VİDALI BİRLEŞTİRMELER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "VİDALI BİRLEŞTİRMELER"

Transkript

1 VİDALI BİRLEŞTİRMELER MAKİNA: Güç iletme, değiştirme veya biriktirme gibi işlevlere sahip; civata, kama, yatak, mil, dişli çark gibi makina elemanlarının birleştirilmesiyle meydana getirilen sistemdir. MAKİNA ELEMANLARI Bağlama El. Destekleme El. Enerji Depolama El. Güç Aktarma El. İrtibat El. Vida Akslar Yaylar Dişli Çarklar Kaplin Kama Miller Sürtünmeli Çarklar Kavrama Pim Yataklar Kayış, Kasnak Fren Kaynak Perçin

2 BİRLEŞTİRME: Bir makinaya ait kısımların çeşitli makina elemanları kullanarak veya kullanmadan biraraya getirilmesidir. MAKİNA ELEMANLARININ BİRLEŞTİRİLMESİ Hareketli Birleştirmeler Sabit Birleştirmeler SÖKÜLEBİLİR SÖKÜLEMEYEN Vidalı Birleştirmeler Kaynaklı Birleştirmeler Kamalı Birleştirmeler Pimli Birleştirmeler Lehimli Birleştirmeler Perçinli Birleştirmeler

3 VİDALI BİRLEŞTİRMELER Vidalı birleştirme: Gövdesi üzerine diş açılmış bağlama elemanları ile yapılan sökülebilir birleştirmedir.

4 VİDALAR - VİDA DİŞLERİ CİVATALAR SOMUNLAR SAPLAMALAR

5 HAREKETLİ BİRLEŞTİRME ELEMANLARI Sıkma Aparatı

6 VİDALI BİRLEŞTİRME VE ELEMANLARI

7 (TS 61-Tanımlar) Helis Vida dişi Dış vida İç vida Vida boşluğu Diş üstü Diş dibi Vida adımı Diş yüksekliği Diş profil açısı Anma çapı Bölüm dairesi vb. VİDA ELEMANLARI Vida Dişleri

8 HELİS: Bir eksene, belirli uzaklıktaki bir noktanın, eksen doğrultusunda a aldığı yol ile bu noktanın açısal yolunun a/2 oranı sabit kalmak şartıyla çizdiği yörüngedir. Tanα = P/(πd)

9 VİDA: Belirli bir açı altında birbirini kesen helis yüzeylerin meydana getirdiği geometrik şekillerdir.

10 VİDA ELEMANLARI Dış/İç vida: Bir silindirin dışında/içinde oluşan vida. Vida dişi/boşluğu: Bir silindirin yanal yüzeyinde, belirli bir açıyla birbirini kesen helis yüzeylerin oluşturduğu sürekli çıkıntı/girinti. Diş üstü/dibi: Bir vida dişinde/boşluğunda, iki komşu diş yanının birleştiği yüzeysel kısım. Adım: Bir dişin veya bir vida boşluğunun, bir devirde vida eksenine paralel bir doğru üzerinde aldığı yol. Profil açısı: İki komşu diş yanı arasındaki açı.

11 VİDA PROFİLİ Vida profili: Vida ekseninden geçen bir düzlemle vidanın kesişmesi sonucu oluşan profil.

12 VİDA ELEMANLARI Kalın dişli vida (Normal vida): Herhangi bir vida anma çapı için, seçim dizisinden en büyük adımı içeren genel kullanınımlı vidadır. İnce dişli vida: Herhangi bir vida anma çapı için, kalın diş vida adımından daha küçük adımlı vidadır. Genellikle boru vidalarında kullanılır. Aynı çap için, dişler normal vidaya göre daha sık.

13 VİDALARDA AĞIZ SAYILARI Diş yüksekliğinin az, adımın fazla olmasının istendiği durumlarda çok ağız. Su şisesi kapağı, dolma kalem kapağı vb. yerlerde. 2 ağızlı ise 180º, 3 ağızlı ise 120 º,... Açıyla..

14 SOL VE SAĞ VİDALAR Sağ vida (RH) : Eksen yönünde bakıldığında, saat ibresi yönünde kıvrılan ve eksen doğrultusunda ilerleyen vida. Sol vida (LH): Eksen yönünde bakıldığında, saat ibresinin ters yönünde kıvrılan ve eksen doğrultusunda ilerleyen vida.

15 VİDALARIN SINIFLANDIRILMASI (TS 61) Dişin açıldığı yer bakımından Yön bakımından Ölçü sistemi bakımından Ağız sayısı bakımından (Metrik) (Parmak) (Çok ağızlı) (Tek ağızlı)

16 VİDALARIN SINIFLANDIRILMASI Diş profiline göre Üçgen Trapez Yuvarlak Testere Kare Metrik Withworth Üçgen: Tepe açısı 55o ve 60o. Bağlantı amaçlı kullanılır. Trapez: Hareket vidası olarak preslerde, krikolarda, vanalarda, torna ve freze tezgahlarının tabla ve konsol millerinde kullanılır. Testere: Diş açısı 33o ve profili testereye benzer olan vida. Tek yönlü aşırı yüklemelerde, özellikle preslerde kullanılır. Yuvarlak: Diş dibi ve tepesi yuvarlatılmış, tepe açısı 30o ikizkenar üçgen vida. Keskin kenarlı olmadıklarından gereksiz maddeler, toz kum ve pastan daha az zarar görürler. Bu nedenle kirli su vanalarında, düzgünlük gerektirmeyen ampullerde ve gereci plastik ve cam gibi kırılma tehlikesi olan yerlerde kullanılır. Kare: Kuvvet ve hareket iletiminde kullanılır. Kare vidanın standardı yoktur.

17 VİDALARIN AÇILMASI El kılavuzu 3 tane kısa, makina kılavuzu 1 tane uzun kılavuzdur.

18 VİDALARIN AÇILMASI Torna kalemi, metrik vida için 60º bilenir. Mastarla kontrol edilir.

19 METRİK ISO STANDART VİDA DİŞ ÖLÇÜLERİ Adım=Hatve=Pitch Not: Vidalar dipten sıkmaz, yan yüzeyden sıkar. Yalama olmasın diye civata üstüyle somun dibi sürtünmemeli. Whitworth ta civata üstü yuvarlak, somun dibi üçgen.

20 METRİK ISO STANDART VİDA DİŞ ÖLÇÜLERİ Vida tablosu imalata yönelik, ÇİZİME DEĞİL...

21 EN ÇOK KULLANILAN STANDARD VİDALAR TS 61/3 TS 61/60 TS 61/95 TS 61/114 TS 5466 TS : Metrik ISO : Trapez : Testere : Yuvarlak : Withworth boru vidalar : Metrik konik dış vida Metrik ISO normal diş vida gibi standartlaştırılmış vidaların (Ör: Metrik ISO ince diş, Metrik ISO trapez, testere, yuvarlak ve whitworth vidalar vb.) aksine, KARE VİDANIN STANDARTI YOKTUR. Tavsiye niteliğinde çizelgeler mevcuttur.

22 VİDA DİŞLERİNİN ÖLÇÜLMESİ 1. Diş üstü çapı ölçülür. 2. Diş adımı ölçülür. 3. Ağız sayısı için vidanın dairesel kısmına bakılır. 4. Bulunan değerler standart çizelgeyle karşılaştırılır. 5. Kesin sonuç için diş tarağı kullanılır. 6. Varsa kontrol mastarı kullanılır.

23 VİDA DİŞLERİNİN GERÇEK GÖRÜNÜŞLERİ Gerçek görünüşlerinin çizilmesi oldukça zordur ve zaman alıcıdır.

24 VİDA DİŞLERİNİN TEKNİK RESİMDE GÖSTERİLMESİ TS EN ISO

25 DIŞ VİDA ÇİZİMİ

26 VİDALARDA DAİRESEL GÖRÜNÜŞLER

27 KONİK DIŞ VİDA Konik vidalar yarım turda bütün dişler sıkar. Konik vida açmak tornada özel teknikler (uzun koniklerde punta kaydırma ve sevk kızağı kullanma, kısa koniklerde suport) gerektirir. Sondaj borularında görülebilir. Hem büyük güç taşıyor, hem 2-3 turda tamamen sıkar, ayrıca sızdırmazlık sağlar. Boru dişleri, sıhhi tesisatlar konik dişlidir.

28 KESİTLERDE DIŞ VİDALAR Kesitlerde dış vidalar enine kesilir, BOYUNA KESİLMEZ. Yan görünüşlerdeki düşey eksen çizgisi KISMİ KESİTi ifade eder. Dış vida gösteriminde bir değişiklik olmamakla birlikte; Vida uçlarındaki pah çizgisi değişir. Vida sonu çizgisi KESİK olarak çizilir. Bu durum genellikle, borulara açılan vidalarda görülür.

29 YARIM VE KOPARILMIŞ GÖRÜNÜŞLERDE DIŞ VİDALAR

30 GÖRÜNMEYEN DIŞ VİDALAR Çizilen görünüşte, vida açılmış yerin arkada kaldığı durumlarda, vida diş dibi veya diş dibi ve diş üstü KESİK ÇİZGİ ile çizilir.

31 NORMAL GÖRÜNÜŞTE İÇ VİDA

32 KESİTLERDE İÇ VİDALAR

33 GERÇEK ŞEKİLDE VİDA MONTAJI

34 TEKNİK RESİMDE VİDA MONTAJI

35 ÇEŞİTLİ VİDA DEMONTAJ VE MONTAJLARI

36 ÇEŞİTLİ VİDA MONTAJLARI Kör Delik

37 ÇEŞİTLİ VİDA MONTAJLARI

38 ÇEŞİTLİ VİDA MONTAJLARI - Borular

39 VİDA UÇ BİÇİMLERİ (TS 5413) * * Bu ders kapsamında en çok kullanacağımız vida uç biçimi...

40 VİDA UÇ BİÇİMLERİ (TS 5413)

41 İÇ Ç VE DIŞ VİDA SONLARI (TS 5265)

42 Vida sonundaki kanal; kalem çarpmasın ve somun tam sıksın diye verilir. VİDA SONLARININ AÇILMASI

43 KÖR DELİKLERDE VİDA SONU (TS 5265) Delik derinliği-vida diş boyu = e1 0.5D Uç açısı çizimde 120º. Gerçekte 118º.

44 VİDA ÇAP ÖLÇÜLERİ

45 VİDA ÇAP ÖLÇÜLERİ

46 DIŞ VİDALARIN ÖLÇÜLENDİRİLMESİ

47 İÇ Ç VİDALARIN ÖLÇÜLENDİRİLMESİ

48 İÇ Ç VİDALARIN ÖLÇÜLENDİRİLMESİ

49 STANDART OLMAYAN VİDALARIN ÖLÇÜLENDİRİLMESİ Standart olmayan kare vidaların ölçülendirilmesinde; koparılmış kesit alınarak adım, diş boşluğu ve diş derinliği verilir.

50 VİDALI BAĞLAMA ELEMANLARININ MALZEMELERİ Malzeme cinsi ve TS numarası Sade karbonlu çelik TS 3576 Semboller Dayanım sınıfı Sade karbonlu Sertl. ve menevişl. Çelik sınıfı Nitelik sınıfı Özellik Paslanmaz çelik TS 4177 A1-A2-A Östenitik C1-C3-C Martenzitik F Ferritik Demir olmayan alaşımlar TS 7011 Somunlar için sade karbonlu çelik TS 5957 Somunlar için sertlik dereceleri Aluminyum alaş.: Al1-Al2-Al3-Al4-Al5-Al6 Bakır alaş.: Cu1-Cu2-Cu3-Cu4-Cu5-Cu6-Cu7 0.8D>m>0.5D m>0.8d H-14H-17H-22H

51 VİDA MALZEMELERİ 8.8 Dayanım sınıf numarası (Sertl. ve menev. Sade C lu çelik) Akma gerilmesi = (8x8)x10 = 640 N/mm 2 Çekme dayanımı = (8x100)( = 800 N/mm2

52 SADE KARBONLU ÇELİK İŞARETLEMESİ (TS 5576)

53 PASLANMAZ ÇELİK (TS 4177) ve DEMİR DIŞI MALZEME (TS 5385) İŞARETLEMESİ

54 SOMUNLARIN İŞARETLENMESİ (TS 3611 vd.) Şekil ve kural olarak civatalarla aynı.

55 İMALAT KALİTELERİNİN SINIFLANDIRILMASI TS 80 ve TS 9603 Sade karbonlu çelikler A-orta, B-orta B kaba, C-kaba, C F-inceF Paslanmaz ve yüksek ısıya dayanıklı çelikler T1-ince, T2-orta, T3-orta kaba

56 BAĞLAMA ELEMANLARININ GÖSTERİLİŞİ (TS 8201 [ISO 8991]) Genellikle, standart bağlama elemanlarının imalat resimleri çizilmez. Bunun yerine, tüm özelliklerini anlatan ifadeler kullanılır.

57 BAĞLAMA ELEMANLARININ GÖSTERİLİŞİ

58 CİVATA: Somun kullanılarak parçaları sökülebilir şekilde birleştiren, sıkma momenti genellikle somuna uygulanan, altıgen vb. başı olan, gövdesine vida dişi açılmış bağlama elemanı. CİVATA VE VİDALAR VİDA: Somun kullanmadan parçaları sökülebilir şekilde birleştiren, sıkma momenti genellikle vida başına uygulanan, altıgen vb. başı olan, gövdesine vida dişi açılmış bağlama elemanı. TS de Tamamı CİVATA. VİDA TANIMI PİYASADA YAYGIN.

59

60 CİVATA VE VİDALARDA ANMA BOYLARI

61 CİVATA VE VİDALARDA ANMA BOYLARI

62 CİVATA VE VİDALARIN ÖLÇÜLENDİRİLMESİ

63 CİVATA VE VİDALARIN ÖLÇÜLENDİRİLMESİ

64 CİVATA VE VİDALARIN ÖLÇÜLENDİRİLMESİ

65 ALTI KÖŞE BAŞLI CİVATA ÇİZİMİ

66 ALTI KÖŞE BAŞLI CİVATA ÇİZİMİ

67 ALTI KÖŞE BAŞLI CİVATA ÇİZİMİ

68 Sayfa 29, M16x40 ALTI KÖŞEBAŞLI CİVATA PRATİK ÇİZİM AUTOCAD ile ÖRNEK (çapa bağlı pratik çizim) h1 diş derinliği = 0.1d D3 diş dibi çapı = 0.8d R3 cıvata başı yan yarıçapı = e/2

69 ÖRNEK (MECHANICAL) Cıvata Çizimi Altıköşe Başlı ISO 4014 M30x110 (Normal Diş) Ölçülendiriniz.

70 SAPLAMALAR

71 SAPLAMA: Her iki ucuna vida açılmış başsız bağlama elemanıdır. Saplamanın bir tarafı parçalardan birine bağlandıktan sonra, diğer tarafı ikincisine serbest geçirilerek, bir somun yardımıyla parçaları çözülür şekilde birbirine bağlar. Sık sık sökülüp takılan civatalarda, takıldığı yerin dişleri zamanla bozulur. Özellikle Al bloklardaki dişler çabuk bozulur. Buralarda saplama kullanılır. Saplamalar başsız oldukları için, kolay takabilmek için iki vida arasına AA açılır, kontra somun kullanılır veya özel saplama anahtarı kullanılır.

72

73 SAPLAMALAR

74 ÖRNEK (MECHANICAL) Saplama Çizimi Saplama DIN 835 Normal Diş M16x80 Ölçülendiriniz.

75 SOMUNLAR

76 SOMUNLAR SOMUN: Ortasında vida açılmış deliklerden civata, saplama vb. takılarak parçaları birbirine bağlayan, anahtar, tornavida veya elle sökülüp üp takılacakşekillerde yapılan elemanlara somun denir.

77

78

79

80

81 Kopilya: çatal pim veya maşalı pim de denir. Taçlı somun-kopilya kesin frenleme, yaylı rondela ve kontra kısmi frenleme

82 RONDELA Rondela: Civata başı ve somun arasında kalan parçalarda, sıkma kuvvetini daha geniş bir yüzeye yaymak, somun ve parça yüzeylerinin bozulmasını önlemek gibi amaçlarla kullanılan makina elemanıdır.

83 DÜZ RONDELA pah ile geriye kalan kısım yarı yarıya.

84 MONTAJ RESMİNDE DÜZ RONDELA S= 0.2d d2= 2d

85 YAYLI RONDELA

86 MONTAJ RESMİNDE YAYLI RONDELA S= 0.2d d2= 1.75d 45º çizgiler merkez çizgiden başlıyor.

87 CİVATALI BİRLEŞTİRME RESİMLERİ

88 CİVATALI BİRLEŞTİRME RESİMLERİ

89 SOMUNLU VE RONDELALI CİVATALI BİRLEŞTİRME

90 SOMUNLU VE RONDELALI CİVATALI BİRLEŞTİRME

91 SOMUNLU VE RONDELALI CİVATALI BİRLEŞTİRME

92 ÖRNEK (MECHANICAL) Sayfa 36 Önden Görünüş AltıKöşebaşlı M30 Cıvata somun birleştirmesini yapınız? Civata 6 köşe başlı M30 ISO 4014 (Regular thread) Delik M30 (ISO 273) Rondela M30 (ISO 7089) Somun 6 Köşe başlı M30 (ISO 4032)

93 SOMUNSUZ CİVATA İLE BİRLEŞTİRME

94 SAPLAMA UCUNUN MONTAJI

95 ÖRNEK (MECHANICAL) Sayfa 37 AltıKöşebaşlı M30 Vida birleştirmesini yapınız? Civata 6 köşe başlı M30 ISO 4014 Rondela M30 (ISO 7089) Delik1 M30 (ISO 273) Delik2 M30 ISO 262 (Regular Thread)

96

97 HAVŞA VE SİLİNDİR BAŞLI VİDALARLA BİRLEŞTİRME HAVŞA: Dışarıda kalması istenmeyen konik veya silindirik civata başları için parçaya açılan özel yuvadır.

98 HAVŞA

99 HAVŞA

100 DEMONTE HAVŞALI BİRLEŞTİRME

101 HAVŞALI BİRLEŞTİRME MONTAJI

102

Genel Doküman / Public Document MAKİNE ELEMANLARI

Genel Doküman / Public Document MAKİNE ELEMANLARI MAKİNE ELEMANLARI Genel bilgi ve tanımlar Güç iletme, değiştirme veya biriktirme gibi fonksiyonları yerine getirerek iş yapma kabiliyetine sahip olan birçok elemanın birleştirilmesiyle oluşturulan sisteme

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1

ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 Uygun ortam sağlandığında standart makine elemanlarının çizimlerini ve standart makine elemanları ile birleştirme çizimleri yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Doç.Dr.İrfan AY-Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU CIVATA-SOMUN ve RONDELALAR

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Doç.Dr.İrfan AY-Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU CIVATA-SOMUN ve RONDELALAR CIVATA-SOMUN ve RONDELALAR CIVATALAR Cıvatalar: Özel baş biçimine sahip silindirik gövde üzerine belli boylarda diş açılmış bağlantı elemanlarına cıvata denir. Cıvataların diş açılmış kısımları üçgen vida

Detaylı

Silindirik Düz Pim : Sertleştirilmeden kullanılan silindirik bir pimdir. Şekilde görüldüğü gibi iki tipi mevcuttur.

Silindirik Düz Pim : Sertleştirilmeden kullanılan silindirik bir pimdir. Şekilde görüldüğü gibi iki tipi mevcuttur. PİMLER Tanım : Birden fazla sayıda parçayı istenilen konumda tutma, parçalar arası yatay ve düşey kaymayı önleme, merkezlemeyi sağlamak amacıyla kullanılan makine elemanlarına PİM denir. Silindirik Düz

Detaylı

Silindirik Düz Pim : Sertleştirilmeden kullanılan silindirik bir pimdir. Şekilde görüldüğü gibi iki tipi mevcuttur.

Silindirik Düz Pim : Sertleştirilmeden kullanılan silindirik bir pimdir. Şekilde görüldüğü gibi iki tipi mevcuttur. PİMLER Tanım : Birden fazla sayıda parçayı istenilen konumda tutma, parçalar arası yatay ve düşey kaymayı önleme, merkezlemeyi sağlamak amacıyla kullanılan makine elemanlarına PİM denir. Silindirik Düz

Detaylı

BÖLÜM 1. VİDALAR, CİVATALAR VE SOMUNLAR

BÖLÜM 1. VİDALAR, CİVATALAR VE SOMUNLAR BÖLÜM 1. VİDALAR, CİVATALAR VE SOMUNLAR α Şekil 1.1. Vida helisi oluşumu Şekil 1.2. Vida elemanları Makine parçalarının birbiri ile bağlanmasını sağlayan çeşitli birleştirme şekilleri vardır. Bunlar Hareketli

Detaylı

Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir.

Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir. 9. VİDALAR Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir. Vida Helisi Vida Adımı Bir kenarı silindirin çapına eşit dik bir üçgen, silindirin üzerine sarıldığında

Detaylı

KAMALAR, PİMLER, PERNOLAR

KAMALAR, PİMLER, PERNOLAR KAMALAR, PİMLER, PERNOLAR 1 Mil ve Göbeğin Kamayla Bağlantısı Kama: Mil ile göbek arasında bağlantı kurarak, kuvvet veya hareketin milden göbeğe aktarılmasını sağlayan makina elemanıdır. Kamalı birleştirme:

Detaylı

Makine Elemanları. Sökülemeyen Bağlantı Elemanları

Makine Elemanları. Sökülemeyen Bağlantı Elemanları Makine Elemanları Sökülemeyen Bağlantı Elemanları Perçin En az iki parçayı sökülemeyecek şekilde birleştirmek için kullanılan bir ucu hazır diğer ucu ise birleştirme sırasında oluşturulan makine elamanlarına

Detaylı

DİŞLER; Diş Profili, çalışma sırasında iki çark arasındaki oranı sabit tutacak şekilde biçimlendirilir. Dişli profillerinde en çok kullanılan ve bu

DİŞLER; Diş Profili, çalışma sırasında iki çark arasındaki oranı sabit tutacak şekilde biçimlendirilir. Dişli profillerinde en çok kullanılan ve bu KAVRAMLAR Dişli Çarklar, eksenleri birbirine yakın veya birbirini kesen miller arasında hareket ve güç ileten makine elemanlarıdır. Çevrelerine diş açılmış iki dişli çark bir dişli çiftini oluştururlar

Detaylı

III. Hafta İmal Usulleri. Öğr.Grv. Kubilay ASLANTAŞ. Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek

III. Hafta İmal Usulleri. Öğr.Grv. Kubilay ASLANTAŞ. Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek III. Hafta Öğr.Grv. Kubilay ASLANTAŞ Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek Page 1-1 Page 1-2 Vida Türleri Page 1-3 Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları

Detaylı

02.01.2012. Kullanım yerlerine göre vida Türleri. Vida Türleri. III. Hafta Đmal Usulleri. Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek

02.01.2012. Kullanım yerlerine göre vida Türleri. Vida Türleri. III. Hafta Đmal Usulleri. Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek III. Hafta Öğr.Grv. Kubilay ASLANTAŞ Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek Page 1-1 Page 1-2 Vida Türleri Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet

Detaylı

CIVATA BAĞLANTILARI. DEÜ Makina Mühendisliği Böl. Çiçek ÖZES

CIVATA BAĞLANTILARI. DEÜ Makina Mühendisliği Böl. Çiçek ÖZES CIVATA BAĞLANTILARI Cıvata bağlantıları teknikte en çok kullanılan çözülebilen bağlantılardır. Cıvatalar makinaların montajında, yatakların ve makinaların temele tespitinde, boru flanşların, silindir kapaklarının

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 A. TEMEL KAVRAMLAR MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 B. VİDA TÜRLERİ a) Vida Profil Tipleri Mil üzerine açılan diş ile lineer hareket elde edilmek istendiğinde kullanılır. Üçgen Vida Profili: Parçaları

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. MAK-204 Üretim Yöntemleri Freze Tezgahı Frezeleme Đşlemleri (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde

Detaylı

1. Kayma dirençli ( Kaymalı) Yataklar 2. Yuvarlanma dirençli ( Yuvarlanmalı=Rulmanlı ) Yataklar

1. Kayma dirençli ( Kaymalı) Yataklar 2. Yuvarlanma dirençli ( Yuvarlanmalı=Rulmanlı ) Yataklar YATAKLAR Miller, dönel ve doğrusal hareketlerini bir yerden başka bir yere nakletmek amacıyla üzerlerine dişli çark, zincir, kayış-kasnak ve kavramalara bağlanır. İşte yataklar; millerin bu görevlerini

Detaylı

DİŞLİ ÇARK: Hareket ve güç iletiminde kullanılan, üzerinde eşit aralıklı ve özel profilli girinti ve çıkıntıları bulunan silindirik veya konik

DİŞLİ ÇARK: Hareket ve güç iletiminde kullanılan, üzerinde eşit aralıklı ve özel profilli girinti ve çıkıntıları bulunan silindirik veya konik DİŞLİ ÇARKLAR 1 DİŞLİ ÇARK: Hareket ve güç iletiminde kullanılan, üzerinde eşit aralıklı ve özel profilli girinti ve çıkıntıları bulunan silindirik veya konik yüzeyli makina elemanı. 2 Hareket Aktarma

Detaylı

PASLANMAZ BAĞLANTI ELEMANLARI FİYAT LİSTESİ ALTI KÖŞE PASLANMAZ FİBERLİ SOMUN (DIN985-A2-304)

PASLANMAZ BAĞLANTI ELEMANLARI FİYAT LİSTESİ ALTI KÖŞE PASLANMAZ FİBERLİ SOMUN (DIN985-A2-304) PASLANMAZ BAĞLANTI ELEMANLARI FİYAT LİSTESİ ALTI KÖŞE PASLANMAZ FİBERLİ SOMUN (DIN985-A2-304) M4 M5 M6 M8 M10 M12 M14 M16 M20 36,43 TL 38,26 TL 65,53 TL 149,36 TL 330,53 TL 469,29 TL 732,37 TL 934,73 TL

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MAKİNE TEKNOLOJİSİ STANDART MAKİNE ELEMANLARI ANKARA-2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

MARDİN ARTUKLU MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ MESLEK RESİM DERS NOTLAR

MARDİN ARTUKLU MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ MESLEK RESİM DERS NOTLAR MARDİN ARTUKLU MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ MESLEK RESİM DERS NOTLAR HAZIRLAYAN Selim TEMİZ MESLEK RESİM -1 STANDART MAKİNE ELEMANLARI Genel Bilgi ve Tanımlar Güç iletme, değiştirme veya biriktirme gibi fonksiyonları

Detaylı

Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Cıvata ve somun-flipped classroom Bağlama Elemanları

Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Cıvata ve somun-flipped classroom Bağlama Elemanları Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN Cıvata ve somun-flipped classroom Bağlama Elemanları İçerik Giriş Vida Vida çeşitleri Cıvata-somun Hesaplamalar Örnekler 2 Giriş 3 Vida Eğik bir doğrunun bir

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-204 Üretim Yöntemleri Vidalar-Vida Açma Đşlemi (8.Hafta) Kubilay Aslantaş Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet ileten vidaları Metrik vidalar Trapez vidalar

Detaylı

CIVATA BAĞLANTILARI. DEÜ Makina Elemanlarına Giriş M. Belevi, Ç. Özes, M. Demirsoy

CIVATA BAĞLANTILARI. DEÜ Makina Elemanlarına Giriş M. Belevi, Ç. Özes, M. Demirsoy CIVATA BAĞLANTILARI Cıvata bağlantıları teknikte en çok kullanılan çözülebilen bağlantılardır. Cıvatalar makinaların montajında, yatakların ve makinaların temele tespitinde, boru flanşlarının, silindir

Detaylı

ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR. Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO

ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR. Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO ZİNCİR DİŞLİ ÇARK NEDİR? Tanımı: Güç ve hareket iletecek millerin merkez uzaklığının fazla olduğu durumlarda, aradaki bağlantıyı dişli çarklarla

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MAKİNE TEKNOLOJİSİ STANDART MAKİNE ELEMANLARI 520TC0025

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MAKİNE TEKNOLOJİSİ STANDART MAKİNE ELEMANLARI 520TC0025 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MAKİNE TEKNOLOJİSİ STANDART MAKİNE ELEMANLARI 520TC0025 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

A2 PASLANMAZ ÇELİK METRİK CİVATA (DIN 933)

A2 PASLANMAZ ÇELİK METRİK CİVATA (DIN 933) A2 PASLANMAZ ÇELİK METRİK CİVATA (DIN 933) 24/01/2017-08 /mm M4 M M6 M8 M10 M12 M14 M16 M20 M24 10 0,120 0,1440 0,190 0,4200 12 0,1360 0,1600 0,2070 0,4600 16 0,1600 0,1840 0,2200 0,4900 0,9600 20 0,1700

Detaylı

Paslanmaz (INOX) Bağlantı Elemanları. LST_PZ_50_20_11_2017_94.indd :20:17

Paslanmaz (INOX) Bağlantı Elemanları. LST_PZ_50_20_11_2017_94.indd :20:17 LST_PZ_0_20_11_2017_94.indd 41 30.11.2017 1:20:17 LST_PZ_0_20_11_2017_94.indd 42 30.11.2017 1:20:19 A2 PASLANMAZ ÇELİK METRİK CİVATA (DIN 933) 20/11/2017-09 /mm M4 M M6 M8 M10 M12 M14 M16 M20 M24 10 0,1300

Detaylı

SONSUZ VİDA VE KARŞILIK DİŞLİ ÇARKI. Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO

SONSUZ VİDA VE KARŞILIK DİŞLİ ÇARKI. Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO SONSUZ VİDA VE KARŞILIK DİŞLİ ÇARKI Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO TANIMI Sonsuz vida ve dişlisi bir mekanizma olup, eksenleri birbirine dik veya çapraz olan bir sonsuz vida ile bir sonsuz vida

Detaylı

Cıvata-somun bağlantıları

Cıvata-somun bağlantıları Cıvata-somun bağlantıları 11/30/2014 İçerik Vida geometrik büyüklükleri Standart vidalar Vida boyutları Cıvata-somun bağlantı şekilleri Cıvata-somun imalatı Cıvata-somun hesabı Cıvataların mukavemet hesabı

Detaylı

Bilyalı Vida ile Aktarma Vidalarının Farkı

Bilyalı Vida ile Aktarma Vidalarının Farkı Bilyalı Vida ile Aktarma Vidalarının Farkı Mekanik bir sistemde güç veya hareketi lineer olarak aktarmak istediğinizde en çok karşılaşılan mekanik unsur, vida mekanizmalarıdır. Özellikle CNC ve 3B yazıcı

Detaylı

VİDALI BAĞLANTILAR 04.12.2015. Vidalı Bağlantılar

VİDALI BAĞLANTILAR 04.12.2015. Vidalı Bağlantılar VİDALI BAĞLANTILAR MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-I DERS NOTU Vidalı Bağlantılar 2 / 40 Makine parçalarının birbirlerine bağlanmasında, sökülebilen bağlama elemanları olarak vida, somun ve

Detaylı

02.01.2012. Freze tezgahında kullanılan kesicilere Çakı denir. Çakılar, profillerine, yaptıkları işe göre gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılır.

02.01.2012. Freze tezgahında kullanılan kesicilere Çakı denir. Çakılar, profillerine, yaptıkları işe göre gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılır. Freze ile ilgili tanımlar Kendi ekseni etrafında dönen bir kesici ile sabit bir iş parçası üzerinden yapılan talaş kaldırma işlemine Frezeleme, yapılan tezgaha Freze ve yapan kişiye de Frezeci denilir.

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ MESLEK RESİM 1

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ MESLEK RESİM 1 T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ MESLEK RESİM 1 ANKARA,2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

Siz bizi gör üyorsunuz ama. Biz yaşadığınız her yerdeyiz!.. FİYAT LİSTESİ.

Siz bizi gör üyorsunuz ama. Biz yaşadığınız her yerdeyiz!.. FİYAT LİSTESİ. Siz bizi gör üyorsunuz ama Biz yaşadığınız her yerdeyiz!.. FİYAT LİSTESİ 2018 www.gunvida.com.tr HAKKIMIZDA Firmamızın temelleri sektörün uzun yıllar lokomotifi olmuş, perşembe pazarı Karaköy de 1998 yılında

Detaylı

Üst görünüşün elde edilmesi Ön görünüşün elde edilmesi

Üst görünüşün elde edilmesi Ön görünüşün elde edilmesi 1 2 3 Üst görünüşün elde edilmesi Ön görünüşün elde edilmesi 4 5 A P Y A 1 P 1 Y 1 : ön görünüş : sol yan görünüş : üst görünüş : arka görünüş : sağ yan görünüş : alt görünüş A Y P 6 alt sağ ön sol arka

Detaylı

Torna tezgahının kısımları

Torna tezgahının kısımları Torna tezgahının kısımları Bu yazımızda torna tezgahının kısımları konusunu işleyeceğiz.torna tezgahı kısımları resimli anlatım şeklindedir. Tornanın kısımları her tesviyeci-tornacı tarafından bilinmelidir.tornanın

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI CIVATA SOMUN BAĞLANTILARI P r o f. D r. İ r f a n K A Y M A Z P r o f. D r. A k g ü n A L S A R A N A r ş. G ör. İ l y a s H A C I S A L İ HOĞ LU Eğik bir doğrunun bir

Detaylı

TEMEL İMALAT VE ARAÇ BAKIMI DERSİ SORU BANKASI TEMEL MEKANİK

TEMEL İMALAT VE ARAÇ BAKIMI DERSİ SORU BANKASI TEMEL MEKANİK TEMEL İMALAT VE ARAÇ BAKIMI DERSİ SORU BANKASI TEMEL MEKANİK 1 1. Dökme demirden yapılan ve piyasada en çok kullanılan mengene aşağıdakilerden hangisidir? A) Boru mengenesi B) Ayaklı mengene C) Tesviyeci

Detaylı

İZDÜŞÜM PRENSİPLERİ 8X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M

İZDÜŞÜM PRENSİPLERİ 8X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M 0.08 M A 8X 7.9-8.1 0.1 M B M M42 X 1.5-6g 0.06 A 6.6 6.1 9.6 9.4 C 8X 45 0.14 M A C M 86 20.00-20.13 İZDÜŞÜM C A 0.14 B PRENSİPLERİ 44.60 44.45 B 31.8 31.6 0.1 9.6 9.4 25.5 25.4 36 Prof. Dr. 34 Selim

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI UÇAK BAKIM SÖKÜLEBİLİR BAĞLANTILAR 525MT0005

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI UÇAK BAKIM SÖKÜLEBİLİR BAĞLANTILAR 525MT0005 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI UÇAK BAKIM SÖKÜLEBİLİR BAĞLANTILAR 525MT0005 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

FREZE TEZGÂHINDA BÖLME İŞLEMLERİ

FREZE TEZGÂHINDA BÖLME İŞLEMLERİ Üniversal Bölme Aygıtları(Divizörler) Freze tezgâhında her çeşit bölme işlemleri, divizör yardımıyla yapılabilir. Divizör ile, silindirik parçalar üzerine değişik sayılarda bölme yapma, konik parçalara

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 10

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 10 Makine Elemanları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 10 Makine elemanları; makine ve tesisatları oluşturan, bu sistemlerin içerisinde belirli fonksiyonları yerine getiren ve kendilerine özgü hesaplama ve

Detaylı

KONİK DİŞLİ ÇARKLAR. Öğr. Gör. Korcan FIRAT. CBÜ Akhisar MYO

KONİK DİŞLİ ÇARKLAR. Öğr. Gör. Korcan FIRAT. CBÜ Akhisar MYO KONİK DİŞLİ ÇARKLAR Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO TANIMI Eksenleri kesişen millerde kuvvet ve hareket iletmek için kullanılan ve yanal yüzeylerinin çevresine ve kesik koni tepe noktasında birleşecek

Detaylı

MAKİNA ELEMANLARI. İŞ MAKİNALARI (Vinç, greyder, torna tezgahı, freze tezgahı, matkap, hidrolik pres, enjeksiyon makinası gibi)

MAKİNA ELEMANLARI. İŞ MAKİNALARI (Vinç, greyder, torna tezgahı, freze tezgahı, matkap, hidrolik pres, enjeksiyon makinası gibi) MAKİNA ELEMANLARI Makina: Genel anlamda makina; enerji veya güç üreten, ileten veya değiştiren sistemdir. Örneğin; motor, türbin, jeneratör, ısı pompası, elektrik makinası, tekstil makinası, takım tezgâhı,

Detaylı

46.Deliklerin ağzını genişletmek için kullanılan alete ne denir? A) Rayba B) Pafta C) Kılavuz D) Havşa 47. Aşağıdakilerden hangisi vida oluk

46.Deliklerin ağzını genişletmek için kullanılan alete ne denir? A) Rayba B) Pafta C) Kılavuz D) Havşa 47. Aşağıdakilerden hangisi vida oluk TEMEL İMALAT VE ARAÇ BAKIMI DERSİ 1. Dökme demirden yapılan ve piyasada en çok kullanılan mengene hangisidir? A) Boru mengenesi B) Ayaklı mengene C) Tesviyeci mengenesi D) Döner çeneli mengene 2. İşimiz

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Makine Elemanları 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ 1 Bu bölümden elde edilecek kazanımlar Güç Ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri Redüktörler Ve Vites Kutuları : Sınıflandırma Ve Kavramlar Silindirik

Detaylı

Vidalı Bağlantılarğ (Cıvatalar) Vedat Temiz

Vidalı Bağlantılarğ (Cıvatalar) Vedat Temiz Vidalı Bağlantılarğ (Cıvatalar) Vedat Temiz Genel Bilgiler En yaygın kullanılan çözülebilen bağlama elemanıdır. Prensip olarak bir silindir üzerine bir profilin eşit hatveli olarak khli helisel l şekilde

Detaylı

Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde

Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde DİŞLİ ÇARKLAR Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde özel bir yeri bulunan mekanizmalardır. Mekanizmayı

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1. 1. ViDA VE KILAVUZLAR

ÖĞRENME FAALİYETİ 1. 1. ViDA VE KILAVUZLAR ÖĞRENME FAALİYETİ-1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Uygun atölye ortamı ve gereçleri sağlandığında, tekniğine uygun olarak kılavuz ile diş açabileceksiniz. ARAŞTIRMA 1. Okul kütüphanesi, şehir kütüphanesi, Internet,

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 7.BÖLÜM Bağlama Elemanları Cıvata Bağlantıları Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız MAK 305 Makine Elemanları-Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 BU SLAYTTAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Cıvata Hakkında

Detaylı

Konstrüksiyon montaj resmi

Konstrüksiyon montaj resmi MONTAJ RESĠMLERĠ 1 Montaj Resim Birçok parçanın birleģtirilmesinden oluģan bir komple resmin, her parçasının bu komple içindeki yeri, bir yere nasıl takılacağı ve ne iģ gördüğünü belirtmek üzere, bütün

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MAKİNE TEKNOLOJİSİ MONTAJ VE AMBALAJ YAPMA

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MAKİNE TEKNOLOJİSİ MONTAJ VE AMBALAJ YAPMA T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MAKİNE TEKNOLOJİSİ MONTAJ VE AMBALAJ YAPMA ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

BÖLÜM 5 CİVATA BAĞLANTILARI

BÖLÜM 5 CİVATA BAĞLANTILARI BÖLÜM 5 CİVATA BAĞLANTILARI 5.1. Giriş Civatalar makine inşaatından en fazla kullanıp çözülebilen bağlantı elemanlarıdır. Hiçbir bozulma olmadan istenildiği kadar sökülüp tekrar takılabilirler. Büyük bir

Detaylı

TÜLOMSAŞ 1 50.00.101.0071 NAYLON FRENLİ SOMUN 4 50.00.101.0086 AKB CİVATA 13 50.00.101.0342 CİVATA 12 50.00.101.0288 SİLİNDİR BAŞLI SAC VİDASI KG

TÜLOMSAŞ 1 50.00.101.0071 NAYLON FRENLİ SOMUN 4 50.00.101.0086 AKB CİVATA 13 50.00.101.0342 CİVATA 12 50.00.101.0288 SİLİNDİR BAŞLI SAC VİDASI KG BİRİM FİYAT TEKLİF CETVELİ Sayfa - 1 1.101.0071 NAYLON FRENLİ SOMUN OLCUSU:M 16- NORM :DIN 982- KALITE :10-,AÇIKLAMA : 2.101.0084 AKB CİVATA OLCUSU:M 24X125/54- NORM :DIN 931- KALITE :8.8-,AÇIKLAMA : 3.101.0085

Detaylı

0384 Aşağıdakilerden hangisi şekil A'ya göre 3 parçanın doğru görünüşüdür? 1- Şekil l 2- Şekil 2 3- Şekil 3 4- Şekil 4 5- Şekil 5

0384 Aşağıdakilerden hangisi şekil A'ya göre 3 parçanın doğru görünüşüdür? 1- Şekil l 2- Şekil 2 3- Şekil 3 4- Şekil 4 5- Şekil 5 0384 Aşağıdakilerden hangisi şekil A'ya göre 3 parçanın doğru görünüşüdür? 0385 Aşağıdakilerden hangisi şekil A'ya göre 2 no parçanın doğru görünüşüdür? 123 124 0386 Aşağıdakilerden hangisi şekil A'ya

Detaylı

10. MAKİNA VE METAL TEKNİĞİNDE KULLANILAN EL ALETLERİ

10. MAKİNA VE METAL TEKNİĞİNDE KULLANILAN EL ALETLERİ 10. MAKİNA VE METAL TEKNİĞİNDE KULLANILAN EL ALETLERİ 10.1. Anahtarlar, Anahtarlar, cıvata, somun, rakor gibi vidalı birleştirme elemanlarının sıkılmasında ve sökülmesinde kullanılan el aletleridir. Anahtarların

Detaylı

MHN 113 Mühendislik Çizimi 2

MHN 113 Mühendislik Çizimi 2 2. BÖLÜM ÇİZGİLER MHN 113 Mühendislik Çizimi 2 2. ÇİZGİLER 2.1. Çizgi Tipleri ve Uygulamaları Doğru ve eğri şeklinde, kesik veya sürekli herhangi bir şekildeki bir başlangıç noktasını bir bitiş (son) noktası

Detaylı

MASTARLAR MASTAR ÇEŞİTLERİ. 1 - Tampon Mastarlar. 2 - Vida Mastarları. 3 - Çatal Mastarlar. 4 - Johnson Mastarları. 5 - Prizmatik Mastarlar

MASTARLAR MASTAR ÇEŞİTLERİ. 1 - Tampon Mastarlar. 2 - Vida Mastarları. 3 - Çatal Mastarlar. 4 - Johnson Mastarları. 5 - Prizmatik Mastarlar MASTARLAR Makine parçalarının ölçme ve kontrol işlemlerinde ölçme ve kontrol aletleri ile birlikte kullanılan yardımcı aletlere Mastarlar denir. Bunların bazıları direkt bazıları ise endirekt olarak ölçme

Detaylı

Freze tezgahları ve Frezecilik. Page 7-1

Freze tezgahları ve Frezecilik. Page 7-1 Freze tezgahları ve Frezecilik Page 7-1 Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde talaş kaldırmak için kullanılan kesici takıma freze çakısı olarak adlandırılırken, freze çakısının bağlandığı takım

Detaylı

Doğru ve eğri şeklinde, kesik veya sürekli herhangi bir şekildeki bir başlangıç noktasını bir bitiş (son)

Doğru ve eğri şeklinde, kesik veya sürekli herhangi bir şekildeki bir başlangıç noktasını bir bitiş (son) Çizgiler Çizgi Tipleri ve Uygulamaları Doğru ve eğri şeklinde, kesik veya sürekli herhangi bir şekildeki bir başlangıç noktasını bir bitiş (son) noktası ile birleştiren, uzunluğu ise genişliğinin yarısından

Detaylı

.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI .C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) METAL TEKNOLOJİSİ VİDALI VE KENETLİ BİRLEŞTİRME ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİNİN

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİNİN GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI : YILMAZ YILMAZTÜRK NO : 041227063 ÖĞRETİM YILI : 2007 2008 BÖLÜMÜ : MAKĠNE EĞĠTĠMĠ PROGRAMI : MAKĠNE RESĠM ve KONST. ÖĞRETMENLĠĞĠ YÖNETİCİ

Detaylı

Genel Bilgi. İz Düşüm Düzlemleri ve Bölgeler. Yrd. Doç. Dr. Garip GENÇ Şekil: İz düşüm düzlemlerine bakış doğrultuları. Page 1.

Genel Bilgi. İz Düşüm Düzlemleri ve Bölgeler. Yrd. Doç. Dr. Garip GENÇ Şekil: İz düşüm düzlemlerine bakış doğrultuları. Page 1. TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Teknik Resim Genel Bilgi Uzaydaki cisimlerin eksiksiz bir anlatımı için, ana boyutlarıyla birlikte parçanın bitmiş hallerinden ve üzerindeki işlemlerle birlikte diğer

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri

MAK-204. Üretim Yöntemleri MAK-204 Üretim Yöntemleri Taşlama ve Taşlama Tezgahı (12.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Taşlama Đşleminin Tanımı: Belirli bir formda imal

Detaylı

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Delme Delme Đşlemi Delme Tezgahları Đleri Delik Delme Teknikleri

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Delme Delme Đşlemi Delme Tezgahları Đleri Delik Delme Teknikleri Mak-204 Üretim Yöntemleri II Delme Delme Đşlemi Delme Tezgahları Đleri Delik Delme Teknikleri Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Üretim Yöntemleri 1

Detaylı

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ Doç. Dr. Adnan AKKURT Takım Tezgahları İnsan gücü ile çalışan ilk tezgahlardan günümüz modern imalat sektörüne kadar geçen süre zarfında takım tezgahları oldukça büyük bir değişim

Detaylı

MAMÜL PARÇA LİSTESİ. : DİDON GRUBU Mamül kodu : Mamül adı : 32M LD 400 ÇAPA TRAKTÖRÜ SIRA PARÇA PARÇA ADI - STANDART NO ADET

MAMÜL PARÇA LİSTESİ. : DİDON GRUBU Mamül kodu : Mamül adı : 32M LD 400 ÇAPA TRAKTÖRÜ SIRA PARÇA PARÇA ADI - STANDART NO ADET Grup : DİDON GRUBU Mamül kodu : 40-30322-3600265 SIRA PARÇA PARÇA ADI - STANDART NO ADET NO KODU 1 3642001 Didon flanşı 1 2 3642008 Didon kilit kolu 1 3 0101003 Civata 6Kö.B. M10x50 1 4 0103005 Rondela

Detaylı

Mastarlar. Resim 2.23: Mastar ve şablon örnekleri

Mastarlar. Resim 2.23: Mastar ve şablon örnekleri Mastarlar Mastarlar (Resim 2.23), iş parçasının istenilen ölçüden daha büyük ya da küçük olup olmadığının kontrolü için kullanılan ölçme aletleridir. Parça boyutlarının, geometrik biçimlerin kontrolünde

Detaylı

MKT 204 MEKATRONİK YAPI ELEMANLARI

MKT 204 MEKATRONİK YAPI ELEMANLARI MKT 204 MEKATRONİK YAPI ELEMANLARI 2013-2014 Bahar Yarıyılı Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Egemen Avcu Makine Bir veya birçok fonksiyonu (güç iletme,

Detaylı

BEYAZ KAPLAMALI 8.8 KALİTE METRİK ÇELİK CİVATA DIN 931-933 8.8 BEYAZ KAPLI METRİK CIVATALAR TL/100 1.1.2014 Boy/mm M5 M 6 M7 M8 M10 M12 M14 M16 10

BEYAZ KAPLAMALI 8.8 KALİTE METRİK ÇELİK CİVATA DIN 931-933 8.8 BEYAZ KAPLI METRİK CIVATALAR TL/100 1.1.2014 Boy/mm M5 M 6 M7 M8 M10 M12 M14 M16 10 SİYAH 8.8 KALİTE METRİK ÇELİK CİVATA 8.8 KALİTE METRİK CİVATALAR (DIN 931-933) TL/100 01.01.2014 Boy/mm M5 M 6 M7 M8 M10 M12 M14 M16 10 4,00 5,86 10,03 12 4,03 5,48 7,16 10,12 15 3,98 5,05 7,89 9,01 16,13

Detaylı

HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri

HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri AutoCAD ile iletişim Çizimlerde Boyut Kavramı 0/09 2. Hafta

Detaylı

1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ

1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ 11 1.1. SI Birim Sistemi 12 1.2. Boyut Analizi 16 1.3. Temel Bilgiler 17 1.4.Makine Elemanlarına Giriş 17 1.4.1 Makine

Detaylı

Sıkma sırasında oluşan gerilmeden öngerilme kuvvetini hesaplarız. Boru içindeki basınç işletme basıncıdır. Buradan işletme kuvvetini buluruz.

Sıkma sırasında oluşan gerilmeden öngerilme kuvvetini hesaplarız. Boru içindeki basınç işletme basıncıdır. Buradan işletme kuvvetini buluruz. Ø50 Şekilde gösterilen boru bağlantısında flanşlar birbirine 6 adet M0 luk öngerilme cıvatası ile bağlanmıştır. Cıvatalar 0.9 kalitesinde olup, gövde çapı 7,mm dir. Cıvatalar gövdelerindeki akma mukavemetinin

Detaylı

Makina Elemanları I (G3) Ödev 1:

Makina Elemanları I (G3) Ödev 1: Makina Elemanları I (G3) Ödev 1: 1. Şekilde verilen dönen aks aynı düzlemde bulunan F 1 ve F 2 kuvvetleri ile yüklenmiştir. Değişken eğilme zorlanması etkisindeki aks Fe50 malzemeden yapılmıştır. Yatakların

Detaylı

Klima Program 1091. 1 Çeyrek. 2 Mekanizmalar. 3 Kilitleme. 7 Alüminyum. Bilgi. dönüşlü kilitler. sistemleri. Pencere

Klima Program 1091. 1 Çeyrek. 2 Mekanizmalar. 3 Kilitleme. 7 Alüminyum. Bilgi. dönüşlü kilitler. sistemleri. Pencere 9 Gergili Kilitler 8 Paslanmaz Klima 1 3 4 2 4 5 7 8 6 1 Klima kolu, örneğin uzun kol, yuvarlak rozet ve iç kol ile, asma kilit için de uygun 10A-120 den 10A-180 e kadar, 10A-320 2 Klima kolu, kilitlenebilir

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Kemal ÜÇÜNCÜ

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Kemal ÜÇÜNCÜ Öğrenci Numarası Adı ve Soyadı İmzası: CEVAP ANAHTARI Açıklama: Bellek yardımcısı kullanılabilir. Sorular eşit puanlıdır. SORU 1. Standart vida profillerini çizerek şekil üzerinde parametrelerini gösteriniz,

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MAKİNE TEKNOLOJİSİ STANDART KALIP ELEMANLARI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MAKİNE TEKNOLOJİSİ STANDART KALIP ELEMANLARI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MAKİNE TEKNOLOJİSİ STANDART KALIP ELEMANLARI Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN

TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN 2 TESTERE TEZGAHLARI Metalleri kesen aletler,kendisinden daha sert ve dayanıklı olan,kısa sürede

Detaylı

PN 16 FLANŞLI KÜRESEL VANA (FAF 1200 & 1250)

PN 16 FLANŞLI KÜRESEL VANA (FAF 1200 & 1250) PN 16 FLANŞLI KÜRESEL VANA (FAF 1200 & 1250) ÖZELLİKLERİ Flanşlar ve gövde GG 25 pik dökümdür. Paslanmaz çelik kürelidir. Paslanmaz çelik tabak yay takviyelidir. Küre sızdırmazlık ringi, dış sızdırmazlık

Detaylı

MAMÜL PARÇA LİSTESİ. Grup : ŞANZIMAN GRUBU Mamül kodu : Mamül adı : 32M CF178 TARAL DİZEL ÇAPA TRAKTÖRÜ SIRA NO

MAMÜL PARÇA LİSTESİ. Grup : ŞANZIMAN GRUBU Mamül kodu : Mamül adı : 32M CF178 TARAL DİZEL ÇAPA TRAKTÖRÜ SIRA NO Grup : ŞANZIMAN GRUBU Mamül kodu : 41-3621600 SIRA NO PARÇA KODU PARÇA ADI - STANDART NO ADET 1 3611140 Alt Freze Gövdesi 32M Eco 1 2 0106206 Oring 52,07x2,62 1 3 3611106 Kör tapa M55x1,5 1 4 3611016 Freze

Detaylı

10. MAKİNA VE METAL TEKNİĞİNDE KULLANILAN EL ALETLERİ

10. MAKİNA VE METAL TEKNİĞİNDE KULLANILAN EL ALETLERİ 10. MAKİNA VE METAL TEKNİĞİNDE KULLANILAN EL ALETLERİ 10.1. Anahtarlar, Anahtarlar, cıvata, somun, rakor gibi vidalı birleştirme elemanlarının sıkılmasında ve sökülmesinde kullanılan el aletleridir. Anahtarların

Detaylı

ÜNİTE TOPLAMI Sıra No Parça Kodu Parça Adı Adet hvl Ünite Bağlantı Başlığı hvl Ünite Hareket Üst Kolu

ÜNİTE TOPLAMI Sıra No Parça Kodu Parça Adı Adet hvl Ünite Bağlantı Başlığı hvl Ünite Hareket Üst Kolu 12 2 3 11 1 13 1 ÜNİTE TOPLAMI Sıra No Parça Kodu Parça Adı Adet 1. hvl-01-01-01-00 Ünite Bağlantı Başlığı 1 2. hvl-01-01-02-00 Ünite Hareket Üst Kolu 1 3. hvl-01-01-03-00 Ünite Hareket Alt Kolu 1. hvl-01-01-0-00

Detaylı

ÖLÇÜLENDİRME Ölçülendirme elemanları. Ölçülendirme seçenekleri

ÖLÇÜLENDİRME Ölçülendirme elemanları. Ölçülendirme seçenekleri 20 ÖLÇÜLENDİRME Ölçülendirme elemanları Dim Text Ölçü yazısı (sayısı) Dimension Line Ölçü çizgisi Dim Arrow Ölçü oku Offset from dim line Ölçü çizgisinden uzaklık 250 Extension Line Sınır çizgisi.. Defpoints

Detaylı

GAZ ALTI KAYNAK YÖNTEMİ MIG/MAG

GAZ ALTI KAYNAK YÖNTEMİ MIG/MAG GENEL KAVRAMLAR Metalleri, birbirleri ile çözülemez biçimde birleştirme yöntemlerinden biri kaynaklı birleştirmedir. Kaynak yöntemiyle üretilmiş çelik parçalar, döküm ve dövme yöntemiyle üretilen parçalardan

Detaylı

TORNACILIK. Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ

TORNACILIK. Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ TORNACILIK Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ TORNANIN TANIMI VE ENDÜSTRİDEKİ ÖNEMİ Bir eksen etrafında dönen iş parçalarını, kesici bir kalemle

Detaylı

ECO SNL HAT TİPİ (IN-LINE) POMPALAR

ECO SNL HAT TİPİ (IN-LINE) POMPALAR HAT TİPİ (IN-LINE) POMPALAR Basılabilen Sıvılar İçinde katı parçacıklar ve elyaf bulunmayan, temiz veya çok hafif kirli, düşük viskoziteli sıvılar. Teknik Bilgiler Basma Flanşı DN 40...DN 150 mm Debi Basma

Detaylı

UYSAL CIVATA A.Ş. 21/10/2013 FİYAT LİSTESİ SAYFA 1

UYSAL CIVATA A.Ş. 21/10/2013 FİYAT LİSTESİ SAYFA 1 21/10/2013 FİYAT LİSTESİ SAYFA 1 8.8 KALİTE METRİK CİVATALAR (DIN 931-933) 21/10/2013 MM M 5 M 6 M 7 M 8 M 10 M 12 M 14 M 16 10 3,54 5,19 8,88 12 3,57 4,85 6,34 8,96 15 3,52 4,47 6,98 7,97 14,27 16 3,55

Detaylı

ÜNİTE-3 BAĞLAMA ELEMANLARI ÖĞR. GÖR. HALİL YAMAK

ÜNİTE-3 BAĞLAMA ELEMANLARI ÖĞR. GÖR. HALİL YAMAK ÜNİTE-3 BAĞLAMA ELEMANLARI ÖĞR. GÖR. HALİL YAMAK KONU BAŞLIKLARI Giriş Bağlama Elemanları Çözülemeyen Bağlama Elemanları Çözülebilen Bağlama Elemanları GİRİŞ Makine, enerji veya güç üreten, ileten, değiştiren

Detaylı

MEKANİK MONTAJ. Mekanik Montajın Tanımı

MEKANİK MONTAJ. Mekanik Montajın Tanımı MEKANİK MONTAJ 1. Vidalı Tespit Elemanları 2. Perçin ve Kopçalar 3. Geçmeli Birleştiricilere Dayalı Montaj Yöntemleri 4. Diğer Mekanik Tespit Yöntemleri 5. Kalıplanmış İnsertler ve İç Tespitleyiciler 6.

Detaylı

TORNALAMA. Tornalama, kesme hareketi parçanın dönme hareketi ve ilerleme hareketi takımın ilerleme hareketi ile gerçekleşen talaş kaldırma işlemidir.

TORNALAMA. Tornalama, kesme hareketi parçanın dönme hareketi ve ilerleme hareketi takımın ilerleme hareketi ile gerçekleşen talaş kaldırma işlemidir. TORNALAMA Tornalama, kesme hareketi parçanın dönme hareketi ve ilerleme hareketi takımın ilerleme hareketi ile gerçekleşen talaş kaldırma işlemidir. Takımın ilerleme hareketi, parçanın dönme eksenine paralel

Detaylı

MAKİNA ELEMANLARI I-1 2013-2014 GÜZ DÖNEMİ. Dr. Yavuz SOYDAN soydan@sakarya.edu.tr 264-2955853 (kat 4 / 7352) www.soydan.info

MAKİNA ELEMANLARI I-1 2013-2014 GÜZ DÖNEMİ. Dr. Yavuz SOYDAN soydan@sakarya.edu.tr 264-2955853 (kat 4 / 7352) www.soydan.info MAKİNA ELEMANLARI I-1 2013-2014 GÜZ DÖNEMİ Dr. Yavuz SOYDAN soydan@sakarya.edu.tr 264-2955853 (kat 4 / 7352) www.soydan.info 1. HAFTA GENEL BİLGİ 1. Ders tanıtımı ve değerlendirme 2. Teknik sistemler ve

Detaylı

: ŞANZIMAN GRUBU Mamül kodu : 41 / Mamül adı : 20M TARAL R200 BENZİNLİ ÇAPA TRAKTÖRÜ SIRA PARÇA PARÇA ADI - STANDART NO ADET

: ŞANZIMAN GRUBU Mamül kodu : 41 / Mamül adı : 20M TARAL R200 BENZİNLİ ÇAPA TRAKTÖRÜ SIRA PARÇA PARÇA ADI - STANDART NO ADET Grup : ŞANZIMAN GRUBU Mamül kodu : 41 / 3681000 SIRA PARÇA PARÇA ADI - STANDART NO ADET NO KODU 1 3681021 Tapa yağ 35x8 1 2 3681022 Tapa yağ 47x8 1 3 0102029 Somun 6 kö.emn.m8 37 4 3681031 Saplama M8x52

Detaylı

Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler

Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler Bir makineyi meydana getiren çeşitli parçaların nasıl bir araya getirileceğini gösteren toplu olarak görünüşleri ve çalışma sistemi hakkında bize bilgi

Detaylı

MUHSİN ERTUĞRUL MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ TAKIDA TEKNİK RESİM SORULARI 1) Standart yazı ve rakamların basit ve sade olarak yazılması nedeni

MUHSİN ERTUĞRUL MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ TAKIDA TEKNİK RESİM SORULARI 1) Standart yazı ve rakamların basit ve sade olarak yazılması nedeni MUHSİN ERTUĞRUL MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ TAKIDA TEKNİK RESİM SORULARI 1) Standart yazı ve rakamların basit ve sade olarak yazılması nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Estetik görünmesi için. B) Rahat

Detaylı

Pano Kalınlığı M M M M

Pano Kalınlığı M M M M BRT 1708 1 Birleştirme Somunu Dik açılı bir bağlantı gerektiği yerlerde Birleşik Rakor Somunlarıyla kullanılmak üzere tasarlanmış Maliyet etkin bir çözüm için Çinko Alaşım M6 Somunları tedarik edilir.

Detaylı

Görünüş çıkarmak için, cisimlerin özelliğine göre belirli kurallar uygulanır.

Görünüş çıkarmak için, cisimlerin özelliğine göre belirli kurallar uygulanır. Görünüş Çıkarma Görünüş çıkarma? Parçanın bitmiş halini gösteren eşlenik dik iz düşüm kurallarına göre belirli yerlerde, konumlarda ve yeterli sayıda çizilmiş iz düşümlere GÖRÜNÜŞ denir. Görünüş çıkarmak

Detaylı

683 D SÜPER TARAL EKOSTAR DİDON GRUBU

683 D SÜPER TARAL EKOSTAR DİDON GRUBU 683 D SÜPER TARAL EKOSTAR DİDON GRUBU Grup : DİDON GRUBU Mamül kodu : 40-30322-3600232 SIRA PARÇA PARÇA ADI - STANDART NO ADET NO KODU 1 3642061 Didon flanşı (Ekostar) 1 2 3602346 Didon kilit kolu 19S

Detaylı

Parmak Freze çakıları

Parmak Freze çakıları Parmak Freze çakıları Parmak freze çakısı nedir? Parmak freze, Makine parçaları imalatında, kalıpçılıkta önemli bir yere sahip olan frezeleme işleminde kullanılan, helezonik kesici kenarlara sahip kesici

Detaylı

MAMÜL PARÇA LİSTESİ : DEBRİYAJ GRUBU : : 32M TARAL DİZEL

MAMÜL PARÇA LİSTESİ : DEBRİYAJ GRUBU : : 32M TARAL DİZEL Grup : DEBRİYAJ GRUBU Mamül kodu : 41 3611024 Mamul adı : 32M TARAL DİZEL 7Hp MARŞLI (KM178 FE) ÇAPA TRAKTÖRÜ SIRA PARÇA PARÇA ADI - STANDART NO ADET NO KODU 1 0102039 Somun plastikli M5 6 2 3611018 Debriyaj

Detaylı