1. YARIYIL DERSLERİ (1. SINIF GÜZ YARIYILI) 2. YARIYIL DERSLERİ (1. SINIF BAHAR YARIYILI)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1. YARIYIL DERSLERİ (1. SINIF GÜZ YARIYILI) 2. YARIYIL DERSLERİ (1. SINIF BAHAR YARIYILI)"

Transkript

1 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM EĞİTİM ÖĞRETİM PROGRAMI ( EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VE ÖNCE BAŞLAYAN ÖĞRENCİLER İÇİN ) 1. YARIYIL DERSLERİ (1. SINIF GÜZ YARIYILI) 2. YARIYIL DERSLERİ (1. SINIF BAHAR YARIYILI) Dersin Kodu ve Adı D.S. AKTS Dersin Kodu ve Adı D.S. AKTS İNŞ111 Diferansiyel ve İntegral Hesap I İNŞ110 Diferansiyel ve İntegral Hesap II İNŞ113 Mühendisler İçin Fizik İNŞ114 Lineer Cebir İNŞ105 İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ106 Statik İNŞ109 Teknik Resim İNŞ108 Bilgisayar Destekli Çizim ENF121 Temel Bilgi Tek. Kullanımı İNŞ104 Mühendisler İçin Jeoloji İN115 İngilizce I İN116 İngilizce II Aİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I Aİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi II TD111 Türk Dili I TD112 Türk Dili II YARIYIL DERSLERİ (2. SINIF GÜZ YARIYILI) 4. YARIYIL DERSLERİ (2. SINIF BAHAR YARIYILI) Dersin Kodu ve Adı D.S. AKTS Dersin Kodu ve Adı D.S. AKTS İNŞ225 Diferansiyel Denklemler İNŞ214 Mühendislikte Sayısal Metodlar İNŞ215 Mühendislikte İstatistik Metodlar İNŞ212 Yapı Malzemeleri İNŞ233 Dinamik İNŞ232 Topoğrafya İNŞ235 Mukavemet I İNŞ236 Mukavemet II İNŞ237 Yapı Elemanları I İNŞ238 Yapı Elemanları II ENF201 Bilgisayar Programlama İNŞ234 Mimarlık Bilgisi YARIYIL DERSLERİ (3. SINIF GÜZ YARIYILI) 6. YARIYIL DERSLERİ (3. SINIF BAHAR YARIYILI) Dersin Kodu ve Adı D.S. AKTS Dersin Kodu ve Adı D.S. AKTS İNŞ315 Yapı Statiği I İNŞ306 Yapı Statiği II İNŞ307 Betonarme I İNŞ320 Betonarme II İNŞ311 Akışkanlar Mekaniği I İNŞ312 Akışkanlar Mekaniği II İNŞ317 Zemin Mekaniği I İNŞ318 Zemin Mekaniği II İNŞ331 Ulaşım I İNŞ332 Ulaşım II İNŞ333 Mühendislik Ekonomisi İNŞ316 Hidroloji İNŞ351 Staj İNŞ352 Staj YARIYIL DERSLERİ (4. SINIF GÜZ YARIYILI) 8. YARIYIL DERSLERİ (4. SINIF BAHAR YARIYILI) Dersin Kodu ve Adı D.S. AKTS Dersin Kodu ve Adı D.S. AKTS İNŞ427 İnşaat Projeleri Yönetimi I İNŞ428 İnşaat Projeleri Yönetimi II İNŞ417 Çelik Yapılar İNŞ416 Temel İnşaatı İNŞ403 Su Yapıları I İNŞ424 Su Yapıları II İNŞ413 Su Getirme Kanalizasyon İNŞ418 İnşaat Mühendisliği Laboratuvarı İNŞ429 Betonarme Projesi İNŞ400 Bitirme Ödevi Seçmeli Ders Seçmeli Ders İNŞ451 Staj İNŞ452 Staj İNŞ441 Bitirme Ödevi Seçmeli Dersler 2 Seçmeli Dersler 2 İNŞ431 Zemin Mekaniği III İNŞ410 Sulama Kurutma İNŞ433 Deprem Mühendisliğine Giriş İNŞ430 Çelik Yapı Tasarımı İNŞ435 Proje Planlaması ve Kontrolu İNŞ432 Yapı Hukuku İNŞ434 İş Sağlığı ve Güvenliği Bu derse, 8. yarıyılda İNŞ400 Bitirme Ödevi (0+5) dersini alamayanlar, takip eden yarıyıllarda kayıt yaptırabilirler. 2. Listedeki derslerden sadece 1 tanesi seçilecektir.

2 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ İNŞ 105 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (3+0) İnşaat Mühendisliğine giriş. İnşaat Mühendisliği mesleğinin tanıtımı. İnşaat Mühendisliği Bölümü çalışma alanları ve inşaat malzemelerinin tanıtımı, bina inşaatlarına giriş, beton teknolojisinde gelişmeler, karayolu ve demiryolu ulaşımına giriş, hidrolik ve su yapılarına giriş, liman ve hava meydanları hakkında ön bilgiler. İNŞ 109 TEKNİK RESİM (3+0) Çizim araç ve gereçlerinin tanıtılması. Norm yazı ve rakam uygulamaları. Çizgi çeşitlerinin tanıtılması. Geometrik şekiller. Nokta virgül doğru düzlem ve cisim izdüşümleri. Görünüş ve kesit görünüşler. Ölçek ve ölçülendirme. Perspektif. Açınımlar. İNŞ 111 DİFERANSİYEL VE İNTEGRAL HESAP I (5+0) Sayılar. Fonksiyonlar. Limit, süreklilik, türev. Minimum ve maksimum. Ters fonksiyonlar. Trigonometrik fonksiyonlar. Logaritmik ve üstel fonksiyonlar. Hiperbolik fonksiyonlar. Kutupsal ve parametrik fonksiyonlar. Eğrilerin özellikleri. MacLaurin ve Taylor serileri. Belirsiz ve belirli integraller. İNŞ 113 MÜHENDİSLER İÇİN FİZİK (4+0) Vektörler. Partikül kinematiği ve dinamiği. Enerjinin ve doğrusal momentumun korunumu. Çevrimsel kinematik. Rijit cisimlerin dinamiği. Açısal momentumun korunumu. Basit harmonik hareket. Temel kinetik teori. ENF 121 (ENF 101) TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI (2+2) Temel terimler ve kavramlar. İşletim sistemlerine giriş. Kelime işlemciler. Veri ve grafik işleme. Sunu hazırlama. Veri iletişimi ve bilgi ağları kullanma. Web ve bilgi tarama sistemleri. İnternet ile bilgi yayma. İN 115 İNGİLİZCE I (3+0) ve İN 116 İNGİLİZCE II (3+0) The Alphabet / Numbers / Singular and Plural forms/ Articles/ Nouns/ Prepositions/ Possessive adjectives and possessive pronouns/ the tenses. Phrasal Verbs, Comparison of Adjectives and Adverbs, Conditional Clauses, Indirect Speech, the Causative. Aİ 101 ATATÜRK İLK. VE İNK. TAR. I (2+0) ve Aİ 102 ATATÜRK İLK. VE İNK. TAR. II (2+0) Osmanlı İmparatorluğu, 1.Dünya Savaşı ve mütarekesi sonuçlarına kadar ki dönem, Türk İnkılaplarının temel kavramları. Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu. Politik, sosyal, ekonomik ve kültürel alanda Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu. Politik, sosyal, ekonomik ve kültürel alanda Türkiye Cumhuriyeti nin kuruluşundan sonra Atatürk ün iç ve dış siyaseti yeni Türk devletini oluşturan ilkeler. Kültür, ekonomi ve eğitim alanlarında yeni Türk devletinde yapılan çalışmalar. TD 111 TÜRK DİLİ I (2+0) ve TD 112 TÜRK DİLİ II (2+0) Dil nedir, Dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi; dil kültür münasebeti. Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri; Türk dilinin gelişmesi ve tarihi devreleri; Türk dilinin bugünkü durumu ve yayılma alanları; Türkçede sesler ve sınıflandırılması; Türkçenin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili kurallar; Hece bilgisi; İmla kuralları ve uygulaması; Noktalama işaretleri ve uygulaması. Yapım Ekleri, Çekim Ekleri, Tümcenin Öğeleri, Örnek yazıların okunması.

3 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ İNŞ 104 MÜHENDİSLER İÇİN JEOLOJİ (3+0) Mühendislik jeolojisi ve inşaat mühendisliği. Yerkabuğunu oluşturan maddelerin fiziksel özellikleri. Külteleri oluşturan başlıca mineraller. Kültelerin sınıflandırılması. Magmatik külteler. Tortul külteler. Metamorfik külteler. Kültelerin yapıları. Yeryüzünün jeolojik değişimi. Erozyon. Yeryüzündeki tektonik olaylar. Depremler. Jeolojik haritalar ve kesitler. İNŞ 106 STATİK (4+0) Mekaniğin temel kavramları ve vektörler. Eşdeğer kuvvet sistemleri ve denge. Yayılı kuvvetler, ağırlık merkezi ve alan atalet momenti. Basit yapı sistemleri. Kuvvet ve moment diyagramları. Sürtünme. İNŞ 108 BİLGİSAYAR DEKTEKLİ ÇİZİM (3+0) AUTOCAD programı çalışması prensipleri ve başlangıç düzenlemeleri. AUTOCAD programı dosyaları işlemleri. Çizim öncesi yardımcı komutlar. Temel çizim komutları ve uygulamaları. Yazı yazma komutları ve ugulamaları. Düzeltme ve düzenleme komutları ve uygulamaları. Görüntü kontrol komutları. Katmanlar ve nesne özellikleri komutları ve uygulamaları. Ölçülendirme komutları ve uygulamaları. Bloklar ve dış ortamdan çizim ekleme komutları. Tüm komutların birlikte uygulaması için bina planı çizimi. İNŞ 110 DİFERANSİYEL VE İNTEGRAL HESAP II (5+0) Çok değişkenli fonksiyonlarda limit, süreklilik, türev, Taylor formülü, maksimum minimum. İki katlı integralle alan, hacim, ağırlık merkezi ve atalet momenti hesabı. Üç katlı integral. Vektör analizi. Diziler. Seriler. Kompleks sayılar. İNŞ 114 LİNEER CEBİR (4+0) Matrislerin temel özellikleri. Determinatlar. Ters matrisler. Lineer denklem sistemlerinin çözümleri. Özdeğerler ve öz vektörler. Vektörler. Doğru ve düzlem. Koordinat dönüşümleri. Çember ve küre. Genel ikinci derece eğrileri ve sınıflandırılmaları.

4 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ İNŞ 215 MÜHENDİSLİKTE İSTATİSTİK METODLAR (4+0) İstatistikte temel kavramlar ve tanımlar. Olasılık ve olasılık dağılımları. Anlamlılık testleri. Frekans analizi. Varyans analizi. Regrasyon analizi. İNŞ 225 DİFERANSİYEL DENKLEMLER (3+0) Birinci mertebe adi diferansiyel denklemler. Birinci mertebe ve yüksek dereceden diferansiyel denklemler. Sabit ve değişken katsayılı lineer diferansiyel denklemler. Diferansiyel denklem sistemleri. Yaklaşık çözümler. Kısmi diferansiyel denklemler. İNŞ 233 DİNAMİK (4+0) Maddesel noktaların kinematiği ve dinamiği. İş ve enerji. İmpuls ve momentum. Rijit cisimlerin kinematiği ve dinamiği. Rijit cisimlerin düzlemsel hareketi. İNŞ 235 MUKAVEMET I 4+0) Kesit tesirleri diyagramları. Eksenel yükleme. Bir noktada gerilme ve şekil değiştirme hali. Asal gerilme ve uzama oranları. Elastik cisimlerde bünye denklemleri. Kırılma ve kopma hipotezleri. Burulma, dolu kesitler ve açık / kapalı dip kesit hali. Basit kesme hali. İNŞ 237 YAPI ELEMANLARI I (3+0) Yapıların sınıflandırılması. Planın zemine aplikasyonu. Kazı ve tahkimat işlemleri. Temeller. Duvarlar. Beton, betonarme ve ahsap döşemeler. Kirişler, kolonlar. Kemerler, kubbeler. Merdivenler. ENF 201 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (2+2) Bilgisayarların tanımı, tarihçesi ve gelişimi. Bilgisayar üniteleri ve işletim prensipleri. FORTRAN programlama dilinin tanıtımı. Veri türleri, değişkenler, sabitler. Aritmetiksel ve mantıksal ifadeler. Akış diyagramları. Giriş/Çıkış deyimleri. Döngüler, koşullar. Fonksiyonlar ve alt programlar. Çeşitli uygulamalar.

5 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 4. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ İNŞ 212 YAPI MALZEMELERİ (4+0) Bağlayıcı maddeler, Portland çimentosu, puzolanlı çimentolar. Agregalar. Standart agrega deneyleri. Normal, ağır ve hafif betonların özellikleri. Beton karışım hesapları. Taze ve sertleşmiş beton için laboratuvar deneyleri. İNŞ 214 MÜHENDİSLİKTE SAYISAL METODLAR (4+0) İterasyon. Yakınsama. Relatif hata. Cebrik ve transandantal eşitliklerin sayısal çözümü. Lineer denklem sistemlerinin direkt ve iteratif çözümleri. Nonlineer denklem sistemlerinin iteratif çözümleri. Özdeğer problemleri. İnterpolasyon. Sayısal türev ve integrasyon. Diferansiyel denklemlerin yaklaşık çözümleri. İNŞ 232 TOPOĞRAFYA (4+0) Tanımlar. Basit ölçme vasıtaları ile yapılan yatay ölçümler. Dik çıkan aletler. Küçük arazilerde yatay ölçmeler ve ölçme sonuçlarının değerlendirilmesi. Düşey ölçmeler. Nokta, profil ve yüzey nivelmanı. Plan üzerinde alan ölçmeleri. Poligonasyon hesap ve çizimleri. Takeometri. Kotlu ve tesviye eğrili planların hesaplanması ve çizimi. Doğru ve eğrilerin aplikasyonu. Çeşitli şantiye ölçmeleri. İNŞ 234 MİMARLIK BİLGİSİ (3+0) Tarifler. Proje dönemleri. Program. Eskiz. Avan proje. Kesin proje. Uygulama projesi. Detay proje. Duvarlar. Döşemeler. Merdivenler. Çatılar. Çatı örtüleri. Büro. Motel. Otel. Okul. Sinemalar. Su, ses ve ısı izolasyonu. Pencereler ve kapılar. İNŞ 236 MUKAVEMET II (4+0) Atalet momenti. Düz ve eğik eğilme. Birleşik yükleme halleri, kesmeli eğilme, normal kuvvet ve eğilme, burulmalı eğilme. Elastik eğri. Enerji yöntemleri. Virtüel iş ilkesi. Kolonların burkulması. İNŞ 238 YAPI ELEMANLARI II (3+0) Beton kalıpları. İskeleler. Genleşme ve ayırma derzleri. İzolasyon. Doğrama işleri. Sıva, boya, badanalar. Döşeme, duvar, tavan kaplamaları, çatılar.

6 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ İNŞ 307 BETONARME I (4+0) Betonarme elemanların tasarımında temel ilkeler, yapı güvenliği. Eksenel kuvvet altındaki elemanlar, basit bileşik eğilme altındaki elemanların taşıma gücü. Kirişlerin, eksantrik yüklü kolonların taşıma gücü yöntemi ile tasarımı. Kesme etkisindeki elemanlar, burulma etkisi, aderans ve kenetlenmeler. İNŞ 311 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ I (4+0) Akışkanların temel özellikleri. Düzlem ve eğri yüzeylere gelen hidrostatik kuvvetler. Akımda hız ve ivme. Süreklilik denklemi. Rotasyon, çevrinti ve sirkülasyon kavramları. Hız potansiyel fonksiyonu ve akım fonksiyonu. İdeal akışkan akımında Euler ve Bernoulli denklemleri. Momentum ve momentumun momenti denklemleri. İNŞ 315 YAPI STATİĞİ I (4+0) Denge denklemleri. İzostatik sistemler. Tesir çizgileri. Basit kirişler, üç mafsallı kemerler, kafesler, kablolar, çerçeveler. İzotatik sistemlerde yer değiştirme ve deformasyonlar İNŞ 317 ZEMİN MEKANİĞİ I (3+0) Zeminlerin endeks özellikleri. Zeminlerin sınıflandırılması. Hidrolik özellikler, permeabilite. Zeminlerin kompaksiyonu. Zeminlerde efektif, nötr ve toplam gerilmeler. İNŞ 331 ULAŞIM I (3+0) Tanımlar, ön anlaşma ve uygulama, istinat duvarları, yol planlaması, kurba hesapları, drenaj, istinat duvarları, trafik, yol kaplamaları, yol malzemeleri. İNŞ 333 MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ (4+0) Mühendislik ekonomisinin tanımı ve temel kavramlar, nakit akış diyagramları, para zaman ilişkileri, faiz, nominal ve efektif faiz oranları, enflasyon ve nakit akışına etkisi, etkinlik ölçüm yöntemleri, alternatiflerin karşılaştırılması, amortisman hesaplama yöntemleri, yenileme analizleri, başabaş noktası analizi, ekonomik fizibilite raporu.

7 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 6. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ İNŞ 306 YAPI STATİĞİ II (4+0) Hiperstatik sistemler. Kuvvet metodu, deplasman metodu. Tesir çizgileri. Moment dağıtma yöntemi. Yapı sistemlerinin yatay yüklere göre hesabında yaklaşık yöntemler. Yapı sistemlerinin matris metodları ile hesabı. İNŞ 312 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II (4+0) Gerçek akışkanların hareketi. Laminar ve türbülanslı akımlar. Boru akımları. Boru ağı hesabı. Denge bacası salınımı ve su darbesi hesabı. Açık kanallarda üniform ve üniform olmayan akımlar. Boyut analizi ve benzerlik. İNŞ 316 HİDROLOJİ (4+0) Hidrolojik çevrim. Dünyada suyun dağılımı. Yağış ve buharlaşmanın mekanizması. Havza ve havza sınırları. Ortalama alansal yağış. Yağış akış ilişkileri. Yağış ölçümleri. Birim hidrograf teorisi. Taşkın frekans analizi. İNŞ 318 ZEMİN MEKANİĞİ II (3+0) Konsolidasyon ve oturmalar. Zeminlerde kayma mukavemeti. Yanal zemin basınçları. Zemin içinde gerilme dağılışı. Şev stabilitesi. Arkalarında toprak tutan yapılar. İNŞ 320 BETONARME II (4+0) Betonarme elemanlarının kullanılabilirlik limit durumlarına göre tasarımı. Kirişli ve kirişsiz döşemeler. Kolon ve kirişlerin etkileşimi. Döşeme hesabında eşdeğer çerçeve yöntemi. Tekil temeller, duvar altı temelleri, sürekli temeller, radye temeller. İNŞ 332 ULAŞIM II (3+0) Yol projesi, iki nokta arasından yol geçirilmesi, hafriyat hesapları, kurbların hesabı.

8 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 7. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ İNŞ 403 SU YAPILARI I (4+0) Su yapıları mühendisliğinin tanımı. Su yapılarının sınıflandırılması. Baraj planlaması. Baraj mühendisliğine giriş, beton, toprak dolgu, ve kemer barajların tasarım ilkeleri. Su alma yapıları. Dolu savakların tasarımı. Taşkın kontrol ve korunması. İNŞ 413 SU GETİRME KANALİZASYON (4+0) Su ihtiyacının tesbiti. Su kaynaklarının değerlendirilmesi. Suların iletimi. Su hazneleri. Su dağıtım şebekeleri. Kullanılmış suların uzaklaştırılması. Meskun bölge hidrolojisinin temelleri. Yağmur suyu drenaj sistemlerinin hesabı. İNŞ 417 ÇELİK YAPILAR (4+0) Çeliğin özellikleri. Çelik birleşim araçları. Perçinler. Bulonlar. Kaynak. Çekme çubukları. Basınç çubukları. Dolu gövdeli çelik kirişler. Kompozit kirişler. Kafes kirişler. Çelik köprüler. Çelik çatılar. İNŞ 427 İNŞAAT PROJELERİ YÖNETİMİ I (3+0) Yapı üretimi ile ilgili yasa ve yönetmelikler. Arsa ve yer seçilmesi. Projelerin hazırlanması. Teknik şartname düzenlenmesi.sözleşme düzenlenmesi. İNŞ 429 BETONARME PROJESİ (2+2) Betonarme yapılan analiz ve tasarımı. Döşeme, kiriş, kolon, merdiven vs. hesap ve detayları. İNŞ 431 ZEMİN MEKANİĞİ III (3+0) Yüzeysel temellerde taban basıncı dağılımı, rijit ve bükülebilir temeller. Konsolidasyon teorisi. Konsolidasyon katsayısının logaritma zaman ve karekök zaman yöntemleriyle bulunması. Zeminlerde drenajlı ve drenajsız yüklemeler. Şev stabilitesi. Zemin iyileştirme yöntemleri. İNŞ 433 DEPREM MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (3+0) Depremler. Deprem dalgaları. Zemin hareketinin ölçülmesi. Deprem bölgesi kavramı. Şiddet ve eşşiddet eğrileri. Deprem büyüklüğü ve deprem enerjisi. Richter ölçeği. Titreşim yalıtımı. Titreşim ölçen aletler. Tek serbestlik dereceli sistemler. Hareket denklemi. Sönümsüz ve sönümlü tek serbestlik dereceli sistemlerin serbest titreşimleri. Sönümsüz ve sönümlü sistemlerin zorlanmış titreşimleri. Çok serbestlik dereceli sistemler. Titreşim azaltıcılar. Deprem hareketi. Kuvvetli yer hareketleri. Deprem spektrumlarının tanımı ve elde edilmesi. Çok serbestlik dereceli sistemlerin deprem analizi için Mod Birleştirme Yöntemi. Yapıların depreme karşı tasarımı. Tasarım ilkeleri. Yapıların deprem analizi ve tasarımı için Türk deprem yönetmeliği. İNŞ 435 PROJE PLANLAMASI VE KONTROLU (3+0) İnşaat projelerinde süre ve maliyet yönetimine genel bir bakış. Yapım işlerinde uygulanan planlama ve kontrol teknikleri ve bu tekniklerin MS PROJECT ve PRIMAVERA paket programlarıyla uygulamaları.

9 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 8. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ İNŞ 410 SULAMA KURUTMA (3+0) Su alma yapıları. Su ihtiyacının saptanması. Sulama yöntemleri. Drenaj mühendisliği ile ilgili genel bilgiler. İNŞ 416 TEMEL İNŞAATI (4+0) Zemin etüdleri. Temel yapımında kullanılan malzemeler. Temel sistemleri (tekil temel, mütemadi temel, radye temel, derin temeller). Temel çukurları. Oturmalar. İNŞ 418 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI (1+2) Betonun gerilme deformasyon özellikleri ve çekme dayanımının tayini, metal çekme ve burulma, konsol kirişte eğilme deneyleri, betonarme kirişin yük altında davranışı. Venturimetre, orifis, impuls momentum ve savak deneyleri. Zeminde elek analizi, hidrometre, kesme kutusu, kum kutusu, serbest basınç ve ödometre deneyleri. İNŞ 424 SU YAPILARI II (4+0) Su yapıları ve kanal ve tünellerde su yüzü profilleri. Hidroelektirk santraller, su alma yapıları, tünelleri, denge bacası, cebri boruları ve türbinlerin tasarımı. Su temini sistemlerinin ekonomik analizi. İNŞ 428 İNŞAAT PROJELERİ YÖNETİMİ II (3+0) Yapı maliyetinin tahmin edilmesi. İhale işlemleri, proje planlama ve programlama. Yapı üretiminin denetimi. hakediş hazırlanması. İnşaat işlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği. İNŞ 430 ÇELİK YAPI TASARIMI (3+0) Çeşitli tipteki çelik yapılar hakkında genel bilgi. Çelik çatı projesinin hazırlanması. İNŞ 432 YAPI HUKUKU (3+0) Yapı hukuku kavramı ve problemleri. İnşaat Mühendisliği hizmetleri ile ilgili yasa, yönetmelik, sözleşme ve şartnameler. İNŞ 434 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ (3+0) İş sağlığı ve güvenliğinin, çalışanlar, işletmeler ve ülke ekonomisi açısından önemi. Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevcut yasal mevzuat. Konu ile ilgili kişisel koruyucu donanımlar. İnşaat mühendislerinin iş sağlığı ve güvenliği konusunda üslenecekleri görev ve sorumluluklar. Konu ile ilgili uluslararası standartlar. İş sağlığı ve güvenliği konusunda uygulamalar ile ilgili (fotoğraf, film, animasyon vb.) görsel örnekler.

SOCRATES ERASMUS KILAVUZU

SOCRATES ERASMUS KILAVUZU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SOCRATES ERASMUS KILAVUZU Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin R. YERLİ Tel: + 90 322 338 67 02 E-mail: hryerli@cukurova.edu.tr

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM EĞİTİM ÖĞRETİM PLANI

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM EĞİTİM ÖĞRETİM PLANI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM 2017 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM PLANI 1. YARIYIL DERSLERİ (1. SINIF GÜZ YARIYILI) 2. YARIYIL DERSLERİ (1. SINIF BAHAR YARIYILI) Dersin Kodu ve Adı D.S. AKTS

Detaylı

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op.

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op. 2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ 2017 2 0 2 2 Z FİZ 101 FİZİK I 2017 0 Z İNŞ 101 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL. Türk Dili I (2 0 0)

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL. Türk Dili I (2 0 0) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL Türk Dili I (2 0 0) Dil nedir, dillerin doğuşu, dil ve iletişim, dilin millet yaşamındaki yeri ve önemi, Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri,

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROĞRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL. AİT101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1 (2+0) AKTS- 2

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROĞRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL. AİT101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1 (2+0) AKTS- 2 T. C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ İnşaat Bölümü İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROĞRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL AİT101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1 (2+0) AKTS-

Detaylı

Müfredat Bulunan Dersler

Müfredat Bulunan Dersler 1. SINIF 1,00. YARIYIL KODU KODU ADI 1 10200714 / 0 İNŞ 101 BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM 2 2 0 3 1 100 Zorunlu 2 10200911 / 0 İNŞ 103 MALZEME BİLGİSİ 2 0 0 2 2 100 Zorunlu 3 10200913 / 0 İNŞ 105 MATEMATİK

Detaylı

İNŞAAT BÖLÜMÜ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS MÜFREDATI 1. SINIF GÜZ YARIYILI

İNŞAAT BÖLÜMÜ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS MÜFREDATI 1. SINIF GÜZ YARIYILI İNŞAAT BÖLÜMÜ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS MÜFREDATI YÖK Tanımlı Dersler Üniversite/TBMYO Tanımlı Dersler Program Tanımlı Dersler Dersin 1. SINIF GÜZ YARIYILI TURK101 TÜRK DİLİ-I* Zorunlu (2-0)2 2

Detaylı

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI KREDİ AKTS KODU

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI KREDİ AKTS KODU KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI 1. SINIF GÜZ I I. ADI Z/M/S T U UNV13101 TÜRK DİLİ I Z 2 0 2 2 2 UNV13103 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Z 2

Detaylı

Fizik 1 2,0 0,0 1,0 3,0 2,5 3,0 Zorunlu. Teknik Resim 3,0 0,0 2,0 8,0 4,0 5,0 Zorunlu. Genel Kimya 2,0 1,0 0,0 4,0 2,5 3,0 Zorunlu

Fizik 1 2,0 0,0 1,0 3,0 2,5 3,0 Zorunlu. Teknik Resim 3,0 0,0 2,0 8,0 4,0 5,0 Zorunlu. Genel Kimya 2,0 1,0 0,0 4,0 2,5 3,0 Zorunlu MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği İ.Ö. Yeni Ders Programı 1.Sınıf / Güz Dönemi FIZ125 Fizik 1 (Eklendiği BölümFen - Edebiyat Fakültesi-Fizik) INS101 Teknik Resim 3,0 0,0 2,0 8,0 4,0 5,0

Detaylı

Mekanik. Mühendislik Matematik

Mekanik. Mühendislik Matematik Mekanik Kuvvetlerin etkisi altında cisimlerin denge ve hareket şartlarını anlatan ve inceleyen bir bilim dalıdır. Amacı fiziksel olayları açıklamak, önceden tahmin etmek ve böylece mühendislik uygulamalarına

Detaylı

ULUSLARARASI ANTALYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUSLARARASI ANTALYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUSLARARASI ANTALYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ZORUNLU DERSLER CIVE 211 Malzeme Bilimi Malzemeler ve özellikleri. Atomik bağlar ve dizilişleri. Ypısal kusurlar. Atom

Detaylı

1. SINIF BİRİNCİ DÖNEM

1. SINIF BİRİNCİ DÖNEM 1. SINIF BİRİNCİ DÖNEM Ders Tipi 1 MAT 101 Matematik - I Zorunlu 4 0 0 4.0 5-2 FİZ 101 Fizik - I Zorunlu 3 2 0 4.0 5-3 KİM 101 Genel Kimya Zorunlu 3 2 0 4.0 5-4 MFD 101 Bilgi Teknolojileri Kullanımı Zorunlu

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROĞRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL AİT101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ (2+0) AKTS- 2

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROĞRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL AİT101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ (2+0) AKTS- 2 T. C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ İnşaat Bölümü İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROĞRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL AİT101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ (2+0) AKTS- 2

Detaylı

ÖN SÖZ... ix BÖLÜM 1: GİRİŞ Kaynaklar...6 BÖLÜM 2: TEMEL KAVRAMLAR... 7

ÖN SÖZ... ix BÖLÜM 1: GİRİŞ Kaynaklar...6 BÖLÜM 2: TEMEL KAVRAMLAR... 7 ÖN SÖZ... ix BÖLÜM 1: GİRİŞ... 1 Kaynaklar...6 BÖLÜM 2: TEMEL KAVRAMLAR... 7 2.1 Periyodik Fonksiyonlar...7 2.2 Kinematik, Newton Kanunları...9 2.3 D Alembert Prensibi...13 2.4 Enerji Metodu...14 BÖLÜM

Detaylı

AÇIKLAMA. Kodu Dersin Adı T U K AKTS Kodu Dersin Adı T U K AKTS AÇIKLAMA II. YARIYIL DERSLERİ. Kodu Dersin Adı T U K AKTS Kodu Dersin Adı T U K AKTS

AÇIKLAMA. Kodu Dersin Adı T U K AKTS Kodu Dersin Adı T U K AKTS AÇIKLAMA II. YARIYIL DERSLERİ. Kodu Dersin Adı T U K AKTS Kodu Dersin Adı T U K AKTS OMÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDAT DEĞİŞİKLİK ÇİZELGESİ (ARALIK 2017) 1. SINIF I.YARIYIL DERSLERİ Kodu Dersin Adı T U K AKTS Kodu Dersin Adı T

Detaylı

(08/06/2016 tarih, 75 sayılı Senato toplantısının 5 nolu karar ekidir.) EK: 8

(08/06/2016 tarih, 75 sayılı Senato toplantısının 5 nolu karar ekidir.) EK: 8 II.YARI I.YARI (08/06/2016 tarih, 75 sayılı Senato toplantısının 5 nolu karar ekidir.) EK: 8 KIRKLARELĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETĠM DERS PLANI (2016-2017

Detaylı

Kod numarası tek olanlar güz dönemi, çift olanlar bahar dönemi derslerini belirtmektedir.

Kod numarası tek olanlar güz dönemi, çift olanlar bahar dönemi derslerini belirtmektedir. Kod numarası tek olanlar güz dönemi, çift olanlar bahar dönemi derslerini belirtmektedir. İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ Sıra 1 İMÜ 510 Beton Katkı Maddeleri 2 İMÜ 511 Hafif İnşaat Malzemeleri

Detaylı

T.C. NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK VE MĠMARLIK FAKÜLTESĠ, ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ, AKADEMĠK YILI ÖĞRETĠM PLANI

T.C. NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK VE MĠMARLIK FAKÜLTESĠ, ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ, AKADEMĠK YILI ÖĞRETĠM PLANI T.C. NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK VE MĠMARLIK FAKÜLTESĠ, ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ, 20162017 AKADEMĠK YILI ÖĞRETĠM PLANI 1. YARIYIL 0010080035 INS101 Fizik1 3 1 3.5 6 Z 0010080003 INS103

Detaylı

İKİNCİ ÖĞRETİM DERS PROGRAMI

İKİNCİ ÖĞRETİM DERS PROGRAMI İKİNCİ ÖĞRETİM DERS PROGRAMI 1. Yarıyıl 1. Hafta ( 19.09.2011-23.09.2011 ) 1. Yarıyıl 2. Hafta ( 26.09.2011-30.09.2011 ) 1. Yarıyıl 3. Hafta ( 03.10.2011-07.10.2011 ) 1. Yarıyıl 4. Hafta ( 10.10.2011-14.10.2011

Detaylı

BİTİRME PROJELERİ KATALOĞU

BİTİRME PROJELERİ KATALOĞU T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNM412: BİTİRME ÇALIŞMASI DERSİ 2016 2017 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ BİTİRME PROJELERİ KATALOĞU Koordinatör:

Detaylı

BİRİNCİ YIL İKİNCİ YIL

BİRİNCİ YIL İKİNCİ YIL BİRİNCİ YIL I.YARIYIL MAT 101 Matematik I 4,0 3 2 0 5 FIZ 101 Fizik I 3,0 3 0 0 4 FIZ 101L Fizik I Lab. 1,0 0 0 2 1 KIM 101 Kimya 3,0 3 0 0 4 RES 103 Teknik Resim 3,0 2 2 0 5 ING 121 İngilizce I 2,0 2

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM PROGRAMI

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM PROGRAMI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM PROGRAMI 1. YARIYIL DERSLERİ (1. SINIF GÜZ YARIYILI) 2. YARIYIL DERSLERİ (1. SINIF BAHAR YARIYILI) İNŞ101 Mühendisler İçin Kimya 2+0 3 İNŞ104 Mühendislik

Detaylı

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TURGUTLU MESLEK YÜKSEKOKULU İNŞAAT BÖLÜMÜ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TURGUTLU MESLEK YÜKSEKOKULU İNŞAAT BÖLÜMÜ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TURGUTLU MESLEK YÜKSEKOKULU İNŞAAT BÖLÜMÜ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. Dönem Kodu Adı T L P AKTS ITE 1101 Matematik I 2,00 0,00 0,00 4,00 ITE 1103 Yapı

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* INS-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 INS-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* INS-5502 UZMANLIK

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI INS-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 INS-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI INS-6502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0

Detaylı

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 2015 ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI 1. SINIF I. ÖĞRETİM DERS PROGRAMI

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 2015 ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI 1. SINIF I. ÖĞRETİM DERS PROGRAMI 1. SINIF I. ÖĞRETİM DERS PROGRAMI 09 00-09 50 İngilizce II Matematik II Fizik II (Şube 1) 10 00-10 50 (Şube 1) 11 00-11 50 Fizik II 12 00-12 50 Fizik II İngilizce II İngilizce II Matematik II Fizik II

Detaylı

T.C OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI AÇILMASI PLANLANAN DOKTORA DERS İÇERİKLERİ

T.C OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI AÇILMASI PLANLANAN DOKTORA DERS İÇERİKLERİ T.C OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI AÇILMASI PLANLANAN DOKTORA DERS İÇERİKLERİ İNŞ 600 SEMİNER ( - - -) İNŞ 601 UZMANLIK ALANI DERSLERİ ( - -

Detaylı

Anlatım-sunum-laboratuar

Anlatım-sunum-laboratuar MM 301 ÜRETİM YÖNTEMLERİ - I 2+1/2,5 AKTS Kredisi:3 -laboratuar 1 saat laboratuar Talaşlı imalat ve takım tezgahları. Modeller, maçalar, kalıp tasarımı, döküm yöntemleri, ergitme ve döküm, döküm malzemeleri.

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Merve Sağıroğlu MEKANİK ANABİLİM DALI Kaynaklar: Yrd. Doç. Dr. Banu YAĞCI İnşaat Mühendisliğine Giriş Ders notları KTÜ 2011-2012 Güz dönemi İnşaat Mühendisliğine

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İNTİBAK ÇİZELGESİ (17 Temmuz 2017)

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İNTİBAK ÇİZELGESİ (17 Temmuz 2017) 5I DERSLERİ İNTİBAK ÇİZELGESİ (FKK: 4 Temmuz 2018) YDİ 101 Yabancı Dil-I 2018 yılı öncesi Fakültemize kayıt olup, bu derslerden herhangi birini alıp geçen (başarılı olan) öğrenciler, almadığı veya başarısız

Detaylı

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013 2014 ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI 1. SINIF I. ÖĞRETİM DERS PROGRAMI

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013 2014 ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI 1. SINIF I. ÖĞRETİM DERS PROGRAMI 1. SINIF I. ÖĞRETİM DERS PROGRAMI 08 00-08 50 İngilizce II 09 00-09 50 İngilizce II Türk Dili II 10 00-10 50 Statik Statik İngilizce II Türk Dili II 11 00-11 50 Statik Statik İngilizce II 12 00-12 50 13

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ I: Haftalık ders 1 saattir (T-0 ) (U-l) (K-0).

BEDEN EĞİTİMİ I: Haftalık ders 1 saattir (T-0 ) (U-l) (K-0). I.SINIF-1.YARIYIL TÜRK DİLİ I : Haftalık ders 2 saattir (T-2 ) (U-0) (K-2). Ders İçeriği; % 10 Dil, Diller ve Türk Dili, % 15 Dil Bilgisi, Sözcük ve Cümle % 25 Kelime Türleri % 25 Anlatım Öğeleri ve Anlatım

Detaylı

2 MALZEME ÖZELLİKLERİ

2 MALZEME ÖZELLİKLERİ ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1. Fizik 12 1.2. Fiziksel Büyüklükler 12 1.3. Ölçme ve Birim Sistemleri 13 1.4. Çevirmeler 15 1.5. Üstel İfadeler ve İşlemler 18 1.6. Boyut Denklemleri

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN 2 3 Genel anlamda temel mühendisliği, yapısal yükleri zemine izin verilebilir

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 SAYILAR 11 Bölüm 2 KÜMELER 31 Bölüm 3 FONKSİYONLAR

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 SAYILAR 11 Bölüm 2 KÜMELER 31 Bölüm 3 FONKSİYONLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 SAYILAR 11 1.1. Sayı Kümeleri 12 1.1.1.Doğal Sayılar Kümesi 12 1.1.2.Tam Sayılar Kümesi 13 1.1.3.Rasyonel Sayılar Kümesi 14 1.1.4. İrrasyonel Sayılar Kümesi 16 1.1.5. Gerçel

Detaylı

T. C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ İNŞAAT BÖLÜMÜ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROĞRAMI DERS İÇERİKLERİ I.

T. C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ İNŞAAT BÖLÜMÜ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROĞRAMI DERS İÇERİKLERİ I. T. C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ İNŞAAT BÖLÜMÜ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROĞRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL AİT101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ (2+0) AKTS- 2

Detaylı

MESLEKTE UZMANLIK KURSLARI 2017 EKİM OCAK BETONARME TASARIM BETONARME İLERİ TASARIM ÇELİK TASARIM ÇELİK İLERİ TASARIM GEOTEKNİK TASARIM

MESLEKTE UZMANLIK KURSLARI 2017 EKİM OCAK BETONARME TASARIM BETONARME İLERİ TASARIM ÇELİK TASARIM ÇELİK İLERİ TASARIM GEOTEKNİK TASARIM MESLEKTE UZMANLIK KURSLARI 2017 EKİM - 2018 OCAK BETONARME TASARIM BETONARME İLERİ TASARIM ÇELİK TASARIM ÇELİK İLERİ TASARIM GEOTEKNİK TASARIM BETONARME TASARIM KURSU 1. Betonarme Ön Tasarım, Statik Proje

Detaylı

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TURGUTLU MESLEK YÜKSEKOKULU İNŞAAT BÖLÜMÜ YAPI DENETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TURGUTLU MESLEK YÜKSEKOKULU İNŞAAT BÖLÜMÜ YAPI DENETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TURGUTLU MESLEK YÜKSEKOKULU İNŞAAT BÖLÜMÜ YAPI DENETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. Dönem Kodu Adı T L P AKTS YDE 1101 Matematik I 2,00 0,00 0,00 4,00 YDE 1103 Yapı Malzemesi

Detaylı

İÇİNDEKİLER KISIM 1: BİRİNCİ MERTEBE ADİ DİFERENSİYEL DENKLEMLER

İÇİNDEKİLER KISIM 1: BİRİNCİ MERTEBE ADİ DİFERENSİYEL DENKLEMLER İÇİNDEKİLER KISIM 1: BİRİNCİ MERTEBE ADİ DİFERENSİYEL DENKLEMLER 1.1. Fiziksel Kanunlar ve Diferensiyel Denklemler Arasındaki İlişki... 1 1.2. Diferensiyel Denklemlerin Sınıflandırılması ve Terminoloji...

Detaylı

İ çindekiler. xvii GİRİŞ 1 TEMEL AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ BERNOULLİ DENKLEMİ 68 AKIŞKANLAR STATİĞİ 32. xvii

İ çindekiler. xvii GİRİŞ 1 TEMEL AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ BERNOULLİ DENKLEMİ 68 AKIŞKANLAR STATİĞİ 32. xvii Last A Head xvii İ çindekiler 1 GİRİŞ 1 1.1 Akışkanların Bazı Karakteristikleri 3 1.2 Boyutlar, Boyutsal Homojenlik ve Birimler 3 1.2.1 Birim Sistemleri 6 1.3 Akışkan Davranışı Analizi 9 1.4 Akışkan Kütle

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL KREDİSİ* INS-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 INS-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL KREDİSİ* INS-5502 UZMANLIK

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ 1. SINIF GÜZ YARIYILI (I. DÖNEM ) İNS101-İnşaat Mühendisliğine Giriş (2-0) 2 İnşaat Mühendisliği ve faaliyet alanları (anabilim dalları), Ölçü kavramı, Birim

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Bitirme Sınav Programı (Türkçe Programı)

İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Bitirme Sınav Programı (Türkçe Programı) 06-07 Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Bitirme Sınav Programı (Türkçe Programı). yarıyıl 6 Aralık Pazartesi 7 Aralık Salı 8 Aralık Çarşamba 9 Aralık Perşembe 0 Aralık Cuma Fizik I (Grup 6) - İnşaat Müh. Giriş

Detaylı

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik- Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Lisans Derslerinin Adları, AKTS ve Kredileri ile İçerikleri. 0010080001 Fizik 1 (3+0+0) Kredi: 3, AKTS: 4 (2012-14

Detaylı

Ders Planı (2013) FIZ1001 Fizik MDB1031 İleri İngilizce I MAT1071 Matematik KIM1170 Genel Kimya GIM1011

Ders Planı (2013) FIZ1001 Fizik MDB1031 İleri İngilizce I MAT1071 Matematik KIM1170 Genel Kimya GIM1011 1.Yıl - Güz Yarıyılı Ders Planı (2013) FIZ1001 Fizik 1 3 0 2 4 5 MDB1031 İleri İngilizce I 3 0 0 3 3 MAT1071 Matematik 1 3 2 0 4 6 KIM1170 Genel Kimya 3 0 2 4 5 GIM1011 Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri

Detaylı

İNŞ 500 UZMANLIK ALANI DERSLERİ ( - - -) İNŞ 501 SEMİNER ( - - -) İNŞ 502 TEZ ( - - -)

İNŞ 500 UZMANLIK ALANI DERSLERİ ( - - -) İNŞ 501 SEMİNER ( - - -) İNŞ 502 TEZ ( - - -) T.C OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN ALABİLECEĞİ LİSANSÜSTÜ DERSLERİN İÇERİKLERİ İNŞ 500 UZMANLIK ALANI DERSLERİ (

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ 1. SINIF GÜZ YARIYILI (I. DÖNEM ) İNS101-İnşaat Mühendisliğine Giriş (2-0) 4 Uluslararası birimler ve İnşaat mühendisliğinde kullanılan birimler, Boyut analizi,

Detaylı

DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR

DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR 1- Dünyadaki 3 büyük deprem kuşağı bulunmaktadır. Bunlar nelerdir. 2- Deprem odağı, deprem fay kırılması, enerji dalgaları, taban kayası, yerel zemin ve merkez üssünü

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SEKİZ YARIYILLIK DERS PLANI II.YARIYIL

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SEKİZ YARIYILLIK DERS PLANI II.YARIYIL TEKNOLOJİ FAKÜLTEİ İNŞAAT MÜHENDİLİĞİ BÖLÜMÜ EKİ YARIYILLIK DER PLANI I.YARIYIL ATA-16 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2 2 2 TUR-17 Türk Dili I 2 2 2 ING-11 İngilizce I 2 2 2 MAT-127 Matematik I 3

Detaylı

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ. Ders Kodu Dersin Adı T P K ECTS Ders Tipi

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ. Ders Kodu Dersin Adı T P K ECTS Ders Tipi 2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2 0 2 2 ZORUNLU MM 101 GENEL MATEMATİK-I 3 0 3 5 ZORUNLU MM 103 LİNEER

Detaylı

MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK)

MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK) MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK) Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, temel kavramlar, statiğin temel ilkeleri 2-3 Düzlem kuvvetler

Detaylı

Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler

Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler Statik ve Mukavemet Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler B ÖĞR.GÖR.GÜLTEKİN BÜYÜKŞENGÜR Çevre Mühendisliği Mukavemet Şekil Değiştirebilen Cisimler Mekaniği Kesit Tesiri ve İşaret Kabulleri Kesit Tesiri Diyagramları

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS DERS İÇERİKLERİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS DERS İÇERİKLERİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS DERS İÇERİKLERİ 1. YARIYIL: İNM101 TEMEL BİLGİSAYAR VE ALGORİTMA (2+2, 4 AKTS, ZORUNLU) Bilgisayarların tanımı, tarihçesi, gelişimi

Detaylı

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ NİĞDE TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ NİĞDE TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ SAYFA:1/5 I. YARIYIL DERSLERİ INT1001 MATEMATİK I (2 2) KÜME, SAYILAR, MODÜLER ARİTMETİK CEBİR KAVRAMI, POLİNOM KAVRAMI VE POLİNOMLARLA İŞLEMLER, ORAN VE ORANTI KAVRAMLARI VE UYGULAMALARI, DENKLEMLER,

Detaylı

T.C. KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI (İKİNCİ ÖĞRETİM)

T.C. KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI (İKİNCİ ÖĞRETİM) T.C. KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 8-9 ÖĞRETİM PLANI (İKİNCİ ÖĞRETİM). SINIF. YARIYIL (GÜZ YARIYILI) 4 5 Fen Fakültesi Matematik 4++ 7 - Fen

Detaylı

T.C. YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EK 2 T.C. YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERSLERİN İÇERİĞİ 1. DÖNEM DERS LİSTESİ MMINS 107 İNŞAAT MÜHENDISLİĞİNE GİRİŞ (2-0) KREDI:2, AKTS:3 Mühendisliğin

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ GM 101 MATEMATİK I (4-0) 4 Önerme, Fonksiyon, ispat teorem vb, Sayılar, Küme Kavram, Gerçel Sayılar,

Detaylı

MUKAVEMET Öğr. Gör. Fatih KURTULUŞ

MUKAVEMET Öğr. Gör. Fatih KURTULUŞ www.sakarya.edu.tr MUKAVEMET Öğr. Gör. Fatih KURTULUŞ www.sakarya.edu.tr 1. DÜŞEY YÜKLÜ KİRİŞLER Cisimlerin mukavemeti konusunun esas problemi, herhangi bir yapıya uygulanan bir kuvvetin oluşturacağı gerilme

Detaylı

SİNOP ÜNİVERSİTESİ BOYABAT MESLEK YÜKSEKOKULU İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI I. YARIYIL II. YARIYIL Ulusal

SİNOP ÜNİVERSİTESİ BOYABAT MESLEK YÜKSEKOKULU İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI I. YARIYIL II. YARIYIL Ulusal SİNOP ÜNİVERSİTESİ BOYABAT MESLEK YÜKSEKOKULU İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI I. YARIYIL II. YARIYIL Ulusal Ders Ulusal Ders Adı AKTS Ders Adı Ders Kodu Kredi Kodu Kredi BİN0 MATEMATİK I BİN 0 MATEMATİK II

Detaylı

DERS BİLGİLERİ MUKAVEMET CE CE 233: Mühendislik Mekaniği. Ar. Gör. Serdar Ulusoy

DERS BİLGİLERİ MUKAVEMET CE CE 233: Mühendislik Mekaniği. Ar. Gör. Serdar Ulusoy DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS MUKAVEMET CE 236 4 3+2+0 4 6 Ön Koşul Dersleri CE 233: Mühendislik Mekaniği Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi

Detaylı

Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki Değişiklikler

Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki Değişiklikler İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi istcad istinat Duvarı Yazılımı & Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği nin İstinat Yapıları Hakkındaki Hükümleri Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki

Detaylı

10:00 Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik Gr:2-3 E BÜTÜNLEME SINAV PROGRAM GÜNLER SAAT DERSLER DERSLİK 17 Ocak 2019 Perşembe

10:00 Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik Gr:2-3 E BÜTÜNLEME SINAV PROGRAM GÜNLER SAAT DERSLER DERSLİK 17 Ocak 2019 Perşembe FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ 2018-2019 ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI LİSANSÜSTÜ FİNAL SINAV PROGRAMI 31 Aralık 2018 10:00 Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik Gr:2-3 E1-121-120 BÜTÜNLEME SINAV

Detaylı

1. Temel zemini olarak. 2. İnşaat malzemesi olarak. Zeminlerin İnşaat Mühendisliğinde Kullanımı

1. Temel zemini olarak. 2. İnşaat malzemesi olarak. Zeminlerin İnşaat Mühendisliğinde Kullanımı Zeminlerin İnşaat Mühendisliğinde Kullanımı 1. Temel zemini olarak Üst yapıdan aktarılan yükleri güvenle taşıması Deformasyonların belirli sınır değerleri aşmaması 2. İnşaat malzemesi olarak 39 Temellerin

Detaylı

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu Taşıyıcı Sistem İlkeleri Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI YÜKLER YÜKLER ve MESNET TEPKİLERİ YÜKLER RÜZGAR YÜKLERİ BETONARME TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI Rüzgar yönü

Detaylı

ADALET BAKANLIĞI 2017 YILI UNVAN

ADALET BAKANLIĞI 2017 YILI UNVAN ADALET BAKANLIĞI 2017 YILI UNVAN DEĞĠġĠKLĠĞĠ SINAV KONULARI (Bu bölümde görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine iliģkin konulardaki sorular yer almakta olup soru sayısı 50 dir) 1- MAKĠNE MÜHENDĠSĠ

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2015 %25 V1 DERS PLANI (2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. SINIFTAN İTİBAREN) Açıklama:

Detaylı

Yapisal Analiz Programi SAP2000 Bilgi Aktarimi ve Kullanimi

Yapisal Analiz Programi SAP2000 Bilgi Aktarimi ve Kullanimi Yapisal Analiz Programi SAP2000 Bilgi Aktarimi ve Kullanimi Dr. Bilge DORAN Dr. Sema NOYAN ALACALI ÖNSÖZ Günümüzde bilgisayar teknolojisinin hizla ilerlemesinin dogal bir sonucu olarak insaat mühendisligi

Detaylı

TDB 101 Türk Dili Z 1. YDB 101 Yabancı Dil Z 1. ENF 101 Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı Z 1

TDB 101 Türk Dili Z 1. YDB 101 Yabancı Dil Z 1. ENF 101 Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı Z 1 Ulaştırma Mühendisliği Ders Planı 2014-2015 / Güz Dönemi Girişli Öğrenciler 1. YARIYIL AİB 101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi 2 2 0 0 3 Z 1 TDB 101 Türk Dili 1 2 0 0 3 Z 1 YDB 101 Yabancı Dil 1 2 0

Detaylı

T.C CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

T.C CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ T.C CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ 1.YARIYIL FİZ 101 Genel Fizik 1 AKTS 3,KREDİ (2+1) 3 Vektörler, Mekaniğin temel kavramları, Newton

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 GÜZ YARIYILI Dr. Uğur DAĞDEVİREN 2 1 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALLARI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ Geoteknik

Detaylı

Mukavemet. Betonarme Yapılar. Giriş, Malzeme Mekanik Özellikleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği

Mukavemet. Betonarme Yapılar. Giriş, Malzeme Mekanik Özellikleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Mukavemet Giriş, Malzeme Mekanik Özellikleri Betonarme Yapılar Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği GİRİŞ Referans kitaplar: Mechanics of Materials, SI Edition, 9/E Russell

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Bitirme Sınavı Programı (Türkçe Programı)

İnşaat Mühendisliği Bölümü 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Bitirme Sınavı Programı (Türkçe Programı) 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Bitirme Sınavı Programı (Türkçe Programı) 1. yarıyıl İnşaat Müh. Giriş - Fizik I (Grup 6) - Bilg. Tem. Ve Prog.Giriş (Grup 2) - Türk Dili I (İnşaat Grubu) - 1. yarıyıl

Detaylı

GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI KONU BAŞLIKLARI

GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI KONU BAŞLIKLARI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI KONU BAŞLIKLARI 1. BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ Bilgisayar Organizasyonu ve Mimarisi Veri İletişimi ve Bilgisayar Ağları Programlama Dilleri Veri Yapıları Veritabanı

Detaylı

FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ YAZ OKULU DERS İÇERİGİ. Bölümü Dersin Kodu ve Adı T P K AKTS

FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ YAZ OKULU DERS İÇERİGİ. Bölümü Dersin Kodu ve Adı T P K AKTS Bir Dönemde Okutulan Ders Saati MAT101 Genel I (Mühendislik Fakültesi Bütün Bölümler, Fen Fakültesi Kimya ve Astronomi Bölümleri) 1 Kümeler, reel sayılar, bir denklem veya eşitsizliğin grafiği 2 Fonksiyonlar,

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ GM 101 MATEMATİK I (4-0) 4 Önerme, Fonksiyon, ispat teorem vb, Sayılar, Küme Kavram, Gerçel Sayılar,

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013 YILI DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ İÇİNDEKİLER

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013 YILI DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ İÇİNDEKİLER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013 YILI DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ İÇİNDEKİLER Kod Deney Adı Sayfa No 1. AGREGA DENEYLERİ 2 2. TAŞ DENEYLERİ 2 3. ÇİMENTO

Detaylı

I. YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ) 2012 %25 DERS PLANI. Ders Saati İle İlgili Komisyon Görüşü Uygun Uygun Değil

I. YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ) 2012 %25 DERS PLANI. Ders Saati İle İlgili Komisyon Görüşü Uygun Uygun Değil EK-1 Muafiyet Formu Açıklama: un ders saatini muafiyet için uygun görmemesi durumunda dersin içeriğinin uygunluk kontrolüne gerek bulunmamaktadır. Öğrenci No: Sayfa 1/4 I. YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ)

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALLARI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Betonarme Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi MIM 329 2

Detaylı

Yapı Grubu Dersleri. Genel Malzeme Bilimi Yapı İşleri Şantiye Tekniği Yapı Malzemeleri Yapı Statiği II. Betonarme II

Yapı Grubu Dersleri. Genel Malzeme Bilimi Yapı İşleri Şantiye Tekniği Yapı Malzemeleri Yapı Statiği II. Betonarme II Yapı Grubu Dersleri Genel Malzeme Bilimi Yapı İşleri Şantiye Tekniği Yapı Malzemeleri Yapı Statiği I Yapı Statiği II Betonarme I Betonarme II Betonarme Sistem Tasarımı Çelik Yapılar Yapı Dinamiği ve Deprem

Detaylı

İNŞ 500 UZMANLIK ALANI DERSLERİ ( - - -) İNŞ 501 SEMİNER ( - - -) İNŞ 502 TEZ ( - - -) İNŞ-503 İleri Mühendislik Matematiği (3 0 3)

İNŞ 500 UZMANLIK ALANI DERSLERİ ( - - -) İNŞ 501 SEMİNER ( - - -) İNŞ 502 TEZ ( - - -) İNŞ-503 İleri Mühendislik Matematiği (3 0 3) T.C OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN ALABİLECEĞİ LİSANSÜSTÜ DERSLERİN İÇERİKLERİ İNŞ 500 UZMANLIK ALANI DERSLERİ (

Detaylı

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1 Y. Doç. Dr. Güray Doğan 1 Kinematik Kinematik: akışkanların hareketlerini tanımlar Kinematik harekete sebep olan kuvvetler ile ilgilenmez. Akışkanlar mekaniğinde

Detaylı

MESLEK YÜKSEKOKULU / DERS İÇERİKLERİ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÖN LİSANS PROGRAMI

MESLEK YÜKSEKOKULU / DERS İÇERİKLERİ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÖN LİSANS PROGRAMI MESLEK YÜKSEKOKULU / DERS İÇERİKLERİ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÖN LİSANS PROGRAMI UNIM 101 - TÜRKÇE ELEŞTİREL OKUMA VE YAZMA I Bu derste, yazılı ve sözlü anlatımın temel kavramları tartışmaya açılacaktır. Öncelikle

Detaylı

2016 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ (İÖ) EĞİTİM PLANI

2016 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ (İÖ) EĞİTİM PLANI 2016 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ (İÖ) EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ ESAI 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2016 2 0 2 2 Z ESM 101 GENEL MATEMATİK-I 2016 3

Detaylı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL Ders

Detaylı

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI 2+0+0 2 2 3+1+0 3,5 6 2+0+0 2 4 2+0+0 2 2

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI 2+0+0 2 2 3+1+0 3,5 6 2+0+0 2 4 2+0+0 2 2 1. YARIYIL 0010090001 0010090002 0010090003 ADI T+U+L KREDİ Makine Mühendisliğine Giriş Bilgisayar Destekli Teknik Resim 1 Temel Bilgi Teknolojisi 3+1+0 3,5 6 2+0+0 2 4 0010090004 İngilizce 1 0010090005

Detaylı

YIĞMA YAPI MÜHENDİSLİĞİNİN GELİŞİM TARİHİ DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMLARI

YIĞMA YAPI MÜHENDİSLİĞİNİN GELİŞİM TARİHİ DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMLARI YIĞMA YAPI MÜHENDİSLİĞİNİN GELİŞİM TARİHİ DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMLARI I ALİ BAYRAKTAR NŞAAT YÜKSEK MÜHEND S YIĞMA YAPI MÜHENDİSLİĞİNİN GELİŞİM TARİHİ DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMLARI 2011 Beta

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2012 %25 V5 DERS PLANI (2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İKİNCİ ve ÜST SINIFLAR) Açıklama:

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Ara Sınav Programı (Türkçe Programı)

İnşaat Mühendisliği Bölümü 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Ara Sınav Programı (Türkçe Programı) 0-06 Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Ara Sınav Programı (Türkçe Programı). yarıyıl Kasım Çarşamba Kasım Perşembe 6 Kasım Cuma 9 Kasım Pazartesi 0 Kasım Salı 9:00-0:0 Türk Dili I (İnşaat Grubu) İnşaat Müh. Giriş

Detaylı

TEMEL İNŞAATI ŞERİT TEMELLER

TEMEL İNŞAATI ŞERİT TEMELLER TEMEL İNŞAATI ŞERİT TEMELLER Kaynak; Temel Mühendisliğine Giriş, Prof. Dr. Bayram Ali Uzuner 1 2 Duvar Altı (veya Perde Altı) Şerit Temeller (Duvar Temelleri) 3 Taş Duvar Altı Şerit Temeller Basit tek

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM PROGRAMI

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM PROGRAMI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM PROGRAMI 1. YARIYIL DERSLERİ (1. SINIF GÜZ YARIYILI) 2. YARIYIL DERSLERİ (1. SINIF BAHAR YARIYILI) Dersin Kodu ve Adı D.S. AKTS Dersin Kodu ve Adı D.S.

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 2 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal

Detaylı

Sistem Dinamiği. Bölüm 4-Mekanik Sistemlerde Yay ve Sönüm Elemanı. Doç.Dr. Erhan AKDOĞAN

Sistem Dinamiği. Bölüm 4-Mekanik Sistemlerde Yay ve Sönüm Elemanı. Doç.Dr. Erhan AKDOĞAN Sistem Dinamiği Bölüm 4-Mekanik Sistemlerde Yay ve Sönüm Elemanı Sunumlarda kullanılan semboller: El notlarına bkz. Yorum Bolum No.Alt Başlık No.Denklem Sıra No Denklem numarası YTÜ-Mekatronik Mühendisliği

Detaylı

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500)

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) TS 500 / Şubat 2000 Temel derinliği konusundan hiç bahsedilmemektedir. EKİM 2012 10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) 10.0 - KULLANILAN SİMGELER Öğr.Verildi b d l V cr V d Duvar altı temeli genişliği Temellerde,

Detaylı

Yatak Katsayısı Yaklaşımı

Yatak Katsayısı Yaklaşımı Yatak Katsayısı Yaklaşımı Yatak katsayısı yaklaşımı, sürekli bir ortam olan zemin için kurulmuş matematik bir modeldir. Zemin bu modelde yaylar ile temsil edilir. Yaylar, temel taban basıncı ve zemin deformasyonu

Detaylı

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ 1.Yarıyıl Ders Kodu Ders Adı T+U K AKTS AİİT 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I 2+0 2 2 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersini okumanın amaçları; İnkılâp ve inkılâpla ilgili bazı kurumların açıklanması.

Detaylı

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II GENEL BİLGİLER Yapısal sistemler düşey yüklerin haricinde aşağıda sayılan yatay yüklerin etkisine maruz kalmaktadırlar. 1. Deprem 2. Rüzgar 3. Toprak itkisi 4.

Detaylı

Kre di. Ders Kodu BIL-107. Açıklama Eşdeğer Akademik Araştırma ve EHB-119 Sunum I. MAT-151 Matematik I MAT-152 Matematik II

Kre di. Ders Kodu BIL-107. Açıklama Eşdeğer Akademik Araştırma ve EHB-119 Sunum I. MAT-151 Matematik I MAT-152 Matematik II 1. Yarıyıl Adı Kre di AK TS EHB-105 Algoritma ve Programlama 2+2 5 BIL-107 Bilgisayar Mühendisliği in Adı Algoritma ve Programlama 3+1 7 Akademik Araştırma ve EHB-119 Sunum I 1+1 2 FIZ-145 Fizik I 3+0

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Akışkanlar Mekaniği MK-312 3/Güz (3+1+0) 3.5 7

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Akışkanlar Mekaniği MK-312 3/Güz (3+1+0) 3.5 7 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Akışkanlar Mekaniği MK-312 3/Güz (3+1+0) 3.5 7 Dersin Dili : İngilizce Dersin Seviyesi

Detaylı