CEREBELLUMDA AFFERENT VE EFFERENT YOLLAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CEREBELLUMDA AFFERENT VE EFFERENT YOLLAR"

Transkript

1 CEREBELLUMDA AFFERENT VE EFFERENT YOLLAR 1 PEDUNCULUS CEREBELLARİS SUPERİOR (S) PEDUNCULUS CEREBELLARİS MEDİUS (M) PEDUNCULUS CEREBELLARİS İNFERİOR (İ) AFFERENT EFFERENT AFFERENT AFFERENT EFFERENT Tr. Tecto cerebellaris Tr. Rubro cerebellaris Tr. Spino cerebellaris ant. Tr. Cerebello talamicus Tr. Cerebello rubralis Tr. Ponto cerebellaris Tr. Cortico ponto cerebellaris Tr. Spino cerebellaris post Tr. Cuneo cerebellaris (Fib. Arcuata ex. Post) Tr. Reticulo cerebellaris (Fib. Arcuata ex. Ant) Tr. olivo cerebellaris Tr. vestibulo cerebellaris Tr. Cerebello vestibularis Tr. Cerebello reticularis (bulbi) Tr. Cerebello reticularis (ponti) EFFERENTLER YOLLAR Başlangıç Bitiş Özellik ve Fonksiyon Beyin korteksinde primer motor sahada (gyrus precentralis = 4. saha) de sonlanır. Kortexten başlayan liflerde Medulla spinalis te sonlanır 1 Tr. Cerebello Thalamicus S Cerebellum kortexinden başlayan lifler önce Nuc.dentatus a sonrada Talamusta Nuc.ventralis intermediusa gider, daha sonra buradan çıkan lifler de Nuc.dentatus tan çıkan liflerin iki kez orta hattı çaprazlaması nedeniyle nuc.dentatus, kendi tarafındaki iskelet kaslarının motor aktivitesini kontrol eder. 2 Tr. Cerebello Rubralis S Cerebellum kortexinden başlayan lifler önce Nuc.globosus ve Nuc.emboliformis e daha sonra 3 Tr. Cerebello Reticularis İ Cerebellum kortexinde purkinje hücrelerinden başlar Nuc. Fastigide sinaps yapar 4 Tr. Cerebello Vestibularis İ Cerebellum kortexinde purkinje hücrelerinden başlayan liflerin bir kısmı direk, bir kısmıda Nuc.fastigii ye uğradıktan sonra Nuc.ruber de sonlanır Nuc.ruber den çıkan lifler tr.rubrospinalis olarak (Forel çaprazını yapar) Medulla spinalis te sonlanır Truncus cerebride -ponsta bulunan formatio reticularis te ve -bulbusta bulunan formatio reticularis te sonlanır Nuc.vestibularis lateralis te sonlanır. Nuc.vestibularis lateralis ten çıkan lifler (tr.vestibulospinalis olarak) Medulla spinalis te sonlanır Nuc.globosus ve Nuc.emboliformis ten çıkan lifler iki yerde orta hattı çaprazladığı için, kendi tarafındaki fleksor kasların tonusunu ayarlarlar. Medulla spinalisin motor aktivitesini kontrol eder Aynı tarafın ekstensor iskelet kaslarına kolaylaştırıcı bir etki gösterir.

2 2 AFFERENTLER YOLLAR Başlangıç Bitiş Özellik ve Fonksiyon CORTEX CEREBRİDEN GELENLER 1 Tr. Cortico ponto cerebellaris M Frontal, parietal ve oksipital loblardan gelen lifler (1.nöron) Ponstaki nuclei pontis te sinaps yapar, Ponstan başlayan lifler ise 2 Tr. Cortico olivo cerebellaris İ Frontal, parietal ve oksipital loblardan gelen lifler (1.nöron) Bulbus ta Nuc.olivaris inferior da (2. nöron) sinaps yapar sonra 3 Tr. Cortico reticulo cerebellaris İ Beyin korteksinin birçok bölgesinden (özellikle 3,1,2. sahalardan) başlayan lifler (1. nöron), Aynı tarafın formatio reticularis i ile karşı taraf bulbus ve pons yarısındaki formatio reticularis te sinaps yapar, buradan başlayan lifler (2. nöron) Beyincik korteksinde sonlanır Beyincik korteksinde sonlanır Beyincik korteksinde sonlanır İstemli hareketlerin kontrolünde önemli rol oynar. İstemli hareketlerin kontrolünde önemli rol oynar. İstemli hareketlerin kontrolünde önemli rol oynar. MEDULLA SPİNALİSTEN GELENLER 1 Tr. Spino cerebellaris anterior S 2 Tr. Spino cerebellaris posterior İ Kas, kiriş, bağ ve eklem kapsülünden çıkan liflerin ggl.spinale deki 1.nöronun hücre gövdesi bulunur. 1.nöron arka boynuzdaki Nuc. thoracicus ta sinaps yapar. Sonra Nuc.thoracicus tan başlayan lifler (2. Nöron) den çapraz yapanlar Tr. Spino cerebellaris ant ile çapraz yapmayanlar Tr. Spino cerebellaris ant ile Funikulus lateraliste yukarı çıkar 3 Tr. Cuneo cerebellaris İ Boyun ve üst ekstremiteden gelen proprioseptif liflerin (fasikulus cuneatus) birkısmı Nuc.cuneatus accessorius ta nöron değiştirirler. Nuc.cuneatus accessorius tan çıkan lifler de Beyincik korteksinde sonlanır Beyincik korteksinde sonlanır Alt ekstremite ve gövdenin kas, kiriş ve eklemlerinden aldığı proprioseptif duyuyu beyinciğe taşırlar. Anterior: kasların sinerjik çalışmasında ve dengenin sağlanmasında rol oynar. Posterior: Her bir kasın pozisyonu ve hareketinin ince koordinasyonu ile ilgilidir. Boyun, üst ekstremite ve gövde üst yarısının kas, kiriş ve eklemlerinden aldığı proprioseptif duyuyu beyinciğe taşır. TRUNCUS CEREBRİDEN GELENLER 1 Tr. Tecto cerebellaris S Lamina tacti deki colliculus superior ve inferior dan nuclei pontis aracılığıyla gelen lifler Beyincik korteksinde sonlanır 2 Tr. Rubro cerebellaris S Nuc. ruber den gelen lifler Beyincik korteksinde 3 Tr. Vestibulo cerebellaris İ İç kulaktaki denge organlarından gelen liflerden Vestibuler çekirdeklerden Medius ve inferiorda sonlananlar daha sonra sonlanır Beyinciğin lobus flocculonodularis inde İşitme ve görme duyu refleksi ile ilgili afferent lifler taşır. Motor aktivite ile ilgili duyuları taşır. N.vestibularis in bazı lifleri nuc.vestibularis lerde nöron değiştirir.

3 MEDULLA SPİNALİSTE BEYAZ CEVHERDE İNEN VE ÇIKAN YALLAR 1 FUNİCULUS ANTERİOR İNEN YOLLAR Başlangıç Bitiş Fonksiyon 1 Tr.Corticospinalis Anterior (pyramidalis) Gyrus precentralis (4. saha) (1. üst motor nöron) 2 Tr. Vestibulospinalis Medulla Oblangata da bulunan nuc. Vestibularis lateralis (deiters) 3 Tr. Reticulospinalis Anterior (tr. Ponto reticulo spinalis) Formatio reticularisin ponstaki bölümünden Sonlanacağı Med. Spinalis segmentinde Çapraz yapar.ön boynuz motor hüc. (2.nöron) İpsilateral olarak servical ve lumbosacral segmentlerde 2. nöron başlar. Aynı taraf iskelet kaslarında sonlanır. İpsilateral olarak medulla spinalisin tümünde. N.phrenicus ve N.intercostalis in motor çekirdeklerinde Kaslar üzerine kolaylaştırıcı etki yapar İstemli hareketleri ve refleks aktivitesini etkiler. 4 Tr. Tectospinalis Colliculus superior (colliculus inferior liflerini de içerir)dan başlar. Çapraz yapar;decussatio tegmentalis (Meynert çaprazı) Servical bölgede somatomotor nöronlar 5 Tr. Olivaspinalis Nuc.olivaris inferior (bulbusta) Ön boynuz motor nöronlarda sonlanır. sadece boynun üst kısmında ÇIKAN YOLLAR Başlangıç Bitiş Fonksiyon 1 Tr. Spinothalamicus Anterior Bulbustan geçerken; lemniscus spinalis e katılır Tr.spinothalamicus ant. Tr.spinothalamicus lat. Tr.spinotectalis Derin lif; üst extremiteden Yüzeyel; alt extremiteden Basınç ve temas duyularını taşır 1.nöron spinal duysal ganglionda 2.nöron subs. Jelatinosada Thalamustaki nuc.ventralis posterolateralisde sonlanır. Tr.talamocorticalis ile gyrus postcentralise gelir. Boyun ve göğsün üst kısmındaki iskelet kaslarına gider. İç kulak denge bağlantısı ile kas tonusu ve dengede rol alır. Ekstensör kasları uyarır. Yürüme, koşma, yüzme vs de extremite koordinesini sağlar. Solunumda rol alır. Otonom sistemden lifler alır. Bu lifler hipotalamus ile sempatik ve sacral parasempatik sistemi kontrol eder. Işık ve sesle ilgili baş, boyun ve üst extremite hareketlerini yaptırır. Motor aktivite ile ilgilidir. Baş boyun hareketleri Basınç ve temas duyuları. (Protopatik) İNTERSEGMANTAL YOLLAR Fonksiyon 1 Tr. İntersegmantalis anterior Med. Spinalis segmentlerini birbirine bağlar Spinal reflex oluşmasında rol oynar. 2 Fasciculus sulcomarginalis Beyin ve nedulla spinalis segmantleri arasında bağlantı kurar. Beyin sapındaki FLM nin medulla spinalisteki devamıdır. Görme ve denge ile ilgili baş, boyun ve üst extremite kaslarının koordineli reflex hareketlerini sağlar.

4 2 FUNİCULUS LATERALİS İNEN YOLLAR Başlangıç Bitiş Fonksiyon 1 Tr. Corticospinalis Lateralis Paryetal ve frontal lobdaki primer ve seconder motor sahalardaki piramidal hücrelerden. Medulla oblangatada 2/3 üst ile 1/3 altının birleştiği yerdeki Decussatio Pyramidumdan sonra sağ, sol taraf iskelet kaslarını, sol da sağ taraf iskelet kaslarını kontrol eder. Tr.corticospinalis in (ant+lat) %55 i servical % 20 si thoracal %25 i lumbosacral bölgedeki m.spinalis segmentlerinde sonlanır. 2 Tr.Rubrospinalis (MS in tümü boyunca) 3 Tr. Reticulospinalis Lateralis (tr.bulboroticulospinalis) Çapraz yapar. (MS in tümü boyunca) Mezensefalondaki nuc.ruberden başlar. Buradan çıkınca decussatio tegmnetalis vent. (forel çaprazı)ı yapar. Formatio reticularisin bulbustaki bölümünden başlar. Otonom sisteme ait lifler içerir. Bu lifler hipotalamus ile otonom sistemi kontrol eder. Nuc. Ruber in dorsomedialinden çıkanlar servicalde, ortasından çıkanlar toracalde, ventrolateralinden çıkanlar lumbosacral bölgede sonlanır. Ön boynuz motor nöronunda Karşı tarafın flexor kaslarını kolaylaştırır, extensor kaslarını inhibe eder. Flexor kasların tonusunu ayarlar. Kaslar üzerine inhibe edici etkisi vardır. İstemli hareketleri ve reflex hareketleri denetler. Gövde extremitelerin proximal bölümlerini denetler. (Tr. Reticulospinalis ant. un kaslar üzerine kolaylaştırıcı etkisi vardır. 4 Tr. Olivaspinalis Bulbusta nuc.olivaris inferior dan Baş ve boyun hareketleri ile ilgilidir. Sadece baş ve boyunda 5 İnen otomatik yollar vardır Yerleri tam belli değil ÇIKAN YOLLAR Başlangıç Bitiş Fonksiyon 1 Tr. Spinotectalis Spinovisual reflexle ilgilidir. Mezensefalonda colliculus superiorda sonlanır. Göz, baş ve boynun uyarana dönmesini sağlar. 2 Tr. Spinothalamicus lateralis 1.nöron ggl.spinalede Talamusa (Nuc.vent Post), sonrada tr.talamo Ağrı ve ısı duyularını taşır. 2.nöron subst.jelatinozadan thalamusa, 3.nöron kortikalis ile kortekse (3.1.2) thalamustan cortexe. 3 Tr. Spinocerebellaris Anterior L3-4 segmentlerinin üzerinde görebiliriz. 4 Tr. Spinocerebellaris Posterior çaprazlaşmaz L3-4 segmentlerinin üzerinde görebiliriz. Alt extremiteden proprioseptif impulslar. Çoğunluğu çaprazlaşır. Alt extremiteden özellikle ayak tabanından proprioseptif impulslar. (Üst extremite proprioseptifleri nuc. Cuneatus accesoriustan; tr.cuneocerebellarise gider.) Pedinculus cerebellaris superiordan beyinciğe Pedinculus cerebellaris inferiordan beyinciğe Beyinciği, durum ve pozisyon hakkında bilgilendirir. Basınç ve temas duyularını da getirir. Kasların koordineli kontraksiyonunu ve tonusunu ayarlayarak vücudun pozisyonunun korunmasında rol alır.

5 5 Fasciculus dorsolateralis Funiculus lateraliste Tr. Spinothalamicus a karışır. Ağrı, basınç, ısı ve temas duyusunu taşır. 3 6 Tr. Spino olivaris Proprioseptif duyular arka kökten girer. 2. nöronla sinaps yapar. Yeri bilinmemekte Nuc. Olivaris accesorius medialis ve posteriorda sonlanır. 3. nöron pedinculus cerebellaris inferiordan beyinciğe girer. 7 Tr. Spinoreticularis Tr. Spinothalamicus lateralise karışık seyreder. Bulbusta, ponsta formatio reticulariste sonlanır. Thalamusun nuc.ventralis post. ve nuc.intralaminarisinden sonra seconder, duyusal, kortikal sahalara girer. İNTERSEGMANTAL YOLLAR Tr. İntersegmentalis lateralis lifleri arasında Tr. Reticulospinalis ve otonom sisteme ait lifler de vardır. Purkinje hücrelerini uyarır. deriden yüzeyel duyuyu kas ve kirişlerden proprioseptif duyu alır. Ağrı duyusunu taşır. External ve visseral duyuların tüm çeşitlerini taşır. Duyuların şuurluluk derecelerine etkir. FUNİCULUS POSTERİOR İNEN YOLLAR Başlangıç Bitiş Fonksiyon Fasciculus interfascicularis; Arka kökten funiculus posreriora giren liflerin kısa inen dallarıdır. Fasciculus septomarginalis; Medulla spinalis segmentlerini birbirinr bağlar. ÇIKAN YOLLAR Başlangıç Bitiş Fonksiyon 1 Fasciculus Gracilis (içte) Alt ext. ve gövdenin alt yarısına (T6 altı) ait; -proprioseptif duyu -diskriminatif duyu -vibrasyon duyusu Bulbusta nuc.graciliste nöron değiştirir. Decussatio lemniscorum u yapar sonra Talamusa, beyin cortexine gider. 2 Fasciculus cuneatus Gövdenin üstü (T6 üstü) ve üst extremiteden. Bulbusta nuc.cuneatus ta sonlanır. Bir kısım nuc.cuneatus accssoriusta sonlanır. Buradan tr.cuneocerebellaris olarak beyinciğe gider. Boyun ve üst ekstremiteden gelen proprioseptik duyu. Geri kalan kısmı decussatio lemniscorum ile yukarıya devam eder. İNTERSEGMANTAL YOLLAR Fasciculi proprii posteriores Alt extremiteden gelen proprioseptifler tr.spinocerebellaris posteriora karışır. Bu lifler nuc.2 de nöron değiştirir. Epikritik basınç ve temas Gövdenin üst yarısı ile ilgili duyuları taşır.

6 özet 4 FUNİCULUS ANTERİOR FUNİCULUS LATERALİS FUNİCULUS POSTERİOR İnen yollar Çıkan yollar İnen yollar Çıkan yollar İnen yollar Çıkan yollar - Tr. Corticospinalis anterior - Tr. Vestibulospinalis - Tr. Reticulospinalis(anterior) - Tr. Tectospinalis - Tr. olivaspinalis Tr. Spinotalamicus anterior -Tr. Corticospinalis lat. - Tr. rubrospinalis - Tr. Reticulospinalis(lateralis) - Tr. olivaspinalis - inen otonomik yollar Tr. Spinotectalis - Tr. Spinotalamicus lateralis - Tr. Spinocerebellaris anterior - Tr. Spinocerebellaris posterior - Tr. Dorsolateralis - Tr. Spinoolivaris -Tr. Spinoreticularis Fasc. İnterfascicularis - Fasc. Septomarginalis Fasc. Gracilis - Fasc. Cuneatus İntersegmental yollar İntersegmentalis anterior - Tr. İntersegmentalis anterior - Fasc. Sulcomarginalis -Tr. Spino tectalis İntersegmental yollar İntersegmentalis lateralis - Tr. İntersegmentalis lateralis İntersegmental yollar İntersegmentalis posterior - Tr. İntersegmentalis posterior

7 A- COLUMNA VENTRALİS - Medial Grup Nuc. Dorsomedialis Nuc. Ventromedialis - Lateral Grup Nuc. Ventrolateralis Nuc. Dorsolateralis Nuc. Retrodorsalateralis Boyun ve gövde kasları Extremitelerin distali - Central Grup Nuc. Phrenicus Diafragmayı innerve eder. Nuc. Lumbosacralis Nuc. Nervi Accesorii M.trapezius u innerve eder. Extremitelerin proximali M.sternocleidomastoideus ve B- COLUMNA LATERALİS ( C 8 -T 1 ) ( L 2-3 ) Columna İntermedia Lateralis Columna İntermedia Centralis Nuclei Parasempatici Sacrales Columna İntermedia Ventralis C- COLUMNA DORSALİS - Substantia Jelatinosa - Nucleus Proprius - Nucleus Torasicus - Substantia Visceralis Secundaria ( Subst. İntermedia Centralis) FUNİCULUS ANTERİOR a- İnen yollar - Tr. Corticospinalis anterior - Tr. Vestibulospinalis - Tr. Reticulospinalis - Tr. Tectospinalis - Tr. olivaspinalis b- Çıkan yollar - Tr. Spinotalamicus anterior c- İntersegmentalis anterior - Tr. İntersegmentalis anterior - Fasc. Sulcomarginalis FUNİCULUS LATERALİS a- İnen yollar - Tr. Corticospinalis lateralis - Tr. rubrospinalis - Tr. reticulospinalis - Tr. olivaspinalis - inen otonomik yollar b- Çıkan yollar - Tr. spinotectalis - Tr. Spinotalamicus lateralis - Tr. Spinocerebellaris anterior - Tr. Spinocerebellaris posterior - Tr. dorsolateralis - Tr. Spinoolivaris - Tr. spinoreticularis c- İntersegmental yollar FUNİCULUS POSTERİOR a-inen yollar - Fasc. İnterfascicularis - Fasc. Septomarginalis b-çıkan yollar - Fasc. Gracilis - Fasc. Cuneatus c- İntersegmental yollar

8

9 KRANİAL SİNİRLER Sinir adı Lif özelliği Çekirdek sahası / beyin sapında ilişkili çekirdekler Craniumdan giriş veya çıkış yeri İlgili ganglionlar Motor inervasyon sonlanması Duyu inervasyon sonlanması Korteks sonlanması Dalları Nn. olfactorii Sensorik duyu (Koku) (ÖVA) Limbik sisteme ait kortikal saha ve çekirdekler Lamina cribrosa (foramina cribrosa) Burun mukozasının koku hücreleri (I. nöron) Bulbus olfactorius (II. nöron) Regio olfactoria Lobus temporalis (Entorhinal korteks, Piriform Korteks, Corpus amigdaloideum, Uncus) (34. ve 28. alanlar) (ÖSA) N. opticus Sensorik duyu (Görme) (ÖSA) Corpus geniculatum laterale (IV. nöron) Canalis opticus (III. nöron uzantıları oluşturur) Retinadaki nöronlar (I., II. ve III. nöronlar buradadır) Retina Lobus occipitalis (Primer Görme Korteksi, 17. alan) (ÖSA) N. occulamotorius Motor (GSE) Parasempatik (GVE) Nuc. nervi occulomotorii (Mesencephalon) Nuc. occulomotorius accessorius (Mesencephalon) (Edinger-Westphal) Fissura orbitalis superior Ganglion ciliare (parasempatik) - Nn. ciliares breves M. levator palpebrae sup. (GSE) M. rectus superior, (GSE) M. rectus inferior, (GSE) M. rectus medialis, (GSE) M. obliquus inferior (GSE) M. ciliaris (GVE) M. sphincter pupillae (GVE) Ramus superior Ramus inferior N. trochlearis Motor (GSE) Nuc. nervi trochlearis (Mesencephalon) Fissura orbitalis superior yok M. obliquus superior (GSE)

10 N. trigeminus Motor (ÖVE) Sensitif duyu (BATI, vibrasyon, diskriminasyon, proprioseptif) (GSA) Nuc. motorius nervi trigemini (Pons) Nuc. mecencephalicus nervi trigemini (Mesencephalon+Pons) (Proprioseptif) Nuc. principalis nervi trigemini (Pons) (BT) Nuc. spinalis nervi trigemini (Pons+Bulbus+MS) (AI) Fissura orbitalis superior (V1) Foramen rotondum (V2) Foramen ovale (V3) Ganglion tigeminale (duyu) Çiğneme kasları (ÖVE) M. mylohyoideus (ÖVE) M. digastricus venter anterior (ÖVE) M. tensor tympani (ÖVE) M. tensor veli palatini (ÖVE) Göz küresi, paranazal sinüsler, ağız, burun ve dilin 2/3 ön kısmı mukozası, dişler ve diş etleri, yüz derisi, dış kulak yolu, çene eklemi, dura mater (GSA) N. opthalmicus (V1) - R. menigeus - N. frontalis - N. supraorbitalis - N. supratrochrearis - N. lacrimalis - N. nasociliaris - N. infratrochlearis - N. ethmoidalis posterior - N. ethmoidalis anterior - Nn. ciliares longi - R. communicans cum gang. ciliari N. maxillaris (V2) - R. meningeus - Nn. pterygopalatini - N. zygomaticus - N. zygomaticotemporalis - N. zygomaticofacialis - R. alveolaris superior posterior - N. infraorbitalis - R. alveolaris superior medius - R. alveolaris superior anterior - Rr. palpebrales inferiores - Rr. nasales externi - Rr. nasales interni - Rr. labiales superiores N. mandibularis (V3) - R. meningeus - Nn. temporales profundi - N. buccalis - N. pterygoideus lat. - N. pterygoideus med. - N. massatericus - N. lingualis - Rr. isthmi faucium - Rr. linguales - N. sublingualis - N. alveolaris inferior - N. mylohyoideus - Rr. dentales et gingivales inferiores - N. mentalis -N. auriculotemporalis - Rr. comminicantes cum n. facialis - N. meatus acustici externi Rr. parotidei

11 N. abducens Motor (GSE) Nuc. nervi abducentis (Pons) Fissura orbitalis superior yok M. rectus lateralis (GSE) Motor (ÖVE) Nuc. nervi facialis (Pons) Mimik Kaslar (ÖEV) M. stapedius (ÖEV) M. levator veli palatini (ÖEV) M. digastricus (venter posterior) (ÖEV) M. stylomastoideum (ÖEV) N. facialis Sensitif duyu (BATI, vibrasyon, diskriminasyon, proprioseptif) (GSA, GVA) Nuc. spinalis nevri trigemini (Bulbus) Nuc. solitarius (Bulbus) Foramen stylomastoideum Gang. geniculi (duyu) Kulak sayvanının bir kısmı (genel duyu) (GSA) Canalis nervi facialis içinde - N. petrosus major - N. stapedius - Chorda thympani Foramen stylomastoideum dan çıkınca - N. auricularis posterior - R. digastricus - R. stylohyoideus Sensorik duyu (Tat) (ÖVA) Nuc solitarius (Bulbus) Gang. geniculi (duyu) Dilin 2/3 ön kısmından tat duyusu (ÖVA) Plexus parotideus sonrası - Rr. temporales - Rr zygamatici - Rr. buccales - R. marginalis mandibula - R. colli Parasempatik (GVE) Nuc salivatorius sup. (Pons) Nuc. lacrimalis (Pons) Ganglion pterygopalatinum (parasempatik) Ganglion submandibulare (parasempatik) Glandula lacrimalis (GVE) Glandula submandibularis (GVE) Glandula sublingualis (GVE) Glandulae nasales, palatinae, linguales anteriores (GVE)

12 N. vestibulocohlearis Sensorik duyu (İşitme-denge) (ÖSA) Nuc. vestibularis sup. Nuc. vestibularis lat. (Pons) Nuc. vestibularis med. Nuc. vestibularis inf. Nuc. cochlearis vent. Nuc. cochlearis dors. (Bulbus) Nuc. olivaris sup. (Bulbus) Porus acusticus internus tan girer ve cranium u terketmez Gang. vestibulare (scarpa) (duyu) Gang. cochleare (spirale) (duyu) Lobus temporalis (Heschl gyrusları, alanlar) (İşitme) (ÖSA) M. spinalis, cortex cerebri, cortex cerebelli, göz kasları çekirdekleri, karşı taraf denge organları (Denge) (ÖSA) Motor (ÖVE) Nuc. ambiquus (Bulbus) M. palatoglossus, (ÖVE) M. stylopharyngeus (ÖVE) N. glossopharyngeus Sensitif duyu (BATI, vibrasyon, diskriminasyon, proprioseptif) (GVA, GSA) Sensorik duyu (Tat) (ÖVA) Nuc. spinalis nervi trigemini (Bulbus) Nuc. dorsalis nevri vagi Nuc. solitarius (Bulbus) Foramen jugulare Ganglion superius (duyu) Ganglion inferius (duyu) Epipharynx (GVA) Mesopharynx (GVA) Sinus caroticus (GVA) Dilin 1/3 arka bölümü (GVA) Leptomeninx (GVA) Cavitas tympanica (GSA) Tuba auditiva (GSA) Cellula mastoidea (GSA) Dilin 1/3 arka bölümü (ÖVA) N. tympanicus R. musculi stylopharyngei Rr. pharyngei Rr. tonsillares Rr. linguales R. sinus carotici Parasempatik (GVE) Nuc. salivatorius inf. (Bulbus) Ganglion oticum (parasempatik) Glandula parotidea (GVE)

13 Motor (ÖVE) Nuc. ambiquus (Bulbus) Yumuşak damak kasları (ÖVE) (m. tensor veli palatini hariç), Farinks kasları (ÖVE) (m. stylopharyngeus hariç), Larinks kasları(öve) N. vagus Sensitif duyu (BATI, vibrasyon, diskriminasyon, proprioseptif) (GVA, GSA) Sensorik duyu (Tat) (ÖVA) Nuc. spinalis nervi trigemini (Bulbus) Nuc. solitarius (Bulbus) Foramen jugulare Ganglion superius (duyu) Ganglion inferius (duyu) Larynx, pharynx, (GVA) Glandula thyroidea, (GVA) Meatus acusticus externus, (GSA) membrana tympanica, auricula (GSA) Dilin arka bölümü ve epiglot un üst kısımları (ÖVA) R. meningeus R. auricularis R. communicans (cum n. glossophryngeus) Rr. pharyngei N. laryngeus superior Rr. cardiaci superiores N. laryngeus recurrens Rr. thymici Rr. cardiaci inferiores Rr. bronchiales Rr. pericardiaci Rr. hepatici Rr. gastrici anteriores Rr. gastrici posteriores Rr. renales Rr. intestinales Rr. coeliaci Parasempatik (GVE) Nuc. dorsalis nervi vagi (Bulbus) Plexux myentericus Plexus submucosus Thymus, Mediastinum, Akaciğerler, Kalp, Abdomen organları, kolon transversum un ilk 2/3 lük bölümüne kadar barsak sistemi (GVE)

14 N. accessorius Motor (ÖVE) Nuc. nervi accessorii (Bulbus+MS) (Cranial ve spinal kısım) Foramen jugulare yok M. trapezius M. sternocleidomastoideus Nuc. ambiquus (Bulbus) Phrynx kasları (ÖVE) N. hypoglossus Motor (GSE) Nuc. nervi hypoglossi (Bulbus) Canalis nervi hypoglossi yok Dil kasları (m. palatoglossus hariç) (GSE) Rr. meningei Rr. linguales Rr. descendens (Ansa cervicalis e katılır) Rr. musculi nervi cervicales GSA: Genel somatik afferent GSE: Genel somatik efferent GVA: Genel visseral afferent GVE: Genel visseral efferent ÖSA: Özel somatik afferent ÖVA: Özel visseral afferent ÖVE: Özel visseral effernt Hazırlayanlar: Prof. Dr. M. Ali MALAS, Arş. Gör. E. Hilal EVCİL Kaynaklar: - Prof. Dr. Gürsel ORTUĞ. Kranial Sinirlerin Fonksiyonel Anatomisi. Baysan Basım ve Yayın Sanayi AŞ İstanbul - Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM. Temel Nöranatomi. Nobel Tıp Kitabevleri. 1. baskı İstanbul - Prof. Dr. Kaplan ARINCI, Prof. Dr. Alaittin ELHAN. Anatomi. II. Cilt. Güneş Kitabevi, 2001-Ankara

15 N. TRIGEMINUS I. N. ophtalmicus 1. N. nasociliaris 2. N. frontalis 3. N. lacrimalis 1. R. meningeus a. N. ethmoidalis anterior b. N. ethmoidalis posterior c. N. infratrochlearis d. N. ciliares longi a. N. supratrochlearis b. N. supraorbitalis (R. Lateralis, R. medialis II. N. maxillaris 2. Nn. pterygopalatini 3. Nn. alveolares superiores 4 N. zygomaticus a. Radix parasympathica (N. intermedius) b. Radix sympathica c. Radix sensoria d. Rr. orbitales e. Rr. nasales posteriores superiores laterales/med f. N. nasopalatini (N. sphenopalatinus) g. N. pharyngeus h. N. palatinus major i. Nn.palatini minores a. Rr. alveolares superiores posteriores b. Rr. alveolares superiores medius c. Rr. alveolares superiores anteriores a. N. zygomaticotemporalis b. N. zygomaticofacialis 7. N. infraorbitalis a. Rr. palpebrales inferiores b. Rr. labiales superiores c. Rr. nasales interni d. Rr. nasales externi III. N. mandibularis Ana kökten çıkan dallar Ön kökten çıkan dallar (N. masticatorius) Arka kökten çıkan dallar a. R. Meningeus ( N.spinosus) b. N. pterygoideus medialis N. musculi tensoris veli palatini N. musculi tensoris tympani a. N. temporalis profundus posterior b. N. massetericus c. N. temporalis profundus medialis d. N. pterygoideus lateralis e. N. temporalis profundus anterior f. N. buccalis a. N. alveolaris inferior (N. alveolaris mandibularis) N. mylohyoideus N. digastricus ( venter anterior) N. mentalis b. N. lingualis Chorda tympani ve N. hypoglossus a bir dal Rr. isthmi faucium Rr. linguales N. sublingualis c. N. auriculotemporalis N. facialis ve ggl. oticum a dal N. auricularis anterior N.meatus acustici exteni Rr. membrana tympani Rr. parotidei Rr. temporales superficiales Rr. Articulares

16

17 Columna posterior Subst. Jelatinoza (C1-S5) BATI (FL) Tr.spinotalami cus Nuc. Ventralis post. Nucleus proprius (C1-S5) Propriosep, Vibr, Diskr(FL) Tr.spinotalamicus Şuurlu Nucleus torasicus ( C8- L2) Şuursuz proprioseptif. Çapraz yapmayanlar Tr. Spinocerebell. Post Çapraz yapanlar Tr. Spinocerebell. Ant. Subst. Visceralis secundaria (T1- L2) Visseral afferent Viss. reflex Columna Columna intermedia lat. Visseral semp.eff.(c8- L3) lateralis Columna intermedia centralis (reflex aktivite) Columna intermedia anterior (S2-4) Nuclei parasempatici sacralis (N.Pelvici) Medial Grup Nuc.dorsomedialis (C1- L3) sırt kaslarını Nuc.ventromedialis (C2-S5) yüzeyel gövde kasları Lateral Grup Nuc.ventrolat.(C4-8,L2-S1) omuz kemeri,kol,kalça, uyluk kasları. Nuc.dorsolat (C4- T1,C2-S2) ön kol,el,bacak,ayak Nuc.retrodorsolat(C8-T1,S2-3) el,ayak parmağı kaslar Columna anterior Orta Grup (central) Nuc.phrenicus (C3-7) diafragma Nuc.accesorius (C1-5) m.sternocleidomastoideus m.trapezius Nuc.lumbo sacralis(l2-s2)

18

19 AORTA (A. coronaria D/S dan sonra) 1 ARCUS AORTA Truncus brachiocephalicus A. carotis communis dextra A. subclavia dextra A. carotis communis sinistra A. carotis interna A. carotis externa A. maxillaris A. temporalis supf. A. Subclavia sinistra A. axillaris AORTA THORACİCA AORTA ABDOMİNALİS A. iliaca communis D/S A. femoralis A. iliaca externa A. iliaca interna A. CAROTİS EXTERNA Beslediği alan ve özelliği A. thyroidea sup. r. infrahyoideus r. sternocleideomastoideus A. laryngea sup. r. cricothyrohyoideus r. glandularis (ant/post/lateralis) A. pharyngea ascendens A. meningea posterior rr. pharyngealis A. tympanica inferior A. lingualis r. suprahyoideus A. sublingualis rr. dorsalis lingua A. profunda lingua A. facialis A. palatina ascendens r. tonsillaris r. glandularis A. submentalis A. labialis inferior A labialis superior r. lateralis nasi A. angularis A. occipitalis rr. mastoideus r. auricularis r. sternocleidomastoidei r. meningeus. descendes A. auricularis posterior A. stylomastoidea r. auricularis r. occipitalis A. temporalis süperficialis r. parotideus A. transversa faciei r. auricularis anteriores r. zygomatico orbitalis A. temporalis media r. frontalis r. parietalis

20 A. MAXİLLARİS Beslediği alan ve özelliği 2 Pars mandibularis A. auricularis profunda A. tympanica anterior A. alveolaris inferior r. mylohyoideus rr. dentales rr. peridentales r. mentales A. meningea media r. frontalis r. parietalis r. accessorius r. petrosus A. tympanica superior r. orbitalis r. anastomoticus A. pterygomeningea Pars pterygoidea Pars pterygopalatina A. temporalis profunda ant /post rr. pterygoidei A. masseterica A. buccales A. alveolaris sup. post A. infraorbitalis A. palatina descendes a. palatina minores a. palatina majores r. pharyngea A. canalis pterygoidei r. pharyngeus A. sphenopalatina a. nasales post. lat. r. nasopalatinus

21 3 A. CAROTİS İNTERNA Beslediği alan ve özelliği Pars servikalis Pars petrosa Pars cavernosa dal vermez A.caroticotympanica A. canalis ptergoidei r. sinus cavernosi A. hypophysialis inf. r. gangliones trigeminales r. meningea ant. A. ophtalmica Orbital dalları A. lacrimalis aa. palpebralis lateralis A. supraorbitalis A. ethmoidalis post A. ethmoidalis ant A. meningeus ant A. palpebralis medialis A. supratrochlearis A. dorsalis nasi r. meningeum ant r. nasales anteriore laterales r. septales ant. Pars serebralis Oküler dalları A. cerebri ant. A. centralis retina Aa. ciliares posteriores breves/ longae r. muskulares Aa. ciliares ant. Aa. conjuctiales ant Aa. episclerales Pars precominicans tan çıkanlar Aa. centrales anteromediales Aa. centrales brevis /longus A. comminicans ant. Pars postcominicas tan çıkanlar A. frontobasalis medialis A. calloso marginalis r. fontalis anteromedialis r. frontalis mediamedialis r. frontalis posteromedialis r. cingularis A. paracentralis A. precuneus A. parietooccipitalis

22 4 A. cerebri media Pars sfenoidalisten Pars insularisten Aa. centrales anterolateralis r. lateralis/ r. medialis A. insulares A. frontobasalis lat. A. temporalis ant./ media / post. Pars terminalisten A. communicans post. A. choroidea ant. A. sulci centralis A. sulci precentralis A. parietalis ant. A. gyri angularis A. centralis post A. vertebralis rr. spinales rr. musculares rr. meningei A. spinalis ant A. spinalis post A. inferior posterior cerebelli r. choroideus ventriculi r. tonsillae cerebelli r. medullare medialis/ lateralis A. basilaris Aa. pontis A. labyrinthi A. suparcuata A. inferior anterior cerebelli A. superior cerebelli A. cerebri posterior r. centralis r. choroidea Circulus arteriosus cerebri (willis poligonu) A. cerebri ant. A. communicans ant. A. carotis interna A. communicans post. A. cerebri post. A. basilaris

23 5 A. SUBCLAVİA Beslediği alan ve özelliği A. vertebralis rr. spinales rr. musculares rr. meningei A. spinalis ant A. spinalis post A. inferior posterior cerebelli r. choroideus ventriculi r. tonsillae cerebelli r. medullare medialis/ lateralis A. basilaris Aa. pontis A. labyrinthi A. suparcuata A. inferior anterior cerebelli A. superior cerebelli A. cerebri posterior r. centralis r. choroidea Truncus thyrocervicalis A. thyroidea inferior A. laryngea inferior A cervicalis ascendens rr. glandularis rr. pharyngealis r. oesophageales rr. trachealis rr. musculares A. suprascapularis A. transversa cervicis r. superficialis r. profunda A. thoracica interna aa. pericardiacophrenica rr. mediastinales rr. thymici rr. sternales rr. intercostalis ant (1-6) rr. perforantes a. musculophrenica A. epigastrica superior rr. mammarii mediales Truncus costacervicalis A. cervicalis profunda A. intercostalis suprema A. intercostalis prima A. intercostalis secunda

24 6 A. AXİLLARİS Beslediği alan ve özelliği A. axillaris Birinci bölüm A. thoracica superior İkinci bölüm A. thoracoacromialis r. pectoralis r. acromialis r. clavicularis r. deltoideus A. thoracica lateralis r. mammarii laterales Üçüncü bölüm A. subscapularis A. circumflexa scapula A. thoroco dorsalis A. circumflexa humeri ant. A. circumflexa humer post. A. brachialis A. profunda brachii A. nutricia humeri r. deltoideus A. collateralis ulnaris sup. A. collateralis ulnaris inf. A. collateralis media A. collateralis radialis A. radialis A. reccurens radialis r. carpalis palmaris r. carpalis superficialis A. carpalis dorsalis A. princeps pollicis A. radialis indicis A. palmaris profundus A. ulnaris A. reccurens ulnaris r. ant. / r. post. A. interossea communins A. interessea ant/post/recurrens r. carpalis palmaris r. carpalis dorsalis r. palmaris profundus Arcus palmaris superficialis

25 7 AORTA THORCİCA Beslediği alan ve özelliği Visceral dalları rr. bronchiales rr. oesophageales rr. pericardiaci rr. mediastinales Parietal dalları Aa. intercostales posteriores Aa. subcostales Aa. pherenica superiores r. dorsalis Rami spinalis r. collateralis r. cutaneus lateralis rr. mamari lateralis Rami musculare Rami cutanei AORTA ABDOMINALIS Truncus coeliacus A. gastrica sinistra A. hepatica communis A. gastroduedonealis A. retroduedonealis A. gastroomentalis dextra A. pancreaticaduedonalis sup A. hepatica propria r. dexter a. cistica a. lobi caudati a. segmenti anteriores a. segmenti posteriores A. splenica rr. pancreatici r. sinister a. lobi caudati a. segmenti mediales a. segmenti laterales r. intermedium A. pancreatica dorsalis A. pancreatica inferior A. prepancreatica A. pancreatica major A. cauda pancreati A. gastroomentalis sinistra r. gastrici r. omentalis A. gastrici breves rr. splenici A. gastrica posterior

26 A. mesenterica superior A. pancreaticoduodenalis inferior Aa. ileales A. jejunales A. ileocolica a. caecalis anterior a. caecalis posterior a. appendicularis r. ileali r. colicus A. colica dextra A. colica media 8 A. mesenterica inferior A. colica sinistra A. sigmoidea A. rectalis superior A. suprarenalis media A. renalis a. suprarenalis inferior A. testicularis rr. epididymales rr. ureterici A. ovarica rr. ureterici rr. tubari A. phrenica inferior r. lateralis r. medialis a. suprarenalis superior A. lumbales (1-4) r. dorsalis r. spinalis A. sacralis mediana A. lumbalis 5 A. lumbalis inferior Rami sacrales laterales

27 9 A. İLİACA İNTERNA Beslediği alan ve özelliği A. umbilicalis A. ductus deferenti rr. ureterici Aa. vesicales superior A. vesicalis inferior A. rectalis media A. uterina r. helicini r. vaginales r. tubarius r. ovaricum A. vaginales A. azygos vaginae A. obturatoria r. pubicus r. acetebularis r. anterior r. posterior A. pudenda interna A. rectalis inferior A. perinealis A. bulbipenis A. urethralis A. profunda penis(clitoridis) A. dorsalis penis(clitoridis) A. iliolumbalis r. lumbalii r. iliacus A. sacrales laterales r. spinales A. glutea superior r. superficialis r. profunda A. glutea inferior A. İLİACA EXTERNA A. epigastrica inferior A. cremesterica r. pubicus A. ligamenti teretis uteri A. circumflexa iliaca prof.

28 A. FEMORALİS 10 A. epigastrica superficialis A. circumflexa iliaca superficialis A. pudenda externa superficialis A. pudenda externa profunda r. inguinales r. scrotales ant. / labiales A. profunda femoris A. circumflexa femoris medialis r. ascendes r. descendes r. transversus r. profundus r. superficialis r. acetebularis A. perforentes A. perforentes prima A. perforentes secunda A. perforentes tertia A. nutricia femoris A. descendens genus r. sapheneus r. articularis A. poplitea A. superior lateralis genus A. superior medialis genus A. media genus Aa. surales A. inferior lateralis genus A. inferior medialis genus A. tibialis anterior A. recurrens tibialis anterior A. recurrens tibialis post. A. malleolaris anterior lat. A. malleolaris anterior med. A. dorsalis pedis A. tarsalis lateralis A. tarsalis medialis A. arcuata A. metatarsales dorsales A. digitales dorsales A. metatarsodorsalis 1 A. plantaris profundus A. tibialis posterior r. circumflexus fibularis A. fibularis A. nutricia fibulaea r. perforentes r. communicans r. malleolaris lateralis r. calcanei A. nutricia tibiae r. malleolaris medialis r. calcanei r. plantaris medialis r. profundus r. superficialis r. plantaris lateralis

29 Arcus plantaris profundus A. metatarsales planteres r. perforentes prox/distal Aa. digitales planteres communens Aa. digitales plantares propriae 11

30

31 12 VENÖZ SİSTEM PULMONER VENLER SİSTEMİK VENLER PORTAL VENLER Kalbin venleri Sinus coronarius V. inter ventricularii ant. (v. Cardis magna) V. coronaria sinistra V. coronaria dextra( v. Cardis parva) V. interventrikülaris post. (v.cardis media) V. ventriküli sinistri post. V. ventriküli dextri ant. V. obligua atrii sinistri V. cardia minima V. atria ventricularis BAŞ VE BOYUN VENLERİ Yüzün yüzeyel venleri V. facialis V. angularis V. frontalis V. supraorbitalis V. profunda faciei V. nasalis externa V. labialis sup./ inf. r. parotidei V. palatina externa V. submentalis V. temporalis superficialis V. temporalis media V. transfersa faciei V. auricularis ant. V. auricularis post. V. occipitalis V. retromandibularis V. temporalis superficialis V. Maxillaris) Yüzün derin venleri V. maxillaris Plexus pitergoideus V. infraorbitalis V. palatina decendes V. pharengeales V. alveolaris post. Sup. V alveolaris inf. V. meningea media V. temporalis profunda V. masseterica V. buccales V. canalis ptergoidei V. sphenopalatina

32 13 KRANİUM VENLERİ Vena cerebri V. superficialis cerebri V. superiores cerebri V. prefrontalis V.frontalis V. parietalis V. occipitalis V. cerebelli V. superior cerebelli V. inferior cerebelli V. media superficialis cerebri V. İnferiores cerebri V. profunda cerebri V. magna cerebri Vv.cerebri interna Vv. thalama striata sup /inf. V. choroidea V. basalis Sinus dura matris Arka üst grup Sinus sagittalis sup/ inf. Sinus rectus Sinus transversus Sinus sigmoideus Sinus occipitalis Confluens sinium Ön alt grup Sinus cavernosus V. ophtalmica sup./ inf Sinus inter cavernosi Sinus petrosus sup./ inf Plexus basilaris V. diploicae V.diploicae frontalis V.diploicae temporalis ant-post. V.diploicae occipitalis V. emissera V. emissera mastoidea V. emissera pariatalis V. emisseracondylaris V. emissera occipitalis Plx. ven. Canalis hypoglossi Plex. ven. foraminis ovalis Plex. ven. Caraticus internus

33 14 Boyun venleri V. jugularis externa V. jugularis ant. V. transversa cervici V. suprascapularis V. jugularis post. V. jugularis interna Sinus petrosus inf. V. facialis V.lingualis (dorsalis+ profunda) V. pharyngeales V. thyroidea sup V. thyroideae mediae V. vertebralis V. vertebralis ant. V. vertebralis accessoria V. cervicalis profunda Üst extremite venleri Yüzeyel venler Rete venosum dorsale manus V. cephalica V. thoroca- acromialis V. cephalica accessoria V. basilica V. mediana antebrachii V. mediana cubiti Derin venleri Elin derinvenleri Arcus venosus palmaris superficialis Arcus venosus palmaris profundus Ön kolun derin venleri Vv. radiales Vv. ulnares vv. brachiales V. interossea ant./ post. V. axillaris V. subclavi V. jugularis externa V. jugularis ant. V. digitales palmaris communis V. metacarpalis palmaris Göğüs boşluğunun venleri Thorax venleri V. cava sup. V. azygos V. brachicephalica dextra V. brachiooceohalica sinistra V. thoracica interna V. thyroidea inferior V. intercostalis sup. V. columna vertebralis Plexus venosus vertebralis externa Plexus vertebralis internus Vv. basivertebralis Vv. spinales

34 15 Karın ve pelvis venleri V. cava inf. V. lumbales V testicularis (ovarica) dextra Vv. renales V. suprarenalis dextra Vv. phrenica inferiores Vv. hepatica Pelvis ve perine venleri V. iliaca communis V. iliaca interna Vv. guluteales superıores Vv. guluteales inf. Vv. obturatoria Vv. savrales laterales Vv. rectales media Vv. dorsalis profunda penis Vv. vesicales Vv. uterina Vv. vaginales V. ilica externa V. epigastrica inf. V. circumflexa iliaca profunda V. pubica Alt extremite venleri Yüzeyel venleri Derin venleri V. saphena magna V. saphena parva V. digitales dorsales pedis V. digitales plantares pedis Rete venosum dorsale pedis V. marginalis lateralis Arcus venosum dorsalis pedis V. digitales plantares V. tibiales post V. tibiales ant. V. poplitea V. femoralis V. profunda femofis

35 16 Hepatik portal sistem V.porta hepatis V. splenica V. gastrica breves V. gastroomentalis sinistra V. pancreatica V. mesenterica inferior V. colica sinistra V. sigmoidea V. rectalis sup. V. mesenterica sup. V.jejunales V. ileales V. ileocolica V. colica dextra V. colica media V. gastroomentalis dextra V. pancreaticoduodenales V. appendicularis V. gastrica sinistra V. gastrica dextra V. para-umbilicales V. cystica

36

37 27 DİL KASLARI Origo İnsersio Sinir Fonksiyon Dilin dış kasları M. Genioglossus Mandibula, spina mentalis Aponeurosis lingua N. hypoglossus (CN XII) Dili öne ve aşağı çeker, dili dışarı çıkartır. M. hyoglossus Os hyoideum corpus, cornu majus Dilin yan kısımları ve N. hypoglossus (CN XII) Dil kökünü aşağı ve arkaya çeker aponeurosis lingua M. chondroglossus Os hiyoideum cornu minus Dilin yan kısımları ve aponeurosis lingua N. hypoglossus (CN XII) Dil kökünü aşağı ve arkaya çeker M. styloglossus Os temporale, proc. styloideus Dilin yan-üst kısımlarına arka-üst N. hypoglossus (CN XII) Dili arka ve yukarıya çeker(emme ve taraftan yayılarak yutma hareketi) M. Palatoglossus Aponeurosis palatina Dilin arka ve üst kısımları N. hypoglossus (CN XII) Isthmus faucium un daraltılması Dilin iç kasları M. longitudinalis sup. Apex lingua Os hyoideum bölgesi N. hypoglossus (CN XII) Dilin kısalmasını, dilin üst kısmının konkavlaşmasını M. longitudinalis inf. Dilin alt yüzü Apex lingua N. hypoglossus (CN XII) Dilin kısalmasını, dilucun aşağı kıvrılmasını M. transversus lingua Septum lingua Dilin kenarları N. hypoglossus (CN XII) Dilin daralarak uzamasını M. verticalis lingua Dilin sadece ön kısmında bulunur, aponeurosis linguanın birbirine bakan yüzleri arasında N. hypoglossus (CN XII) Dili yassılaştırarak genişletir.

38 28 PHARYNX KASLARI Origo insertio Siniri Fonksiyonu M. constricor pharyngis sup. Hamulus pterygoideus Pars pitergopharengea Pars buccopharengea Pars mylopharengea Pars glossopharengea M. constricor pharyngis med. Hyoit cornu mnus, lig stilohyoideum pars condropharengea, Cornu majus; pars ceratopharengea M. constricor pharyngis inf. Cartilago throidea da linea obligua, pars thyropharengea Cartilago cricvoidea yan kısmı Pars cricopharengea tuberculum pharengeum Fascia pharyngo basilaris, raphe pharyngeus Plexus pharyngeus (IX, X) Yutağı daraltır. raphe pharyngeus Plexus pharyngeus (IX, X) Yutağı daraltır. raphe pharyngeus en alt lifleri özafagusun sirküler lifleri ile birleşir Plexus pharyngeus (IX, X) Yutağı daraltır. M. stylopharyngeus Proc stloideus Pharynx in yan duvarı n. glossopharyngeus un r. muskularis dalı Yutağı kafa tabanına doğru çeker M. salpingopharyngeus Pars cartilaginis tubae auditivae Pharynx in yan duvarı Plexus pharyngeus (IX, X) Tuba auditivanın açılması ve yutkunma esnasında kapanması DAMAK KASLARI M. uvula Aponeurosis palatina Uvula palatinanın stroması Plexus pharyngeus (IX, X) Uvulayı kaldırır M levator veli palatini Crt. Tuba auditiva, facies inferior partis petrosae ossis temporale Her iki tarafın kasları yumuşak dakta iç içe geçerler Plexus pharyngeus (IX, X) M. tensor veli palatini Spina ossis sphenoidalis ve crt. Tuba auditiva Yassı bir kirişle sulcus hamuli pterygoidei den geçer karşı tarafın kirişi ile aponeurosis palatinayı teşkil eder. N. trigeminus un n. Tensoris veli palatini dalı Yumuşak damağı pharynx in arka duvarına doğru kaldırır Yumuşak damağı gerer ve tuba auditivayı genişletir. M. palatoglossus M. transversus linguae Aponeurosis palatina N. vagus Isthmus faucium un daraltılması, dil kökünün yukarı çekilmesi M. palatopharyngeus Aponeurosis palatina, hamulus pterygoideus, lamina medialis Pharynxin yan duvarı ile crt. Thyroidea da N. vagus Isthmus faucium un daraltılması ve yumuşak damağın aşağı doğru çekilmesi.

39 29 LARYNX KASLARI Origo İnsersio Siniri Fonksiyonu M. cricothyroideus Cartilago cricoideanın dış yüzeyinden Cartilago thyroideanın alt kenarında ve cornu inferiorunda Crt. Arytenoideanın arka yüzündeki proc muskularisten Crt. Arytenoideanın arka yüzündeki proc muskularisten M. crico-artenoideus posterior Lamina cartilaginis cricoideanın arka yüzünden M. crico-arytenoideus Arcus cartilaginis cricoideanın yan lateralis. taraflarının üst kenarı ile conus elasticustan M. arytenoideus Crt. Arytenoideanın dış kenarı ve transversus arka yüzünden M. arytenoideus obligus Bir tarafın crt. Arytenoideasının dış kenarı ve arka yüzünden M. ary-epiglotticus M. arytenoideus obligus un plica aryepiglottica sından değişik şekilde yayılan liflerle M. thyro-arytenoideus Crt. Thyroideanın iç yüzünden Crt. Arytenoideanın proc. Muskularis M. vocalis Plica vokaliste seyreder Crt. Arytenoideanın proc. vocaliste M. thyro-epiglotticus M. thyroarytenoideusun plica aryepiglottica içindeki devamı N. laryngeus superior Plika vokalisleri gerer. N. laryngeus inferior (reccurens) Rima glottisi açan tek kastır. N. laryngeus inferior (reccurens) Rima glottisi daraltır. Karşı tarafın aynı bölümlerinde N. laryngeus inferior (reccurens Mizmar aralığının arka kısmını daraltır Karşı tarafın aynı bölümünden N. laryngeus inferior (reccurens Mizmar aralığının arka kısmını daraltır Epiglottisin dış yan kenarında N. laryngeus inferior (reccurens Epiglottisi aşağı ve arkaya doğru çekerek larynx girişinin kapatılması N. laryngeus inferior (reccurens Plika vokalisleri gevşeterek kısalmalarını sağlar, rima glottisi kapatır N. laryngeus inferior (reccurens Plika vokalisin kısalmadan gerilip kalınlaşmasını sağlar. N. laryngeus inferior (reccurens) Epiglottisi aşağı çekerek larynx girişinin kapatılması

40 30 Göz kasları Adı Origo İnsertio Fonksiyon Sinir M. levator palpebrae sup. Orbitanın içinde bulunur, os Üst göz kapağı Üst göz kapağını kaldırarak gözü açar N. oculamotorius sphenoidale nin ala minor unun orbitaya bakan yüzü M. obliquus superior Os sphenoidale nin korpusundan başlar sclera Göz küresini aşağı ve dışa çevirir. N. trochlearis M. obliquus inferior Maxilla, fossa sacci lacrimalisin alt Göz küresinin arka-dış ve alt Göz küresini yukarı ve dışa çevirir. N. oculamotorius kısmı bölümünde sclera da M. rectus superior Anulus tendineus communis den (zinn Kornea nın ortalama 7,7 mm Göz küresini yukarı çevirir, ayrıca iç N. oculamotorius halkası) arkasında sclera da rotasyon M. rectus inferior Anulus tendineus communis den (zinn Kornea nın ortalama 6,5 mm Göz küresini aşağı çevirir ayrıca iç N. oculamotorius halkası) arkasında sclera da rotasyon M. rectus medialis Anulus tendineus communis den (zinn Kornea nın ortalama 5,5 mm Göz küresini içe çevirir N. oculamotorius halkası) arkasında sclera da M. rectus lateralis Anulus tendineus communis den (zinn halkası) Kornea nın ortalama 6,9 mm arkasında sclera da Göz küresini dışa çevirir N. abducens M. orbitalis(müller kası) Fissura orbitalis inferior u kapatır Simpatik sistem

41 1 SYSTEMA RESPİRATORİUM Nasus Özellikler Radix nasi Dorsum nasi Apex nasi Ala nasi... Cartilagines nasi Cartilago alaris majör Crus mediale Pars mobilis septinasi... Crus laterale... Cavitas nasi Nares Choanae Cartilagines alares minores Cartilagines nasi accessoriae Cartilagines septi nasi Proc. Lateralis... Proc. Posterior; Proc. sphenoidalis... Cartilago vomeonasalis Septum nasi Pars membranace... Pars cartilaginea... Pars ossea... Vestibulum nasi Limen nasi Sulcus olfactorius Concha nasi suprema Concha nasi superior Concha nasi media Concha nasi inferior Organum vomeronasale

42 2 Plexus cavernosus concha Tunica mukosa Pars respiratoria Pars olfactoria... Glandula nasales... Agger nasi... Recessus sphenoethmoidalis... Meatus nasi superior... Meatus nasi medius Atrium meatus medii... Bulla ethmoidalis... Infundibulum ethmoidale Hiatus semilunaris Meatus nasi inferior Apertura ductus nasolacrimalis... Meatus nasi communis... Meatus nasopharyngeus... (Ductus incisivus)... Sinus paranasales Sinus maxillaris... Sinus sphenoidalis... Sinus frontalis... Cellula ethmoidales Cellula ethmoidales anteriores... Cellula ethmoidales mediae... Cellula ethmoidales posteriores......

43 3 LARYNX Özellikler Cartilagines et articulatines laryngis Cartilago thyroidea Prominentia laryngea Laminadextra/sinistra Incisura thyroidea superior Incisura thyroidea inferior Tuberculum thyroideum superiorus Tuberculum thyroideum inferiorus Linea obliqua Cornu sup. Cornu inf. (foramen thyroideum) Mebrana thyrohyidea Lig. Thyroideum medianum Bursa retrohyoidea Bursa infrahyoidea Lig. Thyrohyoideum laterale Cartilago triticia Cartilago cricoidea Arcus cartilaginis cricoideae Lamina cartilaginis cricoideae Facies articularis arytenoidea Facies articularis thyroidea Articulatio cricothyroidea Capsula articularis cricothyroidea Lig. Cricothyroideum medianum Lig. Cricotrachale

44 4 Cartilago arytenoidea Özellikler Facies articularis Basis cartilaginis arytenoideae Facies arterolateralis Proc. Vocalis Crista arcuata Colliculus Fovea oblonga Fovea triangularis Facies medialis Facies posterior Apex cartilaginis arytenoidea Proc. muscularis Articulatio cricoarytenoidea Capsula articularis cricoarytenoidea Lig. cricoarytenoideum Lig. Cricopharyngeum (cartilago sesamoidea) Cartilago corniculata Tuberculum corniculatum Cartilago cuneiformis Tuberculum cuneiforme Epiglottis Cartilago epiglottica Petiolus epiglottidis Tuberculum epiglotticum Lig. Thyroepiglotticum Lig. hyoepiglotticum Corpus adiposum preepiglotticum

45 5 Musculi laryngis Özellikler M cricothyroideus Pars recta Pars obliqua M. cricoarytenoideus posterior (M. ceratocricoideus) M. cricoarytenoideus lateralis M. vocalis M. thyroarytenoideus Pars thyroepiglottica M. arytenoideus transversus M. arytenoideus obligus Pars aryepiglottica Cavitas laryngis Aditus laryngis Plica aryepiglottica Tuberculum corniculatum Tuberculum cuneiforme İncisura interarytenoidea Vestibulum laryngis Pilca vestibularis Rima vestibulu Ventriculus laryngis Sacculus laryngis Glottis Plica vocalis Rima glottis; Pars intermembranacea Rima vocalis Pars intercartilaginea Plica interarytenoidea Cavitas infraglottica Tunica mucosa Glandula larnygeales Membrana fibroelastica laryngis Membrana quadrangularis Lig. vestibulare Conus elasticus Lig. vocale

46 6 TRACHEA Özellikler Pars cervicalis; Pars colli Pars thoracica Cartilagines tracheales M. tracheales Lgg. Anularia; Ligg. Trachealia Paries membranaceus Bifurcatio tracheae Carina tracheae Tunica mucosa Glandulae tracheales BRONCHI Arbor bronchialis Bronchus principalis dexter / sinister Bronchi lobares et segmentalis Bronchus lobaris superior dexter Bronchus segmentalis apicalis (B I) Bronchus segmentalis posterior (B II) Bronchus segmentalis anterior (B III) Bronchus lobaris medius Bronchus segmentalis lateralis (B IV) Bronchus segmentalis medialis (BV) Bronchus lobaris inferior dexter Bronchus segmentalis superior (B VI) Bronchus segmentalis basalis medialis; Bronchus cardiacus (BVII).. Bronchus segmentalis basalis anterior (BVIII) Bronchus segmentalis basalis lateralis (BIX) Bronchus segmentalis basalis posterior (BX)

47 7 Bronchus lobaris superior sinister Bronchus segmentalis apicoposterior (B I+II) Bronchus segmentalis anterior (B III) Bronchus lingularis superior(b IV) Bronchus lingularis inferior (B V) Bronchus lobaris inferior sinister Bronchus segmentalis superior (BVI) Bronchus segmentalis basalis medialis; Bronchus cardiacus (BVII)... Bronchus segmentalis basalis anterior (BVIII) Bronchus segmentalis basalis lateralis (BIX) Bronchus segmentalis basalis posterior (B X) Bronchi intrasegmentales Tunica fibromusculocartilaginea Tela submucosa Tunica mucosa Glandulae bronchiales

48 8 PULMONES Özellikler Pulmo dexter Pulmo sinister Basis pulmonis Apex pulmonis Facies costalis Pars vertebralis Facies mediastinalis İmpressio cardiaca Facies diaphragmatica Facies inter lobaris Margo anterior Incisura cardiaca pulmonis sinistri Margo inferior Hilum pulmonis Radix pulmonis Lobus superior Lingula pulmonis sinistri Lobus medius pulmonis dextri Lobus inferior Fissura obliqua Fissura horizontalis pulmonis dextri Vasa sanguinea intrapulmonalia Segmenta bronchopulmonalia Pulmo dexter, lobus superior Segmentum apicale (S I) Segmentum posterious (S II) Segmentum anterius ( SIII)

İlgili ganglionlar. Burun mukozasının koku hücreleri (I. nöron) Bulbus olfactorius (II. nöron)

İlgili ganglionlar. Burun mukozasının koku hücreleri (I. nöron) Bulbus olfactorius (II. nöron) KRANİAL SİNİRLER Sinir adı Lif özelliği Çekirdek sahası / beyin sapında ilişkili çekirdekler Craniumdan giriş veya çıkış yeri İlgili ganglionlar inervasyon sonlanması Duyu inervasyon sonlanması Korteks

Detaylı

SYSTEMA RESPIRATORIUM. Doç. Dr. Vatan KAVAK

SYSTEMA RESPIRATORIUM. Doç. Dr. Vatan KAVAK SYSTEMA RESPIRATORIUM Doç. Dr. Vatan KAVAK SYSTEMA RESPIRATORIUM Üst solunum yolları: Burun boşluğu (cavitas nasi) Yutak (pharynx) Alt solunum yolları: Gırtlak (larynx) Büyük hava yolu (trachea) Akciğer

Detaylı

BAŞ VE BOYUN. Cranium ve Fossa Cranii

BAŞ VE BOYUN. Cranium ve Fossa Cranii BAŞ VE BOYUN 1 Cranium ve Fossa Cranii Cranium (Kafa iskeleti): Santral sinir sistemi yapılarını içeren Neurocranium ve yüz iskeletini oluşturan Viscerocranium dan oluşur. Calvaria (Kafatası): Frontal,

Detaylı

Systema Respiratorium

Systema Respiratorium SOLUNUM SİSTEMİ NASUS Systema Respiratorium 2005-2005 LARYNX 1 PULMO Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM İ.Ü. Cerrahpaşa TIP Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı CANLILAR ALEMİNDE SOLUNUMUN TEMEL DÜZENLENİŞİ İNSAN Ductus

Detaylı

Medulla SpinalisÆin Arterleri

Medulla SpinalisÆin Arterleri Santral Sinir Sisteminin Damarlar Prof. Dr. M³rvet Tuncel Medulla SpinalisÆin Arterleri ò A. vertebralis û A. spinalis anterior û A. spinalis posterior ò Rr. radiculares ò A. vertebralis Rr. radiculares

Detaylı

BURUN (NASUS) Prof. Dr. Mürvet Tuncel. Burun solunum ve koku organıdır. Kemik ve kıkırdaktan yapılmış olup üzeri kas ve deri ile örtülüdür.

BURUN (NASUS) Prof. Dr. Mürvet Tuncel. Burun solunum ve koku organıdır. Kemik ve kıkırdaktan yapılmış olup üzeri kas ve deri ile örtülüdür. BURUN (NASUS) Prof. Dr. Mürvet Tuncel Burun solunum ve koku organıdır. Kemik ve kıkırdaktan yapılmış olup üzeri kas ve deri ile örtülüdür. Yapısı iki kısımda incelenir: - Nasus externus (dış burun) - Cavitas

Detaylı

BAŞ VE BOYUN DAMARLARI

BAŞ VE BOYUN DAMARLARI BAŞ VE BOYUN DAMARLARI DR. A. MURAT ÖZER ŞUBAT 2019 BAŞ VE BOYUN ARTERLERİ A. Carotis externa Boyun, yüz ve saçlı derideki yapıların arteriel beslenmesini sağlar. Ayrıca dil ve maxilla yı da kanlandırır.

Detaylı

FOSSA TEMPORALIS DR. A. MURAT ÖZER ŞUBAT 2019

FOSSA TEMPORALIS DR. A. MURAT ÖZER ŞUBAT 2019 FOSSA TEMPORALIS DR. A. MURAT ÖZER ŞUBAT 2019 FOSSA TEMPORALIS FOSSA TEMPORALIS FOSSA TEMPORALIS SINIRLARI Linea temporalis superior Os zygomaticum proc. Frontalis Arcus zygomaticus FOSSA TEMPORALIS TABANI

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ (SISTEMA RESPIRATORIUM)

SOLUNUM SİSTEMİ (SISTEMA RESPIRATORIUM) SOLUNUM SİSTEMİ (SISTEMA RESPIRATORIUM) Atmosferdeki O2 in kana geçmesi, kan dolaşımındaki CO2 in atmosfere geri verilmesi işlemine solunum (respirasyon) denilir. Solunum iki fazdan meydana gelir. Soluk

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale N. Accessorius (XI) ÖVE lifler (brankiyal motor) içeren n. accessorius, radix cranialis ve radix spinalis olmak üzere iki kısımdan oluşur. Radix cranialis, nucleus ambiguus'un kaudal

Detaylı

DERS YILI 2. SINIF ANATOMİ FİNAL SINAVI 03 OCAK 2012 BİRİNCİ BÖLÜM

DERS YILI 2. SINIF ANATOMİ FİNAL SINAVI 03 OCAK 2012 BİRİNCİ BÖLÜM 2011-2012 DERS YILI 2. SINIF ANATOMİ FİNAL SINAVI 03 OCAK 2012 BİRİNCİ BÖLÜM 1. Akciğerler ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? Cevap: D a) Apex pulmonis üst noktası, 1. kosta boynu önünde

Detaylı

SYSTEMA LYMPHATICUM LENFATİK SİSTEM

SYSTEMA LYMPHATICUM LENFATİK SİSTEM SYSTEMA LYMPHATICUM LENFATİK SİSTEM Dr. A. Murat ÖZER ŞUBAT 2019 LENFATİK SİSTEME GİRİŞ TRUNCUS LYMPHATICUS DUCTUS LYMPHATICI ÜST EXTREMİTE LENFATİK SİSTEMİ ALT EXTREMİTE LENFATİK SİSTEMİ BAŞ VE BOYUN

Detaylı

Foramen infraorbitale (göz boşluğunun altındaki delik) Sinus maxillaris (üst çene kemiği içerisindeki boşluk) Bregma Lambda Os hyoideum (dil kemiği)

Foramen infraorbitale (göz boşluğunun altındaki delik) Sinus maxillaris (üst çene kemiği içerisindeki boşluk) Bregma Lambda Os hyoideum (dil kemiği) iskelet sistemi 1 KAFATASI Ossa cranii (kranyum kemikleri) Calvaria (kafa kubbesi) kemikleri Os frontale komşuluk Arcus superciliaris (kaş arkı) Os frontale önden görünüm Os ethmoidale ve ilgili yapılar

Detaylı

SİNİR SİSTEMİNİN ANATOMİSİ. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

SİNİR SİSTEMİNİN ANATOMİSİ. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN SİNİR SİSTEMİNİN ANATOMİSİ Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN SİNİR SİSTEMİ NEDİR? Sinir Sistemi; iç bünye ile dış çevreyi ve ikisini birlikte yöneten fonksiyonel kompleksliğe sahip

Detaylı

MUSCULI FACIALES. Doç. Dr. Özlen Karabulut D.Ü. Tıp Fakültesi, Anatomi AD

MUSCULI FACIALES. Doç. Dr. Özlen Karabulut D.Ü. Tıp Fakültesi, Anatomi AD MUSCULI FACIALES Doç. Dr. Özlen Karabulut D.Ü. Tıp Fakültesi, Anatomi AD Musculi capitis Musculi capitis (Başın Kasları) iki grupta incelenir: A)Yüz kasları (Musculi faciales) B)Çiğneme kasları (Musculi

Detaylı

FTR 231 Fonksiyonel Nöroanatomi. Medulla Spinalis. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem

FTR 231 Fonksiyonel Nöroanatomi. Medulla Spinalis. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem FTR 231 Fonksiyonel Nöroanatomi Medulla Spinalis yrd. doç. dr. emin ulaş erdem Medulla spinalis (omurilik) kabaca silindir şeklindedir. Yukaruda foramen magnum dan başlar ve medulla obolgata ile devam

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ

SOLUNUM SİSTEMİ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı İstanbul Darülaceze Müdürlüğü Bakım Hemşireliği - Bakım Personeli Eğitimi Temmuz 2007 Mart 2008 SOLUNUM SİSTEMİ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ

Detaylı

BAŞ VE BOYUN ANATOMİSİ

BAŞ VE BOYUN ANATOMİSİ BAŞ VE BOYUN ANATOMİSİ ANATOMİ BAŞ VE BOYUN Cranium (Kafa) Kemikleri Santral sinir sistemi yapılarını içeren Neurocranium ve yüz iskeletini oluşturan Viscerocranium dan oluşur. Neurocranium: Beyin ve beyinciğin

Detaylı

Solunum yolları Solunum yolları

Solunum yolları Solunum yolları Solunum yolları Üst solunum yolları; nasus (burun), pars nasalis pharyngis (burun yutağı) ve larynx (gırtlak) şeklinde, Alt solunum yolları; trachea (soluk borusu), bronşlar (büyük hava yolları), akciğerler

Detaylı

NASUS. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT

NASUS. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT NASUS Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT Nasus-Burun Solunum ve koku alma organı Kemik ve kıkırdaklardan yapılmış, kas ve deri ile örtülü Havanın ısıtılması, nemlendirilmesi, süzülmesi Kokunun alınması Sesin amplifikasyonu

Detaylı

Anatomi Ders Notları

Anatomi Ders Notları REGİONES CORPORİS ( VÜCUT BÖLGELERİ) İ OLUŞTURAN OLUŞUMLAR Regiones capitis Regiones colli Regiones pectoris Regiones abdominis Regiones dorsi Regiones membri thoracici Regiones membri pelvini REGİONES

Detaylı

b. Amaç: İnsan vücudunda hareket sistemini oluşturan kemikler ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır.

b. Amaç: İnsan vücudunda hareket sistemini oluşturan kemikler ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır. ANATOMİ I-DERS TANIMLARI 1-Tanım: Kemikler hakkında genel bilgilerin öğretilmesi. b. Amaç: İnsan vücudunda hareket sistemini oluşturan kemikler ile ilgili genel bilgi öğretilmesi c. Öğrenim Hedefleri:

Detaylı

TEMEL ANATOMİ SORU VE CEVAPLAR

TEMEL ANATOMİ SORU VE CEVAPLAR TEMEL ANATOMİ SORU VE CEVAPLAR 1) Lenf Sisteminin Bölümleri nelerdir? CEVAP: Lenf damarları, Lenf düğümleri, Lenfoid dokular, Büyük lenf damarları 2)Büyük lenf damarları hangileridir? CEVAP: Truncus jugularis,

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale Merkezi Sinir Sistemi Encephalon Medulla spinalis PERİFERİK SİNİR SİSTEMİ Spinal sinirler (31 çift) Kraniyal sinirler (12 çift) Toplam 43 çift periferik sinir Nöron Sinir sisteminin

Detaylı

Boyun Kasları Klinik Anatomisi Dr. Nurullah YÜCEL Doç. Dr. Muzaffer ŞEKER

Boyun Kasları Klinik Anatomisi Dr. Nurullah YÜCEL Doç. Dr. Muzaffer ŞEKER Boyun Kasları Klinik Anatomisi Dr. Nurullah YÜCEL Doç. Dr. Muzaffer ŞEKER 1999 Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Üst sınır; BOYUN oksipital kemiğin protuberentia occipitalis i temporal

Detaylı

PULMONES (AKCİĞERLER) DOÇ.DR.M.CUDİ TUNCER D.Ü.Tıp Fakültesi Anatomi ABD

PULMONES (AKCİĞERLER) DOÇ.DR.M.CUDİ TUNCER D.Ü.Tıp Fakültesi Anatomi ABD PULMONES (AKCİĞERLER) DOÇ.DR.M.CUDİ TUNCER D.Ü.Tıp Fakültesi Anatomi ABD Pulmones *Apex pulmonis *Basis pulmonis *Margo anterior *Margo inferior *Facies mediastinalis *Facies costalis *Facies interlobaris

Detaylı

Kalp ve Pericardium un Anatomisi

Kalp ve Pericardium un Anatomisi Kalp ve Pericardium un Anatomisi Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Göğüs Cerrahisi Cenk Kılıç Şekil 1. Göğüs boşluğunda kalbin yerleşimi Kalp Mediastinum medium tadır (Şekil 1).

Detaylı

ÜNİTE. TEMEL ANATOMİ Uz. Dr. Aslı KARA İÇİNDEKİLER HEDEFLER PERİFERİK VE OTONOM SİNİR SİSTEMİ. Spinal Sinirler Kafa Çiftleri Otonom Sinir Sistemi

ÜNİTE. TEMEL ANATOMİ Uz. Dr. Aslı KARA İÇİNDEKİLER HEDEFLER PERİFERİK VE OTONOM SİNİR SİSTEMİ. Spinal Sinirler Kafa Çiftleri Otonom Sinir Sistemi HEDEFLER İÇİNDEKİLER PERİFERİK VE OTONOM SİNİR SİSTEMİ Spinal Sinirler Kafa Çiftleri Otonom Sinir Sistemi TEMEL ANATOMİ Uz. Dr. Aslı KARA Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Spinal sinirleri tanımlayabilecek,

Detaylı

Sensitif lifleri Dışkulak yolu derisi, yumuşak damak ve buraya komşu pharynx bölümünden İnnerve ettiği kaslardan gelen proprioseptiv lifler

Sensitif lifleri Dışkulak yolu derisi, yumuşak damak ve buraya komşu pharynx bölümünden İnnerve ettiği kaslardan gelen proprioseptiv lifler N.facialis Somatomotor, duyusal ve parasimpatik For.stylomastoideum Somatomotor lifleri: Nuc.nervi facialis Yüzün mimik kasları, M.buccinator, platysma M.stapedius,M.stylohyoideus M.digastrcus un arka

Detaylı

Anatomi Eğitmeni Anatomi doçentlik sınavı sorusu seviyesinde...

Anatomi Eğitmeni Anatomi doçentlik sınavı sorusu seviyesinde... Değerli Meslektaşlarım, Sınavda açıkçası farklı tarzda anatomi soruları sorulmuş. Anatomi zaten ağır bir bilim dalıdır. Ancak, sanki Eski sorulardan sormayalım bunu hemen bilirler tarzı bir yaklaşımla

Detaylı

NÖROANATOMİ, GÖZ, KULAK

NÖROANATOMİ, GÖZ, KULAK NÖROANATOMİ, GÖZ, KULAK ANATOMİ NÖROANATOMİ, GÖZ, KULAK Santral sinir sistemi gelişimsel olarak kraniyal den kaudal e doğru şu bölümlerden oluşur: 1. Prosencephalon Telencephalon (cerebrum) Diencephalon

Detaylı

CORTEX CEREBRİDEKİ MERKEZLER. Prof.Dr.E.Savaş HATİPOĞLU

CORTEX CEREBRİDEKİ MERKEZLER. Prof.Dr.E.Savaş HATİPOĞLU CORTEX CEREBRİDEKİ MERKEZLER Prof.Dr.E.Savaş HATİPOĞLU Cortex cerebri Duyu bölgeleri ;duyuların alındığı bölgeler Motor bölgeler ; hareketlerin istek doğrultusunda başlatıldığı veya sonlandırıldığı bölgeler

Detaylı

OMUZ-KOL-ÖNKOL KASLARI LAB İNDEKSİ İÇİN TEORİK BİLGİ. İntrinsik omuz kasları

OMUZ-KOL-ÖNKOL KASLARI LAB İNDEKSİ İÇİN TEORİK BİLGİ. İntrinsik omuz kasları İntrinsik omuz kasları Clavicula nın 1/3 lateral i pars clavicularis Acromion pars acromialis Spina scapula pars spinalis M. supraspinatus Fossa supraspinatus medial 2/3 ü, fascia supraspinata nın kalın

Detaylı

ANATOMİ ALT TARAF KASLARI. Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ

ANATOMİ ALT TARAF KASLARI. Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ ANATOMİ ALT TARAF KASLARI Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ ALT TARAF KASLARI Alt taraf kasları bulundukları yerlere göre dört gruba ayrılarak incelenir. 1-Kalça kasları (pelvis kasları) 2-Uyluk kasları 3-Bacak

Detaylı

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE Dr. Ayşin ÇETİNER KALE Spatium intercostale Birbirine komşu kostalar arasında bulunan boşluk İnterkostal kaslar tarafından doldurulur. Spatium intercostale V. a. ve n. intercostalis ler kostanın alt kenarı

Detaylı

ÇİĞNEME SİSTEMİNİN ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ KAS - DAMAR - SİNİR DR. HÜSNÜ YAVUZYILMAZ

ÇİĞNEME SİSTEMİNİN ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ KAS - DAMAR - SİNİR DR. HÜSNÜ YAVUZYILMAZ ÇİĞNEME SİSTEMİNİN ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ KAS - DAMAR - SİNİR DR. HÜSNÜ YAVUZYILMAZ ÇİĞNEME SİSTEMİNİN KAS YAPISI YÜZ KASLARI (M.Faciales - Mimik kaslar) HYOİD ÜSTÜ KASLAR (M. Suprahyoideus) ÇİĞNEME KASLARI

Detaylı

MEDULLA SPINALIS vfor. magnum hizasında medulla oblongata dan başlar, sacrum un ortası hizasına kadar devam eder.

MEDULLA SPINALIS vfor. magnum hizasında medulla oblongata dan başlar, sacrum un ortası hizasına kadar devam eder. MEDULLA SPINALIS vfor. magnum hizasında medulla oblongata dan başlar, sacrum un ortası hizasına kadar devam eder. vmerkezi Sinir Sisteminin canalis vertebralis içinde yer alan bölümüdür.incelen caudal

Detaylı

Mandibula ya Tutunan Kaslar

Mandibula ya Tutunan Kaslar Mandibula ya Tutunan Kaslar Journal of Clinical and Analytical Medicine Musculus Temporalis Fossa temporalis i doldurur. Fossa temporalis ve fascia temporalis ten başlar. Ramus mandibulae nin üst ön bölgesinde

Detaylı

Hemispherium cerebri. Fissura longitudinalis cerebri ile serebral hemisferler birbirinden ayrılırlar.

Hemispherium cerebri. Fissura longitudinalis cerebri ile serebral hemisferler birbirinden ayrılırlar. Doç. Dr. Ayşin Kale Hemispherium cerebri Fissura longitudinalis cerebri ile serebral hemisferler birbirinden ayrılırlar. Fissura longitudinalis cerebri: Falx cerebri ve aa. cerebri anterior bu aralıkta

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I SIRT BÖLÜM II GÖĞÜS. ABDOMEN (Karın) BÖLÜM III

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I SIRT BÖLÜM II GÖĞÜS. ABDOMEN (Karın) BÖLÜM III İÇİNDEKİLER BÖLÜM I SIRT ŞEKİL 1. Sırt Kasları- Yüzeysel tabaka 1 ŞEKİL 2. Sırt Kasları- derin tabaka 2 ŞEKİL 3. Suboksipital bölge kasları 3 ŞEKİL 4. Columna vertebralis 4 ŞEKİL 5. Meninges spinales 5

Detaylı

Truncus (arteria) pulmonalis

Truncus (arteria) pulmonalis Truncus (arteria) pulmonalis; sağ ventrikülden başlar, arter olarak ifade edilmesine karşın venöz kan taşır. Sağ ventriküldeki kanı akciğerlere taşır. Kalple ilgili damarların en önde olanıdır. Arcus aortae

Detaylı

6 Solunum Sistemi ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler. Bu üniteyi çalıştıktan sonra,

6 Solunum Sistemi ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler. Bu üniteyi çalıştıktan sonra, ÜNİTE 6 Solunum Sistemi Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Amaçlar Üst solunum yollarını, Alt solunum yollarını, Akciğerleri, Gögüs boşluğunu öğrenmiş olacaksınız. İçindekiler Üst Solunum Yolları: Burun Yutak

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ 8. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

SİNDİRİM SİSTEMİ 8. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN SİNDİRİM SİSTEMİ 8. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN SİNDİRİM SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ Canlı organizmaların hayatlarını devam ettirebilmeleri için enerji almaları gerekmektedir.

Detaylı

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE Dr. Ayşin ÇETİNER KALE Truncus lumbosacralis L 5 spinal sinirin ön dalı ile L 4 spinal sinirin ön dalından gelen bir dalın birleşmesi ile oluşur Plexus sacralis L4 S4 (L4 ve S4 ün yalnızca bazı lifleri

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİNİN ANATOMİSİ. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

SOLUNUM SİSTEMİNİN ANATOMİSİ. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN SOLUNUM SİSTEMİNİN ANATOMİSİ Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN SOLUNUM/ SOLUNUM SİSTEMİ Atmosferdeki oksijenin kana geçmesi, kan dolaşımındaki karbondioksitin atmosfere geri verilmesi

Detaylı

HEPAR. Margo dorsalis ( margo obtusus ) Margo ventralis ( margo acutus ) Margo dexter, Margo sinister

HEPAR. Margo dorsalis ( margo obtusus ) Margo ventralis ( margo acutus ) Margo dexter, Margo sinister Facies diaphragmatica area nuda sulcus venae cavae Facies visceralis Fossa vesicae felleae Fissura lig. teretis Lig. teres hepatis porta hepatis impressio esophagea impressio gastrica impressio duodenalis

Detaylı

DERİN ENSE, SIRT, BACAK ARKA YÜZÜ, AYAK TABANI Doç.Dr.Vatan KAVAK

DERİN ENSE, SIRT, BACAK ARKA YÜZÜ, AYAK TABANI Doç.Dr.Vatan KAVAK DERİN ENSE, SIRT, BACAK ARKA YÜZÜ, AYAK TABANI Doç.Dr.Vatan KAVAK Sırt Kasları İki grup altında incelenirler. 1).Yassı sırt kasları 2).Omurgada bulunan omurların processus spinosus u ile Processus transversus

Detaylı

Truncus (arteria) pulmonalis

Truncus (arteria) pulmonalis 1 Truncus (arteria) pulmonalis Truncus pulmonalis; sağ ventrikülden başlar, arter olarak ifade edilmesine karşın venöz kan taşır. Sağ ventriküldeki kanı akciğerlere taşır. Arcus aortae altında sağ (a.pulmonalis

Detaylı

ÜST EXTREMİTE KASLARI

ÜST EXTREMİTE KASLARI 14 ÜST EXTREMİTE KASLARI Omuz kasları M deltoideus M subscapularis ORIGO INSERTIO FONKSİYON SİNİR ÖZELLİK -pars clavicularis kısmı;clavicula nın lateral 1/3 ünden, -pars acromialis kısmı;acromion un lateral

Detaylı

VATAN KAVAK. Doç. Dr. Bacak ve Ayak Kasları

VATAN KAVAK. Doç. Dr. Bacak ve Ayak Kasları VATAN KAVAK Doç. Dr. Bacak ve Ayak Kasları Sinir Sistemi Merkezi Sinir Sistemi Periferal Sinir Sistemi Cerebrum Medulla Spinalis Motor Nöronlar Duyu Nöronları Somatik Sinir Sistemi * Otonom Sinir Sistemi

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale Fascia superficialis- Camper fasyası Üst (dış) yaprak Yağ dokusundan zengin Scrotum da yağ dokusunu kaybeder ve düz kas liflerinden zenginleşerek, scrotum a buruşuk görünümünü veren

Detaylı

LOKOMOTOR SİSTEM ANATOMİSİ ÖRNEK SORULAR (EKLEM-KAS) BİRİNCİ BÖLÜM

LOKOMOTOR SİSTEM ANATOMİSİ ÖRNEK SORULAR (EKLEM-KAS) BİRİNCİ BÖLÜM LOKOMOTOR SİSTEM ANATOMİSİ ÖRNEK SORULAR (EKLEM-KAS) BİRİNCİ BÖLÜM.En hareketli sinovial eklem tipini işaretleyiniz. a) Ginglymus d) Art. trochoidea b) Art. spheroidea e) Art. plana c) Art. sellaris. Üst

Detaylı

M.sternocephalicus. Eq. M.sternomandibularis. Bo.,Cap. M.sternomandibularis M.sternomastoideus. Ov. M.sternomastoideus

M.sternocephalicus. Eq. M.sternomandibularis. Bo.,Cap. M.sternomandibularis M.sternomastoideus. Ov. M.sternomastoideus Mm.colli M.splenius capitis M.splenius cervicis (ca.yok) M.brachiocephalicus M.cleidobrachialis (pars clavicularis m.deltoidei) M.cleidocephalicus M.cleidomastoideus (tüm türlerde) M.cleidooccipitalis

Detaylı

Prof. Dr. Sadettin TIPIRDAMAZ ÖĞRETİM

Prof. Dr. Sadettin TIPIRDAMAZ ÖĞRETİM A-GENEL BİLGİLER 1 ANABİLİM DALI ANATOMİ 2 DERSİN KODU VE ADI ANATOMİ II 3 DERSİN KREDİSİ ULUSAL AVRUPA KREDİ TRANSFER SİSTEMİ (AKTS) T U 3 4 4 DERSİN TÜRÜ Zorunlu 5 DERSİN DÖNEMİ II. Dönem 6 DERSİ VEREN

Detaylı

Uyluk ön bölge kasları; musculus iliopsoas, musculus sartorius (terzi kası), musculus quadriceps femoris, musculus tensor fasciae latae dır.

Uyluk ön bölge kasları; musculus iliopsoas, musculus sartorius (terzi kası), musculus quadriceps femoris, musculus tensor fasciae latae dır. Uyluk ön bölge kasları; musculus iliopsoas, musculus sartorius (terzi kası), musculus quadriceps femoris, musculus tensor fasciae latae dır. Musculus sartorius; vücudun en uzun kasıdır. Spina iliaca anterior

Detaylı

Cranium - kafatası lamina externa lamina interna diploe sinus

Cranium - kafatası lamina externa lamina interna diploe sinus CRANİUM (kafatası) Cranium - kafatası Aksial iskeletin en önünde yeralan bölümüdür. İçinde ve üzerinde barındırdığı beyin, duyu organları, sindirim ve solunum sistemlerinin başlangıç bölümlerinin öneminden

Detaylı

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan oluşur. Bu kemik ve kıkırdak yapılar toraks kafesini

Detaylı

Pars parasympathica (Parasempatik Sinir Sistemi) Doç.Dr.M.Cudi TUNCER

Pars parasympathica (Parasempatik Sinir Sistemi) Doç.Dr.M.Cudi TUNCER Pars parasympathica (Parasempatik Sinir Sistemi) Doç.Dr.M.Cudi TUNCER Pars parasympathica Çıkış merkezlerine göre pars cranialis pars pelvica olarak iki parçada incelenir. A-Pars cranialis mesencephalon,

Detaylı

Cranium Neuracranium Occipitale... Parietale. ... Frontale. Splanchnocranium Lacrimale... Concha Nasalis İnferior... Palatinum...

Cranium Neuracranium Occipitale... Parietale. ... Frontale. Splanchnocranium Lacrimale... Concha Nasalis İnferior... Palatinum... 1 İSKELET -AXIAL İSKELET -APPENDİCULER İSKELET AXIAL İSKELET Cranium Neuracranium Occipitale Parietale Frontale Temporale Sphenoidale Ethmoidale Splanchnocranium Lacrimale Concha Nasalis İnferior Palatinum

Detaylı

KALBİN İSKELETİ,TABAKALARI KAPAKLARI,SİNİRLERİ ve DAMARLARI

KALBİN İSKELETİ,TABAKALARI KAPAKLARI,SİNİRLERİ ve DAMARLARI KALBİN İSKELETİ,TABAKALARI KAPAKLARI,SİNİRLERİ ve DAMARLARI Doç. Dr.Vatan KAVAK ANATOMİ Kalbin İskeleti Anulus fibrosus Kalp deliklerinin etrafında yer alırlar. Trigonum fibrosum dexter Trigonum fibrosum

Detaylı

Göğüs ön duvarı, Karın ön ve yan duvarı kasları Ve Meme dokusu. Doç. Dr. Vatan KAVAK

Göğüs ön duvarı, Karın ön ve yan duvarı kasları Ve Meme dokusu. Doç. Dr. Vatan KAVAK Göğüs ön duvarı, Karın ön ve yan duvarı kasları Ve Meme dokusu Doç. Dr. Vatan KAVAK İnsan gövdesi nin Apertura thoracis inferior ile pelvis kemiklerinin üst kenarları arasındaki kısmında iskelet parçası

Detaylı

AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM) Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM) Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM) Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN COSTAE (Kaburgalar) İlk 7 costa, sternum ile costal kıkırdaklar sayesinde eklemleşirken, 8,9

Detaylı

Baş & Boyun. Cilt 3. Ben Pansky Thomas R. Gest. Çeviri Editörü Eray Tüccar GÜNEŞ TIP KİTABEVLERİ. Wolter Kluwer Health. Lippincott Williams & Wilkins

Baş & Boyun. Cilt 3. Ben Pansky Thomas R. Gest. Çeviri Editörü Eray Tüccar GÜNEŞ TIP KİTABEVLERİ. Wolter Kluwer Health. Lippincott Williams & Wilkins Baş & Boyun Ben Pansky Thomas R. Gest Çeviri Editörü Eray Tüccar Cilt 3 GÜNEŞ TIP KİTABEVLERİ Wolter Kluwer Health Lippincott Williams & Wilkins LIPPINCOTT AÇIKLAMALI İNSAN ANATOMİSİ ATLASI: Baş ve Boyun

Detaylı

ORGANUM VESTİBULOCOCHLEARE İŞİTME VE DENGE ORGANI AURİS-KULAK. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT

ORGANUM VESTİBULOCOCHLEARE İŞİTME VE DENGE ORGANI AURİS-KULAK. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT ORGANUM VESTİBULOCOCHLEARE İŞİTME VE DENGE ORGANI AURİS-KULAK Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT Kulak yaşadığımız ortamdan ses dalgalarını toplayıp, bu dalgaların meydana getirdiği uyartıları işitme merkezine

Detaylı

GLUTEAL-UYLUK-BACAK KASLARI LAB İNDEKSİ İÇİN TEORİK BİLGİ. Yüzeysel gluteal kaslar

GLUTEAL-UYLUK-BACAK KASLARI LAB İNDEKSİ İÇİN TEORİK BİLGİ. Yüzeysel gluteal kaslar Yüzeysel gluteal kaslar M. gluteus maximus Os ilium un dış yüzü Os sacrum, coccyx Lig. sacrotuberale Tuberositas glutea Tractus iliotibialis UYLUĞUN EN GÜÇLÜ EKTENSORU M.ILIOPSOAS IN ANTOGONISTİ UYLUĞA

Detaylı

YENİ ZELANDA TAVŞANINDA (ORYCTOLAGUS CUNICULUS L.) NERVUS VAGUS UN SUBGROS-ANATOMİK İNCELENMESİ

YENİ ZELANDA TAVŞANINDA (ORYCTOLAGUS CUNICULUS L.) NERVUS VAGUS UN SUBGROS-ANATOMİK İNCELENMESİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YENİ ZELANDA TAVŞANINDA (ORYCTOLAGUS CUNICULUS L.) NERVUS VAGUS UN SUBGROS-ANATOMİK İNCELENMESİ Veteriner Hekim Ayşe ÇENGELCİ ANATOMİ ANABİLİM DALI DOKTORA

Detaylı

BOYUN KÖKÜ THORACOCERVİCAL BÖLGE. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT

BOYUN KÖKÜ THORACOCERVİCAL BÖLGE. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT BOYUN KÖKÜ THORACOCERVİCAL BÖLGE Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT Boyun kökü apertura thoracis superior ve hemen üzerinde yer alan bölgedir. Apertura thoracis superior, önde manubrium sterni, yanlarda 1.costalar

Detaylı

SYSTEMA NERVOSUM AUTONOMICUM. Doç.Dr.M.Cudi TUNCER D.Ü.Tıp Fakültesi Anatomi ABD

SYSTEMA NERVOSUM AUTONOMICUM. Doç.Dr.M.Cudi TUNCER D.Ü.Tıp Fakültesi Anatomi ABD SYSTEMA NERVOSUM AUTONOMICUM Doç.Dr.M.Cudi TUNCER D.Ü.Tıp Fakültesi Anatomi ABD Sinir Sistemi Sinir Sistemi SSS Santral Sinir Sistemi PSS Periferik Sinir Sistemi Otonom Somatik Sempatik Parasempatik Otonom

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale Fascia superficialis- Camper fasyası Üst (dış) yaprak Yağ dokusundan zengin Scrotum da yağ dokusunu kaybeder ve düz kas liflerinden zenginleşerek, scrotum a buruşuk görünümünü veren

Detaylı

Anatomik Pozisyon

Anatomik Pozisyon Anatomik Pozisyon Ayakta dik duran, baş dik, yüz karşıya dönük, kollar iki yanda sarkık, avuç içleri karşıya dönük ve ayakların topuklardan bitişik olduğu pozisyona denir. 10.04.2018 65 Anatomik Düzlemler

Detaylı

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan oluşur. Bu kemik ve kıkırdak yapılar toraks kafesini

Detaylı

TEMEL ANATOMİ SORU VE CEVAPLAR

TEMEL ANATOMİ SORU VE CEVAPLAR HEDEF FİNL TEMEL NTOMİ SORU VE CEVPLR 1) Lenf Sisteminin Bölümleri nelerdir? CEVP: Lenf damarları, Lenf düğümleri, Lenfoid dokular, Büyük lenf damarları 2)Büyük lenf damarları hangileridir? CEVP: Truncus

Detaylı

ÜNİTE TIBBİ TERMİNOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER SOLUNUM SİSTEMİ. Doç. Dr. İsmail MALKOÇ

ÜNİTE TIBBİ TERMİNOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER SOLUNUM SİSTEMİ. Doç. Dr. İsmail MALKOÇ HEDEFLER İÇİNDEKİLER SOLUNUM SİSTEMİ Giriş Solunum Sistemi Hakkında Genel Bilgiler Solunum Sistemi İle İlgili Anatomik Terimler Solunum Sistemi ile İlgili Semptom ve Klinik Terimler Solunum Sistemi ile

Detaylı

Ratta Toraks Anatomisi

Ratta Toraks Anatomisi Journal of Clinical and Analytical Medicine Okan Ekim, Çağdaş Oto Tüm evcil memeli hayvanlarda olduğu gibi [1] ratta da göğüs boşluğunun (cavum thoracis) kemiksel sınırlarını dorsal de thoracal vertebra

Detaylı

Ratta Toraks Anatomisi

Ratta Toraks Anatomisi Okan Ekim, Çağdaş Oto Tüm evcil memeli hayvanlarda olduğu gibi [1] ratta da göğüs boşluğunun (cavum thoracis) kemiksel sınırlarını dorsal de thoracal vertebra lar, lateral de costa lar, ventral de ise

Detaylı

ANATOMİ. 1) Makroskopik Anatomi. 2) Mikroskobik Anatomi

ANATOMİ. 1) Makroskopik Anatomi. 2) Mikroskobik Anatomi ANATOMİYE GİRİŞ ANATOMİYE GİRİŞ Anatominin Tanımı: İnsan vücudunun normal şekil ve yapısını, vücudu oluşturan yapı ve organların birbirleri ile olan ilişkilerini ve bu yapıların çalışma şeklini inceleyen

Detaylı

Apertura thoracis superior (göğüs girişi) Apertura thoracis inferior (göğüs çıkışı) Toraks duvarını oluşturan tabakalar

Apertura thoracis superior (göğüs girişi) Apertura thoracis inferior (göğüs çıkışı) Toraks duvarını oluşturan tabakalar solunum sistemi 1 TORAKS (GÖĞÜS) DUVARI Toraks (göğüs) Apertura thoracis superior (göğüs girişi) Apertura thoracis inferior (göğüs çıkışı) Toraks duvarını oluşturan tabakalar Toraks duvarı kasları 2 SOLUNUM

Detaylı

Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır.

Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır. Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır. İskeletin önemli bir bölümüdür ve temel eksenidir. Sırt boyunca uzanır

Detaylı

THORAX PROF. DR. ALİ İHSAN SOYLUOĞLU

THORAX PROF. DR. ALİ İHSAN SOYLUOĞLU THORAX PROF. DR. ALİ İHSAN SOYLUOĞLU FONKSİYON: SOLUNUM KORUMA GEÇİŞ THORAX DUVARININ YAPISI: VERTEBRA THORACİCA COSTAE STERNUM İnspirasyon yaptıran kaslar Diaphragma M.intercostalis externus Yardımcılar

Detaylı

Netter in BA VE BOYUN NEIL S. NORTON. Çeviri Editörü MEHMET YILDIRIM GÜNE TIP K TABEVLER

Netter in BA VE BOYUN NEIL S. NORTON. Çeviri Editörü MEHMET YILDIRIM GÜNE TIP K TABEVLER Netter in D HEK MLER Ç N BA VE BOYUN ANATOM S NEIL S. NORTON Çeviri Editörü MEHMET YILDIRIM GÜNE TIP K TABEVLER Önsöz Netter in Difl Hekimleri çin Bafl ve Boyun Anatomisi, difl hekimli i fakültesi ö rencileri

Detaylı

URİNER SİSTEM. BÖBREK REN (Lat.) NEPHROS (Gr.) Böbrekler Üreterler İdrar kesesi Üretra Böbrekler in görevleri

URİNER SİSTEM. BÖBREK REN (Lat.) NEPHROS (Gr.) Böbrekler Üreterler İdrar kesesi Üretra Böbrekler in görevleri URİNER SİSTEM Böbrekler Üreterler İdrar kesesi Üretra 1- Metabolizma son ürünlerin atılması Böbrekler in görevleri BÖBREK REN (Lat.) NEPHROS (Gr.) 2- Organizmanın sıvı-elektrolit dengesini regüle etmek

Detaylı

Duyuların değerlendirilmesi

Duyuların değerlendirilmesi Duyuların değerlendirilmesi Subjektif duyusal yakınmalar Uyuşma,karıncalanma, keçeleşme ve iğnelenmeler-periferik nöropati Yumuşak halıda yürüyormuş hissi, bacaklarda ve gövdede sıkışma, elektriklenme-derin

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ. iki iletim yolu vardır:

SİNİR SİSTEMİ. iki iletim yolu vardır: Sinir sistemi, endokrin sistemle birlikte vücudun haberleşme ve düzenleme sistemi olarak çalışır. SİNİR SİSTEMİ Prof. Dr. Rıfat MUTUŞ Bu sistemin temel amacı, vücudun bir bütün olarak hareket etmesini

Detaylı

TF 100 DÖNEM I KURULLARA GÖRE ANATOMİ DERS İÇERİKLERİ TEMEL TIP BİLİMLERİ DERS KURULU IV

TF 100 DÖNEM I KURULLARA GÖRE ANATOMİ DERS İÇERİKLERİ TEMEL TIP BİLİMLERİ DERS KURULU IV TF 100 DÖNEM I KURULLARA GÖRE ANATOMİ DERS İÇERİKLERİ TEMEL TIP BİLİMLERİ DERS KURULU IV Konu: Anatomiye Giriş Anatomi Terminolojisi Amaç: Anatominin Bilimsel tanımını kavramak, tıp eğitimindeki önemini

Detaylı

THORAX IN KLİNİK ANATOMİSİ PROF. DR. ALİ İHSAN SOYLUOĞLU

THORAX IN KLİNİK ANATOMİSİ PROF. DR. ALİ İHSAN SOYLUOĞLU THORAX IN KLİNİK ANATOMİSİ PROF. DR. ALİ İHSAN SOYLUOĞLU THORAX DUVARININ YAPISI: VERTEBRA THORACİCA COSTAE STERNUM FONKSİYON: SOLUNUM KORUMA GEÇİŞ ANGULUS STERNİ II. KABURGA HİZASINDADIR KEMİK İLİĞİ BİOPSİSİ

Detaylı

Toraks Duvarının Damarları ve Sinirleri

Toraks Duvarının Damarları ve Sinirleri Toraks Duvarının Damarları ve Sinirleri A.thoracica interna: Bu arter clavicula dan umbilicus a kadar toraks ve karın ön duvarını besler (Şekil 4,5,34). Ratta Toraks Anatomisi Cenk Kılıç Şekil 34. Sternum

Detaylı

Bölüm 1: Sinir Dokusu ve Embriyolojisi Bölüm 2: Sinir Sistemi Anatomisi... 9

Bölüm 1: Sinir Dokusu ve Embriyolojisi Bölüm 2: Sinir Sistemi Anatomisi... 9 çindekiler Bölüm 1: Sinir Dokusu ve Embriyolojisi... 5 Bölüm 2: Sinir Sistemi Anatomisi... 9 Bölüm 3: Merkezi Sinir Sistemi Zarlar (Dura mater, Arachnoidea mater, Pia mater)... 33 Bölüm 4: Merkezi Sinir

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ. Prof. Dr. Rıfat MUTUŞ SİNİR SİSTEMİ

SİNİR SİSTEMİ. Prof. Dr. Rıfat MUTUŞ SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ Prof. Dr. Rıfat MUTUŞ Sinir Sistemi, endokrin sistemle beraber vücudun haberleşme ve düzenleme sistemi olarak çalışır. Bu sistemin temel amacı,. vücudun bir bütün olarak olarak

Detaylı

MERKEPTE (EQUUS ASINUS) ENCEPHALON UN ANATOMİSİ VE TRANSVERSAL KESİTLERİNİN İNCELENMESİ

MERKEPTE (EQUUS ASINUS) ENCEPHALON UN ANATOMİSİ VE TRANSVERSAL KESİTLERİNİN İNCELENMESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MERKEPTE (EQUUS ASINUS) ENCEPHALON UN ANATOMİSİ VE TRANSVERSAL KESİTLERİNİN İNCELENMESİ Çağdaş OTO ANATOMİ ANABİLİM DALI DOKTORA TEZİ

Detaylı

OSSA MEMBRI PELVINI. v Cingulum membri pelvini Ossa Coxarum v Femur v Patella v Ossa cruris v Ossa tarsi v Ossa metatarsalia v Ossa digitorum pedis

OSSA MEMBRI PELVINI. v Cingulum membri pelvini Ossa Coxarum v Femur v Patella v Ossa cruris v Ossa tarsi v Ossa metatarsalia v Ossa digitorum pedis OSSA MEMBRI PELVINI v Cingulum membri pelvini Ossa Coxarum v Femur v Patella v Ossa cruris v Ossa tarsi v Ossa metatarsalia v Ossa digitorum pedis OSSA COXAE OS ILIUM OS PUBİS OS ISCHII OS ILIUM Corpus

Detaylı

ORGANA URINARIA ORGANA GENITALIA

ORGANA URINARIA ORGANA GENITALIA APPARATUS UROGENITALIS ORGANA URINARIA ORGANA GENITALIA ORGANA URINARIA Ren, Ureter, Vesica urinaria, Urethra ORGANA GENITALIA Organa genitalia masculina Testis, Epididymis, Ductus deferens, Gll.genitales

Detaylı

ÜST EKSTREMİTE KEMİKLERİ

ÜST EKSTREMİTE KEMİKLERİ ÜST EKSTREMİTE KEMİKLERİ 1. Clavicula nın orta 1/3 lük kısmının kırıklarında hangi sinirde zedelenme görülme olasılığı en fazla N. suprascapularis 2. Sulcus musculi subclavii hangi kemiğe ait Clavicula;

Detaylı

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE Dr. Ayşin ÇETİNER KALE 1-Clavicula 2- Incisura jugularis 3- Manubrium sterni 4- Angulus sterni 5- Linea medioclavicularis 6- Corpus sterni 7- Proc. xiphoideus 8- Areola mammae 9- Arcus costalis Angulus

Detaylı

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 9 a

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 9 a Fizyoloji PSİ 123 Hafta 9 Serebrum Bazal Çekirdekler Orta Beyin (Mezensefalon) Beyin sapının üzerinde, beyincik ve ara beyin arasında kalan bölüm Farklı duyu bilgilerini alarak bütünleştirir ve kortekse

Detaylı

ÖNKOL VE ELİN ARKA YÜZ KASLARI (Regio antebrachi posterior,regio carpalis posterior,regio dorsalis manus)

ÖNKOL VE ELİN ARKA YÜZ KASLARI (Regio antebrachi posterior,regio carpalis posterior,regio dorsalis manus) ÖNKOL VE ELİN ARKA YÜZ KASLARI (Regio antebrachi posterior,regio carpalis posterior,regio dorsalis manus) E. Savaş Hatipoğlu Bu derste ön kolun yan ve arka tarafında bulunan kaslar ile elin dorsal tarafı

Detaylı

ANATOMİK TERMİNOLOJİLERLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER VE HATIRLATMALAR. YRD. DOÇ.DR. Kadri KULUALP YRD. DOÇ. DR. Önder AYTEKİN

ANATOMİK TERMİNOLOJİLERLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER VE HATIRLATMALAR. YRD. DOÇ.DR. Kadri KULUALP YRD. DOÇ. DR. Önder AYTEKİN ANATOMİK TERMİNOLOJİLERLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER VE HATIRLATMALAR YRD. DOÇ.DR. Kadri KULUALP YRD. DOÇ. DR. Önder AYTEKİN Kemiklerle İlgili Terimler Apex: Tepe Basis: Taban Canalis: Kanal Canaliculus:

Detaylı

Yüzeyel ense, sırt, omuz ve kolun arka bölgesi. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT

Yüzeyel ense, sırt, omuz ve kolun arka bölgesi. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT Yüzeyel ense, sırt, omuz ve kolun arka bölgesi Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT Venter frontalis Venter occipitalis Galea aponeurotica Siniri; n.facialis İşlevi; venter frontalis kaş ve burun kökü derisini yukarı

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ Öğr. Gör. Nurhan Bingöl

SİNİR SİSTEMİ Öğr. Gör. Nurhan Bingöl SİNİR SİSTEMİ Öğr. Gör. Nurhan Bingöl 1. MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemi, (systema nervosum) vücudun sinir hücreleri ve sinir liflerinden oluşan en karmaşık sistemdir. Değişik duyu organlarından gelen

Detaylı

Omuz kemeri kemikleri Clavicula (köprücük kemiği)

Omuz kemeri kemikleri Clavicula (köprücük kemiği) Üst ekstremite kemikleri omuz hizasında kürek kemiği ve köprücük kemiğinden oluşan omuz kemeri kemikleri ile başlar. Diğer üst ekstremite kemikleri, humerus (pazu kemiği, kol kemiği), antebrachium (radius

Detaylı