İşimiz aslında tehlikeli madde değil, sizin ve sevdikleriniz hayatı. TMGD Global, bir 3P Global kuruluşudur.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İşimiz aslında tehlikeli madde değil, sizin ve sevdikleriniz hayatı. TMGD Global, bir 3P Global kuruluşudur."

Transkript

1 İşimiz aslında tehlikeli madde değil, sizin ve sevdikleriniz hayatı TMGD Global, bir 3P Global kuruluşudur.

2 TMGD GLOBAL, Biz Kimiz? 2009 yılında İstanbul da kurulmuş olup, bünyesinde farklı uzmanlarla firmaların ihtiyaç duydukları hizmetlerin tamamını tek çatı altında yürütmektedir. Türkiye çapında başta İstanbul olmak üzere özellikle Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Kocaeli, Denizli, Adana, Antalya, Gaziantep, Samsun, Trabzon, Diyarbakır ve diğer illerde hizmet verebilmektedir. Bünyesinde lojistik, tıp, kimya, fizik, çevre, gıda, hukuk vb. konularında hali hazırda uzman ve ilave olarak Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olmuş kişilerle çalışmaktadır. ADR uygulamalarının Türkiye de yeni olması ve taraflarca yeterince bilinmemesi sorunu global iş ortaklıkları sayesinde çözümlenmiştir.

3 Neler Yapıyoruz? 1. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı (TMGD) Hizmeti 2. Tehlikeli Madde Faaliyet Denetimi(AUDIT) 3. Tehlikeli Madde Entegre Yönetim Ve İşletim Sistemi 4. Tehlikeli Madde Risk Yönetimi 5. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kariyer Hizmetleri 6. Tehlikeli Madde Lojistik Hizmetler

4 Başka Neler Yapıyoruz? Waste Classification Chemical / Fire Code Classification Chemical Approval Regulatory Reporting MSDS / SDS Revision Alert Green Product Analyzer (GPA) Safety Cards REACH TSCA (Toxic Substance Control Act) Services

5 1. TMGD Hizmeti ADR de belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmesi için tanımlanan TMGD hizmetlerinin işletme bünyesinde belirlenen takvim, çalışma koşulları ve bir plana göre gerçekleştirilmesidir.

6 2. Tehlikeli Madde Faaliyet Denetimi : Firmaların yasal olarak bünyelerinde istihdam ettikleri ya da hizmet aldıkları TMGD lerin faaliyetlerini ADR ye uygunluğunun denetlenmesi ile mevzuat ve uygulamalar konusunda güncel bilgi paylaşımı hizmetidir.

7 3.TEHLİKELİ MADDE ENTEGRE YÖNETİM VE İŞLETİM SİSTEMİ Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almış firmaların hizmetlerini kurumsal ve sürdürülebilir olmalarını sağlamak için entegre yönetim ve işletim sistemi kurulmasıdır. «SİSTEM KURULUMU ADI ALTINDA GEREKSİZ PARALAR ÖDEMEYİN.»

8 3.TEHLİKELİ MADDE ENTEGRE YÖNETİM VE İŞLETİM SİSTEMİ Entegre Yönetim ve İşletim Sistemi kapsamında yapılacak bazı çalışmalar : GAP / SWOT Analizi Entegre yönetim sistemi kurulması ve firmanın uygulamaları ile entegrasyon çalışmaları Görev Yetki ve Sorumlulukların belirlenmesi Dökümantasyon çalışmaları Kontrol listelerinin oluşturulması Ürün, hizmet, tedarikçi kriterlerinin oluşturulması Sözleşmelerin gözden geçirilmesi Tedarikçi bayi toplantıları Genel Bilgilendirme ve Farkındalık Eğitimleri Sonuç Raporu Sürdürülebilirlik ve Denetim

9 4. Tehlikeli Madde Risk Yönetimi : ADR ye göre firmanın sorumluluk alanında olan ancak ana faaliyet konusu olmayan iş ve işlemlerin alıcı ve gönderici yükümlülüğü dahil olmak üzere tarafımızca verilmesidir.

10 5. TMGD Kariyer Hizmetleri Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almış ya da alacak kuruluşların, bünyelerinde belirledikleri kişilerin Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olmalarını sağlamak ve bu süreç zarfında hizmetlerin ya da sorumluluklarının kesintiye uğramaması için firmamızın danışmanlık hizmetlerinden yararlanılması. Firma bünyesinde görevli personelin mevzuat değişiklikleri, işe adaptasyon ya da rotasyon halinde gerekli bilgi ve eğitimlerinin verilmesi. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olma süreçlerinde ( TMGD Eğitimi, Temel Yangın Eğitimi, Uygulama Eğitimi vs.) kurumlara hizmet vermek. Mevcut Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı nın firma bünyesinde, ancak bizim denetim organizasyonumuzda çalışmasını sağlamak.

11 6.Tehlikeli Madde Lojistik Hizmetleri Tehlikeli maddelerin taşınması, depolanması, elleçlenmesi, yüklenmesi, doldurulması ve boşaltılması gibi lojistik faaliyetlerin firma bünyesinde ya da üçüncü parti lojistik hizmet veren şirketler tarafından yürütülmesini ve koordinasyonunu sağlamak.

12 Çalışma Şeklimiz : Sistem Kurulumu TMGD Hizmeti Denetim (AUDIT)

13 İlgili Sektörler Maden Kimya Petrol Sağlık TMGD İlaç Kozmetik Gıda Enerji Tekstil Otomotiv

14 Gündemdeki Konular : Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi (TMFB) : Kimler Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak zorundadır? Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi nasıl alınır? TMFB almak zorunda olmayan işletmelerin sorumlulukları nelerdir?

15 Gündemdeki Konular : Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı : TMGD ne iş yapar? TMGD istihdam etme yada hizmet alma kriterleri nelerdir? TMGD ler bu işi ne kadar biliyorlar? Sistem kurulumu nedir? İşletmelerin sorumlulukları nelerdir? Tehlikeli madde faaliyetleri için ne kadar bütçe gerekli?

16 Gündemdeki Konular : Tehlikeli Madde Denetimleri : Yol Kenarı Denetimleri İşletmelerde Faaliyet denetimleri Kurallara uymaz isek cezası nedir? Soru ve cevaplar :

17 İlgili Mevzuat : ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamalerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu Uluslararası Anlaşmalar (ADR,RID,IMDG Kod)

18 İlgili Mevzuat : Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik Karayolu Taşıma Yönetmeliği Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimleri Yönetmeliği Limanlar Yönetmeliği KARAYOLUYLA TEHLİKELİ MADDE TAŞIYAN ARAÇ ŞOFÖRLERİNE YÖNELİK MESLEKİ YETERLİLİK EĞİTİMİ YÖNERGESİ TEHLİKELİ MADDE FAALİYET BELGESİ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Tebliği Tehlikeli Maddeler Ve Tehlikeli Atık Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (2010/190 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla kabul edilen Tehlikeli Maddeler İçin Yaptırılacak Sorumluluk Sigortaları Hakkında Karar»)

19 Kimler TMFB almak zorundadır? Tehlikeli madde faaliyet belgesi alma zorunluluğu : MADDE 5-(1) Yönetmelik kapsamındaki tehlikeli maddelerden bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank konteyner / taşınabilir tank işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla iştigal eden işletmeler, Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak zorundadırlar. (2) Sınıf 1, Sınıf 6 ve Sınıf 7 kapsamındaki tehlikeli maddelerle iştigal eden işletmeler, herhangi bir işlem miktarına bağlı olmaksızın Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak zorundadırlar

20 Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi : Başvuru için gerekli belgeler : Başvuru dilekçesi (EK -1), İşletmenin unvanını, adresini, iştigalini, temsile yetkili kişilerini, sermayesini, kurucularını ve ortaklarını gösteren Kuruluş Ticaret Sicil Gazetesi ile varsa değişiklikleri gösteren Ticaret Sicil Gazetelerinin aslının ibrazı veya noter onaylı suretleri, Tüzel kişiliklerde; unvan, adres, kayıt tarihi, çalışma konusu ve sermayesinin yazılı olduğu Ticaret Odası Faaliyet Belgesi, gerçek kişilerde ise bağlı olduğu odadan alınan oda kayıt/faaliyet belgesi, Tüzel kişiliklerde temsil ve ilzama yetkili kişilerin imza sirkülerinin aslının ibrazı veya noter onaylı sureti, gerçek kişilerde ise imza beyannamesi, Tüzel kişiliklerde temsile yetkili kişi/kişilerin, gerçek kişilerde ise ilgili kişinin adli sicil belgeleri, Aynı ticari unvan altında faaliyet gösteren işletmelere ait temsilcilikler, adreslerinin bulunduğu Bölge Müdürlüklerinden her bir temsilcilik için Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almaları gerekir.

21 Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi : Tehlikeli madde faaliyet belgesinin düzenlenmesi : MADDE 7- (1) Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak isteyen işletmeler, 6 ncı maddede belirtilen belgelerle işletmenin bulunduğu Bölge Müdürlüğüne başvururlar. (2) Yapılan başvurular Bölge Müdürlüğünce değerlendirilerek durumları uygun bulunanlara, faaliyet alanlarının da belirtildiği EK-2 de yer alan 5 yıl süreli Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi düzenlenir Tehlikeli madde faaliyet belgesi ücreti : MADDE 8- (1) Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi nin ücreti beşyüz Türk Lirası dır. Faaliyet Belgesinin yenilenmesinde, zayii veya faaliyet değişikliği nedeniyle yeniden düzenlenmesinde bu ücretin %5 i alınır. (2) Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi ücreti, her takvim yılı başında geçerli olmak üzere o yıl için Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılır.

22 Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi : TMFB alma konusunda ilgili genelgede tehlikeli madde ve nesneler iştigal eden hiçbir kurum, kuruluş ve işletmeye muafiyet tanınmamıştır. Eğer bu belgeye sahip olmanız gerekmiyor ise sorumluluklarınız, yükümlülükleriniz, Karayolu Taşıma Kanunu, Karayolu Trafik Kanunu, sosyal sorumluluklarınız ile sınırlıdır. Girdileriniz tehlikeli madde olmasa bile üretim çıktılarınız tehlikeli madde ve nesne olabilir veya Çıktılarınız tehlikeli olmayan madde ve nesneler olabilir ancak girdileriniz tehlikeli madde olabilir

23 Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanının Görev ve Yükümlülükleri MADDE 23 (1) Danışmanın asıl görevi, işletmenin başındaki kişinin sorumluluğu altında, yapılan işin gereklilikleri kapsamında en uygun araç ve faaliyetleri belirleyip kullanımını sağlayarak, en güvenli yolla bu faaliyetlerin yönetimini kolaylaştırmaktır. (2) İşletme içerisindeki faaliyetler göz önüne alındığında, bir danışman başlıca aşağıdaki görevleri yapar: a)tehlikeli maddelerin taşınmasında uluslararası anlaşma ve sözleşme (ADR/RID) hükümlerine uyulduğunu izlemek. b) Tehlikeli maddelerin ADR/RID hükümlerine göre taşınması hususunda işletmeye öneriler sunmak.

24 c) İşletmenin tehlikeli maddelerin taşınması ile ilgili yıllık faaliyet raporunu, yıl sonu itibariyle ilk üç ay içerisinde hazırlamak ve elektronik ortamında İdare ye ibraz etmek. Söz konusu yıllık rapor aşağıda belirtilen asgari hususları içerir: 1) Tehlikeli maddelerin tehlike sınıfı ve özelliklerini. 2) Tehlikeli maddelerin sınıflarına göre toplam miktarlarını. 3) ADR/RID Bölüm ya göre işletmede meydana gelmiş kazalarla ilgili düzenlenmiş raporları. 4) Taşınan tehlikeli maddelerin hangi taşıma türü ile yapıldığını. 5) ADR de ön görülen muafiyet kapsamında herhangi bir yük taşınıp taşınmadığı, taşınmış ise miktar ve sınıfı. 6) Güvenlik danışmanının, işletme için gerek gördüğü ilave güvenlik değerlendirmesini.

25 ç) Taşınacak tehlikeli maddelerin tespiti yapılarak, bu maddeye ilişkin ADR deki zorunluluklar ile uygunluk prosedürlerini belirlemek. d) İşletmenin faaliyet konusu olan tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanacağı taşıma araçları satın alınırken rehberlik etmek. e) Tehlikeli maddelerin taşınması, yüklenmesi ve boşaltımında kullanılan teçhizatın kontrolüyle ilgili prosedürleri belirlemek. f) Ulusal ve uluslararası mevzuat ve bunlarda yapılan değişiklikler hakkında, işletme çalışanlarına göreve yönelik eğitim vermek veya almalarını sağlamak ve bu eğitimin kayıtlarını muhafaza etmek.

26 g) Tehlikeli maddelerin taşınması, yüklenmesi veya boşaltılması sırasında bir kaza veya güvenliği etkileyecek muhtemel bir olay meydana gelmesi durumunda uygulanacak acil durum prosedürlerini belirlemek, çalışanlara bunlarla ilgili tatbikatları periyodik olarak yaptırmak ve bunların kayıtlarını tutmak. ğ) Kazaların veya ciddi ihlallerin tekrar oluşmasını önleyecek tedbirlerin alınmasını sağlamak. h) Alt yüklenicilerin veya üçüncü tarafların seçiminde ve çalıştırılmasında tehlikeli maddelerin taşınmasıyla ilgili mevzuatın öngördüğü özel şartların dikkate alınmasını sağlamak. ı) Tehlikeli maddelerin taşınması, doldurulması veya boşaltılmasında yer alan çalışanların, operasyonel prosedürler ve talimatlar hakkında bilgiye sahip olmalarını sağlamak. i) Tehlikeli malların taşınması, yüklenmesi veya boşaltılmasında muhtemel risklere karşı hazırlıklı olmak için, ilgili personelin farkındalığını artırmaya yönelik önlemler almak.

27 j) Tehlikeli maddenin sınıfına göre taşıma sırasında taşıtta bulunması gereken doküman ve güvenlik teçhizatlarının taşıma aracında bulundurulmasına yönelik talimatları oluşturmak. k) ADR/RID Bölüm de belirtilen işletme güvenlik planını hazırlayarak planın uygulanmasını sağlamak. l) Faaliyetler konusunda eğitim, denetim ve kontrol dâhil yaptığı her türlü işi kayıt altına almak, bu kayıtları 5 yıl süreyle saklamak ve talep edilmesi halinde İdareye ibraz etmek. m) İşletmede görevi ile ilgili yapacağı denetlemelerde; denetlenen kişi ve işlerle ilgili tarih ve saat belirterek kayıt tutmak.

28 n) Herhangi bir tehlikenin söz konusu olduğu durumlarda tehlike giderilene kadar yapılan işi durdurmak, tehlikenin giderildiği durumda da işi kendi onayı ile başlatmak ve tehlike giderilene kadar geçen süreçteki her türlü aşamayı işletmeye veya yetkili mercilere yazılı olarak bildirmek. o) Taşıma aracına yüklenen yükün ADR/RID hükümlerine uygun olarak; paketlenmesi, etiketlenmesi, işaretlenmesi ve yüklenmesiyle ilgili iş ve işlemlere ilişkin prosedürler belirlemek. (3) TMGD, sorumlu olduğu işletmede taşıma, yükleme veya boşaltma sırasında meydana gelen bir kazanın cana, mala ve çevreye zarar vermesi durumunda; kaza hakkında bilgi toplayarak işletme yönetimine veya İdareye bir kaza raporu verir. Bu rapor uluslararası veya ulusal mevzuat kapsamında işletme yönetimi tarafından yazılması gereken raporun yerini tutmaz. (4) TMGD ler, ADR/RID da yapılan değişiklikler için 2 yılda bir yenileme eğitimini almak zorundadırlar. (5) Bir TMGD, en fazla 5 işletmeye danışmanlık yapabilir.

29 TMGD İstihdam Etme veya Bulundurma Seçim Kriterleri : 1.Mevzuattan kaynaklanan gereksinimler ve kriterler 2.Bir TMGD de olması gereken özelliklerinden kaynaklanan kriterler 3.Ulusal ve uluslararası tecrübelerden kaynaklanan kriterler 4.Süreç Yönetimi ve prosedürlemeden kaynaklanan bilgi ve tecrübe 5.Yerel ve uluslararası bilgi ve birikim 6.Çok modlu taşımacılık alanındaki bilgileri 7.Çok yönlü güvenlik değerlendirme becerisi

30 8. Prosedürlerin oluşturulması için ISO,BSCI gibi konularda uluslararası tecrübe 9. ADR konusunda her alanda matriks eşleşmeleri ve değerlendirme kriterleri ve teknik kontroller bakımından tecrübe 10. Acil durumları riskleri çok düşük düzeylere getirme tecrübe ve eylem planı hazırlama bilgisi ve olumsuz durumları engelleme becerisi 11. Uluslararası mevzuatın öngördüğü özel durumları bilme ve işletmeye bu yönde tedbirler aldırma 12. ADR, Yük Güvenliği, Önleyici Sürüş Teknikleri, Eğitim, Denetim ve Güvenli Bilgi Saklama konularında bilgi, tecrübe ve formasyona sahip olmak

31 13. Yazılı Talimat hazırlayabilme bilgi ve birikimi 14. Güvenlik Planı hazırlayabilmek ADR Güvenirlik, işletme yönetiminde lojistik, finans ve yönetim alanında bilgi ve tecrübe 16. Uluslararası ve ulusal rapor yazabilme becerisi

32 İŞLETMELER İÇİN TMGD HİZMET ALIMI ANALİZİ Kriter : Firma bünyesinde TMGD istihdamı Bireysel TMGD Hizmet alımı Kurumsal TMGD Hizmet alımı 1. Maliyet Sürdürülebilirlik Kontrol Risk yönetimi Hizmet kalitesi Hizmet çeşitliliği TOPLAM Yetersiz 2-Uygun 3-İyi 4- Çok iyi 5-Mükemmel

33 1. MALİYET : Firma bünyesinde TMGD istihdam edilmesi : Firma mevcut çalışanlarından birisinin TMGD olmasını sağlamak için; Kurs bedeli +yetki belgesi ücreti ile(ilk 4 sınavda başarılı olması halinde) ortalama TL. TMGD olmaya hak kazanan çalışanın mevcut ücretinde oluşacak artışla birlikte aylık brüt maliyet TL arasında olacaktır. Bireysel TMGD Hizmet Alımı : İşletmenin büyüklüğü, kapsamı ile TMGD nın tecrübe ve hizmet kalitesine bağlı olmak üzere hizmet bedeli aylık TL TL arasındadır. Kurumsal TMGD Hizmet Alımı : Hizmet bedeli hizmetin süresi ve çeşitliliğine bağlı olarak aylık TL TL

34 2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK : Firma bünyesinde TMGD istihdam edilmesi : TMGD nin işten ayrılması yada işi bıraktırılması halinde kurum kültürüne uygun birisini bulmak için hem zaman hem de maliyet kaybı olacaktır. Mevcut sistemin planlandığı şekilde yürümesi de aksayabilecektir. TMGD olmaya hak kazanmış çalışanın firmasının haricinde 4 işletmeye daha hizmet sunma imkanı beklentilerini yükseltebileceği gibi alternatif arayış ihtimallerini de hızlandıracaktır. Bireysel TMGD Hizmet Alımı : Bireysel TMGD ile sözleşmenin karşılıklı olarak herhangi bir şekilde sona ermesi halinde kurum kültürüne uygun TMGD bulmak için hem zaman hem de maliyet kaybı olacaktır. Mevcut sistemin planlandığı şekilde yürümesi de aksayabilecektir. Bireysel TMGD firma ile sorunlu olarak ayrılması halinde sistemin zaaflarından yararlanmak isteyebilecektir. Kurumsal TMGD Hizmet Alımı : Bireysel TMGD lerden ziyade bünyesinde birden fazla işinde uzman profesyonel TMGD ler barındıran kurumsal yapılarla çalışmanın en büyük faydalarından biri TMGD devamlılığının sağlanmasıdır. Dolayısı ile TMGD ihtiyacı duyan firmalara TMGD sağlayan kurum tarafından her daim danışman sağlanarak güvence altına alınabilecektir..

35 3. KONTROL : Firma bünyesinde TMGD istihdam edilmesi : İşletme körlüğü dikkate alınmalıdır. Konusunda başka uzman olmayacağından yapılan iş ve işlemlerin uygunluğu kontrol edilemeyecek olup, güncel uygulamaların takibi de zor olacaktır. Bireysel TMGD Hizmet Alımı : Bireysel hizmet sunan TMGD ler diğer TMGD lerle iletişim halinde olduğundan güncelleme ve farklı uygulamalara hakim olabilseler de yaptıkları işlemlerin uygunluğunun denetimi yine firma bünyesindeki TMGD ler gibi olacaktır. Kurumsal TMGD Hizmet Alımı : Kurumsal standartlara uygun çalışan TMGD ler ayrıca kurum içi denetimlerle iş ve işlemlerin güncel mevzuata uygun olmaları sağlanabilecektir. Oryantasyon ve rotasyon programları kontrol fonksiyonunu güçlendirecektir.

36 4. RİSK YÖNETİMİ : Firma bünyesinde TMGD istihdam edilmesi : Firma bünyesinde görev alan TMGD nin kusurlarını çoğunlukla rücu edilemeyeceğinden firma zarara uğrayabilecektir. Bireysel TMGD Hizmet Alımı : Bireysel hizmet sunan TMGD ler taahhüt etseler bile risklere karşı tanzim etme imkan ve kabiliyetleri olamayacaktır. Kurumsal TMGD Hizmet Alımı : Kurumsal TMGD ler güçlü organizasyon yapısı, sözleşme koşulları ve mali mesuliyet sigortası kapsamında risk yönetimi açısından en güçlü seçenektir.

37 5. HİZMET KALİTESİ : Firma bünyesinde TMGD istihdam edilmesi : Başka görevleri bulunmayan TMGD lerin hizmet kalitesi yüksek olacaktır. Bireysel TMGD Hizmet Alımı : Bireysel hizmet sunan firmaların diğer işletmelerdeki yoğunluğunun az olması ve sistematik çalışmaları hizmet kalitesini yüksek tutacaktır. Kurumsal TMGD Hizmet Alımı : Kurumsal standartları ve geniş altyapısı olan şirketlerin hizmet kaliteleri de yüksek olacaktır.

38 6. HİZMET ÇEŞİTLİLİĞİ : Firma bünyesinde TMGD istihdam edilmesi : Firma bünyesinde bulunan TMGD ler için hizmet çeşitliliği beklentisi düşük olacaktır Bireysel TMGD Hizmet Alımı : Bireysel TMDG ler en fazla 5 işletmeye hizmet verebileceklerinden hizmet çeşitliliği sınırlı olacaktır. Kurumsal TMGD Hizmet Alımı : Kurumsal TMGD ler de danışman ve işletme sayısına bağlı olarak hizmet çeşitliliği artabilecektir.

39 TMGD ler Bu İşi Ne Kadar Biliyor Ülkemiz için çok yeni bir mevzuat ve sistem olması dolayısıyla maalesef bazı kanuni açıkları da barındırmakta; dolayısıyla sistemin yeniliği, uygulamadaki zaafların kanun koyucu tarafında tam bilinememesi, bilinse bile mevzuat engelleri, TMGD olan kişilerin çok büyük bir çoğunluğunun saha tecrübesinin olmaması veya akademik eğitimlerinin 49 saatle sınırlı olması, Eğitimlerde vaka incelemelerinin olmaması, Sınav sisteminin tam ve eksiksiz olamaması,

40 Kamuda bu alanda yetkin her düzeyde personelin çok az olması Kanun koyucunun denetimdeki bilgili eleman sayısal yetersizliği sonucu geri bildirim alıp bunları TMGD lere aktaramaması Eğitim verme konusunda yetkilendirilen TMGD lerin çok çok azının Eğitim Formasyonu olması ve eğitimin kalite azlığı İŞLETMENİZİ SOSYAL SORUMLULUK, ÇEVRE, İNSAN, MÜLK VE VARLIKLARIN KORUNMASI AMACIYLA EKNOMİK SONUÇLRI DA OLAN BU ALANDA GÜVENLİ ELLERE TESLİM ETMEYİ DÜŞÜNMELİSİNİZ!

41 SİSTEM KURULUMU NEDİR? İşletmenizin normal faaliyetlerini yaparken ekonomik değerlerin kazanılması açısından zaman ve operasyonel yönetim önemlidir. Tehlikeli Madde ile ilgili sistemler bu önceliği mutlaka göz önünde bulundurmalı, sürdürülebilirlik, çevre, insan, mal ve mülklerin korunması amacıyla hareket edip bilanço değerlerine olumlu katkı yapabilir. Burada sistem olarak olarak bahsettiğimiz budur. Kısacası sizlerin büyük ek mali külfetlere katlanıp kuracağınız mutlak yazılımsal veya donanımsal yatırımlar değildir. Bu tercihler işletmeniz tarafından kullanılır TMGD sadece tavsiye edebilir.

42 Her işletme iştigal ettiği tehlikeli madde ve nesneler açısından özneldir. Aynı sektörde aynı üretim teknikleri kullanılsa bile reçete farklılıkları, depolama, gönderme, taşıma, elleçleme, yükleme, boşaltma, doldurma da çok ufak farklar bu öznelliği yaratır. Aşamalar : GAP Analizi, Saha Analizleri ve Fiziki Tespitler Üretim Süreçleri Analizi Risk Analizi ve Yönetimi Prosedürlerin Oluşturulması veya olanlara entegrasyon Süreç İzleme Danışmanlık Denetim Periyodik Raporlamalar

43 İşletmelerin Sorumlulukları Nelerdir? TMFB ile TMGD mevzuatı arasındaki fark Alıcı BEŞİNCİ BÖLÜM İşletmelerin Sorumlulukları ve Yükümlülükleri MADDE 27 (1) Bu Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren işletmeler, en az bir adet tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmek veya tehlikeli madde güvenlik danışmanından hizmet almakla yükümlüdürler. (2) Bir işletmede TMGD görevini TMGDS ye sahip olmak şartıyla; işletme sahibi, işletmede çalışan başka biri veya işletmede doğrudan çalışmayan biri de yapabilir.

44 (3) İdare, işletmenin işlem hacmi, faaliyet alanı sayısı, kaza yoğunluğu veya kaza riskinin artması gibi durumları dikkate alarak, gerektiğinde işletmelerin istihdam etmesi gereken TMGD sayısını arttırmasını isteyebilir. (4) TMGD, bu Tebliğde belirtilen görevleri yerine getirirken bağımsızdır ve işletmeler tarafından bu görevleriyle ilgili olarak etki altında bırakılamaz. (5) Bu Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren işletmeler;

45 a) TMGD olarak sözleşme yaptığı veya sözleşmesine son verdiği kişi/kişileri 30 (otuz) gün içerisinde İdareye bildirmekle, b) TMGD olarak görevlendirilen kişinin, İdare ce verilen TMGDS sahibi olduğunu, İdarenin oluşturduğu elektronik sistemden kontrol etmekle, c) TMGD nin işi gereği ihtiyacı olan tüm bilgileri vermekle ve ihtiyacı olan araç ve gereci sağlamakla, ç) TMGD nin tavsiye ve görüşleri doğrultusunda, tehlikeli madde taşımacılığını en emniyetli şekilde yapmakla, d) TMGD nin yükümlülüklerini tam anlamıyla yerine getirebilmesi için gerekli desteği vermekle, e) TMGD tarafından hazırlanan yıllık raporları 5 yıl süre ile saklamak ve istendiğinde yetkili kişilere vermekle,

46 f) Talep edilmesi halinde, Anlaşmaya (ADR/RID) taraf ülkelerin yetkili kurumlarına veya bu amaçla belirlenen kurumlara danışmanların irtibat bilgilerini vermekle, g) TMGD nin iletişim bilgilerini, işletmede bulunan tüm çalışanlara yazılı olarak bildirmekle ve çalışanlar tarafından kolay erişilebilir yerlerde ilan etmekle, ğ) İşletmede birden fazla TMGD istihdam edilmesi halinde danışmanların görev, yetki ve sorumluluklarının paylaşımını yazılı olarak belirlemekle, yükümlüdürler. (6) İşletmeler, ADR/RID Bölüm ya göre hazırlanmış kaza raporlarını İdarenin talebi üzerine sunmak zorundadır.

47 ADR ye uyum için gereken bütçe : Bu konuda çok net bir şey söylemek mümkün değil ancak; Yapılacak işin içeriği ve zaman olarak büyüklüğü; Kullanılacak TMGD sayısı, (adam/gün) GAP Analizleri Ara ve Nihai Raporlamalar Saha, Üretim, depo,vb inceleme ve analizleri İşletmenin üretim, depolayan, elleçleyen, gönderen, yükleyen, paketleyen, boşaltan, alıcı, olarak hangi veya hangilerinde değerlendirildiği ve bunlara göre çalışma takviminin çıkarılması,

48 Prosedürlerinin olup olmaması (ISO,BSCI vb) Sitem kurulup kurulmayacağı kurulacaksa sistemin oturtulması, işleyiş analizleri ve denetimi Sadece TMG Danışmanlığı hizmetinin dışarıdan alınması veya bünyede personel eğitilmesi Eğitim alınıp alınmayacağı (SRC 5, ADR, Yükleme Güvenliği, Depolama ve İstifleme Güvenliği, Diğer modlarda eğitimler) Bir TMGD nin sadece 5 firmaya danışmanlık verebilecek olması unsurları fiyatlamada önem kazanmaktadır. Tecrübelerimize göre 2500 TL ile TL ye kadar bir aralıkta hizmet fiyatları değişim göstermektedir.

49 Yol Kenarı Denetimleri Bilindiği üzere, 655 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması (ADR) paralelinde hazırlanan Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik Bakanlığımızca revize edilerek 24/10/2013 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Yönetmeliğin İkinci Bölüm, Taşımacılık Faaliyetlerinde Genel Kurallar başlığı altındaki 5 inci maddenin birinci fıkrasında

50 Tehlikeli maddeler kamuya açık karayolunda, bu Yönetmelik ve ADR hükümlerine uygun olarak ekonomik, kontrollü, seri, güvenli, insan sağlığına zarar vermeden ve çevreye olumsuz etkisi en az olacak şekilde taşınır hükmü ile üçüncü fıkradaki Tehlikeli maddelerin taşınmasında yer alan taraflar, hasar ve yaralanmaları önleyebilmek ve gerekirse bunların etkisini en aza indirebilmek için ön görülebilen risklerin yapısını ve boyutunu göz önünde bulundurarak bu Yönetmeliğe ve ADR hükümlerine uygun tedbirleri almak zorundadırlar. hükmü mevcuttur. Bu bağlamda, tehlikeli maddelerin karayoluyla taşımasında; sertifikalı ambalajların (paketler) kullanılması; tehlikeli madde taşımacılığı konusunda eğitim almış sürücülerin kullandığı, ADR ve Yönetmelikte belirtilen işaret, etiket ve turuncu plakalar ile donatılmış Taşıt Uygunluk Belgesi/ADR Uygunluk Belgesi ne sahip taşıtlarla yapılması gerekmektedir.

51 Bu itibarla, Yönetmeliğin 23 üncü maddesinde denetimle görevli ve yetkili kılınan kurum ve kuruluşlara mensup personel tarafından, Bakanlığımızca bu hususta yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar Yönetmeliğin 24 üncü maddesine göre yol kenarı denetimlerinin EK de yer alan kontrol listesine göre yapılması, tespit edilen ihlallerde gerekli idari para cezalarının uygulanmasına yönelik İdari Para Cezası Tutanaklarının düzenlenmesi hususunda gereğini rica ederim.

52 Yaptırımlar 24 Ekim 2013 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmeliğin 24 üncü maddesine göre yol kenarı denetimlerinde, Yönetmeliğin 23 üncü maddesi ile denetimle görevli ve yetkili kurum ve kuruluşlara mensup personel tarafından yapılacak denetimlerde kullanılacak Kontrol Listesi ile ihlallerde uygulanacak İdari Para Cezaları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

53 Sıra No Yönetmelik Maddesi Yönetmelik maddesinin hükmü CEZALAR Cezai madde için dayanak 2014 yılında uygulanacak ceza miktarları (TL) 1 5- (4) Tehlikeli maddelerin karayolu ile taşınmasında; ADR Bölüm 6 da tanımlanan ve Bakanlıkça yetkilendirilmiş kuruluş655 Sayılı KHK nin 28 inci maddesinin 2 nci tarafından test edilip UN Numarası verilerekfıkrasının (b) bendi gereğince, Yönetmeliğin sertifikalandırılmış olan ambalajların kullanılması zorunludur 28 inci maddesinin 4 üncü fıkrasının (a) Gönderene hükmü kapsamında, Bakanlıkça veya ADR ye taraf olan bir ülke İdaresi veya bu İdare tarafından yetkilendirilen birbendine istinaden; kuruluş tarafından UN Numarasıverilereksertifikalandırılmış ambalajların kullanılıp kullanılmadığı. (1) 2 5- (5) Tehlikeli madde taşımacılığında ADR de tanımlanan etiket, işaret ve turuncu plakaların kullanılması zorunludur hükmü kapsamında; 655 Sayılı KHK nin 28 inci maddesinin ikincifıkrasının (b) bendi gereğince, 1. Taşımaya konu tehlikeli madde tanker içinde taşınıyor ise, Yönetmeliğin 28 inci maddesinin 4 üncü taşınan yüke uygun olarak araçta tehlike ikaz işareti ve turuncufıkrasının (b) bendine istinaden; plakanın bulunup, bulunmadığı,(2) Gönderene Taşımacıya Sürücüye - 100

54 2. Taşımaya konu tehlikeli madde paketli (ambalajlı) olarak tenteli, kasalı veya kapalı kasalı araçlarda taşınıyor ise, taşınan yüke uygun olarak araçlarda tehlike ikaz levhası ve turuncu plakanın bulunup bulunmadığı,(3) Taşımaya konu tehlikeli madde araç içerisinde ambalajlı (paketli) olarak taşınıyor ise ambalaj üzerindeki tehlike ikaz etiketin bulunup bulunmadığı. (1) 3 8- (1) 9- (1)/b Yönetmelik ve ADR hükümlerine uygun olarak ulusal ve uluslararası karayollarında tehlikeli yük taşımacılığı yapacak şoförlerin, Tehlikeli4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunun 26 ncı maddesinin Mal Taşımacılığı Sürücü Eğitim Sertifikası (SRC5)/ADR Şoför Eğitim1 inci fıkrasının (l) bendi gereğince, Yönetmeliğin 28 inci Sertifikasına sahip olmaları zorunludur hükmü kapsamında, tehlikelimaddesinin 3 üncü fıkrasına istinaden; yük taşıyan araçların sürücülerinde geçerli SRC5 belgesinin bulunup bulunmadığı. (4) Sürücüye (1)/i 5 9- (1)/a Tehlikeli madde taşıyan araçta Tehlikeli Mal Taşımacılığı Sürücü Eğitim Sertifikasına (SRC5) sahip sürücünün istihdam edilip 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunun 26 ncı maddesinin edilmediği. 1 inci fıkrasının (e) bendi gereğince, Yönetmeliğin 28 inci maddesinin 2 nci fıkrasına istinaden; ADR Bölüm de belirtildiği şekilde düzenlenen taşıma evrakı bulundurmak hükmüne uygun olarak tehlikeli yük taşıyan araçta, taşıma evrakının bulunup bulunmadığı. (5) 655 Sayılı KHK nin 28 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (b) bendi gereğince, Yönetmeliğin 28 inci maddesinin 4 üncü fıkrasının (ç) bendine istinaden; Taşımacıya Gönderene - 500

55 6 9- (1)/ç ADR Bölüm te belirtildiği şekilde, taşımacı tarafından sürücüye verilmek üzere hazırlanan yazılı talimat bulundurmak hükmüne uygun olarak tehlike veya kaza durumunda araç mürettebatına yol gösterecek 3 bölümden oluşan talimatın tehlikeli madde taşıyan araçta bulunup bulunmadığı. (6) 655 Sayılı KHK nin 28 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (b) bendi gereğince, Yönetmeliğin 28 inci maddesinin 4 üncü fıkrasının (d) bendine istinaden; Gönderene Taşımacıya Sürücüye (2) 9- (1)/e Taşıtlar için geçerli ADR Uygunluk Belgesi bulundurmak hükmü kapsamında, 2014 model; tanker tipi araçlar ile patlayıcı madde taşıyan araçlarda geçerli ADR Uygunluk Belgesinin bulunup bulunmadığı. (7) 655 Sayılı KHK nin 28 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (b) bendi gereğince, Yönetmeliğin 28 inci maddesinin 4 üncü fıkrasının (e) bendine istinaden; Taşımacıya (1) 9- (1)/f 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunun 5 inci ADR de tanımlanan Sınıf 1, Sınıf 6 ve Sınıf 7 tehlikeli yüklerin taşınmasında, bu Yönetmelik kapsamında maddesinin beşinci paragrafına aykırı hareket belirlenen ilgili/yetkili mercilerden alınmış taşıma izin belgesinin fotokopisini bulundurmak hükmü kapsamında edenlere, aynı Kanunun 26ncı maddesinin (b) bendi ilgili/yetkili mercilerden alınmış taşıma izin belgesinin fotokopisinin araçta bulunup bulunmadığı. (Tehlikeli gereğince, Yönetmeliğin 28 inci maddesinin 1 inci maddenin sınıfına göre özel izin alınacak kurumlar (8)) fıkrasına istinaden; Taşımacıya Sayılı KHK nin 28 inci maddesinin 2 inci fıkrasının (b) bendi gereğince, Yönetmeliğin 28 inci maddesinin 4 üncü fıkrasının (f) bendine istinaden; Sürücüye (1)/g Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Poliçesi nin tehlikeli madde taşıyan araçta bulunup bulunmadığı. 655 Sayılı KHK nin 28 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (b) bendi gereğince, Yönetmeliğin 28 inci maddesinin 4 üncü fıkrasının (g) bendine istinaden; Taşımacıya - 500

56 TMFB ile İlgili Yaptırımlar Belge sahiplerinin uyarılması, faaliyetlerinin durdurulması ve belgelerinin iptali MADDE 10- (1) Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi sahip bir işletmenin 6 ncı maddedeki şartlardan birisini kaybettiğinin tespiti halinde, Bölge Müdürlüğü tarafından yazılı olarak uyarılır ve eksikliklerini tamamlamak üzere 3 ay süre verilir. Uyarıya rağmen eksikliklerini tamamlamayan işletmelerin faaliyeti durdurulur. (2) Faaliyeti durdurulan işletme, kaybedilen şartı en geç 3 ay içerisinde sağlamazsa Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi iptal edilir.

57 Yaptırımlar TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK DOKUZUNCU BÖLÜM Yaptırımlar İdari para cezası MADDE 28 (1) 7 nci maddenin birinci fıkrasına aykırı hareket edenlere Kanunun 26 ncı maddesinin (b) bendine göre beş yüz Türk Lirası idari para cezası uygulanır ve söz konusu ihlal giderilinceye kadar taşıt güvenli bir alana park ettirilir ve taşımanın devamına izin verilmez. (2) 14 üncü maddenin birinci fıkrasının (i) bendine aykırı hareket eden taşımacıya, Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre beş yüz Türk Lirası idari para cezası uygulanır.

58 (3) 8 inci maddenin birinci fıkrasına aykırı hareket eden sürücülere, Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (l) bendine göre iki yüz Türk Lirası idari para cezası uygulanır. (4) Aşağıda yer alan ihlallere, 655 sayılı KHK nin 28 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendine göre; a) 5 inci maddenin dördüncü fıkrasına aykırı hareket eden göndericiye, bin Türk Lirası, b) 5 inci maddenin beşinci fıkrasına aykırı hareket eden göndericiye bin Türk Lirası, taşıyıcıya beş yüz Türk Lirası ve taşıt üzerindeki işaretleme eksiklikleri için sürücüye yüz Türk Lirası,

59 c) 6 ncı maddenin üçüncü fıkrasına göre Faaliyet Belgesi almadan faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişilere, bin Türk Lirası, ç) 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendine aykırı hareket eden göndericiye, beş yüz Türk Lirası, d) 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (ç) bendine aykırı hareket eden; gönderene iki yüz elli Türk Lirası, taşımacıya iki yüz elli Türk Lirası, sürücüye elli Türk Lirası, e) 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (e) bendine aykırı hareket eden taşımacıya bin Türk Lirası,

60 f) 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (f) bendine aykırı hareket eden sürücüye elli Türk Lirası, g) 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (g) bendine aykırı hareket eden taşımacıya beşyüz Türk Lirası, ğ) 33 üncü maddeye aykırı hareket ederek tehlikeli madde güvenlik danışmanı çalıştırmayan işletmelere bin Türk Lirası, idari para cezası uygulanır. (5) Bu maddede belirtilen idari para cezaları, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 4/11/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.

61 İdari para cezası uygulanması ve diğer yaptırımlar MADDE 29 (1) Eylemin başka bir suç teşkil etmesi halinde, 28 inci maddede belirtilen idari para cezası, diğer kanunlardaki suçların takibine ve cezaların uygulanmasına, Kanunda ve bu Yönetmelikte düzenlenen uyarma, geçici durdurma ve iptal gibi idari müeyyidelerin uygulanmasına engel teşkil etmez.

62 Uyarmalar MADDE 30 (1) Bakanlıkça bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket ettiği tespit edilen; gönderen, taşımacı, alıcı, yükleyen, paketleyen, boşaltan, dolduran, taşıt sürücüsü ve tankkonteyner / taşınabilir tank işletmecilerine ilişkin olarak; a) 10 uncu maddeye aykırı hareket eden gönderene, maddede ihlal ettiği her bir bent için 3 uyarma, b) 11 inci maddeye aykırı hareket eden paketleyene, maddede ihlal ettiği her bir bent için 3 uyarma, c) 12 nci maddeye aykırı hareket eden yükleyene, maddede ihlal ettiği her bir bent için 3 uyarma, ç) 13 üncü maddeye aykırı hareket eden doldurana, maddede ihlal ettiği her bir bent için 3 uyarma, d) 14 üncü maddeye aykırı hareket eden taşımacıya, maddede ihlal ettiği her bir bent için 3 uyarma, e) 15 inci maddeye aykırı hareket eden sürücüye, maddede ihlal ettiği her bir bent için 2 uyarma, f) 16 ncı maddeye aykırı hareket eden alıcıya, maddede ihlal ettiği her bir bent için 3 uyarma, g) 17 nci maddeye aykırı hareket eden boşaltana, maddede ihlal ettiği her bir bent için 3 uyarma, ğ) 18 inci maddeye aykırı hareket eden tank-konteyner / taşınabilir tank işletmecisine, maddede ihlal ettiği her bir bent için 3 uyarma,verilir.

63 Uyarmalar (2) Uyarmaların veriliş tarihinden itibaren ilgilinin doksan gün içerisinde Bakanlığa yazılı başvuruda bulunarak, verilen uyarmaların paraya çevrilebilmesi için her uyarmaya yetmişdokuz Türk Lirası olmak üzere yetkili saymanlığa ödemede bulunduğunu bildirmesi ve bunu belgelemesi halinde uyarmalar kaldırılır. Bu doksan günlük süre içinde müracaat edilerek paraya çevrilmeyen uyarmalar kaldırılmaz. (3) Bu ücret, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır. (4) Bu Yönetmeliğe göre kaldırılmayan uyarmaların toplam sayısı elliye ulaşanların faaliyetleri 31 inci maddeye göre durdurulur. Yapılan bütün faaliyet durdurma işlemleri, faaliyet durdurma işleminin ilgiliye tebliğ tarihinden itibaren otuz gün sonra yürürlüğe girer.

64 Faaliyet durdurma : MADDE 31 (1) Bu Yönetmeliğe göre verilen ve 30 uncu maddenin ikinci fıkrasına göre kaldırılmayan uyarmaların toplam sayısı elliye ulaşan; gönderenlerin, paketleyenlerin, yükleyenlerin, dolduranların, boşaltanların, alıcıların ve tank-konteyner/taşınabilir tank işletmecilerinin faaliyetleri, Bakanlığın ilgili valiliğe yazdığı bildirimin ulaştığı tarihten itibaren en geç yirmi gün içinde valilikçe otuz gün süreyle durdurulur. (2) Bu maddenin birinci fıkrasına göre faaliyeti durdurulanlar, faaliyet durdurma işleminin kesinleşmesinden sonra ödemede bulunmak istemeleri halinde, her uyarma için iki katı ücret alınarak uyarmalar kaldırılır ve faaliyet durdurma işlemi uygulanmaz. (3) Bu Yönetmeliğe göre verilen ve 30 uncu maddenin ikinci fıkrasına göre kaldırılmayan uyarmaların toplam sayısı elliye ulaşan sürücülerin ADR Sürücü Eğitim Sertifikası (SRC5) en geç yirmi gün içinde Bakanlıkça otuz gün süreyle geri alınır. Bu durumdaki sürücülerin ADR Sürücü Eğitim Sertifikasını verilen sürede Bakanlığa teslim etmemeleri halinde, söz konusu belgeleri iptal edilir ve bir yıl geçmedikçe yenisi düzenlenmez.

65 İletişim : Web : E-posta : info@tmgdglobal.com Telefon : Fax : Adres : Mustafa Kemal Cad. Hukukçular İş Merkezi No: 34 Kat: 3 (Anadolu Adalet Sarayı Karşısı) Kartal / İSTANBUL

İşimiz aslında tehlikeli madde değil, sizin ve sevdikleriniz hayatı. TMGD Global, bir 3P Global kuruluşudur.

İşimiz aslında tehlikeli madde değil, sizin ve sevdikleriniz hayatı. TMGD Global, bir 3P Global kuruluşudur. İşimiz aslında tehlikeli madde değil, sizin ve sevdikleriniz hayatı TMGD Global, bir 3P Global kuruluşudur. TMGD GLOBAL, Biz Kimiz? 2009 yılında İstanbul da kurulmuş olup, bünyesinde farklı uzmanlarla

Detaylı

SİRKÜLER 29.07.2015. Sirküler No : TMGD-07-15/002 Konu : Tehlikeli Madde Taşımacılığında Yol Kenarı denetimlerinde uygulanacak İdari Para Cezaları

SİRKÜLER 29.07.2015. Sirküler No : TMGD-07-15/002 Konu : Tehlikeli Madde Taşımacılığında Yol Kenarı denetimlerinde uygulanacak İdari Para Cezaları 29.07.2015 Sirküler No : TMGD-07-15/002 Konu : Tehlikeli Madde Taşımacılığında Yol Kenarı denetimlerinde uygulanacak İdari Para Cezaları SİRKÜLER Sıra No Yönetmelik Maddesi Yönetmelik maddesinin hükmü

Detaylı

(10/04/2014 tarih ve 15341 sayılı Bakanlık Makam Onayı ile Yürürlüğe girmiştir.)

(10/04/2014 tarih ve 15341 sayılı Bakanlık Makam Onayı ile Yürürlüğe girmiştir.) (10/04/2014 tarih ve 15341 sayılı Bakanlık Makam Onayı ile Yürürlüğe girmiştir.) TEHLİKELİ MADDE FAALİYET BELGESİ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI CEZA MİKTARLARI. Tehlikeli yük taşımasında izin ve belge zorunluluğu

TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI CEZA MİKTARLARI. Tehlikeli yük taşımasında izin ve belge zorunluluğu TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI CEZA MİKTARLARI Tehlikeli yük taşımasında izin ve belge zorunluluğu İlgili Kanun: Madde 28-1 Ceza Fiili Adı: Madde 28-1 Tehlikeli yük taşımasında izin ve belge zorunluluğu

Detaylı

Belge İptali, Belgelerin Geri Alınması, Geçici Durdurma, Uyarma, Para Cezaları

Belge İptali, Belgelerin Geri Alınması, Geçici Durdurma, Uyarma, Para Cezaları Tehlikeli Madde Mevzuatı Belge İptali, Belgelerin Geri Alınması, Geçici Durdurma, Uyarma, Para Cezaları Tehlikeli yük taşımasında izin ve belge zorunluluğu İlgili Kanun: Madde 28-1 Ceza Fiili Adı: Söz

Detaylı

TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK KAPSAMINDAKİ YAPTIRIMLAR

TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK KAPSAMINDAKİ YAPTIRIMLAR TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK KAPSAMINDAKİ YAPTIRIMLAR Uyarma Para Cezaları Geçici Durdurma Belgenin Geri Alınması Belge İptali TEHLİKELİ YÜK TAŞIMASINDA İZİN VE BELGE

Detaylı

DEMİRYOLU TAŞIMALARINDA TEHLİKELİ MADDE FAALİYET BELGESİ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE

DEMİRYOLU TAŞIMALARINDA TEHLİKELİ MADDE FAALİYET BELGESİ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE DEMİRYOLU TAŞIMALARINDA TEHLİKELİ MADDE FAALİYET BELGESİ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Tehlikeli

Detaylı

ADR KAPSAMI VE TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI AHMET ÇELİK

ADR KAPSAMI VE TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI AHMET ÇELİK 1. GİRİŞ ADR KAPSAMI VE Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması (ADR), uluslararası alanda 1968 yılından beri uygulanan ve bugün itibariyle 27 Avrupa Birliği

Detaylı

Tehlikeli Madde Güvenlik DanıĢmanı

Tehlikeli Madde Güvenlik DanıĢmanı Mehmet AYDEMĠR Kimya Mühendisi Tehlikeli Madde Güvenlik DanıĢmanı -ADR VE ADR BELGESĠ NEDĠR? ADR ( Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması ) tehlikeli maddelerin,

Detaylı

info@dgrlogistic.com

info@dgrlogistic.com info@dgrlogistic.com Hakkımızda ; Vizyon Tehlikeli madde ve proje taşımacılığı kapsamında, danışmanlık ve lojistik sektöründe lider firma olmak. Misyon Türkiye de yeni bir farkındalık olan tehlikeli madde

Detaylı

SIKÇA SORULAN SORULAR

SIKÇA SORULAN SORULAR SIKÇA SORULAN SORULAR 1. ADR-TMGD alanında sıkça adı geçen SRC5 belgesi nedir? Diğer adı geçen belgelerin kullanım alanı nedir? Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliği

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar (03/08/2017 TARİHLİ VE 63089 SAYILI OLUR İLE YÜRÜRLÜĞE GİREN YÖNERGE) TEHLİKELİ MADDE FAALİYET BELGESİ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Nedir?

TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Nedir? TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Nedir? 2010 yılında ADR ye taraf olan Türkiye 2014 yılı itibariyle Tehlikeli Maddelerin Karayolunda Taşınmasına Hakkında Yönetmelik kapsamında ADR hükümlerini

Detaylı

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Denildiğinde Akla Gelen Güvenilir Adres... İÇİNDEKİLER BİZ KİMİZ? VAR OLUŞ SEBEBİMİZ SUNDUĞUMUZ HİZMETLER TEHLİKELİ MADDE NEDİR? TMGD GÖREV VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ İŞLETMELERİN SORUMLULUKLARI HANGİ FİRMALAR

Detaylı

Sayı : 98694136-69783 23/12/2014 Konu: Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması GENELGE (2015/TMKTDGM- 01/GENEL)

Sayı : 98694136-69783 23/12/2014 Konu: Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması GENELGE (2015/TMKTDGM- 01/GENEL) Sayı : 98694136-69783 23/12/2014 Konu: Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması GENELGE (2015/TMKTDGM- 01/GENEL) Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmeliğin 28 inci maddesinin dördüncü

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü

T.C. ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü 1 / 5 T.C. ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü Sayı :70809882-360.02-E.96976 27.12.2018 Konu :2019 Yılı Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması

Detaylı

ADR de Ele Alınan Konular

ADR de Ele Alınan Konular ADR (L Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route) Tehlikeli Malların Uluslararası Karayollarında Taşınmasına İlişkin Avrupa Anlaşması: 1957 yılında Birleşmiş

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIGI Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü GENELGE 2016/04 (TMKTDGM)

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIGI Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü GENELGE 2016/04 (TMKTDGM) T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIGI Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü Sayı : 23331001-360-02/...9b'' tb Konu: 2017 Yılı Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması

Detaylı

ALTINTEL LİMAN VE TERMİNAL İŞLETMELERİ A.Ş. TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLU İLE TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK HAKKINDA BİLGİLENDİRME SLAYTI

ALTINTEL LİMAN VE TERMİNAL İŞLETMELERİ A.Ş. TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLU İLE TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK HAKKINDA BİLGİLENDİRME SLAYTI ALTINTEL LİMAN VE TERMİNAL İŞLETMELERİ A.Ş. TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLU İLE TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK HAKKINDA BİLGİLENDİRME SLAYTI 24 EKİM 2013 TARİHLİ 28801 SAYILI YÖNETMELİK HAKKINDAKİ YÜKÜMLÜLÜKLER

Detaylı

Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğünün 2017/TMKTDGM-03/DENETİM sayılı Genelgesi (Tehlikeli Madde Taşımacılığı Denetimleri)

Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğünün 2017/TMKTDGM-03/DENETİM sayılı Genelgesi (Tehlikeli Madde Taşımacılığı Denetimleri) Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğünün 2017/TMKTDGM-03/DENETİM sayılı Genelgesi (Tehlikeli Madde Taşımacılığı Denetimleri) T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Tehlikeli

Detaylı

TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 24.10.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28801 TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, tehlikeli maddelerin; insan sağlığı ve diğer canlı

Detaylı

YÖNETMELİK. b) Türkiye sınırları içerisindeki karayolları üzerinde yabancı plakalı taşıtlarla yapılan uluslararası taşımaları,

YÖNETMELİK. b) Türkiye sınırları içerisindeki karayolları üzerinde yabancı plakalı taşıtlarla yapılan uluslararası taşımaları, 24 Ekim 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28801 YÖNETMELİK Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

YÖNETMELİK. b) Türkiye sınırları içerisindeki karayolları üzerinde yabancı plakalı taşıtlarla yapılan uluslararası taşımaları,

YÖNETMELİK. b) Türkiye sınırları içerisindeki karayolları üzerinde yabancı plakalı taşıtlarla yapılan uluslararası taşımaları, 24 Ekim 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28801 YÖNETMELİK Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

24 Ekim 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28801 YÖNETMELİK

24 Ekim 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28801 YÖNETMELİK 24 Ekim 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28801 YÖNETMELİK Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü 09.01.2014 / 00495 GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü 09.01.2014 / 00495 GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE Sayı : 44873033-51.03-TMKTDGM T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü Konu : Tehlikeli Mal Taşımacılığı Denetimlerine İlişkin Genelge 09.01.2014 / 00495 GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, tehlikeli maddelerin; insan sağlığı ve diğer canlı

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine ilişkin Yönetmelik 01 Ekim 2013 tarihinde

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: TMKTDGM-01) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: TMKTDGM-01) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Resmi Gazete Tarihi: 22.05.2014 Resmi Gazete Sayısı: 29007 TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: TMKTDGM-01) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç

Detaylı

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/05/20140522-25.htm

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/05/20140522-25.htm Sayfa 1 / 15 22 Mayıs 2014 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29007 TEBLİĞ Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: TMKTDGM-01) BİRİNCİ

Detaylı

TEBLİĞ. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: TMKTDGM-01)

TEBLİĞ. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: TMKTDGM-01) 22 Mayıs 2014 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29007 TEBLİĞ Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: TMKTDGM-01) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

24 Ekim 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28801 YÖNETMELİK

24 Ekim 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28801 YÖNETMELİK 24 Ekim 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28801 YÖNETMELİK Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: TMKTDGM-01) DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE

TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: TMKTDGM-01) DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 19 Nisan 2017 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 30043 TEBLİĞ Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: TMKTDGM-01) DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

Detaylı

YÖNETMELİK ( TARİH VE SAYILI RESMİ GAZETEDEKİ DEĞİŞİKLİK İLE BİRLİKTE)

YÖNETMELİK ( TARİH VE SAYILI RESMİ GAZETEDEKİ DEĞİŞİKLİK İLE BİRLİKTE) 24 Ekim 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28801 YÖNETMELİK Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (27.08.2014 TARİH VE 29101 SAYILI

Detaylı

YÖNETMELİK TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI

YÖNETMELİK TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI 24 Ekim 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28801 YÖNETMELİK TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Resmi Gazete Tarihi: 24.10.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28801 TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 24.10.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28801 TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü Sayı : 14511534./12/2013 Konu : Tehlikeli Madde Taşımacılığında Yol Kenarı Denetimleri GENELGE

Detaylı

TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Oturum Aç ANASAYFA MEVZUAT TÜRÜ RESMİ GAZETE SIK KULLANILAN KANUNLAR KANUNLAR FİHRİSTİ FAYDALI LİNKLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM Resmi Gazete Tarihi: 24.10.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28801 TEHLİKELİ MADDELERİN

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ 22 Mayıs 2014 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29007 TEBLİĞ Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: TMKTDGM-01) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

Sayı : / /03/2017 Konu: Tehlikeli Madde Taşımacılığı Denetimleri GENELGE (2017 / TMKTDGM - 03 / DENETİM)

Sayı : / /03/2017 Konu: Tehlikeli Madde Taşımacılığı Denetimleri GENELGE (2017 / TMKTDGM - 03 / DENETİM) 1/2 T.C. Sayı : 27401505/010.06.01-26547 28/03/2017 Konu: Tehlikeli Madde Taşımacılığı Denetimleri GENELGE (2017 / TMKTDGM - 03 / DENETİM) Bilindiği üzere; tehlikeli madde taşımacılığı kapsamında gerçekleştirilen

Detaylı

24 Ekim 2013 Perşembe Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK

24 Ekim 2013 Perşembe Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK 24 Ekim 2013 Perşembe Resmî Gazete Sayı : 28801 YÖNETMELİK Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Tehlikeli Madde Taşıyacak Araçlar İçin Dikkat Edilmesi Gereken. Önemli Konular

Tehlikeli Madde Taşıyacak Araçlar İçin Dikkat Edilmesi Gereken. Önemli Konular Tehlikeli Madde Taşıyacak Araçlar İçin Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Konular Tehlikeli Madde Taşıyacak Araçlar İçin Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Konular Gerek ADR (Tehlikeli malların Uluslararası karayolunda

Detaylı

T.C. Resmî Gazete. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır BAKANLAR KURULU KARARLARI

T.C. Resmî Gazete. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır BAKANLAR KURULU KARARLARI T.C. Resmî Gazete Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır 24 Ekim 2013 PERŞEMBE Sayı : 28801 YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ BAKANLAR KURULU KARARLARI Karar Sayısı : 2013/5359 Bazı

Detaylı

Uluslararası Nakliyeciler Derneği

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Uluslararası Nakliyeciler Derneği ADR Konvansiyonu Gereğince Sürücü ve Danışmanlık Eğitimi Şartları ve Türkiye ye İlişkin Son Durum Alper ÖZEL İcra Kurulu Üyesi, ADR/RID Danışmanı ve Eğitmeni İ.Ü. Ulaştırma

Detaylı

YETKİLENDİRİLMİŞ TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI KURULUŞU (TMGDK)

YETKİLENDİRİLMİŞ TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI KURULUŞU (TMGDK) TC Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı YETKİLENDİRİLMİŞ TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI KURULUŞU (TMGDK) TMGD Entegre Danışmanlık ve Lojistik Hizmetleri Tic.Ltd.Şti Web: www.entegretmgd.com

Detaylı

taraflara verilen yetki ve görevler ile sorumluluk ve yükümlülükleri, mali konuları, sözleşmenin

taraflara verilen yetki ve görevler ile sorumluluk ve yükümlülükleri, mali konuları, sözleşmenin SĐRKÜLER ĐZMĐR 27/02/2008 SAYI 2008/33 REFERANS 4/33 Ulaştırma Bakanlığından: Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (19 Kasım 2006 Tarihli ve 26351 Sayılı Resmî Gazete)

Detaylı

TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 24.10.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28801 TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

denetim mali müşavirlik hizmetleri

denetim mali müşavirlik hizmetleri SİRKÜLER Sayı: 2012/18 10.01.2012 Konu: MADENİ YAĞLARIN AMBALAJLANMASI VE PİYASAYA SUNUMU HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYINLANMIŞTIR 23.12.2011 tarih ve 28151 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Resmi Gazete Tarihi: 24.10.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28801 TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu yönetmeliğin

Detaylı

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ Bu çalışmanın amacı, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği kapsamında yapılacak olan denetim faaliyetleri

Detaylı

ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ HİZMETLERİMİZ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI HİZMETLERİ: MEGA çözümler için TEK ortağınız. Tehlike sınıfınızı biliyor musunuz?

ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ HİZMETLERİMİZ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI HİZMETLERİ: MEGA çözümler için TEK ortağınız. Tehlike sınıfınızı biliyor musunuz? ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ HİZMETLERİMİZ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) olarak siz değerli danışanlarımızın İş güvenliği Uzmanı,

Detaylı

GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEME ÜRETEN İŞLETMELERİN KAYIT İŞLEMLERİ İLE İYİ ÜRETİM UYGULAMALARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEME ÜRETEN İŞLETMELERİN KAYIT İŞLEMLERİ İLE İYİ ÜRETİM UYGULAMALARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEME ÜRETEN İŞLETMELERİN KAYIT İŞLEMLERİ İLE İYİ ÜRETİM UYGULAMALARINA DAİR YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

RESMİ GAZETE Tarihi Sayısı Değişiklik Yönetmelikleri

RESMİ GAZETE Tarihi Sayısı Değişiklik Yönetmelikleri RESMİ GAZETE Tarihi 22.10.1976 Sayısı 15742 Değişiklik Yönetmelikleri Tarihi Sayısı 31.03.2007 26479 15.06.2008 26907 10.07.2009 27284 18.12.2010 27789 26.12.2012 28509 24.10.2013 28801 27.08.2014 29101

Detaylı

2014 yılında uygulanacak ceza miktarları (TL) Sıra No. Yönetmelik Maddesi

2014 yılında uygulanacak ceza miktarları (TL) Sıra No. Yönetmelik Maddesi EK 24 Ekim 2013 tarihli ve 28801 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmeliğin 24 üncü maddesine göre yol kenarı denetimlerinde, Yönetmeliğin

Detaylı

TEBLİĞ DENİZ ÇEVRESİNİN PETROL VE DİĞER ZARARLI MADDELERLE KİRLENMESİNE İLİŞKİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ VE ACİL MÜDAHALE

TEBLİĞ DENİZ ÇEVRESİNİN PETROL VE DİĞER ZARARLI MADDELERLE KİRLENMESİNE İLİŞKİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ VE ACİL MÜDAHALE 12 Aralık 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29203 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: TEBLİĞ DENİZ ÇEVRESİNİN PETROL VE DİĞER ZARARLI MADDELERLE KİRLENMESİNE İLİŞKİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ VE ACİL MÜDAHALE PLANLARINI

Detaylı

YAZILIM İÇİN YERLİ MALI BELGESİ DÜZENLEMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA ESASLARI

YAZILIM İÇİN YERLİ MALI BELGESİ DÜZENLEMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA ESASLARI YAZILIM İÇİN YERLİ MALI BELGESİ DÜZENLEMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA ESASLARI Amaç MADDE 1- (1) Bu Uygulama Esaslarının amacı; 13/09/2014 tarih ve 29118 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan SGM 2014/35 sayılı Yerli

Detaylı

KARAYOLUYLA TEHLİKELİ MADDE TAŞIYAN ARAÇ ŞOFÖRLERİNE YÖNELİK MESLEKİ YETERLİLİK EĞİTİMİ YÖNERGESİ

KARAYOLUYLA TEHLİKELİ MADDE TAŞIYAN ARAÇ ŞOFÖRLERİNE YÖNELİK MESLEKİ YETERLİLİK EĞİTİMİ YÖNERGESİ KARAYOLUYLA TEHLİKELİ MADDE TAŞIYAN ARAÇ ŞOFÖRLERİNE YÖNELİK MESLEKİ YETERLİLİK EĞİTİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönerge nin amacı; Tehlikeli Malların

Detaylı

Tehlikeli mal taşıyan sürücülerin eğitimi

Tehlikeli mal taşıyan sürücülerin eğitimi TÜRKİYE EŞLEŞTİRME Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 TEHLİKELİ MALLARIN TAŞINMASI Tehlikeli mal taşıyan sürücülerin eğitimi Sürücü eğitiminin ana hedefleri: Sürücü eğitimi Sürücülerin

Detaylı

TEHLİKELİ MAL VE KOMBİNE TAŞIMACILIK DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

TEHLİKELİ MAL VE KOMBİNE TAŞIMACILIK DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU TEHLİKELİ MAL VE KOMBİNE TAŞIMACILIK DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRANO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 2 (IMDG) Kapsamında Eğitim

Detaylı

TURİZMİ TEŞVİK KANUNU NUN CEZAİ HÜKÜMLERİ

TURİZMİ TEŞVİK KANUNU NUN CEZAİ HÜKÜMLERİ TURİZMİ TEŞVİK KANUNU NUN CEZAİ HÜKÜMLERİ 15 Ekim 2008 Sayı : 27025 Kültür ve Turizm Bakanlığından: TURİZMİ TEŞVİK KANUNUNUN CEZAİ HÜKÜMLERİNİN UYGULANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

ALIŞAN LOJİSTİK Tehlikeli Kimyasalların Karayolunda Taşınması

ALIŞAN LOJİSTİK Tehlikeli Kimyasalların Karayolunda Taşınması ALIŞAN LOJİSTİK Tehlikeli Kimyasalların Karayolunda Taşınması Aslı YAMANTAŞ Sağlık-Emniyet-Çevre /Kalite Müdürü Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (DGSA) 2014 1 İÇERİK Tehlikeli Kimyasalların Tanımlanması

Detaylı

KALDIRILMIŞ EKLENMİŞ

KALDIRILMIŞ EKLENMİŞ 22 Mayıs 2014 PERŞEMBE(19 NİSAN 2017 REVİZE HALİ KIYASLAMALI) Resmî Gazete Sayı : 290077/SAYI:30043 TEBLİĞ Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA

Detaylı

Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınması Yönetmeliği

Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınması Yönetmeliği Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınması Yönetmeliği ADR Konu ve Kapsam Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Antlaşması. Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınmasına

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği 1 Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca alınması

Detaylı

KARAYOLUYLA TEHLĠKELĠ MADDE TAġIYAN ARAÇ ġoförlerġne YÖNELĠK MESLEKĠ YETERLĠLĠK EĞĠTĠMĠ YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

KARAYOLUYLA TEHLĠKELĠ MADDE TAġIYAN ARAÇ ġoförlerġne YÖNELĠK MESLEKĠ YETERLĠLĠK EĞĠTĠMĠ YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar KARAYOLUYLA TEHLĠKELĠ MADDE TAġIYAN ARAÇ ġoförlerġne YÖNELĠK MESLEKĠ YETERLĠLĠK EĞĠTĠMĠ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı; Tehlikeli Malların

Detaylı

KONU: MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 44)

KONU: MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 44) Sayı: Vergi/2014.021 Tarih: 09.04.2014 VERGİ SİRKÜLERİ- KONU: MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 44) Maliye Bakanlığı nca Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 44) yayımlanmıştır.

Detaylı

2017 Yılında Tehlikeli Madde Taşımacılığına ilişkin olarak karayolu, demiryolu ve denizyolunda her bir taşıma modunda değişik oranlarda artan ve yeni

2017 Yılında Tehlikeli Madde Taşımacılığına ilişkin olarak karayolu, demiryolu ve denizyolunda her bir taşıma modunda değişik oranlarda artan ve yeni 2017 Yılında Tehlikeli Madde Taşımacılığına ilişkin olarak karayolu, demiryolu ve denizyolunda her bir taşıma modunda değişik oranlarda artan ve yeni getirilen cezalar oldu. Bu da Ulaştırma Bakanlığı nın

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI. Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü SAYI :98694136 22691.12.2012 GENELGE (2013/KDGM- 01/GENEL)

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI. Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü SAYI :98694136 22691.12.2012 GENELGE (2013/KDGM- 01/GENEL) T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü SAYI :98694136 22691.12.2012 KONU :Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması GENELGE (2013/KDGM- 01/GENEL) 4925 sayılı

Detaylı

YÖNETMELİK ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ ARAÇLARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK

YÖNETMELİK ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ ARAÇLARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK 1. 30 Aralık 2009 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27448 YÖNETMELİK Çevre ve Orman (Şehircilik) Bakanlığından: ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ ARAÇLARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; 18/7/1997

Detaylı

TEBLİĞ. Gümrük Müsteşarlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 60)

TEBLİĞ. Gümrük Müsteşarlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 60) 19 Ocak 2008 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26761 TEBLİĞ Gümrük Müsteşarlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 60) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, ekonomik etkili gümrük rejimleri,

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Madde 1 Bu Yönetmelik, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak

Detaylı

DENİZYOLUYLA TAŞINAN TEHLİKELİ YÜKLERE İLİŞKİN ULUSLAR ARASI KOD KAPSAMINDA EĞİTİM VE YETKİLENDİRME YÖNETMELİĞİ

DENİZYOLUYLA TAŞINAN TEHLİKELİ YÜKLERE İLİŞKİN ULUSLAR ARASI KOD KAPSAMINDA EĞİTİM VE YETKİLENDİRME YÖNETMELİĞİ DENİZYOLUYLA TAŞINAN TEHLİKELİ YÜKLERE İLİŞKİN ULUSLAR ARASI KOD KAPSAMINDA EĞİTİM VE YETKİLENDİRME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; deniz

Detaylı

10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri. AZ TEHLİKELİ (Aynı miktarda) ÇOK TEHLİKELİ (%50 artırılarak)

10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri. AZ TEHLİKELİ (Aynı miktarda) ÇOK TEHLİKELİ (%50 artırılarak) 6645 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE BI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN İLE 6331 SAYILI İSG KANUNUNDAKİ İDARİ PARA CEZALARININ TEHLİKE SINIFI VE ÇALIŞAN

Detaylı

Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü. Sayı : 21902444-010.06.01/ 69668 23/12/2014 Konu: Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması

Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü. Sayı : 21902444-010.06.01/ 69668 23/12/2014 Konu: Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Sayı : 21902444-010.06.01/ 69668 23/12/2014 Konu: Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması GENELGE (2014/KDGM- 10/GENEL) 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu nun 26 ncı maddesinde

Detaylı

Bakanlıkça yayınlanan tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı mevzuat metni:

Bakanlıkça yayınlanan tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı mevzuat metni: TMGDK Mevzuat Bakanlıkça yayınlanan tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı mevzuat metni: TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI KURULUŞLARININ YETKİLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

TÜRKIYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİNE Dumlupınar Bulvarı No: / ANKARA

TÜRKIYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİNE Dumlupınar Bulvarı No: / ANKARA TÜRKIYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİNE Dumlupınar Bulvarı No:252 06530 / ANKARA Ilgi : Bakanlığımız Bursa IV üncü Bölge Müdürlüğümüzden alınan 04.08.2017 tarihli ve 22354 sayılı yazı. Bakanlığı= Bursa IV

Detaylı

Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Sayı : 21902444-010.06.02-81364 04/12/2015 Konu: Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması

Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Sayı : 21902444-010.06.02-81364 04/12/2015 Konu: Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Sayı : 21902444-010.06.02-81364 04/12/2015 Konu: Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması GENELGE (2015/KDGM- 06/GENEL) 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu nun 26 ncı maddesinde

Detaylı

Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü. Sayı : 98694136-23305 18/12/2012 Konu: D4 Yetki Belgeleri GENELGE (2013/KDGM- 07 /YOLCU)

Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü. Sayı : 98694136-23305 18/12/2012 Konu: D4 Yetki Belgeleri GENELGE (2013/KDGM- 07 /YOLCU) Sayı : 98694136-23305 18/12/2012 Konu: D4 Yetki Belgeleri GENELGE (2013/KDGM- 07 /YOLCU) İLGİ: a) 31/10/2011 tarihli ve 2011/KUGM- 16/YOLCU numaralı Genelge b) 26/06/2012 tarihli ve 2012/KDGM- 04/YOLCU

Detaylı

01.03.2013 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2013/44

01.03.2013 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2013/44 01.03.2013 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2013/44 KONU: Elektronik fatura düzenlemeleri ile elektrik ve gaz dağıtım şirketleri için getirilen, abone ve tüketim bilgilerinin

Detaylı

(2) Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık sonrası ilgili uzmanlık alanlarına mahsus sertifika eğitimleri bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.

(2) Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık sonrası ilgili uzmanlık alanlarına mahsus sertifika eğitimleri bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır. 4/2/2014 tarihinde yayınlanan aynı adlı Yönetmelik ile yürürlükten kaldırılmıştır Sağlık Bakanlığından: SAĞLIK BAKANLIĞI SERTİFİKALI EĞİTİM YÖNETMELİĞİ Gesmi Gazete:21.08.2010-27679 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Tebliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Tebliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Tebliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, tehlikeli maddeleri taşıyan, paketleyen (ambalajlayan), yükleyen, dolduran

Detaylı

(Resmi Gazetenin 10 Nisan 2012 tarih ve 28260 sayılı nüshasında yayımlanmıştır)

(Resmi Gazetenin 10 Nisan 2012 tarih ve 28260 sayılı nüshasında yayımlanmıştır) Türkiye Bankalar Birliği'nden: TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ RİSK MERKEZİ ÜYELERİNİN MÜŞTERİLERİNİN RİSK MERKEZİ NEZDİNDEKİ BİLGİLERİNİN KENDİLERİNE YA DA ONAY VERMELERİ KOŞULUYLA BELİRLEDİKLERİ GERÇEK VEYA

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü GENELGE (2011/KUGM- 01 /GENEL)

T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü GENELGE (2011/KUGM- 01 /GENEL) Sayı : B.11.0.KUG.0.00.17.00/230-16669 22/12/2010 Konu : Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması GENELGE (2011/KUGM- 01 /GENEL) Karayolu Taşıma Kanununun 26 ncı maddesinde yer alan İdari Para Cezalarının,

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK ve HABERLEŞME BAKANLIĞI Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK ve HABERLEŞME BAKANLIĞI Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK ve HABERLEŞME BAKANLIĞI Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü TEHLİKELİ MAL TAŞIMACILIĞI SÜRÜCÜ SINAV SORULARI (28 TEMMUZ 2013) SRC 5 (TEMEL EĞİTİM)

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 11.04.2014 Sayı: 2014/079 Ref: 4/079

SİRKÜLER İstanbul, 11.04.2014 Sayı: 2014/079 Ref: 4/079 SİRKÜLER İstanbul, 11.04.2014 Sayı: 2014/079 Ref: 4/079 Konu: TÜZEL KİŞİLİĞİ KALDIRILAN İL ÖZEL İDARELERİNİN BULUNDUĞU İLLERDE MODEL YILI 1990 VE DAHA ESKİ OLAN MOTORLU TAŞITLARIN HURDAYA ÇIKARILMASI SONUCU

Detaylı

DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLARDA YABANCI UYRUKLU PERSONEL ĠSTĠHDAMI HAKKINDA YÖNETMELĠK

DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLARDA YABANCI UYRUKLU PERSONEL ĠSTĠHDAMI HAKKINDA YÖNETMELĠK DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLARDA YABANCI UYRUKLU PERSONEL ĠSTĠHDAMI HAKKINDA YÖNETMELĠK 29.08.2003 Tarih ve 25214 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe girmiştir BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TRANSİT REJİMİ) (SERİ NO: 2) (05.06.2012 T. 28314 R.G.)

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TRANSİT REJİMİ) (SERİ NO: 2) (05.06.2012 T. 28314 R.G.) Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TRANSİT REJİMİ) (SERİ NO: 2) (05.06.2012 T. 28314 R.G.) Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, ülke menfaati açısından gerekli olan hallerde,

Detaylı

SÜRÜCÜ İSTİHDAM ETMEK İÇİN GEREKLİ NEDENLER

SÜRÜCÜ İSTİHDAM ETMEK İÇİN GEREKLİ NEDENLER SRC5 TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI SÜRÜCÜ BELGESİNE SAHİP SÜRÜCÜ İSTİHDAM ETMEK İÇİN GEREKLİ NEDENLER SRC 5 - ADR Belgesi Nedir? SRC 5 - ADR Belgesi, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre Tehlikeli Madde

Detaylı

KURUL KARARI. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:

KURUL KARARI. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: 19 Temmuz 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28712 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: KURUL KARARI Karar No: 4460-8 Karar Tarihi: 20/06/2013 MADDE 1 (1) 9 Nisan 2007 tarihli ve 26488 sayılı Resmî Gazete

Detaylı

TEBLİĞ. 2. Büyükşehir Belediyelerinin Bulunduğu İllerde Model Yılı 1990 ve Daha Eski Olan Taşıtlara İlişkin Yapılacak İşlemler

TEBLİĞ. 2. Büyükşehir Belediyelerinin Bulunduğu İllerde Model Yılı 1990 ve Daha Eski Olan Taşıtlara İlişkin Yapılacak İşlemler 8 Nisan 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28966 Maliye Bakanlığından: TEBLİĞ MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 44) 18/2/2009 tarihli ve 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında

Detaylı

GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİK TASLAĞI VE ISO 27001 BGYS E ETKİSİ

GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİK TASLAĞI VE ISO 27001 BGYS E ETKİSİ GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİK TASLAĞI VE ISO 27001 BGYS E ETKİSİ *Bu yazı nin taslak değişikliğinin Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ne olası etkilerini paylaşmak için hazırlanmıştır.

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Tebliği TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, tehlikeli maddeleri taşıyan, paketleyen (ambalajlayan), yükleyen, dolduran

Detaylı

FEN İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ALTYAPI KOORDİNASYON ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

FEN İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ALTYAPI KOORDİNASYON ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE FEN İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ALTYAPI KOORDİNASYON ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK ve TANIMLAR Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı;

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: TMKTDGM-01) (Resmi Gazete Tarihi: Sayısı: 29007)

TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: TMKTDGM-01) (Resmi Gazete Tarihi: Sayısı: 29007) TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: TMKTDGM-01) (Resmi Gazete Tarihi: 22.05.2014 Sayısı: 29007) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞINCA DENETLENEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/20)

SAĞLIK BAKANLIĞINCA DENETLENEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/20) Ekonomi Bakanlığından: Amaç SAĞLIK BAKANLIĞINCA DENETLENEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/20) MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; ek-1/a, ek-1/b, ek-1/c ve ek-2 de

Detaylı

YÖNETMELİK AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 3 Temmuz 2014 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29049 Sağlık Bakanlığından: YÖNETMELİK AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE

Detaylı

Konu : Sağlık Bakanlığınca Denetlenen Bazı Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2017/20) hk.

Konu : Sağlık Bakanlığınca Denetlenen Bazı Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2017/20) hk. Ankara, 30 Aralık 2016, Cuma Sirküler 2016 / 448 Konu : Sağlık Bakanlığınca Denetlenen Bazı Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2017/20) hk. Sayın Üyemiz; 30 Aralık 2016 Tarihli

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI KURULUŞLARININ YETKİLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI KURULUŞLARININ YETKİLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI KURULUŞLARININ YETKİLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı

Detaylı