Destek ve Bakım. Akrabalarının bakımını üstlenen kişilere ve konuya ilgi duyanlara yönelik bilgiler. Son güncelleme: Ocak 2015

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Destek ve Bakım. Akrabalarının bakımını üstlenen kişilere ve konuya ilgi duyanlara yönelik bilgiler. Son güncelleme: Ocak 2015"

Transkript

1 Destek ve Bakım Akrabalarının bakımını üstlenen kişilere ve konuya ilgi duyanlara yönelik bilgiler Son güncelleme: Ocak 2015 Unterstützung und Pflege Informationen für pflegende Angehörige und Interessierte in türkischer Sprache

2 Künye Landeshauptstadt München Sozialreferat Amt für Soziale Sicherung Inklusion und Pflege Orleansplatz München Fotoğraflar: Başlık: Sandor Kacso, fotolia.com S. 5: Alexander Raths, fotolia.com S. 43: Gina Sanders, fotolia.com S. 54: Peter Maszlen, fotolia.com Tasarım: dtp/layout, Münih Çeviri: Ethno-Medizinisches Zentrum e.v., Hannover Baskı: Stadtkanzlei München %100 geri dönüştürülmüş kâğıda basılmıştır Son güncelleme: Ocak 2015

3 1 Sevgili Münihliler, Bakıma muhtaçlık hepimizi ilgilendiren ve büyük bir ihtimalle er ya da geç meşgul edecek olan bir konudur. Birçok bakıma muhtaç kişinin bakımı, olabildiğince uzun bir süre boyunca kendi evlerinde kalabilmeleri amacıyla akrabaları ve yakınları tarafından üstlenilmektedir. Fakat bakıma muhtaçlık halinin süresi ve derecesiyle birlikte akraba ve yakınlar tarafından yerine getirilmesi gerekenler de artmaktadır. Bu durum bakımı üstlenen kişilerin aşırı bir yük altında kalmasına yol açabilir. Bu sebeple, yardım ve destek olanakları hakkında vakitlice bilgi edinmek ve söz konusu olanaklardan yararlanmak önem arz etmektedir. Evde bakım hizmetlerinin güvence altına alınmasına ve bakım hizmetini üstlenen kişilerin desteklenmesine büyük önem vermekteyiz. Bu broşür vasıtasıyla sizleri, sizi aydın latıp destekleyebilecek kişi ve kurumlar hakkında bilgilendirmek istiyoruz. Bu hizmetlerden çekinmeden yararlanabilirsiniz.

4 2 İçindekiler Bu broşür işlenen konulara göre dört bölüme ayrılmıştır. Bu bölümler içerisinde muhtelif konu, kişi ve kuruluşlara ilişkin bilgiler bulabilirsiniz. Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek bölümünde evde bakım hizmetleri, bakım hizmetinin finansmanı, demans ve birçok başka konuya ilişkin hususlarda başvurabileceğiniz kişi ve kurumlara ilişkin bilgiler bulabilirsiniz. Yaşlılara Yönelik Hizmet Merkezleri... 5 Engelli Sorumlusu Yaşlı ve Yaşlı Yakınları Danışma Merkezleri Yaşlı Bakımında Karşılaşılan Sorunlar Merkezi Semt Odaklı Sosyal Hizmetler Demans Teşhis ve Yardım Evde Bakım İhtisas Birimleri Bakım Hizmetini Üstlenen Akrabalara Yönelik İhtisas Birimleri Bakım ve Engelli Müesseseleri İhtisas Birimi (Yurt Yönetimi) Parasal Yardımlar Hakkında Nereden Bilgi Edinilebilir? Gerontopsikiyatrik Hizmet Merkezleri Hospis Dernekleri Eşcinsel Yaşam Biçimlerine Yönelik Koordinasyon Merkezi. 24 Göçmen Kökenli İnsanlar Münih Bakım Borsası Hasta ve Bakım Sorumlusu Bakım Sigortası... 28

5 İçindekiler 3 Bakım Destek Ödeneği Yasal Tedbirler Vasilik, Vekâlet ve İhtiyati İrade Beyanı. 30 Borç Danışmanlığı Yaşlılar Danışma Meclisi Sosyal Hizmet Evleri Sosyal Yardım Uzmanları Tam Yatılı Bakım Hizmetleri İkametgâh Danışmanlığı ve İkametgahın Uyarlanması Nesillerarası Dayanışma Akrabalarının Bakımını Üstlenen Kişilere Sağlanan Destekler Bu bölümde, bilhassa hasta/yaşlı akrabalarının bakımını üstlenen kişilere yönelik ne tür destekleme imkânlarının mevcut olduğu ve bunların kimler tarafından sağlandığı hakkında bilgi verilmektedir. Demans Hastalarına Yönelik Hizmetler Demans Hastalarına Yönelik Bakım Grupları Fahri Hizmetler Ev İşleri Yardımı Bakıma Muhtaç Akrabalarının Bakımını Üstlenen Kişilere Yönelik Kürler Kısa Süreli Bakım Komşuluk Yardımı Girişimleri Demans Hastalarına Yönelik Günlük Bakım Günlük Bakım Geçici Bakım... 55

6 4 İçindekiler Hasta/Yaşlı Akrabalarının Bakımını Üstlenen Kişilere Yönelik Bakım Kursları Hasta/yaşlı akrabaların bakımını üstlenmek zaman zaman bedenen ve ruhen çok ağır bir iş olabilir. Bu yükü azaltmaya yönelik çeşitli hizmetler sunulmaktadır. Konuya ilişkin bilgiler: S. 56. Kendi Kendine Yardım Grupları Hasta/yaşlı akrabaların bakımı çoğu zaman, sadece benzer durumda bulunan veya bulunmuş olan insanların anlayabileceği sorunlar doğurur. Broşürün bu bölümünde bu tür sorunlar yaşamanız halinde kimlere başvurabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Konuya ilişkin bilgiler: S. 58 Not: Belirtilen bütün telefon numaralarında Münih in 089 sayılı alan kodu kullanılmalıdır. Meseleye ilişkin konu, iletişim bilgisi veya kuruluşların tamamına yer verememiş olabileceğimizden dolayı bu broşürün eksiksiz olduğuna dair bir iddiada bulunamayız.

7 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 5 Münih te, hasta/yaşlı akrabaların bakımı ve yaşlanmasıyla ilgili konularda yetkin rehberlik ve yardım hizmeti sunan çok sayıda kuruluş faaliyet göstermektedir. Bu hususlarda başvurabileceğiniz kuruluşlar alfabetik olarak sıralanmıştır. Yaşlılara Yönelik Hizmet Merkezleri Alten- und Service-Zentren (ASZ) Yaşlılara yönelik hizmet merkezleri, semtinizde yaşayan yaşlılar ve onların yakın çevresindeki insanlara yönelik olarak cinsiyet, köken, renk, din, eğitim durumu, engellilik durumu veya cinsel tercihlerinden bağımsız olarak hizmet verilen merkezlerdir.

8 6 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek Bu merkezlerde verilen hizmetin ana hedefleri yaşlıların bağımsızlık ve sağlıklarının güçlendirilmesi ve korunması, yaşlıların kendi evlerinde yaşayabilmeleri için desteklenmesi ve yalnızlaşmalarının, soyutlanmalarının ve dışlanmalarının önlenmesidir. Danışmanlık hizmeti ve somut yardımların sunulduğu ASZ merkezlerinde yardım hizmetleri temin ve organize edilmekte, doğrudan yardım hizmetleri (örn. öğlen yemeği) sunulmakta, evde bakım hizmetleri koordine edilmekte, psikolojik rahatsızlık geçiren insanlar veya demans hastalarına yönelik bakım hizmetleri sunulmakta, hasta/yaşlı akrabalarının bakımını üstlenen kişilere destek sağlanmakta, çeşitli konularda grup çalışmaları ve eğitim kursları sunulmakta, göçmen kökenli insanlara yönelik hizmetler sunulmakta, fahri çalışmalarda bulunan insanların faaliyetleri organize edilmekte ve desteklenmektedir. Hâlihazırda Münih te 32 adet ASZ faaliyet göstermektedir. ASZ lerin bütün İnternet ve e-posta adreslerine ulaşabileceğiniz İnternet adresi: Allach-Untermenzing Manzostr München Tel.: Altstadt Sebastiansplatz München Tel.:

9 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 7 Au Balanstr München Tel.: Aubing Am Aubinger Wasserturm München Tel.: Berg-am-Laim Berg-am-Laim-Str München Tel.: Bogenhausen Kreisverband München Rosenkavalierplatz München Tel.: Freimann Edmund-Rumpler-Str München Tel.: Fürstenried Züricher Str München Tel.: Haidhausen Wolfgangstr München Tel.: Harlaching Rotbuchenstr München Tel.: Isarvorstadt Hans-Sachs-Str München Tel.: Kleinhadern-Blumenau Alpenveilchenstr München Tel.:

10 8 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek Laim Kiem-Pauli-Weg München Tel.: Lehel Christophstr München Tel.: Maxvorstadt Gabelsbergerstr. 55 a München Tel.: Milbertshofen Schleißheimer Str München Tel.: Moosach Gubestr München Tel.: Neuhausen Nymphenburger Str München Tel.: Obergiesing Werinherstr München Tel.: Obermenzing Packenreiterstr München Tel.: Pasing Bäckerstr München Tel.: Perlach Theodor-Heuss-Platz München Tel.:

11 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 9 Ramersdorf Rupertigaustr. 61a München Tel.: Riem Platz der Menschenrechte München Tel.: Schwabing-Ost Siegesstr München Tel.: Schwabing-West Hiltenspergerstr München Tel.: Sendling Daiserstr München Tel.: Solln-Forstenried Herterichstr München Tel.: Thalkirchen Emil-Geis-Str München Tel.: Untergiesing Kolumbusstr München Tel.: Westend Tulbeckstr München Tel.: Westpark Badgasteiner Str München Tel.:

12 10 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek Allach-Untermenzing, Fürstenried, Haidhausen, Maxvorstadt, Perlach, Ramersdorf ve Sendling ASZ merkezleri 2015 yılının Mart ayından itibaren ASZplus merkezlerine dönüşecektir. Münih Belediyesi nin yaşlılara yardım amacıyla geliştirdiği genel yaklaşım çerçevesinde bu merkezler evde bakım hizmetleri ve önleyici ev ziyaretleri hizmetle rini genişletecek, yaşlılara günlük yaşantılarında daha fazla destek olacak, fahri çalışanların mesleki yeterliliklerini geliştirecek ve onlara sağlanan desteği arttıracaktır. Engelli Sorumlusu Behindertenbeauftragter Eyalet başkenti Münih in engelli sorumlusu, Münih te yaşayan bütün engelli vatandaşlar ile bunların akraba ve yakınlarının başvurabileceği yetkilidir. Engelli sorumlusunun, engelli insanların entegrasyonu ve bağımsız yaşam biçiminin desteklenmesine yardımcı olması öngörülmektedir. Engelli sorumlusu bu amaçla vatandaşlarla, işverenlerle, dernek ve örgütlerle, sosyal hizmet kuruluşlarıyla ve belediyenin ilgili birimleriyle işbirliği içerisinde engelli insanların menfaatlerini temsil etmektedir. Behindertenbeauftragter Burgstr. 4, München Tel.: E-posta: İnternet:

13 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 11 Yaşlı ve Yaşlı Yakınları Danışma Merkezleri Beratungsstellen für ältere Menschen und ihre Angehörigen Bu danışma merkezlerinde Münih te yaşlılara yönelik olarak sağlanan yardım ve bakım hizmetlerine ilişkin kapsamlı bir rehberlik hizmetinden yararlanabilirsiniz. Gerek bakım hizmeti ve ikametgâh gerekse yardımcı temini bu çerçevede sunulan hizmetler arasında bulunmaktadır. AWO München gemeinnützige Betriebs-GmbH Gravelottestr. 16, München Tel.: E-posta: beratungsstelle@awo-muenchen.de İnternet: DAHOAM e.v. Auenstr. 60, München Tel.: E-posta: beratung@dahoam-muenchen.de İnternet: PARITÄTISCHER Wohlfahrtsverband Bayern Winzererstr. 47, München Tel.: / E-posta: beratungsstelle@paritaet-bayern.de İnternet:

14 12 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek Gemeinnützige GmbH der Inneren Mission München Landshuter Allee 38 b, München Tel.: / E-posta: altenberatung@im-muenchen.de İnternet: Israelitische Kultusgemeinde München und Oberbayern (IKG) St.-Jakobs-Platz 18, München Tel.: E-posta: sozialabteilung@ikg-m.de İnternet: IKG (İsrail Kültür Cemiyeti) tarafından sunulan hizmetler, IKG ye mensup yaşlı insanlar ile Yahudi göçmenler ve akrabalarına yönelikti. Beratungsstelle Demenz (Demans danışma merkezi) Alzheimer Gesellschaft München e.v. Josephsburgstr. 92, München Tel.: E-posta: info@agm-online.de İnternet: Yaşlı Bakımında Karşılaşılan Sorunlar Merkezi Beschwerdestelle für Probleme in der Altenpflege Eyalet Başkenti Münih in bu merkezine bakıma muhtaç yaşlılar, bunların akraba ve yakınları, mahkemece tayin edilmiş vasileri, tanıdıkları, komşuları ve bakıcıları başvurabilirler.

15 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 13 Vatandaşlar, Münih bölgesinde yaşlılara yönelik yardım sağlanan bütün kuruluşlara ilişkin istek, şikâyet ve önerilerini bu merkeze yöneltebilirler. Vatandaşların şikâyetleri bu merkezde değerlendirilmekte ve çözüm ve iyileştirme önerileri geliştirilmektedir. Beschwerdestelle für Probleme in der Altenpflege Burgstr. 4, München Tel.: E-posta: muenchen.de İnternet: Demans Teşhis ve Yardım Demans hastalıkları ve bu hastalıkların başlangıç safhaları toplumumuzda giderek yaygınlaşmaktadır. Demansa yol açan en yaygın etken Alzheimer hastalığıdır. Teşhis, tedavi ve hastalık sebeplerinin araştırılması tıp ve bilimi dünyasının mücadele ettiği konulardır. Demans hastalıkları bilhassa hasta yakınları için çoğu zaman büyük bir yük teşkil etmektedir. Bilişsel Bozukluklar Merkezi`nde (Zentrum für kognitive Störungen) bir hafıza kliniği (Gedächtnissprechstunde) ile günlük klinik (Tagesklinik) hizmet vermektedir. Hafıza kliniğinde ayrıntılı teşhis çalışmalarının yanında, kapsamlı tıbbi ve sosyal tıbbi danışmanlık ve tedavi hizmeti verilmektedir. Klinik bilhassa demans hastalığının erken teşhisi, genç yaştaki demans hastaları ve frontotemporal demans hususlarında uzmanlaşmış bulunmaktadır.

16 14 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek Demans hastaları ilaç tedavisi ile psikososyal tedavilerin iyileştirilmesine yönelik bilimsel araştırmalara katılabilirler. Hasta akrabalarının bakımını üstlenen kişilerin desteklenebilmesine yönelik olarak Münih Alzheimer Cemiyeti Derneği (Münchner Alzheimer Gesellschaft e.v.) ile yakın bir işbirliği mevcuttur. Zentrum für kognitive Störungen und Tagesklinik 50 plus Klinik und Poliklinik für Psychiatrie und Psychotherapie Klinikum rechts der Isar Technische Universität München Möhlstr. 26, München Tel.: İnternet: İnme ve Demans Araştırmaları Enstitüsü nün (Institut für Schlaganfall- und Demenzforschung - ISD) hedefi inme ve demans hastalıklarına ilişkin erken teşhis, hastalığı önleyici tedbirler ve hastalığın tedavisi hususlarında gelişmeler kaydetmektir. Hafıza kliniğinde ayrıntılı teşhis çalışmalarının yanında, kapsamlı danışmanlık ve tedavi hizmeti verilmektedir. İnme Polikliniğinde (Schlaganfallpräventionsambulanz) hastalar ve hastalık riski altında bulunan kişilere yönelik inme ve damar hastalığı riskleri değerlendirilmekte, rehberlik ve tedavi hizmetleri verilmektedir. Ayrıca sosyal danışmanlık hizmeti, farklı hizmet imkânlarına yönelik bilgilendirme hizmeti, demans hastası yakınlarına yönelik bilgilendirme etkinlikleri hizmeti ile klinik araştırmalara katılma imkânı sağlanmaktadır.

17 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 15 Institut für Schlaganfall- und Demenzforschung (ISD) Klinikum der Universität München Feodor-Lynen-Str. 17, München Tel.: E-posta: İnternet: Bilişsel Nöroloji Kliniği nde (Sprechstunde Kognitive Neurologie) her türlü demans hastalıklarında veya demans şüphesinde ve bilhassa dilsel demans vakalarında teşhis, danışmanlık ve tedavi hizmetleri sunulmaktadır. Sunulan hizmetler çerçevesinde kapsamlı nörolojik, test psikolojik ve cihaza dayalı tanısal çalışmalar uygulanmaktadır. Tedaviler ve icabında dilsel tedaviler başlatılmaktadır. Gerek demans hastalarına gerekse hasta yakınlarına yönelik bakım ve destekleme hizmetleri hususunda danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. Kalıtsal demans şüphesinde sunulan genetik danışmanlık ve teşhis hizmeti kliniğin ağırlıklı faaliyet alanlarından birini teşkil etmektedir. Sprechstunde Kognitive Neurologie Neurologische Klinik und Poliklinik Klinikum der Universität München, Großhadern Marchoninistr. 15, München Tel.: E-posta: İnternet:

18 16 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek LMU Münih Üniversite Psikiyatri Hastanesi Alzheimer-Hafıza Merkezi (Alzheimer-Gedächtniszentrum der Psychiatrischen Universitätsklinik LMU München), demans hastalıklarına yönelik erken teşhis / ayırıcı tanı alanlarında uzmanlaşmış bir birimdir. Alzheimer-Hafıza Merkezi`nde bir hafıza kliniği ve bir demans servisi bulunmaktadır. Uzman doktorlardan oluşan bir ekip ayrıntılı tanısal hizmetler sunmakta ve en modern teknik yöntemler kullanmaktadır. Beyin fonksiyon bozuklukları ve demans hastalıkları bütün boyutlarıyla incelenmektedir. Ayrıca tedavi tedbirleri için plan hazırlanmakta, hasta ve hasta yakınları ile görüşülmektedir. Gedächtnissprechstunde und Demenzfachstation Psychiatrische Klinik der LMU München Nußbaumstr. 7, München Tel.: E-posta: PSY-Gedaechtnissprechstunde@ med.uni-muenchen.de Alzheimer-Hafıza Merkezi: Psychiatrie-und-Psychotherapie/de/forschung/alzheimergz/ Isar-Amper-Hastanesi`nin (Fachambulanzen des Isar-Amper- Kliunikums) gerontopsikiyatri servislerinde, depresyon, psikoz veya demans gibi psikolojik rahatsızlıkları bulunan yaşlı insanlara yönelik olarak takriben 60 yıldır hizmet verilmektedir. Servislerin bulunduğu yerler şunlardır: Klinikum München Ost in Haar ve Klinikum Nord/Schwabing, Leopoldstr. 175.

19 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 17 Hastanede, demans hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisi alanında faaliyet gösteren bir hafıza kliniği bulunmaktadır. Ayrıca hasta yakınlarına yönelik danışmanlık hizmeti verilmektedir. Doktorların veya uzman hasta bakıcıların ev ziyaretlerinde bulunması da mümkündür. Sabit bir telefon numarasını arayıp ikamet ettiğiniz yeri bildirdiğinizde ilgili servise bağlanmaktasınız. Fachbereich Gerontopsychiatrie des Isar-Amper- Klinikums München Ost IAK-KMO, Vockestr. 72, Haar Tel.: 089 / İnternet: Demans hastaları ve yakınlarına yönelik destekleyici hizmetlere ilişkin bilgiler S. 44. Bakım Hizmetini Üstlenen Akrabalara Yönelik İhtisas Birimleri Fachstelle für pflegende Angehörige Evde bakım hizmetlerine veya bakımı üstlenen kişilerin desteklenmesine ilişkin soruları olan kişiler, bakım hizmetini üstlenen akrabalara yönelik çalışmalar yapan ihtisas birimlerine başvurabilir. Bu birimlerde bakıma muhtaç kişilerin akraba ve yakınları için sohbet ve dayanışma grupları, demans hastalarına yönelik bakım grupları, saatlik bakım desteği grupları gibi hizmetlerin yanında bilgilendirme ve eğitim etkinlikleri sunulmaktadır.

20 18 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek Alzheimer Gesellschaft München e.v. Josephsburgstr. 92, München Tel.: E-posta: AWO München gem. Betriebs-GmbH Gravelottestr. 16, München Tel.: E-posta: beratungsstelle@awo-muenchen.de Bayerisches Rotes Kreuz Kreisverband München Christophstr. 12, München Tel.: E-posta: marija.moralic-kis@brk-muenchen.de Caritas-Zentrum München West und Würmtal Paul-Gerhardt-Allee 24, München Tel.: E-posta: nicole.kaller@caritasmuenchen.de Caritas-Zentrum München Nord Hildegard-von-Bingen-Anger 1-3, München Tel.: E-posta: gabriele.kuhn@caritasmuenchen.de

21 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 19 Caritas-Zentrum Neuhausen/Moosach Leipziger Str. 38, München Tel.: / -13 E-posta: petra.weber@caritasmuenchen.de Carpe Diem München e.v. (Demans hastası olan veya psikolojik sorunları bulunan yaşlılara yönelik yardım) Candidplatz 9, München Tel.: E-posta: info@carpediem-muenchen.de Hilfe im Alter ggmbh der Inneren Mission München Landshuter Allee 38 b, München Tel.: E-posta: netzwerk-pflege@im-muenchen.de MÜNCHENSTIFT GmbH Severinstr. 4, München Tel.: E-posta: fachstelle@muenchenstift.de PARITÄTISCHER Wohlfahrtsverband Bayern Winzererstr. 47, München Tel.: E-posta: fachstelle@paritaet-bayern.de

22 20 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek Bakım ve Engelli Müesseseleri İhtisas Birimi Kalite Gelişim ve Denetimi Eski Yurt Yönetimi Fachstelle für Pflege- und Behinderteneinrichtungen Qualitätsentwicklung und Aufsicht (FQA) ehemals Heimaufsicht Eyalet Başkenti Münih FQA birimi yaşlılara yönelik konaklama, bakım ve kısa süreli bakım hizmetlerinin sunulduğu müesseselerden, engelli yetişkinlere hizmet verilen kuruluşlardan ve hospis hizmeti verilen yerlerden sorumludur. Bahse konu kurum ve kuruluşlarda yaşayan insanların korunması başlıca amacı olan FQA, bu çalışmalarında yasaların kendisine verdiği görev çerçevesinde bağımsız bir şekilde hareket etmektedir. Deneyimli uzmanlardan oluşan bir ekip, kurum ve kuruluşlarda sunulan bakım hizmetleri hakkında bilgi edinmek isteyen hastalara, yaşlılara ve ilgili kişilere yardımcı olmaktadır. Fachstelle für Pflege- und Behinderteneinrichtungen Qualitätsentwicklung und Aufsicht (FQA) Kreisverwaltungsreferat München HA I/24 Ruppertstr. 11, München Tel.: E-posta: FQA nın internet adresi: (Aranacak kelime: Heimaufsicht)

23 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 21 Parasal Yardımlar Hakkında Nereden Bilgi Edinilebilir? Yardımların finanse edilmesine ilişkin konularda aşağıdaki yerlerden bilgi edinilebilir: â Yaşlılara yönelik hizmet merkezleri (S. 5) â Yaşlı ve yaşlı yakınları danışma merkezleri (S. 11) â Semt odaklı sosyal hizmetler (S. 36) â Evde bakım ihtisas birimleri (S. 36) â Bakım hizmetini üstlenen akrabalara yönelik ihtisas birimleri (S. 17) â Yaşlılara hizmet verilen müesseselere yönelik ekonomik yardım birimi (S. 41) â Sosyal hizmet evlerinde sosyal yardım işlemleri (S. 35) Gerontopsikiyatrik Hizmet Merkezleri Gerontopsikiyatrik hizmet merkezleri çerçevesinde ruhsal sorunlar yaşayan, psikolojik hastalığı veya bağımlılığı olan veya psikiyatri kliniğinde tedavi gördükten sonra desteğe ihtiyaç duyan 60 yaş ve üstü insanlara yönelik ücretsiz danışmanlık, destek ve refakat hizmetleri sunulmaktadır. Hasta yakınlarına yönelik danışmanlık hizmeti de verilmektedir. Uygun görülmesi halinde ev ziyaretleri de yapılabilmektedir. Aile hekimleri, bakım servisleri, yatılı ve kısmı yatılı müesseseler ve sosyal hizmet evlerinde sunulan semt odaklı sosyal hizmet uygulamaları ile işbirliği içerisinde çalışılmaktadır. Münih te dört adet Gerontopsikiyatrik hizmet merkezi bulunmakta olup, söz konusu servislerin sorumluluk sahaları semtlere göre ayrılmıştır:

24 22 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek Gerontopsychiatrischer Dienst (Projekteverein) München-Ost Schwanseestr. 16, München Tel.: E-posta: gpdi.ost@projekteverein.de Gerontopsychiatrischer Dienst (Caritasverband) München-Süd Hansastr. 134, München Tel.: E-posta: gpdi-sued@caritasmuenchen.de İnternet: Gerontopsychiatrischer Dienst (Projekteverein) München-West Landsberger Str. 367, München Tel.: E-posta: gpdi.west@projekteverein.de İnternet: Gerontopsychiatrischer Dienst Diakonie Hasenbergl München-Nord Troppauer Str. 10, München Tel.: E-posta: gpdinord@diakonie-hasenbergl.de

25 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 23 Hospis Dernekleri Ağır hastalar ve ölmek üzere olan kişiler ile bunların akraba ve yakınları ayakta ve yatılı hospis hizmetlerinden destek alabilirler. Hospis hizmetleri çerçevesinde eğitimli hospis uzmanları hastaların son gün ve saatlerinde yanlarında destek olmakta, çeşitli konularda (örn. ağrı tedavisi, ihtiyati irade beyanı) rehberlik hizmeti sunmakta ve yas danışmanlığı yapmaktadır. Christophorus Hospiz Verein e.v. Effnerstr. 93, München Tel.: E-posta: İnternet: Caritas Ambulanter Hospizdienst Romanstr. 93, München Tel.: E-posta: İnternet: Hospizdienst Da-Sein e.v. Karlstr , München Tel.: E-posta: İnternet:

26 24 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek Hospizverein Ramersdorf/Perlach e.v Lüdersstr. 10, München Tel.: E-posta: İnternet: Eşcinsel Yaşam Biçimlerine Yönelik Koordinasyon Merkezi Koordinierungsstelle für gleichgeschlechtliche Lebensweisen Lezbiyen, gey ve trans cinsiyetli (transgender) yaşlılar çoğu zaman uzun yıllar boyunca yaşadıkları ayrımcılık deneyimleri sebebiyle özel ihtiyaçlara sahip olurlar. Bu insanların neredeyse tamamı bakıma muhtaçlık halini büyük sorun olarak görmektedir. Kişisel bağımsızlıklarını kaybetme riski, bakım müesseselerinde yeniden dışlanma ve ayrımcılığa uğrama korkusunu da ihtiva eder. Konuya ilişkin anonim bilgilendirme ve danışmanlık hizmetleri Eyalet Başkenti Münih in aşağıdaki birimlerinde verilmektedir: Koordinierungsstelle für gleichgeschlechtliche Lebensweisen Angertorstr. 7, München Tel.: ya da E-posta: kgl.dir@muenchen.de İnternet:

27 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 25 Konuya ilişkin link ve hizmetler: Münchner Aids-Hilfe e.v. (Münih Aids Yardımı Derneği) Lindwurmstr. 71, München Tel.: İnternet: Beratungs- und Vernetzungsstelle für ältere Lesben, Schwule und Transgender (Yaşlı Lezbiyen, Gey ve Trans gender Yaşlılar İçin Rehberlik ve Dayanışma Merkezi) rosaalter Lindwurmstr. 71, München Tel.: oder E-posta: info@rosa-alter.de İnternet: Göçmen Kökenli İnsanlar Yaşlılara yönelik hizmet merkezlerinde göçmen kökenli yaşlı insanlara yönelik olarak semt odaklı kapsamlı hizmetler sunulmaktadır. â Yaşlılara yönelik hizmet merkezleri (S. 5) Göçmen kökenli Münihlilerin menfaatlerini fahri olarak temsil eden Münih Yabancılar Meclisi, Belediye Meclisi ile şehir idaresine yabancı nüfusa ilişkin bütün konularda danışmanlık hizmeti vermektedir.

28 26 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek Yabancılar Meclisi (Ausländerbeirat) Burgstr. 4, München Tel.: E-posta: İnternet: Innere Mission München e.v. hayır kurumuna bağlı Yaşlı Göçmenlere Yönelik Hizmetler Birimi (Fachdienst für ältere Migrantinnen und Migranten) çerçevesinde yaşlı gömenler ile akraba ve yakınlarına yönelik sosyal-pedagojik rehberlik hizmetleri sunulmaktadır. Bu birimde yapılan çalışmalar sayesinde yardım ve sağlık hizmetlerinin göçmen kökenli yaşlılar tarafından kullanılabilmesine katkıda bulunulmaktadır. Fachdienst für ältere Migrantinnen und Migranten der Inneren Mission München e.v. Plecherstr. 6, München İlgili çalışan: Sabine Schirlitz Tel.: E-posta: İnternet: Münih Bakım Borsası Münchner Pflegebörse Münih Bakım Borsası nda telefon ve internet üzerinden Münih ve bağlı ilçelerinde sunulan aşağıdaki hizmetler hakkında bilgi verilmektedir:

29 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 27 Ayakta bakım servisleri (Ambulante Pflegedienste) Günlük bakım ve yararlanılabilecek kısa süreli bakım olanakları Yararlanılabilecek yatılı bakım olanakları Münih Bakım Borsası nda bakım müesseseleri ve ikamet biçimleri, danışmanlık hizmetleri ve bakım sigortası konuları hakkında genel bilgiler verilmektedir. Münchner Pflegebörse Trägerverein für regionale soziale Arbeit e.v. Tel.: E-posta: İnternet: Hasta ve Bakım Sorumlusu Patienten- und Pflegebeauftragter Bakıma muhtaç kişiler, bunların akraba ve yakınları ile bakım hizmetini üstlenen kişiler, bakım hizmetleriyle ilgili olumsuzlukları Bavyera Sağlık ve Bakım Bakanlığı nın hasta ve bakım sorumlusuna bildirebilirler. Gizlilik esastır. Arzu edilmesi halinde kişisel bilgiler paylaşılmaz. Hasta ve bakım sorumlusuna aşağıdaki bakım çağrı merkezi üzerinden ulaşılabilir: 0800 / Bu telefon numarası 24 saat boyunca erişime açıktır. Hasta ve bakım sorumlusuna online başvuruda da bulunabilirsiniz.

30 28 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek Bakım Sigortası Bakım sigortası tarafından sağlanan hizmet ve yardımlar, ilgili kişinin bakıma muhtaçlık derecesine göre belirlenmektedir. Söz konusu hizmet ve yardımlardan yararlanabilmek için bakım kasasına yazılı başvuruda bulunulmalıdır. Başvuru üzerine bakım kasası, bakıma muhtaçlık halinin mevcut olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla bilirkişi raporu hazırlanması talebinde bulunur. Günlük hayat içerisinde tekrarlayan etkinliklerin (kişisel temizlik, beslenme, hareket kabiliyeti ve ev işleri) ifasında yardıma ihtiyaç duyan kişiler bakıma muhtaç olarak nitelendirilir. Bakıma muhtaçlık, bakıma muhtaçlık halinin kapsamına göre farklı derecelere ayrılır. Bunlar: bakıma muhtaçlık derecesi I önemli ölçüde bakıma muhtaçlık hali bakıma muhtaçlık derecesi II ağır bakıma muhtaçlık hali bakıma muhtaçlık derecesi III çok ağır bakıma muhtaçlık hali Bakım parası (bu parayla bakım masraflarını bizzat karşılayabilirsiniz) veya ayni bakım yardımları (bakım hizmetini sağlayan kuruluşun masrafları bakım kasası tarafından karşı lanır) talebinde bulunmak mümkündür. Bakım parası Ayni yardım Bakıma muhtaçlık derecesi I 244,00 A 468,00 A Bakıma muhtaçlık derecesi II 458,00 A 1.144,00 A Bakıma muhtaçlık derecesi III 728,00 A 1.612,00 A Bakıma muhtaçlık derecesi III kapsamında 1.995,00 A bulunan ağır mağduriyet halleri

31 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 29 Bakım hizmetinin bakıma muhtaç kişinin yakınları ile bakım sağlayıcı kuruluş tarafından paylaşılması halinde iki yardım şeklinin kombine edilmesi mümkündür (Kombine yardım). Günlük hayatın üstesinden gelebilme yeteneğinin kısıtlı olması halinde sağlanan yardımlar (örn. Demans) Demans hastalığından kaynaklanan beceri bozuklukları, zihinsel engelleri veya psikolojik hastalıkları olan insanların günlük yaşamın üstesinden gelme becerileri önemli ölçüde kısıtlanmış olabilir. Böyle bir durumda bulunan insanlar için yasa koyucu özel bir düzenlemeye gitmiştir. Herhangi bir bakıma muhtaçlık derecesi kapsamında bulunmayan insanlar da yardımlardan yararlanabilirler (Bakıma muhtaçlık derecesi 0) Bakım parası Ayni yardım Bakıma muhtaçlık derecesi 0 123,00 A 231,00 A Bakıma muhtaçlık derecesi I 316,00 A 689,00 A Bakıma muhtaçlık derecesi II 545,00 A 1.298,00 A Bakıma muhtaçlık derecesi III 728,00 A 1.612,00 A Bakıma muhtaçlık derecesi III kapsamında 1.995,00 A bulunan ağır mağduriyet halleri Önemli ölçüde genel bir bakıma ihtiyaç duyan bakıma muhtaç kişiler ayda azami 208 tutarında ilave yardımlardan yararlanabilirler. Konuya ilişkin bilgi edinebileceğiniz yerler: â Münih Alzheimer Cemiyeti (S. 44) â Ayakta bakım servisleri (telefon rehberi ve internette bulunabilir) â Yaşlı ve yaşlı yakınlarına danışma merkezleri (S. 11) â Evde bakım ihtisas birimleri (S. 36)

32 30 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek â Sosyal hizmet evleri, sosyal yardımlar servisi çalışanları (S. 35) Bakım Destek Ödeneği Bakım sigortası 2015 yılının ocak ayından bu yana bakım destek ödeneği adı altında bir yardımda bulunmaktadır. Bu ödenek vasıtasıyla, akrabalarının bakımını üstlenmek amacıyla yaptığı işten 10 günlüğüne ayrılan kişilerin ücreti telafi edilmektedir. Bakım destek ödeneği sadece hak sahibi kişinin başvurusu üzerine ödenmektedir. Ödenek başvurusu vakit kaybetmeksizin bakıma muhtaç kişinin bakım kasasına ibraz edilmelidir. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgiler için yine bakım kasasına başvurabilirsiniz. Yasal Tedbirler Vasilik, Vekâlet ve İhtiyati İrade Beyanı Vasilik İşleri Servisi Betreuungsstelle Hastalık ve bakıma muhtaçlık halleri, mağdur kişinin kendi işlerini bağımsız bir şekilde halledemeyecek duruma gelmesine yol açabilir. Böyle durumlara yönelik olarak, gerekli kararları alması amacıyla güven duyulan bir kişi vekil tayin edilebilir. Vasilik ve hastalık hallerine yönelik bir ihtiyati irade beyanı vasıtasıyla başka düzenlemeler de yapılabilir. Eyalet Başkenti Münih in Vasilik İşleri Servisi tüm hemşerilerimizin, akrabalarının veya yakınlarının hizmetindedir. Vasilik

33 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 31 İşleri Servisi nin görevleri arasında bakıma muhtaç kişilere ve yakınlarına hukuki vasilik konularına ilişkin danışmanlık yapmak da bulunmaktadır. Betreuungsstelle Mathildenstr. 3 a, München Tel.: E-posta: betreuungsstelle.soz@muenchen.de İnternet: Münih Belediyesi tarafından Bavyera Adalet Bakanlığı ile işbirliği içerisinde hazırlanmış olan vekâlet ile vasilik ve hastalık hallerine yönelik bir ihtiyati irade beyanı formu Sosyal Hizmet Evleri (S. 35), Vasilik İşleri Servisi veya vasilik derneklerinden (S. 30) ücretsiz olarak temin edilebilir. Vekiller için hazırlanmış olan kılavuz da ücretsizdir. Vasilik İşleri Servisi, ikametgâh içerisinde özgürlüğü kısıtlayıcı tedbirler konusuna ilişkin olarak da bir broşür hazırlamış bulunmaktadır. Akrabamın/yakınımın davranışları kendisini tehlikeye atıyorsa neler yapabilirim? Bu husustaki yasal düzenlemeler nelerdir? gibi soruların cevaplarını bu broşürde bulabilirsiniz. Bütün bu bilgilere Vasilik İşleri Servisi`nin internet sitesi üzerinden de ulaşabilirsiniz: Geleceğe dönük tedbirler ihtiyati irade beyanları hususunda Münih teki vasilik derneklerinden de bilgi alabilirsiniz:

34 32 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek Schwanthalerhöhe ve Laim semtleri için: Bayerische Gesellschaft für psychische Gesundheit e.v. Landsberger Str. 511, München Tel.: İnternet: Allach, Untermenzing, Pasing, Obermenzing, Aubing, Langwied, Lochhausen, Sendling ve Sendling-Westpark semtleri için: Katholisches Jugendsozialwerk München e.v. Ebenböckstr. 12, München Tel.: İnternet: Feldmoching, Hasenbergl, Milbertshofen, Harthof, Am Hart semtleri için: H-TEAM e.v. Plinganserstr. 19, München Tel.: İnternet: Hadern, Thalkirchen, Obersendling, Forstenried, Fürstenried, Solln, Untergiesing, Harlaching, Obergiesing, Au ve Haidhausen semtleri için: Sozialdienst Katholischer Frauen München e.v. Dachauer Str. 48, München Tel.: İnternet:

35 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 33 Schwabing, Freimann ve Schwabing-West semtleri için: Kinderschutz e.v. Kathi-Kobus-Str. 11, München Tel.: İnternet: Altstadt, Lehel, Isar-/Ludwigsvorstadt ve Maxvorstadt semtleri için: Katholische Jugendfürsorge der Erzdiözese München und Freising e.v. Lessingstr. 8, München Tel.: E-posta: Moosach, Neuhausen ve Nymphenburg semtleri için: Betreuungsverein der Inneren Mission München e.v. Seidlstr.4, München Tel.: / - 0 İnternet: Berg am Laim, Trudering, Riem, Ramersdorf, Perlach ve Bogenhausen semtleri için: Betreuungsverein für Münchner Bürgerinnen und Bürger (BMB) Gravelottestr. 8, München Tel.: İnternet:

36 34 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek Yasal vasilik için Vasilik Mahkemesi`ne (Betreuungsgericht) başvurulması gerekmektedir. Amtsgericht München (Münih Yerel Mahkemesi) Betreuungsgericht (Vasilik Mahkemesi) Linprunstr. 22, München Tel.: Borç Danışmanlığı Eyalet Başkenti Münih in Borç Danışmanlığı Servisi parasal sorunlara yönelik danışmanlık hizmeti vermektedir. Mevcut borç durumunun tespiti ve bütçe hazırlanması hususlarında yardımcı olmaktadır. İhtiyaç duyulması halinde gönüllülük esasına göre çalışan bir ev ekonomisi rehberinden yararlanmak mümkündür. Alacaklı kişilerle taksitlendirme, erteleme veya konkordato anlaşmaları yapılabilir. Borç Danışmanlığı Servisi, tüketici iflas işleminin gerçekleştirilmesinde yardımcı olur ve borç içerisinde bulunan küçük ölçekli işletmelere danışmanlık hizmeti sunar. Borç Danışmanlığı Servisi`nde sunulan hizmet ücretsiz olup, sır saklama mükellefiyetine tabidir. Parasal kaynak tahsis edilmesi mümkün değildir. Borç danışmanlığı hizmetinden yararlanmak için lütfen bağlı bulunduğunuz Sosyal Hizmet Evi`ne başvurunuz (S. 35) numaralı çağrı merkezi Pazartesi Perşembe günleri saatleri arasında ve Cuma günü saatleri arasında hizmet vermektedir.

37 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 35 Yaşlılar Danışma Meclisi Seniorenbeirat 60 yaşından büyük Münih`liler arasından seçilen Münih Yaşlılar Danışma Meclisi vasıtasıyla yaşlı insanlar belediye politikası üzerinde doğrudan etkide bulunabilirler. Yaşlılar Danışma Meclisi üyeleri her semt için dört yılda bir seçilmekte olup, verdikleri önerge, görüş ve öneriler vasıtasıyla yaşlılara yönelik politikalar ve sosyal politikalar üzerinde etkide bulunmaktadırlar. Ayrıca Münih`li yaşlılara her türlü sorun ve meselelerinde yardımcı olan Yaşlılar Danışma Meclisi, düzenli ve ücretsiz emekli ve hukuk danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Seniorenbeirat Burgstr. 4 (1. Kat, Oda no: 105), München Tel.: Ofis çalışma saatleri: Pazartesi Cuma, saatleri arasında E-posta: seniorenbeirat.soz@muenchen.de İnternet: Sosyal Hizmet Evleri Sozialbürgerhäuser (SBH) Eyalet Başkenti Münih in sosyal hizmet evleri, Sosyal İşler Müdürlüğü (Sozialreferat) ve Jobcenter tarafından sunulan hizmet ve yardımlar hususunda vatandaşların mahalli düzeyde başvurabileceği yerlerdir. Semt odaklı sosyal hizmet birimlerini, evde bakım ihtisas birimlerini ve sosyal yardım uzmanlarını

38 36 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek da burada bulabilirsiniz. Sosyal hizmet evlerinin görev sahası vatandaşların ikamet adreslerine göre belirlenmektedir. Semt Odaklı Sosyal Hizmet Birimleri Bezirkssozialarbeit (BSA) BSA Münih in, vatandaşların sosyal sıkıntı ve sorunlarıyla bütüncül olarak ilgilenen mahalli sosyal hizmet birimidir. Başlıca görevi vatandaşların asgari geçim olanaklarının güvence altına alınması olan BSA, bu çerçeve hem önleyici çalışmalarda bulunmakta hem de, risk unsurları içeren acil durumlarda müdahalede bulunmaktadır. BSA bilgilendirmekte, yol göstermekte, destek sağlamakta ve yardım olanakları için aracı olmaktadır. Evde Bakım İhtisas Birimleri Fachstellen häusliche Versorgung (FhV) FhV birimleri ev ortamlarında kendi bakımlarını (artık) sağlayamayacak duruma gelen ve/veya bakıma muhtaç olan yetişkinlerin başvuruda bulunabileceği yerlerdir. FhV çalışanları, evde bakımın planlanmasında ve organize edilmesinde rehberlik ve destek hizmeti sağlar yardımların finanse edilmesine hak kazanılabilmesinin koşulları hakkında bilgilendirir bakım hizmetini üstlenen akraba ve yakınların yükünü azaltacak hizmetler hakkında bilgi verir arzu edilmesi halinde bakıma muhtaç kişilerin yakınları, üçüncü taraflar ve yardım kurumları arasında yapılacak görüşmelerde yardımcı olur İhtiyaç duyulması halinde ev ziyaretleri de yapılabilir. FhV ye ilişkin ayrıntılı bilgilere ulaşabileceğiniz internet adresi:

39 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 37 Sosyal Yardım Uzmanları Sozialhilfe-Sachbearbeitung SGB XII (Sosyal Kanun`un 12 nci Kitabı) alanında çalışan sosyal yardım uzmanları sosyal yardımlar ve diğer sosyal meselelere ilişkin bütün konularda rehberlik hizmeti sunmaktadır. Sosyal yardım uzmanları örneğin bir kişinin geçimini veya bakım masraflarını kendi imkanlarından karşılayamaması durumunda yardımcı olurlar. Sosyal hizmet evlerine ve e-posta adreslerine ilişkin bilgilere ulaşabileceğiniz internet adresi: Uzun bekleme sürelerinin oluşmasını engellemek için ilgili sosyal hizmet evinin bilgi edinme biriminden (Infothek) lütfen randevu alınız. SBH Berg am Laim, Trudering, Riem (Berg am Laim, Trudering-Riem) Streitfeldstr. 23, München Tel.: SBH Laim-Schwanthalerhöhe (Laim, Schwanthalerhöhe) Dillwächterstr. 7, München Tel.:

40 38 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek SBH Mitte (Altstadt-Lehel, Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt, Maxvorstadt) Schwanthalerstr. 62, München Tel.: SBH Neuhausen-Moosach (Neuhausen-Nymphenburg, Moosach) Ehrenbreitsteiner Str. 24, München Tel.: SBH Nord (Milbertshofen-Am Hart, Feldmoching-Hasenbergl) Knorrstr , München Tel.: und SBH Pasing (Pasing-Obermenzing, Aubing-Lochhausen-Langwied, Allach-Untermenzing) Landsberger Str. 486, München Tel.: SBH Plinganserstraße (Thalkirchen-Obersendling-Fürstenried-Forstenried-Solln, Hadern) Plinganserstr. 150, München Tel.:

41 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 39 SBH Schwabing-Freimann (Schwabing-West, Schwabing-Freimann) Heidemannstr. 170, München Tel.: SBH Orleansplatz (Au-Haidhausen, Bogenhausen) Orleansplatz 11, München Tel.: SBH Sendling-Westpark (Sendling, Sendling-Westpark) Meindlstr. 20, München Tel.: SBH Ramersdorf-Perlach (Ramersdorf-Perlach) Thomas-Dehler-Str. 16, München Tel.: SBH Giesing-Harlaching (Obergiesing-Fasangarten, Untergiesing-Harlaching) Werner-Schlierf-Str. 9, München Tel.:

42 40 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek Tam Yatılı Bakım Hizmetleri Bakım hizmetinin evde sunulmasının (artık) mümkün olmadığı ve tam yatılı bakım müessesinin (örn. Bakım evi/ Pflegeheim) arandığı hallerde aşağıdaki birimlerden bilgi alınabilir: â Yaşlı ve yaşlı yakınları danışma merkezleri (S. 11) â Bezirk Oberbayern (Bölgelerüstü sosyal yardım kurumu) (S. 41) â Bakım hizmetini üstlenen akrabalara yönelik ihtisas birimleri (S. 17) â Münih Bakım Borsası (S. 26) â Sağlık kasaları/bakım kasaları (Krankenkassen/Pflegekassen) (S. 57) â Sosyal İşler Müdürlüğü, Yaşlılara hizmet verilen müesseselere yönelik ekonomik yardım birimi (S. 41) Sağlık Sigortaları Tıbbi Hizmet Birimi`nin (Medizinische Dienst der Krankenversicherung-MDK) günlük en az 15 dakikalık bir temel bakım ihtiyacının bulunduğunu tespit etmesi durumunda, Bezirk Oberbayern bakıma muhtaç kişilere bakım evlerinde tam yatılı bakım hizmetinin sunulabilmesinden (masrafların karşılanmasından) sorumlu sosyal yardım kurumudur. Konuya ilişkin soruların yöneltilebileceği ilk merci olan Bezirk Oberbayern kurumunun hizmet birimi (Servicestelle), bakım masraflarını karşılayacak olan kurumun tespit edilmesi hususunda da yardımcı olmaktadır.

43 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 41 Bezirk Oberbayern Hizmet birimi Prinzregentenstr. 14, München Tel.: ya da E-posta: servicestelle@bezirk-oberbayern.de İnternet: Bakıma muhtaç durumda bulunmamalarına rağmen sağlıkla ilgili sebeplerden dolayı yaşlılara yönelik konaklama hizmeti verilen bir müesseseye (yaşlılar yurdu veya bakıcı destekli konaklama evleri) taşınmak isteyen Münihliler, taşınmadan önce aşağıda iletişim bilgileri verilen sosyal yardım kurumuna başvurmalıdır. Amt für Soziale Sicherung Yaşlı Müesseselerine Yönelik Ekonomik Yardım Schwanthalerstr. 62, München Tel.: ya da E-posta: s-i-wh3.soz@muenchen.de Kişilerin parasal yardımlardan yararlanabilmesinin mümkün olup olmadığı, gelirlerine ve mal varlıklarına bağlıdır. İkametgâh Danışmanlığı ve İkametgahın Uyarlanması Kişilerin yaşlılık, hastalık veya engellilik hallerinde evlerinde yaşamaya devam edebilmeleri için çoğu zaman ikametgahlarının değişen ihtiyaçlara göre uyarlanması gerekir. Aşağıdaki kurum ve kuruluşlardan konuya ilişkin bilgiler edinebilirsiniz:

44 42 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek â Yaşlılara yönelik hizmet merkezleri (S. 5) Yaşlılara yönelik hizmet merkezlerinde aşağıdaki hizmetlerden yararlanabilirsiniz Yaşlı insanların ikametgâhlarındaki koşulların iyileştirilmesine yönelik temel danışmanlık hizmeti (ev ziyareti) İkametgâhta yapılabilecek tadilat ve alınabilecek tedbire ilişkin eylem planlarının önerilmesi Kullanımı doktor tarafından öngörülen veya tıbbi malzeme ofislerinde temin edilmesi gereken yardımcı araçların tedarikine yönelik yardım sağlanması. â Semt Çalışmaları Derneği İkametgâh Danışma Birimi Verein Stadtteilarbeit e.v. Beratungsstelle Wohnen Semt Çalışmaları Derneği yaşlılara ve engelli gençlere yönelik çalışmalarda bulunmaktadır. Dernek çalışmaları çerçevesinde: Özel yardımcı teknik ekipmanlarının temininde Tadilat çalışmalarının planlanması, uygulanması ve bu çalışmalara refakat edilmesinde Finansman tedbirlerinin alınmasında ve yapılan işlerin faturalandırılmasında yardımcı olunmaktadır. Verein Stadtteilarbeit e.v. Beratungsstelle Wohnen Aachener Str. 9, München Tel.: E-posta: İnternet:

45 Bilgilendirme, Danışmanlık ve Destek 43 Nesillerarası Dayanışma Wohnen für Hilfe Münih Büyükşehir Belediyesi ve Üniversite Öğrencileri Birliği (Studentenwerk) tarafından desteklenen bu girişimin hedefi, evlerinde belirli ölçüde yardıma ihtiyaç duyan ve boş yerleri olan kişiler ile ucuz bir konaklama imkânı arayan ve bunun karşılığında birkaç saat yardımda bulunmaya hazır olan kişileri buluşturmaktır. Wohnen für Hilfe Seniorentreff Neuhausen e.v. Leonrodstr. 14 b, München Tel.: E-posta:

46 44 Akrabalarının Bakımını Üstlenen Kişilere Sağlanan Destekler Evde bakım hizmetinin ana yükünü çekenler akrabalarının bakımını üstlenen kişilerdir. Bu kişiler bazen günün 24 saati olmak üzere çoğu zaman yıllarca çalıştıkları için stresle baş edebilme güçleri tükenmek üzere olabiliyor. Münih te, akrabalarının bakımını üstlenen kişilere yönelik olarak saatlik veya günlük bakım veya fahri bakıcı temini gibi yardım ve destek hizmetleri verilmektedir. Demans Hastalarına ve Yakınlarına Yönelik Hizmetler Münih Alzheimer Cemiyeti Derneği Alzheimer Gesellschaft München e.v. Münih Alzheimer Cemiyeti Derneği, demans hastalarına, hasta yakınlarına ve konuya ilgi duyan kişilere yönelik olarak çok sayıda rehberlik ve destek hizmeti sunmanın yanında,

47 Akrabalarının Bakımını Üstlenen Kişilere Sağlanan Destekler 45 uygun bakım ve destek imkânları hakkında bilgi vermektedir. Rehberlik hizmetinin yanında örn. hasta yakınları grupları ve seminerleri, demans hastalarına yönelik bakım grupları, gönüllülük esasına göre çalışan yardımcı grupları, müzik ve dans etkinlikleri düzenlenmektedir. Alzheimer Gesellschaft München e.v. Josephsburgstr. 92, München Tel.: E-posta: İnternet: Demans Hastalarına Yönelik Bakım Grupları Demans hastalarına yönelik olarak sunulan bakım ve etkinlik grupları vasıtasıyla, yakınlarının bakımını üstlenen kişilerin omuzlarındaki yükün hafifletilmesi hedeflenmektedir. Genelde haftada bir kez düzenlenen grup toplantıları iki ile üç saat arasında sürer. Gruplarda birlikte müzik yapılır, sohbet edilir, oyun oynanır, yemek yenilir veya pasta eşliğinde kahve içilir. Verilen hizmetlerden kaynaklanan masraflar, önemli ölçüde bakıma muhtaç halde bulunan bakım sigortalıları için bakım kasasından talep edilebilir. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgiler aşağıda iletişim adresleri kayıtlı bulunan kurum ve kuruluşlardan temin edilebilir: Alzheimer Gesellschaft München e.v. Josephsburgstr. 92, München Tel.: E-posta: İnternet:

48 46 Akrabalarının Bakımını Üstlenen Kişilere Sağlanan Destekler DAHOAM e.v. (Yaşlı ve yaşlı yakınlarına yönelik danışma merkezi) Auenstr. 60, München Tel.: E-posta: İnternet: Carpe Diem München e.v. (Demans hastası olan veya psikolojik sorunları bulunan yaşlılara yönelik yardım) Candidplatz 9, München Tel.: E-posta: İnternet: Aşağıdaki semtlerde faaliyet gösteren yaşlılara yönelik hizmet merkezleri (Alten- und Service-Zentren) (S. 5) çeşitli kuruluşlarla işbirliği içerisinde, demans hastalarına yönelik bakım grupları düzenlemektedir: Aubing, Berg am Laim, Bogenhausen, Fürstenried, Haidhausen, Harlaching, Isarvorstadt, Milbertshofen, Neuhausen, Promenadentreff, Ramersdorf, Riem, Sendling ve Untergiesing Fahri Hizmetler Gönüllülük esasına göre çalışan eğitimli yardımcı personelin çeşitli programlar çerçevesinde çalıştırılması mümkündür. Gönüllüler, akrabalarının bakımını üstlenen kişilerin yükünü hafifletmek veya yalnız yaşayan yaşlıları desteklemek amacıyla saatlik olarak devreye sokulur. Bu hizmetten yararlana

49 Akrabalarının Bakımını Üstlenen Kişilere Sağlanan Destekler 47 bilmek için gerekli olan koşullar hakkında aşağıdaki kurum ve kuruluşlardan bilgi alınabilir: â Yaşlılara yönelik hizmet merkezleri (S. 5) â Münih Alzheimer Cemiyeti Derneği (S. 18) â Yaşlı ve yaşlı yakınları danışma merkezleri (S. 11) â Bakım hizmetini üstlenen akrabalara yönelik ihtisas birimleri (S. 17) â Kilise cemaatleri ve parişler (Pfarreien) Ev İşleri Yardımı Ev işleri yardımı hizmeti hakkında aşağıdaki kurum ve kuruluşlardan bilgi alınabilir: â Yaşlılara yönelik hizmet merkezleri (S. 5) â Ayakta bakım servisleri (telefon rehberi ve internette bulunabilir) â Yaşlı ve yaşlı yakınları danışma merkezleri (S. 11) â Semt odaklı sosyal hizmetler (S. 36) â Evde bakım ihtisas birimleri (S. 36) â Bakım hizmetini üstlenen akrabalara yönelik ihtisas birimleri (S. 17) â Kilise cemaatleri ve parişler â Komşuluk yardımı girişimleri (S. 49) Bakıma Muhtaç Akrabalarının Bakımını Üstlenen Kişilere Yönelik Kürler Bakıma muhtaç akrabalarının bakımını üstlenen kişilere yönelik olarak sunulan özel birtakım destekleyici hizmetler,

50 48 Akrabalarının Bakımını Üstlenen Kişilere Sağlanan Destekler bakımı üstlenen kişilerin yeniden enerji depolayabilmesine imkân sağlamaktadır. Bakıma muhtaç akrabalarının bakımını üstlenen kişilere yönelik olarak hastanelerde sunulan önleyici kürler ve rehabilitasyon tedbirleri henüz sağlık kasalarının standart hizmetleri arasında bulunmamakla birlikte, her geçen gün daha fazla onaylanmaktadır. Bakım hizmetini üstlenen kişilerin bu tür imkânlardan yararlandığı durumlarda bakıma muhtaç kişiler için alternatif bakım olanaklarına gerek duyulur. Bu hususta, bakım hizmetini üstlenen akrabalara yönelik ihtisas birimleri ile birlikte en iyi bakım imkânları araştırılabilir. â Yaşlı ve yaşlı yakınları danışma merkezleri (S. 11) â Bakım hizmetini üstlenen akrabalara yönelik ihtisas birimleri (S. 17) Kısa Süreli Bakım Kısa süreli bakım hizmeti, bakımı normal şartlarda kendi evinde sağlanan kişilerin geçici tam yatılı bakımının sağlanması amacıyla veya hastanede görülmüş olan yatılı bir tedaviyi izleyen geçiş dönemlerinde sunulur. Bu hizmet vasıtasıyla bakım hizmetini üstlenen kişilerin tatil yapabilmelerinin sağlanması, hastalık veya başka sebeplerden dolayı bakımı sürdürememeleri durumda da kendilerine vekâlet edilmesinin sağlanması öngörülmektedir. Bir takvim yılı içerisinde azami dört hafta boyunca yararlanılabilecek olan kısa süreli bakım hizmetinin masrafları azami 1.612,00 ile sınırlandırılmıştır. Kısa süreli bakım hizmeti hakkında aşağıdaki kurum ve kuruluşlardan bilgi alınabilir:

Yaşlı Yakınlarının Bakımını Yapanlara Bilgiler, Danışma ve Destek İmkanları. Information, Beratung und Unterstützung für pflegende Angehörige

Yaşlı Yakınlarının Bakımını Yapanlara Bilgiler, Danışma ve Destek İmkanları. Information, Beratung und Unterstützung für pflegende Angehörige Yaşlı Yakınlarının Bakımını Yapanlara Bilgiler, Danışma ve Destek İmkanları Information, Beratung und Unterstützung für pflegende Angehörige Yayınlayan Landeshauptstadt München Sozialreferat Amt für Soziale

Detaylı

Destek ve Bakım. Bakımı Üstlenen Yakınlar ve İlgi Duyanlar için Bilgiler. Son güncelleme Ocak Unterstützung und Pflege.

Destek ve Bakım. Bakımı Üstlenen Yakınlar ve İlgi Duyanlar için Bilgiler. Son güncelleme Ocak Unterstützung und Pflege. Destek ve Bakım Bakımı Üstlenen Yakınlar ve İlgi Duyanlar için Bilgiler Son güncelleme Ocak 2017 Unterstützung und Pflege Türkisch Künye Landeshauptstadt München Sozialreferat Amt für Soziale Sicherung

Detaylı

Almanya da Yaşlılara Yapılan Yardımlar Hakkında Yaşlı Göçmenlere Bilgi Veren Münih Broşürü

Almanya da Yaşlılara Yapılan Yardımlar Hakkında Yaşlı Göçmenlere Bilgi Veren Münih Broşürü Landeshauptstadt München Sozialreferat Almanya da Yaşlılara Yapılan Yardımlar Hakkında Yaşlı Göçmenlere Bilgi Veren Münih Broşürü Altenhilfe in München für ältere Migrantinnen und Migranten Eine Informationsbroschüre

Detaylı

Sosyal Güvenlik Genel Bakış

Sosyal Güvenlik Genel Bakış Sosyal Güvenlik Genel Bakış Zor durumda kalan Münihli vatandaşlar için hizmet ve yardımlar Leistungen für Münchnerinnen und Münchner in Notlagen Türkisch Güncelleme Ocak 20145 Künye Landeshauptstadt München

Detaylı

Yaşlılıkta Hafıza Bozukluklarına yönelik Danışmanlık ve Yardım

Yaşlılıkta Hafıza Bozukluklarına yönelik Danışmanlık ve Yardım Yaşlılıkta Hafıza Bozukluklarına yönelik Danışmanlık ve Yardım İleri yaştaki insanlar, giderek daha sık hafıza ve oryantasyon bozuklukları yaşarlar. Bu bozuklukların çok farklı nedenleri olabilir. Bir

Detaylı

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG Mart - 2014 YASAL DÜZENLEMELER KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE VE İLGİLİ ULUSAL VE ULUSLAR ARASI

Detaylı

Sosyal Güvenlik Genel Bakış Zor durumda kalan Münihli vatandaşlar için hizmet ve yardımlar

Sosyal Güvenlik Genel Bakış Zor durumda kalan Münihli vatandaşlar için hizmet ve yardımlar Sosyal Güvenlik Genel Bakış Zor durumda kalan Münihli vatandaşlar için hizmet ve yardımlar 2017 Güncelleme Ocak 2017 Leistungen für Münchnerinnen und Münchner in Notlagen Türkisch Künye Landeshauptstadt

Detaylı

Birlikte Kansere Karşı

Birlikte Kansere Karşı Birlikte Kansere Karşı Amaçları ve Görevleri Aargau Kanser Vakfı, 1957 yılında Aargau da kurulmuş toplum yararına çalışan bir dernektir. Bugünkü adıyla Aargau Kanser Birliği nin yaklaşık 2000 üyesi bulunmaktadır.

Detaylı

Bilgilendirme Broşürü

Bilgilendirme Broşürü Bilgilendirme Broşürü No. 36 Ayakta Tedavi Ücretleri 2013 (Bakıma ilişkin Berlin hizmet kompleksleri - azami değerler) No Hizmet kompleksi (LK) Tanımlama LK başına giderler 0,04347 puan değerinde 1 Genişletilmiş

Detaylı

Bilgilendirme Broşürü

Bilgilendirme Broşürü Bilgilendirme Broşürü No. 36 Ayakta Tedavi Ücretleri 2015 (Bakıma ilişkin Berlin hizmet kompleksleri % azami değerler) No Hizmet kompleksi (LK) Tanımlama LK başına giderler 1 Genişletilmiş sınırlı vücut

Detaylı

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KADIN DANIŞMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KADIN DANIŞMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KADIN DANIŞMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1: Bu yönetmeliğin amacı, Kadın Danışma Merkezindeki hizmetin tür ve niteliğini, işleyişini, işleyişine

Detaylı

Yaşlılar irtibat Merkezleri

Yaşlılar irtibat Merkezleri Yaşlılar irtibat Merkezleri Sosyal hizmetler bölümü I Yaşlılık ve Bakım Winterthur şehri evde bakım merkezi (Spiteks) Spiteks, Winterthur şehrimizin bir hizmetidir. Çeşitli yaş grubundan isanlara hastalık

Detaylı

Anket formu. Lübeck te Yaşlılık ve Göç

Anket formu. Lübeck te Yaşlılık ve Göç Anket formu Lübeck te Yaşlılık ve Göç 1 Cinsiyet 2 Çocuklarım var Erkek Kadın, çocuğum var. 3 Yaş 4 Çalışmaktayım 30 yaşından küçüğüm 30-39 yaşındayım 40-49 yaşındayım 50-59 yaşındayım 60-69 yaşındayım

Detaylı

A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması.

A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması. 10.BELEDİYE TABİPLİĞİ A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması. A1.H1: Belediye tabipliği tarafından engelli bireyler için ücretsiz fizyoterapi hizmetinin verilmesi; böylece

Detaylı

Uyum. Landkreis Roth ta. Göçmenlere Danışmalık Hizmetleri Uyum Kursları

Uyum. Landkreis Roth ta. Göçmenlere Danışmalık Hizmetleri Uyum Kursları Göçmenlere Danışmalık Hizmetleri Uyum Kursları Landkreis Roth ta Uyum Yabancı hemşehrilerimiz için danışma yerleri ve uyum kursları hakkında bilgiler Değerli hemşehrilerim, Landkreis Roth yeni memleketiniz

Detaylı

H A Y A T S E N D E D E R N E Ğ İ. Temelli Hizmetler. Gönüllü Aile Koruyucu Aile Evlat Edinme

H A Y A T S E N D E D E R N E Ğ İ. Temelli Hizmetler. Gönüllü Aile Koruyucu Aile Evlat Edinme H A Y A T S E N D E D E R N E Ğ İ Aile Temelli Hizmetler Gönüllü Aile Koruyucu Aile Evlat Edinme Gönüllü Aile Korunma ve bakım altında bulunan çocuklara kuruluş tarafından uygun bulunan dönemlerde, kendi

Detaylı

GÖNÜL ELÇİLERİ İÇİN KORUYUCU AİLE

GÖNÜL ELÇİLERİ İÇİN KORUYUCU AİLE GÖNÜL ELÇİLERİ İÇİN KORUYUCU AİLE GÖNÜL ELÇİLERİ İÇİN KORUYUCU AİLE Bu kitap, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından kurulan Kitap Hazırlama Komisyonunca

Detaylı

PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU

PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU YRD DOÇ DR HİLAL ÖZKAYA SBÜ HAYDARPAŞA NUMUNE EAH. PALYATİF BAKIM MERKEZİ Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi. 9-11 Mart 2018-İstanbul 324.000.000

Detaylı

Sosyal Bakım Sigortası Bakımınız emin ellerde

Sosyal Bakım Sigortası Bakımınız emin ellerde Sağlığınız emin ellerde Bize sorun AOK Türkçe Çağrı Merkezi Servisimiz 0911 1329 4793 Pt.,Sa.,Ça.,Cu.günleri:Saat8.30 16.30, Pe.günleri:Saat8.30 18.00 Sosyal Bakım Sigortası Bakımınız emin ellerde AOK

Detaylı

Transkültürel psychosomatik rehabilitasyon tedavisi

Transkültürel psychosomatik rehabilitasyon tedavisi Transkültürel psychosomatik rehabilitasyon tedavisi MediClin Klinik am Vogelsang Donaueschingen Psikosomatik ve davranışsal tıp alanında uzman klinik Prävention l Akut l Reha l Pflege MediClin Ein Unternehmen

Detaylı

İSTANBUL İL GÖÇ İDARESİ MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLARARASI KORUMA ÇALIŞMA GRUP BAŞKANLIĞI

İSTANBUL İL GÖÇ İDARESİ MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLARARASI KORUMA ÇALIŞMA GRUP BAŞKANLIĞI İSTANBUL İL GÖÇ İDARESİ MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLARARASI KORUMA ÇALIŞMA GRUP BAŞKANLIĞI 1 GİRİŞ TÜRKİYE DE ULUSLARARASI KORUMA MEVZUATI GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GENEL İLKELER-TANIMLAR Göç İdaresi Genel Müdürlüğü,

Detaylı

Demans ve Alzheimer Nedir?

Demans ve Alzheimer Nedir? DEMANS Halk arasında 'bunama' dedigimiz durumdur. Kişinin yaşından beklenen beyin performansını gösterememesidir. Özellikle etkilenen bölgeler; hafıza, dikkat, dil ve problem çözme alanlarıdır. Durumun

Detaylı

T.C. GİRESUN BELEDİYE BAŞKANLIĞI Hukuk İşleri Müdürlüğü HUKUK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2011 YILI FAALİYET RAPORU I- GENEL BİLGİLER

T.C. GİRESUN BELEDİYE BAŞKANLIĞI Hukuk İşleri Müdürlüğü HUKUK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2011 YILI FAALİYET RAPORU I- GENEL BİLGİLER T.C. GİRESUN BELEDİYE BAŞKANLIĞI Hukuk İşleri Müdürlüğü HUKUK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2011 YILI FAALİYET RAPORU I- GENEL BİLGİLER A-YETKİ, GÖREV VE SORUMLULUKLAR 1. MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN GÖREVLERİ: Müdürlüğümüz, Giresun

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ. Sağlık Hizmetleri. Hizmetleri. Hizmetleri. n Destek Sağlık Hizmetleri. n Veteriner Halk Sağlığı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ. Sağlık Hizmetleri. Hizmetleri. Hizmetleri. n Destek Sağlık Hizmetleri. n Veteriner Halk Sağlığı YÖNETİMİ Sağlık n Destek Sağlık n Veteriner Halk Sağlığı n Acil Sağlık ve Cankurtarma n Sağlıklı Gıda n İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ I 011 FAALİYET RAPORU Sağlık Yönetimi 14 YÖNETİMİ Stratejik Amaç 4

Detaylı

DANIÞMANLIK TEDBÝRÝ KARARLARININ UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLÝÐ Perþembe, 30 Ekim 2008

DANIÞMANLIK TEDBÝRÝ KARARLARININ UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLÝÐ Perþembe, 30 Ekim 2008 DANIÞMANLIK TEDBÝRÝ KARARLARININ UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLÝÐ Perþembe, 30 Ekim 2008 25 Ekim 2008 CUMARTESÝ Resmî Gazete Sayý : 27035 TEBLÝÐ Taþpýnar Muhasebe Devlet Bakanlýðý, Milli Eðitim

Detaylı

GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞRA TEŞKİLATI KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi: 14.11.2013, Sayısı: 28821

GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞRA TEŞKİLATI KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi: 14.11.2013, Sayısı: 28821 GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞRA TEŞKİLATI KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 14.11.2013, Sayısı: 28821 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

www.mainz.de/frauenbuero Kadına Karşı Şiddette İlk Yardım

www.mainz.de/frauenbuero Kadına Karşı Şiddette İlk Yardım www.mainz.de/frauenbuero Kadına Karşı Şiddette İlk Yardım Kadına Karşı Şiddette İlk Yardım Kadına karşı şiddetin bir çok yüzü vardır: taciz, hakaret, aşağılama, yıldırma, dayak, tecavüz. Bunlar, bir çok

Detaylı

Yaşlı Kişiler için Hizmetler

Yaşlı Kişiler için Hizmetler Yaşlı Kişiler için Hizmetler Yaşlı Kişiler için Hizmetler Merri Community Health Services (Merri Toplum Sağlık Hizmetleri), toplum içindeki yaşlı kişilerin günlük bakım ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla

Detaylı

ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN

ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN Almanya; Orta Avrupa da bir ülkedir. Kuzeyinde Kuzey denizi, Danimarka, ve Baltık denizi; doğusunda Polonya ve Çek cumhuriyeti; güneyinde Avusturya ve İsviçre;

Detaylı

Hamilelik Doğum Aile Meslek İşsizlik parası II alan bayanlar için bilgi ve tavsiyeler

Hamilelik Doğum Aile Meslek İşsizlik parası II alan bayanlar için bilgi ve tavsiyeler Hamilelik Doğum Aile Meslek İşsizlik parası II alan bayanlar için bilgi ve tavsiyeler Hamilelik ve Doğum Kutlarız; Bebek bekliyorsunuz! Bu broşür ile Jobcenter in hizmetleri konusunda siz anne adaylarının

Detaylı

SOZIALE INTEGRATION. Sosyal Entegrasyon. İleri derecede teşvike muhtaç çocukların sosyal

SOZIALE INTEGRATION. Sosyal Entegrasyon. İleri derecede teşvike muhtaç çocukların sosyal SOZIALE INTEGRATION Sosyal Entegrasyon İleri derecede teşvike muhtaç çocukların sosyal entegrasyonufırsat ve görev Sosyal Uyum Sevgili anne ve babalar, Öğrenme engelli çocuklara yönelik teşvikin kapsamı,

Detaylı

Salzburg da çocuk bakımı

Salzburg da çocuk bakımı KINDERBETREUUNG Salzburg da çocuk bakımı Kreşler İleri yaş çocuk grupları Küçük çocuk grupları İleri yaş grupları Anaokulu ve okul çağı çocuk grupları Günlük ebeveynler Çocuk bakımı Salzburg Eyaleti, günlük

Detaylı

Eyalet Adalet ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı nın verdiği maddi destek sayesinde

Eyalet Adalet ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı nın verdiği maddi destek sayesinde Sevgili Berlinliler, Saygıdeğer Baylar ve Bayanlar, Eyalet Adalet ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı nın verdiği maddi destek sayesinde Şiddetten Koruma Acil Servisi 17 Şubat 2014 tarihinde açılışını yaptı.

Detaylı

tarihinden itibaren geçerli olacak çocuk yuvasında bakım parasının tespiti için bilgilendirme

tarihinden itibaren geçerli olacak çocuk yuvasında bakım parasının tespiti için bilgilendirme Hannover Eyalet Başkenti Ocak 2017 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü - 01.08.2017 tarihinden itibaren geçerli olacak çocuk yuvasında bakım parasının tespiti için bilgilendirme Hanımefendiler ve

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı SAVUNMASIZ VE ÖRSELENEBİLİR GRUPLARDA SAĞLIK HİZMETİ SUNUM PLANI Temel Hasta Hakları Hasta

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE 2 KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ 11 Mayıs 2011 tarihinde Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa

Detaylı

BAŞVURU KATEGORİSİ: Sosyal Sorumluluk Kategorisi PROJENİN ADI: TAY PARK

BAŞVURU KATEGORİSİ: Sosyal Sorumluluk Kategorisi PROJENİN ADI: TAY PARK BAŞVURU KATEGORİSİ: Sosyal Sorumluluk Kategorisi PROJENİN ADI: TAY PARK PROJENİN AMAÇLARI 1- Sağlıklı kentleşmenin gereği olarak yeşil alanları artırmak; 2- Şehir ortamında yetişkinlere, çocuklara sağlıklı,

Detaylı

Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Sorunlar ve Çözüm Önerileri Bir Evde Sağlık Hizmeti Örneği Olarak: SAMSUN Sorunlar ve Çözüm Önerileri Doç.Dr.Erdinç Yavuz Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği Sunum Planı q Samsun da evde sağlık hizmetleri

Detaylı

Ebeveynler için bilgi

Ebeveynler için bilgi Ebeveynler için bilgi Sevgili Ebeveynler, Burada yer alan bilgilerle sizleri, Oldenburglu çocuklar için sunulan bakım hizmetleri ve bu hizmetlerin kuralları hakkında genel olarak bilgilendirmek istiyoruz.

Detaylı

Değerli Veliler! Sizlere ve çocuklarınıza en iyi dileklerimi sunarım! Doraja Eberle Eyalet Görevlisi

Değerli Veliler! Sizlere ve çocuklarınıza en iyi dileklerimi sunarım! Doraja Eberle Eyalet Görevlisi Değerli Veliler! Çocukları ve aileleri merkez noktasına koymak benim özel bir arzumdur. Her çocuk farklıdır, her çocuğun kendine ait eşsiz kişiliği ve bireysel yetenekleri vardır. Bundan dolayı aileden

Detaylı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Engelli Bireylere Yönelik Politika ve Uygulamaları. 19 Ekim 2016

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Engelli Bireylere Yönelik Politika ve Uygulamaları. 19 Ekim 2016 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Engelli Bireylere Yönelik Politika ve Uygulamaları 19 Ekim 2016 ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Engelliliğin önlenmesi ile engellilerin eğitimi, istihdamı,

Detaylı

Carinova. İkamet bakımı. Güvenilir ve yakın. www.carinova.nl

Carinova. İkamet bakımı. Güvenilir ve yakın. www.carinova.nl Carinova İkamet bakımı Güvenilir ve yakın www.carinova.nl Bakımlı ikamet Carinova İkamet bakımı ikamet ve bakım hizmetini altı ikamet ve bakım merkezinde ve iki hasta bakım evinde sunuyor. İkamet ve bakım

Detaylı

Şeker Hastaları İçin Kan Şekeri Günlüğü

Şeker Hastaları İçin Kan Şekeri Günlüğü Şeker Hastaları İçin Kan Şekeri Günlüğü www.diabetesinformationsdienst-muenchen.de Sevgili hasta, Başarılı bir diyabet tedavisi için kan şekeri değerlerinin bilinmesi ve uzun süreli gözlenmesi önemlidir.

Detaylı

YÖNETMELİK. Trabzon Üniversitesinden: TRABZON ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Trabzon Üniversitesinden: TRABZON ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 13 Kasım 2018 SALI Resmî Gazete Sayı : 30594 YÖNETMELİK Trabzon Üniversitesinden: TRABZON ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI. Başvuru Sahiplerinin Uygunluğu: Kimler Başvurabilir?

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI. Başvuru Sahiplerinin Uygunluğu: Kimler Başvurabilir? SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI SIKÇA SORULAN SORULAR LİSTESİ Başvuru Sahiplerinin Uygunluğu: Kimler Başvurabilir? Soru 1: Sosyal güvenlik primi, vergi borcu ya da Ajanstan

Detaylı

SAĞLIK SİGORTASI. Temel Sigorta

SAĞLIK SİGORTASI. Temel Sigorta SAĞLIK SİGORTASI Temel Sigorta İsviçre de ikamet eden tüm kişiler hastalık ve kazaya karşı sigorta yaptırmak zorundadırlar. Bu temel sigorta yaş, köken ve ikamet statüsü ne olursa olsun, herkes için zorunludur.

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Psikiyatri (Seçmeli) Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç.

Detaylı

Darmstadt daki yeni AWO»Johannesviertel«huzur evinde. Yan yana yılları paylaşalım

Darmstadt daki yeni AWO»Johannesviertel«huzur evinde. Yan yana yılları paylaşalım Darmstadt daki yeni AWO»Johannesviertel«huzur evinde Yan yana yılları paylaşalım »Burada her zaman benimle ilgilenen birileri var. Bu da kendimi iyi hissetmemi sağlıyor« Sayın Bayanlar ve Baylar, 2012

Detaylı

T.C. ALANYA KAYMAKAMLIĞI Alanya Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü

T.C. ALANYA KAYMAKAMLIĞI Alanya Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü T.C. ALANYA KAYMAKAMLIĞI Alanya Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ II. DÖNEM REHBER ÖĞRETMENLER TOPLANTI KARARLARI ALANYA - 2015 ALANYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA

Detaylı

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları HASTA BİLGİLENDİRME Yetişkin Hastaların Hakları 2 HASTA BİLGİLENDİRME Kısaca WGBO olarak anılan Tıbbi Tedavi Sözleşmesi Kanunu, yardım görevlisiyle aranızdaki ilişkileri düzenler. Bu kanuna göre gerek

Detaylı

YÖNETMELİK. Üsküdar Üniversitesinden: ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Üsküdar Üniversitesinden: ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 2 Ekim 2011 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28072 Üsküdar Üniversitesinden: YÖNETMELİK ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri

Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri Çevremizde bulunan sağlık kuruluşları, herhangi bir sağlık probleminde müdahalede bulunan ve tedavi amacı güden kuruluşlardır. Yaşadığınız çevrede bulunan

Detaylı

www. suchthilfeverbund-duisburg.de Bağımlılık Yardım Kurumu

www. suchthilfeverbund-duisburg.de Bağımlılık Yardım Kurumu www. suchthilfeverbund-duisburg.de Bağımlılık Yardım Kurumu Bağımlılığın önlenebilmesi için, topluma model olabilecek itibar sahibi kişilerin desteğini alarak çok sayıda kişiye ulaşmak ve geniş bir kamuoyu

Detaylı

Aktivist Programı - Başvuru. Kimler Başvurabilir

Aktivist Programı - Başvuru. Kimler Başvurabilir Aktivist Programı - Başvuru Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Türkiye deki aktif bireylerin, sivil toplum örgütlerinin ve platformların desteklenmesi amacıyla 2012 yılı sonlarında Sivil Düşün AB Programını

Detaylı

Yerel Yönetimlerin Yafll larla lgili Politikalar

Yerel Yönetimlerin Yafll larla lgili Politikalar Yerel Yönetimlerin Yafll larla lgili Politikalar Dr. Nevzat Do an GİRİŞ Ülkemizde yaşlı ve yaşlılıkla ilgili toplumsal kalıplara tarihsel açıdan bakıldığında, büyüklerimizin kadın ya da erkek daima korunduğu

Detaylı

Genel Eşit Muamele Yasası

Genel Eşit Muamele Yasası Genel Eşit Muamele Yasası Allgemeines Gleichbehandlungsgesetz (AGG) 10 soru 10 cevap Türkisch 1 AGG nin amacı nedir? AGG nin amacı, aşağıdaki sebeplerden dolayı mağduriyet oluşumunu engellemek ve mevcut

Detaylı

Türkiye de Uluslararası Koruma Arayan Kişiler İçin SAĞLIK HİZMETLERİ

Türkiye de Uluslararası Koruma Arayan Kişiler İçin SAĞLIK HİZMETLERİ Türkiye de Uluslararası Koruma Arayan Kişiler İçin SAĞLIK HİZMETLERİ SORULAR & YANITLAR MÜLTECİLER İÇİN ÜCRETSİZ HUKUKİ DESTEK Şubat 2016 Güncellemesi Türkiye ye sığındım. Sağlık hizmetlerinden ücretsiz

Detaylı

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları HASTA BİLGİLENDİRME Yetişkin Hastaların Hakları 2 HASTA BİLGİLENDİRME Tıbbi Tedavi Sözleşmesi Kanunu (WGBO) ile Genel Veri Koruma Yönetmeliği (AVG), yardım görevlisiyle aranızdaki ilişkileri düzenlerler.

Detaylı

İhtiyaca bağlı asgari güvence hakkında bilgilendirme broşürü

İhtiyaca bağlı asgari güvence hakkında bilgilendirme broşürü İhtiyaca bağlı asgari güvence hakkında bilgilendirme broşürü İhtiyaca Bağlı Asgari Güvence (BMS),maddi anlamda zor duruma düşen ve kendi yaşam geçimini kendi imkanlarıyla (gelir, mal varlığı) sağlayamayan

Detaylı

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ ÖZÜRLÜ HİZMET BİRİMLERİ YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi: 16.08.2006. Resmi Gazete Sayısı: 26261 BİRİNCİ BÖLÜM

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ ÖZÜRLÜ HİZMET BİRİMLERİ YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi: 16.08.2006. Resmi Gazete Sayısı: 26261 BİRİNCİ BÖLÜM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ ÖZÜRLÜ HİZMET BİRİMLERİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 16.08.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26261 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Kadına Yönelik Şiddet mi? Aile İçi Şiddet mi? Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet

Kadına Yönelik Şiddet mi? Aile İçi Şiddet mi? Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Kadına Yönelik Şiddet mi? Aile İçi Şiddet mi? Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet TEMEL Kadına yönelik şiddetin tanımlanması: Fiziksel şiddet? Duygusal şiddet? Ekonomik şiddet? Cinsel şiddet? İhtiyaç- Hizmet

Detaylı

Proje Destek Programı. Başvuru Rehberi

Proje Destek Programı. Başvuru Rehberi Proje Destek Programı 2018 Başvuru Rehberi 2 2018 MALİ DESTEK PROGRAMLARI İçindekiler Yasal Çerçeve... 4 Anadolu Hafta Sonu Okulları Proje Destek Programı Nedir?... 5 Programın İçeriği... 5 Proje Destek

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Psikiyatri (Zorunlu) Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç.

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 ANA EYLEM 2: YENİLİK ve İYİ UYGULAMALARIN DEĞİŞİMİ İÇİN İŞBİRLİĞİ Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi için İşbirliği;

Detaylı

Aile desteği. Gençlik ve Ebeveyn Danışmanlık Kuruluşu

Aile desteği. Gençlik ve Ebeveyn Danışmanlık Kuruluşu Aile desteği Gençlik ve Ebeveyn Danışmanlık Kuruluşu Gençlik ve Ebeveyn Danışmanlık Kuruluşu, danışmanlık hizmeti ve yine çocuk yetiştirme ve birlikte yaşama bağlamındaki tüm sorunlarda destek sunar. Hizmet

Detaylı

ULUSAL ALZHEİMER HASTALIĞI STRATEJİK PLANI GÜNCELLEMESİ

ULUSAL ALZHEİMER HASTALIĞI STRATEJİK PLANI GÜNCELLEMESİ ULUSAL ALZHEİMER HASTALIĞI STRATEJİK PLANI 2015-2016 GÜNCELLEMESİ GENEL Alzheimer hastalığının belirtilerinin halkımıza anlatılması, hastaların erken dönemde hekime başvurarak tanı almalarının ve uygun

Detaylı

2016 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI

2016 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI 2016 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI Teknik Destek Nedir? Kalkınma Ajansının, bölgedeki yerel aktörlerin bölgesel kalkınma açısından önem arz eden ancak kurumsal kapasite eksikliği nedeniyle hazırlık ve uygulama

Detaylı

Hasta olarak haklarınız Adli Ruh Sağlığı Hizmetleri

Hasta olarak haklarınız Adli Ruh Sağlığı Hizmetleri Hasta olarak haklarınız Adli Ruh Sağlığı Hizmetleri Sizin için buradayız Zealand Bölgesi Ruh Sağlığı Hizmetleri nde, hastalarımız her zaman ön plandadır. Hastalığınız ve tedaviniz hakkındaki bilgiyi, rehberliği

Detaylı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Anka Çocuk Destek Programı Uygulama Yönergesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Anka Çocuk Destek Programı Uygulama Yönergesi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Anka Çocuk Destek Programı Uygulama Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Tanımlar Amaç MADDE 1-(1) Bu Yönergeninin amacı; suça sürüklenmesi,

Detaylı

BACIM - Ağırlıklı olarak Türkiye kökenli göçmen kadınlar için buluşma ve danışmanlık merkezi

BACIM - Ağırlıklı olarak Türkiye kökenli göçmen kadınlar için buluşma ve danışmanlık merkezi Deutsches Rotes Kreuz Kreisverband Berlin-City e. V. BACIM - Ağırlıklı olarak Türkiye kökenli göçmen kadınlar için buluşma ve danışmanlık merkezi BACIM projesinin tanıtımı BACIM Berlin-City ev Alman Kızıl

Detaylı

Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü

Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü Ebeveyn katkı payının hesaplanması ile ilgili bildiri Sayın Bay/Bayan! Sevgili Ebeveynler! Çocuğunuzun Hannover şehrine

Detaylı

Herkes için Ruh Sağlığı Derneği

Herkes için Ruh Sağlığı Derneği Herkes için Ruh Sağlığı Derneği Kronik Hastalığı Olan Çocukların Aileleri İçin Hazırlanmış PSİKOSOSYAL DESTEK PROJESI Kronik Hastalık Nedir? Vücudun herhangi bir parçasında var olan, uzun süreli devam

Detaylı

Federal Programın Çok Nesilli Ev

Federal Programın Çok Nesilli Ev Federal Programın Çok Nesilli Ev Çok Nesilli Evler Nelerdir? Çok nesilli evler tüm insanların mahallelerindeki buluşma yeridir. Almanya daki hemen hemen tüm belediyelerde, toplamda 540 tane kadar, çok

Detaylı

YÖNETMELİK. a) Danışma Kurulu: Yerli ve/veya yabancı uzmanlardan oluşan danışmanlık hizmeti veren kurulu,

YÖNETMELİK. a) Danışma Kurulu: Yerli ve/veya yabancı uzmanlardan oluşan danışmanlık hizmeti veren kurulu, 2 Ekim 2011 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28072 Üsküdar Üniversitesinden: YÖNETMELİK ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ NÖROPSİKİYATRİ SAĞLIK, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA EVİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLERİ

T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA EVİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLERİ TEPEBAŞI BELEDİYE MECLİSİNİN 06.09.2012 TARİH VE 179 SAYILI MECLİS KARARI İLE KABUL EDİLMİŞTİR. T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA EVİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLERİ AMAÇ

Detaylı

YÖNETMELİK. Gaziosmanpaşa Üniversitesinden: GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PALYATİF BAKIM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Gaziosmanpaşa Üniversitesinden: GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PALYATİF BAKIM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 13 Ekim 2014 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29144 Gaziosmanpaşa Üniversitesinden: YÖNETMELİK GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PALYATİF BAKIM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü

Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, halkla ilişkilerin tanıma ve tanıtma kavramlarının içinde yürütülen faaliyetlerin çoğunu gerçekleştirmektedir. Örgütü, hizmet alanlara, tedarikçilere, hizmet

Detaylı

Radyo-Televizyon Primi Şirketler, kurumlar ve kamu yararına faaliyet gösteren kurumlar için

Radyo-Televizyon Primi Şirketler, kurumlar ve kamu yararına faaliyet gösteren kurumlar için Radyo-Televizyon Primi Şirketler, kurumlar ve kamu yararına faaliyet gösteren kurumlar için Priminiz 2013 yılından bu yana radyo-televizyon primi geçerli olup, böylelikle ARD, ZDF ve Deutschlandradio nun

Detaylı

ENTEGRASYON. Spor Kulübü Spor faaliyetlerinizin partneri

ENTEGRASYON. Spor Kulübü Spor faaliyetlerinizin partneri SPOR ILE ENTEGRASYON Spor Kulübü Spor faaliyetlerinizin partneri SPOR KULÜBÜ NEDİR? Spor kulübü, birlikte spor yapmak isteyen insanların gönüllü olarak bir araya geldiği bir birliktir. Spor kulüpleri Almanya

Detaylı

EK-5 MEMNUNİYET ANKETLERİ UYGULAMA REHBERİ. Hastane (Kamu, Üniversite ve Özel)

EK-5 MEMNUNİYET ANKETLERİ UYGULAMA REHBERİ. Hastane (Kamu, Üniversite ve Özel) EK-5 MEMNUNİYET ANKETLERİ UYGULAMA REHBERİ Anket Uygulama Yöntemi Kurumlar, yüzyüze, internet, telefon, posta yolu gibi yöntemler ile anket uygulayabilirler. Anket Uygulanmayacak Kişiler 16 yaşından küçükler

Detaylı

İhtiyaca bağlı asgari güvence hakkında bilgilendirme broşürü

İhtiyaca bağlı asgari güvence hakkında bilgilendirme broşürü İhtiyaca bağlı asgari güvence hakkında bilgilendirme broşürü İhtiyaca Bağlı Asgari Güvence (BMS),maddi anlamda zor duruma düşen ve kendi yaşam geçimini kendi imkanlarıyla (gelir, mal varlığı) sağlayamayan

Detaylı

Seçim süreci hakkında sorular ve cevaplar

Seçim süreci hakkında sorular ve cevaplar Hamburg Uyum Meclisi Genel bilgiler Seçim süreci hakkında sorular ve cevaplar 1. Uyum Meclisi ne için gereklidir? Entegrasyon; örneğin politika, ekonomi, iş piyasası, eğitim, sosyal işler, kültür, din,

Detaylı

TC. İZMİR İLİ TORBALI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA VE DANIŞMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

TC. İZMİR İLİ TORBALI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA VE DANIŞMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler TC. İZMİR İLİ TORBALI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA VE DANIŞMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1 :Bu yönetmeliğin amacı, Kadın Danışma Merkezindeki hizmetin tür ve niteliğini, işleyişini,

Detaylı

Türkiye de Uluslararası Koruma Arayan Kişiler için EĞİTİM HAKKI SORULAR & YANITLAR

Türkiye de Uluslararası Koruma Arayan Kişiler için EĞİTİM HAKKI SORULAR & YANITLAR Türkiye de Uluslararası Koruma Arayan Kişiler için EĞİTİM HAKKI SORULAR & YANITLAR Ağustos 2017 Türkiye ye sığındım. Kendim ya da çocuklarım için Türkiye deki eğitim imkânlarından yararlanabilir miyim?

Detaylı

Özürleri olan Kişiler için Hizmetler

Özürleri olan Kişiler için Hizmetler Özürleri olan Kişiler için Hizmetler Özürleri olan Kişiler için Hizmetler Merri Community Health Services (Merri Toplum Sağlık Hizmetleri) özürü olan kişilerin topluma dahil edilmesinin ve katılımının

Detaylı

Berlin Katılım gelişmesinin durumu ve perspektifler

Berlin Katılım gelişmesinin durumu ve perspektifler Berlin Katılım gelişmesinin durumu ve perspektifler Hella Dunger-Löper Staatssekretärin für Bauen und Wohnen 1 Katılım (Latince: Katılım). Genel olarak: Katılım, vatandaşların ortak (siyasi) sorunların

Detaylı

Bakım yapıyoruz! Yaşlı bakımı alanında eğitim Anlamlı ve geleceği olan, güvenli bir iş

Bakım yapıyoruz! Yaşlı bakımı alanında eğitim Anlamlı ve geleceği olan, güvenli bir iş Bakım yapıyoruz! Yaşlı bakımı alanında eğitim Anlamlı ve geleceği olan, güvenli bir iş Yaşlı Bakımı Alanında Eğitim Anlamlı ve Geleceği Olan Güvenli Bir İş Yaşlı bakım alanı günümüzün en büyük hizmet sektörlerinden

Detaylı

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Mevlana Üniversitesinde öğrenim gören engelli öğrencilerin

Detaylı

Teknik Destek Programı

Teknik Destek Programı 2015 Teknik Destek Programı td@oka.org.tr Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı 0362 431 24 00 2015 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI Teknik Destek Nedir? Kalkınma Ajansının, bölgedeki yerel aktörlerin bölgesel kalkınma

Detaylı

Eğitim Tarihleri: 5-6/ 11 /2016 ve / 11 /2016 (2 hafta Cumartesi ve Pazar toplam: 32 saat) Eğitim Ücreti: 400 TL + KDV (Öğrencilere %25 indirim

Eğitim Tarihleri: 5-6/ 11 /2016 ve / 11 /2016 (2 hafta Cumartesi ve Pazar toplam: 32 saat) Eğitim Ücreti: 400 TL + KDV (Öğrencilere %25 indirim Eğitim Tarihleri: 5-6/ 11 /2016 ve 12-13 / 11 /2016 (2 hafta Cumartesi ve Pazar toplam: 32 saat) Eğitim Ücreti: 400 TL + KDV (Öğrencilere %25 indirim uygulanmaktadır.) Katılımcı Sayısı: 50 kişi ile sınırlıdır.

Detaylı

Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır. AVRUPA BİRLİĞİ SİVİL DÜŞÜN PROGRAMI YARDIM MASASI REHBERİ

Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır. AVRUPA BİRLİĞİ SİVİL DÜŞÜN PROGRAMI YARDIM MASASI REHBERİ Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır. AVRUPA BİRLİĞİ SİVİL DÜŞÜN PROGRAMI YARDIM MASASI REHBERİ SİVİL DÜŞÜN YARDIM MASASI REHBERİ Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı, aktivistlerin ve sivil toplum

Detaylı

TRSM de Rehabilitasyonun

TRSM de Rehabilitasyonun TRSM de Rehabilitasyonun Yeri Dr. Ayla Yazıcı BRSHH Gündüz Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü 7.10.2010 Şizofreni tedavisinde çok boyutlu yaklaşım Şizofreni tedavisinde çok boyutlu yaklaşım

Detaylı

Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır.

Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır. Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır. Facebook / SivilDusun Twitter / SivilDusun YouTube / sivildusunab Instagram / sivildusun Çalışmalarınızla ilgili duyuruları haber@sivildusun.eu adresine iletebilirsiniz.

Detaylı

Evde Yardımcı veya Bakıcı çalıştırma Hakkında Bilgi ve Tavsiyeler

Evde Yardımcı veya Bakıcı çalıştırma Hakkında Bilgi ve Tavsiyeler Evde Yardımcı veya Bakıcı çalıştırma Hakkında Bilgi ve Tavsiyeler Tipps und Informationen zur Beschäftigung von Haushaltshilfen und Pflegenden in türkischer Sprache Broşürü isteyebileceğiniz adres / Bezugsadresse

Detaylı

Hastane. Hastane Grupları 19/11/2015. Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar

Hastane. Hastane Grupları 19/11/2015. Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar Hastane Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar Yük.Hem.Müge Bulakbaşı Ekonomik, verimli ve etkili olarak her türlü sağlık hizmetinin kesintisiz üretildiği, Eğitim, araştırma ve toplum sağlığı hizmetlerinin

Detaylı

ARDEB - Araştırma Destek Programları Başkanlığı

ARDEB - Araştırma Destek Programları Başkanlığı ARDEB - Araştırma Destek Programları Başkanlığı ARDEB, üniversitelerden, kamu Ar-Ge enstitülerinden ve özel sektörden önerilen araştırma projelerine destek vermektedir. SBAG SOBAG TOVAG TBAG H 2 0 TÜBİTAK

Detaylı

Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri

Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Topluluğu kuruluşlarından Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri, Türkiye nin yerinde sağlık ve bakım çözümleri sunan ilk ve en büyük kuruluşudur.

Detaylı

Araştırma Komisyonu KSW. Hasta Verileri ile Biyolojik. Araştırma Amaçlı

Araştırma Komisyonu KSW. Hasta Verileri ile Biyolojik. Araştırma Amaçlı Araştırma Komisyonu KSW Hasta Verileri ile Biyolojik Numunelerin Araştırma Amaçlı Kullanılması Sayın Hastamız Hastalıkların teşhis ve tedavi edilmesi son yıllarda büyük ilerlemeler kaydetti. Bu özellikle

Detaylı

İZMİR İLİ ÇOK PAYDAŞLI PALYATİF BAKIM ÇALIŞMALARI

İZMİR İLİ ÇOK PAYDAŞLI PALYATİF BAKIM ÇALIŞMALARI İZMİR İLİ ÇOK PAYDAŞLI PALYATİF BAKIM ÇALIŞMALARI Dr. Nehire Tüten YÜKSEKOĞLU İzmir İl Sağlık Müdürlüğü M a r t / 2 0 1 5 30 25 20 15 10 5 Senaryolara Göre Seçilmiş 65+ Nüfus Yüzdeleri, 2013-2075 % 9,7

Detaylı

Şimdi kendi kararımı kendim veririm! Kurumlar üstü kişişel bütçe. Daha fazla özerklik ve serbestlik için.

Şimdi kendi kararımı kendim veririm! Kurumlar üstü kişişel bütçe. Daha fazla özerklik ve serbestlik için. Şimdi kendi kararımı kendim veririm! Kurumlar üstü kişişel bütçe. Daha fazla özerklik ve serbestlik için. KenDI meselenizin uzmanı olun Bu (kurumlar üstü) kişisel bütçe alternatif bir ödeme biçimidir ve

Detaylı