BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ"

Transkript

1 1 EMPATİ, ÖZEL EKİN KOLEJİ P.D.R.H. SERVİSİNİN AYDA BİR YAYIMLANAN SÜRELİ YAYINIDIR. YIL: 3 SAYI: 23 MAYIS 2004 AYIN KONUSU BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Kendimizi anlayabilseydik; ( Neden yapıldığımızı, Gerçekte kim olduğumuzu, Neden böyle davrandığımızı, Güçlü yanlarımızı ve Onları nasıl daha da kuvvetlendirebileceğimizi) Böylece zayıflıklarımızı görebilir ve Onların üstesinden gelmeyi başarabilirdik. FLOFENCE LITTAUER ( Kişiliğinizi tanıyın kitabından)

2 2 Hepimiz kendi işlenmemiş malzememizle ve kendi cins kayamızla doğduk. Bir kısmımız granit, bazımız mermer, bazımız ise su mermeri, bazımız ise kumtaşı. Kayanın cinsi değişmez, ama farklı şekillere sokulabilir. Kişiliklerimiz de böyledir. Yaşama kendi iç özelliklerimizle başlarız. Özelliklerimizin bazıları altın gibi güzeldir. Bazı özelliklerimiz ise gri çizgiler ile lekelidir. Koşullarımız, zekamız, içinde büyüdüğüz sosyal çevremiz, ekonomik durumumuz ve kalıtımsal özelliklerimiz kişiliğimize biçim verebilir; ama içimizdeki kaya aynı kalır. Huylarımız gerçek benliğimizdir, kişiliğimiz üzerimize giydiğimiz elbisedir. Sabah aynaya bakıp sade bir yüz, düz saçlar ve şişmanlamış bir vücut gördüğümde bu gerçek bendir. Bir saat içinde renk gelmiş bir yüz için makyaj yapabilir, saçlarımı fönler, vücudumun kıvrımlarını örten bir elbise giyebilirim. Yani, beni giydirebilirim ama elbisemin altıdaki gerçek beni, kalıcı bir biçimde hemen değiştiremem. İnsanlar elbiselerinin ötesindeki BEN lerini tanıyabilir, anlayabilir ve geliştirebilirler. YAYIN KÜNYESİ PDR YAYINLARI 1 Genel Koordinatör Behçet YAVUZ Bilim Kurulu Yavuz GÜNEŞ Rezan TURHAN Nesligül YAŞAROĞLU Düzelti Gülay ONBAŞILAR Aylin KAMA Dizgi-Tasarım Murat ÖZKAN Baskı Eylem ÇAKICI Özel Ekin İlköğretim Okulu İZMİR Tel: Fax: bilgi@ekin.k12.tr İzinsiz kullanılamaz, kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir. Sevgili velilerimiz, Kendi varlığımızdan memnun olmak için, önce varlığımızı tanımak gerekiyor. Bu sayımızda varlıklarından memnun olan çocuklar yetiştirmek için onları, hangi yollarla ve hangi araçlarla tanıdığımızı ve bu bilgileri nasıl paylaştığımızı sizlere sunacağız. EMPATİ Adına Yayın Kurulu

3 3 İÇERİK: Tanım Bireyi Tanıma Teknikleri Verilerin Toplanması, Kullanımı ve Paylaşımı TANIM Genel olarak bakıldığında, öğrencilerin ise birçok açıdan birbirlerine benzediği görülebilir. Yakından incelendiğinde sayılamayacak kadar çok özellikler yönünden birbirlerinden ayrıldıkları görülür. İnsanın biricikliğinin kaynağı da bu farklılıklardır. Aile ortamlarında da bu farklılıkları dile getiriyor olabilirsiniz. Örneğin; Kızımız yatağını toplamadan asla evden çıkmaz, düzenlidir. Oğlumuz, erken kalkmayı sevmez. gibi... Aile içi ortamlar bireysel farklılıkların bastırıldığı veya zenginleştirildiği ilk ortamlardır. Öğrencilerin bireysel farklılıklarının etkilendiği ikinci ortam ise okuldur. Okul ortamı, bu bireysel farklılıkları ; önce fark edebilir, daha sonra ise geliştirmek için programlar yapabilir. Bireysel farklılıklarla ilgili üçüncü önemli etken de bireyin kendini tanımasıdır. Okullarda bireyi tanıma çalışmaları, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetlerinin alanındadır. Özellikle okulumuzda uyguladığımız Gelişimsel Rehberlik modeli ile öğrencinin gelişim sürecini tanımaya, yalnızca soruna değil; gelişime odaklanmaya önem veriyoruz. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Özellikle ilköğretim döneminde verilen rehberlik hizmetinin amaçlarından biri öğrencilerin kendilerini tanımalarını sağlamaktır. Sizlere tanıma sürecinde kullandığımız bazı tekniklerden ya da başka bir deyişle bazı enstrümanlarımızdan söz etmek istiyoruz. A) Bilgi Toplama ve Tanıma Teknikleri: 1)Aileden ve öğretmenlerden toplanan bilgiler : İlköğretim dönemindeki çocuğun kişisel tarihinin bilgisine ulaşmak, ailenin yapısını ve görüşlerini öğrenmek, öğretmenin gözlemlerini almak amacıyla yapılan çalışmaları bu başlık altında toplayabiliriz. Anne Baba Mektubu : Okulumuza kayıt yaptıran her öğrencinin ailesinden çocuğun gelişimini anlatan bir mektup istiyoruz. Bu mektup anne baba tarafından ayrı ayrı yazılır. Aile çocuk yapmaya karar verdiği andan başlayarak anlatıyor mektubunda çocuğunu. Bu mektup aracılığı ile öğrencimizi bir de ailenin bakış açısıyla tanımaya çalışıyoruz. Yalnızca psikolojik danışman tarafından okunan mektup, gerektiği ölçüde öğrenciye yardımcı olması boyutunda sınıf öğretmenleri ile paylaşılır.

4 Ön Bilgi Formu : Çocuğun okula kaydı sırasında anne baba tarafından doldurulur. Öğrencinin ailesinin kimlik bilgileri, çocuğun gelişim bilgileri ve ailenin gözlemlerinin yer aldığı bir formdur. Bu form aracılığı ile çocuk hakkındaki ilk bilgilere ulaşılır. Örneğin, ailenin belirttiği bir destek alanı söz konusu ise bu alanda çalışma yapılarak farklı bir bakış açısıyla değerlendirme yapılır. Gelişim İzleme Defteri: Şube Öğretmenler Kurulunda çocuğun beş temel gelişim boyutu hakkında, ilgili tüm öğretmenlerin görüş bildirdiği ve böylece çocuğun yol haritasının çizildiği önemli bir kaynaktır. Her yıl dört kez doldurulan bu defterler aracılığı ile öğrencinin okula geldiği ilk yıldan, mezun olduğu döneme kadar geçen süredeki boylamsal gelişiminin sistemli olarak izlenmesi sağlanmış olur. Ev Ziyareti Formu : Ev ortamında öğrenciyi tanımak, ev ve okul arasında işbirliği geliştirmek, çocuğa, ortak davranılan bir eğitim ortamı sunmak, onda bu konuyla ilgili olumlu duygular oluşturmak amacıyla sınıf öğretmeni tarafından gerçekleştirilen, PDR ile birlikte değerlendirilen bir çalışmadır. Çağdaş eğitim yaklaşımlarında da çok sık vurgulanan, öğrencinin okul ortamları dışında da tanınması, sadece ders başarıları ile değil, özel ilgi alanları hakkında da bilgi edinilmesi öğrenciye, onu birey olarak algıladığımız mesajını vermektedir. Okuldaki sosyal aktivitelerin gözlenmesi dışında ev ziyaretleri aracılığıyla da bu bilgiler sağlanabilir. Bu çalışma ile sınıf öğretmeni ve öğrenci arasındaki iletişimin güçlenmesi ve öğrencinin okula uyum sürecinin hızlandırılması da amaçlanmaktadır. Gözlemsel Teknikler: Öğrenci hakkında bilgi toplamak için, onu yakından izleyen kişiler tarafından kullanılan bir tekniktir Öğrenciden Toplanan Bilgiler: Otobiyografi : Bu teknik öğrencinin şimdiki ve geçmiş yaşamını yazılı olarak anlatmasıdır. Otobiyografide kişi kendini nasıl gördüğünü, geçmişte ne gibi gereksinimleri olduğunu, beklentilerini, bunları elde etmek için neler yaptığını, karşılaştığı güçlükleri ve baş etme yollarını yansıtabilir. Bu teknik, bireyi tanımaya yardımcı olduğu gibi, kapsamlı ve sistemli olarak duygu ve düşüncelerini yazdığı için, bireyin kendini bir bütün olarak görmesini de sağlar. Kimdir Bu? Tekniği : Birbirlerini tanıyan bir grup içindeki bireylerin, birbirleri hakkındaki görüşlerine dayanır. Bu teknik, kendi arkadaşlarının bakış açısından bireylerin gereksinim duyulan alanlardaki özelliklerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu teknik aracılığı ile öğrencinin destek alanının olup olmadığı, çevre tarafından nasıl algılandığı hakkında bilgi edinilir.

5 Problem Tarama Listesi : Öğrencinin problem yaşadığı alanları saptamak adına kullanılan bir tekniktir. Okul, aile, kişisel, sosyal ilişkiler düzeyi ve gelecek ile ilgili algısını belirlemek adına kullanılabilir. Öğrencilere en çok sıkıntı, üzüntü ve kaygı veren durumları saptamayı amaçlar. Tespit edilen problem alanları hakkında öğrenciye destek programı uygulanabilir. Aile Çiz Testi : Temel amacı, çocuğun ailesi ile olan iletişiminin niteliği hakkında bilgi edinmektir. Resmin yorumlanması sağlanır, bu sırada çocuğun söyledikleri önemlidir. Elde edilen bilgiler diğer çalışmalarla birleştirilir. Ağaç Çiz Testi : Öğrenciden bir ağaç çizmesi istenir. Resmin yorumlanması sağlanır. Bu sırada çocuğun söyledikleri önemlidir. Öğrencinin duygularını ve düşüncelerini bir takım sembollerle yansıttığı bir testtir. İnsan Çiz Testi : Öğrenciden bir insan çizmesi istenir. Resmin yorumlanması sağlanır. Bu sırada çocuğun söyledikleri önemlidir. Öğrencinin duygularını ve düşüncelerini bir takım sembollerle yansıttığı bir testtir. Bahçe Çiz Testi : Çocuğun iç dünyasını yansıtan bir testtir. Kullandığı objeler aracılığı ile çocuk, geçmişte yaşadıklarını, kendini, nasıl hissettiğini, gelecek hakkındaki duygularını ifade eder. Sosyometri : Bir grubun sosyal yapısını değerlendirmek için uygulanan derecelendirme ölçeğidir. Sınıfın yapılandırılmasında ve bireyin grup içindeki yerinin belirlenmesinde kullanılır. Sınıf içerisinde yapılacak grup çalışmalarında, sınıf gezilerinde oluşturulacak grupları belirlemek adına vb. çalışmalarda grup dinamiğini belirlemede yardımcı olur. Beier Cümle Tamamlama Testi : Bireyin tutum ve duygularını yansıtır. Yakın çevresi ile ilgili kişi ve konulara karşı duygusal tutumunu inceleme amacı ile kullanılır. Öğrenciden yarım bırakılan cümleleri tamamlaması istenir. Burdon Dikkat Testi : Dikkatin yoğunluğunu ve süresini ölçmek amacıyla kullanılan bir tekniktir. Karışık harfler verilir ve belirlenen dört harfi tüm çalışmada bulması istenir. Çalışmayı öğrencinin ne kadar sürede tamamladığı ve ne kadar harfi bulduğu öğrencinin dikkat yoğunluğu hakkında bilgi verir. 5 B) Mesleki Eğilimlerini Belirleme Ve Yönlendirme Teknikleri Yukarıda belirttiğimiz tanıma tekniklerine ek olarak yine öğrencileri tanımada, mesleki eğilimlerini belirlemede kullandığımız teknikleri aktarmak istiyoruz. Bu tekniklerin çoğu 6. sınıf ve üstü grubundaki öğrencilerde uygulanmaktadır.

6 Sınav Kaygısı Envanteri : Öğrencilerin sınavlarla ilgili tutum ve duygularının ölçülmesi amacıyla kullanılır. Kaygı düzeyi ve başarı arasındaki ilişki hakkında bilgi verir. Başarısızlık Nedenleri Anketi: Öğrencilerin derslerle ilgili yaşadığı başarısızlık nedenlerini tespit etmek amacıyla uygulanan bir testtir. Öğrenme Stilleri Testi: Öğrencilerin ağırlıklı olarak hangi öğrenme tarzını kullandığını (görsel, işitsel, dokunsal ) belirlemek amacıyla kullanılan bir tekniktir. Çalışma Davranışlarını Değerlendirme Ölçeği: Öğrencinin çalışmaya karşı belirli alanlarındaki tutumunu ölçmeye yarayan bir ölçektir. ( Çalışmaya başlamak ve sürdürmek, bilinçli çalışmak ve öğrendiğini kullanmak, not tutmak ve dersi dinlemek, okuma alışkanlıkları ve teknikleri, ödev hazırlamak, okula karşı tutum, sınavlara hazırlanmak ve sınava girmek.) Akademik Benlik Kavramı Ölçeği: Bu ölçek öğrencinin yetenek ve ilgilerini daha iyi tanımasına ve daha sonraki yıllarda yapacağı okul seçimlerine ışık tutması amacıyla yapılmaktadır. Mesleki Eğilim Belirleme Envanteri : Öğrencilerin mesleki eğilimlerini belirlemek amacıyla uygulanan bir testtir. Öğrencinin aldığı puana göre belirlenen meslek gruplar arasındaki ilişkiyi gösterir. Kendini Değerlendirme Envanteri : Öğrencinin yetenek, ilgi ve değerlerini tanıması amacıyla kullanılan bir envanterdir. Verimli Çalışma İçin Öncelikler Listesi: Çocuğa çalışma alanı ve öncelikli etkinlikleri ile ilgili farkındalık yaşatmak amacıyla yapılan bir çalışmadır. 6 VERİLERİN TOPLANMASI, KULLANIMI VE PAYLAŞIMI İlköğretim çağı çocukları ile yapılan tanıma, geliştirme ve yönlendirme çalışmaları, daha çok yetişkinler tarafından yapılan gözlem tekniğine dayanmaktadır. Özellikle ilk dört sınıfta, onu tanıyan, gelişimine tanık olan yetişkinlerin gözlem kayıtları ön plandadır. Daha sonraki yaş gruplarında gözleme ek olarak bazı teknikler kullanılmaktadır. Yapılan bütün çalışmaların sonunda elde edilen bilgiler öğrenciyi merkeze alarak gerekli kişilerle paylaşılır. (öğrenci, öğretmen, aile, okul yönetimi gibi...) Elde edilen bilgilerden sonra öğrenci ile yapılan çalışmaları şöyle sıralayabiliriz. 1) Bireysel Rehberlik 2) Bireysel Danışma 3) Grupla Rehberlik 4) Grupla Danışma

7 Öğrencinin ihtiyacına göre yukarıda verilen maddeler kullanılarak çalışma başlatılır. Bu sırada sınıf öğretmeni sürecin gözlemcisi olarak ve gerekli durumlarda katılımcı olarak çalışmaya katkı koyar yani sınıf öğretmeni ile işbirlikli çalışma devam eder. Diğer boyut olan aile ile gerekli durumlarda bireysel aile görüşmeleri yapılır. Kuşkusuz ailelerin destekleyen tutumları olmadığı sürece öğrencimizin gelişimi yeterli düzeyde gerçekleşmeyebilir. Ama burada özellikle ön ergenliğe girmiş olan öğrenci grubunda ailelerin çocuğa biraz daha güven duygusunu yaşatması ve çocuğun alanlarına müdahale etmemesi gerekir. Gerekli durumlarda aileler bireysel aile görüşmelerine davet edilirler. Bireysel aile görüşmeleri çocuk hakkında toplanan bilgilerin, değerlendirildiği, ortak çalışmaların üretildiği toplantılardır. Bireysel Aile Görüşmeleri: Okulun, aile ile ortak bir anlayış oluşturmak ve çocuğun gelişimi ile ilgili yol haritasını çizme için işbirliği yapmak amacıyla yapılan toplantılardır. İlk toplantılar, gelişim değerlendirme amaçlı olarak yapılır. Daha sonraları, çocuğun gelişen durumu ile ilgili olarak ve duyulan ihtiyaca göre destek programları oluşturmak amacıyla toplantılar düzenlenebilir. Toplantı öncesi yukarıda saydığımız kaynaklardan (aileden, öğretmenden, çocuktan) bilgiler toplanır. Uygulanan test ve tekniklerin sonuçları değerlendirilir. Tespitler ve öneriler belirlenir. Sonuçta, çocuğun bir destek alanı varsa ortak eylem planı oluşturulur. Herkese düşen görevler belirlenir. (Anne-babalara, öğretmenlere, öğrencilere, PDR ye, okul yönetimine) Beşinci sınıftan sonra, öğrencilerin kendilerinden alınan bilgiler ağırlık kazanmaya başlar. Çünkü bu yaşlardan sonra çocuk kendisi ve yaşıtları hakkında bilgiler edinmeye, görüşler oluşturmaya başlar. Ona kendisini tanıtan, yeterliliklerini gösteren, test ve teknikler uygulanır. Bu dönemde yapılan çalışmalar, öğrencinin kendisini tanımasına, geliştirmesine ve mesleki yönlendirme ile ilgili bilgilenmesine yöneliktir. Özellikle ikinci kademe öğrencilerinde, okulun kendi sorumluluk alanına ait olduğu ve burada yaşadıklarını yine kendi çabasıyla geliştirebileceği bilincinin oluşması önemlidir. Bunu yerleştirmek adına PDR servisi de aile ile yapılan bireysel görüşmeler yerine öğretmen öğrenci görüşmelerini ve öğrencilerle yapılan bireysel görüşmeleri artırmaktadır. Aileye, yapılan çalışma ile ilgili süreç bilgisi verilir. Bu yöntem öğrencinin sosyal doğumuna da katkı koyabilir. Öğrenciyle yapılan bireysel görüşme ya da danışmanlık hakkında aileye, öğretmenlere ya da diğer kişilere gerekli durumlarda etik kurallara aykırı olmayacak düzeyde bilgi verilir. Bu süreç hakkında öğrenci de bilgilendirilir. Yapılan çalışmaların ve edinilen bilgilerin tümü öğrencinin kişisel dosyasında saklanır. Böylece her yıl öğrenci hakkında üretilen çalışmaların tümü ; yani öğrencinin gelişimi, boylamsal olarak izlenmiş olur. Unutmayın ki kendi varlıklarından memnun olanlar, iyi sonuçlar yaratırlar. 7

8 8 LÜTFEN YAYINIMIZ HAKKINDAKİ GÖRÜŞ, ÖNERİ VE BEKLENTİLERİNİZİ BİZE YAZINIZ YA DA TELEFONLA İLETİNİZ. İŞBİRLİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ. AYIN ÖNERİLERİ OKUYABİLİRSİNİZ İSTANBUL HATIRALARI VE ŞEHİR İÇİMİZDE BİR YER ORHAN PAMUK AHMET ALTAN İZLEYEBİLİRSİNİZ TRUVA SİNEMA YARINDAN SONRA SİNEMA DİNLEYEBİLİRSİNİZ IŞIK VE SEVGİYLE 30YIL İLHAN İREM KAYNAKÇA Özgüven İ. (1994) Psikolojik Testler, PDREM Yayınevi,Ankara Kuzgun Y. (1999) İlköğretimde Rehberlik,Nobel Yayınevi, Ankara Lıttauer F. (2000) Kişiliğinizi Tanıyın,Sistem Yayıncılık,İstanbul Helmstetter S. (1999) Bizi Biz Yapan Seçimlerimiz, Sistem Yayıncılık, İstanbul

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 YÖNDER OKULLARI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI Yönder Okulları

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III ŞEKİLLER LİSTESİ. VIII ÇİZELGELER LİSTESİ.. IX EKLER LİSTESİ... IX BÖLÜM I. ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK..

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III ŞEKİLLER LİSTESİ. VIII ÇİZELGELER LİSTESİ.. IX EKLER LİSTESİ... IX BÖLÜM I. ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK.. İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ.... III ŞEKİLLER LİSTESİ. VIII ÇİZELGELER LİSTESİ.. IX EKLER LİSTESİ... IX BÖLÜM I. ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK.. 11 Rehberliğin Amacı... 13 Psikolojik Danışma Ve Rehberlik

Detaylı

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise:

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise: REHBERLİK SÜREÇLERİ REHBERLİK NEDİR? Bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir

Detaylı

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ 7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Abdullah ATLİ Bireyi tanıma teknikleri neden gereklidir Rehberlik Hizmetlerinin en nihai amacı bireyin kendini gerçekleştirmesidir. Bireyin kendini gerçekleştirebilmesi için

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I. Doç. Dr. Günseli GİRGİN

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I. Doç. Dr. Günseli GİRGİN İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I Doç. Dr. Günseli GİRGİN ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMLERİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK... 1 Giriş... 2 Çağdaş Eğitimde Öğrenci Kişilik Hizmetlerinin Yeri... 2 Psikolojik Danışma

Detaylı

PSİKOLOJİK TESTLER. Prof.Dr. Ayşe Yalın Uzm. Psk. Gökçe Yılmaz Uzm.Psk. Ceyda Dedeoğlu

PSİKOLOJİK TESTLER. Prof.Dr. Ayşe Yalın Uzm. Psk. Gökçe Yılmaz Uzm.Psk. Ceyda Dedeoğlu PSİKOLOJİK TESTLER Prof.Dr. Ayşe Yalın Uzm. Psk. Gökçe Yılmaz Uzm.Psk. Ceyda Dedeoğlu PSİKOLOJİK TESTLER Psikolojik test kişinin davranışını standart koşullar altında gözlemek, değerlendirmek ve tanımlamak

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not V Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Bireyi Tanıma ve Tanıma Teknikleri *Kendilerine özgü birer varlık olan bireyler, gerek doğuştan

Detaylı

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler Prof. Dr. Serap NAZLI BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler PDR de bireyi tanımanın amacı öğrencinin kendisini tanımasına yardımcı olmaktır. NEDEN???? Bireyin hangi yönleri???? Bireylerin Tanınması Gereken

Detaylı

ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ

ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ REHBERLİK SERVİSİ NEDİR? Öğrencilerin gelişim süreci içerisinde karşılaştıkları güçlükleri, problem

Detaylı

wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq SERVİSİ

wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq SERVİSİ ORTAKÖY ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ 2012 ORTAKÖY ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ Rehberlik, bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru

Detaylı

R E H B E R L İ K B Ü L T E N İ - 1

R E H B E R L İ K B Ü L T E N İ - 1 1886 ÖZEL GETRONAGAN ERMENİ LİSESİ R E H B E R L İ K B Ü L T E N İ - 1 2010 2011 Bilgili olduğumuz oranda özgür oluruz. Sokrates 9. S ı n ı f l a r LĠSELĠ OLMAK ve REHBERLĠK SERVĠSĠNĠN TANITIMI Sevgili

Detaylı

İÇİNDEKİLER TOPLANTIYA BAŞLARKEN.2 DEĞERLENDİRME HAKKINDA BİLGİLENDİRME..3 DEĞERLENDİRME SÜRECİNİN ADIMLARI..5 ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER 6

İÇİNDEKİLER TOPLANTIYA BAŞLARKEN.2 DEĞERLENDİRME HAKKINDA BİLGİLENDİRME..3 DEĞERLENDİRME SÜRECİNİN ADIMLARI..5 ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER 6 İÇİNDEKİLER TOPLANTIYA BAŞLARKEN.2 DEĞERLENDİRME HAKKINDA BİLGİLENDİRME..3 DEĞERLENDİRME SÜRECİNİN ADIMLARI..5 ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER 6 İLK ADIM(TARAMA) 7 BEP OLUŞTURULMASI 7 FORMAL DEĞERLENDİRME-İNFORMAL

Detaylı

Yüksek lisans ve Doktora Tez Konusu. Bilgisayar var mı?

Yüksek lisans ve Doktora Tez Konusu. Bilgisayar var mı? T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İLK VE ORTAÖĞRETİM OKULLARI İÇİN REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YILSONU ÇALIŞMA RAPORU Okulunuzda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri kapsamında yürütülen

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi 1 / 20

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi 1 / 20 Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi 1 / 20 Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi olarak amacımız veli-öğretmen-idare ile işbirliği sağlayarak öğrencilerimizin

Detaylı

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır.

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. K. K. T. C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ 2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir? Rehberlik Nedir? Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri; bireyin kendini tanıması, anlaması, sahip olduğu gizil güçleri keşfetmesi, geliştirmesi ve bulunduğu topluma aktif uyum sağlayarak kendini gerçekleştirmesi

Detaylı

ÖĞRETİM YILI HİZMET KILAVUZU

ÖĞRETİM YILI HİZMET KILAVUZU 2016-2017 ÖĞRETİM YILI HİZMET KILAVUZU İSTANBUL - 2016 eğitim kurumunuza profesyonel destek copyright Tüm kullanım hakları Yrd. Doç. Dr. Oktay AYDIN a aittir. İzinsiz kullanılamaz, çoğaltılamaz, dağıtılamaz.

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 2 EĞİTİM SÜRECİNDE REHBERLİK HİZMETLERİ

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 2 EĞİTİM SÜRECİNDE REHBERLİK HİZMETLERİ İÇİNDEKİLER ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 1 Çağdaş Anlayışa Göre Eğitim...3 Eğitimin Amaçları...3 İşlevi....4 Okulun Yapısı...4 Öğrenci Kişilik Hizmetleri (Ö.K.H.)....5

Detaylı

Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma servisince tutulan dosyaların, formların; okul rehberlik hizmetleri mevzuatının incelenerek raporlaştırılması.

Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma servisince tutulan dosyaların, formların; okul rehberlik hizmetleri mevzuatının incelenerek raporlaştırılması. PDR 213 Okullarda Gözlem Dersi Güz Yarı Yılı Etkinlik Planı Çalışma Konuları Formu Etkinlik Konuları Etkinliğin İçeriği Okul Psikolojik Danışmanının İmzası 1 Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisini

Detaylı

Okulumuzda gelişimsel rehberlik anlayışı benimsenmiştir. Rehberlik

Okulumuzda gelişimsel rehberlik anlayışı benimsenmiştir. Rehberlik BAHÇELİİEVLER İİLKOKULU PDR HİİZMETLERİİNİİN TANIITIIMII 1. REHBERLİK SERVİSİ Rehberlik servisi; bireysel veya grupla psikolojik danışma, veli görüşmesi, rehberlik çalışmalarının dokümanlarının oluşturulması,

Detaylı

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı, kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır.

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı, kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ. 2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı, kapsamlı

Detaylı

2.c. Başkalarının Görüşlerine Dayalı Teknikler

2.c. Başkalarının Görüşlerine Dayalı Teknikler 2.c. Başkalarının Görüşlerine Dayalı Teknikler Sosyometri: Bireyin üyesi bulunduğu grup içinde sosyal statü ve durumunu saptamak, bir grupta karşılıklı kişisel ilişkileri ortaya çıkarmak için kullanılan

Detaylı

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK ANABİLİM DALI OKULLARDA GÖZLEM DERSİ YAPILACAK ETKİNLİKLER VE DEVAM

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK ANABİLİM DALI OKULLARDA GÖZLEM DERSİ YAPILACAK ETKİNLİKLER VE DEVAM KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK ANABİLİM DALI OKULLARDA GÖZLEM DERSİ YAPILACAK ETKİNLİKLER VE DEVAM ÇİZELGESİ Öğrenci Ad-Soyad: Sınıf: Uygulama Okulu: Yapılacak

Detaylı

SINIF REHBERLİK PLANLARI

SINIF REHBERLİK PLANLARI 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SINIF REHBERLİK PLANLARI 7.SINIF REHBERLİK PLANI Sınıf Rehber Öğretmeninin Görevleri Madde 51 - *Sınıf rehber öğretmeni aşağıdaki görevleri yapar a) Okulun rehberlik ve psikolojik

Detaylı

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin Sınıf ve Şube Öğretmenler Kurulu ile ilgili maddesinde;

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin Sınıf ve Şube Öğretmenler Kurulu ile ilgili maddesinde; Şube Öğretmenler Kurulu ile İlgili Açıklamalar Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin Sınıf ve Şube Öğretmenler Kurulu ile ilgili maddesinde; MADDE 35 (1) Sınıf öğretmenler kurulu aynı sınıf seviyesinde,

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Rehberlik MB 403 7 3+0 3 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Rehberlik MB 403 7 3+0 3 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Rehberlik MB 403 7 3+0 3 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin Koordinatörü

Detaylı

Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi Süleyman SÜRÜL Rehberlik Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı Trabzon 2013 Nelerden Bahsedeceğiz *Rehberlik Nedir? *Rehberlikte Hizmet Alanları *Mesleki

Detaylı

R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3

R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3 1886 ÖZEL GETRONAGAN ERMENĐ LĐSESĐ R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3 2010 2011 Kız olursa Sarin, erkek olursa Masis Erkek olursa doktor, kız olursa öğretmen KENDĐNĐ TANIMA VE MESLEK SEÇĐMĐ Sevgili veliler,

Detaylı

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI OCAK ARALIK KASIM EKİM EYLÜL AY HAFTA DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI ETKİNLİKLER YETERLİK ALANLARI KAZANIM NUMARASI VE KAZANIMLAR UYGULAMA Öğrencilerle tanışılması, okulun tanıtılması,

Detaylı

YIL BOYU REHBERLİK FAALİYETLERİ

YIL BOYU REHBERLİK FAALİYETLERİ YIL BOYU REHBERLİK FAALİYETLERİ Öğrenci profilini belirlemek amacıyla 1.sınıfa başlayacak öğrencilerimize metropolitan (okul olgunluğu) testleri uygulandı. 1. Sınıf velilerine hoş geldiniz söyleşisi yapıldı.

Detaylı

*Öğrencilere adaptasyonlarının ilk aşamasında destek ve öğretimin düzenli bir şekilde yürümesini sağlamak

*Öğrencilere adaptasyonlarının ilk aşamasında destek ve öğretimin düzenli bir şekilde yürümesini sağlamak 2012 2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİL DERSHANELERİ REHBERLİK HİZMETLERİ YILLIK ÇERÇEVE PROGRAMI AY HAFTA YAPILACAK FAALİYETLER AMAÇLAR YÖNTEM- TEKNİKLER KAYNAKLAR SINIFLAR EYLÜL *Oryantasyon amaçlı Rehberlik

Detaylı

BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Ünite 13 BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Öğr. Gör. Hatice Elif ALTUNTAŞLI Kendini Anlatma Teknikleri Şunlardır: 1) Görüşme 2) Anket 3) Envanter 4) Problem tarama listeleri 5) Otobiyografi

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Okullarda Gözlem Dersi Programı. (PDR-OG Programı) Arş. Grv. Cemal KARADAȘ

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Okullarda Gözlem Dersi Programı. (PDR-OG Programı) Arş. Grv. Cemal KARADAȘ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Okullarda Gözlem Dersi Programı (PDR-OG Programı) Arş. Grv. Cemal KARADAȘ Malatya 2015 PDR-OG Programı İle İlgili Okul Psikolojik Danışmanı Adayı Görevleri

Detaylı

IŞIK LI ANNE BABA REHBERİ

IŞIK LI ANNE BABA REHBERİ Rehberlik Bilgi Bülteni Ekim 2014 IŞIK LI ANNE BABA REHBERİ ERGENLE NASIL İLETİŞİM KURMALI? DERS ÇALIŞMANIN PLANLI BİR YOLU OLMALI! 1 Sevgili Velilerimiz, Çocuklarımız için güzelliklerle dolu, zaman zaman

Detaylı

ÖN SÖZ I ÖN SÖZ II ÖN SÖZ II BÖLÜM: ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK

ÖN SÖZ I ÖN SÖZ II ÖN SÖZ II BÖLÜM: ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ I... iii ÖN SÖZ II...iv ÖN SÖZ II...vi 1. BÖLÜM: ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK...1 ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ...2 KİŞİLİK HİZMETLERİNİN UZMANLIK MESLEĞİ OLMA NİTELİKLERİ...3

Detaylı

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ Marmara Evleri Anaokulunda Rehberlik Hizmetleri (3 6 yaş) Okulumuzdaki tüm öğrencilerin her yönüyle sağlıklı gelişmeleri, okul ortamına uyum sağlamaları ve kapasitelerini

Detaylı

GÖKKUŞAĞI KOLEJİ ÖZEL ÖĞRETİM İHTİYAÇLARI POLİTİKASI

GÖKKUŞAĞI KOLEJİ ÖZEL ÖĞRETİM İHTİYAÇLARI POLİTİKASI GÖKKUŞAĞI KOLEJİ ÖZEL ÖĞRETİM İHTİYAÇLARI POLİTİKASI OKUL MİSYONU Gökkuşağı Eğitim Kurumları, öğrencilerinin entelektüel, sosyal, duygusal ve bireysel yeteneklerinin gelişimine odaklanmış, akademik olarak

Detaylı

BİREYİ TANIMA HİZMETLERİ

BİREYİ TANIMA HİZMETLERİ BİREYİ TANIMA HİZMETLERİ BİREYİ TANIMANIN İŞLEVİ, İZLENEN YÖNTEM VE YAKLAŞIMLAR Bireyler farklı özelliklere sahip oldukları gibi, aynı özelliklere de farklı derecelerde sahip olabilirler. Bireyi tanımak

Detaylı

Eğitim, bireyin gelişmesi, hayatındaki rol ve görevleri en iyi şekilde yerine getirmesi için ihtiyacı olan tutum ve davranışları kazandırma

Eğitim, bireyin gelişmesi, hayatındaki rol ve görevleri en iyi şekilde yerine getirmesi için ihtiyacı olan tutum ve davranışları kazandırma Eğitim, bireyin gelişmesi, hayatındaki rol ve görevleri en iyi şekilde yerine getirmesi için ihtiyacı olan tutum ve davranışları kazandırma sürecidir. Eğitim yaşantısının nihayetindeki önemli amaçlarından

Detaylı

SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ

SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ A. AMACIMIZ Öğrencilerimizin gelişim süreci içinde karşılaştıkları güçlükleri problem haline dönüşmeden çözmelerine yardımcı

Detaylı

REHBERLİK HİZMETLERİNDE ÖRGÜT VE PERSONEL PROF. DR. SERAP NAZLI

REHBERLİK HİZMETLERİNDE ÖRGÜT VE PERSONEL PROF. DR. SERAP NAZLI REHBERLİK HİZMETLERİNDE ÖRGÜT VE PERSONEL PROF. DR. SERAP NAZLI REHBERLİK HİZMETLERİ MERKEZ TEŞKİLATI ÖRGÜTLENMESİ İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları veya Şube Müdürlerinin Rehberlik Hizmetleri ile İlgili

Detaylı

EĞİTİMLER HAKKINDA BİLGİLER

EĞİTİMLER HAKKINDA BİLGİLER EĞİTİM, PSİKOLOJİ, ÖĞRENME EĞİTİMLER HAKKINDA BİLGİLER RESİM YORUMLAMA EĞİTİMİ & PROJEKTİF ÇİZİM TESTLERİ PSİKOLOJİK TESTLER İLE ÇOCUK DEĞERLENDİRME EĞİTİMİ EĞİTİM BİLGİ & PLANLAMA TEKLİFİ HAKKIMIZDA Bu

Detaylı

NAMIK KEMAL ORTAOKULU

NAMIK KEMAL ORTAOKULU T.C. ÇİNE KAYMAKAMLIĞI NAMIK KEMAL ORTAOKULU -SOSYAL OKUL, SOSYAL İNSAN- 2014 201 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2014 201 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NAMIK KEMAL ORTAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMETLERİ ÇERÇEVE

Detaylı

TRAFĠK GÜVENLĠĞĠ DERS PLANI

TRAFĠK GÜVENLĠĞĠ DERS PLANI TRAFĠK GÜVENLĠĞĠ DERS PLANI Genel Amaçlar Programın genel amacı çocuklarda trafik güvenliği bilinci ni oluşturmak ve gelecekte trafik kuralları konusunda duyarlı davranışlar sergileyecek bireylerin yetiştirilmesini

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI EK-2 1. ETKİNLİĞİN ADI Rehberlik Kursu 2. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti başarı ile tamamlayan

Detaylı

Hizmetiçi Eğitimler.

Hizmetiçi Eğitimler. Hizmetiçi Eğitimler Altis; 1989 yılında Dr. Bülent Madi tarafından nöroloji ve sanat çalışmalarının birlikteliği amacıyla kurulmuştur. İki yıl süren çalışmalarının ardından, 1991 yılında diğer bilim dalları

Detaylı

İlkadım Birey Tanıma Envanteri

İlkadım Birey Tanıma Envanteri İlkadım Birey Tanıma Envanteri İLKADIM Birey Tanıma Envanteri; Birey tanıma teknikleri kapsamında hazırlanmıştır. İlkokul 3. ve 4. sınıf ve Ortaokul 5.6.7.8.sınıf, ile Lise Haz.9.10.11. ve 12.sınıf aralığındaki

Detaylı

BİREYLERE YÖNELİK HİZMETLER

BİREYLERE YÖNELİK HİZMETLER EKİBİMİZ Altis; 1989 yılında Dr. Bülent Madi tarafından nöroloji ve sanat çalışmalarının birlikteliği amacıyla kurulmuştur. İki yıl süren çalışmalarının ardından 1991 yılında diğer bilim dalları ile interdisipliner

Detaylı

14-15 EKİM EKİM (10.00/18.00) GÖZTEPE

14-15 EKİM EKİM (10.00/18.00) GÖZTEPE Eğitimin Tanımı: 14-15 EKİM 21-22 EKİM (10.00/18.00) GÖZTEPE Çocuk testleri eğitimi içerisinde çocuk değerlendirmede sık kullanılan birçok test eğitimi bulunmaktadır. Çocuk alanında çalışan uzmanların

Detaylı

3. OKULLARDA REHBERLİK SERVİSLERİ HİZMETLER. Abdullah ATLİ

3. OKULLARDA REHBERLİK SERVİSLERİ HİZMETLER. Abdullah ATLİ 3. OKULLARDA REHBERLİK SERVİSLERİ HİZMETLER Abdullah ATLİ Okullardaki rehberlik hizmetleri, öğrenciyi merkez alan bir anlayışla ve öğrencinin bütün yönlerinin gelişimini ve kendini gerçekleştirmesini amaçlayan

Detaylı

İLETİŞİM. Rehberlik Servisi E-Dergisi 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 17.EYLÜL-30.EYLÜL. 2012 2013 Eğitim Öğretim yılı Rehberlik Hizmetleri Okul

İLETİŞİM. Rehberlik Servisi E-Dergisi 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 17.EYLÜL-30.EYLÜL. 2012 2013 Eğitim Öğretim yılı Rehberlik Hizmetleri Okul 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK HİZMETLERİ 3 AYLIK FAALİYET RAPORU 17.EYLÜL-30.EYLÜL Oryantasyon hizmetleri kapsamında 2012 2013 Eğitim Öğretim yılı Oryantasyon planı 1.-6.sınıf rehber öğretmenlerine

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Yöntem Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 YÖNTEM Araştırmanın Modeli Evren ve Örneklem Veriler ve Toplanması Verilerin Çözümü ve Yorumu 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın

Detaylı

13. ULUSAL PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK KONGRESİ BİLDİRİ ÖZETLERİ KİTABI. 07-09 Ekim, 2015 Mersin

13. ULUSAL PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK KONGRESİ BİLDİRİ ÖZETLERİ KİTABI. 07-09 Ekim, 2015 Mersin 13. ULUSAL PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK KONGRESİ BİLDİRİ ÖZETLERİ KİTABI 07-09 Ekim, 2015 Mersin 2 İÇİNDEKİLER Davet Mektubu... 5 Genel Bilgiler... 7 Kurullar... 8 Davetli Konuşmacılar... 12 Paneller

Detaylı

MİZAH BECERİSİ. ÖZEL EKİN KOLEJİ P.D.R.H. servisinin ayda bir yayınlanan süreli yayınıdır. Yıl: 4 Sayı: 33. EYLÜL. 2006

MİZAH BECERİSİ. ÖZEL EKİN KOLEJİ P.D.R.H. servisinin ayda bir yayınlanan süreli yayınıdır. Yıl: 4 Sayı: 33. EYLÜL. 2006 ÖZEL EKİN KOLEJİ Bilgi Toplumunun Okulu ÖZEL EKİN KOLEJİ P.D.R.H. servisinin ayda bir yayınlanan süreli yayınıdır. Yıl: 4 Sayı: 33. EYLÜL. 2006 MİZAH BECERİSİ Mizah ilgisizlikten grileşmiş bir dünyaya

Detaylı

OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN TANITIMI

OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN TANITIMI OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN A. AMACIMIZ: TANITIMI Öğrenci yaşamında bilgi ve başarının yanı sıra düşünce ve davranış hazırlığının da önemli bir etken lduğumdan hareketle yla çıkan

Detaylı

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ EK-1 Beden eğitimi dersinde öğrencilerin başarıları; sınavlar, varsa projeler, öğrencilerin performanslarını belirlemeye yönelik çalışmalardan

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü AFYONKARAHİSAR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 1 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA

Detaylı

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ EĞİTSEL SÜRECİ EĞİTSEL NEDİR? Özel Eğitimde Değerlendirme, genel olarak çocukla ilgili sorunların (Akademik, davranışsal ya da fiziksel) belirlenip incelenmesi ve bireyle ilgili eğitimsel kararlar alınması

Detaylı

VERİ TOPLMA ARAÇLARI

VERİ TOPLMA ARAÇLARI VERİ TOPLMA ARAÇLARI GÖZLEM GÖRÜŞME ANKET ANKET Anket, insanların yaşam koşullarını, davranışlarını, inançlarını veya tutumlarını betimlemeye yönelik bir dizi sorudan oluşan bir araştırma materyalidir.

Detaylı

On-Line Test ve Envanter Uygulama Merkezi

On-Line Test ve Envanter Uygulama Merkezi ON-LINE TEST On-Line Test ve Envanter Uygulama Merkezi NUSRET SERT WWW.NUSRETSERT.COM Hoşgeldiniz!!! Yenilikler değişimin umut ışıklarıdır. Bir süredir sizlerle buluşmak için yoğun bir tempo içerisinde

Detaylı

ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ

ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ MESLEK SEÇİM TESTİ Nedir? Meslek Seçim Testi, öğrencilerin kişilik özelliklerini tanıyarak, kendi kişiliğine uygun daha doğru ve güvenilir meslek seçiminde bulunmalarına yardımcı

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. DÖNEM REHBERLİK FAALİYETLERİ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. DÖNEM REHBERLİK FAALİYETLERİ 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. DÖNEM REHBERLİK FAALİYETLERİ Mevlüt uğur Ramazan karabulut Mustafa kılıç Zeynep gök REHBERLİK SERVİSİNİN HEDEFİ Rehberliğin hedefi bireyin kendini gerçekleştirmesine yardımcı

Detaylı

8. OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ÖRGÜTLENMESİ. Abdullah ATLİ

8. OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ÖRGÜTLENMESİ. Abdullah ATLİ 8. OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ÖRGÜTLENMESİ Rehberlik hizmetleri planlı, programlı ve sistemli yürütülmesi gereken hizmetlerdir. Bu nedenle programların hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi

Detaylı

OKUL ÖNCESİ ve İLKOKUL ÖĞRENCİ ADAYLARI TANIMA, DEĞERLENDİRME ve SEÇME ÇALIŞMASI HİZMET TEKLİFİ

OKUL ÖNCESİ ve İLKOKUL ÖĞRENCİ ADAYLARI TANIMA, DEĞERLENDİRME ve SEÇME ÇALIŞMASI HİZMET TEKLİFİ OKUL ÖNCESİ ve İLKOKUL ÖĞRENCİ ADAYLARI TANIMA, DEĞERLENDİRME ve SEÇME ÇALIŞMASI HİZMET TEKLİFİ ŞUBAT 2015 Bu teklif Özel Nun İlkokulu için 2015-2106 Eğitim- Öğretim Yılı nda okula başvuran okul öncesi

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : MESLEKİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA UYGULAMASI Ders No : 0310360121 Teorik : 1 Pratik : 4 Kredi : 3 ECTS : 5 Ders Bilgileri

Detaylı

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ DANIŞMANLIĞI YÖNERGESİ

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ DANIŞMANLIĞI YÖNERGESİ T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ DANIŞMANLIĞI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ndeki tüm fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görmekte olan öğrencilere

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA Ders No : 0310360047 : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

DR.BİNNAZ-DR.RIDVAN EGE ANADOLU LİSESİ ÖĞRETİM YILI 1.DÖNEM REHBERLİK SERVİSİ ÇALIŞMA RAPORU

DR.BİNNAZ-DR.RIDVAN EGE ANADOLU LİSESİ ÖĞRETİM YILI 1.DÖNEM REHBERLİK SERVİSİ ÇALIŞMA RAPORU DR.BİNNAZ-DR.RIDVAN EGE ANADOLU LİSESİ 2016-2017 ÖĞRETİM YILI 1.DÖNEM REHBERLİK SERVİSİ ÇALIŞMA RAPORU Sene başında 9.sınıf velileri ile tanışma toplantısında rehberlik servisi Ergenlik dönemi ve olumlu

Detaylı

YAŞAMKENT SEVİYE KOLEJİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DANIŞMANLIK SİSTEMİ

YAŞAMKENT SEVİYE KOLEJİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DANIŞMANLIK SİSTEMİ YAŞAMKENT SEVİYE KOLEJİ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DANIŞMANLIK SİSTEMİ Ağustos, 2018 1 YAŞAMKENT SEVİYE KOLEJİ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DANIŞMANLIK SİSTEMİ SİSTEMİN AMACI: Öğrencilerimizin; Kendi

Detaylı

Bu prosedürün amacı, bölüm içinde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde sorumluluk ve esasları belirlemektir.

Bu prosedürün amacı, bölüm içinde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde sorumluluk ve esasları belirlemektir. SAYFA NO : 1/7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, bölüm içinde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde sorumluluk ve esasları belirlemektir. 2.UYGULAMA ALANI Bölüm Başkanı, Dekanlık

Detaylı

DÖNEM SONU İTİBARİYLE YAPILMASI GEREKENLER

DÖNEM SONU İTİBARİYLE YAPILMASI GEREKENLER DÖNEM SONU İTİBARİYLE YAPILMASI GEREKENLER 1) 4.sınıflar için yazılı sınav ve ders etkinliklere katılım puanları aşağıdaki gibi olmalıdır. ( nin 22. maddesinin 1. Ve 3. fıkraları) Ders Yazılı Sayısı Ders

Detaylı

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI Okul - veli iş birliği, öğrenci başarısını artıran önemli etmenlerden biridir. Güvenli ve düzenli bir okul ortamının sağlanmasında velilerin rolü büyüktür. Veli katılımının öncelikli amacı, okulun eğitim

Detaylı

TED ANTALYA KOLEJİ ÖZEL LİSESİ PDR BİRİMİ

TED ANTALYA KOLEJİ ÖZEL LİSESİ PDR BİRİMİ TED ANTALYA KOLEJİ ÖZEL LİSESİ PDR BİRİMİ TED Antalya Koleji PDR Birimi olarak öncelikli amacımız; kişilik özellikleri ve gelişimsel özellikleri göz önünde bulundurarak sorun ortaya çıkmadan öğrencilerimize

Detaylı

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI Okul - veli iş birliği, öğrenci başarısını artıran önemli etmenlerden biridir. Güvenli ve düzenli bir okul ortamının sağlanmasında velilerin rolü büyüktür. Veli katılımının öncelikli amacı, okulun eğitim

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK PDR BÜLTENİ Bülten Tarihi: Ocak 2017 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik

Detaylı

Öğrenci Koçluğu. ġanlıurfa Ġl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi

Öğrenci Koçluğu. ġanlıurfa Ġl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi Öğrenci Koçluğu ġanlıurfa Ġl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi Neden Eğitim Koçluğu? Koçluk; eğitim ortamında bir koç ve öğrenci arasında kurulan, öğrencinin gelişimini destekleme amaçlı bir güç birliğidir.

Detaylı

Prof. Dr. Serap NAZLI

Prof. Dr. Serap NAZLI Prof. Dr. Serap NAZLI Eserler Listesi (2014) A. Uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan makaleler: A1. Nazlı, S. (2006). Comprehensive Guidance and Counselling Programme Practices in Turkey. Mediterranean

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Öğrencilerimizin üniversite sınavlarına hazırlanma süreçlerine katkıda bulunmak amacıyla, okulumuzda sınava hazırlık çalışmaları planlanır ve yürütülür. 9. sınıftan itibaren;

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not II Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Eğitimde Rehberlik *Rehberlik, bireyin en verimli bir şekilde gelişmesini ve doyum verici

Detaylı

Aliağa Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü

Aliağa Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Aliağa Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Aliağa Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Aliağa Rehberlik ve Araştırma Merkezi 2004 yılında Hükümet konağının 5. katında 4 oda tahsis edilerek kurulmuştur.

Detaylı

REHBERLİK BİRİMİNİN İDARECİLER-ÖĞRETMEN- ÖĞRENCİ İLE OLAN İLİŞKİLERİ SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ

REHBERLİK BİRİMİNİN İDARECİLER-ÖĞRETMEN- ÖĞRENCİ İLE OLAN İLİŞKİLERİ SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ REHBERLİK BİRİMİNİN İDARECİLER-ÖĞRETMEN- ÖĞRENCİ İLE OLAN İLİŞKİLERİ SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ Özel Gençliğin Rehberlik Modeli Gelişimsel Rehberliktir. Gelişimsel Rehberlik, sadece Okul Rehber Öğretmeninin

Detaylı

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Formlar Sistem öğrenci öğrenci numarası, veli ya da öğretmen için TC kimlik numarası ile çalışıyor. Öğrenci için; Foto Ad Soyad Not Devam Durum Aile

Detaylı

KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM LĠSESĠ PSĠKOLOJĠK DANIġMA VE REHBERLĠK SERVĠSĠ

KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM LĠSESĠ PSĠKOLOJĠK DANIġMA VE REHBERLĠK SERVĠSĠ KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM LĠSESĠ PSĠKOLOJĠK DANIġMA VE REHBERLĠK SERVĠSĠ Rehberlik, bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan

Detaylı

2009 TÜRKİYE YENİLİKÇİ ÖĞRETMENLER FORUMUNDA SUNULAN PROJE NAİLE TOPRAK ÜLGER EMİN SAĞLAMER İLKÖĞRETİM OKULU MİCROSOFT YENİLİKÇİ ÖĞRETMENLER PROGRAMI

2009 TÜRKİYE YENİLİKÇİ ÖĞRETMENLER FORUMUNDA SUNULAN PROJE NAİLE TOPRAK ÜLGER EMİN SAĞLAMER İLKÖĞRETİM OKULU MİCROSOFT YENİLİKÇİ ÖĞRETMENLER PROGRAMI MİCROSOFT YENİLİKÇİ ÖĞRETMENLER PROGRAMI 2009 TÜRKİYE FORMU OKULU 1 Proje grubu Projenin Zaman Yönetimi Projenin Konusu Projenin Amaçları Neden Böyle Bir Proje? Projenin Uygulama Süreçleri Proje Uygulandıktan

Detaylı

Anabilim Eğitim Kurumları Öğrenci Koçluğu El Kitabı

Anabilim Eğitim Kurumları Öğrenci Koçluğu El Kitabı Anabilim Eğitim Kurumları Öğrenci Koçluğu El Kitabı Anabilim de ögrenci koçlugu uygulamasi baslamis biliyor musun? '' Kimseye bir ey ögretemezsiniz, sadece cevabı kendi içinde bulmasına yardımcı olursunuz.

Detaylı

Kimya Öğretmen de Hizmet İçi Eğitim Türkiye'de İhtiyaçları

Kimya Öğretmen de Hizmet İçi Eğitim Türkiye'de İhtiyaçları Kimya Öğretmen de Hizmet İçi Eğitim Türkiye'de İhtiyaçları Murat Demirbaş 1, Mustafa Bayrakci 2, Mehmet Polat Kalak 1 1 Kırıkkale University, Education Faculty, Turkey 2 Sakarya University, Education Faculty,

Detaylı

Rehberlik Servisi Tanıtımı

Rehberlik Servisi Tanıtımı Rehberlik Servisimiz, öğrencilerimizin gelişim süreci içinde karşılaştıkları güçlükleri problem haline dönüşmeden çözmelerine yardımcı olmak, kendini tanıyan, uyum ve iletişim becerisine sahip, çevresine

Detaylı

1. BÖLÜM OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ PROGRAMI

1. BÖLÜM OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ PROGRAMI İçindekiler Önsöz... ix 1. BÖLÜM OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ PROGRAMI TÜRK MİLLÎ EĞİTİMİNİN GENEL AMAÇLARI... 1 OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİNİN AMAÇLARI... 2 OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİNİN TEMEL İLKELERİ... 2 1. OKUL ÖNCESİ DÖNEMİN

Detaylı

BEM. Öğrencinin tüm hayatını temelden etkileyen öğrenme stillerini belirleyerek. Eğilimlerini belirleyerek. Öğrencinin kendini tanımasını sağlayarak

BEM. Öğrencinin tüm hayatını temelden etkileyen öğrenme stillerini belirleyerek. Eğilimlerini belirleyerek. Öğrencinin kendini tanımasını sağlayarak B E M Öğrencinin tüm hayatını temelden etkileyen öğrenme stillerini belirleyerek Eğilimlerini belirleyerek Öğrencinin kendini tanımasını sağlayarak Bireye uygun akademik programlara yönlendirerek Öğrencinin

Detaylı

*Her aşamadaki tanılamada, bireyin eğitsel. *Ayrıca özel eğitim gerektiren öğrencilerin normal

*Her aşamadaki tanılamada, bireyin eğitsel. *Ayrıca özel eğitim gerektiren öğrencilerin normal *Her aşamadaki tanılamada, bireyin eğitsel performans düzeyi belirlenir, gelişim alanlarındaki özellikleri değerlendirilir ve bu değerlendirme sonuçları dikkate alınarak eğitim amaçları ve hizmetleri plânlanır,

Detaylı

AÇEV AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI

AÇEV AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI AÇEV AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI Çocuğun, gelişimini olumsuz yönde etkileyecek davranışlara maruz kalmasını önlemek için öncelikle anne ve babaların duyarlılığının artırılması gerekmektedir. Çünkü, annebabalar,

Detaylı

Amaç. çözüm bulma. Kapsam. Dayanak. yürütülecektir.

Amaç. çözüm bulma. Kapsam. Dayanak. yürütülecektir. MİLLÎÎ EĞİTİM BAKANLIĞ I Din Öğretimi Genel Müdürlüğü İMAMM HATİP LİSELERİ MÜNÂZARA YARIŞMASI ŞARTNÂMESİ Amaç Öğrencilerin; özgüven ve sorumluluk duygularını geliştirmek, toplumm içinde kendilerini sözlü

Detaylı

Eylül Ayı tatil olduğundan sadece planlama ve koordinasyon çalışmalarına yer verilmiştir.

Eylül Ayı tatil olduğundan sadece planlama ve koordinasyon çalışmalarına yer verilmiştir. T.C. DENİZLİ VALİLİĞİ 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI RAŞİT ÖZKARDEŞ İLKU REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA YILLIK ÇERÇEVE PLANI AY Program Geliştirme, Araştırma, Müşavirlik ve Profesyonel Gelişim 1-4 EYLÜL

Detaylı

www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi

www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi OKUMA GELİŞİM DOSYASI 204 OKUMA ALIŞKANLIĞININ KAZANDIRILMASI Okuma; kelimeleri, cümleleri veya bir yazıyı bütün unsurlarıyla görme, algılama, kavrama

Detaylı

BİLGİ TOPLAMA YÖNTEMLERİ Bilgiyi çeşitli amaçlar için toplayabiliriz: Tanıtmak amacıyla, Betimlemek amacıyla, Açıklamak amacıyla, Bağıntı kurmak amacıyla, Yorumlamak amacıyla, Eğitim amacıyla (başlangıç

Detaylı

İTALYAN OKULLARI NASIL DÜZENLENMİŞTİR?

İTALYAN OKULLARI NASIL DÜZENLENMİŞTİR? İTALYAN OKULLARI NASIL DÜZENLENMİŞTİR? Eğitim Kaç yıldan oluşur? Eğitim 6 yaşından itibaren 16 yaşına kadar zorunlu olup, bölümlere ayrılmıştır: İlkokul 5 yıl Ortaokul 3 yıl Lise 2 yıl 6 yaşından önce

Detaylı

BİREYSEL PLANLAMA MÜDAHALE HİZMETLERİ. Okula yeni başlayan. öğrencilere yönelik. gözlem çalışmaları yapılması.

BİREYSEL PLANLAMA MÜDAHALE HİZMETLERİ. Okula yeni başlayan. öğrencilere yönelik. gözlem çalışmaları yapılması. LÜLEBURGAZ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 2013/2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ANALARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YILLIK ÇERÇEVE PROGRAM TASLAĞI EYLÜL 23-27 EYLÜL 16-20 EYLÜL 9-13 EYLÜL

Detaylı

KURBAN BAYRAMI (24-27 EYLÜL)

KURBAN BAYRAMI (24-27 EYLÜL) E Y L Ü L 201.HAFTA 4.HAFTA 3.HAFTA 2.HAFTA AY HAFTA T.C ADIYAMAN VALĠLĠĞĠ ADIYAMAN REHBERLĠK VE ARAġTIRMA MERKEZĠ MÜDÜRLÜĞÜ 201-201 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI REHBERLĠK VE PSĠKOLOJĠK DANIġMA HĠZMETLERĠ YARIMBAĞ

Detaylı

AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI (AÇEV)

AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI (AÇEV) AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI (AÇEV) Eylül, 2009 Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Kongresi, Ankara Uzm. Seda YILMAZ İNAL AÇEV Ankara Temsilcisi Ailenin Önemi Anne-babalar, ilk eğiticiler olarak çocukların

Detaylı

REHBERLİK ÇALIŞMALARI

REHBERLİK ÇALIŞMALARI Mükail KOPARAL Koordinatör Rehber Öğretmen Funda BİÇER Rehber Öğretmen 2012-2013 REHBERLİK ÇALIŞMALARI OKUL REHBERLİK SERVİSİ Okulumuz 2012-2013 eğitim ve öğretim yılı rehberlik programında yer verilen

Detaylı