7. BÖLÜM DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "7. BÖLÜM DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER"

Transkript

1 7. BÖLÜM DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER

2 DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER Bir V ektör uzayıı bir başka W ektör uzayıa döüştüre foksiyolar şu şekilde gösterilir: : V W Burada kullaıla termioloji foksiyolarla ayıdır. Öreği, V ektör uzayıa foksiyouu taım kümesi deir. Eğer ektörü, V ektör uzayıı elemaı e w ektörü de W ektör uzayıı elemaı ise w w ektörü, foksiyou içi ektörüü görütüsüdür. V uzayıda taımlı tüm ektörlerie foksiyouu taım kümesi, w şeklide taımlamış w ektörlerie de görütü kümesi deir.

3 DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER

4 DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER Örek: taımlamıştır: de taımlı herhagi bir, a), b) w, ektörü içi : şu şekilde ektörüü görütü kümesii,, ektörüü taım kümesii buluuz.

5 DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER Çözüm: a), içi,,, 3,3 b) Eğer,,, olur. ise Bu deklem sistemii tek çözümü 3 e 4 taım kümesi 3,4 tür. tür. Bu durumda, i R deki

6 DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER aım: Doğrusal Döüşüm V e W birer ektör uzayı olmak üzere, : V W foksiyou aşağıdaki özellikleri her bir u e içi sağladığıda V ektör uzayıı W ektör uzayıa döüştüre bir doğrusal döüşümü taımlar: a. (u+)=(u)+() b. (cu)=c(u), tüm c içi.

7 DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER (cu)=c(u) (u+)= (u)+() (u) u+ c(u) () u (u) u cu Yukarıdaki iki koşul birleştirilerek, (cu+d)=c(u)+d() şeklide doğrusal olma koşulu olarak ifade edilebilir.

8 DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER Örek:, ektörlere u ekleye bir döüşüm olsu. Bu döüşüm doğrusal mıdır? Çözüm: (u)=u+ u ()=+ u olup, V uzayıda e W uzayıda (u+)= u++ u (u)+ ()= u+ u + + u olur e doğrusallık şartı sağlamaz.

9 Sıfır Döüşü-Biri Döüşü eorem: İki ektör uzayı V e W içi, : V W döüşümü aşağıdaki gibi taımlamıştır:, tüm V içi Bu durumda bir doğrusal döüşümdür e sıfır döüşümü olarak adladırılır. eorem: Bir ektör uzayı V içi : V V döüşümü aşağıdaki gibi taımlamıştır:, tüm V içi Bu durumda bir doğrusal döüşümdür e V uzayıı birim döüşümü olarak adladırılır

10 DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER Doğrusal Döüşümü Özellikleri: : V W e u ile, V de taımlı birer ektör olmak üzere, doğrusal döüşüm şu özellikleri sağlamaktadır:. İspat:. ( ) ( ) İspat: 3. u u İspat: u u u 4. Eğer c c c ise, c c c

11 Bir Matris ile aılaa Doğrusal Döüşü Bir A matrisi, bir x ektörüyle çarpıldığıda bu işlem x i bir başka ektör Ax e döüştürür. İşlemi girdisi x ektörü, çıktısı Ax ektörüdür. Bu döüşüm işlemii matığı foksiyolarla ayıdır. Fakat burada amaç tüm x ektörlerideki değişimi görmektir. Her bir x ektörü, A matrisi ile çarpılarak aslıda x ektörüü taımlı olduğu tüm uzay döüştürülmüş olur.

12 Bir Matris ile aılaa Doğrusal Döüşü Boyutlu m ola bir A matrisi ele alısı. Aşağıdaki gibi taımlaa bir foksiyou, de A m e bir doğrusal döüşümdür. Burada m boyutlu bir matrisle çarpım kuralı dikkate alıarak uzayıdaki ektörler boyutlu, m boyutlu ektörlerle temsil edilmektedir. m uzayıdaki ektörler de m boyutlu sıfır matrisi de m e sıfır döüşümüü, boyutlu birim matris de de e birim döüşümü taımlamaktadır.

13 Bir Matris ile aılaa Doğrusal Döüşü u a a a m a a a mm u a a a m a a am m u a a a a a a m m m m m R de bir ektör R de bir ektör

14 Bir Matris ile aılaa Doğrusal Döüşü ya da u a a a m u a a a m m m u a a a m m Burada u i ler j leri doğrusal birer foksiyolarıdır.

15 DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER eorem: Bir A matrisii boyutu m olmak üzere, erile bir ektörü içi, A A şeklide taımlaa bir döüşümü de m e taımlı bir doğrusal döüşümdür.

16 DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER İspat: u, e c bir skaler olmak üzere, matris çarpımları ile ilgili özellikler kullaılarak; e olur. u u u u A A A u A u A u c c c u c

17 DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER Örek: Bir doğrusal döüşüm m :, A şeklide taımlamıştır. Bua göre aşağıdaki matrisler içi doğrusal döüşümü boyutlarıı buluuz. a) A 3 b) 4 3 A 5 c) A 3

18 DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER Çözüm: a) Matrisi boyutu 3 3 olduğu içi bu döüşüm u A 3 u 4 3 u 3 3 te 3 e taımlıdır. 3 R te bir ektör 3 R te bir ektör b)matrisi boyutu 3 olduğu içi bu döüşüm c)matrisi boyutu 4 olduğu içi bu döüşüm de 4 de 3 e taımlıdır. e taımlıdır.

19 BAZ DEĞİŞİMİ Her bir çalışmada hagi bazı kullaılacağıa dair bir seçim işlemi uygulaır. Baz değişimi temel olarak ektör koordiatlarıı, başka bir koordiat sistemie döüştürülmesi işlemidir. S,,..., kümesi V uzayı içi bir baz taımlıyorsa, bu uzaydaki her bir Eğer V ektörü, baz ektörler,,..., i doğrusal kombiasyou olarak şu şekilde c c c... İfade edilebileceği daha öce açıklamıştı.

20 BAZ DEĞİŞİMİ Burada s c c c katsayıları S bazıa göre ektörüü koordiatlarıdır. Eğer V uzayı boyutluysa, bu uzaydaki her bir adet doğrusal bağımsız ektör V uzayı içi bir baz taımlar. Öreği, uzayıda stadart bazlar, dir. Diğer bazlar bu koordiat sistemi referas alıarak belirleir.

21 Eğer F f,f bir ektörü F. f matrisii sütuları BAZ DEĞİŞİMİ uzayı içi bir baz taımlıyorsa, bu uzaydaki şeklide taımlaabilir. uzayıdaki bir diğer baz g,g ise ayı ektörü, bu baz ektörleri bir doğrusal kombiasyou olarak yazılabilir. Baz değiştiği içi koordiarlar da değişecektir. Yei koordiat ektörü g ise, G. g şeklide yazılabilir. Souç olarak, F. f G. g eşitliğii geçerli olduğu görülebilir. uzayı içi taımlaa bu ifadeler, F f,..., f baz ektörleri içere boyutlu matris e f ise boyutlu koordiat ektörleri olmak üzere, uzayı içi geelleebilir.

22 BAZ DEĞİŞİMİ Herhagi bir baza ait ektörler, bir diğer baza ait baz ektörleri doğrusal kombiasyou olarak yazılabilir. Öreği, g,g bazıdaki ektörleri doğrusal kombiasyou olarak, g g af bf cf df yazılabilir. Bu deklem sistemi G F. P ile taımlaır e P matrisi P a b c d F bazıda G bazıa geçiş matrisidir e baz değişim matrisi olarak adladırılır.

23 BAZ DEĞİŞİMİ g g g g g g f f f f a b c d af af bf bf cf cf df df g g Burada P matrisi tersi alıabilir bir matris olduğuda, G bazıda F bazıa geçiş ise, F G. P eşitliği ile taımlaır. Burada P matrisi G bazıda F bazıa geçişte kullaıla baz değişim matrisidir. Bu matris içi P F. G eşitliği de geçerlidir.

24 BAZ DEĞİŞİMİ Eğer bazlar arasıdaki geçişi sağlaya baz değişim matrisi biliiyor ise, bu baz yapıları ile ilgili bilimek istee her şey elde edilebilir. Bir ektörüü F bazıdaki f koordiatlarıı bilidiği arsayılsı, F. f G.P. f G. g Koordiat ektörleri eşsiz olduğuda, g P. f eşitliği elde edilebilir. Eğer P matrisi F bazıda G bazıa geçişi sağlıyor ise P matrisi, koordiatları f de g ye değiştirir. ekil olmaya herhagi bir P matrisi içi aşağıdaki eşitlikler geçerlidir. F. f F.P.P. f G. g

25 BAZ DEĞİŞİMİ Elde edile souçlar stadart baz ile de uyumludur. Öreği stadart baz e,e ele alıdığıda, içi E e e, I e I. olduğu görülebilir. Diğer bir ifade ile stadart bazda bir geçiş yapıldığıda F I. P f,f bazıa yazılabilir. Diğer bir deyişle baz değişim matrisi, F matrisii kedisidir.

26 OROGONAL VE ORANORMAL Boyutu ola e MARİSLER uzayıda taımlı bir θ g... g matrisii sütuları bu uzay içi bir ortogoal baz g, g,..., g olsu. Bu durumda, θ g g θ g g... g D olur. Burada D köşege bir matristir. Çükü g i g j g.g i j d ij olup. Burada dij elemaları d ij di i j i j ile taımlamıştır.

27 OROGONAL VE ORANORMAL MARİSLER Eğer q, q,..., q kümesi ortaormal ektörlerde oluşmuş ise ortaormal ektörler daima bağımsız oldukları içi. ortaormal bir baz taımlar. Her hagi bir Q matrisii sütuları bu ortaormal baz ektörlerde, Q q... oluşmuş ise bu tür matrislere ortaormal matrisler deir. Sütuları ortaormal ola matrisler, üçgesel, köşege, simetrik, echelo e izdüşüm matrisleri gibi öemli bir matris sııfıdır. Bu sııfa gire matrisler, q Q Q I eşitliği geçerlidir. Kare ortaormal matrislere, ortogoal matris deir. Eğer Q matrisi kare matris ise, Q Q I eşitliği Q Q olduğu alamıa gelmektedir.

28 OROGONAL VE ORANORMAL MARİSLER aım: Bir kare matris Q içi Q Q eşitliği sağlaıyorsa, bu Q matrisie ortogoal matris deir.

29 Öreği, Q ise Q olur. Bu iki matris de ortogoal matrislerdir e iç çarpımları birim matrise eşittir. Ortogoal matrislere bir diğer örek cos si si cos Q matrisidir. OROGONAL VE ORANORMAL MARİSLER

30 OROGONAL VE ORANORMAL MARİSLER Eğer Q matrisi ortogoalse, bu Q matrisii sütuları uzayı içi bir ortaormal baz taımlar. Eğer Q matrisi ortogoalse (ki bu ayı zamada Q matrisie eşittir), Q matrisii satırları uzayı içi bir ortaormal baz taımlar. Eğer Q e F matrisleri ayı boyuta sahip e ortogoal matris ise, Q.F matrisi de ortogoaldir. det Q dir. Eğer Q matrisi ortogoalse, Eğer Q e F matrisleri iki ortaormal baza karşılık gele ortogoal matrisler iseler, F Q. P eşitliği geçerlidir. Burada P matrisi, Q matriside F matrisie baz değişimi matrisidir e ortogoaldir.

31 OROGONAL İZDÜŞÜM İki boyutlu uzayda w ektörü ile belirlee bir doğru e bir ektörü ele alısı. Eğer ektörü olmasaydı w ektörü bir boyutlu uzayda taımlı olacaktı ε w Problem w ektörü üzeride ektörüe e yakı oktaı(ektörü) belirlemesidir. Şekilde de görülebileceği üzere, bu okta i ile belirtilmiştir e bu okta ektörüde w ektörüe idirile dik doğruu kesişimide yer alır. İlgileile i ektörüü bulmak içi trigoometri ya da kalkülüs kullaılabilir. Fakat e kolayı doğrusal cebri kullamaktır. i i ektörü w ektörü üzeride yer aldığı içi c olmak üzere, i cw yazılabilir.

32 OROGONAL İZDÜŞÜM Ayrıca şekilde görülebileceği üzere w ektörüe dik olduğuda okta çarpımları, w ε i olup ε ektörü w i w cw cw w w c w w w c bir skaler olduğu içi, i wc w w w w izdüşüm ektörü elde edilir. Burada i u, bazı, u, bazı içi ortogoal bir bazdır.

33 OROGONAL İZDÜŞÜM Bu işlem ortogoal parçalama (ayrışım) olarak adladırılır. Burada u e i ortogoal ektörleri kullaılarak 3 ektör uzayı içi i i u,, u ile taımlaa bir ortogoal baz elde edilebilir. uzayıda taımlı izdüşümler ayı zamada bir doğrusal döüşümdür.

34 aım: olsu. a izd a OROGONAL İZDÜŞÜM de taımlı bir ektör olmak üzere, a. b b a a b içi. izd a : doğrusal bir döüşümdür. Çükü bir başka w ektörü e c skaleri içi, b w b w e izd cb c izd b izd izd izd a a a a a olur.. Her hagi bir b ektörü içi izdüşüm oktaları a ektörü e a ektörüe dik ola ektörleri toplamı olarak yazılabilir. b izda b b izda b Burada bizd b e a izd a b birbirie diktir.

35 eorem: OROGONAL İZDÜŞÜM uzayıı bir alt uzayı ola W içi bir baz baz ektörlerde oluşa k boyutlu bir A matrisi, A a a a k a,,a k olsu. Sütu ektörleri ise W alt uzayı üzerie izdüşüm matrisi A A A A şeklide taımlaır. Burada izdüşüm matrisi H ile taımlaırsa, H : k doğrusal döüşümü gerçekleşir.

36 İspat: OROGONAL İZDÜŞÜM Sütuları doğrusal bağımsız ola k bir boyutlu A matrisi ele alısı. Bu durumda boyutu kk ola A A matrisii tersi alıabilir. Bu ifadei doğruluğuu kaıtlaabilmesi içi A matrisi ile belirlee A : k döüşümü ele alısı. A matrisii sütuları doğrusal bağımsız oldukları içi bu döüşüm birebirdir. Ayrıca A matrisii boş uzayı A matrisii satır uzayıa dik olduğuda A matrisii sütu uzayıa diktir. Souç olarak alıabilir bir matristir. k k A A: birebirdir e A A tersi Şimdi A matrisii sütu uzayı içi izdüşüm matrisi hesaplaılabilir. W alt uzayıdaki herhagi bir ektör bu alt uzayı bazıı taımlaya A matrisii sütularıı doğrusal bir kombiasyoudur:

37 OROGONAL İZDÜŞÜM x a x a x a k k A matrisii sütularıı taımladığı baza göre koordiatlar dikkate alıarak bu ektör; x x x k şeklide taımlı olup x a x a x a Ax k k eşitliği yazılabilir. W alt uzayıda taımlı bu x ektörleri izdüşüm ektörleridir. uzayıda erile bir ektörü içi, x p ektörü W alt uzayıda ektörüü izdüşüm ektörü olsu.

38 OROGONAL İZDÜŞÜM Diğer bir ifadeyle, izd W Ax p olup, araştırıla izdüşüm matrisi x p ektörü hesaplaarak buluur. W uzayıda ektörüü izdüşümü, izd W ektörü yardımı ile belirleebilir.

39 OROGONAL İZDÜŞÜM Bu ektör W uzayıdaki her bir w ektörüe diktir. w izd W uzayıda taımlaa her hagi bir ektörü A matrisii sütu uzayı ile gerçekleştirile izdüşümü W alt uzayıdadır e w Ax olmak üzere, herhagi bir x izdüşüm ektörü içi, Ax Ax tüm p k x içi taımlaabilir. İç çarpımlar matris formuda yazılırsa, Ax Ax x A Ax p p

40 e tekrar iç çarpımlar ciside, OROGONAL İZDÜŞÜM x. A Ax p olur. Bir başka deyişle p A Ax ektörü k uzayıda tüm x ektörlerie diktir. k uzayıda bu özelliklere sahip tek ektör, sıfır ektörüdür. Burada hareketle, A Ax p A A Ax p A A matrisii tersi alıabilir bir matris olduğu biliiyor. Bu bilgide hareketle, A A A xp

41 OROGONAL İZDÜŞÜM Araştırıla izdüşüm ektörü içi, Ax p olduğu buluur. A A A A Ax izd p w

42 OROGONAL İZDÜŞÜM Böylece W alt uzayı içi izdüşüm matrisi, H A A A A olur. İzdüşüm matrisleri boyutludur, rakları ise W alt uzayıı boyutua (burada k ile belirtilmiştir) eşittir e daima simetriktir. Herhagi bir izdüşüm matrisi H, şu özellikleri sağlamaktadır: H matrisi idempotettir. H H H matrisi simetriktir. Ayı zamada uzayıı herhagi bir alt uzayıda bu özellikleri sağlaya herhagi bir matris, izdüşüm matrisidir.

43 OROGONAL İZDÜŞÜM Souç. Eğer H matrisi W üzerie izdüşüm matrisi ise, W sütuuzayı H Souç. Her hagi bir simetrik idempotet matris H içi olduğuda ortogoal izdüşüm matrisi olarak adladırılır. Hx x Hx x H x x H Hx Hx x Hx Souç 3. Eğer H simetrik bir izdüşüm matrisi ise I-H matrisi Null(H) alt uzayı üzerie izdüşüm gerçekleştire simetrik bir izdüşüm matrisidir. uzayıı herhagi bir alt uzayıda bu özellikleri sağlaya herhagi bir matris, izdüşüm matrisidir.

44 OROGONAL İZDÜŞÜM: EKK YÖNEMİ uzayıda taımlı doğrusal bağımsız x,...,xk ektörleri ele alısı e X x,..., x k olsu. Bir başka deyişle X te bir baz taımlar. x,...,xk ektörleri uzayıı k-boyutlu alt uzayı uzayıda bir başka y ektörü icelesi. Verile bu y ektörüü X uzayıda ortogoal izdüşümü asıl buluabilir? Ya da ŷ olmak üzere tüm X uzayıa dik bir y yˆ ektörü buluabilir mi?

45 OROGONAL İZDÜŞÜM: EKK YÖNEMİ

46 OROGONAL İZDÜŞÜM: EKK YÖNEMİ Yukarıda belirtile ifade doğrusal cebir dilide yazılırsa, y y z ˆ, tüm z X içi Aslıda y yˆ ektörüü x,...,xk ektörlerie dik olduğuu bilimesi yukarıdaki koşulu sağladığıı gösterir. Skaler çarpımlarla ifade edilirse, y yˆ x i, tüm i,,..., k içi () Bu koşulda her bir x i ektörü içi k adet skaler çarpım yapılmalıdır. Belirtile bu k adet işlemi tek tek yapmak yerie x i ektörlerii sütularıda barıdıra X ektörü yazılabilir.

47 OROGONAL İZDÜŞÜM: EKK YÖNEMİ X x x... x k Her bir x i ektörüü x i olmak üzere adet koordiatı ardır. Bu yüzde X matrisi k boyutludur. Bu bilgilere göre () koşulu düzeleirse, ya da X y yˆ X y X yˆ () yazılabilir.

48 OROGONAL İZDÜŞÜM: EKK YÖNEMİ Oluşturulmak istee izdüşüm ektörü ŷ i X uzayıda taımlı olması gerekmektedir. Buu alamı, ŷ ektörü x,...,xk ektörlerii kapsaya uzayda bulumaktadır. Bir başka deyişle, yˆ b x bx... b k x k b X b bk Xβ Burada β, k-boyutlu bir sütu ektörüdür. Verile bu eşitlik () olu deklemde yerie koulursa, X y X Xβ (3) Eğer β ektörü biliiyorsa, ŷ ektörü de buluabilir. (3) olu eşitlikte β ektörü içi çözüm buluabilmesi içi k k boyutlu X X matrisii tersii alıması gerekir.

49 OROGONAL İZDÜŞÜM: EKK YÖNEMİ X X X y β (4) Bu işlemlerde sora izdüşüm ektörü ŷ buluabilir. yˆ Xβ olmak üzere, (4) olu eşitliği her iki tarafı da X matrisi ile çarpılırsa, X olur. Burada X X X y Xβ yˆ H X X X X matrisie X alt uzayı içi izdüşüm matrisi deir. İzdüşüm matrisi H, alt uzay X te bir y ektörü içi Hy yˆ şeklide bir foksiyo taımlar. Yukarıda belirtile izdüşüm matrisii ar olabilmesi içi X X matrisii tersii alıabilir olması gerekir.

50 GRAM-SCHMİD YÖNEMİ Doğrusal cebir hesaplamalarıda ortaormal baz ya da ortaormal sütuları ola matrislerle çalışmak işlemleri oldukça kolaylaştırır. Gram-Schmidt yaklaşımıda, herhagi bir baz ortaormal bir baza döüştürülerek, orijial bazı türettiği uzay türetilir.

51 GRAM-SCHMİD YÖNEMİ Ortogoal bir baz ile çalışmak çoğu zama hesaplamaları oldukça kolaylaştırır. Boyutu ola bir ektör uzayı V içi erile bir baz,..., kümesi içi Gram-Schmidt yötemiyle oluşturula ortaormal baz q,...,q şu adımlarla elde edilir:

52 GRAM-SCHMİD YÖNEMİ.adım: g olsu.adım:, ) ( g g g g w izd dir. Burada g ektörü W uzayıı türetmekte e ) ( w izd de ektörüü W uzayıdaki dik izdüşümüdür. 3.adım: ,, ) ( g g g g g g g w izd dir. Burada g e g ektörü W uzayıı türetmektedir. 4.adım: ,,, ) ( 3 g g g g g g g g g g w izd dir. Burada g, g e 3 g ektörü W 3 uzayıı türetmektedir.

53 GRAM-SCHMİD YÖNEMİ Bu işlemler g ektörüe kadar deam ettirilir. Böylece V uzayıda adet doğrusal bağımsız ektörde oluşa g,...,g kümesi, bu V uzayı içi ortogoal bir baz taımlar. Bir ektör uzayı V içi ortaormal baz oluşturulmak isteirse, Gram-Schmidt yötemiyle ortogoal bir baz elde edilir. Daha sora elde edile bu bazdaki her bir ektör ormalize edilerek ortaormal baz oluşturulur. q i g g i i Bazı ektör uzaylarıda ortaormal bazları elde edilmesi oldukça zordur. Gram-Schmidt yötemi herhagi bir ektör uzayı içi ortaormal bir bazı asıl buluabileceğii gösterir.

54 GRAM-SCHMİD YÖNEMİ

55 QR AYRIŞIMI QR ayrışımı (ya da QR faktörizasyou), bir A matrisii, bir ortogoal matris ile bir üst üçge matrise ayrıştırmaktır. QR ayrışımı kare matrislere uygulaabildiği gibi dikdörtgematrislere de uygulaabilir. Bu yaklaşım boyutlu bir doğrusal deklem sistemii çözümüde kullaılabileceği gibi e küçük kareler yötemide olduğu gibi aşırı belirlemiş, m e m, sistemleri çözümüde de kullaılabilir. Bu çarpalara ayırma yötemi bir matrisi tüm özdeğer e özektörlerii bulumasıda da kullaılabilir.eğer A matrisi adet bağımsız sütu ektörüe sahip ise Q matrisii ilk sütuu A matrisii sütu uzayı içi ortaormal baz taımlaya ektörlerde oluşur.bir QR ayrışımıda boyutu ola bir A kare matrisi, A QR şeklide ayrıştırılır. Burada Q boyutu ola ortogoal bir matris e R ise boyutu, tersi alıabilir e köşege elemaları pozitif ola bir üst üçge matrisidir. Eğer A tekil olmaya bir matris ise, bu ayrışım eşsizdir.

56 QR AYRIŞIMI Eğer A matrisi, m olmak üzere, m boyutlu dikdörtge bir matris ise QR ayrışımıyla ilgili iki farklı yaklaşım şu şekildedir:. İdirgemiş ayrışım: A QR A matrisii boyutu m, Q matrisii boyutu m e R matrisii boyutu. am ayrışım: A Qˆ Rˆ R Q Q Q R A matrisii boyutu m. Qˆ matrisii boyutu m m olup alt matrislerii boyutu Q içi m e Q içi m (m-) olup Rˆ matrisii boyutu m ile taımlamıştır. Alt matrisleri ise R içi boyut olup üst üçge matristir. matrisi ise boyutu (m-) ola bir sıfır matrisidir.

57 QR AYRIŞIMI İdirgemiş QR Ayrışımı: Boyutu m ola bir A matrisi içi A QR m olmak üzere, A matrisii daraltılmış QR ayrışımı şeklidedir. Burada Q matrisi boyutu m e sütuları ortaormal ola bir matris, R boyutu ola, i=,, içi r koşuluu sağlaya bir üst üçge matristir. ii Q matrisi, A matrisii sütu uzayı, rage(a), içi ortaormal bir baz oluşturur diğer bir deyişle A matrisii sütuları Q matrisii sütularıı doğrusal kombiasyolarıdır. Aslıda A matrisii sütu uzayı ile Q matrisii sütu uzayı birbirie dektir. Her hagi bir matrisi sütu uzayı o matrisi görütü kümesii (rage) taımladığıda rage(a)= rage(q) yazılabilir. Bu eşitlik herhagi bir y ektörü içi Ax QRx Qyeşitliği sağladığıda geçerlidir. Böylece rage A rage Qolur. R bir rage ifadesi AR Q üst üçge matrisi e köşege elemaları pozitif olduğu içi Q rage A yazılabildiğide geçerlidir. Böylece herhagi bir y ektörü içi Qx AR x Ay eşitliği geçerlidir.

58 QR AYRIŞIMI eorem: Boyutu m ola bir A matrisi içi m olmak üzere, A matrisii bir QR ayrışımı ardır e eğer A matrisi tam raklıysa, rak(a)= ise, A QR idirgemiş ayrışımı r içi eşsizdir ii QR ayrışımıı hesaplayabilmek içi bir çok yötem ardır. Bu yötemlerde biri yukarıda açıklaa Gram-Schmidt metodudur. Bir QR ayrışımıı elde edilmeside kullaılabilecek yötemlerde biri Gram-Schmidt yötemidir. Aşağıda idirgemiş QR ayrışımıı Gram-Schmidt yötemi ile asıl elde edilebileceği açıklamıştır. Bir m boyutlu A matrisi, olsu A a, a,, a

59 Bu matrisi sütu ektörlerii taımladığı uzayı Gram-Schmidt yötemi ile elde edile ortaormal bazı q,...,q ise QR ayrışımı, QR.q a.q a.q a.q a.q a.q a q q a a a A,...,,,, şeklide taımlaır. QR AYRIŞIMI

60 QR AYRIŞIMI Gerçekte R matrisi 3 içi, a.q R a.q a.q 3 a a a.q.q.q 3 a a a q.q.q 3 şeklidedir. Fakat a e q, a e q 3, a e q 3 ektörleri Gram-Schmidt yötemide bir birie dik olarak seçildikleri içi iç çarpımları sıfır değerii alır. Bu işlem i j olmak üzere a i.q j soucuu erir. i,, e j,, içi a i.q j iç çarpımlarıda

61 ORANORMAL BAZ İÇİN İZDÜŞÜM uzayıı bir alt uzayı W olsu. Bu V uzayıda taımlı ortogoal izdüşüm matrisii bulabilmek içi şu adımlar izlemelidir:. V uzayı içi,,..., k gibi bir baz belirleir.. Belirlee i bazı, Gram-Schmidt metoduyla qi ortaormal bazıa döüştürülür. 3. Souçta elde edilecek ola izdüşüm matrisi Q q i q i şeklidedir. Burada bir sütu ektörü ile satır ektörü çarpılarak boyutlu bir matris elde edilir. Yukarıda belirtile. e 3. adımlar (bir baz belirledikte sora) birlikte değerledirilebilir.

62 ORANORMAL BAZ İÇİN İZDÜŞÜM W uzayı içi ortaormal olmaya bazlar w, w,..., w k olsu. Bu W uzayıı ayı zamada ortaormal bazları da mecuttur. Bu bazlar da u, u,..., u k olsu. Sütuları u i ektörleride oluşa Q matrisi ele alısı. Q u u u k u i ektörlerii ortaormal olabilmeleri içi Q Q Im koşulu sağlamalıdır. R u olmak üzere, A QRyazılabilir. Burada R matrisi tersi alıabilir m m j ij boyutlu bir matristir. i

63 ORANORMAL BAZ İÇİN İZDÜŞÜM Bu bilgiler birlikte değerledirildiğide, H A A A A QR QR QRQR Q QR R Q QR R ( Q Q I ) QR R QRR R R Q R R Q QQ

64 ORANORMAL BAZ İÇİN İZDÜŞÜM Souç olarak, Q matrisii sütuları W alt uzayıdaki ortaormal bazlarda oluşuyorsa, H QQ matrisi W uzayı içi ortogoal izdüşüm matrisidir. Not: R R R R formülü kullaılmada öce R e R matrislerii terslerii alıabilir olduğu belirlemelidir.

65 YANSIMALAR Bir yasıma işlemide uzuluk e açı ayı kalırke, yö değişmektedir. Bir matrisi izdüşümü biliiyorsa, yasımasıı bulmak oldukça kolaydır. Orijide geçe bir W düzlemi ele alısı e bu düzlemde geçe bir ektörüü yasıması bulumak istesi.

66 YANSIMALAR W düzlemie dik ola birim ektör u ile gösterilsi. Belirtile u e ektörleri birer sütu ektörüdür. ektörüü u ektörüe göre izdüşümü, ˆ izd u u u u u Eğer u ektörü birim ektör olarak seçilirse, u u u. u olur. Böylece, ˆ izd u uu olur.

67 YANSIMALAR ektörüü W düzlemideki yasıması edir? yas W ektörü, ektörüe göre W düzlemii diğer tarafıda, ektörüü W düzlemie ola uzaklığıyla ayı uzaklıkta mı yer almaktadır e ayı izdüşüme mi sahiptir? Bu soruları ceapları içi yukarıdaki şekle bakılmalıdır. ektörü ile yasıması arasıdaki mesafe, tam olarak ektörü ile W düzlemi arasıdaki mesafei iki katıdır e ektörü ile yasıması W düzlemie diktir. ektörü ile yasıması arasıdaki fark, ektörüü izdüşümü ile W düzlemie dik ola u birim ektörü arasıdaki farkı iki katıdır. Bu bilgilere göre, yas uu W yazılabilir. W uu I uu I uu yas

68 YANSIMALAR Burada H I uu W matrisie W düzlemie göre yasıma matrisi deir. W düzlemide ektörüü izdüşümü, ektörü ile yasıması arasıdaki mesafei orta oktasıdır. izd W yas W ya da yas izd W W

69 EKSENLERİN DÖNDÜRÜLMESİ Elemaları reel sayılar ola e R R eşitliğii (ya da bua eş olarak boyutuu ola I birim matrisi içi matrisi ele alısı. det RR I RR I ) sağlaya, reel ortogoal bir matris ola R eşitliğii determiatı içi det R detr R bilgiside yola çıkarak detr ya da detr e olur. Boyutu e determiatı ola reel ortogoal matrisler özel ortogoal matrislerdir e boyutlu dödürme işlemii matris otasyouda gösterilmesii sağlar. Geellikle 3 boyutlu dödürme matrisleri, e birim ektörüü yaıda yer ala sabit bir eksee göre θ açısıyla saat yöüü tersie dödürmeyi temsil eder. Dödürme matrsileri, koordiat ekseleri sabit tutularak ektörler üzeride dödürülmüş ektörler üretir. Bua aktif döüşüm deir.

70 EKSENLERİN DÖNDÜRÜLMESİ Boyutu 3 3 Ola Dödürme Matrisii Özellikleri: x-y düzlemide, pozitif x ekseide saat yöüü tersie göre θ açısı kadar dödürme, boyutu ola özel ortogoal matris cos si si cos ile gösterilebilir.

71 EKSENLERİN DÖNDÜRÜLMESİ Şekil: İki boyutlu dödürme

72 EKSENLERİN DÖNDÜRÜLMESİ Orijial ekseleri koordiatları x-ekseie göre (,) e y-ekseie göre (,) dir. Uzulukları dir. Bua göre trigoometri bilgisi kullaılarak yei ekseleri koordiatları, eski ekseler ciside elde edilebilir.

73 EKSENLERİN DÖNDÜRÜLMESİ Böylece yei koordiatlar; x-eksei içi (cosθ, siθ) e y-eksei içi (-siθ, cosθ) olur.

74 EKSENLERİN DÖNDÜRÜLMESİ

75 EKSENLERİN DÖNDÜRÜLMESİ Yukarıda belirtile işlemleri sadeleştirilmiş hali erilmiştir. Dödürmede öce koordiatlar; x, y x, y, Dödürmede sora koordiatlar; R x, y, xcos,si y si, cos xcos, xsi ysi, ycos xcos ysi, xsi ycos

76 EKSENLERİN DÖNDÜRÜLMESİ

77 EKSENLERİN DÖNDÜRÜLMESİ a ' si a y si ' y b ' cos b x cos ' x ' ' x b a x x cos y si si c cos ' ' x d y ' ' c x si d y cos ' ' y c d y x si y cos x y x ' ' cos y si ' ' x si y cos x y cos si si x cos y ' ' A matrisi ortogoal matris olduğuda, A A A cos si si cos x y ' ' A x y

78 EKSENLERİN DÖNDÜRÜLMESİ Eğer dödürme 3 boyutlu ise, z ekseide saat yöüü tersie göre θ açısı kadar dödürme olarak ifade edilebilir. 3 boyutlu dödürme boyutu 3 3 ola özel ortogoal matris ile R cos si z, si cos olur. Elde edile bilgilerle 3 boyutlu dödürmeler ele alısı. Elemater 3 boyutlu dödürme matrisleri, üç eksede her birie göre ayrı ayrı dödürme yapabilmek içi oluşturulur. Öcelikle z-ekseie göre dödürme ele alısı. İki boyutlu dödürmede x e y ekseleri içi yapıla döüşümlere ek olarak, z-eksei içi birim döüşüm uygulamalıdır.

79 EKSENLERİN DÖNDÜRÜLMESİ z y x z y x z y x M cos si si cos ' ' '

80 EKSENLERİN DÖNDÜRÜLMESİ Şimdi de x-ekseie göre dödürme ele alısı. Bir öceki dödürme işlemi dikkate alıırsa, bu defa x-eksei sabit tutularak bezer işlemler yapılabilir.

81 EKSENLERİN DÖNDÜRÜLMESİ x z y x z y cos si si cos ' ' ' Verile bu deklem sistemi düzeleerek, z y x z y x z y x M cos si si cos ' ' ' elde edilir.

82 EKSENLERİN DÖNDÜRÜLMESİ Ayı işlemler y-ekseie göre dödürme içi de geçerlidir.

83 EKSENLERİN DÖNDÜRÜLMESİ y x z y x z cos si si cos ' ' ' z y x z y x z y x M cos si si cos ' ' ' Elde edile bu elemater matrisler, herhagi bir 3 boyutlu dödürme içi kullaılabilir. Geellikle dödürmeleri sıralaması omega(x), phi(y) e so olarak kapa(z) şeklidedir. Matris otasyouda, M M M M

84 EKSENLERİN DÖNDÜRÜLMESİ cos cos cos si si si si cos cos si cos si si cos cos si cos cos si cos si si cos si si si cos cos cos M

85 ÖLÇEKLEME Ölçekleme işlemi, ektörleri bir ölçek çarpaıyla tüm yölerde ayı şekilde geişletme ya da daraltma işlemidir. Uiform (isotropic) ölçekleme işlemii soucu orijial ektörle ayıdır. Öreği bir fotoğrafı büyütülmesi ya da küçültülmesi, model araba ya da uçak oluşturulması işlemleri birer uiform ölçeklemedir. Ölçekleme işlemii daha geel yapısı da her bir ekse içi farklı ölçek çarpalarıı kullaıldığı durumdur. Bua uifrom olmaya (aisotropic) ölçekleme deir. E az bir ölçek çarpaı diğerleride farklıdır. Buu özel bir durumu (tek bir yö içi) gerdirme (stretchig) dir. Uiform olmaya ölçekleme, eseleri şekillerii değiştirmektedir. Öreği bir kareyi, dikdörtgee ya da karei kearlarıı ölçekleme ekselerie paralel olmadığı durumda bir paralel keara çeirmektedir.

86 ÖLÇEKLEME Ölçek çarpaı hem uiform hem de uiform olmaya ölçekleme içi de büyük olduğuda, ölçekleme işlemie geişletme, da büyük fakat de küçük olduğuda da daraltma deir. Geel olarak ölçekleme işlemide, ölçekleme yölerii birbirie dik olmadığı durumlar da söz kousudur. Ayı zamada ölçek çarpalarıı ya da daha fazlaı sıfır olması (yasıma) e bir ya da daha fazla ölçek çarpaıı egatif olması (gerdirme işlemide - e göre yapıla ölçekleme bir yasımadır) durumları da söz kousudur.

87 ÖLÇEKLEME Ölçekleme işlemi bir doğrusal döüşümdür e bir ölçekleme matrisi ile gösterilir. Herhagi bir,..., ektörlerii p p,..., p oktalarıa göre ölçeklemesi, p p p p p p S p. işlemiyle gerçekleştirilir. Ölçekleme işlemi sadece e sadece ölçekleme çarpaları birbirie eşit olduklarıda uiform ölçeklemedir. Eğer biri hariç, diğer tüm ölçekleme çarpaları e eşitse yapıla işlem gerdirmedir. Ölçekleme çarpalarıı k... olduğu durumda ölçekleme işlemi bir yüzeyi k kadar artırırke hacim söz kousu olduğuda k 3 kadar artırır.

88 ÖLÇEKLEME Boyutu ola uzayıda, faktörü kadar yapıla uiform ölçekleme işlemi, ile skaler çarpımı ifade etmektedir. Her bir koordiat, ektörüü ilgili elemaıyla çarpılır. Doğrusal döüşümleri özel bir durumu olarak bu işlem, köşege elemaları ye eşit ola bir köşege matrisle çarpım olarak düşüülebilir( I ). Uiform olmaya ölçekleme, simetrik bir matris ile çarpım şeklide ifade edilebilir. Matrisi özdeğerleri ölçekleme çarpaı, ilgili özektörleri ise her bir ölçek çarpaıı uyguladığı ekselerdir. Ölçekleme çarpalarıı sıfırda farklı olduğu uiform ölçeklemede, ölçekleme çarpaıı işaretie bağlı olarak sıfırda farklı tüm ektörler ya yölerii korurular ya da yö değiştirirler. Uiform olmaya ölçeklemede ise sadece öz uzayda yer ala ektörleri yöleri değişmez.

89 ÖLÇEKLEME Homoje koordiatlar ile ölçekleme yapılırke, bir k... ektörüe göre ölçeklemede homoje koordiat ektörü ile döüşüm matrisi çarpılır. p p p p Homoje koordiatları so elemaı, diğer tüm elemaları paydası olarak düşüülerek ortak s çarpaı içi uiform ölçekleme, s p p p p s olur.

90 GENEL YORUMLAR Ortogoal bir Q matrisi, geometrik olarak ya bir ekse dödürmesii ya da bir yasımayı taımlar. Hagi işlemi geçerli odluğu, det Q u işareti ile belirleir. Eğer det det Q ise yasımadır. Q ise bu işlem, bir ekse dödürmesi, Q matrisi ortogoal sütulara sahip kare olmaya bir matris olduğuda QQ I olur. Buula birlikte QQ matrisi ortogoal bir izdüşüm gerçekleştirir. Geometrik olarak bir simetrik matris, stadart ekseleri dödürülmesi ya da yasıtılması ile elde edile, farklı doğrultularda farklı miktarlardaki ölçeklemeyi taımlar.

91 GENEL YORUMLAR Aslıda kuadratik formlarla çalışıldığıda, stadart elipsler e hiperboller üzeride ölçekleme e dödürme/yasıma işlemleriyle farklı kuadratik formlarla elipsler e hiperboller elde edilir. Bu işlemler, simetrik matrisleri geometrik karakterizasyoları ile mümküdür. boyutlu qx x, formu, q pozitif taımlı olduğuda bir elips e q taımsız olduğuda da hiperbol taımlar. Bu eğrileri temel ekseleri, farklı özdeğerlere karşılık gele özektörlerle belirleir.

6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYLARI

6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYLARI 6. BÖLÜM VEKTÖR LARI -BOYUTLU (ÖKLİT) I Taım: Eğer pozitif bir tam sayı ise sıralı -sayı, gerçel sayılar kümesideki adet sayıı (a 1, a 2,, a ) bir dizisidir. Tüm sıralı -sayılarıı kümesi -boyutlu uzay

Detaylı

6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYLARI

6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYLARI 6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYLARI -BOYUTLU (ÖKLİT) UZAYI Taım: Eğer pozitif bir tam sayı ise sıralı -sayı, gerçel sayılar kümesideki adet sayıı (a, a,, a ) bir dizisidir. Tüm sıralı -sayılarıı kümesi -boyutlu uzay

Detaylı

18.06 Professor Strang FİNAL 16 Mayıs 2005

18.06 Professor Strang FİNAL 16 Mayıs 2005 8.6 Professor Strag FİNAL 6 Mayıs 25 ( Pua) P,..., P R deki oktalar olsu. ( ai, ai2,..., a i) P i i koordiatlarıdır. Bütü P i oktasıı içere bir cx +... + cx = hiperdüzlemi bulmak istiyoruz. a) Bu hiperdüzlemi

Detaylı

REGRESYON DENKLEMİNİN HESAPLANMASI Basit Doğrusal Regresyon Basit doğrusal regresyon modeli: .. + n gözlem için matris gösterimi,. olarak verilir.

REGRESYON DENKLEMİNİN HESAPLANMASI Basit Doğrusal Regresyon Basit doğrusal regresyon modeli: .. + n gözlem için matris gösterimi,. olarak verilir. 203-204 Bahar REGRESYON DENKLEMİNİN HESAPLANMASI Basit Doğrusal Regresyo Basit doğrusal regresyo modeli: y i = β 0 + β x i + ε i Modeli matris gösterimi, y i = [ x i ] β 0 β + ε i şeklidedir. x y 2 gözlem

Detaylı

1. GRUPLAR. 2) Aşağıdaki kümelerin verilen işlem altında bir grup olup olmadığını belirleyiniz.

1. GRUPLAR. 2) Aşağıdaki kümelerin verilen işlem altında bir grup olup olmadığını belirleyiniz. Sorular ve Çözümleri 1. GRUPLAR 1) G bir grup olmak üzere aşağıdaki eşitlikleri gösteriiz. i) e G birim elema olmak üzere e 1 = e. ii) a G olmak üzere (a 1 ) 1 = a. iii) a 1, a 2,, a G içi (a 1 a 2 a )

Detaylı

7. BÖLÜM DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER

7. BÖLÜM DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER 7. BÖLÜM DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER DOĞRUSAL DÖNÜŞÜMLER Bir V ektör uzyıı bir bşk W ektör uzyı döüştüre foksiyolr şu şekilde gösterilir: : V W Burd kullıl termioloji foksiyolrl yıdır. Öreği, V ektör uzyı foksiyouu

Detaylı

BÖLÜM 3. ile gösterilir. m-boyutlu öklit kümesini tanımlayan m adet kümenin kartezyen (Catesian) çarpımı,

BÖLÜM 3. ile gösterilir. m-boyutlu öklit kümesini tanımlayan m adet kümenin kartezyen (Catesian) çarpımı, BÖLÜM 3 3. ÇOK DEĞİŞKENLİ REGRESYON İÇİN VEKTÖR VE MATRİS CEBRİ Bölüm de, doğrusal regresyo tek değişkeli basit model olarak ele alıarak açıklamıştı. Bölüm 4 de ise çok değişkeli (k değişkeli) model içi

Detaylı

POLİNOMLAR. reel sayılar ve n doğal sayı olmak üzere. n n. + polinomu kısaca ( ) 2 3 n. ifadeleri polinomun terimleri,

POLİNOMLAR. reel sayılar ve n doğal sayı olmak üzere. n n. + polinomu kısaca ( ) 2 3 n. ifadeleri polinomun terimleri, POLİNOMLAR Taım : a0, a, a,..., a, a reel sayılar ve doğal sayı olmak üzere P x = a x + a x +... + a x + a x + a biçimideki ifadelere x e bağlı reel katsayılı poliom (çok terimli) deir. 0 a 0 ax + a x

Detaylı

sorusu akla gelebilir. Örneğin, O noktasından A noktasına hareket, OA sembolü ile gösterilir

sorusu akla gelebilir. Örneğin, O noktasından A noktasına hareket, OA sembolü ile gösterilir BÖLÜM 1: VEKTÖRLER Vektörleri taımlamak içi iki yol vardır: uzayda oktalara karşılık gele bir koordiat sistemideki oktalar veya büyüklük ve yöü ola eseler. Bu kısımda, ede iki vektör taımıı buluduğu açıklaacak

Detaylı

v = ise v ye spacelike vektör,

v = ise v ye spacelike vektör, D.P.Ü. Fe Bilimleri Estitüsü 1. ayı Mayıs 6 emi-pozitif Ortogoal Matrisler içi Alteratif İi Yötem WO ALERNAIVE MEHOD FOR EMI-POIIVE OROGONAL MARICE B. BÜKCÜ* *Gaziosmapaşa Üiversitesi, Fe-Edebiyat Faültesi,

Detaylı

LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ-2

LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ-2 LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ SABİT NOKTA İTERASYONU YÖNTEMİ Bu yötemde çözüme gitmek içi f( olarak verile deklem =g( şeklie getirilir. Bir başlagıç değeri seçilir ve g ( ardışık

Detaylı

(3) Eğer f karmaşık değerli bir fonksiyon ise gerçel kısmı Ref Lebesgue. Ref f. (4) Genel karmaşık değerli bir fonksiyon için. (6.

(3) Eğer f karmaşık değerli bir fonksiyon ise gerçel kısmı Ref Lebesgue. Ref f. (4) Genel karmaşık değerli bir fonksiyon için. (6. Problemler 3 i Çözümleri Problemler 3 i Çözümleri Aşağıdaki özellikleri kaıtlamaızı ve buu yaıda daha fazla soyut kaıt vermeizi isteyeceğiz. h.h. eşitliğii ölçümü sıfır ola bir kümei tümleyei üzeride eşit

Detaylı

GİRİŞ. Daha karmaşık yapıda olan ve bu ders kapsamına girmeyen denklemler için örnekler ise;

GİRİŞ. Daha karmaşık yapıda olan ve bu ders kapsamına girmeyen denklemler için örnekler ise; GİİŞ Matematik bakış açısıyla doğrusal modelleri büyük bir avataı vardır. Doğrusal olmaya sistemleri matematiği aalitik yötemlerle oldukça zordur ve geellikle bir ümerik bir çözüm elde edebilmek içi bilgisayar

Detaylı

BAĞINTI VE FONKSİYON

BAĞINTI VE FONKSİYON BAĞINTI VE FONKSİYON SIRALI N-Lİ x, x, x,..., x tae elema olsu. ( x, x, x,..., x ) yazılışıda elemaları sırası öemli ise x, x, x,..., x ) e sıralı -li deir. x, x, x,..., x ) de ( x (, x, x ( x, ) sıralı

Detaylı

Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri. n c = nc i= 1 n ca i. k 1. i= r n. Σ sembolü ile bilinmesi gerekli bazı formüller : 1) k =1+ 2 + 3+...

Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri. n c = nc i= 1 n ca i. k 1. i= r n. Σ sembolü ile bilinmesi gerekli bazı formüller : 1) k =1+ 2 + 3+... MC formülüü doğruluğuu tümevarım ilkesi ile gösterelim. www.matematikclub.com, 00 Cebir Notları Gökha DEMĐR, gdemir@yahoo.com.tr Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri Tümevarım Metodu : Matematikte kulladığımız

Detaylı

POLİNOMLARDA İNDİRGENEBİLİRLİK. Derleyen Osman EKİZ Eskişehir Fatih Fen Lisesi 1. GİRİŞ

POLİNOMLARDA İNDİRGENEBİLİRLİK. Derleyen Osman EKİZ Eskişehir Fatih Fen Lisesi 1. GİRİŞ POLİNOMLARDA İNDİRGENEBİLİRLİK Derleye Osma EKİZ Eskişehir Fatih Fe Lisesi. GİRİŞ Poliomları idirgeebilmesi poliomları sıfırlarıı bulmada oldukça öemlidir. Şimdi poliomları idirgeebilmesi ile ilgili bazı

Detaylı

TOPOLOJİK TEMEL KAVRAMLAR

TOPOLOJİK TEMEL KAVRAMLAR TOPOLOJİK TEMEL KAVRAMLAR 1.1. Kümeler ve Foksiyolar A ı bir elemaıa B i yalız bir elemaıı eşleye bağıtıya bir foksiyo deir. f : A B, Domf = U A ve ragef B dir. Taım 1.1.1. f : A B foksiyou içi V A olsu.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Ön Söz Polinomlar II. ve III. Dereceden Denklemler Parabol II. Dereceden Eşitsizlikler...

İÇİNDEKİLER. Ön Söz Polinomlar II. ve III. Dereceden Denklemler Parabol II. Dereceden Eşitsizlikler... İÇİNDEKİLER Ö Söz... Poliomlar... II. ve III. Derecede Deklemler... Parabol... 9 II. Derecede Eşitsizlikler... 8 Trigoometri... 8 Logaritma... 59 Toplam ve Çarpım Sembolü... 7 Diziler... 79 Özel Taımlı

Detaylı

Problem 1. Problem 2. Problem 3. Problem 4. PURPLE COMET MATEMATİK BULUŞMASI Nisan 2010 LİSE - PROBLEMLERİ

Problem 1. Problem 2. Problem 3. Problem 4. PURPLE COMET MATEMATİK BULUŞMASI Nisan 2010 LİSE - PROBLEMLERİ PURPLE COMET MATEMATİK BULUŞMASI Nisa 2010 LİSE - PROBLEMLERİ c Copyright Titu Adreescu ad Joatha Kae Çeviri. Sibel Kılıçarsla Casu ve Fatih Kürşat Casu Problem 1 m ve aralarıda asal pozitif tam sayılar

Detaylı

Bir Rasgele Değişkenin Fonksiyonunun Olasılık Dağılımı

Bir Rasgele Değişkenin Fonksiyonunun Olasılık Dağılımı 5.Ders Döüşümler Bir Rasgele Değişkei Foksiyouu Olasılık Dağılımı Bu kısımda olasılık dağılımı bilie bir rasgele değişkei foksiyoları ola rasgele değişkeleri olasılık dağılımlarıı buluması ile ilgileeceğiz.

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferasiyel Deklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulumak veya kullaım koşulları hakkıda bilgi içi http://ocw.mit.edu/terms web sitesii ziyaret ediiz.

Detaylı

BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER

BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ İkici bölümde verileri frekas tablolarıı hazırlaması ve grafikleri çizilmesideki esas amaç; gözlemleri doğal olarak ait oldukları populasyo dağılışıı belirlemek ve dağılışı geel özelliklerii

Detaylı

TÜME VARIM Bu bölümde öce,kısaca tümevarım yötemii, sorada ÖYS de karşılamakta olduğumuz sembolüü ve sembolüü ele alacağız. A. TÜME VARIM YÖNTEMİ Tümevarım yötemii ifade etmede öce, öerme ve doğruluk kümesi

Detaylı

İstatistik Nedir? Sistem-Model Kavramı

İstatistik Nedir? Sistem-Model Kavramı İstatistik Nedir? İstatistik rasgelelik içere olaylar, süreçler, sistemler hakkıda modeller kurmada, gözlemlere dayaarak bu modelleri geçerliğii sıamada ve bu modellerde souç çıkarmada gerekli bazı bilgi

Detaylı

MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK)

MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK) MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK) Prof. Dr. Meti OLGUN Akara Üiversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, temel kavramlar, statiği temel ilkeleri 2-3 Düzlem kuvvetler

Detaylı

LİNEER CEBİR DERS NOTLARI. Ayten KOÇ

LİNEER CEBİR DERS NOTLARI. Ayten KOÇ LİNEER CEBİR DERS NOTLARI Aye KOÇ I MATRİSLER I.1. Taım F bir cisim olmak üzere her i = 1,2,..., m, j = 1,2,..., içi aij F ike a11 a12... a1 a21 a22... a 2 M M... M am1 am2... am (1) şeklide dikdörgesel

Detaylı

ÖZDEĞERLER- ÖZVEKTÖRLER

ÖZDEĞERLER- ÖZVEKTÖRLER ÖZDEĞERLER- ÖZVEKTÖRLER GİRİŞ Özdeğerler, bir matrisin orijinal yapısını görmek için kullanılan alternatif bir yoldur. Özdeğer kavramını açıklamak için öncelikle özvektör kavramı ele alınsın. Bazı vektörler

Detaylı

( 1) ( ) işleminde etkisiz eleman e, tersi olmayan eleman t ise te kaçtır? a) 4/3 b) 3/4 c) -3 d) 4 e) Hiçbiri

( 1) ( ) işleminde etkisiz eleman e, tersi olmayan eleman t ise te kaçtır? a) 4/3 b) 3/4 c) -3 d) 4 e) Hiçbiri V MERSİN MATEMATİK OLİMPİYATI (ÜNV ÖĞR) I AŞAMA SINAV SORULARI ( Nisa 8) de ye taımlı, birebir ve örte f ve g foksiyoları her bir içi koşuluu sağlası g( a ) = ve f ( ) ( ) ( ) f = g a 4 = a ise a sayısı

Detaylı

ORTALAMA EŞĐTSĐZLĐKLERĐNE GĐRĐŞ

ORTALAMA EŞĐTSĐZLĐKLERĐNE GĐRĐŞ ORTALAMA EŞĐTSĐZLĐKLERĐNE GĐRĐŞ Lokma Gökçe Olimpiyat problemlerii çözümüde eşitsizlik teorisi öemli bir yer tutar. Baze bir maksimum miimum değer problemide, baze bir geometrik eşitsizlik kaıtıda, baze

Detaylı

KUADRATİK FORM. Tanım: Kuadratik Form. Bir q(x 1,x 2,,x n ) fonksiyonu

KUADRATİK FORM. Tanım: Kuadratik Form. Bir q(x 1,x 2,,x n ) fonksiyonu KUADRATİK FORMLAR KUADRATİK FORM Tanım: Kuadratik Form Bir q(x,x,,x n ) fonksiyonu q x : n şeklinde tanımlı ve x i x j bileşenlerinin doğrusal kombinasyonu olan bir fonksiyon ise bir kuadratik formdur.

Detaylı

7. BÖLÜM İÇ ÇARPIM UZAYLARI İÇ ÇARPIM UZAYLARI İÇ ÇARPIM UZAYLARI İÇ ÇARPIM UZAYLARI .= 1 1 + + Genel: Vektörler bölümünde vektörel iç çarpım;

7. BÖLÜM İÇ ÇARPIM UZAYLARI İÇ ÇARPIM UZAYLARI İÇ ÇARPIM UZAYLARI İÇ ÇARPIM UZAYLARI .= 1 1 + + Genel: Vektörler bölümünde vektörel iç çarpım; İÇ ÇARPIM UZAYLARI 7. BÖLÜM İÇ ÇARPIM UZAYLARI Genel: Vektörler bölümünde vektörel iç çarpım;.= 1 1 + + Açıklanmış ve bu konu uzunluk ve uzaklık kavramlarını açıklamak için kullanılmıştır. Bu bölümde öklit

Detaylı

x A şeklinde gösterilir. Aksi durum ise x A olarak

x A şeklinde gösterilir. Aksi durum ise x A olarak BÖLÜM I OLSILIK Küme teorisi, matematiği geliştirilmesi ve öğretimide gittikçe daha fazla yararlaıla koularda biridir. yrıca olasılıkla ilgili birici bölümü temel aracıdır. Bu kısımda amaç, olasılık kousuda

Detaylı

{ 1 3 5} { 2 4 6} OLASILIK HESABI

{ 1 3 5} { 2 4 6} OLASILIK HESABI OLASILIK HESABI Bu derste, uygulamalarda sıkça karşılaşıla, Olasılık Uzaylarıda bazılarıa değieceğiz ve verilmiş bir Olasılık Uzayıda olasılık hesabı yapacağız. Ω. Ω solu sayıda elemaa sahip olsu. Ω {

Detaylı

5. BORULARDAKİ VİSKOZ (SÜRTÜNMELİ) AKIM

5. BORULARDAKİ VİSKOZ (SÜRTÜNMELİ) AKIM 5. ORURKİ İSKOZ (SÜRTÜNMEİ) KIM 5.0. oru Sistemleri Çözüm Yötemleri oru sistemleriyle ilgili problemleri çözümüde tip çözüm yötemi vardır. ular I. Tip, II. Tip ve III. Tip çözüm yötemleridir. u çözüm yötemleride

Detaylı

Analitik. Geometri. Prof. Dr. Salim YÜCE

Analitik. Geometri. Prof. Dr. Salim YÜCE Aalitik Geometri Prof. Dr. Salim YÜCE Prof. Dr. ANALİTİK GEOMETRİ ISBN 978-605-318-811-7 DOI 10.14527/9786053188117 Kitap içeriğii tüm sorumluluğu yazarlarıa aittir. 2017, PEGEM AKADEMİ Bu kitabı basım,

Detaylı

( KÜME LİSTE, ORTAK ÖZELLİK, ŞEMA YÖNTEMİ ELEMAN SAYISI BOŞ, SONLU, SONSUZ KÜME ALT KÜME VE ÖZELLİKLERİ ) ... BOŞ KÜME. w w w. m a t b a z.

( KÜME LİSTE, ORTAK ÖZELLİK, ŞEMA YÖNTEMİ ELEMAN SAYISI BOŞ, SONLU, SONSUZ KÜME ALT KÜME VE ÖZELLİKLERİ ) ... BOŞ KÜME. w w w. m a t b a z. KÜME KAVRAMI Küme matematiği taımsız bir kavramıdır. Acak kümeyi, iyi taımlamış kavram veya eseler topluluğu diye tarif edebiliriz. Kümeler A, B, X, K,... gibi büyük harflerle Bir kümeyi oluştura eseleri

Detaylı

BASAMAK ATLAYARAK VEYA FARKLI ZIPLAYARAK İLERLEME DURUMLARININ SAYISI

BASAMAK ATLAYARAK VEYA FARKLI ZIPLAYARAK İLERLEME DURUMLARININ SAYISI Projesii Kousu: Bir çekirgei metre, metre veya 3 metre zıplayarak uzuluğu verile bir yolu kaç farklı şekilde gidebileceği ya da bir kişii veya (veya 3) basamak atlayarak basamak sayısı verile bir merdivei

Detaylı

İşlenmemiş veri: Sayılabilen yada ölçülebilen niceliklerin gözlemler sonucu elde edildiği hali ile derlendiği bilgiler.

İşlenmemiş veri: Sayılabilen yada ölçülebilen niceliklerin gözlemler sonucu elde edildiği hali ile derlendiği bilgiler. OLASILIK VE İSTATİSTİK DERSLERİ ÖZET NOTLARI İstatistik: verileri toplaması, aalizi, suulması ve yorumlaması ile ilgili ilkeleri ve yötemleri içere ve bu işlemleri souçlarıı probabilite ilkelerie göre

Detaylı

2. Matematiksel kavramları organize bir şekilde sunarak, bu kavramları içselleştirmenizi sağlayacak pedagojik bir alt yapı ile yazılmıştır.

2. Matematiksel kavramları organize bir şekilde sunarak, bu kavramları içselleştirmenizi sağlayacak pedagojik bir alt yapı ile yazılmıştır. Sevgili Öğreciler, Matematik ilköğretimde üiversiteye kadar çoğu öğrecii korkulu rüyası olmuştur. Bua karşılık, istediğiiz üiversitede okuyabilmeiz büyük ölçüde YGS ve LYS sıavlarıda matematik testide

Detaylı

Ders 2: Küme Teorisi, Örnek Uzay, Permütasyonlar ve Kombinasyonlar

Ders 2: Küme Teorisi, Örnek Uzay, Permütasyonlar ve Kombinasyonlar Ders 2: üme Teorisi, Örek Uzay, Permütasyolar ve ombiasyolar üme avramı üme İşlemleri Deey, Örek Uzay, Örek Nokta ve Olay avramları Örek Noktaları Sayma Permütasyolar ombiasyolar Parçalamalar (Partitio)

Detaylı

0 1 2 n 1. Doğu Akdeniz Üniversitesi Matematik Bölümü Mate 322

0 1 2 n 1. Doğu Akdeniz Üniversitesi Matematik Bölümü Mate 322 Bölüm 3. İkici Mertebede Lieer ve Sabit Katsaılı Diferesiel Deklemler 4 3. Geel Taımlar ( ) ( ) ( ) a ( ) + a ( ) + a ( ) +... + a ( ) + a ( ) = f ( ) () 0 şeklideki bir deklem. mertebede lieer deklem

Detaylı

AKT201 MATEMATİKSEL İSTATİSTİK I ÖDEV 6 ÇÖZÜMLERİ

AKT201 MATEMATİKSEL İSTATİSTİK I ÖDEV 6 ÇÖZÜMLERİ AKT MATEMATİKSEL İSTATİSTİK I ÖDEV 6 ÇÖZÜMLERİ KESİKLİ RASLANTI DEĞİŞKENLERİ & KESİKLİ DAĞILIMLAR. X aşağıdaki olasılık foksiyoua sahip kesikli bir r.d. olsu. Bua göre;. ; x =.. ; x =. 4. ; x =. 5 p X

Detaylı

İDEAL ÇARPIMLARI (IDEAL PRODUCTS)

İDEAL ÇARPIMLARI (IDEAL PRODUCTS) T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ (IDEAL PRODUCTS) 070216013 TUĞBA ÖZMEN 080216038 AYŞE MUTLU 080216064 SEVİLAY HOROZ Nil ehri, Düyaı e uzu ehridir (6.650

Detaylı

değerine bu matrisin bir girdisi(elemanı,bileşeni) denir. Bir sütundan (satırdan) oluşan bir matrise bir sütun (satır) matrisi denir.

değerine bu matrisin bir girdisi(elemanı,bileşeni) denir. Bir sütundan (satırdan) oluşan bir matrise bir sütun (satır) matrisi denir. Bölüm 2 Matrsler aım 2.1 F br csm, m, brer doğal sayı olsu. a F ( 1,.., m; j 1,..., ) olmak üzere, a11... a1 fadese m satır sütuda oluşa (veya m tpde) br F matrs der. am 1... a m Böyle br matrs daha sade

Detaylı

BİR ÇUBUĞUN MODAL ANALİZİ. A.Saide Sarıgül

BİR ÇUBUĞUN MODAL ANALİZİ. A.Saide Sarıgül BİR ÇUBUĞUN MODAL ANALİZİ A.Saide Sarıgül DENEYİN AMACI: Akastre bir çubuğu modal parametrelerii (doğal frekas, titreşim biçimi, iç söümü) elde edilmesi. TANIMLAMALAR: Modal aaliz: Titreşe bir sistemi

Detaylı

Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteın Yöntemi

Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteın Yöntemi 3 Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteı Yötemi Bu yötem bir izdüşüm tekiğie dayaır ve yalış pozisyo olarak isimledirile matematiksel tekiğe yakıdır. Buradaki düşüce f() çizgisi üzerideki bilie iki oktada

Detaylı

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10 KOMBİNASYON tae esei r taesii seçimie elemaı r li kombiasyoları deir ve C(,r) veya ( ile gösterilir. 1) ( ) = ( 0) =1 r) C(;r)= ( r) =! ( r)!.r! 2) ( 1) = ( 1) = 3) ( r) = ( r) 4) ( a) = ( b) (r ) ise

Detaylı

DETERMINANTLAR. 1. Permütasyon. 1. Permütasyon ) permütasyonundaki ters dönüşüm. 1. Permütasyon 2. BÖLÜM ( )

DETERMINANTLAR. 1. Permütasyon. 1. Permütasyon ) permütasyonundaki ters dönüşüm. 1. Permütasyon 2. BÖLÜM ( ) . BÖÜM. Permütsyo Tım: Bir tm syılr {,,, } kümesideki elemlrı tekrr olmksızı frklı DETERMINNTR sırlmlrıı düzelemesie permütsyo deir. Örek: {,, 3} tm syılr kümesii ltı frklı permütsyou vrdır: (,, 3), (,,

Detaylı

TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ Sapmasızlık 3.2. Tutarlılık 3.3. Etkinlik minimum varyans 3.4. Aralık tahmini (güven aralığı)

TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ Sapmasızlık 3.2. Tutarlılık 3.3. Etkinlik minimum varyans 3.4. Aralık tahmini (güven aralığı) 3 TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ 3.1. Sapmasızlık 3.. Tutarlılık 3.3. Etkilik miimum varyas 3.4. Aralık tahmii (güve aralığı) İyi bir tahmi edici dağılımı tahmi edilecek populasyo parametresie yakı civarda

Detaylı

denklemini sağlayan tüm x kompleks sayılarını bulunuz. denklemini x = 64 = 2 i şeklinde yazabiliriz. Bu son kompleks sayıları için x = 2iy

denklemini sağlayan tüm x kompleks sayılarını bulunuz. denklemini x = 64 = 2 i şeklinde yazabiliriz. Bu son kompleks sayıları için x = 2iy Ders Sorumlusu: Doç. Dr. Necp ŞİMŞEK Problem. deklem sağlaya tüm kompleks sayılarıı buluu. Çöüm deklem şeklde yaablr. Bu so y kompleks sayıları ç y yaalım. Bu taktrde deklemde, baı y ( ) y elde edlr. Burada

Detaylı

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10 KOMBİNASYON tae esei r taesii seçimie elemaı r li kombiasyoları deir ve C(,r) veya ( ile gösterilir. 1) ( ) = ( 0) =1 r) C(;r)= ( r) =! ( r)!.r! 2) ( 1) = ( 1) = 3) ( r) = ( r) 4) ( a) = ( b) (r ) ise

Detaylı

BÖLÜM DETERMINANTLAR SD 1

BÖLÜM DETERMINANTLAR SD 1 SD 1 2. BÖLÜM DETERMINANTLAR 2 1 2 22 21 1 12 11 2 1 2 22 21 1 12 11 2 1 2 22 21 1 12 11 2 1 2 22 21 1 12 11 1. Permütsyo Tım: Bir tm syılr {1, 2,, } kümesideki elemlrı tekrr olmksızı frklı sırlmlrıı düzelemesie

Detaylı

Tahmin Edici Elde Etme Yöntemleri

Tahmin Edici Elde Etme Yöntemleri 6. Ders Tahmi Edici Elde Etme Yötemleri Öceki derslerde ve ödevlerde U(0; ) ; = (0; ) da¼g l m da, da¼g l m üst s r ola parametresi içi tahmi edici olarak : s ra istatisti¼gi ve öreklem ortalamas heme

Detaylı

Analitik. Geometri. Prof. Dr. Salim YÜCE. 3. Baskı

Analitik. Geometri. Prof. Dr. Salim YÜCE. 3. Baskı Aalitik Geometri Prof. Dr. Salim YÜCE 3. Baskı Prof. Dr. ANALİTİK GEOMETRİ ISBN 978-605-318-811-7 DOI 10.14527/9786053188117 Kitap içeriğii tüm sorumluluğu yazarlarıa aittir. 2017, PEGEM AKADEMİ Bu kitabı

Detaylı

Fonksiyonlarda Limit. Dizi fonksiyonu, tanım kümesindeki bütün 1, 2, 3,, n, sayma sayılarına, sırasıyla

Fonksiyonlarda Limit. Dizi fonksiyonu, tanım kümesindeki bütün 1, 2, 3,, n, sayma sayılarına, sırasıyla Foksiyolarda Limit Foksiyolarda it: Bu bölümde y f ( ) foksiyou ve sayısı verildiğide, bağımsız değişkei sayısıa (solda veya sağda) yaklaşırke ya da sosuza yaklaşırke, foksiyou da bir L sayısıa (veya ya

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 3: MERKEZİ EĞİLİM VE DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Prof. Dr. İrfa KAYMAZ Taım Araştırma souçlarıı açıklamasıda frekas tablosu ve poligou isteile bilgiyi her zama sağlamayabilir. Verileri

Detaylı

5 İKİNCİ MERTEBEDEN LİNEER DİF. DENKLEMLERİN SERİ ÇÖZÜMLERİ

5 İKİNCİ MERTEBEDEN LİNEER DİF. DENKLEMLERİN SERİ ÇÖZÜMLERİ 5 İKİNCİ MERTEBEDEN LİNEER DİF. DENKLEMLERİN SERİ ÇÖZÜMLERİ Bir lieer deklemi geel çözümüü bulmak homoje kısmı temel çözümlerii belirlemesie bağlıdır. Sabit katsayılı diferasiyel deklemleri temel çözümlerii

Detaylı

VII. OLİMPİYAT SINAVI. Sınava Katılan Tüm Talebe Arkadaşlara Başarılar Dileriz SORULAR k polinomu ( )

VII. OLİMPİYAT SINAVI. Sınava Katılan Tüm Talebe Arkadaşlara Başarılar Dileriz SORULAR k polinomu ( ) Sıava Katıla Tüm Talebe Arkadaşlara Başarılar Dileriz SORULAR 2 997. ( )( )( ) ( ) ( ) k x x x... k. x... 997. x poliomu ( ) a x a x... a x, a 0 ve k < k

Detaylı

(Sopphie Germain Denklemi) çarpanlarına ayırınız. r s + t r s + t olduğunu ispatlayınız. + + + + olduğunu. + + = + + eşitliğini ispatlayınız.

(Sopphie Germain Denklemi) çarpanlarına ayırınız. r s + t r s + t olduğunu ispatlayınız. + + + + olduğunu. + + = + + eşitliğini ispatlayınız. Sayılar Teorisi Kouları Geel Sıavları www.sbelia.wordpress.com SINAV I(IDENTITIES WITH SQUARES) 4 4. a 4b (Sopphie Germai Deklemi) çarpalarıa ayırıız.. 4 4 = A ise A ı sadece = durumuda asal olduğuu ispatlayıız..

Detaylı

MATEMATİK ANABİLİM DALI

MATEMATİK ANABİLİM DALI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Serka ÖKTEN -NORMLU UZAYLAR MATEMATİK ANABİLİM DALI ADANA, 00 ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ -NORMLU UZAYLAR Serka ÖKTEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN

Detaylı

KOMBİNASYON: ve r birer pozitif doğal sayı olmak üzere r olsu. farklı elemaı r elemalı alt kümelerii sayısıa i r 2. Örek:! C(,r) = r!. r! li kombiasyou deir ve gösterilir. C(,r) = r P(,r)! = = r r! r!.

Detaylı

2.2. Fonksiyon Serileri

2.2. Fonksiyon Serileri 2.2. Foksiyo Serileri Taım.. Herhagi bir ( u (x reel (gerçel değerli foksiyo dizisi verilsi. Bu m foksiyo dizisii tüm terimlerii toplamıa, yai u m (x + u m+ (x + u m+2 (x + u m+3 (x + + u m+ (x + = k=m

Detaylı

OLİMPİYAT SINAVI. 9 x.sin x + 4 / x.sin x, 0 x π İfadesinin alabileceği en küçük tamsayı değeri kaçtır? A) 14 B) 13 C) 12 D) 11 E) 10

OLİMPİYAT SINAVI. 9 x.sin x + 4 / x.sin x, 0 x π İfadesinin alabileceği en küçük tamsayı değeri kaçtır? A) 14 B) 13 C) 12 D) 11 E) 10 . ( ) ( ) 9 x.si x + 4 / x.si x, 0 x π İfadesii alabileceği e küçük tamsayı değeri A) 4 B) 3 C) D) E) 0. Yuvarlak bir masa etrafıda otura 5 şövalye arasıda rasgele seçile 3 taeside e az ikisii ya yaa oturma

Detaylı

IV. DERS D FERENS YELLENEB L R MAN FOLDLAR

IV. DERS D FERENS YELLENEB L R MAN FOLDLAR Bölüm 1 IV. DERS D FERENS YELLENEB L R MAN FOLDLAR Bir öceki bölümde bir yüzeyi oktalar yeterice küçük kom³uluklaryla ilgileebildik. Bu prosesi soyut realizasyou içi, souçta bizi diferesiyelleebilir maifold

Detaylı

m=n şeklindeki matrislere kare matris adı verilir. şeklindeki matrislere ise sütun matrisi denir. şeklindeki A matrisi bir kare matristir.

m=n şeklindeki matrislere kare matris adı verilir. şeklindeki matrislere ise sütun matrisi denir. şeklindeki A matrisi bir kare matristir. Matrisler Satır ve sütunlar halinde düzenlenmiş tabloya matris denir. m satırı, n ise sütunu gösterir. a!! a!" a!! a!" a!! a!! a!! a!! a!" m=n şeklindeki matrislere kare matris adı verilir. [2 3 1] şeklinde,

Detaylı

18.701 Cebir 1. MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu

18.701 Cebir 1. MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 18.701 Cebir 1 2007 Güz Bu malzemeden alıntı yapmak veya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms ve http://tuba.acikders.org.tr

Detaylı

TUTGA ve C Dereceli Nokta Koordinatlarının Gri Sistem ile Tahmin Edilmesi

TUTGA ve C Dereceli Nokta Koordinatlarının Gri Sistem ile Tahmin Edilmesi TMMOB Harita ve Kadastro Mühedisleri Odası, 5. Türkiye Harita Bilimsel ve Tekik Kurultayı, 5 8 Mart 5, Akara. TUTGA ve C Dereceli Nokta Koordiatlarıı Gri istem ile Tahmi Edilmesi Kürşat Kaya *, Levet Taşcı,

Detaylı

14. Kümelerin Niceliklerinin Kıyaslanışı ve Sonsuzluğun Mertebeleri

14. Kümelerin Niceliklerinin Kıyaslanışı ve Sonsuzluğun Mertebeleri =2. Kısmı Başı= 14. Kümeleri Niceliklerii Kıyaslaışı ve Sosuzluğu Mertebeleri Sosuz kümeleri iceliklerii kıyaslamak içi, öğe sayısı yaklaşımı yetersizdir. Farklı bir yaklaşım gereklidir. İki küme A, B

Detaylı

PROJE RAPORU. PROJENİN ADI: Karmaşık Sayıların n. Dereceden Kökler Toplamı ve Trigonometrik Yansımaları

PROJE RAPORU. PROJENİN ADI: Karmaşık Sayıların n. Dereceden Kökler Toplamı ve Trigonometrik Yansımaları PROJE RAPORU PROJENİN ADI: Karmaşık Sayıları. Derecede Kökler Toplamı ve Trigoometrik Yasımaları PROJENİN AMACI: Karmaşık sayıı karekökleri toplamı sıfırdır. Peki. derecede kök toplamı içi de geçerli miydi?

Detaylı

A= {1,2,3}, B={1,3,5,7}kümeleri veriliyor. A dan B ye tanımlanan aşağıdaki bağıntılardan hangisi fonksiyon değildir?

A= {1,2,3}, B={1,3,5,7}kümeleri veriliyor. A dan B ye tanımlanan aşağıdaki bağıntılardan hangisi fonksiyon değildir? ÖRNEK 1 : A= {1,,}, B={1,,5,7}kümeleri veriliyor. A da B ye taımlaa aşağıdaki bağıtılarda hagisi foksiyo değildir? A) {(1,), (,5), (,7)} B) {(1,), (1,5), (,1)} C) {(1,1), (,1), (,1)} D) {(1,5), (,1), (,7)}

Detaylı

n, 1 den büyük bir sayma sayısı olmak üzere,

n, 1 den büyük bir sayma sayısı olmak üzere, KÖKLÜ SAYILAR, de üyük ir sayma sayısı olmak üzere, x = α deklemii sağlaya x sayısıa α ı yici derecede kökü deir. x m = x m O halde tersi düşüülürse, ir üslü sayıı üssü kesirli ise, o sayı köklü sayı içimide

Detaylı

Lineer Cebir. Doç. Dr. Niyazi ŞAHİN TOBB. İçerik: 1.1. Lineer Denklemlerin Tanımı 1.2. Lineer Denklem Sistemleri 1.3. Matrisler

Lineer Cebir. Doç. Dr. Niyazi ŞAHİN TOBB. İçerik: 1.1. Lineer Denklemlerin Tanımı 1.2. Lineer Denklem Sistemleri 1.3. Matrisler Lineer Cebir Doç. Dr. Niyazi ŞAHİN TOBB İçerik: 1.1. Lineer Denklemlerin Tanımı 1.2. Lineer Denklem Sistemleri 1.3. Matrisler Bölüm 1 - Lineer Eşitlikler 1.1. Lineer Eşitliklerin Tanımı x 1, x 2,..., x

Detaylı

DENEY 4 Birinci Dereceden Sistem

DENEY 4 Birinci Dereceden Sistem DENEY 4 Birici Derecede Sistem DENEYİN AMACI. Birici derecede sistemi geçici tepkesii icelemek.. Birici derecede sistemi karakteristiklerii icelemek. 3. Birici derecede sistemi zama sabitii ve kararlı-durum

Detaylı

Örnek 2.1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III. Markov Süreçleri Ders 7. Koşulsuz Durum Olasılıkları. Örnek 2.1

Örnek 2.1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III. Markov Süreçleri Ders 7. Koşulsuz Durum Olasılıkları. Örnek 2.1 Örek.1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III Markov Süreçleri Ders 7 Yrd. Doç. Dr. Beyazıt Ocakta Web site: ocakta.bau.edu.tr E-mail: bocakta@gmail.com Reault marka otomobil sahilerii bir soraki otomobillerii de Reault

Detaylı

POLĐNOMLAR YILLAR ÖYS

POLĐNOMLAR YILLAR ÖYS YILLAR 4 5 6 7 8 9 ÖSS - - - - - - ÖYS POLĐNOMLAR a,a,a,..., a P () = a + a +... + a R ve N olmak üzere; ifadesie Reel katsayılı.ci derecede bir değişkeli poliom deir. P()= a sabit poliom, (a ) P()= sıfır

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LISANS TEZİ MARKOV ZİNCİRLERİNDE BOOTSTRAP. Serhat DUMAN İSTATİSTİK ANABİLİM DALI ANKARA 2006

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LISANS TEZİ MARKOV ZİNCİRLERİNDE BOOTSTRAP. Serhat DUMAN İSTATİSTİK ANABİLİM DALI ANKARA 2006 ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LISANS TEZİ MARKOV ZİNCİRLERİNDE BOOTSTRAP Serhat DUMAN İSTATİSTİK ANABİLİM DALI ANKARA 26 Her hakkı saklıdır Yrd. Doç. Dr. İhsa KARABULUT u daışmalığıda,

Detaylı

11. SINIF KONU ÖZETLİ SORU BANKASI

11. SINIF KONU ÖZETLİ SORU BANKASI . SINIF MATEMATİK KONU ÖZETLİ SORU BANKASI Mil li Eği tim Ba ka lı ğı Ta lim ve Ter bi ye Ku ru lu Baş ka lı ğı ı 4.8. ta rih ve sa yı lı ka ra rı ile ka bul edi le ve - Öğ re tim Yı lı da iti ba re uy

Detaylı

FZM450 Elektro-Optik. 8.Hafta

FZM450 Elektro-Optik. 8.Hafta FZM450 Elektro-Optik 8.Hafta Elektro-Optik 008 HSarı 1 8. Hafta Ders İçeriği Elektro-Optik Elektro-optik Etki Pockel Etkisi Kerr Etkisi Diğer Optik Etkiler Akusto-Optik Etki Mağeto-Optik Etki 008 HSarı

Detaylı

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Sayısal Çözümleme

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Sayısal Çözümleme SAYISAL ÇÖZÜMLEME Saısal Çözümleme SAYISAL ÇÖZÜMLEME 8. Hafta İNTERPOLASYON Saısal Çözümleme 2 İÇİNDEKİLER Ara Değer Hesabı İterpolaso Doğrusal Ara Değer Hesabı MATLAB ta İterpolaso Komutuu Kullaımı Lagrace

Detaylı

f n dµ = lim gerçeklenir. Gösteriniz (Bu teorem Monoton yakınsaklık teoreminde yakınsaklık f n = f ve (f n ) monoton artan dizi

f n dµ = lim gerçeklenir. Gösteriniz (Bu teorem Monoton yakınsaklık teoreminde yakınsaklık f n = f ve (f n ) monoton artan dizi 4.2. Pozitif Foksiyoları İtegrali SOU : f ), M +, A) kümeside bulua foksiyoları mooto arta dizisi ve h.h.h. f = f ise f dµ = f dµ gerçekleir. Gösteriiz Bu teorem Mooto yakısaklık teoremide yakısaklık yerie

Detaylı

M Ü H E N D İ S L E R İ Ç İ N S AY I S A L YÖ N T E M L E R

M Ü H E N D İ S L E R İ Ç İ N S AY I S A L YÖ N T E M L E R İ H S A N T İ M U Ç İ N D O L A P C İ, Y İ Ğ İ T A K S O Y M Ü H E N D İ S L E R İ Ç İ N S AY I S A L YÖ N T E M L E R P U B L I S H E R O F T H I S B O O K Copyright 13 İHSAN TİMUÇİN DOLAPCİ, YİĞİT AKSOY

Detaylı

DERS 5. Limit Süreklilik ve Türev

DERS 5. Limit Süreklilik ve Türev DERS 5 imit Süreklilik ve Türev İlk dersimizi solarıda, it sözüğü kullaılmada bu sözükle iade edile kavram ele alımıştıbak.. Bu dersimizde, it kavramıa biraz daa akıda bakaağız ve bu kavram ardımıla süreklilik

Detaylı

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Bezetimi e öemli faydalarıda birisi, uygulamaya koymada öce alteratifleri karşılaştırmaı mümkü olmasıdır. Alteratifler; Fabrika yerleşim tasarımları Alteratif üretim

Detaylı

ÖRNEKLER-VEKTÖR UZAYLARI 1. Çözüm: w=k 1 u+k 2 v olmalıdır.

ÖRNEKLER-VEKTÖR UZAYLARI 1. Çözüm: w=k 1 u+k 2 v olmalıdır. ÖRNEKLER-VEKTÖR UZAYLARI. vektör uzayında yer alan w=(9 7) vektörünün, u=( -), v=(6 ) vektörlerinin doğrusal bir kombinasyonu olduğunu ve z=( - 8) vektörünün ise bu vektörlerin doğrusal bir kombinasyonu

Detaylı

ÖABT Lineer Cebir KONU TESTİ Matris Cebiri

ÖABT Lineer Cebir KONU TESTİ Matris Cebiri ÖB Lineer Cebir KONU ESİ Matris Cebiri. i, j,, i için j i j a j i j a. j i j a. i için j i j a 4 6 j i j a 4 j i j a. 6. 0 0 0 4 0 0 0. 4 6 n 0 0 n 6 Cevap: D Cevap:. I. I I I 0 I 0 0 0..I I I 00 0 0 0

Detaylı

DİZİLER - SERİLER Test -1

DİZİLER - SERİLER Test -1 DİZİLER - SERİLER Test -. a,,,,, dizisii altıcı terimi. Geel terimi, a ola dizii kaçıcı terimi dir? 6. Geel terimi, a! ola dizii dördücü terimi 8 8 6. Geel terimi, a k k ola dizii dördücü terimi 6 0 6

Detaylı

Diziler ve Seriler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV

Diziler ve Seriler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV Diziler ve Seriler Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 7 Amaçlar Bu üiteyi çalıştıkta sora; dizi kavramıı taıyacak, dizileri yakısaklığıı araştırabilecek, sosuz toplamı alamıı bilecek, serileri yakısaklığıı

Detaylı

İstatistik Ders Notları 2018 Cenap Erdemir BÖLÜM 5 ÖRNEKLME DAĞILIMLARI. 5.1 Giriş

İstatistik Ders Notları 2018 Cenap Erdemir BÖLÜM 5 ÖRNEKLME DAĞILIMLARI. 5.1 Giriş İstatistik Ders Notları 08 Ceap Erdemir BÖLÜM 5 ÖRNEKLME DAĞILIMLARI 5. Giriş Öreklem istatistikleri kullaılarak kitle parametreleri hakkıda çıkarsamalar yapmak istatistik yötemleri öemli bir bölümüü oluşturur.gülük

Detaylı

Venn Şeması ile Alt Kümeleri Saymak

Venn Şeması ile Alt Kümeleri Saymak Ve Şeması ile lt Kümeleri Saymak Osma Ekiz Bu çalışmada verile bir kümei çeşitli özellikleri sağlaya alt küme veya alt kümlerii ve şeması yardımıyla saymaya çalışacağız. Temel presibimiz aradığımız alt

Detaylı

Bileşik faiz hesaplamalarında kullanılan semboller basit faizdeki ile aynıdır. Temel formüller ise şöyledir:

Bileşik faiz hesaplamalarında kullanılan semboller basit faizdeki ile aynıdır. Temel formüller ise şöyledir: 1 BİLEŞİK FAİZ: Basit faiz hesabı kısa vadeli(1 yılda az) kredi işlemleride uygulaa bir metot idi. Ayrıca basit faiz metoduda her döem içi aapara sabit kalmakta olup o döem elde edile faiz tutarı bir soraki

Detaylı

( KÜME LİSTE, ORTAK ÖZELLİK, ŞEMA YÖNTEMİ ELEMAN SAYISI BOŞ, SONLU, SONSUZ KÜME ALT KÜME VE ÖZELLİK- LERİ ) ... BOŞ KÜME. w w w. m a t b a z.

( KÜME LİSTE, ORTAK ÖZELLİK, ŞEMA YÖNTEMİ ELEMAN SAYISI BOŞ, SONLU, SONSUZ KÜME ALT KÜME VE ÖZELLİK- LERİ ) ... BOŞ KÜME. w w w. m a t b a z. KÜME KAVRAMI Küme matematiği taımsız bir kavramıdır. Acak kümeyi, iyi taımlamış kavram veya eseler topluluğu diye tarif edebiliriz. Kümeler A, B, X, K,... gibi büyük harflerle gösterilir. Bir kümeyi oluştura

Detaylı

4. BÖLÜM DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ

4. BÖLÜM DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ 4. BÖLÜM DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ Doğrusal Denklem Sistemi x 1,x 2,,x n ler bilinmeyenler olmak üzere, doğrusal denklemlerin oluşturduğu; a x a x a x b 11 1 12 2 1n n 1 a x a x a x b 21 1 22 2 2n n

Detaylı

OLĐMPĐYATLARA HAZIRLIK ĐÇĐN DOĞRUSAL ĐNDĐRGEMELĐ DĐZĐ PROBLEMLERĐ ve ÇÖZÜMLERĐ (L. Gökçe)

OLĐMPĐYATLARA HAZIRLIK ĐÇĐN DOĞRUSAL ĐNDĐRGEMELĐ DĐZĐ PROBLEMLERĐ ve ÇÖZÜMLERĐ (L. Gökçe) OLĐMPĐYATLARA HAZIRLIK ĐÇĐN DOĞRUSAL ĐNDĐRGEMELĐ DĐZĐ PROBLEMLERĐ ve ÇÖZÜMLERĐ (L. Gökçe) Matematikte sayı dizileri teorisii ilgiç bir alt kolu ola idirgemeli diziler kousu olimpiyat problemleride de karşımıza

Detaylı

İki Serbestlik Dereceli Mekanizmalarla İşlev Sentezinde Tasarım Noktalarının Eşit ve Çebişev Aralıklandırması ile Seçiminin Karşılaştırılması

İki Serbestlik Dereceli Mekanizmalarla İşlev Sentezinde Tasarım Noktalarının Eşit ve Çebişev Aralıklandırması ile Seçiminin Karşılaştırılması Uluslararası Katılımlı 7. Makia Teorisi Sempozyumu, İzmir, -7 Hazira 05 İki Serbestlik Dereceli Mekaizmalarla İşlev Setezide Tasarım oktalarıı Eşit ve Çebişev Aralıkladırması ile Seçimii Karşılaştırılması

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 2 Kuvvet Vektörleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö.Soyuçok. 2 Kuvvet Vektörleri Bu bölümde,

Detaylı

Ele Alınacak Ana Konular. Hafta 3: Doğrusal ve Zamanla Değişmeyen Sistemler (Linear Time Invariant, LTI)

Ele Alınacak Ana Konular. Hafta 3: Doğrusal ve Zamanla Değişmeyen Sistemler (Linear Time Invariant, LTI) 5..5 Ele Alıaca Aa Koular Ayrı-zama işaretleri impuls dizisi ciside ifade edilmesi Ayrı-zama LTI sistemleri ovolüsyo toplamı gösterilimi Hafta 3: Doğrusal ve Zamala Değişmeye Sistemler (Liear Time Ivariat

Detaylı

GAMA FONKSİYONU. H. Turgay Kaptanoğlu. A. Tanım Gama fonksiyonu, 0 < x < değerleri için Euler integrali dediğimiz

GAMA FONKSİYONU. H. Turgay Kaptanoğlu. A. Tanım Gama fonksiyonu, 0 < x < değerleri için Euler integrali dediğimiz GAMA FONKSİYONU H. Turgay Kaptaoğlu A. Taım Gama foksiyou, < < değerleri içi Euler itegrali dediğimiz Γ( = t e t dt itegrali ile taımlaır. Öce bu ifadei e demek olduğuu alamaya çalışalım. bir gerçel sayı

Detaylı

Veri nedir? p Veri nedir? p Veri kalitesi p Veri önişleme. n Geometrik bir bakış açısı. n Olasılıksal bir bakış açısı

Veri nedir? p Veri nedir? p Veri kalitesi p Veri önişleme. n Geometrik bir bakış açısı. n Olasılıksal bir bakış açısı Veri edir? p Veri edir? Geometrik bir bakış açısı p Bezerlik Olasılıksal bir bakış açısı p Yoğuluk p Veri kalitesi p Veri öişleme Birleştirme Öreklem Veri küçültme p Temel bileşe aalizi (Pricipal Compoet

Detaylı

Değişkenler: Bir problemin modeli kurulduktan sonra değeri hesaplanacak olan bilinmeyen simgelerdir.

Değişkenler: Bir problemin modeli kurulduktan sonra değeri hesaplanacak olan bilinmeyen simgelerdir. 2. DOĞRUSAL PROGRAMLAMA (DP) 2.1. DP i Taımı ve Bazı Temel Kavramlar Model: Bir sistemi değişe koşullar altıdaki davraışlarıı icelemek, kotrol etmek ve geleceği hakkıda varsayımlarda bulumak amacı ile

Detaylı

4/16/2013. Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin

4/16/2013. Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin 4/16/013 Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyası içi Tahmi Kitle ve Öreklem Öreklem Dağılımı Nokta Tahmii Tahmi Edicileri Özellikleri Kitle ortalaması içi Aralık Tahmii Kitle Stadart Sapması içi Aralık Tahmii

Detaylı