Travma Çalışmasından Önce Stabilizasyon Nasıl Yapılır?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Travma Çalışmasından Önce Stabilizasyon Nasıl Yapılır?"

Transkript

1 Travma Çalışmasından Önce Stabilizasyon Nasıl Yapılır? Doç. Dr. Önder Kavakçı Zeynep Zat, Klinik Psikolog 03/04/2017

2

3

4 Travma tedavisinin üç evresi (Judith Herman) Stabilizayon travma ile çalışma Yeniden bağlantı kurma

5 Stabilizasyon Egonun Güçlenmesi Hazırlık evresinde; Terapötik işbiriliği oluşturulması Psikoeğitim Kullanılacak teknik hakkında bilgi verilmesi: BDT, PE, EMDR, travma odaklı grup terapisi gibi

6 Stabilizasyon Tedavi öncesinde hastanın; tanısı semptomları travmanın etkileri tedavi planının evreleri tedavi sırasında yaşanacaklar hakkında bilgilendirilmesi gereksinimi vardır.

7 Kutu Oluşturma Kapsayıcı (container) görevini görür. Dışarıda kapsayıcı bir nesnenin varlığını temsil eder. Duygu ve düşünceleri kontrol altına almaya destek bir müdahaledir. Kişinin kendini kontrol etme, güvende hissetme ve sakinleşme becerilerine yardımcı bir müdahaledir.

8 Kutu Egzersizi Bu kutu, o sırada bizi etkileyen durum ve malzemenin zihin ve bedenden uzaklaştırılması için kullanılacaktır. Danışandan gözlerini kapaması veya rahat, sabit bir noktaya bakması istenir. Gözünün önüne bir kutu getirmesi istenir. Bu kutu veya sandık, oldukça sağlam ve dayanıklı olmalı, bir kapağı ve bir kilidi olmalıdır. Rengi, büyüklüğü, (varsa) içi ve dışının özellikleri (oymalı, düz, şekilli vs. yapıldığı materyal.

9 Kutu Egzersizi Tüm bu bilgilerden sonra kapak ve kilidin çalışıp çalışmadığı da kontrol ettirilir. Daha sonra içine yollayacağımız her ne ise odaklanılmalıdır. «Şimdi kendine odaklan seni rahatsız eden bir fikir, bir duygu ve bedeninde bir duyum (his vs.) varsa bunun kutuya gitmesine izin ver. İzin ver gitsin ve seni şimdilik rahat bıraksın.» Gidene dek beklenir. Gittiğinde kapak ve kilit kapatılır. Şimdi nasıl hissettiği danışana sorulur. Genellikle yollanmaya çalışılmadığında kendiliğinden hisler uzaklaşır ve kişinin bedeni daha rahatlar. Daha sakin kalabilmek için bizi rahatsız eden düşünce ve duygular o kutuya atılabilir.

10 Güvenli Yer Temel stabilizasyon becerilerindendir. Kişinin güven hissinin bozulmadan kalabildiği bir an oluşturmak, Kişinin zihninde her türlü müdahale ve zorlamalardan uzak, güvenli ve huzurlu bir alan yaratmak, Hem içerde hem dışarda kapsayıcı bir mekan/ durum algısını geliştirmek hedeflenir.

11 Güvenli Yer Egzersizi Kendinizi en çok nasıl bir yerde rahat hissedersiniz? Kimi insan dağlarda, yaylalarda, ormanın içinde, kimi insan deniz kenarında rahat hisseder. Hiç öyle bir yerde oldunuz mu? Kendimize böyle bir yer oluşturun. Etrafta ne var? neler görüyorsunuz? Kendinizi burada hayal edin, hangi mevsimdesiniz? Rüzgar, güneş, mevsimsel neler hissediyorsunuz? Neler duyuyorsunuz? Hangi sesler var? Burnunuza gelen bir koku var mı?

12 Güvenli Yer Egzersizi Kendinizi burada hayal ederken nasıl hissediyorsunuz (Danışan duygu getiremezse, rahat mısınız, huzur var mı, ferahlama var mı, güvende misiniz gibi sorularla danışanı yönlendirebilirsiniz)? Burası sizin zihninizde oluşturduğunuz güvenli yer (Danışanın söylediği betimlemeleri geri söyleyin; duygu, ses, koku, görüntü gibi duyumları söyleyin). Kendinizi ne zaman streste hissederseniz, burada hayal edebilir ve tekrar bu duyguları yaşayıp, kendinizi olumsuz duygulanımlardan arındırabilirsiniz.

13 Işık Huzmesi Kendini sakinleşme becerilerinden biridir. Meditatif bir yönü de olan bu egzersiz ve yarı direktif imajinasyon egzersizidir. Dolayısıyla, terapist için uygulaması da görece daha kolaydır. Kişinin düşünceleriyle, bedenini sakinleştirebildiği, gevşetebildiği bir egzersizdir ve doğru yapıldığında, güzel bir kaynak olarak danışana güç ve kontrol hissini yaşatacak, bu inançların artmasında destek olacaktır.

14 Işık Huzmesi (uygulama) Gözlerinizi kapatın, bir ışık huzmesinin tavanda olduğunu fark edin, bu sağlıkla ilgili bir kaynak. Size sağlık getirmek için burada, birazdan size yaklaşacak ve size sağlık getirecek. İzin verin gelsin, belki sarı, belki beyaz güzel bir renk. Yaklaştıkça rahatlık geliyor, hissediyorsunuz. Başınıza değiyor ve başınızda sizi rahatsız eden ne varsa bu ışığın içinde eriyip gidiyor ve siz kendinizi rahatlamış ve sağlıklı hissediyorsunuz. Işık ilerliyor, boynunuz ve omuzlarınızda. Size rahatsızlık veren ne varsa bu ışığın içinde eriyip gidiyor ve siz kendinizi rahatlamış ve sağlıklı hissediyorsunuz. Işık ilerliyor, kalbiniz, ciğerleriniz, omurunuz, kollarınız, elleriniz ışıkla doluyor. Buralarda, sizi rahatsız eden ne varsa bu ışığın içinde eriyip gidiyor ve siz kendinizi rahatlamış ve sağlıklı hissediyorsunuz. Işık ilerliyor, mideniz, böbrekleriniz, karaciğeriniz, karnınız ve sırtınızda. Buralarda, size rahatsızlık veren ne varsa bu ışığın içinde eriyip gidiyor ve siz kendinizi rahatlamış, huzurlu ve sağlıklı hissediyorsunuz. Işık ilerliyor, damarlarınız, kaslarınızı, bacak ve ayaklarınız ışıkla doluyor. Buralarda, size rahatsızlık veren ne varsa bu ışığın içinde eriyip gidiyor ve siz kendinizi rahatlamış, huzurlu ve sağlıklı hissediyorsunuz. Işık tüm odaya doluyor, siz keyifle bu rahatlığın tadını çıkarıyorsunuz. İstediğinizde gözlerinizi açabilirsiniz. Nasılsınız?

15 Nefes Egzersizi Kişinin, kendini en temel bedensel hareketi, nefes alma ve verme döngüsü ile rahatlatması kendi içinde hem sıradan hem de mucizevi bir his yaratır. Nefes egzersizi, danışanın kendini merkezinde hissetmesini, kaslarının gevşemesini, duygularının yumuşamasını ve bedeninde daha rahat hissetmesine yardımcı olur. Bu egzersiz de diğerleri gibi, günün her anında yapılabilir.

16 Nefes Egzersizi (uygulama) Danışandan dikkatini nefesine vermesi istenir ve burnundan nefes alıp, ağzından nefes vermesi söylenir. Kendi ritminde nefes alması önemlidir. Ne çok hızlı ne çok yavaş, ne çok derin ne çok kısa. Sadece kendi bedeninin istediği kadar. Yavaş yavaş ritmi bulurken nefesini 4 saniyede alması istenir ve 2 saniye tutması ve 4 saniyede vermesi (onlar için sayın). Saniyeler hızlı olabilir, yavaş olabilir, bedenin hızında olmalıdır. Bu 4 saniyede al, 2 saniye tut ve 4 saniyede ver şeklindeki her bir nefes alıp vermeyi en az 10 kez danışanla birlikte uygulayın. 6.turdan itibaren vücudun rahatlaması beklediğimiz bir tepkidir. 10 turun sonunda danışana nasıl hissettiğini sorun. Farkındalığı artırmak için çalışma başlamadan önce de bedeninin nasıl olduğunu ve nasıl hissettiğini sorabilirsiniz. Farkındalığı düşük ise çizim kullanabilirsiniz.

17 Televizyon Ekranı Çalışması Danışandan gözleri açık ya da kapalı iken bir televizyon ekranı imgelemesi istenir. Özellikle travmatik deneyimlerle ilgili olumsuz görüntüler geldiğinde bunları televizyon ekranındaki gibi çalışabileceği yakınlaştırıp uzaklaştırabileceği, siyah beyaz olarak seyredebileceği ya da tamamen kanal değiştirebileceği öğretilir.

18 Televizyon Ekranı Çalışması Bu televizyonun kumandası sizin elinizde, televizyonu açın ve beyaz zemin üzerinde bir elma görün. Ne renk? Güzel, bu renkteki elmaya doğru kamera yaklaşıyor, yaklaşıyor, elma giderek ekranı kaplıyor, tüm ekranı kaplıyor. Şimdi elmadan uzaklaşıyor, uzaklaşıyor, uzaklaşıyor. Nokta kadar kaldı, şimdi büyütün, küçültün, başlangıçtaki haline getirin, rengini değiştirin, siyah beyaz olarak izleyin. Şimdi de kanal değiştirin, başka kanala geçiyoruz, burada başka bir meyve var, nedir? Güzel, bunu büyütelim şimdi, büyüyor, büyüyor, ekranı kapladı, şimdi küçülüyor, küçülüyor, nokta kadar. Şimdi bir başka kanala geçelim, bir tatil yerinin tanıtımı var. Nasıl bir yer? Bu noktada danışanın hayal gücüne bırakılır ve ayrıntıları ile tatil yerinin anlatılması sağlanır. Bu tatil yeri daha sonra güvenli yer olarak da kullanılabilir. Evet şimdi tekrar birinci kanala dönelim, elma, nasıl görünüyor? Bu çalışma sırasında yönergeler, hipnotik ses tonu ile, hastanın imgeleme yapmasına zaman tanıyarak, acele etmeden verilmelidir. 09/0/2014

19 Televizyon Ekranı Çalışması Bu noktada danışanın hayal gücüne bırakılır ve ayrıntıları ile tatil yerinin anlatılması sağlanır. Bu tatil yeri daha sonra güvenli yer olarak da kullanılabilir. Evet şimdi tekrar birinci kanala dönelim, elma, nasıl görünüyor? Bu çalışma sırasında yönergeler, hipnotik ses tonu ile, hastanın imgeleme yapmasına zaman tanıyarak, acele etmeden verilmelidir.

20 StabilizasyondaYeni Bakış Açıları Danışan terapi odasına şikayyetleri ile gelir.. Çalışma arkadaşları ile ilişkileri yönetmekte zorlanmak gibi Travma çalışmasına tetikleyici ile başlamak AIP

21 4 Element Rasyonel: İçsel ve dışsal stres tetikleyiciler, gün içinde birikerek artan bir etki oluştururlar. Tolere edebildiğimiz bir uyarım aralığında kalırsak, stresle daha iyi başa çıkabiliriz. Stres tetikleyicilerine müdahale etme yöntemi: Stres seviyemizi tolere edebildiğimiz aralıkta tutabilmek için, gün içinde stres seviyemizi sık sık kontrol etmeli ve basit stres azaltma teknikleri kullanmalıyız. Beklenen hedef, bu egzerzisin gün içinde rastgele zamanlarda ve değişik stres seviyelerindeyken yapılması ve stres seviyesinin her seferinde 1-2 seviye azaltılmasıdır. Stres tepkilerinizin birikmesini engellerseniz, tolerans aralığınız içinde durmanız daha kolay olabilir.

22 4 Element Bileğinize, 4 element bilekliği takın (renkli silikon bir bant). Bilekliği her fark ettiğinizde, o andaki stres seviyenizi (SUD) belirleyin, 4 element alıştırmasını uygulayın, ve ardından tekrar SUD değerinizi belirleyin. Alternatif: Bileklik yerine, saatiniz ya da cep telefonunuzun üzerine minik bir yapıştırma ya da etiket koyabilirsiniz.]

23 4 Element (uygulama) Toprak Hava Su Ateş

24 4 Element (uygulama) Önce size kendinizi daha sakin, kontrollü hissetmenize yardım edecek bir egzersiz öğreteceğiz. Bu nedenle lütfen sürekli taktığınız yüzük, saat gibi bir takınıza bakın veya bileğinizdeki bir noktayı seçip parmağınızla bastırın. Bunu yaparken şu an ne kadar gergin olduğunuzu, 0: Hiç gergin değilim, 10: çok gerginim ölçeğinde belirlemeye çalışın. Şimdi lütfen etrafınıza bakın. Daha önce farketmediğiniz 3 şeyi farkedin. Şimdi sesleri dinleyin. Neler duyuyorsunuz? Farkedin.

25 Şimdi lütfen koltuğunuza rahat bir şekilde yerleşin. Gözlerinizi dilerseniz kapatabilirsiniz veya bir noktaya sabitleyebilirsiniz. Ayaklarınız yere bassın, dikkatinizi ayaklarınıza verin. Yeri-zemini hissedin, yerin ayaklarınızla temasını hissedin. Sandalyenizde rahat rahat otururken, sandalyenizin sizi nasıl desteklediğini, nasıl taşıdığını farkedin. Çok iyi. Şu an yerden aldığınız güçle güvendesiniz, sakinsiniz, rahatsınız. Bunu hissedin. Bu güveni, rahatlığı yaşayın. Şimdi sizden ayaklarınız yerde, koltuğunuzda rahat, güvenli ve dik bir şekilde otururken nefesinize odaklanmanızı istiyorum. Lütfen 4 saniye boyunca nefes alın. İçinizden diye sayarak derin nefes alırken havanın burnunuzdan midenize kadar ulaştığını hissedin. Nefesinizi 2 saniye tutun. Şimdi yine 4 saniyede nefesinizi verin. Güzel. Şimdi bedeninizin merkezindesiniz. Sağlıklı ve dengelisiniz. Ayaklarınız yerde ve güvende iken bu denge halini, merkezinizde olma halini farkedin. (6 kez nefes alıp verme yaptırın.)

26 Çok iyi. Şimdi biraz daha yukarı çıkalım. Dikkatinizi ağzınıza vermenizi istiyorum. Ağzınızın içi nemli mi? Kaygılı ve stresliysek ağzımız kurur. Rahatsak ağzımız nemlidir. Sevdiğiniz bir yiyeceği hayal edin ve ağzınızı daha da sulandırın. Bir süre daha fazla tükürük üretin. Ağzınız ıslandıkça bedeninizi, düşüncelerinizi çok daha iyi kontrol edebiliyorsunuz. Bunu farkedin. Sakinliğinizi, huzurunuzu hissedin. Harika. Ayaklarınız yere basarak güvende, derin nefes alıp vererek dengede, ağzınızı ıslatarak kontroldesiniz. Şimdi kendinizi güvende, huzurlu hissettiğiniz bir yer veya bir durum hayal edin. İster gerçek, ister hayali bir yer veya durum olabilir. Bu yer veya durum şu an hatırladığınızda, hayal ettiğinizde size güven ve huzur veriyor olsun. Bir sahil, bir dağın tepesi, çimenlik bir alan, her yer olabilir. Seçim sizin.

27 Lütfen bu yerde olmak, gördükleriniz, kokular, sesler size neler hissettiriyor, bedeninizde ne gibi olumlu etkileri oluyor, fark edin. (KELEBEK KUCAKLAMASI) Şimdi bir yandan kelebek kucaklaması yaparken (12 lik set) bir yandan 1. kutudaki güvenli, huzurlu yerinize odaklanın, size yaşattığı duyguları, bedeninizdeki duyumları fark edin. Bu yerin yaşattığı duyguları, vücudunuzdaki değişiklikleri farketmeye devam edin. Şimdi bir yandan kelebek kucaklaması yaparken (12 lik SET) bir yandan içinizden güvenli yerinizin adını söyleyin ve o yere odaklanın, size yaşattığı duyguları, bedeninizdeki duyumları fark edin. Şimdi tekrar takınıza bakın veya bileğinizdeki aynı yere basın. 0: Hiç gergin değilim, 10: Çok gerginim ölçeğinde şu anki durumunuza puan verin.

28 Bu egzersizi günde yaklaşık 10 kez uygularsanız, her seferinde takınıza bakar veya bileğinizde aynı noktayı bastırarak gerginlik seviyenizi ölçerseniz, en azından bir-iki puan oranında rahatlama sağlarsanız. İki hafta kadar sonra sadece takınıza bakarak veya bileğinizdeki aynı noktaya bastırarak bile stres seviyenizin azaldığını görebilirsiniz. Herkesin stres seviyesi azaldı mı? (Azalmayanları bireysel müdahaleye yönlendirin).

29 KAYNAK GELİŞTİRME VE YÜKLEME LEEDS PROKOLÜNÜN PARNELL VERSİYONU 1) Terapist danışandan güncel bir zorluk veya bloke eden bir inanca odaklanmasını ister. 2) Terapist problemle daha etkili bir biçimde başa çıkmak için danışanın hangi kaynak veya kaynaklara ihtiyacı olduğunu ortaya çıkarır. a. Ana Kaynak Terapist danışandan daha önce bu kaynağa sahip olduğu bir anısını bulmasını ister (Kısmen de olsa). Danışanın böyle bir anısı yoksa b ye geçiniz. b. İlişkili Kaynak Terapist danışandan bu kaynağa sahip olduğunu bildiği bir kişiyi düşünmesini ve bu kaynağın net olduğu bir anıyı bulmasını ister. Danışanın böyle bir anısı yoksa c ye geçiniz. c. Sembolik Kaynak Kaynağı temsil eden doğa, sanat, müzik, din, rüya, film kahramanı, kitap, sembol ile ilgili nesne.

30 KAYNAK GELİŞTİRME VE YÜKLEME LEEDS PROKOLÜNÜN PARNELL VERSİYONU 3) Terapist danışandan ilgili duygu ve duyumlarla anıyı tanımlamasını ister. 4) Terapist kısa bir EM seti uygular (yaklaşık onluk bir set). Tepki nötr veya olumlu ise bir sonraki safhayla devam edin, tepki olumsuz ise terapist danışandan başka bir anı bulmasını ister. 5) Terapist danışandan anıya uygun hatırlatıcı bir sözcük ister. 6) Danışan anıya, hatırlatıcı sözcüğe, duygulara ve duyumlara odaklanır. Terapist kısa bir EM seti uygular (yaklaşık onluk bir set). Tepki nötr veya olumlu ise terapist olumlu bir değişim olduğu sürece setleri uygulamaya devam eder. Tepki olumsuzsa terapist danışandan başka bir anı bulmasını ister. 7) Süreç farklı kaynaklar için tekrarlanabilir. Ayrıca gelecek şablonu için de kullanılabilir.

STRES YÖNETİMİ DURUŞLAR VE GEVŞEME YÖNTEMLERİ

STRES YÖNETİMİ DURUŞLAR VE GEVŞEME YÖNTEMLERİ STRES YÖNETİMİ DURUŞLAR VE GEVŞEME YÖNTEMLERİ 1- SHAVASANA CESET DURUŞU : Sırt üstü yere uzanın. Kollarınızı ve bacaklarınızı yana doğru açın ve avuç içlerinizi gökyüzüne çevirin. Tüm bedeni gevşetin ve

Detaylı

EKSERSİZ PROGRAMLARI

EKSERSİZ PROGRAMLARI EKSERSİZ PROGRAMLARI Satranç sporcuları için sırt, bel, omuz, göğüs, ense ve boyun kaslarının geliştirilmesi önemlidir. Bunun için değişik kas guruplarını güçlendirmek amacıyla iki ayrı eksersiz programı

Detaylı

Hipno_BDT Kursu-Hipnoterapi Modülü (Hazırlık)

Hipno_BDT Kursu-Hipnoterapi Modülü (Hazırlık) Hipnotik Relaksasyon Metni (En iyi sonuç, aşağıdaki metin ses kayıt cihazına okunup, tekrar tekrar uygulayarak dinlediğinizde alınır) Açıklamalar: (parantez) içindekiler okunmaz, tanım yada eylem içerir....

Detaylı

SINAVLAR VE ÖĞRENCİ KILAVUZU

SINAVLAR VE ÖĞRENCİ KILAVUZU SINAVLAR VE ÖĞRENCİ KILAVUZU Sevgili Öğrenciler, Bir sınava hazırlık sürecinde bilmemiz ve uygulamamız gereken ayrıntıların yer aldığı bu kitapçığın bizler için yol gösterici olacağına inanıyoruz. Okulda

Detaylı

Đngilizce yi Daha Hızlı Öğrenmenize Yardımcı Olacak Rahatlama Teknikleri

Đngilizce yi Daha Hızlı Öğrenmenize Yardımcı Olacak Rahatlama Teknikleri Đngilizce yi Daha Hızlı Öğrenmenize Yardımcı Olacak Rahatlama Teknikleri Hande and Ian Przybylinski Đngilizce yi Daha Hızlı Öğrenmenize Yardımcı Olacak Rahatlama Teknikleri Stres hayatın bir parçası. Herkes,

Detaylı

KAYGIYLA BAŞEDEBİLME VE GEVŞEME TEKNİKLERİ

KAYGIYLA BAŞEDEBİLME VE GEVŞEME TEKNİKLERİ KAYGIYLA BAŞEDEBİLME VE GEVŞEME TEKNİKLERİ Olumsuz düşünen kişi, çiğ bir yumurtayı bütün halde kabuğuyla yutmuş bir adama benzer. Yumurtanın kırılacağı korkusuyla hareket edemez, civciv çıkacağı korkusuyla

Detaylı

OKB HASTALARINDA EMDR UYGULAMALARI. Doç Dr Önder Kavakcı 2017, Antalya

OKB HASTALARINDA EMDR UYGULAMALARI. Doç Dr Önder Kavakcı 2017, Antalya OKB HASTALARINDA EMDR UYGULAMALARI Doç Dr Önder Kavakcı 2017, Antalya OKB Yaşam boyu yaygınlığı %2-3 Yaşam boyu önemli sıkıntıya ve hatta yeti yitimi Yaklaşık 112 milyon insanın OKB den mustarip olduğu

Detaylı

Solunum Alıştırmaları Alıştırma 1

Solunum Alıştırmaları Alıştırma 1 Solunum Alıştırmaları Alıştırma 1 Diyaframdan doğru soluma için aşağıda belirtilen hususlara dikkat ederek alışkanlık edinene kadar 2 hafta boyunca her gün bu çalışmayı gerçekleştiriniz. Başarılı olabilmeniz

Detaylı

Hand-Press İndüksiyonu. Yazar: Hüseyin Güngör

Hand-Press İndüksiyonu. Yazar: Hüseyin Güngör Hand-Press İndüksiyonu Yazar: www.huseyingungor.net H ipnozu öğrenmeden önce hipnozun çok büyüleyici bir şey olduğunu düşünüyordum. Hipnozu eğlence amaçlı olarak düşünüp yanlış bir kanıya varmıştım.bu

Detaylı

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma 1 of 5 14/10/2010 Stresle Başa Çıkma Stres bizim baskıya karşı duygusal ve fiziksel tepkimizdir. Bu baskı dışsal faktörlerden kendimizin ya da bir yakınımızın yaşam etkinliklerinden, hastalıklarından yaşam

Detaylı

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ AÇISINDAN NE DURUMDAYIZ? Çalıştığınız büro YETERİNCE büyük mü? Çalıştığınız büro YETERİNCE aydınlık mı?

Detaylı

Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ

Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkürler. Bu el kitabının tamamını okuyunuz ve daima yanınızda bulundurunuz.

Detaylı

Kayıp, Ölüm ve Yas Süreci. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN

Kayıp, Ölüm ve Yas Süreci. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Kayıp, Ölüm ve Yas Süreci Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Kayıp Kayıp, yaşam döngüsünün her evresinde yaşanır. bağımsızlık kaybı ilişki kaybı, sağlık kaybı, iş kaybı, ekonomik kayıp, evcil hayvan kaybı, organ

Detaylı

Bilgilendirme Rehberi

Bilgilendirme Rehberi Bilgilendirme Rehberi Ankara 2015 Bilgilendirme Rehberi Sevgili mesi, rehberlik hizmetleri siz lilerle desteklen- gibi birden fazla Sizlerin akademik olarak kadar psikolojik olarak da kendinizi hissetmeniz,

Detaylı

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri 1 Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri Bugün kızla tanışma anında değil de, flört süreci içinde olduğumuz bir kızla nasıl konuşmamız gerektiğini dilim döndüğünce anlatmaya

Detaylı

ALARM DURUMUNDA BEDENİMİZDE MEYDANA GELEN BAZI ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

ALARM DURUMUNDA BEDENİMİZDE MEYDANA GELEN BAZI ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER STRES VE SAĞLIK 1 ALARM DURUMUNDA BEDENİMİZDE MEYDANA GELEN BAZI ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER GÖZBEBEKLERİ BÜYÜR (Daha fazla ışık alınarak algıyı güçlendirmeye yardımcı olunur) SOLUNUM SAYISI ARTAR (Bedene daha

Detaylı

Esnek Altıgenle Teşhis ve Değerlendirme

Esnek Altıgenle Teşhis ve Değerlendirme Esnek Altıgenle Teşhis ve Değerlendirme Yaşantısal Kaçınma Kaçınılan içeriği değerlendir? Kaçınma repertuarını değerlendir? Kabul kapasitesini değerlendir (evet veya hayır cevabıyla karıştırılmamalı) K:

Detaylı

SEVGİ IŞINI. (LOVE LİGHT) Ders Notları

SEVGİ IŞINI. (LOVE LİGHT) Ders Notları SEVGİ IŞINI (LOVE LİGHT) Ders Notları Sevgi Işını Özel bir sevgi frekansıdır. Bu enerjinin kullanımı Reiki kullanımına benzer. Sevgi Işını ile yaptığınız enerji araçları özellikle suyu şarj etmek için

Detaylı

Uzaktan Uyumlanmaya Hazırlık

Uzaktan Uyumlanmaya Hazırlık Uzaktan Uyumlanmaya Hazırlık Uzaktan uyumlama enerjileri, sizinle ortak belirlenmiş saat ve günlerde gönderilmektedir. Eğer ki planlanan gün ve saatte hazır bulunamadıysanız endişelenmeyin. Uyumlama enerjileri

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları günlük bakımcıya veya kreşe gidecek olan vede başlamış olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 9-14 aylık çocuklar hakkında durum ve

Detaylı

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler SINAV KAYGISI Kaygı, stresli bir durum karşısında hepimizin yaşadığı uyarılmışlık halidir. Ancak kaygının belli bir miktarda yaşanmasının olumlu işlevleri de vardır. Bir miktar kaygı günlük hayatta bizi

Detaylı

OYUNUN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE OLAN ETKİLERİ

OYUNUN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE OLAN ETKİLERİ Ünite 8 OYUNUN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE OLAN ETKİLERİ Öğr. Gör. Hatice Elif ALTUNTAŞLI OYUNUN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE OLAN ETKİLERİ Oyun, çocuk için gerçek dünya ve hayal dünyası arasındaki bir köprüdür. Oyun oynayan

Detaylı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı BİLGİSAYAR NEDİR? Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı ŞEYDA BETÜL KÖSE UFUK TAŞDURMAZLI 1 www.bilgisayarnedir.net 2 Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Klavye veya fare kullanımı ciddi

Detaylı

ŞUBAT AYI SON HAFTASINDA NELER YAPTIK?

ŞUBAT AYI SON HAFTASINDA NELER YAPTIK? DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU ŞUBAT AYI SON HAFTASINDA NELER YAPTIK? SANAT ETKİNLİĞİ Dergi ve gazetelerden resimler keserek yaratıcılığımızı kullanarak insan oluşturduk. Sanat öğretmenimiz Ceren hanım çocuklarımıza

Detaylı

ANKSİYETE NOTLARI. Anksiyete, tehlikede olma karşısında bedenin verdiği tepkidir. Kan damarlarımıza adrenalin

ANKSİYETE NOTLARI. Anksiyete, tehlikede olma karşısında bedenin verdiği tepkidir. Kan damarlarımıza adrenalin ANKSİYETE NOTLARI Anksiyete, tehlikede olma karşısında bedenin verdiği tepkidir. Kan damarlarımıza adrenalin pompalanır. Bunun amacı, kaçmamızı ya da savaşmamızı sağlamaktır. Bu, tehlike gerçekten varken

Detaylı

yukarıda olduğu psikolojik bir durumdur.

yukarıda olduğu psikolojik bir durumdur. Stress Yönetimi STRES NEDİR? Bireylerin, fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi veya zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur. Kişilerde meydana gelen ve onları normal faaliyetlerinden

Detaylı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-2. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-2. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı Sınav Destek Semineri Egzersiz & Rahatlama Çalışmaları-2 Engin KUYUCU İnsan Kaynakları Uzmanı 0 535 828 17 93 www.enginkuyucu.com Sınav Destek Semineri Meridyen Enerjisini Aktive Etmek Qi Gong Egzersizi

Detaylı

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ Adı, soyadı... : Sınıfı... : Tarih :.../.../2015 YÖNERGE: Okuduğunuz cümle sizin için her zaman veya genellikle geçerliyse sağdaki boşluğa " doğru " anlamına gelen D harfinin altına

Detaylı

SINAV ÖNCESİ SON UYARILAR...

SINAV ÖNCESİ SON UYARILAR... SINAV ÖNCESİ SON UYARILAR... Gereksiz yere kaygılanmayın! Kendinizi rahat hissederseniz sınavda panik yaşamazsınız. Sınav için daima olumlu düşünün. Sınavı ölüm kalım savaşına dönüştürmeyin. Sınav sadece

Detaylı

Düşüncenin gücü ile istediğimiz şeylere sahip olabiliriz.

Düşüncenin gücü ile istediğimiz şeylere sahip olabiliriz. Düşüncenin gücü ile istediğimiz şeylere sahip olabiliriz. Düşünce çok etkili bir güçtür. Eğer kişiler her günkü düşünce kalıplarını kontrol etmek için çaba harcamazlarsa yaşamlarında olumsuz birçok olay

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PROCTO-GLYVENOL supozituvar Rektal yoldan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. PROCTO-GLYVENOL supozituvar Rektal yoldan uygulanır. KULLANMA TALİMATI PROCTO-GLYVENOL supozituvar Rektal yoldan uygulanır. Etkin madde: Her bir supozituvar (2 g), 400 mg tribenosid ve 40 mg lidokain içerir. Yardımcı maddeler: Supozituvar kütlesi D, Supozituvar

Detaylı

Çatışma Yönetimi ve Çözüm Rehberi

Çatışma Yönetimi ve Çözüm Rehberi Çatışma Yönetimi ve Çözüm Rehberi Copyright 2017 Dale Carnegie & Associates, Inc. 290 Motor Parkway, Hauppauge, New York 11788. All rights reserved. 1 Çatışma Yönetimi ve Çözüm Rehberi Bu yönergeleri izleyerek,

Detaylı

manzaraadalar.com.tr

manzaraadalar.com.tr manzaraadalar.com.tr 444 74 96 EVDE VAR EXTRA HAYAT! Manzara Adalar, HomeExtra konseptiyle dünyanızı genişletiyor. Eviniz bir evden çok daha fazlası oluyor, odalar dolusu extra yaşam sizi bekliyor. HOMEEXTRA

Detaylı

Me Too Koleksiyonu. Tasarım Nurus D Lab

Me Too Koleksiyonu. Tasarım Nurus D Lab Me Too Koleksiyonu Tasarım Nurus D Lab Dünyanın en iyi kişisel koltuklarından biri. İnsan anatomisi uzun süre oturmaya uygun olmasa da hayatımızın en az 15 yılını oturarak geçiyoruz. Bu sürecin sağlığımız

Detaylı

GÖZ KASLARININ ESNETİLMESİ

GÖZ KASLARININ ESNETİLMESİ GÖZ KASLARININ ESNETİLMESİ Bu alıştırmada, öncelikle sayfaya bütünsel bir bakış açısı ile fotoğrafa bakar gibi bakın. Daha sonra 1-2-3-4 numaralan tarif edildiği şekilde; metronomun hızına uygun olarak

Detaylı

Hipno_BDT Derinlik Seviyesi Testi Metni

Hipno_BDT Derinlik Seviyesi Testi Metni Hipno_BDT Derinlik Seviyesi Testi Metni (Uyarlayarak hazırlayan: Prof.Dr. Atilla Soykan, Psk. Dr. Filiz Özekin Üncüer, M+ Psikoterapi, Hipno_BDT kursu-2014+) (Ön Konuşma-Hazırlık) Lütfen gözünüzü kapayın

Detaylı

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI www.tchibo.com.tr/kılavuzlar Jonglör seti tr Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 84769AB2X2VI 2015-11 Diabolo DİKKAT! 36 aydan küçük çocuklar için uygun değildir. Uzun ip içerir. Boyuna

Detaylı

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR İŞYERİ EGZERSİZLERİ Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR EGZERSİZLERİ Günümüzde, özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve İŞYERİEGZERSİZLERİ

Detaylı

Sınav Kaygısından Kurtulmanın 8 Püf Noktası

Sınav Kaygısından Kurtulmanın 8 Püf Noktası Sınav Kaygısından Kurtulmanın 8 Püf Noktası Sınav kaygısı, öğrenilen bilgilerin, sınav sırasında etkili biçimde kullanılmasına engel olarak başarısızlığa yol açıyor. Sınavın bir ölüm-kalım olayı olarak

Detaylı

FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 PREOPERATİF BAKIM ve Hazırlık 2 Genel olarak, planlanmış ameliyat için hazırlık üç aşamada uygulanır: Hastanın

Detaylı

SINAV KAYGISI. Başarıya giden yolda kaygı yol gösterici ya da tam tersi engelleyici olabilir.

SINAV KAYGISI. Başarıya giden yolda kaygı yol gösterici ya da tam tersi engelleyici olabilir. SINAV KAYGISI Başarıya giden yolda kaygı yol gösterici ya da tam tersi engelleyici olabilir. 1 Sınava hazırlanırken ya da sınav anında; Kalp atışların artıyor, hızla nefes alıp veriyor musun?, Mide ve

Detaylı

Duygu, düşüncelere bedenin içsel olarak karşılık vermesidir. Başka bir deyişle, beyne kalbin eşlik etmesidir.

Duygu, düşüncelere bedenin içsel olarak karşılık vermesidir. Başka bir deyişle, beyne kalbin eşlik etmesidir. Duygu, hareket halindeki enerjidir. Duygu, düşüncelere bedenin içsel olarak karşılık vermesidir. Başka bir deyişle, beyne kalbin eşlik etmesidir. Duygu, insanın yaşam kalitesini belirleyen en önemli kaynaktır.

Detaylı

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısı, sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan kaygıdır.

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısı, sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan kaygıdır. SINAV KAYGISI Kaygı; farklı, önemli ve zor bir durumla karşılaştığında bireyin yaşadığı duygudur. Bedensel, duygusal ve zihinsel değişimlerle kendini gösteren aşırı uyarılmışlık durumudur. Sınav Kaygısı,

Detaylı

UZ. DR. GÖNÜL ERDAL DAĞISTANLI

UZ. DR. GÖNÜL ERDAL DAĞISTANLI GÜRÜLTÜ = HOŞA GİTMEYEN SES GÜRÜLTÜNÜN SÜRESİ ŞİDDETİ ZAMANI TÜRÜ GÜRÜLTÜ FİZYOLOJİK TEPKİLER RUHSAL TEPKİLER FİZYOLOJİK TEPKİLER ANĠ GÜRÜLTÜDE KAS GERĠLMELERĠ BAġ DÖNMESĠ YORGUNLUK ĠġĠTME KAYIPLARI METOBALĠZMA

Detaylı

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın Ofis Ergonomisi Hedefler Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın MSD belirtilerini tanıyın Stres ve gerilimi en

Detaylı

ÖZEL EFDAL ANAOKULU YILDIZ GRUBU MART AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL ANAOKULU YILDIZ GRUBU MART AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ANAOKULU YILDIZ GRUBU MART AYI BÜLTENİ BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ SU- BİTKİLER Su ile ilgili bildiklerimiz kavram haritası oluşturduk. Su çeşitlerini listeledik. Suyu kullandığımız yerlere göre grupladık.

Detaylı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir.

Detaylı

Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz.

Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz. Rüyalar genellikle en saçma göründüklerinde en derindedir. Sigmund Freud Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz. Anksiyete: kendinize kötü bir şey olacağını ve

Detaylı

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri)

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) 1. Doğru postür Ayaklar omuz genişliğinde açık, dizler hafif bükük, pelvis arkada, omurga düz, omuzlar dışarıda baş yukarıda dik olarak ayakta dur 2. Abdominal

Detaylı

MEVSİM İLKBAHAR SAĞLIKLI YAŞAM. İlkbahar mevsiminin özelliklerini öğreniyoruz.

MEVSİM İLKBAHAR SAĞLIKLI YAŞAM. İlkbahar mevsiminin özelliklerini öğreniyoruz. MEVSİM İLKBAHAR İlkbahar mevsiminin özelliklerini öğreniyoruz. İlkbahar mevsiminde meydana gelen değişiklikleri öğreniyoruz. İlkbahar mevsiminde hayvanların yaşayışlarında meydana gelen değişiklikleri

Detaylı

Yaşama Sanatı Serisi 5. Rüzgârınızı doğru kullanın ~ 1 ~

Yaşama Sanatı Serisi 5. Rüzgârınızı doğru kullanın ~ 1 ~ Yaşama Sanatı Serisi 5 Rüzgârınızı doğru kullanın ~ 1 ~ ~ 2 ~ Eskiden televizyonun, sinemanın, bilgisayarın olmadığı zamanlarda insanların eğlenmeleri için dansa ihtiyaçları vardı. Dans eğlenme yanında

Detaylı

Uzaktangörü (Remote Viewing) Basitleştirilmiş Çizim Taslağı Düzenleme V01.01 2010/02/28

Uzaktangörü (Remote Viewing) Basitleştirilmiş Çizim Taslağı Düzenleme V01.01 2010/02/28 Uzaktangörü (Remote Viewing) Basitleştirilmiş Çizim Taslağı Düzenleme V01.01 2010/02/28 Beş önemli kritik nokta 1. Bir kez, hedef çizim NUMARASINI yazdığınızda, hemen ardından, AŞAMA 1 deki, sağ üst köşedeki

Detaylı

UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14

UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14 UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14 Aşağıdaki egzersiz programı baş dönmesi tedavisinde diğer tedavilerinize

Detaylı

BÜROLARIN ERGONOMĐK OLARAK DÜZENLENMESĐ. Büro Đşi

BÜROLARIN ERGONOMĐK OLARAK DÜZENLENMESĐ. Büro Đşi BÜROLARIN ERGONOMĐK OLARAK DÜZENLENMESĐ MAK4091 Ergonomi 1 Büro Đşi Büroda genellikle oturarak çalışılır. Bilindiği gibi vücut ağırlığının % 50 70 ini bağ ve destek dokular ve kaslar oluşturur. Bunların

Detaylı

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın.

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. BEL EGZERSİZLERİ 1) GERME HAREKETLERİ: a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. Aynı pozisyonda, kollan

Detaylı

TEMALARIMIZ KULELER DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI KIRMIZI GÜNÜ

TEMALARIMIZ KULELER DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI KIRMIZI GÜNÜ 2013-2014 EĞİTİM DÖNEMİ EKİM AYI KELEBEK GRUBU BÜLTENİ TEMALARIMIZ KULELER DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI KIRMIZI GÜNÜ Kule nedir? Kule resimlerini inceleme

Detaylı

SINAV ÖNCESİ SON 1 AY

SINAV ÖNCESİ SON 1 AY SINAV ÖNCESİ SON 1 AY Sık sık deneme sınavlarına katılın. Son 5 yılda çıkmış soruları çözün. Hatırlamakta güçlük çektiğiniz konuları tekrar edin. Ders aralarında düzenli olarak 10-15 dk. bedensel egzersizlere

Detaylı

ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ

ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkürler. Bu el kitabının tamamını okuyunuz ve daima yanınızda bulundurunuz. 1. Aleti monte etmeden ve kullanmadan önce bu el kitabının iyice okunması

Detaylı

EĞİTİM DÖNEMİ KELEBEK GRUBU ŞUBAT AYI BÜLTENİ

EĞİTİM DÖNEMİ KELEBEK GRUBU ŞUBAT AYI BÜLTENİ 2012-2013 EĞİTİM DÖNEMİ KELEBEK GRUBU ŞUBAT AYI BÜLTENİ VÜCUDUMUZ DUYU ORGANLARIMIZ 100. GÜN KUTLAMALARI SEVGİ GÜNÜ GÜLEN DİŞLER PROJELERİ Vücudun bölümlerini resimlerle göstererek isimlerini söyleme.

Detaylı

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim Sohbetler *Doğruluk nedir? *Arkadaşlarıma doğru olmayı nasıl öğretebilirim. *Çevremdekilere doğru söylemeyi öğreniyorum. *Doğru söylediğimiz

Detaylı

Depresyonda Metakognisyon Çalışması (D-MCT) depresif evredeki hastaları hedefleyen bir grup çalışmasıdır.

Depresyonda Metakognisyon Çalışması (D-MCT) depresif evredeki hastaları hedefleyen bir grup çalışmasıdır. Katılımcı broşürü Depresyonda Metabiliş Çalışması (D-MCT) Sevgili Hastamız, Depresyonda Metakognisyon Çalışması (D-MCT) depresif evredeki hastaları hedefleyen bir grup çalışmasıdır. Bu broşür Depresyonda

Detaylı

Sevda Üzerine Mektup

Sevda Üzerine Mektup 1 Ferda Çetin 21401765 Sevda Üzerine Mektup Sevgilim, Sana mektup yazmamı istiyorsun. Yazayım, tamam, ama hayal kırıklığına uğramazsın umarım. Ben senin gibi değilim. Şiirler yazamam, süslü sözler bilmem.

Detaylı

10141 ETKİLİ VE GÜZEL KONUŞMA

10141 ETKİLİ VE GÜZEL KONUŞMA Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 GÜZ Yarıyılı Nurhak Yerleşkesi Hafta II 02 Eki. 2014 Perş. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU NEFES GELİŞTİRME ALIŞTIRMALARI(1) Derin nefes alınarak ; (a) sesinin yakılan

Detaylı

RONDO VARİO. HEDEF-1 Rondo Vario oyun içeriğini kavrar. KAZANIMLAR:

RONDO VARİO. HEDEF-1 Rondo Vario oyun içeriğini kavrar. KAZANIMLAR: RONDO VARİO HEDEF-1 Rondo Vario oyun içeriğini kavrar. 1-1 Oyunun adının Rondo Vario olduğunu söyler. 1-2 Oyunun bir grup uygulaması olduğunu belirtir. 1-3 Oyuna ait parçaları tanır/gruplarına ayırır.

Detaylı

3- Destek ve Hareket Sisteminin (Kasların) Çalışması :

3- Destek ve Hareket Sisteminin (Kasların) Çalışması : KAS SİSTEMİ İskelet sistemindeki kemiklerin üzerini örten, iç organların yapısına katılarak vücudun ve iç organların hareket etmesini sağlayan kasların oluşturduğu sisteme kas sistemi denir. a) Kasların

Detaylı

9. Sigarayı bırakma zamanı

9. Sigarayı bırakma zamanı 9. Sigarayı bırakma zamanı 1 9. Sigarayı bırakma zamanı Dünyada 8 saniyede 1 can alan, yılda 4 milyon kişinin ölümüne neden olan, dünyada her 10 erişkinden birinin ölüm nedeni sayılan sigarayı bırakmak

Detaylı

REHBERLİK VE İLETİŞİM 8

REHBERLİK VE İLETİŞİM 8 REHBERLİK VE İLETİŞİM 8 Yrd. Doç. Dr. M. İsmail BAĞDATLI mismailbagdatli@yahoo.com İletişim Süreci KAYNAK Kodlama MESAJ Kod Açma ALICI KANAL Geri Besleme KANAL Sözsüz İletişim Beden dilimiz jestler, mimikler,

Detaylı

Tek başına etkili olduğu gibi, istenildiği takdirde antiemetik bir ilaçla da kombine edilebilir.

Tek başına etkili olduğu gibi, istenildiği takdirde antiemetik bir ilaçla da kombine edilebilir. TÜRKİYE Bulantı Kontrolü İçin Acupressure Bilekliği: güvenli ve etkili Acupressure temel prensibine dayanan Sea-band bilekliği; hamilelik, yol tutması, migren, anestezi ve kemoterapinin neden olduğu bulantı

Detaylı

BİLİNÇ FARKLI BİLİNÇ DURUMLARI. PSİ153 Psikolojiye Giriş I- Prof.Dr. Hacer HARLAK

BİLİNÇ FARKLI BİLİNÇ DURUMLARI. PSİ153 Psikolojiye Giriş I- Prof.Dr. Hacer HARLAK BİLİNÇ FARKLI BİLİNÇ DURUMLARI Bilinç durumları Uyku, rüyalar, uyanıklık, hipnoz, meditasyon BİLİNÇ Bilinç= Zihin mi? Bireyin dışsal ve içsel uyaranların - yani çevredeki olayların, bedensel duyuların,

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARINDA DUYGUSAL SAĞLIĞIN KORUNMASI. Yard. Doç. Dr. Satı BOZKURT

BÖBREK HASTALIKLARINDA DUYGUSAL SAĞLIĞIN KORUNMASI. Yard. Doç. Dr. Satı BOZKURT BÖBREK HASTALIKLARINDA DUYGUSAL SAĞLIĞIN KORUNMASI Yard. Doç. Dr. Satı BOZKURT Duygusal Sağlığı Nasıl Tanımlarsınız? YAŞAMIMDAKİ YENİ NORMALLERİ GELİŞTİRME Duygusal sağlığı tanımlarsak; Bu gün ve geçmişte

Detaylı

SRA Versiyon Şubat 2001

SRA Versiyon Şubat 2001 SRA Versiyon Şubat 2001 Anti-psikotik İlaç Kullanımı ile ilgili Araştırma H.A. Wolters H. Knegtering D. Wiersma R.J. van den Bosch Academisch Ziekenhuis Groningen Kişi ile ilgili özel veriler Tarih:...

Detaylı

Stepping On. Seans Dört. Mola. Dördüncü Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı.

Stepping On. Seans Dört. Mola. Dördüncü Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı. Stepping On Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak Seans Dört 1. Bugünün seans tanıtımı. 2. Egzersizlerin gözden geçirilmesi ve yapılması. 3. Evde düşme tehlikeleri ev ödevinin gözden geçirilmesi. 4. Konuk

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

CANLILAR VE YAŞAM BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ

CANLILAR VE YAŞAM BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ CANLILAR VE YAŞAM 2. ÜNİTE BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ DUYU ORGANLARININ TEMEL GÖREVLERİ GÖZ: Görme Organımız Göz, cisimlerin şeklini, rengini ve büyüklüğünü kısacası görüntüsünü algılamamızı

Detaylı

YUNUS GRUBU MART AYI BÜLTENİ

YUNUS GRUBU MART AYI BÜLTENİ YUNUS GRUBU MART AYI BÜLTENİ MART AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Bitkileri tanıdık. Bitkileri gözlemledik. Bitki türlerini isimlendirdik. Bitkilerin birer canlı olduğunu öğrendik. Farklı bitkilerin bakımını üstlendik.

Detaylı

STRES NEDİR? Organizmanın fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur.

STRES NEDİR? Organizmanın fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur. STRESLE BAŞA ÇIKMA STRES NEDİR? Organizmanın fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur. Beni öldürmeyen, beni güçlendirir Nietzche STRESE DİRENÇ

Detaylı

YAŞAM. yeniden. `de TANIMLANIYOR

YAŞAM. yeniden. `de TANIMLANIYOR YAŞAM yeniden `de TANIMLANIYOR Dağ Mühendislik Ltd. Şti., mekan alan ölçülerinde değişiklik yapma hakkına sahiptir. Bu katalogda kullanılan tüm dekorasyon görselleri temsili olarak konmuş olup, tutar satış

Detaylı

Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı Dizinizin eski hareketliliğine ve kuvvetine erişebilmesi için düzenli bir eksersiz programı uygulamamız gerekir. Bu programın büyük bir kısmını evde yapabilirsiniz.

Detaylı

LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ

LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol.:1 Sayı/Issue:2 Ağustos/Augst2015 www.norofzt.org LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ Lumbal stabilizasyon egzersizleri, anahtar lokal kaslar olan Transversus

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Ocak 2014 SOLUNUM ve KALP DURMASI NEDİR? BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum durması: Solunum hareketleri durunca, vücuda yaşamak için

Detaylı

BEDEN DİLİ KULLANIMININ ÖNEMİ:

BEDEN DİLİ KULLANIMININ ÖNEMİ: BEDEN DİLİ KULLANIMININ ÖNEMİ: Başarılı bir konuşmanın olmasında beden dilini kullanmanın da önemi büyüktür. Beden dilini kullanmada şunlara dikkat etmeliyiz. 1. Jest ve Mimikler: Beden dilinin kullanılması,

Detaylı

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin Kalça hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir. Günde 2-3 kez 20-30 dakika egzersiz

Detaylı

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUENLER GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ ÇİÇEKLER TEMASI

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUENLER GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ ÇİÇEKLER TEMASI ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUENLER GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ ÇİÇEKLER TEMASI 23NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI Bitkileri tanıdık. Bitkileri gözlemledik. Bitki türlerini isimlendirdik. Bitkilerin

Detaylı

10 Mayıs 2009 tarihinde uygulanan Pep-r Gelişimsel Ölçeği Değerlendirme Sonuçları: Kronolojik Yaş : 3 yaş 9 ay

10 Mayıs 2009 tarihinde uygulanan Pep-r Gelişimsel Ölçeği Değerlendirme Sonuçları: Kronolojik Yaş : 3 yaş 9 ay C. C. 17 Ağustos 2005 doğumlu bir erkek çocuğudur. Eylül 2008 yılında Londra da bir anaokuluna başlamıştır. Annesi, yaşıtlarıyla kıyasladığında aynı iletişim becerilerini gösteremediğini düşündüğünden

Detaylı

EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR?

EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR? SELDA TÜRKMEN le EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR? EFT, orijinal İngilizce isminin baş harflerinin kısaltmasıdır; "Emotional Freedom Techniques". İnsanda huzursuzluk yaratan bütün kötü duygulardan

Detaylı

Sınıf Yönetimi etkinlikleri

Sınıf Yönetimi etkinlikleri Sınıf Yönetimi etkinlikleri http://meb-itec-moocakademi.weebly.com/uygulama.html Toplam katılım etkinlikleri Aşağıdaki uygulamayı kendi alanınızda rahatlıkla yapabilirsiniz İngilizce dersi sadece model

Detaylı

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç

Detaylı

Windows 8.1 Yükseltme Kılavuzu

Windows 8.1 Yükseltme Kılavuzu Windows 8.1 Yükseltme Kılavuzu Gereksinimler Windows 8 işletim sisteminizin en son güncelleştirmelerinin yapılmış olması gerekmektedir. İnternet Bağlantısı olması gerekmektedir. Windows 8.1 işletim sistemi

Detaylı

Rehabilitasyonda Sanatın Kullanımı. Doç.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD

Rehabilitasyonda Sanatın Kullanımı. Doç.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Rehabilitasyonda Sanatın Kullanımı Doç.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Açıklama 2012-2013 Araştırmacı: Yok Danışman: Yok Konuşmacı: Yok Şizofreni Hastaları

Detaylı

ETKILI SUNUM SıRLARı

ETKILI SUNUM SıRLARı ETKILI SUNUM SıRLARı Temel Hazırlıklar Başarılı bir sunum yaptığınız hazırlığa bağlıdır. Bu bölümde etkili bir sunum yapmak için gereken sağlam zemini nasıl kuracağınız anlatılıyor. Bu zemin yaratıcı düşünmeyi,

Detaylı

Elman Hızlı İndüksiyonu ve Pozitif Regresyon Hipno_BDT Metni

Elman Hızlı İndüksiyonu ve Pozitif Regresyon Hipno_BDT Metni Elman Hızlı İndüksiyonu ve Pozitif Regresyon Hipno_BDT Metni (Uyarlayarak hazırlayan: Prof. Dr. Atilla Soykan, Psk. Dr. Filiz Özekin Üncüer, M+ Psikoterapi, Hipno_BDT kursu-2014+) Bu Hipno_BDT metninin

Detaylı

Adı Soyadı :. Numarası :.

Adı Soyadı :. Numarası :. Adı Soyadı :. Numarası :. Çalışma Kağıdı Konu: Beş Duyumuz Kazanım 1: Duyu organlarının önemini fark eder. 2: Duyu organlarının temel görevlerini açıklar. 3: Duyu organlarının sağlığını korumak için yapılması

Detaylı

LEGOLİNO. HEDEF-1 Legolino oyununu tanıma

LEGOLİNO. HEDEF-1 Legolino oyununu tanıma LEGOLİNO HEDEF-1 Legolino oyununu tanıma 1-1 Oyunla ilgili dikkatini toplar. 1-2 Anlatılanları dikkatle dinler. 1-3 Parçaları kendisinin çıkarıp tekrar toplaması gerektiğini bilir. 1-4 Uygulama kutusunu

Detaylı

Me Too. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

Me Too. Kullanım ve Montaj Kılavuzu Me Too Kullanım ve Montaj Kılavuzu Her açıdan mükemmel Me Too, bedeni mükemmel șekilde tamamlar ve çalıșma hayatındaki gereksinimlere akıllı yanıtlar verir. Her detayı teknoloji, deneyim ve özenle tasarlanan

Detaylı

KELEBEK VE YILDIZ GRUBU OCAK AYI BÜLTENİ

KELEBEK VE YILDIZ GRUBU OCAK AYI BÜLTENİ KELEBEK VE YILDIZ GRUBU OCAK AYI BÜLTENİ OCAK AYINDA NELER ÖĞRENDİK? KIŞ MEVSİMİ Kışa ait bir resmi inceleyerek mevsimler ve özellikleri hakkında konuştuk. Neler öğrenmek istediğimizi ifade ettik. Sınıfımızda

Detaylı

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU MAYIS-HAZİRAN AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU MAYIS-HAZİRAN AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU MAYIS-HAZİRAN AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI SINIF ETKİNLİKLERİ TÜRKÇE DİL Mayıs ayında Duyularımla Hissediyorum, Haziran ayında Açık Hava Oyunları temalarımızı işledik.elif Öğreniyor

Detaylı

Sanal Gerçeklik Gözlüğü Pro

Sanal Gerçeklik Gözlüğü Pro Sanal Gerçeklik Gözlüğü Pro Hızlı Kurulum Kılavuzu 87004 ednet Sanal Gerçeklik Gözlüğü Pro normal kullanıcılar için tasarlanmıştır. Yumuşak hafızalı köpük ve aynı zamanda poliüretan kaplı derisi sayesinde

Detaylı

İNTERNET VE TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI. Rehberlik Servisi Selçuk ÖZTÜRK

İNTERNET VE TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI. Rehberlik Servisi Selçuk ÖZTÜRK İNTERNET VE TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI Rehberlik Servisi Selçuk ÖZTÜRK HAYAT TARZI DEĞİŞTİ 3 EĞİTİM SİSTEMİ DEĞİŞTİ 4 AİLELERİNİZİN BEKLENTİLERİ DEĞİŞTİ 5 ZAMAN DA DEĞİŞTİ 6 7 DAHA YALNİZ 8 HAYVANLARI GÖRMEDEN,

Detaylı

MERYEM ALTI PATLICANI DÜŞÜRDÜ. YUSUF YEDİ DOMATESİ YIKADI. KERİM SEKİZ PATATESİ KAYBETTİ. SANEM DOKUZ PORTAKALI SAKLADI.

MERYEM ALTI PATLICANI DÜŞÜRDÜ. YUSUF YEDİ DOMATESİ YIKADI. KERİM SEKİZ PATATESİ KAYBETTİ. SANEM DOKUZ PORTAKALI SAKLADI. BİRİNCİ MATRİSE GİRİŞ MERYEM ALTI PATLICANI DÜŞÜRDÜ. YUSUF YEDİ DOMATESİ YIKADI. KERİM SEKİZ PATATESİ KAYBETTİ. SANEM DOKUZ PORTAKALI SAKLADI. Yukarıdaki 4x4 tablo dinleyiciye çeşitli cümleler kurmakta

Detaylı

Akıllı Astım Tedavisi

Akıllı Astım Tedavisi FF Akıllı Astım Tedavisi Astım hastaları için uygulama talimatı 1. flutiform dozaj aerosolünü ilk kez kullanmadan önce neye dikkat etmeliyim? Kusursuz bir işleyiş için ilk kullanımdan önce veya uzun süre

Detaylı