8.Örnek Olay Çalışması Ehliyetsiz Araç Kullanma: Ehliyetin yok muydu senin!

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "8.Örnek Olay Çalışması Ehliyetsiz Araç Kullanma: Ehliyetin yok muydu senin!"

Transkript

1 8.Örnek Olay Çalışması Ehliyetsiz Araç Kullanma: Ehliyetin yok muydu senin! Akşam arkadaşıyla babasının arabasına atlayıp dolaşmak isteyen Ekrem, annesinden anahtarları tahmin etmediği kadar kolayca alıverdi. Anahtarları alması bu kadar kolay olunca, aklından bir an için ehliyetinin olmadığını geçirse de, bu düşünceyi hemen kafasından uzaklaştırdı. Nasılsa otomobil kullanabiliyordu ve çok geç saate kalmazlarsa polis çevirmesi de olmazdı. Neşe içinde arabaya atlayıp sahil yoluna çıktılar. Hızlandılar ve müziği de sonuna kadar açtılar. Sonrası yoktu... Gözlerini hastanede açabildiğinde bütün vücudu ağrılar içindeydi. Arkadaşım dedi başındaki tanımadığı adam. Geçmiş olsun, ucuz atlattınız. Ehliyetin yok muydu senin diye soruverdi. Ehliyetsiz araç kullanmasının trafik güvenliği açısından ağır bir kusur olduğunu elbette Ekrem de biliyordu. Tartışma Soruları: Olay nerede, ne zaman, hangi şartlarda oluşmuştur? Sorunun nedenlerini açıklayınız? Fark edilen tehlike etkenleri nelerdir? Bu tehlikelerden korunmak, olayı engellemek için olay kişilerine düşen sorumluluklar nelerdir? Bu olayda hangi trafik güvenliği kuralının kaza ve kayıplardan koruyucu olacağını belirtiniz Ehliyetsiz gençlere ağır ceza Arkadaşı Ġbrahim T yle sahil yolunda otomobille ilerleyen Tuncay Z, direksiyon hakimiyetini kaybetti. Kontrolden çıkan otomobil önce bariyerlere, sonra yol kenarındaki aydınlatma direğine çarparak takla attı. Camdan fırlayan sürücü ve yolcu ağır yaralandı. Kartal dan Maltepe istikametine giden Tuncay Z nin (18) kullandığı otomobil Kartal ĠETT son duraklarına geldiğinde kontrolden çıktı. Saat sıralarındaki kazada Tuncay Z, yanındaki arkadaşı Ġbrahim T. olduğu halde kontrolünden çıkan araçla birlikte önce bariyerlere ardından da elektrik direğine çarptı. Çarpmanın etkisiyle savrulan otomobil takla attı. Tuncay Z. ve arkadaşı kaza anında ön camdan yola fırladı. Tuncay Z. ve Ġbrahim T. olay yerine gelen ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Tedavi altına alınan yaralıların hayati tehlikelerinin sürdüğü belirtildi. Kazada otomobili kullanan Tuncay Z nin ehliyetinin olmadığı ortaya çıktı. Polis, Tuncay Z ye ehliyetsiz araç kullanmaktan 700 TL, araç muayenesi yaptırılmadığı için 70 TL, ruhsat sahibine de ehliyetsiz kişiye araç verdiği için 320 TL para cezası kesti. Aracın kaskosu olsa dahi ehliyetsiz kullanıldığı için zararının karşılanmayacağı öğrenildi. Karayolları Müdürlüğü nün keseceği cezalarla birlikte Tuncay Z yi ehliyetsiz otomobil kullandığı için ağır bir maddi külfet ve 1-2 ay arası hapis cezası bekliyor. Bu örnek olay Elif Sungur tarafından gerçek bir hikayeye dayandırılarak yazılmıştır.

2 Örnek olay konusu Örnek olayın içeriği Müfredata göre ilgili kazanım numarası Sağlayacağı kazanım 8-Ehliyetsiz araç kullanma, ehliyet alma ve sürücü kurslarının tercih edilmesi Trafik eğitiminin önemi Sürücü belgelerinin önemi Sürücü belgesi alma prosedürü 1,26 -Trafik eğitiminin gerekliliğini ve önemini açıklar -Sürücü ve tescil belgelerinin önemini açıklar

3 Trafik güvenliğinde belgeleme Trafik güvenliği araç, yol ve insan etkileşimi ile ortaya çıkar. Trafikteki insan davranışları içinde sürücülük rolü, diğer rollerden (yaya, yolcu) görece daha fazla sorumluluk üstlenmeyi gerektirir, çünkü araç kullanırken başkalarına zarar verme olasılığı bulunmaktadır. Sürücülük rolü sadece sürücülük becerileri kazanmakla yerine getirilemez, aracın teknik özelliklerinden de sürücü sorumludur.

4 Araç sahipliği ve sorumluluklar Trafik Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Egzoz Emisyonu Ölçümü Periyodik Araç Bakımı Periyodik Araç Muayenesi

5 Trafik güvenliğinde belgeleme Trafik güvenliğinin sağlanmasında araç ve insan etkileşimi açısından standardizasyonu sağlayan belgeler bulunmaktadır. Trafiğe çıkan tüm araçlar için, Araç muayene belgesi ve sürücüler için Sürücü belgesi edinilmesi zorunludur. Bu belgeler, araç ve insanın trafiğe çıkmak için yeterli olduğunu gösterir ve trafik güvenliğinin sağlanması için ön koşul oluşturur.

6 Trafikte öğrenme Ġnsan davranışı, bilgi, beceri ve tutumun bir araya gelmesi ile ortaya çıkar. Trafik konusunda bireylere bilgi, beceri ve tutum kazandırılması için, ilk çocukluk çağından itibaren eğitim çalışmaları yapılmalıdır. Trafik güvenliği eğitimleri 4-5 yaşında başlamalı, ilkokul, ortaokul ve lise süresince devam etmeli, yetişkin eğitimi yöntemleri ile yaşam boyu sürdürülmelidir.

7 Trafikte öğrenme Trafik güvenliği davranışlarımız, öğrenme yoluyla oluşmaktadır, Öğrenme, yapılandırılmış eğitim süreçlerinden geçilerek ve sosyal çevrede görerek, örnek alma yolu ile oluşmaktadır. Yetişkin önderliğinde, yaşıtlar ve arkadaşlarla etkileşim ve işbirliği ile öğrenme güçlü bir öğrenme yöntemidir.

8 Davranışlarımız nasıl şekilleniyor? Bilgi alıyoruz Örnek alıyoruz davranış Öğreniyoruz

9 Trafik eğitimi Trafik eğitiminin, Trafik konusunda bireylerin yaya, yolcu ve sürücü olarak üzerine düşen sorumluluklar hakkında duyarlılık kazanmalarını sağlamak, Trafik kurallarının öğrenilmesi, Aracın teknik özelliklerinin öğrenilmesi ve araç kullanma becerilerinin edinilmesi gibi pek çok işlevi vardır Araç kullanma becerisi edinmek ve sürücü olabilmek için kursa katılmak ve uygun sınıfta sürücü belgesi almak gerekmektedir.

10 Araç kullanma becerisi eğitimi Araç kullanma becerisi edinmek, gerekli alt yapı bilgilerinin alınmasının ardından, yetiştirici özelliklerine sahip sürücülükte ustalaşmış kişilerin gözetiminde yaparak öğrenme yoluyla gerçekleşir. Bu çalışmalar, sürücü adayına gereksinim duyulan bilgi ve beceriyi kazandırır. Bu kursu tamamlayarak yapılan sınavda başarılı olanlar sürücü belgesi alarak araç kullanma yetkisi kazanırlar.

11 Sürücü belgesi Taşıt kullanmak için bilindiği üzere sürücü belgesi (ehliyet) gerekmektedir. Bisiklet kullananların 11, motorsuz taşıt kullananların ve hayvan sürücülerinin 13 yaşını bitirmiş olması gerekmektedir. F-G ve H sınıfı sürücü belgesi alacak olanların ilkokulu, diğerlerinin en az ortaokul veya 8 yıllık temel eğitim bitirmiş olmaları zorunludur. Sürücü belgelerinin sınıfları ve alt sınır yaş grupları şöyledir: Sınıfı Kullandığı Araç Yaş A1 Motorlu bisiklet 17 A2 Motosiklet - Motorlu bisiklet 17 B Otomobil - Kamyonet+Minibüs+F 18 C Kamyon+B+F 22 D Çekici+C+B+F 22 E Otobüs-Kamyon+B+F 22 F Lastik tekerlekli traktör (LTT) 17 H Hasta ve sakat araçları 17 G Ġş makineleri 18 Sürücü belgesi olmadan araç kullanmak, para ve hapis cezasına yol açan bir suçtur.

12 Sürücü belgesi almak için Kanunlarda belirtilen şartlardaki kişiler, gerekli belgeleri hazırlayarak özel bir sürücü kursuna başvurarak kayıt yaptırmalıdır. 5 haftalık teorik eğitimin ardından Trafik, Motor ve Ġlk Yardım derslerinden sınava girerek her dersten en az 100 üzerinden 70 alarak sınavı geçmek gerekmektedir. Bu sınavdan başarılı olanlar kurs bünyesinde direksiyon eğitimine katılarak direksiyon sınavına girerler. Bu sınavı da geçtikten sonra 1-2 hafta içinde kurs, kişi adına sertifika düzenler. Bu sertifika ve belgelerle kursun bağlı bulunduğu vergi dairesine harç ödenerek, aynı ilçedeki Emniyet Müdürlüğüne evrakları teslim ederek 1-2 gün içinde ehliyet alınabilir.

13 Araç muayenesi Araç muayenesi, trafiğe çıkan tüm motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin muayene ile tespit edilmesidir. Muayene süresi dolduğu halde muayene edilmemiş araç kullanmak cezaya tabidir. Araç muayenesi ne işe yarar? Araç muayenesi, tüm taşıtların güvenlik seviyesinin topluca yükseltilmesini sağlar.

14 Araç muayenesinin trafik güvenliğine katkısı Uluslararası standartlarda muayene hizmetinin başladığı tarih: 11 Ocak Ocak Ekim 2010: 10 milyon 645 bin aracın muayenesi yapılmıştır Bu araçların: Yüzde 40 ı (4 milyon 285 bin), trafik ve taşıt güvenliği açısından tehlike arz edecek nitelikte kusur veya eksiklik nedeniyle ağır kusurlu ya da emniyetsiz raporu almıştır. Ġkinci muayenesine gelen yaklaşık 4 milyon araçtan yüzde 96,3 ü, eksiklik ve kusurlarını gidererek muayeneden başarı ile geçmişlerdir. 4 milyonun üzerindeki araç, var olan kusurlarını gidermiş, daha önce güvensiz bir şekilde yollarda dolaşırken güvenli hale getirilmiştir.

15 Araç muayenesinin trafik güvenliğine katkısı Araç parkı ve muayeneye gelme oranı: Hafif ticari ve ağır vasıtaların her yıl periyodik araç muayenesi yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır. Zorunlu periyodik muayenesine gelmesi gereken araçlar içinde hafif ticari araçların yüzde 26 sı ve ağır vasıtaların yüzde 32 si periyodik araç muayenesine gelmemektedirler. Periyodik araç muayenesinden kalma oranları göz önünde bulundurulduğunda, trafikte kontrol dışı hareket eden ve trafik/taşıt güvenliği için tehlike arz eden çok sayıda araç olduğu görülmektedir.

16 Trafik muayenesinde belirlenen kusur tipleri KUSURSUZ HAFĠF KUSUR EMNĠYETSĠZ KUSUR TĠPLERĠ AĞIR KUSUR

17 Araç muayene sıklığı a) Özel otomobiller ve bunların her tür römorkları, ilk 3 yaş sonunda ve devamında her 2 yılda bir b) Resmi ve ticari plakalı otomobiller ile bunların her tür römorkları, ilk 2 yaş sonunda ve devamında yılda bir c) Lastik tekerlekli traktörler ile bunların her tür römorkları, ilk 3 yaş sonunda ve devamında 3 yılda bir d) Diğer bütün motorlu araçlar ve bunların her tür römorkları, ilk 1 yaş sonunda ve devamında yılda bir periyodik muayeneye tabi tutulur

5. Örnek Olay Çalışması Araçların Muayenesi ve Teknik Özellikleri: Araba yanıyor!

5. Örnek Olay Çalışması Araçların Muayenesi ve Teknik Özellikleri: Araba yanıyor! 5. Örnek Olay Çalışması Araçların Muayenesi ve Teknik Özellikleri: Araba yanıyor! Ahmet bey, aracının muayene zamanının geldiğini fark etmişti. Hazırlanacak tüm belgeleri toparladı, randevu için telefonla

Detaylı

9.Örnek Olay Çalışması Emniyet Kemeri Kullanımı: Doktor bey yaralandı!

9.Örnek Olay Çalışması Emniyet Kemeri Kullanımı: Doktor bey yaralandı! 9.Örnek Olay Çalışması Emniyet Kemeri Kullanımı: Doktor bey yaralandı! Doktor Haklan bey, sabah muayenesine yetişmek üzere hızla hastaneye doğru yürüyordu. Cep telefonu çaldı, arayan hemşire Ayten hanımdı.

Detaylı

Ehliyet Sınav Sonuçları

Ehliyet Sınav Sonuçları Sürücü Belgesi Bilgileri ve Ehliyet Sınav Sonuçları Sorgulama hakkında bilgilerin bulunan sayfamızda; belge alacaklarda aranan şartlar, müracat esnasında istenen belgeler, ehliyet sınıfları hakkında detaylara

Detaylı

Sürücü Belgesi - Ehliyet İşlemleri

Sürücü Belgesi - Ehliyet İşlemleri Sürücü Belgesi - Ehliyet İşlemleri Sürücü belgesi işlemleri, gerekli olan tüm belgeler, yapılan son değişiklikler, 2013 yılı itibari ile alınan harç ücretleri vs. burada anlatılmıştır. Sürücü Belgesi Almak

Detaylı

10.Örnek Olay Çalışması Cep Telefonu ve Diğer Bağımlılıklar: Motosiklet sürücüsü cep telefonu ile konuşuyor!

10.Örnek Olay Çalışması Cep Telefonu ve Diğer Bağımlılıklar: Motosiklet sürücüsü cep telefonu ile konuşuyor! Okulun basketbol takımı, katıldığı turnuvada finale yükselmiştir. Final maçı heyecanıyla tüm takım havaalanına doğru gitmektedir. Herkes keyiflidir, otobüste neşeli bir hava hakimdir. E5 karayolunda servis

Detaylı

2.Örnek Olay Çalışması Trafik Ortamında İletişim ve Saygı: Bir yaşlı yaralandı!

2.Örnek Olay Çalışması Trafik Ortamında İletişim ve Saygı: Bir yaşlı yaralandı! 2.Örnek Olay Çalışması Trafik Ortamında İletişim ve Saygı: Bir yaşlı yaralandı! Yazın ilk günleri başlamıştı, sınıfta ancak kapı ve pencereler açık ders yapılabiliyordu. Okulun önündeki yoldan yüksek sesle

Detaylı

Sürücü belgesi alma zorunluluğu; Motorlu araçların sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayolunda sürülmesine izin verilmesi yasaktır.

Sürücü belgesi alma zorunluluğu; Motorlu araçların sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayolunda sürülmesine izin verilmesi yasaktır. Sürücü belgesi alma zorunluluğu; Motorlu araçların sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayolunda sürülmesine izin verilmesi yasaktır. Araçlar, bu konuda sınıfları belirtilen sürücü belgelerine

Detaylı

TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları

TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları 15-04-13 Slide 1 Eski araçlar muayeneden geçemiyormuş, 20 yaşındaki araçlardan sıfır araç gibi performans beklenmesi haksızlık değil mi? Periyodik taşıt muayenesi, tamamen

Detaylı

YOLA ELVERİŞLİLİK BELGESİ MUAYENESİ

YOLA ELVERİŞLİLİK BELGESİ MUAYENESİ YOLA ELVERİŞLİLİK BELGESİ MUAYENESİ Yola Elverişlilik Muayenesi nedir? Hangi araçlar için gereklidir? Yola Elverişlilik Muayenesi için Gerekli Belgeler Yola Elverişlilik Muayenesi Sırasında Kontrol Edilen

Detaylı

TRAFİK. Hazırlayan Seher Kütükçü Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi 2014

TRAFİK. Hazırlayan Seher Kütükçü Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi 2014 TRAFİK Hazırlayan Seher Kütükçü Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi 2014 Trafik Nedir? yayaların, hayvanların ve araçların karayolu üzerinde hal ve hareketlerine "trafik" denir. Dünya da Ölüm Nedenleri arasında

Detaylı

Araç muayenesi ile ilgili en çok merak edilenler. TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları

Araç muayenesi ile ilgili en çok merak edilenler. TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları Araç muayenesi ile ilgili en çok merak edilenler TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları 13-10-15 Slide 1 Eski araçlar muayeneden geçemiyormuş, 20 yaşındaki araçlardan sıfır araç gibi performans beklenmesi haksızlık

Detaylı

* E-Sınav sistemi ile daha kısa sürede ehliyet alabilirsiniz. Detaylı bilgi için kursumuzu arayınız.

* E-Sınav sistemi ile daha kısa sürede ehliyet alabilirsiniz. Detaylı bilgi için kursumuzu arayınız. 04 Ağustos 2018 Tarihli Sürücü Adayları Sınavı Sorularını görmek için buraya tıklayınız... Sürücü Adayları Sınavı Uygulama..:: Kayıt Takvimi İçin ::.. Gerekli Evraklar ::.. Teorik Sınav Tarihleri Türkiye

Detaylı

YOLA ELVERİŞLİLİK BELGESİ MUAYENESİ

YOLA ELVERİŞLİLİK BELGESİ MUAYENESİ YOLA ELVERİŞLİLİK BELGESİ MUAYENESİ Yola Elverişlilik Muayenesi nedir? Hangi araçlar için gereklidir? Yola Elverişlilik Muayenesi için Gerekli Belgeler Yola Elverişlilik Muayenesi Sırasında Kontrol Edilen

Detaylı

TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI

TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1 Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporlarına göre dünyada; Dünyada, her yıl yaklaşık 1 milyon 300 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybetmekte, 50 milyon

Detaylı

8 MART EHLİYET SINAVI Trafik ve Çevre Soruları

8 MART EHLİYET SINAVI Trafik ve Çevre Soruları - 1-1. Aşağıdakilerden hangisi, yaya ve sürücülerin trafikteki davranışlarının altında yatan psikolojik süreçleri inceler? A) Adli tıp B) Kazazede C) Trafik psikolojisi D) İlk yardımcı 2. I- Araçların

Detaylı

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 18 EYLÜL 2014 1 GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BAĞLI FAALİYETTE BULUNAN KURUMLAR Özel Okullar Okul öncesi İlkokul Ortaokul Lise MTSK (3.437) Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri

Detaylı

2013 TRAFİK CEZALARI. Trafik cezaları kapsamları

2013 TRAFİK CEZALARI. Trafik cezaları kapsamları 2013 TRAFİK CEZALARI Maliye Bakanlığı, 2013 yılında trafikle ilgili hangi suça ne kadar para cezası kesileceğine ilişkin listeyi Emniyet Genel Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili diğer birimlere gönderdi.

Detaylı

MOTOSİKLET KAZASI, BODRUM U ACIYA BOĞDU

MOTOSİKLET KAZASI, BODRUM U ACIYA BOĞDU MOTOSİKLET KAZASI, BODRUM U ACIYA BOĞDU Bodrum da yaşanan motosiklet kazası nda 2 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Konacık mahallesi Atatürk bulvarında süratli bir şekilde ilerleyen İsmet Özbaş yönetimindeki

Detaylı

TÜVTÜRK Akademi www.tuvturk.com.tr

TÜVTÜRK Akademi www.tuvturk.com.tr TÜVTÜRK Akademi www.tuvturk.com.tr TÜVTÜRK Hakkında Türkiye de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş olarak uluslararası standartlarda gerçekleştirdiği periyodik araç muayenesi hizmeti

Detaylı

S.N Hizmetin Adı İstenen Belgeler Hizmetin Tamamlanma Süresi GİRİŞ ÇIKIŞ 1-Nüfus cüzdan aslı ve fotokopisi BELGESİ

S.N Hizmetin Adı İstenen Belgeler Hizmetin Tamamlanma Süresi GİRİŞ ÇIKIŞ 1-Nüfus cüzdan aslı ve fotokopisi BELGESİ T.C. HANÖNÜ KAYMAKAMLIĞI İLÇE EMNİYET AMİRLİĞİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU S.N Hizmetin Adı İstenen Belgeler Hizmetin Tamamlanma Süresi GİRİŞ ÇIKIŞ 1-Nüfus cüzdan aslı ve fotokopisi BELGESİ 15 DAKİKA 2-Dilekçe

Detaylı

ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARI KONYA İLİ DURUM ANALİZİ Ahmet ÇELİK

ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARI KONYA İLİ DURUM ANALİZİ Ahmet ÇELİK 1. GİRİŞ Karayolu Trafik Kanunu gereğince, motorlu araçların, modeline bakılmaksızın belirli aralıklarla teknik denetimlerinin (periyodik muayene) yapılması gerekmektedir. Araç muayeneleri, 1985 yılına

Detaylı

ÖĞRENCİ TRAFİK EĞİTİMİ

ÖĞRENCİ TRAFİK EĞİTİMİ ÖĞRENCİ TRAFİK EĞİTİMİ NEDEN TOPLANDIK? Ulaşım nedir? Karayolu trafiği nedir? Temel trafik kuralları nelerdir? Okul servisi kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Acil durumlarda ne yapmamız gerekir? ULAŞIM

Detaylı

Araç Muayene Süresi. Araç Muayene Ücreti. Tüvtürk İstasyonları Çalışma Saatleri. Araç Muayene Gecikme Cezası. Gerekli Evraklar - Belgeler

Araç Muayene Süresi. Araç Muayene Ücreti. Tüvtürk İstasyonları Çalışma Saatleri. Araç Muayene Gecikme Cezası. Gerekli Evraklar - Belgeler Tüvtürk Araç Muayene Randevu alma ve diğer araç muayenesi bilgilerini Motosiklet (İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları) için özel mümkün olduğunca tek sayfada kolay bir şekilde

Detaylı

Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü. Sayı : 21902444-010.06.01/ 69668 23/12/2014 Konu: Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması

Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü. Sayı : 21902444-010.06.01/ 69668 23/12/2014 Konu: Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Sayı : 21902444-010.06.01/ 69668 23/12/2014 Konu: Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması GENELGE (2014/KDGM- 10/GENEL) 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu nun 26 ncı maddesinde

Detaylı

ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF TRAFİK VE İLK YARDIM DERSİ YILLIK PLANI

ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF TRAFİK VE İLK YARDIM DERSİ YILLIK PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF YILLIK PLANI ÜNİTE 1: TRAFİK TEŞKİLATI 1.Trafik teşkilatı hakkında temel bilgileri 2. Trafik düzenini sağlayan unsurları TRAFİKLE İLGİLİ KURULUŞLAR VE GÖREVLERİ

Detaylı

Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Sayı : 21902444-010.06.02-81364 04/12/2015 Konu: Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması

Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Sayı : 21902444-010.06.02-81364 04/12/2015 Konu: Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Sayı : 21902444-010.06.02-81364 04/12/2015 Konu: Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması GENELGE (2015/KDGM- 06/GENEL) 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu nun 26 ncı maddesinde

Detaylı

İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER:

İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER: İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER: 08.01.2018 Tarih / 30295 Sayılı Resmi Gazete Karayolu Taşıma Yönetmeliği, 34/e Maddesine İstinaden; 17.04.2015 Tarih / 29329 Sayılı Resmi Gazete Karayolları Trafik Yön.Değ.Yap.Dair

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi motor rölanti devrinin yüksek olmasına bağlı olarak meydana gelir?

1. Aşağıdakilerden hangisi motor rölanti devrinin yüksek olmasına bağlı olarak meydana gelir? 1. Aşağıdakilerden hangisi motor rölanti devrinin yüksek olmasına bağlı olarak meydana gelir? A) Yakıt tüketiminin artması B) Yakıt tüketiminin düşmesi C) Motorun sarsıntılı çalışması D) Motorda yağlamanın

Detaylı

KUMRU İLÇE EMNİYET AMİRLİĞİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

KUMRU İLÇE EMNİYET AMİRLİĞİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 Bilgi Edinme Başvurusu 2 3 4 (FATURALI ARAÇLARLA İLGİLİ-YENİ ARAÇ) (NAKİL ARAÇLAR) (ŞAHADETNAME İLE YENİ KAYIT YAPILACAK ARAÇLARIN İŞLEMLERİ) KUMRU İLÇE EMNİYET

Detaylı

2. Şekildeki karayolu bölümünde, yan yana çizilmiş kesik ve devamlı yol çizgileri sürücülere aşağıdakilerden hangisini bildirir?

2. Şekildeki karayolu bölümünde, yan yana çizilmiş kesik ve devamlı yol çizgileri sürücülere aşağıdakilerden hangisini bildirir? 1. Karayolu Taşıma Yönetmeliği ne göre, yetki belgesi sahibi gerçek kişilerin ölümü halinde kanuni mirasçıları veya onlar adına yetkili olanlar, bu durumu kaç gün içinde Bakanlığa bildirmek zorundadırlar?

Detaylı

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLU DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLU DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLU DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Araç İnsan Yol 2003 2011 yılları arasından 15.126 km bölünmüş yol yapılarak toplam bölünmüş yol uzunluğu 21.227 km ye çıkarılmıştır.

Detaylı

Tüvtürk Araç Muayene. Araç muayeneleri ile ilgili merak edilen bilgiler burada anlatılmıştır. Periyodik Araç Muayenesi

Tüvtürk Araç Muayene. Araç muayeneleri ile ilgili merak edilen bilgiler burada anlatılmıştır. Periyodik Araç Muayenesi Tüvtürk Araç Muayene Araç muayeneleri ile ilgili merak edilen bilgiler burada anlatılmıştır. Periyodik Araç Muayenesi Tüvtürk Araç Muayene Randevusu Almak Gecikme Bedeli Hesaplama 2014 Yılı Araç Muayene

Detaylı

yaralandı. Polisten elde edilen bilgiye göre, kaza, saat 22.00'de karşıya geçmekte olan Mahmut ve Ayla, 120 km. hızla giden aracın

yaralandı. Polisten elde edilen bilgiye göre, kaza, saat 22.00'de karşıya geçmekte olan Mahmut ve Ayla, 120 km. hızla giden aracın 1.LEFKOŞA'DA TRAFİK KAZASI: 10 YAŞINDAKİ HASAN AĞIR YARALI Dün, sabah saatlerinde Lefkoşa'da meydana gelen trafik kazasında, 10 yaşındaki Hasan ciddi şekilde yaralandı. Polisten edinilen bilgiye göre,

Detaylı

Hız Limitleri - Radar ve Ortalama Hız Cezaları

Hız Limitleri - Radar ve Ortalama Hız Cezaları Hız Limitleri - Radar ve Ortalama Hız Cezaları Trafikteki araçlara ait hız limitleri ve bu hızların aşılmasını radar kontrolü (mobil ve sabit) ile tespit edilmesi durumundaki ceza miktarı bilgilerine burada

Detaylı

- Trafik kazalarındaki ölü sayısı Kurtuluş Savaşını, PKK terörünü ikiye katladı

- Trafik kazalarındaki ölü sayısı Kurtuluş Savaşını, PKK terörünü ikiye katladı Umut Oran Basın Açıklaması 01.11.2014 - Trafik terörü ne zaman sonlanacak, artık yeter! - Trafik kazalarındaki ölü Kurtuluş Savaşını, PKK terörünü ikiye katladı - Ceza çözüm değil: 12 yılda 101 milyon

Detaylı

T.C. KOZAKLI KAYMAKAMLIĞI İlçe Emniyet Amirliği Belgelendirme Büro Amirliği HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

T.C. KOZAKLI KAYMAKAMLIĞI İlçe Emniyet Amirliği Belgelendirme Büro Amirliği HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER T.C. KOZAKLI KAYMAKAMLIĞI İlçe Emniyet Amirliği Belgelendirme Büro Amirliği HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN

Detaylı

Muayene istasyonlarinda Fren Test işlemi, yere gömülerek kullanılan merdaneli tip fren test cihazları ile yapılmaktadır.

Muayene istasyonlarinda Fren Test işlemi, yere gömülerek kullanılan merdaneli tip fren test cihazları ile yapılmaktadır. ARAÇ FREN MUAYENE Fren Muayene Ön Bakım Günümüzde araç muayene istasyonlarından edindiğimiz bilgilere göre bir günde teste giren araçlar; %50-60 oranında Far Ayar bozukluğundan, %35-45 oranındada Fren

Detaylı

SORUMLU VATANDAŞ HAREKETİ HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİ EĞİTİM SEMİNERLERİ. Yrd.Doç.Dr. İdil IŞIK İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü

SORUMLU VATANDAŞ HAREKETİ HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİ EĞİTİM SEMİNERLERİ. Yrd.Doç.Dr. İdil IŞIK İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü SORUMLU VATANDAŞ HAREKETİ HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİ EĞİTİM SEMİNERLERİ Yrd.Doç.Dr. İdil IŞIK İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Paydaşlar T.C. Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü

Detaylı

ÇAYIRLI TRAFİK TESCİL VE DENETLEME BÜRO AMİRLİĞİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

ÇAYIRLI TRAFİK TESCİL VE DENETLEME BÜRO AMİRLİĞİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU 01 YENİ KAYIT TESCİL 1-Araç Gümrük şahadetnameli ise aslı, fatura veya satış belgesi gibi diğer sahiplik belgeleri ise aslı görülmek suretiyle fotokopileri ( Not : Fatura kesim tarihinden 3 ay içerisinde

Detaylı

GÜNEŞ SÜRÜCÜ KURSU. Tanıtım Sunumu

GÜNEŞ SÜRÜCÜ KURSU. Tanıtım Sunumu GÜNEŞ SÜRÜCÜ KURSU Tanıtım Sunumu Güneş Sürücü Kursu Hakkında 1995 yılında Recep Güneş tarafından kurulmuştur. Đzmir de 4 şube ile hizmet vermektedir. 26 yılda 28 bin kişiyi sürücü belgesi sahibi yapmıştır.

Detaylı

İleri ve Güvenli Sürüş - Roadcraft nedir?

İleri ve Güvenli Sürüş - Roadcraft nedir? BİZ NE YAPIYORUZ? İleri ve Güvenli Sürüş - Roadcraft nedir? İleri ve Güvenli Sürüş Roadcraft, Araba ve motosiklet kullanıcıları için, çevre ve trafik şartları içinde güvenli sürüş için oluşturulmuş bilgi

Detaylı

HORASAN İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI TRAFİK TESCİL VE DENETLEME BÜRO AMİRLİĞİ

HORASAN İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI TRAFİK TESCİL VE DENETLEME BÜRO AMİRLİĞİ HORASAN İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI S.NO 1 VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI EHLİYETİN TESLİMİ (1.DEFA) TRAFİK TESCİL VE DENETLEME BÜRO AMİRLİĞİ BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 3-Vergi Dairesinden

Detaylı

SÜRÜCÜ İSTİHDAM ETMEK İÇİN GEREKLİ NEDENLER

SÜRÜCÜ İSTİHDAM ETMEK İÇİN GEREKLİ NEDENLER SRC5 TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI SÜRÜCÜ BELGESİNE SAHİP SÜRÜCÜ İSTİHDAM ETMEK İÇİN GEREKLİ NEDENLER SRC 5 - ADR Belgesi Nedir? SRC 5 - ADR Belgesi, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre Tehlikeli Madde

Detaylı

Ankara, İstanbul, İzmir 'den sonra Bursa 'da da Randevulu Tüv Araç Muayene Sistemine Geçildi

Ankara, İstanbul, İzmir 'den sonra Bursa 'da da Randevulu Tüv Araç Muayene Sistemine Geçildi Ankara, İstanbul, İzmir 'den sonra Bursa 'da da Randevulu Tüv Araç Muayene Sistemine Geçildi Araç sahiplerinin işlemlerini hızlı ve kolay gerçekleştirmeleri adına, mesai saatlerinin uzatılmasından, vardiya

Detaylı

2016 Türkiye de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet

2016 Türkiye de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet 1 2016 Türkiye de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 997 bin

Detaylı

3.Örnek Olay Çalışması Trafik Ortamında Öfke Kontrolü: Yol verme tartışması kavgaya dönüştü

3.Örnek Olay Çalışması Trafik Ortamında Öfke Kontrolü: Yol verme tartışması kavgaya dönüştü 3.Örnek Olay Çalışması Trafik Ortamında Öfke Kontrolü: Yol verme tartışması kavgaya dönüştü Okula gitmek için belediye otobüsüne binen Tamer, Biyoloji sınavı yapılacağı için ders kitabına göz atıyordu.

Detaylı

-KURUMLAR- ATAKAN SÜRÜCÜ KURSU BAŞARILAR DİLER... 2

-KURUMLAR- ATAKAN SÜRÜCÜ KURSU BAŞARILAR DİLER... 2 -KURUMLAR- ATAKAN SÜRÜCÜ KURSU BAŞARILAR 2 Sürücü kurslarında ; İlk yardım, Trafik ve çevre bilgisi ve Motor dersleri verilir. Sürücü kursunu bitiren ve yapılan sınavlarda başarılı olanlara sürücü sertifikası

Detaylı

TRAFİK KAMPANYALARI.

TRAFİK KAMPANYALARI. 11.ders Trafik güvenliğini arttırma müdahaleleri, Güvenliği teşvik etmek: Dünyadan ve Türkiye den trafik kampanyası örnekleri, eğitim ve denetim çalışmaları Öğrenme hedefleri Bu dersin sonunda öğrenciler,

Detaylı

Sirküler Rapor / SAYILI KANUNUN 79 UNCU MADDESİNİN UYGULAMASINA DAİR TEBLİĞ (ARAÇ MUAYENELERİNE DAİR) (SERİ NO: 1) YAYIMLANDI

Sirküler Rapor / SAYILI KANUNUN 79 UNCU MADDESİNİN UYGULAMASINA DAİR TEBLİĞ (ARAÇ MUAYENELERİNE DAİR) (SERİ NO: 1) YAYIMLANDI Sirküler Rapor 13.10.2014/189-1 6552 SAYILI KANUNUN 79 UNCU MADDESİNİN UYGULAMASINA DAİR TEBLİĞ (ARAÇ MUAYENELERİNE DAİR) (SERİ NO: 1) YAYIMLANDI ÖZET : Tebliğde; 6552 sayılı Kanunun 79 uncu maddesi ile

Detaylı

TÜVTURK ARAÇ MUAYENE DE RANDEVU SİSTEMİNE GEÇİLDİ

TÜVTURK ARAÇ MUAYENE DE RANDEVU SİSTEMİNE GEÇİLDİ TÜVTURK ARAÇ MUAYENE DE RANDEVU SİSTEMİNE GEÇİLDİ Sonunda tüm araç sahiplerinin beklediği araç muayene randevu sistemine geçildi. Başlangıç olarak İstanbul, Ankara, İzmir aşamalı olarak diğer illerde randevulu

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI. Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü SAYI :98694136 22691.12.2012 GENELGE (2013/KDGM- 01/GENEL)

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI. Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü SAYI :98694136 22691.12.2012 GENELGE (2013/KDGM- 01/GENEL) T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü SAYI :98694136 22691.12.2012 KONU :Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması GENELGE (2013/KDGM- 01/GENEL) 4925 sayılı

Detaylı

PASİNLER İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK TESCİL VE DENETLEME BÜRO AMİRLİĞİ KAMU HİZMET STANDARDI

PASİNLER İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK TESCİL VE DENETLEME BÜRO AMİRLİĞİ KAMU HİZMET STANDARDI S.NO 1 VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI EHLİYETİN TESLİMİ (1.DEFA) PASİNLER İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK TESCİL VE DENETLEME BÜRO AMİRLİĞİ KAMU HİZMET STANDARDI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 3-Vergi Dairesinden

Detaylı

TÜVTÜRK Akademi www.tuvturkakademi.com.tr

TÜVTÜRK Akademi www.tuvturkakademi.com.tr TÜVTÜRK Akademi www.tuvturkakademi.com.tr TÜVTÜRK Hakkında Türkiye de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş olarak uluslararası standartlarda gerçekleştirdiği periyodik araç muayenesi

Detaylı

TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri. Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım İşlemleri Mesleki Yeterlilik Hizmetleri

TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri. Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım İşlemleri Mesleki Yeterlilik Hizmetleri TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım İşlemleri Mesleki Yeterlilik Hizmetleri 1 MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu 5544 sayılı MYK Kanunu

Detaylı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri. İş Makinaları Kullanıcısı (Operatör) Kurs Yönetmeliği

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri. İş Makinaları Kullanıcısı (Operatör) Kurs Yönetmeliği Resmi Gazete 12.01.2002 Cumartesi Sayı: 24638 (Asıl) Yönetmelikler İş Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası Makinaları Kullanıcısı (Operatör) Kurs Yönetmeliği Türk Mühendis ve

Detaylı

ICD10-AM TEMELİNDE KARA TAŞITI KAZALARINA AİT ÇAPRAZ KODLAMA TABLOSU

ICD10-AM TEMELİNDE KARA TAŞITI KAZALARINA AİT ÇAPRAZ KODLAMA TABLOSU T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Dairesi Başkanlığı ICD10-AM TEMELİNDE KARA TAŞITI KAZALARINA AİT ÇAPRAZ KODLAMA TABLOSU Mağdur ve mağdurun

Detaylı

KARMA KASKO SİGORTASI ASISTANS HİZMETİ ÖZEL ŞARTLARI

KARMA KASKO SİGORTASI ASISTANS HİZMETİ ÖZEL ŞARTLARI KARMA KASKO SİGORTASI ASISTANS HİZMETİ ÖZEL ŞARTLARI Hususi ve Kamyonet Kullanım Tarzları İçin Geçerli Yardım Hizmeti Özel Şartları A)Yardım Hizmeti Özel Şartları A. 1. Lehtar /lar Sigorta poliçesinde

Detaylı

Personel Servisi Değerlendirme Formu

Personel Servisi Değerlendirme Formu 1. AMAÇ Sayfa: 1 / 5 Bu çalışmanın amacı firmamızın güvenliği açısından uygunluğunu denetlemek ve eksikliklerin belirlenerek giderilmesi konusunda çalışmalar yapmaktır. 2. FİRMA BİLGİLERİ Ünvanı : Adresi

Detaylı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı TEMMUZ-2015 AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

ÖZEL DENEME SINAVI-2

ÖZEL DENEME SINAVI-2 ÖZEL DENEME SINAVI-2 1. Aşağıdakilerden hangisi Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamındadır? A) Türk Silahlı Kuvvetlerine ait taşıtlarla ve bunların römorklarıyla B) Özel otomobiller ve bunların römorklarıyla

Detaylı

NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler

NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler 1 Kasım 2012 NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler 1 Kasım 2012 den itibaren NSW Eyaletinde trafik kurallarında bir takım değişiklikler yapılmaktadır. Basit şekliyle bu değişikliklerin çoğu mevcut kuralların

Detaylı

PANELİSTİN ADI SOYADI: Dr. Leyla ÜNAL KONU BAŞLIĞI : Kamuoyunun Türkiye Karayolları Farkındalığı ve Memnuniyeti

PANELİSTİN ADI SOYADI: Dr. Leyla ÜNAL KONU BAŞLIĞI : Kamuoyunun Türkiye Karayolları Farkındalığı ve Memnuniyeti PANELİSTİN ADI SOYADI: Dr. Leyla ÜNAL KONU BAŞLIĞI : nun Türkiye Karayolları Farkındalığı ve Memnuniyeti KAMUOYUNUN TÜRKİYE KARAYOLLARI FARKINDALIĞI VE MEMNUNİYETİ ANKETLERİ ANKET SONUÇLARININ BİRLİKTE

Detaylı

FORKLİFT OPERATÖRÜ A GÖREVLER

FORKLİFT OPERATÖRÜ A GÖREVLER TANIM Forklift operatörü, işletmelerde forklift adındaki iş makinesini kullanarak taşınacak mal veya eşyayı emniyetli bir şekilde indirme, bindirme ve istifleme işini yürüten kişidir. A GÖREVLER Forklift

Detaylı

TEK AKSLI TARKTÖR-TARIM ARABASI KOMBİNASYONU TARIM MAKİNELERİNDE GÜVENLİK SORUNLARI VE YAŞANAN KAZALAR

TEK AKSLI TARKTÖR-TARIM ARABASI KOMBİNASYONU TARIM MAKİNELERİNDE GÜVENLİK SORUNLARI VE YAŞANAN KAZALAR TEK AKSLI TARKTÖR-TARIM ARABASI KOMBİNASYONU TARIM MAKİNELERİNDE GÜVENLİK SORUNLARI VE YAŞANAN KAZALAR Ziraat Yük. Mühendisi İsmail Yıldız Doç. Dr. Y. Benal Öztekin 1 Tek Aksı Traktör-Tarım Arabası (TAT-TA)

Detaylı

2918 SAYILI KARAYOLLARI TRAFİK KANUNUNUN AMAÇ VE KAPSAMI MEVZUAT. 2918 Sayılı karayolları trafik kanunu 18 haziran 1985 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

2918 SAYILI KARAYOLLARI TRAFİK KANUNUNUN AMAÇ VE KAPSAMI MEVZUAT. 2918 Sayılı karayolları trafik kanunu 18 haziran 1985 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 2918 SAYILI KARAYOLLARI TRAFİK KANUNUNUN AMAÇ VE KAPSAMI MEVZUAT 2918 Sayılı karayolları trafik kanunu 18 haziran 1985 tarihinde yürürlüğe girmiştir. AMAÇ 2918 sayılı karayolları trafik kanunu;karayollarında

Detaylı

2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER. Karayolları Genel Müdürlüğü

2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER. Karayolları Genel Müdürlüğü T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü 2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER ÖNSÖZ Bu

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2012

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2012 T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2012 TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEMMUZ 2013 ÖNSÖZ 2012 yılında yurdumuzda meydana gelen trafik

Detaylı

ÖNCE DÜŞÜN! Vücudunu Korumak İçin Aklını Kullan. Dr. Ethem Beşkonaklı. 18 Şubat 2009, Ankara, Basın,Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü.

ÖNCE DÜŞÜN! Vücudunu Korumak İçin Aklını Kullan. Dr. Ethem Beşkonaklı. 18 Şubat 2009, Ankara, Basın,Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü. ÖNCE DÜŞÜN! Vücudunu Korumak İçin Aklını Kullan Dr. Ethem Beşkonaklı 18 Şubat 2009, Ankara, Basın,Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü. Doç. Dr. Ethem Beşkonaklı Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Ankara

Detaylı

YOL GÜVENLİĞİ SAVUNUCULUK PROJESİ. Mine AKDOĞAN Türk Kızılayı Yol Güvenliği Proje Koordinatörü

YOL GÜVENLİĞİ SAVUNUCULUK PROJESİ. Mine AKDOĞAN Türk Kızılayı Yol Güvenliği Proje Koordinatörü YOL GÜVENLİĞİ SAVUNUCULUK PROJESİ Mine AKDOĞAN Türk Kızılayı Yol Güvenliği Proje Koordinatörü İÇERİK Dünyada ve ülkemizde yol güvenliği sorunu Karayolu güvenliği ve Kızılay Kızılhaç Dernekleri Türk Kızılayı

Detaylı

Olayın meydana geldiği yerleşim yerindeki tek yönlü, düz, hafif eğimli, asfalt kaplama, yüzeyi kuru yolun genişliği 15,5 metredir.

Olayın meydana geldiği yerleşim yerindeki tek yönlü, düz, hafif eğimli, asfalt kaplama, yüzeyi kuru yolun genişliği 15,5 metredir. 2012 Olay 1 Olayın Özeti: Olayımızda 17.01.2006 tarihinde saat 22.50 sıralarında davacı sürücünün dönel kavşağa geldiğinde, solundan kırmızı ışıkta kavşağa giren ve doktor raporuna göre 117 promil alkollü

Detaylı

GEÇİCİ MADDE 7 (1) Araç tanımları değişikliği nedeniyle ilgili işletenlerin mevcut indirim ve artırım durumlarıdeğişmez.

GEÇİCİ MADDE 7 (1) Araç tanımları değişikliği nedeniyle ilgili işletenlerin mevcut indirim ve artırım durumlarıdeğişmez. Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASINDA TARİFE UYGULAMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 14/7/2007

Detaylı

FASIL 14: ULAŞTIRMA POLİTİKASI

FASIL 14: ULAŞTIRMA POLİTİKASI FASIL 14: ULAŞTIRMA POLİTİKASI 14.A. Avrupa Birliği ndeki Genel Sektörel Durum Analizi AB ulaştırma politikası, güvenli, verimli ve çevre bakımından sağlam ve kullanıcı dostu ulaştırma hizmetlerini teşvik

Detaylı

ŞUBAT AYI EĞİTİM PLANI

ŞUBAT AYI EĞİTİM PLANI 2016-2017 ŞUBAT AYI EĞİTİM PLANI 1.HAFTA: TAŞITLAR VE YARDIMLAŞMA ŞUBAT AYINDA NELER ÖĞRENECEĞİZ? Taşıtları tanıyalım. Karayolu taşıtları Motorsuz karayolu taşıtları İnsan gücü ile hareket eden taşıtlar

Detaylı

w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2014

w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2014 w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2014 TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MAYIS 2015 TABLOLAR DİZİNİ Tablo 1: Yıllara Göre Trafik Kaza Bilgileri Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü

Detaylı

Kocaali İlçe Emniyet Amirliği HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

Kocaali İlçe Emniyet Amirliği HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 Bilgi Edinme 2 Dilekçe Hakkı 3 4 5 6 7 Adli Şikayet ve İhbar Müracaatları Soyad Vakfı Yeşilkart Tahkikat İşlemleri Yivsiz Av Tüfeği Ruhsatı ve Satınalma Belgesi

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI HİZMETLERİ

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI HİZMETLERİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI BİLİŞİM İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olup, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gereken tüm hizmetleri

Detaylı

TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN İLK YARDIM EĞİTİMİNİN ÖNEMİ. Dr.Alpaslan Türkkan

TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN İLK YARDIM EĞİTİMİNİN ÖNEMİ. Dr.Alpaslan Türkkan TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN İLK YARDIM EĞİTİMİNİN ÖNEMİ Dr.Alpaslan Türkkan İlkyardım Hastalık ya da kaza ile sağlığı tehlikeye girmiş kişi ya da kişilere; Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, Yaralının durumunun

Detaylı

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TRAFİK YÖNERGESİ

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TRAFİK YÖNERGESİ T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TRAFİK YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Yönergenin amacı, can ve mal güvenliği yönünden; Karabük Üniversitesinin yönetimi altındaki alanlar içinde trafik düzeninin sağlanması

Detaylı

TABLOLAR DİZİNİ. Tablo 1: Yıllara Göre Trafik Kaza Bilgileri. Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü ve Yaralanmalı Trafik Kaza Bilgileri - 2013

TABLOLAR DİZİNİ. Tablo 1: Yıllara Göre Trafik Kaza Bilgileri. Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü ve Yaralanmalı Trafik Kaza Bilgileri - 2013 TABLOLAR DİZİNİ Tablo 1: Yıllara Göre Trafik Kaza Bilgileri Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü ve Yaralanmalı Trafik Kaza Bilgileri - 2013 Tablo 3: Yıllar İtibariyle Meydana Gelen Ölümlü ve Yaralanmalı

Detaylı

TRAFİK CEZA SORGULAMA

TRAFİK CEZA SORGULAMA TRAFİK CEZA SORGULAMA Trafik cezası sorgulama işlemlerini ihmal etmeyerek erken ödeme indirimi imkanlarını kaçırmamış olursunuz. Burada nasıl yapıldığı anlatılacak olan bölümde ÖNEMLİ TAMAMINI OKUMANIZDA

Detaylı

T.C. KARABÜK ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ

T.C. KARABÜK ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ T.C. KARABÜK ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ ARAÇ KULLANIM YÖNERGESĠ 2017 Amaç ve Kapsam MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, makam hizmetine tahsis edilen taşıtların dışında Karabük Üniversitesinin sahip olduğu

Detaylı

EMNİYET KEMERİ KULLANIMI

EMNİYET KEMERİ KULLANIMI Emniyet kemeri kullanımı, kazalardaki yaralanmaları büyük ölçüde azaltmaktadır ve otomobilin ön koltuklarında kemer kullanmamanın büyük risk oluşturduğunu büyük bir çoğunluk kabul etmektedir. Yine de "Emniyet

Detaylı

Arabada güvenlik - çocuklar ve yetişkinler

Arabada güvenlik - çocuklar ve yetişkinler TYRKISK Arabada güvenlik - çocuklar ve yetişkinler 135 cm altındaki çocukların arabada kendi güvenlik donanımları olmalıdır. 135 cm Norveç te yetişkinlerin emniyet kemeri kullanması ve arabada bulunan

Detaylı

BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER. 1-Yeşilkart Başvuru formu 2-Aile Nüfus Kayıt Örneği 3-Başvuru Dilekçesi

BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER. 1-Yeşilkart Başvuru formu 2-Aile Nüfus Kayıt Örneği 3-Başvuru Dilekçesi SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ SÜRE) 01 Şikayet Müracaatları 1-Şikayet Dilekçesi 2-Nüfus Cüzdan Fotokopileri 3-Tanıkları 4-Tanık

Detaylı

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE HAŞIL MAKİNESİ OPERATÖRÜ KURS PROGRAMI

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE HAŞIL MAKİNESİ OPERATÖRÜ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE HAŞIL MAKİNESİ OPERATÖRÜ KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İ Ç İ N D E K İ L E R PROGRAMIN

Detaylı

BİLİRKİŞİ RAPORU ANKARA... İŞ MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİNE

BİLİRKİŞİ RAPORU ANKARA... İŞ MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİNE ANKARA... İŞ MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİNE Dosya No Davacı Davalı : 2012 / Esas : Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı. : Sigorta A.Ş. İnceleme Konusu : Trafik kaza olayında kusur tespiti. 09.05.2013 tarihi bilirkişi

Detaylı

TRAFĠK GÜVENLĠĞĠ DERS PLANI

TRAFĠK GÜVENLĠĞĠ DERS PLANI TRAFĠK GÜVENLĠĞĠ DERS PLANI Genel Amaçlar Programın genel amacı çocuklarda trafik güvenliği bilinci ni oluşturmak ve gelecekte trafik kuralları konusunda duyarlı davranışlar sergileyecek bireylerin yetiştirilmesini

Detaylı

TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2011

TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2011 T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2011 TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TRAFİK GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VE PROJE ŞUBESİ MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS

Detaylı

Tehlikeli Madde Taşıyacak Araçlar İçin Dikkat Edilmesi Gereken. Önemli Konular

Tehlikeli Madde Taşıyacak Araçlar İçin Dikkat Edilmesi Gereken. Önemli Konular Tehlikeli Madde Taşıyacak Araçlar İçin Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Konular Tehlikeli Madde Taşıyacak Araçlar İçin Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Konular Gerek ADR (Tehlikeli malların Uluslararası karayolunda

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KAVRAMI VE TÜRKİYE'DE MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNİN TARİHÇESİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KAVRAMI VE TÜRKİYE'DE MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNİN TARİHÇESİ ÖNSÖZ TABLOLAR LİSTESİ ŞEKİLLER LİSTESİ KISALTMALAR GİRİŞ İÇİNDEKİLER v xiii xvii xviii 1 BİRİNCİ BÖLÜM MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KAVRAMI VE TÜRKİYE'DE MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNİN TARİHÇESİ 1.1. Vergi Kavramı,

Detaylı

ULAŞTIRMA MEVZUATI. 1. Karayolları Trafik Kanunu hükümleri gereğince kamyon, çekici ve otobüslerde bulundurulması zorunlu donanım hangisidir?

ULAŞTIRMA MEVZUATI. 1. Karayolları Trafik Kanunu hükümleri gereğince kamyon, çekici ve otobüslerde bulundurulması zorunlu donanım hangisidir? ULAŞTIRMA MEVZUATI 1. Karayolları Trafik Kanunu hükümleri gereğince kamyon, çekici ve otobüslerde bulundurulması zorunlu donanım hangisidir? a) Takoğraf b) Taksimetre c) Telsiz d) Telefon 2. Kanunla düzenlenen

Detaylı

KULE VİNÇ OPERATÖRÜ. TANIM Paletli, raylı ve sabit kule vinçleri kullanarak, çeşitli yüklerin naklini yapan kişidir.

KULE VİNÇ OPERATÖRÜ. TANIM Paletli, raylı ve sabit kule vinçleri kullanarak, çeşitli yüklerin naklini yapan kişidir. TANIM Paletli, raylı ve sabit kule vinçleri kullanarak, çeşitli yüklerin naklini yapan kişidir. A - GÖREVLER - Kule vinç operatörü; - Kule vincin genel kontrolünü yapar, - Yürümeyi gerektiren durumlarda

Detaylı

KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASIN. Teminatlar (TL) A-Maddi (4) B-Sağlık Gideri C-Sakatlanma ve Ölüm

KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASIN. Teminatlar (TL) A-Maddi (4) B-Sağlık Gideri C-Sakatlanma ve Ölüm 27 Kasım 20 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 288 YÖNETMELİK BBaşbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASIN Motorlu İşletenleri İçin //20 Tarihinden /b>

Detaylı

GÜVENLİ SÜRÜCÜLÜK KURS PROGRAMI

GÜVENLİ SÜRÜCÜLÜK KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : GÜVENLİ SÜRÜCÜLÜK KURS PROGRAMI 4. PROGRAMIN ADI : Güvenli Sürücülük 5. PROGRAMIN DAYANAĞI : Bu program; 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu,

Detaylı

VARTO İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

VARTO İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU VARTO İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGİLER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ SÜRE) 1 YİVSİZ TÜFEK RUHSATNAMESİ İZİN MÜRACAATI

Detaylı

Araç kullanmanın zorlukları

Araç kullanmanın zorlukları Araç kullanmak o kadar kolay değildir 32 Tek başına araç kullanan yeni sürücülere ilişkin bazı bilgiler 34 29 1200 Victoria'da her ay yaralanan veya ölen sürücü sayısı (6 yıllık bir dönem içinde) 1000

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 1. ETKİNLİĞİN ADI Zihinsel Engellilerin Eğitimi Kursu 4 Mesleki Gelişim Programı 2. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti başarı

Detaylı

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE TELEF PRESÇİ KURS PROGRAMI

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE TELEF PRESÇİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE TELEF PRESÇİ KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İ Ç İ N D E K İ L E R PROGRAMIN ADI...

Detaylı

DOLU KONTEYNER MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

DOLU KONTEYNER MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI DOLU KONTEYNER MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN DAYANAĞI : 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Özel Öğretim Kurumları

Detaylı

ÇALIŞMA VE DİNLENME SÜRELERİ

ÇALIŞMA VE DİNLENME SÜRELERİ ÇALIŞMA VE DİNLENME SÜRELERİ 1. Ticari amaçla yolcu ve yük taşıyan motorlu araç sürücüleri sürekli en fazla kaç saat araç kullanabilirler? a) 4 saat b) 6 saat c) 4.5 saat d) 3 saat 2. Tek şoför 24 saatlik

Detaylı