Amerikan Beyaz Kelebeği (Hyphantria cunea Drury, Lepidoptera: Arctiidae) ve Mücadele Yöntemleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Amerikan Beyaz Kelebeği (Hyphantria cunea Drury, Lepidoptera: Arctiidae) ve Mücadele Yöntemleri"

Transkript

1 Amerikan Beyaz Kelebeği (Hyphantria cunea Drury, Lepidoptera: Arctiidae) ve Mücadele Yöntemleri Prof. Dr. Celal Tuncer Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü SAMSUN

2 Amerikan Beyaz Kelebeği nin Sistematikteki Yeri Şube: Arthropoda (eklem bacaklılar) Sınıf: Insecta ( böcekler) Takım: Lepidoptera (kelebekler) Familya: Arctiidae Cins: Hyphantria Tür: Hyphantria cunea Drury

3 Amerikan Beyaz Kelebeğinin Dünyadaki Dağılımı

4

5 Amerikan Beyaz Kelebeği Amerikan Beyaz Kelebeği, Hyphantria cunea (Drury) (Lepidoptera: Arctiidae), Kanada ve ABD nin yerli bir zararlısıdır Yayılışı: ABD, Kanada, Avrupa (birçok ülke), Avrasya (Rusya ve Türkiye), ve Asya (Azerbaycan, Gürcistan, İran, Çin, Kore, Japonya), Yeni Zelanda Türkiye de ilk defa 1975 yılında görülmüştür. Kuzey yarım kürede enlemlere kadar yayılabilir.

6 Amerikan Beyaz Kelebeğinin Tanımı Ergin: Ergin kelebek formundadır ve kanat açıklığı 3-4 cm kadardır. Erkeklerin üst kanatları tamamen beyaz veya siyah lekelerle bezenmiş durumundadır. Üst kanatları siyah lekeli olan erkekler genellikle ilk baharda, lekesiz beyaz kanatlılar ise yazın görülür.. Kışlayan pupalardan çıkan ergin erkek Yaz ergini (erkek)

7 Dişi: Kelebekler tamamen beyazdır. Kanatlar üzerinde nadiren siyah lekeler bulunabilir. Dişi karnı yumurtlamadan önce açık yeşil renktedir ve üzeri beyaz kıllarla kaplıdır. Bu kılları daha sonra yumurtaların üzerini örtmede kullanırlar.

8 Cinsiyet ayrımı, çiftleşme ve cinsiyet oranı Cinsiyet oranı genellikle 1:1 dir. Dişiler 4-8 gün ve erkekler dişilerden 1-2 daha az yaşar. Erginler kilometrelerce uzağa uçabilir. Solda: Erkek ; Sağda: Dişi Cinsiyet ayrımı: Antenlere bakılır, erkekler tarak gibi dişiler ip gibi antene sahiptir. Ayrıca dişilerin karnı daha büyük ve şişkindir.

9 Yumurta: Yumurta kümeleri yeşil renktedir. Yumurtalar hepsi bir arada ol şekilde genellikle yaprakların alt yüzüne bazen ise üst yüzüne bırakılır. Yumurta kümeleri beslendiği bitkiye bağlı olarak yumurta içerir. Yumurtaların üzeri dişi tarafından karın sonundaki kıllarla kısmen gizlenmeye çalışılır.

10 Larva (tırtıl): Genellikle kahverengimsi gri renktedir. Son döneme ulaştığında boyu 40 cm ye ulaşır. Tırtılın sır kısmının iki yanında koyu renkli 12 şer adet küçük kabartı ve bunun etrafından çıkan çok sayıda kıl demetleri vardır. Tırtılın sırt kısmında koyu renkli, yan kısımlarda ise sarı renkli boyuna şeritler vardır.

11 Larva (tırtıl): Larva yumurtadan yeni çıktığında 1-2 mm kadardır ve rengi daha açıktır. Olgun larva oldukça kıllıdır. Larva rengi beslendiği bitkiye ve mevsime göre değişebilir. İlkbaharda renk daha açık iken sonbahara doğru renk koyulaşır. Tırtıl: ikinci nesil Tırtıl: ilk nesil

12 Pupa Pupa koyu kahverengindedir. Boyu mm dir. Pupa arka uç kısmında 12 karakteristik çıkıntı vardır. Dişi puplar erkeklerden daha büyük ve daha ağırdır.

13 Pupa halinde kışı geçirirler. Genellikle bahçe kenarlarındaki yaşlı ağaçların kabuk altı ve daha derindeki çatlaklarda kış uykusuna yatarlar. Duvar yarık ve çatlaklarının derinlikleri de kış uykusu için tercih edilebilir

14 Konukçu Bitkiler Amerikan Beyaz Kelebeği Dünyanın en polifag (fazla bitki çeşidi ile beslenen) zararlı böceğidir. Meyve ağaçları, orman ve süs bitkileri ile bazı otsu bitkiler dahil olmak üzere 600 den fazla bitkide beslenir. En tercih edilen konukçu bitkiler dut ve akçaağaçtır. Ayrıca elma, armut, erik, kiraz, ayva, ceviz, kızılağaç, söğüt, meşe, kavak gibi diğer bitkilerde çok sık rastlanır. Türkiye ve Gürcistan da daha çok fındık bahçelerinin önemli bir zararlısı konumundadır. Özellikle yol kenarlarındaki park-süs bitkileri üzerinde yüksek populasyonlar görülür. Buralarda genellikle ilaçlama yapılmaz ve faydalı böcekler yol kenarlarında daha azdır.

15 Konukçu Bitkiler Türkiye de Karadeniz bölgesinde genellikle bahçe içlerindeki dut ağaçları ile yol kenarlarındaki akçaağaçlar önemli bulaşma kaynağı durumundadırlar. İlk tırtıl kolonileri genellikle bu bitkilerde görülür. Karadeniz bölgesinde olduğu gibi bitkisel çeşitlilik çok fazla bitki çeşidi ile beslenen bu böcek için bir avantaj sağlar. Üreme gücünün yüksekliği ve polifag oluşu, böceğin populasyonunu artırmaktadır. Fındık konukçu olarak dut ve akçaağaç kadar olmasa da böcek için bir çok bitkiye göre daha avantajlıdır.

16 Başlıca Konukçu Bitkiler

17 Davranışları Erginler kilometrelerce uçabilir. Erkekler daha uçucudur. Erginler şafakta veya gün batımında çiftleşir. Çiftleşme saatlerce sürebilir. Erginler geceleri uçar gündüzleri dinlenir. Yumurtalarını dalların ucuna doğru yer alan yapraklara koymayı tercih eder. Yumurtalarını yaprağa kuvvetlice yapıştırdığı için şiddetli yağmur yağsa bile yumurtalar yerinde kalır. Yumurtadan çıkan genç larvalar yaklaşık 10 gün ayrılmadan birlikte beslenir. Genç larvaların hayatta kalması için bu önemlidir. Genç larvalar beslenirken aynı zamanda yaprakları içine alacak şekilde ağ örerler. Ağlar bazen birden fazla dalı ve yapraklarını içine alır.

18 Davranışları Tırtıllar birlikte yaşamayı tercih ettiğinden yüzlerce tırtılı aynı yerde beslenirken görmek mümkündür. Tırtıllar beslenirken zaman zaman hep birlikte vücutlarını sallayarak senkronize hareket ederler. Tırtıl rengi büyümeye bağlı olarak değişir ve genellikle gittikçe daha koyulaşır. 4. larva dönemine ulaşan tırtıllar daha küçük gruplara ayrılır. Son larva döneminden sonra ise her larva bağımsız olarak hareket eder ve beslenir. Son dönemini tamamlayan tırtıl ağaçtan aşağı iner ve ağaçların kabukları altında, yarık ve çatlaklarda pupa olur. Kışlayacak pupalar kışlamak ve soğuklardan korunmak için sonbaharda daha gizli yerleri tercih ederler.

19 Zararın Tanımı Genç larvalar yaprakların sadece parankima dokusunu yiyerek yaprağın yeşil rengini kaybetmesine ve kahverengi renk almasına neden olurlar. Daha sonra büyüyen larvalar damar aralarını da yemeye başlar. Bu dönemde zarar gören yapraklar tül gibi delik deşik olur. Son larva döneminden itibaren tırtıllar ana damar ve sap hariç bütün yaprağı yiyebilir hale gelir. Özellikle Eylül ayından itibaren zarar gören ağaçlar tamamen yapraksız kalabilir. Salgın yıllarında ise özellikle dut ve akçaağaçlar haziran ayında bile yapraklarını tamamen kaybedebilirler.

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30 Zarar

31 Zarar Erken dönemde larva zararı Fındıkta son larva dönemi zararı

32 Genişleyen ağlar ve yaprakların tüketilmesi

33 Hayat Döngüsü

34 Hayat Döngüsü Amerikan beyaz kelebeği Türkiye de 2 döl vermektedir. ABK kışı pupa döneminde uykuda geçirir (yaklaşık 7 ay) Kışlayan pupalardan ergin çıkışı mayıs başı-mayıs ortalarında başlar. Ergin çıkışı haziran sonuna kadar devam eder. Yumurtalar küme halinde genellikle yaprakların alt yüzüne mayıs sonlarından itibaren konmaya başlar ve yumurtlama haziran ortalarına kadar devam eder. Yumurtalar mayıs ayı sonlarından itibaren açılır ve genç larvalar temmuz ayı sonlarına kadar yapraklarda beslenmeye devam eder.

35 Hayat Döngüsü İlk nesil larvalar temmuz ortalarında pupa olmaya başlar. Bu durum yaklaşık 20 gün sürer. Yaz neslinin erginleri temmuz sonlarından itibaren uçmaya başlar. İkinci neslin yumurtaları bahçelerde temmuz sonundan agustos ayı sonlarına kadar görülebilir. İkinci neslin larvaları agustos başlarından ekim ayı ortalarına kadar beslenmeye devam eder. İkinci neslin son dönem larvaları ağaçlardan aşağı iner, saklı ve gizli yerlerde bir kokon örer ve bunun içinde kışlamak için pupa olur. Ertesi yılın mayıs ayına kadar pupa döneminde beklerler.

36 Dönem Aylar O Ş M N M H T A E E K A Yumurta Larva Pupa Ergin Amerikan Beyaz Kelebeğinin Türkiye deki Hayat Döngüsü

37 Ekolojisi ABK Türkiye de yılda 2 döl vermesine rağmen ABD nin bazı güney eyaletlerinde 4 döl verebilir. Döl sayısı bölgenin sıcaklığına ve gün uzunluğuna göre değişir. Anavatanı ABD de, siyah ve kırmızı başlı olmak üzere 2 tırtıl tipi vardır. Türkiye de sadece siyah başlı larvalara rastlanmaktadır. Populasyon düşük olduğunda ilk nesil fark edilmeyebilir. Ancak 2. nesilden itibaren populasyon artar ve dikkat çekici hale gelir. ABK %70-80% civarındaki nisbi nem ve C arasındaki sıcaklıklarda daha iyi gelişir.

38 Ekolojisi İkinci neslin genç larvaları kısa gün uzunluğunu algıladıklarında kış uykusuna karar verirler. (genellikle saatten kısa ışıklanma) Larvalar büyüdükçe daha çok yaprak yerler. Yüksek sıcaklıklar açık renkli düşük sıcaklıklar ise koyu renkli larva oluşumunu teşvik eder. Sonbaharda larvalar daha koyu renkli olurlar.

39 Ekolojisi... ABK ülkemizde hemen her 4-6 yılda bir salgın yapmaktadır. Gelişme eşiği yaklaşık olarak C. Termal konstant Türkiye de 850 gün-derece olarak belirlenmiştir.

40 ABK nin Mücadelesi Entegre Mücadele (IPM): Öncelikle mücadeleye gerek olup olmadığına karar verilmelidir. Eğer mücadele gerekli ise öncelikle çevresel zararı az olan yöntemlere öncelik vermek üzere değişik mücadele yöntemleri bir arada kullanılabilir. Populasyon seviyeleri her yıl izlenmeli ve seviye ekonomik zarar eşiğine ulaştığında mücadeleye karar verilmelidir. ( 5 tırtıl kolonisi/ ocak=eze???) Öncelikle biyolojik, mekaniksel ve fiziksel yöntemler uygulanır. Eğer yeterli olmaz ise çevre dostu pestisitler kullanılır. Eğer gerek duyulursa çevre ve doğal düşmanlar için en az zararlı olan kimyasal ilaçlar seçilir ve uygulanır.

41 İZLEME VE TUZAKLA YAKALAMA

42 İzleme.. Zararlılar hemen her yıl karşımıza çıkabilir. Ancak bu her zaman onlarla mücadele yapılması gerektiği anlamına gelmez. Populasyon sadece Ekonomik Zarar Eşiğini (EZE) geçtiğinde mücadele edilmelidir. Populasyonun EZE seviyesini geçip geçmediğine karar vermek için her yıl populasyonlar izlenmelidir.

43 Ergin izleme; Işık Tuzağı

44 Ergin izleme : Işık tuzakları

45 Işık tuzağı

46 Ergin izleme: Işık tuzakları

47 Görsel izleme: Larva ağlarını sayma Populasyon seviyesini belirlemek için ağaçlar üzerindeki tırtıl kolonilerini saymak en iyi yöntemlerden birisidir. Tırtıl kolonileri ilk döl için haziran ortalarında ve ikinci döl için ise ağustos ayı ortalarında sayılabilir. Tırtıl kolonilerini saymak için dalların uçlarına bakılmalıdır.

48 Görsel izleme: Yol kenarlarındaki ağaçlarda bulunan tırtıl ağlarını sayma a)tırtıl kolonileri fındık bahçelerinde çaprazlama olarak birer ocak atlanarak her bahçede 10 ocakta sayılabilir. b) Tırtıl kolonileri yol kenarlarındaki ağaçlar üzerinde belirli mesafeler için ( 1km gibi) yürürken veya 20 km hızla giderken bir araçtan sayılabilir.

49 MÜCADELE YÖNTEM VE STRATEJİLERİ Yöntem 1: Mekanik mücadele- Tırtıl kümelerinin imhası- Çok yüksek olmayan ağaçlardan ve fındık ocaklarından tırtıl kolonileri toplanarak imha edilmelidir. Zamanında yapıldığında bu yöntem oldukça etkilidir. Yüksek ağaçlar için teleskobik budama makasları kullanılabilir. Yöntem 2: Biyolojik mücadele Doğal düşmanların korunması ABK nin çok sayıda doğal düşmanı vardır. Doğal düşmanlara zehirli olmayan veya düşük etkili ilaçlar kullanılarak faydalı böcekler korunmalıdır.

50 Yöntem 3: Biyolojik Mücadele - Bacillus thuringiensis (Bt) Bakteriyel preparat ABK larvalarına karşı özellikle genç larva dönemlerinde oldukça etkilidir. Bütün bitkiyi ilaçlama yerine sadece kolonilerin bulunduğu dallar ilaçlanmalıdır. Yöntem 4: Pestisit Uygulama Çevre dostu insektisit kullanımı (IGR vd.).. Böcek büyüme regülatörleri gibi nispeten faydalı böceklere daha az zehirli insektisitler kullanılabilir.

51 Yöntem 5: Kimyasal Mücadele - Standart Insektisit Kullanımı Tırtıl kolonileri mümkün olduğunca erken tespit edilerek harekete geçilmeli ve ağaçlar ilaçlanmalıdır. Genç larva dönemi daha hassastır ve mücadele etkinliği için erken dönemde uygulama yapılmalıdır.

52 MEKANİK MÜCADELE

53 Mekanik Mücadele Ulaşılabilir larva kolonileri el ile toplanarak daha uzakta olanlar budama makasları yardımıyla toplanıp imha edilmelidir. Bu iş haziran ve ağustos başı ve ortalarında tekrar edilerek yapılmalıdır. ABK larva ağları metrelerce uzaktan rahatlıkla görülmektedir. Bu durum mekanik mücadeleyi kolaylaştırmaktadır. 4. larva döneminden sonra tırtıllar dağılmaya başlar. Bu nedenle bu zamandan sonra mekanik mücadele güçleşir ve zaman alır.

54 Teleskobik makas ile Mekanik mücadele

55 Pupa tuzaklama.. Temmuz ortaları ve eylül başlarından itibaren ağaçların gövdesi etrafına tuzak amaçlı çuvallar sarılır. Haftalık kontroller ile burada biriken pupalar imha edilir. Çuvallar sentetik olmamalıdır.

56 DOĞAL DÜŞMANLAR VE BİYOLOJİK MÜCADELE

57 Başlıca Doğal Düşmanlar ABK nin çok sayıda doğal düşmanı vardır. Avcı arılar, örümcekler, kuşlara ilave olarak değişik asalak ve avı böcekler ABK üzerinde beslenmektedir. Bacillus thuringiensis özellikle larvalar genç iken oldukça etkilidir. Daha önce yapılan deneyler ile Biopestisitler ABK ne karşı ülkemizde oldukça etkili bulunmuşlardır.

58 Havadan B. thuringiensis uygulama. B.Thrungiensis preparatları: Dipel, Delphin WG, Foray, Rebound vd.

59 B. thuringisensis in Avantajları Bt çevre, insan sağlığı ve doğal düşman dostudur. Bt diğer çevre duyarlılıklı yöntemler ile uyumludur. Bt uygun şekilde kullanıldığında çok etkilidir. Bt kimyasal ilaçlara göre daha az ikincil zararlı sorununa neden olur.

60 Diptera: Doğal Düşmanlar Tachinidae: Exorista japonica Townsend, Lespesia frenchii (Williston), Mericia ampelus (Walker), Pales pavida Meigen, Zanillia libatrix Panz Hymenoptera: Braconidae: Aleiodes malacosomatos Mason, Aleiodes sanctihyacinthi (Provancher), Apanteles diacrisiae Gahan, Apanteles hyphantriae Riley, Microplitis hyphantriae, Meteorus bakeri Cook and Davis, Meteorus hyphantriae Riley Chalcididae: Brachymeria obscurata (Walker) Eulophidae: Baryscapus esurus (Riley), Chouioia cunea Yang, Elachertus hyphantriae Crawford

61 Doğal Düşmanlar Ichneumonidae: Campoplex validus Cress, Casinaria genuina (Norton), Casinaria limenitidis Howard, Coccygomimus disparis (Viereck), Coelichneumon navus (Say), Enicospilus glabratus Say, Hyposoter fugitivus (Say), Hyposoter rivalis (Cresson), Hyposoter pilosulus Provancher, Itoplectis inquisitor Say, Pimpla turionellae Linnaeus, Sinophorus validus (Cresson), Therion morio (Fabricius), Therion sassacus Vier, Vulgichneumon brevicinctor (Say) Pteromalidae: Dibrachys cavus (Walker) Torymidae: Monodontomerus minor (Ratzeburg) Trichogrammatidae: Trichogramma dendrolimi Matsumura

62 Parasitoidler (Diptera) Pales pavida Exorista lavorum Nemorea pellucida Compsilura concinnata H. cunea Predatorler Rhinocerus iracundus Dermestes lardarius Chrysoperla carnea Spiders Ants Birds Parasitoidler (Hymenoptera) Psychophagus omnivorous Itoplectis maculator Pimpla instigator Virgichneumon dumeticola Apecthis compuntor Chouioia cunea Conomorium amplum Dibrachys boarmiae H.cunea nın Samsun daki doğal düşmanları

63

64

65 H. cunea nın Samsun ilindeki parazitlenme oranı (%) (* kışlamış pupadan ) Doğal düşman E. larvarum C. concinnata P. pavida N. pellucida P. omnivorous A. compunctor I. maculator P. instigator Samsun merkez Çarsamba 1. döl 2. döl 1. döl 2. döl L P L P L P L P * - 23* * - 18*

66

67 Psychophagus omnivorous ve Tachinidae

68 Predator Neuroptera ve larvası..

69 Predator örümcek ve arılar

70 Chouioia cunea Yang pupaya yumurta koyuyor larvaların pupa içinde gelişimi

71 KİMYASAL MÜCADELE

72 Kimyasal Mücadele Haziran ve ağustos aylarında zararlı populasyonu EZE değerini aştığında larvalar henüz genç iken ruhsatlı kimyasal ilaçlardan birisi uygulanmalıdır. Kimyasal mücadelenin zamanlaması oldukça önemlidir. Çevre ve doğal düşmanlar için zehirliliği düşük aktif madde ve preparatlar tercih edilmelidir.

73 Kimyasal İlaçlar Diflubenzuron: Dimilin SC 48, Kormilin WP vd.. Triflumuron: Alsystin WP 25, Also 25 WP, vd.. Chlorpyrifos-ethyl: Korban 4, Pyrinex 48 EC, Dursban 4 EC, Alban 4 EC, vd.

74 Zararlı sorunlarının kronik olduğunu ve zararlıyı tamamen ortadan kaldırmaya çalışmak yerine onu yönetmemiz gerektiğini unutmayalım. SİHİRLİ ÇÖZÜM YOK..! Teşekkürler

75

76

77 Fall Webworm Management in the World

78 Fall webworm Management in Turkey Mechanical control is carried out against Fall webworm. As biological control, Bt is used. Chemical control: Diflubenzuron and Triflumuron are registered against Fall webworm. More than 20 natural enemies species were determined on Fall webworm. No natural enemies are used in control.

79 Fall webworm management in Russia In Russia, By replacing chemical pesticides with bacterial preparations, the complex of native natural enemies was preserved and their action reduced populations of H. cunea below threshold levels. In Russia, rearing and relasing of P. omnivorous, a native parasitoid, was studied. It was found irrelavent. In Russia, insecticides including Diflubenzuron, Fenvalerate and Cypermethrin active ingradients are used.

80 Fall webworm management in China Inundative releases of Chouioia cunea against fall webworm were performed. In a two year study encompassing four consecutive generations of the moth, a life table approach was used to demonstrate the efficacy of parasitoid releases, which were made at the beginning and peak of moth pupation at a 1300-ha test site in Shandong Province. These high levels of parasitization because the pesticides were eliminated in the test sites, and the natural enemies were protected and their populations increased. Follow-up investigations after releasing the parasitoid for six consecutive years showed that fall webworm has been put under sustained control.

81 Fall webworm Management in USA Mechanical control: nest are cut out and destroyed. Pruning and destroying. Chemicals: Insecticidal soaps, chemical insecticides Biological insecticides. Many natural enemies were determined, non of them is used in control.

82 Case of Fall webworm in Georgia: Evaluation and some recommendation for Future Some NGO s and governmental projects are running. There is a need to improve cooperation between them. Good monitoring programme is needed for successive years to assess the real extents of fall webworm problem. There is a need for database for fall webworm in region. Economic threshold level for fall webworm must be determined in Georgia for avoiding unnecessary control actions. Control tactics may be carried out along the road-sides, usually on ornamental plants, by govermental organizations for 2 main reasons: to diminish the populations in fruit orchards, and additionally to protect the aestethic value of ornamentals.

83 To persuade the farmers for mechanical and biological control, some trainings and demonstration studies are needed. Farmers have to take part in control of pest in their own land. Control strategies must be divided in two parts: Short and Long term. Mechanical control must be improved. Under current conditions, to protect natural enemies of fall webworm and to establish the natural balance, using Bt looks better option. Chemical control option can be used in heavy infestations. Natural enemies of fall webworm in Georgia must be determined. In long term, biological control actions may be evaluated.

84 It must be understood well that most pest problems are chronic. To manage these problems are essential, instead of expecting to remove the problem complately. To keep the pest populations under the action threshold must be main goal. SORRY!.. NO MAGIC SOLUTION!!

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. ALTIN KELEBEK Euproctis chrysorrhoea L (Lepidoptera: Lymantriidae)

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. ALTIN KELEBEK Euproctis chrysorrhoea L (Lepidoptera: Lymantriidae) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI ALTIN KELEBEK Euproctis chrysorrhoea L (Lepidoptera: Lymantriidae) Dişinin abdomeni gayet iri olup, ucundaki sarı renkli kıl demeti nedeniyle, bu zararlıya Altın kelebek ismi verilmiştir

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı)

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı Zararlı Organizma Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Sınıf: Insecta Takım: Hymenoptera Familya:Cynipidae Tanımı Konukçuları Zarar

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta Tuta absoluta Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu kullan-destekle kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle nesneleri bilimsel çalışmalarda kaynak gösterilerek kullanmak istisna

Detaylı

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz.2015 - Ankara Ekin Kurdu (Zabrus Spp) Ergini Geniş bir baş ve fırlayan sırt kısmının görünüşünden

Detaylı

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST 0533 6508818 KARASİNEKLER Familia : Diptera 0.5 1 Cm boyunda Siyah Gri renktedirler. Ortalama ömürleri 3 4 haftadır. KARASİNEKLER Ağız tipi

Detaylı

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti)

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) 8. Familya: Curculionidae Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) Sitophilus granarius (L.) Erginler koyu kahve veya kırmızımsı gri renkte, 3-5 mm. boydadır. Baş kısmı

Detaylı

AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ (Hyphantria cunea (Dry.)) ÜZERİNE BİYOLOJİK VE MORFOLOJİK ARAŞTIRMALAR * Erol AKKUZU 1 Torul MOL 2

AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ (Hyphantria cunea (Dry.)) ÜZERİNE BİYOLOJİK VE MORFOLOJİK ARAŞTIRMALAR * Erol AKKUZU 1 Torul MOL 2 Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi Seri: A, Sayı: 2, Yıl: 2006, ISSN: 1302-7085, Sayfa: 50-57 AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ (Hyphantria cunea (Dry.)) ÜZERİNE BİYOLOJİK VE MORFOLOJİK ARAŞTIRMALAR

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

Türkiye de yeni bir sedir zararlısı Dichelia cedricola (Diakonoff) 1974 (Lep.: Tortricidae) nın biyolojisi, zararı ve doğal düşmanları

Türkiye de yeni bir sedir zararlısı Dichelia cedricola (Diakonoff) 1974 (Lep.: Tortricidae) nın biyolojisi, zararı ve doğal düşmanları Türkiye de yeni bir sedir zararlısı Dichelia cedricola (Diakonoff) 1974 (Lep.: Tortricidae) nın biyolojisi, zararı ve doğal düşmanları Mustafa AVCI 1 1 Süleyman Demirel Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman

Detaylı

Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu

Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu Prof. Dr. Celal TUNCER, Doç. Dr. İsmail ERPER 25.11.2016/SAKARYA ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRİSİ Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu Sakarya Ticaret Borsası Sakarya İli Fındık

Detaylı

NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI

NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI NOHUT HASTALIKLARI VE ZARARLILARI Antraknoz, nohut sineği ve yeşil kurt hakkında bilgiler verilecektir. Nohut antraknozu, Ascochyta rabiei adlı mantar tarafından meydana getirilen, Dr. Metin BABAOĞLU Ziraat

Detaylı

12/24/2015. Tanınması

12/24/2015. Tanınması Takım: Lepidoptera Familya: Pieridae Tür: Pieris brassicae L. (Lahana kelebeği) Lahana kelebeğinin vücut uzunluğu 20 mm, kanat açıklığı ise 50-60 mm'dir. Kanat rengi beyazdır. Erkek bireylerin üst kanatlarında

Detaylı

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta ÖNEMLİ ZARARLILARI Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) Ergin 20 mm yumurta Larva 35-40 mm ÖNEMLİ ZARARLILARI ÇİÇEK TRİPSİ (Frankliniella tritici) Küçük sigara şeklinde 1,3 mm uzunluğunda, genelde sarı renkli

Detaylı

Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı

Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı Zararlı Organizma Anoplophorachinensis(Forster, 1771) (Turunçgil uzunantenli böceği) Sınıf: Insecta Takım: Coleoptera Familya:Cerambycidae

Detaylı

NERGİS ZARARLILARI

NERGİS ZARARLILARI MORDOĞANDA NERGİS ÇİÇEKÇİLİĞİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM YAKLAŞIMI İLE İYİLEŞTİRİLMESİ VE KIRSAL KALKINMAYA KATKISI PROJESİ NERGİS ZARARLILARI Büyük nergis soğan sineği (Merodon equestris) Ergin sineklerin

Detaylı

Önceden Tahmin ve Erken Uyarı

Önceden Tahmin ve Erken Uyarı Önceden Tahmin ve Erken Uyarı Hava sıcaklığı Nem Rüzgar hızı ve yönü Güneş şiddeti Yağmur miktarı Toprak nemi sıcaklığı Yaprak ıslaklığı Zamanında doğru ilaçlama Ürün ve çevrenin korunması Gereksiz ilaçlamalar

Detaylı

Böcekler ile savaşım 2

Böcekler ile savaşım 2 Böcekler ile savaşım 2 2. Biyolojik savaşım Doğal düşmanlar( predatörler, parazitoidler, mikrobiyal etmenler vb.) kullanılarak, hastalık ve zararlı popülasyonlarının baskı altına alınmasıdır. BİYOLOJİK

Detaylı

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ einak@ankara.edu.tr GENEL ZARARLILAR TEMEL KAVRAMLAR Pestisit(Pesticide): Pest cide (Zararlı

Detaylı

BİYOLOJİK MÜCADELE. Dr. Bilgin GÜVEN

BİYOLOJİK MÜCADELE. Dr. Bilgin GÜVEN BİYOLOJİK MÜCADELE Dr. Bilgin GÜVEN Biyolojik mücadele nedir? Biyolojik mücadele : Zararlıların populasyon yoğunluğunu azaltmak için faydalıların insan tarafından kullanılmasıdır zararlı yönetiminde başarılı

Detaylı

Turunçgil zararlıları Bölüm II Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017

Turunçgil zararlıları Bölüm II Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017 Turunçgil zararlıları Bölüm II Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK 2017 Ergin dişilerin vücut şekli oval olup, üzeri pürüzlü ve ortasında H şeklinde bir kabartı mevcuttur. Siyahımsı kahverengidir. Nimfleri daha

Detaylı

T A G E M. (Acarina) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI

T A G E M. (Acarina) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI CİLT IV YUMUŞAK VE SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE ZARARLILARI AKARLAR Akdiken akarı (Tetranychus viennensis Zacher) (Tetranychidae) İkinoktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae Koch.) (Tetranychidae) Avrupa kırmızıörümceği

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Badem Anadolu nun en eski meyve türlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde

Detaylı

DOĞAL DÜŞMANLAR YARARLI BÖCEKLER

DOĞAL DÜŞMANLAR YARARLI BÖCEKLER DOĞAL DÜŞMANLAR YARARLI BÖCEKLER 1. UĞUR BÖCEĞİ (COCCİNELLİDAE) Uğur böceği (Coccinellidae), çok yaygın olarak görülen, kırmızı kanatlı bir böcektir. Uç uç böceği de denir. Tropiklerde mavi ve yeşil renklerine

Detaylı

Alt sınıf: Apterygota otakım 1. Diplura (Çift kuyruklular) otakım 2. Protura otakım 3. Collembola (Kuyrukla sıçrayanlar) otakım 4.

Alt sınıf: Apterygota otakım 1. Diplura (Çift kuyruklular) otakım 2. Protura otakım 3. Collembola (Kuyrukla sıçrayanlar) otakım 4. APTERYGOTA Alt sınıf: Apterygota otakım 1. Diplura (Çift kuyruklular) otakım 2. Protura otakım 3. Collembola (Kuyrukla sıçrayanlar) otakım 4. Thysanura APTERYGOTA Alt sınıf: Apterygota (Kanatsız Böcekler)

Detaylı

Bağ zararlıları ve Mücadelesi -Bölüm II

Bağ zararlıları ve Mücadelesi -Bölüm II Bağ zararlıları ve Mücadelesi -Bölüm II Otiorhynchus spp. (Coleoptera: Curculionidae) Bağ Maymuncukları Ergin 6-16 mm boyunda, siyah sert bir kitin deri ile kaplıdır. Elytra abdomeni örter. Baş öne doğru

Detaylı

F. Takım: Coleoptera

F. Takım: Coleoptera F. Takım: Coleoptera 1. Familya: Dermestidae a)anthrenus museorum L. (Çekmece böceği) b)trogoderma granarium Everst. (Khapra böceği) a)anthrenus museorum L. (Çekmece böceği) Erginleri 3 mm. kadar olan

Detaylı

FINDIKTA KALİTEYİ ETKİLEYEN BÖCEKLER. Prof.Dr. Celal Tuncer Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü SAMSUN

FINDIKTA KALİTEYİ ETKİLEYEN BÖCEKLER. Prof.Dr. Celal Tuncer Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü SAMSUN FINDIKTA KALİTEYİ ETKİLEYEN BÖCEKLER Prof.Dr. Celal Tuncer Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü SAMSUN 1 FINDIK Fındık Türkiye de asırlardır yetiştirilen bir milli üründür. Fındık

Detaylı

EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica )

EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica ) Ekin kambur biti ergin ve larvası EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica ) Ergin, esmer kırmızı renkli 2.5-3 mm boyda ve silindirik şekillidir. Baş, göğsün altına eğik durduğu için kamburumsu bir görünüşe

Detaylı

ORGANİK TARIMDA TARIMSAL MÜCADELE İLKELERİ

ORGANİK TARIMDA TARIMSAL MÜCADELE İLKELERİ ORGANİK TARIMDA TARIMSAL MÜCADELE İLKELERİ HAZIRLAYANLAR: SEMRA DİKİLİ GÜLİZAR YILDIRIM Organik tarımda, tarımsal savaş, işletmede zararlıların yoğunluğunu azaltıcı veya bulaşmasını önleyici yada rekabet

Detaylı

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI Hastalığa neden olan etmen obligat bir parazittir. Hücrelerarası gelişir,

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

ELMA İÇ KURDU. Elma iç kurdu larvası

ELMA İÇ KURDU. Elma iç kurdu larvası ELMA İÇ KURDU Kışı ağaç gövdelerinin çatlamış kabukları arasında, ambalaj ve depolama yerlerinde ördükleri kokonlar içerisinde olgun larva olarak geçiren iç kurdu larvaları, Nisan sonu-mayıs başlarında

Detaylı

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ Ordo (Takım): Blattoptera (Hamam böcekleri) Vücutları kahverengi tonlarında, yassı ve ovaldir. Antenler çoğunlukla

Detaylı

AYI (Ursus arctos) SAYIMI

AYI (Ursus arctos) SAYIMI AYI (Ursus arctos) SAYIMI Artvin, Şavşat, Meydancık 22-24 Mayıs 2013 T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 12. Bölge Müdürlüğü, Artvin Şube Müdürlüğü Telefon :

Detaylı

E. Takım: Lepidoptera. 1. Familya: Pyralidae 2. Familya: Galleriidae 3. Familya: Tineidae 4. Familya: Gelechiidae

E. Takım: Lepidoptera. 1. Familya: Pyralidae 2. Familya: Galleriidae 3. Familya: Tineidae 4. Familya: Gelechiidae E. Takım: Lepidoptera 1. Familya: Pyralidae 2. Familya: Galleriidae 3. Familya: Tineidae 4. Familya: Gelechiidae 1. Familya: Pyralidae a) Ephestia kuehniella (Zell.)(Değirmen güvesi) b) Ephestia elutella

Detaylı

BİYOLOJİK SAVAŞ. Kültür bitkilerinde zararlı organizmalara karşı doğal düşmanlarının kullanılmasıdır.

BİYOLOJİK SAVAŞ. Kültür bitkilerinde zararlı organizmalara karşı doğal düşmanlarının kullanılmasıdır. BİYOLOJİK SAVAŞ Kültür bitkilerinde zararlı organizmalara karşı doğal düşmanlarının kullanılmasıdır. TARİHÇESİ İlk olarak 1200 li yıllarda Çin de turunçgil ağaçlarında Oecophylla smaragdina isimli karınca

Detaylı

Hatay İli Heterocera (Lepidoptera) Faunasına Katkılar

Hatay İli Heterocera (Lepidoptera) Faunasına Katkılar Hatay İli Heterocera (Lepidoptera) Faunasına Katkılar Erol ATAY * * Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Antakya, Hatay, TÜRKİYE * Corresponding author: eatay@mku.edu.tr

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr KASIMPATI (KRZANTEM) YETİŞTİRİCİLİĞİ-1

Detaylı

Yafes YILDIZ, Azize TOPER KAYGIN 1 ÖZET

Yafes YILDIZ, Azize TOPER KAYGIN 1 ÖZET III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi 20-22 Mayıs 2010 Cilt: IV Sayfa: 1327-1335 BARTIN DA Sinapis arvensis L. (YABANİ HARDAL) ÜZERİNDE ZARAR YAPAN Pieris brassicae (LINNAEUS, 1758) (LEPIDOPTERA, PIERIDAE)

Detaylı

Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR

Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR PAMUKTAKİ ZARARLILARI ÖRNEKLEME ZAMANI, ÖRNEKLEME YÖNTEMİ, EZE ve MÜCADELE ZAMANLARI Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR KONU BAŞLIKLARI Tanımlar Başarılı

Detaylı

6. Familya: Tenebrionidae

6. Familya: Tenebrionidae 6. Familya: Tenebrionidae a) Tenebrio molitor L. (Un kurdu) b) Tenebrio obscurus L. (Esmer Un kurdu) c) Tribolium confusum Duv.(Kırma biti) d) Tribolium castaneum (Hbst.) (Un biti) e) Latheticus oryzae

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-1 Anavatanı

Detaylı

Patates te Çözümlerimiz

Patates te Çözümlerimiz Patates te Çözümlerimiz Sürdürülebilir Tarım, yeterli ve kaliteli miktarlarda gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, dünya tarımının ekonomik canlılığını, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının

Detaylı

Sert Çekirdekli Meyve Zararlıları II. Umut Toprak, Ph.D A.Ü.Z.F. Bitki Koruma

Sert Çekirdekli Meyve Zararlıları II. Umut Toprak, Ph.D A.Ü.Z.F. Bitki Koruma Sert Çekirdekli Meyve Zararlıları II Umut Toprak, Ph.D A.Ü.Z.F. Bitki Koruma Anarsia lineatella (Şeftali güvesi, Şeftali filizgüvesi) Sınıf: Insecta Takım: Lepidoptera Fam: Gelechiidae Tanımı ve Yaşayışı:

Detaylı

FARKLI SICAKLIKLARIN AVCI BÖCEK SCYMNUS SUBVILLOSUS (GOEZE) (COLEOPTERA: COCCINELLIDAE) UN ERGİN ÖNCESİ DÖNEMLERİNİN ÖLÜM ORANLARINA ETKİLERİ *

FARKLI SICAKLIKLARIN AVCI BÖCEK SCYMNUS SUBVILLOSUS (GOEZE) (COLEOPTERA: COCCINELLIDAE) UN ERGİN ÖNCESİ DÖNEMLERİNİN ÖLÜM ORANLARINA ETKİLERİ * Ç.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Yıl:8 Cilt17-3 FARKLI SICAKLIKLARIN AVCI BÖCEK SCYMNUS SUBVILLOSUS (GOEZE) (COLEOPTERA: COCCINELLIDAE) UN ERGİN ÖNCESİ DÖNEMLERİNİN ÖLÜM ORANLARINA ETKİLERİ * The Effect Of

Detaylı

Dünya nüfusunun hızla artması sonucu ortaya çıkan dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamak ve birim alandan daha fazla ürün almak amacı ile

Dünya nüfusunun hızla artması sonucu ortaya çıkan dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamak ve birim alandan daha fazla ürün almak amacı ile Dünya nüfusunun hızla artması sonucu ortaya çıkan dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamak ve birim alandan daha fazla ürün almak amacı ile uygulanan kültürel önlemlerden biri de tarım ilacı uygulamalarıdır.

Detaylı

a) Oksin b) Etilen c) Gibberellinler d) Maleic Hydrazide 3) Yedi noktalı gelin böceği aşağıdaki zararlı böceklerden hangisi ile beslenmektedir?

a) Oksin b) Etilen c) Gibberellinler d) Maleic Hydrazide 3) Yedi noktalı gelin böceği aşağıdaki zararlı böceklerden hangisi ile beslenmektedir? 1) Aşağıdaki hastalıklardan hangisi bağlardaki ana hastalıktır? a) Kav b) Kurşuni küf c) Ölü kol d)külleme 2) Aşağıdakilerden hangisi bitkisel hormon değildir? a) Oksin b) Etilen c) Gibberellinler d) Maleic

Detaylı

BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola

BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola BAĞ MİLDİYÖSÜ İbrahim DEMRAN Köksal AKSU Didem SAYMAN MANİSA TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİ KORUMA ŞB. MD. Manisa ilinde 1980 yılından buyana uygulanan Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Projesi kapsamındadır. Salgınlar

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

ANTEPFISTIĞI HASTALIK ve ZARARLILARI ANTEPFISTIĞI HASTALIKLARI VE ZARARLARI

ANTEPFISTIĞI HASTALIK ve ZARARLILARI ANTEPFISTIĞI HASTALIKLARI VE ZARARLARI ANTEPFISTIĞI HASTALIKLARI VE ZARARLARI 27 ANTEPFISTIĞI HASTALIK ve ZARARLILARI ANTEPFISTIĞI PİSİLLİDİ (Agonoscena spp.) Tanımı ve Yaşayışı: Erginleri 1.2-1.8 mm boyunda kirli-açık sarı renklidir. Kışı

Detaylı

HYMENOPTERA (Zarkanatlılar, Arılar)

HYMENOPTERA (Zarkanatlılar, Arılar) HYMENOPTERA (Zarkanatlılar, Arılar) HYMENOPTERA TAKIMI (Zarkanatlılar, Arılar) Ergin Vücut Yapısı 0.13-50 mm boyunda; baş iri ve hareketli; ağız ısırıcı-çiğneyici veya yalayıcı-emici. kanatlar zar gibi;

Detaylı

BİYOLOJİK MÜCADELE. Kültür bitkilerinde zararlı organizmalarakarşı doğal düşmanlarının insan katkısıyla kullanılmasıdır.

BİYOLOJİK MÜCADELE. Kültür bitkilerinde zararlı organizmalarakarşı doğal düşmanlarının insan katkısıyla kullanılmasıdır. BİYOLOJİK MÜCADELE Kültür bitkilerinde zararlı organizmalarakarşı doğal düşmanlarının insan katkısıyla kullanılmasıdır. Doğada varolan canlı baskı unsurlarının zararlı popülasyonları üzerindeki etkinliğinin

Detaylı

GÜL ZARARLILARI VE MÜCADELESİ. Bölüm I

GÜL ZARARLILARI VE MÜCADELESİ. Bölüm I GÜL ZARARLILARI VE MÜCADELESİ Bölüm I Milattan 500 yıl önce Çinliler tarafından kültüre alınan güller, çiçeklerinin kokusu ve güzelliği nedeniyle bahçıvanlar tarafından çiçeklerin kraliçesi olarak kabul

Detaylı

Teknik Uyarlama: Zeynel Cebeci Taslak Sürüm , ( )

Teknik Uyarlama: Zeynel Cebeci Taslak Sürüm , ( ) önemli şeftali zararlıları Teknik Uyarlama: Zeynel Cebeci Taslak Sürüm 2008 1.0, (13.11.2008) Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu kullan destekle kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ İLİNİN GENEL MEYVECİLİK DURUMU Mehmet SÜTYEMEZ*- M. Ali GÜNDEŞLİ" Meyvecilik kültürü oldukça eski tarihlere uzanan Anadolu'muz birçok meyve türünün anavatanı

Detaylı

Ç.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Yıl:2008 Cilt:17-3

Ç.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Yıl:2008 Cilt:17-3 ÇUKUROVA DA YAPRAKPİRELERİNİN [ASSYMETRESCA DECEDENS (PAOLI) VE EMPOASCA DECIPIENS PAOLI.(HOMOPTERA:CICADELLIDAE)] PAMUK BİTKİSİNDEKİ POPULASYON DEĞİŞİMLERİ* The Population Fluctuations of Leafhoppers

Detaylı

PAMUKTA ENTEGRE MÜCADELE

PAMUKTA ENTEGRE MÜCADELE PAMUKTA ENTEGRE MÜCADELE Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR Konu Başlıkları Entegre Mücadelenin Tanımı Zararlılara Karşı Savaşım Yöntemleri Entegre Mücadelenin

Detaylı

GRYLLOBLATTODEA (GRYLLOBLATTARIA)

GRYLLOBLATTODEA (GRYLLOBLATTARIA) GRYLLOBLATTODEA (GRYLLOBLATTARIA) Ergin morfolojik özellikleri 1,5-3 cm boyunda; ağız parçaları ısırıcı-çiğneyici; anten uzun; thorax segmentleri benzer yapıda ve birbirinden ayrı; Bacaklar benzer yapıda;;

Detaylı

Türkiye de Simulium (Diptera: Simuliidae) Salgınları

Türkiye de Simulium (Diptera: Simuliidae) Salgınları Türkiye de Simulium (Diptera: Simuliidae) Salgınları Abdullah YILMAZ Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Ankara yilmazabdullah@hotmail.com Simulium türleri; Diptera takımı, Simuliidae familyası,

Detaylı

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE HAZIRLAYAN:Kübra

Detaylı

ELAZIĞ, DİYARBAKIR ve MARDİN İLLERİ BADEM AĞAÇLARINDA ZARARLI OLAN LEPİDOPTERA TÜRLERİ, DOĞAL DÜŞMANLARI ve ÖNEMLİLERİ ÜZERİNDE GÖZLEMLER

ELAZIĞ, DİYARBAKIR ve MARDİN İLLERİ BADEM AĞAÇLARINDA ZARARLI OLAN LEPİDOPTERA TÜRLERİ, DOĞAL DÜŞMANLARI ve ÖNEMLİLERİ ÜZERİNDE GÖZLEMLER HR.Ü.Z.F.Dergisi, 2005, 9 (2): 63-67 J.Agric.Fac.HR.U., 2005, 9 (2): 63-67 ELAZIĞ, DİYARBAKIR ve MARDİN İLLERİ BADEM AĞAÇLARINDA ZARARLI OLAN LEPİDOPTERA TÜRLERİ, DOĞAL DÜŞMANLARI ve ÖNEMLİLERİ ÜZERİNDE

Detaylı

Mevsimler & Giyisilerimiz. Elif Naz Fidancı

Mevsimler & Giyisilerimiz. Elif Naz Fidancı Mevsimler & Giyisilerimiz Dünyamızın Güneş çevresinde dönmesiyle mevsimler oluşur ur. Türkiye de bir yılda 4 mevsim yaşarız. Mevsimler Đlkbahar Yaz Sonbahar Kış Đlkbahar Yılın ilk mevsimidir. Ayları; Mart,

Detaylı

7. Hafta: Yumuşak ve sert çekirdekli (elma, armut, ayva) meyve bahçelerinde zararlı önemli Nematod ve Akar türleri.

7. Hafta: Yumuşak ve sert çekirdekli (elma, armut, ayva) meyve bahçelerinde zararlı önemli Nematod ve Akar türleri. 7. Hafta: Yumuşak ve sert çekirdekli (elma, armut, ayva) meyve bahçelerinde zararlı önemli Nematod ve Akar türleri. Meloidogyne spp (Kök ur nematodları): 1- Meloidogyne incognita 2- Meloidogyne javanica

Detaylı

PUPA TİPLERİ. Serbest Pupa Mumya Pupa Fıçı pupa

PUPA TİPLERİ. Serbest Pupa Mumya Pupa Fıçı pupa PUPA TİPLERİ Pupa evresinde iç organların kaynaşması ve larvaya ait bazı organların yok olup, bunların yerine ergine özgü olanların meydana gelmesine Histoliz (Histolysis) denir. Pupa Tipleri: Serbest

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

SARI ÇAY AKARININ ÇAY BİTKİSİ ÜZERİNDE OLUŞTURDUĞU ZARARLANMALAR. RAPOR

SARI ÇAY AKARININ ÇAY BİTKİSİ ÜZERİNDE OLUŞTURDUĞU ZARARLANMALAR. RAPOR SARI ÇAY AKARININ ÇAY BİTKİSİ ÜZERİNDE OLUŞTURDUĞU ZARARLANMALAR. RAPOR Bölgemizin sahip olduğu iklim şartları dolayısıyla günümüze değin çay plantasyon alanlarımızda ekonomik boyutta zarara sebep olabilecek

Detaylı

Antalya Büyükşehir Belediyesi Vektör Mücadele Çalışmaları. Halil ÇAKIR, Mustafa GÖKTEPE

Antalya Büyükşehir Belediyesi Vektör Mücadele Çalışmaları. Halil ÇAKIR, Mustafa GÖKTEPE Antalya Büyükşehir Belediyesi Vektör Mücadele Çalışmaları Halil ÇAKIR, Mustafa GÖKTEPE ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ANTALYA İl geneli

Detaylı

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER)

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE Otsu, çalımsı veya ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Soğuk bölgeler hariç dünyanın her tarafında bulunurlar. Yaprakları basit, geniş ve parçalıdır. Meyve kuru kapsüldür

Detaylı

Gemlik Zeytini. Gemlik

Gemlik Zeytini. Gemlik Gemlik Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak

Detaylı

ISPARTA YÖRESİNDE Thaumetopoea pityocampa (Den. & Schiff.) (Lep.: Thaumetopoeidae) NIN YUMURTA KOÇANLARI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR.

ISPARTA YÖRESİNDE Thaumetopoea pityocampa (Den. & Schiff.) (Lep.: Thaumetopoeidae) NIN YUMURTA KOÇANLARI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi Seri: A, Sayı: 1, Yıl: 2004, ISSN: 1302-7085, Sayfa: 1-11 ISPARTA YÖRESİNDE Thaumetopoea pityocampa (Den. & Schiff.) (Lep.: Thaumetopoeidae) NIN YUMURTA

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİNLERDE

Detaylı

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

A R I C I L I K MİLLİ EKONOMİNİN TEMELİ ZIRAATTIR. KEMAL ATATÜRK

A R I C I L I K MİLLİ EKONOMİNİN TEMELİ ZIRAATTIR. KEMAL ATATÜRK A R I C I L I K MİLLİ EKONOMİNİN TEMELİ ZIRAATTIR. KEMAL ATATÜRK ARILARIN BİYOLOJİK EVRELERİ: Yumurta : Petek üzerinde işçi arılar için yapılmış gözler küçük, döllenmemiş yumurtadan oluşan erkek arıların

Detaylı

Isı, bir böceğin gelişme süresi ve canlı kalma oranlarını etkiler. Belirli sınırlar içinde sıcaklığın artışı gelişme süresini kısaltır.

Isı, bir böceğin gelişme süresi ve canlı kalma oranlarını etkiler. Belirli sınırlar içinde sıcaklığın artışı gelişme süresini kısaltır. BÖCEK ÖKOLOJİSİ BÖCEK ÖKOLOJİSİ Ökoloji, "Organizmaların yaşama yerlerinde incelenmesi"dir. Ökoloji, genel olarak, "Organizma veya organizma gruplarının, çevreleri ile karşılıklı etkileşimlerinin araştırmasından

Detaylı

Kimyasal savaş nedir?

Kimyasal savaş nedir? KİMYASAL SAVAŞ Kimyasal savaş nedir? Tarımsal savaş; zararlı popülasyonlarını ekonomik zarar eşiği altında tutmak amacıyla kimyasal bileşiklerin kullanıldığı tarımsal savaş yönetimidir. Tarihçesi M.Ö 12.

Detaylı

TURUNÇGİLLER İÇİN YILLIK ÇALIŞMA TAKViMi

TURUNÇGİLLER İÇİN YILLIK ÇALIŞMA TAKViMi OCAK Uçkurutan (mal secco), Turunçgil dal yanıklığı (pseudomonas syringae), Antraknoz ve kahverengi meyve çürüklüğü (Phytophthora citrophthora)'ne karşı ilaçlama yapılır. Bahçede zararlı (unlu bit, kırmızı

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II

BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ PHYLUM ARTHROPODA GENEL ÖZELLİKLERİ Günümüzde yaşayan canlılardan; yengeçler, karidesler, ıstakozlar, su pireleri, çıyanlar,

Detaylı

Barbus conchonius (Rosy barb)

Barbus conchonius (Rosy barb) Barbus conchonius (Rosy barb) 10 cm uzunluğa ulaşabilir. Kökeni: Kuzey Hindistan 24 C de toplu yaşamayı sever. Eşleşmeye hazır dişi gül pembe rengini alır. Dirençli ve hareketli balıklardır. Barbus üretimleri

Detaylı

Sustainable Collecting Strategies of MAPs

Sustainable Collecting Strategies of MAPs Sustainable Collecting Strategies of MAPs Nazım ŞEKEROĞLU Kilis 7 Aralık University, Vocational School, Medicinal and Aromatic Plants Programme, 79000, Kilis-TURKEY nsekeroglu@gmail.com Main resources

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

Kabuklu meyve Zararlıları Bölüm II FINDIK ZARARLILARI

Kabuklu meyve Zararlıları Bölüm II FINDIK ZARARLILARI Kabuklu meyve Zararlıları Bölüm II FINDIK ZARARLILARI Phytocoptella avellanae (Acarina: Phytoptidae)alepa) Fındık Kozalak Akarı P. avellanae iğ şeklinde, beyaz renkli, 0.15-0.35 mm boyunda bir akardır.

Detaylı

"Yaşayan Bahar", ilkbahar mevsiminin gelişini kutlamak üzere tüm Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen bir etkinlik.

Yaşayan Bahar, ilkbahar mevsiminin gelişini kutlamak üzere tüm Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen bir etkinlik. Günün çevre haberi: "Yaşayan bahar" Baharın habercileri "kırlangıçlar" "leylekler" "ebabiller"... Tüm Avrupa'da doğa severler bu habercilerin yolunu gözlüyorlar... Siz de katılmak ister misiniz? "Yaşayan

Detaylı

Insecta (Hexapoda) BÖCEKLER

Insecta (Hexapoda) BÖCEKLER Insecta (Hexapoda) BÖCEKLER Prof. Dr. Selma ÜLGENTÜRK Kaynak Genel Entomoloji, İ.Akif KANSU, 2012, 494 s. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın NO: 1604 Böceklerin Faydaları Tozlaşmada rol olarak

Detaylı

SICAKLIK AYNI TÜRÜN DİĞER BİREYLERİ YAĞMUR / NEM RAKİPLER BÖCEK POPÜLASYONU IŞIK BESİN RÜZGAR DOĞAL DÜŞMANLAR PESTİSİT

SICAKLIK AYNI TÜRÜN DİĞER BİREYLERİ YAĞMUR / NEM RAKİPLER BÖCEK POPÜLASYONU IŞIK BESİN RÜZGAR DOĞAL DÜŞMANLAR PESTİSİT BÖCEK ÖKOLOJİSİ BÖCEK ÖKOLOJİSİ Ökoloji, "Organizmaların yaşama yerlerinde incelenmesi"dir. Ökoloji, genel olarak, "Organizma veya organizma gruplarının, çevreleri ile karşılıklı etkileşimlerinin araştırmasından

Detaylı

BİYOLOJİK MÜCADELE NEDİR

BİYOLOJİK MÜCADELE NEDİR BİYOLOJİK MÜCADELE NEDİR Yük. Zir. Müh. Mehmet KARACAOĞLU Yük. Zir. Müh. Ferda YARPUZLU Yük. Zir. Müh. Mustafa PORTAKALDALI Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Bilinen hayvansal kaynaklı

Detaylı

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması Pestisit; herhangi bir istenmeyen canlının (zararlı organizma), yayılmasını engelleyen, uzaklaştıran ya da ondan koruyan her türlü bileşik ya da bileşikler karışımıdır. Tarımda pestisitler, zararlı organizmaları

Detaylı

AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ. 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri

AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ. 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 37 AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri 4 Bu aylarda hava ve toprak sıcaklığının uygun olduğu günlerde toprağın derince sürülmesi yararlıdır. Böylece

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

Azize Toper Kaygın Accepted: January 2010. ISSN : 1308-7258 azize_toper@yahoo.com 2010 www.newwsa.com Bartin-Turkey

Azize Toper Kaygın Accepted: January 2010. ISSN : 1308-7258 azize_toper@yahoo.com 2010 www.newwsa.com Bartin-Turkey ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2010, Volume: 5, Number: 1, Article Number: 5A0020 ECOLOGICAL LIFE SCIENCES Received: July 2009 Azize Toper Kaygın Accepted: January 2010 Yafes Yıldız

Detaylı

Hastalık Adı Etkili Madde Adı ve Oranı Ticari Adı Formülasyonu Doz İlaçlama Zamanı Hasat Aralığı (Gün) BUĞDAY PAS HASTALIKLARI

Hastalık Adı Etkili Madde Adı ve Oranı Ticari Adı Formülasyonu Doz İlaçlama Zamanı Hasat Aralığı (Gün) BUĞDAY PAS HASTALIKLARI Hastalık Adı Etkili Madde Adı ve Oranı Ticari Adı Formülasyonu Doz İlaçlama Zamanı Hasat Aralığı (Gün) BUĞDAY PAS HASTALIKLARI Buğday Kahverengi Pası (Pucciniarecondita) Buğdayda Kara Pas (Pucciniagraministritici)

Detaylı

ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI. Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR

ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI. Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR TÜRKİYE NİN YENEN MANTARLARI Ülkemiz sahip olduğu flora ve iklim koşulları nedeniyle değişik ortamlarda yetişen doğa mantarları yönünden oldukça zengindir.

Detaylı

MEŞE. Bilimsel İsmi: Quercus L. Kullanım Alanları ve İlginç Bilgiler

MEŞE. Bilimsel İsmi: Quercus L. Kullanım Alanları ve İlginç Bilgiler MEŞE Kayıngiller ailesinden olan meşe ağacı 400 ün üstünde türü olan yaprak döken ya da her zaman yeşil olan ağaçlardır. Çok büyüyen ve uzun ömürlü ağaçlardır. Meşe ağacının meyvesi palamuttur. İçindeki

Detaylı