Gen Mutasyonu, DNA Onarımı ve Transpozisyon

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Gen Mutasyonu, DNA Onarımı ve Transpozisyon"

Transkript

1 Gen Mutasyonu, DNA Onarımı ve Transpozisyon DNA moleküllerinin bilgiyi depolama, replikasyon, transkripsiyon ve translasyon etme becerileri genetik fonksiyonlarının temelini oluşturur. Fakat DNA nın hatalar yapması da aynı oranda önemlidir. DNA dizilerindeki değişikliklerden kaynaklanan varyasyonlar olmaksızın ne bir fenotipik çeşitlenme, ne çevresel değişikliklere uyum, ne de evrim olurdu. Gen mutasyonları çoğu yeni allelin kaynağı ve popülasyonlardaki genetik çeşitlenmenin kaynağıdır.

2 MUTASYONLAR ÇEŞİTLİ ŞEKİLLERDE SINIFLANDIRILIR Mutasyon, DNA dizisindeki bir değişiklik olarak tanımlanabilir. Bir DNA molekülünün herhangi bir yerindeki herhangi bir baz-çifti değşikliği, mutasyon olarak değerlendirilebilir. Mutasyon, tek bir baz çifti yer değişiminden, bir delesyondan ya da bir veya daha fazla baz çiftinin insersiyonundan oluşabilir ya da bir kromozomun yapısında önemli değişimi içerebilir. Mutasyonlar, protein kodlayan bir genin bölgeleri içinde ya da genin nasıl ifade edileceğini etkileyen gen dışı bölgelerde olabilir ya da olmayabilir. Bu nedenle mutasyonlar, fenotipte tanımlanabilie bir değişikliğe yol açabilir ya da açmayabilirler.

3 Mutasyonun bir organizmanın karakteristiklerini değiştirme derecesi mutasyonun nerede olduğuna ve mutasyonun geni ne oranda değiştirdiğinin derecesine bağlıdır. Onların oluşumuyla hiçbir etken ilişkilendirilmiş değildir ve genellikle genlerin nükleotid dizilerindeki rastgele değişiklikler olarak kabul edilirler. Mutasyonlar somatik hücrelerde ya da germ hücrelerinde olabilir. Germ hücrelerinde olanlar kalıtılabilir, genetik hastalıklar kadar genetik çeşitliliğin ve evrimin de temelini oluştururlar. Somatik hücrelerde olanlar, yerel hücre ölümüne, hücresel fonksiyon değişikliğine ya da tümör oluşumuna yol açabilir. Spontan (kendiliğinden), Uyarılmış ve Adaptif (uyumsal) Mutasyonlar Tüm mutasyonlar ya spontan ya da uyarılmış mutasyonlardır. Spontan mutasyonlar doğal olarak oluşan mutasyonlardır.

4 Bu tür mutasyonların çoğu organizmada azotlu bazların yapısını değiştiren normal biyolojik ya da kimyasal işlemlerle ilişkillendirilir. Spontan mutasyonlar, sıklıkla, enzimatik DNA eşleşmesi (replikasyon) işlemi sırasında oluşur. Genetik şifrelemede bir hata oluştuğunda, bu durum kodlanan proteinin Aa kompozisyonuna yansıyabilir. Eğer Aa değişikliği bir proteinin yapısal ya da biyokimyasal aktivitesi için önemli ise fenotipik bir değişikliğe yol açabilir. Spontan mutasyonların aksine, herhangi bir dışsal faktörün etkisi sonucu oluşan mutasyonlara ise uyarılmış mutasyonlar denir. Uyarılmış mutasyonlar doğal ya da yapay ajanlar sonucu oluşabilir. Örneğini kozmik ve mineral kaynaklardan salınan radyasyon ve güneşten gelen UV radyasyonu, organizmaların çoğunun maruz kaldığı enerji kaynaklarıdır ve bu enerjiler uyarılmış mutasyonlara neden olabilmektedir.

5 Adaptif/uyumsal mutasyon algılaması, tartışmalı olan ve organizmaların belirli bir çevresel baskıya uyum sağlamak için gen mutasyonunun doğasını «seçebildiği» ya da «yönlendirebildiği» düşüncesi etrafında dönmektedir te Salvador Luria ve Max Delbrück, mutasyonların adaptif değil, fakat spontan olarak oluştuğuna dair ilk doğrudan kanıtı sunmuşlardır (Luria-Delbrück fluctuation test-luria-delbrück oynama testi). Mutasyonun Yerine Göre Sınıflandırılması Mutasyonlar oluştukları hücre tipi ya da kromozomal bölgelere göre sınıflandırılabilirler. Somatik Mutasyonlar; vücutta germ hücreleri dışında herhangi bir hücrede olabilirler. Germ Mutasyonları; gametlerde oluşur.

6 Otozomal mutasyonlar; otozomlar üzerinde yer alan genlerde oluşurken, X e bağlı mutasyonlar; X kromozomu üzerinde bulunan genlerde oluşur. Somatik hücrelerde olan mutasyonlar gelecek nesillere aktarılmazlar. Diploid bir organizmanın somatik bir hücresinde bir otozomal resesif mutasyon oluştuğunda, tanımlanabilir bir fenotipe yol açma olasılığı azdır. Bu tür mutasyonların çoğunun ifadesinin yabanıl allel tarafından maskelenmesi olasıdır. Somatik mutasyonlar, eğer erkeklerde, X e bağlı ya da dominant iseler, bu tür mutasyonlar büyük olasılıkla erken ifade edileceklerinden, daha büyük bir, etki yapacaklardır. Benzer şekilde, dominant ya da X e bağlı somatik mutasyonlar gelişimin erken evrelerinde, farklılaşmamış hücrelerin bir çok farklılaşmış organ ve dokuya dönüşeceği dönemde oluşursa etkileri daha dikkat çekici olacaktır.

7 Yetişkin dokularında oluşan mutasyonlar genellikle mutasyon geçirmemiş ve normal işlev yapan binlerce kez binlerce sayıda hücrenin etkisiyle maskelenecektir. Germline ın bir bölümü olarak gametlerdeki mutasyonlar yeni nesillere aktarıldıklarından çok daha önemlidirler. Onların yeni neslin tüm hücrelerinde ifade potansiyelleri bulunur. Otozomal dominant mutantlar ilk jenerasyonda fenotipik olarak görülecektir. Homogametik dişilerin gametlerinde oluşan X e bağlı resesif mutasyonlar, etkilenmiş X kromozomunu alan hemizigot erkeklerde ifade edilebilir. Bu durumda ancak erkek çocuğun etkilenmiş X kromozomunu alması durumunda olacaktır. Heterozigotluk nedeniyle, erkek veya dişilerin herhangi birinin gametlerinde oluşan bir otozomal resesif mutasyon, oluşan allel popülasyonda yayılana kadar nesiller boyunca dikkat çekmeden aktarılabilir.

8 Bazı durumlarda, resesif mutant bir allel, heterozigot ya da hemizigot durumda iken tanımlanabilen bir fenotipe yol açabilir. Bu durum, haployetmezlik olarak bilinen, yabanıl allelin gen ürününün fonksiyonunu yerine getirecek kadar, yeterli düzeyde sentezlenememesi durumunda olur. Bazı insan hastalıkları, trasnkripsiyon faktörlerini kodlayan genlerde haployetmezlik sonucu oluşur. Moleküler Değişiklik Tipine Göre Sınıflandırma Gen mutasyonları genellikle, mutasyonu oluşturan nukleotit değişikliklerine göre sınıflandırılırlar. Bir DNA molekülünde bir baz çiftinin diğer bir baz çiftine dönüşümü baz yer değiştirme ya da nokta mutasyonu olarak adlandırılır.

9

10 Bir genin protein kodlayan kısmındaki bir tripletteki bir nükleotidin değişmesi, protein ürününde farklı bir Aa i kodlayan yeni bir tripletin oluşumuna yol açabilir. Eğer bu durum gerçekleşirse, mutasyon yanlış anlamlı mutasyon (missense mutation) olarak bilinir. 2. olası sonuçta, triplet bir durdurucu/stop kodonuna dönüşecek, protein sentezinin/translasyonunun sonlanması sonucunu doğuracaktır. Bu durum anlamsız/nonsense mutasyon olarak bilinir. Eğer nokta mutasyonu bir kodonu değiştirir fakat proteinin o pozisyonunda bir Aa değişikliğine yol açmazsa bu durum sessiz/silent mutasyon olarak değerlendirilir. Eğer bir pirimidin bir pirimidinle yer değiştirir veya bir pürin diğer bir pürinle yer değiştirirse, bir transisyon (geçiş) olmuştur.

11 Eğer bir pürin ve pirimidin karşılıklı yer değiştirirse bir transversiyon (değişim) olmuştur. Diğer bir tip değişim, gen içinde herhangi bir noktaya bir ya da daha fazla nükleotidin girmesi (insersiyon) veya çıkmasıdır (delesyon). Bu örnekler çerçeve kayması mutasyonları olarak adlandırılır.

12 Çünkü translasyon sırasında üçlü okuma çerçevesi değişmiştir. Fenotipik Etkilerine Göre Sınıflandırma Yerleşim yerleri ve tiplerine göre mutasyonlar, sessiz mutasyonlardan dominant öldürücülere kadar geniş bir fenotipik etki gösterebilir. Bir işlev kaybı mutasyonu, gen ürününün işlevini yok eden bir mutasyondur. Nokta mutasyonundan genin tamamının kaybına kadar herhangi bir mutasyon, işlev kaybına neden olabilir. Bu mutasyonlar aynı zamanda null (yokluk) ya da knockout (nakavt) olarak da bilinirler. İşlev kaybı mutasyonunun baskın ya da çekinik olması olasıdır. Baskın işlev kaybı bir mutasyon, bozuk bir proteinin aynı organizmada bulunan normal gen ürününe bağlanması ya da işlevini inhibe etmesiyle oluşabilir.

13 İşlev kazancı (gain of function) mutasyonu, gen ürününün yeni bir işlev kazanmasına yol açar. Bu durum, yeni işlevi yürüten proteinin Aa dizisinde bir değişiklikle, ya da genin düzenleyici bölgesindeki bir mutasyondan dolayı genin anormal derecede; yer, ya da zamanda ifade edilmesine yol açabilir. En kolay gözlenen mutasyonlar, morfolojik bir özelliği etkileyen mutasyonlardır. Görülebilen mutasyonlar olarak da bilinen bu mutasyonlar, normal ya da «yabanıl tip» (wild-type) fenotipi değiştirebilmeleri özellikleriyle tanımlanırlar. Mutasyonların 2. geniş kategorisi; besinsel (nutrisyonel) veya biyokimyasal mutasyonları kapsar. Bakteri ve mantarlarda tipik bir besinsel mutasyon, bir Aa veya vitamini sentezlemedeki yetersizliktir. İnsanlarda orak hücre anemisi ve hemofili, biyokimyasal mutasyon örnekleridir.

14 Üçüncü kategoride; bir organizmanın davranış kalıplarını etkileyen mutasyonlar yer alır. Örneğin, hayvanların günlük ritimleri veya eşleşme davranışlarını değişebilir. Davranış mutasyonlarının primer hedeflerinin belirlenmesi genellikle zordur. Örneğin, meyva sineğinin eşleşme davranışı eğer kanatlarını çırpmazsa bundan etkilenir. Bununla beraber, bozukluk, uçma kasında, kaslara giden sinirlerde, kanat hareketlerini başlatan sinir uyarılarının oluştuğu beyinde olabilir. Diğer bir mutasyon biçimi de genlerin regülasyonunu etkileyebilir. Genetik regülasyon hakkındaki bilgilerimiz bu tür düzenleyici mutasyonların, gen anlatımını etkilediğini göstermektedir.

15 Bir mutasyonun organizmanın yaşamı için mutlak gerekli olan bir süreci engellemesi de olasıdır. Bu durumda mutasyon letal (öldürücü) mutasyon olarak tanımlanır. Örneğin, bir Aa sentezleme yeteneğini kaybetmiş mutant bir bakteri, o Aa in olmadığı bir ortama konulduğunda büyümeyi durduracak ve sonuçta ölecektir. Örneğin, Tay-Sach ve Huntington hastalıkları, insanların hayat döngülerinin farklı noktalarında ölüme yol açan mutasyonlar nedeniyle oluşurlar. Mutasyonların diğer ilginç bir özelliği, onların ifade edilmesinin organizmanın yaşadığı çevreye bağımlı olduğu durumdur. Bu tür mutasyonlara koşullu (şarta bağlı) mutasyonlar olarak adlandırılır. Çünkü organizmanın genomunda mutasyon olabilir, fakat onun varlığı ancak bazı koşullar altında fark edilebilir.

16 Koşullu mutasyonların en iyi örneklerini, birçok organizmada bulunmuş olan sıcaklığa duyarlı mutasyonlar oluşturur. Bazı tolere edici sıcaklıklarda, mutant gen ürünü normal olarak çalışır, fakat «kısıtlayıcı» sıcaklıklarda fonksiyonel becerisini kaybeder. Spontan Mutasyonlar Replikasyon Hatalarından ve Baz Modifikasyonlarından Oluşur DNA Replikasyon Hataları: DNA replikasyon işlemi mükemmel değildir. Arada sırada, DNA nın replike olan zincirinde DNA polimeraz yanlış nukleotitleri yerleştirebilir. DNA polimeraz bu replikasyon hatalarının çoğunu yapılarında bulunan 3-5 yönünde çalışan eksonukleazlarını kullanarak düzeltebilmelerine karşın, yanlış girmiş nukleotitler replikasyondan sonra kalabilirler.

17 Eğer bu hatalar DNA onarım mekanizmalarınca tanınıp onarılmazsa, mutasyona yol açabilirler. Bazların tautomer diye bilinen birkaç formda bulunabilmeleri de DNA replikasyonu sırasında yanlış eşleşmeyi arttırır. Replikasyon Kayması Nokta mutasyonlarına ek olarak, DNA replikasyonu küçük insersiyon ve delesyonlara neden olabilir. Bu mutasyonlar, replikasyon sırasında DNA kalıbının bir zincirinin ilmik oluşturup ayrıldığı zaman ya da DNA polimerazın kayıp, yeniden başlangıç noktasına döndüğü zamanda oluşur. Eğer, replikasyon esnasında kalıp zincirde bir ilmik oluşursa, DNA polimeraz ilmekteki nukleotitleri göremez ve yeni zincirde küçük bir delesyon oluşur.

18 Eğer, DNA polimeraz kalıp zincirde bulunmayan nukleotitleri tekrar yerleştirirse yeni sentezlenen zincirde eşleşmeyen ilmik oluşturacak şekilde bir ya da daha fazla sayıda nukleotitin insersiyonu oluşur. İnsersiyon ya da delesyonlar çerçeve kayması mutasyonlarına ya da gen ürününde Aa in eklenme ya da çıkarılmalarına yol açar. Replikasyon kayması DNA da herhangi bir yerde olabilir, fakat tekrarlayan dizilere sahip bölgeleri tercih ediyor gibi görünmektedir. Tekrarlayan diziler DNA mutasyonu için sıcak noktalardır. Tautomerik Kaymalar 1953 de Watson ve Crick, DNA nın moleküler yapısını tanıttıktan hemen sonra bu yapının genetik getirilerini tartışan bir makale yayımladılar.

19 DNA daki pürin ve pirimidinlerin tautomerik formlarda, yani azotlu bir bazın her birinin, molekülde sadece tek bir protonun kayması farklılık gösteren yapısal izomerleri olarak adlandırılan alternatif kimyasal formları bulunabileceğini gördüler. Biyolojik bir öneme sahip olan tautomerler, sitozin ve adenin amino-imino formları ile timin ve guaninin keto-enol fromlarını içerir. Bu kaymalar molekülün bağ özelliğini değiştireceğinden Watson ve Crick, tautomerik kaymaların baz çifti değişimlerine veya mutasyonlara yol açabileceğini ileri sürdüler. Azotlu bazların en kararlı tautomerleri, DNA nın çift sarmal modelinin temelini oluşturan standart baz eşleşmelerinde rol alırlar. Daha az sıklıkla oluşan geçici tautomerler komplementer olmayan bazlara H bağı kurabilme özelliğindedirler.

20 Bununla beraber, eşleşme her zaman bir pürin ile bir pirimidin arasındadır.

21 Diğer eşleşmelerin yanısıra anormal T=G ve C=A çiftleri de oluşabilir. Mutasyona yol açan bu etki, DNA replikasyonu sırasında kalıp zincir çiftleri üzerindeki nadir bir tautomerin komplementer olmayan bir baz ile eşleşmesi durumunda oluşur. Sonraki replikasyon esnasında, baz çiftinin «mismatched» üyeleri ayrılır ve her biri kendisinin normal komplementer bazı için kalıp haline gelir. Sonuç bir nokta mutasyonudur.

22

23 Depürinasyon ve Deaminasyon Spontan mutasyonların en yaygın nedenlerinden bazılarını DNA baz hasarları oluşturur. Depürinasyon, çift sarmal DNA molekülü bütünlüğü içindeki azotlu bazlardan birinin kaybolmasını içerir. Sıklıkla bu tür bir durum, pürinleri ya guanin ya da adenin içerir. Bu bazlar, eğer, pürin halkasının 9. pozisyonu ile deoksiribozun 1 C nunu bağlayan glikozidik bağ kırılırsa kaybolurlar. Bu durum, DNA nın bir zincirinde bir apürinik (AP) bölge oluşumuna yol açar. Genetikçiler, kültürdeki memeli hücrelerinin DNA sında, günlük olarak bu tür spontan lezyonlardan binlercesinin oluştuğunu tahmin etmektedirler.

24 Eğer AP bölgesi onarılmazsa, DNA replikasyonu esnasında o pozisyonda kalıp rolü oynayacak hiçbir baz bulunmayacaktır. Sonuç olarak, DNA polimeraz bu bölgede bir nükleotidi rastgele yerleştirebilir. Deaminasyon sırasında, adenin ve sitozindeki bir amino grubu keto grubuna dönüşmektedir.

25 Bu iki olayda, sitozin urasile ve adenin hipoksantine dönüştürülür. Bu değişikliklerin en önemli etkisi replikasyon sırasında her iki molekülün baz eşleşme özelliklerinin değişmesidir. Örneğin, C normalde G ile eşleşir. A ile eşleşen U e dönüştükten sonra, orijinal G C çifti A = U çiftine ve daha sonra, bir replikasyon döngüsünden sonra bir A = T çiftine dönüşür. Adenin deamine edildiğinde, oluşan hipoksantin normalde sitozinle eşleştiğinden, orijinal bir A = T çifti bir G C çiftine dönüşür. Deaminasyon, spontan olarak ya da nitroz asit (HNO 2 ) gibi kimyasal mutajenlerle karşılaşma sonucu oluşabilir.

26 Oksidatif Hasar DNA, normal hücresel fonksiyonlarının yan ürünlerince de hasar görebilir. Bu yan ürünler içinde normal oksijenli solunum sırasında oluşan reaktif oksijen türleri bulunur. Örneğin, hücresel metabolizma sırasında süperoksitler (O 2 * - ), hidrpksil radikalleri (*OH) ve hidrojen peroksit (H 2 O 2 ) oluşurlar ve DNA nın bütünlüğü için sürekli tehdittirler. Trasnspozonlar Yer değiştirebilen genetik elementler hem prokaryotlarda hem de ökaryotlarda spontan mutasyon ajanlarıdır.

27 Uyarılmış Mutasyonlar Radyasyon Kimyasalların Neden Olduğu DNA Hasarlarından Oluşur Dünya daki tüm hücreler, DNA da hasar yapma ve mutasyona neden olma potansiyeline sahip ajanlar (mutajenler) bolluğu ile karşı karşıyadır. Mantar toksinleri, kozmik ışınlar ve UV gibi bu ajanların bazıları çevremizin doğal bileşenleridir. Bazı endüstriyel kirleticiler, tıbbi X ışınları ve sigara dumanındaki kimyasalların da dahil olduğu diğerleri, doğal olmayan ya da modern dünyamıza insan tarafından yapılan katkılar olarak değerlendirilebilir. Baz Analogları Bu mutajenik kimyasallar nükleik asit biyosentezi sırasında, pürin ve pirimidinlerin yerine geçebilirler.

28 Örneğin, urasil in bir türevi olan 5-bromourasil (5-UB), timin analoğu olarak davranır ve pirimidin halkasının 5 numaralı pozisyonunda halojenlenir. Eğer, 5-BU, deoksiriboza kimyasal olarak bağlanırsa, nukleozid analoğu bromodeoksiuridin (BrdU) oluşur.

29 Alkilleyici Ajanlar 1. Dünya Savaşı nda keşfedilen kükürt içeren hardal gazları, kimyasal savaş araştırmalarında tanımlanan ilk kimyasal gruplardan bazılarıydı. Hardal gazları alkilleyici ajanlardır; nükleotidlerdeki amino veya keto gruplarına CH 3 veya CH 3 CH 2 gibi bir alkil grubu eklerler. Örneğin, etilmetan sulfonat (EMS), guaninin 6 numaralı ve timinin 4 numaralı pozisyondaki keto gruplarını alkillerler

30 Akridin Boyaları ve Çerçeve Kayması Mutasyonları Akridin boyaları adını alan kimyasal mutajenler çerçeve kayması mutasyonlarına neden olurlar. En çok çalışılmış akridin mutajeni olan profilavin ve akridin sarısı (oranj) dır.

31 Yaklaşık olarak bir azotlu baz çifti boyutlarında olan akridin boyaları, bütün DNA nın pürin ve pirimidinleri arasına sıkışarak girer veya «interkale» (intercalate) yaparlar. Interkalasyon, DNA sarmalında genişlemeler oluşturarak delesyon ve eklemelere neden olur ve çerçeve kayması mutasyonları meydana gelir. UV Işınları ve Timin Dimerleri Dünya daki tüm enerji, çeşitli dalga boylarında bir seri elektromanyetik bileşenlerden oluşur.

32 Elektromanyetik spektrum olarak tanımlanan, çeşitli bileşenlerle ilişkili olan enerji; dalga boyu ile ters ilişkili olarak değişkenlik gösterir. Görünen ışığı da içeren ve ondan daha uzun dalga boyu olan her şey organik moleküllerin çoğu ile etkileştiğinde iyi huyludur (bening). Buna karşın, daha kısa dalgaboylu olan her şey, daha fazla enerji taşıdığından, canlı dokuları da içine alacak şekilde organik moleküller üzerinde bozucu bir etkiye sahiptir de Drosophila yumurtaları ile yapılan çalışmaların bir sonucu olarak, UV radyasyonunun mutajenik olduğu keşfedilmiştir. UV radyasyonunun esas etkisi özellikle 2 timin bazını ilgilendiren pirimidin dimerleridir.

33

34 Organizmalar Mutasyonlara Karşı DNA Onarım Sistemlerini Kullanır Canlı sistemler, içsel ve dışsal ajanların oluşturduğu DNA hasarının birçok formunu etkisizleştirebilen özenle oluşturulmuş çeşitli onarım sistemleri geliştirmişlerdir. Onarım sistemleri, organizmaların genetik bütünlüklerinin devam etmesi için kesinlikle vazgeçilmezdir ve öyle oldukları için organizmaların yeryüzündeki yaşamları için önemlidir. Hata Okuma (Proofreading) ve yanlış Eşleşme (Mismatch) Onarımı DNA daki en yaygın mutasyonlardan bazıları DNA replikasyonu sırasında, DNA polimeraz tarafından doğru olmayan bir nukleotit yerleştirdiği zaman oluşur. Bakterilerdeki enzim (DNA polimeraz III) yaklaşık olarak her yerleştirmede bir hata yapar ve 10-5 lik bir hata hızına yol açar.

35 Enzim her basamakta hata-okuması (proofreading) yaparak hataların %90 ını yakalar. Polimerizasyon esnasında hatalı bir nukleotit yerleştirildiğinde enzimin hatayı tanıma, hatanın «yönünü» değiştirme ve eksonukleaz gibi davranma, hatalı nukleotiti keserek onu doğrusu ile değiştirme potansiyeli vardır. Bu durum, replikasyon etkinliğini 100 misli arttırır ve DNA replikasyonunun hemen ardından sadece 1/10 7 yanlış eşleşme ve hata sıklığının da 10-7 ye düşmesine yol açar. Proofreading sonrası kalan hatalarla başa çıkmak üzere başka bir mekanizma olan yanlış eşleşme (mismatch) onarımı işlerlik kazanabilir. Robin Holliday bu mekanizmayı önermiştir ve sistemin moleküler temeli iyi anlaşılmıştır.

36 Diğer DNA lezyonlarının onarımında olduğu gibi, değişiklikler ya da yanlış eşleşmeler tanınır, doğru olmayan nukleotitler uzaklaştırılır ve doğru olmayan nukleotitlerin yerine doğru olanlar getirilir. Fakat yanlış eşleşmenin düzeltilmesiyle ilgili olarak özel bir problem vardır. Onarım sistemi hangi zincirin doğru (kalıp) ve hangisinin yanlış eşleşmiş bazı içerdiğini fark edecektir. Eğer yanlış eşleşme tanınır fakat ayırım gerçekleşmezse, kesip-çıkarma rastgele olacaktır ve doğru bazı taşıyan zincir %50 olasılıkla kesilip çıkarılacaktır. Zincir seçimi işlevi, E. coli de dahil olmak üzere, en azından bazı bakterilerde aydınlatılmıştır ve temeli DNA metilasyonuna dayanmaktadır. Bu bakteriler, DNA replikasyonu sırasında 5.. GATC CTAG..5

37 DNA dizisini substrat olarak tanıyan, A nukleotitlerinin her birine bir metil grubu ekleyen bir enzime adenin metilaz- sahiptir. Bu modifikasyon hücre döngüsü boyunca kararlıdır. Bir replikasyon döngüsünü takiben, metilaz enzimi DNA polimerazın arkasında kaldığı için, yeni sentezlenmiş zincirler geçici bir süre metillenmemiş olarak kalır. Onarım enzimi bu noktada yanlış eşleşmiş nukleotit çiftini tanır ve tercihen metillenmemiş (yeni sentezlenmiş) DNA zincirine bağlanır. Metillenmemiş zincirde, yanlış eşleşmenin 5 veya 3 tarafında bir endonukleaz enzimi tarafından bir çentik (nick) açılır. Çentiklenmiş (koparılmış, kırılmış) DNA zinciri daha sonra açılır ve bir eksonukleaz tarafından yanlış eşleşme noktasına kadar sindirilir.

38 Son olarak, DNA polimeraz doğru DNA zincirini kalıp olarak kullanarak, eksonukleaz tarafından oluşturulan boşluğu doldurur. DNA ligaz daha sonra boşluğu kapatır. Replikasyon-Sonrası (Post-Replication) Onarım ve SOS Onarım Sistemi DNA hasarını önlemek için önlemek için evrimleşmiş olan bu tür mekanizmaların çeşitliliğini gösteren bir çok diğer onarım tipleri de keşfedilmiştir. Replikasyon sonrası onarım adını alan bu sistem, adına uygun olarak, hasarlı DNA onarımdan kaçtığında ve tam replike edilemediğinde harekete geçmektedir.

39

40 Herhangi bir çeşit lezyon (pirimidin dimeri gibi) bulunduran DNA replike olurken DNA polimeraz lezyonda duraklayabilir ve sonra, yeni sentezlenen zincir üzerinde bir boşluk bırakarak, onun üzerinden atlar.

41 Aralığı düzeltmek için, RecA proteini aynı yöndeki hasarsız atasal zincir üzerindeki ilgili bölgeyle (donör/verici zincir) rekombinasyonel bir değiş-tokuş işlemi yürütür. Hasarsız DNA parçası hasarlı parçayla yer değiştirdiğinde, bu aralığı donör/verici zincir üzerine transfer eder. Bu boşluk, replikasyon ilerlerken onarım sentezi ile doldurulabilir. Bu tip DNA onarım sisteminde rekombinasyonel bir olay yaşandığından, postreplikasyon onarımı homolog rekombinasyon onarımı olarak da bilinir.

42

43

44

45

46

47

48 E. coli de hasarlı DNA ya farklı bir şekilde yanıt veren SOS onarım sistemi olarak adlandırılan diğer bir onarım yolu daha vardır. DNA replikasyonu sırasında DNA yanlış eşleşmelerinin ve boşlukların varlığında, bakteriler ürünleri bu tür lezyonların varlığında bile DNA replikasyonunun oluşumuna izin veren yaklaşık 20 kadar genin (lexa, reca, ve uvr de dahil olmak üzere), ifade edilmelerini uyarabilirler. Bu tip onarım DNA hasarına karşı son çare olduğundan, SOS onarım olarak bilinir. SOS onarımı sırasında DNA sentezi hataya yatkın, hata oranı yüksek hale gelir, normal olarak DNA replikasyonunu durduracak yerlere rastgele ve olasılıkla da yanlış nukleotitleri yerleştirir. Sonuç olarak da SOS onarımı mutajenik hale gelirken, bununla beraber, hücreye onu öldürecek olan DNA hasarıyla yaşama şansı da verir.

49 Fotoreaktivasyon Onarımı: Bakterilerde UV Hasarının Geri Dönüşümü UV ışını, pirimidin dimerleri oluşturmasının bir sonucu olarak mutajeniktir. UV ile uyarılmış mutajenize çalışmaları, DNA hasarının doğal onarımının birçok formunun keşfedilmesine yol açmıştır. Bakterilerde UV hasarının onarımı ile ilgili olarak ilk keşif 1949 da Albert Kelner in fotoreaktivasyon onarımı fenomenini gözlemlemesiyle yapılmıştır. Kelner E. coli DNA sında UV ile uyarılmış olan hasarın, radyasyonu takiben, hücreler görünür ışık spektrumunun mavi bölgesindeki ışığa kısa süre maruz bırakılırsa, kısmen geriye döndürülebileceğini göstermiştir. Fotoreaktivasyon onarım işlevinin aynı zamanda sıcaklığa bağımlı olduğunun gösterilmesi, ışıkla uyarılan mekanizmanın enzimler tarafından kontrol edilen kimyasal bir reaksiyon olduğunu düşündürmektedir.

50 Diğer fotoreaktivasyon çalışmaları, sistemin fotoreaktivasyon enzimi (FRE) olarak adlandırılan bir proteinin aktivitesine bağımlı olduğunu göstermiştir. Enzimin aktivasyon şekli timin dimerleri arasındaki bağları kırmaktır, böylece UV radyasyonunun DNA üzerindeki etkisini tersine çevirir.

51 Enzim bir dimere karanlıkta bağlanabilirken, dimeri kırmak için bir ışık fotonu absorbe etmek zorundadır. UV ile uyarılan mutasyonları azaltma potansiyeline karşın, fotoreaktivasyon onarımı E. coli de mutlak gerekli değildir. Çünkü, FRE yi kodlayan gendeki bir null mutasyonu öldürücü değildir. Buna ek olarak, insan ve diğer ökaryotlarda bu enzim henüz bulunamamıştır. Baz ve Nukleotit Kesip-Çıkarma (Eksizyon) Onarımı FRE ye ilaveten, tüm prokaryot ve ökaryotlarda ışıktan bağımsız onarım sistemleri bulunur. Bu tip onarım sistemlerindeki temel mekanizma kesip-çıkarma olarak adlandırılır. Aşağıdaki 3 basamaktan oluşur ve genel olarak «kes-ve-yapıştır» sistemleri olarak tanınır.

52 1. DNA sarmalının iki zincirinden birinde bulunan bozuk bölge veya hata tanınır ve enzimatik olarak bir nukleaz tarafından kesip-çıkarılır. Fosfodiester omurgadaki kesip-çıkarmalar genellikle hataya komşu birkaç nukleotiti kapsar ve sarmalın bir zincirinde bir boşluk bırakır. 2. Bir DNA polimeraz, sağlam zinciri kalıp olarak kullanarak, komplementer olan deoksiribunukleotitleri yerleştirerek boşluğu doldurur. Enzim bu bazları, kesilmiş DNA nın 3 OH ucuna ekler. E. coli de bu genellikle DNA polimeraz I tarafından yapılır. 3. DNA ligaz en son yerleştirilen nukleotitin 3 OH ucunda kalan son «çentik»i yapıştırır ve boşluğu kapatır. İki tip kesip-çıkarma onarımı vardır. * Baz kesip-çıkarma onarımı * Nukleotit kesip-çıkarma onarımı

53 Baz Kesip-Çıkarma Onarımı (BKO) Azotlu bazların, spontan hidrolizi ya da onları kimyasal yolla değiştiren etkenler nedeniyle oluşan DNA hasarını onarır. E. coli de BKO yolunun ilk basamağı kimyasal olarak değişmiş olan bazın, farklı tipteki DNA hasarlarına karşı özgün olan DNA glikozilazlar tarafından tanınmasıyla ilgilidir.

54 Örneğin, Urasil-DNA glikozilaz enzimi urasilin DNA daki varlığını tanır. Enzim ilk olarak, bazla şeker arasındaki glikozidik bağı koparır ve apirimidik (AP) bölge oluşturur. Bazı olmayan bu tür bir şeker, daha sonra AP endonukleaz olarak adlandırılan bir enzim tarafından tanınır. Endonukleaz, fosfodiester omurgayı AP bölgesinde keser. Bu durum DNA sarmalında kesip-çıkarma onarımınca tanınan bir bükülme yaratır, aktifleşen kesip-çıkarma onarımı sonuçta hasarı düzeltir. Baz Kesip-Çıkarma onarımı DNA daki modifiye bazları tanır ve değiştirirken, nukleotit kesip-çıkarma onarım yolu (NKO) daha önce anlatılan UV tarafından uyarılıan pirimidin dimerlerini ve çift sarmaldeki «büyük» lezyonları onarır. NKO yolu, UV radyasyonuna duyarlılık gösteren birkaç bağımsız mutantı izole etmeyi başaran Paul Howard-Flanders ve ark. tarafından ilk kez E. coli de keşfedilmiştir.

55

56 uvr (ultraviyole onarımı) olarak tanımlanan bir gen grubu, uvra, uvrb ve uvrc mutasyonlarını kapsar. NKO yolunda uvr gen ürünleri DNA daki lezyonları tanıma ve kesipçıkarmalarıyla ilgilidirler. Genellikle, lezyonun her iki tarafından özgün sayıda nukleotitler kesip-çıkarılır.

GEN MUTASYONU ve DNA ONARIMI

GEN MUTASYONU ve DNA ONARIMI GEN MUTASYONU ve DNA ONARIMI 1 Konular 1. Gen mutasyonlarının sınıflandırılması 1. Mutasyonun nasıl oluştuğuna göre 2. Mutasyonun yerine göre 3. Moleküler değişimin tipine göre 4. Fenotipteki etkisine

Detaylı

DNA ONARIMI VE MUTASYON. Merve Tuzlakoğlu Öztürk Bakteri genetiği dersi Sunum-2 18.11.2005

DNA ONARIMI VE MUTASYON. Merve Tuzlakoğlu Öztürk Bakteri genetiği dersi Sunum-2 18.11.2005 DNA ONARIMI VE MUTASYON Merve Tuzlakoğlu Öztürk Bakteri genetiği dersi Sunum-2 18.11.2005 *DNA nın dölden döle değişmeden aktarımı için 2 süreç önemlidir: DNA ONARIMI 1. Replikasyon sürecinin doğru yapılması

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI MOLEKÜLER 2014-2015 BİYOLOJİ LABORATUVARI GÜZ DÖNEMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI 6.HAFTA DERS NOTLARI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ Sayfa 1 / 10 MUTASYON Mutasyon; DNA dizilerinde

Detaylı

Gen Mutasyonu, DNA Onarımı ve Yer Değiştirebilen Elementler. Doç. Dr. Ercan ARICAN

Gen Mutasyonu, DNA Onarımı ve Yer Değiştirebilen Elementler. Doç. Dr. Ercan ARICAN Gen Mutasyonu, DNA Onarımı ve Yer Değiştirebilen Elementler Doç. Dr. Ercan ARICAN Mutasyon DNA molekülünün 4 önemli özelliği vardır: replikasyon, depolama, ekspresyon (ifade etme) ve mutasyon. Mutasyon,

Detaylı

MUTASYONLAR VE TAMİR MEKANİZMALARI

MUTASYONLAR VE TAMİR MEKANİZMALARI MUTASYONLAR VE TAMİR MEKANİZMALARI Mutasyon: Genomik yapıda meydana gelen değişikliklerin tümüne denir ve farklı yollarla oluşurlar 1. Baz değişimleri (nokta mutasyonları) Transisyon: pirimidin pirimidin

Detaylı

DNA Tamiri ve Rekombinasyonu

DNA Tamiri ve Rekombinasyonu DNA Tamiri ve Rekombinasyonu Bitkilerdeki 3 genom UV ve radyosyonun diğer formları, kimyasallar, ve diğer streslerle (örneğin oksidatif, ısı vb.) devamlı hasar görür. Bazı proteinler onarımda ve rekombinasyonda

Detaylı

DNA TAMİR MEKANİZMALARI. Prof. Dr. Filiz ÖZBAŞ GERÇEKER

DNA TAMİR MEKANİZMALARI. Prof. Dr. Filiz ÖZBAŞ GERÇEKER DNA TAMİR MEKANİZMALARI Prof. Dr. Filiz ÖZBAŞ GERÇEKER Baz kaybı DNA hasarları Baz modifikasyonları Deaminasyon Kimyasal modifikasyon Işık hasarı (UV) Replikasyon hataları Zincirler arası çapraz bağlantıları

Detaylı

GEN MUTASYONLARI. Yrd. Doç. Dr. DERYA DEVECİ

GEN MUTASYONLARI. Yrd. Doç. Dr. DERYA DEVECİ GEN MUTASYONLARI Yrd. Doç. Dr. DERYA DEVECİ Gen mutasyonları 2 temel mekanizma ile gerçekleşir. A. İnsersiyon; Bir veya daha fazla nükleotidin araya girmesiyle B. Delesyon; Bir veya daha fazla nükleotidin

Detaylı

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ 15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ İyonlaştırıcı radyasyonların biyomoleküllere örneğin nükleik asitler ve proteinlere olan etkisi hakkında yeterli bilgi yoktur. Ancak, nükleik asitlerden

Detaylı

DNA Hasarı ve Onarımı. Doç.Dr. Tuğba Yılmaz Özden

DNA Hasarı ve Onarımı. Doç.Dr. Tuğba Yılmaz Özden DNA Hasarı ve Onarımı Doç.Dr. Tuğba Yılmaz Özden DNA sentezi sırasında sağlamalı okuma ile yanlış nükleotidlerin çıkarılmasına rağmen bazen yanlış eşleşmiş baz içeren nükleotidler kalabilir. Ayrıca çeşitli

Detaylı

GEN MUTASYONU, DNA ONARIMI ve TRANSPOZİSYON

GEN MUTASYONU, DNA ONARIMI ve TRANSPOZİSYON Prof. Dr. Bektaş TEPE GEN MUTASYONU, DNA ONARIMI ve TRANSPOZİSYON 1 DNA nın genetik fonksiyonları Ø Bilgiyi depolama, Ø Eşleme (replike etme), Ø Aktarma ve Ø Deşifre etme becerisi 2 DNA molekülündeki hatalar

Detaylı

Bakteriler Arası Genetik Madde Aktarımı

Bakteriler Arası Genetik Madde Aktarımı Bakteriler Arası Genetik Madde Aktarımı Transformasyon: Her hangi bir aracı bulunmaksızın, verici bakteri tarafından ortama bırakılmış olan DNA nın, alıcı bakteri tarafından alınması yoluyla oluşan rekombinasyon

Detaylı

Genetik Bilgi: DNA Yapısı, Fonksiyonu ve Replikasyonu. Dr. Mahmut Çerkez Ergören

Genetik Bilgi: DNA Yapısı, Fonksiyonu ve Replikasyonu. Dr. Mahmut Çerkez Ergören Genetik Bilgi: DNA Yapısı, Fonksiyonu ve Replikasyonu Dr. Mahmut Çerkez Ergören Genetik materyal; Kendini çoğaltır. Bilgi depolar. Bilgiyi ifade eder. Mutasyonla varyasyonlara izin verir. Genetik Tarihçe

Detaylı

DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU

DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU GEN MUTASYONU DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU Konular 1. Gen mutasyonlarının sınıflandırılması 2. Kendiliğinden oluşan mutasyonlar sebepleri 3. Tetiklenmiş mutasyonların sebepleri 4. Mutasyon tanısı 5. Mutasyonların

Detaylı

Sınıf ; Çalışma yaprağı 3

Sınıf ; Çalışma yaprağı 3 Öğrencinin Adı ve soyadı ; Sınıf ; Çalışma yaprağı 3 F.8.2. DNA ve Genetik Kod / Canlılar ve Yaşam Bu ünitede öğrencilerin; DNA ve genetik kod ile ilişkili kavramları açıklamaları ve aralarındaki ilişkileri

Detaylı

BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER

BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER www.benimdershanem.esy.es Bilgi paylaştıkça çoğalır. BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER NÜKLEİK ASİTLER Nükleik asitler, bütün canlı hücrelerde ve virüslerde bulunan, nükleotid birimlerden

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 2 DNA VE RNA

12. SINIF KONU ANLATIMI 2 DNA VE RNA 12. SINIF KONU ANLATIMI 2 DNA VE RNA DNA (DEOKSİRİBONÜKLEİK ASİT) Temel nükleik asittir. Prokaryot hücrelerin sitoplazmasında, ökaryot hücrelerde çekirdek, mitokondri ve kloroplast organelinde bulunur.

Detaylı

ÖZEL TOKSİK ETKİLER KİMYASAL MUTAJENEZİS, KARSİNOJENEZİS, TERATOJENEZİS KAYNAKLAR: 1. Toksikoloji, Prof. Dr. Nevin VURAL

ÖZEL TOKSİK ETKİLER KİMYASAL MUTAJENEZİS, KARSİNOJENEZİS, TERATOJENEZİS KAYNAKLAR: 1. Toksikoloji, Prof. Dr. Nevin VURAL ÖZEL TOKSİK ETKİLER KİMYASAL MUTAJENEZİS, KARSİNOJENEZİS, TERATOJENEZİS KAYNAKLAR: 1. Toksikoloji, Prof. Dr. Nevin VURAL 2. Casarett and Doll s Toxicology. The Basic Science of Poisions. KİMYASAL MUTAJENEZİS

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ

BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ GENETİK MATERYALLER VE YAPILARI HER HÜCREDE Genetik bilgilerin kodlandığı bir DNA genomu bulunur Bu genetik bilgiler mrna ve ribozomlar aracılığı ile proteinlere dönüştürülür

Detaylı

DNA ve Özellikleri. Şeker;

DNA ve Özellikleri. Şeker; DNA ve Özellikleri Hücrelerdeki hayatsal olayların yönetimini çekirdek sağlar. Çekirdek içinde, hücrenin beslenme, solunum, üreme gibi canlılık faaliyetlerin yönetilmesini sağlayan genetik madde bulunur.

Detaylı

Chapter 10 Lecture. Genetik Kavramlar Concepts of Genetics Tenth Edition. 1. DNA Yapısı. Çeviri: Aslı Sade Memişoğlu

Chapter 10 Lecture. Genetik Kavramlar Concepts of Genetics Tenth Edition. 1. DNA Yapısı. Çeviri: Aslı Sade Memişoğlu Chapter 10 Lecture Genetik Kavramlar Concepts of Genetics Tenth Edition 1. DNA Yapısı Çeviri: Aslı Sade Memişoğlu Genetik malzeme nedir? Çoğunlukla genetiğin ikili sarmalın keşfiyle başladığı düşünülür

Detaylı

Genetik çalışmaların yüksek canlılardan çok mikroorganizmalarla yapılması bazı avantajlar sağlar.

Genetik çalışmaların yüksek canlılardan çok mikroorganizmalarla yapılması bazı avantajlar sağlar. 8.Hafta: Bakteri Genetiği BAKTERİ GENETİĞİ Genetik çalışmaların yüksek canlılardan çok mikroorganizmalarla yapılması bazı avantajlar sağlar. 1) Yüksek canlılarda çok sayıda kromozom ve onları kontrol eden

Detaylı

Prof. Dr. Turgut Ulutin DNA REPLİKASYONU (DNA EŞLEŞMESİ)

Prof. Dr. Turgut Ulutin DNA REPLİKASYONU (DNA EŞLEŞMESİ) Prof. Dr. Turgut Ulutin DNA REPLİKASYONU (DNA EŞLEŞMESİ) DNA REPLİKASYONU Replikasyon genetik materyelin tamamen kendi benzeri yeni bir molekül oluşturma işlemidir. DNA kendini eşleyebilen yegane biyomoleküldür

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE Protein sentezini tüm canlılar gerçekleştirir. Bir mrna molekülünde en fazla 64 çeşit kodon bulunur. DOĞRU YANLIŞ SORULARI Canlıların heterotrof beslenenleri

Detaylı

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi 2 Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi «Genetik bilgiden hastaların ve ailelerin yararlanması için tüm sağlık çalışanları insan genetiğinin temelinde yatan prensipleri anlamalıdır»

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 91. Adım KALITIM -17 GENETİK VARYASYON MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON - REKOMBİNASYON

ADIM ADIM YGS LYS. 91. Adım KALITIM -17 GENETİK VARYASYON MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON - REKOMBİNASYON ADIM ADIM YGS LYS 91. Adım KALITIM -17 GENETİK VARYASYON MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON - REKOMBİNASYON GENETİK VARYASYON Aynı türün bireyleri arasındaki farklılığa VARYASYON denir. Varyasyonların hepsi

Detaylı

A. DNA NIN KEŞFİ VE ÖNEMİ

A. DNA NIN KEŞFİ VE ÖNEMİ DNA nın Yapısı ve Replikasyonu Biyoloji Ders Notları A. DNA NIN KEŞFİ VE ÖNEMİ İlk olarak Friedrich Miescher (1869) akyuvar hücreleri ve balık sperminde yönetici molekülleri tespit etmiştir. Çekirdekte

Detaylı

DNA nın REPLİKASYONU ve REKOMBİNASYONU. Prof.Dr. Sacide PEHLİVAN

DNA nın REPLİKASYONU ve REKOMBİNASYONU. Prof.Dr. Sacide PEHLİVAN DNA nın REPLİKASYONU ve REKOMBİNASYONU Prof.Dr. Sacide PEHLİVAN REPLİKASYON (DNA nın Eşlenmesi-Hangi DNA ) nükleer-mitokondrial Nerede? Ne zaman? Neden? DNA Replikasyon Mekanizmasının Özellikleri Özgül

Detaylı

www.demiraylisesi.com

www.demiraylisesi.com YÖNETİCİ MOLEKÜLLER C, H, O, N, P atomlarından meydana gelir. Hücrenin en büyük yapılı molekülüdür. Yönetici moleküller hücreye ait genetik bilgiyi taşır, hayatsal faaliyetleri yönetir, genetik bilginin

Detaylı

TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ

TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ TRANSLASYON Translasyonda nükleik asit kullanılır fakat son ürün bir nükleik asit değil proteindir. Translasyon mekanizması 4 ana bileşenden oluşmaktadır: 1. mrnalar 2. trnalar

Detaylı

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi Bugün gelinen noktada genetik Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi «Genetik bilgiden hastaların ve ailelerin yararlanması için tüm sağlık çalışanları insan genetiğinin temelinde

Detaylı

Genden proteine Genler, transkripsiyon ve translasyon yolu ile proteinleri belirler Transkripsiyon, DNA yönetiminde RNA sentezidir Ökaryotik

Genden proteine Genler, transkripsiyon ve translasyon yolu ile proteinleri belirler Transkripsiyon, DNA yönetiminde RNA sentezidir Ökaryotik Genden proteine Genler, transkripsiyon ve translasyon yolu ile proteinleri belirler Transkripsiyon, DNA yönetiminde RNA sentezidir Ökaryotik hücreler, transkripsiyondan sonra RNA yı değişikliğe uğratırlar

Detaylı

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler MBG 111 BİYOLOJİ I 3.1.Karbon:Biyolojik Moleküllerin İskeleti *Karbon bütün biyolojik moleküllerin omurgasıdır, çünkü dört kovalent bağ yapabilir ve uzun zincirler

Detaylı

Chapter Konu 11 Lecture 11. Konu 11. Concepts of Genetics. Tenth Edition. 2-DNA Eşlenmesi ve Rekombinasyon

Chapter Konu 11 Lecture 11. Konu 11. Concepts of Genetics. Tenth Edition. 2-DNA Eşlenmesi ve Rekombinasyon Chapter Konu 11 Lecture 11 Concepts of Genetics Konu 11 Tenth Edition 2-DNA Eşlenmesi ve Rekombinasyon Konu 11 İçerik 11.1 DNA yarı korunumlu eşlenme ile kopyalanır 11.2 Prokaryotlarda DNA eşlenmesi 11.3

Detaylı

Paleoantropoloji'ye Giriş Ders Yansıları

Paleoantropoloji'ye Giriş Ders Yansıları ANT139 PALEOANTROPOLOJİ YE GİRİŞ Genetiğin Basit Temelleri, Kavramlar, Mendel Genetiği, Gen Aktarımı 3. Ders Canlılığı anlayabilmek için moleküler seviyeye inmek gerekir! Hücre Yaşayan organizmaların temel

Detaylı

RNA DNA. Nükleosit Baz + Şeker Riboz (RNA) Deoksiriboz (DNA) Ribonükleozitler : Adenozin, Pürinler: Pirimidinler: AveGdışında

RNA DNA. Nükleosit Baz + Şeker Riboz (RNA) Deoksiriboz (DNA) Ribonükleozitler : Adenozin, Pürinler: Pirimidinler: AveGdışında Bazlar : Nükleik Asitlerin karakteristik Özellikleri DNA RNA Yasin EREN Recep LiMAN Muhsin KONUK Nükleik Asitlerin Yapısı Pürinler: Pirimidinler: AveGdışında TU T,U ve Sdışında d bazı theobromin, kafein,

Detaylı

RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri

RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri RNA (Ribonükleik Asit) Nükleik asitler, Friedrich Miescher tara2ndan 1869'da keşfedildi. İl=haplı bandajlardan izole edilen bu maddeye nüklein adını

Detaylı

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ DNA replikasyonu DNA nın replikasyonu, DNA molekülünün, sakladığı genetik bilgilerin sonraki nesillere aktarılması için kendi kopyasını

Detaylı

GENETİK I BİY 301 DERS 6

GENETİK I BİY 301 DERS 6 GENETİK I BİY 301 DERS 6 İçerik Kısım 1: Genler, Kromozomlar ve Kalıtım Kısım 2: DNA-Yapısı, Replikasyonu ve Varyasyonu Kısım 3: Genetik bilginin ifadesi ve düzenlenmesi Kısım 4: Genomik Analiz Kısım 5:

Detaylı

Video https://www.youtube.com/watch? v=giez3pk9yvo

Video https://www.youtube.com/watch? v=giez3pk9yvo MUTASYONLAR 1 Video https://www.youtube.com/watch? v=giez3pk9yvo 2 MUTASYONLAR Populasyonun % 1 inden daha az bir kesimde görülen DNA daki değişiklik Polimorfizm: populasyonun % 1 inden fazla bir kesimde

Detaylı

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ Seçici gen ifadesi embriyonun gelişmesini sağlayan 4 temel işlevi denetler: 1. Hücre çoğalması 2. Hücre farklılaşması 3. Hücre etkileşimleri 4. Hücre hareketi HÜCRE

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Genetik nedir? Biyolojinin kalıtım ve varyasyonlarla (çeşitlilikle) ilgilenen bilim dalıdır. Genetik yaşayan tüm organizmalarda

Detaylı

Hücre içinde bilginin akışı

Hücre içinde bilginin akışı Hücre içinde bilginin akışı 1 DNA Çift Zincir Heliks 2 Hücre Çekirdeği ve Çekirdek Zarının Yapısal Organizasyonu Hatırlıyor musunuz? DNA Kromatin Kromatid Kromozom RNA Protein Çekirdek Çekirdekcik Nükleotid

Detaylı

DNA Replikasyonu. Doç. Dr. Hilal Özdağ. A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: /202 Eposta:

DNA Replikasyonu. Doç. Dr. Hilal Özdağ. A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: /202 Eposta: DNA Replikasyonu Doç. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/202 Eposta: hilalozdag@gmail.com 1 Watson ve Crick Gözümüzden kaçmamış olan bir nokta da.. Replikasyon

Detaylı

TRANSLASYON ve PROTEİNLER

TRANSLASYON ve PROTEİNLER TRANSLASYON ve PROTEİNLER Prof. Dr. Sacide PEHLİVAN 13 Aralık 2016 mrna daki baz sırasının kullanılarak amino asitlerin doğru sıra ile proteini oluşturmasını kapsayan olayların tümüne Translasyon veya

Detaylı

Hücrede Genetik Bilgi Akışı

Hücrede Genetik Bilgi Akışı Hücrede Genetik Bilgi Akışı 1) Genomun korunması DNA nın tam olarak kopyalanması ve hücre bölünmesiyle yeni kuşak hücrelere aktarılması 2) Genetik bilginin çevrimi Hücre içerisinde bilginin DNA dan RNA

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

DNA Hasarı ve Onarımı. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI

DNA Hasarı ve Onarımı. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI DNA Hasarı ve Onarımı Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI DNA Hasarı DNA molekülünün yapısında meydana gelen bir değişiklik şifrelerinde değişikliğe yol açacağından hatalı protein üretilmesine, çeşitli mutasyonların,

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik II. Hafta 8 TRANSLASYON

Biyoteknoloji ve Genetik II. Hafta 8 TRANSLASYON Biyoteknoloji ve Genetik II Hafta 8 TRANSLASYON Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com TRANSLASYON Translasyon a. mrna ribozoma

Detaylı

24- HÜCRESEL RADYASYON CEVABININ GENETİK KONTROLÜ

24- HÜCRESEL RADYASYON CEVABININ GENETİK KONTROLÜ 24- HÜCRESEL RADYASYON CEVABININ GENETİK KONTROLÜ Radyasyona aşırı duyarlı bazı hücreler kullanılarak hücresel radyasyon cevabının genetik kontrolü ile ilgili önemli bilgiler sağlanmıştır.bu hücreler genellikle

Detaylı

MOLEKÜLER GENETİK. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ altintas@veterinary.ankara.edu.tr

MOLEKÜLER GENETİK. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ altintas@veterinary.ankara.edu.tr MOLEKÜLER GENETİK Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ altintas@veterinary.ankara.edu.tr Genetik (Kalıtım bilim) Biyolojinin bir dalı olup, canlı organizmalarda kalıtım ve çeşitlilik konularını işler. Canlının sahip

Detaylı

Konu 4 Genetik Şifre ve Transkripsiyon

Konu 4 Genetik Şifre ve Transkripsiyon PowerPoint Lecture Presentation for Concepts of Genetics Ninth Edition Klug, Cummings, Spencer, Palladino Konu 4 Genetik Şifre ve Transkripsiyon Yrd. Doç. Dr. Aslı Sade Memişoğlu Copyright Copyright 2009

Detaylı

ayxmaz/biyoloji 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki ana DNAdan yeni DNA molekülleri hangi sonulca üretilir A B C D

ayxmaz/biyoloji 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki ana DNAdan yeni DNA molekülleri hangi sonulca üretilir A B C D 1. DNA replikasyonu.. için gereklidir A) sadece mitoz B) sadece mayoz C) mitoz ve mayoz D) sadece gamet oluşumu E) sadece protein sentezi 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki

Detaylı

Kalıtımın moleküler temeli

Kalıtımın moleküler temeli Kalıtımın moleküler temeli DNA kalıtsal maddedir Birçok protein, DNA replikasyonunda ve DNA nın tamirinde birlikte çalışır Kromozom, proteinlerle birlikte paketlenmiş bir DNA molekülünden oluşur 1856-1865-

Detaylı

Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri

Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri mrna trna - rrna Taşıyıcı (transfer) RNA (trna) Nispeten küçük moleküllerdir. Bir öncu molekülün nükleusta işlenmesiyle oluşurlar. trna molekülleri, mrna

Detaylı

hendisliği BYM613 Genetik MühendisliM Tanımlar: Gen, genom DNA ve yapısı, Nükleik asitler Genetik şifre DNA replikasyonu

hendisliği BYM613 Genetik MühendisliM Tanımlar: Gen, genom DNA ve yapısı, Nükleik asitler Genetik şifre DNA replikasyonu BYM613 Genetik MühendisliM hendisliği Hacettepe Üniversitesi Biyomühendislik BölümüB 2012-2013 2013 Güz G z DönemiD Salı 9.00-11.45, D9 Dr. Eda Çelik-AKDUR edacelik@hacettepe.edu.tr İçerik Tanımlar: Gen,

Detaylı

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır 9.Sınıf Biyoloji 1 Akıllı Defter vitaminler,hormonlar,nükleik asitler sembole tıklayınca etkinlik açılır sembole tıklayınca ppt sunumu açılır sembole tıklayınca video açılır 1 VİTAMİNLER ***Vitaminler:

Detaylı

Genetik materyal: DNA replikasyonu

Genetik materyal: DNA replikasyonu Genetik materyal: DNA replikasyonu Umut Fahrioglu, PhD MSc DNA Replikasyonu DNA replikasyonu genomların ve içerdikleri genlerin nesilden nesile aktarılmasında çok önemli bir rol oynar. Hücreden hücreye

Detaylı

11. Hafta: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI NÜKLEOTİDLER

11. Hafta: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI NÜKLEOTİDLER 11. Hafta: Nükleik Asitler: Nükleik asitlerin yapısal üniteleri, nükleozitler, nükleotidler, inorganik fosfat, nükleotidlerin fonksiyonları, nükleik asitler, polinükleotidler, DNA nın primer ve sekonder

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) TRANSKRİPSİYONU (ÖKARYOTİK) STOPLAZMA DNA Transkripsiyon hnrna RNA nın işlenmesi mrna G AAA Eksport G AAA NÜKLEUS TRANSKRİPSİYONU (PROKARYOTİK) Stoplazma

Detaylı

Hafta 7. Mutasyon ve DNA Tamir Mekanizmaları

Hafta 7. Mutasyon ve DNA Tamir Mekanizmaları Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 7 Mutasyon ve DNA Tamir Mekanizmaları Prof. Dr. Hilâl Özdağ Mutasyon Tipleri Baz düzeyinde mutasyon Tek nükleotid etkilenir: UV nin neden olduğu timin dimerleri replikasyon

Detaylı

Genetik MühendisliM. hendisliği BYM613. Mutasyonlar ve Doğal Gen Transfer Mekanizmaları. MUTASYON bir canl. Hacettepe Üniversitesi

Genetik MühendisliM. hendisliği BYM613. Mutasyonlar ve Doğal Gen Transfer Mekanizmaları. MUTASYON bir canl. Hacettepe Üniversitesi BYM613 Genetik MühendisliM hendisliği Mutasyonlar ve Doğal Gen Transfer Mekanizmaları Hacettepe Üniversitesi Biyomühendislik BölümüB 2012-2013 2013 Güz G z DönemiD Dr. Eda Çelik-AKDUR edacelik@hacettepe.edu.tr

Detaylı

DNA REPLİKASYONU. Doç.Dr. TUĞBA YILMAZ ÖZDEN

DNA REPLİKASYONU. Doç.Dr. TUĞBA YILMAZ ÖZDEN DNA REPLİKASYONU Doç.Dr. TUĞBA YILMAZ ÖZDEN DNA sentezi (replikasyon) DNA çift heliksini oluşturan iki zincir birbirinden ayrıldığında, bu zincirlerden her biri sentezlenecek yeni zincir için kalıp olarak

Detaylı

Populasyon Genetiği. Populasyonlardaki alel ve gen frekanslarının değişmesine neden olan süreçleri araştıran evrimsel bilim dalı.

Populasyon Genetiği. Populasyonlardaki alel ve gen frekanslarının değişmesine neden olan süreçleri araştıran evrimsel bilim dalı. Bu dersin içeriği, Populasyonun tanımı, Alel ve genotip frekansı, Gen havuzu, Gen frekansı, Gerçek/Doğal populasyonlar ve ideal populasyonlar, Populasyon genetiğinin çalışma alanları, HW kanunu -giriş,

Detaylı

Mutasyon: DNA dizisinde meydana gelen kalıcı değişiklik. Polimorfizm: iki veya daha fazla farklı fenotipin aynı tür popülasyonunda bulunmasıdır.

Mutasyon: DNA dizisinde meydana gelen kalıcı değişiklik. Polimorfizm: iki veya daha fazla farklı fenotipin aynı tür popülasyonunda bulunmasıdır. Allel: Bir genin seçenekli biçimi Wild Tip: Normal allel. Bireylerin çoğunda bulunan Mutasyon: DNA dizisinde meydana gelen kalıcı değişiklik Polimorfizm: iki veya daha fazla farklı fenotipin aynı tür popülasyonunda

Detaylı

VİRUSLARIN SINIFLANDIRILMASI

VİRUSLARIN SINIFLANDIRILMASI VİRUSLARIN SINIFLANDIRILMASI Virus Nasıl Sınıflandırılır? Order Örnek: Genera Family Subfamily Herpesviridae Alphaherpesvirinae Varicello virus Species Bovine Herpes virus 1 (BHV1) SINIFLANDIRMA ESASLARI-1

Detaylı

Mutasyon ve Genetik Sürüklenme

Mutasyon ve Genetik Sürüklenme Mutasyon ve Genetik Sürüklenme Bir popülasyondaki alel frekanslarını değiştiren doğal sebepler Doğal seçilim Mutasyon Genetik sürüklenme Kurucu etki (Founder effect) Popülasyon darboğazı, MUTASYON Genel

Detaylı

DNA Hataları ve Düzeltme Mekanizmaları

DNA Hataları ve Düzeltme Mekanizmaları DNA Hataları ve Düzeltme Mekanizmaları Bir canlıya ait tüm genetik bilgiyi taşıyan DNA molekülü doğal olarak veya çevresel faktörlerin etkisiyle sürekli hasara maruz kalmaktadır. İnsan hücrelerinde metabolik

Detaylı

BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER

BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER Plazmid ve Epizomlar Bakterilerin kendi kromozomlarının yanı sıra, kromozom dışı bazı genetik parçacıklar bulunmaktadır Bakteri kromozomundan daha küçük yapıda

Detaylı

LYS ANAHTAR SORULAR #4. Nükleik Asitler ve Protein Sentezi

LYS ANAHTAR SORULAR #4. Nükleik Asitler ve Protein Sentezi LYS ANAHTAR SORULAR #4 Nükleik Asitler ve Protein Sentezi 1) İncelenen bir nükleotidin DNA ya mı yoksa RNA ya mı ait olduğu; I. Bağ çeşidi II. Pürin bazı çeşidi III. Pirimidin bazı çeşidi IV. Şeker çeşidi

Detaylı

2. Histon olmayan kromozomal proteinler

2. Histon olmayan kromozomal proteinler 12. Hafta: Nükleik Asitler: Nükleik asitlerin yapısal üniteleri, nükleozitler, nükleotidler, inorganik fosfat, nükleotidlerin fonksiyonları, nükleik asitler, polinükleotidler, DNA nın primer ve sekonder

Detaylı

REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ. Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL

REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ. Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL 1960 lardan bu yana genetik ve moleküler biyolojideki kavrayışımızın hızla artması, biyoteknolojide heyecan verici buluşlar ve uygulamalara yol açtı. DNA yapısı ve fonksiyonlarının

Detaylı

ÖKARYOTLARDA GENETİK MATERYALİN YAPISI VE ORGANİZASYONU

ÖKARYOTLARDA GENETİK MATERYALİN YAPISI VE ORGANİZASYONU ÖKARYOTLARDA GENETİK MATERYALİN YAPISI VE ORGANİZASYONU Doç. Dr. Bengi ÇINAR KUL Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı İnsan genomu 3 x 10 9 bp (n) İnsan diploidtir (2n) her çekirdek

Detaylı

Nükleik Asitler. DNA ve RNA nükleik asitleri oluşturur

Nükleik Asitler. DNA ve RNA nükleik asitleri oluşturur NÜKLEİK ASİTLER Nükleik Asitler DNA ve RNA nükleik asitleri oluşturur Genetik bilginin nesiller boyu aktarılması ve bunun proteinlere tercüme edilmesinde görev alırlar Nükleotid ünitelerinden oluşurlar

Detaylı

Genetik Kavramlar Sekizinci baskıdan çeviri Klug, Cummings, Spencer

Genetik Kavramlar Sekizinci baskıdan çeviri Klug, Cummings, Spencer Genetik Kavramlar Sekizinci baskıdan çeviri Klug, Cummings, Spencer 1 Genetiğe Giriş Copyright 2006 Pearson Prentice Hall, Inc. 1-Genetiğe giriş 1.1 100 yıldan daha kısa zamanda Mendel den DNA ya 1.2 İkili

Detaylı

Nükleik Asitler ve Yaşamın Başlangıcı

Nükleik Asitler ve Yaşamın Başlangıcı 4 Nükleik Asitler ve Yaşamın Başlangıcı 4 Nükleik Asitler ve Yaşamın Başşlangıcı 4.1 Nükleik asitlerin kimyasal yapısı ve görevleri nelerdir? 4.2 Yaşamın küçük molekülleri nerde ve ne zaman ortaya çıktı?

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13 1) Canlılarda özelliklerin genlerle kontrol edildiği ve her genin en az bir özellikten sorumlu olduğu bilindiğine göre, I. Diploid canlılarda her özellik için iki gen bulunması

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Eğitim Yılı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Eğitim Yılı Dönem I. 2. Ders Kurulu II. HÜCRE BİLİMLERİ-I Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Prof. Dr. Alirıza ERDOĞAN Yrd. Doç. Ders Kurulu

Detaylı

Farmasötik Toksikoloji Nükleik asitler ile etkileşim MUTAJENİK (GENOTOKSİK) ETKİ. Hedef moleküller

Farmasötik Toksikoloji Nükleik asitler ile etkileşim MUTAJENİK (GENOTOKSİK) ETKİ. Hedef moleküller Hedef moleküller Farmasötik Toksikoloji 2015 2016 Nükleik asitler ile etkileşim Prof.Dr. Gül ÖZHAN Proteinler Yapısal proteinler Enzimler Taşıyıcı proteinler Reseptörler Koenzimler Lipitler Nükleik asitler

Detaylı

ÜNİTE 6 Nükleoproteinler ve Nükleik Asitler

ÜNİTE 6 Nükleoproteinler ve Nükleik Asitler ÜNİTE 6 Nükleoproteinler ve Nükleik Asitler Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Nükleoprotein ve nükleik asitlerin yapısını, Nükleozid, nükleotid tanımlarını, Azotlu bazları, Nükleik asitlerin metabolizmasını

Detaylı

NÜKLEİK ASİTLER ( DNA VE RNA)(Yönetici Moleküller)

NÜKLEİK ASİTLER ( DNA VE RNA)(Yönetici Moleküller) NÜKLEİK ASİTLER ( DNA VE RNA)(Yönetici Moleküller) NÜKLEİK ASİTLERİN KEŞFİ *FRIEDRICH MIESCHER * Balık spermlerinin çekirdeklerini ve akyuvar çekirdeklerini ayrıştırarak yaptığı çalışmalarda, bu hücrelerin

Detaylı

1. ÜNİTE : HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM

1. ÜNİTE : HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM 1. ÜNİTE : HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM 1 DNA (Deosiribo Nükleik Asit) Kalıtım maddesi hücre çekirdeğinde bulunur. Kalıtım maddesi iğ ipliği (Yumak) şeklinde bir görünümdedir. İğ ipliğindeki kalıtım maddesi

Detaylı

b. Amaç: Gen anatomisi ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır.

b. Amaç: Gen anatomisi ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır. TIBBİ GENETİK I-DERS TANIMLARI 1-Tanım: DNA ve RNA yapısının öğretilmesi. b. Amaç: DNA nın genetik materyal olmasında moleküler yapısının önemi ve RNA yapısının proteine geçiş ve gen ekspresyonu kontrolündeki

Detaylı

2. Kanun- Enerji dönüşümü sırasında bir miktar kullanılabilir kullanılamayan enerji ısı olarak kaybolur.

2. Kanun- Enerji dönüşümü sırasında bir miktar kullanılabilir kullanılamayan enerji ısı olarak kaybolur. Enerji Dönüşümleri Enerji Enerji; bir maddeyi taşıma veya değiştirme kapasitesi anlamına gelir. Enerji : Enerji bir formdan diğerine dönüştürülebilir. Kimyasal enerji ;moleküllerinin kimyasal bağlarının

Detaylı

Hafta V Translasyon TRANSLASYON

Hafta V Translasyon TRANSLASYON GENETĐK 111-503 Hafta V Translasyon Doç.Dr. Hilâl Özdağ TRNSLSYON 1 Translasyon a. mrn ribozoma bağlanır b. trn lar sitoplazmadaki ilgili aminoasitlere bağlanır c. trn özgül aminoasidini ribozoma taşır

Detaylı

BAKTERİLERDE MUTASYON VE GEN AKTARIM MEKANİZMALARI

BAKTERİLERDE MUTASYON VE GEN AKTARIM MEKANİZMALARI BAKTERİLERDE MUTASYON VE GEN AKTARIM MEKANİZMALARI DIS213 Mikrobiyoloji Ders 10 Doç.Dr. Evrim GÜNEŞ ALTUNTAŞ MUTASYON ve REKOMBİNASYON Mutasyon: Genomun mükleotit baz diziliminde meydana gelen kalıtsal

Detaylı

МАКЕДОНСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО MAKEDONYA CUMHURİYETİ BİYOLOGLAR BİRLİĞİ BİYOLOJİ 4.CUMHURİYET YARIŞМАSI LİSE (II) İKİNCİ SINIF

МАКЕДОНСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО MAKEDONYA CUMHURİYETİ BİYOLOGLAR BİRLİĞİ BİYOLOJİ 4.CUMHURİYET YARIŞМАSI LİSE (II) İKİNCİ SINIF 20.05.2017 МАКЕДОНСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО MAKEDONYA CUMHURİYETİ BİYOLOGLAR BİRLİĞİ BİYOLOJİ 4.CUMHURİYET YARIŞМАSI LİSE (II) İKİNCİ SINIF 1. Verilen ifadelerden doğru olanların önündeki D harfini, yanlış

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 12. Prokaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 12. Prokaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 12 Prokaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com Gen İfadesi

Detaylı

DNA ve RNA NIN YAPISI. Yrd.Doç.Dr. Özlem KURT ŞİRİN

DNA ve RNA NIN YAPISI. Yrd.Doç.Dr. Özlem KURT ŞİRİN DNA ve RNA NIN YAPISI Yrd.Doç.Dr. Özlem KURT ŞİRİN Bu derste neler öğreneceğiz? Nükleotid tanımı ve yapısı DNA nın primer, sekonder ve tersiyer yapısı RNA çeşitleri ve yapıları Canlılarda, genetik bilginin

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER * Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER *2.Rekombinasyon *Rekombinasyonel mutasyonlarda iki tip rekombinasyon bulunur. Bunlardan ilki karşılıklı parça değişimini içeren krosing-over (Crossing over -Reciprocal recombination),

Detaylı

TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON

TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON GEN İFADESİ (GEN EKSPRESYONU) Gen ifadesinin düzenlenmesi çeşitli aşamalarda olur: 1) Primer transkriptlerin oluşumu 2) Primer mrna dan matür (olgun) mrna oluşumu 3) mrna nın

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #2

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #2 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #2 1) Aşağıdaki grafikte, ph derecesi ile X, Y ve Z enzimlerin tepkime hızı arasındaki ilişki gösterilmiştir. 2) Aşağıdaki şemada kloroplast ile mitokondri arasındaki madde alış

Detaylı

KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ

KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ Değişik canlı gruplarında kalıtsal molekülün çeşidi, sayısı, biçimi ve organizasyonu bakımından farklılıklar bulunur. Ortak özellik: nükleik

Detaylı

DNA. İzolasyon Kiti. Mısırdan. Öğretmen Kılavuzu. Öğrenci Kılavuzu

DNA. İzolasyon Kiti. Mısırdan. Öğretmen Kılavuzu. Öğrenci Kılavuzu DNA Mısırdan İzolasyon Kiti Öğretmen Kılavuzu a. Konu b. Kullanıcı Kitlesi c. Deney Süresi d. Materyaller e. Güvenlik f. Genel Bilgi g. Deney Öncesi Hazırlık h. Ön Bilgi i. Deneyin Yapılışı j. Deney Sonuçları

Detaylı

Mendel Dışı kalıtım. Giriş

Mendel Dışı kalıtım. Giriş Mendel Dışı kalıtım DR. UMUT FAHRİOĞLU, PHD MSC Giriş Bir organizmanın fenotipinin genotipin bakarak tahmin edilebilmesi için birçok farklı faktörün çok iyi anlaşılabilmesi lazım. Mendel kalıtım modellerindeki

Detaylı

HAFTA II Mendel Genetiği

HAFTA II Mendel Genetiği GENETĐK 111-503 HAFTA II Mendel Genetiği Doç. Dr. Hilâl Özdağ 1865 Gregor Mendel kalıtım kurallarının temellerini attı. http://www.dnaftb.org/dnaftb/1/concept/ 1 Seçilen Özellikler Hartl DL, Jones EW,

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13. Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13. Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13 Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com Gen İfadesi

Detaylı

Transkripsiyon ve Transkripsiyonun Düzenlenmesi

Transkripsiyon ve Transkripsiyonun Düzenlenmesi MBG 505 BAKTERİ GENETİĞİ Transkripsiyon ve Transkripsiyonun Düzenlenmesi Emrah ÖZÇELİK Ribonükleik asit (RNA) 3 tip RNA Mesajcı RNA (mrna) (genetik seviyede) Transfer RNA (trna) Ribozomal RNA (rrna) (fonksiyonel

Detaylı