Enerji Verimliliği...

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Enerji Verimliliği..."

Transkript

1 Edgar Mayer Ürün Geliştirme Müdürü CentraLine c/o Honeywell GmbH 07 I 2008 Yükselen enerji fiyatları, git gide küçülen bütçeler ve Avrupa normları formundaki enerji verimliliği açısından artan talimatlar- Avrupa daki ve prensip olarak tüm dünyadaki okullar söz konusu bu talepler ile karşı karşıya bulunmaktadır. Küresel ısınma gibi ekolojik gelişmelerden dolayı yöneticiler, okul binalarının modernleştirilmesinde de enerji verimliliğine öncelik tanımak zorundadırlar. Optimize edilmiş akıllı kontrol teknolojileri, okullardaki enerji verimliliğini önemli oranda etkileyebilir ve buralardaki enerji tüketimini özel kontrol algoritmaları ile büyük ölçüde düşürebilir. Enerji verimliliği Bir binada ısı kaybı (soğutma işleminde soğukluk kaybı) ne kadar az ise, o binanın enerji açısından verimliliği o kadar yüksektir. Bu verimlilik ısı yada soğukluğu geçirebilen duvar, çatı ve pencereler, binanın yapım şekli ve uygulanması(yalıtım) ve binanın dış cephelerinin büyüklüğünün ısı yalıtım özelliklerine bağlıdır. Enerji verimliliğinin ölçüsü, ısınma/soğutma enerjisine duyulan ihtiyaçtır. Enerji verimliliğini arttıran diğer önemli bir faktör ise, uygulanmış olan kontrol tekniğinin ve bina kontrol tekniğinin kalitesidir. Kaliteli kontrol sistemlerini esas alarak okullarda enerji tasarrufu yapmak için aşağıda belirtilen önlemlerin alınması artık çok düşük maliyetlerle hayata geçirilebilir. Dresdner ÖKOTHERM-GmbH 1 şirketinden Dr. Wolfgang Heße ya ait araştırmalar, sadece ayar parametrelerinin en uygun hale getirilmesiyle 15 % oranında tasarruf sağlandığını kanıtlamıştır. 1 Dr.-Ing. Wolfgang Heße Ökotherm GmbH Verbesserung der Energieeffizienz bei der Wärmeversorgung von Gebäuden (=Binalardaki ısı temininde enerji verimliliğinin iyileştirilmesi)

2 Almanya nın yanı sıra diğer ülkeler de, okullarda enerji verimliliği konusu üzerinde yoğun olarak çalışmaktadırlar. Bu konuda Avrupa da öncü olan ülke İngiltere dir: 2008 yılının Ekim ayında, ülkedeki tüm okul binalarındaki enerji tüketimini şeffaf hale getiren Sustainable Learning1 adlı proje hayata geçirilecek. Kısaca DEC olan Display Energy Certificate adlı sertifika ise, her bir okul binasındaki güncel yıllık enerji tüketimini ortaya koyacak ve söz konusu okulu diğer okullar ile kıyaslayacak. Herkesin erişebileceği bu sertifika her yıl güncellenecek ve enerji verimliliğinin ne şekilde arttırılmış olduğunu gözler önüne serecek. Enerji verimliliğine göre A (pek iyi) ile G (çok kötü) arasındaki değerlendirme seviyelerinde DEC-sertifikaları dağıtılacak. Bu sayede tüm öğrenci ve öğretmenler okullarının enerji açısından ne derece etkin olduğunu görecek ve öğrenciler ışıkların sorumsuzca açık bırakılmaması gibi belirli önlemlerle enerji tüketimini en aza indirebileceğini açıkça göreceklerdir. Bu girişim, binalarda daha yüksek enerji verimliliğini talep eden 16 Aralık 2002 tarihli Energy Performance of Buildings Directive e (EPBD) ait taleplere karşı İngiliz hükümetinin cevabıdır. 2 Enerji açısından verimlilik sağlayan kontrol fonksiyonları Enerji açısından verimlilik sağlayan kontrol tesisleri, ısıtma yada soğutma cihazlarını, sadece bir tüketici tarafından talep olması durumunda çalıştırıyorlar. İster ısıtma devresi, ister sıcak su ısıtıcısı, ister klima cihazı yada tek oda kontrolörü olsun- her tüketici,gerekli olduğu zamanda, kendi ihtiyacı kadar ısıtma yada soğutma talebini jeneratörlere gönderebilir. Her bir tüketicinin kullanım süresi ayrı olarak ayarlanabildiğinden, gereksiz enerji hazırda bekletilmemiş ve böylece enerji israfına dur denilmiş olacaktır. Resim 1: Akıllı kontrol tekniği uygulanan okul binası

3 Isıtma devresi kontrolü Okulların çoğunda masrafa dayanan sebeplerden dolayı sadece dış hava sıcaklığı aracılığıyla kontrol yapılmaktadır. En iyi durumda ise belirli zaman dilimlerine göre ayarlanan birçok sayıda kalorifer hatları mevcuttur. Bir kalorifer hattı, genellikle aynı ders planında olmayan birçok sınıfı aynı anda ısıtır. Böylece ısıtma devresine ait zaman programı azami işgal zamanını dikkate almak zorundadır. Bina görevlileri, bilhassa yılın en soğuk günlerinde ilk derste sınıfların sıcak olmasını sağlamak için, zaman programını dersten iki yada üç saat öncesine ayarlamaktadırlar. Isıtma devrelerinin en uygun zamanda çalıştırılmaya başlanması burada çok anlamlı olabilir ve enerji tüketimini fark edilir derecede düşürebilir. Çevre sıcaklığının daha yüksek derecelerde seyretmesi durumunda cihazlar otomatik olarak daha geç devreye sokulur, böylece ısı enerjisi en az 10 % tasarruf edilmiş olur. CentraLine-kontrolörleri, optimizasyon için binanın ısıyı koruma özelliğini açılış/kapanış saatlerinin hesaplanmasına dahil eden adapte edilmiş bina modeli ni kullanırlar. Klimatik kumandalı bir kontrolör ile, güneş ışınının etkilerini, (bilgisayar gibi) cihazların yaydığı ısıyı, sınıftaki öğrenci sayısını yakalamak mümkün değildir. Her bir öğrenci 60 W gibi bir ısı yaymaktadır. Böylece fazla gelen sıcaklık, pencerelerin açılması suretiyle giderilir, ki bu da kaçınılmaz bir enerji israfına yol açmaktadır. Bu tür dezavantajlar sadece tek oda kontrolü ile dengelenebilir. Dış hava kumandalı ısı kontrolörüne ait söz konusu dezavantajları hafifletmek için uygulanan kontrol tekniğinin nominal değeri mümkün olduğunca düşük tutması önemlidir. CentraLine a ait Tiger yada Panther gibi kontrolörler bunu ısıtma eğrisinin otomatik olarak adapte edilmesi ile başarırlar, böylece bu kontrolörler otomatik olarak binaya uyum sağlarlar. Pompa ayarı Tasarruf sağlayan diğer cihazlar, ihtiyaca göre kumanda edilen ısıtma pompalarıdır: Bir çok durumda pompalar günde 24 saat azami devir sayısı ile çalışırlar. Bu konuda bilhassa 100 kw üzerindeki besleme pompalarında yüksek tasarruf potansiyeli mevcuttur. Gerçi donma tehlikesine karşı pompaların durmaksızın çalışmaları gereklidir. Fakat pompaların donma sınırının üzerinde, sadece enerjiye gereksinim duyulması durumunda çalışmaları, tüketilen elektrik enerjisinde en az % arasında tasarruf edilmesini sağlar. CentraLine a ait kontrol tekniğinin kullanılması, ısıtma devresi pompalarının vana kapalı iken kapatılmasını sağlar. Durgun suda yanlış ölçüm değerleri oluşmasını engellemek için elbette bu pompalar çevrimli olarak devreye sokulurlar.

4 Yenilebilir enerji kaynaklarının kullanılması Gelecekte, binalar modernleştikçe ısı pompaları ve güneş enerjisi tesisatları gibi alternatif ısı üretme cihazları gündeme gelmelidir. Örnek olarak ısı pompalarının kullanımı, sadece 30 % konvansiyonel enerji gerektirir, geri kalan enerji ihtiyacı doğrudan doğadan karşılanır- işte geri kazanımlı, maliyetsiz bir enerji kaynağı. CentraLine-kontrol stratejisi, kazan ve kazan tertibatının verimli kontrol edilmesine yada çevre dostu alternatif ısı üreticilerinin entegrasyonuna dair tüm fonksiyonlara sahiptir. Bu stratejide ısı üreticileri, çevre dostu olanların en önde olması, ve konvansiyonel olanların ise azami yükü karşılayacak ısı üreticileri olmaları şeklinde sınıflandırılırlar. Kontrol stratejisi, sürekli olarak sadece gerekli ısı gücünün sunulmasını ve böylece ısı üreticilerinin azami randıman ile çalışmasını sağlar. Bu, tüketiciler tarafından talep edilen ve ısı üreticileri tarafından sunulan ısı gücünün karşılaştırılması ile gerçekleştirilir. Kontrol stratejisi, mümkün olan en uzun çalışma süreleri ve böylece açma-kapatma işlemlerinin azaltılması ile, kazanların daha uzun ömürlü olmalarını da sağlamış olur. Buna karşın kötü bir ayarlama, kazanların bir iki yıl içinde eskimelerine neden olabilir. Tek oda kontrolü Tek oda kontrolü, okul sınıflarını kontrol etmek için kullanılabilecek en verimli yöntemdir. Bina kontrol tekniğine bağlantı yapmak dahil olmak üzere, kontrol tekniğinin oda başına maliyeti yaklaşık 350 Euro dur, fakat bu harcamalar, dışa havaya bağımlı giriş sıcaklığı kontrolüne ait dezavantajları telafi edecektir. Tek oda kontrolü sayesinde her bir sınıfa özel zaman programı ayarlanabiliryani sınıf sadece ders esnasında ısıtılır yada vantilatör-konvektörü yada soğutucu tavan yardımıyla sadece ders esnasında serinletilir. Bu teknik için öncelikle her bir odaya, yabancı ısıyı da dikkate alan oda ısısı algılayıcıları döşenir. CO 2 -kontrolü ve yeniden ısı elde etme % arasında potansiyel bir tasarruf CO 2 -kontrol uygulanması ile de elde edilebilir.bu kontrol, fan devirleriyle dışa havaya bakar ve üfleme debisini de ayarlayabilir. Böylece temiz hava, ancak CO 2 ayar değeri aşılması durumunda içeriye verilir 3. Randımanlı bir ısı geri kazanımın kullanılması yada gece saatlerinde serbest soğutma (free-cooling) uygulaması, enerji verimliliğini arttırabilir. 3 CO 2 -kontrolü hakkında daha fazla bilgi için bkz.

5 Ölçülen değerlerin Enerji verimliliği, ancak tüm tüketimlerin kaydedilmesi durumunda tespit toplanması ve edilebilir. Tüketim noktaları arasında şunlar sayılabilir: değerlendirilmesi Isıtma devreleri için ısıtma enerjisi, her bir kalorifer hattının ayrı olarak ölçülmesi Sıcak su ısıtıcısı için ısıtma enerjisi Soğutma enerjisi (mevcut ise) Elektrik enerji Sıcak ve soğuk su tüketimi, ayrıca akaryakıt veya doğalgaz tüketimi. Verimliliğin ölçülmesi için en uygun yöntem, birikmiş aylık tüketimleri yada Enerji-Yönetim Sistemlerine ait değerleri, EPBD nin (Binalarda enerji performansı direktifi) talep ettiği şekilde kaydeden modern sayaçların kullanılmasıdır. Centra- Line ayrıca, eğilimleri kaydetme, bunları bina kontrol tekniği üzerinde gösterme yada kaydedilen değerleri harici bir enerji-yönetim sistemine gönderebilme olanaklarını da sunmaktadır. Ölçülen bu değerler düzenli olarak değerlendirilmeli ve bina ve çevre sıcaklığına göre standart değerler ile karşılaştırılmalıdır. Ölçülen değerlerin devamlı olarak kaydedilmesi ve analiz edilmesi sayesinde, anormallikler derhal fark edilebilir ve enerji israfını engellemek için gerekli önlemler alınabilir. Bu sayede okullar arasında, kullanım alanlarında m 2 başına tüketilen enerji miktarları kıyaslanabilir. Eğer okul birçok binadan oluşuyor ise, her bir bina yada kalorifer hattına düşen standart tüketim miktarı binalar arasında kıyaslanabilir. Öğrenci ve öğretmenlerin dahil edilmesi İngiltere deki örnekte olduğu gibi okullarda öğrencilerin enerji verimliliğinin arttırılmasına dair sürece dahil edilmesi önemlidir. Gençlerin çevre konusunda bilinçlendirilmeleri, okuldaki enerji bilançosuna olumlu etki edecektir. Bazı araştırmalar, öğrencilerin bu sürece dahil edilmeleri sayesinde 10 % enerji tasarrufu sağlandığını ispat etmiştir. Hatta bu oran bazı durumlarda yüzde 20 ile 25 e kadar çıkmıştır 4. Öğrenciler düzenli aralıklar ile enerji tüketiminin gelişimi hakkında bilgilendirilmelidir. Bunu yapmanın en etkili yolu ise tüketimi ve standart değerlerle kıyasları, yada diğer okullardaki tüketimi öğrencinin gözünde canlandırmak; yada diğer okul binaları arasındaki tüketimi karşılaştırmaktır. Tüm bunların yanında öğrenciye birey olarak enerji verimliliğinin arttırılmasına ne şekilde katkıda bulunabileceği de öğretilmelidir. En yüksek verimliliğe, okullar arasında düzenlenecek olan yarışmalar ile en fazla enerji tasarrufu yapmayı başaranların ödüllendirilmesi ile ulaşılabilir. Kontrol tekniği için üst düzeydeki bir hizmet merkezinin kurulması tüm bunların gerçekleştirilmesine yardım edebilir. Örneğin CentraLine kurumunda, bina kontrol merkezi Arena üzerinden, okul ağ sistemine ait herhangi bir bilgisayar ile tüketim bilgilerine ulaşmak mümkündür. Hatta Dresden-ÖKOTHERM-GmbH adlı limited şirket, ilgilendiği okullara ait tüketim bilgilerini internet üzerinden yayınlamaktadır, bu sayede ilgilenen herkese bu bilgilere erişebilme imkanı sunulmuş olmaktadır raising awareness 5

6 Resim 2: Bir okula ait tüketim kontrolü İşletmeci üzerinden kolay kumanda edebilme özelliği En iyi kontrol tekniğine ait zaman programlarının ayarlanması, hademe yada bina görevlisine zor ve karmaşık geliyorsa, bu teknik başarısızdır. Sistemin yanlış ayarlanması, yani zaman programının ve nominal değerlerin yanlış olarak girilmesi çok fazla enerji israfına yol açabilir. CentraLine-kontrolörlerinin kullanılması esnasında, kontrolör üzerinde ayarlama yapmak çok daha kolaydır. Bununla ilgili olarak diğer opsiyonlar söz konusu kullanımı daha da kolaylaştırabilir: Kumanda imkanı Fonksiyonlar Tatil anahtarı Tüm tüketici birimleri antifriz konumuna getirir; tek oda kontrolörleri nominal değer sonrasına ayarlanır. Tatilden sonra girilmiş olan zaman programları tekrar geçerli olur. Windows CE esasına dayalı anahtarlar Touch-göstergeli kumanda cihazı CentraLine- Touch, en önemli nominal ve hakiki değerleri ve zaman programlarını kolayca görmenizi sağlar. Kontrol merkezi Arena Microsoft Outlook yazılımında olduğu gibi zaman programlarını en kolay ve açık şekilde düzenleme ve koruma. Veli toplantısı ve benzeri diğer olaylarda genel bir zaman programı sayesinde her bir sınıfa ait zaman programlarının kolayca ayarlanması Tatil programlarının internetten indirilen standart (*.hol) dosyalarından kolayca yüklenebilmesi

7 Resim 3: CentraLine a ait Arena kumanda yazılımı Resim 4: Arena hakkındaki zaman programlarının görünümü Sonuç Gerek ekonomik, gerekse ekolojik açıdan okullarda enerji verimliliğinin artması, gitgide daha önemli bir hal almaktadır. Binalarda yapılacak olan tasarruflar, optimal kontrollerin nispeten düşük maliyetler ile uygulanması ile gerçekleştirilebilir. CentraLine kontrol ve bina kontrol tekniği okullardaki enerji verimliliğinin arttırılmasına önemli bir katkı sağlayabilir. Bu teknik, enerji verimliliğine dair en yüksek talepleri karşılayabilen garantili ve randımanlı test edilmiş kontrol fonksiyonları sunmaktadır. Uygulanmış olan önlemlerin verimliliği, tarif edilen tekniğin uygulandığı okullarda, yenilenme öncesi ve sonrasındaki ısınma ihtiyacının kıyaslanmasıyla ispatlanır. Bu kıyaslamadan çıkan sonuçlar, uygulanmış olan tüm önlemlerin bütünü ile ulaşılmış olan tasarrufları ortaya koyacaktır. Okul Yenileme önlemleri* Yenilenmeden önceki tüketim Yenilenmeden sonraki tüketim Essling deki okul Weisenhofschule 2 / 3 / 4 / 11 / ortalaması 2006 yılında 136 kwh/m 2 a ** 189 kwh/m 2 a MZH Ristissen 3 / 4 / 5 / 8 Tasarruflar Ehningen ili %** Dresden Ortaokulu (Mittelschule) (Bölgesel Isıtma) 4 37,5 W/m 2 a (15 C derecede) 35,2 W/m 2 a (-15 C) derecede *** * 1: Çatı yenileme, 2: Pencere yenileme, 3: Yeni ısıtıcı kontrolü, kazan ve ısıtma devreleri, 4: Oda kontrolü, 5: CentraLine Ranger ile uzaktan bakım, 6: Kontrol parametrelerinin optimizasyonu, 7: Arena Bina kontrol teknolojisi, 8: CO2-kontrollü havalandırma, 9: Öğrencilerin dahil edilmesi, 10: Güneş enerjisi panelleri, 11: Hidrolik karşılaştırma, 12: Aydınlatma kontrolü, 13: Yoğuşmalı kazan ** Özellikle tam gün okullarda sonradan yapılan ek binalarla harcama çoğaldığından, daha kesin bilgiler için uzun yıllara ait ölçülen değer ortalamaları alınmalıdır. *** -15 C, 15 C arasındaki her sıcaklık için bir trend çizgisi hesaplanır C derecelik sıcaklıkta elde edilen trend çizgisi geçerlidir.

8 Yazar: Edgar Mayer Ürün Geliştirme Müdürü CentraLine c/o Honeywell GmbH Enerji Verimliliği ile ilgili daha fazla detay ve makaleleri CentraLine City web sitesinde bulabilir veya bizimle temasa geçebilirsiniz. CentraLine Honeywell A.Ş. Çayıryolu sok.üçgen Plaza, Kat:7, İçerenköy - İstanbul Tel +90 (0)

Akıllı ayar tekniği sayesinde

Akıllı ayar tekniği sayesinde Akıllı ayar tekniği sayesinde Edgar Mayer Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 02 I 2009 Modern ve akıllı ayarlama tekniği sayesinde, özellikle endüstriyel amaçlı kullanılan binalarda enerji tasarrufu

Detaylı

Frekans Konvertörü ile Enerji verimliliği

Frekans Konvertörü ile Enerji verimliliği Frekans Konvertörü ile Enerji verimliliği Tomi Ristimäki Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 08 I 2008 Sürekli artan enerji fiyatları, enerji ve maliyet tasarrufu yapmak isteyen firmaların ilgisini

Detaylı

Smile HERŞEY KONTROL ALTINDA. Hepsi bir arada ısıtma kontrolörü

Smile HERŞEY KONTROL ALTINDA. Hepsi bir arada ısıtma kontrolörü Smile HERŞEY KONTROL ALTINDA Hepsi bir arada ısıtma kontrolörü Hepsi bir arada ısıtma kontrolörü Smile kontrolörler, güneş enerjisi, Özellikler katı yakıt, doğalgaz ve fuel-oil kazanları, n Birden fazla

Detaylı

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA Dr. Murat Çakan İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü cakanmu@itu.edu.tr BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA 1. Ön Bilgiler 2. Bina Soğutma Yüklerinin Azaltılması 2.1. Mimari Tasarım

Detaylı

Smile HERŞEY KONTROL ALTINDA. Hepsi bir arada ısıtma kontrolörü

Smile HERŞEY KONTROL ALTINDA. Hepsi bir arada ısıtma kontrolörü Smile HERŞEY KONTROL ALTINDA Hepsi bir arada ısıtma kontrolörü Hepsi bir arada ısıtma kontrolörü Smile kontrolörler, güneş enerjisi, katı yakıt, doğalgaz ve fuel-oil kazanları, ısı pompaları ve bölgesel

Detaylı

Enerji Etkinliği. ...Otellerdeki 10 I 2008. Otel konukları konfordan hoşlanmaktadırlar.

Enerji Etkinliği. ...Otellerdeki 10 I 2008. Otel konukları konfordan hoşlanmaktadırlar. Enerji Etkinliği Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 0 I 2008 Otel konukları konfordan hoşlanmaktadırlar. Nihai olarak odaları için para ödemektedirler. Bunun için ise sıcak su, iyi

Detaylı

ATLAS ISI İSTASYONU ( IST )

ATLAS ISI İSTASYONU ( IST ) ATLAS ISI İSTASYONU ( IST ) MODELLER : - IST-30 ( 30 Kw ) - IST-45 ( 45 Kw ) - IST-60 ( 60 Kw ) - IST-80 ( 85 Kw ) Atlas Sayaç ve Ölçü Aletleri AŞ. 2012 yılında IST model numaralı kat istasyonları üretimine

Detaylı

Havadan Suya Isı Pompası

Havadan Suya Isı Pompası Havadan Suya Isı sı * Kurulum Esnekliği * Ayrılabilir Boyler * Yüksek Enerji Tasarruflu İnverter Teknolojisi 1. Düşük İşletim Maliyeti 4. Farklılık 2. Düşük CO2 Emisyonu 5. Kolay Kurulum 3. Temiz ve Sessiz

Detaylı

TARU ISI POMPALARI Doğadan gelen konfor, doğaya duyulan saygı

TARU ISI POMPALARI Doğadan gelen konfor, doğaya duyulan saygı TARU POMPALARI Doğadan gelen konfor, doğaya duyulan saygı KÖMÜRSÜZ, YAKITSIZ, ATIKSIZ SAĞLIKLI VE EKONOMİK TARU POMPALARI MEKANDA TARU POMPASI Firmamız ISO 9001 Kalite Güvence Belgesine sahiptir. POMPASI

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ 2010282061 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ Enerjiyi verimli kullanmak demek; ENERJİ İHTİYACINI AZALTMAK ya da KULLANIMI KISITLAMAK demek değildir! 2 Enerjiyi

Detaylı

Entegre bina yönetim sistemi ile

Entegre bina yönetim sistemi ile Entegre bina yönetim sistemi ile Ronny Scherf Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 01 I 2009 Bir binanın sistem teknolojisine bakıldığında, işletim masraflarının azaltılması için iki yaklaşım

Detaylı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Enerji verimliliği / Sanayide enerji verimliliği Türkiye de enerji yoğunluğu Enerji tüketim verileri Türkiye de enerji verimliliği projeleri

Detaylı

ISI GİDERLERİNİN PAYLAŞIM SİSTEMİ. 15.03.2014 / Cumartesi

ISI GİDERLERİNİN PAYLAŞIM SİSTEMİ. 15.03.2014 / Cumartesi ISI GİDERLERİNİN PAYLAŞIM SİSTEMİ 15.03.2014 / Cumartesi YAYINLANMA TARİHİ KANUN/ YÖNETMELİK 2 MAYIS 2007 ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU 14 NİSAN 2008 MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISIN MA

Detaylı

BINALARDA ESNEK KULLANIM İÇİN SOĞUK KİRİŞ (CHILLED BEAM) ÇÖZÜMLERİ. Erkan TUNCAY ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA

BINALARDA ESNEK KULLANIM İÇİN SOĞUK KİRİŞ (CHILLED BEAM) ÇÖZÜMLERİ. Erkan TUNCAY ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA SU ŞARTLANDIRMA SU ARITIMI ENERJİ OTOMATİK KONTROL BİNA OTOMASYON Erkan TUNCAY İŞ YÖNETİMİ VE ORGANİZASYON MALİYE / FİNANS MÜHENDİSLİK GELİŞTİRME

Detaylı

AKILLI BİNALAR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ

AKILLI BİNALAR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ AKILLI BİNALAR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ AKILLI BİNALAR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Bilindiği gibi, akıllı binalar enerji verimliliğini artırmak üzere, binanın enerji harcamalarının otomatik olarak binanın kendi

Detaylı

KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI

KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI MARDİN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ (PROJE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ) KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI TS 825 in Bina Yaklaşımı Her hacim ayrı ayrı

Detaylı

YUTAKI YUTAKI. Eviniz için konforlu ısıtma sistemi

YUTAKI YUTAKI. Eviniz için konforlu ısıtma sistemi YUTAKI Eviniz için konforlu ısıtma sistemi SICAKLIK Isı pompası TÜKETİM GAZLI ISITMA YAKITLI ISITMA ELEKTRİKLİ ISITMA YUTAKI Bilinmesi gerekenler Bir ısı pompası nasıl çalışır? Bir ısıtma pompası, enerjiyi

Detaylı

Komple sistem çözümleri. Daha fazla oda konforu için en iyi sistem çözümleri. Ürün Seçimleri

Komple sistem çözümleri. Daha fazla oda konforu için en iyi sistem çözümleri. Ürün Seçimleri Not Daha fazla oda konforu için en iyi sistem çözümleri Siemens, kazan kontrol ürünleri alanında uzun yıllara dayanan deneyimini kullanarak tanınmış müşterileriyle yakın ilişki içinde ısıtma kontrol sistemlerinde

Detaylı

Daha İyi Bir Gelecek İçin Enerji Verimliliği

Daha İyi Bir Gelecek İçin Enerji Verimliliği Daha İyi Bir Gelecek İçin Enerji Verimliliği www.knaufinsulation.com.tr Daha İyi Bir Gelecek İçin... Hepimiz biliyoruz ki, üzerinde yaşamımızı sürdürebileceğimiz tek bir dünya var. Ancak, dünyamızı, dolayısıyla

Detaylı

Kullanma kılavuzu. Giriş. Thermo Pro 50 Eco

Kullanma kılavuzu. Giriş. Thermo Pro 50 Eco Kullanma kılavuzu Thermo Pro 50 Eco Giriş Sayın Webasto müşterisi, Webasto'nun Thermo Pro 50 Eco su ısıtıcısını tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. Bu ürünün sunduğu güvenilir konfordan uzun yıllar

Detaylı

6304 5401 04/2001 TR Kullanıcı için. Kullanma Kılavuzu. Fonksiyon modülü FM 443 Güneş modülü. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz

6304 5401 04/2001 TR Kullanıcı için. Kullanma Kılavuzu. Fonksiyon modülü FM 443 Güneş modülü. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 6304 5401 04/2001 TR Kullanıcı için Kullanma Kılavuzu Fonksiyon modülü FM 443 Güneş modülü Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz Yayımlayan Bu cihaz ilgili norm ve yönetmelikler tarafından istenen şartları

Detaylı

SANTRALLERİ SICAK SULU ISITMA DENGELENMESİ. üçüka Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Müh. M

SANTRALLERİ SICAK SULU ISITMA DENGELENMESİ. üçüka Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Müh. M DEÜ HASTANESİ KLİMA SANTRALLERİ SICAK SULU ISITMA SİSTEMLERİNİN N ISIL VE HİDROLİK DENGELENMESİ Burak Kurşun un / Doç.Dr.Serhan KüçüK üçüka Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Müh. M BölümüB GİRİŞ Değişen

Detaylı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı KOMPLE ÇÖZÜM Isıtma Soğutma Sıhhi Sıcak Su ÇEVRE DOSTU Dünyanın en yüksek COP=4,5 değerine sahip ekonomik sistemlerdir. Yenilenebilir enerji olan Hava ve Güneşten faydalanma Gaz veya yakıt ile ısıtmaya

Detaylı

Yaklaşık Sıfır Enerjili Binalar (nnzeb)

Yaklaşık Sıfır Enerjili Binalar (nnzeb) Yaklaşık Sıfır Enerjili Binalar (nnzeb) Giriş Bu çalışmada yüksek enerji performanslı net sıfır enerjili binalar (nzeb) ve yaklaşık sıfır enerjili binaların (nnzeb) ne olduğu, nasıl değerlendirilmesi gerektiği

Detaylı

The Power to Save Energy.

The Power to Save Energy. The Power to Save Energy. SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU CT SERİSİ Soğutma CT serisi chiller cihazları sayesinde her enjeksiyon makinesinin kalıbında ayrı ayrı su sıcaklıkları ile çalışılabilir. Dolayısıyla

Detaylı

Abs tract: Key Words: Hartmut HENRİCH

Abs tract: Key Words: Hartmut HENRİCH Hartmut Henrich:Sablon 29.03.2011 10:27 Page 32 Hartmut HENRİCH Abs tract: Isolation is good for energy saving. Never the less comfort control diveces are contributed save energy. This kind of diveces

Detaylı

Endüstriyel Uygulamalarda Enerji Verimliliği ve Kompanzasyon Çözümleri. Yiğit Özşahin

Endüstriyel Uygulamalarda Enerji Verimliliği ve Kompanzasyon Çözümleri. Yiğit Özşahin Endüstriyel Uygulamalarda Enerji Verimliliği ve Kompanzasyon Çözümleri 2015 Yiğit Özşahin İçerik Entes Elektronik Enerji verimliliği nedir? Neden enerjiyi verimli kullanmalıyız? Enerji verimliliği için

Detaylı

MITSUBISHI ELECTRIC YENİ KİRİGAMİNE MSZ-FH SERİSİ

MITSUBISHI ELECTRIC YENİ KİRİGAMİNE MSZ-FH SERİSİ MITSUBISHI ELECTRIC YENİ KİRİGAMİNE MSZ-FH SERİSİ Sağlıklı nefes alın, sağlıklı ve konforlu yaşayın Yeni Kirigamine ile tanışın Mitsubishi Electric Klimalar tüm dünyada kusursuz konfor sağlayan yüksek

Detaylı

ISI Mühendisliği İçindekiler

ISI Mühendisliği İçindekiler ISI Mühendisliği İçindekiler Aktarım hesabı...2 Genel...2 Nominal tüketim...2 Nominal tüketimin hesaplanması...4 Tesis kapasitesi...6 Tesis kapasitesinin hesaplanması...8 1 Aktarım Hesabı Genel Aktarım

Detaylı

MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ.

MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ. Sayın İşletme İdari ve Teknik Yönetimleri, Mühendislik hizmetlerinde proje ve uygulama alanlarında geçmişten bugüne yürütmüş olduğumuz çalışmalardan edindiğimiz tecrübelere paralel olarak, bu hizmetlerin

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU KAPSAMINDA BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIĞI TARAFINDAN YAYINLANAN YÖNETMELİKLER

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU KAPSAMINDA BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIĞI TARAFINDAN YAYINLANAN YÖNETMELİKLER ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU KAPSAMINDA BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIĞI TARAFINDAN YAYINLANAN YÖNETMELİKLER Murat BAYRAM Mak.Yük.Müh. Daire Başkanı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Dairesi Başkanlığı

Detaylı

DAIKIN ALTHERMA HİBRİT ISI POMPASI

DAIKIN ALTHERMA HİBRİT ISI POMPASI Isı tüketimi( kwh) DAIKIN ALTHERMA HİBRİT ISI POMPASI Türker Pekgüç Daikin Türkiye Isıtma Ürünleri Şefi İletişim adresi: t.pekguc@daikin.com.tr Daikin Altherma Hibrit Isı Pompası, son teknolojiye sahip

Detaylı

AB Müzakere Süreçlerinde Tesisat Mühendisliğinin Durumu

AB Müzakere Süreçlerinde Tesisat Mühendisliğinin Durumu AB Müzakere Süreçlerinde Tesisat Mühendisliğinin Durumu Teskon 2005 kapsamında gerçekleştirilen Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin KORAMAZ tarafından yönetilen "AB Müzakere Süreçlerinde Tesisat Mühendisliğinin

Detaylı

Naviels. DAXOM / Navidens. Yoğuşmalı Duvar Tipi Kazan. Yaşamınıza Yakışan Konfor ve Güven. Avrupa Birliği EEC 92/42 Standartlarına Göre

Naviels. DAXOM / Navidens. Yoğuşmalı Duvar Tipi Kazan. Yaşamınıza Yakışan Konfor ve Güven. Avrupa Birliği EEC 92/42 Standartlarına Göre Naviels DAXOM / Navidens Yoğuşmalı Duvar Tipi Kazan Yaşamınıza Yakışan Konfor ve Güven VERİMLİLİK ««««Avrupa Birliği EEC 92/42 Standartlarına Göre Yoğuşmalı Duvar Tipi Kazan DAXOM / Navidens GENEL ÖZELLİKLER

Detaylı

Enerji Verimliliği...

Enerji Verimliliği... ...eu.bac sertifikalı kontrol ürünleri ile enerji etkinliği Michael Rader Ürün Pazarlama Müdürü CentraLine c/o Honeywell GmbH 05 I 2008 Konutlar ve ticari binalar, Avrupa daki toplam birincil enerji tüketiminin

Detaylı

NibeSplit Hava Kaynaklı Isı Pompaları ve Daikin Altherma Hava Kaynaklı Isı Pompaları Teknik Karşılaştırmaları 2014-05-19 1

NibeSplit Hava Kaynaklı Isı Pompaları ve Daikin Altherma Hava Kaynaklı Isı Pompaları Teknik Karşılaştırmaları 2014-05-19 1 NibeSplit Hava Kaynaklı Isı Pompaları ve Daikin Altherma Hava Kaynaklı Isı Pompaları Teknik Karşılaştırmaları 2014-05-19 1 Kurulum ve çalıştırma Kurulum için gerekli zaman ve maliyet Isı pompası kontrolörü

Detaylı

24/30-28/35-32/40 kw Premix Sistemli Yoğuşmalı Kombiler

24/30-28/35-32/40 kw Premix Sistemli Yoğuşmalı Kombiler 24/30-28/35-32/40 kw Premix Sistemli Yoğuşmalı Kombiler Yoğuşmalı Premix Sistem Kombiler 24/30-28/35-32/40 kw Parametre ayarları Priwa Beyaz dijitli koyu mavi aydınlatmalı LCD ekran Basma butonlu MODE

Detaylı

ISI KONTROL SİSTEMLERİ TERMOSTATİK VANA. Isı Konforunun Yeni Adı: Techem Termostatik Vana

ISI KONTROL SİSTEMLERİ TERMOSTATİK VANA. Isı Konforunun Yeni Adı: Techem Termostatik Vana Isı Konforunun Yeni Adı: Techem Termostatik Vana Termostatik Radyatör Vanalarıyla Havayı Değil, Evinizi Isıtın. Termostatik Radyatör Vanaları, odalarınızın sıcaklığını istediğiniz dereceye ayarlayabilmenizi

Detaylı

Topvex ve SoftCooler Modülü

Topvex ve SoftCooler Modülü Fanlar Klima Santralleri Hava Dağıtım Ürünleri Yangın Güvenliği Klima Hava Perdeleri ve Isıtma Ürünleri Tünel Fanları Topvex ve SoftCooler Modülü Her Zaman Doğru Sıcaklık 2 Topvex with SoftCooler Soluk

Detaylı

Enerji yönetimi: Enerji tüketiminin izlenmesi, görselleștirilmesi, değerlendirilmesi ve optimizasyonu 2012-2. Michael Rader

Enerji yönetimi: Enerji tüketiminin izlenmesi, görselleștirilmesi, değerlendirilmesi ve optimizasyonu 2012-2. Michael Rader 2012-2 Michael Rader Pazarlama Müdürü CentraLine c/o Honeywell GmbH Enerji yönetimi: Kısım 2: tüketim verilerinin görselleștirilmesi ve İki kısımdan olușan bu makale serisinin ilk bölümünde; gerekli altyapı,

Detaylı

Home Station. Isı İstasyonu Çözümleri

Home Station. Isı İstasyonu Çözümleri Home Station Isı İstasyonu Çözümleri Merkezi ısıtma sistemlerinde, daire ısıtma ve termostatik kontrollü sıcak su için ALNA HOME STATION su ısıtıcısı ve fark basınç kontrolü ile tam bir çözümdür. Özellikler

Detaylı

EKONOMİK ISITMA-SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ

EKONOMİK ISITMA-SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ EKONOMİK ISITMA-SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ Villa ve Konutlar SPA Merkezleri Otel ve Pansiyonlar Isıtmalı Yüzme Havuzları Diğer ısınma sistemlerine göre %75 e varan tasarruf 1202/1 Sok. No:81-N Yenişehir, İzmir

Detaylı

AYTEK COOLING SYSTEMS SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU

AYTEK COOLING SYSTEMS SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU AYTEK COOLING SYSTEMS SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU www.ayteksogutma.com CT SERİSİ SOĞUTMA CT serisi chiller cihazları sayesinde her enjeksiyon makinesinin kalıbında ayrı ayrı su sıcaklıkları ile çalışılabilir.

Detaylı

Enerji tasarrufu ve hidrolik denge için çok özel bir teknoloji

Enerji tasarrufu ve hidrolik denge için çok özel bir teknoloji Kusursuz hidrolik sistemler Enerji tasarrufu ve hidrolik denge için çok özel bir teknoloji Isı ve soğutma enerjisi kusursuz bir şekilde toplanır ve dağıtılır. Avrupa Patentleri Enerji Oscarı İnovasyon

Detaylı

Bina Sektörü. Teknik Uzmanlar Dr. Özge Yılmaz Emre Yöntem ve Duygu Başoğlu

Bina Sektörü. Teknik Uzmanlar Dr. Özge Yılmaz Emre Yöntem ve Duygu Başoğlu Bina Sektörü Teknik Uzmanlar Dr. Özge Yılmaz Emre Yöntem ve Duygu Başoğlu İçerik 1. Bina sektörü mevcut durum 2. Bina sektöründen kaynaklanan sera gazı salımları 3. İklim değişikliği üzerine AB politka

Detaylı

ISITMA HAVALANDIRMA SICAK SU HAZIRLAMA

ISITMA HAVALANDIRMA SICAK SU HAZIRLAMA ISITMA HAVALANDIRMA SICAK SU HAZIRLAMA DURAN TÜRK 17 4 1965 tarihinde Denizli-Çemeli' de doğdu. Đlk ve orta öğrenimini Almanya' da, yüksek öğrenimini Đ.T.Ü. Makine Fakültesi, Enerji Bölümü' nde tamamladı.

Detaylı

emura DAIKIN EMURA. FORM. İŞLEV. YENİDEN TANIMLANDI EMURA www.isisan.com 01

emura DAIKIN EMURA. FORM. İŞLEV. YENİDEN TANIMLANDI EMURA www.isisan.com 01 emura DAIKIN EMURA. FORM. İŞLEV. YENİDEN TANIMLANDI EMURA www.isisan.com 01 TÜM YIL BOYUNCA KESİNTİSİZ KONFOR. Yeni Daikin Emura duvar tipi klima ünitesi, mühendislik harikası ileri teknolojinin, simgesel

Detaylı

VLT FC-102 Hvac Drive ile Optimize Performans. 1

VLT FC-102 Hvac Drive ile Optimize Performans.  1 VLT FC-102 Hvac Drive ile Optimize Performans www.naviga.com.tr 1 VLT 6000 cihaz karşılığı FC-102 HVAC işlerinde yeniden belirlenen standartlarla Havaalanı Otel Hastane Ofis Temiz oda M e r k e z i I s

Detaylı

Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi

Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi Soğutma 400 kw a kadar Kapasitesi 50-400kW EC ADYABATİK EC FAN Canovate Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi -IAC Serisi Canovate Veri Merkezi Klima Santrali Çözümleri Canovate IAC serisi İndirekt Adyabatik

Detaylı

Binalarda Enerji Verimliliği Konusundaki Yönetmelikler (BEP) ve BEP Yönetmeliği Kapsamında Yetkilendirme ve Denetleme

Binalarda Enerji Verimliliği Konusundaki Yönetmelikler (BEP) ve BEP Yönetmeliği Kapsamında Yetkilendirme ve Denetleme Binalarda Enerji Verimliliği Konusundaki Yönetmelikler (BEP) ve BEP Yönetmeliği Kapsamında Yetkilendirme ve Denetleme Samet YILANCI Çevre ve Şehircilik Uzman Yardımcısı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü

Detaylı

CARRIER ve ENERJİ VERİML

CARRIER ve ENERJİ VERİML Carrier HAP e20 programı ile yapılan enerji simülasyonlarında yılın 8.760 saatlik hava verileri kullanılarak gerçek bir saatlik enerji analizi gerçekleştirilir. Program, bina ısı akışını hesaplamak için

Detaylı

Smile Dijital Kontrolör. Evrim Olçum 2009

Smile Dijital Kontrolör. Evrim Olçum 2009 Smile Dijital Kontrolör Evrim Olçum 2009 SDC Nedir? Smile Digital Controller (SDC) Farklı sistemlere uyarlanabilen, enerji verimli, ısıtma sistemi kontrolörü. Basit yapılandırma, hızlı montaj, kolay kullanım

Detaylı

İNVERTER ENTEGRELİ MOTORLAR

İNVERTER ENTEGRELİ MOTORLAR İNVERTER ENTEGRELİ MOTORLAR ENTEGRE MOTOR ÇÖZÜMLERİ Günümüzde enerji kaynakları hızla tükenirken enerjiye olan talep aynı oranda artmaktadır. Bununla beraber enerji maliyetleri artmakta ve enerjinin optimum

Detaylı

Enerji Verimliliğinde İklimlendirme Çözümleri

Enerji Verimliliğinde İklimlendirme Çözümleri 1 Enerji Verimliliğinde İklimlendirme Çözümleri Günümüzün İklimlendirme İhtiyaçları Nelerdir? 2 Değişen Yaşam Kültürümüz ve Mimari Hayat Tarzlarımız, yaşam kültürümüz, İş yapış şekillerimiz değişiyor Çok

Detaylı

BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR

BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMA POTANSİYELİMİZ! Binalarda enerjinin verimli kullanılmasını sağlayarak, ülke çapında enerji tüketimimizi yaşam konforumuzdan

Detaylı

Kireç Tabakası kalınlığı (mm) Sistemde Verimlilik Kaybı (%) Kireçtaşı ile kaplanmış ısıtıcının verim kayıbı tablosu

Kireç Tabakası kalınlığı (mm) Sistemde Verimlilik Kaybı (%) Kireçtaşı ile kaplanmış ısıtıcının verim kayıbı tablosu Değerli Tüketici Suyu su olmaktan çıkarmadan, faydalı minerallerden, tadından ve tuzundan yoksun bırakıp suyu fakirleştirmeden tesisatı ve makinaları korumak mümkündür. Diğer ülkelerde en az yarım asırdan

Detaylı

Yüksek verimli gaz yakıtlı çelik kazan CompactGas

Yüksek verimli gaz yakıtlı çelik kazan CompactGas Yüksek verimli gaz yakıtlı çelik kazan CompactGas Patentli alufer teknolojisi ile yüksek verim, düşük emisyon 1 CompactGas ın (1000-2800) avantajları Hoval CompactGas; konfor,ekonomi, güvenilirlik ve teknik

Detaylı

EN AVRUPA STANDARDI BİNALARIN ENERJİ PERFORMANSI BİNA OTOMASYONU, KONTROL VE BİNA YÖNETİMİNİN ETKİSİ

EN AVRUPA STANDARDI BİNALARIN ENERJİ PERFORMANSI BİNA OTOMASYONU, KONTROL VE BİNA YÖNETİMİNİN ETKİSİ EN 15232 AVRUPA STANDARDI BİNALARIN ENERJİ PERFORMANSI BİNA OTOMASYONU, KONTROL VE BİNA YÖNETİMİNİN ETKİSİ Fahri Cem UZUN Çözüm Ortakları Kanalı Satış Yöneticisi fahri.uzun@siemens.com ÖZET Son yıllarda

Detaylı

İçindekiler. Kombiler

İçindekiler. Kombiler Kombi Kataloğu 1 İçindekiler Kombiler Kombilerin Artısı Çok! Kombi Faydalı Bilgiler Premix Yoğuşmalı Kombiler Yoğuşmalı Elektronik Kombiler Konvansiyonel Kombiler Şofben 3 Arçelik Kombilerin Artısı Çok

Detaylı

Deneyin Adı: Isı Geri Kazanımlı, Sıcaklığı Oransal Olarak Kontrol Edilen Sıcak Hava Üretim Sistemi

Deneyin Adı: Isı Geri Kazanımlı, Sıcaklığı Oransal Olarak Kontrol Edilen Sıcak Hava Üretim Sistemi Deneyin Adı: Isı Geri Kazanımlı, Sıcaklığı Oransal Olarak Kontrol Edilen Sıcak Hava Üretim Sistemi Deneyin yapılacağı yer: Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Laboratuar Binası, 2. Kat Enerji Verimliliği

Detaylı

Yüksek verimli ve ekonomik merkezi sistem çözümleri

Yüksek verimli ve ekonomik merkezi sistem çözümleri [ Hava ] Şema Sayfaları Başlık şablonu Folio Medium [ Su ] [ Toprak ] [ Buderus ] Yüksek verimli ve ekonomik merkezi sistem çözümleri Isıtma Bizim İşimiz Üflemeli Brülörlü Çelik Kazanlar Merkezi ısıtmada

Detaylı

Tesisatlarda Enerji Verimliliği & Isı Yalıtımı

Tesisatlarda Enerji Verimliliği & Isı Yalıtımı Türk Sanayisinde Enerji Verimliliği Semineri - 11 Mart 2009 İstanbul Sanayi Odası - Türkiye Tesisatlarda Enerji Verimliliği & Isı Yalıtımı Timur Diz Teknik İşler ve Eğitim Koordinatörü İZODER Isı Su Ses

Detaylı

EN15232 normunun yeni versiyonu Bina Otomasyon Sistemlerinin bina verimliliği üzerindeki etkileri 2012-1. Hannes Luetz

EN15232 normunun yeni versiyonu Bina Otomasyon Sistemlerinin bina verimliliği üzerindeki etkileri 2012-1. Hannes Luetz 2012-1 Hannes Luetz Ürün Müdürü CentraLine c/o Honeywell GmbH EN15232 normunun Sistemlerinin bina EN15232 (2011-06) standardının, 2007 yılında yayınlanmıș olan mevcut EN15232 normunu revize etmekte ve

Detaylı

Kullanma Kılavuzu. FM443 Güneş enerjisi modülü. Fonksiyon Modülü. Kullanıcı için. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 6 720 615 874-03/2008 TR

Kullanma Kılavuzu. FM443 Güneş enerjisi modülü. Fonksiyon Modülü. Kullanıcı için. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 6 720 615 874-03/2008 TR Kullanma Kılavuzu Fonksiyon Modülü FM443 Güneş enerjisi modülü Kullanıcı için Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 6 720 615 874-03/2008 TR Içindekiler 1 Emniyet....................................... 3

Detaylı

Online teknik sayfa MKAS KULLANICIYA ÖZEL TASARIMLI ANALIZ SISTEMLERI

Online teknik sayfa MKAS KULLANICIYA ÖZEL TASARIMLI ANALIZ SISTEMLERI Online teknik sayfa MKAS A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip MKAS Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve

Detaylı

Kullanma Kılavuzu FM456 FM457. Fonksiyon Modülü. Kullanıcı için. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 7 747 017 682-2008/03 TR

Kullanma Kılavuzu FM456 FM457. Fonksiyon Modülü. Kullanıcı için. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 7 747 017 682-2008/03 TR Kullanma Kılavuzu Fonksiyon Modülü FM456 FM457 Kullanıcı için Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 7 747 017 682-2008/03 TR Içindekiler 1 Emniyet....................................... 3 1.1 Kullanım Kılavuzu

Detaylı

DEĞĐŞKEN DEBĐLĐ SĐRKÜLASYON POMPALARI

DEĞĐŞKEN DEBĐLĐ SĐRKÜLASYON POMPALARI DEĞĐŞKEN DEBĐLĐ SĐRKÜLASYON POMPALARI M. Bülent Vural 1953 yılında doğdu. 1976 yılında Berlin Teknik Üniversitesinden Makina Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Halen Wilo Pompa Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü

Detaylı

KONUT ISITMADA KONFOR KONTROL, KAZAN GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜ BAĞLANTILI ENERJİ TASARRUFU BİREYSEL MERKEZİ ISITMA KARŞILAŞTIRMA

KONUT ISITMADA KONFOR KONTROL, KAZAN GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜ BAĞLANTILI ENERJİ TASARRUFU BİREYSEL MERKEZİ ISITMA KARŞILAŞTIRMA KONUT ISITMADA KONFOR KONTROL, KAZAN GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜ BAĞLANTILI ENERJİ TASARRUFU BİREYSEL MERKEZİ ISITMA KARŞILAŞTIRMA 127 Hartmut HENRİCH ÖZET Binaların iyi bir ısı izolasyonu olduğu kabul edilse bile

Detaylı

Çakmanus Mühendislik Enerji Ltd. Şti.

Çakmanus Mühendislik Enerji Ltd. Şti. Çakmanus Mühendislik Enerji Ltd. Şti. Binalarda enerji verimliğinde ve mekanik tesisat projelendirmede çözüm ortağınız Çakmanus Müh. Enerji Ltd. Şti İvedik OSB Hasemek koop. 67. sok no: 60 Ostim/ANKARA

Detaylı

Airbox. Klimalar için elektrik tasarruf cihazı

Airbox. Klimalar için elektrik tasarruf cihazı Klimalar için elektrik tasarruf cihazı %20 - %40 arasında enerji tasarrufu 9.000 48.000 btu duvar, pencere, dolap, tavan klimaları ve ufak güç merkezli klimalara uygun Isıtma ve soğutma konumunda etkili

Detaylı

Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması

Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması Adem KISSAL, umutadem@hotmail.com İzmir Kuzey KHB M.Zeki BİLGİN, KOÜ, Elektrik Müh. Bölümü EVK

Detaylı

Wireless M-Bus Isı Pay Ölçer + Sıcak Su Sayacı

Wireless M-Bus Isı Pay Ölçer + Sıcak Su Sayacı Kasım 2013 Wireless M-Bus Isı Pay Ölçer + Sıcak Su Sayacı Binanıza gelen doğalgaz ve su faturalarını, değildir. Isı Pay Ölçer : Radyatör sıcaklığı ile ortam sıcaklığının arasındaki farkı ölçerek, o mahalin

Detaylı

Gaz INOA GREEN EU. ErP uyumlu premix yoğuşma teknolojisi

Gaz INOA GREEN EU. ErP uyumlu premix yoğuşma teknolojisi Gaz ErP uyumlu premix yoğuşma teknolojisi PREMIX YOĞUŞMALI KOMBİ ErP uyumlu premix yoğuşma teknolojisi Yüksek alaşımlı döküm alüminyumdan imal edilmiş, premix ısı eşanjörü ile donatılmış yeni nesil yoğuşmalı

Detaylı

MLİLİĞİİĞİ Bina Enerji Kimlik Belgesi- EKB

MLİLİĞİİĞİ Bina Enerji Kimlik Belgesi- EKB Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği nin yürürlüğe girmesi ile yeni ve mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi zorunlu hale geldi. Yeni binalar için uygulama 1 Ocak 2011 de başladı.

Detaylı

TÜBİTAK BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KONUT KULLANICI ANKETİ

TÜBİTAK BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KONUT KULLANICI ANKETİ TÜBİTAK BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KONUT KULLANICI ANKETİ İyi günler, ismim... ARİMA Araştırma dan geliyorum. TÜBİTAK 113K799 Nolu Türkiye de Konut Kalitesinin İyileştirilmesine Yönelik Kullanıcı Davranışlarının

Detaylı

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ENERJİ KİM? 1999 yılından beri Ekotec yenilenebilir enerji sektöründe çalışmalar yapmaktadır. Avusturya da konut ısıtma soğutma konusunda hizmet veren Ekotec, Avrupa da ki yenilenebilir

Detaylı

Ziraat Bankası Bir Bankadan Daha Fazlası

Ziraat Bankası Bir Bankadan Daha Fazlası Ziraat Bankası Bir Bankadan Daha Fazlası KONU Konu Dünya Bankası Enerji Verimliliği Kredisi AMAÇ Amaç Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde enerji verimliliğini geliştirme amaçlı yapılan yatırımların finansman

Detaylı

Enerji Verimliliği...

Enerji Verimliliği... Michael Rader Ürün Pazarlama Müdürü CentraLine c/o Honeywell GmbH 4 I 28 Sürekli olarak yükselmekte olan enerji fiyatlarının yanı sıra, artarak karşımıza çıkan yasal düzenlemeler binaların enerji verimliliği

Detaylı

İSTTERM ISI İSTASYONLARI

İSTTERM ISI İSTASYONLARI İSTTERM ISI İSTASYONLARI Merkezi ısıtma sistemlerinde, daire ısıtma ve termostatik kontrollü sıcak su için ısı istasyonu. İSTTERM ISI İSTASYONLARI, su ısıtıcısı ve fark basınç kontrolü ile tam bir çözümdür.

Detaylı

ÇEVRE DOSTU BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÖRNEK UYGULAMALAR Seda YÖNTEM / EKODENGE A.Ş.

ÇEVRE DOSTU BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÖRNEK UYGULAMALAR Seda YÖNTEM / EKODENGE A.Ş. ÇEVRE DOSTU BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÖRNEK UYGULAMALAR Seda YÖNTEM / EKODENGE A.Ş. Sağlıklı Fiziki Çevreler için Sürdürülebilirlik Esasları Binanın güneşe göre konumlandırılması ve şekillenmesi,

Detaylı

RIALTO SERAMİK RADYANT ISITICI

RIALTO SERAMİK RADYANT ISITICI RIALTO SİSTEMİNİN AVANTAJLARI RIALTO SERAMİK RADYANT ISITICI SAĞLIKLI Radyasyon hava akımı oluşturmadan doğal ısıtma sağlar. YÖNLENDİRİLEBİLME Radyant ışımasının seçili alanlara yönlendirilmesine olanak

Detaylı

Karlı Bir Yatırım Yeni Nesil Caria Serisi

Karlı Bir Yatırım Yeni Nesil Caria Serisi Karlı Bir Yatırım Yeni Nesil Caria Serisi Caria Serisi ürünleri tasarlarken aklımızda tek bir şey vardı: Minimum kullanıcı müdahelesi Artık yeni nesil Caria serisi kazanlar eskisinden daha fazla konfor

Detaylı

PAYLAŞILABİLİR SERİNLİK WIDE

PAYLAŞILABİLİR SERİNLİK WIDE PAYLAŞILABİLİR SERİNLİK WIDE DEK Serisi Yüksek Statik Basınç Diamond klimalar yüksek tavanlarda bile, 160Pa basınç ve yüksek hacimli hava üfleme kapasitesiyle çalışır. Bu sayede şartlandırılmış hava, ortamın

Detaylı

Firma Profili celano GmbH

Firma Profili celano GmbH Profili celano GmbH celano GmbH Klaus Hermsen (Satış) Im Blankenfeld 6-8, D-46238 Bottrop Almanya Telefon +49 2041 77901112 Faks +49 2041 7790110 k.hermsen@celano.de www.celano.de Kuruluş yılı 2006 Çalışan

Detaylı

www.alna.com.tr Özellikler

www.alna.com.tr Özellikler ISI İSTASYONLARI Merkezi ısıtma sistemlerinde, daire ısıtma ve termostatik kontrollü sıcak su için ısı ALNA. ISI İSTASYONLARI, su ısıtıcısı ve fark basınç kontrolü ile tam bir çözümdür. Özellikler - Termostatik

Detaylı

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip...

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip... Fancoil Üniteleri İçindekiler Teknogen Fancoil... 3 Kaset Tip Fancoil... 4 Döşeme Tip Fancoil... 6 Gizli Tavan Tipi... 8 Basınçlı Tip... 10 Duvar tipi... 12, ve landırma sektörünün önde gelen üreticilerinden

Detaylı

Gelecek için hazırız.

Gelecek için hazırız. Gelecek için hazırız. Genel Bakış Buderus uzmanlığının yepyeni ürünü: Logamax plus GB172i Yoğuşmalı Kombi ve Kazan Logamax plus GB172i yeni nesil duvar tipi yoğuşmalı kombi ve kazan: Yenilikçi tasarım,

Detaylı

RWD Solar Teknik Sunum

RWD Solar Teknik Sunum RWD SOLAR RWD Solar Teknik Sunum Copyright Siemens AG 2010. All rights reserved. Multi-montaj çözümü Ray veya vida ile panel içine montaj Ön panel montajı DIN raylı sistemle modüler panel içi montaj IP20

Detaylı

Kronos

Kronos www.eca.com.tr Kronos KRONOS Kronos, atık gazdaki su buharının yoğuşturulmasını sağlamaktadır. Böylelikle, atık gazda bulunan gizli ısıyı suya transfer ederek daha verimli ısınma sağlanmaktadır. Kronos

Detaylı

ENERJİ YÖNETİM SİSTEMLERİ (ISO & EN 16001)

ENERJİ YÖNETİM SİSTEMLERİ (ISO & EN 16001) ENERJİ YÖNETİM SİSTEMLERİ (ISO 50001 & EN 16001) Murat Silsüpür, EPKOM Elektronik Enerji yönetim sistemleri (EYS) ile enerji verimliliğinin sağlanması ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi günümüzde işletmeler

Detaylı

Küresel Isınma ile Mücadelede Kentlerin Rolü: Ulaşım ve Yapı Sektöründen Uluslararası Örnekler 12 Eylül 2014

Küresel Isınma ile Mücadelede Kentlerin Rolü: Ulaşım ve Yapı Sektöründen Uluslararası Örnekler 12 Eylül 2014 TÜRKİYE SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ 10. Yıl Kırşehir Konferansı Küresel Isınma ve Kentlerimizin Geleceği 10-11-12 Eylül 2014 Küresel Isınma ile Mücadelede Kentlerin Rolü: Ulaşım ve Yapı Sektöründen Uluslararası

Detaylı

Havadan Suya Isı Pompası (Split Tip) [ Hava ] [ Su ] [ Toprak ] [ Buderus ] Kışın sıcaklığı ve yazın ferahlığı. Logatherm WPLS. Isıtma bizim işimiz

Havadan Suya Isı Pompası (Split Tip) [ Hava ] [ Su ] [ Toprak ] [ Buderus ] Kışın sıcaklığı ve yazın ferahlığı. Logatherm WPLS. Isıtma bizim işimiz [ Hava ] [ Su ] Havadan Suya Isı Pompası (Split Tip) [ Toprak ] [ Buderus ] Kışın sıcaklığı ve yazın ferahlığı Logatherm WPLS Isıtma bizim işimiz Tüm yıl boyunca konfor için yenilenebilir enerjiye yer

Detaylı

Solar kontrolör RWD32S

Solar kontrolör RWD32S Solar Kontrolör Solar kontrolör RWD32S. Solar termal market 07 Kullanılan Solar kollektörler 2007* Dünya da Avrupa da *Source: ESTIF 2008 Sayfa 2 Mayis, 2010 Solar market trendi-2007 İşletilen Solar termal

Detaylı

MIDEA TRİ-THERMAL ISI POMPASI TEKNİK KILAVUZ- 2014

MIDEA TRİ-THERMAL ISI POMPASI TEKNİK KILAVUZ- 2014 MIDEA TRİ-THERMAL ISI POMPASI TEKNİK KILAVUZ- 2014 Modern Klima Isı Pompası Teknik Yayınlar 2014/5 MCAC-RTSM-2014-1 Tri-Thermal İçindekiler 1. Bölüm Genel Bilgiler... 1 2. Bölüm Teknik Özellikler ve Performans...

Detaylı

Doğalgazlı Sıcak Hava Cihazları. aeroschwank AT

Doğalgazlı Sıcak Hava Cihazları. aeroschwank AT Doğalgazlı Sıcak Hava Cihazları aeroschwank AT Doğalgazlı Sıcak Hava Cihazı Tip ATH Güvenli ve uzun ömürlü modüler brülörlü sistem Yüksek verimli alüminyum çelik eşanjörlü Yüksek performanslı aksiyal fanıyla

Detaylı

D U M A N K A Y A İ N Ş A A T. Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI

D U M A N K A Y A İ N Ş A A T. Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI Dumankaya Kurtköy Flex Konsept; Bölgede farklılık oluşturacak bir proje, Büyük lobi alanı, Toplantı odaları, Terasta yüzme havuzu, Fitness Center Kafe-Restoran Dumankaya

Detaylı

GEBZE TESİSLERİ NDE ENERJİ TASARRUFU

GEBZE TESİSLERİ NDE ENERJİ TASARRUFU ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA SU ŞARTLANDIRMA SU ARITIMI ENERJİ OTOMATİK KONTROL BİNA OTOMASYON İŞ YÖNETİMİ VE ORGANİZASYON MALİYE / FİNANS MÜHENDİSLİK GELİŞTİRME PAZARLAMA

Detaylı

Isı İstasyonu Uygulamaları

Isı İstasyonu Uygulamaları Isı İstasyonu Uygulamaları 1 2 Isı İstasyonu: Isı istasyonu, merkezi sistemle ısıtılan yapılarda her daireye ayrı ayrı monte edilerek, kullanım sıcak suyunu ani ısıtma prensibiyle hazırlayan ve ısıtma

Detaylı

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller ECOMFORT Fonksiyonu Küçük ve orta büyüklükteki iklimlendirme uygulamalarında iç ortamın ısıtılması/soğutulması ve filtrelenmesi için kullanılmaktadır. Asma tavana montaj imkanı vardır, hava dağıtımı asma

Detaylı

MIRA INFRA NANO ENDÜSTRİYEL

MIRA INFRA NANO ENDÜSTRİYEL MIRA INFRA NANO ENDÜSTRİYEL ELEKTRİKLİ RADYANT ISITICI Yanı başınızdaki güneş YENİ NANO TEKNOLOJİ, ÜSTÜN PERFORMANS MİRA INFRA Nano Elektrikli radyant ısıtıcılar, paslanmaz çelik boru içerisindeki yüksek

Detaylı