Aslı DENİZ Psikolojik Danışman

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Aslı DENİZ Psikolojik Danışman"

Transkript

1 Sevgili gençler ve değerli ebeveynler; Üniversite tercih dönemi her yıl aileler ve öğrenciler için stresli geçen dönemlerdendir. Aileler ve gençler doğru tercih ve doğru sıralama yapabilmek için nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda sorunlar yaşamakta, kimi zaman doğru bilgiye ulaşmakta güçlük çekmekte ya da yanlış tercihler sonucu bir yıl süre kaybetmektedirler. Tüm bu kaygıları göz önünde bulundurarak tercih sürecindeki siz gençleri ve ailelerinizi bilgilendirmek için bu kitapçık oluşturulmuştur. Bu kitapçık 2 bölümden oluşmaktadır; I.Bölümde 2017 Tercih dönemi ile ilgili sıkça sorulan sorulara yer verilmiştir. II. Bölümde ise doğru bir tercih listesi oluşturmanın adımları anlatılmaktadır. ** Soru ve cevaplarla ilgili bilgiler 2017 ÖSYM sayfasındaki Tercih Kılavuzundan yararlanılarak oluşturulmuştur. Tercih Listesi oluşturma bölümündeki bilgiler ise, tercih sürecinde danışmanlık hizmeti sunan bir uzman olarak kendi deneyimlerim ve bu alandaki diğer uzmanların görüşleri baz alınarak hazırlanmıştır. Kitapçıktaki bilgiler 2017 üniversite tercih süreci için geçerlidir. Tercih sürecinde yapılan değişikliklerden yazı sahibi sorumlu değildir. Olası değişikleri ÖSYM nin sayfasından takip ediniz. Aslı DENİZ Psikolojik Danışman

2 SORU VE CEVAPLARLA 2017 ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ 1. Tercihlerimi nasıl yapacağım? Tercihler kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM nin internet adresinden TC Kimlik Numaranız ve şifrenizle giriş yaparak bizzat kendiniz yapacaksınız. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. 2. Tercih tarihleri ne zaman? Tercihler 18 Temmuz - 26 Temmuz 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Tercihler 26 Temmuz 2017 tarihinde saat da sona erecek lütfen tercih işlemlerinizi son ana bırakmayın 3. Sistemde tercih işlemimi tamamladığımı nasıl anlayacağım? Tercihlerinizin ÖSYM ye ulaştığından emin olmak için ekranda 2017-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM ye bildirilmiştir ifadesini görmeniz gerekmektedir. 4. Tercihlerimde değişiklik ya da düzeltme Yapabilir miyim? Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde internet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Tercih Süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik/düzeltme yapamazsınız. 5. Okul birincilerinin tercihlerini yaparken neye dikkat etmeli? öğretim yılında okul birincisi olanlar için ayrılan kontenjanlar, Tablo 3 ve Tablo 4'ün ilgili sütununda gösterilmiştir. Bir programın öngördüğü okul türü, yaş, cinsiyet, sağlık gibi tüm koşullar okul birincileri için de aynen geçerlidir. 6. Engelli adayların tercihlerini yaparken neye dikkat etmeli? Engelli adaylar tercih yaparken tercih ettikleri üniversitelerin engelliler ile ilgili birimlerinden yükseköğretim programları konusunda bilgi almaları yararlarına olacaktır.

3 7. Tercihlerde belirli alanlar için baraj uygulanmaktadır. Baraj uygulanan alanlar nelerdir? Program adı Başvurmak için gerekli en düşük başarı sıralaması Hukuk Mühendislik programları (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri hariç, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği programı dâhil) Mimarlık Tıp Öğretmenlik programları (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil) 8. Kılavuzda yer alan M.T.O.K ne demek? Kılavuzda yanında (M.T.O.K.) gördüğünüz Teknoloji Fakültelerine / Sanat ve Tasarım Fakültelerine / Turizm Fakültelerine kayıt önceliği ilgili mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından Tablo 6B.2'de (kılavuz sayfa ) belirtilen alan/dallarından mezun olan adaylar öncelikli olarak yerleştirilecektir. Kontenjan boşluğu kalması durumunda, tercih listenizde bu fakülteler yer alıyorsa, sıralamanıza göre yerleşebilirisiniz. 9. TABLO 3 VE 4 ne anlama gelmektedir? Yayınlanan Tablo 3 te Üniversitelerin YGS puanları ile alınan bölümleri Tablo 4'te ise LYS puan türüne göre alım yapılan bölümler yer alıyor. 10. Özel yetenek gerektiren programlara kayıtlar nasıl yapılacak? Başvurular doğrudan başvurmak istediğiniz üniversiteye yapılır. Özel yetenek gerektiren programlar kılavuzda Tablo 5'te yer almaktadır. Bu alanlara başvurmak için 2017-YGS'ye girmiş olmanız ve 2017-YGS puanlarının herhangi birinden en az 150 puan almış olmanız gereklidir. 11. Beden Eğitimi öğretmenliği için LYS ye girmek şart mı? Beden eğitimi ve spor öğretmenliği için, 2017 de bazı üniversiteler LYS puanı ile bazı üniversiteler YGS puanı ve özel yetenek sınavı ile öğrenci almaktadır. 12. Kılavuzdaki işaretler ne anlama gelmektedir? 2017-ÖSYS'de yeni açılan programlar ( )

4 2017-ÖSYS'de puan türü değişen programlar (* * * *) Kontenjanı 2016-ÖSYS Merkezî Yerleştirme ile dolmayan programlarda hiçbir işaret bulunmaz. 13. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurum (meslek liseleri) Mezunları için özel koşullar nelerdir? Bu öğrenciler diğer lise türlerindeki öğrenciler gibi Tablo 4 ve Tablo 3 ten LYS ve YGS sıralamalarına göre tercih yapabilecekleri gibi, Kılavuzda yer alan, Tablo 6A (kılavuz sayfa ) ve 6B.1 (kılavuz sayfa ) ek puanları ile yerleştirilebilecekleri lisans programlarına göre tercih yapabilirler. Bu tabloda yer alana lisan programlarına sadece tarihinden önce mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarına kayıt olan adaylar ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştirileceklerdir. Bu tarihten sonra kayıt olanlar ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştirilemezler. Tablo 6C ise mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki alanların devamı niteliğinde olduğu kabul edilen ve ek puanları ile yerleştirilebilecekleri ön lisans programlarını göstermektedir. (kılavuz sayfa ) ** Geçen yıla kadar mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunlarının sınavsız geçiş hakkı bulunan bölümler bu yıl, ek puanlı yerleştirme puanı ile öğrenci almaktadır 14. Açıköğretim bölüm tercihleri nasıl yapılır? Açıköğretim bölümleri üç üniversitede vardır: İstanbul Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi. Tercihlerinizi ÖSYM nin ( internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrenizi kullanarak kendiniz yapmaktasınız. Daha önce açıköğretim bölümlerinde herhangi bir puan türünde en yüksek puan baz alınırken, bu sene itibari ile açıköğretim bölümleri de puan türüne göre kayıt almaktadır. 15. TÜBİTAK yarışmalarında başarılı olanlar için özel bir uygulama var mı? Evet bununla ilgi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu - Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (TÜBİTAK-BİDEB) tarafından; a) Uluslararası bilim olimpiyatlarına ve proje yarışmalarına gönderilen ve dereceye giren, b) Yurt içinde düzenlenen bilim olimpiyatlarında ve proje yarışmalarında dereceye giren adaylar için tercihler konusunda ayrıcalıklar mevcuttur, bununla ilgili ayrıntılı bilgiye kılavuzdan ulaşabilirsiniz.

5 16. EK yerleştirme nasıl yapılacak ve kimler başvurabilecek? Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM ye bildirilecektir. Genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır. Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştiyseniz, yerleştirme için başvuru yapamazsınız. ek 17. Yerleştirme sonuçları nasıl duyurulacak? Yerleştirme Sonuçları internet ( aracılığıyla adaylara duyurulacaktır. Sonuç belgesi basılmayacak ve adresinize gönderilmeyecek. 18. Kayıt işlemleri nasıl yapılacak? Kayıt işlemleri Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kılavuzda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. *Elektronik kayıt hariç adaylar bizzat kendileri üniversitelere başvurmaları gerekmektedir. Eğer belirlenen süre içerisinde kayıt için başvurmaz veya kayıt işlemlerini tamamlamazsanız kayıt hakkınızı kaybedersiniz. 19. Kayıt hakkı kazandığım halde hangi durumlarda kayıt yaptıramam? Örneğin tercih ettiğiniz program için sağlık raporunuz gerekli şartları taşımıyorsa, mülakat sınavını kazanamadıysanız vb. durumlarda yerleştiğiniz programa kaydınız yapılamazsa, ÖSYM tarafından alt tercihlerinizde yer alan puanlarınızın el verdiği alanlara (tam burslu alanlar hariç) yerleştirilirsiniz. Bunun için kayıtlar tamamlandıktan sonraki 15 gün içinde ÖSYM Başkanlığına gerekli evraklarla yazılı olarak başvurmanız gerekmektedir. mi? 20. Bu sene tercih yaparsam seneye Orta öğretim Başarı puanım (OBP) düşer 2017-YGS/LYS sonucu ile bir yükseköğretim programına merkezî yerleştirmeyle yerleşirseniz (Ek Yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına kayıt olursanız bir sonraki sene sınava girdiğinizde OBP nizin çarpılacağı katsayı/katsayılar yarıya düşürülür.

6 21. Neye göre tercih yapmalıyım? Tercih yaparken öncelikle dikat etmeniz gereken en önemli nokta ilgi ve yeteneklerinize uygun olan bir program seçmeniz. Üniversite tercih aşamasına gelmiş bireyler olarak ilgi ve yeteneklerinizin farkında varmış olduğunuzu varsayıyoruz. Tercih aşamasına gelmiş hala ilgi ve yeteneklerinizin farkında değilseniz web üzerinden ilgi ve yeteneklerle ilgili online testleri çözerek seçebileceğiniz alanlarla ilgili fikir edinebilirsiniz. 22. A mesleğinin iş bulma imkanı çok iyiymiş o zaman bu alana mı yönelmeliyim? Ne yazık ki tercih aşamasından birçok bireyin düştüğü en büyük yanılgı bu. Elbette ki ileride iş bulma imkanı daha yüksek bir alan seçmek çok önemli, ancak bundan daha önemlisi, hayatınızın önemli bir kısmını işgal edecek iş hayatınızın sevdiğiniz bir alan olması çok daha önemli. Aksi takdirde her gün keyif almadan yaptığınız bir iş size doyum vermeyeceği gibi, hizmet sunacağınız insanların da alacağı hizmetin niteliğini önemli ölçüde etkileyecektir. Dahası Türkiye şartlarında mesleklere duyulan ihtiyaç sürekli değişkenlik göstermektedir. Örneğin bugün kimya mühendisliğinde iş bulmak imkanı çok iyiyken, bir sonraki sene ya da siz mezun oluncaya kadar fizik mühendisliğinde iş bulma imkanı daha iyi olabilir. Bu nedenle önceliğiniz ilgi ve yeteneklerinize uygun uğraşmaktan keyif alacağınız bir alan olması olmalı. 23. Ailem X alanını seçmem konusunda ısrarlı ancak ben bu alanı seçmek istemiyorum, ne yapmalıyım? Tercih konusunda şüphesiz ki yönlendirici olan sizin istekleriniz olmalı. Ailenizi bu konuda ikna etmeye çalışmak, ikna edemediğiniz takdirde okul psikolojik danışmanınız ya da öğretmenlerinizde tercihlerde kişisel tercihlerin önemi konusunda ailenize bilgi vermesi konusunda yardım isteyebilirsiniz. Eğer bu yazıyı okuyan bir ebeveynseniz, lütfen çocuklarınızın tercihlerine saygı duyun. Çünkü kendi yaşam sorumluluklarını da aldıkları tercih döneminde kendilerini tanıyarak en doğru tercihi yapacak çocuğunuzdur. Seçecekleri alan yaşamlarının önemli bir kısmını alacak bir meslek alanı belki de dolayısıyla, her gün sevmediği ya da istemediği bir işe sizin zorunuzla gittiğini düşünün. Böylesi bir tercih çocuğunuz için memnuniyetsizlik verici bir yaşantı iken, sizin de bu mutsuzluğu görerek suçluluk duyacağınız bir yaşantı olmaktan öteye gitmeyecektir. Elbette ki fikirlerinizi paylaşın, ekonomik durumunuzu göz önüne alarak ona sağlayabilecekleriniz konusunda durumunuzu paylaşın, ancak son tercihin çocuğunuzun olması gerektiğini unutmayın.

7 DOĞRU TERCİH LİSTESİ NASIL OLUŞTURULUR? 1. Sonuç belgesinde hangi bölüme göre tercih yapacağım? Aşağıda gördüğünüz sonuç belgesinde YGS ya da LYS ye göre tercih yaparken kırmızı kutucuk içinde yer alan yerleştiremeye esas başarı sırası baz alınacaktır. Bu sıralama sizin okul puanınızın eklendiği sıralamadır. Tercih yapacağınızın puan türüne uygun başarı sıralamanıza göre tercihlerinizi sıralayabilirsiniz. Açık öğretim programları ve mesleki liseleri için tercihler farklı olmaktadır. Mesleki ve teknik lisesi mezunları ise 2 yıllık önlisans programlarına ek puan ile tercih yaparken sarı kutucukta yer alan sıralamalarına göre tercih yapacaklardır.

8 2. Tercihlerinizde ilk olarak ilgi ve yeteneklerinize uygun alanları belirleyiniz. 3. Belirlediğiniz alanların yer aldığı üniversiteleri seçiniz. Seçtiğiniz üniversitelerden sıralamanıza uygun olan ve en çok istediğiniz üniversitelerden bir tercih havuzu oluşturun. 4. Belirlediğiniz üniversitelerin web sayfalarına girerek konumları*, ulaşım imkanları, yurt imkanları, varsa burs imkanları, öğretim üyesi kadrosu, hazırlık sınıfı, ders saatleri**vb. hakkında bilgi edinin. (* Tercih yaparken konum bilgisi önemli bir değişkendir. Özellikle büyük şehirlerde üniversiteler birden çok kampustan oluşabilmektedir. Dolayısıyla merkez kampus şehir merkezinde iken, seçtiğiniz bölümün bulunduğu fakülte ilçe merkezinde olabilir. Bu nedenle planlama yapmadan önce bölümün bulunduğu fakülte adresine göz atmayı unutmayın. **Ders saatleri özellikle ikinci öğretimi tercih edecek adaylar için önemli bir tercih. Çünkü çoğunlukla ikinci öğretim ders saatleri akşam saatlerinde başlamaktadır, bu nedenle ikinci öğretim tercih edeceklerin bu ayrıntıya dikkat etmesi önemli.) **Tüm bu bilgileri bir kağıt üzerinde ya da word dosyasında bir tablo oluşturarak not etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. 5.Üniversiteler hakkında detaylı bilgi edindikten sonra, artık sıralamaya geçebilirsiniz. Sıralama yaparken, yerleşilmeye esas başarı sıralamanıza göre tercih yapmanız gerekmektedir. (bkz. sonuç belgesi örneği). Sıralama yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar: Sıralamalarınız internette yer alan online tercih robotlarından faydalanarak yapabilirsiniz. Ama sıralamanızı neticelendirmeden muhakkak ösym nin sayfasında yer alan kontenjan kılavuzundan teit edin pdf Başarı sıralaması ilk 5 binde olan öğrencilerin tercihlerine ilk bin-2 binden başlamaları ama tercih yoğunlaşmasının 4-8 bin arasında olmalı, Başarı sıralaması 20 binde olan öğrencilerin ilk 4-5 binden birkaç tercih yapması, ama tercih yoğunlaşmasının bin arasında olmalı, Başarı sıralaması 50 binde olan öğrencilerin ilk birkaç tercihini 10 binlerden yapıp tercih yoğunlaşmasının bin arasında olmalı, Başarı sıralaması 100 binde olan öğrencilerin ilk birkaç tercihini 20 binlerden yapıp tercih yoğunlaşmasının bin arasında olması daha idealdir. Sıralaması 100 bin ve üzeri olan öğrenciler yine ilk iki tercihe 30 bin -50 bin arası yer alan üniversitelerden 1-2 tane yazmak koşulu ile tercih yoğunlaşmasını sıralamalarının %30 üst %30 altında yoğunlaştırabilirler. Sıralamanızın % 50

9 üzerinde 2 tercih, %40 üzerinden 2 tercih, %30 üzeri 2 tercih, %10 üzeri ve % 30 altı çok daha fazla tercih şeklinde olması daha uygun olacaktır. Tercih sıralamanızda kazanma ihtimali en yüksek aralık, sıralamanızın %5 üstü ve % 30 ve daha fazla altıdır. 6. Eğer farklı puan türlerinden tercih yapılacaksa (TM,MF vb) tercih listeleri, her alandan en çok istenilen bölümlere göre başarı sıralamasına göre oluşturulmalı. Örneğin adayın istek sıralaması şöyle olsun: Hukuk, psikolojik danışmanlık, işletme ve sınıf öğretmenliği. Aday tercih listesi oluştururken en çok hukuk fakültesini istediğinden dolayı ilk sıralara hukuk fakültesini başarı sıralamalarına dikkat ederek listelemelidir. Yani en çok hangi bölümü istiyorsanız o bölümü bir üst sıraya yazmalısınız. 7. Üniversitelerde yeni açılan programlar sıralamaya dahil edilirken (En Küçük Puan sütununda ve başarı sıralaması sütununda ( ) işareti görünür) benzer düzeydeki üniversite ile kıyas edilebilir. Örneğin; Selçuk Üniversitesi nde yeni açılan bir bölümün puanını bulmak için Erciyes Üniversitesi ndeki aynı bölümün başarı sırasına bakılabilir. Karşılaştırılan üniversite ile sıralama birebir aynı olmayacaktır, ancak fikir edinmek adına iyi bir yol olacaktır. 8. Kılavuzda Tablo 3 ve Tablo 4 te her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz. Bu nedenle tercihlerinizi yaparken bu özel durumları tablodan inceleyiniz. Bu özel koşullar, numaralar ile ilgili sütunda gösterilmekte olup açıklamaları kılavuzda iki bölüm halinde "Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları" başlığı altında yer almaktadır. Tablo 3 te bu açıklamalar 7. sütununda, Tablo 4 te ise 8. Sütunda (özel koşullar ve açıklamalar) yer almaktadır. 9. Tercihlerinizde yer verdiğiniz bölüm/programları devlet, vakıf, KKTC veya yurtdışı olup olmadığına maddi açıdan dikkat edilmelidir. Vakıf (özel) üniversitelerinde eğitim ücretli, ya da burslu yapılmaktadır. Aynı şekilde KKTC de birçok üniversite de eğitim ücretlidir. Devlet üniversitelerinde ise ikinci öğretim şeklinde eğitim yürüten bölümlerde dönemlik eğitim harcı ödenmektedir. Ayrıca bazı devlet üniversitelerinde de yurtdışı üniversiteleriyle entegre yürütülen bölüm/programların ücretli olduğu unutulmamalıdır. Bu bölümlerin belirli dönemleri Türkiye de, diğer dönemleri de yurtdışında okutulur. Hem Türkiye de hem de yurtdışında okunan yıllar için bir bedel ödenmektedir.

TERCİH SÜRESİ TAMAMLANDIKTAN SONRA TERCİHLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILAMAYACAK

TERCİH SÜRESİ TAMAMLANDIKTAN SONRA TERCİHLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILAMAYACAK ÖSYM'den gelen açıklamaya göre LYS tercih sonuçlarının en geç 24 Temmuzda açıklanması bekleniyor. Geçtiğimiz yıllarda 1 hafta içinde açıklanan tercih sonuçlarının bu yılda bir hafta içinde açıklanması

Detaylı

2015 LYS ve YGS tercihleri internetten nasıl yapılacak?

2015 LYS ve YGS tercihleri internetten nasıl yapılacak? 2015 LYS ve YGS tercihleri internetten nasıl yapılacak? Üniversiteye gidecek adaylar için tercih işlemleri, bugün itibariyle başladı. YGS ve LYS'ye giren üniversite adayları tercihlerini 14 Temmuz'a kadar

Detaylı

TERCİHLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

TERCİHLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR TERCİHLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda önceki yıla ait taban puanların ve sıralamaların olmaması hangi veriye dayalı olarak tercih

Detaylı

Sayın Velimiz, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi.

Sayın Velimiz, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi. Sayın Velimiz, Öğrencilerimizin üniversite giriş sınavlarına hazırlık dönemini sağlıklı geçirmeleri ve sınavlarda iyi bir sonuca ulaşmaları için bizler kadar sizlere de önemli görevlerin düştüğü unutulmamalıdır.

Detaylı

Üniversiteli olmanın 6 farklı yolu

Üniversiteli olmanın 6 farklı yolu On5yirmi5.com Üniversiteli olmanın 6 farklı yolu Üniversite hayalleri kuran adayların üniversite tercihi yaparken dikkat etmesi gereken önemli noktalar... Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2013 Pazartesi (oluşturma

Detaylı

[2017 ÖSYS DEĞİŞİKLİKLERİ]

[2017 ÖSYS DEĞİŞİKLİKLERİ] [2017 ÖSYS DEĞİŞİKLİKLERİ] [ÜCRETLER] [BAŞVURU KOŞULLARI] [YGS YE KİMLER BAŞVURABİLİR?] [MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KARA, DENİZ VE HAVA HARP OKULLARINA GİRMEK İSTEYEN ADAYLARIN DİKKATİNE! ] [2017] [ A

Detaylı

LYS-YGS TERCİHİ YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR..

LYS-YGS TERCİHİ YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR.. LYS-YGS TERCİHİ YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR.. Sevgili üniversite adayları, Tercih yaparken izlemeniz gereken çok önemli adımlar var. Bu adımlara dikkat ederek tercih listenizi mümkün olduğunca

Detaylı

2017 YGS ve LYS de neler değişti?

2017 YGS ve LYS de neler değişti? Hafıza Sarayı (Mind Palace) Oluşturmak 1 2017 YGS ve LYS de neler değişti? 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvurular başladı. ÖSYM tarafından 2017-ÖSYS Kılavuzu nun yayınlanması ile

Detaylı

EMO Basın- Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)

EMO Basın- Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) EMO NUN MESLEK ALANINDAKİ ÜNİVERSİTELER, ÖĞRENCİLER ve RAKAMLARLA BARAJ UYGULAMASININ SONUÇLARI Bahar Tanrısever EMO Basın- Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) bünyesinde yer alan mesleki alanlarda eğitim

Detaylı

LYS ye başvurmak için geçmemiz gereken baraj puan kaçtır? Geçtiğimiz baraj puanına uygun LYS ye mi katılmamız gerekir?

LYS ye başvurmak için geçmemiz gereken baraj puan kaçtır? Geçtiğimiz baraj puanına uygun LYS ye mi katılmamız gerekir? SIKÇA SORULAN SORULAR LYS ye başvurmak için geçmemiz gereken baraj puan kaçtır? Geçtiğimiz baraj puanına uygun LYS ye mi katılmamız gerekir? LYS ye başvurmak için, adayın YGS de hesaplanan 6 puandan herhangi

Detaylı

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ İÇİNDEKİLER: Üniversite Sınav Sistemi Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) Lisansa Yerleştirme Sınavı (LYS)

Detaylı

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ İÇİNDEKİLER: Üniversite Sınav Sistemi Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) Lisansa Yerleştirme Sınavı (LYS)

Detaylı

2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)

2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 2015 Öğrenci Seçme ve YerleşBrme Sınavı (ÖSYS) YükseköğreBme Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans YerleşBrme Sınavı ( LYS ) OrtaöğreBm mezunu, üniversite eğibmi

Detaylı

ÖN SÖZ. Prof. Dr. Ömer DEMİR. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı

ÖN SÖZ. Prof. Dr. Ömer DEMİR. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı ÖN SÖZ Merkezimizin kuruluş yılı olan 1974 ten bu yana öğrenciler, yükseköğretim programlarının büyük bir bölümüne merkezi sınav sistemi ile yerleştirilmektedir. Bu sistemde, yükseköğretim programlarının

Detaylı

Ek yerleştirme kontenjanları ne zaman açıklanır?

Ek yerleştirme kontenjanları ne zaman açıklanır? On5yirmi5.com Ek yerleştirme kontenjanları ne zaman açıklanır? Son rötuşları yapılan Ek Yerleştirme kılavuzu bu hafta ÖSYM nin web sitesinde yayınlanacak. Yeni kurulan bölümlerin kontenjanlarıyla birlikte

Detaylı

2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) REHBERLİK SERVİSİ

2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) REHBERLİK SERVİSİ 016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) REHBERLİK SERVİSİ YGS DEKİ TESTLER VE KAPSAMLARI Test Testin Kapsamı Soru Sayısı Türkçe Testi Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili sorular... 0 Sosyal Bilimler

Detaylı

2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2015-LYS) SONUÇLARI. 30 Haziran 2015

2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2015-LYS) SONUÇLARI. 30 Haziran 2015 2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2015-LYS) SONUÇLARI 30 Haziran 2015 2015-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI SAYISAL BİLGİLER 2015-LYS ADAY BİLGİLERİ YGS sonrası herhangi bir LYS ye girmeye hak kazanan aday

Detaylı

2014-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2014-LYS) SONUÇLARI. 27 Haziran 2014

2014-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2014-LYS) SONUÇLARI. 27 Haziran 2014 2014-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2014-LYS) SONUÇLARI 27 Haziran 2014 2014-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI SAYISAL BİLGİLER 2014-LYS ADAY BİLGİLERİ YGS sonrası herhangi bir LYS ye girmeye hak kazanan aday

Detaylı

2017 YGS-LYS. Psk. Dan. İrem Perizat SEZER USTABULUT Psk. Dan. Ezgi TANIŞ

2017 YGS-LYS. Psk. Dan. İrem Perizat SEZER USTABULUT Psk. Dan. Ezgi TANIŞ 2017 YGS-LYS Psk. Dan. İrem Perizat SEZER USTABULUT Psk. Dan. Ezgi TANIŞ Sınav Tarihleri YGS 4-18 OCAK 12 Mart 10:00 (160 dk) LYS-1 4-17 NİSAN 11 Haziran 10:00 (135 dk) LYS-2 4-17 NİSAN 17 Haziran 10:00

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE YOLCULUK TERCİH YAPIYORUM /2017

ÜNİVERSİTEYE YOLCULUK TERCİH YAPIYORUM /2017 2017 ÜNİVERSİTEYE YOLCULUK TERCİH YAPIYORUM http://lalasahinpasamtal.meb.k12.tr 2016/2017 Sevgili öğrencilerimiz, Tercih stresinin hâkim lduğu şu günlerde sizlere yl göstermek istiyruz ve uzman görüşü

Detaylı

OKULUMUZDAKİ ALANLAR VE ALANLARIN ÜNİVERSİTEDE SEÇEBİLECEKLERİ BÖLÜMLER

OKULUMUZDAKİ ALANLAR VE ALANLARIN ÜNİVERSİTEDE SEÇEBİLECEKLERİ BÖLÜMLER OKULUMUZDAKİ ALANLAR VE ALANLARIN ÜNİVERSİTEDE SEÇEBİLECEKLERİ BÖLÜMLER Uydukent Kız Teknik ve Meslek Lisesi, hem Anadolu Kız Meslek hem de Kız Meslek Lisesi olarak öğrencilere eğitim vermektedir. Anadolu

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KURUM İÇİ VE ANABİLİM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI VE ŞARTLARI

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KURUM İÇİ VE ANABİLİM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI VE ŞARTLARI KAFKAS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KURUM İÇİ VE ANABİLİM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI VE ŞARTLARI (07.08.2015) 1) Başvuru Tarihi Başlangıç : 10 Ağustos

Detaylı

YGS VE LYS İLE İLGİLİ EN ÇOK SORULAN SORULAR

YGS VE LYS İLE İLGİLİ EN ÇOK SORULAN SORULAR YGS VE LYS İLE İLGİLİ EN ÇOK SORULAN SORULAR 1) YGS ve LYS ye kimler başvuruda bulunabilir? YGS ve LYS ye, sınavın yapılacağı yılda, ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim lisesi)

Detaylı

Madde 6- Yerleştirmeye esas olan puanın hesaplanması için aşağıdaki üç puan belli ağırlıklarla çarpılarak toplamı alınacaktır.

Madde 6- Yerleştirmeye esas olan puanın hesaplanması için aşağıdaki üç puan belli ağırlıklarla çarpılarak toplamı alınacaktır. MUTFAK SANATLARI VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ KABULÜ VE YERLEŞTİRME PUANLARININ TESPİTİ ESASLARI (2013-2014 Öğretim Yılı) Madde 1- Başvuracak adayların ön kayıt işlemlerinde, içinde Ortaöğretim Başarı Puanı

Detaylı

YATAY GEÇİŞ KRİTERLERİ A. GENEL KRİTERLER

YATAY GEÇİŞ KRİTERLERİ A. GENEL KRİTERLER YATAY GEÇİŞ KRİTERLERİ A. GENEL KRİTERLER 1. Diploma programları arasında geçiş ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde yapılabilir. 2. Hazırlık sınıflarında yatay geçiş yapılamaz.

Detaylı

...FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA YÜKSEKOKUL-MESLEK YÜKSEKOKUL MÜDÜRLÜĞÜNE

...FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA YÜKSEKOKUL-MESLEK YÜKSEKOKUL MÜDÜRLÜĞÜNE ...FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA YÜKSEKOKUL-MESLEK YÜKSEKOKUL MÜDÜRLÜĞÜNE 2017-2018 Eğitim-Öğretim Güz Döneminde... Bölümüne/Programına merkezi yerleştirme puanı ile (Ek Madde 1) yatay geçiş yapmak istiyorum.

Detaylı

Ek Madde- 1 YATAY GEÇİŞ (Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş) Ek Madde-1 Yatay Geçiş Takvimi

Ek Madde- 1 YATAY GEÇİŞ (Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş) Ek Madde-1 Yatay Geçiş Takvimi Ek Madde- 1 YATAY GEÇİŞ (Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş) Ek Madde-1 Yatay Geçiş Takvimi Başvuru Tarihi : 01-30 Ağustos 2016 Değerlendirme Tarihleri : 31 Ağustos 2016-2 Eylül 2016 Sonuçların

Detaylı

TERCİH BİLGİLENDİRME PROGRAMI TERCİH NASIL YAPILIR?

TERCİH BİLGİLENDİRME PROGRAMI TERCİH NASIL YAPILIR? İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ 2016-2017 TERCİH BİLGİLENDİRME PROGRAMI TERCİH NASIL YAPILIR? TERCİH YAPACAK ÖĞRENCİNİN GERÇEKLERİ Başarı sırası- Puan Yetenek, beceriler ve ilgiler Hedeflerimiz Ailenin ekonomik

Detaylı

A. GÜZ BAŞVURULARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

A. GÜZ BAŞVURULARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin Ek Madde 1 uyarınca

Detaylı

2017/2018 ÖYS Başvuru Kılavuzu 1

2017/2018 ÖYS Başvuru Kılavuzu 1 2017/2018 ÖYS Başvuru Kılavuzu 1 Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı 2017/2018 Eğitim-Öğretim Yılı Özel Yetenek Sınavı Başvuru Koşulları

Detaylı

A. GÜZ BAŞVURULARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

A. GÜZ BAŞVURULARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin Ek Madde 1 uyarınca

Detaylı

T.C BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVI YÖNERGESİ

T.C BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVI YÖNERGESİ T.C BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu

Detaylı

MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI İLE YATAY GEÇİŞ USUL VE ESASLARI. EK MADDE 1 (Ek:RG-21/9/2013-28772) (Değişik:RG-2/5/2014-28988)

MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI İLE YATAY GEÇİŞ USUL VE ESASLARI. EK MADDE 1 (Ek:RG-21/9/2013-28772) (Değişik:RG-2/5/2014-28988) MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI İLE YATAY GEÇİŞ USUL VE ESASLARI EK MADDE 1 (Ek:RG-21/9/2013-28772) (Değişik:RG-2/5/2014-28988) (1) Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği

Detaylı

Uygulanacak Sınavlar. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS )

Uygulanacak Sınavlar. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS ) Uygulanacak Sınavlar Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS ) (Üniversite eğitimi almak isteyen ( 4-6 yıllık fakültelerde eğitim tüm adaylara yöneliktir.) almak isteyen tüm

Detaylı

2014 YGS - LYS SINAV SİSTEMİ

2014 YGS - LYS SINAV SİSTEMİ İstanbul Aydın Üniversitesinin öğrencilere armağanıdır. 2014 YGS - LYS SINAV SİSTEMİ ÖNSÖZ Çağımızda insan kaynağının en akılcı biçimde yönetilmesi için bütün ülkeler bir seferberlik içine girmiş durumdadır.

Detaylı

KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ İlk Yayın Tarihi MH Onay Tarihi Revizyon Tarih/No -/00 YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ

KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ İlk Yayın Tarihi MH Onay Tarihi Revizyon Tarih/No -/00 YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesindeki fakülte bünyesinde yer alan diploma programları arasında veya diğer

Detaylı

A. GÜZ BAŞVURULARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

A. GÜZ BAŞVURULARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin Ek Madde 1 uyarınca

Detaylı

T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı

T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı Sayı: 75850160-301.06.01/1355 12/01/2015 Konu: :Yatay Geçiş Yükseköğretim kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar

Detaylı

1-BAŞVURU İŞLEMLERİ ÖN KAYIT KOŞULLARI

1-BAŞVURU İŞLEMLERİ ÖN KAYIT KOŞULLARI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ RESİM VE BASKI SANATLARI BÖLÜMLERİ 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖN KAYIT - YETENEK SINAVI UYGULAMA ESASLARI Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Resim

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER ÖNEMLİ NOT

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER ÖNEMLİ NOT ANKARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER ÖNEMLİ NOT 2017-2018 ÖZEL YETENEK SINAVINA KATILAN KADIN ADAYLAR İÇİN

Detaylı

Yeni Sınav Sistemi. Yeni Sınav Sistemi (YGS-LYS) 1-YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) Sevgili Öğrenciler:

Yeni Sınav Sistemi. Yeni Sınav Sistemi (YGS-LYS) 1-YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) Sevgili Öğrenciler: Sevgili Öğrenciler: Yeni Sınav Sistemi 2010 Yılında uygulanacak yeni ÖSS sistemi konusunda sizi bilgilendirmek için bu kitapçığı hazırladık. SAY, EA, SÖZ, DİL puan türlerindeki sayı ve içerik olarak artışları,

Detaylı

KAPANAN ÜNIVERSITELERIN ÖGRENCILERI IÇIN TERCIH ZAMANI

KAPANAN ÜNIVERSITELERIN ÖGRENCILERI IÇIN TERCIH ZAMANI KAPANAN ÜNIVERSITELERIN ÖGRENCILERI IÇIN TERCIH ZAMANI Portal : www.rasthaber.com İçeriği : Haber Tarih : 25.08.2016 Adres : https://rasthaber.com/kapanan-universitelerin-ogrencileri-icin-tercih-zamani/

Detaylı

Yatay ve Dikey Geçiş, Çift Anadal Hakkında Bilgi

Yatay ve Dikey Geçiş, Çift Anadal Hakkında Bilgi Yatay ve Dikey Geçiş, Çift Anadal Hakkında Bilgi Bölümümüzün Normal Öğretim programına kurum içi, kurumlar arası, yurt dışı ve Ek Madde 1 kapsamında merkezi yatay geçiş olmak üzere dört farklı kanaldan

Detaylı

T.C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2012 2013 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI Kontenjanları, Başvuru Şartları ve Başvuruya Esas Teşkil Eden Lisans Programları Lisansüstü Programlara Başvuru

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI İLE YATAY GEÇİŞ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI İLE YATAY GEÇİŞ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI İLE YATAY GEÇİŞ Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift

Detaylı

Sunumun ilerlemesi için boşluk tuşunu kullanabilirsiniz, ileri ve geri gitmek için ise yön tuşlarını kullanabilirsiniz!

Sunumun ilerlemesi için boşluk tuşunu kullanabilirsiniz, ileri ve geri gitmek için ise yön tuşlarını kullanabilirsiniz! Sunumun ilerlemesi için boşluk tuşunu kullanabilirsiniz, ileri ve geri gitmek için ise yön tuşlarını kullanabilirsiniz! METEB NEDİR? 4702 sayılı Kanun un 2. maddesi ile değiştirilen 2547 sayılı Kanun un

Detaylı

A. GÜZ BAŞVURULARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

A. GÜZ BAŞVURULARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Yükseköğretim kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin Ek Madde 1 uyarınca

Detaylı

NOT: ÖSYM Yerleştirme Puanlarına http://www.osym.gov.tr/belge/1-4127/sinav-arsivi.html web adresinden ulaşılabilir.

NOT: ÖSYM Yerleştirme Puanlarına http://www.osym.gov.tr/belge/1-4127/sinav-arsivi.html web adresinden ulaşılabilir. FIRAT ÜNİVERSİTESİ 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ ÖN LİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA MERKEZİ YERLEŞTİRME (ÖSYM) PUANI İLE YATAY GEÇİŞ İÇİN BAŞVURU ŞARTLARI, GEREKLİ BELGELER,

Detaylı

YEREL YERLEŞTİRME KILAVUZU (Bursa Pilot Uygulaması)

YEREL YERLEŞTİRME KILAVUZU (Bursa Pilot Uygulaması) 04.06.2018 YEREL YERLEŞTİRME KILAVUZU (Bursa Pilot Uygulaması) YEREL YERLEŞTİRME Yerel yerleştirme işlemi, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince belirlenen ortaöğretim kayıt alanları içindeki sınavsız

Detaylı

SPOR LİSESİ ÇIKIŞLI ADAYLARIN DİKKATİNE!!!

SPOR LİSESİ ÇIKIŞLI ADAYLARIN DİKKATİNE!!! SPOR LİSESİ ÇIKIŞLI ADAYLARIN DİKKATİNE!!! 2017 ÖSYS Kılavuzunun 54. Sayfasındaki Tablo 3-A da belirtildiği üzere Ortaöğretimde Bazı Alanların Yerleştirmede Ek Puan Alacağı Lisans Programları başlıklı

Detaylı

Abdullah YILMAZ RPDH Bölüm Başkanı. Havva ERYİĞİT Psikolojik Danışman. Elif ESİN Psikolojik Danışman

Abdullah YILMAZ RPDH Bölüm Başkanı. Havva ERYİĞİT Psikolojik Danışman. Elif ESİN Psikolojik Danışman Abdullah YILMAZ RPDH Bölüm Başkanı Havva ERYİĞİT Psikolojik Danışman Elif ESİN Psikolojik Danışman Erdal SOYDAŞ & Abdullah YILMAZ Elif ESİN & Havva ERYİĞİT sorgunram.meb.k12.tr sorgunram@hotmail.com facebook.com/sorgunrehberlikvearaştırmamerkezi

Detaylı

ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ ( YGS ve LYS ) Hakkında Bilgilendirme

ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ ( YGS ve LYS ) Hakkında Bilgilendirme ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ ( YGS ve LYS ) Hakkında Bilgilendirme GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturum, İkinci aşama LYS, 5 oturumda yapılmaktadır.

Detaylı

Yükseköğretim Sisteminin Anahtar Göstergeleri. Yükseköğretime Geçiş Sistemi

Yükseköğretim Sisteminin Anahtar Göstergeleri. Yükseköğretime Geçiş Sistemi Yükseköğretim Sisteminin Anahtar Göstergeleri ve Yükseköğretime Geçiş Sistemi Burak KILANÇ Üniversite Tercih Merkezi Direktörü 08.06.2016 Koordinatlarımız www.universitetercihmerkezi.com info@universitetercihmerkezi.com

Detaylı

Eğitim-Öğretim Yılı Yatay Geçiş Yönetmeliği Ek Madde-1 (Merkezi Yerleştirme Puanı İle) Yatay Geçiş Duyurusu

Eğitim-Öğretim Yılı Yatay Geçiş Yönetmeliği Ek Madde-1 (Merkezi Yerleştirme Puanı İle) Yatay Geçiş Duyurusu 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Yatay Geçiş Yönetmeliği Ek Madde-1 (Merkezi Yerleştirme Puanı İle) Yatay Geçiş Duyurusu Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş,

Detaylı

T.C. KAFKAS ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ KURUM ĠÇĠ VE ANABĠLĠM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY

T.C. KAFKAS ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ KURUM ĠÇĠ VE ANABĠLĠM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY Not: Bu Yönerge Üniversitemiz Senatosunun 01.06.2011 tarih ve 08 sayılı oturumda alınan 80 sayılı kararla kabul edilmiştir. T.C. KAFKAS ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ KURUM ĠÇĠ VE ANABĠLĠM DALI/BÖLÜMLER

Detaylı

2017 LYS: Tercihler Kalite ve İstihdam Odaklı

2017 LYS: Tercihler Kalite ve İstihdam Odaklı 10.08.2017 2017 LYS: Tercihler Kalite ve İstihdam Odaklı Yükseköğretim Kurulunca üniversitelere yerleştirme sayılarına ilişkin yapılan analize göre: - Lisans programlarına yerleşen öğrenci sayısı 422.950

Detaylı

Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Genç Gelişim Kişisel Gelişim Tercih yapmak ÖSS yi kazanmanın son ve önemli bir aşamasıdır. Tercihler mutlaka bir rehber öğretmen gözetiminde yapılmalıdır. Aksi takdirde öğrenci Y-ÖSS puanı yeterli olduğu halde herhangi bir üniversiteye

Detaylı

A. GÜZ BAŞVURULARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

A. GÜZ BAŞVURULARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin Ek Madde 1 uyarınca

Detaylı

Sanatkar, toplumda uzun çaba ve çalışmalardan sonra alnında ışığı ilk duyan insandır.

Sanatkar, toplumda uzun çaba ve çalışmalardan sonra alnında ışığı ilk duyan insandır. Sanatkar, toplumda uzun çaba ve çalışmalardan sonra alnında ışığı ilk duyan insandır. İÇİNDEKİLER SAYFA 1- BAŞVURU İŞLEMLERİ 4 Ön Kayıt Koşulları 4 Ön Kayıt İçin Gerekli Belgeler 5 Önemli Uyarılar 6 2-

Detaylı

2014-YGS SAYISAL BİLGİLER

2014-YGS SAYISAL BİLGİLER 2014-YGS SAYISAL BİLGİLER 1 2014-YGS Sayısal Bilgiler 2014-YGS ÖSYS Başvuran Aday Sayısı 2.086.115 Sınavsız Geçişe Başvuran Aday Sayısı 78.427 Sınava Giren Aday Sayısı 1.950.163 Sınava Girmeyen Aday Sayısı

Detaylı

2016/2017 ÖYS Başvuru Kılavuzu 1

2016/2017 ÖYS Başvuru Kılavuzu 1 2016/2017 ÖYS Başvuru Kılavuzu 1 Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı 2016/2017 Eğitim-Öğretim Yılı Özel Yetenek Sınavı Başvuru Koşulları

Detaylı

T.C. YEŞİLHİSAR ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ YGS REHBERİ 1 YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) HAKKINDA

T.C. YEŞİLHİSAR ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ YGS REHBERİ 1 YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) HAKKINDA SINAV TARİHİ:?? MART 2017 BAŞVURU TARİHİ:?? OCAK 2017 T.C. YEŞİLHİSAR ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ YGS REHBERİ 1 YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) HAKKINDA Sevgili öğrenciler, üniversiteye giriş yolunca

Detaylı

Anket Çalışmasına Katılanların Yarısı Sınava İlk Kez Girmişlerdir

Anket Çalışmasına Katılanların Yarısı Sınava İlk Kez Girmişlerdir Anket Çalışmasına Katılanların Yarısı Sınava İlk Kez Girmişlerdir Lisans programlarını tercih edebilmek için gerekli olan baraj puanını aşmasına rağmen, tercih yapmayan adaylardan anket çalışmasına katılanların

Detaylı

A. KURUM İÇİ, KURUMLARARASI ve YURTDIŞI YATAY GEÇİŞ BAŞVURU VE GEÇİŞ KOŞULLARI

A. KURUM İÇİ, KURUMLARARASI ve YURTDIŞI YATAY GEÇİŞ BAŞVURU VE GEÇİŞ KOŞULLARI A. KURUM İÇİ, KURUMLARARASI ve YURTDIŞI YATAY GEÇİŞ BAŞVURU VE GEÇİŞ KOŞULLARI 1- KURUM İÇİ ve KURUMLARARASI YATAY GEÇİŞ Kurumlar arası (Yurt içi üniversiteler arası) yatay geçişler, aynı düzeydeki eşdeğer

Detaylı

UŞAK ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ

UŞAK ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ KARAR 2014/153 Üniversitemiz Yatay Geçiş Yönergesinin aşağıdaki şekliyle kabulüne; UŞAK ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 a) Uşak Üniversitesi önlisans

Detaylı

HESAPLAMA YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

HESAPLAMA YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin

Detaylı

2014 ÖSYS TABLO-3A. Ek Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Önlisans Programları

2014 ÖSYS TABLO-3A. Ek Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Önlisans Programları 2014 ÖSYS TABLO-3A. Ek Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Önlisans Programları Program Kodu Program Adı Öğrenim Süresi Türü Özel Koşul ve Açıklamalar Boş Kalan Kontenjan En Küçük Yerleştirme Öncelikleri

Detaylı

2014 YGS LYS Tanıtım Broşürü. Rehberlik Servisi

2014 YGS LYS Tanıtım Broşürü. Rehberlik Servisi 2014 YGS LYS Tanıtım Broşürü Rehberlik Servisi YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) YGS PUANLARI NERELERDE VE NASIL KULLANILACAK -4 yıllık lisans programlarının bir kısmına, -2 yıllık önlisans bölümlerinin

Detaylı

2015-YGS SAYISAL BİLGİLER

2015-YGS SAYISAL BİLGİLER 2015-YGS SAYISAL BİLGİLER 2015-YGS Sayısal Bilgiler 2015-YGS ÖSYS Başvuran Aday Sayısı 2.126.684 Sınavsız Geçişe Başvuran Aday Sayısı 79.969 Sınava Giren Aday Sayısı 1.987.488 Sınava Girmeyen Aday Sayısı

Detaylı

- TERCİHLERDE ROL OYNAYAN BİRİNCİ FAKTÖR: İSTİHDAM İMKANLARI

- TERCİHLERDE ROL OYNAYAN BİRİNCİ FAKTÖR: İSTİHDAM İMKANLARI -YÖK ÜN YAPTIĞI ANKET SONUÇLANDI - TERCİHLERDE ROL OYNAYAN BİRİNCİ FAKTÖR: İSTİHDAM İMKANLARI -ADAYLARIN %94 Ü DEVLET ÜNİVERSİTELERİNİ, %6 SI İSE VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİ TERCİH EDEBİLECEKLERİNİ BELİRTTİ

Detaylı

T.C. HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ANTAKYA DEVLET KONSERVATUVARI

T.C. HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ANTAKYA DEVLET KONSERVATUVARI T.C. HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ANTAKYA DEVLET KONSERVATUVARI 2018-2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI KILAVUZU Antakya/HATAY T.C. HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ANTAKYA DEVLET KONSERVATUVARI

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Çankaya Üniversitesi ön lisans

Detaylı

İngilizce Yeterlik Sınavı Ağustos Başvuruların Değerlendirilmesi Eylül Sonuçların İlanı 11 Eylül 2018

İngilizce Yeterlik Sınavı Ağustos Başvuruların Değerlendirilmesi Eylül Sonuçların İlanı 11 Eylül 2018 İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KURUMLARARASI YATAY GEÇİŞ İLANI Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle

Detaylı

T.C. KAFKAS ÜNİVERSİTESİ Eğitim Fakültesi Dekanlığı

T.C. KAFKAS ÜNİVERSİTESİ Eğitim Fakültesi Dekanlığı Kurum İçi ve Anabilim Dalı/Bölümler Arası Yatay Geçiş Uygulama Esasları na göre Yapılacak Yatay Geçiş Kontenjanları ve Şartları 1) Başvuru Tarihi Başlangıç : 1 Ağustos 2013 Bitiş : 20 Ağustos 2013 2) Kontenjanlar

Detaylı

2009 SİSTEMİ 2010 SİSTEMİ

2009 SİSTEMİ 2010 SİSTEMİ 2009 SİSTEMİ 2010 SİSTEMİ 2009 SİSTEMİ 2010 SİSTEMİ 2010 SINAV SİSTEMİNİN AMAÇLARI Ders grubu yerine ders başarısını ölçmek Her dersin sorularının yanıtlanması için ayrı ayrı süre verilerek, ders puanlarının

Detaylı

1. GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR

1. GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR ZORUNLU YABANCI DİL HAZIRLIK SINIFINDA BAŞARISIZ OLAN ÖĞRENCİLERİN TÜRKÇE ÖĞRETİM YAPAN YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA YERLEŞTİRİLMELERİNE İLİŞKİN BAŞVURU KILAVUZU 1. GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR

Detaylı

2017 ÖĞRENCĠ SEÇME VE YERLEġTĠRME SĠSTEMĠ (ÖSYS)

2017 ÖĞRENCĠ SEÇME VE YERLEġTĠRME SĠSTEMĠ (ÖSYS) 2017 ÖĞRENCĠ SEÇME VE YERLEġTĠRME SĠSTEMĠ (ÖSYS) TED ZONGULDAK KOLEJİ VAKFI ÖZEL LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ASLIHAN GÜÇLÜCAN KARAMAN TED ZONGULDAK KOLEJİ NDE ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME

Detaylı

T.C MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

T.C MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI T.C MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI A. GENEL KRİTERLER YATAY GEÇİŞ KRİTERLERİ 1. Diploma programları arasında geçiş ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları

Detaylı

SINAVA BAŞVURU NE ZAMAN VE NEREYE YAPILIR?

SINAVA BAŞVURU NE ZAMAN VE NEREYE YAPILIR? DGS (Dikey Geçiş Sınavı) Nedir? Üniversitelerde Meslek Yüksekokullarından Lisans programlarına geçiş sınavıdır. Yani 2 yıllık okullardan 4 yıllık fakültelere geçiş imkanı veren bir sınavdır. Fakülteli

Detaylı

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ YATAY GEÇİŞ İLKELERİ

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ YATAY GEÇİŞ İLKELERİ A- FAKÜLTE İÇİ VE FAKÜLTELER ARASI 02 Mayıs 2014 tarih ve 28988 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak bazı maddelerinde değişiklik yapılan 24 Nisan 2010 tarih ve 27561 sayılı Yükseköğretim Kurumlarında Ön

Detaylı

2017-ÖSYS EK YERLEŞTİRME TERCİH KILAVUZU TABLO-4. Merkezi Yerleştirme ile Öğrenci Alan Yükseköğretim Lisans Programları PROGRAM KODU PUAN TÜRÜ

2017-ÖSYS EK YERLEŞTİRME TERCİH KILAVUZU TABLO-4. Merkezi Yerleştirme ile Öğrenci Alan Yükseköğretim Lisans Programları PROGRAM KODU PUAN TÜRÜ 2017-ÖSYS EK YERLEŞTİRME TERCİH KILAVUZU TABLO-4. Merkezi Yerleştirme ile Öğrenci Alan Yükseköğretim Lisans Programları PROGRAM KODU PROGRAM ADI ÖĞR. SÜRE PUAN TÜRÜ 2017-ÖSYS EK KONT. ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAM ATLASI yokatlas.yok.gov.tr

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAM ATLASI yokatlas.yok.gov.tr YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAM ATLASI yokatlas.yok.gov.tr 19.990 lisans/önlisans programı incelendi, 2.269 Fakülte / Yüksekokul / MYO analiz edildi, 971.211 yerleşen aday verisi işlendi - Her sene 2 milyonu aşkın

Detaylı

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ 2014 YGS - LYS TANITIM BROŞÜRÜ

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ 2014 YGS - LYS TANITIM BROŞÜRÜ TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ 2014 YGS - LYS TANITIM BROŞÜRÜ YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİS SINAVI (YGS) Denizcilik Lisesinde okuyan öğrencilerin ek

Detaylı

2015 Tercih Dönemi Üniversite Kontenjanları Analizi

2015 Tercih Dönemi Üniversite Kontenjanları Analizi Parlakbirgelecek.com Araştırma Serisi Yıl:3 Sayı:7 26 Haziran 2015 2015 Tercih Dönemi Üniversite Kontenjanları Analizi Üniversite Kontenjanlarındaki Artış*: 2015 yılında toplam kontenjan %1.8 artmıştır.

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN Üniversitemiz Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu ve Devlet Konservatuvarına Yatay Geçişler 24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe

Detaylı

T.C. ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

T.C. ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ T.C. ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ ÖN LİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA MERKEZİ YERLEŞTİRME (ÖSYM) PUANI İLE (EK MADDE-1) YATAY GEÇİŞ İÇİN BAŞVURU

Detaylı

TRABZON ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN

TRABZON ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN TRABZON ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN Karadeniz Teknik Üniversitesi, Yan Dal ve Yaz Dönemi Yönetmeliği uyarınca 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında ve Yan Dal eğitim-öğretimine başvuru şartları, gerekli belgeler,

Detaylı

ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI SINAV KILAVUZU

ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI SINAV KILAVUZU T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ 2017-2018 ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI SINAV KILAVUZU SAYIN ADAY: Bülent Ecevit Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı tarafından

Detaylı

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ 2015 SINAV TAKVİMİ 2014-2015

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ 2015 SINAV TAKVİMİ 2014-2015 TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ 2015 SINAV TAKVİMİ 15 MART 2015 YGS 14 HAZİRAN 2015 LYS1 20 HAZİRAN 2015 LYS2 21 HAZİRAN 2015 LYS3 13 HAZİRAN

Detaylı

T.C. ORDU ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ 2015 2016 ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI UYGULAMA ESASLARI

T.C. ORDU ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ 2015 2016 ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI UYGULAMA ESASLARI T.C. ORDU ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ 2015 2016 ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI UYGULAMA ESASLARI ÖĞRENCİ KONTENJANI: GRAFİK TASARIM BÖLÜMÜ: 40 HEYKEL BÖLÜMÜ: 15 1-ÖN KAYIT KOŞULLARI VE GEREKLİ

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ 2017-KESİN KAYIT İŞLEMLERİ

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ 2017-KESİN KAYIT İŞLEMLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ 2017-KESİN KAYIT İŞLEMLERİ 1-E-DEVLET ÜZERİNDE KESİN KAYIT İŞLEMLERİ; 2017-2018 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri (Özel Yetenek

Detaylı

DİKEY GEÇİŞ İNTERNET BAŞVURUSU VE KREDİ KARTI İLE ONLINE ÖDEME NASIL YAPILIR?

DİKEY GEÇİŞ İNTERNET BAŞVURUSU VE KREDİ KARTI İLE ONLINE ÖDEME NASIL YAPILIR? DİKEY GEÇİŞ İNTERNET BAŞVURUSU VE KREDİ KARTI İLE ONLINE ÖDEME NASIL YAPILIR? 1 DİKEY GEÇİŞ İNTERNET BAŞVURUSU VE KREDİ KARTI İLE ONLINE ÖDEME NASIL YAPILIR? İNTERNET BAŞVURU TARİHLERİ İnternet başvuru

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1)Bu yönergenin amacı,

Detaylı

T.C. AHİEVRAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YÜKSEK LİSANS / DOKTORA BAŞVURU KOŞULLARI

T.C. AHİEVRAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YÜKSEK LİSANS / DOKTORA BAŞVURU KOŞULLARI T.C. AHİEVRAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 20152016 EĞİTİMÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI / BAŞVURU KOŞULLARI 0 İÇİNDEKİLER 1. Başvuru Tarihi... 1 2. Başvuruda İzlenecek Yol... 1 3. İletişim Bilgileri...

Detaylı

T.C. İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ

T.C. İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ T.C. İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç-Kapsam-Dayanak Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, kurum içi, kurumlar arası ve yurt dışından

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ (Üniversitemiz Senatosu nun 03/12/2015 tarihli ve 15 sayılı toplantısında kabul edilmiştir.) Amaç ve kapsam Madde 1- (1) Bu yönerge, kurumlar arası, kurumiçi

Detaylı

ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YATAY GEÇİŞ BAŞVURU DUYURUSU

ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YATAY GEÇİŞ BAŞVURU DUYURUSU ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YATAY GEÇİŞ BAŞVURU DUYURUSU Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş,

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ. 2015 Yılı Özel Yetenek Giriş Sınavları Uygulama Esasları

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ. 2015 Yılı Özel Yetenek Giriş Sınavları Uygulama Esasları T.C ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ 2015 Yılı Özel Yetenek Giriş Sınavları Uygulama Esasları A- BAŞVURU ŞARTLARI 1. Güzel Sanatlar Fakültesi Bölümleri İki farklı grup olarak

Detaylı

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ SAFRANBOLU FETHİ TOKER GÜZEL SANATLAR VE TASARIM FAKÜLTESİ

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ SAFRANBOLU FETHİ TOKER GÜZEL SANATLAR VE TASARIM FAKÜLTESİ 1 T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ SAFRANBOLU FETHİ TOKER GÜZEL SANATLAR VE TASARIM FAKÜLTESİ 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI RESİM BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVI KILAVUZU SINAV BAŞVURU KOŞULLARI 1. Lise yada dengi

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ADAY ÖĞRENCİ ONLINE BAŞVURU KILAVUZU

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ADAY ÖĞRENCİ ONLINE BAŞVURU KILAVUZU Bu kılavuz, online başvuru sistemini kullanarak ön başvurunuzu nasıl yapacağınızı açıklamaktadır. Lisansüstü ön başvurunuzu: İnternet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan, Başvuru haftası süresince

Detaylı