeki tüketim seviyelerine çok yaklaşmıştır. Kanatlı et sektörünün bu ciddi büyümesinin en önemli nedenlerinden biri iç tüketimdeki bu artıştır. Önemli miktarda iç tüketim, ihracat kanadını da güçlendirmektedir. Kanatlı Eti Üretim ve Tüketim Miktarları Piliç Eti Üretimi (Ton) Üretim Artışı (%) Nüfus Kişi Başına Tüketim (Kg/Yıl) Yıllar , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,84 Kaynak: 1) BESD-BİR 2) Nüfus TÜİK yılsonu değerleri İhracatta ciddi yükseliş Türkiye nin 2010 yılında 211 milyon dolar olarak gerçekleşen kanatlı eti ve ürünleri ihracatı, 2011 yılında bir önceki yıla oranla değer bazında %87 oranında artmış, 394 milyon dolara ulaşmıştır. Hali hazırda Türkiye; Orta Doğu, Uzak Doğu ve Kafkasları içine alan geniş bir coğrafyaya kanatlı eti ve ürünleri ihracatı yapmaktadır. Kanatlı eti ve sakatatı ihracatı gerçekleştirdiği başlıca ülkeler, Irak (%64), Libya (%5), Hong Kong (%5), İran (%5), Vietnam (%4) ve Azerbaycan dır (%3) Yılı İhracat Miktarı Ülke Adı ABD Doları Pay (%) Irak Libya Hong Kong İran Vietnam Azerbaycan Kongo Tacikistan Kongo Dem. Cum Laos Bosna Hersek Çin Özbekistan Gürcistan Angola Ara Toplam Diğer Ülkeler Genel Toplam Kaynak: Ekonomi Bakanlığı Bilgi Sistemi

26 24 kanatlı et sektörü Türkiye Piliç Eti ve Ayağı İhracatı (ton) Piliç Eti Tavuk Ayağı istikrarlı yükseliş yılları arası piliç eti ve ayağı ihracatı sürekli artmıştır. Misket Köfte Nugget İkiz Piliç Kalçalı But

27 25 %70 artış Türkiye nin kümes hayvanları eti ve sakatatı ihracatı, 2011 yılında %70 artmıştır. İhracat bazında Türkiye nin 2010 yılında 921 bin dolar olarak gerçekleştirilen kümes hayvanları eti ve sakatatı ihracatı, 2011 yılında bir önceki yıla göre %70 artarak 1,6 milyon dolara yükselmiştir Yılı Kümes Hayvanları Eti ve Sakatatı İhracatı GTIP Adı Değişim (%) Genel Toplam Kaynak: Ekonomi Bakanlığı Bilgi Sistemi Hamburger Jambon Kangal Sucuk Sosis

28 26 Şeker Piliç 2011 yılı faaliyetlerinin değerlendirilmesi Şeker Piliç, kurumsal tarihi boyunca dinamizmini kaybetmeden hep ileriye bakabilmiş, öngörü yeteneği yüksek bir kurumsal vatandaştır. Şeker Piliç in geçmişi, bugünü ve yarını geleceğe güvenle bakan, Türkiye ekonomisinin potansiyeline ve gücüne inanan uzun soluklu bir hikâyedir. Geride kalan 52 yıllık dönem, yüksek motivasyonla ve dinamizmle aynı hedeflere odaklanmış profesyonellerin nesilden nesile devrettikleri bir başarıdır. Şeker Piliç, döneminde Türkiye pazarındaki güçlü varlığını pekiştirecek yatırımlarını tamamlamış ve üretim kapasitesini tüm ürünlerinde önemli oranda artırmıştır. Şeker Piliç, kaydettiği operasyonel neticelerle, zorluklar arz eden bir piyasa konjonktüründe istikrarlı gelişme gücünü sergilemiş, dengeli ve riske duyarlı bir iş yaklaşımıyla tatminkar mali sonuçlara imza atmıştır. Ürünlerimiz, Türkiye nin dört bir köşesinde müşterilerimize lezzet ve kalite sunuyor. Sektörün öncüsü Şeker Piliç, piliç ve işlenmiş ürünlerini yurt içi ve yurt dışı pazarlarda müşterilerine sunmaktadır. Şirket 37 bayi ve 7 şube aracılığıyla tüm ürünlerini tüm Türkiye deki ulusal ve yerel marketlere ulaştırmaktadır. Lojistik yetkinliklerimiz, ürünlerimizi taze ve sağlıklı koşullarda tüketiciye sunmamızda büyük önem taşıyor. Yurt çapına yayılmış dağıtım ağıyla Türkiye nin her yerinde tüketicilerinin kolayca ulaşabildiği bir marka olan Şeker Piliç, 2011 yılında mevcut şubelerine yenilerini eklemiş, bir kısmını ise bayi kanalına yönlendirmiştir. Güvenilir gıda üretiminde öncü kuruluş olan Şeker Piliç, sahip olduğu 25 TIR (Transports Internationaux Routiers) ve 15 kamyondan oluşan araç filosu ile 2011 yılında da ürünlerinin hijyen koşullarında bir değişiklik olmadan ve tazeliklerini koruyarak tüketicilere ulaşmasını sağlamıştır yılından 2011 yılına 75 milyon TL lik yatırım yapılmış ve bu yatırımlar sonucunda ciddi oranda kapasite artışı sağlanmıştır. Şeker Piliç in 2010 yılında devreye aldığı yeni tesisi ile birlikte kesim kapasitesi saatte 20 bin adede yükselmiştir. 12 bin m 2 kapalı alanda faaliyet gösteren tesiste, en güncel ve modern ekipman kullanılmış, proses hatlarının tamamı Hollanda dan ithal edilmiştir.

29 27 Şeker Piliç, hazır mutfak ve şarküteri grubunda toplam 23 çeşit ürünü tüketiciye 183 farklı çeşitte sunmaktadır. Sektöründeki teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve bu paralelde yatırımlar yapan Şirket, 2011 yılında eski ileri işlem tesisini yenilemiştir. Yatırımdan Önce Yatırımdan Sonra Kesim Tesisleri Kapalı Alanı (m²) Kesim Tesisleri Kapasitesi (adet/ saat) İleri İşlem Kapasitesi (ton/yıl) Piliç Pençesi Kapasitesi (adet piliç/gün) Yem Fabrikası Kapasitesi (ton/ saat) İleri işlem tesisinin kapasitesini %50 artıran Şeker Piliç, yem fabrikasında da %50 lik bir kapasite artışına gitmiştir. Bütün bu yatırımlar sayesinde 2011 de bir önceki yıla oranla %15 seviyesinde bir ortalama kapasite artışı sağlanmıştır yılında ileri işlem bölümünde meydana gelen yangın sonucu tesisi tamamıyla yenileyen Şeker Piliç; TL yatırım yaparak yangından önce 40 ton/gün kapasiteli ileri işlem tesisi kapasitesini %50 artırmış, 4 ton/gün olan Döner Bölümü kapasitesini de %300 yükselterek 12 ton/ güne çıkartmıştır. İşlenmiş gıda üretiminin yapıldığı ileri işlem tesisi, pazarda var olan büyük potansiyele cevap verecek ürünler geliştirmeyi hedeflemektedir. Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 2011 yılında yapılan bir araştırmada işlenmiş ürünlerin giderek daha fazla talep gördüğü ve bugün birçok insanın işlenmiş ürünleri tükettiği kanıtlanmıştır. Araştırmaya katılan kişinin %27,07 si işlenmiş tavuk ürünlerini tükettiğini söylemiştir. Şeker Piliç in 2010 yılında kilogram olan piliç eti satışı, 2011 yılında %15,20 artışla kilograma; üretim tarafında ise ton olan miktar %14,17 artışla tona ulaşmıştır. Beyaz et sektörünün öncü kuruluşu Şeker Piliç, işlenmiş ürünler alanında da tüketiciye en kaliteli ve sağlıklı ürünleri sunmaktadır. Şeker Piliç, hazır mutfak ve şarküteri grubunda köfte, kebap, sucuk, salam, döner, nugget, schnitzel gibi toplam 23 çeşit ürünü tüketiciye 183 farklı çeşitte sunmaktadır. Piliç Eti Satışı (Ton) Soslu Bonfile Soslu Pirzola %14 piliç eti satışı Şeker Piliç in piliç eti satışı, 2011 yılında %15,20 artışla kilograma; üretim tarafında ise %14,17 artışla tona ulaşmıştır.

30 28 Şeker Piliç 2011 yılı faaliyetlerinin değerlendirilmesi 2010 yılında ileri işlem tesislerinde yapılan teknolojik yenileme ve kapasite artırma çalışmaları, Şeker Piliç in işlenmiş ürün üretim kapasitesini ve ürün çeşitliliğini daha etkin bir biçimde geliştirebilmesine olanak tanımıştır. Üretim Rakamları Birim Civciv Adet Yem Ton Piliç Eti Ton Satış Rakamları Birim Civciv Adet Yem Ton Piliç Eti Ton Türkiye nin en büyük hazır pişmiş ve dilimlenmiş döner imalat/paketleme tesisi Şirket, 2011 yılında devreye aldığı günlük kilogram hazır pişmiş ve dilimlenmiş döner imalat ve paketleme tesisi ile pazarın talebine üç ay gibi kısa bir sürede cevap vermiştir. Şeker Piliç in bu tesisi bu alanda Türkiye deki en büyük tesistir. Şeker Piliç, proaktif bir yaklaşımla ürün geliştirme çalışmalarına devam etmiştir. %50 oranında artan ileri işlem tesisi kapasitesiyle Şeker Piliç, gelecekte işlenmiş gıda üretimine ağırlık vermeyi planlamaktadır. Farklı ihtiyaç ve talep gruplarına göre üretimini yeniden düzenleyen Şeker Piliç, omega 3, omega 6 ve çeşitli vitamin ve besin destekleriyle işlenmiş gıda üretimini geliştirmeyi planlamakta, Şeker Kids ve benzeri markalarla çocuklara yönelik ürünler geliştirmeyi hedeflemektedir. Sahip olduğu tüketici hattı, web sayfası ve gelen ler ile müşteriyle iletişimini sürekli sıcak tutan Şeker Piliç, müşterilerin taleplerini üretim ve Ar- Ge birimlerine iletmektedir.

31 ton tavuk ayağı ihracatı 2011 yılında Şeker Piliç, ton tavuk ayağı ihracatı gerçekleştirmiştir. Şeker Piliç 2011 yılında ton piliç eti, ton tavuk ayağı olmak üzere toplam 15 milyon TL lik ihracat gerçekleştirerek, sektörün öncü firmaları arasında yer almıştır. Şeker Piliç, 2011 yılında da başta Irak ve İran olmak üzere, birçok Orta Doğu ve Afrika ülkesine, Türkî cumhuriyetlere ve Uzak Doğu ülkelerine ihracat yapmaya devam etmiştir. Sürekli genişlettiği ihracat pazarları ile Şeker Piliç hem faaliyet gösterdiği sektöre canlılık getirmekte hem de Türkiye ekonomisine katkı sağlamaktadır. İhracat Tutarı (Dolar) Irak İran Hong Kong Diğer Toplam Bir Önceki Yıla Göre Artış %35 %23 Şeker Piliç (Ton) Piliç Eti Tavuk Ayağı Toplam Bir Önceki Yıla Göre Artış %25 %25 Sektör (Ton) Piliç Eti Tavuk Ayağı Toplam Bir Önceki Yıla Göre Artış %22 %67 Suudi Arabistan la tavuk ihracatı anlaşması yapan ilk Türk şirketi Türkiye nin en köklü beyaz et üreticisi Şeker Piliç, Suudi Arabistan a beyaz et ihraç eden ilk Türk firması olmuştur. Şeker Piliç, yıllık 670 bin ton piliç eti ithalatı yapan Orta Doğu nun en büyük ithalatçı ülkesi Suudi Arabistan pazarına ilk giren sektör firması olarak, yılda 12 bin 500 ton ithalat yapan Suudi Arabistan firmasından sipariş almıştır. Şeker Piliç, Irak ve Iran pazarının ardından Suudi Arabistan da da en etkin Türk oyunculardan biri olacağına inanmaktadır. Suudi Arabistan pazarı yıllık 670 bin ton ihracatla Orta Doğu nun en büyük ithalatçı ülkesi olma özelliği taşımaktadır. Bu nedenle Suudi Arabistan kapılarının Türk beyaz et üreticilerine açılması kanatlı et sektörü açısından son derece önemli bir gelişmedir. İhracat Tutarı (Dolar) Hong Kong Diğer Irak İran %23 ihracat artışı Şeker Piliç, 2011 yılında dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir.

32 30 finansal göstergeler Aktifler (TL) Özkaynaklar (TL) Cari Oran Likidite Oranı Öz Sermaye Kârlılığı Aktif Kârlılığı Brüt Kâr Marjı Net Kâr Marjı Stokta Bekleme Süresi Alacakların Ortalama Tahsil Süresi Ticari Borçları Ödeme Süresi Faaliyet Kâr Oranı Olağan Kâr Oranı Faaliyet Giderleri Oranı Satışların Maliyete Oranı ,03 0,83 1,20 0,47 0,68 (0,65) (0,62) (0,06) (0,06) 0,09 0,12 (0,04) (0,03) 28,65 33,66 33,86 35,93 39,04 38,14 0,02 (0,02) (0,04) (0,03) 0,14 0,15 0,91

33 31 Şeker Piliç te insan kaynakları İnsan Kaynakları Politikası Şeker Piliç, insan kaynakları stratejisini ve öncelikli hedeflerini belirlerken, Şirket in iş hedefleri ile birlikte, ulusal ve global ekonominin oluşturduğu ortamı ve faaliyet gösterdiği kanatlı et sektörünün kendine özgü şartlarını da göz önünde bulundurmaktadır. Şeker Piliç te teknolojik yatırıma verilen önem ile insana verilen önem birbirine paralel olarak gelişmektedir. Şeker Piliç insan kaynakları politikası; yürüttüğü çağdaş insan kaynakları politikasını sürdürmek, çalışanlarının memnuniyetine ve verimli çalışabilmesine olanak verecek en uygun ortamı yaratmak, insan kaynağının niteliğini artırmak ve yarattığı imajla tercih edilen bir şirket olma yönünde çabalar sürdürmek, insan kaynakları alanında örnek uygulamalara sahip örnek bir şirket olmak, çağdaş çalışma koşullarıyla sektördeki en nitelikli insan gücüne sahip şirketlerden biri olmak ve bu sürecin devamlılığını sağlamak, çalışanlara bireysel ve mesleki alanda eğitim ve gelişim fırsatları yaratmak; Şeker Piliç e bağlı birimler arasında dostluğu pekiştirmek amacıyla gelenekselleşen futbol turnuvaları 2011 yılında da 25 Mayıs-30 Haziran tarihleri arasında yapılmıştır. Şeker Piliç 2011 Futbol Turnuvası, Şeker Piliç Bünyesinde oluşan 22 takım ile eleme usulü gerçekleşmiştir. İlk üç takıma ve gol kralına, kupaları, madalyaları ve hediye çekleri törenle takdim edilmiştir. Birinciye Şeker Piliç Genel Müdür Yardımcısı Betül Demirel, 2. olan takıma Şeker Piliç Satış Koordinatör Hakan Bor, 3. takıma da Şeker Piliç Pazarlama Koordinatörü Kaan Bor tarafından ödülleri verilmiştir. çalışanlara adil, yüksek performansı ödüllendirici, ülke genel ücret seviyeleri ile ilişki içinde bulunan ücretlendirme sistemini esas almak; çalışanları karşılıklı güven ve saygıya dayalı, analitik düşünen, müşteri odaklı olan, ekip çalışması ve işbirliğine yatkın, etkin iletişime açık, başarıları paylaşan, başarma arzusu yüksek, ortak bir Şeker Piliç kimliğinde buluşturmak; çalışanlarının beklentilerini ve organizasyonun gelişim ihtiyacı duyduğu alanları belirlemek, bu konularda eylem planları oluşturmak, sürekli gelişimi mümkün kılmak ve böylece şirket hedeflerini ve performansını desteklemek etrafında şekillenmektedir İdari Personel Üretim Personeli Toplam yılında Şeker Piliç in 637 çalışanına toplam saat eğitim verilmiştir. Eğitimlerden en önemlileri çalışanların kariyer planlarına uygun olarak aldıkları sertifika programlarıdır. İngilizce ve Et ve Et Ürünleri İşletmeciliği kurslarına katılan personele sertifikaları verilmiştir. Ayrıca Şirket in İş-Kur ile yaptığı anlaşma sonucunda stajyer olarak kabul edilen kişilerin ilgili oldukları alanlardaki gelişimleri desteklenmektedir. Üretim Personeli Final oynayan Şeker Spor ve Şeker Su, fair play ruhuyla ortaya koydukları oyunlarını başarıyla tamamlamıştır

34 32 Şeker Piliç te sosyal sorumluluk PAYDAŞLARINA KARŞI SORUMLU BİR ÜRETİCİ Kurulduğu günden bu yana; çalışanlarından tüketicilerine, faaliyet gösterdiği çevreden geniş anlamda topluma kadar etkileşim içinde olduğu her kesime karşı sorumlu davranan Şeker Piliç, Çalışanlarına en uygun ortamı yaratmayı, Tüm üretim süreçlerinde çevreye olan etkiyi en aza indirmeyi, Kaliteli ve güvenli gıdalar üretmeyi misyon edinmiştir yılında bünyesindeki arıtma tesisini büyüten Şeker Piliç, sahip olduğu bu sorumluluk ile hem ekolojik dünyanın hem de ülke ve Şirket ekonomisinin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmaktadır. Şeker Piliç Üretim Döngüsü Tüm üretimini Bandırma daki tesislerinde gerçekleştiren Şeker Piliç, beyaz et lezzetini tüketicileriyle her zaman aynı kalite ve güvende buluşturmak için çalışmaktadır. Üretim sürecini titiz kontrollerle yöneten Şeker Piliç te üretim döngüsü özetle şu şekilde işlemektedir: Öncelikle damızlık kümeslerin hazırlığı, temizlik ve dezenfeksiyonu yapıldıktan sonra ekipman yerleştirilmektedir. Son dezenfeksiyondan sonra kümesler dinlendirmeye bırakılmaktadır. Yurt içi ve yurt dışından satın alınan damızlık civcivler gelmeden 24 saat önce, kümesler yeterli sıcaklığa ulaşacak şekilde ısıtılmaktadır. Bu çiftliklerde, uzman veteriner hekim ve ziraat mühendislerinin gözetiminde, etlik ırktaki damızlık civcivler üretilmektedir. Son teknolojinin kullanıldığı, kapalı ve dış ortamdan bağımsız kümesler, tümüyle bilgisayar sistemiyle kontrol edilmektedir. Yetiştirilen damızlıklar aynı çiftlikte yumurtlatılarak, damızlık yumurtalar kuluçkaya gönderilmektedir. Dünyanın en ileri civciv üretim teknolojileriyle donatılan Şeker kuluçka tesisleri, yılda 76 milyon civciv üretilebilmektedir. Damızlık çiftliklerde üretilen damızlık yumurtalar, önce özel nakliye araçlarıyla kuluçkahaneye getirilmektedir. Dezenfeksiyon işleminden geçirilen yumurtalar soğuk hava depolarında uygun ısı ve nem ortamında depolanmaktadır. Gerekli kontrolleri ve seleksiyonları yapılarak özenle seçilen yumurtalar, 18 günlük gelişimlerini geçirecekleri gelişim makinelerine yerleştirilmektedir. Bu makinelerde uygun sıcaklık, nem, havalandırma ve döndürme koşullarında 18 günlük gelişimlerini tamamlayan yumurtalar, son üç günlerini geçirecekleri çıkım makinelerine transfer edilmektedir. Burada 21. gününü tamamlayan civcivler, saatte 55 bin adet civcivi ayırma, aşılama ve kutulama kapasitesine sahip otomasyon bölümünde bu işlemleri geçirerek özel nakliye araçları ile Şeker e bağlı olarak çalışan fason üretim çiftliklerine nakledilmektedir.

35 33 Şeker Piliç te sosyal sorumluluk Şeker tesislerinde üretimin her aşamasına ait günlük kayıtlar tutulup saklandığından, tüketiciler marketten aldıkları bir ürünün ait olduğu pilicin yetiştirildiği kümese ve pilicin yediği yeme kadar geriye dönük izleme yapabilmektedir. Kalite ve Gıda Güvenliği Politikası Şeker olarak beyaz et sektörünün öncü markası olmanın sorumluluğunu taşıyoruz. Markamız, ürünlerimizin güvenle tüketilebileceğine, ilgili tüm yasal gerekliliklere uygun olduğuna ve şirketimizin yüksek kalite ve gıda güvenliği standartlarına sahip olduğuna ilişkin taahhüdümüzdür. Müşterilerimiz, işimizin odak noktasıdır. Görevimiz müşteri isteklerini algılamak, beklentilerini hızlı ve etkili bir şekilde karşılamaktır. Yönetimimiz, kalite ve gıda güvenliği sistemlerine olan bağlılığını, hedefleri belirleyerek, sistemlerin sahiplenilmesi ve uygulanması konusunda liderlik ederek gösterir. Tüm çalışanlarımız, yönetim sistem kültürünün oluşturulmasından ve süreçlerin sürekli iyileştirilmesinden sorumludur. Şirketimiz, yönetim sistem gereklilikleri konusundaki bilincini tüm paydaşlarımız ile karşılıklı faydaya dayalı ilişkiler kapsamında geliştirir. Mükemmeliyet ve rekabet üstünlüğü sağlamak amacıyla çalışanlarımızın yetkinliği ve gelişimi için düzenlenen eğitimler takım çalışmasını destekler. Şeker; kalite ve gıda güvenliği faaliyetlerinin tüm süreçlerini, bilimsel verilere dayalı, önleyici yaklaşım, açık iletişim, takım çalışması ve denetimlerle mükemmel olarak yürütmeyi hedefler. Çevre ve İş Sağlığı, Güvenliği Politikası Yönetim olarak hedefimiz; çevreyi, sürekli iyileştirmek ve sürdürülebilir kalkınma kapsamında korumak, tehlikeleri kaynağında yok ederek sıfır iş kazasına ulaşmak, iş kayıplarını engellemektir. Bunun için tüm etkinliklerimizde; İş sağlığı, güvenliği ve çevre ile ilgili yasal mevzuatlara uyarak, gereklilikleri yerine getirmeyi, Tüm süreçlerimizde teknolojik olanaklar ölçüsünde, her türlü atık oluşumunu ve doğal kaynak tüketimini en aza düşürerek çevreye olabilecek zararlı etkimizi minimum seviyeye indirgemeyi, Güvenli davranışı temel alarak, tüm faaliyetlerimizde bireysel ve takım sorumluluğunu benimseten iş sağlığı ve güvenliği kültürü oluşturmayı, Geri kazanım olanağı olan çevre dostu malzemeleri kullanmayı ve bunların geri kazanımını sağlayacak araştırma, iyileştirme ve uygulamaları yürütmeyi, Meydana gelen kazaların nedenlerini giderici ve tekrarını önleyici her türlü düzeltici tedbiri almayı, Tüm paydaşlarımız ile belirlenen çevre ve iş sağlığı güvenliği hedeflerimiz doğrultusunda işbirliği içinde çalışmayı ve teşvik etmeyi, gerekli aksiyonları planlayıp uygulamayı, Eğitim ve iletişim ile alt işverenlerimiz dâhil tüm çalışanlarımızda, çevre ve iş sağlığı güvenliği bilinci oluşturmayı, Çevre ve iş sağlığı, güvenliği ile ilgili aksiyonların uygulamalarını, performans göstergelerinin sonuçlarını periyodik olarak gözden geçirerek performansımızı sürekli iyileştirmeyi taahhüt ederiz.

36 34 Şeker Piliç te sosyal sorumluluk Şeker Piliç in kalitesi ve iş güvenliğine atfettiği önem birçok belgelendirme ile tescillenmiştir. Müşteri memnuniyetini kazanmayı prensip edinen, değişen müşteri talep ve ihtiyaçlarına göre yasalara uygun olarak ürün ve hizmetlerin iyileştirilmesini öngören ISO 9001: 2008 belgesi güncellenmiştir. Belge kapsamında, etlik civciv, etlik yumurta, ticari yumurta, piliç eti ve ürünleri (bütün piliç, kanat, but, göğüs, sakatat vb.), ileri işlem ürünleri (salam, sosis, burger vb.), kanatlı yem üretimi yer almaktadır. Üretim esnasında kritik noktalarda önlem alınarak, sağlıklı ve güvenli gıda ürünleri üretimini teminat altına alan ISO 22000: 2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgesi 25 Haziran 2010 tarihinde UDEM firmasından alınmıştır. Belge kapsamında etlik civciv, etlik yumurta, ticari yumurta, piliç eti ve ürünleri (bütün piliç, kanat, but, göğüs, sakatat vb.), ileri işlem ürünleri (salam, sosis, burger vb.), kanatlı yem üretimi yer almaktadır. Gıda güvenliği konusunda uluslararası bir standart olan BRC (British Retail Consortium) standartlarında üretim yapan Şeker Piliç 27 Nisan 2010 tarihinde yeniden A başarı derecesinde belgelendirilmeye hak kazanmıştır. A başarı seviyesinde yıllık yapılan sertifikasyon denetimi 16 Nisan 2011 tarihinde tekrarlanmıştır. Şirket in 2004 yılından bu yana sürdürmekte olduğu Çevre Yönetim Sistemi (ISO 14001: 2004) kapsamında piliç işleme prosesi (kesim, tüy yolma, iç organ ayırma, temizleme, yıkama, soğutma, parçalama, paketleme), ileri işlem prosesi, depolama ve dağıtım yer almaktadır. İş güvenliği ve işçi sağlığı konularında gerekli çalışmalar tamamlandıktan sonra 26 Şubat 2010 tarihinde AJA firması tarafından belgelendirme yapılmıştır (OHSAS 18001). Belge kapsamında piliç işleme prosesi (kesim, tüy yolma, iç organ ayırma, temizleme, yıkama, soğutma, parçalama, paketleme), ileri işlem prosesi, depolama ve dağıtım yer almaktadır. İnsan kaynakları ve uygulamaları ile iş güvenliği ve sağlığı konularını temel alan etik ticaret uygulamaları konusunda, 2008 yılından bu yana sürdürülen B Grubu SEDEX üyeliği devam etmektedir. Türkiye gelinde bulunan 7 şube ve 37 bayi aracılığıyla Türkiye nin en büyük ulusal ve yerel market zincirleriyle çalışan Şeker Piliç ürünleri Tüm Tüketicileri Koruma Derneği tarafından da tüketicilere tavsiye edilmektedir. Tüm Tüketicileri Koruma Derneği ayrıca, Şeker Piliç i Altın Marka olarak göstermiş ve Şirket eski Genel Müdürü Sayın Cavit Ayvaz a da Şirket in bu başarısında rol oynayan kişi olarak Altın Adam ödülünü vermiştir den bu yana ISO 9001:2000 Kalite Sistem Belgesi sahibi olan Şeker Piliç tesislerinde, HACCP Kurallarına uygun olarak İslami usullerde kesim yapılmaktadır. Şubat 2011 de Islamic Chamber Research and Information Center dan (ICRIC) Dünya Helal Standartları na uyum sertifikası alan Şeker Piliç, bu sertifika ile ürünlerini 57 Müslüman ülkede satma hakkı kazanmıştır. Hem kesimhane hem de yem fabrikası için bu belge alınmış olup 2013 yılına kadar geçerlidir. Ürettiği değeri toplumla paylaşmayı ilke edinen Şeker Piliç, 2012 yılında da çeşitli etkinliklere sponsor olarak destek vermiştir.

37 35 Şeker Piliç te sosyal sorumluluk Şeker Piliç in de sponsoru olarak destek verdiği, 22. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali, Bandırma da büyük bir coşkuyla kutlanmıştır. 3-6 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen festival etkinlikleri kapsamında Bandırma halkı birçok Tiyatro, sergi, panel ve söyleşiye katılma imkanı bulmuştur. Şeker Piliç adına teşekkür plaketini Şeker Piliç İnsan Kaynakları Müdürü Ülkü Kılıç, Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel den almıştır. Balıkesir Üniversitesi Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Organizasyon Kulübü nün düzenlediği ve Şeker Piliç in de sponsoru olarak destek vermiştir Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen, Balıkesir Üniversitesi Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin büyük bir başarı ile organize ettikleri festival etkinlikleri kapsamında Bandırma halkı birçok tiyatro, söyleşi ve konsere katılmıştır. Türkiye nin en büyük ve en eğlenceli yaz festivali olan Shaker Fest, Türkiye deki tüm üniversitelerden binlerce katılımcı ile Nisan tarihleri arasında Alanya da Vikingen Quality Resort te gerçekleştirilmiştir. Ekonomik, sosyal, kültürel açıdan birbirinden farklı üniversitelerden öğrencilerin bir araya geldiği festivalde, Şeker Piliç ürün sponsoru olarak yer almıştır. Gençlerimiz kampus dışında sosyal bir ortamda eğlenceli aktiviteler gerçekleştirirken, bölge üzerindeki doğal ve kültürel zenginlikleri de tanıma fırsatını yakalamıştır. Şeker Piliç ten anlamlı bir etkinlik Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında aldığı kararla Mayıs Dünya Engelliler Haftası olarak kutlanmaktadır. Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla Bandırma Engelli ve Engelli Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği çeşitli etkinlikler organize edilmiştir. Etkinlikler çerçevesinde Bandırma Belediyesi, Şeker Piliç ve Destina Turizm in desteği ile yaklaşık 110 engelli ve aileleri ile Çanakkale ye gezi düzenlenmiştir. Şeker Piliç 2011 yılında Şeker Babalar Günü konulu ilk karikatür yarışmasını gerçekleştirmiştir. Oldukça ilgi gösterilen yarışma için gönderilen yüzlerce karikatür içerisinden yarışmaya İzmit ten katılan Zafer YETİK birinci olmuştur. İşte En Mutlu Olduğum An Şeker Piliç in Anneler Günü dolayısıyla gerçekleştirdiği İşte En Mutlu Olduğum An yarışmasının birincisi İzmir Karabağlar dan katılan Ruhsan Ercan olmuştur. Buluşma Vakti adlı eserinde Ercan, anne ve bebeğin tanışmasına tanıklık edişini görüntülüyor.

38 36 Şeker Piliç in 2012 yılı hedefleri Hedef: Büyümeyi ve kârlılığı sürdürülebilir kılmak Şeker Piliç, bugüne kadar yaptığı yatırımlarla kısa vadeli ve hızla bir büyüme değil, istikrarlı bir sürdürülebilir büyüme hedeflemiştir yılında başladığı yatırımlarını 2011 yılında tamamlayan Şeker Piliç, 2012 ve sonrasında yatırımlarının karşılığını almaya odaklıdır yılında başarı öyküsüne yeni kazanımlar eklemeyi planlayan Şeker Piliç, yatırımlarından aldığı güç ve yeni ihracat pazarlarıyla cirosunu artıracağını öngörmektedir. Sektörün en köklü şirketlerinden biri olan Şirket, gelecek beş yıl içinde beyaz et sektörünün ilk üç markası arasında yer almak için çalışmayı sürdürecektir. Marka bilinirliğini her geçen gün daha da artıran Şeker Piliç, tüketicilerin en çok tercih ettiği markalardan biri olmaya devam edecektir de 55 milyon adet piliç kesimi ve 95 bin ton üretim hedefleyen Şeker Piliç, 420 milyonluk bir ciro elde edeceğini öngörmekte; 2011 de 25 milyon TL olarak gerçekleşen ihracatını, 2012 de 35 milyon TL ye çıkarmayı planlamaktadır.

39 37 ana sözleşme değişikliği Eski Şekli Madde 4: Şirketin Amaç ve Konusu 1- Yumurta ve et yönlü tüm kanatlı, küçükbaş ve büyükbaşların yetiştirilmesi, bakımı, fason olarak yapılması ve yaptırılması, bu hayvanların tüm anaç damızlıkları, günlük damızlık ve ticari tüm kanatlı civciv, damızlık yumurta, yarka, tavuk, hindi, sofralık yumurta, palaz, buzağı, dana, kuzu ve her türlü kanatlıların, küçükbaş ve büyükbaşların üretimi, yetiştirilmesi, işlenmesi, bakımı, fason olarak yapılması ve yaptırılması, alımı, satımı, pazarlanması, ihracatı, ve ithalatını yapmak. 2- Tüm kanatlı, küçükbaş ve büyükbaş hayvanların, damızlık ve sofralık yumurta, et, süt ve tüm üretimlerini ve mamulleri ile bu üretimlerden elde edilecek ürünlerin üretilmesi, yetiştirilmesi, işlenmesi, fason olarak yapılması veya yaptırılması, alımı, satımı, pazarlaması, ihracatı, ithalatını yapmak. 3- Tüm kanatlıların, küçükbaş ve büyükbaşların, ürünlerini ve mamullerini, etlerini, kırmızı etleri, işleyerek, çiğ, soslanmış, yarı pişmiş, pişmiş, konserve edilmiş hazır gıdaların üretimi, ile sade veya unlu mamuller ve bu ürünler dışında tek başına ticareti söz konusu olacak tüm unlu mamullerin üretimi, işlenmesi, fason olarak yapılması veya yaptırılması, alımı, satımı, pazarlaması, ihracatı, ithalatını yapmak. 4- Üretimini yaptığı ürünlerde kullanmak, ya da ticaretini yapmak için her türlü tahıl, soya, ayçicek, kanola gibi yağlı tohumlar ve benzeri sanayi bitkileri, sebze, meyve ve tüm tarım ürünlerinin üretimi, işlenmesi, fason olarak yapılması veya yaptırılması, alımı, satımı, pazarlaması, ihracatı, ithalatını yapmak. 5- Faaliyet konularıyla ilgili olarak; ana damızlık ve damızlık kümesleri, çiftlikleri ve işletmeleri kurmak, işlemek. Yetiştirme kümesleri, çiftlikleri ve işletmeleri kurmak, işletmek. Kuluçkahaneler, kesimhaneler, soğuk hava depoları ve atık işleme tesisleri kurmak ve işletmek. Bunlar ile ilgili olarak alım, satım, pazarlama, ihracat ve ithalat faaliyetlerinde bulunmak. 6- Tüm faaliyet konusuna giren işlerle ilgili olarak yurt içinde ve yurt dışında, kuluçkahane, kesimhane, soğuk hava deposu, arıtma ve atık işleme tesisi, süt ve yumurta üretim tesisleri, yem üretim ve işleme tesisleri, çiftlik, kümes ve benzeri tesisler, tarım ve hayvancılık işletmeleri, entegre tesisler, her türlü üretim tesisleri ve işletmelerini kurmak, işletmek. işlettirmek, her çeşit inşaat işlerini taahhüt etmek, kendi nam ve hesabına her türlü inşaat yapmak, akaryakıt istasyonları yapmak, yaptırmak, bu tesisleri kiralamak, kiraya vermek, alım, satım, pazarlama, Yeni Şekli Madde 4: Şirketin Amaç ve Konusu 1- Yumurta ve et yönlü tüm kanatlı, küçükbaş ve büyükbaşların yetiştirilmesi, bakımı, fason olarak yapılması ve yaptırılması, bu hayvanların tüm anaç damızlıkları, günlük damızlık ve ticari tüm kanatlı civciv, damızlık yumurta, yarka, tavuk, hindi, sofralık yumurta, palaz, buzağı, dana, kuzu ve her türlü kanatlıların, küçükbaş ve büyükbaşların üretimi, yetiştirilmesi, işlenmesi, bakımı, fason olarak yapılması ve yaptırılması, alımı, satımı, pazarlanması, ihracatı, ve ithalatını yapmak. 2- Tüm kanatlı, küçükbaş ve büyükbaş hayvanların, damızlık ve sofralık yumurta, et, süt ve tüm üretimlerini ve mamulleri ile bu üretimlerden elde edilecek ürünlerin üretilmesi, yetiştirilmesi, işlenmesi, fason olarak yapılması veya yaptırılması, alımı, satımı, pazarlaması, ihracatı, ithalatını yapmak. 3- Tüm kanatlıların, küçükbaş ve büyükbaşların, ürünlerini ve mamullerini, etlerini, kırmızı etleri, işleyerek, çiğ, soslanmış, yarı pişmiş, pişmiş, konserve edilmiş hazır gıdaların üretimi, ile sade veya unlu mamuller ve bu ürünler dışında tek başına ticareti söz konusu olacak tüm unlu mamullerin üretimi, işlenmesi, fason olarak yapılması veya yaptırılması, alımı, satımı, pazarlaması, ihracatı, ithalatını yapmak. 4- Üretimini yaptığı ürünlerde kullanmak, yada ticaretini yapmak için her türlü tahıl, soya, ayçicek, kanola gibi yağlı tohumlar ve benzeri sanayi bitkileri, sebze, meyve ve tüm tarım ürünlerinin üretimi, işlenmesi, fason olarak yapılması veya yaptırılması, alımı, satımı, pazarlaması, ihracatı, ithalatını yapmak. 5- Faaliyet konularıyla ilgili olarak; ana damızlık ve damızlık kümesleri, çiftlikleri ve işletmeleri kurmak, işlemek. Yetiştirme kümesleri, çiftlikleri ve işletmeleri kurmak, işletmek. Kuluçkahaneler, kesimhaneler, soğuk hava depoları ve atık işleme tesisleri kurmak ve işletmek. Bunlar ile ilgili olarak alım, satım, pazarlama, ihracat ve ithalat faaliyetlerinde bulunmak. 6- Tüm faaliyet konusuna giren işlerle ilgili olarak yurt içinde ve yurt dışında, kuluçkahane, kesimhane, soğuk hava deposu, arıtma ve atık işleme tesisi, süt ve yumurta üretim tesisleri, yem üretim ve işleme tesisleri, çiftlik, kümes ve benzeri tesisler, tarım ve hayvancılık işletmeleri, entegre tesisler, her türlü üretim tesisleri ve işletmelerini kurmak, işletmek. işlettirmek, her çeşit inşaat işlerini taahhüt etmek, kendi nam ve hesabına her türlü inşaat yapmak, akaryakıt istasyonları yapmak, yaptırmak, bu

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU TÜRKİYE DE ÜRETİM VE TÜKETİM Sağlıklı beslenme konusunda her geçen gün daha da duyarlı davranmaya başlayan tüketiciler kırmızı ete alternatif olarak, daha az yağlı ve daha ucuz

Detaylı

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU DÜNYA ÜRETİMİ VE TİCARETİ Dünyada 0207 Gümrük Tarife Pozisyonlu (GTP) kanatlı eti ve ürünleri üretiminde başı çeken ülkeler sırasıyla ABD (17,5 milyon ton), Çin Halk Cumhuriyeti

Detaylı

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU TÜRKİYE DE ÜRETİM VE TÜKETİM Sağlıklı beslenme konusunda her geçen gün daha da duyarlı davranmaya başlayan tüketiciler kırmızı ete alternatif olarak, daha az yağlı ve daha ucuz

Detaylı

ŞEKER PİLİÇ VE YEM SAN. TİC. A.Ş.

ŞEKER PİLİÇ VE YEM SAN. TİC. A.Ş. ŞEKER PİLİÇ VE YEM SAN. TİC. A.Ş. SERİ:XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 01.01.2010-31.12.2010 FAALİYET RAPORU İçindekiler Yönetim Kurulu... 2 Denetim Kurulu.. 2 Sermaye Yapısı.. 2 Temettü

Detaylı

ŞEKER PİLİÇ VE YEM SAN. TİC. A.Ş.

ŞEKER PİLİÇ VE YEM SAN. TİC. A.Ş. ŞEKER PİLİÇ VE YEM SAN. TİC. A.Ş. SERİ:XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 01.01.2010-31.03.2010 FAALİYET RAPORU İçindekiler Yönetim Kurulu... 2 Denetim Kurulu.. 2 Sermaye Yapısı.. 2 Temettü

Detaylı

Türkiye de ve Dünya da Kanatlı Sektörü

Türkiye de ve Dünya da Kanatlı Sektörü Türkiye de ve Dünya da Kanatlı Sektörü Ülkemizde beyaz et sektörü, özellikle 80 li yıllarda başlanan yatırımlar neticesinde çok önemli bir mesafe almıştır. Bir tarım ülkesi olan Türkiye, kanatlı hayvan

Detaylı

TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU

TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU Resim 1: Bakanlığımızca Geliştirilen Yerli Hibritlerimiz (ATAK S). 1. Kanatlı sektörü ile ilgili üretim, tüketim ve istihdam Bakanlığımız, 1930 lu yıllarda

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI Sürdürülebilirlik vizyonumuz 150 yıllık bir süreçte inşa ettiğimiz rakipsiz deneyim ve bilgi birikimimizi; ekonomiye, çevreye, topluma katkı sağlamak üzere kullanmak, paydaşlarımız

Detaylı

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri ÜLKE Dünya Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde İlk 1 Ülke 29 21 211 212 212 Dünya /212 Üretiminden Aldığı Pay Değişim (%) (%) 1 ÇİN

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş.

PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş. PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş. Yatırımcı Sunumu Haziran 08 1 SUNUM PLANI Yaşar Grubuna Genel Bakış Et & Et Ürünleri Sektörü AB Uyum Süreci Şirkete Genel Bakış Finansal Göstergeler Satış Prosedürü

Detaylı

Faaliyet Raporu. Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 31 Aralık 2010 Dönemi

Faaliyet Raporu. Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 31 Aralık 2010 Dönemi 10 Faaliyet Raporu Banvit Bandırma Vitaminli Yem San AŞ 01 Ocak - 31 Aralık 2010 Dönemi İçindekiler Yönetim ve Denetim Kurulu Temettü Politikası Risk Yönetim Politikaları Genel Kurul Tarihine Kadar Meydana

Detaylı

Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 31 Aralık 2009 Dönemi. Faaliyet Raporu

Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 31 Aralık 2009 Dönemi. Faaliyet Raporu 09 Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 31 Aralık 2009 Dönemi Faaliyet Raporu İçindekiler Yönetim ve Denetim Kurulu Temettü Politikası Risk Yönetim Politikaları Genel Kurul Tarihine Kadar

Detaylı

ULUS METAL ÇEVRE RAPORU 2017

ULUS METAL ÇEVRE RAPORU 2017 ULUS METAL ÇEVRE RAPORU 2017 Giriş Tarihçe Çevre Politikası Çevresel Etkiler Atık Yönetimi Veriler Eğitimler ULUS METAL ÇEVRE RAPORU 2017 Ulus Metal çevre ile ilgili faaliyetlerini web sayfası aracılığıyla,

Detaylı

Ürün Raporu. Kümes Hayvancılığı T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ

Ürün Raporu. Kümes Hayvancılığı T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ Ürün Raporu Kümes Hayvancılığı 2014 T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ Ürün Raporu KÜMES HAYVANCILIĞI

Detaylı

Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 30 Eylül 2011 Dönemi. Faaliyet Raporu

Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 30 Eylül 2011 Dönemi. Faaliyet Raporu Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 30 Eylül 2011 Dönemi 2011 Faaliyet Raporu İçindekiler Yönetim ve Denetim Kurulu Temettü Politikası Risk Yönetim Politikaları Genel Kurul Tarihine Kadar

Detaylı

Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 30 Haziran 2009 Dönemi. Faaliyet Raporu

Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 30 Haziran 2009 Dönemi. Faaliyet Raporu 09 Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 30 Haziran 2009 Dönemi Faaliyet Raporu İçindekiler Yönetim ve Denetim Kurulu Temettü Politikası Risk Yönetim Politikaları Genel Kurul Tarihine Kadar

Detaylı

Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler

Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler Kazananlar Konferansı 26 Şubat 2015 Seyhun Araz Üretim Müdürü Coca-Cola İçecek Bursa Fabrika Coca-Cola İçecek Coca-Cola Sistemi içinde en büyük 6. şişeleyici Faaliyet

Detaylı

Ayakkabı Sektör Profili

Ayakkabı Sektör Profili Ayakkabı Sektör Profili Elif UĞUR Ayakkabı, çok eski çağlarda insanların zorlu coğrafya ve iklim koşullarında ayaklarını muhafaza etmek ve zarar görmelerini engellemek amacıyla kullanılırken günümüzde

Detaylı

MANİSA TİCARET BORSASI

MANİSA TİCARET BORSASI MANİSA TİCARET BORSASI KANATLI SEKTÖR RAPORU 2015 EĞİTİM ARAŞTIRMA BİRİMİ TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nca Geliştirilen Yerli Hibritler (ATAK

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR Halil AGAH Kıdemli Kırsal Kalkınma Uzmanı 22 Kasım 2016, İSTANBUL 1 2 SUNUM PLANI TARIMDA KÜRESELLEŞME TÜRK TARIM SEKTÖRÜ VE SON YILLARDAKİ GELİŞMELER TARIMDA

Detaylı

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Temmuz 2014 1 Milyar $ I. Cam Sektörü Hakkında 80 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk Cam Sanayii, bugün camın ana gruplarını oluşturan düzcam (işlenmiş camlar dahil),

Detaylı

Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 31 Mart 2009 Dönemi. Faaliyet Raporu

Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 31 Mart 2009 Dönemi. Faaliyet Raporu 09 Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 31 Mart 2009 Dönemi Faaliyet Raporu İçindekiler Yönetim ve Denetim Kurulu Temettü Politikası Risk Yönetim Politikaları Genel Kurul Tarihine Kadar Meydana

Detaylı

ADEL HİSSE ANALİZİ. ADEL Endeksin Üzerinde Getiri 03.09.2014. Hisse Data Hisse Kodu ADEL

ADEL HİSSE ANALİZİ. ADEL Endeksin Üzerinde Getiri 03.09.2014. Hisse Data Hisse Kodu ADEL 03.09.2014 ADEL HİSSE ANALİZİ ADEL için kararımız Endeksin Üzerinde Getiri yönündedir ve yapmış olduğumuz değerleme sonucunda %16 getiri potansiyeli ile 61,90 TL fiyat hedefine ulaşmış bulunmaktayız. Değerleme

Detaylı

Alleather-IDF Istanbul Deri Fuarı, Dericilik Sektörünün tüm aktörlerini, APLF, ACLE ve MAGIC in organizatörlerinden UBM in global gücü ve Türkiye

Alleather-IDF Istanbul Deri Fuarı, Dericilik Sektörünün tüm aktörlerini, APLF, ACLE ve MAGIC in organizatörlerinden UBM in global gücü ve Türkiye Alleather-IDF Istanbul Deri Fuarı, Dericilik Sektörünün tüm aktörlerini, APLF, ACLE ve MAGIC in organizatörlerinden UBM in global gücü ve Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) ortaklığı ile 1-3 Şubat 2017 tarihlerinde

Detaylı

SEKTÖRÜN TANIMI TÜRKİYE KOZMETİK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ

SEKTÖRÜN TANIMI TÜRKİYE KOZMETİK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ SEKTÖRÜN TANIMI Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Kodları (G.T.İ.P) esas alınarak oluşturulan Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünleri Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Kodları (G.T.İ.P) ve ürün tanımları aşağıda

Detaylı

2013/ 2014 (%) 3301 Uçucu Yağlar 3.727.592 4.017.602 4.524.926 12,63 3,97

2013/ 2014 (%) 3301 Uçucu Yağlar 3.727.592 4.017.602 4.524.926 12,63 3,97 KOZMETİK SEKTÖRÜ HS No: 3301,3302, 3303, 3304, 3305, 3306, 3307 DÜNYA TİCARETİ Dünya kozmetik ürünler ihracatında ilk sırada güzellik/makyaj ve cilt bakımı için müstahzarları oluşturmaktadır. Bu ürün grubunun

Detaylı

193 ülkeye ihracat. Hurdadan çelik üretimi oranı % yılında 37,3 milyon ton ham çelik üretimi

193 ülkeye ihracat. Hurdadan çelik üretimi oranı % yılında 37,3 milyon ton ham çelik üretimi 2019 Dünyanın altıncı büyük çelik ihracatçısı 193 ülkeye ihracat Hurdadan çelik üretimi oranı % 69 2018 yılında 37,3 milyon ton ham çelik üretimi 2018 İhracat Değeri 31,6 milyar USD Toplam İhracattaki

Detaylı

1960 lardan... 1966: İlk Türk yapımı otomobil; Anadol

1960 lardan... 1966: İlk Türk yapımı otomobil; Anadol 1960 lardan... 1966: İlk Türk yapımı otomobil; Anadol 1966 yılında, Koç Topluluğu, ilk Türk yapımı otomobil Anadol u Otosan A.Ş. fabrikalarında üretti. Büyük bir coşkuyla karşılanan ve üretildiği yıllar

Detaylı

Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı.

Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı. Basın Bülteni Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı. Şişecam, Yenişehir Cam Kompleksi nde yer alan Anadolu Cam Fabrikası 4. Cam

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş Yılı Finansal Sunumu

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş Yılı Finansal Sunumu PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2015 Yılı Finansal Sunumu 2015 Başlıca Gelişmeler 2015 yılında ciro bazında %13 büyüyen, tonaj bazında %1 daralış gösteren işlenmiş et ürünleri pazarının* miktar olarak

Detaylı

BODRUM MANDALİNASI ÜRÜNLERİ, ANTALYADA BEĞENİLDİ

BODRUM MANDALİNASI ÜRÜNLERİ, ANTALYADA BEĞENİLDİ BODRUM MANDALİNASI ÜRÜNLERİ, ANTALYADA BEĞENİLDİ Bu yıl 26 30 ekim tarihleri arasında 7. Kez düzenlenen Yörex Yöresel Ürünler Fuarı Antalya Expo Center Fuar ve Kongre Merkezinde yapıldı. Türkiye nin birçok

Detaylı

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ KİRAZ RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ TEMMUZ, 2017 1 İçindekiler 1. DÜNYA ÜRETİMİ VE TİCARETİ... 3 1.1 DÜNYA ÜRETİMİ... 3 1.2 DÜNYA İTHALATI... 4 1.3 DÜNYA İHRACATI...

Detaylı

İZOCAM TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. 30 Haziran 2015 itibarı ile Operasyonel Bilgiler

İZOCAM TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. 30 Haziran 2015 itibarı ile Operasyonel Bilgiler Kurumsal Yönetim Yönetim Kurulumuz bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Kurumsal Yönetim Komitesi, şirket üst yönetimine 2014 yılı içerisinde şirketimizin mevzuat ile belirlenmiş olan Kurumsal Yönetim İlkeleri

Detaylı

ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (2017) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ

ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (2017) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (217) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ Türkiye Çelik Boru Üretimi Türkiye çelik boru üretimi, 2 li yılların başında sektöre yapılan yatırımlarla önemli bir ivme kazanmıştır. 2-27

Detaylı

vizyon escarus hakkında misyon hakkında Escarus un misyonu, müşterilerine sürdürülebilirlik çözümleri sunan öncü bir şirket olmaktır.

vizyon escarus hakkında misyon hakkında Escarus un misyonu, müşterilerine sürdürülebilirlik çözümleri sunan öncü bir şirket olmaktır. escarus hakkında Nisan 2011 de faaliyetine başlayan Escarus Sürdürülebilir Danışmanlık A.Ş., deneyimli ve profesyonel kadrosuyla sürdürülebilirlik çözümleri geliştirerek, danışmanlık hizmetleri vermek

Detaylı

TÜRKİYE TAVUK ETİ ÜRETİMİ VE İHRACATI : Yeni Hedefler ve Potansiyel Problemler

TÜRKİYE TAVUK ETİ ÜRETİMİ VE İHRACATI : Yeni Hedefler ve Potansiyel Problemler TÜRKİYE TAVUK ETİ ÜRETİMİ VE İHRACATI : Yeni Hedefler ve Potansiyel Problemler Dr. Sait KOCA Beypiliç Genel Müdürü Tavuk Eti ve Yumurta Üretimi: Hedefler ve Potansiyel Problemler Sempozyumu Bilkent Otel

Detaylı

SON TEKNOLOJİYE SAHİP DÜNYA STANDARTLARINDA ÜRETİM TESİSLERİ

SON TEKNOLOJİYE SAHİP DÜNYA STANDARTLARINDA ÜRETİM TESİSLERİ 2018 Dünyanın onuncu büyük çelik ihracatçısı Hurdadan çelik üretimi oranı %69 2017 yılında 37,5 milyon ton ham çelik üretimi SON TEKNOLOJİYE SAHİP DÜNYA STANDARTLARINDA ÜRETİM TESİSLERİ TÜRK EKONOMİSİNİN

Detaylı

AB. SÜRECİNDE HİNDİ SEKTÖRÜNDE BAŞARININ YOL HARİTASI

AB. SÜRECİNDE HİNDİ SEKTÖRÜNDE BAŞARININ YOL HARİTASI AB. SÜRECİNDE HİNDİ SEKTÖRÜNDE BAŞARININ YOL HARİTASI Zir.Müh. M. Şerafettin ERBAYRAM Bolu Kalite Yem Sanayi Bolca Hindi Genel Koordinatörü Bolu, 03.HAZİRAN.2005, Koru Otel BEYAZ HİNDİ ÜRETİMİNİN BAŞLANGICI

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş Yılı I. Çeyrek Finansal Sunumu

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş Yılı I. Çeyrek Finansal Sunumu PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2014 Yılı I. Çeyrek Finansal Sunumu Pınar Et in Gücü Yenilikçi ve öncü kimlik 300 den fazla SKU AR-GE deneyimi En itibarlı markalar içerisinde ilk 10 da* Türkiye nin en

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş Ç Finansal Sunumu

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş Ç Finansal Sunumu PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2016-1Ç Finansal Sunumu 2016-1Ç Başlıca Gelişmeler 1 2016 birinci çeyreğinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ciro bazında %0,1, tonaj bazında %7,2 daralış gösteren,

Detaylı

SEKTÖRÜN TANIMI TÜRKİYE TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ

SEKTÖRÜN TANIMI TÜRKİYE TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ SEKTÖRÜN TANIMI Tablo-1: Temizlik Maddeleri Sektöründe Yer Alan Ürünler GTİP Ürün Adı 3401 Sabunlar, Yüzey Aktif Organik Maddeler 3402 Yıkama, Temizleme Müstahzarları-Sabunlar Hariç 3403 Yağlama Müstahzarları,

Detaylı

FAO GIDA FİYAT ENDEKSİ

FAO GIDA FİYAT ENDEKSİ FAO GIDA FİYAT ENDEKSİ FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve yağ) dahil toplam

Detaylı

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ KİRAZ RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ KASIM, 2018 1 İçindekiler 1. DÜNYA ÜRETİMİ VE TİCARETİ 1.1 DÜNYA KİRAZ ÜRETİMİ... 3 1.2 DÜNYA KİRAZ İTHALATI... 4 1.3 DÜNYA KİRAZ

Detaylı

Şirket Politikamız : Kalite Politikamız :

Şirket Politikamız : Kalite Politikamız : HAKKIMIZDA Ankara merkezli Barkur Enerji-Petrol, her tür ve büyüklükte yapım sözleşmelerini yürütme yeteneğine sahip dinamik ve güçlü bir kadroyla hizmet vermektedir. Gerek yurt içi ofisleri ve gerekse

Detaylı

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 1. Dünya Seramik Sektörü 1.1 Seramik Kaplama Malzemeleri SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 2007 yılında 8,2 milyar m 2 olan dünya seramik kaplama malzemeleri üretimi, 2008 yılında bir önceki yıla oranla %3,5 artarak

Detaylı

www.evrekateknik.com.tr Mekanik Tesisat alanında sektörün önde gelen firmaları arasında yer alan Evreka Teknik; faaliyetlerine 1997 yılında, Ankara Ostim de ısıtma soğutma malzemesi satış ve servis hizmetleri

Detaylı

SANAYİCİ GÖZÜYLE GIDA SEKTÖRÜ PANELİ KIRMIZI ET SORUNU

SANAYİCİ GÖZÜYLE GIDA SEKTÖRÜ PANELİ KIRMIZI ET SORUNU SANAYİCİ GÖZÜYLE GIDA SEKTÖRÜ PANELİ KIRMIZI ET SORUNU Dr. Sait KOCA 9. GIDA MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ 09-11 KASIM 2017 SİDE / ANTALYA DAHA FAZLA VE SÜRDÜRÜLEBILIR GıDA ÜRETIMINE IHTIYACıMıZ VAR 795 MİLYON

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş Yılı Finansal Sunumu

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş Yılı Finansal Sunumu PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2013 Yılı Finansal Sunumu Pınar Et in Gücü Yenilikçi ve öncü kimlik 300 den fazla SKU AR-GE deneyimi En itibarlı markalar içerisinde ilk 10 da* Türkiye nin en beğenilen

Detaylı

ŞEKER PİLİÇ VE YEM SAN. TİC. A.Ş.

ŞEKER PİLİÇ VE YEM SAN. TİC. A.Ş. ŞEKER PİLİÇ VE YEM SAN. TİC. A.Ş. SERİ:XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 01.01.2011-30.06.2011 FAALİYET RAPORU içindekiler Yönetim Kurulu... 2 Denetim Kurulu.. 2 Sermaye Yapısı.. 2 Temettü

Detaylı

BVKAE www.bornovavet.gov.tr

BVKAE www.bornovavet.gov.tr Türkiye Veteriner İlaçları Pazarı Sorunlar ve Çözüm Önerileri Uluslararası Süt Sığırcılığı ve Süt Ürünleri Çalıştayı ve Sergisi 28-29 Nisan, 2008 - Konya İsmail Özdemir VİSAD - Veteriner Sağlık Ürünleri

Detaylı

YAPI FUARI TURKEYBUILD İSTANBUL FUARI ZİYARET ORGANİZASYONU SONUÇLARI

YAPI FUARI TURKEYBUILD İSTANBUL FUARI ZİYARET ORGANİZASYONU SONUÇLARI YAPI FUARI TURKEYBUILD İSTANBUL FUARI ZİYARET ORGANİZASYONU SONUÇLARI Övgü PINAR-Nurel KILIÇ Yapı fuarları; mal ve hizmet üreten kuruluşlar ile yine bu sektörde çalışan yöneticiler, mimarlar, mühendisler,

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010 Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010 Avrupa kıtasından Amerika kıtasına, Orta Doğu Ülkelerinden Afrika ülkelerine kadar geniş yelpazeyi kapsayan 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren

Detaylı

KİŞİSEL BAKIM VE KOZMETİK ÜRÜNLERİ SAN. TİC. A.Ş.

KİŞİSEL BAKIM VE KOZMETİK ÜRÜNLERİ SAN. TİC. A.Ş. KİŞİSEL BAKIM VE KOZMETİK ÜRÜNLERİ SAN. TİC. A.Ş. GİRİŞ HAKKIMIZDA MARKALAR ve ÜRÜN GRUPLARI GLOBAL FAALİYET AĞI VE PAZAR KONUMU ÖDÜLLER SERTİFİKALAR KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK GİRİŞ Sora Grup firmalarından

Detaylı

AKSA AKRİLİK KİMYA SANAYİ A.Ş. 30 HAZİRAN 2008 TARİHİNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMİNE AİT YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

AKSA AKRİLİK KİMYA SANAYİ A.Ş. 30 HAZİRAN 2008 TARİHİNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMİNE AİT YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU AKSA AKRİLİK KİMYA SANAYİ A.Ş. 30 HAZİRAN 2008 TARİHİNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMİNE AİT YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU 1- KISACA AKSA Faaliyet Konusu Ana faaliyet konusu akrilik esaslı tow, tops ve elyaf

Detaylı

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü Sayı: 2016/1 TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA BOYA SEKTÖRÜ Son dönemde dünya boya sanayisi önemli değişikliklere sahne olmaktadır. Sektörde konsantrasyon, uzmanlaşma,

Detaylı

TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ

TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ a. Sektörün Dünya Ekonomisi ve AB Ülkelerindeki Durumu Dünya mobilya üretimi 2010 yılında yaklaşık 376 milyar dolar olurken, 200 milyar dolar olan bölümü üretim

Detaylı

2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU

2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU 2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU Haziran 2017 İçindekiler Yönetici Özeti... 2 1. Dünya İplik İhracatı... 3 2. Türkiye nin İplik İhracatı... 5 Yıllar İtibariyle İhracat ve Pay... 5 Başlıca Ülkeler

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş Y Finansal Sunumu

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş Y Finansal Sunumu PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2016-1Y Finansal Sunumu 2016-1Y Başlıca Gelişmeler 1 İşlenmiş et ürünleri pazarı 2016 yılının ilk altı aylık döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ciro bazında

Detaylı

HİZMETLERİMİZ HAKKINDA

HİZMETLERİMİZ HAKKINDA HİZMETLERİMİZ HAKKINDA Avraska İş Geliştirme ve Yönetim Danışmanlığı Ltd.Şti. İstanbul, Temmuz 2015 Yeni rekabet sadece firmaların fabrikalarda ürettikleri ürünler arasında değil; fabrika çıktılarına ambalaj,

Detaylı

T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ankara 08.01.2013

T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ankara 08.01.2013 T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ankara 08.01.2013 Konu : 390319000000 GTİP no lu GPPS ve HIPS ithalatına % 3 oranında gümrük vergisi uygulanmasının kaldırılma talebi Sayın Bakanlığınızın,

Detaylı

TEB KOBİ BANKACILIĞI

TEB KOBİ BANKACILIĞI TEB KOBİ BANKACILIĞI Türkiye de KOBİ ler İşletme Büyüklüğü İstihdam Grubu (Çalışan Sayısı) İşletme Sayısı (2013) % Mikro 1 9 3.303.073 93,68% KüçükÖlç.İşl. 10 49 190.514 5,40% OrtaB.İşl. 50 249 27.330

Detaylı

TÜRK DERİ VE DERİ MAMÜLLERİ SEKTÖRÜ

TÜRK DERİ VE DERİ MAMÜLLERİ SEKTÖRÜ TÜRK DERİ VE DERİ MAMÜLLERİ SEKTÖRÜ Türklerin dericiliğe başlamaları kaynaklara göre, 12. yüzyıla kadar gitmektedir. Köklü bir tarihsel geçmişe sahip olan deri ve deri sanayinin 1970 lerden itibaren ülkemizde

Detaylı

Çiğdem Dedeoğlu Design PR. www.aykakapi.com.tr. Çiğdem Dedeoğlu Design PR

Çiğdem Dedeoğlu Design PR. www.aykakapi.com.tr. Çiğdem Dedeoğlu Design PR 2015 Ürün Kataloğu Çiğdem Dedeoğlu Design PR Çiğdem Dedeoğlu Design PR Tarihçe Kaliteli hizmet sloganını kendisine ilke edinen AY-KA KAPI 1992 yılından bu yana Malatya da çelik kapı sektöründe ciddi mesafeler

Detaylı

A dan Z ye Sürdürülebilirlik

A dan Z ye Sürdürülebilirlik A dan Z ye Sürdürülebilirlik Ece Sevin, 16.11.2017 ESCARUS TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş. ESCARUS HAKKINDA Escarus Hizmetlerimiz Tecrübemiz Stratejik Sürdürülebilirlik Operasyonel Sürdürülebilirlik

Detaylı

ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU

ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU 1. Genel Bilgiler a) Misyon Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, bilim ve teknolojiden yararlanan, evrensel ve toplumsal değerlere

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş.

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. yatirimciiliskileri@pinaret.com.tr PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2016-3Ç Finansal Sunumu 2016-3Ç Başlıca Gelişmeler 1 İşlenmiş Et Ürünleri Pazarı* Tüketici Fiyatları Endeksi Kırmızı Et Fiyatları 2016-9A

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2014 Yılı 3. Çeyrek Finansal Sunumu

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2014 Yılı 3. Çeyrek Finansal Sunumu PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2014 Yılı 3. Çeyrek Finansal Sunumu Pınar Et in Gücü Yenilikçi ve öncü kimlik 300 den fazla SKU AR-GE deneyimi En itibarlı markalar içerisinde ilk 10 da* Türkiye nin en

Detaylı

Tesis Bilgileri Üretim tesislerimize ait mevcut kapasitelerimiz aşağıdaki tabloda belirtilmektedir. Tesis Toplam Alan Kapalı Alan Kapasite

Tesis Bilgileri Üretim tesislerimize ait mevcut kapasitelerimiz aşağıdaki tabloda belirtilmektedir. Tesis Toplam Alan Kapalı Alan Kapasite Kurumsal Yönetim Yönetimimiz, dönem içerisinde şirket idaresine; şirketimizin mevzuat ile belirlenmiş olan Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum seviyesinin belirlenmesi amacıyla SPK tarafından yetki verilmiş

Detaylı

Serüvenimiz 1919 yılında Bayan Maruşya ile kurukahvecilikle başladı. 1929 yılında Burhanettin Koçer ve 1949 yılında Nurettin Tunçay ile gelişimini

Serüvenimiz 1919 yılında Bayan Maruşya ile kurukahvecilikle başladı. 1929 yılında Burhanettin Koçer ve 1949 yılında Nurettin Tunçay ile gelişimini Serüvenimiz 1919 yılında Bayan Maruşya ile kurukahvecilikle başladı. 1929 yılında Burhanettin Koçer ve 1949 yılında Nurettin Tunçay ile gelişimini sürdürdü. 1987 de şirketleşti. 1996 da hem Türk kahvesini

Detaylı

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ Hazırlayan ve Derleyen: Zehra N.ÖZBİLGİN Ar-Ge Şube Müdürlüğü Kasım 2012 DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİNDE ÜRETİM VE TÜKETİM yılında 9.546 milyon

Detaylı

TKDK DESTEKLERİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ

TKDK DESTEKLERİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ ARALIK 2014 101-1 Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yönelik Destekler Tarımsal işletmelerin sürdürülebilirliklerini ve birincil ürünlerin üretiminde genel performanslarını geliştirmek,

Detaylı

ÖNSÖZ. Dr. Ahmet ALTIPARMAK Antalya Valisi BAKA Yönetim Kurulu Başkanı. Tuncay ENGİN BAKA Genel Sekreteri

ÖNSÖZ. Dr. Ahmet ALTIPARMAK Antalya Valisi BAKA Yönetim Kurulu Başkanı. Tuncay ENGİN BAKA Genel Sekreteri ÖNSÖZ Gelişmiş ülkelerde 1900 lü yılların başlarından itibaren kurulmuş olan kalkınma ajansları, ülkemizde yeni benimsenmiş bir modeldir. Kalkınma Ajansları; bölgesel düzeyde kamu kesimi, özel kesim ve

Detaylı

1Y12 Finansal Sonuçları Analist Toplantısı. 1 Ağustos 2012

1Y12 Finansal Sonuçları Analist Toplantısı. 1 Ağustos 2012 1Y12 Finansal Sonuçları Analist Toplantısı 1 Ağustos 2012 Ajanda Son Gelişmeler Haydar Yenigün Global Ford ve Güncel Pazar Verileri Grant Belanger 1Y12 Finansal Sonuçları Oğuz Toprakoğlu Soru & Cevap Sayfa

Detaylı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya da 400-450 un değirmeni olduğu biliniyor. Bu değirmenlerin yıllık toplam kapasiteleri 6 milyon tonun üzerine. Günde 100 tonun üzerinde üretim gerçekleştirebilen

Detaylı

KONYA OTOMOTİV YAN SANAYİ İŞ KÜMESİ

KONYA OTOMOTİV YAN SANAYİ İŞ KÜMESİ KONYA OTOMOTİV YAN SANAYİ İŞ KÜMESİ Ekim 2013 KONYA OTOMOTİV YAN SANAYİ İŞ KÜMESİ Ekim 2013 E-mail:cluster@konyacluster.com Konya Kümelenme Merkezi Konya da kümelenme faaliyetleri 2006-2007 yılında Konya

Detaylı

ŞEKER PİLİÇ ve YEM SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ nin 2011 HESAP DÖNEMİNE AİT OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA İLİŞKİN DUYURUDUR

ŞEKER PİLİÇ ve YEM SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ nin 2011 HESAP DÖNEMİNE AİT OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA İLİŞKİN DUYURUDUR ŞEKER PİLİÇ ve YEM SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ nin 2011 HESAP DÖNEMİNE AİT OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA İLİŞKİN DUYURUDUR Şeker Piliç ve Yem San.Tic.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı ndan, Şirketimiz

Detaylı

BANVİT BANDIRMA VİTAMİNLİ YEM SANAYİ A.Ş. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA İLİŞKİN ÇAĞRI

BANVİT BANDIRMA VİTAMİNLİ YEM SANAYİ A.Ş. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA İLİŞKİN ÇAĞRI BANVİT BANDIRMA VİTAMİNLİ YEM SANAYİ A.Ş. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA İLİŞKİN ÇAĞRI Yönetim Kurulu Başkanlığı ndan; Şirketimizin 2013 yılık Olağan Genel Kurul Toplantısı, 28 Nisan 2014 Pazartesi günü

Detaylı

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ I- DÜNYA DEĞİRMENCİLİK ÜRÜNLERİ TİCARETİ 2013 yılında dünya değirmencilik sektörü ihracatı bir önceki yıla göre %2,8 oranında artış göstererek 18,6

Detaylı

DAYANIKLI TÜKETIM SEKTÖRÜNDE TÜRK INSANINI BIRÇOK ILKLE BULUŞTURAN, YENILIKÇI ÜRÜNLERLE KÜRESEL PAZARLARDA EN HIZLI BÜYÜYEN MARKALARA SAHIP ŞIRKET

DAYANIKLI TÜKETIM SEKTÖRÜNDE TÜRK INSANINI BIRÇOK ILKLE BULUŞTURAN, YENILIKÇI ÜRÜNLERLE KÜRESEL PAZARLARDA EN HIZLI BÜYÜYEN MARKALARA SAHIP ŞIRKET 66 KOÇ HOLDİNG 2014 FAALİYET RAPORU biz değilsek KIM DAYANIKLI TÜKETIM SEKTÖRÜNDE TÜRK INSANINI BIRÇOK ILKLE BULUŞTURAN, YENILIKÇI ÜRÜNLERLE KÜRESEL PAZARLARDA EN HIZLI BÜYÜYEN MARKALARA SAHIP ŞIRKET BIZIZ

Detaylı

BASIN BÜLTENİ. ESİS Enerji 10.Yılını Kutladı

BASIN BÜLTENİ. ESİS Enerji 10.Yılını Kutladı BASIN BÜLTENİ ESİS Enerji 10.Yılını Kutladı İstanbul,23.12.2010; Ana faaliyet konusu Kesintisiz Güç kaynakları olan ESİS Enerji Elektronik A.Ş 10.kuruluş yılını 22 Aralık 2010 tarihinde düzenlediği etkinlikle

Detaylı

LİBERTY SİGORTA TÜRKİYE DE BİRLİKTE BÜYÜYELİM

LİBERTY SİGORTA TÜRKİYE DE BİRLİKTE BÜYÜYELİM TÜRKİYE DE BİRLİKTE BÜYÜYELİM Liberty Mutual Insurance Group Amerika Boston merkezli Liberty Mutual Insurance Group, kurulduğu 1912 yılından bu yana insanların daha güvenli ve daha emniyetli hayatlar

Detaylı

Yatırımcı Sunumu. Mart 2014 Finansalları

Yatırımcı Sunumu. Mart 2014 Finansalları Yatırımcı Sunumu Mart 2014 Finansalları İçindekiler P2 Genel Bakış Vizyon ve Misyon Strateji ve Hedefler Ortaklık Yapısı Rekabet Avantajları Finansal Sonuçlar Ekler Finansallar ve Diğer Bilgiler İletişim

Detaylı

1995 TEN BUGÜNE STRATEJİK ORTAĞINIZ

1995 TEN BUGÜNE STRATEJİK ORTAĞINIZ 20. yıl 1995 TEN BUGÜNE STRATEJİK ORTAĞINIZ Ekin Kimya olarak Türkiye ve yakın çevresindeki ülkelere yüksek kalitede kimyasal ürünler tedarik eden öncü bir şirketiz. Dünyanın önde gelen kimyasal üreticileri

Detaylı

Sizi geleceğe taşır...

Sizi geleceğe taşır... Sizi geleceğe taşır... HAKKIMIZDA Elizi Reklam İnşaat Turizm Tarım Gıda ve Hayv. San. Tic.Ltd.Şti. firması olarak 2001 yılında Antalya da faaliyetine başlamıştır. Şirketimizin ana faaliyet konusu sera

Detaylı

BİRİM KALİTE GÜVENCESİ DEĞERLENDİRME RAPORU. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı

BİRİM KALİTE GÜVENCESİ DEĞERLENDİRME RAPORU. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı BİRİM KALİTE GÜVENCESİ DEĞERLENDİRME RAPORU Bilgi İşlem Daire Başkanlığı 2018 Birim Kalite Politikası Üniversitemiz ve birimimiz misyonu, vizyonu doğrultusunda; eğitim, araştırma ve yönetim faaliyetlerine

Detaylı

2010 Yılı Faaliyet Raporu

2010 Yılı Faaliyet Raporu 2010 Yılı Faaliyet Raporu İÇİNDEKİLER A. Sunuş a. Ulusal Faktoring ve 2010 a Genel Bakış b. Önemli Kilometre Taşları B. Faaliyetler a. Faktoring Sektörü b. Ulusal ın Başlıca Finansal Göstergeleri ve Sektördeki

Detaylı

1 PETROTURK SUNUM 2 PETROTURK N-Pet Petrol Ürünleri Pazarlama Nakliye Sanayi Ticaret ve Dağıtım Limited Şirketi, 1991 yılında Mersin de kurulan Ağaoğlu Akaryakıt Sanayi Ticaret ve Limited Şirketi nin sektördeki

Detaylı

MİSYON VİZYON KALİTE

MİSYON VİZYON KALİTE kaplanplastik.com HAKKIMIZDA 1979 yılında kurulmuş olan kaplan plastik, kurulduğu günden beri izlemiş olduğu yenilikçi, sürdürülebilir ve hep daha iyisini üretme politikası sayesinde Türkiye nin en büyük

Detaylı

TEB KOBİ BANKACILIĞI

TEB KOBİ BANKACILIĞI TEB KOBİ BANKACILIĞI Türkiye de KOBİ ler İşletme Büyüklüğü İstihdam Grubu (Çalışan Sayısı) İşletme Sayısı (2013) % Mikro 1 9 3.303.073 93,68% KüçükÖlç.İşl. 10 49 190.514 5,40% OrtaB.İşl. 50 249 27.330

Detaylı

CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ

CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ HS No: 6907, 6908, 6910, 7003, 7004, 7005, 7008, 7016, 7019 Cam ve seramik inşaat malzemeleri sektörü kapsamında başlıca ihraç ürünlerimiz refrakter (69.02), seramik yer

Detaylı

KURU İNCİR. Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

KURU İNCİR. Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KURU İNCİR Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KURU İNCİR Türkiye de Üretim İncir, ilk kültüre alınan meyvelerden birisi olarak, anavatanı

Detaylı

TEB KOBİ BANKACILIĞI

TEB KOBİ BANKACILIĞI TEB KOBİ BANKACILIĞI Türkiye de KOBİ ler İşletme Büyüklüğü İstihdam Grubu (Çalışan Sayısı) 2011 İşletme Sayısı % Toplam İstihdam % Ortalama Çalışan Sayısı Mikro 1-19 2.522.011 97,30% 5.362.905 46,60% 2

Detaylı

FİNANS KOÇ HOLDİNG 2013 FAALİYET RAPORU

FİNANS KOÇ HOLDİNG 2013 FAALİYET RAPORU FİNANS Koç-Amerikan Bank ile 1980 li yıllarda büyümeye başladığımız bankacılık sektöründe ülkemiz ekonomisi ve sektördeki değişimleri doğru okuduk ve 2005 yılında Yapı Kredi Bankası nı bünyemize katarak

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2017 0 YAŞ MEYVE VE SEBZE DÜNYA ÜRETİMİ Dünya Yaş Sebze Üretimi Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) nün en güncel verileri olan 2013 yılı verilerine göre;

Detaylı

İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN IN KONUŞMASI

İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN IN KONUŞMASI İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN IN KONUŞMASI 2023 e 10 Kala Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı nda konuya yönelik düşüncelerimi ifade etmeden önce sizleri, şahsım ve İstanbul

Detaylı

YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU. A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir

YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU. A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir Belgelendirme Zorunluluğu İlişkili şirketler arasında gerçekleştirilen işlemlerde uygulanan fiyatların emsallere uygunluk ilkesi

Detaylı

DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU PAGEV

DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU PAGEV DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU 2016 PAGEV 1. DÜNYA PLASTİK MAMUL SEKTÖRÜNDE GELİŞMELER 1.1. DÜNYA PLASTİK MAMUL ÜRETİMİ Yüksek kaynak verimi, düşük üretim ve geri kazanım maliyeti ve tasarım ve uygulama zenginliği

Detaylı

ET VE ET ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ

ET VE ET ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ ET VE ET ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2. ET VE ET ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2.1. DÜNYA DA ET VE ET ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ Et ve et ürünlerinin insan beslenmesindeki öneminin yanı sıra sosyal ve ekonomik fonksiyonları ile ülkelerin

Detaylı

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Eylül 2012. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş.

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Eylül 2012. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Eylül 2012 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı nın Eylül 2012 Dönemi Değerlendirmeleri ve Beklentileri Bank of America Merrill Lynch, küresel stratejisinin

Detaylı