MÜBADELE SIRASINDA HAMDİ BEY İN RAPORU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MÜBADELE SIRASINDA HAMDİ BEY İN RAPORU"

Transkript

1 MÜBADELE SIRASINDA HAMDİ BEY İN RAPORU BAKİ SARISAKAL

2 -Garbi Makedonya Hakkında Hamdi Bey in Raporu: Muhtelit Mübadele Komisyonundaki Temsilcilerimizden Hamdi Bey in İcra Ettiği Seyahat Neticesinde Komisyona Verdiği Rapor. Muhtelit Mübadele Komisyonunun 21 Kasım 1923 tarihinde vuku bulan toplantısında bahsedilen seyahatin lüzumu icrası 11 Aralık 1923 tarihinde kabul olunmuştur. Bu son vakalar üzerine İsveçli aza Mösyö Ekstrand ve Yunan aza Mösyö Papas ve bendenizden oluşan bir heyet 12 Aralık 1923 Çarşamba günü Atina dan hareket etmiştir. Garbi Makedonya seyahati esnasındaki müşehedat vakaları kısmen yekdiğerine meşaba kısmen mahiyet itibarıyla müşterek buldukları cihetle hem raporu yazabilmek ve hem de vakaları birleştirmek üzere gezdiğimiz yerlerdeki münferit hadiseleri sıra ile yazdıktan sonra raporu: 1.Tazyik ve hapisler. 2.Hayvanat ve diğer emvali menkule. 3.Garbi Makedonya da muhtaç nüfus. 4.Haneler ve diğer emvali menkule. 5.Netice ve mütalaa. Kısımlarına ayırarak taksim eylemeyi münasip gördüm. Selanik Selanik e 13 Aralık 1923 Çarşamba günü sabahı muvasalat edilmiş ve aynı günde Tali Komisyonu ziyaretle reis ve azadan bazı izahat alındıktan sonra Islahane ye ve Hamza Bey Camisi, Hisar Kulesi ve Vardar Kapısındaki hanlar ve ahırlar daha sonra muhacirlerle dolmakta olan vapur ziyaret olunmuş ve akşamüzeri Vali-i Umumi Mösyö Lamborus tan bazı hususun teminini talep etmek üzere vilayet makamına gidilmiştir.

3 İki numaralı raporumda beyan edildiği vecihle Selanik te İslam cemaatine ait dört kısımdan oluşan bir Islahane binası ile birde Hamza Bey Camisi vardır. Hamza Bey Camisi boştur. Islahanenin üst katıda adete boş denecek derecede kabili tahliyedir. Islahanenin tahliyesi ve Hamza Bey Camisine muhacir yerleştirilmesine için iki ay önce Hilal-ı Ahmer temsilcisi Lütfi Bey teşebbüs etmiş ve Makedonya Sıhhiye Müdürü Mösyö Koyutaris vasıtasıyla makamı vilayetten ricada bulunmuştur. Bilahare aynı mesele Türk heyeti tarafından Atina da bulunan Yunan heyetinden iltimas edilmiştir. Daha sonra Selanik e gidildiği zaman bendenizle Mösyö Kanakis tarafından uzun uzadıya takip olunmuştur. Mezunen giden birinci Tali Komisyon reisi Mösyö Hınç tarafından ve sonra tekrar bendenizle Tali Komisyon Vekili Mösyö Konzon tarafından nihayet bu defa Selanik e Muhtelit Heyet halinde bu izahatımıza müteakip Mösyö Ekstrand, Mösyö Papas ve bendeniz tarafından mahallen icra olunan teşebbüsat üzerine valiye müracaatla takip eyledik. Bizim Florina ya müstecilen hareketimiz üzerine işin takibini Doktor Lütfü ve Mahir Beylere bıraktık ise de netice bir hiçten ibaret kalmıştır. Selanik Yedikule Selanik teki Türk muhacirleri Islahane civarındaki Hisar arkasında ve Vardar Kapısında yer altlarında, penceresiz ve zemini çamur haline gelmiş ahırlarda, ahır gübreleriyle doldurulmuş bodrumlarda sakindirler: Birkaç yeri olmak üzere gördük. Vali-i Umumi Mösyö Lamborus u ziyaretimizde İsveçli temsilci Mösyö Ekstrand dediler ki: Şehrin muhtelif yerlerinde Türk muhacirlerinin şerait iskaniyesinden kati nazar bunların bulundukları yerler adeta birer çöplüktür. Bunların böyle yerlerde olmalarını ve bu suretle muaytene-i sıhhiyeden geçmelerini temin zımnında Hamza Bey Camisi ile Islahaneyi talep ediyoruz.

4 Fakat bu mahaller halen verilmemiştir. Bunun için icap eden emirlerin verilmesini rica ediyoruz. Vali-i Umumi cevaben: bu isteğinizi yerine getiremem. Çünkü şehir içindeki Cami veya Islahaneye muhacir konulması emarız saireye noktayı nazarından tehlikelidir. Hem Cami ve Islahane Müslümanlara aittir. Ben müsaade edemem, dediler. Bendenizde cevaben: Bazı yerleri bizzat gördüğümüze nazaran şehrin dahilindeki diğer Camilere ve Kiliselere Rum mültecileri yerleştirilmiştir ve bu gün Müslüman muhacirlerinin hem bulunacakları mahallin muhtelif yerler hep şehrin dahilindedir. Bilakis bu vaziyetin temadiyesi ile tehlike tahakkuk eder ve Müslümanlar bu Camiden ziyade temini ile meşguldürler dedim. Mösyö Ekstrand tarafından da izhar olundu. Vali-i Umumiye bir cevap olmak üzere: -Bu ihtisas meselesidir. Bir doktor işini Sıhhiye Müdürüne havale edeceğim. Eğer o mahzur görmezse ifa ederim, dedi. Yukarıda dahi arz ettiğim vecihle Hilal-i Ahmer temsilcisi Ömer Lütfü ve Selanik İmdadı Sıhhi Reisi Mahir Beyle terk ettik. İşin bu suretle takip edilmesini rica ettik. Bir hafta sonra Atina ya gelmek üzere Selanik e avdetimizde tekrar sordum. Mesele hala olduğu gibi duruyor. Hallolunmadı, cevabını aldım ve bu raporu yazarken Ömer Lütfü Beyin ibraz eylediği, Selanik Kara Musa Camisi Türk muhacirlerinin hayatını kurtarmak için bu Cami ve Islahane meselesi on, on beş dakika takip olunduktan ve bitaraf reisler ile Yunan azaları ve Türk azaları ve nihayet İsveç temsilcisi tarafından bizzat keyfiyetin halli ile uğraştıktan ve iki ay müddet dahi geçirildikten sonra yine bu küçük iş bir vali tarafından lütfen hüsnü telakki edilmemiş olursa artık tatbikat sahasında ne gibi şeylerin vücuda geleceğini tasvir etmek gayet basit olur.

5 Florina Mutasarrıfının Bir İtirafı: 14 Aralık 1923 Cuma günü Selanik ten Florina ya hareket ve akşam saat yedide muvasalat olundu. Mutasarrıf ile temas ettik. Hiçbir iddianın vaki olduğunu ve sualimiz üzerine filhakika Hıristiyan hanelerine Rum mültecilerin konulmadığını söylediler. Florina Bendeniz Muhtelit Komisyonun Atina da işe mübaşeretinden sonra 17 Ekim 1923 de neden umum Müslüman dükkan ve mağazalarının iki saatte tahliyesi emir olunmuştu? Diye vaki sualim üzerine mutasarrıf cevaben gazeteler yakında mübadeleye başlanılacağı ve Müslümanların sevk olunacağını yazdıkları cihetle bu işgal vuku bulmuştur, dediler. Bu kadar açık cevaplardan dolayı Mösyö Ekstrand kendilerine teşekkür ettiğini Mösyö Palis vasıtasıyla mutasarrıfa tebliğ ettirdiler. Mösyö Palis hanelerin pek fena bir şekildeki tevziatını gördükten sonra bunun mümkün mertebe ıslahı için bir Müslümanlardan, birde Rum memurlarından mürekkep bir komisyon teşkilini ve bu vasıta ile bazı tadilat ve ıslahat yapmasını mutasarrıfa bir tezkere ile teklif eylediler ve pek fakir kalan Müslümanlara tazminat verebilmek üzere Atina dan telgrafla da tahsisat talep ediliyor. Surviç teki İslamların Hali: 15 Aralık 1923 Cumartesi günü saat bir buçukta Surviç e hareket edildi. Surviç te esasen Müslüman sakin olmayıp Lograt, Petrika, Sunir, Noylanzır gibi civar köylerden yevmiye ile çalışıp geçinebilmek üzere gelmiş olan pek sefil Türklere tesadüf ettik. Bunlardan bilhassa iki kardeş elim ve acınacak bir halde idiler. Bu Türkler ağlıyordu ve (Askerlerin angaryasından kurulamıyoruz ki üç-beş Drahmi yevmiye alalım da karnımızı doyuralım) diyorlardı. Diğerleri mutasıl döküldüklerinden şikayet eyliyorlardı:

6 Mösyö Palis vasıtasıyla Surviç polis memuru Mösyö Zagrafus a bu gibi ahvale meydan verilmemesini rica eyledik. Orada çalışacağını bu bahsettikleri şeylerin ciheti askeriyece ifa edilmekte olduğunu söyledi. Florina Daha sonra yolumuza devamla Kalibo köyüne geçtik. Burada seksen hanede dört yüz elli Türk vardı. Taht mahsusalarında sevineceği vecihle biçarelere sokaklarda gayet pis ve dar yerlerde kalmışlardı. Türkler daha ziyade bu hale müteessir değillerdi. Yalnız her yerde bir şebeke halinde Rum muhacirlerinden vücuda getirilmiş olup Epitorya tesmiye olunan komisyonların tecavüzat ve tediyatından pek müşteki edilir. Ağlıyorlardı. Kayalar Kaymakamının Samimi İtirafı: Aynı günde saat beş buçukta Kayalar a muvasalat eyledik. Orada dahi kaymakamı gördük. Vaziyet hakkında izahat aldık ve bazı ricalarda bulunduk. Burası da her yer gibi idi. Muhtacı nüfusun ve hanelerin nispet tevzii raporun kısmı mahsuslarında zikrolunduğu gibi tekrarına lüzum görülmemiştir. Kayalardan dahi aldığımız malumata göre hükümet müsadere için hiçbir tahsisat göndermemiştir. Kayalarda kırk Türk köyü vardır. Mecmu nüfusu otuz beş bindir. Kayalarda iade namına hiçbir şey vuku bulmamıştır. Devriyelerin Müslüman köylülere pek fazla işkence ettiklerini kaymakama söylendi. Kaymakam efendi Müslümanlarda vesait yoktur. Badema devriyeleri Rum ahali iaşe için bunda emir vereceğim. Dedi. Bilahare otomobil ile yirmi dakika mesafede kain Selpova köyüne uğradık. Burada iki yüz kırk sekiz hanede bin iki yüz altmış dokuz Türk nüfusu ve yüz yetmiş beş hane Rum muhaciri vardır. Türkler hemen umumiyetle sokaklarda kalmıştır. Hatta Rum Muhacirin Komisyonu geldi, bu köyün Türk ahalisi muhtaçtır. Hakikaten hepsi fakirdir, dediler. Kısmı mahsusunda gösterileceği gibi bugün açıkta mahkum bulunan bu küçük köyden şimdiye kadar Yunan Hükümetince yüz yirmi üç öküz 137 inek, 34 manda, 108 merkeple diğer küçük hayvanat ve alet ziraiye ve 179 küçükbaş hayvan ve 602 Drahmilik çiftlik eşyası alınmıştır ki bu köyden Drahmilik hayvanat varidatı alınmıştır.

7 Hasan Köyü Ahalisinin Vaziyeti: Buradan Hasan köyüne gidildi. Bütün ahali sefil bir vaziyette yollara döküldü. Bu köy esasen yüz hanede yedi yüz nüfus Türk ten mürekkep imiş. Bütün Türkler samanlık ve harabelerde yaşıyorlardı. Bu köy ahalisini de pek muhtaç gördük. Bu köyden hükümet 64 öküz, 20 manda, 40 inek ve mevcut neferat cetveline kadar birçok erzak nakdi alınmıştır ki toplamı Drahmi ediyor. İşte bu ahali bu gün sefalet mahkûm ve hayvanat namına yalnız altı merkebe maliktirler ki bunlarda açtır. Zira her yerde Türkler binlerce kilo samanı muhtevi kendi depolarından saman almaktan da men edilmişlerdir. Buradan doğruca Ertonmuş köyüne gidildi. Bu köy 230 hanedir nüfustan mürekkep Türk köyüdür. Bu küçük köyden de Drahmi kıymetinde hayvanat ve erzak alınmıştır. Bütün köy pek muhtaç bir haldedir. Birer ikişer odadan oluşan bir-iki hane istisna edilirse diğer haneler hep Rum muhacirleri tarafından işgal olunmuştur. Ahali samanlıklarda, bodrumlarda velhasıl pek sefil bir halde idiler. Halen hiçbir hayvanata malik değildirler. Kozana ve Nasliç te Vaziyet: Kozana Akşam saat altı buçukta vasıl olduk. Mutasarrıfı ziyaret ettik ve vaziyet hakkında izahat talep eyledik. Kozana da dahi hiçbir güna iadeye musadıf olmadık. Nefsi Kozana da Türk nüfusu hemen yok gibi. Mülhakatında altmış kadar Türk vardır. Umum nüfusu 22 bindir. 17 Aralık 1923 Pazartesi günü Nasliç e hareket edildi. Nasliç te 120 hanede Türk vardır. Bunların yüzde altmışı fakirdir. Hepsi de bir an evvel hicreti talep ediyorlardı. Atina ya bir an evvel hicret lüzumunda Mösyö Ekstrand ın daha ziyade ısrarı üzerine Kesriye, Grebena ve Serfiçe seyahatlerinden sarfı nazar edildi ve buralara bizimle temas eylemek üzere

8 birer heyet izam olundu. Nitekim her birinden üçer-beşer zevattan mürekkep heyetler geldi ve kendilerinden izahlar alındı. Buralarda mukim en ziyade muhtaç ahali hakkındaki malumat kısmı mahsusunda münderiçtir. Kesriye, Grebena, Serfiçe de dahi bir güna temasta vaki olmamıştır. Nasliç Vodina da Sefalet: 18 Aralık 1923 Salı günü Kozana, Kayalar, Surviç tarikiyle Vodina ya hareketle akşam saat yedide muvasalat olundu. Vodina

9 19 Aralık 1923 Çarşamba günü sabahı Vodina daki muhacirlerin mevkilerini gezdik. Bunlardan bilhassa Vakıf Hanı denilen küçük bir hamamın halvet yerlerinde oturarak, güneş ve hava alamayan aileleri tetkik eyledik. Bizim orada beş dakika durmaya takatimiz yoktu. Her tarafa hastalar serpilmiş son nefeslerini ikmal için çırpınıyorlardı. Nefsi Vodina da 250 hanede Türk vardır. Yalnız civar köylerden tamamen meskenlerinden atılan Karadere köyü gibi bazı köylere silahla vuku bulan hücuma müteakip Vodina ya ilticaya mecbur olan Türklerle dolu idi.bunlar arasında aç ve sefil olanlar pek çoktu. Karacaova 32 köyden mürekkeptir. Toplam nüfusu Türk tür. Bunların büyük bir kısmı Serez e, Demirhisar a, Vodina ya ilticaya mecbur olmuşlardır. Şimdi boş durup, geziyorlar. Bu nüfus tamamen zürra olduğu halde ellerinde hayvan kalmamıştır. İşsiz ve hayvansız bekledikçe kuvve-i hayatiyelerinden kaybediyorlar. Vodina dan sonra Karacaova ya ve oradan da Yenice ye uğrayarak otomobil ile Selanik e avdet etmek programımızın son kısmını teşkil ediyordu. Bu kısım hedef olunarak Selanik e avdet edilmiştir. Selanik Mösyö Palis in takdir kıymet hakkındaki takip etmek üzere Selanik te kalmış ve bendenizle Mösyö Ekstrand la 20 Aralık 1923 Perşembe günü akşamı saat yedi kırkta Atina ya avdet eyledik. Gezdiğimiz mıntıkanın hemen umumunda müşterek bir tarz tazyik görülüyordu. O da gezeleri Müslüman hanelerini basmak ve muhacirlerle devriyeler tarafından Müslümanlara taarruz edilmektedir. Birkaç vakayı zikredeceğim: Folorinaya tabi Ortaoya köyüne 6 Kasım 1923 de silahlı Rum muhacirleri hücum eder ve ertesi sabah bütün köy halkını teşkil eden 165 nüfus Florina ya iltica eder.

10 Florina Selanik te dört gün önce yani 18/19 Aralık 1923 gecesi saat dokuz buçukta iki Yunan askeri Islahane binasının bahçesinde bulunan yüzlerce çadırların ortasına gelir ve e ellerindeki süngülerle birkaç aileye doğru hücum ederek her aileden beşer yüz drahmi talep eylerler. Kadınlar ve Hilal-i Ahmer in hastabakıcıları bağırıyorlar ve o civardaki bir işçi bu jandarmaları teşhis eyler. Yine o tarihten dört gün önce yani 14 Aralık 1923 tarihinde Selanik te Hisar arkasındaki çadırlar ve çuvallar arasında yatan muhacirler arasında yine elinde bir süngü ile diğer bir Yunan neferi girer ve uykuda bulunan Ahmet i dışarıya çekmek ister. Merkumun karşı koyması üzerine süngü ile yaralar ve süngüsünü sapladığı yerden çıkarmaksızın firar eyler. Süngü halen Türkiye Cumhuriyeti Selanik Şehbenderliğindedir. 15 Kasım 123 tarihinde Vodina ya tabi Karadere köylüleri bir emir tebliğ edileceği vesilesiyle Camide toplatılmış ve Rum muhacirleri ile jandarmaları tarafından silahla yaralanmışlar ve darba başlamışlardır. Bunun üzerine Türkler tamamen köylerinden hicrete ve Vodina ya, Serez e, Demirhisar a ilticaya mecbur kalmışlardır. Drağman, Micot Mahallesi, Gabrişte, Topalenik köylerinde vaziyet hemen aynıdır. Angaryaya Sevk Olunan Aç Türkler: Surviç şehrinde musadıf olduğumuz Suyanı, Petriçka, Selevişta, Noylanzır, Külünç köylüleri ahalisi pek elim vaziyette idiler. Ötede beride birkaç Drahmi kazanıp geçinmeye mecbur ve açlıktan ölmemeye gayret ediyorlar, fakat bu zavallı halk ciheti askeriyenin angaryalarından kurtulmak gayrı mümkündür diyorlar. Bilhassa iki kardeş şimdide zafiyetten ayakta güç duruyorlar ve bir aydan beri angaryadan tahlisi nefes edemediklerini söylüyorlardı. Bunlar mütemadiyen ağlıyorlar ve böyle giderse açlıktan hepimiz kırılacağız, diyorlardı. Vaziyeti Mösyö Ekserant ile Mösyö Palis dahi gördüler ve ağladılar. Atina ya Geldikleri İçin Tevkif Olunanlar: Kayalar dan halim İbrahim Efendi Atina ya gelmişti. Avdetinde 5 Aralık 1923 te kendisi Kozana!ya sevk edilmiş ve orada üç gün hapis olunmuştur. Kayalar da son zamanlarda kişiden oluşan çeteler mıntıka köylerine gelir ve yalnız Müslümanların bulunduğu yerleri basarlar. Ezcümle 12 Aralık 1923 te Köseler köyüne hücum ederek Müslüman ailelerden ve ikinci defasında 3.000, toplam Drahmi gasp ederler.

11 Bu hal umumidir. Nitekim gidebileceğimiz Selimo, Hasanköy, Turgutlar, Ortagümüş, köyleri de aynı şikâyeti serdediyorlardı. Kasım 1923 tarihinde Hasanköylü Süleyman ın başını yarmışlar ve yüzünden yaralamışlardır. Onun yarası duruyordu.darbelerin tazyikatı her tarafında devam ediyordu. Türklerin elinde bir şey kalmamıştır ki arzularını etsinde tazyikattan kurtulsunlar. Mesela bu zavallı da Topçular ve Yunuslu köylerine 10 Aralık 1923 te giden devriyeler Rasim, Kadir, Davut, Mehmet, Hüseyin Ömer i ve 16 Aralık 1923 te yine Kozana nın Küçük Malatlı köyüne giden devriye dahi Osman ve Seyit Hasan ı şiddetle darp eylemişlerdir. Kayalar a varışımızdan iki gün sonra Çor köyünde 17 Aralık 1923 Pazartesi günü saat iki de yaşar Amet namındaki bir Türk kendi samanlığından saman almak üzere gider. Rum muhacirleri karşı çıkarlar, aralarında münazaa çıkar. Nihayet hükmet tarafından kendisine silah verilmiş olan Yorgi Nikola merkumu yaralar. Bunun üzerine Türkler heyecana düşmüşve bundan başka Müslümanlardan Kemal Mahmut ve Ali Mahmut dahi yaralanmışlardır. Yaşar Amet o gün akşam saat yedide vefat eylemiştir. Diğer taralılar hakkında fazla malumat alınamamıştır. Köylüler Hükümete müracaat etmişlerse de on beş saat kadar cenaze sokakta kaldığı gibi katil dahi serbestçe geziyordu. Garip ve Şayanı Hayret Bir Vaka: Gayet garip ve pek ziyade hayretle görülecek olan iki vakayı da aşağıda naklediyorum: Kayalara muvasalatımızdan bir-iki gün evvel yani 14 Aralık 1923 de jandarmalar Kayalar a tabi hasan Köyden 5-6 Türk ü angarya suretiyle odun taşımaya götürürler. Bunlardan Hasan Bekir ismindeki Türk ü jandarma dipçik ile dövmeye başlar. Ve dipçik köylünün arasındaki oduna tesadüf ederek kırılır. Jandarma daha ziyade şiddetle tazyik ve kırılan dipçiğin tamiri için kendisinden 300 Drahmi ister ve alır. Kayalara tabi Karabeyler köyünde Hoca Oğullarından Salih isimli biriside Hükümetin ve Rum muhacirlerinin aldığı hayvanattan başka yalnız tek bir öküz kalıyor ve nihayet haremi ve çocukları son zamanlarda açlıktan helak olmak derecesine geliyorlar. Diğer taraftan da alacakları Salih ten150 Drahmi matluplarını istiyorlar ve Salih naçar olarak tek öküzünü 300 Drahmi bedel ile satmaya mecbur oluyor. (Bir öküzün vasati piyasası Drahmi dir.) ertesi günü tutarlar ve Erdoğmuş köyüne döve döve götürürler ve daima Öküzü niye sattın, onu biz alacaktık derler ve zavallıyı döverler ve Öküz parasını getirmen için yirmi dört saat müsaade verdik. Ne yapar yaparsın, yüz elli Drahmi yi getirisin derler. Bu adamcağız bizim geldiğimizi haber alarak evvela Kayalar a ve daha sonra Kozana ya canını atar ve bu suretle on saatlik yol yürüdükten sonra Mösyö Palis ile beraber cemaati İslamiye binasında otururken yanımıza gelen Salih bu pek elim ve pek iğrenç macerayı anlattı ve şakağında darp eseri olan yerleri gösterdi: Aman efendim bittim. Bana bir çare bul. Çocuklarımı köyde yalnız bıraktım ve köye de dönemem. Çünkü Yüz elli drahmim yoktur. dedi. Hayret ve teessür içinde kaldık. Nihayet Mösyö Palis bir kart verdi ve adamcağız Kayalar kaymakamlığına gitti. Bu zavallı sağ kalarak bu yolları tekrar katedecek ve kaymakam lütfen arzu ederse köyüne gönderecek. Şu anda bu havalideki faciaların devam edip etmediğinden bihaberim. Hayvanat ve Diğer Emvali Menkule: Bu bahiste yalnız misal iraesiyle iktifa edecek ve her vakayı yazmaktan kaçınacağım. Kayalar a tabi Koçana köyünden Muhtelit Komisyonun toplanmasından evvel 100 öküz, 30 inek, 450 koyun, 80 merkep alınmıştı. 16 Kasım 1923 tarihinde yani komisyonun toplanmasından ve idame emrinin itasından sonra aynı köyden 35 öküz, 18 inek, 15 merkep ve nihayet bütün koyunları ve bütün alet ve edevat ziraiyesi alınmıştır. Mukabilinde her yerde olduğu gibi bir güna makbuz verilmekle beraber köyde de artık hayvanat kalmamıştır. Yalnız Kayalar kazasıyla mülhakatından 9 bin öküz ve inek, 11 bin koyun ve keçi alınmış ve mukabilinde hiç bir makbuz ve varaka verilmemiştir.

12 Bu defa Selanik e azimetimizde gelip bendenizi bulan ve kati çare bekleyen Drama nın Karakavak ahalisinden biçare Halil Oğlu Mustafa ve arkadaşları Osman Oğlu İbrahim ve Zekeriya Oğlu Recep in başından geçen vaka aşağıdadır: Bu üç arkadaş mezkur karyede kain 823 dönümlük araziyi iki sene evvel Hükümetten kiralarlar. Geçen sene bu araziyi Rum muhacirler tamamen işgal ederler ve müstecirler keyfiyeti Şarki Makedonya Valiliği nezdinde protesto ederle ve mahalli hükümete de müracaat ederler. Maheza 10 Kasım 1923 te bir jandarma gelerek ve cebren kendilerinden Drahmi arazi için icar bedeli tahsil eder. Ve aynı zamanda dosyamda sakladığım garip bir makbuz verip gider. Makbuz Rumca olup tarihsiz ve üzerinde aynen şu cümleler yazılıdır: ( Komisyon vergi için Frank tediye etmiştir.) İmzaya gelince karmakarışık ve ne olduğu meçhuldür. Merkumları Drama tali Komisyonuna gönderdim. Köylerden vuku bulan müsederat ile alınan hayvanat hakkında bir fikir alabilmek için muhtelit heyet halinde gezdiğimiz Kayalar dahilinde kain Selpova, Hasanköy, Ortagümüş köylerini zikredeceğim. Mesela Selpova köyünden 248 haneli bu köyden 123 öküz, 127 inek, 34 manda, 108 merkep ki toplam 407 reis hayvan alınmıştır. Bundan başka alınan erzak ve nakidin toplamı Drahmidir. Hasanköy den 100 hanedir. Bu köyden dahi 14 öküz, 20 manda, 40 inek, 15 dana, 80 merkep, 12 kısrak, 280 koyun ki toplam 411 hayvan alınmıştır. Erzak ve nakit alınanlarının yekunu ile toplam Drahmidir. Ortagümüş köyünden 230 hanedir. 145 öküz, 60 inek, 30 manda, 25 kısrak, 30 dana, 13 malak, 85 merkep, 2 ester, 363 koyun ki toplam 753 hayvan alınmıştır. Başka erzak ve nakit olarak gasp edilen ve eşyayı beytiye yekûnu drahmi eder. Yalnız Kayalar ın üç köyünden alınan hayvanatın umum miktarı dir. Bu üç köyün umumi müsederatının toplamı Drahmidir. Bu üç köyün vesatisi alınırsa Drahmi eder. Kayalarda 40 köy olduğuna ve her köy aynı tazyik ve müsederata maruz kalarak gasplar yapıldığına göre kayalar kasabasının umum müsederatı ( ) Drahmi etmektedir. Kozana

13 Kozana da dahi üç köy misal olarak alınırsa neticesi pek müthiş bir yekûna baliğ olduğunu görürüz: Hacı Resmanlı Emirhanlı Topçular Toplam Bu üç köyden umumi Drahmi ve bunun vasatisi Drahmi eder. Kozana da 56 köy olduğuna nazaran Türklerden alınan nakit ve emvalin yekûnu Drahmi etmektedir. Florina, Karacaova, Kesriye, Nasliç,Grebena, Serfiçe ve Vodina da dahi aynı ahval vukua getirilmiştir. Bunlarda dahi misallerle ayni müsederat meselsini izah etmek mümkündür. Bu umumi müsaderat karşısında yalnız Kozana ve Kayalar kazalarının müsaderat yekûnu Drahmi yani dört milyon küsur Türk lirasıdır ki bu miktar üzerinden bütün kazaları hesap edersek ede edilecek yekun pek müthiş olacaktır. Mübadil Türk Çocukları Garbi Makedonya da Yardıma Muhtaç Nüfus: Florina umum Türk nüfusu dir. Halen pek muhtaç olanları dür. Kayalar ın Türk nüfusu dir. Halen pek muhtaç olanları dir. Kozana nın Türk nüfusu dir. Halen pek muhtaç olanları dir. Grebena Türk nüfusu dir. Halen pek muhtaç olanları dür. Nasliç Türk nüfusu dir. Halen pek muhtaç olanları dür. Kesriye Türk nüfusu dir. Halen pek muhtaç olanları dir. Serfiçe Türk nüfusu dir. Halen pek muhtaç olanları dür.

14 Vodina, Karacaova Türk nüfusu dir. Halen pek muhtaç olanları dır. Muhtaç yekûnu dır. Muhtaç ve zafiyette bulunan bu nüfus iki ay daha burada kalırsa yüzde nispetinde umumi açlığa mahkûm kalacaktır. Her tarafta Türklerin haneleri işgal olunmuştur. Daima yâd ve tekrar olunan muhacirlerin küsreti zikredeceğim bariz ve şayan hayret adaletsizliği setredemez. Maatteessüf bu hal teessüf bu hal halen devam ediyor. Gittiğimiz yerlerden birer misal vereceğim: Florina da bazı haneleri gezdik ve hayretler içinde kaldık. Evvela her yerde olduğu ve mahal mutasarrıfının da itirafı vecihle Hıristiyan hanelerine hiçbir muhacir yerleştirilmemiştir. Nispet tevziye gelince: Mesela eşraftan Tevfik Hacı İbrahim Beyin hanesine heyet halinde gittik. Sahibi elli beş- altmış yaşında bir zat idi. İlahiyattan mezundur. Mösyö Ekserant ile kendisi doğrudan doğruya Fransızca görüştü. Bu zatın hanesi üçü büyük odadan, üçü de küçük odadan ve birde sofadan ibarettir. Hane sahibi altı toprak ve taştan ibaret mutfakta on bir nüfus ile ikamet ediyordu. Altı oda ile iki sofada ise dört nüfustan ibaret Rum muhaciri oturuyordu. Mösyö Ekserant ve Mösyö Palis in bir odanın hane sahibine verilmesini tensip ve Rum madama tenbiye eylemelerine rağmen neticede bir şey yapılmadı. İşte hane tevziatı bu suretle devam etmiştir. Kayalar ve Kozana da tekrar Rum muhacirleri gelmek ihtimali vardır diye Türkleri sokaklara atmaktadırlar. Kozana da Menteşeli köyünde 25 hane ve 114 Türk vardır. Ahiren buraya 31 Rum muhaciri gönderilmiştir. 114 Türk e beş hane verilerek, geri kalan haneler Rum muhacirlere verilmiştir. 31 nüfusa altı hane verilmiş ve Türklerin diğer 14 hanesi tekrar muhacir gelmesi ihtimaline binaen Hükümet tarafından boş tutulmuştur. Hane sahipleri Türkler ise sokaklarda, ahırlarda yatıyorlar. Nasliç te Plajumişta köyünde 370Türk e dokuz hane verilmiştir. Diğer 37 hane 120 Rum muhacirine verilmiştir. Kozana da Kayalı Oba köyünde 360 Türk e 15 hane ve 250 Rum nüfusuna 50 hane verilmiştir. Türklerin ekserisi ahırlarda yatıyorlar. Eşraftan Cemal Beyin Verasesi: Kayalarda eşraftan olup geçen sene tazyike tahammül edemeyerek intihar eden ve bıraktığı mektubun bir sureti hususi dosyamda mahfuz bulunan Cemal Beyin geride bıraktığı nüfusu bir zevcesi, iki oğlu ve iki evlatlığıdır. Cemal Bey in oğlu Mazlum Bey yaşında Florina ya kadar gelmiş ve derdini hepimize anlatmıştı. Bende, Mösyö Ekserant ve Mösyö Palis le teferruatına birden vakıf oldum. Biçare varestelere Cemal Bey dönüm miktarında çiftlik ve kışlak, birde bir buçuk sene evvel Drahmi sarfıyla tamir olunan değirmen ve Kayalar da bir konak bırakmıştı. Bu varisler çiftlikten, kışlaktan, değirmenden bir güna varidat alamadıkları gibi hanelerinden dahi kovulmuşlardır. Bu gün bir hanenin bir odasında beş nüfus ile bir nüfus Rum muhaciri beraber yatıyorlar. Odalarına gittik ve bizzat gördük. Bu yetimlere günahtır diyerek Mösyö Ekserant kaymakama söyledi ve akşamıda Mazlum Bey e bir kart verdi. Kaymakamı görünüz diye. Biz Kozana ya, Nasliç e gittik. Avdette Mazlum Bey geldi ve boynunu büktü ve hiçbir şey yapılmadığını söyledi. Sebebini sorduk. Kaymakam bu mallar Dimisyondur, dedi ve nihayet bu değirmen geçen sene yüz bin Drahmi masrafla tamir edilmiş, hanelerinde de daima oturuyorlardı. Nasıl Dimisyon oluyor diye sorduk ve bize şu cevabı verdi: Evet Dimisyon olmaz ama biz bunların zaptı için Atina dan emir aldık. Binaen aliye Ziraat Nezaretine müracaat edilmesi lazımdır. Dedi. Vodina eşrafından Sefa Bey in Umkine köyünde kâin iki taşlı bir değirmen vardır. Sefa Bey daima Vodina da oturmakta iken geçen Eylül de bu değirmen hükümetçe zapt olunuyor. Bütün kaza ahalisi bu değirmen varidat seneviyesinin otuz bin Drahmi olduğunı biliyor. Hükümet te muhtelit komisyonun vürudundan sonra yani 17 Ekim 1923 te mezkur değirmeni Drahmi ye kiraya vermiştir.

15 Gezdiğimiz mıntıkalarda Türkler ne kışlaklarından, ne çiftliklerinden, ne mağaza ve dükkanlarından ve nede hanelerinden istifade edebiliyorlar ve istifade imkanı da yoktur. Zira mağazalar ve haneler borca tutuluyor ve sahiplerine verilmiyor. Halbuki kimsenin kimseye borcu yoktu. Netice ve Mütalaa: Her tarafta ve bilhassa iade kararından sonra bütün hayvanatın alındığını, haneler ve mağazaların işgal olunduğunu ve boş kalanlarında Hükümetçe kilitlendiğini ve sahipleri sokaklarda boş gezmekte oldukları halde kendilerine verilmediğini gördüm. Bu müşahedelerim üzerine ve bu vaziyet karşısında iadeye veya Türklerin salim olarak bu kışı geçirebileceklerini gayrı kabil görmüyorum. Hane sahibinin on bir nüfusuna bir mutfak ve üç Rum nüfusuna altı oda ifraz eden ve köylerde 350 Türk nüfusuna 14 ve 251 Rum nüfusuna 51 hane tefrik eyleyen tarz tevzi dururken iadeyi veya vaziyetin tamirini beklemekten hiçbir netice çıkmayacağına kail olamıyorum. Küçük köylerin her biri yalnız büyük hayvanat olarak hayvan ve birçok erzak ve eşya verdikten sonra bu köylülerin sokaklarda taşlar arasında, samanlıklarda daha fazla kanaat edeceklerine de kanaat edemiyorum. Bu takdirde mesele nüfusun bu gün en muhtaç olanlarının kurtarılmasına inhisar etmiyor. Bir müddet sonra en zengin olanlarda fakir kalacaklardır. Zira hayvanat, erzak, emvali menkulelerinin mühim kısımları, haneler zaten alınmıştır. Bir taraftan zaman geçtikçe muhtelif namlarla ceplerindeki birkaç paraları da alınacak ve diğer taraftan muntazaman devam etmekte olan gece baskınları da bu zavallıların bütün nakit mevcutlarını ifa eylemektir. Birer misal olarak işbu raporda zikrolunan vakalar takip olunursa halen Türklerin müthiş bir tazyik ve zulme maruz bulundukları ve adeta eriyip gitmekte oldukları vahameten anlaşılıyor. Yegâne çare harpten ve netice-i harbiyeden katiyen hiçbir zaman mesul olmayan ve daima matbu bir tebaa sıfatını muhafaza eyleyen bu bigünah anasırın hiç olmazsa hayatını kurtarabilmeye inhisar eylemektedir. Bu müteselsil vakayı faciayı gördükten sonra Muhtelit Komisyonun bu günkü şekilde ve nazari yollar takip etmekten hiçbir netice çıkarmayacağına kani oldum. Katletmeler, yaralamalar devam ediyor. Sokaklarda, şoselerin kenarlarında Şarki ve Garbi Makedonya da bulunan beş yüz bine yakın Türk gece ve gündüz mukadderatının son tecelliyatına mütevekkil ve müteessir intizar ediyor. Muhtelit Komisyon kendi gözü önünde bunların ezilip çiğnenmesine müsaade edemeyeceğinden kati nazar bunları en insani şekilde muhafaza ve nakil ile muazzaftır. Binaen aliye Muhtelit Komisyonun bütün kuvvet ve kudretini sarf ederek bu faciaya bir nihayet verilmesini talep etmesi ve ara sıra mıntıka mıntıka dolaşması katiyen lazımdır. Aksi halde komisyonun Atina da ittihaz edeceği makarrata zemin tatbik bulunamayacaktır. Halbuki komisyon azalarına her biri, bütün alemi medeniyete karşı adalet ve insaniyet dahilinde ifayı vazifeyi deruhte eylemiştir.

YANYA MÜSLÜMAN MEZARLIKLARI NASIL YOK EDİLDİ? BAKİ SARISAKAL

YANYA MÜSLÜMAN MEZARLIKLARI NASIL YOK EDİLDİ? BAKİ SARISAKAL YANYA MÜSLÜMAN MEZARLIKLARI NASIL YOK EDİLDİ? BAKİ SARISAKAL YANYA MÜSLÜMAN MEZARLIKLARI NASIL YOK EDİLDİ? Yanya Yanya daki mescit, makber ve evkafı İslamiyeye vuku bulan tecavüzden dolayı mebuslarımıza

Detaylı

SELANİK SEREZ 1913 BAKİ SARISAKAL

SELANİK SEREZ 1913 BAKİ SARISAKAL SELANİK SEREZ 1913 BAKİ SARISAKAL SELANİK SEREZ 1913 Yunanlıların, Bulgarlar karşı icra etmekte oldukları hareketi askeriye neticesinde duçar oldukları kuvvetli zayiat ve binlere baliğ olan mecruhları

Detaylı

SELANİK BAŞKONSOLOSUMUZUN KAÇIRILMASI

SELANİK BAŞKONSOLOSUMUZUN KAÇIRILMASI SELANİK BAŞKONSOLOSUMUZUN KAÇIRILMASI BAKİ SARISAKAL SELANİK BAŞKONSOLOSUMUZ VE KONSOLOSHANE ÇALIŞANLARININ KAÇIRILMASI OLAYI Selanik Konsolosluğumuza her türlü hukuk düveli kavanine muhalif olarak Fransız

Detaylı

1914 YILI YUNANİSTAN MÜSLÜMANLARI

1914 YILI YUNANİSTAN MÜSLÜMANLARI 1914 YILI YUNANİSTAN MÜSLÜMANLARI BAKİ SARISAKAL YUNANİSTAN MÜSLÜMANLARI Osmanlı Ajansı, evvelki akşam geç vakit Yunanistan arazi-i cedidesindeki Müslümanların ahvaline dair Selanik muhabirine gönderilmiş

Detaylı

1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ

1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ 1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ BAKİ SARISAKAL 1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ BİNALAR VE ARAZİ LİSTESİ Manastır Vilayetinde Nüfus Cemaati İslam Ulah ve Rum Ermeni Bulgar Yahudi

Detaylı

SELANİK KALE SURLARININ YIKILMASI

SELANİK KALE SURLARININ YIKILMASI SELANİK KALE SURLARININ YIKILMASI BAKİ SARISAKAL SELANİK KALE SURLARININ YIKILMASI Mümeyyiz 1 Kasım 1869 İzmir de Neşrolunan Empirasyon Gazetesinin Selanik ten Aldığı Tahriratın Sureti mütercimesidir:

Detaylı

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5 SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5 BAKİ SARISAKAL SELANİK Selanik 26 Mayıs: Selanik Limanında Padişahın Gelişini Bekleyen Selanik Valisi İbrahim Bey ve Hükümet Erkânı Selanik Limanında Padişahı Bekleyen

Detaylı

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 4

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 4 SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 4 BAKİ SARISAKAL SELANİK Selanik 25 Mayıs. Akşam 8: Boğazdan çıkıldıktan sonra Hellas açıklarında İzmir den gelen İzzettin ve İhsan Gambotları Zat-ı Hazreti Padişahiyi

Detaylı

SELANİK MEKTUBU (10) BAKİ SARISAKAL

SELANİK MEKTUBU (10) BAKİ SARISAKAL SELANİK MEKTUBU (10) BAKİ SARISAKAL SELANİK MEKTUBU (10) Yunanlılar bütün şiddetiyle icrai mezalim ediyorlar. Zaten geçen mektuplarımın birinde bu babda bir az izahat vermiştim. Bu defa elde ettiğim bazı

Detaylı

118 YIL ÖNCE SELANİK DE BU HAFTA 16 ARALIK 1896 BAKİ SARISAKAL

118 YIL ÖNCE SELANİK DE BU HAFTA 16 ARALIK 1896 BAKİ SARISAKAL 118 YIL ÖNCE SELANİK DE BU HAFTA 16 ARALIK 1896 BAKİ SARISAKAL Geçen Haftaki Seller: Geçen haftaki seylâp Horhor Su mecrasını harap etmiş olduğundan Selanik in en büyük bir kısmı ameliyesinin ihtiyacat

Detaylı

SELANİK MEKTUBU (9) BAKİ SARISAKAL

SELANİK MEKTUBU (9) BAKİ SARISAKAL SELANİK MEKTUBU (9) BAKİ SARISAKAL SELANİK MEKTUBU (9) Size evvelki mektuplarımda Yunanlıların taşra da İslamlara karşı icrasına başladıkları mezalimden bir nebze bahsetmiş ve her gün bu babda daha feci

Detaylı

SELANİK MEKTUBU (13) BAKİ SARISAKAL

SELANİK MEKTUBU (13) BAKİ SARISAKAL SELANİK MEKTUBU (13) BAKİ SARISAKAL SELANİK MEKTUBU (13) Yunalıların ellerine geçen Makedonya havalisinde İslam kardeşlerimize karşı her gün artan bir suretle ifa ede gelmekte oldukları faciayı yazmaktayız.

Detaylı

Zonguldak ve Kilimli kömürlerinin Devlet Demiryolları lokomotiflerinde yapılan mukayeseli tecrübeleri

Zonguldak ve Kilimli kömürlerinin Devlet Demiryolları lokomotiflerinde yapılan mukayeseli tecrübeleri Zonguldak ve Kilimli kömürlerinin Devlet Demiryolları lokomotiflerinde yapılan mukayeseli tecrübeleri Kilimli kömürlerinin Devlet Demiryolları lokomotiflerinde kullanılmasında zuhur eden tereddüdün izalesi

Detaylı

SAMSUN BAHRİYE MEKTEBİ

SAMSUN BAHRİYE MEKTEBİ SAMSUN BAHRİYE MEKTEBİ BAKİ SARISAKAL SAMSUN BAHRİYE MEKTEBİ 1880 yılının başında Samsun da açıldı. Üçüncü Ordu nun sorumluluğu altındaydı. Okulun öğretmenleri subay ve sivillerdi. Bu okula öğrenciler

Detaylı

DRAMA NUSRATLI KÖYÜ BAKİ SARISAKAL

DRAMA NUSRATLI KÖYÜ BAKİ SARISAKAL DRAMA NUSRATLI KÖYÜ BAKİ SARISAKAL DRAMA NUSRATLI (NİKİFIROS) KÖYÜ 1 Nusratlı Yeni Asır a karşı samimi bir teveccüh ve muhabbet eseri olarak bana refakat etmek lütfünde bulunan Dramalı genç arkadaşlarımla

Detaylı

118 YIL ÖNCE SELANİK DE BU HAFTA 30ARALIK 1896 BAKİ SARISAKAL

118 YIL ÖNCE SELANİK DE BU HAFTA 30ARALIK 1896 BAKİ SARISAKAL 118 YIL ÖNCE SELANİK DE BU HAFTA 30ARALIK 1896 BAKİ SARISAKAL Selanik te İane: Tesisat askeriye ianesi için Selanik Sancağı hissesine vürut eylediğini yazdığımız üç milyon altı yüz bin kuruşluk bilet nüfusa

Detaylı

B.M.M. Yüksek Reisliğine

B.M.M. Yüksek Reisliğine SıraNQ 139 Askerî hastanelerde bulunan hasta bakıcıları ile hemşirelere bir nefer tayını verilmesi hakkında m numaralı kanun lâyihası ve Millî Müdafaa ve Bütçe encümenleri mazbataları T.C. Başvekâlet Muamelat

Detaylı

MİDİLLİ DE YUNAN İŞGALİ

MİDİLLİ DE YUNAN İŞGALİ MİDİLLİ DE YUNAN İŞGALİ BAKİ SARISAKAL MİDİLLİ DE YUNAN İŞGALİ Avusturya Kumpanyası nın Bukovina Vapuruyla evvelki gün Midilli den geldiklerini yazdığımızı yolculardan Midilli İbtidai Mektebi Muallimi

Detaylı

SELANİK MEKTUBU (21) BAKİ SARISAKAL

SELANİK MEKTUBU (21) BAKİ SARISAKAL SELANİK MEKTUBU (21) BAKİ SARISAKAL SELANİK MEKTUBU (21) Selanik tütün amelesi tatili işgal ederek ne gibi ziyanlara yeltendiklerini, İslamlara vaki olan hücumları, nihayet Yunan Hükümetinin müdahalesiyle

Detaylı

Murat Dursun Tosun ŞEBİNKARAHİSAR TARİHİNDEN GÜNÜMÜZE YANSIYAN BİRKAÇ OLAY

Murat Dursun Tosun ŞEBİNKARAHİSAR TARİHİNDEN GÜNÜMÜZE YANSIYAN BİRKAÇ OLAY ŞEBİNKARAHİSAR TARİHİNDEN GÜNÜMÜZE YANSIYAN BİRKAÇ OLAY 1 1893 tarihli belgede Çeçezade Ömer isimli bir şahsa ait üç adet dükkanın yandığından yangından sonra Osman Bey isimli nüfuzlu birisinin yanan dükkânlardan

Detaylı

KÖY İÇME SULARI HAKKINDA KANUN

KÖY İÇME SULARI HAKKINDA KANUN 3287 KÖY İÇME SULARI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 7478 Kabul Tarihi : 9/5/1960 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 16/5/1960 Sayı : 10506 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 41 Sayfa : 1019 Kanunun

Detaylı

Halk arasında haciz işlemleriyle ilgili merak edilen başlıca konulardan biridir.

Halk arasında haciz işlemleriyle ilgili merak edilen başlıca konulardan biridir. Halk arasında haciz işlemleriyle ilgili merak edilen başlıca konulardan biridir. İCRA İFLAS KANUNU ilgili maddelerinde hangi malların haciz edilemeyeceği açıkca belirtmiştir. Bunun dışında kalan ve maddi

Detaylı

1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve Meskenlerin Haiz Olacakları Sağlık Şartlarına Ait Talimatta bu şartlarla ilgili hususlar belirtilmiştir.

1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve Meskenlerin Haiz Olacakları Sağlık Şartlarına Ait Talimatta bu şartlarla ilgili hususlar belirtilmiştir. Meskenler ve Umuma Mahsus Binalar Sağlığı Hakkında Genelge Tarihi:01.05.2000 Sayısı:5844-2000/33 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü SAYI : B100TSH0100005-5844 KONU : Meskenler

Detaylı

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 8

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 8 SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 8 BAKİ SARISAKAL SEYAHAT PROGRAMI Padişahımızın Seyahat Programı: Padişahımızın gerek Selanik teki ikamet ve gerek Kosova, Piriştina ve Manastır a seyahatlerinde

Detaylı

626 Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasında imzalanan Kültür Anlaşmasının tasdiki hakkında Kanun

626 Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasında imzalanan Kültür Anlaşmasının tasdiki hakkında Kanun 626 Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasında imzalanan Kültür Anlaşmasının tasdiki hakkında Kanun (Resmî Gazete ile ilâm : 14. V. 1958 - Sayı: 9906) No. Kabııl tarihi 7115 7. V. 1958

Detaylı

BURSA SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 1.NCİ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ KURULUŞ-GÖREV VE YETKİ YÖNETMELİĞİ

BURSA SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 1.NCİ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ KURULUŞ-GÖREV VE YETKİ YÖNETMELİĞİ BURSA SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 1.NCİ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ KURULUŞ-GÖREV VE YETKİ YÖNETMELİĞİ Genel Kurul tarafından kabulü; Karar Tarihi : 24.02.1992 Karar No. : 15-5 Kuruluş Madde 1 Bursa

Detaylı

SELANİK MEKTUBU (5) BAKİ SARISAKAL

SELANİK MEKTUBU (5) BAKİ SARISAKAL SELANİK MEKTUBU (5) BAKİ SARISAKAL SELANİK MEKTUBU (5) Yunan askerinin nihayet sabrı tükendi. Bu kadar büyük askeri muvaffakiyetten sonra boşu boşuna silahaltında ifa eylemekte tahammül edemiyorlar. Onlar

Detaylı

Osmaniye Belediyesi Osmaniye Kent Konseyi Eğitim, Kültür ve Sağlık Meclisi Sayfa 44

Osmaniye Belediyesi Osmaniye Kent Konseyi Eğitim, Kültür ve Sağlık Meclisi Sayfa 44 9- ATATÜRK OSMANİYE DE İKEN ÇEKİLEN RESİMLERİ BULMA YARIŞMASI PROJESİ Osmaniye Belediyesi Osmaniye Kent Konseyi Eğitim, Kültür ve Sağlık Meclisi Sayfa 44 ATATÜRK ÜN OSMANİYE DE ÇEKİLEN FOTOĞRAFLARINI BULMA

Detaylı

ASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ KURULUŞ GÖREV VE YETKİ YÖNETMELİĞİ

ASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ KURULUŞ GÖREV VE YETKİ YÖNETMELİĞİ ASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ KURULUŞ GÖREV VE YETKİ YÖNETMELİĞİ T.C. ANKARA BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar No: 81 23.02.2004 - K A R A R - ASKI Genel Müdürlüğünün 1. Hukuk Müşavirliğinin

Detaylı

AVUKATLIK ÜCRET TARİFESİ 1941

AVUKATLIK ÜCRET TARİFESİ 1941 AVUKATLIK ÜCRET TARİFESİ 1941 AVUKATLIK ÜCRET TARİFESİNİN İZAHI TATBİK TARZINA DAİR UMUMİ HÜKÜMLER 1 Türkiye Cumhuriyeti dahilindeki Barolar vilâyet itibarile üç sınıfa ayrılmıştır. A. Birinci sınıfa dahil

Detaylı

SINAİ MÜESSESELERDE HAFTA TATİLİ YAPILMASI HAKKINDA 14 NUMARALI SÖZLEŞME

SINAİ MÜESSESELERDE HAFTA TATİLİ YAPILMASI HAKKINDA 14 NUMARALI SÖZLEŞME SINAİ MÜESSESELERDE HAFTA TATİLİ YAPILMASI HAKKINDA 14 NUMARALI SÖZLEŞME Künye----------------------------------------------- Adı: SINAİ MÜESSESELERDE HAFTA TATİLİ YAPILMASI HAKKINDA 14 NUMARALI SÖZLEŞME

Detaylı

HER NEVİ MADEN OCAKLARINDA YERALTI İŞLERİNDE KADINLARIN ÇALIŞTIRILMAMASI HAKKINDA SÖZLEŞME

HER NEVİ MADEN OCAKLARINDA YERALTI İŞLERİNDE KADINLARIN ÇALIŞTIRILMAMASI HAKKINDA SÖZLEŞME HER NEVİ MADEN OCAKLARINDA YERALTI İŞLERİNDE KADINLARIN ÇALIŞTIRILMAMASI HAKKINDA SÖZLEŞME ILO Kabul Tarihi: 4 Haziran 1935 Kanun Tarih ve Sayısı: 9 Haziran 1937 / 3229 Resmi Gazete Yayım Tarihi ve Sayısı:

Detaylı

Osmanlı, Titanic i böyle görmüştü

Osmanlı, Titanic i böyle görmüştü Osmanlı, Titanic i böyle görmüştü Titanic Faciası Osmanlı basınında da geniş yankı uyandırdı ve Osmanlı kamuoyunca da merakla takip edildi. 14.04.2017 / 10:47 Titanic Faciası Osmanlı basınında da geniş

Detaylı

SELANİK ALMANYA VE FRANSA KONSOLOSLARININ ÖLDÜRÜLMESİ 1876

SELANİK ALMANYA VE FRANSA KONSOLOSLARININ ÖLDÜRÜLMESİ 1876 SELANİK ALMANYA VE FRANSA KONSOLOSLARININ ÖLDÜRÜLMESİ 1876 BAKİ SARISAKAL SELANİK ALMANYA VE FRANSA KONSOLOSLARININ ÖLDÜRÜLMESİ 1876 Bosna-Hersek ve Bulgaristan olaylarının devam ettiği sırada Selanik

Detaylı

TÜRKİYE HÜKÜMETİ İLE MİLLETLER ARASI ÇALIŞMA TEŞKİLATI

TÜRKİYE HÜKÜMETİ İLE MİLLETLER ARASI ÇALIŞMA TEŞKİLATI TÜRKİYE HÜKÜMETİ İLE MİLLETLER ARASI ÇALIŞMA TEŞKİLATI ARASINDA TÜRKİYEDE BİR ÇALIŞMA ENSTİTÜSÜ KURULMASINA MÜTEALLİK 13 SAYILI EK ANLAŞMA Milletlerarası Çalışma Teşkilatı (Badema Teşkilatı diye anılacaktır.)

Detaylı

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 3

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 3 SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 3 BAKİ SARISAKAL KALE-İ SULTANİ YE DE Zat-ı Hazreti Padişahi ezani saat 10 da bu sabah Gelibolu önüne vasıl oldular. Gelibolu ve Kalei Sultani ye ahalisi vapurlarla

Detaylı

TEŞKİLATLANMA VE KOLLEKTİF MÜZAKERE HAKKI PRENSİPLERİNİN UYGULANMASINA MÜTEALLİK SÖZLEŞME

TEŞKİLATLANMA VE KOLLEKTİF MÜZAKERE HAKKI PRENSİPLERİNİN UYGULANMASINA MÜTEALLİK SÖZLEŞME TEŞKİLATLANMA VE KOLLEKTİF MÜZAKERE HAKKI PRENSİPLERİNİN UYGULANMASINA MÜTEALLİK SÖZLEŞME Bu sözleşme, ILO'nun temel haklara ilişkin 8 sözleşmesinden biridir. ILO Kabul Tarihi: 18 Haziran 1949 Kanun Tarih

Detaylı

T.C. SULTANBEYLİ BELEDİYE MECLİSİ Tarih : KOMİSYON RAPORLARI Rapor No : 2012 / 4 HUKUK KOMİSYONU RAPORU BELEDİYE MECLİS BAŞKANLIĞI NA

T.C. SULTANBEYLİ BELEDİYE MECLİSİ Tarih : KOMİSYON RAPORLARI Rapor No : 2012 / 4 HUKUK KOMİSYONU RAPORU BELEDİYE MECLİS BAŞKANLIĞI NA MECLİSİ Tarih : 07.02.2012 KOMİSYON RAPORLARI Rapor No : 2012 / 4 KONU : İptal-İhdas. üzere Komisyonumuza havale edilen İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü nün 27/01/2012 tarih ve 116 sayılı teklifi üzerinde

Detaylı

Pay sahipleri, pay sahibi olduklarını kimlik ibrazı ile ispatlayarak alacakları giriş kartıyla toplantıya katılabilirler.

Pay sahipleri, pay sahibi olduklarını kimlik ibrazı ile ispatlayarak alacakları giriş kartıyla toplantıya katılabilirler. VETAŞ VETERİNER VE TARIM İLAÇLARI A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN YILLIK OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA DAVET Ticaret Sicili ve Numarası: İstanbul / 123725 Şirketimizin 2014 yılı Olağan Genel Kurul

Detaylı

SULAR HAKKINDA KANUN (1)

SULAR HAKKINDA KANUN (1) 661 SULAR HAKKINDA KANUN (1) Kanun Numarası : 831 Kabul Tarihi : 28/4/1926 Yayımlandığı R.Gazete : Tarihi : 10/5/1926 Sayı : 368 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 7 Sayfa : 887 * * * Bu Kanun ile

Detaylı

Sirküler no: 035 İstanbul, 21 Mart 2011

Sirküler no: 035 İstanbul, 21 Mart 2011 Sirküler no: 035 İstanbul, 21 Mart 2011 Konu: İade hakkı doğuran işlem gerçekleştikten sonra ortaya çıkan ciro primi, kur farkı, vade farkı ve fiyat farkı ödemeleri nedeniyle yüklenilen vergilerin iadesi.

Detaylı

T.C. SULTANBEYLİ BELEDİYE MECLİSİ Tarih : 08.05.2012 KOMİSYON RAPORLARI Rapor No : 2012 / 13 HUKUK KOMİSYONU RAPORU BELEDİYE MECLİS BAŞKANLIĞI NA

T.C. SULTANBEYLİ BELEDİYE MECLİSİ Tarih : 08.05.2012 KOMİSYON RAPORLARI Rapor No : 2012 / 13 HUKUK KOMİSYONU RAPORU BELEDİYE MECLİS BAŞKANLIĞI NA SULTANBEYLİ BELEDİYE MECLİSİ Tarih : 08.05.2012 KOMİSYON RAPORLARI Rapor No : 2012 / 13 HUKUK KOMİSYONU RAPORU KONU : İptal-İhdas. Komisyonumuza havale edilen İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü nün 20/04/2012

Detaylı

- 354 İstatistik umum müdürlüğü teşkilâtı hakkında kanun

- 354 İstatistik umum müdürlüğü teşkilâtı hakkında kanun - 354 İstatistik umum müdürlüğü teşkilâtı hakkında kanun (Resmî Gazele ile neşir ve ilâm : 24/V/9S3 - Sayı : 2409) No. Kabul tarihi 23 - V -933 BÎRİNCİ MADDE İstatistik umum müdürlüğü; umum müdürlük, müşavirlik,

Detaylı

1928 1929 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET YILLIĞI NDA BURDUR Osman KOÇIBAY BURDUR VİLÂYETİ

1928 1929 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET YILLIĞI NDA BURDUR Osman KOÇIBAY BURDUR VİLÂYETİ 1928 1929 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET YILLIĞI NDA BURDUR Osman KOÇIBAY BURDUR VİLÂYETİ Hudûd 1 ve Mesâha-i Sathîye 2 : Burdur Vilâyeti şarkta 3 Isparta Vilâyeti nin İğridir 4 Kazası, garbte 5 Denizli Vilayeti

Detaylı

SELANİK MEKTUBU (19) BAKİ SARISAKAL

SELANİK MEKTUBU (19) BAKİ SARISAKAL SELANİK MEKTUBU (19) BAKİ SARISAKAL SELANİK MEKTUBU (19) Dibudüjatiro Deridnot unun Hükümeti Osmaniye tartafından iştirası Yunanlıların endişe ve telaşına mucip oldu. Yunan palikaryalarının mağlubiyete

Detaylı

KURTULUŞ SAVAŞINDA BİR VATANDAŞIMIZIN UÇAK BAĞIŞI

KURTULUŞ SAVAŞINDA BİR VATANDAŞIMIZIN UÇAK BAĞIŞI KURTULUŞ SAVAŞINDA BİR VATANDAŞIMIZIN UÇAK BAĞIŞI Süreyya Hami ŞEHİDOĞLU ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ DERGİSİ, Sayı 24, Cilt: VIII, Temmuz 1992 Nafiz KOTAN İsmail Habip, Kurtuluş Savaşı nı anlatırken:...

Detaylı

KREDÝLÝ MENKUL KIYMET ÝÞLEMLERÝ ÇERÇEVE SÖZLEÞMESÝ

KREDÝLÝ MENKUL KIYMET ÝÞLEMLERÝ ÇERÇEVE SÖZLEÞMESÝ SANKO KREDÝLÝ MENKUL KIYMET ÝÞLEMLERÝ ÇERÇEVE SÖZLEÞMESÝ TARAFLAR Bir tarafta, SANKO MENKUL DEÐERLER A.Þ. (Bundan sonra ARACI KURUM olarak anýlacaktýr.) ile diðer tarafta.... bundan sonra kýsaca MÜÞTERÝ/LER

Detaylı

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU Konusu: İlgili Mevzuat: Bakanlık İl Müdürlükleri ile Eğitim Merkezi Müdürlüklerinde düzenlenen çiftçi eğitim kurslarında teknik ve sağlık hizmetleri sınıfındaki personelden öğretici/uzman öğretici veya

Detaylı

DÜZOVA KÖYÜ KANLIDERE İSKAİYE SULAMA BÖLGESİ TÜZÜĞÜ

DÜZOVA KÖYÜ KANLIDERE İSKAİYE SULAMA BÖLGESİ TÜZÜĞÜ DÜZOVA KÖYÜ KANLIDERE İSKAİYE SULAMA BÖLGESİ TÜZÜĞÜ (9.7.2015 - R.G. 112 - EK III - A.E. 464 Sayılı Tüzük) SULAMA BÖLGELERİ (KÖYLER) YASASI ( ve 16/1983 Sayılı Yasalar.) Madde 17 Altında Yapılan Tüzük

Detaylı

20 Derste Eski Türkçe

20 Derste Eski Türkçe !! 20 Derste Eski Türkçe Ders Notları!!!!!! Cüneyt Ölçer! !!! ÖNSÖZ Türk Nümismatik Derneği olarak Osmanlı ve İslam paraları koleksiyoncularına faydalı olmak arzu ve isteği île bu özel sayımızı çıkartmış

Detaylı

KARİKATÜRİST VE RESSAMLAR, ARTIK AYA NİKOLA KİLİSESİNDE

KARİKATÜRİST VE RESSAMLAR, ARTIK AYA NİKOLA KİLİSESİNDE KARİKATÜRİST VE RESSAMLAR, ARTIK AYA NİKOLA KİLİSESİNDE Bodrum Hilmi Uran Meydanı nda uzun bir süre Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan ve geçtiğimiz yıl, 1960 lı yıllarda sonradan eklenen kısımları

Detaylı

Ekler: Nakit Kredi Taahhütnamesi Sözleşme Öncesi Bilgi Formu (4 sayfa) Nakit Kredi Uygulama Esasları Hakkında Prosedür

Ekler: Nakit Kredi Taahhütnamesi Sözleşme Öncesi Bilgi Formu (4 sayfa) Nakit Kredi Uygulama Esasları Hakkında Prosedür .. A.Ş. Sn..( Müteselsil Kefil) Sn...( Müteselsil Kefil) Bankamız ile.. A.Ş arasındaki kredi ilişkisi çerçevesinde, ekte sizinle yapmayı arzu ettiğimiz Nakit Kredi Taahhütnamesinin bir örneği ve bu Taahhütnamenin

Detaylı

DEDEAĞAÇ MEZALİMİ BAKİ SARISAKAL

DEDEAĞAÇ MEZALİMİ BAKİ SARISAKAL DEDEAĞAÇ MEZALİMİ BAKİ SARISAKAL DEDEAĞAÇ MEZALİMİ 19 Ekim de 150 kadar Bulgar eşkıyası tarafından istila edildiği zaman Bulgar menfaaten icraat etmek üzere Dedeağaç ta mevcut 200 İslam hanesinden altısını

Detaylı

Ölülerin muayenesi ve defin ruhsatlarının verilmesi, fert. toplum ve çevre sağlığının açısından önem arz etmektedir.

Ölülerin muayenesi ve defin ruhsatlarının verilmesi, fert. toplum ve çevre sağlığının açısından önem arz etmektedir. Ölü Defin Ruhsatları Hakkında Genelge Tarihi:01.05.2000 Sayısı:5852-2000/41 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü SAYI : B100TSH0100005/5852 KONU : Ölü Defin Ruhsatları ANKARA 01.05.2000

Detaylı

Mezarların açılması, ölülerin çıkarılması, ölülerin tahniti, tabutlanması ve nakli fert, toplum ve çevre sağlığı açısından önem arz etmektedir.

Mezarların açılması, ölülerin çıkarılması, ölülerin tahniti, tabutlanması ve nakli fert, toplum ve çevre sağlığı açısından önem arz etmektedir. Ölülerin Nakli Hakkında Genelge Tarihi:01.05.2000 Sayısı:5854-2000/43 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü SAYI : B100TSH0100005/ 5854 KONU : Ölülerin Nakli ANKARA 01.05.2000 GENELGE

Detaylı

SELANİK TE YAPTIRILAN SON CAMİ HAMİDİYE CAMİSİ (YENİ CAMİ) BAKİ SARI SAKAL

SELANİK TE YAPTIRILAN SON CAMİ HAMİDİYE CAMİSİ (YENİ CAMİ) BAKİ SARI SAKAL SELANİK TE YAPTIRILAN SON CAMİ HAMİDİYE CAMİSİ (YENİ CAMİ) BAKİ SARI SAKAL SELANİK TE YAPTIRILAN SON CAMİ HAMİDİYE CAMİSİ (YENİ CAMİ) Hamidiye Camisi yada Yeni Cami Yalılar Caddesi yakınında surların dışında

Detaylı

RE SEN TAAHÜTNAME VE KEFALETNAME

RE SEN TAAHÜTNAME VE KEFALETNAME RE SEN TAAHÜTNAME VE KEFALETNAME 1- Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörlüğünce lisansüstü öğrenim görmek üzere.üniversitesi Rektörlüğüne gönderileceğimden, aşağıdaki şartların aynen kabulüne ve iş bu

Detaylı

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ Bu Beldede İlim Ölmüştür Rivayet edildiğine göre Süfyan es-sevrî (k.s) Askalan şehrine gelir, orada üç gün ikamet ettiği halde, kendisine hiç kimse gelip de ilmî bir mesele hakkında

Detaylı

Kazova: Patronsuz üretim devam ediyor; herkes mutlu, herkes çalışmak istiyor.

Kazova: Patronsuz üretim devam ediyor; herkes mutlu, herkes çalışmak istiyor. Kazova: Patronsuz üretim devam ediyor; herkes mutlu, herkes çalışmak istiyor. İşçi Cephesi: Direnişiniz nasıl başladı? Kazova dan bir işçi: Bizim direnişimiz ilk önce 4 aylık maaşımızı, kıdem ve tazminat

Detaylı

ATATÜRK BU OKULDA HİÇ OKUMADI

ATATÜRK BU OKULDA HİÇ OKUMADI ATATÜRK BU OKULDA HİÇ OKUMADI BAKİ SARISAKAL MUSTAFA KEMAL BU OKULDA HİÇ OKUMADI Yadigârı Terakki Mektebi Binası 10 Kasım 2016 tarihli Hürriyet gazetesinde Ata nın Okuduğu Okul Hala Açık başlığı altında

Detaylı

T.C. LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREV YETKİ SORUMLULUK VE ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

T.C. LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREV YETKİ SORUMLULUK VE ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK T.C. LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREV YETKİ SORUMLULUK VE ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK I.BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, Lüleburgaz

Detaylı

YUNAN ELLERİNDE ZAVALLI ESİRLERİMİZ

YUNAN ELLERİNDE ZAVALLI ESİRLERİMİZ YUNAN ELLERİNDE ZAVALLI ESİRLERİMİZ BAKİ SARISAKAL -Yunan Ellerinde Zavallı Esirlerimiz: Mezar taşlarından İntikam Alınır mı? Refahiye Jandarma Mülazımı esir hayatı hakkında aşağıdaki izahatı vermiştir:

Detaylı

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etiler Ankara : 212 61 20 ÖNSÖZ

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etiler Ankara : 212 61 20 ÖNSÖZ Yön. No: 18 Yür.Tarihi: 01.01.2007 Değ.Tarihi: / /200. Değ.No: 0. Sayfa:0/11 DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etiler Ankara : 212 61 20 SAYI : B.11.2.DHM.0.10.04.00/ KONU : Ambulans Kullanma

Detaylı

BULGAR ZULMUNA KARŞI KOYAN TÜRK DİKME MEHMET

BULGAR ZULMUNA KARŞI KOYAN TÜRK DİKME MEHMET BULGAR ZULMUNA KARŞI KOYAN TÜRK DİKME MEHMET BAKİ SARISAKAL BULGAR ZULMUNA KARŞI KOYAN TÜRK DİKME MEHMET Sofulu Kazası na tabi Mehrikoz Müslümanlarının Mehrikoz Nahiye Merkezini basarak buradaki memurların

Detaylı

Madde 1 - Köylerin içme ve kullanma suyu ihtiyacı, DSİ Umum Müdürlüğü tarafından temin ve tedarik olunur.

Madde 1 - Köylerin içme ve kullanma suyu ihtiyacı, DSİ Umum Müdürlüğü tarafından temin ve tedarik olunur. KÖY İÇME SULARI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası: 7478 Kanun Kabul Tarihi: 09/05/1960 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 16/05/1960 Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 10506 KANUNUN ŞÜMULÜ Madde 1 - Köylerin

Detaylı

U M U M Î F İ H R İ S T

U M U M Î F İ H R İ S T UMUMÎ FİHRİST I CEZALARIN İNFAZINDA DİKKATE ALINACAK HUSUSLAR Ceza 5 Asli ceza, feri ceza, mütemmim ceza 5 Cezaların nev'i ve şiddeti 5 Müddetlerin hesabı (j Mevkuiiyetin ceza mahkûmiyetinden mahsubu (i

Detaylı

MALİYE BAKANLIĞI HASKÖY MALMÜDÜRLÜĞÜ MUHASEBE SERVİSİ KAMU HİZMET STANDIRTLARI TESPİT TABLOSU EK-2

MALİYE BAKANLIĞI HASKÖY MALMÜDÜRLÜĞÜ MUHASEBE SERVİSİ KAMU HİZMET STANDIRTLARI TESPİT TABLOSU EK-2 MALİYE BAKANLIĞI HASKÖY MALMÜDÜRLÜĞÜ MUHASEBE SERVİSİ KAMU HİZMET STANDIRTLARI TESPİT TABLOSU EK-2 SIRA VATANTAŞA SUNULAN NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 1 Personel Giderleri 1.Ödeme Emri

Detaylı

İçindekiler KIYMETLİ EVRAK. Yirmi Dördüncü Bölüm ESASLAR :

İçindekiler KIYMETLİ EVRAK. Yirmi Dördüncü Bölüm ESASLAR : İçindekiler D Ö R D Ü N C Ü K İ T A P KIYMETLİ EVRAK Yirmi Dördüncü Bölüm ESASLAR : Sahife 301. Şekil serbestisi prensipi 1 :i02. Vazıı kanunca istenilen şekil 1 303. Akitte mahfuz kalan şekil 2 304. Fikir

Detaylı

T.C. MALKARA BELEDİYESİ ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ TEMMUZ 2015 FAALİYET RAPORU

T.C. MALKARA BELEDİYESİ ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ TEMMUZ 2015 FAALİYET RAPORU T.C. MALKARA BELEDİYESİ ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ TEMMUZ 2015 FAALİYET RAPORU ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİNCE YAPILAN DENETİMLER Zabıta Müdürlüğü ekipleri her sabah mesai başlangıcında hazırlanan program ile sorumluluk

Detaylı

ORTA HAZIRLIK TÜRKÇE ORTAK SINAVI-1 2015-2016. Açıklamalar GRADE. (20 Aralık 2015, Pazar)

ORTA HAZIRLIK TÜRKÇE ORTAK SINAVI-1 2015-2016. Açıklamalar GRADE. (20 Aralık 2015, Pazar) (20 Aralık 2015, Pazar) GRADE ORTA HAZIRLIK 2015-2016 ORTAK SINAVI-1 Açıklamalar 1. Bu sınav 50 adet çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır. 2. Üç yanlış cevap bir doğru cevabı götürür. 3. Sınavın Süresi

Detaylı

T.C. SİVAS BELEDİYESİ MECLİS PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU. Sayı :1 08/01/2019 Konu : 15 Temmuz Şehitler Meydanı MECLİS BAŞKANLIĞINA (KOMİSYON RAPORU)

T.C. SİVAS BELEDİYESİ MECLİS PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU. Sayı :1 08/01/2019 Konu : 15 Temmuz Şehitler Meydanı MECLİS BAŞKANLIĞINA (KOMİSYON RAPORU) MECLİS PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU Sayı :1 08/01/2019 15 Temmuz Şehitler Meydanı Belediye Meclisimizin 03/01/2019 tarihli toplantısında Meclis Plan ve Bütçe Komisyonumuza havale edilen 15 Temmuz Şehitler Meydanı

Detaylı

TAŞINMAZ MAL SATIŞ ŞARTNAMESİ I-GENEL ŞARTLAR MADDE 1. İHALE KONUSU

TAŞINMAZ MAL SATIŞ ŞARTNAMESİ I-GENEL ŞARTLAR MADDE 1. İHALE KONUSU TAŞINMAZ MAL SATIŞ ŞARTNAMESİ I-GENEL ŞARTLAR MADDE 1. İHALE KONUSU ve ŞEKLİ 1- Ankara İli Çubuk ilçesinde bulunan gayrimenkuller (imarlı ve sanayi arsaları) 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre ihale

Detaylı

BORUSAN MANNESMANN BORU SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ ESAS MUKAVELE TADİL METNİ YENİ ŞEKİL

BORUSAN MANNESMANN BORU SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ ESAS MUKAVELE TADİL METNİ YENİ ŞEKİL BORUSAN MANNESMANN BORU SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ ESAS MUKAVELE TADİL METNİ ESKİ ŞEKİL YÖNETİM KURULU NUN SEÇİMİ Madde 9 Yönetim Kurulu en az 5 en çok 9 Üye den teşekkül eder. Yönetim Kurulu Üyeleri

Detaylı

T.C. SEYDİŞEHİR BELEDİYE ENCÜMEN KARARI Karar No:

T.C. SEYDİŞEHİR BELEDİYE ENCÜMEN KARARI Karar No: BELEDİYE ENCÜMEN I Karar No:346 03.09.2018 1-Encümen Başkanı : Mehmet TUTAL 2- Encümen si : Şaban AYTEN 3- Encümen si : Mevlüt GÜRAY 4- Mali Hiz.Müdürü : 5- İmar Müdür V. : ÖZÜ:Ortakaraören Mahallesi Sanayi

Detaylı

Ödenecek Memuriyet Ünvanı Sayısı Aylık Ücreti. Sayman 1 2.500, Raportör 6 1.500, Tercüman (Memurlardan ya da dışardan) 1 3.000,

Ödenecek Memuriyet Ünvanı Sayısı Aylık Ücreti. Sayman 1 2.500, Raportör 6 1.500, Tercüman (Memurlardan ya da dışardan) 1 3.000, 875 TÜRK VATANDAŞLARINA AİT OLUP YUGOSLAV FEDERATİF HALK CUMHURİYETİNCE MİLLİLEŞTİRİLMİŞ BULUNAN MAL, HAK VE MENFAATLERİN TASFİYESİ HAKKINDAKİ 1135 SAYILI KANUNUN 1988 SAYILI KANUNLA DEĞİŞİK 5 İNCİ VE

Detaylı

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 16

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 16 SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 16 BAKİ SARISAKAL SELANİK Zatı Hazreti Padişahı Salı gününe kadar burada istirahat yevmi mezkurede Manastır a azimet buyuracaklardır. Padişah Efendimiz Hazretleri

Detaylı

İLK İTİRAZ, CEVAP, TEMYİZ VE KARAR DÜZELTME SÜRELERİ

İLK İTİRAZ, CEVAP, TEMYİZ VE KARAR DÜZELTME SÜRELERİ İLK İTİRAZ, CEVAP, TEMYİZ VE KARAR DÜZELTME SÜRELERİ *TABLODA YER ALAN İLK İTİRAZ VE CEVAP BİLGİLERİ 6100 SAYILI HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU NA GÖRE DÜZENLENMİŞTİR. ASLİYE HUKUK ASLİYE TİCARET SULH HUKUK

Detaylı

İÇİNDEKİLER... SAYFA NUMARASI 1. Genelkurmay Başkanlığının Afyon ve Kocaeli mıntıkalarındaki duruma dair 3 Ekim 1921 tarihli Harp BELGELER

İÇİNDEKİLER... SAYFA NUMARASI 1. Genelkurmay Başkanlığının Afyon ve Kocaeli mıntıkalarındaki duruma dair 3 Ekim 1921 tarihli Harp BELGELER İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... BELGELER III SAYFA NUMARASI 1. Genelkurmay Başkanlığının Afyon ve Kocaeli mıntıkalarındaki duruma dair 3 Ekim 1921 tarihli Harp Raporu... 1 2. Ali İhsan Paşa nın Güney

Detaylı

Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş.

Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş. İstanbul, 15.01.2009 Belediyelerce Tarh, Tahakkuk ve Tahsil Edilen Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisine İlişkin 36 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2009/11 15.01.2009

Detaylı

Hayvan Sağlığı ve Zabıtası kanunu ile yönetmeliğin Kuduza karşı önlem maddeleri

Hayvan Sağlığı ve Zabıtası kanunu ile yönetmeliğin Kuduza karşı önlem maddeleri Kanun Numarası: 3285 Kabul Tarihi: 08.05.1986 Yayımlandığı R.Gazete: 16.05.1986-19109 Yayımlandığı Düstur: Tertip: 5 Cilt: 25 Sayfa: 209 KANUN BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM 1 / 63 Amaç, Kapsam,

Detaylı

NAFAKA. Nafakasının yiyecek sınıfları ekmek veya un, tuz, yağ, sabun, odun ve her ihtiyaçta kullanılmak üzere laz

NAFAKA. Nafakasının yiyecek sınıfları ekmek veya un, tuz, yağ, sabun, odun ve her ihtiyaçta kullanılmak üzere laz NAFAKA 1 - İbni Nüceym Fetvalarından: "Hind, kendisini boşayan kocasından hamile olduğunu ifade edip, gebelik Açıklama: Kadın ister fakir isterse zengin olsun, ister Müslüman isterse ehl-i kitaptan bulunsun,

Detaylı

SAMSUN UN İLK SİNEMA SALONU BODUROĞLU (ZAFER) SİNEMASI

SAMSUN UN İLK SİNEMA SALONU BODUROĞLU (ZAFER) SİNEMASI SAMSUN UN İLK SİNEMA SALONU BODUROĞLU (ZAFER) SİNEMASI BAKİ SARISAKAL SAMSUN UN İLK SİNEMA SALONU BODUROĞLU (ZAFER) SİNEMASI Boduroğlu Sineması Samsun da ilk defa sinema salonu olarak Boduroğlu Yuvan ve

Detaylı

D.B. / Türkiye (33526/08) AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARI. Aşağıdaki metin kararın resmi olmayan özetidir. Özet

D.B. / Türkiye (33526/08) AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARI. Aşağıdaki metin kararın resmi olmayan özetidir. Özet D.B. / Türkiye (33526/08) AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARI Aşağıdaki metin kararın resmi olmayan özetidir. Özet Başvuru sahibi İran İşçi-Komünist Partisi ile İran daki İran Eşitlik ve Özgürlük İçin

Detaylı

Gündeme geçilmeden önce Belediye Meclisinin 07.11.2014 günlü meclis tutanak özetinin yapılan oylamasında oybirliği ile kabulüne karar verildi.

Gündeme geçilmeden önce Belediye Meclisinin 07.11.2014 günlü meclis tutanak özetinin yapılan oylamasında oybirliği ile kabulüne karar verildi. TOPLANTI TARİHİ :01.12.2014 TOPLANTI GÜN VE SAAT :PAZARTESİ 16.00'da KATILANLAR : 36 KATILMAYANLAR : 2 MAZERETLİ : Belediye Meclisinin 01 ARALIK PAZARTESİ günü saat 16.00 da olağan olarak yapılan toplantısında

Detaylı

FAALİYETİNİ TERK EDEN BİR MÜKELLEFİN TERK DÖNEMİNE AİT ZARARLARININ MAHSUBU MÜMKÜN MÜDÜR

FAALİYETİNİ TERK EDEN BİR MÜKELLEFİN TERK DÖNEMİNE AİT ZARARLARININ MAHSUBU MÜMKÜN MÜDÜR FAALİYETİNİ TERK EDEN BİR MÜKELLEFİN TERK DÖNEMİNE AİT ZARARLARININ MAHSUBU MÜMKÜN MÜDÜR KEMAL AKMAZ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR BAĞIMSIZ DENETÇİ I- GİRİŞ Bilindiği üzere gelir vergisi uygulamasında ticari kazançlarından

Detaylı

T.C. DEFNE BELEDİYESİ MECLİS KARARI

T.C. DEFNE BELEDİYESİ MECLİS KARARI T.C. DEFNE BELEDİYESİ MECLİS GÜNDEM MADDE NO : 1 KARAR NO : 70 ÖZÜ : (Önerge) Belediyemizce Yapılacak Asfalt Yapım İşi İçin İhtiyaç Duyulan Ödeneğin; İller Bankası, Yurt İçindeki Fonlardan, Özel Veya Kamu

Detaylı

' 783 Vakıflar Umum Müdürlüğünün 1952 Bütçe yılı Hesabı Katî Kanunu

' 783 Vakıflar Umum Müdürlüğünün 1952 Bütçe yılı Hesabı Katî Kanunu ' 783 Vakıflar Umum Müdürlüğünün 1952 Bütçe yılı Hesabı Katî Kanunu (Resmî Gazete ile ilâm : 11. IV. 1956 - Sayı: 9282) No. Kabul tarihî 6714 2.IV.1956 MADDE 1. Vakıflar Umum Müdürlüğünün 1952 bütçe yılı

Detaylı

MADDE 4. Bu kanun hükümlerini Dışişleri ve Ulaştırana Bakanları yürütür.

MADDE 4. Bu kanun hükümlerini Dışişleri ve Ulaştırana Bakanları yürütür. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği Hükümeti arasında 27 Nisan 1961 tarihinde Ankara'da imzalanan «Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2017/098

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2017/098 Sirküler Tarihi : 16.12.2017 Sirküler No : 2017/098 7061 SAYILI KANUNLA 213 SAYILI VERGİ USUL KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DEĞİŞİKLİK I MADDE 16-4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 101

Detaylı

İLK İTİRAZ, CEVAP, TEMYİZ VE KARAR DÜZELTME SÜRELERİ

İLK İTİRAZ, CEVAP, TEMYİZ VE KARAR DÜZELTME SÜRELERİ İLK İTİRAZ, CEVAP, TEMYİZ VE KARAR DÜZELTME SÜRELERİ *TABLODA YER ALAN İLK İTİRAZ SÜRESİ VE CEVAP SÜRESİ BİLGİLERİ 6100 SAYILI HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU NA GÖRE DÜZENLENMİŞTİR. Asliye Hukuk Asliye Ticaret

Detaylı

HAKAN ÇAVUŞOĞLU: YUNANİSTAN İÇİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HER ZAMAN HAZIRIZ" Cumartesi, 04 Kasım :31

HAKAN ÇAVUŞOĞLU: YUNANİSTAN İÇİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HER ZAMAN HAZIRIZ Cumartesi, 04 Kasım :31 Video izle: http://www.dailymotion.com/video/x67kzj3 Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti olarak üzerimize düşen bir şey varsa bu noktada burası için, Yunanistan için elimizi taşın

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı İŞLETME FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı İŞLETME FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA Evrak Tarih ve Sayısı: 15/04/2014-48893 T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı *BE8A6ANY* Sayı :18235917-903.07.03- Konu :Yurtdışı Görevlendirme İŞLETME FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA Üniversitemiz

Detaylı

BELEDİYE GELİRLERİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ

BELEDİYE GELİRLERİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi : 18.08.2009 Sirküler No : 2009 / 68 BELEDİYE GELİRLERİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Seri No:37) 12.08.2009 tarih ve 27317 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 37 Seri No.lu Belediye

Detaylı

T.C. SULTANBEYLİ BELEDİYE MECLİSİ Tarih : KOMİSYON RAPORLARI Rapor No: 2015 / 09 HUKUK KOMİSYONU RAPORU BELEDİYE MECLİS BAŞKANLIĞINA

T.C. SULTANBEYLİ BELEDİYE MECLİSİ Tarih : KOMİSYON RAPORLARI Rapor No: 2015 / 09 HUKUK KOMİSYONU RAPORU BELEDİYE MECLİS BAŞKANLIĞINA T.C. SULTANBEYLİ BELEDİYE MECLİSİ Tarih : 05.05.2015 KOMİSYON RAPORLARI Rapor No: 2015 / 09 HUKUK KOMİSYONU RAPORU BELEDİYE MECLİS BAŞKANLIĞINA KONU : Park ve Bahçeler Müdürlüğü Yönetmeliği. TEKLİFİN ÖZÜ

Detaylı

Merkezi İdarenin Taşra Teşkilatı. Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Merkezi İdarenin Taşra Teşkilatı. Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Merkezi İdarenin Taşra Teşkilatı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Merkezi idare, üstlendiği kamu hizmetlerini hizmetin gereklerine, ekonomik ve toplumsal koşullara, ülkenin coğrafya durumuna göre yürütmek, hizmetleri

Detaylı

İktisat Tarihi I Ekim II. Hafta

İktisat Tarihi I Ekim II. Hafta İktisat Tarihi I 13-14 Ekim II. Hafta Osmanlı Kurumlarının Kökenleri İstanbul un fethinden sonra Osm. İmp nun çeşitli kurumları üzerinde Bizans ın etkileri olduğu kabul edilmektedir. Rambaud, Osm. Dev.

Detaylı

AKÇANSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ESAS SÖZLEŞME TADİL METİNLERİ

AKÇANSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ESAS SÖZLEŞME TADİL METİNLERİ AKÇANSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ESAS SÖZLEŞME TADİL METİNLERİ ESKİ ŞEKLİ Madde 6 Sermaye ve Hisse Senetleri 1- Şirket 3794 sayılı Kanun ile değişik 2499 sayılı Kanun hükümlerine göre kayıtlı sermaye

Detaylı

BIYIKLI BELEDİYESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

BIYIKLI BELEDİYESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI BIYIKLI BELEDİYESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO: BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 - İş Başvurusu 2. Kimlik Fotokopisi 3. Ev ve Gsm Telefonları 4. CV Yasal süre

Detaylı

Esibabı mucibe lâyihası

Esibabı mucibe lâyihası SıraNo 193 Maarif vekâleti tarafından idare edilecek mektep pansiyonları hakkındaki kanunun bazı maddelerinin tadiline ve bu kanuna bazı hükümler ilâvesine dair olan kanunun 8 inci maddesinin değiştirilmesi

Detaylı

KALKANDERE KAYMAKAMLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU (İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA BAĞLI TÜM KAYMAKAMLIK BİRİMLERİ) BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

KALKANDERE KAYMAKAMLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU (İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA BAĞLI TÜM KAYMAKAMLIK BİRİMLERİ) BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER KALKANDERE KAYMAKAMLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU (İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA BAĞLI TÜM KAYMAKAMLIK BİRİMLERİ) SIRA NO 1-2- 3- VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI Taşınmaz Mal Zilyedliğine Yapılan Tecavüzlerin

Detaylı