Trakya da İnsanlarda Cryptosporidium ve Giardia Enfeksiyonları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Trakya da İnsanlarda Cryptosporidium ve Giardia Enfeksiyonları"

Transkript

1 Trakya da İnsanlarda Cryptosporidium ve Giardia Enfeksiyonları Gürkan Akyıldız 1, Şadiye Küçük Kaplan 1, Rifat Bircan 1, Nadim Yılmazer 1, Ayşen Gargılı 2, Sırrı Kar 1 1 Namık Kemal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Tekirdağ. 2 Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Temel Sağlık Bilimleri Bölümü, İstanbul.

2 Dışkı örnekleri Tekirdağ Devlet Hastanesinden gelen 573 dışkı örneği Cryptosporidium için carbol-fuchsin (Heine 1982) Giardia için natif inceleme ve çinko sülfat flotasyon yöntemi (Conboy 1997; Zajac ve ark. 2002) 146 pozitif ve/veya şüpheli örneğin DNA ekstraksiyonu Nested-PCR-RFLP (Xiao and Ryan 2008) (Cacciò et.al. 2002; Lalle et.al. 2005) Giardia pozitif örnekler DNA Dizi Analizi (Cacciò et.al )

3 Mikroskobik ve moleküler teknikler Cryptosporidium için mikroskobik ve moleküler teknikler sırasıyla %0,17 (1/573) ve %8,93 (5/56), Giardia için mikroskobik ve moleküler teknikler sırasıyla %4,54 (26/573) ve %24,3 (27/90) pozitiflik vermiştir. Cryptosporidium pozitif örneklerinin 4 ü C. parvum 1 i C. hominis olarak RFLP metodu ile belirlenmiştir. Giardia pozitif örnekler RFLP metodu ile assemblage bazında incelenmiş olup bunların 15 i Assemblage A, 2 si Assemblage B, 10 u Assemblage B/E mix olduğu belirlenmiştir. Giardia pozitif örnekler için gerçekleştirilen DNA Dizi Analizi sonuçları ile RFLP sonuçları karşılaştırıldığında; RFLP sonucu Assemblage A çıkan örnekler A3, Assemblage B çıkan örnekler B3, Assamblage B/E mix çıkan örnekler A3/B3 mix olduğu belirlenmiştir.

4 Cryptosporidium pozitif örneklerin RFLP Sonuçları Cryptosporidium-SSU rrna geni nested PCR-RFLP ürünlerinin 2.5% agaroz jeldeki görüntüsü. Nested PCR pozitif ürünler VspI ve SspI restriksiyon enzimleri ile kesilmişlerdir. Kesim sonrası beklenen fragmentler: SspI kesiminde C. hominis için 450, 267, 111, 12, ve 11 bp; C. parvum için 450, 267, 108, 12, ve 11 bp dir. VspI kesiminde C. hominis için 561, 115, 104, and 71 bp; C. parvum için 629, 115, and 104 bp dir. 71 bp den küçük fragmentler jelde görülmemektedir.

5 Cryptosporidium rastlanan hastaların klinik verileri

6 Giardia pozitif örneklerin RFLP sonuçları HaeIII enzimi ile kesilen 27 pozitif örneğe ait restriksiyon ürünlerinin PAGE (%12) görüntüsü. Örnek numarası ve çıkan assemblage çeşidi kuyucukların üst kısımlarında verilmiştir

7 Giardia rastlanan hastaların klinik verileri Ocak 1 E Pneumoni Giardia(+), Maya (20< ) sarımsı kahve, katı Giardia +++ A Ocak 10 K Karın ağrısı Giardia(+) Giardia +++ A Ocak 2 E Pneumoni Giardia(+), Maya (20< ) sarımsı kahve, katı Giardia +++ A Şubat 52 K Bronşit Giardia(+), Eritrosit(20<) kanlı Giardia +++ A Mart 11 K Karın ağrısı Giardia(+) Giardia +++ A Mayıs 21 E Portör kontrolü Giardia(+) yumuşak Giardia +++ A Mayıs 10 E Karın ağrısı katı Giardia ++ A Mayıs 8 K Karın ağrısı Giardia(+) katı Giardia +++ A Mayıs 19 K Portör kontrolü Giardia(+) yağlı, katı Giardia +++ A Haziran 26 E Portör kontrolü Giardia(+) yumuşak Giardia +++ A Ağustos 39 K Portör kontrolü Giardia(+) yumuşak Giardia +++ A Ağustos 8 K Karın ağrısı katı Giardia ++ A Eylül 26 K Viral enfeksiyon Giardia(+) katı Giardia + A Ekim 4 E Üriner sis. enf. Giardia(+) katı Giardia +++ A Kasım 4 E Astım Giardia(+), Lökosit (20<), Eritrosit (20<) mukuslu, sıvı Giardia + A Şubat 5 K Beslenme eksik. Giardia (+) Giardia + B Haziran 3 E Öksürük Maya (20< ) yumuşak Giardia +++ B Mayıs 5 E Karın ağrısı Giardia (+) katı-svı karışık Giardia +++ AB Mayıs 8 K Karın ağrısı Giardia (+) yağlı, yumuşak Giardia + AB Temmuz 12 E Bulantı-kusma yumuşak Giardia + AB Ağustos 10 E Bulantı-kusma katı-svı karışık 0 AB Kasım 2 E Gastroenterit Giardia (+) katı Giardia + AB Kasım 10 E Karın ağrısı Giardia (+) yeşil, yumuşak Giardia +++ AB Kasım 59 K Gastroenterit Giardia (+) yumuşak Giardia +++ AB Kasım 6 E Karın ağrısı Giardia (+) katı Giardia + AB Aralık 57 E Gastroenterit Giardia (+) kahverengi Giardia + AB Aralık 24 E Gastroöz. reflü Giardia +++ AB Tarih Yaş Cinsiyet Klinik Tanı Natif Muayene (x40) Gaitada renk içerik şekil Ç.S.F (x40) Assemblage

8 Giardia örneklerindeki Assemblage karmaşası! DNA dizi analizi sonuçlarına göre assemblage A3 çıkan örnekler sadece tek baz değişimi ile HaeIII restriksiyon enzimi için kesim bölgesi oluşturduğu için RFLP analizi sonucunda assemblage E çıkmasına sebep olmuştur. RFLP analizinde HaeIII restriksiyon enzimi için kesim bölgesi oluşturup yanlış sonuç çıkmasına sebep olan dizi ve orjinali sırasıyla 5 -GATCGCCATCCATAACGACGCCATCGCGGCCCTCAG3 ve 5 -GATCGCCATCCATAACGACGCCATCGCGGCTCTCAG3 şeklindedir.

9 Bir çok hayvan türü «özellikle buzağılar» zoonotik cryptosporidiosis için kaynak oluşturmasına rağmen; çalışmamız dahilindeki hastalar şehir merkezinde yaşamakta ve hayvanlarla sık ilişkili değildirler. Bu durum su kaynaklarının kontaminasyonunu işaret etmektedir ve kontaminasyon sıklıkla yılın yağışlı dönemlerinde gerçekleşmektedir. İlginç olarak 5 olgunun 4 ü Tekirdağ ın en az yağış aldığı Haziran ve Temmuz aylarında gerçekleşmiştir. Ayrıca hastalar şehrin ayrı bölgelerinde yaşamaktadır. Bazı çalımalara göre C. parvum un bazı subgenotiplerinin insana özgü olduğu ve antropojenik bulaş gösterdiği düşünülmektedir (Xiao L, Ryan UM; Widmer G, Sullivan S). C. hominis, C. parvum a nazaran daha geç yumurta atılımı ve daha uzun süreli klinik semptomlar sergilemektedir. Bu yüzden insanlarda C. parvum dan daha çeşitli klinik semptomlar oluşturmaktadır. Ayrıca C. hominis, C. parvum un sıklıkla erginlerde rastlanmasına karşın daha çok çocuklarda enfeksiyon oluşturmaktadır (Wielinga PR ve ark; Guk SM ve ark; Bushen OY ve ark).

10 Dünya genelinde Giardia enfeksiyonları sıklıkla Assemblage A, B ve nadiren A-B mix olarak gerçekleşmektedir (Cacció ve ark. 2005; Kohli ve ark. 2008; Franzén ve ark. 2009; Breathnach ve ark. 2010; Jerlström-Hultqvist ve ark. 2010; Ankarlev ve ark. 2010; Al-Mohammed, 2011). İnsan giardiosisinde hayvanların rolü hala tartışmalıdır. Assemblage A nın daha geniş bir konak spektrumuna sahip olduğu ve hatta çeşitli hayvanlardaki yaygınlığı insanlardan daha yüksek olduğu; Assemblage B nin insanlarda daha yaygın olduğu bildirilmiştir. Bu bağlamda zoonotik açıdan assemblage A ön plana çıkmaktadır (Sprong ve ark. 2009). Çalışmamızda, pozitif 27 numunenin 26 sı şehir ve ilçe merkezlerinden gelirken, sadece 1 örnek köyden (assemblage A) gelmiştir. Ancak, her ne kadar olgular şehir merkezlerinden geliyor olsa da, çoğunda assemblage A çıkmış olması, muhtemel bir zoonotik bulaş payının olabileceğini işaret etmektedir. Öte yandan, ilgili assemblage için birincil kaynak olan çiftlik hayvanlarının (Guerden ve ark. 2008; Santín ve ark. 2009) Tekirdağ şehir merkezinde bulunmaması, olası şebeke suyundaki veya köylerden kent pazarlarına getirilen taze sebze ve meyvelerdeki olası kontaminasyonu da akla getirmektedir.

11 Assemblage ve tiplere yönelik tartışmalar devam etmekte olup, assemblage A ve B nin insandan ve hayvandan izole edilen tiplerinin genetik olarak bazı farklılıklara sahip olduğu, olasılıkla da farklı genotipler olabileceği ifade edilmektedir (Cacció ve Ryan 2008). Yine, belli assemblage lere yönelik subgenotip sayısının tahmin edilenden fazla olduğu da öne sürülmüştür. Örneğin, çeşitli konaklardan elde edilen G. duodenalis örnekleri yüksek sekans heterogenitesine sahip ß-giardin gen bölgesi yönünden incelendiğinde, assemblage A nın 8, assemblage B nin 6, assemblage D nin 2 ve assemblage E nin 3 subgenotipinin olduğu, bunlardan A1, A2, A3, A4 ve B3 ün insanlardan, köpeklerden ve buzağılardan izole edildiği, dolayısıyla da ilgili hayvan gruplarının zoonotik açıdan önem taşıdığı bildirilmiştir (Lalle ve ark. 2007). Çalışmamızda elde edilen pozitif örneklerin sekans analizinde bütün subgenotiplerin A3 ve B3 çıkmış olması, bölgedeki hastalık açısından zoonotik bir bulaş dinamiğinin esas olduğu ile ilgili şüphelerimizi pekiştirmektedir.

12 Giardia enfeksiyonları akut ya da kronik diare, su kaybı, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve kilo kaybı gibi geniş ve çeşitli klinik özellikler gösterir (Eckmann, 2003; Cacciò and Ryan, 2008). Hastalığın şiddeti parazitin virulansına, konağın gelişimine, beslenmesine ve immunolojik konumuna bağlı olarak değişmektedir. G. duodenalis in assemblage ları ile hastalık şiddeti arasındaki ilişkiye yönelik bazı bulgular söz konusu olsa da, veriler genellikle kesin değildir (Sahagún ve ark. 2007). Yapılan bu çalışmada, assemblage A saptanan hastaların %33,33 ü sindirim sistemi şikayetine sahip iken, diğerlerinde ilgili sistemi işaret eden herhangi bir bulguya rastlanamamıştır. Assemblage A-B miks 10 hastanın ilk klinik tanısı ise tamamında gastroenterit ilişkilidir. Her ne kadar, pozitif örnek sayısı kesin bir söylem açısından yetersiz kalsa da, miks olguların klinik açıdan öne çıktığını göstermektedir. Mikslerdeki assemblage A da söz konusu olan tekli mutasyon ile klinik arasında bir ilişki olup olmadığı sorusu akla gelmektedir. Bu durumun nedenini kesin olarak belirlemek daha ayrıntılı bir çalışmayı gerektirmektedir. Kaldı ki, miks olgularda assemblage lar arası beklenmedik interaksiyonların ve bunların da bazı beklenmedik sonuçlarının olabileceği akılda tutulmalıdır. Kaldı ki, temelde eşeysiz bir üreme şekline sahip olan Giardia türlerinin, bir çeşit eşeyli üreme sürecine girebiliyor olabilecekleri, bu durumun ise farklı assemblage lar arası genetik değişimleri mümkün kılabileceğini bildirilmiştir (Cooper ve ark. 2007; Teodorovic ve ark. 2007). Öte yandan, ilgili değişimin derecesi ve parazitin doğal döngüsündeki önemi hala tartışmalıdır (Cacciò ve Sprong 2010).

13 Sonuç olarak.. Tekirdağ ili için Giardia enfeksiyonlarından Assemblage A3 ve B3 sorumlu olduğu ortaya konulmuştur. Bu çalışma ile insanda C. hominis enfeksiyonu Türkiye de ilk kez bildirilmiştir.

14 Kaynaklar Al-Mohammed HI (2011). Genotypes of Giardia intestinalis clinical isolates of gastrointestinal symptomatic and asymptomatic Saudi children. Parasitol Res, 108: Ankarklev J, Jerlström Hultqvist J, Ringqvist E, Troell K, Svärd SG (2010). Behind the smile:cell biology and disease mechanisms of Giardia species. Nat Rev Microbiol, 8(6): Breathnach AS, McHugh TD, Butcher PD (2010). Prevalence and clinical correlations of genetic subtypes of Giardia lamblia in an urban setting. Epidemiol Infect, 138: Bushen OY, Kohli A, Pinkerton RC, Dupnik K, Newman RD, Sears CL, Fayer R, Lima AA, Guerrant R. Heavy cryptosporidial infections in children in northeast Brazil: comparison of Cryptosporidium hominis and Cryptosporidium parvum. Trans R Soc Trop Med Hyg 2007;101(4): Cacció SM, Sprong H (2010). Giardia duodenalis: genetic recombination and its implications for taxonomy and molecular epidemiology. Exp Parasitol, 124(1): Cacció SM, de Giacomo M, Pozio E (2002). Sequence analysis of the β giardin gene and development of a PCR-RFLP assay to genotype Giardia duodenalis cysts from human faecal samples. Int J Parasitol, 32: Cacció SM, Thompson RC, McLauchlin J, Smith HV(2005). Unravelling Cryptosporidium and Giardia epidemiology. Trends Parasitol, 21(9): Cacció SM, Ryan U (2008). Molecular epidemiology of giardiosis. Mol Biochem Parasitol, 160(2): Conboy G (1997). Giardia. Can Vet J, 38: Cooper MA, Adam RD, Worobey M, Sterling CR (2007). Population genetics provides evidence for recombination in Giardia. Curr Biol, 17(22): Eckmann L (2003). Mucosal defences against Giardia. Parasite Immunol, 25(5): Franzén O, Jerlström Hultqvist J, Castro E, Sherwood E, Ankarklev J, Reiner DS, Palm D, Andersson JO, Andersson B, Svärd SG (2009). Draft genome sequencing of giardia intestinalis assemblage B isolate GS: is human giardiosis caused by two different species? PLoS Pathog, 5(8):e Guk SM, Yong TS, Park SJ, Park JH, Chai JY. Genotype and animal infectivity of a human isolate of Cryptosporidium parvum in the Republic of Korea. Korean J Parasitol 2004; 42: Heine J. Eine einfache Nachweismethode für Kryptosporidien im Kot. Zbl Vet Med B 1982; 29: Jerlström-Hultqvist J, Ankarklev J, Svärd SG (2010). Is human giardiosis caused by two different Giardia species? Gut Microbes, 1(6): Kohli A, Bushen OY, Pinkerton RC, Houpt E, Newman RD, Sears CL, Lima AAM, Guerrant RL (2008). Giardia duodenalis assemblage, clinical presentation and markers of intestinal inflammation in Brazilian children. Trans R Soc Trop Med Hyg, 102(7): Lalle M, di Regalbono F, Poppi L, Nobili G, Tonanzi D, Pozio E, Cacciò SM (2007). A novel Giardia duodenalis assemblage A subtype in fallow deer. J Parasitol, 93: Lalle M, Pozio E, Capelli G, Bruschi F, Crotti D, Cacció SM (2005). Genetic heterogeneity at the ß-giardin locus among human and animal isolates of Giardia duodenalis and identification of potentially zoonotic subgenotypes. Int J Parasitol, 35: Sprong H, Cacciò SM, van der Giessen JW, on behalf of the ZOOPNET network and partners (2009). Identification of zoonotic genotypes of Giardia duodenalis. PLoS Negl Trop Dis 3(12):3:e558. Santín M, Trout JM, Fayer R (2009). A longitudinal study of Giardia duodenalis genotypes in dairy cows from birth to 2 years of age. Vet Parasitol, 162: Sahagún J, Clavel A, Goni P, Seral C, llorente MT, Castillo FJ, Capilla S, Arias A, Gomez-Lus R (2007). Correlation between the presence of symptoms and the Giardia duodenalis genotype. Eur J Clin Microbiol Infect Dis, 27(1): Teodorovic S, Braverman JM, Elmendorf HG (2007). Unusually low levels of genetic variation among Giardia lamblia isolates. Eukaryot Cell, 6(8): Wielinga PR, de Vries A, van der Goot TH, Mank T, Mars MH, Kortbeek LM, van der Giessen JW. Molecular epidemiology of Cryptosporidium in humans and cattle in The Netherlands. Int J Parasitol 2007; 38: Widmer G, Sullivan S. Genomics and population biology of Cryptosporidium species. Parasite Immunol 2012;34: Xiao L, Ryan UM. Molecular epidemiology. In: Fayer R, Xiao L, eds. Cryptosporidium and Cryptosporidiosis. 1st ed. Boca Raton: CRC Press; p

Aydın da İnsanlardan İzole Edilen Giardia intestinalis Suşlarının Genotiplendirilmesi*

Aydın da İnsanlardan İzole Edilen Giardia intestinalis Suşlarının Genotiplendirilmesi* Kısa Bildiri/Short Communication Mikrobiyol Bul 2016; 50(1): 152-158 doi: 10.5578/mb.10387 Aydın da İnsanlardan İzole Edilen Giardia intestinalis Suşlarının Genotiplendirilmesi* Genotyping of Giardia intestinalis

Detaylı

Trakya Bölgesi ndeki Giardia intestinalis İzolatlarının Genotiplendirilmesi*

Trakya Bölgesi ndeki Giardia intestinalis İzolatlarının Genotiplendirilmesi* Özgün Çalışma/Original Article Mikrobiyol Bul 2015; 49(4): 576-585 Trakya Bölgesi ndeki Giardia intestinalis İzolatlarının Genotiplendirilmesi* Genotyping of Giardia intestinalis Isolates in the Thrace

Detaylı

Asist. Dr. Ayşe N. Varışlı

Asist. Dr. Ayşe N. Varışlı Asist. Dr. Ayşe N. Varışlı 1 GİRİŞ: İshal tüm dünyada, özellikle de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır Akut ishal, özellikle çocuk ve yaşlı hastalarda önemli

Detaylı

SULARLA BULAŞAN PROTOZOONLARIN SÜRVEYANSINDA GELİŞMELER Dr.Mehmet TANYÜKSEL GATA Askeri Tıp Fakültesi, Tıbbi Parazitoloji BD, Ankara Dr.

SULARLA BULAŞAN PROTOZOONLARIN SÜRVEYANSINDA GELİŞMELER Dr.Mehmet TANYÜKSEL GATA Askeri Tıp Fakültesi, Tıbbi Parazitoloji BD, Ankara Dr. SULARLA BULAŞAN PROTOZOONLARIN SÜRVEYANSINDA GELİŞMELER Dr.Mehmet TANYÜKSEL GATA Askeri Tıp Fakültesi, Tıbbi Parazitoloji BD, Ankara Dr.Yüksel GÜRÜZ Ege Üniversitesi, Parazitoloji AD, İzmir Sunu akışı

Detaylı

Giardia intestinalis Genotiplerinin, Real-Time PCR Yöntemi ile Dışkı Örneklerinden Belirlenmesi

Giardia intestinalis Genotiplerinin, Real-Time PCR Yöntemi ile Dışkı Örneklerinden Belirlenmesi doi:10.5222/tmcd.2018.187 Araştırma Giardia intestinalis Genotiplerinin, Real-Time PCR Yöntemi ile Dışkı Örneklerinden Belirlenmesi Mehmet DEMİRCİ*, Akın YİĞİN**, Cemil DEMİR***, Düriye Pelin ACEL****

Detaylı

:Harran Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Şanlıurfa. Derece Alan Üniversite Yıl Sağlık Hizmetleri Meslek. 1995-1997 Ön lisans

:Harran Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Şanlıurfa. Derece Alan Üniversite Yıl Sağlık Hizmetleri Meslek. 1995-1997 Ön lisans ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı :Nebiye YENTÜRDONİ İletişim Bilgileri Adres :Harran Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Şanlıurfa Telefon Mail :0 414 3183212 :n_doni@harran.edu.tr 3. Unvanı :Yrd Doç. Dr. Nebiye

Detaylı

Halis Akalın, Nesrin Kebabcı, Bekir Çelebi, Selçuk Kılıç, Mustafa Vural, Ülkü Tırpan, Sibel Yorulmaz Göktaş, Melda Sınırtaş, Güher Göral

Halis Akalın, Nesrin Kebabcı, Bekir Çelebi, Selçuk Kılıç, Mustafa Vural, Ülkü Tırpan, Sibel Yorulmaz Göktaş, Melda Sınırtaş, Güher Göral Halis Akalın, Nesrin Kebabcı, Bekir Çelebi, Selçuk Kılıç, Mustafa Vural, Ülkü Tırpan, Sibel Yorulmaz Göktaş, Melda Sınırtaş, Güher Göral Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik

Detaylı

Emrah Salman, Zeynep Ceren Karahan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi. Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Emrah Salman, Zeynep Ceren Karahan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi. Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Emrah Salman, Zeynep Ceren Karahan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Antibiyotik kullanımına bağlı ishal etkeni olan Clostridium difficile, nozokomiyal diyarenin en sık

Detaylı

JAVST 2016; 1(1):

JAVST 2016; 1(1): Natural Cyst Shedding in Calves Infected with Giardia Duodenalis Özet Bu çalışma saha koşullarında Aydın yöresindeki farklı ilçelerde ishalli ve Giardia duodenalis ile doğal enfekte 9 buzağıda gerçekleştirildi.

Detaylı

Nevşehir Yöresindeki Yeni Doğan İshalli Buzağılarda Cryptosporidiosis in Real Time PCR ve Nested PCR Yöntemleri ile Saptanması*

Nevşehir Yöresindeki Yeni Doğan İshalli Buzağılarda Cryptosporidiosis in Real Time PCR ve Nested PCR Yöntemleri ile Saptanması* J Fac Vet Med Univ Erciyes 9(2) 79-87, 2012 A.T. ŞİMŞEK, A. İNCİ, A. YILDIRIM, A. ÇİLOĞLU, Z. Araştırma BİŞKİN, Ö. Makalesi DÜZLÜ Research Article Nevşehir Yöresindeki Yeni Doğan İshalli Buzağılarda Cryptosporidiosis

Detaylı

Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalarında ağırlık ve ölüm riskinin tahmininde plazma cell-free DNA düzeyinin önemi

Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalarında ağırlık ve ölüm riskinin tahmininde plazma cell-free DNA düzeyinin önemi Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalarında ağırlık ve ölüm riskinin tahmininde plazma cell-free DNA düzeyinin önemi Bakır M¹, Engin A¹, Kuşkucu MA², Bakır S³, Gündağ Ö¹, Midilli K² Cumhuriyet Üniversitesi

Detaylı

VİRAL GASTROENTERİTLER. Dr. Fatma SIRMATEL 30.1.2013

VİRAL GASTROENTERİTLER. Dr. Fatma SIRMATEL 30.1.2013 VİRAL GASTROENTERİTLER Dr. Fatma SIRMATEL 30.1.2013 Viral gastroenteritler Her yıl yeni enterik viruslar izole edilmektedir. Her yıl 2.2. milyon insan AGE nedeni ile ölmektedir Rotaviruslar < 2 çocuklarda

Detaylı

GİRİŞ. Kan dolaşımı enfeksiyonları (KDE) önemli morbidite ve mortalite sebebi. ABD de yılda 200.000 KDE, mortalite % 35-60

GİRİŞ. Kan dolaşımı enfeksiyonları (KDE) önemli morbidite ve mortalite sebebi. ABD de yılda 200.000 KDE, mortalite % 35-60 Dr. Tolga BAŞKESEN GİRİŞ Kan dolaşımı enfeksiyonları (KDE) önemli morbidite ve mortalite sebebi ABD de yılda 200.000 KDE, mortalite % 35-60 Erken ve doğru tedavi ile mortaliteyi azaltmak mümkün GİRİŞ Kan

Detaylı

Viral gastroenteritlere bağlı salgınlar Türkiye ve Dünyada Güncel Durum

Viral gastroenteritlere bağlı salgınlar Türkiye ve Dünyada Güncel Durum Viral gastroenteritlere bağlı salgınlar Türkiye ve Dünyada Güncel Durum Dr.Gülay KORUKLUOĞLU Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tanımlar Salgın Belirli bir yer (veya populasyonda) ve zamanda, beklenenin üzerinde

Detaylı

UZM. DR. SALİH MAÇİN Şırnak Devlet Hastanesi

UZM. DR. SALİH MAÇİN Şırnak Devlet Hastanesi UZM. DR. SALİH MAÇİN Şırnak Devlet Hastanesi Kronik ishalli pediatrik hastalarda saptanan paraziter etkenler Salih Maçin 1, Filiz Kaya 2, Deniz Çağdaş 3, Hayriye Hızarcıoğlu Gülşen 3, İnci Nur Saltık Temizel

Detaylı

İstanbul daki El Ayak Ağız Hastalığı Vakalarında Coxsackievirus A6 ve Coxsackievirus A16 nın Saptanması

İstanbul daki El Ayak Ağız Hastalığı Vakalarında Coxsackievirus A6 ve Coxsackievirus A16 nın Saptanması İstanbul daki El Ayak Ağız Hastalığı Vakalarında Coxsackievirus A6 ve Coxsackievirus A16 nın Saptanması Dr. Ayşe Nur CEYLAN Antalya 11/11/2017 Sunum Planı 1. Amaç 2. Enterovirüsler 3. El Ayak Ağız Hastalığı(EAAH)

Detaylı

Mikobakteriyolojide yeni nesil dizileme ile analiz

Mikobakteriyolojide yeni nesil dizileme ile analiz Mikobakteriyolojide yeni nesil dizileme ile analiz Prof. Dr. Cengiz ÇAVUŞOĞLU Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İzmir Mikobakteriyolojide kullanım alanları Moleküller epidemiyoloji

Detaylı

Yalçın VURUPALMAZ 1, Volkan ÖTER 2

Yalçın VURUPALMAZ 1, Volkan ÖTER 2 Kocatepe Tıp Dergisi Kocatepe Medical Journal 17:109-117/Ekim/2016 ARAŞTIRMA YAZISI / RESEARCH ARTICLE GİARDİASİS TANILI HASTALARIN DIŞKI ÖRNEKLERİNDE TPI GEN LOKUSU HEDEFLENEREK G. intestinalis GENOTİPLERİNİN

Detaylı

TÜBERKÜLOZ DIŞI MİKOBAKTERİ ENFEKSİYONLARI. Tanı ve Sorunlar. Süheyla SÜRÜCÜOĞLU. Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Manisa

TÜBERKÜLOZ DIŞI MİKOBAKTERİ ENFEKSİYONLARI. Tanı ve Sorunlar. Süheyla SÜRÜCÜOĞLU. Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Manisa TÜBERKÜLOZ DIŞI MİKOBAKTERİ ENFEKSİYONLARI Tanı ve Sorunlar Süheyla SÜRÜCÜOĞLU Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Manisa 1 Sunum İçeriği Tanı kriterleri Tanı kriterlerine ilişkin

Detaylı

TÜBERKÜLOZUN MOLEKÜLER TANISINDA GÜNCEL DURUM

TÜBERKÜLOZUN MOLEKÜLER TANISINDA GÜNCEL DURUM TÜBERKÜLOZUN MOLEKÜLER TANISINDA GÜNCEL DURUM Doç. Dr. Alpaslan Alp Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dünya Sağlık Örgütü 2009 Yılı Raporu Aktif tüberkülozlu hasta

Detaylı

Acinetobacter baumannii'de kolistin direncine yol açan klinik ve moleküler etkenler

Acinetobacter baumannii'de kolistin direncine yol açan klinik ve moleküler etkenler Acinetobacter baumannii'de kolistin direncine yol açan klinik ve moleküler etkenler Elif Nurtop 1, Fulya Bayındır Bilman 2, Şirin Menekşe 3, Özlem Kurt Azap 4, Mehmet Gönen 5, Önder Ergönül 6, Füsun Can

Detaylı

Aydın İlinde Elde Edilen Blastocystis İzolatlarının Alt Tip Dağılımı ve Klinik Semptomların Değerlendirilmesi

Aydın İlinde Elde Edilen Blastocystis İzolatlarının Alt Tip Dağılımı ve Klinik Semptomların Değerlendirilmesi Özgün Çalışma/Original Article Mikrobiyol Bul 2015; 49(1): 98-104 Aydın İlinde Elde Edilen Blastocystis İzolatlarının Alt Tip Dağılımı ve Klinik Semptomların Değerlendirilmesi Subtype Distribution of Blastocystis

Detaylı

Mersin İlinde Farklı Su Kaynaklarında Cryptosporidium spp. Varlığının Araştırılması

Mersin İlinde Farklı Su Kaynaklarında Cryptosporidium spp. Varlığının Araştırılması Özgün Çalışma/Original Article Mikrobiyol Bul 2012; 46(1): 93-100 Mersin İlinde Farklı Su Kaynaklarında Cryptosporidium spp. Varlığının Araştırılması Investigation of the Presence of Cryptosporidium spp.

Detaylı

Major Depresif Bozukluk (MDD) Dünyada maluliyete sebep olan en sık ikinci hastalık Amprik tedavi yaklaşımı İlaca yanıt Yan etki bireysel farklılıklar

Major Depresif Bozukluk (MDD) Dünyada maluliyete sebep olan en sık ikinci hastalık Amprik tedavi yaklaşımı İlaca yanıt Yan etki bireysel farklılıklar Esra Arslan Ateş, Korkut Ulucan, Mesut Karahan, Kaan Yılancıoğlu, Hüseyin Ünübol, Ahmet İlter Güney, Muhsin Konuk, Nevzat Tarhan. Dr. Esra ARSLAN ATEŞ Marmara Üniversitesi Pendik EAH Tıbbi Genetik Major

Detaylı

Isırıkla İlgili Literatür İncelemesi

Isırıkla İlgili Literatür İncelemesi Isırıkla İlgili Literatür İncelemesi Prof. Dr. Tuna DEMİRDAL İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları AD, SB Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kliniği, İzmir Avcılarda

Detaylı

Viral gastroenteritler

Viral gastroenteritler Viral gastroenteritler Prof Dr Gülden Çelik Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Olgu 1.5 yaşında çocuk hasta Ateş, kusma,ishal Mukuslu,sulu sık dışkılama ile geliyor Dışkıda gram boyama Kış Mevsim Test

Detaylı

Van İli içme sularının Cryptosporidium spp. ookistleri yönünden incelenmesi

Van İli içme sularının Cryptosporidium spp. ookistleri yönünden incelenmesi Araştırma Makalesi/Original Article Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi Van İli içme sularının Cryptosporidium spp. ookistleri yönünden incelenmesi Investigation for Cryptosporidium spp. oocysts of

Detaylı

Paraziter diyare tedavisi

Paraziter diyare tedavisi Paraziter diyare tedavisi Prof. Dr. Cüneyt BALCIOĞLU Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji AD Protozoonlar Entamoeba histolytica Giardia intestinalis Cryptosporidium spp. Dientamoeba

Detaylı

YEDİ DAKİKA YEDİ BÖLGE: ENDEMİK ENFEKSİYONLAR- EGE BÖLGESİ

YEDİ DAKİKA YEDİ BÖLGE: ENDEMİK ENFEKSİYONLAR- EGE BÖLGESİ YEDİ DAKİKA YEDİ BÖLGE: ENDEMİK ENFEKSİYONLAR- EGE BÖLGESİ Prof. Dr. Tuna DEMİRDAL İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Atatürk EAH Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Ege ve Enfeksiyonlar Ege bölgesinde

Detaylı

GIARDIOSIS. Giardia intestinalis Giardia duodenalis Giardia lamblia

GIARDIOSIS. Giardia intestinalis Giardia duodenalis Giardia lamblia GIARDIOSIS Giardia intestinalis Giardia duodenalis Giardia lamblia İnce bağırsaklarda, çoğunlukla duodeneumda, nadiren safra kesesi ve safra yollarında Oluşturduğu hastalık Giardiosis (Giyardiyoz) GIARDIOSIS

Detaylı

Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Kandida Enfeksiyonları ve Mortaliteyi Etkileyen Risk Faktörleri

Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Kandida Enfeksiyonları ve Mortaliteyi Etkileyen Risk Faktörleri Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Kandida Enfeksiyonları ve Mortaliteyi Etkileyen Risk Faktörleri Emel AZAK, Esra Ulukaya, Ayşe WILLKE Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik

Detaylı

Orta Doğu Solunum Sendromu Coronavirüs (MERS-CoV) İnfeksiyonu

Orta Doğu Solunum Sendromu Coronavirüs (MERS-CoV) İnfeksiyonu Orta Doğu Solunum Sendromu Coronavirüs (MERS-CoV) İnfeksiyonu Dr. Murat Kutlu Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 2 Ekim 2012 3 439 ( %40,5)

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER * Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER *Bitki nüklear, mitokondriyal ve kloroplast DNA'ları *Burada yer alan bugünkü bilgilerimizin çoğu, moleküler evrim mekanizması ve oranları kullanılarak

Detaylı

Mutalip Çiçek 1, Hasan Yılmaz 2. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Mutalip Çiçek 1, Hasan Yılmaz 2. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 70 Dicle Tıp Dergisi / Dicle Medical M. Çiçek Journal ve ark. İshalli Çocuklarda Cryptosporidium spp. 2011; 38 (1): 70-75 ÖZGÜN ARAŞTIRMA / ORIGINAL ARTICLE İshalli çocuklarda Cryptosporidium spp. ve diğer

Detaylı

Prevalence of Cryptosporidiosis and Molecular Characterization of Cryptosporidium spp. in Calves in Erzurum [1]

Prevalence of Cryptosporidiosis and Molecular Characterization of Cryptosporidium spp. in Calves in Erzurum [1] Kafkas Univ Vet Fak Derg 19 (6): 969-974, 2013 DOI: 10.9775/kvfd.2013.9187 Journal Home-Page: http://vetdergi.kafkas.edu.tr Online Submission: http://vetdergikafkas.org RESEARCH ARTICLE Prevalence of Cryptosporidiosis

Detaylı

Dr. İsmail Yaşar AVCI GATA İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Dr. İsmail Yaşar AVCI GATA İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı KLİNİK BELİRTİ ve BULGULAR KOLERA Dr. İsmail Yaşar AVCI GATA İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 1 Koleranın temel kliniği yoğun ishal ve kusma ile seyreden ve sonucunda gelişen

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI MOLEKÜLER 2014-2015 BİYOLOJİ LABORATUVARI GÜZ DÖNEMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI 7.HAFTA DERS NOTLARI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ Sayfa 1 / 6 1. RFLP (RESTRİKSİYON PARÇA UZUNLUK

Detaylı

IL28B genotip tayini kronik hepatit B hastalarında oral antiviral tedavi cevabını öngörmede kullanılabilir mi?

IL28B genotip tayini kronik hepatit B hastalarında oral antiviral tedavi cevabını öngörmede kullanılabilir mi? IL28B genotip tayini kronik hepatit B hastalarında oral antiviral tedavi cevabını öngörmede kullanılabilir mi? Sıla Akhan, Aynur Aynıoğlu, Elif Sargın Altunok, Murat Sayan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi,

Detaylı

TLERDE SEROLOJİK/MOLEK HANGİ İNCELEME?) SAPTANMASI

TLERDE SEROLOJİK/MOLEK HANGİ İNCELEME?) SAPTANMASI * VİRAL V HEPATİTLERDE TLERDE SEROLOJİK/MOLEK K/MOLEKÜLER LER TESTLER (NE ZAMANHANG HANGİ İNCELEME?) *VİRAL HEPATİTLERDE TLERDE İLAÇ DİRENCİNİN SAPTANMASI *DİAL ALİZ Z HASTALARININ HEPATİT T AÇISINDAN

Detaylı

DNA Dizileme (Sekanslama)

DNA Dizileme (Sekanslama) T.C GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PENDİK VETERİNER KONTROL ENSTİTÜSÜ DNA Dizileme (Sekanslama) Dr. Eray ATIL Vet. Hekim, Mikrobiyolog Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Eğitim Bilgileri Eğitim süresi

Detaylı

ABSTRACT. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Tüketici Güvenliği Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanlığı, ANKARA 2

ABSTRACT. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Tüketici Güvenliği Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanlığı, ANKARA 2 2. ULUSLARARASI SU VE SAĞLIK KONGRESİ - 2017 Makale Dili Türkçe /Article Language Turkish Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi İçme kullanma sularındaki Cryptosporidium ookist ve Giardia kistlerinin

Detaylı

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı Hazırlayan Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Virolojik Teşhis Laboratuvarı Etken: Etken,

Detaylı

İklim ve vektör bağımlı güncel viral enfeksiyonlar

İklim ve vektör bağımlı güncel viral enfeksiyonlar İklim ve vektör bağımlı güncel viral enfeksiyonlar Prof.Dr. Ayşen Gargılı Marmara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Epidemiyoloji Araştırma Merkezi Ulusal Kan Merkezler ve Transfüzyon Tıbbı Kursu

Detaylı

TÜRKİYE DE MİDE KANSERLERİ SIKLIĞI, COĞRAFİ DAĞILIMI VE KLİNİK ÖZELLİKLERİ. Prof.Dr.Fikri İçli

TÜRKİYE DE MİDE KANSERLERİ SIKLIĞI, COĞRAFİ DAĞILIMI VE KLİNİK ÖZELLİKLERİ. Prof.Dr.Fikri İçli TÜRKİYE DE MİDE KANSERLERİ SIKLIĞI, COĞRAFİ DAĞILIMI VE KLİNİK ÖZELLİKLERİ Prof.Dr.Fikri İçli ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİNDE 1990 YILINDA GÖRÜLEN KANSERLERİN DAĞILIMI (PATOLOJİ KAYITLARI) Erkek 1898

Detaylı

POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU (PZR-PCR) VE RESTRİKSİYON PARÇA UZUNLUĞU POLİMORFİZMİ (RFLP)

POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU (PZR-PCR) VE RESTRİKSİYON PARÇA UZUNLUĞU POLİMORFİZMİ (RFLP) Deney: M 1 POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU (PZR-PCR) VE RESTRİKSİYON PARÇA UZUNLUĞU POLİMORFİZMİ (RFLP) a) PCR yöntemi uygulaması b) RPLF sonuçları değerlendirilmesi I. Araç ve Gereç dntp (deoksi Nükleotid

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Neslihan Çiçek Deniz. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü

VAKA SUNUMU. Dr. Neslihan Çiçek Deniz. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü VAKA SUNUMU Dr. Neslihan Çiçek Deniz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü N.E.K. 5.5 YAŞ, KIZ 1. Başvuru: Haziran 2011 (2 yaş 4 aylık) Şikayet: idrar renginde koyulaşma Hikaye: 3-4

Detaylı

FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ

FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI I. YIL I II MBG 101 Z Genel Biyoloji I General Biology I (4-0) 4 5 MBG 103 Z Genel Biyoloji Laboratuvarı I General Biology Laboratory I (0-4) 2 4 KIM 105 Z Genel Kimya I General Chemistry

Detaylı

mm3, periferik yaymasında lenfosit hakimiyeti vardı. GİRİŞ hastalığın farklı şekillerde isimlendirilmesine neden Olgu 2 Olgu 3

mm3, periferik yaymasında lenfosit hakimiyeti vardı. GİRİŞ hastalığın farklı şekillerde isimlendirilmesine neden Olgu 2 Olgu 3 24 P. I. AĞRAS ve Ark. GİRİŞ Ürtikeryal vaskülit histolojik olarak vaskülit bulgularını gösteren, klinikte persistan ürtikeryal döküntülerle karakterize olan bir klinikopatolojik durumdur (1). Klinikte

Detaylı

MANTARLARIN EPİDEMİYOLOJİK TİPLENDİRİLMESİ. Dr. Ayşe Kalkancı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Ankara

MANTARLARIN EPİDEMİYOLOJİK TİPLENDİRİLMESİ. Dr. Ayşe Kalkancı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Ankara MANTARLARIN EPİDEMİYOLOJİK TİPLENDİRİLMESİ Dr. Ayşe Kalkancı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Ankara Taksonomik terimler Alem (Kingdom) Bölüm veya şube (divisio, filum)

Detaylı

Steril pyrüili böbrek nakli hastalarında gerçek zamanlı multipleks polimeraz zincir reaksiyon test sonuçları

Steril pyrüili böbrek nakli hastalarında gerçek zamanlı multipleks polimeraz zincir reaksiyon test sonuçları Steril pyrüili böbrek nakli hastalarında gerçek zamanlı multipleks polimeraz zincir reaksiyon test sonuçları Mehmet Sarıer 1, Meltem Demir 2, Şafak Göktaş 3, İbrahim Duman 1, Yücel Yüksel 4, Levent Yücetin

Detaylı

Ortadoğu Solunum Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV)

Ortadoğu Solunum Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV) Ortadoğu Solunum Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV) Dr. Murat Kutlu Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Sunum planı Giriş Etiyoloji Epidemiyoloji

Detaylı

Türkiye Parazitoloji Dergisi, 33 (2): 120-124, 2009 Türkiye Parazitol Derg. Türkiye Parazitoloji Derneği Turkish Society for Parasitology Taze ve Formaldehitle Saklanmış Dışkı Örneklerinde Cryptosporidiosisin

Detaylı

Emine Zuhal Kalaycı Çekin 1, Gülşah Malkoçoğlu 3, Nicolas Fortineau 2, Banu Bayraktar 1, Thierry Naas 2, Elif Aktaş 1

Emine Zuhal Kalaycı Çekin 1, Gülşah Malkoçoğlu 3, Nicolas Fortineau 2, Banu Bayraktar 1, Thierry Naas 2, Elif Aktaş 1 Karbapenem dirençli Pseudomonas aeruginosa izolatlarında karbapenemaz varlığının genotipik ve fenotipik yöntemlerle araştırılması ve MALDI-TOF MS aracılığı ile yüksek riskli klon tayini Emine Zuhal Kalaycı

Detaylı

Su Kaynaklı Bir Parazit: Cryptosporidium

Su Kaynaklı Bir Parazit: Cryptosporidium Derleme Su Kaynaklı Bir Parazit: Cryptosporidium A WATERBORN PARASITE: CRYPTOSPORIDIUM Selma USLUCA, Ümit AKSOY Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Parazitoloji Anabilim Dalı Selma USLUCA Dokuz Eylül

Detaylı

RIDA Quick Cryptosporidium

RIDA Quick Cryptosporidium RIDA Quick Cryptosporidium Makale No: N 1202 R-Biopharm AG, Landwehrstr. 54, D-64293 Darmstadt, Germany Tel: +49 (0) 61 51 81 02-0 / Fax: +49 (0) 61 51 81 02-20 Χ 1. Kullanım amacı Sadece in vitro diyagnostik

Detaylı

Gebelik ve Enfeksiyonlar. Prof.Dr. Levent GÖRENEK

Gebelik ve Enfeksiyonlar. Prof.Dr. Levent GÖRENEK Gebelik ve Enfeksiyonlar Prof.Dr. Levent GÖRENEK Olgulara Yaklaşım 2 1. TORCH grubu enfeksiyon etkenleri nelerdir? Toxoplasmosis Other (Sifiliz, Varicella zoster ) Rubella Cytomegalovirus Herpes simplex

Detaylı

Akut İshalli Çocuklarda İshal Etkenleri, Çevresel Etkenler ve Diyette Doğal Probiyotik Tüketiminin İshal Şiddeti İle İlişkisi

Akut İshalli Çocuklarda İshal Etkenleri, Çevresel Etkenler ve Diyette Doğal Probiyotik Tüketiminin İshal Şiddeti İle İlişkisi Akut İshalli Çocuklarda İshal Etkenleri, Çevresel Etkenler ve Diyette Doğal Probiyotik Tüketiminin İshal Şiddeti İle İlişkisi Bahri Elmas, Şeyda Tok, Öner Özdemir TC Sağlık Bakanlığı Sakarya Üniversitesi

Detaylı

SOLİT ORGAN TRANSPLANTASYONU ve BK VİRUS ENFEKSİYONLARI Doç. Dr. Derya Mutlu Güçlü immunsupresifler Akut, Kronik rejeksiyon Graft yaşam süresi? Eskiden bilinen veya yeni tanımlanan enfeksiyon etkenleri:

Detaylı

NEVŞEHİR İLİNDE HEPATİT C VİRÜS GENOTİP DAĞILIMI İLE SERUM ALANİN AMİNOTRANSFERAZ VE KANTİTATİF SERUM HCV RNA DÜZEYLERİ İLİŞKİSİ*

NEVŞEHİR İLİNDE HEPATİT C VİRÜS GENOTİP DAĞILIMI İLE SERUM ALANİN AMİNOTRANSFERAZ VE KANTİTATİF SERUM HCV RNA DÜZEYLERİ İLİŞKİSİ* ANKEM Derg 2015;29(1):3640 doi: 10.5222/ankem.2015.036 Araştırma NEVŞEHİR İLİNDE HEPATİT C VİRÜS GENOTİP DAĞILIMI İLE SERUM ALANİN AMİNOTRANSFERAZ VE KANTİTATİF SERUM HCV RNA DÜZEYLERİ İLİŞKİSİ* Deniz

Detaylı

BAĞIRSAK PROTOZOONLARINDA İN-VİTRO KÜLTÜR SİSTEMLERİ. Prof.Dr. Sibel Ergüven Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD.

BAĞIRSAK PROTOZOONLARINDA İN-VİTRO KÜLTÜR SİSTEMLERİ. Prof.Dr. Sibel Ergüven Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD. BAĞIRSAK PROTOZOONLARINDA İN-VİTRO KÜLTÜR SİSTEMLERİ Prof.Dr. Sibel Ergüven Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD. In-vitro kültür yöntemleri Direkt mikroskopik tanının yetersiz kaldığı

Detaylı

MİKROBİYOTA-2018 Prof. Dr. Ener Çağrı DİNLEYİCİ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

MİKROBİYOTA-2018 Prof. Dr. Ener Çağrı DİNLEYİCİ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı MİKROBİYOTA-2018 Prof. Dr. Ener Çağrı DİNLEYİCİ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı KLİMİK-2018 ANTALYA OECD VERİLERİ-2017 OECD VERİLERİ-2017 OECD

Detaylı

HPV Moleküler Tanısında Güncel Durum. DNA bazlı Testler KORAY ERGÜNAY 1.ULUSAL KLİNİK MİKROBİYOLOJİ KONGRESİ

HPV Moleküler Tanısında Güncel Durum. DNA bazlı Testler KORAY ERGÜNAY 1.ULUSAL KLİNİK MİKROBİYOLOJİ KONGRESİ 1.ULUSAL KLİNİK MİKROBİYOLOJİ KONGRESİ HPV Moleküler Tanısında Güncel Durum DNA bazlı Testler KORAY ERGÜNAY Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Viroloji Ünitesi HPV tanısı... Sitolojik/Patolojik

Detaylı

MOLEKÜLER TANISI DÜZEN GENETİK HASTALIKLAR TANI MERKEZİ. SERPİL ERASLAN, PhD

MOLEKÜLER TANISI DÜZEN GENETİK HASTALIKLAR TANI MERKEZİ. SERPİL ERASLAN, PhD β-talaseminin MOLEKÜLER TANISI DÜZEN GENETİK HASTALIKLAR TANI MERKEZİ SERPİL ERASLAN, PhD BETA TALASEMİ HEMOGLOBİNOPATİLER Otozomal resesif (globin gen ailesi) Özellikle Çukurova, Akdeniz kıyı şeridi,

Detaylı

TONSİLLOFARENJİT TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI

TONSİLLOFARENJİT TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI TONSİLLOFARENJİT TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI Akut tonsillofarenjit veya çocukluk çağında daha sık karşılaşılan klinik tablosu ile tonsillit, farinks ve tonsil dokusunun inflamasyonudur ve doktora başvuruların

Detaylı

KLİNİK ÖRNEKLERDE GERÇEK ZAMANLI MULTİPLEKS POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU YÖNTEMİYLE AKUT BAKTERİYEL MENENJİT TANISI

KLİNİK ÖRNEKLERDE GERÇEK ZAMANLI MULTİPLEKS POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU YÖNTEMİYLE AKUT BAKTERİYEL MENENJİT TANISI KLİNİK ÖRNEKLERDE GERÇEK ZAMANLI MULTİPLEKS POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU YÖNTEMİYLE AKUT BAKTERİYEL MENENJİT TANISI AMAÇ Bu çalışmanın amacı, doğrudan klinik örneklerde hızlı ve güvenilir bir şekilde akut

Detaylı

Çevrimsel Araştırma. Prof.Dr. Yağız Üresin. İ.Ü. İlaç Araştırmaları Birimi İTF Tıbbi Farmakoloji AD

Çevrimsel Araştırma. Prof.Dr. Yağız Üresin. İ.Ü. İlaç Araştırmaları Birimi İTF Tıbbi Farmakoloji AD Çevrimsel Araştırma Prof.Dr. Yağız Üresin İ.Ü. İlaç Araştırmaları Birimi İTF Tıbbi Farmakoloji AD 1 2 Çevrimsel ve Klinik Bilim- Yeni bir bakış açısı zamanı Çevrimsel Araştırma yayınlarının yıllara göre

Detaylı

Vaxoral. Tekrarlayan bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde 5. Şimdi. Zamanı. KOAH Kronik bronşit Sigara kullanımı

Vaxoral. Tekrarlayan bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde 5. Şimdi. Zamanı. KOAH Kronik bronşit Sigara kullanımı Tekrarlayan bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde 5 Şimdi KOAH Kronik bronşit Sigara kullanımı Yaşlılık Düşük bağışıklık Hırıltılı öksürük Kirli ortam Pasif içicilik Zamanı Tekrarlayan

Detaylı

TEKİRDAĞ DA İNSANLARDA Giardia spp. VARLIĞININ MİKROSKOBİK YÖNTEM ve PCR ARACILIĞIYLA TAKİBİ Şadiye KAPLAN KÜÇÜK Yüksek Lisans Tezi Biyoloji Anabilim

TEKİRDAĞ DA İNSANLARDA Giardia spp. VARLIĞININ MİKROSKOBİK YÖNTEM ve PCR ARACILIĞIYLA TAKİBİ Şadiye KAPLAN KÜÇÜK Yüksek Lisans Tezi Biyoloji Anabilim TEKİRDAĞ DA İNSANLARDA Giardia spp. VARLIĞININ MİKROSKOBİK YÖNTEM ve PCR ARACILIĞIYLA TAKİBİ Şadiye KAPLAN KÜÇÜK Yüksek Lisans Tezi Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Sırrı KAR 2013 T.C. NAMIK KEMAL

Detaylı

DÜZEN LABORATUVARLAR GRUBU MOLEKÜLER TANI MERKEZİ İSTANBUL

DÜZEN LABORATUVARLAR GRUBU MOLEKÜLER TANI MERKEZİ İSTANBUL DÜZEN LABORATUVARLAR GRUBU MOLEKÜLER TANI MERKEZİ İSTANBUL PRENATAL VE POSTNATAL MOLEKÜLER TANI TESTLERİ Dr.Belgin Eroğlu Kesim *1800 lerde Mendel ile başlayan serüven, *1900 lerde kalıtım biriminin gen

Detaylı

Blastocystis in moleküler epidemiyolojisi

Blastocystis in moleküler epidemiyolojisi Dicle Tıp Dergisi / 2015; 42 (4): 541-545 Dicle Medical Journal doi: 10.5798/diclemedj.0921.2015.04.0627 DERLEME / REVIEW ARTICLE Blastocystis in moleküler epidemiyolojisi Molecular epidemiology of Blastocystis

Detaylı

AKUT GASTROENTERİTLER YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT GASTROENTERİTLER YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT GASTROENTERİTLER YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 GASTROENTERİTLER Gastroenterit (g.e) gastrointestinal kanalın herhangi bir bölümünün inflamasyonudur

Detaylı

TULAREMİ OLGU SORGULAMA FORMU. Dr. Güven ÇELEBİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

TULAREMİ OLGU SORGULAMA FORMU. Dr. Güven ÇELEBİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD TULAREMİ OLGU SORGULAMA FORMU Dr. Güven ÇELEBİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD TULAREMİ OLGU SORGULAMA FORMU Genel Bilgiler: Tularemi olgu

Detaylı

Erişkin Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu nda Prematür Ejakülasyon Sıklığı: 2D:4D Oranı İle İlişkisi

Erişkin Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu nda Prematür Ejakülasyon Sıklığı: 2D:4D Oranı İle İlişkisi Erişkin Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu nda Prematür Ejakülasyon Sıklığı: 2D:4D Oranı İle İlişkisi *Kenar İ. Ayşe Nur, **Sezai Üstün Aydın, *Alper Zıblak *Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

OLGU 3 (39 yaşında erkek)

OLGU 3 (39 yaşında erkek) Yakınma OLGU 3 (39 yaşında erkek) Yaklaşık dört aydır öksürük, Kanlı balgam çıkarma, Göğüs ağrısı ve halsizlik yakınmaları Özgeçmiş Beş yıl önce çekilen akciğer radyogramında sağ üst ve alt zonda tespit

Detaylı

KRONİK HEPATİT C Lİ HASTALARDA HEPATİT C VİRUSU (HCV) GENOTİPLERİ İLE ALANİN AMİNOTRANSFERAZ VE HCV-RNA DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI

KRONİK HEPATİT C Lİ HASTALARDA HEPATİT C VİRUSU (HCV) GENOTİPLERİ İLE ALANİN AMİNOTRANSFERAZ VE HCV-RNA DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI Kısa Bildiri/Short Communication Mikrobiyol Bul 2010; 44: 111-115 KRONİK HEPATİT C Lİ HASTALARDA HEPATİT C VİRUSU (HCV) GENOTİPLERİ İLE ALANİN AMİNOTRANSFERAZ VE HCV-RNA DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN

Detaylı

HİPERVİRÜLAN ESCHERİCHİA COLİ ST131 KLONU ÜLKEMİZDE YENİ Mİ?

HİPERVİRÜLAN ESCHERİCHİA COLİ ST131 KLONU ÜLKEMİZDE YENİ Mİ? HİPERVİRÜLAN ESCHERİCHİA COLİ ST131 KLONU ÜLKEMİZDE YENİ Mİ? Elif Aktaş, Nezahat Gürler, Nafia Canan Gürsoy, Barış Otlu, Bahar Akgün Karapınar, Zuhal Kalaycı Çekin, Gülsüm İnanç, Emin Bulut, Çiğdem Kayacan

Detaylı

Akut Hepatit C: Bir Olgu Sunumu. Uz.Dr.Sevil Sapmaz Karabağ İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Manisa

Akut Hepatit C: Bir Olgu Sunumu. Uz.Dr.Sevil Sapmaz Karabağ İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Manisa Akut Hepatit C: Bir Olgu Sunumu Uz.Dr.Sevil Sapmaz Karabağ İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Manisa Olgu 24 yaşında erkek hasta 6. sınıf tıp öğrencisi Ortopedi polikliniğine başvurmuş Rutin

Detaylı

AİLESEL AKDENİZ ATEŞİ (AAA-FMF)

AİLESEL AKDENİZ ATEŞİ (AAA-FMF) AİLESEL AKDENİZ ATEŞİ (AAA-FMF) MOLEKÜLER YAKLAŞIMLAR DÜZEN GENETİK HASTALIKLAR TANI MERKEZİ SERPİL ERASLAN, PhD AİLESEL AKDENİZ ATEŞİ Otozomal resesif kalıtım Akdeniz ve Ortadoğu kökenli populasyonlarda

Detaylı

İlaç direnci saptanmasında yeni yöntemler. Prof. Dr. Cengiz ÇAVUŞOĞLU Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD, Bornova, İZMİR

İlaç direnci saptanmasında yeni yöntemler. Prof. Dr. Cengiz ÇAVUŞOĞLU Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD, Bornova, İZMİR İlaç direnci saptanmasında yeni yöntemler Prof. Dr. Cengiz ÇAVUŞOĞLU Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD, Bornova, İZMİR 2050 TB Eliminasyon Hedefi (WHO; Global Tuberculosis Report 2012)

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 01.12.2014. : Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Sinop

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 01.12.2014. : Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Sinop HÜLYA SİPAHİ ÖZGEÇMİŞ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 01.12.2014 Adres : Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Sinop Telefon : 3682715516-4206 E-posta Doğum Tarihi : Faks : Kadro

Detaylı

PREİMPLANTASYON GENETİK TANIDA KULLANILAN YÖNTEMLER ve ÖNEMİ

PREİMPLANTASYON GENETİK TANIDA KULLANILAN YÖNTEMLER ve ÖNEMİ PREİMPLANTASYON GENETİK TANIDA KULLANILAN YÖNTEMLER ve ÖNEMİ Yrd. Doç. Dr. Hakan GÜRKAN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı PGT NEDİR? Gebelik öncesi genetik tanı (PGT) adı verilen

Detaylı

İNFEKSİYÖZ ENSEFALİTLER: HSV-1 E BAĞLI OLAN VE OLMAYAN OLGULARIN KARŞILAŞTIRILMASI

İNFEKSİYÖZ ENSEFALİTLER: HSV-1 E BAĞLI OLAN VE OLMAYAN OLGULARIN KARŞILAŞTIRILMASI İNFEKSİYÖZ ENSEFALİTLER: HSV-1 E BAĞLI OLAN VE OLMAYAN OLGULARIN KARŞILAŞTIRILMASI Seniha Başaran, Elif Agüloğlu, Aysun Sarıbuğa, Serap Şimşek Yavuz, Atahan Çağatay, Oral Öncül, Halit Özsüt, Haluk Eraksoy

Detaylı

GÜNLER Histoloji I A Teorik.

GÜNLER Histoloji I A Teorik. 1. SINIF, II. YARIYIL (2013 YILI VE SONRASI GİRİŞLİ ÖĞRENCİLER) A B A B A B Türk Dili II Güzel Sanatlar II / Beden E-Eğitim Eğitim II A B A B Genetik A Uygulama B Uygulama A B A Genetik B B A Uygulama

Detaylı

Dışkı Örneklerinde Blastocystis spp. Varlığının Mikroskobik, Kültür ve Moleküler Yöntemlerle Araştırılması*

Dışkı Örneklerinde Blastocystis spp. Varlığının Mikroskobik, Kültür ve Moleküler Yöntemlerle Araştırılması* Özgün Çalışma/Original Article Mikrobiyol Bul 2015; 49(1): 85-97 Dışkı Örneklerinde Blastocystis spp. Varlığının Mikroskobik, Kültür ve Moleküler Yöntemlerle Araştırılması* Investigation of the Presence

Detaylı

İmmun sistemi baskılanmış hasta popülasyonunun artması Tanı yöntemlerinin gelişmesi 1990 lı yıllardan sonra yayın sayısında artış Son beş yılda pik

İmmun sistemi baskılanmış hasta popülasyonunun artması Tanı yöntemlerinin gelişmesi 1990 lı yıllardan sonra yayın sayısında artış Son beş yılda pik 1 İmmun sistemi baskılanmış hasta popülasyonunun artması Tanı yöntemlerinin gelişmesi 1990 lı yıllardan sonra yayın sayısında artış Son beş yılda pik yaptı 2 TDM lerin insandan insana veya hayvandan insana

Detaylı

HEPATİT DELTA Klinik Özellikler, Tanı ve Tedavi. Prof. Dr. Mustafa Kemal ÇELEN Diyarbakır

HEPATİT DELTA Klinik Özellikler, Tanı ve Tedavi. Prof. Dr. Mustafa Kemal ÇELEN Diyarbakır HEPATİT DELTA Klinik Özellikler, Tanı ve Tedavi Prof. Dr. Mustafa Kemal ÇELEN Diyarbakır HDV 1700 nükleotidden oluşmaktadır Delta Ag S (22 kda) 195 aminoasit L (24 kda) 214 aminoasit Delta Ag ni 4 ayrı

Detaylı

BU İNFLUENZA SALGIN DEĞİL: ÇOCUK VE ERİŞKİN HASTALARIMIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ

BU İNFLUENZA SALGIN DEĞİL: ÇOCUK VE ERİŞKİN HASTALARIMIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ BU İNFLUENZA SALGIN DEĞİL: ÇOCUK VE ERİŞKİN HASTALARIMIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ *Bahar Kandemir, *İbrahim Erayman, **Sevgi Pekcan, ***Ümmügülsüm Dikici, *Selver Can, ***Mehmet Özdemir, *Mehmet Bitirgen *

Detaylı

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA. Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA. Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE MERS-CoV (Middle East Respiratoy Seyndrome- Corona Virus Mers-CoV Öyküsü İlk olgu: v Haziran 2012 Suudi Arabistan v Pnömoni ve akut böbrek yetmezliği-

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER Virüsler Hücresel yapı da dahil olmak üzere canlıların ortak özelliklerini göstermeyen canlılardır. Prokaryotlardan daha küçüklerdir.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BİTERAL 250 mg Film Kaplı Tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Ornidazol Her film kaplı tablet 250 mg ornidazol içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. BİTERAL 250 mg Film Kaplı Tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Ornidazol Her film kaplı tablet 250 mg ornidazol içermektedir. KULLANMA TALİMATI BİTERAL 250 mg Film Kaplı Tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Ornidazol Her film kaplı tablet 250 mg ornidazol içermektedir. Yardımcı Maddeler: Diğer yardımcı maddeler için 6.1 e

Detaylı

KOLOREKTAL KARSİNOMLARDA HPV NİN ROLÜ VE KARSİNOGENEZ AÇISINDAN P53 VE BCL-2 İLE İLİŞKİSİ

KOLOREKTAL KARSİNOMLARDA HPV NİN ROLÜ VE KARSİNOGENEZ AÇISINDAN P53 VE BCL-2 İLE İLİŞKİSİ KOLOREKTAL KARSİNOMLARDA HPV NİN ROLÜ VE KARSİNOGENEZ AÇISINDAN P53 VE BCL-2 İLE İLİŞKİSİ Ruksan ELAL 1, Arsenal SEZGİN ALİKANOĞLU 2, Dinç SÜREN 2, Mustafa YILDIRIM 3, Nurullah BÜLBÜLLER 4, Cem SEZER 2

Detaylı

Olgularla Parazitoloji. Doç. Dr. Gülay ARAL AKARSU Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Bilim Dalı

Olgularla Parazitoloji. Doç. Dr. Gülay ARAL AKARSU Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Bilim Dalı Olgularla Parazitoloji Doç. Dr. Gülay ARAL AKARSU Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Bilim Dalı Olgu 1 13 yaşında çocuk hasta İlki 2 ay önce başlayan ve her biri 5-7 gün süren iki diyare

Detaylı

Enterobacteriaceae Ġzolatlarında Karbapenemazların Saptanmasında Modifiye Hodge Testi ve Carba NP Testlerinin Karşılaştırılması

Enterobacteriaceae Ġzolatlarında Karbapenemazların Saptanmasında Modifiye Hodge Testi ve Carba NP Testlerinin Karşılaştırılması Enterobacteriaceae Ġzolatlarında Karbapenemazların Saptanmasında Modifiye Hodge Testi ve Carba NP Testlerinin Karşılaştırılması Gülçin BAYRAMOĞLU 1, Gülşen ULUÇAM 1, Çiğdem GENÇOĞLU ÖZGÜR 2, Ali Osman

Detaylı

K İŞİSEL BİLGİLER. : ahmetgenc_@hotmail.com & agenc@adiyaman.edu.tr

K İŞİSEL BİLGİLER. : ahmetgenc_@hotmail.com & agenc@adiyaman.edu.tr K İŞİSEL BİLGİLER Ad Soyadı : Ahmet GENÇ Doğum Yeri/Tarihi : Hatay / 10.12.1979 Adres : Adıyaman Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri MYO, Altınşehir, 02040 ADIYAMAN T : 04162233800/1671 Fax : (0 416) 223 2071

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Moleküler Biyoloji Lab. Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

Tüm Genom Analizi ve Klinik Mikrobiyoloji. Dr. Burak Aksu M.Ü. Tıp Fakültesi T.Mikrobiyoloji AD.

Tüm Genom Analizi ve Klinik Mikrobiyoloji. Dr. Burak Aksu M.Ü. Tıp Fakültesi T.Mikrobiyoloji AD. Tüm Genom Analizi ve Klinik Mikrobiyoloji Dr. Burak Aksu M.Ü. Tıp Fakültesi T.Mikrobiyoloji AD. Tüm Genom Analizi ve Klinik Mikrobiyoloji DNA dizileme yöntemleri Tüm genom analizi Mikrobiyolojide kullanım

Detaylı

N. Tiryakioğlu, B. Aksu, M. U. Hasdemir. Marmara Üni. Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul

N. Tiryakioğlu, B. Aksu, M. U. Hasdemir. Marmara Üni. Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul Eritromisine dirençli klinik Streptococcus pneumoniae izolatlarında makrolid direncinin genetik profili ile serotip ilişkisi N. Tiryakioğlu, B. Aksu, M. U. Hasdemir Marmara Üni. Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji

Detaylı

Çocuk ve Yetişkin Üriner Escherichia coli İzolatlarında Plazmidik Kinolon Direnç Genlerinin Araştırılması

Çocuk ve Yetişkin Üriner Escherichia coli İzolatlarında Plazmidik Kinolon Direnç Genlerinin Araştırılması Çocuk ve Yetişkin Üriner Escherichia coli İzolatlarında Plazmidik Kinolon Direnç Genlerinin Araştırılması Melisa Akgöz 1, İrem Akman 1, Asuman Begüm Ateş 1, Cem Çelik 1, Betül Keskin 1, Büşra Betül Özmen

Detaylı

DERS X Küresel Sağlık Sorunları

DERS X Küresel Sağlık Sorunları DERS X Küresel Sağlık Sorunları Dünyada gerçekleşen ölümlerin yaklaşık % 23 ü çevresel etkilerle gerçekleşmektedir. Düşük ve orta gelirli ülkelerde çevresel hastalıklar daha fazla görülmektedir. Erkekler,

Detaylı