13 ve 14. HAFTA (YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ) Prof. Dr. Yıldırım B. ÖNAL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "13 ve 14. HAFTA (YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ) Prof. Dr. Yıldırım B. ÖNAL"

Transkript

1 13 ve 14. HAFTA (YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ) Prof. Dr. Yıldırım B. ÖNAL

2 YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ SUNUM İÇERİĞİ FAKTORİNG FORFAITING LEASING (FİNANSAL KİRALAMA) KREDİ SİGORTASI

3 FAKTORİNG

4 FACTORİNG TEKNİĞİNİN TANIMI VE ÖNEMİ Hukuki açıdan factoring, kredili satışlarda ticari senede bağlanmamış (fatura edilmiş) alacakların, bir tür iskontosu niteliğini taşıyan ve alacaklı kuruma böylece finansman, ödememe riskine karşı güvence ve bu alacakların muhasebesinin tutulmasını, takip ve tahsilini sağlayan bir sözleşme olarak tanımlanabilir. Geniş anlamda factoring, factor denilen gerçek veya tüzel bir kişi ile, müşterisine vade tanıyarak kredili satış yapan bir kuruluşun kısa vadeli alacakları ile ilgili olarak; ticari riskin üstlenilmesi, alacakların tahsil edilmesi, ilgili muhasebe kayıtlarının tutulması, borçlunun kapasitesi hakkında bilgilerin toplanması ve istendiğinde alacakların peşin olarak satın alınması gibi hizmetleri de içeren bir kredilendirme tekniğidir.

5 FACTORİNG TEKNİĞİNİN TANIMI VE ÖNEMİ Factoring dolaylı finansman sağlayan bir tekniktir. Factoring satıcıya değil alıcıya verilen bir kredi görünümündedir. Dolayısıyla, factoring (özellikle rücu edilemez factoring) işleminde, alıcının yani gerçek borçlunun kredi değerliliği esas alınarak risk ölçümü yapılmaktadır.

6 FAKTORİNG HEM FİNANSAL BİR TEKNİK, HEM DE YÖNETSEL BİR HİZMETTİR. Ticari bir işlemden doğmuş ve faturaya bağlanmış alacakların vadesinden önce faktoring şirketine temlik edilmesi faktoring işleminin özünü oluşturmaktadır. Bilindiği gibi ekonominin temel problemi, eldeki kıt kaynakların rasyonel dağılımını sağlamaktır. Bu noktada faktoring, kaynakların idaresinde önemli bir araç olarak ortaya çıkmaktadır. Bir çok işletme için nakit kısıtlı bir kaynaktır ve alacakları tahsil edebilmek için uzun süreler beklemek gerekmektedir. Alacakların, vadesinden önce faktoring şirketine temlik edilmesi suretiyle, işletmelerin alacakları nakde dönüşür ve kredi kullanmadan işletmelerin likiditesi artar.

7 FACTORİNG TÜRLERİ VE SUNULAN HİZMETLER -Factoring şirketinin ticari riski tamamen üstlendiği borçluların ödemede bulunmaması halinde satıcıya (baş vuramayacağı) rücü edemeyeceği türe tam hizmet (nonrecourse) factoring denir. Bu factoring türünde satıcının isteğine göre sunulan hizmet paketi değiştirilebilir. -Rücü edilebilir factoring; satıcıya satış kayıtları yönetimi, tahsil hizmeti ve finansman sağlamakta fakat alacağın ödenmemesi riskine karşı güvence vermemektedir.

8 FACTORİNG TÜRLERİ VE SUNULAN HİZMETLER 1)Finansman (Kredi Sağlama) Fonksiyonu: İşletmelerin çalışma sermayeleri için gerekli olan finansmanın factoring şirketleri tarafından sağlanması, işletmeleri factoring hizmetlerinden yararlanmaya yönelten nedenlerden birisidir. Genelde factoring şirketi müşterisinin talebi halinde, fatura tutarının %80'ine kadar olan kısmını nakten ödeyebilmektedir. Faturanın geriye kalan %2O'lik kısmı ise, tahsilat yapılıp factoring şirketinin ücreti bundan düşüldükten sonra kalan net tutar üzerinden ödenir. Bu bağlamda, satıcı işletme kredili satışlarından dolayı gereksinim duyacağı nakit ihtiyacını kolayca karşılamış olacaktır.

9 FACTORİNG TÜRLERİ VE SUNULAN HİZMETLER 2)Hizmet (İş Görme) Fonksiyonu: a)müşteriye ait muhasebe defterlerinin tutulması: Satıcı firma açısından factoring uygulamasının en önemli yararlarından biri yaptığı kredili satışların muhasebeleştirilmesi işinin factor tarafından üstlenilmesidir. b)kredi hizmetinin üstlenilmesi: Factoring kuruluşu alacakları, ancak borçlunun kredibilitesini ölçtükten sonra üstlenir. Araştırma sırasında, istihbarat bürolarından, değişik veri bankalarından, ve benzeri kaynaklardan yararlanılmaktadır.

10 FACTORİNG TÜRLERİ VE SUNULAN HİZMETLER c)tahsilatın üstlenilmesi: Alacakların factoring firması tarafından tahsil edilmesi, kredili satış bedellerinin vadesinde ödenip ödenmediğinin kontrolü, tahsili gecikmiş alacakların takibi ve gerekiyorsa hukuki işlemlerin yürütülmesidir. d)pazarın gözlenmesi ve danışmanlık hizmeti sunulması: Factoring kuruluşu müşterisine pazar politikaları ve üretim politikaları konusundaki sorunlarında yardımcı olarak ayrıntılı raporlar verebilir. e)nakliye ve depolama işleri: Factor, yabancı ithalatçılar ve yabancı müşterilerin temsilcileri için malın ithalinde zorunlu olan gümrük ibrazı, malın bir depoya nakliyesi ve teslim alacak kimseye gönderilmesi gibi tüm önlemleri alır.

11 FACTORİNG TÜRLERİ VE SUNULAN HİZMETLER 3)Teminat Fonksiyonu: Factoring işlemlerinde bulunması zorunlu olmayan ancak, taraflar arasında kararlaştırıldığı taktirde devreye giren bir diğer fonksiyon da teminat fonsiyonudur. Bu bağlamda factor, işletmeler için alacaklarını tahsil edememe riskini üstlenmiş olmaktadır. Factoring şirketi, bir anlaşma çerçevesi dahilinde, yükleme öncesi, ya sipariş bazında ya da önceden kararlaştırılmış müşteri kredi limiti çerçevesinde, siparişleri peşinen onaylayarak müşterinin kredi departmanı gibi hareket etmiş olur. Kredi limiti belirlenirken ele alınan noktalar, factoring şirketinin satıcıya rücu etmeksizin kabul edeceği alacaklarının sağlamlığını ve miktarını belirlemeye yöneliktir. Factoring şirketi, kredili satış bedellerinin tahsil edilememesi halinde doğacak tüm kaybı üstlenerek, satıcı firmanın karşılaşabileceği güçlük ve riskleri bütünüyle ortadan kaldırmaktadır. Factoring şirketi bu aşamada alıcıların kredibilitesini ciddi bir şekilde ölçmek durumundadır.

12 YURTİÇİ FACTORİNG'İN İŞLEYİŞİ

13 ULUSLARARASI FACTORİNG'İN İŞLEYİŞİ Uluslararası factoring farklı ülkelerde faaliyet gösteren; alıcı, satıcı ve factoring kuruluşları arasında yapılan bir işlemdir. Bir ticari kredi işleminin uluslararası factoring kapsamına girmesi için aşağıda sıralanan hizmetlerden en az ikisinin verilmesi yeterlidir: 1-)Finansman, 2-)Müşteri adına hesap tutulması, 3-)Borcun tahsili ve 4-)Ödenmeme riskini karşılama

14 Uluslararası Factoring'in İşleyişi 2. İhracatçı Firma 6. Factor Firma İthalatçı Firma 13. İthalatçı Factor 14. (Muhabir) 1) İthalatçı firma, ihracatçı firmaya mal siparişi verir. 2) İhracatçı firma, bu siparişi yerine getirmek istiyorsa bir factoring şirketine başvurarak factoring anlaşması yapar. 3) Factoring şirketi, muhabir factoring şirketine müşteri listesini gönderir.

15 4) Muhabir factoring şirketi, ithalatçı hakkında istihbarat yapar ve ithalatçının kredi değerliliğini tesbit eder. 5) Muhabir factoring şirketi, kredili satışı onaylar ve riskin belirli bir yüzdesini üstlenir. 6) Factoring şirketi ihracatçının satışlarını onaylar. 7) İhracatçı firma malları sevk eder ve düzenlemiş olduğu faturanın aslını müşterisine yollar. 8) İhracatçı ile factoring şiketi arasında factoring sözleşmesi yapılır. 9) İhracatçı alacak hakkını factoring şirketine devreder. 10) İhracatçı firma isterse, factoring firması tarafından fatura bedelinin %8O'ine kadar ödeme yapılır. 11) Factoring şirketi tahsilat yapılmak üzere faturaları muhabir factoring şiketine gönderir. 12) Muhabir factoring şirketi ihracatçının ülkesindeki factoring şirketine ödemede bulunur. 13) Muhabir factoring şirketi ödemelerin bundan sonra kendisine yapılması gerektiği konusunda ithalatçıyı bilgilendirir. 14) İthalatçı, ödemelerini muhabir factoring şirketine yapar. Muhabir factoring şirketi ise borçların tahsilatına ilişkin olarak hazırlanan "Tahsilat Raporunu" yerel factoring şirketine göndererek tahsil edilen tutar ve borçlular hakkında bilgi verir.

16 TÜRKİYE DE FAKTORİNG Faktoring, yeni bir finansman modeli olmasına rağmen ülkemizde hızlı bir gelişme göstermiş ve ülkemiz finans piyasalarının son yıllarda vazgeçilmez enstrümanı olmaya başlamıştır. Her türlü mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan kısa vadeli alacakların faktoring şirketine devredilmesi işlemi giderek yaygınlaşmaktadır. Alacakların takibi, tahsili, garanti edilmesi, finansman sağlanması, pazar araştırması, kredi istihbaratı yapılması, ticari risklerin üstlenilmesi ve muhasebe kayıtlarının tutulması, vb. hizmetleri içeren faktoring, firmaların kısa vadeli sermaye ihtiyacını karşılamaktadır. Ülkemizde faktoring hizmetlerinden en çok yan sınai şirketleri, küçük ve orta ölçekli şirketler, sektörler itibariyle de en çok tekstil, demir, çelik, gıda, otomotiv, makine ve teçhizat, yedek parça, büro makinaları, ticaret, sağlık ve temizlik sektörleri ile yayıncılık sektörleri yararlanmaktadır.

17 TÜRKİYE DE FAKTORİNG Faktoring, KOBİ lerin yurtiçi satışlarına dayalı olarak finansman sağladığı ve bu tip işletmelerin önemli zamanını alan alacakların tahsili işlemlerini yürüttüğü gibi, yurtdışı işlemlerle de ihracatı kolaylaştırmakta, sunduğu finansman yanında ihracat bedelinin ödenmesini garanti etmek ve bu bedelin vadesinden önce yurda getirilmesine olanak sağlamaktadır. Türkiye de KOBİ ler açısından önemi bir yana, faktoring gibi banka dışı finansal kurumların mali sistem içindeki ağırlıklarının artması, Türk ekonomisi açısından da önemli faydaları vardır. Türkiye de yaşanan ekonomik krizlerin önemli sebeplerinden biri de finans sektöründe farklılaşmanın olmamasıdır. Firmaların Türkiye de özellikle KOBİ lerin vadeli satış yaparak dünya pazarlarında rekabet etmelerini sağlayan, ticari alacaklarını vadesinden önce nakde çevirerek bu şirketlere işletme sermayesi yaratan, tahsilatlarını yapan, alacaklarını garanti altına alan ve bir çok konuda danışmanlık hizmeti sunan faktoring şirketlerin asıl işlerine konsantre olmasına olanak vermektedir.

18 TÜRKİYE DE FAKTORİNG Türkiye de faaliyet gösteren faktoring şirketlerinin bilançoları incelendiğinde, fon kaynaklarını daha çok banka kredileri oluşturur. Bugünkü yasal çerçevede, fon temini açısından repo yapma yetkilerinin olmaması fon sağlamak için sadece banka kredilerine ve kendi özkaynaklarına yönelmektedirler.

19 TÜRKİYE DE FAKTORİNG FAALİYET BELGESİ BDDK tarafından hazırlanan Finansal Kiralama, Factoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelikle Faktoring Şirketlerine 1 yıllık intibak süresi verilmiş ve de intibak sürecini tamamlayarak intibakı uygun görülen Faktoring Şirketlerine lisansları verilmeye başlanmıştır.

20 TÜRKİYE DE FAKTORİNG FAALİYET BELGESİ Dolayısıyla sektörün yeni düzenlemeler altında tekrar regüle edilmesi ve sektörde sağlanan disiplinle birlikte faktoring şirketlerinin başta KOBİ ler olmak üzere yatırım ve üretime çok daha uygun şartlar ve maliyetlerle desteğinin daha da artacağı planlanmaktadır. Bu bağlamda 2008 ve devam eden yıllarda gerek faktoring düzenlemeleri, gerekse BASEL II düzenlemeleri göz önüne alındığında KOBI lerle faktoring şirketleri arasındaki işbirliğinin ve çalışma temposunun çok daha üst seviyelere yükseleceği düşünülmektedir.

21 FİNANSAL KİRALAMA, FAKTORİNG VE FİNANSMAN ŞİRKETLERİNİN KURULUŞ VE FAALİYET ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Standart oran MADDE 12 (1) Şirketin özkaynağının, toplam aktiflerine oranının asgari yüzde üç olarak tutturulması ve idame ettirilmesi zorunludur. (2) Kurul, şirketin aktif yapısını ve mali bünyesini dikkate alarak standart oranın artırılmasını veya şirket bazında farklı oranların uygulanmasını kararlaştırabilir. (3) Standart oranı sağlayamayan şirket, bu oranı tutturuncaya kadar yeni bir finansal kiralama, faktoring veya finansman sözleşmesi yapamaz. İntibak süresi GEÇİCİ MADDE 1 (1) 12 nci madde ile getirilen standart oranı sağlayamayan şirket, 31/12/2013 tarihine kadar bu oranı tutturmak zorundadır. (2) Şirket durumunu, 13, 14 ve 15 inci madde hükümleri ile getirilen yeni yükümlülüklere 31/12/2013 tarihine kadar uygun hale getirmek zorundadır.

22 FORFAITING

23 FORFAITING İN TANIMI Forfaiting, dışsatımdan doğan orta ve uzun süreli alacakların nakde dönüştürülesi olarak tanımlanabilir. Forfaiting, özellikle mal ve hizmet ihracatından oluşan ve belirlenmiş bir ödeme planına bağlı olarak tahsilatı yapılabilecek olan alacakların bir banka veya bu alanda uzmanlaşmış bir finansman kuruluşu tarafından satın alınması olarak da tanımlanabilir. Geniş bir tanımlama yapılacak olursa forfaiting; Mal ve hizmet dışsatımından kaynaklanan orta ve uzun vadeli senetlere bağlı alacakların sabit bir faiz oranı ile rücu edilemez biçimde nakde çevrilemesini sağlayan bir dış satım finansman tekniği olarak ifade edilebilir.

24 FORFAITING İN TANIMI İhracatçıların vadeli satışlardan doğan alacaklarının ve alacakları temsil eden belgelerin,ihracatçıya rücu etme koşulu olmaksızın (without recourse ) Bankalara veya bankalar kanalı ile yurt dışında muhabir bir banka tarafından satın alınması (iştira) edilmesi işlemidir. İşlem malların sevkiyatından sonra ihracatçının ithalatçıdan olan alacağı vadeye kadar geçen süre boyunca uygulanacak sabit bir faiz oranı üzerinden iskonto edilmekte ve bakiye ihracatçıya ödenmektedir.

25 FORFAİTİNG DE ÖDEME ŞEKİLLERİ Forfaiting aşağıda belirtilen ödeme şekilleri için söz konusudur. A)Kabul kredili B)Vadeli Akreditif C)Bedeli Garanti altına alınmış Mal Mukabili ihracat

26 FORFAİTİNG TEKNİĞİNİN İŞLEYİŞİ Forfaiting işleminde yurt dışından ithal edilmek istenen bir yatırım malının bedeli, sözkonusu malın ekonomik ömrüne yayılarak taksitlerle ödenmektedir. Bu çerçevede ithalatçı ve ihracatçı firmalar arasında bir ticari anlaşma yapılarak fiyat ve ödeme planı saptanmaktadır. Bunun ardından ithalatçı firma malları teslim almakta, bunun karşılığında banka garantisi de sağlandıktan sonra borç senetlerini bankası aracılığı ile ihracatçıya iletmektedir. Daha sonraki aşamada, ihracatçı alacaklarını hemen nakte dönüştürmek amacıyla bir forfaiting şirketi ile belirli bir iskonto haddi üzerinden anlaşmaya varmaktadır. İthalatçıdan alınan alacak senetleri, ihracatçı tarafından forfaiter'a verilmekte ve sonra bu senetler iskonto edilip karşılığı ihracatçıya ödenmektedir.

27 FORFAİTİNG TEKNİĞİNİN İŞLEYİŞİ Daha sonra ihracatçının (alacaklının) bu alışveriş ve işlemle ilgili tüm sorumlulukları sona ermektedir. Bundan sonraki aşamada, forfaiter elindeki ödeme araçlarını vadesi geldiğinde tahsil edilmek üzere muhatap durumdaki garantör bankaya iletebileceği gibi, üçüncü şahıslara da devredebilmektedir.

28 FORFAITING TEKNİĞİNİN İŞLEYİŞİ (1)Malın Vadeli (2)İthalatçının Garanti Satışı veya Aval Alması İHRACATÇI İTHALATÇI İTHALATÇININ BANKASI (4)Banka Garantili Borç (3)Garanti veya Aval Enstrümanının Teslimi İçin Komisyon Ödeme : : : (8) (7) : : İthalatçının Vadesi Gelen Belgenin Ödenmek : : Borcunu Ödemesi Üzere İthalatçıya Sunulması : : (5) : : İhracatçının Belgeleri : : Gayrikabili Rucu Olarak : : Forfaiter'e Satması : : : : : : : : : : FORFAITER...: :...: (6)Forfaiter'in Belgeleri İskonto Ederek Nakit Olarak Ödemede Bulunması

29 Forfaiting İşleminde Karşılaşılan Alacak Şekilleri Forfaitingde Karşılaşılan Alacak Şekilleri : : Dışalımcının İmza- : Dışalımcının İthalatçı : Dışsatımcının layacağı Bono : Üzerine Keşide Edeceği : Dışalımcıdan veya Emre Muharrer : ve İthalatçının : (Kayıtlı) Senet : Kabulünü Taşıyan Poliçe : Alacakları : : : : -Dışsatımcının For- : -Dışsatımcının forfai- : -Dışsatımcının faiter lehine : ter lehine "Without : forfaiter lehine "Without recourse" : recourse" cirosu ve : devir beyanı cirosu : forfaiterin dışsatım- : : cıyı maliyetten ibraz : -Dışalımcının -Dışalımcının ban- : ettiğini belirten : bankasının kasının senet ava- : beyanı : garantisi li veya garantisi : : : -Dışalımcının bankasının: -Forfaiting -Forfaiting işlem- : senet avali veya : işleminin yaklalerinin yaklaşık : garantisi : şık %20'si bu %70'i bu yolla : : şekilde yapılmaktadır. : -Forfaitingin yaklaşık : yapılmaktadır. : %10'u bu şekilde : : yapılmaktadır. :...:...:...

30 FORFAITING Forfaiting şirketi, alacağı temsil eden kıymetli evrakları satın aldığı için, bir yatırım yapmış sayılır. Bu forfaiting işleminin yapısından kaynaklanan orta vadeli bir yatırımdır. Forfaiting şirketi kimi zaman bu yatırıma kaynaklarını bağlamak istemeyebilir ve bu yatırımını başka birine satmanın yollarını arayabilir. Bu kişi başka bir forfaiter de olabilir. Bu şekilde ticaret yapan kişilerin kullandığı bu işlem ikincil piyasa (secondary market) olarak bilinir.

31 Forfaiting'de İkincil Pazar FORFAITING İTHALATÇI Poliçelerin Kabulü İle Yükümlü Olma GARANTÖR BANKA >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> > İhraç Poliçeler > Garantör Olarak Edilen > Poliçelerden Mallar >>>>>>>>>>>>> Sorumlu > > İHRACATÇI 1.FORFAİTER 2.FORFAİTER 3.FORFAİTER > Rücusuz Ciro Edilen Poliçeler < >İLK PİYASA< > < >İKİNCİL PİYASA< >

32 FORFAİTİNG İLE İSKONTO ARASINDAKİ FARK İskonto, dönülebilir (kabilirucu-with recource) veya geridönülemez (gayrikabilirucuwithout recourse) ciro veya devir yapılarak işleme alınabilir. İhracatçı firmanın kredilendirilerek iskonto yapılması mümkündür. Forfaiting de ise sadece geri dönülemez (gayrikabilirucu-without recourse) ciro ve devir yoluyla işlem yapılabilir. Vadesinde bedel tahsil edilemez ise forfaiterın lehtara dönerek parayı talep etmesi işleyiş açısından mümkün değildir. İhracatçılar tarafından tercih edilen bir yöntemdir.

33 İHRACATÇI AÇISINDAN YARARLARI Her türlü ticari, finansal ve politik risk fortfaiting şirketi tarafından üstlenilir, vadeli satış nakde çevrilerek ihracatçının asıl işi olan satış ile uğraşması sağlanır. İhracatçı, riskinden çekindiği ülkelere, belli bir iskonto karşılığında rahatlıkla ürün satabilir. Vadeli alacaklar nakde dönüşerek bilançonun likitidesi artar. İşleyişi çok basit olan ve poliçenin ciro edilmesiyle uygulanabilen forfaiting, herhangi bir sözleşme gerektirmez. KDV iadesi ve kambiyo dosyası erken kapatılabilir. Sabit fiyat avantajından faydalanılır. Tahsilat, forfating şirketi tarafından takip edileceği için ihracatçı tahsilat masrafından da kurtulur. İhracatçı, diğer işlemleri için nakit ihtiyacını kısa sürede karşılar, önünü görebilir. Kaynak:

34 İTHALATÇI AÇISINDAN YARARLARI Alternatif bir finansman kaynağı elde eder. Borçlanma kapasitesini ve çeşidini arttırma imkanına sahip olur. İthal edilen ürün firmanın bilançolarına dahil edilir ve ithalatçı böylece her türlü yatırım indiriminden yararlanma imkanına sahip olur. İşlemler hızlı ve basit bir yöntemle sonuçlanır. İthalatçı bankalardaki nakit kredilerini kullanmak zorunda kalmaz. Vade sonuna kadar sabit faiz oranı uygulanır

35 LEASING (FİNANSAL KİRALAMA)

36 LEASING (FİNANSAL KİRALAMA) İşletme terminolojisi açısından leasing; kiracının bir diğer deyimle kullanıcının kira konusu olan varlığı kullanması karşılığında kiralayana yani varlığın sahibine yapacağı ödemeyi belirleyen bir anlaşmadır. Avrupa Leasing Birliği (European Leasing Association) Leasing'i şöyle tanımlamaktadır;"leasing, leasing veren ve leasing alan arasında imzalanan ve üreticiden leasing alan tarafından seçilip, leasing veren tarafından satın alınan bir malın mülkiyetini leasing verene, kullanım hakkını ise leasing alana bırakan bir sözleşmedir." Malın kullanımı, belirli bir kira ödemesi karşılığında leasing alana bırakılmıştır. Bu tanımlamaya göre, kira bedeline leasing verenin toplam giderleri olan mal bedeli faiz ve kâr marjı dahil olmaktadır.

37 LEASING (FİNANSAL KİRALAMA) Leasing işleminin esası, malın mülkiyet hakkı ile ekonomik işe yararlılığının birbirinden ayrılması yani, leasing işlemine konu olan varlığın hukuki sahibi ile ekonomik sahibinin farklı kişiler olmasıdır. Bu esas uyarınca yapılan bir tanıma göre leasing, sözleşmenin konusunu oluşturan malın kullanım hakkının genellikle onun faydalanılabilir ömrüne karşılık gelecek belirli bir süre için, sahibi tarafından, malı kullanacak kişiye onun tarafından ödenecek bedeller karşılığında, bir sözleşme ile devredilmesidir.

38 LEASING (FİNANSAL KİRALAMA) Buna göre, leasing ve leasing sözleşmesi olarak ifade edebileceğimiz lease in dört temel özelliği vardır: Malın mülkiyeti ve kullanım hakkı farklı kişilerde olup, kiracı, malın mülkiyetine sahip olmaksızın kullanım hakkının elde etmektedir. Leasingi, satış sözleşmesinden ayıran temel özellik de budur. Kiracı, mal sahibine, miktarlarını ve ödeme zamanlarını sözleşmede belirledikleri kiralama bedellerini ödemekle yükümlüdür. Sözleşme süresi, genellikle malın ekonomik olarak faydalanılabilir ömrüyle örtüşür. Sözleşme süresi içinde malın kullanım hakkı, mülkiyet hakkından ayrıdır. Genellikle bu süre bitiminde leasing sözleşmesi sona erer ve malın kullanım hakkı sahibine geri döner ya da kiracı, malı piyasa fiyatı üzerinden satın alma hakkını kullanır.

39 LEASING (FİNANSAL KİRALAMA) AB de leasing şirketleri bankacılık direktifleriyle getirilen denetime tabi tutulmakta ve AB içinde bankacılık faaliyetinde bulunabilmek için alınması gereken faaliyet izni belgesini (lisans) almak zorunda kalmaktadırlar. Bu konuda ilk kez 1998 yılında çıkarılan Tüzük ile finansal ve işlemsel leasing işlemlerinin tanımı yapılmıştır. Bu tüzük uyarınca, finansal leasing, sözleşme konusu malın hukuki sahibi olmaya bağlanabilecek risk ve faydaların tamamen kiracıya geçirildiği, kiracının malın ekonomik hayatının tümü veya önemli bir kısmına karşılık gelen uzun bir süre boyunca malı kullanma ve genellikle sözleşme süresi sonunda malı itibari değeri üzerinden satın alma hakkına sahip bulunduğu bir leasing türüdür. Buna karşılık, işlemsel leasing, malın hukuki sahibi olmaya bağlanabilecek risk ve faydaların tümüyle kiracıya geçirilemediği, kiracının kısa bir süreyle dayanıklı malı kullanma hakkına sahip bulunduğu bir leasing türüdür. Sözleşme süresi bitiminde de malın, kiralayana iade edilmesi gerekmektedir.

40 LEASING ÇEŞİTLERİ a)satmak ve Kiralamak: Bu tür leasing işleminde, gerçek veya tüzel kişi sahip olduğu bir malı leasing şirketine satmakta ve satış takiben, aynı malı leasing şirketinden sözleşme ile kiralamaktadır. b)finansal Kiralama: Bu leasing işleminde; kiralanan varlığın mülkiyeti yasal olarak leasing şirketinde kalmasına rağmen, kira konusu varlığın ekonomik açıdan kontrolünün kiracı firmaya devredildiği uzun süreli bir kiralama vardır. Leasing kuruluşları kiralanan malın bakım ve onarımını üstlenmektedirler. c)faaliyet Kiralaması: Faliyet kiralamasında leasing firması ile kiracı arasında yapılan sözleşme çerçevesinde, malın tüm ekonomik ömrünü kapsamayacak kadar kısa bir süre için kiralanması söz konusudur. Kiracı firmalar kiraladıkları, fakat sözleşme süresi henüz dolmadan teknolojik açıdan eskimiş duruma düşen makine ve techizatı leasing kuruluşuna iade edebilmektedirler. vb gibi.

41 LEASING (FİNANSAL KİRALAMA) Leasing temelde bir orta vadeli kredi işlemidir. Alışılmış kredi ilişkisinden farkı, kredinin kiracıya nakit olarak verilmemesidir. Kiracı, işinde kullanmak üzere almak istediği sabit kıymeti seçer ve leasing şirketinden bu işlem için kendisine kredi tahsis edilmesi talebinde bulunur. Leasing şirketi tahsis ettiği krediyi kiracının seçtiği malın alımında kullanır.

42 LEASING (FİNANSAL KİRALAMA) Leasing şirketi satın aldığı sabit kıymeti kiracının kullanımına tahsis eder. Kiracı leasing yöntemiyle kiralamış olduğu sabit kıymet için leasing şirketine aralarındaki sözleşme ile belirlenmiş kiraları öder. Finansal kiralama sözleşmeleri 3326 sayılı Finansal Kiralama Kanunu gereği 4 yıldan kısa süreli olamaz. Ancak Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen bazı sabit kıymetler için süre 2 yıla kadar kısaltılabilir. Sözleşme süresi sonunda sabit kıymet finansal kiralama sözleşmesinde belirtilen sembolik bir bedel karşılığında kiracıya devredilir.

43 LEASING TEKNİĞİNİN İŞLEYİŞİ Finansal Kiralama (Leasing) Tekniğinin İşleyişi (Yurtiçi) (2+3)Finansal kiralama sözleşme Finansal Kiralama Kiracı Kurumu (5)Kiralar + Sigorta primi (Müşteri) Kiralamaya Konu olan (4)Mal Mal (1)Mal seçilir satın alınır (1) Bakım sözleşmesi fiyat ve diğer (4) şartlar Sigorta poliçesi düzenlenir Sigorta Şirketi Satıcı Firma Mal sigortalanır

44 LEASING TEKNİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Kiralamada malın mülkiyeti leasing şirketinde kalacağından risk minimize edilmekte ve teminat oranı düşmekte ve maliyet azalmaktadır. Kredilendirmede vade ve tutarlar genelde kredi kuruluşlarının fon yapısına uygun düzenlenirken, leasing'de ödemeler, vade ve diğer şartlar yatırımcının beklediği, her sektöre göre değişiklik gösteren nakit akışına uygun düzenlenmektedir. Leasing'de yatırımın bedeli, kiracı tarafından gelecekteki kazançlarından ödenecektir. Leasing'de yatırımcılar faizleri gider olarak yazabilmektedirler.

45 LEASING TEKNİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Teşvik edilmeyen yörelerde yapılacak yatırımlarla ilgili olarak, yurt dışından geçici ithal rejiminden yararlanarak leasing vasıtasıyla yurda getirilecek bir techizatın, fazladan sadece teminat yatırılarak ekonomik ömrü boyunca kullanılması olanağı doğmaktadır. Yatırımcı teşvik belgesinde öngörülen teşviklerden, bunları kiralayan tarafından kira bedeline yansıtılması sonucu dolaylı olarak yararlanabilmektedir. Son yıllarda yaygın olarak kullanılan "satma ve kiralama" türü ile firmaların ilave fon sağlamaları mümkün olabilmektedir.

46 LEASING TEKNİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Leasing tekniğini satıcı veya üretici firmalar açısından da değerlendirebiliriz. Leasing tekniği doğrudan veya dolaylı olarak aslında satıcı/üretici firmaların müşteri finansmanı sorunlarına da çözüm getirmektedir. Bir başka deyişle leasing tekniği satıcı ve/veya üretici firmaların peşin satış yapmalarına olanak tanıyarak kredili satış yapmanın olumsuzluklarından kurtulma imkanı vermektedir. Özellikle satışa yardımcı kiralama tekniği uygulaması ile satıcı ve üretici firmaların hem satışları artmakta hem de peşin satış yaptıklarından müşteri finansmanı sorunları olmamaktadır.

47 LEASING TEKNİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Leasing tekniği ile; üretici ve/veya satıcı firmalara taksitle satış yapma yerine peşin satış yapma olanağı ve taksitle satıştan kaynaklanabilecek geri ödenmeme riski ve şüpheli alacak zararından kurtulma olanağı bulmaktadırlar. Böylece firmaların müşterilerini finanse edebilmek için borçlanmak zorunda kalmamakta ve satışa yardımcı kiralama ile müşteri potansiyelini artırma imkanı bulabilmektedirler.

48 LEASING (FİNANSAL KİRALAMA) Bir kiralama işleminin finansal kiralama sayıldığı durumlar aşağıda belirtilmiştir: Kiralama işleminin sonunda varlığın mülkiyeti kiracıya devrediliyorsa, Kira sözleşmesi, kiracıya varlığı gerçek değerinin önemli ölçüde altında bir fiyata satın alma seçeneği sunuyorsa, Kira süresi, varlığın devredilemeyeceği durumlarda da varlığın faydalı ömrünün büyük bir bölümünü kapsıyorsa, Kiralama işleminin başlangıcında minimum kira ödemelerinin bugünkü değeri özde varlığın gerçeğe uygun değerini oluşturuyorsa, Finansal kiralama konusu varlığın, herhangi bir önemli değişiklik yapmaya gerek duyulmadan yalnızca kiracı tarafından kullanabilme özelliği varsa.

49 LEASING (FİNANSAL KİRALAMA) Leasing'de %1 KDV Uygulaması Başladı! de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren kararname ile bu tarihten itibaren imzalanan Leasing Sözleşmelerinde, aşağıdaki koşullardan birine uyan makine ve ekipmanlar için KDV %1 olarak uygulanmaya başladı

50 LEASING (FİNANSAL KİRALAMA) 1. Mal ve ekipman ayırımı olmaksızın, leasing'e konu olan tüm mal ve ekipmanlar, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında %0 KDV ile satın alınırken, leasing KDV'leri de %1 e indirilmiştir. 2. Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren söz konusu kararname ekinde belirtilen GTİP numaraları içerisinde kalan ve leasing e konu, yeni (kullanılmamış) tüm makine ve ekipmanların leasing ile alımlarındaki KDV oranı %1 e indirilmiştir. Bu makine ve ekipmanların leasing dışındaki normal alımlarında KDV oranı, ekipmana göre %8 ya da %18 olarak kalmaktadır. Kararname ekinde belirtilen GTİP sınıflamasına göre KDV si %1 e düşen ekipmanların bazılarını aşağıdaki listede bulabilirsiniz. İhtiyacınız olan ekipmanı leasing ile hangi KDV oranı üzerinden alabileceğinizi öğrenmek için bize başvurabilirsiniz.

51 Faaliyet Kiralaması

52 Kredi, Finansal Kiralama ve Faaliyet Kiralaması Arasındaki Farklılıklar Finansal Faaliyet Kriterler Kredi Kiralama Kiralaması Kiraya Konu Malın Yasal Sahipliği İşlemlerin Güvenliği Alınan Güvence Düzeyi Bakım ve Sigortadan Sorumlu Olmak Riskler (malın zarar görmesi gibi) Erteleme Opsiyonu Kredi Alan Kiralama Şirketi Kiralama Şirketi Kişisel mal varlıklarının ipoteği ve ilave güvenceler Malın Sahipliği Malın Sahipliği Yüksek Düzeyde Orta Düzeyde Düşük Düzeyde Kredi Alan Kredi Alana Aittir Bulunmamaktadır Genellikle Kiracı Genellikle Kiracıya Aittir Genellikle Bulunmamaktadır Genellikle Kiralama Şirketi Genellikle Kiralama Şirketine Aittir Genellikle Bulunmaktadır

53

54 FİNANSAL KİRALAMADA YASAL ALT YAPI 6361 SAYILI FİNANSAL KİRALAMA, FAKTORİNG VE FİNANSMAN ŞİRKETLERİ KANUNU (13 Aralık 2012 Perşembe RG. Sayı: 28496) Amaç MADDE 1 (1) Bu Kanunun amacı; finansal kuruluş olarak faaliyet gösteren finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin kuruluş ve çalışma esasları ile finansal kiralama, faktoring ve finansman sözleşmelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

55 FİNANSAL KİRALAMADA YASAL ALT YAPI Faaliyet kiralaması: Finansal kiralama dışında kalan kiralamayı, Finansal kiralama: Bir finansal kiralama sözleşmesine dayalı olmak koşuluyla, bu Kanun veya ilgili mevzuatı uyarınca yetkilendirilen kiralayan tarafından finansman sağlamaya yönelik olarak bir malın mülkiyetinin kira süresi sonunda kiracıya devredilmesi; kiracıya kira süresi sonunda malın rayiç bedelinden düşük bir bedelle satın alma hakkı tanınması; kiralama süresinin malın ekonomik ömrünün yüzde sekseninden daha büyük bir bölümünü kapsaması veya finansal kiralama sözleşmesine göre yapılacak kira ödemelerinin bugünkü değerlerinin toplamının malın rayiç bedelinin yüzde doksanından daha büyük bir değeri oluşturması hâllerinden herhangi birini sağlayan kiralama işlemini, Kiralayan: Katılım bankaları, kalkınma ve yatırım bankaları ile finansal kiralama şirketlerini, Kiracı: Finansal kiralamayı kabul edeni,

56 FİNANSAL KİRALAMADA YASAL ALT YAPI Kuruluş izni MADDE 4 (1) Türkiye de bir şirketin kurulmasına bu Kanunda öngörülen şartların yerine getirilmesi kaydıyla Kurulun en az beş üyesinin aynı yöndeki oyuyla alınacak kararla izin verilir. (2) İzin için yapılacak başvurulara ve iznin verilmesine ilişkin usul ve esaslar Kurulca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. Kuruluş şartları MADDE 5 (1) Türkiye de kurulacak bir şirketin; a) Anonim şirket şeklinde kurulması ve kurucu ortak sayısının beşten az olmaması, b) Pay senetlerinin nakit karşılığı çıkarılması ve tamamının nama yazılı olması, c) Ticaret unvanında Finansal Kiralama Şirketi, Faktoring Şirketi veya Finansman Şirketi ibarelerinden birinin bulunması, Vd.

57 FİNANSAL KİRALAMADA YASAL ALT YAPI Finansal kiralama sözleşmesi MADDE 18 (1) Finansal kiralama sözleşmesi; kiralayanın, kiracının talebi ve seçimi üzerine üçüncü bir kişiden veya bizzat kiracıdan satın aldığı veya başka suretle temin ettiği veya daha önce mülkiyetine geçirmiş bulunduğu bir malın zilyetliğini, her türlü faydayı sağlamak üzere kira bedeli karşılığında, kiracıya bırakmasını öngören sözleşmedir. Sözleşmenin konusu MADDE 19 (1) Sözleşmeye taşınır ve taşınmaz mallar konu olabilir. Bilgisayar yazılımlarının çoğaltılmış nüshaları hariç olmak üzere patent gibi fikrî ve sınai haklar bu sözleşmeye konu olamaz. (2) Bütünleyici parça veya eklenti niteliklerine bakılmaksızın asli niteliğini koruyan her mal tek başına finansal kiralama sözleşmesinin konusu olabilir.

58 2007 YILI DÜNYA LEASING İŞLEM HACMİ VE PERETRASYON ORANI SIRA İŞLEM HACMİ 2007 PENETRASYON ORANI ÜLKE NO (MİLYAR US$) % 1 ABD(1) 188,02 26,0 2 ALMANYA(3) 80,49 15,5 3 JAPONYA(2) 63,25 7,8 4 İTALYA(4) 45,34 11,4 5 FRANSA(5) 45,23 12,0 6 RUSYA10) 34,07-7 İSPANYA(7) 30,24 8,0 8 BREZİLYA(9) 28,65 19,0 9 KANADA(8) 25,30 22,0 10 İNGİLTERE(6) 24,51 11,6 11 POLONYA(19) 13,54 14,2 12 İSVEÇ(14) 12,17 14,3 13 HOLLANDA(16) 11,57 9,3 14 İSVİÇRE(11) 11,50 14,2 15 AVUSTURALYA(13) 10,50 16,0 16 KORE(15) 10,33-17 AVUSTURYA(17) 9,91 13,6 18 DANİMARKA(18) 8,42 14,5 19 NORVEÇ(23) 8,36 29,2 20 TÜRKİYE(24) 7,65 6,6 21 ROMANYA(27) 7,63 13,7 22 ARJANTİNA(45) 7,60 4,8 23 MACARİSTAN(22) 7,52 28,7 24 ÇEK CUMHURİYETİ(25) 7,49 16,6 25 BELÇİKA(21) 7,16 8,4 26 PORTEKİZ(26) 6,19 33,1 27 ÇİN(20) 5,87-28 MEKSİKA(28) 4,33 5,3 29 KOLOMBİYA(29) 3,11-30 FİLLANDİYA(30) 3,05 7,2 31 SLOVAKYA(31) 2,90 13,6 32 UKRAYNA(50) 2,79 13,6 33 SLOVENYA(34) 2,42 18,1 34 BULGARİSTAN 2,18 21,1 35 NİJERYA(35) 2,08-36 YUNANİSTAN(32) 2,06-37 SIRBİSTAN-KARADAĞ 2,06-38 ESTONYA(36) 1,18 36,9 39 İRLANDA(33) 1,76-40 LETONYA 1,72 28,5 41 LİTVANYA(37) 1,70-42 FAS(38) 1,51-43 HONG-KONG(40) 1,04-44 ŞİLİ(41) 1,02 1,3 45 PERU(42) 0,97-46 TAYVAN39) 0,94 1,5 47 YENİ ZELANDA(44) 0,70-48 LUKSENBURG(46) 0,56-49 MISIR(49) 0,54-50 SUUDİ ARABİSTAN(48) 0,45-760,21

59 KREDİ SİGORTASI

60 KREDİ SİGORTASI UYGULAMASI VE SAĞLANABİLECEK FAYDALAR Kredili satış yapılan müşterilerden olan alacaklar firmalar açısından büyük önem arz edecek tutarlara ulaşabilmektedir. Bu alacakların farklı nedenlere bağlı olarak tahsil edilememesi durumu firmaları oldukça zor bir duruma düşürebilir. İşte firmalar açısından en önemli varlıklar olarak nitelendirilebilen alacakların garantiye alınmasında kullanılabilecek yöntemlerden birisi de kredi sigortasıdır. Kredi sigortası uygulaması ile, alacağın tahsili ya da alacak karşılığı avans ödenmesi olarak ifade edilebilecek factoring tekniğinde olduğu gibi, doğrudan borçlunun finansmanı gerçekleştirilmemektedir.

61 KREDİ SİGORTASI UYGULAMASI VE SAĞLANABİLECEK FAYDALAR Kredi sigortası ile, tahsil edilemeyen bir alacağın ortaya çıkması durumunda firmayı sıkıntıya sokmadan ve yapılan sözleşemeye bağlı olarak tahsil edilemeyen alacağın belirlenen kısmının sigortalı firmaya ödenmesi sağlanmaktadır. Günümüzde işyeri kapanması ve iflas gibi olaylarda bir artış olduğu görülmektedir. Likidite sıkışıklığı, birçok işyerini borcunu ödeyemez bir duruma getirmektedir. Ancak kredi sigortası uygulaması ile kredili satış yapan firmalara kendilerini geliştirebilmeleri için güvenli bir ortam sağlanabilmektedir. Kredi sigortası uygulaması, bir tahsilat işlemi olmadığı gibi, bir finansman işlemi de değildir. Kredi sigortası, kötü alacaklardan kaynaklanan riske karşı koruma sağlayan, uzmanlaşmış bir sigorta dalıdır.

62 KREDİ SİGORTASI Kredi sigortası uygulamasıyla firmalar, aşağıda özet halinde sıralanan değişkenlere bağlı olarak faaliyetlerinde büyük bir rahatlık sağlayabilmektedirler: Firma kârının korunması (kötü alacak zararlarının yok edilmesi ile), Firma likiditesini koruma ve nakit akışının düzenli olarak gerçekleştirilmesinin sağlanması, Kredi sigortası güvencesi ile rakiplere karşı üstünlük sağlama ve buna bağlı olarak firmanın güvenli olarak büyüyebilmesi,

63 KREDİ SİGORTASI Firmanın kredi yönetimini güçlendirmesi, Firmalara ek güvence vermesi ve buna bağlı olarak kredi bulmada kolaylık sağlaması vb. Kredi sigortası, hem yerel satışlar hem de ihracattan kaynaklanan alacakların garantiye alınması ile ilgili ihtiyaçları karşılayabilen esnek bir uygulamadır. Ayrıca, kredi sigortası ile firmanın bütün alacakları sigortalanabileceği gibi, dar kapsamda; firma açısından kilit konumunda olan önemli müşteriler ile ticari ilişkilerden kaynaklanan alacaklar da sigortalanabilir.

64 KREDİ SİGORTASININ FAYDALARI Bu bağlamda kredi sigortası uygulamasının, yararlanacak firmalara faydaları şöyle özetlenebilir: Şüpheli alacak karşılığı ayrılmasına gerek kalmaz ve kötü alacak zararlarını ortadan kaldırır. Firmaya finansal güvenlik ağı sağlar. Firmanın borçlanma kapasitesini arttırır. Firmanın riskini yükseltmeden satış hedeflerine ulaşmasını sağlar. Firmanın uluslararası alanda güvenli olarak büyümesini sağlar vb.

65 KREDİ SİGORTASININ FAYDALARI Dolayısıyla, kredi sigortası uygulamasından yararlanmak suretiyle aşağıda sıralanan avantajlar sağlanmış olur: Firmanın devamlılığının sağlanması, Firmanın kolaylıkla finansman sağlayabilmesi, Yeni ve mevcut müşterilere satışların artması, Firma faaliyetleri için daha rahat bir ortam sağlaması, Kötü alacakların azalması, (Yerel/Dünya genelinde) Profesyonel tahsilat ağından yararlanılması.

66 Kredi Sigortası Uygulamasının Bazı Özellikleri Ve Faydaları ÖZELLİKLER 1.)Geniş Bir Karşılık 2.) Tahsilat Hizmeti ve Kontrolü FAYDALAR A.)Bütün Ödememe Riskine Neden Olabilecek Ticari Riskleri Elimine Eder. B.)İflas ve Vadesi Geçmiş Alacaklardan Kaynaklanan Zararları Karşılar. A.)Opsiyonel Olarak Tahsilat ve Riskleri Karşılama Hizmeti Sunar. B.)Alacakların Devir Hızının Artmasını Sağlar. C.)Nakit Akışını Düzenler. A.)Kredi Yöneticisinin Kararlarını Destekler, Kredi Limitini Belirler. 3.)Kredi Bilgi Kaynağı 4.)Zararı Tazmin Talebini Karşılama 5.)Önceden belirlenmiş Kredi Limiti 6.)Yıllık Temel Zarar 7.)Ortak Sigorta Poliçesi 8.)Kredi Uzmanlarından Yararlanma B.)Doğru, Tam ve Zamanında Bilgi Oluşturur. C.)Olabilecek Ödeme Problemleri Hakkında Alarm Sinyali Verir. A.)Borçlu İçin İkinci Geri Ödeme Kaynağını Oluşturur. B.)Firmanın Borçlanma Kapasitesini Arttırır. A.)Ticari Kredinin Bir Satış Aracı Olarak Kullanılmasını Teşvik Eder. B.)Müşteri Siparişlerinin Onay Zamanını Kısaltır. A.)Potansiyel Kredi Zararı Tutarını Kontrol Edilebilir Bir Düzeyde Tutar. A.)Her Zarar İçin Bir Karşılama Oranı Belirler. A.)Yerel ve Dünya Genelinde Kredi Uzmanlarına Ulaşabilmeyi Sağlar.

67 KREDİ SİGORTASI UYGULAMALARI Kredi Sigortası, iki çeşit riske karşı güvence sağlamaktadır: 1. Ticari Risk - İflas - Geç ödeme 2. Politik Risk (Sadece ihracat kredi sigorta.için) - Savaş, ambargo - Fon transferi olmama riski - Kamu alıcısının ödememe riski Alıcı ile satıcı arasında anlaşmazlık çıkması durumunda, sorun çözülene dek teminat askıya alınır.

68

69

70 KREDİ SİGORTASI UYGULAMALARI

71 İHRACAT KREDİ SİGORTASI 1989 yılında Türk Eximbank bünyesinde uygulanmaya başlanan ihracat kredi sigortası programları ile ihracatçı firmaların ihraç ettiği mal bedellerinin, ticari ve politik risklere karşı belirli oranlarda teminat altına alınması ve Sigortalı firmaların gerek Türk Eximbank nezdinde doğmuş veya doğacak alacak haklarını ticari bankalara temlik etmek suretiyle, gerekse kambiyo senedine bağlı vadeli alacaklarını ister Türk Eximbank'da, isterse Türk Eximbank onayı ile ticari bankalarda iskonto ettirmek suretiyle hem sevk öncesi, hem de sevk sonrası dönem için düzenli finansman imkanına erişmeleri amaçlanmaktadır.

72 İHRACAT KREDİ SİGORTASI Türk Eximbank bünyesinde halihazırda uygulanmakta olan Sigorta Programları; Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigortası Programı ( sevk öncesi ve sevk sonrası dönem ), Orta ve Uzun Vadeli İhracat Kredi Sigortası Programları; 1. Spesifik İhracat Kredi Sigortası Programı 2. Spesifik İhracat Kredi Sigortası Sevk Sonrası Politik Risk Programı 3. Spesifik İhracat Kredi Sigortası Sevk Sonrası Kapsamlı Risk Programı, olmak üzere iki grupta toplanmaktadır. Ayrıca 2004 yılı başından itibaren müteahhitlik hizmetlerimizin desteklenmesi amacıyla "Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Teminat Mektuplarının Haksız Nakde Çevrilme Sigorta Programı" uygulamaya geçirilmiştir.

73 Dersimiz sona ermiştir. Katılımınız için teşekkür ederiz.

YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ DERS NOTLARI 9 KREDİ SİGORTASI PROF.DR. YILDIRIM B. ÖNAL

YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ DERS NOTLARI 9 KREDİ SİGORTASI PROF.DR. YILDIRIM B. ÖNAL YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ DERS NOTLARI 9 KREDİ SİGORTASI PROF.DR. YILDIRIM B. ÖNAL KREDİ SİGORTASI UYGULAMASI VE SAĞLANABİLECEK FAYDALAR Kredili satış yapılan müşterilerden olan alacaklar firmalar açısından

Detaylı

FACTORING. M. Vefa TOROSLU

FACTORING. M. Vefa TOROSLU FACTORING M. Vefa TOROSLU Factoring in Tanımı Factoring, vadeli satış yapan firmaların her türlü mal ve hizmet satışından doğan alacak haklarını factor adı verilen finansal kuruluşlara satmak suretiyle

Detaylı

YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ DERS NOTLARI 9 KREDİ SİGORTASI PROF.DR. YILDIRIM B. ÖNAL

YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ DERS NOTLARI 9 KREDİ SİGORTASI PROF.DR. YILDIRIM B. ÖNAL YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ DERS NOTLARI 9 KREDİ SİGORTASI PROF.DR. YILDIRIM B. ÖNAL KREDİ SİGORTASI UYGULAMASI VE SAĞLANABİLECEK FAYDALAR Kredili satış yapılan müşterilerden olan alacaklar firmalar açısından

Detaylı

YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ DERS NOTLARI 2 FACTORİNG PROF.DR. YILDIRIM B. ÖNAL

YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ DERS NOTLARI 2 FACTORİNG PROF.DR. YILDIRIM B. ÖNAL YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ DERS NOTLARI 2 FACTORİNG PROF.DR. YILDIRIM B. ÖNAL FACTORİNG TEKNİĞİNİN TANIMI VE ÖNEMİ Faktoring kısaca, kredili satış yapan firmaların, bu satılardan doğan alacak haklarının

Detaylı

YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ DERS NOTLARI 3 FORFAITING PROF.DR. YILDIRIM B. ÖNAL

YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ DERS NOTLARI 3 FORFAITING PROF.DR. YILDIRIM B. ÖNAL YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ DERS NOTLARI 3 FORFAITING PROF.DR. YILDIRIM B. ÖNAL 1 FORFAITING İN TANIMI Forfaiting, dışsatımdan doğan orta ve uzun süreli alacakların nakde dönüştürülesi olarak tanımlanabilir.

Detaylı

Sabit Kıymet Yatırımlarının Finansmanı

Sabit Kıymet Yatırımlarının Finansmanı Sabit Kıymet Yatırımlarının Finansmanı M. Vefa TOROSLU SMMM & Bağımsız Denetçi ROTA Bağımsız Denetim ve Danışmanlık A.Ş. 18.12.2014 Tanım Sabit kıymetler; işletme faaliyetlerinde kullanılmak üzere edinilen

Detaylı

HUKUKSAL VE FİNANSAL AÇIDAN FORFAITING

HUKUKSAL VE FİNANSAL AÇIDAN FORFAITING M. Vefa TOROSLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir HUKUKSAL VE FİNANSAL AÇIDAN FORFAITING Teorik Boyutu Hukuksal Boyutu Vergisel Boyutu Muhasebe Boyutu ADALET YAYINEVİ Ankara - 2011 IX İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII

Detaylı

KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ. Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK

KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ. Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ Finansman, işletmelerin temel işlevlerini yerine getirirken yararlanacakları

Detaylı

ING FAKTORİNG A.Ş. ING Bank A.Ş. - İzmir Ticaret Odası. 22 Mayıs 2014 ING Faktoring A.Ş. Mete Ünsal Genel Müdür Yardımcısı

ING FAKTORİNG A.Ş. ING Bank A.Ş. - İzmir Ticaret Odası. 22 Mayıs 2014 ING Faktoring A.Ş. Mete Ünsal Genel Müdür Yardımcısı ING FAKTORİNG A.Ş. ING Bank A.Ş. - İzmir Ticaret Odası 22 Mayıs 2014 ING Faktoring A.Ş. Mete Ünsal Genel Müdür Yardımcısı Faktoring Nedir? Faktoring, en genel tanımı ile; mal ve hizmet satışlarından doğmuş

Detaylı

FAKTORİNG İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

FAKTORİNG İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ MAKALE Volkan CEVRE I- GİRİŞ FAKTORİNG İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Faktoring, tüm dünyada bankacılıktan sonra en yaygın biçimde kullanılan finansman yönetimi olarak görülmektedir. Makalemizde, özellikle

Detaylı

2016 YILINDA TÜRK EXİMBANK

2016 YILINDA TÜRK EXİMBANK 2016 YILINDA TÜRK EXİMBANK Enis GÜLTEKİN Türk Eximbank Sigorta Genel Müdür Yardımcısı İrtibat Noktalarımız Avrupa Yakası Bursa İstanbul Genel Müdürlük Samsun Ankara Bölge Müdürlüğü Trabzon Ege Bölge Müdürlüğü

Detaylı

Faktoring. www.hsbc.com.tr 444 0 424

Faktoring. www.hsbc.com.tr 444 0 424 Faktoring www.hsbc.com.tr 444 0 424 HSBC Bank A.Ş. Esentepe Mahallesi, Büyükdere Caddesi, No: 128 Şişli 34394/İstanbul T. (0212) 376 40 00 F. (0212) 267 47 94 Model No: 05.12/0.5/34-49/003 HSBC Bank A.Ş.

Detaylı

TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRK EXİMBANK (TÜRKİYE İHRACAT KREDİ BANKASI A.Ş.) DÜNYA BANKASI AVRUPA YATIRIM BANKASI İSLAM KALKINMA BANKASI Ortaklık Yapısı İlk özel

Detaylı

Faktoring Sektörü. Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği. fkb.org.tr

Faktoring Sektörü. Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği. fkb.org.tr Faktoring Sektörü Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği fkb.org.tr Faktoring ile Ticarete Merhaba! Türkiye de 1980 li yıllarda bankaların sunduğu bir hizmet olarak başlayan faktoring

Detaylı

1. KONU: 2. KONUYLA İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER: 2.1. Vergi Mevzuatında Yer Alan Düzenlemeler:

1. KONU: 2. KONUYLA İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER: 2.1. Vergi Mevzuatında Yer Alan Düzenlemeler: ŞİRKETİN AKTİFİNDE KAYITLI GAYRİMENKULÜN SAT-GERİ KİRALAMA YÖNTEMİ İLE FİNANSAL KİRALAMA ŞİRKETİNE DEVRİNDEN SAĞLANAN FİNANSMANIN GRUP ŞİRKETİNE AYNEN KULLANDIRILMASININ VERGİSEL BOYUTU 1. KONU: Bilindiği

Detaylı

KİRACI AÇISINDAN FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMLERİ

KİRACI AÇISINDAN FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMLERİ Sayfa 1 / 5 KİRACI AÇISINDAN FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMLERİ Yazar: SalimKARADENİZ (*) Yaklaşım Dergisi / Ocak 2007 / Sayı: 169 I- GİRİŞ Bilindiği üzere, 24.04.2003 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 4842

Detaylı

LEASING. finansman yöntemidir. y Finansal Leasing %100 finansman riskinin alınd. ndığı işlemdir.

LEASING. finansman yöntemidir. y Finansal Leasing %100 finansman riskinin alınd. ndığı işlemdir. LEASING Leasing yatırımlara finansman sağlayan alternatif bir finansman yöntemidir. y Finansal Leasing %100 finansman riskinin alınd ndığı işlemdir. Operasyonel Leasing ise genel olarak %70 finansman riski

Detaylı

Faktoring Nedir? Faktoring Hizmetleri

Faktoring Nedir? Faktoring Hizmetleri Faktoring Faktoring Nedir? Faktoring, garanti, tahsilat ve finansman hizmetlerinin bir arada sunulduğu tek finansal üründür. Firmaların mal ve hizmet satışlarından doğan yurtiçi ve yurtdışı kısa vadeli

Detaylı

TÜRK EXİMBANK KREDİ VE SİGORTA FAALİYETLERİ

TÜRK EXİMBANK KREDİ VE SİGORTA FAALİYETLERİ TÜRK EXİMBANK KREDİ VE SİGORTA FAALİYETLERİ Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. BANKAMIZ FAALIYETLER SIGORTA KREDILER RAKAMLAR Türkiye nin tek resmi ihracat destek kuruluşu Türk Eximbank 1987 yılında Bakanlar

Detaylı

GES Yatırımlarında Finansman

GES Yatırımlarında Finansman GES Yatırımlarında Finansman Enerji Sektörü ne Kısa Bir Bakış Son yıllarda Türkiye yüksek büyüme oranı ile dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden biri olarak dikkat çekmektedir. 2001 & 2002 yıllarında yaşanan

Detaylı

TÜRK EXIMBANK. İhracatın Finansmanı. BURSA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Gökhan SÜZGÜN-Uzman İbrahim ADIGÜZEL- Uzman

TÜRK EXIMBANK. İhracatın Finansmanı. BURSA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Gökhan SÜZGÜN-Uzman İbrahim ADIGÜZEL- Uzman TÜRK EXIMBANK 1 İhracatın Finansmanı BURSA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Gökhan SÜZGÜN-Uzman İbrahim ADIGÜZEL- Uzman 2 Tarihçe Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. 1987 Ülkemizin Resmi İhracat Destek Kurumu Türk Eximbank

Detaylı

YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ DERS NOTLARI 2 FACTORİNG PROF.DR. YILDIRIM B. ÖNAL

YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ DERS NOTLARI 2 FACTORİNG PROF.DR. YILDIRIM B. ÖNAL YENİ FİNANSMAN TEKNİKLERİ DERS NOTLARI 2 FACTORİNG PROF.DR. YILDIRIM B. ÖNAL FACTORİNG TEKNİĞİNİN TANIMI VE ÖNEMİ Faktoring kısaca, kredili satış yapan firmaların, bu satılardan doğan alacak haklarının

Detaylı

Genel Olarak Türk Eximbank

Genel Olarak Türk Eximbank 1 Genel Olarak Türk Eximbank Türkiye nin tek resmi ihracat destek kuruluşu 2023 yılı 500 milyar dolarlık ihracat hedefi Genel Müdürlüğün İstanbul a taşınması Müşteri odaklı proaktif strateji Yeni kredi

Detaylı

GENEL MUHASEBE. KVYK-Mali Borçlar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

GENEL MUHASEBE. KVYK-Mali Borçlar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi GENEL MUHASEBE KVYK-Mali Borçlar Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi KAYNAK KAVRAMI Kaynaklar, işletme varlıklarının hangi yollarla sağlandığını göstermektedir. Varlıklar,

Detaylı

KOBİ LEASING PAKETLERİ

KOBİ LEASING PAKETLERİ KOBİ LEASING PAKETLERİ LEASING NEDİR? Özellikle büyümekte olan şirketlerin, tüm sektörlerde her türlü sıfır veya 2. el makine, ekipman yatırımlarını gerçekleştirmesine yönelik olarak orta veya uzun vadeli

Detaylı

İşletmenin Fonksiyonları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu. Finansman Kavramı. Finansman Kavramı. Finansman İnsan Kaynakları.

İşletmenin Fonksiyonları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu. Finansman Kavramı. Finansman Kavramı. Finansman İnsan Kaynakları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu Yrd. Doç.. Dr. M. Volkan TÜRKERT Üretim İşletmenin Fonksiyonları Pazarlama Yönetim Lojistik Finansman İnsan Kaynakları Halkla İlişkiler Muhasebe Ar-Ge 1 2

Detaylı

Faktoring. www.hsbc.com.tr 0 850 211 0 424

Faktoring. www.hsbc.com.tr 0 850 211 0 424 www.hsbc.com.tr 0 850 211 0 424 HSBC Bank A.Ş. Sicil No: İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü - 268376 Ticaret Unvanı: HSBC Bank A.Ş. Şirket Merkezi: Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No: 128, 34394 Şişli / İstanbul

Detaylı

İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLME MECBURİYETİ KALDIRILMIŞTIR

İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLME MECBURİYETİ KALDIRILMIŞTIR Denet Sirküler Denet Yayıncılık A.Ş. Tel : 0212 275 96 90/274 77 06 Avni Dilligil Sokak No:6 Faks : 0212-272 62 16/272 33 23 34394 Mecidiyeköy-İSTANBUL E-mail: bdo.denet@bdodenet.com.tr Web : www.bdodenet.com.tr

Detaylı

Faktoring : Gelişen Finans Sektörü. Genel Sekreter Yardımcısı, Faktoring Sektörü

Faktoring : Gelişen Finans Sektörü. Genel Sekreter Yardımcısı, Faktoring Sektörü Faktoring : Gelişen Finans Sektörü Filiz Ünal Genel Sekreter Yardımcısı, Faktoring Sektörü 13 Şubat 2014 1988 Banka departmanı olarak ilk faktoring faaliyeti başladı 1994 90 sayılı KHK da 545 sayılı KHK

Detaylı

BANKALAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI

BANKALAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI BANKALAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, bankaların repo ve ters repo işlemleri sırasında uyacakları

Detaylı

TÜRK EXIMBANK. İhracatın Finansmanı. Pazarlama Müdürlüğü

TÜRK EXIMBANK. İhracatın Finansmanı. Pazarlama Müdürlüğü TÜRK EXIMBANK 1 İhracatın Finansmanı Pazarlama Müdürlüğü 2 Tarihçe Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. 1987 Resmi İhracat Destek Kurumu Türk Eximbank işletme adıyla Yılında Bakanlar Kurulu kararıyla olarak

Detaylı

Yılında Bakanlar Kurulu kararıyla

Yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. 1987 Resmi İhracat Destek Kurumu Türk Eximbank işletme adıyla Yılında Bakanlar Kurulu kararıyla olarak kurulmuştur. 2 Avrupa Yakası Bursa Şubesi Ege Bölge Müdürlüğü İstanbul

Detaylı

TÜRKİYE İHRACAT KREDİ BANKASI A.Ş. 0 (850)

TÜRKİYE İHRACAT KREDİ BANKASI A.Ş. 0 (850) TÜRKİYE İHRACAT KREDİ BANKASI A.Ş. 0 (850) 200 55 00 www.eximbank.gov.tr TÜRK EXIMBANK YASAL STATÜ 1987 yılında kuruldu (Bakanlar Kurulu Kararı ile) Sermayesinin tamamı Hazine ye ait Ülkemizin tek resmi

Detaylı

TÜRK EXIMBANK 2019 HEDEFLERİ VE YENİ ÜRÜNLER

TÜRK EXIMBANK 2019 HEDEFLERİ VE YENİ ÜRÜNLER 1 TÜRK EXIMBANK 2019 HEDEFLERİ VE YENİ ÜRÜNLER A D N A N Y I L D I R I M T Ü R K E X İ M B A N K G E N E L M Ü D Ü R Ü G A Z İ A N T E P 1 9 M A R T 2 0 1 9 2 T Ü R K E X I M B A N K 1. / 1. / 7. / 8.

Detaylı

Finansal Yönetim Yabancı Kaynak Maliyeti. Arş. Gör. Yasin Erdem ÇEVİK Gazi Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü. Finanslama Politikası

Finansal Yönetim Yabancı Kaynak Maliyeti. Arş. Gör. Yasin Erdem ÇEVİK Gazi Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü. Finanslama Politikası Finansal Yönetim Yabancı Kaynak Maliyeti Arş. Gör. Yasin Erdem ÇEVİK Gazi Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Yatırım Politikası Temel Politikalar-Bilanço Dönen İşletme Varlık Sermayesi Duran Varlık Sabit

Detaylı

ĐHRACAT VE ĐTHALAT GENELGESĐ

ĐHRACAT VE ĐTHALAT GENELGESĐ Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü B.02.1. HZN.0.09.01.01 SAYI:2009-GNL-1 TARĐH:23.07.2009 1.ĐHRACAT ĐHRACAT VE ĐTHALAT GENELGESĐ Đhracat bedellerinin tahsili 1.1.Đhracat bedelleri, Türk

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI

İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI HAZIRLAYAN: EKİN SILA ÖZSÜMER AB VE ULUSLARARASI ORGANİZAYONLAR MASASI UZMAN YARDIMCISI 1 TİCARİ ALACAK SİGORTASI Ticari alacak sigortası, alıcılar

Detaylı

27.05.2015. Çözüm; Ön Ödeme oranı:%80 Factoring Komisyonu:%2 Factoring Faizi:%90 /YIL Vade: 30 gün BSMV :%5

27.05.2015. Çözüm; Ön Ödeme oranı:%80 Factoring Komisyonu:%2 Factoring Faizi:%90 /YIL Vade: 30 gün BSMV :%5 Factoring, bir finansman çeşidi olup en özet şekilde ile bir firmanın alacaklarını başka bir finansal kuruma devretmesi anlamına gelmektedir. Factoring sözleşmesinde 3 taraf mevcuttur; Alacaklı firma Alacakları

Detaylı

TÜRK EXIMBANK İHRACATIN FİNANSMANI

TÜRK EXIMBANK İHRACATIN FİNANSMANI TÜRK EXIMBANK İHRACATIN FİNANSMANI 1 Tarihçe Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. 1987 Resmi İhracat Destek Kurumu Türk Eximbank işletme adıyla Yılında Bakanlar Kurulu kararıyla olarak kurulmuştur. 2 Amaç

Detaylı

Finansal Piyasalar ve Bankalar

Finansal Piyasalar ve Bankalar Finansal Piyasalar ve Bankalar Genel Olarak Finansal Piyasalar Piyasa neresidir? Finansal Piyasaların Ekonomi İçindeki Yeri Finansal Sistemi Oluşturan Piyasalar Finansal Piyasalar Para Piyasaları Sermaye

Detaylı

REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.)

REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) ARACI KURUMLAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve 29554 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörünün Son Beş Yıllık Görünümü 2011

Türkiye de Bankacılık Sektörünün Son Beş Yıllık Görünümü 2011 Türkiye de Bankacılık Sektörünün Son Beş Yıllık Görünümü 2011 Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu,

Detaylı

TÜRK EXIMBANK. Pazarlama Müdürlüğü. İhracatın Finansmanı. Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük

TÜRK EXIMBANK. Pazarlama Müdürlüğü. İhracatın Finansmanı. Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük Saray Mah. Ahmet Tevfik İleri Cad. No:19 34768 Ümraniye / İSTANBUL Telefon: +90 (216) 666 55 00 Faks: +90 (216) 666

Detaylı

FİNANSAL KİRALAMA SÖZLEŞMESİNİN DEVRİ HALİNDE VERGİLENDİRME VE BELGE DÜZENİ 28 AĞUSTOS 2018

FİNANSAL KİRALAMA SÖZLEŞMESİNİN DEVRİ HALİNDE VERGİLENDİRME VE BELGE DÜZENİ 28 AĞUSTOS 2018 FİNANSAL KİRALAMA SÖZLEŞMESİNİN DEVRİ HALİNDE VERGİLENDİRME VE BELGE DÜZENİ 28 AĞUSTOS 2018 1 KAPSAM İşbu çalışma; 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktöring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Gelir İdaresi

Detaylı

Dış Ticarette Diğer Finansman Yöntemleri: Factoring, Forfaiting ve Finansal Kiralama. Araş. Gör. Gülçin Güreşçi Pehlivan

Dış Ticarette Diğer Finansman Yöntemleri: Factoring, Forfaiting ve Finansal Kiralama. Araş. Gör. Gülçin Güreşçi Pehlivan Dış Ticarette Diğer Finansman Yöntemleri: Factoring, Forfaiting ve Finansal Kiralama 1 FACTORING Factoring, her türlü mal ve hizmet satışından kaynaklanan kısa vadeli ticari alacakların factoring şirketine

Detaylı

Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar

Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar 1) Sermaye piyasası araçları satış tebliğine göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? ihracında fiyat, satış ve dağıtım esasları, kural olarak ihraççı ve/veya halka arz eden tarafından belirlenir.

Detaylı

GENEL MUHASEBE - I / FİNAL DENEME

GENEL MUHASEBE - I / FİNAL DENEME 1. Aşağıdakilerden hangisi sınırsız kabul edilen işletme ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak ele alınması, gelir, hâsılat ve karların

Detaylı

TASARRUF MEVDUATI SİGORTASI VE FİNANSAL İSTİKRAR FONU KESİN ALIM İŞLEMİ HAKKINDA TEBLİĞ

TASARRUF MEVDUATI SİGORTASI VE FİNANSAL İSTİKRAR FONU KESİN ALIM İŞLEMİ HAKKINDA TEBLİĞ R.G 58 27 Mart 2009 TASARRUF MEVDUATI SİGORTASI VE FİNANSAL İSTİKRAR FONU KESİN ALIM İŞLEMİ HAKKINDA TEBLİĞ AMAÇ 1. Tasarruf Mevduatı Sigortası ve Finansal İstikrar Fonu tarafından bankaların donuk kredilerinin

Detaylı

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Bankalar Kanunu Hükümlerine İstinaden Bankacılık İşlemleri Yap

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Bankalar Kanunu Hükümlerine İstinaden Bankacılık İşlemleri Yap Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Bankalar Kanunu Hükümlerine İstinaden Bankacılık İşlemleri Yapma ve Mevduat Kabul Etme İzni Kaldırılan Türkiye İmar Bankası Türk Anonim Şirketi Hakkında Tesis Edilecek

Detaylı

1- Ticari Alacak Sigortasına İlişkin Devlet Destekli Sistem Hakkında Genel Bilgi

1- Ticari Alacak Sigortasına İlişkin Devlet Destekli Sistem Hakkında Genel Bilgi BILGILENDIRME NOTU KONU>> 04.06.2018 tarih ve 2018/11892 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (22.06.2018 Tarih ve 30456 Sayılı R.G. de yayımlanan) ile yürürlüğe konulan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik

Detaylı

TÜRK EXİMBANK. Pazarlama Faaliyet Sunumu. Kredi/Sigorta Pazarlama Genel Müdür Yardımcılığı

TÜRK EXİMBANK. Pazarlama Faaliyet Sunumu. Kredi/Sigorta Pazarlama Genel Müdür Yardımcılığı TÜRK EXİMBANK 1 Pazarlama Faaliyet Sunumu Kredi/Sigorta Pazarlama Genel Müdür Yardımcılığı 2 Tarihçe Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. 1987 Resmi İhracat Destek Kurumu Türk Eximbank işletme adıyla Yılında

Detaylı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından: KONUT FİNANSMANI KURULUŞLARINCA VERİLECEK SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından: KONUT FİNANSMANI KURULUŞLARINCA VERİLECEK SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Sanayi ve Ticaret Bakanlığından: KONUT FİNANSMANI KURULUŞLARINCA VERİLECEK SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (Resmi Gazete nin 31 Mayıs 2007 tarih ve 26538 sayılı nüshasında

Detaylı

Finansal Kiralama Kapsamındaki Satıp Geri Kiralama İşlemlerine İlişkin Vergi İstisnaları*

Finansal Kiralama Kapsamındaki Satıp Geri Kiralama İşlemlerine İlişkin Vergi İstisnaları* Finansal Kiralama Kapsamındaki Satıp Geri Kiralama İşlemlerine İlişkin Vergi İstisnaları* Hüseyin DİNÇER *BU MAKALE VERGİ DÜNYASI DERGİSİ KASIM 2013 SAYI 387 DE YAYIMLANMIŞTIR. 1.GİRİŞ Son yıllarda işletmelerin

Detaylı

ç. Sözleşme: Kanun kapsamında düzenlenmiş olan finansal kiralama sözleşmesini,

ç. Sözleşme: Kanun kapsamında düzenlenmiş olan finansal kiralama sözleşmesini, TÜRKİYE DIŞINDA YERLEŞİK KİŞİLERİN TÜRKİYE DE YERLEŞİK KİŞİLERE YAPACAKLARI FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMLERİNE AİT FİNANSAL KİRALAMA SÖZLEŞMELERİNİN TESCİLİNE İLİŞKİN GENELGE Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu

Detaylı

VAKA (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 2)

VAKA (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 2) VAKA (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 2) Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Hüsnü BAYRAMOĞLU (tek şahıs) İşletmesi'nin 01.12.2015 tarihi itibariyle bilânço verileri aşağıdaki

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/137. KONU Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu Yayımlandı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/137. KONU Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu Yayımlandı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Sun Plaza No:24 34398 Maslak İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü Eylül

Türkiye de Bankacılık Sektörü Eylül Türkiye de Bankacılık Sektörü 2007-2012 Eylül Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası

Detaylı

Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar

Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar 1. Belli miktarda bir mal veya kıymetin ve bunların karşılığı olan paranın işlemin ardından el değiştirmesini sağlayan piyasalara ne ad verilir? A) Swap B) Talep piyasası C) Spot piyasa D) Vadeli piyasa

Detaylı

TÜRK EXIMBANK İHRACAT KREDİ SİGORTASI ŞUBAT 2013

TÜRK EXIMBANK İHRACAT KREDİ SİGORTASI ŞUBAT 2013 TÜRK EXIMBANK İHRACAT KREDİ SİGORTASI ŞUBAT 2013 İHRACAT KREDİ SİGORTASI GELİŞMİŞ ÜLKELERDE XX. YÜZYILIN BAŞLARINDA GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE 1960 LARDA TÜRKİYE DE 1989 YILINDA UYGULANMAYA BAŞLAMIŞTIR.

Detaylı

2017/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Finansal Yönetim 28 Mart 2017 Salı (Sınav Süresi 2,5 Saat)

2017/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Finansal Yönetim 28 Mart 2017 Salı (Sınav Süresi 2,5 Saat) 07/. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Finansal Yönetim 8 Mart 07 Salı 8.00 (Sınav Süresi,5 Saat) SORULAR SORU : (0 Puan) 60 günlük satışlarının maliyeti 70.000 TL, sürekli (devamlı) sermayesi 500.000

Detaylı

A MUHASEBE KPSS-AB-PS/2007. 1. İşletmede satılan ticari mallar maliyeti tutarı kaç YTL dir? 1. - 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ.

A MUHASEBE KPSS-AB-PS/2007. 1. İşletmede satılan ticari mallar maliyeti tutarı kaç YTL dir? 1. - 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ. 1. - 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE Bir işletmenin 2006 yılı genel geçici mizanında yer alan bilgilerden bazıları aşağıdadır: Borç Tutarı (Bin YTL) A MUHASEBE Alacak Tutarı Kasa 6.770 6.762 Ticari Mallar

Detaylı

1AKTİF AKADEMİ. Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar. 2) Sermaye piyasası araçları satış tebliğine

1AKTİF AKADEMİ. Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar. 2) Sermaye piyasası araçları satış tebliğine 1) Sermaye piyasası araçları satış tebliğine A) Sermaye piyasası araçlarının ihracında fiyat, satış ve dağıtım esasları, kural olarak ihraççı ve/veya halka arz eden tarafından belirlenir. B) Sermaye piyasası

Detaylı

MAHALLİ İDARELER FİNANSMANI MAYIS 2008

MAHALLİ İDARELER FİNANSMANI MAYIS 2008 MAHALLİ İDARELER FİNANSMANI MAYIS 2008 MAHALLİ İDARELERİN FİNANSMANI İÇERİK 1. BORÇLANMA NEDENİ 2. BORÇLANMA ÇEŞİTLERİ VE KAYNAKLARI 3. KREDİ HACMİ VE VAKIFBANK UYGULAMASI 4. YURT DIŞI FARKLI UYGULAMALAR

Detaylı

Toplam (*) Diğer hazır değerler 3 aydan kısa vadeli kredi kartı slip alacaklarını içermektedir.

Toplam (*) Diğer hazır değerler 3 aydan kısa vadeli kredi kartı slip alacaklarını içermektedir. FORMET ÇELİK KAPI SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 31.03.2018 TARİHLİ MALİ TABLOLARI DİPNOTLARI 3. Nakit ve Nakit Benzerleri Nakit ve nakit benzerleri aşağıdaki gibidir : Kasa - - Banka mevduatı 3.226.486 1.978.659

Detaylı

GES Yatırımlarında Finansman

GES Yatırımlarında Finansman GES Yatırımlarında Finansman Örnek Projeler 4 MW / Maraş Örnek Projeler 7 MW / Konya Örnek Projeler 750 KW / Isparta Enerji Sektörü ne Kısa Bir Bakış Son yıllarda Türkiye yüksek büyüme oranı ile dünyada

Detaylı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: KARŞILIKLAR TEBLİĞİ 20 Temmuz 2007 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 26588 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: FİNANSAL KİRALAMA, FAKTORİNG VE FİNANSMAN ŞİRKETLERİNCE ALACAKLARI İÇİN AYRILACAK KARŞILIKLARA

Detaylı

Bono Poliçe Çeklerdir.

Bono Poliçe Çeklerdir. KIYMETLİ EVRAK İşletmeler, kredili (veresiye) satışlarını güvence altına almak ve takip etmek amacıyla ticari hayatta bu tür işlemleri belgelendirmek için kullanılan belgelere kıymetli evrak denir. Kıymetli

Detaylı

KURUMLAR KISA ÖZET KOLAYAOF

KURUMLAR KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. FİNANSAL KURUMLAR KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

Öğr.Gör.Cemal ÇEVİKLİ-2015 Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi 4.BÖLÜM

Öğr.Gör.Cemal ÇEVİKLİ-2015 Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi 4.BÖLÜM 4.BÖLÜM Yurt Dışı Alacaklar Alıcılar Hesabı 120. ALICILAR HESABI 120.01 Yurt İçi Alıcılar Hesabı 120.02 Yurt Dışı Alıcılar Hs. 120.02.01 Uzakdoğu Ülkeler Alıcılar 120.02.02 Avrupa Kıtası Alıcılar 120.02.03

Detaylı

5. Aşağıdakilerden hangisi varantların avantajlarından biri değildir? 1. Paya dönüştürülebilir tahvilin vadesi kaç günden az olamaz?

5. Aşağıdakilerden hangisi varantların avantajlarından biri değildir? 1. Paya dönüştürülebilir tahvilin vadesi kaç günden az olamaz? 1. Paya dönüştürülebilir tahvilin vadesi kaç günden az olamaz? a. 30 b. 60 c. 90 d. 120 e. 365 2. Paya dönüştürülebilir tahvil sahiplerine sahip oldukları tahviller karşılığında verilecek paylar için esas

Detaylı

A MUHASEBE KPSS/1-AB-PS/2006. 3. Kayıtlarında nâzım hesapları kullanan bir işletmenin, 1. I. Amortisman ayrılması

A MUHASEBE KPSS/1-AB-PS/2006. 3. Kayıtlarında nâzım hesapları kullanan bir işletmenin, 1. I. Amortisman ayrılması MUHASEBE 1. I. Amortisman ayrılması II. Özel fon ayrılması III. Karşılık ayrılması IV. Reeskont ayrılması Yukarıdaki muhasebe işlemlerinden hangileri ihtiyatlılık kavramı gereği yapılır? A) Yalnız I B)

Detaylı

Türk Kambiyo Rejiminde, ihracat bedelleri

Türk Kambiyo Rejiminde, ihracat bedelleri 3. BÖLÜM Türk Kambiyo Rejiminde, ihracat bedelleri Türk Kambiyo Rejiminde, ihracat bedelleri, satış sözleşmesinde belirlenen kurallar ve uluslararası ticari uygulamalar çerçevesinde «1.Peşin Ödeme 2.Akreditifli

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 21. T.C. Merkez Bankası tarafından 1990 yılından bu güne kadar yayımlanan iskonto ve faiz oranları ise aşağıdaki gibidir.

SİRKÜLER 2009 / 21. T.C. Merkez Bankası tarafından 1990 yılından bu güne kadar yayımlanan iskonto ve faiz oranları ise aşağıdaki gibidir. SİRKÜLER 2009 / 21 KONU Alacak ve Borç Senetlerinin Reeskontunda Esas Alınacak Oranlar Yeniden Belirlenmiştir T.C. Merkez Bankası tarafından yayımlanan sirkülere ekli REESKONT VE AVANS İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK

Detaylı

İşletme Finansmanı İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM İşletme Finansmanına Giriş 1 28

İşletme Finansmanı İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM İşletme Finansmanına Giriş 1 28 İşletme Finansmanı ix İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İşletme Finansmanına Giriş 1 28 I. Finans, Finansman ve Finansal Yönetim Nedir? 5 Finansal Hizmetler, 6; Finansal Yönetim, 6; Finansal Yönetimin Öğrenilmesi,

Detaylı

K KANIT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ.

K KANIT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. K KANIT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. Adres : Meşrutiyet Cad.No:29/21 Tel : (312) 417 05 96-418 68 29-418 68 43 06420 Yenişehir / ANKARA Fax : (312) 417 66 73 Bağlı Olduğu Oda: Ankara YMM Odası E-mail

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI LİKİDİTE DESTEĞİ KREDİSİ YÖNETMELİĞİ

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI LİKİDİTE DESTEĞİ KREDİSİ YÖNETMELİĞİ TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI LİKİDİTE DESTEĞİ KREDİSİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Yönetmelik, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının; bankacılık

Detaylı

Züccaciyeciler Derneği

Züccaciyeciler Derneği 31 Aralık 2017 Tarihinde Sona Eren Yıla Ait Finansal Tablolar ve Bağımsız Denetim Raporu 27 Haziran 2018 Bu rapor, 3 sayfa bağımsız denetim raporu ve 8 sayfa finansal tablolar ve tamamlayıcı notlarından

Detaylı

Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar. Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar

Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar. Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar 1. Giriş 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu nda yapılan

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü Aralık

Türkiye de Bankacılık Sektörü Aralık Türkiye de Bankacılık Sektörü 2011-2015 Aralık Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası

Detaylı

Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Spesifik Sigorta ve Uluslararası Ticaretin Finansmanı

Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Spesifik Sigorta ve Uluslararası Ticaretin Finansmanı Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Spesifik Sigorta ve Uluslararası Ticaretin Finansmanı 05.04.2016 Spesifik Sigorta Uluslararası Ticaretin Finansmanı 16 ALACAK SİGORTASI NIN 3 TEMEL FONKSİYONU FİNANSMAN

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü

Türkiye de Bankacılık Sektörü Türkiye de Bankacılık Sektörü 196-211 Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası Kart Merkezi,

Detaylı

TİM DOĞU ANADOLU MECLİSİ TİM ERZURUM DA

TİM DOĞU ANADOLU MECLİSİ TİM ERZURUM DA TİM DOĞU ANADOLU MECLİSİ TİM ERZURUM DA 20.03.2019 BİZ KİMİZ? Halka açık bir şirket olan Coface, son 70 yıldır DÜNYANIN ÖNDE GELEN TİCARİ ALACAK SİGORTASI ŞİRKETLERİNDENDİR Müşterilerimizle hem iç piyasalarında

Detaylı

Dış Borç Ödeme Hesabı Oluşturulması ve İşleyişine İlişkin Esas ve Usullere Dair Yönetmelik

Dış Borç Ödeme Hesabı Oluşturulması ve İşleyişine İlişkin Esas ve Usullere Dair Yönetmelik Devlet Bakanlığından: Dış Borç Ödeme Hesabı Oluşturulması ve İşleyişine İlişkin Esas ve Usullere Dair Yönetmelik Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bunlara bağlı

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 30 EYLÜL 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 30 EYLÜL 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir. 30 EYLÜL 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO VARLIKLAR Düzenlenmiş Sınırlı Bağımsız Not (2.1.6)) Bağımsız I- Cari Varlıklar 30 Eylül 2016 31 Aralık 2015 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 504.064.044 447.814.449

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 52 İST, 20.05.2009 MALİYE; VADELİ ÇEKLERDE REEKONTU KABUL ETMİYOR

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 52 İST, 20.05.2009 MALİYE; VADELİ ÇEKLERDE REEKONTU KABUL ETMİYOR SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 52 İST, 20.05.2009 ÖZET: Maliye; vadeli çeklerde reeskontu kabul etmiyor. MALİYE; VADELİ ÇEKLERDE REEKONTU KABUL ETMİYOR Vergi Usul Kanunu na göre yapılacak dönem sonu değerlemelerinde;

Detaylı

TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı F. GÖKÇEN ERTUĞRUL UZMAN EGE BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı F. GÖKÇEN ERTUĞRUL UZMAN EGE BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı 1 F. GÖKÇEN ERTUĞRUL UZMAN EGE BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 2 Tarihçe Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. 1987 Resmi İhracat Destek Kurumu Türk Eximbank işletme adıyla Yılında Bakanlar

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü Mart

Türkiye de Bankacılık Sektörü Mart Türkiye de Bankacılık Sektörü 2007-2012 Mart Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası Kart

Detaylı

4 40 400 401 402 4. UZUN VADELİ YABANCI KAYNAKLAR Kredi kurumlarından, sermaye piyasasından ve işletmenin ilişkide bulunduğu üçüncü kişilerden sağlanan ve bir yıldan fazla vadeli olan işletme borçlarını

Detaylı

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1 VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 135,139,181 133,722,404 1- Kasa 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 121,417,928 125,778,170 4- Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri (-) 5- Banka

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi Varlıklar I- Cari varlıklar A- Nakit ve nakit benzeri varlıklar 2.12, 14 314,537,220 299,185,453 1- Kasa 14 401 1,844 2- Alınan çekler 3- Bankalar 14 226,279,431 235,212,090 4- Verilen çekler ve ödeme

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2013 Aralık

Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2013 Aralık Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2013 Aralık Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası

Detaylı

İHRACATIN FİNANSMANINDA TÜRK EXİMBANK. Kasım 2017

İHRACATIN FİNANSMANINDA TÜRK EXİMBANK. Kasım 2017 İHRACATIN FİNANSMANINDA TÜRK EXİMBANK Kasım 2017 1 Genel Olarak Türk Eximbank Türkiye'nin Tek Resmi Destekli İhracat Kredi Kuruluşu İhracatçılara, yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitlere ve döviz

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 MART 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 MART 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir. 31 MART 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO VARLIKLAR Bağımsız I- Cari Varlıklar 31 Mart 2016 31 Aralık 2015 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 450.356.015 447.814.449 1- Kasa 14 2- Alınan Çekler 3- Bankalar

Detaylı

TAMAMLAYICI VE DESTEKLEYİCİ SAĞLIK SİGORTALARI

TAMAMLAYICI VE DESTEKLEYİCİ SAĞLIK SİGORTALARI TAMAMLAYICI VE DESTEKLEYİCİ SAĞLIK SİGORTALARI 1 AB de Özel Sağlık Sigortası Uygulamaları Geçtiğimiz dönemlerde sağlık harcamalarında kaydedilen artış, kamu sağlık sistemlerinin sürdürülmesinde sorun yaşanmasına

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 ARALIK 2015 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 ARALIK 2015 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir. 31 ARALIK 2015 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 447.814.449 394.414.565 1- Kasa 14-142 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 261.688.873 238.263.597

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi. 31 Mart 2013 tarihi itibariyle ayrıntılı bilanço (Para birimi - Türk Lirası (TL)) Varlıklar

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi. 31 Mart 2013 tarihi itibariyle ayrıntılı bilanço (Para birimi - Türk Lirası (TL)) Varlıklar ayrıntılı bilanço Varlıklar geçmiş Dipnot 31 Mart 2013 31 Aralık 2012 I- Cari varlıklar A- Nakit ve nakit benzeri varlıklar 2.12, 14 340,950,876 299,185,453 1- Kasa 2.12, 14 1,486 1,844 2- Alınan Çekler

Detaylı

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR Cari Dönem Önceki Dönem (31/12/2012) (31/12/2011) A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 739.798.890 651.602.160 1- Kasa - - 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü Eylül

Türkiye de Bankacılık Sektörü Eylül Türkiye de Bankacılık Sektörü 2012-2016 Eylül Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 30 HAZİRAN 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 30 HAZİRAN 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir. 30 HAZİRAN 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO VARLIKLAR Düzenlenmiş Sınırlı Bağımsız Not (2.1.6)) Bağımsız I- Cari Varlıklar Dipnot 30 Haziran 2016 31 Aralık 2015 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 455.035.054

Detaylı

EV DEĞİŞTİREN MORTGAGE SABİT FAİZLİ KONUT FİNANSMAN KREDİSİ VE TEMİNAT SÖZLEŞMESİ KREDİYE İLİŞKİN BİLGİLER

EV DEĞİŞTİREN MORTGAGE SABİT FAİZLİ KONUT FİNANSMAN KREDİSİ VE TEMİNAT SÖZLEŞMESİ KREDİYE İLİŞKİN BİLGİLER Müşteri No. İşbu Ev Değiştiren Mortgage Krediye şkin Bilgiler sayfası, Ödeme Planı, Ev Değiştiren Mortgage Konut Finansman Kredisi İle İlgili Sözleşme Öncesi Bilgi Formu Kapak Sayfası, Sözleşme Öncesi

Detaylı