SERİ PORT ( RS232 ) Giriş. BÖLÜM 1 : DONANIM ( PC lerde ) BÖLÜM 2 : SERİ PORT KAYDEDİCİLERİ. BÖLÜM 3 : SERİ PORTUN PROGRAMLANMASI ( PC lerde )

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SERİ PORT ( RS232 ) Giriş. BÖLÜM 1 : DONANIM ( PC lerde ) BÖLÜM 2 : SERİ PORT KAYDEDİCİLERİ. BÖLÜM 3 : SERİ PORTUN PROGRAMLANMASI ( PC lerde )"

Transkript

1 SERİ PORT ( RS232 ) Giriş BÖLÜM 1 : DONANIM ( PC lerde ) Donanım Özellikleri Pin Fonksiyonları Null Modemler Döngü Sınama Fişi DTE / DCE Hızları Akış Kontrolü UART ( 8250 Uyumlu ) UART Tipleri ( PC ler için ) BÖLÜM 2 : SERİ PORT KAYDEDİCİLERİ Port Adresleri ve IRQ lar Register Tablosu DLAB ( Divisor Latch Access Bit ) Interrupt Enable Register (IER) Interrupt Identification Register (IIR) First In / First Out Control Register (FCR) Line Control Register ( LCR ) Modem Control Register ( MCR ) Line Status Register ( LSR ) Modem Status Register ( MSR ) Scratch Register (Çalışma Kaydedicisi) BÖLÜM 3 : SERİ PORTUN PROGRAMLANMASI ( PC lerde ) Sorgulama veya Kesme? Termpoll.c Sorgulama (Polling) Kullanan Bir Haberleşme Program Örneği Buff1024.c Kesme Güdümlü Örnek Bir Haberleşme Programı Kesme Vektörleri ( Interrupt Vectors ) Interrupt Service Routine (ISR)

2 UART Konfigurasyonu Yazılım Yolu ile UART Tipinin Belirlenmesi BÖLÜM 4 : RS-232 PORTU ile AYGITLARIN HABERLEŞMESİ RS-232 Dalga Şekilleri RS-232 Seviye Dönüştürücüleri 8250 Uyumlu UART lar CDP6402, AY / D36402R-9 ve Diğer UART lar Giriş Seri Port ile haberleşmek Paralel Porta göre daha zordur. Çoğu zaman, seri porta bağlanan bir aygıtın kullanılabilmesi için, yine paralele dönüştürülecek, seri iletime ihtiyaç vardır. Bu UART ( Universal Asynvhronous Receive Transmit ) kullanılarak yapılabilir. Yazılım açısından bakılınca da Standart Paralel Porta (SPP) ulaşırken kullanılan register'lardan çok daha fazlası kullanılmaktadır. Seri veri transferinin paralele göre avantajları şunlardır : 1. Seri kablolar paralel kablolardan uzun olabilir. Seri port kullanımında '1' biti -3 'ten -25 volta, '0' biti de +3'ten +25 volta kadar temsil edilir. Paralel port kullanımında ise '0' 0 volt, '1' ise 5 volt olarak temsil edilir. Bundan dolayı, paralel porttaki maksimum salınım 5 volt iken seri portta bu 50 volta kadar çıkmaktadır. Bu nedenle seri portta kablodaki gerilim kaybı paralel porttaki kadar fazla sorun oluşturmaz. 2. Paralel iletimdeki kadar çok kabloya ihtiyaç duyulmaz. Eğer aygıtın bilgisayardan oldukça uzak bir mesafede kurulması gerekirse 3 kablo kullanmak, paralel iletimdeki gibi 19 veya 25 kablo kullanmaktansa daha ucuzdur. Bununla birlikte her uçtaki arabirim maliyeti gözardı edilmemelidir. 3. Infra Red ( Kızıl Ötesi) aygıtlar son zamanlarda oldukça yaygın. Kızıl ötesi özelliği olan elektronik günlükler veya cep bilgisayarları görmüş olabilirsiniz. Bununla birlikte,8 bitlik bir verinin aynı anda bir oda içinde iletilirken, aygıtın hangi bitin ne olduğunu anlamasının imkansız olduğu açıktır. Bundan dolayı bir bit gönderildiğinde seri iletişim kullanılır. IrDA-1 ( ilk infra red özelliklerinden ) 115.2k baud 'tur ve UART'a bağlıdır. Bununla birlikte, bu aygıtların genellikle elektronik günlüklerde, dizüstü veya avuçiçi bilgisayarlarda kullanıldığını varsayarak, gücü muhafaza etmek için RS232 bit uzunluğunun 3/16 'sına kısaltılmıştır. 4. Mikrodenetleyici kullanımı da günümüzde artmıştır. Bunların birçoğu dış dünya ile iletişim kurabilecek SCI ( Serial Communication Interface - Seri İletişim Arabirimi )

3 ünitelerine sahiptir. Seri iletişim bu mikrodenetleyicilerdeki pin sayısını azaltır. 8 bitlik paralel iletimde 8 pin kullanılmasına karşın, seri iletimde yalnızca iki pin ortak olarak kullanılır, Transmit Data (TxD) ve Receive Data (RxD) ( Strobe ucuna da ihtiyaç duyulabilir). Donanım Özellikleri BÖLÜM 1 : DONANIM ( PC lerde ) Seri iletişim kullanan aygıtlar iki sınıfa ayrılır. Bunlar DCE ( Data Communications Equipment Veri İletim Cihazları ) ve DTE ( Data Terminal Equipment Veri Terminal Cihazları ). Veri İletim Cihazları için modem, TA adaptörü, plotter örnek olarak verilebilir. Bilgisayar veya terminal Veri Terminal Cihazları sınıfına girer. Seri portun elektriksel özellikleri EIA ( Electronic Industries Association Elektronik Sanayi Birliği ) RS232 standardı tarafından belirlenir. Bu standartın bazı parametreleri aşağıdaki gibidir : 1. "Logic 0 " +3 ile +25 volt arasındadır. 2. "Logic 1" -3 ile -25 volt arasındadır ile -3 arasındaki bölge tanımsızdır. 4. Açık devre voltajı 25 voltu asla aşmamalıdır ( GND referans alınarak ). 5. Kısa devre akımı 500mA aşmamalıdır. Aygıt bu akımla, devre zarar görmeden çalışabilmelidir. Yukarıda sayılan özellikler EIA standardı tam listesinin çok küçük bir kısmıdır. Ayrıca RS232C standardının maksimum baud rate olarak bugünkü standartlardan oldukça yavaş olan 20,000 bps i desteklemesi ilginçtir. Yenilenmiş standartlar, EIA-232D ve EIA-232E sırasıyla 1987 ve 1991 yıllarında çıkmıştır. Seri portlar iki şekilde olurlar : D Tipi 25 pin connetcor ve D Tipi 9 pin connector vardır. Bunlar PC nin arkasında erkek connector olarak yerleştirilirler ve seri porta bir aygıt bağlamak için dişi connector e ihtiyaç duyulur. Aşağıda 9 pin ve 25 pin D-tipi connector lerin pin bağlantıları verilmiştir. D-Tipi 25 pin No. D-Tipi 9 pin No. Kısaltma Pin 2 Pin 3 TD Transmit Data ( Veri Gönder ) Adı Pin 3 Pin 2 RD Receive Data ( Veri Al )

4 Pin 4 Pin 7 RTS Request To Send ( Gönderme İsteği ) Pin 5 Pin 8 CTS Clear To Send (Göndermeye Müsait ) Pin 6 Pin 6 DSR Data Set Ready ( Veri Paketi Hazır ) Pin 7 Pin 5 SG Signal Ground ( Sinyal Topraklama ) Pin 8 Pin 1 CD Carrier Detect ( Taşıyıcı Tanımlandı) Pin20 Pin 4 DTR Data Terminal Ready ( Veri Terminali Hazır ) Pin 22 Pin 9 RI Ring Indicator ( Çevrim Göstergesi ) Pin Fonksiyonları Tablo1. D Tipi 9 pin ve D Tipi 25 pin Connectorler Kısaltma Adı Fonksiyonu TD Transmit Data Seri Veri Çıkışı (TxD) RD Receive Data Seri Veri Girişi (RxD) CTS Clear To Send Bu hat seri portun veriyi göndermek için hazır olup olmadığını belirler. DCD Data Carrier Detect Seri port telefon hattının diğer ucundaki portta bir taşıyıcı (Carrier) tespit ettiğinde hat aktif olur. DSR Data Set Ready UART a modemin bağlantı için hazır olduğunu belirtir. DTR Data Terminal Ready DSR nin tersini yapar. Modeme UART ın bağlantı için hazır olduğunu belirtir. RTS Request To Send Modeme, UART ın veriyi göndermek için hazır olduğunu belirtir. RI Ring Indicator Modem, PSTN den bir çevrim sinyali tespit ettiğinde aktif duruma geçer. Null Modemler Null Modem iki DTE yi birbirine bağlamak için kullanılır. Bu yöntem, network oyunları ya da Zmodem Protocol, Xmodem Protocol gibi protokoller kullanarak bilgisayarlar arasında dosya transfer etmek için oldukça ucuzdur. Ayrıca birçok Mikroişlemci Geliştirme Sistemleri ile birlikte kullanılabilir.

5 Şekil 1. Null Modem Bağlantı Şeması Yukarıda en çok tercih edilen Null Modem bağlantısı verilmiştir. Yalnızca 3 tel uzatılmış olması uzun bağlantılar için maliyeti düşürür. İşlemin teorisi oldukça basittir. Hedef, bilgisayarın bilgileri bir başka bilgisayara değil de bir modeme ilettiğini düşündürmektir. Birinci bilgisayardan gönderilen herhangi bir veri ikinciye ulaşması için TD çıkışı diğer bilgisayarın RD girişine bağlanmalıdır. İkinci bilgisayarın da aynı şekilde TD ucu birinci bilgisayarın RD ucuna bağlanır. Son olarak da SG uçları birbirine bağlanır. Her iki bilgisayarda da Data Terminal Ready çıkışı, Data Set Ready ve Carrier Detect ucuna uygulanmıştır. Data Terminal Ready aktif olduğunda Data Set Ready ve Carrier Detect hemen aktif duruma geçerler. Bu durumda bilgisayar, bağlı olduğu Sanal Modemin hazır olduğunu bu modem için taşıyıcı (carier) tespit ettiğini düşünür. Bu işlemlerden sonra Request To Send ve Clear To Send çıkışları kaldı. İki bilgisayar aynı hız ile haberleştiklerinden akış kontrolüne ihtiyaç duyulmaz ve böylece her iki bilgisayarda da bu iki çıkış birbirine bağlanır. Bilgisayar veri göndermek istediğinde, Request To Send sinyali üretir. Bu sinyal direkt olarak Clear To Send çıkışına varacağından, verinin gönderilmeye hazır olduğu cevabını hemen alır ve işlem gerçekleştirilir. Döngü Sınama Fişi Döngü Sınama Fişi Bu döngü sınama fişi Seri/RS232 Haberleşme Programları yazarken çok kullanışlı olabilir. Seri porttan gönderilen bir verinin aynı porttan hemen alınmasını sağlamak için TD ve RD birbirine bağlanmıştır. Eğer bu fişi seri porta takıp Terminal Programını yüklerseniz, herhangi bir şey yazdığınızda hemen ekranda görüntülenir. Şekil 2. Döngü Sınama Fişi Bağlantısı DTE / DCE Hızları

6 DTE ve DCE hakkında daha önce de bahsetmiştik. Bilgisayar tipik bir Veri Terminal Aygıtı iken modem tipik bir Veri Haberleşme Aygıtıdır. DTE den DCE ye olan hız bilgisayar ile modem arasında olan hızdır ve bazen terminal hızı olarak adlandırılır. Bu hız DCE den DCE ye ( modemler arasındaki bağlantı ) olan hızdan daha büyük olmalıdır. Günümüzde genellikle 33.6K veya 56K lık modemler kullanılmaktadır. Bundan dolayı DCE den DCE ye olan hız da 33.6K veya 56K olmalı. Modemin yüksek hızı göz önünde bulundurularak DTE den DCE ye hızın da yaklaşık olarak 115,200 bps olması beklenir (16550a UART ın maksimum hızı). Çoğu kimsenin yanıldığı nokta da bu. Kullanılan haberleşme programı DCE den DTE ye olan hızla ilgili ayarlar içerir. Fakat bu 28.8K, 33.6K vs. olarak görülür ve modem hızı sanılır. Günümüzde kullanılan modemler Veri Sıkıştırma Ünitesi içerir. Bu ünite doğru olarak kurulduğunda 1:4, hatta daha fazla sıkıştırma beklenebilir. 1: 4 sıkıştırma text dosyaları için idealdir. Eğer bir text dosya 28.8K hızla (DCE-DCE) transfer edilirse modem bu dosyayı sıkıştırır ve bilgisayarlar arasında gerçekte Kbps ile iletilir. Böylece DCE-DTE hızı Kbps olur. DCE-DTE hızının modem bağlantı hızından çok daha büyük olmasının nedeni de budur. Yeni modemlerle birlikte veri sıkıştırma oranı da yükselmiştir. Örnek olarak 33.6 Kbps bir modem 1:8 sıkıştırma oranı kullansın. Böylece modem ile UART arasındaki maksimum transfer hızı da 268,800 bps olur. Eğer maksimum transfer hızı 16550a olan UART kullanıyorsanız modem tam bir verimle çalışmayacaktır. Maksimum transfer oranı 230,400 bps olan bir 16C650 UART kullanmak bu sorunu çözecektir. Akış Kontrolü Veri iletimi sırasında tampon belekteki taşmalardan dolayı oluşan veri kaybını engellemek için akış kontrolü kullanılır. Akış kontrolü iki yolla yapılır, Yazlım ve Donanım. Akış kontrol yazılımı Xon ve Xoff olmak üzere iki karakter kullanır. Xon genelde ASCII 17 karakteri ile belirtilirken, Xoff ASCII 19 karakteri ile belirtilir. Modeme ait tampon bellek dolduğunda bilgisayarın daha fazla veri göndermemesi için modem Xoff sinyali üretir. Modemde daha fazla veri için bellek varsa veri gönderilmesi için Xon sinyali üretilir. Bu tip akış kontrolünün avantajı karakterlerin RD ve TD hatlarından gönderilmesi ve fazladan kablo bağlantısına ihtiyaç duyulmamasıdır. Bununla birlikte her karakter 10 bitlik bir iletim gerektirdiğinden bağlantıyı yavaşlatır. Akış kontrol donanımı RTS/CTS akış kontrolü olarak da bilinir. Bu yöntemde veri hatlarının karakter iletimi ile meşgul edilmesi yerine iki adet seri kablo bağlanır. Bu şekilde akış kontrol donanımı veri iletimini yavaşlatmaz. Bilgisayar veri göndermek istediği zaman Request To Send (Gönderme İsteği) sinyali üretir. Modem bu veriyi kabul edebilecek durumda ise Clear To Send sinyali üretir ve bilgisayar veriyi göndermeye başlar. UART ( 8250 Uyumlu )

7 16450, 16550, ve yi içeren 8250 serisi PC lerde en çok kullanılan UART tipidir. Şekil , ve 8250 UART için Pin Bağlantıları yongası, 8250 ve uyumludur. Aradaki fark 24 ve 29 pinleridir de Pin 24 Chip Select ucudur ve yalnızca chip in aktif olup olmadığını gösterir. 8250/16450 UART larda Pin 29 bağlanmamıştır de bunların yerine iki pin kullanılmıştır. Bunlar DMA (Direct Memory Access) ile birlikte kullanılabilecek olan Transmit Ready (İletime Hazır) ve Receive Ready (Almaya Hazır) çıkışlarıdır. Bu pinler iki ayrı işlem moduna sahiptir. Mode 0 tek DMA transferini desteklerken Mode 1 Multi DMA transferini destekler. Tüm UART pinleri (TD, RD, RI, DCD, DSR, CTS, DTR ve RTS dahil ) TTL uyumludur. Bundan dolayı RS232 Seviye Dönüştürücülerine ihtiyaç duyulur. Genellikle DS1489 Receiver ve DS1488 kullanılır. RS232 dönüştürücüleri TTL sinyalini RS232 standardına çevirirler. Pin.No Adı Açıklama Pin 1:8 D0:D7 Data Bus Pin 9 RCLK Receiver Clock Input. Bu girişin frekansı alıcının baud rate in 16 katına eşit olmak zorundadır. Pin 10 RD Receive Data Pin 11 TD Transmit Data Pin 12 CS0 Chip Select 0 - Active High Pin 13 CS1 Chip Select 1 - Active High Pin 14 ncs2 Chip Select 2 - Active Low Pin 15 nbaudout Baud Output. Programlanabilir baud rate üreteci çıkışı Frekans=

8 (baud rate * 16) Pin 16 XIN External Crystal Input. Baud Rate üreteci osilatorü için kullanılır. Pin 17 XOUT External Crystal Output Pin 18 nwr Write Line Eviren Pin 19 WR Write Line Evirmeyen Pin 20 VSS Ortak Ground ucuna bağlanır Pin 21 RD Read Line Eviren Pin 22 NRD Read Line Evirmeyen Pin 23 DDIS Driver Disable.CPU UART tan bilgi okurken bu pin aktif 0 olur. Pin 24 ntxrdy Transmit Ready Pin 25 nads Address Strobe. Okuma veya yazma işleminde sinyal sabit değil ise kullanılır. Pin 26 A2 Address Bit 2 Pin 27 A1 Address Bit 1 Pin 28 A0 Address Bit 0 Pin 29 nrxrdy Receive Ready Pin 30 INTR Interrupt Output Pin 31 nout2 User Output 2 Pin 32 nrts Request to Send Pin 33 ndtr Data Terminal Ready Pin34 nout1 User Output 1 Pin 35 MR Master Reset Pin 36 ncts Clear To Send Pin 37 ndsr Data Set Ready Pin 38 ndcd Data Carrier Detect Pin 39 nri Ring Indicator Pin 40 VDD + 5 Volt Tablo 2: 16550A UART Pin Bağlantıları UART ın çalışması için Clock girişine ihtiyaç duyulur. Seri porta ait kart üzerinde genellikle MHz veya MHz lik bir kristal bulunur. Kristal, osilasyona başlamasını

9 sağlayan birkaç bileşen ile birlikte UART ın Xin-Xout pinlerine bağlanır. Clock girişi, alıcı zamanlama devrelerine değil de iletim zamanlama devrelerine direkt olarak arabirim oluşturan Programlanabilir Baud Rate Üreteci için kullanılır. Bunun için pin 15 ten (baudout) pin 9 a (alıcı clock girişi) harici bir bağlantı yapmak gerekir. Clock sinyalinin Baudrate*16 olması gerektiğine dikkat edin. UART Tipleri ( PC ler için ) 8250 Bu serideki ilk UART. Çalışma kaydedicisi içermez. 8250A 8250B 8250 nin geliştirilmiş versiyonudur ye çok benzer AT bilgisayarlarda kullanılmaktadır. Hat iletimi 8250 ye göre hızlandırılmıştır Kbps de oldukça verimli çalışır. Günümüzde hala kullanılmaktadır Tampon belleğe sahip ilk UART lardandır A 14.4K ve 28.8 K modemlerde çok kullanılır. Bu tip UART larda FIFO daha etkili çalışır byte lık FIFO, programlanabilir X-on / X-off karakterleri içerir ve güç yönetimini destekler Texas Instruments tarafından geliştirilmiştir. 64 byte lık bir FIFO içerir. BÖLÜM 2 : SERİ PORT KAYDEDİCİLERİ Port Adresleri ve IRQ lar Adı Adres IRQ COM 1 3F8 4 COM 2 2F8 3 COM 3 3E8 4

10 COM 4 2E8 3 Tablo 3: Standart Port Adresleri Yukarıda standart port adresleri verilmiştir. Eğer micro-channel özelliği olan IBM P/S2 bir bilgisayara sahipseniz adres ve IRQ lar da farklı olacaktır. LPT portları gibi COM portların taban adresleri de BIOS Veri Alanından okunabilir. Başlangıç Adresi Fonksiyonu 0000:0400 COM 1 Taban Adresi 0000:0402 COM 2 Taban Adresi 0000:0404 COM 3 Taban Adresi 0000:0406 COM 4 Taban Adresi Tablo 4: BIOS Veri Alanındaki COM Port Adresleri Yukarıdaki tablo BIOS Veri Alanında da bulabileceğimiz COM Port adreslerini göstermektedir. Her adres 2 byte yer tutmaktadır. C de yazılmış olan aşağıdaki program, bu bölgedeki adreslerin nasıl okunacağını gösterir. #include <stdio.h> #include <dos.h> void main(void) { unsigned int far *ptraddr; /* Port Adreslerinin bulunduğu bölgeye ait pointer */ unsigned int address; /* Port Adresi */ int a; ptraddr=(unsigned int far *)0x ; for (a = 0; a < 4; a++) { address = *ptraddr; if (address == 0) printf("com%d için port bulunamadı \n",a+1); else printf("com%d 'e bağlı adres %Xh\n",a+1,address); *ptraddr++; } } Register Tablosu

11 Taban Adres DLAB Read/Write Kıs. Register Adı +0 =0 Write - Transmitter Holding Buffer =0 Read - Receiver Buffer =1 Read/Write - Divisor Latch Low Byte +1 =0 Read/Write IER Interrupt Enable Register =1 Read/Write - Divisor Latch High Byte +2 - Read IIR Interrupt Identification Register - Write FCR FIFO Control Register +3 - Read/Write LCR Line Control Register +4 - Read/Write MCR Modem Control Register +5 - Read LSR Line Status Register +6 - Read MSR Modem Status Register +7 - Read/Write - Scratch Register DLAB ( Divisor Latch Access Bit ) Tablo 5: Register Tablosu Register tablosunda DLAB sütunu da yer almaktadır. DLAB 0 veya 1 olduğunda bazı registerların içeriği değişmektedir. Bu şekilde UART 8 port adresinde 12 ayrı registera (scatch register dahil) sahip olabilir. Interrupt Enable Register (IER) Bit Bit 7 Bit 6 Açıklama Reserved Reserved Bit 5 Enables Low Power Mode (16750) Bit 4 Enables Sleep Mode (16750) Bit 3 Bit 2 Bit 1 Enable Modem Status Interrupt Enable Receiver Line Status Interrupt Enable Transmitter Holding Register Empty Interrupt Bit 0 Enable Received Data Available Interrupt

12 Tablo 6: Interrupt Enable Register Receiving register/fifo CPU tarfından okunacak bir bilgi içerirken Bit 0 ı High konumuna getirmek Received Data Available Interrupt ı etinleştirir ve interrupt oluşur. Interrupt Identification Register (IIR) Bit Bit 6 : 7 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 1:2 Bit 0 Açıklama Bit 6 Bit No FIFO 0 1 FIFO Enabled but Unusable 1 1 FIFO Enabled 64 Byte Fifo Enabled (16750 only) Reserved 0 Reserved on 8250, Time-out Interrupt Pending Bit 2 Bit Modem Status Interrupt 0 1 Transmitter Holding Register Empty Interrupt 1 0 Received Data Available Interrupt 1 1 Receiver Line Status Interrupt 0 Interrupt Pending 1 No Interrupt Pending Tablo 7: Interrupt Identification Register Interrupt Identification Register ( Kesme Belirleme Kaydedicisi ) salt okunur özelliğindedir. Bit 6 ve 7 FIFO Buffer ın durumunu verirler. Her iki bit de 0 ise aktif FIFO Buffer ı yoktur. Eğer Bit 7 aktif Bit 6 aktif değil ise UART buffer ları etkin hale gelir fakat kullanılamaz. Her iki bit de 1 olduğunda hem aktif hem de kullanılabilir duruma gelirler. Bit 4 ve Bit 5 ayrılmıştır. Bit ve yüksek modellerinde time-out kesmesinin durumunu gösterir. Bit 0 kesmenin gerçekleşip gerçekleşmediğini gösterir. Gerçekleşen bir kesmenin durumunu bit 1 ve 2 gösterir. Bu kesmeler öncelik durumuna göre çalışır. Line Status Interrupt en yüksek önceliğe sahiptir. Ondan sonra Data Available Interrupt, Transmit Register Empty Interrupt ve en düşük önceliğe sahip Modem Status Interrupt gelir. First In / First Out Control Register (FCR) Bit Açıklama

13 Bit 7 Bit 6 Interrupt Trigger Level Byte Byte Byte Byte Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0 Enable 64 Byte FIFO (16750 only) Reserved DMA Mode Select. Clear Transmit FIFO Clear Receive FIFO Enable FIFO's Tablo 8 : FIFO Control Register FIFO (First In First Out ) kaydedicisi salt yazılır bir kaydedicidir ve den yüksek model UART larda FIFO buffer larını kontrol eder. Bit 0 FIFO alma ve gönderme işlemini etkinleştirir. Bu bitin 0 olması FIFO alma ve gönderme işlemini durdurur ve FIFO buffer ları içindeki bilgi kaybolur. Bit 1 ve 2 alma ve gönderme FIFO buffer ların içeriğini siler. Bit 1 alma buffer ından sorumlu iken Bit 2 gönderme buffer ından sorumludur. Bu bitlerin 1 olması yalnızca FIFO içeriğini temizler shift register ları (kaydırma kaydediciler) etkilemez. Bit 3, ve üst model UART larda DMA mod seçimini sağlar. Bit 6 ve 7 Alıcı FIFO daki tetikleme seviyesini belirler. Örneğin Bit 7 1 ve Bit 6 0 konumuna getirilirse tetikleme seviyesi 8 byte olur. Alıcı FIFO daki veri 8 byte a ulaştığında Received Data Availeble Interrupt üretilir. Line Control Register ( LCR Hat Kontrol Kaydedicisi ) Bit Bit 7 Bit 6 Bits 3 : 5 Açıklama 1 Divisor Latch Access Bit 0 Access to Receiver buffer, Transmitter buffer & Interrupt Enable Register Set Break Enable Bit 5 Bit 4 Bit 3 Parity Select X X 0 No Parity

14 Bit 2 Bits 0 : Odd Parity Even Parity High Parity (Sticky) Low Parity (Sticky) Length of Stop Bit 0 One Stop Bit 1 2 Stop bits for words of length 6,7 or 8 bits or 1.5 Stop Bits for Word lengths of 5 bits. Bit 1 Bit 0 Word Length Bits Bits Bits Bits Tablo 9 : Line Control Register LCR iletimdeki temel parametreleri düzenler. Bit 7 Divisor Latch Access Bit idir. Bit 6 Durdurmayı (Break) etkinleştirir. Aktif olduğunda bilgilerin UART tan alınmasını durdurur. Bu bit 0 konumuna getirilirse Durdurma etkisiz hale gelir. Bit 3,4 ve 5 parity seçerler. Bit 3 parity nin kullanıp kullanılmayacağını belirler. Yani 0 ise parity kullanılmaz, 1 ise kullanılır. Bit 2 stop bitinin uzunluğunu belirler. Bu bitin içeriği 0 olduğunda bir stop biti, 1 olduğunda ise kelime uzunluğuna göre ya 1.5 ya da 2 stop biti üretilir. Alıcının yalnızca ilk stop bitini kontrol ettiğine dikkat edin. Bit 0 ve 1 kelime (word) uzunluğunu belirler. Günümüzde en çok 8 bitlik word kullanılmaktadır. Modem Control Register (MCR) Bit Açıklama Bit 7 Reserved Bit 6 Reserved Bit 5 Autoflow Control Enabled (16750 only) Bit 4 LoopBack Mode Bit 3 Aux Output 2 Bit 2 Aux Output 1

15 Bit 1 Force Request to Send Bit 0 Force Data Terminal Ready Tablo 10 : Modem Control Register Modem kontrol register ı hem okunabilir hem de yazılabilir özelliğindedir. 5, 6 ve 7 bitleri ayrılmıştır. Bit 4 döngü sınama modunu (Loopback) aktif duruma getirir. Bu modda verici seri çıkışı işaretleme konumuna getirilmiştir. Alıcı seri girişi bağlanmamıştır. Vericinin çıkışı alıcının girişine uygulanmıştır. DSR, CTS, RI ve DCD bağlı değildir. DTR, RTS, OUT1 ve OUT2 modem kontrol girişlerine bağlıdır. Bu durumda modem kontrol çıkışları etkisiz durumdadır. Bu modda iletilmek için vericinin register ına yerleştirilen her veri aynı chip üzerinde bulunan alıcı devresi tarafından alınır ve receiver buffer ında hazır bulunur. Bu yöntem UART ın çalışmasını kontrol etmek için kullanılabilir. Aux Output 2, UART-CPU işlemlerini kontrol eden harici bir devreye bağlanabilir. Aux Output 1 normalde bağlı değildir, fakat bazı kartlarda MIDI lerde kullanılan MHZ crystal ile 4MHZ crystal arasında seçim yapmak için kullanılır. Line Status Register ( LSR - Hat Durum Kaydedicisi) Bit Açıklama Bit 7 Error in Received FIFO Bit 6 Empty Data Holding Registers Bit 5 Empty Transmitter Holding Register Bit 4 Break Interrupt Bit 3 Framing Error Bit 2 Parity Error Bit 1 Overrun Error Bit 0 Data Ready Tablo 11 : Line Status Register Line Status Register salt okunur bir kaydedicidir. Bit 7 alınan FIFo bitindeki hatayı belirtir. FIFO da tutulan byte üzerinde bir kesme, parite veya çerçeveleme hatası oluştuğunda Bit 7 high durumuna geçer. Bit 6 nın değeri 1 olduğunda gönderme kaydedicisi (transmitter holding register) ve kaydırma kaydedicisinin (shift register) içerikleri boştur. UART ın gönderme kaydedicisi paralel olarak gönderilecek bir sonraki biti saklar. Kaydırma kaydedicisi de bu biti tek hat üzerinden seri olarak gönderilecek şekle dönüştürür. Bit 5 1 olduğu zaman yalnızca gönderme kaydedicisi boş olur. Bit 6 ile Bit 5 arasındaki fark şudur : Bit 6, gönderme

16 kaydedicisi ve kaydırma kaydedicisi boş olduğunda seri dönüşüm olmaz ve bundan dolayı veri hattı üzerinde herhangi bir işlem yapılmaz. Bit 5 1 değerini aldığında, gönderme kaydedicisi boş olur. Böylece başka bir bit veri portuna gönderilebilir fakat kaydırma kaydedicisi kullanılarak seri dönüşümler yapılabilir. Durdurma kesmesi (break interrupt Bit 4), alıcı veri hattının Logic 0 (boş) tutulduğu zamanın, tam bir kelimenin gönderilmesi için harcanan zamandan daha fazla olduğunda oluşur. Bu başlama biti, veri bitleri, parity bitleri ve durdurma bitini de içerir. Çerçeveleme hatası (Framing Error - Bit 3), son bit durdurma biti (stop bit) olmadığı zaman oluşur. Bu durum zamanlama hatasından dolayı oluşabilir. Çerçeveleme hatası ile en sık, gönderilen verinin hızı ile UART tan alınan verinin hızı farklı olan bilgisayar bağlantılarında null modem kullanıldığında ortaya çıkar. Overrun hatası program porttan yeterince hızlı okuyamadığı zaman oluşur. Kaydedicideki değer okunmadan yeni bir bit gelirse son bit kaybolacağından işlem overrun hatası ile sonuçlanır. Bit 0, verinin UART tarafından alındığını ve okunmak için alıcının buffer ında tutulduğunu belirtir. Modem Status Register ( MSR Modem Durum Kaydedicisi ) Bit Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0 Açıklama Carrier Detect Ring Indicator Data Set Ready Clear To Send Delta Data Carrier Detect Trailing Edge Ring Indicator Delta Data Set Ready Delta Clear to Send Tablo 12 : Modem Status Register Modem Durum Kaydedicisindeki Bit 0, Clear To Sen hattındaki son okumadan itibaren değişimi gösterir. Bit 1 ve 3 için aynı durum söz konusudur. Bit 1 Data Set Ready hattındaki değişimi gösterirken Bit 3 Data Carrier Detect hattındaki değişimi gösterir. Bit 2 Çevrim Göstergesinde (Ring Indicator) low seviyesinden high seviyesine geçişi gösterir. Bit 4,5,6 ve 7 veri hatlarındaki okuma durumunu belirtir.

17 Scratch Register (Çalışma Kaydedicisi) Çalışma kaydedicisi haberleşmeden çok bir veri bitinin yazılması için kullanılır. Tek kullanıldığı yer UART ın 8250/8250B ya da 8250A/16450 dan hangisi olduğunu tespit etmektir. BÖLÜM 3 : SERİ PORTUN PROGRAMLANMASI Sorgulama veya Kesme? Bir haberleşme programı yazarken kullanılabilecek iki metod vardır. Yeni bir verinin mevcut olup olmadığını görmek için UART ı sorgulayabilirsiniz veya UART taki verinin bir kesme ürettiği zaman bu veriyi silecek bir kesme yöneticisi oluşturabilirsiniz. UART ı sorgulamak işlemciye çok fazla iş yüklediği için oldukça yavaştır ve veriyi kaybetmeden önce maksimum 34.8 Kbps hızına ulaşmaktadır. Pentium Pro dan sonra çıkan yeni işlemciler bu işi daha hızlı yapabilmektedirler. Diğer seçenek, ise bizim yaptığımız gibi, kesme yöneticisi kullanmaktır. Bu yöntem düşük hızlı bilgisayarlarda bile Kbps hızını desteklemektedir. Termpoll.c Sorgulama (Polling) Kullanan Bir Haberleşme Program Örneği #include <dos.h> #include <stdio.h> #include <conio.h> #define PORT1 0x3F8 /* Seri Port Taban Adreslerini Tanımlar */ /* COM1 0x3F8 */ /* COM2 0x2F8 */ /* COM3 0x3E8 */ /* COM4 0x2E8 */ void main(void) { int c; int ch; outportb(port1 + 1, 0); /* Kesmeleri etkisiz duruma getirir- Port1 */ /* PORT 1 - Haberleşme Ayarları */ outportb(port1 + 3, 0x80); /* DLAB'ı ON durumuna getir */ outportb(port1 + 0, 0x03); /*Baud rate belirle-divisor Latch Low Byte */ /* Default 0x03 = 38,400 BPS */ /* 0x01 = 115,200 BPS */ /* 0x02 = 56,700 BPS */ /* 0x06 = 19,200 BPS */ /* 0x0C = 9,600 BPS */ /* 0x18 = 4,800 BPS */ /* 0x30 = 2,400 BPS */ outportb(port1 + 1, 0x00); /* Baud rate belirle-divisor Latch High Byte */ outportb(port1 + 3, 0x03); /* 8 Bits, No Parity, 1 Stop Bit */ outportb(port1 + 2, 0xC7); /* FIFO Control Register */

18 outportb(port1 + 4, 0x0B); /* DTR, RTS, ve OUT2'yi aç */ printf("\nhaberleşme Örnek Programı. Çıkmak için ESC tuşuna basın \n"); do { c = inportb(port1 + 5); /* Karakterin gelip gelmediğini */ /* kontrol et. */ if (c & 1) {ch = inportb(port1); /* Geldiği ise karakteri oku */ printf("%c",ch);} /* Karakteri ekranda göster */ if (kbhit()){ch = getch(); /* Bir tuşa basıldıysa tuşu oku */ outportb(port1, ch);} /*Tuşun karakter kodunu porta gönder */ } while (ch!=27); /* ESC tuşuna basıldıysa çık */ } Buff1024.c Kesme Güdümlü Örnek Bir Haberleşme Programı #include <dos.h> #include <stdio.h> #include <conio.h> #define PORT1 0x2E8 /* Port Adresleri buraya başvurur. */ /* Seri Port Taban Adresleri tanımlanır. */ /* COM1 0x3F8 */ /* COM2 0x2F8 */ /* COM3 0x3E8 */ /* COM4 0x2E8 */ #define INTVECT 0x0B /* Com Port IRQ */ int bufferin = 0; int bufferout = 0; char ch; char buffer[1025]; void interrupt (*oldport1isr)(); void interrupt PORT1INT() /* PORT1 için Interrupt Service Routine (ISR) */ { int c; do { c = inportb(port1 + 5); if (c & 1) {buffer[bufferin] = inportb(port1); bufferin++; if (bufferin == 1024) bufferin = 0;} }while (c & 1); outportb(0x20,0x20); } void main(void) { int c; outportb(port1 + 1, 0); /* Kesmeleri etkisiz duruma getirir - Port1 */ oldport1isr = getvect(intvect); /* Önceki kesme vektörünü saklar */ setvect(intvect, PORT1INT); /* Kesme Vektörü girişini ayarlar */ /* COM1-0x0C */

19 /* COM2-0x0B */ /* COM3-0x0C */ /* COM4-0x0B */ /* PORT 1 - Haberleşme Ayarları */ outportb(port1 + 3, 0x80); /* DLAB'ı On konumuna getir */ outportb(port1 + 0, 0x03); /* Baud rate belirle-divisor Latch Low Byte */ /* Default 0x03 = 38,400 BPS */ /* 0x01 = 115,200 BPS */ /* 0x02 = 56,700 BPS */ /* 0x06 = 19,200 BPS */ /* 0x0C = 9,600 BPS */ /* 0x18 = 4,800 BPS */ /* 0x30 = 2,400 BPS */ outportb(port1 + 1, 0x00); /* Baud rate belirle-divisor Latch High Byte */ outportb(port1 + 3, 0x03); /* 8 Bits, No Parity, 1 Stop Bit */ outportb(port1 + 2, 0xC7); /* FIFO Control Register */ outportb(port1 + 4, 0x0B); /* Turn on DTR, RTS, and OUT2 */ outportb(0x21,(inportb(0x21) & 0xF7)); /* Programmable Interrupt */ /* Controller'ı düzenle */ /* COM1 (IRQ4) - 0xEF */ /* COM2 (IRQ3) - 0xF7 */ /* COM3 (IRQ4) - 0xEF */ /* COM4 (IRQ3) - 0xF7 */ outportb(port1 + 1, 0x01); /* Veri geldiğinde kesme oluştur. */ printf("\nhaberleşme Program Örneği. Çıkmak için ESC tuşuna basın \n"); do { if (bufferin!= bufferout) {ch = buffer[bufferout]; bufferout++; if (bufferout == 1024) bufferout = 0; printf("%c",ch);} if (kbhit()){c = getch(); outportb(port1, c);} }while (c!=27); outportb(port1 + 1, 0); /* Kesmeleri kapat - Port1 */ outportb(0x21,(inportb(0x21) 0x08)); /*PIC kullanarak IRQ'ları maskele */ /* COM1 (IRQ4) - 0x10 */ /* COM2 (IRQ3) - 0x08 */ /* COM3 (IRQ4) - 0x10 */ /* COM4 (IRQ3) - 0x08 */ setvect(intvect, oldport1isr); /* Önceki kesme vektörlerini çağır */ } Kesme Vektörleri ( Interrupt Vectors )

20 IRQ ları öğrendikten sonraki adım kesme vektörlerini veya yazılım kesmelerini bulmaktır. Temel olarak her 486 işlemcinin 0 dan 255 e numaralandırılmış 256 kesme vektörü bulunmaktadır. Bu vektörlerden her biri Interrupt Service Routine nin (ISR) adresi olan 4 byte lık bir kod içermektedir. INT (Hex) IRQ Kullandığı Birim 08 0 System Timer 09 1 Keyboard 0A 2 Redirected 0B 3 Serial Comms. COM2/COM4 0C 4 Serial Comms. COM1/COM3 0D 5 Reserved/Sound Card 0E 6 Floppy Disk Controller 0F 7 Parallel Comms Real Time Clock 71 9 Reserved Reserved Reserved PS/2 Mouse Maths Co-Processor Hard Disk Drive Reserved Tablo 13 :Kesme Vektörleri (Donanım) Yukarıdaki tabloda IRQ larla birlikte kullanılan kesmeler gösterilmiştir. RS232 ile haberleşirken diğer 240 kesmenin bilinmesi gerekmez. Örneğin IRQ su 4 olan COM3 ü kullanıyorsak kesme vektörü 0C olur. C programlama dilini kullanırken setvect(0x0c, PORT1INT); komutu yardımı ile vektör atanır. Bununla birlikte bu işlemi gerçekleştirmeden önce, eski vektör adreslerini saklayıp işlem bittikten sonra geri yüklemek oldukça kullanışlıdır. Bu oldport1isr=getvect(intvect); komut satırı ile yapılır. Burada oldport1isr void interrupt ( * oldport1isr) satırı işle tanımlanmıştır. Interrupt Service Routine (ISR)

21 PORT1INT, Interrupt Service Routine (ISR) olarak adlandırılan kesme yöneticisinin etiketidir. Bu etikete herhangi bir isim verilebilir. Bununla birlikte bazı DOS rutinlerini çağırırken problem çıkabilir. void interrupt PORT1INT() { int c; do { c = inportb(port1 + 5); if (c & 1) { } } while (c & 1); buffer[bufferin] = inportb(port1); bufferin++; outportb(0x20,0x20); } if (bufferin == 1024) bufferin = 0; Yukarıdaki örnekte alınacak bir karakter olup olmadığı kontrol edilir ve eğer varsa onu UART dan silerek hafızada yer alan buffer a yerleştirir. Programın son satırında Programmable Interrupt Controller a kesmenin bitiğini bildiren outportb(0x20,0x20); satırı yer almaktadır. Programmable Interrupt Controller (PIC) donanım kesmelerini işler. Çoğu kişisel bilgisayarlarda (PC), farklı adreslerde konumlandırılmış iki adet PIC bulunmaktadır. Birisi 0 dan 7 ye kadar diğeri de 8 den 15 e kadar olan IRQ ları işler. Çoğu seri haberleşmelerde 7 den önceki IRQ lara ihtiyaç duyulur ve böylece 0200 Hex adresinde bulunan PIC1 kullanılır. Bit Disable IRQ Fonksiyon 7 IRQ 7 Parallel Port 6 IRQ 6 Floppy Disk Controller 5 IRQ 5 Reserved/Sound Card 4 IRQ 4 Serial Port 3 IRQ 3 Serial Port 2 IRQ 2 PIC2

22 1 IRQ 1 Keyboard 0 IRQ 0 System Timer Tablo 14 : PIC1 Control Word (0x21) Bit Disable IRQ Fonksiyon 7 IRQ 15 Reserved 6 IRQ 14 Hard Disk Drive 5 IRQ 13 Maths Co-Processor 4 IRQ 12 PS/2 Mouse 3 IRQ 11 Reserved 2 IRQ 10 Reserved 1 IRQ 9 IRQ2 0 IRQ 8 Real Time Clock Tablo 15 : PIC2 Control Word (0xA1) Çoğu PIC tanımlamaları BIOS tarafından yapılır. Dikkat edilmesi gereken yalnızca iki komut vardır. Birincisi maskelemek istediğimiz kesmeyi seçen outportb(0x21,(inportb(0x21) & 0xEF); komutudur. Diğer komut ise kesmenin bittiğini PIC e bildiren outportb(0x20,0x20); komutudur. Bu komut daha düşük öncelikli kesmenin kabul edilmesi için Interrupt Service Routine nin sonuna yazılır. UART Konfigurasyonu İlk komut olarak UART da kesme üretimini önlemek iyi bir yöntemdir. Bu şekilde başlangıç işlemleri UART tarafından engellenemez. İkinci adım olarak haberleşme hızı belirlenmeli. Bunun için LCR deki (Line Control Register) Bit 7 high seviyesine getirilip Divisor Latch High veya Low bitlerine ulaşım sağlanmalı ve tip UART lar için uygun olan 38,400 bps seçiyoruz. Bu işlem 3 bölenini gerektirir ve böylece divisor latch high byte 0x00 iken divisor latch low byte 0x03 tür. Bir sonraki adım olarak Interrupt Enable Register ve alıcı/verici buffer larını kullanabilmek için Divisor Latch ulaşımı iptal edilmeli. Bunu yapmak için kaydedici içeriğine 0x00 yazılmalı. Ayrıca hat kontrol kaydedicisine 0x03 yazmak DLAB ı kapatır. Programdaki bir sonraki satır FIFO bufferlarını açmaktır. Tetikleme seviyesini 14 byte yapabiliriz. Böylece bit 6 ve 7 1 olurlar. FIFO buffer larını başlangıçta sıfırlamak yaralıdır. Böylece FIFO buffer larında bir önceki programdan kalan kalıntılar silinir. Bit 6 ve 7 nin otomatik olarak sıfırlandıklarını gözönüne alırsak aynı işlemi bu bitler için tekrarlamanın gereği yok. Ana Rutin ( Döngü )

23 do { if (bufferin!= bufferout){ if (kbhit()){ } } while (c!=27); c = getch(); } ch = buffer[bufferout]; bufferout++; i f (bufferout == 1024) bufferout = 0; printf("%c",ch); outportb(port1, c); Bu program parçası ESC (ASCII 27) tuşuna basılana kadar devam eder. if şartlı dallanma komutu bir tuşa basılıp basılmadığını kontrol eder. (kbhit()) Eğer basıldıysa getch() komutu ile bu tuşun karakterini alır ve alıcı buffer ına gönderir. Bu programda, Haberleşme Programını kullanan kişinin UART ın gönderme hızından daha hızlı bir şekilde yazamayacağı varsayılmıştır. Bununla birlikte, eğer program veri göndermek istiyorsa, verici kaydedicisine bir şey yazmadan önce Line Status Register ında Bit 5 in 1 olup olmadığı kıontrol edilir. Yazılım Yolu ile UART Tipinin Belirlenmesi Bilgisayarı açmadan UART tipini öğrenmek mümkündür. UART tiplerinin tanıtıldığı bölümden de görüldüğü gibi her bir UART ın belirleyici özellikleri vardır. Birzim yapmamız gereken bu özellikleri test etmektir. Yapılacak ilk prosedür FIFO control register da Bit 0 ı 1 seviyesine getirmektir. Bu işlem FIFO buffer larını etkin duruma getişrmeye çalışır. Bundan sonra kesme belirleme kaydedicisinde bit 6 ve 7 okunur. Her iki bit de 1 ise FIFO buffer ları etkin durumdadır. Bu UART ın 16550a olduğu anlamına gelir. Eğer etkin FIFO buffer ı yoksa büyük ihtimalle UART tır, fakat çok eski sistemlerde 8250,8250A veya 8250B olabilir. AT bilgisayarlar 8250 tipi UART ların uyum gösteremeyeceği yüksek bir hıza sahiptirler ve bu bakımdan bir AT sistemde yer almaları çok nadir bir durumdur. Ancak yine de bunları test etmek istiyorsanız ve 16550A ları diğerlerinden ayırt etmek için yukarıdaki işlemler

24 tekrarlanır. Eğer FIFO lar etkin değil ise muhtemelen UART 16450, 8250,8250A veya 8250B dir. Bu işlemlerden sonra çalışma kaydedicisine (scratch register) bir değer yazıp okutun ve sonuçları karşılaştırın. Yazılan değer ile okunan değer aynı ise bu çalışma kaydedicisinin olduğu anlamına gelir. Eğer sonuçlar çelişiyor ise ya çalışma kaydedicisi yok ya da çalışmıyor demektir. Yukarıdaki UART tanımlamalarına bakarak yazılan değer aynen okunabiliyorsa UART veya 8250A dır. (her ikisi de çalışma kaydedicisine sahip) Yazılan değer okunamıyorsa 8250 veya 8250B dir byte FIFO ya sahip. Bunu test etmek için en kolay yol FIFO Control Register ı kullanarak 64 byte buffer ı etkinleştirmek ve Interrupt Identification Register ın durumunu okumaktır. BÖLÜM 4 : RS-232 Portu ile Aygıtların Haberleşmesi RS-232 Dalga Şekilleri RS232 iletişimi asenkron özelliğindedir. Yani veri ile birlikte bir clock sinyali gönderilmez. Şekil 4: TTL/CMOS Serial Logic Waveform Yukarıdaki şekil 8N1 formatı kullanıldığında UART tan beklenen dalga şeklini göstermektedir. 8N1 8 veri biti, No Parity ve 1 Stop bitini ifade etmektedir. RS232 hattı boşta iken Logic 1 durumundadır. İletim Logic 0 olan bir Start biti ile başlar ve her bit hattan gönderilir. İlk önce LSB (Least Significant Bit) biti gönderilir. Son olarak Stop Biti (Logic 1) gönderilerek iletim tamamlanır. Şekilde Stop Bitinden sonraki bit de Logic 0 olarak gösterilmiştir. Bu, başka bir kelimenin devam ettiği anlamına gelir ve bu bir Start Bitidir. Eğer başka gelen veri yoksa hat Logic 1 seviyesinde kalır. Veri hattı tüm bir kelimeyi gönderecek kadar uzun bir süre Logic 0 seviyesinde tutulursa bu Break sinyali anlamına gelir. Bundan dolayı hat boş duruma (Logic 1) getirilmez ise alıcı bunu break sinyali olarak algılar. Bu şekilde gönderilen veri çerçevelenmiş (framed) özelliğine sahiptir. Yani veri Start Biti ile Stop Biti arasında çerçevelenmiştir. Yukarıdaki şekil yalnızca UART taki sinyaller ile ilgilidir. RS232 standardında +3 volt ile +25 volt arası Boşluk (Space Logic 0) belirtir; -3 volt ile -25 volt arası İşaret (Mark Logic 1) belirtir. Bu voltlar arasındaki bir değer (-3 ile +3 arası) tanımsızdır. Bundan dolayı sinyal RS232 Seviye Dönüştürücü ye uygulanmaktadır.

25 Waveform Şekil 5 : RS-232 Logic Yukarıdaki dalga şekli RS-232 port üzerindeki Alıcı ve Verici hatlarına uygulanmaktadır. Bu hatlar seri veri taşırlar. RS-232 port üzerinde bazı paralel hatlar da vardır. Bu hatlar (RTS, CTS, DCD, DSR, DTR, RTS ve RI) da RS-232 Logic Seviyesindedirler. RS-232 Seviye Dönüştürücüleri Kullandığımız dijital aygıtların neredeyse tümü TTL veya CMOS logic seviyelerine ihtiyaç duyarlar. Bundan dolayı bir aygıtı RS232 portuna bağlamadan önce yapılacak ilk iş RS-232 seviyelerini 0 ve 5 volta dönüştürmektir. Daha önce de bahsedildiği gibi bu işlem RS-232 Seviye Dönüştürücüleri tarafından yapılmaktadır RS-232 Driver ve 1489 RS-232 Receiver en çok kullanılan RS-232 Seviye Dönüştürücüleridir. Her paket tek tip 4 çevirici içermektedir, Sürücü (Driver) veya Alıcı (Receiver). Sürücü iki besleme hattını gerektirir, +7.5 ten +15 e ve 7.5 ten 15 e. Tahmin edilebileceği gibi yalnızca +5V bir kaynağın olduğu durumlarda birçok sorun ortaya çıkar. Ancak bu devrelerin avantajı ucuz olmalarıdır. Şekil 6: MAX-232 (RS-232 Receiver/Driver) Pin Bağlantıları Şekil 7 : Genel bir MAX-232 Devresi Diğer bir aygıt da 5V tek bir kaynaktan +10v ve 10v üreten MAX-232 dir. Bu entegre aynı zamanda iki alıcı ve iki verici içermektedir. Yalnızca alıcı ve verici veri hatlarının kullanılacağı durumlar için oldukça kullanışlıdır. Biri alıcı hattı için biri de verici hattı için olmak üzere iki ayrı chip kullanmak zorunda değilsiniz.

26 8250 Uyumlu UART lar UART lar kullanılmadan önce başlangıç değeri verilmesi gereken ve veri ve adres hatları ile ulaşılabilen konfigurasyon kaydedicilerine sahiptir. Eğer aygıtınız bir Mikroişlemci kullanıyorsa bu bir sorun oluşturmaz. Şekil 8 : 16550, ve 8250 UART lar için Pin Bağlantıları CDP6402, AY / D36402R-9 ve Diğer UART lar CDP6402, AY / D36402R-9 ve uyumlu UART tipleri de vardır. Bunların 8250 ve uyumlularından farkı ayrı alıcı ve verici hatlarının olması ve pinlerinin farklı logic seviyelerine bağlanarak düzenlenebilmesidir. Mikroişlemci olamayan uygulamalarda çok kullanışlıdırlar. Örneğin ADC0804 (Analog to Digital Converter) UART a bağlandığında. CDP6402 nin Control Register ı Parity Inhibit (PI), Stop Bit Select (SBS), Character Length Select (CLS1 and 2) ve Even Parity Enable (EPE) den oluşmaktadır. Şekil 9 : CDP6402 Pin Bağlantıları Pin Number Kıs. Tam Adı Açıklama

27 Pin 1 VDD + 5v Supply Connect to Supply (VCC +5V) Rail Pin 2 NC Not Not Connected Connected Pin 3 GND Ground Ground Pin 4 RRD Receiver Register When driven high, outputs RBR8:RBR1 are High Impedance. Disable Pin 5:12 RBR8: Receiver Receiver's Data Bus RBR1 Buffer Register Pin 13 PE Parity Error When High, A Parity Error Has Occurred. Pin 14 FE Framing Error When High, A Framing Error Has Occurred. i.e. The Stop Bit was not a Logic 1. Pin 15 OE Overrun Error When High, Data has been received but the Data Received Reset had not yet been activated. Pin 16 SFD Status Flag Disable Pin 17 RRC Receiver When High, Status Flag Outputs (PE, FE, OE, DR and TBRE) are High Impedance x16 Clock input for the Receiver Register. Register Clock Pin 18 ndrr Data Received Reset Active Low. When low, sets Data received Output Low (i.e. Clears DR)

28 Pin 19 DR Data Received Pin 20 RRI Receiver When High, Data has been received and placed on outputs RBR8:RBR1. RXD - Serial Input. Connect to Serial Register In Port, Via RS-232 receiver. Pin 21 MR Master Reset Resets the UART. UART should be reset after applying power. Pin 22 TBRE Transmitter When High, indicates that Transmitter Buffer Register Buffer Register is Empty, thus all bits including the stop bit have been sent. Empty Pin 23 ntbrl Transmitter Buffer Load / Strobe Active Low. When low, data present on TBR8:TBR1 is placed in Transmitter Buffer Register. A Low to High Transition on this pin, then sends the data. Pin 24 TRE Transmitter Register Empty Pin 25 TRO Transmitter Register Out When High, Transmitter Register is Empty, thus can accept another byte of data to be sent. TXD - Serial Output. Connect to Serial Port, Via RS-232 Transmitter. (TXD) Pin 26:33 TBR8: Transmitter Data Bus, for Transmitter. Place Data TBR1 Buffer here which you want to send. Register Pin 34 CRL Control Register When High, Control Register (PI, SBS, CLS2,CLS1,EPE) is Loaded. Can be Load

29 tied high, so changes on these pins occur instantaneously. Pin 35 PI Parity Inhibit When High, No Parity is Used for Both Transmit andreceive. When Low, Parity is Used. Pin 36 SBS Stop Bit Select A High selects 2 stop bits. (1.5 for 5 Character Word Lengths) A Low selects one stop bit. Pin 37:38 CLS2: Character Selects Word Length. 00 = 5 Bits, CLS1 Length Select Pin 39 EPE Even Parity Enable Pin 40 TRC Transmitter 01 = 6 Bits, 10 = 7 Bits and 11 = 8 Bits. When High, Even Parity is Used, When Low, Odd Parity is Used. 16x Clock input for Transmitter. Register Clock Tablo 16 : CDP6402, AY / D36402R-9 ve uyumlu UART lar için Pin Tanımlamaları Bu chiplerin 8250 lere göre bir dezavantajı da Programmable Baud Rate Generator ve doğrudan crystal bağlanma imkanı olmamasıdır. Bu durumlarda 74HC bit Binary Counter ve Oscillator kullanılabilir.

30 Şekil 10 : 74HC4060 kullanan Baud Rate Generator Tablo 17 : 74HC4060 kullanılarak üretilen muhtemel Baud Rate değerleri.

Paralel ve Seri İletişim. Asenkron/Senkron İletişim. Şekil 2: İletişim Modları

Paralel ve Seri İletişim. Asenkron/Senkron İletişim. Şekil 2: İletişim Modları Paralel ve Seri İletişim Şekil1a: Paralel İletişim Şekil1b. Seri iletişim Şekil 2: İletişim Modları Asenkron/Senkron İletişim PROTEUS/ISIS SANAL SERİ PORT ile C# USART HABERLEŞMESİ Seri iletişimde, saniyedeki

Detaylı

BÖLÜM 3 SERİ PORT 3.1 SERİ HABERLEŞMENİN SEBEPLERİ 3.2 SERİ HABERLEŞMENİN TEMELLERİ BİLGİSAYARLI KONTROL

BÖLÜM 3 SERİ PORT 3.1 SERİ HABERLEŞMENİN SEBEPLERİ 3.2 SERİ HABERLEŞMENİN TEMELLERİ BİLGİSAYARLI KONTROL BÖLÜM 3 SERİ PORT 3.1 SERİ HABERLEŞMENİN SEBEPLERİ Seri Port un ulaşımını ve genel olarak seri haberleşme, Paralel Port a ve Paralel veri haberleşmesine göre daha zordur. Bir çok kereler, Seri Port a bir

Detaylı

8086 nın Bacak Bağlantısı ve İşlevleri. 8086, 16-bit veri yoluna (data bus) 8088 ise 8- bit veri yoluna sahip16-bit mikroişlemcilerdir.

8086 nın Bacak Bağlantısı ve İşlevleri. 8086, 16-bit veri yoluna (data bus) 8088 ise 8- bit veri yoluna sahip16-bit mikroişlemcilerdir. Bölüm 9: 8086 nın Bacak Bağlantısı ve İşlevleri 8086 & 8088 her iki işlemci 40-pin dual in-line (DIP) paketinde üretilmişlerdir. 8086, 16-bit veri yoluna (data bus) 8088 ise 8- bit veri yoluna sahip16-bit

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. KLAVYE... 11 2. KLAVYE RB0... 19 3. KLAVYE RBHIGH... 27 4. 4 DİSPLAY... 31

İÇİNDEKİLER 1. KLAVYE... 11 2. KLAVYE RB0... 19 3. KLAVYE RBHIGH... 27 4. 4 DİSPLAY... 31 İÇİNDEKİLER 1. KLAVYE... 11 Satır ve Sütunlar...11 Devre Şeması...14 Program...15 PIC 16F84 ile 4x4 klavye tasarımını gösterir. PORTA ya bağlı 4 adet LED ile tuş bilgisi gözlenir. Kendiniz Uygulayınız...18

Detaylı

Sistem Programlama. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir.

Sistem Programlama. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir. Kesmeler çağırılma kaynaklarına göre 3 kısma ayrılırlar: Yazılım kesmeleri Donanım

Detaylı

BÖLÜM 6 Seri Port Đşlemleri

BÖLÜM 6 Seri Port Đşlemleri C ile 8051 Mikrodenetleyici Uygulamaları BÖLÜM 6 Seri Port Đşlemleri Amaçlar Seri haberleşmenin önemini kavramak 8051 seri port kontrol saklayıcılarını öğrenmek Seri port çalışma modları hakkında bilgi

Detaylı

BÖLÜM 2 8051 Mikrodenetleyicisine Giriş

BÖLÜM 2 8051 Mikrodenetleyicisine Giriş C ile 8051 Mikrodenetleyici Uygulamaları BÖLÜM 2 8051 Mikrodenetleyicisine Giriş Amaçlar 8051 mikrodenetleyicisinin tarihi gelişimini açıklamak 8051 mikrodenetleyicisinin mimari yapısını kavramak 8051

Detaylı

BM-311 Bilgisayar Mimarisi. Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

BM-311 Bilgisayar Mimarisi. Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM-311 Bilgisayar Mimarisi Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Bilgisayar Bileşenleri Bilgisayarın Fonksiyonu Instruction Cycle Kesmeler (Interrupt lar) Bus

Detaylı

BM-311 Bilgisayar Mimarisi

BM-311 Bilgisayar Mimarisi 1 BM-311 Bilgisayar Mimarisi Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Bilgisayar Bileşenleri Bilgisayarın Fonksiyonu Instruction Cycle Kesmeler (Interrupt lar)

Detaylı

EC-232C. Ethernet RS232 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-232C. Ethernet RS232 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-232C Ethernet RS232 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri ACT: Veri alınırken/yollanırken yanıp söner. DCD: Bağlantı kurulduğunda aktif olur. Bu sinyal RS232 portunun DCD pininden okunabilir.

Detaylı

MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı MIKRODENETLEYICILER Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 6 Seri Veri İletimi ve 8051 in Seri Portunun Kullanımı 6 Seri Veri İletimi ve 8051 in Seri Portunun Kullanımı UART I2C SPI USB CAN

Detaylı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı İLERI MIKRODENETLEYICILER Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 5 Seri Veri İletimi Seri Veri İletimi Uzun mesafeli, Düşük hızın yeterli olduğu durumlarda kullanılır. Senkron ve Asenkron olmak

Detaylı

BQ370-02 Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal 4 20mA. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.0 03.05.2016 BQTEK

BQ370-02 Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal 4 20mA. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.0 03.05.2016 BQTEK Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal 4 20mA Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 03.05.2016 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 3 1. Genel Görünüm... 4 2. Cihaz

Detaylı

x86 Ailesi Mikroişlemciler ve Mikrobilgisayarlar

x86 Ailesi Mikroişlemciler ve Mikrobilgisayarlar x86 Ailesi 1 8085A,8088 ve 8086 2 Temel Mikroişlemci Özellikleri Mikroişlemcinin bir defade işleyebileceği kelime uzunluğu Mikroişlemcinin tek bir komutu işleme hızı Mikroişlemcinin doğrudan adresleyebileceği

Detaylı

EC-100. Ethernet RS232/422/485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-100. Ethernet RS232/422/485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-100 Ethernet RS232/422/485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-100, cihazlarınıza veya bilgisayara RS232/422/485 hattından bağlayarak kullanabileceğiniz tak-kullan şeklinde tasarlanmış

Detaylı

Mifare Kart Yazıcı/Okuyucu Modül (MFM-200)

Mifare Kart Yazıcı/Okuyucu Modül (MFM-200) 2012 Mifare Kart Yazıcı/Okuyucu Modül (MFM-200) İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri 01.01.2012 MFM-200 Mifare Kart Yazıcı/Okuyucu Modül Genel Özellikler Ürün Kodu MFM-200 Protokol ISO14443A, ISO15693

Detaylı

MİKROBİLGİSAYAR LABORATUVARI DENEY RAPORU

MİKROBİLGİSAYAR LABORATUVARI DENEY RAPORU İ.T.Ü. Elektrik-Elektronik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü MİKROBİLGİSAYAR LABORATUVARI DENEY RAPORU Deney No: 7 Deney Adı: Asenkron Seri İletişim Arabirimi (ASİA) Deney Tarihi: 05.12.2003 Grup:

Detaylı

İletişim Protokolleri (Communication Protocols)

İletişim Protokolleri (Communication Protocols) İletişim Protokolleri (Communication Protocols) Arduino dış dünya ile iletişim kurabilmek için genel amaçlı i/o pinleri önceki konu başlığında incelenmişti. LED, buton, role vb. cihazlardan girdi almak

Detaylı

CP1E KM-N2-FLK MODBUS HABERLEŞMESİ

CP1E KM-N2-FLK MODBUS HABERLEŞMESİ CP1E KM-N2-FLK MODBUS HABERLEŞMESİ Kablo Bağlantıları ve Slave Node Adresinin Belirlenmesi KM-N2-FLK Modbus Ayarlarının Yapılması PLC Modbus Ayarlarının Yapılması KM-N2-FLK dan 1 Word Okuma İşlemi KM-N2-FLK

Detaylı

ENDA MODBUS PROTOKOLÜ

ENDA MODBUS PROTOKOLÜ 1. GÝRÝÞ ENDA MODBUS PROTOKOLÜ Modbus protokolü istemci/sunucu mimarisine dayalý bir endüstriyel iletiþim protokolüdür. Ýlk kez Modicon firmasý tarafýndan geliþtirilmiþ bir standart olup sahadaki cihazlar

Detaylı

IFD8520 ADRESLENEBİLİR RS-485/RS-422 İZOLELİ ÇEVİRİCİ KULLANIM KILAVUZU

IFD8520 ADRESLENEBİLİR RS-485/RS-422 İZOLELİ ÇEVİRİCİ KULLANIM KILAVUZU IFD8520 ADRESLENEBİLİR RS-485/RS-422 İZOLELİ ÇEVİRİCİ KULLANIM KILAVUZU ÖNSÖZ: Delta IFD8520 izoleli adreslenebilir RS-232 RS-422/RS-485 çevirici, RS-422/RS-485 'den RS-232 protokolüne haberleşme arabirimi

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MİKROİŞLEMCİLİ SİSTEM LABORATUVARI KESMELİ GİRİŞ/ÇIKIŞ

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MİKROİŞLEMCİLİ SİSTEM LABORATUVARI KESMELİ GİRİŞ/ÇIKIŞ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MİKROİŞLEMCİLİ SİSTEM LABORATUVARI KESMELİ GİRİŞ/ÇIKIŞ 8259 PIC (Programmable Interrupt Controller) ve 8086 CPU tümleşik devrelerin sinyal akışı

Detaylı

BQ Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal PT100 - PT1000. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK

BQ Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal PT100 - PT1000. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal PT100 - PT1000 Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 22.04.2016 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 3 1. Genel Görünüm...

Detaylı

(Random-Access Memory)

(Random-Access Memory) BELLEK (Memory) Ardışıl devreler bellek elemanının varlığı üzerine kuruludur Bir flip-flop sadece bir bitlik bir bilgi tutabilir Bir saklayıcı (register) bir sözcük (word) tutabilir (genellikle 32-64 bit)

Detaylı

LCD (Liquid Crystal Display)

LCD (Liquid Crystal Display) LCD (Liquid Crystal Display) LCD ekranlar bize birçok harfi, sayıları, sembolleri hatta Güney Asya ülkelerin kullandıkları Kana alfabesindeki karakterleri de görüntüleme imkanını verirler. LCD lerde hane

Detaylı

EasyPic 6 Deney Seti Tanıtımı

EasyPic 6 Deney Seti Tanıtımı EasyPic 6 Deney Seti Tanıtımı Power supply voltage regulator J6 ile power supply seçimi yapılır. USB seçilirse USB kablosu üzerinden +5V gönderilir, EXT seçilirse DC connector üzerinden harici bir power

Detaylı

BÖLÜM 6 RS232 SERİ İLETİŞİM İŞLEMLERİ

BÖLÜM 6 RS232 SERİ İLETİŞİM İŞLEMLERİ BÖLÜM 6 RS232 SERİ İLETİŞİM İŞLEMLERİ 6.1) Hi-Tech te RS232 Seri İletişim İşlemleri Mikrodenetleyiciler ile diğer mikrodenetleyiciler, cihazlar, bilgisayarlar arasında iletişim kurmak istenildiğinde kullanılan

Detaylı

UMD-B12 UMD-B10 RF MODEM BOARD

UMD-B12 UMD-B10 RF MODEM BOARD /UMD-B10 UMD-B10 RF MODEM BOARD ÜRÜN KILAVUZU Version 1.4 (KASIM 2005)!"#! $%%&'''()*+,-. %/ ve UMD-B10 KULLANIM KILAVUZU 1 /UMD-B10 GENEL ÖZELLKLER Özellikler : * 433-434 MHz. UHF bandında EN 300 220

Detaylı

Sistem Programlama. Seri ve Paralel Port Kullanımı:

Sistem Programlama. Seri ve Paralel Port Kullanımı: Seri ve Paralel Port Kullanımı: PC'lerde ismine seri ve paralel port denilen iki grup haberleşme portu bulunur. Paralel portlar 25 pinli bilgisayar tarafı dişi olan konnektörlerden oluşur. Seri portlar

Detaylı

RS-232'den RS-485'e Kullanıcı kılavuzu

RS-232'den RS-485'e Kullanıcı kılavuzu RS-232'den RS-485'e Kullanıcı kılavuzu DA-70161 I. Özet Bilgisayarlar ile çeşitli standart seri ara birim dönüştürücü donanımlar veya akıllı cihazlar arasındaki uzak dijital iletişimi gerçekleştirmek için,

Detaylı

XC8 ile PİC uygulamaları

XC8 ile PİC uygulamaları XC8 ile PİC uygulamaları Modül tanıtımı : LCD kullanımı Öncelikle Lcd nedir ne değildir biraz tanımamız gerekiyor. LED göstergelerin fazla akım çekmesi ve kullanım zorluğu, son yıllarda LCD göstergelerin

Detaylı

FPGA İLE UYGULAMA ÖRNEKLERİ FPGA ile Seri Haberleşme (RS232) Uygulaması

FPGA İLE UYGULAMA ÖRNEKLERİ FPGA ile Seri Haberleşme (RS232) Uygulaması FPGA ile Seri Haberleşme (RS232) Uygulaması 1 FPGA ile (Sahada Programlanabilir Mantık Dizeleri) gerçekleştirilen bu örnek uygulamamızda, geliştirme kartımız üzerinde bulunan giriş / çıkış pinlerini FT232RL

Detaylı

MODBUS PROTOKOLÜ ÜZERİNDEN KABLOLU VE KABLOSUZ ENERJİ İZLEME SİSTEMİ

MODBUS PROTOKOLÜ ÜZERİNDEN KABLOLU VE KABLOSUZ ENERJİ İZLEME SİSTEMİ MODBUS PROTOKOLÜ ÜZERİNDEN KABLOLU VE KABLOSUZ ENERJİ İZLEME SİSTEMİ 192.168.1.0 Networkunda çalışan izleme sistemi PC Eth, TCP/IP Cihaz 1, Cihaz 2, Şekil-1 U 200 Şekil-1 deki örnek konfigürasyonda standart

Detaylı

GMTCNT PLC ile MODBUS MASTER Haberleşmesi -MICNO Serisi Hız Kontrol ile Bağlantı-

GMTCNT PLC ile MODBUS MASTER Haberleşmesi -MICNO Serisi Hız Kontrol ile Bağlantı- GMTCNT PLC ile MODBUS MASTER Haberleşmesi -MICNO Serisi Hız Kontrol ile Bağlantı- RS485 Bağlantı: 1- RS485 bağlantı için PLC nin RS485 bağlantısı için olan COM2 girişini kullanınız. (Şekildeki gibi takınız)

Detaylı

Arduino Uno ile Hc-Sr04 ve Lcd Ekran Kullanarak Mesafe Ölçmek

Arduino Uno ile Hc-Sr04 ve Lcd Ekran Kullanarak Mesafe Ölçmek Arduino Uno ile Hc-Sr04 ve Lcd Ekran Kullanarak Mesafe Ölçmek 1 Adet Arduino Uno 1 Adet Hc-Sr04 Ultrasonik mesafe sensörü 1 Adet 16 2 Lcd Ekran 1 Adet Breadbord 1 Adet Potansiyometre 2 Ader led Yeteri

Detaylı

LCD (Liquid Crystal Display )

LCD (Liquid Crystal Display ) LCD (Liquid Crystal Display ) Hafif olmaları,az yer kaplamaları gibi avantajları yüzünden günlük hayatta birçok cihazda tercih edilen Standart LCD paneller +5 V ile çalışır ve genellikle 14 konnektor lü

Detaylı

CP1E-ARGOX AS8000-R SERI PORT HABERLEŞMESİ GENEL BILGI BAĞLANTI ŞEMASI HABERLEŞME AYARLARI RXD KOMUTU HABERLEŞME PROGRAMI

CP1E-ARGOX AS8000-R SERI PORT HABERLEŞMESİ GENEL BILGI BAĞLANTI ŞEMASI HABERLEŞME AYARLARI RXD KOMUTU HABERLEŞME PROGRAMI CP1E-ARGOX AS8000-R SERI PORT HABERLEŞMESİ GENEL BILGI BAĞLANTI ŞEMASI HABERLEŞME AYARLARI RXD KOMUTU HABERLEŞME PROGRAMI Genel Bilgi Bu dökümanda CP1E PLC ile Argox marka barkod okuyucunun seri port üzerinden

Detaylı

PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI

PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI Bazı pinler çevre birimleri ile çoklanmıştır. Peki bu ne demek? Mesela C portundaki RC6 ve RC7 pinleri seri iletişim için kullanılır. Eğer seri iletişimi

Detaylı

ASENKRON (Eş Zamanlı Olmayan) HABERLEŞME ARA YÜZEYİ

ASENKRON (Eş Zamanlı Olmayan) HABERLEŞME ARA YÜZEYİ ASENKRON (Eş Zamanlı Olmayan) HABERLEŞME ARA YÜZEYİ Arayüzey hem gönderici hem alıcı durumunda çalışır. Arayüzey kontrol register ına aktarılan bir kontrol byte ı ile başlangıç durumuna getirilir. Kontrol

Detaylı

Haberleşme Üniteleri Endüstriyel ve Ticari. CU- B 1/B 2/B 4 R S 2 3 2 R S 4 8 5 M o d ü l l e r

Haberleşme Üniteleri Endüstriyel ve Ticari. CU- B 1/B 2/B 4 R S 2 3 2 R S 4 8 5 M o d ü l l e r Haberleşme Üniteleri Endüstriyel ve Ticari CU- B 1/B 2/B 4 R S 2 3 2 R S 4 8 5 M o d ü l l e r Teknik Özellikler Çalışma Şartları Standart IEC61393 / DIN 43864 Anma Gerilim 24 V Max. Gerilim 27 V Akım

Detaylı

BETİ GSM/GPRS MODEM KULLANIM KILAVUZU

BETİ GSM/GPRS MODEM KULLANIM KILAVUZU BETİ GSM/GPRS MODEM KULLANIM KILAVUZU Yayınlanış Tarihi: 01.08.2012 Revizyon:1.2 1 1. MODEM İN ÖZELLİKLERİ: Beti GSM/GPRS modem kartı, kullanıcıların M2M uygulamaları için ihtiyaç duyabilecekleri asgari

Detaylı

ATC-3200 ZigBee to RS232/422/485 Çevirici Kullanıcı Kılavuzu

ATC-3200 ZigBee to RS232/422/485 Çevirici Kullanıcı Kılavuzu ATC-3200 ZigBee to RS232/422/485 Çevirici Kullanıcı Kılavuzu 1.0 Giriş AC-3200 cihazı, maliyet odaklı tasarlanmış yüksek entegreli Seri den ZigBee ye kablosuz çevirici adaptördür. Dahili ZigBee teknolojisi

Detaylı

Bilgisayar ile Dijital Devrelerin Haberleşmesi. FT232R ve MAX232 Entegreleri. Çalışma Raporu

Bilgisayar ile Dijital Devrelerin Haberleşmesi. FT232R ve MAX232 Entegreleri. Çalışma Raporu Bilgisayar ile Dijital Devrelerin Haberleşmesi FT232R ve MAX232 Entegreleri Çalışma Raporu Hazırlayan: Fatih Erdem 26 Mayıs 2011 Bilgisayar ile Dijital Devrelerin Haberleşmesi Günümüz bilgisayarları USB,

Detaylı

İşletim Sistemleri. Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

İşletim Sistemleri. Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İşletim Sistemleri Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bu dersin sunumları, Abraham Silberschatz, Greg Gagne, Peter B. Galvin, Operating System Concepts 9/e, Wiley,

Detaylı

RS-232 SERİ ARA BİRİM FOTOELEKTRİK YALITKAN

RS-232 SERİ ARA BİRİM FOTOELEKTRİK YALITKAN RS-232 SERİ ARA BİRİM FOTOELEKTRİK YALITKAN Kullanıcı kılavuzu DA-70163 I. Özet Gelişmiş fotoelektrik izolasyon teknolojisinin kullanılmasıyla, aynı zamanda Seri Yalıtkan olarak da bilinen RS-232 Seri

Detaylı

İ.T.Ü. Eğitim Mikrobilgisayarının Tanıtımı

İ.T.Ü. Eğitim Mikrobilgisayarının Tanıtımı İ.T.Ü. Eğitim Mikrobilgisayarının Tanıtımı 1.1 Giriş İTÜ Eğitim Mikrobilgisayarı (İTÜ-Eğit) MC6802 mikroişlemcisini kullanan bir eğitim ve geliştirme bilgisayarıdır. İTÜ-Eğit, kullanıcıya, mikrobilgisayarın

Detaylı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı 6.Hafta

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı 6.Hafta SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı 6.Hafta Doç.Dr. Ahmet Turan ÖZCERİT Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemleri ve Donanım İşletim Sistemlerine Giriş/ Ders01 1 İşletim Sistemi? Yazılım olmadan bir bilgisayar METAL yığınıdır. Yazılım bilgiyi saklayabilir, işleyebilir

Detaylı

8051 Ailesi MCS51 ailesinin orijinal bir üyesidir ve bu ailenin çekirdeğini oluşturur çekirdeğinin temel özellikkleri aşağıda verilmiştir:

8051 Ailesi MCS51 ailesinin orijinal bir üyesidir ve bu ailenin çekirdeğini oluşturur çekirdeğinin temel özellikkleri aşağıda verilmiştir: 8051 Ailesi 8051 MCS51 ailesinin orijinal bir üyesidir ve bu ailenin çekirdeğini oluşturur. 8051 çekirdeğinin temel özellikkleri aşağıda verilmiştir: 1. Kontrol uygulamaları için en uygun hale getirilmiş

Detaylı

PRONEM-midi MODBUS RTU İÇİN REGISTER ADRESLERİ

PRONEM-midi MODBUS RTU İÇİN REGISTER ADRESLERİ PRONEM-midi MODBUS RTU İÇİN REGISTER ADRESLERİ YAYINLANMA TARİHİ : 06.0.2017 EMKO ELEKTRONİK A.Ş. Demirtaş Org. San. Bölg. Karanfil Sk. No: 6 16369 Bursa / TURKEY Telefon : +90 22 261 1900 Fax : +90 22

Detaylı

8051 Ailesi MCS51 ailesinin orijinal bir üyesidir ve bu ailenin çekirdeğini oluşturur çekirdeğinin temel özellikkleri aşağıda verilmiştir:

8051 Ailesi MCS51 ailesinin orijinal bir üyesidir ve bu ailenin çekirdeğini oluşturur çekirdeğinin temel özellikkleri aşağıda verilmiştir: 8051 Ailesi 8051 MCS51 ailesinin orijinal bir üyesidir ve bu ailenin çekirdeğini oluşturur. 8051 çekirdeğinin temel özellikkleri aşağıda verilmiştir: 1. Kontrol uygulamaları için en uygun hale getirilmiş

Detaylı

BQ352 Modbus Röle Cihazı 24 Kanal. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK

BQ352 Modbus Röle Cihazı 24 Kanal. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK Modbus Röle Cihazı 24 Kanal Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 09.02.2016 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 3 2.1. Genel Görünüm... 4 2.3 Cihaz Boyutları...

Detaylı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı

Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mikroişlemcili Sistemler ve Laboratuvarı Hafta04 : 8255 ve Bellek Organizasyonu Doç.Dr. Ahmet Turan ÖZCERİT

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 3 STM32F4 MIKRO-DENETLEYICISI 23 STM32 Ailesi ve STM32F STM32 Ailesi 23 STM32 Mikrodenetleyicileri 30 Numaralandırılması 30

İÇİNDEKİLER. 3 STM32F4 MIKRO-DENETLEYICISI 23 STM32 Ailesi ve STM32F STM32 Ailesi 23 STM32 Mikrodenetleyicileri 30 Numaralandırılması 30 VII 1 GİRİŞ 1 Gömülü Sistemler (Embedded Systems) 1 Kitap Hakkında 2 Kitap Kimler İçin? 2 Kitabı Takip Edebilmek İçin Gerekenler 3 Kitabın İçeriği ve Uygulamaları 4 2 ARM İŞLEMCISI VE MIKRO-DENETLEYICILER

Detaylı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı İLERI MIKRODENETLEYICILER Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 3 LCD Gösterge Kullanımı +5 LCD Modülün Bağlantısı 8K2 1K +5 10 P0.5 P0.6 P0.7 P2.0 P2.1 P2.2 P2.3 P2.4 P2.5 P2.6 P2.7 1 2 3

Detaylı

GİRİŞ-ÇIKIŞ (INPUT / OUTPUT) ORGANİZASYONU

GİRİŞ-ÇIKIŞ (INPUT / OUTPUT) ORGANİZASYONU GİRİŞ-ÇIKIŞ (INPUT / OUTPUT) ORGANİZASYONU GİRİŞ / ÇIKIŞ ARA YÜZEYİ (I/O ARA YÜZEYİ) G/Ç ara yüzeyi bilgisayarda bulunan bilgilerin dış G/Ç aletleri arasında aktarmanın yapılması için bir yöntem sunar.

Detaylı

Donanımlar Hafta 1 Donanım

Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanım Birimleri Ana Donanım Birimleri (Anakart, CPU, RAM, Ekran Kartı, Sabit Disk gibi aygıtlar, ) Ek Donanım Birimleri (Yazıcı, Tarayıcı, CD-ROM, Ses Kartı, vb ) Anakart (motherboard,

Detaylı

BİLGİSAYAR MİMARİSİ. << Bus Yapısı >> Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü

BİLGİSAYAR MİMARİSİ. << Bus Yapısı >> Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü BİLGİSAYAR MİMARİSİ > Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü Veri yolu (BUS), anakarttaki tüm aygıtlar arası veri iletişimini sağlayan devrelerdir. Yani bilgisayarın bir bileşeninden diğerine

Detaylı

DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ. Kullanma Kılavuzu

DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ. Kullanma Kılavuzu DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ Kullanma Kılavuzu 01 Kasım 2010 Amatör elektronikle uğraşanlar için osiloskop pahalı bir test cihazıdır. Bu kitte amatör elektronikçilere hitap edecek basit ama kullanışlı bir yazılım

Detaylı

E5_C-CJ PROGRAMSIZ HABERLEŞME

E5_C-CJ PROGRAMSIZ HABERLEŞME E5_C-CJ PROGRAMSIZ HABERLEŞME İÇİNDEKİLER Giriş E5_C Haberleşme Ayarları CJ Haberleşme Ayarları E5_C Okuma E5_C Yazma Giriş Bu dökümanda E5_C sıcaklık kontrolcülerin CJ/CP serisi PLC ler ile programsız

Detaylı

DERS 3 MİKROİŞLEMCİ SİSTEM MİMARİSİ. İçerik

DERS 3 MİKROİŞLEMCİ SİSTEM MİMARİSİ. İçerik DERS 3 MİKROİŞLEMCİ SİSTEM MİMARİSİ İçerik Mikroişlemci Sistem Mimarisi Mikroişlemcinin yürüttüğü işlemler Mikroişlemci Yol (Bus) Yapısı Mikroişlemci İç Veri İşlemleri Çevresel Cihazlarca Yürütülen İşlemler

Detaylı

Yrd. Doç.Dr. C. Harmanşah PARALEL PORT

Yrd. Doç.Dr. C. Harmanşah PARALEL PORT 1 PARALEL PORT Bilgisayar sistemlerinde data transferi paralel ve seri olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilmektedir. [EEE 410 Microprocessors I Spring 04/05 Lecture Notes # 19] İki farklı birim veya

Detaylı

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-485 Ethernet RS485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri TR+: RS485 TR+ bağlantısı için kullanılır. TR-: RS485 TR- bağlantısı için kullanılır. EC-485, cihazlarınıza veya bilgisayara

Detaylı

ACR-Net 100 Kullanım Kılavuzu

ACR-Net 100 Kullanım Kılavuzu ACR-Net 100 Kullanım Kılavuzu Ayrıntılı bilgi için web sayfamızı ziyaret edin. www.acrelektronik.com.tr 1 İçindekiler 1. ACR-Net 100... 3 1.1. ACR-Net 100 Özellikleri... 3 1.2. Kullanım Alanları... 3 1.3.

Detaylı

DERS 5 PIC 16F84 PROGRAMLAMA İÇERİK. PIC 16F84 bacak bağlantıları PIC 16F84 bellek yapısı Program belleği RAM bellek Değişken kullanımı Komutlar

DERS 5 PIC 16F84 PROGRAMLAMA İÇERİK. PIC 16F84 bacak bağlantıları PIC 16F84 bellek yapısı Program belleği RAM bellek Değişken kullanımı Komutlar DERS 5 PIC 16F84 PROGRAMLAMA İÇERİK PIC 16F84 bacak bağlantıları PIC 16F84 bellek yapısı Program belleği RAM bellek Değişken kullanımı Komutlar Ders 5, Slayt 2 1 BACAK BAĞLANTILARI Ders 5, Slayt 3 PIC

Detaylı

BQ353 Modbus 8x D.Input 8x Röle Cihazı Kullanım Kılavuzu

BQ353 Modbus 8x D.Input 8x Röle Cihazı Kullanım Kılavuzu BQ353 Modbus 8x D.Input 8x Röle Cihazı Döküman Ver: 1.0.0 İçindekiler 1. BQ353 Hakkında 3 2. Cihaz Özellikleri 3 3. Cihaz Görünümü 4 3.1. Besleme Girişi 5 3.2. RS485 Port 5 3.3. Power Led 5 3.4. Address

Detaylı

PROJE RAPORU. Proje adı: Pedalmatik 1 Giriş 2 Yöntem 3 Bulgular 6 Sonuç ve tartışma 7 Öneriler 7 Kaynakça 7

PROJE RAPORU. Proje adı: Pedalmatik 1 Giriş 2 Yöntem 3 Bulgular 6 Sonuç ve tartışma 7 Öneriler 7 Kaynakça 7 PROJE RAPORU Proje Adı: Pedalmatik Projemizle manuel vitesli araçlarda gaz, fren ve debriyaj pedallarını kullanması mümkün olmayan engelli bireylerin bu pedalları yönetme kolu (joystick) ile sol el işaret

Detaylı

Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri. ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş

Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri. ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş 29.11.2016 İÇERİK Arduino Nedir? Arduino IDE Yazılımı Arduino Donanım Yapısı Elektronik Bilgisi

Detaylı

EEM 306 Mikroişlemciler ve Lab. Doç.Dr. Mehmet SAĞBAŞ

EEM 306 Mikroişlemciler ve Lab. Doç.Dr. Mehmet SAĞBAŞ EEM 306 Mikroişlemciler ve Lab. Doç.Dr. Mehmet SAĞBAŞ Alt Program Yapısı Alt programın çağrılması Alt program korunur alınır ;Argumanlar R12 R15 registerlarına atanir. call #SubroutineLabel SubroutineLabel:

Detaylı

Bahar Dönemi. Öğr.Gör. Vedat MARTTİN

Bahar Dönemi. Öğr.Gör. Vedat MARTTİN Bahar Dönemi Öğr.Gör. Vedat MARTTİN Merkezi İşlemci Biriminde İletişim Yolları Mikroişlemcide işlenmesi gereken komutları taşıyan hatlar yanında, işlenecek verileri taşıyan hatlar ve kesme işlemlerini

Detaylı

WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12. WiFi RS232 Converter. Teknik Döküman

WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12. WiFi RS232 Converter. Teknik Döküman WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12 WiFi RS232 Converter Teknik Döküman WiFi RS232 Converter Sayfa 2 / 12 1. ÖZELLĐKLER 60.20mm x 40.0mm devre boyutları (5-15)VDC giriş gerilimi Giriş ve çalışma gerilimini

Detaylı

MCR02/04/05/08 Serileri Temassız Kart Okuyucular

MCR02/04/05/08 Serileri Temassız Kart Okuyucular MCR02/04/05/08 Serileri Temassız Kart Okuyucular [ Protokol Dokümanı V1.22 ] İÇİNDEKİLER Giriş 1 Özellikler 1 Blok Diyagram 1 Haberleşme Yapısı 2 Komutlar 3 Kart Uygulamaları 4 Giriş MCR02, mifare kartları

Detaylı

Von Neumann Mimarisi. Mikroişlemciler ve Mikrobilgisayarlar 1

Von Neumann Mimarisi. Mikroişlemciler ve Mikrobilgisayarlar 1 Von Neumann Mimarisi Mikroişlemciler ve Mikrobilgisayarlar 1 Sayısal Bilgisayarın Tarihsel Gelişim Süreci Babage in analitik makinası (1833) Vakumlu lambanın bulunuşu (1910) İlk elektronik sayısal bilgisayar

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama

Temel Bilgisayar Programlama BÖLÜM 11: : Birçok programda, bazı verilerin disk üzerinde saklanmasına gerek duyulur. Bütün programlama dillerinde, sabit disk sürücüsü (Hard Disk Drive, HDD) üzerindeki verileri okumak veya diske veri

Detaylı

Bilgisayarların Gelişimi

Bilgisayarların Gelişimi Bilgisayarların Gelişimi Joseph Jacquard (1810) Bilgisayar tabanlı halı dokuma makinesi Delikli Kart (Punch Card) Algoritma ve Programlama 6 Bilgisayar Sistemi 1. Donanım fiziksel aygıtlardır. 2. Yazılım

Detaylı

D Duplex : Alıcı + Verici Çalışma Debouching : DMA : Direct Memory Access Data-Bus : Data Veri Yolu Data Flow : Veri Akışı Data Processing : Veri

D Duplex : Alıcı + Verici Çalışma Debouching : DMA : Direct Memory Access Data-Bus : Data Veri Yolu Data Flow : Veri Akışı Data Processing : Veri A: Access time : Erişim Zamanı Active High : Aktif Yüksek Active Low : Aktif Düşük Adress : Adres Address Bus : Adres Yolu Adress Decoding : Adres Kod Çözümü ALE : Adress Latch Enable Architecture : Mimari

Detaylı

BQ410 Modbus RF Çevirici Kullanım Kılavuzu

BQ410 Modbus RF Çevirici Kullanım Kılavuzu BQ410 Modbus RF Çevirici Kullanım Kılavuzu Döküman Ver: 1.1.1 İçindekiler 1. BQ410 Hakkında 3 2. Cihaz Özellikleri 4 3. Cihaz Görünümü 5 3.1. Besleme Girişi 6 3.2. RS232 Port 6 3.3. RS485 Port 6 3.4. Anten

Detaylı

BQ351 Modbus Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK

BQ351 Modbus Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK Modbus Röle Kontrol Ünitesi Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 08.12.2015 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 4 2.1. Genel Görünüm... 4 2.2 Cihaz Bağlantı

Detaylı

TEKNOMOBİL UYDU HABERLEŞME A.Ş. KULLANICI KILAVUZU Rev. 1.0 Satcom SCATEL

TEKNOMOBİL UYDU HABERLEŞME A.Ş. KULLANICI KILAVUZU Rev. 1.0 Satcom SCATEL UYDU HABERLEŞME A.Ş. KULLANICI KILAVUZU Rev. 1.0 Satcom SCATEL İÇİNDEKİLER GÜVENLİK UYARISI... 1 GİRİŞ... 2 1. SCATEL ÖZELLİKLERİ...3 2. ELEKTRİKSEL ARA YÜZLER... 4 2.1 D-SUB 50 PİNLİ DİŞİ BAĞLAYICI...4

Detaylı

NB Ekran Seri Port Üzerinden Veri Okuma/Yazma. Genel Bilgi Protokol Oluşturma Veri Okuma Veri Yazma

NB Ekran Seri Port Üzerinden Veri Okuma/Yazma. Genel Bilgi Protokol Oluşturma Veri Okuma Veri Yazma NB Ekran Seri Port Üzerinden Veri Okuma/Yazma Genel Bilgi Protokol Oluşturma Veri Okuma Veri Yazma Genel Bilgi NB Ekranlar üzerinde 2 adet seri port bulunmaktadır. Bu portları kullanarak noprotocol modunda

Detaylı

Deney 10: Analog - Dijital Dönüştürücüler (Analog to Digital Converters - ADC) Giriş

Deney 10: Analog - Dijital Dönüştürücüler (Analog to Digital Converters - ADC) Giriş Deney 10: Analog - Dijital Dönüştürücüler (Analog to Digital Converters - ADC) Analog - Dijital Dönüştürücülerin ADC0804 entegre devresi ile incelenmesi Giriş Sensör ve transdüser çıkışlarında genellikle

Detaylı

DY-45 OSİLOSKOP V2.0 KİTİ

DY-45 OSİLOSKOP V2.0 KİTİ DY-45 OSİLOSKOP V2.0 KİTİ Kullanma Kılavuzu 12 Ocak 2012 Amatör elektronikle uğraşanlar için osiloskop pahalı bir test cihazıdır. Bu kitte amatör elektronikçilere hitap edecek basit ama kullanışlı bir

Detaylı

ATC-105. RS232 RS422/RS485 Data Çevirici KULLANMA KILAVUZU

ATC-105. RS232 RS422/RS485 Data Çevirici KULLANMA KILAVUZU ATC-105 RS232 RS422/RS485 Data Çevirici KULLANMA KILAVUZU Açıklama: ATC-105 izoleli arabrim çeviric RS232C, RS422, RS485 standartlarındadır ve RS232 sinyalini RS422 veya RS485 dengeli sinyallere çevirir.

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş Girdi/Çıktı (I/O) İşletim Sistemlerine Giriş - Ders11 1 Girdi/Çıktı (I/O) İşletim sisteminin temel fonksiyonlarından biride bilgisayardaki tüm I/O aygıtlarını kontrol etmesidir.

Detaylı

9. MERKEZİ İŞLEM BİRİM MODÜLÜ TASARIMI

9. MERKEZİ İŞLEM BİRİM MODÜLÜ TASARIMI 1 9. MERKEZİ İŞLEM BİRİM MODÜLÜ TASARIMI Mikroişlemci temelli sistem donanımının en önemli kısmı merkezi işlem birimi modülüdür. Bu modülü tasarlamak için mikroişlemcinin uç işlevlerinin çok iyi bilinmesi

Detaylı

İŞLEMCİLER (CPU) İşlemciler bir cihazdaki tüm girdilerin tabii tutulduğu ve çıkış bilgilerinin üretildiği bölümdür.

İŞLEMCİLER (CPU) İşlemciler bir cihazdaki tüm girdilerin tabii tutulduğu ve çıkış bilgilerinin üretildiği bölümdür. İŞLEMCİLER (CPU) Mikroişlemci Nedir? Mikroişlemci, hafıza ve giriş/çıkış birimlerini bulunduran yapının geneline mikrobilgisayar; CPU' yu bulunduran entegre devre çipine ise mikroişlemci denir. İşlemciler

Detaylı

7. HAFTA KBP208 VE ASSEMBLER. Öğr.Gör. Kürşat M. KARAOĞLAN.

7. HAFTA KBP208 VE ASSEMBLER. Öğr.Gör. Kürşat M. KARAOĞLAN. 7. HAFTA KBP208 MİKROBİLGİSAYAR VE ASSEMBLER SİSTEMLERİ Öğr.Gör. Kürşat M. KARAOĞLAN kkaraoglan@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 Konu Başlıkları Temel

Detaylı

MY PANEL METER KULLANIM KILAVUZU

MY PANEL METER KULLANIM KILAVUZU MY PANEL METER KULLANIM KILAVUZU EPA100 cihazınızı USB ile bilgisayarınıza bağlayarak çeşitli ayarlar yapabilir, okunan değerlerin grafiğini çıkartabilir, cihaz üzerinde yaptığınız bütün fonksiyonlara

Detaylı

INTELNET İletişim Teknolojileri San. Tic. Ltd. Şti Oruç Reis Mahallesi Giyimkent Sitesi Giyimkent 2. Sok. No:56/A Esenler/ISTANBUL

INTELNET İletişim Teknolojileri San. Tic. Ltd. Şti Oruç Reis Mahallesi Giyimkent Sitesi Giyimkent 2. Sok. No:56/A Esenler/ISTANBUL 1 DCE IG202T-R38 PLC MODEM KULLANIM KILAVUZU GİRİŞ 1.1 Modeme Genel Bakış IG202T-R38 300-3400 Hz Ses bandında asenkron ve transparan data ileten çoklu standartta bir modemdir.düşük hızlarda ikili(binary)

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ SAYISAL TASARIM LABORATUVARI DENEY 6 ANALOG/DİGİTAL DÖNÜŞTÜRÜCÜ. Grup Numara Ad Soyad RAPORU HAZIRLAYAN:

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ SAYISAL TASARIM LABORATUVARI DENEY 6 ANALOG/DİGİTAL DÖNÜŞTÜRÜCÜ. Grup Numara Ad Soyad RAPORU HAZIRLAYAN: ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ SAYISAL TASARIM LABORATUVARI DENEY 6 ANALOG/DİGİTAL DÖNÜŞTÜRÜCÜ DENEYİ YAPANLAR Grup Numara Ad Soyad RAPORU HAZIRLAYAN: Deneyin Yapılış Tarihi Raporun Geleceği Tarih Raporun

Detaylı

CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ DERSİ DERS NOTLARI BELLEKLER

CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ DERSİ DERS NOTLARI BELLEKLER BELLEKLER Genel olarak bellekler, elektronik bilgi depolama üniteleridir. Bilgisayarlarda kullanılan bellekler, işlemcinin istediği bilgi ve komutları maksimum hızda işlemciye ulaştıran ve üzerindeki bilgileri

Detaylı

BM-311 Bilgisayar Mimarisi

BM-311 Bilgisayar Mimarisi 1 BM-311 Bilgisayar Mimarisi Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Mikro işlemler Fetch cycle Indirect cycle Interrupt cycle Execute cycle Instruction

Detaylı

MİKROBİLGİSAYAR SİSTEMLERİ VE ASSEMBLER

MİKROBİLGİSAYAR SİSTEMLERİ VE ASSEMBLER BÖLÜM 2 INTEL AİLESİNİN 8 BİTLİK MİKROİŞLEMCİLERİ 2.1 8080 MİKROİŞLEMCİSİ Intel 8080, I4004, I4040 ve I8008 in ardından üretilmiştir ve 8 bitlik mikroişlemcilerin ilkidir ve 1974 te kullanıma sunulmuştur.

Detaylı

UFM-A12 WPA MODEM MODUL

UFM-A12 WPA MODEM MODUL UFM-A12 WPA MODEM MODUL ÜRÜN KILAVUZU Version 2.5 (TEMMUZ 2010) İVEDİK ORGANİZE SAN. BÖL. 21. CADDE 609. SOKAK NO:2 06370 OSTİM / ANKARA TEL NO :(312) 395 68 75 76 FAKS NO:(312) 395 68 77 http:// www.udea.com.tr

Detaylı

MC6800. Veri yolu D3 A11. Adres yolu A7 A6 NMI HALT DBE +5V 1 2. adres onaltılık onluk 0000 0. 8 bit 07FF 2047 0800 2048. kullanıcının program alanı

MC6800. Veri yolu D3 A11. Adres yolu A7 A6 NMI HALT DBE +5V 1 2. adres onaltılık onluk 0000 0. 8 bit 07FF 2047 0800 2048. kullanıcının program alanı GİRİŞ Günümüzde kullanılan bilgisayarların özelliklerinden bahsedilirken duyduğumuz 80386, 80486 Pentium-III birer mikroişlemcidir. Mikroişlemciler bilgisayar programlarının yapmak istediği tüm işlerin

Detaylı

William Stallings Computer Organization and Architecture 9 th Edition

William Stallings Computer Organization and Architecture 9 th Edition William Stallings Computer Organization and Architecture 9 th Edition Bölüm 5 İç Hafıza Bir Hafıza Hücresinin Çalışması Bütün hafıza hücrelerinin ortak özellikleri vardır: 0 ve 1 durumundan birini gösterirler

Detaylı

TOPCON RECEIVER UTILITY (TRU)

TOPCON RECEIVER UTILITY (TRU) TOPCON RECEIVER UTILITY (TRU) KULLANIM KLAVUZU 28.11.2012 VER.2 İÇİNDEKİLER Bölüm Sayfa 1. TRU 2.5 PC İLE GR5 DİJİTAL II RADYO MODEMLERİN AYARLANMASI 2 2. TRU İLE KONTROL ÜNİTESİ ÜZERİNDEN OAF DOSYASI

Detaylı

AÇIK ARABİRİMLER. FV sistemine ait verilerin bir açık veri protokolü üzerinden özel olarak işlenmesi.

AÇIK ARABİRİMLER. FV sistemine ait verilerin bir açık veri protokolü üzerinden özel olarak işlenmesi. AÇIK ARABİRİMLER Fronius Interface bileşenleri, (açık veri protokollü) seri bir arabirime sahiptir. Bu sayede FV sistem sahipleri sistem verilerini, örneğin bir web anasayfası içine almak için özel olarak

Detaylı

PIC MİKROKONTROLÖR TABANLI MİNİ-KLAVYE TASARIMI

PIC MİKROKONTROLÖR TABANLI MİNİ-KLAVYE TASARIMI PIC MİKROKONTROLÖR TABANLI MİNİ-KLAVYE TASARIMI Prof. Dr. Doğan İbrahim Yakın Doğu Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Lefkoşa, KKTC E-mail: dogan@neu.edu.tr, Tel: (90) 392 2236464 ÖZET Bilgisayarlara

Detaylı

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz.

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz. Temel Kavramlar-2 Byte = 8 Bit in bir araya gelmesiyle oluşan bellektir. Bilgisayarın tanıdığı harf rakam ve özel karakterlerden her biri 1 byte lık yer kaplar. Yani her bir harfin 1 veya 0 dan oluşan

Detaylı