AST415 Astronomide Sayısal Çözümleme - I. 6. Diziler ve Matrisler (NumPy Modülü)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AST415 Astronomide Sayısal Çözümleme - I. 6. Diziler ve Matrisler (NumPy Modülü)"

Transkript

1 AST415 Astronomide Sayısal Çözümleme - I 6. Diziler ve Matrisler (NumPy Modülü)

2 Bu derste neler öğreneceksiniz? Python da Nümerik Diziler (Array) Dizilere Neden İhtiyaç Var? Python ve Nümerik Diziler (NumPy Modülü) Nümerik Dizilerde İndeksleme ve Dilimleme İşlemleri - 1 Fonksiyonlardan Veri Toplamak Diziler Üzerinde Fonksiyonların Kullanımı (Vektörleştirme) Dizilerle İşlemler Dizi Kopyalama Dizilerle Hızlı İşlemler Nümerik Dizilerde İndeksler ve Dilimleme - 2 Dizilerde Tür (Type) Kontrolü - Isinstance Dizi Oluşturma Fonksiyonları (arange ve linspace) Python da Matrisler Numpy da Matrisler Matris Uygulamaları için Listeler ve Diziler - 1 Matrix Nesnesi ve Numpy'da Matris İşlemleri

3 Fonksiyonlardan Veri Toplamak İçin Listeleri Kullanmak Tanımlı bir f(x) fonksiyonumuz olsun ve bu fonksiyonu x 0, x 1, x 2, x n-1 şeklinde verilen n tane x değerine uygulamak istiyor olalım. Bütün x i bağımsız değişkenlerini bir listede, fonksiyondan dönecek değerlerle oluşacak y i = f(x i ) bağlı değişkenlerini ise başka bir listede toplayabiliriz. Aşağıda bu şekilde bir örnek görüyorsunuz >>> def f(x): return x**3 # ornek fonksiyon >>> n = 5 # nokta sayisi >>> dx = 1.0 / (n-1) # [0,1] araligindaki x'lerin arasindaki uzaklik >>> xlist = [i*dx for i in range(n)] >>> ylist = [f(x) for x in xlist] >>> xy_ikili = [[x,y] for x,y in zip(xlist,ylist)] >>> print xlist [0.0, 0.25, 0.5, 0.75, 1.0] >>> print ylist [0.0, , 0.125, , 1.0] >>> print xy_ikili [[0.0, 0.0], [0.25, ], [0.5, 0.125], [0.75, ], [1.0, 1.0]] Listeler oldukça kullanışlı olmakla birlikte özellikle matematiksel işlemler için dizileri (matrisleri) kullanmanın oldukça fazla avantajı (bir fonksiyonu tüm liste elemanlarına tek bir kerede uygulamak, işlemleri hızlı gerçekleştirmek, tüm dizinin aynı tür elemanlardan oluşmasının getirdiği avanatjlar vs.) vardır. Listeler özellikle farklı türden elemanları tutabilmeleri nedeniyle esnek, ancak biraz yavaştırlar ve daha çok kullanıcıdan girdi verisi alırken kullanılırlar.

4 Python'da Nümerik Diziler Python'da nümerik diziler liste elemanlarına benzemekle birlikte onlardan aşağıdaki özellikleri nedeniyle ayrılırlar. Dizinin tüm elemanları aynı türde olmalıdır. Bu tür nümerik işlemleri hızlı gerçekleştirmek ve sonuçlarını saklayabilmek açısından tam, reel, ya da kompleks sayı türlerinden biri olmalıdır. Dizi oluşturulmadan önce eleman sayısı bilinmelidir. Diziler standard Python dilinin bir parçası değil, NumPy modülünün bir parçasıdır. Dolayısı ile bu modül kurulmuş ve kullanılmadan önce import edilmiş olmalıdır. Numpy modülü matematiksel işlemlerin döngü yapılarına gerek kalmaksızın tüm bir dizi üzerinde uygulanmasını sağlar. Bu yapı vektörleştirme (ing. vectorization) olarak bilinir ve Python programlarının döngü yapıları kullanılarak kodlanan programlara oranla dramatik ölçüde farklı olmasını sağlar. Tek indeksli diziler vektörler, iki ya da daha fazla indeksli diziler ise matrsiler ya da tablolar olarak adlandırılırlar. >>> import numpy as np # numpy modulunun np lakabiyla import edilmesi >>> n = 101 # dizi elemani sayisi >>> r = range(n) # [0,100] arasindaki tam sayilari iceren bir liste 1 = np.array(r) # r listesinin bir numpy dizisine donusturulmesi 2 = np.zeros(n) # sadece 0 (sifir)'lardan olusan 101 elemanli dizi 3 = np.ones(n) # sadece 1 (bir)'lerden olusan 101 elemanli dizi >>> p = 1; q = 5; n = 5 # baslangic (p), son (q) ve elaman sayisi (n) 4 = np.linspace(p,q,n) # p ve q arasinda n tane eleman iceren dizi >>> print a4 [ 1., 2., 3., 4., 5.]

5 Nümerik Dizilerde İndeksler ve Dilimleme Python'da nümerik dizilerde indeksleme ve dilimleme bir çok önemli fark dışında listelerdekiyle aynı şekilde yapılır. Ancak dilimler orjinal dizinin bir kopyası olmayıp gerçekten bir bölümüdür. Dolayısı ile dilim üzerinde bir değişiklik yaptığınız vakit orjinal dizide de bu dilimin karşılık geldiği elemanlar değişir! >>> import numpy as np # numpy modulunun np lakabiyla import edilmesi = np.linspace(1,10,10) >>> print a[0],a[-1],a[5] 1.0, 10.0, 6.0 >>> print a[:5] [1., 2., 3., 4., 5.] >>> print a[7:] [8., 9., 10.] >>> print a[3:7] [4., 5., 6., 7.] >>> print a[0:-1:2] [1., 3., 5., 7., 9.] >>> print a[::4] [1., 5., 9.] [1:-1] array([ 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9.]) >>> b = a[1:-1] >>> b[2] = 0.1 >>> b array([ 2., 3., 0.1, 5., 6., 7., 8., 9. ]) array([ 1., 2., 3., 0.1, 5., 6., 7., 8., 9., 10. ])

6 Fonksiyonlardan Veri Toplamak İçin Nümerik Dizileri Kullanmak Tanımlı bir f(x) fonksiyonumuz olsun ve bu fonksiyonu x 0, x 1, x 2, x n-1 şeklinde verilen n tane x değerine uygulamak istiyor olalım. Bütün x i bağımsız değişkenlerini bu kez bir nümerik dizide (x2), fonksiyondan dönecek değerlerle oluşacak y i = f(x i ) bağlı değişkenlerini ise başka bir dizide (y2) toplayalım. Aşağıdaki örnekte bu dersin birinci örneğindeki gibi listeler yerine diziler kullanılmıştır. >>> def f(x): return x**3 # ornek fonksiyon >>> n = 5 # nokta sayisi >>> x2 = np.linspace(0,1,n) >>> y2 = np.zeros(n) >>> for i in xrange(n): # xrange range fonksiyonundan daha hizli calisir y2[i] = f(x2[i]) >>> y2 array([ 0., , 0.125, , 1. ]) >>> # y2 dizisini olusturmak icin alternatif kod >>> y2 = np.array([f(xi) for xi in x2]) array([ 0., , 0.125, , 1. ]) Listeler için döngü kullanmaksızın kısa oluşturma şekillerinin mümkün olduğunu (list comprehensions) daha önce görmüştük. Bu yapılar nümerik diziler için kullanılamazlar. Ancak her zaman bu yapıları kullanarak bir liste oluşturup onu nümerik diziye dönüştürmeniz mümkündür. Yukarıdaki örnekte y2 dizisi kullanılan döngüye alternatif olarak bu yapıyla oluşturulup sonradan diziye dönüştürülmüştür. Ancak dizilerin asıl gücü fonksiyonun kolayca tüm diziye uygulanabilmesinden (vektörleştirme) gelir! >>> y2 = f(x2) >>> y2 array([ 0., , 0.125, , 1. ])

7 Diziler Üzerinde Fonksiyonların Kullanımı (Vektörleştirme) Örneğin tanımlı f(x) fonksiyonunuz sin(x)*cos(x)*(e -x ) x 2 olsun ve bu fonksiyonu x 0, x 1, x 2, x n-1 şeklinde verilen n tane x değerine uygulamak istiyor olalım. x'in n tane eleman içeren bir nümerik dizi olarak tanımlanması durumunda aşağıdaki tek satırı yazmamız bu işlem için yeterlidir. >>> r = sin(x)*cos(x)*exp(-x)** x**2 Aşağıdaki iki örnekte aynı fonksiyon x nümerik dizisi üzerine skaler (1) ve vektörel (2) olarak uygulanıyor. Hangisini kodlamanın daha kolay olduğu açıktır ve de vektörel örnek daha hızlı çalışır! (1) (2) >>> N = 5; x = np.zeros(n), y = np.zeros(n) >>> dx = 2.0 / (N-1) # araliklara ayirma >>> for i in range(n): x[i] = -1 + dx*i y[i] = exp(-x[i])*x[i] >>> N = 5 >>> x = np.linspace(0,2,n) >>> y = exp(-x)*x Bir f fonksiyonu, eğer x nümerik dizisinin tüm elemanları için f(x) şeklinde çalıştırılabiliyor ve sonucu y = f(x) nümerik dizisi oluyorsa bu fonksiyona vektörleştirilmiş fonksiyon denir. >>> def f(x): return x**4*np.exp(-x) >>> x = np.linspace(-3,3,101) >>> y = f(x)

8 Dizi Kopyalama x bir nümerik dizi olsun. a = x ifadesinin x isminin atıfta bulunduğu diziye a isminin de atıfta bulunması anlamına geldiğini bu nedenle x dizisinde yapılacak bir değişikliğin a dizisini de etkileyeceğini görmüştük (Slayt 5). Bunu yapabilmenin yolu x dizisinin bir kopyasını yaratıp, ismini a olarak belirlemektir. >>> import numpy as np >>> x = np.array([1, 2, 3.5]) = x [-1] = 3 array([1, 2, 3]) >>> x array([1, 2, 3]) # gordugunuz gibi x de degisti = x.copy() [-1] = 9 array([1, 2, 9]) >>> x array([1, 2, 3])

9 Dizilerle Hızlı İşlemler Konu nümerik diziler olunca, a ve b'nin her ikisinin de eşit uzunluklu birer nümerik dizi olması durumunda a += b yazımıyla a = a + b yazımı arasında ciddi bir fark oluşmaktadır. Zira a += b yazımı, a dizisinin her bir elemanını b dizisinde karşılık geldiği eleman kadar arttırırken, a = a + b yazımı, a dizisiyle b dizisini toplayıp ara bir nümerik dizi oluşturmakta ve bu dizinin adını a olarak değiştirmektedir. Söz konusu olan kısa iki liste olduğu zaman problem çok büyük sayılmaz. Ancak bilim ve mühendislik uygulamaları çoğu zaman çok sayıda ve oldukça fazla eleman içeren matrisler üzerinde işlem yapmaya dayandığından önemi bir hafıza ve hız problemiyle karşılaşma olasılığı ortaya çıkar. = (3*x**4 + 2*x + 4)/(x + 1) Ifadesinde sırasıyla; r1 = x**4, 2. r2 = 3*r1, r3 = 2*x, r4 = r2 + r3, r5 = r4 + 4, r6 = x + 1, r7 = r5/r6, a = r7 şeklinde 7 tane ara dizi oluşmaktadır. Oysa aşağıdaki ifadeler toplamda çirkin görünse de sadece üç yeni nümerik dizi (x'i kopyalama, 2 ile çarpma ve 1 ekleme sırasında oluşan) üzerinden yukarıdaki işlemi daha efektif bir şekilde gerçekleştirir. = x.copy() **= 4 *= 3 += 2*x += 4 /= x + 1 Dizi Oluşturma Üzerine 2 Faydalı İpucu NumPy'da nümerik dizi oluştururken zeros ve ones fonksiyonlarının yanı sıra copy fonksiyonu da sıkça kullanılır. zeros fonksiyonunu a = zeros(x.shape, x.dtype) şeklinde kullanmak a'nın x ile aynı yapıda ve aynı tür elemanlar içeren ama sadece 0'lardan oluşan bir dizi oluşturmanızı sağlar. a = asarray(a) yapısı ise a bir dizi ise hiçbir değişiklik yapmazken, a'nın bir liste ya da demet değişken (iterable) olması durumunda onu bir nümerik diziye çevirir.

10 Nümerik Dizilerde İndeksler ve Dilimleme - 2 Python'da nümerik dizilerde indeksleme ve dilimleme konusunda görmüştük (Slayt 5). Pratik faydalar sağlaması açısndan a[range(f:t:i)] yapsının kullanımına bakalım. Bu yapı a[f:t:i] yapısyla aynıdır ve a dizisinin f indeksinden başlayıp t indeksine kadar (t hariç), i adımlarla elemanlarını almamıza (istersek değiştirmemize) yarar. >>> import numpy as np = np.linspace(1,8,8) array([ 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8.]) [[1,6,7]] = 10 # 1., 6. ve 7. indekslerin değerini 10 yap array([ 1., 10., 3., 4., 5., 6., 10., 10.]) [range(2,8,3)] = -2 # range 2 ile 8 indeksler arasinda (8 haric) 3er atlayarak indeks degerlerini uretir array([ 1., 10., -2., 4., 5., -2., 10., 10.]) Daha da pratik ve oldukça kullanışlı bir indeksleme türü de boolean ifadelere dayanır. Aşağıda verilen örneklerde göreceğiniz gibi boolean ifadeler de indeksleme için kullanılabilir. [a < 0] # Negatif degerlerden bir dilim olustur array([-2., -2.]) [a < 0] = a.max() # negatif elemanlari a dizisinin maksimumu degeri yap array([ 1., 10., 10., 4., 5., 10., 10., 10.]) [[1,6,7]] = 10 # 1., 6. ve 7. indekslerin değerini 10 yap # a'daki 10lari verilen baska bir diziden sirayla secilen elemanlarla degistir [a == 10] = [10, 20, 30, 40, 50, 60, 70] rray([ 1., 10., 20., 4., 5., 30., 40., 50.])

11 Tür (type) Kontrolü isinstance NumPy nümerik dizilerinin türü ndarray 'dir. = linspace(-1, 1, 3) array([-1., 0., 1.]) >>> type(a) <type numpy.ndarray > Bazen kodunuzun içinde bir değişkenin türünü kontrol etmek ve değişkenin türüne göre değişen işlemler yapmanız gerekebilir. Bir değişkenin türünü kontrol etmek için isinstance fonksiyonu kullanılır. = linspace(-1, 1, 3) >>> isinstance(a, ndarray) True >>> type(a) == ndarray True >>> isinstance(a, (float, int)) # a float ya da int turu mu? False Aşağıda gelen değişkenin türüne göre farklı bir işlem yapan, istenen türlerden birinde değişken gelmiyorsa tür hatası (TypeError) veren bir örnek fonksiyon görüyorsunuz (tur_kontrolu.py). def f(x): if isinstance(x, (float, int)): return 2 elif isinstance(x, ndarray): return zeros(x.shape, x.dtype) + 2 else: raise TypeError\ ("x int, float ya da ndarray, turleriden biri olmali %s degil" % type(x)

12 Eş Aralıklarla Dizi Oluşturmak: arange ve linspace Eşit aralıklarla sıralanmış sayılarla NumPy nümerik dizisi oluşturmanın bir yolu arange fonksiyonunu kullanmaktır. arange fonksiyonu tıpkı range ve xrange fonksiyonları gibi çalışır. Farkı sonucun bir liste olması yerine bir NumPy nümerik dizisi olması ve reel sayıları da içerebilmesidir. = arange(-1.,1.,0.5) array([-1., -0.5, 0., 0.5]) NumPy modülünde arange fonksiyonu ve linspace fonksiyonuna özdeş ancak oldukça kompakt bir yazım daha bulunmaktadır: r_[f:t:s] = r_[-5:5:11j] # linspace(-5, 5, 11) yazimina ozdes >>> print a [ ] = r_[-5:5:1.0] # arange(-5.,5.,1.) yazimina ozdes >>> print a [ ]

13 NumPy 'da Matrisler Bir NumPy nümerik dizisinin boyutunu shape metodunu kullanarak öğerenebilirsiniz. Bu dizi metodu bir NumPy dizisinin her bir boyutunun uzunluğunu tutar, çıktısı her bir boyutun uzunluğunu veren bir demettir (tuple). Aynı metod dizinin boyutunu değiştirmek için de kullanılabilir. = linspace(-1, 1, 6) array([-1., -0.6, -0.2, 0.2, 0.6, 1. ]).shape (6,).size 6.shape = (2,3) array([[-1., -0.6, -0.2], [ 0.2, 0.6, 1. ]]) = a.reshape(3,2) # shape alternatifi olarak reshape kullanilabilir array([[-1., -0.6], [-0.2, 0.2], [ 0.6, 1. ]]) >>> len(a) 3 Bir NumPy dizisi gördüğünüz gibi bir matris saklamak ve NumPy fonksiyonlarının kullanımı ile matris işlemleri yapmak için ideal bir araçtır.

14 Matris Uygulamaları için Listeler vs. Diziler - 1 Python dizileri kullanarak da matrisleri saklayabilirsiniz. Üzerinde (özellikle ileri matris işlemleri gibi) işlem yapmak oldukça zor olsa da bu mümkündür. >>> Cderece = [-30 + i*10 for i in range(3)] >>> Fderece = [9./5*C + 32 for C in Cderece] >>> tablo1 = [[C, F] for C, F in zip(cderece, Fderece)] >>> print tablo1 [[-30, -22.0], [-20, -4.0], [-10, 14.0]] # 2x3 tablo Bu listeyi bir NumPy dizisine çevirmek oldukça kolaydır ve array fonksiyonu ile yapılır. >>> tablo2 = numpy.array(tablo1) >>> print tablo2 [[ ] [ ] [ ]] >>> type(tablo2) <type numpy.ndarray > Örneğimizdeki tablo1 ve tablo2 hafızada oldukça farklı şekillerde tutulur. Biri standart bir liste iken diğeri bir NumPy dizisidir. Bir liste olan tablo1 'in 3 elemanı vardır. Her bir eleman iki elemanı olan birer liste nesnesidir ve bu iki eleman da birer reel sayı (float) nesnesidir. Bir NumPy dizisi olan tablo2 ise hafızada 6 adet reel sayıdan oluşan tek bir dizidir. Dolayısı ile tablo1 hafızada farklı tür nesnelerden oluşan dağınık bir nesneye, tablo2 ise tek bir dizi nesnesine karşılık gelir. Bu nedenle (ve işlem fonksiyonelliği gibi başka nedenlerle!) matris işlemleri için NumPy dizilerini kullanmak listelerden daha avantajlı ve çok daha hızlıdır!

15 Matris Uygulamaları için Listeler vs. Diziler - 2 Buna karşılık liste ve dizi indekslemeleri daha önce gördüğünüz gibi benzer şekildedir. >>> tablo1[1][0] -20 >>> tablo2[1][0] >>> tablo2[1,0] # daha cok kullanilan bir dizi indekslemesi >>> tablo2.shape (3,2) # 3 satir 2 sutundan olusan bir NumPy dizisi İki boyutlu bir NumPy dizisinin elemanlarını tek tek yazdırmanın (ya da başka bir şekilde işlemenin) yolu içiçe iki for döngüsü kullanmaktır. >>> for i in range(tablo2.shape[0]): for j in range(tablo2.shape[1]): print tablo2[%d,%d] = %g % (i, j, tablo2[i,j]) tablo2[0,0] = -30 tablo2[0,1] = -22 tablo2[1,0] = -20 tablo2[1,1] = -4 tablo2[2,0] = -10 tablo2[2,1] = 14

16 Matris Uygulamaları için Listeler vs. Diziler - 3 Listelerin elemanlarına ulaşmak için dilimleme yöntemini kullandığımız gibi dizilerin alt dizilerine (satır ve sütun) ulaşmak için de dilimlemeyi aynı şekilde kullanabiliriz. >>> tablo2[0:tablo2.shape[0], 1] # 2. sutun (indeks = 1), tum satirlar array([-22., -4., 14.]) >>> tablo2[0:, 1] # 2. sutun, tum satirlar, alternatif 1 array([-22., -4., 14.]) >>> tablo2[:, 1] # 2. sutun, tum satirlar, alternatif 2 array([-22., -4., 14.]) Daha komplike bir örneğe daha büyük bir NumPy dizisi üzerinde bakalım. >>> t = linspace(1, 30, 30).reshape(5, 6) >>> t array([[ 1., 2., 3., 4., 5., 6.], [ 7., 8., 9., 10., 11., 12.], [ 13., 14., 15., 16., 17., 18.], [ 19., 20., 21., 22., 23., 24.], [ 25., 26., 27., 28., 29., 30.]]) >>> t[1:-1:2, 2:] # 2. satirdan (ind:1) sonuncuya (ind:-1) kadar birer # atlayarak ve 3. sutundan (ind:2) son sutuna kadar al array([ 9., 10., 11., 12.], [ 21., 22., 23., 24.]) >>> t[:-2, :-1:2] # sondan ikinci satira kadar tum satirlar # bastan son sutuna kadar birrer atlayarak sutunlar array([ 1., 3., 5.], [ 7., 9., 11.], [ 13., 15., 17.],)

17 Matrix Nesnesi ve NumPy'da Matris İşlemleri NumPy'da matris işlemlerini kolay ve hızlı yapabilmek üzere bir matris (matrix) nesnesi tanımlanmıştır. Bu nesne matris işlemlerini kolaylaştıran bazı özel metotlara da sahiptir. >>> x1 = numpy.array([1,2,3], float) >>> x2 = numpy. matrix(x1) # ya da numpy.mat(x1) >>> x2 matrix([[ 1., 2., 3.]]) >>> x3 = numpy.matrix(x1).transpose() # transpoze et >>> x3 matrix([[ 1.], [ 2.], [ 3.]]) >>> type(x3) <class numpy.core.defmatrix.matrix > >>> isinstance(x3, matrix) True >>> A = numpy.eye(3) # 3x3 bir birim matris dizisi --> I3 >>> A array([[ 1., 0., 0.], [ 0., 1., 0.], [ 0., 0., 1.]]) >>> A = numpy.mat(a) >>> A matrix([[ 1., 0., 0.], [ 0., 1., 0.], [ 0., 0., 1.]]) >>> x2*a # 1x3 ve 3x3 iki matrisin carpimi --> 1x3 matris matrix([[ 1., 2., 3.]]) >>> A*x3 # 3x3 ve 3x1 iki matrisin carpimi --> 3x1 matris matrix([[ 1.], [ 2.], [ 3.]])

18 ! Uyarı: NumPy dizileriyle matris çarpımı NumPy matris (matrix) nesneleriyle matris çarpımından farklıdır! >>> x1 = numpy.array([1,2,3], float) >>> A = numpy.mat(numpy.eye(3)) >>> type(x1) <type 'numpy.ndarray'> >>> type(a) <class 'numpy.matrixlib.defmatrix.matrix'> >>> A * x1 # Bir matrisle bir diziyi carpamazsınız Traceback (most recent call last):... ValueError: matrices are not aligned >>> # bir dizi ile digerini carpmayi deneyelim >>> A = (numpy.zeros(9) + 1).reshape(3,3) >>> A array([[ 1., 1., 1.], [ 1., 1., 1.], [ 1., 1., 1.]]) >>> A*x1 # [A[0,:]*x1, A[1,:]*x1, A[2,:]*x1] Matris carpimi degil! array([[ 1., 2., 3.], [ 1., 2., 3.], [ 1., 2., 3.]]) >>> B = A+1 >>> A*B # A'nin her bir elemani B'nin ayni indeksteki elamaniyla carpiliyor! array([[ 2., 2., 2.], [ 2., 2., 2.], [ 2., 2., 2.]]) >>> A = numpy.mat(a); B = numpy.mat(b) >>> A*B # Gercek matris carpimi! matrix([[ 6., 6., 6.], [ 6., 6., 6.], [ 6., 6., 6.]])

19 Ödev 7 (16 Aralık 2016, Cuma 16:00) Aşağıdaki işlemleri yapan birer Python programi yaziniz ve parantez içinde verilen isimlerle kaydedip, Ekrem Murat Esmer'e (esmer@ankara.edu.tr) e-posta ile gönderiniz. 1. Güneş-ikizi bir yıldızın (M * = 1 M Güneş ) 0.2 ile 1.6 AB arasında (1.6 dahil!) değişen uzaklıklarda dolaşması muhtemel ötegezegenlerin dönemlerini hesaplamak üzere i) 0.1 AB aralıkla artan bir uzaklik listesi oluşturup, bu listedeki her bir eleman için yörünge dönemini yıl cinsinden hesaplayınız. Bulduğunuz her dönem değerini donem listesine kaydettikten sonra uzaklik ve donem listelerini ekrana getiriniz (ad_soyad_ogrno_odev8a_liste.py). ii) NumPy zeros fonksiyonunu kullanarak bir önceki sorudaki uzaklik listesiyle aynı uzunlukta bir uzaklik nümerik dizisi ve bu diziyle aynı uzunlukta bir donem dizisi oluşturunuz. Bir for döngüsü içerisinde bu iki diziyi sırasıyla 0.1 AB aralıklarla AB (1.6 dahil!) arası uzaklıklar ve bu uzaklıklara karşılık gelen yörünge dönemi değerleriyle doldurunuz. Oluşan iki diziyi ekrana yazdiriniz (ad_soyad_ogrno_odev8a_dizi.py). iii) NumPy linspace fonksiyonunu kullanarak AB (1.6 dahil!) arası uzaklıkları içeren uzaklik nümerik dizisi oluşturunuz. Bu diziye Kepler in 3. yasasının basitleştirilmiş formülünü uygulayarak tek bir seferde (döngü kullanmadan) yörünge dönemlerini hesaplayıp donem dizisine yazdırınız. Oluşan her iki diziyi ekrana yazdırınız. (ad_soyad_ogrno_odev8a_vektor.py) 2.NumPy arange fonksiyonunu kullanarak 5 ile 10 arasında [5., 5.2, 5.4,, 10] şeklinde bir nümerik dizi oluşturunuz. Bu nümerik dizinin i) tamamını, ii) 4. elemanından sonraki tüm elemanlarını, iii) 20. elemanına kadar tüm elemanlarını, iv) 8 ile 16. elemanların arasındaki tüm elemanlarını, v) birer eleman atlayarak tüm elemanlarnı ([5., 5.4, 5.8, ]), vi) bu dizinin 6'dan büyük tüm elemanlarını, vii) bu dizinin 8'den küçük tüm elemanlarını, viii) bu dizinin 6 ile 8 arasındaki (6 ve 8 dahil) tüm elemanlarını ekrana uygun dilimlemeler (slicing) kullanarak yazdırınız.

Pythonda değişkenlerin türlerini tanımlamaya gerek yoktur

Pythonda değişkenlerin türlerini tanımlamaya gerek yoktur Python büyük-küçük harf ayrımı yapar. Pythonda kod yazarken girintiler kullanılır Pythonda değişkenlerin türlerini tanımlamaya gerek yoktur Klavyeden girilen bir değeri okumak ad=input("adınızı giriniz")

Detaylı

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler BMÜ-111 Algoritma ve Programlama Bölüm 5 Tek Boyutlu Diziler Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 1 Problem 100 adet sayı okumak istediğimizi düşünelim. Bu sayıların ortalaması hesaplanacak ve sayıların kaç tanesinin

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

AST409 Astronomide Sayısal Çözümleme. II. Python da Matrisler

AST409 Astronomide Sayısal Çözümleme. II. Python da Matrisler AST409 Astronomide Sayısal Çözümleme II. Python da Matrisler Python da Yardım Alma Seçenekleri Start Programs Python 2.7.5 Python Manuals IDLE Help! (F1) www.python.org/help/ Python Kullanım Kılavuzu Erdem

Detaylı

Python ile Programlamaya Giris

Python ile Programlamaya Giris Python ile Programlamaya Giris Ders 4 Veri Tipleri Arasinda Dönüsüm Asagida iki farkli veri tipi, int ve str, gösteriliyor. >>> 3 3 >>> '3' '3' >>> Ilk girilen sayi 3 bir tamsayi iken ikinci girilen sayi

Detaylı

Ardışık Veri Tipleri. Prof.Dr. Bahadır AKTUĞ JFM212 Python ile Mühendislik Uygulamaları. *Kaynakça bölümünde verilen kaynaklardan derlenmiştir.

Ardışık Veri Tipleri. Prof.Dr. Bahadır AKTUĞ JFM212 Python ile Mühendislik Uygulamaları. *Kaynakça bölümünde verilen kaynaklardan derlenmiştir. Ardışık Veri Tipleri Prof.Dr. Bahadır AKTUĞ JFM212 Python ile Mühendislik Uygulamaları *Kaynakça bölümünde verilen kaynaklardan derlenmiştir. Ardışık Veri Tipleri Ardışık veri tipleri, Python programlarında

Detaylı

Matlab da Dizi ve Matrisler. Mustafa Coşar

Matlab da Dizi ve Matrisler. Mustafa Coşar Matlab da Dizi ve Matrisler Mustafa Coşar MATLAB Değişkenleri Matlab da değişkenler; skaler, dizi(vektör), matris veya metin (string) türünde olabilirler. Örnek olarak: a=1; b=-3.2e3; c=22/5; metin= mustafa

Detaylı

Python Programlama Dili

Python Programlama Dili Python Programlama Dili 3. Python da Döngüler Bu bölümde iki tane döngüden bahsedeceğiz: while ve for döngüleri. Ayrıca bu bölümde döngüler dışında break ve continue deyimleri ile range() ve len() fonksiyonlarına

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 YZM 1105 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi 6. BÖLÜM 2 Çok Boyutlu Diziler Çok Boyutlu Dizi 3 Bir dizi aşağıdaki gibi bildirildiğinde

Detaylı

Burada a değişkeninin türü integer olarak verildi. Peki biz bu ifadeyi tırnak içerisinde yazarsak ne olur?

Burada a değişkeninin türü integer olarak verildi. Peki biz bu ifadeyi tırnak içerisinde yazarsak ne olur? STRİNG (KARAKTER) İŞLEMLERİ Python'da karakter dizilerini ifade etmek için yapmamız gereken tek şey, ifademizi tırnak ("") içinde belirtmektir. Python'da tırnak içerisinde belirtilen her şey karakter dizisi

Detaylı

DİZİLER. Bu ünitede yapılan örnekler Visual Studio 2010 programındaki Visual Basic programlama diliyle çözülmüştür.

DİZİLER. Bu ünitede yapılan örnekler Visual Studio 2010 programındaki Visual Basic programlama diliyle çözülmüştür. DİZİLR GİRİŞ Bu ünitede, akış diyagramlarının yardımıyla birçok veriyi tek bir alanda nasıl saklayabileceğimiz, işleyebileceğimiz ve çağırabileceğimiz konusundaki bilgiler anlatılacaktır. Teknolojinin

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 Ekrana Metin Yazdırmak Ekranda metin yazdırmak istendiğinde print komutu kullanılır. Kullanımı aşağıda verilmiştir. Parantez içinde

Detaylı

Lambda, Map, Filter ve Dizi Tamamlama

Lambda, Map, Filter ve Dizi Tamamlama Lambda, Map, Filter ve Dizi Tamamlama Prof.Dr. Bahadır AKTUĞ JFM212 Python ile Mühendislik Uygulamaları *Kaynakça bölümünde verilen kaynaklardan derlenmiştir. Lambda Lambda fonksiyonu veya Lambda operatörü

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Diziler Dizi Nedir? Dizilerin Bildirimi Dizilere Başlangıç Değeri Verme Dizilerde Arama

Detaylı

2 PYTHON A GIRIŞ 13 PyCharm İle Python Projesi Oluşturma 15 Projenin Çalıştırılması 18 İlk Python Programımız 19 Açıklama Satırları 21

2 PYTHON A GIRIŞ 13 PyCharm İle Python Projesi Oluşturma 15 Projenin Çalıştırılması 18 İlk Python Programımız 19 Açıklama Satırları 21 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 PYTHON 1 Neden Python? 2 Python Sürümleri 2 Python Kurulumu 3 Windows Üzerinde Python 3 Ubuntu Üzerinde Python 6 Komut Satırında Python Çalıştırma 6 Windows komut istemi üzerinde

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Veri Tipleri ve Özelilkleri Değişken Tanımlama Kuralları Değişken Veri Tipi Değiştirme (Type Casting) Örnek Kodlar Java Veri Tipleri ve Özelilkleri

Detaylı

AST415 Astronomide Sayısal Çözümleme - I. 7. Grafik Çizimi

AST415 Astronomide Sayısal Çözümleme - I. 7. Grafik Çizimi AST415 Astronomide Sayısal Çözümleme - I 7. Grafik Çizimi Bu derste neler öğreneceksiniz? Python'la şekildekine benzer grafikler çizmeyi öğreneceksiniz! MATPLOTLIB.PYPLOT Modülü Python da grafik çizmek

Detaylı

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while Değişkenler Değişkenler bir bilginin bellekteki konumunu temsil eden sembolik isimlerdir. Bilgisayarda hemen hemen tüm işlemler bellekte yapılır. Program çalıştırıldığında değişken ve bu değişkenin türüne

Detaylı

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 Kitabın Amacı 1 Algoritmanın Önemi 2 Bilgisayarın Doğuşu ve Kullanım Amaçları 3 Programlama Dili Nedir? 3 Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) Nedir? 4 2 ALGORİTMA VE AKIŞ

Detaylı

Bir dizinin boyutları sabittir ve kullanılmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için başka bir değişkende kullanabilirsiniz.

Bir dizinin boyutları sabittir ve kullanılmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için başka bir değişkende kullanabilirsiniz. C# da Diziler Diziler için aynı tipteki verilerin tutulduğu bir koleksiyon diyebiliriz. Örneğin integer verinin bir yığın şeklinde tutulması için dizileri kullanırız. C# da diziler referans tipinde değişkenlerdendir.

Detaylı

Veri Yapıları Laboratuvarı

Veri Yapıları Laboratuvarı 2013 2014 Veri Yapıları Laboratuvarı Ders Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Hakan KUTUCU Lab. Sorumlusu: Arş. Gör. Caner ÖZCAN İÇİNDEKİLER Uygulama 1: Diziler ve İşaretçiler, Dinamik Bellek Ayırma... 4 1.1. Amaç

Detaylı

D İ Z İ L E R A R R A Y S

D İ Z İ L E R A R R A Y S D İ Z İ L E R A R R A Y S 1 Örneğin 120 adet öğrencinin adını klavyeden girip, daha sonra bunları ekrandan yazdıralım. Bunun için, her öğrenci için ayrı bir değişken tanımlanmalıdır. String ad1; String

Detaylı

İnternet Programcılığı Öğr. Gör. Serkan AKSU PHP de Dizi-Değişkenler, Nesneler. Dizi Oluşturma. Tek Boyutlu Diziler

İnternet Programcılığı Öğr. Gör. Serkan AKSU  PHP de Dizi-Değişkenler, Nesneler. Dizi Oluşturma. Tek Boyutlu Diziler PHP de Dizi-Değişkenler, Nesneler Dizilerle ilgili örneklere geçmeden önce aşağıdaki tabloyu inceleyelim. Tabloda dizi kavramının mantığı açıklanmaktadır. Tablonun tamamını bir dizi olarak düşünün ve bu

Detaylı

Özyineleme (Recursion)

Özyineleme (Recursion) C PROGRAMLAMA Özyineleme (Recursion) Bir fonksiyonun kendisini çağırarak çözüme gitmesine özyineleme (recursion), böyle çalışan fonksiyonlara da özyinelemeli (recursive) fonksiyonlar denilir. Özyineleme,

Detaylı

Yukarıdaki kod aksi belirtilmediği sürece sürekli çalışır. Yani ekrana sürekli Bilgisayar çıldırdı! yazısı gelir. Ancak;

Yukarıdaki kod aksi belirtilmediği sürece sürekli çalışır. Yani ekrana sürekli Bilgisayar çıldırdı! yazısı gelir. Ancak; break komutu: Döngüyü sonlandıran bir komuttur. Ör: while True: print("bilgisayar çıldırdı!") Çıktı: Sonsuz döngü Yukarıdaki kod aksi belirtilmediği sürece sürekli çalışır. Yani ekrana sürekli Bilgisayar

Detaylı

>> 5*3-4+6/2^0 ans = 17 ( Matlab da sayılar arası işlemler [ +, -, /, *, ^ ] bu şekilde ifade edilmektedir.)

>> 5*3-4+6/2^0 ans = 17 ( Matlab da sayılar arası işlemler [ +, -, /, *, ^ ] bu şekilde ifade edilmektedir.) 7. Diferensiyel Denklemlerin Çözümünde Matlab Uygulamaları MATLAB, Matrislere dayanan ve problemlerin çözümlerinde kullanılan Matematik metotların bilgisayar ortamında kullanılmasını sağlayan yazılım paketidir.

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Diziler Dizi Nedir? Dizilerin Bildirimi

Detaylı

Python ile Programlamaya Giris

Python ile Programlamaya Giris Python ile Programlamaya Giris Ders 6 list Veri Tipi - Diziler Su ana kadar gördügümüz veri tipleri sadece bir deger barindiran veri tipleriydi. Yani sadece bir tane tamsayi veya sadece bir tane string

Detaylı

PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ

PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ Ege Bilmuh GNU/Linux ve Özgür Yazılım Çalışma Grubu http://tinyurl.com/ozgurbilmuh Enes Ateş enes@enesates.com 03.05.2012 Önceki Hafta Python Nedir, Kimler Kullanır? Python'ı Çalıştırmak

Detaylı

Örnek 4: Örnek Özyinelemeli fonksiyon örneği Bölüm 9. C++ programlama dilinde Nesne ve sınıf

Örnek 4: Örnek Özyinelemeli fonksiyon örneği Bölüm 9. C++ programlama dilinde Nesne ve sınıf İçindekiler 1. Giriş... 1 1.2. c++ Programı Yapısı... 2 1.3.Using Direktifi... 5 Bölüm 2. Veri türleri, değişken kavramı, sabit ve değişken bildirimleri ve c++ da kullanımı 7 2.1. Temel veri türleri...

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü DERS NOTU 5 KONU: Matlab de Diziler ve Matrisler İÇ İÇE FOR DÖNGÜSÜ

Detaylı

Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) barisgokce.com

Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) barisgokce.com Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) Hazırlayan : Öğr. Grv.. Barış GÖKÇE Đletişim im : www.barisgokce barisgokce.com Diziler Aynı tipteki bir veri gurubunun bir değişken içinde saklanmasıdır. Veriler Hafızada

Detaylı

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say İÇİNDEKİLER 1. Bilgisayarın Yapısı Ve Programlama Dilleri Giriş 1 Bilgisayar ve Programlamanın Kısa Bir Tarihçesi 2 Donanım ve Yazılım Kavramları 3 Bilgisayarın Donanımsal yapısı 4 Giriş Birimi (Input

Detaylı

Aşağıdaki programı inceleyip ekrana ne yazacağını söyleyebilir misiniz?

Aşağıdaki programı inceleyip ekrana ne yazacağını söyleyebilir misiniz? PYTHON DERS-8 LİSTELER-2 Geçen ders listeler oluşturmayı, listedeki her elemanın bir index numarası olduğu ve bu numaranın 0'dan başladığını, listenin tamamını veya index numarası sayesinde belirli bir

Detaylı

Matematikte Bilgisayar Uygulamaları

Matematikte Bilgisayar Uygulamaları Lorem Ipsum Dolor Matematikte Bilgisayar Uygulamaları Hafta 3 Dr. Murat Gezer Liste Kavramı İşlemler yaparken nesneleri bir araya getirmek çoğu zaman kolaylıklar sağlamaktadır. Mathematica da nesneler

Detaylı

Diziler. Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU

Diziler. Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU Diziler Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU Dizi (Array) Nedir? Bellekte sürekli yer kaplayan artarda sıralanmış aynı türden verilerin oluşturduğu kümeye dizi (array) denir. Dizi, çok fazla miktardaki tek tip

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Diziler Dizi Tanımlama ve İlk Değer Atama Dizi Elemanlarının Kullanılması Dizi İşlemleri Java da Diziler JAVA DA DİZİLER 4 Dizi; tek bir veri tipinde,

Detaylı

Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler

Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler ÇOK BOYUTLU DİZİLER Birden fazla indis numarası ile elemanlarına ulaşılan dizilere çok boyutlu diziler denir. Bunlardan en sık kullanılanı çift boyutlu dizilerdir.

Detaylı

disp VEYA fprintf KOMUTLARIYLA EKRANA MESAJ YAZDIRMA

disp VEYA fprintf KOMUTLARIYLA EKRANA MESAJ YAZDIRMA MATLAB 3.DERS disp VEYA fprintf KOMUTLARIYLA EKRANA MESAJ YAZDIRMA Daha önceki derslerimizde input komutu ile klavye üzerinden MATLAB programlama ortamına veri girmeyi öğrenmiştik. Bu dersimizde ise disp

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 9 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Dizileri Fonksiyonlara Dizileri Fonksiyonlara Bir dizi argümanını fonksiyon içinde bir değer olarak kullanabilmek

Detaylı

GÖRÜNTÜ İŞLEME MATLAB DERS-4

GÖRÜNTÜ İŞLEME MATLAB DERS-4 GÖRÜNTÜ İŞLEME MATLAB DERS-4 For ve İf örnekleri tic for x=-5:0.0001:5 t=x.^3-4.2*x.^2+3.3.*x -4; % if(t==0) if (t>=-0.001 && t

Detaylı

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA Metotlar Şu ana kadar yaptığımız örneklerde hep önceden hazırlanmış ReadLine(), WriteLine() vb. gibi metotları kullandık. Artık kendi metotlarımızı yapmanın zamanı geldi. Bilmem

Detaylı

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach()

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() Döngüler (loops) while do-while for foreach while ( koşul ) işlemler; do işlemler; while (koşul ); for (başlangıç ; koşul ; arttırma) işlemler; foreach ( tip

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-10 Diziler. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-10 Diziler. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-10 Diziler Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Diziler Bilgisayarlar yardımıyla yapılan işlemlerde, çok sayıda veri

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ. BİLGİSAYAR LABORATUVARI II FİNAL SINAVI SORU ve CEVAPLARI(I. ogr)

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ. BİLGİSAYAR LABORATUVARI II FİNAL SINAVI SORU ve CEVAPLARI(I. ogr) KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BİLGİSAYAR LABORATUVARI II FİNAL SINAVI SORU ve CEVAPLARI(I. ogr) 1. Kendisine gönderilen iki karakter dizisini birleştirip geriye tek bir dizi döndüren ve

Detaylı

14 Şubat 2011 Pazartesi günü uygulamada çözdüğümüz 2. Soruyu, aynı sıra ile bu defa MATLAB kullanarak çözelim.

14 Şubat 2011 Pazartesi günü uygulamada çözdüğümüz 2. Soruyu, aynı sıra ile bu defa MATLAB kullanarak çözelim. 4 Şubat 2 Pazartesi günü uygulamada çözdüğümüz 2. Soruyu, aynı sıra ile bu defa MATLAB kullanarak çözelim. MATLAB programı sembolik çözümler yapabilmekle birlikte, problemleri numerik olarak çözmeye yarar.

Detaylı

Eastern Mediterranean University Faculty of Arts & Sciences -- Department Of Mathematics BİLG213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

Eastern Mediterranean University Faculty of Arts & Sciences -- Department Of Mathematics BİLG213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Eastern Mediterranean University Faculty of Arts & Sciences -- Department Of Mathematics BİLG213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DÖNEM SONU SINAVI GÜZ 2009-2010 13 Ocak 2010, Sınav Süresi: 120 dakika. İsim

Detaylı

BLM 111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

BLM 111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I 1 BLM 111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DİZİLER (ARRAYS) Kullanıcıdan N tane tamsayı, xi, alalım ve 1. Bu sayıların ortalamasını hesaplamak isteyelim ort = 0; for (i=0; i

Detaylı

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir DİZİLER (ARRAYS) Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir değişken tanımlamak gereklidir. string gun1,

Detaylı

1. Her marka için 3 aylık satış toplamı nedir? (Tablodaki satır toplamları)

1. Her marka için 3 aylık satış toplamı nedir? (Tablodaki satır toplamları) Çok Boyutlu Diziler gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr/konu/android/egitim/android-101/cok-boyutlu-diziler Kategori : Mobil Lisans : Creative Commons (by-nc-sa) En son 28.04.2016 tarihinde güncellendi Yazar

Detaylı

Konular. Hafta 5 Veri Tipleri (Devam) BLG339 PROGRAMLAMA DİLLERİ KAVRAMI

Konular. Hafta 5 Veri Tipleri (Devam) BLG339 PROGRAMLAMA DİLLERİ KAVRAMI BLG339 PROGRAMLAMA DİLLERİ KAVRAMI Hafta 5 Veri Tipleri (Devam) Yrd. Doç. Dr. Melike Şah Direkoğlu Konular Dizi Tipleri Kayıt Tipleri Birleşik Tipler Küme Tipleri İşaretçi ve Referans Tipleri Alındığı

Detaylı

MATLAB ile ANALİZ (MIA)

MATLAB ile ANALİZ (MIA) (MIA) DERS-2 25.2.2018 2 Transpoze veya devrik kavramı: Satırlar ve sütunlar yer değiştir. >> B=[1 2;3 4;5 6] B = 1 2 3 4 5 6 >> A=B' A = 1 3 5 2 4 6 25.2.2018 3 Matris, Vektör birleştirme >> A=[1 2 3;4

Detaylı

Bölüm: Matlab e Giriş.

Bölüm: Matlab e Giriş. 1.Bölüm: Matlab e Giriş. Aşağıdaki problemleri MATLAB komut penceresinde komut yazarak çözünüz. Aşağıdaki formüllerde (.) ondalıklı sayı için, ( ) çarpma işlemi için kullanılmıştır. 1.. 8.5 3 3 1500 7

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr Ders Adı : Bilgisayar Mühendisliğinde Matematik Uygulamaları

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

Genel Programlama II

Genel Programlama II Genel Programlama II 22.03.2011 1 Yapılar ( Structures ) Yapılar ( structures ); tam sayı, karakter vb. veri tiplerini gruplayıp, tek bir çatı altında toplar. Bu gruplandırma içinde aynı ya da farklı veri

Detaylı

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu.

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu. Javascript Html sayfalarının içine yazılarak, sayfayı daha etkileşimli hale getirir. click olayları, uyarı mesajları gibi hareketlerle sayfayı daha dinamik hale getirir. Javascript olmadan yazılan html

Detaylı

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 2 C# Programlama Dili Örnekler 2 Örnek1:

Detaylı

Programlama Dilleri 3

Programlama Dilleri 3 Diziler (Arrays) 1 Dizi Kavramı Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların

Detaylı

YMT219 VERİ YAPILARI ÖDEV-1

YMT219 VERİ YAPILARI ÖDEV-1 YMT219 VERİ YAPILARI ÖDEV-1 1. İkiliBul yordamı aşağıda verilmiştir. İkiliBul yordamı A dizisi içerisinde 2 tane eşit sayı bulursa true bulamazsa false döndürmektedir. public boolean ikilibul(int[] A){

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2. SINIF 1. DÖNEM VERİ YAPILARI DERSİ LABORATUAR ÖDEVİ

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2. SINIF 1. DÖNEM VERİ YAPILARI DERSİ LABORATUAR ÖDEVİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2. SINIF 1. DÖNEM VERİ YAPILARI DERSİ LABORATUAR ÖDEVİ AD SOYAD: TESLİM TARİHİ: OKUL NO: TESLİM SÜRESİ: 1 hafta Ödev No: 2 1- A)

Detaylı

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu DİZİLER

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu DİZİLER DİZİLER Dizi Nedir? Aynı türden nesnelerin oluşturduğu, bellekte bitişik bir biçimde bulunan veri yapısına dizi denir.mesela alfabe diye bir dizi tanımlarız, harfleri a,b,c,d... diye sıralarız.dizinin

Detaylı

elemanlarının gezilmesine yönelik bir örnek sunulmuştur, inceleyiniz.

elemanlarının gezilmesine yönelik bir örnek sunulmuştur, inceleyiniz. Ön bilgi: Dizi tanımlayabilmeli. foreach deyimi bilinmeli. Rastgele sayılar (Random) bilinmeli. 1. Aşağıda tamsayı tipinde iki boyutlu bir dizinin nasıl tanımlandığı, bir fonksiyona parametre olarak nasıl

Detaylı

while(), do-while(), for() M.İLKUÇAR 2010 MAKU-MYO

while(), do-while(), for() M.İLKUÇAR 2010 MAKU-MYO while(), do-while(), for() Döngü (loop) : Bir koşul sağlandığı (true olduğu) sürece bir veya birden çok komutun tekrarlanması işlemidir. Java Döngüler (loops) While() do-while() for ( ) while ( koşul )

Detaylı

DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II DİZİLER Dizi, aynı tipteki verilere tek bir isimle erişmek için kullanılan bir kümedir. Bir dizi bildirildikten sonra, dizinin bütün elemanları bellekte peşpeşe

Detaylı

GEO182 Lineer Cebir. Matrisler. Matrisler. Dersi Veren: Dr. İlke Deniz Derse Devam: %70. Vize Sayısı: 1

GEO182 Lineer Cebir. Matrisler. Matrisler. Dersi Veren: Dr. İlke Deniz Derse Devam: %70. Vize Sayısı: 1 GEO182 Lineer Cebir Dersi Veren: Dr. İlke Deniz 2018 GEO182 Lineer Cebir Derse Devam: %70 Vize Sayısı: 1 Başarı Notu: Yıl içi Başarı Notu %40 + Final Sınavı Notu %60 GEO182 Lineer Cebir GEO182 Lineer Cebir

Detaylı

MATLAB a GİRİŞ. Doç. Dr. Mehmet İTİK. Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

MATLAB a GİRİŞ. Doç. Dr. Mehmet İTİK. Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü MATLAB a GİRİŞ Doç. Dr. Mehmet İTİK Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İçerik: MATLAB nedir? MATLAB arayüzü ve Bileşenleri (Toolbox) Değişkenler, Matris ve Vektörler Aritmetik işlemler

Detaylı

Lineer Cebir. Doç. Dr. Niyazi ŞAHİN TOBB. İçerik: 1.1. Lineer Denklemlerin Tanımı 1.2. Lineer Denklem Sistemleri 1.3. Matrisler

Lineer Cebir. Doç. Dr. Niyazi ŞAHİN TOBB. İçerik: 1.1. Lineer Denklemlerin Tanımı 1.2. Lineer Denklem Sistemleri 1.3. Matrisler Lineer Cebir Doç. Dr. Niyazi ŞAHİN TOBB İçerik: 1.1. Lineer Denklemlerin Tanımı 1.2. Lineer Denklem Sistemleri 1.3. Matrisler Bölüm 1 - Lineer Eşitlikler 1.1. Lineer Eşitliklerin Tanımı x 1, x 2,..., x

Detaylı

Bölüm 6. Veri Türleri ISBN

Bölüm 6. Veri Türleri ISBN Bölüm 6 Veri Türleri ISBN 0-321-49362-1 Bölüm 6 Konular Giriş İlkel Veri Türleri Karakter Dizisi Türleri Kullanıcı Tanımlı Sıra Türleri Dizi Türleri İlişkili Diziler Giriş Bir veri türü veri nesnelerinin

Detaylı

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama Bölüm 6: Diziler İçerik Diziler Dizi Elemanlarına İlk Atama Diziler ve Fonksiyonlar İki Boyutlu Diziler İki Boyutlu Dizi Tanımı İki Boyutlu Dizi Elemanlarına Erişim

Detaylı

PROGRAMINIZI ANĠ SONLANDIRMAK ĠSTEDĠĞĠNĠZ YER BĠR DÖNGÜNÜN ĠÇĠ ĠSE NE OLUR?????????

PROGRAMINIZI ANĠ SONLANDIRMAK ĠSTEDĠĞĠNĠZ YER BĠR DÖNGÜNÜN ĠÇĠ ĠSE NE OLUR????????? MATLAB 4.DERS return Komutu Yazdığınız MATLAB programını herhangi bir anda (programın normalde sona erdiği noktanın haricinde - early termination) sona erdirmek için return komutunu kullanabilirsiniz.

Detaylı

Excel de Düşeyara Vlookup) Fonksiyonunun Kullanımı

Excel de Düşeyara Vlookup) Fonksiyonunun Kullanımı FARUK ÇUBUKÇU EXCEL AKADEMİ Excel de Düşeyara Vlookup) Fonksiyonunun Kullanımı Excel de arama ve veri işleme konusunda en önemli fonksiyonlardan birisi olan DÜŞEYARA (İngilizce sürümde VLOOKUP) fonksiyonu

Detaylı

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ Java programlama dili, Java SUN bilgisayar şirketi tarafından 1991 yılında geliştiril Program bloklar halinde yazılır ve bloklar { } ile oluşturulur. Komutlar aynı satıra

Detaylı

Matlab - Giriş (İleri Yapı Statiği II. Kısım)

Matlab - Giriş (İleri Yapı Statiği II. Kısım) - Giriş (İleri Yapı Statiği II. Kısım) Doç. Dr. Özgür Özçelik Dokuz Eylül Üniversitesi, Müh. Fak., İnşaat Müh. Böl. Matrisler Hakkında Alman amatör matematikçi Albrecht Dürer in (1471-1528) Rönesans Gravürü

Detaylı

Dizi türündeki referanslar, dizi nesnelerine bağlanmaktadır. Dizi referansları tanımlamak bu dizinin hemen kullanılacağı anlamına gelmez...

Dizi türündeki referanslar, dizi nesnelerine bağlanmaktadır. Dizi referansları tanımlamak bu dizinin hemen kullanılacağı anlamına gelmez... Javada Diziler Java da diziler nesnedir; içerisinde belirli sayıda eleman bulunur. Eğer bu sayı sıfır ise, dizi boş demektir. Dizinin içerisindeki elemanlara eksi olmayan bir tam sayı ile ifade edilen

Detaylı

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 5 Nesneye Yönelik Programlamaya Giriş Bu

Detaylı

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 5- SONLU FARKLAR VE İNTERPOLASYON TEKNİKLERİ Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ MAK 210 - Sayısal Analiz 1 İNTERPOLASYON Tablo halinde verilen hassas sayısal değerler veya ayrık noktalardan

Detaylı

Bilgisayar Programcılığı. Ögr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Programcılığı. Ögr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Programcılığı Ögr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN DİZİLER Kullanım Şekli Dizi Elemanlarını Yeniden Boyutlandırma Dizi Elemanlarına Ulaşım Çok Boyutlu Diziler Array Sınıfı Metodları Array List 2 Diziler

Detaylı

Bölüm 6. Diziler (arrays) Temel kavramlar Tek boyutlu diziler Çok boyutlu diziler

Bölüm 6. Diziler (arrays) Temel kavramlar Tek boyutlu diziler Çok boyutlu diziler Bölüm 6 Diziler (arrays) Temel kavramlar Tek boyutlu diziler Çok boyutlu diziler Chapter 6 Java: an Introduction to Computer Science & Programming - Walter Savitch 1 Genel Bakış Dizi: Hepsi aynı türde

Detaylı

JAVADA DİZİ İŞLEMLERİ

JAVADA DİZİ İŞLEMLERİ JAVADA DİZİ İŞLEMLERİ Javada diziler nesnedirler, cdeki gibi hafızada yer kaplayan pointer değillerdir. Javada diziler, cye göre daha güvenilirdir. Dizilerin elemanlarına gelişigüzel değerler atayamazsınız.

Detaylı

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ MTK467 Nesneye Yönelik Programlama Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ while döngüsü while(koşul){ } döngü ifadeleri Koşul boolean değerli olmalıdır. Koşulun değeri true

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 İşaretçiler ve Diziler Fonksiyon

Detaylı

MATLAB. Fen ve Mühendislik Uygulamaları ile. Doç. Dr. M. Akif CEVİZ. MATLAB de Dizi Kavramı

MATLAB. Fen ve Mühendislik Uygulamaları ile. Doç. Dr. M. Akif CEVİZ. MATLAB de Dizi Kavramı Fen ve Mühislik Uygulamaları ile MATLAB Doç. Dr. M. Akif CEVİZ Atatürk Üniversitesi Mühislik Fakültesi Makine Mühisliği Bölümü MATLAB de Diziler; Vektörler ve MAtrisler Skaler, Dizi, Matrix Sklaer, bir

Detaylı

2.3- OPERATÖRLER ÇALIŞMA YAPRAĞI

2.3- OPERATÖRLER ÇALIŞMA YAPRAĞI 2.3 OPERATÖRLER Operatörler, tek başlarına kullanıldıklarında bir anlam ifade etmeyen, ancak programın işleyişine katkıda bulunan karakterlere operatör denir. Matematiksel Operatörler +,-,/,*,% İlişkisel

Detaylı

I=[1,0,0,0;0,1,0,0;0,0,1,0;0,0,0,1] % 4x4 lük birim matris

I=[1,0,0,0;0,1,0,0;0,0,1,0;0,0,0,1] % 4x4 lük birim matris Değişken Türleri ve Atamalar - Marislerin Değişken Olarak Atanması Matrislerin birden fazla elamanları olduğundan herhangi bir satır herhangi bir sütundaki elamanı ayrı ayrı tanımlanmak yerine [ ] sembolü

Detaylı

5.HAFTA. Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi

5.HAFTA. Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi 5.HAFTA Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi Sınıf Kavramı: Sınıf (class) soyut bir veri tipidir. Nesne (object) onun somutlaşan bir cismidir. Java da sınıf (class) kavramını

Detaylı

İskambil Kağıtları. Bir İskambil kağıdı

İskambil Kağıtları. Bir İskambil kağıdı Nesne Grupları ve Miras (Inheritance) Kavramı E.Fatih YETKİN İskambil Kağıtları Hatırlatma, bir iskambil destesinde 4 tipten olmak üzere 52 adet kağıt vardır: Maça Kupa Karo Sinek Deste Nesnesi: Bir İskambil

Detaylı

Sınav Dağılım & IMKB Endeks

Sınav Dağılım & IMKB Endeks Sınav Dağılım & IMKB Endeks Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Veri Yapıları Proje-1 Hüseyin YAŞAR 05-06-7657 Didem KAYALI 05-06-7669 Umut BENZER 05-06-7670 Özlem GÜRSES 05-07-8496 Sürüm: 0.2 Bölüm

Detaylı

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız.

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. 1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. [10 puan] int param = 30; int result = 300; if (param > 45) result

Detaylı

Bilgisayar Programlama MATLAB

Bilgisayar Programlama MATLAB What is a computer??? Bilgisayar Programlama MATLAB Prof. Dr. İrfan KAYMAZ What Konular is a computer??? MATLAB ortamının tanıtımı Matlab sistemi (ara yüzey tanıtımı) a) Geliştirme ortamı b) Komut penceresi

Detaylı

Aynı tipten çok sayıda değişken topluluğudur. X Y Score1 Score2 (0) (1) (2)...

Aynı tipten çok sayıda değişken topluluğudur. X Y Score1 Score2 (0) (1) (2)... Array (Diziler) Array Aynı tipten çok sayıda değişken topluluğudur. Birden fazla aynı tipteki değerle işlem yapmayı kolaylaştırır. X Y Score1 Score2 40 56 Grade 40 56 80 (0) (1) (2)... (13) Array tanımlama:

Detaylı

BPR152-Algoritma ve Programlama II Uygulama -13

BPR152-Algoritma ve Programlama II Uygulama -13 Örnek problemler ve çözümleri /*Klavyeden girilen n ve m aralığındaki (n ve m dahil) 2, 3 ve 5 sayılarına bölünebilen sayıların toplamlarını ve ortalamalarını hesaplayan bir C# programını yazınız. Not-1:

Detaylı

BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1. Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı

BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1. Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1 Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı Mart 2015 0 SORU 1) Bulanık Küme nedir? Bulanık Kümenin (fuzzy

Detaylı

ile Python gibi kod yazma

ile Python gibi kod yazma ile Python gibi kod yazma G ü r e r Ö z e n g u r e r @ p a r d u s. o r g. t r Liste [ 1, 2, 3, 4 ]? Demet ( 1, 2, 3, 4 ) Tek elemanlı demet ( 1, ) int find_cell(char *text, int *row, int *column) { if

Detaylı

BLM111 Programlama Dilleri I. Hafta 10 Diziler. Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

BLM111 Programlama Dilleri I. Hafta 10 Diziler. Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 10 Diziler Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Diziler Bilgisayarlar yardımıyla yapılan işlemlerde, çok sayıda veri girilmesi ve girilen verilerin işlenerek belirli bir sistematiğe

Detaylı

Fen ve Mühendislik Uygulamalarında MATLAB

Fen ve Mühendislik Uygulamalarında MATLAB Fen ve Mühendislik Uygulamalarında MATLAB Dosya Yönetimi Fonksiyon Yapısı Doç. Dr. İrfan KAYMAZ MATLAB Ders Notları DOSYA YÖNETİMİ Şu ana kadar bir programda hesaplanan veya elde edilen veriler RAM de

Detaylı

m=n şeklindeki matrislere kare matris adı verilir. şeklindeki matrislere ise sütun matrisi denir. şeklindeki A matrisi bir kare matristir.

m=n şeklindeki matrislere kare matris adı verilir. şeklindeki matrislere ise sütun matrisi denir. şeklindeki A matrisi bir kare matristir. Matrisler Satır ve sütunlar halinde düzenlenmiş tabloya matris denir. m satırı, n ise sütunu gösterir. a!! a!" a!! a!" a!! a!! a!! a!! a!" m=n şeklindeki matrislere kare matris adı verilir. [2 3 1] şeklinde,

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-12 Fonksiyonlar. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-12 Fonksiyonlar. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-12 Fonksiyonlar Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Fonksiyonlar Fonksiyonlar C de modüller Programlar kullanıcı tanımlı

Detaylı