Hasat makinelerinde kullanılan biçme düzenlerini esas olarak dört grupta toplamak mümkündür. Bunlar;

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hasat makinelerinde kullanılan biçme düzenlerini esas olarak dört grupta toplamak mümkündür. Bunlar;"

Transkript

1 2.2.2.Biçe Düzeleri Hasat akieleride kullaıla biçe düzelerii esas olarak dört grupta toplaak üküdür. Bular; a) Bıçaklarda biri hareketli kobie biçe yapa düze, b) Her iki bıçağı hareketli yaprak bıçaklı kobie biçe yapa düze, c) Döer bıçaklı serbest biçe düzei, d) Döer bıçaklı akaslayarak biçe yapa düzeler. İlk iki tip biçe düzeie sahip akialar alteratif (git-gel) hareketli biçe akiaları olarak da adladırılır. Bu akialarda hareketli kesici bıçaklar üçge şeklidedir ve bir laa üzerie perçileişlerdir. Ayrıca karşı bıçak görevii yapa parak ve üzeride parak yaprağı buluur. Bu edele bu düzeler paraklı üçge yaprak bıçaklı biçe düzei olarak da adladırılır Bıçaklarda Biri Hareketli Kobie Biçe Yapa Düzeler (Paraklı ve Üçge Yaprak Bıçaklı Biçe Düzeleri) Bu tip biçe düzei iki kısıda eydaa geliştir (Şekil 2.5). Birici kısı parakları üzeride taşıya aa laa ya da sabit kiriştir. Aa laa ayı zaada iç ve dış pabuçları da üzeride buluduraktadır. Bıçak yaprağı ile parak yaprağı arasıdaki esafei belli bir değerde olasıı sağlaya baskı deirleri de aa laa üzerie tutturuluştur. İkici kısı ise hareketli bıçak yapraklarıı üzeride taşıya bıçak laasıdır. Bıçak laasıı hareketi, eksatrik disk veya iki kollu bir aivela ile sağlaır. Şekil 2.5. Paraklı ve üçge yaprak bıçaklı biçe düzei kesiti ve parçaları (1.Parak yaprağı, 2. Örtü dilciği, 3. Bıçak yaprağı, 4. Baskı plakası, 5.Aa laa aşıa plakası, 6. Aa laa, 7. Havşa başlı cıvata, 8. Bıçak laası, 9.Perçi, 10. Parak, 11. Baskı deiri, 12. Teizlee plakası, 13. Bıçak yatağı)

2 Bu tip biçe düzeide kese işlei, bıçak yapraklarıı baskı deirleri ile parak yapraklarıı oluşturduğu düzlede git-gel hareketii hızıa bağlı olarak, iki parak arasıda bıçak kese, bıçak yaprağı ile parak yaprağı arasıda akas kesei kobiasyou şeklide olur. Bu biçe düzei ile ice otta kaba ısır sapıa kadar her çeşit tarısal ürüler biçilebilir. Tek bıçağı hareketli biçe düzeide bıçağı ilerlee hareketi sırasıda, paraklar biçilesi gereke ürüü ileri doğru iter ve küçük sap şeritlerie ayırır. Ayrılış ola bu şeritler, git-gel hareketi yapa bıçak tarafıda biçilir. İki parak arasıda bıçak kese ile kesileeye ot veya sap, parak yaprağıa kadar yatırılır ve akaslaarak kesilir (Şekil 2.6). Bu büküle iktarıı aız boyua etkisi vardır. Paraklar arasıdaki uzaklık e kadar büyük ise, sapı bükülesi ve dolayısıyla aız boyu o kadar uzu olur. Diğer bir deyişle, sap ikici parak yaprağıa kadar uzakta buluuyorsa, büküle o kadar fazla olur. Aksi duruda sapı bükülesi az ve aız boyu kısa olacaktır. Şekil 2.6. Tek bıçağı hareketli paraklı ve üçge yaprak bıçaklı biçe akiasıda kese işlei (Diler ve Karaasla 1982) Bu tip biçe düzeii oluştura parçalar ve özellikleri aşağıdaki gibi açıklaabilir. Aa laa: Yüksek elastikiyete sahip çelikte yapılıştır. İçte dışa doğru geişliği azalır. İç ve dış pabuçlar üzerie cıvatalarla bağlaır. Kesici düzei oluştura diğer parçalar da direkt ve edirekt olarak aa laaya bağlaır. Pabuçlar: Aa laayı biçe aıda taşıya ve biçe yüksekliğii ayarlaasıda kullaıla geiş bir pabuca bezeye parçalardır. Alt taraflarıda değiştirilebile ve biçe yüksekliğii ayarlaasıda kullaıla kızaklar buluur. Pabuçlar döke deirde yapılır. Dış pabucu uç kısı sivri bir çıkıtı şeklide olup ayırıcı olarak iş görür. Paraklar: Zıpka olarak da adladırıla paraklar, kese işii yapa hareketli bıçağı korur ve parak yaprağıı ya kearı karşı bıçak teşkil ederek kese işleii gerçekleşesii sağlar. Ayrıca kesilecek bitkilere kılavuzluk ederek kesilelerii sağlar. Paraklar yuuşak dökü veya döke deirde yapılır ve aa laaya bir cıvatayla bağlaır. Kaat adı verile ya çıkıtıları birbirie dayaır. Bu edele tek cıvata ile bağlaalarıa rağe hareket yöüe paralel kalırlar ve sağa sola oyaazlar.

3 Paraklar biçe sırasıda tarla yüzeyie dokuarak çalışabilir. Bu duruda taş, tüsek ve yabacı cisilere çarptıklarıda eydaa gele eğileler doğrultulabilelidir. Çeşitli ürüleri biçiie uygu ve taşlı tarlalarda kullaıla özel parak tipleri geliştiriliştir. Parak yaprakları: Paraklara perçilerle tutturuluşlardır. Kese işleide hareketli bıçak yapraklarıa karşı kesici bıçak olarak iş görürler. Parak yapraklarıı keski kearları geellikle testere dişli olarak yapılır. Aşıa ve körelelerde yeisi ile değiştirilir. Bazı parakları keskileştirilebile yaprakları vardır. Aşıa plakaları: Hareketli bıçağı arka yüzeyie dayaa yüzeyi oluşturarak bıçakları uygu kouda kalalarıı sağlarlar. Bıçağa kılavuzluk yaparlar. Baskı deirlerii altıa ve baskı deiri cıvataları ile aa laaya bağlaırlar. Oval biçide ola delikler, aşıdıkça öe doğru kayalarıa ve uzu süre kullaılalarıa olaak sağlar. Ayarlaayacak kadar aşıış plakalar kullaıldığıda hareketli bıçağı arka kearı aşağı düşer ve bıçak yaprakları parak yaprakları üzeride düz hareket edeez. Kese zorlaşır ve direç artar. Bıçak başı altıda bulua aşıa plakası stadart plakalarda farklıdır ve tair sırasıda bu husus dikkate alıalıdır. Baskı deirleri (plakası): Aa laaya üstte cıvatalarla bağlaa baskı deirleri, hareketli bıçak yapraklarıa dokuacak şekilde tespit edilir. Görevleri biçe sırasıda bıçak yaprakları ile parak yaprakları arasıda belirli açıklığı kalasıı sağlayarak kese işleii düzgü yapılasıa yardıcı olaktır. Bıçak yaprağı ile parak yaprağı arasıdaki açıklık olabildiğice küçük olalıdır. Bu açıklık yaklaşık 0.3 kadardır. Daha fazla olursa kesile yeşil ot ve hububat sapı bıçak yaprağı ile parak yaprağı arasıa girer, kesilez ve çiğeir. Açıklık az olursa sürtüe artar. Bıçak yaprağı ile parak yaprağı arasıdaki boşluk e kadar büyük, bıçakları ağızları e kadar kör ve bıçak hızı e kadar az olursa tıkaa artar ve akiei çalışası o kadar zorlaşır. Nalu kapakları: Kapaklar iç ve dış pabuçlara bağlaır. Görevleri bıçak tarafıda biçile ürüü biçileye ürüde ayırak ve biçile ürüü alu halide tarlaya bırakılasıı sağlaaktır. Birçok akiede iç alu kapağı olayabilir. Dış alu kapağı yaylı bir şekilde adalla pabuca bağlaırke herhagi bir egele rastladığıda pabuca bağlı olada yukarı kalkabilir. Tek bıçağı hareketli paraklı ve üçge yapraklı biçe düzeleride kullaıla paraklar arasıdaki aralık biçe işleie etkili olaktadır. Bu edele biçile çeşitli ürüe göre uygu biçeyi sağlaak içi, biçe düzeideki parak aralıkları yai parak sayıları değiştirilerek üç ayrı tip oluşturuluştur. Bular; 1) Noral biçe düzei 2) Sık biçe düzei 3) Orta biçe düzeidir. 1.Noral biçe düzei: Bu tipte her parağa bir bıçak yaprağı düşer (Şekil 2.7). Stadart tip olarak isiledirile oral biçe düzeide bıçak yaprak geişliği t=76.2 ( 3 iç) dir. Bıçak stroku S ve paraklar arası uzaklık t ile gösterilirse, S=t=t =76.2 ilişkisi vardır.

4 Şekil 2.7. Noral biçe düzei Ölü oktalarda parak ve bıçak ekseleri üst üste çakışaktadır. Hız paraklar arasıda aksiudur ve kese bıçak kesesi şeklide gerçekleşir. Esas kese işlei bıçak hızıı sıfıra yaklaştığı zaa parak yaprağıda akaslayarak olaktadır. Bu çalışa şekli ice yapılı otları biçilesie uygu değildir. Çükü kesilede çok ezile olur ve bu da arızalara yol açar. Noralde bıçağı tıkaası diğer bıçaklara göre daha azdır. Paraklar arasıdaki uzaklık ayı kalak üzere S=2t ola bıçaklar da vardır. Bulara çift stroklu bıçak adı verilir ve geellikle biçerbağlarda kullaılırlar. Noral biçe düzei sık çayır, taşlı ve köstebek yuvalı tarlalar ve hububat hasadı içi uygudur. Noral biçe düzeide aız düzgü değildir. Çükü paraklara yakı ola saplar daha kısa, uzak ola saplar ise daha uzu kesilirler. 2.Sık biçe düzei: Bu tip biçe düzeide oral paraklı düzede farklı olarak iki parak arasıa bir parak ilave ediliştir (Şekil 2.8). Bua göre, S=t=2t =76.2 (t =38.1 ) ilişkisi yazılabilir. Sık biçe düzeide parak daha sık ve ice olduğuda biçilecek ürü daha az bükülür ve aız boyu daha kısa olur. Bu edele bu tip biçe düzeie deri biçe düzei de deir. Sık biçe düzei seyrek çayırlar ve kısa boylu ürüleri biçileside kullaılır. Hububat hasadı içi uygu değildir. Şekil 2.8. Sık bıçaklı biçe düzei 3.Orta biçe düzei: Bu tip biçe düzei, oral ve sık biçe düzelerii yarar ve zararlarıı degeleye çözü şekli olup, bu biçe düzei içi S=t=1.5t =76.2 (t =50.8 ) ilişkisi geçerlidir. Orta biçe düzeide iki bıçak yaprağıa üç parak düşer. Biçe sırasıda ürüü bükülesi oral bıçağa göre daha az, sık bıçağa göre ise daha fazladır.

5 Bu biçe düzeide aız yüksekliği diğer iki tipi arasıda orta değerdedir. Bu bıçak tipi daha çok biçerdöver ve biçerbağlarda kullaılır. Sık çayırları biçiide tıkaa olduğuda kullaılaları uygu değildir Şekil 2.9. Orta biçe düzei Biçe düzeleride düzgü biçi sağlaak içi, parakları hareket doğrultusua paralel olaları gerekir. Aa laa, üzerie gele yükler dolayısıyla geriye doğru eser ve bu da paralelliği bozar. Buu öleek içi, aa laaı dış ucu, iç uç kısıa göre daha öde olalıdır. Geel olarak her 30 c biçe geişliği içi dış parak ucu iç parağa göre 1 c ileride olacak şekilde ayar yapılaktadır. Biçe bıçaklarıda, bıçağı ilerlee hızı, gidip gele hızı ve bu hızlar arasıdaki oraları biçe kalitesi ve düzgülüğü üzerie etkisi oldukça öelidir. Bu edele düzgü ve kaliteli bir biçei olabilesi içi bazı koşulları yerie getirilesi gerekir. Alteratif hareketli bıçaklarda bıçak hızı, biçe sırasıda devalı değişir. Bu değişi iki parak arasıda aksiu, parak ekseleride sıfır değeridedir. Bu edele hesaplaalarda hız değeri olarak, ortalaa hız alıak zorudadır. Eksatrik ekaizasıa bağlı ola ve alteratif hareket yapa bıçağı ortalaa hızı; bıçağı stroku ve eksatrik devrie bağlıdır ve aşağıdaki gibi hesaplaabilir. V ort 2S. S. (2r) r Burada; Vort Ortalaa bıçak hızı (/s), S Strok () Eksatriği devir sayısı (1d/d) r Eksatrik yarıçapı()dir. İyi bir biçe içi bıçak ortalaa hızı çayır biçiide /s ve hububat biçiide 1.5 /s kadar olalıdır. Eksatrik düzede, biçe sisteie hareketi iletileside, bıçağı strok boyu ve ölçüleri arasıda bazı ilişkiler vardır.

6 Bıçağı bir strokuda veya eksatriği ½ devride akiaı aldığı yola (h) bıçak beslee hızı deir. Makiaı ilerlee hızı V ( / s), eksatriği bir devir yapası içi geçe zaa t(s) ise; V.t h olur. Eksatrik açısal hızı w olduğua göre: 2 2 V.2 V. t burada h ve w 2w w V..30 V.30 h h V. 30 elde edilir. Burada: V =Bıçağı ilerlee hızı (/s), h =Bıçağı bir strokuda akiei ilerleesi (), =Eksatrik devir sayısı (d/d) dir. w. değeri yerie koursa 30 Alteratif hareketli biçe düzeleride akie ilerlee hızı ( V ) ile ortalaa bıçak hızı ( V ort ) arasıda belirli bir oraı buluası gerekir. Bıçak ilerlee hızı değeride, bıçak kirişii belirli zaa diliide hareket doğrultusuda aldığı yol iktarı alaşılır. Bu hız değeri, eksatrik devir sayısıa bağlı olarak belirleebilir. Eksatrik devir sayısı değeri, 30V ort yukarıda verile forülde yerie koursa S h.30v ort hv. ort V ve 30S S Vort Vort S. h elde edilir. k dersek V V V ve S h. k olur. ort kv Bu ifadeye göre strok sabit ike k değerii artası yai bıçak hızıı yükselesi ve ilerlee hızıı küçülesi beslee hızıı (h) küçülesie yol açar. İki hız arasıdaki ora ola k katsayısı aşağıdaki gibi alıabilir. Çayır biçede Biçerbağlarda Biçerdöverlerde k=1.5 k=1.3 k=1.0 Bu değerlere göre çayır biçe akieleride bıçak ortalaa hızıa göre akie ilerlee hızı daha yavaştır. Buu edei otu yuuşak olası ve kesilesi içi daha yüksek bıçak hızıa gereksii duyulasıdır. Bua karşılık hububat hasat akieleride belli bir bıçak ortalaa hızı içi akie daha hızlı hareket etektedir.

7 Bir strok soucuda akie ilerlee iktarı (h) sabit kaldığı sürece, ilerlee hızıı artası içi ortalaa bıçak hızıı ( V ort ) artası veya strokuu (S) küçülesi gerekir. Eğer ilerlee hızı, bıçak hızıa göre belirli bir sıırı aşarsa, bıçak biçilesi gereke bütü yüzeyi tarayaayacak ve taraaya bu bölgedeki saplar eğilecektir. Sap yeteri kadar uzu ise biçe işlei yüksekte yapılacak ve teiz bir biçe elde edileeyecektir. Sap yeteri kadar uzu değilse, biçe işlei yapılaayacaktır. İlerlee hızıı belli değerde daha küçük olası halide ise bıçaklar ayı yeri iki kere biçebilecektir. Bıçağı 1 ilerleesi sırasıda eksatriği devir sayısı, akiei ilerlee hızı ile eksatriği devir sayısı arasıdaki bağıtıyı veresi bakııda öelidir ve aşağıdaki bağıtı ile sağlaır (Ayık 1985). h 60V Burada; h =Bıçağı (akiei) bir etre ilerleesi sırasıda eksatriği yaptığı devir sayısı (devir/), V =Makiei ilerlee hızı (/s), =Eksatriği devir sayısı (d/d) dir. Devir sayısı çayır biçede d/d, hububat biçede d/d alıabilir. Biçe akialarıda eksatrik hareketii kuyruk ilide değil de tekerlekte alıyorsa eksatrik devir sayısı aşağıdaki gibi buluur. V i 60 D Burada; V Makiei ilerlee hızı (/s) D Hareket vere tekerlek çapı () Eksatriği devir sayısı (d/d) i eks / Tekerlek ile eksatrik arasıdaki ileti oraıdır. tek Örek: Noral paraklı tip bir çayır biçe akiasıda eksatrik devir sayısı 900 d/d olduğua göre ortalaa bıçak hızıı buluuz. Çözü: S V ort / s Örek: Noral paraklı bir çayır biçe akiasıda ortalaa bıçak hızı 2.2 /s ise eksatrik devri sayısıı buluuz. S. 30V ort Çözü: Vort d / d 30 S

8 Örek: Noral paraklı tip bir çayır biçe akiasıda ortalaa bıçak hızı 2 /s ise; a) Bıçağa hareket vere eksatrik devir sayısıı b) Makiaı ilerlee hızı 7.2 k/h ise bıçağı bir strokuda akiaı alacağı yolu buluuz. Çözü: a) Bıçağa hareket vere eksatrik devir sayısı: S. 30V ort 30 2 Vort d / d 30 S b) Makiaı ilerlee hızı 7.2 k/h ise bıçağı bir strokuda akiaı alacağı yol: 30V 30 2 h Örek: Noral paraklı tip bir çayır biçe akiasıda ortalaa bıçak hızı 2.2 /s, akiaı ilerlee hızı 5.4 k/h, tekerlek çapı 75c olduğua göre tekerlek ile eksatrik arasıdaki geel ileti oraıı buluuz. 30Vort Çözü: 866 d / d S İ D 60V ek Örek: Makiaı ilerlee hızı V 7.2 k/ h ve çayır biçe akiasıı devri =1000 d/d ise akiaı 1 ilerleesi sırasıda eksatrik kaç devir yapar? 1000 Çözü: 8.33 d h 60V / 60 (7.2/3.6) Her İki Bıçağı Hareketli Yaprak Bıçaklı Biçe Düzeleri Yoğu ve birbirie karışış yeşil yeleri biçileside yaygı olarak kullaılırlar. Bu tip biçe düzeide parak yoktur. Birbirie zıt yöde döe iki bıçak vardır (Şekil 2.10). Bu bıçaklar yaylı tutucularla birbirlerie bastırılaktadır. Strok ve devir sayısıı eşit olası koşuluda, bu biçe düzei, oral tek bıçaklı biçe düzeideki bıçak hızıı iki katıa sahiptir. Bu edele çift bıçaklı biçe düzeii ilerlee hızı, oral bıçaktakii iki katıa çıkartılabilir. Ayrıca bu düzede eksatrik devrii de artırak üküdür. Çükü karşılıklı çalışa bıçaklar bir kütle degesi sağlaaktadır. Bu biçe düzeiyle 3 6 /s hızda biçe yapılabilektedir. İki bıçaklı biçe düzeide strok 76.2/2=38,1 dir. Eksatrik devir sayısı 1000 d/d ve ortalaa bıçak hızı 2.5 /s de küçük olaalıdır.

9 Şekil Her iki bıçağı hareketli yaprak bıçaklı biçe düzei Çift bıçaklı biçe düzei üiversal özellikte olup ice çayır otuda ısıra kadar her cis ürüü biçileside kullaılabilir. Bu tip biçe düzeii üstü yaları ve sakıcaları aşağıdaki gibi sıralaabilir. Üstülükleri: a) İlerlee hızı büyüktür. b) Bıçakları her ikisi de hareketli olduğuda kedi kedii teizlee özelliği vardır. Tıkaa oraı düşüktür. c) Bıçak hızıı fazla olası edeiyle, taş vb. addeleri bıçak yapraklarıa giresi egelleir. d) Bıçak yaprakları karşılıklı sürtüeyle kediliğide bileir. e) Düzgü biçe yaparlar. Sakıcaları: a) Yapıları daha karaşık olup hassastırlar. b) Daha pahalıdırlar. c) Bıçağı kavraya bir parça oladığıda, özellikle taşlı ve egebeli tarla koşullarıda çalışa zorlukları ortaya çıkar. d) Bıçak ayarıı çok iyi yapılası gerekir. e) Bıçaklar daha çabuk aşıır.

Hasat makinelerinde kullanılan biçme düzenlerini esas olarak dört grupta toplamak mümkündür. Bunlar;

Hasat makinelerinde kullanılan biçme düzenlerini esas olarak dört grupta toplamak mümkündür. Bunlar; 2.2.2.Biçe Düzeleri Hasat akieleride kullaıla biçe düzelerii esas olarak dört grupta toplaak üküdür. Bular; a) Bıçaklarda biri hareketli kobie biçe yapa düze, b) Her iki bıçağı hareketli yaprak bıçaklı

Detaylı

Alternatif Hareketli Kesme Düzeninin Hareket Kinematiği

Alternatif Hareketli Kesme Düzeninin Hareket Kinematiği ...3. Alternatif Hareketli Kese Düzeninin Hareket Kineatiği Paraklı ve yaprak bıçaklı biçe düzeninde, bıçağın iki parak arasında gidip gele hareketi bir eksantrik düzen ile sağlanır. Bu düzen, herhangi

Detaylı

5. BORULARDAKİ VİSKOZ (SÜRTÜNMELİ) AKIM

5. BORULARDAKİ VİSKOZ (SÜRTÜNMELİ) AKIM 5. ORURKİ İSKOZ (SÜRTÜNMEİ) KIM 5.0. oru Sistemleri Çözüm Yötemleri oru sistemleriyle ilgili problemleri çözümüde tip çözüm yötemi vardır. ular I. Tip, II. Tip ve III. Tip çözüm yötemleridir. u çözüm yötemleride

Detaylı

BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER

BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ İkici bölümde verileri frekas tablolarıı hazırlaması ve grafikleri çizilmesideki esas amaç; gözlemleri doğal olarak ait oldukları populasyo dağılışıı belirlemek ve dağılışı geel özelliklerii

Detaylı

İMALAT YÖNTEMLERİ II Prof.Dr. İrfan AY TEL VE ÇUBUK ÇEKMENİN MEKANİĞİ

İMALAT YÖNTEMLERİ II Prof.Dr. İrfan AY TEL VE ÇUBUK ÇEKMENİN MEKANİĞİ İMLT YÖNTEMLERİ II Prof.Dr. İrfa Y TEL VE ÇUBUK ÇEKMENİN MEKNİĞİ TEL ÇEKMEYİ ETKİLİYEN PRMETRELER : )- Kalıp açısı ( α ) )- Kesit azalası 3)- Tel çeke hızı 4)- Sıclık 5)-Yağlaa KLIP ÇISI (α ) : Çeke işleide

Detaylı

35 Yay Dalgaları. Test 1'in Çözümleri. Yanıt B dir.

35 Yay Dalgaları. Test 1'in Çözümleri. Yanıt B dir. 35 Yay Dalgaları 1 Test 1'i Çözümleri 1. dalga üreteci 3. m 1 2m 2 Türdeş bir yayı her tarafıı kalılığı ayıdır. tma türdeş yay üzeride ilerlerke dalga boyu ve hızı değişmez. İlk üretile ı geişliği büyük,

Detaylı

Bölüm 5: Hareket Kanunları

Bölüm 5: Hareket Kanunları Bölüm 5: Hareket Kauları Kavrama Soruları 1- Bir cismi kütlesi ile ağırlığı ayımıdır? 2- Ne zama bir cismi kütlesi sayısal değerce ağırlığıa eşit olur? 3- Eşit kollu terazi kütleyi mi yoksa ağırlığı mı

Detaylı

vor vsu n Sini 2 = n 12 = sabit ; Sinr n1 Sini n = Sinr Sinr = Sini

vor vsu n Sini 2 = n 12 = sabit ; Sinr n1 Sini n = Sinr Sinr = Sini KIRILMALAR Gülük hayatta çok sık rastladığımız ve gözlemlediğimiz bir olaydır kırılma. Bir su kuyusua baktığımız zama kuyuu dibii daha yakıda görürüz. Çay bardağıdaki kaşığı bardak içideyke kırık gibi

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNA ELEMANLARI LABORATUARI DENEY FÖYÜ

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNA ELEMANLARI LABORATUARI DENEY FÖYÜ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK AKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNA ELEMANLARI LABORATUARI DENEY ÖYÜ DENEY I VİDALARDA OTOBLOKAJ DENEY II SÜRTÜNME KATSAYISININ BELİRLENMESİ DERSİN

Detaylı

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler ve örnekler Güç ve hareket iletimi

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler ve örnekler Güç ve hareket iletimi Makie Elemaları II Prof. Dr. Akgü ALSARAN Temel bilgiler ve örekler Güç ve hareket iletimi İçerik Güç ve Hareket İletimi Redüktör Vites kutusu Örek 2 Giriş 3 Bir eerjiyi, mekaik eerjiye döüştürmek içi

Detaylı

AKIŞKAN BORUSU ve VANTİLATÖR DENEYİ

AKIŞKAN BORUSU ve VANTİLATÖR DENEYİ AKIŞKA BORUSU ve ATİLATÖR DEEYİ. DEEYİ AMACI a) Lüle ile debi ölçmek, b) Dairesel kesitli bir borudaki türbülaslı akış şartlarıda hız profili ve eerji kayıplarıı deeysel olarak belirlemek ve literatürde

Detaylı

POLİNOMLAR. reel sayılar ve n doğal sayı olmak üzere. n n. + polinomu kısaca ( ) 2 3 n. ifadeleri polinomun terimleri,

POLİNOMLAR. reel sayılar ve n doğal sayı olmak üzere. n n. + polinomu kısaca ( ) 2 3 n. ifadeleri polinomun terimleri, POLİNOMLAR Taım : a0, a, a,..., a, a reel sayılar ve doğal sayı olmak üzere P x = a x + a x +... + a x + a x + a biçimideki ifadelere x e bağlı reel katsayılı poliom (çok terimli) deir. 0 a 0 ax + a x

Detaylı

- 1 - X. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI BİRİNCİ AŞAMA SINAVI 2001-Ortaokul ve Lise I

- 1 - X. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI BİRİNCİ AŞAMA SINAVI 2001-Ortaokul ve Lise I - - X. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI BİRİNCİ AŞAMA SINAVI 00-Ortaokul ve Lise I v. Birbirie paralel üç doğru üzeride üç ei v /s, v /s ve v hızları ile birbiride 0 ve 40 uzakta hareket etektedirler. Geileri sürekli

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 3: MERKEZİ EĞİLİM VE DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Prof. Dr. İrfa KAYMAZ Taım Araştırma souçlarıı açıklamasıda frekas tablosu ve poligou isteile bilgiyi her zama sağlamayabilir. Verileri

Detaylı

4/16/2013. Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin

4/16/2013. Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin 4/16/013 Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyası içi Tahmi Kitle ve Öreklem Öreklem Dağılımı Nokta Tahmii Tahmi Edicileri Özellikleri Kitle ortalaması içi Aralık Tahmii Kitle Stadart Sapması içi Aralık Tahmii

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 3: MERKEZİ EĞİLİM VE DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Prof. Dr. İrfa KAYMAZ Taım Araştırma souçlarıı açıklamasıda frekas tablosu ve poligou isteile bilgiyi her zama sağlamayabilir. Verileri

Detaylı

BAĞINTI VE FONKSİYON

BAĞINTI VE FONKSİYON BAĞINTI VE FONKSİYON SIRALI N-Lİ x, x, x,..., x tae elema olsu. ( x, x, x,..., x ) yazılışıda elemaları sırası öemli ise x, x, x,..., x ) e sıralı -li deir. x, x, x,..., x ) de ( x (, x, x ( x, ) sıralı

Detaylı

Işıkta Girişim. Test 1 Çözüm. 3. fant. m dir. Young deneyinde saçak genişliği Dx = L d. P ve A 0

Işıkta Girişim. Test 1 Çözüm. 3. fant. m dir. Young deneyinde saçak genişliği Dx = L d. P ve A 0 37 Işıkta Girişi 1 Test 1 Çözü 3. 1. kayağı tek yarık pere A 1 x kayağı x y Youg eeyie saçak geişliği Dx = ir. 2. Tek yarıkta saçak geişliği Dx = ir. Bu bağıtıya göre, yarık geişliği ile saçak geişliği

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Ön Söz Polinomlar II. ve III. Dereceden Denklemler Parabol II. Dereceden Eşitsizlikler...

İÇİNDEKİLER. Ön Söz Polinomlar II. ve III. Dereceden Denklemler Parabol II. Dereceden Eşitsizlikler... İÇİNDEKİLER Ö Söz... Poliomlar... II. ve III. Derecede Deklemler... Parabol... 9 II. Derecede Eşitsizlikler... 8 Trigoometri... 8 Logaritma... 59 Toplam ve Çarpım Sembolü... 7 Diziler... 79 Özel Taımlı

Detaylı

MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK)

MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK) MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK) Prof. Dr. Meti OLGUN Akara Üiversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, temel kavramlar, statiği temel ilkeleri 2-3 Düzlem kuvvetler

Detaylı

Şekil Çarpma kesme yapan biçme düzenlerinde bıçak tipleri ve bağlanma şekilleri

Şekil Çarpma kesme yapan biçme düzenlerinde bıçak tipleri ve bağlanma şekilleri 2.2.3.Yeşil Ye Bitkileri Hasat Makinaları 2.2.3.1. Paraklı ve Üçgen Yaprak Bıçaklı Biçe Düzenli Makinalar Yeşil ye itkilerinin hasadında yaygın olarak kullanılan akinalar paraklı ve üçgen yapraklı içe

Detaylı

HİPOTEZ TESTLERİ. İstatistikte hipotez testleri, karar teorisi olarak adlandırılır. Ortaya atılan doğru veya yanlış iddialara hipotez denir.

HİPOTEZ TESTLERİ. İstatistikte hipotez testleri, karar teorisi olarak adlandırılır. Ortaya atılan doğru veya yanlış iddialara hipotez denir. HİPOTEZ TETLERİ İstatistikte hipotez testleri, karar teorisi olarak adladırılır. Ortaya atıla doğru veya yalış iddialara hipotez deir. Öreği para hilesizdir deildiğide bu bir hipotezdir. Ortaya atıla iddiaya

Detaylı

İstatistik Ders Notları 2018 Cenap Erdemir BÖLÜM 5 ÖRNEKLME DAĞILIMLARI. 5.1 Giriş

İstatistik Ders Notları 2018 Cenap Erdemir BÖLÜM 5 ÖRNEKLME DAĞILIMLARI. 5.1 Giriş İstatistik Ders Notları 08 Ceap Erdemir BÖLÜM 5 ÖRNEKLME DAĞILIMLARI 5. Giriş Öreklem istatistikleri kullaılarak kitle parametreleri hakkıda çıkarsamalar yapmak istatistik yötemleri öemli bir bölümüü oluşturur.gülük

Detaylı

GEÇERLİLİK TARİHİ. Evet

GEÇERLİLİK TARİHİ. Evet KARA YOLU İLE YOLCU TAŞIMACILIĞININ Uvaı: Adresi: DEĞERLENDİRMENİN YAPILDIĞI TARİH GEÇERLİLİK TARİHİ Kou Başlığı GENEL Araç iç zeii, kaya veya düşeyi öleyeek şekilde uygu alzee ile kaplaıştır. )ei düzenli

Detaylı

Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteın Yöntemi

Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteın Yöntemi 3 Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteı Yötemi Bu yötem bir izdüşüm tekiğie dayaır ve yalış pozisyo olarak isimledirile matematiksel tekiğe yakıdır. Buradaki düşüce f() çizgisi üzerideki bilie iki oktada

Detaylı

MAKİNA TASARIMI II DERS SUNULARI. DEÜ Mühendislik Fak.Makina Mühendisliği Bölümü Makina Tasarımı II, Melih Belevi-Çiçek Özes

MAKİNA TASARIMI II DERS SUNULARI. DEÜ Mühendislik Fak.Makina Mühendisliği Bölümü Makina Tasarımı II, Melih Belevi-Çiçek Özes MAKİNA TASARIMI II DERS SUNULARI DEÜ Mühedislik Fak.Makia Mühedisliği Bölümü Makia Tasarımı II, Melih Belevi-Çiçek Özes MAKİNA ELEMANLARI Bağlama Elemaları Biriktirme Elemaları Destekleme ve Taşıma Elemaları

Detaylı

İSTATİSTİK 2. Tahmin Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI. aysecagli@beykent.edu.tr

İSTATİSTİK 2. Tahmin Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI. aysecagli@beykent.edu.tr İSTATİSTİK 2 Tahmi Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI aysecagli@beyket.edu.tr İstatistik yötemler İstatistik yötemler Betimsel istatistik Çıkarımsal istatistik Tahmi Hipotez testleri Nokta tahmii Aralık

Detaylı

ISF404 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ

ISF404 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ 4. HAFTA ISF44 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ PARANIN ZAMAN DEĞERİ VE GETİRİ ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 Paraı Zama Değeri Paraı Zama Değeri Yatırım

Detaylı

YER ÖLÇÜLERİ. Yer ölçüleri, verilerin merkezini veya yığılma noktasını belirleyen istatistiklerdir.

YER ÖLÇÜLERİ. Yer ölçüleri, verilerin merkezini veya yığılma noktasını belirleyen istatistiklerdir. YER ÖLÇÜLERİ Yer ölçüler, verler merkez veya yığılma oktasıı belrleye statstklerdr. Grafkler bze verler yığılma oktaları hakkıda ö blg vermede yardımcı olurlar. Acak bu değerler gerçek değerler değldr,

Detaylı

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10 KOMBİNASYON tae esei r taesii seçimie elemaı r li kombiasyoları deir ve C(,r) veya ( ile gösterilir. 1) ( ) = ( 0) =1 r) C(;r)= ( r) =! ( r)!.r! 2) ( 1) = ( 1) = 3) ( r) = ( r) 4) ( a) = ( b) (r ) ise

Detaylı

6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYLARI

6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYLARI 6. BÖLÜM VEKTÖR LARI -BOYUTLU (ÖKLİT) I Taım: Eğer pozitif bir tam sayı ise sıralı -sayı, gerçel sayılar kümesideki adet sayıı (a 1, a 2,, a ) bir dizisidir. Tüm sıralı -sayılarıı kümesi -boyutlu uzay

Detaylı

TĐCARĐ MATEMATĐK - 5.2 Bileşik Faiz

TĐCARĐ MATEMATĐK - 5.2 Bileşik Faiz TĐCARĐ MATEMATĐK - 5 Bileşik 57ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER: Örek 57: 0000 YTL yıllık %40 faiz oraıyla yıl bileşik faiz ile bakaya yatırılmıştır Bu paraı yılı souda ulaşacağı değer edir? IYol: PV = 0000 YTL = PV (

Detaylı

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10 KOMBİNASYON tae esei r taesii seçimie elemaı r li kombiasyoları deir ve C(,r) veya ( ile gösterilir. 1) ( ) = ( 0) =1 r) C(;r)= ( r) =! ( r)!.r! 2) ( 1) = ( 1) = 3) ( r) = ( r) 4) ( a) = ( b) (r ) ise

Detaylı

Vektör bileşenleri için dikey eksende denge denklemi yazılırak, aşağıdaki eşitlik elde edilir. olarak elde edilir. 2

Vektör bileşenleri için dikey eksende denge denklemi yazılırak, aşağıdaki eşitlik elde edilir. olarak elde edilir. 2 Açıklama Sorusu : V kayışlar, ayı mekaizma büyüklükleride düz kayışlara göre daha yüksek dödürme mometlerii taşıyabildikleri bilimektedir. V kayışları düz kayışlara göre gözlee bu üstülüğü sebebi "kama

Detaylı

LİNEER CEBİR DERS NOTLARI. Ayten KOÇ

LİNEER CEBİR DERS NOTLARI. Ayten KOÇ LİNEER CEBİR DERS NOTLARI Aye KOÇ I MATRİSLER I.1. Taım F bir cisim olmak üzere her i = 1,2,..., m, j = 1,2,..., içi aij F ike a11 a12... a1 a21 a22... a 2 M M... M am1 am2... am (1) şeklide dikdörgesel

Detaylı

MAK312 ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME OTOMATİK KONTROL LABORATUARI 1. Elektriksel Ölçümler ve İşlemsel Kuvvetlendiriciler

MAK312 ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME OTOMATİK KONTROL LABORATUARI 1. Elektriksel Ölçümler ve İşlemsel Kuvvetlendiriciler MAK32 ÖLÇME ve DEĞELENDİME OTOMATİK KONTOL LABOATUAI Elektriksel Ölçümler ve İşlemsel Kuvvetlediriciler AMAÇLA:. Multimetre ile direç, gerilim ve akım ölçümleri, 2. Direç ölçümüde belirsizlik aalizii yapılması

Detaylı

Dalgalarda Kırınım ve Girişim. Test 1 Çözüm. 3. fant. m dir. Young deneyinde saçak genişliği Dx = L d. P ve A 0

Dalgalarda Kırınım ve Girişim. Test 1 Çözüm. 3. fant. m dir. Young deneyinde saçak genişliği Dx = L d. P ve A 0 34 Dalgalara Kırıı ve Girişi Test Çözü 3.. kayağı tek yarık pere A x kayağı x y Youg eeyie saçak geişliği Dx = ir.. Tek yarıkta saçak geişliği Dx = ir. Bu bağıtıya göre, yarık geişliği ile saçak geişliği

Detaylı

KÖKLÜ İFADELER. = a denklemini sağlayan x sayısına a nın n inci. Tanım: n pozitif doğal sayı olmak üzere kuvvetten kökü denir.

KÖKLÜ İFADELER. = a denklemini sağlayan x sayısına a nın n inci. Tanım: n pozitif doğal sayı olmak üzere kuvvetten kökü denir. 1 Taı: pozitif doğal saı olak üzere kuvvette kökü deir. KÖKLÜ İFADELER = a dekleii sağlaa saısıa a ı ici = a dekleide = a, tek ise a 0 ; = ± a, çift ise Uarı: = ise, a = a olarak gösterilir. a ifadesie

Detaylı

Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri. n c = nc i= 1 n ca i. k 1. i= r n. Σ sembolü ile bilinmesi gerekli bazı formüller : 1) k =1+ 2 + 3+...

Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri. n c = nc i= 1 n ca i. k 1. i= r n. Σ sembolü ile bilinmesi gerekli bazı formüller : 1) k =1+ 2 + 3+... MC formülüü doğruluğuu tümevarım ilkesi ile gösterelim. www.matematikclub.com, 00 Cebir Notları Gökha DEMĐR, gdemir@yahoo.com.tr Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri Tümevarım Metodu : Matematikte kulladığımız

Detaylı

Doç. Dr. M. Mete DOĞANAY Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ

Doç. Dr. M. Mete DOĞANAY Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ TAHVİL DEĞERLEMESİ Doç. Dr. M. Mee DOĞANAY Prof. Dr. Ramaza AKTAŞ 1 İçerik Tahvil ve Özellikleri Faiz Oraı ve Tahvil Değeri Arasıdaki İlişki Tahvili Geiri Oraı ve Vadeye Kadar Geirisi Faiz Oraı Riski Verim

Detaylı

Tahmin Edici Elde Etme Yöntemleri

Tahmin Edici Elde Etme Yöntemleri 6. Ders Tahmi Edici Elde Etme Yötemleri Öceki derslerde ve ödevlerde U(0; ) ; = (0; ) da¼g l m da, da¼g l m üst s r ola parametresi içi tahmi edici olarak : s ra istatisti¼gi ve öreklem ortalamas heme

Detaylı

Şekil E1.1 bir rölenin manyetik devresini temsil etmektedir. Sarım sayısı N=500, ortalama nüve uzunluğu l 36cm

Şekil E1.1 bir rölenin manyetik devresini temsil etmektedir. Sarım sayısı N=500, ortalama nüve uzunluğu l 36cm Örnek 1.1 (P.C. SEN) Şekil E1.1 bir rölenin anyetik devresini tesil etektedir. Sarı sayısı N=500, ortalaa nüve uzunluğu l 36 ve hava aralığının her birisi 1.5 olarak veriliştir. Rölenin kontağı çekebilesi

Detaylı

Toprak frezeleri. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1

Toprak frezeleri. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Toprak frezeleri, titreşimli dipkazanlar ve kuyruk mili tırmıkları ile birlikte hareketini traktörün kuyruk milinden alarak çalışan toprak işleme aletlerindendir. Birçok

Detaylı

Problem 1. Problem 2. Problem 3. Problem 4. PURPLE COMET MATEMATİK BULUŞMASI Nisan 2010 LİSE - PROBLEMLERİ

Problem 1. Problem 2. Problem 3. Problem 4. PURPLE COMET MATEMATİK BULUŞMASI Nisan 2010 LİSE - PROBLEMLERİ PURPLE COMET MATEMATİK BULUŞMASI Nisa 2010 LİSE - PROBLEMLERİ c Copyright Titu Adreescu ad Joatha Kae Çeviri. Sibel Kılıçarsla Casu ve Fatih Kürşat Casu Problem 1 m ve aralarıda asal pozitif tam sayılar

Detaylı

1/ 8 KUAFÖR/ BERBER/ GÜ)ELLİK SALONU DEĞERLENDİRMENİN YAPILDIĞI TARİH GEÇERLİLİK TARİHİ. Hayır. Evet

1/ 8 KUAFÖR/ BERBER/ GÜ)ELLİK SALONU DEĞERLENDİRMENİN YAPILDIĞI TARİH GEÇERLİLİK TARİHİ. Hayır. Evet KUAFÖR/ BERBER/ GÜ)ELLİK SALONU Uvaı: Adresi: DEĞERLENDİRMENİN YAPILDIĞI TARİH GEÇERLİLİK TARİHİ Kou Başlığı )ei kaya veya düşeyi öleyeek şekilde uygu alzee ile kaplaıştır ve iç ve dış zeiler salo girişi,

Detaylı

MATEMATİK ÖĞRETMENİ ALIMI AKADEMİK BECERİ SINAVI ÇÖZÜMLERİ

MATEMATİK ÖĞRETMENİ ALIMI AKADEMİK BECERİ SINAVI ÇÖZÜMLERİ MTEMTİK ÖĞRETMENİ LIMI KDEMİK EERİ SINVI ÇÖZÜMLERİ SÜLEYMNİYE EĞİTİM KURUMLRI MTEMTİK ÖĞRETMENİ LIMI KDEMİK EERİ SINVI ÇÖZÜMLERİ SORULR. li ile etül ü de içide buluduğu 4 erkek ve 6 bayada oluşa bir grupta

Detaylı

TG Mayıs 2013 DİKKAT! ÇÖZÜMLERLE İLGİLİ AŞAĞIDA VERİLEN UYARILARI MUTLAKA OKUYUNUZ.

TG Mayıs 2013 DİKKAT! ÇÖZÜMLERLE İLGİLİ AŞAĞIDA VERİLEN UYARILARI MUTLAKA OKUYUNUZ. KAMU ERSONEL SEÇME SINAI LİSANS ÖĞREMENLİK ALAN BİLGİSİ FEN E EKNOLOJİ ESİ ÇÖZÜM KİAÇIĞI.C. KİMLİK NUMARASI : ADI : SOYADI : G Mayıs 0 DİKKA! ÇÖZÜMLERLE İLGİLİ AŞAĞIDA ERİLEN UYARILARI MULAKA OKUYUNUZ..

Detaylı

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI µ µ içi Güve Aralığı ALTERNATİF İTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMAI Bezetimi e öemli faydalarıda birisi, uygulamaya koymada öce alteratifleri karşılaştırmaı mümkü olmasıdır. Alteratifler; Fabrika yerleşim tasarımları

Detaylı

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Bezetimi e öemli faydalarıda birisi, uygulamaya koymada öce alteratifleri karşılaştırmaı mümkü olmasıdır. Alteratifler; Fabrika yerleşim tasarımları Alteratif üretim

Detaylı

1/ 8 APARTMAN/BİNA/SİTE DEĞERLENDİRMENİN YAPILDIĞI TARİH GEÇERLİLİK TARİHİ. Hayır. Evet

1/ 8 APARTMAN/BİNA/SİTE DEĞERLENDİRMENİN YAPILDIĞI TARİH GEÇERLİLİK TARİHİ. Hayır. Evet APARTMAN/BİNA/SİTE Uvaı: Adresi: DEĞERLENDİRMENİN YAPILDIĞI TARİH GEÇERLİLİK TARİHİ Kou Başlığı GENEL Biaı iç ve dış zeileri ia girişi, katlar, erdiveler vs. kaya veya düşeyi öleyeek şekilde uygu alzee

Detaylı

TOPOLOJİK TEMEL KAVRAMLAR

TOPOLOJİK TEMEL KAVRAMLAR TOPOLOJİK TEMEL KAVRAMLAR 1.1. Kümeler ve Foksiyolar A ı bir elemaıa B i yalız bir elemaıı eşleye bağıtıya bir foksiyo deir. f : A B, Domf = U A ve ragef B dir. Taım 1.1.1. f : A B foksiyou içi V A olsu.

Detaylı

KONTROL KARTLARI 1)DEĞİŞKENLER İÇİN KONTROL KARTLARI

KONTROL KARTLARI 1)DEĞİŞKENLER İÇİN KONTROL KARTLARI 1 KONTOL KATLAI 1)DEĞİŞKENLE İÇİN KONTOL KATLAI Ölçe,gözle veya deey yolu le elde edle verler değşke(ölçüleblr-sürekl) ve özellk (sayılablr-keskl) olak üzere başlıca k gruba ayrılır. Değşke verler belrl

Detaylı

BASAMAK ATLAYARAK VEYA FARKLI ZIPLAYARAK İLERLEME DURUMLARININ SAYISI

BASAMAK ATLAYARAK VEYA FARKLI ZIPLAYARAK İLERLEME DURUMLARININ SAYISI Projesii Kousu: Bir çekirgei metre, metre veya 3 metre zıplayarak uzuluğu verile bir yolu kaç farklı şekilde gidebileceği ya da bir kişii veya (veya 3) basamak atlayarak basamak sayısı verile bir merdivei

Detaylı

LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ-2

LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ-2 LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ SABİT NOKTA İTERASYONU YÖNTEMİ Bu yötemde çözüme gitmek içi f( olarak verile deklem =g( şeklie getirilir. Bir başlagıç değeri seçilir ve g ( ardışık

Detaylı

D( 4 6 % ) "5 2 ( 0* % 09 ) "5 2

D( 4 6 % ) 5 2 ( 0* % 09 ) 5 2 3 BÖLÜM KAALI SİSEMLEDE EMODİNAMİĞİN I KANUNU I Yasaya giriş Birii bölümde eerjii edilide var veya yo edilemeyeeği vurgulamış, sadee biçim değiştirebileeği belirtilmişti Bu ile deeysel souçlara dayaır

Detaylı

Enflasyon nedir? Eşdeğer hesaplamalarında enflasyon etkisini nasıl hesaba katarız? Mühendislik Ekonomisi. (Chapter 11) Enflasyon Nedir?

Enflasyon nedir? Eşdeğer hesaplamalarında enflasyon etkisini nasıl hesaba katarız? Mühendislik Ekonomisi. (Chapter 11) Enflasyon Nedir? Elasyo ve Nakit Akışlarıa Etkisi (Chapter 11) TOBB ETÜ Örek 2015 Yılıda Çocuğuuzu Üiversiteye Gödermei Maliyeti Ne Kadar Olacak? 2005 yılıda 1 yıllık üiversite masraı $17,800. Elasyo edeiyle üiversite

Detaylı

3. TEKNE FORM PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ

3. TEKNE FORM PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ . TEKNE FOR ARAETREERİNİN EİRENESİ Kovasiyoel gemi formlarıı performası büyük ölçüde ekesit alaları ve dizay su hattı eğrilerii formua bağlıdır. u edele bu eğrileri taımlaya blok katsayısı (), orta kesit

Detaylı

Normal Dağılımlı Bir Yığın a İlişkin İstatistiksel Çıkarım

Normal Dağılımlı Bir Yığın a İlişkin İstatistiksel Çıkarım Normal Dağılımlı Bir Yığı a İlişi İstatistisel Çıarım Bir üretici edi ürüleride, piyasadai 3,5 cm li vidalarda yalıca boyları 3,4 cm ile 3,7 cm aralığıda olaları ullaabilmetedir. Üretici, piyasadai bu

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 5. ÜNİTE: DALGALAR ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 5. ÜNİTE: DALGALAR ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINI ONU ANATII 5. ÜNİTE: DAGAAR ETİNİ e TEST ÇÖZÜERİ 31 5. Üite 1. ou Etkilik C i Çözümleri c. 1. Soruda e dalgalarıı hızı eşit erilmiş. Ayrıca şekil icelediğide m = 4 birim, m = 2 birimdir. Burada;

Detaylı

(3) Eğer f karmaşık değerli bir fonksiyon ise gerçel kısmı Ref Lebesgue. Ref f. (4) Genel karmaşık değerli bir fonksiyon için. (6.

(3) Eğer f karmaşık değerli bir fonksiyon ise gerçel kısmı Ref Lebesgue. Ref f. (4) Genel karmaşık değerli bir fonksiyon için. (6. Problemler 3 i Çözümleri Problemler 3 i Çözümleri Aşağıdaki özellikleri kaıtlamaızı ve buu yaıda daha fazla soyut kaıt vermeizi isteyeceğiz. h.h. eşitliğii ölçümü sıfır ola bir kümei tümleyei üzeride eşit

Detaylı

Standart Formun Yapısı. Kanonik Form. DP nin Formları SİMPLEX YÖNTEMİ DP nin Düzenleniş Şekilleri. 1) Optimizasyonun anlamını değiştirme

Standart Formun Yapısı. Kanonik Form. DP nin Formları SİMPLEX YÖNTEMİ DP nin Düzenleniş Şekilleri. 1) Optimizasyonun anlamını değiştirme 5.0.06 DP i Düzeleiş Şekilleri DP i Formları SİMPLEX YÖNTEMİ ) Primal (özgü) form ) Kaoik form 3) Stadart form 4) Dual (ikiz) form Ayrı bir kou olarak işleecek Stadart formlar Simplex Yötemi içi daha elverişli

Detaylı

ISF404 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ

ISF404 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ .4.26 5. HAFTA ISF44 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ Mekul Kıymet Yatırımlarıı Değerlemesi Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 Temel Değerleme Modeli Mekul Kıymet Değerlemesi

Detaylı

8. Niteliksel ( Ölçülemeyen Özellikler İçin) Kontrol Diyagramları

8. Niteliksel ( Ölçülemeyen Özellikler İçin) Kontrol Diyagramları 1 8. Ntelksel ( Ölçüleeye Özellkler İç) Kotrol Dyagraları Ürüler taşıası gereke kalte karakterstkler br ya da br kaçı belrlee sesfkasyolara uyayablr. Ntelk olarak adladırıla bu özellk edeyle ürü belrl

Detaylı

Bileşik faiz hesaplamalarında kullanılan semboller basit faizdeki ile aynıdır. Temel formüller ise şöyledir:

Bileşik faiz hesaplamalarında kullanılan semboller basit faizdeki ile aynıdır. Temel formüller ise şöyledir: 1 BİLEŞİK FAİZ: Basit faiz hesabı kısa vadeli(1 yılda az) kredi işlemleride uygulaa bir metot idi. Ayrıca basit faiz metoduda her döem içi aapara sabit kalmakta olup o döem elde edile faiz tutarı bir soraki

Detaylı

ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu. Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:...

ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu. Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu Tarih.../.../... ADIĞI NOT:.... Boşluk doldura a) uetin büyüklüğünü ölçek için... kullanılır. b) Uyduların gezegen etrafında dolanasını sağlayan kuet... c) Cisilerin hareket

Detaylı

İSTATİSTİK DERS NOTLARI

İSTATİSTİK DERS NOTLARI Balıkesir Üiversitesi İşaat Mühedisliği Bölümü umutokka@balikesir.edu.tr İSTATİSTİK DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Umut OKKAN idrolik Aabilim Dalı Balıkesir Üiversitesi İşaat Mühedisliği Bölümü Bölüm 5 Örekleme

Detaylı

Problemler çeşitli kaynaklardaki çözümlü ve çözümsüz problemlerden derlenmiştir ve adapte edilerek çözülmüştür.

Problemler çeşitli kaynaklardaki çözümlü ve çözümsüz problemlerden derlenmiştir ve adapte edilerek çözülmüştür. PERÇİN BAĞLANTILARI Ekseel Yüklü Perçiler Perçi kesilmesi z( d Delik ezilmesi p zsd p Levha mukaveti c ( b id) s Levha yırtılması z( e d / ) s Eksatrik Yüklü Perçiler Kesme kuvveti K z Eğilme mometide

Detaylı

CAM TEMPERLEME FIRININDA ENERJİ ANALİZİ

CAM TEMPERLEME FIRININDA ENERJİ ANALİZİ MAKALE CAM TEMPERLEME FIRININDA ENERJİ ANALİZİ Yavuz Tütüoğlu * TMMOB Makia Mühedisleri Odası Kocaeli Şubesi, İzit-Kocaeli yavuztutuoglu@oorgtr Alpasla Güve TMMOB Makia Mühedisleri Odası Kocaeli Şubesi,

Detaylı

Öğrenci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı

Öğrenci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı Öğreci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı SORU 1. a) Ekoomii taımıı yapıız, amaçlarıı yazıız. Tam istihdam ile ekoomik büyüme arasıdaki ilişkiyi açıklayıız. b) Arz-talep kauu edir? Arz ve talep asıl artar

Detaylı

ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ

ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ 8. HAFTA ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ PORTFÖY YÖNETİMİ II Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr Geleeksel Portföy Yaklaşımı, Bu yaklaşıma göre portföy bir bilim değil,

Detaylı

Hava. çıkışı. Fan. Şekil 1 6/7 Motor şasi ve fan gurubunun yalıtımı

Hava. çıkışı. Fan. Şekil 1 6/7 Motor şasi ve fan gurubunun yalıtımı Uygulama /0 Fa ve motor gurubu şasi üzerie cıvatalamış olup şasi de fabrika zemiie dübellerle bağlamak istemektedir. Şasi ve üzerideki toplam kütle 00 kg dır. Motor döme devri =000 dev/dak. Sistemi yere

Detaylı

ÇÖZÜM.1. S.1. Uyarılmış bir hidrojen atomunda Balmer serisinin H β çizgisi gözlenmiştir. Buna göre,bunun dışında hangi serilerin çizgileri gözlenir?

ÇÖZÜM.1. S.1. Uyarılmış bir hidrojen atomunda Balmer serisinin H β çizgisi gözlenmiştir. Buna göre,bunun dışında hangi serilerin çizgileri gözlenir? KONU:ATOM FİĞİ ebuyukfizikci@otmail.com HAIRLAYAN ve SORU ÇÖÜMLERİ:Amet Selami AKSU Fizik Öğretmei www.fizikvefe.com S.1. Uyarılmış bir idroje atomuda Balmer serisii H β çizgisi gözlemiştir. Bua göre,buu

Detaylı

(c) λ>>d. (b) λ d. (a) λ<<d

(c) λ>>d. (b) λ d. (a) λ<<d 1. Geometrik Otik Geometrik otik düzgü düzlem elektromayetik dalgaları arklı malzemeleri ara yüzeyide yasıma ve kırılmasıı ieler. Pratikte dalgaları madde ile etkileşmeside düzgü düzlem dalgalarda bahsedemeyiz.

Detaylı

www.kariyerakademi.com.tr

www.kariyerakademi.com.tr T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ risk almayın önlem alın AMAÇ YÜKÜMLÜLÜK Bu kontrol listesi, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Detaylı

4/4/2013. Ders 8: Verilerin Düzenlenmesi ve Analizi. Betimsel İstatistik Merkezsel Eğilim Ölçüleri Dağılım Ölçüleri Grafiksel Gösterimler

4/4/2013. Ders 8: Verilerin Düzenlenmesi ve Analizi. Betimsel İstatistik Merkezsel Eğilim Ölçüleri Dağılım Ölçüleri Grafiksel Gösterimler Ders 8: Verileri Düzelemesi ve Aalizi Betimsel İstatistik Merkezsel Eğilim Ölçüleri Dağılım Ölçüleri Grafiksel Gösterimler Bir kitlei tamamıı, ya da kitlede alıa bir öreklemi özetlemekle (betimlemekle)

Detaylı

MİL&GÖBEK BAĞLANTILARI SIKI GEÇMELER

MİL&GÖBEK BAĞLANTILARI SIKI GEÇMELER MİL&GÖBEK BAĞLANTILARI SIKI GEÇMELER MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-I DERS NOTU Sıkı Geçeler / 40 Başka bir elean kullanıına erek kaladan il-flanş bağlantısı yapaya olanak veren bir uyulaadır.

Detaylı

ˆp x p p(1 p)/n. Ancak anakütle oranı p bilinmediğinden bu ilişki doğrudan kullanılamaz.

ˆp x p p(1 p)/n. Ancak anakütle oranı p bilinmediğinden bu ilişki doğrudan kullanılamaz. YTÜ-İktisat İstatistik II Aralık Tahmii II 1 ANAKÜTLE ORANININ (p GÜVEN ARALIKLARI (BÜYÜK ÖRNEKLEMLERDE Her birii başarı olasılığı p ola birbiride bağımsız Beroulli deemeside öreklemdeki başarı oraıı ˆp

Detaylı

SBE 601 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ, ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ

SBE 601 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ, ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ SBE 601 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ, ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN SAPTANMASI ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ Prof. Dr. Ergu Karaağaoğlu H.Ü. Tıp Fakültesi Biyoistatistik ABD ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN SAPTANMASI

Detaylı

Dr. AKIN PALA. Damızlık Değeri, genotipik değer, allel frekansları. Damızlık değeri hesabı. Damızlık değeri hesabı. Damızlık değeri hesabı

Dr. AKIN PALA. Damızlık Değeri, genotipik değer, allel frekansları. Damızlık değeri hesabı. Damızlık değeri hesabı. Damızlık değeri hesabı Damızlık Değeri, geotipik değer, allel frekasları Aki Pala, aki@comu.edu.tr ttp://members.comu.edu.tr/aki/ Damızlık değeri esabı µ Ökkeş =800 gr gülük calı ağırlık Sürü A Sürü µ Döller µ 500gr 700 DD esabı

Detaylı

KOMBİNASYON: ve r birer pozitif doğal sayı olmak üzere r olsu. farklı elemaı r elemalı alt kümelerii sayısıa i r 2. Örek:! C(,r) = r!. r! li kombiasyou deir ve gösterilir. C(,r) = r P(,r)! = = r r! r!.

Detaylı

1/ 8 DEĞERLENDİRMENİN YAPILDIĞI TARİH OFİS/BÜRO GEÇERLİLİK TARİHİ. Hayır. Evet

1/ 8 DEĞERLENDİRMENİN YAPILDIĞI TARİH OFİS/BÜRO GEÇERLİLİK TARİHİ. Hayır. Evet OFİS/BÜRO Uvaı: Adresi: DEĞERLENDİRMENİN YAPILDIĞI TARİH GEÇERLİLİK TARİHİ Kou Başlığı )ei kaya veya düşeyi öleyeek şekilde uygu alzee ile kaplaıştır ve iç zeiler düzenli olarak kontrol edilmektedir. Zeminde

Detaylı

32. Kardinal Say lar, Tan m ve lk Özellikler

32. Kardinal Say lar, Tan m ve lk Özellikler 32. Kardial Say lar, Ta ve l Özelliler Her üei iyis ralaabilece ii a tla flt (Teore 24.1). Özel iyis ral üeler ola ordialleri de Bölü 10 da ta la flt. Ordiallerde iyis ralaa iliflisiyle verilir, yai bir

Detaylı

İSTATİSTİKSEL TAHMİN. Prof. Dr. Levent ŞENYAY VIII - 1 İSTATİSTİK II

İSTATİSTİKSEL TAHMİN. Prof. Dr. Levent ŞENYAY VIII - 1 İSTATİSTİK II 8 İSTATİSTİKSEL TAHMİN 8.. İstatistiksel tahmileyiciler 8.. Tahmileyicileri Öellikleri 8... Sapmasılık 8... Miimum Varyaslılık 8..3. Etkilik 8.3. Aralık Tahmii 8.4. Tchebysheff teoremi Prof. Dr. Levet

Detaylı

www.kariyerakademi.com.tr

www.kariyerakademi.com.tr T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ risk almayın önlem alın AMAÇ YÜKÜMLÜLÜK Bu kontrol listesi, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Detaylı

limiti reel sayı Sonuç:

limiti reel sayı Sonuç: 6 TÜREV MAT Bara Yücel Taı: a, br veriliş ols. olak üzere : a, b R oksiyo ab, içi li liiti reel sayı ise, b liit değerie oksiyo oktasıdaki türevi deir ve d dy, ya da biçiide gösterilir. d d Ba göre, li

Detaylı

AĞIRLIK MERKEZİ. G G G G Kare levha dairesel levha çubuk silindir

AĞIRLIK MERKEZİ. G G G G Kare levha dairesel levha çubuk silindir AĞIRLIK MERKEZİ Bir cise etki eden yerçekii kuvvetine Ağırlık denir. Ağırlık vektörel bir büyüklüktür. Yere dik bir kuvvet olup uzantısı yerin erkezinden geçer. Cisin coğrafi konuuna ve yerden yüksekliğine

Detaylı

ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ

ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME VE İSTATİSTİKSEL YORUMLAMA TAHMİNLEME SÜRECİ VE YORUMLAMA SÜRECİ ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ ÖRNEKLEME VE ÖRNEKLEME ÖRNEKLEME DAĞILIMLARI VE ÖRNEKLEME DAĞILIMLARI Yorumlama

Detaylı

ÖzelKredi. İsteklerinize daha kolay ulaşmanız için

ÖzelKredi. İsteklerinize daha kolay ulaşmanız için ÖzelKredi İstekleriize daha kolay ulaşmaız içi Yei özgürlükler keşfedi. Sizi içi öemli olaları gerçekleştiri. Hayalleriizi süsleye yei bir arabaya yei mobilyalara kavuşmak mı istiyorsuuz? Veya özel güler

Detaylı

KOMPOZİT MALZEMELERİN SÜRÜNME DAVRANIŞININ SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ

KOMPOZİT MALZEMELERİN SÜRÜNME DAVRANIŞININ SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING OLLEGE MÜHENDİ SLİ K BİL İ MLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SIENES YIL İLT SAYI SAYFA : 2004 : 0 : : 59-66 KOMPOZİT

Detaylı

SU KAYNAKLARI EKONOMİSİ TEMEL KAVRAMLARI Su kaynakları geliştirmesinin planlanmasında çeşitli alternatif projelerin ekonomik yönden birbirleriyle

SU KAYNAKLARI EKONOMİSİ TEMEL KAVRAMLARI Su kaynakları geliştirmesinin planlanmasında çeşitli alternatif projelerin ekonomik yönden birbirleriyle SU KYNKLRI EKONOMİSİ TEMEL KVRMLRI Su kayakları geliştirmesii plalamasıda çeşitli alteratif projeleri ekoomik yöde birbirleriyle karşılaştırılmaları esastır. Mühedis öerdiği projei tekik yöde tutarlı olduğu

Detaylı

B233TR MINI-MFE YEKPARE KARBÜR DÜZ AĞIZLI MATKAP UÇLARI GENIŞ UYGULAMA ARALIĞI YÜKSEK VERIM

B233TR MINI-MFE YEKPARE KARBÜR DÜZ AĞIZLI MATKAP UÇLARI GENIŞ UYGULAMA ARALIĞI YÜKSEK VERIM MINI- YEKPARE KARBÜR DÜZ AĞIZLI MATKAP UÇLARI GENIŞ UYGULAMA ARALIĞI YÜKSEK VERIM 2018.10 B233TR MINI- KÜÇÜK ÇAPLI YEKPARE KARBÜR DÜZ AĞIZLI MATKAP UÇLARI DC 0,75 MM - DC 2,95 MM BENZERSİZ KESKİNLİKDE

Detaylı

HİDROLİK KARALI AÇIK KANAL HİDROLİĞİ PROBLEMLER 2

HİDROLİK KARALI AÇIK KANAL HİDROLİĞİ PROBLEMLER 2 HİDOLİK KLI ÇIK KNL HİDOLİĞİ OBLEMLE.) Beto yzeyli ir kaalı ortasıa koulacak ola ice ir etoare perde kaalda geçe deiyi yzde kaç değiştirir? (Muso vd. 998 Fudeetals of Fluid Mechaics) erdesiz duru: + /

Detaylı

SAYILAR DERS NOTLARI Bölüm 1 / 3 SAYILAR DERS NOTLARI KONU BASLIKLARI:

SAYILAR DERS NOTLARI Bölüm 1 / 3 SAYILAR DERS NOTLARI KONU BASLIKLARI: www.testhae.com SAYILAR DERS NOTLARI Bölüm / 3 SAYILAR DERS NOTLARI KONU BASLIKLARI: -RAKAM -SAYI -DOGAL SAYILAR -SAYMA SAYILARI -ÇFT DOGAL SAYILAR -TEK DOGAL SAYILAR -ARDISIK DOGAL SAYILAR -ARDISIK ILK

Detaylı

İstatistik Nedir? Sistem-Model Kavramı

İstatistik Nedir? Sistem-Model Kavramı İstatistik Nedir? İstatistik rasgelelik içere olaylar, süreçler, sistemler hakkıda modeller kurmada, gözlemlere dayaarak bu modelleri geçerliğii sıamada ve bu modellerde souç çıkarmada gerekli bazı bilgi

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. BÖÜM A DAGAARI MDE SRU - 1 DEİ SRUARIN ÇÖZÜMERİ 1. 5. T x x x uvvet vektörüü degede uzaklaşa ucu ile hız vektörüü ları çakışık olalıdır. Bua göre şeklide. Dal ga la rı ge li ği de ge ok ta sı a ola

Detaylı

Atom Kavramının Tarihsel Gelişimi. Test 1 in Çözümleri. 1. n: yörünge numarası. Z: atom numarası. Yörünge yarıçapı; r n. = (0,53Å) n 2.

Atom Kavramının Tarihsel Gelişimi. Test 1 in Çözümleri. 1. n: yörünge numarası. Z: atom numarası. Yörünge yarıçapı; r n. = (0,53Å) n 2. 6 Atom Kavramıı Tarihsel Gelişimi Test i Çözümleri. : yörüge umarası : atom umarası Yörüge yarıçapı; r = (,5Å) Toplam eerji; E =,6 ev Açısal mometum; L = h r dir. Bohr atom modelie göre H atomuu. eerji

Detaylı

DÖNEM I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU Ders Kurulu Başkanı : Yrd.Doç.Dr. İsmail YILDIZ

DÖNEM I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU Ders Kurulu Başkanı : Yrd.Doç.Dr. İsmail YILDIZ DÖNEM I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU Ders Kurulu Başkaı : Yrd.Doç.Dr. İsmail YILDIZ ARAŞTIRMADA PLANLAMA VE ÇÖZÜMLEME (03-09 Ocak 014 Y.ÇELİK) Araştırma Süreci (The research

Detaylı

MEKANİK TESİSATTA EKONOMİK ANALİZ

MEKANİK TESİSATTA EKONOMİK ANALİZ MEKANİK TESİSATTA EKONOMİK ANALİZ Mustafa ÖZDEMİR İ. Cem PARMAKSIZOĞLU ÖZET Düya çapıda rekabeti ö plaa çıktığı bu gükü şartlarda, e gelişmiş ürüü, e kısa sürede, e ucuza üretmek veya ilk yatırım ve işletme

Detaylı

sorusu akla gelebilir. Örneğin, O noktasından A noktasına hareket, OA sembolü ile gösterilir

sorusu akla gelebilir. Örneğin, O noktasından A noktasına hareket, OA sembolü ile gösterilir BÖLÜM 1: VEKTÖRLER Vektörleri taımlamak içi iki yol vardır: uzayda oktalara karşılık gele bir koordiat sistemideki oktalar veya büyüklük ve yöü ola eseler. Bu kısımda, ede iki vektör taımıı buluduğu açıklaacak

Detaylı

TÜME VARIM Bu bölümde öce,kısaca tümevarım yötemii, sorada ÖYS de karşılamakta olduğumuz sembolüü ve sembolüü ele alacağız. A. TÜME VARIM YÖNTEMİ Tümevarım yötemii ifade etmede öce, öerme ve doğruluk kümesi

Detaylı