T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HALI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ MAKAS TIRAŞ MAKİNESİNDE AYAR 1

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HALI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ MAKAS TIRAŞ MAKİNESİNDE AYAR 1"

Transkript

1 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HALI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ MAKAS TIRAŞ MAKİNESİNDE AYAR 1 Gaziantep, 2015

2 Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme materyalidir. Makine Halıcılığı ile ilgili eğitim alan öğrenciler ile sektörde çalışanların faydalanması amacıyla Avrupa Birliği Fonları ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilmiş olup PARA İLE SATILMAZ.

3 İÇİNDEKİLER AÇIKLAMALAR...4 GİRİŞ...5 ÖĞRENME FAALİYETİ TIRAŞ MAKİNELERİ Tıraş Makinelerinin Yapısı Halıyı Tıraş Makinesinden Geçirme Amacı Halıda Kalınlık Faktörü Tıraş Makinelerinde Kesim Bıçakları Kesim Bıçağının Çalışma Özellikleri Kesim Mesafesi Ayar Tespiti Kesim Bıçağı ile Halı Havı Arasındaki Mesafe UYGULAMA FAALİYETİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ÖĞRENME FAALİYETİ TIRAŞ MAKİNESİNDE HALI GERİLİMİ Halı Geriliminin Fırçalamaya Etkisi Halı Geriliminin Tıraşa Etkisi UYGULAMA FAALİYETİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME CEVAP ANAHTARLARI KAYNAKÇA... 30

4 AÇIKLAMALAR KOD ALAN Halı ÜretimTeknolojisi DAL/MESLEK Halı Tıraş Operatörlüğü MODÜLÜN ADI Makas Tıraş Makinesinde Ayar 1 MODÜLÜN TANIMI SÜRE 40/32 ÖN KOŞUL Bu modülün ön koşulu yoktur. YETERLİK Makas Tıraş Makinelerinde makas kesim ayarlarını ve halıya uygun gerilim ayarlarını yapabilmek için gerekli temel bilgi ve becerilerin kazandırıldığı bir öğrenme materyalidir. Makas Tıraş Makinesinde Ayar Yapmak MODÜLÜN AMACI Genel Amaç Bu modül ile uygun ortam sağlandığında bakım ve iş talimatına uygun olarak makas tıraş makinesinde kesim bıçağı seviyesini değiştirme, bıçak silindir ayarını yapma, halı sırtına uygun gerilim ayarlama işlemlerini yapabileceksiniz. Amaçlar 1. Makas kesim ayarlarını yapabileceksiniz. 2. Halı sırtına uygun gerilim ayarını yapabileceksiniz. EĞİTİM ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Ortam: Halı apre işletmesi veya atölyesi Donanım: Halı, halı fırça makas makinesi, fırça, anahtar ve tornavida takımı, uygun yağ, yağdanlık Modül içinde yer alan her öğrenme faaliyetinden sonra verilen ölçme araçları ile kendinizi değerlendireceksiniz. Öğretmen modül sonunda ölçme aracı (çoktan seçmeli test, doğruyanlış testi, boşluk doldurma vb.) kullanarak modül uygulamaları ile kazandığınız bilgi ve becerileri ölçerek sizi değerlendirecektir.

5 GİRİŞ Sevgili Öğrenci, Makine Halıcılığı sektöründe Dokuma makinesinden çıkan halılarda hav yükseklikleri farklı seviyelere sahiptir. Bu farklı seviyelerdeki hav yüksekliklerinin kesilerek aynı seviyeye getirilmesi işlemi tıraş makinesinde gerçekleşmektedir Tıraş makinesi lark bölümünden tutkallanmış olarak çıkan halıların yüzeyindeki pürüzleri düzelterek halının daha düzgün ve parlak olmasını sağlar. Halı yüzeyindeki bu hataların giderilmesi, halının deseni ve rengi gibi müşteri beğeni durumunu etkileyen önemli faktörlerdendir. Bu modül sonunda edineceğiniz bilgi ve becerilerle tıraş makinelerinin yapısını ve parçalarını bilecek, halı geriliminin tıraş işlemine etkisini açıklayabileceksiniz.

6 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Öğrenme faaliyetinde kazandırılacak bilgi ve beceriler doğrultusunda, uygun ortam sağlandığında halı makas tıraş makinesinde kesim ayarını yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA» Halılarda kalınlık faktörü ile ilgili çevrenizdeki işletmelerden bilgi edininiz.» Halı tipine göre kesim bıçakları ve özellikleri ile ilgili araştırma yapınız.» Halıyı fırça makas makinesinde geçirme amacını araştırınız. 1. TIRAŞ MAKİNELERİ Dokuma makinesinden çıkan halılarda hav yükseklikleri farklı seviyelere sahiptir. Bu farklı seviyelerdeki hav yüksekliklerinin kesilerek aynı seviyeye getirilmesi işlemi tıraş makinesinde gerçekleşmektedir. Tıraş makinesi lark bölümünden tutkallanmış olarak çıkan halıların yüzeyindeki pürüzleri düzelterek halının daha düzgün ve parlak olmasını sağlar. Tıraş makineleri kullanım amacına göre bir veya daha çok safhadan oluşmaktadır. İki safhadan oluştuğu zaman tıraş makinesinin birinin bıçakları sağa bakarken diğerinin bıçakları sola bakmaktadır. Bunun amacı daha iyi ve düzgün kesim yapmaktır. Tıraş makinelerinin sayısı ne kadar artarsa üretim de o kadar hızlı olacaktır.

7 Resim 1.1. Tıraş Makinesi Tıraş makinesine gelen halı öncelikle metal detektöründen geçirilerek bir önceki işlemden kalan veya halı yüzeyinde olabilecek metal parçalarının halıdan temizlenmesi sağlanır, daha sonra halı yüz fırçasına gelir. Yüz fırçasında hem halı yüzeyindeki tozlar temizlenir, hem de halı havları düzeltilerek tıraşlama kısmına daha düzgün şekilde girmesi sağlanır. Daha sonra halı, tıraş makinesinde zirve kısmına gelir ve fazla havlar düzeltilir. Tıraştan geçirilen halı, iğneli çekim silindirleri ile çekilerek bir sonraki bölüme iletilir Tıraş Makinelerinin Yapısı Resim 1.2. Tıraş Makinesi Kesit Görünüşü ve Parçaları

8 1) Giriş Çatısı 13) Alt Bıçak 2) Gergi Silindiri 14) Traş Silindir-Keçe Yağlama 3) Metal Dedektörü 15) Emiş Tüpü 4) Kılavuz Silindirleri 16) Çekme Silindiri 5) Adım Platformu 17) Traş Bölgesi Aydınlatma 6) Hav Yükseltme Tablası 18) Koruyucu Kapak 7) Fırça Silindiri 19) Traş Tabla Tüpü 8) Hav Yükseltme Silindiri 20) Fırça Emişi 10) Yayıcı 21) Ayarlanabilir Şaftlı Kılavuz Silindir 11) Traş Tablası (Zirve) 22 Topbaşı Sensörü 12) Traş Silindiri 1) Giriş Çatısı: Tıraş makinesinin giriş çatısı, halı makineden geçerken oluşacak titreşim, çekme silindirleri ve motorlardan kaynaklanan hareket gibi etkilere dayanacak şekilde ve makineyi bir arada tutmak için sağlam dökme demirden yapılmıştır. Makinedeki tüm bileşenler bu çatıya monte edilir. 2) Gergi silindiri: Tıraş işlemi sırasında halının belirli bir tansiyonda (gerginlikte) olmasını sağlar. Tıraş yapılmak istenen halıda belli bir tansiyon olması gerekmektedir. Fırçalama ve hav kesim işlemleri halıdaki bu gerginlik sayesinde düzgün bir şekilde yapılmaktadır. 3) Metal Detektörü: Halının dokunması esnasında veya sonrasında tıraş makinesine gelmeden önce herhangi bir nedenle halı içerisinde bazı metal parçaları (tezgah gücü teli, iğneli serminde düşen iğne ucu vb.) kalabilir. Bu metal parçaları iki türlü sıkıntıya sebep olur. Birincisi bu metal parçası tıraş bıçaklarının kırılmasına sebep olur. İkincisi son kullanıcının yaralanmasına sebep olarak firma ve satış acentesinin maddi ve manevi kayıplara uğramasına neden olur. Dolaysıyla metal detektörü kullanılarak metallerin ayrılması gerekmektedir. Resim 1.3. Halı Yüzeyindeki Metal Parçaları Tarafından Parçalanmış Tıraş Bıçakları

9 4) Kılavuz Silindirleri: Halının makine içerisindeki hareketi süresince düzenli bir şekilde ilerlemesini sağlayan avare silindirlerdir. Bu silindirler serbest olarak hareket ederler. 5) Adım Platformu: Tıraş operatörünün yürümesi, kumanda panosuna ulaşımı ve kesim esnasında tıraş silindirlerini ve halıyı izlemesi için kullandığı platformdur. 6) Hav Yükseltme Tablası: Hav yükseltme silindirinin bulunduğu platformdur. 7) Fırça Silindiri: Halının havlarını düzeltmek ve halı yüzeyindeki ip ve jüt gibi yabancı maddeleri almak için kullanılan fırçadır. 8) Hav Yükseltme Silindiri: Halı havlarının halı fırçasına olabilecek en dik durumda temas etmesi için halıyı kırmaya yarayan tabladır. 10) Yayıcı: Halının tıraş silindirinde kesilmeden önce gözlenmesine yardımcı olan platformudur. 11) Tıraş Tablası (Zirve): Halı havlarının kesim esnasında bıçaklara tek tek değmesi için halının kırılmasını sağlayan parçadır. 12) Tıraş Silindiri: Halı havlarının kesilmesine yardımcı olan silindirdir. Resim 1.4. Tıraş Silindiri 13) Alt Bıçak: Halı havlarını kesen bıçak. 14) Tıraş Silindiri Keçe Yağlama Aparatı: Tıraş silindiri üzerine bulunan keçenin yağlanmasını sağlayan aparattır.

10 Resim 1.5. Keçe ve Otomatik Yağlama Aparatı 15) Emiş Tüpü: Kesilen havların sistemden uzaklaştırılması için kullanılan borudur. 16) Çekme Silindiri: Halının hareketini sağlayan silindirdir. İki çekim silindiri arasındaki kontrollü hız farkı halıda gerilmeye neden olur. 17) Tıraş Bölgesi Aydınlatma: Gözlemlemeye yardımcı olmak için yapılan aydınlatmadır. 18) Koruyucu Kapak: Şeffaf malzemeden yapılan bu kapak makine içerisinde oluşacak herhangi bir probleme karşı (parça fırlatma) operatörü korur. Ayrıca iş güvenliği açısından makineye dışarıdan müdahaleyi engeller. Kapakta bulunan sensör sayesinde, kapak açıldığı anda güvenlik açısından makine otomatik olarak durur. 19) Tıraş Tabla Tüpü: Zirvenin bağlı olduğu platformdur. Stop durumunda bu tüp döner ve halıyı tıraş silindirden uzaklaştırır. 20) Fırça Emişi: Fırçada birikmiş tozları temizleyen bölümdür. 21) Ayarlanabilir Şaftlı Kılavuz Silindir: Halının fırçalara değme açısını değiştiren aparatdır.

11 22) Topbaşı Sensörü: Topbaşı, iki halının dikilerek birleştirildiği yer olduğu için bu bölüm normalden daha kalındır. Bu nedenle halı birleşim yeri bu şekilde kesim bölgesine giremez. Bu sensör yardımı ile operatör uyarılır. Resim 1.6. Halı Birleşim Yeri (Top Başı) 1.2. Halıyı Tıraş Makinesinden Geçirme Amacı Resim 1.7. Tıraş İşleminin Yapılışı Tıraş makineleri halı kalitesine, işletme şartlarına veya iş akış hızına göre tek, çift veya üç safhalı olabilmektedir. Düşük kalite ve üretimi az olan yerlerde tek safha tıraş makinesi yeterli olmaktadır. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde çift safha tıraş kullanılması daha uygundur. Bu durumda tıraş bıçaklarının yönleri zıt yönde tercih edilerek daha iyi bir kesim kalitesi elde edilir (birinci tıraş silindiri sağa yatık- ikinci tıraş silindiri sola yatık olmalıdır).

12 Farklı kalite düzeyinde (orta-yüksek) ve üretimin fazla olduğu işletmelerde üç safhalı tıraş makinesi tercih edilmektedir. Üçüncü tıraş safhası sisteme hız kazandır. Halı yüzeyinde çok fazla düzensizlik ve bozukluk var ise, birden fazla tıraşlama yapılmamalıdır. Eğer tıraş bölümü 3 safhadan oluşuyor ise her bir safhada çok az bir miktar düzeltme yapılarak 3. safhada halı yüzeyi düzeltilmiş olunur. Tek safhalı tıraş bölümünde bir seferde çok miktarda halı yüzeyine tıraş silindiri baskı yapması halinde halı havlarında yanmalar meydana gelebilir. Bundan dolayı eğer halı yüzeyinde derin çizgiler var ise tıraş bölümünden bir kaç defa geçirilerek düzgün bir tıraşlama yapılmalıdır. Ayrıca, traşlamaya daha çok önem verilen pazarlarda (iç piyasa) harici tıraş da kullanılabilmektedir. Ham Tıraş: Halı tutkallama işlemine girmeden önce yapılan tıraşlama sürecidir. Ham tıraş genellikle tek safhadan oluşmaktadır. Özellikle çok kaliteli (point sayısı çok fazla) akrilik gibi halılarda ham tıraş yapılmaktadır. Dokuma ünitesi tarafından halı yüzeyinde bozukluklar olduğu bildirilmiş ise bu bozuklukların önemli bir kısmı ham olarak (halı larksızken) düzeltilerek halı lark bölümüne gönderilir. Planlama tarafından hav yüksekliği (halı tüy uzunluğu) uzun dokunmuş halılar ham olarak bir kaç defa tıraş işleminden geçirildiği zaman tüy uzunluğu belirli bir miktarda azaltılabilmektedir. Özellikle çökmeli halılarda ham tıraş mutlaka yapılmalıdır. Çökmeli halılarda iplikler dikey buharlama işlemi sırasında çöktükleri için tıraş bölümünde tıraş edilmemiş olacaktır. Çökme ipliklerindeki pürüzlükler mutlaka ham tıraşta giderilmelidir Halıda Kalınlık Faktörü Tıraş makinesinden geçirilecek olan halının kalınlığı çok önemlidir. Müşteri tarafından belirlenmiş olan halının teknik durumu (iplik çeşidi, iplik kalınlığı, halı kenar formları, hav uzunluğu, halı ağırlığı vs) planlama bölümü tarafından bir iş emri oluşturularak ilgili bölümlere gönderilir. Halı hav yüksekliğinin bulunduğu iş emrine göre tıraş operatörü tıraş makinesini ayarlayarak halıyı makineden geçirir. Tıraş operatörü ile ilgili iş emrine göre tıraşın silindir mesafesini ayarlar. Bu mesafe belirlenirken tıraşın silindir ayarı halının tüy uzunluğundan biraz yüksek ayarlanır ve halı tıraştan geçmeye başlar. Tıraştan halı geçerken operatör halının kesim sesini göre tıraş silindirlerini aşağı veya yukarı doğru ayarlar.

13 1.3. Tıraş Makinelerinde Kesim Bıçakları Tıraş makinelerinde spiral (hareketli üst bıçak) ve düz (sabit alt bıçak) bıçaklar olmak üzere 2 türlü kesim bıçağı vardır. Spiral bıçaklar çelikten üretilmişlerdir ve çelik silindir üzerine helezon şeklinde perçinlenerek monte edilirler. Spiral bıçaklar silindir üzerine genellikle 30 adet (yaprak) olarak yerleştirilir. Her spiralin uç kısımlarına kesimin daha iyi olması için zikzak şeklinde ağızlar açılmıştır. Spiral bıçakların yönleri tıraş toplarına göre sağ veya sol olabilmektedir. Resim 1.8. Sağ ve Sol Yönlü Tıraş Topları Alt bıçaklar da çelikten yapılmıştır. Alt bıçak düz ve sabittir. Spiral bıçak ile sıfır çalışarak kesme işlemine yardımcı olur. Alt bıçağın uç kısmı, silindir bıçak ile uyumlu çalışmasını sağlamak için çok hafif oval şeklinde yapılmıştır. Alt bıçaklar makine boyunca sağlam bir şekilde tıraş makinesi şasesine monte edilmiştir. Alt bıçağın ve spiral bıçağın uzunluğu tıraş makinesinin eninden bir miktar daha fazladır. Resim 1.9. Kesim Silindiri Alt Bıçak

14 Alt bıçakta zamanla oluşan pürüzlükler bileyleme (keskinleştirme) aparatı ile düzeltilir. Spiral ve alt bıçakların bileylenmesi (keskinlenmesi) için 0,25 mikron ebadında taşlama kumu 90 numara yağ ile karıştırılır. Kesim silindiri 70 d/dk ile ters yöne döndürülerek fırça ile bu karışım silindir üzerine eşit miktarda aktarılır ve spiral bıçak ile alt bıçağın birbirine kum ile sürtünmesi ile bileylemesi gerçekleştirilir Kesim Bıçağının Çalışma Özellikleri Kesim silindirleri rpm ile öne doğru dönerek alt bıçağa sıfır şekilde yaklaşır ve kesme işlemini gerçekleştirir. Bu şekilde dönerken, kesme işlemi esnasında aynı zamanda belirli aralıklarla sağa-sola hareket ederek halı havlarının tam olarak kesmesini sağlamaktadır. Kesim silindirinin sağa-sola hareketini tıraş topunun yan tarafında bulunan özel rulman kutusu yapmaktadır. Kesim silindirleri hızını bağımsız motorlardan almaktadır. Kesim silindiri hızlı dönmesinden dolayı ısınacaktır. Hızlı dönmeden dolayı ısınan kesim silindirinin soğutulması işlemi emiş fanları yardımı ile yapılmaktadır. Emiş fanları hem kesilen havları temizlemek, hem de tıraş spirallerinin soğumasına yardımcı olmaktadır. Resim Emiş Fanı Tıraşlanacak halı tıraşlama bölgesine geldiği zaman operatör tarafından kesim silindirleri çalıştırılır ve belirli bir devire gelmesi sağlanır. Halı tıraş ağzına geldiği zaman operatör hav yüksekliğine göre tıraş topunun (kesim silindirinin) mesafesini ayarlar ve halı tıraş topunu aşağı doğru indirerek halı kesme işlemini başlatır. Halı topbaşı veya farklı hav boyuna sahip halı geldiği zaman tıraş topları tekrar havaya kaldırılarak hav boyu ayarlanır ve tekrar çalışılmaya devam edilir.

15 Kesme işlemi sırasında makine herhangi bir nedenden durursa makine otomatik olarak havalı pistonlar sayesinde kesim silindirlerini yukarı kaldırarak kesim bıçaklarının sürekli halının aynı noktasına temas ederek halıya zarar vermesini engellemektedir Kesim Mesafesi Ayar Tespiti Kesim mesafesi ayar tespiti, tıraş makinesinin montajı sonrasında, uygun bir aparatla (Örn: standart 10 mm yüksekliğe sahip bir demir parça) kalibresi yapılır ve bu standart yükseklik makinenin hafızasına elektronik olarak kaydedilir. Operatör panelinde çalışma yüksekliği 10 mm olarak seçilince makine bu yüksekliğe otomatik olarak gelir Kesim Bıçağı ile Halı Havı Arasındaki Mesafe Halı tıraş bölümünde alt bıçak ile tıraş silindiri arasında kalan mesafe halının hav uzunluğu (tüy uzunluğu) mesafesidir. Halı tıraş bölümüne geldiği zaman kesim operatörü, halının tüy uzunluğuna (lanset) bakarak bıçağın genişliğini ayarlar. Tıraş makinesine gelen halının hav yüksekliği öncelikle operatör tarafından hav ölçer ile kontrol edilir ve bu hav yüksekliğine göre operatör tıraş toplarının mesafesini ayarlar. Bu mesafe hav yüksekliğinden yaklaşık 0,3-0,5 mm fazla olacak şekilde ayarlanarak halı tıraş makinesine verilir. Kesim bıçağı seviyesinin halı tüy uzunluğundan biraz fazla verilmesinin sebebi tüy uzunluğuna ek olarak halı zemininde jüt bulunmasıdır. Yani halı havlarının jüte sarılmasıyla tüy uzunluğu ve kullanılan jüt kalınlığı kadar halı daha kalın olacaktır. Bu nedenle tıraş mesafesi biraz daha fazla seçilmelidir. Halının tıraşlanması esnasında operatör tarafından halı kesim sesi sürekli dinlenir ve kesim sesine göre tıraş topları aşağı veya yukarı hareket ettirilerek en iyi kesim seviyesi ayarlanmış olur. Eğer bıçaklardan gelen kesim sesi (hııışş) çok fazla ise ara biraz daha açılır. Kesim silindir bıçakları halıya ne çok fazla değerek halı yüzeyini yakmalı, ne de çok az değerek hiç tıraş etmeden gitmelidir. Tam istenilen düzey ayarlanana kadar milimetrik olarak tıraş topu aşağı-yukarı hareket ettirilir. Operatör kumanda panosundan artı (+), eksi (-) tuşlarına basarak bıçak seviyesini ayarlamaktadır.

16 Resim Tıraş Makinesi Operatör Paneli Tıraşlamadan sonra operatör tarafından halı yüzeyi elle ve gözle kontrol edilerek halı yüzeyinde yanma veya sertleşme olup olmadığı kontrol edilir. Halı yüzeyinde herhangi bir sorun yok ise çalışmaya devam edilir.

17 UYGULAMA FAALİYETİ» Verilen iş talimatına göre işlem basamaklarını uygulayarak verilen sürede makas tıraş makinesinde makas kesim ayarlarını yapınız. İşlem Basamakları» Halı hav ve zemin toplam kalınlığını belirleyiniz.» Bu kalınlığa uygun olan hav kesim mesafesini belirleyiniz.» Belirlenen hav uzunluk miktarını birinci silindir için makine ekranına giriniz. Öneriler» Halı kalınlık faktörünü göz önünde bulundurunuz.» Makine çalışma esnasında hav kesim bıçağının kesim sesini dinleyiniz.» Sesin az gelmesi halinde hav kesim silindirini belirli (uygun) kademe aşağı indiriniz.» İş Güvenliğine dikkat ediniz» İş Güvenliğine dikkat ediniz

18 » Hav kesim sesinin yüksek gelmesi halinde bıçak silindirini bir kademe kaldırınız.» İş Güvenliğine dikkat ediniz» Bu işlemi ikinci ve üçüncü silindir için de yapınız.» İş Güvenliğine dikkat ediniz

19 KONTROL LİSTESİ Bu faaliyet kapsamında aşağıda listelenen davranışlardan kazandığınız beceriler için Evet, kazanamadığınız beceriler için Hayır kutucuğuna (X) işareti koyarak kendinizi değerlendiriniz. Değerlendirme Ölçütleri Evet Hayır 1. Halı hav ve zemin toplam kalınlığını belirlediniz mi? 2. Bu kalınlığa uygun olan hav kesim mesafesini belirlediniz mi? 3. Belirlenen hav uzunluk miktarını birinci silindir için makine ekranına girdiniz mi? 4. Makine çalışma esnasında hav kesim bıçağının kesim sesini dinlediniz mi? 5. Sesin az gelmesi halinde hav kesim silindirini belirli (uygun) kademe aşağı indirdiniz mi? 6. Hav kesim sesinin yüksek gelmesi halinde bıçak silindirini bir kademe kaldırdınız mı? 7. Bu işlemi ikinci ve üçüncü silindir için de yaptınız mı? DEĞERLENDİRME Değerlendirme sonunda Hayır şeklindeki cevaplarınızı bir daha gözden geçiriniz. Kendinizi yeterli görmüyorsanız öğrenme faaliyetini tekrar ediniz. Bütün cevaplarınız Evet ise Ölçme ve Değerlendirme ye geçiniz.

20 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Aşağıdaki soruları dikkatlice okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz 1. Aşağıdakilerden hangisi tıraş makinesinin parçasıdır? A) Silindir bıçak B) Alt bıçak C) Metal dedektör D) Hepsi 2. Tıraş makinesinin görevi aşağıdakilerden hangisidir? A) Halı yüzeyindeki tozları temizlemek B) Halı yüzeyini sertleştirerek halı havlarının dağılmasını önlemek C) Halı yüzeyindeki pürüzlükleri ve hav yükseklik farklılıklarını gidermek D) Halı havlarının aynı yöne yatmasını sağlamak 3. Tıraş makinelerinin bıçakları ne ile bilenir? A) Zımpara ile B) Keskinletme çarkı ile C) Özel kum ile D) Hepsi 4. Tıraş makinesi üst kesim bıçak topu hangi durumda parçalanmaz? A) Halı topbaşı geldiği zaman B) Halı çok gergin geçerse C) Metal parça halı ile geçerse D) Halı ile beraber sert bir cisim geçerse 5. Kesim topu yüksekliği neye göre ayarlanıyor? A) Toplam hav yüksekliğine göre B) Toplam halı kalınlığına göre C) Makinenin çalışma yapısına göre D) Alt bıçak yüksekliğine göre 6. Gergi silindirin görevi nedir? A) Halıya kılavuzluk yapmak B) Halı gerilimini ayarlayarak düzgün tıraşlamasını sağlamak C) Makine üzerindeki halının tansiyonunu ayarlamak D) Hepsi 7. Kesim bıçağının ilk çalışmasında doğru kesip kesmediği nasıl kontrol edilir? A) İkinci bir kişiye kontrol ettirilir. B) Halının ışık yansımasına bakılır. C) Çıkan halının hav uzunluğu kontrol edilir. D) Hiçbiri

21 DEĞERLENDİRME Cevaplarınızı cevap anahtarıyla karşılaştırınız. Yanlış cevap verdiğiniz ya da cevap verirken tereddüt ettiğiniz sorularla ilgili konuları faaliyete geri dönerek tekrarlayınız. Cevaplarınızın tümü doğru ise bir sonraki öğrenme faaliyetine geçiniz.

22 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 AMAÇ Öğrenme faaliyetinde kazandırılacak bilgi ve beceriler doğrultusunda, uygun ortam sağlandığında halı makas tıraş makinesinde halı sırtına uygun gerilim ayarını yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA» Halı geriliminin fırçalamaya etkisini araştırınız.» Halı geriliminin Tıraşa etkisini araştırınız. 2. TIRAŞ MAKİNESİNDE HALI GERİLİMİ 2.1. Halı Geriliminin Fırçalamaya Etkisi Tıraş makinesine girmiş halı boyunca uygun bir gerilim yaratılmak zorunluluğu vardır. Halı, tıraş makinesine girmeden önce halı arabasında veya J-kutusunda beklemiş bu nedenlerden halı havları yatmış, birbirine dolanmış veya bükülmüş olabilir. Bu tür sebeplerle fırçaların halı yüzeyine rahatça temasını sağlayabilmek için halının uygun gerilimde tıraş boyunca hareket etmesi gerekmektedir. Tıraş makinesinde ilerlemekte olan halı da uygun bir gerilim yaratılamamış ise halı kesim anında havlar uygun pozisyonda olmayacak ve bu nedenle kesim işlemi istenen düzey de olmayacaktır. Bazı yerlerde kesim fazla bazı yerlerde ise az olacağı için halı yüzeyinde bozulmalar meydana gelebilecektir. Eğer halı bir nedenden dolayı tıraş makinesinde gevşek ise havlar kısa veya uzun kesilecek ve bundan dolayı halı yüzeyi bozulacaktır. Halı tıraş makinesine gevşek (gergin olmayan bir şekilde) geldiği zaman halıda bir dalgalanma meydana gelecektir. Bu dalgalanmanın tepe noktasına fırça fazla temas edecek ve dolayısıyla halı havları bozulacak, dalgalanmanın çukur noktasına fırça teması olmayacağından tıraşta düzgün kesim olmayacaktır.

23 Halı gevşekliğinin diğer bir sonucu ise, gevşeklik çok fazla olduğu zaman kesim anında halı istenenden daha fazla yüksekliğe çıkacak ve belki de tıraş silindirine fazla temas sonucu tıraş silindirinin kırılmasına ve dolayısıyla maddi hasara sebep olacaktır. Resim 2.1. Gevşek Halıdan Dolayı Kırılmış Kesim Silindiri Halı çok gergin ise fırçalama yapılmaya devam edilir, ancak bu fazla gerginlik sisteme veya halıya çok zarar verebilir. Halı gereğinden fazla gergin gelir ise baskıdan dolayı halı sürekli bir şekilde zirve (en tepe noktası- tıraş kesim yeri) noktasının eğrilmesine sebep olabilir, çekim silindirlerine, silindir dayanak noktasındaki rulmanlara veya çekim silindiri motorlarına zarar verebilir Halı Geriliminin Tıraşa Etkisi Resim 2.2. Tıraş Makinesinde Zirve Noktası Tıraş makinesine girmiş halı boyunca uygun bir gerilim yaratılmak zorunluluğu vardır.

24 Halı, tıraş makinesine girmeden önce halı arabasında veya J-kutusunda beklemiş bu nedenlerden halı havları yatmış, birbirine dolanmış veya bükülmüş olabilir. Bu tür sebeplerle fırçaların halı yüzeyine rahatça temasını sağlayabilmek için halının uygun gerilimde tıraş boyunca hareket etmesi gerekmektedir. Tıraş makinesinde ilerlemekte olan halı da uygun bir gerilim yaratılamamış ise halı kesim anında havlar uygun pozisyonda olmayacak ve bu nedenle kesim işlemi istenen düzey de olmayacaktır. Bazı yerlerde kesim fazla bazı yerlerde ise az olacağı için halı yüzeyinde bozulmalar meydana gelebilecektir. Eğer halı bir nedenden dolayı tıraş makinesinde gevşek ise havlar kısa veya uzun kesilecek ve bundan dolayı halı yüzeyi bozulacaktır. Halı tıraş makinesine gevşek (gergin olmayan bir şekilde) geldiği zaman halıda bir dalgalanma meydana gelecektir. Bu dalgalanmanın tepe noktasına fırça fazla temas edecek ve dolayısıyla halı havları bozulacak, dalgalanmanın çukur noktasına fırça teması olmayacağından tıraşta düzgün kesim olmayacaktır. Halı gevşekliğinin diğer bir sonucu ise, gevşeklik çok fazla olduğu zaman kesim anında halı istenenden daha fazla yüksekliğe çıkacak ve belki de tıraş silindirine fazla temas sonucu tıraş silindirinin kırılmasına ve dolayısıyla maddi hasara sebep olacaktır. Resim 2.3. Gevşek Halıdan Dolayı Kırılmış Kesim Silindiri Halı çok gergin ise fırçalama yapılmaya devam edilir, ancak bu fazla gerginlik sisteme veya halıya çok zarar verebilir.

25 Halı gereğinden fazla gergin gelir ise baskıdan dolayı halı sürekli bir şekilde zirve (en tepe noktası- tıraş kesim yeri) noktasının eğrilmesine sebep olabilir, çekim silindirlerine, silindir dayanak noktasındaki rulmanlara veya çekim silindiri motorlarına zarar verebilir. Resim 2.4. Tıraş Makinesinde Zirve Noktası

26 UYGULAMA FAALİYETİ» Verilen iş talimatına göre işlem basamaklarını uygulayarak verilen sürede halı sırtına uygun gerilim ayarlarını yapınız. İşlem Basamakları» Halı sırt gerilimini belirleyiniz.» Belirlenen halı sırt gerilimine uygun halı geçiş gerilimlerini belirleyiniz.» Halı 1.,2.,3. bölge geçiş gerilimlerini belirleyiniz.» Belirlenen gerilimleri makine ekranında giriniz. Öneriler» Halı sertliğini kontrol ederken dikkatli olunuz.» Geçiş gerilimini belirlerken halının tipini göz önünde bulundurunuz.» Girilen gerilim oranların ekranda onaylayınız.

27 KONTROL LİSTESİ Bu faaliyet kapsamında aşağıda listelenen davranışlardan kazandığınız beceriler için Evet, kazanamadığınız beceriler için Hayır kutucuğuna (X) işareti koyarak kendinizi değerlendiriniz. Değerlendirme Ölçütleri Evet Hayır 1. Halı sırt gerilimini belirlediniz mi? 2. Belirlenen halı sırt gerilimine uygun halı geçiş gerilimlerini belirlediniz mi? 3. Halı 1.,2.,3. bölge geçiş gerilimlerini belirlediniz mi? 4. Belirlenen gerilimleri makine ekranında girdiniz mi? 5. Girilen gerilim oranların ekranda onayladınız mı? DEĞERLENDİRME Değerlendirme sonunda Hayır şeklindeki cevaplarınızı bir daha gözden geçiriniz. Kendinizi yeterli görmüyorsanız öğrenme faaliyetini tekrar ediniz. Bütün cevaplarınız Evet ise Ölçme ve Değerlendirme ye geçiniz.

28 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Aşağıdaki soruları dikkatlice okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz 1. Halı geriliminin fırçalamaya etkisi aşağıdakilerden hangisidir? A) Halı gevşek gelirse fırçalama düzgün olmaz B) Halı sert gelirse fırçalamaya etsisi olmaz C) Halı gevşek gelirse düşük yerlerin havları kalmaz D) Hepsi 2. Halı geriliminin tıraşa etkisi aşağıdakilerden hangisidir? A) Düşük gerilimli halı geçişi tıraşı daha etkin yapar. B) Yüksek gerilimli halı geçişinin tıraşa etkisi olmaz. C) Normal gerilim geçişleri düzgün tıraş sağlar. D) Yüksek gerilimli halı geçişlerinde tıraş çok düzgün ve sorunsuz olur. 3. Halı çok gergin gelirse aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir? A) Halı tıraş zirve noktasının eğilmesine sebep olur. B) Silindir rulmanlarına zarar verir. C) Çekim silindirleri motoruna zarar verir. D) Hepsi. DEĞERLENDİRME Cevaplarınızı cevap anahtarıyla karşılaştırınız. Yanlış cevap verdiğiniz ya da cevap verirken tereddüt ettiğiniz sorularla ilgili konuları faaliyete geri dönerek tekrarlayınız. Cevaplarınızın tümü doğru ise bir sonraki modüle geçmek için öğretmeninize başvurunuz.

29 CEVAP ANAHTARLARI ÖĞRENME FAALİYETİ-1 İN CEVAP ANAHTARI 1 D 2 C 3 C 4 B 5 B 6 D 7 D ÖĞRENME FAALİYETİ-2 NİN CEVAP ANAHTARI 1 D 2 C 3 D

30 KAYNAKÇA Bu modülün yazılmasında herhangi bir yazılı kaynaktan yararlanılmamış olup, tamamen halı üretim işletmelerinde gözlem yaparak ve ilgili işletmelerde çalışanların beyanlarına göre modül yazarları tarafından yazılmıştır.

HALI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

HALI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HALI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ MAKAS TIRAŞ MAKİNESİNDEN HALI GEÇİRME Gaziantep, 2015 Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki

Detaylı

Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme

Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme materyalidir. Makine Halıcılığı ile ilgili eğitim alan

Detaylı

Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme

Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme materyalidir. Makine Halıcılığı ile ilgili eğitim alan

Detaylı

HALI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

HALI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HALI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ MAKAS TIRAŞ MAKİNESİNİ ÜRETİME HAZIRLAMA Gaziantep, 2015 Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki

Detaylı

Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya yönelik olarak

Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya yönelik olarak Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya yönelik olarak öğrencilere rehberlik etmek amacıyla hazırlanmış bireysel

Detaylı

Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme

Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme materyalidir. Makine Halıcılığı ile ilgili eğitim alan

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HALI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ OVAL HALILARDA KENAR OVERLOĞU

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HALI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ OVAL HALILARDA KENAR OVERLOĞU T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HALI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ OVAL HALILARDA KENAR OVERLOĞU Gaziantep, 2015 Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HALI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ HALIYI RULO OLARAK SARMA

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HALI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ HALIYI RULO OLARAK SARMA T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HALI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ HALIYI RULO OLARAK SARMA Gaziantep, 2015 Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ÇORAPTA FORM 542TGD503

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ÇORAPTA FORM 542TGD503 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ÇORAPTA FORM 542TGD503 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ DÜZ ÖRME KADIN PANTOLON KALIPLARI 542TGD518

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ DÜZ ÖRME KADIN PANTOLON KALIPLARI 542TGD518 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ DÜZ ÖRME KADIN PANTOLON KALIPLARI 542TGD518 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer

Detaylı

Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme

Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme materyalidir. Makine Halıcılığı ile ilgili eğitim alan

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ KİLİM DOKUMA-2 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GEMİ YAPIMI BAŞ BLOK RESMİ 521MMI400

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GEMİ YAPIMI BAŞ BLOK RESMİ 521MMI400 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GEMİ YAPIMI BAŞ BLOK RESMİ 521MMI400 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MATBAA TİFDRUK SİLİNDİR TEMİZLİĞİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MATBAA TİFDRUK SİLİNDİR TEMİZLİĞİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MATBAA TİFDRUK SİLİNDİR TEMİZLİĞİ ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ BASKI KOMBİNASYONLARI 1

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ BASKI KOMBİNASYONLARI 1 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ BASKI KOMBİNASYONLARI 1 Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ KORD ÖRGÜLER 542TGD706

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ KORD ÖRGÜLER 542TGD706 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAANLIĞI TESTİL TENOLOJİSİ ORD ÖRGÜLER 54TGD706 Ankara, 011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

MATBAA PAKETLEME VE SEVKİYAT

MATBAA PAKETLEME VE SEVKİYAT T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MATBAA PAKETLEME VE SEVKİYAT 213GIM178 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

ELSANATLARI TEKNOLOJİSİ

ELSANATLARI TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ELSANATLARI TEKNOLOJİSİ TIĞ ÖRÜCÜLÜĞÜNDE KROŞE ÇEŞİTLERİNDEN FARKLI DOKULAR OLUŞTURMA 215ESB482 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI RAYLI SİSTEMLER SİNYALİZASYON SİSTEMLERİNDEKİ ENERJİ KAYNAKLARI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI RAYLI SİSTEMLER SİNYALİZASYON SİSTEMLERİNDEKİ ENERJİ KAYNAKLARI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI RAYLI SİSTEMLER SİNYALİZASYON SİSTEMLERİNDEKİ ENERJİ KAYNAKLARI Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ HASIR ÖRME 215ESB492 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme

Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme materyalidir. Makine Halıcılığı ile ilgili eğitim alan

Detaylı

Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme

Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme materyalidir. Makine Halıcılığı ile ilgili eğitim alan

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HALI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ LARK MAKİNESİNDE ÜRETİM

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HALI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ LARK MAKİNESİNDE ÜRETİM T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HALI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ LARK MAKİNESİNDE ÜRETİM Gaziantep, 2015 Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZCİLİK IĞRIP AVCILIĞI 624B00028

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZCİLİK IĞRIP AVCILIĞI 624B00028 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZCİLİK IĞRIP AVCILIĞI 624B00028 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ABİYE ELBİSE KALIBI Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ CAM VE CAM ÇITASI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ FİTİL (FİNİSÖR) MAKİNESİ HESAPLARI 542TGD412

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ FİTİL (FİNİSÖR) MAKİNESİ HESAPLARI 542TGD412 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ FİTİL (FİNİSÖR) MAKİNESİ HESAPLARI 542TGD412 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN SPOR PANTOLON KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VERİ TABANI YÖNETİMSEL FONKSİYONLARI Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ YÜN HARMAN-HALLAÇ HESAPLARI 542TGD405

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ YÜN HARMAN-HALLAÇ HESAPLARI 542TGD405 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ YÜN HARMAN-HALLAÇ HESAPLARI 542TGD405 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

EPS 6400 PERÇİN SIVAMA PRESİ KULLANMA KILAVUZU

EPS 6400 PERÇİN SIVAMA PRESİ KULLANMA KILAVUZU EPS 6400 PERÇİN SIVAMA PRESİ KULLANMA KILAVUZU PRESMAK MAKİNA SAN. İTH. İHC. LTD. ŞTİ Rami Kışla Cad. Gündoğar 1 İş Mrk no:279 Topçular- Eyüp/İSTANBUL TEL.0212 501 77 76-0212 612 81 21 FAX. 0212 612 21

Detaylı

T C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

T C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI T C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BETONARME DEMİR ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) METAL TEKNOLOJİSİ SAÇLARIN KENARLARINI BÜKME ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

KAYM KAMA AÇMA MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ

KAYM KAMA AÇMA MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ KAYM KAMA AÇMA MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ İÇİNDEKİLER Teknik özellikleri....2 Makine ölçüleri..... 2 Kullanım kılavuzu 3 Kurulum ve yerleşim... 3 Makine kullanımı... 3 Kama broşu

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ GÖRÜNÜM VE ANİMASYON

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ GÖRÜNÜM VE ANİMASYON T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ GÖRÜNÜM VE ANİMASYON Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI RAYLI SİSTEMLER TEKNOLOJİSİ MAKİNE İLE YOL TAMİRATI 582YIM296

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI RAYLI SİSTEMLER TEKNOLOJİSİ MAKİNE İLE YOL TAMİRATI 582YIM296 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI RAYLI SİSTEMLER TEKNOLOJİSİ MAKİNE İLE YOL TAMİRATI 582YIM296 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ YASTIK DİKİMİ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

DENEY ADI: KÜKÜRT + (GRAFİT, FİLLER YA DA ATEŞ KİLİ) İLE YAPILAN BAŞLIKLAMA

DENEY ADI: KÜKÜRT + (GRAFİT, FİLLER YA DA ATEŞ KİLİ) İLE YAPILAN BAŞLIKLAMA ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SERTLEŞMİŞ BETON DENEYLERİ DENEY ADI: KÜKÜRT + (GRAFİT, FİLLER YA DA ATEŞ KİLİ) İLE YAPILAN BAŞLIKLAMA DENEY STANDARDI: TS

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GEMİ YAPIMI BAŞ BLOK RESMİ ANKARA, 2009 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim ve

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BİNA ÖN VE ARKA CEPHE GÖRÜNÜŞ ÇİZİMLERİ 582YIM371

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BİNA ÖN VE ARKA CEPHE GÖRÜNÜŞ ÇİZİMLERİ 582YIM371 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BİNA ÖN VE ARKA CEPHE GÖRÜNÜŞ ÇİZİMLERİ 582YIM371 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

GERGİ DENETİM CİHAZI KULLANIM KLAVUZU

GERGİ DENETİM CİHAZI KULLANIM KLAVUZU GERGİ DENETİM CİHAZI KULLANIM KLAVUZU Cihaz üzerinde görülen tuşların fonksiyonları aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır. Programa giriş ve çıkış yapmayı sağlar.5 sn basılı tutmak gerekir Dara alma işlemini

Detaylı

HAMUR HAZIRLAMA GRUBU (SYM) Spiral Yoğurma Makinesi (KDM) Kaldırma Devirme Makinesi (AHM) Ara Aktarma Hunisi / (SKC) Su Karıştırma Cihazı

HAMUR HAZIRLAMA GRUBU (SYM) Spiral Yoğurma Makinesi (KDM) Kaldırma Devirme Makinesi (AHM) Ara Aktarma Hunisi / (SKC) Su Karıştırma Cihazı Undan... Pişkin Lezzete. Sağlıkla! HAMUR HAZIRLAMA GRUBU () Spiral Yoğurma Makinesi (KDM) Kaldırma Devirme Makinesi (AHM) Ara Aktarma Hunisi / (SKC) Su Karıştırma Cihazı KDM / AHM / SKC AHM KDM SKC SPİRAL

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN İŞÇİ TULUMU KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ

MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ GAZALTI KAYNAĞI 521MMI230 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TEKSTİL TEKNOLOJİSİ DÜZ ÖRME PELERİN VE BERE KALIPLARI ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİNGÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TEKSTİL TEKNOLOJİSİ SATEN ÖRGÜLÜ KUMAŞ DOKUMA

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİNGÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TEKSTİL TEKNOLOJİSİ SATEN ÖRGÜLÜ KUMAŞ DOKUMA T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİNGÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TEKSTİL TEKNOLOJİSİ SATEN ÖRGÜLÜ KUMAŞ DOKUMA ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ AHŞAP KAPILAR 582YIM070

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ AHŞAP KAPILAR 582YIM070 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ AHŞAP KAPILAR 582YIM070 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme

Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme materyalidir. Makine Halıcılığı ile ilgili eğitim alan

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KOMBİNEZON-JÜPON KALIBI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KOMBİNEZON-JÜPON KALIBI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KOMBİNEZON-JÜPON KALIBI ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Yük taşıyan betonarme yapı elemanları nda çekme ve kayma gerilmelerini karşılamak amacıyla kullanılan özel şekillendirilmiş çelik çubuklardır.

Yük taşıyan betonarme yapı elemanları nda çekme ve kayma gerilmelerini karşılamak amacıyla kullanılan özel şekillendirilmiş çelik çubuklardır. BETONARME DEMĠR 1. DEMĠR YÜZEYLERĠNĠN TEMĠZLENMESĠ 1.1.Betonarme Demirleri 1.1.1.Tanımı Yük taşıyan betonarme yapı elemanları nda çekme ve kayma gerilmelerini karşılamak amacıyla kullanılan özel şekillendirilmiş

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ RÜZGÂR ÖLÇÜM DİREĞİNİN KURULUMU

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ RÜZGÂR ÖLÇÜM DİREĞİNİN KURULUMU T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ RÜZGÂR ÖLÇÜM DİREĞİNİN KURULUMU Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİPROJESİ)

MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİPROJESİ) T.C MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİPROJESİ) SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ KOMPRESÖRLE BOYAMA ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığıtarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ TARAK MAKİNESİ HESAPLARI 542TGD854

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ TARAK MAKİNESİ HESAPLARI 542TGD854 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ TARAK MAKİNESİ HESAPLARI 542TGD854 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ KESİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ KESİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ KESİM PROGRAMI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK BERMUDA KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Yenilikçi Teknolojiler www.ermaksan.com.tr Makas Serisi HGS. Hidrolik Devirmeli Makas HGS

Yenilikçi Teknolojiler www.ermaksan.com.tr Makas Serisi HGS. Hidrolik Devirmeli Makas HGS Yenilikçi Teknolojiler www.ermaksan.com.tr Makas Serisi HGS Hidrolik Devirmeli Makas HGS Hidrolik Devirmeli Makas Dünyada ispatlamış olduğu tecrübesiyle ERMAKSAN, yüksek teknoloji kullanarak 19 den beri

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF TORS 211GS0046

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF TORS 211GS0046 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF TORS 211GS0046 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

TÜRKÇE AC-172N-1790 KURULUM KILAVUZU

TÜRKÇE AC-172N-1790 KURULUM KILAVUZU TÜRKÇE AC-7N-790 KURULUM KILAVUZU . ÖN AYARLI PANEL VE YARDIMCI TUTUCUNUN TUTUCU PLAKASININ DOĞRULANMASI Dikiş makinesini tesisinizde kurduktan sonra, ayarlayıcıları mutlaka ayarlayın ve dikiş makinesinin

Detaylı

D53R D53R. Bilgi Dokümanı. www.dtsis.com 1

D53R D53R. Bilgi Dokümanı. www.dtsis.com 1 D53R Bilgi Dokümanı www.dtsis.com 1 İçindekiler 1. Cihazın Verileri... 3 1.1. Cihazın Genel Özellikleri... 3 1.2. Teknik Veriler... 3 2. Montaj... 3 3. Kullanım... 7 3.1. Buton ve Sesli Işıklı İkaz Fonksiyonları...

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ AHŞAP KEPENK VE PANJUR 582YIM076

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ AHŞAP KEPENK VE PANJUR 582YIM076 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ AHŞAP KEPENK VE PANJUR 582YIM076 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

ST-100 KONDİSYON KÜREĞİ KULLANIM KILAVUZU

ST-100 KONDİSYON KÜREĞİ KULLANIM KILAVUZU ST-100 KONDİSYON KÜREĞİ KULLANIM KILAVUZU 1 GÜVENLİK TALİMATLARI 1. Çalışmaya başlamadan önce bu el kitabını iyice okuyunuz ve daima yanınızda bulundurunuz. 2. Bir egzersiz programına başlamadan önce sağlığınızı

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri

MAK-204. Üretim Yöntemleri MAK-204 Üretim Yöntemleri Taşlama ve Taşlama Tezgahı (12.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Taşlama Đşleminin Tanımı: Belirli bir formda imal

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) KUYUMCULUK TEKNOLOJİSİ MİSİNALI TAKILAR

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) KUYUMCULUK TEKNOLOJİSİ MİSİNALI TAKILAR T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) KUYUMCULUK TEKNOLOJİSİ MİSİNALI TAKILAR ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

TEZGAH ÇALIŞTIRMA VE BAKIM TALİMATI

TEZGAH ÇALIŞTIRMA VE BAKIM TALİMATI TEZGAH VE BAKIM TALİMATI PRES TEZGAHI 1.Malzemeye uygun olarak kurs ayarı ve koç masa arası mesafe ayarını yap. 2. Kalıpları tezgaha monte et. 3.Tezgahın şalterini aç. 4.Tezgahta çalışmaya başla. 5.Presleme

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ OPEN END İPLİK MAKİNESİ 542TGD496

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ OPEN END İPLİK MAKİNESİ 542TGD496 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ OPEN END İPLİK MAKİNESİ 542TGD496 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ-2

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ-2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ-2 AMAÇ Bu faaliyette verilecek bilgiler doğrultusunda, uygun atölye ortamında, standartlara ve elektrik iç tesisleri yönetmeliğine uygun olarak, kablo döşeme malzemelerini

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TEKSTİL TEKNOLOJİSİ DİMİ ÖRGÜLÜ KUMAŞ DOKUMA

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TEKSTİL TEKNOLOJİSİ DİMİ ÖRGÜLÜ KUMAŞ DOKUMA T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TEKSTİL TEKNOLOJİSİ DİMİ ÖRGÜLÜ KUMAŞ DOKUMA ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER Basit Makineler Basit Makine Nedir? Günlük hayatımızda yaptığımız işleri kolaylaştırmak için bir takım araçlar kullanırız. Bir kuvvetin yönünü, büyüklüğünü ya da bir kuvvetin hem büyüklüğünü hem de yönünü

Detaylı

AHŞAP YAPIM TEKNİKLERİ 2 DERSİ

AHŞAP YAPIM TEKNİKLERİ 2 DERSİ AHŞAP YAPIM TEKNİKLERİ 2 DERSİ Dersin Modülleri Makinede Rendeleme Makinede Kesme Makinede Delik delme Makinede Şekillendirme Makinede Birleştirme Kazandırılan Yeterlikler Makinede rendeleme yapmak Makinede

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PVC KEPENK ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ

AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ ÇOCUK KALİFORNİYA MODELİ Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ GÜMÜŞ KAZAZ ÖRÜCÜLÜĞÜNDE UZUN SÜRGÜ TEKNİĞİ-2 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

DAMIZLIK KAFESİ. GürTech D x1200 mm

DAMIZLIK KAFESİ. GürTech D x1200 mm MODEL KAT 3 KAT YÜKSEKLİK 2900 mm KAT ARASI 4 KAT 3720 mm 5 KAT 4540 mm KAFES Kafes sistemlerinin ana bileşenleri, sıcak daldırma galvanizli sac ve galvanizli tel malzemeden oluşmaktadır. Kafeslerimizin

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ PASAPORTLUK

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ PASAPORTLUK T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ PASAPORTLUK ANKARA 2008 İÇİNDEK Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 5 Zeytinyağı

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PVC ORTA KAYIT ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

Laser LAX 300 G. Kullanma kılavuzu

Laser LAX 300 G. Kullanma kılavuzu Laser LAX 300 G tr Kullanma kılavuzu A1 4 3 2a 1a 2b 8 4 5 9 1b 6 7 A2 A3 11 10 A4 A5 A6 L1 ± 0,3 mm/m ± 23/64 A7 L1 ± 0,3 mm/m ± 23/64 L2 ± 1/4 ± 0,2 mm/m B1 B2 90 C1 C2 C3 C4 X1 X2 X3 5m 5m S = 5m

Detaylı

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing Chapter 24: Frezeleme DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 24.1 Giriş Frezeleme, düz bir yüzey elde etmek için yapılan temel bir talaş kaldırma işlemidir Freze bıçakları bir veya birden fazla

Detaylı

TEKNİK DOSYA SB KANATLI MAKAS - GÜVENLİK ETİKETLERİ - SEMBOL ANLAMI BULUNDUĞU YER. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Koruyucu giysi giyiniz.

TEKNİK DOSYA SB KANATLI MAKAS - GÜVENLİK ETİKETLERİ - SEMBOL ANLAMI BULUNDUĞU YER. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Koruyucu giysi giyiniz. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Radyatör, hidrolik yağ tankı ve boru hatları Koruyucu giysi giyiniz. paneli bölgesinde Çizme, bot vb. koruyucu ayakkabı kullanınız. paneli bölgesi Dikkat! Tehlike! Elektrik panosu,

Detaylı

Kaynak Osilatörü Kullanım Kılavuzu

Kaynak Osilatörü Kullanım Kılavuzu İÇİNDEKİLER Genel Özellikler 2 Kontrol Kutusu 3 Tuş Fonksiyonları 4 Ayarların Yapılması 6 Örnek Ayar 7 Açısal Osilatörün Kullanım Programları 7 Osilatör Montaj Şekli 9 Dişli Kutusu Boyutları 10 Osilatör

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MATBAA TEKNOLOJİSİ KOMBİNE CİLTLEME

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MATBAA TEKNOLOJİSİ KOMBİNE CİLTLEME T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MATBAA TEKNOLOJİSİ KOMBİNE CİLTLEME Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

KESME 1. Tanımı ve Önemi Makas, kıl testere ve kesme bıçakları yardımıyla levha üzerinden talaş kaldırarak veya kaldırmadan belirlenen yüzeyin

KESME 1. Tanımı ve Önemi Makas, kıl testere ve kesme bıçakları yardımıyla levha üzerinden talaş kaldırarak veya kaldırmadan belirlenen yüzeyin KESME 1. Tanımı ve Önemi Makas, kıl testere ve kesme bıçakları yardımıyla levha üzerinden talaş kaldırarak veya kaldırmadan belirlenen yüzeyin levhadan ayrılması için yapılan işleme kesme denir. Kesme

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN GÖMLEK KALIBI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DAVUL DERİSİ NAZARLIK 215ESB527 ANKARA, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÇELİK YAPIDA ALÇI LEVHA KAPLAMA ÇİZİMİ 582YIM161

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÇELİK YAPIDA ALÇI LEVHA KAPLAMA ÇİZİMİ 582YIM161 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÇELİK YAPIDA ALÇI LEVHA KAPLAMA ÇİZİMİ 582YIM161 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

2. Kuvvet kazancı, yükün kuvvete oranı olarak ifade edilir. Yük kuvvet ile dengede ise,

2. Kuvvet kazancı, yükün kuvvete oranı olarak ifade edilir. Yük kuvvet ile dengede ise, Bir işi daha kolay yapabilmek için kullanılan düzeneklere basit makineler denir. Bu basit makineler kuvvetin doğrultusunu, yönünü ve değerini değiştirerek günlük hayatta iş yapmamızı kolaylaştırır. Basit

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ KAPLAMA GÖRÜNÜŞ VE KESİT ÇİZİMİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KAFES. GürTech T x625 mm

ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KAFES. GürTech T x625 mm ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KFES ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KFES ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KFES 600 600 450 1300 600 2400 600 X Göz deti MODEL KT YÜKSEKLİK KT RSI 3 KT 4 KT 5 KT 6 KT 7 KT 8 KT 2580 mm 3230 mm 3880 mm 4530

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TC MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ SPOR ETEK KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

HAKKIMIZDA.

HAKKIMIZDA. HAKKIMIZDA Önce vatan anlayışıyla 2011 yılında başladığımız çalışmalara çok yüksek kalite ve hakaniyetli fiyat anlayışımızla yorulmadan çalışmaya devam ediyoruz. Özellikle Avrupalıların pazar lideri olduğu

Detaylı

CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI

CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI Frezelemenin Tanımı Çevresinde çok sayıda kesici ağzı bulunan takımın dönme hareketine karşılık, iş parçasının öteleme hareketi yapmasıyla gerçekleştirilen talaş

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ TAŞ YAPILARDA BİTKİ TEMİZLEME

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ TAŞ YAPILARDA BİTKİ TEMİZLEME T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ TAŞ YAPILARDA BİTKİ TEMİZLEME Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ LENTO, RÖGAR VE DRENAJ ÇİZİMİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Yüksek toz konsantrasyonlarında en iyi teknik çözüm Geniş filtreleme yüzeyi ve kompakt tasarım Uzun ömür ve ağır çalışma şartları için güçlü yapı

Yüksek toz konsantrasyonlarında en iyi teknik çözüm Geniş filtreleme yüzeyi ve kompakt tasarım Uzun ömür ve ağır çalışma şartları için güçlü yapı Yüksek toz konsantrasyonlarında en iyi teknik çözüm Geniş filtreleme yüzeyi ve kompakt tasarım Uzun ömür ve ağır çalışma şartları için güçlü yapı Alanın kısıtlı olduğu yerlerde en iyi çözüm Düşük sarfiyat

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ÇORAP ÖRME ÖRGÜ ANALİZİ 2

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ÇORAP ÖRME ÖRGÜ ANALİZİ 2 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ÇORAP ÖRME ÖRGÜ ANALİZİ 2 ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ YÜN TARAK MAKİNESİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ YÜN TARAK MAKİNESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ YÜN TARAK MAKİNESİ Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ TIRNAKLI YAPRAK -2 ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME SOĞUK SU HAZIRLAMA (CHİLLER) GRUBU MONTAJI ANKARA 2008 Milli Eğitim

Detaylı

AKÜ ŞARJ REDRESÖRÜ (Sülfat Çözme) KULLANMA KILAVUZU GPS ENDÜSTRİYEL GÜÇ SİSTEMLERİ SAN.TİC.A.Ş.

AKÜ ŞARJ REDRESÖRÜ (Sülfat Çözme) KULLANMA KILAVUZU GPS ENDÜSTRİYEL GÜÇ SİSTEMLERİ SAN.TİC.A.Ş. AKÜ ŞARJ REDRESÖRÜ (Sülfat Çözme) KULLANMA KILAVUZU GPS ENDÜSTRİYEL GÜÇ SİSTEMLERİ SAN.TİC.A.Ş. Osmangazi Mh. Limni Sk. No: 1 Kıraç - Esenyurt - İstanbul Tel: 0212 577 22 43 Faks: 0 212 549 32 39 info@gpsendustriyel.com.tr

Detaylı