SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-2

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-2"

Transkript

1 SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI BAHAR YARIYILI (Orman Mühendisliği Bölümü-Seçimlik) Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS

2 BİTKİLERİN KULLANIM SAHALARI Gary Robinette, Bitkiler, İnsanlar ve Çevre Kalitesi adlı kitabında bitki materyallerinin fonksiyonel kullanımını aşağıdaki tabloda olduğu gibi sınıflandırmaktadır.

3 1. Bitkilerin Mimari Kullanımı (Bitkiler Yapısal- Strüktürel Eleman Olarak) Mekan oluştururlar (zımmî mekan, açık ve yarı açık mekan, kapalı mekan, kuşatılmış mekan ) Perdeleme yaparlar Dikkat çekme Hareketi yönlendirirler

4 BİTKİLERİN STRÜKTÜREL (YAPISAL) KARAKTERİSTİKLERİ Bitkilerin strüktürel karakteristikleri denilince, bitkilerin olgunluk çağındaki boyu, tepe genişliği, dallanması, büyüme şekli, büyüme hızı gibi peyzajın mekansal strüktürüne katkı yapan özellikleri kastedilmektedir.

5 İnsanların kullanımına yönelik mekanların tasarımında, bitkilerin boyu en önemli karakteristiktir. Tasarım sürecinde bitki türlerinin tespit edilmesi yanında, bitkilendirilen alanların tepe örtüsünün yüksekliği en önemli aşamadır. Çünkü bitkilendirmenin yüksekliği, mekansal tasarım için belirleyici unsurdur. Görüş imkanı, hareket imkanı ve fiziksel konfor bitkilendirmenin boyu ile ilişkilidir.

6 A- Çalı ve otsu bitkilerle yapılan bitkilendirmelerde bitki boyları; 1. Toprak seviyesinde bitki örtüsü 2. Diz boyunun altında bitki örtüsü 3. Diz boyu-göz hizasında bitki örtüsü 4. Göz seviyesinin üzerinde bitki örtüsü oluşturanlar

7 B- Ağaçlarla yapılan Bitkilendirmelerde bitki boyları 1. Kısa boylu ağaçlar (5-10m boy) 2. Orta boylu ağaçlar (10-20m boy) 3. Uzun boylu ağaçlar (20-30m boy)

8 1. Toprak seviyesinde bitki örtüsü: Biçilen çimler, otsu çim benzeri bitkiler, yere sarılan ve yeri halı gibi örten otsu bitkiler ve çalı grupları bu kategoriye dahildir. Bu gruba giren bitkiler görüş ve hareket için engel teşkil etmezler. Toprak seviyesinde bir yaprak kitlesi oluştururlar. Bu örtünün boyu birkaç cm.den fazla değildir. Bu tür bitkilerle kaplı alanlar ya biçilir ya da hayvanlara otlatılır.

9 Vinca minor Bu kategoride odunsu çalılardan; Juniperus horizontalis Bar Harbor Cotoneaster dammeri Thymus lanuginosus Otsulardan; Lysimachia nummularia

10

11 Bu bitkiler toprağı halı gibi örterler. Bu nedenle toprağın topografyasındaki bütün arızaları (tümsek-çukur) sergilerler. Bu tür bitkilendirmenin olduğu zeminler sağlam ve engebeli değilse yürümeye fırsat verir. Fakat burada yürümek, normal sert yer döşemesinde yürümekten daha zordur. Basılmaya en dayanaklı yer örtücüler, sık sık ve düzenli olarak biçilen ya da otlatılan çim bitkileridir.

12 Bu çim bitkileri sadece görsel açıdan çekici yeşil halı oluşturmazlar, aynı zamanda yürüyüş, oyun, spor, bisiklet ve bazen de araç trafiğine hizmet ederler. Bu nedenle özel ve kamuya açık yeşil alanlarda ve peyzajlarda çimen ve çalıların değerini ve popularitesini arttırmaktadır.

13 Toprak seviyesindeki bitki örtüsü dekoratif bir role de sahiptir. Toprağı halı gibi örten bitki örtüsü tek başına veya kaya, çakıl ya da diğer döşemelerle birlikte toprak yüzeyini örtmesi görsel açıdan hoş bir tablo oluşturur. Bu örtüyü oluşturan bitkilerin gerek yaprakları ve gerekse çiçekleri toprak yüzeyinde iki boyutlu modeller oluşturur.

14 2. Diz Boyunun Altında Bitki Örtüsü: Bunlar birinci gruba nazaran daha yüksekte bir yaprak kitlesi oluştururlar. Fakat diz boyunu aşmazlar. Bu gruptaki çalı ve otsuların birçoğu yer örtücü olarak adlandırılırlar.

15 Bu bitkiler; yetişme ortamı şartlarına çok iyi uyum sağlayan, istenmeyen bitkilerle mücadele etme yeteneğinde ve kendiliğinden yetişip boş yerleri işgal eden bitkilere yaşam imkanı vermeyen bitkilerdir. Peyzaj bitkilendirmelerinde, istenmeyen otsu bitkilerle mücadele etmek ve dolayısıyla bakım masrafını azaltmak amacıyla, bu türden çok sık yoğun yaprak örtüsü oluşturan çok yıllık yer örtücüler büyük önem taşırlar.

16 Yer örtücüler kısa boylu yaprak örtüleriyle, dikkat çekici ağaç, çalı ve boylu otsuların bulunduğu kompozisyonda platform(zemin) görevi üstlenirler. Böylece onların daha iyi bir şekilde algılanmasını sağlarlar. Yer örtücüler; rastgele bir ortaya getirilmiş olan elemanları ortak bir zeminde toplar ve birleştirirler. Yayılıcı ve sürünücü yer örtücülerin birçoğu aşağıya doğru yayılarak dik ve eğimli yüzeyleri kaplarlar ve aşağıya doğru sarkan bir perde oluştururlar.

17 Sarılıcı yer örtücüler ayrıca duvarları, çitleri ve diğer strüktürleri de çok hızlı ve iyi bir şekilde kaplarlar. Çok hızlı gelişen sarıcılar; kuşatma ve perdelemede, istenilen yüksekliğe çok daha hızlı ve kısa sürede ulaştıkları için, serbest büyüyen çalılara göre daha avantajlıdırlar.

18 Hızlı gelişen sarıcılar, ayrıca mekanları bölümleme ve görünümleri perdeleme konusunda, çalılara göre çok daha dar bir şerit üzerinde yetişebilirler. Birçok sarılıcı ve tırmanıcı bitki, yatay ve düşey düzlemlerde kesintisiz bir yaprak örtüsü ya da mantosu elde etmek amacıyla dikilir. Genişleyen yaprak örtüsü banklardan ve duvarlardan aşağıya doğru uzanarak eğimsiz arazide yayılır. Böylece yatay, düşey ve eğimli düzlemler arasındaki açıyı maskeler ve yumuşatır.

19 Eski ve yeni strüktürleri sarılıcı bitkiler çok çabuk kaplayıp, birbirine aitmiş gibi, bir bütün oluşturmuş gibi algılanmasını sağlarlar. Ayrıca yapılan düzenlemede bitkilerin gelişimine bağlı olarak olgunlaşmış hissi uyandırırlar.

20 Tasarımlarda genellikle görsel bir etki azalmaktan çok, arazi modülasyonundan kaynaklanan etkiyi vurgulamak amaçlanır. Biçilmiş çim alanlarının ya da yere yapışık şekilde gelişen, yumuşak tekstürlü yer örtücülerin oluşturduğu halı görünümündeki bitki örtüsü; arazinin tesviye eğrilerini takip eder ve arazi röliyefinin yarattığı ışık-gölge oyunlarını ortaya çıkarırlar. Yamaçlardaki çok belirgin kesintilerin, kontrast oluşturacak yaprağa sahip yerörtücüler kullanılarak vurgulanması mümkün olur.

21 Diz altında boylanan bitkilerle (yerörtücüler) yapılan bitkilendirmeler sert ve yumuşak peyzajların kenarlarında önemli rol üstlenir. Çok sık karşılaşılan sorunlardan biri, mekanın sınırlı olduğu, yaya ve araç trafiğinin iç-içe olduğu yerdeki bitkilendirmelerdir. Bu alanlarda boylu ve aynı zamanda yanlara doğru yayılan çalıların ulaşım için öngörülen alana tecavüz etmeden gelişmesi için mekana ihtiyaçları vardır. Kısa boylu çalılar veya otsular, daha boylu olanların rahatlıkla gelişebilecekleri ve yayılacakları ve bir örtü oluştururlar. Böylece daha boylu olan çalılar, rahat bir şekilde yanlara doğru yayılır. Bu durum ayrıca boylu çalılarda sık-sık yapılan budamaları da önmiş olacaktır.

22 Eğer yerörtücüler yer döşemlerine ve çim örtüsüne yayılırsa, özellikle kenara yakın yerlerde informel veya doğal budamalarda ortaya çıkabilir. Eğer trafik çok yoğun değilse, makaslama şeklinde budamalar ortaya çıkabilir. Ancak bu bakım yapılmasa bile yer döşemeleri veya yol yine de kullanılabilir olacaktır.

23 3. Diz İle Göz Seviyesi Arasında Boylanan Bitkilendirmeler (orta boylu bitkilendirme) Diz hizasına kadar ya da daha boylu fakat göz seviyesinin altında kalan bitkilendirmeler, yüksek olmayan bir duvar, çit veya parmaklığın tasarımda oynadığı role benzer bir rol oynarlar. Berberis thunbergii, Berberis julianae, Spiraea bumalda, Hydrangea macrophylla, Lonicera nitida,

24 Bu grubun önemli özellikleri; Hareketleri önleyici bir bariyer oluşturabilirler. Bu nedenle ulaşımı sınırlandırma amacıyla kullanılırlar. Görüş ve bakış için herhangi bir engel oluşturmazlar. Güneş ışınlarının girişini hemen-hemen hiç engellemezler. Bu nedenle orta boylu bitkilendirmeler çok sayıda strüktürel imkanlar yaratır.

25 Orta boylu bitkilendirmeler güvenlik amacıyla fiziksel olarak zonları (Fiziksel bariyer) ayırmada kullanılırlar. Mesela; araç ve insanları, dik yamaçlardan, sudan ve birbirlerinden uzak tutmak ve ayırmak amacıyla kullanılabilirler. Mevcut patikaları veya istenilen hatları vurgulamak amacıyla orta boylu bitkiler kullanılır. Görsel kuşatmanın istenilmediği yerlerde kullanılırlar.

26 İnsanlarla yapıları birbirinden ayırmada da orta boylu çalılar kullanılır. Böylece insanlar bina içinde daha fazla mahremiyet kazanırlar. Orta boylu bitkiler, pencere hizasını geçmediğinden ışık girişi sadece kabul edilebilirler derecede azaltırlar. Orta boylu bitkilendirmeler, binaların çevresini sınırlandırırlar. Bu kısım binanın terratoryumudur.

27 Orta boylu bitkilendirme; geleneksel alçak boylu bir duvara, çite ve ahşap çite benzer bir fonksiyon üstlenirler. Ancak bu yapılara nazaran bitkiler daha az formeldir. Orta boylu bitkilendirmeler, büyük ölçüde vejetasyonla kaplı bir arazide yeni inşa edilmiş binayı, görsel olarak çevresindeki araziye ve vejetasyona bağlarlar.

28 4. Göz Seviyesinin Üzerinde Bitkilendirme Göz seviyesine veya daha yükseğe boylanan çalılar hem görsel hem de fiziksel bariyer oluştururlar. Örnekleri; Mahonia x media, Eleagnus pungens, Cotoneaster franchetii, Cotoneaster watereri Cornubia, Viburnum tinus, Laurus nobilis, Viburnum lucidum, Viburnum opulus, Buddleia davidii

29 Boylu çalılar çok sık (birbirine girecek şekilde) dikilirlerse, peyzajda ayırıcı ve kuşatıcı eleman olarak görev yaparlar. Fakat ağaçlardan oluşan bir bitkilendirmeye nazaran boylu çalı bitkilendirmesinin perdeleme ve koruma yeteneği sınırlı ölçüdedir. İnsan ölçeğine uygun park, bahçe, iç avlu, yol, cadde ve oyun alanlarında boylu çalılarla yapılan bitkilendirmeler mahremiyet ve koruma sağlar. Çekici olmayan peyzaj elemanlarının perdelenmesini sağlarlar.

30 Boylu çalılarla yapılan çit bitkilendirmeleri, ornamental(süs) düzenleme ve bitkilendirmeler için çok iyi bir arka fon oluştururlar. Geneleksel olarak makaslanmış çitler bu rolü üstlenirler fakat daha az formel olan çalı bitkilendirmeleri de bu rolü yerine getirebilirler.

31 Boylu çalı bitkilendirmelerinin ölçeği, bitkilendirmenin bina ile bütünleşmesinde önemli rol oynamasına imkan tanır. Boylu çalı bitkilendirmelerinin kütlesi, bina ölçeğine yakındır. Bu nedenle tuğla, taş ve diğer kaplamaların dengelenmesi ve tamamlanmasında boylu çalılar kullanılır.

32 Boylu çalı bitkilendirmelerindeki boşluk ile ayrık duran bir çift boylu çalı çerçeve oluşturur. Bu çerçeve bir manzarayı tamamen kapatır ya da bakışı bir odak noktasına (nirengi noktasına, landmark a) çeker. Bu tarz düzenlemeler sadece gözü yönlendirmekle kalmaz, aynı zamanda kişide(gözleyicide) merak uyandırır ve onu araştırmaya davet eder. Bir kapı ya da girişin arkasında heyecan verici farklı bir mekan bulunduğunu ima eder. Kapıdan geçen kişide, görüşten gizlenenin ne olduğunu ortaya çıkarmak için karşı konulmaz bir istek uyandıran düzenlemeler söz konusu olabilir.

33 Boylu çalılar insan ölçeğinde bir peyzajda tek başına yani soliter olarak kullanıldığında ya da küçük gruplar halinde kullanıldığında, büyüklük ve varlıklarıyla dikkat çeker ve görsel odak oluştururlar

34 5. Ağaçlarla Yapılan Bitkilendirmeler Ağaçların boyutu binalarla, yollarla, köprülerle, endüstriyel tesislerle aynı ölçekte olduğu için bunlarla yapılacak bitkilendirmeler; strüktürleri ayırma, koruma, kuşatma, refakat etme ve tamamlama fonksiyonlarını üstlenirler.

35 Ağaçların olgunluk çağındaki boyları, 5-40 m arasında değişir. Acer ginnala, Mespilus germanica, Corylus avellana gibi ağaçlar 5 m boylanırken, Dışbudak(Fraxinus excelsior), Londra çınarı (Platanus x acerifolia) ve kayın (Fagus sylvatica) 40m den fazla boylanmaktadır.

36 Ağaçlar boylarına göre 3 e ayrılır. Kısa boylu ağaçlar (5-10m boy) Orta boylu ağaçlar (10-20m boy) Uzun boylu ağaçlar (20-30m boy)

37 1. Kısa boylu ağaçlar; İki katlı bina yüksekliğinde ya da onlardan daha kısadır. Bu yüzden bu gruba dâhil bitkiler kent içinde bina aralarında kalan mekânlarda kullanılırlar. Acer campestre, Acer cappadocicum, Prunus mahalep, Sorbus aria, Sorbus acupariaprunus serrulata, Phellodendron amurense

38 KISA BOYLU AĞAÇLAR < 10 m Cercis siliquastrum L. (Erguvan) Fraxinus ornus L. (Çiçekli Dişbudak) Laurus nobilis L. (Defne) Lagerstroemia indica L. (Oya) Ligustrum ovalifolium Hassk. (Ligustrum) Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera' Schinus molle L. (Yalancı biberağacı) Sorbus aria 'Magnifica' Sorbus intermedia 'Browers' Washingtonia robusta H. Wendl. (Palmiye)

39 2. Orta boylu ağaçlar; Alçak binaları içinde barındıran mekanları oluştururlar. Bu yüzden kent peyzajının strüktürleri üzerinde büyük etkiye sahiptirler. Acer negundo, Ailanthus altissima, Pyrus communis, Nyssa sylvatica, Sophora japonica, Robinia pseudoacacia, Juglans regia

40 ORTA BOYLU m Acer campestre L. (Ova Akçaağacı) Acer platanoides 'Emerald Quen' Acer negundo L. (Dişbudak yapraklı akçaağaç) Alnus cordata (Loisel) Dest. (Kızılağaç) Aesculus carnea 'Briotii' Celtis australis L. (Çitlenbik) Carpinus betulus 'Fastigiata Gleditsia triacanthos 'Skyline' Morus alba L. (Akdut) Robinia pseudoacacia 'Decaisneana' Robinia pseudoacacia 'Inermis' Robinia pseudoacacia Monophylla' Ginkgo biloba 'Fastigiata' Robinia pseudoacacia Fastigiata'

41 3. Uzun boylu ağaçlar; Kentsel alanlarda yaygın kullanıma sahip değildirler. Çünkü alan istekleri fazladır. Bu nedenle de sayıca çok kullanılamazlar. Acer platanoides, Platanus orientalis, Quercus robur, Tilia tomentosa, Fraxinus excelsior, Platanus x acerifolia

42 Doğal yetişme ortamlarında fazla boylanan bu ağaçlar, gerektiğinde budama ve bakım yapılmak suretiyle kent içinde de kullanılabilmektedirler. Özellikle yakınında bulunan bina ve strüktürlere zarar vermeye başladığında bu tedbirler zorunlu olmaktadır. Çok büyük ölçekte yapılacak strüktürel bitkilendirmelerde dominant eleman olarak uzun boylu ağaçlar kullanılmalıdır.

43 BÜYÜK BOYLU 20 m < Acer platanoides L. (Çınar yapraklı akçaağaç) Acer pseudoplatanus 'Erectum' Acer pseudoplatanus L. (Dağ akçaağacı) Acer Saccharum Marsh (Şeker Akçaağacı) Aesculus carnea Hayne. (Kırmızı çiçekli Atkestanesi) Liriodendron tulipifera 'Fastigiatum' Aesculus hippocasianum L. (Atkestanesi) Platanus x hibrida 'Pyramidalis' Aesculus hippocastanum L. 'Bauamnii' Robinia pseudoacacia 'Pyramidalis' Ailanthus altissima (Mill.) Swingle. (Kokarağaç) Tilia cordata 'Glenleven' Casuarina equisetifolia L. (Demis ağacı) Ginkgo biloba L. (Filkulağı) Fraxinus excelsior L. (Adi dişbudak) Robinia pseudoacacia L. (Yalancı Akasya) Gleditsia triacanthos L. (Glediçya) Robinia pseudoacacia 'Bessoniana' Gleditsia triacanthos inermis (L.) Zab. (Dikensiz glediçya) Sophora japonica L. Sofora Liriodendron tulipifera L. (Lale ağacı) Sophora japonica 'Regent' Liquidambar styraciflua L. (Sığla ağacı) Tilia hybrida 'Sheridan' Platanus x acerifolia (Ait.) Willd. (Akçaağaç yapraklı çınar) Tilia tomentosa Moench. (Gümüşi Ihlamur) Platanus occidentalis L. (Batı Çınarı) Tilia tomentosa 'Argentea' Platanus orientalis L. (Doğu Çınarı) Quercus robur L. (Kızıl Meşe) Quercus palustris Münch. (Bataklık

44 Enerji santralleri ve diğer büyük ölçekli endüstriyel yapılar, her türlü boylu ağaçtan daha yüksektirler. Bu alanların ya da yapıların, çevre peyzajlarıyla ilişkilendirilmesi ve entegrasyonunda orta ve uzun boylu ağaçlar önemli rol oynarlar. Geniş güzel kuşaklar ve plantasyonlar bu tesisleri çevrelerler ve endüstriyel alanlardan dışarıya doğru yayılırlar. Bu tarz bitkilendirmeler, yakın mesafeden bakıldığında tam anlamıyla görüntüyü perdelerler. Uzak mesafeden bakıldığında ise bu tarz bitkilendirmeler tribünleri ve soğutma kulelerini kapatamaz fakat bu strüktürleri görsel olarak çevre payzajına bağlarlar.

45 Orta ve uzun boylu ağaçlar ayrıca otoparkları ve eski ya da geçici yapıları perdelerler. Enerji santralleri ve büyük ölçekli endüstriyel yapıların bulunduğu alanların ağaçlarla yapılacak düzenlemelerde orta ve uzun boylu ağaçlar son derece önemli rol oynarlar. Çünkü büyük endüstriyel tesisler peyzajın en rahatsız edici strüktürleridir.

46 Ağaçlarla yapılan bitkilendirmeler, perdeleme özelliğine ve çok uzak mesafalerden bakıldığında ise çalılara nazaran görüşü daha iyi kesme ya da engelleme potansiyeline, görünüşleri daha sıkı bir şekilde kontrol edebilme imkanına sahiptirler.

47 Gözleyicinin hareketine bağlı olarak ağaçların değişen görünümler vardır. Ağaçlarla yapılan bitkilendirmelerde yer yer boşluklar açarak gözleyicinin merakı arttırılır. Ve gözleyicinin bakışı bu noktalara yönlendirilir. Bazı yerlerde ise ağaç gövdeleri ile çerçeve yaratılarak da ilginç görünümler sağlanır.

48 Ağaçlar, soliter (tek) ya da küçük bir grup olarak kullanıldığında, dikkati bir odak noktasına çekerler. Çevresinden soyutlanmış halde kullanılan ağaçlar, görüş açısı içinde göreceli olarak gözün dinlenebileceği küçük bir alan oluştururlar. Kendine özgü bir karakteri olan ağaç dikkat çekici bir obje olarak öne çıkar. Büyük bir ağaç ya da küçük bir ağaç grubu çok uzak bir mesafeden dahi gözleyicinin dikkatini çeker ve böylece büyük ölçekli peyzajda nirengi noktası ve odak noktası olma özelliğine sahiptir.

49 Soliter ağaçlar ya da küçük ağaç grupları, yatay ölçekteki binaların önemli bir denge unsuru ya da refakatçısı olabilirler. Bu durumda bitkilerin karakteri ve formu ile binanın formu arasındaki ilişkiye dikkat etmek gerekir. Bu çok önemli bir konudur.

50 Humprey Repton bunu ilk fark eden tasarımcılardan biridir. Farklı mimari stillere sahip binalara eşlik eden ağaçların formu ile ilgili olarak aşağıdaki kuralı ortaya atmıştır: Klasik tarzda inşa edilmiş, geniş ve stabil oranlara sahip, çatı açıları dar olan binaların yakınına dikilecek ağaçlar Fastigiyat formlu (Göknar ve ladin gibi) olmalıdır.

51 Ancak dik çatılara sahip Victoriya dönemi yapılarda, binaların bitişiğinde yer alacak olan ağaçların formları ise horizontal formlu (Toros sediri, Saplı Meşe ve Atkestanesi gibi) ağaçlar olmalıdır.

52 Repton un ortaya attığı bu kurallar her zaman takip edilebilecek diye bir anlam çıkarılmamalıdır. Bu kurallara uymadığı halde çok çekici düzenlemelere de rastlanmaktadır. Bitkilerle yapılan düzenlemelerde, bitkilerin üstlenebileceği önemli mimari rol; birbiri ile ilişkisiz olan mimari stilleri birleştirmektir. Sade tek türden oluşan bir bitkilendirme birbirinden ayrı gibi görünen binaları bir araya getirir ve birbirine bağlar, birleştirir. Bu birleştirme sırasında farklı mimari stilleri, hakim yeşil çerçeve içinde ilgi uyandıracak şekilde de serbest bırakılır.

53 Özetle bitkiler boyları ve büyüme şekilleri ile; mekansal fonksiyonları nasıl etkilediklerini çok iyi ve açık bir şekilde ortaya koyarlar. Özellikle görüşü ve sirkilasyonu kontrol etme, tasarımdan en önemli iki faktördür. Farklı amaçlara hizmet eden, farklı özelliklere sahip mekanların bitkilendirilmesinde kullanılacak bitkilerin boy ve büyüme şekilleri konusu en önemli ve bilinmesi gereken konuların başında gelmektedir.

54 MEKAN TİPLERİ 1. Zımmi Mekan 2. Açık Mekan 3. Yarı Açık Mekan 4. Örtülü Mekan 5. Kuşatılmış Örtülü Mekan 6. Dikey Mekan

55 BİTKİLERLE OLUŞTURULAN MEKAN TİPLERİ

56 MEKAN TİPLERİ 1. Zımmi Mekan: Gerçekte olmayan, fakat varmış gibi hissedilen mekanlardır. (lmplied space) 2. Açık Mekan: Sınırlayıcı olarak sadece kısa boylu çalıların ve yer örtücülerin kullanıldığı mekandır. Mekan her yöne doğru açıktır. Çok havadar ve dışa dönüktür. Gizliliği yoktur, güneşe ve gökyüzüne açıktır. 3. Yarı açık Mekan: Tamamen açık mekanlara benzer. Yarı açık mekanlarda kısmen bir ya da birden fazla kenarda uzun boylu bitki kullanılır. Bu kısımlarda oluşan dikey duvarlar; dışarıdan- içeriye, içeriden dışarıya olabilecek bakışları engellerler. Bu mekan tipi, açık mekan tipi niteliklerine sahiptir, fakat onlardan daha az geçirgendir. Yarı açık mekanlar çok güçlü şekilde açık tarafa doğru yönelmişlerdir. Böyle bir mekan tipi genellikle konutların terası için çok uygundur. Burada bir taraftan gizlilik istenirken, diğer taraftan çevreye bakış da arzu edilir.

57

58 4. Örtülü Mekan: Gölge yapan ağaçların kitle halinde kullanılmasıyla üstü kapalı, fakat yanları açık bir mekan yaratılır. Kullanılan ağaçlar sık bir tepe çatısına sahip ise bu mekan oldukça etkili olur. Genel olarak bu mekan tepe çatısının örtü düzlemiyle, kişinin hareket ettiği yer düzlemi arasındaki mesafenin hissedilmesini sağlar. Ağaç gövdeleri arasından da yanlara doğru bakış olanağı vardır. Örtülü bir mekan, güçlü bir düşey ölçek hissi verir. Çünkü mekan belli bir yükseklikte örtülüdür. Mimaride de bu tür mekanlar genellikle binaların yanlarına doğru olan giriş katlarında ya da garajlarda görülür.

59 Peyzaj mimarlığında ise bu tür mekanlar, karakteristik olarak kent parklarında görülür. Bu tür mekanlarda alt tabaka tamamen uzaklaştırılmıştır. Ağaç çatılarından süzülen güneş ışığı dışında, ışık sadece yanlardan gelir. Bu mekan sıcak yaz aylarında oldukça karanlıktır. Fakat kış aylarında oldukça açıktır. (Tepe çatısını oluşturan ağaçlar yaprak dökeceğinden) bu tür mekanlar çevrelerinden daha serindir. Filtre edilmiş halde dışarıdan içeriye, içeriden dışarıya bakışlara müsaade eder. Bu mekan tipinin bir başka versiyonu da tünel şeklindeki mekanlardır. Bunlar bir yol ya da patika boyunca gölge amaçlı dikilen araçların yarattığı tünel şeklindeki mekanlardır. Bu tür bitkilendirmeler patika veya yolun doğrusal hareketini güçlendirerek, dikkatin ilerideki bir noktada toplanmasını sağlarlar ve zaman zaman da yanlara doğru bakışa müsaade ederler.

60 5. Kuşatılmış Örtülü Mekan: Örtülü mekan tipiyle aynı özelliklere sahiptir. Fakat bu mekan tipinde kenarlarda orta- kısa boylu bitkiler de kullanılarak mekan kuşatılmaktadır. Orman alanları, bu mekan tipi için oldukça uygundur. Bu mekanlar karanlık ve kendi içine dönüktür. Gizlilik ve yalnızlık duygusu verirler.

61 6. Dikey mekan: Dar ve uzun boylu bitki kullanılarak dış mekanlarda dikey olarak yukarıya yönelmiş, gökyüzüne doğru açık olan mekanlar yaratılabilir. Yukarıya doğru hareket ile verilmesi istenen vurguya bağlı olarak, bu mekanlar yanlara(kenarlara)doğru açık ya da kapalı olabilir. Dikey mekanlar, eğer bir kişinin dikkati yukarı doğru çekiliyorsa,gotik tarzı kiliselerin potansiyeline sahip olurlar.bu mekanın başka varyasyonu ise,yukarı doğru genişleyen ya da daralan bir mekan olabilir.

62

63 Özetle; sadece bitki materyalini kullanarak bir peyzaj mimarı, sayısız mekan tipleri yaratabilir. Farklı tipte dış mekanlar yaratmak yanında, peyzaj mimarı, bitkileri mekan dizileri (sıraları) oluşturmak amacıyla da kullanabilirler. Bitkiler kapı ve duvar fonksiyonu üstlenebilirler ve kişileri bir mekanın içerisine girmesine müsaade ederler ya da kişileri bir mekanın içinden geçmeye müsaade ederler. Bunları yaparken, bitki materyalleri çevredeki manzaraları çevreleyebilir. Bazı gerekli durumlarda da, görüşü ya da manzarayı kapatabilirler. Mekanları birbirine bağlayabilen patikaları her zaman göremeyebiliriz. Bunun dışında bitkileri kullanarak üst örtüyü de değiştirebiliriz. Bitki materyali ile bir mekanın hacmini sıkarak, o mekanda gerilim yaratabiliriz. Daha sonra da aynı mekan serbest bırakılarak, o mekan açılı bir mekana dönüştürülebilir. Tasarımcı bitki materyalini kullanarak mekanları yatay ya da düşey boyutta sınırlandırılmasını değiştirebilir.

64

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı Bitki materyali, binalar ve diğer tasarım elemanları

Detaylı

1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya)

1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya) DIŞ MEKAN SÜS BİTKİLERİ 1. YAPRAĞINI DÖKEN AĞAÇ VE AĞAÇÇIKLAR 1.1. Acacia cyanophylla (Kıbrıs Akasyası) 1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya) 353 BAHÇIVANLIK EL KİTABI 1.3. Acer campestre

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

Bitkisel Tasarım -1. Bitkisel Tasarım

Bitkisel Tasarım -1. Bitkisel Tasarım Bitkisel Tasarım -1 Bitkisel Tasarım Belirli bir amaç, mekan ve zaman birimi için gerekli olan bitki materyalinin seçimi, düzenlenmesi ve bakımını kapsayan bir işlemler dizisidir. Đnsan ile doğa ve sanat

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı Bitki Materyalinin Mimari Kullanımı Dış çevrenin

Detaylı

Bitkilerle Alan Oluşturma -1

Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Peyzaj Mekanlarının 3 Temel Elemanı Yüzey Zemin Düzlemi: Mekanın tabanını oluşturur. Mekanın diğer elemanları bu tabanın üzerinde yer alır.örneğin üstünde hiçbir bitki veya

Detaylı

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN,

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, BİTKİSEL TASARIM Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, Peyzaj Mimarlığının önemli amaçlarından biri, insanlar için sanat değeri yüksek ve işlevsel açıdan yeterli dış mekanlar düzenlemektir. Bunu gerçekleştirirken

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI DERS 7 YAPISAL ELEMANLAR ALAN KULLANIM-TESVİYE-MERDİVENLER-RAMPALAR-DUVARLAR Yrd.Doç.Dr. Simay Kırca Merdiven Basamaklaryoladikolacakşekildedüzenlenmelidir. Mediven kenar

Detaylı

YENİŞEHİR FİDANLIK ŞEFLİĞİ FİDAN FİYATLARI( 12.01.2015)

YENİŞEHİR FİDANLIK ŞEFLİĞİ FİDAN FİYATLARI( 12.01.2015) Sıra No Türkçe Adı Latince Adı Orijini Yaş Ambalaj Hacim Boy Çevre Fiyat Kdv 1 Ahlat Pyrus elaeagrifolia 2 Ahlat Pyrus elaeagrifolia 3 Akçaağaç(Çınar Yapraklı) Acer platanoides 4 Akçaağaç(Çınar Yapraklı)

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 3-TASARIM BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI a) Ömürlerine

Detaylı

: https://ekap.kik.gov.tr/ekap/ a) Niteliği, türü ve miktarı : İhalenin niteliği, türü ve miktarına ilişkin ayrıntılı bilki EK1 de belirtilmiştir.

: https://ekap.kik.gov.tr/ekap/ a) Niteliği, türü ve miktarı : İhalenin niteliği, türü ve miktarına ilişkin ayrıntılı bilki EK1 de belirtilmiştir. BĠTKĠ SATIN ALINACAKTIR TEPEBAġI BELEDĠYESĠ DESTEK HĠZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ Bitki Alımı İşi alımı 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecektir. İhaleye ilişkin

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı BAHÇE PLANI VE BİTKİLENDİRME PROGRAMI Bahçe

Detaylı

Yaşayan ve Yaşatan Kentler için. Renklerin Her Tonuna. Etkisi

Yaşayan ve Yaşatan Kentler için. Renklerin Her Tonuna. Etkisi Yaşayan ve Yaşatan Kentler için Renklerin Her Tonuna Etkisi YEŞİLİ YAŞAT Kİ, ŞEHİR DE YAŞASIN! Çalı Grubu Milli ve Yerli Üretim anlayışı, kaliteden asla taviz vermemekle anlam kazanır. Sera Park bunun

Detaylı

BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ

BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ Genel olarak bitkinin formu iki faktörün kombine etkisi sonucunda oluşur. Birincisi bitkinin sahip olduğu genetik özelliklerini ortaya koyduğu orjinal formu, diğeri modifikasyonlar

Detaylı

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER AKÇAAĞAÇLAR Çoğunlukla kışın yaprağını döken boylu veya kısa boylu ağaçlardır. Yapraklar ve tomurcuklar sürgünlerde karşılıklı yer alır. Yapraklar sade, loplu veya tüysüdür.

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI 2 DERS ARAZİ FORMU Yrd.Doç.Dr. Alev P. GÜRBEY Arazi formu nasıl ifade edilir? 1. Eşyükselti eğrileri 2. Renkler 3. Tarama 4. Üç boyutlu model 5. Bilgisayar destekli grafik

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-7

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-7 SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-7 2016 2017 BAHAR YARIYILI (Orman Mühendisliği Bölümü-Seçimlik) Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS BAHÇE PLANI VE BİTKİLENDİRME PROGRAMI Bahçe sahibi ya da tasarımcı

Detaylı

ağaç arbor belli bitkilerin yetiştirildiği alan - etum

ağaç arbor belli bitkilerin yetiştirildiği alan - etum Arboretum Arboretum terimi Latince "ağaç" anlamına gelen arbor sözcüğü ile "belli bitkilerin yetiştirildiği alan" anlamındaki - etum son ekinin birleşmesinden oluşur. Bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla

Detaylı

SORULAR S.1. Bitkilerin hangi özellikleri hangi amaçlarla kullanılmaktadır? Tablo ya da maddeler halinde yazınız. (20 P).

SORULAR S.1. Bitkilerin hangi özellikleri hangi amaçlarla kullanılmaktadır? Tablo ya da maddeler halinde yazınız. (20 P). SORULAR S.1. Bitkilerin hangi özellikleri hangi amaçlarla kullanılmaktadır? Tablo ya da maddeler halinde yazınız. (20 P). C1. a. Bitkilerin Mimari Kullanımı:- Mekan oluştururlar -Perdeleme yaparlar -Dikkat

Detaylı

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-1

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-1 SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-1 2016 2017 BAHAR YARIYILI (Orman Mühendisliği Bölümü-Seçimlik) Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS BİTKİ KULLANIMI Bitkiler, tarih boyunca tertip ve düzenlemelerde insanlar

Detaylı

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir.

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir. BERBERİDACEAE FAMİLYASI A. BERBERİS KADIN TUZLUĞU Herdemyeşil ya da yaprak döken türleri bulunan Berberislerin genellikle sürgünleri dikenlidir. Yaprak boyu, şekli vb. türlere göre değişiklik gösterir.

Detaylı

BAHÇİVAN BURHAN KARAGOZ TEL: 0555 763 35 49

BAHÇİVAN BURHAN KARAGOZ TEL: 0555 763 35 49 1. DIŞ MEKÂN BİTKİLERİ 1.1. Genel Özellikleri 1.1.1. Tanımı Hızlı kentleşmeyle doğadan uzaklaşan ve yeşile olan özlemini yapay yollardan gidermeye çalışan insanoğlu, doğayı bulunduğu çevreye taşımak için

Detaylı

mimariye giriş BaÜ mimarlık / 2005

mimariye giriş BaÜ mimarlık / 2005 MİMARİ ÇEVREDE FORM VE MEKANI OLUŞTURAN TEMEL ELEMANLAR Mimari formu oluşturan temel elemanlar, nokta, çizgi, düzlem ve hacim dir. NOKTA: MEKAN İÇİNDE BİR POZİSYON BELİRLER. FİZİKSEL ÖZELLİKLER: POZİSYON/DURUM

Detaylı

YABAN HAYATINDA BİTKİLENDİRME. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY

YABAN HAYATINDA BİTKİLENDİRME. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY YABAN HAYATINDA BİTKİLENDİRME Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ * İŞLEMLERİ * Sıcaklık, Nem ve Oksijen temel çimlenme koşullarıdır. * Ancak bu koşulların sağlanması

Detaylı

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU PEYZAJ ve SÜS BİTKİLERİ PROGRAMI BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ÇİÇEKLİ ÇALI, YER ÖRTÜCÜ, ÇİT, SARILICI-TIRMANICI BİTKİLERİN PLANTASYONU Öğr.Gör.Hande ASLAN TOPRAKSIZ

Detaylı

BARAJ HAVZALARI YEŞİL KUŞAK AĞAÇLANDIRMA EYLEM PLANI

BARAJ HAVZALARI YEŞİL KUŞAK AĞAÇLANDIRMA EYLEM PLANI T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI BARAJ HAVZALARI YEŞİL KUŞAK AĞAÇLANDIRMA EYLEM PLANI 2013-2017 Elazığ - Keban Barajı Kapak Fotoğrafları: Sivas - 4 Eylül Barajı Karaman - Ermenek Barajı Mersin - Karakızderesi

Detaylı

BURSA FİDANLIK ŞEFLİĞİ FİDAN FİYATLARI( 12.01.2015)

BURSA FİDANLIK ŞEFLİĞİ FİDAN FİYATLARI( 12.01.2015) Sıra No Türkçe Adı Latince Adı Orijini Yaş Ambalaj Hacim Boy Çevre Fiyat Kdv TTS 4441 (Bursa Orman İşletme 1 Acem Borusu Bignonia radicans(campsis radicans) 1+1 Kaplı 1,4-4 - - 1,50 +KDV 2 Acem Borusu

Detaylı

TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ. Prof. Dr. İbrahim TURNA

TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ. Prof. Dr. İbrahim TURNA TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ * Sıcaklık, Nem ve Oksijen temel çimlenme koşullarıdır. Ancak bu koşulların sağlanması durumunda bile bazı türlerin tohumları çimlenemez. *Bir çok

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BEYAZIT YERLEŞKE BAHÇESİNDE BULUNAN AĞAÇ TÜRLERİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BEYAZIT YERLEŞKE BAHÇESİNDE BULUNAN AĞAÇ TÜRLERİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BEYAZIT YERLEŞKE BAHÇESİNDE BULUNAN AĞAÇ TÜRLERİ Bahçenin Beyazıt tarafındaki kapısından girildiğinde yol Rektörlük binası önündeki küçük bir meydana kadar iki taraflı, sıralı Çınar

Detaylı

BİTKİSEL TASARIMIN KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİNDE ÖNEMİ: ÇANAKKALE ÖRNEĞİ

BİTKİSEL TASARIMIN KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİNDE ÖNEMİ: ÇANAKKALE ÖRNEĞİ Yayın bilgisi (Reference information): Sağlık A., Erduran F., Sağlık E., "Bitkisel Tasarımın Karayolu Trafik Güvenliğinde Önemi: Çanakkale Örneği", 3. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu, Ankara, Türkiye,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ)

Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ) Tohum ve Fidanlık Tekniği Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ Sıcaklık, Nem ve Oksijen temel çimlenme koşullarıdır. Ancak bu koşulların

Detaylı

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır.

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır. BETULACEAE Jeolojik devirlerde daha fazla sayıda cins ve türlere sahip olan bu familyanın, bugün 6 cins ve bu cinslerin kışın yaprağını döken 100 kadar türü, Kuzey Yarımkürenin ılıman ve serin bölgelerinde

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı BİTKİLERİN GÖRSEL KARAKTERİSTİKLERİ Bitkilerin

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DİŞBUDAKLAR AKASYALAR KOKARAĞAÇ ATKESTANELERİ ÖKALİPTUS SOFORA GLADİÇYA KARABİBER AĞACI DİŞBUDAKLAR

Detaylı

Cumhuriyet Dönemi nde ;

Cumhuriyet Dönemi nde ; O Orta Asya Türklerinin bahçe düzenlemeleri hakkındaki bilgilerimiz oldukça kısıtlıdır. Bunun en büyük nedeni belki de Türklerin mekan olusturmada toprak, kerpic gibi cabuk dağılan malzeme kullanmalarının

Detaylı

TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Sıcaklık, Nem ve Oksijen temel çimlenme koşullarıdır. Ancak bu koşulların sağlanması durumunda bile bazı türlerin tohumları

Detaylı

7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE ULUSAL MİMARİ VE KENTSEL TASARIM FİKİR YARIŞMASI GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MARDİN ARTUKLU) PEYZAJ RAPORU

7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE ULUSAL MİMARİ VE KENTSEL TASARIM FİKİR YARIŞMASI GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MARDİN ARTUKLU) PEYZAJ RAPORU 7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE ULUSAL MİMARİ VE KENTSEL TASARIM FİKİR YARIŞMASI GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MARDİN ARTUKLU) PEYZAJ RAPORU İÇİNDEKİLER GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MARDİN ARTUKLU)... 3 GENEL PEYZAJ

Detaylı

Namık Kemal Üniversitesi YerleĢke Bilgi Sisteminin OluĢturulması

Namık Kemal Üniversitesi YerleĢke Bilgi Sisteminin OluĢturulması Namık Kemal Üniversitesi YerleĢke Bilgi Sisteminin OluĢturulması M. Özyavuz E. E. ġiģman A. B. Korkut Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Tekirdağ Günümüzde Coğrafi bilgi

Detaylı

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-3

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-3 SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-3 2016 2017 BAHAR YARIYILI (Orman Mühendisliği Bölümü-Seçimlik) Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS BİTKİLERİN KULLANIM SAHALARI Gary Robinette, Bitkiler, İnsanlar ve

Detaylı

KENT İÇİ AĞAÇLANDIRMALARI VE İSTANBUL KENT İÇİ VE YOL AĞAÇLANDIRMALARININ KRİTİĞİ

KENT İÇİ AĞAÇLANDIRMALARI VE İSTANBUL KENT İÇİ VE YOL AĞAÇLANDIRMALARININ KRİTİĞİ KENT İÇİ AĞAÇLANDIRMALARI VE İSTANBUL KENT İÇİ VE YOL AĞAÇLANDIRMALARININ KRİTİĞİ Prof.Dr. Adnan UZUN İ.Ü. Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Peyzaj Teknikleri Anabilim Dalı GİRİŞ Eski çağlarda ağaçlar

Detaylı

ÇANKIRI İLİ PARKLARININ BİTKİSEL PEYZAJ TASARIMINDA KULLANILAN DOĞAL AĞAÇ TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ

ÇANKIRI İLİ PARKLARININ BİTKİSEL PEYZAJ TASARIMINDA KULLANILAN DOĞAL AĞAÇ TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ ÇANKIRI İLİ PARKLARININ BİTKİSEL PEYZAJ TASARIMINDA KULLANILAN DOĞAL AĞAÇ TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ B. Cemil BİLGİLİ 1*, Nuri ÖNER 2, İbrahim AYTAŞ 3 1 Çankırı Karatekin Üniversitesi, Orman Fakültesi, Peyzaj

Detaylı

TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI

TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI Temel Tasarım Etkinliği Gurup çalışması Yrd.Doç.Dr. Doğan Arslan Bu çalışmada Tasarım eleman ve ilkelerin neler olduğu açıklanacak. Her bir eleman ve ilkelere endüstriyel ürünler

Detaylı

Çankırı Kentsel Sit Alanının Bitki Varlığı Açısından Değerlendirilmesi

Çankırı Kentsel Sit Alanının Bitki Varlığı Açısından Değerlendirilmesi Çankırı Kentsel Sit Alanının Bitki Varlığı Açısından Değerlendirilmesi N. Kuter 1 E.Erdoğan 2 1 Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Çankırı 2 Ankara Üniversitesi Ziraat

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI 3 DERS ARAZİ FORMU Yrd.Doç.Dr. Simay Kırca Arazi Formu Arazi Tipi İlişkisi 2. Dışbükey (Konveks) arazi formu Dağ, tepe, tepecik, vb. yükseltilerdir. Görsel ve fonksiyonel

Detaylı

YOLLARDA BİTKİSEL TASARIM İLKELERİ; KONYA KENTİ ÖRNEĞİ

YOLLARDA BİTKİSEL TASARIM İLKELERİ; KONYA KENTİ ÖRNEĞİ YOLLARDA BİTKİSEL TASARIM İLKELERİ; KONYA KENTİ ÖRNEĞİ Doç. Dr. Serpil Önder Dr. Ahmet Tuğrul Polat Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü GİRİŞ Kentsel ekosistemler yoğun yapılaşma,

Detaylı

PROJE I Ders III ALAN ANALİZİ. Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü

PROJE I Ders III ALAN ANALİZİ. Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ALAN ANALİZİ PROJE I Ders III Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ALAN ANALİZİ Mevcut alan özelliklerini anlama sürecidir. Alan analizinde, Alanın özelliklerini

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ

SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ İçindekiler I. GİRİŞ II. III. ÜNİVERSİTE PLANI KAMPÜS İNŞAATI ÖNCESİ ve SONRASI ARAZİ GÖRÜNTÜLERİ; DÜNDEN BUGÜNE a. Ana kapı çevresi b. Ana Binalar c. Lojmanlar d. Yurtlar

Detaylı

KENTSEL YEŞİL ALANLARDA BİTKİSEL TASARIM VE BİTKİLERİN KULLANIM OLANAKLARI

KENTSEL YEŞİL ALANLARDA BİTKİSEL TASARIM VE BİTKİLERİN KULLANIM OLANAKLARI KENTSEL YEŞİL ALANLARDA BİTKİSEL TASARIM VE BİTKİLERİN KULLANIM OLANAKLARI Prof. Dr. Hakan ALTINÇEKİÇ * Araş. Gör. Nilüfer KART İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü 1. YEŞİL ALAN

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. HAFTA

TEKNİK RESİM 6. HAFTA TEKNİK RESİM 6. HAFTA MİMARİ PROJELER Mimari Proje yapının Vaziyet (yerleşim) planını Kat planlarını En az iki düşey kesitini Her cephesinden görünüşünü Çatı planını Detayları ve sistem kesitlerini içerir.

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU Gezinin Yapıldığı Tarih-Saat : 17/05/2013---09:30-13:00 Geziye Katılan Öğrenci Sayısı : 20 Geziden Sorumlu Öğretmen : Duygu AYDEMİR Gezinin

Detaylı

BİNGÖL KENTİNDE PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANILAN BİTKİ TÜRLERİ. Güzin TUTAL. Yüksek Lisans Tezi. Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı

BİNGÖL KENTİNDE PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANILAN BİTKİ TÜRLERİ. Güzin TUTAL. Yüksek Lisans Tezi. Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı BİNGÖL KENTİNDE PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANILAN BİTKİ TÜRLERİ Güzin TUTAL Yüksek Lisans Tezi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Muharrem Ergun 2015 Her hakkı saklıdır T.C. BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Soma Kömür Ocağı nda yaşanan 13 Mayıs 2014 Salı günü gerçekleşen İş Cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşimizin acısı yüreğimizde.

Soma Kömür Ocağı nda yaşanan 13 Mayıs 2014 Salı günü gerçekleşen İş Cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşimizin acısı yüreğimizde. Soma Kömür Ocağı nda yaşanan 13 Mayıs 2014 Salı günü gerçekleşen İş Cinayetinde yaşamını yitiren 298+3 işçi kardeşimizin acısı yüreğimizde. Hepimizin başı sağ olsun Keçi söğüdü Kelebek Alıç-çiçek AĞAÇLARI

Detaylı

SABANCI ÜNİVERSİTESİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ

SABANCI ÜNİVERSİTESİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ İçindekiler I. GİRİŞ II. III. ÜNİVERSİTE KONUMU İNŞAAT ÖNCESİ VE SONRASI GÖRÜNTÜLER a. 1998-İnşaat öncesi b. 2013-Kampusun bugünü Sabancı Üniversitesinin

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI DERS NOTU

BİTKİ KULLANIMI DERS NOTU BİTKİ KULLANIMI DERS NOTU Bitkilendirme ya da bitkilendirme tasarımının amacı nedir? diye bir soru sorulduğunda buna verilebilecek cevap: insan yaşamının kalitesini ve canlılar dünyası ile insanın ilişkilerini

Detaylı

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS PEYZAJ EKOLOJİSİNDE TEMEL PRENSİPLER Peyzaj ekolojisinde 7 önemli ana prensipten söz edilebilir. Bunlardan ilk ikisi peyzajın strüktürüne odaklanmaktadır.

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı BİTKİ TEKSTÜRÜ Bitki Tekstürü. Bitki tekstürü

Detaylı

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-4

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-4 SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-4 2016 2017 BAHAR YARIYILI (Orman Mühendisliği Bölümü-Seçimlik) Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS TİPİK PEYZAJ BİTKİLENDİRME TİPLERİ Soliter Bitkiler ve Soliter Bitkilendirmeler

Detaylı

PROJE TEKNİĞİ DERSİ. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ. Öğr. Gör. Hande ASLAN

PROJE TEKNİĞİ DERSİ. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ. Öğr. Gör. Hande ASLAN PROJE TEKNİĞİ DERSİ PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ Öğr. Gör. Hande ASLAN 1. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ÇİZGİ Tüm tasarım oluşumlarının temelidir. Peyzaj tasarımında bütün fikirler bir proje düzeni

Detaylı

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı

BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBEMÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ Tacettin BORAN Ziraat Yük.Müh

BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBEMÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ Tacettin BORAN Ziraat Yük.Müh ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBEMÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı BİTKİ KULLANIMI Bitkiler, tarih boyunca tertip

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 04.05.2015

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Tarım Agro silvikültürel Agro silvipastoral Ormancılık Agropastoral Silvipastoral Hayvancılık Agroforestry de ağaçların çok tabakalı kuruluşu

Detaylı

PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI. Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı)

PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI. Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı) PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı) ÇİZGİ (Line) DOKU (Texture) TASARIM UNSURLARI (Elements of Art) ŞEKİL-BİÇİM (Form) ÖLÇÜ-ÖLÇEK (Scale) ARALIK (Space) RENK (Color)

Detaylı

İçinde hareket edilen, günlük aktivitelere sahne olan, insanı çevresinden yalıtan, sınırlandırılmış ve algılanabilir özel ortam.

İçinde hareket edilen, günlük aktivitelere sahne olan, insanı çevresinden yalıtan, sınırlandırılmış ve algılanabilir özel ortam. MİMARİ ÇEVREDE FORM VE MEKAN KAVRAMLARI MEKAN İnsanın içinde eylemlerini yerine getirdiği, onu saran ve ait olma duygusu yaratan, yatay ve düşey elemanlarla sınırlandırılmış üç boyutlu düzenlemeler. İçinde

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Endüstriyel Ağaçlandırma faaliyetlerinin önemli bir bölümünü alanın ekim ve dikime hazır hale getirilebilmesi için yapılacak

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 23.02.2015

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

Hacim (Lt.) Boy (cm) - Saksılı 4, , Saksılı 11, ,00 - Ç.K ,00

Hacim (Lt.) Boy (cm) - Saksılı 4, , Saksılı 11, ,00 - Ç.K ,00 LÜLEBURGAZ ORMAN FİDANLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2015 YILI FİDAN SATIŞ FİYAT LİSTESİ Türkçe Adı Latince Adı Yaş Ambalaj şekli Hacim (Lt.) Boy (cm) Çevre (cm) Satış Fiyatı (TL.) KDV Adaçayı Salvia officinalis 1+1 Kaplı

Detaylı

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR BOTANİK _II Prof. Dr. Bedri SERDAR Bedri SERDAR - 2018 2018 Sürgün Çeşitleri 1- Uzun Sürgün Tomurcukları belirgin internodlarla birbirinden ayrılmış, ağacın boy büyümesinde ve dalların gelişmesinde etken

Detaylı

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri:

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Karışımlarda kullandığımız türlerin karakteristik özellikleri ve avantajları kısaca burada açıklanmıştır. Karışımlarımız Genel olarak:

Detaylı

KUZEY ADANA DAKİ ÇOCUK OYUN ALANLARININ BİTKİ SEÇİMİ YÖNÜNDEN İRDELENMESİ* Examınatıon Of Chıldren s Playground For Choosen Plants In North Adana

KUZEY ADANA DAKİ ÇOCUK OYUN ALANLARININ BİTKİ SEÇİMİ YÖNÜNDEN İRDELENMESİ* Examınatıon Of Chıldren s Playground For Choosen Plants In North Adana KUZEY ADANA DAKİ ÇOCUK OYUN ALANLARININ BİTKİ SEÇİMİ YÖNÜNDEN İRDELENMESİ* Examınatıon Of Chıldren s Playground For Choosen Plants In North Adana Handan ULUĞ Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Sevil ALTAN

Detaylı

İstanbul Tarihi Yarımada Peyzaj Düzenlemelerinde Kullanılan Odunsu Bitkiler Üzerine Bir Araştırma

İstanbul Tarihi Yarımada Peyzaj Düzenlemelerinde Kullanılan Odunsu Bitkiler Üzerine Bir Araştırma İstanbul Tarihi Yarımada Peyzaj Düzenlemelerinde Kullanılan Odunsu Bitkiler Üzerine Bir Araştırma * Doğanay YAYIM YENER 1 1 İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, 34473, Bahçeköy/İstanbul

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINA NASIL BAŞLANDI?

AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINA NASIL BAŞLANDI? AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINA NASIL BAŞLANDI? BİR GÜN REKTÖRÜMÜZ SAYIN PROF. DR. M. LÜTFÜ ÇAKMAKÇI YA BİR MİSAFİR GELİR. PENCEREDEN KAMPÜSÜ İNCELERLERKEN MİSAFİR ÜNİVERSİTEYİ KASTEDEREK GÜZEL BİR B R ESER

Detaylı

AVRUPA KAYINI (Fagus sylvatica) NIN YILDIZ (ISTRANCA) DAĞLARINDAKİ YENİ YAYILIŞ ALANLARI

AVRUPA KAYINI (Fagus sylvatica) NIN YILDIZ (ISTRANCA) DAĞLARINDAKİ YENİ YAYILIŞ ALANLARI Mayıs 2010 Cilt:18 No:2 Kastamonu Eğitim Dergisi 623-630 AVRUPA KAYINI (Fagus sylvatica) NIN YILDIZ (ISTRANCA) DAĞLARINDAKİ YENİ YAYILIŞ ALANLARI Duran AYDINÖZÜ Kastamonu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,

Detaylı

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK İKLİM ELEMANLARI Bir yerin iklimini oluşturan sıcaklık, basınç, rüzgâr, nem ve yağış gibi olayların tümüne iklim elemanları denir. Bu elemanların yeryüzüne dağılışını etkileyen enlem, yer şekilleri, yükselti,

Detaylı

7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE TASARIM YARIŞMASI DOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MUŞ KEPENEK) TASARIM RAPORU

7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE TASARIM YARIŞMASI DOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MUŞ KEPENEK) TASARIM RAPORU 7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE TASARIM YARIŞMASI DOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MUŞ KEPENEK) TASARIM RAPORU TASARIM FİKRİ VE AMAÇLAR Muş kentinin içinde bulundu(konut gelişme bölgesi)ğu karasal iklim ve coğrafi şartlar

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.05.2014

Detaylı

ONE & ORTAKÖY PROJESİ NDE KİRALIK OFİS ALANI. Zemin kat brüt alan 511 m2 Bodrum kat brüt alan 1.098 m2 Toplam brüt 1.

ONE & ORTAKÖY PROJESİ NDE KİRALIK OFİS ALANI. Zemin kat brüt alan 511 m2 Bodrum kat brüt alan 1.098 m2 Toplam brüt 1. One & Ortaköy İstanbul Ortaköy de mixed-use bir projedir. Proje bir konut ve öğrenci yurdundan oluşmaktadır. Bir tepenin yanında konumlanmış olan yapılar bölgenin modernizasyonu açısından ikonik bir önem

Detaylı

PEYZAJ -1 DERSİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler

PEYZAJ -1 DERSİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler PEYZAJ -1 DERSİ Dersin Modülleri Bahçe Düzenleme (Peyzaj) Açık Tohumlu Bitkiler Diğer Açık Tohumlular Kapalı Tohumlu Bitkiler Pinaceae Familyası Taxodiaceae Familyası Cupressaceae Familyası Süs Ağaçları

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

ORIENTEERING SEMBOLLERİ VE AÇIKLAMALARI

ORIENTEERING SEMBOLLERİ VE AÇIKLAMALARI NOTLAR ORIENTEERING SEMBOLLERİ VE AÇIKLAMALARI Büyük Kaya => Belirgin,ayakta duran kaya kütlesi. Kayalık, sarp kayalık => Geçilebilir ya da geçilemez büyük kayalık. Kaya Kümesi => Haritada tek tek işaretlenemeyecek

Detaylı

Düzce Kenti Açık ve Yeşil Alanlarındaki Bitkilerin Tespiti ve Bazı Bitkisel Tasarım İlkeleri Yönünden Değerlendirilmesi *

Düzce Kenti Açık ve Yeşil Alanlarındaki Bitkilerin Tespiti ve Bazı Bitkisel Tasarım İlkeleri Yönünden Değerlendirilmesi * TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ 2005, 11 (3) 270-277 Düzce Kenti Açık ve Yeşil Alanlarındaki in Tespiti ve Bazı Bitkisel Tasarım İlkeleri Yönünden Değerlendirilmesi * Engin EROĞLU 1 Güniz AKINCI KESİM 1 Haldun

Detaylı

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma ÇATI ELEMANLARI Dersi Dış mekan içinde yapılan ve daha çok dinlenme ihtiyacını karşılayan yapay çatı elemanları Pergola Kameriye Çardaklar Sığınma ve Korunma Işık ve Gölge Yoğunluğu Yağış durumu Çatı elemanlarının

Detaylı

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr EKOEDGE Plastik Sınırlama Sistemleri www.ekoplas.com.tr 01 hakkımızda... // Bu gereksinimleri ve gelişmeleri yakından takip ederek 2012 yılında faaliyetlerine başlayan Ekoplas, ülkemizde mimari ve peyzaj

Detaylı

PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI

PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI Çalışma Konusu : Tek Konut Çevresi Peyzaj Tasarımı Ölçek : 1/100 Çalışma Alanı Büyüklüğü : 70x100 cm Çizim Tekniği : Bristol kağıdına el çizimi Devam

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK DIŞ MEKÂN BİTKİLERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK DIŞ MEKÂN BİTKİLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK DIŞ MEKÂN BİTKİLERİ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

En ideali ağaçların tamamının tohum tuttuğu dönemdir.

En ideali ağaçların tamamının tohum tuttuğu dönemdir. Ormancılıkta yaygın olarak kullanılan kabule göre, tohum verimi itibariyle beş durum söz konusudur. Bunlar; 1- zengin, 2- iyi, 3- orta, 4- zayıf (serpili tohum yılı) ve 5- tohumsuz yıl olmak üzere adlandırılır.

Detaylı

TMMOB Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

TMMOB Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Tarih : 11.01.2017 Sayı : 2017/0007 İSTANBUL ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ NE İTİRAZ EDEN : Adı ya da unvanı : T.M.M.O.B ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ Adresi : Mecidiyeköy Mah. Büyükdere

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası)

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası) BİTKİ TANIMA III FAM: CONVOLVULACEAE Dik sarılıcı otsu veya çalılardır. 1000 kadar türü vardır. Yapraklar sarmal dizilişlidir. Basit veya ender olarak tüysüdür. Taç yapraklar birleşmiş hunu biçimlidir.

Detaylı

Eğim dereceleri Merdivenler

Eğim dereceleri Merdivenler PEYZAJ YAPILARI 1 DERSİ Merdivenler Farklı iki yükseklik arasındaki bağlantıyı sağlayan sirkülasyon aracı, düzenli aralıklı, yatay kademelerden meydana gelirse merdiven adını alır. 7. Hafta Eğimler ve

Detaylı

KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2015 TRABZON

KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2015 TRABZON KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2015 TRABZON Budamanın Tanımı ve Amacı Budama; Ağaç, ağaççık ve çalıları içeren odunsu bitkilerde gelişmeyi kuvvetlendirip hızlandırarak, ağacı

Detaylı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı BÖLÜM 3 Artvin de Orman Varlığı Özgür EMİNAĞAOĞLU Orman, oldukça geniş bir alanda kendine özgü bir iklim oluşturabilen, belirli yükseklik, yapı ve sıklıktaki ağaçlar, ağaçcık, çalı ve otsu bitkiler, yosun,

Detaylı

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI Sirkülasyon, kelime anlamı olarak; insan akımı, deveran, gidip gelme hareketlerini ifade etmektedir. Düşey sirkülasyon ise insanların bir noktadan farklı bir kottaki noktaya

Detaylı