TRANSFÜZYON PRATİĞİ. Prof. Dr. Ümran Çalışkan Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TRANSFÜZYON PRATİĞİ. Prof. Dr. Ümran Çalışkan Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı"

Transkript

1 TRANSFÜZYON PRATİĞİ Prof. Dr. Ümran Çalışkan Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı

2 Geçmişten günümüze transfüzyon MS Kanın epilepsi tedavisinde kullanımı (Roma ve Yunan kaynakları) 15. ve 16. yüzyıl yaşlılık ve güçsüzlük - gençlik ve sağlık üç gencin kanı Papa VIII. Innocent a verilmiştir. (MS 1492)

3 1666 Richard Lowerkanın akciğerden dolaştıktan sonra kırmızırenk aldığınıyazıyor ve köpekten köpeğe kan nakli yaptı(köpek yaşıyor). SamuelPepyshayvandan hayvana transfüzyonun yaşam kurtaracak kadar etkin olduğunu yazdı.

4 1667 Fransa da Monpellier de filozofi ve matematik profesörü olan Jean Baptiste Denis mental bozukluğu düzeltmek amacıyla kuzudan insana kan nakli yaptı.

5 1678 Çeşitli hayvanlardan insana kan nakli (Lowerve diğerleri) yapıldı. Bu uygulamaların ölümlerle sonuçlanmasıüzerine Paris tabip odasıuygulamanın kanun dışıolmasınıistedi. Denis inçalışmalarıyasaklandı. On yıl sonra parlamento transfüzyonun gayrı resmi olduğunu ilan etti İlk kez insan kanınakli AmerikalıDr. Philip Syng Physick tarafından yapıldı

6 Hayvandan insana kan nakli sonrası ilk transfüzyon reaksiyonu tarifi Kan, hastanın venineverilmeye başlar başlamaz, kolunda ve kolunun alt kısmında ısı artışıhissetti; nabzıyükseldi ve ardından tüm yüzünde ısıartışıdikkati çekti. Nabzıçok değişkendi, böbreklerinde ciddi bir ağrıve midesinde rahatsızlık hissi vardı. İdrarısanki ise bulanmış gibi siyah ve bulanıktı. Jean Denys

7 1818 Londra da Guy s ve St. Thomas hastanelerinde doğum uzmanı olarak çalışan Dr. James Blundell doğum sonrası kanama geçirenlere kocasından enjektörle aldığı kanı nakletti arası 10 nakilden 5 i başarılı 1840 Samuel Armstrong Lane hemofili tedavisinde kan transfüzyonu kullandı.

8 1867 İngiliz cerrah Joseph Lister transfüzyon reaksiyonlarını önlemek için antiseptikler kullandı Amerikadakoyun, keçi sütünün transfüzyonu yapıldı Kan ihtiyacını karşılamak için tuzlu su (?) transfüzyonu sütün yerini aldı

9 1901 TRANSFÜZYON TIBBI İÇİN MİLAT Avusturya lı Karl Landsteiner 22 kişinin kan örneği ile yaptığı çalışmada eritrosit ve serum arasındaki reaksiyonları tarif ederek A, B, C (O) kan gruplarınıbuldu Decastrello ve Sturli 155 kişinin kan örnekleri ile yaptıklarıçalışmalarla 4. ana kan grubu olan AB yi buldu Landsteiner in çalışmalarından haberi olmadan Polonyada Jansky kan gruplarını sıklığına göre I, II, III, IV diye tarif etti. AynısınıflamayıABD den Mossters olarak IV, III, II, I diye yaptı.

10 1907 Donörle hasta kanı arasında uygunluk gerektiği önerildi. RubenOttenbergilk cross-match igerçekleştirdi. O grubunun universalverici olduğu söylendi Carlo Moreschi antiglobulin reaksiyonunu gösterdi.

11 1915 KAN BANKACILIĞI İÇİN MİLAT Richard Lewisohn bir kan pıhtı önleyicisi olan sodyum sitrat ınkan nakillerinde kullanılmasınıönerdi ve %0,2 lik sodyum sitrat ın antikoagülan olarak etkin ve toksik olmadığını gösteren dört yıllık çalışmasını yayınladı Francis Rous ve J.R. Turner sitrat ve glukozsolusyonundakanların alındıktan sonra iki hafta saklanabildiğini gösterdiler.

12 1919 Alman araştırıcılar Hirszfeld ve Hirszfeld ırklar arasında kan gruplarının oransal dağılım gösterdiğini buldular Prof. Dr. Burhanettin TokerTürkiye de transfüzyon çalışmalarını başlattı.

13 1921 DÜNYADA İLK KAN BANKASI İngiltere de Kızılhaçsekreteri olan PercyOlivertarafından kuruldu de Roma da yapılan ilk ISBT kongresinde bu kan bankası güvenli ve 24saat sorun çözen kan bankası olarak onaylandı Kan gruplarıile ilgili buluşu nedeniyle KarlLandsteinerNobel ödülü aldı.

14 DİKKAT! Kan ve kan komponentleritransfüzyonu bir organ transplantasyonudur. Alıcının, vericinin ve verilecek kan komponentinin seçimi bir sanattır. Transfüzyon ciddi bir iştir. Kan transfüzyonunun erken ve geç mortalitesi 1/2000 dir.

15 TRANSFÜZYON = EVLİLİK Çok iyi düşünülmeden yapılmamalıdır. Gereksiz yere yapılmamalıdır. Gereğinden fazla yapılmamalıdır.

16 Transfüzyon pratiğinde temel ilkeler Hastanın kimliğinin belirlenmesi Dökümantasyon İletişim * Transfüzyon hasta güvenliğinitemel alacak şekilde yapılmalıdır. - Transfüzyon endikasyonudoğru konmalıdır. - Sadece eksik olan komponentyerine konmaya çalışılmalıdır. - Etkili minimum doz verilmelidir. - Verilecek olan kan komponentininhastaya zarar ve yararlarıgözden geçirilmelidir.

17 Komponenttedavisinin avantajları Tedavi başarısı artar. Yan etki azalır. Bir ünite kandan birkaçhastaya yetecek ürün elde edilir. Komponentler daha uzun süre saklanabilir.

18 Transfüzyon kararının alınması Hastada gerçekten transfüzyon endikasyonu var mı? İhtiyaç duyulan komponent hangisi? Kaç ünite transfüzyon yapılmalıdır? Kan komponentininhastaya yararlarıve zararları ne olacaktır?

19

20 Dökümantasyon Kan ve komponentlerinindonasyonu, depolanması, kliniğe taşınması, transfüzyon ve transfüzyon sonrasıher husus, ayrıntılıolarak dökümanteedilmelidir.

21 Dökümantasyondaolmasıgereken Pretransfüzyon; minimum içerikler *Hastada gerçekten transfüzyon endikasyonu var mı? *Eğer bu endikasyon varsa ihtiyaç duyulan komponent hangisidir? *Hastaya yaklaşık kaç ünite transfüzyon yapılması gerekecektir? *Verilecek kan ve kan ürününün hastaya yararları ve zararları neler olabilir? - Endikasyonile ilgili pretransfüzyonlaboratuvarindeksleri (CBC, koagülasyon taraması, gibi ) - Transfüzyon karar zamanı ve transfüzyon yapılacağı zaman, - Acil transfüzyona ihtiyaç olup olmadığının belirlenmesi, - Klinik gereksinim duyulacak ilave özel hususların belirtilmesi (CMV seronegatif komponent, ışınlama, ısıtma)

22 Transfüzyon sırasında; Her bir komponentin verilmesi sırasında; - Transfüzyon tarih ve saati, - Transfüzyon yapılacak komponentin torba numarası, - Transfüzyon volümü, - Transfüzyon sırasıve transfüzyon sonrasıklinik durumun kaydedilmesi, - Transfüzyonun bitiş zamanı

23 Posttransfüzyon; - Klinik durumun raporlanması, - Yan etkinin olup olmadığının belirtilmesi, - Yan etki varsa yapılan işlemlerin dökümante edilmesi, - Bütün transfüzyon notlarının hastanın dosyasında toparlanması

24 Kan istemi Kan istemi bu işiçin hazırlanmışözel formlar, tüm bilgiler eksiksiz doldurularak yapılmalıdır. İhtiyaçtan fazla kan talep edilmemelidir. Fazla kan talebi, kullanılmayan ürünlerin miadı dolarak imha edilmesine neden olur. Kan merkezinde yeterli stoğun olduğu klinisyence bilinirse kan merkezine güven artacak, aşırıtalep engellenecektir.

25

26

27 Çok acil durumlarda; Transfüzyon öncesi yapılmasıgerekli olan testlerin tamamlanmadan hastama kan ürünlerinin verilmesini istiyor ve sorumluluğunu üstleniyorum. Bu kanın kullanımının risk taşıdığınıbilmeme rağmen, testlerin tamamlanması için geçecek sürenin hastanın hayatını tehlikeye atacağına inanıyorum. İmza. Kaşe..

28 Kan merkezinde kan komponentlerinin hazırlanması için gereken süreler Đşlem Kanın toplanması ABO/Rh tayini ABO/Rh tayini+antikor tarama Tiplendirme + tarama+ cross match Cross match (acil) Cross match (AHG fazlı) Antikor tanımlama Taze donmuş plazma eritme Yıkanmış eritrosit süspansiyonu Süre 10 dk 10 dk 45 dk 60 dk 2 dk 15 dk 60 dk (bazen günlerce) 40 dk 45 dk

29 Transfüzyon öncesi testler için örnek alma zamanı Son transfüzyon zamanı Örnek alma zamanı 3-14 gün Transfüzyondan 24 saat önce gün Transfüzyondan 72 saat önce 29gün-3ay Transfüzyondan bir hafta önce

30 ABO Rh Tayini, Antikor tarama, Cross match için numunenin alınması Kan numunesi, mutlaka hasta başında,önceden etiketlenmemişolmak üzere hastanın adı, soyadı, doğum tarihi (ay-gün-yıl) ve hasta protokol no veya TC kimlik numarasıkaydedilerek, Kan numunesini alanın ad, soyadve imzasıbulunmak üzere EDTA lıörnek kan bankasına sorumlu bir personel veya air-tube taşıma sistemi ile gönderilmelidir.

31 Hücresel kan komponentlerinin ışınlanması Transfüzyonla ilişkili GraftversusHosthastalığından korunmak için yapılır. Amaçkomponentiniçinde bulunan immünokompetan lenfositlerde DNA hasarı oluşturarak proliferasyonlarına engel olmaktır. Bu amaçla 2500 cgy gamma ışnlaması yapılır. Işınlanan eritrosit süspansiyonlarının raf ömrü28 gün ve trombosit süspansiyonlarının raf ömrü 5 gündür.

32 Kan Ürünlerinin Işınlaması Eritrosit, trombosit, granülosit süspansiyonları ve taze plazma ışınlanır. TDP ve kriyopresipitattaışınlamaya gerek yoktur. Alıcının immunsistemi normal de olsa 1-2. derece akrabalarından yapılan tüm donasyonlarışınlanmalıdır.

33 RBC ışınlaması, 14.güne kadar yapılabilir ve sonraki 14 gün depolanabilir. -Hiperkalemi -Yenidoğan(YD) exchange Tx, -İntrauterin(İU) exchange Tx, durumlarında, ışınlamadan sonra 24 saat içerisinde kullanılmalıdır. (1A) IU Txiçin bütün kan transfüzyonlarıışınlanmalıdır. (1A) YD exchangetx da eğer önceden İU Txyapılmışsa ve 1-2.derece akrabadan donasyonyapılmışsa ışınlanmalıdır ve 24 saat içinde kullanılmalıdır. (1A) Rutin RBC Tx leri(prematüre ve YD), eğer öncesinde İU Txyoksa ışınlama gereksizdir. Eğer öncesinde İU Tx yapıldıysa postnatal 6 aylık olana kadar ışınlanmış ürün almalıdır. (2C)

34 İU TrombositTxyapılacaksa ışınlanmalıve bundan sonra yapılabilecek trombosit ve RBC Tx leri postnatal 6.aya kadar ışınlanmalıdır. İU trombosit Tx yapılmamışsa, prematüre ve YD ların rutin trombosit Tx lerinderutin ışınlamaya gerek yoktur (Akraba donasyonu hariç). (1C) Ağır T cellimmunyetmezlik şüphe veya tanısıolan tüm hastalarda ışınlama yapılmalıdır. B cell defektleri olanlarda TA-GVHD raporlanmamıştır. (1A) İnfant, çocuk ve erişkinlerin: -viralenfeksiyon geçirirken, -AIDS pozitif iken -Kardiyak cerrahi yapılacaksa ışınlamaya gerek yoktur. (2B)

35 Pediatrik veya erişkin akut lösemili vakalarda RBC Tx ve trombosittx deışınlamaya gerek yoktur. Ancak HLA selected Tx, 1-2.derece akraba donasyonlarında ışınlama yapılmalıdır. (1B) Tüm allohsct alıcıları, hazırlama rejimine başlamadan itibaren ve GVHD proflaksisidevam ettiği müddetçe (genellikle posttransplant6 ay veya lenfosit sayısı1x10 9 /L yiaşana kadar) ışınlanmışürün almalı. (1B) Eğer kronik GVHD varsa continue immunsupresif tedavi devamınca ışınlama süre devamıbelirsizdir. (2C)

36 Stemcelltoplama esnasında veya 7 gün öncesinde kan TxalmışDONÖRLERE verilecek ürünler de ışınlanmalıdır. (2C) Otolog HSCT adaylarında otolog toplama işlemi sırası ve 7 gün öncesinde ışınlanmışkan transfüzyonu yapılmalıdır. (2C) OtologHSCT adaylarına hazırlama kemo/radyoterapisi başlangıcından itibaren posttransplant 3.aya kadar, total vücut ışınlaması yapılmışsa 6 aya kadar ışınlanmışürün verilmelidir. (2C)

37 Tüm pediatrik ve adulthodgkinlenfomalıvakalar, hangi stage olursa olsun HAYAT BOYU ışınlanmış ürün almalıdır. (1C) Aile içi donasyondarbc, granülosit, trombosit, TAZE PLAZMA ışınlanmalıdır (Alıcıimmunkompetanbile olsa). (1B) Pürin analoğu alan (fludarabin, cladribine) ışınlanmış ürün almalıdır. Süre belirsizdir. (1B) Diğer pürin analoğlarıve yeni ajanlar (bendamustin, klofarabin) için ışınlama durumu belirsiz, ancak klasik pürin analoglarıile benzer etkiye sahip olduklarından dolayı önerilir. (2C) Alemtuzumab(anti CD52) tedavisi sonrası ışınlanmış ürün almalıdır. Rituksimabsonrasıise önerilmemektedir. (2C)

38 Rutin cerrahiler, Solid doku tm, AIDS, Otoimmun hastalıklar Solid organ transplantasyonu sonrası (alemtuzumabkullanmıyorsa) ışınlama önerilmez. (2C)

39 At veya tavşan (daha immunosupresiftir) kaynaklıatg tedavisi alan aplastikanemili hastalara ışınlanmışürünler verilmeli, ancak ATG sonrasıne kadar devam edeceği hususu belirsizdir. (2C)

40 Kan merkezinden alınan kan veya kan bileşenlerinin kliniğe nakli Yetkilendirilmişpersonel tarafından yapılan nakil sırasında, eritrosit süspansiyonu 2-10 derecede korunmalıdır. Kan merkezi dolabından çıktıktan sonra kullanılmayan kan, 30 dkiçinde kan merkezine geri dönmüşolmalıdır. Kan ve komponentininkliniğe transportu sırasında fizik travmadan sakınmalı, tam kan ve eritrosit süspansiyonu, 30 dkyıaşan mesafelere gidecekse buz aküsüiçinde taşınmalı, plazma ise kuru buz kalıplarıiçerisinde taşınmalıdır.

41 Kan ürününün taşınması(i) Uzak mesafelere gidecek komponentleriçin saklanma koşullarına uygun taşıma kapları kullanılmalıdır. Sık yapılan yanlışlar: Taşıma kaplarının kullanılmaması Eritrositlerin direkt buzla teması Fiziksel travmalar

42 Kan ürününün taşınması(ii) Kısa mesafelere gidecek veya aynıhastanede kullanılacak komponentleriçin de uygun taşıma kapları kullanılmalıdır Sık yapılan yanlışlar: Taşıma kaplarının kullanılmaması Öneri: Kan merkezinden transfüzyondan hemen önce ve 1 komponent alınmalıdır. İdeali: Transfüzyon ekibi

43 Hastanın hazırlanması(i) Transfüzyon yapılacak damar yolu önceden açılmalıdır. Akım problemi olmayan geniş çaplı bir ven kullanılmalıdır. Genişçaplıiğneler kullanılmalıdır. Erişkinler için 18 veya 19 gauge, çocuklar için minimum gauge çelik iğne veya plastik kateterkullanılmalıdır. Mümkünse transfüzyon için infüzyon pompaları tercih edilmelidir.

44 Transfüzyonu Başlatma Kritik Son Fırsat Transfüzyondan önce transfüzyon hakkında hastaya bilgi verilmeli, soru sormasına fırsat tanınmalı, hastanın yeterince bilgilendirildiğinden emin olunmalıdır. Bilgilendirilmişonam formu imzalatılır. Hastanın ve transfüzeedilecek kan ve kan komponentinin doğru olarak tanımlanması çok önemlidir. Bu basamak, kritik bir hatanın saptanabileceği son fırsattır. Bu nedenle tercihen 2 yetkili personel tarafından karşılıklıkontrol edilerek uygulanmalıdır.

45

46 Hastanın adısoyadı, doğum tarihi (gün-ay-yıl) sorularak kan bileşeni uygunluk raporundaki kimlik bilgileri ile karşılaştırılmalıdır. Hastanın kan grup belgesinde bildirilen kan grubu ile kan ünitesi üzerindeki etikette yazan kan grubu karşılaştırılmalıdır. Kan bileşeni uygunluk raporundaki kan ünite numarasıile kan ünitesi üzerindeki numara karşılaştırılmalıdır. Kan ünitesi üzerinde çapraz karşılaştırma uygundur ifadesi görülmelidir. Uygunluk testleri tamamlanmadan verilmişkan ünitesi üzerinde (acil transfüzyon) bu durum açık olarak belirtilmiş olmalıdır. Kan ünitesi üzerindeki son kullanım tarihinin geçmemiş olduğu kontrol edilmelidir. Klinisyeninhastaya verilecek kan bileşeni ve miktarıile ilgili istemi, orderigörülmelidir.

47 Kan transfüzyon seti, filtresi ve iğnesi Tam kan, eritrosit ve trombositsüspansiyonları, TDP ve kriyopresipitat, içerdikleri fibrin parçalarıve partiküller nedeniyle geleneksel olarak mikrometre çaplıfiltreli setlerle uygulanır. Kan transfüzyonu uygulanan transfüzyon seti ve iğnesi, 4 saatten daha uzun süre kullanılmamalıdır. Filtreler en fazla 2 transfüzyondan sonra değiştirilmelidir. Mikroagregat filtreleri mikrometrelik mikroagregatları tutar. -Massiftransfüzyon, -By pass cerrahisi, -Pulmonerfonksiyonu bozuk hastalarda -Bekletilmiş kan transfüzyonlarında (5 gün) kullanılabilir. -Mikroagregatfiltreleri, lökosit filtre etmek için kullanılmazlar.

48 Transfüzyonda lökosit filtresi kullanılması Alloimmünizasyondan korunmak Torbadaki lökosit sayısı< 5 x 10 6 Febrilnon-hemolitiktransfüzyon reaksiyonunu önlemek Torbadaki lökosit sayısı< 5 x 10 8 Bazı virusların(özellikle CMV) geçişini önlemek Torbadaki lökosit sayısı< 5 x 10 6 olmalıdır.

49 Lökosit filtresi, eritrosit ve trombosit süspansiyonları için kullanılır. 3-4 log(jenerasyon) filtreler, %99,99 lökosit tutar. Her filtre, 1Ütransfüzyon için kullanılır. Eritrosit süspansiyonu için kullanılan filtre, tekrar trombositsüspansiyonu için kullanılmamalıdır. Bu filtreler lökositi azaltılmış komponent ürünü sağlar. FNHT ve CMV enfeksiyon geçişini önler.

50 Transfüzyon solüsyonları Kan ve komponentleri transfüze edilen venden %0,9 luk serum fizyolojik ve %5 lik albumin hariç başka sıvıve ilaçverilmemelidir. % 5 dekstroz ve hipotonik solüsyonlar hemoliz yapabilir. Ca içeren solüsyonlar (Ringer Laktat) pıhtı oluşturabilir. Komponent diğer sıvılara saplama şeklinde verilmemelidir.

51 Transfüzyon öncesi eritrositler ısıtılmalımıdır? HAYIR! Özel durumlar *30 dakika süreyle 100 ml/dkhızında transfüzyon *Yeni doğanda exchange transfüzyon *Paroksismal soğuk hemoglobinüri *Soğuk agglutinin hastalığı olanlar Erişkinde 50cc/kg/saat ten çocukta ise 15 cc/kg/saat ten daha hızlıtransfüzyonlarda ısıtılmalıdır. 42 derecenin üzerine çıkılmamalıdır.

52 Eritrosit süspansiyonlarını ısıtmak için özel cihazlar kullanılmalıdır. Kan komponentleri; *Kalorifer üzerinde, *Kaynayan sularda, *Vücut yüzeyinde, *Mikrodalga fırınlarda, vb. ISITILMAZ.

53 Plazma ve komponentleri transfüzyonu (I) Taze plazma, TDP, trombositten zengin plazma, kriyopresipitat transfüzyonundan önce cross-match yapmaya gerek yoktur. Hasta ile aynı ABO grubundan plazma verilmelidir. Rh uyumu aranmaz. Büyük hacimlerde kullanıldığında ABO isoaglütininleri hemolize neden olabilir. Donmuşürünler 37 derecede çözündürüldükten sonra 2-6 derecede saklanmak koşuluyla 24 saat içinde kullanılmalıdır. Saklama ısısı ve süresi uygun olmazsa labil koagülasyon faktörleri (f V, f VIII gibi) denatüre olur.

54 Transfüzyon süresi Eritrositler: - Bir ünite kan gerektiğinde hasta monitörize ise birkaç dakika içinde verilebilir - Normal şartlarda kan merkezinden alındıktan sonra maksimum 4 saat içinde transfüze edilmelidir - Kalp yetmezliği olan çocuk hastalarda 1-3 ml/dk. hızla transfüzyon yapılır. Trombositler: - Olabilecek en kısa sürede dakikalar içinde başlanmalı ve 30 dk içinde verilmelidir. Taze donmuş plazma: - Çözüldükten sonra en kısa sürede kullanılmalıdır derece ısıda saklanmak koşulu ile maksimum 24 saat içinde kullanılmalıdır. - Eritilmiş olan plazma tekrar dondurulmamalıdır. * 10 derece üzerinde ısınmasına izin verilen ama kullanılmayan kanlar, tekrar kullanılmamalıdır.

55 İnfüzyonpompası 1cc/saat ile 2 litre/dkarasında değişik hızlarda infüzyonyapabilen cihazlar mevcuttur.

56 Transfüzyon izlemi Transfüzyona başlanması Transfüzyonun ilk 5-10 dakikasıyavaşyapılmalıdır ve hastanın vital bulguları yakın takip edilmelidir. Eğer hastada problem olmazsa infüzyon hızı arttırılır. Tüm transfüzyon boyunca hastanın vitalbulgularıbelirli aralarla takip edilmelidir. Transfüzyon sırasında ortaya çıkan belirti ve bulgular aksi kanıtlanıncaya kadar yaşamıtehdit eden akut transfüzyon reaksiyonu olarak kabul edilmeli, gerekli ise transfüzyon durdurulmalıdır. Transfüzyon bitimi transfüzyon raporu doldurulmalıdır. Herhangi bir nedenle kullanılmayan komponenten kısa sürede (mak. 30 dakika) kan merkezine geri iletilmelidir.

57

58 Kan transfüzyonu için yapılmaması gerekenler Lisansı olmayan kan bankasından kan kullanmak, Kan tranfsüzyonunun başlaması ertelemek, Monitorize olmayan ortamda kanı ısıtmak, Rutin olarak transfüzyon öncesi aynı setten tedavi uygulamak, Dört saatten fazla infüzyon uygulamak, Hastayı mutlak gözlem altında tutmamak, Kan torbasına herhangi bir ilaç eklemek, Güvenilir imha için kulanılmayan kanı kan bankasına göndermeyi unutmak, Kanı saklamada monitorize olmayan buzdolabı kullanmak, Bir transfüzyon setini 1 kan torbasından fazlası için kullanmak, Trombositleri ve granülositleri buz dolabında saklamak,

59 Hastanın farklıkan grubu ile transfüzyonu sonrasıtutum: Kendi ABO grubundan farklıbir ABO kan grubu ile transfüzyon yapılan hastanın transfüzyon gereksinimi devam ederse, kendi ABO grubu ile tranfüzyonistenebilir. Ancak bu dönüşümün güvenliği, transfüzyonu istenen alıcının o anki örneğinin plazmasındaki anti A ve anti B yebağlıdır. Hastanın orijinal kan grubundan eritrositler ile taze elde edilmişhasta plazmasıuyumlu ise (çapraz karşılaştırma) hastanın kendi kan grubu ile transfüzyon sürdürülebilir. Ancak çapraz karşılaştırma uyumsuz bulunursa alternatif kan ile transfüzyon sürdürülebilir. Eğer Rh(+) olguya Rh(-) eritrosit verildi ise tip spesifik ürüne dönmek yanlışolmayacaktır. Ancak transfüzyon öncesinde hastadan kan örneği alınamamış, transfüzeedilen kanın da Rh(D) grubu bilinmiyor ve Rh(D) gruplamada çift eritrosit popülasyonu görünüyorsa Rh(D) negatif kan ile transfüzyon sürdürülmelidir.

60 Akut kan transfüzyon reaksiyonu şüphesi Akut hemolitikreaksiyonlarda klinik tablo, ölüme kadar giden durumdan, anemiye veya şans eseri saptanan asemptomatik olaylara kadar farklışekillerde ortaya çıkabilir. Ateş, üşüme, titreme Ağrı Kan basıncında değişiklikler: Akut hipotansiyon veya hipertansiyon Solunum sıkıntısı Ciltte kızarıklık veya ürtiker Bulantı-kusma İdrarın kırmızılaşması

61 Akut kan transfüzyon reaksiyonu şüphesi varsa ne yapılmalıdır? TRANSFÜZYON HEMEN DURDURULUR. İntravenözyol açılarak %0,9 luk NaCLsolüsyonu verilir. Doğru kan ünitesinin doğru hastaya verilip verilmediğinden emin olmak için: - Hastanın kan grubu belgesinde bildirilen kan grubu ile kan ünitesi üzerindeki etikette yazan kan grubu karşılaştırılır. - Uygunluk raporu tekrar gözden geçirilir. - Hastanın adısoyadı, hasta numarası, doğum tarihi, TC ve başka kimlik bilgileri, hastanın kimliği ile karşılaştırılır. - Uygunluk raporundaki ürün numarasıile torba etiketindeki ürün numarasıkarşılaştırılır ve çapraz karşılaştırma uygundur ifadesi aranır. Akut hemolitiktransfüzyon reaksiyonu, anaflaksi, transfüzyonla ilişkili sepsis, TRALI, hızlıtibbiyardım gerektiren reaksiyonlardır. İlgili reaksiyon tanımlanarak reaksiyon sonrası kan ve idrar örnekleri ile bereabertransfüzeedilen kan ünitesi, iğnesi çıkarılmışolarak kan seti, aynıdamar yoluyla verilen diğer solüsyonlar, bu transfüzyonla ilişkili tüm form ve etiketler, kan merkezine gönderilmelidir.

62 Transfüzyon sonrası enfeksiyonların bildirilmesi Hastaneler, kan ürünüalan bir hastada, verilen ürünün hepatit (B veya C) veya HİV yönünden bulaştırıcıolduğuna dair laboratuar bulguları ve/veya hastalık semptomları saptanmasıhalinde BKM nibilgilendirmelidir. BKM ninhastane tarafından uyarılması, olaya sebep olan bağışların ve bağışçıların başka hastalara zarar vermelerini önleyecek tedbirler alabilmesi açısından çok önemlidir. BKM, ilgili bağışçıların gelecekteki tüm bağışlarınıgeçici veya analiz sonucuna göre kalıcıolarak reddeder. Bağışçıya ait olan, kullanımdaki kan ürünlerini geri çeker ve karantinaya alır. HİV, HCV veya HBV ile ilgili doğrulanmış pozitif test sonuçları saptanırsa BKM, bağışçının reddedilmesi ile ilgili işlemleri yürütmeli, sistemi bağışçının önceki bağışlarıile ilgili olarak geriye dönük olarak incelemeli ve hastaneye bildirmelidir. Ayrıca sağlık bakanlığına rapor etmelidir.

63 Bulaştırıcıkan alma olasılığıolan hastanın izlenmesi BKM, doğrulanmışhiv, HBV veya HCV enfeksiyonu olan (düzenli) bir bağışçının pencere döneminde iken bağış yapmasıdurumunda, bu kandan üretilen ve potansiyel olarak bulaştırıcıolan bileşenlerinin alan hastanın/hastaların belirlenip izlenmesi ve kendilerini tedavi eden doktorun konuyla ilgili bilgilendirilmesi işlemini başlatır. Bu bağışlar, son bir yıllıkzaman dilimi içerisinde yapılmışolan bağışlardır. BKM, olay ve öneriler hakkında hastaneyi yazılıolarak uyararak, kan ürünüalan hastanın izlenmesini sağlamalıve hastayıtedavi eden doktoru bilgilendirmelidir. Aksine bir tıbbi kural yoksa; hastayı, potansiyel olarak enfeksiyon bulaştırabilecek bir transfüzyon aldığıkonusunda bilgilendirmek, onu tedavi eden doktorun sorumluluğudur. Alıcının enfeksiyon açısından pozitif olduğu doğrulanırsa, istenmeyen ciddi etki doğrulama formu ile BKM neve sağlık bakanlığına bildirilmelidir.

64

65

66

67

68 Transfüzyon pratiğinde özel durumlar Cerrahide Transfüzyon Masif transfüzyon Otolog transfüzyon Pediatride transfüzyon Acil transfüzyon Hemaferez

69 Cerrahide transfüzyon (I) Hemoglobin düzeyi normal çoğu erişkin için elektifcerrahi girişimler öncesi kan hazırlamaya gerek yoktur. Maksimum cerrahi kan istem şeması(msbos) Cross-match/transfüzyon oranı(c/t)

70 Cerrahide transfüzyon (II) Operasyon öncesi kan istemi Rutinde: ABO-Rh + cross-match Örnek: günde 10 operasyon yapılan bir klinikte her hasta için 3 ünite eritrosit hazırlansın. Toplam: 30 ünite eritrosit için cross-match yapılarak Her bir hasta için maksimum 3 Üeritrosit hazırlanır Öneri ABO-Rh + antikor tarama Örnek: günde 10 operasyon yapılan bir klinikte her hasta için 3 ünite eritrosit hazırlansın Toplam: 10 antikor tarama yapılır Her bir hasta için minimum 30 Ü eritrosit hazırlanmış olur. -% 99 güvenilir bir yöntemdir

71 Bazıoperasyon türleri için maksimum cerrahi kan istem şeması Operasyon türü Kolon rezeksiyonu Laparotomi Gastrektomi Splenektomi Pankreatektomi Koroner bypass, çocuk Erişkin Lobektomi Aortik bypass Femoral-popliteal bypass Anevrizma rezeksiyonu Total diz replasmanı Total kalça replasmanı Spinal füzyon Radikal histerektomi Perineal prostatektomi Renal transplant Radikal nefrektomi Kan miktarı 2Ü 2Ü 2Ü 2Ü 4Ü 2Ü 4Ü 2Ü 4Ü 4Ü 6Ü 2Ü 3Ü 3Ü 2Ü 2Ü 2Ü 3Ü

72 Sadece tiplendirme ve tarama ile kan hazırlanabilecek operasyonlar Genel cerrahi Meme biyopsisi Kardiyaktorasik Akciğer biyopsisi Ortopedi Kadın doğum Üroloji Artroskopi Sezeryan TUR Radikal Endarterektomi Laminektomi D&C Prostatektomi mastektomi Tiroidektomi Anjiografi Histerektomi Herni onarımı Karaciğer biyopsisi

73 Masif transfüzyon (tanım) Hastaya 24 saat içinde total kan volümüne eşit miktarda kan transfüzyonu yapılması 10 Ü den fazla tam kan veya 20 Ü den fazla eritrosit süspansiyonu (ES) verilmesi Üçsaat veya daha az bir süre içinde sirkülasyondaki kan volümünün %50 den fazlasının replasmanı 150 ml. / dk. kan kaybı

74 Masif transfüzyon yapılan Multipl travmalar durumlar Gastrointestinalsistem kanamaları(özellikle varislerden) Pelvik kırık Kardiovasküler işlemler Skolyoz cerrahisi Karaciğer transplantasyonu ve maligniteiçin yapılan komplike cerrahi işlemler

75 Masif transfüzyon (I) Tedaviye kolayca temin edilebilen kristalloidsolüsyonlarla başlanır, hastanın yanıtına göre transfüzyona kan ürünleriyle devam edilebilir. Hasta hemodinamikyanıt ve doku perfüzyonuyönünden (mental durum, idrar çıkışı, kapiller dolgunluk, asidozun olmayışı) monitörize edilmelidir. Hastaya 2000 ml. kristalloidverildiğinde vitalbulgular stabil kalmış ise kan verilmesi genellikle gerekmez.

76 Masif transfüzyon (II) Hastanın durumu böyle akut volüm replasmanınarağmen düzelmiyorsa genellikle majör bir kan kaybısöz konusudur ve bu kez acil kan transfüzyonu ve daha fazla sıvıtransfüzyonu yapılmalıdır. Kan kaybıtoplam vücut kan hacminin %40 ınaulaştığında eritrosit süspansiyonu verilmelidir. Başlangıçta Eritrosit Süspansiyonları(ES) tercih edilirse de ilk 4 üniteden sonra tam kan ile devam edilebilir.

77 Masif transfüzyon (III) Masif transfüzyon çok sayıda tam kan ve hemen hemen tüm kan komponentlerinin birlikte kullanıldığı özel bir durumdur. Her bir ünite kan komponentikullanmanın riski bu çok sayıda ünite kan komponentikullanılan durumda katlanarak artmıştır. Zaten masif transfüzyon gerektiren klinik tablonun tek başına son derece önemli bir durum olduğu göz önüne alınırsa transfüzyonun riskinin daha da arttığı anlaşılır. Masif transfüzyonun pek çok komplikasyonu vardır.

78 Masif Transfüzyonla Oluşan MetabolikDeğişiklikler (I) Çok sayıda kan transfüzyonu yapılan hasta veya yaralıbir kişide, banka kanlarındaki bilinen bir takım metabolikve yapısal değişikliklerden dolayıteorik olarak fizyolojik bozukluklar çıkması beklenir. Ancak çalışmalar ve klinik bulgular MT sonrası beklenen değişikliklerin pek çoğunun görülmediği, düzeldiği veya önceden tahmin edilenden farklımetabolikmaddelere dönüştüğünü göstermiştir.

79 Masif Transfüzyonla Oluşan MetabolikDeğişiklikler (II) Bunda hastanın genel durumu, altta yatan hastalığıve metabolikdeğişikliklerle mücadele eden akciğer, böbrek ve karaciğer gibi organ ve sistemlerinin fonksiyonlarındaki düzen önemli rol oynar. Bu nedenle taze donmuş plazma, trombosit süspansiyonu, kalsiyum, veya bikarbonatların belli bir sayıdaki eritrosit süspansiyonundan sonra profilaktikolarak şu kadar adet verilmesini öngören yemek kitabıgibi tarifler genellikle uygun değildir ve hastayıek risklere sokar.

80 Masif Transfüzyonun Diğer Yan Etkileri Hipotermi Sitrat toksisitesi Asit-Baz dengesinin bozulması Potasyum değişiklikleri 2-3 DPG seviyesindeki değişiklikler Trombositopeni Koagülasyon faktörlerindeki değişiklikler Kanla bulaşan enfeksiyonlar

81 Otologtransfüzyon (I) Hastanın kendi kanının alınması, saklanmasıve gerektiğinde hastaya transfüzyonudur. Avantajları Enfeksiyon bulaştırma riski yoktur Allo-immünizasyon riski yoktur İmmün hemolitik, febril, allerjik reaksiyon riski yoktur Graft versus host hastalığı riski yoktur Dezavantajları Bakteriyel kontaminasyon oluşabilir Non-immün travmatik hemoliz oluşabilir Sıvı yüklenmesi olabilir Çoğunlukla başka hasta için kullanılamaz, ürün israfı olur.

82 Otologtransfüzyon (II) Preoperatif deposit/donasyon Akut normovolemik hemodilüsyon İntraoperatif salvage Postoperatif salvage

83 Yeni Doğan ve Pediatri de Transfüzyon (I) Küçük volümlü özel kan torbaları kullanılmalıdır Enjektör ile yapılan transfüzyonda kan hemen kullanılmalıdır. Düşük doğum ağırlıklı(<1500 g) prematürelerde komponentcmv geçişinin önlenmesi için lökositten arındırılmalıdır.

84 Yeni Doğan ve Pediatri de Transfüzyon (II) İntrauterin transfüzyonlarda ışınlanmış komponent verilmelidir. Yenidoğanayapılan transfüzyonlarda kullanılan tam kan ya da eritrosit süspansiyonunun raf ömrü5 günlükten az olmalıdır. Antikor taramaları anneden yapılmalıdır

85 Acil transfüzyon (I) Transfüzyonun gecikmesi hasta yaşamınıtehdit ettiğinde, standart transfüzyon öncesi testler yapılmadan kanın hastaya verilmesidir. Mecbur kalınmadıkça önerilmez. Hastanın hekimi özel bir form imzalamalıdır Acil terimi hastanelerde çok kullanılan ve özellikle laboratuvarçalışmasıtaleplerinde suistimaledilen bir terimdir. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği terminoloji kullanılmalıdır. Çok acil: Kanın temini dakika içinde gerekli Acil: 1 saat içinde gerekli Öncelikli: 3 saat içinde gerekli

86 Acil transfüzyon (II) Uygunluk testlerinin çalışılabilirliği durumun aciliyetine bağlıdır. Çok acil transfüzyon gereğinde örnek tüpüne kan alındıktan sonra 15 dakika içinde transfüzyon başlamalıdır. Bu nedenle acil transfüzyon gereken hastane kan bankalarında 2-6 ünite kadar O grubu Rhnegatif eritrosit süspansiyonu (ES) stoklarda saklı tutulmalıdır. Daha güvenli, grup spesifik ES temin edilinceye kadar 2-10 ünite O grubu Rhnegatif ES ve 4 ünite AB grubu taze donmuş plazma acilen verilebilir. Acil transfüzyon kararıtüm riskleri irdelenerek verilmeli, transfüzyon yapılmamasıdurumunda gelişebilecek olaylar somut olarak gösterilebilmelidir.

87 Hemaferez HÜCRELER Eritrosit, Lökosit, Granülosit, Lenfosit, Monosit, Trombosit PLAZMA Su, Proteinler, Yağ, Karbonhidrat, Elektrolitler

88

89 Donöraferezi Sitoferez Plateletferez(trombosit aferezi) Lökoferez Granülosit aferezi Kök hücre aferezi Eritrosit aferezi Plazmaferez

90 Terapotik Aferez Sitoferez Plateletferez(trombosit aferezi) Lökoferez Lenfosit aferezi Kök hücre aferezi Eritrosit (exchange) aferezi Plazmaferez Terapötik plazma exchange İmmünadsorbsiyon aferezi LDL aferezi Bilirubin aferezi Hemodiyaliz

91 KAN VE PLAZMAYI TOPLAYAN ÜNİTELERİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI Hem alıcı hem de donörün sağlığını koruyacak şekilde karşılıksız gönüllü bağış yoluyla kanı temin etmek Kan ve kan komponentlerininuygun şekilde alınmasını, uygun koşullarda muhafazasını ve taşınmasını sağlamak. Alıcının sağlığınıkoruyacak şekilde gerekli mikrobiyolojik tarama testlerini yapmak. Transfüzyon tıbbı ile ilgili sorunlarda danışmanlık yapmak. Donörve donördenelde edilen her türlüürünle ilgili yapılan tüm işlemler ve sonuçları kaydetmek. Donörkayıtlarında yer alan bilgileri en az 10 yıl süre ile saklamak ve bu bilgileri sadece direkt ulaşmasına izin verilen kişilere göstermek. Her tür bağışın ve bundan elde edilen her tür ürünün ne amaçla ve ne şekilde kullanıldığını kaydetmek. (Şüpheli bir bağışta merkez, donörün kim olduğunu, bağıştan elde edilen ürünlerin akıbetini belgeleyebilmelidir.)

92 KAN MERKEZLERİNDE GÖREVLİDOKTORLARIN GÖREV VE SORUMLULUKLARI Kan ve kan komponetlerinin hastanede uygun kullanımı konusunda yürütülen çalışmalara katılmak. Kan ve kan ürünleri ihtiyacınıbelirlemek ve uygun miktarda kanımerkezinde bulundurmak. Güvenli bir transfüzyon için gerekli tüm setleri çalışmak. (Transfüzyon öncesi test sonuçlarıkan etiketinde belirtilmeli, hem de ayrıbir form ile servise bildirilmelidir) Kanın uygun kullanılıp kullanılmadığıkonusunda araştırma yapmak ve Hastane Transfüzyon Komitesi ni bilgilendirmek. Transfüzyon reaksiyonlarının nedenlerini araştırmak. Kanın temin ve tüketimine ait kayıtlarıtutmak ve en az 10 yıl süre ile muhafaza etmek.

93 KAN İSTEMİNİYAPAN DOKTORUN GÖREV VE SORUMLULUKLARI Hastada transfüzyon ihtiyacının belirlenmesine yönelik testleri yapmak. Her hastada verilecek kan veya kan ürünü miktarı ile veriliş hızınıbelirlemek, bu konuda doğru ve açık direktifler vermek, istem formu düzenlemek, acil transfüzyon indikasyonlarında aciliyetinderecesini belirlemek ve kan merkezine uygun mesajları göndermek. Uygunluk testleri yapılarak hasta için muhafaza edilen kanlarda, ihtiyaçortadan kalkmışsa kan merkezini bilgilendirmek. Transfüzyon reaksiyonlarınıkaydetmek ve nedenlerinin araştırılmasına yardım etmek.

94 TRANSFÜZYONU YAPAN DOKTOR VE HEMŞİRENİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI Transfüzyon öncesi testleri uygun kanıkan merkezinden temin etmek. Kan veya kan ürünüetiketindeki bilgileri kontrol etmek (Hasta adı, kan grubu, cross-match sonucu vs). Uygun transfüzyon setlerini seçmek ve kullanmak. Transfüzyon sırasında hastayı izlemek. Transfüzyon reaksiyonlarınıraporetmek, hasta kayıtlarına işlemek ve incelemelere yardımcı olmak. Kan veya kan ürünlüile transfüzyonun seyri konusunda tüm bilgileri hasta kayıtlarına geçirmek.

95 Hastane Transfüzyon Komitesinin Başlıca Görevleri 1. Hastanede transfüzyon pratiğini ve denetimini düzenleyecek bir rehber hazırlamak, 2. Transfüzyon pratiği konusunda sürekli hizmet içi eğitim yapmak, 3. Kan merkezi çalışma raporlarınıincelemek ve değerlendirmek, 4. Kan merkezinin transfüzyon öncesi testleri ve komponent hazırlama konularındaki performasını izlemek, 5. Yapılan transfüzyonların ve transfüzyon reaksiyonlarının sonuçlarınıizlemek.

96 TEŞEKKÜRLER

5.) Aşağıdakilerden hangisi, kan transfüzyonunda kullanılan kan ürünlerinden DEĞİLDİR?

5.) Aşağıdakilerden hangisi, kan transfüzyonunda kullanılan kan ürünlerinden DEĞİLDİR? DERS : KONU : MESLEK ESASLARI VE TEKNİĞİ KAN VE KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYONU 1.) Kanın en önemli görevini yazın : 2.) Kan transfüzyonunu tanımlayın : 3.) Kanın içinde dolaştığı damar çeşitlerini yazın : 4.)

Detaylı

KANIN GÖREVLERİ NELERDİR?

KANIN GÖREVLERİ NELERDİR? Dr. Nazan ÇALBAYRAM KAN NEDİR? KANIN GÖREVLERİ NELERDİR? Kan Ürünleri Nelerdir? Kan Transfüzyonu Kan transfüzyonu, kan ürününün doğrudan bir canlının dolaşım sistemine verilmesidir. Kan Transfüzyonu İçin

Detaylı

TRANSFÜZYON PRATİĞİ VE TRANSFÜZYON UYGULAMALARININ TAKİBİ

TRANSFÜZYON PRATİĞİ VE TRANSFÜZYON UYGULAMALARININ TAKİBİ TRANSFÜZYON PRATİĞİ VE TRANSFÜZYON UYGULAMALARININ TAKİBİ Acıbadem Sağlık Grubu Eğitim ve Gelişim Hemşiresi kyilmaz@acibadem.edu.tr 20.11.12 Kan Transfüzyonu Kayıtlar İnfüzyona Başlamadan Önce Transfüzyon

Detaylı

ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ TRANSFÜZYON REAKSİYONLARININ KAYIT ALTINA ALINMASI TALİMATI

ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ TRANSFÜZYON REAKSİYONLARININ KAYIT ALTINA ALINMASI TALİMATI ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ TRANSFÜZYON REAKSİYONLARININ KAYIT ALTINA ALINMASI TALİMATI YAYIN TARİHİ: REVİZYON TARİHİ NO: BÖLÜM NO: 14 STANDART: 02 DOKÜMAN: 01.07.2011 20.05.2013-02 TRF-TL-01 TRANSFÜZYON

Detaylı

KAN TRANSFÜZYON TEDAVİSİ. Dr. Emre ÇAMCI

KAN TRANSFÜZYON TEDAVİSİ. Dr. Emre ÇAMCI KAN TRANSFÜZYON TEDAVİSİ Dr. Emre ÇAMCI Amaç ve Hedefler Kan grupları Kan transfüzyon endikasyonları Kan ve kan ürünlerinin hazırlanması ve saklanması Komponent tedavisi Transfüzyon komplikasyonları Masif

Detaylı

EĞİTİM SONRASI BAŞARI ÖLÇME FORMU

EĞİTİM SONRASI BAŞARI ÖLÇME FORMU EĞİTİM SONRASI BAŞARI ÖLÇME FORMU KATILIMCI: GÖREV YERİ: 1. Transfüzyon tarihindeki önemli buluşu (ABO antijenleri tanımı) ile Nobel ödülü alan bilim adamı kimdir? a. Robert Cook b. Anthony Van Löwenhook

Detaylı

KAN VE KAN ÜRÜNLERİNİN KANITA DAYALI KULLANIMI

KAN VE KAN ÜRÜNLERİNİN KANITA DAYALI KULLANIMI KAN VE KAN ÜRÜNLERİNİN KANITA DAYALI KULLANIMI Prof. Dr. Mehmet Sönmez KTÜ Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Trabzon TRANSFÜZYON=TRANSPLANTASYON KAN TRANSFÜZYON REAKSİYONLARI Sıklığı: % 5-10 % 10 % 1

Detaylı

EĞİTİM ÖNCESİ BAŞARI ÖLÇME FORMU

EĞİTİM ÖNCESİ BAŞARI ÖLÇME FORMU EĞİTİM ÖNCESİ BAŞARI ÖLÇME FORMU KATILIMCI: GÖREV YERİ: 1. Aşağıdakilerden hangisi transfüzyon reaksiyonlarından biri değildir? A) Akut hemolitik transfüzyon reaksiyonu B) Akut normovolemik hemodilüsyon

Detaylı

TAZE TAM KAN VE KAN BİLEŞENLERİNİN ÖZELLİKLERİ, SAKLANMA VE NAKİL KOŞULLARI. Dr. Ajda Turhan EÜ Hastanesi Kan Merkezi

TAZE TAM KAN VE KAN BİLEŞENLERİNİN ÖZELLİKLERİ, SAKLANMA VE NAKİL KOŞULLARI. Dr. Ajda Turhan EÜ Hastanesi Kan Merkezi TAZE TAM KAN VE KAN BİLEŞENLERİNİN ÖZELLİKLERİ, SAKLANMA VE NAKİL KOŞULLARI Dr. Ajda Turhan EÜ Hastanesi Kan Merkezi KAN ÜRÜNÜ KULLANIMI Güvenli kan ürünleri doğru kullanıldığında hayat kurtarıcı olmaktadır

Detaylı

KAN TRANSFÜZYONU PROSEDÜRÜ

KAN TRANSFÜZYONU PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 15.07.2014 Madde 5.5 e kan isteklerinde hekimin order verirken 01 istemle ilgili detayları Hekim İstem ve İlaç Kontrol Formu na da kayıt etmesi gerektiği

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. SAYI: B100THG100004/5190 KONU:Tam Kan kullanımı 23240 * 12.12.2006

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. SAYI: B100THG100004/5190 KONU:Tam Kan kullanımı 23240 * 12.12.2006 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: B100THG100004/5190 KONU:Tam Kan kullanımı 23240 * 12.12.2006.. GENELGE 2006/128 Günümüzde kan transfüzyonu uygulamalarının mesleki usul ve

Detaylı

HEMATOPOİETİK KÖK HÜCRE NAKLİNDE KAN ÜRÜNLERİ KULLANIMI DOÇ.DR.BETÜL TAVİL HÜTF PEDİATRİK HEMATOLOJİ/KİT ÜNİTESİ

HEMATOPOİETİK KÖK HÜCRE NAKLİNDE KAN ÜRÜNLERİ KULLANIMI DOÇ.DR.BETÜL TAVİL HÜTF PEDİATRİK HEMATOLOJİ/KİT ÜNİTESİ HEMATOPOİETİK KÖK HÜCRE NAKLİNDE KAN ÜRÜNLERİ KULLANIMI DOÇ.DR.BETÜL TAVİL HÜTF PEDİATRİK HEMATOLOJİ/KİT ÜNİTESİ *Transfüzyonlar HKHT sürecinin en önemli ve sürekli uygulamalarındandır. *Transfüzyon Tıbbı,

Detaylı

Kan Transfüzyonu. Emre Çamcı. Anesteziyoloji AD

Kan Transfüzyonu. Emre Çamcı. Anesteziyoloji AD Kan Transfüzyonu Emre Çamcı Anesteziyoloji AD Kan Dokusu Neden Var? TRANSPORT Doku ve organlara OKSİJEN Plazmada eriyik kimyasallar ISI Damar dokusu bozulduğunda pıhtılaşma kabiliyeti Diğer.. Kan Transfüzyonu

Detaylı

KÖK HÜCRE NAKLİ SONRASI KAN TRANSFÜZYONLARI

KÖK HÜCRE NAKLİ SONRASI KAN TRANSFÜZYONLARI KÖK HÜCRE NAKLİ SONRASI KAN TRANSFÜZYONLARI HÜMEYRA DENİZ Erciyes Üniversitesi Şahinur Dedeman Kemik İliği ve Kök Hücre Nakli Hastanesi NEDEN KAN VE KAN ÜRÜNÜ TRANSFÜZYONU YAPILIR? Kan hacmini sağlamak

Detaylı

TRANSFÜZYON UYGULAMALARININ TEMEL KURALLARI VE GERİ BİLDİRİM

TRANSFÜZYON UYGULAMALARININ TEMEL KURALLARI VE GERİ BİLDİRİM TRANSFÜZYON UYGULAMALARININ TEMEL KURALLARI VE GERİ BİLDİRİM Doç.Dr.Naci TİFTİK Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD Hematoloji BD Kan Merkezi Transfüzyon Pratiği Transfüzyon ile ilişkili

Detaylı

MEVZUAT HİZMET KALİTE STANDARTLARI, HUKUKSAL SORUNLAR DR.YÜCE AYHAN

MEVZUAT HİZMET KALİTE STANDARTLARI, HUKUKSAL SORUNLAR DR.YÜCE AYHAN MEVZUAT HİZMET KALİTE STANDARTLARI, VE HUKUKSAL SORUNLAR DR.YÜCE AYHAN KAN VE KAN ÜRÜNLERİ KANUNU Kanun no:5624 Resmi Gazete :02.05.2007/26510 KAN VE KAN ÜRÜNLERİ KANUNU Genel Esaslar Madde 3-c Kan, kan

Detaylı

TRANSFÜZYON MERKEZİ HEMOVİJİLANS(İSTENMEYEN CİDDİ ETKİ VE OLAYLARIN BİLDİRİMİ )VE İZLENEBİLİRLİK TALİMATI

TRANSFÜZYON MERKEZİ HEMOVİJİLANS(İSTENMEYEN CİDDİ ETKİ VE OLAYLARIN BİLDİRİMİ )VE İZLENEBİLİRLİK TALİMATI 1.AMAÇ.. Kan bağışçısı veya alıcılarda ortaya çıkan istenmeyen ciddi etki ve olaylar ile kan bağışçılarının epidemiyolojik takibinin sağlandığı işlemlerin bütününü tanımlamaktır. 2.KAPSAM : Bu talimat

Detaylı

Kök Hücre Nakli Hastalarında TRANSFÜZYON

Kök Hücre Nakli Hastalarında TRANSFÜZYON Kök Hücre Nakli Hastalarında TRANSFÜZYON Prof. Dr. İhsan KARADOĞAN IV. ULUSAL KAN MERKEZLERİ VE TRANSFÜZYON TIBBI KONGRESİ 14-18 Aralık 2011, Maritim Pine Beach Resort Otel BELEK, ANTALYA Olgu 32 y kadın

Detaylı

Travmada Sıvı ve Kan Transfüzyonu. Dr. Murat ORAK Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

Travmada Sıvı ve Kan Transfüzyonu. Dr. Murat ORAK Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Travmada Sıvı ve Kan Transfüzyonu Dr. Murat ORAK Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Tarihçe MS 160-200 Kanın epilepsi tedavisinde kullanımı (Roma ve Yunan kaynakları) 15. ve 16. yüzyıl(ms

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ TRANSFÜZYON MERKEZİ ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ İÇİNDEKİLER 1.AMAÇ:... 2 2.KAPSAM:... 2 3.SORUMLULAR:... 2 4. UYGULAMA:...

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ TRANSFÜZYON MERKEZİ ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ İÇİNDEKİLER 1.AMAÇ:... 2 2.KAPSAM:... 2 3.SORUMLULAR:... 2 4. UYGULAMA:... Sayfa Sayfa 1 / 5 İÇİNDEKİLER 1.AMAÇ:... 2 2.KAPSAM:... 2 3.SORUMLULAR:... 2 4. UYGULAMA:... 2 4.1. KAN VE KAN ÜRÜNLERİNİN İSTENMESİ:... 2 4.2. GELEN KAN İSTEMLERİNİN KARŞILANMASI:... 2 4.3. KAN ÜRÜNLERİNİN

Detaylı

TRANSFÜZYON MERKEZİ STANDART İŞLETİM PROSEDÜRÜ

TRANSFÜZYON MERKEZİ STANDART İŞLETİM PROSEDÜRÜ KOD:YÖN.PRS 34 YAY.TAR:27.03.2014 REV.TAR: REV.NO: SAYFA :1 / 5 1.AMAÇ: Bölge Kan Merkezinden temin edilen kan ve bileşenlerinin, transfüzyon için cross-match (çapraz karşılaştırma) ve gerek duyulan diğer

Detaylı

TRANSFÜZYON REAKSİYONLARINI ÖNLEYEBİLİRMİYİZ?

TRANSFÜZYON REAKSİYONLARINI ÖNLEYEBİLİRMİYİZ? TRANSFÜZYON REAKSİYONLARINI ÖNLEYEBİLİRMİYİZ? Prof.Dr.Nazan Sarper Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Ünitesi Kök hücre nakil ünitesi Kanın bağışçıdan alıcıya yolculuğu Bağışçı

Detaylı

Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme;

Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme; Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme; o Hangi durumlarda bağışçıdan kan alınacağı, o Bağışçının seçilmesi, bağışçının reddi, bağışçıdan kan

Detaylı

[İDİL YENİCESU] BEYANI

[İDİL YENİCESU] BEYANI Araştırma Destekleri/ Baş Araştırıcı 10. Ulusal Pediatrik Hematoloji Kongresi 3 6 Haziran 2015, Ankara [İDİL YENİCESU] BEYANI Sunumum ile ilgili çıkar çatışmam yoktur. Çalıştığı Firma (lar) Danışman Olduğu

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ - KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Doküman No: HTRF-T22-P01

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ - KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Doküman No: HTRF-T22-P01 Sayfa: 1/6 Revizyonun Açıklaması Madde No - - KAPSAM: Transfüzyon Merkezi Hazırlayanlar Murat ORULLUOĞLU Transfüzyon Merk. Sor. Tekn. Gülay YABA Kalite Yönetim Birimi Kontrol Funda BATMAZOĞLU Kalite Koordinatörü

Detaylı

ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ KAN VE /VEYA KAN ÜRÜNLERİNİNİN GÜVENLİ DEPOLANMASI VE TRANSFERİNİ SAĞLAMAYA YÖNELİK DÜZENLEME TALİMATI

ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ KAN VE /VEYA KAN ÜRÜNLERİNİNİN GÜVENLİ DEPOLANMASI VE TRANSFERİNİ SAĞLAMAYA YÖNELİK DÜZENLEME TALİMATI ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ KAN VE /VEYA KAN ÜRÜNLERİNİNİN GÜVENLİ DEPOLANMASI VE TRANSFERİNİ SAĞLAMAYA YÖNELİK DÜZENLEME TALİMATI YAYIN TARİHİ: REVİZYON TARİHİ NO: BÖLÜM NO: 14 STANDART: 05 DOKÜMAN:

Detaylı

KAN ve KAN ÜRÜNLERİNİN TRANSFÜZYON GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI. Uzm.Dr. Esra Polat Adana Devlet Hastanesi Kan Merkezi

KAN ve KAN ÜRÜNLERİNİN TRANSFÜZYON GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI. Uzm.Dr. Esra Polat Adana Devlet Hastanesi Kan Merkezi KAN ve KAN ÜRÜNLERİNİN TRANSFÜZYON GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI Uzm.Dr. Esra Polat Adana Devlet Hastanesi Kan Merkezi Kan ürünleri kandan hazırlanan tüm terapötik materyalleryani hem kan komponentleri hem de

Detaylı

çocuk hastanesi

çocuk hastanesi KEMİK İLİĞİ YETMEZLİKLERİNDE TROMBOSİT TRANSFÜZYONU çocuk hastanesi Dr. Yeşim Aydınok Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji B.D. yesim.aydinok@ege.edu.tr Sunum Akış Planı Trombosit suspansiyonunun

Detaylı

TRANSFÜZYON EKİBİ VE HASTANE TRANSFÜZYON KOMİTELERİ. Uz Dr Nil Banu PELİT

TRANSFÜZYON EKİBİ VE HASTANE TRANSFÜZYON KOMİTELERİ. Uz Dr Nil Banu PELİT TRANSFÜZYON EKİBİ VE HASTANE TRANSFÜZYON KOMİTELERİ Uz Dr Nil Banu PELİT Tarihçe Bock AV. Use and abuse of blood transfusion. N Engl J Med. 1936 ; 215: 421-425. Fantus B. The therapy of Cook Country Hospital

Detaylı

TRANSFÜZYON MERKEZİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

TRANSFÜZYON MERKEZİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 7/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Laboratuvar Teknikeri Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.AMAC Çevre Hastanesi Kan Transfüzyon Merkezinin acil durumlar dışında kan alma yetkisi olmadığından,

Detaylı

İMMÜNOLOJİK TRANSFÜZYON REAKSİYONLARI: DİĞERLERİ. Prof.Dr. Levent Ündar Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi

İMMÜNOLOJİK TRANSFÜZYON REAKSİYONLARI: DİĞERLERİ. Prof.Dr. Levent Ündar Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İMMÜNOLOJİK TRANSFÜZYON REAKSİYONLARI: DİĞERLERİ Prof.Dr. Levent Ündar Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İMMÜNOLOJİK Hemolitik Akut Gecikmiş Tipte Ateş Reaksiyonları (FnhTR) Akut Akciğer Hasarı (TRALI)

Detaylı

Kan Bileşenleri ve Transfüzyon Pratiği. Dr Yüce Ayhan

Kan Bileşenleri ve Transfüzyon Pratiği. Dr Yüce Ayhan Kan Bileşenleri ve Transfüzyon Pratiği Dr Yüce Ayhan KAN ÜRÜNÜ Tedavide kullanılmak üzere kandan hazırlanan ürünlerdir. a) Kan bileşenleri enleri b) Plazma fraksinasyon ürünleri Tıbbı Kursu 2 KAN BİLEŞENLERİ

Detaylı

Acil Kan Transfüzyonu. Prof.Dr.Vahap OKAN Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Hematoloji BD Öğretim Üyesi

Acil Kan Transfüzyonu. Prof.Dr.Vahap OKAN Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Hematoloji BD Öğretim Üyesi Acil Kan Transfüzyonu Prof.Dr.Vahap OKAN Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Hematoloji BD Öğretim Üyesi Kan Kan, yaşam demektir. Kan, organizmada gerçekte kapalı bir kanallar sistemi

Detaylı

TRANSFÜZYON MERKEZİ ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ

TRANSFÜZYON MERKEZİ ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ AMAÇ: Özel Vitale Hastanesi Kan merkezinde kan ürünlerinin hazırlanması, kan merkezi kan grubu bakma, kan merkezi cross match testi uygulama, kan torbasına kan alma gibi spesifik işlerin tanımlanması yanında

Detaylı

Transfüzyon Tekniği. Doç. Dr.Tuğhan UTKU İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı

Transfüzyon Tekniği. Doç. Dr.Tuğhan UTKU İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Transfüzyon Tekniği Doç. Dr.Tuğhan UTKU İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı 1665 Richard Lower köpek-köpek trans. 1667 Jean Baptiste denis koyun-insan

Detaylı

Uz.Dr. Seval AKPINAR Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 19/11/2016

Uz.Dr. Seval AKPINAR Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 19/11/2016 Uz.Dr. Seval AKPINAR Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 19/11/2016 En çok kullanılan destek tedavilerinden Yaşam kurtarıcı Ölümcül yan etkileri Enfeksiyon etkenlerinin bulaşması Riskler

Detaylı

Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) Hemofilide Cerrahi Çalıştayı Uzlaşı Raporu

Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) Hemofilide Cerrahi Çalıştayı Uzlaşı Raporu Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) Hemofilide Cerrahi Çalıştayı Uzlaşı Raporu Türk Pediatrik Hematoloji Derneği Hemofili/Hemostaz/Tromboz Alt Çalışma grubu tarafından 25 Eylül 2010 tarihinde düzenlenen

Detaylı

Transfüzyon Reaksiyonları

Transfüzyon Reaksiyonları Transfüzyon Reaksiyonları Dr. Feruza TURAN SÖNMEZ Düzce Üniversitesi Acil Tıp Kliniği Transfüzyon ve Komplikasyonları Kanın alınmasından başlamak üzere, transfüzyona kadar geçen aşamaların herhangi birinde

Detaylı

UFUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RIDVAN EGE HASTANESİ KAN ve KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYONU UYGULAMA REHBERİ DOÇ.DR. MELTEM AYLI KAN MERKEZİ SORUMLUSU

UFUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RIDVAN EGE HASTANESİ KAN ve KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYONU UYGULAMA REHBERİ DOÇ.DR. MELTEM AYLI KAN MERKEZİ SORUMLUSU UFUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RIDVAN EGE HASTANESİ KAN ve KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYONU UYGULAMA REHBERİ DOÇ.DR. MELTEM AYLI KAN MERKEZİ SORUMLUSU Kan ve kan komponentlerinin transfüzyonu ölüme kadar giden

Detaylı

Hazırlayan: Uzm. Hem. Gülşah YAPICI Konuşmacı: Hem. Nilgün SANCAR

Hazırlayan: Uzm. Hem. Gülşah YAPICI Konuşmacı: Hem. Nilgün SANCAR BEÜ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM HEMŞİRELİĞİ Hazırlayan: Uzm. Hem. Gülşah YAPICI Konuşmacı: Hem. Nilgün SANCAR Tam kan yerine, kanın sadece hastaya gerekli

Detaylı

Dr. Hüseyin Kazim Bektaşoğlu

Dr. Hüseyin Kazim Bektaşoğlu Dr. Hüseyin Kazim Bektaşoğlu SUNUM ŞEMASI Giriş Kanın depolanması Depolanan kandaki değişiklikler Kan ve kan ürünleri Transfüzyon endikasyonları Hasar kontrol resüsitasyonu Masif Transfüzyon Transfüzyon

Detaylı

DÖK.KODU: YÖN.TL..03 YAYIN TARİHİ: 20,06,2012 REVİZE NO:05 REVİZE TARİHİ:01/03/2014 SAYFA NO: 1/06

DÖK.KODU: YÖN.TL..03 YAYIN TARİHİ: 20,06,2012 REVİZE NO:05 REVİZE TARİHİ:01/03/2014 SAYFA NO: 1/06 ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ DÖK.KODU: YÖN.TL..03 YAYIN TARİHİ: 20,06,2012 REVİZE NO:05 REVİZE TARİHİ:01/03/2014 SAYFA NO: 1/06 1.AMAÇ: Kan ve kan ürünü kullanılacak olan hastalara güvenli ve doğru

Detaylı

CROSS-MATCH & DAT Testler/Problemler

CROSS-MATCH & DAT Testler/Problemler CROSS-MATCH & DAT Testler/Problemler Hazırlayan: Prof. Dr. Birol GÜVENÇ Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Bölge Kan Merkezi Sunan: Dr. S. Haldun BAL UludağÜniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

Talasemide Transfüzyon. Dr. Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Çocuk Hematoloji BD

Talasemide Transfüzyon. Dr. Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Çocuk Hematoloji BD Talasemide Transfüzyon Dr. Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Çocuk Hematoloji BD Talasemide Tedavinin Amaçları Hemoglobinin yükseltilmesi Oksijen taşıma

Detaylı

Kan Bileşenlerinin Hazırlanması, Saklanması ve Nakli

Kan Bileşenlerinin Hazırlanması, Saklanması ve Nakli Kan Bileşenlerinin Hazırlanması, Saklanması ve Nakli Dr.Gülhayat KOÇ KIZANLIK Türk Kızılayı Kuzey Marmara Bölge Kan Merkezi,Đstanbul 1 AMAÇ Yararlı, güvenli ve etkili komponentin hazırlanması 2 KOMPONENT

Detaylı

YAYIN TARİHİ REVİZYON NO 01 REVİZYON TARİHİ SAYFA NO 1 / 7

YAYIN TARİHİ REVİZYON NO 01 REVİZYON TARİHİ SAYFA NO 1 / 7 SAYFA NO 1 / 7 1. AMAÇ: Hasta ve çalışan güvenliğinin tanımlanması ve güvenirliğinin sağlanmasıdır. 2. KAPSAM: Kan Merkezini kapsar. 3. KISALTMALAR: TDP: Taze donmuş plazma HBYS:Hastane bilgi yönetim sistemi

Detaylı

HEMOVİJİLANS HEMŞİRELİĞİ MODEL PROJESİ

HEMOVİJİLANS HEMŞİRELİĞİ MODEL PROJESİ HEMOVİJİLANS HEMŞİRELİĞİ MODEL PROJESİ YASAL MEVZUAT 2 Mayıs 2007 tarih ve 26515 sayılı, KAN VE KAN ÜRÜNLERİ KANUNU Kan ve Kan Ürünleri Kanunu Genel Esaslar Kan, kan bileşenleri ve ürünlerin alınmasında

Detaylı

G. EKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

G. EKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA 392 G. EKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA Kitabın sonuna pratikte yararlı olabilecek 7 ek konmuştur. 1.ekte hastalar için bir kimlik kartı tasarlanmıştır. Hastaların başka bir hemodiyaliz merkezine kısa süreli gittikleri

Detaylı

TRANSFÜZYON ENDİKASYONLARI. Uzm. Dr. Bülent KAYA Kan Merkezi Koordinatörü 05.06.2013

TRANSFÜZYON ENDİKASYONLARI. Uzm. Dr. Bülent KAYA Kan Merkezi Koordinatörü 05.06.2013 TRANSFÜZYON ENDİKASYONLARI Uzm. Dr. Bülent KAYA Kan Merkezi Koordinatörü 05.06.2013 Kan Ürünleri Kan Komponentleri Plazma Kaynaklı Ürünler Kan Komponentleri Eritrosit Konsantresi Lökosit Konsantresi Trombosit

Detaylı

KEMİK İLİĞİİĞİ BASKILANMIŞ HASTALARDA TRANSFÜZYON

KEMİK İLİĞİİĞİ BASKILANMIŞ HASTALARDA TRANSFÜZYON KEMİK İLİĞİİĞİ BASKILANMIŞ HASTALARDA TRANSFÜZYON Dr. Fevzi Altuntaş Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı ve Kök Hücre Nakli Ünitesi Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği, Ulusal kongresi

Detaylı

Transfüzyon Kayıt ve Geribildirimi

Transfüzyon Kayıt ve Geribildirimi Transfüzyon Kayıt ve Geribildirimi Yük. Hemşire Seval ŞAHİN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kan Merkezi Transfüzyon Takip ve Geri Bildirim Formu EÜTF Hastanesi Kan Merkezinde 2009 yılından beri

Detaylı

Hematolog bakış açısıyla hemovijilansın transfüzyon güvenliğini artırmadaki rolü

Hematolog bakış açısıyla hemovijilansın transfüzyon güvenliğini artırmadaki rolü Hematolog bakış açısıyla hemovijilansın transfüzyon güvenliğini artırmadaki rolü 28.10.2017 12. Ulusal Aferez Kongresi Dr. Neslihan Andıç Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Erişkin Hematoloji BD Sunum planı

Detaylı

DÖKÜMANTASYON ve KAYIT

DÖKÜMANTASYON ve KAYIT DÖKÜMANTASYON ve KAYIT Ulusal Kan Merkezleri ve Transfüzyon Tıbbı Kursu XIV 14-18 Aralık 2011 Kayıt Sistemleri Kan merkezleri kayıt sistemine sahip olmalıdır Yazılı kayıt sistemi (defterler, formlar vs)

Detaylı

Revizyon Açıklaması - Revize edildi - 2.2, 2.3, 2.5, 2.8, 2.9/1, 2.9/2, KAPSAM: Acil Servis, Klinikler, Yoğun Bakımlar, Kan Bankası

Revizyon Açıklaması - Revize edildi - 2.2, 2.3, 2.5, 2.8, 2.9/1, 2.9/2, KAPSAM: Acil Servis, Klinikler, Yoğun Bakımlar, Kan Bankası TALİMATI Sayfa: 1/8 Revizyon Açıklaması Madde No - Revize edildi - 2.2, 2.3, 2.5, 2.8, 2.9/1, 2.9/2, 2.9/6, 2.15.1 KAPSAM: Acil Servis, Klinikler, Yoğun Bakımlar, Kan Bankası Hazırlayan: Gülay YABA Kalite

Detaylı

TRANSFÜZYON GÜVENLİĞİ. Dr Sibel DEVECİ Biyokimya Uzmanı

TRANSFÜZYON GÜVENLİĞİ. Dr Sibel DEVECİ Biyokimya Uzmanı TRANSFÜZYON GÜVENLİĞİ Dr Sibel DEVECİ Biyokimya Uzmanı KAN TRANSFÜZYONU Kan yada kan ürünlerinin (plazma,eritrosit,trombosit vb) tedavi amacıyla intravenöz yolla dolaşıma verilmesidir. KAN TRANSFÜZYONUNDA

Detaylı

KAN VE KAN ÜRÜNLERİNİN UYGULANMASI TALİMATI

KAN VE KAN ÜRÜNLERİNİN UYGULANMASI TALİMATI Sayfa No 6/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Laboratuvar Teknikeri Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.AMAÇ Kan ve kan ürünlerinin amacına uygun ve doğru kullanımını sağlamak. Kan ve kan ürünlerinin transfüzyonunda

Detaylı

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Sendromu Veno- Oklüzif Hastalık Engraftman Sendromu Hemşirelik İzlemi Vakamızda: KİT (+14)-

Detaylı

TRANSÜZYON MERKEZĠ KAN VE KAN ÜRÜNLERĠ TRANSFÜZYON TALĠMATI

TRANSÜZYON MERKEZĠ KAN VE KAN ÜRÜNLERĠ TRANSFÜZYON TALĠMATI DOKÜMAN KODU: STH.TL.17 YAYIN TA:07.02.2017 REVĠZYON TA:--- REVĠZYON NO: 00 Sayfa 1 / 8 1. AMAÇ : Kan ve kan ürünü kullanılacak olan hastalara güvenli ve doğru bir şekilde kan transfüzyonu yapılmasını

Detaylı

TRANSPLANTASYONDA İNDÜKSİYON TEDAVİSİ. Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi

TRANSPLANTASYONDA İNDÜKSİYON TEDAVİSİ. Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi TRANSPLANTASYONDA İNDÜKSİYON TEDAVİSİ Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi TRANSPLANTASYONDA İMMUNSUPRESİF TEDAVİ İndüksiyon İdame Kurtarma Am J Surg 2009 Transplantation 2006 İndüksiyon tedavilerinin

Detaylı

DONORDEN DAMARA NEREDE HATA YAPIYORUZ!

DONORDEN DAMARA NEREDE HATA YAPIYORUZ! DONORDEN DAMARA NEREDE HATA YAPIYORUZ! Doç. Dr. Fevzi Altuntaş Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Transfüzyon 2008 Kursu 10 Ekim 2008, İzmir Kim kan verebilir? Yaş:

Detaylı

Doç. Dr. Ömer Erdeve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Neonatoloji BD

Doç. Dr. Ömer Erdeve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Neonatoloji BD Doç. Dr. Ömer Erdeve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Neonatoloji BD Yenidoğanda transfüzyon Etkili ve yaşam kurtarıcı Diğer yaş gruplarından farklılıklar gösterir Transfüzyon ihtiyacı

Detaylı

Kanıta Dayalı Tıp ve Kan Bankacılığı

Kanıta Dayalı Tıp ve Kan Bankacılığı Kanıta Dayalı Tıp ve Kan Bankacılığı Dr. Ayşen Timurağaoğlu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hematoloji Bilim Dalı Kanıta dayalı tıp veya kanıta dayalı uygulama bilimsel metodlara dayanarak elde edilmiş

Detaylı

MİYELODİSPLASTİK SENDROM

MİYELODİSPLASTİK SENDROM MİYELODİSPLASTİK SENDROM Türk Hematoloji Derneği Tanı ve Tedavi Kılavuzu 2013 30.01.2014 İnt. Dr. Ertunç ÖKSÜZOĞLU Miyelodisplastik sendrom (MDS) yetersiz eritropoez ve sitopenilerin varlığı ile ortaya

Detaylı

KAN MERKEZLERİNDE KAYIT. Dr L. Tufan KUMAŞ

KAN MERKEZLERİNDE KAYIT. Dr L. Tufan KUMAŞ KAN MERKEZLERİNDE KAYIT Dr L. Tufan KUMAŞ Kan Merkezinde Kayıt Kan merkezi bir kayıt sistemine sahip olmalıdır Yazılı kayıt sistemi (defterler, formlar vs) Bilgisayar ortamı Kan merkezinde tüm yapılanların

Detaylı

TRANSFÜZYON MERKEZİ HASTALARDA KULLANILAN MİKROBİYOLOJİK TARAMA TESTLERİ TALİMATI

TRANSFÜZYON MERKEZİ HASTALARDA KULLANILAN MİKROBİYOLOJİK TARAMA TESTLERİ TALİMATI 1.AMAÇ.Hastalara ait kan örneklerinde yapılması gereken mikrobiyolojik testleri, bu testlerin çalışma yöntemlerini ve kalite kontrol gereklerini belirlemektir.. 2.KAPSAM : Bu talimat transfüzyon merkezinde

Detaylı

MİKROBİYOLOJİK TARAMA TEST ÇALIŞILMA ESASLARI VE BAĞIŞÇI POZİTİFLİĞİNE YAKLAŞIM

MİKROBİYOLOJİK TARAMA TEST ÇALIŞILMA ESASLARI VE BAĞIŞÇI POZİTİFLİĞİNE YAKLAŞIM TRF.PR.05 11.04.2012 01.02.2016 01 1/5 1.AMAÇ.Hastalara ait kan örneklerinde yapılması gereken mikrobiyolojik testleri, bu testlerin çalışma yöntemlerini ve kalite kontrol gereklerini belirlemektir.. 2.KAPSAM

Detaylı

PEDİATRİK KEMİK İLİĞİ TRANSPLANTASYON HEMŞİRELERİNİN EĞİTİM GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN ANKET

PEDİATRİK KEMİK İLİĞİ TRANSPLANTASYON HEMŞİRELERİNİN EĞİTİM GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN ANKET Pediatrik kemik iliği transplantasyon hemşirelerinin eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla tasarlanan Anket Alanına hoş geldiniz. Anketi tamamlamak ve ekibimize değerli geri bildiriminizi iletmek

Detaylı

Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbında HLA Sisteminin Önemi

Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbında HLA Sisteminin Önemi Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbında HLA Sisteminin Önemi 1 HLA TAŞIYAN HÜCRELER VE TRANSFÜZYONDA ÖNEMİ Dr. İshak Özel TEKİN Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji A.D. 2 3 Baruj Benacerraf

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ - KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Doküman No: HAÜ-P01

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ - KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Doküman No: HAÜ-P01 TERAPÖTİK AFEREZ SÜRECİ Yürürlük i: 03.06.2014 İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Revizyon i: - Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması Yeni yayınlandı Madde No KAPSAM: Tıbbi birimler Hazırlayanlar İbrahim ÖZASLAN Birim Kalite

Detaylı

Hemostatik Resüsitasyon. Uzm. Dr. Burçak Kantekin Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi

Hemostatik Resüsitasyon. Uzm. Dr. Burçak Kantekin Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi Hemostatik Resüsitasyon Uzm. Dr. Burçak Kantekin Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi Sunum Planı Hemorajik şok nedir? Hemostatik resüsitasyon ve tarihçesi Hemostatik- hipotansif ve hasar kontrol edici

Detaylı

II. BÖLÜM HEMOFİLİDE KANAMA TEDAVİSİ

II. BÖLÜM HEMOFİLİDE KANAMA TEDAVİSİ HEMOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU Önsöz... IX-X Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu... XI Hemofili Bilimsel Alt Komitesi Üyeleri (2014-2018 dönemi)... XI Kısaltmalar... XII I. BÖLÜM HEMOFİLİ TANISI TANIM...

Detaylı

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Doç. Dr. Onur POLAT Hasar Kontrol Cerrahisi 1992 yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Hasar Kontrol Cerrahisi İlk aşama; Kanama ve kirlenmenin

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİĞİ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİĞİ SIRA NO HEDEF YAPILACAK UYGULAMA İŞLEM SORUMLUSU 1.0 KİMLİK TANIMLAMA HATALARINI ÖNLEMEK 1.1 Hastaların doğru Barkotlu kimlik tanımlayıcıda; Bilgi işlem merkezi kimliklendirilmesi Hasta adı soyadı, Hasta

Detaylı

Tarihçe. Transfüzyon Hangi Hastaya Ne Zaman? Yrd.Doç.Dr.Süha Türkmen KTÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Transfüzyon Komplikasyonları. Tarihçe.

Tarihçe. Transfüzyon Hangi Hastaya Ne Zaman? Yrd.Doç.Dr.Süha Türkmen KTÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Transfüzyon Komplikasyonları. Tarihçe. Tarihçe Transfüzyon Hangi Hastaya Ne Zaman? Yrd.Doç.Dr.Süha Türkmen KTÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 1492 ilk girişim 1667 Dr.Jean-Baptiste Denis 1818 Dr.James Blundell Tarihçe 1914 Dr.Albert Hustin 1916

Detaylı

TPHD Transfüzyon Okulu 1. Gün

TPHD Transfüzyon Okulu 1. Gün 1945 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI Hematoloji-Onkoloji ve HKHT Hastalarında Transfüzyon TPHD Transfüzyon Okulu Ankara; 15-16 Şubat 2014 Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi

Detaylı

TR /001 Türkiye de Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi Teknik Destek Projesi

TR /001 Türkiye de Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi Teknik Destek Projesi Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Türkiye 2008 Ulusal IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım) Programı tarafından finanse edilmektedir TR0802.15-01/001 Türkiye de Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi

Detaylı

Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır.

Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır. Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır. Doğumhane girişinde çalışanlar için giyinme odası bulunmalıdır. Doğum öncesi izlem ve doğum işlemi tek kişilik odalarda yapılmalıdır. Doğum öncesi izlem, doğum

Detaylı

ALLOJENİK KORDON KANI BANKACILIĞINDA UMUTLAR

ALLOJENİK KORDON KANI BANKACILIĞINDA UMUTLAR ALLOJENİK KORDON KANI BANKACILIĞINDA UMUTLAR Prof. Dr. İhsan Karadoğan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Kök Hücre Nedir? Kendileri için uygun olan bir çevre içinde

Detaylı

Nebile ÖZDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi

Nebile ÖZDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Nebile ÖZDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi TÜRKİYEDE BÖBREK NAKLİ 1975 yılında canlı 1978 yılında kadavra E.Ü.T.F Hastanesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi 1988

Detaylı

RENAL PREOPERATİF DEĞERLENDİRME. Dr. Mürvet YILMAZ SBÜ. Bakırköy Dr. Sadi Konuk SUAM

RENAL PREOPERATİF DEĞERLENDİRME. Dr. Mürvet YILMAZ SBÜ. Bakırköy Dr. Sadi Konuk SUAM RENAL PREOPERATİF DEĞERLENDİRME Dr. Mürvet YILMAZ SBÜ. Bakırköy Dr. Sadi Konuk SUAM SBÜ. İÇ HASTALIKLARI KONGRESİ-2018 ABH-KBY Böbrek fonksiyonları bozuk olan hastalarda ABH/KBY ayırımı yapılmalıdır. ABH

Detaylı

Transfüzyon Endikasyonları

Transfüzyon Endikasyonları Transfüzyon Endikasyonları Dr Cafer Adıgüzel Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD.- Hematoloji BD Tam Kan Eritrosit Trombositten zengin plazma Lökosit TDP Trombosit Kriopresipitat Sıvı

Detaylı

3. SORUMLULAR: Bu talimatın uygulanmasından hekim, hemşire, sağlık memuru ve diğer sağlık personeli sorumludur.

3. SORUMLULAR: Bu talimatın uygulanmasından hekim, hemşire, sağlık memuru ve diğer sağlık personeli sorumludur. Sayfa No 1 / 7 1. AMAÇ: Kan bağışı işlemi sonucu bağışçıyı direkt olarak etkileyen olası zararlardan korumak; Kanı alacak hastaları enfeksiyon bulaşı veya bağışçının kullandığı ilaçların yan etkisinden

Detaylı

Kan ve Kan Ürünleri Kanunu nun 5. Yılı: Yazılanlar ve Uygulananlar. Prof. Dr. Mahmut Bayık

Kan ve Kan Ürünleri Kanunu nun 5. Yılı: Yazılanlar ve Uygulananlar. Prof. Dr. Mahmut Bayık Kan ve Kan Ürünleri Kanunu nun 5. Yılı: Yazılanlar ve Uygulananlar Prof. Dr. Mahmut Bayık Kan vekanürünlerikanununo. 5624 Kabul Tarihi: 11/4/2007 Genel esaslar Genel Esaslar MADDE 3 (1) a. Bu Kanun kapsamındaki

Detaylı

TRANSFÜZYON HİZMETLERİNDE SÜREÇLERİN İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

TRANSFÜZYON HİZMETLERİNDE SÜREÇLERİN İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ SAYFA 1 / 4 1. AMAÇ: Bu prosedür, transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik sistemi tanımlamaktır. 2. KAPSAM: Bu prosedür, tüm transfüzyon merkezi çalışanlarını kapsar. 3. KISALTMALAR: BKM:

Detaylı

Anestezide Sıvı Tedavisi, Hesaplamalar ve Temel İlkeler

Anestezide Sıvı Tedavisi, Hesaplamalar ve Temel İlkeler Anestezide Sıvı Tedavisi, Hesaplamalar ve Temel İlkeler Anestezi yönetiminde hemodinamik anlamda stabilizasyonun en iyi şekilde sağlanmasının yolu, doğru sıvı tedavisinin uygulanmasından geçer. Hangi aşamada

Detaylı

27.09.2012. Dr. Murat BERBEROĞLU A.Ü.T.F Acil Tıp A.B.D. 24.04.2012

27.09.2012. Dr. Murat BERBEROĞLU A.Ü.T.F Acil Tıp A.B.D. 24.04.2012 Kan Ürünleri ve Transfüzyon Sunu planı Giriș Transfüze edilebilecek kan ürünleri Kan ürünlerinin transfüzyon özellikleri Hemolitik reaksiyonlar Nonhemolitik fb febril reaksiyonlar Allerjik reaksiyonlar

Detaylı

KAN ALMA TALİMATI REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

KAN ALMA TALİMATI REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer, Dilek Baytaş Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi

Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İLAÇ YÖNETİMİ Tüm ilaçlar tehlikelidir ama bazıları yararlıdır AKILCI İLAÇ KULLANIMI Kişilerin klinik

Detaylı

KAN VE KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYON TALİMATI

KAN VE KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYON TALİMATI SAYFA NO 1/19 1. AMAÇ VE KAPSAM: Kan ve kan ürünlerinin transfüzyonunda uyulması gerekli kurallara uyarak gelişmesi olası komplikasyonları önlemektir. Bu talimat kan ve kan ürünü transfüzyonu sırasında

Detaylı

İMMUN HEMOLİTİK. Prof. Dr. Yeşim AYDINOK. Pediatrik Hematoloji B.D. E.Ü.. Kan Merkezi

İMMUN HEMOLİTİK. Prof. Dr. Yeşim AYDINOK. Pediatrik Hematoloji B.D. E.Ü.. Kan Merkezi İMMUN HEMOLİTİK TRANSFÜZYON REAKSİYONLARI Prof. Dr. Yeşim AYDINOK Ege Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Pediatrik Hematoloji B.D. E.Ü.. Kan Merkezi Transfüzyon Reaksiyonları Enfeksiyon İmmun Enfeksiyon dışı

Detaylı

Akut böbrek hasarının (ABH) önlenmesi: hangi sıvıyı tercih edelim? Doç.Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Akut böbrek hasarının (ABH) önlenmesi: hangi sıvıyı tercih edelim? Doç.Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Akut böbrek hasarının (ABH) önlenmesi: hangi sıvıyı tercih edelim? Doç.Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı ABH nın önlenmesi neden önemli >2 kreatinin tayini yapılmış, 9210 yoğun

Detaylı

Hemovijilansın kazandırdıkları

Hemovijilansın kazandırdıkları Hemovijilansın kazandırdıkları DR MERAL SÖNMEZOĞLU Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Transfüzyon Merkezi Page 1 Transfüzyon Güvenliği Kan transfüzyonu hala tıbbi tedavilerin vazgeçilemez parçasıdır. Ancak

Detaylı

PEDİATRİK TRANSFÜZYON İLKELERİ

PEDİATRİK TRANSFÜZYON İLKELERİ PEDİATRİK TRANSFÜZYON İLKELERİ Doç. Dr. Ali Bay Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı KAN VE KAN ÜRÜNLERİ KANUNUNUN 3 MADDE ç Kan, kan birleşenleri ve ürünlerinin alınması veya transfüzyonu hekimin sorumluluğu

Detaylı

MODEL TRANSFÜZYON HEMŞİRELİĞİ

MODEL TRANSFÜZYON HEMŞİRELİĞİ MODEL TRANSFÜZYON HEMŞİRELİĞİ MAHİNUR DENİZ ESOGÜ Tıp Fakültesi Transfüzyon Hemşiresi HEMOVİJİLANS Kan transfüzyon zincirinde bir takım şeyler yanlış gittiğinde gözlemleyen, rapor eden, ve aynı problemin

Detaylı

AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİK PLANI

AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİK PLANI Sayfa No: 8/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Güvenliği Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.0 KİMLİK TANIMLAMA HATALARINI ÖNLEMEK 1.1 Barkotlu kimlik tanımlayıcıda; ların doğru adı soyadı, Kayıt/Kabül

Detaylı

TRANSPLANT ÖNCESİ HASTA DEĞERLENDİRME VE HAZIRLIK AŞAMASI

TRANSPLANT ÖNCESİ HASTA DEĞERLENDİRME VE HAZIRLIK AŞAMASI TRANSPLANT ÖNCESİ HASTA DEĞERLENDİRME VE HAZIRLIK AŞAMASI Prof. Dr. Mualla Çetin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji YAPILACAKLAR KİT kararının verilmesi Donör seçimi Transplant öncesi

Detaylı

Kan ve Kan Ürünleri Transfüzyonu

Kan ve Kan Ürünleri Transfüzyonu Kan ve Kan Ürünleri Transfüzyonu AMAÇ Kanama sonrası dolaşımdaki kan volümünün düzenlenmesi, ameliyat öncesi ve sonrası kan volümünün, kronik kan hastalıkları nedeniyle azalan hemoglobin düzeyinin düzenlenmesi,

Detaylı

HIV ENFEKSİYONUNUN İMMÜNOLOJİ LABORATUARINDA TAKİBİ

HIV ENFEKSİYONUNUN İMMÜNOLOJİ LABORATUARINDA TAKİBİ HIV ENFEKSİYONUNUN İMMÜNOLOJİ LABORATUARINDA TAKİBİ Doç. Dr. Gülderen Yanıkkaya Demirel Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmunoloji Anabilim Dalı Bşk Yeditepe Universitesi Hastanesi, Doku Tipleme Laboratuvarı

Detaylı

ENFEKSİYON RİSKİNİ AZALTMA YÖNTEMLERİ. Prof.Dr.Halis Akalın Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları AD

ENFEKSİYON RİSKİNİ AZALTMA YÖNTEMLERİ. Prof.Dr.Halis Akalın Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları AD ENFEKSİYON RİSKİNİ AZALTMA YÖNTEMLERİ Prof.Dr.Halis Akalın Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları AD Yıllık Bireysel Riskler Yüksek(>1:100): Suçiçeği bulaşı, anneden

Detaylı

ADANA BAŞKENT KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ. Kalite Yönetim Süpervizör Yrd. Esra Bulut

ADANA BAŞKENT KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ. Kalite Yönetim Süpervizör Yrd. Esra Bulut ADANA BAŞKENT KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ Kalite Yönetim Süpervizör Yrd. Esra Bulut Avrupa Orta Doğu Facilities accredited: 153 Reaccrediations in progress: 46 Countries: 21 Kalite Yönetim Supervizörü

Detaylı