DERS 4 TÜREV ARAÇ PİYASALARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DERS 4 TÜREV ARAÇ PİYASALARI"

Transkript

1 DERS 4 TÜREV ARAÇ PİYASALARI

2 GELECEK (FUTURE) PİYASALARI Futures sözleşmesi, sözleşmenin taraflarını, belirlenen ileri bir tarihte, üzerinde anlaşılan fiyattan, standartlaştırılmış miktar ve kalitede olan bir malı veya kıymeti teslim alma veya teslim etme yükümlülüğü altına sokan sözleşmelerdir. Sözleşmeyi satan taraf kısa pozisyon sahibi, sözleşmeyi alan taraf ise uzun pozisyon sahibi olarak tanımlanmaktadır. Futures sözleşmeleri, organize olmuş borsalarda işlem görmektedir. Organize borsalarda işlem görmeleri dolayısıyla futures sözleşmelerinin ikincil piyasası bulunmaktadır. Bu bakımdan futures sözleşmelerinin vadesinden önce el değiştirmesi mümkündür. Sözleşmeye konu olan malın cinsi, kalitesi, özelliği, miktarı, sözleşmenin vadesi ve teslimat tarihi açısından standart sözleşmelerdir.

3 Sözleşmenin tarafları arasında güveni arasında güveni sağlayan takas odası ve teminat sistemi bulunmaktadır. Takas odası her iki taraftan da sözleşme tutarının %10 - %20 si kadar tutarı başlangıç teminatı olarak almaktadır. Pozisyon açılırken, muhakkak başlangıç teminatı nın taraflarca ödenmesi gerekmektedir. Maksimum günlük fiyat değişikliği söz konusudur. Fiyat değişikliğinin bahsedilen maksimum sınırı aşması halinde o gün işlemler sonlandırılır. Futures sözleşmeler, vadesinden önce ters işlem yapılarak kapatılabilir. Ters işlem, sözleşme taraflarının aldıkları mevcut pozisyonun ters pozisyonunu almak suretiyle gerçekleşmektedir.

4 Futures Piyasalarında Taraflar Bir piyasanın oluşabilmesi ve varlığını sürdürmesi etkileşimde bulunan birden fazla tarafın varlığı ile mümkündür. Bu bakımdan vadeli işlem borsalarında faaliyet gösteren tarafları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür. Borsa Aracı Kurumlar Takas Kurumu Piyasa Katılımcıları Denetleyici Kurumlar

5 Gelecek Piyasalarında Alınan Pozisyonlar ve Pozisyon Güncelleştirmesi İşlemi Pozisyon, VİOP ta yatırımcıların yaptığı alım ve satım işlemleri sonucunda tuttukları net kontrat miktarıdır. Gelecek sözleşmelerinin işlem gördüğü piyasalarda yatırımcılar, fiyattaki değişim beklentilerine göre iki farklı pozisyon almaktadırlar. Kısa Pozisyon (Short Position) Gelecek piyasasında sözleşmeyi satan taraf kısa pozisyona sahip olur. Sözleşmeyi satan tarafın fiyatlardaki değişim beklentisi ise düşüş yönündedir. Uzun Pozisyon (Long Position) Gelecek piyasasında sözleşmeyi alan taraf uzun pozisyona sahip olur. Sözleşmeyi alan tarafın fiyatlardaki değişim beklentisi ise yükselme yönündedir. Örneğin, Faizlerin düşeceğini düşünen bir yatırımcı VİOP ta uzun pozisyon alırken, faizlerin yükseleceğini düşünen yatırımcı ise VİOP ta kısa pozisyon almalıdır. VİOP ta işlem yapan yatırımcıların aldıkları pozisyonların her işlem günü sonunda belirlenen uzlaşma fiyatı baz alınarak yeniden değerlendirilmesi işlemine pozisyon güncelleştirme işlemi adı verilmektedir. Pozisyon güncelleştirme işlemi sonrasında ortaya çıkacak olan kar-zarar tutarı belirlenerek hesaplara yatırılmaktadır.

6 Gelecek Piyasalarında Teminatlandırma Gelecek sözleşmelerinde sözleşmenin tarafları işlem yapabilmek ve sistemin güvenle çalışabilmesini garanti altına almak amacıyla Takas Odası na belirli bir miktarda para yatırmak zorundadırlar. Başlangıç Teminatı: Herhangi bir vadeli işlem sözleşmesinde pozisyon alabilmek amacıyla sözleşmede öngörülen miktar veya oranda başlangıçta yatırılması gereken minimum tutara başlangıç teminatı adı verilmektedir. Takasbank, piyasada her hesap için portföy bazlı teminatlandırma yöntemini kullanmaktadır. Bulunması Gereken Teminat: Bulunması gereken teminat, başlangıç teminatı ile fiziki teslimat teminatının toplamıdır. Fiziki teslimat teminatı ise fiziki teslimata konu dayanak varlık sayısı ile dayanak varlığın fiyat değişim aralığının çarpımına eşittir. VİOP ta fiziki teslimat pay sözleşmelerinde mevcuttur.

7 Forward (Alivre) İşlemler İleri bir tarihte satıcısının belli bir ürünü, başta anlaşılan fiyat, vade, miktar ve kalite üzerinden alıcısına teslim etmesini öngören sözleşmelerdir. Sözleşme şartları satıcı ve alıcı arasında belirlenerek oluşmaktadır. Taraflar arasında serbestçe yapılması nedeniyle güvene dayalı bir ilişkinin de sağlanması gerekir. Kredi riski bulunması nedeniyle taraflardan birinin sözleşmeden doğan yükümlülüğünü yerine getirememesi sonunda doğacak risk garanti altına alınmış değildir. Piyasadaki diğer katılımcıların bilgisine açık değildir. Bu bakımdan, kesin şekilde gelecekte oluşacak fiyatlar için bir referans olma özelliği taşımazlar.

8 Alıcı ve satıcı olma durumlarına göre kısa pozisyon ve uzun pozisyon olarak kategorize etmek mümkündür. Forward (Alivre) sözleşmelerin, sözleşmede eğer özel bir madde bulunmuyorsa bir başkasına devredilmesi söz konusu değildir. Sözleşmenin devri hukuken mümkün olsa dahi alivre sözleşmelerinin kendilerine mahsus hükümler taşımaları nedeniyle devredilemezler. Tarafların pozisyonlarını kapatmaları için vade sonunu beklemeleri gerekmektedir. Bu açıdan pozisyonların kapatılması ancak sözleşmenin iptali ile mümkün olmaktadır. Sözleşmenin vadesinden önce sonuçlandırılması, orijinal sözleşmenin kalan vadesine eşdeğer olan aksi yönde bir forward işleme girilmesiyle mümkündür. Ancak, bunun için mevcut koşullarda böyle bir forward kontrata girmek isteyen bir karşı tarafın bulunması gerekmektedir.

9 Forward İşlemlerin Özellikleri Vadeli işlemlerde bankalar, çift taraflı alış ve satış olarak kotasyon vererek alış ve satış fiyatlarını açıklarlar. İşlemler telefon aracılığıyla yapılabilmektedir. Sözleşmeler banka ve müşteri arasında yapılır. Taraflar birbirini tanımaktadır. İşlemin yapılmasıyla taraflar arasında karşı tarafın riskinin kabul edildiği anlaşılır. Genellikle bir emniyet marjı teminat, pay akçesi veya kapora talep edilemez. Eğer bankamüşteriye fazla güven duymuyorsa veya spekülasyona yönelik bir belirti varsa bu durumda müşteriden güvence istenebilir. Güvence payı, yapılan sözleşme tutarı üzerinden bir yüzde olarak belirlenmektedir. Emniyet marjı olan güvence, müşterinin sözleşmeden doğan yükümlülüğünü yerine getirmemesi halinde sözleşmenin sona erdiği günde oluşacak zararı karşılamak amacıyla kullanılmaktadır.

10 Sözleşmelerin çoğu, karşılıklı olarak yükümlülüklerin yerine getirilmesi, dövizin teslimi ve karşılığında bedelinin ödenmesi ile sonuçlanmaktadır. Sözleşmede vade ve tutar esnektir. Bazı durumlarda sözleşme için asgari bir tutar belirlenebilir. Genellikle vade, futures sözleşmelerinden daha uzundur. Forward sözleşmeleri çeşitli para birimleri ve faiz oranları üzerinden yapılabilir. Dolayısıyla vadeli sözleşmeler farklı döviz cinsleri üzerinden yapılabilmektedir. Kar veya zararın oluşması için vade sonu beklenir. Ancak muhasebenin ihtiyatlılık kavramı gereğince fiyatların sözleşme taraflarından birisinin aleyhinde gelişmesi sonucunda o gün için oluşacak zarar tutarında karşılık ayrılabilir.

11 Vadeli Sözleşmeler İle Gelecek Sözleşmeleri Arasındaki Farklar: Gelecek Sözleşmeleri Vadeli Sözleşmeleri Organize borsalarda işlem görür Standart Sözleşmeler bulunur İkincil piyasası var Takas odası var Teminat sistemi var Maksimum fiyat değişikliği sınırı var Tezgahüstü piyasalarda işlem görür Sözleşmeler, tarafların ihtiyaçlarına göre düzenlenir İkincil piyasası yok Takas odası yok Teminat sistemi yok Maksimum fiyat değişikliği sınırı yok TİK (Minimum fiyat aralığı uygulaması) var TİK (Minimum fiyat aralığı uygulaması) yok Günlük hesaplaşma var Ters işlemle pozisyon kapatma var Arz ve talebe göre fiyat oluşur Günlük hesaplaşma yok Vade sonunda teslimle sonuçlanma var Taraflar arasındaki pazarlığa göre fiyat oluşur

12 SWAP Swap takas anlamına gelmektedir. Swap işlemi, iki tarafın belirli bir zaman diliminde ödemelerinin karşılıklı değişimi üzerinde anlaştıkları bir finansal işlemdir. Değişim; anapara, faiz veya anapara ve faiz üzerinden yapılabilir. Swap işlemini belirli bir miktar ve nitelikteki para, döviz, altın, mali araç, alacak, mal gibi varlıklarla; yükümlülüklerin, önceden belirlenen fiyat ve koşullara göre, gelecekteki bir tarihte ve banka şeklinde organize olan bir piyasada değiş-tokuşunu kapsamına alan vadeli bir işlem olarak tanımlamak mümkündür. Swap işlemlerinin yapılmasındaki temel amaç, kur ve faiz risklerini minimize etmektir. Swap sözleşmesiyle maliyet üstünlüğüne sahip olan taraf diğer işletmenin de bu üstünlük seviyesine ulaşmasına imkan verir. Kısacası swap tekniği, dış ticaretteki karşılaştırmalı (mukayeseli) üstünlükler teorisinin finans piyasasına uygulanmasıdır.

13 Swap tekniğine temel oluşturan birtakım farklılıklar bulunmaktadır., Tarafların farklı finans pazarlarından, farklı kredibiliteye sahip olmaları, Değişken faizle fon bulunmasına karşın, sabit faizli fonların bulunmasında karşılaşılan güçlükler, Belirli döviz fonlarına erişim güçlüğü, yani belirli para birimi cinsinden fon bulma imkanına karşı belirli para birimi cinsinden kaynak bulmada karşılaşılan sorunlar, Dış satım ve hizmetlerin belirli döviz birimi cinsinden kaynak bulunmasına karşın ihtiyaç duyulan döviz türlerinin farklı olması, Belirli döviz cinsi üzerinden kredi sağlama olanağına karşın, farklı döviz cinslerinden fon temin edilmesi zorunluluğu, Piyasada birincil borçlanma için, gerekli likiditenin yeterli düzeyde olmaması, Bazı piyasalarda ulaşılabilen vadelerin kısa olması, uzun vadede borçlanma imkanlarının yetersiz olması.

14 Amaçları Farklı pazarlardaki fiyat farklarından yararlanma (Arbitraj), Varlıkların getiri oranını arttırmak, Risk yönetimi, Kaynak maliyetlerini azaltma, Alım-satım işlemleri ile kazanç sağlanmasıdır. Swap piyasalarının hızlı şekilde gelişmesinde etkili olan faktörler: Vadeli döviz işlemlerin sadece belli para birimleri ile sınırlı kalması, Vadeli piyasaların istenen düzeyde çalışmaması, Kurlarda meydana gelen dalgalanmalar, Faiz oranlarında meydana gelen artışlar.

15 Piyasanın Gelişimi Swap piyasasının asıl gelişimi, 1970 li yıllardan sonra olmuştur. Bu gelişimi hızlandıran olay 1973 yılında Bretton Woods sisteminin çökmesidir yılında sabit kur sisteminin ortadan kalkmasıyla serbest veya dalgalı kur sistemine geçilmesi, vadeli döviz işlemlerinde döviz kuru riskini ortaya çıkartmıştır. Bu riski ortadan kaldırmak için swap işlemleri kullanılmıştır. Swap işlemlerinin geliştiren bir diğer işlem 1982 de Dünya Bankası ile IBM arasında yapılan swap işlemidir. Bu işlemde banka Alman Markı ve İsviçre Frangı kaynak bulmak istemiş ancak çok iyi tanındığı Amerikan piyasasından Dolar borçlanmış ve borçlandığı bu dolarları IBM e vererek IBM in çıkardığı Alman Markı ve İsviçre Frangı tahvillerden gelen parayı almıştır. Bu uygulama faiz swapının gelişimine çok büyük katkıda bulunmuştur. İlk resmi olmayan faiz swap işlemi 1981 yılında bir para swap ının içinde gerçekleşmiştir. Bu swap işleminden sonra ilk resmi faiz swap işlemi Deutsche Bank Luxembourg ile Merrill Lynch & Credit Suisse First Boston arasında yapılmış ve Deutsche Bank tarafından sabit faizli Euro-tahvil ihracı gerçekleştirilmiştir. Bu gelişmelerden sonra swap piyasası, 1987 de Uluslar arası Swap Aracıları Birliği nin (International Swap Dealers Association- ISDA) kurulmasıyla yeni bir biçim almıştır. Swap birliğinin kurulmasıyla birlikte, swap işlemleri standart hale getirilerek, standart belgeler kullanılmaya başlanmıştır.

16 Swap Sözleşmesinin Unsurları: 1. Anapara Swap tekniği, tarafların karşılıklı ödeme akımlarını ortaya çıkaran bir işlemdir. Ödeme akımlarının ana unsurunu farazi anapara oluşturmaktadır. Varsayıma dayalı olarak gerçekleşen bu anapara türü, swap tekniği sonucunda ortaya çıkan ödeme akımlarını hesaplayabilmek amacıyla dikkate alınmaktadır. Anaparanın swap tekniğine konu olan temel işlemdeki parasal büyüklükler ile bağlantısı olan bir tutar olması mümkündür. Örnek olarak, tahvili sabit faiz üzerinden ihracını gerçekleştiren bir firmanın faizlerin düşüşte olduğu bir piyasada değişken faiz oranına geçebilmek için başvurduğu swap işlemindeki anapara miktarı ile ihracı gerçekleşen tahvil miktarının birbirine eşit veya farklı olmaları mümkündür.

17 2. Faiz Oranı Swap işleminde faiz oranlarından kasıt, anapara ile ilişki kurulan sabit veya değişken nitelikteki oranlardır. Eğer swap işlemi sabitten sabite doğru kurulmuşsa faiz oranı değişmediğinden, faiz tutarı da vade bitimine kadar aynı kalacaktır. Değişken faiz oranı söz konusu ise, piyasadaki faiz oranlarındaki değişiklik, değişken faiz oranı etkileyeceğinden dönem itibariyle faiz ödemeleri vade süresince değişim gösterecektir. 3. Sözleşmenin Ana İşlemden Bağımsız Olması Swap tekniği, tarafların daha önce gerçekleştirdikleri ekonomik işlemlere dayanarak yapılmaktadır. Bahsedilen ekonomik işlemler sonucunda ortaya çıkan riskleri azaltabilmek veya ortadan kaldırabilmek maksadıyla swap işlemine başvurulmaktadır. Ana işlem ile swap sözleşmesi arasında ekonomik manada bir ilişki bulunmaktadır. Ancak sözleşmeler ile temel işlemler arasında bir hukuki ilişki bulunmamaktadır.

18 4. Vade Sözleşmede belirtilen vade gününe kadar anapara daima sabittir. Ancak bazı swap türlerinde (itfa edilebilir swap, eksiltmeli swap) anaparanın kontratta belirtilen sürelerde belirtilen oranlar üzerinden azaltımı söz konusu olabilir. 5. Süre ve Nakit Akım Değişimi Süre, swap işlemi tarafları arasında yapılan sözleşmenin geçerli olduğu zamanı belirtmektedir. Bu tür sözleşmelerde standart bir süre bulunmamakta ve taraflar arasında serbestçe belirlenebilmektedir. Ancak, swap sözleşmelerinin süresinin 1 yıldan daha az olmaması gereğidir. Genelde maksimum sözleşme süresi 5 yıldır. Swap sözleşmelerinde yükümlülüklerin yerine getirileceği zamanı gösteren bir süre de bulunmaktadır. Belirtilen sürelerde nakit değişiminin yapılması gerekmektedir.

19 Swap İşleminin Gerçekleşmesi Koşulları 1. Taraflar Swap işlemlerine taraf olanlar arasında firmalar, finansal kuruluşlar veya aracılar, uluslar arası kuruluşlar, devletler ve devlet kurumları bulunmaktadır. 2. Tutar Swap işlemleri, çoğunlukla büyük meblağdaki para tutarları üzerinden yapılır. 3. Para Birimleri Swap işlemleri, güçlü para birimleri üzerinden yapılabilmektedir. En fazla kullanılan para birimleri; Doları, Sterlin, Euro, İsviçre Frangı ve Yen dir. 4. Vade Swap işlemleri, orta vadeli işlemler olarak kabul görmektedir. Genellikle vade 3-10 yıl olarak belirle 5. Yenileme Swap işlemleri genelde sabit bir vadede geri ödemesi olan anapara tutarlarını kapsamaktadır. Fakat, birden fazla swap işleminin yapılması ile yenilemenin sağlanması mümkün olmaktadır.

20 6. Fiyatlama Faiz swapı fiyatlaması, borçlanma maliyeti sabit faizle borçlanma maliyeti, değişken maliyetle ve kredi değerliliği ile ilgili piyasa şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Para swapı fiyatlamasında ise, bu unsurlar taraflarca görüşülerek belirlenmektedir. 7. Gelecekteki Zorunluluklar Para swapı işleminde taraflar, satılmasını kabul ederler. daha önceden hesaplanmış borç tutarlarının Faiz swapı işlemlerinde ise taraflar, sabit veya değişken faiz oranıyla hesaplanmış tutarların satılmasını ya da her iki faiz tutarının da koşullu olarak üçüncü tarafa satılması üzerinde anlaşırlar. 8. Komisyon ve Diğer Masraflar Tarafların kredi değerlilikleri, komisyon oranını belirleyen en önemli etkendir. Komisyonu alış ve satış fiyatları arasındaki fark olarak da tanımlamak mümkündür., Swap işlemini düzenleyen taraf, komisyon ve diğer tüm masrafları swap işleminin taraflarından tahsil etmektedir. 9. Yasal Düzenlemeler Yasal düzenlemeler, işlemi gerçekleştirecek olan tarafların ikamet ettikleri ülkelerin yasalarına göre belirlenmektedir.

21 Swap İşlemlerinde Risk: Riskler dört gruba ayrılmaktadır. Birinci risk durumu, sözleşmenin taraflarının yükümlülüklerini yerine getirmemelerinden kaynaklanmaktadır. Bu risk aracı üzerinde kalmakta ve dolayısıyla tarafların risklerini minimize etmektedir. İkinci risk durumu ise, sözleşme taraflarının ödemelerini zamanında yapmamaları halinde ortaya çıkan teslim riski dir. Teslim riskinde ödemenin yapılmaması değil, ödemenin geç yapılması sonucunda ortaya çıkan risk söz konusudur. Üçüncü risk, taraf bulamama riskidir. İşlemin gerçekleşmesi için karşı tarafın bulunmaması halinde risk, aracılık yapan taraf için söz konusu olmakla birlikte, aracı kuruluş maliyetiyle karşılaşmaktadır. Dördüncü risk ise pozisyon riskidir. Diğer risk grupları arasında etkisi en fazla olan risktir. Uzun vadeli bir işlem olan swap işlemlerinde, faiz oranları ve döviz kurlarında beklentilerin tersi durumun gerçekleşmesi halinde tarafların katlanacakları maliyetlerin artması ve iflasların oluşması söz konusu olabilir.

22 OPSİYON SÖZLEŞMELERİ: Opsiyon sözleşmeleri, gelecekte belirli bir tarihte veya bu tarih süresince, bugünden belirlenen bir fiyat üzerinden alıcısına bir varlığın satın alma veya satma hakkını veren bir finansal enstrümandır. Tanımda yer alan ve underlying asset (opsiyonun dayandığı varlık) olarak adlandırılan bu varlık; emtia, para (döviz), bono veya hisse senedi olabilmektedir. Alıcı vade bitiminde şartların lehine oluşması durumunda hakkını kullanırken, şartların aleyhte olması halinde hakkını kullanmayabilir. Opsiyon, sözleşmeleri taraflardan birine seçim hakkı tanırken, karşı tarafa da yükümlülük getirmektedir. Hak sahibi olan tarafın seçim hakkını kullanabilmesi için bir prim ödemesi gerekmektedir. Yükümlülük altına giren taraf ise prim karşılığında riske girmektedir.

23 Opsiyon primini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Opsiyon türünün alım mı ya da satım mı olduğu, Kullanım fiyatı ile opsiyon sözleşmesine dayanak olan varlığın fiyatı arasındaki farkın olması, Opsiyon sözleşmesinin vadesine kalan gün sayısı, Sözleşmeye konu olan varlığın veya göstergenin dalgalanması, Risksiz faiz oranı.

24 Opsiyonlarla İlgili Temel Kavramlar Kullanım Fiyatı: Opsiyon sözleşmelerine dayanak olan varlığın sözleşmede belirlenen ve alım ya da satımına konu olacak fiyatıdır. Başka opsiyonların da bir varlıkla ilgili çok sayıda kullanım fiyatı verilmekte ve fiyatlar belirli aralıklarla cari değerin üzerinde ya da altında olabilmektedir. Bunun temel nedeni, opsiyon yazanların beklentilerinin farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Kullanım fiyatına bağlı olarak prim de değişmektedir. Vade: Opsiyonun uygulanabileceği son günü işlem gününü ifade eder. Bu hisse senedi opsiyonlarında vade ayının 3. Cuma sını izleyen Cumartesi günü olarak belirlenmiştir. Amerikan opsiyonlarının, vade bitiminden önce herhangi bir tarihte kullanılma imkânı bulunurken, Avrupa tipi opsiyonlar sadece vade sonlarında kullanılmaktadır. Bermuda opsiyonları ise, vade bitiminden önce belirli tarihlerde alıcı tarafından uygulanabilmektedir. Tezgahüstü piyasalarda vade tarihi, taraflar arasında belirlenirken, organize opsiyon piyasalarında ise işlem tarihi belirli vadelere ayrılmıştır.

25 Opsiyon Fiyatı: Opsiyon sözleşmesinin sağladığı hakları satın alma fiyatı olup alıcı prim karşılığı hakkı elde ederken, satıcı yükümlülük altına girer. Kullanım fiyatı ve piyasa fiyatı arasındaki farka opsiyon fiyatı denir. Sözleşme Büyüklüğü: Borsada işlem görmekte olan bir opsiyon sözleşmesinde 100 opsiyon bulunmaktadır. Dolayısıyla bir yatırımcı bir opsiyon sözleşmesi aldığı zaman bu sözleşme, 100 adet hisse senedini içermektedir. Gerçek Değer Zaman Değeri: Opsiyon alıcısının hakkını hemen kullanması halinde elde edeceği kazanç gerçek değer (içsel değer) olarak adlandırılırken, opsiyon primi ile gerçek değer arasındaki fark ise zaman değeri olarak adlandırılmaktadır. Bu iki değer, opsiyon primini oluşturan unsurlardır. Satınalma opsiyonunda sözleşmeye dayanak olan varlığın cari değeri eğer opsiyonun kullanım fiyatından yüksek ve satma opsiyonunda düşük ise bu durumda opsiyon değeri, gerçek değere ulaşmış olur. Gerçek değer, aşağıdaki gibi formülize edilebilir. Gerçek Değer = Varlığın Cari Değeri Kullanım Fiyatı Opsiyon sözleşmesinde dayanak varlığın cari değeri ile ilgili beklentileri de içeren zaman değeri aşağıdaki gibi formülize edilebilir. Zaman Değeri = Opsiyon Fiyatı Gerçek Değer Kar veya zararda gözüken opsiyonların zaman değeri düşük olup, başabaş opsiyonlarda ise yüksektir. Ancak vade sonuna doğru gelindiğinde giderek düşmektedir.

26 Opsiyon Sözleşmesinin Yararları 1. Spekülasyon: Spekülatörler, opsiyonun yazıldığı varlığın fiyat değişmelerinden kar etmek amacıyla opsiyonlara yatırım yapmaktadırlar. 2. Başlangıç Maliyetinin Düşük Olması: Opsiyon primi, opsiyonun yazıldığı dayanak varlığın fiyatından daha düşüktür. 3. Daha Yüksek Getiri Potansiyeli: Opsiyon fiyatları, varlık fiyatlarından daha değişken bir özelliğe sahiptir. Bu değişkenlik özelliği, kazanç potansiyelini arttırmaktadır. 4. Risk Getiri Dengesini Düzenlemek: Opsiyonlar, büyük hisse senedi portföyü işleten kurumsal yatırımcılar tarafından çok ilgi görmektedir. Hisse senetleri portföylerinin artırıp azaltabilmektedirler. Opsiyon fiyatlar hisse senetleri fiyatlarından daha değişken özelliktedir. Bu bakımdan opsiyon sözleşmeleri daha riskli yapıdadır. Şayet kurumsal nitelikteki yatırımcılar sahip oldukları hisse senetleri ile ilişkili olarak opsiyonlara yatırım yaparlarsa riskleri azaltırlar. Fakat sahip olunmayan hisse senetleri için opsiyon yazarlarsa bu durumda riskleri yüksek miktarda artar. 5. Opsiyonlara Yatırım Yapma Kolaylığı: Yatırımcılar işlem maliyetlerinden tasarruf sağlayabilmek ve hisse senedi borsalarının bazı sınırlamalarından kaçınabilmek amacıyla opsiyon sözleşmelerini tercih ederler. 6. Yasal Düzenlemeler: Opsiyon piyasaları ve hisse senedi piyasaları farklı yasal dayanaklara sahiptir. Bazı durumlarda bahsedilen farklılıklar opsiyon sözleşmeleri lehine sonuçlanabilmektedir. 7. Kaldıraç Etkisi: Bir kişi ya da kuruluş, opsiyon alarak direkt olarak varlık almaya karşı çok daha fazla varlığı kontrol etme olanağını elde etmektedir.

27 Opsiyon Türleri Opsiyon işlemlerinde temel alınan iki tür opsiyon bulunmaktadır. Bunlar, alım opsiyonu (Call Option) ve satım opsiyonu (Put Option) olarak adlandırılmaktadır. Alım Opsiyonu (Call Option) Alım opsiyonu türü alan yatırımcı belli bir vadeye kadar veya vadede opsiyon sözleşmesine dayanak oluşturan belli miktardaki malı, finansal ürünü, sermaye piyasası aracını veya ekonomik göstergeyi opsiyonu satan yatırımcıya ödediği bir prim karşılığında belli bir fiyattan satın alma hakkına sahip olması durumudur. Alım opsiyonunu satan yatırımcı ise belli bir vadeye kadar ya da vadede opsiyona dayanak oluşturan belli miktardaki malın finansal ürünü, sermaye piyasası aracını veya ekonomik göstergeyi alım opsiyonu alan yatırımcının talebi halinde belli bir fiyat üzerinden satmakla yükümlü olur. Satma Opsiyonu (Put Option) Bu opsiyonu alan bir yatırımcının belli bir vadeye kadar ya da vadede opsiyona dayanak oluşturan belli bir miktardaki malı, finansal ürünü, sermaye piyasası aracını veya ekonomik göstergeyi opsiyonu satan yatırımcıya ödeyerek belirlenen prim karşılığında belli bir fiyat üzerinden satma hakkına sahip olmasıdır. Satım opsiyonunu satan yatırımcı ise belli bir vadeye kadar ya da vadede opsiyona dayanak oluşturan belli miktardaki malın finansal ürünü, sermaye piyasası aracını veya ekonomik göstergeyi alım opsiyonu alan yatırımcının talebi halinde belli bir fiyat üzerinden satınalmakla yükümlü olmaktadır.

28

29 Avrupa ve Amerikan Tipi Opsiyonlar Dünya borsalarında Avrupa Tipi Opsiyonlar ve Amerikan Tipi Opsiyonlar olmak üzere iki tür opsiyon bulunmaktadır. İki opsiyon arasındaki en önemli fark, Avrupa tipi opsiyonlarda lehdar sözleşmeden doğan hakkını vade bitiminde kullanırken, Amerikan tipi borsalarda lehdar hakkını vade bitiminden önce istediği zaman kullanabilmektedir. Avrupa tipi opsiyonlar, vadeye kadar beklenmesi nedeniyle daha ucuzdur. Kullanım fiyatının başlangıçta belirlenmediği ve vade süresince oluşacak ortalama spot fiyatın belirlendiği sözleşmeler Asya Tipi Opsiyon ları ifade ederken, vadesinden önce belirli tarihlerde yerine getirilebilen opsiyon türüne Bermuda Opsiyonu adı verilir. Asli Değerli Opsiyon Alım opsiyonları açısından asli değerli opsiyon, alım opsiyonu sözleşmesinin kullanım fiyatı,opsiyona konu olan dayanak varlık fiyatından düşük olması halinde söz konusudur. Dayanak Varlık Fiyatı > Kullanım Fiyatı Satım opsiyonları açısından asli değerli opsiyon, satım opsiyonu sözleşmesinin kullanım fiyatının opsiyona konu olan dayanak varlık fiyatından yüksek olması durumunda ortaya çıkmaktadır. Dayanak Varlık Fiyatı < Kullanım Fiyatı

30 Başa Baş Opsiyonu Alım opsiyonları açısından başa baş opsiyonu, alım opsiyonu sözleşmesinin kullanım fiyatının opsiyona konu olan dayanak varlığa eşit olması halinde ortaya çıkmaktadır. Çünkü opsiyonun lehdarı opsiyonu kullanmak istediği zaman dayanak varlığı ancak piyasa fiyatından satın alabilir. Dayanak Varlık Fiyatı = Kullanım Fiyatı Satım opsiyonları açısından satım opsiyonu sözleşmesinin kullanım fiyatının opsiyona konu olan dayanak varlığın fiyatına eşit olması halinde ortaya çıkmaktadır. Çünkü opsiyonun lehdarı opsiyonu kullanmak istediği zaman dayanak varlığı ancak piyasa fiyatından satabilir. Dayanak Varlık Fiyatı = Kullanım Fiyatı Başabaş opsiyonlar, zaman değerinin opsiyon primine en fazla katkı sağlayan opsiyon türüdür.

31 Asli Değersiz Opsiyon Alım opsiyonları açısından asli değersiz opsiyon, vade sonu itibariyle alım opsiyonu sözleşmesinin kullanım fiyatının opsiyona konu olan dayanak varlığın fiyatından yüksek olması halinde ortaya çıkmaktadır. Bu durumda opsiyon lehdarına bir fayda sağlamayacağından bu opsiyonu kullanmak rasyonel değildir. Bu da lehdarın elindeki opsiyonu vade bitiminde değersiz kılacaktır. Ancak burada önemli olan husus, opsiyonun vadesine kadar olan bir zaman diliminde, opsiyon asli değersiz bile olsa zaman değerinin olması nedeniyle opsiyon primi söz konusu olabilir. Dayanak Varlık Fiyatı < Kullanım Fiyatı Satım opsiyonları açısından asli değersiz opsiyon, satım opsiyonu sözleşmesinin kullanım fiyatının opsiyona konu olan dayanak varlığından düşük olması halinde ortaya çıkmaktadır. Bu durum, opsiyon lehdarına bir fayda yaratmayacağından bu opsiyonu kullanmanın rasyonel bir tarafı olmayacaktır. Dolayısıyla lehdarın elindeki opsiyon da değersiz olur. Dayanak Varlık Fiyatı > Kullanım Fiyatı

32 Kar ve Zarar Opsiyonu Cari fiyatlar ile kıyaslandığında bazı opsiyon kullanım fiyatlarının satın alan açısından avantajı veya dezavantajı söz konusudur. Avantajlı olması halinde opsiyonun karda, dezavantajı olması halinde zararda olduğu söz konusudur. Banka ve Borsa Opsiyonları Banka opsiyonları, borsa dışında alınıp satılan ve kendine özgü özelliklere sahip olan opsiyonlardır. Banka opsiyonları, standartlaşmanın bulunmadığı ve tarafların istekleri doğrultusunda belirlenen opsiyon türüdür. Bu tür opsiyonlarda takas merkezi gibi bir aracı kurum bulunmamaktadır. Bu bakımdan, tarafların yükümlülüklerini yerine getirip getirmemeleri hususu yine tarafları ilgilendirmektedir. Tahvil piyasalarında iki tür banka opsiyonları bulunmaktadır. Bu opsiyon türleri; Kısa vadeli faiz oranı opsiyonları ve Uzun vadeli faiz oranı opsiyonlarıdır. Borsa opsiyonları ise, organize borsalarda işlem görmektedir. Bu işlemler ülkemizde VİOP ta gerçekleştirilmektedir.

AKADEMİ. Swap tekniğine temel oluşturan birtakım farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklar aşağıda özetlenmiştir.

AKADEMİ. Swap tekniğine temel oluşturan birtakım farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklar aşağıda özetlenmiştir. 3. SWAP 82 İngilizce kökenli bir kelime olan swap takas anlamına gelmektedir. Swap, borçların değiştokuş unu ifade etmektedir. Swap işleminde iki taraf vardır. Bu açıdan swap işlemi, iki tarafın belirli

Detaylı

Future Forward Oplsiyon Piyasaları. Doç. Dr. A. Can BAKKALCI 1

Future Forward Oplsiyon Piyasaları. Doç. Dr. A. Can BAKKALCI 1 Future Forward Oplsiyon Piyasaları Doç. Dr. A. Can BAKKALCI 1 Döviz Türevi Ürünler Gelecek piyasasına ait ilk sözleşme 13 Mart 1851 yılında 3000 kile mısırın Haziran ayında Chicago da teslimine yönelik

Detaylı

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) NEDİR? Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası A.Ş. Sermaye Piyasası Kanunu na tabi olarak ve Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş,

Detaylı

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) NEDİR? Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası A.Ş. Sermaye Piyasası Kanunu na tabi olarak ve bakanlar kurulu kararı ile kurulmuş,

Detaylı

Departman Adı - Tarih

Departman Adı - Tarih YF Viop İşlemleri Sunum Başlığı Arial Regular 20 pt Departman Adı - Tarih VİOP 2005 yılında İzmir merkezli olarak kurulan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB); 5 Ağustos 2013 yılında Borsa İstanbul Vadeli

Detaylı

Kurumlar Vergisi Genel Tebliği TASLAĞI (Seri No: )

Kurumlar Vergisi Genel Tebliği TASLAĞI (Seri No: ) Sayfa 1 / 9 Maliye Bakanlığından : Kurumlar Vergisi Genel Tebliği TASLAĞI (Seri No: ) Bu Tebliğde, türev ürünlerden elde edilen gelirler ile diğer bazı sermaye piyasası faaliyetlerinden elde edilen gelirlerin

Detaylı

İŞL 210 Finansal Yönetim II. 1 Giriş. 2 Türev Araçların Amaçları. Vadeli İşlemler Piyasası (Türev Piyasalar)

İŞL 210 Finansal Yönetim II. 1 Giriş. 2 Türev Araçların Amaçları. Vadeli İşlemler Piyasası (Türev Piyasalar) İŞL 210 Finansal Yönetim II Vadeli İşlemler Piyasası (Türev Piyasalar) 1 Giriş Genel anlamıyla ileri tarihli bir alım satım işleminin esas alınması suretiyle bir malın vade, fiyat ve miktar gibi birtakım

Detaylı

5 SERİ NOLU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

5 SERİ NOLU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Tarih : 25.01.2012 Sayı : 2012/141 Sirküler No : 2012/05 5 SERİ NOLU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Bu Tebliğde, türev ürünlerden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesine ilişkin açıklamalar yapılmış

Detaylı

5) Vadeli işlem ve opsiyon piyasalarında alım satıma konu sözleşmelerde gün sonunda teminatların güncellenmesi

5) Vadeli işlem ve opsiyon piyasalarında alım satıma konu sözleşmelerde gün sonunda teminatların güncellenmesi 1) Aşağıdakilerden hangisi Devlet İç Borçlanma Senetlerinin ihraç yöntemleri arasında yer almaz? A) İhale yöntemi B) İhraç yöntemi C) Tap yöntemi D) Doğrudan satış yöntemi E) Halka arz yöntemi 2) Varlık

Detaylı

Opsiyon piyasaları ikiye ayrılır: 1) Tezgahüstü piyasa 2) Opsiyon borsaları

Opsiyon piyasaları ikiye ayrılır: 1) Tezgahüstü piyasa 2) Opsiyon borsaları DÖVİZ OPSİYONLARI: Genel bir kavram olarak opsiyon, bir mali varlık veya malın sabitleştirilmiş fiyattan belirli bir vadede alma veya satma hakkı doğuran sözleşme biçiminde tanımlanabilir. Burada vurgulanması

Detaylı

GELİR VERGİSİ KANUNU KAPSAMINDA VADELİ İŞLEM VE OPSİYON SÖZLEŞMELERİNDEN ELDE EDİLEN GELİRLERİN VERGİLENDİRİLİMESİ

GELİR VERGİSİ KANUNU KAPSAMINDA VADELİ İŞLEM VE OPSİYON SÖZLEŞMELERİNDEN ELDE EDİLEN GELİRLERİN VERGİLENDİRİLİMESİ GELİR VERGİSİ KANUNU KAPSAMINDA VADELİ İŞLEM VE OPSİYON SÖZLEŞMELERİNDEN ELDE EDİLEN GELİRLERİN VERGİLENDİRİLİMESİ İlker Şadi İŞLEYEN * I. GİRİŞ Bankalar ve aracı kurumların, menkul kıymetler ve diğer

Detaylı

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi FİNANSMANI İŞLETME Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sermaye Piyasalarının İşlevleri Sermaye piyasalarının

Detaylı

Zaman Yolu Kalkınma Dolu ile

Zaman Yolu Kalkınma Dolu ile Zaman Yolu Kalkınma ile Dolu USD/TL Aracı KuruluşVarantları Mayıs 2011 TSKB Varantları Varant, alıcısına dayanak varlığı ya da göstergeyi önceden belirlenen bir fiyattan belirli bir tarihte (Avrupa Tipi)

Detaylı

PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ

PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ NİSAN 2015 Hazine ve Türev Ürünler PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ Pay Senedi Vadeli İşlem Sözleşmeleri,belirli bir vadede önceden belirlenen fiyat ve miktarda pay senedini alma

Detaylı

DERS 2 TÜREV ARAÇLARLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 2

DERS 2 TÜREV ARAÇLARLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 2 DERS 2 TÜREV ARAÇLARLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 2 Türev Ürünlerin Kullanım Amaçları Korunma Amaçlı İşlemler Spekülatif Amaçlı İşlemler Arbitraj Amaçlı İşlemler Türev Ürünler Opsiyon Future Forward Swap Vadeli

Detaylı

USD/TL Aracı KuruluşVarantları

USD/TL Aracı KuruluşVarantları 1 USD/TL Aracı KuruluşVarantları Mayıs 2011 TSKB Varantları Varant, alıcısına dayanak varlığı ya da göstergeyi önceden belirlenen bir fiyattan belirli bir tarihte (Avrupa Tipi) veya belirli bir tarihe

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA)

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KUR RİSKİ YÖNETİMİ EĞİTİM PROGRAMI Tarık BÖREKÇİ Temmuz 2011 SUNUM PLANI I. KUR RİSKİNİN TANIMI II. VADELİ DÖVİZ ALIM-SATIM İŞLEMLERİ (FORWARD İŞLEMLER) III. DÖVİZE

Detaylı

STOPAJ DURUMU. VİOP'TA ELDE EDİLEN KAZANÇLARIN VERGİLENDİRİLMESİ Tam Mükellef Dar Mükellef

STOPAJ DURUMU. VİOP'TA ELDE EDİLEN KAZANÇLARIN VERGİLENDİRİLMESİ Tam Mükellef Dar Mükellef VİOP RİSK BİLDİRİM FORMU Sermaye piyasalarında yapacağınız işlemler sonucunda kar elde edebileceğiniz gibi zarar riskiniz de bulunmaktadır. Bu nedenle işlem yapmaya karar vermeden önce, bu işlemler kapsamında

Detaylı

FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu

FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu Mayıs 2015 Hazine ve Türev Ürünler FBIST BYF Vadeli İşlem Sözleşmesi FBIST BYF Vadeli İşlem Sözleşmesi; FTSE Türkiye TL Hazine Bonosu Endeksinde

Detaylı

Sermaye Piyasası Araçları 1

Sermaye Piyasası Araçları 1 Sermaye Piyasası Araçları 1 2018/2. Dönem Deneme Sınavı -1- www.aktifonline.net 1. DİBS ler ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi A) Döviz cinsi ve dövize endeksli senetler arasındaki en

Detaylı

20.01.2012 Sirküler, 2012/03

20.01.2012 Sirküler, 2012/03 Sayın Meslektaşımız; 20.01.2012 Sirküler, 2012/03 Konu: 5 seri numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliğ inde; Kurumların türev ürünlerden elde ettikleri gelirlerin vergilendirilmesine ilişkin açıklamalar

Detaylı

YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ -11- (A) TÜREV ARAÇLAR PROF.DR. YILDIRIM BEYAZIT ÖNAL

YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ -11- (A) TÜREV ARAÇLAR PROF.DR. YILDIRIM BEYAZIT ÖNAL YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ -11- (A) TÜREV ARAÇLAR PROF.DR. YILDIRIM BEYAZIT ÖNAL DÖVİZ KURU RİSKİNE KARŞI KULLANILABİLECEK ARAÇLAR FAİZ VE DÖVİZ RİSKİNE KARŞI SWAP İŞLEMLERİ İki türlü swap işlemi vardır.

Detaylı

TÜREV ÜRÜNLER KATALOĞU

TÜREV ÜRÜNLER KATALOĞU TÜREV ÜRÜNLER KATALOĞU VADELİ DÖVİZ ALIM-SATIM İŞLEMİ (FORWARD) Belirli bir döviz tutarının, ileri bir tarihte, önceden anlaşılan fiyattan alım veya satımının yapılması işlemidir. tarihinde, piyasadaki

Detaylı

TÜREV ÜRÜNLER KATALOĞU

TÜREV ÜRÜNLER KATALOĞU TÜREV ÜRÜNLER KATALOĞU VADELİ DÖVİZ ALIM-SATIM İŞLEMİ (FORWARD) Belirli bir döviz tutarının, ileri bir tarihte önceden anlaşılan fiyattan alım veya satımının yapılması işlemidir. tarihinde, piyasadaki

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları

Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları Piyasa Yapıcılık Uygulamaları Türev Ürünler İş Yatırım ın piyasa yapıcısı olarak faaliyet gösterdiği türev ürünler; BIST30 Endeks Opsiyonları

Detaylı

Vadeli Piyasalarda Yatırım

Vadeli Piyasalarda Yatırım Vadeli Piyasalarda Yatırım VADELİ PİYASALARDA YATIRIM 1 2 3 4 5 6 8 İÇİNDEKİLER Vadeli Piyasalarda Yatırım Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasaları: Gelecek İçin Daha Güvenli Yatırım Fırsatları Organize piyasa,

Detaylı

No: 2012/21 Tarih: 21.01.2012. Konu: 5 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği yayımlanmıştır.

No: 2012/21 Tarih: 21.01.2012. Konu: 5 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği yayımlanmıştır. No: 2012/21 Tarih: 21.01.2012 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

ÖMER FARUK ŞENOL HUKUKİ AÇIDAN BANKALARIN TEZGAHÜSTÜ PİYASADA TARAF OLDUĞU TÜREV İŞLEMLER

ÖMER FARUK ŞENOL HUKUKİ AÇIDAN BANKALARIN TEZGAHÜSTÜ PİYASADA TARAF OLDUĞU TÜREV İŞLEMLER ÖMER FARUK ŞENOL HUKUKİ AÇIDAN BANKALARIN TEZGAHÜSTÜ PİYASADA TARAF OLDUĞU TÜREV İŞLEMLER İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK TÜREV İŞLEMLER,

Detaylı

PİYASA YAPICILIK. Aralık Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler

PİYASA YAPICILIK. Aralık Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler PİYASA YAPICILIK Aralık 2015 Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler FİNANSİNVEST Piyasa Yapıcı rolüyle Finansinvest, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında, PAY Vadeli ve FBIST BYF

Detaylı

TEZGAHÜSTÜ PİYASALAR, TÜREV ARAÇ ALIM-SATIM İŞLEMLERİ, TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU

TEZGAHÜSTÜ PİYASALAR, TÜREV ARAÇ ALIM-SATIM İŞLEMLERİ, TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU TEZGAHÜSTÜ PİYASALAR, TÜREV ARAÇ ALIM-SATIM İŞLEMLERİ, TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU Önemli Açıklama Tezgahüstü Piyasalar nezdinde yapacağınız türev araç alım-satım işlemleri sonucunda kar elde edebileceğiniz

Detaylı

Marjinal VaR Ratio Instruments PV VaR VaR/PV Portfolio PV Marjinal VaR

Marjinal VaR Ratio Instruments PV VaR VaR/PV Portfolio PV Marjinal VaR 1.PERFORMANS DEĞERLEMESİ Karşılaştırma Ölçütü-Serbest Fon Getiri Değişimi 29/02/2012 1H 1A 3A 5A Merchants Capital 0.22% -0.98% -11.91% -15.29% KYD182 0.16% 1.26% 3.13% 3.56% 2.PİYASA RİSKİ VaR değer limiti,

Detaylı

BANKA VE SİGORTA MUAMELELERİ VERGİSİ SİRKÜLERİ (XVII)

BANKA VE SİGORTA MUAMELELERİ VERGİSİ SİRKÜLERİ (XVII) 1 SİRKÜLER - XVII Sirküler Tarihi: 25.01.2012 Sirküler No : 17 Focus Denetim ve Y.M.M. Ltd. Şti Maltepe Mah. Edirne Çırpıcı yolu No:5-4 Vatan Rezidans A Blok Kat:5 Daire:10 Topkapı/İstanbul Tel: 0-212-510

Detaylı

KAYNAKLAR. Chance, Don M., and Brooks, Robert., An Introduction to Derivatives and Risk Management, 9th ed, 2013, Thomson South-Western.

KAYNAKLAR. Chance, Don M., and Brooks, Robert., An Introduction to Derivatives and Risk Management, 9th ed, 2013, Thomson South-Western. GİRİŞ DERS TANITIMI KAYNAKLAR Hazar A., Babuçu Ş., Sonbul-İskender E. ve İskender A. (2015), SPK lisanslama sınavına hazırlık, Türev araçlar, Ankara: Bankacılık Akademisi Yayınları. Chance, Don M., and

Detaylı

5 SERİ NO LU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI

5 SERİ NO LU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 19.01.2012/ 38-1 5 SERİ NO LU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : 5 Seri No lu Kurumlar Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde forward (vadeli teslim sözleşmesi), swap (değişim sözleşmesi)

Detaylı

OSMANLI MENKUL DEĞERLER A.Ş. TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU

OSMANLI MENKUL DEĞERLER A.Ş. TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU OSMANLI MENKUL DEĞERLER A.Ş. TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU (Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir.)

Detaylı

Webinarımıza hoşgeldiniz. Sunumumuz 11:30 da başlayacak. Öncesinde panelin handoutlar bölümündeki eğitim materyallerini inceleyebilirsiniz.

Webinarımıza hoşgeldiniz. Sunumumuz 11:30 da başlayacak. Öncesinde panelin handoutlar bölümündeki eğitim materyallerini inceleyebilirsiniz. Webinarımıza hoşgeldiniz. Sunumumuz 11:30 da başlayacak. Öncesinde panelin handoutlar bölümündeki eğitim materyallerini inceleyebilirsiniz. 26.10.2015 1 KULLANIM YETKİSİ VE UYARI Bu sunum, Borsa İstanbul

Detaylı

Uyarı: Önemli Açıklama:

Uyarı: Önemli Açıklama: TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU (Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir) Önemli Açıklama: Vadeli İşlem

Detaylı

Finansal Piyasalar ve Bankalar

Finansal Piyasalar ve Bankalar Finansal Piyasalar ve Bankalar Genel Olarak Finansal Piyasalar Piyasa neresidir? Finansal Piyasaların Ekonomi İçindeki Yeri Finansal Sistemi Oluşturan Piyasalar Finansal Piyasalar Para Piyasaları Sermaye

Detaylı

DÖVİZ KURU RİSKİNİ AZALTMANIN EN ETKİN YOLU FOR- WARD İŞLEMLERİ

DÖVİZ KURU RİSKİNİ AZALTMANIN EN ETKİN YOLU FOR- WARD İŞLEMLERİ DÖVİZ KURU RİSKİNİ AZALTMANIN EN ETKİN YOLU FOR- WARD İŞLEMLERİ İlker Şadi İŞLEYEN * I- GİRİŞ Bir ekonomide, ekonomik birimlerin yatırım kararları alırken ve ticari faaliyetlerini sürdürürken karşı karşıya

Detaylı

ALAN YATIRIM BORSA ISTANBUL VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON PİYASASI ÜRÜNLERİ SUNUMU. Mart 2018

ALAN YATIRIM BORSA ISTANBUL VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON PİYASASI ÜRÜNLERİ SUNUMU. Mart 2018 ALAN YATIRIM BORSA ISTANBUL VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON PİYASASI ÜRÜNLERİ SUNUMU Mart 2018 Vadeli İşlem Sözleşmeleri Vadeli işlem sözleşmesi, belirli bir vadede, önceden belirlenen fiyat, miktar ve nitelikte

Detaylı

Yurtiçi Piyasalar Değişken Getirili Ürünler

Yurtiçi Piyasalar Değişken Getirili Ürünler Yurtiçi Piyasalar Değişken Getirili Ürünler Gedik Private Ayrıcalıklar Dünyası PB / 1 Hisse Senetleri Risk Derecesi 4 Getiri Derecesi 4 Vergi %0 Stopaj Global Fırsatları Takip Ederiz Global ekonomi ve

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM: ULUSLARARASI FİNANSAL MİMARİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM: ULUSLARARASI FİNANSAL MİMARİ vi İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM: ULUSLARARASI FİNANSAL MİMARİ BİRİNCİ BÖLÜM ULUSLARARASI FİNANS VE GENEL ÇERÇEVESİ 1.1. Uluslararası Finansın Konusu... 3 1.2. Ulusal-Uluslararası Finansal İşlem Ayrımı ve

Detaylı

VİOP TEMEL KAVRAMLAR

VİOP TEMEL KAVRAMLAR VİOP TANITIM KİTİ Uzun (Long) ve Kısa (Short) Pozisyon Her vadeli işlem sözleşmesinde uzun ve kısa olmak üzere iki taraf vardır. Vadeli işlem sözleşmesinde uzun taraf dayanak malı teslim alma yükümlüğüne

Detaylı

OPSİYON HAKKINDA GENEL BİLGİLER. www.yf.com.tr

OPSİYON HAKKINDA GENEL BİLGİLER. www.yf.com.tr OPSİYON HAKKINDA GENEL BİLGİLER www.yf.com.tr 1 Opsiyon Nedir? Opsiyon, satın alan tarafa herhangi bir ürünü bugünden belirlenen bir fiyat (kullanım fiyatı) üzerinden ileride bir vadede satın alma ya da

Detaylı

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi FİNANSMANI İŞLETME PİYASALAR FİNANSAL Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İŞLETME FİNANSMANI Piyasa Piyasa,

Detaylı

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 19 Ocak 2012 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28178 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 282) 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun geçici 67 nci maddesinde, menkul kıymetler ve

Detaylı

Finansal Sistem ve Bankalar. 1. Bankacılık İşlemleri ve Banka Türleri. 2. Dünya da ve Türkiye de Bankacılığın Gelişimi

Finansal Sistem ve Bankalar. 1. Bankacılık İşlemleri ve Banka Türleri. 2. Dünya da ve Türkiye de Bankacılığın Gelişimi Finansal Sistem ve Bankalar 1. Bankacılık İşlemleri ve Banka Türleri 2. Dünya da ve Türkiye de Bankacılığın Gelişimi 3. Türk Finans Sektöründe Bankacılık Sistemi 4. Bankacılıkta ve Sigortacılıkta Risk

Detaylı

A. TANITICI BİLGİLER. PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz tarihi: 20 Mayıs 2009 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER

A. TANITICI BİLGİLER. PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz tarihi: 20 Mayıs 2009 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER ASHMORE PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. HİSSE SENEDİ ŞEMSİYE FONU NA BAĞLI ASHMORE PORTFÖY HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz

Detaylı

TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir.)

TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir.) TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir.) Önemli Açıklama: Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdinde

Detaylı

FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR. N. CEREN TÜRKMEN

FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR. N. CEREN TÜRKMEN FİNANSAL PİYASALAR VE FİNANSAL KURUMLAR N. CEREN TÜRKMEN cturkmen@sakarya.edu.tr 1 FİNANSAL SİSTEM Bir ekonomide fonları talep edenler, fonları arz edenler bunlar arasındaki fon akımlarını düzenleyen kurumlar

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 S 4421- SERMYE PiYSSı VE FiNNSL KURUMLR 1. Birikim açığı olan ekonomik birimlerle birikim fazlalığı olan ekonomik birimlerin karşılaştığı ve finansal varlıkların alınıp satıldığı piyasalara ne ad

Detaylı

ÜNİTE:6 Teknik Analiz ÜNİTE:7 Yatırım Politikaları ÜNİTE:8 Yatırım Şirketleri

ÜNİTE:6 Teknik Analiz ÜNİTE:7 Yatırım Politikaları ÜNİTE:8 Yatırım Şirketleri ÜNİTE:1 Finansal Piyasaların Organizasyonu/Yapısı ÜNİTE:2 Menkul Kıymetlerin Fiyatlanması ÜNİTE:3 Menkul Kıymet Yatırımları ÜNİTE:4 Yatırım İçin Bilgi Kaynakları ÜNİTE:5 Temel Analiz 1 ÜNİTE:6 Teknik Analiz

Detaylı

RENAISSANCE CAPITAL MENKUL DEĞERLER A.Ş.

RENAISSANCE CAPITAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir.) Önemli Açıklama: Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdinde

Detaylı

MENKUL KIYMET YATIRIMLARI

MENKUL KIYMET YATIRIMLARI DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MENKUL KIYMET YATIRIMLARI KISA ÖZET

Detaylı

4) Merkezi takas kurumu na üye olabilmenin kriterleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

4) Merkezi takas kurumu na üye olabilmenin kriterleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? 1) Aşağıdakilerden hangisi MKK ya üye değildir? A) İhraççı kuruluşlar B) Yatırım kuruluşları C) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu D) Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası E) Merkezi takas kuruluşları 2) Merkezi

Detaylı

Farklı Bir Borsa Alternatif Yatırım Araçları

Farklı Bir Borsa Alternatif Yatırım Araçları 23 Kasım 2011 Farklı Bir Borsa Alternatif Yatırım Araçları Çetin Ali Dönmez VOB Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Vadeli İşlem Sözleşmesi? Uzlaşması ya da teslimatı gelecekte yapılmak üzere alınıp satılan

Detaylı

Türev Ürünler ve Risk Yönetimi

Türev Ürünler ve Risk Yönetimi Tarih Tarım / Hayvancılık Turizm İşletmeciliği Buradasınız: Anasayfa > Muhasebe / Finans Yönetimi > Ders: Finansal Ekonomi > Türev Ürünler ve Risk Yönetimi Ders: Finansal Ekonomi Ünite 8 23 Ocak 2011 Ara

Detaylı

2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016. VİOP ta Risk Yönetimi 14.03.2016 1

2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016. VİOP ta Risk Yönetimi 14.03.2016 1 2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016 VİOP ta Risk Yönetimi 14.03.2016 1 İÇERİK İhracatçı Eğilim Araştırması Tespitler - Q4 VİOP ta işlem gören Döviz Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Vadeli işlem

Detaylı

İşletme Finansmanı İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM İşletme Finansmanına Giriş 1 28

İşletme Finansmanı İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM İşletme Finansmanına Giriş 1 28 İşletme Finansmanı ix İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İşletme Finansmanına Giriş 1 28 I. Finans, Finansman ve Finansal Yönetim Nedir? 5 Finansal Hizmetler, 6; Finansal Yönetim, 6; Finansal Yönetimin Öğrenilmesi,

Detaylı

Ara Sınav, Bahar 2003

Ara Sınav, Bahar 2003 Ara Sınav, Bahar 2003 1. (1 puan) XYZ şirketinin $60 da işlem gören hisse senedini, kendi paranızdan mümkün olduğunca az harcayarak brokerdan satın almak istiyorsunuz. İlk baştaki marjin %50 ise ve yatırım

Detaylı

Mali Bülten. No: 2012/14

Mali Bülten. No: 2012/14 19 Ocak 2012 Mali Bülten No: 2012/14 VERGİ Konu : Türev ürün işlemleri ile diğer bazı sermaye piyasası işlemlerinin banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) yönünden vergilendirilmesine ilişkin açıklamaların

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, 23.01.2012 Sayı: 2012/23 Ref: 4/23

SĐRKÜLER Đstanbul, 23.01.2012 Sayı: 2012/23 Ref: 4/23 SĐRKÜLER Đstanbul, 23.01.2012 Sayı: 2012/23 Ref: 4/23 Konu: TÜREV ÜRÜNLERDEN ELDE EDĐLEN GELĐRLERĐN VERGĐLENDĐRĐLMESĐNE ĐLĐŞKĐN AÇIKLAMALARIN YER ALDIĞI (5) SERĐ NUMARALI KURUMLAR VERGĐSĐ GENEL TEBLĐĞĐ

Detaylı

AK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. TEZGAHÜSTÜ TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU

AK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. TEZGAHÜSTÜ TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU AK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. TEZGAHÜSTÜ TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU Önemli Açıklama Tezgahüstü piyasalarda türev araç alım satım işlemleri sonucunda kar elde edebileceğiniz gibi zarar riskiniz

Detaylı

FİNANSAL PİYASALAR VE FİNANSAL KURUMLAR

FİNANSAL PİYASALAR VE FİNANSAL KURUMLAR T.C SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAPANCA MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANSAL PİYASALAR VE FİNANSAL KURUMLAR Hafta 6 Öğr.Gör. Eyüp ALBAYRAK Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir.

Detaylı

Sözleşme Büyüklüğü Takas Kuralı Vade sonu T günü T+1 günü T+2 günü T+3 günü. Fiziki teslimata konu hisse

Sözleşme Büyüklüğü Takas Kuralı Vade sonu T günü T+1 günü T+2 günü T+3 günü. Fiziki teslimata konu hisse FİZİKİ TESLİMATA KONU VİOP SÖZLEŞMELERİ PAY VADELİ Alınacak Aksiyonlar Örnek Örnek Sözleşme Büyüklüğü Takas Kuralı Vade sonu T günü T+1 günü T+2 günü T+3 günü Kontrat adedi *100 adet hisse hisse senetlerini

Detaylı

TÜREV ARAÇLAR R İ SK B İ LD İ R İ M FORMU. (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir)

TÜREV ARAÇLAR R İ SK B İ LD İ R İ M FORMU. (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir) TÜREV ARAÇLAR R İ SK B İ LD İ R İ M FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir) Önemli Açıklama: Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdinde

Detaylı

SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ DÜZEY SINAVI

SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ DÜZEY SINAVI S P K SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ DÜZEY 1 2 3 SINAVI GENEL AÇIKLAMA Bu soru kitapçığındaki testler şunlardır: Modül Adı Soru Sayısı 1003 Sermaye Piyasası Araçları 1 25 Bu kitapçıkta yer alan testlerin

Detaylı

No: 2012/19 Tarih: 20.01.2012

No: 2012/19 Tarih: 20.01.2012 No: 2012/19 Tarih: 20.01.2012 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

Önemli Açıklama: Tanımlar: Borsa: Borsa İstanbul Anonim şirketini,

Önemli Açıklama: Tanımlar: Borsa: Borsa İstanbul Anonim şirketini, VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİNE VE OPSİYON SÖZLEŞMELERİNE İLİŞKİN RİSK BİLDİRİM FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir) Önemli Açıklama: Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli işlem

Detaylı

REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.)

REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) ARACI KURUMLAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve 29554 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

KURUMLARIN OPSİYON SÖZLEŞMELERİNDEN ELDE ETTİĞİ GELİRLERİN VERGİLENDİRİLMESİ

KURUMLARIN OPSİYON SÖZLEŞMELERİNDEN ELDE ETTİĞİ GELİRLERİN VERGİLENDİRİLMESİ KURUMLARIN OPSİYON SÖZLEŞMELERİNDEN ELDE ETTİĞİ GELİRLERİN VERGİLENDİRİLMESİ Ertunç AKSÜMER 32 1.GİRİŞ 1970 li yılların başında Bretton Woods Uluslararası Ödemeler ve Kur Sisteminin sona ermesi ve aynı

Detaylı

5. Borçlanma aracı ihracı için Yetkili organ kararının alındığı tarihten itibaren en geç kaç yıl içinde Kurula başvuruda bulunulması zorunludur?

5. Borçlanma aracı ihracı için Yetkili organ kararının alındığı tarihten itibaren en geç kaç yıl içinde Kurula başvuruda bulunulması zorunludur? 1. Yatırım amacı taşıyan kıymetli evrak aşağıdakilerden hangisidir? a. Menkul kıymet b. Para c. Çek d. Bono e. Poliçe 2. Aşağıdakilerden hangisi payların sahibine sağladığı mali haklardan a. Kar payı alma

Detaylı

A) 49,90 B) 49,95 C) 49,98 D) 50,00 E) 50,05

A) 49,90 B) 49,95 C) 49,98 D) 50,00 E) 50,05 1) Bir yıldan uzun vadeli finansal varlıkların işlem gördüğü piyasalar aşağıdakilerden hangisidir? A) Sermaye piyasası B) Para piyasası C) Gerçek varlık piyasası D) Yatırım piyasası E) Risk yatırımı piyasası

Detaylı

282 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

282 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 282 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No: 28178 Resmi Gazete Tarihi: 19/01/2012 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun geçici 67 nci maddesinde, menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası

Detaylı

Opsiyonlar(1) Ders 19 Finansal Yönetim

Opsiyonlar(1) Ders 19 Finansal Yönetim Opsiyonlar(1) Ders 19 Finansal Yönetim 15.414 Bugün Opsiyonlar Risk yönetimi: Neden, nasıl ve ne? Opsiyon ödemeleri Okuma Brealey ve Myers, Bölüm 20, 21 Sally Jameson Soru türleri ABD de olan firmanız

Detaylı

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASALARI HAKKINDA ANKET SONUCU

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASALARI HAKKINDA ANKET SONUCU VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASALARI HAKKINDA ANKET SONUCU 1-2- 3-4- PİYASA HAKKINDA BEKLENTİLER ÜRÜNLER HAKKINDA GÖRÜŞLER FİRMA BİLGİLERİ SİSTEM VE ÜYELİK HAKKINDA GÖRÜŞLER Ankete Katılan Kurum Sayısı Toplamı

Detaylı

ÜNİTE 4: FAİZ ORANLARININ YAPISI

ÜNİTE 4: FAİZ ORANLARININ YAPISI ÜNİTE 4: FAİZ ORANLARININ YAPISI Faiz oranlarının yapısı; Menkul kıymetlerin sahip olduğu risk, Likidite özelliği, Vergilendirme durumu ve Vade farklarının faiz oranlarını nasıl etkilediğidir. FAİZ ORANLARININ

Detaylı

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi FİNANSMANI İŞLETME Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PİYASA FAİZ ORANLARI 2 Faiz Faiz, başkasının parasını

Detaylı

Kur Riski Yönetimi ve VOB Uygulaması. Mert ÖNCÜ

Kur Riski Yönetimi ve VOB Uygulaması. Mert ÖNCÜ Kur Riski Yönetimi ve VOB Uygulaması Mert ÖNCÜ 1 Kur Riski Nedir? Kurun değerinde yaşanan değişiklikler sonucu varlıklar ve/veya yükümlülüklerde meydana gelebilecek olumlu / olumsuz değişimler... TL-FX

Detaylı

VOB da Kur Riskinin Yönetilmesi

VOB da Kur Riskinin Yönetilmesi Ocak 2012 VOB da Kur Riskinin Yönetilmesi ŞAMİL DEMİRKAN sdemirkan@vob.org.tr POKERDE KİM KAZANACAK? POKER MASASINDA KASA ŞİMDİLİK ABD MERKEZ BANKASI DİGER ÜLKELER ve MERKEZ BANKALARI RİSK YÖNETMEZSE BATARLAR

Detaylı

Pay Opsiyon Sözleşmeleri. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası

Pay Opsiyon Sözleşmeleri. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Pay Opsiyon Sözleşmeleri Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Bu dokümanda kullanılan içeriğin bir kısmı, Türkiye deki düzenlemeler çerçevesinde menkul kıymetler veya türev araçlarla ilgili faaliyet göstermek

Detaylı

VADELİ İŞLEMLER PİYASASI

VADELİ İŞLEMLER PİYASASI VADELĠ ĠġLEM ve OPSĠYON BORSASI ( VOB) NEDĠR? Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası ( VOB) vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin alınıp satıldığı yerdir. Alınıp satılan bu sözleşmelere Türev Araçlar denmektedir.

Detaylı

TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir)

TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir) TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir) Önemli Açıklama: Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdinde yapacağınız

Detaylı

Pay Vadeli İşlemleri Eğitimi Yepyeni bir piyasanın yepyeni yatırımcıları olmaya hoş geldiniz.

Pay Vadeli İşlemleri Eğitimi Yepyeni bir piyasanın yepyeni yatırımcıları olmaya hoş geldiniz. Pay Vadeli İşlemleri Eğitimi Yepyeni bir piyasanın yepyeni yatırımcıları olmaya hoş geldiniz. İlk vadeli işlemler borsası 18. y.y. ilk yarısı Japonya da kuruldu / Dojima Pirinç Piyasası 1970 ten sonra

Detaylı

Bölüm 1 (Devam) Finansal Piyasalar & Kurumlar

Bölüm 1 (Devam) Finansal Piyasalar & Kurumlar Bölüm 1 (Devam) Finansal Piyasalar & Kurumlar İşlenecek Konular Finansal piyasalar ve kurumların önemi Tasarrufların şirketlere akışı Finansal piyasaların ve aracıların fonksiyonları Değer maksimizasyonu

Detaylı

Sunum Başlığı Arial Regular 20 pt. Departman Ad/Panel/Yer Tarih

Sunum Başlığı Arial Regular 20 pt. Departman Ad/Panel/Yer Tarih Sunum Başlığı Arial Regular 20 pt Departman Ad/Panel/Yer Tarih Yatırım Finansman Kurumsal Kimliğimiz Ürün ve Hizmetlerimiz 2 Türkiye nin ilk özel aracı kurumu olarak, Türkiye İş Bankası ve Türkiye Sınai

Detaylı

TÜREV ARAÇLARI RİSK BİLDİRİM FORMU

TÜREV ARAÇLARI RİSK BİLDİRİM FORMU TÜREV ARAÇLARI RİSK BİLDİRİM FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir) Önemli Açıklama: Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdinde

Detaylı

2018 İKİNCİ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI FİNANS TEORİSİ VE UYGULAMALARI 13 MAYIS 2018

2018 İKİNCİ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI FİNANS TEORİSİ VE UYGULAMALARI 13 MAYIS 2018 2018 İKİNCİ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI FİNANS TEORİSİ VE UYGULAMALARI 13 MAYIS 2018 Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) tarafından hazırlanmış olan bu sınav sorularının her hakkı saklıdır. Hangi amaçla

Detaylı

VARLIK YÖNETİMİ OPSİYON İŞLEMLERİ

VARLIK YÖNETİMİ OPSİYON İŞLEMLERİ VARLIK YÖNETİMİ OPSİYON İŞLEMLERİ OPSİYON SÖZLEŞMELERİN YAPILMA NEDENLERİ Bir varlığın değerini kaybetme riskine karşılık opsiyon satın alınarak riskten korunma amaçlanabilir, Yatırımcılar mevcut pozisyonlarına

Detaylı

BAŞLANGIÇ TEMİNATI VE GARANTİ FONU HESAPLAMASI

BAŞLANGIÇ TEMİNATI VE GARANTİ FONU HESAPLAMASI BAŞLANGIÇ TEMİNATI VE GARANTİ FONU HESAPLAMASI Başlangıç Teminatı Hesaplaması: Başlangıç teminatı, gelecekte herhangi bir temerrüt durumunun ortaya çıktığı hallerde, temerrüdün ortaya çıktığı tarihten

Detaylı

Uyarı: Tanımlar: Borsa. : Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. ni ve/veya İstanbul Menkul Kıymetler Borsası nı. Aracı Kuruluş

Uyarı: Tanımlar: Borsa. : Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. ni ve/veya İstanbul Menkul Kıymetler Borsası nı. Aracı Kuruluş TÜREV ARAÇLAR R İ SK B İ LD İ R İ M FORMU (Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir) Önemli Açıklama: Vadeli

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ULUSLARARASI KARMA EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2009 TARİHİ İTİBARİYLE FİNANSAL TABLOLAR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ULUSLARARASI KARMA EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2009 TARİHİ İTİBARİYLE FİNANSAL TABLOLAR BÜYÜME AMAÇLI ULUSLARARASI KARMA EMEKLİLİK YATIRIM FONU FİNANSAL TABLOLAR A. BİLANÇO DİPNOTLARI Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş. Büyüme Amaçlı Uluslararası Karma Emeklilik Yatırım Fonu ("Fon") finansal tablo

Detaylı

SERMAYE PİYASALARI. Orta ve Uzun vadeli fon arz ve talebinin karşılandığı piyasalardır.

SERMAYE PİYASALARI. Orta ve Uzun vadeli fon arz ve talebinin karşılandığı piyasalardır. SERMAYE PİYASALARI Orta ve Uzun vadeli fon arz ve talebinin karşılandığı piyasalardır. Reel sektöre uzun vadeli fon arzının sağlanması ekonomik büyümeyi sağlar. Etkileri Tasarrufların artması Kaynak kullanımında

Detaylı

BANKALAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI

BANKALAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI BANKALAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, bankaların repo ve ters repo işlemleri sırasında uyacakları

Detaylı

MENKUL KIYMETLEŞTİRME

MENKUL KIYMETLEŞTİRME MENKUL KIYMETLEŞTİRME Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi EURO TAHVİL PİYASALARI 2 FİNANS DÜNYASINDA EURO

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 BS 4421 SEIRMYE PIYSSı VE FINNSL KURUMLR,, l : DIKKTI Bu den;) il llcaps ilmlllıj gir en bilzl ko n ıııla rda., ders kıita b ı n ı!.l li'l basırn a ha.:ml alımasınd:'ii'i s onra. de,~ ~ I killk yapılmıı

Detaylı

Bir şemsiye fon kapsamındaki her bir alt fonun tüm varlık ve yükümlülükleri birbirinden ayrıdır.

Bir şemsiye fon kapsamındaki her bir alt fonun tüm varlık ve yükümlülükleri birbirinden ayrıdır. BU ALT FONUN PAYLARININ HALKA ARZINA İLİŞKİN İZAHNAME 07/08/2013 TARİHİNDE İSTANBUL TİCARET SİCİLİ MEMURLUĞU NA TESCİL ETTİRİLMİŞ OLUP, 07/08/2013 TARİHİNDE TÜRKİYE TİCARET SİCİLİ GAZETESİ NE İLAN İÇİN

Detaylı

SINAV KONU BAŞLIKLARI

SINAV KONU BAŞLIKLARI 1260 9. Takas, Operasyon, Saklama ve Kaydileştirme 1261 Takas, Operasyon, Saklama ve Kaydileştirme Düzenlemeleri 1/6 SINAV KONU BAŞLIKLARI SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ TEMEL DÜZEY SINAVI 1100 1. Genel

Detaylı

Başa-baş Noktası= (Alım varantı kullanım fiyatı + varant fiyatı *çarpan)

Başa-baş Noktası= (Alım varantı kullanım fiyatı + varant fiyatı *çarpan) Yatırımcının beklenti ve amaçlarına bağlı olarak varantlar, yatırım stratejileriyle ilgili geniş bir yelpazede kullanılabilir. Mevcut menkul kıymet portföylerinin riskten korunmasıyla ilgili olarak son

Detaylı

MENKUL KIYMETLER VE DİĞER SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI

MENKUL KIYMETLER VE DİĞER SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI Aysel Gündoğdu, PhD C. Turgay Münyas, PhD C. asset MENKUL KIYMETLER VE DİĞER SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Lisansı Eğitimi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V MENKUL KIYMETLER

Detaylı