Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ""

Transkript

1

2

3

4 Baþkan dan Türkiye ekonomisi tüm sektörleri ile önemli bir büyüme kaydederken niþasta sektörü de bu büyümeye göz ardý edilemeyecek bir katký saðlýyor. Baþta gýda sanayi olmak üzere pek çok sektör için vazgeçilmez bir konuma gelen sektörümüz, deðer zincirindeki tüm paydaþlarý ile geliþimini sürdürüyor. Niþasta ve Glikoz Üreticileri Derneði (NÜD) olarak bu geliþimin arkasýndaki en önemli kuruluþlardan biriyiz ve sektörün temel dinamiklerine odaklanarak tüm deðer zinciri ile birlikte hareket ediyoruz. Bugün niþasta ve glikoz üreticilerini temsil eden ilk ve tek sivil toplum kuruluþu olarak faaliyetlerimizi sürdürürken, sektörel iþ birliðini geliþtirmeyi amaçlýyoruz. Bu noktada özellikle hizmet sunduðumuz sektörlerin çeþitlenmesi, kullanýlan teknolojilerin hýzla yenilenmesi ve tüketici taleplerinin yükselmesi bize önemli bir sorumluluk yüklüyor. Bu sorumluluðumuzu yerine getirirken çiftçilerimizden çalýþanlarýmýza, tedarikçilerimizden tüketicilerimize tüm paydaþlarýmýz için ortak bir deðer yaratmayý ve bu deðeri toplumsal faydaya dönüþtürmeyi amaçlýyoruz. Bu kapsamda çiftçilerimize verdiðimiz eðitimler, sosyal sorumluluk yaklaþýmýmýzýn temelini oluþturuyor. Çünkü sektörümüzdeki büyümenin, ham maddemiz mýsýrý üreten Türk çiftçilerinin daha iyi þartlara sahip olmasý ile mümkün olacaðý inancýndayýz. Bu þartlarý saðlamak için çalýþýrken diðer taraftan da dünya pazarlarýndaki rekabet gücümüzü arttýracak kalitede ürünler sunuyoruz. Bu ürünler hayatýn her alanýnda karþýmýza çýkýyor. Mýsýr tanelerine her geçen gün daha fazla deðer kazandýran sektörümüzü ve "deðerlerimiz"i sizinle paylaþmaktan mutluluk duyuyoruz. Rint AKYÜZ

5 Niþasta sektörü, ülkemizde 1935 yýlýnda baþladýðý faaliyetini her geçen gün yükselen standartlarla geliþtirerek, ülke ekonomisi için öncelikli sektörlerden biri haline gelmiþtir.

6 Türk Niþasta Sektörü 1935 yýlýnda faaliyetine baþlayan ve genç Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte büyüyen niþasta sanayi, çok kýsa bir sürede dünya standartlarýnda üretim yapan ve baþta gýda sanayi olmak üzere birçok sanayi koluna hizmet veren bir sektör olarak konumlanmýþtýr. 1970'te ilk dökme glukoz þurubu nakliyesinin gerçekleþtirildiði niþasta sanayinde; þekerleme, içecek, kâðýt ve tekstil sektörlerindeki geliþmeye paralel olarak, 1990 yýlýndan itibaren oldukça büyük ve önemli yatýrýmlar gerçekleþtirilmeye baþlanmýþtýr. Sektörde artan yatýrýmlar beraberinde iþ birliði ihtiyacýný da getirirken, bu ihtiyacý karþýlamaya yönelik olarak 1995 yýlýnda Niþasta ve Glikoz Üreticileri Derneði kurulmuþtur yýlýna gelindiðinde ise NÜD'ün kuruluþu ile geniþ bir platformda ürünlerini tanýtma olanaðý bulan niþasta sektöründe, içecek ve meyve suyu sektörlerinden gelen yoðun talep üzerine yüksek fruktozlu mýsýr þurubu üretimine baþlanmýþtýr yýlýnda yürürlüðe giren 4634 sayýlý Þeker Kanunu ile üretimde kullanýlacak mýsýrýn yerli üreticilerden karþýlanmasý karara baðlanmýþ; mýsýr þekeri üretiminde kota uygulamasý baþlatýlmýþtýr. Hedef piyasaya mal üreten sektörün ve þeker piyasasýnýn düzenlenmesi ve denetlenmesi de yine ayný Kanun'la "baðýmsýz idari otorite" niteliðindeki "Þeker Kurumu"na býrakýlmýþtýr.

7 Tüm sektörü içine alan çözümleri ve uluslararasý standartlarý referans alan altyapýsý ile NÜD, bugün tam anlamý ile "sosyal sorumluluk" kavramýnýn karþýlýðýný bulduðu bir sivil toplum örgütü niteliði kazanmýþtýr.

8 Niþasta ve Glikoz Üreticileri Derneði Niþasta sektörünün ilk ve tek sivil toplum kuruluþu olan NÜD, sektörel iþ birliðinin saðlanmasý amacý ile 1995 yýlýnda kurulmuþtur. Niþasta sektörünün geliþimine paralel olarak ortaya çýkan ihtiyaçlarýn karþýlanmasýný amaçlayan Derneðimiz, ayný zamanda hizmet sunduðu sektörlerin ihracat pazarlarýnda daha fazla rekabet þansýna sahip olmasýnda da önemli bir rol oynamaktadýr. Yerli mýsýr üreticisine yeni pazarlar yaratmanýn yaný sýra özellikle gýda ve içecek sektörü için yüksek kaliteli ürünler üreten niþasta sanayi, Derneðimiz ile birlikte daha hýzlý bir geliþim gerçekleþtirirken üyelerimiz 300 milyon dolarlýk yatýrým ile birçok sanayi koluna hizmet vermektedir. Gerek konjonktürel gerekse yapýsal nedenler niþasta sanayinde pek çok noktada iþ birliðini ve paylaþýmý gerekli kýlmýþ ve NÜD bu paylaþým için bir çatý kuruluþ olmuþtur. Tüm sektörü içine alan çözümleri ve uluslararasý standartlarý referans alan altyapýsý ile Derneðimiz, bugün tam anlamý ile "sosyal sorumluluk" kavramýnýn karþýlýðýný bulduðu bir sivil toplum örgütü niteliði kazanmýþtýr. Türk çiftçisinin þartlarýný iyileþtirmeyi ve eþit koþullarda rekabet edebilmesini amaçlayan NÜD, mýsýr tanelerinin topraða ekimi ile baþlayarak nihai ürüne dönüþtüðü sürecin tamamýnda, paydaþlarýný bilimsel gerçeklerle bilgilendirmeyi, paydaþlar arasýnda etkin bir iletiþim kurmayý ve ortak fayda saðlamayý amaçlamaktadýr. Bu noktada NÜD, bilimsel verilere dayanan kaynaklarýn yaný sýra yayýnlarý, eðitim projeleri ve faaliyetleri ile de sosyal sorumluluðunu yerine getirmektedir.

9 Mýsýrýn ekiminden hasadýna ve depolanmasýna kadar geçen süreçte çiftçiye rehberlik etmek; çiftçimizin emeðinin zayi olmamasý, gelir kaybýna uðramamasý ve ürünün deðerinin düþmemesi açýsýndan büyük önem arz etmektedir.

10 Artan dünya nüfusu ve giderek azalan doðal kaynaklar hepimizi faaliyetlerimizi sosyal sorumluluk yaklaþýmý ile sürdürmeye yönlendirmektedir. Özellikle tarým alanlarýnda yaþanan kayýplar nedeni ile sektörümüz, sosyal sorumluluk çalýþmalarýný tarým ekseninde sürdürmektedir. Sosyal Sorumluluðumuz Çok deðiþik kullaným alanlarýna sahip olan mýsýr, öncelikle insan ve hayvan beslenmesine saðladýðý katkýlar nedeniyle büyük bir öneme sahiptir. Bunun yaný sýra ekim nöbeti içerisinde yer alarak üreticiye saðlayacaðý ekonomik kazanç ve sanayi sektörünün ham maddesi olmasý da mýsýrý gerek dünya ülkeleri gerekse ülkemiz için vazgeçilmez kýlmaktadýr. Bu önemin farkýndalýðý çerçevesinde geliþtirilen politikalar ile ülkemiz genelinde mýsýr ekim alanlarýnda artýþ görülmektedir. Yeni ekim alanlarý ile birlikte geçimini mýsýrdan saðlayan çiftçi sayýsý da her geçen gün artmaktadýr. Mýsýrýn ekiminden hasadýna ve depolanmasýna kadar geçen süreçte çiftçiye rehberlik etmek; çiftçimizin emeðinin zayi olmamasý, gelir kaybýna uðramamasý ve ürünün deðerinin düþmemesi açýsýndan büyük önem arz etmektedir. Buradan hareketle, mýsýr hasadý sýrasýnda ürünün kalitesinden birinci derecede sorumlu olan biçerdöver operatörlerinin eðitimi ve bilinçlendirilmesi bir gereklilik olarak karþýmýza çýkmaktadýr. NÜD olarak bu gerekliliði karþýlamayý sosyal sorumluluk anlayýþýmýzýn bir parçasý olarak görmekteyiz ve mýsýr ekiminin yoðun olarak yapýldýðý bölgelerde Toprak Mahsulleri Ofisi, Tarým Ýl Müdürlükleri ve Ziraat Odalarý iþ birliði ile biçerdöver operatörlerinin sertifikalandýrýlmasýna yönelik eðitimler düzenlemekteyiz. Ayrýca hasat aþamasýndan sonra, uygun nakliye ve depolama koþullarýnýn saðlanamamasý sonucunda mýsýr tanelerinde oluþan kýrýklar nedeni ile ortaya çýkan aflatoksinin önüne geçme amacý ile de çiftçilere, tüccarlara ve depoculara yönelik seminer ve paneller gerçekleþtirmekteyiz. Bununla birlikte mýsýrdan elde edilen ürünlere iliþkin toplumda yaratýlmaya çalýþýlan bilgi kirliliðini ve kafa karýþýklýðýný ortadan kaldýrmak amacý ile uzman görüþleri ve bilimsel literatür temelli olarak NÜD desteði ile hazýrlanan adresli iletiþim platformu konuya dair ayrýntýlý bilgi sunmaktadýr. Bu platformda sunulan interaktif iletiþim olanaðý ile tüm sorular uzmanlar tarafýndan yanýtlanmaktadýr.

11 Mýsýrýn günlük hayatýmýza derin bir etkisi var. Bu etki apaçýk görülmese de o olmadan hiçbir þey ayný olmaz

12 Mýsýr tanelerinin mucizeleri Mýsýr, sabah diþlerimizi fýrçalarken kullandýðýmýz diþ macunundan, gece yatmadan önce okuduðumuz kitaba kadar hayatýmýzýn her alanýnda yer alýyor. Mýsýr ürünleri diþ macununda güzel, ferah bir tat saðlar ve açýldýktan sonra kuruyup sertleþmesini önler. Kot pantolonlarýn rengini, dokusunu ve dayanýklýlýðýný saðlamada mýsýr ürünlerinin payý vardýr. Mýsýr ürünleri, sývý bulaþýk deterjanlarýnýn daha etkili bir temizlik saðlamasýna ve daha fazla köpürmesine yardýmcý olur. Evcil hayvan mamalarýnda iyi bir lif kaynaðý olarak karþýmýza çýkan mýsýr ürünleri, ihtiyaç duyulan protein ve temel aminoasitleri de saðlar. Þekerlemelerin aromasýný, tatlýlýðýný ve çiðnenebilir kývamýný saðlamada mýsýr ürünleri kullanýlýr. Mýsýr ürünleri, çeþnilerde ve soslarda tekstürü, aromayý ve kývamý geliþtirmek için kullanýlýr. Konserve meyve ve sebzelerde tekstürü, rengi, aromayý ve vitamin içeriðini korumada yine mýsýr ürünleri yardýmcýdýr. Mýsýr ürünleri, bizi saðlýklý tutan ilaçlarýn ve vitaminlerin üretiminde kullanýlýr. Kitaplarýn pürüzsüz yapýsý, dayanýklýlýðý ve renk kalitesi gibi kalite ögelerinde mýsýr ürünlerinin büyük payý vardýr. Renk ve kývam, boyalar için temel kalite kriterleridir ve bunlar, mýsýr ürünlerinin kullanýmý ile saðlanabilir. Mýsýr bazlý plastiklerin üretiminde diðer benzer plastiklere göre %68 daha az fosil ürünler kullanýlýr ve %55 daha az sera gazý salýnýmý ortaya çýkar. Mýsýr ürünleri, daha güvenli ve daha etkili petrol çýkarma iþleminde de kullanýlýr.

13 Tüm dünyada olduðu gibi ülkemizde de niþasta ihtiyacýnýn tamamýna yakýný mýsýrdan karþýlanmaktadýr.

14 Mýsýr; niþasta, yað, protein (mýsýr gluteni) ve lif (mýsýr kepeði) bileþenlerine ayrýlýr ve daha sonra bu bileþenler yüksek katma deðerli ürünlere dönüþtürülür. Mýsýr þekeri, mýsýrdan elde edilen en önemli ürün olup, baþta gýda sanayi olmak üzere pek çok sanayi kolunda kullanýlmaktadýr. Mýsýr Ürünleri Hayvan yemleri ikinci temel mýsýr ürünü kategorisidir. Bu yemler, diyetimizi zenginleþtiren sýðýr, balýk ve kümes hayvanlarýnýn beslenmesinde protein, lif, mineral ve vitamin kaynaðýdýr. Üçüncü temel mýsýr ürünü ise niþastadýr. Tüm dünyada olduðu gibi ülkemizde de niþasta ihtiyacýnýn tamamýna yakýný mýsýrdan karþýlanmaktadýr. Diðer bir mýsýr ürünü olan mýsýr özü yaðý ise zengin tekli ve çoklu doymamýþ yað içeriðiyle, saðlýklý seçimler yapmak isteyen tüketiciler için ilk sýralarda yer almasý nedeniyle dikkat çekmeye devam etmektedir. Etanol, motor yakýtlarý için daha temiz bir seçenek olup, kabulü giderek artan bir diðer önemli ürün olarak öne çýkmaktadýr. Mýsýr iþleme teknolojisindeki son geliþmeler; artan aminoasit, antibiyotik, vitamin ve biyobozunur plastik üretimiyle mýsýr bitkisi için daha fazla katma deðer saðlamaktadýr.

15 Niþasta-Niþasta Ürünleri Niþasta, çok sayýda glukozdan oluþmuþ bir karbonhidrat olup, bitkilerin tohum (mýsýr, buðday, pirinç vb.), yumru (patates) ve köklerinde (tapyoka) katý halde bulunur. Bitkinin karbonhidrat sentezi sonucu ortaya çýkan niþasta, bitkinin temel içeriðini ve enerji kaynaðýný teþkil eder. Ýnsan ve hayvan beslenmesinde önemli bir yer tutar. Ýnsanýn günlük karbonhidrat ihtiyacý gram olup, çoðu niþasta þeklinde alýnmakta ve sindirim enzimleri tarafýndan glukoza çevrilmektedir. Niþasta, mýsýrýn içinde doðal olarak bulunan ve ýslak öðütme iþlemi sonucunda mýsýrýn diðer bileþenleri olan öz, protein ve kepeðin ayrýlmasý ile geriye kalan niþasta sütünün kurutulmasý ile elde edilir. Doðanýn önde gelen yenilenebilir kaynaklarýndan biri olan niþasta, çeþitli fonksiyonel özellikleri nedeni ile gýda sektörü ve birçok sanayi kolunda kullanýlmaktadýr. Inovatif Ürünlerde Niþasta Hayatý kolaylaþtýrmak ve çevreye fayda saðlamak amacýyla, mýsýr niþastasýnýn kullanýldýðý ve yeni teknolojilerle üretilen çok sayýda ürün, hayatýmýzda her geçen gün daha fazla yer alýyor. Mýsýr niþastasý; çocuk bezlerinde, bandajlarda ve bebek pudralarýnda yüksek emiciliðe sahip bir madde olarak kullanýlýr. Bu maddenin, yakýtlardan suyun uzaklaþtýrýlmasýnda ve dökülen pestisitlerin temizlenmesinde kullanýmý mümkündür. Mýsýr niþastasýndan tamamen biyoindirgenebilir özellikte ambalaj üretimi gerçekleþtirilmektedir. Mýsýr niþastasý için geleceðin en parlak pazarý, günümüzde petrol bazlý ham maddelerden üretilen, endüstriyel kimyasallar ve plastik üretimidir. Mýsýr sanayisinde yer alan bilim insanlarý, endüstriyel gereksinimleri çok yönlü mýsýr bitkisinden karþýlamak adýna yeni sistemler üzerinde çalýþmaktadýr. Alçýpan Sanayi Yapýþtýrýcý özelliðinden faydalanýlýr. Kâðýt Sanayi Kâðýdýn hamurunda baðlayýcý ve mukavemet saðlayýcý olarak kullanýlýr. Gýda Sanayi Kývam verme, jel oluþturma ve baðlayýcý özelliklerinden dolayý hazýr çorba, puding ve kabartma tozu üretiminde kullanýlýr. Tekstil Sanayi Haþýllama safhasýnda ipliðe mukavemet saðlayýcý olarak kullanýlýr.

16 Savunma Sanayi Dinamit, fiþek ve plastik bomba yapýmýnda kullanýlýr. Tutkal ve Yapýþtýrýcý Sanayi Film oluþturabilme ve yapýþtýrýcý özelliði ile özellikle etiketlerde tutkal olarak kullanýlýr. Oluklu Mukavva Tutkal olarak niþastanýn yapýþtýrýcý özelliðinden faydalanýlýr. Ýlaç Sanayi Dolgu maddesi olarak kullanýlýr.

17 Mýsýr Þekeri Mýsýr iþleyicileri, mýsýrdan farklý þekerler üretir. Tüm bu þekerler, kararlýlýk saðlama ve kristalizasyon kontrolü gibi avantajlarý paylaþsalar da her biri gýda üreticileri ve tüketiciler için farklý özellikler sunar. Mýsýr þekeri, genellikle tatlýlýk ve saðladýðý enerji ile tanýmlansa da bir gýda bileþeni olarak deðeri (karbonhidrat kaynaðý) ve diðer bileþenlerle uyumluluðu gibi daha az bilinen avantajlarý da vardýr. Glukoz (Dekstroz) Þurubu Dekstroz olarak da bilinen glukoz, mýsýrdan elde edilen niþastanýn asit ve/veya enzimlerle sývýlaþtýrýlmasý ile elde edilen bir þekerdir. Glukoz þuruplarý, glukoz þekerinin ve diðer yüksek molekül aðýrlýklý dekstrin ve sakkaritlerin bir karýþýmý olan berrak, renksiz ve kývamlý yapýda besleyici þuruplardýr. Glukoz; hafif tatlýlýðý, tekstür geliþtirici, hacim arttýrýcý yeteneði ve beyaz rengi nedeniyle pek çok gýda formülasyonunda yer alýr. Gýda sanayisinde sakkaroz ile birlikte kullanýmlarý, yarattýklarý sinerjetik etki ile ürün kalitesini geliþtirir. Sakýz Sanayi Dokunun çiðnenebilirliðini arttýrmak ve þekerin yapýdan açýða çýkmasýný yavaþlatmak için kullanýlýr. Reçel Sanayi Viskozite, osmotik basýnç (mikrobiyel koruyuculuk), kristal oluþumunun önlenmesi, tat ve görünüm geliþimi ve dengeli tatlýlýk özellikleri nedeni ile kullanýlýr. Þekerleme Sanayi Viskozite ve doku saðlamak, lezzeti geliþtirmek, nem tutucu özellik kazandýrmak, þeker kristalizasyonunun kontrolü, tatlýlýk vermek ve renk kaybýna direnci arttýrmak için kullanýlýr. Dondurma Sanayi Dondurmanýn kaþýða alýnabilirliðini, sertliðini, dokusunu ve aðýz hissini kontrol eder. Kristal oluþumunun kontrol edilmesiyle aðýzda pürtüklü yapý hissedilmemesini saðlar. Süt þekeri laktozun kristalleþmesiyle oluþan kumsu hissi ve kaba buz kristallerinin oluþmasýný önler. Toplam katý madde dengesini kontrol eder. Alkolsüz Ýçecek Sanayi Osmotik basýncýn kontrolü ve dekstrozun hýzla kana karýþma özelliðinden dolayý enerji saðlama amacýyla kullanýlýr.

18 Unlu Mamüller Sanayi Nem tutuculuk, doku oluþturma özelliði, renk koyulaþmasý, fermente edilebilirlik, tatlýlýk ve lezzetin daha zenginleþtirilmesi ve raf ömrünü arttýrmak amacýyla kullanýlýr. Alkollü Ýçecek Sanayi Aðýz hissi, viskozite ve tatlýlýk kontrolü ve karamel rengi saðlamasý için ve fermente edilebilir karbonhidrat kaynaðý olmasý nedeniyle kullanýlýr. Helva Üretimi Yað sýzmasý ve kristalizasyon gibi kalite kusurlarýný gidermek için kullanýlan emülgatör ilavesinin azaltýlmasý ve ürün kalitesinin iyileþtirilmesinin yaný sýra raf ömrünün arttýrýlmasý amacýyla kullanýlýr.

19 Mýsýr Þekeri Yüksek Fruktozlu Mýsýr Þurubu (HFCS) Mýsýr niþastasýnýn önce glukoza, sonra da bu glukozun fruktoza dönüþtürülmesi ile elde edilen yüksek fruktozlu mýsýr þuruplarý çok sayýda fayda saðlayan doðal, besleyici ve çok yönlü tatlandýrýcýlardýr. Ýçerik, tatlýlýk, kalori ve metabolizma açýsýndan sakkaroz (sofra/çay þekeri) ve bal ile çok benzerdir. Yüksek fruktozlu mýsýr þuruplarý %42 ve %55 fruktoz içerecek þekilde baþlýca iki formülasyonda üretilmektedir. HFCS-55, çay þekeri ile denk tatlýlýða sahiptir ve birçok gazlý ve alkolsüz içecekte kullanýlýr. HFCS-42 görece düþük fruktoz içeriði ile biraz daha düþük bir tatlýlýða sahiptir ve meyve aromalý gazsýz içeceklerde, unlu mamullerde ve fermente olabilme, düþük donma noktasýna sahip olma, yüzey kahverengileþmesi ve tat, koku geliþtirme gibi spesifik karakteristikleri olan diðer ürünlerde kullanýlarak ürünlere deðer katar. HFCS-42 ve HFCS-55 ticari adýyla satýþa sunulan bu þuruplarýn geri kalan içeriði, baþlýca glukoz olmak üzere, glukoz ve yüksek þekerlerle tamamlanýr. Ýçecek Sanayi Kývam geliþtirici etkisi, asidik koþullarda bileþim açýsýndan deðiþikliðe uðramamasýný ve tatlýlýk saðlamak amacýyla kullanýlýr. Alkollü Ýçecek Sanayi Fermente edilebilir karbonhidrat kaynaðý ve tatlýlýk verici olarak kullanýlýr. Unlu Mamuller Sanayi Fermente edilebilirlik, renk verme ve raf ömrünü uzatma, nem dengesini koruma amaçlý kullanýlýr. Süt Ürünleri Sanayi Tatlýlýðý kontrol etmek, kývam vermek ve aromayý zenginleþtirmek amacýyla kullanýlýr. Ketçap Mayonez Sanayi Emulsiyon stabilitesini arttýrmak, enerji deðerini düþürmek, tatlýlýðý kontrol etmek, ürüne yapý ve parlaklýk kazandýrmak amacýyla kullanýlýr.

20 Polioller Polioller (þeker alkolleri), mýsýrdan yapýlan bir grup düþük kalorili tatlandýrýcýdýr. Eritrol, maltitol, mannitol, sorbitol ve ksilitol bu grupta yer alan poliollerdir. Polioller diðer þekerlerden daha az miktarda kalori içerir, diþ çürümelerine yol açmaz ve düþük glisemik yanýt saðlar. Bu da poliolleri, diyabet hastalarý için formüle edilen yiyecek ve içeceklerin önemli bir bileþeni haline getirir. Polioller; sakýz, þekerleme, dondurma, unlu mamuller ve meyve marmelatlarý gibi geniþ bir ürün yelpazesinde yer alan þekerlere kullanýþlý bir alternatiftir. Bunlara ek olarak turta ve kek dolgularýnda, konserve meyvelerde, içeceklerde, yoðurtta ve ikramlýk þekerlerde de iþlevseldir. Ayrýca diþ macunlarýnda, aðýz gargaralarýnda ve öksürük þurubu, boðaz pastili gibi saðlýk ürünlerinde kullanýlýr.

21 Mýsýr Özü Yaðý Ýþlenmemiþ mýsýr özü yaðýndan serbest yað asitlerinin ve fosfolipidlerin uzaklaþtýrýlmasý iþlemi olan yaðýn rafinasyonu prosesi, mýsýr özü yaðýna tüketicilerin en çok deðer verdiði kalite özelliklerini saðlamaktadýr: Mükemmel kýzartma kalitesi ve dumanlanma ve renk bozulmasýna karþý dayanýklýlýk. Mýsýr özü yaðý özellikle fonksiyonelliði, kendine özgü tadý ve saðlýða olan yararlarý bakýmýndan tercih edilmektedir. Yoðun bir enerji kaynaðý olmasýnýn yanýnda yüksek oranda sindirilebilir özelliktedir; esansiyel yað asitleri ve E vitamini içerir ve kan kolesterol seviyesini düzenlemeye ve yüksek tansiyonu düþürmeye yardým eden çoklu doymamýþ yað asitleri bakýmýndan zengin bir kaynaktýr. Yemler - Yem Ürünleri Farklý mýsýr ýslatma suyu, lif (mýsýr kepeði) ve mýsýr gluteni (proteini) kombinasyonlarýyla mýsýr iþleyicileri, çok çeþitli yem ürünleri üretirler. Mýsýr Islatma Suyu Mýsýr ýslatma suyu, büyükbaþ hayvanlar için sývý protein takviyesidir ve ayrýca yem pelletlerinde baðlayýcý olarak kullanýlýr. Mýsýr Gluteni Yüksek derecede protein ve enerji kaynaðý olan mýsýr gluteni, yaygýn olarak kullanýlan diðer protein kaynaklarýný tamamlayan deðerli bir metiyonin kaynaðý olup, yüksek oranlardaki ksantofil içeriði ile özellikle kümes hayvanlarý yemi için önemli bir renk maddesidir. Mýsýr Kepeði Niþasta üretimi sýrasýnda; niþasta, protein (gluten) ve mýsýr özü ayrýþtýrýldýktan sonra geriye kalan kýsmý kepektir. Mýsýr kepeði orta dereceli bir protein ve enerji kaynaðýdýr. Sýðýr, manda, koyun, keçi gibi hayvanlarýn yem rasyonlarýna katýlýr ve konsantrelere ilave olarak verilir.

22 Etanol Etanol mýsýr niþastasýndan üretilen, glukozun fermantasyonuyla elde edilen bir saf alkoldür. Eczacýlýk ve kozmetik ürünlerinde kullanýlmaktadýr. Petrol bazlý yakýtlara karþý yenilenebilir bir alternatif olan etanol, benzin ile karýþtýrýlarak otomobillerde oktan zenginleþtirici olarak kullanýlýr. Taþýt eksoz gazlarýnýn karbon monoksit seviyesini, ozon kirlenmesini ve sera gazý emisyonunu düþürmede etkilidir.

23

24 Biyoürünler Biyoürünler terimi; doðal, yenilenebilir ham maddelerden elde edilen ve yenilenebilir olmayan kaynaklardan veya kimyasal sentezle yapýlan ürünlerin yerini tutan, geniþ çeþitlilikteki rafine mýsýr ürünlerini tanýmlamaktadýr. Mýsýrdan elde edilen glukozun fermantasyonu ile vitamin, organik asit, aminoasit ve gýda gamlarý gibi biyoürünler üretilmektedir. Mýsýrdan elde edilen sitrik ve laktik asit, yüzlerce gýdada ve endüstriyel üründe bulunabilir. Gýdalara ve þekerlemelere ekþi ve mayhoþ tat saðladýklarý gibi, ph kontrolüne yardým ederler ve ayný zamanda tek baþlarýna daha ileri ürünlerin ham maddesi de olabilir. Ýnsan beslenmesinde son derecede önemli olan C ve E vitamini takviyeleri, artýk kimyasal senteze dayalý eski üretim sistemlerinin yerine geçecek bir þekilde mýsýrdan elde edilmektedir. Biyoürünler kategorisinde yakýn zamanda geliþim gösteren biyopolimerler, gelecek vadeden bir alandýr. Mýsýr bazlý polimerler, yüksek performanslý ve petrolden elde edilen materyallere biyoindirgenebilir alternatiflerdir. Biyoindirgenebilir ve enerji randýmanlý kapak, kupa, kâðýt kaplamalarý, kumaþ ve halý gibi ürünler günümüzde mýsýr bazlý biyopolimerlerin kullanýldýðý diðer ürünlerdir.

Ülkemizde 1935 yýlýnda faaliyete baþlayan niþasta sektörü, günümüze kadar sürekli geliþme içinde oldu. O yýllardan itibaren genç Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte büyüyen Niþasta Sanayi, 50 yýl gibi kýsa

Detaylı

Mart 2010 Proje Hakkýnda NBÞ sektörünün ana girdisi olan mýsýrýn hasadý, hammadde kalitesi açýsýndan yetiþtirilmesi kadar önemli bir süreçtir. Hasat sýrasýnda gerçekleþtirilen yanlýþ uygulamalar sonucunda

Detaylı

Mýsýr Þekerine Ýliþkin Baþlýca Efsaneler Birçok gýda ve içecekte tatlandýrýcý olarak kullanýlan mýsýr þekeri, birkaç yýl önce beslenme komitelerinden bazý araþtýrmacýlarýn bu bileþeni obezite salgýnýnýn

Detaylı

rm o f t a l ip j o l o n ek gýda T a d ý G m için ya þ a i ye Türk u ulusal GIDA TEKNOLOJÝ PLATFORMU y a þ a m i ç i n g ý d a Kaynak: 2010 Envanteri (TGDF) Gýda Sektörü 73.722.988 nüfus Hane halký gýda

Detaylı

21-23 Kasým 2011 Çeþme Ýzmir www.tgdfgidakongresi.com organizasyon Ceyhun Atýf Kansu Caddesi, 1386. Sokak, No: 8, Kat: 2, 06520 Balgat / Ankara T:+90 312 284 77 78 F:+90 312 284 77 79 Davetlisiniz Ülkemiz

Detaylı

Tehlikeli Atýk Çözümünde EKOVAR...

Tehlikeli Atýk Çözümünde EKOVAR... ARA DEPOLAMA www. ekovar.com info@ ekovar.com Hilal Mah. 50. Sokak, 4. Cad. No: 8/8 Yýldýz - Çankaya / ANKARA Tel : +(90) 312 442 13 05 +(90) 312 442 11 43 Faks : +(90) 312 442 13 06 Tehlikeli Atýk Çözümünde

Detaylı

Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip proses filtreleri ile, siklonlar, seperatörler çalýþma koþullarýna göre anti nem,anti

Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip proses filtreleri ile, siklonlar, seperatörler çalýþma koþullarýna göre anti nem,anti Filtre Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip proses filtreleri ile, siklonlar, seperatörler çalýþma koþullarýna göre anti nem,anti statik seçenekleri, 1-200m2 temizleme alaný ve

Detaylı

Ýlknur Menlik TGDF Kurumsal Ýletiþim Direktörü TGDF 24 sektörel üye dernek Türkiye Gýda ve Ýçecek Sanayisinin Üretim, Ýstihdam, Ýhracat ve ithalatýnýn %95 ni temsil etmekte Food Drink Europe TGDF 2006

Detaylı

DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR

DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR Tatlandırıcılar Fonksiyon Tat verir yağ içeriği yüksek ürünlerde yağlılığı kamufle eder aroma maddesinin etkinliğini artırır. Ucuz toplam kurumadde

Detaylı

BÝLGÝLENDÝRME BROÞÜRÜ

BÝLGÝLENDÝRME BROÞÜRÜ IPA Cross-Border Programme CCI No: 2007CB16IPO008 BÝLGÝLENDÝRME BROÞÜRÜ SINIR ÖTESÝ BÖLGEDE KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLÝ ÝÞLETMELERÝN ORTAK EKO-GÜÇLERÝ PROJESÝ Ref. ¹ 2007CB16IPO008-2011-2-063, Geçerli sözleþme

Detaylı

Fiskomar. Baþarý Hikayesi

Fiskomar. Baþarý Hikayesi Fiskomar Baþarý Hikayesi Fiskomar Gýda Temizlik Ve Marketcilik Ticaret Anonim Þirketi Cumhuriyetin ilanýndan sonra büyük önder Atatürk'ün Fýndýk baþta olmak üzere diðer belli baþlý ürünlerimizi ilgilendiren

Detaylı

Bat Guano, Agriculture & Mining Ltd.

Bat Guano, Agriculture & Mining Ltd. TUKUVAZ YAASA GÜBESİ TAIM ÜÜNLEİ MADENCİLİK SANAYİ ve TİCAET LİMİTED ŞİKETİ 71 Evler Mh. Tarih Bulvarı No: 43/A Odunpazarı/ESKİŞEHİ Tel&Faks: 0 222-237 03 05 Gsm: 0 545-237 03 05-0 532-790 41 49 www.yarasagubresi.com.tr

Detaylı

Modüler Proses Sistemleri

Modüler Proses Sistemleri Ürünler ve Hizmetlerimiz 2011 Modüler Proses Makineleri Modüler Proses Sistemleri Proses Ekipmanlarý Süt alým tanklarý Süt alým degazörleri Akýþ transfer paneli Vana tarlasý Özel adaptör Tesisat malzemeleri

Detaylı

Ne-Ka. Grouptechnic ... /... / 2008. Sayýn Makina Üreticisi,

Ne-Ka. Grouptechnic ... /... / 2008. Sayýn Makina Üreticisi, ... /... / 2008 Sayýn Makina Üreticisi, Firmamýz Bursa'da 1986 yýlýnda kurulmuþtur. 2003 yýlýndan beri PVC makineleri sektörüne yönelik çözümler üretmektedir. Geniþ bir ürün yelpazesine sahip olan firmamýz,

Detaylı

CargillHaberler. Cargill - Türkiye. Kapak Konusu: Güneþe tutkun Ayçiçeði. Temmuz 2008

CargillHaberler. Cargill - Türkiye. Kapak Konusu: Güneþe tutkun Ayçiçeði. Temmuz 2008 Cargill - Türkiye CargillHaberler Temmuz 2008 Bu sayýda neler var: Baþarýnýn kýsa tarihi Mýsýr þuruplarý Nur Özkan: Mýsýr, çiftçiyi ayakta tutuyor Kapak Konusu: Güneþe tutkun Ayçiçeði Cargill - Türkiye

Detaylı

1. ÝTHÝB TEKNÝK TEKSTÝL PROJE YARIÞMASI

1. ÝTHÝB TEKNÝK TEKSTÝL PROJE YARIÞMASI Yarýþmanýn Amacý 1. ÝTHÝB 1.ÝTHÝB Teknik Tekstiller Proje Yarýþmasý, Ýstanbul Tekstil ve Hammaddeleri Ýhracatçýlarý Birliði'nin Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi'nin katkýlarýyla Türkiye'de teknik tekstil sektörünün

Detaylı

Formaldehyde free PERFECT RESTORE TEKNOLOJÝYÝ SAÐLIKLA BÝRLEÞTÝRDÝ NANO HAIR TEKNOLOJÝSÝ SAYESÝNDE FORMALDEHYDE VE KANSEROJEN MADDELER ÝÇERMEZ. PERFECT RESTORE ÝLE ARTIK DÜZLEÞTÝRME ÝÞLEMÝ 3 GÜNDE DEÐÝL

Detaylı

15 Tandem Takým Tezgahlarý ndan Ýhtiyaca Göre Uyarlanabilen Kitagawa Divizörler Kitagawa firmasýnýn, müþterilerini memnun etmek adýna, standartý deðiþtirmesi yeni bir þey deðil. Bu seferki uygulamada,

Detaylı

Ýnsan hayatýný korur

Ýnsan hayatýný korur Ýnsan hayatýný korur Yangýn güvenliði kablolar ile baþlar Kablolar, bir binanýn toplam maliyetinde yüzde 0.5'den daha az bir miktarý oluþturmaktadýr. Ancak, kamu güvenliðinin saðlanmasýnda, hayati öneme

Detaylı

efsaneler ve gerçekler

efsaneler ve gerçekler www.nud.org.tr efsaneler ve gerçekler www.misirsekeri.com 1970'lerde üretilmeye baþladýðýndan beri geniþ bir þekilde kabul gören mýsýr þekeri, sadece tatlýlýk özelliði için kullanýldýðý düþünülse de daha

Detaylı

ISO 9001 CERTON N.008/02. SAIT Abrasivi S.p.A.

ISO 9001 CERTON N.008/02. SAIT Abrasivi S.p.A. C TIFIE D ER ISO 9001 CERTON N.008/02 SAIT Abrasivi S.p.A. 1953 yýlýnda kurulmuþ olan SAIT ABRASIVI, üstün kaliteli aþýndýrýcý imalatýnda lider firmadýr. Torino fabrikasý ve Piozzo Fabrikasý tamamen otomatik

Detaylı

2 - Konuþmayý Yazýya Dökme

2 - Konuþmayý Yazýya Dökme - 1 8 Konuþmayý Yazýya Dökme El yazýnýn yerini alacak bir aygýt düþü XIX. yüzyýlý boyunca çok kiþiyi meþgul etmiþtir. Deðiþik tasarým örnekleri görülmekle beraber, daktilo dediðimiz aygýtýn satýlabilir

Detaylı

Kedinizin yeni mamasý

Kedinizin yeni mamasý Kedinizin yeni mamasý Kedinizin yeni mamasý DFC Yem Ýç ve Dýþ Tic. Ltd. Þti. Yeþillik Cd. Modeko Selgeçen Ýþ Mrk. No: 23/P-2, Karabaðlar - ÝZMÝR Tel: 232 254 464 Fax: 232 254 463 www.dfcyem.com www.molly.com.tr

Detaylı

1 gr yağ: 9 kilokalori, 1 gr protein ve karbonhidrat: 4 kilokalori, 1 gr alkol 7 kilokalori verir.

1 gr yağ: 9 kilokalori, 1 gr protein ve karbonhidrat: 4 kilokalori, 1 gr alkol 7 kilokalori verir. Doğru beslenme için karbonhidrat, yağ ve proteinler belirli oranlarda belirli miktarlarda düzenli olarak alınmalıdır. Alınan kalori verilen kaloriden fazla olduğu zaman kilo alımı başlar. Her gün yenilen

Detaylı

EPDM Membrane www.lineflex.com ÝÇERÝK Sayfa Hakkýmýzda 02 Üstün Teknik Özellikler 03 EPDM ve Butil Bantlar 04 Yapýþtýrýcý ve Mastik, Baðlantý ve Yardýmcý Elemanlar 05 Kullaným Alanlarý Çatýlar 06 Yeþil

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

4691 sayýlý Teknoloji Geliþtirme Bölgeleri Kanunu kapsamýnda kurulan ULUTEK TEKNOLOJÝ GELÝÞTÝRME BÖLGESÝ, Uludað Üniversitesi Görükle Kampüsü içerisinde 471.000 m2 alanda hizmet vermektedir. 2006 yýlýnda

Detaylı

Yapýlara estetik, kente kimlik. Y apý estetiði ve izolasyonunda Strotaþ ürünleri çeþitliliði ve üretim kalitesi ile modern mimariye estetik kazandýrýrken, kentsel dönüþüm, restorasyon ve renovasyon uygulamalarýnda

Detaylı

maybesan makina sanayi ltd. þti. BETON SANTRALÝ EKÝPMANLARI hakkýmýzda Amacýmýz: Tam müþteri memnuniyeti Uygun ve yüksek teknoloji Kaliteli ürün yelpazesi Vizyonumuz: Geleceði bugün birlikte yaþamak için,

Detaylı

ASÜD 06 Mart 2009'da 13 süt ve süt ürünleri üreticisi tarafýndan kuruldu. 110'a ulaþan üye sayýsý ile süt sektörünün en büyük ve en yetkili kuruluþudu

ASÜD 06 Mart 2009'da 13 süt ve süt ürünleri üreticisi tarafýndan kuruldu. 110'a ulaþan üye sayýsý ile süt sektörünün en büyük ve en yetkili kuruluþudu SÜT SANAYÝÝNDE YENÝ YAKLAÞIMLAR TOPLANTISI - YENÝ SÜT MEVZUATI ve UYGULAMALARI TÜRKÝYE DE SÜT SEKTÖRÜ Dr. Ýsmail MERT ASÜD Genel Sekreteri 20.09.2012 GÖNEN- BALIKESÝR ASÜD 06 Mart 2009'da 13 süt ve süt

Detaylı

01 Kasým 2018

01 Kasým 2018 Geri Dönüþüm Markasý... www.adametal.com.tr 01 Kasým 2018 Ada Metal Demir Çelik Geri Dönüþüm San. ve Tic. A.Þ. 1956 yýlýndan bu yana, özellikle metal sektöründe, fabrikalarýn üretim artýklarýný toplayýp

Detaylı

PRÝZMATÝK MODÜLER SÝSTEM SU DEPOLARI. Gelecek Ýçin Üretiyoruz TSEK

PRÝZMATÝK MODÜLER SÝSTEM SU DEPOLARI. Gelecek Ýçin Üretiyoruz TSEK PRÝZMATÝK MODÜLER SÝSTEM SU DEPOLARI % 100 Yerli Teknoloji Ýle Üretilmiþ, Ýçme Suyu, Atýk Su, Tarým Uygulamalarý Kimyasal Sývý Depolamarýnda En Ýyi Çözm Gelecek Ýçin Üretiyoruz TSEK MODÜLER PRÝZMATÝK DEPO

Detaylı

Mýsýr Þekeri Hakkýnda Sýkça Sorulan Sorular Mýsýr þekeri, 1970'lerde ortaya çýktýðýndan beri geniþ bir þekilde kabul görmüþ, mýsýrdan yapýlan bir tatlandýrýcýdýr. Bu dokümanda, mýsýr þekeri ile ilgili

Detaylı

TÜRKÝYE / Fabrika SWITZERLAND. Tel : ( 0090 ) 246 281 29 29 - ( 0090 ) 246 281 29 30 Fax : ( 0090 ) 246 281 29 31 Gönen / ISPARTA

TÜRKÝYE / Fabrika SWITZERLAND. Tel : ( 0090 ) 246 281 29 29 - ( 0090 ) 246 281 29 30 Fax : ( 0090 ) 246 281 29 31 Gönen / ISPARTA TÜRKÝYE / Fabrika Tel : ( 0090 ) 246 281 29 29 - ( 0090 ) 246 281 29 30 Fax : ( 0090 ) 246 281 29 31 Gönen / ISPARTA SWITZERLAND Tel : ( 0041 ) 56 610 48 43 Cep Natel : ( 0041 ) 79 605 72 93 E-mail : tuerkel@dplanet.ch

Detaylı

Yeni zirvelere doðru, mükemmellikle... ÝNÞAAT, TAAHHÜT VE MÜHENDÝSLÝK GÜÇLÜ BAÞLADI GÜCÜNE GÜÇ KATARAK DEVAM EDÝYOR! Deðerlerimiz Vizyonumuz Mevcut kültür, iþ ahlaký ve deðerlerini muhafaza ederken, tüm

Detaylı

TEKSTÝL ÜRÜNLERÝNDE KÝMYASAL GEREKLÝLÝKLER VE RÝSKLER

TEKSTÝL ÜRÜNLERÝNDE KÝMYASAL GEREKLÝLÝKLER VE RÝSKLER TEKSTÝL ÜRÜNLERÝNDE KÝMYASAL GEREKLÝLÝKLER VE RÝSKLER Neslihan SÖZER Intertek Test Hizmetleri A.Þ. Kimya Laboratuar Müdürü Ýnsanlarýn ekoloji konusunda gittikçe hassaslaþtýðý günümüzde, hem Avrupa hem

Detaylı

ERHAN KAMIŞLI H.Ö. SABANCI HOLDİNG ÇİMENTO GRUP BAŞKANI OLDU.

ERHAN KAMIŞLI H.Ö. SABANCI HOLDİNG ÇİMENTO GRUP BAŞKANI OLDU. ERHAN KAMIŞLI H.Ö. SABANCI HOLDİNG ÇİMENTO GRUP BAŞKANI OLDU. Sendikamýz Yönetim Kurulu Üyesi Erhan KAMIÞLI, 28 Mart 2001 tarihi itibariyle H.Ö. Sabancý Holding Çimento Grubu Baþkanlýðý'na atanmýþtýr.

Detaylı

ünite VÜCUDUMUZUN BÝLMECESÝNÝ ÇÖZELÝM Fen Bilimleri TEST 1

ünite VÜCUDUMUZUN BÝLMECESÝNÝ ÇÖZELÝM Fen Bilimleri TEST 1 ünite 1 TEST 1 1. Proteinler, vücutta yapýcý ve onarýcý görevdedir. Karbonhidratlarýn görevi enerji vermektir. Vitaminler, vücuttaki faaliyetleri düzenler. Görevleri verilen besin maddeleri ile ilgili

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de Þeker Dünyada Þeker Dünyada þeker üç temel tarým ürününden üretilmektedir: Þeker Kamýþý Þeker Pancarý Mýsýr Pancar ve þeker kamýþýndan elde edilen þekere sakaroz denilmektedir. Dünyada

Detaylı

Nutri-Flash Sayı: 26 Yıl: 6

Nutri-Flash Sayı: 26 Yıl: 6 Nutri-Flash Sayı: 26 Yıl: 6 Merhaba, 29 Kasım-1 Aralık 2011 tarihleri arasında Paris te düzenlenecek olan Food Ingredient Europe fuarına geri saydığımız şu günlerde, Avrupa gıda sektörünün heyecanla beklediği

Detaylı

Simge Özer Pýnarbaþý

Simge Özer Pýnarbaþý Simge Özer Pýnarbaþý 1963 yýlýnda Ýstanbul da doðdu. Ortaöðrenimini Kadýköy Kýz Lisesi nde tamamladý. 1984 yýlýnda Ýstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü nü bitirdi.

Detaylı

Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta

Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta Mikro Dozaj Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta ve aðýr hizmet tipi modellerimizle Türk

Detaylı

T.C. MÝLLÎ EÐÝTÝM BAKANLIÐI EÐÝTÝMÝ ARAÞTIRMA VE GELÝÞTÝRME DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI HANGÝ OKULDA OKUMAK ÝSTEDÝÐÝNE KARAR VERDÝN MÝ? Genel Liseler Fen Liseleri Sosyal Bilimler Anadolu Spor Güzel Sanatlar Askeri

Detaylı

Tatlýlýðý Anlamak Prof. Dr. Funda Elmacýoðlu Marmara Üniversitesi Saðlýk Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Baþkaný TGDF Gýda Kongresi 2013 Yüzüncü yýla on kala Sektörel Terminoloji Kargaþasý

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 Kanguru Matematik Türkiye 07 4 puanlýk sorular. Bir dörtgenin köþegenleri, dörtgeni dört üçgene ayýrmaktadýr. Her üçgenin alaný bir asal sayý ile gösterildiðine göre, aþaðýdaki sayýlardan hangisi bu dörtgenin

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyon Baþkanlýðý Týbbi Laboratuvarlar

Laboratuvar Akreditasyon Baþkanlýðý Týbbi Laboratuvarlar Laboratuvar Akreditasyon Baþkanlýðý Týbbi Laboratuvarlar Týbbi Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon, Akreditasyon; Laboratuvarların, Muayene, Belgelendirme kuruluşlarının ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

ÖDEME YÖNETÝMÝ SFS FÝNANSAL SÝSTEM ÇÖZÜMLERÝ Tahsilat Sorununa Kesin Çözüm S Ý G O R T A Þ Ý R K E T Ý B A N K A A C E N T E SÝGORTA ÜRÜNLERÝ TAHSÝLATINDA EN ÝLERÝ TEKNOLOJÝ Poliçe / Tahakkuk - Ýptal Zeylname

Detaylı

OTOMATÝK BETON BLOK ÜRETÝM TESÝSÝ NHP

OTOMATÝK BETON BLOK ÜRETÝM TESÝSÝ NHP OTOMATÝK BETON BLOK ÜRETÝM TESÝSÝ NHP 520 Profesyonellik detaylarda gizli... Kolay ve pratik kalýp deðiþimi için tasarlanmýþ açýlýr makina gövdesi, kalýp deðiþtirme için gereken zamaný kýsaltmaktadýr.

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliği (Tebliğ No:2002/ 56)

Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliği (Tebliğ No:2002/ 56) Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete: 11.10.2002-24903 Resmi Gazete: 25. 8. 2002-24857 Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık

Detaylı

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II KEFİR ÜRETİMİ Kefir, çok eski çağlardan bu yana Kafkasya da üretilmekte olup, buradan dünyaya yayılmış fermente bir süt ürünüdür. Kefir ferahlatıcı, asidik tatta, az miktarda

Detaylı

KÝMYA. 1. Dalton atom modelinde;

KÝMYA. 1. Dalton atom modelinde; 8. I. Kütlenin korunumu kanunu II. Sabit oranlar kanunu III. Katlı oranlar kanunu Yukarıdaki kimya kanunlarından hangileri Dalton Atom Kuramı ile açıklanabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D)

Detaylı

SİMGE ORGANİK Buğday Çimi Suyu

SİMGE ORGANİK Buğday Çimi Suyu SİMGE ORGANİK Buğday Çimi Suyu -Broşür- Buğday Çimi Suyu Hakkında Vücudumuz her gün 25 milyon yeni hücre oluşturur. Bu, yaklaşık olarak her yıl 9 milyar yeni hücre demektir. 9 milyar yeni hücre, yalnızca

Detaylı

Motor kademeleri ile otomasyon seviyeleri arasýnda akýllý baðlantý Akýllý Baðlantý Siemens tarafýndan geliþtirilen SIMOCODE-DP iþlemcilerin prozeslerinin hatasýz çalýþmasýný saðlamak için gerekli tüm temel

Detaylı

Metapan Metal Panel DOGRUSAL TAVANLAR

Metapan Metal Panel DOGRUSAL TAVANLAR Metapan Metal Panel DOGRUSAL TAVANLAR Asma tavan çözümleri arasýnda fonksiyonel ve esnek bir alternatif olarak yer alan lineer tavan, hem iç mekan hem de dýþ mekan kullanýmýna uygun özellikleriyle, uzun

Detaylı

DiYABET VE BESLENME N M.-

DiYABET VE BESLENME N M.- DiYABET VE BESLENME Diyabet tedavisinin amacı;kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları (komplikasyonları) önlemek veya geciktirmek; böylece yaşam kalitenizi yükseltmektir.

Detaylı

INTERIOR PARTITIONS BÖLME SÝSTEMLERÝ BÖLME SÝSTEMLERÝ INTERIOR PARTITIONS. aluwall.com. Arpa GLASS FITTINGS & ACCESSORIES COMPACT LAMINATE PANELS

INTERIOR PARTITIONS BÖLME SÝSTEMLERÝ BÖLME SÝSTEMLERÝ INTERIOR PARTITIONS. aluwall.com. Arpa GLASS FITTINGS & ACCESSORIES COMPACT LAMINATE PANELS BÖLME SÝSTEMLERÝ BÖLME SÝSTEMLERÝ GLASS FITTINGS & ACCESSORIES Arpa COMPACT LAMINATE PANELS aluwall SYSTEMS R INDEX 1 ÖNSÖZ PREFACE 2 Güvenlik amaçlý demontable bölme duvar sistemleri Demontable security

Detaylı

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Açýldý TOHAV'ýn mülteci ve sýðýnmacýlara yönelik devam ettirdiði çalýþmalar kapsamýnda açtýðý SURUÇ MÜLTECÝ DANIÞM

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Açýldý TOHAV'ýn mülteci ve sýðýnmacýlara yönelik devam ettirdiði çalýþmalar kapsamýnda açtýðý SURUÇ MÜLTECÝ DANIÞM MD Mülteci Danýþma M TOHAV e-bülten n S AYI: 1 TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Ýletiþim Bilgileri Adres: Yýldýrým Mah. Ziyademirdelen Sok. N0: D: 1 Suruç/ÞANLIURFA Tel: 0 (414) 611 98 02 TOHAV Suruç

Detaylı

Mardin İlinde Üretilen Mısır Nişastasının Spesifikasyon Değerlerine Uygunluğunun Belirlenmesi - doi: 10.17932/ IAU.

Mardin İlinde Üretilen Mısır Nişastasının Spesifikasyon Değerlerine Uygunluğunun Belirlenmesi - doi: 10.17932/ IAU. Mardin İlinde Üretilen Mısır Nişastasının Spesifikasyon Değerlerine Uygunluğunun Belirlenmesi - doi: 10.17932/ IAU. IAUD.m.13091352.2015.7/25.13-17 Nurten BOZDEMİR 1 Murat ÇİMEN 1* Seyhan AKÇAN 1 Özet

Detaylı

Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek,

Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, YEMLERİ EVREK & ÇİPURA L 1 Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, Çipura ve Alabalık yemlerinin

Detaylı

GSM 1009 Gastronomiye Giriş

GSM 1009 Gastronomiye Giriş GSM 1009 Gastronomiye Giriş 3. Hafta ASLI ÖZEN Beslenme Besin: Gıdanın yapısında bulunan bileşenlerdir. Besinler 6 ana grupta toplanmaktadır: Karbonhidratlar Proteinler Yağlar Mineraller Vitaminler Su

Detaylı

FEN BÝLÝMLERÝ. TEOG-2 DE % 100 isabet

FEN BÝLÝMLERÝ. TEOG-2 DE % 100 isabet TEOG-2 DE % 1 isabet 1. Geyik Aslan Ot Fare ýlan Atmaca Doðal bir ekosistemde enerji aktarýmý þekildeki gibi gösterilmiþtir. Buna göre, aþaðýdaki açýklamalardan hangisi yanlýþtýr? Aslan ile yýlan 2. dereceden

Detaylı

OTOMATÝK KAPI SÝSTEMLERÝ

OTOMATÝK KAPI SÝSTEMLERÝ OTOMATÝK KAPI SÝSTEMLERÝ com Hakkýmýzda Firma Hakkýnda Otomasyon sektörünün önde gelen firmalarýndan olan ECM ENDÜSTRÝYEL OTOMATÝK KAPI SÝSTEMLERÝ, kurulduðu tarihten bu yana uzmanlaþtýðý her alanda, ülkemizde

Detaylı

Metapan Metal Panel CLIP-IN TAVANLAR

Metapan Metal Panel CLIP-IN TAVANLAR Metapan Metal Panel CLIP-IN TAVANLAR Clip-In (gizli) tip taþýyýcý sistemlerde taþýyýcý sistem görünür deðildir. Sistem, ana taþýyýcýlar, bunlara dik açýyla kenetlenen clip-in profilleri ile tüm kenarlardan

Detaylı

GLOBAL GAP STANDARTLARINDA ÜRETÝM YAPIYORUZ.

GLOBAL GAP STANDARTLARINDA ÜRETÝM YAPIYORUZ. GLOBAL GAP STANDARTLARINDA ÜRETÝM YAPIYORUZ. HAKKIMIZDA Agropergamos Kimdir? Agropergamos; Karabudak Tarým Hayvancýlýk Sanayi Tic. A.Þ. tarafýndan 2012 yýlýnda tescil iþlemleri tamamlanmýþ bir yaþ meyve

Detaylı

0.2-200m3/saat AISI 304-316

0.2-200m3/saat AISI 304-316 RD Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip hava kilidleri her türlü proseste çalýþacak rotor ve gövde seçeneklerine sahiptir.aisi304-aisi316baþtaolmaküzerekimya,maden,gýda...gibi

Detaylı

Mýsýrda Aflatoksin Oluþumunu Etkileyen Faktörler ve Taraflarýn Sorumluluklarý Deðerlendirme Raporu Program 14:00 Açýlýþ Konuþmalarý 14:30 Panel 16:30 Soru-Cevap 17:00 Kapanýþ Rint AKYÜZ NÜD Yönetim Kurulu

Detaylı

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi'nden Haberler *1 Þubat 2016 tarihinde faaliyetlerine baþlayan Suruç Mülteci Danýþma Merkezi; mülteci, sýðýnmacý ve

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi'nden Haberler *1 Þubat 2016 tarihinde faaliyetlerine baþlayan Suruç Mülteci Danýþma Merkezi; mülteci, sýðýnmacý ve MD Mülteci Danýþma M TOHAV e-bülten n S AYI: 2 TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Ýletiþim Bilgileri Adres: Yýldýrým Mah. Ziyademirdelen Sok. N0: D: 1 Suruç/ÞANLIURFA Tel: 0 (414) 611 98 02 TOHAV Suruç

Detaylı

Tislamid. Poliamid Çözümleri

Tislamid. Poliamid Çözümleri Tislamid Poliamid Çözümleri Tislamid Poliamid kompaundlarý, mükemmel güç ve dayaným özellikleri sebebiyle farklý sektörlerde en yaygýn kullanýlan mühendislik plastiklerinden biridir. Tisan, poliamid esaslý

Detaylı

Ballorex Venturi. Çift Regülatörlü Vana

Ballorex Venturi. Çift Regülatörlü Vana Ballorex Venturi Çift Regülatörlü Vana Isýtma ve soðutma sistemlerinin balanslanmasý Precision made easy Ballorex Venturi ýsýtma ve soðutma sistemlerini balanslamasýný saðlayan olan yeni jenerasyon çift

Detaylı

Kafes Sisteminde Gübrenin Uzaklaþtýrýlmasý ve Yönetimi. Manure Management and Removal at Cage System

Kafes Sisteminde Gübrenin Uzaklaþtýrýlmasý ve Yönetimi. Manure Management and Removal at Cage System 5 Kafes Sisteminde Gübrenin Uzaklaþtýrýlmasý ve Yönetimi Ömer CAMCI 1 Musa SARICA 2 Ahmet ÞEKEROÐLU ÖZET: Kafes Tavukçuluðunda gübrenin kýsa zamanda ve saðlýklý bir þekilde kümesten uzaklaþtýrýlmasý hayvan

Detaylı

NİŞASTANIN TATLILAŞTIRILMASI

NİŞASTANIN TATLILAŞTIRILMASI NİŞASTANIN TATLILAŞTIRILMASI Nişastanın Hidrolizi Nişasta glukoz birimlerinden oluştuğu için nişastanın hidrolizi ile glukoz şurupları elde edilebilmektedir. Şeker Sakaroz 100 Glukoz 70 Maltoz 30 Fruktoz

Detaylı

Depo Modüllerin Montajý Öncelikle depolarýmýzý nerelere koyabileceðimizi iyi bilmemiz gerekir.depolarýmýzý kesinlikle binalarýmýzda statik açýdan uygun olamayan yerlere koymamalýyýz. Çatýlar ve balkonlarla

Detaylı

Beslenme Dersi sunusu

Beslenme Dersi sunusu Beslenme Dersi sunusu Beslenme ile ilgili kavramlar Besin (lat.aliment): Yenebilen bitki ve hayvan dokularıdır. Su, organik ve inorganik ögelerden oluşur. Hayvansal ve bitkisel olarak iki kaynaktan elde

Detaylı

Organizatör Firma Cebeci Cad. No:54 Akatlar 34335 Ýstanbul Tel:0212 351 68 48 (pbx) Faks:0212 351 59 33 E-Posta: tculha@grem.com.tr BAHÇEÞEHÝR ÜNÝVERSÝTESÝ BEÞÝKTAÞ KAMPÜSÜ 11-12 Haziran 2008 SUNUM DOSYASI

Detaylı

9. SINIF KURS KÝMYA MÜFREDAT PROGRAMI

9. SINIF KURS KÝMYA MÜFREDAT PROGRAMI 9. SINIF KURS KÝMYA MÜFREDAT PROGRAMI 01. KÝMYA BÝLÝMÝ 01-A, 01-B, 01-C, 01-D, 01-E 01-F Simyadan Kimyaya Madde Elementler ve Bileþikler 6 10 02. ATOM BÝLGÝSÝ ve PERÝYODÝK SÝSTEM 02-A, 02-B, 02-C, 02-D,

Detaylı

Yükseköðretimin Finansmaný ve Finansman Yöntemlerinin Algýlanan Adalet Düzeyi: Sakarya Üniversitesi Paydaþ Görüþleri..64 Doç.Dr.

Yükseköðretimin Finansmaný ve Finansman Yöntemlerinin Algýlanan Adalet Düzeyi: Sakarya Üniversitesi Paydaþ Görüþleri..64 Doç.Dr. MALÝYE DERGÝSÝ Temmuz - Aralýk 2011 Sayý 161 Sahibi Maliye Bakanlýðý Strateji Geliþtirme Baþkanlýðý Adýna Sorumlu Yazý Ýþleri Müdürü Yayýn Kurulu Baþkan Füsun SAVAÞER Üye Ali Mercan AYDIN Üye Nural KARACA

Detaylı

Doðru tercihler çözüme ulaþtýrýr... www.epsa.com.tr AMBALAJ VE DÝÐER SEKTÖRLERDE KULLANIMI Dayanýklý Tüketim Mallarý Deniz Ürünleri Et Ürünleri Meyve-Sebze Kasalarý Çiçekcilik Seracýlýk AMBALAJ VE DÝÐER

Detaylı

Spor alanında beslenme ile ilgili bilgileri bu ünite kapsamında sizlere vereceğiz. Ünite içeriğinde yer alan teorik bilgi ve sizlerin

Spor alanında beslenme ile ilgili bilgileri bu ünite kapsamında sizlere vereceğiz. Ünite içeriğinde yer alan teorik bilgi ve sizlerin 1 Giriş Spor alanında beslenme ile ilgili bilgileri bu ünite kapsamında sizlere vereceğiz. Ünite içeriğinde yer alan teorik bilgi ve sizlerin tamamlayacağı yazılı, sözlü ve uygulamalı görevler beslenme,

Detaylı

Dosya Gýda Ambalajlarýnda Ýnovasyon: Bilginin Ekonomik ve Toplumsal Faydaya Dönüþtürülmesi Kaynak: Ambalaj Literatürü Kütüphanesi yayýnlarý, ASD - Ambalaj Binasý, ÝSTANBUL Hazýrlayan: Aslýhan Arýkan, ASD

Detaylı

MALÝYE DERGÝSÝ ÝÇÝNDEKÝLER MALÝYE DERGÝSÝ. Ocak - Haziran 2008 Sayý 154

MALÝYE DERGÝSÝ ÝÇÝNDEKÝLER MALÝYE DERGÝSÝ. Ocak - Haziran 2008 Sayý 154 MALÝYE DERGÝSÝ Ocak - Haziran 2008 Sayý 154 Sahibi Maliye Bakanlýðý Strateji Geliþtirme Baþkanlýðý Adýna Doç.Dr. Ahmet KESÝK Sorumlu Yazý Ýþleri Müdürü Doç.Dr. Ahmet KESÝK MALÝYE DERGÝSÝ ÝÇÝNDEKÝLER Yayýn

Detaylı

KOBÝ lerin iþ süreçlerini daha iyi yönetebilmeleri için

KOBÝ lerin iþ süreçlerini daha iyi yönetebilmeleri için NEDEN KOBÝ lerin iþ süreçlerini daha iyi yönetebilmeleri için SAP Business One çözümünü seçmelerinin nedeni 011 SAP AG. Tüm haklarý saklýdýr. SAP Business One müþterileri SAP'ye olan güvenlerini gösteriyor.000+

Detaylı

Örgütsel Davranýþýn Tanýmý, Tarihsel Geliþimi ve Kapsamý

Örgütsel Davranýþýn Tanýmý, Tarihsel Geliþimi ve Kapsamý NOT : Bu bölüm önümüzdeki günlerde Prof.Dr. Hüner Þencan ýn incelemesinden sonra daha da geliþtirilerek son halini alacaktýr. Zaman kaybý olmamasý için büyük ölçüde- tamamlanmýþ olan bu bölüm web e konmuþtur.

Detaylı

www.tgdf.org.tr sürdürülebilir çevre Teþekkürler... Çevre ve Orman Bakanlýðý, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý, Saðlýk Bakanlýðý, Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðý, ABGS-Avrupa Birliði Genel Sekreterliði

Detaylı

Faaliyet Raporu. Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi

Faaliyet Raporu. Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi 10 Faaliyet Raporu Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi Ýçindekiler Yönetim ve Denetim Kurulu Temettü Politikasý Risk Yönetim Politikalarý Genel Kurul Tarihine Kadar Meydana

Detaylı

Yüksek kapasiteli Bigbag boþaltma proseslerimiz, opsiyon olarak birden fazla istasyonile yanyanabaðlanabilirözelliðesahiptir.

Yüksek kapasiteli Bigbag boþaltma proseslerimiz, opsiyon olarak birden fazla istasyonile yanyanabaðlanabilirözelliðesahiptir. Firmamýzmühendisliðindeimalatýnýyaptýðýmýzendüstriyel tipbigbag dolum,bigbag boþaltma prosesleri kimya,maden,gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta ve aðýr hizmet tipi modellerimizle TürkSanayicisininhizmetindeyiz...

Detaylı

DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ

DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ Dr. Dyt. Cemile İdiz Ne yemeliyim? DİYABET Tatlı meyve yeme!! Limon şekeri düşürür

Detaylı

Genel Bakýþ 7 Proje nin ABC si 9 Proje Önerisi Nasýl Hazýrlanýr?

Genel Bakýþ 7 Proje nin ABC si 9 Proje Önerisi Nasýl Hazýrlanýr? REC Hakkýnda ÝÇÝNDEKÝLER Konular 5 Genel Bakýþ 7 Proje nin ABC si 9 Proje Önerisi Nasýl Hazýrlanýr? Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 21 Araç 1: Kaynaþma Tanýþma Etkinliði 23 Araç 2: Uzun Sözcükler 25 Araç

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

Akýlcý Çözümler Üretiyoruz Türev Ürünlere Ýliþkin Eðitimler EÐÝTÝMÝN AMACI Kýyýyý gözden kaybetmeye cesaret edemeyen insan yeni okyanuslar keþfedemez. Andre Gide Bu eðitimde katýlýmcýlara, VOB ürünlerin

Detaylı

ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI

ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI Kýzýlcaþar Geleceðe Hazýrlanýyor Gelin Birlikte Çalýþalým ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI Mart 2014 ALPER YILMAZ Halkla Bütünleþen MUHTARLIK Ankara Gölbaþý Kýzýlcaþar Köyünde 4 Mart 1979

Detaylı

Engeller del Lift ile aþýlýr... Adel Kaset Tip Engelli Lifti del Þirket Profili ADEL Otomotiv, 2005 yýlýnda otomotiv yan sanayisi olarak Sn. Kamil Sölpüker tarafýndan kurulmuþtur. TEMSA Global A.Þ.'nin

Detaylı

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Balık Beslemede Balık Unu na Alternatif Yemler Bezelye Konsantresi Günümüzde balık yemi formülasyonlarında yaygın olarak kullanılan yukarıda adı geçen bitkisel

Detaylı

Fiilen 1987, resmen ise 1992 Yýlýnda Adapazarý nda kuruldu. Kýsa sürede büyüyerek dünyanýn önde gelen Alçak Gerilim Þalt Cihazlarý üreticileri arasýnda yerini aldý. 25. 000 m 2 si kapalý alan olmak üzere

Detaylı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein, kalsiyum ve fosfor alımı nedeniyle; kemiklerin ve dişlerin gelişiminde Önemlidir.

Detaylı

Yeterli ve dengeli beslen; saðlýklý Yeterli ve dengeli beslen; saðlýklý gýda ürün etiketlerindeyenilik- hareketli mtarzlarýnýn teþviki - ürün ve porsiyon çeþitliliði - bilgilendirici tanýtým ve pazarlama

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein,

Detaylı

Bütün talepleri karþýlýyacak en optimal ürünler: Seramik döþemesi için ARDEX.

Bütün talepleri karþýlýyacak en optimal ürünler: Seramik döþemesi için ARDEX. Bütün talepleri karþýlýyacak en optimal ürünler: Seramik döþemesi için ARDEX. Sorunlar yok: Sadece çözümler var! Yüksek kalitedeki özel-yapý malzemeleri ile ilgili ARDEX ilk adresinizdir. Ürün yelpazesi

Detaylı

BURSA TEST VE ANALÝZ LABORATUVARI 01.11.1972 tarihinde Sümerbank tarafýndan kurulmuþ olan ve Baþbakanlýk Özelleþtirme Yüksek Kurulu kararý gereðince 1996 yýlýnda TÜBÝTAK a devredilen TÜBÝTAK Bursa Test

Detaylı

Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý

Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý Spor Bilimleri Derneði, üyeler arasýndaki haberleþme aðýný daha etkin hale getirmek için, akademik çalýþmalar yürüten bilim insaný, antrenör, öðretmen, öðrenci ve ilgili

Detaylı