İdiyopatik pulmoner fibrozis (IPF, UIP) (2,3) 50 yaşından büyük ve daha çok erkek hastalar. Periferal retiküler opasiteler (özellikle akciğerlerin pos

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İdiyopatik pulmoner fibrozis (IPF, UIP) (2,3) 50 yaşından büyük ve daha çok erkek hastalar. Periferal retiküler opasiteler (özellikle akciğerlerin pos"

Transkript

1 İNTERSTİSİYEL AKCİĞER HASTALIKLARI (1) Prof. Dr. Macit Arıyürek Hacettepe Universitesi Radyoloji AD. Yaygın parenkimal akciğer hastalıkları A. Nedeni bilinen yaygın parenkimal akciğer hastalıkları a. İlaçlara bağlı b. Kollajen vasküler hastalıklara bağlı B. İdiyopatik interstisiyel pnömoniler a. İdiyopatik pulmoner fibrozis b. İdiyopatik pulmoner fibrozis dışında kalan idiyopatik intertisyel pnömoniler i. Nonspesifik interstisiyel pnömoni ii. Deskuamatif interstisiyel pnömoni iii. Respiratuvar bronşiolitis-interstisiyel akciğer hastalığı iv. Kriptojenik interstisiyel pnömoni v. Akut interstisiyel pnömoni vi. Lenfositik interstisiyel pnömoni C. Granülomatöz yaygın parenkimal akciğer hastalıkları a. Sarkoidoz D. Diğer yaygın parenkimal akciğer hastalıkları a. Langerhans hücreli histiyositoz b. LAM Idiyopatik intertisyiel pnömoniler morfolojik yapılarına ve klinik tanılarına göre farklı isimlendirilmektedir (Tablo 1) Tablo 1: Amerikan Toraks Topluluğu ve Avrupa Solunum Topluluğu nun idiyopatik interstisyel pnömoniler sınıflandırması (1) Morfolojik yapı Klinik tanı UIP İdiyopatik pulmoner fibrozis NSIP NSIP DIP DIP Respiratuvar bronşiolit RB-ILD Organize pnömoni COP Diffüz alveol hasarı AIP LIP LIP UIP: usual interstitial pneumonia; NSIP: nonspecific interstitial pneumonia; DIP: desquamative interstitial pneumonia; RB-ILD: respiratory bronchiolitis-associated interstitial lung disease; COP: cryptogenic organizing pneumonia; AIP: acute interstitial pneumonia; LIP: lypmphoid interstitial pneumonia. Idiyopatik interstisiyel pnömoniler histolojik kriterlere göre sınıflandırılırlar. Her histolojik yapının karakteristik radyolojik yapısı vardır ve bu yapı histolojik bulgular ile uyumludur. Benzer morfolojik yapılar kollajen vasküler hastalıklar, hipersensitivite pnömonisi ve ilaçlara bağlı akciğer hasarı gibi diğer durumlarda da olabilir. Bunların klinik olarak ayrılması gerekmektedir (3). Klinik bulgular da uyumlu ise UIP ve organize pnömonide BT bulguları sıklıkla tanı koydurucudur (açık akciğer biyopsisine gerek kalmayabilir). UIP de prognozun kötü olması nedeniyle diğer pnömonilerden ayrımının yapılması gerekmektedir. Radyoloğun görevi makroskopik morfolojik yapıyı tanımlayarak patolog ve klinisyen ile beraber tanı konulmasını sağlamaktır(3).

2 İdiyopatik pulmoner fibrozis (IPF, UIP) (2,3) 50 yaşından büyük ve daha çok erkek hastalar. Periferal retiküler opasiteler (özellikle akciğerlerin posteriyor ve bazal kısımlarında) Balpeteği yapısı Küçük akciğerler BT bulguları (Resim 2-4): İnterlobüler septal kalınlaşma ile birlikte retiküler dansiteler Traksiyon bronşiektazisi ve bronşiolektazisi Balpeteği yapısı Buzlu cam opasitesi Bu bulgular esas olarak akciğerlerin bazal ve periferal alanlarında daha yaygındır. BT ayırıcı tanı: Astbestozis Kollagen vasküler hastalık Kronik hipersensitivite pnömonisi Sarkoidoz Nonspesifik interstisiyel pnömoni (NSIP) (2,3) yaşlar. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Her iki akciğerde retiküler dansiteler Her iki akciğerde buzlu cam opasiteleri Bu bulgular akciğerlerin bazal kısımlarında daha belirgindir. Buzlu cam opasiteleri İrregüler çizgisel veya ağ şeklinde opasiteler ve beraberinde bronşiektazi ve bronşiolektazi. Balpeteği akciğer ve konsolidasyon (bu bulgular nadirdir). Bu bulgular her iki akciğerde simetrik ve subplevral dağılım gösterir. BT ayırıcı tanı: İdiopatik pulmoner fibrozis Hipersensitivite pnömonisi Kollagen vasküler hastalık Sarkoidoz Lenfoid interstisiyel pnömoni (LIP) (2,3) Sıklıkla kollagen vasküler hastalıklar, Sjögren sendromu veya immün yetmezlik durumlarında görülür. İdiyopatik hali çok nadirdir. Kadınlarda daha sık görülür ve genellikle yaşlarındadırlar. Her iki akciğer bazallerinde alveolar opasiteler veya yaygın parenkim opasiteleri

3 Buzlu cam opasiteleri Sentrilobüler ve subplevral akciğer nodülleri İnterlobüler septal kalınlaşmalar Peribronkovasküler intertisiyumda kalınlaşma Perivasküler kistler Bu bulgular bölgesel ya da yayın olabilir. BT ayırıcı tanı Hipersentivite pnömonisi Nonspesifik interstisiyel pnömoni Deskuamatif interstisiyel pnömoni Sarkoidoz Tümörün akciğerde lenfanjitik yayılımı Respiratuvar bronşiolitis-interstisiyel akciğer hastalığı (RB-ILD) (2,3) yaşlar arası, 30 paket/yıldan daha fazla sigara içenlerde ve özellikle erkeklerde kadınlara göre daha sık (2:1 oranında). Santral ve periferal bronşların duvarlarında kalınlaşma Buzlu cam opasiteleri Sentrilobüler buzlu cam opasitesinde nodüller Santral ve periferal hava yollarının duvarlarında kalınlaşma ve beraberinde sentrilobüler amfizem ve hava hapsi Bu bulgular daha çok üst loblarda belirgindir BT ayırıcı tanı: Akut hipersensitivite pnömonisi Deskuamatif interstisiyel pnömoni Deskuamatif intertisiyel pnömoni (DIP) (2,3) yaşlar arası, sigara içenlerde. Erkeklerde kadınlara göre daha sık (2:1 oranında). Yaygın buzlu cam opasiteleri Buzlu cam opasiteleri ve bazen beraberinde interlobüler septal kalınlaşmalar Bu bulgular periferal ve yama tarzında ya da yaygın olabilir. Daha çok alt loblarda BT ayırıcı tanı: Respiratuvar bronşiolitis-interstisiyel akciğer hastalığı Nonspesifik interstisiyel pnömoni Akut veya subakut hipersentivite pnömonisi Sarkoidoz Pnömosistis karini benzeri infeksiyonlar Kriptojenik organize pnömoni (COP) (2,3)

4 Ortalama yaş: 55 En sık görülen bulgu iki taraflı ya da tek taraflı yama tarzında konsolidasyonlardır Konsolidasyon ve buzlu cam opasiteleri ve konsolidasyonlar içinde hafif derecede dilate bronşlar Subplevral ya da peribronşial dağılım Küçük sentrilobüler nodüller Akciğerlerin bazal kesimleri daha fazla etkilenir BT ayırıcı tanı: Kollagen vasküler hastalık Alveolar hücreli kanser Lenfoma Vaskülit Sarkoidoz İnfeksiyon Konsolidasyon subplevral olunca kronik eozinofilik pnömoni de düşünülmelidir Akut interstisiyel pnömoni (AIP) (2,3) Ortalama yaş:50. Genellikle önceden geçirilmiş viral üst solunum yolu enfeksiyonunu düşündüren bir hikaye vardır. Her iki akciğerde konsolidasyonlar Kostofrenik sinüsler korunur Yaygın buzlu cam opasiteleri ve mozaik patern ve konsolidasyon Organizasyon döneminde fibrozis görülebilir (yapısal distorsiyon, traksiyon bronşiektazisi, ve kistler). BT ayırıcı tanı: Erişkin solunum sıkıntısı sendromu (bilinen nedenlerle oluşan) Yaygın akciğer infeksiyonları (örneğin pnömosistis karini pnömonisi) Hidrostatik ödem Kanama Alveolar proteinozis Bronkioloalveolar hücreli karsinom Deskuamatif interstisiyel pnömoni İlaçlara bağlı akciğer hastalığı (4): Birçok ilaç akciğer hastalığına neden olabilir. İlaçlarla ilgili akciğer hasarı beş grup altında toplanabilir: A. Kronik pnömonitis ve fibrozis, B. Hipersensitivite akciğer hastalığı ve eozinofilik pnömoni, C. Organize pnömoni, D. Kardiyojenik olmayan akciğer ödemi ve ARDS ile beraber yaygın akciğer hasarı, E. Bronşiolitis obliterans. Sitotoksik kemoterapötik ajanlar sıklıkla kronik pnömonitis ve fibrozise neden olabilir. İdiopatik pulmoner fibrozis veya nonspesifik interstisiyel pnömoni ilaçlara bağlı hasar ile ilgilidir.

5 Konsolidasyon ile birlikte fibrozis görülebilir. Fibrozis bulguları balpeteği yapısı, traksiyon bronşiektazisi, yapısal distorsiyon ve düzensiz ağ yapısında opasitelerdir. Sarkoidozis (5): Bronkovasküler yapılar etrafında (aksiyel interstisiyum) düzgün ya da nodüler kalınlaşma İyi sınırlı nodüller (subplevral, interlobüler septa veya sentrilobüler dağılım gösteren) Büyük nodüller ve konsolidasyon Buzlu cam opasitesi Fibrozis bulguları Lenf nodlarınnda büyüme (çoğunlukla simetrik) Daha çok üst loblarda Langerhans hücreli histiyositozis (6): Retiküler, nodüler veya retikülonodüler görünümler, balpeteği görünümü. Genellikle her iki akciğerdedir ve akciğerlerin üst ve orta kısımları daha fazla etkilenir. Kostofrenik sinüsler korunmuştur. Akciğer hacimleri normal ya da artış göstermiştir. İnce duvarlı kistler. Kistler birleşme gösterebilir ve garip şekli olabilir. Kalın duvarlı kistler Nodüller Üst lobların daha fazla tutulumu ve kostofrenik sinüslerin korunması İnce retiküler opasitler Buzlu cam opasitesi Mozaik perfüzyon ve hava hapsi Lenfanjioleiyomyomatozis (7): Retiküler, retikülonodüler, milier ve balpeteği yapısı görülebilir. Hastalar pnömotoraks ile gelebilirler. Akciğer hacimleri artabilir. İnce duvarlı akciğer kistleri. Genellikle yuvarlak şekillidir. Yaygın olarak dağılım gösterir ve kostofrenik sinüsler korunmazlar Hafif septal kalınlaşma ve buzlu cam opasitesi Adenopati, küçük nodüller ve plevral sıvı

6 Resim yaşında erkek hasta, İPF. Posteroanteriyor akciğer grafisinde her iki akciğerin fibrozise bağlı olarak küçüldüğü ve bu nedenle her iki diyaframın yükseldiği görülmektedir. Her iki akciğerde periferal ve bazal kısımlarda daha belirgin olan retiküler dansiteler vardır.

7 Resim yaşında erkek hasta, İPF. Arkus aortanın hemen üzerinden geçen yüksek çözünürlüklü BT kesiti. Sol akciğerde tipik buzlu cam opasiteleri görülmektedir.

8 Resim yaşında erkek hasta, İPF. Her iki akciğer apeksinden geçen yüksek çözünürlüklü BT kesiti. Sol tarafta daha fazla olan retiküler (ağ gibi) dansiteler görülmektedir.

9 Resim 4A. 72 yaşında erkek hasta, İPF. Arkus aorta düzeyinden geçen yüksek çözünürlüklü BT kesiti. Her iki akciğerde periferik yerleşimli (plevral yüzlere komşu) bal peteği görünümü vardır.

10 4B. Diyaframın yaklaşık olarak 2cm üzerinden geçen yüksek çözünürlüklü BT kesitinde sağ akciğerde yaygın traksiyon bronşiektazileri görülmektedir (siyah oklar). Sol akciğerde ise balpeteği görünümleri vardır (ok başları).

11 4C. Her iki akciğer bazallerinden geçen yüksek çözünürlüklü BT kesitinde solda daha fazla olan bal peteği görünümü vardır (oklar). KAYNAKLAR 1. American Thoracic Society/European Respiratory Society International Multidisciplinary Consensus Classification of the Idiopathic Interstitial Pneumonias. This joint statement of the American Thoracic Society (ATS), and the European Respiratory Society (ERS) was adopted by the ATS board of directors, June 2001 and by the ERS Executive Committee, June Am J Respir Crit Care Med. 2002;165: Wittram C, Mark EJ, McLoud TC. CT-histologic correlation of the ATS/ERS 2002 classification of idiopathic interstitial pneumonias. Radiographics. 2003; 23: Lynch DA, Travis WD, Muller NL, Galvin JR, Hansell DM, Grenier PA, King TE Jr. Idiopathic interstitial pneumonias: CT features. Radiology. 2005; 236: Webb WR, Müller NL, Naidich DP. High-resolution CT of the lung. 3rd ed. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins. 2001; Webb WR, Müller NL, Naidich DP. High-resolution CT of the lung. 3rd ed. Philadelphia: LippincottWilliams and Wilkins. 2001; Webb WR, Müller NL, Naidich DP. High-resolution CT of the lung. 3rd ed. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins. 2001;

12 7. Webb WR, Müller NL, Naidich DP. High-resolution CT of the lung. 3rd ed. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins. 2001;

ININ BT İLE AYIRICI TANISI

ININ BT İLE AYIRICI TANISI YAYGIN DANSİTE ARTIŞININ ININ BT İLE AYIRICI TANISI Dr. Çetin Atasoy Ankara Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Buzlu cam yoğunlu unluğu: u: Damar işaretlerinin i seçilebildi ilebildiği i minimal yoğunluk artışı

Detaylı

İDİOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER (IIP) DE RADYOLOJİK BULGULAR. Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD İzmir

İDİOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER (IIP) DE RADYOLOJİK BULGULAR. Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD İzmir İDİOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER (IIP) DE RADYOLOJİK BULGULAR Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD İzmir IIP (İdiopatik İnterstisyel Pnömoniler) 2002 yılında ATS-ERS bir sınıflama

Detaylı

YAYGIN DANSİTE ININ BT İLE AYIRICI TANISI. Dr. Çetin Atasoy

YAYGIN DANSİTE ININ BT İLE AYIRICI TANISI. Dr. Çetin Atasoy YAYGIN DANSİTE ARTIŞININ ININ BT İLE AYIRICI TANISI Dr. Çetin Atasoy Ankara Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Buzlu cam yoğunlu unluğu: u: Damar işaretlerinin seçilebildi ilebildiği i minimal yoğunluk artışı

Detaylı

İntertisyel pnömonilere patolojik yaklaşım. Dr Büge Öz İstanbul Üniversitesi, Cerrahpasa Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı

İntertisyel pnömonilere patolojik yaklaşım. Dr Büge Öz İstanbul Üniversitesi, Cerrahpasa Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı İntertisyel pnömonilere patolojik yaklaşım Dr Büge Öz İstanbul Üniversitesi, Cerrahpasa Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı İnterstisyel akciğer hastalıkları, histo-morfolojik olarak interstisyel inflamasyon,

Detaylı

İnterstisyel Akciğer Hastalıklarında Radyoloji

İnterstisyel Akciğer Hastalıklarında Radyoloji İnterstisyel Akciğer Hastalıklarında Radyoloji Ağırlıklı olarak interstisyel mesafeleri tutan ve beraberinde çoğu zaman hava boşlukları veya hava yollarının da etkilendiği hastalıklardır. Akciğer parankimini

Detaylı

1/3 Üst Üst loblar AL süp. seg. 2/3 Alt. Gurney JW. Radiology 1988;167: Ventilasyon %30 Perfüzyon %5 Lenf akımı: TB,Sarkoidoz Silikoz, E.G.

1/3 Üst Üst loblar AL süp. seg. 2/3 Alt. Gurney JW. Radiology 1988;167: Ventilasyon %30 Perfüzyon %5 Lenf akımı: TB,Sarkoidoz Silikoz, E.G. O 2, ph: TB Gerilim: Amfizem V/Q=3:1 Ventilasyon %30 Perfüzyon %5 Lenf akımı: TB,Sarkoidoz Silikoz, E.G. 1/3 Üst Üst loblar AL süp. seg. 2/3 Alt Gurney JW. Radiology 1988;167:359-66 Sarkoidoz ve Langerhans

Detaylı

Yüksek Çözünürlüklü Bilgisayarlı Tomografi

Yüksek Çözünürlüklü Bilgisayarlı Tomografi Yüksek Çözünürlüklü Bilgisayarlı Tomografi Dr. Hüdaver Alper Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı AMAÇ Yüksek Rezolüsyonlu BT Nedir, Nasıl yapılır, Nasıl yorumlanır? Hangi durumlarda

Detaylı

Erken Evre Akciğer Kanserinde

Erken Evre Akciğer Kanserinde Erken Evre Akciğer Kanserinde Görüntüleme Dr. Figen Başaran aran Demirkazık Hacettepe Universitesi Radyoloji Anabilim Dalı Kasım 2005 Mayıs 2006 Müsinöz ve nonmüsinöz tipte bronkioloalveoler komponenti

Detaylı

İDİYOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER

İDİYOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER IDIOPATHIC INTERSTITIAL PNEUMONIAS Derya Gümürdülü Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, Adana, Türkiye e-mail: gumurdulu@yahoo.com DOI: 10.5578/tbc.2017.013 Özet İdiyopatik interstisyel

Detaylı

İnterstisyel Akciğer Hastalıklarının Tanı ve Takibinde Radyolojinin Rolü

İnterstisyel Akciğer Hastalıklarının Tanı ve Takibinde Radyolojinin Rolü Derleme Review 291 İnterstisyel Akciğer Hastalıklarının Tanı ve Takibinde Radyolojinin Rolü The Role of Radiology in Diagnosis and Follow-up of Interstitial Lung Diseases Dr. Figen BAŞARAN DEMİRKAZIK Hacettepe

Detaylı

Yaygın Akciğer Hastalıklarında Radyografi

Yaygın Akciğer Hastalıklarında Radyografi 82 TÜRK RDYOLOJİ DERNEĞİ TÜRK RDYOLOJİ SEMİNERLERİ Yaygın kciğer Hastalıklarında Radyografi Ragıp Özkan Trd Sem 2017; 5: 82-97 ÖĞRENME HEDEFLERİ Giriş Yaygın alveolar konsolidasyon Çizgisel veya septal

Detaylı

İnvazif Fungal İnfeksiyonlarda Tanı Klinik-Radyolojik Yaklaşım. Dr.Özlem Özdemir Kumbasar

İnvazif Fungal İnfeksiyonlarda Tanı Klinik-Radyolojik Yaklaşım. Dr.Özlem Özdemir Kumbasar İnvazif Fungal İnfeksiyonlarda Tanı Klinik-Radyolojik Yaklaşım Dr.Özlem Özdemir Kumbasar Bağışıklığı baskılanmış hastaların akciğer komplikasyonları sık görülen ve ciddi sonuçlara yol açan önemli sorunlardır.

Detaylı

PNÖMONİLERİ GÜNCEL RADYOLOJİK YAKLAŞIM. Dr. Can Zafer Karaman ADÜTF Radyoloji AD

PNÖMONİLERİ GÜNCEL RADYOLOJİK YAKLAŞIM. Dr. Can Zafer Karaman ADÜTF Radyoloji AD PNÖMONİLERİ GÜNCEL RADYOLOJİK YAKLAŞIM Dr. Can Zafer Karaman ADÜTF Radyoloji AD GÖRÜNTÜLEMEDEN BEKLENENLER Pnömoni tanısını doğrulamak Sağaltımın etkinliğini denetlemek Pnömoniye neden ajanı belirlemek????

Detaylı

Radyoloji BÖLÜM. Seda Kaynak Şahap Kayhan Çetin Atasoy. Kutu 1:

Radyoloji BÖLÜM. Seda Kaynak Şahap Kayhan Çetin Atasoy. Kutu 1: BÖLÜM 10 Radyoloji Seda Kaynak Şahap Kayhan Çetin Atasoy İdiyopatik interstisyel pnömoniler, akciğer parankiminin farklı paternlerde inflamasyon ve fibrozis ile hasarlanması sonucu oluşan bir hastalıklar

Detaylı

TORAKS TOMOGRAFİ DEĞERLENDİRMESİ. Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ DÖNEM 5

TORAKS TOMOGRAFİ DEĞERLENDİRMESİ. Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ DÖNEM 5 TORAKS TOMOGRAFİ DEĞERLENDİRMESİ Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ DÖNEM 5 BT, X ışınlarının doku tarafından tutulması fizik ilkesine dayanan kesitsel bir görüntüleme yöntemidir X ışınlarının doku tarafından

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ RADYOLOJİSİ

SOLUNUM SİSTEMİ RADYOLOJİSİ SOLUNUM SİSTEMİ RADYOLOJİSİ Dr. Macit ARIYÜREK AMAÇ: Solunum sistemi radyolojisinin temelini öğrenmek ANA BAŞLIKLAR: 1. Görüntüleme yöntemleri 2. Akciğer grafisi çekimi nasıl yapılır? Akciğer grafisi teknik

Detaylı

TORAKS TOMOGRAFİ DEĞERLENDİRMESİ

TORAKS TOMOGRAFİ DEĞERLENDİRMESİ TORAKS TOMOGRAFİ DEĞERLENDİRMESİ Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ DÖNEM 5 BT, X ışınlarının doku tarafından tutulması fizik ilkesine dayanan kesitsel bir görüntüleme yöntemidir X ışınlarının doku tarafından

Detaylı

UİP/NSİP PATOGENEZİNDE YENİLİKLER. Dr. Derya Gümürdülü Çukurova Üniversitesi, Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, Adana

UİP/NSİP PATOGENEZİNDE YENİLİKLER. Dr. Derya Gümürdülü Çukurova Üniversitesi, Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, Adana UİP/NSİP PATOGENEZİNDE YENİLİKLER Dr. Derya Gümürdülü Çukurova Üniversitesi, Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, Adana İnterstisyel akciğer hastalığı İnterstisyel inflamasyon ve/veya fibrozis %30 etiyoloji

Detaylı

TORAKS RADYOLOJİSİ. Prof Dr Nurhayat YILDIRIM

TORAKS RADYOLOJİSİ. Prof Dr Nurhayat YILDIRIM TORAKS RADYOLOJİSİ Prof Dr Nurhayat YILDIRIM PA AKCİĞER GRAFİSİNDE TEKNİK ÖZELLİKLER Film ayakta çekilmelidir. Göğüs ön duvarı film kasetine değmelidir. Işık kaynağı kişinin arkasında olmalıdır. Işık kaynağı

Detaylı

Kriptojenik Organize Pnömoni (KOP) Songül Özyurt

Kriptojenik Organize Pnömoni (KOP) Songül Özyurt Kriptojenik Organize Pnömoni (KOP) Songül Özyurt İnterstisyel Akciğer Hastalıkları Sınıflaması İdiopatik İnterstisyel Pnömoniler Otoimmun İnterstisyel Pnömoniler (Bağ Dokusu Hast, İPAF) Hipersensitivite

Detaylı

Bu Sayıda. Ne Yapmamız Gerekiyor? Prof. Dr. Tevfik ÖZLÜ. İnfluenza Sezonu Başladı... Prof. Dr. Tevfik ÖZLÜ

Bu Sayıda. Ne Yapmamız Gerekiyor? Prof. Dr. Tevfik ÖZLÜ. İnfluenza Sezonu Başladı... Prof. Dr. Tevfik ÖZLÜ Cilt: 2 Sayı: 3 Yıl: 2014 Bu Sayıda Önsöz Prof. Dr. Akın KAYA, Prof. Dr. Nurhan KÖKSAL Ne Yapmamız Gerekiyor? Prof. Dr. Tevfik ÖZLÜ İdyopatik İnterstisyel Pnömonilerde YÇBT Bulguları Prof. Dr. Figen Başaran

Detaylı

İnterstisyel hastalıklar. klarında klinik değerlendirme. erlendirme

İnterstisyel hastalıklar. klarında klinik değerlendirme. erlendirme İnterstisyel akciğer hastalıklar klarında klinik değerlendirme erlendirme Doç.Dr.Dr.Benan.Benan MüsellimM Solunumsal semptomlar Dispne Öksürük Balgam Göğüs s ağrısıa Hemoptizi Alveoler hemoraji sendromları

Detaylı

İdiyopatik İnterstisyel Pnömonilerin Yeni Sınıflaması ve Klinik Özellikleri

İdiyopatik İnterstisyel Pnömonilerin Yeni Sınıflaması ve Klinik Özellikleri Derleme Review 333 İdiyopatik İnterstisyel Pnömonilerin Yeni Sınıflaması ve Klinik Özellikleri The New Classification and Clinical Characteristics of Idiopathic Interstitial Pneumonias Dr. Sezgi Şahin

Detaylı

Yüksek rezolüsyonlu bilgisayarl tomografi (YRBT), kesit kal nl ğ n

Yüksek rezolüsyonlu bilgisayarl tomografi (YRBT), kesit kal nl ğ n Tan sal ve Giriflimsel Radyoloji (2001) 7:580-584 PED ATR K RADYOLOJ RES MLERLE B R KONU Pediatrik yafl grubu akci er hastal klar nda yüksek rezolüsyonlu BT Barbaros E. Çil, O. Macit Ar yürek, Mithat Halilo

Detaylı

TRD KIŞ OKULU KURS 2, Gün G n 2. Sorular

TRD KIŞ OKULU KURS 2, Gün G n 2. Sorular TRD KIŞ OKULU KURS 2, Gün G n 2 Sorular Astma tanısıyla izlenen hastanın BT kesitlerinde her iki akciğerde periferal yerleşimli buzlu cam-konsolidasyon alanları saptanıyor. En olası tanınız hangisidir?

Detaylı

AKCİĞER RADYOLOJİSİ- BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ (BT) VE MANYETİK REZONANS (MR) Dr. Ragıp Özkan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi BT VE MR ın toraks lezyonlarını değerlendirmede başlıca kullanıldığı alanlar

Detaylı

TOPLUM KÖKENLİ PNÖMONİLERDE RADYOLOJİK YAKLAŞIM. Prof. Dr. Çetin Atasoy Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı

TOPLUM KÖKENLİ PNÖMONİLERDE RADYOLOJİK YAKLAŞIM. Prof. Dr. Çetin Atasoy Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı TOPLUM KÖKENLİ PNÖMONİLERDE RADYOLOJİK YAKLAŞIM Prof. Dr. Çetin Atasoy Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı a) Bakteriyel b) Viral c) Pnömosistis d) Fungal e) Mikoplazma a) Bakteriyel

Detaylı

Akciğerin Mantar Enfeksiyonları

Akciğerin Mantar Enfeksiyonları Akciğerin Mantar Enfeksiyonları Bağışıklık sistemi doğal olanlarda Histoplasmosis, Koksidiomikozis Blastomikozis Bağışıklık sistemi sorunlu olanlarda Aspergillozis Kandidiasis Kriptokokkosis PCP Akciğerin

Detaylı

İĞER HASTALIKLARI ESKİŞ TIP FAKÜLTES

İĞER HASTALIKLARI ESKİŞ TIP FAKÜLTES İLACA BAĞLI AKCİĞ İĞER HASTALIKLARI Dr. Ragıp Özkan ESKİŞ İŞEHİR R OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTES LTESİ RADYOLOJİ ABD Hastaneye yatırılmak zorunda kalınan hastaların % 5 i5 Hastane ölümlerinin % 0,3

Detaylı

İnterstisyel Hastalığı aklaşım

İnterstisyel Hastalığı aklaşım İnterstisyel Akciğer Hastalığı Tanıya YaklaY aklaşım Dr. Nesrin Moğulko ulkoç Ege Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Göğüs s Hastalıklar kları Anabilim Dalı Bornova - İzmirzmir Nasıl de İAH? AH? değerlendirmeliyizerlendirmeliyiz

Detaylı

nterstisyel Akci er Hastal klar nda YRBT Bulgular

nterstisyel Akci er Hastal klar nda YRBT Bulgular nterstisyel Akci er Hastal klar nda YRBT Bulgular Doç. Dr. Fatih ALPER Atatürk Üniversitesi T p Fakültesi Radyoloji Anabilim Dal, ERZURUM e-mail: fatihrad@yahoo.com Ö renme Hedefleri 1. YRBT nedir, normal

Detaylı

Düşük Doz Makrolid ile Tedavi Edilen İki Kriptojenik Organize Pnömoni Olgusu

Düşük Doz Makrolid ile Tedavi Edilen İki Kriptojenik Organize Pnömoni Olgusu OLGU 21 OLGU Düşük Doz Makrolid ile Tedavi Edilen İki Kriptojenik Organize Pnömoni Olgusu 141 Düşük Doz Makrolid ile Tedavi Edilen İki Kriptojenik Organize Pnömoni Olgusu Fatma Çiftci 1, Zehra Aktürk Oğulluk

Detaylı

Olgu sunumu. Doç Dr Göksel Kıter Pamukkale Üniversitesi Göğüs Hast.

Olgu sunumu. Doç Dr Göksel Kıter Pamukkale Üniversitesi Göğüs Hast. Olgu sunumu Doç Dr Göksel Kıter Pamukkale Üniversitesi Göğüs Hast. gokselkiter@yahoo.com 54y, K, Denizli, evhanımı Ani başlayan öksürük ve nefes darlığı 2,5 ay önce hiçbir solunumsal yakınma yok 10 gün

Detaylı

Diffüz Parankimal Akciğer Hastalıklarının Sınıflandırılması ve Klinik Bulguları

Diffüz Parankimal Akciğer Hastalıklarının Sınıflandırılması ve Klinik Bulguları Derleme Review 263 Diffüz Parankimal Akciğer Hastalıklarının Sınıflandırılması ve Klinik Bulguları The Classification of Diffuse Paranchymal Lung Diseases and Their Clinical Findings Dr. Gülbahar DARILMAZ

Detaylı

İNFEKSİYÖZ AKCİĞER HASTALIKLARI

İNFEKSİYÖZ AKCİĞER HASTALIKLARI İNFEKSİYÖZ AKCİĞER HASTALIKLARI Dr. Ragıp Özkan ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYOLOJİ ABD İNFEKSİYON OLUŞUMU Havadaki damlacıkların solunumu Orofarenjeal sekresyon aspirasyonu Direkt

Detaylı

İdiyopatik İnterstisyel Pnömonilere Tanısal Yaklaşım

İdiyopatik İnterstisyel Pnömonilere Tanısal Yaklaşım İdiyopatik İnterstisyel Pnömonilere Tanısal Yaklaşım Atike DEMİR, Serir AKTOĞU İzmir Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İZMİR ÖZET İdiyopatik interstisyel pnömoniler, bilinmeyen

Detaylı

İDYOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER

İDYOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER İDYOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER Levent Tabak Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi İdyopatik interstisyel pnömoniler (İİP), diffüz parankimal akciğer hastalıklarının bir alt grubudur(tablo 1 ). Bu grubu, farklı

Detaylı

Adım Adım Akciğer Bilgisayarlı Tomografisi: Bölüm 2

Adım Adım Akciğer Bilgisayarlı Tomografisi: Bölüm 2 DERLEME/REVIEW Adım Adım Akciğer Bilgisayarlı Tomografisi: Bölüm 2 Computed Tomography of the Lung: Part 2 Gonca ERBAŞ 1 1 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye Department

Detaylı

diyopatik nterstisyel Pnömoniler

diyopatik nterstisyel Pnömoniler DERLEME diyopatik nterstisyel Pnömoniler Metin Akgün 1, Arzu Mirici 1, Fatih Alper 2 1 Atatürk Üniversitesi T p Fakültesi Gö üs Hastal klar Anabilim Dal, Erzurum 2 Atatürk Üniversitesi T p Fakültesi Radyoloji

Detaylı

Çomak Parmak ile Başvuran Deskuamatif İnterstisyel Pnömoni

Çomak Parmak ile Başvuran Deskuamatif İnterstisyel Pnömoni Respir Case Rep 2013;2(3):95-100 DOI: 10.5505/respircase.2013.41636 CASE REPORT OLGU SUNUMU Çomak Parmak ile Başvuran Deskuamatif İnterstisyel Pnömoni Desquamative Interstitial Pneumonia Presenting with

Detaylı

PULMONER NODÜLLER: OLGU ÖRNEKLERİ İLE. Dr.Selen Bayraktaroğlu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD/İZMİR

PULMONER NODÜLLER: OLGU ÖRNEKLERİ İLE. Dr.Selen Bayraktaroğlu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD/İZMİR PULMONER NODÜLLER: OLGU ÖRNEKLERİ İLE Dr.Selen Bayraktaroğlu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD/İZMİR OLGU 1 30 y, erkek Öykü:İnflamatuar artrit tanısı ile prednol kullanıyor Testiste gelişen

Detaylı

Konvasiyonel Akciğer Grafisi

Konvasiyonel Akciğer Grafisi Konvasiyonel Akciğer Grafisi Prof. Dr. Macit Arıyürek Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı İki yönlü akciğer grafisi: 1. Posteroanterior (PA) veya arka ön grafi 2. Sol yan akciğer grafisi İnspiryum

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

BÖLÜM İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI

BÖLÜM İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI BÖLÜM 8 İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI İnterstisyel Akciğer Hastalıkları 25 İnterstisyel Akciğer Hastalıkları Prof. Dr. Özlem Özdemir Kumbasar Giriş İnterstisyel akciğer hastalıkları (İAH) terimi,

Detaylı

Sigara İlişkili İntertisyel Akciğer Hastalıkları

Sigara İlişkili İntertisyel Akciğer Hastalıkları 402 Derleme Review Sigara İlişkili İntertisyel Akciğer Hastalıkları Smoking-Related Interstitial Lung Diseases Dr. Savaş ÖZSU, Dr. Beyza YURTSEVER Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları

Detaylı

SARKOİDOZ lu hasta yönetimi

SARKOİDOZ lu hasta yönetimi SARKOİDOZ lu hasta yönetimi Türk Toraks Derneği XIV. Kış Okulu Prof.Dr.Benan Müsellim 20 Şubat 2015 OLGU - 1 29 yaşında Kadın Erzurum doğumlu Ev hanımı 3 yıldır efor dispnesi 4 yıl önce apandektomi Dayısının

Detaylı

FUNGAL İNFEKSİYONLARDA TANI SORUNLARI RADYOLOJİK SORUNLAR

FUNGAL İNFEKSİYONLARDA TANI SORUNLARI RADYOLOJİK SORUNLAR FUNGAL İNFEKSİYONLARDA TANI SORUNLARI RADYOLOJİK SORUNLAR Dr. Can Zafer Karaman Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı AYDIN cankaraman@hotmail.com BASKILANMIŞ BAĞIŞIKLIKTA PÖMONİLİ

Detaylı

Farklı Açılardan Sarkoidoz: Bir olgu üzerinden

Farklı Açılardan Sarkoidoz: Bir olgu üzerinden Olgu Sunumu Farklı Açılardan Sarkoidoz: Bir olgu üzerinden From different angles, Sarcoidosis: A case over 1 1 1 2 3 Erhan Uğurlu, Göksel Altinişik, Neşe Dursunoğlu, İsmail Hakkı Akbudak, Ümit Aydoğmuş

Detaylı

İnterstisyel akciğer hastalığının tanısında VATS: Beş olgu sunumu

İnterstisyel akciğer hastalığının tanısında VATS: Beş olgu sunumu İnterstisyel akciğer hastalığının tanısında VATS: Beş olgu sunumu Hande D. İKİTİMUR 1, Fatma TOKER 1, Tunçalp DEMİR 1, A. Kürşat BOZKURT 2, Nurhayat YILDIRIM 1 1 İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi,

Detaylı

Sert Metal Akciğer Hastalığı

Sert Metal Akciğer Hastalığı OLGU 39 OLGU 39 Sert Metal Akciğer Hastalığı 243 Sert Metal Akciğer Hastalığı Berna Erden Gebeşoğlu, Sevtap Gülgösteren, Canan Demir, Bilge Üzmezoğlu, Funda Demirağ, Cebrail Şimşek Atatürk Göğüs Hastalıkları

Detaylı

nterstisyel Akci er Hastal klar nda Tan m, S n flama ve Epidemiyoloji

nterstisyel Akci er Hastal klar nda Tan m, S n flama ve Epidemiyoloji nterstisyel Akci er Hastal klar nda Tan m, S n flama ve Epidemiyoloji Prof. Dr. Haluk TÜRKTAfi Gazi Üniversitesi T p Fakültesi, Gö üs Hastal klar Anabilim Dal, ANKARA e-mail: haluktur@superonline.com Tan

Detaylı

İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı. Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı. Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir AMAÇ Radyolojik olarak algoritm Tanı ve bulgular Tedavi sonrası takip İnvazif Asperjilloz Akciğer

Detaylı

Difüz interstisyel akciğer hastalıklarına yaklaşım Restriktif solunum fonksiyon bozukluğu, difüzyon kapasitesinde (DLCO) düşüş, istirahat veya eforla

Difüz interstisyel akciğer hastalıklarına yaklaşım Restriktif solunum fonksiyon bozukluğu, difüzyon kapasitesinde (DLCO) düşüş, istirahat veya eforla Difüz interstisyel akciğer hastalıklarına yaklaşım Oya KAYACAN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara. ÖZET Difüz interstisyel akciğer hastalıkları (DİAH), nedeni bilinen

Detaylı

Radyoloji Dersleri 4: Bronşiektazide Yüksek Rezolüsyonlu Bilgisayarlı Tomografi

Radyoloji Dersleri 4: Bronşiektazide Yüksek Rezolüsyonlu Bilgisayarlı Tomografi Radyoloji Dersleri 4: Bronşiektazide Yüksek Rezolüsyonlu Bilgisayarlı Tomografi Çetin ATASOY* * Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı, ANKARA Bronşiektazi, bölgesel veya yaygın olarak

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Sedat Gürkok. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Sedat Gürkok. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Soliter Pulmoner Nodül Tanım: Genel bir tanımı olmasa da 3 cm den küçük, akciğer parankimi ile çevrili, beraberinde herhangi patolojinin eşlik

Detaylı

Abstract. Özet. Giriş. Olgu Sunumu. Başvuru: Kabul: Yayın:

Abstract. Özet. Giriş. Olgu Sunumu. Başvuru: Kabul: Yayın: Akciğer Mezenkimal Kistik Hamartom: İlginç Radyolojisi Nedeniyle By reason of interesting radyology: Pulmonary Mesenchymal Cystic Hamartoma Göğüs Hastalıkları Başvuru: 25.02.2016 Kabul: 11.05.2016 Yayın:

Detaylı

İnterstisyel Akciğer Hastalıkları Örneğinde Meslek Hastalıklarını Düşünmek. Özlem Özdemir Kumbasar

İnterstisyel Akciğer Hastalıkları Örneğinde Meslek Hastalıklarını Düşünmek. Özlem Özdemir Kumbasar İnterstisyel Akciğer Hastalıkları Örneğinde Meslek Hastalıklarını Düşünmek Özlem Özdemir Kumbasar İnterstisyel akciğer hastalıkları (İAH)=Difüz parankimal akciğer hastalıkları (DPAH) Yüzlerce farklı hastalığı

Detaylı

İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI. Doç Dr. Gülfer Okumuş İTF Göğüs Hastalıkları

İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI. Doç Dr. Gülfer Okumuş İTF Göğüs Hastalıkları İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI Doç Dr. Gülfer Okumuş İTF Göğüs Hastalıkları Bilinen, bilinmeyen birçok etkenin akciğer parankiminde benzer patolojik değişikliklere yol açması sonucu oluşan, benzer klinik,

Detaylı

Toraks BT Angiografi Pulmoner emboli tanısı

Toraks BT Angiografi Pulmoner emboli tanısı Toraks BT Angiografi Pulmoner emboli tanısı 64 yaşında erkek hasta 10 yıldır KOAH tanılı ve diyabet hastası 25 gün önce göğüs ve sırt ağrısı, nefes darlığı PaO2: 68.2; PaCO2:36 ; O2 satürasyonu: 94,4 FM;

Detaylı

Akciğer kanserinde radyolojik bulgular, değerlendirme. Dr. Canan Akman İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı

Akciğer kanserinde radyolojik bulgular, değerlendirme. Dr. Canan Akman İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Akciğer kanserinde radyolojik bulgular, değerlendirme Dr. Canan Akman İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Radyolojik bulgular, ipuçları Göğüs duvarı invazyonu, mediasten invazyonu Nodal

Detaylı

Kollajen Doku Hastalıklarında İnterstisyel Akciğer Hastalığı

Kollajen Doku Hastalıklarında İnterstisyel Akciğer Hastalığı 358 Derleme Review Kollajen Doku Hastalıklarında İnterstisyel Akciğer Hastalığı Interstitial Lung Diseases In Collagen Vascular Diseases Dr. Refik Ali SARI Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi İç

Detaylı

DR.ENVER YALNIZ İZMİR DR. SUAT SEREN GÖĞÜS HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

DR.ENVER YALNIZ İZMİR DR. SUAT SEREN GÖĞÜS HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DR.ENVER YALNIZ İZMİR DR. SUAT SEREN GÖĞÜS HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OLGU-1 44 yaşında, erkek olgu futbol antrenörü 10 gündür ateş, eforla olan nefes darlığı, kuru öksürük

Detaylı

TORAKS DEĞERLENDİRME KABUL ŞEKLİ 2 (Bildiri ID: 64)/OLGU BİLDİRİSİ: MEME KANSERİ İÇİN RADYOTERAPİ ALMIŞ OLGUDA RADYASYON PNÖMONİSİ

TORAKS DEĞERLENDİRME KABUL ŞEKLİ 2 (Bildiri ID: 64)/OLGU BİLDİRİSİ: MEME KANSERİ İÇİN RADYOTERAPİ ALMIŞ OLGUDA RADYASYON PNÖMONİSİ TORAKS DEĞERLENDİRME ŞEKLİ 2 ( ID: 64)/OLGU Sİ: MEME KANSERİ İÇİN RADYOTERAPİ ALMIŞ OLGUDA RADYASYON PNÖMONİSİ SONRASINDA GELİŞEN ORGANİZE PNÖMONİ (OP/ BOOP) Poster 3 ( ID: 66)/Akut Pulmoner Emboli: Spiral

Detaylı

Akciğer Grafisi Yorumlama UZ. DR. EMRE BÜLBÜL

Akciğer Grafisi Yorumlama UZ. DR. EMRE BÜLBÜL Akciğer Grafisi Yorumlama UZ. DR. EMRE BÜLBÜL Giriş Hasta gören her hekim göğüs röntgeninin tamamına hakim olmalıdır. Genç bir hekim kıdemli bir seviyeye gelmesinde akciğer grafisi yorumlama önemli bir

Detaylı

EOZİNOFİLİK AKCİĞER HASTALIKLARI. Dr Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı

EOZİNOFİLİK AKCİĞER HASTALIKLARI. Dr Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı EOZİNOFİLİK AKCİĞER HASTALIKLARI Dr Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı EOZİNOFİLİK AKCİĞER HASTALIKLARI Eozinofilik akciğer hastalıkları havayolları, alveoller ve

Detaylı

AKCĠĞER GRAFĠSĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ UZM.DR.UMUT PAYZA KATİP ÇELEBİ ÜNV. ATATÜRK EAH ACİL TIP ANABİLİM DALI

AKCĠĞER GRAFĠSĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ UZM.DR.UMUT PAYZA KATİP ÇELEBİ ÜNV. ATATÜRK EAH ACİL TIP ANABİLİM DALI AKCĠĞER GRAFĠSĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ UZM.DR.UMUT PAYZA KATİP ÇELEBİ ÜNV. ATATÜRK EAH ACİL TIP ANABİLİM DALI ÖĞRENME HEDEFLERI PA AC grafisi çekim tekniği Teknik değerlendirme Radyolojik anatomi Radyolojik

Detaylı

İnterstisyel Akciğer Hastalığında Histopatolojik Bulgular

İnterstisyel Akciğer Hastalığında Histopatolojik Bulgular Derleme Review 275 İnterstisyel Akciğer Hastalığında Histopatolojik Bulgular Histopathological Findings of Interstitial Lung Disease Dr. Funda DEMİRAĞ Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim

Detaylı

ENFEKSİYON SEKELLERİ

ENFEKSİYON SEKELLERİ ENFEKSİYON SEKELLERİ Postenfeksiyöz Bronşiyolitis Obliterans Prof. Dr. Deniz Doğru Ersöz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Ünitesi Bronşiyolitis Obliterans (BO) Alt solunum

Detaylı

Akciğer Karsinomlarının Histopatolojisi

Akciğer Karsinomlarının Histopatolojisi Akciğer Karsinomlarının Histopatolojisi Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Akciğer karsinomlarının gelişiminde preinvaziv epitelyal lezyonlar; Akciğer karsinomlarının gelişiminde

Detaylı

T.C. PAMUKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ GÖĞÜS HASTALIKLARI ANABĠLĠM DALI

T.C. PAMUKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ GÖĞÜS HASTALIKLARI ANABĠLĠM DALI T.C. PAMUKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ GÖĞÜS HASTALIKLARI ANABĠLĠM DALI PAMUKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ GÖĞÜS HASTALIKLARI POLĠKLĠNĠĞĠNE 2005-2010 YILLARI ARASINDA BAġVURAN ĠNTERSTĠSYEL AKCĠĞER HASTALIĞI TANILI

Detaylı

Bağışıklığı Baskılanmış Olguda Akciğer Sorununa Yaklaşım. Klinik-Radyolojik İpuçları

Bağışıklığı Baskılanmış Olguda Akciğer Sorununa Yaklaşım. Klinik-Radyolojik İpuçları Bağışıklığı Baskılanmış Olguda Akciğer Sorununa Yaklaşım Klinik-Radyolojik İpuçları Çalıştığınız bölüm? 1-İnfeksiyon Hastalıkları 2-Hematoloji 3-Onkoloji 4-Göğüs Hastalıkları 5-Radyoloji 6-Diğer Bağışıklığı

Detaylı

Olgu Tartışması Kronik HP. Dr.Özlem Özdemir Kumbasar

Olgu Tartışması Kronik HP. Dr.Özlem Özdemir Kumbasar Olgu Tartışması Kronik HP Dr.Özlem Özdemir Kumbasar 2015 61 y, kadın hasta 1-2 yıldır giderek artan öksürük, nefes darlığı Değişik hastanelerde muayene olmuş, verilen inhaler tedavilerden yarar görmemiş

Detaylı

HEMATO-ONKOLOJİ HASTALARINDA YOĞUN BAKIM GEREKSİNİMİ

HEMATO-ONKOLOJİ HASTALARINDA YOĞUN BAKIM GEREKSİNİMİ HEMATO-ONKOLOJİ HASTALARINDA YOĞUN BAKIM GEREKSİNİMİ Onko- hematolojik hastalıkların tedavisinde al4a yatan maligniteye yönelik primer tedavi sürdürülürken gerekli durumlarda etkin yoğun bakım destek tedavilerinin

Detaylı

AKUT PULMONER EMBOLİDE RADYOLOJİK ÖNEMLİ MESAJLAR

AKUT PULMONER EMBOLİDE RADYOLOJİK ÖNEMLİ MESAJLAR Pulmoner Vasküler Hastalıklar AKUT PULMONER EMBOLİDE RADYOLOJİK ÖNEMLİ MESAJLAR Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir AKCİĞER HASTALIKLARI VE YOĞUN BAKIM GÜNLERİ TANI VE TEDAVİDE

Detaylı

İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI

İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI Özlem Özdemir Kumbasar İnterstisyel Akciğer Hastalıkları (İAH) akciğeri difüz olarak etkileyen, akciğer parankiminde değişik derecelerde inflamasyon, fibrozis ve yapısal

Detaylı

Karsinoid Tümörler Giriş Sınıflandırma: Göğüs Cer rahisi rahisi Göğüs Cer Klinik:

Karsinoid Tümörler Giriş Sınıflandırma: Göğüs Cer rahisi rahisi Göğüs Cer Klinik: Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Karsinoid Tümörler Giriş Ender görülen akciğer tümörleridirler Rezeksiyon uygulanan akciğer tümörlerinin %0,4- %3 ünü oluştururlar Benign-malign

Detaylı

PNÖMONİ: RADYOLOJİK BULGULARI

PNÖMONİ: RADYOLOJİK BULGULARI SOLUNUM YOLLARI ENFEKSİYONLARI PNÖMONİ: RADYOLOJİK BULGULARI Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir Sol hemitoraksta izlenen lezyon a) Kist hidatik b) Mediastinal kitle c) Parankimal

Detaylı

Akciğer Grafisi Değerlendirme

Akciğer Grafisi Değerlendirme Akciğer Grafisi Değerlendirme X-ışın tüpü Posteroanterior (PA) akciğer grafisi Lateral (sol yan) akciğer grafisi X-ışın tüpü Sol yan akciğer grafisinde x-ışınları sağ taraftan girip sol taraftan çıkar.

Detaylı

STANDART AKCİĞER FİLMİ OKUMA. Dr Levent Cem MUTLU NKÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD

STANDART AKCİĞER FİLMİ OKUMA. Dr Levent Cem MUTLU NKÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD STANDART AKCİĞER FİLMİ OKUMA Dr Levent Cem MUTLU NKÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD TEMELLER Teknik özellikler Örnek olgular X-ray ışınının atenüasyonu Az Doku absorbsiyonu Hava veya gaz Yağ Radyografik

Detaylı

15 Malignite ile Karışabilen Benign Bir Lezyon; Mukus Tıkacı

15 Malignite ile Karışabilen Benign Bir Lezyon; Mukus Tıkacı OLGU 15 15 Malignite ile Karışabilen Benign Bir Lezyon; Mukus Tıkacı 105 Malignite ile Karışabilen Benign Bir Lezyon; Mukus Tıkacı Funda Uluorman, Sibel Öktem Ayık, Ayşe Dallı, Melda Apaydım Katip Çelebi

Detaylı

Türk Toraks Derneği Bağışıklığı Baskılanmış Hastalarda Tanı ve Tedavi. Uzlaşı Raporu 2008

Türk Toraks Derneği Bağışıklığı Baskılanmış Hastalarda Tanı ve Tedavi. Uzlaşı Raporu 2008 Türk Toraks Derneği Bağışıklığı Baskılanmış Hastalarda Tanı ve Tedavi Uzlaşı Raporu 2008 Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi İnfeksiyonları Çalışma Grubu Pnömoni Tanı Tedavi Rehberleri 1998 2002 de değişik

Detaylı

Olgularla Akciğer Hastalıkları Copyright 2011 AVES Yayıncılık Ltd. Şti.

Olgularla Akciğer Hastalıkları Copyright 2011 AVES Yayıncılık Ltd. Şti. Olgularla Akciğer Hastalıkları Copyright 2011 AVES Yayıncılık Ltd. Şti. Adres: Kızılelma Cad. 5/3 34096 Fındıkzade-İstanbul Tel.: +90 212 589 00 53 Faks: +90 212 589 00 94 E-mail: info@avesyayincilik.com

Detaylı

Romatoid Artritte Akciğer Tutulumunun Yüksek Rezolüsyonlu Bilgisayarlı Tomografi İle Değerlendirilmesi

Romatoid Artritte Akciğer Tutulumunun Yüksek Rezolüsyonlu Bilgisayarlı Tomografi İle Değerlendirilmesi Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoid Artritte Akciğer Tutulumunun Yüksek Rezolüsyonlu Bilgisayarlı Tomografi İle Değerlendirilmesi Assessment of Pulmonary İnvolvement in Rheumatoid Arthritis

Detaylı

Romatoid artrit (RA) etyolojisi bilinmeyen, görülme s kl ğ yaklaş k

Romatoid artrit (RA) etyolojisi bilinmeyen, görülme s kl ğ yaklaş k Tan sal ve Giriflimsel Radyoloji (2002) 8:344-350 TORAKS RADYOLOJ S ARAfiTIRMA YAZISI Romatoid artrit: YRBT bulgular Meriç Tüzün, Nurcan Öztürk, Sad k Ard ç, Baki Hekimo lu AMAÇ Romatoid artritli hastalardaki

Detaylı

Diş protez laboratuvarında çalışan silikozisli bir olguda yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi bulguları

Diş protez laboratuvarında çalışan silikozisli bir olguda yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi bulguları Olgu sunumu-case report Diş protez laboratuvarında çalışan silikozisli bir olguda yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi bulguları High resolution computed tomography findings of a silicosis patient

Detaylı

İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI

İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI Dr. Özlem ÖZDEMİR KUMBASAR İnterstisyel Akciğer Hastalıkları (İAH) terimi pulmoner interstisyumun kronik inflamasyonu ve progresif fibrozisi ile karakterize bir grup hastalığı

Detaylı

İlaçlarla İlişkili İnterstisyel Akciğer Hastalıkları

İlaçlarla İlişkili İnterstisyel Akciğer Hastalıkları 394 Derleme Review İlaçlarla İlişkili İnterstisyel Akciğer Hastalıkları Drug-Induced Interstitial Lung Diseases Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı,

Detaylı

DİFFÜZ PARENKİMAL AKCİĞER HASTALIKLARINA YAKLAŞIM

DİFFÜZ PARENKİMAL AKCİĞER HASTALIKLARINA YAKLAŞIM DİFFÜZ PARENKİMAL AKCİĞER HASTALIKLARINA YAKLAŞIM Dr. Ceyda ANAR Sağlık Bakanlığı Üniversitesi İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Tanım Bilinen, bilinmeyen

Detaylı

Akci er Radyolojisi: BT ve MRG

Akci er Radyolojisi: BT ve MRG VI. K fl Okulu Akci er Radyolojisi: BT ve MRG Prof. Dr. Recep SAVAfi Ege Üniversitesi T p Fakültesi Radyoloji Anabilim Dal, ZM R e-mail: recep.savas@ege.edu.tr Radyolojide görülen h zl teknolojik ilerlemeler,

Detaylı

Pulmoner Nodüllü Hastaya Yaklaşım

Pulmoner Nodüllü Hastaya Yaklaşım Pulmoner Nodüllü Hastaya Yaklaşım Pınar Çelik TTD Kış Okulu 14-17 Ocak 2016, Antalya Soliter pulmoner nodül (SPN) - tanım Çapı 3 cm, tek, sınırları belirli, yuvarlak lezyon Tamamen AC parankimi ile çevrili

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire ÜST SOLUNUM YOLU Farenjit :Farenks mukozasının iltihabi bir hastalığıdır. Akut ve kronik olarak seyreder. Larenjit :Üst solunum yolunun bir parçası

Detaylı

Dönem 3 Konu: Amaç: Öğrenim Hedefleri: Konu: Amaç: Öğrenim Hedefleri: Konu: Amaç: Öğrenim Hedefleri: Konu: Amaç: Öğrenim Hedefleri:

Dönem 3 Konu: Amaç: Öğrenim Hedefleri: Konu: Amaç: Öğrenim Hedefleri: Konu: Amaç: Öğrenim Hedefleri: Konu: Amaç: Öğrenim Hedefleri: Dönem 3 Konu: Solunum sistemi hastalıklarında semptomlar Amaç: Dönem 3 öğrencileri bu dersin sonunda solunum sistemi hastalıklarında öksürük,balgam çıkarma,nefes darlığı,gögüs ağrısı,hemoptizi gibi semtomları

Detaylı

Yıllık Bilimsel Toplantısı 03 EKİM 2015 Rixos Grand Otel, Ankara

Yıllık Bilimsel Toplantısı 03 EKİM 2015 Rixos Grand Otel, Ankara DUYURU Değerli Meslektaşlarımız olarak 3 Ekim 2015 de Ankara Rixos Otel de bir gün sürecek bir toplantı düzenliyoruz. Daha önceki yıllarda da düzenlediğimiz benzer toplantılara hem Radyoloji camiasından,

Detaylı

PaCO 2 = 31 mmhg FiO 2 =.70 (Venturi)

PaCO 2 = 31 mmhg FiO 2 =.70 (Venturi) Solunum yetmezliği Mustafa Bey (66y) Ayşe Hanım (34 y) ph= 7.24 PaO 2 = 66 mmhg PaCO 2 = 89 mmhg FiO 2 =.33 (Venturi) ph= 7.42 PaO 2 = 66 mmhg PaCO 2 = 31 mmhg FiO 2 =.70 (Venturi) Ayşe Hanım Sekreter,

Detaylı

Diffüz Parankimal Akciğer Hastalığı Tanısı Yılları Arasında Konan Hastaların Değerlendirilmesi

Diffüz Parankimal Akciğer Hastalığı Tanısı Yılları Arasında Konan Hastaların Değerlendirilmesi Turkiye Klinikleri J Health Sci ORİJİNAL ARAŞTIRMA DOI: 10.5336/healthsci.2018-62248 Diffüz Parankimal Akciğer Hastalığı Tanısı 2005-2010 Yılları Arasında Konan Hastaların Değerlendirilmesi Dilek KARADOĞAN,

Detaylı

ORGANİK TOZ HASTALIKLARI. Uzm. Dr. Ezgi DEMİRDÖĞEN ÇETİNOĞLU Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD

ORGANİK TOZ HASTALIKLARI. Uzm. Dr. Ezgi DEMİRDÖĞEN ÇETİNOĞLU Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD ORGANİK TOZ HASTALIKLARI Uzm. Dr. Ezgi DEMİRDÖĞEN ÇETİNOĞLU Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD Hipersensitivite Pnömonisi -Tanım Organik toz patiküllerinin veya düşük molekül ağırlıklı

Detaylı

Asbestozisin YRBT Bulguları #

Asbestozisin YRBT Bulguları # Asbestozisin YRBT Bulguları # Mutlu CİHANGİROĞLU*, Mehmet Hamdi MUZ**, Selami SERHATLIOĞLU*, Murat AKFIRAT*, Hüseyin ÖZDEMİR*** * Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı, ** Fırat Üniversitesi

Detaylı

Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi. Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi

Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi. Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi 1967: 18.07.2013 2 Tarihçe 1967 Acute Respiratory Distress in Adults 1971 Adult Respiratory Distress

Detaylı

Özgün Araştırma Original Article. Güzin Cinel, Bora Gülhan*, Nural Kiper, Ebru Yalçın, Deniz Doğru, Uğur Özçelik, Dicle Orhan** DOI: 10.4274/tpa.

Özgün Araştırma Original Article. Güzin Cinel, Bora Gülhan*, Nural Kiper, Ebru Yalçın, Deniz Doğru, Uğur Özçelik, Dicle Orhan** DOI: 10.4274/tpa. Özgün Araştırma Original Article 281 DOI: 10.4274/tpa.297 Çocukluk çağında idiyopatik interstisyel pnömoniler: Tanı, tedavi ve izlem Childhood idiopathic interstitial pneumonia: Diagnosis, treatment and

Detaylı

PRİMER SİLİYER DİSKİNEZİ HASTALARININ KLİNİK DEĞERLENDİRMESİ

PRİMER SİLİYER DİSKİNEZİ HASTALARININ KLİNİK DEĞERLENDİRMESİ PRİMER SİLİYER DİSKİNEZİ HASTALARININ KLİNİK DEĞERLENDİRMESİ N Emiralioğlu, U Özçelik, G Tuğcu, E Yalçın, D Doğru, N Kiper Hacettepe Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Genel Bilgiler Primer

Detaylı